Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Πριν από πενήντα χρόνια: ο Μποστ σχολιάζει τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπανδρέου το 1964

Posted by sarant στο 21 Φεβρουαρίου, 2014


Ο Μποστ αρέσει στο ιστολόγιο και, ελπίζω, σε αρκετούς αναγνώστες και φίλους. Εδώ και λίγο καιρό ανεβάζω, πότε-πότε, σκίτσα του Μποστ που σχολιάζουν σημαντικά γεγονότα που συνέβηκαν πριν από 50 χρόνια. Το προηγούμενο σκίτσο αυτής της σειράς, που σχολίαζε την προεκλογική περίοδο του Φεβρουαρίου 1964 το είχαμε δημοσιεύσει εδώ πριν από ένα μήνα περίπου, οπότε καιρός είναι να προχωρήσουμε στην επόμενη συνέχεια σε αυτό το μάθημα πρόσφατης ιστορίας.

Αφού την προηγούμενη φορά είχαμε δει την προεκλογική περίοδο, εύλογα το σημερινό σκίτσο είναι αφιερωμένο στα αποτελέσματα των εκλογών και στο σχηματισμό κυβέρνησης από τον νικητή:

mpostgar

Το σκίτσο δημοσιεύτηκε στην Αυγή στις 23 Φεβρουαρίου 1964, δηλαδή την επόμενη Κυριακή από τις εκλογές που έφεραν την Ένωση Κέντρου και τον Γ. Παπανδρέου θριαμβευτικά στην εξουσία με το πρωτοφανές ποσοστό 52,77%. Με τέτοιο ποσοστό ο Παπανδρέου απέσπασε 171 έδρες και την πολυπόθητη αυτοδυναμία, αφού η προηγούμενη νίκη του, στις εκλογές του Νοεμβρίου 1963, τον ανάγκαζε να στηρίζεται στην ψήφο ανοχής της αριστερής ΕΔΑ.

Μόλις έχει σχηματιστεί η κυβέρνηση της ΕΚ μετά τον εκλογικό θρίαμβο, και το σκίτσο σατιρίζει την ανάθεση του νευραλγικού υπουργείου Εθνικής Αμύνης στον Π. Γαρουφαλιά, ο οποίος εθεωρείτο άνθρωπος του παλατιού και δεν είχε συμμετάσχει στον ανένδοτο (εξού και «ολιγόπιστος»), με αποτέλεσμα να ενοχληθούν οι πιστοί κεντρώοι (οι «κρατήσας και λαμπάς», διότι πράγματι στην προεκλογική συγκέντρωση της πλατείας Κλαυθμώνος πολλοί κρατούσαν λαμπάδες). Ο Γαρουφαλιάς είχε νυμφευθεί τη χήρα του Ιωάννη Φιξ και έτσι εξηγείται ο τίτλος του σκίτσου «Οι αρετές της μπίρας», καθώς και οι συνεχείς αναφορές στον ζύθο (ή ίσως ζήθο), ενώ ο Πειναλέων κάνει υπαινιγμό στο διαφημιστικό σύνθημα «Φιξ – Κάνει καλό!» Γνωρίζοντας όσα συνέβησαν στη συνέχεια και τον καθοριστικό ρόλο του Γαρουφαλιά στην αποστασία, το σκίτσο είναι προφητικό, πολύ περισσότερο που προλέγει ότι η ανάκριση για τον φόνο του Λαμπράκη δεν θα φτάσει στους ηθικούς αυτουργούς.

Η Ανεργίτσα κοιτάζει προς τα Τουρκοβούνια, όπου αστυνομικοί απωθούν αυθαίρετους οικιστές. Πράγματι, κατά την προεκλογική περίοδο και αμέσως μετά τις εκλογές, δεκάδες οικογένειες ακτημόνων έσπευσαν να χτίσουν στα Τουρκοβούνια αυθαίρετα πλινθόκτιστα σπίτια, θέλοντας να δημιουργήσουν τετελεσμένο. Η αστυνομία αρχικά τούς έδιωξε, όμως τα σπιτάκια δεν γκρεμίστηκαν και έτσι φτιάχτηκε ο συνοικισμός Γ. Παπανδρέου, που υπάρχει και σήμερα –και εξακολουθεί να είναι αυθαίρετος και εκτός σχεδίου, πενήντα χρόνια μετά!

Από τη γλώσσα του σκίτσου θα ξεχωρίσω τη μετοχή «οι πανθάνων» (του παθαίνω) και τα ψευδοτριτόκλιτα «τις λαμπάς» και «τους αραμπάς». Σπάνιο δείγμα είναι το όμικρον με περισπωμένη στο «παρακαλό». Ο Μποστ συνήθως δεν έπαιζε τόσο πολύ με τους τόνους.

Advertisement

56 Σχόλια προς “Πριν από πενήντα χρόνια: ο Μποστ σχολιάζει τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπανδρέου το 1964”

 1. Δημήτρης Μ. said

  Καλημέρα. Δε μου φαίνεται και πολύ εμπνευσμένο το σημερινό σκίτσο. Έχει κάνει και (πολύ) καλύτερα.

 2. Οχι «Φιξ – Κάνει καλό!» αλλά » Μπύρα Φίξ. άνει καλό ! » ήταν η διαφήμισ΄ή της. μάλιστα έλεγαν πως ένα μουκάλι μπύρα ήταν τόσο θρεπτικό όσο μια (ή δυό 😉 μπριζόλα.

 3. Θρασύμαχος said

  Γιατί όμως ΨΕΥΔΟτριτόκλιτο η «λαμπάς»;

 4. atheofobos said

  Η στάση του Γαρουφαλιά στο να μην παραιτηθεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την εν συνεχεία αποστασία, προκάλεσε την λαϊκή κατακραυγή γι΄ αυτόν με αποτέλεσμα οι πωλήσεις της μπύρας ΦΙΞ να πέσουν κατακόρυφα από το μποϋκοτάζ του λαού με την χρεοκοπία τελικά της εταιρείας το 1983.
  Ήδη βέβαια η ΦΙΞ είχε χάσει το μονοπώλιο με την ίδρυση το 1963 της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και την εμφάνιση της ΑΜΣΤΕΛ, που χάρις στην αποστασία έγινε η συνήθης επιλογή όσων είχαν αγανακτήσει με τους αποστάτες.

 5. Τσούρης Βασίλειος said

  Καλημέρα από τα Γιάννινα που γιορτάζουν σήμερα την 101η επέτειο της απελευθέρωσής τους.
  Σύμπτωση, σήμερα αύριο και μεθαύριο έχει :
  ΜΠΟΣΤιάζουσες ερωτοχτυπημένες, από τους Αθεράπευτους..Περισσότερα εδώ:
  http://epirusgate.blogspot.gr/2014/02/blog-post_4413.html#more

 6. Αγγελος said

  Η Αρετή πού να αναφέρεται άραγε;

 7. atheofobos said

  Αυτός ο πολύπαθος οικισμός Γ.Παπανδρέου είχε απαλλοτριωθεί το 1971 για να γίνει το Τάμα του Έθνους.
  Στο ποστ μου Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΟΥΝΤΙΚΟΥ ΤΑΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ
  υπάρχουν όλα τα σχετικά με αυτή την ιστορία μαζί με ένα εξαιρετικό σκίτσο του ΜΠΟΣΤ από το ΑΝΤΙ.
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2012/06/blog-post_12.html

 8. spiral architect said

  Καλημέρα. 🙂
  Α, ρε πως φέρνει βόλτες η ιστορία κι όταν ξαναπερνάει, μας βγάζει τη γλώσσα! 😛

 9. spiral architect said

  @7: Ωραίο αφιέρωμα, Αθεόφοβε! 🙂

 10. Ηλεφούφουτος said

  8 To γελάς;

  Κάποτε για να ρίξουν ανεπιθύμητες κυβερνήσεις κάνανε αποστασίες και πραξικοπήματα.

  Τις τελευταίες βδομάδες βλέπω ότι το φτάνουν μέχρι εμφυλίους.

 11. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  Αθεόφοβε, ωραίο αφιέρωμα!

  6: Είναι και δική μου απορία.

  5: καλή απελευθέρωση Βασίλη!

  3: Σωστά, μόνο ο αραμπάς είναι ψ3.

 12. spyroszer said

  Εις το πρώτον Υπ. Συμβούλιον μετά την ορκωμοσίαν
  Δια τον λαόν και μόνον η κυβέρνησις Ε.Κ.
  είπεν ο κ. Παπανδρέου τονίσας ότι θα τηρηθούν η Δημοκρατία και η Αρετή.
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=64&pageid=32915&id=-1&s=0&STEMTYPE=1&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=AAiASJASZASNAScASGAAi&CropPDF=0

 13. ΠΑΝΟΣ said

  Αυθαίρετο!Παγκοσμίως άγνωστος όρος.Απαντά μόνον στην ρωμιοελλάδα.(Μιλάμε για τις πολιτισμένες χώρες).

 14. andam said

  Εκεί που αναφέρει ολυμπιονίκη ποιόν να εννοεί; μήπως τον πρώην;τον Γλύξμπουρκ;

 15. sarant said

  14: Ασφαλώς τον Κοκό εννοεί, που τότε ήταν ακόμα διάδοχος -με τον Παύλο στα τελευταία του, πάντως.

  13: Μην είσαι τόσο σίγουρος, δεν έχουν λέξη οι Ιταλοί;

 16. andam said

  atheofobos ωραίο το άρθρο για το χουντικό τάμα

 17. 5 Σωστά. ΚΑ Φεβρουαρίου σήμερα:) Αργία, παρελάσεις κλπ. Ήρθε κι ο Κάρολος;

  Θυμάμαι το σπικάζ στην παρέλαση (κι όχι μόνο αυτή, σε όλες) κι ειδικά για το «¨Πρώτο – Ελισαβέτειο δημοτικό σχολείο, πάνε ΧΧ χρόνια που η Ελισάβετ Καστρισόια δώριζε κλπ» απαράλλαχτο κάθε χρόνο με το μόνο τα χρόνια διαφέρανε.

 18. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Άσχετο με το νήμα, αλλα απο το πρωϊ που άκουσα οτι πέθανε, έχω στενοχωρηθεί πολύ.

 19. sarant said

  18: Ε, ναι……

  Το σκίτσο της ανάρτησης άσπρισε χάρη στον Στάζιμπο.

 20. 19 πάντα θαυματουργό το χεράκι του 🙂

 21. Παντελής said

  Άσχετο: Σε χθεσινό σχόλιο διαβάζω: (3ο σχόλιο – spiral architect είπε)
  ….
  …….
  «Oι λάτρεις της θαλάσσιας πανίδας…..»

  Ερώτηση: Αυτή η λέξη «λάτρεις» την έχετε ψάξει; Γιατί εγώ βρίσκω μόνο: ο λάτρης, οι λάτραι (ν.ελλ. λάτρες)= ένθερμος υποστηρικτής, εραστής (θηλυκό η λάτρις, της λάτριδος, αι λάτριδες).
  Επίσης βρίσκω: ο/η λάτρις, (γεν. λάτριος ή λάτριδος) = μισθωτός εργάτης, υπηρέτης. Ο πληθυντικός του αναφέρεται (http://www.lsj.gr/index.php/%CE%9B%CE%AC%CF%84%CF%81%CE%B9%CF%82) ως οι/αι λάτριες ή λάτρεις = υπηρέται(-τριες) ή και δούλοι(-αι). (Εξ ού και η λάτρα = αγγαρείες συνήθως του σπιτιού).
  Γιατί συνηθίζουμε τον πληθυντικό «λάτρεις» όταν αναφερόμαστε στο ουσιαστικο «λάτρης» δηλαδή στους/στις οπαδούς, υποστηρικτές, εραστές και όχι υπηρέτες;

 22. Παγανιστής said

  Κύριε Σαραντάκο,

  1) Ότε ο Μπόστ δημοσίευε το αναρτηθέν σκίτσο, ο Γερο-Παπανδρέου ήτο 76 ετών (γεννηθείς το 1888) και παρ’ όλα αυτά ο Μπόστ δεν σατιρίζει την ηλικία του, πράγμα ύποπτο. 2) Ο συνοικισμός Γεωργίου Παπανδρέου στα Τουρκοβούνια ήτο καραμπινάτο ρουσφέτι του «Γέρου της Δημοκρατίας», αλλά και πάλι ο Μπόστ ουδέποτε σατίρισε αυτό το αισχρό ρουσφέτι, διότι η Αριστερά ήτο σύμφωνος.

  3) Σήμερον είναι η 101η Επέτειος της Αλώσεως των Ιωαννίνων υπό του Ρωμέηκου Στρατού. Είναι περίεργο ότι ακόμη και έγκυρες ιστορικές ιστοσελίδες

  http://www.istorikathemata.com/2012/01/blog-post_19.html

  αποκρύπτουν ότι ο Σιγισμόνδος Μινέϊκο (πάππος τού Ανδρέα Παπανδρέου εκ της μητρός του Σοφίας) ήτο αυτός που είχε οχυρώσει τόσον καλά το Μπιζάνι, με αποτέλεσμα να χυθεί τόσον πολύ Ρωμέηκον αίμα διά την εκπόρθησίν του. Ακόμη και σήμερα, 101 χρόνια μετά, οι (αποβλακωμένοι από το Ιουδαιοχριστιανικό Ευαγγέλιο) Ρωμηοί δεν έχουν καταλήξει αν προπάππος του Τζέφρυ, Σιγισμόνδος Μινέϊκο ήτο Ήρως ή Προδότης του Ρωμέηκου και πλακώνονται στο Διαδίκτυο

  http://www.google.gr/search?q=%CE%9C%CE%B9%CE%BD%CE%AD%CF%8A%CE%BA%CE%BF,+%CE%99%CF%89%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B9%CE%BD%CE%B1&newwindow=1&nord=1&site=webhp&ei=cHAHU8OGO4340gX97IGwDg&start=0&sa=N&biw=1304&bih=683

  4) Ενδιαφέρον επίσης έχει το γεγονός ότι ο Γερο-Παπανδρέου ήταν 5 χρόνια μικρότερος από την Σοφία Μινέϊκο (1888 και 1883 αντιστοίχως, πράγμα που δείχνει ότι την νυμφεύτηκε μεγαλοκοπέλλα (35 ετών) για τα λεφτά της διότι ήτο ένας στυγνός προικοθήρας. Άλλωστε είναι πασίγνωστο πόσο την ταπείνωνε λίγο μετά την γέννηση του Ανδρέα (1919), όταν τα είχε φτιάξει με την Βενιζελικιά ηθοποιό Κυβέλη και την κεράτωνε μπροστά στα μάτια της. Αυτή η συμπεριφορά του Γερο-Παπανδρέου προς την Σοφία Μινέϊκο γέννησε στον Ανδρέα φοβερό μίσος για τον πατέρα του και για όλο το Ρωμέηκο, με αποτέλεσμα να επανέλθει το 1959 εξ Αμερικής, με μοναδικό σκοπό να καταστρέψει την Ελλάδα, πράγμα που κατόρθωσε.

  «Εχθροί του ανθρώπου οι οικιακοί αυτού», έλεγε ο σοφός Εβραίος Ραββίνος Τζόσουα Μπέν Γιοζέφ (Ματθαίου 10,36)…

 23. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Όχι πάλι ρε γαμώτο…

 24. spiral architect said

  Όχι, τι όχι πάλι; Για τον Μπουλά 😦 ή για τους αεροψεκασμούς; 🙄

 25. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  23 – Κι αυτό, με μια εβδομάδα ηλιοφάνεια το Φεβρουάριο, φαντάζεσαι τον Ιούλιο με 40 υπο σκιά;

 26. Λ said

  21. Είναι και η λάτρα του σπιτιού

 27. Γς said

  Κάνουμε πλακίτσες με τους αεροψεκασμούς τώρα.
  Ομως εγώ θυμάμαι κάτι αεροψυκασμούς στην Αθήνα αρχές της δεκαετίας του 50, ή μάλλον τέλη των 40s. Ηταν ψεκασμοί με διχλωροδιφαινυλοτριχλωροαιθάνιο. Το φλιτ μας. Το DDT, που τόσα δεινά προξένησε στο περιβάλλον και την υγεία μας η αλόγιστη χρήση του.
  Και χαζεύαμε πιτσιρίκια τις γραμμές που άφηναν πίσω τους τα ψεκαστικά αεροπλανάκια σε χαμηλό ύψος.

 28. Γς said

  27->24

 29. Παγανιστής said

  Κύριε Σαραντάκο,

  Μέχρι την Έρημο της Δυτικής Αιγύπτου είχε φθάσει ο δαιμονικός Ελληνικός Πολιτισμός, πρίν τον εξαφανίσουν οι Γαλιλαίοι

  http://www.protothema.gr/culture/article/355604/aiguptos-anakalufthike-elliniki-grafi-se-sholeio-1700-eton/

  Αναφωνεί ο Προφητάναξ Δαυΐδ: «…πάντες οι θεοί των εθνών δαιμόνια, ο δε Κύριος τους ουρανούς εποίησεν». Ψαλμός 95,5 (Μασοριτικόν 96,5)

 30. Παντελής said

  Σχετικά με το ερώτημά μου στο σχόλιο Νο 21:
  26: Το έχω ήδη αναφέρει. Διάβασέ με καλύτερα. Έχεις απάντηση;
  24: Σπειροειδή συνάδερφε, έχεις καμμιά άποψη στο ερώτημά μου; Σε δική σου έκφραση αναφέρθηκα.
  Οι υπόλοιποι; Λεξιλογούμε ή ασχολούμαστε με …»σκόρπιες σημειώσεις για τον πουτσόγιαννο»;

 31. spiral architect said

  @21, 30: Δεν νομίζω να λάθεψα.

 32. Μαρία said

  30
  Η ίδια λέξη είναι που άλλαξε σημασία βλ. και ο θεράπων.
  Απλώς δεν επικράτησε ο πληθ. λάτραι (ες) και σήμερα είναι ετερόκλιτο: ο λάτρης, του λάτρη (παλιότερα του λάτρου) αλλά οι λάτρεις, των λάτρεων.

 33. Παντελής said

  #31 Χμ, το λεξικό αυτό παραπέμπει για τον ενικό στην πρώτη κλίση (κωδ.010) Δηλαδή στον ενικό χρησιμοποιούμε το α’κλιτο ο λάτρης του λάτρου (νεοελλ. λάτρη) και στον πληθυντικό την γ’ κλίση; Και κλίνεται κατά το αρχ. «λάτρις»(υπηρέτης) δηλ. γεν. του λάτριος(βλ.Λεξ. Δημητράκου) ή λάτριδος;
  # 32 Άρα θα πούμε «αυτό είναι συνήθεια των λάτρεων του αθλήματος»(ακούγεται καλύτερα) ή » ..των λάτριδων… «(για γυναίκες, ίσως;) ή «των λατρών …»(δε μου ακούγεται ωραίο);

 34. Μαρία said

  33 α Αυτό σημαίνει ετερόκλιτο.

  Συνάντηση ερασιτεχνών λάτρεων του θεάτρου
  http://www.tanea.gr/news/culture/article/4255981/?iid=2
  Άμα είναι να χρησιμοποιήσεις το αρχαιοπρεπές θηλυκό, πρέπει να του κατεβάσεις και τον τόνο: των λατρίδων.

 35. leonicos said

  @Νο παντελής στο 33 ο λάτρης, τοῦ λάτρεως, τῶ λάτρει τὸν λάτρη ὦ λάτρη. Δεν υπάρχει λάτρης -λάτρου ούτε στα πίτζιν Γκρικ

 36. Γς, ώστε κι εσύ — που είσαι μάλλον ο πιο ειδικός εδώ μέσα –έχεις κακή γνώμη για το DDT; Εγώ ήξερα ότι αυτό μας έσωσε από τη μάστιγα της ελονοσίας!

 37. Παγανιστή, την ελληνική παρουσία στην Αίγυπτο μάλλον η αραβική κατάκτηση την εξαφάνισε. Χριστιανοί ήταν ο Κλήμης και ο Ωριγένης!

 38. Παγανιστής said

  Κύριε Σαραντάκο,

  επειδή πολλοί αναγνώσται σας είναι δεινοί μαθηματικοί, θα ήθελα να τους θέσω ένα πρόβλημα πρακτικής αριθμητικής: Σήμερα μάθαμε ότι οι Αλβανοί κρατούμενοι στις Ελληνικές Φυλακές είναι 2.850 νοματαίοι, τουτέστιν αποτελούν το 23% των φυλακισμένων

  http://www.iefimerida.gr/news/144262/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%BB%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%AC-%CF%83%CE%B5-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%AE%CF%82-%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CF%89%CE%BD-2850-%CE%B1%CE%BB%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%AF-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-

  Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι Αλβανοί μετανάστες στην Ελλάδα είναι λιγότεροι από το 7% του συνολικού πληθυσμού.

  ΕΡΩΤΗΣΙΣ: Πόσες φορές περισσότερο από τον μέσο όρο του εν Ελλάδι πληθυσμού εγκληματούν οι Αλβανοί;

  ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ενός συνταξιούχου καπετάνιου 62 ετών: Τρείς φορές περισσότερο και βάλε…

  ΑΠΟΡΙΑ: Μήπως είμαι σκράπας στα μαθηματικά, ή είμαι ρατσιστής και δεν το ξέρω;

 39. Μαρία said

  35
  https://www.google.gr/search?q=%CE%BB%CE%AC%CF%84%CF%81%CE%B5%CF%82&ie=utf-8&oe=utf-8&rls=org.mozilla:el:official&client=firefox-a&channel=sb&gws_rd=cr&ei=-J8HU_DuIaO00wWT3YGIBg#channel=sb&q=%CE%BB%CE%AC%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%B9&rls=org.mozilla:el:official&tbm=bks

 40. Εχω δυο απορίες για τον φίλτατο Τηγανιστή (διαγράφεται μία λέξη) Παγανιστή, ήθελα να πω :
  1/ Τι θα κερδίσουν οι αποβλακωμένοι και μή κάτοικοι του Ρωμέϊκου αν αποφανθούν περί της πατριδοφροσύνης ή μη του Σιγισμόνδου Μινέικο ;
  2/ Υμείς, πλοίαρχος άνθρωπος, τας θάλασσας διασχίζων, δεν είχατε και καθήκοντα ιερέα εις το υμέτερον πλοίον ;
  Εις τινα ορκίσθητε δια να λάβετε το δίπλωμά σας, παγανιστής ών ; Εις τινα ιερέα του Ποσειδώνος ;

  Τσόντα/ Τείνει να γίνει παράδοση στο ιστολόγιο η αλλαγή (χωρίς το ΚΚΕ ) επισήμου εκπροσώπου της αρχαιοπρογονοπληξίας από αεροπλάνο στούκας σε γραφικό στοιχηματία της ημίσειας περιουσίας του και τώρα ενδωδεκάθεο πιστό . Ευλογημένη η επόμενη ενσάρκωση

 41. Παγανιστής said

  Κύριε Άγγελε, (37)

  έχετε ακούσει για την εν Χαλκηδώνι 4η Οικουμενική Σύνοδο της Αγίας Εκκλησίας μας (451 μ.Χ.);

  http://en.wikipedia.org/wiki/Council_of_Chalcedon

  Μάθετε, λοιπόν, ότι εξαιτίας αυτής της Συνόδου που χώρισε τον πληθυσμό της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας σε Χαλκηδόνιους και Αντιχαλκηδόνιους, χάθηκαν οι ελληνόφωνοι πληθυσμοί της Μέσης Ανατολής και της Αιγύπτου και βρήκε πρόσφορο έδαφος η Αβραμιαία Θρησκεία που ονομάστηκε Ισλάμ, 200 χρόνια αργότερα… Οι Αντιχαλκηδόνιοι Χριστιανοί δέχθηκαν τους Μουσουλμάνους σαν σωτήριες από τον στυγνό ζυγό των Ρωμηών του Βυζαντίου…

  Κύριε Gpointofview (40)

  1) Το περί Μινέϊκο πρόβλημα το ανέφερα ως αντιπροσωπευτικό του φαινομένου ότι τίποτε δεν λύνεται στο Ρωμέηκο κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διχάζονται οι Ρωμηοί μεταξύ τους.. Αλλά πρέπει να παραδεχθήτε, ότι έχει σημασία να ξέρουμε αν ο πάππος και προσπάππος δύο πρώην Ρωμηών πρωθυπουργών ήτο συνεργάτης των Οθωμανών και το ταλέντο του στην μηχανική είχε ως αποτέλεσμα να χυθεί πολύ περισσότερο Ρωμέηκο αίμα από το αναγκαίο σε μία συνήθη πολιορκία.

  2) Εγώ προσωπικώς, κάθε φορά που αντιμετώπιζα δυσκολίες στην Θάλασσα, ανέπεμπα εκκλήσεις σωτηρίας στον Θεό Ποσειδώνα και σάς διαβεβαιώνω ότι ουδέποτε με πρόδωσε… Την εποχή που πήρα το δίπλωμά μου (1972) είχαμε Χούντα και ήτο λίγο δύσκολο να εκδηλώσω τα θρησκευτικά μου πιστεύω στην Ελλάδα των Ελλήνων Χριστιανών…

  ΥΓ: Αν ποτέ πέσουν στα χέρια σας, κύριε Άγγελε (37), τα πρακτικά της εν Χαλκηδώνι 4ης Οικουμενικής Συνόδου (ευτυχώς σώζονται ολόκληρα), σάς συνιστώ να τα μελετήσετε, διότι πρόκειται για χιουμοριστικότατο ανάγνωσμα Οι ιερείς του Εβραίου Ραββίνου Τζόσουα Μπέν Γιοζέφ αλληλοϋβρίζοντο συνεχώς με εκφράσεις που θα ντρεπόντουσαν να χρησιμοποιήσουν και οι νταβατζήδες της αλησμόνητης Τρούμπας…

 42. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  38 AΠΟΡΙΑ – Απάντηση, και τα δύο.

 43. Κύριε Παγανιστά

  Επειδή δεν μου αρέσουν τα μισόλογα και οι μισοπράξεις στη θητεία μου στο ναυτικό γνώρισα κάποιον που η ταυτότητά του (επί χούντας) έγραφε ΑΘΕΟΣ με αποτέλεσμα να μη γίνει ποτέ του αξιωματικός και να παραμένει εσαεί ανθυπασπιστής. Σε τέτοιους ανθρώπους βγάζω το καπέλλο μου, άλλους που η ταυτότητά τους γράφει Χ.Ο. ορκίζονται στο ευαγγέλιο για να πάρουν το δίπλωμά τους και μετά στις τικυμίες προσεύχονται στον Ποσειδώνα τους θεωρώ ψιλολαμόγια σαν τον Αη Τζι που πέτυχε την αγιοποίησή του ενώ έκανε παρέα με τις θεραπαινίδες του Ποσειδώνα, τις νεράϊδες,
  Το πως θα το βρεις εδώ :

  http://gpointsnovel.blogspot.gr/2013/05/blog-post_6.html

 44. Παντελής said

  35: Λεώ, είσαι σίγουρος ή το υποθέτεις; Πως προέκυψε το απολύτως πρωτόκλιτο «ειδωλολάτρης» (του ειδωλολάτρου, οι ειδωλολάτραι);
  #39: Μάρω, οι παραπομπές σου επαληθεύουν την αρχαία μορφή του ¨λάτρου» (πρωτόκλιτου) αλλά για σήμερα τί κάνουμε; Έχω ψάξει αρκετά χωρίς να βγάλω γίγουρο αποτέλεσμα. Προφανώς ισχύει αυτό που λές (ετερόκλιτο). Έχει παραμένει στα νεοελληνικά με την έννοια «ένθερμος υποστηρικτής» η α’ κλίση στον ενικό: ο λάτρης, του λάτρη, τον λάτρη, (ώ) λάτρη και ή γ’ κλίση στον πληθυντικό: οι λάτρεις, (των λάτρεων;;) τους λάτρεις, (ώ) λάτρεις. Από τη λέξη «λάτρις,-ιος κλπ (= υπηρέτης) μας έμεινε μόνο η «λάτρα». Για το «των λατρίδων» έχεις δίκιο, μου ξέφυγε, αλλά δε νομίζω ότι θα το χρειαστούμε στη νεοελληνική…

 45. Παγανιστής said

  Κύριε Gpointofview (40),

  ειλικρινώς δεν σάς καταλαβαίνω: Με καταγγέλλετε διότι δεν εμιμήθην τους Πρώτους Χριστιανούς που πήγαιναν μόνοι τους στο Κοοσσαίο να γίνουν μεζές στα λιοντάρια; Έχω ξαναπεί πως ήμουν πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού και όχι του Πολεμικού, όπως ίσως νομίζετε. Τί έπρεπε να κάνω; Να πώ πως δεν πιστεύω στον Γιαχβέ – Ιησού Χριστό για να μή μου δώσουν ποτέ το δίπλωμα στην Σχολή Εμποροπλοιάρχων Ασπροπύργου; Καλώς ή κακώς, δεν ήμουν πλασμένος για Αθανάσιος Διάκος: Όποτε έβλεπα την σούβλα να έρχεται καταπάνω μου, έκανα ελιγμούς και την απέφευγα.

 46. Μαρία said

  44
  Όχι, δείχνουν οτι ο τύπος ήταν υπαρκτός αλλά όχι αρχαίος. Μεταγενέστερος είναι. Ο Κριαράς δίνει μια μόνο παραπομπή σε κείμενο του 16ου αι.

 47. 36, 27
  Έχω κι εγώ την ίδια απορία (με τον Άγγελο).
  Να επισημάνω επίσης, πως ο Γς ήταν προσεκτικός να αναφερθεί στην αλόγιστη χρήση του DDT, που δεν είναι παράλογο να έφερε πράγματι αποτελέσματα αντίθετα από εκείνα της συνετής χρήσης του DDT.
  Ο J. Gordon Edwards, πάντως, ήταν λάβρος εναντίον της απαγόρευσης της χρήσης του DDT, και είναι γνωστός ο ισχυρισμός πως ο ίδιος κατάπινε, λέει, μια κουταλιά DDT την εβδομάδα επί καιρό, χωρίς να πάθει τίποτα. Ξέρει κανείς αν αυτός ο ισχυρισμός είναι αλήθεια; Και ποια είναι η τωρινή γνώμη για το DDT;

 48. Παγανιστή, όχι μόνο η Δ’ Οικουμενική Σύνοδος αλλά και πολλές άλλες σημαδεύτηκαν από τραμπουκισμούς, επεμβάσεις της κοσμικής εξουσίας και άλλα άτοπα. Δεν έχω καμία πρόθεση να υπερασπιστώ τους δεσποτάδες του Βυζαντίου. Μου φαίνεται όμως απλοϊκό να λέμε πως για τον αφελληνισμό της Αιγύπτου έφταιγε η η καταδίκη του Μονοφυσιτισμού από την Εκκλησία. Η εκμετάλλευση της πλούσιας αυτής επαρχίας από το Κέντρο, ναι. Η όποια ένταση μεταξύ αιγυπτιόφωνων Κοπτών και ελληνόφωνων Μελχιτών, ναι. Αλλά αν δεν υπήρχαν οι χριστολογικές έριδες, πιστεύεις ότι δεν θα είχαν βρει κάποια άλλη έκφραση οι αντιθέσεις αυτές; Ή μήπως οι συγκρούσεις του 20ού αιώνα στη Β. Ιρλανδία ή, πιο κοντά μας τοπικά και χρονικά, στην Κροατία, έγιναν αντιστοίχως για την πραγματικότητα της μετουσίωσης ή για το Φιλιόκβε;
  Και μετά συγχωρήσεως, αν όντως προσεύχεσαι ή προσευχόσουν στον Ποσειδώνα, ε, είσαι τρελός. Όχι ν, αποτινάξουμε τις επικρατούσες θρησκευτικές προλήψεις για να νεκραναστήσουμε ακόμη πιο πρωτόγονες!

 49. sarant said

  Καλησπέρα!

  Να με συμπαθάτε αλλά είχα πάει για μεσημεριανό τσικνοπαρασκευιάτικο ζιαφέτ και μόλις τώρα βρίσκω (με δυσκολία) τη δυνατότητα να γράψω δυο λόγια.

  21: Για τους λάτρεις με πρόλαβε η Μαρία.

  22: Κοιτάξτε, ο Μινέικο δεν είχε καμιάν απολύτως σχέση με την οχύρωση του Μπιζανιού διότι εφυγε για την Ελλάδα καμιά δεκαριά χρόνια πριν γίνει το Μπιζάνι.
  Πέραν τούτου, η Σοφία Μινεΐκου νομίζω πως γεννήθηκε το 1887, όχι το 1883.

  38: Αν υπολογίσετε το αντίστοιχο κλάσμα ημεδαπού πληθυσμού (χωρίς γέρους και γριές και με 10% γυναίκες) μπορεί να βγει συγκρίσιμο το ποσοστό παραβατών.

  48: Ε, ναι.

 50. BLOG_OTI_NANAI said

  21: Δεν τα γνωρίζω τα γλωσσολογικά, αλλά σχετικά με αυτό που ρωτάει ο «Παντελής», ο Μπαμπινιώτης γράφει:

  «πρύτανης – πρυτάνεις: ουσιαστικά με πληθ. -εις. Μερικά ουσιαστικά σε -ης. μεταπλασμένα από παλαιότερα («τριτόκλιτα») ουσιαστικά σε -ις. σχηματίζουν τον πληθυντικό τους σε -εις, -εων, -εις: ο πρύτανης / τού πρύτανη ι τον πρύτανη – οι πρυτάνεις / των πρυτάνεων / τους πρυτάνεις. Όμοια σχηματίζονται τα μάντης -μάντεις, λάτρης – λάτρεις, πρέσβης – πρέσβεις (το πρέσβης προέρχεται από το πρέσβυς). Μερικοί σχηματίζουν κατά τον ίδιο τρόπο και τα όφης – όφεις και όρχης – όρχεις. Ία τελευταία αυτά κρατούν επίσης τον αρχικό τους τύπο ο όφις. τού όφεως, τον όφι(ν) και ο όρχις, τού όρχεως, τον όρχι(ν). χρησιμοποιούμενα στη θεολογία (και ζωολογία) το πρώτο, στην ιατρική το δεύτερο. Επίσης, σε λογιότερες χρήσεις τής γλώσσας ή σε πιο επίσημες και τυπικές μορφές ακούγονται και οι τύποι τού πρυτάνεως. τού πρέσβεως, λιγότερο τού μάντεως.»

  Πάντως σε σχέση με τα είδωλα, όταν είναι σύνθετη λέξη, λέμε «ειδωλο-λάτρες«.

 51. # 45, 49

  Οταν λείπει ο γάτος χορεύουν τα ποντίκια…

  # 48

  κι όμως όλοι οι πόλεμοι έχουν ή κρύβουν θρησκευτικό αίτιο, δύσκολα πολεμούν ομόπιστοι

 52. Παντελής said

  Κάτι ξέρει ο Λάμπρος(#42)…
  Με τα στοιχεία που μας παραθέτει ο καπετάνιος (#38) μπορούμε να συγκρίνουμε τους φυλακισμένους στην Ελλάδα Αλβανούς με τους εν Ελλάδι μετανάστες Αλβανούς. Αλλά για να χαρακτηρίσουμε ένα λαό που έχει μαζικά μεταναστεύσει τα τελευταία χρόνια (κυρίως σε Ελλάδα και Ιταλία) χρειαζόμαστε και άλλα στοιχεία.
  Και με αυτά πάντως, που μας δίνει ο Παγάν και αν υποθέσουμε ότι όλοι οι φυλακισμένοι είναι εγκληματίες (και δεν έχουν φυλακισθεί για χρέη ή άλλους λόγους) έχουμε ποσοστό Ελλήνων Φυλακισμένων περίπου 4πλάσιο και όχι 3πλασιο, όπως λέει ο κάπταιν). Αν όμως συμπεριλάβουμε το σύνολο των Αλβανών σε Ελλάδα και Αλβανία (700.000 + 3.160.000), τότε το ποσοστό γίνεται 0,073% (πολύ κοντά στο αντίστοιχο των Ελλήνων(0,095%), χωρίς όμως να γνωρίζουμε τον αριθμό των φυλακισμένων Αλβανών στην Αλβανία. Ούτε τους μεταναστεύσαντες στην Ιταλία Αλβανούς, (που είναι μάλλον περισσότεροι των εν Ελλάδι) καθώς και τους εκεί φυλακισμένους τους.
  Έτσι, σε κάθε περίπτωση, μάλλον ρατσιστικό φαίνεται το βιαστικό συμπέρασμά του…

 53. Παντελής said

  #50. Δεν έχω το Μπαμπινιώτη, γιατί περιμένω να πάρω μι ακαι καλή την τελική έκδοσή του (εδώ γελάμε…), να μην ξοδεύομαι με κάθε επανέκδοση. Πάντως στην καθομιλουμένη καταλήγουμε κάπου εκεί: Ο μάντης, ο πρύτανης και ο πρέσβης έχει επικρατήσει σαν τον λάτρη (μάντεις, μάντεων, πρυτάνεις-εων, πρέσβεις-εων), όσο για τον όφι έχει γίνει πλέον φίδι και ο όρχις α…
  ….ντίστοιχα!

 54. Νέο Kid Στο Block said

  Με τέτοιες συγκλονιστικές γνώσεις πρακτικής ή μη πρακτικής αριθμητικής (μπράβο Νικοκύρη για την επισήμανση στο 49! 🙂 ) των εμποροπλοιάρχων, είναι βέβαιον πως ο Ποσειδών ηνάγνωζε (ή ησήκουε) τας προσευχάς αυτών ώστε να μην στουκέρνουν στον πάσα έναν θαλάσσιον ή στεριανόν βράχον ή βραχάκιν!
  (το «στατιστικόν» μου αυτό συμπέρασμα (και συνεπακολούθως η αδιάσειστη απόδειξις περί της υπάρξεως και αρωγής του Ποσειδώνος) διά τους άξιους Έλληνας εμποροπλοιάρχους, προκύπτον εκ του παγανιστικού δείγματος μαθηματικής νοημοσύνης, είναι κατά τι εκτρωματικότερον του συμπεράσματος περί του «αλβανικού» εγκληματικού κλάσματος…)

 55. Γς said

  52:
  Απόψε άκουγα τον Τράγκα στο EXTRA-3 να αναφέρεται στη δεινή κατάσταση του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στον Κορυδαλλό. Οτι πάσχει από κάποια ανίατη αρρώστια, ότι δεν μπορεί νια πιάσει ούτε το μόριό του.

  «Και είναι ένας Αλβανός, επίσης τρόφιμος των φυλακών που τον κατεβάζει απ τον τρίτον όροφο στον πρώτο στην τουαλέτα. Που του εξάγει το μόριό του…» κλπ.

  Μπράβο εμπιστοσύνη ο Λ.Λ.
  Δεν φοβάται μην του το βουτήξει;

 56. sarant said

  55: Εχει ξαναπεί για το θέμα ο Τράγκας, αν και δεν είχα ακούσει για εξαγωγές μορίων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: