Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Άνω ποταμών η ελιά

Posted by sarant στο 7 Απριλίου, 2014


Το άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε χτες, πρώτη Κυριακή του μήνα, στα Ενθέματα της Αυγής, στην τακτική μηνιαία στήλη μου «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία». Όπως θα δείτε, επαναλαμβάνω κάποια πράγματα (για τη λέξη ‘ποτάμι’) που είχα ήδη γράψει εδώ στο ιστολόγιο. Επίσης, και το βασικότερο, επειδή η εφημερίδα έχει περιορισμούς χώρου, η λεξιλογική εξέταση γίνεται εντελώς ακροθιγώς -για την ελιά και το λάδι θα μπορούσε να γραφτεί (και έχει γραφτεί) βιβλίο- και κάθε άλλο παρά εξαντλεί το θέμα. Ίσως σε επόμενο άρθρο ασχοληθούμε πιο διεξοδικά. Στο τέλος προσθέτω μερικά για την παρωδία του ποιήματος του Μαβίλη. Η εικονογράφηση είναι αυτή που συνοδεύει το άρθρο στην εφημερίδα.

van-goghΔυο καινούργια (με ή χωρίς εισαγωγικά) κόμματα θα πάρουν μέρος, όπως όλα δείχνουν, στις ευρωεκλογές του Μαΐου, δυο κόμματα που έχουν το κοινό χαρακτηριστικό ότι το όνομά τους δεν αναφέρεται ευθέως στην πολιτική, δηλαδή δεν είναι αρκτικόλεξο ή ακρωνύμιο, ούτε περιέχει λέξεις όπως κόμμα, κίνημα, συμμαχία, δημοκρατικός, δημοκρατία, ελληνικός, Ελλάδα, πανελλήνιος, αριστερά κτλ., αλλά συμπίπτει με κοινά ουσιαστικά που βέβαια έχουν τους δικούς τους συμβολισμούς –όπως άλλωστε συμβαίνει και με δυο κάπως παλαιότερα κόμματα των άκρων, τη ναζιστική Χρυσή Αυγή και την ακροφιλελεύθερη Δράση: το Ποτάμι και η Ελιά.

Η λέξη ποτάμι είναι μεσαιωνική· η αρχαία λέξη είναι ο ποταμός, ήδη στον Όμηρο. Ετυμολογικά, η λέξη παράγεται από ένα θέμα ποτ- που παραπέμπει στο ρήμα πίπτω• φαίνεται ότι η πρώτη σημασία της λέξης θα ήταν το ρεύμα νερού που πέφτει από ψηλά, ενώ το λατινικό flumen παραπέμπει περισσότερο στην ιδέα της άφθονης ροής –αλλά η Ελλάδα δεν διακρινόταν για τα μεγάλα, πλατιά της ποτάμια, μόνο για τα μικρά και ορμητικά. Χρησιμοποιούμε μεταφορικά τη λέξη ποτάμι ή ποταμός για να δηλώσουμε μεγάλες ποσότητες υγρών, αφού λέμε για «ποταμούς/ποτάμια αίματος» ή δακρύων ή ιδρώτα, ενώ υπάρχει και η αρχαία έκφραση «άνω ποταμών», που τη λέμε για εξωφρενικά και παράλογα πράγματα.

Με το ποτάμι έχουμε αρκετές νεότερες εκφράσεις και παροιμίες. Λέμε «τον πήρε το ποτάμι» για κάποιον που απέτυχε στις προσπάθειές του ή καταστράφηκε• ρωτάμε «να το πάρει το ποτάμι;» για να αποκαλύψουμε τη λύση ενός αινίγματος. Σιγανό ποτάμι λέμε τον άνθρωπο χαμηλών τόνων, που δεν εκδηλώνει τα συναισθήματά του, ιδίως όταν η φαινομενικά ήρεμη συμπεριφορά κρύβει αντίθετη δραστηριότητα• και η παροιμία συμβουλεύει τα σιγανά ποτάμια να φοβάσαι.

Τα ποτάμια από την αρχαιότητα τα χρησιμοποιούσαμε για να πλένουμε και να ξεπλένουμε, και ίσως δεν είναι τυχαία η ονομασία του νέου κόμματος αν σκεφτούμε ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι τηλεοπτικές εκπομπές του έχουν πάνω από μια φορά κατηγορηθεί, όχι άδικα φοβάμαι, ότι λειτούργησαν ως πλυντήριο, πρόσφατα των λιμενικών στο Φαρμακονήσι και παλιότερα της Χρυσής Αυγής.

Είναι νωρίς ακόμα και ίσως το νέο κόμμα μάς αιφνιδιάσει, όμως όλα δείχνουν ότι το Ποτάμι δεν είναι παρά ένα ανάχωμα για να παρασύρει πολίτες που αλλιώς μπορεί και να πήγαιναν στην αριστερά. Όπως έλεγε και μια παλιά παροιμία: Έτρεχε να μη βραχεί, κι έπεσε στο ποτάμι.

sarantakos-neoΗ ελιά, πάλι, είναι μαζί μας από τα προϊστορικά χρόνια• αναφορές βρίσκουμε ήδη στις μυκηναϊκές πινακίδες της γραμμικής Β (e-ra-wa για την ελαία και e-ra-wo για το έλαιον). Η ελαία περνάει επίσης από τα πολύ παλιά χρόνια στα λατινικά (το λατινικό oliva διατηρεί το χαμένο στα ελληνικά δίγαμμα), όπως και το έλαιον (oleum, απ’ όπου όλες οι αντίστοιχες λέξεις των ευρωπαϊκών γλωσσών, oil, huile, olio κτλ.).

Βιβλίο θα μπορούσε να γραφτεί για την παρουσία και τη σημασία της ελιάς στον ελληνικό πολιτισμό και τη γλώσσα, οπότε μόνο μερικές αναφορές θα κάνω. Λέγοντας σήμερα «ελιά» εννοούμε τόσο το ελαιόδεντρο όσο και τον καρπό του, ενώ μεταφορικά η λέξη χρησιμοποιείται επίσης για τις μελανόχρωμες κηλίδες του προσώπου, σημασία ήδη μεσαιωνική. Ο καρπός της ελιάς ήταν το συνηθισμένο προσφάι του φτωχού, και γι’ αυτό η φράση «ψωμί κι ελιά» έχει πάρει τη σημασία της εξαιρετικά λιτής διαβίωσης· «ψωμί κι ελιά και Κώτσο βασιλιά» φώναζαν οι φανατικοί βασιλόφρονες στα χρόνια του διχασμού, όταν ο συμμαχικός αποκλεισμός είχε φέρει πρωτόγνωρη πείνα.

Από την ελιά βέβαια βγαίνει το πολύτιμο λάδι. Η σημερινή λέξη προήλθε από το αρχαίο έλαιον, αφού μεσολάβησε το ελληνιστικό υποκοριστικό ελάδιον (με υπογεγραμμένη στο άλφα). Πολύ αργότερα, είπαν έλαιον και τα προϊόντα της σύνθλιψης άλλων καρπών (σπορέλαιο κτλ., φτάνοντας ακόμα και στο πετρέλαιο), ενώ στα σημερινά μαγειρικά πορνό που προβάλλει η τηλεόραση απαγορεύεται να πεις «λάδι» και πρέπει να λες «ελαιόλαδο». Πανταχού παρόν το λάδι στη φρασεολογία μας: μου έβγαλε το λάδι λέμε όταν κάποιος μας έχει εξουθενώσει• ρίχνει λάδι στη φωτιά, όταν κάποιος παροξύνει μια διένεξη, βγήκε λάδι, όταν κάποιος επιπλέει, κατορθώνει να αποφύγει την τιμωρία. Από το λάδι και το λάδωμα, η δωροδοκία για να «γυρίζει ομαλά ο τροχός», σημασία ταιριαστή για το νέο κόμμα αν κρίνουμε την πολιτεία ορισμένων εμπνευστών του.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που δημιουργείται ελληνικό κόμμα με έμβλημα την ελιά. Το εκσυγχρονιστικό κόμμα του Χαρίλαου Τρικούπη ονομαζόταν κοινώς «ελιά», ενώ «κορδόνι» ήταν το αντίπαλο κόμμα του Θ. Δηλιγιάννη. Ωστόσο, το νεοπαγές μόρφωμα είναι μεταφορά του ιταλικού Ulivo, του ιταλικού συνασπισμού της κεντροαριστεράς που αποτέλεσε τον ένα πόλο της διαχείρισης του συστήματος από το 1995 ως το 2007 και στάθηκε ο καταλύτης της διάσπασης και διάλυσης της ιταλικής αριστεράς. Στον Ρομάνο Πρόντι θαρρώ πως οφείλεται το όνομα.

Όσο για τη δική μας Ελιά, φοβάμαι πως το κλίμα δεν την ευνοεί. «Στην κουφάλα σου φώλιασε μελίσσι γέρικη ελιά», τραγούδησε ο Μαβίλης· θα τολμούσαμε να τον παραφράσουμε:

Στην κουφάλα σου φώλιασαν κηφήνες
καημένη ελιά, κι ως δάκος σου ρουφάει
ο Βενιζέλος τον καρπό· δυο μήνες
θα ζήσεις και θα ξεραθείς το Μάη.

Επειδή το ιστολόγιο αγαπά τη λεπτή τέχνη της παρωδίας, θα καλοδεχτεί κάθε προσπάθεια να παρωδηθεί στο σύνολό του το σονέτο του Μαβίλη, που το παραθέτω εδώ:

Η ΕΛΙΑ

Στην κουφάλα σου εφώλιασε μελίσσι,
γέρικη ελιά, που γέρνεις με τη λίγη
πρασινάδα που ακόμα σε τυλίγει
σα νάθελε να σε νεκροστολίσει.

Και το κάθε πουλάκι στο μεθύσι
της αγάπης πιπίζοντας ανοίγει
στο κλαρί σου ερωτάρικο κυνήγι,
στο κλαρί σου που δε θα ξανανθίσει.

Ώ πόσο στη θανή θα σε γλυκάνουν,
με τη μαγευτική βοή που κάνουν,
ολοζώντανης νιότης ομορφάδες

που σα θύμησες μέσα σου πληθαίνουν·
ώ να μπορούσαν έτσι να πεθαίνουν
και άλλες ψυχές της ψυχής σου αδερφάδες.

Θυμίζω μια παρωδία του παππού μου, του Νίκου Σαραντάκου (Άχθου Αρούρη), που δημοσιεύτηκε το 1932 στη σατιρική εφημερίδα Τρίβολος της Μυτιλήνης. Η Μυτιλήνη ήταν ελαιοπαραγωγό νησί και ο ποιητής, σαν υπάλληλος της Αγροτικής που ήταν, έβλεπε από πρώτο χέρι τα βάσανα του αγρότη.

Στην κουφάλα σου φώλιασαν μελίσσι
κλητήρες, τοκογλύφοι και κολήγοι
Γέρικη ελιά, που είν’ η ζωή σου λίγη
πριν ο φτωχός χωριάτης σε πουλήσει.

Το εισόδημά σου όλο θα ρουφήσει
σα Χάρυβδις το κράτος που σε πνίγει
κι οι δανειστάδες, που’ ναι ουκ ολίγοι
θα βάλουνε στο χέρι ό,τι αφήσει.

Πώς σε λυπάμ’ ελιά δυστυχισμένη
δε φτάναν τα παράσιτα κι οι δάκοι
τώρα και το Κουβέρνο σε βυζαίνει

και πίνει το γλυκό σου το λαδάκι
δύστυχη ελιά. Κατάντησες ρημάδι
Κράτος και νόμοι σού’ βγαλαν το λάδι.

 

Advertisement

260 Σχόλια προς “Άνω ποταμών η ελιά”

  1. Καλημέρα.
    Δυο παρατηρήσεις:

    Η Μυτιλήνη δεν ήταν, είναι ελαιοπαραγωγό (;) νησί. Εξακολουθεί ακόμα να έχει κύριο εισόδημα απ’ την ελιά.

    Στις εκπομπές μαγειρικής, δεν θεωρώ κακό να λέγεται η λέξη «ελαιόλαδο» αφού όπως λες κι εσύ, η λέξη «έλαιο» (και λάδι) χρησιμοποιείται και για τα σπορέλαια. Θαρρώ πως το να λέει κάποιος πως θα βάλει «ελαιόλαδο» το εξειδικεύει στο λάδι της ελιάς (άσχετα αν εγώ στο δικό μου μαγειρικό σάιτ δεν το συνηθίζω).

    Κατά τα άλλα, συνήθως όταν το ποτάμι φουσκώνει, παρασέρνει τις ελιές και τις καταστρέφει. Για να δούμε αν στην πολιτική θα συμβεί κάτι αντίστοιχο (αν και, όπως λες, θαρρώ πως το ποτάμι φτιάχτηκε για να ποτίζει και να θρέφει την πολιτική ελιά 🙂 ).

  2. Πέπε said

    Μου ‘βγαλε το λάδι = με «ξεβάφτισε», έχω ακούσει. Παρόλο που βέβαια και η πιο απλή ερμηνεία, μ’ έλιωσε, με ξεζούμισε, είναι επαρκής.

  3. ππαν said

    Μα εγώ λάδι πάντα έλεγα το ελαιόλαδο, τα άλλα χρειάζονταν προσδιορισμό.
    Ωραίος ο Μαβίλης!

  4. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

    2: Ναι, υπάρχουν και οι δυο εικόνες.

    1: Ήταν τότε που έγραφε, και είναι ακόμα 🙂

  5. BLOG_OTI_NANAI said

    «το ιστολόγιο αγαπά τη λεπτή τέχνη της παρωδίας, θα καλοδεχτεί κάθε προσπάθεια να παρωδηθεί στο σύνολό του το σονέτο του Μαβίλη»

    Έχω ένα τετράστιχο:

    Η «ελιά»
    Στην κουφάλα σου φωλιάζουν δεινοσαύροι,
    δεν χορτάσαν να την κλέβουνε τη γη;
    Και τις ρίζες σου ποτίζει το «Ποτάμι»
    να μην χάσουν την «κουτάλα» προσπαθεί…

  6. spiral architect said

    Καλημέρα και καλή βδομάδα. 🙂
    Η αρχή της απροσδιοριστίας (αβεβαιότητας ή η αρχή του Χάιζενμπεργκ) με απλά λόγια:
    «Είναι αδύνατο να μετρηθεί ταυτόχρονα και με ακρίβεια, ούτε πρακτικά, ούτε θεωρητικά η θέση και η ταχύτητα ενός σωματιδίου«.

    Εφαρμογή: Στη θέση του «σωματιδίου» θέτετε έναν τυχαίο υποψήφιο αυτών των κομμάτων-μορφωμάτων (π.χ.) και στη «θέση» ένα απ’ τα κόμματα-μορφώματα. Τοιουτοτρόπως έχετε μια εποπτική απεικόνιση της αρχής της απροσδιοριστίας σε πολιτικό επίπεδο.
    Παρατήρηση: Η ταχύτητα είναι σχετική και ο παρατηρητής ακίνητος. 😀

  7. Γς said

    6:
    >Στη θέση του “σωματιδίου” θέτετε έναν τυχαίο υποψήφιο αυτών των κομμάτων-μορφωμάτων (π.χ.) και στη “θέση” ένα απ’ τα κόμματα-μορφώματα.

    Εγώ πάντως θέλω να τον θυμάμαι όπως ήταν τότε. Πριν 40+ χρόνια που τα λέγαμε στο Δημόκριτο. Με το τσιμπούκι του. Καπνίζαμε τότε και στις βιβλιοθήκες.

    Και τον άλλο στο Logo, στο ίδιο ποτάμι (Νίκος Δ.), που έβρισκε ότι ήταν ωραίο το ποίημά μου (θντκ) για το περίπτερο που έφαγε ο μετροπόντικας στην Πανεπιστημίου, πριν 15+ χρόνια.
    [Το τέλω! Το τέλω πολύ! Και ποιος έχει πρόσβαση στον Logo – prin 15 xr

  8. Βαγγέλης από τη Χίο said

    Ίσως να το έχω ξαναγράψει: Στη πόλη της Χίου υπάρχει (εγκιβωτισμένος πλέον) ένας χείμαρρος ο Καλοπλύτης (για το πλύσιμο-ξέπλυμα) που μέχρι το 1898 κατέληγε μέσα στο λιμάνι, με αποτέλεσμα να το μπαζώνει. Με τη κατασκευή του νέου λιμανιού, έγινε εκτροπή του εκτός του λιμανιού.
    Σχετικά με την ελιά, υπάρχει στο νησί η λεγόμενη «Ελιά Λιβεράνι» (προς τιμήν του Ιταλού βοτανολόγου Paolo Liverani), πάνω από χιλίων ετών δέντρο, που άντεξε τη σφαγή και την καύτρια του 1850.

    Εκφράσεις σχετικά με το λάδι: «Μου κάνει λαδιές», «είναι λαδιάρης», μάλλον για μη φερέγγυα άτομα.

  9. Πάνος με πεζά said

    Αν σκεφτείς ότι με το «λάδι» μας έρχονται στο μυαλό δύο άσχετα πράγματα, αυτό για το μαύρισμα στην παραλία και το άλλο, το συντηρητικό ξύλων, ενώ με τον πληθυντικό «λάδια» το μυαλό πάει αμέσως σε μηχανή εσωτερικής καύσης, δεν είναι άσχημο να λέμε «ελαιόλαδο». Έτσι κι αλλιώς πια, η χρήση ελαιόλαδου έχει περιοριστεί μόνο στη σαλάτα και στα μαγειρευτά. Τα τηγανίσματα γίνονται οικονομικότερα στις ταβέρνες με διάφορα δευτερο-τρίτα λάδια (ηλιέλαια, βαμβακέλαια, φοινικέλαια και Σια), αλλά επίσης γίνονται σαφώς νοστιμότερα με αραβοσιτέλαιο.

    Θυμίζω, από τη Λακωνία μας, τις λέξεις «πυρηνέλαιο» και «πυρηνελαιουργείο», σε χωριάτικη συντομογραφία «πυρηνελουργείο», που έχουν να κάνουν με το προϊόν της σύνθλιψης των κουκουτσιών.

    Ξεχάσαμε και την έκφραση «σώνεται το λαδάκι του», για άνθρωπο -χτύπα ξύλο- στα πρόθυρα του θανάτου, αντίστοιχο του Διονυσι-ακού «σβήνει το καντήλι μου»…

    Μια ακόμα παροιμία, «άσε να βρεις ποτάμι, και μετά γδύνεσαι», (για τη βιασύνη) , και η φράση του μέγιστου Κώστα Καζάκου, στο «Αγάπη και αίμα» : «Μην περάσεις το ποτάμι Φώνιη…»

  10. Jimakos said

    Όταν η θάλασσα είναι ήρεμη, χωρίς κύμματα δηλ., λέμε «είναι λάδι». Κι ακόμα «χάνει λάδια», κάτι που δεν λειτουργεί φυσιολογικά (κυριολεκτικά) ή για κάποιον που δεν πάει καλά (μεταφορικά). Καλημέρα σας.

  11. Βαγγέλης από τη Χίο said

    Λαδάς: Ο λιπαντής των μηχανών στα πλοία, λαδικό: Το δοχείο που περιέχει το έλαιο λιπάνσεως. Επώνυμα ο γνωστός Χρήστος Λαδάς και η ηθοποιός Αλεξάνδρα Λαδικού.

  12. spiral architect said

    Μην ξεχνάτε και τους κατσίγαρους. 😉
    (κατσίγαρος ή λιοζούμι: υποπροϊόν της επεξεργασίας του ελαιόκαρπου)

  13. Πάνος με πεζά said

    «σαν λαδωμένος ποντικός», ο άνθρωπος που τον πιάνουν στα πράσα και τον προσβάλλουν, αντίστοιχο του «σαν βρεμένη γάτα». Επίσης το λάδι είναι κρυμμένο, κατά κάποιο τρόπο, και στην παροιμία «σιγά μη στάξει του γαϊδάρου η ουρά !».

  14. Πάνος με πεζά said

    @11 : Και ο περίφημος καθηγητής ΑΣΟΕΕ Ιορδάνης Λαδόπουλος…

  15. Βαγγέλης από τη Χίο said

    # 12 Αν αρχίσουμε έτσι, να προσθέσω τη μούργα ή αμούργη, όπως λέγεται στα μέρη μας το κατακάθι δηλαδή του λαδιού.

  16. sarant said

    7: Κάποια από τον Λόγο τα έχω κρατήσει.

    11: Λαδικά λέγονταν παλιότερα και οι φλύαρες και κουτσομπόλες γυναίκες.

    Και μια παροιμία για τους υποκριτικά ευσεβείς: Το λάδι το νηστεύει και τον λαδά τον σκοτώνει.

  17. Λείπει η κλασσική προτροπή :

    Φάε λάδι κι έλα βράδυ

  18. Κι η γκόμενα του Ποπάϋ

  19. spiral architect said

    Και ο χαρακτήρας «γερο-Λαδάς» απ’ τον Καζαντζάκη.

    «Προχωρώντας και αναθεωρώντας» το πόνημα ενός λαδιάρη.
    (πρώτα βγαίνει η ψυχή και ύστερα το χούι) 😛

  20. Βαγγέλης από τη Χίο said

    #19 Λαδιάρη ή φελλού;

  21. Jimakos said

    Και σκεφτόμενος τον Φώντα Λάδη, μου ήρθε στο μυαλό κι ο Φώντας Λαδοπρακόπουλος, η μαριονέτα που παρουσίαζε μια εκπομπή στην -κάποτε- εκπαιδευτική τηλεόραση, της ΕΡΤ 😛

  22. bac7ch said

    Σχετικά με την παρατήρησή σας για την ετυμολογία του ποταμιού.

    Πρόσφατα, διαβάζοντας τον Ομηρικό Ύμνο στην Αφροδίτη – τον 5ο, μου έκανε εντύπωση η λέξη

    διιπετέας

    που συνοδεύει το οιωνούς (στο στίχο 6, στην αρχή).

    Για τη λέξη ο Faukner στο βιβλίο του The Homeric Hymn to Aphrodite, Introduction, text and commentary (2008) αναφέρει (δική μου μετάφραση) : εμφανίζεται 4 φορές στην Ιλιάδα, 3 στην Οδύσσεια, πάντα για τη λέξη ποταμός, η χρήση της με το οιωνός δεν έχει παράλληλο. Συχνά η σημασία της θεωρείται ότι είναι » που πέφτει από τον ουρανό / από το Δία » με το τελευταίο μέρος της λέξης να συνδέεται με το πίπτω. […] Εδώ (εν. στον Ομηρικό Ύμνο) η χρήση της με το οιωνός υπονοεί ότι το δεύτερο στοιχείο προέρχεται από το πέτομαι (πετάω). Έτσι, ο Janko είναι πιθανόν σωστός λέγοντας ότι » το επίθετο σημαίνει εδώ «πετάει στον αέρα».

    Ως εκ τούτου, το Ποτάμι, θα μπορούσε να πει κανείς, ότι ή μας » έπεσε στο κεφάλι » που λένε και οι Γαλάτες ή αν είναι οιωνός, όπως το ερμηνεύουν οι εταιρείες δημοκοπήσεως, διατηρεί τα ουρανομήκη ποσοστά του «πετώντας στον αέρα» – τα οποία βέβαια ουδείς γνωρίζει πότε πρόλαβε να αποκτήσει, ίσως είναι θεόσταλτα οπότε στην περίπτωσή του έχουμε την πρώτη σύζευξη του ενός με το άλλο νόημα.

    Προσοχή όμως στο Οιωνός : στο Liddell – Scott ο οιωνός είναι το σαρκοφάγο όρνεο ( το οποίο προφανώς τρώει τα υπολείμματα του παλαιοκομματικού συστήματος, αν και κατ’ άλλους εν τοιάυτη περιπτώσει τρώει απλά τις ίδιες του τις σάρκες ) ή μαντικό πτηνό του οποίου η κίνηση προλέγει το μέλλον ( εδώ χαρακτηριστικά διαβάζω «η προς τα δεξιά (ουχί η εκ δεξιών) πτήσις, δλδ η προς ανατολάς εθεωρείτο αγαθή και τανάπαλιν πρβλ Ιλ. Μ 239 αδυνατώντας ομολογώ να καταλάβω αν ο μέγιστος όλων γνώριζε ακόμη και την πολιτική ιδεολογία του κυρίου Θεοδωράκη).

  23. Μια παρωδία για να ανοίξει η όρεξη :

    Η ΕΛΙΑ

    Στην κουφάλα σου εφώλιασε μελίσσι
    φαγάδων που λατρεύαν το κυνήγι
    μα από πατάτες φούρνου μία με ολίγη
    ήταν το μόνο που τους είχες σερβιρίσει

    Κάθε πολιτικός ανήρ θα σου ζητήσει
    τη συνταγή που την όρεξη ανοίγει
    στιφάδο-κρεμμυδάκια και κυνήγι
    και την κοιλιά καλά να τη γεμίσει

    Ω πόσο οι ελιές θα τους πικράνουν
    όταν θα μάθουν πως τις εκλογές τις χάνουν
    γιατί οι ψήφοι θέλανε παράδες

    και μόνο οι εφιάλτες θα πληθαίνουν
    για όσα οι πολιτικοί παθαίνουν
    όταν προσφέρουνε ελιές κι όχι ντολμάδες

  24. spiral architect said

    To ελαιόλαδο, η μαρξιστική θεωρία και η εξαγωγή υπεραξίας δια του πονήματος ενός αιωνίου φοιτητή.

    Aφήστε δε, που στο τέλος της ανάρτησης μού βγάζει google ads με έξτρα παρθένα ελαιόλαδα. Καθαρίστε το ιστορικό και τα μπισκοτάκια. 😉

  25. Γς said

    Είναι κι αυτή η ελιά.

    Η Ελιά του Πλάτωνα. Το κουφάρι της (την σακάτεψε ένα λεωφορείο) το «διασώσαμε» σε ειδική γυάλα στο Γεωπονικό πανεπιστήμιο.

    Ότι απόμεινε in situ (που θα μπορούσαμε να το παρουσιάσουμε στους κουτόφραγκους ότι είναι συνέχεια της αρχαίας ελιάς με μερικές νεαρές ελίτσες που φυτέψαμε πονηρά δίπλα της) το βούτηξαν για καυσόξυλα.

    Και που λέτε ερχόταν η συνάδελφος του δημοσιεύματος σπίτι μου για το διδακτορικό της (δεν υπήρχαν και πολλά PC τότε στα πανεπιστήμια).

    Και καλά σιγα μην έχανε την ευκαιρία η μακαρίτισσα κυρά μου να με θάψει.
    -Κορίτσι μου, είναι τσιγκούνης. Να σκεφτείς ότι ο παππούς του το και το. Από ένα χωριό στην στην Ήπειρο που όλοι …
    -Ξέρω. Από το ίδιο χωριό είναι η μάνα μου.

  26. Γς said

    9:
    >Ξεχάσαμε και την έκφραση “σώνεται το λαδάκι του”, για άνθρωπο -χτύπα ξύλο- στα πρόθυρα του θανάτου

    Αυτά που ξεχάσατε να τα … ξεχάσετε!

  27. Πάνος με πεζά said

    @ 26 : το λέμε και «κόντυνε το βήμα του» 🙂

  28. Γς said

    17:
    Και το λάδι (το εξαιρετικά παρθένον) ως λιπαντικόν.
    Γενικώς

  29. spiral architect said

    Φαρμακερός Γιάννης Ιωάννου.

  30. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    25: Δοκιμάσατε να υπολογίσετε ηλικία;

    23: Εύγε Τζι!

    22: Πολύ καλά τα λέτε.

    21: Δεν το ήξερα αυτό με τη μαριονέτα.

  31. Γς said

    27:
    Νικοκύρη, πειθαρχικό έχει το ιστολόγιο;

  32. sarant said

    31: Τι έγινε;

    29: Αυτό το ΠΑΕ τι είναι; Το ποδοσφαιρικό;

  33. Γς said

    32 α, 27:

    Με κογιονάρει!

  34. Γς said

    30 α:
    Εσύ πόσο την κάνεις; Την κυρία

  35. spiral architect said

    @32β: Αλαφούζος! 😉

  36. Πάνος με πεζά said

    @ 33 : Μα γιατί εμυγιάσθητε; Δεν αναφέρθηκα προσωπικά ! Αλλά έτσι κι αλλιώς, μια μέρα όλοι μας θα πεθάνετε ! 🙂

  37. Γς said

    -Κρεμμύδια, 2 κιλά. Ούτε πολύ κόκκινα ούτε πολυ λευκά.
    -Πατάτες 2 κιλά.
    -Λίγα πορτοκάλια
    -Τομάτες 1
    -Μαρούλι 1
    [και θυμήθηκα τις Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη:
    -Κερδίζει πέος 1]

    Παίδες μου τηλεφώνησε η κυρά τι να πάρω απ τη λαϊκή.

    Τα λέμε

  38. Γς said

    36:
    Γιου λερν φαστ μαν

  39. spiral architect said

    @25, 34: Το είχες ξαναγράψει για την ελιά του Πλάτωνα. Μετρήθηκε η ηλικία της, ξερωγώ με τους δακτυλίους, με C14 κλπ;
    (και τα κρεμμύδια να’ ναι βατικιώτικα)

  40. spiral architect said

    Αιωνόβιο λιόφυτο και αμπελώνας.
    Πάρκο Τρίτση, Αγ. Ανάργυροι Αττικής, φωτό δική μου.

  41. BLOG_OTI_NANAI said

    Διάφορα περί Ελιάς:

    Γελοιογραφία για την ελιά του Τρικούπη, από την «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους» (Εκδοτικής Αθηνών), τ. ΙΔ΄, σ. 34.

    Ιδεογράμματα της Γραμμικής Β΄ για την ελιά από το Hooker James Thomas, «Εισαγωγή στη Γραμμική Β΄» (έκδοση δεύτερη) ΜΙΕΤ, 1996, σ. 88.

    Ωραίες λαϊκές αντιλήψεις για την Ελιά από το, Θαν. Π. Κωστάκη, «H ελιά και το λάδι στην Τσακωνιά», περ. «Λαογραφία«, τ. 21 (1963), σ. 369-370.

  42. sarant said

    41. Το κορδόνι, το κορδόνι, την ελιά την ξεριζώνει, φώναζαν οι αντίπαλοι, οι δηλιγιαννικοί.

  43. ΠΑΝΟΣ said

    Ξεχάσαμε τον Ιωάννη Λαδά,τον χουντικό!
    (Tο Ποτάμι,μικρό ή μεγάλο,ορμητικό ή απλό ρυάκι,θα δούμε…,έχει πολύ ενδιαφέροντες ανθρώπους).

  44. Triant said

    Όποιος προσχωρήσει στο ποτάμι θα έχει διαβεί τον Ρουβίκωνα;

  45. Theo said

    Καλημέρα και καλή βδομάδα!

    Πριν από ένα μήνα, Νικοκύρη, έγραψες εδώ:

    «Αν το εγχείρημα ευοδωθεί, το νεοσύστατο κόμμα θα κόψει ψήφους, λίγες ή πολλές, από όλα τα υπάρχοντα κόμματα, αλλά κυρίως από όσα τοποθετούνται στον κατακερματισμένο χώρο όπου άλλοτε ηγεμόνευε το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Από την άποψη αυτή, αν κάποιον πάρει το Ποτάμι, αυτός κινδυνεύει να είναι το ΠΑΣΟΚ ή η ΔΗΜΑΡ ή κάποιος ελαιώδης συνδυασμός τους. Δεδομένου μάλιστα ότι η μετεκλογική συνεργασία, αν χρειαστεί, με το Ποτάμι θα είναι πολύ ευκολότερη, για όλες τις πλευρές, απ’ ό,τι με το ΠΑΣΟΚ, το νέο εγχείρημα μπορεί να λειτουργήσει θετικά, ακόμα και χωρίς να το επιδιώκουν οι πρωταγωνιστές του.»

    Και, απαντώντας σε σχόλιό μου:
    «εγώ το έγραψα ότι δεν έχει να φοβάται ο Σύριζα από το Ποτάμι (ή ότι άλλοι έχουν να φοβούνται πολύ περισσότερο)»

    Τώρα γράφεις (στην «Αυγή» κι εδώ):
    «το Ποτάμι δεν είναι παρά ένα ανάχωμα για να παρασύρει πολίτες που αλλιώς μπορεί και να πήγαιναν στην αριστερά.»

    Άλλαξες μήπως γνώμη, ή στην «Αυγή», ως κομματικό όργανο» οφείλεις να είσαι πιο κοντά στην κομματική ορθοδοξία;

  46. spiral architect said

    – Λάρισα;
    – Ναι!
    – Σούζα το αλογάκι;
    – Έτσι!
    – Τυρί;
    – Φέτα!
    – Γεια!
    – Γεια!

    :mrgreen: :mrgreen:

  47. spiral architect said

    εδώ 😳

  48. atheofobos said

    Η Ελιά των Βουβών στην Κρήτη θεωρείται το αρχαιότερο δένδρο ελιάς στον κόσμο και το επισκέπτονται σήμερα 20.000 περίπου άτομα ετησίως, από όλο τον πλανήτη.
    Είναι κηρυγμένο με την 603/17-2-1997 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης «σαν διατηρητέο μνημείο της φύσης, λόγω του ιδιαίτερου αισθητικού, οικολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντός του».
    Δίπλα του υπάρχει και ένα μικρό μουσείο Ελιάς.
    Φωτογραφίες της εδώ:
    http://olivemuseumvouves.com/pages.aspx?id=67&lang=el

  49. Νέο Kid Στο Block said

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν είναι πολιτικό σχόλιο το κάτωθι!
    Οι Ελιές ξεχωρίζουν αν είναι βορείου ή νοτίου ημισφαιρίου από το βίδωμά τους.
    Στο βόρειο βιδώνουν (οι κορμοί) δεξιόστροφα (clockwise που λένε στην Ιαπωνία), ενώ στο νότιο αριστερόστροφα .(counterclockwise που λένε στη Σριλάνκα)

  50. spiral architect said

    @49: Πού το βρήκες αυτό Κιντ;

  51. sarant said

    44: Καλό!

    45: Πέρασε καιρός και φάνηκαν και μερικά πράγματα, Θέο. Δες και τις δηλώσεις Θεοδωράκη εναντίον ΣΥΡΙΖΑ.

  52. Νέο Kid Στο Block said

    50. Έχω παρατηρήσει τις ελιές σε Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρο και Αρζεντίνα.
    Kαι τα σαλιγκάρια είναι δεξιόστροφα και αριστερόστροφα (το καβούκι τους). Του Αμαζονίου ας πούμε (τα Ποταμίσια) είναι αριστερόστροφα.

  53. spiral architect said

    @52: O_oo_O
    (τεστάκι και για τις καινούργιες φατσούλες της wp)

  54. Πάνος με πεζά said

    @ 48 και συνημμένους αρχιτέκτονες : Μουσείο Ελιάς και στη Σπάρτη, δίπλα στου σ’χωρεμένου του θειού μου. Πολύ ενδιαφέρον το κτήριο ΚΑΙ από αρχιτεκτονικής άποψης,

    Επίσης, για τις μια-δυο ελιές του κήπου μου, έχω αγοράσει το παρακάτω εξάρτημα http://rigaspack.gr/wp-cont/uploads/2012/05/xtenia-elaiosilogis.jpg, που όπως βλέπετε υπάρχει σε αρκετές παραλλαγές.
    Δε σας κρύβω ότι έτσι όπως το βλέπω, ζω με την ελπίδα ότι μια μέρα θα το αξιοποιώ αποκλειστικά για ίδια χρήση, κάτωθεν της βουβωνικής χώρας…

  55. Voulagx said

    Πρωταγωνιστές https://www.youtube.com/watch?v=9wac1aGsYY0 ή κομπάρσοι;

  56. BLOG_OTI_NANAI said

    42: Άκου όνομα κόμματος… «Κορδόνι»!!! o_O

  57. smerdaleos said

    Η λέξη ποτάμι είναι μεσαιωνική· η αρχαία λέξη είναι ο ποταμός, ήδη στον Όμηρο. Ετυμολογικά, η λέξη παράγεται από ένα θέμα ποτ- που παραπέμπει στο ρήμα πίπτω• φαίνεται ότι η πρώτη σημασία της λέξης θα ήταν το ρεύμα νερού που πέφτει από ψηλά, ενώ το λατινικό flumen παραπέμπει περισσότερο στην ιδέα της άφθονης ροής –αλλά η Ελλάδα δεν διακρινόταν για τα μεγάλα, πλατιά της ποτάμια, μόνο για τα μικρά και ορμητικά.

    Ενδιαφέρουσα η συσχέτιση ποταμού και πίπτω, αλλά προσωπικά νομίζω είναι πιο απλή η ετυμολογία *pot-h2-mos = «άφθονη ποσότητα πόσιμου νερού».

    Η ρίζα ποτ- (ποτόν, πόσιμος, λατιν. potabilis) ανάγεται στο ΙΕ *peh3(i)-

    http://en.wiktionary.org/wiki/Appendix:Proto-Indo-European/peh%E2%82%83-

    ενώ το λαρυγγικό *h2>a έχει συλλογική σημασία (που στην ελληνική χρησιμοποιήθηκε για τον πληθυντικό των ουδετέρων λ.χ. το μήλον/τα μηλα).

    Προσωπικά, βλέπω την ίδια ρίζα σαν πρώτο συνθετικό του θεωνυμίου Ποσειδών/Ποτίδας, αλλά επειδή δεν το έχει προτείνει κανείς ειδικός (οι οποίοι βλέπουν σαν πρώτο συνθετικό το πότις = αφέντης), το παραθέτω απλά ως πιθανότητα:

    http://smerdaleos.wordpress.com/2013/11/30/%ce%b7-%e1%bc%b5%cf%80%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%ba%cf%81%ce%ae%ce%bd%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%ce%b6%cf%89%ce%ae-%cf%83%cf%84%ce%b9%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%ad%cf%80%ce%b5%cf%82/

  58. Theo said

    @51β:
    Ελάχιστα απ’ όσα λέει προεκλογικά ο φίλος μου Θεοδωράκης (ή όποιος άλλος πολιτικός) παρακολουθώ και δεν έχω υπ’ όψιν τις δηλώσεις του εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Μου φαίνεται, όμως, φυσικό κάποιος που υπόσχεται το νέο να κριτικάρει ΟΛΑ τα παλιά κόμματα, χωρίς και να αποκλείει μετεκλογικές συνεργασίες, για το καλό της χώρας, με όσους θα έβρισκε κάποια σύμπτωση απόψεων (αποκλειομένων φυσικά ΚΚΕ, Χ.Α., κλπ. «δημοκρατικών» δυνάμεων).

  59. Γς said

    52, 53:
    Δεξιόστροφα, αριστερόστροφα.
    Μια ζωή μελετούσα τα σαλιγκάρια (δύο διδακτορικά, πτυχιακές, εργασίες).
    Τα περισσότερα είναι δεξιόστροφα, όπως τα βλέπεις από πάνω.

    [Ελεγα χτες σε μια φίλη που μπήκε για εγχείρηση ότι χρειαζόμαστε ένα νεφρό. δεξιό όπως μπαίνεις από μπρος ή αριστερό αν μπαίνεις από πίσω. Και ένα πνεύμονα. Αριστερό όπως μπαίνεις από πάνω. Εχει και μαύρη ζώνη. Στο λαιμό, ούπς, στο καράτε. λέμε τώρα]

    Και που λέτε μελετούσαμε και την διάδοσή στα νησιά του αιγαίου.
    Δυστυχώς όμως πολύ πληθυσμοί είχαν μεταφερθεί από κορμούς και επιπλέοντα κλαδιά.
    Ηταν και τα ανθρωπόφερτα με καλάθια κλπ στα πλοία κλπ χιλιάδες χρόνια πριν και μπερδευόμασταν.

    Τραβάγαμε τα μαλλιά μας για να ανσκατασκευάσουμε την πορεία της διάδοσης τους.

    Κι έρχεται μια δικιά μου και λέει.
    -Δεν θα το πιστέψεις. Εχει γεμίσει το κττήμα μας στην Εύβοια σαλιγκάρια. Απο δυο τρία κρητικά που είχα ρίξει πρόπερσι.
    [Την (μπιπ) μετά κύριε πρόεδρε;]

    Και ξέρετε πως μετρήσανε το ετήσιο ρυθμό αντικαταστασης νουκλεοτιδίων στο DNA; Συγκρίνοντας σαλιγκάρια που είχαν μεταφερθεί με μάρμαρα τις Πάρου, πριν απο 2000 χρόνια με τα ξαδελφάκια τους στο νησί.

  60. sarant said

    56: Όχι όνομα, παρατσούκλι. Και Κορδόναρος, Κορδονορούμπαρος τα υπερθετικά. Εξίσου για τον αρχηγό και για το κόμμα.

  61. Ηλεφούφουτος said

    Πάρα πολύ ωραίες οι παρωδίες του Μαβίλη, πατρός και υιού Σαραντάκου.

    Λείπει όμως από το κείμενο η πτυχή που αφορά την ελιά που έχω στο κεφάλι μου και πρέπει, κάθε φορά που καταλήγω σε κουρέα άλλον απ τον μπαρμπέρη της γειτονιάς μου, ο οποίος ξέρει το τριχωτό της κεφαλής μου με κλειστά τα μάτια, να επισημαίνω την ύπαρξή της στο μαιτρ/μαιτρέσσα, για να μη μου την πάρει με την τσατσάρα.

    Από πολιτισμικές αναφορές στην ελιά μού ερχεται το υπέροχο παραμύθι για της ελιάς το δάκρυ, π.χ. http://www.piop.gr/el/Activities/Publications/Paramithia/ThsEliasToDakry.aspx

    που δεν το χαρίζω όμως στην Ελιά του Βενιζέλου ούτε ως σκωπτικό λογοπαίγνιο.

  62. BLOG_OTI_NANAI said

    60: Α, εντάξει τότε!

  63. Νεο Kid Στο Block said

    Δεν ξερω για τα σαλιγγαρια ,αλλα αυτο για τις ελιες ισχυει Σπαιραλ. Look at them yourself!
    Oτι εχουν γραφει διατριβες για τα σαλιγγαρια και ειδικα αν τα κοιταμε απο πανω η απο ΚΑΤΩ …(τωρα θα με πειτε, ποιος θα ειχε την ιδεα να κοιταξει ακομα και τα εσκαργκα απο KΑΤΩ;;; original idea all the way!)

  64. BLOG_OTI_NANAI said

    57: Μια άποψη για τον Ποσειδώνα, από τον Ι.Α. Θωμόπουλο (μπορεί να την γνωρίζεις ήδη βεβαίως), στο περ. «Νέα Εστία«, τχ. 770 (1959), σ. 1022.

    Προσωπικά δεν τα γνωρίζω τα γλωσσολογικά. Το παραθέτω επειδή όταν αναφέρεται κάτι ιστορικό-φιλολογικό, κάθομαι και ψάχνω μήπως μπορώ να το βρω και να το μαθαίνω κιόλας.

  65. smerdaleos said

    @64

    Υπάρχει όντως ο Σανσκριτικός όρος hydaspati;

    Ρωτάω γιατί έψαξα τώρα και στο google και στο google books και η μόνη αναφορά είναι το άρθρο της Νέας Εστίας που παρέθεσες.

    Το λέω γιατί ο ινδικός ποταμός Ὑδάσπης των αρχαίων Ελλήνων, στα Σανσκριτικά λεγόταν Vitasta:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Hydaspes#Etymology

    Αν όντως υπάρχει, τότε το δεύτερο συνθετικό -pati μπορεί κάλλιστα να προέρχεται από το *potis = «αφέντης» το οποίο εκτός από την ελληνική (πότις/δεσπότης) απαντά λ.χ. στο σλαβικό *ghosti-potis > Gospod «φιλοξενών αφέντης ~ οικοδεσπότης» και στο αλβανικό *weik’-potis («πότις του οίκου/φυλής») > wits-pati > zot:

    http://en.wiktionary.org/wiki/Appendix:Proto-Indo-European/p%C3%B3tis
    http://en.wiktionary.org/wiki/zot#Albanian
    http://en.wiktionary.org/wiki/Appendix:Proto-Slavic/gospod%D1%8C

  66. Ηλεφούφουτος said

    Υπάρχει y στα Σανσκριτικά;

  67. Μαρία said

    66
    Επειδή υπονοείς σαν φωνήεν, όχι. Στη μεταγραφή το y=γ ουρανικό, ya=για.

  68. idaspati

  69. Idaspati (Sanskrit) [from id a refreshing draught, libation + pati lord, master] Lord of libations; applied to Brihaspati in the Rig-Veda; also to Pushan, a Vedic deity; in the Puranas applied to Vishnu, particularly in his aspect of Narayana (the mover on the waters).

    Μαρία, πες μας ότι ξέρεις και σανσκριτικά 🙂

  70. Ηλεφούφουτος said

    68 Αυτό εντάξει, είναι καθαρό ι.

    67 Το ya πόθεν προκύπτει;

  71. smerdaleos said

    @68,69 Idaspati

    Εντάξει, το λύσαμε. Με /i/ είναι.

  72. smerdaleos said

    #66

    Υπάρχει y στα Σανσκριτικά;

    Όχι απλώς απέδωσα το ελληνικό Ὑδάσπης (u=y) με λατινικούς χαρακτήρες.

    Το y στη σανκριτική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποδώσει το ημιφωνικό y~j σε λέξεις που καταγράφονται με αγγλικό αλφάβητο και το οποίο φυσικά δεν έχιε καμία σχέση με το ελληνικό /ju/ = «y».

    yakṛt

    http://en.wiktionary.org/wiki/%E0%A4%AF%E0%A4%95%E0%A5%83%E0%A4%A4%E0%A5%8D#Sanskrit

  73. Μαρία said

    69
    Ο Σετάτος πρόσφερε μαθήματα προαιρετικά κι έκανα λίγο στο πρώτο έτος αλλά θυμάμαι μόνο την πρώτη φράση του πρώτου μαθήματος, δηλαδή τίποτα. Είχαμε μια γερμανική μέθοδο που κι αυτή τη δάνεισα κι έκανε φτερά.
    Και τη βρήκα χάρη σ’ αυτή τη φράση 🙂
    http://books.google.gr/books?id=wCwVAAAAIAAJ&pg=PA97&lpg=PA97&dq=asin+madresu&source=bl&ots=gVBoxQHxax&sig=RODZ5xNsKBYhKllvZk5LYCTF3nw&hl=en&sa=X&ei=Mr1CU9GHILKb0wWe-4CICg&ved=0CCkQ6AEwAA#v=onepage&q=asin%20madresu&f=false

    70
    Τι πόθεν προκύπτει; Το έγραψα σα παράδειγμα για να δείξω την προφορά.

  74. Ηλεφούφουτος said

    73, Τίποτα, μπερδευτηκα γιατί δεν μου κόλλαγε αυτή η προφορά που έλεγες στο μυστηριώδες hydaspati.

  75. skol said

    (Ας βάλω έναν γρίφο, καιρό έχει να βάλει ο Κιντ κανέναν!)
    Υπάρχουν κάποια προβλήματα διάσχισης ποταμών που είναι γνωστά απ´ το Μεσαίωνα – υπήρχαν και κάποιες αναλαμπές πού και πού τα σκοτεινά εκείνα χρόνια! Επικαιροποιώ ένα από αυτά και σας αφήνω να το λύσετε.

    Λοιπόν, είναι ο Σταύρος ο βαρκάρης μαζί με τρεις Φιλελέδες και τρεις Συριζαίους στη μια όχθη ενός ποταμού, την όχθη της κρίσης ας πούμε, και θέλει να τους περάσει απέναντι, στην πλευρά της ανάπτυξης. Οι περιορισμοί είναι οι εξής:

    1) Η βάρκα, εκτός του βαρκάρη, πρέπει να έχει ακόμα έναν ή το πολύ δυο επιβάτες για να μπορέσει να μετακινηθεί.

    2) Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση οι αντιφρονούντες σε κάποια όχθη να είναι λιγότεροι από τους ομοφρονούντες. Πρέπει να υπάρχει ένα ισοζύγιο φρονημάτων δηλαδή (ή παντελής απουσία αντιφρονούντων) γιατί αλλιώς υπάρχει κίνδυνος ταραχών, αιματοχυσιών κλπ. Όταν είναι παρών ο βαρκάρης δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα.

    Θα καταφέρει λοιπόν ο βαρκάρης να τους περάσει όλους απέναντι;

  76. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    75: Εγώ αυτό το ήξερα με λύκους και αρνιά, αλλά οι περιορισμοί ήταν κάπως διαφορετικοί 🙂

  77. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Ελιά

    Κόπηκε ο παλιός κορμός και πάει
    φαιή χοντροκουτσούρα ξαπλωμένη
    κείτεσαι τώρα ελιά μου τιμημένη
    στου ποταμιού παράμερα το πλάι

    Φτεροκοπούνε στα γερτά κλαδιά σου
    τα μαυροπούλια κι οι κηφήνες ταίρι
    είχανε χρόνια στην κουφάλα σου λημέρι
    τροφή και στέγη βρίσκανε κοντά σου

    Πάνω στην όχθη ήσουν φυτεμμένη
    ελιά μου και την πάτησες καημένη
    το ρέμα απόβλητα κατέβασε φαρμάκι

    κι εσύ τα ρούφηξες μαζί με το νεράκι
    νεκρώθηκε το κάθε σου κλαράκι
    και σε γονάτισε ο αέρας ξεραμένη.

  78. Triant said

    75:
    Έχουμε
    ΦΦΦΣΣΣ –
    ΦΣ->
    ΦΦΣΣ ΦΣ

    ΦΦΦ ΣΣΣ (εδώ ο βαρκάρης μπορεί να πάρει τους φίλους του και να φύγει, αλλά είναι καλός άνθρωπος)

    ΦΣ ΦΦΣΣ

    – ΦΦΦΣΣΣ

  79. Triant said

    Μου την μάσησε την κασέτα …

  80. Triant said

    Όλα για όλα…

    😡 😡 😡 😎 😎 😎
    😡 😎 ->
    😡 😡 😎 😎 😡 😎

    😡 😡 😡 😎 😎 😎

    😡 😎 😡 😡 😎 😎

    😡 😡 😡 😎 😎 😎

  81. Triant said

    Διαγράφονται 3 σχόλια!

  82. skol said

    Όπως φαίνεται από το τελευταίο βήμα πρέπει να το έχεις λύσει 🙂

  83. sarant said

    Δεν δέχεται tab το ρημάδι, αλλά την κεντρικη ιδέα την καταλάβαμε.

    77: Μπράβο Έφη, έξοχη παρωδία!

  84. spiral architect said

    @77: Καλόοο! 🙂

  85. skol said

    για το > γράψε &gt; και για το < &lt;

  86. Και όπως θα μάθατε οι αμφισβητούντες την συγκοινωνία των δοχείων της πολιτικής και του ποδοσφαίρου ο Μαρινάκης δεν κατεβαίνει σαν δήμαρχος Πειραιά αλλά σαν δημοτικός σύμβουλος του αχυρένιου Μόραλη.
    Ο Κόκαλης είχε περισσότερη εμπιστοσύνη στον Φασούλα και δεν είχε κατέβη σαν σύμβουλος
    Το επόμενο κρίσιμο ερώτημα θα είναι η συμπεριφορά της θύρας 7 ειδικά αν κατεβάσει ισχυρό υποψήφιο η χρυσαυγούλα

  87. # 75

    Η διατύπωση είναι λάθος γιατί αν «Η βάρκα, εκτός του βαρκάρη, πρέπει να έχει ακόμα έναν ή το πολύ δυο επιβάτες για να μπορέσει να μετακινηθεί.» σημαίνει οτι αν .εχει έναν δεν μπορεί να τον αποβιβάσει κι αν έχει δύο πρέπει να αποβιβάζει μόνο τον ένα αλλιώς δεν μπορεί να μετακινηθεί,
    Αμα όμως τους απο- επίβιβάζει έναν-έναν πλην της πρώτης επιβίβασης δεν μπορει να υπάρξει ισοζύγιο φρονημάτων με την δεύτερη επιβίβαση

  88. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

    75
    Proposiotiones ad acuendos juvenes. Alquin, 9ος αιών, η καταγωγή του γρίφου, με λύκο, κατσίκα και σάκκο με χορτάρι.

  89. sarant said

    86: Πράγματι αχυρένιος!

  90. Triant said

    Και να πείς ότι δεν είναι η δουλειά μου…

    Ελπίζω να μην εννοείς ότι μόνος του δεν μπορεί να μετακινηθεί.

    😡 😡 😡 😎 😎 😎
    😡 😎 – >
    😡 😡 😎 😎 😡 😎
    < – 😡
    😡 😡 😡 😎 😎 😎
    😎 😎 – >
    😡 😡 😡 😎 😎 😎
    < – 😎
    😡 😡 😡 😎 😎 😎
    😡 😡 – >
    😡 😎 😡 😡 😎 😎
    < –
    😡 😎 ->
    😡 😡 😡 😎 😎 😎

  91. Triant said

    ξέχασα το &nbsp;

    😡 😡 😡 😎 😎 😎
    😡 😎 – >
    😡 😡 😎 😎    😡 😎
    < – 😡
    😡 😡 😡 😎 😎    😎
    😎 😎 – >
    😡 😡 😡    😎 😎 😎
    < – 😎
    😡 😡 😡 😎    😎 😎
    😡 😡 – >
    😡 😎    😡 😡 😎 😎
    < –
    😡 😎 ->
       😡 😡 😡 😎 😎 😎

    Συγγνώμη για την πολυλογία, αλλά δεν έχει το ρημάδι προεπισκόπηση. Γιατί άραγε;

  92. # 90 μα αν μπορεί ο βαρκάρης να μετακινηθεί μόνος δεν υπάρχει γρίφος, κάθε φορά επι-αποβιβάζει ένα Φ κι ένα Σ

  93. skol said

    87: Μα η απο/επιβίβαση δεν γίνεται εν κινήσει.
    90: Δεν το λέω ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να μετακινηθεί μόνος του ο βαρκάρης;

  94. Μαρία said

    89
    Ο Δρίτσας το σχολίασε με χαρτοπαιχτικούς όρους.
    http://left.gr/news/dilosi-toy-th-dritsa-gia-tin-ypopsifiotita-toy-k-g-morali

  95. Νομίζω πως μπορεί να επιβιβάσει μέχρι τρεις τότε επιβιβάζει τρια Φ και αφήνει απέναντι τα δύο επιστρέφει με το ένα Φ και επιβιβάζει δυο Σ τα οποία αποβιβάζει απέναντι ώστε να είναι 2-2 επιστρέφει με το έναΦ πάλι παίρνει το τελευταίο Σ και τα αποβιβάζει μαζί απέναντι και πάει καλιά του

  96. # 93 α

    Τι εννοεί εδώ ο ποιητής, φυσικά δεν γίνεται εν κινήσει αλλά πριν ξεκινήσει κι όταν φτάνει στην ακτή. Λοιπόν ; Δεν μπορεί να ξεκινήσει με έναν γιατι δεν θα υπάρχει ισορροπία στην ακτή, άρα ξεκινάει μ’ ένα ζευγάρι Φ και Σ και δεν μπορεί παρά να αποβιβάσει μόνο τον ένα για να μπορεί να κινηθεί η βάρκα. Συνεπώς στην οποιαδήποτε καινούρια επιβίβαση θα δημιουργηθεί ανισονιμία σαν αυτή που εφαρμόζεται πάντοτε σε βάρος της ΠΑΟΚάρας

  97. Πάνος με πεζά said

    @ 75 : Eγώ πάλι , γιατί το ξέρω «πώς θα περάσουν τρεις αραπάδες γυμνοί το ποτάμι, χωρίς να βραχούν οι ψ@λές τους»;

  98. Triant said

    Μου θέλω και φατσούλες. Για να δούμε τι θα δούμε…

    😡 😡 😡 😎 😎 😎
    😡 😎   ->
    😡 😡 😎 😎    😡 😎
    <-   😡
    😡 😡 😡 😎 😎    😎
    😎 😎   ->
    😡 😡 😡    😎 😎 😎
    <-   😎
    😡 😡 😡 😎    😎 😎
    😡 😡   ->
    😡 😎    😡 😡 😎 😎
    <-   😡 😎
    😡 😡 😎 😎    😡 😎
    😎 😎   ->
    😡 😡    😡 😎 😎 😎
    <-   😡
    😡 😡 😡    😎 😎 😎
    😡 😡   ->
    😡    😡 😡 😎 😎 😎
    <-   😎
    😡 😎    😡 😡 😎 😎
    😡 😎   ->
       😡 😡 😡 😎 😎 😎

  99. Triant said

    Μας έφτιαξες Skol βραδιάτικα 🙂

  100. gmich said

    «Οὔτ᾿ ἕνα φύλλο! Πέσανε καὶ σκόρπισαν. Σπασμένα
    Κλωνάρια ὀλόγυρά μου-
    Καὶ μέσα στὰ συντρίμμια αὐτὰ -γειά σου, χαρά σου ἐσὲν-
    Ἀκόμ᾿ ἀνθεῖς ἐλιά μου. »
    Μήπως αυτός ο στίχος του Λ .Πορφύρα έκανε τον Βενιζέλο να πιστεύει ότι θα ανθίσει , μέσα στα συντρίμμια, και η δική του Ελιά;

  101. # 98

    Ο σωστός βαρκάρης δεν αφήνει την βάρκα του γιατί θα την πάρει το ρεύμα (για παλαμάρια και άγκυρες δεν ειπώθηκε τίποτε)

  102. BLOG_OTI_NANAI said

    78: ΦΦΦΣΣΣτ… μπόινγκ 🙂

  103. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα, αινιγματικά ή όχι!

  104. skol said

    98: ωραίος!

  105. Φοβερό σχόλιο από το Σπορτ24 για την υποψηφιότητα Μόραλη !

    πω τη γ@μησαμε σε λιγο θα γλιστραει γιαγια στο πεζοδρομιο και θα δινουν πεναλντι…

  106. spiral architect said

    Εκτός των άλλων φρούτων ψηφίστε και Μαρινάκη.
    Μην απογοητεύσετε όσους πιστεύουν ότι σας αξίζουν όλα αυτά.
    (ο Ιβαν έχει δικαίωμα για υποψηφιότητα στη Θεσσαλονίκη;)

  107. sarant said

    Ο Μαρινάκης, δηλαδή ο Μώραλης, κατεβαίνει ανεξάρτητος; Με στήριξη Πασόκ;

  108. Μαρία said

    107
    Με στήριξη Ν.Δ. διάβασα.
    Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Real News, ο νυν δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος δεν έχει το προβάδισμα σε σχέση με τον υποψήφιο Θοδωρή Δρίτσα του ΣΥΡΙΖΑ και υπό το φόβο να χαθεί ένας από τους μεγαλύτερους δήμους του λεκανοπεδίου, η Συγγρού στρέφεται στον Γιάννη Μώραλη για να… «κερδίσει» και τους οπαδούς των «ερυθρολεύκων».

  109. spiral architect said

    Ποιος νοιάζεται Νίκο ύστερα από τέτοια κατάντια; Βλέπω έναν απολιτίκ κόσμο που διαβάζει με το ζόρι τίτλους άρθρων, πόσο εύκολα μπορεί να μανιπουλαριστεί.
    Απλά λυπάμαι. 😦

  110. Πέπε said

    @6:
    > > 11: Λαδικά λέγονταν παλιότερα και οι φλύαρες και κουτσομπόλες γυναίκες.

    Το ‘χεις ακούσει κι εσύ Νίκο; Εγώ το έμαθα στην Κάρπαθο, και νομίζω ότι είναι αρκετά σπάνια έκφραση (βασικά νόμιζα ότι είναι τοπικό). Λαδικό είναι το καραφάκι του λαδιού, άλλως ροί (καλό το μαρουλόφυλλο με το ροί το λάδι). Εκτός από το σερβίρισμα, χρησιμοποιείται και όταν πάμε στη γειτόνισσα να δανειστούμε λίγο λάδι. Όπως λοιπόν το λαδικό κυκλοφορεί από πόρτα σε πόρτα, έτσι κι η κουτσομπόλα.

    Μάλιστα στην Κάρπαθο έχει πλάκα ότι η λέξη προφέρεται «λαϊκό» (και το λάδι «λάι»), και πρέπει να ‘σαι πάρα πολύ ντόπιος για να καταλάβεις ότι όταν λένε την κουτσομπόλα «λαϊκό» δεν πρόκειται για τη γνωστή λέξη λαϊκός-ή-ό! Ή να σ’ το εξηγήσουν βέβαια, όπως σ’ εμένα.

  111. Μαρία said

    110
    Πανελλήνιο το επίθετο αλλά το ξέρω για τις γριές.

  112. Ένας Χασάπης από τα Παλιά said

    Τι σημαίνει ακροφιλελεύθερη; Το νεοφιλελεύθερη το έχω ακούσει πολλές φορές για το απόκομμα του Μάνου που εκπόρθησε ο Σκυλακάκης αλλά ακροφιλελεύθερη; Αν είναι σπόντα πως στην πραγματικότητα είναι ακροδεξιοί που το παίζουν φιλελεύθεροι καλό είναι να λέγεται ανοιχτά και όχι έτσι άκομψα. Πάντως όσο αντιπαθείς κι αν μου είναι η ιδέα να τους βαφτίσει κανείς τους ΔΡΑΣτικούς ή τα ΦιΣτίκια ακροδεξιούς συλλήβδην είναι κωμικότατη. Καμιά 10αριά litmus tests πάνε στα σκουπίδια. 🙂

    Επιστρέφω στη σπηλιά μου. 🙂

  113. Μαρία said

    112
    Ξέχασες το Τζήμερο 🙂

  114. Πέπε said

    @59:
    Καταπληκτικό αυτό με τα σαλιγκάρια!

    Όταν προ ολίγων ετών έκατσα να διαβάσω τον Δαρβίνο (ο οποίος δεν είναι καθόλου του τομέα μου), είχα μείνει έκθαμβος από την καθαρότητα του θετικού του λόγου: ένας άνθρωπος που ξέρει ΑΠΟΛΥΤΩΣ τι γίνεται στον τομέα του. Βυθισμένος στον ατελείωτο σχετικισμό των σύγχρονων ανθρωπιστικών επιστημών, βρήκα μεγάλη παρηγοριά: τουλάχιστον κάποιοι άλλοι είναι σίγουροι!

    Αλλά όλα του τα παραδείγματα ήταν με περιστέρια. Τα σαλιγκάρια τα ‘κανε γαργάρα!

  115. spiral architect said

    O Πειραιάς ανήκει στη νύχτα του 😐
    (antistachef)

  116. Γς said

    113:

    >Τα σαλιγκάρια τα ‘κανε γαργάρα!

    Α, όχι και γαργάρα.
    Ο Δαρβίνος ασχολήθηκε αρκετά με τα σαλιγκάρια.

    Σαλιγκάρια, γαστρόποδα, μαλάκια.

    Και πάνω που πήγα να σου βρώ σχετικούς λίκνους, μου’ρθε η κατεβασιά να ρίξω στο γκούγκλ Malacologia + το όνομά μου. 😉

    Και γέμισε η οθόνη. 😦

    Τα έσβησα γρήγορα.
    Δεν ήταν και το καλύτερο που μπορούσε να μου συμβεί πρωί πρωί.
    [Ψάξε μόνος σου]

  117. Γς said

    55:

    >τραβαει και τον κουραδοκοφτη το γκομενακι στο 2:43.

    [από τα σχόλια του βιδέου]

  118. Γς said

    Δεξιόστροφα, αριστερόστροφα.

    σαλιγκάρια και λιόδεντρα

    Και δεν αντέχω:

    -Εσύ φταις ρε! Δεν της έριξες έναν από πίσω, να της χαλάσεις τις βόλτες…

  119. Γς said

    118:

    Ντάξει,
    ο σουλούπωσα κάπως

  120. # 98, 104

    Ο βαρκάρης βρίσκεται ή στο μέσον της βάρκας αν έχει κουπιά ή στο πίσω μέρος αν έχει μηχανή και λογικά παραμένει εκεί στην διάρκεια της απο-επιβίβασης. Για όποιον έχει βάρκα είναι αδιανόητο να βγεί πρώτα ο βαρκάρης και μετά οι επιβάτες.
    αρα κάποιες φορές (π.χ. στην πρώτη επιστροφή) στην ακτή δημιουργείται ανισονομία

  121. Γς said

    120:
    >αρα κάποιες φορές […] στην ακτή δημιουργείται ανισονομία

    Κι έρχεται το Λιμενικό [ο γιος Μπαλτάκος] και επιβάλει ισονομία

  122. sarant said

    112: Όχι, όχι, δεν εννοώ ακροδεξιοί. Εννοώ ακραίο κέντρο. Όπως ακροαριστεροί και ακροδεξιοί, έτσι και ακροφιλελεύθεροι.

  123. Αριστείδης Καρατζόγλου said

    http://www.kathimerini.gr/761744/article/epikairothta/politikh/aytofwrh-diadikasia-kai-gia-en-energeia-voyleytes

  124. Triant said

    123:
    Στο μέλλον!

  125. Idomeneo said

    Στα ποντιακα υπαρχει η εκφραση ‘ ο ποντικόν νατ πα κι λαδούται’ που σημαινει οτι καποιος ειναι τοσο φτωχος που ουτε τα ποντικια του σπιτιου του δεν μπορουν να λαδωθουν …

  126. Γς said

    124:
    Απαγορεύεται. Εκτός αν γίνει…

  127. Αριστείδης Καρατζόγλου said

    124, φυσικά στο μέλλον, αναδρομικά δεν γίνεται, ακόμα. Άντε να τελειώνουμε με τους βλαχοναζήδες μπας και βρει χρόνο η δικαιοσύνη να εξετάσει την παραδοχή του Τσουκάτου για κάτι τσάντες.

  128. Ένας Χασάπης από τα Παλιά said

    (113) Το ότι τον Τζήμερο τον βρίζουν σα φασίστα οι ΔΡΑΣτικοί και τα ΦιΣτίκια Μαρία μάλλον σημαίνει πως υπολείπεται στα litmus tests. 🙂 Αν και προτιμώ να κρατάω το ακροδεξιός για τους Μαυρουδήδες και πιο σκληρά παιδιά ο διαφημιστής είναι σε άλλη κατηγορία από τον Βαλλιανάτο και τον Σκυλακάκη.
    (122) Τώρα πως στο καλό ορίζεις μαθηματικά το ακραίο κέντρο βρε Νίκο πολύ θα ήθελα να μάθω… 🙂 Ακούς εκεί ακραίο κέντρο… 🙂 Ακόμα και στο μιγαδικό επίπεδο το κέντρο είναι κέντρο. Παρεμπιπτόντως στα γραφήματα που χρησιμοποιούν 2 άξονες για τις πολιτικές θέσεις κανένα από τα 2 κόμματα δεν είναι στο κέντρο. 🙂

  129. spiral architect said

    @128: Κακό χωριό τα λίγα σπίτια. 😉
    (λαϊκό γνωμικό)

  130. Νέο Kid Στο Block said

    128.»Ακόμα και στο μιγαδικό επίπεδο το κέντρο είναι κέντρο. Παρεμπιπτόντως στα γραφήματα που χρησιμοποιούν 2 άξονες για τις πολιτικές θέσεις κανένα από τα 2 κόμματα δεν είναι στο κέντρο.»
    Υπάρχουν στ’αλήθεια τέτοια γραφήματα; Για δώσε κανα λινκ. 🙂

    H Ποταμίσια Ελιά ,θεωρώ πως αντιστοιχεί ακριβώς στο cos(x) («πάνω-κάτω, μπρος -πίσω, στα πλην και στα σύν ,και άντε ξανά μανά κούνια μπέλα… 🙂 )

  131. Triant said

    127:
    Δεν είναι νόμος για να μην έχει αναδρομική ισχύ. Είναι υπενθύμιση του νόμου ο οποίος ισχύει ήδη. Σαν να πείς «λοιπόν, από δω και μπρος όποιος λαδώνεται θα τιμωρείται».
    Το περασμένα-ξεχασμένα (παραγραφή) ορίζεται σαφώς από το νόμο, καθώς και ο χρόνος που απαιτείται ανάλογα με το αδίκημα, αλλά σε καμία περίπτωση η παραγραφή δεν γίνεται σε δυό-τρεις μέρες (πλην της ευθύνης υπουργών 🙂 ).

  132. Νέο Kid Στο Block said

    http://www.wolframalpha.com/input/?i=cos+%28x%29

  133. Triant said

    130:
    Ενώ η εφαπτόμενη μπορεί να πάρει όποια τιμή θέλεις 🙂

  134. Αριστείδης Καρατζόγλου said

    131, Ο νόμος μπορεί να ισχύει ήδη αλλά, τουλάχιστον όπως κατάλαβα εγώ το άρθρο, αλλάζει η εφαρμογή του στους εν ενεργεία βουλευτές. Ως τώρα δεν ίσχυε το αυτόφωρο για το συγκεκριμένο αδίκημα, ίσως;

  135. Αγγελος said

    To «ακροφιλελεύθερος» εμένα μου φαίνεται τελείως σαφές, έστω κι αν πρώτη φορά το ακούω: είναι ο άνθρωπος που έχει ακραίες φιλελεύθερες απόψεις, που πιστεύει δηλαδή ότι κάθε οικονομική πράξη μεταξύ συναινούντων ενηλίκων που δεν βλάπτει τρίτους πρέπει να επιτρέπεται — ακόμα και η απασχόληση με μεροκάματα πείνας, η πορνεία ή η διακίνηση ναρκωτικών.
    Αντίθετα, «ακραίο κέντρο» κι εγώ πιστεύω ότι δεν έχει νόημα. Κεντρώος είναι ακριβώς αυτός που αποφεύγει τα άκρα, και που κατά συνέπεια ΔΕΝ επιζητεί ριζικές αλλαγές, παρά μόνο χρηστότερη διοίκηση, εξορθολογισμό και σωστότερη εφαρμογή των νόμων κλπ.

  136. 86,
    Οι υποστηρικτές του Μαρινάκη από την Θύρα 7 είναι οι γνωστοί Γαύροι Μαρινάκοι. 😉

  137. spiral architect said

    @136: Ο Μαρινάκης ατυχώς έρχεται δεύτερος και δι’ αντιπροσώπου. Σημαιοφόρος σ’ αυτόν τον τομέα είναι ο Υποψήφιος Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος. 😯 😯
    (περιηγηθείτε με δική σας ευθύνη)

  138. # 137

    Οι έχοντες καλή μνήμη τους θυμούνται αγκαλιά πριν από το ματς στον Βόλο να λένε πως «απόψε θα κερδίσει το ποδόσφαιρο», πριν βέβαια από την φυλάκιση του Μπέου.
    Η ανάμειξη του Μαρινάκη για την ίδια υπόθεση παραμένει σε κάποια σκονισμένα συρτάρια.
    Ο Μπέος βέβαια σαν πιο ντόμπρος κατεβαίνει ο ίδιος για δήμαρχος ενώ ο Μαρινάκης έχει τον αχυράνθρωπό του

  139. NX said

    Χαριτωμένο αυτό με τη Δράση (παρέα με τη Χρυσή Αυγή!) ως κόμμα των άκρων. Υποθέτω βέβαια ότι αν κάποιος χρησιμοποιεί ως σημείο αναφοράς το Σύριζα, οι μεν «συνιστώσες» ανήκουν κάπου στο μέσον του πολιτικού φάσματος, η δε Δράση στο άκρο. Και οποιοδήποτε αριστερό ή μισοαριστερό κόμμα όπως το Ποτάμι είναι κατασκεύασμα με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως ανάχωμα. Όχι, δεν πρόκειται για τη γνωστή συνομωσιολογία της Αριστεράς, αλλά για εμβριθή πολιτική ανάλυση.

  140. sarant said

    139: Επειδή ήταν το πρώτο σας σχόλιο, κρατήθηκε από τη σπαμοπαγίδα. Ως προς το αν η Δράση είναι ακραίο κόμμα, και τον χαρακτηρισμό «ακροφιλελεύθερος», δείτε και το σχ. 135.

  141. LandS said

    Για σεμνά με τα σαλιγκάρια: http://es.wikipedia.org/wiki/Caracoles_y_Juntas_de_Buen_Gobierno

  142. # 135

    Εγώ δέχομαι τον όρο ακροκεντρώος γιατί αν και ακραίος στοχεύει στο κέντρο !!

  143. Stella said

    Ηταν ο μονος εν Ελλαδι,που τον αλειφε με λαδι…(λαικον)

  144. spiral architect said


    Ο Μαρινάκης λοιπόν κάποια στιγμή ίσως γίνει ο τοπικός άρχοντας του λιμανιού. Αν τον θέλουν εκεί κάτω, γούστο τους και καπέλο τους. Αν γίνει και ο Μπέος δήμαρχος Βόλου, τότε εδώ στην Κατερίνη δε θα αργήσει η στιγμή που θα δούμε στον δημαρχιακό θώκο τον Σαχπατζίδη. Επιστρέφουμε όμως στον Βαγγέλα. …

  145. Λ said

    110. Μάλιστα στην Κάρπαθο έχει πλάκα ότι η λέξη προφέρεται «λαϊκό» (και το λάδι «λάι»), και πρέπει να ‘σαι πάρα πολύ ντόπιος για να καταλάβεις ότι όταν λένε την κουτσομπόλα “λαϊκό” δεν πρόκειται για τη γνωστή λέξη λαϊκός-ή-ό! Ή να σ’ το εξηγήσουν βέβαια, όπως σ’ εμένα.

    Και στην Κύπρο λέμε λαϊκό αντί λαδικό και αντίστοιχα λάι.

    Ανάλογα, λέμε λαός για το λαγό.

    Υπάρχει και το εξής ανέκδοτο που διηγόταν ο Γλαύκος Κληρίδης και κατά πάσα πιθανότητα είναι συνέβη πραγματικά:

    Πήγε ο Κληρίδης, στη Καρπασία (πριν το 74, το ανέκδοτο είναι παλιό) και κάθησε στο καφενείο του Ριζοκαρπάσου όπου τον υποδέχτηκαν οι διάφοροι παράγοντες και οι χωριανοί. Πως πάει ο λαός της Καρπασίας; ρωτάει. Εν καλός. Εν καμιά-θκυο οκκάδες κύριε Πρόεδρε (της Βουλής) του απαντάει ένας ντόπιος. Θέλεις κανένα; (μια όκα =1,2208 κιλά).

  146. Ενδιαφέρον τό άρθρο, ενδιαφέροντα και τά σχόλια (όχι τά …ποδοσφαιρικά, βεβαίως!).
    Γιατί, όμως, κανείς από τούς φανατικούς τής ακριβοπληρωμένης ποδοσφαιροκρετινικής κλωτσοπατινάδας δεν ανεφέρθη και στό πασίγνωστο μότο τών παλαιών βασιλοφρόνων «ψωμί, ελιά και Κώτσο βασιληά»; Τόσο γρήγορα λησμόνησαν οι παλαιότεροι τήν φρενίτιδα τού κρετινικού φανατισμού τών ελλήνων μοναρχικών;;;

  147. Γς said

    Λ:

    θκυο για δυο
    είκοσσσι για είκοσι
    διακόσσσια για …

    Και του λέω:
    -Θα με ξυπνήσετε να άω στη Λάρνακα, πετάω στις 6. Δωμάτιο διακόσια είκοσι τρία.
    -Τι;
    – Διακόσια είκοσι
    -Τι;
    – διακόσσσσσσια είκοσσσσσι.
    -ΟΚ.

  148. Λ said

    Στην Κύπρο έχουμε ένα ελαιώνα στο Δελήκηπο, που δεν παράγει μόνο ελιές αλλά κι’ άλλο πολιτισμό:

    JAZZ IN THE OLIVE GROVE
    Stefan Pasborg & Ibrahim Electric
    Friday 13 June 2014
    The Olive Grove, Delikipos / 8.30pm

  149. Γς said

    146:
    >τήν φρενίτιδα τού κρετινικού φανατισμού τών ελλήνων μοναρχικών;;;

    κρετινικού φανατισμού ε;
    Εχε χαρη που δεν είμαι …μοναρχικός

  150. # 145

    Το πρόβλημά μου είναι πως ως τώρα το ποδόσφαιρο ήταν πιο σοβαρό από την πολιτική αλλά με τις κινήσεις Μαρινάκη πάει να διαλύσει το τελευταίο αποκούμπι

  151. Λ said

    Γς απο πιο μέρος της Ηπείρου είστε; Είναι απο τους αγαπημένους μου προορισμούς . Εχω και ξάδερφο από την Πλατανούσα.

  152. Γς said

    Μαρινάκης, ποδόσφαιρο, νταβατζιλίκια και τέτοια.

    Καμάρωνα κι εγώ τον νεαρό μου μεσαίο τότε.
    Αστέρι!
    Ηταν στα τσικό(;) μιας ομάδας και τον είχανε στα όπα όπα.

    Φαινόμενο.
    Κάθε τόσο ταξιδάκια με την ομάδα στο εξωτερικό και τέτοια.

    Και ξαφνικά, το μελό:
    -Κρεμάω τα παπούτσια μου.
    Πέσανε όλοι επάνω του. Με πλησίασαν και μένα.

    -Πολύ βρόμα μπαμπά

  153. Γς said

    151:
    Ο πατέρας μου απ τη Λάνκα-Σούλι.
    Δερβίζιανα

  154. Πέπε said

    @123 (άρθρο Καθημερινής για το αυτόφωρο στους βουλευτές) + όλα τα σχετικά σχόλια:

    Από μία άποψη, καιρός είναι να γίνει πια κάτι με τα παρανόμως αποκτηθέντα υλικά. Δεν υπάρχει άνθρωπος σ’ αυτή τη χώρα (δεν ξέρω για άλλες) που να μπορεί να ασκήσει στοιχειώδη έλεγχο στο ποιος τον φωτογραφίζε/ηχογραφεί/βιντεοσκοπεί ανά πάσα στιγμή και τι το κάνει μετά. Έχω τσακωθεί τόσες φορές γι’ αυτό, και πάντα οι αντιδράσεις των βιντεοσκόπων κλπ. μοιάζουν σαν να τους λέω κάτι ανήκουστο, σαν αυτό που κάνουν να ήταν ανέκαθεν αυτονόητο.

    Αφετέρου, αν στη συγκεκριμένη υπόθεση πέσει όλο το βάρος στην παράνομη διαδικασία απόκτησης του εν λόγω υλικού, λες κι αυτό ήταν που μας μάρανε κι όχι τι λέει το υλικό, τέτοια υποκρισία δε θα ‘χει ξαναγίνει ούτε καν στην ελληνική Βουλή, ούτε καν στην ελληνική Δικαιοσύνη.

  155. spiral architect said

    Ωχ!
    (άδικο έχει;)

  156. @ 149: — Γλυκέ μου Κε «Γς», ΚΑΙ ΕΓΩ πρόλαβα βιβλία με σφραγίδες «βασιλικές» στόν «Δημόκριτο» (όπου ΚΑΙ ΕΓΩ είχα παρακολουθήσει, τό 1980 ή 1981 που πρωτοξεκίνησαν, τά «Προκεχωρημένα Θερινά Μαθήματα Φυσικής», τά οποία είχαν οργανώσει η Κα Ελένη Γκάμαρη-Σηλ και ο Κος Αντ. Βεργανελάκης εάν καλώς θυμούμαι, και μάς είχε δώσει κάποιες διαλέξεις Βιοφυσικής και η –νομίζω Βιολόγος– σύζυγος τού Πα.Σο.Κ-ου Ροκκόφυλλου), αλλά επίσης ΚΑΙ στήν βιβλιοθήκη τού Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (όπου, μέσα σε πεπλατυσμένον οβάλ πλαίσιο εγράφετο ως «Βασιλικόν Ίδρυμα Ερευνών»). Παρεμπιπτόντως, ο Κος Στέφανος Τραχανάς είναι ίσως ένας από τούς ελαχίστους ζώντες έλληνες Φυσικούς που βαθύτατα υπολήπτομαι. Ανατρέχοντας στά παλαιά σχόλια είδα ότι προσπαθήσανε κάποιοι από ‘δώ μέσα να ερμηνεύσουν τήν έλλειψη …»διδακτορικού» του. Είναι προφανές πως όσοι είχανε τότε σχολιάσει «ούκ οίδασι τόν ΑΝΘΡΩΠΟΝ»… Και, επίσης, έχουν ενστερνισθή τήν –κατ’ εμέ, βεβαίως– γελοίαν τυπολατρία τών πάσης φύσεως «τίτλων», ιδίως τών …»ακαδημαϊκών» τοιούτων…! Παρ’ όλα ταύτα, στόν Κον Τραχανά έχει ήδη απονεμηθή (νομίζω) Τιμητικό Διδακτορικό από τό Παν/μιο Κρήτης, αλλά δεν έχει καμμίαν ανάγκη «τίτλων» αυτός ο ακαταπόνητος ΠΑΝΑΞΙΟΣ άνθρωπος τής επιστήμης μας.

  157. Λ said

    Εδώ είναι ο πίνακας του Βαν Γκόγκ που αγαπώ πολύ. Ένα καθαρά μεσογειακό τοπίο τη νύχτα. Θα μπορούσε να είναι στην Κρήτη ή στην Κύπρο. Διακρίνονται καθαρά οι μεσογεικές ίριδες και οι λαψάνες (βρούβες;)

    http://www.google.com.cy/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&docid=lUmmbUoVHPVkxM&tbnid=NFUmPXdsOIZcgM:&ved=0CAUQjRw&url=http%3A%2F%2Fwww.overstock.com%2FHome-Garden%2FVincent-van-Gogh%2FCasual%2C%2Fstyle%2C%2F2214%2Fcat.html&ei=SvVDU-vyC4THsgbz_IDwBw&bvm=bv.64367178,d.Yms&psig=AFQjCNElmfGOAxO_7wdrenUw8nJVwQg40Q&ust=1397049017659718

  158. Γς said

    155:
    Μα όνομα που διάλεξε κι αυτός ο μπλοκατζής.

    «Τοίχο-τοίχο»
    😉

  159. Λ said

    153: Ευχαριστώ για την απάντηση. Δεν έχω πάει ακόμη. Ελπίζω εσείς να πηγαίνετε συχνά εκεί.

  160. Λ said

    157. Aπολογούμαι. H διεύθυνση για τον Βαν Γογκ δεν ειν καλή. Γκουγκλίστε καλύτερα The blue bush hermitage museum

  161. Γς said

    159:
    Εγώ σε ευχαριστώ.

    Δυο φορές έχω πάει.
    Αλλά είναι σαν https://www.youtube.com/watch?v=oL7qCqCdOWoνα έχω ζήσει εκεί.

  162. smerdaleos said

    @145:

    Και στην Κύπρο λέμε λαϊκό αντί λαδικό και αντίστοιχα λάι.

    Ανάλογα, λέμε λαός για το λαγό.

    Ωραίο θέμα για συζήτηση. Ένας από τους πιο συχνούς γλωσσικούς κανόνες «εξασθένισης» (ελπίζω να αποδίδω σωστά το lenition = διαδικασία εξοικονόμισης αρθρωτικής ενέργειας με την βαθμιαία αύξηση ενηχότητος [sonority]) είναι η απώλεια ηχηρών εξακολουθητικών (β,γ,δ,ζ) σε μεσοφωνηεντική θέση:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Lenition

    Ελληνικά:

    υπάγω > πάω
    λέγω > λέω
    διάβολος > διάολος

    Στην μεσαιωνική γαλλική (Old French) λ.χ. το λατινικό medicus ακολούθησε την πορεία:

    mediko > meδigo > mege

    http://en.wiktionary.org/wiki/medicus#Descendants

    Ας το εξηγήσει κάποιος και στο Φαήλο γιατί έχει μια εμμονή με «ομηρικά» άλογα:

    http://smerdaleos.wordpress.com/2014/03/28/%ce%b5%ce%b8%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%ba%ce%b9%cf%84%cf%83%ce%bf-%ce%b3%ce%bb%cf%89%cf%83%cf%83%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%af%ce%b1-%cf%86/

  163. @ 162: —Νεαρέ μου Κε «Σμερδαλαίε», δώσατε τόν όρκον τού Ιπποκράτους; Σάς θαυμάζω…! Όχι τόσον για τήν πολυπραγμωσύνη σας, όσον για τό πού βρίσκεται τόν χρόνον να σπουδάζετε τήν Ιατρική και παραλλήλως να αναδιφήτε και στά περί τάς γλώσσας. Είσθε αξιέπαινος…! Και ο «σκληρός σας δίσκος» φαίνεται πως έχει μεγάλην χωρητικότητα… Μπράβο σας, μέ αφήνετε άναυδη!!!

  164. Γς said

    163:
    Γυναίκες…
    Τόσο καιρό εγώ δεν είχα καταλάβει ότι ο «νεαρέ μου Κε Σμερδαλαίε” έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτους

  165. Λ said

    διάβολος > διάολος

    διάολος – τρίολος: Εμείς τη χρησιμοποιούμε τη λέξη: δκιάολε, τρίολε! είναι πολύ συνηθισμένη «βλαστημιά» (ήθελα να το πω προχτές στα μπαλταδιάρικα, που έγινε λόγος για τον τρίλογο και να που μου δόθηκε η ευκαιρία σήμερα).

    Στην Κύπρο βέβαια έχουμε και τα δύολα που είναι νομίζω μονάδα μέτρησης εμβαδού για γη.

    Όσο για τα τριολέτα, ελπίζω ο Νοικοκύρης να κάνει ειδική ανάρτηση γι’ αυτά, αφού πρώτα εκπληρωθούν κάποιες υποσχέσεις που του έχουν δώσει άλλοι.

    Έχουμε κι άλλες εξασθενήσεις στην Κύπρο
    Λόγος> λος (Ο λος του αδρώπου ότι τζ’ αν είναι, δηλαδή, το σημαντικότερο είναι ο λόγος (υπόσχεση) που δίνει κάποιος, λέμε στην Κύπρο).

  166. smerdaleos said

    @ Νά σαι καλά Στράτα μου, αλλά μην μου μιλάς στον πληθυντικό γιατί κοκκινίζω και αρχίζω να ψάχνω γι΄άσπρες τρίχες στα γένια.

    Ο όρκος με το καλό κατά τα Χριστούγεννα … give or take που λένε και στο χωριό μου.

  167. Γς said

    Καλά πάνε, έτσι;

  168. Γς said

    Ντοτόρε, εγώ την είδα πρώτος
    😉

  169. smerdaleos said

    @ 165, Λ:

    Να προσθέσω ένα άλλο παράδειγμα που ξέχασα:

    Η ΙΕ ρίζα *sreh2g-/*srᾱg- έδωσε το ελληνικό ῥάξ/ῥώξ (ρώγα).

    Στα λατινικά, το αρχικό *sr-> θr- > fr- (λ.χ. *sriHges- > ελλην. ῥῖγος, αλλά λατιν. frigor)

    Επομένως η παραπάνω ρίζα έδωσε το fragum με υποκοριστικό το fragula (ιταλ. fragola) που εισήλθε στα ελληνικά σαν φράουλα με απώλεια του μεσοφωνηεντικού g>γ.

    http://en.wiktionary.org/wiki/fragum

    Ίδια ιστορία με το αλβανικό rrush από την ίδια ρίζα:

    *srᾱg-ùša > rr(oγ)ùsh > rrush

    http://en.wiktionary.org/wiki/rrush#Albanian

  170. smerdaleos said

    @168

    Δόκτωρ ή καμπιδούκτωρ .. γιατί με περιμένει κ΄η Καλλιόπη στο στρατό για καθάρισμα:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Godilas

    Godilas is first mentioned in 518 as one of the officers involved in the proclamation of Justin I as Byzantine emperor. The ceremony is recorded in the De Ceremoniis, compiled by Emperor Constantine VII Porphyrogennetos (r. 913–959) in the 10th century, and gives his rank as campiductor/campidoctor («drill instructor») of the regiment of the Lanciarii (Greek: καμπιδούκτωρ τῶν λαγκιαρίων).

    🙂 🙂

  171. Γς said

    Χμ..
    Τεκνατζου λοιπόν η δικιά μας

  172. Οσοι αντιλαμβάνονται τα χάλια της χώρας και σε τι οφείλονται είναι επιεικώς αστείο να βγάζουν αντιμοναρχικές κορώνες. Κι εγώ κατά της επαναφοράς της βασιλείας ψήφισα, απλά ήμουνμικρός και δεν ήξεραπως αντί για μία θα τρέφω είκοσι οικογένειες βασιλικότερες του βασιλέως

  173. @ 168: — Γλυκέ μου Κε «Γς», ευχαριστώ για τήν συμπάθεια αλλά …παντρεμένη γυναίκα είμαι!

    @ 170: — Καλέ μου Κε «Σμερδαλαίε», μην πτοείσθε! Θυμούμαι τόν αδελφό μου προ 30ετίας, όταν είχε καταταγή για βασικήν εκπ/ση στόν Στρατό Ξηράς: παρόλον ότι ο πατέρας μας ήταν τότε Υποστράτηγος στό Γενικόν Επιτελείο, ο κακομοίρης ο αδελφούλης μου δεν είχε ζητήσει ποτέ κανένα ρουσφέτι (κι ούτε και ο πατέρας μας, άλλωστε, ήταν διατεθειμένος να τού κάνει κανένα χατήρι παρόλες τίς εκκλήσεις τής μητέρας μας!…) μέχρι λίγο πριν τήν ολοκλήρωση τής εκπαίδευσής του. Μάς είχε τηλεφωνήσει ένα βράδυ και λαχανιασμένος ρωτούσε τόν μακαρίτη τόν μπαμπά πώς ήταν δυνατόν αυτός μόνος του που ζύγιζε 55 κιλά να σηκώνει σακκιά 40 κιλών με αλεύρι από τόν φούρνο τού συντάγματος…!!! Και τήν άλλην ημέρα που ο μπαμπάς τηλεφώνησε στόν Συνταγματάρχη διοικητή τού αδελφού μου ήμουνα στό σπίτι και άκουσα με τά ίδια μου τ’ αυτιά τόν πατέρα μας να ζητάει απ’ τόν συνταγματάρχη να μεσολαβήσει ώστε ο κανακάρης μας να μην παίρνει υπηρεσίες στόν φούρνο αλλά στίς …τουαλέττες!!! Τέλος πάντων, θυμάμαι τόν αδελφό μου που μάς έλεγε ότι μετά αυτήν τήν πατρική «μεσολάβηση» τόν είχαν τοποθετήσει στό Γραφείο Επιστρατεύσεως τού Συντάγματος για να κόβει, να διπλώνει, να κολλάει και να σφραγίζει κόλλες στίς οποίες είχε δώσει τό σχήμα φακέλλων στρατιωτικής αλληλογραφίας από τό μεσημέρι μέχρι τό σιωπητήριο…! Και θυμάμαι πολύ καλά (γιατί μάς τόν είχε συστήσει, όταν πήγαμε να δούμε τόν χαϊδεμένον μας στήν ορκωμοσία του) τόν φίλο του τόν οπλίτη-γιατρό που βοηθούσε τόν γιατρό τού Συντάγματος στούς εμβολιασμούς τών νεοσυλλέκτων κατά τίς πρώτες ημέρες τής κατατάξεώς τους: « — Μα δεν μπορείς να φανταστείς, βρε Στράτα, τί απαλό χέρι που έχει αυτός ο Μ.! Μού ‘κανε 2 εμβόλια και τεστ Μαντού κι ούτε που έννοιωσα κάτι…! Απολύτως τίποτε! Ελαφρύτερα κι από τσίμπημα κουνουπιού!!!». Και θυμάμαι πώς τό ‘χα αναφέρει στόν Μ. όταν συστηθήκαμε μετά τήν ορκωμοσία τους, προσθέτοντας κάπως τσαχπίνικα ότι « –Οι ασθενείς σας θά ‘ναι πολύ τυχεροί στά χέρια σας, γιατρέ». Έεε, ο αδελφός μου (πριν από καμμιά δεκαριά χρόνια που τό ‘χε φέρει η κουβέντα, παρόντος τού γάλλου συζύγου μου ο οποίος είναι νευροχειρουργός) μάς είπε ότι ο καλός φίλος τού αδελφού μου, ο πρώην οπλίτης-γιατρός Μ. με τό ελαφρύ χέρι (για τό οποίο –κατ’ εμέ– «θά ‘τανε τυχεροί οι ασθενείς του να τούς φροντίζει») είχε βγάλει και τήν Νομική Σχολή κι είχενε γίνει …Ιατροδικαστής!!!

  174. «Οι 58 διαλύθηκαν γρήγορα, η ελιά μαράθηκε, το ποτάμι είναι έτοιμο να στερέψει. Το τελευταίο χαρτί που απέμεινε στο συστημικό κατεστημένο είναι η Χρυσή Αυγή που ήταν στην εφεδρεία για παν ενδεχόμενο. Είχε ήδη ξεκινήσει μια επιχείρηση «ρετουσαρίσματος» της ΧΑ από τα συστημικά μίντια, μετά τη δολοφονία Φύσσα και τις συλλήψεις βασικών στελεχών.»

    http://goo.gl/ZJ5AB0

  175. 11, 10,111,
    λαδικό σημαίνει , στην Αθήνα τουλάχιστον, την υπηρέτρια. Επειδή καθαρίζει, μαγειρεύει, η ποδιά της είναι μέσα στα λάδια, κλπ. Μάλλον από κει προέρχονται οι άλλες έννοιες. Σαν πιο λαϊκιά, ίσως και προσφυγοπούλα, μιλώντας με τις άλλες υπηρέτριες εκτός σπιτιού ήταν υποτίθεται κουτσομπόλα, στο στερεότυπο της «σμυρνιάς’.

  176. skol said

    Δυο-τρεις κερκυραϊκές λέξεις σχετικές με την ελιά.

    κολόμπα: ο κορμός της ελιάς κοντά στη ρίζα. Υποθέτω επειδή είναι το κομμάτι της ελιάς που μένει αφού την κόψουμε και μείνει κολοβή. (άλλα δεν το έχω δει κάπου, ας όψεται ο Σπύρος!)

    λίτσινος: από ξύλο ελιάς. (Μα καλά δεν έχετε οι υπόλοιποι λέξη γι’ αυτό;)

    λιόστο: Το στερεό υπόλειμμα από το άλεσμα της ελιάς. Αυτό που μένει μετά τη σύνθλιψη του καρπού και την συμπίεση και το ξεζούμισμα του πολτού(ζυμαριού). Πολύ καλό καύσιμο!

  177. Μαρία said

    176
    colomba (όχι η περιστέρα) στη ναυτική γλώσσα λέγεται το κάτω μέρος του καταρτιού, η στήλη του ιστού. Ταιριάζει η μεταφορά να είναι απο δω.
    Βλ.
    http://el.wiktionary.org/wiki/%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%BC%CF%80%CE%B1
    όπου το colombus είναι λάθος.

  178. sarant said

    175: ‘Εχω την εντύπωση ότι η σημασία «λαδικό»=κουτσομπόλα είναι του 19ου αιώνα. Μπορεί βέβαια να πέφτω έξω.

    176: Λίτσινος! Πολύ καλό!

  179. skol said

    177: Ε, τότε αυτό θα είναι. Ήξερα το περιστέρι γιαυτό έφυγα από τα ιταλικά αλλά δεν ήξερα αυτή τη σημασία.

  180. skol said

    …είπα να νατσουλίσω και λίγο 🙂

  181. @ 170 ^173: Άαα, φίλτατε «Σμερδαλαίε», και κάτι που παρέλειψα από τίς μακρυνές θαμμένες αναμνήσεις μου περί τήν στρατιωτικήν θητεία τού αδελφού μου στήν Ελλάδα, και τό οποίον ίσως αποτελεί χρήσιμη πληροφορία σε όποιον ετοιμάζεται να μπεί στήν αναγκαστική βάσανο τής προσωρινής στρατιωτικής ζωής:
    φαντάζομαι πως με τήν προφανέστατη επιδεξιότητά σας στά γλωσσικά σας πάρεργα, η δεξιότητά σας στό κύριον έργο σας (τήν ιατρική πρακτική), είναι δεδομένη. Εάν, λοιπόν, έχετε περάσει επιτυχώς τά οκτάωρα τής χειρουργικής τού τελευταίου έτους σας κι έχετε επαρκήν πείρα στήν συρραφήν χειρουργικών τομών, θα σάς είναι οικεία η χρήση βελόνης και κλωστής και θα παίζετε στά δάκτυλα τό ράψιμο.
    Ο αδελφός μου, ο οποίος κατετάγη αρκετά μεγάλος εξ αναβολής στρατεύσεως λόγω τών σπουδών του, δεν είχε βέβαια χειρουργικήν εμπειρία διότι δεν εσπούδασεν Ιατρική. Επειδή, ωστόσο, από μικρά τά δυό μας μέναμε μόνα μας τά πρωϊνά όταν είμαστε απογευματινοί στό σχολείο, αφού είχαμε και τούς δύο γονείς μας να εργάζονται, εκτός από σκανταλιές μάθαμε από πολύ ενωρίς και να αυτοεξυπηρετούμεθα στά στοιχειώδη καθημερινά: στήν αρχή να ζεσταίνουμε τό φαγητό που μάς έφτιαχνε αποβραδύς η μητέρα μας, μετά σιγά-σιγά να μαγειρεύουμε μόνοι μας, να πλένουμε τά βρακιά μας ή τίς κάλτσες μας, να στριφώνουμε (εγώ τίς μαθητικές ποδιές μου κι ο αδελφός μου τά ρεβέρ τών παντελονιών «καμπάνα» που τότε φορούσε), να ράβουμε τά κομμένα κουμπιά μας. Σ’ αυτό τό τελευταίο ο αδελφός μου έγινε γρήγορα εξπέρ και αυτός ο λόγος τόν είχε κάνει (μαζί με τήν κιθάρα που παίζει) αγαπητόν και …διάσημον σε όλο τό σύνταγμά του: εγώ, που ποτέ ίσαμε τότε δεν είχα ανοίξει αντρικό πορνοπεριοδικό, θυμάμαι σαν και τώρα ότι σε μία από τίς πρώτες άδειές του είχε κουβαλήσει στό σπίτι καμμιά δεκαριά ελληνικά «Πλαίυμπόϋ» καινούρια κι ατσαλάκωτα, σχεδόν αδιάβαστα, που βρήκε η μητέρα μας στό σακ-βουγιάζ του κι αυτός κάπως κοκκινίζοντας είχεν απολογηθή: « –Καλέ μαμά, αυτά τά ‘βρισκα μυστηριωδώς κάθε μεσημέρι που γυρνάγαμε από τήν εκπαίδευση κάτω από τό μαξιλάρι μου… Τελικά, αυτή ήταν η «πληρωμή» μου για τά κομμένα κουμπιά από τίς φόρμες τών συναδέλφων μου στήν διμοιρία τά οποία ήμουν ο μόνος που ήξερε να τούς τά ράψει! Πώς θα μπορούσα να προσβάλω τόσους ανθρώπους πετώντας τα στά σκουπίδια;…». Φυσικά, γνωρίζοντας τόν αδελφό μου, εγώ τόν επίστεψα αλλά δεν είμαι τόσο σίγουρη εάν τόν είχε πιστέψει και η μητέρα μας… (Γι’ αυτό, όμως, δε λένε «μάθε τέχνη κι άς τηνα, κι άν …πεινάσεις πιάστηνα»;
    Καλό πτυχίο και καλήν σταδιοδρομία, καλέ μου φίλε!

  182. Μαρία said

    178
    Για τη γριά κουτσομπόλα:
    Δ. Βουτυράς, Ο νέος Μωυσής, 1921

    Απ’ το αντικρινό όμως σπίτι, μια γριά φάνηκε πίσω απ’ τα γυαλιά του παραθύρου να κοιτάζει καλά, με προσοχή, κρατώντας το τραβηγμένο λίγο κουρτινάκι…
    – Για κοίταξε, του ’χε πει ο Θεοφάνης, που την είδε. Το λαδικό μας πήρε μυρουδιά,
    βάζω στοίχημα! Αυτά τα λαδικά μοιάζουνε με τα λαγωνικά και τα μαντρόσκυλα, έχουνε φοβερή όσφρηση!

    http://sarantakos.com/kibwtos/mazi/Bouturas-diigimata.htm#%CE%9C%CE%A9%CE%A5%CE%A3%CE%97%CE%A3

  183. BLOG_OTI_NANAI said

    170: Τώρα που είπατε για στρατό και «καλιόπη», θυμήθηκα ότι είχα γίνει μόνιμος στην αγγαρεία αυτή στον στρατό. Πρέπει να με είχαν πάρει κάπως στραβά. Μάλιστα, όταν κατάλαβαν ότι στις καλοκαιρινές ζέστες ήταν καλύτερα να είσαι στις τουαλέτες γιατί είχε σκιά, με έβαζαν στο «πλοίο της αγάπης» ως «πλοίαρχο» φυσικά, οπότε μετά το άδειασμα του 8ου-10ου κάδου στο εσωτερικό της καρότσας, τα σκουπίδια έφταναν μέχρι το γόνατο, και η μυρωδιά από την καλοκαιρινή αποσύνθεση δημιουργούσε μια υπέροχη ατμόσφαιρα.
    Μετά στο τάγμα, θυμάμαι που είχαμε αγγαρεία να κόβουμε ξύλα για τον χειμώνα, και μετά, με τα ίδια τσεκούρια κόβαμε τον γκοτζίλα στα μαγειρεία για να φτιάξει ο μάγειρας φαΐ!

    Τότε έγραφες κανένα γράμμα για να ξαλαφρώσεις, γιατί δεν υπήρχαν κινητά και τέτοια.

    Ελπίζω να μην σου μετέφερα κάποιο αρνητικό συναίσθημα για τον στρατό 🙂 Άλλωστε τώρα έχουν αλλάξει νομίζω τα πράγματα και στο φαγητό και σε όλα.

  184. Γς said

    Ωραίες οι παιδικές αναμνήσεις, τα περί ιατρών και τέτοια.
    Κι ο Γς με τα βίας κρατιέται για να μην αρχίσει να λέει για το αγροτικό του.
    Στα πλυσταριά του Βύρωνα με τις φιλενάδες του.

    Κι όλα πήγαιναν καλά όσο άκουγα κανονικά τους ήχους από τον εξωτερικό χώρο.

    -Γιωργάκη!
    -Δεν θα σε πιάσω ρε!
    -Ο μανάβης!

    Οταν όμως ξαφνικά σταματούσαν όλα, καταλάβαινα.

    Μας είχαν εντοπίσει. Ηταν ήδη απ έξω με το δάχτυλο στο στόμα
    -Σσσσ

    Μας είχαν κάνει τσακωτούς 😦

  185. Γς said

    178:
    Α, και η κουτσομπόλα της γειτονιάς μας τότε.

  186. sarant said

    182: Α γεια σου!

    183: Πόσα γράμματα είχαμε γράψει (και διαβάσει) τότε!

  187. π2 said

    107-108: Είναι λίγο πιο πολύπλοκο. Ο Μαρινάκης είναι αναντάμ παπαντάμ δεξιός αλλά και κουμπάρος της Ντόρας. Επιπλέον δεν χωνεύει τον Μιχαλολιάκο λόγω μιας οικογενειακής κόντρας αν θυμάμαι καλά με τον πατέρα Μαρινάκη και επειδή ο Μιχαλολιάκος διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον Μελισσανίδη, ανταγωνιστή του Μαρινάκη στα ποδοσφαιρικά και όχι μόνο. Ο Μώραλης όμως πέρα από αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι και παιδί του Κόκκαλη και κυκλοφορούσε εδώ και καιρό ότι θα κατέβει υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ / Ελιά / πώς τους λεν τώρα τέλος πάντων, Δεν είναι ακριβώς ένας αχυράνθρωπος του Μαρινάκη. Για την ακρίβεια, μπορεί να το δει κανείς και ανάποδα: ο Μαρινάκης έβαλε μια ολυμπιακή σφραγίδα σε μια δημοτική κίνηση που προέκυψε από την ανησυχία διαφόρων εφοπλιστικών κύκλων από τη δημοσκοπική άνοδο του Δρίτσα και τη μικρή απήχηση του Μιχαλολιάκου. Έχουμε και δουλειές στο λιμάνι, δεν είναι καιροί για τέτοια, είναι το κυρίαρχο κλίμα, αν καταλαβαίνω καλά τα ποδοσφαιρικοπολιτικά.

  188. Μαρία said

    187
    Και ο Κόκκαλης θα είναι υποψήφιος δημ. σύμβουλος.

  189. Theo said

    Μαρινάκης-Μώραλης
    Διαβάζω κάπου:
    «Η πρώτη κίνηση της Ολυμπιακής Δημαρχιακής Αρχής θα είναι βέβαια ο δανεισμός δημοτικών συμβούλων σε άλλους δήμους που τους έχουν ανάγκη» (πηγή:Μητσικώστας, σήμερα!)

  190. spyroszer said

    176. Έχεις δίκιο. Έμαθα ο Νικοκύρης έχει κάνει κάτι για το θέμα αυτό (πετάω το μπαλάκι) 🙂
    Την κολόμπα δεν την έχει ο Χυτ., μόνο μια λ. κολόμπι = νήμα σε αλυσιδωτή περιέλιξη.
    Το λιόστο και το λίτσινο τα έχει. Και το λιοντερίτσινο = ρετσινόλαδο.

    Και μια άλλη λέξη που έχω δει (όχι απ’ τη Κέρκυρα), το μπασκί = ξύλινο πιεστήριο για την παρασκευή του λαδιού. Στη Λέσβο πρέπει να το έλεγαν.

  191. sarant said

    190: Κάνω πως δεν άκουσα 🙂

    188: Σοβαρά; Πρέπει να έχει ανέβει πολύ ο Δρίτσας.

  192. π2 said

    191: Για ασφάλεια: στον δεύτερο γύρο Μιχαλολιάκος – Δρίτσας είναι αβέβαιο. Ενώ το Δρίτσας – Ολυμπιακός τους φαίνεται στάνταρ διπλό, και το Μιχαλολιάκος – Ολυμπιακός τριπλό αποδεκτό, για να το θέσω με όρους ποδοσφαιρικού στοιχήματος.

  193. Μαρία said

    190
    Μπασκί εμείς λέμε το φυτευτήρι.

    191
    http://www.efsyn.gr/?p=188208

  194. Μαρία said

    187
    Διαβάζω τώρα στην εφσυν οτι ο Μώραλης είναι γιος του πασόκου υπουργού παιδείας και φίλος του Πέτρου, ένα χρόνο μικρότερου του, απ’ τη Σχολή Μωραΐτη.

  195. nestanaios said

    57.
    Η ετυμολογία διαφέρει της ιστορίας.

    Το θέμα είναι ποταμ. Ἄν προσθέσουμε πτωτική κατάληξη ι, έχουμε ποτάμι. Ἄν προσθέσουμε πτωτική κατάληξη ος, έχουμε ποταμός.

    Οι συλλαβές είναι ποτ + αμ.

    Π είναι η πίεση, η ενέργεια η ψιλή που είναι φιλική στον άνθρωπο.
    Ο είναι η φροντίδα, η έννοια και τα όμοια.
    Τ είναι η ψιλή μεταφορά που είναι φιλική προς τον άνθρωπο.
    Οι συλλαβές ποτ,τοπ,οπτ και πτο ενέχουν μια έννοια• Την ενέργεια μεταφοράς φροντίδας και όλα είναι φιλικά προς τον άνθρωπο.

    Το Α είναι υλη• σώματα ορισμένα και καλά αν ψιλούται και αόριστα και κακά ἄν δασύνεται.
    Το Μ χαρακτηρίζει το στοιχείο της συστολής και συνεκδοχικά το μαζεύω.
    Η συλλαβή Αμ είναι η σύναξη ύλης και μένουμε εδώ προς το παρόν.

    Το θέμα «ποταμ» είναι η σύναξη ύλης που μεταφέρει ενέργεια και φροντίδα και ἄν προσθέσουμε και το στοιχείο Κ που χαρακτηρίζει τον χώρο του ανθρώπου, τότε έχουμε το θέμα ποταμάκ και το ποταμάκι.

    Πρόσεξε κάτι. Ἄν αντικαταστήσουμε το ο με το α, τα πράγματα αλλάζουν. Η συλλαβή ποτ γίνεται πατ και εδώ έχουμε την μεταφορά υλικής ενέργειας και την σύναξη ύλης για την ψιλή μεταφορά υλικής ενέργειας. Το ποτάμι γίνεται πατάμι και ο ποταμός παταμός.

    Το υδάτινο στοιχείο δεν φαίνεται πουθενά για να ξέρεις ότι η συναγομένη ύλη που μεταφέρει φροντίδα και ενέργεια δεν καθορίζεται στο θέμα «ποταμ». Το ποτάμι δεν εμπεριέχει μόνο νερό και αυτό φαίνεται μόνο στην ελληνική με την χρήση της ετυμολογίας.

    Έτσι λειτουργεί η ετυμολογία.

  196. Νεο Kid Στο Block said

    Γιατι ρε παιδια; Ο Δριτσας κι ο Μιχαλολια δεν ειναι ολυμπιακοι; απο λοκο βγηκαν αυτοι; ειπαμε ,ειναι καπως μειωμενης αντιληψης οι γαβροι ,αλλα και τελειως λακαμαδες για να τσιμπησουνε σε μαριναρισμενα κοκκαλακια και μωραλισμους..δεν τους εχω!

  197. Πέπε said

    @176: Αυτό το «λίτσινος» στην Κάρπαθο λέγεται «ελαίνος» (ή μήπως «ελένος»; νομίζω ότι σε σχέση με την ΚΝΕ λείπει ένα -ι- μετά το -ν-, και όχι πριν, γιατί λένε και ξυλένος λ.χ.).

    Πάντως πρόκειται για μια λέξη που δημιουργεί πρόβλημα στο να δώσει παράγωγα. Φταίει που έχει μόνο ένα σύμφωνο; Δεν ξέρω αν σχολιάστηκε ήδη ότι δίπλα στο σπορέλαιο, το ηλιέλαιο, ακόμη και το ζιπέλαιο, δεν υπάρχει ελαιέλαιο αλλά μόνο ελαιόλαδο.

  198. spyroszer said

    194. Γιος του Πέτρου Μώραλη είναι; Δεν το ξέρα. Αξιόλογος ήταν αυτός θυμάμαι, τουλάχιστον χαμηλών τόνων. Ήταν κι απ’τα μέρη σου.

  199. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    176.>>λέξεις σχετικές με την ελιά.
    Φέτσα και φετσόλαδο ο κατσίγαρος το κατακάθι από το λάδι,η μούργα, τα θελά με μια άλλη λέξη μα μόνο στον πληθυντικό.Τα θολά υποθέτω.
    Πέρναγε ο φετσάς «αγοράαζω θελάααα!» με τις κανίστρες ζερβόδεξα σ ένα ψωραλέο ψαρρή γάιδαρο θυμάμαι.Είχε και κάτι τόπια υφάσματα στον ώμο, ν΄ανταλλάσσει ως φαίνεται το εμπόρευμα.Πώς ταίριαζε τώρα όλο αυτό το αλισβερίσι με τηγανόλαδα και πανικά, κύριος οίδεν.
    Ξεφετσίζω, καθαρίζω από τη μούργα το πιθάρι.
    Λιοπάνι : το τρίχινο σακούλι που βάζανε παλιά τις φαγώσιμες ελιές για το προσφάι στο χωράφι.Αλλά και υβριστικό.
    Και λαδικούλι το λαδικό (η κουτσομπόλα) «τρυφερότερα!»
    Τώρα τις χοντρές βαρέλες τις πλαστικές που μεταφέρουν το λάδι από το εργοστάσιο, κάτω τις λένε νταμπούσκες και γενικά τα μεγάλα φαρδιά πλαστικά δοχεία.

  200. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    197.
    >> “ελαίνος” (ή μήπως “ελένος”;
    -ελένιος (ή μήπως ελαίνιος; 🙂 λέμε μεις
    >> μόνο ελαιόλαδο.
    ή λιόλαδο

    λιόκλαδα λέμε ειδικά αυτά τα κλαδάκια που βγάζουμε καθαρίζοντας τα πολλά πολλά από το ραβδισμένο πάνω στα πανιά καρπό πριν τον μεταφέρουμε στην κοσκινίστρα να φύγουν τα λιόφυλλα και μετά να σακιάσουμε.

  201. BLOG_OTI_NANAI said

    186: Και τι σου είναι το βίωμα της αλληλογραφίας… Εμένα, άμα μου αρέσει κάποιος λογοτέχνης, μετά ψάχνω να βρω δοκίμια του και αλληλογραφία για να γνωρίσω όλη τη σκέψη του.
    Αν λοιπόν έχεις γράψει γράμμα, και έχεις περάσει μέρες αναμονής για να λάβεις γράμμα, καταλαβαίνεις με πόση ανυπομονησία άνοιξε ο αποδέκτης το γράμμα, όπου ο άλλος του απαντά π.χ.: «Άργησα να σου γράψω γιατί… Βρήκα όμως τις πληροφορίες που μου ζήτησες και είναι αυτές και αυτές…».
    Είναι μια γοητεία ανεπανάληπτη αλλά και ιεροτελεστία, όπου το γράμμα, ειδικά της αγαπημένης, έμενε στην τσέπη με γλυκιά προσμονή ωσότου να μπορέσεις να το απολαύσεις την ιδανική στιγμή, μέχρι την τελευταία λέξη.

  202. spiral architect said

    Ελιές, ποτάμια και τρόληδες:
    Έμμισθα τρολλ πολεμούν το Σταύρο Θεοδωράκη – Αποκαλυπτική καταγγελία

  203. Μαρία said

    198
    Έτσι λέει η εφημερίδα. Τώρα είδα οτι έγραψα υπουργός αντί υφυπουργός. Εκτός απ’ το μουστάκι του δεν θυμάμαι τίποτ’ άλλο.

  204. Λ said

    Έχουμε κι’ εμείς ένα (σχετικά) νέο κίνημα που θα λάβει μέρος στις ευρωεκλογές. Δεν φαίνεται να το λέει η ιστοσελίδα τους (για τη συμμετοχή στις εκλογές, εννοώ) αλλά το άκουσα στις ειδήσεις). Στο ψηφοδέλτιο θα συμμετέχουν και Τουρκοκύπριοι, πράγμα που είναι πολύ καλό, κατά τη γνώμη μου.

    http://www.google.com.cy/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CCYQFjAA&url=http%3A%2F%2Ferascy.blogspot.com%2F&ei=225EU-2uGobdOvXxgZAD&usg=AFQjCNFt49YU2WNjLbWFV5LIU5mOq3qbOA

  205. 182,186
    Ναι, είδα το γράφει κι ο Παπαδιαμάντης στον Πανδρολόγο.

    …Είπα να στείλω πανδρολόγισσα, επανέλαβε, χωρίς ν΄ απαντά κατ΄ ευθείαν ο Σάββας, μα δεν έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στα λαδικά…

    Μπορεί το λαδικό για υπηρέτρια, επίσης υποτιμητικό,να είναι μεταγενέστερο. Ή παράλληλο.

  206. sarant said

    205: Μπράβο, στον Παπαδιαμάντη το είχε.

    202: Στον τίτλο του άρθρου του Σ.Θεοδ. λέει κάτι και για κατσαπλιάδες.

  207. Μαρία said

    206
    Όχι στον τίτλο. Στην αρχή του κειμένου.
    http://topotami.gr/blog/game-trolls-romantiki-ne-afelis-ochi/

  208. Μαρία said

    Ύψος!

  209. Μαρία said

    208
    Παράλειψη. Ακολουθεί κράξιμο στα σχόλια.

  210. Γς said

    «Ρομαντικοί μπήκαμε στην πολιτική και ρομαντικοί θα βγούμε«

  211. spiral architect said

    @208, 209: Σαν φουνταριστός δεν ήταν καλός. 🙄

  212. Νέο Kid Στο Block said

    209. -Τι είναι ο Αλιάκμονας;
    – Ποτάμι.
    -Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας στη δημοσκόπηση!
    😆 😆

  213. Νέο Kid Στο Block said

    Ο Μαυρωτάς τώρα στην ΔΤ.
    Ξεκίνησε με χιουμορ.
    «Γνωστός για τις επιδόσεις του στους υγρούς στίβους» λέει η παρουσιάστρια
    -«Όχι όμως στο ποτάμι. Στις πισίνες!» απάντησε ο Μαυρώ. 🙂

  214. spiral architect said

    Χαριτωμενιές και από τηγανίτα πράμα … 😛
    (κρίμα στην ιστορία του)

  215. spiral architect said

    @208: Καλή ατάκα απ’ το Σκουρλέτη: «Γιατί δεν το λέτε Ελβετία και το λέτε Ποτάμι;» 😆

  216. Νεο Kid Στο Block said

    214. Εσυ εισαι γνωστο αντι-ποταμισιο τρολ!
    Ποσα πηρες απ’τις ελωδεις καο βορβορωδεις λιμνες ρε; 🙂
    Η μηπως εισαι με τα φραγματα που κοβουν τα ορμητικα ποταμια; 🙂

  217. # 214

    Ποιά ιστορία του ; έβαλε κανένα κρίσιμο γκολ και δεν τον θυμάμαι ;

  218. spiral architect said

    @217: Ο Αφρουδάκης και ο Αρώνης ήταν οι φουνταριστοί της γενιάς του. Αυτός ήταν αρχηγός.

  219. spiral architect said

    … και πρέπει να ήταν και κοντοσειρά του Νικοκύρη στους Χημ. Μηχ. του ΕΜΠ.
    (τώρα είναι επίκουρος εκεί)

  220. sarant said

    219: Δεν συμπέσαμε, μπήκε μετά που έφυγα.

  221. gryphon said

    Προσπαθει ο αναχωρητής με το μπάκ πάκ να περασει μιά εικονα του σκεπτόμενου «μοντέρνου» ευρωπαιου που επιθυμει την αλλαγή στην λειτουργια της Ε.Ε προς οφελος τών πολιτών και αν κρινω απο τις δημοσκοπησεις μαλλον πειθονται καποιοι.
    Υπαρχουν βεβαια και οι συνεργάτες του που φροντιζουν καθε τόσο να δειχνουν το πραγματικο του προσωπο.
    Ενας που το εκανε αυτο ηταν ο γνωστος Δήμου.
    Ακομη μεγαλυτερο ενδιαφερον ειχε μια συνέντευξη του Μιλτου Κυρκου γιου του Λεωνιδα στην lifo που διάβασα.

    http://www.lifo.gr/team/bitsandpieces/47545

    Εκει διαβαζωμεταξυ αλλων το εξης

    Και ποιο είναι το όραμά σας για την Ευρώπη;

    » Η Ενωμένη Ομοσπονδιακή Ευρώπη με ισχυρή κεντρική κυβέρνηση αλλά επίσης σημαντικές αρμοδιότητες στα ομόσπονδα κράτη.

    Δεν έχουν θέση πια οι εθνικισμοί και η απομόνωση εάν θέλουμε μια Ευρώπη οικονομικά ισχυρή για τους λαούς της. Ούτε φυσικά η αλαζονεία κάποιων πλουσίων»

    Ομοσπονδιακη Ευρωπη με ισχυρή λέει κεντρική κυβέρνηση.
    Αυτο ειναι το οραμα και του Σοιμπλε και του Ρομπαι και του Μπαροζο και των τραπεζιτων.

    Αυτο ειναι τελικά τό ποτάμι.Ενα κατασκευασμα τών εκδοτών οχι τοσο γιά να κόψουν από τόν Συριζα οπως νομιζα κι εγω στην αρχη αλλα για να αποροφησει το πολυ μεγάλο ποσοστο ανενταχτων κομματικα και αναποφασιστων ωστε να μην υπαρξει οσο ειναι δυνατον αποτυπωση ισχυρου ρευματος ευρωσκεπτικισμου οπως ευχομαι και πιστευω οτι θα γινει σε ολη τήν υπόλοιπη Ευρωπη.

  222. skol said

    199: Εμείς το κατακάθι το λέμε τάρα και πίλες ή τίνες (εν. πίλα, τίνα) τα μεγάλα βαρέλια αποθήκευσης του λαδιού.

  223. Μαρία said

    222
    Ενώ οι υπόλοιποι Έλληνες λέμε (ν)τάρα το απόβαρο.

  224. 223 Ιδίως όσοι λύνουμε σταυρόλεξα!

  225. Γς said

    Πάγκαλος vs Ν. Δήμου

    Θα ψηφίσει λέει ο Πάγκαλος Ποτάμι λόγω της υποψηφιότητας του Γραμματικάκη, που τον θεωρεί τον εξυπνότερο των Ελλήνων [αντί του Ράμφου του Ν. Δήμου]

  226. skol said

    223: Άντε να συνεννοηθείς μετά…

  227. Theo said

    @224:
    Δεν κατάλαβα.
    Είπε κανείς πως ο Στέλιος Ράμφος (που τον γνωρίζω εδώ και 30 χρόνια, και δεν θα το ‘λεγα με τίποτα) ή ο Νίκος Δήμου είναι οι εξυπνότεροι των Ελλήνων;

    Όσο για τον Γραμματικάκη, πιθανώς να είναι μεγάλος φυσικός (δεν έχω σχέση με το αντικείμενο για να εκφέρω γνώμη) αλλά οι δημόσιες εμφανίσεις ή τα άρθρα του τα τελευταία χρόνια είναι επιεικώς για γέλια.

  228. Theo said

    @ 227: Με τον Ράμφο έχουμε κουβεντιάσει με τις ώρες. Έχει μια πολύ καλή διαλεκτική, μπορεί να σε ζαλίσει με αυτήν, αλλά σε θέματα πολιτικής ή καθημερινότητας αεροβατεί. Και δεν έχει αίσθηση της ελληνικής γλώσσας, όπως του το έχω επισημάνει.

  229. spiral architect said

    @225: Ωχ, πάει το ποτάμι! 😮

  230. Μαρία said

    Γ. Μώραλης: «Δεν θα έχουμε κομματικό χρίσμα…»
    http://www.koutipandoras.gr/article/111224/g-moralis-den-tha-ehoyme-kommatiko-hrisma

    Θ. Δρίτσας: «Η υποψηφιότητα Μώραλη ξεπερνά τις φιλοδοξίες της ΠΑΕ Ολυμπιακός και στοχεύει σε ευρύτερα επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα» http://stokokkino.gr/article/7318/TH-Dritsas-I-upopsifiotita-Morali-kseperna-tis-filodoksies-tis-PAE-Olumpiakos-kai-stoxeuei-se-eurutera-epixeirimatika-kai-politika-sumferonta

  231. π2 said

    230β: Για δες, η ερμηνεία που εγώ είχα θεωρήσει ευλογοφανέστερη από τις (παρα-)ποδοσφαιρικές μου πηγές είναι αυτή που υιοθετείται από τον Δρίτσα. Λογικά δεν είναι σύμπτωση.

  232. Μαρία said

    231
    Κι ο Σίμος χαρακτήρισε την υποψηφιότητα Μώραλη ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής ζωής. Ή είναι βλάκας ή τον παριστάνει.
    Θα ξαναπαίξουν άραγε τον Μιχαλό;
    Εδώ τα του Μελισσανίδη:
    http://www.efsyn.gr/?p=188229

  233. spiral architect said

    Διαβάστε το όλο, θυμηθείτε τα παλιά και πείτε μου, αν διαφωνείτε:
    Γιατί ο Γιάννης Μώραλης Θα Βγει Δήμαρχος Πειραιά Με Ποσοστό Τουλάχιστον 300%
    (παρ’ εκτός και πέσει άλλη γραμμή 😉 στα Μανιάτικα και στην πλατεία Τερψιθέας)

  234. Λ said

    Οι 29 ποικιλίες εληάς (και η Αγριεληά):

    1. Αγουρομανακοληά
    2. Αδραμυττινή
    3. Αμυγδαλοληά
    4. Ασπροληά
    5. Βασιλικάδα
    6. Γαϊδουροληά
    7. Γλυκομανάκι ή Κοθρέϊκη
    8. Δαφνεληά
    9. Θιακή
    10. Θρουμποληά
    11. Καλαμών
    12. Καλοκαιρίδα
    13. Καροληά
    14. Καρυδοληά ΙΙ
    15. Κολοβή
    16. Κολυμπάδα
    17. Κονσερβοληά
    18. Κορωναίϊκη
    19. Κουτσουρεληά
    20. Λιανοληά
    21. Μαβρεληά
    22. Μαστοειδής
    23. Μεγαρείτικη
    24. Μελοληά
    25. Μυρτοληά
    26. Πικροληά
    27. Στρογγυλοληά
    28. Τραγοληά
    29. Χρυσοληά

  235. sarant said

    234: !!

  236. Λ said

    Καλοκαιρίδα ( πρώιμη )\Διπλής Κατεύθυνσης

    Το καλοκαιρίδα είναι η ποικιλία, πρώιμη το καταλαβαίνω. Διπλής κατεύθυνσης τι είναι στην προκειμένη περίπτωση;

    http://www.google.com.cy/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CCYQFjAA&url=http%3A%2F%2Faggregate.opekepe.gr%2F%3FqueryType%3Dfytiko%26paging%3Dtrue%26page_items%3D50%26pages_num%3D1498%26page%3D287&ei=dQpHU-zIL4rDtQaCroGoCA&usg=AFQjCNHxNLhd1kJbFiJ0HctcycFiEdgYbQ

    Υ.Γ. Τις ονομασίες τις πήρα από ένα πόστερ, με τίτλο Ποικιλίες Ελιών/ Olea Europa Cultivars (CVS), που είχα αγοράσει παλιά στο Μουσείο Ελιάς στη Σπάρτη. Υπάρχουν και φωτογραφίες της κάθε ποικιλίας. Πιο πάνω τις έγραψα κατά αλφαβητική σειρά αλλά το πόστερ τις έχει κατά μέγεθος.

    α. Μικρόκαρπες (11): Λιανοληά, Μαβρεληά, Θιακή Κουτσουρεληά, Μαστοειδής, Μυρτοληά, Κορωναίϊκη, Χρυσοληά, Ασπροληά, Μελοληά, Τραγοληά.

    β. Μεσόκαρπες (7) Πικροληά, Καλοκαιρίδα, Δαφνεληά, Αδραμυττινή, Θρουμποληά, Αγουρομανακοληά, Μεγαρείτικη.

    γ. Αδρόκαρπες (10): Κολοβή, Γλυκομανάκι ή Κοθρέϊκη, Καροληά, Κολυμπάδα, Κονσερβοληά, Καλαμών, Γαϊδουροληά, Καρυδοληά ΙΙ, Στρογγυλοληά, Βασιλικάδα Αμυγδαλοληά.

  237. Λ said

    απαγορεύεται να πεις «λάδι» και πρέπει να λες «ελαιόλαδο»

    Στην Κύπρο λέμε «λάδι καλό» και αυτό μας θυμίζει τον καλό λόο, δηλαδή τον «καλό λογο» της Ανάστασης.

  238. Λ said

    Νομίζω ξεχάσαμε τον παραπόταμο του Αλφειού Λάδωνα

  239. sarant said

    Ναι, τον ξεχάσαμε τον Λάδωνα!

  240. Λ said

    Για τα λάδια έχω να προσθέσω κάτι. Στην Κύπρο, λάδι καλό λέμε το συνηθισμένο ελαιόλαδο, ψυχρής εκθλίψεως ή μη, αλλά έχουμε επίσης και μαυρόλαδο, που είναι το λάδι που παράγεται από επεξεργασμένες ελιές, που έχουν, δηλαδή, βραστεί και μετά απλωθεί για να στεγνώσουν στον ήλιο. Είναι πολύ πικάντικο και νοστιμεύει τις σαλάτες αλλά αυξάνει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Δεν πωλείται στις υπεραγορές αλλά κάποιοι παραγωγοί φτιάχνουν μια μικρή ποσότητα για δική τους χρήση, ιδιαίτερα στην επαρχία Πάφου.

    Δεν πρέπει να ξεχνούμε το μαστιχόλαδο που είναι λάδι καλό, ελαφρά ζεσταμένο, στο οποίο προστίθεται μαστίχα της Χίου, κο(υ)πανισμένη. Όταν ήμασταν μικροί, με αυτό μας έτριβε η μάνα μας την κοιλίτσα μας όταν ήμασταν κρυωμένοι.

    Ένα άλλο είδος θεραπευτικού ελαιολάδου είναι φυσικά το αγουρόλαδο, που όμως δεν το συνηθίζουμε στην Κύπρο (έχω φέρει λίγο από τα Κύθηρα).

  241. sarant said

    240: Να και κάτι που έμαθα σήμερα!

  242. Λ said

    Από τα λαογραφικά ανάλεκτα της Ιθάκης βρήκα την παροιμία «Λάχανα από τον καβαλλάρη, χωρίς ξύδι χωρίς λάδι» και αυτό μου θύμισε τη δικιά μας «τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι κι’ έξι το λαδόξυδο» που τη λέμε για εμπόρους που ζητούν παράλογες τιμές.

  243. Λ said

    νοστημεύει και όχι νοστιμεύει στο 240.

  244. Λ said

    ουυυυπς! νοστιμεύει. παθός μαθός….

  245. Λ said

    Αντρέας Λαδόμματος, ζωγράφος

  246. Λαρισαίος said

    Το συγκεκριμένο ποίημα του Μαβίλη πάντως δεν το εκτιμούσε καθόλου ο Σεφέρης. Είχε γράψει κάτι σχετικό στις «Μέρες», δεν θυμάμαι ακριβώς τι, αλλά θα ψάξω και θα το βρω.

  247. sarant said

    246: Δεν τις έχω διαβάσει όλες τις Μέρες και δεν το θυμάμαι αυτό που λέτε, αλλά αν το βρείτε με ενδιαφέρει.

  248. Λ said

    240, 241
    Τεκμηρίωση για το μαυρόλαδο. Ούτε που ήξερα ότι παραγόταν (παράγεται ακόμη;) στην Καρπασιά και ότι φούρνιζαν τις ελιές πριν τις πάνε στο μύλο. Στην Καρπασία ζουν ακόμη (πολύ λίγοι) Ε/Κ (οι εγκλωβισμένοι).

    http://foodmuseum.cs.ucy.ac.cy/web/guest/trofima/civitem/2088

  249. Λ said

    Για να συμπληρωθεί η λίστα, αγρέλαιο – αρκόλαδο, επαρχία Κερύνιας.

    http://foodmuseum.cs.ucy.ac.cy/web/guest/trofima/civitem/2195

  250. Λ said

    Ναι εκτός από τη λέξη ευχέλαιο υπάρχει και ‘εὐέλαιο’…

    http://foodmuseum.cs.ucy.ac.cy/web/guest/trofima/civitem/1687

  251. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    245.>>Αντρέας Λαδόμματος, ζωγράφος.
    Ζωγράφιζε λάδια ; 🙂
    Ελαιογραφίες, με ελιές 😉

    Να πω ακόμη μερικές ελιές:
    Ψιλολιές ή λαδολιές
    τσακιστολιές
    σταφιδολιές
    χωνευτές
    πρικολιές,(πικροελιές)
    αγκριγιολιές (αγριελιές)
    λίδια (τα),οι μικρές ελίτσες

    «λίδια μου-βουρλίδια μου» φράση που τη λέμε όταν κάποιος πεινά και χάφτει ό,τι λάχει.
    και μια σκωπτική μαντινάδα:
    Καλιά ΄χω τσι παστές ελιές
    παρά τσι κολυμπάδες.
    Καλιά ΄χω δέκα κοπελλιές
    παρά πενήντα γράδες.

  252. Λ said

    Ο Αντρέας Λαδόμματος, ο οποίος υπήρξε καθήγητής μου στο τεχνικό σχέδιο, στην 5η τάξη του Γυμνασίου, κάνει ελαιογραφίες (και όχι υδατογραφιες αν και ζωγραφίζει ποταμούς, βότσαλα, εννοείται και «ύδατα» κάπου κάπου).

    https://www.google.com.cy/search?q=%CE%9B%CE%B1%CE%B4%CF%8C%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82+%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%AD%CE%B1%CF%82&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=eVlMU5-KIomCPdCNgPAE&ved=0CDcQsAQ&biw=1093&bih=446

  253. Μαρία said

    Το σιγουρέψαμε.
    http://www.thepressproject.gr/article/60105/Upopsifios-me-ton-Morali-o-Petros-Kokkalis
    «Θα είμαι υποψήφιος για τον Δήμο Πειραιά με τον συνδυασμό του Γιάννη Μώραλη, τον οποίο εμπιστεύομαι και είμαι σίγουρος ότι μπορεί να κάνει πολύ καλό έργο. Αγαπάω πολύ τον Πειραιά και θέλω να συμβάλλω όσο μπορώ να γίνει η πόλη μας ακόμη πιο σπουδαία» δήλωσε ο Πέτρος Κόκκαλης σχετικά

  254. sarant said

    253: Και Κόκκαλης και Μαρινάκης;

  255. spiral architect said

    @254: Και ο Κόκκαλης και ο Μαρινάκης και το ποτάμι 15% και ο πυρίκαυστος συγκάηκε.
    Ο Βεργήθ δεν έχει μιλήσει ακόμα και ανησυχώ …
    («όποιος πθηφίθει, θα γαμήθει« έλεγε παλιότερα)

  256. spiral architect said

    Η παρακάτω ανάλυση πρέπει να διαβαστεί:
    «Αλλά αντιθέτως, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα free press έντυπα με επικοινωνιακή «ναυαρχίδα» την Athens Voice, που προωθούν την ίδια σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική ατζέντα αλλά με σαφώς καλύτερο επικοινωνιακό περιτύλιγμα και με μεγάλη διείσδυση στην ελληνική νεολαία, ευρύτερα τμήματα της οποίας είναι πολιτικά απαίδευτα, στα πλαίσια του ρεύματος αποπολιτικοποίησης, ατομικισμού και μη ενασχόλησης με τα κοινά που κυριάρχησε τις τελευταίες δεκαετίες.»
    Για να διαλυθούν τα υπονοούμενα και και να μπουν τα πράματα στη θέση τους. 😉

  257. Μαρία said

    Σχετικό:
    Free (press) νεοφιλελευθερισμός και λαϊφστάιλ: Με αφορμή την Athens Voice
    http://enthemata.wordpress.com/2014/04/13/takger/

  258. Για να διαβαστεί η ανάλυση και ο Γέρος χρειάζεται υπομονή που στα δικά μου γεράματα δε τη διαθέτω (αν και με τόσο ξύλινη γλώσσα αμφιβάλλω αν τη διάθετα ποτέ – ακόμα και τότε που διάβαζα LOTR στο πρωτότυπο μέσα σε λίγες μέρες και είχα και χρόνο και κέφι για μεγάλα κείμενα). Δε πειράζει, από τη στιγμή που απευθύνεται στο κοινό που έτσι κι αλλιώς έχει συνηθίσει σε τέτοια δεν έγινε και τίποτα. 🙂

  259. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    Το βλαμμένο το Firefox ό,τι θέλει θυμάται – όταν το εγκρίνεις σε παρακαλώ διόρθωσε το παρατσούκλι Νίκο.

  260. Μαρία said

    Με τον Μώραλη οι Οικολόγοι Πράσινοι στον Πειραιά
    http://www.thepressproject.gr/article/60999/Me-ton-Morali-oi-Oikologoi-Prasinoi-ston-Peiraia

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: