Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια, αρειανά και άλλα

Posted by sarant στο 2 Μαρτίου, 2014


Τελευταία Κυριακή της Απόκριας σήμερα, οπότε τα μεζεδάκια μας, που εκτάκτως δημοσιεύονται κυριακάτικα διότι χτες ήταν πρωτομηνιά και μας εκτόπισε το Μηνολόγιο, θα μπορούσα να τα ονομάσω «αποκριάτικα», ονομασία που άλλες δυο φορές έχω δώσει και γι’ αυτό την απέφυγα. Αρειανά όχι από τον πλανήτη Άρη, αλλά επειδή αρκετά απ’ αυτά είναι αντλημένα από μια πλουσιότατη πιατέλα που παρέθεσε τις προάλλες ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος στη συνέντευξή του στον Ν. Ευαγγελάτο.

Τον παλιό καιρό, βλέπετε, ας πούμε στη μικρή Αθήνα του 19ου αιώνα, οι υποψήφιοι δήμαρχοι και βουλευτές άνοιγαν το σπίτι τους, δέχονταν όλη τη μέρα τους «πολιτικούς φίλους» τους και τους κερνούσαν αφειδώς μεζέδες, ποτά και φτηνά πούρα. Για πολλούς πολίτες, οι μέρες των εκλογών ήταν περίοδος συνεχούς ευωχίας, αφού έπαιρναν γραμμή τα σπίτια των υποψηφίων για να κεραστούν ισομερώς απ’ όλους. Καλώς ή κακώς οι καιροί εκείνοι έχουν περάσει, οπότε δεν μπορούμε παρά να χαιρετίσουμε την πρωτοβουλία του κ. Σπηλιωτόπουλου να αναβιώσει ενμέρει το παλιό εκείνο έθιμο και να προσφέρει άφθονα και νόστιμα γλωσσικά μεζεδάκια στη συνέντευξή του.

Κάποιοι ίσως έχουν αντίρρηση ως προς τον σχηματισμό του επιθέτου: αν τα μεζεδάκια είναι του Άρη Σπηλιωτόπουλου δεν μπορούμε να τα πούμε «αρειανά», διότι η λέξη αυτή είναι καπαρωμένη από άλλο διαστημικό αντικείμενο, τον πλανήτη Άρη, και εν πάση περιπτώσει ο υποψήφιος δήμαρχος δεν λέγεται Άρης αλλά Αριστόβουλος Αριστομένης, αν δεν κάνω λάθος. Πράγματι, θα μπορούσα να τα πω ‘αριστομενικά‘ ‘αριστοβουλικά’, αλλά ας μη μείνουμε εκεί. Προχωράμε στο σερβίρισμα, ξεκινώντας από τη συνέντευξη του κ. Σπηλιωτόπουλου, που μπορείτε να την ακούσετε εδώ.

Φίλος που άκουσε προσεχτικά τη συνέντευξη σταχυολόγησε τα εξής νόστιμα μεζεδάκια -αν και καναδυό από αυτά δεν τα θεωρώ και τόσο σοβαρά.

* η παραβατικότητα εγκυμονεί σε κάθε γωνιά της Αθήνας (γύρω στο 2.47 της συνέντευξης). Εδώ προφανώς ο κ. Σπηλιωτόπουλος ήθελε να πει «ελλοχεύει» ή κάτι τέτοιο. Εγκυμονεί απόλυτο δεν στέκει, εκτός αν είναι κυριολεκτικό. Το λαθάκι είναι αρκετά συχνό, συνήθως στη μορφή «οι κίνδυνοι εγκυμονούν».

* κοστοβόρος (στο 3.27) Αυτό εγώ δεν το χρεώνω στον υποψήφιο, αν και αποφεύγω τον όρο δεν τον θεωρώ μαργαριτάρι -δείτε την άποψή μου εδώ.

* η Αθήνα όταν δεν είναι ελκυστική, όταν δεν είναι απωθητική, δεν μπορεί να φέρει επισκέπτες (στο 9.05 περίπου) Εντάξει, περισσεύει ένα «δεν», ούτε κι αυτό το θεωρώ σοβαρό σε προφορικό λόγο.

* παπαγαλίζουν την ίδια θέση για ιδίον συμφέρον (στο 12.05) Για ίδιον συμφέρον βέβαια, το οποίο μάλιστα κανονικά προφέρεται τρισύλλαβο (ί-δι-ον). Το λάθος πιθανώς οφείλεται στην επιρροή της γενικής (π.χ. λόγω ιδίου συμφέροντος, όπου το τρισύλλαβο ίδιος κατεβάζει τον τόνο). Η φράση έχει ενδιαφέρον γιατί συναντάμε δίπλα δίπλα τόσο τον δισύλλαβο όσο και τον τρισύλλαβο τύπο (ίδια θέση, ίδι-0 συμφέρον). Ο Αγ. Τσοπανάκης και άλλοι έχουν προτείνει να γράφεται με διαλυτικά η τρισύλλαβη λέξη, π.χ. «οι ίδϊοι πόροι» -και, παρομοίως, «τα λόγϊα στοιχεία»- αλλά η πρόταση αυτή δεν έχει επικρατήσει. (Αλήθεια, πώς τη βλέπετε; Περιττή περιπλοκή ή χρήσιμη βελτίωση;)

* είναι συγκοινωνούντα αγγεία εδώ, και τα συγκοινωνούντα αγγεία… (13.00). Η καθιερωμένη έκφραση είναι, φυσικά, «συγκοινωνούντα δοχεία».

* θα αποκαταστήσω όσους απολύθησαν (21.26) Υβριδικός τύπος, ανάμεσα στον καθαρευουσιάνικο «απελύθησαν» και στον δημοτικό «απολύθηκαν», που νομίζω ότι είναι σαφώς προτιμότερος. Με το να πεις το υποτίθεται ηπιότερο «απολύθησαν» δεν απαλύνεται ο πόνος όσων απολύθηκαν.

* μας χωρίζει ένας άβυσσος (στο 23.18) Εδώ γέλασα πολύ, επειδή η φράση «ένας άβυσσος» μού θύμισε ένα επεισόδιο από τη στρατιωτική μου θητεία, που ίσως το έχω περιγράψει κι άλλη φορά.

— Της γυναίκας η καρδιά είναι ένας άβυσσος, τραγουδούσε μια μέρα το σουξέ του Διονυσίου ένας ρεγκοβερίστας (οδηγός οχήματος περισυλλογής)
— Μια άβυσσος, έσπευσα να τον διορθώσω.
— Ένας άβυσσος είναι πιο βαθύ, ρε ψάρακα! -με αποστόμωσε.

Κατά τα άλλα, ο φίλος επισήμανε επίσης τη φράση «συγκομιδή των σκουπιδιών», που όμως πρέπει να ειπώθηκε από τον κ. Σπηλιωτόπουλο σε άλλη συνέντευξη -και που βέβαια δεν είναι δόκιμη, για τα σκουπίδια έχουμε αποκομιδή, συγκομιδή κάνουμε σε καλλιέργειες.

Και αφού γευτήκαμε την πλούσια πιατέλα που μας σέρβιρε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, προχωράμε στα υπόλοιπα μεζεδάκια, τα μη αρειανά.

* Το πρώτο μεζεδάκι δεν μπορώ να το τεκμηριώσω, διότι δεν το άκουσα με τ’ αυτιά μου αλλά μου το μεταφέρανε. «Σε εκπομπή που παρακολουθώ τώρα, ο Αραβαντινός, ο πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων, απέδωσε τον στίχο με το Χριστό και το καθεστώς στον Βάρναλη». Ο εξαιρετικός αυτός στίχος, ας τον θυμηθούμε:

‘Ενας εργάτης κάθεται στον μπάγκο,
από ένα σπάγγο κρέμεται ο Χριστός
κι απ’ το Χριστό κρεμιέται, δίχως σπάγγο,
το Καθεστώς!

δεν είναι του Βάρναλη, αλλά του Ασημάκη Πανσέληνου, Μυτιληνιού ποιητή (και πατέρα του συγγραφέα Αλέξη Πανσέληνου). Όλο το ποίημα, εδώ.

socrates 546842_4703720108107_2052285279_n* Αν το προηγούμενο ήταν ήπιο λαθάκι, η εικόνα αριστερά, που κάπου την ψάρεψε ένας φίλος, δείχνει ένα… κακόηθες απόφευγμα, τόσο εξωφρενικό που δεν μπαίνω καν στον κόπο να ψάξω στον Πλάτωνα για να το ανασκευάσω. Ίσως η μόνη κατάλληλη απάντηση να είναι εκείνη η άλλη εικόνα, που δείχνει τον Λίνκολν ή τον Βούδα ή δεν ξέρω ποιον να λέει «Το 90% από τα αποφθέγματα που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο δεν έχουν ειπωθεί από τα πρόσωπα στα οποία αποδίδονται».

* Κλίνεται η Αριζόνα ή όχι; Κατά τη γνώμη μου, τόσο η Αριζόνα όσο και οι άλλες πολιτείες των ΗΠΑ που λήγουν σε -α κλίνονται στη γενική, το ίδιο και οι χώρες σε -α. Έτσι, η Αριζόνα της Αριζόνας, όπως και της Καλιφόρνιας, της Αλαμπάμας, της Ντακότας, της Καρολίνας (σ’ αυτές τις δυο έχουμε Βόρεια και Νότια), της Αλάσκας, της Φλόριντας κτλ. Κάποιοι κλίνουν τα περισσότερα, αλλά αφήνουν άκλιτα όσα έχουν κάπως εξωτικές καταλήξεις, π.χ. τη Νικαράγουα, αν και εγώ προτιμώ να τα κλίνω όλα. Ο υλατζής του nooz.gr δεν συμφωνεί μαζί μου, αφού βάζει τίτλο: Βέτο της συντηρητικής Αριζόνα για διακρίσεις κατά των ομοφυλοφίλων. Ο συντάκτης του άρθρου (δεν πρέπει να είναι το ίδιο πρόσωπο, εκτός αν εργάζεται χριστιανικά) συμφωνεί μαζί μου, αφού στην αρχή του άρθρου λέει «της Αριζόνας». Αλλά εγώ δεν συμφωνώ σε όλα μαζί του, διότι η πλήρης φράση του είναι: «Η ρεπουμπλικανή κυβερνήτης της Αριζόνας….» Εγώ σαφώς θα έβαζα «η ρεπουμπλικανή κυβερνήτρια», και η ύπαρξη του έμφυλου τύπου στο επίθετο βοηθάει και τον έμφυλο τύπο στο ουσιαστικό. Βέβαια, πρόκειται για τίτλο που δεν υπάρχει για δικούς μας θεσμούς, οπότε σπάνια θα τον συναντάμε κι έτσι δεν τρίβεται πολύ.

* Διαβάζω ότι προκαλεί σεισμό (σε εισαγωγικά, βέβαια) στην Τουρκία η δημοσιοποίηση «υποκλαπέντων τηλεφωνικών συνομιλιών«, μια ακόμα εκδήλωση του προβλήματος των «πληγέντων περιοχών», όπου ο λαθεμένος τύπος (αρσενικό επίθετο, θηλυκό ουσιαστικό) ακούγεται λιγότερο αφύσικος από τον «σωστό τύπο» (που είναι «υποκλαπεισών συνομιλιών») και συμβαίνει αυτό π0υ ο Ροΐδης αποκαλούσε «αυτόματος εξέγερσις του ωτίου». Εγώ τη φράση θα την έλεγα εντελώς αλλιώς, γιατί δεν βρίσκω στρωτό ούτε το υποκλαπεισών, ούτε έχω εύκολο αόριστο (που υπεκλάπησαν; που υποκλάπηκαν; μάλλον το δεύτερο θα διάλεγα, πάντως όχι το αρειανό «που υποκλάπησαν»).

* Βρίσκω σε άρθρο που φιλοξενείται σε λογοτεχνικόν ιστότοπο την εξής εναρκτήρια πρόταση: … θα συνοψίσω κάποια καίρια σημεία της αισθησιακής γραφής του Μανόλη Καραγάτση, όπως αυτά διαφαίνονται σε ένα απ’ τα σημαντικότερα έργα του. Όταν όμως βάζει κανείς τέτοιους υψηλούς στόχους, καλό είναι να έχει φροντίσει να μάθει σωστά το όνομα του συγγραφέα τον οποίο θέλει να κρίνει. Ο Μ. Καραγάτσης (ψευδώνυμο του Δημήτρη Ροδόπουλου) ονομαζόταν απλώς Μ., όχι Μανόλης -που είναι κάπως πρωτότυπο, διότι οι περισσότεροι τον παρονομάζουν Μιχάλη. Αν το Μ. αποδίδει το «Μίτια» (ρώσικο τύπο του πραγματικού ονόματός του) ή το Μίμης ή το Μήτσος (ελληνικούς τύπους), δεν θα το μάθουμε ποτέ και δεν έχει σημασία. Νομίζω πάντως ότι κάποιοι φίλοι του τον έλεγαν Μίμη. Παρόμοια περίπτωση συγγραφέα που υπέγραφε χωρίς ρητά διατυπωμένο μικρό όνομα, ο Κ. Καρθαίος.

* Κάποτε η στήλη «Σαν σήμερα» του Ριζοσπάστη και του 902.gr ήταν έγκυρη, τώρα τελευταία όλο λάθη βρίσκω. Την περασμένη βδομάδα είχαμε δει ότι έστειλαν… εξορία στη Μακρόνησο τον Καζαντζάκη, τούτη τη βδομάδα άλλο λάθος, πάλι λογοτεχνικό, σε σχέση με άλλη μεγάλη μορφή των γραμμάτων, τον Κ. Παλαμά. Συγκεκριμένα, διαβάζουμε ότι: 1943. Πεθαίνει ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Κωστής Παλαμάς. Η κηδεία του, που έλαβε χώρα την επόμενη μέρα, μετατρέπεται σε διαδήλωση κατά της Γερμανικής Κατοχής. Χιλιάδες άνθρωποι ξεχύνονται στους δρόμους της Αθήνας. Μία ομάδα διασπά τον αστυνομικό κλοιό και καταστρέφει το γραφείο του κατοχικού πρωθυπουργού στη Βουλή. Μια άλλη, αφού υπερφαλαγγίζει τους Ιταλούς καραμπινιέρους, πυρπολεί το υπουργείο Εργασίας, όπου είχε γίνει ο προπαρασκευαστικός σχεδιασμός για την επιστράτευση. Κατά τις συγκρούσεις, τρεις διαδηλωτές σκοτώνονται και τριάντα τραυματίζονται σοβαρά.

Διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά έχω την εντύπωση ότι ο συντάκτης μπερδεύει εδώ δύο διαφορετικά γεγονότα: α) την κηδεία του Παλαμά, που έγινε στις 28.2.1943 και που πράγματι μετατράπηκε σε αντικατοχική διαδήλωση, και β) τη μεγάλη απεργία της 5.3.1943, με εισβολή του πλήθους στο Υπουργείο Εργασίας, που είχε ως αποτέλεσμα τη ματαίωση της πολιτικής επιστράτευσης, και είχε νεκρούς και τραυματίες.

* Τι σκέφτεστε διαβάζοντας τον τίτλο: «Πετώντας» με την ωραιότερη γυναίκα ποδοσφαιριστή του πλανήτη; (ας μη σταθούμε στα εισαγωγικά, που είναι περιττά εκτός αν το άρθρο το γράφει ο Ιπτάμενος Ολλανδός).

Πριν από δέκα χρόνια, θα σκεφτόμουν ότι ο συντάκτης πέταξε (ή «πέταξε») μαζί με την Αντριάνα Σκλεναρίκοβα, αλλά σήμερα ο Κριστιάν Καρεμπέ έχει αποχωρήσει από την ενεργό δράση, και εκτός αυτού νομίζω πως έχει χωρίσει με την Αντριάνα. Σήμερα δεν ξέρω ποια γυναίκα ποδοσφαιριστή θεωρείται η ομορφότερη στον πλανήτη, πολλές θα διεκδικούν τον τίτλο φαντάζομαι, αλλά το άρθρο δεν εννοεί γυναίκα ποδοσφαιριστή αλλά ποδοσφαιρίστρια. (Ο Κορνήλιος θα μου πει ότι στο πολυτονικό δεν θα υπήρχε μπέρδεμα αφού η Σκλεναρίκοβα θα έπαιρνε περισπωμένη ενώ η ποδοσφαιρίστρια οξεία, αλλά έστω ότι το ακούει ή ότι το διαβάζει κεφαλαίο -και εν πάση περιπτώσει είναι απλούστερο να γράφουμε ελληνικά).

* Η διάκριση για την ακλισιά της εβδομάδας πάει στον υπουργό κ. Μ. Βαρβιτσιώτη, ο οποίος, αν πιστέψω όσα διαβάζω σε σχετικό ρεπορτάζ, είπε σε επίσημη τελετή ότι θέλει να αποτίσει «φόρο τιμής προς τον παραδίδων αρχηγό».

* Να αναφέρουμε και άλλη μια περίπτωση ακλισιάς, που επισημάνθηκε σε σχόλια προηγούμενου άρθρου. Σε άρθρο για τα σχήματα που φτιάχνει στον ουρανό το Βόρειο Σέλας, διαβάζουμε ότι: Το χρώμα του Σέλας εξαρτάται από το ποιο άτομο πλήττεται και το ύψος της συνάντησης. Βέβαια, το ουσιαστικό «σέλας» είναι μάλλον δύστροπο στη γενική (του Σέλαος) οπότε δεν κακίζω τον συντάκτη και τόσο -καλύτερα όμως να την απόφευγε τη γενική. Χειρότερες βρίσκω άλλες φράσεις του κειμένου όπως: Το Βόρειο σέλας οφείλεται στην αλληλεπίδραση ιδιαίτερα φορτισμένων ηλεκτρόνιων από τον ηλιακό άνεμο με στοιχεία στην ατμόσφαιρα της γης.

* Και κλείνω με μια γουστόζικην υπερδιόρθωση. Σύμφωνα με τον τίτλο άρθρου: Δεν έχετε e-mail; Αν δεν αποκτήσετε μέσα σε δύο μήνες, απειλήστε με πρόστιμο. Έτσι που είναι γραμμένο, σημαίνει ότι όποιος δεν αποκτήσει ηλεδιεύθυνση μέσα σε δυο μήνες, πρέπει (ή μπορεί) να απειλήσει με πρόστιμο, προφανώς τον πάροχό του. Φυσικά, ο συντάκτης ήθελε να γράψει «απειλείστε με πρόστιμο», αλλά επειδή είχε καεί στο χυλό των «παρακαλούμε τηλεφωνείστε», «παρακολουθείστε ζωντανά τον αγώνα» και των διάφορων «ζητείστε πληροφορίες», είπε να φυσήξει και το γιαούρτι του σωστότατου «απειλείστε». Σε άλλον ιστότοπο, προτίμησαν να αλλάξουν το ρήμα, και να το κάνουν «κινδυνεύετε» αλλά η αρχική διατύπωση σώζεται (ή τουλάχιστον σωζόταν) στο αριστερό μέρος της σελίδας.

Advertisement

106 Σχόλια προς “Μεζεδάκια, αρειανά και άλλα”

 1. spiral architect said

  Καλημέρα. 🙂
  Μιναρικά μεζεδάκια μήπως; 🙄

 2. Μεζεδάκια από τον Άρη, ουάου! Νοστιμότατα!

 3. Νέο Kid Στο Block said

  «..διότι η λέξη αυτή είναι καπαρωμένη από άλλο διαστημικό αντικείμενο…» 😆 😆
  A, ρε Νικοκύρη, τσακίζεις κό**αλα (βάλτε αριθμό από Κάπατα ,κατά βούληση!)
  Πάντως ,αν ψηφίζαν οι Αθηναίοι με κριτήριο την ελληνομάθεια των υποψηφίων, μόνον οι Βαλιανάτος και Κακλαμάνης θα είχαν κάποια σοβαρή τύχη να εκλεγούν,νομίζω.
  Όπως είπε και ο μεγάλος Πλάτων:
  «8 στα 10 ρητά που μού αποδίδονται στο ίντερνετ είναι μουσαντένια, και δει δε χρημάτων Άρη!» ..Ρητό που συχνά παρερμηνεύεται και αποδίδεται ως: Είναι πολλά τα λεφτά Άρη!

 4. Εύχομαι στον Αρη Σπηλιωτόπουλο να ακολουθήσει την μοίρα του συνονόματού του Αρη Θεσσαλονίκης.

  Μια αφιέρωση από τους πάνθηρες της Νέας Σμύρνης, οπαδούς του Πανιώνιου

  Εκεί, εκεί, στην Βήτα Εθνική

 5. Δημήτρης Μ. said

  Καταγγέλω κάτοικο Λουξεμβούργου, που συκοφαντεί υποψήφιο Δήμαρχο Αθηναίων.

  Κύριε Σαραντάκο,
  ο γνώστης της Αθήνας κ. Σπηλιοτόπουλος ξέρει πως, στην γεμάτη ρακοσυλλέκτες Αθήνα, υπάρχει πλέον και συγκομιδή σκουπιδιών!

  ΥΓ. Νικοκύρη, ο συνάδελφος στο στρατό τραγουδούσε «της γυναίκας η καρδιά είναι ΕΝΑΣ άβυσσος». Διόρθωσε.

 6. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και για τη διόρθωση!

 7. Mindkaiser said

  Καλημέρα στην ομήγυρη. Νικοκύρη, ξανακοίτα το διάλογο από το στρατό, γιατί φαίνεται να διορθώνεις ανύπαρκτο σφάλμα. Όχι τίποτε άλλο, αλλά είναι αρκετά γουστόζικος. 🙂

 8. Mindkaiser said

  Και καταϊδρωμένος! 😀

 9. Γς said

  3:
  >μόνον οι Βαλιανάτος και Κακλαμάνης

  Κανάλι Kontra, Παπαγιάννης στον Βαλιανάτο:

  -Είπατε και άλλοι υποψήφιοι gay, άρα δεν είναι μόνο ένας. Κάποιον άλλον εννοείτε

 10. spiral architect said

  αφυπνιση.οργ:
  (σικ!)
  eΣχολείο | ΑΦΥΠΝΙΣΗ.οργ
  και
  Αφύπνιση Ελλήνων | Πνευματική Ανάπτυξη, Εξέλιξη, Αλλαγή – Εκπαίδευση | Facebook
  Υποψήφιο για το βραβείο «καλτ φιλονόι». 😀

 11. spiral architect said

  Αρης Σπηλιωτόπουλος, Οκτώβρης του ’12 σε τηλεοπτική εκπομπή: «Τα νοικοκυριά συρρικνώνουν τα έξοδα τους, πουλάνε σπίτια, πουλάνε αυτοκίνητα.. Βλέπετε λοιπόν ότι οι πολίτες προσαρμόζονται…»
  Μην ψάχνετε να βρείτε που το είπε. Απλώς γκουγκλίστε το. Η εκπομπή έχει πια κατέβει καθώς και το αντίστοιχο γιουτουμπάκι. 😉

 12. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  9: Εντελώς χυδαίος ο Βαλλιανάτος.

 13. spiral architect said

  @9, 12: Άλλος είν’ ο gay και άλλος ο πούστης.

 14. spiral architect said

  Συνοπτικά το έργο πρώην δημάρχων:

  :mrgreen:

 15. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Καλημέρα.
  Tης Ευθαλίας σήμερα. Θάλειες, τώρα ή του Θαλή οι ευχές;

  Ελαφρώς …δυσλεκτικά τα (λογο)παιδία του Άρεως 🙂

 16. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  11. Aρούλεια κυνικότητα, μετά την ηδυπαθή φωτογράφηση με το άσπρο (αν θυμάμαι) μπουρνούζι του.

 17. atheofobos said

  Ο Δημήτρης Ροδόπουλος διάλεξε το ψευδώνυμο Καραγάτσης από το δέντρο καραγάτσι (πτελέα) που υπήρχε στο εξοχικό της οικογένεια του στην Ραψάλη στην Θεσσαλία. Κάτω από αυτό συνήθιζε να κάθεται και να διαβάζει τον αγαπημένο του συγγραφέα που ήταν ο Ντοστογιέφκι.
  Οι φίλοι του εξ αιτίας αυτής της αγάπης του τον φώναζαν αντί Δημήτρη, Μίτια που είναι στα ρωσικά ο Δημήτρης.
  Από εκεί ίσως να προέρχεται το Μ. στο ψευδώνυμο του αν και ποτέ ο ίδιος δεν το έχει διευκρινίσει.

 18. atheofobos said

  lapsus calami – Για να γράψω για το Μ του Καραγάτση έφαγα το σ από το όνομα του Ντοστογιέφσκι.

 19. spiral architect said

  …. και τη Ραψάλη Ραψάνη. 😉

 20. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Ο «ρεγκοβερίστας», Νίκο, «…ακολουθώντας τη φόρα της ψυχής λύγισε τους γλωσσικούς νόμους..» όπως ο παπα-Καφάτος του Ν. Καζαντζάκη (Αναφορά στον Γκρέκο, η επιστροφή του Ασώτου) που αλαφιασμένος και αργοπορημένος κατάφτασε να κάνει Ανάσταση στο τελευταίο του χωριό και αναφώνησε ανακουφισμένος «Χριστός ανέστακας, μωρέ παιδιά!»… Το αρσενικό «ένας» κάνει βαθύτερη την άβυσσο απ’ ότι το θηλυκό «μιά», το «ανέστακας» καμπανίζει δυνατότερα από το «ανέστη» και το «παρέλαβε» είναι πιό προστακτικό από το «παράλαβε» (Η ένταξη του τελευταίου παραδείγματος -δηλ. η διατήρηση της συλλαβικής αύξησης στην προστακτική αορίστου των συνθέτων με πρόθεση- σ’ αυτήν την κατηγορία των γλωσσικών παρεκκλίσεων είναι και η ερμηνευτική μου πρόταση γι’ αυτό το φαινόμενο- αντίθετη με εκείνη του Σεβαστού Αγ. Τσοπανάκη περί «υπερβολικής καθαρολογίας»)

 21. Δημήτρης Μ. said

  Αλήθεια, το ρεγκοβερίστας από πού προέρχεται;

 22. spiral architect said

  Από παράφραση του recover. 😉
  (στο στρατό δεν είχατε όχημα ρε(γ)κόβερ😉

 23. ndmushroom said

  Εγώ σαφώς θα έβαζα “η ρεπουμπλικανή κυβερνήτρια”,

  Γιατί, όμως; Είναι «ο ρεπουμπλικανός-η ρεπουμπλικανή», ή μήπως «ο ρεπουμπλικάνος-η ρεπουμπλικάνα»; Αν κρίνω από τον πληθυντικό (δεν έχω ακούσει ποτέ να λένε «οι ρεπουμπλικανοί», πάντα «οι ρεπουμπλικάνοι» λένε, μάλλον το δεύτερο είναι συνηθέστερο.

 24. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  23: Δεν έχεις άδικο.

  21-22: Ακριβώς!

 25. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Η άβυσσος μπορεί να «ανυψώθηκε» σε αρσενικιά (ωέω!) ως αντίθετο του η/ο παράδεισος 🙂 .

  17. Καραγάτσι ή φτελιά ! 🙂 🙂

 26. spiral architect said

  Γρηγορείτε και αφήστε τα μεζεδάκια, διότι οι αναρχογκουμουνισταί έβαλαν μπόμπα στο γραφείο του Φαϋλου.
  (ερευνάται πιθανή υπερβολική δόση μπούκοβου στη νηστίσιμη φασολάδα του)

 27. Προσγολίτης said

  Μέρα που ’ναι… επιτρέπονται, θαρρώ, τα λιμερίκια (που, κατά τον Νικοκύρη, «είναι πεντάστιχα ποιήματα, με ομοιοκαταληξία ΑΑΒΒΑ, με σατιρικό, άσεμνο ή ανόητο θέμα – είναι μια άσκηση στην αθυροστομία και στη σαχλαμάρα, αλλά έχει γούστο».
  Ύστερ’ απ’ αυτά, μαζί με τις ευχές μου, σας στέλνω και το πρώτο μου λιμερίκι:

  Είν’ το Νικοκυρέικο σχολειό περιωπής,
  πολλά διδάσκονται εδώ, κι’ όλα της προκοπής!
  Εδώ δεν γράφονται σαχλά, μηδέ ανιαρά,
  ή κάτι που δεν θα ’δινες μηδέ μισόν παρά
  – παρά τα πλέον ποθητά, όπως περί οπής.

  Να είστε καλά, να περνάτε καλά!

 28. Γς said

  15:
  > Tης Ευθαλίας σήμερα
  Κι ο νους μου πήγε στον … Ευταξία μετά τα Βαλιανατικά και τα άλλα του νήματος.

  Κι έχεις και τη Βικι να γράφει ότι ο Σπύρος Μαρκεζίνης έλεγε:
  “ο Καραμανλής, άνθρωπος χωρίς καμίαν ιδιαιτέραν όρφωσιν, όφειλε την ανάδειξίν του κατά πρώτον λόγον εις τον Λάμπρον Ευταξία”

 29. Ανδρέας «Κουπονιώτης» said

  Αντε πάλι…

  Όχι δεν μπερδεύει την 28.2.1943 με την μεγάλη απεργία στις 5 του Μάρτη.

  Την Πέμπτη 24 Φλεβάρη, τέσσερις μέρες πριν την κηδεία έγινε μεγάλη απεργία και διαδήλωση κατά της πολιτικής επιστράτευσης. Το βράδυ της 22ης του Φλεβάρη στάλθηκε το σχετικό διάταγμα για να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι οργανώσεις των εργατοϋπαλλήλων του Εθνικού Τυπογραφείου ειδοποίησαν την ηγεσία του ΕΑΜ. Οι ΕΑΜικές οργανώσεις, το Εργατικό ΕΑΜ και η ΕΠΟΝ που ιδρύθηκε την προηγούμενη μέρα (23 Φλεβάρη 1943) ενημερώνουν και κινητοποιούν τον κόσμο. Στην απεργία της 24ης Φλεβάρη παίρνουν μέρος, κατά τον Β. Μπαρτζιώτα, 60 – 70 χιλιάδες άνθρωποι. Ομάδες διαδηλωτών εισέβαλαν στα παλαιά ανάκτορα και κατέκλυσαν τα κυβερνητικά γραφεία, ενώ ο κύριος όγκος της διαδήλωσης κατευθύνθηκε στο υπουργείο Εργασίας – που τότε ήταν στη διασταύρωση των οδών Μπουμπουλίνας και Τοσίτσα. Εκεί, μετά από ομιλίες που έγιναν, οι διαδηλωτές κατέλαβαν το υπουργείο κι έβαλαν φωτιά στα αρχεία του με τους καταλόγους των υποψηφίων προς επιστράτευση.

  Τις επόμενες μέρες οι κινητοποιήσεις και οι απεργίες συνεχίστηκαν. Οι μαθητές είχαν ήδη ξεκινήσει πολυήμερη αποχή από τα σχολεία τους από τις 22 του Φλεβάρη.

  Στις 25 του Φλεβάρη το απόγευμα σε μια συγκέντρωση 6-7 σχολείων στο λόφο του Παγκρατίου οι καραμπινιέροι επιτέθηκαν στα παιδιά και πυροβόλησαν τον μπροστάρη μαθητή του 5ου Γυμνασίου Γιάννη Δρακόπουλο. Ηταν ο πρώτος νεκρός μαθητής της Αντίστασης.
  «Στις 26 του Φλεβάρη, μέρα Σάββατο, — γράφει ο Πέτρος Ανταίος — οι μαθήτριες της «Λεύτερης Νέας», ΕΠΟΝίτισσες τώρα, πήγαν συνταγμένες στο σπίτι του Δρακόπουλου στην οδό Ερεσού, κρατώντας στις αγκαλιές τους τα πρώτα λουλούδια της Ανοιξης. Ο κόσμος είχε βγει στα παράθυρα κι έκλαιγε. Αλλοι μαθητές εκείνη τη μέρα έγραψαν σε πολλά σημεία της οδού Ερεσού: Οδός Γιάννη Δρακόπουλου».

  Στις 27 Φλεβάρη ανακοινώθηκε ο θάνατος του μεγάλου Κωστή Παλαμά και τη Δευτέρα 28 Φλεβάρη μετατρέπεται η κηδεία του σε μεγάλη αντικατοχική συγκέντρωση – διαδήλωση του λαού της Αθήνας, που τίμησε τον ποιητή συνδέοντας τη κηδεία του με την ταραγμένη πραγματικότητα και τον αντιφασιστικό αγώνα που άρχισε να θεριεύει από εκείνες τις μέρες, με επόμενο μεγάλο σταθμό την 5 Μάρτη και την οριστική ματαίωση της πολιτικής επιστράτευσης.

  Καλά κούλουμα!

 30. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Πάει κι ο Αλέν Ρενέ της Χιροσίμας και του Μαριενμπαντ των νιάτων μας

 31. spiral architect said

  @30: Η πρωταγωνίστρια του «Χιροσίμα , αγάπη μου» επίσης πρωταγωνίστρια σε μια πρόσφατη εξαιρετική ταινία του Μίκαελ Χάνεκε.
  Να’ σαι καλά ΕΦΗ^2 …

 32. Νικοκύρη, # 17, 18, 20

  Ευχαριστώ τους συνταξιδιώτες του Λεξιλόγιου για την όποια
  καλοπροαίρετη προσφορά των στον εμπλουτισμό πλη-
  ροφοριών, γνώσεων ή σοφίας .

  Απο στίχο
  Που είναι η Πληροφορία που χάθηκε στα δεδομένα

  Τ.Σ. Ελιοτ

  Που είναι η Γνώση που χάθηκε στη πληροφορία

  Τ.Σ. Ελιοτ

  Που είναι η Σοφία που χάθηκε στη γνώση

  Φρήμαν

  Ολα τα παραπάνω ενέχουν μια θετική αντιμετώπιση
  με υποκειμενικά πάντοτε κριτήρια στα διάφορα σχόλια
  που γράφονται απο πολλούς για …πολλους .

 33. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  29: Δηλαδή Ανδρέα είναι σωστή η καταχώρηση; Έγιναν στις 28.2 όλα αυτά που περιγράφονται;

 34. Ανδρέας «Κουπονιώτης» said

  Οχι βέβαια. Το λάθος σου είναι στην αναφορά στις 5 του Μάρτη. Για τα άλλα είναι φανερό ότι έχουμε καρναβάλι. Αυτά που περιγράφονται έγιναν στις 24.2. Κι άλλη μια φορά κρίμα. 😦

 35. Ανδρέας «Κουπονιώτης» said

  Κρίμα για τον Ρ φυσικά 🙂

 36. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  M΄ένα ταψί γαλακτομπούρεκο από το «Κοσμικόν» (απ ευθείας η διαφήμιση μιας και είναι σταθερής-γνωστής αξίας) και 2 κρασιά «Τοπλού»,ελπίζω να ισχύει το αυτό, μεταβαίνουμε σε οικογενειακό ραβαϊσι.
  Αργά-αργά με κανα λιμερίκι. Θα σας σκέφτομαι… 🙂 🙂

 37. spiral architect said

  Το σοφτ ροκ άσμα της ημέρας:

 38. Πηνελόπη Καμπάκη Βουγιουκλή said

  Αχ, όχι διαλυτικά κ. Σαραντάκο! Έλεος! Η γλώσσα θα βρει τρόπο να κάνει τη διαφοροποίηση των λογίων-μη ουρανωμένων λέξεων από τις λαϊκές -ουρανωμένες ομόγραφές τους. Όπως έκανε με την έννοια: τη μετέτρεψε σε ´έγνοια’ κρατώντας τον λόγιο τύπο για την αρχική σημασία.

 39. 1. Περί αβύσσου: Κάπως δεν πρέπει να τα εξομαλύνουμε αυτά τα ανοικονόμητα θηλυκά σε -ος; Δε βλέπουμε πώς υποφέρει κάθε μέρα το θηλυκό «η οδός»; Ή μήπως δε βλέπουμε τους μαστόρους στις οικοδομές να έχουν εδώ και δεκαετίες εξομαλύνει το θηλυκό «η άμμος», μετατρέποντάς το σε αρσενικό; Αλλά κι εμείς οι «γραμματιζούμενοι» -ο Θεός να μας κάνει- πόσες φορές δεν έχουμε συλλάβει τον εαυτό μας να ρωτάει πόσους (όχι πόσες) ψήφους πήρε το τάδε κόμμα ή ο δείνα υποψήφιος στις εκλογές; Μη βιαζόμαστε λοιπόν να ρίξουμε τον λίθο του αναθέματος στον δυστυχή ρεγκοβερίστα, που άλλαξε γραμματικό γένος στην άβυσσο.

  2. Περί της προτάσεως Τσοπανάκη: Εδώ έχουμε ένα πραγματικό πρόβλημα, η λύση όμως του Τσοπανάκη μου φαίνεται ημίμετρο. Σαφώς προτιμότερη θεωρώ τη λύση που είχε δοθεί ήδη από τον 19ο αιώνα, αλλά δεν επικράτησε:

  (Από τη σατυρική εφημερίδα «ΡΩΜΗΟΣ» του Σουρή.)

 40. lpanoss said

  Αριστόβουλος ο Σπηλιωτόπουλος!!

 41. Μιχαλιός said

  Μια και θίχτηκαν τα γεγονότα του ’43 και η πολιτική επιστράτευση, μήπως μπορεί να μου εξηγήσει κανείς πού βασίζεται ο παρακάτω επίσημος ισχυρισμός, που έχει και την υπογραφή του Κωνσταντίνου Σβολόπουλου; (Ιστορία Γενικής Παιδεάις Γ’ Λυκείου).

  «Μόνοι οι Έλληνες εξάλλου μεταξύ των κατακτημένων λαών κατόρθωσαν, αντιδρώντας μαζικά, ΝΑ ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ».

 42. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  40: Έγινε η διόρθωση!

  41: Η ένστασή σου πού είναι; Πράγματι δεν συμμετείχαν Έλληνες στην εκστρατεία, έτσι δεν είναι;

 43. Οπότε, Νικοκύρη, θα πρότεινα για τίτλο το Αριστοβουλι(μι)κά μεζεδάκια…

 44. Μιχαλιός said

  42: Θέλησαν οι Γερμανοί να στείλουν στη Ρωσία ελληνικό στρατό; Και το ματαίωσαν οι αντιδράσεις του κόσμου; Πότε;

 45. Ανδρέας «Κουπονιώτης» said

  44. Η πολιτική επιστράτευση που επιχείρησαν να κάνουν οι Γερμανοί αφορούσε εργατικό δυναμικό που θα έπαιρναν εθελοντικά ή με το ζόρι από την Ελλάδα (και άλλες χώρες που είχαν υπό κατοχή) και θα έστελναν στη Γερμανία με στόχο να αποδεσμεύσουν Γερμανούς από τα εργοστάσια στη Γερμανία και να τους στείλουν στο ανατολικό μέτωπο.
  Αυτό από μόνο του νομίζω συνιστά συμμετοχή στην εκστρατεία, ή όχι;

 46. Μιχαλιός said

  45: Αυτό ήξερα κι εγώ, αλλά δεν νομίζω ότι καταλαβαίνει αυτό κανείς από τη φράση «να συμμετάσχουν στην εκστρατεία», αν μιλάμε ελληνικά τουλάχιστον.

  Τέλος πάντων, ρώτησα ειλικρινά, μήπως υπάρχει κάτι που μου διαφεύγει.

 47. Ανδρέας «Κουπονιώτης» said

  46: Πάντως τον Ιούλη του 1941 ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας στρατηγός Κ. Μπάκος προτείνει στους Γερμανούς το σχηματισμό ελληνικής λεγεώνας που θα πολεμούσε στο πλευρό των Γερμανών κατά της Σοβιετικής Ενωσης. Η πρόταση, ανάμεσα στα άλλα, συνάντησε την άρνηση των Ιταλών που δεν ήθελαν να δημιουργηθεί τέτοιο σώμα στην Ελλάδα γιατί θα επηρέαζε αρνητικά τους σχεδιασμούς τους στην περιοχή.

 48. NM said

  1. «Ρεγκοβερίστας» ή «ρικοβερίστας» και «ρικοβεράς», όπως το θυμάμαι εγώ που ήμουν του Πεζικού και όχι του ενδόξου σώματος των «Λεμέδων» (από το Λ.Ε.Μ).
  1.α. Ισως κάποτε πρέπει να γίνει μια συλλογή αυτής της σπάνιας οικογένειας στρατιωτικών υποκοριστικών (είναι σωστός ο όρος;) όπως λεμές, χίπης και άλλες.
  1.β. Παρεπ: Ο μειωτικος χαρακτηρισμός «λεμές» ήταν κοινότατος στην Αθήνα μέχρι τις αρχές του ’70 τουλάχιστον. Μετά σιγά σιγά εξαφανίστηκε. Ούτε το ΛΚΝ δεν τον έχει. Άλλη μια λέξη που χάνεται;
  2. «Συγκοινωνούντα αγγεία». Σωστά το είπε. Ετσι είναι αφού έτσι αισθάνεται. Ετσι το έλεγε και η γιαγιά μου, μόνο που το τόνιζε στη λήγουσα: «το αγγειό» .
  3. Νεοκίντ (#3). Διαφωνώ. Και ο νεαρός δεν είναι άσχετος. Μετά από τη μακρά του θητεία ως συντονιστής του «Πουλαντζάς» πρέπει να έμαθε κάτι τις.

 49. Αγγελική said

  Νικοκύρη, και ο Πορφύρης Κονίδης, υπεύθυνος συντάκτης, κατά τον νόμο, της «Επιθεώρησης Τέχνης» και συγγραφέας, υπέγραφε ως Κ.Πορφύρης με αδιευκρίνιστη συνέχεια του κάππα.

 50. Αγγελική said

  Παρέλειψα να πω ότι τα σημερινά μεζεδάκια ήταν πεντανόστιμα!

 51. Φωτοτυπάκιας said

  Καλέ, το παιδί είναι χαζό, δεν το βλέπετε; Όλο κοιτάξτε να δείτε και κοιτάξτε να δείτε λέει! Άσε που νομίζει ότι ξέρει να πλασσάρει τον εαυτό του λέγοντας ότι έχει εμπειρία, ότι έχει κάνει υπουργός, ότι ξέρει τον Τζουλιάνι κοκ. Έχει τσεκάρει καμιά δεκαριά θέματα για τα οποία δήθεν προτείνει (η … ομάδα προγράμματος!) συγκεκριμένες λύσεις και τα παπαγαλίζει σε όλα τα κανάλια.

 52. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  49: Σωστά!

  46: Κατάλαβα τι λες, η διατύπωση είναι μάλλον παραπλανητική.

 53. Και όπως και η θεωρητική Κυβερνήτρια θα βοηθούσε στην πιο σωστή διατύπωση, έτσι και το «συντηρητικής» που υπάρχει όντως στον τίτλο, κανονικά θα έπρεπε από μόνο του να παρασύρει τη γλώσσα στο «Αριζόνας».

 54. Γς said

  44, 45, 47:

  Η ανατίναξη του κτιρίου της ΕΣΠΟ
  Η οδός Πατησίων, λίγο μετά την ανατίναξη του κτιρίου της ΕΣΠΟ
  Η οδός Πατησίων, λίγο μετά την ανατίναξη του κτιρίου της ΕΣΠΟ

  Μία από τις κορυφαίες αντιστασιακές πράξεις κατά των Γερμανών κατακτητών και των Ελλήνων συνεργατών τους ήταν η πολύνεκρη ανατίναξη του κτιρίου της ναζιστικής «Εθνικής Σοσιαλιστικής Πατριωτικής Οργάνωσης» (ΕΣΠΟ) στη γωνία των οδών Πατησίων και Γλάδστωνος. Το εγχείρημα έφερε σε πέρας στις 20 Σεπτεμβρίου 1942 μια ομάδα αποφασισμένων ανδρών και γυναικών της αντιστασιακής οργάνωσης «Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζομένων Νέων» (ΠΕΑΝ).

  Την εποχή εκείνη η ΕΣΠΟ, με αρχηγό τον γιατρό Σπύρο Στεροδήμο, προκαλούσε τους υπόδουλους Έλληνες, επειδή προσπαθούσε να στρατολογήσει νέους για να συγκροτήσουν την «Ελληνική Λεγεώνα», που θα πολεμούσε στο πλευρό της Βέρμαχτ στο ανατολικό μέτωπο. Η ΠΕΑΝ ήταν μια μικρή αντιστασιακή οργάνωση με αρχηγό τον δημοκρατικό αξιωματικό της Αεροπορίας Κώστα Περρίκο, που είχε αποταχθεί από τη δικτατορία Μεταξά.

  ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/309#ixzz2up9xgKA3

 55. spiral architect said

  Ο Χριστός και η Παναζία: 😯 😯 😯
  […] Βεβαίως, η Ελλάδα είναι έτοιμη να δώσει μέσα από την εμπειρία της κρίσης που έχουμε ζήσει και ζούμε την τεχνογνωσία της και προς την Ουκρανία. […]

 56. BLOG_OTI_NANAI said

  41: Ο Αλέξανδρος Αργυρίου, στο σύντομο αφιέρωμα για το περιοδικό «Νέα Ζωή» του Πέτρου Πικρού, αναφέρει ότι στο πρώτο τεύχος που εκδόθηκε στις 25 Μαρτίου 1945, υπάρχει το εξής άρθρο:

  ««1943: Πέντε του Μάρτη (Σελίδες από ημερολόγιο)» του Ν. Κατηφόρη (πρόκειται για την πρώτη μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας εναντίον της επιστράτευσης Ελλήνων για να πολεμήσουν στο Ανατολικό Μέτωπο) […]»

  («Ιστορία της ελληνικής λογοτεχνίας«, τ. 4, σ. 93)

  Μάλλον πρόκειται για μπέρδεμα διότι απ’ ότι βλέπω, η βιβλιογραφία αναφέρει ομόφωνα ότι στις 5 Μαρτίου 1943 έγινε μαζική κινητοποίηση για τη ματαίωση της πολιτικής επιστράτευσης που είχε στόχο την αποστολή εργατών στη Γερμανία και όχι πολεμιστών στη Ρωσία.

  Εκτός αν το τεύχος της «Νέας Ζωής» γράφει κάτι που δικαιολογεί αυτό το σχόλιο, αλλά που να το βρούμε τώρα;

 57. sarant said

  56: Έχω το πρωτότυπο. Το λάθος είναι του Αργυρίου, ο Κατηφόρης στο άρθρο του γράφει ρητά ότι θα πήγαιναν εργάτες για να δουλέψουν στη θέση των Γερμανών που θα πήγαιναν φαντάροι επειδή «η φαγάνα του ανατολικού μετώπου έχει αφανίσει πολλούς γερμαναράδες και τώρα κείνοι που δουλεύουν στα εργοστάσια πρέπει να πάνε στη θέση τους. Ποιος όμως θάπαιρνε τη δική τους θέση; ….»

 58. LandS said

  Μαλλον θεωρηθηκε οτι τα Ταγματα Ασφαλειας ηταν περισσοτερο χρησιμα εδω παρα στο Ανατολικο Μετωπο.

 59. BLOG_OTI_NANAI said

  57: Μπράβο ταχύτητα! Οπότε έχουμε την πληροφορία και κλείνει οπωσδήποτε το θέμα. Εϊναι όμως εντυπωσιακό, έχεις τέτοιο αρχείο;! Από τον πατέρα σου ή είσαι συλλέκτης (ή και τα δύο;)

 60. Νέο Kid Στο Block said

  Σε 2-3 λεπτάκια καίνε το Βασιλιά-ΚΑΡΝΑΒΑΛΟ !! 😆
  (στη γειτονιά του Νικοκύρη, παραθαλάσσια…)

 61. sarant said

  59: Δικό μου είναι το αρχείο, ευχαριστώ!

  60: Θέλανε και αήττητο!

 62. ΠΑΝΟΣ said

  Και στις ήττες,εδώ, παρόντες.Ουδείς εσαεί αήττητος.Από -27 ,τώρα στο -25.Δεν είναι κι άσχημα…

 63. Γς said

  Πάπας Φραγκίσκος: Σας ζητώ να προσευχηθείτε για την Ουρανία

  Ουρανία;
  Ποια Ουρανία. Αποκλείεται να εννοεί τη Ράνια τη δικιά μου.

  Για να δώ.

  Ουκρανία! Γμτ τη στραβωμάρα μου 😦

 64. Νέο Kid Στο Block said

  Εσαεί αήττητος ουδείς! Σαφώς! Αλλά αήττητος Πρωταθλητής ένας! Ο κάτωθι:

 65. Νέο Kid Στο Block said

 66. θυμᾶμαι τὸν Σπηλιοτώπουλο νὰ λέῃ ; «ὅπως εἶπε καὶ ὁ Καραμαζώφ…» στὸν σταυρὸ ποὺ σᾶς κάνω!

  κατὰ τἆλλα χθὲς πῆγα νὰ δῶ μιὰ ταινία γιὰ τὴν Πομπηία καὶ τὸν Βεζούβιο, ἐντάξει ἤξερα τί πάω νὰ δῶ, ἀλλ’αὐτὸ ποὺ μ’ἐξώργισε ἦταν ὁ ὑποτιτλσμός. σὲ μιὰ ταινία ὑποτίθεται ὅτι θέλεις νὰ βυθισθῇς στὸν μῦθο τοῦ σεναρίου, θέλεις νὰ βλέπῃς Ῥωμαίους κι ὄχι Ἀμερικάνους μὲ χλαμύδες. ὅταν ὅμως τὸ Αurelia ὑποτιτλίζεται ὡς Ὀρέλια ἀντὶ Αὐρηλία (κι αὐτὴ ἡ κατάστασι ἀφωροῦσε στὸ 90% τῶν ὀνομάτων) ἢ ὅταν ὁ Senator ἀντὶ γιὰ συγκλητικὸς μεταφράζεται γερουσιαστής, σοῦ ἔρχεται νὰ σηκωθῇς καὶ νὰ φύγῃς.

 67. ππαν said

  Χαίρομαι με τη χαρά του Κιντ και των υπόλοιπων. Υπενθυμίζω ότι ερχόμαστε αλλά φάτε εντωμεταξύ

 68. NM said

  Εβλεπα πριν στο Σταρ την είδηση για τη βόμβα στο γραφείο του Κρανιδιώτη. Φαίνεται ότι εγιναν μεγάλες ζημιές. Το είπε και ο δημοσιογράφος: «Η εικόνα θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο».

  Ευτυχώς τη λύπη μου μετρίασε κάπως μια πολύ άγρια τσόντα που επαιξε απόψε η τηλεόραση. Αλλο πράμα, τι να σας λέω: 3-0 μέσα στου Καραϊσκάκη!
  (αλλά τώρα βλέπω στα σχόλια ότι υπήρχαν και άλλοι οφθαλμοπόρνοι)

 69. Νέο Kid Στο Block said

  Γειά σου Ππαν! 🙂
  (και για να μην ξεχνούμε τις μεγάλες αδικίες της Ιστορίας στην επαρχία Κοράκ-Παράνγκ του Κοκκαλιστάν, είσαι η μοναδική Πρωταθλήτρια που πήρες το πρωτάθλημα στα γήπεδα, αλλά τόχασες στην πρέφα!)

 70. ππαν said

  69: Κιντ μου, με συγκινείς. Πολύς πόνος έκτοτε, μια ατέλειωτη πίκρα.

 71. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα! Γεια σου Κορνήλιε με την κράση σου, γεια σου Ππαν που έρχεσαι από μακριά! 🙂

 72. Μπουκανιέρος said

  42 κ.α.
  «Κατασκοπευτική δράση κατά της ελληνικής Αντίστασης ανέλαβαν φιλοναζιστικές οργανώσεις που είχαν ιδρυθεί στην Αθήνα, πριν από τον πόλεμο, υπό την ανοχή ή καθοδήγηση της μεταξικής Εθνικής Οργάνωσης Νέων (ΕΟΝ). Κατά τη διάρκεια της Κατοχής η οργάνωση Bund ή Οργάνωση Φίλων του Χίτλερ είχε έδρα την οδό Παπαρρηγόπουλου στην Πλατεία Κλαυθμώνος και διοικείτο από τον Αγήνορα Γιαννόπουλο και την Κούλα Λιάκου (κόρη του στρατηγού Λιάκου). […] Το 1943 συγκροτήθηκε τάγμα Ελλήνων εθελοντών της οργάνωσης που εκπαιδεύθηκαν από Γερμανούς αξιωματικούς στα Βίλια Αττικής. Τον Δεκέμβριο οι Έλληνες εθελοντές απεστάλησαν στο ανατολικό μέτωπο και εντάχθηκαν στη μεραρχία Brandeburg».

  (Π. Δημητράκης, Οι Γερμανικές Μυστικές Υπηρεσίες στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου και της Κατοχής, Ενάλιος, 2009, σελ. 114-115)

 73. Μπουκανιέρος said

  Κι αν καταλαβαίνω σωστά τις σημειώσεις του, η πηγή του είναι το: Ν. Κλείτσικας – A. Speranzioni, «Φαινόμενα Τρομοκρατίας – Ο ελληνικός νεοφασισμός μέσα από τα απόρρητα έγγραφα των Μυστικών Υπηρεσιών», Προσκήνιο / Σιδεράτος, 2003, σελ. 50, 295.
  Δεν γίνεται σαφές, από το κείμενο του Δημητράκη, αν έστειλε εθελοντές και «η Ναζιστική Οργάνωση Αθηνών που ιδρύθηκε το 1933».

 74. Μαρία said

  72
  και
  http://istoriakatoxis.blogspot.gr/2012/11/blog-post_12.html

 75. Μπουκανιέρος said

  …με ελαφρώς σκοτωμένα τα ονόματα των συγγραφέων: Νίκος Κλειτσίκας και Andrea Speranzoni.

 76. Μπουκανιέρος said

  Και εδώ (ευχαριστώ Μαρία!) μια άλλη άποψη για τα σχετικά με την ΕΣΠΟ:
  http://istoriakatoxis.blogspot.gr/2012/01/blog-post_12.html

 77. Μπουκανιέρος said

  …κι η συνέχεια, με περισσότερες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες: http://istoriakatoxis.blogspot.gr/2011/12/blog-post_27.html

 78. leonicos said

  Μπράβο ρε παιδιά! Εγώ άργησα πάλι μια μέρα

 79. Γς said

  76, 54:
  Ναι. Πρέπει να είναι μούσι τα περί 40 νεκρών Γερμανών κλπ.

  Αλλά και αυτά που γράφει το λίκνο του #54 ; :

  «Το ΕΑΜ, είτε από επίδειξη μικρότητας είτε από κακή εκτίμηση, καταδίκασε το εγχείρημα κάνοντας λόγο για «επικίνδυνη και πρόωρη ατομική τρομοκρατία» και το χαρακτήρισε «προβοκάτσια», ενώ εκτίμησε ότι ο Περρίκος ήταν άνθρωπος της Γκεστάπο και ότι σύντομα επρόκειτο να αφεθεί ελεύθερος.»

  Οπως αργότερα ο Ζαχαριάδης:
  «όλα αυτά είναι πλαστά και ότι ο Πλουμπίδης τραγανίζει τα δολάρια της προδοσίας»”

 80. spiral architect said

  Καλά Κούλουμα:

  😐 😐

 81. # 64

  Πάντως κι από το σκορ μεγαλύτερη έκλπηξη μου προκάλεσε ο τρόπος που σφύριζε ο Σιδηρόπουλος, το καρπούζι στη μέση μέχρι το 0-2, μετά πέναλτυ χωρίς να δει το φάουλ που προηγήθηκε, γαργάρα η δεύτερη κίτρινη στο Χολέμπα (για να παίξει την Κυριακή στη Τούμπα κ.λ.π.) Αν είχαν την ίδια διαιτητική αντιμετώπιση κι άλλες ομάδες (Ατρόμητος, ΠΑΣ, Παναιτωλικός) το αήττητο θα είχε σπάσει προ καιρού.
  Οσο για τον Μίτσελ πάντα πίστευα πως είναι ένας τυχερός μυρουδιάς, ίσως από τον τρόπο που πανηγύριζε τα γκολ. Και η γιαγιά μου ήξερε πως μισή ώρα Ιμπαγάσα ήταν αρκετή για να πάρει το ντέρμπυ κι αυτός έπαιζε (με τον ποιόν 😉 σοφτ Τσόρι…

 82. sarant said

  72-77: Ξέρει κανείς τι απόγινε ο λόχος των εθελοντών;

 83. Γς said

  82:
  Κάτι λέει εδώ κι εδώ

 84. Βαγγέλης από τη Χίο said

  #51

 85. sarant said

  83: Μάλιστα, πολύ ενδιαφέρον!

 86. 83 Το δεύτερο λινκ, θα μπορούσε να φύγει γιατί θα μας κουβαληθούν κι άλλοι πυροβολημένοι!

 87. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Αν αυτά που λένε τα λινκ του #83 είναι σωστά, τότε μάλλον εξηγείται το ποιους υποστηρίζουν οι Έλληνες (ελληνόφωνοι, ελληνόριζοι, τι είναι τελικά;) στην Ουκρανία…

 88. Anasto said

  Καλημέρα και καλή Σαρακοστή.

  Όπως παρατήρησα τώρα, στο άρθρο του τελευταίου μεζέ ο συντάκτης πως γράφει «η υποχρέωση δήλωσης e-mail θα είναι υποχρεωτική ακόμη και αν δεν έχουν σύνδεση…» Το λέω κυρίως γιατί σκιάχτηκα με την υποχρεωτική υποχρέωση οπότε μάλλον δεν αστειεύονται και τα πράγματα πρέπει να είναι σοβαρώς σοβαρά.

  😛

 89. Νομίζω ότι μετά από το παρακάτω, η στήλη μπορεί να κλείσει:

  1

  /large
  2

  /large

  Μαζί και οι Αγνώριστοι:
  3

  /large

 90. Dominique said

  Ημιμαθής ο κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος ή ξέχασε κι αυτά που ήξερε;

 91. 89 χαχαχά!

 92. Γς said

  Παπακώστα στο ΣΚΑΪ τώρα:
  «Εχουμε στελέχη, δεν στερούμεθα στελέχη»

 93. Άρτεμη said

  Μεζεδάκια είπατε; Αυτοί οι παντελώς αγράμματοι έχουν πάντα την πρωτιά

 94. Αυτοί με την αφάνα, είναι επιρροή από τους Ουκρανούς ομοϊδεάτες
  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63970714
  Υπάρχει γηπεδική φωτογραφία με το θήτα να έχει γίνει φι, πολύ φυσιολογικά.

 95. Άρτεμη said

  94 Λες να γνωρίζουν ουκρανικά αυτοί που δέν ξέρουν καν ελληνικά; 🙂

 96. Η αντιγραφή δεν προϋποθέτει γνώση.

 97. Όσο για τον σεβαλιέ ηλεάρη, κλασική περίπτωση ημιμαθή παπαγάλου που καυχιέται και στα 50 του για τα μαθητικά του χρόνια στο πρότυπο… Ευτυχώς δεν πρόλαβε πολύ στο Παιδείας.

 98. Θρασύμαχος said

  Λύσσα κακιά χτες και σήμερα http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231299981 με «το 5ευρω στα πολυϊατρεία», άντε με το καλό να καθιερωθούν και το 20λεπτω, το κατοστάρικω και πάει λέγοντας

 99. skol said

  >> … όπου ο λαθεμένος τύπος (αρσενικό επίθετο, θηλυκό ουσιαστικό) ακούγεται πιο αφύσικος από τον “σωστό τύπο”

  Μήπως το ανάποδο; Ο σωστός πιο αφύσικος από τον λαθεμένο.

 100. sarant said

  99: Ναι, δίκιο έχεις, αυτό ήθελα να πω….

  98: Το έχω ήδη βάλει στα επόμενα…

 101. Θρασύμαχος said

  #100: στο επόμενο προσθέστε και το θεϊκό http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/8365615.pdf

 102. sarant said

  Αυτό δεν είναι θεϊκό, αλλά… ημιθεϊκό: εννοώ ότι αξίζει ξεχωριστό άρθρο.

 103. sarant said

  Ωχ, τώρα είδα το 89!!

  Ξέρουμε από ποιο κανάλι;

 104. Γς said

  Στέδανος Χίος τώρα:

  “Ειπώθηκαν και ειπώνονται* αυτά τα πράγματα”

  σε μια εκπομπή (Μακελειό του Zoom TV, Χίος, Δαραβίγκας, Βελόπουλος) που ο Γς απολαμβάνει την “επανακατάληψη” της Πόλης.

  Κριμαία, Τάταροι, Δαρδανέλια που κλείνουν, Ρώσοι που καταλαμβάνουν μέρος της Τουρκίας και που θέτουν την Κωνσταντινούπολη υπό Ελληνική Διοίκηση !


  *μήπως λέγεται;

 105. Πέπε said

  @104: Ειπώνεται αρκετά συχνά. Εσύ δεν το ειπώνεις; Είπωσέ το και θα δεις.

 106. Ριβαλντίνιο said

  Προσοχή Δοκιμές ( με την ανοχή πάντα του κου Σαραντάκου ) ! Μην διαβάζετε!

  Δείτε αυτόhttps://www.youtube.com/watch?v=hpGTb7uQIZ4εδώ.

  Olympiakos – Panathinaikos 0 – 3

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: