Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τρολ και κατσαπλιάδες

Posted by sarant στο 10 Απριλίου, 2014


Πολλά θέματα έχει η επικαιρότητα, αλλά θα προσπεράσω τον εθνικό θρίαμβο της Εξόδου στις Αγορές επειδή ένα άλλο θέμα της επικαιρότητας έχει και λεξιλογικό και ιντερνετικό ενδιαφέρον -στο κάτω-κάτω, τον θρίαμβο μπορούμε να τον συζητήσουμε και αύριο, και μεθαύριο, έτσι κι αλλιώς θα τον πληρώνουμε αρκετά χρόνια.

Αυτό το «άλλο» θέμα με το λεξιλογικό ενδιαφέρον είναι το αγανακτισμένο άρθρο που έγραψε προχτές στον ιστότοπο του κόμματός του ο αρχηγός του Ποταμιού κ. Σταύρος Θεοδωράκης, ένα άρθρο με τίτλο «Game of Trolls: Ρομαντικοί ναι, αφελείς όχι«, στο οποίο ο Ποταμάρχης ξιφουλκεί εναντίον των ψευδώνυμων «κατσαπλιάδων του διαδικτύου, που επιτίθενται στο κόμμα του στα κοινωνικά μέσα. Όπως λέει ο ίδιος: «Από τη μέρα που ξεκινήσαμε το Ποτάμι, στις 26 Φεβρουαρίου, κομματικά τρολλ δουλεύουν υπερωρίες. Καθημερινά στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης εκατοντάδες κατσαπλιάδες του διαδικτύου με ψευδώνυμα βάζουν στο στόχαστρο τους επίσημους λογαριασμούς μας σε Facebook και Twitter και επιτίθενται με ανυπόστατες κατηγορίες, βρισιές, ακόμη και με ευθείες απειλές. «Ασπίδα» του ενός κόμματος, «ανάχωμα» του άλλου κόμματος, ό,τι θέλει λέει ο καθένας ανάλογα από πού βγαίνει το μεροκάματο. Κάποιοι έφτασαν μέχρι να μοντάρουν χοντροκομμένα άλλες ερωτήσεις με άλλες απαντήσεις από συνεντεύξεις δικές μου ή από παρεμβάσεις ανθρώπων που στηρίζουν το Ποτάμι«.

Ομολογώ ότι μου προκάλεσε έκπληξη το ξέσπασμα του κ. Θεοδωράκη. Επειδή τριγυρνάω αρκετά (κάποιοι θα έλεγαν πολύ) στις ρούγες και στα σοκάκια του διαδικτύου και των κοινωνικών μέσων, δεν έχω σχηματίσει την ίδια εικόνα. Οι χρήστες που ειρωνεύονται το Ποτάμι ή του κάνουν κριτική δεν είναι ούτε «κομματικά τρολ» ούτε δουλεύουν «με δελτίο παροχής», όπως λέει πιο κάτω στο άρθρο του ο νεόκοπος πολιτικός αρχηγός: είναι χρήστες που υπογράφουν οι περισσότεροι με ονοματεπώνυμο ή με κάποιο σταθερό και αναγνωρίσιμο ψευδώνυμο και, το κυριότερο, δεν εμφανίστηκαν στη μπλογκόσφαιρα στις 26 Φεβρουαρίου, όπως νομίζει ο κ. Θεοδωράκης, αντίθετα πρόκειται για παλιούς σχολιαστές των κοινωνικών μέσων, γνωστούς σε όσους παροικούν τη διαδικτυακή Ιερουσαλήμ.

Έπειτα, ο κ. Θεοδωράκης τσουβαλιάζει πολλά πράγματα, ισοπεδώνοντας τις μεταξύ τους διαφορές: άλλο είναι η πολιτική κριτική, άλλο είναι οι βρισιές, άλλο είναι η κοροϊδία, άλλο είναι τα μονταρισμένα στιγμιότυπα, αν υπάρχουν, και άλλο είναι το τρολάρισμα. Η εκτίμηση ότι το Ποτάμι θα λειτουργήσει σαν ανάχωμα για να συγκρατήσει τη μετακίνηση μιας μερίδας ψηφοφόρων προς τα αριστερά, μια εκτίμηση που την έκανα κι εγώ τις προάλλες, (ενυπόγραφα όμως, οπότε θα θεωρηθώ επώνυμος κατσαπλιάς και όχι ψευδώνυμος), δεν είναι ούτε βρισιά, ούτε χάλκευση, ούτε τρολάρισμα, είναι πολιτική εκτίμηση. Μπορεί να είναι άδικη, μπορεί να αποδειχτεί λαθεμένη, αλλά είναι εκτίμηση. Η κριτική ότι το Ποτάμι δεν έχει θέσεις για μια σειρά θέματα, είναι πολιτική κριτική’ ανάλογες κριτικές, συχνά πολύ πιο βίαιες, διατυπώνονται για όλα τα πολιτικά κόμματα, μια που η πολιτική αντιπαράθεση έχει οξυνθεί, αναπόφευκτα μάλλον, στα χρόνια της κρίσης. Δεν θα μπορούσε το Ποτάμι να προσδοκά ή να απαιτεί διαφορετική μεταχείριση απ’ ό,τι τα άλλα κόμματα. Κόμμα (θέλει να) είναι. Στο κάτω-κάτω, ένα νέο κόμμα που εξάπτει την περιέργεια είναι λογικό, για ένα διάστημα, να προσελκύει πάνω του τους προβολείς. Ε, δεν μπορεί η δημοσιότητα να είναι μόνο θετική -ακόμα και οι σταρ του σινεμά δέχονται και υβριστικές επιστολές καμιά φορά.

Και άλλα νέα κόμματα παρουσιάστηκαν τα τελευταία χρόνια, και μάλιστα κόμματα που έχουν δυσανάλογα μεγάλη παρουσία στο Διαδίκτυο και δέχτηκαν δριμύτατη κριτική και επιθέσεις -ας πούμε η Δημιουργία Ξανά του Θ. Τζήμερου. Ωστόσο, δεν θυμάμαι άλλον αρχηγό κόμματος να χάνει τόσο γρήγορα την ψυχραιμία του, σαράντα μόλις μέρες αφότου ανακοίνωσε με τυμπανοκρουσίες το εγχείρημά του. Τουλάχιστον ο κ. Τζήμερος το αντίστοιχο άρθρο (εκείνο που έλεγε πως είναι μικροτσούτσουνος) το έγραψε ύστερα από την εκλογική αποτυχία του κόμματός του, όχι πριν. Η πολιτική θέλει χοντρό πετσί -αν είναι να παθαίνεις έκρηξη επειδή κυκλοφόρησαν πέντε ανέκδοτα για σένα, δεν κάνεις για πολιτικός.

Όμως εμείς εδώ λεξιλογούμε, οπότε θέλω να ασχοληθώ με τις δυο λέξεις που ξεχωρίζουν από τον φιλιππικό του κ. Θεοδωράκη: κατσαπλιάδες και τρολ. Περισσότερο με τη δεύτερη από αυτές, γιατί με την πρώτη έχω ήδη ασχοληθεί, σε άρθρο στο οποίο εξετάζω τη λέξη όπως χρησιμοποιόταν στον Εμφύλιο (δείτε και τα σχόλια).

Ο κατσαπλιάς, λοιπόν, κανονικά είναι ο κλέφτης, που κάνει πλιάτσικο, αλλά κυρίως είναι μειωτικός χαρακτηρισμός που χρησιμοποιήθηκε για τους αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού κατά τον Εμφύλιο. (Κατά τον ορισμό του Στρ. Μυριβήλη: «Τι είναι ο κατσαπλιάς; Είναι αυτό το ον το άθλιο και άπατρι, το βρωμερό, το αιμοβόρο, το χωρίς συνείδηση και ανθρωπιά δίπουν, που χτυπά όταν σε βρει άοπλον και το βάζει στα πόδια»). Θ.Στη νεότερη χρήση, βέβαια, η λέξη σπάνια χρησιμοποιείται με την εμφυλιοπολεμική σημασία. Εικάζω ότι ο κ. Θ. τη χρησιμοποίησε σαν ασαφή μειωτικό χαρακτηρισμό, αλλά και πάλι με ενοχλεί το γεγονός ότι διάλεξε να χρησιμοποιήσει έναν διχαστικό χαρακτηρισμό, μια λέξη ιστορικά φορτισμένη, γεμάτη μίσος. (Ούτε είναι καθιερωμένος ή έστω συχνός ο όρος ΄κατσαπλιάδες του Διαδικτύου’. Εκτός από την αναφορά του κ. Θ. βρίσκω μόνο μία, σε ένα δύσοσμο δημοσιογραφικό ιστολόγιο, όπου γίνεται λόγος για ανώνυμους κατσαπλιάδες του Διαδικτύου.).

Ο κατσαπλιάς είναι λέξη που προβληματίζει τους λεξικογράφους, αφού είναι από τις δυσετυμολόγητες της γλώσσας μας (άγνωστης ετυμολογίας τη δίνει το ΛΚΝ). Κατά μία πειστική εκδοχή (που τη διατύπωσε ο γλωσσολόγος Θεόδωρος Μωυσιάδης στο επιστημονικό περιοδικό Γλωσσολογία) στην αρχή της λέξης πρέπει να βρίσκεται η λέξη πλιάτσικο (αλβανικής προέλευσης, plaçkë) και από τον τ. πλιάτσικας (που επιβιώνει ως επώνυμο) να έγινε εκφραστική αντιμετάθεση υπό την επίδραση των πολλών λέξεων και επωνύμων που αρχίζουν από κατσ- στην ελληνική γλώσσα (με έναν ενδιάμεσο τύπο όπως *κατσαπλιάτσικας). Μπορεί στο σχηματισμό να έχει επιδράσει και το τουρκικό kacak (φυγόδικος, δραπέτης), απ’ όπου και το κατσάκης.

Το τρολ, πάλι, είναι λέξη που μέσα σε λίγα χρόνια έγινε πασίγνωστη τουλάχιστον σε όσους κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο. Θα περίμενε κανείς να μην υπάρχει αμφιβολία για την προέλευση και τις πρώτες εμφανίσεις μιας τέτοιας λέξης, που γεννήθηκε σε περιβάλλον αποκλειστικά γραπτής και μάλιστα καταγραμμένης επικοινωνίας, όπως ήταν το Διαδίκτυο στην εποχή των πιονιέρων της δεκαετίας του 80, όμως στη Βικιπαίδεια διαβάζω ότι δεν υπάρχει μία κοινώς αποδεκτή θεωρία για την εμφάνιση του όρου στην ιντερνετική σλανγκ.

Βέβαια, η λέξη τρολ μας φέρνει στη σκανδιναβική μυθολογία, όπου τα τρολ ήταν μυθολογικά όντα. Στην αρχή ήταν γίγαντες, ύστερα η λέξη έφτασε να δηλώνει όντα μικρόσωμα, ανάλογα με τα ξωτικά ή τους καλικαντζάρους τους δικούς μας, κάποτε χαζά, κάποτε πονηρά, πάντοτε ενοχλητικά. Η λέξη πέρασε και στα αγγλικά όπου συνέπεσε με το ρήμα to troll, γαλλικής μάλλον ετυμολογίας, που έχει ποικίλες σημασίες (από εκεί, ας πούμε, είναι και το τρόλεϊ-trolley), μία από τις οποίες είναι ένα συγκεκριμένο είδος ψαρέματος, ίσως το ψάρεμα με συρτή.

Σύμφωνα με μια πειστική θεωρία, αρχή του ιντερνετικού τρολ είναι εκφράσεις όπως η trolling for newbies / for suckers, ψαρεύω για νιούμπηδες / για κορόιδα, που χρησιμοποιήθηκαν στις ομάδες του Usenet το 1990 για τις πονηρές ερωτήσεις παλιών μελών της ομάδας, για θέματα πολυσυζητημένα, που είχαν σκοπό να κάνουν τους νέους χρήστες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον (να «τσιμπήσουν»), αφού οι άλλοι παλιοί ήξεραν ότι το θέμα έχει συζητηθεί μέχρι τελικής πτώσεως στην ομάδα. Αν είναι έτσι, αρχικά το τρολάρισμα ήταν μια μάλλον θετική συνεισφορά, όμως με την αύξηση των συζητήσεων η δραστηριότητα αυτή άρχισε να ενοχλεί άλλους χρήστες, ώσπου τελικά πήρε ολοφάνερα αρνητική απόχρωση.

Πράγματι, σήμερα το τρολ είναι ο χρήστης που συμμετέχει σε μια ιντερνετική κοινότητα «με πονηρά προκλητικές, σκόπιμα ανόητες ή επιτηδευμένα εκτός θέματος θέσεις και απόψεις …  με πρωταρχική πρόθεση να προκαλέσει και να ερεθίσει άλλους χρήστες ή με κάθε τρόπο να επιφέρει διαταραχή σε μια διαδικτυακή συζήτηση» -αντιγράφω τον ορισμό της Βικιπαίδειας. Σκοπός του τρολ είναι λοιπόν να προκαλέσει τα άλλα μέλη της κοινότητας και να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση και τελικά να κάνει κακό στην κοινότητα -γι’ αυτό και η αποτελεσματικότερη αντίδραση στα τρολ είναι να μην τους απαντάμε, ή, όπως λέει και η παροιμιώδης ιντερνετική εντολή: Don’t feed the trolls, μην ταΐζετε τα τρολ, όπου βεβαίως τάισμα είναι να πάρεις μέρος σε συζήτηση μαζί του. Αυτό βέβαια ευκολότερα λέγεται παρά γίνεται, αφού οι τοποθετήσεις του τρολ είναι εσκεμμένα προκλητικές -κι έπειτα, το αν κάποιος είναι τρολ ή όχι είναι θέμα υποκειμενικής εκτίμησης.

Πάντως, στα κοινωνικά μέσα υπάρχει και μια πιο θετική χρήση αν όχι της λέξης τρολ, πάντως του τρολαρίσματος: τρολάρισμα εννοείται η έξυπνη απομίμηση του ύφους κάποιου προσώπου ή εντύπου, με σκοπό τη σάτιρα και την παρωδία. Παράδειγμα έξοχης τρολιάς ήταν οι σατιρικοί ψευτολογαριασμοί του Λευτέρη Παπαδόπουλου και εκείνου του ευσεβούς τραγουδιστή. Τρολιά, και μάλιστα ιστορική, ή ίσως ιστρολική, ήταν βέβαια και η σατιρική σελίδα για τον γέροντα Παστίτσιο ή, για να έρθουμε στα δικά μας, η φάρσα του Σοφοκλή Καλλιμάνη (για την οποία είχα γράψει πριν ανοίξω το ιστολόγιο, οπότε σκέφτομαι ότι δεν είναι ίσως περιττό να την παρουσιάσω κι εδώ κάποια στιγμή, ίσως και αύριο-μεθαύριο).

Έξυπνα ανέκδοτα, αν και όχι τρολιές, κυκλοφόρησαν και για το Ποτάμι του κ. Θεοδωράκη, όπως για παράδειγμα τις μέρες του δημοψηφίσματος στην Κριμαία, ότι τάχα έγιναν δημοσκοπήσεις που έδιναν, έστω, 5% στην παραμονή της περιοχής στην Ουκρανία, 25% στην ένωση με τη Ρωσία και 70% στο Ποτάμι -ειρωνεία για τα μεγάλα δημοσκοπικά ποσοστά του νεοπαγούς κόμματος. Αλλά ελπίζω να μην ενόχλησαν αυτά τον κ. Θεοδωράκη. Θα του δώσω δίκιο στο σημείο όπου διαμαρτύρεται για την παραπλανητική χρήση αποσπασμάτων από συνεντεύξεις -σε μία περίπτωση, η φράση του Ν. Δήμου «θα βρούμε χρηματοδότες από το εξωτερικό» πράγματι παρουσιάστηκε κακόβουλα και παραπλανητικά, αλλά αυτό δεν έγινε από ψευδώνυμους χρήστες, έγινε από επώνυμους ιστότοπους. Άλλωστε, αν ο κ. Θεοδωράκης δεν είχε κατεβεί από άλλον πλανήτη, θα ήξερε ότι στην οξυμένη πολιτική αντιπαράθεση των τελευταίων ετών έχουν σημειωθεί πάμπολλα ‘χτυπήματα κάτω από τη ζώνη’ με χαλκευμένα ντοκουμέντα και ψέματα -να θυμίσω το παραπλανητικό μοντάρισμα των δηλώσεων του βουλευτή Διαμαντόπουλου από τη «γαλάζια μονταζιέρα» ή, για να πάμε πολύ πιο πίσω, τη φωτογραφία του Μητσοτάκη με τους ναζί στη δεκαετία του 1980, ή το «Γαργάλατα» που δήθεν έγραψε ο αποστάτης Νόβας το 1965. Και πάλι όμως, αυτές οι ενέργειες δεν γίνονται από ψευδώνυμους σχολιαστές.

Οπότε, νομίζω ότι ο εκνευρισμός του κ. Θεοδωράκη έχει αιτία του την κριτική που δέχεται στα κοινωνικά μέσα. Επειδή έχει γαλουχηθεί στο αποστειρωμένο περιβάλλον της μονοφωνικής τηλεόρασης, όπου κάθε αντίθετη άποψη απλώς αγνοείται, θα πρέπει πράγματι να του είναι αφόρητη η έκθεση στην ανελέητη κριτική των πολλών, σε σχετικά ισότιμη βάση. Στον δικό του ιστότοπο, το protagon.gr, είχε τη δυνατότητα να λογοκρίνει τις ενοχλητικές τοποθετήσεις σχολιαστών -και το έκανε πολύ συχνά: είμαι παθών πάνω από μία φορά (παρόλο που σχολίαζα επώνυμα). Δυστυχώς γι’ αυτόν, στο ανοιχτό πέλαγος της μπλογκόσφαιρας δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα φίμωσης -μακάρι νάσαι και ο σουλτάνος Ερντογάν.

Δεν είναι όλα καλά και άγια στην κριτική και στις επιθέσεις των κοινωνικών μέσων. Πλάι στο πηγαίο χιούμορ βρίσκουμε τη χυδαιότητα και την κακογουστιά, άλλοτε το μίσος ή τον κοινωνικό αυτοματισμό· λιγότερες είναι οι νηφάλιες τοποθετήσεις και οι οξυδερκείς αναλύσεις από τις υστερικές κραυγές και τις χονδροειδείς υπερβολές -όμως είναι πολύ γελασμένος όποιος πιστεύει πως η κριτική αυτή γίνεται από αμειβόμενους νεαρούς με «δελτίο παροχής». Άλλωστε, τουλάχιστον στο Φέισμπουκ, είναι πολύ εύκολο με ένα κλικ να μάθεις πάρα πολλά για όποιον χρήστη σε επικρίνει, να δεις τι του αρέσει και τι δεν του αρέσει, ποιους έχει φίλους, από πότε συχνάζει στη μπλογκόσφαιρα. Και υπάρχουν πολλοί που έχουν πάθος με την πολιτική, που συζητούν με τις ώρες χωρίς να πληρώνονται γι’ αυτό -τόσο εξωπραγματικό φαίνεται στον κ. Θεοδωράκη κάτι τέτοιο;

Ωστόσο, πρέπει να ομολογήσω ότι τον λυπήθηκα τον κ. Θεοδωράκη, διότι το προχτεσινό άρθρο του αποδείχτηκε γρουσούζικο. Ενώ προσπάθησε να ξορκίσει τα τρολ, έπεσε θύμα μιας αριστουργηματικής τρολιάς, που έχει επιπλέον το πλεονέκτημα πως είναι πέρα για πέρα αληθινή: εννοώ τη δήλωση του Θ. Πάγκαλου ότι είναι πολύ πιθανό να ψηφίσει το Ποτάμι.

Τέτοιοι υποστηρικτές, κυρ Σταύρο μου, κάνουν περισσότερη ζημιά κι από δέκα λόχους «ψευδώνυμους κατσαπλιάδες» και «διαδικτυακά τρολ»!

 

186 Σχόλια προς “Τρολ και κατσαπλιάδες”

 1. alexisphoto said

  καλημέρα,
  θα έλεγα ότι η πιο πετυχημένη τρολιά (σε ευφυία, σε ύφος και αποτέλεσμα) ήταν αυτή του Δημοκίδη στον Χατζηνικολάου:
  http://www.lifo.gr/team/bitsandpieces/29089
  καλημέρα και πάλι.

 2. Νέο Kid Στο Block said

  Αυτό που έκανε ο Πάγκαλος λέγεται «Στελθ τρόλινγκ» (τον όρο τον έχω διαβάσει από το παλαι πότε τρολ, πλέον πεφωτισμένο μέλος της αδερφότητας των Τρολουμινάτι, συνάδελφο Ελληγενή απ’το Ασουάν).
  Τα τρολ(ζ) είναι τα αγαπημένα μου κρήτσιουρς στους Άρχοντες (γκόλουμ, δαχτυλίδια, δράκοι και συναφή).

  ΥΓ. «..στο ανοιχτό πέλαγος της μπλογκόσφαιρας δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα φίμωσης -μακάρι νάσαι και ο σουλτάνος Ερντογάν.» Νικοκύρη, μήπως ήθελες να πεις «δε πα νά’σαι κι ο σουλτάνος Ερντογάν» ;

 3. Omadeon said

  Ο Σταύρος ολισθαίνει στο δρόμο της… Τεχνητής Παράνοιας του Διαδικτύου. Δεν είναι ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος.

  Ολοι αυτοί που κράζονται αγρίως στα κοινωνικά μέσα καταντάνε στο τέλος παρανοϊκοί, σε κάποιο βαθμό.
  Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες, ή ακόμη και στους πιο υγιείς ανθρώπους.
  Πόσω μάλλον… σε έναν μη-ειλικρινή δημοσιογράφο ή πολιτικό.

 4. Αριστείδης Καρατζόγλου said

  Μόνο ο Άδωνις, που είχε ανέκαθεν μια δόση παράνοιας, παίζει με τα τρολ στα ίσα.

 5. Γς said

  >Παράδειγμα έξοχης τρολιάς ήταν οι σατιρικοί ψευτολογαριασμοί του Λευτέρη Παπαδόπουλου και εκείνου του ευσεβούς τραγουδιστή

  ?

 6. Alexis said

  Μειωτικός χαρακτηρισμός ο κατσαπλιάς;
  Ε, όχι πάντα… 🙂
  κάποτε και αυτοσαρκαστικός

 7. Αριστείδης Καρατζόγλου said

  @5, μέρες που ‘ναι θα τον δεις στα κανάλια…

 8. Ανδρέας Καλογερόπουλος said

  Τρολιά το draft;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

  Φτου και το είχα καταπιεί αμάσητο…

 9. Γς said

  Γραφικοί πολιτευτές του χτες και του σήμερα

  Πρόλαβα και την Μαρίκα Παλαίστη

 10. Νέο Kid Στο Block said

  Το ρήμα «τρολέ (troller)» εμφνίζεται στα μεσαιωνικά γαλλικά. Σημαίνει «να πηγαίνεις για κυνήγι ,χωρίς κάποιο συγκεκριμένο θήραμα υπ’όψιν. Ό,τι κάτσει δηλαδή.» Από τους φραντσόζους το πήραν οι φακιδομούτσουνοι «to troll».

 11. spiral architect said

  Καλημέρα. 🙂

  Από τους σινεφίλ συνδαιτυμόνες του ιστολογίου, όπως εμένα και το Δύτη καθώς και τους σινεφίλ υποψήφιους του Ποταμιού προτείνεται το παρακάτω νορβηγικό θρίλερ:

  Trolljegeren (The Troll Hunter)

  😀

 12. kavvathas said

  http://www.meta4four.gr/2014/04/1/ti-draseis-kanei-o-gkap-poia-projects-etoimazei-i-sykia-apokleistiko

 13. KrisP said

  ο θοδωρακης εγραψε αυτα τα περι τρολ λιγες μερες μετα το αρθρο του Βαρουφακη «Τρολ με δελτίο παροχής» που βγηκε στις 2/4 (http://www.lifo.gr/mag/columns/6364) και βλεπω οτι χρησιμοποιει και μερικες φρασεις που μοιαζουν πολυ στις φρασεις του Βαρουφακη.

  Θεωρω οτι δεν ειναι τυχαιο. Πηρε ενα κειμενο που ενδεχομενως τον εκθετει εξ αντανακλεως (αν το σαιτ που εκθετει ο Β ειναι το protagon ) και τοκανε δικη του προπαγανδα, αυτο βλεπω εγω.

  Στο αρθρο αυτο περι τρολ, ο Βαρουφακης ο Βαρουφακης λεει και για την ιστοσελιδα για την οποια προοριζοταν το αρθρο του (μαλλον το Protagon του Θοδωρακη εννοει?..) οτι στην ουσία είναι εξαρτημένη από τις τράπεζες και ότι αν δεν πατήσει πόδι, καθυστερει τα άρθρα του ωστε να ετοιμασουν τα τρολς τα αποδομητικά τους ή και λογοκρίνει.

  αποσπασμα:

  «Εργάζομαι εδώ και κάποιους μήνες στο γραφείο Τύπου της τράπεζας για την οποία γράψατε. Κάποια στιγμή χτες το απόγευμα μας μάζεψαν, μας μοίρασαν το άρθρο σας (σημ. πριν… αναρτηθεί) και μας ζήτησαν να ετοιμάσουμε tweets και σχόλια αποδόμησής σας.

  Με ρώτησαν, μάλιστα, αν σας είχα ποτέ καθηγητή στο πανεπιστήμιο, γνωρίζοντας ότι είμαι απόφοιτος του Καποδιστριακού. Είπα ψέματα ότι δεν σας είχα πετύχει. Σήμερα που αναρτήθηκε το άρθρο σας, από τις οκτώ το πρωί τρεις από εμάς ασχολούμαστε συνεχώς με το να ανεβάζουμε στο Twitter τα ήδη έτοιμα μηνύματα και να απαντάμε χυδαία σε όποιον τολμήσει να σας υπερασπιστεί. Έπρεπε να σας το πω. Νιώθω τύψεις γι’ αυτό που κάνω, αλλά, κ. Βαρουφάκη, αυτήν τη δουλειά βρήκα με το πτυχίο του τμήματός μας.»

  σημειωση:

  Επισης, ο Β ταχωσε στον Θοδωρακη με μια δημοσια επιστολή στην οποια κατηγορεί (με το γαντι) κατα προσωπο τον Θοδωράκη οτι ποτέ δεν ταβαλε με τα μεγαλα συμφεροντα και εκανε τουμπεκί τα σκανδαλα, και εχει εστιασει στον μικρο-παρασιτισμο.
  Εγω το πηρα οτι του ειπε πως προσπαθει να παραπληροφορεί (με τα δημοσιογραφικα του πονηματα και εκπομπες) οτι «μαζι τα φαγαμε» και ολα τα σχετικά, στηρίζοντας ετσι το υπαρχον εδω και χρονια πολιτικό συστημα με τη σιωπή του.
  Του επεσημανε δε, οτι αν και ως εκλεγμενο (αν εκλεγει) κομμα συνεχίσει να καλυπτει τον μακρο-παρασιτισμό οπως τον αποκαλει, (τα μεγαλα σκανδαλα, τραπεζες κλπ προφανως εννοει) θα ειναι καταστρεπτικο και για αυτον.

  Ουτε και αυτο μου φαινεται τυχαιο.

 14. qq said

  Οι αδμίνς του σύριζα.
  http://www.youtube.com/watch?v=eQeyNCPUvCI
  Όσο για τις θέσεις, λέει ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα.

 15. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1: Ναι, πολύ καλή!

  2: Κιντ, το «μακάρι νάσαι ο Χ.» το θεωρώ συνώνυμο του ‘δεν πα νάσαι ο Χ.’, που βέβαια λέγεται συχνότερα. Ας πουν και οι άλλοι.

  5: Σου απάντησε ο 7. ΠΓ.

  8: Αλήθεια λες;

  13: Ενδιαφέρον και αυτό, δεν το είχα προσέξει όσο έπρεπε.

 16. Ανδρέας Καλογερόπουλος said

  15:
  Ναι αλήθεια. Τώρα έψαξα στο Google το «Σοφοκλής Καλλιμάνης» και θυμήθηκα ότι το είχα διαβάσει παλιά στο sarantakos.com. Δεν είχα καταλάβει ότι ήταν τρολιά. Όσο ζούμε μαθαίνουμε 🙂

 17. Ανδρέας Καλογερόπουλος said

  Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι το πώς πέρασα στο ντούκου την πρώτη παράγραφο

 18. Ορεσίβιος said

  Καλημέρα Νικοκύρη.
  Νομίζω ότι έχει δίκιο ο κυρ Σταύρος που θυμώνει. Είναι τρολεμένος από παντού. Λένε για παράδειγμα – τα τρολ – ότι δε μας λέει σε ποια ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου θα ενταχθεί. Μα το έχει τονίσει ξεκάθαρα: ή στους φιλελεύθερους ή στους σοσιαλιστές ή στους πράσινους. Πόσο ποιο σαφής να γίνει; Επίσης, θεωρώ ότι αυτά που γράφτηκαν στο διαδίκτυο, ότι τους μονούς μήνες θα «κυκλοφορεί» με τους φιλελεύθερους, τους ζυγούς με τους σοσιαλιστές και τους μήνες που δεν έχουν ρο με τους πράσινους, δεν απηχούν τις θέσεις του Ποταμού. Ακόμη, αυτό που γράφτηκε ότι δήθεν οι νομικοί σύμβουλοι του κυρ Σταύρου, λόγω του τρισδιάστατου (ή σοσιαλιστές ή φιλελεύθεροι ή πράσινοι) εισηγούνται να κατέβουν τελικά στις ευρωεκλογές όχι ως Ποτάμι αλλά ως Τριπόταμα, επίσης δεν επιβεβαιώνεται από επίσημες πηγές της κοίτης του Ποταμού. Εντελώς ανακριβές είναι επίσης, ότι επιφανής νομικός που συμπλέει με το Ποτάμι, ισχυρίστηκε ότι αν κατέβουν με το όνομα Τριπόταμα, θα μπορούν να απαιτήσουν να ενταχθούν ταυτόχρονα και στις τρεις ομάδες του ευρωκοινοβουλίου που επιθυμούν. Πάντως, όταν διέρρευσε αυτή η πληροφορία – παρ’ ότι προφανής τρολιά – αναστάτωσε τις νομικές υπηρεσίες του ευρωκοινοβουλίου. Δεν τους έχει ξανατύχει τέτοια περίπτωση και οι συντάκτες του κανονισμού λειτουργίας δεν έχουν πρόβλεψη για τέτοιο θέμα. Επίσης οι κάτοικοι των Τριπόταμων, που είναι η έδρα του Δήμου Αροανίας Αχαΐας, απειλούν με μηνύσεις. Ορκίστηκαν δε, σε παλλαϊκή συνέλευση που πραγματοποίησαν στις όχθες του Ερύμανθου (κοινώς Ντουάνα) παραπόταμου του Αλφειού, ότι σε περίπτωση που οι Ποταμίσιοι μετονομαστούν σε Τριποτάμιους, να στείλουν τον Ερυμάνθιο Κάπρο στην Αθήνα και να φάει το γνωστό σακίδιο του Θεοδωράκη, το οποίο φημολογείται ότι θα είναι και το έμβλημα της νεοπαγούς πολιτικής κίνησης. Τελικά τρολιές ξετρολιές, «κατεβάζει» πράμα το ποτάμι. Και επειδή εδώ λεξιλογούμε, μαθαίνω ότι στην αργκό του σκληρού πυρήνα του Ποταμού, τους ψηφοφόρους τους λένε περατάρηδες. Συμβάλλουν έτσι και στην ανανέωση της ελληνικής γλώσσας.

 19. spiral architect said

  Στο ίντερνετ σημασία δεν έχουν τα αληθινά ονόματα, ή τα παρανόμια, αλλά οι θέσεις που εκφράζονται. 😉
  Θέση (οθντκ) που εκφράστηκε από επώνυμο σε επώνυμη σε παραδοσιακό μέσον:
  Στ. Θεοδωράκης: Εγώ πιστεύω ότι τα πετρέλαια δεν μου ανήκουν.
  Οσονούπω θα βγουν και τα βιντεάκια της χθεσινής συνέντευξης και έτσι θα δούμε ποιοι τρο(λ)λάρουν και ποιοι έχουν θέσεις.

 20. qq said

  Είχαν έναν σοβαρό στο Σύριζα, πάει και αυτός. Κατάντησε μνημονιακός.
  «Δανείζονται με 5%,αντί για το ισχύον 1,5%» (@papadimoulis)
  Καταραμένη τοκογλύφα Μέρκελ τι τους έκανες σάλεψαν.

 21. sarant said

  20: Βλέπω ότι ο τίτλος του άρθρου λειτούργησε και σαν μαγνήτης.

  18: Κέφια έχουμε, βλέπω!

  17: Έλα ντε!

 22. Νέο Kid Στο Block said

  Άντε ,ας τιμήσω και γω τον τίτλο τρολάροντας, και ικανοποιώντας και το «παλλαϊκό αίτημα (Skol):-) ) με ένα προβληματάκι.
  Έχω κόψει το κανονικό κάπνισμα για λόγους υγείας των πνευμόνων και της τσέπης.
  Καπνίζω μόνο γόπες. Με 3 γοπίτσες φκιάνω έναν ωραίο μπάφο και φουμάρω.
  Προψές είχα 10 γόπες. Πόσα τσιγάρα κάπνισα τελικά;

 23. spiral architect said

  @22: Γόπες με φίλτρο ή χωρίς; Γιατί αλλιώς αλλάζει ο υπολογισμός.
  (καλός τρόλης είσαι και του λόγου σου …) 😀

 24. Νέο Kid Στο Block said

  23. Real men don’t use filters! (and Umlauts..) 🙂

 25. Triant said

  22: Βγήκες κι εσύ στις αγορές επιτυχημένα λοιπόν. Συγχαρητήρια 😉

 26. Δημήτρης Μ. said

  22. Τέσσερα τσιγάρα είναι πολλά στην ηλικία μας. Κόψ’ το εντελώς.

 27. Νέο Kid Στο Block said

  26. χι,χι,χι… Στο δόκανο ο Δημήτρης! (wrong answer my friend!)

 28. Δημήτρης Μ. said

  27. Καλά. Τα παρατάω γιατί παραπάνω σκέψη σηκώνει τσιγάρο και το έχω κόψει. Θα περιμένω να περάσει από ‘δώ ο Θεοδωράκης με το ποτάμι του, να το πάρει. Εκτός αν το βρει κάποιος άλλος, εξυπνότερος, πρωτύτερα.

 29. ππαν said

  Έχεις ξεχάσει πόσα κάπνισες, οι μπάφοι σου έχουν κάνει το μυαλό εμεντάλ

 30. ππαν said

  Οι 5 μπάφοι

 31. Νεο Kid Στο Block said

  Επειδη το προβλημα ειναι δυσκολο,δινω τη σωστη απαντηση και επιτυχια θα θεωρηθει η εξηγηση της .ο ευρων αμοιφθησεται με ποταμισια ψαρια!
  Καπνισα 5 τσιγαρα. Πως;

 32. spiral architect said

  Τρόλη με είπες μια βραδιά
  και μου’ μεινε για πάντα η ρετσινιά
  όλα σου τα χαρίζω
  το λόγο πάρε πίσω
  φύγε κι άφησέ με πια.
  Απ’ την αρχή να πιάσω
  λογαριασμό να φτιάξω
  τιτίβισμα να βρω ξανά.

  Ήρθε το τέλος του μηνός
  και πουθενά δε βλέπω φως
  το ίντερνετ δε φτάνει
  παράπονο με πιάνει
  σε ποιο το πόνο μου να πω.
  Κανείς δεν τουϊτάρει
  ο Σταύρος με τρολάρει
  απόκληρος στο κόσμο αυτό.

  Ούλοι με μπανάρουνε
  απ’ τα τρόλει με βγάνουνε
  αχ ν’ ανασάνω λίγο
  το σμάρτφον μου να βγάλω
  και να αφιερωθώ.
  Στο λέω πριν να φύγω
  ν’ ακολουθούσες λίγο
  τρόλης δε θα’ μουν πια.

  (διασκευή του απόκληρου)

 33. gg said

  Και ποιο ήταν το επιτόκιο δανεισμού της γόπας;

 34. Anasto said

  Εγώ τα Τρολ τα γνώρισα από πιτσιρικάς μια και παίζαμε με την παρέα D&D και μας παίδευαν πολύ τα άτιμα που αναγεννιόνταν άμα δεν τα έκαιγες. Ας είναι καλά ο Τόλκιν βέβαια, γιατί εκεί πάτησε η TSR για το παιχνίδι αλλά και πολλοί άλλοι της βιομηχανίας του παιχνιδιού και της ψυχαγωγίας.

  Περίμενα μέχρι το τέλος του κειμένου να δω αναφορά και σε σχετικό άρθρο του Βαρουφάκη μια και θα με ενδιέφεραν οι απόψεις και για αυτό.

 35. Νεο Kid Στο Block said

  Ππαν γκραν γκαναδορα ! 🙂
  Θελω ομως και την εξηγηση για να παρεις τις πεστροφες.

 36. sarant said

  34: Δεν θα λέει ψέματα ο Βαρουφάκης, αλλά αυτά γίνονται στα σχόλια κάτω από άρθρα ιστοτόπων, όπου δεν υπάρχει έλεγχος στα λάικ και στα ντισλάικ. Στα κοινωνικά μέσα το λάικ είναι προσωποποιημένο.

  32: Έχουμε κέφια, ακόμα και στο κρεβάτι του πόνου 🙂

 37. Νεο Kid Στο Block said

  Το εμενταλ μυαλο δεν κακο. Αεριζεται το συστημα δια των οπων και εχεις φρεσκα μυαλα.:-)
  Το μυαλο καμαμπερ φοβαμαι.
  Αλλα το τσιγαρο ειναι υγεια! Μη πεφτετε θυματα των τρολοστατιστικων.

 38. ππαν said

  Κιντ μου, αν δεν είναι τέσσερα ήταν θα είναι πέντε. Είμαι, όπως γνωρίζεις, πολύ καρτεσιανή προσωπικότητα.

 39. Κιντ, 4 τσιγάρα γιατί μόλις καπνίσεις γόπα από τσιγάρο φιαγμένο από γόπες δεν την βγάζεις καθαρή να συνεχίσεις

 40. ΠΑΝΟΣ said

  Πράγματι,το Ποτάμι δεν έχει θέσεις σε αρκετά θέματα κι αυτό προβληματίζει.Αλλά κι αλλού που λένε ότι έχουν θέσεις,μήπως έχουμε καταλάβει, τι εννοούν; Ίσως φταίει το πνευματικό μου επίπεδο,δεν θέλω ν’ αδικήσω…
  Το κατσαπλιάς το χρησιμοποιώ,κυρίως για τούς διάφορους τραμπούκους,παλληκαράδες,»μάγκες» κ.λπ.,αλλά,βεβαια, δίχως εμφυλιοπολεμική χροιά.Αυτό έλειπε!

 41. spiral architect said

  @34β: Μάλλον κάπου τα’ σπασαν οι δυο protagonistas κι έτσι απ’ τη μια βγαίνουν τ’ άπλυτα στη φόρα, (ε, σάιτ χωρίς διαφημίσεις και δη από τράπεζες δεν βγαίνει οικονομικά) κι απ’ την άλλη γίνονται απλά μαθήματα παρασιτολογίας.
  @36: Στο τσακ γλίτωσα τις επιπλοκές από αντιφλεγμονώδη. Αστα … 😥
  @37: Αστα αυτά … Νεο Kid Troll Στο Block. Κατι πονηρό κρύβεις. 😆

 42. Παύλος said

  Τα ελληνικά ποτάμια έχουν πολλά ψάρια;

 43. skol said

  41γ: Ε, όχι να μας βγάλεις το νιόπαιδο τρολόπαιδο 🙂
  Αν στο τρολ βάλουμε και το όφτοπικ οι μισές συζητήσεις εδωμέσα, νομίζω, είναι τρολαρίσματα!
  Για τις γόπες εκείνο που ξέρω είναι ότι οι 10 δεν φτάνουν και οι 11 περσσεύουν!

 44. Νέο Kid Στο Block said

  Άρτι καταβρωχθήσας των κεφταίδων
  Νεοτρόλης αεί παίζων, μα ουδέποτε εμπαίζων!
  περί τας γόπας απαντώ:
  Σκέφτηκε 5, άρα υπάρχη! η καρτέσια Ππάν
  κι όλοι οι μόρτες που φουμάρουν με τη μία απαντάν.
  -Φίνα σιγαρέτα ντόρτια βγάνουνε οι δέκα γόπες
  μένουνε και δύο φρέσκες, μα ποτέ εις τας καλιόπες!
  -Νασου αλάνι φιλαράκι μπαφορουφηχτής κι’αυτός
  Πού’σαι μόρτη μου λεβέντη ,μηπως είσαι απ’το Νταβός;
  Μια γοπίτσα δάνεισέ με, μ’επιτόκιον χαμηλόν
  θά χομε σαξές στο στόρυ θριαμβεφτέ των αγορών!
  Μα λαμόγιο γώ δεν είμαι, ούτε στούρνος γιουροκαδής
  δώσε μου πεντ-έξ λεπτάκια γόπα ευθής θα ματαδείς!
  2(δυο)+1(μιά) η δανικιά, κάνουν σέρτικο Λαμίας να καπνίζουν τα μπουριά!
  5 το λεπόν στη σούμα ήπια τσιγαράκια φίνα
  και επιστρέφων και την γόπαν ,κοπανάω και μια ρετσίνα!
  Εβίβα! 🙂

 45. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Μια και ενα νέο κόμμα που σέβεται τον εαυτό του, πρέπει αν είναι εναντίον κάποιου εχθρού, και μια και οι πραγματικοί εχθροί είναι επικίνδυνοι, βάφτισε εχθρούς ο ΠΟΤΑΜΑΡΧΗΣ (καλά θεϊκό Νικοκύρη) τους ανεμόμυλους.

  20 – Μήπως μπορείς να μας εξηγήσεις εσύ τρολαρχηγέ μου, για ποιό λόγο βγαίνει η Ελλάδα στις αγορές, (ελπίζω να ξέρεις ποιές είναι αυτές) και ποιό θα είναι το όφελος απο αυτή την ηλίθια επενδυτικά ενέργεια; Να σου υπενθυμίσω οτι μπήκαμε στο μνημόνιο γιατί οι αγορές θεωρούσαν το χρέος 120% μή βιώσιμο, και τώρα είναι στο 170φεύγα% και τα δεκαετή εξακολουθούν να θεωρούνται σκουπίδια. Δεν σου κάνει εντύπωση που στριμώχτηκαν στην ουρά με προσφορές 20 δις οι αγοραστές; Είναι ηλίθιοι ή μυρίστηκαν εύκολο πλιάτσικο; Και θεωρείς επιτυχία να δανείζεσαι με 5% χωρίς να το έχεις ανάγκη, όταν καλύπτεις τις ανάγκες σου με 2% απο το μνημόνιο;

 46. qq said

  Άλλος ένας μνημονιακός. ένας ένας να σαλεύετε να σας προλαβαίνω.

 47. smerdaleos said

  Μιας και θίκτηκε το troll … για την ετυμολογία του καλικάντζαρου έχουμε τίποτε στα σίγουρα;

 48. spiral architect said

  Οταν κάποιος περιηγείται σε ιστότοπους όπου υπό Κ.Σ. δεν περιηγείται:
  Γεγονός είναι ότι ζούμε σε μια σωματική κοινωνία, όπου ο καθένας από μας χρησιμοποιεί πρωτίστως το σώμα του για να εκφράσει την ταυτότητά του.
  (όοχι δεν είναι τρολιά, αφιέρωση στο ΓουΣού είναι)

  @45: Γεια σου ορέ Κιντ, μπον βιβέρ! 🙂

 49. IN said

  Πολύ βιαστικά, ένα εντελώς δευτερεύον θέμα, αλλά μια και ο ιδιοκτήτης του ιστολογίου έχει (και) πτυχίο Αγγλικής φιλολογίας: trawl (και όχι troll) δεν γράφεται το Αγγλικό ρήμα που σημαίνει «ψαρεύω με συρτή»; Εγώ μια ζωή έτσι το ήξερα, και το επιβεβαίωσα βιαστικά-βιαστικά και στο Ίντερνετ (αλλά δεν παίρνω και όρκο). Μάλιστα, τουλάχιστον για μένα, η διαφορά στη γραφή (aw αντί για o) αποτυπώνει και διαφορά στην προφορά. Άλλο το «ο» του ρήματος (εννοώ αλλιώς ακούγεται), άλλο του μυθολογικού όντος. Δεν αποκλείω, βέβαια, εσφαλμένα να γράφαν, στην αρχή του Ίντερνετ, το trawl ως troll, για πλάκα ή για άλλο λόγο, νομίζω έχω δει κι άλλα τέτοια ορθογραφικά παιχνίδια.

 50. sarant said

  49: ΙΝ, είναι δύο ρήματα, το ένα troll με πολλές σημασίες μία από τις οποίες είναι και ένα είδος ψαρέματος, σε άλλα λεξικά με συρτή και σε άλλα με κουτάλι, και το άλλο trawl που σημαίνει άλλο είδος ψαρέματος. Κατά τη Ματζέντα που έχω πρόχειρη, trawl είναι γρίπος, troll είναι συρτή. Τα ίδια και στο Πένγκουιν του Λίγγρη αλλά στο troll λέει «ψαρεύω, ιδίως με συρτή».

  45: Είναι δάνειο εκτός μνημονίου, άρα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν χωρίς όρους δηλ. για προεκλογικές παροχές.

 51. Νέο Kid Στο Block said

  The verb troller first appears in Medieval French. It meant going out hunting without having any specific animal in mind. Imagine, if you will, a medieval Frenchman wandering through a wood with a bow and arrow and shooting any animal he felt like.

  That verb came straight into English as to troll. So Piers Plowman has:

  And þus hath he trolled forth þis two & thretty winter.

  And Bryan Ferry has:

  Aggravated. Spare for days.
  I troll down-town, the red light place

  In fact, the OED specifically mentions that troll became gay slang for cruising. But trolling also kept its non-metaphorical hunting sense with troll fishing. This is when you just attach a baited line to the back of your boat and sail around in the vague hope that something will bite.

  This is one of those classic cases where the word could have come from trolling, and could have come from trailing, and probably came from both. It’s just so convenient that the words sound alike.

  So whether a trollnet was really a trawl net or a troll net is hard to say:

  No Person..withe any..Crele, Rawe, Fagnett, Trollnett..shall take..Spawne or Frye of Eeles, Salmon, Pyke or Pyckerell. (1558)

  But it does seem to be that sense of throwing out bait and seeing who’ll take it that gave us the original Internet trolls.

 52. Ορεσίβιος said

  #21. Πως να μην έχω κέφια αφεντικό; Άκουσα πως βγήκαμε στις αγορές. Το γλεντάω λοιπόν. Αφιερώνω και μια ζεμπεκιά, «Μες την πολύ σκοτούρα μου», στη νέα τηλεοπτική εκπομπή του κυρ Σταύρου, του αφέντη του τσουτσουλομύτη.

  Μες τη θολή μπροσούρα σου
  πως να σ’ αναγνωρίσω
  λέω πως έχεις μυστικά, ΄πο μένανε
  πως θες να σε ψηφίσω.

  Γιατί να κάθεσαι να κλαις
  να λες πως σε τρολάρουν
  αφού ΄χεις θέσεις καθαρές, για σένανε
  γιατί σε προβοκάρουν.

  Θέλω να ξέρω που γυρνάς
  σε τι αγκαλιές κουρνιάζεις,
  με πράσινους, με βένετους λαϊκιστές
  που τους γλυκοκοιτάζεις.

 53. skol said

  44: Σκέφτηκε 5, άρα υπάρχη, κορυφαίος στίχος 🙂

 54. qq said

  Όλοι θέτουν όρους και όλοι θα σε ελέγξουν. Ο κουτόφραγκος που θα σου χαρίσει έτσι απλά το χρήμα υπάρχει μόνο στην φαντασία του καθυστερημένου τσυριζαίου. Απλά ο μεν έλεγχος μεταφράζετε σε γραπτούς όρους με εποπτεία και χαμηλό επιτόκιο, ο δε σε υψηλό επιτόκιο αλλά (μόνο φαινομενικά!) χωρίς όρους και ελέγχους (το τονίζω, ο έλεγχος και οι όροι είναι υπαρκτοί αν και κρυφοί). Μην ξεχνιόμαστε, η Μέρκελ είναι τοκογλύφα με το1.5%. Ρίχνεις τα χαρτιά, συμβουλεύεσαι την κομματική γραμμή και αμολάς το δηλητήριο. Οπότε υπάρχουν δυο εκδοχές. Είτε οι τσυριζαίοι είναι τελείως βλάκες, είτε θεωρούν όλους τους άλλους τελείως βλάκες.

 55. stratosbg said

  Reblogged this on a hairless ape.

 56. spiral architect said

  Είδηση:
  (οθντκ)
  Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ξαναχτυπά: Εκτέλεσε τον υπουργό με φλογοβόλο 😮
  Eρώτηση: Ποιος είναι το τρολ και ποιος ο κατσαπλιάς;

 57. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  50 – Mα κάνει τέτοια πράγματα η εθνοσωτήριος κυβέρνηση, μήπως είσαι συριζαίος που λέει κι ο Μπαλούρδος;

  54 – Δύο σχόλια και ουσιαστική απάντηση καμία. Οι κουτόφραγκοι δεν χάρισαν ποτέ χρήματα, μόνο κλέβουν αδίστακτα απο τους αδύνατους λαούς. Όμως απο το να σε κλέβουν και να φωνάζεις κλέφτες, μέχρι να πανηγυρίζεις γιατι σε κλέβουν περισσότερο έχει μια απόσταση. Είναι φανερό οτι είσαι τσολιάς στα υποβρύχια.

 58. Αριστείδης Καρατζόγλου said

  @54, 57 [u]Εμείς[/u] βγαίνουμε στη γύρα ζητώντας χρήμα. Όπως είπε και ο Σόιμπλε πριν λίγες εβδομάδες, ούτε η τρόικα ούτε οι κεφαλαιούχοι μας δανείζουν με το ζόρι.

 59. sarant said

  56: Και μετά τον έφαγε -υπουργός φλαμπέ.

 60. Ηλεφούφουτος said

  Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο Στ. Θεοδωράκης χρησιμοποίησε το κατσαπλιάς χωρίς να έχει υπόψη του την εμφυλιοπολεμική του χρήση. Θυμάμαι ανθρώπους ακροδεξιούς ακόμα και στη δεκαετια του ’80 να το χρησιμοποιούν έτσι.

  Άσχετο:
  Το «Πυροβολούμε τα ίδια μας τα πόδια» πώς σας φαίνεται; Εμένα καραμπινάτος αγγλισμός. Αυτό που θα έλεγα εγώ θα ήταν «σκάβω το λάκκο μου» ή «πριονίζω το κλαδί όπου κάθομαι» ή «γκρεμίζω το ίδιο μου το σπίτι».

  Γουγλίζοντας βλέπω ότι το έχουν πει και ο Βορίδης και ο Τραγάκης, πριν τον Τσίπρα.

 61. Αριστείδης Καρατζόγλου said

  60, Βορίδης, Τραγάκης, Τσίπρας. Μαζί με την δυτική τους παιδεία έφεραν και εκφράσεις από την Εσπερία 🙂

 62. IN said

  50, 51: Μάλιστα, ευχαριστώ, το βλέπω τώρα και στη Βίκι…

 63. IN said

  61: Δεν ξέρω για τους άλλους δύο, αλλά ο Βορίδης έχει κάνει ένα μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, την ίδια χρονιά με μένα και στην ίδια επιστήμη, όπως ανακάλυψα με έκπληξή μου ξεφυλλίζοντας ένα λεύκωμα που είχαμε φτιάξει τότε. Εγώ πάντως δεν τον είχα γνωρίσει ποτέ, ενώ είχα γνωρίσει όλους τους υπόλοιπους Έλληνες.

 64. qq said

  Ρωτάς γιατί με 5 και όχι με 2, και έδωσα την μόνη σωστή απάντηση. Αν εσύ αδυνατείς να την καταλάβεις, δικό σου πρόβλημα. Στο ξανακάνω λιανά. Επειδή η Μέρκελ είναι τοκογλύφα και καθόλου δεν πάμε τους τοκογλύφους, ενώ στις χρηματαγορές κυκλοφορούν μόνο καλοσυνάτοι άνθρωποι, γι αυτό τους δίνουμε κάτι τις παραπάνω σε επιτόκιο για την ψυχή της μάνας τους και των μανάδων μας. Τι δεν κατάλαβες.

 65. sarant said

  63: Ίδια σχολή; Περίεργο να μην τον είδες.

  60: Από τον Παπαχελά θα το περίμενα, εκείνος εισάγει αμερικανισμούς.

 66. sarant said

  60-61-65: Ωστόσο, τώρα που το ξανασκέφτομαι, δεν είμαστε βέβαιοι αν η ομιλία του Τσίπρα έγινε στα ελληνικά. Μπορεί να είπε στα αγγλικά shoot ourselves κτλ. και να μεταφράστηκε κατά λέξη.

 67. BLOG_OTI_NANAI said

  Αναφερόμενος στα περί «παστιτσίου», η γνώμη μου είναι ότι το να παραμορφώνεις την Παναγία και τον Χριστό σαν δύο εμετικά κτήνη που προκαλούν αναγούλα, δεν είναι τρολιά. Πολύ άνθρωποι νιώθουν τα πρόσωπα αυτά τόσο κοντινά τους και τόσο αγαπητά, όσο είναι σχεδόν για όλους μας η μάνα ή ο πατέρας τους.

 68. Αριστείδης Καρατζόγλου said

  61, Δεν το ήξερα. Όμως αναφερόμουν κυρίως στην βλαχοβαλκανική πολιτική ρητορική τους.

 69. munich said

  έτυχε να διαβάσω το άρθρο του κ. Θεοδωράκη χθες στον ιστοτόπου του ποταμιού, οπού μπήκα για πρώτη φορά αναζητώντας το ευρωψηφοδέλτιο και ποιοι άλλοι πολιτεύονταν σε αυτό εκτός του κ. Γραμματικάκη. Τώρα, πως και γιατί πήρα χαμπάρι ότι ο κ. Γραμματικάκης πολιτεύεται με το εν λόγω κόμμα, νομίζω καταλαβαίνετε όλοι.
  Το άρθρο λοιπόν χθες, όπως και αυτό του κ. Βαρουφάκη που διάβασα σήμερα από τα λινκ που δώσαν εδώ οι σχολιαστές, μου έκαναν αλγεινή εντύπωση. Όχι γιατί δεν πιστεύω ότι όντως υπάρχουν περιπτώσεις οργανωμένου και πληρωμένου τρόλλινκ, αλλά γιατί με την δήθεν καταγγελία τους αυτή στιγματίζουν κάθε αρνητική κριτική που γίνεται προς το πρόσωπό τους ως κατευθυνόμενη. Ο δε κ. Βαρουφάκης κάρφωσε τη σελίδα του κ. θεοδωράκη για ύπουλες πρακτικές ενώ δημοσιεύει εκεί κέιμενα του τουλάχιστον από την αρχή της κρίσης όταν ας πούμε δεν τον ήξερε ούτε η μάνα του. Τώρα το κατάλαβε ότι αυτή η ιστοσελίδα δεν είναι υπηρέτης των τραπεζών. Μου φαίνεται κομμάτι αχώνευτο.
  Τέλοσπάντων όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα…

 70. munich said

  66
  μιλάει ο Τσίπρας αγγλικά; Και με ιδιωματισμούς;;;

 71. BLOG_OTI_NANAI said

  Τα «Τρολ(λ)» στη λογοτεχνία, σε έργα των:

  Μ. Καραγάτση, («Νέα Εστία», τχ. 218 (1936), σ. 103)

  Σέλμα Λάγκερλεφ («Νέα Εστία», τχ. 754 (1958), σ. 1346)

  Ludwig Fulda («Νέα Εστία», τχ. 296 (1939), σ. 525)

  Χάινε («Νέα Ζωή», τ. 9, αρ. 1 (1914), σ. 88, βλ. ΕΔΩ)

 72. sarant said

  67: Δεν θα συμφωνήσουμε, και δεν είναι πια επίκαιρο αλλά πιστεύω ότι: α) η σελίδα του Παστίτσιου ειρωνευόταν την καπηλεία του θρησκευτικού αισθήματος, όχι τη θρησκεία. και β) οι θρήσκοι θα πρέπει να μάθουν να μην προσβάλλονται όταν κάποιος αμφισβητεί τη θρησκεία τους, εφόσον και οι ίδιοι χρησιμοποιούν περιφρονητικούς όρους για την πίστη αλλόθρησκων, που τη θεωρούν αίρεση, μυθολογία, παραμύθια, κακοδοξία, αμαρτία και δεν συμμαζεύεται.

  71: Ευχαριστούμε!

  70: Ασφαλώς μιλάει -μπορεί βέβαια να μη γράφει ο ίδιος τους λόγους του. Ούτε ο Ομπάμα, άλλωστε.

 73. 60 Έχω την αίσθηση ότι το «πυροβολάμε τα ίδια μας τα πόδια» ξεκίνησε σαν απάντηση στο «γεμάτο πιστόλι στο τραπέζι» του ΓΑΠ δε Γκρικ.

 74. strategic80 said

  δεν ξέρω αν αναφέρθηκε από προηγούμενους σχολιαστές αλλά το σίγουρο είναι ότι οι «αμειβόμενοι νεαροί με δελτίο παροχής» όντως υπάρχουν κ.Σαραντάκο http://www.koutipandoras.gr/article/110813/trol-me-deltio-parohis

 75. Triant said

  74: Για να είμαστε ακριβείς, ξέρουμε ότι κάποιος λέει πως υπάρχουν…

 76. sarant said

  74: Ναι, το διάβασα. Αλλά αυτό, όπως έγραψα σε κάποιο σχόλιο, δεν ισχύει για το φέισμπουκ αλλά κυρίως για τα λάικ και τα ντισλάικ στα σχόλια ιστοτόπων.

 77. Δε θέλω να καταχραστώ τη φιλοξενία του Νίκου, αλλά θα τρολάρω λίγο.(Τρολλάρουμε συχνά στα μπλογκ διάφοροι ποικιλώνυμοι και κουκουλωμένοι, αλλά υπάρχει καμιά φορά σοβαρός λόγος που το κάνουμε).

  Αν θέλαμε, πάντως, να συνεχίσουμε την κουβέντα περί του τι είναι το Ποτάμι, θα έπρεπε να ορίσουμε τις ομιχλώδεις έννοιες δεξιά και τι αριστερά.

  Πρόχειρα, έχω καταλήξει ότι όντως υπάρχει αριστερόμετρο (ή δεξιόμετρο), που καθορίζεται, όμως, κάθε φορά από το πεδίο ορισμού.Υπάρχει ένας «ορισμός» της πολιτικής που λέει ότι η πολιτική είναι οτιδήποτε αφορά το ερώτημα ποιοι, πως και πότε θα ασκήσουν την εξουσία. Βέβαια ισχύει και το ερώτημα: ποιοι, πως και πότε θα τσιμπήσουν το παραδάκι. Αν είναι έτσι, έχουμε χοντρικά τα εξής:

  Το αριστερόμετρο έχει δύο κλίμακες, υπάρχουν δηλαδή δύο διαγράμματα . Το ένα είναι το οικονομικό. Φανταστείτε μια γραμμή που πάνω της μετριέται ο τρόπος διάθεσης του χρήματος. Όσο περισσότερο χρήμα θέλει κάποιος από την εργασία να περνάει στους κεφαλαιούχους, τόσο πιο δεξιά στην κλίμακα τοποθετείται. Και αντίθετα, όσο περισσότερο θέλει κανείς η υπεραξία να μένει, να διατίθεται, ή να ξαναγυρίζει στον εργαζόμενο, τόσο πιο αριστερά.

  Το αριστερά-δεξιά λειτουργεί πάντα μέσα στη σχετικότητα. Αυτό σημαίνει ότι ο Ομπάμα ΕΙΝΑΙ πιο αριστερός από τον Μπους. Ο Χάγιεκ πιο δεξιός από τον Κέυνς. Άκρα αριστερά είναι όσοι θέλουν να καταργήσουν εντελώς την τάξη των κεφαλαιούχων, πχ το ΚΚΕ (έτσι λέει, αλλά μάλλον τρολλάρει). Μέσα στους κομμουνιστές, η ΝΕΠ ήταν πιο δεξιά πολιτική από την προ ΝΕΠ οικονομία. Σήμερα αυτοί που όπως ο Άδωνης, αλλά πια και ο Βενιζέλος, φτηναίνουν την εργασία, ταΐζουν τις Τράπεζες, και μεταφέρουν κεφάλαια από το Δημόσιο, την εκπαίδευση και την περίθαλψη, στους κεφαλαιούχους, είναι πιο Δεξιά από τον σύριζα (δηλαδή από αυτό που λέει ότι είναι). Ο δε Γεωργιάδης είναι Ακρα Δεξιά που σαν εκπρόσωπος του «Ιδιωτικού τομέα» θέλει στρατό σκλάβων και τους υπόλοιπους στην ξενητιά ή νεκρούς.

  Υπάρχει και το άλλο διάγραμμα, το πολιτικό, μια κλίμακα που πάνω της σημειώνεται το ποιος και τι είδους εξουσία ασκεί. Όσο περισσότεροι και όσο περισσότερο ασκούν την εξουσία σε ένα σύστημα, τόσο πιο αριστερά τοποθετείται αυτό, όσο λιγότεροι τόσο δεξιότερα. Η δικτατορία τύπου Παπαδόπουλου, όπου οι κεφαλαιούχοι κυβερνάνε μέσω ενός δικτάτορα, είναι πιο δεξιά από την κοινοβουλευτική αστική δημοκρατία, όπου την εξουσία έχουν πάλι οι πλούσιοι, αλλά δίνουν και ένα μικρό ρόλο στο λαό κάθε 4 χρόνια. Μια ιδεατή άμεση δημοκρατία, που επαγγέλλονται οι αναρχικοί και άλλοι είναι πιο αριστερά .Μία Δημοκρατία των Σοβιέτ, δηλαδή των Επιτροπών, ΑΝ ήταν μια πραγματική Δημοκρατία των επιτροπών, θα ήταν κι αυτή στα αριστερό άκρο της κλίμακας. Μόνο που μια τέτοιου είδους Δημοκρατία δεν υπήρξε παρά τον πρώτο καιρό της Επανάστασης του 1917.

  Τώρα, εδώ μπλέκει. Ο Κιμ της Κορέας είναι ένας απόλυτος δικτάτορας μιας εξουσίας που ναι μεν δεν έχει καπιταλιστές, έχει όμως κληρονομικό Αυτοκράτορα, και όλη η χώρα είναι ένα φριχτό στρατόπεδο συγκέντρωσης.( Που μάλιστα δεν μοιράζεται ο ελάχιστος πλούτος της σε αυτούς που τον παράγουν, αλλά σε λίγα στελέχη). Ε, δεν το λες «αριστερό» , αυτό το σύστημα, οι Κιμ για μένα τοποθετούνται στο Άκρο Δεξιό της Κλίμακας, μαζί τους άλλους δικτάτορες, με το Χίτλερ ή το Μάο.(Ειδικά ο Χίλερ, είναι ιδιάζουσα περίπτωση, γιατί χρησιμοποίησε Κευνσιανές μεθόδους για την ανόρθωση της οικονομίας και έτσι παρέσυρε στην παράνοιά του τους Γερμανούς)
  Πρέπει να ακούσει κανείς ταξιτζή Αλβανό ρατσιστή και χρυσαυγιτοφέρνοντα, που κατέληξε ότι ο Γεώργιος Παπαδόπουλος ήταν ο πιο καλός. «Σαν τον Εμβέρ. Υπήρχε ησυχία στην Αλβανία, ασφάλεια και όλοι τρώγανε ένα ξεροκόμματο» .

  Υπάρχουν και δευτερεύοντα χαρακτηριστικά στα συστήματα, όπως η θέση των μειονοτήτων, η ανεξιθρησκεία ή ο Ταλιμπανισμός κλπ αλλά αυτά είναι δευτερεύοντα. Μπορεί πχ ο Βαλιανάτος να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γκέι, είναι όμως νεοφιλελεύθερος του κερατά. Και σε μια πτωχευμένη και αγριεμένη κοινωνία πάντα την πληρώνει ο αδύνατος, κι έτσι ούτε οι γκέι, ούτε οι οροθετικοί θα γλυτώσουν.

  Άρα ο Ποταμάκης, ο Τζήμερος, ο Μπουμπούκος αλλά και ο Χεζαυγίτης και άλλοι, από όπου και να τους κοιτάξεις, οικονομικά βρίσκονται στο πιο δεξιό άκρο του πολιτικού φάσματος. Είναι κατά του δημόσιου τομέα, κατά του κράτους πρόνοιας, και με υψωμένο ή κατεβασμένο χέρι, ορκίζονται στο αόρατο χέρι της αγοράς. Λένε: Δωστε τα όλα στα λαμόγια του Ιδιωτικού Τομέα και οι υπόλοιποι, λαός, άνεργοι και άλλοι παρακατιανοί, ψοφήστε. Αυτοί όλοι, οι νεοφιλελέ, στην Ελληνική τους εκδοχή, την Κλεφτοφιλελεύθερη, είναι ο πραγματικός σημερινός φασισμός (που διαπλέκεται πολύ καλά με τον παραδοσιακό).

  Πολιτικά, οι ίδιοι κλεφτοφιλελεύθεροι δεν νοιάζονται αν το χέρι είναι σηκωμένο ή κατεβασμένο, μπορεί να ανεβοκατεβαίνει με φόρα, αν κρατάει γκλομπ ,πάνω χέρι κάτω χέρι τίνος είν’ το πάνω πάνω, κι έτσι όλοι είναι ευχαριστημένοι. Εκτός απ’ αυτόν που είναι κάτω κάτω.

  Υπάρχουν και τα ΜΜΕ…και η δυνατότητά τους να ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις , να ξεπλένουν ναζιστικές συμμορίες και να στερεώνουν μνημόνια και εξόδους στ’ Ανοιχτά των Αγορών.. Ε, για τα ψάρια (του ποταμού) θα μιλήσουμε άλλη φορά.

 78. Ηλεφούφουτος said

  77 Είναι και δική μου άποψη ότι, αν θέλουμε να τηρούμε το ουσιαστικό νόημα των όρων «Αριστερά»και «Δεξιά», σύγχρονη Άκρα Δεξιά είναι οι νεοφιλελεύθεροι, αφού αυτοί ζητούν σκλήρυνση του ήδη κατεστημένου συστήματος, και σύστημα σήμερα δεν είναι το εθνοκεντρικό κράτος ούτε η θεοκρατία αλλά η οικονομία της αγοράς και το διεθνοποιημένο κεφάλαιο.

 79. Μαρία said

  60
  Και μάλιστα αμερικάνικης προέλευσης.
  http://www.worldwidewords.org/qa/qa-sho4.htm

  Ο πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ Γιώργος Προκοπάκης δήλωσε: Βάζοντας εμένα σε αυτή τη θέση είναι σαν να πυροβολούν τα πόδια τους, γιατί θα κάνω τα πάντα ώστε να αφήσω, φεύγοντας, ένα όργανο που να έχει κόψει επιτέλους τον από δεκαετίες ομφάλιο λώρο μεταξύ της ΕΡΤ και των διαφόρων κυβερνήσεων.
  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=399731

  Βλέπω οτι είδε ο δίκωλος στον τίτλο τη γενιά του κι αναγάλλιασε η καρδιά του.

 80. IN said

  77: Επειδή ο Κέυνς ήθελε να επιτύχει the euthanasia of the rentier, of the functionless investor, δηλαδή να καταργήσει την τάξη των κεφαλαιούχων, με την δική σας λογική εντάσσεται στην Άκρα Αριστερά, παρέα με την Ανταρσύα και το ΜΛ ΚΚΕ, υποθέτω 🙂 Όσο για τις κεϋνσιανές πολιτικές του Χίτλερ, πρέπει να σημειωθεί ότι υιοθετήθηκαν ήδη από το 1933, τρία χρόνια πριν ο Κέυνς δημοσιεύσει το magnus opus του, τη Γενική Θεωρία (1936). Ο κύριος υπεύθυνος της οικονομικής πολιτικής της Γερμανίας εκείνη την περίοδο ήταν ο Hjalmar Schacht που στα οικονομικά ήταν «πιο ορθόδοξος πεθαίνεις», γιατί το μεγαλύτερο έργο της ζωής του (μέχρι τότε) ήταν (ή εθεωρείτο) η σταθεροποίηση του Μάρκου μετά τον υπερπληθωρισμό του 1923. Το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς, λοιπόν, ήταν ότι ο Χίτλερ ακολούθησε Κεϋνσιανές πολιτικές χωρίς να το ξέρει (ή να το θέλει). Εκείνο που ήθελε ήταν όπλα και κανόνια, όσο πιο πολλά και πιο γρήγορα γίνεται, και ξέρουμε πολύ καλά τι έκανε όταν τα απέκτησε.

 81. 31,
  Βγήκες στις αγορές! 🙂

 82. τί ὡραῖο πλιάτσικο!

 83. spiral architect said

  @79: Μαρία, μην αναφέρεις επικίνδυνα ονοματεπώνυμα, γιατί δεν το’ χει και πολύ να μας ξαναφορτωθεί εδώ για καθοδήγηση. 😎

 84. Ηλεφούφουτος said

  79 Πάντως εγώ από Βρετανό την έμαθα και μάλιστα με τρόπο που μου έμεινε αξέχαστος.
  Επέκειτο απεργία σε πολυεθνικό οργανισμό και τον ρώτησα κάτι σαν «θα συμμετάσχεις κι εσύ;» ή «τι θα κάνουν οι Βρετανοί;» και η απάντησή του ήταν «Μα έχουμε πολλή δουλειά. Θα είναι σαν να πυροβολούμε τα πόδια μας». Εννοώντας ότι αν απεργήσουν δεν θα μπορέσουν τις μέρες μετά την απεργία να τηρήσουν τις προθεσμίες παράδοσης της δουλειάς! Απάντηση και στάση που θεώρησα πολύ χαρακτηριστική. Και επειδή έμπαινα στη διαδικασία να μεταφράσω την έκφραση, κάθε φορά που έλεγα γι αυτό σε κάποιον άλλον, όπως το είδα τώρα στα Ελληνικά μού ήρθε κάπως.

 85. Theo said

  @72:
  Συγγνώμη, Νικοκύρη, αλλά το «να παραμορφώνεις την Παναγία και τον Χριστό σαν δύο εμετικά κτήνη που προκαλούν αναγούλα«, όπως γράφει ο συσχολιαστής στο σχ. 67, δεν είναι «ειρωνεία της καπηλείας του θρησκευτικού αισθήματος» αλλά προσβολή των (για την πλειονότητα των συμπολιτών τους) ιερότερων προσώπων.

  Κι ένας σωστός «θρήσκος», όπως τον λες εσύ, δεν προσβάλλεται όταν κάποιος αμφισβητεί την πίστη του αλλά όταν χλευάζονται τα πρόσωπα στα οποία πιστεύει, όπως εσύ θα προσβαλλόσουν αν απεικόνιζαν τον πατέρα και τη μητέρα σου με τον τρόπο του «Παστίτσιου». Γιατί η Ορθόδοξη (τουλάχιστον) πίστη δεν είναι κάποια ιδεολογία αλλά ένα βίωμα, που πηγάζει από τη σχέση, την κοινωνία με αυτά τα ιερά πρόσωπα. «Πίστις έστὶν ἄλογος γνῶσις. Ἐπεὶ ἄλογος, οὐκ ἐκ μαθημάτων. Ἐπεὶ δὲ γνῶσις, ἆρα σχέσις», γράφει ο άγιος Μάξιμος ο ομολογητής.

 86. sarant said

  85: Θέο, οι εντός εισαγωγικών φράσεις της πρώτης παραγράφου είναι εκτίμηση που δεν τη συμμερίζονται όλοι. Αλλά και οι χριστιανοί δεν χλεύασαν τους θεούς των άλλων πιστών;

 87. Μαρία said

  78
  Το ακραίο κέντρο κατα Ταρίκ Αλί.

  Και http://www.constitutionalism.gr/site/1663-zitw-to-mnimonio-mia-dynatotita-eihame-na-stamatis/
  απο έναν ποταμίσιο, όταν ακόμα ο Σαμ. το έπαιζε αντιμνημονιακός.

 88. Theo said

  @86:
  Μάλλον αναφέρεσαι στην εκτίμηση του “να παραμορφώνεις την Παναγία και τον Χριστό σαν δύο εμετικά κτήνη“.
  Αυτοί που δεν τη συμμερίζονται τα είδαν αυτά τα σκίτσα (γιατί εγώ που τα είδα, έχω την ίδια εντύπωση με τον συσχολιαστή του 67); Κι αν τα είδαν, θα τους άρεσε να απεικονίζονται έτσι κάποια αγαπητά τους πρόσωπα;

  Όσο για τον χλευασμό των θεών άλλων πιστών, εδώ μιλάμε για το σήμερα, όχι για τους πρώτους μ.Χ. αιώνες, που ήταν «άλλοι καιροί, άλλα ήθη».

 89. leonicos said

  Κι από μένα δυο λόγια, για να δηλώσω παρών. Το ζήτημα δεν με αγγίζει. Αλλά είχατε ωραία λινκ και άλλα κερασάκια όλοι σχεδόν

  Η μάνα μου, όταν ήμουν αξύριστος δυο μέρες με αποκαλούσε ‘κατσαπλιά’ και ‘Βελουχιώτη’

  Δημοκίδης; Δεν είπαμε Δημοκήδης;

  μακάρι νάσαι και = δεν πα νά’σαι και (προφορά: δε μπα νάσε κε) Δεν είχα διαβάσει ακόμα το @15

  @9 Γς…. είσαι απίστευτος! Και με την Μαρίκα Παλάιστη είχες πάει; Πώς μπόρεσες; Ήταν καλή; Εγώ δεν παρακολουθούσα τότε. Αυτή που γράφανε ‘Και οι νεκροί μαζί σου;’ Ποιος ήταν εκείνος που έβγαζε λόγους από ένα παράθυρο στην Πανεπιστημίου και είχαν χαθεί τα νεράτζια από τις νερατζιές του πεζοδρομίου; Θυμάσαι το Όθων – Λέφας – Τετενές = Κώθων – Ελέφας – Ντενεκές; Και μια αφίσα μ’ έναν ηλίθιο και τη ρουμπρίκα από κάτω «Αυτός ψηφίζεται!» Μας έλειψαν οι ωραίοι, εκτός της Ένωσης Κεντρώων που λερώνουν τους τοίχους.

  @22 Κιδ, μπάφο Κάτι μάθαμε κι απόψε

 90. sarant said

  88: Τέο, έχεις δει τι γράφει ο Σεραφείμ Πειραιώς για τις άλλες θρησκείες ή τους διαφορετικούς γενικά; Πώς είναι εκείνο το ρητό για το παλούκι και το χορταράκι στο μάτι του;

 91. Αρκεσινεύς said

  περαστικός είμαι

  ὑποκριτά, ἔκβαλε πρῶτον τὴν δοκὸν ἐκ τοῦ ὀφθαλμοῦ σου, καὶ τότε διαβλέψεις ἐκβαλεῖν τὸ κάρφος ἐκ τοῦ ὀφθαλμοῦ τοῦ ἀδελφοῦ σου. (Ματθ. 7, 5 6)

 92. spiral architect said

  – Γιαγιά, βγήκαμε στις αγορές!
  – Xέσε τις αγορές ρε! Τους πράσινους δράκους στην κουζίνα τους είδες;
  – Αμάν ρε γιαγιά, πάλι μπέρδεψες τα χάπια για την πίεση με το LSD μου;

 93. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  58 – Kάνετε λάθος, τα διεθνή λαμόγια λένε αυτό που εξυπηρετεί τα αφεντικά τους, φυσικά και δανείζεται η Ελλάδα (και οχι οι Έλληνες) με το ζόρι, όπως και όλες οι χώρες που δανείζονται, εξαναγκάζονται σε δανεισμό. Το αίμα της Κύπρου ακόμα αχνίζει, εκτός κι αν πιστεύετε οτι ήθελε να μπέι στο ΔΝΤ.

  85 – Αφού ο (υποτιθέμενος για μένα) Χριστός δεν ενοχλήθηκε απο τους χλευασμούς, ΠΑΤΕΡ ΑΦΕΣ ΑΥΤΟΙΣ ΟΥ ΓΑΡ ΟΙΔΑΣΙ ΤΙ ΠΟΙΟΥΣΙ, τότε και οι πιστοί του οφείλουν να μη ενοχλούνται, αλλιώς δεν είναι πιστοί του, είναι Φαρισαίοι.

 94. BLOG_OTI_NANAI said

  90: Νομίζω ότι λίγοι συμφωνούν σήμερα με τον τρόπο έκφρασης του Πειραιώς, μαζί με αυτούς κι εγώ. Για πολλά από αυτά που λέει, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πλήθος άλλων λέξεων, ώστε να είναι όσο αιχμηρός θέλει, χωρίς όμως να προκαλεί.
  Το θέμα όμως δεν έχει να κάνει με τον άλλο. Περισσότερο έχει να κάνει με το επίπεδο του κάθε ανθρώπου. Ένας άνθρωπος, αν θέλει να πιαστεί ως δικαιολογία από ακραίες εκφράσεις του Πειραιώς για να ζωγραφίσει ένα ζώο λέγοντας «να ο Χριστός», αυτό νομίζω σχετίζεται με το χαμηλό επίπεδο αυτού που καταδέχεται να θεωρήσει ως δικαιολογία τον Πειραιώς. Αν ο Πειραιώς έχει ένα χαμηλό επίπεδο που το κατακρίνει, εκείνος που υιοθετεί το ίδιο επίπεδο, νομίζω ότι πρέπει επίσης να κατακρίνεται.

 95. gryphon said

  Mιας και αναφερθηκαν καποιοι σχολιαστές σε αγγλισμους καποια μερα προχθες μαλλον ακουγα στην δουλεια στο ραδιο καθε ωρα για ενα ολοκληρο πρωινο στον Σκαι να λενε » θα πεθανουν σε λιγο οι μπαταριες» «πεθαινουν μαλλον οι μπαταριες» ¨μαλλον πέθαναν οι μπαταριες» μιλωντας για το «μαυρο» κουτι του μοιραιου Μποινγκ.Καποιοι εκει μεσα μεταφραζουν απο το bbc η κατι τετοιο.
  Ενταξει οι αγγλοι χρησιμοποιουν το dying die dead και για τις μπαταριες και γενικα για συσκευες που δεν λειτουργουν για καποιο λογο..
  Αλλα εδω λεμε αδειασε για την μπαταρια η ειναι χαλασμενη για καποια συσκευη..Δεν θυμαμαι να εχω ακουσει κανενα να λεει πεθανε η μπαταρια.

 96. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  92 – Καλοοοοοοοο.! Το ίδιο μπέρδεμα στα χάπια έχουν κάνει, κι όσοι πανηγυρίζουν σήμερα για την έξοδο.

 97. BLOG_OTI_NANAI said

  93: Βρε, Λάμπρο, επειδή το άρθρο αναφέρεται στο τρολάρισμα, δεν χρειάζεται απαραίτητα να το εφαρμόσουμε και στη συζήτηση μας. Τι είναι αυτά που γράφεις; Και τέλος πάντων, αφού θες να είσαι διδάσκαλος ακόμα και σε αυτό, πως δεν γνωρίζεις το:

  «έδωκε ράπισμα τώ Ιησού […] απεκρίθη αυτώ ο Ιησούς Ει κακώς ελάλησα, μαρτύρησον περί τού κακού ει δε καλώς, τι με δέρεις» (Ιω. 18,23).

  Σύμφωνα λοιπόν με το Ευαγγέλιο λοιπόν, τι λες, μπορώ να μιλήσω για τον Παστίτσιο; Άμα όμως ο «παστίτσιος» αποφασίσει να με σταυρώσει, τότε θα προσπαθήσω να κάνω αυτό που μου λες…

  Δεν έχω πρόβλημα με τον διάλογο, ούτε με τα επιχειρήματα. Το τρολάρισμα όμως είναι πρόβλημα και το ξέρεις.

 98. Μαρία said

  Ομόλογα Μπαλτάκου, έντοκα Κασιδιάρη
  http://www.avgi.gr/article/2235520/omologa-mpaltakou-entoka-kasidiari

 99. BLOG_OTI_NANAI said

  Η απορία για την «έξοδο στις αγορές» είναι η εξής: Πώς γίνεται να συντονίζονται όλα αυτά λίγο πριν τις εκλογές;!
  Φυσικά απεχθάνομαι τις συνωμοσίες, αλλά εδώ αυτές οι «απρόσωπες» αγορές συμπεριφέρονται σαν ένα πρόσωπο που ξαφνικά, θεώρησε την Ελλάδα -και τυχαία πριν τις εκλογές- ότι είμαστε μια αξιόπιστη αγορά!
  Είναι σαν να πήραν τηλέφωνο κάποιον που λέγεται «Οι Αγορές» και να του είπαν, «επειδή μας βολεύει, κάντε ένα δωράκι στην Ελλάδα».
  Τι γίνεται εδώ που να πάρει η ευχή;

 100. 80, ΙΝ
  «Το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς, λοιπόν, ήταν ότι ο Χίτλερ ακολούθησε Κεϋνσιανές πολιτικές χωρίς να το ξέρει (ή να το θέλει). »

  Ακριβώς.

  Πάντως, όπως και να ‘χει, η οικονομία του 3ου Ράιχ ήταν κατα 50% κρατική οικονομία.

  Αντίθετα ο Μιχαλολιάκος είναι ένα λυσσασμένο σκυλί που επιτίθεται μανιασμένα κατά τού δημόσιου γενικά, των «κρατικοδίαιτων» και γλύφει με πάθος τους διάφορους λαμόγιους του τίμιου «Ιδιωτικού τομέα», τους κλεφτοφιλελέδες μπαχαλάκηδες. Το ίδιο κι ο Μπουμπούκος ,το έχει δηλώσει ρητά «εγώ εκπροσωπώ τον Ιδιωτικό τομέα» και φυσικά ο Φαήλος. Επαίρεται που με το κράτος είχε σχέση οικονομική μόνο όταν ήταν στο στρατό. Τη διαπλοκή με Σαμαρά-Μελισανίδη-χάρισμα ΟΠΑΠ δεν τη θεωρεί κρατική, προφανώς.

  Η δε Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, αφου τη βάφτισε η κολώνα του Δημοκρατικού μας πολιτεύματος, η άνασσα Άννα Μαρία, μετά ξαναβαφτίστηκε στα νάματα του νεο-φιλελεύθερου φανατισμού και μας ήρθε πίσω, σωστός Γιανίτσαρος του Χάγιεκ. Προχτές στον Ε-νικό, πήρε το λόγο και κατακεραύνωσε κάτι πιτσιρίκες λέγοντας με το σουφρωμένο της στόμα,το φρύδι της εστεμμένης ψηλά και άφθονη χολή και περιφρόνηση:

  -Δε φαντάζομαι οτι η φιλοδοξία σας δεν φτάνει πιο ψηλά από ΄το να δουλέψετε στο Δημόσιο…

  Και δε βρέθηκε ένας να σηκωθεί και να την ξεφτιλίσει, τι λες μωρή τσουράπω, είναι πια τόσο υποτιμητικό για ένα παιδί να γίνει δάσκαλος, καθηγητής, Πανεπιστημιακός, ερευνητής στο Δημόκριτο, τέλος πάντων, δικαστικός,διευθυντής υπουργείου ; Όλοι θα γίνουμε μαγαζάτορες;

  Λοιπόν αυτοί οι τύποι είναι οι ναζιστές του σήμερα. Καλά λένε μερικοί ότι το οικονομικό σύστημα που θέλουν λέγεται Σταλινικός Θατσερισμός. Παρόλο που δεν τους βγαίνει, θα επιμείνουν, θα πατήσουν επί πτωμάτων μέχρι να δουν τις θεωρίες τους να ευοδώνονται, ακόμα κι αν είναι να κάνουν όλη την ανθρωπότητα μια τεράστια χωματερή.

  Αν της έκοβε της Αριστεράς, έπρεπε να κάνει ένα τεράστιο Λαϊκό Μέτωπο εναντίον τους. ΕΑΜ τύπου. Αλλά πού…Το ΚΚΕ ειδικά, δεν προλαβαίνει, έχει να λιβανίσει τον Κιμ και τον Στάλιν.

 101. Munich said

  Αυτο που έκανε ο παστίτσιος δεν ταιριάζει να το συγκρίνουμε με τους αφορισμους του μητροπολίτη αλλά καλύτερα με τα σκιτσα εκείνου του γελοιογράφουνστη Δανία που σατίριζε των μωαμεθ και εξοργισε τους μουσουλμανους.
  Οι αντιδρασεις των δυτικ´ων ήταν όπως πάντα η υποκρισία σε όλο της το μεγαλειο είτε από δεξιά είτε από αριστερά. Από το «ορίστε οι απολίτιστοι» μεχρι το » και οι δικοί μας τα ίδια κάνουν ´αρα να μη μιλαμε».

 102. BLOG_OTI_NANAI said

  101: Διάβασα αυτό που έγραψες, αλλά δεν κατάλαβα με σιγουριά τι ακριβώς εννοείς.
  Αν ερμηνεύω σωστά το σχόλιο σου, σκέφτομαι τα εξής:

  Προσωπικά, αν έφτιαχνε την σελίδα αυτή ο «παστίτσιος» και ξέραμε ότι εντός 24 ωρών θα χάσει το κεφάλι του από κάποιον «χριστιανό», εγώ, μέσα μου, θα τον θεωρούσα περίπου ήρωα, διότι όταν παίζεις το κεφάλι σου, όλο το πράγμα αποκτά μια άλλη χροιά.
  Όμως, ποια σύγκριση να γίνει ανάμεσα στην σχεδόν βέβαιη επίθεση που θα δεχόταν ο ίδιος ή η οικογένεια του με μια τέτοια προσβλητική ανάρτηση κατά του Ισλάμ, και με την Ελληνική περίπτωση όπου όλα περιορίζονται σε λεκτικές επιθέσεις, και μάλιστα, όταν από την εποχή της πάπισσας Ιωάννας ακόμη, η επίθεση στην χριστιανική θρησκευτική πίστη αποτελεί διαφήμιση και εγγύηση δημιουργίας δεξαμενής αναγνωστών (όπως περιγράφει την κατάσταση ο ίδιος ο Γρ. Ξενόπουλος όταν είχε πρωτοδιαβάσει την πάπισσα Ιωάννα).

 103. Αγγελος said

  Το πολύ-πολύ να πούμε «ψόφησε η μπαταρία»! Αλλά βέβαια συνήθως «άδειασε η μπαταρία», «σίγησε ο ασύρματος», «έσβησε ο φάρος»…

 104. BLOG_OTI_NANAI said

  94: Διορθώνω τον εαυτό μου για το διαμάντι που έγραψα:

  «Νομίζω ότι λίγοι συμφωνούν σήμερα με τον τρόπο έκφρασης του Πειραιώς, μαζί με αυτούς κι εγώ.»

  Ασφαλώς, σκόπευα να γράψω το ακριβώς αντίθετο: ότι διαφωνώ με τον τρόπο έκφρασης του Πειραιώς (βέβαια, πιστεύω έγινε κατανοητό από τα συμφραζόμενα).

 105. Theo said

  @90:
  Φυσικά ο Πειραιώς δεν αντιπροωπεύει τον μέσο τύπο Ορθοδόξου πιστού, είναι η εξαίρεση. Εδώ, μέχρι και το Οικ. Πατριαρχείο διαμαρτυρήθηκε για κάποιες αυθαίρετες τροποποιήσεις που έκανε κάποια Κυριακή της Ορθοδοξίας.

  Επειδή, λοιπόν, εκφράζεται ο Πειραιώς όπως εκφράζεται, άρα καλά κάνει κι ο κάθε «Παστίτσιος» να παραμορφώνει τον Χριστό και την Παναγία κατά τη διεστραμμένη φαντασία του;

  Ομολογώ πως τέτοια επιχειρήματα δεν τα περίμενα από έναν οπαδό (και εφαρμοστή στην πράξη) του πολιτισμένου διαλόγου, Νικοκύρη!

 106. Αλήθεια, μια απορία που μου δημιουργήθηκε απ’ την αρχή που διάβαζα κι όλο λέω πως κάποιος θα το έχει επισημάνει στα σχόλια, αλλά δεν βλέπω να γίνεται κάτι: Δεν σχολιάστηκε το διπλό -λ- στο Θεοδωράκειο πόνημα. Ο Νικοκύρης σωτά το γράφει τρολ, αλλά δεν σχολιάζει (περιέργως) το τρολλ:) Μόνο έαμεσα αναφέρθηκε κάποιος γράφοντας τρολ(λ). Η χρήση του διπλού -λ- από το αγγλικό, δεν είναι λάθος; (Ευτυχώς δεν γράφει τρολλς).

 107. Αγγελος said

  Έχουμε ξανακάνει κουβέντα, και αρκετή, για τον Παστίτσιο.
  Οι περισσότεροι, πιστεύω, είχαμε μείνει με την εντύπωση ότι ο νεαρός απλώς θέλησε να κοροϊδέψει — τι άλλο να κάνει; να ανασκευάσει φιλοσοφικά; — τις διάφορες ανοησίες που λέγονταν για το μακαρίτη τον Παΐσιο (τον καλόγερο που μιλούσε με τις σαύρες κλπ.) και τον όλο ντόρο που γινόταν γύρω από το όνομά του.
  Φαίνεται όμως ότι στις ιστοσελίδες του είχαν μπει (από τον ίδιο το δημιουργό τους; από άλλους;) και σκίτσα όντως εμετικά, που δεν διακωμωδούσαν — γιατί αυτό προϋποθέτει κι ένα ίχνος χιούμορ — ούτε καν κατήγγελλαν την καπηλεία της θρησκείας, παρά προσέβαλαν βάναυσα και κακόβουλα τα ιερά και τα όσια του Χριστιανισμού. Χριστό και Παναγία εγώ δεν είδα, ίσως διότι δεν έψαξα αρκετά, αλλά σταυρό από κουράδες είδα και αηδίασα. Αλλο ζήτημα τώρα αν πρέπει να διώκεται ποινικά κάτι τέτοιο· αλλά με τους κείμενους νόμους, η δίωξη και καταδίκη του μάλλον ευσταθούσε.

 108. BLOG_OTI_NANAI said

  107: Έτσι είναι νομίζω.
  Για τους υπάρχοντες νόμους δεν ξέρω καλά τι ισχύει με λεπτομέρειες. Πράγματι όμως, πιστεύω ότι είναι εντελώς περιττές οι διώξεις. Μάλιστα, η προσωπική μου εμπειρία μέσω συζητήσεων κ.λπ., είναι ότι ακόμη και άνθρωποι που ένιωσαν προσβεβλημένοι, δεν θέλουν να ισχύουν τέτοια μέτρα.

  Βεβαίως, να το πούμε, τα αστυνομικά αυτά μέτρα δεν είναι η μόνη φαιδρή όψη του νομίσματος. Έχουμε και την άλλη, εξίσου φαιδρή όψη, που είναι η «ηρωική» παρουσίαση της υπόθεσης (μέσω συνεντεύξεων κ.λπ.) λες και ο «παστίτσιος» ήταν κάποιος που επέστρεψε από μάχη με τα κολομβιανά καρτέλ…

 109. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  107-108: Τώρα κατάλαβα τι λέτε. Εγώ αναφερόμουν στο εγχείρημα της διακωμώδησης, όχι στα σκίτσα που λέει ο Άγγελος, που με καλύπτει σε πολύ μεγάλο βαθμό με όσα γράφει στο 107.

  105: Αν δεις την ιεραρχική θέση και την επιδραστικότητα του Πειραιώς θα συμφωνήσεις μαζί μου ότι είναι πολλαπλάσια από του Παστίτσιου.

  106: Διπλά σύμφωνα κρατούν κάποιοι, αλλά πολύ σπάνια στο τέλος της λέξης. Μάλλον είναι συνειδητή επιλογή, για να δείξει αρχοντιά και αριστοκρατικότητα.

 110. Έχει κανείς σας διαβάσει Παΐσιο;
  Αν διαβάζατε θα ξέρατε ότι όχι μόνο είναι παλαβομάρες αυτά που λέει, αλλά είναι και επικίνδυνα. Θα είναι, ο καλόγερος μεταξύ άλλων, και ο ηθικός αυτουργός μεγάλων εγκλημάτων που μπορεί να γίνουν στην Ελλάδα από ανθρώπους που, τρελαμένοι από την κρίση, τον πιστεύουν.

  Το άτομο προφητεύει οτι η Ρωσία θα κάνει πόλεμο με την Τουρκία, θα την νικήσει και θα δώσει την Πόλη δωράκι στους Έλληνες. Έτσι, επειδή μας αγαπάει.

  Και είναι χιλιάδες Τουρκοφάγοι που τον πιστεύουν. Μεταξύ τους διάφοροι οθντκ στρατιωτικοί, του τύπου αρχηγού επιτελείου Φραγκούλη, εκείνου που έγραψε ένα άθλιο βιβλίο, το «Ποια Τουρκία, ποιοι Τούρκοι».
  Και όλοι αυτό το ακροδεξιό παπαδαριό, όλοι έχουν ερωτευτεί τον Πούτιν(κι Κανέλλη μαζί).
  Όταν γίνουμε Ουκρανία μην απορείτε.

  Η πλάκα με το Παστίτσιο σας πείραξε;

 111. Theo said

  @110:
  Μάλλον εσύ, Ιάκωβε, δεν έχεις «διαβάσει Παΐσιο» αλλά για τον Παΐσιο.

  Δυστυχώς ή ευτυχώς, ανάμεσα στα τέσσερα βιβλία που έχει γράψει ο Παΐσιος (ένα από αυτά, το «Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης», ο Μαντζαρίδης, πανεπιστημιακός καθηγητής κι ένας από τους καλύτερους θεολόγους του β΄ μισού του περασμένου αιώνα, το χαρακτήρισε ως το καλύτερο βιβλίο του αιώνα του) και στα έξι που έχουν κυκλοφορήσει οι μοναχές της Μονής του με απομαγνητοφωνημένους λόγους του δεν υπάρχει καμία προφητεία. (Το ότι δεν έλεγε «προφητείες» για πολιτικά θέματα το επιβεβαιώνουν και οι μοναχοί που έζησαν μαζί του.) Τέτοιες υπάρχουν στα δεκάδες βιβλία που εκδίδουν κάποιοι γραφικοί για τον γέροντα και ισχυρίζονται πως τις άκουσαν από τον ίδιο. Επειδή τον γνώρισα πολύ καλά (έχω κουβεντιάσει προσωπικά μαζί του 30-40 φορές και ποτέ δεν τον άκουσα να «προφητεύει» για πολέμους, κλπ. παρά μόνο για το τι θα ακολουθούσε στο Άγιο Όρος, πράγμα που επιβεβαιώθηκε) πιστεύω πως είτε οι εν λόγω γραφικοί δεν κατάλαβαν τι τους έλεγε ο γέροντας (πολλά τα έλεγε χάριν αστεϊσμού ή υποθετικά, για να ενθαρρύνει κάποιους στρατιωτικούς που τον επισκέπτονταν), είτε απλώς ψεύδονται για ίδιον όφελος.

  Τελευταία φορά τον επισκέφτηκα, με κάποιους άλλους, στις 9-10-1993, ημέρα εκλογών. Τότε μας είπε για (γνωστούς) πολιτικούς και των δύο τότε μεγάλων κομμάτων (αλλά και διάφορους μάγους) που εκμεταλλεύονταν το όνομά του. Έναν απ’ αυτούς τον κάλεσε στο μοναστήρι και τον «στόλισε», όπως μας είπε.

  Τότε, όμως, ο γέροντας μπορούσε να επιπλήξει κάποιον που χρησιμοποιούσε το όνομά του. Σήμερα δεν μπορεί. Γι’ αυτό και οργιάζουν οι λογής λογής τουρκοφάγοι.

  Όσο για τον Παστίτσιο, μόνο «πλάκα» δεν ήταν. Δεν θέλω να απαριθμήσω τι πράξεις παρουσίαζε τον Χριστό και την Παναγία να κάνουν. Και το κιτς και η βλασφημία έχουν κάποια όρια, νομίζω.

 112. Triant said

  Όποιος προσπαθεί να κάνει λογική συζήτηση με οπαδούς της κοσμικής τσαγιέρας και άλλων παραμυθιών γίνεται τροφή για τις κότες. Προσπαθείτε να επικαλεστείτε την λογική εκεί που σταματάει. Στην (κατά υπερήφανη ομολογία) πίστη.

 113. odinmac said

  Η δική μου ανάγνωση του κειμένου του Θεοδωράκη δεν βλέπει τίποτε από αυτά που του προσάπτετε αγαπητέ κ. Σαραντάκο.
  Κατ’ αρχήν μιλάει για τους ψευδώνυμους κατσαπλιάδες (…εκατοντάδες κατσαπλιάδες του διαδικτύου με ψευδώνυμα… επιτίθενται με ανυπόστατες κατηγορίες, βρισιές, ακόμη και με ευθείες απειλές…) και όχι γι’ αυτούς που εκφράζουν πολιτική κριτική.
  Ένα δεύτερο που έχω να παρατηρήσω είναι σ’ αυτό που λέτε: Οι χρήστες που ειρωνεύονται το Ποτάμι ή του κάνουν κριτική δεν είναι ούτε “κομματικά τρολ” ούτε δουλεύουν “με δελτίο παροχής”… – φαίνεται πως 1ον: επικροτείτε την ειρωνεία ως στοιχείο του πολιτικού διαλόγου, και μάλιστα εδώ μιλάμε γιά ανώνυμους είρωνες απέναντι σε επώνυμους,
  και 2ον: γνωρίζετε a priοri ποιοί είναι αυτοί που τον βρίζουν,
  αφού λέτε πως δεν είναι τρολ ή έμισθοι, και επιχειρηματολογείτε πάνω σε αυτό αναφέροντας τούς… επώνυμους και τούς γνωστούς ψευδώνυμους. (Φυσικά υπάρχουν κι αυτοί αλλά… δεν αναφέρεται σ’ αυτούς το κείμενο, ούτε σ’ εσάς βέβαια αφού είστε επώνυμος).
  Παρακάτω γράφετε για τα τρολ(;) πως: -…και, το κυριότερο, δεν εμφανίστηκαν στη μπλογκόσφαιρα στις 26 Φεβρουαρίου, όπως νομίζει ο κ. Θεοδωράκης… -, το θέμα εδώ είναι πως ούτε γράφει ούτε νομίζει κάτι τέτοιο ο ίδιος, αυτό που γράφει ακριβώς είναι πως : «Από τη μέρα που ξεκινήσαμε το Ποτάμι, στις 26 Φεβρουαρίου,
  κομματικά τρολ δουλεύουν υπερωρίες».
  Θα τελειώσω λέγοντας πως, από την δική μου σκοπιά πάντα, δεν τον βλέπω να ξιφουλκεί με κανέναν με αυτό το κείμενο αλλά μόνο να παρατηρεί και να εκθέτει το επίπεδο αυτών που του προσάπτουν δόλο: («Ασπίδα» του ενός κόμματος, «ανάχωμα» του άλλου κόμματος, …) χωρίς κανένα τεκμήριο από την μεριά τους, και όχι πολιτική εκτίμηση όπως κάνατε εσείς.

 114. Theo said

  @112:
  Όλοι σε κάτι πιστεύουμε, φίλε μου. Όσοι δεν πιστεύουν στον Θεό, πιστεύουν στον εαυτό τους, στην ευφυΐα τους, στον γείτονα, στον μπαμπά τους, στην Επιστήμη (έτσι γενικά και αόριστα) στον Έριχ Φρομ, τον Βίλελμ Ράιχ, τον Καστανέντα, κλπ.

  Κι όποιος είναι ανοιχτός και δεν επιτρέπει μόνο στη λογική του να λειτουργεί αλλά και σ’ άλλα στοιχεία του είναι του εύκολα βλέπει πως πολλά πράγματα που συμβαίνουν γύρω του δεν εξηγούνται με μόνη τη λογική.

  Έγραψα δυο λόγια για την πίστη, για να γνωρίζετε και σεις, οι μη πιστοί, πώς αισθάνονται οι πιστοί συμπατριώτες σας την πίστη τους, ώστε να μην τους αντιμετωπίζετε όπως αντιμετωπίζουν οι Δυτικοί ομόφρονές σας τους Ρωμαιοκαθολικούς και τους Προτεστάντες, όταν συζητάτε μαζί τους. Δεν θέλω όμως να συνεχίσω εδώ ενα θεολογικό διάλογο.

  Καλό βράδυ!

 115. Theo said

  @109:
  Η συζἠτηση ξεκίνησε για τους «θρήσκους», Νίκο μου, δηλαδή για τον μ.ο. των πιστών, όχι για τον Πειραιώς.

 116. Triant said

  114: Καλό βράδυ.

 117. Triant said

  Το αστείο είναι πως με λένε Θεόδωρο. Και το ακόμα πιό αστείο είναι πως δεν είναι Χριστιανικό όνομα 😉

 118. Μαρία said

  Μια πρόσφατη τρολιά.
  http://tvxs.gr/news/kosmos/meli-tis-legkas-toy-borra-ithelan-na-deiksoyn-poso-eykoli-einai-i-metanasteysi-kai-boyli

 119. # 117

  Πως χαρακτηρίζεις ένα όνομα χριστιανικό ; δεν υπάρχει η γιορτή των Αγίων Θεοδώρων ; (ελπίζω να μη κάνω λάθος δεν είμαι καλός σ’ αυτά )
  Η εννοείς πως δεν έχει εβραϊκή πρέλευση όπως π.χ. το γιάννης

 120. Αριστείδης Καρατζόγλου said

  @118 δεν νομίζω ότι τρόλαραν στο tvxs, μάλλον σαν καλοί δημοσιογράφοι δεν ελέγχουν ούτε στο ελάχιστο τις πηγές τους. Τρολιά ίσως ήταν η αρχική ιταλική δημοσίευση.

 121. spyroszer said

  Μου άρεσε ο Ποταμάρχης.
  Ένα βενετικό έγγραφο του 1429, για την Εύβοια, αναφέρει το αξίωμα του Potamarcho de Lilanτo,μάλλον κληρονομημένο απ’ τη Βυζαντινή εποχή.

 122. Triant said

  119: Εννοώ ότι προϋπήρχε του χριστιανισμού.
  Προφανώς δεν έχει εβραϊκή προέλευση αφού ετυμολογείται στα Ελληνικά.
  Όσον αφορά την γιορτή, αν δείς το εορτολόγιο θα δεις ότι στις 10 Απριλίου γιορτάζουν και οι:
  Δημοκλής, Δημοσθένης, Επαμεινώνδας, Ζήνων, Αναξιμένης, Ετεοκλής, Ηρακλής, Ηφαιστίων, Πελοπίδας, Περικής, Παρμενίων, Πίνδαρος, Πολύβιος, Προμηθέας, Θεμιστοκλής, Θεόφραστος, Θησέας, Ισοκράτης, Ξενοφών, Μιλτιάδης, Όμηρος, Φιλοποίμην, Τιμόθεος, Σοφοκλής, Φωκίων και (λαστ μπατ νοτ ληστ) Σωκράτης. Πως θα τα χαρακτήριζες αυτά τα ονόματα; Χριστιανικά ή Ελληνικά; (δεν είναι ρητορική η ερώτηση)

 123. # 122

  Δεν γιορτάζετε το ψυχοσάββατο (κάποιο Σάββατο στις Απόκριες) ;

  Δεν είμαι σίγουρος αλλά νομίζω πως όλα αυτά τα ονόματα είναι ( ή θεωρούνται ) χριστιανικά λόγω κάποιου αγίου, οσίου ή μάρτυρος που το έφεραν
  Μη χριστιανικό όνομα νομίζω είναι π.χ.το όνομα του γιού μου, Κρέων που γκρίνιαζε ο παπάς πως αν δεν του βάζαμε κι ένα θρησκευτικό δεν θα τον βάπτιζε

 124. Triant said

  Πω, πω Τζι, εγώ είμαι άθεος, εσύ είσαι άσχετος. Ψυχοσάββατο στις Απόκριες;
  Καλά, με το Κρέων ίσως κάτι να γίνει άμα το κυνηγήσεις (όχι ψαρέψεις, πρόσεχε). Με του δικού μου του γιού όμως το Οδυσσέας δεν υπάρχει καμία ελπίδα. Ο τύπος ήταν καί είναι κόκκινο πανί για τους εκπροσώπους των εκάστοτε θεών.

 125. Triant said

  Ο παπα-Δημήτρης, καλά νά ‘ναι, Θεός! Χαμογέλασε και τον βάφτισε (ο θεούλης, τα αγγελάκια, τα αστεράκια στον ουρανό είναι έως υποχρεωτικά για τα μικρά παιδάκια) χαλαρά!

 126. Λ said

  Το άτομο προφητεύει οτι η Ρωσία θα κάνει πόλεμο με την Τουρκία, θα την νικήσει και θα δώσει την Πόλη δωράκι στους Έλληνες. Έτσι, επειδή μας αγαπάει.

  Αυτό το ακούω από τα γενοφάσκια μου. Νομίζω ήταν προφητεία του Αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού. Είχαμε το σχετικό βιβλίο πριν το 74. Το αστείο είναι ότι στην Κύπρο το ακούμε πολύ συχνά, ακόμη και τώρα.

 127. # 124
  κάτσε ρε φίλε, με το Απόκριες εννοούσα Σαρακοστή- πως λέγαμε παλιά οι τρεις Κυριακές της Απόκριάς, κάπου εκεί δεν είναι το ψυχοσάββατο ; δεν γιορτάζουν οι έχοντες το όνομα θόδωρος τότε ;

 128. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  113: Οι επικριτές του Ποταμιού που έχω δει στα κοινωνικά δίκτυα, αγαπητέ, είναι επώνυμοι ή έχουν αναγνωρίσιμο και σταθερό χρηστώνυμο. Νομίζω ότι η έκρηξη του κ. Θ. δείχνει ότι είναι άμαθος να δέχεται κριτική.

  118: Ώστε ήταν τρολιά;

 129. spyroszer said

  Μερικές ωραίες πληροφορίες για τους βοηθούς του Ποταμάρχου στην Αθήνα, επί Τουρκοκρατίας, τους καλημέρηδες (επειδή είχαν το αποκλειστικό δικαίωμα να λένε τα καλημέρα, τα κάλαντα των Φώτων), από τον Καμπούρογλου: «Οι καλημέρηδες εισερχόμενοι είχον δικαίωμα να κλέψωσι ο,τιδήποτε πουλερικόν θα εύρισκον εις την αυλήν. ώστε ηκούετο από βαθείας πρωίας η φωνή της γραίας «κλείστε τα πουλερικά στα κοτέτσια γιατί θάρθουν οι καλημέρηδες». Πολλάκις όμως άφινον επίτηδες ζώον τι, μη διακρινόμενον βεβαίως επί εκτάκτω ευρωστία, δια να το κλέψουν οι καλημέρηδες».

  http://books.google.gr/books?id=E9yLAgAAQBAJ&pg=PA166&lpg=PA166&dq=%22%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B7%CE%B4%CE%B5%CF%82%22&source=bl&ots=yMXLWbMyId&sig=T4gybJ9NTK3d7l4DT5gvOgvTcy0&hl=el&sa=X&ei=Gx1HU6vuOeWyywPU3oKQBQ&ved=0CDgQ6AEwAg#v=onepage&q=%22%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B7%CE%B4%CE%B5%CF%82%22&f=false

  http://books.google.gr/books?id=V9qLAgAAQBAJ&pg=PA117&lpg=PA117&dq=%22%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B7%CE%B4%CE%B5%CF%82%22&source=bl&ots=-rrBt4jeU6&sig=le7VHiMetPZSSJVvsufWsKme-hQ&hl=el&sa=X&ei=Gx1HU6vuOeWyywPU3oKQBQ&ved=0CEIQ6AEwBQ#v=onepage&q=%22%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B7%CE%B4%CE%B5%CF%82%22&f=false

 130. Αυτά είναι τα πραγματικά τρολλ κυρ-Σταύρο:

  «… στον εικονικό κόσμο του διαδικτύου γίνεται ένας αντίστοιχος πόλεμος, με τα φιλοκυβερνητικά τρολλ να μπαίνουν στις διάφορες ιστοσελίδες και να παριστάνουν τους αγανακτισμένους πολίτες που κόπτονται για την κάθαρση και την διαφάνεια και επικροτούν την “τόλμη” του πρωθυπουργού να εξαφανίσει την “διεφθαρμένη” ΕΡΤ. Και όσο εύκολα διαδίδονται οι ιδέες στο διαδίκτυο και οργανώνονται κινήματα, άλλο τόσο εύκολα αναπαράγεται η προπαγάνδα.»

  http://goo.gl/YJrrm9

 131. Μου φαίνεται ελαφρώς περίεργο, μήπως είναι το γνωστόν ερυθρόλευκο πανί ;
  Καλά, ο γνωστός Ανδούτσος δεν ήταν Χριστιανός ;
  Ο Ελύτης ;
  Και στο χωριό που έχω σπίτι έχει αρκετούς Δυσέους

 132. Αυτά είναι τα πραγματικά τρολλ κυρ-Σταύρο:

  http://www.lifo.gr/mag/columns/6364

 133. @ 118

  Νίκο στη φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο των 7 ναυαγών εμφανίζονται 8 χαζοχαρούμενοι μάλλον σε μια λαγκούνα

 134. # 126

  κανένα πρωτάθλημα στον ΠΑΟΚ προβλέπεται να δώσει ο Ρώσος ;

 135. Μαρία said

  128
  Μαλτέζικη.

 136. Triant said

  Άσε μας με το ερυθρόλευκο ρε Τζι και μας το έχωσε με την κόρνα ο ακατονόμαστος 🙂
  Λοιπόν. Η σαρακοστή αρχίζει με το που τελειώνουν οι απόκριες. Τα ψυχοσάββατα είναι στην σαρακοστή. Και ναι, το πρώτο ψυχοσάββατο (το πρώτο Σάββατο μετά την καθαρή Δευτέρα) είναι η γιορτή των Αγίων Θεοδώρων που γιορτάζουν οι Θοδωρήδες. Οι Θεοδώρες γιορτάζουν κανονικά άλλη μέρα που δεν την θυμάμαι γιατί δεν με ενδιαφέρει (σε αντίθεση με τον Γς που όλο και κάτι θα του θυμίζει).

 137. spyroszer said

  Το ότι θα εκτίσει ο Σίλβιο την ποινή του σε γηροκομείο δεν είναι τρολιά ε;

 138. ππαν said

  Εμένα δεν με παραξενεύει τόσο το διπλο λ στο «τρολλ» όσο το μονό ν στο «Γιάνης» Βαρουφάκης. Κι αυτό αρχοντιά δεν δείχνει; 😉

 139. Triant said

  Ναι, αλλά γράφει το μαντήλλι με 2 λ (δηλώνει ότι σέβεται την γραφή που προτιμάει ο φερώνυμος Βαρουφάκης).

 140. ππαν said

  Μα εννοώ ότι ο Βαρουφάκης είναι αρχοντικός :).

 141. # 136

  νάσαι καλά βρε Θόδωρα και φέτος δεν αγόρασα ημεροδείκτη λόγω στενότητας στα οικονομικά.
  Ωστε η Σαρακοστή είναι μετά τις Απόκριες…και δεν το είχα προσέξει τόσα χρόνια- δεν κάνω πλάκα, τα εορτολόγια και τα σχετικά μου τα θύμιζαν η μάνα μου και η πρώην γυναίκα μου, τώρα μόνος μου, άστα να πάνε

 142. Μαρία said

  140
  Συνεχίζει την παράδοση του Βηλαρά και του Κορδάτου.

 143. Γς said

  136:
  >Οι Θεοδώρες γιορτάζουν κανονικά άλλη μέρα που δεν την θυμάμαι γιατί δεν με ενδιαφέρει (σε αντίθεση με τον Γς που όλο και κάτι θα του θυμίζει).

  Μου θύμιζε

 144. Γς said

  123:

  Μη χριστιανικό όνομα νομίζω είναι π.χ.το όνομα του γιού μου, Κρέων που γκρίνιαζε ο παπάς πως αν δεν του βάζαμε κι ένα θρησκευτικό δεν θα τον βάπτιζε

  Ενίοτε και για χριστιανικά.
  Αλλά με λίγη διπλωματία μεταπείθονται

 145. Γς said

  122:
  Ξέχασες μερικούς.
  Όπως τον Αγιο Τερέντιο.
  [Τερέντιος ο Γρήγορος του Κεκαυμένου]

 146. BLOG_OTI_NANAI said

  112: Όπως σωστά γράφει ο Theo στο 114, η συζήτηση μας δεν είχε ουδεμία απολύτως σχέση με αυτό που γράφεις και βεβαίως, η ερμηνεία σου για την πίστη είναι από τ’ άγραφα. Η πίστη καταρχάς, είναι ανθρώπινη λειτουργία. Όπως και η σκέψη π.χ. Μπορεί βεβαίως σε κάποιους να μην αρέσει να σκέφτονται καν, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα τους γίνει η χάρη και θα αφαιρεθεί η σκέψη από τις πιθανότητες-δυνατότητες του ανθρωπίνου είδους…

 147. # 146

  Καλά, ξέρεις πόσες ακόμα είναι οι ανθρώπινες λειτουργίες- να μην αναφέρω τίποτε πρόχειρες και παρεξηγηθώ- αλλά μόνο την πίστη συσχετίζουμε με θεούς, ανώτερα όντα κ.λ.π.
  Πάντως μη συγκρίνεις την πίστη με τη σκέψη, δεν συναντιόνται εύκολα. Πάρε για παράδειγμα τι σκέπτεσαι εσύ για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και τι (θέλει να ) πιστεύει ο Σαμαράς ή ο Στουρνάρας

 148. BLOG_OTI_NANAI said

  147: Έχεις δίκιο αγαπητέ Gpointofview, και σίγουρα υπάρχουν πολλές ανθρώπινες λειτουργίες, αλλά γνωρίζεις ότι το πρόβλημα δημιουργείται όταν μερικοί θεωρούν ότι πρέπει να τις παρεμβάλουν μέσα στις συζητήσεις! Αυτό άλλωστε σημαίνει τρολ 🙂

  Σοβαρά μιλώντας, το νόημα νομίζω είναι, ότι πρέπει να φύγει από τη μέση η αφ’ υψηλού θεώρηση της πίστης ή η χονδροειδής συσχέτιση της με ρατσιστικά κριτήρια υποτίμησης ομάδων, που αριθμούν έως και εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους. Αν δηλ. κάποιος θέλει να φοράει παρωπίδες και να κοιτάει μόνο 20 εκατοστά γύρω του και δεν μπορεί να δει το φαινόμενο αυτό γύρω του και να προσπαθήσει να το κατανοήσει, αυτό είναι πρόβλημα. Η απόρριψη του φαινομένου με ποδοσφαιρικούς όρους δεν μας αξίζει. Νοήμονες άνθρωποι είμαστε όλοι. Μάτια έχουμε, διαβάζουμε και κρίνουμε. Όταν λοιπόν κάποιος διαβάζει τις σκέψεις μου, και θέλει με αλλοπρόσαλλο τρόπο να με συσχετίσει με τις «ιπτάμενες τσαγιέρες», υποτιμά ποιον άραγε;

  Έτσι λοιπόν και ο Σαμαράς που ενώ βλέπει γύρω του, ενώ έχει μάτια και μυαλό και σκέφτεται, και παρά ταύτα, θέλει να θεωρεί ότι όλοι οι άλλοι είναι ηλίθιοι εκτός από αυτόν και τον Στουρνάρα, και θα μας πείσουν ότι η κρίση πέρασε, τότε ποιον υποτιμά άραγε; Ο Σαμαράς λοιπόν, επειδή -σύμφωνα με τον ορισμό του οικοδεσπότη- παρεμβάλει «πονηρά προκλητικές, σκόπιμα ανόητες ή επιτηδευμένα εκτός θέματος θέσεις και απόψεις» για τις αγορές, τη στιγμή που ο πισινός μας κάθεται επάνω σε μια φιάλη υγραερίου που ήδη έχει πάρει φωτιά, νομίζω ότι είναι το εθνικό μας τρολ μαζί με τον Στουρνάρα…

 149. Triant said

  148: Γιατί υποτιμάς αυτόν που πιστεύει στην Κοσμική Τσαγιέρα; Πίστη είναι κι αυτή, άρα ιερή. Και απ’ ότι ξέρω, οι Τσαγιεριστές δεν έχουν σκοτώσει κανέναν επειδή δεν πίστευε το ίδιο.

  Άσχετο. Έγραφα για τις γιορτές της 10ης Απριλίου και μετά συνειδητοποίησα τί ημερομηνία είχαμε. Σύμπτωση, ή…

 150. 111 – Αν κρίνουμε απο τον βίο και πολιτεία των ιεραρχών και των προνομιούχων παροικούντων της εκκλησιαστικής Ιερουσαλήμ, η βλασφημία και το κιτς δεν έχουν όρια.

  114 – Αφού όπως λέτε, ολοι κάπου πιστεύουν, πώς προκύπτουν οι μη πιστοί;

 151. BLOG_OTI_NANAI said

  149: Αγαπητέ Triant, αν είχες εμπειρία από ανάλογους τρολιάρικους διαλόγους -που προσωπικά έχω διεξάγει χιλιάδες έως ότου είδα τη ματαιότητα του πράγματος- δεν θα δήλωνες ποτέ άθεος φέρνοντας ταυτόχρονα τη συζήτηση στα μέτρα του «πιστού», λέγοντας ότι τα πιστεύω του έχουν πρόβλημα επειδή άνθρωποι έχουν σκοτώσει στο όνομα του χριστιανισμού.
  Ό,τι κι αν πιστεύεις σε αυτή τη ζωή, ποτέ μην βάζεις τα θύματα ως κριτήριο, διότι δεν έχει υπάρξει τομέας όπου ζουν άνθρωποι, και να μην έχουν υπάρξει θύματα. Πες μου εσύ τα πιστεύω σου, και θα σου βρω εγώ θύματα για όλες τις περιπτώσεις.
  Αν τα θύματα ήταν το μοναδικό κριτήριο, τότε θα έπρεπε να ακούσουμε κάποιον να μας προτείνει να μην ερωτεύονται οι άνθρωποι, διότι ο έρωτας είναι κακός, και αυτό το αποδεικνύουν τα εκατομμύρια θύματα σε ζευγάρια εραστών.
  Στα λέω λοιπόν για να είμαι τίμιος μαζί σου. Οι άθεοι όπως π.χ. ο Ντόκινς, έχουν κάνει χιλιάδες φορές το λάθος να χρησιμοποιήσουν αυτό το επιχείρημα και ουδέποτε καταλήγει εις όφελος τους.

  Προσωπικά σέβομαι του άθεους, αλλά μην υποτιμάς ούτε εμένα, ούτε τη συζήτηση με τέτοια επιχειρήματα.

 152. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα νεότερα!

  137: Δεν είναι τρολιά. Και μάλιστα θα φροντίζει ηλικιωμένους που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν λέει. (Θα παρέχει κοιινΟφελή εργασία, έγραψε ο υλατζής του Βήματος που είναι εχθρός του Βακερνάγκελ).

  138κε: Ναι, διότι οι Γιάννηδες είναι 45 ενώ Γιάνηδες μόνο τρεις.

  135: Δώσε λινκ να το βάλουμε στα μεζεδάκια αύριο.

 153. Triant said

  Δηλαδή, επειδή κάποιοι σκότωσαν τον ερωτικό τους σύντροφο από ζήλεια δεν έχει σημασία που κάποιοι άλλοι σκότωσαν χιλιάδες ανθρώπους (που μπορεί και να μην ήξεραν) στο όνομα του «καλού και αγαθού» θεού τους. Για να το χοντρύνω, άρα και το ολοκαύτωμα ανθρώπινο, λογικό και φυσικό ήταν (αφού παντού υπάρχουν θύματα, μην το κάνουμε θέμα).

  Έτσι είναι αν έτσι πιστεύεις.

  Σε ένα έχεις δίκιο. Πράγματι, δεν έχω πείρα στα τρολαρίσματα.

 154. Νέο Kid Στο Block said

  http://www.nooz.gr/greece/nea-proklitiki-epi8esi-tis-xa-sto-perama
  «Χρυσαυγίτες κατά Γιατρών του Κόσμου στο Πέραμα» (μπράβο ρε αντισυστημικά παλικάρια! Βαράτε τους τους μεγαλογιατρούς να μάθουν!)
  Δεν υπάρχουν πλέον λόγια για αυτή την κοινωνία…

 155. # 153

  Εγώ πάντως μετα τον διάλογο με το ββλογγ_ό,τι_νάναι θυμήθηκα πως δεν είμαι τελείως άθεος ( Ιβάν θεέ πάρε ΚΑΙ την ΚΑΕ )
  ούτε άθρησκος ( ΠΑΟΚ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ-ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΠΑΜΠΛΟΓΚΑΡΣΙΑ )

 156. spiral architect said

  @152δ: Η αποκάλυψη της τρολιάς:
  La bufala satirica: Da Modena a Malta per naufragare – Cronaca – Gazzetta di Modena
  Ο γκουγκλομεταφραστής το κατάλαβε, αλλά πολλοί ιστότοποι και ιστολόγια την αναπαρήγαγαν.

 157. Ωραιότατο άρθρο!

  Υ.Γ.: Πώς και δε κάνεις χρήση της προβλεπόμενης από το Unicode άνω τελείας, καλέ μου Νικοκύρη; :/ Ιδού· σχετικά: http://www.fileformat.info/info/unicode/char/0387/index.htm

 158. spiral architect said

  Προς τους γερμανομαθείς συνδαιτυμόνες του ιστολογίου

  Το παρακάτω βίντεο:

  ανεβασμένο και σηματοδοτημένο από το Σχέδιο Β του Αλαβάνου είναι αληθινό ή τρολιά στυλ Ελληνοφρένειας;

 159. Theo said

  @150β:
  Όταν κανείς θέλει να τρολάρει, Λάμπρο μου, «πιάνεται» από κάποια λέξη του συνομιλητή, του που τάχα δεν την κατάλαβε, και «ανασκευάζει» τα επιχειρήματά του, χωρίς να ασχολείται με την ουσία των λεγομένων/γραφομένων του.
  Όταν κανείς διαλέγεται καλόπιστα, δεν ασχολείται με τέτοιες μαϊμουδιές και απαντά επί της ουσίας.

  Οι μη πιστοί στον Χριστό εννοώ· και νομίζω πως κάθε καλόπιστος αναγνώστης το καταλαβαίνει.

 160. BLOG_OTI_NANAI said

  153: Η γνώμη μου είναι ότι στα τρολαρίσματα έχεις πείρα, όχι όμως στους τρολιάρικους διαλόγους και γι’ αυτό δεν μπορείς να τους χειριστείς. Γι’ αυτό και έγραψες αυτό για τους ερωτικούς συντρόφους.

  Φυσικά και έχει σημασία, αν κάποιος σκότωσε! Και επειδή ερωτευμένοι σκότωσαν, άθεοι σκότωσαν, χριστιανοί σκότωσαν, βουδιστές σκότωσαν, ινδουιστές σκότωσαν, ειρηνιστές σκότωσαν, αναρχικοί σκότωσαν, γιατροί σκότωσαν, εργάτες σκότωσαν, αριστεροί σκότωσαν, δεξιοί σκότωσαν, μακιγιέρ σκότωσαν, μόδιστροι σκότωσαν κ.λπ., κ.λπ., κ.λπ.

  το επιχείρημα αυτό σκέτο, είναι μάταιο, ως γνώμονας ανάδειξης μιας πεποίθησης, ιδεολογίας, στάσης ως υπέρτερης ή υποδεέστερης διότι το ζήτημα βρίσκεται αλλού, σε μεγαλύτερο βάθος και όχι στην βολική συνήθως επιφάνεια.

  Αλλά νομίζω ότι παρατράβηξα τους διαλόγους αυτούς και καταχράστηκα για μία ακόμη φορά τη φιλοξενία.

 161. Ηλεφούφουτος said

  158
  Ναι βρε, τρολιά και μάλλον ανέμπνευστη θα έλεγα.

 162. spiral architect said

  @161: Και γω για τρολιά την είδα, καθότι τη λέξη «hämbürger» 😀 δεν την ψέλλισε ο στόμας της.
  (ξέρω ελάχιστα τεχνικά γερμανικά … Spannung, Leistungsschalter, Trafo κλπ)

 163. Καλη(μεση)μέρα σε όλους.
  Δυστυχώς δεν είχα χρόνο να διαβάσω τον υπόλοιπο σχολιασμό και να συμμετέχω σ’ αυτόν, όμως διάβασα με (πάντα) ενδιαφέρον το άρθρο. Το σχόλιό μου αυτό κατ’ ουσίαν αποτελεί παρέμβαση και όχι καθαυτή συνεισφορά στη συζήτηση αυτή, οπότε συγχωρήστε με. Ελπίζω πάντως να είναι χρήσιμη αυτή η παρέμβασή, και γι’ αυτό την κάνω.

  Έτυχε πριν από κάνα και παραπάνω χρόνο να μπει στην ιστοσελίδα μου ένας ανώνυμος και κακοπροαίρετος, με ισχυρά σημάδια τρολλισμού, όμως κυρίως αγνού καθαρόαιμου κόμπλεξ. Το τι έκανε αυτός και το πως του φέρθηκα θα το δει κανείς στην ανάρτηση που του «αφιέρωσα» και η οποία κατ’ ουσίαν είναι μια συμβουλή προς θύματα ανώνυμων και κακοπροαίρετων επιθέσεων για το πως μπορούν να δράσουν σε τέτοιες περιπτώσεις:

  http://arismanouras.gr/?p=837

 164. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  159 – Oxι theo παρεξήγησες δεν τρολάρω, σε πιο πάνω σχόλιό μου ψιλοτρόλα είναι αλήθεια και το μετάνιωσα μετα, αλλα εδώ όχι. Γράφεις, «όσοι δεν πιστεύουν στον θεό, πιστεύουν………» και μετα στο τέλος, «έγραψα δυο λόγια για την πίστη, για να γνωρίζετε κι εσείς οι μή πιστοί……..» εμένα το μυαλό μου πήγε στον θεό, δεν θάχω πολύ φαίνεται. Εμένα δεν με ενοχλεί το τι πιστεύει ο καθένας, προσωπικά δεν έχω καμία ανάγκη να πιστέψω στον οποιοδήποτε θρησκευτικό ή άλλο θεό. Πιο παλιά μέχρι τα 30 μου με ενοχλούσε η υποκρισία των πιστών (γενικώς), όπως και η επιβολή της εκάστοτε θρησκείας στους ανθρώπους, πλέον έχω κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους γίνονται αυτά, και δεν ενοχλούμαι. Συνέχισε να εξηγείς τα ανεξήγητα χωρίς την λογική , μόνο με την πίστη, κι εγώ θα συνεχίσω να ψάχνω λογική εξήγηση για όλα.
  Και για να λυθεί η όποια παρεξήγηση, σου αφιερώνω ενα ωραίο τραγούδι που μου αρέσει πολύ.

 165. 111, Theo
  Από Παίσιο έχω διαβάσει διαδικτυακά ααποσπάσματα για ειδικά ζητήματα, όπως για την κατάκριση. Δε φαντάζομαι κι αυτά να είναι πλαστογραφημένα.

  Αλλά γιατί να είναι φτιαχτές οι μαρτυρίες όλων των άλλων που τον ακούσανε, για Προφητείες και διαμελισμούς Τουρκίας, και τέτοια; Κυκλοφορεί και χειρόγραφό του πάνω σε καρτ ποστάλ της Αγιασοφιάς, που λέει για βρωμερούς Τούρκους. Κι αυτό πλαστό;

  Η ουσία εδώ πάντως είναι ότι όλο το παπαδαριό και οι μονές βράζουν από αντι-σημητισμό και φιλορωσικό φανατισμό. Και αυτό είναι το κοινό σημείο με τη Ναζί Αυγή (Ένα απ’ αυτά). Τρομερά επικίνδυνη κατάσταση.

  Και είναι εντελώς αισχρή η ταλιμπανική στάση των Δικαστών και του ΝΔσοκ, που συναίνεσαν στην καταπάτηση του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης μετά από προτροπή μιας εγκληματικής συμμορίας, της ΧΑ.

  Αν θέλαμε να ψιλολογήσουμε, η ύπαρξή της νεοναζιστικής οργάνωσης είναι βουτηγμένη στην κατάκριση,(Εβραίος ο ένας γύφτος ο άλλος, αδερφή ο τρίτος) που ο Παΐσιος θεωρεί ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες αμαρτίες.

 166. αντι-σημιτισμό

 167. spiral architect said

  Τα τρολς έχουν έρθει για να υπενθυμίζουν στους δημοσιογράφους τον πρώτο νόμο της δημοσιογραφίας, που είναι η διασταύρωση των πληροφοριών. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που τα αγαπάμε…

  😉

 168. sarant said

  Καλό!

 169. Theo said

  @164:
  ΟΚ, Λάμπρο, keep walking.

  @165:

  Επομένως, δεν διάβασες τίποτα αυθεντικό δικό του που να στηρίζει τους χαρακτηρισμούς σου για «παλαβομάρες» και «επικίνδυνα», ή την καταδίκη σου ως ηθικού αυτουργού [μελλοντικών] μεγάλων εγκλημάτων

  Έγραψα ότι αυτές οι μαρτυρίες ή είναι φτιαχτές, προς ίδιον όφελος, ή κάποιοι δεν τον κατάλαβαν όταν αστειευόταν ή μιλούσε υποθετικά. Δεδομένης της μεγάλης «καλής μαρτυρίας» εκατοντάδων χιλιάδων γι’ αυτόν, κάποιοι αφελείς ό,τι έλεγε το έπαιρναν τοις μετρητοίς. Ενώ ο αείμνηστος είχε πολύ χιούμορ.

  Δεν ξέρω αν όσα γράφονται στην καρτ ποστάλ της Αγιασοφιάς είναι αυθεντικά.
  Οπωσδήποτε όμως, ο Παΐσιος αγαπούσε μεν την Ελλάδα αλλά κάθε άλλο παρά αντισημίτης ή αντιτούρκος ή ό,τι άλλο «αντι-» ήταν. Όταν, στη δεκαετία του 1970, σε καιρούς που ήταν πολύ δύσκολο και επικίνδυνο να πάει κανείς στα βάθη της Τουρκίας, επισκέφτηκε το χωριό της Καππαδοκίας όπου γεννήθηκε, η επαφή του με τους εκεί επήλυδες Τούρκους ήταν θαυμάσια. Τους κέρδισε η μειλιχιότητα, η απλότητα και η ταπεινοφροσύνη του.
  Όταν, αργότερα, επισκέφτηκε μειονοτικά χωριά στη Θράκη, έλεγε πως αυτοί οι μουσουλμάνοι είναι καλύτεροι από εμάς.
  Αυτά τα λόγια του δεν ταιριάζουν με τα όσα φρονούν οι Ελληναράδες που χρησιμοποιούν και εκμεταλλεύονται το όνομα και τη φήμη του. Και σ’ όλη του τη ζωή ήταν συνεπής με λόγια του περί κατακρίσεως που διάβασες και δεν καταλαβαίνω πού κολλά ο συνδυασμός της νεοναζιστικής οργάνωσης με τον Παΐσιο.

  Το ότι τάχα «όλο το παπαδαριό και οι μονές βράζουν από αντι-σημητισμό και φιλορωσικό φανατισμό» μάλλον μια επιπόλαια εντύπωσή σου είναι, όσο επιπόλαιο είναι και το «διάβασμά» σου του Παΐσιου. Επανειλημμένα επίσκοποι και ιερείς έχουν καταδικάσει τη φασιστική ιδεολογία και τις φασιστικές μεθόδους. (Φυσικά παντού και πάντα υπάρχουν οι εξαιρέσεις. Όμως, οι πιο προβεβλημένοι επίσκοποι της Ελλαδικής Εκκλησίας, για να μην αναφέρω αυτούς του Οικ. Πατριαρχείου, έχουν σαφώς διαχωρίσει τη θέση τους απ’ ό,τι φασιστικό και μισαλλόδοξο.)

  Όσο για τους δικαστές που καταδίκασαν τον «Παστίτσιο» το έκαναν βάσει των κειμένων νόμων για συγκεκριμένες εμετικές απεικονίσεις των θείων, όπως γράφει και ο Άγγελος στο σχ. 107. Όχι γιατί τον κατήγγειλε η Χ.Α. Το ίδιο θα έκαναν κι αν τον κατήγγειλε οποιοσδήποτε άλλος. Ας αφήσουμε πια τις θεωρίες συνωμοσίας κι ας δούμε την ουσία.

 170. Κυκλοφορεί κι άλλο χειρόγραφο του Παΐσιου που μιλάει για τις σατανικές Βρυξέλλες. Ιδου:

  http://www.sakketosaggelos.gr/Article/1030/
  Γιατί να μην είπε κι αυτά:

  ΤΡΙΑ ΠΛΟΚΑΜΙΑ ΕΧΕΙ Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΕΙΠΕ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ
  Ο διάβολος έχει τρία πλοκάμια. Για τους φτωχούς τον κουμμουνισμό, για τους πιστούς τον οικουμενισμό και για τους πλουσίους την μασσωνία. († Μακαρίου Ιερομονάχου, Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου Λόγοι σοφίας και χάριτος, Άγιον Όρος, σελ. 73)”.

  Αν είναι έτσι όπως τα λες, Theo, και ότι ξέρουμε για τον Παΐσιο πέρα από τα βιβλία του είναι πλαστογραφίες, σημαίνει ότι η υπόθεση Παΐσιος είναι το μεγαλύτερο τρολλάρισμα της Ιστορίας και στο οποίο συμμετέχουν δεκάδες άνθρωποι και το ακολουθούν πιστά εκατοντάδες χιλάδες εξαπατημένοι εθνοναζιστές.

  Στην περίπτωση, όμως, που είναι έτσι, δηλαδή ο Παίσιος δεν προφήτεψε ποτέ ούτε για το πάρσιμο της Πόλης, ούτε για τα «κόλλυβα που έχουν οι Τούρκοι στο ζωνάρι», ούτε για το 666, τότε έπρεπε να βγει η Εκκλησία και να το πει. Έπρεπε να καταγγέλλουν τον Φράγκο Φραγκούλη, και τους υπόλοιπους , μερικοί μάλιστα αναφέρουν ότι ήταν αυτήκοοι μάρτυρες των Προφητειών. Δεν ακούσαμε όμως καμμία καταγγελία.
  ______________
  Τώρα, για τον αντισημιτισμό των περισσότερων φανατικών ορθόδοξων, αλλά και των μοναστηριών, να μην έχεις αμφιβολία. Έχω προσωπική πείρα, αλλά δες και τα ορθόδοξα μπλογκ. ‘Ολοι είναι εναντίον της Αμερικής, κατά των Εβραίων που «διοικούν τον κόσμο» και υπέρ των Ρώσων.
  ______________
  Πραγματικά, δεν πιστεύω ότι υπάρχει εικόνα ζωγραφιστή ικανή να στερήσει την ελευθερία επί 12 μήνες του οποιουδήποτε, οτιδήποτε και να δείχνει . Μπορεί κάποιες να είναι καταδικαστέες. Για να καταδικάσω,όμως, πρέπει πρώτα να δω. Και αυτός που την έφτιαξε πρέπει να είναι ελεύθερος να την φτιάξει. Αυτό είναι το βου-α βά της ελεύθερης κοινωνίας.

  Η καταδίκη, όμως του Παστίτσιου έγινε μετά από καταγγελία των νεοναζί, που τόσα χρόνια η εγκληματική τους δράση ήταν στο απυρόβλητο.

  Ειδικά στα θρησκευτικά ζητήματα, αν η κοινωνία φτάσει στο σημείο που την κατήντησε εκείνο το δικαστήριο, όλοι πρέπει να πάμε φυλακή, αφού όλοι έχουμε διηγηθεί ή γελάσει με ανέκδοτα με την Παναγία και το Χριστό και το Θεό (που συνήθως είναι τα πιο αστεία).

  -Μια φορά,στον Παράδεισο βλέπει ο Άγιος Πέτρος το Χριστό που έτρεχε γυμνός και του λέει …..κλπ.κλπ .

  Εντάξει , να σεβαστούμε το χριστεπώνυμο ποίμνιο, αλλά να μη γίνουμε και μεις πρόβατα

 171. Theo said

  @170:
  Αν εσὐ, Ιάκωβε, έχεις τη διάθεση ν’ ασχολείσαι με τα σκουπιδομπλόγκ και τα σκουπιδοσάιτ, εγώ δεν την έχω (ούτε και η Εκκλησία, νομίζω). Μου φτάνει ο π. Παΐσιος που γνώρισα από κοντά και δεν έχω καμιά ανάγκη ή περιέργεια να δω τι γράφει ο κάθε βαρεμένος γι’ αυτον ή για το τι τάχα είπε. Μου φτάνουν και τα δέκα βιβλία του που αναφέρω στο σχ. 111. Όσοι θέλουν να μάθουν τι έλεγε και τι όχι, ας ρωτήσουν τους μοναχούς που έζησαν μαζί του ή τις μοναχές της Σουρωτής που καθοδηγούσε
  Αυτές είναι οι πιο αξιόπιστες πηγές κι αρνούνται ότι έλεγε «προφητείες» για πολιτικά θέματα. Αν το κρίνουν σωστό, μπορούν να βγουν και να αναιρέσουν τον κάθε φαντασιώδη απόστρατο. Αλλά έχουν άλλα πράγματα, σοβαρότερα να κάνουν από το να ψάχνουν στο Διαδίκτυο (που δεν έχουν) στις εφημερίδες ή στα βιβλιοπωλεία, να βρουν τι ισχυρίζεται ο κάθε εθνολάγνος ότι έλεγε ο Παΐσιος. Θα απαιτούσε πολύ χρόνο.

  Όσο για τον υποτιθέμενο αντισημιτισμό κληρικών και μοναστηριών, έχω κι εγώ πολλές προσωπικές εμπειρίες περί του αντιθέτου. Αν εννοείς παλαιοημερολογίτικα μοναστήρια, δεν πηγαίνω σ’ αυτά, ούτε μ’ ενδιαφέρει τι λένε, αλλά μάλλον θα λένε αυτά που γράφεις. Η Εκκλησία όμως εκφράζεται αφενός θεσμικά (με την Ι. Σύνοδο και τους επισκόπους της) και αφετέρου χαρισματικά (με τους κληρικούς, μοναχούς ή λαϊκούς, για τα πνευματικά χαρίσματα των οποίων μαρτυρεί θετικά η πλειονότητα του πιστού λαού). Και οι θεσμοί, λοιπόν, της Εκκλησίας και η μεγάλη πλειονότητα των χαρισματούχων καταδικάζουν τη μισαλλοδοξία και τις φασιστικές μεθόδους. Κατά τ’ άλλα, να ‘χαμε να λέγαμε…

  Τα δε σκίτσα που ανάρτησε ο «Παστίτσιος» δεν συγκρίνονται με τα αστεία που κάνει ο καθένας. Κι αλίμονο αν η κοινωνία (εννοώ, η πλειονότητά της· το 80% των Ελλήνων που δηλώνουν πως πιστεύουν στον Θεό ασφαλώς και τα αποδοκιμάζει αν τα δει) φτάσει στο σημείο να ηρωοποιεί κάποιους σαν και του λόγου του!

  Αλλά νομίζω πως ανακυκλώνουμε τα ίδια και τα ίδια, καταχρώμαστε τη φιλοξενία του Νικοκύρη, και δεν προτίθεμαι να επανέλθω.

  Καλό βράδυ!

 172. BLOG_OTI_NANAI said

  170: Αγαπητέ Ιάκωβε, πρόβατο δεν γίνεται κανείς από την πίστη του. Αντιθέτως όμως, πρόβατο γίνεται όταν σύρεται από στερεότυπα. Και μάλιστα, τη στιγμή ακριβώς που κατηγορεί άλλους, επειδή σύρονται εκείνοι από στερεότυπα. Μας περιγράφεις τους χριστιανούς ως καρικατούρες, και αυτές τις καρικατούρες όπως μόνος σου τις δημιουργείς και τις τσουβαλιάζεις, ακολούθως μόνος σου και τις κρίνεις…

  Η κοινωνία μας αυτή τη στιγμή ζει το πρόβλημα, να θεωρεί κάποιος αυτονόητο ότι η κοινωνία οφείλει να βιώνεται ως πυραμίδα ανθρώπων, όπου στην κορυφή της βρίσκονται κάποιοι αυτοαποκαλούμενοι «σκεπτόμενοι» που αντί να σέβονται -ως σκεπτόμενοι- τις ιδέες των άλλων, εκείνοι αντίθετα, χλευάζουν τα πιστεύω τους, και το χειρότερο, ταυτόχρονα, μπορούν να κάνουν λόγο για τον «νεοφασισμό που επιτίθεται στα πιστεύω των άλλων»! Πώς συνδυάζονται αυτά όλα, προσωπικά δεν μπορώ να καταλάβω.

  Επίσης, όταν κάποιος δημιουργεί μια θεωρία, οφείλει να εντάσσει σε αυτήν όλα τα δεδομένα. Και όταν τα δεδομένα δεν του επιβεβαιώνουν την θεωρία, οφείλει να την μεταβάλλει, και όχι να συμπεριφέρεται σαν το πρόβλημα να είναι των δεδομένων και όχι της θεωρίας του!

  Εννοώ ότι έχεις απέναντί σου ανθρώπους με σαφή σκέψη, που διαλέγονται μαζί σου με σοβαρότητα, και εξακολουθείς να χυδαιολογείς εναντίον μας, υποτιμώντας μας και τσουβαλιάζοντας, ενώ καταλαβαίνεις και μόνος σου ότι η θεωρία σου χωλαίνει, διότι αυτούς που έχεις απέναντί σου δεν μπορείς να τους εντάξεις σε αυτή παρά το γεγονός ότι είναι «πιστοί». Εσύ όμως επιμένεις να περάσεις τα δεδομένα ακόμα και από το τραπέζι του Προκρούστη για να επιβεβαιώσεις τον εαυτό σου.

  Εάν όμως συνεχίζεις σε αυτόν τον μισαλλόδοξο τόνο, αδιαφορώντας για την σαφή επιθυμία μας για διάλογο, πετώντας υποτιμητικά σχόλια για χριστιανούς-καρικατούρες, τη στιγμή που διαλέγεσαι με κάποιους που δεν είναι οι καρικατούρες που φαντάζεσαι, τότε αυτά που γράφεις, είναι απλώς τρολάρισμα. Ειδικά όταν εμείς οι ίδιοι είπαμε και για την νομοθεσία, και για τους ακραίους λόγους κ.λπ. Εσύ όμως εξακολουθείς να μιλάς για ανέκδοτα με τον Χριστό και πρόβατα…

  Εδώ λοιπόν Ιάκωβε αποδεικνύεις ότι δεν μπορείς να συνυπάρξεις. Τώρα, εδώ, δεν σου φταίει κάποιος χριστιανός-καρικατούρα. Δεν υπάρχει κανένας τέτοιος εδώ. Άρα, απλώς δεν μπορείς να συνυπάρξεις και να συμμετέχεις σε διάλογο.
  Προσωπικά και χιούμορ έχω, αλλά και σοβαρός είμαι. Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να σε αντιμετωπίσω με χιούμορ, ούτε όμως δημιουργείς και τις προϋποθέσεις για σοβαρή συζήτηση.
  Δεν θέλω να κάνω άλλη παρέμβαση για το ζήτημα αυτό διότι εδώ βρισκόμαστε όλοι για άλλο σκοπό κυρίως και προβάλλοντας άλλα ενδιαφέροντα μας… Με χαρά να τα πούμε για κάποιο άλλο θέμα, αλλά γι’ αυτό το συγκεκριμένο, επειδή το θεωρώ σοβαρό, θέλω να το συζητάω και σοβαρά.

 173. Γς said

  37:
  >Το εμενταλ μυαλο δεν κακο. Αεριζεται το συστη
  μα δια των οπων και εχεις φρεσκα μυαλα.:-)

  Και οι τρίχες των οπισθίων οπών, που είναι αερόψυκτες. σε αντίθεση με τις υδρόψυκτες των εμπροσθίων .
  😉

  [Από τα Ραδιοφωνικά Κακά Κορίτσια]

 174. Μαρία said

  Η εκδήλωση για τη Θεολογία της Απελευθέρωσης (βίντεο)

  Ο ΣΥΡΙΖΑ Εξαρχείων διοργάνωσε εκδήλωση -συζήτηση με θέμα: Η Θεολογία της Απελευθέρωσης, την Τετάρτη 26 Mαρτίου στον Πολυχώρο της Ανοιχτής Πόλης.
  http://left.gr/news/i-ekdilosi-gia-ti-theologia-tis-apeleytherosis-vinteo

 175. Μαρία said

  Δύο αστείες, αλλά ιδιαίτερα καυστικές και «προσβλητικές» για το θέατρο αφίσες, αφού χρησιμοποιούν χουντικά σύμβολα, γέμισαν το κέντρο της πόλης. Ο διευθυντής υπέβαλε μήνυση κατ’ αγνώστου.
  http://www.efsyn.gr/?p=189401

  Και Μύρη έχει.

 176. spiral architect said

  Τρολιά είναι να ρίχνεις στην κάλπη ψηφοδέλτιο στο ποτάμι του Σταύρου ασταύρωτο.
  (τουϊτερικόν)

 177. spiral architect said

  @175: Αν δεν υπήρχε το υπαρκτό (;) τηλέφωνο του Χατζάκη (;) στις αφίσες θα ήταν τέλειο. Αν μη τι άλλο, οι άνθρωποι της τέχνης οφείλουν να έχουν αυξημένη αίσθηση του χιούμορ.
  (όπως έστρωσαν κι αυτοί, θα κοιμηθούν) 👿

 178. Γς said

  Αμα όμως το σταυρώσεις τρις φορές, όπως η κυρία Φεβρωονία το τοστ με τυρί Ηπειρος;

 179. Γς said

  178:
  Τρεις φορές για τα ψηφοδέλτιο του Σταύρου (#176)

 180. sarant said

  175-177: Η άλλη αφίσα πού είναι;

 181. spiral architect said

  @180: Η αφίσα που εξόργισε το διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου
  (μεγαλύτερες)

 182. spiral architect said

  O Eκόνομιστ το’ χει τούμπανο και ο Σταύρος κρυφό καμάρι:
  Some analysts claim that To Potami is backed by powerful business interests determined to stop Syriza and, perhaps, to force Mr Samaras to call an early general election later this year.

 183. […] https://sarantakos.wordpress.com/2014/04/10/troll/ […]

 184. Spiridione said

  Στο Κερκ. Γλωσσάρι του Χυτήρη κατσαφαλιά είναι η αξιόποινη πράξη, αγνώστου ετύμου.
  Και σήμερα βλέπω σε ιντερνετικά γλωσσάρια κατσαφαλιές είναι οι πονηριές.

 185. sarant said

  184 Χμμμ….

 186. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Τὴν κατσαφαλιὰ τὴ λέγανε καὶ στὰ Θερμιὰ παλιότερα. Μὲ πιὸ ἤπια σημασία ἀπὸ τὴν «ἀξιόποινη πράξη». Κάτι ἀνάμεσα σὲ (παιδικὴ) ἀταξία καὶ χουνέρι ἤ κασκαρίκα. Μοῦ ᾿λεγε ἡ μάνα μου:
  «Κοίταξε νὰ μὴν κάνεις καμιὰ κατσαφαλιά, τώρα ποὺ θὰ λείπω.»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: