Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Και Ποτάμι μας έφτιαξαν…

Posted by sarant στο 5 Μαρτίου, 2014


Ο τίτλος βέβαια παραπέμπει στο γνωστό ανέκδοτο με τον πολιτικάντη, ο οποίος από το μπαλκόνι τάζει στο πόπολο να «φτιάξει γεφύρια», κι όταν από κάτω του φωνάζουν ότι στην περιοχή  δεν υπάρχει ποτάμι προθυμοποιείται να φτιάξει και ποτάμι· ωστόσο, το λογοπαίγνιο δεν είναι δικό μου εύρημα, από κάπου το ξεσήκωσα (αν και, περιέργως, δεν γκουγκλίζεται), απ’ όσα ευρηματικά γράφτηκαν τις τελευταίες μέρες για το Ποτάμι, το νέο κόμμα ή κίνημα ή κάτι άλλο που ίδρυσε τις προάλλες ο γνωστός δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης και που χτες είχε αναγγείλει πως θα ανακοινώσει τους πρώτους υποψηφίους του σε συνέντευξη τύπου.

Το όνομα του κόμματος είναι η γνωστή λέξη με τους πάμπολλους συμβολισμούς της, δεν πρόκειται δηλαδή για αρκτικόλεξο (αν και μπορούν να γίνουν αρκετές χιουμοριστικές προσπάθειες να κατασκευαστεί ένα εκ των υστέρων αρκτικόλεξο, backronym που το λένε στ’ αγγλικά). Αν μάλιστα ευοδωθούν οι προσπάθειες του ΠΑΣΟΚ να παρουσιαστεί μεταμφιεσμένο αλά ιταλικά ως Ελιά, θα έχουμε δύο κόμματα με «μη πολιτικούς τίτλους» (δηλαδή που η ονομασία τους δεν είναι αρκτικόλεξο ή ακρωνύμιο, ούτε περιέχει λέξεις όπως κόμμα, κίνημα, συμμαχία, δημοκρατικός, δημοκρατία, ελληνικός, Ελλάδα, κτλ.) ή και τρία αν μετρήσουμε και τη Χρυσή Αυγή.

Εδώ θα ήθελα να κάνω μια παρένθεση, που ίσως αξίζει χωριστό άρθρο: έγραψα πιο πάνω «αρκτικόλεξο ή ακρωνύμιο»· τα λεξικά που κοίταξα δεν κάνουν διάκριση ανάμεσα σε αρκτικόλεξο και ακρώνυμο/ακρωνύμιο, αν και θα μπορούσε να πει κανείς ότι αλλιώς θα έπρεπε να ονομάζονται τα ονόματα που σχηματίζονται από μόνο το αρχικό γράμμα λέξεων, π.χ. ΚΚΕ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, και αλλιώς όσα περιλαμβάνουν και άλλα γράμματα πλην του αρχικού, για παράδειγμα ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΕΥΔΑΠ. Όποιος ξέρει κάτι περισσότερο, ας διαφωτίσει. Κλείνει η παρένθεση και πάμε στο ποτάμι.

Η λέξη ποτάμι πράγματι κουβαλάει μέσα της πλήθος συμβολισμούς, τους οποίους ασφαλώς θέλει να εκμεταλλευτεί το νεοσύστατο κόμμα, και ίσως όχι τυχαία η συνέντευξη δόθηκε στην οδό Πειραιώς δηλαδή σχετικά κοντά στο ποτάμι της Αθήνας. Πάντως, η πρώτη συγκέντρωση του νέου κόμματος θα γίνει σε μερικές μέρες στα Χανιά, και όχι στα Τρίκαλα που, αν δεν κάνω λάθος, είναι η μόνη πρωτεύουσα νομού που τη διασχίζει ποτάμι –η Άρτα έχει διασημότερο αν όχι ποτάμι, πάντως γεφύρι, ωστόσο ο Άραχθος δεν τη διασχίζει παρά περνάει από την είσοδό της. [Με ειδοποιούν από το κοντρόλ ότι έκανα λάθος. Της Λαρίσης το ποτάμι το λένε Πηνειό, αλλά και στη Φλώρινα υπάρχει ο Σακουλέβας].

Η λέξη ποτάμι είναι μεσαιωνική· η αρχαία λέξη είναι ο ποταμός, που ακόμα είναι ολοζώντανη στη νεότερη γλώσσα μας· από το υποκοριστικό του ποταμού, το ποτάμιον, προέκυψε και το σημερινό ποτάμι και συνυπάρχει με τον ποταμό –και είναι βέβαια σχεδόν συνώνυμες οι δυο λέξεις πλέον σήμερα, αν και ίσως ο ποταμός δίνει την εντύπωση του μεγαλύτερου μεγέθους· ή κάνω λάθος;

Ο ποταμός, ως λέξη, υπάρχει από τον Όμηρο (ες ποταμόν … βαθύρροον, αργυροδίνην, Ιλ21.8). Ετυμολογικά, η λέξη παράγεται από ένα θέμα ποτ- που παραπέμπει στο ρήμα πίπτω και φαίνεται ότι η πρώτη σημασία της λέξης θα ήταν το ρεύμα νερού που πέφτει από ψηλά. Μεταφορικές σημασίες είχε από την αρχαιότητα η λέξη, αλλά, για να μείνουμε στις νεοελληνικές, χρησιμοποιούμε μεταφορικά τη λέξη ποτάμι ή ποταμός για να δηλώσουμε μεγάλες ποσότητες υγρών, αφού λέμε για «ποταμούς/ποτάμια αίματος» ή δακρύων ή ιδρώτα, ενώ μόνο με τον ποταμό έχουμε και μια άλλη χρήση, που δηλώνει μεγάλη διάρκεια ή πλάτος, όταν λέμε για μια ομιλία-ποταμό ή μυθιστόρημα-ποταμό (δάνειο από το γαλλικό roman-fleuve μάλλον).

Η αρχαία έκφραση «άνω ποταμών», που τη λέμε για εξωφρενικά και παράλογα πράγματα, θα άξιζε χωριστό άρθρο, οπότε την αφήνω κατά μέρος για κάποια μέρα που θα έχω στερέψει από θέματα.

Με το ποτάμι έχουμε αρκετές νεότερες εκφράσεις και παροιμίες. Λέμε «τον πήρε το ποτάμι» για κάποιον που απέτυχε στις προσπάθειές του ή καταστράφηκε· απόηχος είναι και το σύνθημα που τραγουδιέται μερικές φορές στο γήπεδο «σας πήρε το ποτάμι, σας πήρε ο ποταμός, σας έκλεισε το σπίτι (συμπληρώστε το όνομα της αρεσκείας σας)». Αντίθετα, όταν λέμε «να το πάρει το ποτάμι;» ρωτάμε το ακροατήριό μας αν θέλει να αποκαλύψουμε τη λύση ενός αινίγματος που έχει πρωτύτερα τεθεί.

Σιγανό ποτάμι λέμε τον άνθρωπο χαμηλών τόνων, που δεν εκδηλώνει τα συναισθήματά του· η έκφραση λέγεται ιδίως όταν η φαινομενικά ήρεμη συμπεριφορά κρύβει αντίθετη δραστηριότητα· μπορεί να ειπωθεί και επαινετικά αλλά συνήθως υπονοούμε ότι το σιγανό ποτάμι είναι κάποιος ύπουλος, υποκριτής. Κι επειδή ο εσωστρεφής είναι πιο επικίνδυνος από τον εκδηλωτικό, υπάρχει και η παροιμία τα σιγανά ποτάμια να φοβάσαι ή, σε παλιότερη μορφή της, από σιγανό ποτάμι, μακριά τα ρούχα σου.

Λέμε επίσης ότι «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω», για να δηλώσουμε, με κάποιο στόμφο, ότι η ιστορική εξέλιξη είναι αδύνατον να σταματήσει ή να πισωδρομήσει. Παραπλήσια εικόνα αλλά με άλλο συμπέρασμα βρίσκουμε στο ρητό του Ηράκλειτου δις ες τον αυτόν ποταμόν ουκ αν εμβαίης, δυο φορές δεν μπορείς να μπεις στο ίδιο ποτάμι, ρητό που μας το παραδίδει ο Πλάτωνας στον Κρατύλο, σε απόσπασμα στο οποίο δεν υπάρχει το πασίγνωστο «πάντα ρει» παρά μόνο «πάντα χωρεί και ουδέν μένει».

Μια φράση που δεν περιέχει τη λέξη «ποτάμι» αλλά λέγεται συνήθως με μεγάλα ποτάμια ή τέλος πάντων ρεύματα νερού, είναι «δεν θα μας ξεπλένει ούτε π.χ. ο Δούναβης». Λέγεται σαν προειδοποίηση για μια πράξη, ότι η ντροπή από το ρεζιλίκι που θα πάθουμε θα είναι τόσο βαριά που δεν θα φεύγει από πάνω μας ούτε με καταρράκτες νερού. Η εικόνα του καθαρμού σε ποταμούς είναι πανάρχαια και κατά σύμπτωση ο Σοφοκλής έχει: «οἶμαι γὰρ οὔτ’ ἂν Ἴστρον οὔτε Φᾶσιν ἂν νίψαι καθαρμῷ τήνδε τὴν στέγην» (Οιδίπους Τύραννος, 1227‑8), όπου βέβαια Ίστρος είναι ο Δούναβης, ενώ ο Φάσις ένα όχι πολύ μεγάλο ποτάμι στη σημερινή Γεωργία.

Τα ποτάμια πράγματι από την αρχαιότητα τα χρησιμοποιούσαμε για να πλένουμε και να ξεπλένουμε, και ίσως δεν είναι τυχαία η ονομασία αν σκεφτούμε ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι τηλεοπτικές εκπομπές του έχουν πάνω από μια φορά κατηγορηθεί για πλυντήριο, πρόσφατα των λιμενικών στο Φαρμακονήσι και παλιότερα της Χρυσής Αυγής, όχι εντελώς άδικα φοβάμαι.

Προσωπικά δεν συμπαθώ ιδιαίτερα το στιλ του δημοσιογράφου ενώ, σε επίπεδο τιμιότητας και χαρακτήρα, μου έχουν κάνει κακή εντύπωση δυο πράγματα, δηλαδή ότι το protagon.gr εφάρμοζε αυστηρή λογοκρισία στα σχόλια των αναγνωστών (την έχω υποστεί πάνω από μία φορά) και ότι ο ίδιος ο Θεοδωράκης, καναδυό φορές που του επισήμαναν γλωσσικά ή άλλα λάθη του, τα χρέωσε στους… διορθωτές. Ανθυπολεπτομέρειες, θα μου πείτε, αλλά εξ όνυχος τον λέοντα έλεγαν κάτι παλαιοί.

Έτσι κι αλλιώς, όμως, είναι ακόμα νωρίς για να κρίνουμε από τώρα το νεοσύστατο κόμμα, και θα ήταν πρόωρο να το καταδικάσουμε πριν το δούμε· διότι, τελικά, στη συνέντευξη δεν ανακοινώθηκαν ονόματα υποψηφίων αλλά «ανθρώπων με τους οποίους συζητάει το Ποτάμι», κι αν κρίνω από το γεγονός ότι ένας εξ αυτών, ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ, σε ανάρτησή του αρνήθηκε ουσιαστικά τη συμμετοχή του, το ρήμα συζητάω ίσως πρέπει να ερμηνευτεί με τη μεταγραφολογική σημασία της λέξης, δηλαδή όπως όταν βλέπουμε σε αθλητικές εφημερίδες ότι π.χ. «Με Κροάτη διεθνή μέσο συζητάει ο ΠΑΟΚ».

Δεν θα ήθελα να κρίνω τα επιμέρους ονόματα, αν και η γενική μου εντύπωση είναι ότι αποτελούν έναν αρκετά καλό κατάλογο συνεργατών για περιοδικό ή ιστοσελίδα και ότι κατά περίεργο τρόπο, ενώ αποκλείονται οι πολιτικοί, λείπουν σχεδόν εντελώς και οι τεχνοκράτες.

Αν το εγχείρημα ευοδωθεί, το νεοσύστατο κόμμα θα κόψει ψήφους, λίγες ή πολλές, από όλα τα υπάρχοντα κόμματα, αλλά κυρίως από όσα τοποθετούνται στον κατακερματισμένο χώρο όπου άλλοτε ηγεμόνευε το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Από την άποψη αυτή, αν κάποιον πάρει το Ποτάμι, αυτός κινδυνεύει να είναι το ΠΑΣΟΚ ή η ΔΗΜΑΡ ή κάποιος ελαιώδης συνδυασμός τους. Δεδομένου μάλιστα ότι η μετεκλογική συνεργασία, αν χρειαστεί, με το Ποτάμι θα είναι πολύ ευκολότερη, για όλες τις πλευρές, απ’ ό,τι με το ΠΑΣΟΚ, το νέο εγχείρημα μπορεί να λειτουργήσει θετικά, ακόμα και χωρίς να το επιδιώκουν οι πρωταγωνιστές του.

Οι οποίοι, αλήθεια, πώς θα ειπωθούν; Το αναμενόμενο, προκειμένου για παρατάξεις και κόμματα, «ποταμίτες», έχει το μειονέκτημα ότι πέφτει πάνω σε υπαρκτό επώνυμο (θυμηθείτε τον μακαρίτη Δημήτρη Ποταμίτη), ενώ το ποτάμιοι παραείναι λόγιο και το ποταμίσιοι λέγεται για ψάρια. Σε μια συζήτηση που έγινε σχετικά στο Φέισμπουκ, πρότεινα τον όρο «παπάκια» (τα οποία, όπως θα ξέρετε, πάνε στην ποταμιά), αλλά δεν νομίζω να υιοθετηθεί, οπότε μπορείτε να προτείνετε κι εσείς κάτι καλύτερο.

Όσο για τον ύμνο του νέου κόμματος, τραγούδια για ποτάμια υπάρχουν πάμπολλα. Φοβάμαι πως το «Μεγάλο ποτάμι φουσκωμένο η οργή του λαού» δεν θα ταιριάζει στη φυσιογνωμία του νέου κόμματος, οπότε έχω να προτείνω ένα παλιό τραγούδι, που αμυδρά μόνο το θυμάμαι, και μάλλον το έλεγε ο Κώστας Βουτσάς:

–          Τι μαγεία το ποτάμι!

–          Φάγανε όλο το σαλάμι!

Όποιος θυμάται τους υπόλοιπους στίχους, ας συμπληρώσει.

205 Σχόλια προς “Και Ποτάμι μας έφτιαξαν…”

 1. spiral architect said

  (άσχετο)
  Για κάνε μετατροπή των χαρακτήρων απ’ τα απαίσια Times New Roman στα Verdana (;) που χρησιμοποιείς. 😉

 2. spiral architect said

  Οι οποίοι, αλήθεια, πώς θα ειπωθούν;
  Mα … ήδη ειπώθηκαν: @potamistas :mrgreen: 😛

 3. Jimakos said

  Καλημέρες!

 4. Βαγγέλης από τη Χίο said

  Στο νομό Χανίων, τόπο καταγωγής του κ. Θεοδωράκη Σταύρου, υπάρχουν δυο ποταμοί ο Κολένης και ο Τυφλός. Το όνομα του δεύτερου δημιουργεί κάποιους συνειρμούς με το είδος της δημοσιογραφίας του αρχηγού του «Ποταμιού»

 5. Νέο Kid Στο Block said

  Aπό το Σακουλέβα εν Φλωρίνη βγήκε και η φράση «τη σακουλεύτηκε αυτός!» .Όποιον δεν τζίναβε και πολλά ,τον πετάγανε στο Σακουλέβα , όπου το δροσερό νεράκι λειτουργούσε οπωσδήποτε αφυπνηστικά!

  Πρόταση για το Π.Ο.Τ.Α.Μ.Ι = Πηνειόν Ουκ Τάμεσιν Αναβαίνομεν Μισσισσιπιαίως Ιώμενοι

 6. Ορεσίβιος said

  Υπάρχουν και θολά ποτάμια. Ένα απ’ αυτά έγινε ταινία το 1981 από τον Γιαπωνέζο Κοχέι Ογκούρι. Υπόθεση; Ένα ποταμόπλοιο που λειτουργεί ως οίκος ανοχής.
  Καλημέρα σας. Και μια συμβουλή. Όσοι θέλουν να μπουν στο ποτάμι, να ξέρουν ότι υπάρχουν ρούφουλες!

 7. Νέο Kid Στο Block said

 8. atheofobos said

  Τι μαγεία το ποτάμι!

 9. ππαν said

  Σε φόρμα ο Νικοκύρης, Μπεργκ!

 10. spyroszer said

  Το ανέκδοτο με τον πολιτικάντη έχει και συνέχεια: τους τάζει ότι θα τους φτιάξει και σχολεία και όταν του απαντάνε ότι δεν έχουν παιδιά τους υπόσχεται ότι θα τους κάνει και παιδιά. Θυμάμαι ότι το είχα ακούσει απ’ τον Μπουρνέλη.

 11. Νέο Kid Στο Block said

  9. Σκέτο Μπεργκ; Mπέργκφλους! 🙂

 12. Zazula said

  Όσον αφορά τη διάκριση αρκτικόλεξων και ακρωνυμίων, οι σχετικοί ορισμοί —από τα πρότυπα— βρίσκονται εδώ: http://www.eleto.gr/download/Conferences/4th%20Conference/4th_12-39-ValeontisKostas.pdf
  Το αγγλ. backronym αποδόθηκε τελικά στην ελληνική ορογραφία «αντακρώνυμο»· περισσότερα εδώ: http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?2511

 13. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  8: Νάσαι καλά, Αθεόφοβε!

  12: Ζαζ, ευχαριστώ πολύ, αλλά η διάκριση αρκτικόλεξων και ακρωνυμίων που κάνει ο Βαλεοντής είναι διαφορετική (αναφέρεται στην προφορά τους) από αυτήν που εννοώ εδώ, αφού στα ακρωνύμια συγκαταλέγει όλα όσα προφέρονται ως αυτόνομη λέξη, αδιαφορώντας αν σχηματίζονται μόνο από αρχικά γράμματα ή από συλλαβές. Κι έπειτα, το ΚΚΕ αν το προφέρεις Κουκουέ και όχι ΚάπαΚάπαΈψιλον ή το ΔΝΤ αν το προφέρεις ΔουΝουΤου, τι είναι τάχα; Δεν ταιριάζουν σε κανέναν ορισμό.

 14. Αριστείδης Καρατζόγλου said

  Και το ανέκδοτο που κυκλοφορεί τελευταία: τι θα λένε στο ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ όταν πρόκειται να διαγράψουν κάποιο μέλος τους; Απ: Ας τον πάρει το ποτάμι.
  Νομίζω πως ο Θεοδωράκης κόβει ψήφους σχεδόν αποκλειστικά από τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι από το σοσιαλιστικό απομεινάρι ή τη ΔΗΜΑΡ. Άλλωστε οι δύο τελευταίοι αντλούν από συντηρητικό κοινό άνω των 55 (για όνομα του Θεού, υπάρχει νέος άνεργος που ψηφίζει ΔΗΜΑΡ;) ενώ ο πρόταγκον στοχεύει ηλικιακά χαμηλά και αναπόφευκτα θα φάει από το ποίμνιο του Τσίπρα.

 15. Theo said

  Καλημέρα,

  Και την Έδεσσα τη διασχίζει ο Εδεσσαίος (Βόδας), χωρισμένος σε πολλούς κλάδους.

 16. Makis said

  Κάμηλος ἀφοδεύσασα ἐν ποταμῷ.

  Διέβαινε ποταμὸν κάμηλος ὀξὺ ῥέοντα. Ἀφοδεύσασα δὲ καὶ τὴν κόπρον εὐθὺς ἔμπροσθεν αὐτῆς ἰδοῦσα διὰ τὸ ὀξὺ τοῦ ῥεύματος εἶπεν· Τί τοῦτο; τὰ ὄπισθέν μου ἔμπροσθέν μου νῦν ὁρῶ διερχόμενα. [Ὅτι] ἐν πόλει ἐν ᾗ ἔσχατοι καὶ ἄφρονες κρατοῦσιν ἀντὶ τῶν πρώτων καὶ φρονίμων ἁρμόζει ὁ μῦθος.

  ή σε παραλλαγή:

  Κάμηλος ἀφοδεύσασα ἐν ποταμῷ.

  Διέβαινέ ποτε κάμηλος ποταμὸν ὀξὺ διαρρέοντα. Ἀφοδεύσασα δὲ καὶ τὴν κόπρον αὑτῆς ἔμπροσθεν κατιδοῦσα τῇ τοῦ ὕδατος ὀξυτάτῃ καταρροῇ· Τί τοῦτο; ἔφη, τὰ ἐξόπισθέν μου νῦν ἔμπροσθέν μου τεθέαμαι.
  Ὅτι πολλάκις οἱ ἄτιμοι τῶν τιμίων προάγουσι.

 17. Zazula said

  @13: Για το ΚΚΕ κ.τ.ό. κάνει αναφορά στον λιτωνυμικό σχηματισμό (σελ. 12, 14 κ.α.).

  Κατά τα λοιπά, η διάκριση που γίνεται είναι:
  – Αρκτικόλεξο (initialism): Διατήρηση των αρχικών γραμμάτων από σύμπλοκο όρο.
  – Ακρωνύμιο (acronym): Επιλογή γραμμάτων από σύμπλοκο όρο, που δίνει λέξη.
  – Συνοπτική μορφή (short form): Ό,τι δεν πληροί κάποιον απ’ τους δύο άλλους ορισμούς.

 18. munich said

  Την Εδεσσάρα βρε με τους καταρράκτες, την πρωτεύουσα Πέλλας, τα τιμημένα Βοδενά που τα διασχίζει ο Εδεσσαίκος τη ξεχάσαμε;;;;!!!!
  Και τα αστειάκια με τον ΠΑΟΚ να λείπουν που είναι ο Τζι να βάλει τάξει.

  Τη γνώμη μου για το Θεοδωράκη και το προταγκον (και γιατι δεν το επισκέποτμαι ούτε απέξω) την είχα γράψει σε ανύποπτο χρόνο

 19. Γς said

  6:
  >Υπάρχουν και θολά ποτάμια

  Ενα από αυτά είναι το Θολοποτάμι, χωριό της Χίου

 20. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  17: Ζαζ, ευχαριστώ. Στους ορισμούς:
  – Αρκτικόλεξο (initialism): Διατήρηση των αρχικών γραμμάτων από σύμπλοκο όρο.
  – Ακρωνύμιο (acronym): Επιλογή γραμμάτων από σύμπλοκο όρο, που δίνει λέξη.
  – Συνοπτική μορφή (short form): Ό,τι δεν πληροί κάποιον απ’ τους δύο άλλους ορισμούς.

  δεν εξετάζεται το αν στο ακρωνύμιο γίνεται επιλογή μόνο των αρχικών γραμμάτων ή και άλλων. Έτσι, ακρωνύμιο θεωρείται (κατά Βαλεοντή, τουλάχιστο) τόσο το ΠαΣοΚ ή ο ΣυΡιζΑ, όσο και η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ, έτσι δεν είναι; Η προσέγγισή του βέβαια είναι λειτουργική, το αναγνωρίζω. Συμπεραίνω λοιπόν ότι στο αρχικό ερώτημα που είχα θέσει, δεν γίνεται διάκριση.

 21. spiral architect said

  ΔΗΜΑΡ –> Κίνηση 58 –> Ελιά –> Ποτάμι και μετά ίσως Πλοκάμι, Σαλάμι, Κοπάδι …. Ένας δοκιμασμένος τρόπος για να κατακερματίσουν τις -δυνητικές προς ΣΥΡΙΖΑ κυρίως- ψήφους βάζοντας κόμματα στη βουλή/ευρωβουλή ή και δήμους που θα ασμένως θα συνεργαστούν με τα κόμματα εξουσίας.
  (την ποντικομαμή την ξεχάσατε;)
  Και αν πάλι δεν πιάσουν το εκλογικό μέτρο, δε πειράζει. Τις ψήφους τις έκοψαν, τη δουλειά τους την έκαναν. 😉

  Τελικά, πολύ το πάω αυτό το (και καλά!) απολιτίκ, τύπου ατενίστας, ΜΚΟ για την αναδάσωση του Αμαζόνιου κλπ που στον εκλογικό στίβο εμφανίζεται με διανοουμενίστικες νότες με φιλικά τηλεοπτικά χτυπήματα στην πλάτη, με αλλαξοΜπίστικη νεοφιλελέ εσάνς. Τελικά όμως θαρρώ ότι, δεν θα μας βγουν σε καλό οι διαδικτυακές πλάκες που σπάμε μαζί τους. Αν μη τι άλλο, ο καπιταλισμός στέκεται ακόμα στα πόδια του (και αντεπιτίθεται κιόλας) γιατί γνωρίζει καλά να ελίσσεται. 😦

 22. Πάνος με πεζά said

  Εν πρώτοις, άλλες πρωτεύουσες που διαρρέονται από ποτάμια (επιτέλους ! η παθητική σημασία του «διαρρέω») είναι η Βέροια , η Λιβαδειά, η Δράμα, τα Τρίκαλα, ενώ υπάρχουν και οι πρωτεύουσες-δοκάρι, που ο ποταμός περνάει «ξώφαλτσα» λίγο πριν μπεις, όπως η Σπάρτη, το Άργος κλπ.

  Υπάρχουν περισσότερες πομπές, εκτός από τον «όνυχα» για τον ιδρυτή-οραματιστή, όπως η στάση του το 1999 για τον πόλεμο στη Σερβία : «Καλά κάνουν και τους βαράνε», φέρεται να είχε πει από την άνεση του καναπέ του στα Megaλα τηλεπαράθυρα, και φυσικά ανταμείφθηκε αναλόγως, με λαμπρή τηλεοπτική καρριέρα.
  Εντάξει, το ότι η κουζίνα στο «Αλάτσι», παρόλο που ‘σερβίριζε» ο Σκαρμούτσος, ήταν γεμάτη μαύρα πακιστανά, ας μην το σχολιάσω…

  Πάντως το όνομα βολεύει, καθώς υπάρχουν ήδη από δεκαετίες :

  – Άσμα για τους προσχωρούντες, «Μας πήρε το Ποτάμι, μας πήρε ο ποταμός»
  – Πολιτικό σύνθημα «Το Ποτάμι δε γυρίζει πίσω»
  – Έκφραση για τις πολιτικές συνεργασίες «Μας χωρίζει ένα Ποτάμι».
  – Πολιτικό επιχείρημα για τους απελπισμένους : ο στίχος «Τραβώντας για το θάνατο πέρασα το Ποτάμι»
  – Στίχος νίκης : «Ό,τι ραγίζει δεν πονά, Ποτάμι ο κόσμος και περνά»
  – και τέλος, έτοιμο μουσικό σήμα του κόμματος : Μάνος Χατζιδάκις «Το ποτάμι»
  Καλημέρες !

 23. LandS said

  Ειλικρινά τώρα, το έχετε σίγουρο ότι θα πάρει ψήφους το Ποτάμι, ώστε να ψάχνουμε το από ποιον;
  Από όλο τον κόσμο που δηλώνει αναποφάσιστος (ή δεν απαντάει καν) στις δημοσκοπήσεις πόσοι περιμένουν το κόμμα «που δεν θα περιλαμβάνει πολιτικούς στις τάξεις του επειδή τα κόμματα είναι μια μπάλα βαριά δεμένη στο πόδι του Έλληνα», για να πάει να ψηφίσει;
  Πριν είκοσι τόσα χρόνια, η Μ. Δαμανάκη έλεγε «δεν είμαστε άλλο ένα κόμμα, είμαστε ένα άλλο κόμμα», έβγαλε αφίσα κάτι πλάτες με το σύνθημα «αψηφίστε (sic) τους», και …ποτάμι τα δάκρυα στη Θεμιστοκλέους.

 24. marulaki said

  Εγώ το ανέκδοτο το ήξερα με θάλασσα και λιμάνι, κάπου στο Θεσσαλικό κάμπο:
  ‘Και λιμάνι θα σας φτιάξω’
  ‘Μα.. δεν έχουμε θάλασσα’
  Ετοιμοπόλεμος ο πολιτικάντης: ‘Θα σας φέρω και θάλασσα!’

 25. leonicos said

  Όχι ρε και στο 25! άντε να μου χαθείτε! Με τον Σαραντάκο στην τσόμπλα ξυπνάτε ρε;

 26. Zazula said

  @20: Νίκο. στο αρκτικόλεξο έχουμε μόνον τα αρχικά και όλα τα αρχικά — π.χ. ΑΕ (Ανώνυμη Εταιρεία), ΟΤΕ (Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας), scuba (Self-Contained Underwater Breathing Apparatus).
  Στο ακρωνύμιο κάνουμε επιλογή γραμμάτων με στόχο το να προκύψει λέξη, επιλογή η οποία μπορεί να αφορά παραπάνω γράμματα —π.χ. ΚΟΔΗΣΟ (ΚΟμμα ΔΗμοκρατικού ΣΟσιαλισμού), radar (RAdio Detection And Ranging)— αλλά κάλλιστα και λιγότερα γράμματα — π.χ. laser (Lightwave Amplification by Stimulated Emission of Radiation, αγνοούνται οι λέξεις by και of τού σύμπλοκου όρου).

 27. leonicos said

  Εγώ o m@@@@@@@@@@@@@@@@@ (καλά δεν έχει τόσα γράμματα αλλά έβαλα τα @@@ για να σπάτε το κεφάλι σας τι εννοώ) επί Συνωστισμού (καλό ε; ) ψήφιζα «δαμανάκη για να μην πάει η ψήφος μου σε αναθεωρητή!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Καλά ρε, μη βαράτε! Όλοι τέλειοι είσαστε;

 28. -Γκάντι: «Αρχικά σε αγνοούν, ύστερα σε χλευάζουν, μετά σε πολεμούν και τέλος νικάς».
  Το «Ποτάμι» ίσως βρίσκεται στο β’ στάδιο, της χλεύης.

  -Ο περί ού ο λόγος πολιτικάντης ήταν ο Λεωνίδας Ιασωνίδης, ποντιακής καταγωγής,παλιός βουλευτής και υπουργός, Υπήρξε απλός στη ζωή του, φιλοδίκαιος, χαριτολόγος και προπάντων φλογερός πατριώτης.

  -Υπάρχει και η ποταμιά, η περιοχή κοντά στο ποτάμι.

 29. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  chi può fermar il fiume che corre verso il mare?

 30. ππαν said

  11: 🙂

  Τι ωραίο αυτό του Βουτσά! δεν το ήξερα!
  Υπάρχει και του Σουν Τζου, αυτό που αν περιμένεις δίπλα στο ποτάμι θα δεις να περνάνε τα πτώματα των εχθρών σου.

 31. leonicos said

  και είναι βέβαια σχεδόν συνώνυμες οι δυο λέξεις πλέον σήμερα, αν και ίσως ο ποταμός δίνει την εντύπωση του μεγαλύτερου μεγέθους· ή κάνω λάθος;

  Σύμφωνα με το δικό μου γλωσσικό αισθητήριο (που ΔΕΝ είναι αλάνθαστο, σαν ΨΗΦΟ το αναφέρω) ποτάμι και ποταμός είναι εντελώς συνώνυμα, άλλη μορφή της ίδιας λέξης. Ίσως το ποταμός ακούγεται από μερικούς πιο distingue (accent aigu) αλλά σε μένα ούτε κι αυτό.
  Θα πώ ‘δεν πάμε στο ποτάμι;’ αλλά τι ποτάμι / ποταμός είναι αυτό / αυτός

 32. Βασίλης Ορφανός said

  Μια κρητική λέξη με πρώτο συνθετικό τη λ. ποταμός (από το Λεξικό του Πιτυκάκη, Β 886): ποταμότσουρλος, ο: ποταμίσια πέτρα, με σχετικά στρογγυλή και λεία επιφάνεια, άχρηστη για οικοδομή . Μτφ. ο άνθρωπος χωρίς σταθερές ιδέες, με ρευστή συνείδηση (τσούρλος = κάπως στρογγυλή πέτρα – για κάποιον που λέει χοντρές ανοησίες λέμε ότι «πετά τσούρλους»).

 33. leonicos said

  spyroszer @10 Το έλεγε κι η μάνα μου όταν ειρωνευόταν κάποιον που υποσχ΄’οταν κάτι και δεν τον πίστευε

 34. leonicos said

  Σιγανό ποτάμι

  Κατ’ εμέ πάντα… ποτέ επαινετικά. Τουλάχιστο είναι αμφίσημο. δεν μπορείς να πεις κάποιον ‘σιγανό ποτάμι’ εννοώντας απλώς ότι ‘είναι ήσυχο παιδί’

 35. Πάνος με πεζά said

  Δηλαδή «ποταμότσουρλος» = κροκάλα, πέτρα «στρογγυλεμένων απόψεων» 🙂

 36. spiral architect said

  Απ’ όλα τα θεϊκά που έβγαλε ο στόμας του Σταύρου στα γραφεία του πρόταγκον πριν μερικές μέρες ήταν το παρακάτω:
  «Εγώ τώρα, δε θα πάω στην Ευρωβουλή. Δεν έχω ίσως και τα προσόντα. Καλά καλά δεν ξέρω ξένες γλώσσες. Θα μείνω λοιπόν στην Ελλάδα. Το τι θα κάνω θα εξαρτηθεί πάλι από εσάς. …» 😮
  Δηλαδή ο «καλησπέρα-καλησπέρα» έστησε απ’ το πουθενά -και άμα τη πτώσει της Ελιάς- ένα κόμμα από το πουθενά με σκοπό την κάθοδό του στις επερχόμενες ευρωεκλογές, αλλά ο ίδιος δεν θα κατέβει υποψήφιος, γιατί δεν ξέρει καλά-καλά ξένες γλώσσες, αλλά ταυτόχρονα η τηλεοπτική περσόνα του δίνει κύρος στο brand name Ποτάμι, που αμφότερα ψάχνουν να βρουν «φοιτητές, διανοούμενους, οικονομολόγους, εργάτες, καλλιτέχνες, άνεργους, έμπορους, γιατρούς, αρχιτέκτονες..» για να επανδρώσουν το κόμμα.
  Καταλάβατε έτσι; 😛

  Το άσμα της ημέρας που προτείνεται και για ύμνος του νέου (απο)κόμματος:

  Το άσμα μπορεί να μην έχει ποτάμι, αλλά έχει χρυσούς χορηγούς. 😐

 37. leonicos said

  @32 Βασίλη, η Χοιροκοιτία στην Κύπρο (νεολιθικό πόλισμα του 6.000) είναι χτισμένη με ποταμότσουρλους.

  Πάντως μπράβο για τη λέξη αν και τη βρίσκω κάπως ανοικονόμητη για χρήση. Εγώ τις λέω κροκάλες, χωρίς να μπορώ να βρω από πού μου ήρθε, αν δηλαδή άκουσα να τις λένε έτσι ή μου κατέβηκε.

  Παρντόν!!! Είδα τον Μπαμπ, και μου άρεσε. Έχει ολόκληρο αθράκι με πολύ εμπεριστατωμένη ετυμολόγηση. Για να μην ανατρέχετε κι εσείς, σας λέω τα πιο απλά κροκάλα < κροκάλη < κρέκω (=κρούω, χτυπώ, ειδικά χτυπώ στον αργαλειό = υφαίνω) και κρόκη = υποστρόγγυλο χαλίκιι

 38. Μεγάλη υπόθεση το ποτάμι, ο πιο παλιός θεός στην μυθολογία (ο Ωγήν ήταν ποτάμι πριν γίνει ωκεανός ), ο Γάγγας ο πιο σύγχρονος κι ο Αχιλλέας τιμωρείται για ασέβεια προς τους παλιούς θεούς όταν καυχιέται πως βαστάει από τον Δία που είναι ανώτερος από τον Αξιό , πρόγονο του Αστεροπαίου (Ιλιάδα Φ) άρα κι αυτός ανώτερος απ’ τον αντίπαλό του.
  Αρκετές πρωτεύουσες νομών έχουν το ποταμάκι τους μέσα ή τριγύρω αλλά καμιά δεν έχει το παγκόσμιο ρεκόρ της Αμφισσας που περικλείεται από πανήψυλα χιονοσκέπαστα βουνά και δεν έχει ούτε ρυάκι !!!!
  Οσον αφορά το ποδόσφαιρο επαναλαμβάνω πως στον τελικό κυπέλλου και οι δυο ομάδες θα φοράνε ασπρόμαυρα (στην περίπτωση που δεν μου κάτσουν τα αποτελέσματα των ημιτελικών θα δω τον τελικό σε ασπρόμαυρη τηλεόραση και θα δικαιωθώ !! )

 39. Αυτά τα…πανήψυλα μια μεταθεσούλα την χρειάζονται στα φωνήεντα

 40. spyroszer said

  Εκτός από θολό υπάρχει και σκοτεινό ποτάμι, του Κλιντ Ίστγουντ.

 41. Πάνος με πεζά said

  @ 38 : «Οσον αφορά το ποδόσφαιρο επαναλαμβάνω πως στον τελικό κυπέλλου και οι δυο ομάδες θα φοράνε ασπρόμαυρα (στην περίπτωση που δεν μου κάτσουν τα αποτελέσματα των ημιτελικών θα δω τον τελικό σε ασπρόμαυρη τηλεόραση και θα δικαιωθώ !! )»

  Θυμήθηκα το κορυφαίο σχόλιο σπορτς-κάστερ σε τηλεοπτική μετάδοση, που προσπαθεί να βοηθήσει για να ξεχωρίσεις τις ομάδες : «η [ομάδα Χ] δεξιά στην οθόνη, για όσους έχουν ασπρόμαυρους δέκτες…». Για τους υπόλοιπους, με τους έγχρωμους, ήταν προφανώς αριστερά…

 42. Και το ωραιότερο τραγούδι με ποτάμι

  c’e’ un dollaro d’argento sul fondo del Sand Creek

 43. gryphon said

  Συμφωνω με καποιο σχολιο παραπανω οτι αν ειναι να παρει καποιους ψηφους το Ποταμι του Θεοδωράκη θα τους παρει κυριως απο τους περιστασιακους (και ειναι παρα πολλοι αυτοι ) ψηφοφόρους του Συριζα αλλα και απο την Δημαρ.

  Απο την αρχαιότητα θυμηθηκα τον Πακτωλό τον ποταμο που διερρεε τις Σαρδεις στον οποι οφειλοταν και ο πλουτος τουΚροισου λογω του χρυσου που υπηρχε.Νομιζω οτι ειναι και το μονο ονομα ποταμου που περασε στην γλωσσα με την δικη του μεταφορικη εννοια της αφθονιας.

  Υπαρχει και το μεγαλυτερο τεχνητό ποταμι του κοσμου Great man made river οπως ονομαστηκε που εφτιαξε ο φουκαρας ο Κανταφι.
  Του πηρε καπου 25 χρονια και κοστισε πανω απο 25 δις ευρω φτιαχτει χωρις να δανειστει ουτε σεντ απο τα γνωστα ευαγη ιδρυματα (Παγκοσμια Τραεζα κλπ που απο την αρχη αντιδρουσαν σφοδρα στην κατασκευη του) και με το οποιο τεχνητο υπογειο ποταμι θα εξασφαλιζε νερο για την κατα 95% ερημη Λιβυη αλλα και τις γυρω χωρες για τα επομενα μερικες εκατονταδες χρονια.
  Μολις το εγκαινιασε επίσημα το 2011 ξεκινησαν οι ταραχες στην Λιβυη που οδηγησαν τελικα μερικουες μηνες μετα στον ανασκολοπισμο του….

  http://www.orwelltoday.com/librivermanmadegaddafi.shtml

 44. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

  22β: Αυτό με τη Σερβία δεν το είχα πάρει είδηση.
  Ούτε και με το εστιατόριο άλλωστε.

  26: Ζαζ, δεν ξέρω αν σε καταλαβαίνω. Τον ΟΤΕ τι τον θεωρείς; Αρκτικόλεξο ή ακρώνυμο. Βάσει του σχολίου σου αρ. 26, φαίνεται να τον θεωρείς αρκτικόλεξο (τα αρχικά και όλα τα αρχικά), ωστόσο ο Βαλεοντής στο pdf που λινκάρεις στο σχ. 12 συγκαταλέγει τον ΟΤΕ στα ακρώνυμα, επειδή προφέρεται σαν λέξη, οτέ, και όχι όμικρον-ταυ-έψιλον.

  28β: Είχα την εντύπωση πως ήταν ανέκδοτο. Πάντως, είχε καταγγελθεί για κάποια σκάνδαλα ο Ιασωνίδης, δίκαια ή άδικα δεν ξέρω -αλλά τον αναφέρει σε ένα σατιρικό του ο παππούς μου, θα το δούμε όταν έρθει η ώρα.

  41: Στην Ολυμπιάδα της Μόσχας, στο μποξ ένας τανζανός αντιμετώπιζε έναν σουηδό. Και ο εκφωνητής είπε ότι ο τάδε φοράει το μπλε σορτσάκι και ο άλλος το κόκκινο, και για όσους έχουν ασπρόμαυρους δέκτες, ο σουηδός είναι αριστερά.

 45. Βαγγέλης από τη Χίο said

  # 19 Γς Στη Χίο υπάρχει εκτός από το Θολοποτάμι η Ποταμιά (χωριό), ο Κακός Ποταμός (χείμαρρος) και ο Καλοπλύτης που θα μπορούσε να δημιουργήσει συνειρμούς σχετικά με κάποιες από τις θέσεις του κ. Θεοδωράκη.

  #24 Marulaki Στα βόρεια της Χίου, ο τόπος είναι ορεινός και αλίμενος.( Αριουσία χώρα τραχεία και αλίμενος που έγραψε ο Στράβων)

  Υποψήφιος βουλευτής είχε πάει σ’ ένα χωρίο της περιοχής και υποσχέθηκε:
  – Θα σας κάνουμε λιμάνι
  Ο κάτοικοι αγρότες και ποιμένες απάντησαν
  – Μα δεν έχουμε ψαράδες
  κι ο πολιτευτής
  -Θα σας κάνουμε και ψαράδες.

 46. spyroszer said

  Αυτή η ατάκα με τα ποτάμια, τα γεφύρια κλπ υπάρχει νομίζω και στην ταινία με την Βασιλειάδου που είναι υποψήφια δήμαρχος.

 47. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #44 τέλος
  Ο άνθρωπος δεν ήταν ρατσιστής, δεν έβλεπε χρώματα. Έβλεπε μόνο αθλητές! 🙂

  Κάτι άσχετο. Τα σημεία όπου τα ποτάμια είναι ρηχά και μπορείς να περάσεις λέγονται στην Ήπειρο περαταριές. Ο αδερφός του παππού μου (όντας δάσκαλος), όταν πήγε πρώτη φορά στην Αθήνα μεταπολεμικά έλεγε αβίαστα: από ‘δω να περάσουμε το δρόμο, έχει περαταριά (=διάβαση). Αυτό το έχω στο μυαλό μου για το πώς η γλώσσα βρίσκει την κατάλληλη λέξη χωρίς να ανατρέξει στο λεξιλόγιο κάποιας «λόγιας» μορφής της.

 48. Ηλεφούφουτος said

  Πίσω απ το ποτάμι που τρέχει είναι η πηγή
  Πίσω απ το ποτάμι του Σταύρου η διαπλοκή.

  Σύντροφέ μου, σε άκουσα πάλι τον άνεμο να ρωτάς
  Ποιος το ξέρει ποιον τσόγλανο ακόμα ετοιμάζουνε για μας.

  http://www.youtube.com/watch?v=rhEvOOCF8Sc

  31 Λεώ, θα έλεγες ποτέ το Νείλο, το Βόλγα ή τον Αμαζόνιο ποτάμι; Εγώ πάντως όχι.

  Εκπλήσσομαι που η διάκριση ακρωνύμου-αρκτικολέξου, όπως την έμαθα κι εγώ, δεν υπάχει στα λεξικά. Έντυπη αναφορά που μου έρχεται πρόχειρα στο μυαλό ήταν αυτό της Μπακάκου-Ορφανού που είχαμε στο μάθημα Λεξιλογίας στη Φιλοσοφική, αλλά γενικότερα φαίνεται να επικρατεί σύγχυση.

 49. Zazula said

  @44: Ναι, έχεις δίκιο, το ότι συμπεριέλαβα τον ΟΤΕ στα αρκτικόλεξα ήταν από παραδρομή· είναι ακρωνύμιο αφού τα γράμματα δεν εκφέρονται χωριστά.
  Να σημειωθεί εδώ ότι το ΛΝΕΓ ακολουθεί διαφορετική προσέγγιση στη διάκριση αρκτικόλεξων-ακρωνυμίων, αν και τελικά δεν τοποθετείται με απόλυτο τρόπο.

 50. sarant said

  47: Ωραίο παράδειγμα.

  48: Ποια είναι η διάκριση που έμαθες εσύ;

 51. 22β 44, δεν είναι απόλυτα ακριβές αυτό που μεταφέρθηκε.

  Kατά τη γνώμη μου, υπάρχει μια μεροληπτική αντιμετώπιση των πραγμάτων υπέρ των Σέρβων. Eνώ σε αυτόν τον πόλεμο, κατά την άποψή μου, έχουμε δύο κακούς το NATO που βομβαρδίζει, και το γράφω ξεκάθαρα και στο άρθρο, για μένα είναι μια εγκληματική, αρνητική πράξη, και έχουμε και έναν άλλο κακό, τον Σλόμπονταν Mιλόσεβιτς, ο οποίος διώκει τον λαό του ή τμήμα του λαού του, τους κατοίκους του Kοσσυφοπεδίου και αυτό το δεύτερο τμήμα.

  Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία […] ότι αυτή η υπόθεση των βομβαρδισμών του NATO και της Aμερικής είναι λάθος. Eίναι έγκλημα. Eίναι κάτι που οδηγεί την Eυρώπη πίσω.

  Πόλεμος στα media – ΚΛΙΚ 1999

  (καλό είναι να σωθούν τέτοια άρθρα γιατί φαίνεται πως ο ιστοτόπος του ΚΛΙΚ ανενεργοποιείται πλέον ορισιτκά)

 52. Zazula said

  @48: Αν θέλεις ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση, Ηλεφούφουτε, μπορώ να σου τσιτάρω το τι αναφέρεται στην ελληνική έκδοση του Κρύσταλ (σελ. 411), όπου τα ΚΚΕ & ΓΣΕΕ είναι initialisms («αρχικά» τα αποδίδει ο Ξυδόπουλος) ενώ τα ΙΚΑ και ΔΕΗ είναι acronyms («αρκτικόλεξα» τα αποδίδει ο Ξυδόπουλος). Στο λήμμα «ακρωνύμιο», όμως, σωστά δίνεται ότι πρόκειται για το αντίστοιχο του αγγλ. acronym.

 53. Αριστείδης Καρατζόγλου said

  @51, η παραπάνω θέση του Θεοδωράκη τον τιμά ιδιαίτερα, ειπωμένη σε μια εποχή που αριστερά και δεξιά και το σύνολο σχεδόν των δημοσιογράφων έσκιζαν τα καλσόν τους υπέρ του σφαγέα Μιλόσεβιτς. Πίσω στο παρόν, βρίσκω αμφίβολη την αισθητική των εκπομπών του και θολά τα νερά στις πηγές του ποταμιού.

 54. Πάνος με πεζά said

  Η άποψη που μετέφερα είναι από δημοσιογράφο που βομβαρδιζόταν, και σίγουρα εκτός κρατικής Μερσεντές.
  Aπό εδώ
  http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=301985&catID=102
  στο πρώτο μέρος
  [audio src="http://www.real.gr/audiofiles/301979.mp3" /]
  κατά το 26:00.

 55. Ηλεφούφουτος said

  50 Αυτή που λες κι εσύ.

  ΚΚΕ, ΔΕΗ, ΟΤΕ – αρκτικόλεξα
  ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΕΥΔΑΠ – ακρώνυμα

  Ζαζουλα, όταν λες Κρυσταλ εννοείς το λεξικό γλωσσολογικών όρων του;

 56. LandS said

  Το Ποτάμι και η άλλη όχθη: http://epohi.gr/portal/to-sxolio-tis-imeras/16255-to-potami-kai-i-alli-oxthi

 57. Νατάσσα said

  Για τα ποτάμια, τους ποταμούς και τα ποταμάκια αξίζει να διαβαστεί το κεφάλαιο Anna Livia Plurabelle από το Finnegans Wake του Τζέιμς Τζόις (συγνώμη για το ανακάτεμα αγγλικών κι ελληνικών, μου βγήκε αυθόρμητα!), όπου αναφέρονται, αυτούσια ή παραλλαγμένα, δεκάδες ποτάμια.
  http://books.google.gr/books?id=p1qso99TB6IC&pg=PA284&lpg=PA284&dq=anna+livia+plurabelle+rivers&source=bl&ots=C_Nxyu1gu1&sig=0iNu6xeLCwg6PkLmYYfmEvo4i6c&hl=el&sa=X&ei=rwwXU6SwPNHSsgbkzoCoAw&ved=0CHwQ6AEwDQ#v=onepage&q=anna%20livia%20plurabelle%20rivers&f=false

  Σ’ αυτή την παραπομπή έχει και σημειώσεις επεξηγηματικές που δίνουν μια ιδέα της μεγαλοφυΐας του Τζόις.

 58. Zazula said

  @55: Ναι.

 59. andam said

  Δυό μικρές παρεμβάσεις έκανα στο δημοτικό τραγούδι…αντί για Λενιώ μου έβαλα βρε Σταύρο και αντί κορδελάκι έβαλα δισάκι…που το κουβαλάει πάντα

  ΜΑΣ ΠΗΡΕ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
  – Μας πήρε το ποτάμι, μας πήρε ο ποταμός,
  βγάλτα τα μαύρα, βγάλτα βρε Σταύρο και μ’ έφαγε ο καημός.
  – Τα μαύρα δεν τα βγάζω γιατί μου μοιάζουνε,
  είμαι μικρούλα, μελαχροινούλα και μου ταιριάζουνε.
  – Το μαύρο το δισάκι εγώ θα το φορώ,
  είμαι μικρούλα και νοστιμούλα κι η πρώτη στο χωριό.

  Τραγούδι με προέλευση από τη Mεσσηνία Πελοποννήσου.
  Ο ρυθμός του κομματιού είναι 7/8 (3-2-2) και χορεύεται ως «ΣΥΡΤΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ».

 60. paplyric said

  Στα ποτάμια πάντα θεοί και σωτηρες βαπτιζονταν…Κάτω στον Ιορδάνη τον ΠΟΤΑΜΟ κάθεται η κυρά μας η Παναγιά… Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε, η τής… ΤΡΟΪΚΑΣ εφανερώθη προσκύνησις, τού γάρ Γεννήτορος η φωνή προσεμαρτύρει σοι, αγαπητόν σε Υιόν ονομάζουσα, καί τό Πνεύμα εν είδει περιστεράς, εβεβαίου τού λόγου τό ασφαλές. Ο επιφανείς Χριστέ ο Θεός, καί τόν κόσμον φωτίσας δόξα σοι.

 61. Κωνσταντίνος Πινακουλάκης said

  Σχετικά με το ποτάμι/ποταμός, τα θεωρώ συνώνυμα. Από τη μια όμως θα μου ερχόταν πιο φυσικά να πω «ο ποταμός Τάμεσης διασχίζει το Λονδίνο», ενώ από την άλλη αν βρισκόμουν στο Λονδίνο, θα πρότεινα σε κάποιον να «πάμε μια βόλτα μέχρι το ποτάμι». Το «ποταμός Τάμεσης» ακούγεται πιο στρωτό από «το ποτάμι Τάμεσης», ίσως επειδή είναι του ίδιου γένους.

 62. Μπουκανιέρος said

  30 Ππαν, θα ορκιζόμουνα ότι δεν το είπε ο Σουν Τζου αυτό – ή τουλάχιστον δεν το έλεγε η γαλλική του μετάφραση.
  Αν θυμάμαι καλά, ο Έκο το θεωρούσε ινδιάνικη παροιμία (στο «Επιμύθιο»).

 63. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  59: Καλό!

 64. andam said

  Ο τίτλος «ποντίφιξ» είναι λέξη λαρισινή
  Οι Θεσσαλοί τοποθέτησαν τα ανάγλυφα των θεών στη γέφυρα του Πηνειού, κι από την αρχή ονόμασαν και τους ιερείς των θεών «γεφυραίους». Την ονομασία αυτή την πήραν οι Ρωμαίοι από τους Έλληνες και όσους κατείχαν εξέχουσα θέση στην ιερατική τάξη τους αποκαλούσαν «Ποντίφικες» (από το λατινικό pons, pontis =γέφυρα)
  Zosimus Hist., Historia nova 4.36.2.1-8

 65. basmag said

  @29 πολύ καλύτερο!

 66. spiral architect said

  To Ποταμάκι

  – Από που είσαι, ποταμάκι;
  – Από ‘κείνο το βουνό.
  – Πώς τον λέγαν τον παππού σου;
  – Σύννεφο στον ουρανό.

  – Ποια είναι η μάνα σου;
  – Η μπόρα.
  – Πώς κατέβηκες στη χώρα;
  – Τα χωράφια να ποτίσω
  και τους μύλους να γυρίσω.

  – Στάσου να σε ιδούμε λίγο,
  ποταμάκι μου καλό.
  – Βιάζομαι πολύ να φύγω,
  ν’ ανταμώσω το γιαλό.

  Στίχοι: Ζαχαρίας Παπαντωνίου

 67. Γιάννης said

  το «και παιδιά θα σας κάνουμε» εγώ το ξέρω ότι ο πολιτικάντης απευθυνόταν σε ποντιακής καταγωγής ακροατήριο και όταν είπε «και Παιδεία θα σας κάνουμε» κοιτάχτηκαν αναμεταξύ τους ο κόσμος από κάτω και αναρωτιόντουσαν «τι λέει αυτός; παιδία θα μας κάνει;»

 68. Alexis said

  #54: Τότε τη μετέφερες λάθος.
  “Καλά κάνουν και τους βαράνε”, φέρεται να είχε πει από την άνεση του καναπέ του στα Megaλα τηλεπαράθυρα έγραψες στο 22 και αυτό δεν προκύπτει από πουθενά από την εκπομπή του Χουδαλάκη στην οποία παραπέμπεις.
  Αντίθετα ο Χουδαλάκης δείχνει να συμφωνεί με την τότε στάση του Θεοδωράκη.
  Και σε κάθε περίπτωση γιατί να ακούσουμε αυτά που λέει ο Χουδαλάκης όταν έχουμε καταγεγραμμένη απευθείας την άποψη του Θεοδωράκη για το θέμα (στο λινκ του σχ. 51) η οποία νομίζω ότι είναι ξεκάθαρη;

 69. Πάνος με πεζά said

  Δεν είναι έτσι ακριβώς, άκου πιο πολλές εκπομπές του εκείνης της εποχής, δε συμφωνεί καθόλου.

 70. ππαν said

  62: Θα έχεις δίκιο

 71. 30, 62, 70 Εγώ το έχω ακούσει για κινέζικη παροιμία (όχι του Σουν Τζου πάντως). Μπεντροβάτη μάλλον.

  (Δεν έχω να πω τίποτε επί του Ποταμιού, βαριέμαι)

 72. spiral architect said

  O συνήθης χαμός στο τουίτερ:
  #topotami
  Ενδεικτικό:
  «Να κάνει κόμμα και ο Σκαρμούτσος «Το Μπριάμι». #topotami» :mrgreen:

 73. andam said

  Πηνειός: Αργυροδίνης ή Σαλαμπριάς;
  Έχουν μια περίεργη επιμονή όλοι οι αρχαίοι συγγραφείς να περιγράφουν τούτο τον ποταμό με κατακάθαρα νερά, ενώ η θολούρα του είναι χειμώνα καλοκαίρι μοναδική. Ο Όμηρος τον λέει «αργυροδίνην». Ο Οβίδιος κι ο Πλίνιος υμνούν την πάστρα του και ο γεωγράφος Στράβων, που σπανιότατα λαθεύεται, βεβαιώνει τα ίδια με τη φράση » Πηνειού δε καθαρόν εστίν ύδωρ». Πως να εξηγηθεί αυτή η διαφορά; Πώς αλλιώς παρά ότι την αρχαιότητα η Θεσσαλία ήταν κατάφυτη από δέντρα που συγκρατούσαν το χώμα στις πλαγιές, ενω τώρα η αδεντρία της αφήνει τις βροχές να κατατρών τους λόφους και να γεμίζει το ποτάμι βούρκο.[…] Στα νερά του πίστευαν οι αρχαίοι ότι διαλυόταν η λέπρα, για τούτο οι λεπροί έρχονταν εδώ και δοκίμαζαν να περάσουν κολυμπώντας αντίθετα στη ροή για ν΄αφήσουν τη βρόμα τους προς τα πίσω.
  Χρήστος Ζαλοκώστας, Το περιβόλι των Θεών, Αθήνα 1944

  Αλήθεια τι είναι ο Σαλαμπριάς;

 74. Μαρία said

  55 και προηγούμενα

  Αυτή έμαθα κι εγώ.
  βλ. και Καρατζόλα, Φλιάτουρας, Γλωσσική αλλαγή στο κεφ. Αρκτικόλεξα – Ακρωνύμια – Βραχυγραφίες – Αποκομμένοι τύποι.

 75. Επίχαρμος said

  Η αγγλόφωνη εκδοχή του κόμματος είναι River Party; Να κάνουν έδαρ τους το Νεστόριο Καστοριάς

 76. Επίχαρμος said

  * λεδρα

 77. Επίχαρμος said

  έδρα γμτ το πτοταμι μου μεσα

 78. sarant said

  77: 😉

 79. Σίγουρα, το να κάθεσαι στην όχθη και να περιμένεις να περάσει το πτώμα του εχθρού σου στο ποτάμι, δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τα επιτυχημένα τεχνάσματα της Τέχνης του πολέμου του Σουν Τζου. Αν οι Κινέζοι το θεωρούσαν αυτό σαν καλή στρατηγική, θα είχαν την κατάληξη των Ινδιάνων.
  Μου φαίνεται, πάντως, ότι στο επικοινωνιακό αυτή είναι η μέδοδος του Σύριζα. Δεν κάνουν τίποτα, αλά περιμένουν να νικήσουν.

  Ο άλλος ο Θεοδωράκης, ο Μίκης, έχει μια πιο ουσιαστική σχέση με το ποτάμι. Είχε εισάγει τη μουσική φόρμα τραγούδι-ποταμός, ένα τραγούδι χωρίς κουπλέ-ρεφρέν, που έρεε ασταμάτητα πέρα από το τρίλεπτο του 45αρη δίσκου.Πχ Πνευματικό Εμβατήριο, Κατάσταση Πολιορκίας. Δεν έπιασε πολύ το νέο είδος (αν μπορουμε να το πούμε νέο), γιατί προφανώς χρειαζόταν και συνθέτες-ποταμούς και όχι ξενέρια Πλιατσικολόγους. Φυσικά ήθελε και το αντίστοιχο ακροατήριο που να αντέχει.

 80. Πέπε said

  @48:

  > > 31 Λεώ, θα έλεγες ποτέ το Νείλο, το Βόλγα ή τον Αμαζόνιο ποτάμι; Εγώ πάντως όχι.

  Νομίζω ότι αν ήμασταν κάπου εκεί κοντά, θα λέγαμε «κατεβαίνω στο ποτάμι» ή «το ποτάμι περνάει κοντά απ’ το σπίτι μου».

  Α, και νομίζω επίσης ότι είτε πρόκειται για τον Αμαζόνιο είτε για κανένα μικρό ποταμάκι, τις ίδιες φράσεις δε θα τις λέγαμε ποτέ με «ποταμό».

  Επίσης, δεν ξέρω αν έχετε παρατηρήσει ότι τις ίδιες πάντα φράσεις γενικά αποφεύγουμε να τις λέμε με το όνομα του ποταμού.

  Ότι όλα τα ελληνικά ποτάμια είναι αρσενικά εκτός από τη Νέδα, το είπαμε;

  _____________________________

  Σχετικά με τα αρκτικόλεξα / ακρωνύμια:

  Η περίπτωση όπου τελικά προκύπτει κάποια υπάρχουσα λέξη (με την ίδια ή άλλη ορθογραφία), π.χ. ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, δε θεωρείται ξεχωριστή;

 81. Zazula said

  @80: Οι συντομογραφίες που σχηματίζουν υπάρχουσες (οπτικά ή ακουστικά) λέξεις ονομάζονται «αντακρώνυμα» (βλ. σχόλιο 12).

 82. Γς said

  28:
  Διαβάζω εδώ για τον Λεωνίδα Ιασωνίδη.

  “Ο αείμνηστος Λεωνίδας Ιασωνίδης, αν και διετέλεσε επί δεκαετίες υπουργός και βουλευτής, αν και διαχειρίστηκε τα δισεκατομύρια ευρώ [νταξει γραχμές ήθελε να πει] της αποκατάστασης των προσφύγων του 1923, ζούσε πάντα σε ένα ξενοδοχείο τρίτης κατηγορίας και δεν απέκτησε ποτέ ούτε ακίνητη ούτε κινητή περιουσία. Πέθανε φτωχός.”

  Εχει και ένα αστείο (πλην όμως αηδιαστικόν) δίλημμα με κάποιο σκοινί το λίκνο.
  Και μου θύμισε το σκοινί που έλεγα στη γενική συνέλευση στην Ιριδα:

  -Είναι σαν ένα σκοινί που το τραβάμε εμείς, αλλά και αυτοί.
  -Ναι, έτσι ακριβώς. Σαν ένα σκυλί που λέει κι ο συνάδελφος Γς

  Για το ποτάμι:
  Η ηπειρώτισσα γιαγιά μου έλεγε:
  “ Το ποτάμι δεν κατεβάζει πάντα κούτσουρα“
  Κολλάει πουθενά;

  Κι ο Γς βλέπει Αννα Δρούζα στον ΣΚΑΙ. Τώρα!

 83. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Σας έχω το πρώτο βίντεο, στο οποίο ψηφοφόρος αγκαλιάζει το νέο κόμμα!

 84. Γς said

  80:
  > όλα τα ελληνικά ποτάμια είναι αρσενικά

  Γιατί όμως; Σίγουρα κάπου οφείλεται.

  Ο Μανόλης που το έλεγαν Λίτσα.
  Ουπς, ο Εβρος που τον λένε Μαρίτσα.
  [οι Βούλγαροι Марица]

 85. Πέπε said

  @81: Α, μάλιστα. Διάβασα στην αρχική ανάρτηση: «δεν πρόκειται δηλαδή για αρκτικόλεξο (αν και μπορούν να γίνουν αρκετές χιουμοριστικές προσπάθειες να κατασκευαστεί ένα εκ των υστέρων αρκτικόλεξο, backronym που το λένε στ’ αγγλικά)», και νόμισα ότι backronym είναι π.χ. το «ΕΠΟΠ = Επειδή Πείνασα Ορκίστηκα Πάλι», που φυσικά δεν είναι οι κανονικές λέξεις που συντομογραφούνται -οι κανονικές είναι ΕΠαγγελματίας ΟΠλίτης- αλλά η χιουμοριστική εκ των υστέρων αντικατάστασή τους. Μάλιστα μου φάνηκε και προσφυές να ονομάζονται αυτά τα λογοπαίγνια μ’ έναν όρο που είναι λογοπαίγνιο ο ίδιος.

  Το λινκ στη Λεξιλογία καθιστά σαφές πού βρίσκεται η έννοια του «πίσω, εκ των υστέρων, αναδρομικά» (back).

  Αλλά τότε αυτά τα καλαμπούρια τύπου ΕΠΟΠ, πώς λέγονται; Ή δεν ονομάζονται καθόλου;

 86. sarant said

  85: Πρόσεξε όμως ότι ο ορισμός του backronym δεν αποκλείει τα καλαμπούρια: Backronyms may be invented with serious or humorous intent, or may be a type of false or folk etymology, οπότε δεν έπεσες πολύ έξω.

  Τα φανταρίστικα καλαμπούρια τύπου Σήμερα Έρχεσαι Αύριο Πεθαίνεις = ΣΕΑΠ τα είχα κάποτε ονομάσει «φανταρώνυμα», τα μη φανταρίστικα (Δεν Έχουμε Ηλεκτρικό) «σατιρώνυμα», που δεν είναι κακός γενικός όρος. Παλιά είχαμε κάνει και έναν διαγωνισμό για το «μπατιρώνυμο» του ΔΝΤ:

  https://sarantakos.wordpress.com/2010/04/26/dnt/

 87. spiral architect said

  Ο Σταύρος του Σπ. Δερβενιώτη.

 88. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #80
  Όχι κι όλα. Η Σαλαμπριά (παρά τα όσα λέει το #73, δείτε π.χ. εδώ http://estia.hua.gr:8080/dspace/bitstream/123456789/204/1/Ptychiaki6.pdf στη σελίδα 16, όπου καταγραφή παράδοσης), η Βοβούσα ή Βιόσα (Αώος), η Άρτα (Άραχθος) τι είναι;

 89. #51 Ευτυχώς υπάρχει και το Internet Archive Wayback Machine

  Ποτάμι, ποταμός, ένα πράμα…

 90. Πάνος με πεζά said

  Ενώ από τα βουνά, ένα είναι μόνο αρσενικό (κατά παρατσούκλι). Το ξέρετε;

  «Ποταμός» είναι η επίσημη ονομασία σε όλες τις πινακίδες (ακόμα και για χειμάρρους), και είναι φυσικά πολύ πιο εύηχη, όπως ακριβώς ο σωλήνας σε σχέση με τη σωλήνα. Μάλιστα στην εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα Κορίνθου-Πατρών, υπήρχαν ενημερωτικές πινακίδες για τον κάθε ποταμό/χείμαρρο που γεφύρωνε, κι έτσι ικανοποιούνταν η τουριστική περιέργεια.

  Και θυμίζω, σε δεύτερο κουϊζάκι, τη γνωστή ιδιομορφία ενός ελληνικού ποταμού. Ποιός είναι και ποιά η ιδιομορφία του; (άντε, για να βοηθήσω, στη Βόρεια Ελλάδα είναι).

 91. marulaki said

  #66 Μπράβο!

  Σημειώνω ότι κάπου αναφέρει ο Τσιφόρος στην Ελληνική Μυθολογία ότι οι ΑΗΠ πίστευαν πως δεν είναι Έλληνας κάποιος αν δεν έχει πλύνει τα πόδια του στον Αλφειό. Η πληροφορία είναι σαφώς ελεγχόμενη, διότι δε θυμάμαι καθόλου την πηγή του, αλλά μου έχει μείνει το σχόλιό του ότι ‘ως εκ τούτου οι Έλληνες δεν πλένουν τα πόδια τους διότι περιμένουν να τα πλύνουν στον Αλφειό’. 🙂 Πάντα πίστευα ωστόσο ότι πιο αρμόζον ποτάμι για αυτήν τη δουλειά θα ήταν ο Πηνειός, που είναι πιο στη μέση σα να λέμε.

 92. Triant said

  Ποιός από τους δυό είναι ο Σταύρος;

 93. Γς said

  90:
  >Ενώ από τα βουνά, ένα είναι μόνο αρσενικό

  Ενα;
  Ολυμπος, Ταΰγετος, Γράμμος κλπ κλπ;

 94. marulaki said

  #80 Είναι αρσενικά διότι θεωρούνται γονιμοποιές δυνάμεις νομίζω.

 95. Πάνος με πεζά said

  Είπα «κατά παρατσούκλι» αρσενικό. Και το βρήκες !

 96. Ηλεφούφουτος said

  Υπάρχει και η Αραπίτσα στη Νάουσα.

  Νομίζω είναι προφανές ότι επειδή στα Ελληνικά ο ποταμός είναι λέξη αρσενικού γένους τα ποταμώνυμα να το πω κι εγώ έτσι είναι επίσης αρσενικα (ο Νείλος ποταμός δε λέμε στο πιο γλαφυρό;).

  Στα Σλάβικα αντίθετα που είναι θηλυκού γένους (ρεκά, ριεκά, ρέκα κλπ.) είναι θηλυκά και τα ονόματα τους και «μανούλα ποταμίνα» (матюшка река) ο Βόλγας.

 97. #96 και Μαρίτσα ο Έβρος, και Μέστα ο Νέστος

 98. sxoliko said

  # 80
  Η Νέδα

 99. Triant said

  Νέα προσπάθεια…
  Ποιός από τους δυό είναι ο Σταύρος;

  (Δεν με αφήνει να βάλω φωτογραφία με img)

 100. Γς said

  97:
  Τον πρώτο τον (την) είπα πρώτος (#84).

 101. sxoliko said

  Πολιτικό Ομοίωμα Τσάντας Αδιευκρίνιστου Μεγαθήριου Ιέρακα
  Αλήθεια, αυτό το σακίδιο που κουβαλα τι έχει μέσα;

 102. sarant said

  99: Nαι, δεν αφήνει να βάλεις φωτογραφίες. Καλό πάντως!

 103. Αγγελική said

  @47. Στα χωριά της Αιτωλοακαρνανίας από τα οποία περνάει ο Αχελώος, η περαταριά ή περταριά, σύμφωνα με την προφορά του τόπου, ήταν, τα παλιά τα χρόνια, ένα είδος σχεδίας, την οποία τραβούσαν με σχοινιά από τη μια όχθη του ποταμού στην άλλη, στα στενά του σημεία, για να περνάνε άνθρωποι, γεννήματα ή πιθανόν και ζώα .
  Καλή συνέχεια στα σχόλια!

 104. gbaloglou said

  10, 28, 67

  Μιλούσε ο αείμνηστος Ιασονίδης — έχει μείνει το όνομα του στην μεγάλη, απαλά ανηφορική διαγώνια οδό που σε πάει από την Καμάρα στον Άγιο Δημήτριο — όταν ακούστηκαν φωνές από το ακροατήριο «θέλουμε παιδεία» και αυτός Ποντιακότατα απάντησε «και παιδία θα σας κάνωμε» 🙂 🙂 🙂

 105. Πάνος με πεζά said

  Το «αρσενικό» βουνό είναι ο Ταύγετος, όπως το έχουν παρατσουκλιάσει. Γκουγκλίζοντας θα το βρείτε.
  Αναμένω την απάντηση για τον ποταμό της Β. Ελλάδας και την ιδιαιτερότητά του.
  Για να βοηθήσω από σπόντα, ένας από τους ποταμούς με τα μικρότερα ονόματα είναι ο Ζας της Νάξου.

 106. Μαρία said

  96
  Αράπιτσα, προπαροξύτονο.

 107. Ηλεφούφουτος said

  106 Κοίτα να δεις!

  Δεν είναι παροξύτονο όπως ο μεταφραστής της Οδύσσειας Σιδέρης 🙂

 108. Avonidas said

  Απορίες:

  α) Εφόσον τα ποτάμια κάνουν και μαιάνδρους, υπάρχει προοπτική συνεργασίας με τη Χ.Α.;

  β) Θα έχει συνιστώσες το Ποτάμι ή ρυάκια;

  γ) Θα έχει ρεύμα;

 109. Νέο Kid Στο Block said

  108. 😆 Ντουζ πουάν μεσιέ!

 110. antpap56 said

  Μια και όλα τα περιποτάμια άσματα ήδη αναφέρθηκαν, ας μη περάσει ακατάγραφτο και το της Αρλέτας:
  «Σαρανταπέντε διάβηκαν απ’ το φαρδύ ποτάμι» (ας μη γράψω παρακάτω, πολύ πένθιμο γίνεται)

 111. Νέο Kid Στο Block said

  Μάλλον κρύο είναι ,αλλά αφού το σκέφτηκα ας το πάρει ο Βοϊδομάτης…
  -Πώς λέγεται η ωτ κουτύρ, σε λε Ποταμιέν;
  -Ράφτινγκ!

 112. tsopanakos said

  Ο Φάσις (εξ ου και ο φασιανός, νομίζω) μπορεί να είναι μικρό ποτάμι σε σχέση με τον Νείλο και τον Δούναβη, αλλά στην αρχαιότητα θεωρούνταν το όριο Ευρώπης και Ασίας, γι᾽ αυτό και καταφέρνει να χώνεται πάντα στις διάφορες λίστες των γνωστών υδάτων.

  Περί Σαλαμπριά(ς): το βικιλεξικό, εκτός από κάποιες παλαβές ετυμολογήσεις, λέει ότι το γένος παίζεται. Η παλαιότερη αναφορά του ονόματος είναι στην Άννα Κομνηνή, όπου εμφανίζεται η εξευγενισμένη γενική «Σαλαβριά» (άρα μάλλον το θεωρεί αρσενικό).

 113. spiral architect said

  @108, Aπαντήσεις
  α. Γιατί όχι, όλοι οι καλοί χωράνε: «υπάρχουν πολλοί πολιτικοί που μπορούν να φανούν χρήσιμοι και προσβλέπουμε σε συνεργασία με αυτούς, για να βάλουμε νέους κανόνες στην πολιτική«.
  β. Οι συνιστώσες ενός ποταμιού λέγονται παραπόταμοι. Γεωγραφία δεν έμαθες; 😉
  γ. Ου αμέ! Αφού έχει «διείσδυση στο νεανικό ακροατήριο», τι να λέμε τώρα!
  (άκου να δεις ο πέφτουλας …) 🙄

 114. Πάνος με πεζά said

  Οι αντίθετοι με «Το Ποτάμι» πώς λέγονται, πέστροφες; 🙂

 115. sarant said

  108-113: Τη ΧΑ άλλωστε την έχει ξεπλύνει το ποτάμι.

 116. spiral architect said

  Κουίζ γεωγραφίας
  Υπάρχει ένα ποτάμι στον κόσμο που δεν εκβάλλει στη θάλασσα ή σε λίμνη. Ποιο είναι;

 117. Πέπε said

  @105: Ο Ζας της Νάξου είναι βουνό.

 118. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Πολλά τα έτη σας.
  Μωρέ δεν τους ξεπλένουν εφτά ποταμοί.
  Της Χίου το Θολοποτάμι αναφέρεται και στην όμορφη (μόνο;) ταινία του Δήμου Αβδελιώδη «Η εαρινή σύναξη των αγροφυλάκων».Οι κάτοικοι του είναι οι Θολοποταμούσοι.
  Ποταμούσοι θα μπορούσε οι συζητητές του «Ποτάμι». Τα παπάκια δε θα τους άρεσαν,είναι μικρά.Πάπιες ,παπάρες για μεγαλύτερα
  110. >>Μια και όλα τα περιποτάμια άσματα ήδη αναφέρθηκαν
  -Του Κίτσου η μάνα,ή τρία πουλάκια, κάθονταν στην άκρη στο ποτάμι.
  -και το ποτάμι ήταν θολό,θολό κατεβασμένο

  40.και Πορφυρά Ποτάμια ( Les Rivières Pourpres/The Crimson Rivers) του Κασσοβίτς.
  και το Ποτάμι του Ν.Κούνδουρου.

 119. Επειδή τα ποτάμια δημιουργούν φυσικά σύνορα με δυσκολία να τα διασχίσει κανείς, έχουν μείνει ιστορικές αρκετές φράσεις σχετικές με κάποιο ποτάμι που διέσχισε κάποιος. Πρόχειρα μου έρχονται στο μυαλό
  Ο Καίσαρας διέβη τον Ρουβίκωνα
  Washington crossed the Delaware
  – Κροίσος Άλυν (ποταμόν) διαβάς, μεγάλην αρχήν καταλύσει. Ο Κροίσος διέβη τον Άλυ, υποτίθεται ερμηνεύοντας αισιόδοξα τον διφορούμενο χρησμό της Πυθίας.
  – Πολλές μάχες σε ποταμούς και γεφύρια (από της Αλαμάνας μέχρι του Ποταμού Κβάι)

 120. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Λεξιπλασίες για τους του Ποταμιού:
  Ποταμούριοι,ποταμικοί, ποταμάτοι, ποταμένιοι. ποταμεροί, ποταμούδιοι,ποταμιάνοι.
  114.>>Οι αντίθετοι με “Το Ποτάμι” πώς λέγονται, πέστροφες;
  Οι κάτω από το Ποτάμι; υποπόταμοι; 🙂
  Οι ποταμότσουρλοι,κοινώς χοχλάκια ή ποταμόλιτρες .Τα μικρά βότσαλα χοχλακούδια και λιτράκια. Λίτρα,το βότσαλο είτε της ποταμιάς είτε της ακρογιαλιάς με κλασική χρήση να κοπανίζουν τις ελιές (τσακιστές) ή το χοντρό αλάτσι (κοπανιστό).

 121. ποτάμι ή ποταμός

  …και τα παράγωγα ποταμιά, όπου σωπαίνει το κανόνι, και ακροποταμιά, όπου στήνεται τραγούδι και χορός.

 122. spiral architect said

  @116: Να το πάρει το ποτάμι; Ας το πάρει λοιπόν με ένα ποίημα:
  Το χαμένο ποτάμι

  Κυλάνε τα ποτάμια
  Ψάχνουν με υπομονή
  Το δρόμο τους
  Γυρίζουν σαν τα φίδια
  Κρέμονται στους γκρεμούς
  Γίνονται καταρράκτες

  Κυλάνε τα ποτάμια
  Χτυπιόνται στα βράχια
  Αφρίζουν στα απότομα
  φαράγγια
  Μπαίνουν σε σπηλιές
  υπόγειες
  Γίνονται νύμφες
  Ξανασαίνουν στους κάμπους
  κάτω από τις ιτιές
  και τα πλατάνια
  Πριν επιστρέψουν ήρεμα
  στην αλμυρή τους μήτρα

  Υπάρχει όμως και ένα ποτάμι
  διαφορετικό, ο Οκαβάνγκο
  Που έχασε το δρόμο του
  στην έρημο Καλαχάρι
  Οι ιθαγενείς όμως λένε
  πως δεν χάθηκε,
  Λένε πως ήρθε να δροσίσει
  τα φλογισμένα μέτωπα,
  να ποτίσει τα διψασμένα χείλη

  Λένε πως η μάχη του με την έρημο
  είναι πράξη αυτοθυσίας,
  και πως τα νερά του
  εξαγνίζονται απ’ την πάλη.
  Και έτσι πριν χαθούν
  είναι απόλυτα καθάρια

  Και εγώ καθώς φιδοπορεύομαι
  ενεός, στης ζωής τους κάμπους,
  Ν’ ανταλλάξω σκέπτομαι
  τα δάση μου, τα καταπράσινα
  Με τη δική μου έρημο θυσίας.

  Γιάννης Ποταμιάνος, από εδώ.

 123. sarant said

  118: 🙂

  116-122: Πολύ-πολύ ενδιαφέρον και φυσικά το αγνοούσα!

 124. spyroszer said

  104. Καλό.
  Α, αυτός ο Ιασονίδης είναι.

 125. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  75>>Η αγγλόφωνη εκδοχή του κόμματος είναι River Party; Να κάνουν έδαρ τους το Νεστόριο Καστοριάς
  Φυσική έδρα τουςο Σταυροπόταμος!

 126. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  122.Σπιράλιε, υ π έ ρ ο χ ο !
  Μνήμη μου, ας ξεχάσω κάθε άλλο υπερφίαλο ποταμό και κάθε σαχλοποταμάκι, πάραυτα.
  Οκαβάνγκο ψυχή μου!

 127. spyroszer said

  Του Κίτσου η μάνα με μετάφραση στην καθαρεύουσα από τον Δ. Καμπούρογλου:

  «Του Κίτσου η μάνα ΄κάθουνταν στην άκρη στο ποτάμι
  με το ποτάμι μάλωνε και το πετροβολούσε.
  Ποτάμι για ΄λιγόστεψε, ποτάμι στρέψε ΄πίσω,
  για να περάσω αντίπερα, κάτω στα κλεφτοχώρια,
  πούχουν οι κλέφταις μάζωψι πούχουνε τα λημέρια.
  … Τον Κίτσο τον επιάσανε και πάν’ να τον κρεμάσουν
  Χίλιοι τον πάν’ από μπροστά και δυο χιλιάδες ΄πίσω,
  κ’ ολοξοπίσω πήγαινε η μαύρη του μανούλα !
  -Κίτσο μου πούναι τάρματα τα έρμα τα τσαπράζια;
  Μάνα μ’ τρελλή, μάνα μ’ λωλή μάνα μ’ ξεμυαλισμένη,
  μάνα μ’ δεν κλαις τα νειάτα μου δεν κλαις την λεβεντιά μου
  μον’ κλαις τα μαύρα τάρματα τα έρμα τα τσαπράζια;»

  «Του Κίσσου η μήτηρ ΄κάθητο επ’ όχθης ποταμίου,
  ήριζε τοίνυν μετ’ αυτού και το ελιθοβόλει …
  μειώθητι, ω ποταμέ, τράπηθι κατά νώτου,
  ίν’ αντιπέραν πορευθώ εις των κλεπτών τους τόπους,
  ένθ΄ έχουσ’ ούτοι σύγκλητον και δη ολημερίας.
  … Τον Κίσσον φευ ! συνέλαβον άγουσι δ’ εις αγχόνην,
  χίλιοι προηγούνται μεν δισχίλιοι δε τούτω
  έπονται, πόρωθ’ έβαινε δ’ η τάλαινά του μήτηρ.
  -Ποι εισί, Κίσσε, η οπλή σαπράσσα τα μονήρη;
  -Παράφρων μήτερ, φρεναλγής, κενή δε εγκεφάλου,
  την τάλαινάν μου ου θρηνείς νεότητα κι’ ανδρείαν,
  πλην όπλα μου τα αμαυρά σαπράσσα τα μονήρη;»

 128. sarant said

  127: Σπύρο, πού το βρήκες; Το έχω από το Μπουκέτο, όπου δεν λένε τον δημιουργό αλλά το αποδίδουν σε «γηραιό λόγιο» και υπογράφεται με τα αρχικά του Καμπούρογλου.

 129. Μαρία said

  128
  Εικόνες, Σατυρικαί διατριβαί, 1881
  Το είχα κατεβάσει παλιά απ’ την ανέμη.

  Ο ήρωας του Καμπ. που μεταφράζει είναι ο σχολάρχης Θουκυδίδης Χατζή Ευρυβιάδης.

 130. Πάνος με πεζά said

  @ 117 : Κάπου το έχω ξαναπεί εδώ…Δεν είναι και ποτάμι; Γιατί κατά το άσμα, «μέσα στη θάλασσα του Ζα ξεκληριστήκανε τα ζα» , αλλά μάλλον λάθος το επεξηγώ, ε;

  Τέλος πάντων, ένα γράμμα παραπάνω έχει η λύση του κουϊζ, ο ποταμός Αώος, ο μόνος ποταμός της Βόρειας Ελλάδας, που με αντίθετη πορεία, ξεκινάει από ελληνικό έδαφος και κατευθυνόμενος προς Βορά, εκβάλλει σε αλλοδαπά παράλια, της Αλβανίας.

 131. Μαρία said

  http://anemi.lib.uoc.gr/search/?dtab=m&search_type=simple&search_help=&display_mode=overview&wf_step=init&show_hidden=0&number=10&keep_number=&cclterm1=%CE%9A%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%BF%CE%B3%CE%BB%CE%BF%CF%85+&cclterm2=&cclterm3=&cclterm4=&cclterm5=&cclterm6=&cclterm7=&cclterm8=&cclfield1=term&cclfield2=&cclfield3=&cclfield4=&cclfield5=&cclfield6=&cclfield7=&cclfield8=&cclop1=&cclop2=&cclop3=&cclop4=&cclop5=&cclop6=&cclop7=&isp=&display_help=0&offset=11&search_coll%5Bmetadata%5D=1&&stored_cclquery=&skin=&rss=0&store_query=1&show_form=&export_method=none&lang=el&ioffset=1&display_mode=detail&ioffset=1&offset=12&number=1&keep_number=10&old_offset=11&search_help=detail

 132. spiral architect said

  @122, συνέχεια:
  Το ιστολόγιο του ποιητή και εκπαιδευτικού Γιάννη Ποταμιάνου που σύμφωνα με τις καταχωρήσεις του στο stixoi.info είναι πολυγραφότατος. 🙂

 133. spyroszer said

  128. Ναι, η Μαρία το ‘χε βρει, μαζί με την μουρλοκαμπέρω!

 134. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  132. Mα, μα (άφωνη)! ετούτος πα στην ώρα ξεπουλιάζει χνουδάτους ζεστούς νεοσσούς.Βλέπω πρόσφατες γέννες!! Και γμτ πιο πάνω πριν δω το χαμένο ποτάμι του με τ όνομά του, άθελα,από απίστευτη σύμπτωση έλεγα για …ποταμιάνους! Μέγας είσαι Δία,ορατών τε πάντων και αοράτων (εκβολών)!

 135. Πώς και δεν αναφέρθηκε από τους Αστεριξόφιλους, οι οποίοι είχαν χτυπήσει και σε άλλο πρόσφατο άρθρο, ο Ισπανός αρχηγός Ανωποταμών υ Καϋμών;! 🙂

 136. Theo said

  Γνωριζόμαστε με τον Σταύρο Θεοδωράκη μια δεκαετία.
  Αυτό που έχω αποκομίσει είναι πως είναι ειλικρινής και έντιμος, στα πλαίσια των ΜΜΕ που εργαζόταν μέχρι τώρα, και αναζητά την αλήθεια. Και πως συνήθως τη βρίσκει κάπου στη μέση των διισταμένων απόψεων.
  Δεν θα έλεγα πως με ενθουσιάζει η αισθητική των εκπομπών του (άλλωστε, δεν έχω δει πολλές).

  Και νομίζω, Νικοκύρη, πως είσαι λίγο προκατειλημμένος μαζί του.
  Ίσως, λόγω των σχολίων σου που λογόκρινε το protagon (τα υπογράφεις ως ΝικοΚύρης;). Αλλά ο Θεοδωράκης δίνει κάποιες κατευθύνσεις στην ιστοσελίδα. Δεν είναι αυτός που διαχειρίζεται τα σχόλια, όπως εξ ιδίας πείρας το γνωρίζω.
  Ίσως, λόγω του κινδύνου το «Ποτάμι» να κόψει ένα μέρος της εκλογικής πίτας του ΣΥΡΙΖΑ.

  Όσο για το εκλογικό του εγχείρημα, μένω αμήχανος προς το παρόν και δεν ξέρω αν είναι δική του πρωτοβουλία ή αν υπάρχουν άλλοι από πίσω.
  Ο καιρός θα δείξει.

 137. ...!? said

  Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω…

 138. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Πέρα στο θολό ποτάμι

  μέριασε θολό ποτάμι

 139. Μιχαλιός said

  116-122 Δεν είναι η μόνη περίπτωση:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Hari_River,_Afghanistan

  Και στις μέρες μας βέβαια εξαπλώνεται το φαινόμενο, λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Amu_Darya
  http://en.wikipedia.org/wiki/Tarim_River

 140. sarant said

  129-131: Μωρέ μπράβο!

  135: Αυτός πρέπει να λεγόταν Κρεμμυδοσουπόν υ Τυρόν στην πρώτη βερσιόν.

  139: Μας το χάλασε… 🙂

  136: Στα σχόλια έβαζα κανονικά το ονοματεπώνυμό μου.

 141. ππαν said

  136-140: Θα έπρεπε να έχει σημασία πώς υπογράφει ο Νικοκύρης;

 142. Theo said

  140-141:
  Ρώτησα γιατί βλέπω κάποιον σχολιαστή που υπογράφει «ΝικοΚύρης» αλλά οι απόψεις του διαφέρουν αρκετά απ’ αυτές του Ν.Σ.
  Δε νομίζω πως έχει σημασία για το protagon πώς υπογράφει κανείς (εκτός ίσως από κάποια «δημόσια πρόσωπα» -δε νομίζω πως σε αυτά συγκαταλέγεται ο Ν.Σ.- και αρθρογράφους του που ενίοτε απαντούν σε σχόλια).

 143. Ακόμα δεν το έχω διαβάσει όλο δυο άμεσα θέματα (άσχετα με το καινούριο ποτάμι, σχετικό με τα παλιά 🙂 )
  Το σημερινό Πλωμάρι της Λέσβου βρίσκεται εκεί τα τελευταία 200 περίπου χρόνια. Παλιότερα ήταν αρκετά μακρύτερα, εκεί που σήμερα βρίσκεται το Μεγαλοχώρι. Κοντά στη θάλασσα ήταν το επίνειο, που περιέργως για τη Μυτιλήνη, δεν λεγόταν Σκάλα αλλά Ποταμός (ήταν στις εκβολές του ποταμού Σεδούντα, που τον πρόλαβα οριακά σαν ποταμό, σήμερα στην κοίτη του το καλοκαίρι λειτουργεί πάρκινγκ!)

  Επίσης, σχετικά με το ξέπλυμα εγώ την έκφραση την ξέρω με συγκεκριμένο ποταμό «δεν (μας) ξεπλένει ούτε ο Ιορδάνης ποταμός» κι όχι γενικά με τυχαίο όνομα ποταμού.

 144. Μαρία said

  Η απάντηση της Κοινότητας Αφγανών στους «Πρωταγωνιστές»: «Τα συγχαρητήρια που δεν δώσαμε ποτέ»
  http://migrant.diktio.org/el/node/545

 145. Μύγα said

  Είναι και ο Νίκος Δήμου με το ποτάμι. Άρα …..
  http://tvxs.gr/news/ellada/nikos-dimoy-giati-stirizo-%C2%ABto-potami%C2%BB

 146. Πέπε said

  @130:
  Ξεκουδουνώσανε τα ζα
  εις την απανεμιά του Ζα

  Βουνό, και μάλιστα πολύ ορεινό. Το ψηλότερο του νησιού και νομίζω και του Αιγαίου. Υποτίθεται ότι το όνομα προέρχεται από τον Δία που κάτι είχε κάνει εκειπέρα (σαν τον Νώε που είχε δέσει την κιβωτό του σε ΟΛΑ τα ελληνικά βουνά κι αν δεν πιστεύετε να και η πέτρα όπου έδεσε).

 147. Μαρία said

  146
  Ο Σάος της Σαμοθράκης είναι ψηλότερος.

 148. Theo said

  147

 149. Theo said

  147:
  Κι ο Άθως, που δεσπόζει του Β. Αιγαίου, πολύ ψηλότερος.

 150. Πέπε said

  Μήπως τότε των Κυκλάδων; Πάντως κάποιο γκίνες κατέχει.

 151. Πέπε said

  Ο Σάος λοιπόν, ε;… Πίστευα ότι είναι το Σάος, αλλά και στη Βικηπαίδεια αρσενικό το έχουν. Και πράγματι, αυτό είναι το ψηλότερο βουνό του Αιγαίου (των νησιών δηλαδή – χώρια ο Άθως κλπ.), πλην Κρήτης και Ευβοίας. (Βίκη)

  Και μιας και ήμουν στη Βίκη, τσέκαρα και τον Ζα (λήμμα Νάξος). 1004 μέτρα, ψηλότερο βουνό των Κυκλάδων. Της Σαμοθράκης πολύ ψηλότερο, 1611.

 152. Λ said

  120. Λαλάρια;

 153. sarant said

  152: Και λαλαρίδια στον Παπαδιαμάντη.

 154. Μπουκανιέρος said

  Αφού τα είπατε όλα για το Ζα της Νάξου, ας περάσουμε στο Να της Ικαρίας – που έχει και ποτάμι…

 155. Voulagx said

  Λαλαρίδια δεν ξέρω, λαλάρια – να μην τα πάρει το ποτάμι – είναι αυτά εδώ:

  http://www.slang.gr/lemma/show/lalaria_19233

 156. Γς said

  151, 154:
  Ζα, Να του Αιγαίου.
  Και μια Ροδίτισσα Φε (επώνυμο), που ήταν πιο ψηλά απ όλα αυτά.
  Στο αεροπλάνο όταν συνταξιδεύαμε 😉

 157. Κύριε Σαραντάκε, και αυτό τό άρθρο σας τό βρήκα εξόχως ενδιαφέρον. Ωστόσο, μολονότι μεν εσείς ζείτε εργαζόμενος σε γαλλόφωνη χώρα, οι δε σχολιαστές σας διακρίνονται για τήν γλωσσομάθειά τους (τήν οποίαν, τινές εξ αυτών, δεν αφήνουν ευκαιρία να χαθή δίχως να μάς τήν διαφημίσουνε δημοσίως), εκπλήττομαι που διαπιστώνω ότι ενώ όλοι σας εξαντλήσατε κάθε πιθανή κι απίθανη λεξιλογική συσχέτιση με τό νεοπαγές «Ποτάμι» τής νεοελληνικής πολιτικής θρασύτητος, παραλείψατε να αναφερθείτε στήν σημαντικώς ενδιαφέρουσα διάκριση που κάνει η γλώσσα τού Ρακίνα ανάμεσα στίς λέξεις «(αιν) φλαίεβ» και «(υν) ριβιέερ». [Δεν λένε οι γαλλόφωνοι και «μπρα-τ-ριβιέερ»;]. Νομίζω πως θά ‘χε κάποιο ενδιαφέρον να μάς αποκαλύψετε τό επαγγελματικό σας μυστικό: πώς εσείς ο ίδιος μεταφράζετε στήν ελληνική καθεμιά απ’ αυτές τίς δυό γαλλικές λέξεις; τίς αποδίδετε με μίαν και τήν αυτήν μετάφραση (εάν δεχθούμε ότι οι ελληνικές λέξεις «ποταμός» και «ποτάμι» είναι κατά πολύ-πολύ εγγύτερες μεταξύ τους από ό,τι οι δύο προαναφερθείσες γαλλικές λέξεις);

 158. spiral architect said

  Έρχεται ο Γκάου(κ)! 😛
  Τουθόπερ και για λόγους δημόσιας ασφάλειας και μη διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής δεν επιτρέπεται κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ή πορεία» από τις 8 π.μ. έως και τις 7 μ.μ. της Πέμπτης 6 Μαρτίου, στην περιοχή που περικλείεται από … (ακολουθούν δρόμοι του κέντρου της Αθήνας)
  Εντέλλονται οι @potamistas ίνα όπως ξετσιχλώσωσιν τα πεζοδρόμια, αδιάσωσιν τους κάδους απορριμμάτων, φρεσκάρωσιν τα παγκάκια, πλέξωσιν πουλοβεράκια για τα δενδρύλια του κέντρου, διαλύσωσιν τας φήμας ότι έχωμεν κατοχήν και τέλος πείσωσιν τους @kopadistas ότι «μόνον στην Ελλάδα συμβαίνουν αυτά».

 159. Γς said

  157 @ Strata Stratoula

  >ανάμεσα στίς λέξεις “(αιν) φλαίεβ” και “(υν) ριβιέερ”

  “Ζε λαβ με μαιν αβέκ λ ο ε ντι σαβόν”
  μας μάθαιναν στο (δημόσιο) νηπιαγωγείο “της κυρα Ρίτας” το 1949 παρακαλώ!

  Και τραγουδάγαμε το

  Αλονζ ανφαν ντε λα πατρίιιιε
  Λε ζουρ ντε γκλουάρ ετ αριβέ
  Κοντρε νους ντε λα τιρανίε

  Είχε πολύ Γαλλία τότε στον εμφύλιο, στην Ελλάδα, στο Βύρωνα, στις καρδιές μας.

  un fleuve, une rivière

  Και ήταν η εποχή του Μπιεν Ντιεν Φου στην Ινδοκίνα και φρέσκο φρέσκο το «Λα Σέν» της Ζακλιν Φρανσουά.

  Elle chante, chante, chante, chante,
  chant’ le jour et la nuit,
  car la Seine est une amante
  et son amant c’est Paris !

  Και τώρα πιά διαβάζω στα σχόλια του γιουτουμπακίου, «πού το βρήκες δαύτο;»

  Όλα παλιώνουν.
  ‘Η σχεδόν όλα (γκουχ, γκουχ) 😦

 160. Alexis said

  #127: Η μετάφραση του Κίτσου στην καθαρεύουσα απλά ε-κ-π-λ-η-κ-τ-ι-κ-ή.
  Τρελό γέλιο! 😀 😀 😀

  #157: «τό νεοπαγές «Ποτάμι» τής νεοελληνικής πολιτικής θρασύτητος»
  Τι ακριβώς εννοείτε;
  Ποιός είναι ο «πολιτικά θρασύς»;

 161. Νώντας Τσίγκας said


  Εχω έτοιμο τον ύμνο για το ΠΟΤΑΜΙ.
  Δεν θα με πείραζε αν μελλοντικά μετονομαζόταν -ως κόμμα πια- ακόμα και σε …River Party αλλα εκει ίσως να προέκυπταςν προβλήματα με το Δήμο Νεστορίου…

  Πάντως δεν πάιζει και πολυ μεγάλο ρόλο πως θα τους λέμε τους μετέχοντες αλλα αν τους επιτρέψουμε να παιξουν ρόλο.
  Κατα την ταπεινη μου γνωμη η apolitik -για κάποιους άσπονδους- εμφανιση του νέου σχηματισμού διόλου δεν ευσταθεί..
  Γιατί,τί έιναι άραγε η πολιτική; Τα θολωμένα και στασιμα νερα που μέσα σε ορυμαγδό φλυαρίας και την πρέσσα (ή πρεζα;) της ιδεολογίας πνιγονται και χάνονται οι πλέον ευγενείς κοινωνικοί στόχοι;
  Το γαργαρο και καθαρό νεράκι των εύλογων,αυτονόητων,ουσιωδών δεν θα πρεπει κάποτε να το δοκιμάσουμε;

 162. nestanaios said

  Η λέξη έχει θέμα. Ποταμ είναι το θέμα. Αν η πτωτική κατάληξη αλλάξει, ενδέχεται να αλλάξει η συνεκδοχική σημασία αλλά η έννοια είναι μία και δεν αλλάζει. Όποιες λέξεις έχουν το ίδιο θέμα, βασίζονται στην ίδια έννοια η οποία είναι πάντοτε συνυφασμένη με τις ιδιότητες του ανθρώπου.

  Το θέμα ετυμολογείται (ευτμολογείται, γίνεται εύτμησις ) πρώτα σε συλλαβές και έπειτα κάθε συλλαβή σε στοιχεία, μόρια και πνεύματα. Μη ξεχνάμε τα πνεύματα διότι χωρίς τα πνεύματα ο λόγος είναι επιπόλαιος.

  Ποτ + αμ. Η αμ είναι η σύναξις υλικών (σωμάτων) και στην περίπτωσή μας το υγρό στοιχείο και εδώ είναι ψιλό (γλυκό) και όχι δασύ ἁλ (ἁλμυρό ἤ βρώμικο ἤ πικρό ἤ δηλητηριασμένο ἤ ο,τι άλλο μη φίλα προσκείμενο στον άνθρωπο.).

  Η πότ ενέχει και αυτή ψιλά (μη δασέα) στοιχεία. Το τ είναι μεταφορικό. Το ο είναι φροντίδα, έννοια. Το π είναι ενέργεια και όλα μαζί επικουρία.

  Λείπει ο χώρος. Αν προσθέσουμε και τον χώρο του ανθρώπου (το Κ) θα μπορούσαμε να έχουμε ποκτάμι η κοπτάμι αλλά αυτό μας οδηγεί σε άλλα μέρη.

 163. Zazula said

  Πάντως μου κάνει εντύπωση που δεν έχει αναφερθεί ως τώρα η έκφραση της αγγλικής γλώσσας «cry me a river», η οποία είναι και τίτλος τραγουδιού του Άρθουρ Χάμιλτον (1953) —παραθέτω τη γνωστότερη εκτέλεσή του— και, πολύ πιο πρόσφατα, των Aerosmith, του Τζάστιν Τίμπερλεϊκ και άλλων — έκφραση που είναι ξανά στην επικαιρότητα με τα πολλά διαδικτυακά μιμίδια που δείχνουν τον Πούτιν να λέει Crimea River απευθυνόμενους στη Δύση.

 164. leonicos said

  Περί μονοσυλλάβων: υπάρχει και το επώνυμο Ψας. Αν δεν το πιστεύετε, απευθυνθείτε στο προσωπικό της Α’ Χειρ/κής του Κρατικού Νικαίας. Συμπαθέστατος, ικανότατος και προϊστάμενος.

  Περί Ζα. Βεβαίως επικρατεί η άποψη ότι πρόκειται για τον Δία, αν και είναι λίαν δυσεξήγητο πώς ένα βουνό παίρνει το όνομα μιας θεότητας, έτσι σκέτο. Πιστεύω ότι πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό, που μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ. Μια άλλη εκδοχή θα ήταν Ζας < Δας, δεδομένου ότι το ζ στην αρχαία ελληνική προφερόταν 'τζ' αλλά δεν με ικανοποιεί διότι το ανάλογο ζάπλουτος < διάπλουτος, ζαθέη < διαθέη (πολύ ιερή) έχει ζ < δι και όχι ζ < δ.

  Περί Γς και των γαλλικών του @159. Ελπίζω ότι στης κυρίας Ρίτας σε μάθαιναν 'je lave les mains avec de l' eau et du savon' και όχι 'mes mains'. Για τα μέλη του σώματός μας δεν χρησιμοποιείται κτητικό α΄ προσώπου.

  Ας μας πει κάποιος που ξέρει τίποτα κουτσογαλλικά γιατί εγώ δεν ξέρω ούτε λέξη (αυτό για τη Στράτα Στρατούλα)

 165. Γς said

 166. leonicos said

  @164 Zazoula δεν είχε αναφερθεί επειδή κανείς δεν το θυμήθηκε. Γι’ αυτό και η συμμετοχή σου πλούτισε το σχολιασμό της ανάρτησης και προσωπικά τουλάχιστο σ’ ευχαριστώ και για την υτπενθύμιση και για το τραγούδι. Αυτό κάνουμε εδώ μέσα.

  Κι επειδή έχουν λεχθεί εδώ μέσα καταπληκτικά πράγματα, και δεν αναφέρομαι στον Νίκο αλλά στους σχολιαστές, θα κάτσω και θα κάνω μια σύνοψη / επιλογή με παστοκοπιάσματα ότι παστολοπιάρεται και με αναφορά ότι δεν παστοκοπιάρεται, όπως τα βίντεο (όχι βίντεα!!!) ακριβώς για να τα βρίσκω, και ασφαλώς θα βάλω και πολλές δικές σου συμμετοχές εδώ.

  Θα είναι για προσωπική χρήση, αλλά αν ο Νίκος το επιτρέπει….

 167. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα νεότερα!

  Για μονοσύλλαβα επώνυμα έχουμε γράψει κάμποσα στο ειδικό άρθρο για τα μεγάλα επώνυμα.

  157: Στα κείμενα που μεταφράζω εγώ επικρατεί γενικώς ξηρασία, δεν έχω βρεθεί ποτέ σε δίλημμα…

  158: Και πάλι ο τρόμος της διπλής άρνησης: «δεν επιτρέπεται κάθε πορεία». Αυτό στα ελληνικά σημαίνει ότι μερικές επιτρέπονται. Βέβαια, αν πας να διαδηλώσεις και σε μπαγλαρώσουν δεν έχεις πολλές ελπίδες, τουλάχιστον εκείνη την ώρα που θα σε βαράνε, να τους πείσεις.

 168. sarant said

  166: Γιατί όχι;

 169. leonicos said

  Το ίδιο ισχύει και για τον Νώντα Τσίγκα στο @161

 170. Γς said

  164:
  Για την κυρα Ρίτα:
  je me lave les mains; ίσως;

  Αλλά τι περιμένεις από μια πενηντάρα Σμυρνιά που έλεγε τους πολιτσιμάνους «τσι αστυφιλάκοι¨ή «οι ζανταρμερί» λες και βρισκόταν ακόμη στην Κε (προκυμαία) της Σμύρνης, όπου έμαθε τα γαλλικά της.

 171. spiral architect said

  Μιας και ξεκινήσαμε από τα του Ποταμιού και του εμπνευστή του, ο τελευταίος ισχυρίστηκε ότι, δε θα πάει στην Ευρωβουλή. γιατί δεν έχει ίσως και τα προσόντα. Καλά καλά δεν ξέρει ξένες γλώσσες.. Είναι λοιπόν απαιτητό να ξέρεις έστω μια ξένη γλώσσα για να γίνεις ευρωβουλευτής, ή μήπως για να συνεννοείσαι με τρίτους, ευρωβουλευτές, δημοσιογράφους και λομπίστες, μπορείς να έχεις καβατζωμένο ένα διαπιστευμένο μεταφραστή, π.χ. σαν και το Σαραντάκο;
  Προφανώς μας δουλεύει ο Σταύρακας! 😛

 172. Βαγγέλης από τη Χίο said

  Τα ψηλότερα βουνά του Αιγαίου πλην Κρήτης, Ευβοίας

  Σάος ή Φεγγάρι Σαμοθράκη 1611
  Κερκετεύς ή Κέρκης Σάμος 1443
  Πελινναίο Χίου 1297
  Αττάβυρος Ρόδου 1215
  Λάστος Καρπάθου 1215
  Υψάριο Θάσου 1203
  Καρβούνης Σάμου 1153
  Όρος Χίου 1126
  Αθέρας Ικαρίας 1041
  Γκιναίοι Σάμου (πάνω από 1000 μ)
  Λάζαρος Σάμου 1037
  Τα υψόμετρα δεν είναι ακριβή πάντως η σειρά τους είναι αυτή.

 173. Πάνος με πεζά said

  Μπράβο, κι εγώ τον Κέρκη ήθελα να γράψω στα ψηλά. Λέω, για να έχει στουκάρει αεροπλάνο…

 174. Βαγγέλης από τη Χίο said

  # 173 Ξέχασα ακόμα δυο για να κλείσει η καταγραφή με τα Αιγαιοπελαγίτικα βουνάμε υψόμετρο πάνω από 1000 μέτρα.
  1011 μ. Μέλισσα Ικαρίας
  1001 μ. Ζεύς ή Ζα Νάξου
  Μετά ακολουθούν ο Λεπέτυμνος και ο Όλυμπος Λέσβου με 968 μ. και ο Όλυμπος Λέσβου με 967 μ.

 175. spiral architect said

  Τι λέγαμε; Φούσκωσαν τον Ποδονίφτη και τον έκαναν Αμαζόνιο! 😛 😛

 176. Ηλεφούφουτος said

  175 Ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να τον φουσκώσουν αυτό σίγουρα αλλά φαίνεται για άλλη μια φορά πως τα αμερικάνικα κιμπαριλίκια τα αντικατέστησε η γερμανική τσιγκουνιά.
  Μόνο 5,7;! Στον Αβραμόπουλο άλλοτε, που είχε κάνει κι αυτός κόμμα , δωδεκάρες και δεκαπεντάρες τού δίνανε.

 177. Πάνος με πεζά said

  Βρέχει συνεχώς, όλες τις μέρες του Μάρτη, και φούσκωσε το Ποτάμι (περνώντας έξω από το Mega να δεις τι έχει να γίνει)… Αλλά δυστυχώς οι εκλογές είναι το Μάιο, που θα έχει αρχίσει η ζέστα…

 178. Γς said

  176:
  >δωδεκάρες και δεκαπεντάρες τού δίνανε.

  θέλω κι εγώ… 😉

 179. spiral architect said

  «Το μυστικό ενός δημαγωγού είναι να κατεβάσει τον εαυτό του στο επίπεδο της ανοησίας του κοινού, ώστε οι ψηφοφόροι να πιστέψουν ότι είναι τόσο έξυπνοι όσο αυτός».
  Καρλ Κράους (1874-1936) Αυστριακός συγγραφέας

 180. Γς, και τη μητέρα μου θυμάμαι να το τραγουδάει, που είχε πάει στο Παρίσι, όνειρο κάθε Ελληνίδας αστής, το 1954…

 181. Γς said

  180, 159:

  Ναι ήταν το succes της εποχής εκείνης.

  ΓςΕίχε πολύ Γαλλία τότε [μετά τον] εμφύλιο, στην Ελλάδα, στο Βύρωνα, στις καρδιές μας.

 182. vioannis said

  Για την ιστορία:
  Το αυθεντικό από παιδιά με διαχρονικό γούστο:
  Σας πήρε το ποτάμι
  Σας πήρε ο ποταμός
  Σας έκλεισε το σπίτι
  ο Χάρης ο Γραμμός

  ύστερα ήρθε ο αχταρμάς άσχετων μπαόκων, γαύρων χανουμιών και άλλων … οθντκ δυνάμεων:
  Σας πήρε το ποτάμι
  Σας πήρε ο ποταμός
  Σας έκλεισε το σπίτι
  ο (τάδε άσχετος) θεός.

 183. spiral architect said

  @182: Έτσι!
  Τι θεϊκές τρίπλες έκανε αυτός ο άνθρωπος!
  (αλλαξοπίστησε στο τέλος, αλλά τιμωρήθηκε …)

 184. spiral architect said

  @175-177: Όταν η ALCO έδινε πριν ένα μήνα 15% στην Ελιά. 😉

 185. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  155.Τα λαλάρια δεν τα λέμε μεις.
  Τα λαλαρίδια στον Παπαδιαμάντη είναι οι μικρές γιαλοπετρούλες,τα χρωματιστά χαλικάκια.Θυμάμαι που έλεγε πως τα λαλαρίδια σα να κάνουνε λα λα και λι λι με το νερό. Κελαρίδια ή τραλαλαρίδια είχα σκεφτεί όταν το διάβαζα,άγνωστό μου, με αυτή την περιγραφή. Στο ίδιο διήγημα(ο γάμος του…; του Καραχμέτη-γκουγκλίζω τώρα- γιατί το λησμόνησα!) λέει συντέκνους και αυτούς που παντρεύουν, όπως παλιά και στην Κρήτη κι όχι μόνο όσους βαφτίζουν.
  Επιστροφή στο ποτάμι. Ένα τραγούδι:
  Αγγελάκας ,Ψαρογιώργης – Σαν το νερό του ποταμού
  Κι ένα άρθρο:

  Παρατήρηση έκτη: Κάθε πολιτική πρόταση προσδιορίζεται και από τα πρόσωπα που την υπηρετούν. Αυτό το αναγνωρίζει ο ίδιος ο κ.Σταύρος Θεοδωράκης παρουσιάζοντας τους συνεργάτες και υποστηρικτές της προσπάθειάς του. Δεδομένου ότι το «Ποτάμι» έχει μια θολή ιδεολογική κοίτη, αυτό είναι ένα γεγονός που επιβάλει να ψάχνει κανείς όλες τις εκδοχές για το ποια θα μπορούσε να είναι η κατάληξή του.
  Δεν λέμε ότι η κατάληξή του θα προσδιοριστεί από όσα θα αναφέρουμε παρακάτω. Λέμε όμως ότι αφού το «Ποτάμι» έχει κωπηλάτες πρέπει να ξέρουμε τι σόι κουπί τραβάνε μερικοί από αυτούς. Η΄ πόσο επιρρεπείς είναι στην ρότα του καιρού. Η΄ πόσο έχουν μεταβάλει απόψεις για προηγούμενες σκέψεις τους σε σχέση με την τωρινή πολιτική τους πρόταση.

 186. @ 164 (τελευταία γραμμή) : — Μάς είπατε αγαπητέ κ. «Λεώνικε» , νομίζω, πως είσθε Ιουδαίος αλλά δεν μάς είχατε ειπεί ότι είσθε ΚΑΙ Φαρισαίος…!

 187. a said

  the river gods of greece ενα ιδιαιτερο βιβλιο γραμμενο απο φιλεληνες και παρακαλω τον κ σαραντακο οτι το λιμενικο θρηνει τουλαχιστον ενα νεαρο λιμενοφυλακα σε συμπλοκη με διακινητες ναρκωτικων και μεταναστων

 188. Γς said

  186:

  Και γραμματέας!

  Οὐαὶ Λεώ, γραμματεῦ καὶ φαρισαῖε ὑποκριτά ὅτι κατεσθίεις τὰς οἰκίας τῶν χηρῶν καὶ προφάσει μακρὰ προσευχόμενος

 189. Theo said

  Επειδή σ’ αυτό το ιστολόγιο που απεχθάνεται τις ιστορίες συνωμοσίας κυκλοφορούν αρκετές ιστορίες συνωμοσίας σχετικά με την ίδρυση του «Ποταμιού» (εξέφρασα την ταπεινή μου γνώμη με το σχ. 136), θα ήθελα να σας παραπέμψω σε κάποια σχετικά άρθρα του επίσης φίλου μου Άρη Δαβαράκη, ενός ειλικρινούς και ακέραιου ανθρώπου, που ζει λιτότατα και ο οποίος διευθύνει την άτυπη πολιτιστική ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ:
  http://www.toportal.gr/?i=toportal.el.kosmos&id=2623
  http://www.toportal.gr/?i=toportal.el.politikh&id=2661
  http://www.toportal.gr/?i=toportal.el.politikh&id=2731
  http://www.toportal.gr/?i=toportal.el.politikh&id=2681

  Στο τελευταίο άρθρο του ο Δαβαράκης απαντά σε κριτική και δίκη των προθέσεών του από κάποιον εξυπνάκια:
  «Ετσι είναι αν έτσι νομίζετε κύριε mipws xerw. Κανείς πάντως απο τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ασχολήθηκε ούτε με τον Νείλο και την ερμηνεία που του δώσατε, ούτε βέβαια ο Σταύρος «διάβασε» στο κέιμενο με τα μανικετόκουμπα αυτό που εσείς είδατε σαν πουστιά. Εγραψα και γράφω πάντα αυτό που σκεφτομαι, με κίνδυνο να παρεξηγηθω απο κάτι τύπους σαν και και σας, τους mipws xerw. Εργάζομαι για τον ΣΥΡΙΖΑ και ελπίζω σε μια μεγάλη εκλογική του νίκη. Είμαι μέτοχος και ιδρυτικό μέλος του protagon και πολύ φίλος με τον Σταύρο Θεοδωράκη που δεν έχει κανέναν λόγο να «τα πάρει» απο πουθενά και βάζει το κεφάλι στον πάγκο του χασάπη μπας και αρχίσουμε πράγματι να «σκεφτόμαστε διαφορετικά». Και Ο Σταύρος συμβάλλει έτσι δυναμικά στο να ξεφορτωθούμε επιτέλους τα πασοκονουδού. Είμαι και με τους δύο και ελπίζω να πάνε καλά και οι δύο. Και αν υπάρξει και τρίτος «διαφορετικός» θα είμαι και μαζί του. Αυτά και χαιρετίσματα απ’τον πάτο.»

  Άλλωστε, όπως φάινεται από σχετική δημοσκόπηση (http://www.kathimerini.gr/756765/article/epikairothta/politikh/alco-ormhtiko-to-potami-toy-s-8eodwrakh-enoyei-eyrweklogwn), οι διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ προς το «Ποτάμι» είναι μικρές, ενώ, αντίθετα, μεγάλες είναι από ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ.
  Προς τι, λοιπόν, ο παντικός, η χολή κι οι κακιούλες προς τον Θεοδωράκη από τους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ;

 190. sarant said

  189: Τέο, εγώ το έγραψα ότι δεν έχει να φοβάται ο Σύριζα από το Ποτάμι (ή ότι άλλοι έχουν να φοβούνται πολύ περισσότερο). Και ναι, κι εγώ τον εκτιμώ τον Δαβαράκη.

 191. Theo said

  @190: Διέκρινα, όμως, έναν μικροπανικό εδώ (όχι τόσο από σένα, αλλά κυρίως από άλλους τακτικούς σχολιαστές σου).
  Εφόσον εκτιμάς τον Δαβαράκη, ίσως, με βάση όσα γράφει για τον Θεοδωράκη, θα ήταν καλό να ξανασκεφτείς τα όσα νομίζεις για τον Θεοδωράκη και το Ποτάμι. Ή κάνω λάθος;

 192. Μανούσος said

  Το μόνο αξιοσημείωτο είναι ότι το Σήμα του Ποταμιού είναι το σύμβολο του Ευρώ € λίγο πιο κυματιστό….
  http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=272411&catid=9

 193. Λ said

  Η αντίστοιχη λέξη της ποταμιάς στην Κυπριακή διάλεκτο είναι ποταμοσιά.

  Έχουμε επίσης τη λέξη ποταμοδκιάβαση, δηλαδή πέρασμα του ποταμού, που χρησιμοποίησε ο Βασίλης Μιχαηλίδης στο ποιήμα του «Ανεράδα». Η σπαμοπαγίδα κρατά το σχετικό απόσπασμα που προσπάθησα να παραθέσω νωρίτερα.

 194. Λ said

  Υπάρχει και μοτίβο με την ονομασία ποταμός στα Κυπριακά κεντήματα( λευκαρίτικα, καρπασίτικα, φιτιώτικα και άλλα).

 195. Λ said

  Απολογούμαι τα φιτιώτικα είναι υφαντά και όχι κεντήματα.

 196. 192
  Το σήμα του Ποταμιού πήγαινε για ζεν κύκλο και ροή του «κι», της ζωτικής ενέργειας.

  https://www.google.gr/search?q=zen+circle+-tatoo&lr=&hl=el&as_qdr=all&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=tG8fU5jZEqbm4wTXuoHgDw&ved=0CC0QsAQ&biw=980&bih=523#as_qdr=all&hl=el&lr=&q=zen+circle+-tattoo&spell=1&tbm=isch

  Τελικά μάλλον είναι ένα μεγάλο μηδενικό, που έχει και διαρροές.

  Κακό, κακό φενγκ σούι.

 197. Μαρία said

  Οι «Πρωταγωνιστές» και οι στημένες συνεντεύξεις
  http://www.thepressproject.gr/article/58099/Oi-Protagonistes-kai-oi-stimenes-sunenteukseis

 198. Λ said

  194. Έκλεψα το παρακάτω απόσπασμα για τους Ποταμούς κεντημάτων από την ιστοσελίδα του Κέντρου Χειροτεχνίας:

  Οι Ποταμοί αποτελούν ένα σπουδαίο στοιχείο του Λευκαρίτικου τόσο από τεχνικής άποψης όσο και αισθητικής. Περνούν ανάμεσα από όλο το κέντημα και σχηματίζουν ρόμβους και τρίγωνα, μέσα στα οποία τοποθετούνται τα κοπτά και τα ανεβατά. Έχουν πολλά ονόματα που δείχνουν τα σχέδια και το είδος της βελονιάς που κεντήθηκε. Είναι μονός ή διπλός, ίσιος αραχνωτός, αμματωτός, αρβαλωτός ποταμός κτλ.
  Η βελονιά του ποταμού χρησιμοποιείται, επίσης, στο σχηματισμό σχεδίων τύπου ρόμβων, όπως τα μηλούθκια που βρίσκουν διάφορες θέσεις στο όλο κέντημα. Το κέντρο του ρόμβου συνήθως γεμίζει με ανεβατό ή κοπτό σχέδιο. Γίνονται και φυσικά μοτίβα, όπως οι μαργαρίτες, οι φοινικούδες, οι λεμονούδες και άλλα.

 199. Μαρία said

  140
  Νικοκύρη, ένας ομοιοπαθής.
  http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/i-dimokratia-toy-protagon-toy-kosti-papaioannoy

 200. Μαρία said

  Το ΑKP (AKP: Adalet ve Kalkınma Partisi: Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) αυτοαποκαλείται –και εν πολλοίς το έχει επιβάλει και στα ΜΜΕ– ΑΚ-Παρτί, αντί του ορθού Α-ΚΕ-ΠΕ. «Ακ» σημαίνει λευκό και, μεταφορικά, αγνό, άσπιλο — με άλλα λόγια, ένα κόμμα νέο, αμέτοχο της διαφθοράς του πολιτικού κατεστημένου.
  http://enthemata.wordpress.com/2014/01/26/insel-6/

 201. spiral architect said

  Ναι αλλά, λευκό, αγνό, άσπιλο, ένα κόμμα νέο, αμέτοχο της διαφθοράς του πολιτικού κατεστημένου σαν το ελληνικό Ποτάμι του Σταύρου δεν έχουν.
  Ζήλια, ψώρα! 😛

 202. Αγαπητέ κύριε Σαραντάκο, η συμβολή μου στα περί ποταμών, γεφυριών και Ιασωνίδη:

  «Κι ήταν αληθινά γενναιόδωρος ο Λέων Ιασονίδης [sic]. Από το περίσσευμα της καρδιάς του είχε προσφέρει στον κόσμο της προσφυγιάς ό,τι μπορούσε, είχε δώσει την ελπίδα στους απελπισμένους. Δε δίσταζε να υποσχεθεί και τα ανέφικτα. Σε κάποιο προεκλογικό του λόγο, είχε διακηρύξει στους κατοίκους ενός συνοικισμού, πως μαζί μ’ άλλα πολλά, θα τους έκαμνε και γεφύρια. Κι’ όταν κάποιος φώναξε πως δεν είχαν ποτάμια, ο καλός αυτός άγγελος της προσφυγιάς αποκρίθηκε με πεποίθηση, πως θα τους έφερνε και ποτάμια. Ήταν ο ίδιος που, βλέποντας την αθλιότητα ενός προσφυγικού συνοικισμού, στην περιοχή της Κατερίνης, είχε στείλει στο Βενιζέλο το θρυλικό τηλεγράφημα: «Κορυφάς Ολύμπου αθάνατοι ευωχούνται. Πρόποδας αυτού πρόσφυγες λιμώ απόλλυνται». (Βαφόπουλος, Γιώργος: Σελίδες αυτοβιογραφίας. Τόμος πρώτος. Το πάθος. Αθήνα: Εστία, 1970, σ. 358).

 203. sarant said

  Σας ευχαριστώ πολύ, μπήκε και το βιβλίο του Βαφόπουλου στα υπόψη!

 204. Κι εγώ σας ευχαριστώ, κύριε Σαραντάκο, για όλες τις πολύτιμες πληροφορίες που κατά καιρούς έχω εντοπίσει στο ιστολόγιό σας, οπωσδήποτε και επί «περιθωριακών», δηλαδή όχι άμεσα επίκαιρων και «δημοφιλών», θεμάτων. Ήταν μια ευκαιρία να ανταποδώσω κάπως.

 205. Γιάννης Ιατρού said

  127: Ε, μιάς κι αποθανατίστηκε, να προσφέρομεν και μιά καλλιτεχνική έκδοση 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: