Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Λιτότητα σημαίνει εξυγίανση

Posted by sarant στο 16 Απριλίου, 2014


Στο σαββατιάτικο άρθρο είχα αναφερθεί επιτροχάδην στο θέμα, αλλά σκέφτηκα να αφιερώσω και το σημερινό σημείωμα, αφού δεν συμβαίνει πολύ συχνά ένα μεταφραστικό θέμα να πάρει δημοσιότητα και πολιτικές διαστάσεις. Εννοώ βέβαια τη «βελτίωση» της δήλωσης της Αγγ. Μέρκελ από τις υπηρεσίες του ΑΠΕ/ΜΠΕ, μια και τώρα έχουν γίνει γνωστές και άλλες πτυχές του θέματος.

Όπως καταγγέλλει η δημοσιογράφος Φαίη Καραβίτη, ανταποκρίτρια του ΑΠΕ/ΜΠΕ στο Βερολίνο, που είχε στείλει το αρχικό τηλεγράφημα για τη δήλωση της κ. Μέρκελ, δέχτηκε τηλεφώνημα από τον αρχισυντάκτη του πρακτορείου, ο οποίος της μετέφερε τη δυσαρέσκεια «κύκλων της κυβέρνησης» για τη διατύπωση του τηλεγραφήματός της. Όπως λέει η ίδια: «Κατά τους «κύκλους», ο όρος «Sparmaßnahmen», ο οποίος αναφερόταν στην ανακοίνωση, έπρεπε να αποδοθεί ως «μέτρα εξυγίανσης» και όχι «λιτότητας», όπως είχα γράψει εγώ».

Η δημοσιογράφος τεκμηρίωσε με πηγές (λεξικά κτλ.) την επιλογή της, χωρίς να πάρει απάντηση. Λίγο αργότερα, διαπίστωσε ότι εκδόθηκε νέο τηλεγράφημα από το πρακτορείο, στο οποίο η επίμαχη φράση («μέτρα λιτότητας») είχε… διορθωθεί σε «μέτρα εξυγείανσης» (έτσι, ανορθόγραφα!), πάντοτε με την υπογραφή της.

Καθώς το θέμα της «διόρθωσης» σχολιάστηκε αρκετά, το Πρακτορείο εξέδωσε ανακοίνωση, που αξίζει να την παραθέσω σχεδόν όλη:

Ορισμένα μέσα θέλησαν να εκμεταλλευτούν τη διόρθωση ενός τηλεγραφήματος που μεταδόθηκε από το ΑΠΕ- ΜΠΕ την Παρασκευή υπό τον τίτλο «Γερμανία: Μήνυμα στήριξης της Γερμανικής κυβέρνησης φέρνει στην Αθήνα η Αγ. Μέρκελ, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Καγκελαρίας».

Στο πρώτο τηλεγράφημα αναφερόταν:«Μήνυμα ότι η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τα επιτυχή μέτρα λιτότητας της Ελλάδας μεταφέρει η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ στην Αθήνα »


Στη διόρθωση το τηλεγράφημα είχε ως εξής: «Μήνυμα ότι η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την πορεία εξυγείανσης στην Ελλάδα μεταφέρει η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ στην Αθήνα…».
Είναι εμφανές ότι τα «επιτυχή μέτρα λιτότητας» είχαν αντικατασταθεί από το «πορεία εξυγείανσης».Η επίμαχη λέξη είναι «sparkurs». Όπως μας διαβεβαίωσε πλειάδα μεταφραστών και γερμανομαθών, προέρχεται από το ρήμα sparen (αποταμιεύω, εξοικονομώ, φείδομαι) και το ουσιαστικό kurs (πορεία, ρότα, πρόγραμμα).Η αυστηρή του μετάφραση στα ελληνικά είναι «πορεία αποταμίευσης-εξοικονόμησης». Ελαστικά το μεταφράζει κανείς «πρόγραμμα- πορεία- οδικό χάρτη συνετής διαχείρισης, αποταμίευσης, εξυγίανσης, συνετό κουμάντο», αλλά πάντως, όχι «λιτότητα».


Είναι σαφές ότι επρόκειτο περί ενός λάθους στη μετάφραση που το ΑΠΕ- ΜΠΕ όφειλε να διορθώσει. Τα υπόλοιπα, ανήκουν στη σφαίρα της μυθοπλασίας.

Κατά πάσα πιθανότητα, αυτός που συνέταξε την απάντηση και προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα δεν ξέρει γερμανικά, αλλιώς θα ήξερε ότι τα ουσιαστικά γράφονται με κεφαλαίο το αρχικό γράμμα (Sparkurs και Kurs, λοιπόν). Δεύτερον, δεν είναι μεταφραστής, διότι η επιχειρηματολογία του (περί αυστηρής και ελαστικής μετάφρασης) είναι κωμική. Τρίτον, κάνει λάθος: η επίμαχη λέξη δεν είναι Sparkurs. Αν ανατρέξουμε στην ανακοίνωση της Καγκελαρίας, θα δούμε ότι η λέξη Sparkurs εμφανίζεται σε άλλη φράση, στον πρόλογο της ανακοίνωσης (Bundeskanzlerin Angela Merkel ist nach Athen gereist, um die Regierung von Ministerpräsident Antonis Samaras in ihrem Sparkurs zu bestärken), ενώ η φράση την οποία αποδίδει το ελληνικό τηλεγράφημα βρίσκεται λίγο πιο κάτω: Ihr Besuch ist aber auch ein Signal, dass die Bundesregierung die erfolgreichen Sparmaßnahmen Griechenlands weiter unterstützen wird. Επί της ουσίας δεν αλλάζουν και πολλά, αλλά βέβαια το Sparkurs δίνει την ευκαιρία για μερικές δήθεν μεταφραστικές πιρουέτες, ενώ το Sparmaßnahme μόνο ως «μέτρα λιτότητας» μπορεί να αποδοθεί.

Για του λόγου το αληθές, η ΙΑΤΕ, η βάση δεδομένων 0ρολογίας των υπηρεσιών της ΕΕ, δίνει την εξής εικόνα (πήρα φωτογραφία της οθόνης, επειδή δεν μπορώ να δώσω το λινκ).

Sparmassnahme-2

Όπως βλέπετε, Sparmassnahme στα γερμανικά, austerity measures στα αγγλικά, μέτρα λιτότητας στα ελληνικά.

Η δημοσιογράφος παρέθεσε και άλλες πηγές που δικαιώνουν τη μεταφραστική επιλογή της -μία από αυτές αρκεί: η ίδια η αγγλόφωνη υπηρεσία της Deutsche Welle στο δικό της ρεπορτάζ, χρησιμοποίησε τον προφανή όρο, austerity measures: German Chancellor Angela Merkel is visiting Greece, where she has praised the country for its austerity measures.

Το θέμα όμως είναι περισσότερο πολιτικό παρά μεταφραστικό. Εννοώ ότι σε αφηρημένο μεταφραστικό επίπεδο δεν χωράει αμφιβολία ότι το Sparmaßnahme πρέπει να αποδοθεί «μέτρα λιτότητας» και όχι «πορεία εξυγίανσης», κι ας λέει ό,τι θέλει η ανώνυμη «πλειάδα γερμανομαθών και μεταφραστών» τους οποίους επικαλείται η διεύθυνση του ΑΠΕ/ΜΠΕ. Σε πολιτικό επίπεδο, επειδή η λέξη «λιτότητα» είναι οδυνηρή, ένας πολιτικός μπορεί να διάλεγε να πει «μέτρα εξυγίανσης», αν και μάλλον θα έλεγε «τα επιτυχημένα μέτρα που πήραμε» χωρίς να τα προσδιορίζει περισσότερο, διότι όλοι τα έχουμε γευτεί στο πετσί μας όπως και να τα χαρακτηρίσει και τα ξέρουμε καλά. Έτσι, η ηγεσία του ΑΠΕ/ΜΠΕ αποφάσισε να ενεργήσει όχι σαν δημοσιογραφικό πρακτορείο αλλά σαν κυβερνητικός εκπρόσωπος, και να κουκουλώσει την αιχμηρή λέξη. Έτσι, πετυχαίνει κανείς με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: ο μεν Γερμανός που διαβάζει την ανακοίνωση της Καγκελαρίας βλέπει τον όρο Sparmaßnahme, μέτρα λιτότητας, και χαίρεται που η καγκελάριος τούς έχει βάλει τα δυο πόδια σ’ ένα παπούτσι, ο δε Έλληνας, που ακούει τη μετάφραση του ΑΠΕ/ΜΠΕ, παρηγοριέται σκεπτόμενος ότι με τον όρο «εξυγίανση» μπορεί να εννοείται η πάταξη της διαφθοράς ή της φοροδιαφυγής.

Κατά σύμπτωση, τρεις μόλις μέρες πριν από το περιστατικό της «διορθωμένης μετάφρασης», είχε δημοσιευτεί στον σατιρικό ιστότοπο «Το Κουλούρι» μια είδηση ότι τάχα η κυβέρνηση με επιτελείο γλωσσολόγων αναζητεί ηπιότερον όρο από το «δολοφόνησε» για τις περιπτώσεις όπου ο φονιάς είναι Έλληνας. Για άλλη μια φορά, η ζωή αντιγράφει τη φαντασία!

Ωστόσο, το ΑΠΕ/ΜΠΕ βρήκε τη δικαίωσή του. Όπως πανηγυρικά ανακοίνωσε χτες το απόγευμα: το ΑΠΕ-ΜΠΕ απευθύνθηκε στην πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, για την ακριβή μετάφραση της επίμαχης παραγράφου που περιλαμβάνεται στη σχετική επίσημη ανακοίνωση της Καγκελαρίας.

Σύμφωνα με την απάντηση του Γραφείου Τύπου της πρεσβείας, η ακριβής μετάφραση έχει ως εξής:

«Επιπλέον, η επίσκεψή της αποτελεί μήνυμα ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα επιτυχημένα μέτρα της Ελλάδας στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης».

Ακολουθεί το κείμενο της απάντησης του γραφείου Τύπου της πρεσβείας της ΟΔ Γερμανίας στην Αθήνα:

«Thank you for contacting us on this matter. Herewith the Embassy would like to clarify the meaning of the text you asked us about:

«Moreover, her visit is a signal that the Federal Government will continue to support Greece’s successful measures in the field of fiscal consolidation.»»

Όπως βλέπετε, δεν έχουμε ανάγκη τα λεξικά, τις μεταφραστικές μνήμες και τα σώματα κειμένων, μόνο το Γραφείο τύπου της Πρεσβείας μπορεί να δώσει έγκυρη απάντηση. Σε πείσμα όχι μόνο της ΙΑΤΕ αλλά και της ίδιας της Deutsche Welle, η σωστή απόδοση του Sparmaßnahme είναι measures in the field of fiscal consolidation (είδατε οικονομία η γερμανική γλώσσα; λέει με μία λέξη τόσα νοήματα που οι άγγλοι χρειάζονται εφτά λέξεις για να τα πουν!).

Όπως άλλωστε έλεγε και ο Χάμπτι Ντάμπτι στην Αλίκη (μέσ’ από τον καθρέφτη), Όταν χρησιμοποιώ μια λέξη, έχει τη σημασία που εγώ θέλω να έχει!

“I don’t know what you mean by ‘glory,’ ” Alice said.
Humpty Dumpty smiled contemptuously. “Of course you don’t—till I tell you. I meant ‘there’s a nice knock-down argument for you!’ ”
“But ‘glory’ doesn’t mean ‘a nice knock-down argument’,” Alice objected.
“When I use a word,” Humpty Dumpty said, in rather a scornful tone, “it means just what I choose it to mean—neither more nor less.”

Επομένως, λιτότητα σημαίνει εξυγίανση.

ΥΓ Κι ένα υστερόγραφο, να μην ξεχνάμε και τις εμμονές μας. Σε πολλά σάιτ (παράδειγμα), το όνομα της δημοσιογράφου έμεινε άκλιτο στη γενική: της Φαίη Καραβίτη. Αν συνεχιστεί αυτή η φάμπρικα, σε λίγα χρόνια μόνο άμα σε λένε Αργυρού θα κλίνεται το όνομά σου.

ΥΓ2: Πιο αιχμηρή η ανακοίνωση του ΣΜΕΔ, του Συλλόγου Μεταφραστών, Επιμελητών και Διορθωτών.

 

 

Advertisement

157 Σχόλια προς “Λιτότητα σημαίνει εξυγίανση”

 1. Triant said

  Καλημέρα.

  Εμ, τάχει αυτά η «δημοκρατία». Γράφε ότι θες εσύ στο blog σου. Πόσοι τα διαβάζουνε; Εκατό, χίλιοι, δέκα χιλιάδες; Σού ‘χω εγώ την τηλεόραση που την βλέπουν και την πιστεύουν τα υπόλοιπα δέκα εκατομμύρια και χτυπήσου εσύ όσο θές. Το πολύ πολύ άμα είσαι καλός (και καλό παιδί) να σου βρούμε και σένα μιά καλή θέση.

 2. LandS said

  Φαντάζομαι η λέξη austerity «μεταφράζεται» σε «αυστηρή εξυγείανση» για να διαφυλαχτεί και η καταγωγή της.

  Μη τούς παραξηγείτε τούς μάγκες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξυγείανση = λιτότητα και όχι εξυγίανση. Κάποιος, τώρα που μιλάμε, εργάζεται να λεξικογραφηθεί η λέξη. Αναδρομικά!

 3. Good morning

  Αμερικάνικες πρακτικές εφαρμόζει η σαμαροκυβέρνηση : αλήθεια είναι μόνο ό,τι λέει η τηλεόραση και ο γιατρός

  Αναμένεται διευκρινιστική ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου

 4. Που πας ρε Ζ…αγοράκι ;

 5. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2: Δεν την είχα σκεφτεί αυτή τη… λεπτή διάκριση μεταξύ εξυγίανσης και εξυγείανσης.

  4: Πάντως, κάποιοι σύλλογοι παοκτζήδων τον έκραξαν, διαβάζω, για τη συμμετοχή του στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.

 6. spiral architect said

  Καλημέρα. 🙂
  Μ’ άρεσε αυτό:
  […] η ΙΑΤΕ, η βάση δεδομένων ορολογίας των υπηρεσιών της ΕΕ, δίνει την εξής εικόνα […]
  Αλα τις, τυποποίηση ακόμα και στην ορολογία-γλώσσα η ΕΕ της καρντιάς μας! 😛
  (που’ σαι ρε Κιντ;)
  Είδες άμα είσαι σωστός γραφειοκράτης ρε παιδί μου, τυποποιείς απ’ τη νομική ορολογία ως και τα αγγούρια, ορίζοντας στα τελευταία την επιθυμητή ακτίνα καμπυλότητας αυτών.
  (όχι και «ύψος καμπύλης ρε παιδιά!)»

 7. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Δεν μοιάζει να είναι και τόσο τρομερός ο όρος «μέτρα λιτότητας». Ούτε καινούργιος είναι στο καθημερινό μας γίγνεσθαι ούτε κατ’ ανάγκην αιματηρές θυσίες συνεπάγεται για τπους πολλούς. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αντέδρασαν έτσι ηλίθια οι κρατούντες.

 8. Καλημέρα … πέρα για πέρα, όπως έλεγε και ο Αγκόπ(Φίλιος Φιλιππίδης), σύμφωνα με τη βεβαίωση κάποιου της εποχής του .

  Είθισται για ευνόητους λόγους τα πάντα να … ωραιοποιούνται για το εύηχον και κοινωνιο-ψυχολογικό .

  Ετσι στην Αμερική οι σκουπιδιάρηδες δεν λέγονται ‘Garbage workers/collectors’ but ‘Sanitation workers’, όπως και στην Ελλάδα αν δεν με απατά η μνήμη, η απάντηση στο ερώτημα, Τι επαγγέλεσθαι’, έχω πληροφορηθεί ,’Υπάλληλος του Δήμου’ .

  … ‘Τι Λωζάνη, τι Κοζάνη … χιόνια η μια και χιόνια η άλλη’

  Η ουσία παραμένει η ίδια, … άλλωστε Μεγάλη Εβδομάδα και νηστεία
  … ενδείκνυται .

  ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ – ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ – ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

 9. # 55

  Οχι μόνο οι ΠΑΟΚτσήδες, σε πολλούς είχε μείνει σαν ο αιώνιος αρχηγός της Εθνικής λόγω Γιούρο, κάτι όπως ο Καραγκούνης τώρα, πέρα από συλλογικές μικρότητες.
  Δικαιωμά του ίσως η επιλογή αλλά είναι ξεφτίλα ο τρόπος με τον οποίον άφησε να εκμεταλλευθει το όνομά του η Νουδού- ο μόνος σίγουρος για το ψηφοδέλτιο πριν αυτό ανακοινωθεί.
  Πέταξε μια καθολική αναγνώριση για μια ευρωβουλευτική σύνταξη, από δω και πέρα…
  Ζ…αγοράκι (ς)

 10. # 8

  Υπήρχαν και διάφοροι τεχνικών επαγγελμάτων (τορναδόροι, κομμωτές κ.λ.π. 0 στα τεχνικά λύκεια (+) που στη κρίσιμη ερώτηση δήλωναν εκπαιδευτικοί

 11. sarant said

  9: Και δεν είναι και σίγουρο ότι θα βγει.

 12. Dimitrios Raptakis said

  Νίκο, γλώσσα είναι η διάλεκτος με στρατό και στόλο, τώρα με πρεσβείες και πρακτορεία ειδήσεων. The question is which is to be master-that’s all.

 13. LandS said

  Πρέπει να έχει γίνει κάτι παρόμοιο τουλάχιστον άλλες δυο-τρεις φορές στο παρελθόν. Με αγγλικές λέξεις, αλλά όχι από δημοσιογράφους, από επίσημους μεταφραστές υπουργείων ή του πρωθυπουργού.
  Ίσως το πιο παλιό να ήταν εκείνο το «διευκολύνσεις» (από το Facilities) στη συμφωνία για την απομάκρυνση των Αμερικανικών Βάσεων που …διευκόλυνε τη παραμονή τους μέχρι να τις αποσύρει ο Κλίντον από μόνος του.
  Ίσως το πιο πρόσφατο να είναι εκείνο το ownership στην επιστολή Σαμαρά προς τους Εταίρους τον Ιανουάριο του 12 που είχαμε συζητήσει και εδώ.

 14. Αραγε το some are ass πως μεταφράζεται ;

 15. BLOG_OTI_NANAI said

  Το έχω διαβάσει πολλές φορές το δημοσίευμα και τις αντιρρήσεις, και από κάποιο σημείο και μετά, κάτι δεν άρχισε να μου κολλάει καλά.

  Με… πόνο ψυχής λοιπόν, θα διατυπώσω την σκέψη ότι το δελτίο τύπου, λεκτικά μιλώντας, ορθά έκανε την αλλαγή, διότι ο κυβερνητικός λόγος στην Ελλάδα δεν χρησιμοποιεί τέτοιες φορτισμένες λέξεις. Ακόμα περισσότερο γερμανικός λόγος προς την Ελλάδα, που ξέρουν ότι θεωρείται κόκκινο πανί, και μετά από 4 χρόνια επαφής μαζί μας, μόνο ένας βλάκας δεν θα γνώριζε πλέον με ποιον τρόπο πρέπει να εκφράζονται οι πολιτικές θέσεις στη χώρα μας,

  Έτσι λοιπόν, την οικονομική πορεία, μια κυβέρνηση και μια φιλοκυβερνητική δήλωση, θα την βάφτιζε «εξορθολογισμό», «εξυγίανση» κ.λπ.

  Αντιθέτως, φράσεις όπως «επαχθή μέτρα λιτότητας», «οδυνηρά μέτρα λιτότητας» και λοιπές φράσεις με το περιεχόμενο «μέτρα λιτότητας» είναι συνήθως λόγος δημοσιογραφικός ή αντιπολιτευτικός.

  Πέρα από μεταφράσεις λοιπόν, το ζουμί βρίσκεται εδώ:

  Από που έρχεται το μήνυμα;
  Από την καγκελάριο Μέρκελ και την γερμανική κυβέρνηση.

  Η Μέρκελ όμως ήρθε να προσφέρει στήριξη στην κυβέρνηση και όχι να την βάλει σε επιπλέον μπελάδες.
  Κατά συνέπεια, ένα τόσο επίσημο κυβερνητικό μήνυμα στήριξης, απευθυνόμενο για να διαβαστεί από Έλληνες, δεν θα μπορούσε παρά να κάνει λόγο για «πορεία εξυγείανσης» και όχι για «επιτυχή μέτρα λιτότητας», που είναι φράση «ατυχής» για τα ελληνικά κυβερνητικά δεδομένα.

  Βεβαίως, όλα αυτά που γράφω εγώ, το πρακτορείο δεν μπορούσε να τα πει και να εμπλακεί σε πολιτικές αντιπαραθέσεις. Και επίσης, το πρακτορείο έπρεπε να γνωρίζει ότι γουστάρουμε τη… συνωμοσιολογία και να το αφήσει έτσι όπως το μετέφρασε αρχικά.

  Αυτή είναι η γνώμη μου και τη γράφω παρά το γεγονός ότι σκέφτομαι για την κατάσταση που επικρατεί και την «έξοδο στις αγορές» ακριβώς τα αντίθετο από αυτά που λέει η… κυβέρνηση.

 16. NeoKid, παραδέχομαι πως δεν λέει πολλά το «ύψος καμπύλης» (υποθέτω εννοεί αυτό που στη γεωμετρία λέγεται καμιά φορά «βέλος» κυκλικού τνήματος), αλλά αλίμονο αν τ’αγγούρια είχαν ακτίνα καμπυλότητας 20 mm!

 17. spiral architect said

  @12: Κάτι σαν το we delivered; 😀
  (ε, ρε που’ χει να πέσει!)

 18. cognord said

  Εκπληκτικό το κλείσιμο του Συλλόγου Μεταφραστών…»Από την πλευρά μας, δεν έχουμε παρά δύο μόνο μεταφραστικές αντιπροτάσεις στους γλωσσοβοσκούς του ΑΠΕ-ΜΠΕ, με το υπεράνω ύφος εκατό οσφυοκαμπτών μαζί και τις μεθοδεύσεις των διαφόρων Μπαλτάκων, Φαήλων και Μουρούτηδων, που ηγούνται της νέας κρατικής ιντελιγκέντσιας. Αφού η «λιτότητα» δεν τους φαίνεται αρκετά successful και την «εξυγίανση» δεν ξέρουν να τη γράφουν σωστά, προτιμότερο θα ήταν να επιλέξουν μια ωραιότατη «ρότα συνετού κουμάντου», που ταιριάζει γάντι με τον ψευτομάγκικο και λαϊκιστικό λόγο της κρατούσας ακροδεξιάς κυβέρνησης. Αν πάλι δεν ήθελαν να μπλέξουν καθόλου με αυτό τον μπελά της μετάφρασης, θα μπορούσαν οι άνθρωποι να επικαλεστούν νοσταλγικά το παρελθόν των σούπερ-μάρκετ και να μιλήσουν, απλά και σταράτα, για «πορεία HELLAS-SPAR». Ας τους αφήσουμε να τα αναλογιστούν αυτά και παράλληλα να αναρωτηθούν, κάπως πιο σοβαρά και μαζί με όλους τους όμοιούς τους, πώς στην ευχή προέκυψαν αυτές τις μέρες «Διαμαρτυρίες ενάντια στην πορεία εξυγίανσης της Ιταλίας – Δεκάδες τραυματίες στη Ρώμη». Τι περίεργος που είναι τελικά ο πραγματικός κόσμος…»

 19. spiral architect said

  @16: Ετσι, βέλος λέγεται αλλά … τέλος πάντων!
  (όπως και η αλληλουχία βελών σε εναέριες γραμμές οποιουδήποτε τύπου, εκεί που το βάρος των αγωγών τούς καμπυλώνει λέγεται αλυσοειδής καμπύλη)

 20. Διονύσης said

  Μετά από 20 χρόνια αχαλίνωτης τηλεοπτικής ειδησεογραφίας, όπου έχουν ακουστεί μαργαριτάρια αντάξια για το στέμμα της Βασίλισσας της Μ. Βρεταννίας, οι γλωσσικές ακροβασίες είναι πια ευκολότερες. Τα μέτρα λιτότητας φέρνουν λιτότητα, στασιμότητα στην καλύτερη περίπτωση, ενώ τα μέτρα εξυγ(ε)ίανσης θα φέρουν υγεία. Όλοι προτιμούμε την υγεία από την λιτότητα. Λόγω έλλειψης τηλεοπτικού δέκτη εδώ και μια εβδομάδα ακούω αρκετά ραδιόφωνο. Η είδηση για τα ανοικτά καταστήματα την Κυριακή που μας πέρασε ήταν πολύ έξυπνα διατυπωμένη με τη χρήση του επιρρήματος προαιρετικά (ή προεραιτικά για τον μισό κόσμο των blog που νομίζουν ότι είναι πρακτορεία ειδήσεων). Ανοικτά λοιπόν τα καταστήματα την Κυριακή προαιρετικά. Άρα γιατί κάποιοι σκούζουν; Ούτε τους αναγκάζει κανείς να ανοίξουν, ούτε να ψωνίσουν. Τις καθημερινές υποθέτω υπάρχουν περίπολα που τιμωρούν όσους λειτουργούν 10 με 1 αντί 9 με 2 (οι ώρες ενδεικτικές).

 21. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

 22. Lavrentij said

  Αν ήθελαν οι γερμανοί να πουν μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης θα το έκαναν. Και θα έλεγε το κείμενο fiskalische Konsolidierungsmaßnahmen ή κάτι τέτοιο. Δεν το έκαναν όμως. Άλλο που μετά διαπίστωσαν ότι το Sparmaßnahmen μέσα στην σημασιολογική του ευθύτητα είναι λίγο απότομο και σέρνει μαζί τους αρνητικές συνδηλώσεις. Pech, άλλη φορά να είναι πιο «προσεκτικοί».

 23. Lavrentij said

  Επίσης ούτε σε αυτήν την εκδοχή κολλάει το εξυγίανση. Μέτρα για την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού λοιπόν και όχι εξυγίανση (αν π.χ. έγραφε fiskalische Gesundung το εξυγίανση θα ήταν σωστό, αφού θα απέδιδε και τις θετικές συνδηλώσεις του Gesundung).

 24. Alexis said

  #15: Έχεις δίκιο για την προσπάθεια εξωραϊσμού, αλλά όπως λες κι εσύ θα έπρεπε να το κάνουν χωρις να δώσουν περαιτέρω εξηγήσεις. Από τη στιγμή που έβγαλαν δελτίο τύπου και προσπαθούν να κάνουν το άσπρο μαύρο λέγοντας χονδροειδή ψέμματα, έχει δικαίωμα ο καθένας, νομίζω, να τους τα χώσει άγρια για τις ανοησίες που γράφουν.

  #8: κ. Αποστόλου, είναι άλλος όμως ο εξωραϊσμός και άλλο η διαστρέβλωση. Εδώ έχουμε εσκεμμένη ψευδολογία: άλλη λέξη είπε η καγκελάριος και άλλη ισχυρίζονται αυτοί ότι είπε. Αυτό δεν είναι εξωραϊσμός, είναι σκέτη παραπληροφόρηση!
  Για τους σκουπιδιάρηδες που λέτε, η ορθή απόδοση στα ελληνικά είναι «εργάτες καθαριότητας». Καλώς ή κακώς υπάρχουν κάποιες λέξεις που έχουν έντονα αρνητική και μειωτική χροιά. Έτσι κανένας εργάτης του Δήμου δεν πρόκειται να απαντήσει «σκουπιδιάρης» στην ερώτηση «τι επαγγέλεσθε;» (και καλά κάνει νομίζω) όπως και ο εργολάδος κηδειών δεν θα πει «κοράκι», ούτε αυτός που κάνει εκκενώσεις βόθρων θα πει «βοθρατζής».
  Φυσικά, όπως λέει και ο Τζι στο #10, καμιά φορά ο ευπρεπισμός φτάνει μέχρι το άλλο άκρο, αυτό της εσκεμμένης παραποίησης, όπως ο μηχανικοί των ΤΕΙ που δηλώνουν …πολιτικοί μηχανικοί κλπ., αλλά τι να κάνουμε, είναι κι αυτά μέσα στο παιχνίδι.
  Ανταποδίδω τις ευχές σας για Καλό Πάσχα και Χρόνια Πολλά!

 25. ndmushroom said

  4, 5, 9
  Ο Ζαγοράκης λογικά θα μας απασχολήσει και το Σάββατο (αν διασταυρωθεί η δήλωση που αναπαράγεται στο twitter και τα ιστολόγια, σύμφωνα με την οποία «Όταν μας χρειάζεται η πατρίδα σε τέτοιου είδους προτάσεις πρέπει να ανταπεξελθόμαστε θετικά»)

 26. Ανδρέας said

  Μην ξεχνάμε, και το καλοκαίρι του 2010 στην εξεταστική για την Miesens, τις πληρωμές στον cabinet-man. Μεταφράστηκε ως μαραγκός και κουκουλώθηκε όπως-όπως.

  logoplokies.blogspot.gr/2010/06/cabinet-man.html

 27. Stella said

  ‘ […] η ΙΑΤΕ, η βάση δεδομένων ορολογίας των υπηρεσιών της ΕΕ, δίνει την εξής εικόνα […] Αλα τις, τυποποίηση ακόμα και στην ορολογία-γλώσσα η ΕΕ της καρντιάς μας’

  Θα έπρεπε κατά τη γνώμη σας να μεταφράζονται νομικά κείμενα (που έχουν όλα ισχύ στις 27 γλώσσες της ΕΕ) όπως και νά’ναι, χωρίς μια προσπάθεια να μιλάμε όλοι για το ίδιο πράγμα; Θα προτιμούσατε τον απόλυτο Πύργο της Βαβέλ;

 28. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλημέρα!
  Κάτι για τη δύναμη των λέξεων και για την ακριβολογία:
  http://www.iefimerida.gr/news/139899/%CE%B7-%CE%B4%CF%8D%CE%BD%CE%B1%CE%BC%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B5%CF%89%CE%BD-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B5%CE%AF%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CF%85%CF%86%CE%BB%CF%8C-%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%B3%CE%BF-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BE%CE%B1%CF%86%CE%BD%CE%B9%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CE%B2%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF

 29. sarant said

  25: Για να το διασταυρώνουμε!

  26: Είχαμε γράψει κι εδώ:
  https://sarantakos.wordpress.com/2010/06/01/cabinet/

 30. spiral architect said

  @27: Stella, καλή είναι η τυποποίηση στις μπετόβεργες, στα καλώδια ισχύος, στις ονομαστικές τάσεις δικτύων ή στις ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων μέσω των ethernet, αλλά από κει ως την τυποποίηση της επιθυμητής ακτίνας καμπυλότητας των αγγουριών, κλπ χιουμοριστικά, που πίσω απ’ αυτή τη χιουμοριστική διατύπωση υπάρχουν κάποιες πολυεθνικές που παράγουν μονοετή υβρίδια ή πατενταρισμένους απ’ αυτές σπόρους, (δες το λίκνο στο #5) υπάρχει όχι μόνον απόσταση, αλλά και κοροϊδία.
  Για αυτή-καθαυτή την οικονομική ή τη νομική λεκτική τυποποίηση φυσικά και δεν διαφωνώ. Σαφώς και πρέπει να υπάρχει, για να ελαχιστοποιούνται οι παρεξηγήσεις μεταξύ ετερόγλωσσων, αλλά αναπόφευκτα αυτή την τυποποίηση τη συγκρίνω με το παραπάνω και φουρκίζομαι. 😈

  Τέλος τα παλληκάρια που βαρούν τα τέλια απ’ τα υπόγεια της Συγγρού, είναι τόσο άσχετα που δεν κατέχουν ότι, όχι μόνον υπάρχει οικονομική και νομική εννοιολογική τυποποίηση στις Βρυξέλλες, αλλά και στην εποχή του διαδικτύου ένα ψέμα ανατρέπεται σχεδόν αμέσως.

 31. munich said

  25, 29
  το είπε στο 1.01 περίπου
  http://www.skai.gr/news/politics/article/255971/kai-episimos-upopsifios-eurovouleutis-tis-nd-o-zagorakis-/

  ήταν ένα σαρδάμ όμως,

 32. spiral architect said

  ΝΔ με το Ζαγοράκη (αυτός κούμπωσε)
  ΣΥΡΙΖΑ με τον Καραγκούνη (λέμε τώρα)
  ΚΚE με τον Κωφίδη (πούρος ΚΚΕς ροκάς και παιχτούρα)
  Ελιά με τον Καλλιτζάκη (που ήξερε να κλαδεύει)

  και θα βλέπαμε και γαμώ τις μπαλίτσες! 😆

 33. ndmushroom said

  30
  Όντως, είναι άλλο πράγμα η ορολογική τυποποίηση και άλλο πράγμα η τυποποίηση του σχήματος και του μεγέθους όλων των προϊόντων (αν δεν απατώμαι, ένα σκανδαλωδώς μεγάλο ποσοστό των οπωροκηπευτικών -πάνω από 20%- καταλήγει στις χωματερές πριν ακόμα διατεθεί στην αγορά, επειδή ακριβώς δεν έχει το σωστό σχήμα, ή το σωστό χρώμα, ή το σωστό μέγεθος).

 34. nikiplos said

  Αναμφισβήτητα με τον όρο ‘λογοκρισία’ έχουμε συνηθίσει το κόψιμο μιας είδησης ή φράσης ή άποψης. Μήπως ο όρος ‘χάλκευση’ ή ‘φαλκίδευση’ ή ‘παραποίηση’ ή έστω ‘μαγείρεμα’ ήταν πιο σωστός?
  Φυσικά οι Κύπριοι έχουν μια σωστή παροιμία: «άν κάνεις μια γκάφα μην προσπαθήσεις να την διορθώσεις, θα διαπράξεις και δεύτερη…» που ταιριάζει γάντι στον Δντή και τους ιθύνοντες του Α-ΜΠΕ. Εδώ δράττομαι της ευκαιρίας να σημειώσω το «Αθηναϊκό-Μακεδονικό» πρακτορείο, δηλαδή ολίγον αχταρμάς…

 35. ndmushroom said

  32
  Τον πρώτο διδάξαντα Ανατολάκη (αφού μιλάμε για κλαδευτήρια) τον ξεχάσαμε, ή απλά συνεκτίμησες τη μηδαμινή πιθανότητα εκλογής ευρωβουλευτών από το ΛΑΟΣ;

 36. Μιχάλης Ρουμελιώτης said

  Τό πειστικότερο είναι, μού φαίνεται, αυτό ακριβώς που είπες. Αλλιώς είναι καλύτερα (από τήν οπτική γωνία τού πολιτικάντη) να ακουστεί στόν Γερμανό, και αλλιώς στόν Έλληνα.

  Τό πιο ενδιαφέρον όμως είναι τό τελευταίο. Αφού τό λέει κι ο Χάμπτι Ντάμπτι, εμάς δεν μάς πέφτει λόγος.

 37. spiral architect said

  @35: Κλαδευτήρια σαν τον Καλλιτζάκη στην Ελλάδα και σαν τον Γκοϊκοετσέα στην Ευρώπη δεν υπάρχουν. 😐

 38. Alexis said

  #32: Πλάκα-πλάκα λίγο ακόμα και θα φτιάξουν εντεκάδα …γαμιστερή! 🙂

 39. # 38

  και μεικτή ευρώπβς φιάχνουνε, έχουνστείλει και οι ιταλοί μερικούς στο ευρωκοινοβούλιο

  # 37

  διαφωνώ, τα πρωτεία στην Ελλάδα ανήκουν στον Ανατολάκη ο οποπίος όταν είδε την πρώτη κόκκινη στην καριέρα τριανταφεύγα κοίταξετη φανέλλα του (είχε πάει στον Ατρόμητο) και είπς » αα, κατάλαβα ! ‘

 40. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  7 – Tι σε κάνει να πιστεύεις οτι δεν είναι απλώς ηλίθιοι, έχει ρίξει καμιά ματιά στους καρτούντες; ο Ραν Ταν Πλαν είναι ιδιοφυϊα μπροστά τους.

 41. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Κουϊζ για ποδοσφαιρόφιλους. Ποιά είναι η πιο γνωστή ατάκα -απάντηση των κλαδευτηριών (ειδικά στην Ελλάδα) στην κατηγορία οτι παίζουν σκληρά; (τάκλιν στην καρωτίδα κλπ).

 42. #41

  Το ποδόσφαιρο είναι αντρικό άθλημα ;

 43. Όπως πολύ σωστά επισήμανε η Φαίη, σε οικονομικούς όρους το συνθετικό Spar– κατά κανόνα αποδίδεται με τη γενική προσδιοριστική «λιτότητας», «η δε “εξυγίανση”, με την οικονομική/πολιτική έννοια, […] συνήθως […] ως “Sanierung” ή και “Konsolidierung”». Εγώ, ωστόσο, θα προεκτείνω το ερώτημα: Δεδομένου, λοιπόν, ότι το Sparmaßnahmen από τη μια και το Sanierungsmaßnahmen (ή Konsolidierungsmaßnahmen) από την άλλη, πέραν πάσης αμφισβήτησης ΔΕΝ είναι συνώνυμα, κι εφόσον το πρώτο υποτίθεται πως σημαίνει «μέτρα εξυγίανσης», τι ακριβώς μας λένε πως σημαίνει το δεύτερο, μ’ αυτό το… περίεργο θέμα (άκου san-!) που κατά διαβολική σύμπτωση θυμίζει μια λατινική λέξη που ’χε σχέση με τη υγεία; – Λέμε τώρα…

  Επανέρχομαι με περισσότερα στοιχεία που θα γελάσει κι ο κάθε πικραμένος…

 44. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Ρε gee πιο γρήγορος κι απ΄τον Λούκι Λούκ όταν τραβάει πιστόλι είσαι, πριν να το σκεφτώ απάντησες. Φοβερή όμως η ατάκα των άμπαλων έτσι;

 45. Alexis said

  #39: διαφωνώ, τα πρωτεία στην Ελλάδα ανήκουν στον Ανατολάκη

  Για τους λίγο πιο παλιούς …εξέχουσα θέση στα κλαδευτήρια κατείχε κι ο Καραΐσκος του Ηρακλή.

 46. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα, τόσο επί του θέματος όσο και για τις αναπόφευκτες παρεκβάσεις!

 47. Anasto said

  Αγαπητός καλαμπουρέμπορας (κι όχι μόνο) του τουίτερ, απάντησε σε γνωστοποίηση του ΑΠΕ ότι χαλάει ο καιρός, με απολαυστικά καυστικό τρόπο (αν έχεις κατά νου την όλη ιστορία):

  @Antidrasex Ε χαλάει τώρα, εξυγιαίνεται. RT @amna_news: Χαλάει ο καιρός http://youtu.be/zqBi1ljlJaQ?a

  Καλησπέρα σας

 48. Άσχετο αλλά λόγω στραβομάρας έχω μεγεθύνει κατά 200% την προβολή και με κουράζει το σκρολάρισμα, μήπως είναι δυνατό στη ροή των σχολίων να ενεργοποιήσετε τα keyboard shortcuts ώστε να εμφανίζεται το επόμενο σχόλιο με το πλήκτρο j;
  Επίσης σε προβολή του ιστολογίου από κινητό δεν εμφανίζεται η αρίθμηση των σχολίων.

  Ευχαριστώ

 49. sarant said

  48: Το δεύτερο δεν νομίζω ότι διορθώνεται. Για το πρώτο, πες μου πώς να το κάνω.

 50. Παραπέμπω στην επίσημη ιστοσελίδα των γερμανικών αποστολώνστην Ελλάδα. Λοιπόν, έχουμε και λέμε:

  : «Außenminister Westerwelle würdigt griechisches Sparpaket.»

  Για να δούμε, λοιπόν, τώρα και τη λέξη «εξυγίανση» με την οποία σίγουρα θα έχει αποδοθεί το Spar-:

  : «Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Βέστερβελλε αναγνωρίζει τη σημασία των ελληνικών μέτρων λιτότητας

  Ουπςς…

  Δε μπορεί, για να δούμε και κανένα άλλο παράδειγμα – Mπίνγκο! Συνέντευξη με τον Γερμανό ΥΠΕΞ Σταϊνμάγιερ:

  : «Aber die strengen Sparmaßnahmen haben die Menschen polarisiert […]»

  Για να δούμε, λοιπόν, πώς το μετέφρασαν εδώ αυτό το Sparmaßnahmen; Με το ένα, με το δύο, με το τρία:

  : «Η αυστηρή λιτότητα όμως πόλωσε τον κόσμο […]»

  Ορίστε;;!! Ε δεν είμαστε καλά… Τι γίνεται εδώ, ρε παιδιά;! Γιατί δε βλέπω πουθενά τη λέξη «εξυγίανση»; – Α, κάτσε, ας πάμε αντίστροφα: από τα Ελληνικά στα Γερμανικά. Μπίνγκο! Από δήλωση των Αρχηγών κρατών και Κυβερνήσεων της ζώνης του Ευρώ:

  : «Τα μέτρα εξυγίανσης που έλαβε η Ελλάδα […]»

  Για να δούμε, λοιπόν, θα ’ρθει τώρα επιτέλους και το Sparmaßnahmen;

  : «Die von Griechenland getroffenen Konsolidierungsmaßnahmen […]»

  Φτου, λοιπόν, στους άσχετους και στους ιντριγκαδόρους, με πρώτους πρώτους αυτούς που δεν είχαν κανένα πρόβλημα να αυτογελοιοποιηθούν εξυπηρετώντας πολιτικές σκοπιμότητες με θύμα την ίδια τους τη γλώσσα!

 51. 49: πιθανότατα από εδώ
  https://codex.wordpress.org/Keyboard_Shortcuts

 52. Επειδή αυτό με τα αγγούρια — ότι δήθεν η ΕΕ επιβάλλει να είναι ίσια — έχει κυκλοφορήσει αρκετά, ξεκινώντας απο χαλκεία σαν του ανεκδιήγητου Nigel Farrage, θα ήθελα να τονίσω ότι ο κανονισμός 1677/88 της Επιτροπής που καθορίζει τους κανόνες ποιότητας για τα αγγούρια ορίζει απλώς ένα σύστημα ταξινόμησης των κατηγοριών ποιότητας, όπου βεβαίως λαμβάνεται υπόψη και το πόσο ίσια ή στραβά είναι, αλλά κατά κανένα τρόπο δεν απαγορεύει ή περιορίζει την παραγωγή και εμπορία αγγουριών λόγω καμπυλότητας!
  Οφείλω να αναγνωρίσω ότι η ελληνική απόδοση πάσχει σε ορισμένα σημεία («πρακτικά χωρίς παράσιτα», «αγγούρια κοντός καρπός»…) — αλλά επί της ουσίας καμία διάταξη δεν είναι παράλογη ή αδικαιολόγητα περιοριστική.
  Διασκεδαστική και συνάμα διδακτική είναι η απαρίθμηση και ανασκευή μύθων για την ΕΕ από τον Αγγλο Σαραντάκο Ευρωβουλευτή Andrew Duff.

 53. stratosbg said

  Reblogged this on a hairless ape.

 54. Γς said

  BBC World Sefvice τώρα.
  Ο Καιρός και η πρώτη του κουβέντα εκει που έβαλε το δάχτυλό του.
  -Βροχές εδώ στην Μασεντόνια.

  Και δεν είναι κι η τηλοψία αρκούντως διαδραστική να μπορώ κι εγώ να του βάλω ένα δαχτυλάκι, ουπς, χεράκι. Στο χάρτη…

 55. sarant said

  51: Θα το κοιτάξω, αλλά δεν το υπόσχομαι.

 56. Μαρία said

  http://www.paokmania.gr/podosfairo/diafora/62952-mavriste-ton?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

 57. #55 Δεν έχει καμία σχέση αυτό…

 58. 56: Απ’ την τσατίλα τους ούτε το ΠΑΝΝΕΛΛΗΝΙΟΣ δεν πιάσανε…

 59. Αν αντί για «μέτρα εξυγ(ε)ίανσης» το έδιναν σαν «μέτρα εξοικονόμησης», δεν θα πέρναγε πιο άνετα και χωρίς να υπάρχει μεγάλη δυνατότητα διαμαρτυρίας (πέρα απ’ την ΙΑΤΕ που δίνει ο Νικοκύρης από εσωτερική πληροφόρηση 😆 )

 60. spiral architect said

  @48: Για να βλέπεις την αρίθμηση των σχολίων σε κινητό-ταμπλέτα να ανοίγεις το μπλογκ μέσω της εφαρμογής WordPress for Android

 61. 42,
  Αυτό ήταν μέρος της απάντησης του Τζεντίλε («Η μπάλα δεν είναι για μπαλαρίνες») όταν τον κατηγόρησαν για το πολύ σκληρό του παίξιμο στον Μαραντόνα στο Μουντιάλ του 82.

 62. 41,
  «Ή η μπάλα, ή τα πόδια – ποτέ (δεν περνάνε) και τα δύο.»

 63. IN said

  52: Α μπράβο, πείτε εσείς να μην τα λέω εγώ, γιατί κι εμενα μου χτύπησε στο μάτι αυτός ο μύθος για τα στραβά αγγούρια. Η Wikipedia στο Euromyths έχει ειδικό κεφάλαιο για τον παρεμφερή μύθο με τις στραβές μπανάνες.

 64. Γς said

  52:
  -Η ζωή ειναι ένα αγγούρι. Αλλος κτλ κτλ.
  Μας πούλαγε μούρη η μεγαλύτερή μας Στέλλα.
  Και συνέχισε:
  -Ξέρω εγώ από ζωή.
  -Από αγγούρια ξέρεις! Ο Γς.

 65. sarant said

  59: Ακριβώς!

  60: Α γεια σου!

 66. # 62

  Αυτό το πρωτοείπε ο Σκιαφίνο

 67. @spiral architect στο WordPress app τουλάχιστον στην έκδοση που υποστηρίζεται ακόμα για iOS 6 -έχω ακόμη το 3gs, δεν βγαίνει αρίθμηση και δεν μεγαλώνει και το κείμενο.
  Τώρα για το άλλο δεν το ξέρω, ελπίζω να το βρει ο Στάζυμπος, ειναι πολύ βολικό -η αλήθεια είναι οτι μας κακόμαθαν gmail, twitter, fb όπου ισχύει η πλοήγηση με τα πλήκτρα j k για επόμενο και προηγούμενο ποστ

 68. Γς said

  Και εντάξει ια τα αγγούρια.
  Για τις μπανάνες τι γίνεται; Υπάρχει κι εδώ καμιά ντιρεκτίβα για το πόσο ίσιες πρέπει να είναι;

  Μόλις είχα βγει στην Μαραθώνος από τον Σκλαβενίτη στο Πικέρμι. Λίγο άτσαλα βέβαια και άρχισε να κορνάρει κααι να βρίζει ένας πίσω μου.

  Ολοι περίμεναν ότι θα γίνει καυγάς.
  Και ότι ετοιμαζόμουν να δοκιμάσω μία από τις μπανάνες που είχα ψωνίσει.
  Δεν την έφαγα. Την έπιασα και την έβγαλα έξω ψηλά να τη βλέπει.
  Κι άρχισαν να κορνάρουν και οι άλλοι. Το ενέκριναν

 69. το σωστό να λέγετε said

  Το πραγματικό πρόβλημα είναι τι συνειρμούς εγείρει στο μπακγκρουντ. Αν Sparmassnahme ισούται με λιτότητα, για τον γερμανό είναι κάτι πολύ θετικό που όλοι πρέπει να κάνουμε χωρίς δεύτερη κουβέντα, ενώ λιτότητα για τον έλληνα είναι φτου κακά πιπέρι. Οπότε, δίκιο έχει η κυρία.

 70. Nikos Christopoulos said

  τη λέξη Sparmaßnahmen η EUR-Lex, που περιέχει όλα τα κείμενα της ΕΕ μεταφρασμένα και στα ελληνικά, την αποδίδει σαν μέτρα λιτότητας ή μέτρα εξοικονόμησης, όχι εξυγίανσης, βλ. http://eur-lex.europa.eu/legal-content/DE-EL/TXT/?qid=1397673422613&uri=CELEX:32013B0535&from=DE

 71. nirevess said

  Εκτός από το άκλιτο «της Φαίη Καραβίτη» είδαμε και το υπερκλιτό «της Φαίης Καραβίτης».

  Συμφωνώ με το @70: ώς το «μέτρα εξοικονόμησης» μπορεί να φτάσει κανείς θεμιτά, σε μια προσπάθεια στρογγυλέματος της έκφρασης για τ’αφτιά του ελληνικού κοινού, μια και η γερμανική λέξη Spar έχει αυτήν ακριβώς την έννοια, της εξοικονόμησης. Το «μέτρα εξυγίανσης» είναι ξεκάθαρη μεταφραστική αλλοίωση, τα δε περί μεταφραστικού λάθους (μαζί με την όλη μεθοδολογία του ΑΠΕ) είναι κατάπτυστα, στον δε Παράδεισο των Μεταφραστών θα σήκωναν ώς και μήνυση από την κα Καραβίτη εναντίον του ΑΠΕ για συκοφαντική δυσφήμηση.

 72. Λ said

  24: Εμείς τους λέμε οδοκαθαριστές και είναι λέξη ουδέτερη, χωρίς αρνητική φόρτιση.

  52, 64: Η ζωή είναι κουλούρι. Άλλοι παίρνουν την ψύχα και άλλοι την τρύπα λέει και ο Μαγιακόβσκι

  Как писал Маяковский, – «Кому бублик, а кому – дырка от бублика»

 73. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Τί μέτρα, τόπια ευρωπαϊκά,εξυγίανσης σκεπάζουν απ άκρου σ΄άκρο το σεπτό σκήνωμα της χώρας.Στην ούγια γράφουν Ντόιτσε.

 74. Σχετικά με το χθεσινό «παιχνίδι» σε όποιον το μυαλό του ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ακόμα είναι φανερό από που πηγάζει όλη αυτή η ένταση και το μίσος. Σε όλες τις «μεγάλες» στιγμές του ποδοσφαίρου μας εμπλέκεται μια πάντοτε ομάδα η οποία με αυτά τα γεγονότα εκμηδενίζει τον αντίπαλο που δεν αντιδρά.

  Το είδαμε πρώτη φορά στο παιχνίδι ΑΕΚ-ΟΣΦΠ με διαιτητή τον Δημητρόπουλο που κατέβασε τουλάχιστον ένα επίπεδο τη ΑΕΚ

  Το ξαναείδαμε στη Ριζούπολη όπου ο ΠΑΟ έγινε για χρόνια ο ακίνδυνος δεύτερος

  Οταν Ο ΠΑΟ ξαναμεγάλωσε επαναλήφθηκε το ίδιο σκηνικό στο Καραϊσκάκη με το οφφσάιντ του Κατσουράνη.

  Τώρα που «μεγάλωσε» ο ΠΑΟΚ προσπάθησαν τα ίδια αλλά ο ΠΑΟΚ κατάφερε να αντιδράσει χρησιμοποιώντας τα ίδια όπλα με τον ΟΣΦΠ πλην της προκλητικά ευνοϊκής διαιτησίας.

  Ο ΠΑΟΚ είναι η πρώτη ομάδα που αντέδρασε στην οργανωμένη και «κουστουμαρισμένη» αλητεία με τα ίδια μέσα που χρησιμοποιούσε ο ΟΣΦΠ

  Βαζελίνη στους πάγκους της Ριζούπολης, γαύρους στους πάγκους της Τούμπας.

  Αυτό που δεν τόλμησαν να κάνουν ΑΕΚ και ΠΑΟ

  Δεν έχει καμιά σημασία πλέον ο τελικός. Το μεγάλο μήνυμα στον ΟΣΦΠ είναι πως ό,τι κάνει από δω και στο εξής θα το βρίσκει μπροστά του. Καιρός να «ξυπνήσουν» και οι άλλες ομάδες

  Ας σκεφθούν όλοι πόσα καμένα αυτοκίνητα και φούρνους διαιτητών είχαμε όποτε το αποτέλεσμα δεν ήταν αρεστό στον ΟΣΦΠ.

  Ας σκεφθούν την «σύμπτωση» να καεί με βόμβα χθες βράδυ η καφετέρεια του παίκτη του ΠΑΟΚ Τζαβέλλα στον Βύρωνα και ίσως βρουν από που προέρχεται η οργανωμένη βία

 75. spiral architect said

  Η λιτότητα, το όπιο του λαού και οι γαύροι στα Recaro καθίσματα που αντικατέστησαν τους πάγκους.
  Δεν υπάρχει ελπίς. 😦

 76. sarant said

  Πάντως Τζι τη μία από τις δύο προβλέψεις σου την πέτυχες (για τον τελικό λέω).

 77. # 75

  Αντίθετα υπάρχει ελπίδα, κάποιο σάπιο κατεστημένο εκπροσωπεί η νοοτροπία της ομάδας του Πειραιά και η πολιτική ( επίσημη και ανεπίσημη) εκπροσώπησή της καθώς και οι πρακτικές της στον χώρο της διαιτησίας.
  Παράλληλοι χώροι είναι ποδόσφαιρο και πολιτική

 78. # 76

  Δεν έκανε η μπάλα το χατήρι στην κεφαλιά του Νούνες, συμβαίνουν αυτά στο ποδόσφαιρο. Ισως θα μπορούσε να ισοφαρίσει κι ο ΟΣΦΠ στο 109 (:) χωρίς να παίζουμε παράταση και να μην τελείωνε ποτέ το ματς.Τώρα το αποτέλεσμα στον τελικό δεν έχει απολύτως καμία σημασία, ΠΑΟΚ δεν γίνεσαι για τους τίτλους αλλά για το γαμώτο

 79. »Δεν έκανε η μπάλα το χατήρι στην κεφαλιά του Νούνες, συμβαίνουν αυτά στο ποδόσφαιρο.»

  Όπως δεν την είχε κάνει νωρίτερα στον Λαγό…

 80. π2 said

  74: Με το συμπάθιο, αλλά είναι τελείως αστείο, για να μην πω καμιά βαρύτερη κουβέντα, να μιλάει κανείς για ποδόσφαιρο, ολυμπιακό κατεστημένο, τον εθνοαπελευθερωτικό αγώνα του ΠΑΟΚ κλπ. μετά τα χτεσινά. Θα μπορούσα να σου μιλήσω ποδοσφαιρικά ως Ολυμπιακός προς ΠΑΟΚτζή, αλλά, διάολε, είμαστε και νοήμονες πολίτες εκτός από οπαδοί. Άρχισε η διαδικασία πώλησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, του μοναδικού πράγματος που ενδιαφέρει στην Ελλάδα τον Ιβάν (που οργάνωσε τα χτεσινά μέχρι την τελευταία τους λεπτομέρεια). Ο Μαρινάκης, παράλληλα, ενδιαφέρεται για το λιμάνι του Πειραιά (βλ. Μώραλη), όπως ο Κόκκαλης παλιότερα ενδιαφερόταν για τον Ολυμπιακό στρατό για τις μπίζνες με το ελληνικό δημόσιο. Για δυο λιμάνια γίνονται όλα.

  Τον σέβομαι τον παλιμπαιδισμό του οπαδισμού και συμμετέχω σ’ αυτόν με όλα του τα τερτίπια, αλλά δεν μπορούμε να μιλάμε σοβαρά σε οπαδικό επίπεδο κι είναι αστείο να αφήνουμε τις παρωπίδες μας να μας κόβουν την ουσιαστική θέα.

 81. Νέο Kid Στο Block said

  Τζι, σωστοί σε όλα για το «γκολ και ξύλο στον παικταρά το Θρύλο» αλλά στον τελικό έχει «Πάοκ προσκύνα, εδώ είναι Αθήνα!» 🙂

 82. Νέο Kid Στο Block said

  80. Κόψε κάτι αγαπητέ Π2ε! Ξεχάσαμε τη Ριζούπολη;; Kαι τότε τα είχε πάρει ήδη τα φιλέτα το κοκκαλιστάν…

 83. Νέο Kid Στο Block said

  Eκπληκτική η υποκρισία όλου του «σοβαρού» τύπου σήμερα. Aίσχος λέει για λίγα ψαράκια στον πάγκο. Mολύνθηκαν τα Recaro από λίγο γάβρο. πφφφ…

 84. π2 said

  Καθόλου δεν την ξεχνάω τη Ριζούπολη. Αυτό ακριβώς λέω. Ωραία η οπαδική πλάκα, αλλά δεν μπορώ να ξεχνάω εγώ τη Ριζούπολη, εσύ το ΟΑΚΑ κι ο Τζι την Τούμπα.

 85. Εχθές στην Τούμπα έγιναν δύο πράγματα

  Πρώτον : ό,τι μου κάνεις θα σου κάνω (κι ακόμα λίγο παραπάνω)

  Δεύτερον :: αν σ’ αρέσει μπάρμπαΛάμπρο, ξαναπέρνα από την Αντρο

  # 81

  Κιντ, ο ΠΑΟΚ μεγαλώνει και χωρίς τίτλους. Τι σημασία μπορεί να έχει ενα κύπελλο μπροστά στο ιστορικό (θα) κατέβασμα 30 000 ΠΑΟΚτσήδων. κανένα κόμμα δεν θα μπορούσε να κατεβάσει τόσο κόσμο.
  Οσον αφορά τα τεκταινόμενα εντός των αγωνιστικών χώρων και μισός ο ΠΑΟΚ είναι πιο ομάδα από τον ΠΑΟ, μην κρίνεις από ένα ματς που κάποιοι θέλανε να διώξουνε τον προπονητή, μη γίνεσαι σαν τους γαύρους που κολλήσανε στ 4-0 όταν οι μισοί παίκτες του ΠΑΟΚ δεν βάζανε τα πόδια ρτους στη φωτιά για να προκριθεί η Εθνική στο Μουντιάλ. Τον ΟΦΗ τον πέρασες στην παράταση, μη το ξεχνάς.
  .
  Χτες πληροφορήθηκα από «κύκλους» πως ο ΠΑΟ δεν πρόκειται να αδειοδοτηθεί από την ουέφα αν δεν βρει άμεσα 5 μύρια ακόμα. Στο Αγρίνιο ξεκίνησαν ήδη τα σχέδιά τους για ευρωπαϊκή συμμετοχή.

  Υ.Γ. Αυτός που πέταξε το γαύρο στον πάγκο του ΟΣΦΠ συνελήφθη. Αυτόν που είχε αλείψει βαζελίνη τον πάγκο του ΠΑΟ στη Ριζούπολη ακόμα τον ψάχνουνε

 86. 85: Το ότι χρειάστηκε το ματς να πάει στην παράταση δε λέει τίποτα ουσιαστικό. Η ουσία είναι τι δήλωσε ο ίδιος ο Πίντο για τη διαφορά μεταξύ των ομάδων στο χθεσινό παιχνίδι:

  «Συγχαρητήρια στον Παναθηναϊκό, ήταν η καλύτερη ομάδα σήμερα στο γήπεδο. Άξιζε να νικήσει. […] Χωρίς εξήγηση, οι αντίπαλοι πήγαιναν σαν μηχανές και εμείς σαν ποδήλατα.»

  Βέβαια, τις συγκρίσεις με τη λεγόμενη «ομάδα του Κυράστα» (η οποία, αν θυμάσαι, είχε χειροκροτηθεί στην Τούμπα) τις βρίσκω τραβηγμένες. Η ομάδα εκείνη ήταν πραγματική απίστευτη. Ακόμα θυμάμαι το ματς στου Χαριλάου όπου ενώ κάποια στιγμή βρεθήκαμε να παίζουμε με 9 παίχτες, οι πράσινες φανέλες έμοιαζαν να είναι περισσότερες από τις κίτρινες μέσα στο γήπεδο!

 87. Μαρία said

  86
  http://www.koutipandoras.gr/article/111907/ypopsifios-me-syndyasmo-spiliotopoyloy-o-kristof-vazeha

 88. Όχι, ρε π@#*!η μου…

 89. # 86

  Περασμένα μεγαλεία και θυμόντας τα να κλαις.
  Ο ΠΑΟ αν δεν βρει άμεσα 5 ακόμα μύρια δεν θα παίξει (πάλι) Ευρώπη. Φυσικά η Νόβα τον θέλει στα πλέηοφφς για καλύτερα νούμερα οπότε η ΕΠΟ του δίνει αδειοδότηση εντός συνόρων όπως πέρισυ. Πάντως στο Αγρίνιο ετοιμάζονται για την πρώτη ευρωπαίκή τους έξοδο.
  Οσον αφορά τον τελικό να θυμίσω πως πρόπερσι ο ΠΑΟΚ είχε πάλι αποκλείσει τον ΟΣΦΠ και τελικά το κύπελλο το πήρε η προβληματική ΑΕΚ που την επόμενη χρονιά υποβιβάσθηκε… λες ;
  Οχι τίποτε άλλο αλλά οι ομάδες που έφεραν ισοπαλία στην έδρα τους με τον ΠΑΟΚ στα τελευταία παιχνίδια, ο Αρης κι ο Απόλλων έπεσαν κι αυτοί… λές ;

 90. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  85 – Aυτό που έγινε χτές στην Τούμπα ήταν η ωμή έκφραση του φασισμού κι όχι επανάσταση, και η αποδοχή αυτών των ενεργειών απο πολύ κόσμο, δείχνει οτι τα ποσοστά της Χ.Α δεν είναι τυχαία. Οι κεφαλαιοκράτες όταν συγκρούνται τα συμφέροντά τους, κάνουν πόλεμο οχι επανάσταση, και φυσικά δεν πάνε οι ίδιοι να πολεμήσουν, στέλνουν τα κορόϊδα (λαοί, οπαδοί, κλπ) και χτές ήταν πόλεμος.
  Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί ο φασισμός, είναι η άμεση δημοκρατία, καταρρέει μπροστά της, βέβαια χρειάζονται συνειδητοί δημοκρατικοί πολίτες. Ομοίως και για τον ποδοσφαιρικό φασισμό του Ολυμπιακού, μπορούν οι «αδικημένες» ομάδες (εγω υποστηρίζω την ΑΕΚ) να συνασπιστούν και να απαιτήσουν ίση μεταχείρηση, αλλιώς κάνουν δική τους Λίγκα, ή αποσύρονται απο το έτσι κι αλλιώς στημένο πρωτάθλημα, και αφήνουν τον Ολυμπιακό να παίζει με τα τσικό του. Βέβαια χρειάζονται ανιδιοτελείς παράγοντες και ΦΙΛΑΘΛΟΙ που αγαπούν το ποδόσφαιρο και όχι την νίκη. Απ΄οτι φαίνεται έχουμε τεράστιο έλειμα, και απο συνειδητούς δημοκρατικούς πολίτες, και απο φιλάθλους που αγαπούν τον αθλητισμό γενικά.
  Ο φασισμός οταν αντιμετωπίζεται με φασισμό, παράγει περισσότερο φασισμό.
  Όποιος παλεύει με τέρατα, θα πρέπει να προσέξει να μη γίνει ο ίδιος τέρας, γιατι όσο κοιτάς μέσα στην άβυσο, άλλο τόσο κοιτάει η άβυσος μέσα σου. (Νίτσε νομίζω)

  Υ.Γ – Οι υγειώς σκεπτώμενοι φίλαθλοι, δεν ασχολούνται με ποδοσφαιρικές καρικατούρες, όπως είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο (και όχι μόνο) βλέπουν ματσάρες όπως το Λίβερπουλ – Μαν. Σίτυ, στη χώρα που και οι οπαδοί ακόμα, πιο πολύ κι απ΄την ομάδα τους αγαπούν το ποδόσφαιρο.

 91. # 91

  Λάμπρο, στη Σαλονίκη είναι πασίγνωστες οι συγκρούσεις των ΠΑΟΚτσήδων με τους χρυσάβγουλους και όταν το ψάξεις λίγο θα μάθεις από ποια θύρα στρατολογούν τα μέλη τους. Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο.
  Οσο για τις ματσάρες που βλέπεις ΤΩΡΑ στην Αγγλία ξεχνάς τα ΤΟΤΕ μέτρα Θάτσερ και το κυνήγι των χούλιγκανς για να φτάσουν ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ σ΄αυτό το επίπεδο. Μυαλό έχεις κάτσε και σκέψου με ποιές πρακτικές γιγαντώθηκε ο θρήνος όταν τον αντιμετώπιζαν «δημοκρατικά» ο ΠΑΟ και η ΑΕΚ και ποιός θα έχανε αν εφαρμόζονταν στην Ελλάδα τέτοια μέτρα.
  Και κάτι άλλο όταν τα κάναν αυτά στον ΠΑΟΚ η αποστομωτική απάντηση στις διαμαρτυρίες του ήταν «πόσες τελικές έκανε στο παιχνίδι ;»
  Τώρα γιατί δεν ρωτάει κανείς πόσες τελικές έκανε ο ΟΣΦΠ ;
  Και κάτι ακόμα οι ΠΑΟΚτσήδες έχουν αποδείξει σε πολλούς προέδρους πως δεν είναι πρόβατα να τα κάνει ότι θέλει ο κάθε Κοσκωτάς, Πατέρας και Μαρινάκης υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Πειραιά. Εδώ, στο σάιτ αυτό θα είδες την γνώμη τους για την υποψηφιότητα Ζ-αγοράκι

 92. Νέο Kid Στο Block said

  Αυτά που έγιναν στην Τούμπα (που σιγά τι έγινε δηλαδή. μύτη δεν άνοιξε!) είναι απείρως αμεσοδημοκρατικότερα απότι γίνεται στην υποκριτική «καθώς πρέπει» κοινωνία. Ο λαός θέλει «γκολ και ξύλο στον παικταρά το Θρύλο!» και τα κροκοδείλια δάκρυα για την «έλλειψη πολιτισμού» και τις «ζούγκλες» και τον «φασισμό» είναι για γέλια. (ΔΕΝ μιλάω για κανένα σχόλιο εδώ, αλλά για τους κανονικούς φασιστοκροκόδειλους των «μήντια» )

 93. π2 said

  92: Τρεις ερωτήσεις, από περιέργεια:

  1. Ποια είναι η ηθική σου άποψη για τον Πάμπλο Γκαρσία;
  2. Ποια ομάδα ευνοήθηκε φέτος περισσότερο από τη διαιτησία;
  3. Χάρηκες ειλικρινά για το χτεσινό;

 94. π2 said

  Σόρυ, στον Τζι πήγαιναν οι ερωτήσεις.

 95. Νέο Kid Στο Block said

  93.
  1. Γελοίος
  2. Tι ερώτηση είναι αυτή; ;Oταν ο Ήλιος αρχίσει ν’ανατέλλει από τη Δύση θα υπάρξει και πιο ευνοημένη ομάδα από την ΤΣΣΚΑ Πειραιά.
  3. Nαι. Eίμαι πολύ αδύναμος σαν χαρακτήρας ώστε να μπορώ ν’αντισταθώ στην αρρωστημένη χαιρεκακία του οφθαλμός αντί (χιλιάδων) οφθαλμών. Και καθαρά ποδοσφαιρικά μιλώντας, δεν αδικηθήκατε , μπορούσατε να είχατε βάλει ένα γκολ στο εκατόν δέκα πόσο κράτησε ο μάνταλος μπας και ισοφαρίσετε, και μάς κουράσατε όλοι οι γάβροι που ξεχάσατε το σκοινί και τον κρεμασμένο και θυμηθήκατε τον «πολιτισμό»…
  Θα έπρεπε να σας απασχολήσει (τους σοβαρούς εξ υμών) το βαθύ φιλοσοφικό ερώτημα του Γου Χου «γιατί όλη η Ελλάδα να μισεί ΜΙΑ ομάδα;» (μην απαντήσετε στους εαυτούς σας «για τις «επιτυχίες» μας!» γιατί είναι φανερά η λάθος απάντηση)

 96. Κατ’ αρχήν επειδή δεν ξέρω να ανεβάζω φωτογραφίες παραπέμπω σε μια πολύ διδακτική στο μπλόγκ μου για το πως κατασκευάζονται κατευθυνόμενες ειδ΄΄ησεις στα μέντια- οι αριστεροί του χώρου το ξέρουν καλά σε άλλα «γήπεδα».
  Είναι και μια απάντηση στο λάμπρο για τις φασιστικές μεθόδους

  http://gerimitiis.blogspot.gr/2014/04/blog-post_17.html

 97. # 93

  1. Να μην αναφέρω πως είναι παίκτης-θρύλος στην Ουρουγουάη γιατί υποθέτω πως μιλάς για την παρουσία του στην Ελλάδα όπου ποδοσφαιρικά μαζί με τον Ιμπαγάσα ήταν οι μόνοι δυο πραγματικά μεγάλοι μπαλαδόροι στα ελληνικά γήπεδα τα τελευταία χρόνια.
  Στις 20 φορές που μπλέχτηκε σε επεισόδια τις 19 απάντησε σε προκλήσεις αντιπάλων. Χαρακτήρας που δεν θα άφηνε τίποτε αναπάντητο, που ποτέ δεν σκέφτηκε τα λεφτά. Το μοναδικό παράδειγμα ποδοσφαιριστή στην Ελλάδα που δεν προσποιήθηκε ποτέ τον τραυματισμένο και που υστυχώς πάντοτε ανταπέδιδε τα κτυπήματα που δεχότανε βλάπτοντας την ομάδα του κάτι που εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο οι αντίπαλοι ποδοσφαιριστές και διαμορφωτές της κοινής γνώμης. Την περιβόητη μπουνιά στον Διόγου την έδειξε η τηλεόραση 5674 φορές , την αγκωνιά του Διόγου που προηγήθηκε και προκάλεσε το σπάσιμο δύο δοντιών ή τέσσερις

  2. Μα φυσικά ο Απόλλων Σμύρνης, ίσως και ο Παναιτωλικός

  3. Ναι γιατί σηματοδοτεί μια νέα εποχή που κι άλλα σωματεία μπορεί να ξυπνήσουν και να μη θεωρούν χαμένα από χέρι τα (κρίσιμα) παιχνίδια με τον ΟΣΦΠ όπως γινόταν μέχρι τώρα. Πήραν οι διαιτητες ένα μήνυμα πως δεν μπορούν να αλλοιώνουν τα παιχνίδια χωρίς να γίνονται ρεζίλι είτε με το μοίρασμα των καρτών στο τηγάνι είτε με τα συνεχόμενα κόρνερ που έδινε άουτ χθες ο Μάνταλος και οι βοηθοί του.
  Μετά το γκολ ο διαιτητής έπαιζε πρόκριση του ΟΣΦΠ και η κερκίδα πρόκριση του ΠΑΟΚ ή διακοπή και χάρηκα που έχασε ο διαιτητής και γλιτώσαμε τους νεκρούς.
  Χάρηκα που μαζεύτηκε ο Μαρινάκης όταν του δήλωσε κοφτά ο Ιβάν πως αν φύγει η ομάδα από το γήπεδο θα αποχωρήσει ο ΠΑΟΚ από την σούπερλίγδα και θα παίζει με τα παραρτήματά του

 98. π2 said

  ΟΚ, ρώτησα για να ξέρω τι είδους ποδοσφαιρική συζήτηση έχω να κάνω.

  1. Ο οσιομάρτυρας Παύλος Γκαρσία (σπουδαίος παίκτης από ποδοσφαιρικής πλευράς, συμφωνώ), που έγινε και όνομα οδού σε μια πόλη της Ελλάδας, είναι η πιο εκνευριστική για μένα πτυχή της παοκτζήδικης μυθολογίας. Άσε τις 19 φορές που τάχα μου απάντησε σε προκλήσεις αντιπάλων. Δεν έγινε γι’ αυτές λαϊκός ήρωας του ΠΑΟΚ. Ήρωας έγινε για την ύπουλη μπουνιά σε συνάδελφό του, στα μουλωχτά κι αφού βεβαιώθηκε ότι δεν τον βλέπει ο διαιτητής. Όποιος δεν βλέπει πρόβλημα μ’ αυτό, έχει βάλει τεράστια ποσότητα οπαδικού νερού στο ηθικό κρασί του.

  2. Η πιο ευνοημένη ομάδα από τη διαιτησία φέτος είναι ο ΠΑΟΚ. Με κρίσιμα σφυρίγματα που αλλοίωσαν το αποτέλεσμα, σε κάμποσους αγώνες.

  3. Εγώ πάντως με τη Ριζούπολη δεν χάρηκα. Κι αν ήμουν ΠΑΟΚτζής θα χαιρόμουν δυο φορές λιγότερο απ’ όσο δεν χάρηκα με τη Ριζούπολη, που την έχετε κάνει όλοι παντιέρα. Γιατί η Ριζούπολη ήταν μια οργανωμένη προσπάθεια τρομοκράτησης μιας ομάδας, χωρίς όμως τη συμμετοχή των παικτών. Οι παίκτες έπαιξαν κανονικό ποδόσφαιρο. Χτες, η (με απόλυτη βεβαιότητα) οργανωμένη τρομοκράτηση έγινε με τη σαφέστατη συμμετοχή των παικτών σας. Που φρόντισαν να μην παιχτεί ποδόσφαιρο παρά για 15-20 λεπτά και πολύ λέω.

  Αν δεν βλέπεις πρόβλημα στην απειλή της σωματικής ακεραιότητας του άλλου -είναι αστείο να μιλάμε για τα ψάρια, δεν είναι εκεί το θέμα, τα καπνογόνα που τρύπησαν τον πάγκο και έσκασαν ακριβώς δίπλα σε παίκτη του Ολυμπιακού είναι το θέμα, όπως και το ξύλο από σεκιουριτάδες της ΠΑΕ και «οπαδούς»- και σ’ ενδιαφέρει μόνο το εθνοαπελευθερωτικό στίγμα που φαντάζεσαι πως έδωσε ο χτεσινός αγώνας, δεν ξέρω τι νόημα έχει να μιλήσουμε για ποδόσφαιρο. Αν δεν καταλαβαίνεις ότι στοιχίζεσαι πίσω από έναν μεγαλοπαράγοντα (που ανόρθωσε το ανάστημα του κλπ. κλπ.), ακριβώς όπως κατηγορείς τα πρόβατα των άλλων ότι κάνουν, πάλι δεν μιλάμε για ποδόσφαιρο, αλλά για σκέτο οπαδιλίκι. Αν, τέλος, δεν βλέπεις κανένα ηθικό πρόβλημα με το παραμύθι «ο καλός Ιβάν απέναντι στον κακό χοντρό λύκο» τώρα, εύχομαι να μην το δεις στο μέλλον, όταν όταν το παιχνίδι ΠΑΟΚ πάψει να εξυπηρετεί τα συμφέροντά του «επενδυτή» κι ο Ιβάν φύγει αφήνοντας πίσω του συντρίμμια, όπως η συντριπτική πλειονότητα των παραγόντων του ελληνικού ποδοσφαίρου, .

 99. # 99

  Επειδή ψιλοκατάλαβα τις προθέσεις σου ανέβασα από πριν τη φωτογραφία όπου φαίνεται όπως λες πως τα καπνογόνα τρύπησαν τον πάγκο και έβαλαν φωτιά όπως είπε και ο θείος Σάββας, την οποία φυσικά και έκανες γαργάρα…

  Αμα δείς τον αριθμό των πέναλτυ υπέρ- κατά, των κόκκινων και κίτρινων καρτών υπέρ κατά εύκολα φτάνρ\ει κανεις στο συμπέρασμα σου αν έχεις μείνει ανεξεταστέος στην αριθμητική στο νηπιαγωγείο.

  Ο Ιβάν επιδοκίμασε την κίνηση Ζαγοράκη, οι ΠΑΟΚτσήδες όχι, δυστυχώς είσαι αλλού για αλλού

  Απ’ ότι φαίνεται η ενημέρωσή σου και τα επιχειρήματά σου είναι από «γαύρο» , «πρωταθλητή» και παραληρήματα του Θεοδωρίδη

  Σέβομαι τον χώρο και την πίκρα σου και σταματώ εδώ.

 100. π2 said

  Η ενημέρωσή μου προέρχεται κυρίως από τα ματάκια μου. Αλλά σταματώ κι εγώ, αν και καθόλου πικραμένος. Σιγά μη χαλάσω τη ζαχαρένια μου για την μπαλίτσα.

 101. Dimitris said

  #96
  Δεν βαριέσαι , αφού το ρίξαμε στο καφριλίκι να γράψω και εγώ τα δικά μου.
  Δες την φωτογραφία που ανέβασες στο http://www.woop.gr/content/148868/auta-eginan-ston-pago-tou-olubiakou-photos σε μεγαλύτερη ανάλυση.

  Παρατήρησε λοιπόν τις φωτογραφίες 4-5 και δες οτι :
  φωτο 4 – η τρυπά της φωτιάς είναι μικρότερη , οπότε χρονικά προηγείται της 5
  φωτο 5 – το χέρι (που το site http://gerimitiis.blogspot.gr/2014/04/blog-post_17.html υποστηρίζει ότι βάζει φωτιά) , κρατάει μπουκάλι με νερό.

 102. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  91 – Θα πώ εγώ απο ποιά θύρα στρατολογούσαν τα μέλη τους, απο την 13 του ΠΑΟ, εκεί είναι ακόμα η ΝΟΠΟ, και απο τη θύρα 3 του ΑΡΗ οταν το ποσοστό της ήταν 0,02%, αν νομίζεις οτι δεν υπάρχουν παοκτσήδες ναζιστές, μεσυγχωρείς αλλα ζείς σε όνειρο. Οσο για τα μέτρα της Θάτσερ δεν τα ξέχασα, αποδεικνύει αυτό που είπα, αγαπούν το ποδόσφαιρο, και δεν άφησαν μερικές χιλιάδες ρεμάλια να το διαλύσουν. Με συνοπτικές διαδικασίες άφησε όλες τις αγγλικές ομάδες εκτός Ευρώπης για τρία χρόνια, και την τεράστια (ειδικά τότε) Λίβερπουλ για πέντε, ομοσπονδία και κυβέρνηση ξεκαθάρισαν στις ομάδες (και μιλάμε για ΟΜΑΔΕΣ οχι τις δικές μας παιδικές χαρές) οτι ή θα ελέγξουν τους οπαδούς τους, και θα συμορφωθούν με τους κανόνες η θα χαθούν. Απο τον επόμενο χρόνο τα αποτελέσματα προς το καλύτερο ήταν θεαματικά, για να φτάσουν να έχουν το πιο εμπορικό και αξιόπιστο πρωτάθλημα στον κόσμο. Αδικίες γίνονται και τώρα απο τους διαιτητές, αλλα κανείς δεν μένει σ΄αυτές πάνω απο μια βδομάδα, όλοι τις θεωρούν ανθρώπινο λάθος.
  Ο ΠΑΟ και η ΑΕΚ όπως και καμία άλλη ομάδα, δεν αντιμετώπισαν ποτέ τον Ολυμπιακό δημοκρατικά, μόνο φασιστικά, όταν είχαν δύναμη την εφάρμοζαν, αυτό έκανε και κάνει και ο Ολυμπιακός, φασισμός εναντίον φασισμού παράγει μεγαλύτερο φασισμό όπως σου είπα και πιο πάνω . Ξεχνάς τα πιστόλια του καπετάνιου; τις ομορφιές του Μελισανίδη; έχεις δεί ποιοί ασχολούνται με το ελληνικό ποδόσφαιρο, ο καλύτερος έχει σκοτώσει την μάνα του, απ΄όπου κι αν το πιάσεις λερώνεσαι, επενδυτής αν εξαιρέσεις τον Πανόπουλο ούτε για δείγμα, η μόνη ομάδα που δεν χρωστάει είναι η Ξάνθη, όλες οι υπόλοιπες έπρεπε να έχουν υποβιβαστεί ή διαλυθεί, αλλα στο Ελλαδιστάν οι ΠΑΕ είναι ιδέα. Αυτό που ήθελα να τονίσω στο σχόλιό μου μιλώντας για φασισμό, είναι η νοοτροπία των οπαδών όλων των ομάδων όταν ευνοούνται εξώφθαλμα, το αποδέχονται λέγοντας στους κατήγορους, κι εσείς έχετε κάνει τα ίδια και χειρότερα, δεν θέλουν δικαιοσύνη, να επιβάλλουν την δύναμή τους μόνο. Πόσοι παοκτσήδες θα γύριζαν την πλάτη στον ΠΑΟΚ αν έπαιρνε ενα πέτσινο πρωτάθλημα σαν του Ολυμπιακού; την επόμενη χρονιά η Τούμπα θα ήταν sold out σε όλα τα παιχνίδια. Και για το κλείσω το θέμα, αρκετά ασχολήθηκα με την ανοησία που λέγεται ελληνικό ποδόσφαιρο, για το αν είναι οι παοκτσήδες πρόβατα ή όχι, η άποψή μου είναι οτι όλοι οι οπαδοί, είτε ομάδων, είτε κομμάτων, είτε θεωριών, είτε θρησκειών, ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΑΤΑ, και (μέρες που είναι) ξέρουμε απο τη ιστορία, ποιά είναι η μοίρα των προβάτων

 103. Νέο Kid Στο Block said

  Το 102. είναι φανερά λάθος! Eγώ είμαι οπαδός αλλά δεν είμαι πρόβατο! Eίμαι βόιδι ! (120 κιλά πρόβατο δεν υπάρχει κύριε Λάμπρο. Mην διασπείρεις ψευδείς ειδήσεις..)

 104. # 101

  Οι φωτογραφίες φαίνεται εύκολα πως ΄εχουν μπει με την σειρά που βολεύει. Παρατήρησε και συ πως στην 1 και 2 υπάρχει ήδη η τρύπα στον πάγκο. Επειδή καθε ένας τα παρουσιάζει όπως θέλει την κατεβάζω.
  Το πόσο κινδυνεύουνε οι άνθρωποι του πάγκου πάντως φαίνεται από τα γελάκια και την χαλαρότητα του Ισά, προφανώς είναι πριν από το γκολ.

 105. Κοίταξε Λάμπρο κανένας σοβαρός δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως στο πλήθος των οπαδών κάθε ομάδας θα υπάρχουν κάθε είδους σταγονίδια, αυτό συσκοτίζει τα πράγματα, δεν βοηθά σε τίποτε.
  Αν θέλεις να μιλήσουμε σοβαρά εξετάζουμε τις πολιτικές των διοικήσεων και των οργανωμένων.

  Εχουμε λοιπόν γεγονός πως ο μαναδικός σύλλογος οργανωμένων οπαδών που δεν καταδίκασε την δολοφονία του Παύλου Φύσσα ήταν η θύρα 7. Το γιατί το αφήνω σε σένα απλά να σου θυμίσω και την τιμωρία της Θ7 από την ουέφα στο ματς με την ΜανΓιου
  Από την άλλη είναι πασίγνωστες στη Θεσσαλονίκη οι κόντρες ΠΑΟΚτσήδων – χρυσαυγητών και οι σχέσεις τους με τα ΜΑΤ

  Πάμε στις διοικήσεις.

  Ο Μαρινάκης εκμεταλλευόμενος την οικονομική κυριαρχία του μέχρι εμφανίσεως του Ιβάν έχει επιβάλλει μια κατάσταση όπου ο ΟΣΦΠ έχει τεράστια πλεονεκτήματα έναντι των ανταγωνιστών του όπως

  Ευνοίκή αντιμετώπιση από την Νόβα
  Ευνοϊκή διαιτησία
  Εσοδα από ευρώπη (στις περισσότερες άλλες χώρες αυτά μοιράζονται αναλογικά όπως και τα τηλεοπτικά)
  Δυο μήνες περισσότερες διακοπές για τους παίκτες του έχοντας επιβάλλει μέσω Νόβας πλεηόφς όπου ο πρωταθλητής δεν συμμετέχει (παγκόσμια πρωτοτυπία)

  Ετσι παρατείνει την κυριαρχία του ενώ συγχρόνως με την δημιουργία παραρτημάτων και συνεργαζομένων προπονητών (Αναστόπουλος, Αναστασιάδης κ.λ.π.) ελέγχει ποιές ομάδες θα πέσουν ( εντελώς τυχαία η Παναγιά είπε στον Αγγελο να μη πάει στην ΑΕΚ πέρισυ και στον Απόλλωνα φέτος που έπεσαν και οι δυο). Δες τα αποτελέσματα των παραρτημάτων με τους θεωρητικά διεκδικητές του τίτλου κάθε χρόνο και τα φιλικά που δίνουν με τον ΟΣΦΠ στα πλαίσια του υγειούς ανταγωνισμού.
  Οσοι δεν είναι παραρτήματα αναγκάζονται για λόγους επιβίωσης να σκύβουν το κεφάλι όπως ξεφτιλίστηκε φέτος ο πρόεδρος του Αστέρα που δήλωσε στο δικαστήριο πως δεν πιστεύει πως η παρουσία του Μαρινάκη στα αποδυτήρια στο ημίχρονο του περσινού τελικού επηρέασε την απόδοση του διαιτητού, απλά δεν θα είδε το χέρι του Μανιάτη.
  Ο Αλαφούζος προσπαθεί να επιβιώσεικαι ρυθμίζει την στάση του ανάλογα με τα συμφέροντά του, η ΑΕΚ έπεσε κι ησύχασε, η μόνη αντίδραση που βρίσκει ο ΟΣΦΠ είναι από τον ΠΑΟΚ και γι αυτό λυσσάει που δεν μπορεί να τον κουλαντρίσει με τα τηλεοπτικά και τις γιάλινες χαντρίτσες όπως κάνει με τους άλλους.
  Αναγκάστηκε κατά το κοινώς λεγόμενο να κλάσει μπαρμπούνι όταν ο Ιβάν απείλησε πως θα φύγει από την σούπερλίγδα αν ο ΟΣΦΠ αποχωρήσει από το ματς γιατί ξέρει πως θα τον ακολουθήσουν κι άλλοι και θα μείνει με τον Πλατανιά και την Καλλονή με τους οποίους απέκτησε πλειοψηφία στην σούπερλιγκ για να έχει μια δημοκρατική επίφαση στα πεπραγμένα του όπως καθημερινά μας τόνιζε ο Μόραλης την πλειοψηφία που τον στήριζε.
  Ποιός από τους δυο φέρεται περισσότερο φασιστικά στην πράξη επαφίεται σαν άσκηση στους αναγνώστες

 106. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  103 – Βόϊδι 120 κιλά δεν υπάρχει κύριε Κίντ, (εκτός απο κάποια λοιμοκτονημένα σε Λούκι Λούκ) οπότε εσύ διασπείρεις ψευδείς ειδήσεις. Επειδή με 120 κιλά (να προσέχεις φίλε μου) σίγουρα δεν μπορείς να περάσεις για πρόβατο, αλλα κατα το Λάμπριο θεώρημα που είναι ΑΛΑΘΗΤΟ, οπαδός= http://www.youtube.com/watch?v=Oa07IPC95S0, κατόπιν συκέψεως με τον εαυτό μου, κατέληξα στο αλάθητο επιστημονικό συμπέρασμα, οτι είσαι μοναδική περίπτωση ΕΞΥΠΝΟΥ οπαδού, που για να αποφύγει το μοιραίο, έπειτα απο σκληρή προσπάθεια με τους μασελιακούς μύες, πήρε «μερικά» κιλά και άλλαξε κατηγορία είδους, και έγινε, http://www.youtube.com/watch?v=2aIwwo8EN2o

 107. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  105 – Βρε gee διαβάζεις τι γράφω η όχι; σιγά μη γίνω και τιμητής του θρήνου, στο τέλος του σχολίου σου βρίσκεται το νόημα των δικών μου σχολίων, όλοι λειτουργούν φασιστικά, ο πιο δυνατός κερδίζει, τώρα είναι ο Ολυμπιακός, αύριο ο ΠΑΟΚ (εκτός κι αν πιστεύεις οτι ο Ιβάν είναι δημοκράτης, ποσο μάλλον επαναστάτης) η κάποια άλλη ομάδα, οι οπαδοί θα συμπεριφερθούν όπως τώρα οι ολυμπιακοί, έχει συμβεί στο παρελθόν, κι αυτή είναι η ουσία. Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι άρρωστο γιατι οι οπαδοί είναι άρρωστοι, και δεν θέλουν υγιείς δυνάμεις και αλλαγές, κανείς υγιής άνθρωπος δεν ασχολείται σοβαρά μ΄αυτό, γι΄αυτό και οι παράγοντες που ασχολούνται είναι τυχοδιώκτες και άρρωστοι. Όπως σωστά λές, παράλληλοι χώροι είναι ποδόσφαιρο και πολιτική, τί είδους κοινωνία εκπροσωπούν; Για τον φασισμό την άποψή μου την γνωρίζεις, φασίστες δεν είναι μόνο όσοι ψηφίζουν Χ.Α, βρίσκονται σε όλα τα κόμματα και σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, και είναι η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, απλώς εκδηλώνονται εκεί που τους παίρνει να ασκήσουν την όποια δύναμή τους, συνήθως μέσα στο σπίτι τους, στους χώρους εργασίας, ή στα γήπεδα.

 108. Ουπς, άναψε η συζήτηση… 🙂

  Να προσθέσω –εκτός κι αν ήδη έχει αναφερθεί και δεν το πρόσεξα– ότι στα Γερμανικά τα μέτρα λιτότητας δεν αποδίδονται μόνο με το πολυσυζητημένο (και υποτίθεται αμφισβητούμενο) Sparmaßnahmen, αλλά και με τον οικονομικό όρο Austeritätsmaßnahmen. Ο όρος δε αυτός, αντίστοιχος του αγγλικού austerity measures (το οποίο φαντάζομαι κανείς δε θα διανούνταν ποτέ να αποδώσει ως «μέτρα εξυγίανσης» ), απλώς εμπεριέχει τη συμπαραδήλωση της αυστηρότητας, σημαίνει, δηλαδή, κανονικά «αυστηρά μέτρα λιτότητας». Στην πράξη, ωστόσο, η λεπτή αυτή διάκριση συχνά δεν τηρείται και οι δύο όροι, τόσο το Sparmaßnahmen όσο και το Αusteritätsmaßnahmen χρησιμοποιούνται πάνω-κάτω με την ίδια σημασία, συμπέρασμα που ενισχύεται κι από το γεγονός ότι συχνότατα –ακόμα και στη βιβλιογραφία– ουσιαστικών με πρώτο συνθετικό το Austerität (π.χ. Austeritätspolitik «πολιτική (αυστηρής) λιτότητας») προτάσσονται επιθετικοί προσδιορισμοί όπως strikte/ strenge «αυστηρή» ή drastische «δραστική» οι οποίοι κανονικά θα ήταν περιττοί (εκτός κι αν τους θεωρούσαμε πλεοναστικό σχήμα). Ακόμα κι έτσι όμως, το συμπέρασμα που αβίαστα προκύπτει από τα παραπάνω, είναι ότι εν τέλει και με το Sparmaßnahmen μέτρα λιτότητας εννοούνται, αν και μάλλον όχι τόσο αυστηρά (ζήτωωω, σωθήκαμε!).

  Κι ένα σχετικό σχόλιο από τον πολυπράγμονα Carlos A. Gebauer ο οποίος θεωρεί τον όρο Austeritätspolitik ευφημισμό για το Sparpolitik:

  «Βασικά, τoν όρο Austeritätspolitik δεν μπορεί κανείς να τον καταλάβει αν μιλάει μόνο Γερμανικά. Austeritätspolitik σημαίνει: τρώμε λιγότερο από μήλα που ακόμα δεν έχουν αναπτυχθεί, που καν δεν τα ’χουμε μαζέψει! Austeritätspolitik είναι εν τέλει Sparpolitik. […] Κι επειδή το Sparpolitik είναι τόσο αντιλαΐκό, προφανώς αποφάσισαν να το λένε Austeritätspolitik. Έτσι κανείς δεν το καταλαβαίνει, κι αυξάνει και η λαϊκή αποδοχή. […]»

 109. # 107

  Λάμπρο, αυτό το «αύριο ο ΠΑΟΚ» που λες είναι η εκτίμησή σου, η πρόβλεψή σου, δεν το έχουμε βιώσει. Αντίθετα έχουμε βιώσει το χθες του ΠΑΟ και της ΑΕΚ καθώς και το χθες και σήμερα του ΟΣΦΠ. Επειδή πιστεύω πως η οπαδική επιλογή είναι ΚΑΙ θέμα χαρακτήρα και επειδή στην πράξη οι ΠΑΟΚτσήδες αυξάνονται χωρίς να παίρνουν τίτλους σε αντίθεση με τους οπαδούς των άλλων ομάδων δεν συμφωνώ με την άποψή σου. Το μέλλον και αν θα δείξει ποιός έχει δίκιο.
  Για το μόνο που είμαι σχεδόν σίγουρος είναι πως δεν θα μπορέσει ο Ιβάν με δυο-τρεις μεταγραφές ή ένα τίτλο να κάνει πρόβατα τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, συνταγή δοκιμασμένη από άλλους. Συνυπολόγισε και την τωρινή αντίδρασή τους στον Ζαγοράκη που ξανάφερε τον ΠΑΟΚ στο προσκήνιο από το πουθενά πριν λίγα χρόνια.

  Από την άλλη πλευρά όμως, της ανεπίσημης πράξης έχουμε μια επίθεση με μολότωφ σε καφετέρια σε ώρα λειτουργίας και την επίθεση που δέχθηκε ο Καβαλιώτης του προεδρείου της Βουλής Καλατζής που έχει δηλώσει ΠΑΟΚτσής χωρίς να ασχοληθεί κανένας ενώ έγινε είδηση η σύλληψη του γραφικού που πέταξε δυο κιλά γάβρο στις άδειες θέσεις στον πάγκο του ΟΣΦΠ.
  Δηλαδή στην Ελλάδα διώκεται η καζούρα και όχι η τρομοκρατία.

 110. π2 said

  Χρονιάρες μέρες είπα να μην επανέλθω· επιμένεις, Τζι, κι ας είπαμε κι οι δυο ότι το σταματάμε εδώ. Δεν θα σχολιάσω λοιπόν τα αμιγώς παραποδοσφαιρικά· μια φράση σου όμως με βουρλίζει, έχει ένα ευρύτερο πολιτικό ενδιαφέρον και με κάτι τέτοια με πιάνει το δασκαλίστικο:

  πιστεύω πως η οπαδική επιλογή είναι ΚΑΙ θέμα χαρακτήρα

  Πρόκειται για την πεμπτουσία του δηλητηριώδους σαρακιού που καταστρέφει την οπαδική ένταξη, που θα έπρεπε να είναι απλώς μια χαρωπή, παιδιάστικη και ψυχαγωγική αίσθηση του συνανήκειν: η ψευδαίσθηση, τάχα μου σοβαρή, τάχα μου ψαγμένη, ότι εμείς είμαστε κάτι ουσιωδώς διαφορετικό από τους άλλους. Μπορώ να σου αραδιάσω κατεβατά ολόκληρα από αντίστοιχα ιδεολογήματα Ολυμπιακών, ΑΕΚτζήδων, Παναθηναϊκών, Πανιωνίων, Αρειανών, οπαδών σχεδόν όλων των ομάδων. Όλοι αναπλάθουν μια ουσιοκρατική εκδοχή της ιστορίας τους, αγνοώντας τα πάμπολλα ράμματα για τη γούνα τους που δεν τους βολεύουν, σχηματίζοντας ταυτόχρονα μια βολική και αναγκαία εικόνα των άλλων ως εξ ορισμού κακών, ανήθικων, κάφρων μηχανορράφων εναντίον της αγνής κοινότητάς τους. Δικαιώνουν έτσι αναδρομικά και ψευδοϊστορικά την οπαδική επιλογή σε ηθικό επίπεδο, ανάγοντάς την σε κάτι ουσιαστικότερο, με γιαλαντζί κοινωνικές προεκτάσεις.

  Μπούρδες, με το συμπάθιο. Η οπαδική σου ταυτότητα ορίζεται αποκλειστικά από τον τρόπο με τον οποίο εσύ ο ίδιος πορεύεσαι και υποστηρίζεις την ομάδα σου, από τους τρόπους που μιλάς και φέρεσαι οπαδικά εσύ και οι φίλοι σου -στο γήπεδο, στο καφενείο, στο διαδίκτυο. Είναι μια κοινότητα που εξαρτάται αποκλειστικά από το τώρα και τη συλλογική συμπεριφορά. Όλα τ’ άλλα είναι επικίνδυνη διολίσθηση σε τερτίπια που σχετίζονται περισσότερο με φαινόμενα συλλογικής ταυτότητας όπως ο εθνικισμός παρά με την παιδιάστικη χαρά του ποδοσφαίρου (τμήμα της οποίας είναι και η άδολη οπαδική καζούρα).

  Μέρες που είναι ας κοιταχτούμε στον οπαδικό καθρέφτη. Χρόνια πολλά.

 111. Γς said

  >παιδιάστικη χαρά του ποδοσφαίρου (τμήμα της οποίας είναι και η άδολη οπαδική καζούρα

  Κι όσο σκέφτομαι ότι στα χρόνια μας θεωρούσαμε τους ποδοσφαιρόφιλους τους πλέον αγνούς συμπολίτες μας

 112. Elias said

  Να κι ένα αντίστοιχο από την Ταϊλάνδη, και μάλιστα φρέσκο-φρέσκο:

  Γονείς καταγγέλουν την κόρη στην αστυνομία επειδή δημοσίευσε κάποιου είδους κριτικά σχόλια για τη μοναρχία στο φέισμπουκ (στην Ταϊλάνδη απαγορεύεται να μιλάς κριτικά για τη μοναρχία). Όπως μεταδόθηκε η είδηση από τα τοπικά Μέσα, «… η δραστηριότητα της κόρης στα social media προκάλεσε προβλήματα στους γονείς της, οι οποίοι δέχτηκαν πολλές απειλές«.

  Τώρα, το θέμα παρουσίασε σήμερα και η (αγγλόφωνη και συντηρητική) Bangkok Post). Η είδηση όμως ευπρεπίστηκε: …his daughter’s action had greatly affected his life. He had received many complaints about her actions

  Τα τοπικά Μέσα όμως χρησιμοποίησαν ξεκάθαρα τη λέξη «απειλή». Οι γονείς δέχτηκαν «απειλές» για τη δραστηριότητα της κόρης, όχι «παράπονα» ή «διαμαρτυρίες». Για του λόγου το αληθές.

 113. Νέο Κid said

  Αυτές τις μέρες της χριστιανικής αγάπης και νηστείας, είναι ευκαιρία οι φίλοι ολυμπιακοί να αποττάξουν το χείριστο επίκτητο χαρακτηριστικό που τους κληροδότησε ο κόκκαλης, την αχορταγιά! Αφήστε και κανα κοκκαλάκι και για τους άλλους. Στο φινάλε, κάντε σαν το Σαμαρά! Βαφτίστε τα ψάρια λουλούδια και τους άμπαλους θύματα και ρουφιανέψτε τον τιμημένο λαό του πάοκ για ζώα.

 114. π2 said

  E, δεν είμαστε αχόρταγοι, σας αφήσαμε το κύπελλο. Θα προχωρούσαμε ακόμη πιο χριστιανικά και σε διαμοιρασμό των πρωταθλημάτων, αλλά το σαράντα ένα (αν σου διαφεύγει το νούμερο…) είναι πρώτος αριθμός και δεν βολεύει στη διαίρεση. 😛

 115. Γς said

  112:
  >στην Ταϊλάνδη απαγορεύεται να μιλάς κριτικά για τη μοναρχία

  Και στη Γιουνανιστάνδη τότε

 116. skol said

  Αγαπητοί φίλαθλοι, επειδή εκτός από μπάλα ξέρετε και από στατιστική, μου εξηγείτε σας παρακαλώ γιατί ενώ εδώ(Euroclubindex) διαβάζω ότι ο θρύλος είναι 23ος στην ευρωπαική κατάταξη με τον ΠΑΟΚ στη 88η, εδώ(IFFHS) λέει ότι ο ΠΑΟΚ είναι 40ος στην παγκόσμια με τον θρύλο 2 θέσεις παρακάτω;

  (Τα δημοσιεύματα είναι πρόσφατα με μερικές μέρες διαφορά μεταξύ τους)

 117. π2 said

  116: Αυτές οι υποτιθέμενες στατιστικές είναι σαν τις εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης: αυθαίρετες. Μη τους δίνεις σημασία, οι αριθμοί λένε αυτό που τους ζητάς να πουν. Η μόνη επίσημη κατάταξη είναι αυτή της Ουέφα (http://www.uefa.com/memberassociations/uefarankings/club/index.html), που χρησιμοποιείται και στη διάκριση των ομάδων σε ισχυρές και αδύνατες στις κληρώσεις, αλλά ακόμη κι αυτή μετράει ρητά μόνο την ευρωπαϊκή παρουσία, οπότε δεν σημαίνει και πολλά επί της ουσίας.

 118. IA said

  Ολοι εχουν δικαιωμα στο λαθος οπως ο ΣΥΡΙΖΑ που μετα τον Καρυπιδη συνεχιζει ακαθεκτος Φαινεται οτι εχουν ερμηνευσει το δις εξαρματειν σαν 1.000.000.000 εξαμαρτειν

  Νέο ζήτημα ενέσκηψε στον ΣΥΡΙΖΑ με τους υποψηφίους που ανακοινώνει για τις εκλογές, αυτή τη φορά με την υποψηφιότητα της Σετιχά Σουλεϊμάν, η οποία ήταν ανάμεσα σε αυτούς που εξέλεξε η ΚΕ την περασμένη Κυριακή να συνθέσουν το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Επισήμως η Σ. Σουλεϊμάν παρουσιάστηκε σαν ακτιβίστρια Ρομά, εντούτοις η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη βοά για το ρόλο της που χαρακτηρίζεται τουλάχιστον ύποπτος.

  Οι τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασαν, κατηγορώντας την Σ. Σουλεϊμάν για σχέσεις με την «ακροδεξιά». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Ζεϊμπέκ, μιλώντας στο «e-thrakinews.gr», δήλωσε: «Έγινε ένα λάθος, μία λάθος εκτίμηση και σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε δεν θα είναι στο ψηφοδέλτιο του κόμματος. Προσωπικά εννοείται ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα με τη γυναίκα, όμως πολιτικά ανήκει στον ακροδεξιό χώρο, είχε σχέση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τον Τέρενς Κουίκ και όλους αυτούς και δεν ήταν ποτέ στο δικό μας χώρο».

  Αλγεινή εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί και η υποψηφιότητα του Κουρτ Αχμέτ στο περιφερειακό ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, προέδρου της αποκαλούμενης «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» («ΤΕΞ»), με στενές σχέσεις με το εθνικιστικό μειονοτικό κόμμα DEB που ίδρυσε το 1991 ο Σαδίκ Αχμέτ, το οποίο μάλιστα φέρεται διατεθειμένο να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές με τη στήριξη της «ΤΕΞ».

 119. sarant said

  117: Και συγκεκριμένα μόνο την ευρωπαϊκή παρουσία των τελευταίων 5 ετών.

  112: Ηλία, πολύ ενδιαφέρον. Και σ’ εμάς απαγορευόταν να μιλάς κατά της μοναρχίας, αλλά τότε που είχαμε μοναρχία δεν είχαμε φέισμπουκ.

  110: Αν και γάβρος, καλά τα λέει νομίζω ο Π2.

 120. LandS said

  Μμμμ.. μιλάτε για «κλαδευτήρια» και δεν μνημονεύετε τον Ανδρέου. Δεν ξέρετε μπάλα.

 121. # 110, 119 γ

  Πολύ ωραία τα λες φτάνει μόνο να μας εξηγήσεις πως γίνεται κάθε φορά που ξεφτιλίζεται ο ΟΣΦΠ σε ΧΡΟΝΟ ΜΗΔΕΝ υπάρχουν εξωγηπεδικά αντίποινα όπως προχθές με τις βόμβες μολότωφ στην καφετέρια του Τζαβέλλα και την επίθεση στον Καλατζή που δήλωσε ΠΑΟΚτσής από το προεδρείο της Βουλής, τον καμένο φούρνο του Κωνσταντινέα, το αυτοκίνητο του Δούρου και τα αυτοκίνητα τόσων άλλων.
  Μήπως ψυλλιάζεσαι πως υπάρχει οργανωμένη ομάδα δράσης την οποία χρησιμοποιεί καυά βούληση ;
  Με τι λες να ασχολείται αυτή η ομάδα όταν δεν έχει εντολές δράσης ; Δεν πιστεύω να λες πως εξυπηρετεί τίποτε κομματικές δραστηριότητες σε βουλευτικό ή δημαρχιακό επίπεδο ;

  Επειδή λοιπόν είναι μπούρδες εξηγησέ μας γιατί αυτά γίνονται και τα ανέχονται μόνο οπαδοί μιας συγκεκριμένης ομάδας την ώρα που οπαδοί άλων ομάδων νοικιάζουν αεροπλανάκια, καΐκια, ή πετάνε κότες και γαύρους κάνοντας καζούρα.

  Τέλος πως εξηγείς ότι συνελήφθη αυτός που έρριξε ψόφια ψάρια στα καθίσματα και θα δικαστεί (με ποιά κατηγορία άραγε ; ) ενώ οι κατ’ εξακολούθηση βομβιστές παραμένουν άγνωστοι και ασύλληπτοι ; Δεν πιστεώ να σου θυμίζει άλλες ανάλογες περιπτώσεις.

  Γι αυτό στο ξαναλέω :

  πιστεύω πως η οπαδική επιλογή είναι ΚΑΙ θέμα χαρακτήρα

  και πολλοί βολεύονται με μια ομάδα διαφορετικής χροιάς από την πολιτική τους επιλογή για να βγάζουν τα απωθημένα τους

  Σ άλλες χώρες όπως πχ. η Κύπρος ή και τοπικά στην Ιταλία (Μίλαν-Ιντερ, Ρόμα- Λάτσιο, Γιουβέντους- Τορίνο) είναι ξεκάθαρες οι πολιτικές ταυτότητες των ομάδων, εδώ είμαστε ακόμα καθυστερημένοι ή κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας για να είμαστε και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ

  Υπενθυμίζω πως νομικά η σιωπή είναι συγκατάθεση

 122. Γς said

  Ο Αλ Τζή.
  Θα μας πουλήσει και προστασία σιγά σιγά.

 123. Βρε Γου σου το ξέρεις πως δεν είναι όλοι οι οπαδοί έτσι, να στον τελικό του κύπελλου οι μισοί φίλαθλοι του ΟΣΦΠ αποχώρησαν αηδιασμένοι.

  αλλά μη μου πεις αυτή η ασυλία των «αγανακτισμένων οπαδών του θρύλου» δεν είναι περίεργη σύμπτωση που παραπέμπει αλλού

 124. spiral architect said

  Βρείτε το λάθος παρακάτω:

  και πάψτε -σοβαροί άνθρωποι- να κάνετε αβάντες στο κεφάλαιο, παίζοντας με πολιτικές ταυτότητες της εξέδρας στις ομάδες της Εσπερίας, οπαδικές επιλογές και πολιτικές τοποθετήσεις οπαδών. ‘Νταξ’ το καταλάβαμε, ότι γιαβάς-γιαβάς ο μπερλουσκονισμός έρχεται στην Ελλάδα, γιατί πια το (ντόπιο) κεφάλαιο παίζει την απ’ ευθείας πολιτική εκπροσώπησή του και όχι δι’ αντιπροσώπων-πολιτικών. Ε, τι να κάνουμε τώρα, ο Ιβάν δεν ξέρει ελληνικά και δεν υπάρχει αναγνωρίσιμος ελληνόφωνος ΠΑΟΚτζής να κάνει τη βρωμοδουλειά εντός κοινοβουλίου ή άλλου πολιτικού θεσμού, ευρωπαϊκού ή εγχώριου.
  Πήξαμε στις πολιτικές αναλύσεις από συνδέσμους οργανωμένων οπαδών και ξεχάσαμε να κλοτσάμε το τόπι … 😐

 125. Lavrentij said

  G, ποιό είναι το νόημα της συζήτησης αν οι οργανωμένοι γαύροι είναι υπάλληλοι του προέδρου τους, σε αντίθεση π.χ. με τους παοκτσήδες, οι οποίοι αναφέρονται μόνο στην ιδέα του ΠΑΟΚ; Σίγουρα αυτό μπορεί να κάνει την καφρίλα να φαντάζει πιο γνήσια, αλλά αυτή παραμένει καφρίλα. Και βασικά όχι μόνο απλή καφρίλα, αλλά αγελαία συμπεριφορά, η οποία μόνο βία γεννά, βία μάλιστα που όσο και να θέλουν κάποιοι να της δώσουν κάποια ιδιαίτερη ιδεολογική διάσταση είναι κατά βάση βία φασιστική, γιατί είναι τελείως άλογη όσον αφορά το ποιόν πλήττει και πώς τον πλήττει. Να πούμε δηλαδή ότι τα λιντσαρίσματα στην Τσιμισκή κατά οποιουδήποτε είχε αθηναϊκά διακριτικά έχει δήθεν κάποια άλλη ποιότητα, γιατί π.χ. οι «βάζελοι» προκαλούσαν τις προηγούμενες μέρες ή δεν ξέρω εγώ τι; Και για αυτό ο κάθε χωριστός «βάζελος» έπρεπε να πληρώσει για την αναίδεια αυτή; Τα κουτσαβάκια είναι κουτσαβάκια, ό,τι και να επικαλείται ό καθένας για να στηρίξει τη θέση ότι ο ίδιος είναι κάτι διαφορετικό (ο Π2 τα είπε πολύ ωραία παραπάνω). Και το μεγάλο πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι δυστυχώς ότι ο κουτσαβακισμός ντυμένος με το εκάστοτε ιδεολογικό προκάλυμμα φαίνεται ότι ασκεί τεράστια επιρροή, ακόμη και σε κόσμο που πολιτιστικά και κοινωνικά δεν έχει τίποτα κοινό με τους φυσικούς ξενιστές του. Σοβαρά τώρα, ποιόν ενδιαφέρει αν οι μεν είναι υπάλληλοι, ενώ οι δε τραμπούκοι εκ πεποιθήσεως; Και έχω βαρεθεί να ακούω τη συζήτηση ποιοί έχουν ακροδεξιούς στις τάξεις τους και ποιοί όχι, λες και όλοι οι οργανωμένοι του ΠΑΟΚ ή της ΑΕΚ είναι αντιφασίστες με οξυμένο ταξικό αίσθημα, κάτι που υποτίθεται ότι δίνει στην οποιαδήποτε καφρίλα ένα άλλο χρώμα. Αντί να πούμε όλοι οι λογικοί άνθρωποι ότι θα αφήσουμε τα κουτσαβάκια να διοργανώνουν τα ιδιωτικά τους fight clubs όπου θέλουν και εμείς θα επανιδιοποιηθούμε τα γήπεδα.

 126. spiral architect said

  Δυο συνυποψήφιοι.

 127. spyroszer said

  110. Συμφωνώ με αυτό που λες, για την ψευδαίσθηση της διαφορετικότητας σε σχέση με τους «άλλους», αλλά, όπως πολύ σωστά και πάλι λες, αυτό συμβαίνει, λίγο ή πολύ, με όλες τις συλλογικές ταυτότητες. Διαφωνώ όμως για την χαρωπή και ψυχαγωγική αίσθηση του συνανήκειν: έχει πάψει νομίζω προ πολλού να συμβαίνει αυτό στο ποδόσφαιρο, αν συνέβαινε και ποτέ. Πάντα ήταν κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο μετασχηματίζεται μαζί με την κοινωνία.
  Σχετικά με το (ευρύτερο) αυτό θέμα και αυτό το βιβλίο που πρόσφατα κυκλοφόρησε:
  http://www.biblionet.gr/book/186729/%CE%A3%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%BF/%CE%A0%CE%BF%CE%B4%CF%8C%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%BF_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%82_%CE%BF%CF%80%CE%B1%CE%B4%CF%8E%CE%BD

  Το κεφάλαιο του Ζαϊμάκη υπάρχει και ονλαιν και είναι αρκετά ενδιαφέρον: περιγράφει πολύ καλά νομίζω την στενή διασύνδεση οικονομίας, κοινωνίας και ποδοσφαίρου, και τον μετασχηματισμό του ρόλου του ποδοσφαίρου στο σημερινό παγκόσμιο γίγνεσθαι. Όπως λέει χαρακτηριστικά «το ποδόσφαιρο συµπυκνώνει αντιφάσεις, αντιθέσεις και αµφισηµίες µιας κοινωνίας σε διαρκή µεταβολή». Κάποια αποσπάσματα:

  «..Aντιστοίχως, η ετερογένεια αφορά στην ανάπτυξη διακριτών, συχνά υβριδικών, πολιτισµικών πρακτικών, θεσµών και ταυτοτήτων, οι οποίες επανασυγκροτούνται καιεπανοηµατοδοτούνται σε µια αντιπαραθετική βάση σε σχέση µε άλλες ανταγωνιστικές αθλητικές ταυτότητες, εκβάλλοντας περισσότερο στην πολιτισµική διαφορά παρά στην οµοιοµορφία. Τα αθλητικά σωµατεία αναπλάθουν τις ταυτότητές τους και τις κοινωνικές τους ιστορίες, διαµορφώνουν τα οπαδικά τους τραγούδια και σύµβολα και συγκροτούν νοσταλγικές κοσµοθεωρήσεις για τις παραδόσεις των συλλόγων επενδύοντας στην τοπική διαφορά. Οι τοπικοί σύλλογοι, ιδιαίτερα οι πιο ισχυροί, προσπαθώντας να προβάλλουν τη µοναδικότητά τους, επανασυγκροτούν και αναπλάθουν τις ταυτότητές τους σε ένα διατοπικό ή υπερτοπικό περιβάλλον.
  Οι αθλητικές κουλτούρες που διαµορφώνονται στο περιβάλλον του παγκόσµιου χωριού λειτουργούν µε όρους του Anderson µε «φαντασιακό» τρόπο, επινοώντας, κατασκευάζοντας και αναπλάθοντας νοερά τις κοινότητές τους. Σύµφωνα µε τον RexΝash,οι κοινότητες των οργανωµένων οπαδών λειτουργούν γύρω από ένα αµάλγαµα ιστορικών επεισοδίων, βιωµατικών εµπειριών των µελών τους, συµβόλων, µύθων, παραδόσεων και πολλών ανακριβειών. Σ’ αυτούς τους λόγους ο καθένας θα µπορούσε να αναζητήσει ψήγµατα αλήθειας, στα οποία χτίζεται ένα αξιακό σύστηµα που επηρεάζει τις απόψεις για το παρόν και το µέλλον των κοινοτήτων. Σύµφωνα µε τον συγγραφέα, όπως οι εθνικοί ύµνοι και τα πατριωτικά τραγούδια συµβάλλουν στην οικοδόµηση της εθνικής συνείδησης, έτσι και η παραγωγή τραγουδιών και συνθηµάτων στις κοινότητες οπαδών συµβάλει στην οικοδόµηση της οπαδικής ταυτότητας, τη διαµόρφωση σχέσεων αλληλεγγύης και συλλογικής συνείδησης.
  …Στις τοπικές κοινωνίες διαµορφώνονται λόγοι που υπερασπίζονται την τιµή και το γόητρο της τοπικής οµάδας, καλλιεργώντας συχνά έναν τοπικό αθλητικό σωβινισµό, από τον οποίο αποκλείονται οι κριτικές φωνές και συχνά αναζητούνται εξιλαστήρια θύµατα για τυχόν αποτυχίες. Τοπικοί επιχειρηµατικοί όµιλοι εκµεταλλεύονται τη φήµη της οµάδας για την προώθηση των προϊόντων τους και την εκµετάλλευση του brand name της έξω από τα σύνορα µιας πόλης.
  …Οι επικοινωνιακές στρατηγικές των τοπικών σωµατείων έχουν αµφίδροµο προσανατολισµό. Αφενός προσπαθούν να ενισχύσουν τους οικονοµικούς και συµβολικούς δεσµούς της οµάδας µε τις πόλεις και τις περιβάλλουσες κουλτούρες, και αφετέρου διαµορφώνουν εξωστρεφή δίκτυα επικοινωνίας επεκτείνοντας η σφαίρα επιρροής τους σε ένα υπερτοπικό περιβάλλον… Πρόκειται για νέες ρευστές ταυτότητες, που σφυρηλατούνται µέσα από την παγκόσµια διάχυση εικόνων και από την εθελοντική ταυτοποίηση των φιλάθλων µε δηµοφιλείς οµάδες σε παγκόσµιο επίπεδο.
  Οι «βιόκοσµοι» (Habermas 1984) του ποδοσφαίρου, οι οποίοι ιστορικά διαµορφώθηκαν υπό την επίδραση των καθιερωµένων τρόπων κοινωνικής συµπεριφοράς, των δικτύων αλληλεγγύης και των αξιακών συστηµάτων της κάθε τοπικής αθλητικής κοινότητας,βρίσκονται σε µια διαδικασία µετασχηµατισµού. Οι δοµές τους διαβρώνονται και αποικιοποιούνται από τους θεσµούς και τις πρακτικές της µετανεωτερικής κοινωνίας. Οι ποδοσφαιρικές κοινότητες, ιδιαίτερα των πιο δηµοφιλών σωµατείων, προσαρµόζονται στις ανάγκες του ποδοσφαιρικού µάρκετινγκ στρατολόγησης οπαδών-καταναλωτών των προϊόντων των οµάδων, δηµιουργώντας νέους συνδέσµους οπαδών και αξιοποιώντας νέα µέσα δικτύωσης (οπαδικές ιστοσελίδες, φόρουµ επι-κοινωνίας, βίντεο κ.ά.)…»
  http://www.academia.edu/3250511/_

 128. # 125

  Λες να μη ξέρω πως υπάρχουν χούλιγκανς σε ΟΛΕΣ τις ομάδες ;

  Και λοιπόν ;

  Ξαναδιάβασε την τοποθέτησή μου στο 105, να μη τα ξαναγράφω δεύτερη φορά

 129. sarant said

  126: Ποδοσφαιριστών είπε, δεν είπε δημοτικών συμβούλων!

 130. Lavrentij said

  Υπάρχουν επομένως χούλιγκαν και στον ΠΑΟΚ, αλλά όσα έγιναν στην Τούμπα δεν έχουν σχέση με χουλιγκανισμό, αλλά με νομιμοποιημένη αντίσταση απέναντι στο σύστημα Μαρινάκη, σωστά; Δεν θέλω να διογκώσω τη σημασία των όσων έγιναν, αλλά βλέπω ότι άλλη μια φορά αρεσκόμαστε στο να χαϊδεύουμε τα αυτιά κάποιων αντί να έρθουμε ανοιχτά σε ρήξη με τη λογική του «ή πρόκριση ή το παιχνίδι δεν τελειώνει», η οποία στην Θεσσαλονίκη έχει παράδοση και όχι μόνο απέναντι στις ομάδες του συστήματος Μαρινάκη.

 131. # 131

  Η βασική ήττα του ΟΣΦΠ δεν ήταν ο αποκλεισμός στο γήπεδο, αυτό το είχαν περίπου σίγουρο ( μια φορά μόνο απέκλεισαν τον ΠΑΟΚ στο κύπελλο με 9 παίκτες στην παράταση και με διαιτητικα όργια) και το ήξεραν καλά. Γι αυτό προσπάθησαν να παίξουν σε άλλο τερραίν και καθυστερισαν 90 λεπτά την έναρξη για κάτι που καθαρίσθηκαν σε 5 λεπτά. Στην απειλή πως δεν θα κατέβη ο ΟΣΦΠ ο οικονομικά αυτάρκης Ιβάν απάντησε πως θα αποσυρθεί από την σούπερλιγκ κι ο Βαγγέλας αναγκάσθηκε να ανακρούσει πρύμνα μια που δεν πέρασε ο εκβιασμός του ούτε μπορούσε να διοργανώσει πρωτάθλημα με τον Πλατανιά του κουμπάρου του, την Καλλονή του καπετάνιου του και τον Πανιώνιο του γιατρού του.
  Μαθημένος τόσα χρόνια ήταν με πρόεδρους που εξαρτώνται οικονομικά από τα τηλεοπτικά και σκύβανε το κεφάλι σ’ ό,τι έλεγε ξαφνιάστηκε από το τσούξιμο και δημιούργησε αυτές τις λυσσασμένες αντιδράσεις αλλά θυμήσου με ούτε αντίποινα θα κάνει ούτε τίποτε. μόνο την ουρά θα βάλει στα σκέλια όπως κάνει κάθε εκβιαστής που δεν περνά ο εκβιασμός του

 132. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  109 – Δεν είναι απλή εκτίμηση gee, είναι κοινή λογική που απορρέει απο το πείραμα κι απόδειξη. Όταν επαναλαμβάνεις ενα πείραμα με ακριβώς τα ίδια στοιχεία πώς μπορείς να περιμένεις διαφορετικό αποτέλσμα; Λέγοντας «δεν το έχουμε βιώσει» είναι σαν να περιμένεις αλλαγή του κατεστημένου με εκλογές, μου θύμισες αυτούς που λέγανε παλιά με το ΠΑΣΟΚ και λένε τώρα με το ΣΥΡΙΖΑ, να τους δούμε κι αυτούς τι θα κάνουν, οι άλλοι τόσα χρόνια μας κοροϊδεύουν. Όταν το πλαίσιο που θα κινηθείς, είναι δεδομένο και ελεγχόμενο και το αποδέχεσαι, δεν θέλεις να αλλάξεις την δομή του, ή είσαι υποχείριο αυτών που το ελέγχουν, ή λειτουργείς για ίδιο όφελος, ή και τα δύο. Εδώ ολόκληρος μπαρουτοκαπνισμένος επαναστάτης, ο ποταμίστας ΤΣΕ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ και κιότεψε, μόλις το πρωτοπαλήκαρο του, ο Δήμου ο παπαδοφονιάς με τ΄όνομα, είπε οτι το άγιο φώς είναι ειδωλολατρία, τον άδειασε όπως το φορτηγό την άμμο στην οικοδομή.
  Απο τη στιγμή που δηλώνεις οπαδός δεν περιμένω να σε πείσω, είναι σα να λέω σε χριστιανούς, οτι η άγια φλόγα είναι παραμύθι, η δε ανάσταση ακόμα μεγαλύτερο.
  Όποιος δεν πιστεύει στον εαυτό του, έχει μεγάλη ανάγκη να πιστέψει κάπου, δεν μπορεί μόνος του, πρέπει να είναι ενταγμένος, έτσι ελέγχεται πιο εύκολα, είναι σοφό το σύστημα. Καλή ανάσταση.!!!

 133. # 132

  Λάμπρο ούτε τον εαυτό σου δεν πείθεις όταν αντικαθιστάς την εκτίμησή σου με την κοινή λογική και θεωρείς ακριβώς ίδια στοιχεία αυτά ακριβώς που ο συνομιλητής σου θεωρεί διαφορετικά !

  μόνο που με την κοινή (σου) λογική δεν μου ειπες ποιοί κάψανε τη καφετέρια του Τζαβέλα, ποιοί κάνανε τηνεπίθεση στον Καλατζή κ.λ.π.

  δεν πειράζει

  Αληθώς ο κύριος

  (υποθέτω πως θα μου είπες Χριστός Ανέστη )

 134. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Στο είπα απο το πρώτο μου σχόλιο και σε όλα τα υπόλοιπα αλλα δεν το βλέπεις, (μάλλον δεν θέλεις) τα φασιστάκια του Ολυμπιακού την κάψανε, και όλα τα υπόλοιπα που λές, όπως και τα φασιστάκια του ΠΑΟΚ σταματάγανε και σπάγανε τα αυτοκίνητα με αθηναϊκό αριθμό, ή όπως τα φασιστάκια της ΑΕΚ του ΠΑΟ του ΑΡΗ κλπ για ίδια ή άλλα παραπτώματα. Για μένα ο φασισμός είναι κακός, και είναι ίδιος, απ΄όποιο χρώμα, δόγμα, ή θεωρία κι αν προέρχεται, εσύ τον διαχωρίζεις σε καλό και κακό, σε πολύ και λίγο. Το πλαίσιο είναι δεδομένο,και τα στοιχεία ίδια, ελεγχόμενη ομοσπονδία, ελεγχόμενοι διαιτητές, ελεγχόμενα σωματεία, μεγάλη μάζα οπαδών, και πλούσιοι πρόεδροι που τους δουλεύουν για ίδιο όφελος, ένθεν κακείθεν, ο εκάστοτε πιο δυνατός κερδίζει, και οι άλλοι φωνάζουν ΑΔΙΚΙΑ για τα μάτια του κοινού κορόϊδου, (οπαδοί) που τους συντηρεί όλους. Αν εσύ θέλεις να τα ονομάζεις διαφορετικά π,χ οι οπαδοί του ΠΑΟΚ δεν πιάνονται κορόϊδα, γιατι είναι έξυπνοι και απο άλλη πάστα, αυτό δεν αλλάζει την ουσία, κι ο Σαλιαρέλης έλεγε οτι αυτοί που είχαν μπεί στο γήπεδο ήταν επιστήμονες, γενικά όλοι δικαιολογούν τα δικά τους ελεγχόμενα φασιστικά ρεμάλια.
  Η ουσία είναι οτι στην δίκη (λέμε και καμιά μαλακία να περνάει η ώρα) για τα στημένα, δεν καταδικάστηκε κανείς, ΑΘΩΕΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΕΣ οι κατηγορούμενοι, και εκεί είναι όλοι μπλεγμένοι, ΟΛΟΙ. Είναι σάπιο το σώμα ρε φίλε (εννοώ όλο το κοινωνικό σύστημα) νεκρό, πώς να στο πώ, μόνο οι τυμβωρύχοι κερδίζουν απ΄αυτό, κι εσύ περιμένεις ανάσταση, το ίδιο περιμένουν και οι χριστιανοί εδώ και 2014 χρόνια, ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ λοιπόν, σας εύχομαι (όπως και ο Ολι Ρέν) καλό κουράγιο.

  Υ.Γ – Όχι δεν είπα χριστός ανέστη, αφού δεν πιστεύω στην ανάσταση, καλή ποδοσφαιρική ανάσταση εννοούσα, αλλα σου εύχομαι καλές γιορτές.

 135. ilias said

  @ 117 Μία καλή σελίδα για την κατάταξη της UEFA είναι η http://kassiesa.home.xs4all.nl/bert/uefa/index.html. Τα πάντα όλα που θα έλεγε και μία ψυχή.

  Υ.Γ Το να υποστηρίζει κάποιος ότι μία ομάδα (Καλλονή) που έπαιξε 34 αγώνες εκτός έδρας (εφόσον δεν είχε έδρα) είναι υποκατάστημα κρύβει εμπάθεια και κόμπλεξ. Δεν τρελαίνομαι για την Καλλονή, με ενοχλεί όμως η συκοφαντία και η κακοήθεια.
  Υ.Γ (2) Κατά τα άλλα συμφωνώ με Π2 και Λάμπρο.

 136. ilias said

  Ενοχλεί ή ενοχλούν; Ποιό είναι το σωστό; Έχει ξανασυζητηθεί εδώ αλλά δεν θυμάμαι όλη την συζήτηση και δεν μπορώ να τη βρω.

 137. # 135

  Καλή η εμπάθεια, καλό το κόμπλεξ αλλά καλύτερη(ες) η αλήθεια και η λογική εξήγηση
  Λοιπόν μια ομάδα που κάνει 34 αεροπορικά ταξίδια + ξενοδοχεία κ.λ.π έχει περισσότερα από τα διπλάσια έξοδα από οποιαδήποτε άλλη και από την άλλη μεριά έχει τα μισά έσοδα λόγω άδειων κερκίδων (κάτι ψευτοεισιτήρια με ΟΣΦΠ, ΠΑΟ και ΠΑΟΚ μάζεψε). Από την άλλη δεν έβγαλε κανένα αξιόλογο παίκτη να πουλήσει, αντίθετα έκανε και μεταγραφές. Τα έσοδα από τηλεοπτικά είναι ανάλογα του μεγέθους της.
  Πως επιβιώνει λοιπόν η ομάδα αυτή ;
  (Ο μάγος Χουντίνι γεννήθηκε το 1874 και πέθανε το 1926 οπότε και «κόλπο» να ήτανε δεν θα την έβγαζε μέχρι σήμερα λόγω ηλικίας)
  Η ερώτηση ισχύει και για άλλε ομάδες «πρωταθλήτριες» στα εισιτήρια και με λιγότερα ταξίδια όπως ο Εργοτέλης ο Πανιώνιος ή ο Ατρόμητος π.χ.αλλά τουλάχιστον αυτοί πουλάνε παίκτες κι αν θέλουμε το πιστεύουμε πως συντηρούνται από αυτό.

 138. # 134

  Λάμπρο εσύ δεν (θέλεις να) καταλαβαίνεις αυτό που σου έγραψα πως σε ΟΛΕΣ τις ομάδες υπάρχουν φασιστικά στοιχεία αλλά την πολιτική των οργανωμένων δεν την καθορίζουν αυτά αλλά τα χαρακτηριστικά του χαρακτήρα που οδηγούν στην ένταξη στην συγκεκριμένη ομάδα. Καλώς ή κακώς ο ΠΑΟΚ πριν την έλευση Σαββίδη είχε ένα χαρακτηριστικό : ήταν η μόνη ομάδα που δεν ξέπλενε χρήμα (γιατί απλά δεν είχε). Θες να το πούμε καλυμένα δεν είχε πλούσιο αφεντικό να κάνει ότι γουστάρει. Αυτό διαμόρφωσε χαρακτήρα στους οπαδούς του και τώρα θα πάρει πολλά χρόνια (και αν) για να μπορέσει να δίνει γραμμή ο Σαββίδης. Δες τις αντιδράσεις για Ζαγοράκη και σύγκρινε με τις ανύπαρκτες για Μόραλη-Μαρινάκη των οπαδών του ΟΣΦΠ, μαθημένων να ακολουθούντο αφεντικό είτε ήταν ο κύριος Γουλανδρής είτε ο γνωστός Κοσκωτάς κι ο Σαλιαρέλλης.
  Εγώ σου μιλάω γι αυτά και συ μου λες πως υπάρχουν φασιστικές συμπεριφορές και στους δυο χώρους. Και λοιπόν, τι έγινε ;
  Φασιστικές συμπεριφορές υπάρχουν και από ελάχιστα στελέχη της ΚΝΕ, αυτές χαρακτηρίζουν την ΚΝΕ (παράδειγμα) και όχι οι ανακοινώσεις της και η δράση της ;
  Ψαξε να βρεις και να διαβάσεις ανακοινώσεις των συνδέσμων του ΠΑΟΚ κι άμα βρεις καλύτερο πολιτικό λόγο στις ανακοινώσεις πολιτικών νεολαιών και κομμάτων, πες μου το. Είναι προφανές πως δεν τις έχεις διαβάσει ποτέ και κρίνεις )όπως και πολλοί άλλοι) χωρίς να έχεις γνώση, στην λογική πως όλοι ίδιοι (πρέπει να) είναι.
  Ωχ (κι έχω και αύπνίες από την αμυγδαλίτιδα)

 139. ilias said

  Μεγάλη η χάρη σου Αργύρη (Σαλιαρέλλη), βρίσκεις μιμητές (το όνομα σου θα μπει και στα δίπτυχα του χουλιγκανισμού). Η κατάσταση πάντως τείνει να εξελιχθεί σε ριμέικ του «Football factory» (αν και το ομώνυμο βιβλίο ήταν πολύ καλύτερο από την ταινία). Ετοιμάζω ποπ-κορν και κόκα-κόλα (τουλάχιστον να απολαύσω το θέαμα με τη λογική του «όπου δεις ξύλο φύγε, όπου δεις φαΐ κάτσε»)

  Υ.Γ Κατά τα άλλα Χρόνια Πολλά! Και στην τελική η μπάλα είναι για καμιά καζούρα, όχι για ξύλο και για βρισίδι (έχω και εγώ τις ευθύνες μου στο τελευταίο με το προηγούμενο σχόλιο).

 140. ilias said

  Όσο για τα έσοδα της Καλλονής ισχύει (και για το 99% των ομάδων παγκοσμίως) το τηλεοπτικά + χορηγοί >>> εισιτήρια

  Υ.Γ http://www.sport24.gr/football/ellada/SuperLeague/article1690253.ece και
  http://www.sport24.gr/football/ellada/SuperLeague/ti_tha_paroyn_oi_omades_apo_ta_thleoptika.1747444.html.
  Σταματάω όμως εδώ (το ξεφτιλίσαμε το θέμα και με βλέπω να κάνω κανένα μπάνιο).

 141. π2 said

  119: Δεν μπαίνω στον κόπο να μιλήσω για ποδόσφαιρο, να επισημάνω τα πραγματολογικά λάθη, να υπενθυμίσω πράγματα που πολύ βολικά ξεχνάς για το εθνοαπελευθερωτικό κίνημα ΠΑΟΚ (από τον Ασλανίδη της χούντας και τη ρύθμιση χρεών του Ορφανού, μέχρι τις μαλαματίνες όχι προς τον τρισκατάρατο ταξικό εχθρό του Πειραιά αλλά προς όλες τις ομάδες που πέρασαν από την Τούμπα, και πολλά άλλα). Έχουμε ήδη καταχραστεί τον χώρο κι αυτά ανήκουν σ’ άλλες γωνιές του διαδικτύου (όπως και η υπενθύμιση ότι νομικά η σιωπή σημαίνει συγκατάθεση).

  Αλλά δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστο το σχ. 138 που αποτελεί τη λογική συνέχεια της πρώτης φράσης που είχα σχολιάσει («η οπαδική επιλογή είναι ΚΑΙ θέμα χαρακτήρα»): από τη μια μεριά οι -από ιστορικά διαμορφωμένο και παγιωμένο χαρακτήρα- απροσκύνητοι του ΠΑΟΚ (αλλά μια υποψία υπερηφάνειας για τον «οικονομικά αυτάρκη Ιβάν» σου ξέφυγε), κι από την άλλη όλοι οι άλλοι, πρόβατα που ακολουθούν τυφλά τον πρόεδρο. Αν δεν μπορείς να δεις την ουσία του προβλήματος, ότι δηλαδή η αφορμή της όλης κουβέντας είναι μια πράξη βίας, και μάλιστα πράξη βίας με αστείο διακύβευμα όπως θα έπρεπε να είναι για σώφρονες ανθρώπους το ποδόσφαιρο, μια πράξη βίας που τη δικαιολογείς βάσει του παγιωμένου χαρακτήρα των δικών σου από τη μια και των δαιμονοποιημένων άλλων από την άλλη, τότε η διαφωνία παύει πια να έχει σχέση με την ποδοσφαιρική της αφορμή.

 142. π2 said

  Σπύρο (127), δεν διαφωνούμε. Έγραψα τι θα έπρεπε να είναι το ποδόσφαιρο, δεν έχω καμιά ψευδαίσθηση ότι είναι αυτό που θα ήθελα.

 143. # 141

  Εχεις σύγχυση στο κρανίο.
  Μιλάς για χούντα όπου μόνο ο Παντελάκης σταμάτησε την μεταγραφή του Κούδαγια ενίσχυση του ΟΣΦΠ μετά την θρυλική υποστήριξη του ΠΑΟ από τον Αλανίδη στην πορεία προς το Γουέμπλεϋ
  .Μπερδεμένα τάχεις με τον νόμο Ορφανού δεν χαρίσθηκαν τίποτε χρέη, πάγωσαν κι ακόμα η πολιτεία εκβιάζει μ’ αυτά, από την εποχή Ζαγοράκη ζητάει ρύθμιση ο ΠΑΟΚ, μήπως νοιώθεις ποιόν συμφέρει η παράταση ;

  Οι πραγματικές πράξεις βίας είναι οι μολότωφ που έπεσαν εν ώρα λειτουργίας στην καφετέρια του Τζαβέλα, το κάψιμο του φούρνου υου Κωνσταντινέα, τα δεκάδες καμένα αυτοκίνητα διαιτητών από οπαδούς ομάδων του κέντρου όταν δεν τους βόλευε το αποτέλεσμα, το κάψιμο του ΟΑΚΑ από πρασινοκόκκινους και τόσα άλλα κι όχι δυο κιλά γάβροι στα καθίσματα αλλά όπως παραποιείς τα παλαιότερα γεγονότα ΄έτσι και τώρα μπερδεύεις τις παραισθήσεις σου με την πραγματικότητα.

 144. π2 said

  143: Δεν έχει νόημα να το συνεχίσω.

 145. Lavrentij said

  Δηλαδή τα λιντσαρίσματα στη Τσιμισκή, οι παοκτσήδες εκδρομείς που βρέθηκαν τυχαία στον Καβάλα-Άρης (ημιτελικός κυπέλου 2010) και τα έσπασαν όλα, ο τύπος που επιτέθηκε στους παίκτες της ΑΕΚ στον ημιτελικό του 2011 στην Τούμπα στη φισούνα με αναμμένη φωτοβολίδα επειδή αυτοί δεν κάθισαν να χάσουν, οι επιθέσεις στους συνδέσμους και τα πούλμαν άλλων οπαδών δεν είναι πράξεις βίας; Λες και επρόκειτο για τα ψάρια στον πάγκο και μόνο, που υπό άλλες συνθήκες ένας καλόπιστος πράγματι δεν θα είχε αντίρρηση να τα δει ως απλή καζούρα.

 146. # 145

  Μπερδεύεις εσκεμμένα τα πράγματα, τα είπα και στο # 138. Στην ένταση του αγώνα όλα γίνονται και μικροί παίζαμε πετροπόλεμο οι γειτονιές και μετά όλοι μαζί κρυφτό.. Αφού το βρίσκεις το ίδιο με το να ρίχνεις μολότωφ σε κόσμο που κάθεται σε καφενείο ή να ανατινάζεις φούρνους και αυτοκίνητα (και να μη μπορεί ποτέ η αστυνομία να εντοπίσει τους δράστες να μάθουμε και τι ομάδα ήταν…) δεν έχει νόημα η κουβέντα μαζί σου

  Αληθώς ο Κύριος

 147. Αγαπητέ κύριε Σαραντάκο, η σημερινή κατάσταση ΔΕΝ είναι κρίση αλλά ανακατανομή πλούτου. Πιθανά αυτές είναι οι σωστές λέξεις. Οι πλούσιοι αγοράζοντας φτηνό εργατικό δυναμικό έγιναν ακόμα ποιο ισχυροί, ενώ οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι ξεπουλώντας την εργασία τους. Αυτό που ο κόσμος ονομάζει κρίση είναι η αδυναμία της μέσης τάξης να αγοράζει αγαθά που είναι αποτέλεσμα της ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ. Ξέρω ότι μετά από τόση προπαγάνδα είναι δύσκολο να γίνει εύπεπτο αλλά δείτε λίγο τα νούμερα από τις μεγάλες εταιρίες και ομίλους. Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
  Γ.Β

 148. sarant said

  Ναι, είναι αναδιανομή -δεν αγγίζει όλους η κρίση. Έχετε δίκιο.

 149. Ήθελα να το βάλω από μέρες, αλλά δεν είχα βρει καιρό, οπότε το βάζω τώρα: Απόσπασμα απ’ την «Αναφορά στον Γκρέκο» σχετικό με το νόημα των λέξεων (το είχα πρωτοσυναντήσει στην τελευταία τάξη του λυκείου, όταν κάναμε μια εργασία για τον Καζαντζάκη).


  Μια μέρα που κάναμε Ιερά Ιστορία φτάσαμε στον Ησαύ που πούλησε στον Ιακώβ τα πρωτοτόκια του για ένα πιάτο φακή. Το μεσημέρι, γυρίζοντας στο σπίτι, ρώτησα τον πατέρα μου τι θα πει πρωτοτόκια. Έβηξε, έξυσε το κεφάλι.
  – Πήγαινε να φωνάξεις το θείο σου το Νικολάκη.
  Είχε βγάλει το Δημοτικό ο θείος μου αυτός, ήταν ο πιο γραμματισμένος της οικογένειας, αδερφός της μητέρας μου. Κοντορεβιθούλης, φαλακρός, με μεγάλα μάτια φοβισμένα, με τεράστια χέρια, όλο τρίχες.
  – Έλα εδώ, του’ πε ο πατέρας μου ως τον είδε, του λόγου σου που σπούδασες, εξήγα!
  Έσκυψαν κι οι δυο τους απάνω στο βιβλίο, έκαμαν συμβούλιο.
  – Πρωτοτόκια θα πει κυνηγετική στολή, είπε ύστερα από πολλή σκέψη ο πατέρας μου.
  Ο θείος κούνησε το κεφάλι:
  – Θαρρώ θα πει τουφέκι, αντιμίλησε μα η φωνή του έτρεμε.
  – Κυνηγετική στολή, βρουχήθηκε ο πατέρας μου.
  Μάζεψε τα φρύδια του, κι ο θείος μου λούφαξε.
  Την άλλη μέρα ο δάσκαλος ρωτάει:
  – Τι θα πει πρωτοτόκια;
  Πετάχτηκα:
  – Κυνηγετική στολή!
  – Τι ανοησίες είναι αυτές; Ποιος αγράμματος σου τις είπε;
  – Ο πατέρας μου!
  Ο δάσκαλος ζάρωσε, τον φοβόταν κι αυτός τον πατέρα μου. Πού να του φέρει αντίρρηση!

 150. Γς said

  149:
  Ο δικός μου αν και ήξερε τι ήταν αυτό που τον ρώτησα μου είπε ψέματα.

  Και τον πίστεψα

 151. sarant said

  149: Καταπληκτικό, καλά που το θυμήθηκες!

 152. Γς said

  149, 150:

  Χίλια συγνώμη!!!

  Σχολίασα κάτι που εσφαλμένα νόμισα ότι ήταν διάλογος του Μιχάλη με τον πατέρα του.
  Σε καλό μου!
  Συγνώμη.
  Συγνώμη!

 153. Γς said

  Μπορεί ο Νικοκύρης να με σβήσει; (#149)
  Και υπόσχομαι να κάτσω φρόνημα και να μην πετάγομαι κάθε λίγο και λιγάκι…

 154. Γς said

  #150 (ντιλιτ, χρατσ)

 155. 154,
  Μπα, άσ’ το, καλό ήτανε έτσι κι αλλιώς! 🙂

 156. Κώστας said

  150: Το ιστολόγιο το παρακολουθώ από τα πρώτα του βήματα. Ειδικότερα όμως για την εποχή του τελικού, όχι μόνο ήμουν εδώ, αλλά θυμάμαι πολύ καλά κάποια σχόλια που έκανες τότε, όπως και τι σου απάντησα. Για τον ημιτελικό με τον ΟΦΗ λ.χ., ένα ματς όπου ο Παναθηναïκός είχε πιάσει τον αντίπαλό του απʼ τον λαιμό και τον σφυροκοπούσε ανελέητα, το σχόλιο σου για το δοκάρι του ΟΦΗ στην παράταση ήταν πως «δεν έκανε η μπάλα το χατήρι στην κεφαλιά του Νούνιες, συμβαίνουν αυτά στο ποδόσφαιρο»! Δηλαδή το δοκάρι του Λαγού νωρίτερα, όλες οι χαμένες ευκαιρίες, η συντριπτική υπεροχή του Παναθηναïκού, όλα αυτά προφανώς δεν μετρούσαν· έπρεπε η μπάλα να κάνει το χατήρι στον Νούνιες… Στην προτροπή δε που απηύθυνες στον Νεοκίδιο να μην ξεχνά ότι τον ΟΦΗ τον περάσαμε στην παράταση, εγώ πολύ απλά παρέπεμψα στη δήλωση του ίδιου του Πίντο. Όσον αφορά τώρα τις απουσίες σας στον τελικό, όπως είπα και τότε, «αν θέλατε να παίζατε κομπλέ απέναντι μας, ας ήσασταν φρόνιμα παιδιά. Αφού θέλατε τσαμπουκάδες, καλά να πάθετε».

 157. Κώστας said

  Λάθος νήμα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: