Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο Ξηρός και τα τσανάκια

Posted by sarant στο 22 Ιανουαρίου, 2014


Έλεγα να μην ασχοληθώ, αλλά αφού όλη η Ελλάδα έχει σχολιάσει το διάγγελμα του Χριστόδουλου Ξηρού (και μάλιστα εις διπλούν: μία σε προκήρυξη και μία με βίντεο), αν τελικά το προσπεράσω κινδυνεύω να χαρακτηριστώ εξωγήινος. Κι έλεγα να μην ασχοληθώ, επειδή δεν έχω ακόμα ξεκαθαρίσει μέσα στο μυαλό μου όλες τις παραμέτρους του θέματος, αν και ευχαρίστως θα ακούσω τα σχόλιά σας σε περίπτωση που έχετε διαμορφώσει άποψη. Πάντως, ένα είναι βέβαιο: η απόδραση του Ξηρού αποτελεί ένα τεράστιο φιάσκο για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, και είναι απορίας άξιο πώς παραμένει στη θέση του (και πώς τον διατηρεί στη θέση του ο πρωθυπουργός, ο οποίος κατάγγειλε το… σαθρό σύστημα που χορηγεί άδειες στους κρατουμένους, λες και είναι αρχηγός της αντιπολίτευσης!)

Θέλω να πω ότι, την ίδια ώρα που η αστυνομία έπιανε τον (ακόμα αθώο, καθότι υπόδικο) Κώστα Σακκά επειδή κοιμήθηκε σε φιλικό σπίτι και όχι στο δικό του, ο αδειούχος αλλά καταδικασμένος σε εξάκις ισόβια για πολλές δολοφονίες Χρ. Ξηρός έφευγε από τη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής για την Αθήνα χωρίς να τον πάρει χαμπάρι -αυτό μπορεί να το αποδώσει κανείς σε ανικανότητα, μπορεί να το αποδώσει και σε βοήθεια εκ των έσω, αν πιστέψει τις καταγγελίες του Γιωτόπουλου, πάντως την ευθύνη δεν την έχει το σύστημα χορήγησης αδειών στους κρατουμένους, και η λύση δεν βρίσκεται στην αυστηροποίησή του, αφού σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία μόνο το 2,3% των κρατουμένων έχει παραβιάσει την άδειά του -ποσοστό επιτυχίας 97,7% αμφιβάλλω αν έχει να επιδείξει άλλος τομέας και άλλος θεσμός στην Ελλάδα. Δεν αμφιβάλλω βέβαια ότι τη νύφη θα την πληρώσουν όλοι οι άλλοι κρατούμενοι, όσο κι αν αυτό είναι άδικο -για να χρησιμοποιήσω το αναπόφευκτο λογοπαίγνιο, εξαιτίας του Ξηρού θα καούν τα χλωρά.

Όμως περισσότερα δεν θα πω για το θέμα, ούτε θα σχολιάσω τα ρούχα ή την κόμμωση ή την άρθρωση του Χριστόδουλου Ξηρού (μια και η προκήρυξή του συνοδεύτηκε από μαγνητοσκοπημένο διάγγελμα). Αν θέλετε, το κάνετε εσείς στα σχόλια, που θα τα διαβάσω με πολύ ενδιαφέρον. Εμείς εδώ, ως γνωστόν, λεξιλογούμε, οπότε το υπόλοιπο σημείωμα θα εστιαστεί σε ένα-δυο λεξιλογικά του διαγγέλματος.

Το πρώτο, είναι ο χαρακτηρισμός «τσανάκια». Η λέξη υπάρχει σε δύο σημεία της προκήρυξης. Τα παραθέτω:
Ραβδί και φτύσιμο στους φορατζήδες, στους μπάτσους, στους σεκιουριτάδες, στους ελεγκτές, στους προπαγανδιστές του εχθρού, στους εμπόρους ναρκωτικών, στους εισπράκτορες και σε κάθε πληρωμένο τσανάκι των τραπεζών και του κράτους. [Είπα να μην μπω στην ουσία, αλλά αποσπάσματα σαν κι αυτό αποδεικνύουν κατά τη γνώμη μου ότι ο Ξηρός δεν έχει καμιά σχέση με την αριστερά]

και
Είστε απέναντί μας, είστε τσανάκια αυτών που μας καταστρέψανε και αυτό είναι πλέον συνείδηση όλων.

Όπως προκύπτει από τα συμφραζόμενα, ο Ξηρός χρησιμοποιεί τη λέξη «τσανάκι» σαν να είχε τη σημασία «τσιράκι». Σύμφωνα με το λεξικό, το τσανάκι είναι ένα (πήλινο συνήθως) πιάτο ή γαβαθούλα. Υπάρχει και η τσανάκα, που είναι μεγαλύτερη -θυμηθείτε το πήλινο σκεύος στο οποίο πουλιούνται κάποια γιαούρτια. Η λέξη είναι δάνειο από το τουρκικό çanak (και δεν προέρχεται, όπως παλιότερα λέγανε, από το αρχαίο «σαννάκιον», είδος περσικού ποτηριού, θεωρία που είχε οδηγήσει τον Μπαμπινιώτη, σε παλιότερες εκδόσεις του λεξικού του, να γράφει ‘τσαννάκι’, πιστεύοντας ότι διατηρεί το… ετυμολογικό ίνδαλμα της λέξης).

Ωστόσο, στη σημερινή εποχή η λέξη δεν χρησιμοποιείται σχεδόν ποτέ κυριολεκτικά. Πιο συχνά την ακούμε στην έκφραση «χώρισαν τα τσανάκια τους», που τη λέμε όταν δυο συνεταίροι σταματούν να συνεργάζονται και χαλάνε την εταιρεία, όταν ένα αντρόγυνο χωρίζει και σε άλλες παρόμοιες καταστάσεις. Επίσης, στη Βόρεια Ελλάδα, υπάρχει και η σημασία «τσανάκι = άνθρωπος με κακή φήμη», που έχει λεξικογραφηθεί στο ΛΚΝ, το λεξικό του Ιδρύματος Τριανταφυλλίδη, το οποίο έχει στο λημματολόγιό του αρκετές λέξεις και σημασίες της «κοινής βορειοελλαδικής» που είναι άγνωστες στους χαμουτζήδες. Λένε, ας πούμε «είναι παστρικό τσανάκι αυτός!», εκεί που οι νότιοι θα πούνε «καλό κουμάσι είναι αυτός» (το κουμάσι το λένε και οι βόρειοι, βέβαια). Όμως στο διάγγελμα Ξηρού δεν χρησιμοποιείται μ’ αυτή τη σημασία η λέξη «τσανάκι».

Υπάρχει βέβαια και η λέξη «τσανακογλείφτης», που δηλώνει τον κόλακα, τον γλοιώδη μάλιστα κόλακα. Η εικόνα είναι πολύ παραστατική, αφού στην τσανάκα ή στο τσανάκι βάζουμε τα αποφάγια που δίνουμε για φαγητό στα κατοικίδια ζώα’ ο κόλακας παρομοιάζεται με το σκυλί που γλείφει την πήλινη τσανάκα. Το κατά Ξηρόν τσανάκι, αν δεν είναι λάπσους από το τσιράκι, θα μπορούσε εύκολα να προέλθει από τον τσανακογλείφτη, αφού με συγκοπή ο τσανακογλείφτης γίνεται ‘τσανάκι’.

Το δεύτερο σημείο που πρόσεξα (χωρίς να έχω εντρυφήσει στο κείμενο της προκήρυξης, στα πεταχτά έριξα μια ματιά) είναι η λέξη «σκουπιδοδίφιση», που ως τώρα δεν γκουγκλιζόταν και δεν νομίζω να υπήρχε. Πρόκειται για νεολογισμό που πιο σωστά θα έπρεπε να γραφτεί «σκουπιδοδίφηση», κατά την αναδίφηση, αφού το αρχαίο ρήμα είναι «διφώ» και σήμαινε «ψηλαφώ» (με άγνωστη ετυμολογία). Πέρα από την αναδίφηση, έχουμε λέξεις όπως «ιστοριοδίφης», «φυσιοδίφης», οι γνωστότερες με αυτή την κατάληξη, αλλά όχι οι μοναδικές, αφού έχουμε επίσης τον αρχαιοδίφη, τον αρχειοδίφη, τον γλωσσοδίφη και μερικούς ακόμα. Άλλη λέξη σε -δίφηση πέρα από την αναδίφηση δεν καταγράφεται στο Αντίστροφο λεξικό. Δεν μου αρέσει ο νεολογισμός «σκουπιδοδίφηση», και όχι μόνο επειδή είναι υβρίδιο μιας αρχαίας και μιας λαϊκής λέξης, άσε που μπορεί να παρεξηγηθεί ότι σημαίνει τη μελέτη των σκουπιδιών, όπως ο φυσιοδίφης μελετάει τη φύση. Κυρίως δεν μ’ αρέσει γιατί είναι μια εξαιρετικά ψυχρή λέξη για μια τραγική πραγματικότητα -εδώ νεολογισμός δεν κάνει, θέλεις ζεστές λέξεις και μάλιστα θέλεις ρήμα. Όχι «σκουπιδοδίφηση» αλλά «άνθρωποι αναγκάζονται να ψάξουν στα σκουπίδια». Δείτε πόσο καλύτερα θα πήγαινε μια πρόταση με ρήμα στο σχετικό απόσπασμα: Άνθρωποι πεθαίνουν δίπλα μας από την πείνα και το κρύο, κοιμούνται στα παγκάκια και τα πεζοδρόμια, σκουπιδοδίφιση, επαιτεία, εκπόρνευση, τα ναρκωτικά σε υπερπροσφορά καταστρέφουν τη νεολαία μηδενίζοντας την όποια διάθεση αντίστασης.

Όπως είπα, δεν διάβασα προσεκτικά το διάγγελμα κι έτσι δεν έχω κάτι άλλο να επισημάνω, πέρα από την κατακλείδα «Καλή αντάμωση στα γουναράδικα», που αναρωτιέμαι αν ειπώθηκε για να θυμίσει τον Άρη Βελουχιώτη, που συνήθιζε αυτή τη φράση, ή τον Σύριζα, μια και, όπως θα θυμάστε, την είχε χρησιμοποιήσει πέρσι τον Ιούλιο ο βουλευτής Καστοριάς Βαγγ. Διαμαντόπουλος. Παίρνω αφορμή λοιπόν να προσθέσω κάτι στο παλιό μου άρθρο, που το είχα γράψει τον Ιούλιο του 2013 και που τώρα, με αφορμή το διάγγελμα Ξηρού, ξαναδιαβάστηκε αρκετά.

Τον Ιούλιο, υπήρξε μια αντιδικία, όταν ο ιστότοπος 902.gr, που πρόσκειται στο ΚΚΕ, είχε γράψει ότι η συζήτηση για τα γουναράδικα διέστρεφε την πραγματικότητα, μεταξύ άλλων επειδή (κατά τον 902): Δεύτερον, γιατί η φράση «καλή αντάμωση στα γουναράδικα» δεν ειπώθηκε από τον Άρη Βελουχιώτη όταν διαρκούσε ο ένοπλος αγώνας του ΕΛΑΣ, αλλά ειπώθηκε μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας και ο Άρης εννοούσε ότι τώρα που παραδώσαμε τα όπλα θα μας σφάξουν.

Είχα τότε γράψει ότι αυτό είναι ή λάθος ή δημιουργική επανεπεξεργασία της ιστορίας, παραθέτοντας μαρτυρίες όπου η φράση καταγράφεται το 1943-44, δηλαδή πριν από τη Βάρκιζα (Φλεβάρης 1945). Να προσθέσω τώρα μία ακόμα μαρτυρία, που τη βρήκα πριν από μερικές μέρες στο θαυμάσιο βιβλίο «Η λαϊκή εξουσία στην Ελεύθερη Ελλάδα» του Γεωργούλα Μπέικου. Εκεί λοιπόν, τον Ιούνιο του 1943 ο Μπέικος ανταμώνει με τον Άρη Βελουχιώτη, ο οποίος έχει μόλις γυρίσει στην Ευρυτανία από την Αθήνα, όπου του έχει μεν γίνει κριτική για διάφορα, αλλά ταυτόχρονα έχει οριστεί Καπετάνιος του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ. Ο Μπέικος λοιπόν καταγράφει έναν διάλογο με τον Άρη, όπου μεταξύ άλλων του λέει:

— Γύρισες Καπετάνιος Γενικού παρ’ όλ’ αυτά. Τα συχαρίκια μου! Άιντε και σ’ ανώτερα, αν έχει…
— Φχαριστώ! Όσο για τ’ ανώτερα, έχει, πώς δεν έχει; -στα… γουναράδικα!
(Τόμος 1, σελ. 325 στο βιβλίο του Μπέικου)

Ο τρόπος που χρησιμοποιεί εδώ ο Άρης τη φράση (μισή), δείχνει κατά τη γνώμη μου ότι την είχε χρησιμοποιήσει και σε παλιότερη κουβέντα με τον Μπέικο, αφού αρκεί τώρα ο υπαινιγμός.

Αυτά προς το παρόν για το διάγγελμα Ξηρού και για τις γλωσσικές του πτυχές. Για τις άλλες, περιμένω ν’ ακούσω σχόλιά σας.

165 Σχόλια προς “Ο Ξηρός και τα τσανάκια”

 1. Αν πάντως λεγότανε Χλωρός τότε η συντομογραφία του (Χρ. Χρ.) θα ταίριαζε με το κάπως νυσταγμένο βλέμμα του

 2. Γς said

  Καλημέρα
  δλδ τι καλημέρα
  με αυτή τη βοϊδοκεφαλή
  των μίντια;

 3. spiral architect said

  Καλημέρα.
  Τα αρχεία (προκήρυξη και βίντεο) ανέβηκαν από ίντερνετ καφέ της Καισαριανής … λένε! 🙄
  Έχει πάει κανείς σας σε οποιοδήποτε ίντερνετ καφέ;
  Ξέρει τι συμβαίνει εκεί με τις «καρφωτές» και δυναμικές ΙΡ’s του;
  Οι κάμερες που έχει μέσα το μαγαζί;
  Ε;

 4. Χαράλαμπος said

  Καλημέρα,

  «Καλό τσανάκι είσαι», έλεγε η γιαγιά μου κάθε φορά που έκανα καμιά ζαβολιά στο χωριό και ακολουθούσε η απειλή «θα στην ισιάξω τη γραβάτα σ’ «. Από τότε μου έχει μείνει ο φόβος και δε φοράω ποτέ γραβάτες. Θα ήθελα να δω ένα άρθρο πάνω στις λέξεις της «κοινής βορειοελλαδικής», να δούμε και πόσες ξέρουμε εμείς οι νεαροί Θρακιώτες.

 5. spiral architect said

  Τα τσανάκια, η σκουπιδοδίφηση και γενικότερα το όλο ύφος της «προκήρυξης» (ναι στα εισαγωγικά) αποδεικνύει ότι, ούτε μια προκήρυξη της προκοπής δεν μπορούν να γράψουν.
  (ξέρετε ποιοι) 😉

 6. Durruti said

  Καλημέρα.
  3. Επειδή τυχαίνει να έχω αρκετή εμπειρία από νετ καφε, θα σου πω όσο πιο απλά μπορώ πως το κάθε μαγαζί μπορεί να λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο.
  Κάμερες έχουν τα περισσότερα για λόγους κλοπής, με τις IP δεν ξέρω τι ακριβώς φαντάζεσαι, αλλά λίγο πολύ ισχύει ότι και στα οικιακά δίκτυα.

 7. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  4: Καλή ιδέα, αλλά θα χρειαστώ βοήθεια από βόρειους!

 8. Αριστείδης Καρατζόγλου said

  Ας σχολιάσουμε την εμφάνιση που είναι για γέλια, γιατί ο λόγος του είναι για κλάματα.

 9. ΠΑΝΟΣ said

  Έχω ακούσει και την έκφραση «μάζεψα τα τσανάκια μου και έφυγα»,προφανώς μάζεψα τα υπάρχοντά μου

 10. Γς said

  8:
  >Ας σχολιάσουμε την εμφάνιση που είναι για γέλια
  Με την εμφάνιση. Αλλά πώς να ασχοληθείς με αυτή τη φάτσα, τη βοίδοκεφαλή με τα μάτια της αγελάδας όταν ξέρεις ότι είναι μάτια θανάτου μάτια τρελού εγκληματία…

 11. Η «σκουπιδοδίφηση», που πρώτη φορά την ακούω, θα ταίριαζε για το ψάξιμο των σκουπιδιών συγκεκριμένων ανθρώπων από ιδιωτικούς ντετέκτιβ, δημοσιογράφους κλπ., που συχνά πολλά αποδίδει.
  Θυμάστε κάποιον στην Αθήνα — πότε ήταν, άραγε; — που έψαχνε σε κάποιας εταιρίας τα σκουπίδια για γραμματόσημα και βρήκε ένα τεμαχισμένο πτώμα;

 12. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Τα πράγματα είναι απλά, αν δεν ήταν στημένη η «απόδραση» ο Δένδιας θα είχε φύγει άψαλτος την ίδια μέρα, ενώ τώρα ζεί και βασιλεύει. Γενικά η τρομοκρατία στον κόσμο, ανέκαθεν εξυπηρετούσε το κεφάλαιο, είτε εν γνώση των τρομοκρατών είτε εν αγνοία τους, άλλωστε ποτέ δεν κατάφεραν να αλλάξουν κάτι προς όφελος του λαού που επικαλούνται, το αντίθετο συνέβαινε πάντα.

 13. Αριστείδης Καρατζόγλου said

  @10 Συμφωνώ, αλλά αν έλεγες αυτά τα λόγια πριν ένα μήνα ως επιχείρημα για να μην πάρει έδεια ο Ξηρός, ίσως σε έλεγαν φασίστα.

 14. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Ὁμολογῶ ὅτι μὲ τὸ περιεχόμενο τῆς προκυρήξεως συμφωνῶ. Ὅμως τὸ ὅλο πρᾶγμα μοῦ θυμίζει τὸ 1984 τοῦ Ὄργουελ ὅπου ὁ ἀρχηγὸς τῶν ἐπαναστατῶν ἦταν ὄργανο τῆς ἀστυνομίας τῆς σκέψης καὶ ταυτόχρονα δόλωμα γιὰ ὅσους ἦταν ἀντίθετοι στὸ καθεστώς. Ὁ Ξηρὸς γνωρίζει δύο πράγματα. Ἀφ’ἑνὸς ὅτι μὲ τὶς ἰδέες του συμφωνοῦν πολλοί, ἀφ’ ἑτέρου, ὅτι μὲ τὸ νὰ τὶς ἐκφράζει ὁ ἴδιος, ἕνας στυγνὸς δολοφόνος, πετυχαίνει τὴ δυσφήμιση καὶ ἀπαξίωσή τους. Τυχαῖο ποὺ «δραπέτευσε» τώρα; Δὲ νομίζω. Πεῖτε με συνωμοσιολόγο 🙂

 15. spiral architect said

  @6: Από μια τυχαία ΙΡ (ακόμα και οικιακή) μέσω προγράμματος κάλυψής της γινόταν μια χαρά η δουλειά. 🙂
  Το ίντερνετ καφέ:
  – Έχει δυο-τρεις static και κάμποσες πολλαπλάσιες dynamic ΙP.
  – Έχει και κάμερες.
  Όποιο και να είναι το εύρος των ΙP ενός συγκεκριμένου πισί στο καφέ, ξέρουν ποια χρονική στιγμή έφυγαν τα αρχεία προς τον σέρβερ του Ιντιμίντια και συνδυαζόμενη η ενέργεια με τα βίντεο απ’ τις κάμερες βλέπουν και το δράστη της ενέργειας.
  Άσε δε, που στα καφέ δεν σ’ αφήνουν τα μηχανήματα να εγκαταστήσεις οποιοδήποτε πρόγραμμα, πολλώ δε μάλλον πρόγραμμα κάλυψης της ΙΡ.
  (σε σάιτ τύπου insomnia ή adslgr τα ίδια λένε)

  Γι’ αυτό και δεδομένων και των χθεσινών δηλώσεων Γιωτόπουλου, η ξηροδουλειά βρωμάει. 😉

 16. ΠΑΝΟΣ said

  Το θέμα με τις άδειες δεν είναι εντελώς ξεκαθαρισμένο.Η Αυγή είχε δημοσιεύσει επιστολή «φίλων και συντρόφων τού Κουφοντίνα».
  http://www.avgi.gr/article/1496306/na-paroun-tora-adeies-exodou-apo-ti-fulaki-oi-d-koufontinas-kai-al-giotopoulos

 17. Γς said

  14:
  >Πεῖτε με συνωμοσιολόγο

  μικροβιολόγο;

 18. Πάνος με πεζά said

  Από το όλο «πόνημα» (πώς να το πεις άλλωστε,διάγγελμα;) το καλύτερο μεζεδάκι είναι κάτι που είπε σε στυλ «…μην έρθετε εσείς από τα γραφεία μας, θα σας βρούμε εμείς…». Καλά που δεν έδωσε και ΑΦΜ να του κόψουμε τιμολόγιο. 🙂
  Τα «τσανάκια», σε πρώτη ανάγνωση μου κολλάνε καλά. Καταλαβαίνω αυτό που θέλει να πει, αλλά μάλλον έχει μπλέξει τους «πληρωμένους κοντυλοφόρους» με τα «συμπράττοντα» τσανάκα.
  Η σκουπιδοδίφηση έτσι κι αλλιώς είναι «αυτοχαρακτηριζόμενη» λέξη,για τα σκουπίδια.

  Κι εν κατακλείδει, ότι και να μας είπε, όπως λέει και μια παροιμία, «Ξηρά σκατά στον τοίχο δεν κολλάνε…»

 19. Πάνος με πεζά said

  @9 : και «μάζεψα τα τσαμασίρια μου», με την έννοια «τα σέα μου, τα μέα μου».

 20. atheofobos said

  Βλέποντας την μοσχαροκεφαλή του δολοφόνου μπροστά στις φωτογραφίες που είχε βάλει στον τοίχο για να μας υποβάλλει ποιών θεωρεί τον εαυτό του συνεχιστή, ενώ αγωνιζόταν να διαβάσει με ειρμό το κείμενο μπροστά του, μου ήρθε αυτόματα στο μυαλό η παροιμία
  βάζει κι η μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες!

 21. NM said

  Ευπειθώς αναφέρω ότι: Σύμφωνα με σημερινό άρθρο του Κιάου, είναι λάθος να χρησιμοποιούμε τον όρο «απόδραση» και ότι ο σωστός είναι «εξαφάνιση». Δεν διάβασα ο ίδιος το άρθρο και δεν ξέρω αν αυτό έχει νομική ή μόνο λεξιλογική σημασία, πάντως ακούω από το πρωϊ στο ραδιόφωνο να γίνεται μεγάλη κουβέντα πάνω σ’αυτό.

 22. Πάνος με πεζά said

  Ίσως «αυτομόληση» ή «αποσκίρτηση»; Δάσκαλε;

 23. spiral architect said

  @21: Σωστά, ο «Μανώλης» δεν απέδρασε, αλλά εξαφανίστηκε.
  (την κοπάνησε;) 😀

 24. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  21: Να μας πουν οι νομικοί αν είναι απόδραση ή όχι.

  13: Κατ’ εμέ, καλώς δινονται άδειες σε κρατουμένους. Ξαναλέω, 2,3% είναι το ποσοστό αστοχίας.

 25. LandS said

  Σκουπιδοδίφης δεν είναι ο κριτικός τηλεόρασης;

 26. spiral architect said

  … και βάλε! 😀

 27. Εξιταρισμένος από τις θεωρίες συνομωσίας προσθέτω και την παράμετρο της δικαστικής δικαίωσης των ενστόλων για τις μισθολογικές περικοπές από το 2012 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Αν τους επιβληθεί ένα γενικό πρόστιμο για την μη επιστροφή του Ξηρού, πατσίζουμε…
  μόνο τα σατανικά σχέδια της γ@μημένης Αθήνας για να σταμτήσει την (ραγδαία) μετεξέλιξη του ΠΑΟΚ παραμένουν σκοτεινά κι ανεξιχνίαστα.

 28. Γς said

  Πάει κι αυτός…

 29. Νέο Kid Στο Block said

  Συμφωνώ με τον Άγγελο για την εφαρμόσιμοτητα της «σκουπιδοδίφισης» στις περιπτώσεις που αναφέρει.
  Ας πούμε , το Νικοκύριο lerneo- busting και ένα σεβαστό κλάσμα μεζεδακίων είνι σκουποδοδίφιση.

 30. munich said

  Ας κάνω λίγο το δικηγόρο του διαβόλου.
  κάθετι που γίνεται και δε μας βολεύει το χαρακτηρίζουμε αμέσως προβοκάτσια. Η αστική αριστερά (η εξωκοινοβουλευτική δεν παρατήρησα να αγχώνεται) έχει σπεύσει με περισσό ζήλο να απαξιώσει, να σπιλώσει και να δεξιοφρονήσει (σικ) το Χριστόδουλο Ξηρό παίζοντας ουσιαστικά το παιχνίδι της κυβέρνησης που της χρεώνει καλές σχέσεις με την τρομοκρατία. Γιατί κύριοι τέτοιος ζήλος; δεν θυμάμαι να υποστήριξε κανένας της οργάνωσης στη δίκη του ότι ήταν Σύριζα. Πρέπει να αποδείξετε ότι δεν είστε ελέφαντες; Γιατί να μην στρέψετε όλη αυτήν την ενέργεια πουθενά πιο επικοδομητικά;
  Καταλαβαίνω την απογοήτευση πολλών, από το 2002 ακόμα, όταν συλάβανε τους τρομοκράτες και αποδείχθηκε ότι ,όϊμε, δεν ήταν ακαδημαϊκής μόρφώσεως αλλά επρόκετιο για κοινούς θνητούς που κάνανε ελεύθερο κάμπινγκ και τα σχετικά βουκουλικά που «βγάλανε στη φόρα» τα κανάλια. Ο λόγος του Ξηρού δεν με ξένισε, κατάλαβα τι ήθελε να πει με τα τσανάκια, κατάλαβα τι ήθελε να πει με τη σκουπιδοδίφηση, αυτό με τους εμπόρους ναρκωτικών και τους εισπράκτορες μου φάνηκε κάπως κνίτικος μπάτμαν αλλά ως εκεί.
  Στη δίκη τους είχαν αυτοχαρακτηριστεί λαϊκοί επαναστάτες και είχαν από τότε χρησιμοποιήσει τα λόγια αγωνιστών του ’21 (κουφοντίνας). Νομίζω ότι θέλει να κινηθεί σε αυτό το προφιλ πάλι ο Ξηρός. Εμένα δεν με ελκεί ούτε συμφωνώ μαζί του, δεν με ελκούσε ούτε το ’80 που πολλοί διαβάζανε τις προκυρήξεις τους σαν ευαγγέλια και η πλειοψηφία τους έδινε δίκιο, κι ας μην το παραδέχονται σήμερα. δε πιστεύω όμως ότι είναι προβοκάτορας.
  Διάβασα κι ένα κατάπτυστο άρθρο του κάποτε προσφιλούς μου δημοριογράφου Κούλουγλου, που έλεγε ότι ο Ξηρός «κελάηδησε» και ότι είναι «παπαδοπαίδι» και νευρίασα. σε λίγο θα μας πούνε να μην κάνουμε παρέα το Γιαννάκη γιαί ο μπαμπάς του είναι μπάτσος.

 31. Γς said

  Σκουποδοδίφιση και κάπου πρέπει να υπάρχει κι η σκουπιδόφυση

 32. Γς said

  30:
  >Κούλουγλου

  της ΚουΚλουΚλάν;

 33. Νέο Kid Στο Block said

  Tώρα ,σμπαθάτε με κιόλας, αλλά η κριτική της εμφάνισης και του φαινότυπου του κάθε Χριστόδουλου (ποιος το περίμενε η 17Ν , ο θρύλος των παιδικών μας χρόνων, να βγει…3 παπαδοπαίδια..) είναι κάπως κωμική. Eίναι ωραίο ο βιτζιλάντι-τιμωρός της αρεσκείας μας να είναι ο δισεκατομμυριούχος Μπρους ή ο ευγενής Διέγο ντε λα Βέγκα, αλλά αυτά γίνονται κυρίως στα παραμύθια.
  Να σηκώσει παρακαλώ το χέρι όποιος δεν έχει πει ή σκεφτεί ΠΟΤΕ του » ε ρε 17Ν που σας χρειάζεται!»

 34. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  30. Ἐγὼ δὲν τὸ κρύβω. Διάβαζα μετὰ μανίας τὶς προκυρήξεις τῆς 17Ν κι ὁμολογῶ ὅτι σὲ πολλὰ σημεῖα συμωνοῦσα, ὅπως ἄλλωστε κάθε λογικὸς ἄνθρωπος. Τὸ ὅτι ἐξέφραζαν σωστὲς κατ’ἐμὲ ἀπόψεις δὲν δικαιολογεῖ τὰ ὅσα ἔκαναν. Κι ἐδῶ ποὺ τὰ λέμε, ἂν κρίνουμε ἐκ τοῦ ἀποτελέσματος, πόσο ὠφελήθηκε ἡ ἀριστερὰ ἀπὸ τὶς ἐνέργειές τους;

 35. spiral architect said

  Το άσμα της ημέρας:
  (ελαφρώς παραλλαγμένο, ένεκα η περίστασις)
  Αφού δεν τα κατάφερες
  να κάμεις το σεφτέ μου,
  μάσε τα τσαμασίρια σου
  και στο καλό ξηρέ μου

 36. Νέο Kid Στο Block said

  Aν και δεν τού μιλάω ,του κρατάω μούτρα από τότε που με περίπεξε παλιότερα, πρέπει να πω πως συμφωνώ απολύτως με τον Munich στο 30.

 37. tsopanakos said

  Όντως αχταρμάς το ξηροκείμενο και αρκετά περίεργη η όλη ιστορία.
  Να πούμε βέβαια ότι οι νεολογισμοί και οι ιδιολεκτικές / διαλεκτικές εκφράσεις αγαπιούνται πολύ από αριστεριστές και άλλους του «χώρου» – αρκεί να πιει κανείς μια μπίρα στη Καλλιδρομίου, για να ακούσει σημεία και τέρατα από διάφορους αναρχολόγιους που την πέφτουν σε φοιτήτριες φιλοσοφικής.
  Άρα το ερώτημα παραμένει: ο Ξηρός είναι προχώ ή ο (πραγματικός) συντάκτης γνώστης;
  😛

 38. munich said

  κι εγώ σας αγαπώ Νεοκιντ και θα συνεχίζω να μη σας «μιλάω» καλλιεργώντας με αυτό τον τρόπο το καλό κλίμα ανάμεσά μας 😉

 39. Ένα δίκιο τόχει ο Νεοκίντ με τον φαινότυπο 🙂

 40. nirevess said

  16.
  Απορώ πώς δεν ζητάνε και χρηματική αποζημίωση οι «φίλοι και σύντροφοι» του Φαρμακοχέρη για τη «μεγάλη αδικία». Η αγανάχτησή τους είναι πραγματικά πηγαία και αυτοδικαιωνόμενη…Γιατί δεν πάνε να φτύσουν και στους τάφους των νεκρών; εκεί θα είναι, δεν θα ‘χουν πάρει άδεια, όπως είπε και η μητέρα του Αξαρλιάν. Άλλωστε, δημοκρατία δεν έχουμε;
  Όσο για την «εφημερίδα της Αριστεράς στο διαδίκτυο», που απ’ ό,τι είδα δημοσίεψε αυτό το φλεγόμενο από αγανάχτηση κείμενο χωρίς καν σχόλιο της σύνταξης, φαντάζομαι ότι θα δημοσιεύσει και τις ανάλογες ενδεχόμενες διαμαρτυρίες των «φίλων και συντρόφων» των φασιστών δολοφόνων, έτσι, χωρίς σχόλιο της σύνταξης, αυτούσιες. Free Mihaloliakos now!

  ——
  Αυτό το σκουπιδοδίφηση, ως προς το (δευτερεύον, οπωσδήποτε, όπως είπες) επιχείρημά σου ότι σημαίνει «μελέτη των σκουπιδιών», Νίκο, εντάξει, νομίζω πως είναι κάπως πολύ περιοριστικό. Δεν το λέω τόσο γιατί με ενδιαφέρει η συγκεκριμένη λέξη, αλλά γιατί γενικότερα είμαι της άποψης ότι στην παραγωγή νέων λέξεων δεν πρέπει να δεσμευόμαστε απολύτως από την επακριβή σημασία όσων ανάλογων ήδη υπάρχουν. Άλλωστε η κρινόμενη λέξη είναι η σκοπιδοδίφηση, όχι ο σκουπιδοδίφης (τον οποίο όμως επίσης θεωρώ θεμιτό –όσο για τη ρητορική ευστοχία του όρου στο συγκεκριμένο κείμενο, αυτό είναι άλλο θέμα, που δεν το εξετάζω). Η σπουπιδοδίφηση σημαίνει «αναδίφηση των σκουπιδιών». Η αναδίφηση δεν σημαίνει ακριβώς μελέτη, σημαίνει «ερευνητικό ψαχούλεμα», να το πω έτσι. Λέει το ΛΚΝ:

  αναδιφώ [anaδifó] Ρ10.11α : ερευνώ προσεκτικά, αναζητώ πληροφορίες, συνήθ. σε αρχεία, σε έγγραφα κτλ.: Aναδιφά τα αρχεία με παλιές δικογραφίες. Aναδιφεί τις ιστορικές πηγές σε χειρόγραφα και σε παλαιές εκδόσεις. Aναδιφώντας τα κατάλοιπα του ποιητή βρήκε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες επιστολές.

  Κατ’ αντιστοιχία προς το τρίτο παράδειγμα, «αναδιφώντας τα σκουπίδια βρήκε ένα μισοφαγωμένο σάντουιτς».

  Επίσης, μην ξεχνάμε ότι η «σκουπιδοδίφηση» σαν λέξη έχει σκοπό την ειρωνεία, και στην ειρωνική χρήση των λέξεων νομίζω έχουμε σχεδόν πάντοτε μετατόπιση νοήματος.

 41. Αριστείδης Καρατζόγλου said

  @24, καλώς δίνονται άδειες, ναι, αλλά όταν σε αυτό το 2,4% περιλαμβάνονται Ξηρός και Μαζιώτης κάτι δεν πάει καλά.

 42. Α ναι, ξέχασα να πω κι εγώ το μακρυκοντό μου: θεωρώ πολύ σημαντικότερο ζήτημα (και πρόταγμα, πώς το λένε) να συνεχιστεί το καθεστώς των αδειών από το τι έκανε ή θα κάνει ο Ξηρός, πώς βγήκε και δεν μπήκε, κ.ο.κ.

 43. geobartz said

  Στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, χρησιμοποιούμε τη λέξη «τσια-νά-κι» (και) με την έννοια που την χρησιμοποιεί ο Ξηρός. Αν προσπαθήσω να την «μεταφράσω» στην κοινή νεοελληνική, θα πω ότι «τσιανάκι» σημαίνει αυτόν που είναι ένας υποτελής, υπέρμετρα αφοσιωμένος στο αφεντικό του. Σε ότι αφορά τα μη «λεξικολογικά» σχόλια, έχω να πω τα εξής: 1) θεωρώ πολύ «επιδερμική» την προσέγγιση ότι μόνο το 2,3% των αδειούχων φυλακισμένων παραβιάζει την άδεια που παίρνει. Δεν θα με πείραζε να ήταν και 5%, αν επρόκειτο για «ακίνδυνους» κρατουμένους. Ακόμα και ένας τρομοκράτης με 6 φόνους στην πλάτη του θα μποριούσε ίσως να κριθεί ακίνδυνος, αν για παράδειγμα αποκήρυττε δημόσια την τρομοκρατία και έδειχνε έμπρακτη μετάνοια (μόνος του, αυτοβούλως και όχι υπογράφοντας …υπεύθυνη δήλωση, όπως κάποιοι, μάλλον αφελείς, είπαν στα κανάλια). 2) Σε καμια περίπτωση δεν θα έπρεπε να συμμετέχει στην επιτροπή αυτή οποιοσδήποτε από το προσωπικό των φυλακών. Ακόμα και η «κουτσή Μαρία» μπορεί να αντιληφθεί αυτό που δεν έλαβε υπόψη του ο νομοθέτης. Ότι δηλαδή, οι άνθρωποι αυτοί «αποφασίζουν» κάτω από τον φόβο. Έχουν να κάνουν με εγκληματίες και όχι με …ιδεολόγους των ατομικών δικαιωμάτων 3) Σε κάθε περίπτωση, η ευθύνη των τριών που αποφάσισαν να δώσουν άδεια στον Ξηρό, και ιδίως αυτή του εκπροσώπου της δικαιοσύνης, είναι δεδομένη. Οφείλουν «να κρίνουν» κάθε μια περίπτωση και όχι να εφαρμόζουν μηχανιστικά τον νόμο. Αν ήταν έτσι, δεν θα χρειάζονταν καθόλου καμια επιτροπή. Θα έβαζε ο Ξηρός (άιντε …ας πούμε ο αρχιφύλακας των φυλακών ), θα έβαζε «τα δεδομένα» σε έναν υπολογιστή και θα άνοιγε αυτόματα η πόρτα των φυλακών. Εδώ, εκτιμώ ότι δεν υπήρξε όχι απλως καμια «κρίση», αλλά έλλειψε και ο «κοινός νους». Αυτός ο νους με τον οποίο η φύση προίκισε και τον τελευταίο …τσιομπάνη των ελληνικών ορέων.

 44. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  40: Μα, δεν νομίζω ότι στο συγκεκριμένο απόσπασμα (διάβασέ το) ταιριάζει η ειρωνεία, που θέλει αποστασιοποίηση. Αλλά βέβαια αυτά είναι υποκειμενικά.

  Όσο για το άλλο που λες, η επιστολή δεν ζητούσε απελευθέρωση του Κουφοντίνα, αλλά να του δοθεί άδεια. Οπότε είναι άτοπο το Free Mihaloliakos, πολύ περισσότερο που αυτός είναι προφυλακισμένος μόνο. Αλλά, π.χ. στον Κορκονέα σαφώς και πρέπει να δίνονται άδειες.

 45. sarant said

  41: Ο Μαζιώτης δεν πήρε άδεια, νομίζω, αλλά ξεπεράστηκε το 18μηνο. Να το καταργήσουμε κι αυτό;

  43: Καταρχάς, δεν μας είπατε ποια είναι η ιδιαίτερη πατρίδα σας και έχει ενδιαφέρον αυτό. Ήπειρος;
  Έπειτα, ας παρακολουθείται -υπάρχουν μέσα- ο αδειούχος.

 46. Akate said

  Çanakkale, τα Δαρδανέλλια στην επαρχία Τρωάδος, οι μικρασιάτες τα λέγανε και «Τσανάκ».
  Φημισμένα ακόμη και σήμερα για τα πήλινα αγγεία τους με σμάλτο.

  Ο Χριστόδουλος Ξηρός έκανε λέει κατά Φλώρινα μεριά: http://www.stoxos.gr/2014/01/36.html.
  Ο παπά-Τριαντάφυλλος Ξηρός ήταν κάποτε και αυτός στη Φλώρινα.:http://www.madata.gr/epikairotita/social/324805.html
  Συνδέονταν λέει τότε με τον Μητροπολίτη Φλωρίνης Αυγουστίνο Καντιώτη και με τον Γιάννη Αλεξάκη
  (μετέπειτα συνταγματάρχη, διευθυντή του Τμήματος Ασφαλείας της ΕΥΠ).

 47. tsopanakos said

  Το θέμα με τις άδειες έχει σχέση με όλη την παθογένεια της ελληνικής δικαιοσύνης. Θυμηθείτε, τον Μάκαρο: φυγόδικος και καταζητούμενος από τις αρχές για μήνες και μόλις τον μπαγλαρώνουν, κρίνεται μη προφυλακιστέος γιατί… δεν είναι ύποπτος φυγής (ναι, ο επί μήνες φυγάς!) και (ω του θαύματος!) ξαναεξαφανίζεται.
  Λες και κάποιοι δικαστικοί δεν ξέρουν τίποτα για τις υποθέσεις που εξετάζουν και υπογράφουν έγγραφα με τη ραθυμία του τελευταίου κλητήρα.

 48. munich said

  @34 σίγουρα από τις ενέργειες της 17 Νοέμβρη δεν επωφελήθηκε η αριστερά. Από την άλλη μόνο η οικονομική κρίση ωφέλησε την αριστερά μεταπολιτευτικά στην Ελλάδα, τα χρόνια της αφθονίας δεν κατάφερε να πείσει κανένα με τον πολιτικό της λόγο έτσι δεν είναι;
  @41 Γιατί θεωρείτε τον Μαζιώτη τόσο επικίνδυνο; Απόσο ξέρω δεν σκότωσε κανένα. παρακαλώ διορθώστε με αν κάνω λάθος. Επίσης δεν παραβίασε άδεια των φυλακών αλλά αφέθηκε ελεύθερος μετά την παρέλευση του 18μηνου της προφυλάκισης, έτσι δεν είναι;

  Ας μην ξεχνάμε ότι ο Παλαιοκώστας απέδρασε 2 φορές με ελικόπτερο και δεν παραβίασε καμία άδεια. (Βέβαια διαβάζω ότι κάποιοι συμπατριώτες του πίνουν νερό στο όνομά του … ήρωας κι αυτός, σαν το Ρωχαμη και τον Κοεμτζή)

 49. NM said

  Επι του πιεστηρίου που λένε: Μόλις κληρώσανε 4 μύρια για όποιον παραδόσει λέει τον τρομοκράτη. Ο Δένδιας θα το ανακοινώσει επισήμως τ’απόγευμα. Προβλέπω επέκταση της συνωμοσιολογίας σε συμπεράσματα ότι «τα’χουνε κανονίσει να μοιράσουνε τη μίζα».
  Η πλάκα πάντως θα’ναι να μην βρεθεί παρόλα αυτά ρουφιάνος.

 50. sarant said

  49: Τα 4 μύρια δεν είναι μόνο για τον Ξηρό όμως.

 51. Μεγάλωσα Χαλκιδική και ίσως μπορώ να φανώ χρήσιμη στη γλώσσα τον Βορειοελλαδιτών κάποια στιγμή 🙂

  Δεν ξέρω κατά πόσο με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή η θέση των κομμάτων για την εξαφάνιση Ξηρού.
  Με ενδιαφέρει όμως η απόλυτη ανευθυνότητα των αρχών και η έλλειψη αισθήματος ασφάλειας που μου δημιουργείται με φόβο μίας τυφλής επίθεσης.
  Με ενδιαφέρει επίσης ο συγκινησιακός λόγος του Ξηρού που πολλοί του βρίσκουν δίκιο, σε ορισμένα σημεία ακόμα και γω συμφωνώ μαζί του, αλλά όχι γιατί είναι ο Ξηρός, αλλά γιατί πατάει σε κρίσιμα θέματα που όλοι μας συμφωνούμε και θέλουμε να φωνάξουμε και να κάνουμε κάτι για τις αδικίες που επικρατούν γύρω μας συν των επώδυνων μέτρων της Κυβέρνησης.
  Ανησυχώ και ενδιαφέρομαι για το που θα οδηγήσει όλο αυτό. Σε μία Δημοκρατική χώρα, βλέπω πολίτες να διχάζονται ταυτόχρονα σε χούντα,τρομοκρατία ή αδράνεια. Μιλώ για το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών . Δεν ξέρουμε όλοι ιστορία, δεν είμαστε όλοι διαβασμένοι και με κριτική σκέψη. Για να μην παραλείψω και τη νεολαία, που μέσα της εντάσσομαι και γω, που δεν ξέρουμε που πάνε τα τέσσερα.

  Σίγουρα κάτι πρέπει να γίνει. Ποιο όμως είναι αυτό το κάτι ;
  Είμαι κατά των ακραίων περιπτώσεων αλλά τίποτα δεν επιτεύχθηκε χωρίς αιματηρές επαναστάσεις. Αλλά φυσικά και δεν θέλουμε καμία αιματηρή επανάσταση, άλλωστε ακόμα και σε μία τέτοια πέφτουμε ξανά στο φαύλο κύκλο της εξουσίας : κατεβάζουμε τα πρόσωπα που θεωρούμε εξουσιαστές , ανεβάζουμε και καλά καλούς Σαμαρείτες και ανθρώπους «που νοιάζονται για το καλό της μικρομεσαίας τάξης, καταλήγουμε σε μικρή χουντίτσα μέχρι να τη καταλύσουμε και αυτή και να ανεβάσουμε δημοκράτες και πάλι τα ίδια . Η εξουσία πάντα διαφθείρει και ποτέ δεν θα έχουμε μία ιδανική πολιτεία. Τι πρέπει να γίνει όμως ; Πώς θα κρατήσουμε τις ισορροπίες ; Πως θα αποτρέψουμε τα ίδια αιώνια λάθη ; Ο κόσμος αγανακτεί , και η ιστορία δίδαξε πως η ιστορία δεν διδάσκει.

  Όσο για τον χαρακτηρισμό απόδραση-εξαφάνιση , προσωπική μου γνώμη είναι πως απόδραση θα λεγόταν αν στεφόταν με επιτυχία ένα σχέδιο φυγής μέσα από τις φυλακές, κάπου όπου είσαι περιορισμένος και περιφρουρημένος . Ο Ξηρός όντας σε άδεια και χωρίς στενή εποπτεία μάλλον έμοιαζε με ελεύθερο πουλί , οπότε και σε κάποια στιγμή έχασαν τα ίχνη του , άρα ταιριάζει καλύτερη η λέξη εξαφάνιση. Πριν επικοινωνήσει μέσω του βίντεο η εξαφάνιση θα μπορούσε να καταλήξει και σε θάνατο -αυτοκτονία του Ξηρού (λέμε τώρα ), τώρα όμως που έχουμε ίχνη και ξέρουμε ότι «εξαφανίστηκε » και έχει σκοπό η «εξαφάνιση» του , τώρα για μένα μπορεί να χαρακτηριστεί και φυγάς .

 52. Αριστείδης Καρατζόγλου said

  Διόρθωση, ο Μαζιώτης αφέθηκε λόγω 18μηνου. @48 Το ότι δε σκότωσε κανένα είναι σοβαρό επιχείρημα;

 53. spiral architect said

  Νέα δημοσκόπηση δείχνει καταλληλότερο τον Α. Σαμαρά και μάλιστα με μεγάλη διαφορά.

 54. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Νά, ποιὸς θὰ βρῆ τὸν Ξηρό

 55. spiral architect said

  @54: :mrgreen:
  (για το Χριστοφοράκο δεν λες κουβέντα)

 56. # 49

  Υπάρχει το προηγούμενο με το φιάσκο της Ριανκουρ αλλά και κατά πολλούς το «μπέρδεμα» με την έκρηξη της βόμβας που τραυμάτισε τον Ξηρό και χάλασε την μοιρασιά της προκήρυξης εν όψει και των ολυμπιακών αγώνων, βεβαίως

 57. munich said

  @52
  Ξέρω εγώ; Πως κρίνεται η επικινδυνότητα ενός κακοποιού; είναι υποκειμενικά τα κριτήρια; Ποιον φοβόμαστε ποιον πολύ το ληστή που ενδεχομένως θα σκοτώσει ή το δολοφόνο που έχει ήδη προϋπηρεσία;

 58. NM said

  Προβληματίζομαι όμως που θα βρούνε τόσο ρευστό. Μήπως θα ήταν πιο συνετό να τάξουν τα 4 μύρια υπό προϋποθέσεις προηγούμενης επιτυχούς εκποίησης συγκεκριμένης δημόσιας περιουσίας; Η ακόμα καλύτερα να τα δώσουν κατευθείαν σε είδος; π.χ: «όποιος μας φέρει τον Ξηρό, κερδίζει το Ελληνικό» κλπ

 59. sarant said

  58: Θα ορίσουνε ισοδύναμα -5 λεπτά σε κάθε πακέτο τσιγάρα ίσως.

 60. LandS said

  #48 Munich Αυτό που λες για την Αριστερά στην Μεταπολίτευση χωράει πολύ συζήτηση. Για παράδειγμα η άνοδος του ΠΑΣΟΚ από το «κάτω από 15» (74) στο 25 (77) και από εκεί στο μας πήρε ο διάλος και μας σήκωσε (81) και μας πήγε σε «ακόμα καλύτερες (οθντκ) μέρες» (86) ήταν άσχετο με τη ρητορική του και τη συνθηματολογία του; Ή και της κοινωνικής πολιτικής της πρώτης περιόδου διακυβέρνησης;
  Μιλώ για όσους το ψήφιζαν.

  Α! είχαμε και το «βρώμικο» 89 στην Ελλάδα, και τη Κατάρρευση του «Υπαρκτού» την ίδια εποχή. Έπαιξαν και αυτά ρόλο.

 61. Νέο Kid Στο Block said

  59. Δηλαδή, μετά το «μπουμπουκόσημο» θα πληρώσουμε και «ξηρόσημο» οι καπνιστές; Αίσχος!

 62. munich said

  Ας σταματήσουμε να χρηματοδοτούμε την κυβερνητική πολιτική με τον εθισμό μας. Λέμε όχι στα κρατικά ναρκωτικά!

 63. Αριστείδης Καρατζόγλου said

  Χαλάλι η επικήρυξη, σου λέει ο Δένδιας, αν ξαναπιαστεί ο Χριστόδουλος θα καρφώσει όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις από το Δούναβη και κάτω. Ξεχνάνε τι καναρίνια ήταν οι Ξηροί στις ανακρίσεις του 2002;

 64. NM said

  #58. Και πολύ ορθά θα πράξουν. Γιατί μετά τι θα πει η Τρόϊκα; Πάντως το καλό να λέγεται. Οσο του λείπει αυτουνού του Δένδια σε μαλλιά, του περισσεύει σε κιμπαριλίκι. Σου λέει ο άνθρωπος: Δεν υποφέραμε ρε κύριε να βγάλουμε πρωτογενές πλεόνασμα; Ε, τώρα το κάνουμε ότι γουστάρουμε.

 65. Νέο Kid Στο Block said

  62. Έχω «πνευματική διαταραχή» γι’αυτό είμαι εθισμένος! To λένε και «επιστημονικές» στατιστικές…
  Να μού χορηγήσει το κράτος τζαμπέ ψυχίατρο, και μετά να μού καπελώσει τη μαλμπόρα μου! 😉

 66. munich said

  @60 σίγουρα χωράει συζήτηση έχετε δίκιο. Υπήρξαν πολλοί οι παράγοντες που η επίσημη αστική αριστερά στην Ελλάδα δεν ήταν δημοφιλής, και ναι σίγουρα ένας από αυτούς ήταν και η σύμπραξή της με την αστική Δεξιά, η συμμετοχή της στην εξουσία και τρόπος που την άσκησε αλλά και πολλά άλλα. Φταίνε και οι συνθήκες, φταίνε και οι επιλογές. Απλά απαντούσα κάπως απλοϊκά στο πραπάνω μου σχόλιο

 67. NM said

  Να πω την αμαρτία μου, όσο περισσότερο διαβάζω – ακούω – βλέπω για τον Ξηρό, τόσο περισσότερο θυμάμαι τον Πετζετάκο.

 68. ΠΑΝΟΣ said

  Πάντα είχα την απορία(που λέει ο λόγος…) η 17Ν,οι Μαζιώτηδες,οι «πυρήνες τής φωτιάς»(!!!) και το υπόλοιπο wild bunch,τι είδους καθεστώς θα μάς επέβαλαν,αν μπορούσαν;Προτιμώ να μείνω με την-τάχα-απορία μου.
  Και ,βέβαια , είναι το θέμα αν κέρδισε ή έχασε η Αριστερά από την τρομοκρατία ή αυτή η ζαβή χώρα;

 69. cog/nord said

  @30 Munich συμφωνώ και εγώ. Προφανώς και ο λόγος του ξηρού δεν με ξένισε: όπως είπες πολύ σωστά πάντα τέτοια πράγματα έλεγαν οι της 17ν, τώρα ξένισαν μερικοί; δεν θα ήταν πιο περίεργο να βγει ο ξηρός στο διάγγελμα και να πετάξει μια μεταμοντέρνα ανάλυση περί μικροεξουσίας α-λα-φουκώ; Το ζήτημα τίθεται σωστά στο γεγονός πως ήδη από το 1980 αυτές οι αναλύσεις (κατά βάση αριστερό-πατριωτικές, κάτι σαν ένα τσαμπουκαλεμένο πασόκ της εποχής) δεν κάλυπταν αρκετό κόσμο. (LOL, πολύ πετυχημένο το «κνίτικος μπατμαν»!!!).

  Από την άλλη, περισσότερο με εκνευρίζει η αριστερά που τρέχει να βρει προβοκάτσιες παντού, παρά να κάνει την ανώδυνη παραδοχή πως πολύς κόσμος δεν σκέφτεται όπως αυτή. Η ιστορία με τις προβοκάτσιες έχει παρατραβήξει, και καλό θα ήταν κάποιος/α να εντοπίσει την γενεαλογία της (υπέρ το δέον νομιμοφροσύνη λόγω ιστορικής παρανομίας, εύκολος τρόπος να απομονώσεις/κακολογήσεις όποιον/α διαφωνεί με την γραμμή του κόμματος που είναι ΠΑΝΤΑ σωστή, κ.α.) παρά να συνεχιστεί αυτή η αναπαραγωγή σε κάθε πιθανή εκδοχή της. Υπάρχει κάτι που η αριστερά μονίμως παραβλέπει: δεν χρειάζεται οι απέναντι να είναι προβοκάτορες. Μπορεί απλά να διαφωνείς πολιτικά μαζί τους.

  Όσο για τα σχόλια περί κόμμωσης, ύφους, ρουχισμού κτλ κτλ, πραγματικά έλεος. Θα τα περίμενα από την στεφανίδου, αλλά τελικά αυτός ο επιφανειακός και γελοίος τρόπος να εξετάζουμε κοινωνικά φαινόμενα μοιάζει να αγγίζει πολύ περισσότερο (και καλά) σοβαροφανή κόσμο.

  @ 41 ο μαζιώτης δεν βγήκε με άδεια, απλά έληξε το νόμιμο χρονικό περιθώριο της προφυλάκισης του (18μηνο). Όπως και να έχει, το θέμα των αδειών των κρατουμένων δεν εξαρτάται (ευτυχώς, ακόμα και η αστική δικαιοσύνη είναι πιο δίκαιη από τις απόψεις αρκετών) από ένα 2.4% που το παραβιάζει, ακόμα και αν αυτοί γίνονται θέαμα στα ΜΜΕ.

 70. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

 71. εγώ απλά να σημειώσω το «ήπια του πόνου το ποτό με την τσανάκα, στην Καλαμπάκα, στην Καλαμπάκα» που είχε ειπωθεί στις Τρεις Χάριτες και ακόμα με κάνει να γελάω.

 72. spiral architect said

  Ο Ξηρός και τα τσανάκια (επειδή η 17Ν δικάστηκε) μου’ φερε στο νου τις αλήστου μνήμης εποχές της κάθαρσης με τα γουνάκια.
  (ε, Λαντζ, θυμάσαι;) 🙄

 73. munich said

  δεν ήταν μια εποχή που λέγανε ότι ο Κορνήλιος Καστοριάδης ήταν στη 17 Νοέμβρη; πολύ γέλιο. Καλά που δεν είπανε ότι και ο κιούμπρικ σκηνοθετούσε τα χτυπήματα

 74. Πέπε said

  Εμένα όλος μαζί ο λόγος του Ξηρού μού φάνηκε κακότεχνα παλαιοαριστερός, γεμάτος ξύλινα κλισέ. Μπορείτε να περιλάβετε ακόμα και τη σουπιδιδίφηση σ’ αυτό: άμα όλο σου το στυλ είναι κουρασμένο, ακόμη κι ένας νεολογισμός κουρασμένος θα βγει. Δεν είναι κακή λέξη ωστόσο, και σίγουρα όχι ασαφής κτγμ.

  Βέβαια δεν απαιτούμε από ένα μεμονωμένο μέλος οργάνωσης, αποκομμένο από τους συντρόφους του, να τα κάνει όλα, και απόδραση και κείμενα. Δεν είναι εύκολη δουλειά να γράφεις κείμενα: σε κάθε οργάνωση υποθέτω ότι θα το αναλαμβάνει ο πιο κατάλληλος. Έτυχε ο Ξηρός να μην είναι ο πιο κατάλληλος αλλά να είναι ο μόνος διαθέσιμος. Έκανε -υποθέτω και πάλι- ό,τι καλύτερο μπορούσε.

  Δεν ήταν όμως πολύ καλό. Και η γραπτή προκήρυξη, κυρίως όμως το βίντεο, κάνουν κακό στην εικόνα ενός ατόμου που θα μπορούσε (και ακόμη το κατεφέρνει σε κάποιο μέτρο) να συγκεντρώσει τη συμπάθεια ικανής μερίδας του πληθυσμού. Όλος ο κόσμος, απαξάπαντες, έχουμε δει τόσο πολλά βίντεο που πλέον έχουν διαμορφωθεί κάποια κριτήρια. Ό,τι κι αν λέει το περιεχόμενο, η ακαλαίσθητη και ερασιτεχνική εικόνα ενός τέτοιου προσώπου που διαβάζει αμήχανα από το ωτοQ με φόντο τέσσερις φωτοτυπίες Α4 δε σε κερδίζει.

  Από την άλλη, τίποτε από τα παραπάνω δεν αναιρεί το γεγονός ότι η όλη ιστορία αφήνει οικτρά ξεβράκωτη την κυβέρνηση, το σωφρονιστικό σύστημα, τη δικαιοσύνη κλπ., και ότι αυτό το ξεβράκωμα ουδόλως μετριάζεται αν τη νύφη την πληρώσουν οι άδειες των κρατουμένων. Εντωμεταξύ και η παρούσα κυβέρνηση και οι διάφοροι τομείς του κρατικού της μηχανισμού έχουν υποστεί ήδη άπειρα ξεβρακώματα, κυρίως από αυτογκόλ, και, αφετέρου, σε άλλο βάθος χρόνου ο ίδιος ο Ξηρός -και η 17Ν συνολικά- έχει μακρά προϋπηρεσία στο ξεβράκωμα κυβερνήσεων και κρ. μηχανισμών.

 75. NM said

  Ο Ξηρός 57χρονος, ήδη 10 χρόνους στη φυλακή, με 5 μέρες + 1 οδοιπορικά έξοδο κάθε χρόνο (και παρακολουθούμενος), χάλια εμφάνιση, μηδενική εικανότητα μπλα-μπλα, εξωφρενικό στυλ παρουσίας και χαρακτήρα «ρεμάλι»… κατάφερε παρόλα αυτά και έβγαλε γκόμενα 25χρονη (έτσι άκουσα στα ΜΜΕ)
  Νομίζω ότι αυτό είναι που δεν του συγχωρούν οι φθονεροί. Ολα τα άλλα λόγια είναι φτώχεια.

 76. sarant said

  73: Είχαν πει και για τον Καστοριάδη;

 77. sarant said

  75: Κάτι ανάλογο έπαθε και ο Τατσόπουλος, ε;

 78. LandS said

  #72
  Αμυδρά 🙂

 79. munich said

  @76
  πέφτετε από τα σύννεφα;
  🙂

 80. spyroszer said

  Για το θέμα πώς χαρακτηρίζεται η ενέργεια του Ξηρού από μία πρόχειρη ματιά που έριξα στον Σωφρονιστικό Κώδικα βλέπω ότι στο σχετικό άρθρο γίνεται λόγος για κρατούμενο που δεν επιστρέφει στο κατάστημα μετά τη λήξη ή ανάκληση της χορηγηθείσας άδειας. Βλέπω μάλιστα ότι δεν είναι καν πειθαρχικό παράπτωμα και δεν υπάγεται στο άρθρο περί απόδρασης κρατουμένων (εκτός αν κάνω κάποιο σοβαρό λάθος), και η μόνη επίπτωση είναι ότι δεν μπορεί να ζητήσει άδεια για τα επόμενα τρία χρόνια (εφόσον συλληφθεί βέβαια).
  Βλέπω ότι για το μόνο αδίκημα που δεν προβλέπεται χορήγηση άδειας είναι αυτό της εσχάτης προδοσίας, μεταξύ δε των πολλών προυποθέσεων που απαιτούνται για τη χορήγηση της άδειας είναι ότι εκτιμάται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος τελέσεως, κατά τη διάρκεια της άδειας, νέων εγκλημάτων και ότι συντρέχουν λόγοι που δικαιολογούν την προσδοκία ότι δεν υπάρχει κίνδυνος φυγής και ότι ο κρατούμενος δεν θα κάνει κακή χρήση της αδείας του.
  Να θυμίσω ότι ψηφίστηκε πρόσφατα και ο νόμος με τα βραχιολάκια αλλά δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα.

 81. skol said

  Το γλωσσάρι του Ξηρού στα νέα το είδατε;
  Τα γουναράδικα αναφέρονται ως τόπος μάχης μέχρις εσχάτων αλλά μου φάνηκε επίσης ενδιαφέρον ότι η εφημερίδα κρίνει σκόπιμο να μας ενημερώσει και για τη σημασία της λέξης «αντάρτης». Από περιέργεια κοίταξα να δω τι λένε και δυο γνωστά λεξικά. Παραθέτω παρακάτω τα πρώτα ερμηνεύματα

  αντάρτης :1.ο πολεμιστής που δεν ανήκει σε τακτικό στρατό και πολεμά για μια ιδέα εθνική, πολιτική
  αντάρτης :1.ο πολεμιστής άτακτου, εθελοντικού στρατιωτικού σώματος, που μάχεται εναντίον τού καθεστώτος τής χώρας του ή στρατού κατοχής

  Μικρό κουίζ: Μπορείτε να βρείτε σε ποιο λεξικό ανήκει το καθένα;

 82. munich said

  50-50
  Το πρώτο στου Τριανταφυλλίδη;
  το δεύτερο στου Μπάμπι;

 83. Ανέστιος said

  1. Το ότι αριστεροί οικειοποιούνται τόσο αβασάνιστα το ιδιόλεκτο της εξουσίας που υποτίθεται πως αντιμάχονται, είναι ενδεικτικό του γιατί η (κοινοβουλευτική τουλάχιστον) αριστερά έχει καταντήσει έτσι όπως έχει καταντήσει
  (ώστε «τρομοκράτης» ο Ξηρός – αλήθεια,πόσοι/ες από σας βαδίζουν το βράδυ στο δρόμο κοιτάζοντας κλεφτά στα νώτα τους όντας…τρομοκρατημένοι από το γεγονός ότι είναι ελεύθερος ο Ξηρός; και πόσοι από τους πολίτες αυτής της χώρας πιστεύετε ότι κάνουν το ίδιο, ενώ…κοιμούνται ήσυχοι και νηφάλιοι όταν ακούν τα σχέδια του κράτους και του κεφαλαίου για νέα μέτρα, νέους φόρους, περαιτέρω εξαθλίωση, πλειστηριασμούς, αστυνομική καταστολή κλπ;)

  2. Ο Λόγος και η Πράξη των ένοπλων οργανώσεων (και δεν αναφέρομαι εδώ στην ποιότητα του συγκεκριμένου Λόγου του Ξηρού,αλλά στην ιστορική – είτε το θέλετε είτε όχι – συγκεκριμένη πρακτική που πρεσβεύει) «δεν ανήκουν στην αριστερά», σύμφωναμε πολλούς/ες εδώ μέσα (αλλά κι απ’ έξω).Μάλιστα…ώστε δεν ήταν αριστεροί οι Ερυθρές Ταξιαρχίες, η RAF, οι Τουπαμάρος, ακόμα κι ο ίδιος ο ΕΛΑΣ έτσι;…τί ήταν τότε; προβοκάτορες; «σύντροφοι που έσφαλλαν»; κοινοί «δολοφόνοι» (άλλο εξωφρενικό που γράφουν άλλοι εδώ μέσα – ενώ οι «ριζοσπάστες» του πληκτρολογίου και των «μαζικών, αλλά ειρηνικών» πορειών είναι τα γνήσια τέκνα των Μαρξ- Ένγκελς έτσι;…)

  3. Όποιος εξακολουθεί να πιστεύει ότι με «ιδεολογική αντιπαράθεση» και μόνο, ή με κοινοβουλευτικά συναγελάσματα με χρυσαυγίτες αλλά και λεκτικούς διαξιφισμούς κλπ και μόνο, αλλάζει η Ιστορία (και ειδικά σήμερα, που ο αντίπαλος επιτίθεται και σκοτώνει χωρίς κανόνες,χωρίς αιδώ, χωρίς προειδοποίηση, χωρίς διάκριση), τότε ας μας πει πώς επιτέθηκαν στα χειμερινά ανάκτορα οι μπολσεβίκοι – κραδαίνοντας ανακοινώσεις; πώς πολέμησαν οι πολίτες της Κομμούνας – με καταγγελίες; πώς αντιμετωπίστηκαν σύστημα και φασίστες στον ισπανικό εμφύλιο – με αφίσες κι εκδηλώσεις; και πώς εν τέλει οι Ζαπατίστας – μόνο με τον (υπέροχο) Λόγο τους;

  Δε συμφωνώ με το ένοπλο (και πολύ περισσότερο μ’ αυτού του είδους το ένοπλο)ούτε πολύ περισσότερο με το Λόγο της 17Ν, όμως είναι ΑΛΛΟ ΑΥΤΟ, κι άλλο να καταδικάζουμε συλλήβδην την ιστορία και την αναγκαιότητα (και) της αντι-βίας των καταπιεσμένων της Ιστορίας,αποκαλώντας όσους κατά καιρούς έκαναν χρήση όπλων ως κοινούς «δολοφόνους»ή έστω και «μη αριστερούς». Ελικρινά λυπάμαι…

 84. Ελένη said

  Χωρις να εχω διαβασει ολα τα σχόλια εδω μέσα,θα σταθω σε δυο σημεια.
  Το πρώτο είναι η λεξη τσανακι που στη θεσσαλονικη κυρίως το λέμε ακριβως για ζητηματα χωρισμου περιουσιων, αντρογυνων κλπ.Αλλιώς ειναι μονο ένα σκεύος τσίγκινο.
  Το δεύτερο είναι η ομιλία η οποία έρχοταν σε άμεση αντιθεση με το πνεύμα ενός πραγματικου επαναστάτη.Είπε το ποιημα σαν παπαγάλος, βιντεοσκοπήθηκε ανετα κ ωραία και καθόλου δεν επεισε πως θα πάρει τα όπλα.Εκτος αν εννοουσε πως θα πάρει ο λαός τα όπλα γιατί τιποτε απ όσα είπε δεν ήταν νέο , αντίθετα είναι γνωστα και τα λέμε όλοι μας στις παρέες μας κ στις κοινωνικες εν γένει συναναστροφές.Εξ άλλου, ο ίδιος είχε καρφωσει μαζι με τον εαυτο του όλη την οργάνωση, οπότε για τι επαναστατη μιλαμε; δεν θα εβγαζε λεξη απο το στομα του ο γκεβαρα ή ο καραισκακης ή ο κολοκοτρώνης ή ο Αρης βελουχιώτης.αυτος τα ξερασε όλα κ τώρα θυμήθηκε την ενοπλη αντίσταση.Κολοκύθια με τη ρίγανη όπως ελεγε η γιαγιά μου.

 85. nirevess said

  44
  Η γνώμη μου για τις άδειες (δεν είμαι νομικός, τη γνώμη μου απλώς καταθέτω):
  Η άδεια δεν είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα του κρατουμένου. Είναι μέτρο επιείκειας του κράτους (ή της αστικής δικαιοσύνης, όπως ειπώθηκε κάπου πιο πάνω· δεν ξέρω αν η κομουνιστική δικαιοσύνη προέβλεπε κάτι τέτοιο) και επανένταξης στην εκτός φυλακής νόμιμη διαβίωση (όχι επανένταξης στο αντάρτικο πόλης) και δίνεται σε όσους δεν είναι ύποπτοι κοπάνας-εξαφάνισης. Στην περίπτωση ενός κρατουμένου που έχει διαπράξει πολιτικές δολοφονίες (σαφώς και έπρεπε να δικαστούν από το Ορκωτό), το αν διαπιστώνεται μεταμέλεια (με έγγραφη δήλωση αποκήρυξης), σε συνδυασμό με το αν μπορείς να τον ελέγξεις έξω που θα βγει, είναι καθοριστικό για να το αν θα του δώσεις την άδεια. Στην κατάπτυστου ύφους επιστολή των επίδοξων συνεργατών στις δολοφονίες Κουφοντίνα (γιατί τι άλλο σημαίνει «σύντροφος του Κουφοντίνα»;) δεν υπάρχει η παραμικρή δήλωση μεταμέλειας ως προς τα εγκλήματά του. Αυτό θα έπρεπε να κάνει την «εφημερίδα της Αριστεράς στο διαδίκτυο» να μην τη δημοσιεύσει. Δεν δημοσιεύεις επιστολές με αιτήματα αμετανόητων οπαδών της πολιτικής δολοφονίας. Βάζεις έναν συντάκτη σου να γράψει ένα άρθρο και να υποστηρίξει το δίκαιο του αιτήματος από την άποψη του κράτους δικαίου κλπ. κλπ., ή έστω βάζεις ένα σχόλιο, εισαγωγικά στην επιστολή. Δεν τη βάζεις τάλε κουάλε, με τη φωτογραφία του δολοφόνου φάτσα πόστα και γκροπλάν.

  Ας φανταστούμε μια επιστολή σε ιταμό ύφος των «φίλων» του Κορκονέα, όπου δεν θα γίνεται η παραμικρή δήλωση μεταμέλειας για τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου, αλλά απλώς θα ζητείται η παροχή άδειας κλπ. Θα τη δημοσιεύσει χωρίς κανένα σχόλιο η «εφημερίδα της Αριστεράς στο διαδίκτυο»; Ή μήπως η εξήγηση για την largesse αυτήν βρίσκεται στο ότι ο Κουφοντίνας και οι λοιποί επίδοξοι Κουφοντίνες ανήκουν, ε! πώς να το κάνουμε; «στα δικά μας παιδιά» με την ευρύτατη έννοια, έστω κι αν διαφωνούμε μαζί τους κάθετα;

  ———
  Η ειρωνεία στο «σκουπιδοδίφηση» προφανώς και δεν στρέφεται ενάντια στους ανθρώπους που ψάχνουν στα σκουπίδια, αλλά στοχεύει στην κατάντια της χώρας. Είναι αυτονόητη η πρόθεση του συντάκτη. Άρα ειρωνεία, ή αν θες πικρή ειρωνεία ή αυτοσαρκασμός για την κατάντια της χώρας, υπάρχει.

 86. Προς νομικούς και μη ερώτηση :
  Δικαιούται να εισπράξει την επικήρυξη ο πατήρ Ξηρός (που σύμφωνα με πρωτοσέλιδα προτρέπει τον γιο του να παραδοθεί) αν τον παραδώσει στις αρχές ;

 87. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #86
  Σατανικό! Με άλλες δυο-τρεις τέτοιες «αποδράσεις» η οικογένεια του Παπα-Ξηρού θα γίνει πλούσια! 🙂

 88. nirevess said

  83 ΜΑΛΕΔ και πάλι ΜΑΛΕΔ, λοιπόν…

 89. Ανέστιος said

  88: αν αυτό κατάλαβες από τα όσα γράφω, λυπάμαι διπλά.

 90. spiral architect said

  Καλά κρασ(ι)ά!

 91. nirevess said

  89 Αυτό κατάλαβα, ναι. Τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα με της τελευταίας προκήρυξής τους. Αποφασίζουμε και διατάσσουμε σε κλειστή μεταξύ μας συνεδρίαση ποιος είναι ο ένοχος και πρέπει να πεθάνει. Α, και που ‘σαι; Ο Αξαρλιάν αμέριμνος περπατούσε, δεν ήταν «τρομοκρατημένος». Αλλά τι σημασία έχει; Εσύ, ο κυρ-Μήτσος και η κυρα-Μαρία, σε πειράξανε οι δήθεν «τρομοκράτες»; σου σκοτώσανε το αγγόνι ή τη γυναίκα; Όχι! έτσι δεν είναι; Τι σε νοιάζει λοιπόν; Ασ’ τους καθεστωτικούς να λένε…

 92. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  83: Έχει κάποια (μεγάλη) διαφορά ο ΕΛΑΣ από τις Ταξιαρχίες και τη RAF και πολύ περισσότερο από την 17Ν, όχι; Ο ΕΛΑΣ ήταν ο στρατός ενός μαζικότατου λαϊκού κινήματος, δεν ήταν;

  85: Νομίζω ότι δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα δικά μας. Αφού ο Ξηρός και ο Κουφοντίνας δικάστηκαν σαν ποινικοί, και αφού και σήμερα βγάζουμε αφρούς με το που ακουστεί η γνώμη ότι διέπραξαν πολιτικά εγκλήματα, τότε και στις άδειες λογικό είναι να έχουν μεταχείριση σαν τον άλλο ισοβίτη ο οποίος π.χ. σκότωσε την πεθερά του -και παίρνει άδειες χωρίς να αποκηρύξει την πεθεροκτονία.

 93. sarant said

  91: Μεθοδολογικά δεν νομίζω πως είναι σωστό να μιλάμε για τον Αξαρλιάν όταν κρίνουμε τους σκοπούς της οργάνωσης. Όπως δεν μιλάμε για τον Βραζιλιάνο πυο σκοτώθηκε από αστυνομικούς στο Λονδίνο όταν κρίνουμε τους σκοπούς της αστυνομίας.

 94. munich said

  @92,α
  Δίκιο έχετε ΄βεβαια, αλλά να υπενθυμίσω ότι τρομοκράτες τους λέγανε κι αυτούς, έτσι δεν είναι; όπως και άλλους στρατούς μαζικών κινημάτων, τρομοκράτες τους χαρακτηρίζουν (βλ. Ιρακ, Ιραν, Αφγανιστάν, Τσετσένους κτλ)
  Εξαρτάται δλδ από ποια πλευρά βλέπουμε τα πράγματα

 95. spiral architect said

  Πάντα εξαρτάται από ποια πλευρά βλέπουμε τα πράματα. Αρκεί να παίρνουμε πραγματικά θέση. 😐

  Ας μην ξεχνάμε ότι η 17Ν ξεκίνησε τη δράση της σαν τιμωρός προσώπων που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είχαν σχέση με το «στιγμιαίο», (βασανιστές, σταθμάρχες και αξιωματούχοι κ.α.) απέκτησε μια σιωπηλή αποδοχή από πολύ κόσμο, ίσως και φυσικούς ή ηθικούς υποστηρικτές που ενδεχομένως δεν αποκαλύφτηκαν ποτέ. Αλλά ποτέ (και πως θα μπορούσαν άλλωστε;) δεν απέκτησαν μια πολιτική συνιστώσα -αλά ΙΡΑ ένα πράμα- για να μετρήσουν τις δυνάμεις τους, όχι μόνο σε εκλογικό επίπεδο, αλλά σε επίπεδο συλλογικό σε χώρους δουλειάς κλπ. Αφήστε δε που με τις παράπλευρες τύπου Αξαρλιάν η κατάσταση (τους) ξέφυγε.

  Η «νέα της γενιά» (Αφοι Ξηροί, Κουφοντίνας κλπ) μαζί και ο θεωρούμενος σαν ιδρυτής Γιωτόπουλος καταδικάστηκαν σαν ποινικοί (το γιατί είναι άλλο θέμα) ο φάκελλος 17Ν έκλεισε τυπικά, αλλά ξανανοίγει αραιά και που γιατί έτσι συμφέρει. Μπαγιάτεψαν ο Πάγκαλος και το μαζί τα φάγαμε, οι τυφλοί της Ζακύνθου, οι επίορκοι, η μάζα κατάλαβε ποια είναι η ΧΑ … οπότε τι θα τσιγκλίσει το μικροαστισμό μας, σκάζοντας σαν αντιπερισπασμός σε όλα μέλλουν να γίνουν;
  Ας ασχοληθούμε λοιπόν με τον Ξηρό, τα βίντεό του απ’ το καφέ της Καισαριανής, τις σχέσεις του με τους Πυρήνες και αφήστε τη συγκυβέρνηση και τους πάτρωνές της να κάνουν αυτά που πρέπει να κάνουν.

  Εσείς το μόνο που σας πρέπει είναι να συνεχίζετε να φοβάστε. 😉

 96. nirevess said

  92,β Εγώ δεν βγάζω αφρούς για τα «πολιτικά εγκλήματα». Σαφώς και ήταν πολιτικά εγκλήματα. Απλώς σε συνθήκες δημοκρατικού πολιτεύματος δεν θεωρώ το «πολιτικό» στοιχείο ελαφρυντικό, αλλά μάλλον επιβαρυντικό. Ούτε είπα να μην πάρουν άδειες εφόσον δεν είναι ύποπτοι εξαφάνισης –άλλο είπα: για το στιλ της Αυγής. Τέλος πάντων. Ούτε πιστεύω ότι κάποιος που έχει σκοτώσει την πεθερά του πρέπει να βγει με άδεια αν δεν έχει δείξει ότι έχει μετανιώσει για την πράξη του. Επιτέλους, λίγος σεβασμός στους σκοτωμένους. Δεν ήταν σακιά πατάτες, άνθρωποι ήταν. Ένα κράτος που δεν απαιτεί μεταμέλεια για να δώσει άδεια εξόδου απλά περιφρονεί αυτούς και τους οικείους τους. Δεν μιλάμε για μια απλή γραφειοκρατική διαδικασία.

  93 Για τον Αξαρλιάν δεν μίλησα για να κρίνω τους σκοπούς της 17Ν. Μίλησα για να σχολιάσω αυτό που έγραψε ο Ανέστιος στο 83: – αλήθεια,πόσοι/ες από σας βαδίζουν το βράδυ στο δρόμο κοιτάζοντας κλεφτά στα νώτα τους όντας…τρομοκρατημένοι από το γεγονός ότι είναι ελεύθερος ο Ξηρός;

 97. Makis said

  Με τον »λόγω τιμής» τι γίνεται; Υποτίθεται ότι όποιος παίρνει άδεια από τη φυλακή δίνει »λόγω τιμής», στους άλλους κρατούμενους ότι θα επιστρέψει. Γι’ αυτό και το μικρό ποσοστό εξαφανισμένων. Αν είχε δραπετεύσει θα εδικαιούτο δια να ομιλεί;

 98. spyroszer said

  86. Πράγματι σατανικό.

  Να συμπληρώσω στο σχ. 80 ότι ο κρατούμενος που δεν επιστρέφει μετά από άδεια πουτου χορηγήθηκε διαπράττει το αδίκημα της παράβασης περιορισμών διαμονής (άρθρο 182 ΠΚ φυλάκιση μέχρι 6 μηνών) και όχι της απόδρασης κρατουμένου. Υπάρχει και γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το θέμα αυτό. Άρα νομικά δεν μπορούμε να μιλάμε για απόδραση, αλλά για παραβίαση περιορισμών διαμονής, ή ίσως πιο σωστά παραβίαση όρων χορηγηθείσας άδειας.
  7/1997 ΓΝΜΔ ΕΙΣΑΠ
  «…Η παράβαση της υποχρεώσεως του κατάδικου που έλαβε άδεια ….να μη διαμένει πλέον μετά τη λήξη της άδειας εκτός του
  Σωφρονιστικού Καταστήματος και να επανέλθει να «διαμένει» σ` αυτή, συνιστά την αξιόποινη πράξη της παραβιάσεως περιορισμών διαμονής, κατά το άρθρο 182 ΠΚ, και όχι την αξιόποινη πράξη της αποδράσεως κρατουμένου, κατά το άρθρο 173 ΠΚ, αφού ο αδειούχος κρατούμενος δεν είναι «φυλακισμένος» ή «Κρατούμενος με διαταγή της αρχής» όπως προϋποθέτει η τελευταία διάταξη».

 99. #64 Από μαλλί ο Δένδιας μια χαρά τα πήγαινε πάντως…

  Όμως, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν ανήκουν οι φυλακές; κι όχι στο Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη;

 100. Γς said

  47:
  >Θυμηθείτε, τον Μάκαρο: φυγόδικος και καταζητούμενος

  Ο Μάκαρος-Αγαπούλας κα οι “αναζητήσεις” του:

  Δύο μεγάλες «αδελφότητες» θρησκευτικές υπάρχουν στην Ελλάδα.
  Η Ζωή και Ο Σωτήρ.

  Τις έχω τιμήσει και τις δύο με μία και μοναδική επίσκεψή μου στην κάθε μία.
  Για την Ζωή σας έχω ξαναμιλήσει.
  Να τώρα και για τον Σωτήρα:

  Με είχε προσκαλέσει ένα μέλος του σε κάποια λειτουργία τους. Αγαπητός φίλος και συνάδελφος, που δεν ήξερε τι σιγανοπαπαδιά ήταν ο Γς.
  Πήρα λοιπόν το 2/3 της πιτσιρικαρίας μου και πήγα.

  Ο μεγάλος με το που μπήκαμε πατάει ένα ρέψιμο που όλοι γύρισαν να μας κοιτάξουν.
  Γύρισε κι ένας ακριβώς μπροστά μας. Κι ο μεσαίος μου τα έχασε.
  -Ξέρεις ποιος είναι αυτός; Μου λέει.

  Ηταν η εποχή που όλη η Ελλάδα τον έψαχνε, για ένε σωρό αιτίες.
  Κάτι με τραυματισμούς στην Αίγλη Ζαππείου. Κάτι με μπιστολάκια, με λαθραία, με λαθρεμπόριο χρυσού, με, με…
  Δεν τον έβρισκαν όμως πουθενά (έλεγαν). Είχε ανοίξει η γη και τον είχε καταπιεί (έλεγαν).

  Και να! Ηταν μπροστά μας. Και με παρέα, δυο τρεις νοματέους. Ενας απ αυτούς ήταν και βουλευτής. Πρωτοκλασάτο μέλος κόμματος. Και υπουργός κατά συρροήν, τα 20 επόμενα χρόνια

 101. Γς said

  >Και υπουργός κατά συρροήν, τα 20 επόμενα χρόνια

  Το σωστό: Σε κυβερνήσεις της ΝΔ

 102. #100

  και τι ήθελες ρε ΓουΣου ;

  Να παραβιάσουν το εκκλησιαστικό άσυλο ;

  .η να μην ασκήσει τα θρησκευτικά του καθήκοντα ο καταζητούμενος ;

 103. π2 said

  Η λανθασμένη χρήση του τσανακιού από τον Ξηρό νομίζω πως οφείλεται περισσότερο στον τσανακογλείφτη παρά στο τσιράκι.

  Ως προς τις άδειες, και παρά το γεγονός ότι αποτελούν πρόσφορο έδαφος για συναλλαγές ενίοτε, είπε τα αυτονόητα ο Νικοκύρης (μην πετάξουμε το μωρό μαζί με τ’ απόνερα). Η κατάργηση των αδειών ακυρώνει την έννοια του σωφρονισμού. Αυτά τα διαφωτιστικά δεν είναι της μόδας βέβαια, αλλά τι να κάνουμε.

 104. physicist said

  Αν κάποιος ήθελε επιτούτου να φαίνονται τα κείμενά του και οι πράξεις του για προβοκάτσια κάπως έτσι όπως ο Χ.Ξ. δεν θα έπραττε;

 105. Ποιοι ειναι οι υπευθυνοι; Οι φυλακες και η διευθυντρια των φυλακων, η αστυνομια; οι δικαστες; Κανεις απο αυτους.
  Οι υπευθυνοι ειναι αυτοι που φτιαχνουν ηλιθιους νομους «στο ποδι» , νομους που δεν εχουν σχεση με την πραγματικοτητα. Πως φτιαχνουν νομους που να δινουν αδεια σε δολοφονους και μαλιστα τρομοκρατες; Αυτους που εχουν δολοφονησει τοσο κοσμο; Δεν μπορουσαν να προβλεψουν τις συνεπειες;
  Στα φορολογικα; Στο υπουργειο Οικονομικων με «σπουδαιους επιστημονες» οπως ο Στουρναρας φτιαχνουν νομους που τους αλλαζουν γρηγορα παλι, γιατι βλεπουν τι ανοησιες εκαναν.

 106. sarant said

  99: Η αστυνομία όμως πού υπάγεται;

 107. gbaloglou said

  Όταν δίνεις άδεια σε ισοβίτη ουσιαστικά τον ενθαρρύνεις είτε να διαπράξει έγκλημα (τιμής, βεντέτας, πληρωμένο, πολιτικό) είτε να εξαφανιστεί — τι το χειρότερο θα μπορούσε να του συμβεί αν συλληφθεί; [Απάντηση:
  να ξέρει ότι αν συλληφθεί δεν θα ξαναπάρει ποτέ άδεια — δεκτόν ίσως, αλλά καλό είναι να λαμβάνεται υπ’ όψιν το ιστορικό του ισοβίτη, και τι πιθανότητες υπάρχουν να διαπράξει έγκλημα ανάλογο προς αυτό που τον έστειλε στην φυλακή (πολύ πολύ μεγάλες, αλλιώς δεν θα είχε καταδικαστεί σε ισόβια, λέω).]

 108. Μαρία said

  Ο Χριστόδουλος Ξηρός παραδόθηκε και πήρε αυτός την επικήρυξη των 4.000. 000 ευρώ
  http://www.efsyn.gr/?p=168173

 109. gbaloglou said

  Μήπως έπεσε θύμα απαγωγής … και τον υποχρεώνουν να λέει αυτά που διαβάζει;;;

 110. sarant said

  107: Να το πάμε στατιστικά; Πόσες άδειες ισοβιτών έχουν παραβιαστεί; Μήπως μόνο μία; Άρα, για κάποιο λόγο, κάτι τους πείθει να μη δοκιμάσουν να την παραβιάσουν -με αυτή την εξαίρεση που συνέβη.

  Τις μέρες αυτές στη Γαλλία δικάζεται ο βιαστής και δολοφόνος μίας γυναίκας που έκανε το έγκλημά του ενώ βρισκόταν σε καθεστώς προσωρινής αποφυλάκισης αφού είχε κάτσει κάμποσα χρόνια φυλακή για τον φόνο και βιασμό μιας άλλης γυναίκας. Δεν άκουσα να αμφισβητούν συνολικά τον θεσμό, ούτε η τωρινή κυβέρνηση να κατηγορεί την προηγούμενη.

 111. Μαρία said

  103
  Μα δεν είναι λανθασμένη. Στο δικό μας ιδίωμα δεν λέμε οτι κάποιος είναι τσανάκι αλλά ουσάκι (uşak), δηλαδή υπηρέτης, λακές κάποιου. Όμως ο Βενέζης στο Νούμερο χρησιμοποιεί και το τσανάκι για να χαρακτηρίσει έναν υπηρέτη.

  http://users.sch.gr/symfo/sholio/kimena/venezis_31328.htm

  Με το όπλο στο χέρι ο επιλοχίας ρίχνει μια ματιά γύρω του. Κοιτάζει προς το γιατάκι του Μιχάλ-τσαούς. Αυτός ροχάλιζε, μα ο υπηρέτης του, το τσανάκι, παρακολουθούσε τη σκηνή.

  Παρακολουθήσαμε τη σκηνή γεμάτοι αγωνία. Καταλάβαμε. Πήγαινε να ειδοποιήσει τον αξιωματικό: Εν ώρα υπηρεσίας το όπλο του σκοπού στα χέρια ενός σκλάβου! Και ο σκοπός ροχαλίζοντας! Αν δεν ήταν κρεμάλα, θα ‘ταν φυλακή για όλη του τη ζωή.

  Τότες σ’ όλο το κουβούσι αμολήθηκε ένα υπόκωφο βογκητό. Ολοένα δυνάμωνε, σαν τα βόδια που τα σφάζουν. Στην αρχή σαλάγιξε μια σκιά και σηκώθηκε. Ύστερα άλλη, ύστερα όλο το κουβούσι βρέθηκε στο ποδάρι. Με νευρικά κινήματα βιαζόμαστε προς την πόρτα. Ήμαστε ίσαμε ογδόντα άνθρωποι, στοιβαγμένοι, με αγκρηλωμένα μάτια.

  – Δώσ’ το τουφέκι! λέει ο Μίλτος απειλητικά στο τσανάκι.

 112. spyroszer said

  Όντως ο Νικοκύρης λέει τα αυτονόητα για τις άδειες των κρατουμένων. Αυτό που θα συμβεί τώρα, προς κατευνασμό εξωτερικών και εσωτερικών παραγόντων, είναι ότι καταρχάς νομοθετικά θα εξαιρεθούν κάποια εγκλήματα, π.χ. σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, όπως πιστεύω ότι μπορεί να είχε γίνει και με την εξαίρεση της εσχάτης προδοσίας για να μην βγουν έξω οι χουντικοί. Το θέμα είναι ότι η εσχάτη προδοσία δεν είναι και τόσο συνηθισμένη (μέχρι τώρα), ενώ με τη σύσταση εγκλ. οργάνωσης έχει γίνει μεγάλη κατάχρηση (και δεν μιλάω για τη ΧΑ που εκεί νομίζω σωστά εφαρμόζεται αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα). Επίσης θα συσταθεί, όπως έχει λεχθεί, κάποιο ανεξάρτητο συμβούλιο στο οποίο δεν θα συμμετέχουν σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Πιστεύω ότι οι σωφρ. υπάλληλοι είναι αυτοί που μπορούν να γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλον αν κάποιος είναι ύποπτος φυγής ή τέλεσης νέων αδικήματων και γι’ αυτό πρέπει να παραμείνουν στο συμβούλιο, άλλο αν δυστυχώς μπορεί να γίνονται συναλλαγές. Και πιστεύω ότι με τον Ξηρό λογικά θα είχαν ενδείξεις βάσει της συμπεριφοράς του μέσα στη φυλακή γι΄ αυτά που επακολούθησαν, επομένως ήταν μεγάλο λάθος η απόφαση που πάρθηκε και έχουν εκτεθεί και αυτοί (έστω και αν το λέμε εκ των υστέρων αυτό), μην τα ρίχνουμε όλα στην Αστυνομία. Πάντως κάποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν στη νομοθεσία, χωρίς όμως να αναιρούν το σκοπό του θεσμού. Και το δεύτερο που θα γίνει βεβαίως, πρακτικά, όπως είπε και ο Νικοκύρης, είναι ότι μαζί με τον Ξηρό θα καούν και τα χλωρά: από δω και πέρα και δεν ξέρω για πόσο καιρό θα δίνουν άδειες με το σταγονόμετρο. Μέχρι να ξεχαστεί τουλάχιστον η υπόθεση. Τέτοιες αντιδράσεις είναι δυστυχώς πολύ συνηθισμένες στο ελληνικό κράτος.

 113. Αρχιμήδης Αναγνώστου said

  112. Ναι αλλά οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι μπορεί να αποφασίζουν και με βάση προσωπικές συμπάθειες, αντιπάθειες ή και προσωπικές κόντρες

 114. nirevess said

  112 «Και το δεύτερο που θα γίνει βεβαίως, πρακτικά, όπως είπε και ο Νικοκύρης, είναι ότι μαζί με τον Ξηρό θα καούν και τα χλωρά: από δω και πέρα και δεν ξέρω για πόσο καιρό θα δίνουν άδειες με το σταγονόμετρο.»

  Δυστυχώς, και πρέπει να πολεμηθεί. Ποιος συνειδητός πολιτικοποιημένος αγωνιστής θα δεχόταν να επισύρει κάτι τέτοιο με την πράξη του; Αλλά τι λέω; η επίκληση της ιστορίας με τον Τζαβέλα και το θάνατο του ομήρου γιου του τα λέει όλα για το ποιόν του ανδρός.

 115. spyroszer said

  113. Έστω να δίνουν κάποιου είδους γνωμοδότηση, να έχουν κάποια εμπλοκή στην υπόθεση.

  Μια διόρθωση στο 112: μπορεί να εξαιρέσουν μόνο το άρθρο για την τέλεση τρομοκρατικών πράξεων, εκτός αν θέλουν να τσουβαλιάσουν και άλλους.

 116. Αρχιμήδης Αναγνώστου said

  115. Πάντως όταν έχεις δει το βαρυποινίτη του Αλκατράζ, δύσκολο να μην το σκεφτείς 🙂

 117. spyroszer said

  116. Ε ναι 🙂

 118. sarant said

  114: Εδώ συμφωνούμε.

 119. Ανέστιος said

  83 (κ. Σαραντάκος):
  Προφανώς ο ΕΛΑΣ ήταν αυτό που λέτε, και σαφώς διέφερε (και γι’ αυτό, μεταξύ άλλων) από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες, τη RAF και τις άλλες οργανώσεις που αναφέρω. Άλλωστε κι εγώ, όταν γράφω ότι «δε συμφωνώ μ’ αυτού του είδους το ένοπλο», αυτό ακριβώς εννοώ: ότι ένοπλες οργανώσεις αποκομμένες από κάποια κινηματική βάση της οποίας αποτελούν οργανικό κομμάτι και με την οποία υπάρχει όσμωση και κοινή αποδοχή ενός σκοπού (όπως π.χ. ο αντάρτικος στρατός των Ζαπατίστας σήμερα), είναι εξ ορισμού καταδικασμένες αφενός να εξαρθρωθούν και αφετέρου (και κυρίως) να εκπέσουν σε ελιτίστικου, συχνά και μακιαβελικού τύπου σέκτες που εν τέλει δεν αποφεύγουν και εγκληματικά λάθη, τα οποία θα έπρεπε να τις «τελειώνουν» και ηθικά στη συνείδηση όλων – εμού συμπεριλαμβανομένου (όπως η περίπτωση Αξαρλιάν). Όμως:
  1. Εδώ μέσα πολλοί εκφράστηκαν με λαύρο τρόπο ενάντια σε κάθε είδους πολιτική βία, γι’ αυτό κι εγώ σχολίασα αναφέροντας όσα ανέφερα
  2. Το σχόλιό σας δεν απαντά, παρά ταύτα, σε ό,τι αφορά τις άλλες ένοπλες οργανώσεις που ανέφερα, αλλά πιάνεται από μια απ’ αυτές, ουσιαστικά υπεκφεύγοντας (Τί ήταν λοιπόν τελικά οι Ερυθρές Ταξιαρχίες, η RAF, οι Τουπαμάρος και λοιποί; ήταν ή δεν ήταν αριστεροί; κι αν δεν ήταν, τότε κατά τη γνώμη σας τί ήταν; αυτό παραμένει το – αμείλικτο, και ουσιαστικό – ερώτημα…)
  3. Ο Ξηρός, καλώς ή κακώς, δεν έχει να κάνει με τον…ΕΛΑΣ, αλλά με μια οργάνωση όπως οι αμέσως παραπάνω, οι οποίες – τηρουμένων των αναλογιών (βλ. τη διαλεκτική των κοινωνιών όπου κάθεμιά αναδύθηκε) – ήταν αντίστοιχες με τη 17Ν, όπου ανήκε ο Ξηρός. Γιατί λοιπόν δεν είναι αριστερός αυτός αν ήταν οι άλλοι; (και μην καταφύγει κανείς στο ήθος της συμπεριφοράς του μετά τη σύλληψη σε σύγκριση με κείνους, γιατί ξέρετε ότι δεν είναι εκεί το ζήτημα, χώρια που γι’ αυτό χωράει συζήτηση…εγκυκλοπαίδεια, που δεν μπορεί να γίνει εδώ)

  91:
  Το ότι κάποια από τα λιγοστά επιχειρήματα που θέλησα λόγω χώρου να επιστρατεύσω στο σχόλιό μου, προσιδιάζουν ή ταυτίζονται μ’ αυτά των ΜΛΕΔ, δεν σημαίνει ότι ταυτίζομαι με τη δράση τους (τη θέση μου άλλωστε σε σχέση με τη χρήση βίας την ξεκαθάρισα πιο πάνω), πολύ περισσότερο όμως δεν σημαίνει ότι επειδή η δράση μιας ένοπλης πολιτικής οργάνωσης είναι δολοφονική, αποκλείει την εγκυρότητα μέρους ή όλης της επιχειρηματολογίας της. Τί πάει να πει δηλαδή «Τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα με της τελευταίας προκήρυξής τους»; το – κατά κάποιους ή πολλούς – ηθικά καταδικαστέο της εκτέλεσης δύο πολιτικών αντιπάλων, συνεπάγεται αυτόματα ότι είναι και λογικά εξοβελιστέο το περιεχόμενο των επιχειρημάτων; και σας ρωτάω επιπλέον: τί θα λέγατε αν κάποιοι ένοπλοι κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής έπαιρναν την πρωτοβουλία να εκτελέσουν δύο γερμανοτσολιάδες ταγματασφαλίτες – φρουρούς ενός κτιρίου της Κομαντατούρ στην Αθήνα; θα το καταδικάζατε μετά βδελυγμίας κι αυτό; ω και μην εξανίστασθε τάχα μου ότι «μα τί λέει ο φανατικός, ο ιερόσυλος! είναι το ίδιο αυτό με την εκτέλεση των χρυσαυγιτών;!! αν είναι δυνατόν!» γιατί ΚΑΙ κατοχή έχουμε σήμερα – κατά πως ισχυρίζεται συλλήβδην σχεδόν η αριστερά (αν και για μένα, όχι «γερμανική» αλλά κεφαλαιοκρατική, στην οποία συμμετέχει ενεργά και η εντόπια άρχουσα τάξη), ΚΑΙ αντίστοιχο ρόλο έπαιζαν οι δύο δυστυχείς νεαροί, ΚΑΙ πόλεμο έχουμε, θέλετε δε θέλετε (μόνο που εσείς, για να το πάρετε απόφαση αυτό, ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, φαίνεται πως θέλετε…επίσημη κήρυξή του από το κράτος στην κοινωνία, με τελεσίγραφο του Σαμαρά στην…κοινωνία των πολιτών).
  Επίσης: εσείς πιστεύετε ότι χωρίς χρήση αντι-βίας μπορεί να σταματήσει η δράση των χρυσαυγιτών; σαφώς και η βία αυτή δεν οφείλει να είναι μια εν ψυχρώ εκτέλεση, σαφώς και οφείλει να είναι ένα μόνο μέσο ανάμεσα σε όλα τ’ άλλα (προφανώς δεν σας βόλευε να προσέξετε την κατ’ επανάληψη χρήση της λέξης «μόνο» σε συγκεκριμένες φράσεις του πρώτου μου σχόλιου, γεγονός που δήλωνε ευθέως ότι δεν είμαι…φετιχιστής της πολιτικής βίας και ότι σαφώς εγκρίνω – και προκρίνω – και τις εκδηλώσεις, και τις πορείες, και τις δομές αλληλεγγύης, και όλα – αλλά τί να κάνουμε, έπρεπε πώς και πώς να με βγάλετε…οπαδό των ΜΛΕΔ, κι έτσι το παραβλέψατε), όμως, κυρίες και κύριοι, χωρίς (και) τη βία αυτοί δεν σταματούν – και θα έπρεπε να σας το έχει διδάξει αυτό η ίδια η Ιστορία. Έτσι, αφενός μην την αποκηρύσσετε μέσα από ένα ηθικίστικο – αντιδιαλεκτικό/ιδεαλιστικό αντανακλαστικό, υποκείμενο στο θυμικό (αριστεροί άλλωστε είστε πολλοί εδώ μέσα, δε θυμάστε τί έλεγε ο Κάρολος για τη «μαμή της Ιστορίας»;), και αφετέρου, πείτε μου τελικά, για να καταλήξω κιόλας: έχουμε ή δεν έχουμε (κοινωνικό) πόλεμο σήμερα, κατά πως ισχυρίστηκαν οι ΜΛΕΔ; και άρα έχει ή δεν έχει αντίκρυσμα (μέρος) της επιχειρηματολογίας τους;

  Όσο για τον Αξαρλιάν, έγραψα ήδη πιο πάνω τί πιστεύω σε σχέση με την περίπτωσή του, αλλά…τί κρίμα για σας:
  1. Ήταν αυτό που, δικαίως (και υποχρεωτικά, θα έλεγα εγώ) καταδίκασε τη 17Ν στη συνείδηση πολύ κόσμου (δυστυχώς όχι όλου) ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ. Γιατί, παρά ταύτα, δεν ηταν οι Αξαρλιάν αυτής της κοινωνίας ο στρατιωτικός στόχος της, ούτε γίναν ποτέ οι καμικάζι της συλλογικής ευθύνης που εμφανίζονται απανταχού σήμερα, για να πεις ότι «τρομοκρατηθηκε» ο πληθυσμός από τη δράση της ή από την ενδεχόμενη δράση του Ξηρού εφεξής. Σας προκαλώ όμως: γιατί δε βγαίνετε μια βόλτα στη γειτονιά σας να ρωτήσετε τον κόσμο: «σας τρομοκρατεί που απέδρασε ο Ξηρός και απείλησε να ξαναπιάσει τ’ άρματα;»…
  2. «Α, και πού ‘σαι»… εμένα προσωπικά μπορεί να μη «μου σκοτώσανε το εγγόνι και τη γυναίκα», πέραν όμως του γεγονότος ότι πραγματικά ΤΡΕΜΩ μη χρειαστεί ΤΟ «ΚΑΘΕΣΤΩΣ» να το κάνει (γιατί αν κρίνει ότι το υπαγορεύουν τα συμφέροντά του, θα το κάνει – ΑΥΤΟ έχει πρωτογενώς τις εκλεκτικές συγγένειες με τον ολοκληρωτισμό, την αναλγησία και τον αμοραλισμό και όχι οι Ξηροί του κόσμου), άσε που αν μπούνε σε κάνα νοσοκομείο ή/και δεν έχουν ασφάλεια δεν ξέρω αν θα βγούνε ζωντανοί (αλλά προφανώς αυτό, αν συνέβαινε – ή σε όσους έχει ήδη συμβεί – για σας δεν είναι φόνος στο πλαίσιο πολέμου έτσι;), έχει όμως σκοτώσει τα εγγόνια, τα παιδιά, τους γονείς χιλιάδων και χιλιάδων, για τους οποίους ούτε σε είδα να εξανίστασαι (πώς; αφού ο Ξηρός είναι ο «τρομοκράτης», οι άλλοι είναι νόμιμοι, έτσι δεν είναι;κι αφού είναι νόμιμοι – α και εκλεγμένοι, μην το ξεχνάμε κι αυτό – τότε τους αντιμετωπίζουμε με καταγγελίες και μόνο, και σίγουρα δεν τους θεωρούμε «τρομοκράτες», ούτε «ψυχρούς δολοφόνους – βοϊδόφατσες»…) ούτε και σε βλέπω να πολεμάς ποτέ, για κανένα λόγο και σε καμία περίσταση, αφού καταδικάζεις την πολιτική βία (άσε με επίσης να μαντέψω…μήπως «κι απ’ όπου κι αν προέρχεται;»)

  Υ.Γ. Επειδή όμως καταχραστήκαμε το χώρο ενός ιστολογίου που αφορά κατά βάση τις λέξεις και τη γλώσσα, αν κανείς ενδιαφέρεται να συνεχίσει αυτή την κουβέντα, ας το πει για να το κάνουμε μέσω mail και όχι άλλο από ‘δω.

 120. Αρκεσινεύς said

  81. Από το λεξιλόγιο του Ξηρού
  Νενέκος. Προδότης, προσκυνημένος στους ξένους εχθρούς. Από τον οπλαρχηγό της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Δημήτριο Νενέκο, ο οποίος το 1825 αποδέχθηκε τα ανταλλάγματα του Ιμπραήμ και έγινε πληροφοριοδότης του και σύμμαχός του. Τη λέξη ανέσυρε ο Αλέκος Γιωτόπουλος όταν συνελήφθη.

  Εγώ την είχα ακούσει από τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο χρόνια πριν :

  http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=126746

 121. sarant said

  120: Ακριβώς!

  119: Θέλετε να πείτε ότι έχουμε ένα συνεχές, που ξεκινάει από οργανώσεις που μετέρχονται αποδεκτή ένοπλη βία και φτάνει στον Ξηρό, άρα η 17Ν είναι άκρα αριστερά. Μπορεί ή μπορεί να ξεκίνησε έτσι. Ωστόσο, δεν είμαι βέβαιος αν η αυτονομία ή ο αναρχικός χώρος εντάσσεται στην αριστερά, και το ίδιο θα πω και για τους οπαδούς του ένοπλου. Διαβάζοντας ας πούμε τις προκηρύξεις τους, βλέπει κανείς ότι διαχωρίζουν τη θέση τους ρητά από τους αριστερούς. Δηλαδή νομίζω ότι δεν έχουμε πια «συντρόφους που κάνουν λάθος».

 122. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  «…σήμερα κυριαρχούν παραγοντίσκοι και τσανάκια,»
  από το Ντίνο Χριστιανόπουλο όταν αρνήθηκε το βραβείο.

  Τσανάκια, με την έννοια δούλοι, υπηρέτες, φερέφωνα,χαφιέδες, μου φαίνεται παράξενο που δεν είναι τόσο γνωστό όσο θα φανταζόμουνα:
  Ο Χάρρυ Κλυνν: Ρε αρχικλεφταράδες, ρε τσανάκια του κερατά, ρε υπάνθρωποι, την Εργατική Εστία γιατί την κλείσατε;

  Βρίσκουμε στη γουγλέ: η τρόϊκα και τα ντόπια τσανάκια της,τσανάκια των δωσίλογων,τσανάκια της χούντας

  Και οι δικοί μου, από τους παλιούς ως τώρα λένε χωρίσαν τα τσανάκια ντος, αλλά και τσανάκια τω χωροφυλάκω, καλό τσανάκι του λόγου ντου.
  Ήφαε μια τζανακιά ντορμάδες 🙂 (μια λεκανίδα),η κυριολεξία από το πήλινο σκεύος

  Έχω στη μνήμη τη φράση(τη διάβασα;ή από αφήγηση;) «τσανάκια της Φρειδερίκης». Νομίζω οι αντάρτες φώναζαν έτσι τους διώκτες τους χωροφύλακες (Ελληνική Βασιλική Χωροφυλακή γαρ) ή μήπως το στρατό;

 123. Βασίλης Ορφανός said

  Λίγα γλωσσικά:
  Το «τσανακογλείφτης» πιθανόν να είναι μεταφρ. δάνειο από το τουρκ. çanak yalayıcı (yalamak = γλείφω). Ο Πάγκαλος έχει και το «γλειφοσαγάνης» (τουρκικό κατά το ήμισυ) : «Το αρχ. «λειχοπίναξ». Ο πτωχός παράσιτος, ο παρευρισκόμενος πλησίον άλλων τρωγόντων, δια να του δώσουν κάτι να φάγη και αυτός ή να γλείψη τα σαγάνια, τα μετάλλινα πινάκια, εις τα οποία αυτοί είχαν θέσει το φαγητόν και έφαγαν». Ο Πιτυκάκης έχει το περιληπτικό τα «τσανακομπάρντακα» (< τσανάκια + μπαρντάκια): «Τα διάφορα πήλινα οικιακά σκεύη της κουζίνας, μονολεκτικά», πβ. τουρκ. çanak çömlek με την ίδια σημασία: «τρυβλεία και αγγεία, ήτοι τα χρειώδη του μαγειρείου» (Χλωρός, Α 651).

 124. 106: Μα αυτό που έγραψες είναι: Πάντως, ένα είναι βέβαιο: η απόδραση του Ξηρού αποτελεί ένα τεράστιο φιάσκο για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, και είναι απορίας άξιο πώς παραμένει στη θέση του. Να υποθέσω ότι εννοείς πως η αστυνομία έπρεπε να παρακολουθεί προληπτικά τον ΧΞ -και κάθε άλλο κρατούμενο, στις άδειές του; Ότι έπρεπε μόλις παρήλθε η προθεσμία επιστροφής του στις φυλακές να τον είχε συλλάβει; ότι δεν έκανε αρκετά, όσα κάνει σε απαγωγές μεγαλοκαπιταλιστών; Υπάρχουν χιλιάδες άλλοι λόγοι για παραίτηση του Δένδια· θα έλεγα επτά καινούργιοι μόλις χτες, αν το Λιμενικό δεν είχε επιστρέψει στην αγκαλιά του κάπτεν Μπάρμπι.

 125. spyroszer said

  124. Το συνέδεσε προφανώς με τον Κώστα Σακκά. (Νικοκύρη το λινκ που έχεις δεν ανοίγει).

 126. sarant said

  122: Μπράβο,. τότε κακώς δεν έχει λεξικογραφηθεί η σημασία.

  123: Πολύ ωραία!

  124: Ναι, ασφαλώς αυτό εννοώ -όπως παρακολουθούσε τον μέχρι στιγμής αθώο Σακκά και τον ελαφρότερα ένοχο Τζωρτζάτο. Το αν μπορεί να παρακολουθεί όλους τους αδειούχους δεν το ξέρω.

 127. Alexis said

  Έχει κι άλλα σημεία γλωσσικού ενδιαφέροντος η προκήρυξη Ξηρού εκτός από τη «σκουπιδοδίφηση» και τα «τσανάκια»:

  Κατ’ αρχήν η …νεκρανάσταση της ΛΜΑΤ, ενός ακρωνύμιου που είχει παροπλιστεί από το πολιτικό λεξιλόγιο εδώ και πάρα πολλά χρόνια (δεν θυμάμαι σε ποιά προκήρυξη το χρησιμοποίησε για τελευταία φορά η 17Ν). Πάντως είναι ενδιαφέρον ότι τον όρο έχει κατaγράψει και το slang.gr

  Νεολογισμοί όπως : Πορτογαλισμός, Ισπανισμός (κατ’ αντιστοιχία του όρου «Ελληνισμός»), καναπεδόκωλοι κ.ά.

  Η φράση «η κόρη του αποστάτη» που αποπνέει έντονα ατμόσφαιρα ’80s.

  Η χρησιμοποίηση του τύπου «έχει αποθάνει» («οι μεταναστευτικοί παράδεισοι του 60 έχουν αποθάνει», «η δημοκρατία σας έχει αποθάνει») αντί του «έχει πεθάνει». Δεν ξέρω το λόγο, εμένα συνειρμικά με παραπέμπει σε γλώσσα …Μακρυγιάννη.

  Τα λογοπαίγνια με τα ονόματα των δημοσιογράφων : Πρετεντρέμης, Χατζηνικολούλης, Τραγκαφυλόφυλλος (γιατί όχι Τραγκαφυλλόπουλος;) και Βλαχοδημητρίου, που ομολογώ δεν μπόρεσα να αποκρυπτογραφήσω ποιόν, ή μάλλον ποιούς εννοεί.

  Τέλος, εμένα τουλάχιστον, με ξενίζει η χρήση του όρου «άκρα αριστερά» για τους συντρόφους που υποτίθεται ότι καλεί σε συστράτευση. Αν δεν κάνω λάθος, το αντάρτικο πόλης και όσοι κινούνται ιδεολογικά γύρω από αυτό, ποτέ δεν αυτοχαρακτηρίζονται ως «άκρα αριστερά». Αυτός είναι ένας όρος που χρησιμοποιεί κυρίως η Δεξιά και οι εκφραστές του συντηρητικού πολιτικού χώρου για την εξωκοινοβουλευτική αριστερά όλων των αποχρώσεων και τάσεων.

 128. sarant said

  127: Βλαχοδημητρίου πρέπει να είναι ο Παπαδημητρίου και ίσως κάποιος Βλάχος.

  125: Περίεργο, πριν το λινκ άνοιγε -τελος πάντων, το κατάργησα, έτσι κι αλλιώς δεν ήταν και τόσο μεγάλη η ανάγκη τεκμηρίωσης.

 129. neraktia said

  Σκέφτομαι πως έχουμε μια Αριστερά διαλυμένη
  κι αλληλομισούμενη,
  κι ένα αναρχικό χώρο ανεγκέφαλων.

  Αλλά, στην πόλη μου, και στα χωριά τριγύρω,
  σαρώνει η χρυσαυγή!

  …….

 130. 128β: Σκοτώνουν τα λινκ, όταν γεράσουν (τα σάιτ):
  http://www.kathimerini.gr/64453/article/epikairothta/ellada/synelhf8h-o-kwstas-sakkas

 131. gryphon said

  68
  Κι εγώ εχω αυτη την απορια και την περιεργεια.Απο τις προκηρυξεις τα μανιφεστα τα διαφορα κειμενα που εχω διαβασει θεωρω οτι θα γελαγε και το παρδαλο κατσικι που λενε εαν ποτε αναθεταμε στην 17Ν τον ΕΛΑ τους Πυρηνες κλπ να εφαρμοσουν τα πιστευω τους.
  Ολα μπλεγμενα τα ειχαν και τα εχουν στο μυαλο τους μαλλον.Οπως ο Ξηρος με τις φωτογραφιες πισω του.
  Ο Θεοφιλου της Παρου π.χ δηλωσε σημερα οτι ειναι αναρχοκομμουνιστης εν αντιθεσει με τους Πυρηνες που ειναι λεει αναρχομηδενιστες και δεν συμφωνει μαζι τους.Αυτος μαλιστα που εγραψε την προκηρυξη για την δολοφονια των χρυσαυγιτων τους ξεπερασε ολους μιας και εκτος απο ολα τα προηγουμενα εμφανιστηκε και σταλινικόςΤρεχα γυρευε.
  Ενταξει δεν λεω οτι εχω εντρυφησει κιολας στις διαφορες επαναστατικες θεωριες και ετσι δεν μπορω να καταλαβω πως μπορει να ειναι καποιος ταυτοχρονα αναρχικος και μαρξιστης κομμουνιστης και αντιεξουσιαστης.Οτι ναναι.
  Παρολ’αυτα η 17Ν κυριως διαμορφωσε με τα πιστολια σε μεγαλο βαθμό το μεταπολιτευτικό σκηνικο.Απο πολλες αποψεις.
  Καθαρισε παλιους ισχυρους δεξιους εκδοτες και επιχειρηματιες και βοηθησε ετσι να ισχυροποιηθει και μας κατσει στον σβερκο η εγκληματικη συμμορια Τεγοπουλου Μπομπολα Βαρδινογιαννη μαζι με το παντα ισχυρο Συγκροτημα και τους «νεους» Κοκαλη Κοντομηνα Αλαφουζο κλπ που ελεγχουν πληρως μεχρι σημερα την πολιτικη και οικονομικη ζωη της χωρας.
  Επεβαλλε επισηςμε τα οπλα τον αριστερισμο και γενικα την ιδεολογικη κυριαρχια της αριστερας (μαζι με ταμμε).
  Γι’αυτο και η Κανελη και οποιοσδηποτε αριστερος πολιτικος διανοουμενος κλπ πολυ πριν εμφανιστει ο Κασιδιαρης και η ΧΑ ειχαν παντα σε οποιαδηποτε λεκτικη ιδεολογικη αντιπαραθεση π.χ στην τηλεοραση με καποιον πολιτικο η δημοσιογραφο της δεξιας εναν αερα υπεροχης και αλλαζονειας.Αρκουσε μονο να τον αποκαλεσει δεξιο για να λουφαξει και να απολογηθει.Οχι προς Θεου δεν ειμαι δεξιος εκπροσωπω τον μεσαιο χωρο.Ακομη ετσι απολογουνται οι ψοφιοι δεξιοι της σφαλιαρας της νδ.Τοτε ομως υποσυνειδητα ολοι ειχαν παντα στο μυαλο τους τα 45αρια της 17Ν.ΟΙ μεν αριστεροι σαν υποστηρικτικο της επιβολης των αποψεων τους οι ψοφιοι δεξιοι δε σαν δαμοκλειο σπαθη πανω απο το κεφαλι τους.
  Το ιδιο επιχειρειται να γινει και σημερα κυριως με την δολοφονια των χρυσαυγιτων.

 132. ndmushroom said

  Για να πολιτικολογήσω (αφού όλοι οι άλλοι λεξιλογήσανε), την απόδραση Ξηρού δε θα τη χαρακτήριζα καθόλου φιάσκο. Την εντάσσω στο γενικότερο σκηνικό ανασφάλειας και τρομοκράτησης που στήνεται εσχάτως, με πρωτοεμφανιζόμενες οργανώσεις, ύποπτους στόχους, θολές προκηρύξεις, τον καημένο το Σακκά που τον πιάνουν, τον αφήνουν, τον ξαναπιάνουν, τον ξαναφήνουν για νά’χουμε να ασχολούμαστε κ.ο.κ. Άν έπρεπε να κάνω πρόβλεψη θα προέβλεπα πως Ξηρός δε θα κάνει απολύτως τίποτα, αλλά αφού παίξει το θεματάκι για καμιά δυό βδομάδες ακόμα και πειστεί και ο τελευταίος παππούς στο ακριτικό χωριό πως η ζωή του κινδυνεύει από τον επικίνδυνο τρομοκράτη (παρεμπιπτόντως εγώ δεν ένιωσα ποτέ ότι η ζωή μου κινδυνεύει από την τρομοκρατία, από άλλους κινδύνευε πάντα -χωρίς αυτό να σημαίνει πως η δολοφονία δεν είναι έγκλημα και οι δολοφόνοι δεν πρέπει να τιμωρούνται) η ΕΛ.ΑΣ θα κάνει το θαύμα της και θα συλλάβει τον επικίνδυνο τρομοκράτη, και μετά θα ακούμε για άλλο ένα σαξές στόρι της κυβέρνησης, μπας και σωθεί η παρτίδα ενόψει εκλογών του Μαΐου.

  Να αναφερθώ επίσης και στην άθλια ανακοίνωση της ΝΔ για το ΣΥΡΙΖΑ που «από τη μία καταδικάζει την απόδραση Ξηρού και από την άλλη ζητούσε την αποφυλάκισή του». Με τη διαφορά ότι ο κωφός, τυφλός και με σοβαρά προβλήματα υγείας Σάββας Ξηρός, του οποίου την αποφυλάκιση ζητούν πολλοί (μεταξύ των οποίων, ίσως, και η Αυγή) δεν είναι το ίδιο πρόσωπο με τον αρτιμελή και άρα δυνητικά επικίνδυνο αδερφό του Χριστόδουλο, που απέδρασε πρόσφατα. Αλλά αυτά στα νέα πολιτικά ήθη της μνημονιακής εποχής είναι ψιλά γράμματα.

 133. Μαρία said

  128
  Βλάχος στην καταγωγή είναι ο Πάσχος.

 134. sarant said

  133: Έτσι ταιριάζει.

  132: Μπορεί να είναι κι έτσι, να δούμε αν σώζεται η παρτίδα. (Για την πατρίδα, άσε καλύτερα)

 135. nirevess said

  132,α «παρεμπιπτόντως εγώ δεν ένιωσα ποτέ ότι η ζωή μου κινδυνεύει από την τρομοκρατία, από άλλους κινδύνευε πάντα -χωρίς αυτό να σημαίνει πως η δολοφονία δεν είναι έγκλημα και οι δολοφόνοι δεν πρέπει να τιμωρούνται»

  Παρότι το δεύτερο μέρος με καλύπτει, δεν μπορώ να μη σταθώ στην ένστασή μου αναφορικά με το πρώτο. Το θέμα είναι αν εσύ ή εγώ ένιωσες/α ότι η ζωή μου κινδυνεύει από την τρομοκρατία ή όπως αλλιώς την ονομάσουμε (αντιπαρέρχομαι τώρα τις περιπτώσεις τύπου Αξαρλιάν –μας συγχωρείτε, λάθος–); Πόσο διαφέρει αυτή η στάση από το γνωστό «Μια μέρα έπιασαν τους κομουνιστές, και δεν είπα τίποτα, γιατί δεν ήμουν κομουνιστής…..»;

 136. Μαρία said

  Αύριο.
  Δημήτρη Κουφοντίνας: Πώς σχολιάζει την εμφάνιση Ξηρού και τι λέει για τη «17 Ν». Μήνυμα μέσω της «Εφ.Συν.» για τους επίδοξους συνεχιστές της 17Ν – και όχι μόνο. Γιατί αναφέρεται στη ρήση του Μαρξ «για τη φάρσα της ιστορίας».

 137. Πέπε said

  @ 135.

  Δε συμφωνώ. Το τσιτάτο για τους κομμουνιστές, τους ομοφυλοφίλους κλπ. δεν αναφέρει πουθενά ότι μια μέρα έπιασαν (σκότωσαν) όσους ήταν σαν κι αυτούς που είχε στο στόχαστρό της η 17Ν κι εγώ δεν είπα τίποτα γιατί δεν ήμουν ένας από αυτούς.

  Άλλωστε κανείς μας δεν είναι ένας από αυτούς, εκτός αν σε «αυτούς» συμπεριλάβουμε και τον Αξαρλιάν, δηλαδή τον άτυχο περαστικό. Ε, στατιστικά αν το δεις, αυτό δε με κάνει να φοβάμαι! Το επίσημο κράτος πολύ περισσότερες φορές μου έχει εμπνεύσει φόβο, ποικίλων ειδών (συμπεριλαμβανομένου, αρκετές φορές, του άμεσου, ζωντανού φόβου ότι αυτή τη στιγμή η ζωή και η σωματική μου ακεραιότητα κινδυνεύουν).

  Κατά τα άλλα, για τον Αξαρλιάν, δεν είναι σωστό να περιορίζουμε τα σχόλια στο ότι ζήτησαν συγγνώμη και κάτι έγινε. Εκτός από συγγνώμη, τιμωρήθηκαν κιόλας, όπως προβλέπει ο νόμος (εκτός βέβαια ότι ο Χριστόδουλος το ‘σκασε! ). Δεν μπορούμε να τους χρεώνουμε εσαεί ένα έγκλημα που το πλήρωσαν.

 138. Ρουμλ. said

  Στα χωριά του βεροιώτικου κάμπου:
  Η τσανάκα είναι πράγματι το βαθύ πήλινο ή ξύλινο σκεύος για σερβίρισμα φαγητού.
  Το τσανάκι- στο ιδίωμα τσιανάκ’ (ι)- άσχετο με το τσιράκι, είναι (το αναφέρουν και οι σχολ. 43, 122) αυτός που βρίσκεται δίπλα σε κάποιον ισχυρό και αποτελεί ενεργούμενό του. Άτομο ανυπόληπτο.

 139. sarant said

  138: Ευχαριστώ, επιβεβαιώνεται λοιπόν και από σας η σημασία!

 140. Yannis said

  138: Αν καταλαβαίνω καλά, το τσιράκι (ως μαθητευόμενος) έχει την ελπίδα να γίνει μάστορας.
  Το τσανάκι θα παραμείνει τσανάκι, χωρίς προοπτική ανέλιξης.
  Αρα ταιριάζει περισσότερο σ’ αυτό που λέμε παρατρεχάμενο.
  Είναι έτσι;

 141. spiral architect said

  … οι ίδιοι που αποτάσσονται ας πούμε τα δημόσια αγαθά του κράτους για να μην επιβαρυνθούν οι πορτοφόλες τους, τώρα αποφάσισαν να επωμισθεί ολόκληρος ο λαός ένα οικονομικό βάρος που αφορά μόνο τους ίδιους.

 142. leonicos said

  Εγώ δεν ξέρω πώς βγήκε ο Ξηρός από τη φυλακή. Δεν με είχε καν ειδοποιήσει. Δεν ξέρω ούτε ποιος τον έβγαλε. Εγώ δεν έβαλα την ουρά μου ή το χέρι μου. Δεν πιστεύω πάντως ότι τον έβγαλαν μ’ εντολή υπουργού. Είναι γελοίο να ισχυριστεί κανείς ότι οι υπουργοί ξέρουν κάτι σε τέτοιες περιπτώσεις. Είναι εντολές άνωθεν. Ούτε οι πρωθυπουργοί! Είναι εντολές άνωθεν! ακόμα πιο άνωθεν.

  Δεν ξέρω αν έκανε δολοφονίες, Και αν τις διέπραξε, δεν ξέρω αν είναι στυγερός δολοφόνος. Στυγερός δολοφόνος ήταν ο Κριτίας που σκότωσε τον Θηραμένη, κι ας μην το έκανε ο ίδιος.

  Το ότι μια μαλούμπρα σαν τον Ξηρό βγάζει διάγγελμα, είναι μια από τις κατάντιες του καιρού που ζολύμε και δεν είναι η μοναδική. Πιο χτυπητή κατάντια είναι ότι έχουμε κυβέρνηση, και δη τη συγκεκριμένη. Οπότε πού το παράξενο να έχουμε αύριο και της Χ.Α. Πιάσαμε απλώς πάτο και τρίβουμε τον πισινό μας στο τσιμέντο.

  ΑΣ ΛΕΞΙΛΟΓΗΣΩ ΚΑΙ ΛΙΓΟ τσανάκι = άτομο κατωτάτης υποστάθμης είναι γνωστό και στον νότο.

  Αυτή τη στιγμή φιλοδοξώ να μεταγράψω σε ανθρώπινη γραμματοσειρά όλα τα αρχαία ελληνικά κείμενα που αναφέρονμται στη μουσική, μπας και βγάλουμε άκρη. Όποτε τελειώνω κάποιο θα το λέω εδώ, αν κάποιος το θέλει να του το στέλνω.

  Διάβασα μια διατριβή μιας μαθηματικού σχετικά με την Αρχαία Ελληνική Μουσική. Δεν αναφέρω ονόματα, γιατ’ί θα ήταν καταγγελία. Προσπαθεί να βγάλει κάποια άκρη, ας πούμε, αλλά αναφέρεται στα αρχαία κείμενα με λατινικούς χαρακτήρες και σε παρένθεση το ελληνικό, π.χ. Phedro (Φαίδρος). Και ερωτώ, αν δεν .ήταν ελληνίδα… πώς στα κομμάτια θα τα έγραφε;

 143. Πέπε said

  @ 142:

  > > Αυτή τη στιγμή φιλοδοξώ να μεταγράψω σε ανθρώπινη γραμματοσειρά όλα τα αρχαία ελληνικά κείμενα που αναφέρονμται στη μουσική, μπας και βγάλουμε άκρη. Όποτε τελειώνω κάποιο θα το λέω εδώ, αν κάποιος το θέλει να του το στέλνω.

  Συναρπαστικό ακούγεται. Εγώ πάντως ενδιαφέρομαι. Όταν έρθει η ώρα θα το δηλώσω και πιο συγκεκριμένα. Πάντως ευχαριστούμε από τώρα.

  > > …αναφέρεται στα αρχαία κείμενα με λατινικούς χαρακτήρες και σε παρένθεση το ελληνικό, π.χ. Phedro (Φαίδρος). Και ερωτώ, αν δεν .ήταν ελληνίδα… πώς στα κομμάτια θα τα έγραφε;

  Προφανώς Phaedrus, εκτός αν έγραφε σε κάποια γλώσσα που να έχει ήδη αφομοιώσει το εκάστοτε όνομα, π.χ. Fedro (ιταλ. – ισπαν. ΑΝ υπάρχει), Phedre (με αξάν γκραβ, γαλλ., ΑΝ υπάρχει), Phadrus (με ουμλάουτ, γερμ., ΑΝ υπάρχει). Θα υπέθετα δε ότι είναι αυτονόητη υποχρέωση του κάθε συγγραφέα να ψάξει μόνος του αν υπάρχει ή όχι σε κάθε γλώσσα που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ο ίδιος.

 144. sarant said

  142: Μαλούμπρα;

 145. Άρτεμη said

  Για το internet cafe από όπου υποτίθεται ότι έστειλε ο Ξηρός την περιβότητη προκήρυξη, αντιγράφω: «Δεν υπάρχει ίντερνετ καφέ στο σημείο στην Καισαριανή στην οδό Δήλου που υπέδειξε κάποιος πως είδε εκεί τον Χριστόδουλο Ξηρό. Ειδικότερα, την ώρα που κυκλοφόρησε στα μέσα ενημέρωσης το μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Χριστόδουλου Ξηρού, κάποιος άγνωστος τηλεφώνησε στην αστυνομία και ανέφερε πως τον είδε να στέλνει το μήνυμά του live εκείνη τη στιθγμή από το συγκεκριμένο internet cafe. Υπέδειξε μάλιστα και συγκεκριμένο ίντερνετ καφέ στην οδό Δήλου στην Καισαιριανή ενώ υποστήριξε πως ο Χριστόδουλος Ξηρός φορούσε και την ίδια μπλούζα. » (http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=264573&catid=4)
  …ενώ από άλλη ιστοσελίδα: » Στην οδό Ευδήλου 9 στο Γουδή και στο internet cafe PlayTime εντόπισαν οι Αρχές άτομο που …έμοιαζε με τον Χριστόδουλο Ξηρό.
  Μάλιστα το απόγευμα της Δευτέρας στο σημείο επενέβη πολυπληθές κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής, καθώς υπήρξε καταγγελία ότι εκεί βρισκόταν ο ίδιος ο καταζητούμενος τρομοκράτης.» (http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63951431)

 146. sarant said

  Θα πάρουν πολλά τηλεφωνήματα τέτοιου τύπου…

 147. Γς said

  Εγώ τον είδα προ ολίγου στο δρόμο και τον ρώτησα μήπως θέλει τίποτα.

  -Ναί, μήπως ξέρεις κανένα Ιντερνετ Καφέ;
  Του υπέδειξα δυο-τρία στη περιοχή αλλά τα είχε ήδη επισκεφτεί.
  -Ο ένας μου είπε ότι κλείνει, ο άλλος ότι είναι εκτός η σύνδεση, ο άλλος μου είπε «Δεν μας χέζεις ρε Χριστόδουλε».

  -Και τώρα τι θα κάνεις
  -Ξέρω γω λέω να γυρίσω στο κελί μου, όπως λέει κι ο μπαμπάς.
  -Θέλεις να πάμε στο ΑΤ της περιοχής να σε παραδώσω; Να μοιραστούμε και την επικήρυξη σου; Φίφτι-φίφτι.
  -80-20.
  -60-30.
  -Θα το σκεφτώ.
  Του έδωσα το τηλέφωνό μου.

  Περάσαμε κι από το σουβλατζίδικο της γειτονιάς.
  -Απ’ ‘ολα Χριστόδουλε. Τον ξέραν όλοι..

  Τώρα κάθετε στο παρκάκι και αναλύει το μανιφέστο του σε κάτι αργόσχολους συνταξιούχους..

 148. Γς said

  60-40 και
  τώρα κάθεται
  και περιμένω την αντιτρομοκρατική

 149. Πέπε said

  @145: Δήλου στην Καισαριανή / Ευδήλου στο Γουδί: σαν σκόπιμες τρολιές αποπροσανατολισμού ακούγονται. (Εντωμεταξύ ο Εύδηλος είναι στην Ικαρία – τυχαίο; )

 150. Mustang said

  92: >Έχει κάποια (μεγάλη) διαφορά ο ΕΛΑΣ από τις Ταξιαρχίες και τη RAF και πολύ περισσότερο από την 17Ν, ό χ ι; Ο ΕΛΑΣ ήταν ο στρατός ενός μαζικότατου λαϊκού κινήματος, δ ε ν ή τ α ν;

  Άσχετο βέβαια – Τι λέω; Εντελώς άσχετο και να με συγχωρείτε – αλλά αυτό το γαλλικό (μάλλον) άρωμα μού ‘σπασε τη μύτη…

 151. sarant said

  Όχι και τόσο άσχετο, σε τέτοιο ιστολόγιο.

  Είναι όμως γαλλισμός η επιβεβαιωτική ερώτηση στο τέλος; Και οι Γάλλοι τι θα έλεγαν; N’est-ce pas? δεν θα έλεγαν;

 152. Mustang said

  151: > Είναι όμως γαλλισμός η επιβεβαιωτική ερώτηση στο τέλος;

  Προς θεού! Και βέβαια η επιβεβαιωτική ερώτηση στο τέλος δεν είναι γαλλισμός. Δεν εννοούσα κάτι τέτοιο. Αναφερόμουν στους τύπους «όχι;» και «δεν ήταν;»
  οι οποίοι για μένα τουλάχιστον κάπως «χτυπάνε», κάπου «σκορτσάρουν».

  Διαβάζοντας συγκεκριμένα την πρώτη σας πρόταση

  >Έχει κάποια (μεγάλη) διαφορά ο ΕΛΑΣ από τις Ταξιαρχίες και τη RAF και πολύ περισσότερο από την 17Ν, ό χ ι;

  είχα στην αίσθηση πως την «ξεκινήσατε» στα γαλλικά και την «τελειώσατε» στα ελληνικά

  > Και οι Γάλλοι τι θα έλεγαν; N’est-ce pas? δεν θα έλεγαν;

  Εδώ δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς εννοείτε.

 153. sarant said

  Εννοώ ότι το «δεν ήταν;» κατ’ εμέ δεν είναι γαλλισμός αφού στα γαλλικά συνήθως λέμε N’est-ce pas?

 154. Γς said

  «N’etait-ce pas» αλόρ

 155. NM said

  «Όποιος βρει τον Χριστόδουλο Ξηρό θα πάρει 4.000.000 €!!!!»
  μείον:
  1. Φ.Π.Α. 23% ………………………………… : € 920000
  2. Φόρος Εισοδήματος 42% ………………: € 1680000
  3. Έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης 4% ….: € 160000
  4. Φόρος μεγάλου πλούτου 10% ………..: € 900000
  Σύνολο κρατήσεων ……………………….. € 3160000
  Καθαρό ποσό ………………………………: € 840.000
  Eνημερώνονται οι κ.κ πληροφοριοδότες” ότι:
  1) θα πρέπει να μαζέψουν αποδείξεις αγορών ίσες με 25% του εισοδήματος τους, δηλαδή 1.000.000 ευρώ. Διαφορετικά οι παραπάνω φόροι θα υπολογισθούν στο 4πλάσιο του αρχικού ποσού (€ 16.000.000)
  2) Τα 4εκ για την επικήρυξη Ξηρού μπορείς να τα πάρεις μόνο αν εχεις φορολογική ενημερότητα.
  3) Το δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να σας καταβάλλει το ποσό που σας οφείλει, όταν τα ταμειακά διαθέσιμα το επιτρέψουν. – Αντίθετα, οι παραπάνω φόροι προκαταβάλλονται. Τυχόν καθυστέρηση στην καταβολή των φόρων είναι κακούργημα, επισύρει ποινή φυλακισης, πρόστιμα κατά περίπτωση από 1000€ και πάνω, ενώ επιπλέον χρεώνεται με τόκους υπερημερίας 8%
  Μετά την επικήρυξη 1,5 εκατ. άνεργοι βρήκαν δουλειά. Ψάχνουν !

 156. spiral architect said

  @155: :mrgreen:

 157. Γς said

  155:
  Τον έχω (#147)
  Να τον παραδώσω;

  Αν και έτσι που τα λες φτηνότερα είναι να τον κρατήσω.

  Και τρώει πολύ ο άτιμος…

 158. sarant said

  157: Τέτοια γράφε και μην παραξενευτείς αν δεχτείς απρόσμενες επισκέψεις!

 159. spiral architect said

  … καθότι ο γαλατάς δεν περνάει πια απ’ τα σπίτια! 😀

 160. spiral architect said

  Ξέρω έναν Αποστόλη Ξηρό. Καμία σχέση με τον Χριστόδουλο, αλλά δε γαμιέται, θα τον δώσω. Δεν μπορεί, κάτι θα πληρώνει και ο λήγοντας
  (τουιτερικόν)

 161. kseeath said

  Με αφορμή τα παρεπόμενα μιας απόδρασης και ενός βιντεομηνύματος
  Με αφορμή την απόδραση και κυρίως τις προτροπές του Χ.Ξηρού μέσω ενός σύντομου βιντεοδιαγγέλματος για την κλιμάκωση του αντάρτικου πόλης, παρακολουθούμε δεξιά και αριστερά ένα ανεκδιήγητο θέατρο του παραλόγου. “Ποιος ωφελείται;” Πολλοί εξ αριστερών διερωτούνται για ακόμα μια φορά. “Ποιόν … Continue reading →http:// wp.me/pryYN-1v3

 162. Μανούσος said

  Στο 374ο ανέκδοτο του βιβλίου του Μπαρ Εβράια (BarHebraeus) μεγάλου λογίου και αρχιερέως της Συριακής Μονοφυσιτικής Εκκλησίας (13ος αι.) αναφέρεται το εξής: Δύο αλεπούδες πιάστηκαν μαζί σε μια παγίδα και ρώτησε η μιά την άλλη: -Πού θα ξανανταμωθούμε; και της απαντά η άλλη: -Στην κρεαταγορά της πόλης των Περαίων μετά από τρεις ημέρες… Μπορείτε να το βρείτε εύκολα εδώ στην αγγλική μετάφραση: https://archive.org/details/orientalwitwisdo00barhiala (η αγγλική μετάφραση παραλείπει το όνομα των κατοίκων που αναφέρει το συριακό κείμενο)

 163. sarant said

  A, πολύ ενδιαφέρον, ευχαριστώ (αν και δεν ήξερα ότι το κρέας της αλεπούς το εμπορεύονταν -και όχι το τομάρι της.

 164. Silent Bob said

  Εγώ πάντως μόλις είδα τη σκουπιδοδίφηση και πριν διαβάσω το απόσπασμα του διαγγέλματος, νόμισα ότι αναφέρεται σε μεταφορικά σκουπίδια, τηλεοπτικά για παράδειγμα, και δεν μου φάνηκε άσχημο. Έτσι όπως το χρησιμοποιεί, είναι όντως φρικτό.
  Να και μια φρέσκια λέξη σε -δίφηση: ιστοδίφηση.
  Έτσι αποδίδει η ΕΛΕΤΟ στα ελληνικά τον όρο web crawling.
  Στην έκτη σελίδα του PDF: http://www.eleto.gr/download/Orogramma/Or123_V07.pdf

 165. Αυτά μπορεί, αυτά λέει και αυτά κάνει ο Ξηρός. Εμείς, αν μπορούμε να λέμε και να κάνουμε καλύτερα πράγματα από αυτόν, ας δώσουμε τις ανάλογες αποδείξεις για έλεγχο από την ιστορία. Δυστυχώς, λόγω έλλειψης ανδρισμού και λόγω μεγάλης πολιτικής ανικανότητας, τη στιγμή που η ανώτατη ομοσπονδία των λαμογιότατων έχει ρημάξει και εξευτελίσει τα πάντα, βρήκαμε ένα Ξηρό να βγάλουμε από τη φυλακή και του ζητάμε να καθαρίσει αυτός για εμάς. Αυτός είναι και λόγος για τον οποίο άπαντες μιλάμε και γράφουμε γι’ αυτόν, μας το είπε και ο ψυχίατρος. Για μια ευνουχισμένη κοινωνία που την βιάζουν και λέει ευχαριστώ για να μην χάσει τη σύνταξη και ψωμολυσσάξει, ο Ξηρός είναι αυτό που επιθυμούν να γίνουν όλοι αλλά δεν το τολμούν λόγω δειλίας. Αυτός είναι και ο λόγος που του έδωσαν πάλι ρόλο, δίχως καν ο ίδιος να το γνωρίζει.

  Ο ψυχολογικός πόλεμος, η διαχείρηση των μαζών μας, έχει κριθεί ότι απαιτεί και ολίγο αιματάκι. Εξού και οι μαχαιριές και οι μπιστολιές των λεγόμενων άκρων. Είναι απαραίτητες για το συνεχόμενο ζύγισμα του παιχνιδιού από τις ανώτατες λαμογιακές δυνάμεις. Η χρήση των άκρων στη χώρα μας κρίθηκε αναγκαία και παίζει με τα εμφυλιπολεμικά μας σύνδρομα προς όφελος των μεγάλων αδελφών μας εδώ και πολλά χρόνια. Απαραίτητα λοιπόν τα λεγόμενα άκρα της αριστεράς και της δεξιάς ενός λαού πρόσφυγα και γέρου, απαραίτητα σαν όπιο, για να είναι ο θάνατός μας ευκολότερος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: