Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια του Θωμά

Posted by sarant στο 26 Απριλίου, 2014


Αρχικά είχα σκεφτεί να τα πω «μεταπασχαλινά», είδα όμως ότι τον ίδιο τίτλο τον έχω χρησιμοποιήσει άλλες τρεις φορές και είπα νισάφι πια. Οπότε, του Θωμά, που γιορτάζει αύριο. Να θυμίσω ακόμα ότι αύριο, που γιορτάζει ο Θωμάς, θα γίνει και μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση της Ανοιχτής πόλης και του υποψήφιου δήμαρχου Αθηνών Γαβριήλ Σακελλαρίδη, στην οποία θα πάρω μέρος κι εγώ. Είναι ένα είδος ξενάγησης-περιπάτου σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, που θα ξεκινήσει στις 4.30 από το «Σχολείο του Πικιώνη» στην οδό Σίνα ψηλά, θα συνεχίσει με στάσεις σε διάφορα σημεία (σημειώνονται στον χάρτη) και περί τις 7μμ θα καταλήξει στο σπίτι του Λαπαθιώτη (Κουντουριώτου και Οικονόμου) όπου θα μιλήσω με θέμα «Οι λέξεις της πόλης» (μια γεύση του θέματος είχα στο χτεσινό άρθρο). Σας προσκαλώ να έρθετε -ελπίζουμε να μη βρέξει, τουλάχιστον να μη βρέξει πολύ.

Δεν είναι πολύ πλούσια αυτή τη φορά η συγκομιδή μας, ίσως επειδή η βδομάδα ξεκίνησε με αργία και με την αναπόφευκτη μεταπασχαλινή ραστώνη. Μάλιστα, καναδυό από τα μεζεδάκια μας είναι προπασχαλινά, όπως αυτό που θα δούμε τώρα.

Οι ΗΠΑ, λέει το ρεπορτάζ του skai.gr, εξετάζουν μεν το ενδεχόμενο να επιβάλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά «δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο να παράσχουν θανατηφόρα βοήθεια στην Ουκρανία». Η «θανατηφόρα βοήθεια» είναι προφανώς απόδοση του lethal aid, αλλά δεν παύει να με ξενίζει -αν μη τι άλλο, ο όρος επιδέχεται πολλαπλές αναγνώσεις: για ποιον θα είναι θανατηφόρα η βοήθεια; Δεν αποκλείω να είναι καθιερωμένος όρος, αλλά θα ήθελα επιβεβαίωση.

Προπασχαλινό είναι και το επόμενο, από το διάγγελμα που εξέπεμψε τη Μεγάλη Πέμπτη ο αγιατ… επίσκοπος Πειραιώς κατά του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι, όπου χαρακτηρίζει «αντιχριστιανική και απάνθρωπη» τη συμπεριφορά του σταθμού, επειδή προβάλλει μέσα στη μεγαλοβδομάδα συνωμοσιολογικά ντοκιμαντέρ για τον Ιησού Χριστό. Η πανταχούσα ξεκινάει ως εξής:

Μᾶς αἰτιῶνται ὡς δῆθεν ἀντισημίτες ἐνῶ ἔχομε διακηρύξει άδιαπτώτως ὅτι σεβόμεθα καί ἀγαπούμε τόν λαό τοῦ Ἰσραήλ ἀλλά εἴμεθα ἀντισιωνισταί διότι ὁ Σιωνισμός ἀποτελεῖ διαχρονικά ὀξυτάτη μορφή ρατσισμοῦ ὅπως ὁ πρώην ἀδέσμευτος ΟΗΕ τό 1975 εἶχε διακηρύξει καί ἀφ’ ἑτέρου ἀδιάπτωτα μισεῖ τόν Χριστό καί ἐξακολουθεῖ νά τόν ἀνασταυρώνει σέ κάθε ἱστορική περίοδο μέ τήν κατασκευή ψευδῶν γελοίων καί χαλκευμένων ντοκυμαντέρς σκουπιδιῶν πού διανέμει στούς συμπράττοντες μαζί του γιά προφανεῖς λόγους.

Όπως βλέπετε, προκαταρκτικά δεν χρειάζονται, ο Σεραφείμ μπαίνει κατευθείαν στο ψητό. Εκτός από τον σιωνισμό, ο άγιος Πειραιώς προφανώς αντιπαθεί και τα κόμματα -όχι τα πολιτικά, το σημειο στίξης εννοώ, διότι δεν έβαλε ούτε ένα κόμμα σε μια παράγραφο που εγώ ο αμαρτωλός θα έβαζα τουλάχιστον τρία. Πρόσεξα επίσης τον πληθυντικό «τα ντοκιμαντέρς», που δύσκολα μπορεί να σταθεί. Όχι μόνο επειδή οι λέξεις ξένης προέλευσης, όταν δεν μπορούν να ενταχθούν στο τυπικό της ελληνικής, μένουν άκλιτες, αλλά και επειδή ειδικότερα τύπος «ντοκιμαντέρς» δεν μπορεί να υπάρξει. Διότι, στα γαλλικά (documentaires) το τελικό -s δεν προφέρεται, στα δε αγγλικά είναι documentaries, ντοκιουμένταρις, όχι ντοκιμαντέρΣ.

Πάντως, θα παινέψω τον άγιο Πειραιώς για τη (γραμματική) τόλμη του να χρησιμοποιήσει τον αναλογικό τύπο, όταν πιο κάτω λέει ότι τα σκουπίδια αυτά (τα ντοκιμαντέρ δηλαδή) αποσκοπούν στο «να αναπαράξουν» το μίσος κατά του Χριστού.

* Περίπου ίδια περίπτωση με τα «ντοκιμαντέρΣ» στον τίτλο άρθρου της Καθημερινής, που μας αποκαλύπτει «έξυπνα τρικΣ για να καταπολεμήσεις την ακμή φυσικά». Απ’ όσο θυμάμαι, όταν ήμουν νεότερος που δεν ξέραμε τόσο καλά αγγλικά, όλοι λέγαμε και γράφαμε «τα τρικ». Τώρα όμως που πήρε το κουτάλι μας νερό…

* Σε άρθρο για το αεροπορικό δυστύχημα στη Φινλανδία, διαβάζουμε ότι το περιστατικό συνέβη στο «Τζαμιρτζάρβι». Όμως, η φινλανδική πόλη γράφεται Jämijärvi και προφέρεται Γιάμιγιάρβι (διπλός τόνος ή τόνος στην πρώτη συλλαβή ή τόνος στην παραλήγουσα, είναι θέμα γούστου) -θα προσέξατε ότι στη μεταγραφή προστέθηκε και ένα ρ, ασφαλώς δώρο της υπηρεσίας.

Ανάμεσα στις πολλές ευκολίες που προσφέρει το Διαδίκτυο είναι και η δυνατότητα να βρεις, με δυο-τρία κλικ, πώς προφέρεται ένα κύριο όνομα σε μια γλώσσα που δεν σου είναι οικεία -αλλά ο διαδικτυακός δημοσιογράφος περιφρονεί τέτοια βοηθήματα.

* Το επόμενο μαργαριτάρι διορθώθηκε, και δεν έχω κρατήσει εικόνα της οθόνης, αλλά έγινε τόσο γνωστό που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Στο μήνυμα της χρυσαβγίτικης συμμορίας για την επέτειο της δικτατορίας, είχε αρχικά γραφτεί ότι «Η χούντα του μνημονίου, η ξενόδουλη εξουσία Σαμαράδων, Βενιζέλων και εργολάβων ωχριά μπροστά στα στρατιωτικά καθεστώτα της σύγχρονης πολιτικής μας ιστορίας», δίνοντας την αντίθετη σημασία από αυτή που ήθελαν οι χρυσαβγίτες. Όταν έπεσε το σχετικό κράξιμο, το διόρθωσαν σε: έχει ξεπεράσει σε αυταρχισμό τα στρατιωτικά καθεστώτα…

pasok2* Και το επόμενο μεζεδάκι μας διορθώθηκε, αλλά είχα προλάβει να κρατήσω εικόνα (αριστερά), και έχει γούστο. Όπως έγραψε το ethnos.gr, «Την απαγόρευση των συγκεντρώσεων φιλάθλων σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, το ερχόμενο Σάββατο, ανακοίνωσε η αστυνομία, μετά από απόφαση του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής, ενόψει της διεξαγωγής του τελικού αγώνα ποδοσφαίρου για το Κύπελλο Ελλάδας, μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του Παναθηναϊκού».

Μα καλά, δεν έχει υποβιβαστεί το ΠΑΣΟΚ; ρώτησα τον φίλο που το έστειλε.

Έχει, μου απάντησε, αλλά δεν παίζει ρόλο, είναι αγώνας για το Κύπελλο.

* Κι ένα διπλό μεζεδάκι, που το δανείζομαι από τη Λεξιλογία. Toν ιό που λέγεται coronavirus οι περισσότεροι τον αγνοούσαν, και πολύ λογικά. Όταν παρουσιάστηκε τις μέρες του Πάσχα η υπόθεση με τον ασθενή που τον μετέφερε ταξιτζής, τα περισσότερα δελτία ειδήσεων έκαναν λόγο για «κοροναϊό». Ο ιός αυτός ονομάστηκε έτσι επειδή, όταν τον βλέπουμε στο μικροσκόπιο, φαίνεται σαν ένας κύκλος που έχει στην περιφέρειά του κάτι σαν την άλω του ηλίου, σαν στέμμα, corona στα λατινικά. Ωστόσο, όπως σωστά λέει ο Νίκος Λίγγρης, ο σχηματισμός αυτός αντιβαίνει σε έναν βασικό κανόνα της ελληνικής γλώσσας, πανάρχαιον, που λέει ότι το συνδετικό φωνήεν είναι το όμικρον όταν έχουμε σύνθεση. Αφού θάλασσα + ταραχή = θαλασσοταραχή και κάρτα+τηλέφωνο = καρτοτηλέφωνο, το σωστό είναι κορόνα + ιός = κορονοϊός, όχι *κοροναϊός. Βέβαια, η επίδραση του αγγλικού όρου είναι ισχυρή, οπότε είναι αμφίβολο αν ο σωστός τύπος θα επικρατήσει.

* Είπα όμως ότι έχω διπλό μεζεδάκι. Πράγματι, σε πολλούς ιστότοπους (παράδειγμα) γράφτηκε ότι οι εξετάσεις του οδηγού ταξί ήταν καθαρές και ότι ο οδηγός «δεν έχει προσληφθεί από mers». MERS, που δεν ξέρω γιατί το γράφουν με πεζά, είναι το Middle East respiratory syndrome, το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής. Αν δεν βρίσκεις με τίποτα δουλειά, φαίνεται πως το mers είναι κάποια λύση…

* Διαβάζω στο tvxs ότι ένας πάπυρος που διαβάστηκε πρόσφατα αποκαλύπτει μια υπόθεση… στημένων αγώνων πάλης στην αρχαιότητα. Ο πατέρας του ενός παλαιστή συνεννοήθηκε με τον προπονητή του άλλου για να στήσουν τον αγώνα. Ωστόσο, είναι κρίμα που η πασίγνωστη για τα παπυρικά ευρήματά της πόλη Οξύρρυγχος αφήνεται γραμμένη στα φράγκικα, Oxyrynchus (και μάλιστα λάθος, αφού στα αγγλικά είναι Oxyrhynchus). Επίσης, δεν λεγόταν «Νικάντινους» ο παλαιστής, αλλά… αλήθεια πώς λεγόταν; Το σπάνιο αυτό σύνθετο όνομα, που όπως μου είπαν μόνο στην Αίγυπτο εμφανίζεται, συνήθως απαντά ως «Νικαντίνοος», αν και θα μπορούσε επίσης να είναι «Νικαντίνους» αφού το απλό (Αντίνοος) εμφανίζεται και συνηρημένο (Αντίνους). Ενα αγγλικό άρθρο για το ίδιο θέμα, εδώ.

Και κλείνω με μια έκκληση που διάβασα, «να επανέλθει η αρχαία ελληνική γλώσσα ως πρώτη επίσημη γλώσσα της Ελλάδος». Αναρωτιέμαι πότε ήταν «επίσημη» γλώσσα της Ελλάδας τα αρχαία ελληνικά. Θα άξιζε αρκετό σχολιασμό (και δούλεμα) η σύντομη έκκληση, αλλά το αφήνω σε σας. Πάντως, το ρητό «Ει θεοί διαλέγονται, την των Ελλήνων γλώττα χρώνται» δεν το είπε ο Κικέρωνας, ούτε κανείς άλλος -και όχι μόνο επειδή η δοτική είναι «γλώττη». Αξίζει άρθρο το θέμα, αλλά προς το παρόν δείτε εδώ τα σχόλια.

 

Advertisement

100 Σχόλια προς “Μεζεδάκια του Θωμά”

 1. πρώτος ;

 2. Αντε και στην απονομή το βράδυ !!!

 3. Ε , αφού έκανα το ένα-δύο, όποιος και να το σηκώσει, το ίδιο κάνει.

 4. Γς said

  Κααλημέρα

  >λέξεις ξένης προέλευσης, όταν δεν μπορούν να ενταχθούν στο τυπικό της ελληνικής, μένουν άκλιτες

  Εκτός από το τάνκς που δρν διορθώνεται πλέον.

  Και συνέρχονται τα φιλαράκι ι βαριά τραυματισμένα στο ΚΑΤ.

  -Σού είχα πεί είπα να προσέχεις στις διασταυρώσεις. Κι εσύ μου είπες ‘ντάκσει.
  -Τάνκς σου είπα!

 5. Γς said

  2:
  >μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του Παναθηναϊκού”.

  Να και μια μικρή ομάδα, ουπς κόμμα ήθελα να πω.

 6. Spiridione said

  Καλημέρα.
  Αυτό το προσχέδιο είναι πολλά υποσχόμενο:
  «Οι βασικές δράσεις για την επίτευξη υψηλότερης αποτελεσματικότερης αποτελεσματικότητας περιλαμβάνουν:»
  http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=589486

 7. Γς said

  6:
  >αποτελεσματικότερης αποτελεσματικότητας

  Κάπου άκουσα και για μια «τραγική τραγωδία»

 8. LandS said

  Νόμιζα ότι διάβαζα «το κουλούρι», αλλά ήταν του enikos.gr
  «Πήδηξε γυμνή στην πισίνα και έσπασε το πόδι της – http://t.co/bjSriT6WA0»

  Κυρίες μου να φοράτε πάντα μαγιό.

 9. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2: Κατ’ εξαίρεση, θα είμαι κι εγώ εκεί!

  5: Ωχ!

 10. Από την έδρα της βουλής ο κατηγορηθείς από τον Κουράκο σαν αντιολυμπιακός, προδρεύων Καρατζάς είχε πει απλά
  » Δεν είμαι αντιολυμπιακός, δεν είμαι τίποτε αντί, δεν είμαι ολυμπιακός, είμαι απλά ΠΑΟΚτσής'»
  Τι κρίμα ο αγι…(συμπληρώνετε όπως θέλετε) Πειραιώς να μην πει πως δεν είναι σιωνιστής, αντί του αντίσιωνιστής που κρύβει τον ίδια φιλοσοφία του διαχωρισμου με τον σιωνισμό.
  Επίσης καλό θα ήτανε η εκκλησία να γνωρίζει πως η δημοτική είναι η επίσημη γλώσσα του κράτους καθώς και το μονοτονικό (αμάν με τις περισκοτωμένες), εκτός και θέλει το ποίμνιόν του να μην καταλαβαίνει τις ανακοινώσεις του…αδιαπτώτως

 11. gmich said

  Ο MERS.δεν τον προσέλαβε τον ταξιτζή. Μάλλον δεν θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές.

 12. Νέο Kid Στο Block said

  Νίκο ,θα είσαι μέσα;; Aν γίνει καμιά στραβή και το σηκώσει ο Βενιζέλος…εεε ο Σαβίδοφ ,θα ξέρουμε τουλάχιστον ποιος ήταν ο κατσικοπόδαρος. 😆
  YΓ. Kανα ΠΑΣΟΚτζάκι για στοίχημα υπάρχει;

 13. spiral architect said

  Καλημέρα. 🙂
  Τι να κάνουν κι αυτοί οι έρμοι εκεί στον Πήγασο και στον ΔΟΨ; Τους έχουν βάλει ολημερίς κι ολονυχτίς να φουσκώνουν το Βαγγέλη, γιατί χάνει αέρα, μπολιάζουν ελιές γιατί είναι στείρες και κάνουν (παρ)εκτροπές ποταμιών. Έτσι, πού να βρουν χρόνο να ασχοληθούν με τ’ αθλητικά και τις διορθώσεις, τη στιγμή που κοιμούνται στο ράντζο με το πληκτρολόγιο αγκαλιά και το κινητό στ’ αυτί;
  Κουκιά τρών’ τα παιδιά, κουκιά μαρτυρούν.

  @6: «Ή είμαστε αποτελεσματικές ή δεν είμαστε!»
  (Γιάννης Βρούτσης)

 14. antpap56 said

  Καλημέρα. Ο κοροναϊός (καλύτερα: ιός corona ή κορόνα-ιός, με παύλα) θυμίζει πολύ την taramasalata που γράφουν οι άγγλοι.

 15. sarant said

  14: Πολύ καλό παράδειγμα!

  12: Μπα, θα το σκίσουμε το… Πασόκ απόψε!

 16. atheofobos said

  Προσωπικά και εγώ βρίσκω πιο σωστό το κορονοϊός, αλλά ήδη από το 1991 τουλάχιστον, ως κοροναϊός μεταφράζεται στο Λεξικό MeSH Hellas Βιοιατρική Ορολογία της IATROTEK, αλλά και στην νεότερη (1997) ελληνική έκδοση του Dorland`s Ιατρικού Λεξικού.

 17. Αρχιμήδης Αναγνώστου said

  Δυστυχώς ο όρος κοροναϊός έχει επικρατήσει στη βιβλιογραφία. Αλλά νομίζω ότι και το coronavirus αντιβαίνει και τους κανόνες της λατινικής (αν κάνω λάθος διορθώστε με). Παρόμοια περίπτωση είναι και το ουρεάπλασμα (ureaplasma urealyticum). Το λέμε και ουρεόπλασμα στην καθομιλουμένη αλλά στη γραφή δεν έχει επικρατήσει

 18. sarant said

  16-17: Ευχαριστώ, έτσι θα είναι που τα λέτε.

 19. Ωστε σήμερα θα είσαι μέσα στο πλήθος που θα παρακολουθεί ενώ αύριο θα μιλάς στο πλήθος που θα σε παρακολουθεί. Πρέπει να είναι ωραία εμπειρία να μιλάς σε ανοικτό χώρο, νομίζω πως θα δίνει μια αίσθηση «γύμνιας» σαν όταν βγαίνει ο ηθοποιός στην σκηνή.
  Δεν θα μπορέσω να έλθω αύριο, είμαι καλεσμένος μακριά από το κέντρο. φυσικά δεν υπήρχε περίπτωση να πήγαινα σε προεκλογική συγκέντρωση-δεν ψηφίζω καν στην Αθήνα- αλλά θα μου άρεσε μια ομιλία σε ανοικτό χώρο με θέμα τις λέξεις της πόλης.
  Πάντως επειδή η ομιλία σε ανοικτό χώρο ελαφρώς πολιτικοφέρνει – αν και δεν σε φοβάμαι έχεις πολλά πράγματα ακόμα να κάνεις και η πολιτική είναι για όσους δεν έχουν δουλειά – παραθέτω κάποιους στίχους του Dylan που μούρχονται στο νου επ’ ευκαιρία

  Now all the authorities
  They just stand around and boast
  How they blackmailed the sergeant-at-arms
  Into leaving his post
  And picking up Angel who
  Just arrived here from the coast
  Who looked so fine at first
  But left looking just like a ghost

 20. Με το Γεωργουσόπουλο να αλωνίζει πάλι στο Παιδείας, ελέω Γκλαβά, όλα να τα περιμένεις και για τ’ αρχαία, και για τη μυθολογία, την ιστορία, και για την πατρίδα μας τη γλυκιά…

 21. Λ said

  järvi είναι η λίμνη και έχουν πολλές ονομασίες με αυτή την κατάληξη, αφου λέγεται ότι στον κάθε φιλλανδό αναλογεί από ένα νησι και από μία λίμνη της χώρας τους.

 22. sarant said

  20: Λες; Θα έχουμε δουλειά δηλαδή…

 23. physicist said

  ΠΑΟΚ σε λέω

 24. atheofobos said

  Το πρόβλημα της μετάφρασης των ξένων ιατρικών όρων στα Ελληνικά είναι συχνό και πολλές φορές επικρατεί η λάθος μετάφραση, όπως πχ μεταξύ κολοσκόπησης και κολονοσκόπησης όπως γράφω σχετικά στο:
  Η ΚΟΛΟΣΚΟΠΗΣΗ, Ο ΣΤΑΘΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΡΗΤΙΚΑΡΟΣ
  http://www.atheofobos2.blogspot.gr/2010/06/blog-post_16.html

 25. Νέο Kid Στο Block said

  23. Σ’έχω για πλάκα μιλάμε καρντάση! (για τον ΠΑΟΚ σε λέω, γιατί το Πασόκ είναι σαν να κλέβουμε εικόνισμα… :mrgreen: )
  YΓ. Xωρίς πλάκα τώρα, ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ στα μπαόκια που γράψαν στα παλιά τους τσουράπια τσι μπασκίνες ,και κράτησαν το σύνδεσμο στην Ομόνοια ανοικτό!

 26. physicist said

  #25. — Σήμερα νοσταλγώ τους δυο τελικούς της ΠΑΟΚάρας που είδα στο ΟΑΚΑ, ρε μάστορα. Το 1983 με την ΑΕΚ και το 1985 με την ΑΕΛ. Πίκρα και στους δύο αλλά το να βρίσκεσαι ανάμεσα σε παόκια στην Αθήνα και να πουλάς τρέλα στους Αθηναίους ήτανε άλλο πράμα.

  Απόψε το σηκώνω και το πάω στον Πύργο το Λευκό λέμε.

 27. Μιχάλης Ρουμελιώτης said

  Ε όχι και καθιερωμένος όρος η «θανατηφόρα βοήθεια». Χώρια που και τό «non-lethal» (αρχικά – στή συνέχεια μού μοιάζει να ήρθε τό «lethal») «aid» στά αγγλικά, όπου βεβαίως προέρχεται από τό κάπως πιο ανεκτό «non-lethal military supplies», σόλοικο είναι. Αλλά τό «θανατηφόρα βοήθεια», στά ελληνικά, όπου δεν προϋπάρχει η ίδια διεστραμμένη γλωσσική ιστορία, μόνο ως ειρωνεία μπορεί να σταθεί.

 28. Παλαιών Πατρών Ιωάννης said

  Ο Πάσχος Μανδραβέλης επιμένει εδώ και χρόνια να γράφει Τζόμπικ αντί για Γιόμπικ (Jobbik), η λανθασμένη απόδοση επικρατεί και στο γκουγκλ. Αναρωτιέμαι αν κανείς από αυτούς θα έγραφε «Τζάνος Κάνταρ» 🙂

 29. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Εγώ δεν θα ασχοληθώ με τα μεζεδάκια, περιμένω το κυρίως πιάτο απο τους gee και Κid μετά την απονομή για να βαρυστομαχιάσω.

 30. Νέο Kid Στο Block said

  26. Από τα δεκάδες ματς που έχω δει στο Οάκα, μού έχουν μείνει 2 τελικοί. Πάο-gayros το 85(?) με Β.Βλάχο και Μητσάρα να κάνουν σουρωτήρι τον Αρβανίτη ,και ο τελικός τσου-λού Μίλαν-Μπάρσα, όπου είδα την καλύτερη ομαδάρα ever ,που έχω δει live. MHXANH εκείνη η Μίλαν, αλλά όχι μηχανή γερμανικού ή ολλανδικού τύπου. Μηχανή ιταλιάνικη ,αεράτη, αίδρωτη, σικάτη και χτενισμένη στην τρίχα ,πλαισιωμένη από ένα μυθικό δεκάρι τον Σαβίσεβιτς και ένα στοιχειό της φύσης, τον Ντεσαγί.

 31. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  26 – Ο μοναδικός λόγος που θέλω να το πάρει ο ΠΑΟΚ, είναι για να ακούσω πάλι το καταπληκτικό σύνθημα ΣΗΚΩΣΕ ΤΟ ΤΟ ΓΑΜΗΜΕΝΟ, ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ στην oρίτζιναλ βερσιόν του (άκου τιμημένο). Οι δήθεν ηθικοί παρουσιαστές, δεν θα ξέρουν τι να κάνουν για να κρύψουν την ΥΒΡΗ, και να μη μπεί στα σπίτια των «ανυποψίαστων» τηλθεατών, πολύ γέλιο.

 32. physicist said

  #30. — Μπράβο, τελικάρα το 1994 κι άπαιχτη η Μίλαν, ειδικά που έριξε την τεσάρα στην αντιπαθέστατη Μπάρτσα (λίγο ντροπή να το λέω σήμερα που έφυγε ο Τίτο Βιλανόβα, ελπίζω να μου συγχωρεθεί). Ακόμα θυμάμαι εκείνο το βουβαλοειδές τον Στόιτσκοφ να τάχει χαμένα και τη βρίσκω.

  Άιντε, οπαδικό σάιτ το κάναμε. 🙂

 33. spiral architect said

  Που’ σαι φυσικέ μου; Μπας και είσαι με τους πυρσούς; 😀

 34. Νέο Kid Στο Block said

  32. Και ο τελικός ΠΑΟΚ-gayros με την μύτην του Γιώτη Εγκωμίτην ,καλός ήταν! 🙂 αλλά σήμερα δεν έχει τέτοια. Mε Νίνη (χι,χι,χι…) και Σάλπι (χου,χου,χουυ…) δεν φοβάμαι πράμα! 🙂

 35. physicist said

  #33. — Η λεπτότητα της θέσης μου και ο αξονικός ρόλος που μου έχει ανατεθεί στην οργάνωση της σημερινής καθόδου δεν μου επιτρέπουν ν’ αποκαλύψω περισσότερες λεπτομέρειες. Είμαι κάπου ανάμεσά σας. 😛

 36. spiral architect said

  Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεώτεροι:
  Χρήστος Δημόπουλος ο επονομαζόμενος και «Φονιάς»:

 37. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  Ποδοσφαιρικό το κάνατε 🙂

 38. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλημέρα!
  Ψηφίζω στον Πειραιά, αλλά θα έρθω αύριο για να παρακολουθήσω Σαραντάκο λάιβ! Θα φέρω και το κύπελλο, εκτός αν ο δαιμόνιος Βενιζέλος κάνει κάνα χατ-τρικ σήμερα.
  Η ακλισιά της εβδομάδας από την Όλγα Τρέμη: του Μεξικό.
  Ας το πάρει ο καλύτερος σήμερα! Αρκεί που δεν θα φοράει κόκκινα! 😉

 39. Μαρία said

  >Jämijärvi και προφέρεται Γιάμιγιάρβι

  Και προφέρεται ΓιΕμιγιΕρβι. Ο Καουρισμάκι -Εκι κανονικά- έχει καθιερωθεί και δεν αλλάζει 🙂

  Απορία. Το γιούχα στα αθηνιώτικα άλλαξε γένος;
  http://www.thepressproject.gr/article/60519/Thessaloniki-Giouxes-kata-Adoni-sto-Papageorgiou

 40. spiral architect said

  @37β: Το σηκώνει η μέρα, συμπάθα μας … 😳
  (ήταν οι εποχές που πήγαινα γήπεδο … Σαραβάκος, Σαγόνιας, Φονιάς, Λόραντ)

 41. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Καλημέρα σας αγόρια.Σπερταριστά (ψάρια) τα μεζεδάκια σήμερα αλλά άμα έχει μπάλα, όλα στο χέρσο 🙂 .
  Αμ το ξέρουν αυτό οι χειριστές μας : Άμα βάλεις μπαλαδόρους στα ψηφοδέλτια, το πλήθος (των αρσενικών μας αυτούς θα κοιτά 🙂 ). Γι αυτό έχουμε τόσους υποψήφιους ¨…του κλώτσου. 🙂
  Άκουσα(στο ράδιο μάλλον)προ ημερών : αυτοί τελικά θέλουνε να βγούνε κάποιοι που κλωτσάνε καλά, τότε για γαϊδάρους ψάχνουνε 🙂 🙂 . Με το συμπάθειο παιχτούρες μου, μα πρασινοκοκκινοκίτρινοι, είμαστε σπίτι και ..υποφέρω ποδοσφαιροκαλαθοσφαιρικώς από χτες. (Γέλια).

 42. Λοιπόν απ’ όσους τελικούς έχω δεί δυο έχουν μείνει χαραγμένοι στη μνήμη μου, επό χούντας κι οι δύο, και οι δυό στο Καραϊσκάκη.
  Ο ένας το 69 που σσν Παναθηναϊκός ακόμα απορούσα με τους φίλους μου τους βάζελους που πανηγύριζαν σαν τρελλοί επειδή το κέρδισε ο ΠΑΟ στην κλήρωση !! (και καλά οι παίκτες πανηγύριζαν το πριμ που θα παίρνανε, οι φίλαθλοι τι ;;;;; )
  Ο άλλος το 72, εκκολαπτόμενος ΠΑΟΚg’s όπου είχα στην κυριολεξία «γδύσει» τους βάζελους φίλους μου στο στοίχημα.

  Παρ’ ότι Ο ΠΑΟΚ έχει ειδικευθεί φέτος στις ανατροπές, οήμερα λόγω των απουσιών που έχει πιστεύω πως θα το πάρει όποια ομάδα βάλει πρώτη γκολ. Αυτό μερικές φορές είναι αποτέλεσμα υπεροχής και άλλες φορές τύχης.

 43. Αφού αυτή την εβδομάδα «η συγκομιδή δεν είναι πλούσια», να προσθέσω ένα προπασχαλινό, απριλιάτικο, εξαιρετικό μεζεδάκι, που νομίζω ότι σας ξέφυγε. Είναι αυτό που ψάρεψε και μας το φίλεψε ο κύριος Πιτσώνης. Δεν είναι τυπωμένο σε χαρτί, δεν το εκφώνησε ένας από τους χιλιάδες υποψηφίους, ούτε χτυπήθηκε σε πληκτρολόγιο – χαραγμένο σε μάρμαρο είναι:
  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=33183

 44. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  20. >>να αλωνίζει πάλι
  Δεν ξέρω αν πήρατε είδηση ,μετά το κράξιμο του ΥΠ.ΠΟ.Α, που αποδόθηκε στην κίνηση Μαβίλη (από την πλατεία;), από την πρωταπριλιά άνοιξε «γραφικός» πόλεμος και στη μέση το Εθνικό.Αφίσες και κείμενα. Χαμός.

 45. sarant said

  39: Όχι, προφέρεται Γιάμιγιάρβι, έτσι μού το είπε φιλανδομαθής και έτσι το ακούω εδώ:
  http://fr.forvo.com/search/jamijarvi/

 46. Βασίλης Β. said

  Προσέξατε τη φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο για το ατύχημα στη Φινλανδία; Πρόκειται για φωτογραφία από ατύχημα στη… Βολιβία πριν από μερικούς μήνες.

 47. sarant said

  43: Ομολογώ πως δεν το είχα πάρει είδηση, ευχαριστώ!

  46: Σοβαρά; Φοβερό! Τώρα που το λέτε, δεν μοιάζει και τόσο για Φινλανδία!

 48. NM said

  #6:Γιατί, το «Εμπροσθοβαρής και στοχευμένος σχεδιασμός των χρηματοδοτικών εργαλείων» (στο ίδιο άρθρο) που το πας;

 49. physicist said

  Μετά την ποδοσφαιρική εκτροπή, επιστρέφουμε στους μεζέδες. Διαβάζω:

  Η αστυνομία διευκρίνισε ότι οι αλεξιπτωτιστές προέρχονταν «από την περιοχή» που βρίσκεται γύρω από το αεροδρόμιο της πόλης.

  (α) Τι δουλειά έχουν τα εισαγωγικά εδώ πέρα;

  (β) Κοίταξα στον χάρτη και η περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο της πόλης μοιάζει να έχει μόνο χωράφια. Ο προσδιορισμός «γύρω από το αεροδρόμιο» μπορεί να ταιριάζει σε άλλες περιπτώσεις αλλά εδώ δεν βγάζει νόημα.

 50. Παλαιών Πατρών Ιωάννης said

  39, 45:
  Νομίζω ότι η προφορά του ä είναι κάπου ανάμεσα σε α και ε

  http://www.forvo.com/word/kohtla-j%C3%A4rvi/

  αν και φαίνεται ότι πολλοί το προφέρουν πιο κοντά στο α.

 51. Μαρία said

  45
  Έτσι το ακούς αλλά πρόκειται για πολύ ανοιχτό ε και σε ξεγελάει. Θα σε προπονήσω δια ζώσης 🙂

 52. Λ said

  Εκτός από τον άπιστο Θωμά έχουμε και τους παρακάτω:

  Τομάζο Καμπανέλλα, πατέρας της Πόλης του Ήλιου – Ηλιούπολης (εκτός αν η Ηλιούπολή είναι από τον Ηλία)
  Τόμας Μουρ, φιλόσοφος που είπε ότι τρώνε τα πρόβατα τους ανθρώπους (στην Αγγλία όταν άρχισε η βιομηχανοποίηση)
  Τόμας Μαν, συγγραφέας – ποιητής (Θάνατος στη Βενετία)
  Θωμάς Ακίνας, φιλόσοφος, θεολόγος, άγιος
  Θωμάς το τρενάκι
  Θωμάς Μπέκετ, Αρχιεπίσκοπος και ήρως του Θανατικού στην Εκκλησιά
  Θωμάς Έντισον πατέρας του ηλεκτρισμού
  Θωμάς Κρομγουελ, άγγλος στέητσμαν
  Θωμάς Τζιεφερσον, Αμερικανός πρόεδρος πατέρας έθνους
  Θωμάς Χάρντι, συγγραφέας, απίστευτα πεσιμιστικών έργων
  Θωμάς Κίνκαιντ, αμερικανός ζωγράφος
  Θωμα ί ς ανταποκρίτρια

  Από επίθετα έχουμε την Ανδρούλα Τουμάζου Καλογεροπούλου, ποιήτρια – συγγραφέα της Φοίβης και του Χόσκελντιν από την Αθηαίνου της Κύπρου.

  Και τέλος, Θωμάς, ταλαίπωρος σύζυγος!

 53. spiral architect said

  Όχι ρε, μα το θεό, πείτε μου πώς συνέβη το παρακάτω:
  «Επί 20 χρόνια διατηρούσε (η Τζόντι Φόστερ) σχέση με την Σίντνεϊ Μπερνάρντ, με την οποία απέκτησε δύο γιους. Η σχέση τους έληξε το 2008.» 😯 😯

 54. Νέο Κid said

  Και μπαρμπά Θωμάς, μαύρος σκλάβος με καλύβα, και Θωμάς Μαύρος, μουσουλμανική θεότητα ,τιμωρός των ερυθρών δαιμόνων (ΑΛ γιάβρ αλ πειρεΐ)

 55. Munich said

  Στην πορεία σήμερα με τον παναθηναικό, στον περίπατο αύριο με το σύριζα … Πολύ περπάτημα το ΣΚ κ. Σαραντάκο 😀

 56. sarant said

  53: Και πού να δεις πόσοι φορέσανε μουστάκια στη Σίντνεϊ

  51: Το πολύ που δέχομαι είναι μεταξύ α και ε 🙂

 57. Λ said

  Νικοκύρη, έχει δίκαιο η Μαρία. Πρέπει να το αντιπαραβάλετε με το Κάλεβαλα, ας πούμε, όπου το α δεν έχει «ούμλαουτ».

  http://en.wikipedia.org/wiki/Kalevala

 58. Μαρία said

  Ωραία και τα Ζώα Κύπρου.
  http://www.naftemporiki.gr/story/800061/kupros-idruetai-to-proto-politiko-komma-gia-ta-zoa

 59. Νέο Kid Στο Block said

  58!! 😆 Επιτέλους!! Nα βρώ την πολιτική στέγη μου! Mπεεε… (ή μήπως Βηηη…; είμαστε και αρχαίοι δαμαί!)

 60. Νέο Kid Στο Block said

  Έπεσαν χημικά στις κερκίδες των παναθηναϊκών (κλασικοί ηλίθιοι μβάτσοι…) ,τα βαζέλια (λογικά) τούς πλάκωσαν, και τα παόκια αποθεώνουν τους βάζελους.
  (στα σοβαρά…ελπίζω να τη βγάλει καθαρή ο Νικοκύρης ,γιατί έχει και αναρχοχουλιγκανόφατσα και θα είναι στόχος για την «ιξουσία» )

 61. Μαρία said

  59
  Σε σκέφτηκα, για να πω την αμαρτία μου. Εκείνη όμως η αγγλικούρα σε παρένθεση δεν σημαίνει κόμμα των ζώων κι όχι για τα ζώα;

 62. skol said

  Ο υλατζής εδώ είχε μεγάλα κέφια. Αφού έκοψε τα κεφάλια στη φωτογραφία, στη λεζάντα μας ενημερώνει πού βρίσκεται ο Σαμαράς!

 63. Νέο Kid Στο Block said

  61. Τι να σού πω ρε Μαρία; ξέρω και γώ; Τα party animals πάντως ,είναι άλλο πράμα. 🙂

 64. Νέο Kid Στο Block said

  Φεύγω για να δω το ματς. Να είστε φρόνιμοι και να προσεύχεστε για το Νικοκύρη!

 65. Μαρία said

  Κιντ, τώρα είδα το 25.

  Μαχαίρια, ρόπαλα και βόμβες μολότοφ στον σύνδεσμο του ΠΑΟΚ στην Ομόνοια
  http://www.koutipandoras.gr/article/112642/mahairia-ropala-kai-vomves-molotof-ston-syndesmo-toy-paok-stin-omonoia

 66. Λ said

  Υπάρχει και το απόκρυφο κατά Θωμά ευαγγέλιο που θυμήθηκα ξαφνικά όταν ξαναδιάβασα πιο προσεκτικά το τελευταίο μεζεδάκι που σέρβιρε σήμερα ο Νικοκύρης. Βρέθηκε στην πόλη Οξύρρυγχο, εκεί που πήγαινε για μπίζνες ο αδερφός της Σαπφώς, αν θυμάστε από άλλο νήμα. Υπάρχει ένα ενδιαφέρον και πολύ πρόσφατο ντοκιμαντέρ σε δύο μέρη για τα πρώτα χειρόγραφα της Αγίας Γραφής, που έχουν διασωθεί.
  Το λινκ πιο κάτω λέει ότι μάλλον δεν είναι ό Θωμάς ο απόστολος που έγγραψε το υπό συζήτηση ευαγγέλιο.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Gospel_of_Thomas

 67. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  52. >>Εκτός από τον άπιστο Θωμά έχουμε και τους παρακάτω:
  κι άλλα Θωμαδονοματεπώνυμα.
  Η Τομαή,λένε,έκαψε έναν και μια Θώμη έναν άλλον.
  Θωμαδάκης και Τωμαδάκης υπάρχουνε μπόλικα στα νότια.Επίσης χωργιό Θωμαδιανό και (κεφαλοχώρι) Άγιος Θωμάς βέβαια.

  -Στου Θωμά το μαγαζί (Ξαρχάκος -Φέρρης -Καφέ Αμάν)

 68. Παλαιών Πατρών Ιωάννης said

  56
  Σύγκριση a με ä
  http://www.forvo.com/word/sami_v%C3%A4nsk%C3%A4/

 69. Λ said

  67. Μπράβο Έφη! Ούτε που θα πήγαινε ο νούς μου στον Τωμαδάκη ή στη Θώμη, και σας ευχαριστώ για τα ωραία σας ποίηματα με την ευκαιρία αυτή.

  66. Εδώ είναι τα σχετικά για το ντοκιμαντέρ που σας έλεγα. Μην το χάσετε.

  http://www.bbc.co.uk/programmes/b03vhp1f
  http://www.bbc.co.uk/programmes/b03w7x1r

  Και εδώ κάτι άλλο, πάλι ενδιαφέρον

  http://codexsinaiticus.org/en/codex/history.aspx

 70. Theo said

  Στο in.gr η ράβδος άλλαξε γένος:

  Στη διάρκεια της έρευνας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στους εσωτερικούς χώρους των γραφείων, στο κλιμακοστάσιο και σε κοινόχρηστο χώρο της πολυκατοικίας: 15 βεγγαλικά, τρεις μεταλλικοί ράβδοι, εκ των οποίων οι δύο πτυσσόμενοι

 71. Λ said

  Άκουσα το πρώτο αηδόνι και δεν άντεξα στον πειρασμό για λίγη ποίηση. Εξάλλου ποτέ δεν βλάπτει. Απαγγέλλει ο ίδιος ο Σεφέρης.

 72. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  69. 🙂 ευχαριστώ.
  71. >>λίγη ποίηση.
  Ιδανικός εαρινός εσπερινός με τη φωνή και το ονειρώδες ποίημα του Σεφέρη καθώς από το παράθυρο η ευωδιά και η ομορφιά ανθών γιασεμιού,περγαμόντου,νεραντζιάς,αγγελικούλας κι άγριων τριαντάφυλλων υπνωτίζει,μεταρσιώνει. Τί είναι θεός ,τί μη θεός και τί τ΄ανάμεσό τους.
  Χαίρε.

 73. NM said

  Ενημερώνουμε τους αγαπητούς επισκέπτες της πολης μας ότι πρέπει να προσέχουν μην μπερδέψουν τις πλατείες του κέντρου.
  Στην Ομόνοια = Πανηγυρίζουμε.
  Στο Σύνταγμα = Διαμαρτυρόμαστε.
  Στην Κλαυθμώνος = Κλαίμε.
  Ευχαριστούμε για την επίσκεψη. Και του χρόνου.
  ΚΑΛΟ ΜΠΑΣΧΑ!

 74. Διονύσης said

  Το msn πάντως μάλλον σας διαβάζει. Αλλά για σιγουριά χρησιμοποιούν και τους δύο τύπους στο ίδιο κείμενο. http://news.gr.msn.com/%CE%BA%CE%BF%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%AD%CF%80%CE%B5%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CF%86%CE%BF%CE%B2%CF%8C%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5

 75. Είχα γράψει πως όλα παίζονται στο πρώτο γκολ που θα μπορούσε να είναι και αποτέλεσμα τύχης αλλά ο Γου Χου δεν άφησε ούτε την τύχη να μιλήσει…
  Για γέλια και για κλάμματα. σε ματς φως-φανάρι πως όποιος προηγηθεί το σηκώνει, ο ΠΑΟΚ βγαίνει για να παίξει συντηρητικά επειδή δεν έχει τα τρεξίματα του αντιπάλου αλλά με τρείς επιθετικούς !!!
  Ετσι παρέδωσε το κέντρο, κόπηκε στα δύο και περίμενε το μοιραίο.
  Οταν ο ΓουΧου ξύπνησε στο 30 κι άλλαξε το σύστημα η ομάδα έπαιξε καλύτερα, η τύχη της γύρισε την πλάτη αλλά είχε βρεθεί ήδη πίσω στο σκορ και η γκάφα του Γλύκου της έδωσε το τελειωτικό κτυπημα. Τα υπόλοιπα ήταν φυσιολογική συνέχεια.
  Ο ΠΑΟ είχε την τύχη μαζί του και στο ματς με τον ΟΦΗ με τις κεφαλιές να σταματάνε στα δοκάρια σε κρίσιμες στιγμές αλλά στον τελικό ο ΠΑΟΚ και να ισοφάριζε μόνο στα πέναλτυ μπορούσε να ελπίζει

 76. sarant said

  Ευχαριστώ για όλα τα σχόλια!

  Μια φορά είπα κι εγώ να πάω στο γήπεδο, και τη διάλεξα καλά!

  75: Σε θυμήθηκα όταν μπήκε το πρώτο γκολ. Αλλά αδικείς τον Γλύκο -έχει μεν ευθύνη για το δεύτερο γκολ, αλλά και ο Μπεργκ είναι μεγάλος τεχνίτης.

 77. sarant said

  Για το Γιαμιγιάρβι, λέει ο φιλανδομαθής υπηρεσίας:

  Μια σημείωση για το Jämijärvi – δεν παίρνει δύο τόνους, όλες οι λέξεις στα φινλανδικά προφέρονται με την έμφαση στην πρώτη συλλάβή. Τα διακριτικά δεν έχουν σχέση με τον τονισμό, αλλά με την προφορά του εν λόγω γράμματος. Το Α με τα διακριτικά αποτελεί ξεχωριστό γράμμα στο φινλανδικό αλφάβητο, και μάλιστα αναφέρεται στο τέλος, π.χ. στα λεξικά, σε αλφαβητικές καταστάσεις ονομάτων κλπ.: …X, Y, Z, Å, Ä, Ö.

  Το Ä προφέρεται σαν μακρύτερο Α, κάπως σαν να έκφράζει κανείς αηδιά: άαα

  Ενδιαφέρον το άρθρο της βικιπέδιας, που περιέχει και αρχείο ήχου:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Finnish_alphabet

 78. Μαρία said

  77
  >δεν παίρνει δύο τόνους
  Αν εννοεί οτι δεν τους γράφουμε, προφανώς. Το ίδιο κάνουμε και με τα γερμανικά, όπου συνήθως στη μεταγραφή δηλώνουμε το δευτερεύοντα τόνο π.χ. Αϊστάιν και όχι Άισταιν ούτε Άινστάιν.

  >Τα διακριτικά δεν έχουν σχέση με τον τονισμό
  Κανείς δεν ισχυρίστηκε κάτι τέτοιο.

  >κάπως σαν να έκφράζει κανείς αηδιά: άαα

  Άααα! Γιά άκου λοιπόν το φθόγγο στο αρχείο ήχου και μετά το Γιεμιγιέρβι στο φόρβο.

 79. # 76

  Νίκο δεν αδικώ τον Γλύκο, τον πίστευα αλλά αποδείχθηκε πως δεν έχει μυαλό. Οσο διεκδικούσε την θέση ήταν εξαιρετικός μόλις καπάρωσε την θέση άρχισε τα φιγουρατζίδικα τσαλιμάκια, την μαγκιά να αφήνει ακάλυπτη την κλειστή γωνία στο στυλ δεν το βάζει ο-ποιός είναι αυτός ο- κυνηγός. Στην κλειστή έφαγε και το τέταρτο πάλι λάθος θέση είχε και έκανε ήρωα τον Μπεργκ.
  Η κλάση του Μπεργκ φάνηκε στο πρώτο γκολ που σαν πιο γρήγορος ένα κλικ στο μυαλό είδε την μπάλλα μετά την καραμπόλα και σούταρε. Σε αντίστοιχες φάσεις στο τέλος του α’ημιχρόνου μπροστά στην εστία του ΠΑΟ, ο Σαλπιγγίδης κι ο Ινσαουράλδε ακόμα ψάχνουν να βρουν που είναι η μπάλλα

 80. Voulagx said

  «… ενόψει της διεξαγωγής του τελικού αγώνα ποδοσφαίρου για το Κύπελλο Ελλάδας, μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του Παναθηναϊκού”.»
  Έτσι κι αλλιώς το κύπελλο θα βαφόταν πράσινο!

 81. Triant said

  Τζι, μου φαίνεται πως (όπως πρωτοάκουσα από έναν πιτσιρικά για τον Πανιώνιο και τον ΠΑΟ αντίστοιχα) είσαι μΠΑΟΚ με ωροσκόπο Παναθηναϊκό.

 82. Λ said

  77,78: Νικοκύρη, you are in the soup (στην προκειμένη περίπτωση, στη λίμνη).

 83. Πάνος με πεζά said

  Aν σου πω ότι εμένα το μόνο που μου τη σπάει είναι η κορώνα να γράφεται με δύο όμικρον; Μάλιστα παλιά, πίστευα πως η συγκεκριμένη γραφή υπάρχει μόνο για το ομόηχμο σουηδικό νόμισμα, για να ξεχωρίζει !
  Ή μπα και (που λέμε και στη Σπάρτη, κόβοντας το -ς) ο ιός μοιάζει με το νόμισμα;

  Όσο για τελικούς στο ΟΑΚΑ, καταθέτω την πτωχή πλην όμως χαρακτηριστική εμπειρία μου :

  – τον «πρώτο διδάξαντα» πάλαι ποτέ τελικό στο ΟΑΚΑ, το 1982, όπου η ΑΕΚάρα του (χρόνια πολλά) Θωμά Μαύρου είχε επικρατήσει του συνήθους πελάτη των τελικών Αθήνας, ΠΑΟΚ, με 2-0, χάρη στο δικό του πρώτο γκολ (μετά από ασίστ κεφαλιά-ψαράκι της ροδίτικης αλεπούς που άκουγε στο όνομα Μανώλης Κώττης), και στην επισφράγιση του Βαγγέλη Βλάχου, που περνώντας από τη σέντρα το μισό ΠΑΟΚ κεραυνοβόλησε το Φορτούλα και κλείδωσε το ματσάκι…
  Χαρακτηριστικός τίτλος αθλητικού εντύπου τη μέρα διεξαγωγής, «ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΤΑ ΥΨΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΕΤΩΝ». Και μη φανταστείτε ότι επειδή ήταν ο πρώτος «σαλονάτος» τελικός (το ΟΑΚΑ για λίγο καιρό στην αρχή αποκαλούνταν «σαλόνι», μέχρι να μπει μέσα ο κάθε πικραμένος Νταλαροσαββοπουλοσινάτρας, και να γίνει το χόρτο κετσές…), δεν έγιναν τα συνήθη επεισόδια από τους βόρειους…

  – και φυσικά, τον πρώτο πάλαι ποτέ ευρωπαϊκό τελικό Πρωταθλητριών (τότε), όπου οι χαρούμενοι ιταλοί tifosi που κατέκλυσαν την Αθήνα και «κούμπωσαν»¨με τους ιδίου ταμπεραμέντου Έλληνες, φύγαν με το δάκρι στα μάτια, μετά τη γερμανική «επαγγελματική» νίκη του Αμβούργου, με το σουτ του Φέλιξ Μάγκατ (σημερινού παλεύοντος να διασώσει τη Φούλαμ -αλλά και τον Μήτρογλου- προπονητή). 1-0, τω καιρώ εκείνω (1983), και χαρακτηριστικός τίτλος αθλητικού εντύπου «ΕΝΑΣ ΜΑΓΚΑΣ ΤΑΠΕΙΝΩΣΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ». Εντάξει, θύμιζε λίγο Γιάννη Βόγλη-Μέμα Σταθοπούλου…Και μιλάμε για πολύ μεγάλη Κυρία, με Πλατινήδες, Ταρντέλλιδες, Ρόσσιδες, (που θα έλεγε και ο «αλέ»), Μπόνιεκ, Τζοφ, Σιρέα, Τζεντίλε, Καμπρίνι και δε συμμαζεύεται, σχεδόν όλη η Ιταλία που κατέκτησε το Μουντιάλ του 82… Ίσως τότε να ήταν που ο πιτσιρικάς Λίνεκερ θα άρχιζε να σχηματίζει στο μυαλό του τη φράση ότι «στο τέλος κερδίζουν πάντα οι Γερμανοί»…

 84. nestanaios said

  «Το συνθετικό φωνήεν είναι το όμικρον όταν έχουμε σύνθεση». ΟΧΙ. Δεν είναι έτσι. Το όμικρον είναι μέρος της γενικής ενικής καταλήξεος -ος. Η σύνθεση των συλλαβών διαβάζεται από τα δεξιά προς τα αριστερά για να έχουμε στην προκειμένη περίπτωση «θαλασσοταραχή» (η ταραχή (ονομαστική) της θάλασσας (γενική) ) μόνο που εδώ έχουμε αντικαταστήσει την παλαιά γενική -ος με νεολογισμούς και τώρα έχοντας ξεχάσει την γενική κατάληξη -ος βαφτίσαμε το όμικρον συνθετικό φωνήεν.

  Από την γενική γεός, έχομεν γεολογία (γεωλογία αττικώς) (ο λόγος περί γεός).
  Από την γενική πόλεος, (αττικώς πόλεως) έχομεν πολεοδομία.
  Από την γενική γλωττός, έχομεν γλωττοπέδη.
  Από την γενική άλατος, έχομεν αλατοπωλείον και από την γενική θάλαττος, έχομεν θαλαττοταραχή και ας μην υπάρχει καταγεγραμμένη ως γενική.

 85. # 81

  Φίλε μου αν με ενδιέφεραν οι τίτλοι δεν θα γινόμουνα ΠΑΟKg’s όταν o ΠΑΟ πήγαινε στο Γουέμπλεϋ (κι ο Ασλανίδης μαζί, να μη ξεχνιόμαστε)
  Εσένα πάντως που σε ενδιαφέρουν σημείωσε πως από του χρόνου ο κυπελλούχος θα έχει προνόμια όπως την απ’ ευθείας πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπαλιγκ οπότε …

 86. # 84

  Απορία

  Η γενική των λέξεων ο χορός, τόπος κ.λ.π. πως είναι ;
  Γιατί λέμε τοπογράφος και όχι τοπουγράφος, χορογράφος, χοροδιδάσκαλος κ.λ.π.

 87. Γς said

  85:
  >Φίλε μου αν με ενδιέφεραν οι τίτλοι δεν θα γινόμουνα ΠΑΟKg’s όταν o ΠΑΟ πήγαινε στο Γουέμπλεϋ (κι ο Ασλανίδης μαζί, να μη ξεχνιόμαστε)

  Τότε ήταν που κάποιος πήρε τα πάνω του και 10 χρόνια αργότερα επιχείρησε να διαλύσει μια τίμια Ολυμπιακή οικογένεια.

  Ο βάζελος πατήρ μου, που ύπουλα προσηλύτισε τον εγγονό του.
  Μόλις πρόφτασα να γλιτώσω τον άλλο μου υιό και τη θυγατέρα μου. 5 και 3 ετών αντιστοίχως..

 88. sarant said

  Καλημέρα!

 89. Munich said

  Καλημέρα και καλό περίπατο

 90. nestanaios said

  86.
  Η λέξη χορός και τόπος είναι νεολογισμός και ας υπάρχουν στον Όμηρο.
  Η ετυμολογία των λέξεων αποβάλλει την πτωτική κατάληξη -ος και μένουνε με τα θέματα “χορ” και “τοπ”. Η ονομαστική ενική κατάληξη είναι το -ς, η γενική το -ος, η δοτική το -ι και η αιτιατική το -α. Αργότερα αυτά τα πράγματα άλλαξαν και έχομεν μία πλειάδα από καταλήξεις οι οποίες δεν είναι “συνεργάσιμες”.

  Μα θα μου πεις, υπάρχει περίπτωση να έχομεν στην ονομαστική ενική χορς ή χωρ (αν αποβληθεί το ς) ή χως (αν αποβληθεί το ρ) και τοψ (τοπς); Είναι θέμα συνήθειας. Άλλοι λαοί δεν έχουν πρόβλημα να προφέρουν σύμφωνα στο τέλος των λέξεων. Γιατί εμείς να μην μπορούμε να πούμε χορς και να το τρέπουμε σε χωρ ή χως και τελικά σε «χορός» και να μην ξέρουμε αν πρόκειται για ονομαστική ή γενική;

  Αν η σύνθεση απαιτεί γενική τότε το -ο είναι συνθετικό. Αν όμως η σύνθεση απαιτεί δοτική, τότε το -ι είναι συνθετικό. Αν η σύνθεση απαιτεί αιτιατική, τότε το -α είναι συνθετικό. Όλα αυτά στον ενικό αριθμό, αλλά υπάρχει και ο πληθυντικός και πολλές φορές η σύνθεση απαιτεί πληθυντικό.

 91. Πάνος με πεζά said

  Από λάθος σας έγραψα ότι ο πρώτος τελικός Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ ήταν το 1982. Μέγα ψέμμα, αφού το ΟΑΚΑ άνοιξε το Σεπτέμβρη του 1982 για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Aθλητισμού (θα θυμάστε εκείνο το σήμα με το στάδιο κι από πάνω το περιστέρι). Ήταν κι αυτός το 1983, όπως και ο τελικός Πρωταθλητριών. Και για εξιλέωση, να και τα γκολ που παραπάνω περιέγραψα :

 92. Triant said

  85:
  >Εσένα πάντως που σε ενδιαφέρουν

  Πόθεν προκύπτει αυτό βρε Τζι; Όχι οτι δεν με ενδιαφέρουν, αλλά όχι ιδιαίτερα όπως υπαινίσσεσαι. Ένα αστειάκι έκανα και αρπάχτηκες (χμμ, τώρα είδα πότε το έκανες το σχόλιο 🙂 ).

 93. Γς said

  Δημόσια Τηλεόραση:
  Εφραίμογλου, πατήρ και υιός, συζητούν (σε επανάληψη) με την Βίκυ Φλέσσα για το δημιούργημά τους, το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

  Για τον Αρχιμήδη και τα ηλιακά του κάτοπτρα.
  -Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ότι είχε μια αρπάγη που βούταγε το πλοίο, το σήκωνε ψηλά, το αμόλαγε και βούλιαζε!

 94. sarant said

  93: Να με συμπαθάς, το έβαλες τρεις φορές το σχόλιο και το έπιασε η σπαμοπαγίδα και επειδή τώρα τελευταία έχει πέσει σπαμοθύελλα δεν το είδα -113 σπαμ είχε.

 95. physicist said

  Να με συγχωρέσετε που το βάζω εδώ αλλά το νήμα είναι ποδοσφαιρότροπο και το συγκεκριμένο συμβάν πρέπει να γραφτεί: κάποιος ηλίθιος από τις κερκίδες πέταξε μπανάνα στον Ντάνι Άλβες της Μπαρτσελόνα στο παιχνίδι με τη Βιγιαρεάλ, την ώρα που εκείνος πήγαινε να εκτελέσει κόρνερ. Ο Άλβες, ψύχραιμος, πήρε τη μπανάνα, την έφαγε, και μετά εκτέλεσε το κόρνερ. Μπράβο, ρε αλάνι!

  (Δεν μιλάω για τον τελικό γιατί η πίκρα είναι μεγάλη. Συγχαρητήρια, βέβαια, στον Παναθηναϊκό για τη μπάλλα που έπαιξε).

 96. Μαρία said

  95
  Να το θεωρήσουμε έμμεση υπόδειξη προς το Σαλίνο; 🙂

 97. physicist said

  #96. — Μετά την απομάκρυνσιν εκ του ταμείου … 🙂

  Τώρα, εδώ που τα λέμε, στις μπανάνες είχανε ταράξει και τον Όλιβερ Καν, πρώην τερμαντοφύλακα της Μπάγερν, που είναι ολόξανθος και λευκός — μπανανοφυτεία γινότανε η μεγάλη περιοχή του στα εκτός έδρας. Και είχες όλο το πέταλο πίσω του να κάνει ου-ου-ου σαν τα πιθήκια. Αλλά ας πρόσεχε κι αυτός να μη δαγκώνει τους αντιπάλους ποδοσφαιριστάς.

 98. Γς said

  95:
  >πήρε τη μπανάνα, την έφαγε, και μετά εκτέλεσε το κόρνερ.

  Κι ότι ετοιμαζόμουν κι εγώ να δοκιμάσω μία από τις μπανάνες που είχα ψωνίσει.

 99. Γς said

  Κουκουλόπουλος στη Βουλή τώρα:
  (αν άκουσα καλά)

  «Αλλαξε το σπειράλ της οικονομίας προς τα πάνω»

 100. Γς said

  Τηλεόρασης της Βουλής Τώτα:
  Εχουν ξεχάσει ανοιχτό ένα μικρόφωνο και ακούγονται ένα σωρό ενοχλητικοί θόρυβοι. Κάτι σαν σταύλος.
  Και λένε ότι μιλάει κάποιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ενώ είναι ο Γιάννης Πανούσης.
  Μιλάμε για πολύ οργάνωση.
  Είναι αυτοί οι υπάλλοι με τους 13-14 τόσους μισθούς;
  Διόρθωσαν τι όνομα.
  Βάλτε να ακούσετε το περίεργο μικρόφωνο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: