Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Δρόμοι που (δεν) αλλάζουν όνομα

Posted by sarant στο 25 Απριλίου, 2014


anoixtipoliΔρόμοι και πλατείες, πιο σωστά. Αλλά πρώτα μια ανακοίνωση, που εξηγεί και το σημερινό άρθρο. Μεθαύριο την Κυριακή 27 Απριλίου, η αθηναϊκή δημοτική κίνηση «Ανοιχτή πόλη», με υποψήφιο δήμαρχο τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη διοργανώνει μια πρωτότυπη εκδήλωση, ένα είδος ξενάγηση-περιήγηση σε σημεία του κέντρου της Αθήνας. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 4.30 μ.μ. από το «Σχολείο του Πικιώνη» (ψηλά στην οδό Σίνα) και θα καταλήξει γύρω στις 7 μ.μ. στο σπίτι του Λαπαθιώτη (Κουντουριώτου και Οικονόμου, Εξάρχεια-Στρέφη). Εκεί θα μιλήσω κι εγώ, με θέμα «Οι λέξεις της πόλης». Αν σας φέρει ο δρόμος σας κατά κει και αν δεν βρέξει (πολύ), θα χαρώ να έρθετε. Αριστερά βλέπετε την αφίσα της εκδήλωσης, μαζί και το σχεδιάγραμμα της διαδρομής, με τις ενδιάμεσες στάσεις.

Από την ομιλία που θα παρουσιάσω την Κυριακή, αποσπώ ένα μικρό κομμάτι και το παρουσιάζω εδώ, προσθέτοντας κάποια πράγματα. Περιμένω να εμπλουτιστεί και με δικά σας σχόλια, για άλλες μετονομασίες και μη μετονομασίες.

Λέω «μη μετονομασίες» επειδή μερικές φορές, ιδίως σε κεντρικούς δρόμους που χρησιμοποιούνται πολύ, η παλιά ονομασία, που έχει εδραιωθεί στη χρήση, δεν καταθέτει αμαχητί τα όπλα: αντιστέκεται, παραμένει σε χρήση, δεν ξεχνιέται. Οι κάτοικοι της πόλης, και ιδίως όσοι κατοικούν στον μετονομασμένο δρόμο, που έχουν γαλουχηθεί με το παλιό όνομα, τις πιο πολλές φορές αντιδρούν εχθρικά στην αλλαγή -παλιός γάιδαρος καινούργια περπατησιά δε μαθαίνει. Και κάποιες φορές, η νέα ονομασία δεν επικρατεί, και επανέρχεται η παλιά.

Μετονομασίες δρόμων βέβαια δεν γίνονται μόνο στην Αθήνα, ούτε μόνο δρόμοι και πλατείες μετονομάζονται. Μπορεί επίσης να μετονομαστεί μια ολόκληρη γειτονιά, επίσημα ή ανεπίσημα, ή ένας δήμος, μια πόλη ή ένα χωριό. Αλλά επειδή το θέμα αυτό είναι τεράστιο και αξίζει άλλο άρθρο, ας το αφήσουμε για άλλη φορά και προς το παρόν ας περιοριστούμε σε δρόμους και πλατείες που άλλαξαν ή δεν άλλαξαν όνομα.

Σε έναν τέτοιο δρόμο μένω, στο Φάληρο. Η σημερινή οδός Ήβης Αθανασιάδου, στη δεκαετία του 1950 λεγόταν Ευτέρπης -η Ευτέρπη είναι μια από τις εννιά Μούσες, και όλη η περιοχή έχει τέτοια αρχαιόπρεπα ονόματα στους δρόμους της: Καλυψούς, Νηρηίδων, Πλειάδων, Πρωτέως, Αφροδίτης, Ναϊάδων, Τερψιχόρης, Παρθενώνος, Άρεως, Θησέως. Η Ήβη Αθανασιάδου ήταν μαθήτρια, τελειόφοιτη του Γυμνασίου, που είχε βγει να γράψει συνθήματα καλωσορίσματος των συμμάχων τη μέρα που αποχωρούσαν οι Γερμανοί -ένας στρατιωτικός γιατρός σταμάτησε, σημάδεψε και τη σκότωσε. Δεν ξέρω πότε έγινε η μετονομασία, αλλά το καινούργιο όνομα έπιασε αμέσως, με τη διαφορά ότι το επώνυμο σχεδόν πάντα παραλείπεται στη συνήθη χρήση, κι έτσι η οδός Ήβης εντάχθηκε ομαλά στους άλλους αρχαιόπρεπους δρόμους με τους οποίους διασταυρώνεται και γειτονεύει.

Αλλά ας πάμε στην Αθήνα, όπου θα εστιαστούν τα υπόλοιπα παραδείγματα του άρθρου μας. Ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα μετονομασίας που δεν ευοδώθηκε, είναι της οδού Πατησίων, του δρόμου που οδηγούσε, κατά τον 19ο αιώνα, τους Αθηναίους στα κατάφυτα και εξοχικά Πατήσια, όπου θα έκαναν πικ-νικ ή θα έπιαναν τον Μάη. Υπήρχε μάλιστα και παροιμιώδης φράση «ψυχή μου στα Πατήσια» που δήλωνε το αποκορύφωμα της ανέμελης καλοπέρασης, και το δίστιχο «Ψυχή μου στα Πατήσια / που πάει ο δρόμος ίσια» -και βέβαια αυτός ο «δρόμος που πάει ίσια» δεν είναι άλλος από την οδό Πατησίων, την οποία εξακολουθούμε να αποκαλούμε σχεδόν όλοι έτσι παρά το γεγονός ότι από το 1946 το αρχικό της τμήμα (έως την πλατεία Αμερικής) έχει μετονομαστεί σε 28ης Οκτωβρίου.

Δεν αντιστάθηκε μόνο η οδός Πατησίων στη μετονομασία. Την ακολούθησαν, και ίσως την ξεπέρασαν, οι τρεις βασικές αρτηρίες του κέντρου της Αθήνας, Σταδίου, Πανεπιστημίου και Ακαδημίας, οι οποίες την ίδια εποχή μετονομάστηκαν. Ίσως ξέρετε ότι η Πανεπιστημίου είχε μετονομαστεί σε Ελευθερίου Βενιζέλου, μια και το νέο όνομα, κι ας μην έπιασε ποτέ, υπάρχει σε μερικές πινακίδες δρόμων, αλλά πολύ λιγότεροι θα γνωρίζουν ή θα θυμούνται πώς είχαν μετονομαστεί οι άλλες δύο βασικές αρτηρίες· λοιπόν, η Σταδίου είχε μετονομαστεί σε Τσόρτσιλ και η Ακαδημίας σε Ρούζβελτ, τάχα για να τιμηθούν οι νικητές του πολέμου, και λέω δήθεν διότι βέβαια οι νικητές ήταν τρεις, αλλά δεν είδαμε π.χ. την Πειραιώς να μετονομάζεται σε Στάλιν!

Και υπάρχουν και ακόμα πιο άγνωστες μετονομασίες, που «πέρασαν και δεν ακούμπησαν». Στοιχηματίζω πως ελάχιστοι θα θυμούνται ή θα γνωρίζουν ότι αμέσως μετά τον πόλεμο η Βουκουρεστίου είχε πρόσκαιρα μετονομαστεί σε οδό Γιαν Σματς, από το όνομα του πρωθυπουργού της Ν. Αφρικής που υπήρξε υποτίθεται φιλέλληνας και σίγουρα στυλοβάτης του απαρτχάιντ· η παράλληλή της, η Λυκαβηττού, μετονομάστηκε σε Μακένζι Κινγκ, αλλά ούτε κι αυτή έπιασε, κι έτσι έμεινε μόνο η Θεσσαλονίκη να τιμά τον Καναδό πρωθυπουργό με έναν κεντρικό της δρόμο.

Όπως η Πατησίων/28ης Οκτωβρίου, κάποιες μετονομασίες είναι τμηματικές, δηλαδή αλλάζει όνομα ένα τμήμα ενός δρόμου ενώ το υπόλοιπο διατηρεί το παλιό όνομά του. Τέτοιο παράδειγμα είναι και η Βασιλίσσης Σοφίας, η οποία παλιότερα λεγόταν λεωφόρος Κηφισιάς, ενώ τώρα οδός Κηφισίας (παροξύτονη πλέον) είναι το τμήμα από την Αλεξάνδρας και μετά. Κάτι ανάλογο ίσως να συμβαίνει και με την οδό Ηλία Ηλιού στον Νέο Κόσμο, αν και η Βικιπαίδεια λέει ότι το όνομα δόθηκε σε οδό που μόλις είχε διανοιγεί και όχι σε τμήμα της Υμηττού όπως νόμιζα -όποιος ξέρει, ας μας πει.

Σε αθηναιογραφικά συγγράμματα βρίσκω ότι η Βασιλίσσης Σοφίας, πρώην Κηφισιάς, ακόμα παλιότερα λεγόταν, κατά σειρά: Μαραθώνος, Πεντελικού, Αμπελοκήπων, μετά Κηφισιάς και από το 1932 Βασιλίσσης Σοφίας. Άλλος κεντρικός δρόμος της Αθήνας που παλιότερα είχε άλλο όνομα είναι η Χαριλάου Τρικούπη, που (μετ)ονομάστηκε έτσι το 1906, ενώ παλιότερα λεγόταν «οδός Πινακωτών», διότι Πινακωτά ονομαζόταν (κι ακόμα ακούγεται) η περιοχή κοντά στον λόφο του Στρέφη. Όπως έγραφε στα τεύχη του Ρωμηού ο Γ. Σουρής: «Του Ρωμηού μας το γραφείον όλο μέτρα και ρυθμός / στων Πινακωτών τον δρόμον, δεκαπέντε αριθμός». Αλλά και η οδός Εμμανουήλ Μπενάκη από μετονομασία του 1928 έχει το σημερινό της όνομα. Ως τότε ήταν η οδός Προαστίου. Προάστιο ονομαζόταν η Νεάπολη, που άρχισε να χτίζεται στα μέσα του 19ου αιώνα από Κυκλαδίτες οικοδόμους, για τους οποίους τα εντός σχεδίου οικόπεδα ήταν απρόσιτα. Κάποια από τα στενά και λοξά δρομάκια της περιοχής (Κιάφας, Σουλίου, Ζαλόγγου, Γραβιάς, Μαυροκορδάτου κτλ.) μας δίνουν να καταλάβουμε πώς ήταν αρχικά η Νεάπολη.

Περνώντας στις πλατείες, η πλατεία που έχει αλλάξει τα περισσότερα ονόματα στην Αθήνα είναι ίσως η Πλατεία Εθνικής Συμφιλίωσης. Ποια είναι αυτή; Είναι φυσικά η πλατεία Κλαυθμώνος, που αρχικά ονομαζόταν Πλατεία Νομισματοκοπείου, Πλατεία του Παλιού Παλατιού, Πλατεία της 25ης Μαρτίου. Το 1878 ο Καμπούρογλου σε χρονογράφημά του την ονόμασε πλατεία Κλαυθμώνος, επειδή εκεί μαζεύονταν οι δημόσιοι υπάλληλοι που απολύονταν κάθε φορά που άλλαζε η κυβέρνηση, διότι έως το 1911 η Ελλάδα δεν ήταν σοβιετική, δεν υπήρχε μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, γι’ αυτό και είχαμε μεγαλουργήσει τότε, με τον Χρυσούν Αιώνα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε μετονομασία αποτυχαίνει: είδαμε πιο πάνω ότι η Χαριλάου Τρικούπη λεγόταν Πινακωτών και η Εμμανουήλ Μπενάκη Προαστίου, και μετονομάστηκαν χωρίς σήμερα να διατηρείται ζωντανή ανάμνηση του παλαιού τους ονόματος. Η ίδια η Πανεπιστημίου που με επιτυχία αντιστάθηκε στη μετονομασία της, παλιότερα ονομαζόταν «οδός Βουλεβάρτου», ενώ η Βουκουρεστίου, που αρνήθηκε να μετονομαστεί σε Γιαν Σματς, λεγόταν «οδός Αγχέσμου» και μετονομάστηκε σε Βουκουρεστίου προς το τέλος του 19ου αιώνα για να τιμηθεί η ελληνορουμανική φιλία και η ελληνική παροικία του Βουκουρεστίου (να θυμίσω ότι μια από τις μεγαλύτερες αθηναϊκές εφημερίδες, η Πατρίς, που πρόσκειταν στον Βενιζέλο, εκδιδόταν επί αρκετά χρόνια στο Βουκουρέστι πριν μεταφέρει την έδρα της στην Αθήνα).

Δηλαδή, είναι πιο συνηθισμένο οι μετονομασίες τελικά να καθιερώνονται, παρά τα χτυπητά αντιπαραδείγματα που ανέφερα. Ας πούμε, ποιος θυμάται την Πλατεία Αγάμων; Πρόκειται για τη σημερινή πλατεία Αμερικής, όπως μετονομάστηκε το 1927· το παλιό όνομα έχει σχεδόν ξεχαστεί αν και θα το θυμίζει πάντα ο τίτλος της ταινίας «Ο τρελός της πλατείας Αγάμων» με τον Γκιωνάκη (1970). Λέγεται ότι ονομάστηκε έτσι από μια εύθυμη παρέα εργένηδων οι οποίοι, αντιδρώντας σε πρόταση συλλόγου Κυριών να καθιερωθεί φόρος στους αγάμους, ίδρυσαν σχετικό σύλλογο.

Από την άλλη, χωρίς να γκουγκλίσετε, ποια είναι η Πλατεία Ανεξαρτησίας; Αν δεν κάνω λάθος, πρόκειται για το επίσημο όνομα που έχει η πλατεία Βάθης (και όχι Πλατεία Βάθη, διότι Βάθης μάλλον δεν υπήρξε ενώ η περιοχή σίγουρα λεγόταν Βάθεια ή Βάθη, αφού το έδαφος βαθουλώνει εκεί στην οδό Μάρνη). Και δίπλα στην πλατεία Βάθης έχουμε την πλατεία Κυριακού ή Βικτωρίας. Σήμερα όλοι Βικτωρίας τη λέμε, αλλά παλιότερα λεγόταν Κυριακού, από το όνομα του δημάρχου Παναγή Κυριακού. Ωστόσο, δεν έχω ξεκαθαρίσει αν το Κυριακού ήταν το αρχικό όνομα ή αν ήταν αρχικό όνομα το Βικτωρίας, που αντικαταστάθηκε για ένα διάστημα από το Κυριακού για να επανέλθει αργότερα. Όποιος ξέρει, ας μας πει.

 

197 Σχόλια προς “Δρόμοι που (δεν) αλλάζουν όνομα”

 1. admin said

  Πολύ ωραίος. Να προσθέσω την όχι εντελώς άσχετη παρατήρησή μου. Σε μια χώρα με σπουδαίους ποιητές και δύο Νόμπελ, η πρωτεύουσα τουλάχιστον δεν νομίζω να έχει οδούς Καβάφη, Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσου. Θα μου πεις τώρα, αυτό μας μάρανε; η απαξίωση της ποίησης δεν είναι χειρότερο; είναι…

 2. George said

  Καλημέρα! Έχουμε και την Πλατεία Δημαρχείου – Εθνικής Τραπέζης – Εθνικής Αντιστάσεως – Κοτζιά, την Πλατεία Μπόρσας – Λουδοβίκου – Ελευθερίας – Κουμουνδούρου. Άλλα επίσημα ονόματα, άλλα ανεπίσημα, αλλά αυτός είναι ο πλούτος της πόλης! 🙂

 3. Διονύσης said

  Καλημέρα,

  αν μου επιτρέπετε θα σας μεταφέρω στη Θεσσαλονίκη και την οδό Ανθέων που έχει μετονομαστεί σε Γεωργίου Παπανδρέου αλλά νομίζω ότι ούτε σε κλήση της τροχαίας γράφεται έτσι.

  Δεύτερο παράδειγμα η Νέα Εγνατία. Αρχικά η Εγνατία, που πολλές φορές τη λέμε και Εγνατίας, τελείωνε κοντά στο τώρα πρώην 424 στρατιωτικό νοσοκομείο, λίγο ανατολικότερα της Πανεπιστημιούπολης και του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας. Από τα ανατολικά (σωστότερα νοτια, νοτιοανατολικά αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία για τον προσανατολισμό στη Θεσσαλονίκη) προς το ίδιο σημείο κατέληγε άλλη λεωφόρος που λόγω ηλικίας δεν θυμάμαι πως ονομαζόταν. Στην περιοχή υπήρχε ρέμα σίγουρα αλλά ίσως και για άλλους λόγους οι δύο λεωφόροι δεν ενώνονταν. Κάποτε, τη δεκαετία του 80 έγινε διάνοιξη και ενώθηκαν και η ανατολική λεωφόρος ονομαζόταν Νέα Εγνατία. Το Νέα πολλοί δεν το χρησιμοποιούσαν ειδικά στην ίδια πρόταση με οδό που την τέμνει. Αργότερα η Νέα Εγνατία πήρε το όνομα του Εθνάρχου (του Κωνσταντίνου) αλλά δεν έχει εμπεδωθεί ακόμα.

 4. Λ said

  Να σας πω για το κάζο που έπαθε ο τέως δήμαρχος Λευκωσίας, Ζαμπέλας, όταν έτυχε κριτικής γιατί μετονόμασε τη Λεωφόρο Σανταρόζα σε Λ. Σπύρου Κυπριανού. Και ποιός είναι αυτός ο Σανταρόζα; απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου.
  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%B1%CE%BD%CF%84%CF%8C%CF%81%CE%B5_%CE%BD%CF%84%CE%B9_%CE%A3%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%81%CF%8C%CE%B6%CE%B1

  Οι πινακίδες γράφουν Σπ. Κυπριανού αλλά όλοι την ξέρουμε και λέμε Σανταρόζα.

 5. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρωτα σχόλια!

  1: Δεν είναι και τόσο άσχετο το σχόλιο!

  2: Πολύ καλά και τα δύο παραδείγματα «συμβίωσης» ονομάτων.

 6. sxoliko said

  Δεν είναι παράξενο που η οδός Αγχέσμου δεν επικράτησε. Κρίμα, γιατί θα πρόσφερε αρκετές ατάκες.
  Μετονομασίες που δεν έπιασαν υπάρχουν και σ’ άλλες πόλεις.

 7. Ανδρέας Καλογερόπουλος said

  Καλημέρα.
  Η Πειραιώς δεν ονομάστηκε βέβαια οδός Στάλιν, αλλά το τμήμα από την Ομόνοια μέχρι την Ιερά Οδό λέγεται Παναγή Τσαλδάρη

 8. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες ! Η πλατεία αγάμων, νυν πλατεία Αμερικής, ίσως είναι από τις πιο αστείες παλαιές ονομασίες. Αν και δεν ξέρω αν το «αγάμων» ήταν επίσημη ονομασία, ή «παρατσούκλι».

  Η οδός Θάνου Αξαρλιάν, μικρό δρομάκι κάτω από την Πλατεία Συντάγματος, μετονομάστηκε στη μνήμη του θύματος της τρομοκρατικής επίθεσης τη δεκαετία του 90. Αποτελεί το πρώτο τμήμα της οδού Λέκκα νομίζω, το όνομα της οποίας διατηρείται στη -μη πεζοδρομημένη- συνέχεια (απλώς, αν έγινε πράγματι έτσι πάνω στη Λέκκα, δεν ξέρω πώς θα αναπροσάρμοσαν την αρίθμηση !).

  Αλήθεια, γιατί όμως δεν εστιάζετε και στα τοπωνύμια; Υπάρχουν δεκάδες τέτοιες μετονομασίες εντός των ορίων του Δήμου, και με πολύ πιο ενδιαφέρουσα ιστορία. Π.χ., η γειτονια «του Κίκιζα», στο Μεταξουργείο. Μέρος όπου πρωτοάνοιξε το μπακάλικο του Κίκιζα, που, έτσι απλά, όπως μπορούσε να γίνεται στην Ελλάδα μια φορά κι έναν καιρό, μετεξελίχθηκε στη βιομηχανία ζυμαρικών «Μέλισσα».

  Η στάση Κίκιζα υπάρχει ακόμα στη γωνία Παλαμηδίου και Λένορμαν, αλλά και η γειτονιά πέρασε στην αιωνιότητα, τραγουδισμένη από το Δημήτρη Μητροπάνο, σε μουσική Γ.Ζαμπέτα. Μάλιστα αναφέρεται και η «Βιό», κάποιο παλιό σιδηρουργείο της περιοχής…

  PS : Οι στίχοι του «Μεταξουργείου» ανήκουν στο Δημήτρη Χριστοδούλου, ενώ φυσικά όταν λέμε Μεταξουργείο, εννοούμε…Χεζολίθαρο !

 9. atheofobos said

  Ο λόφος του Στρέφη επί Τουρκοκρατίας λεγόταν Πινακωτά , εξ ου και ο δρόμος.
  Η Ακαδημίας επίσης λεγόταν Βουλεβαρίου.

 10. Λ said

  Πάντως περίμενα εδώ και καιρό το σημερινό άρθρο γιατί δεν μπορεί να μη συζητηθεί η μεταγραφή των ονομάτων οδών, χωριών, πόλεων, τοπωνυμίων κλπ στο λατινικό αλφάβητο και πάντα ήμουν περίεργη για την άποψη σας. Πως σας αρέσει το Kavo Gkreko αντί Cavo Greco, π.χ.;

 11. Θρασύμαχος said

  Ακόμη πιο ενδιαφέρουσες και από τις παλιές επίσημες ονομασίες οδών, είναι οι παλιότερες ανεπίσημες που συχνά παραπέμπουν σε ρέματα όπως λ.χ. ο Χεζοπόταμος (σημερινή Βουκουρεστίου) http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=652422

 12. sarant said

  10: Η μεταγραφή είναι άλλο θέμα. Όχι, δεν μ’ αρέσει το Kavo Gkreko αλλά δεν είναι απλό το θέμα.

  9: Βουλεβαρίου λεγόταν θαρρώ η Πανεπιστημίου. Λόφος Πινακωτών ο Λ. Στρέφη και Πινακωτά η γειτονιά.

  8: Τα τοπωνύμια και μικροτοπωνύμια της Αθήνας είναι άλλο άρθρο, απλώς. Επιφυλάσσομαι.

 13. Πάνος με πεζά said

  Πάντως, η πιο περίεργη αθηναϊκή οδός που έχω αναζητήσει είναι η οδός Μοργκεντάου, στο Βύρωνα. Κι ενώ αυτόν τον περίμενα για…Γερμανό, πρόκειται για έναν Αμερικανό δικηγόρο, που ασχολήθηκε στενά με το προσφυγικό ζήτημα.
  Δε θα ήταν άσχημο a propos, να ψάξουμε, ακόμα και χωρίς μετονομασίες, από πού προέρχεται το όνομα κάποιων γνωστών μας δρόμων. Κάποτε το βάζαν και στο σχολείο σαν θέμα έκθεσης !

 14. sarant said

  11: Το Χεζοπόταμο και ο Βοϊδοπνίχτης ήταν ρέματα, πριν χαραχτεί η Αγχεσμού/Βουκουρεστίου και η Λυκαβηττού.

  8: Μια και το ανέφερες, το Χεζολίθαρο νομίζω ότι δεν είναι ακριβώς Μεταξουργείο, πιο πολύ Ακαδ. Πλάτωνος, όχι;

 15. atheofobos said

  Να μην ξεχάσουμε και την μετονομασία της οδού Ίωνος σε Μαρίκας Κοτοπούλη λόγω του Θεάτρου της, μετέπειτα κινηματογράφος στην Ομόνοια.
  Σε αυτό ήταν και το μπαράκι του Μάριου που μαζεύονταν όλοι οι ρεμπέτες που αναφέρονται ονομαστικά στο ωραίο τραγούδι του Μαρκόπουλου με τον Λεωνίδα Βελλή.

 16. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Τὸ ἰατρεῖο μου εἶναι στὴ γωνία Δαβάκη καὶ Γρυπάρη. Μέχρι 11 ἐτῶν ποὺ χώρισαν οἱ γονεῖς μου ἔμενα ἐδῶ (τὸ ἰατρεῖο ἦταν κάτω). Τότε ἦταν γωνία Δαβάκη καὶ Μεταξᾶ (ὅποιος θυμᾶται ἀπὸ κάτω δολοφονήθηκε ὁ Σπυρόπουλος ἀπὸ μπάτσους, οἱ γονεῖς μου ἦταν αὐτόπτες μάρτυρες, ἐγὼ κι ὁ ἀδελφός μου εὐτυχῶς εἴχαμε κοιμηθεῖ στοὺς παπποῦδες) ἡ Δαβάκη λεγόταν Δήμητρος καὶ νομίζω ὅτι τὸ ὄνομα τὸ διατηρεῖ μία στάση, μέχρι τὸ πενηντακάτι κι ἡ Μεταξᾶ Ἀμαζώνων. Τὸ Δήμτρος καὶ Ἀμαζώνων τὸ ἔμαθα πέρισυ. Τὴ Μεταξᾶ ὅπως εἶναι φυσικὸ τὴν ἀποβάλλαμε μὲ τὴ μία. Τὸ Δήμτρος καὶ τὸ Ἀμαζώνων δὲν ξέρω πόσο ἀντιστάθηκαν, ὅμως ἡ ὁδὸς εἶναι δεμένη μὲ τὴν οἱκογένεια τοῦ Δαβάκη ἀφοῦ τὸ σπίτι τους, σὲ κακὴ κατάσταση δυστυχῶς εἶναι καμιὰ 200ριά μέτρα πιὸ δίπλα. Κι ἀπ’ὅσο ξέρω πωλεῖται. Ὅμως ἡ λεωφόρος Θησέως, ποὺ ὅσο ἐγὼ θυμᾶμαι πάντα ἐπίσημα Ἐλευθερίου Βενιζέλου λεγόταν. Κανεὶς δὲν τὴ λέει ὅμως ἔτσι, οὔτε στὰ ΜΜΕ ὅταν ἀναφέρεται κάποιο γεγονός, οὔτε σὲ διαφημίσεις καταστημάτων, οὔτε κι οἱ ἀλλοδαποὶ κάτοικοι τῆς περιοχῆς ποὺ ἦλθαν πρόσφατα. Κι εἶναι λογικό. Καμία σχέση δὲν ἔχει ὁ δρόμος μὲ τὸ Βενιζέλο, ἐνῶ ἔχει μὲ τὸ Θησέα ποὺ εἶναι καὶ τὸ σύμβολο τῆς Καλλιθέας. Οἱ μετονομασίες δρόμων δὲν εἶναι ἑλληνικὸ φαινόμενο. Ἡ ἱστορία ἐξελίσσεται, ἄρα καὶ οἱ ὀνομασίες τῶν δρόμων. Δὲν μπορεῖς, ὅμως, νὰ ἀλλάζης ὀνόματα ἱστορικῶν δρόμων ποὺ εἶναι δεμένα μὲ τὴν ἱστορία τῆς πόλης. Εἶναι δυνατὸ νὰ ἀλλάξη ἡ Πανεπιστημίου; Εἶδε κανεὶς ν’ἀλλὰζη ὄνομα ἡ High street ἢ ἡ Trafalgar square!!! Ἢ ἡ place de la Concorde! Γιὰ ὄνομα τοῦ Θεοῦ! Αυτοὶ ποὺ ἐπέλεξαν τὶς ἀλλαγὲς ἢ πολὺ βλάκες ἦταν, ἢ σκοπός τους ἦταν νὰ ἀτιμάσουν τὸ Βενιζέλο γιατὶ κατ’ἐμὲ δὲν ὑπάρχει μεγαλύτερη ἀτίμωση γιὰ ἕνα σημαντικὸ πρόσωπο ἀπὸ τὸ νὰ δώσουν τὸ ὄνομά του σ’ἕνα δρόμο ἢ μιὰ πλατεία ποὺ κανεὶς δὲν θὰ ὀνομάση ἔτσι. Ἔχω τὴν ἐντύπωση πάντως ὅτι ἡ Πανεπιστημίου ἐπίσημα ἐξακολουθεῖ νὰ λέγεται Ἐλευθερίου Βενιζέλου.

 17. Andreas Tsapis said

  @13 Μοργκεντάου υπάρχει και στην Νίκαια. Ο Μοργκεντάου ήταν ο «επίτροπος» της Κοινωνίας των Εθνών που ασχολήθηκε με τους πρόσφυγες και ειδικά με τους «απάτριδες». Υπήρχαν πολλοί από αυτούς, ιδαίτερα Καυκασιανοί εγκατεστημένοι στη Νίκαια, Νέα Κοκκινιά, για να μην μπερδευόμαστε.

 18. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Πρὶν κάποια χρόνια τὸ Συμβούλιο τοῦ Δήμου Ἀθηναίων εἶχε ἀποφασίσει νὰ μετονομαστοῦν οἱ Βασιλίσσης Σοφίας καὶ Ἀμαλίας σὲ Παπανδρέου καὶ Καραμανλῆ. Ἂν καὶ ἀντιβασιλικὸς δὲ θὰ τὸ ἤθελα.

 19. lefteris_sfak said

  #4.
  Να αναφέρω ένα αντίστοιχο επεισόδιο. Στην Αγία Παρασκευή είναι το πατρικό μου. Κοντά στην εποχή που ο Σεφέρης πήρε το Νόμπελ, ανοίχτηκε νέος δρόμος στη γειτονιά μας. Ο πατέρας μου, που δραστηριοποιούνταν τότε με τα πολιτιστικά στο πνευματικό κέντρο, πρότεινε στο δήμο να ονομαστεί ο δρόμος Σεφέρη. Η πρόταση προχώρησε και τελικά έγινε δεκτή, μπήκαν στίλβουσες οι ταμπέλες «οδός Σεφέρη», και μετά την ποίηση άρχισαν τα παρατράγουδα. Ενοχλημένος ένας γείτονας (χρόνια μακαρίτης πια) που δεν ήξερε και πολλά γράμματα είναι η αλήθεια, απευθύνθηκε στον πατέρα μου ως άτυπο υπεύθυνο για να διαμαρτυρηθεί για την επιλογή του ονόματος. Το ατιολογικό της αρκούντως έντονης διαμαρτυρίας συνοψιζόταν στην αποστομωτική ερώτηση: Μα ποιος είναι αυτός ο Σεφέρης; Έχει κάνει κάτι για τη γειτονιά;

 20. Λ said

  Φυσικά συχνά πυκνά έχουμε μετονομασία ολόκληρων χωρών, όχι μόνο οδών.

  Υπάρχει και μια σύγχυση για το άγιον όρος γιατί δεν είναι μόνο ο Άθως που λέγεται έτσι. Όταν υπάρχει τέτοια αναφορά σε πατερικά κείμενα ή κώδικες , πρέπει να είναι κανείς πολύ προσεχτικός.

 21. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Μιὰ φορὰ μιὰ ξένη, πᾶνε κάποια χρόνια σταμάτησε τὸν πατέρα μου καὶ τὸν ρώτησε ἂν ἤξερε τὴν ὁδὸ Γιὰς Μάτς. Ὁ πατέρας μου δὲν τὴν .ἤξερε καὶ τοῦ εἶπε «μὰ εἶναι κεντρικὸς δρόμος» καὶ τοὔβγαλε χάρτη. «Μὰ αὐτὴ εἶναι ἡ Βουκουρεστίου» τῆς εἶπε.

 22. atheofobos said

  12-Ο Γιάννης Καιροφύλας στο βιβλίο του Η Ωραία Νεάπολις και τα παρεξηγημένα Εξάρχεια και στην οποία έχω περάσει τα νεανικά μου χρόνια, γράφει επί λέξει:
  Ο λόφος του Στρέφη λεγόταν στα χρόνια της Τουρκοκρατίας Πινακωτά,
  Ήταν η παραφθορά μιας τουρκικής λέξης, τοπωνυμίου του «Μπινέκντασι» που έλεγαν ότι σημαίνει πέτρα ή υψηλός βράχος.

  Ο ίδιος επίσης γράφει:
  Η Νεάπολις είχε όριο προς την παλαιά πόλη την τότε οδό Βουλεβαρίου, δηλαδή την σημερινή Ακαδημίας.

 23. Jimakos said

  Είχε γράψει κάποτε ο Πετρόπουλος κάτι για τις ονομασίες δρόμων της Αθήνας (κέντρο μόνο) και Σαλονίκης, αν θυμάμαι καλά. Είχε διάφορα ενδιαφέροντα «στατιστικά», τα οποία φυσικά και λόγω εποχής που γράφτηκε και λόγω βάθους έρευνας ελέγχονται. Κάπου το’χω να βρίσκεται, αν το ξετρυπώσω θα δώσω παραπάνω πληροφορίες…

 24. Πάντωςκαι σήμερα πολλοί αγνοούν την κεντρικότατη πλατεία Αιγύπτου. Η πλατεία Αργεντινής έγινε γνωστή από τότε που έβαλαν πλάκες με το όνομά της να φαίνονται από τα διερχόμενα τρόλλεϋ

  Στην Κυψέλη με την μεταπολίτευση, αν θυμάμαι καλά, η οδός Λήμνου μετονομάσθηκε τελείως ήρεμα σε οδό Λέλας Καραγιάννη. Βόρειοι οι Κυψελιώτες δεν διανοήθηκαν ποτέ να την πουν οδό Λέλας (!) όπως κάποιοι νοτιώτεροι μιαν οδό Εύας (φατσούλες)

  Παλιός κάτοικος του κέντρου της Αθήνας ο πατέρας μου (και τοπογράφος) είχε αναφέρει σχεδόν όλες τις ονομασίες των δρόμων που αναφέρατε και με συγκινήσατε ελαφρώς

 25. Γιάννης Παππάς said

  Ο «Αγχεσμός» ήταν η παλιά ονομασία των σημερινών τουρκοβουνίων. Επίσης η οδός Αχγεσμού, νομίζω ότι ήταν η προέκταση της οδού Κόνιαρη από τη βορεινή πλευρά της Λεωφ.Αλεξάνδρας.

  Έχω ανακαλύψει έναν εξαιρετικό χάρτη της Αθήνας του 1923. Έχει και ευρετήριο οδών στο κάτω μέρος:

  http://ids.lib.harvard.edu/ids/view/10812340?buttons=y

 26. Και στη Θεσσαλονίκη ένας μικρός αλλά κεντρικότατος δρόμος τιμά τη μνήμη του φιλέλληνα τραπεζίτη με το ωραίο όνομα (Μorgenthau σημαίνει «δροσιά της αυγής»).

  Μια παρατήρηση άσχετη με τις μετονομασίες: πολύ σπάνια δίνουμε σε ελληνικούς δρόμους ονόματα ξένων μεγάλων ανδρών, αν δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη σχέση με την Ελλάδα. Δεν έχουμε λ.χ. οδό Σέξπιρ, Γκέτε, Μπετόβεν, Μιχαήλ Αγγέλου, Νεύτωνος, Αϊνσταϊν… Παραδόξως, στο Πέραμα (και ίσως κι αλλού) έχουμε οδό Μαρίας Κιουρί — και νομίζω πως υπάρχουν εδώ κι εκεί οδοί Παστέρ.

 27. ΑΓΓΕΛΙΚΗ said

  Χρόνια έψαχνα να θυμηθώ πώς λεγόταν πριν η Ούλοφ Πάλμε, που περνάει μπροστά από την Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου, παρόλο που πήγαινα εκεί αρκετές φορές από το Παγκράτι με τα πόδια.
  Ούτε οι κάτοικοι της περιοχής θυμούνται πια.
  Ώσπου, ένας παλιός φίλος που τότε έμενε στην περιοχή (Ταξίλου), μου είπε πως λεγόταν Ισσού. Τη θυμάται κανείς;

 28. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  25: Ο Αγχεσμός δεν είμαστε απολύτως βέβαιοι ποιο βουνό ήταν. Ο Μπίρης είναι επιφυλακτικός και θυμίζει ότι ο Παυσανίας τον χαρακτήρισε «όρος ου μέγα». Έτσι, ταυτίζει τα Τουρκοβούνια με τον Βριλησσό και για τον Αγχεσμό υπονοεί ότι μπορεί να είναι ο λ. Στρέφη.

  22: Τη Βουλεβαρίου την ταυτίζει με την Πανεπιστημίου ο Καμπούρογλου
  http://books.google.gr/books?id=lMwrAQAAIAAJ&q=%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85&dq=%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85&hl=el&sa=X&ei=4BpaU7TJAaLH0QXFn4DgBw&ved=0CDkQ6AEwAQ

  που είναι πιο έμπειρος από τον Καιροφύλα. Ο Μπίρης λέει ότι τα Πινακωτά είναι από επώνυμο κάποιου Πινακωτά (επαγγελματικό επώνυμο, που έφτιαχνε πικανωτές δηλ. θήκες για ψήσιμο ψωμιού).

  Δεν επιμένω βέβαια.

 29. Τιμή και δόξα στους ήρωες, αλλά τη Λέλας Καραγιάννη εγώ εξακολουθώ να τη λέω Λήμνου. Δεν μπορούσαν να δώσουν το όνομα της ηρωίδας στο κάτω μέρος του δρόμου (δυτικά της Πατησίων εννοώ, για όποιον ξέρει τη γειτονιά), που λειτουργικά είναι τελείως ξεχωριστό από το πάνω; Να πω όμως την αλήθεια, και την Αγάμων εξακολουθώ να τη λέω Αγάμων, αν και συνειδητοποιώ πως πολλοί νεότεροι δεν την αναγνωρίζουν καν…

 30. Πάνος με πεζά said

  @ 16 : Mια που αναφέρεσαι στην Καλλιθέα, όπως κατάλαβα, έχω την εντύπωση ότι η Γρυπάρη λεγόταν Ξενοφώντος, και η παραδιπλανή της Σοφοκλέους έγινε Πλωτάρχου Ασλάνογλου, σωστά; Για κάποιο λόγο οι αρχαίοι αποβλήθηκαν από τη συγκεκριμένη περιοχή !

 31. tofistiki said

  Μεγάλη ιστορία η Ηλία Ηλιού/Υμηττού! Αν την πιάσουμε από την παραλία, ξεκινάει μικρή και άσημη ως Πικροδάφνης, πλάι στο ομώνυμο ρέμα, στη συνέχεια μεγαλώνει και λέγεται Ελευθερίου Βενιζέλου (ή δρόμος με τα στοκατζίδικα :-p), και συνεχίζει αλλάζοντας συνεχώς ονόματα και συνοικίες: Μάχης Αναλάτου > Ηλία Ηλιού > Υμηττού > Ούλοφ Πάλμε > Γ. Παπανδρέου, για να φτάσει πια πάνω στην λεωφόρο Κατεχάκη, ως Κοκκινοπούλου. Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλος δρόμος με τέτοιο μήκος και αλλαγές ονομάτων!

 32. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  30. Ἡ Γρυπάρη ἦταν Μεταξᾶ ὅταν ἤμουν μικρὸς καὶ παλαιότερα ποὺ δὲ ζοῦσα Ἀμαζώνων. Ἂν ὑπῆρξε καὶ Ξενοφῶντος δὲν τὸ ξέρω. Θὰ τὸ ρωτήσω. Ἡ Σοφοκλέους δὲ μετονομάστηκε. Εἶχε πάντα καὶ τὰ δύο ονόματα γραμμένα στὶς πινακίδες. Ἔχει ἐπικρατήσει πάντως τὸ «Σοφοκλέους». Κανεὶς δὲν τὴ λέει Ἀσλάνογλου

 33. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  27. Νομίζω ὅτι λεγόταν Ἰσσοῦ

 34. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  32. Ἄντε μωρὲ κόλλησε τὸ μυαλό μου. Ἡ Ξενοφῶντος εἶναι ἡ συνέχεια τῆς Γρυπάρη μετὰ τὴ Σκρᾶ

 35. Και την Πλατεία Κολιάτσου κάποιοι διανοήθηκαν γύρω στο 1957 να μετονομάσουν σε Αυστραλίας (κατ’ αναλογία προς την Αγάμων/Αμερικής άραγε;), αλλά ποτέ κανείς δεν την είπε έτσι και πολύ γρήγορα ξεχάστηκε.
  Αντίθετα, η οδος Ιω. Δροσοπούλου λεγόταν Πάρνηθος μέχρι τη δεκαετία του 1930, και παρόλο που είναι σημαντικός άξονας για την περιοχή, το νέο όνομα έπιασε πολύ γρήγορα και κανείς δεν θυμάται πια το παλιό.
  Πάντως μη νομίζουμε ότι οι μετονομασίες, και οι άστοχες ή απλώς ανεπιτυχείς ακόμη, είναι ελληνικό φαινόμενο. Και στη Νέα Υόρκη η Έκτη Λεωφόρος λέγεται επισήμως Avenue of the Americas (και κανείς δεν τη λέει έτσι), και στις Βρυξέλλες έχω στη γειτονιά μου Λεωφόρους Ρούσβελτ και Τσώρτσιλ, που βέβαια αλλιώς λέγονταν πριν από τον πόλεμο (Avenue des Nations και Longchamp αντιστοίχως), και στο Παρίσι οι δημοτικοί σύμβουλοι, παρασυρμένοι από τη συγκίνηση την επομένη του θανάτου του Ντε Γκόλ, αποφάσισαν να δώσουν το όνομά του στην Place de l’Étoile (τη μεθεπομένη συνειδητοποίησαν βέβαια πως η παγκόσμια γνωστή αυτή πλατεία δεν ανήκει μόνο στους Παριζιάνους, αλλά η ανάκληση της απόφασης θα ήταν πια προσβολή στη μνήμη του Στρατηγού, οπότε τελικά έμειναν στις πινακίδες και τα δυο ονόματα!)

 36. Κάουτ said

  Διασχίζοντας τον κεντρικό του Βερολίνου περνάς όλη την ιστορία της χώρας:
  Heerstrasse (του στρατού), Kaiserdamm, Bismarckstrasse, Strasse des 17. Juni, Unter den Linden, Karl-Liebknecht-Strasse…

 37. Στη δεκαετία του ’50, στη ραδιοφωνική εκπομπή «Αναζητήσεις μέσω του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού» με τη βοήθεια της οποίας ψάχνονταν επιζώντες συγγενείς από τον πόλεμο και τον εμφύλιο, θυμάμαι ότι στο τέλος της εκπομπής η εκφωνήτρια με την «μέτζο» μεταλλική φωνή ζητούσε από τους ενδιαφερομένους να στέλνουν επιστολή στον ΕΕΣ στην οδό Γιαν Σματς …

 38. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  35. Στὶς Ixelles/Elsene μένεις. Ὡραία περιοχή

 39. «Μπορεί επίσης να μετονομαστεί μια ολόκληρη …ένας δήμος…»
  Παταγώδης η αποτυχία της χούντας να μετονομάσει την Δραπετσώνα σε δήμο Ηετίωνος. Πολύ αργότερα, πήρε αυτό το όνομα η παρακείμενη ακτή του λιμανιού.

 40. Πάνος με πεζά said

  Στο Χαλάνδρι μετονόμασαν την Πλατεία Κέννεντυ σε Πλατεία Φλύας. Φλύα είναι το αρχαίο όνομα του Δήμου Χαλανδρίου. Για λίγο καιρό λοιπόν, μέσα στη στρογγυλή πλατεία υπήρχε μια ταμπελίτσα με την ένδειξη «ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΕΝΝΕΝΤΥ > ΠΛΑΤΕΙΑ ΦΛΥΑΣ», για ν΄αρχίσει να το συνηθίζει ο κόσμος.
  Η μετονομασία δεν ευοδώθηκε όμως, αφού για κυκλοφοριακούς λόγους, ξηλώθηκε εντελώς η γνωστή στρογγυλή πλατεία. Απούσης λοιπόν της ίδιας της πλατείας, ο κόσμος συνέχισε να λέει «πρώην πλατεία Κέννεντυ», αφού δεν υπήρξε ποτέ «νυν πλατεία Φλύας» !
  Για την Ξενοφώντος έχετε πράγματι δίκιο. Κάποιοι δρόμοι της Καλλιθέας στη διεύθυνση την παράλληλης με τη Συγγρού, έχουν υποδιαιρέσεις κατά μήκος, αφού η αρίθμηση στις συνεχείς (π.χ. Ηρακλέους) ξεπερνάει το 300 !

 41. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  39. Ἔμεινα ἐκεῖ στὴν ὁδὸ Ζήνωνος γιὰ ἕνα χρόνο ὅταν ἤμουν τεσσάρο χρονῶν. Καὶ μένω σχετικὰ κοντὰ τώρα. Ἄλλο ἀπαράδεκτο πρᾶγμα. Μιὰ ὄμορφη ἱστορικὴ πλατεία ποὺ τὴν κοσμοῦσαν οἱ γραμμὲς τοῦ τραίνου τοῦ Λαυρίο τὴν ἐξαφάνησαν. Ὅταν τὸ εἶδα ἤθελα νὰ κλάψω

 42. Νέο Kid Στο Block said

  Στην Κύπρο το έχουν λύσει το θέμα με τις ονομασίες των οδών. Μία λεωφόρος (Μακαρίου) σε κ’αθε πόλη, και μία Γρίβα-Διγενή σε κάθε πόλη (πολιτικών ισορροπιών ένεκα…) και κανεί!
  Από τζαμαί τσαι τσεί (=από κεί και πέρα) «στα φώτα του π.χ Καρφούρ,Σιμμιλίδη, Αριέλ (σινεμάς παλιός) δεξιά ..κ.λ.π» 🙂
  YΓ/ Mα τι ωραία γλώσσα χρησιμοποιεί ο Αρχιμήδης. Τι κρίμα να την διανθίζει με σκουλήκια και να μην μπορούμε να διαβάσουμε τα σχόλιά του!

 43. Theo said

  @1:
  Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν αρκετοί δρόμοι με ονόματα ποιητών. Στα «Κωνσταντινουπολίτικα» (στον δήμο Πυλαίας) όπου μένει ο ποιητής Μάρκος Μέσκος, θυμάμαι την οδό Σεφέρη και άλλες με ονόματα άλλων ποιητών που δεν τα θυμάμαι τώρα. Ο δε λογοτέχνης Αλέξανδρος Κοσματόπουλος μένει στην οδό Καρυωτάκη.

  Κάποιες μετονομασίες στη Θεσσαλονίκη:
  Χαμιντιέ(;)>Εθνικής Αμύνης>Βασιλίσσης Σοφίας>Εθνικής Αμύνης
  Πολωνίας>Πρίγκιπος Νικολάου>Αλεξάνδρου Σβώλου>Πρίγκιπος Νικολάου>Αλεξάνδρου Σβώλου
  Τσιμισκή>Μεγ. Αλεξάνδρου (ή Ελ. Βενιζέλου;)
  Κονίτσης>Γρηγόρη Λαμπράκη
  Η παλιά «Μισδραχή» είναι η «Φλέμιγκ» τώρα;

  Πάντως, αν και η μετονομασία των οδών Λαμπράκη και Σβώλου έγινε τη δεκαετία του ’70, πολλοί (ίσως δεξιοί) τις αναφέρουν ακόμα με τα παλιά τους ονόματα.

 44. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  41. Γιατί μωρέ τη λες σκουλήκι την καημένη την περισπωμένη; Τι σου έκανε;

 45. mitsi vrasi said

  #29 Τη Λήμνου σε Λέλας Καραγιάννη άλλαξε ο Έβερτ προεκλογικά πριν βγει δήμαρχος. Είχε μακρινή συγγένεια (δεν έχω ιδέα ποια) με την οικογένεια. Ένα ωραίο πρωί βγαίνω απ’το σπίτι και βλέπω παπάδες, μικρό πλήθος και τον Έβερτ, λειτουργία κλπ και πάει η Λήμνου. Τιμή στους ήρωες, αλλά μέσα σ’όλα τα νησιά τι δουλειά έχει η Καραγιάννη; Παραφωνία είναι. Άσε που υπάρχει δρόμος Λ.Καραγιάννη. Την Αγάμων δεν τη λέει κανείς Αγάμων πια. Θυμάμαι τον πατέρα μου που έλεγε Αγάμων, πρέπει να’μουν 10-11 χρονών. Στον πόλεμο του Ιράκ πάντως, κάποιος έγραψε στη στάση «πλατεία Βαγδάτης». Είχε μείνει κανένα χρόνο και ανέκδοτο για πολλούς.

 46. Νέο Kid Στο Block said

  43 🙂 Δεν έχω τίποτε εναντίον της περισπωμένης. Aπλώς δεν τη χωνεύει το παλιάς τεχνολογίας κινητάκι μου και την ξερνάει τετραγωνισμένη και θλιβερά αδιάβαστη…

 47. Andreas Tsapis said

  Για όσους ενδιαφέρονται για περισσότερα στοιχεία για τον Μοργκεντάου, που ανακαλύπτω ότι άλλαξε η ονομασία της οδού στη Νίκαια και έγινε οδός Γέμελου, ας κοιτάξουν στο http://mlp-blo-g-spot.blogspot.fr/2013/07/blog-post_14.html

 48. π2 said

  Η Ηλία Ηλιού είναι η νοητή συνέχεια της Υμηττού αλλά είναι όντως διαφορετικός δρόμος. Το αστείο με αυτήν είναι ότι πολλοί Αθηναίοι δεν ξέρουν το όνομα και παρατονίζουν Ηλία Ηλίου.

 49. Αυτουνού του Γιαν Σματς η προτομή είναι ακόμα στολισμένη στη Βουλή;

 50. Μαρία said

  42
  >Ο δε λογοτέχνης Αλέξανδρος Κοσματόπουλος μένει στην οδό Καρυωτάκη.

  Έμενε πολύ παλιά στο «αδιέξοδο Καρυωτάκη» πριν διανοιγεί 🙂

  >Η παλιά “Μισδραχή” είναι η “Φλέμιγκ” τώρα;
  Ναι

  >ίσως δεξιοί…
  Καμία σχέση. Η δύναμη της συνήθειας.

  Και η Γράμμου Βίτσι μετονομάστηκε σε Εθνικής Αντιστάσεως.

 51. atheofobos said

  28- Στο βιβλίο του L Matton et al Athens et ses monuments(1963) που παραπέμπει η Ματούλα Σκαλτσά στο :Κοινωνική ζωή και δημόσιοι χώροι κοινωνικών συναθροίσεων στην Αθήνα του 19ου αιώνα ,αναφέρει:
  …ενώ η περιοχή της Πανεπιστημίου (Βουλεβαρδίου η Μεγάλη Οδός) είναι ακόμα χωράφια..
  Στο ίδιο βιβλίο διαβάζουμε πως η πλατεία Συντάγματος λεγόταν Ανακτόρων και η Ομονοίας έως το 1862 ,Όθωνος.
  Πάντως αυτή που άλλαξε αρκετά ονόματα ήταν η πλατεία Εθνικής Αντίστασης που ξεκίνησε ως Λουδοβίκου, ενώ ήταν γνωστή σαν πλατεία τα Κανόνια ή πλατεία Γυμνασίων λόγω της ύπαρξης στρατώνα Πυροβολικού ως το 1857, πλατεία Εθνικής Τράπεζας, πλατεία Δημοτικού Θεάτρου ή Νέου Θεάτρου , Ταχυδρομείου και τέλος Κοτζιά.
  Ο Γ. Καιροφύλας στο Τοπωνύμια της Αθήνας, του Πειραιά και των Περιχώρων, γράφει για το Χεζολίθαρο ότι είναι παραποίηση τοπωνύμιου που ήταν γνωστό ως Χρισμένο Λιθάρι. Στην θέση αυτή υπήρχε ορόσημο που χώριζε τα κτήματα που βρίσκονταν μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα στην αρχή της οδού Σφακτηρίας.

 52. Γς said

  Τι θέλει να πει ο Νικοκύρης εδώ:

  >η Πανεπιστημίου που με πτυχία αντιστάθηκε στη μετονομασία

  Θέλει να πει ότι έχω πια στραβωθεί για καλά…

 53. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  39 – Διαβάζοντας τα σχόλια στο πολύ όμορφο σημερινό άρθρο, έλεγα να γράψω για την Κέννεντυ, ακριβώς ό,τι έγραψες, στο Χαλάνδρι μένεις;

 54. NM said

  Πολύ καλή η πρωτοβουλία της Ανοιχτής Πόλης Εξαρχείων, τους αξίζουν συγχαρητήρια! Μακάρι να έκαναν το ίδιο ή κάτι ανάλογο και στις υπόλοιπες ιστορικές συνοικίες της Αθήνας.
  Είδα χτες και το πολύ καλό ψηφοδέλτιό τους. Λείπει όμως τ’ όνομα του Νικοκύρη και είναι πραγματικά κρίμα.

 55. Μαρία said

  Για τα βουλεβάρια εδώ. Και στο σχ. 71 το Χεσμένο Λιθάρι.
  https://sarantakos.wordpress.com/2014/03/28/boulevard/#comment-210525

 56. Γς said

  13:
  Ας αρχίσουμε από τους δρόμους που γεννηθήκαμε.

  Γραβιάς, στο Βύρωνα εγώ. Τι να πεις για το Χάνι της Γραβιάς;
  Μπορώ όμως να πω για το Σάκη.
  Πιτσιρίκια που ομφαλοσκοπούσαμε η Γραβιάς ήταν πρωτεύουσα του Βύρωνα.
  Να τι έλεγε ο Σάκης (πριν 60τόσα χρόνια):

  Πρωτεύουσα του σύμπαντος η Γή και της Γης η Ελλάδα->Αθήνα->Βύρωνας->Οδός Γραβιάς->Νο 15->η Γιαγιά του->Ο Σάκης->το πέος του->Ο σωληνίσκος στο κέντρο του πέους του.
  Το κέντρο των πάντων!

 57. atheofobos said

  Και μιας και η περιήγηση θα γίνει στα Εξάρχεια δύο παλιές ονομασίες στην περιοχή είναι :
  1-τα Σκαλάκια. Είναι εκεί που τελειώνει η Αραχώβης, που γίνεται Οκτάβιου Μερλιέ (στο γαλλικό Ινστιτούτο) και αρχίζει η Χέρσωνος.
  2-Προάστειο- Η αυθαίρετη συνοικία μεταξύ Ζωοδόχου Πηγής και Θεμιστοκλέους που κτίστηκε από κυκλαδίτες μαστόρους περί το 1840.
  Γι` αυτό και ενώ στα υπόλοιπα Εξάρχεια υπάρχουν οικοδομικά τετράγωνα εδώ υπάρχουν τα δρομάκια Κιάφας, Σουλίου, Ζαλόγγου, Γραβιάς, Α.Λόντου, Μεσολογγίου, Μάνης, Τζαβέλα,Νικηταρά και Μαυροκορδάτου.

 58. 25 – απίστευτος χάρτης… φοβερό εύρημα ….Θα ήθελα πάρα πολύ να κοσμεί το γραφείο μου ένα τέτοιο στόλισμα!!!

 59. Πέπε said

  Σ’ ένα σημείο της Β. Σοφίας, σχετικά κοντά στο Σύνταγμα, από τη μεριά του Κολωνακιού, υπάρχει ακόμη μια πινακίδα «Κιφησίας». Μάλιστα νομίζω πως είναι και πέτρινη!

  Εδώ στο Βατραχονήσι έχουμε την πλατεία Προσκόπων, με τα καλλιτεχνικά καφενεία. Εδώ εσύχναζε μεταξύ άλλων ο Χατζιδάκις. Κάποιος περίοικος λοιπόν αποφάσισε μόνος του να τη μετονομάσει σε Μάνου Χατζιδάκι. Έφτιαξε μια ταμπέλα στο ίδιο στυλ με τις κανονικές και την κρέμασε. Και υπάρχουν όντως άνθρωποι που τη λένε έτσι!!

  Σχετικά με την πλατεία Βάθης, την Κένεντυ στο Χαλάντρι κ.ά., νομίζω ότι ένα άλλο ενδιαφέρον θέμα θα ήταν οι πλατείες που ενώ δεν υπάρχουν έχουν όνομα.

  (Άκου Προάστιο η Νεάπολη!!! Δηλαδή απάνω στην Αλεξάνδρας θα ήταν εξωτερικό!)

 60. Λ φύγει said

  Σε μας υπάρχει κάποιος συντηρητισμός θα έλεγα. Ξέρω πολλές οδούς Ηρακλέους/Περικλέους/Σοφοκλέους αλλά καμιά οδό Ηρακλή/Περικλή/Σοφοκλή.

  Να αναφέρω εδώ μια ενδιαφέρουσα ονομασία οδούς στην παλιά Λευκωσία. Την οδό Ξάνθης Ξενιέρου, που είναι το «ελληνοποιημένο» όνομα όνομα της Κυπριακής καταγωγής Κωνσταντινοπολίτισσας, Σάντης Σιενιέ, μητέρας του ποιητή Αντρέ Σιενιέ.

  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%AC%CE%B2%CE%B5%CF%84_%CE%A3%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%AD

 61. Πέπε said

  Α, επίσης:

  Πότε θα οργανωθεί ένα κίνημα ενάντια στις οδούς Ηρώων Πολυτεχνείου, Εθνικής Αντιστάσεως και Γεωργίου Παπανδρέου; Υπάρχουν σε κάθε δήμο, και είναι διαλεγμένες επίτηδες για να χάνεσαι. Ειδικά σε γειτονιές που είναι μεταξύ δύο δήμων, και έχει σημεία τύπου Εθνικής Αντιστάσεως και Εθνικής Αντιστάσεως γωνία (υπερβάλλω, αλλά ελάχιστα).

 62. spiral architect said

  Χαιρετώ σας! 🙂
  Διαβάζοντας παλιότερα στα ΝΕΑ τα χρονογραφήματα του Λευτέρη Παπαδόπουλου υπήρχε συχνή αναφορά εκ μέρους του στην πρώην Πλατεία Κυριακού, (νυν Βικτωρίας) καθώς και στο μετέπειτα «πρακτικό» 2ο Γυμνάσιο της Αχαρνών και Σουρμελή στην Πλατεία Βάθης:
  Η γειτονιά της πλατείας Κυριακού και των πέριξ δρόμων, είναι ο κόσμος του Λευτέρη Παπαδόπουλου
  (ενδεικτικά)

 63. Λ φύγει said

  οδού (μπήκε το σκουλικάκι μόνο του)

 64. Λ φύγει said

  Για τη Σάντη Σιενιέ έχει γράψει εμπεριστατωμένο άρθρο ο Θεόδωρος Παπαδόπουλλος, αλλά δυστυχώς δεν είναι αναρτημένο στο διαδύκτυο.

 65. Καλημέρα,

  Νίκο, έχω μια πολύ καλή φίλη που μένει Τερψιχόρης, και ως εκ τούτου έχω μια ιδέα και από την οδό Ήβης και την πέριξ περιοχή. Μπορώ λοιπόν να πω ότι έχεις εκλεκτούς γείτονες από το πολιτικό φάσμα της χώρας 😛

 66. Λ φύγει said

  Διαδύκτιο!

 67. Εν τω μεταξύ, ο Ελευθέριος Βενιζέλος δεν έχει σταυρώσει οδό για οδό. Από την οδό Ελευθερίου Βενιζέλου που όλοι την ξέρουν ως Πανεπιστημίου ή την ομώνυμη στην Καλλιθέα που όλοι την λένε Θησέως, μέχρι τον σταθμό του Ταύρου που ακόμα στα google maps αναγράφεται ως Στ. Ελ. Βενιζέλου. Φαντάζομαι πολλά τα παραδείγματα.

 68. andam said

  Εγώ πάλι με την άδεια σας θα σας μεταφέρω στη Λάρισα γιατί έχουμε κάποιες μετονομασίες δρόμων και πλατειών οι οποίες όλες εδραιώθηκαν.

  Από το 1979-1981 στη Λάρισα ψηφίσαμε και είχαμε για 12 ολόκληρα χρόνια κομμουνιστή δήμαρχο τον Αριστείδη Λαμπρούλη. Το έργο του τεράστιο για την Λάρισα αλλά και πρωτοπόρος σε αυτοδιοικητικούς θεσμούς. Τον έχουν ψηφίσει κατά καιρούς όλοι οι Λαρισαίοι, πασόκ και νδ …άπαντες και υπάρχει πλέον και πλατεία με το όνομα του.

  Για περισσότερα για τον μεγάλο μας δήμαρχο εδώ; http://www.rizospastis.gr/story.do?id=734326&publDate=3/4/2001

  Αρχές του ΄80 αποφασίστηκε να μετονομαστούν όλοι οι δρόμοι που είχαν ονόματα βασιλέων. Και ποιόν δεν είχαμε; Βασιλέως Παύλου, Βασσιλίσης Σοφίας κλπ …κανένας δεν τους θυμάται πια, ούτε τους αναφέρει σαν ονόματα δρόμων γιατί μετονομάστηκαν σε;
  …ακούστε μερικές
  Ηρώων Πολυτεχνείου ή σκέτο Πολυτεχνείου-ο μεγαλύτερος και μακρύτερος δρόμος στη Λάρισα, λεωφόρος
  Παναγούλη
  Παπαναστασίου
  Καραγάτση
  Μανδηλαρά
  πλατεία Εργατικής Πρωτομαγιάς
  πλατεία Λαού

  και πόσες άλλες που τώρα μου διαφεύγουν…

  Η γειτονιά μου δε μόνο ποιητές και συγγραφείς …αλλά ολους μιλάμε…

  Καλή επιτυχία στο κυριακάτικο περίπατο αλλά και στον συνδυασμό του Γ. Σακελλαρίδη

 69. Spiridione said

  Κανείς επίσης νομίζω, δεν λέει πλατεία Φιλικής Εταιρείας την πλατεία Κολωνακίου.

  Σχετικά με πλατείες με ονόματα πνευματικών ανθρώπων, η πιο γνωστή είναι βέβαια η πλατεία Μαβίλη. Δεν ήξερα ότι υπάρχει πλατεία Δάντε στο Κολωνάκι. Εδώ κάποια στοιχεία:
  http://www.efsyn.gr/?p=112524
  Ούτε ήξερα την πλατεία Τάσου Βουρνά δίπλα στο Γαλλικό Ινστιτούτο, που μάλιστα διαβάζω ότι πριν ένα χρόνο περίπου εξαφανίστηκε η προτομή του.
  http://archive.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=747810
  Και η πλατεία Θησείου πριν λίγους μήνες μετονομάστηκε σε πλατεία Ζακλίν ντε Ρομιγί. Δεν νομίζω να το ξέρουν πολλοί και αυτό.
  http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=528693

 70. Λ φύγει said

  Σε μας υπάρχει κάποιος συντηρητισμός θα έλεγα. Ξέρω πολλές οδούς Ηρακλέους/Περικλέους/Σοφοκλέους αλλά καμιά οδό Ηρακλή/Περικλή/Σοφοκλή.

  Να αναφέρω εδώ μια ενδιαφέρουσα ονομασία οδού στην παλιά Λευκωσία. Την οδό Ξάνθης Ξενιέρου, που είναι το “ελληνοποιημένο” όνομα όνομα της Κυπριακής καταγωγής Κωνσταντινοπολίτισσας, Σάντης Σιενιέ, μητέρας του ποιητή Αντρέ Σιενιέ.

  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%AC%CE%B2%CE%B5%CF%84_%CE%A3%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%AD

 71. Theo said

  @49:
  Έμενε πολύ παλιά στο «αδιέξοδο Καρυωτάκη» πριν διανοιγεί

  Στην οδό Καρυωτάκη μένει πάλι, εδώ και δυο τρία χρόνια (πήρα δέμα του πριν από κανα 15θήμερο)

  Α, και η πλατεία Δημοκρατίας που όλοι την ξέρουν ως Βαρδάρι ή πλατεία Βαρδαρίου, όπως επέμενε ο αείμνηστος Γιώργος Ιωάννου.

 72. Βάθης βέβαια, όπως έχει ξαναγραφτεί εδώ, η οδός Μάρνη ακολουθεί το ρέμα της Βάθειας που κατέβαινε από (; κενό μνήμης. Περιοχή Στρέφη ίσως;). Άλα η Βάθεια προαγωγή, από ρέμα ολόκληρος ποταμός!

  Αν και μένω πλατεία Καραϊσκάκη, που είναι πιο κοντά στο Μεταξουργείο παρά στην πλατεία Βάθης, αφού μπήκε το άσμα με το Μεταξουργείο, δεν μπορώ να μην βάλω και αυτό

 73. Λ said

  Σε μας υπάρχει κάποιος συντηρητισμός θα έλεγα. Ξέρω πολλές οδούς Ηρακλέους/Περικλέους/Σοφοκλέους αλλά καμιά οδό Ηρακλή/Περικλή/Σοφοκλή.

  Να αναφέρω εδώ μια ενδιαφέρουσα ονομασία οδού στην παλιά Λευκωσία. Την οδό Ξάνθης Ξενιέρου, που είναι το “ελληνοποιημένο” όνομα όνομα της Κυπριακής καταγωγής, Κωνσταντινοπολίτισσας, Σάντης Σιενιέ, μητέρας του ποιητή Αντρέ Σιενιέ.

  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%AC%CE%B2%CE%B5%CF%84_%CE%A3%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%AD

 74. Μια και αναφέρηθκαν και τα στενάκια τα μεταξύ Ζωοδόχου Πηγής και Θεμιστοκλέους, ας μην ξεχνάμε και τι συνέβη στην Μεσολογγίου το 2008 (από ό,τι βλέπω τώρα στο χάρτη, η διαδρομή περνάει από το σημείο)

 75. Jimakos said

  @35, Άγγελε, μένεις κοντά στο bois de la Cambre, εε? 😀

  @58, Πέπε, τι να πούμε και για τις διάφορες Ελ. Βενιζέλου (οδούς, λεωφόρους, πλατείες) … 😛

 76. Λ φύγει said

  Στη Νέα Υόρκη υπάρχουν ολόκληρες ιστορικές εταιρείες (σύνδεσμοι) που ασχολούνται με την ιστορία μιας μόνο οδού. Είχα φιλοξενηθεί στην οδό Λίμπερτι, στο σπίτι μιας αγαπημένης μου καθηγήτριας, ενώ αυτή είχε φύγει για διακοπές και έπερνα τον σκύλο της περίπατο δύο φορές την ημέρα. Ετσι έμαθα καλά τους δρόμους του κάτω Μανχάταν και μου έκανε εντύπωση αυτή η αφοσίωση και η ύπαρξη των ιστορικών εταιρειών. Ένα παράδειγμα:

  http://search.ancestry.co.uk/search/db.aspx?dbid=20767

 77. Κώστας Νίκαια said

  26) Έχει Αϊνστάιν στο Κερατσίνι.

  17 και 46) Στη Νίκαια εκτός από τη Μοργκεντάου (την οποία εγώ ακόμα την αποκαλώ έτσι συχνά πυκνά) έχουμε και αρκετές μετονομασίες και σε πλατείες.
  -Η πλατεία Σπάθα έγινε Διαμάντως Κουμπάκη.
  -Η πλατεία Κρήνης έγινε Δημοκρατείας
  -Την πλατεία του Αγίου Νικολάου δε θυμάμαι πως την έλεγαν πριν, την κάνανε Ελ. Βενιζέλου πριν κάποια χρόνια
  -Την πλατεία Χαλκηδόνας σε 25ης Μαρτίου
  – Το περιβολάκι σε πλατεία δαβάκη.
  Το περίεργο είναι ότι ποτέ δεν έχω ακούσει κανέναν να της αναφέρει με τα καινούργια ονόματα, τα οποία φαίνονται μόνο σε ταμπέλες και επίσημες ανακοινώσεις. Μάλιστα μπορώ να πω ότι ξέρω αρκετό κόσμο που ζει χρόνια στην περιοχή και αν τους ρωτήσεις με το νέο όνομα, δεν θα ξέρουν να σου πουν ποια πλατεία είναι.

  Και κάτι τελευταίο, ακόμα και τώρα καμιά φορά η γιαγιά μου αναφέρεται στην Π. Τσαλδάρη ως οδό 8. Από ότι μου είχε πει ο πατέρας μου, όλες οι κάθετες της Π. Ράλλη (Γρεβενών, μοργκεντάου, Βιθυνίας κλπ) ήταν απλά αριθμημένες όταν ήταν μικρός. Δυστυχώς δεν έχω πληροφορία για το πότε περάσαμε από την αρίθμιση στην ονοματοδοσία.

 78. Κωνσταντίνα Μακριδάκη said

  Καλημέρα σας,

  Αρχικά,συγχαρητήρια για την έρευνα που κάνατε η οποία πρέπει να ήταν αρκετά διεξοδική και επίπονη.
  Δυο σχόλια πάνω στο άρθρο:

  1)Σχετικά με την πλατεία Βάθης: Το «βαθούλωμα» το οποίο αναφέρετε δημιουργήθηκε εξ’αιτίας ενός ρέματος,του Κυκλοβόρου, το οποίο ξεκινούσε από την περιοχή του Γκύζη και έρεε μέχρι κάπου εκεί.
  (πηγή: Η παρουσίαση-ξενάγηση που είχε γίνει σε εκίνη την περιοχή χάρη στο «Μικρό Παρίσι των Αθηνών»,τον Οκτώβριο του 2013.Δυστυχώς δεν θυμάμαι πια για ποιο λόγο είχε ονομαστεί έτσι η πλατεία.Πάντως το επίσημο της όνομα είναι όντως το πλατεία Ανεξαρτησίας)

  2)Περι της πλατείας Βικτωρίας: Το πλατεία Κυριακού ήταν το αρχικό της όνομα (19ος αιώνας) αλλά κάποια στιγμή (μετά το 1948) μετονομάστηκε λόγω του ανακαινισμένου σταθμού του ηλεκτρικού ο οποίος πλέον είχε αυτό το όνομα.

  (πηγή: Το βιβλίο του Πέτρου Μάρκαρη,»Η Αθήνα της μιας διαδρομής»,εκδόσεις Γαβριηλίδης)

  Πάντως και στις δυο πλατείες υπάρχουν ταμπέλες οι οποίες φέρουν τα «μη δημοφιλή» ονόματα των πλατειών το οποίο θεωρώ αξιοπρόσεκτο.

  Και ένα τελευταίο σχόλιο,λίγο εκτός θέματος αλλά στο ίδιο κλίμα.
  Με την ίδια λογική ίσως υπήρξε και το φαινόμενο της «διπλοονομάσιας» δυο σταθμών του μετρο/ηλεκτρικού συγκεκριμένα των «Ταύρος-Ελευθέριος Βενιζέλος» και «Άγιος Δημήτριος-Αλέξανδρος Παναγούλης».

 79. Λ said

  Έχω το βιβλίο του Van den Brule “L’ Orient Hellène”, που λέει πολλά για την Αθήνα και έχει ενδιαφέρουσες παλιές φωτογραφίες. Αλήθεια, η Rue de la Grande Bretagne είναι η Βασιλίσσης Σοφίας;

 80. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα! Αρκετά σχόλια τα κράτησε ο πορτιέρης και τώρα που τα επανέφερα έχει χαλάσει η αρίθμηση, συγνώμη!

  65: Όχι μόνο αυτό, αλλά όσο καιρό ήταν αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος ο γείτονάς μου που (μάλλον) υπαινίσσεσαι, δεν είχαμε ποτέ διακοπές ρεύματος όταν γίνονταν απεργίες.της ΔΕΗ!

 81. Αιμίλιος said

  Ωραία ιδέα η περιήγηση, αν και πολύ φοβάμαι πως γίνεται μόνο για προεκλογικούς λόγους…

  υγ. Δεν είναι λίγο οξύμωρο και προσβολή προς του πολίτες των Αθηνών ο υποψήφιος δήμαρχος να κατοικεί σε άλλο δήμο?Στελέχη κατοίκους της πόλης δεν υπήρχαν;

  Χωρίς παρεξήγηση, προσωπικές σκέψεις παρέθεσα..

 82. spiral architect said

  Έλα Τζι, έχουμε και ολίγη από Ντανιέλ! 😆
  (μιας και είμαστε σε προεκλογική περίοδο)

 83. 13,17, 77 Η Μοργκεντάου στη Νίκαια έχει πλέον μετονομαστεί σε Γεμέλου ο οποίος ήταν ένας χαρισματικός δημοτικός σύμβουλος στη δεκαετία του ’60, νομίζω ήταν στην ΕΔΑ. Έπρεπε να την κρατήσουν την παλιά ονομασία δίνοντας το όνομα του Γέμελου σε κάποια άλλη οδό, πχ υπάρχει δίπλα η Παναγή Τσαλδάρη που οι παλιοί τη θυμούνται ως την περίφημη Οδό Οκτώ που είχε πολλά ιστορικά μαγαζιά, τις ταβέρνες που περνούσαν από κει όλοι οι γνωστοί ρεμπέτες. Πρόσφατα μετονομάστηκε σε Παύλου Φύσσα αλλά φαίνεται ότι δεν θα κρατήσει ή το μετάνιωσαν. Σύμπτωση με το Κερατσίνι: ο τόπος της δολοφονίας Φύσσα λεγόταν επίσης Παναγή Τσαλδάρη.

 84. 66 ξαναπάρτο απ’ την αρχή 🙂

 85. (75) Μια στάση πριν, Τζιμάκο, Av. Louise 405.

 86. Left said

  Rue Venizelos τέσσερεις δρόμοι (παράλληλα) του Palais des Festivals de Cannes.

 87. Left said

  @86 H οδός προϋπάρχει του Ευαγγελου (μη και γίνει καμμιά παρεξήγηση)

 88. Μια μικρή διόρθωση, από τη δεκαετία του ’50 δραστηριοποιήθηκε ο Κώστας Γέμελος στη Νίκαια και το διασταύρωσα τώρα πως ήταν στην ΕΔΑ. Το 1958 η καραμανλική κυβέρνηση τον έπαυσε από πρόεδρο του δημοτικού συμβούλιου στο κύμα πολιτικών διώξεων εκείνη την εποχή.

 89. Jimakos said

  @85, αα, κοντά στο καφέ ντα λα πρες, πάνω-κάτω… 😛

 90. Εδώ δείτε ποιος ήταν ο Μοργκεντάου. Το φωτογραφικό υλικό είναι απίθανο.

  http://www.halkidona.gr/2013/07/morgenthau_str/

 91. Παύλος said

  Και ένα αστείο όνομα: οδός Αμερικανίδων κυριών στη Νίκαια.

 92. 91 και δεν είναι τόσο αστείο αν αναλογιστεί κανείς τι προσέφεραν αυτές οι «αμερικανίδες κυρίες» στο προσφυγικό ζήτημα. Στην Κοκκινιά πίνουν νερό στη μνήμη τους.

 93. aerosol said

  #25 και #90: Εξαιρετικά λινκ!

  Ψάχνοντας στο χάρτη βρήκα πάμπολλες οδούς Σεφέρη, Καβάφη, Ελύτη και Ρίτσου στην Αθήνα. Όχι μέσα στα όρια του δήμου Αθηναίων αλλά σε πολλούς άλλους δήμους της πρωτεύουσας,

 94. NM said

  #62 Σπιράλ: Μια διορθωσούλα. Το 2ο Γυμνάσιο Αρρένων ήταν η γνωστή «βίλα Αμαλίας» Χέϋδεν και Αχαρνών. Στο κτήριο του παλιού Αρσακείου, Αχαρνών & Σουρμελή, μεταφέρθηκε στις διακοπές Χριστουγέννων του 1973-74. Με τα χεράκια μας κουβαλήσαμε ένα-ένα τα θρανία. Επίσης δεν ήταν μόνο «Πρακτικό» αλλά είχε και τμήματα «Κλασσικού».
  Η πλατεία Κυριακού ονομάστηκε έτσι όταν κατεδαφίστηκε το κτήριο και ο κήπος της ιδιωτικής κλινικής «Κυριακού» που υπήρχε εκεί. «Βικτωρίας» ονομάστηκε αργότερα προς τιμήν της διάσημης αγγλίδας βασίλισσας. H γραμμή του τρένου (που ένωνε τον σταθμό Λαυρίου – κοντά στην Ομόνοια με το «θηρίο της Κηφισιάς» – στην πλ.Αττικής) κατασκευάστηκε αργότερα. Πάντως οι παλιοί κάτοικοι (μέχρι το ’80) την ονόμαζαν πλ.Κυριακού.

 95. Ωχ, τώρα είδα πως ο #47 με πρόλαβε σε λινκ για το ποιον του Μοργκεντάου. Ο MLP είναι υποδειγματικός στην έρευνα.

 96. Κι αφού βλέπω ότι σας αρέσουν τα σχετικά με την Νίκαια, υπάρχει ένα ωραίο διαδικτυακό βιβλιαράκι που το είχα επισημάνει προ καιρού στον Νικοκύρη. Έχει μερικά λαθάκια αλλά σαν σύνολο είναι αξιόλογο να το διαβάσετε.

  http://www.24grammata.com/?p=39236

 97. attikanet said

  Μετά τη Χούντα, η Μελίνα Μερκούρη διάλεξε να χτίσει σπίτι στο κέντρο της Αθήνας προς το Λυκαβηττό. Στην τελική επιλογή της, βάρυνε και το όνομα του δρόμου, το οποίο την είχε ενθουσιάσει: «Αθηναίων εφήβων»! Έχτισε ένα ωραιότατο σπίτι σε χρώμα γήινο ροζ, με ξύλινες πέργολες στις βεράντες και απόλυτα εναρμονισμένο με την ατμόσφαιρα της γειτονιάς και με την προσωπικότητα της ίδιας.
  Όποτε περνούσα από τον περιφερειακό του Λυκαβηττού με το αυτοκίνητο, φρόντιζα να το εντοπίζω και το απολάμβανα ρίχνοντας μια ματιά. Εδώ και πολύ διάστημα, για ένα παράξενο λόγο, περνώντας από κει δεν προλάβαινα να εντοπίσω ούτε το δρόμο ούτε το σπίτι, ώσπου κάποια στιγμή διάβασα, ότι μετά το θάνατο του Ντασσέν πουλήθηκε και το αγόρασε γνωστός πάμπλουτος επιχειρηματίας. Δημοσιεύτηκαν μάλιστα και φωτογραφίες της ριζικής ανακαίνισης – ανακατασκευής του, σε στυλ μίνιμαλ…
  Την επόμενη φορά κατάφερα να το εντοπίσω. Ήταν αγνώριστο, αφού το όμορφο φωτεινό ελληνικό σπίτι της Μελίνας, είχε μεταμορφωθεί σε μια μουντή ογκώδη «μοντερνιά», ο δε δρόμος είχε αλλάξει όνομα. Από το υπέροχο «Αθηναίων εφήβων», που τόσο άρεσε στην ίδια, είχε γίνει – τί άλλο – άλλη μία οδός «Μελίνας Μερκούρη».
  Αν και δεν έτρεφα καμμιά ιδιαίτερη λατρεία στη Μελίνα, όμως όποτε περνάω από κει μελαγχολώ. Πώς μπορούν σ’ αυτή τη χώρα, εκτός των άλλων, να καταστρέφουν την ατμόσφαιρα μιας γειτονιάς, μιας περιοχής, έτσι, μπαμ και κάτω και να σβήνουν χωρίς καμμιά περίσκεψη, μνήμες…

 98. IN said

  Μια και ο λόγος για μετονομασίες, στο μικρό Μεγάλο Δουκάτο μέγα ζήτημα πρόεκυψε προσφάτως εις την πολίχνην του Ες (συρ Αλζέτ, μία ομάδα της, η Jeunesse, είναι η πρώτη ομάδα που απέκλεισε ο Παναθηναϊκός στο δρόμο προς το Γουέμπλεϋ) όταν το δημοτικό συμβούλιο πρότεινε να μετονομάσει έναν από τους πιο γνωστούς δρόμους του Ες, την Brillstroos, σε οδό Νέλσον Μαντέλα. Μετά τις διαμαρτυρίες υποσχέθηκαν να το ξαναδούν το θέμα ενώ, ω του θαύματος, ανακάλυψαν στην περιοχή και μία οδό «των Μπόερς» (μάλλον για συμπαράσταση στον πόλεμο τον Μπόερς στις αρχές του 20ου αιώνα, όπου οι Μπόερς ως αδύναμοι που τα βάλαν με μία αυτοκρατορία είχαν αρκετούς οπαδούς) και σκέφτονται μήπως θα ήταν καλύτερα να μετονομάσουν αυτή την τελευταία σε Νέλσον Μαντέλα και να ησυχάσουν. Νομίζω το ζήτημα ακόμη εκκρεμεί…

 99. Στο 27, όντως Ισσού λεγόταν η Ούλωφ Πάλμε…

  Νικοκύρη, κρίμα που έρχεσαι στη γειτονιά μου (και με ακροατήριο) κι εγώ να ΄μαι στο χωργιό και να μην μπορώ να κεράσω μια ρακή, ένα φοντανάκι, κάτιτις, βρε αδερφέ…

 100. sarant said

  97: Ενδιαφέρον!

  93: Και η δική μου εντύπωση αυτή ήταν, αλλά΄σ’ ευχαριστώ που επιβεβαιώνεις. Υποθέτω ούτε Βάρναλης θα υπάρχει.

  86: Ο Βενιζέλος νομίζω ότι είχε μείνει στις Κάννες.

  69: Προχτές που πέρασα, η προτομή του Βουρνά υπήρχε.

 101. Παντελής said

  #27: Το 1974 ειχα μεινει στην Φοιτητικη Εστια στα Ιλισια και θυμαμαι οτι ο δρομος της, που τη χωριζε απο το απεναντι δασυλλιο, λεγοταν Ισσού. Η σημερινη Ούλοφ Πάλμε (που τοτε δεν ειχε ακομη δολοφονηθει). Η αλλαγη πρεπει να εγινε το ’86-87. Την εποχη εκεινη εγινε και η επέκτασή της προς Ζωγράφου.
  Νομιζω οτι τοτε λεγαμε Πανεπιστημιουπολη την Εστια αυτη (οπως και Πολυτεχνειουπολη την αντιστοιχη στου Ζωγραφου, που ηταν μεταγενεστερη). Δεν υπηρχαν ακομη τα κτιρια της σημερινης Πανεπιστημιουπολης στα ορια της περιφερειακης Υμηττου.

 102. spiral architect said

  Σκεφτείτε ότι, είμαστε στην Ευρώπη (τουλάχιστον γεωγραφικά) έχουμε μακρά και πολυτάραχη ιστορία με αποτέλεσμα να έχουμε την ευχέρεια να διαλέγουμε (αναλόγως και των πολιτικών συνθηκών) μέσα σε άπειρα ονόματα, μυθολογικά, ιστορικά και νεώτερα πρόσωπα, ημερομηνίες επετείων και συμβάντων, φιλελλήνων πρέσβεων, κυριών, βασιλέων αλλά και αγωνιστών της Αντίστασης.
  Τι να πουν και οι έρμοι οι Αμερικανοί, ή ακόμα χειρότερα οι Αυστραλοί απόγονοι των ξορισμένων της βασιλίσσης … :/

 103. Παντελής said

  #97: Παρομοιο ανοσιουργημα εχει τελεσθει και στην συμβολη της οδου Δημ. Γουναρη (που ξεκιναει απο τα Σουρμενα και καταληγει στην Α.Βουλα) με την Λ. Βουλιαγμενης.
  Εκει δεσποζε πριν απο καμμια δεκαρια χρονια το υπεροχο νεοκλασσικο αρχοντικο του Πριγκηπος Πετρου (εξ ού και η ονομασια του δρομου που ξεκιναει ακριβως απεναντι με κατευθυνση τη θαλασσα). Περιεργως, αμεσως μετα απο μιαν ολοκληρωτικη ανακαινιση του αρχοντικου, το ειδαμε να κατεδαφιζεται (δε γνωριζω αν ηταν διατηρητεο και αποχαρακτηριστηκε, αλλα απορω πώς δοθηκε η αδεια) και στη θεση του εχει κτισθει αλλο ενα γυαλινο κουτι που νομιζω οτι κοσμειται σημερα απο το σημα της SATO!

 104. spiral architect said

  @94: Σωστά ΝΜ, άλλωστε το σημερινό κτίριο φαίνεται μεταγενέστερο των διηγήσεων του Λ.Π. 😳

 105. Αρχιμήδης Αναγνώστου said

  101-27-33
  To όνομα το θυμάμαι γιατί είχα έναν χάρτη παλιό που την είχε έτσι αλλά είχε ήδη αλλάξει όνομα και δεν το’ξερα. Σε κάποιες διακοπές είχα πάει σινεμά κάπου στα Ιλίσια, νομίζω ο κινηματογράφος λεγόταν Αθηνά, δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμη. Είχα δει τη διαδρομή στο χάρτη αλλά ξέχασα το χάρτη και δεν το πήρα μαζί. Πήγα είδα την ταινία και φεύγοντας χάθηκα στα στενά και δεν έλεγα να βγω σε κεντρικό δρόμο κι αν κι έχω καλό προσανατολισμό εκείνο το βράδυ δε λειτούργησε. Ψυχή στο δρόμο στο μεταξύ. Ξαφνικά βλέπω έναν κύριο, καμιά 40ριά υποθέτω να κατεβάζει τα σκουπίδια και να επιστρέφει. Πατάω γκάζι και σταματάω ενώ ήταν έτοιμος να μπει στο σπίτι. «Συγγνώμη» του λέω, «ξέρετε πώς θα βγω στην Ισσού;». Με κοίταζε σα να μιλούσα κινέζικα. «είναι προέκταση της Υμηττού». Με κοίταξε με ενα πολύ άγριο βλέμα και με πολύ επιθετικό ύφος μου λέει «πού θέλετε να πάτε κύριε;». «Στη Νέα Σμύρνη». «Στη Νέα Σμύρνη!!! Στη Νέα Σμύρνη!!! εδώ είναι Ιλίσια!!!», «το ξέρω» του είπα αλλά μάλλον δεν έπρεπε. Κάθε μου λέξη τον εξαγρίωνε. «Πρέπει να βγείτε στη Συγγρού». «Δε χρειάζεται» είπα, «υπάρχει πιο γρήγορος δρόμος». Αυτό ήταν έγινε έξαλος. «Αν ξέρετε συντομότερο δρόμο τι θέλετε από μένα. Πού θέλετε εγώ να την ξέρω την Ισσού και την Υμηττού που μου λέτε. Συνεχίστε μόνος σας χαίρετε» «Συγγνώμη» είπα «δεν ήθελα να σας θίξω αφού ξέρετε να με βγάλετε στη Συγγρού πείτε μου». Ηρέμησε κάπως. «Αν σας βγάλω στο Χίλτον ξέρετε να πάτε;» «Βεβαίως» του είπα. Μόλις μου είπε πώς θα βγω στο κεντρικό δρόμο που δε θυμάμαι ποιος ήταν κατάλαβα πού βρισκόμουν, τον άφησα να ολοληρώσει, τον ευχαρίστησα και γύρισα από την Ισσού. Από τότε φρόντιζα να αγοράζω καινούριο χάρτη συχνά και να έχω έναν μόνιμα στο πορτ-παγκάζ. Σταμάτησα από τότε που βγήκαν τα gps και το google maps αλλά λέω ν’ αγοράσω κι έναν καινούριο χάρτη γιατί έχει παλιώσει

 106. rue Venizelos υπάρχει και στις Βρυξέλλες (στο γνωστό στους ποδοσφαιρόφιλους Αντερλεχτ, μαζί με διάφορους άλλους δρόμους με ονόματα (φιλο)ανταντικών δμόσιων ανδρών.

  Τζιμάκο (85), ναι, πολύ κοντά. Αν κυκλοφορείς στην περιοχή, κάνε κανένα τηλεφώνημα (026467292).

 107. spiral architect said

  @105: … και άλλη φορά να φροντίσεις να συνδιαλέγεσαι με γκάγκαρους! 😀

  (τα κακά της απώλειας της έννοιας της γειτονιάς)

 108. Γς said

  Τεστ [σπαμοπαγίδας]

 109. Βλέπω την περιοχή μου (Αγ. Παύλος – Πλ. Καραϊσκάκη) στον χάρτη του 1923, του #25, και παρατηρώ ότι όλοι οι δρόμοι και τα δρομάκια έχουν τα σημερινά τους ονόματα. Η πλ. Καραϊσκάκη και η πλ. Βάθης ήταν ανάποδα από ό,τι είναι σήμερα (η πρώτη ήταν συμβολή μεγάλων δρόμων, η δεύτερη κανονική πλατεία – αντίστροφα σήμερα).

  Αλλά αυτό που ήθελα να παρατηρήσω είναι ότι η σημερινή Μάρνη, από την πλατεία και κάτω είναι σημειωμένη ΜάρνηΣ 🙂 *, ενώ από την πλατεία και πάνω είναι σημειωμένη Κυκλοβόρου (όπως έλεγε και ένα σχόλιο πιο πάνω).

  * Παρεμπιπτόντως, πριν από λίγο, στις ειδήσεις, η Όλγα Τρέμη είπε «της ΤρόικαΣ»! Ήρθαν τα ύστερα του κόσμου! Μάλλον την παρέσυρε ο ενθουσιασμός από την έκθεση της Κομισιόν για την οποία έλεγε εκείνη την ώρα.

 110. Γιατί μερικοί λένε σκουληκάκια τις περισκοτωμένες ;;

  # 82

  μη με μπλέκεις με σκουλήκια, ΠΑΟΚ’gή άνθρωπο

 111. Pitsa Katsika said

  Η Πλ. Βάθης ονομάστηκε έτσι από την αλβανική λέξη βάθη που σημαίνει μαντρί. Το τοπωνύμιο υπάρχει επίσης και στην Εύβοια.

 112. sarant said

  111: Δεν το ήξερα αυτό και δεν το έχω δει πουθενά. Μπορεί, βέβαια.

 113. Ερώτηση: Ποια είναι σήμερα η οδός Ελευθερίου Βενιζέλου; Ο Γκούγκλης δίνει μία στα Σεπόλια ενώ σαν Λεωφόρο δίνει την Πανεπιστημίου. Όμως, θυμάμαι κάποια εποχή πως είχε ονομαστεί έτσι η Βασιλίσσης Σοφίας.

  Όσο για τις αλλαγές ονομάτων ενός και του αυτού δρόμου, ας δούμε πώς ξεκινώντας από την παραλία πάμε στο Μαραθώνα: Η Θησέως (εντάξει, η Ελ. Βενιζέλου) στο τελείωμά της, μπλέκεται με την Καλλιρρόης που γίνεται Αρδητού για να γίνει Βασιλέως Κωνσταντίνου που γίνεται Βασιλίσσης Σοφίας (που έχει αρχίζει απ’ αλλού αλλά μετά το Χίλτον στρίβει) και γίνεται Κηφισίας και ξαναγίνεται Κηφισίας 2 φορές (αλλάζει η αρίθμηση εννοώ, τη μια ξεκινάει απ’ το 178!) για να γίνει Ελ. Βενιζέλου (πάλι), μετά Θησέως, μετά Λ. Μαραθώνος για να κλείσει σαν Χελμού, αν και κάπου η Λ. Μαραθώνος σαν όνομα στρίβει κι αυτή και πάει προς τον Μαραθώνα με το προηγούμενο όνομα αλλά φεύγοντας απ’ τον προηγούμενο δρόμο που τόση ώρα ακολουθούσαμε!

 114. Το θέμα είναι πως οι επίσημοι χάρτες και οι πλοηγοί, συνήθως έχουν την επίσημη ονομασία. Κι ενώ οι ντόπιοι λένε ας πούμε Πατησίων 3, άντε να το βρεις με το τζι-πι-ες. Ο Γκούγκλης ευτυχώς, στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα ξέρει και τα δυο. Κι όταν του το δώσεις την Πατησίων, κάνει την αντιστοίχηση, κάτι που δεν συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις βεβαίως.

 115. Ανδρέας «Κουπονιώτης» said

  101, 27, 33
  Πράγματι η Ισσού μετονομάστηκε σε Ούλοφ Πάλμε το 1987. Εντυπωσιακό είναι ότι έχει σβηστεί από τη μνήμη των περισσότερων η Ισσού.

  105
  Δυστυχώς η «Αθηνά» δεν υπάρχει πια. Είναι πλέον ιδιοκτησία του Δήμου και βρίσκεται ο χώρος είναι σε αχρηστία, κάτι σαν αποθήκη. ΘΑ αξιοποιηθεί σαν πολιτιστικός πολυχώρος κάπου στο μέλλον…

  Στου Ζωγράφου υπάρχει και η, πολύ καινούργια, οδός Δραχμής που ενώνει την Ηρώων Πολυτεχνείου με την Κοκκινοπούλου αλλά δεν έχει νούμερα αφου δεν κατοικεί κανείς εκεί, μια και από τη μια πλευρά είναι η μάντρα του γηπέδου του Ζωγράφου και από την άλλη η μάντρα της Πολυτεχνειούπολης. Σημαδιακό:)

  Καλησπέρα!

 116. Μαρία said

  112
  Το βλέπω τώρα στο Συμεωνίδη για όλα σχεδόν τα τοπωνύμια π.χ. Βάθεια Λακωνίας, Βάθηα Αρκαδίας, Βάθη Αττικής που παρετυμολογήθηκαν λέει απ’ το βαθύς/βαθεία, ενώ είναι απ’ το αλβανικό μαντρί.

 117. Γς said

  Δρόμοι που (δεν) αλλάζουν
  και Δρόμοι παλιοί που αγάπησα.

  [ τεστ της σπαμοπαγίδας που μου κρατάει μηνύματα]

 118. Spiridione said

  116. Και στην Κρήτη όμως;
  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%AC%CF%84%CF%89_%CE%92%CE%AC%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B1_%CE%97%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85#.CE.99.CF.83.CF.84.CE.BF.CF.81.CE.B9.CE.BA.CE.AC_.CF.83.CF.84.CE.BF.CE.B9.CF.87.CE.B5.CE.AF.CE.B1

 119. Λ said

  Οι κακόφημοι δρόμοι της Αθήνας έχουν παραμείνει κακόφημοι; Έμας στη Λευκωσία ήταν η οδός Σούτσου που τώρα έγινε τρέντι και είναι γεμάτη από εργαστήρια καλλιτεχνών και μπαράκια. Η αλήθεια είναι ότι η κακή της φήμη στο παρελθόν, ίσως να βοήθησε να διασωθούν όλα τα παλιά σπίτια, που τώρα είναι διατηρητέα και έχουν επιδιορθωθεί, ενώ σε άλλους δρόμους τα κατεδάφιζαν και έφτιαχναν πολυκατοικίες. Σήμερα μπορεί να δει κανείς μέχρι και 4όροφα κτήρια δίπλα από μεσαιωνικά (τα λίγα, πολύ λίγα που έχουν διασωθεί).

 120. Μαρία said

  118
  Είπαμε σχεδόν όλα.

 121. Λ said

  Στη Λευκωσία, επειδή οι δρόμοι είναι στενοί, λένε ότι είναι καντούνια. Όταν δε κάποιος δρόμος είναι σχετικά πλατύς, τότε τον λένε (το) πλατυκάντουνο.

  Και κάτι άλλο, υπάρχουν και δρόμοι με τουρκικά ονόματα, όπως στη Λεμεσό, που υπάρχει σοκάκ Ατατούρκ.

 122. sarant said

  116: Α, ευχαριστώ!

  117: Άδεια είναι η σπαμοτέτοια.

  115: Πολύ ωραίο αυτό με την οδό Δραχμής!!

 123. Κωνσταντίνα Μακριδάκη said

  @70: Υπάρχει η οδός Ξενοφώντα στον Γέρακα.

 124. antpap56 said

  115 – Οδό Δραχμής εντόπισα πριν μερικά χρόνια στο Διδυμότειχο, και την φωτογράφισα για κάθε νόμιμη χρήση.

  Πριν από άλλα μερικά χρόνια πέτυχα σ’ ένα ταξί της Θεσσαλονίκης έναν οδηγό κάτω από 30 ετών. Του ζήτησα να με πάει στην Πλατεία Δικαστηρίων. «Δηλαδή στα Δικαστήρια;» με ρώτησε. «Όχι, στο άγαλμα του Βενιζέλου», του λέω για να καταλάβει. «Που το βρήκατε αυτό το όνομα;» με ξαναρώτησε περίεργος. Είπα να το διασκεδάσω λίγο ακόμη: «Αν σου ζητήσω την Πλατεία Μεταξά, πού θα με πας;» Με κοίταξε άφωνος, μέχρι να του εξηγήσω ότι μεταξύ «Βαρδαρίου» και «Δημοκρατίας» μεσολάβησε μια χρονική περίοδος «Μεταξά» στο πάντα γνωστό Βαρδάρι. Η ηλικία βλέπεις…

 125. marulaki said

  #25 Οδός Γουόλτ Ντίσνεϋ στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, γύρισε το εξήντα-κάτι την ταινία του «τα κρόσσια του φεγγαριού».
  Παράπονό μου ειναι η Μαρία Καλλας. Δεν έχω δει ακόμη δρόμο με το ονομα της.
  Όσο για τον Πειραιά, το τρόλεϊ 20 περνάει απο την βασιλέως Παύλου, νυν Παπαναστασιου. Κι εγω ετσι έμαθα να τη λεω οσο εμένα εκει, για να συνεννοούμαστε με τους γείτονες!

 126. Λ said

  Μάλλον το καντούνι δεν έχει σχέση με την κατούνα διότι σημαίνει στενός δρόμο αλλά και στρίψιμο σε (στενό; δεν είμαι βέβαιη) δρόμο. Την κατούνα (κατοικία, οικισμό, στρατόπεδο) δεν την ήξερα. Την έμαθα από «τις Λέξεις που Χάνονται» του Νικοκύρη.

 127. Μαρία said

  125
  Έχουμε στη Θεσσαλονίκη μπροστά απ’ το μέγαρο μουσικής.

 128. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Εξαιρετική ιδέα αυτή η περιήγηση στο μαλακό υπογάστριο της Αθήνας.Διαδρομή που συμπυκνώνει πολλές πλευρές της ζωής της πόλης και εμπεριέχει σημαδιακά και σημαδεμένα στοπ. Από τις σφαίρες της αντίστασης στη μπλε πολυκατοικία, ως το σπίτι του Λογοθετόπουλου. Από την «φρέσκια» -ωιμέ-οδό Γρηγορόπουλου ως τα σκαλιά του Εκράν ή την ταράτσα του Βοξ και το αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο (αντί πάρκιν) της Ναυαρίνου.
  Προσκύνημα διαρκές το Εθνικό (και το Επιγραφικό) Μουσείο, στην απέναντι απ το Πολυτεχνείο όχθη, με τη λωρίδα της Τοσίτσα χωρισμένα ή ενωμένα.
  Χτες το κοίταζα το σπίτι του Λαπαθιώτη πάλι να κρέμεται μετέωρο στη σκιά του.
  Βλέπω στο ψηφοδέλτιο ανθρώπους καλούς κι αγαπημένους.Καλή επιτυχία.

 129. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  126. καντούνα, και η γωνία ως φαίνεται:
  Εβκήκεν σαν το σίφουνα τζαι ‘βάσταν εις το σιέρι
  τεσσαρακάντουνο σταυρό, στ’ αριστερό μασιαίρι.
  (από την εφημερίδα ΤΟ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ)
  και
  τεσσερακάντουνος σταυρός
  κρέμεται στο λαιμό σου
  όλοι φιλιούνε το σταυρό
  μα ΄γω το μάγουλό σου

 130. Μαρία said

  126
  Έχει. Ξαναδές τις λέξεις που χάνονται. 🙂

  http://books.google.gr/books?id=-3cZAwAAQBAJ&pg=PA546&dq=%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CE%B9&hl=en&sa=X&ei=0-haU5yYCvDa0QXmvoHwAw&ved=0CDwQ6AEwAg#v=onepage&q=%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CE%B9&f=false

 131. Λ said

  129. Μπράβο, σωστά λέτε. Το τεσσαρακάντουνος το είχα ακούσει αλλά δεν ήξερα τους στίχους.

  Παρεμπιπτόντως έχουμε και επίθετο Καντούνας. Ο Κωνσταντής Καντούνας είναι ο δικηγόρος που πέτυχε την καταδίκη του ζεύγους Βρετανών για παράνομη κατοχή ε/κ περιουσίας (υπόθεση Όραμς).

 132. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  130.και (ξανα)κοιτάζοντας τις λέξεις που (δε) χάνονται, να και η γωνία μα και τα καντόνια! Μερσί για το τσίγκλισμα 😉

 133. Πέπε said

  @126, 129, 131:

  Τρικάντουνη είναι στην Κάρπαθο η ανομοιοκατάληκτη ή άλλως άτεχνη μαντινάδα (μαντινάδα είναι το ιαμβικό 15σύλλαβο δίστοχιο). Οι τρικάντουνες μαντινάδες λέγονται είτε από κακοκτεχνία είτε, καμιά φορά, επίτηδες, για πλάκα. Στην Κάλυμνο οι αντίστοιχες λέγονται αήτιστες, από το μυστηριώδες (σ’ εμένα) ρήμα ητίζω, που σημαίνει ταιριάζω, π.χ. αήτιστο όργανο σημαίνει ξεκούρδιστο, αταίριαστο (που οι χορδές δεν είναι ταιριασμένες η μία με την άλλη).

  Όλες αυτές είναι μεταφορικές χρήσεις λέξεων που δεν είμαι βέβαιος για την κυριολεξία τους. Ητίζω δεν έχω ιδέα τι σημαίνει και από πού βγαίνει. Τρικάντουνο είναι μάλλον το τρίστρατο, αλλά και πάλι δεν πολυκαταλαβαίνω τη μεταφορά…

  Παρεμπιπτόντως, το τρίστρατο στα λατινικά είναι trivia. Μ’ αυτούς που συναντάς στο τρίστρατο λες κοινοτοπίες, γεια σας, τι κάνετε, ας τα λέμε καλά, ε, τώρα με την κρίση… Trivial, τετριμμένα πράγματα.

  Η αυθεντική σημασία του Trivial διατηρείται, περιέργως, στο Trivial Pursuit, το επιτραπέζιο όπου η καταδίωξη γίνεται σε τρίστρατα.

 134. Γς said

  Προσπαθώ από χτες να το αναρτήσω. Πολλές φορές, ανεπιτυχώς όμως.[και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί]

  Τελικά το ανάρτησα στον Κάκτο

 135. Γς said

  Μόλις ξύπνησα με μια γλάστρα τριανταφυλλιάς στα χέρια.
  Την ακούμπησα κάπου πρόχειρα στο κρεβάτι και πήγα για τσίσα μου.

  Όταν γύρισα είχε γίνει άφαντη!
  Η πλάκα είναι ότι έψαχνα να την βρω. Εψαξα παντού μέχρι και στην κουζίνα.

  Τώρα όμως ξύπνησα για καλά και πίνω το καφεδάκι μου.

 136. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ said

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ.
  ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗ ΣΕΡΒΙΑΣ, ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ , ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΘΗΝΑΪΔΟΣ, ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ .
  ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΜΗΚΟΣ ΜΟΝΟ 600 ΜΕΤΡΑ!!!

 137. sarant said

  133: Σε μπελάδες (καλούς) μας βάζεις με τα περίεργά σου ρήματα!

 138. sarant said

  136: Σωστά!

 139. Γς said

  136:
  >ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗ ΣΕΡΒΙΑΣ, ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ , ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΘΗΝΑΪΔΟΣ, ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

  Φωτογραφημένη όλη. Μέτρο μέτρο από πάνω έως κάτω

 140. Γς said

  139:
  και λίγο από τις διασταυρώσεις της

 141. Λ said

  133. Πάρα πολύ ενδιαφέροντα αυτά που λέτε. Μήπως θα μπορούσε η κυπριακή λέξη σαητίζω, που σημαίνει σέβομαι, εκτιμώ, να έχει σχέση με το ητίζω;

  Το καντούνι και η κατούνα μπορεί να είχαν ανεξάρτητη διαδρομή και πόρτα εισόδου στην ελληνική γλώσσα. Έχω για παράδειγμα υλικό για τη λατινική λέξη bucca που την εχουν δανειστεί πολλοί λαοί και της έχουν «αλλάξει τα φώτα» από την ευρύτητα στη χρήση. Μόνο στα κυπριακά έχουμε τη βούκκα = μάγουλο, βούκκος = μπουκια, μπουκκώνω = προγευματίζω και πολλά πολλά άλλα παράγωγα, πέρα από τα γνωστά της Κοινής Ελληνικής.. Έχω συλλέξει κάποιο υλικό σχετικά με τη λέξη αυτή.

  ΥΓ Τελευταία η λέξη μπουκωμένος απέκτησε νέα ζωή. Σημαίνει να έχει κάποιος βουλωμένη μύτη από κρυολόγημα. Την είπε ο νυν υπουργός οικονομικών πριν από μια συνέντευξη και το έδειξαν στις Πατάτες (σατιρική εκπομπή του ΡΙΚ). Παλιά μπουκωμένος ήταν μόνο αυτός που δεν είχε καταπιεί ακόμη το φαγητό που είχε βάλει στο στόμα.

 142. Λ said

  133, 137: Πότε λέτε το τρίστρατο να έγινε τετριμμένο και πού;

  Υ.Γ.Με συγχωρείτε για τις επαναλήψεις στο 136 αλλά καμιά φορά έτσι γίνεται στον προφορικό λόγο και η διαδικτυακή επικοινωνία, θέλουμε δεν θέλουμε, έχει την αμεσότητα του.

 143. Στην κοινή νεοελληνική, ‘μπούκωμα’ (εγώ τουλάχιστον έτσι το έμαθα από πολύ μικρός) σήμαινε από παλιά το φράξιμο της μύτης από συνάχι και ‘μπουκωμένος’ αυτόν που δυσκολεύεται ν’αναπνεύσει από τη μύτη λόγω κρυολογήματος. Αλλωστε, η σημασία είναι σχεδόν η ίδια με την άλλη (της μεγάλης μπουκιάς).
  Διάσημη λογοτεχνική χρήση με τη στοματική σημασία (από τη Ζωή εν Τάφω): «πέθανε χωρίς να μπορέσει να φωνάξει Ζήτω η Ελλάς γιατί… ήτανε μπουκωμένος!»

 144. Δεν ξέω αν το trivial με την αγγλική του σημασία βγαίνει από τις κουβέντες των τριόδων, ή μήπως από το μεσαιωνικό trivium (γραμματική – λογική – ρητορική), που ήταν η πρώτη βαθμίδα της ανώτερης παιδείας και ακολουθούνταν από το ουσιαστικότερο quadrivium (γεωμετρία, αριθμητική, αστρονομία, μουσική).

 145. Λ said

  Βλέπετε, δεν το ήξερα. Μπουκκωμένος μπορεί να είναι και αυτός που έχει ήδη προγευματίσει.

  – Κόπιασε!
  – Ευχαριστώ, είμαι μπουκκωμένος.

 146. 136 Α! ναι. Κι αυτή. Που την είχα στο νου μου στην αρχή που διάβαζα, αλλά μέχρι να γράψω θυμόμουνα μόνο την Κηφισίας (και τα παρανόμια της).

 147. Λ said

  και (ξανα)κοιτάζοντας τις λέξεις που (δε) χάνονται, να και η γωνία μα και τα καντόνια! Μερσί για το τσίγκλισμα

  Αυτό το βιβλίο το βρήκα, το χάσα, το ξαναβρήκα και τώρα το έχω πάντα δίπλα μου. Αρέσει και στον άντρα μου που δεν καλοξέρει ελληνικά, αλλά ενθουσιάστηκε όταν το άνοιξε τυχαία στη μονομερίδα και κατάλαβε την επεξήγηση. Μετά έλεγε στις ανεψιές του, ξέρετε τι είναι η μονομερίδα; Είναι μικρό δηλητηριώδες φίδι κτλ. κτλ.

 148. Κάποια στιγμή επί Χούντας (το 1971;), η Λεωφ. Κηφισιάς μετονομάστηκε σε Ιω. Μεταξά. Μετά τη Μεταπολίτευση ξεβαφτίστηκε βέβαια, αλλά σταδιακά, με αποφάσεις των επί μέρους δήμων που διασχίζει. Αν θυμάμαι καλά, στο Ψυχικό έμεινε Ιω. Μεταξά επί αρκετά χρόνια…

 149. physicist said

  Καθηγητής της Φυσικής στο περίφημο LMU του Μονάχου θεώρησε πριν πολλά χρόνια σκανδαλώδες ότι δεν υπήρχε εκεί οδός που να τιμά τον μεγάλο Arnold Sommerfeld. Υπέβαλε λοιπόν στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου αίτηση να μετονομαστεί η οδός μπροστά από το κτίριο που στέγάζε τον Τομέα Θεωρητικής Φυσικής του LMU σε Arnold-Sommerfeld-Straße.

  Μετά από αναμονή αρκετών εβδομάδων, έλαβε με το ταχυδρομείο μιαν ολιγόλογη, τυπική απάντηση που έλεγε ότι ο ισχυρισμός του δεν ίσχυε, μιας και υπήρχε κάποιο δρομάκι στα περίχωρα της πόλης με το όνομα «am Sommerfeld».

  (Συγγνώμη που μόνο γερμανομαθείς θα καταλάβουν).

 150. sarant said

  144: Νομίζω από εκεί που λες βγαίνει.

  147: Α, πολύ χαίρομαι!

  148: Λοιπόν, αυτό δεν το είχα πάρει είδηση!

 151. Λ said

  Κοίταξα το «τριόδων» και βρήκα κάτι περί τριόδων λυχνιών, που έχουν σχέση με λογισμικό. Αυτό εννοείτε;

  Κατά τα άλλα υπάρχουν triodia στο φυτικό κόσμο:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Triodia_(grass)

  και μετά έχουμε το τριώδιο.

  https://fdathanasiou.wordpress.com/2011/02/11/%CF%84%CE%AF-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CF%84%CF%81%CE%B9%CF%8E%CE%B4%CE%B9%CE%BF/

 152. Νέο Kid Στο Block said

  Μα τι σχέση έχει η τιμημένη καΙ ηρωικιά και ιστορικιά και γεφυροπαθούσα Καινιγσβέργη του Καλοκαιροχωραφά, με τους χωρικούς του Loyola Marymount Uni ?? Καλά έκανε ο Δήμος! 😆

 153. physicist said

  Loyola Marymount Uni 😀 😀 😀

 154. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  136.Σταυρούλα
  >Καραγιώργη Σερβίας,Περικλέους ,Αθηναϊδος,Αγίας Ειρήνης
  139.Γς>>Φωτογραφημένη όλη. Μέτρο μέτρο από πάνω έως κάτω
  (Μόνο επειδή προφέρεται το νήμα και οι πάσες,συγνώμη για την επανάληψή μου)
  Και με μέτρο:
  Δ ρ ό μ ο ι
  Φώτα χλωμά, θαμπά, μισοσβησμένα τα πεζοδρόμια ξέφτια του καιρού εδώ κι απέναντι σκουπίδια στιβαγμένα χαρτόκουτα,μπουκάλια του νερού με κατακάθια του καφέ περιλουσμένα.

  Λερές βιτρίνες άδειες σκονισμένες τί τάχα ήταν εδώ και τί εκεί με τί πραμάτειες λάμπαν στολισμένες και τις λαχτάριζαν ουρά οι περαστικοί στις μέρες ξεγνοισιάς τις περασμένες

  Δυο σκαλωσιές στέκουνε χρόνια ξεχασμένες απ το σεισμό θα τις αφήσανε, μπορεί. των μπαλκονιών οι σιδεριές έρμες, γδαρμένες μαίανδροι, ρόδακες και έλικες σγουροί πάνω μου κρέμονται, δαντέλες σκουριασμένες

  Παρασκευή και Μάρτης και βραδάκι στου κέντρου τις αλέες τις παλιές Αγιας Ειρήνης, Αθηνάς, Μοναστηράκι να βλέπεις να θυμάσαι και να κλαις ανθρώπων έργα να τα τρώει το σαράκι.

  Κατέβαινα σκυφτά την Περικλέους, Έχει λακούβες η οδός του κλέους.

  Ρόμβης Κλειτίου Κολοκοτρώνη
  Αγίου Μάρκου προς Βορέου κι Αθηνάς
  Ξάφνου ο ήχος μιας καμπάνας ξετρυπώνει
  Καπνικαρέα- Χαιρετισμοί-μην προσπερνάς. Ακάθιστος ο Ύμνος που λυτρώνει,

  μα στα σκαλιά, γροθιές στα μάτια μου γυμνές
  των άστεγων κουβάρι οι στρωμνές.

 155. Λ said

  Κουβέντα στην κουβέντα έκαψα και το πυρόφαγο, που στα ρωσικά είναι гречневая крупа, στα γερμανικά Bechweizen, στα αγγλικά buckwheat, ισπανικά trigo sarracerno, γαλλικά gruau de sarassin ενώ η ελληνική ονομασία στην ετικέτα είναι πλιγούρι.

 156. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  135.>>Μόλις ξύπνησα με μια γλάστρα τριανταφυλλιάς στα χέρια…Τώρα όμως ξύπνησα για καλά και πίνω το καφεδάκι μου.
  Καφές και τριαντάφυλλα.
  Για το ωραίο σου όνειρο,ένα παλιό, κελαηδιστό και παραπονιάρικο συρτό,από έναν ιδιαίτερο φευγάτο λυράρη.
  Ρόδο μου εκατοντάφυλλο (τα ψαλιδίσματα της λύρας με τα λαούτα πάνω στο εκατοντάφυλλο θαρρείς ξετινάσσει τα ροδοπέταλλα σύννεφο σαν πεταλούδες.)

  Ρόδο τς αυγής είσαι κι αθείς
  κι η μέρα ξημερώνει
  κι η κάθ αχτίνα σου στη γη
  και μια καρδιά πληγώνει

  Γιώργος Κουμιώτης, ρόδο μου εκατοντάφυλλο

 157. Λ said

  Η ετικέτα έχει επίσης το πορτογαλλικό trigo mourisco και το ιταλικό grano saraceno. Στα ισπανικά έβαλα ένα έπιπλέον ρ sarraceno και όχι sarracerno.

 158. left said

  @ 111 Ομοίως και σε αρβανιτοχώρι του νομού Βοιωτίας (Βαθ΄=μαντρί)

 159. Λ said

  Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία!

  Τελευταία Νέα
  25 Απρ. 11:45

  Μετονομασία της οδού Λεωνίδου σε οδό Αναστάσιου Γ. Λεβέντη

  Ο Δήμος Λευκωσίας ανακοινώνει ότι σε συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαρτίου 2014, αποφασίστηκε ομόφωνα η μετονομασία της οδού Λεωνίδου σε οδό Αναστάσιου Γ. Λεβέντη.

  http://www.nicosia.org.cy/el-GR/news/announcements/2014/56872/

 160. Λ said

  Μάλλον έπρεπε να πω πάει ο Λεωνίδας, πάνε και οι τριακόσιοι .

 161. sarant said

  159: Κανένας ντόπιος, έτσι;

 162. Μαρία said

  Ενώ η Θεσσαλονίκη δυσκολεύεται στις μετονομασίες.

  Οδός δωσιλογισμού, αριθμός μηδέν
  http://ecoleft.wordpress.com/2012/11/22/%CE%BF%CE%B4%CF%8C%CF%82-%CE%B4%CF%89%CF%83%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D-%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%B8%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%BC%CE%B7%CE%B4%CE%AD%CE%BD/

 163. Λ said

  161. Ναι! Χάριν σ’ αυτόν έχουμε το Λεβέντειο Μουσείο και τώρα την Πινακοθήκη, με τον Ελ Γκρέκο της και τους Ρενουάρ της καθώς και πολλά άλλα έργα.
  Πρέπει να πω ότι το Ίδρυμα Λεβέντη έχει προσφέρει πολλά και έχει να παρουσιάσει αξιόλογο εκδοτικό-ερευνητικό έργο, αλλά στεναχωριέμαι για το Λεωνίδα.

  Η επίσημη του βιογραφία είναι εδώ:
  http://www.leventisfoundation.org/el/about-us/a-g-biography

 164. Λ said

  163. Είναι παράληψη που δεν σας είπα ότι είναι παππούς του νυν δημάρχου και του προέδρου του ΔΗΚΟ.

 165. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  133.>>Οι τρικάντουνες μαντινάδες λέγονται είτε από κακοκτεχνία είτε, καμιά φορά, επίτηδες, για πλάκα.
  τεσσερακάντουνες αφού, είναι οι «πλήρεις», οι τετραγωνισμένες 🙂 .
  π.χ. η κλασσική :
  Χίλια καλώς ορίσετε, χίλια και δυο χιλιάδες
  κι ο κάμπος με τα λούλουδα και με τσι πρασινάδες
  αλλά για να πειράξουνε τον ακάτεχο μαντιναδολόγο:
  Χίλια καλώς ορίσετε, χίλια και δυο χιλιάδες
  για νάχομε το θάρρος σας και την παρηγοριά σας.

  Ώπα,τώρα είδα,στο 154.μου, οι στίχοι κατέληξαν …σεισμόπληκτοι . Τουρλού κατσαρόλας κι όποιος ξεδιαλέξει τα κολοκύθια ε, τη ρίμα. Δε βαριέσε.Πες (τυχαία)calligram 🙂 .

  162.Το ρολόι του κόσμου (ξανα)χτυπά μεσάνυχτα.

 166. Λ said

  156. Μετά το εκατόφυλλο η τριανταφυλλένη

 167. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  166.Λιτή γλυκειά μπαλάντα.Ερωτικό βαλσάκι
  >>Τες πέτρες τες ασυντυσιες , τί θα πει;
  μήπως ασύντοιχες (ασυντοιχιές ακούγεται), δηλαδή σκόρπιες; όχι;
  159.>>μετονομασία της οδού Λεωνίδου
  Στην Αθήνα,στο Μεταξουργείο στην οδό Λεωνίδου ήταν το πατρικό Τάσου Λειβαδίτη,(λέμε τώρα)

 168. Λ said

  ασύντυσιες= αμίλητες
  από το συντυχάνω (ομηρικό συντυγχάνω) που σημαίνει μιλώ.

 169. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  168.Α,ευχαριστώ!Αυτό κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρον το στιχάκι.

 170. Γς said

  159:
  Και η Ευαγόρου στη Λευκωσία μετονομάζεται σε Τζορτζ Μάικλ

 171. Μαρία said

  168
  Το συντυγχάνω ο Όμηρος δεν το ξέρει αλλά και στα κλασικά αρχαία σημαίνει συναντάω κάποιον τυχαία.

 172. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  171. και κάτω το λέμε το συντυχαίνω ως συναντώ.

 173. Λ said

  171. Προφανώς σωστά λέτε ότι το συντυγχάνω δεν είναι ομηρικό. Είναι που εσύντυσιε το θυμικό, που μας θέλει να έχουμε γλώσσα ομηρική. Το ακούω τόσο συχνά που το πίστεψα και δεν το κοίταξα πριν απαντήσω στην κυρία Έφη. Όμως το συντυχάνω στην κυπριακή διάλεκτο σημαίνει μιλώ, είμαι βέβαιη.

  Αλλά και εδώ ο Καποδίστριας χρησιμοποιεί το ρήμα με αυτή τη σημασία:
  http://books.google.com.cy/books?id=1UMOAAAAYAAJ&pg=PA149&lpg=PA149&dq=%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CF%8D%CF%87%CF%89&source=bl&ots=Ezu-X-iUE5&sig=Emuvnk3C2WToLWo_Rv9sDlNjZtY&hl=en&sa=X&ei=zSdcU8f8F8W6OMbsgaAG&ved=0CGAQ6AEwCQ#v=onepage&q=%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CF%8D%CF%87%CF%89&f=false

 174. Λ said

  Ζήλεψα πολύ που δεν μπορώ να λάβω μέρος στην αυριανή περιήγηση στην Αθήνα, αλλά παρηγορήθηκα γιατί θα πάω σε μια ημερίδα για την ιστορία του Καϊμακλιού (ονομαστική το Καϊμακλί), προαστίου της Λευκωσίας, που πριν τους Οθωμανούς ονομαζόταν Μεσοκελεύσιν (στου δρόμου τα μισά).

  Απ’ ότι διαβάζω στην εφημερίδα, υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ Μεσοκελευσίου και Αθήνας, καθώς κάποτε υπήρξε μαζί με το γειτονικό του προάστιο, την Ομορφίτα, περιουσία του τελευταίου Δούκα των Αθηνών, Γκωτιέ ντε Μπριέν (η γιαγιά του καταγόταν από τον οίκο των Λουζινιάν).

  Καλό ξημέρωμα!

 175. leonicos said

  Και ως Γιαν Σματς ήΒουκουρεστίου, θυμάμαι . Μου είχαν πει μάλιστα ΄’οτι ήταν νοτιαφρικανός που είχε φιλοξενησει τους βασιλείς στον Β΄Π.Π.

  Την Πλατεία Αγάμων πολλοί την έλεγαν όταν ήμουν μικρός. δηλαδή Αμερικής. Προφανώς μερικοί αντιδρούσαν στο ‘Αμερικής’.

  Την Μακένζι Κινγκ επίσης θιυμάμαι να λέγεται, αλλά δεν ήξερα ότι ήταν η Λυκαβηττού

 176. leonicos said

  Βρε, ακόμα ξύπνιο είναι αυτό το παιδί! Γειά σου, σπουδαίε Λ

 177. Γς said

  154:

  >Φώτα χλωμά, θαμπά, μισοσβησμένα

 178. Earion said

  Όπως επισημάνθηκε στη Λεξιλογία, η οδός Ακαδημίας μετονομάστηκε σε λεωφόρο Φραγκλίνου Ρούσβελτ πριν από τον Απρίλιο του 1941 από το καθεστώς της Τετάρτης Αυγούστου, όχι μεταπολεμικά.

  Επίσης στο τευχίδιο που μοιράζει σήμερα το κυριακάτικο Βήμα (27.4.2014) με ανθολόγηση από τα αρχεία της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού βρίσκω την εξής καταχώρηση σε αναφορά του συνταγματάρχη Στέφανου Πρόκου, απολογητική της δράσης του ως στρατιωτικού διοικητή Πειραιά (με ημερομηνία 31.10.1945):

  Την 14/1/1945 γίνεται η τελετή της μετονομασίας της Πλατείας ΚΟΡΑΗ εις Πλατείαν ΟΥΪΝΣΤΩΝ ΤΣΩΡΤΣΙΛ.

 179. sarant said

  178: Τον Απρίλιο του 1941; Δηλαδή λίγο πριν μπουν οι Γερμανοί -διόλου περίεργο που ελάχιστοι το ξέρουν!

 180. Λ said

  171-173: Το συντύχω στα Άτακτα

  http://books.google.com.cy/books?id=HO7tkYLLragC&pg=PA221&lpg=PA221&dq=%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CF%8D%CF%87%CF%89+%CE%AC%CF%84%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B1&source=bl&ots=5VwlT1_A8l&sig=5dSjTAPrgi5RJ2wAe6plVe3QpLM&hl=en&sa=X&ei=celcU8P4L4nXPM-tgVg&ved=0CCgQ6AEwAA#v=onepage&q=%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CF%8D%CF%87%CF%89%20%CE%AC%CF%84%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B1&f=false

  και στο Χρονικό του Μαχαιρά:

  http://books.google.com.cy/books?id=mytIAwAAQBAJ&pg=PA236&dq=%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CF%8D%CF%87%CF%89+%CE%BC%CE%B1%CF%87%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%AC%CF%82&hl=en&sa=X&ei=AepcU6uDDaO84ATi9IFw&ved=0CC4Q6AEwAA#v=onepage&q=%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CF%8D%CF%87%CF%89%20%CE%BC%CE%B1%CF%87%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%AC%CF%82&f=false

 181. Αγγελος said

  Λ (151), για μια στιγμή με κλόνισες και άνοιξα τον Μπαμπινιώτη να δω. Στη δική μου έκδοση τουλάχιστον, έχει την «τρίοδο» με τη σημασία του τρίστρατου, όχι όμως την τρίοδο λυχνία! Αντίθετα, το Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής έχει την «τρίοδη βάνα» (που δεν την ήξερα) και την τρίοδο λυχνία, όχι όμως τις «τριόδους» των αρχαίων, ίσως θεωρώντας ότι η λέξη παραείναι λόγια.
  Ενδιαφέρον ζήτημα γεννάται και για την ετυμολογία της λέξης (ως ραδιοτεχνικού όρου, εννοώ, γιατί για το τρίστρατο δεν υπάρχει βέβαια καμιά αμφιβολία). Πίστευα ότι είναι σόλοικος σχηματισμός σαν τον «τρίλογο» (=τριμερή διάλογο), διότι προφανώς πλάστηκε κατ’αναλογία προς τη «δίοδο», που υπέθετα ότι λέγεται έτσι γιατί αφήνει το ρεύμα να περνά προς τη μία μόνο κατεύθυνση. Διαβάζω όμως στο ΛΚΝ ότι η ηλεκτροτεχνική «δίοδος» πλάστηκε κατ¨αναλογία προς την «κάθοδο» και την «΄ανοδο», με την ηλεκτρολογική τους σημασία, δηλαδή πράγματι διότι έχει δύο ηλεκτρόδια. Αν είναι έτσι, τότε σωστά σχηματισμένη είναι και η τρίοδος, και η πεντάοδος, και η επτάοδος!

 182. gryphon said

  181
  Kαι επι τη ευκαιρια να πω οτι ταπεινη και αρχαια τριοδος λυχνια παρα την ελευση των τρανζιστορ των διπολικων των φετ κλπ και ακομη των ψηφιακων ενισχυτων παραμενει ανυπερβλητη στην φυσικη και οσο γινεται αληθοφανη αποδοση του ηχου.Φτανει να ειναι αρκετα ευαισθητα τα ηχεια γιατι με ισχυ 1.5 βατ ανα καναλι που αποδιδει ο ιδιοκατασκευης τελικος μου με την μια λυνια τυπου 45 ενταξει δεν γκρεμιζει και τοιχους με την ενταση αλλα με ηχεια με 95 και db ευαισθησια κατι γινεται.Και παντα με διοδο λυχνια στην τροφοδοσια οπου διοδος ειναι η λυχνια ανορθωσης εξαρτημα εκ των ουκ ανευ για ενισχυτη με λυχνιες.

 183. Λ said

  133:Ψάχνω κάτι αρχεία και βρήκα αυτό το απόσπασμα ενός ποίηματος του Μαλακάση για τα τριαντάφυλλα. Δεν γκουγκλίζεται και δεν ξέρω τον τίτλο.

  Χαρά, που τη χαίρεστε
  κόσμοι τριανταφυλλένιοι.
  Δεν πέφτει μια σταλαματιά
  δροσιάς, που να μη μένει
  στα πέταλά σας τα ξανθά
  και τ’ άλικα και τ’ άσπρα.

  Όμως η μέρα πριν φανεί
  και πριν ξανάρθουν τ’ άστρα,
  σιγά – σιγά απογέρνετε
  στ΄ αγκαθερά κλωνάρια
  και γίνονταί σας δάκρυα
  τα πριν μαργαριτάρια.

 184. Λ said

  Το 183 ήταν για το 156 που είχε ποίημα για τα ρόδα και όχι για το 133.
  Διορθώσεις: μετά το τριανταφυλλένιοι πρέπει να μπει τελία αντί κόμμα και στον τελευταίο στίχο η πρώτη λέξη είναι με μικρό τ. (Νικοκύρη αν έχετε την καλοσύνη διορθώστε το διότι είναι κρίμα να βγαίνει με λάθη.

 185. Λ said

  181. Σωστά λέτε. Εμείς έχουμε μέχρι πεντάοδο.

  http://wikimapia.org/7602465/el/%CE%A0%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%AC%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%82

 186. Αυτό το «πρόσκειταν» λίγο στραμπουληγμένο δεν είναι;

 187. sarant said

  Γιατί, το «προσέκειτο» σε μη νομικό κείμενο δεν μυρίζει ναφθαλίνη;

  (To σχόλιό σου για κάποιον τρόπο το είχε πιάσει η σπαμοπαγίδα).

 188. Γς said

  13:
  Henry Morgenthau.

  Και θυμήθηκα το Σχέδιο Morgenthau, του γιου του Henry Morgenthau, Jr. για την Γερμανία.

  Και πόσοι Ευρωπαίοι σήμερα δεν άρχισαν να το θυμούνται…

 189. Λ said

  141, 165 :
  Και πάλι για τα καντούνια:

  α. ένας στοίχος από την 9η Ιουλίου του Βασίλη Μιχαηλίδη:
  μέσα στης Χώρας τα στενά, στης Χώρας τα καντούνια
  http://el.wikisource.org/wiki/%CE%97_9%CE%B7_%CE%99%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AF%CE%BF%CF%85_%CF%84%CE%BF%CF%85_1821

  β. από το ιστολόγιο της Κέρκυρας:
  πιο παλιά και γοητευτική συνοικία της παλιάς πόλης είναι το Καμπιέλλο όπου θα περπατήσετε στα στενά καντούνια με ψηλά κτίρια, σκαλιστά πηγάδια, γραφικές πλατείες, περίτεχνα μπαλκόνι
  http://www.corfu-kerkyra.eu/html/greco/corfu.htm

  γ. και οι φωτογραφίες:
  https://www.google.com.cy/search?q=%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CE%B9%CE%B1&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=Y-5hU82cHsKMtAaR-YGYBg&sqi=2&ved=0CDYQsAQ&biw=1093&bih=479

 190. Σ.Π. said

  Καλημέρα, αν και με καθυστερημένη αντίδραση.
  Εδώ αλλάζουν όνομα νέοι σταθμοί μετρό: ο σταθμός που εγκαινιάσθηκε με το όνομα «Αλ. Παναγούλη», στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Άγιος Δημήτριος (Αλ. Παναγούλη) και μετά η παρένθεση κόπηκε εντελώς. Νομίζω οι μετονομασίες γίνονται χονδρικά ανά τετραετία, αν σημαίνει κάτι αυτό.
  Επίσης θα ήθελα να διάβαζα το σχόλιό σας για το «Διάλεξε ποιός κάνει κουμάντο στην Ευρώπη. Η ψήφος μετράει» (το επίσημο προωθητικό μήνυμα του ευρωκοινοβουλίου για τις ευρωεκλογές). Ξέρετε σε ποιά γλώσσα ήταν το πρωτότυπο μήνυμα;

 191. sarant said

  190: Σωστά αναφέρατε τον σταθμό Αλ. Παναγούλη.

  Το πρωτότυπο για το σύνθημα πρέπει να ήταν στα αγγλικά. Εγώ δεν θα έβαζα «κάνει κουμάντο».

 192. Λ said

  Ο Σολωμός χρησιμοποιεί τη λέξη τρίστρατα:

  7. Καὶ τὶς ἔβλεπε ὁ κόσμος νὰ τρέχουνε τὰ τρίστρατα, τὰ σταυροδρόμια, τὰ σπίτια, τ’ ἀνώγεια καὶ τὰ χαμώγεια, τὶς ἐκκλησίες, τὰ ξωκλήσια, γυρεύοντας.

  Τις σημειώσεις του Σολωμού για τις Μεσολογγίτισσες τις παραθέτει ο Ιάκωβος Πολυλάς στην εισαγωγή του στα Άπαντα του ποιητή.

  1. Καὶ ἐσυνέβηκε αὐτὲς τὲς ἡμέρες ὅπου οἱ Τοῦρκοι ἐπολιορκοῦσαν τὸ Μεσολόγγι, καὶ συχνὰ ὁλημερὶς καὶ κάποτε ὁλονυχτὶς ἔτρεμε ἡ Ζάκυνθο ἀπὸ τὸ Κανόνισμα τὸ πολύ.
  2. Καὶ κάποιες γυναῖκες Μεσολογγίτισσες ἐπερπατοῦσαν τριγύρω γυρεύοντας γιὰ τοὺς ἄνδρες τους, γιὰ τ’ ἀδέρφια τους, γιὰ τὰ παιδιά τους ποὺ ἐπολεμούσανε.
  3. Καὶ στὴν ἀρχὴ ἐντρεπόντανε νὰ βγοῦνε, καὶ περιμένανε τὸ σκοτάδι γιὰ νὰ ἁπλώσουν τὸ χέρι, ἐπειδὴ δὲν ἦταν μαθημένες.
  4. Καὶ ἀκολούθως ἐβιαζόντανε καὶ ἐσυχνοτηράζανε ἀπὸ τὰ παράθυρα τὸν ἥλιο πότε νὰ βασιλέψῃ νὰ βγοῦνε.
  5. Ἀλλὰ ὅταν ἐπερισσέψανε οἱ χρεῖες, ἐχάσανε τὴν ἐντροπή, ἐβγαίνανε ὁλημερνίς.
  6. Κι’ ὅταν ἐκουραζόντανε, ἐκαθόντανε στ’ ἀκρογιάλι, καὶ συχνὰ ἐσηκώνανε τὸ κεφάλι κι’ ἀκούανε, γιατί ἐφοβόντανε μὴ πέση τὸ Μεσολόγγι.
  7. Καὶ τὶς ἔβλεπε ὁ κόσμος νὰ τρέχουνε τὰ τρίστρατα, τὰ σταυροδρόμια, τὰ σπίτια, τ’ ἀνώγεια καὶ τὰ χαμώγεια, τὶς ἐκκλησίες, τὰ ξωκλήσια, γυρεύοντας.
  8. Καὶ ἐλαβαίνανε, χρήματα, πανιὰ γιὰ τοὺς λαβωμένους.
  9. Καὶ δὲν τοὺς ἔλεγε κανεὶς τὸ ὄχι, γιατί οἱ ρώτησες τῶν γυναικῶν ἦταν τὶς περισσότερες φορὲς συντροφευμένες ἀπὸ τὶς κανονιὲς τοῦ Μεσολογγιοῦ, καὶ ἡ γῆ ἔτρεμε ἀπὸ κάτω ἀπὸ τὰ πόδια μας.
  10. Καὶ οἱ πλέον πάμπτωχοι ἐβγάνανε τ’ ὀβολάκι τους καὶ τὸ δίνανε καὶ κάνανε τὸ σταυρὸ τους κοιτάζοντας κατὰ τὸ Μεσολόγγι καὶ κλαίοντας».

 193. Μαρία said

  192
  Είναι (με μικρές διαφορές στην έδοση του Πολίτη) το 3ο κεφάλαιο απ’ τη Γυναίκα της Ζάκυθος, που ο Πολυλάς δεν περιέλαβε στην έκδοσή του.

 194. Να συμπληρώσω εδω τον Κώστας Νίκαια.

  Την Κεντρική οδο Μικράς Ασίας που συνδέει την πλ.Κρήνης με την πλ.Χαλκηδόνας (δεν μπορώ να τις πω με τα νέα ονόματα 🙂 ) την άλλαξαν σε 28ης Οκτωβρίου, και την νοητή συνέχεια της που συνδέει την πλ.Κρήνης με την πλ.Ελευθερίας του Κορυδαλλου από Τζουμαγίας (έχει εκεί δρόμους από τους Βαλκανικούς Πολέμους όπως η πλατεία Σκρα) σε Διαμαντίδη, του γνωστού πολιτικού τζακιού.

  Η πλατεία είναι Περιβολάκια κι όχι το περιβολάκι, πριν το ’40 είχε πράγματι περιβόλια όπου εργαζόταν και γιαγιά μου όταν είχαν συγκομιδή 🙂 και από ότι μου έχει πει μέχρι το σημερινό Κρατικό Νοσοκομείο Νικαίας είχαν και αμπέλια

  Την πλατεία Κρήνης (απο την Κρήνη της Μ.Ασιας κι όχι την πηγή) την έλεγαν παλαιότερα αλλιώς θα επανέλθω μόλις θυμηθώ

 195. sarant said

  Ευχαριστούμε, περιμένουμε συμπλήρωση!

 196. Ριβαλντίνιο said

  Το 1878 ο Καμπούρογλου σε χρονογράφημά του την ονόμασε πλατεία Κλαυθμώνος, επειδή εκεί μαζεύονταν οι δημόσιοι υπάλληλοι που απολύονταν κάθε φορά που άλλαζε η κυβέρνηση, διότι έως το 1911 η Ελλάδα δεν ήταν σοβιετική, δεν υπήρχε μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, γι’ αυτό και είχαμε μεγαλουργήσει τότε, με τον Χρυσούν Αιώνα.

  Δεν ξέρω αν το έχουμε ξαναπεί (αν ναι, σόρρυ για την επανάληψη), αλλά υπάρχει τέτοιο τοπωνύμιο και στην Παλαιά Διαθήκη :

  Β Βασ. 5,23-24
  καὶ ἐπηρώτησε Δαυὶδ διὰ Κυρίου καὶ εἶπε Κύριος· οὐκ ἀναβήσῃ εἰς συνάντησιν αὐτῶν, ἀποστρέφου ἀπ᾿ αὐτῶν καὶ παρέσῃ αὐτοῖς πλησίον τοῦ Κλαυθμῶνος· καὶ ἔσται ἐν τῷ ἀκοῦσαί σε τὴν φωνὴν τοῦ συγκλεισμοῦ ἀπὸ τοῦ ἄλσους τοῦ Κλαυθμῶνος, τότε καταβήσῃ πρὸς αὐτούς, ὅτι τότε ἐξελεύσεται Κύριος ἔμπροσθέν σου κόπτειν ἐν τῷ πολέμῳ τῶν ἀλλοφύλων.

 197. niki said

  43: Η ΜΙΣΡΑΧΗ και η ΦΛΕΜΙΝΓΚ είναι διαφορετικές οδοί και τέμνονται

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: