Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Όταν ο Λουκανίδης γύρισε από την Αφρική

Posted by sarant στο 29 Απριλίου, 2014


Το Σάββατο που μας πέρασε, πήγα στο ΟΑΚΑ και είδα τον Παναθηναϊκό να κερδίζει 4-1 τον ΠΑΟΚ για τον τελικό του κυπέλλου. Επειδή μάλιστα ο Παναθηναϊκός ΠΑΟΚ ήταν τυπικά γηπεδούχος, το σκορ στον φωτεινό πίνακα ήταν ΠΑΟΚ-ΠΑΟ 1-4. Την προηγούμενη φορά που είχα δει αυτές τις δυο ομάδες να αγωνίζονται ήταν το 1979-80 στη Θεσσαλονίκη, και τότε ο Παναθηναϊκός είχε κερδίσει με 2-0. Όπως καταλαβαίνετε, αρχίζει να δημιουργείται ένα πατερνάκι. Σε 35 χρόνια που θα ξαναπάω να τους δω, θα ειδοποιήσω να το παίξετε στάνταρ δύο.

Γενικά, στο γήπεδο πηγαίνω πολύ σπάνια, παρόλο που τότε που πήγαινα, πολύ νεότερος, το διασκέδαζα -αν δεν κάνω λάθος, σε αγώνα ποδοσφαίρου είχα να πάω καμιά τριανταριά χρόνια. Σαν φοιτητής, πήγαινα πότε-πότε στο Καραϊσκάκη, στον Εθνικό κυρίως, ή στην Καισαριανή, στον (Εθνικό) Αστέρα, πριν ανέβει πρώτη εθνική -που δεν έμεινε και πολύ. Και προχτές που πήγα, δεν πήγα για να δω το ματς -αν θες να δεις το ματς, κάθεσαι στον καναπέ σου και το βλέπεις στην τηλεόραση. Ή μάλλον, πας στην καφετέρια για να το δεις, διότι η κυβέρνησή μας κατάφερε το αδιανόητο, να δώσει τη μετάδοση του τελικού του κυπέλλου, του σημαντικότερου ποδοσφαιρικού αγώνα της χρονιάς, σε κλειστό κανάλι, και μάλιστα όχι στο μεγαλύτερο από τα συνδρομητικά, και τούτο επειδή αμέλησε να ορίσει τον κατάλογο των συναντήσεων «μείζονος σημασίας», οι οποίες βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, πρέπει να μεταδίδονται από ανοιχτό κανάλι.

Άλλωστε, από τις θέσεις που βρήκαμε, στο πέταλο, είδαμε καλά μόνο τα δύο από τα πέντε γκολ, όσα μπήκαν από την κοντινή μας εστία. Τα άλλα γκολ τα είδαμε από πολύ μακριά, όσο για τις δυο ευκαιρίες του ΠΑΟΚ στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου μάλλον τις μάντεψα -χρειάστηκε να τις ξαναδώ στην τηλεόραση για να τις εμπεδώσω. «Πάλι καλά που δεν τα βλέπουμε καλά», είπα στον διπλανό μου όταν μάντεψα (σωστά) το δοκάρι του Σαλπιγγίδη.

Έγραψα «τις θέσεις που βρήκαμε» διότι όταν μπήκαμε στο γήπεδο, μία ώρα πριν από τον αγώνα, χωρίς κανείς να δει τα εισιτήριά μας, η θύρα 6 ήταν γεμάτη πήχτρα, και ούτε να ανέβουμε τη σκάλα δεν μπορούσαμε για να φτάσουμε στην ενδέκατη σειρά όπου ήταν οι θέσεις μας -το ίδιο άλλωστε έπαθαν κι άλλοι πολλοί. «Θέσεις; Στο Μέγαρο Μουσικής νομίζεις πως είσαι;» είπε κάποιος. Οπότε, πήγαμε κι εμείς στο πέταλο, όπου ήταν λιγότερο πυκνό το πλήθος, και βρήκαμε να καθίσουμε.

Κατά τα άλλα, αυτό που παρατήρησα, αλλά το ήξερα βέβαια από την τηλεόραση, είναι ότι στο γήπεδο πηγαίνουν πλέον πολλές γυναίκες. Όχι ότι αυτό κάνει κοσμιότερα τα συνθήματα που φωνάζονται, βέβαια. Επειδή εγώ καθόμουν σε κερκίδα Παναθηναϊκού, δεν ξέρω τι φώναζαν από απέναντι οι Παοκτζήδες, οπότε θα περιοριστώ στη μία πλευρά. Έχω με χαρά να σας αναγγείλω πάντως ότι κανένα αντεθνικό σύνθημα δεν ακούστηκε. Μπορεί να άκουσαν τα μύρια όσα οι μανάδες των οπαδών και των παικτών του ΠΑΟΚ, μπορεί τα σκάγια να πήραν και τη μάνα του προέδρου του Ολυμπιακού, αλλά για Βούλγαρους δεν ακούστηκε τίποτα και μόνο παρεμπιπτόντως για γύφτους. Προς το τέλος μάλιστα, μετά το τρίτο γκολ, τα συνθήματα έγιναν πιο ήπια, αλλά όταν κερδίζει κανείς με διαφορά μπορεί να φανεί και ανεκτικός.

Δεν θα παραθέσω συνθήματα, μόνο θα πω ότι το ρυθμικό «Καλό ταξίδι» που φωνάζαμε κάποτε στο τέλος του αγώνα, έχει κι αυτό μετεξελιχτεί έτσι που να πιάνει τη συλλογική μαμά των αντιπάλων («Παοκάκια, άντε γειά σας, πάτε σπίτι που γαμιέται η μαμά σας», για να μην απορείτε). Αλλά αυτό θα το ξέρατε ήδη, όσοι πηγαίνετε στο γήπεδο.

Όπως είπα, τα παοκτζήδικα συνθήματα δεν μπορούσα να τα ακούσω από τόσο μακριά, αλλά είδα, όπως όλοι, το τεράστιο πανό με το σύνθημα «Η μεγαλύτερη μετακίνηση ναρκωτικών στην Ελλάδα», που προκάλεσε τον θαυμασμό των παναθηναϊκών όχι για το περιεχόμενό του αλλά για το μήκος του πανό, και πώς κατάφεραν και το έβαλαν στο γήπεδο -φαντάζομαι όπως και τα πυροτεχνήματα και τις κροτίδες, που μία από αυτές βρήκε στο κεφάλι τον Παοκτζή που πήγε να χτυπήσει το κόρνερ. Πρόσεξα επίσης ότι η ΟΤΕ TV δεν κατάφερε ούτε το πανηγυρικό «ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ» να γράψει σωστά, μια και του έφαγε το ένα Λ (ΚΥΠΕΛΟΥΧΟΣ) -στον φωτεινό πίνακα γράφτηκε σωστά, όχι όμως και στις διαφημιστικές πινακίδες στο πλάι του γηπέδου.

Ένας λόγος που δεν πολυπήγαινα στο γήπεδο, ήταν ότι οι δικοί μου αδιαφορούσαν πλήρως για το ποδόσφαιρο. Όταν ήμουν μικρός, ο θείος μου ο Σωτήρης, που ήταν μάγειρας στα καράβια, όταν δεν είχε μπάρκο, μ’ έπαιρνε καμιά Κυριακή και με πήγαινε στο Καραϊσκάκη -μου έχει χαραχτεί στη μνήμη μου ένα Ολυμπιακός-Απόλλωνας 3-0 (τότε ήταν Αθηνών, οι δηθενιές περί Σμύρνης ήρθαν όταν υποβιβάστηκε στη γ’ εθνική), το οποίο διαπιστώνω τώρα ότι παίχτηκε στη σεζόν 1966-67 και μάλιστα στις 13 Νοεμβρίου 1966. Εξαιτίας του θείου, έλεγα κι εγώ πως ήμουν Ολυμπιακός.

Όχι όμως για πολύ. Τον θείο μου τον έβλεπα αριά και πού, όμως στη γειτονιά είχαν έρθει τα ξαδέρφια μου «που είχα είκοσι χρόνια να τα δω», όπως είχα πει στον δάσκαλο για να δικαιολογήσω την απουσία τη μέρα που τους υποδεχτήκαμε όταν γυρίσανε οικογενειακώς από τη Βραζιλία. Μια μέρα λοιπόν, ο μεγάλος ξάδερφος μάς ανακοίνωσε με σοβαρό ύφος, σε μένα και στον αδερφό του: «Πρέπει να γίνουμε Παναθηναϊκοί, γιατί γύρισε ο Λουκανίδης από την Αφρική». Δεν ζήτησα εξηγήσεις, η αυθεντία του μεγάλου ξαδέρφου έκανε την πρόταση να έχει ισχύ αξιώματος. Νωπή ήταν άλλωστε η ανάμνηση από ένα πρόσφατο παιχνίδι, όπου έπαιζε μια παρακατιανή ομάδα με μια καλύτερη, κι ο ξάδερφος είχε αποφανθεί ότι θα νικήσει η παρακατιανή «επειδή παίζει στην έδρα της», και επιβεβαιώθηκε. Ίσως να συντέλεσε και η εξωτική Αφρική, μπορεί να φαντάστηκα τον Λουκανίδη να έρχεται από τη ζούγκλα ντυμένος Ταρζάν -αν και, όπως έμαθα αργότερα, είχε πάει στη Νότια Αφρική με τη μέλλουσα γυναίκα του, επειδή οι γονείς της δεν τον ήθελαν, ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων.

Αν θυμάμαι καλά, ο Λουκανίδης, που είχε το σπανιότατο όνομα «Νεοτάκης» αλλά βέβαια τον φώναζαν Τάκη, δεν έκανε και σπουδαία πράγματα στον Παναθηναϊκό μετά την επιστροφή του, το γυαλί είχε ραγίσει ίσως. Έγινε μετά και η ανανέωση του 1969, έφυγαν αρκετοί παλιοί. Αυτό που σίγουρα πέτυχε, πάντως, ήταν να με πείσει να αλλάξω ομάδα!

 

 

136 Σχόλια προς “Όταν ο Λουκανίδης γύρισε από την Αφρική”

 1. gmich said

  Καλημέρα Πολύ νοσταλγία στο σημερινό άρθρο. Τον Λουκανίδη τον είδα μόνο μια φορά όταν έπαιζε στον Άρη το 1970 στη Θεσσαλονίκη . Βλέποντας τον τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού έξω από την εστία του, από τη σέντρα σούταρε και έβαλε γκόλ . Δεν θυμάμαι τίποτε άλλο από αυτόν τον αγώνα ούτε πόσο ήταν το τελικό σκορ γιατί περίμενα να βγει το αποτέλεσμα από ένα μάθημα (γεωργική χημεία αυτό το θυμάμαι) από τις εξετάσεις του Δεκεμβρίου και εξαρτιόταν η χρονιά .

 2. Andreas Tsapis said

  Ένα μικρό λάθος στη πρώτη γραμμή: ο ΠΑΟΚ κι όχι ο ΠαναθηναΙκός, όπως γράφεις, ήταν τυπικά γηπεδούχος. Όσο για τον Λουκανίδη, που τον θυμήθηκες; Η εξωγηπεδική του δράση είχε συγκλονίσει το Πανελλήνιο. Όποιος θυμάται θα υπομειδιά μελαγχολικά για την εποχή που πηγαίναμε στα γήπεδα για την ομάδα της γειτονιάς ή της πόλης μας και οι «παιχταράδες» της εποχής κατοικούσαν δίπλα μας ή τρία στενά παρακάτω. Και μιά ταινία του 1956 για την εποχή αυτή.

 3. spiral architect said

  Καλημέρα. 🙂
  […] Και προχτές που πήγα, δεν πήγα για να δω το ματς […]
  Γιατί πήγες τότε; 🙄

  […] η κυβέρνησή μας κατάφερε το αδιανόητο, να δώσει τη μετάδοση του τελικού του κυπέλλου, του σημαντικότερου ποδοσφαιρικού αγώνα της χρονιάς, σε κλειστό κανάλι […]
  Tα παράπονά σου (μας) στον παλιό σου καθοδηγητή! 👿
  (ή μπας και είναι αναρμόδιος;)

 4. Δημήτρης Μ. said

  «Πρόσεξα επίσης ότι η ΟΤΕ TV δεν κατάφερε ούτε το πανηγυρικό “ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ” να γράψει σωστά, μια και του έφαγε το ένα Λ (ΚΥΠΕΛΟΥΧΟΣ) -στον φωτεινό πίνακα γράφτηκε σωστά, όχι όμως και στις διαφημιστικές πινακίδες στο πλάι του γηπέδο».

  Νικοκύρη, και στο γήπεδο λεξιλογείς. Να το προσέξεις αυτό… (χαμογελαστή φατσούλα).

 5. Κιλκίς said

  Αν σκεφτούμε οι περισσότεροι πόσο τυχαία είναι τα γεγονότα που μας έκαναν να υποστηρίζουμε τη μια ή την άλλη ομάδα, θα πρέπει να πάμε σε ψυχολόγο να εξηγήσει γιατί χαιρόμαστε ή στενοχωριόμαστε όταν αυτή χάνει ή κερδίζει.

 6. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

  Στο δημοτικό, έκανα μια χρονιά Απολλωνιστας, στα μεγάλα τους, όταν έπαιζε ο Κυριακού. Χρόοοοοονια μετά, έκανα κουβέντα σε ένα ταξί στην Αθήνα, κι ο οδηγός έκλαψε από συγκίνηση. Ήταν αδελφός του Κυριακού!!

 7. spiral architect said

  Μιας και το ποδοσφαιροποιήσαμε σήμερα, δείτε κι αυτή την ταινία. 😉

 8. Νέο Kid Στο Block said

  Νικοκύρη, διόρθωση :» Επειδή μάλιστα ο Παναθηναϊκός ήταν τυπικά ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΣ» το ορθόν. 🙂
  Παλιά στο Οάκα οι θέσεις τηρούνταν ευλαβικά (και μιλάμε για ματς με 80.000 κόσμο τώρα, όχι 20 και 30…).
  Για την μπανάνα του Ντάνι Άλβες, που έγραψε αλλού ο χερ Φύζικερ, μοιάζει απίστευτο αλλά αυτή ήταν ακριβώς η «υπ[ερασπιστική» γραμμή του δικηγόρου του ΠΑΟΚ!! 😆
  «-Η μπανάνα που πετάχτηκε δεν ήταν λόγω ρατσισμού, δεν πετάχτηκε για να μειώσουν τον παίκτη του Ολυμπιακού. Πετάχτηκε όπως θα πέταγαν ένα μπουκάλι ή ένα χαρτί. Μπορεί να είχαν μαζί τους κάτι να φάνε γιατί ερχόντουσαν από νωρίς στο γήπεδο.» 😆 😆
  Ολόκληρη η συλλογή, ιδανική και για σαββατομεζεδάκια:
  http://www.contra.gr/Soccer/Hellas/GreekCup/epeisodia/isws-h-mpanana-htan-gia-na-fagwthei.2761259.html
  ΥΓ. Όχι τώρα πως είναι βέβαια Παοκτζίδικο φαινόμενο μόνο (οι μπανάνες και οι μπανανίες υπερασπίσεις) ,μην τρελαθούμε. Απλώς έλαχε το τάιμινγκ.

 9. Γιάννης said

  Εγώ, πάλι, αν και Θεσσαλονικιός, στα μικράτα μου ήμουν … Πανιώνιος. Διότι μου άρεσε η τότε ομάδα του (Χάιτας, Δέδες, Μωραϊτέλης, Ιντζόγλου, Σκρέκης κτλ). Και παίζοντας μ’αυτή την ομάδα, πήρα για μοναδική φορά το πρωτάθλημα (λολ) από τον αδελφό μου στο ποδοσφαιράκι που παίζαμε -κίκερ- (που λέει, παραπάνω, για τους λόγους που υποστηρίζουμε κάποια ομάδα 😛 ). Δεν πήγαινα πάντως γήπεδο, γενικώς. Αλλά σαν ήρθε εκείνος ο Πανιώνιος πήγα να τον δω σε αγώνα με τον Άρη (χάσαμε 1-0). Εκεί, λοιπόν, ήταν 2-3 Αθηναίοι με κασκόλ και καπελάκια Πανιωνίου. Τότε, νομίζω, είχανε αρχίσει να γίνονται δημοφιλή αυτά. Πήγα λοιπόν σε έναν απ’ αυτούς και του ζήτησα να μου πουλήσει ένα να’χω. Κι αυτοί, απ’ την έκπληξή τους που υπήρχε Θεσσαλονικιός-Πανιώνιος, μου χάρισαν και το κασκόλ και ένα καπελάκι! Τα έχω ακόμη κρεμασμένα στον τοίχο του γραφείου μου!!! 🙂

 10. Νέο Kid Στο Block said

  Τον Λουκανίδη δεν τον πρόλαβα (μόνο τον άτυχο το γιο του, που ήταν σταρ της τι-βι) αλλά απότι λένε οι παλαιοί ήταν παικτούρα τρομερή.

 11. spiral architect said

  @8: Πού στο διάολο, ξετρυπώνουν αυτούς τους δικηγόρους; 😈
  (ένα μπουκάλι; Καλά η μπανάνα είναι κατιτίς το ρατσιστικό, το μπουκάλι όμως σπάει κεφάλι!)

 12. gbaloglou said

  Αυτό που ήταν τελείως απαράδεκτο ήταν η αφιέρωση 15+ λεπτών στις Κυριακάτικες Ειδήσεις (9 μμ) του Σκάι (του Αλαφούζου) στον θρίαμβο του Παναθηναϊκού (του Αλαφούζου) — όχι στα αθλητικά αλλά στις κυρίως ειδήσεις, και πρώτο θέμα μάλιστα (αρχίζοντας, σύμφωνα με άλλη απαίσια Ελληνική τηλεοπτική συνήθεια) λίγα (5;) λεπτά πριν τις 9 μμ και τελειώνοντας λίγο μετά τις 9:10 μμ!!!

 13. Νέο Kid Στο Block said

  Nικοκύρη, εγώ πάντως έμαθα πως οργάνωσες κερκίδα και μάλιστα από σένα λέει εκπορεύτηκε το σύνθημα «Σιγά,σιγά! Μάς πήρατε τ’αυτιά!» προς την άλαλη εξέδρα των ΠαοκΤζίδων. 🙂
  (η ομάς του Πάοκ ήτο απλώς άμπαλη :mrgreen: )

 14. Νέο Kid Στο Block said

  Συμφωνώ με Γιώργο Μπαλόγλου! Nα πω την αλήθεια μου ,και η προεόρτια αγκαλίτσα και «παρακαλώ περάστε!- Μα,όχι. Εσείς πρώτα! κ.λ.π.» Αλαφούζου και Ιβάν ήταν εξίσου εμετική.

 15. Παντελής said

  Βαζω στοιχημα οτι οι σημερινες γυναικειες σχολιαστικες παρουσιες δυσκολα θα χρειαστουν τα δακτυλα της αλλης χειρος στο μετρημα…

 16. Πάνος με πεζά said

  O OTE tv προωθεί την κατάργηση του διπλού «λ» στο Κύπελλο, όπως έγινε και στο φάκελ(λ)ο.
  Why not? Με τη γλώσσα, ό,τι γουστάρουμε δεν κάνουμε, άλωστε;

  Δυστυχώς ο αγαπητός Θοδωρής, όχι μόνο κρέμασε τα παπούτσια του, αλλά προβάρει και το λουστρίνι της Ευρωβουλής, οπότε καταργήθηκε ένα από τα καλύτερα παλαιότερα προστακτικά συνθήματα (και ταιριαστό στο συγκεκριμένο αγώνα), «Άσε τη Λίλη, και γ@@@ το τριφύλλι !».

  Η αλήθεια είναι ότι το επώνυμο του Τάκη Λουκανίδη (τον οποίο δεν πρόλαβα στα γήπεδα) μου θύμιζε πάντα…λουκανικόπιττα 🙂 (ή λουκανόπιττα, νοικοκύρη;), και έκτοτε δεν το έχω ξανασυναντήσει σε άλλον γνωστό ή άγνωστο άνθρωπο.

  P.S. : Aπό τα χαμόγελα των Σαββιδαλαφούζων, μάλλον η δεύτερη θέση των play-off πάει κατά Θεσσαλονίκη μεριά, κατόπιν μοιρασιάς…

 17. Νέο Kid Στο Block said

  15. Aν ευκαιρήσει η Ππαν (γιατί ,ως γνωστόν, οι Αεκτζήδες ΕΡΧΟΝΤΑΙ!) θα σκοράρουν πάντως και τα κορίτσια! 🙂

 18. π2 said

  Νίκο, φοβερή σύμπτωση, πέρυσι πήγα κι εγώ πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια στο γήπεδο (με έσυραν). Δεν ήμουν γουρλής όμως, Ολυμπιακός – ΠΑΟ 1-1.

  Τους Απολλωνιστές, αν θυμάμαι καλά, τους έλεγαν παλιά και Ιεχωβάδες, νομίζω επειδή νοίκιαζαν το γήπεδο στους Μάρτυρες του Ιεχωβά για βαφτίσεις τα καλοκαίρια.

  12. Ε, κάπως πρέπει να δικαιολογήσει ο Αλαφούζος τις υποτιθέμενες χορηγίες εκατομμυρίων του Σκάι στην ΠΑΕ με τις οποίες προσπαθούσε να κλείσει τη λογιστική τρύπα για να πάρει αδειοδότηση.

 19. IN said

  8: Τον δικηγόρο που το είπε αυτό για τη μπανάνα, κατά σύμπτωση, τον ξέρω και προσωπικά. Ένα άλλο επιχείρημα που του αποδίδεται στην ίδια σελίδα είναι εντελώς αντιφατικό: «Ζητώ τα περισσότερα σημεία του κατηγορητηρίου (σ.σ. ρίψεις) να ληφθούν υπόψη ως αυτοτελείς πράξεις. Πρόκειται για ρίψη αντικειμένων κατ’ εξακολούθηση». Ή «αυτοτελείς πράξεις» θα είναι, ή «κατ’ εξακολούθηση». Το ένα αποκλείει το άλλο. Πιθανόν να ξέφυγε κανένα «μη» πριν το ληφθούν.

  9: Κι εγώ στα παιδικά μου χρόνια πέρασα μια περίοδο που ήμουν «Πανιώνιος», αν και Βορειοελλαδίτης. Νομίζω κιόλας ότι ήταν η τελευταία μου «ομάδα», πριν πάψω ν’ ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο.

  Εμείς δηλαδή θα σώζουμε την τιμή της Ν. Σμύρνης, ενώ μερικοί που κατοικούνε δίπλα; 🙂

 20. Νέο Kid Στο Block said

  Δεν μπήκα σε γερμανικά να τσεκάρω, αλλά σε ελληνικά σάιτ γράφεται πως ο Ρουμενίγκε (ο Καρλ Χάιντς βεβαίως,βεβαίως!) δήλωσε λέει πως απόψε στη ρεβάνς Μπάγιερν-Ρεάλ «θα καούν τα δέντρα!» !!???
  Was soll denn das, Ηeintzy?? (αν άρχισαν και οι γερμανοί να δηλώνουν τέτοιες λαμακίες…βλέπω να ποντάρω τα λιγοστά ευρά μου στο διπλό της ρέινα)

 21. Νέο Kid Στο Block said

  Μπάη δε γουέη, βρίσκω πολύ τρισχελιετοψώνιο πως οι Ισπανοί λένε την μπανάνα «πλάτανο» (plátano) 🙂

 22. ilias said

  @7 Πάντως το βιβλίο στο οποίο βασίζεται η ταινία είναι πολύ καλύτερο.
  @8 Γι’ αυτό έβαλαν φωτιά στον πάγκο του Ολυμπιακού; Για να ψήσουν τα ψάρια; Δεν μπορούσαν όμως να ρίξουν ή να αφήσουν και τίποτε άλλο; Ένα κοκορέτσι, μιά γαρδούμπα, μερικά πιτόγυρα και πεϊνιρλί, μερικιές μπύρες. Και μπουγατσάν για επιδόρπιο.

  Υ.Γ Αν ήταν και ο Μαρινάκης, θα είχαν αφήσει και αρνί στη σούβλα;

 23. Ανδρέας «Κουπονιώτης» said

  3.
  > […] Και προχτές που πήγα, δεν πήγα για να δω το ματς […]
  Γιατί πήγες τότε; 🙄

  Μα πούλαγε πασατέμπο! Φώναζε μάλιστα: Ελα, ο τσάκα τσούκας παιδιά!!!
  Φήμες που τον θέλουν να είναι πορτοφολάς ελέγχονται ως ανακριβείς! 🙂

  Την τελευταία φορά που πήγα στο γήπεδο, μετά από πολλά χρόνια, περίμενα να ξαναδώ το γκολ σε ριπλέι… 🙂

  Καλημέρα

 24. leonicos said

  Τα γήπεδα τα ξέρω από συναυλίες, και του Απόλλωνα όντως από μια συνέλευση

  Γνώμη και γνώση περί Λουκανίδη δεν έχω, έχω όμως την εντύπωση ότι το όνομα δεν μου ήταν άγνωστο.

  Έχω συμμετάσχει σ’ έναν πανηγυρισμό επί χούντας, τότε που ο ΠΑΟ νίκησε μια ξένη ομάδα με τρία γκολ, ενώ θ’ αρκούσε ένα για ν’ αποκλειστεί (είχε χάσει στος ξένο γήπεδο) αλλά στο γήπεδο δεν είχε μπει. Αλλά μπορούσαμε να φωνάζουμε.

  Το μόρφημα kup/f μ’ έχει απασχολήσει, φοβάμαι κι εδώ, δηλαδή επαναλαμβάνομαι, αλλά ενώ μαρτυρείται ΙΕ υπάρχει και στις σημιτικές γλώσσες, bekaf yado = στο κοίλο του χεριού του = στην παλάμη του.

  Επίσης η αντιπαράθεση kup / kur (κυφός / κυρτός)

 25. Spiridione said

  Πήγα κι εγώ στο γήπεδο το Σάββατο μετά από αρκετά χρόνια, και ομολογώ ότι το απόλαυσα.
  Και εμένα μου έκανε εντύπωση ότι δεν έκαναν κανέναν έλεγχο στα εισιτήρια στις θύρες του γηπέδου. Πήγαμε αργά στο γήπεδο, 20 λεπτά πριν την έναρξη, αλλά σταθήκαμε τυχεροί, έστω και με πολύ κόπο και πολύ σπρώξιμο καταφέραμε να βρούμε τις θέσεις μας και να κάτσουμε. Ήμουν στη θύρα 30 και έτσι μπορώ να πω ότι είδα όλες τις φάσεις αρκετά καλά, αν και κοιτούσα ασυνείδητα το ταμπλό μπας και δείξει κανένα ριπλέι. Αυτό που πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί αφήνουν άδειες τις κεντρικές θύρες και στέλνουν τους φιλάθλους στα πέταλα.
  Από συνθήματα, έπαιζε πολύ ένα σύνθημα που έλεγε κάτι για δικέφαλο και πονοκέφαλο, δεν το θυμάμαι τώρα.
  Μου έκανε επίσης εντύπωση και ένα ρυθμικό συντονισμένο σφύριγμα των οπαδών του Παναθηναικού προς το τέλος του αγώνα, και απορούσα πώς το πετυχαίνουν.

 26. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα και τα δεύτερα σχόλια -και για τη διόρθωση!

  2: Ναι, πολλά λέγονταν τότε 😉

  19: Πρέπει να ξεχάστηκε/σβήστηκε το «μη»

  25: Κι εγώ απόρησα με το σφύριγμα, ρώτησα αλλά δεν ήξερα να μου πουν. Το σύνθημα έλεγε, με το συμπάθιο,
  «Τριφυλλάρα έχω πονοκέφαλο – Ρίξε μία πούτσα στον Δικέφαλο» Δεν το φώναξα, όχι μόνο λόγω αγωγής αλλά και επειδή μου φάνηκε πολλαπλά οξύμωρο.

 27. ΠΑΝΟΣ said

  Καλά έκανες και πήγες Ν.Κι εγώ χρόνια έχω να πάω, παρότι πήγαινα-πολύ παλιά- στο Καραϊσκάκη.Δεν αντέχω τούς αληταράδες,όλων των πλευρών.Και όσον αφορά εμάς,την περιβόητη Θ7,θύρα κολάσεως,όπως όλες οι Θύρες,όλων των ομάδων.Τώρα παρακολούθηση απ’ τον καναπέ!
  Ο ΠΑΟΚ κέρδισε,όπως κέρδισε,τον Ολυμπιακό.Έκανε δηλ. το καθήκον του.Ήθελε και κύπελλο;Δεν γίνεται αυτό δίχως μπουνιές,κλωτσιές,βρισιές,τσαμπουκάδες κ.λπ.Ευχαριστημένοι πρέπει να είναι οι μπαογκτζήδες για κάνα χρόνο.

  Τον Λουκανίδη,αν και ολυμπιακοί,τον κρυφοθαυμάζαμε.Φοβερός παίκτης.

 28. Αγγελος said

  Λουκανίδης είχε επονομαστεί για ένα διάστημα, μετά το σκάνδαλο (σιγά το σκάνδαλο δηλαδή, αλλά ήταν άλλα τα ήθη τότε…) και ο διακορευτής, ήγουν το τρυπητήρι των γραφείων. Αλλά το έχουμε ξαναπεί..

 29. Left said

  @5.Κιλκίς είπε
  «Αν σκεφτούμε οι περισσότεροι πόσο τυχαία είναι τα γεγονότα που μας έκαναν να υποστηρίζουμε τη μια ή την άλλη ομάδα, θα πρέπει να πάμε σε ψυχολόγο…»
  Ενώ εγώ αντιμετώπισα το (1958) θέμα «οπαδιλίκι» ταξικά. Τόσο μικρός..πως διάολο μου κόλλησε? Ημουν Ολυμπιακός, μέχρι την εποχή Κοσκωτά (υποδοχή Ντέταρι από τον Α. Ανδριανόπουλο-Δήμαρχο Πειραιά). Η μετατροπή της ομάδας σε «προϊόν» ακαριαία με έστειλε στον ΠΑΟΚ.

 30. Μούλιος Τάτας said

  Συγνώμη Νικοκύρη μου για το εκτος θέματος αλλά υπάρχει τέτοια μετοχή και δεν το ΄χω πάρει χαμπάρι τόσα χρόνια ή πάει για το μενού του Σαββάτου:

  Η αντιπαλομένη σχέση της Υγείας με την Οικονομία.

 31. Ανδρέας «Κουπονιώτης» said

  Επειδή μάλιστα ο ΠΑΟΚ ταν τυπικά γηπεδούχος

  Είδες ο Δαίμων όταν έχει κέφια. Διόρθωσες τον γηπεδούχο και έφαγες το ρήμα, τόκανες δωρικό… (το σύνδρομο του υλατζή) 🙂

 32. sarant said

  28: Εγώ δεν το είπα επειδή δεν θυμόμουν ότι το είχαμε πει 😉

  29: 1985 ή 1988;

  30: Όχι, δεν υπάρχει βέβαια!

 33. sarant said

  31: Γκρρ!

 34. Θα τη σπάσω ελαφρώς στους βαζελόφρονες που νομίζουν πως έκαναν κάτι σπουδαίο υπενθυμίζοντας πως τρία γκολ στον ΠΑΟΚ έβαλαν ο Απόλλωνας και μάλιστα από 0-3, ο Λεβαδειακός σε μκρό χρονικό διάστημα ενω δεν πρόλαβε να βάλει τρίτο ο Εργοτέλης κι έμεινε στο 2-2. Δεδομένου πως τα δύο ήταν ευγενική προσφορά της κλειστής γωνίας του Γλύκου στον Μπεργκ δεν πρόκειται περί σπουδαίου κατορθώματος κάτι που πιστεύω πως θα φανεί στα πλαίηοφφς.
  Οσαν αφορά το ματς τα σκοτεινά σημεία του δεν πρόκειται να φωτισθούν πριν το καλοκαίρι στις μεταγραφές και πριν μαθευτεί τι ακριβώς έγινε στο ημίχρονο στα αποδυτήρια και ξαναγύρισε ο ΠΑΟΚ στο 4-3-3 με το οποίο ο ΠΑΟ είχε 7-0 τελικές στο πρώτο ημίχρονο ενώ οταν το γύρισε σε 4-2-3-1 για ένα τέταρτο η μια ευκαιρία ερχότανε πίσω από την άλλη.
  Μπορεί να κουράστηκαν οι παίκτες μ’ αυτό το σύστημα στο τέταρτο και να είπαν στον ΓουΧου να το αλλάξει, μπορεί και να τσαντίστηκε ο ΓουΧου που τους μίλησε ο Ιβάν, πάντως ο προπονητής λέει στους παίκτες πως να παίξουν.
  Οσον αφορά τους γαύρους η πίκρα τους θα διαρκέσει μέχρι την άλλη φορά που θα ξανακληρωθούμε στο κύπελλο οπότε και θα διπλασιασθεί φυσικά…
  Στα τόσα αρνητικά ρεκόρ που έχει ο ΟΣΦΠ με τον ΠΑΟΚ (περισσότερες ηττες, μεγαλύτερες ήττες εντός και εκτός, παρθενιές, αποκλεισμούς στα κύπελλα κ.λ.π) φέτος προστέθηκε άλλο ένα : η μοναδική ομάδα που κέρδισε τον «θρήνο» δυο φορές της Μάντσεστερ και των λοιπών ευρωπαϊκών ομάδων περιλαμβανομένων.

 35. Lavrentij said

  To «in München wird der Baum brennen» που δήλωσε ο Rummenigge είναι ιδιωματισμός και σημαίνει «θα γίνει χαμός».

 36. # 5, 29

  Οι περισσότεροι πάντως που το καλοσκέφτηκαν ΠΑΟΚια κατέληξαν

 37. chequechak said

  Ήμουν και γω ένα από τα ναρκωτικά που μετακινήθηκαν με λεωφορείο στην Αθήνα. Παρά την απογοήτευση απο την ήττα και την κούραση , για μένα ήταν μια θαυμάσια εμπειρία.
  Πριν σχολιάσω τα του τελικού θα ήθελα να πω για τον Λουκανίδη πως είναι ο κορυφαίος κατά τη γνώμη μου ποδοσφαιριστής που έχει περάσει από το ελληνικό ποδόσφαιρο.
  Στα του τελικού τώρα.
  -Διαμαρτύρομαι έντονα γιατί δε σας έλεγξαν ούτε τα εισιτήρια ενώ εμάς μόνο που δε μας γδύσανε. Την ομπρέλα που είχα με βάλαν να την ανοίξω, τα τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο σάντουιτς κι αυτά, τα τσιγάρα και τις καραμέλλες, τους προβλημάτισαν και τα κλειδιά του σπιτιού αλλά κατάφερα και τους έπεισα ότι δεν είμαι άστεγος και τα χρειάζομαι. Θα πρέπει να πω πως όλα τα παραπάνω γίναν με πολύ ευγένεια.
  -Μετά από 13 ώρες ταξίδι μπήκαμε στο γήπεδο στις 4. Ο αγώνας άρχιζε στις 8. Το στάδιο πρέπει να ομολογήσω μου άρεσε πολύ. Λόγω κάποιας υψοφοβίας που έχω μου πήρε λίγη ώρα μέχρι να συνηθίσω στο πάνω διάζωμα όπου γλυτώσαμε και τη βροχή λόγω του σκεπάστρου.
  -Η κερκίδα μας δεν συγκρίνονταν με του Παναθηναϊκού, ήταν πολύ καλύτερη σε όλα. Το μόνο που με εντυπωσίασε στους Παναθηναϊκούς ήταν αυτό το ήσυχο σύνθημα που κατάληγε σε σφύριγμα.
  -Οι δυο-τρεις δικοί μας ανεγκέφαλοι που ήταν μέσα στο γήπεδο ησύχασαν όταν είδαν τα ΜΑΤ να επιτίθενται στους Παναθηναϊκούς.
  -Όταν άρχισαν να απλώνουν το τεράστιο πανό, όλοι αναρωτιόντουσαν που κολλούσαν τα ναρκωτικά.΄Όταν απλώθηκε, λυθήκαμε στα γέλια.
  -Ο αγώνας δε χρειάζεται κριτική. Ανύπαρκτος ΠΑΟΚ, πολύ καλός Παναθηναϊκός, δίκαια κυπελλούχος. Ήδη από το 2-0 όλοι μας συνειδητοποιήσαμε ότι πάει κι αυτό.
  -Καλή αντάμωση του χρόνου.

 38. Andreas Tsapis said

  Επειδή δεν φαίνεται να το θυμάται κανείς, υπενθυμίζω ότι ο Τάκης Λουκανίδης, κι όχι ο αδελφός του, που ήταν επίσης ποδοσφαιριστής, διέπρεψε με τη Δόξα Δράμας, κι ύστερα πήγε στις «μεγάλες» ομάδες. Όπου δεν τα κατάφερε και τόσο καλά.

 39. Νέο Κid said

  35. Ναι. Είπα να τρολάρω λίγο τους ροσονέρι (Μπάγιερν Μπάοκ) του ιστολογίου (Μιούνιχ,Φύζισιστ) αλλά μάλλον είναι απασχολημένοι στο να προάγουν την επιστήμη αντί για το φίλαθλο πνεύμα.

 40. ΠΑΝΟΣ said

  Κύπελλα
  ΟΣΦΠ 26
  ΠΑΟ 18
  ΑΕΚ 14
  ΠΑΟΚ 4
  ακολουθούν λοιποί…

  Πρωταθλήματα
  ΟΣΦΠ 41
  ΟΛΟΙ οι άλλοι 37
  εν οις
  ΑΡΗΣ 3
  ΠΑΟΚ 2

 41. chequechak said

  Στα 41 πρωταθλήματα μετράς και τα τοπικά που έπαιζαν το 1910; Από κει προκύπτουν και τα 3 των σκουληκιών;

 42. Νέο Κid said

  Ετσι είναι chequechak. Μετράνε και τα τοπικά Πειραιώς ,χώρια τα δοτά , χώρια το ληστρικά χαρτοκλεπτικό που καρπώθηκαν και ήταν της Αεκ. Κερκίδα πάντως το Σάββατο δεν είχατε! Καλύτερη είχαν οι Αρειανοί το 10.

 43. ΠΑΝΟΣ said

  Ο ΟΣΦΠ ιδρύθηκε το 1925!

  «Ο φθόνος είναι συντετριμμένος θαυμασμός»
  Σέρεν Κίρκεγκω(ο)ρ

 44. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

 45. # 40

  Πάνο, αυτόν τον κατάλογο με τα τρόπαια να τον τυπώσεις και να τον κρεμάσεις πάνω από το κρεβάτι σου. Μπορείς να τον κοιτάς μετά την προσευχή σου που θα είσαι ξελαφρωμένος από κακιές σκέψεις

  Απέναντι. για περιπτώσεις αϋπνίας τύπωσε ένα τρίπτυχο με κάποια ενδεικτικά σκορ

  ΠΑΟΚ – ΟΣΦΠ 6-1
  ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 8-2
  Livorno -ΟΣΦΠ 14-1

  Ο διαλογισμός πάνω σ’ αυτά τα ιστορικά παιχνίδια θα σε ηρεμήσει και θα κοιμηθείς σαν πουλάκι

 46. ΠΑΝΟΣ said

  Ο Νίκος Γόδας, λοχαγός του ΕΛΑΣ που πολέμησε τους Γερμανούς στη μάχη της Ηλεκτρικής, στο Κερατσίνι, στην Κοκκινιά και στο Πέραμα, εκτελέστηκε στις 19 Νοεμβρίου του 1948 στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας φορώντας την ερυθρόλευκη φανέλα και το λευκό σορτσάκι, όπως ήταν η τελευταία του επιθυμία.

 47. Γς said

  Τι χρόνια κι εκείνα με το ποδόσφαιρο…

 48. sarant said

  46: Για περισσότερα:
  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82_%CE%93%CF%8C%CE%B4%CE%B1%CF%82

 49. vioannis said

  Νοικοκύρη, σε ιστορικό αγώνα πήγες! Μπορείς να λες στα εγγόνια σου ότι ήσουν εκεί όταν επανατοποθετήθηκε και επαναπροσδιορίστηκε το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα.

 50. Νέο Κid said

  Είναι γεγονός πως ο Ολυμπιακός Πειραιώς εξέφραζε κάποτε τα λαϊκά στρώματα και την εργατιά. Κάποτε όμως… Εδώ και αρκετές δεκαετίες εκφράζει άλλα.

 51. Γς said

  46:
  Συγκινητικό.
  Δικός μας.
  Θρησκευτικός μάρτυρας.

 52. sarant said

  49: Γιατί όμως;

 53. Β.Α. said

  «Ολυμπιακός-Απόλλωνας 3-0 (τότε ήταν Αθηνών, οι δηθενιές περί Σμύρνης ήρθαν όταν υποβιβάστηκε στη γ’ εθνική)»

  Πάρα πολύ σωστά. Ενώ ο Απόλλωνας ήταν ομάδα της Σμύρνης και ανασυστάθηκε στην Αθήνα από τους ίδιους, δεν του έδωσαν την ονομασία «Απόλλων Σμύρνης», όπως θα ήταν το σωστό, αλλά «Απόλλων Αθηνών»…

  Ακόμα και οι ίδιοι οι αστοί της Σμύρνης ήθελαν να κρυφτούν. Δεν γινόταν να είναι τόσο δακτυλοδεικτούμενοι «τουρκόσποροι», οπότε προσπάθησαν να το κρύψουν. Και τα κατάφεραν, έως και τις αρχές του αιώνα μας, όταν χάρις στον Gilles Milton, τον Hervé Georgelin και κάποιους άλλους από την Εσπερία, έγινε γνωστό στους Νοτιοβαλκάνιους ότι οι Σμυρνιοί δεν ήταν και τόσο τουρκόσποροι και ανατολίτες, αλλά μάλλον πιο κοσμοπολίτες, αστοί και ανοιχτόμυαλοι. Αυτό, μαζί με την εμφάνιση και ενός κινήματος Μνήμης των προσφυγικών οργανώσεων και το θαύμα έγινε! Ενενήντα (90) χρόνια μετά δεν υπήρχε πλέον πρόβλημα ώστε να κρυφτεί η μικρασιατική προέλευση!!! Εξάλλου, τώρα άλλοι μετέτρεπαν το Κλεινόν Άστυ σε «Αφγανιστανούπολη» και οι αριστεροί και δεξιοί γόνοι των Μικρασιατών (με την εξαίρεση των περιφρονημένων απ’ όλους «ρωσοποντίων») είχαν μετατραπεί σε μια χαρά καθώς πρέπει Ελλαδίτες !!!

 54. Μιλώντας για οξύμωρα και χυδαία συνθήματα, το καλύτερο(χειρότερο) και πιο σουρεάλ θεωρώ ότι ανήκει στους οπαδούς της ομάδας μου: «Έρχονται-έρχονται-έρχονται οι γριές, τις μάνες σας γαμάνε και τις αδερφές».

 55. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Φαίνεται το έχουν οι θείοι, κι εγώ είχα πάει με τον θείο μου το 1968 εφτάχρονο παιδάκι, στον τελικό του μπάσκετ στο Παναθηναϊκό στάδιο. Με 80,000 κόσμο να φωνάζει συνεχώς ΑΕΚ, δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να γίνω κατι άλλο.

  8 – Η αντίδραση της Ισπανικής ομάδας, δείχνει και το χάος που μας χωρίζει απο το πραγματικό ποδόσφαιρο. Εδώ όλες οι όμαδες (αλλα και οι οπαδοί) σαν τον ΠΑΟΚ θα αντιδρούσαν.

  37 – Mε τέτοιο αυστηρό έλεγχο, πώς καταφέρατε και περάσατε τόσα ναρκωτικά ρε καρντάσι;

  40 – Σωστός ο κατάλογος, αλλα ξέχασες να γράψεις το πιο σημαντικό για τις επιτυχίες του θρύλου, που αν μη τι άλλο, δείχνει αχαριστία προς τον ευεργέτη. ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΧΟΡΗΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΚΑΣ.

 56. Γς said

  24 @ Λεώ
  > Τα γήπεδα τα ξέρω από συναυλίες, και του Απόλλωνα όντως από μια συνέλευση

  Και που λες Λεώ βρέθηκα εντελώς τυχαία μέσα στο Astrodome στο Χιούστον όπου γινόταν ένα από τα Conventions of Jehovah’s Witnesses.
  Εντυπωσιάστηκα και άρχισα την πάρλα με τα μέλη της Συνέλευσης στις κερκίδες. Ενας μάλιστα μου ζήτησε να ανταλλάξουμε τηλέφωνα και διευθύνσεις.

  Τι το ήθελα;
  Δυο μέρες μετά κατέφτασαν σπίτι μας ολόκληρη ομάδα μαρτύρων με έντυπα και βιβλία, συμπεριλαμβανομένου κι εκείνου ξέρεις του προσεγμένου και με τις ωραίες φωτογραφίες για την Βιολογική Εξέλιξη.
  Κι άρχισαν να μας εξηγούν τι είναι εξέλιξη και τους μύθους της επιστήμης.
  Τα DNA, τα αμινοξέα, τα διάφορα.

  -Βρε παιδιά ξέρω. Αυτή είναι η δουλειά μου!
  -Όχι. Τα ξέρεις στραβά.

  Είδα κι απόειδα να ξεφορτωθώ τους δικούς σου.

 57. Γς said

  53:
  Με όλο το σεβασμό Β.Α. λες $#^&%^^ !

 58. Triant said

  45:
  Και πιό πρόσφατα…

 59. Γς said

  57:
  Ανακαλώ. Ως συνήθως προπέτης

 60. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 61. …ο θείος μου ο Σωτήρης, που ήταν μάγειρας στα καράβια…

  Γαστροναύτης, δηλαδή.
  (Μαστρο-ναύτης, αν ήταν μηχανικός στα καράβια.)

 62. Πάνος με πεζά said

  @ 53 : Δηλαδή γιατί οι «μεν τουρκόσποροι» του 1891 θέλαν να κρυφτούν, και οι «δε τουρκόσποροι» του 1890, ίδρυσαν τον «Πανιώνιο Γυμναστικό Σύλλογο Σμύρνης»; Δεν βρίσκω τόσο δυνατό το επιχείρημα.
  Εντάξει, οι πρόσφυγες αντιμετώπισαν μεγάλο χλευασμό («πρόσφιγγες», γιατί κολλούσαν στους εδώ σαν τις σφήκες), αλλά μην ξεχνάμε ότι ήταν αστοί (και δη αυτοί της Σμύρνης) πολύ ψηλότερου επιπέδου -κυρίως πολιτιστικού- από τους εδώ : ο Απόλλων ήταν πρώτα καλλιτεχνικός σύλλογος στη Σμύρνη, και μετά έγινε αθλητικός, γι αυτό άλλωστε το όνομα και το σήμα με τη λύρα.

 63. Καλά, εγώ (άσχετος από ποδοσφαιρικά) Απόλλωνα Ριζουπόλεως τον ήξερα ανέκαθεν — ούτε Αθηνών, ούτε Σμύρνης. Θυμάμαι και τα πλήθη που βλέπαμε να βαδίζουν στη γέφυρα της Λεωφ. Ηρακλείου για να πάνε στο γήπεδο, όταν εμείς γυρίζαμε στην Αθήνα Κυριακή απόγεμα από επίσκεψη σε στενούς οικογενειακούς φίλους στο Μαρούσι.

 64. IN said

  46, 49: Αυτή την ιστορία του Νίκου Γόδα την είχα ξαναπετύχει κάπου, όχι αναγκαστικά εδώ, και το είχα ψάξει λίγο το θέμα. Το άρθρο της Βικιπαίδειας, στο οποίο παραπέμπει ο Νίκος, αναφέρει «καταδικάζεται στη δίκη που έμεινε στην ιστορία ως ‘δίκη του ασύλου της Κοκκινιάς'», χωρίς να δίνει περισσότερες εξηγήσεις. Η δίκη αυτή αφορά εκτελέσεις «εθνικοφρόνων» να τους πούμε με την ορολογία της εποχής; αντιδραστικών; αντιπάλων του ΚΚΕ; ό,τι θέλετε, που φέρονται να έγιναν στο «Άσυλο Αλητοπαίδων» της Κοκκινίας την περίοδο των Δεκεμβριανών. Στις ψηφιοποιημένες εφημερίδες της εθνικής βιβλιοθήκης αναφορές στη δίκη αυτή βρήκα στο (δεξιότατο) «Εμπρός», όχι στην κεντρώα «Ελευθερία». Το φ. της 24/6/1945 αναφέρεται στην έναρξη της δίκης με τον εύγλωττο τίτλο «Η δίκη των εκτελεστών των τετρακοσίων του Πειραιώς». Μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκουμε: «Ν. Γόδας, ετών 28, λοχαγός του 2ου τάγματος του ΕΛΑΣ, εκτελεστής». Δυστυχώς η κάλυψη είναι ελλιπέστατη, γιατί τότε οι εφημερίδες είχαν πολύ λίγες σελίδες (λόγω έλλειψης χαρτιού) και πολλές ειδήσεις να γράψουν. Επόμενη αναφορά βρίσκω στην ίδια εφημερίδα, στις 29/6/1945, σ. 2. Αφού προηγείται ρεπορτάζ για την κατάθεση ενός αρχιφύλακος Μητράκου που καταθέτει ότι οι κατηγορούμενοι (χωρίς να ξέρουμε ποιοι ακριβώς) βασάνισαν και σκότωσαν τις δύο θυγατέρες του και τη γυναίκα του, διαβάζουμε: «Κατά την έξοδον οι συγγενείς των θυμάτων απεδοκίμασαν τους συνηγόρους της υπερασπίσεως, ιδιαιτέρως τον καθηγητήν του Ποινικού Δικαίου κ. Τσουκαλάν. Οι ίδιοι εξερεθισθέντες εκ της στάσεως κατά την δίκην του παρισταμένου εις το ακροατήριον αδελφού του εκτελεστού Γούδα (σικ), ηθέλησαν να τον λιντσάρουν. Όργανα της αστυνομίας απέσπασαν τον Γούδαν εκ των χειρών των, ρίψαντες προς εκφοβισμόν μερικούς πυροβολισμούς εις τον αέρα». Την επομένη διαβάζουμε κάτι που δεν προκαλεί καμία έκπληξη, ότι ο Τσουκαλάς δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο. Για την απόφαση του δικαστηρίου διαβάζουμε στις 14/7, σε. 2, και είναι θάνατος για 11, μεταξύ αυτών και ο Γόδας. Στο Ριζοσπάστη βρίσκω μόνον μία αναφορά, 7/7, όπου αναφέρεται ότι ο μάρτυρας Θεοφανίδης κατέθεσε υπέρ του Γόδα, χωρίς να δίδονται λεπτομέρειες της καταθέσεως.

  Φυσικά, ενόψει των συνθηκών της εποχής και του άσβεστου μίσους «εθνικοφρόνων» – κομμουνιστών κάθε άλλο παρά εχέγγυα αντικειμενικής κρίσης μπορούσε να παράσχει τότε μία δίκη, και μάλιστα σε κακουργιοδικείο με ενόρκους, όπως ήταν τότε το σύστημα. Να σημειωθεί ότι για έναν κατηγορούμενο, τον Μουτάφη, που οι ένορκοι αθώωσαν, το δικαστήριο των συνέδρων, δηλαδή οι επαγγελματίες δικαστές, κήρυξε, όπως είχε το δικαίωμα, «πεπλανημένη» την κρίση τους, με αποτέλεσμα να πρέπει να ξαναδικαστεί ο Μουτάφης (αγνοώ τι απέγινε). Εξάλλου, και ο Ριζοσπάστης της 11/7/1945, στις σ. 1 και 4 κάνει δριμύτατη κριτική στις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε αυτή η δίκη γράφοντας ότι: «Δεν υπάρχει περίπτωση δίκης που να χαντακώσει τόσο τη σημερινή δικαιοσύνη όσο η δίκη αυτή». Αναφορά σε ψευδομάρτυρες κάνει και σε άλλο άρθρο, νωρίτερα (1/7/1945, σ. 4. Καμία ειδική αναφορά στο Γόδα).

  Ωστόσο, με όλες τις επιφυλάξεις που δικαιολογούν τα παραπάνω, είναι χρήσιμο να ξέρουμε για ποια ακριβώς κατηγορία καταδικάστηκε και στάλθηκε, τελικώς, στο εκτελεστικό απόσπασμα ο Γόδας.

 65. # 58

  Δεν αναφέρω ματ ςπου δεν σκόραρε ο ΟΣΦΠ για να μην τους δημιουργήσω ψυχολογικά περαδώθε.

 66. sarant said

  64: Ενδιαφέροντα τα όσα βρήκες. Μια ακόμα περίπτωση που δείχνει ότι δεν έπρεπε να δεχτούν αστερίσκους στη συμφωνία της Βάρκιζας.

 67. Για τον Λουκανίδη θυμάμαι την ταμπέλλα ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ-ΛΟΥΚΑΝΙΔΗΣ που σηκώθηκε για λίγες μέρες στο περίφημο παπουτσάδικο σο κέντρο της Αθήνας όταν οι ΑΕΚτζήδες είχαν «σίγουρη» την μεταγραφή του. Μετά παρενέβη ο Μαντζαβαλιτζάκης, τον έστειλε μια χρονιά στην Κύπρο να εκτίσει την τιμωρία του και τον έντυσε στα πράσινα μετά. Φοβερό ταλέντο αλλά…κατεβαίνοντας την Φ. Νέγρη δεξιά άνοιξε το πρώτο μαγαζί του μπαράκι-φλιπεράδικο και καθότανε στην πόρτα με τσιγάρο και ουίσκυ στα χέρια να κάνει χάζι στις γκόμενες που πέρναγαν. Η ιστορία με την Γιόλα Βουτσαρά γνωστή. Λίγο πριν φύγει από τον ΠΑΟ σαν πουλημένος σύχναζε στο πατάρι του Δομάζου όπου χαρτόπαιζε και τον κλέβανε. Τελικά ταλέντο έμεινε χωρίς να βάλει ποτέ μυαλό, στην τελική μετράει η προσφορά και παίκτες με πολύ λιγότερο ταλέντο όπως ο Δομάζος δοξάστηκαν, αυτός όχι.
  Εννοείται πως οι γαύροι πήραν σαν απάντηση τον αδερφό του που κατάφερε να σταθεί κάποιες χρονιές στην πρώτη ομάδα, ενώ με τον αδερφό του «κούνελου» (Παπαεμμανουήλ για τα μειράκια) γέλασαν και οι ψαροκασέλες

 68. Δημήτρης Μ. said

  67. Είχε και ο Σιδέρης αδελφό, αλλά δεν ξέρω τι ψάρια έπιανε.

 69. IN said

  66: Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα Νίκο. Δεν νομίζω ότι θα γινόταν δεκτή από την άλλη πλευρά η συμφωνία της Βάρκιζας χωρίς αυτό που εσύ αποκαλείς «αστερίσκους» (την εξαίρεση από την αμνηστία των αδικημάτων «του κοινού ποινικού δικαίου»). Να σημειωθεί επίσης ότι δυνατότητα δίωξης των αριστερών υπήρχε και για τα διάφορα εγκλήματα που έγιναν επί κατοχής, γιατί δεν είχε δοθεί καμία αμνηστία γι’ αυτό. Και έλα τώρα εσύ να βρεις ποιος ακριβώς σκότωσε ποιον κρυφά στην κατοχή, και αν όντως ήταν «προδότης» ή «καταδότης» ή «συνεργάτης των Γερμανών» και καλώς ή κακώς τον σκότωσαν κλπ. Αποτέλεσμα, φυσικά, ένας μεγάλος αριθμός αριστερών να βρίσκεται στις φυλακές με τέτοιες κατηγορίες (αντίστοιχες κατηγορίες για τους «εθνικόφρονες» κανείς, ως φαίνεται, δεν τολμούσε να προβάλει και, αν προέβαλε, οι αρχές έκαναν ότι δεν άκουγαν). Τελικώς για τα εγκλήματα που έγιναν επί κατοχής δόθηκε αμνηστία από την κυβέρνηση Σοφούλη, νομίζω, περί τα τέλη του 1945, με ένα νομοθέτημα με τον εύγλωττο τίτλο «περί αποσυμφορήσεως των φυλακών». Υπήρξε, επίσης, η πατέντα να κατηγορούνται (και να καταδικάζονται) στελέχη της αντίστασης ως δωσίλογοι (!), κατ’ εφαρμογήν της σχετικής Συντακτικής Πράξης (6/1945). Έχω δει τουλάχιστον μία τέτοια απόφαση.

  Γενικά, είναι μάλλον απλοϊκό (με το παρντόν κιόλας) να νομίζουμε ότι μία παραγραφούλα σε έναν νόμο, συμφωνία, συνθήκη κλπ φταίει σε τέτοιες περιπτώσεις. Αν ο νόμος, η συνθήκη κλπ βγήκε έτσι, τις περισσότερες φορές είναι γιατί δεν μπορούσε να βγει αλλιώς. Υπήρξε πολύ μίσος ένθεν και ένθεν τότε… Για να μην πούμε και το άλλο, ότι και οι γενικές αμνηστίες, κι αυτές άδικες είναι γιατί, βέβαια, έγιναν και πραγματικά εγκλήματα που καμία σχέση με αντίσταση, αγώνα κλπ. δεν είχαν, ανεξαρτήτως της συζήτησης ποιος χρεώνεται τα περισσότερα. Φρικτές εποχές, ο Θεός να μας φυλάει..

  Παρεπιμπ. ο Ρ. έχει και άλλες αναφορές στη δίκη που δεν τις βγάζει, για κάποιο λόγο, το ψαχτήρι, έπεσα πάνω τους ανοίγοντας φύλλο-φύλλο. Στο ρεπορτάζ για τις απολογίες των κατηγορουμένων αναφέρει απλώς ότι αυτοί (μεταξύ αυτών και ο Γόδας) αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Στο ρεπορτάζ για την απόφαση, παραδόξως, παραλείπει εντελώς το όνομα του Γόδα και ξεχνάει να αναφέρει ότι καταδικάστηκε.

 70. sarant said

  69: Το ψαχτήρι της Εθνικής είναι ελαττωματικό, βρίσκει 1 στα 5.

 71. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλησπέρα!
  Λόγω στρατιωτικού πατέρα, πήγα σε πολλά επαρχιακά και συμπρωτευουσιάνικα γήπεδα στα μικράτα μου, συνήθεια που κράτησα μέχρι πριν λίγα χρόνια, παρακολουθώντας εκ του σύνεγγυς την Πανάθα. Κι όμως, η μοναδική φορά που κινδύνεψα να φάω ξύλο ήταν στο Αλκαζάρ, σε αγώνα ΑΕΛ-ΠΑΟΚ, όταν υπηρετούσα στρατιώτης στη Λάρισα το 1986. Ήμουν με πολιτικά, οι Λαρισινοί χουλιγκάνοι έκαναν έλεγχο ταυτοτήτων για να εντοπίσουν τους εχθρούς. Όταν διαπίστωσαν ότι είμαι Αθηναίος, ψιλοαγρίεψαν, κάνα-δυο έδειξαν ξυλοφορτωτικές διαθέσεις, αναγκάστηκα φυσικά να πουλήσω την Πανάθα και ανακουφίστηκα ακούγοντας τον πολιτισμένο της παρέας να λέει »αφήστε το παιδί, ρε μ…ς, φανταράκι είναι. Έλα μαζί μας, φιλαράκι, να γ….ε τα μ….να τους Βούλγαρους». Κι έτσι βρέθηκα στη θύρα των φανατικών να πανηγυρίζω τα 2 γκολ που έβαλε εκείνη τη μέρα η ΑΕΛ!

 72. Μαρία said

  69
  >η πατέντα να κατηγορούνται (και να καταδικάζονται) στελέχη της αντίστασης ως δωσίλογοι (!), κατ’ εφαρμογήν της σχετικής Συντακτικής Πράξης (6/1945)
  Απ’ τις πιο γνωστές η περίπτωση του Γιώργη Τσαρουχά, του Γιώργου Κόκκινου και άλλων στελεχών του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ στη βουλγαροκρατούμενη Αν. Μακεδονία.

 73. sarant said

  72: Το πρώτο σχόλιο από γυναίκα σήμερα;

 74. Ακούνε Λουκανίδη και (δικαιολογημένα) τρομάζουν

  Εχουμε Λουκανίδαρο, στα γήπεδα καλπάζει
  σε κόκκινους και κίτρινους λουκάνικα μοιράζει

  τραγουδάγανε κάποτε οι ρου-λα-λάδες

 75. Γς said

  74:
  κάτι πρέπει να κάνουμε…

 76. Γιάννης Κουβάτσος said

  Προτείνω οι φίλες που θέλουν να συμμετάσχουν στη συζήτηση, να μας εξηγήσουν πρώτα πότε ένας παίκτης είναι οφσάιντ. 🙂 Αστειεύομαι (;) φυσικά.

 77. munich said

  …λίγο πριν καεί το πελεκούδι
  ο τελευταίος αγώνας που πήγα σε ελληνικό γήπεδο ήταν ένας πρωταθλήματος ΟΣΦΠ-ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ κάπου αυτήν τη δεκαπενταετία. Ο πάοκ είχε προπονητή τον Μπάγιεβιτς, ο γαύρος δεν θυμάμαι αλλά έπαιζε ακόμα ο Τζιοβάνι. Είμασταν στην Αθήνα για δουλειές με φίλο από Βόρεια Ελλάδα και κοιμόμασταν στους γονείς μου. Με μπριζώνει να πάμε στο ματς αλλά δεν έχουμε ιδέα που, πως και πότε θα κινηθούν οι οργανωμένοι, δεν γουστάρουμε δε και την ταλαιπωρία. το προηγούμενο βράδυ πάμε στο ξενοδοχείο που έμενε η ομάδα κάπου στην αμφιθέα, επι της Συγγρού (;δεν θυμάμαι ποιο) και προμηθευόμαστε τα εισιτήρια από κάποιον παράγοντα. Την επόμενη πίνουμε κάτι ξύδια, αλλά όχι πολύ, και πάμε στο μαρούσι να πάρουμε τον ηλεκτρικό. Ήδη στο λεωφορείο βλέπουμε κόκκινα κασκόλ και αγριεμένα βλέματα. Εμείς κάνουμε τους κινέζους και λέμε αναμεταξύ μας για τα πουλάκια που κελαηδούν. Στο τρένο η κατάσταση χειροτερεύει κι εμείς συνεχίζουμε το βιολί μας. απεναντι μας κάθεται ένα ζευγαράκι μηχανόβιο, τίγκα στα λέδερ και μπαλαμουτιάζονται. κατεβαίνουμε Ειρήνη όλοι και οι γαύροι, κι εμείς, και το ζευγαράκι. Οι γαύροι πάνε με τους άλλους γάβρους, εμείς και το ζευγαράκι μπαίνουμε στην περίμετρο, εμείς ορνιθοσκόπώντας εκείνοι ερωτοτροπώντας. τα χουμε παίξει λίγο και δεν ξε΄ρουμε πως να κινηθούμε όταν τσουπ το ζευγαράκι κινούνται σαν αίλουροι και μπαίνουν πίσω απο τη γραμμή των ΜΑΤ και αυτόματα βγάζουν μαυρόασπρα κασκόλ από το λεδεράκι τους! Εντυπωσιασμένοι ακολουθούμε το παράδειγμά τους και τρουπώνουμε κι εμείς ενώ ένας Ματατζής μας υποδεικνύει τη θύρα μας. Πρώτη και τελευταία φορά στη ζωή μου χάρηκα που είδα ΜΑΤ!. Μπήκαμε καταχαρούμενοι μέσα (ο φίλος πρώτη φορά στο οακα) και σε λίγο ειδαμε και ακούσαμε την πορεία από την λεωφόρο σπ. λούη.
  Για την ιστορία ο Παοκ έχασε 3-2, δεν θυμάμαι καθόλου τον αγώνα, αλλά περάσαμε υπέροχα.
  Στο εξωτερικό προτιμώ αγώνες περιφερειακών, μη πω τοπικών, πρωταθλημάτων όπου η μπύρα ακόμα έχει αλκόόλ. Αν και εδώ που έμπλεξα με βλέπω να το ρίχνω στο χόκεϊ επι πάγου. εμπρός ΚΟΜΕΤΑ!

 78. physicist said

  Σαν να μην έφτανε η τεσσάρα το Σάββατο, τώρα η άλλη καψούρα έχει ρουφήξει τρία μέσα στο Μόναχο. Και είμαστε ακόμα στο ημίχρονο, να σκεφτείς.

  Ρε άει σιχτήρ με τη μπάλλα, θ’ αρχίσω να βλέπω μπάντμιντον.

 79. munich said

  χόκεϊ φίλτατε χόκεϊ επι πάγου είναι τ μέλλον

 80. physicist said

  Κοίτα, αγαπητέ μου συμβαυαρέ, έχει κι ένα καλό αυτή η ιστορία: ότι αυτή η μαλ… το τικι-τακα με κατοχή μπάλλας σε ποσοστά Κιμ-Γιονγκ-Ιλ έφτασε στα όριά της. Είχε καταντήσει χάντμπολ πλέον.

 81. sarant said

  78: Ξέρεις τι ανατροπές έχει το μπάντμιντον;

 82. physicist said

  Ανατροπές μπορεί να έχει αλλά αφού δεν έχει τμήμα μπάντμιντον ο ΠΑΟΚ, τουλάχιστον δεν θα τρώω πίκρες.

 83. munich said

  λειπει o συμπατριώτης ο Χάινκε, λείπει πολύ.
  ο γκουρντιόλα, που με τα συχγωρήσεως τον γλέιφουνε όλοι, καλό είναι να πάρει ένα ακόμα σαμπάτικαλ να παίζει κλαρινέτο με τον Γούντι Άλλεν

 84. physicist said

  Και τώρα κλαρινέτο παίζει. Όλη η ομάδα.

 85. munich said

  😀
  😀
  😀

 86. Ορεσίβιος said

  Είμαστε Κυπελλλλούχοι! Κι ας προσπαθούν να μειώσουν τον άθλο μας μ’ αυτό το φτωχό σε λ «κυπελούχος»… [Ελπίζω να μείνει στην ομάδα αυτή η παιχτούρα ο Μπεργκ – μακράν κορυφαίος επιθετικός – και του χρόνου θα πανηγυρίσουμε -επιτέλους- και πρωτάθλημα!
  Εγώ Νικοκύρη έγινα παναθηναϊκός επειδή όλοι στο χωριό μου ήσαν ολυμπιακοί. Ισοπέδωση, σου λέω, άβουλο κοπάδι!]

 87. sarant said

  86: Και νόμιζα λόγω γειτονιάς στην Αθήνα.

  84: Στη Γερμανία δεν ήρθε ο Μητσοτάκης για να κάνει εγχείρηση στο μάτι του; Τι περιμένεις λοιπόν;

 88. nirevess said

  Γουστόζικο άρθρο, γραμμένο με πολύ χιούμορ χαμηλής τάσης!

 89. antpap56 said

  Πήγα μια φορά στο γήπεδο–μας πήγαν είναι η σωστή διατύπωση–τη χρονιά που η Μίλαν αντιμετώπισε τη Ληντς στον τελικό του κυπέλλου, που διεξήχθη στο Καυτατζόγλειο (1973). Επειδή τα εισιτήρια δεν είχαν πουληθεί και ο φόβος των άδειων κερκίδων ήταν απειλή για τη διεθνή εικόνα της χούντας, έστειλαν δωρεάν τα γυμνάσια της Θεσσαλονίκης για να γεμίσουν το στάδιο. Έβρεχε, ήμασταν και όρθιοι, ο διαιτητής αδίκησε κατάφωρα τους Άγγλους προς μεγάλη αγανάκτηση όλων ημών, νίκησαν οι Ιταλοί, γυρίσαμε με τα πόδια στο σπίτι, κι εγώ κατέγραψα την επίσκεψη στις αναμνήσεις μου, και δεν την επανέλαβα.
  Φάσεις και σχόλια εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=Oej6JJReses

 90. sarant said

  88: Μερσί!

  89: Δες εδώ για εκείνο το ματς και τον Οδυσσέα Φουσλουλάκη:
  https://sarantakos.wordpress.com/2010/05/17/fuslulakis/

 91. # 86

  Το πόσο μετράει ο ΠΑΟ θα φανεί τώρα στα έξη συνεχόμενα παιχνίδια γιατί στα δυο που δημιούργησε εντυπώσεις σε όσους δεν ασχολούνται αρκετά με το ποδόσφαιρο βρήκε ευνοίκότατες συνθήκες. Στο ματς με τον ΟΣΦΠ που είχε δώσει 7 παιχνίδια περισσότερα από τον ΠΑΟ καθοριστικό ρόλο έπαιξε το επεισόδιο με τον Ολαϊτάν που κατατρόμαξε τους συμπαίκτες του., έτοτε ο ΟΣΦΠ έχσε τα μισά τρεξίματά του. Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε προετοιμασία ενα τουλάχιστον μήνα νωρίτερα, είχε δώσει 12 περισσότερα παιχνίδια από τον ΠΑΟ και έπαιζε με βασικότατες απουσίες.
  Ο Αναστασίου διαχειρίστηκε έξυπνα το ρόστερ του βάζοντας τους πιτσιρικάδες στα ματς που θα τα έπαιρνε η φανέλλα ενώ στα δύσκολα όπως στον τελικό ή με τον ΟΣΦΠ έπαιζαν ένας ή δύο έλληνες κάτω των 23 και στηριζόταν στους ποιοτικούς αλλά με προβλήματα φυσικής κατάστασης ξένους που είχε ξεκούραστους. Στα πλαίηοφφς όμως δεν θα έχει την ευχέρεια να τους ξεκουράζει

 92. Μαρία said

  Και ο Παναθηναϊκός στο… κίνημα της μπανάνας!
  http://stokokkino.gr/article/7823/daloukas

 93. # 93

  Αφιερωμένο στους κομπλεξικούς που δεν κατάλαβαν ποτέ την τεράστια ποδοσφαιρική αξία του Πάμπλο Γκαρσία αλλά έμειναν στα νεύρα του, το παρακάτω βιδδεάκι ( στην αρχή του ) όπου φαίνεται από που έμαθε να κτυπάει έτσι τα φάουλ ο τεράστιος Κριστιάνο Ρονάλντο όπως χθες στο τέταρτο γκολ και ψάχνονται ακόμα τα Βαβαράκια

 94. spiral architect said

  Καλά όλα αυτά, αλλά ιδού ένας πιο «σύγχρονος» λόγος για τον οποίο πολλοί (μεταξύ των οποίων κι εγώ) έχουν μισήσει το «σύγχρονο ποδόσφαιρο»:
  (πέρα απ’ τις ελληνικές μαφιόζικες παράγκες, τα δημαρχιλίκια κλπ)
  Μουντιάλ Βραζιλίας: Η Blackwater εκπαιδεύει τους αστυνομικούς

  Με τι καρδιά έπειτα να απολάυσεις Μουντιάλ σε HD στην τηλεόραση, πίνοντας τη μπύρα σου καλοκαιριάτικα στο μπαλκόνι;

 95. Νέο Kid Στο Block said

  Φίλοι Βαβαρόφιλοι! (δεν ακολουθεί καζούρα,μη φοβάστε!)
  H γνώση και η βαθιά κατανόησή μου από την μεταφυσική και τους ψυχολογικούς αυτοματισμούς και μηχανισμούς του ποδοσφαίρου μού έδωσαν τη σιγουριά για το ψεσινό διπλό (το λέω ευγενικά, είδατε!) της Mαδρί ,όπως καταφάνηκε στο σχόλιο 20. Όταν ακούς το Ρουμενίγκε να μιλάει για κολάσεις και συναφή (λες και θα ψαρώσει καμιά μικτή κολεγιόπαιδων και τον Αντσελότι που δεν έχει πάρει ούτε 5 ευρωπαϊκά ο άχρηστος!) καταλαβαίνεις την ψυχολογική ανασφάλεια ,προϊόν ασφαλώς και της ρδελομπουποίησης, κυρίως από τον διαχρονικό νταβατζή της Μπάγιερν τον Κάιζερ Βλαχοφράντς, που έφτασε σχεδόν σε βαθμό ελληνικής υστερίας (π.χ Μπαοκάρα διώξε τον κοντό βάζελο, που σημάδεψε το δοκάρι στο ΟΑΚΑ και δεν φρόντισε να πάει στο Φουστάνο να προσθέσει 20 πόντους πόδι…) 😉
  Νέξτες γιαρ…φιλάιχτ… 🙂

 96. π2 said

  93: Προσπαθώ ν’ αποφεύγω τους ποδοσφαιρικούς καβγάδες γι’ αυτό και δεν επεμβαίνω ούτε καν για να διορθώσω πραγματολογικά λάθη που διαβάζω εδώ μέσα (βλ. Ασλανίδη και χούντα), αλλά με τους χαρακτηρισμούς δεν μ’ αφήνεις ν’ αγιάσω. Πάμε πάλι:

  Ο οσιομάρτυρας Παύλος Γκαρσία (σπουδαίος παίκτης από ποδοσφαιρικής πλευράς, συμφωνώ), που έγινε και όνομα οδού σε μια πόλη της Ελλάδας, είναι η πιο εκνευριστική για μένα πτυχή της παοκτζήδικης μυθολογίας. Άσε τις 19 φορές που τάχα μου απάντησε σε προκλήσεις αντιπάλων. Δεν έγινε γι’ αυτές λαϊκός ήρωας του ΠΑΟΚ. Ήρωας έγινε για την ύπουλη μπουνιά σε συνάδελφό του, στα μουλωχτά κι αφού βεβαιώθηκε ότι δεν τον βλέπει ο διαιτητής. Όποιος δεν βλέπει πρόβλημα μ’ αυτό, έχει βάλει τεράστια ποσότητα οπαδικού νερού στο ηθικό κρασί του.

  Η λατρεία για τον Γκαρσία είναι κομμάτι της νεοελληνικής ποδοσφαιρικής παθολογίας.

 97. # 93

  Μόνο που αναφέρεις σαν πιο ευνοημένη ομάδα στο πρωτάθλημα τον ΠΑΟΚ (προφανώς από τις κάρτες και τα πέναλτυ) δικαιώνεις τον «Γαύρο» και τον «Πρωταθλητή», τιςεφημερίδες που προφανώς διαβάζεις για την επιπέδου αμνοεριφίων προπαγάνδα τους

 98. Νέο Kid Στο Block said

  Ε, τώρα συγγνώμη κύριε Τζι μας ,αλλά το παρατραβάς! Παραβλέπω το ότι «ο Ρονάλντο διδάχθηκε από τον Γκαρσία» (μήπως λές για το χοντρό λοχία στον Ζορό;) ,αλλά όχι και επιπέδου «πρωταθλητή» ο Π2! Θα πέσει φωτιά να μάς κάψει! 🙂

 99. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Mετά το ζωγράφισμα αλα Νταλί που έκανε η Ρεάλ, στους γαύρους της Γερμανίας, θα πρέπει να μετονομαστεί σε ΣΟΥΡΕΑΛ.

 100. Γιάννης said

  @89:

  Ήμουν κι εγώ σε κείνο το ματς! Φορούσα μια σακούλα για να προστατεύομαι από τη βροχή και είχα αγαναχτήσει από την διαιτησία του Μίχα εις βάρος των άγγλων. Στο τέλος δε, θυμάμαι, όταν δόθηκε το κύπελλο, οι ιταλοί έκαναν γύρο του θριάμβου ενώ όλη η κερκίδα φώναζε «Λιντς-Λιντς-Λιντς»! Και, αμέσως μετά, έκαναν γύρο του θριάμβου και οι άγγλοι.

 101. Νέο Kid Στο Block said

  Άλατης τρολιά κυρ-Λάμπρο! 🙂
  Σουρεάλ! Kαλό!

 102. Νέο Kid Στο Block said

  Tώρα βέβαια ο Νταλί, αν και Καταλανός ,ήταν μεγάλο φρανκοφασιστόμουτρο και ίσως να ταιριάζει στο πολιτικό προφίλ της Ρεάλ…αλλά θα προτιμούσα κάτι πιο κλασικό και «ουδέτερο» πολιτικά, κάνα Γκόγια ας πούμε, που είναι και αρκούντως μουντός και «μάνα γιατί με γέννησες; Να ζω στη σκλαβιά και μακριά απ’τα χαμόν της πατρίδας!» (για όσους δεν το ξέρουν, ερχόμαστε δεύτεροι σε νικοξανθοπουλισμό μακράν μετά τσι πρώτοι Ισπανοί)

 103. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  97 – Gee, η νοοτροπία του προέδρου, της ομάδας, και των οπαδών, δείχνει οτι ο ΠΑΟΚ είναι μικρή ομάδα, και όσο δεν αλλάζει, θα παραμένει μικρή και τοπιστική, έξω απο την Θεσσαλονίκη και τους γύρω νομούς, τίποτα. Ο ΠΑΟΚ (όπως και όλοι οι μικροί) είναι σαν την Ελλάδα, ζεί με τους μύθους του.

 104. # 98

  Να πέσει φωτιά !

  Κατ’ αρχήν αφού παραδέχεται την ποδοσφαιρική αξία του Γκαρσία ο χαρακτηρισμός κομπλεξικός δεν τον αφορά. Συνεπώς σχολιάζει για να επαναλάβει τις μπούρδες για εύνοια του ΠΑΟΚ όταν όλοι είδαν τι έγινενε την αποβολή του Στοχ και όλοι είδαν το σεξιστικό δάκτυλο του Σαλίνο και καπάκι στο επόμενο παιχνίδι να μην αποβάλλεται όταν πετάει πίσω την μπανάνα. Και βγάζει ευνοημένο τον ΠΑΟΚ επειδή ΔΕΝ ΕΙΔΕ τη μπουνιά του Ινσαουράλδε, ρώτησε τον επόπτη (ποιός ξέρει τι του είπε) κι έβγαλε κίτρινη.
  Τώρα τι να πούμε που έχουν τρία χρόνια να σφυρίξουν πέναλτυ σε βάρος του «θρήνου» και φέτος δώσανε μια κόκκινη στον Χολέμπας και μια στον Μανιάτη που τις πήραν ΜΟΝΟΙ τους οι παίκτες (ο Μανιάτης έβγαλε το περιβραχιόνιο του αρχηγού νομίζοντας πως τον έχει αποβάλλει, του είπαν πως όχι, το ξανάβαλε, ξαναπλακώθηκε και τότε…αποβλήθηκε !!!!! )
  Τι να πούμε που παίρνει τρεις φορές λιγότερες κίτρινες κάρτες απ΄όλες τις ομάδες.
  Τι να πούμε για τα γκολ ΞΕΚΑΘΑΡΑ οφφσάιντ που δεν τολμάνε να ακυρώσουνε ;
  Να πούμε ότι λέει ο κυρ Σάββας πως οι παίκτες του θρύλου είναι γτιαγμένοι από θεία ουσία γι ασυτο δεν κάνουν πέναλτυ, δεν βλέπουν κάρτες και δεν βγαίνουν οφφσάίντ ;;;;
  Αυτά είναι βιασμός της κοινής λογικής που μόνο οπαδικές κ@λοφυλλάδες τολμάνε να γράψουνε

 105. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  102 – Ο Γκόγια θα ταίριαζε στην ΓΚΟΓΕΡΝ. Και μόνο στην σκέψη του πως θα είναι ο μεγάλος νταβατζής (ακριβέστατη περιγραφή) μετά την τεσσάρα, αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση, η οποία θα μετατραπεί σε ηδονή, έτσι και το σηκώσει ο Μουρίνιο, που δεν τον πάω καθόλου, αλλα σαν φίλαθλος της Μπάρτσα, μετά την αποτυχημένη χρονιά, νομίζω οτι αυτό είναι ό,τι καλύτερο για μάς.

 106. @ 102

  Μόνο που ο Φράνκο σαν ξύπνιος (όπως και ο Τίτο στην πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία) μοίραζε την εύνοια σέ όλες τις εθνότητες ώστε να έχει την χώρα ενωμένη. Ετσι εξηγείται η διπλάσια παρουσία από την Ρεάλ σε τελικούς κυπέλλου της Αθλέτικ Μπιλμπάο και η σκανδαλώδης διαιτητική εύνοια της Μπαρτσελόνας όταν η Ρεάλ ήταν ανώτερη.
  Από συνήθεια ακόμα και όταν η Μπάρτσα ήταν ανώτερη, ο Πέπε έβλεπε τις κάρτες και όχι ο Ντάνυ Αλβες
  Μόνο να δεις τα ματς που απέκλεισε η Μπάρτσα την Ρεάλ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών τη χρονιά μετά τα πέντε κολητά θα νομίσεις πως διαιτητεύουν σε αλάνα. Τελικά η Μπενφίκα στέρησε τον τίτλο από την Μπάρτσα εκείνη τη χρονιά

 107. # 103

  Λάμπρο η απάντηση κρύβεται στο γιατί δεν ρυθμίζουν τα χρέη του ΠΑΟΚ εδώ και τόσα χρόνια. Ποδόσφαιρο και πολιτική πάνε αγκαλιά, το βλέπεις και με την παρουσία του Μαρινάκη στο «υπερκομματικό» ψηφοδέλτιο του Πειραιά.
  Αλήθεια η Χ. Α. ποιόν υποψήφιο κατεβάζει για να τον κοντράρει ;

  Το 84, όταν πήρε κατά λάθος το πρωτάθλημα θα έπαιζε τελικό σε μια βδομάδα με την Λάρισσα. Μέσα σ’ αυτή τη βδομάδα έγινε αρπαγή του Δημόπουλου και άλλων παικτών που δεν «μπορούσαν» να περιμένουν να γίνουν νταμπλούχοι και μετά να πάρουν μεταγραφή όπως θα ήταν το φυσιολογικό. Συμπτωματικά στις αρχές του αγώνα ο ΠΑΟΚ έμεινε με 10 λόγω αποβολής κι έφαγε 4-1, είδες σύμπτωση, απλά τώρα είχε φροντίσει ο Μάνταλος από τον ημιτελικό με τις παραμύθι κάρτες σε Νάτχο και Κλάους;

  Δεν αναφέρομαι καν στο 77 και στις καθόδους Τερζανίδη, Ασλανίδη,Αναστασιάδη στον ΠΑΟ. Κάθε φορά που πάει να γίνει κάτι καλό τρυπιέται είτε από μέσα ή απ’ έξω.

 108. Νέο Kid Στο Block said

  106. Κοίτα, η Ρεάλ (El Madrid για το λαό) παραείναι μεγάλο μέγεθος οπαδικά ,για να πιστωθεί εξολοκλήρου στους «δεξιούς» ή στους βασιλικούς, αλλά αδικημένη δεν τη λες κιόλας. Xώρια το ότι έγιναν Ισπανοί η μισή εθνική Ουγγαρίας και Αργεντινής για να πάρει τα πρώτα γιουροκατσαρόλια… 🙂

 109. Νέο Kid Στο Block said

  Στατιστικό αξιοσημείωτο. Είναι η πρώτη φορά που ομάδα για να φτάσει στον τελικό αποκλείει διαδοχικά τρεις ομάδες από την ίδια χώρα.
  (Σάλκε 6-1, 3-1, Μπορούσια 3-0, 0-2 και Βλαχομπάγιερν 1-0 ,0-4)
  Τούς πήρε νουμεράδα τους Τοϋτόνεν ο Αντσελότι! 🙂

  (βλέπω τη Μέρκελ να κατάσχει την ϊμπιζα για αντίποινα…)

 110. sarant said

  109: Αξιοσημείωτο στατιστικό αυτό.
  Τελικός με ομάδες από την ίδια πόλη έχει ξανατύχει;

 111. Νέο Kid Στο Block said

  Ίδια πόλη ποτέ. Ίδια χώρα, μία φορά .To 2000 . Ρεάλ-Βαλένσια 3-0

 112. # !09
  Κοίτα η Ρεάλ σε σχέση με την Μπάρτσα είναι τόσο αδικημένη όσο ο ΠΑΟ με τον ΟΣΦΠ ή η Μίλαν σε σχέση με την Γιούβε.
  ψάξε αυτό με την πάρτσα και την αθλέτικ στους τελικούς που σου λέω. το είχαν αντιγράψει και οι εδώ συνταγματαρχαίοι (μπορεί και πιο μπροστά) και κάνανε από πονηροβλαχιά τον ένα τουλάχιστον ημιτελικό στην θεσσαλονίκη και τον τελικό στην Αθήνα. Μέχρι που τους πήρε δυο κύπελλα στην Αθήνα ο ΠΑΟΚ και αλλάξανε ρότα

 113. Γιάννης Κουβάτσος said

  110: Όχι, ούτε στα παλιά Κυπελλούχων και ΟΥΕΦΑ.

 114. Νέο Kid Στο Block said

  Εεε και οι 2 ισπανοί εννοούσα.
  και πέρσι βέβαια! Bλάχοι- Ντόρντμουντ (κλοπή και αδικία!)
  Kαι 2008 (Μάντσεστερ-Τσέλση),και 2003 Μίλαν-Γιούβε
  🙂

 115. Γιάννης Κουβάτσος said

  11Ο,111: Και Μίλαν-Γιουβέντους (2003), Μαν.Γιουνάιτεντ-Τσέλσι (2008)

 116. Νέο Kid Στο Block said

  O πρόεδρας της Ατλέτικο δήλωσε(χιουμοριστικά προφανώς..) πως θέλει ο τελικός με τους συμπολίτες (μεγάλη αγάπη έχουν κι αυτοί! Όπως Παοκ-Αρης ας πούμε) να γίνει στο Μπερναμπέου.
  (κάτσε να περάσεις απ’το σινικό τείχος του Μουρίνιου πρώτα, μπάρμπα!) 🙂

 117. Νέο Kid Στο Block said

  Κουίζ 1.(εύκολο). Ποια πόλη έχει κερδίσει τσου-λου με 2 διαφορετικές ομάδες;
  Κουίζ 2. (δύσκολο) Ποια ομάδα ήταν αήττητη στο τσου λού επί 20 συνεχή ματς; (και ποια ομάδα τούς κέρδισε στο 21ο;)

 118. Νέο Kid Στο Block said

  Διόρθωση εκφώνησης στο κουίζ 2. Η ζητούμενη ομάδα ήταν αήττητη σε 20 συνεχή ευρωπαικά ματς (περιλαμβανομένων και τσου-λού) και για μια δεκαετία!

 119. # 117

  K1 Mιλάνο

  Κ2 μάλλον η Π.Σ.Ζ που έχασε από την Τσέλσυ

 120. Νέο Κid said

  Τζί. Κ1 σωστά. Κ2. Λάθος.

 121. Ηλεφούφουτος said

  92 Η δύναμη των σημερινών μέσων δικτύωσης.

  Την αντίδραση του Άλβες τη θυμάμαι από πολύ παλιά.
  Το 1985 αυτό ακριβώς είχε κάνει ο Γκρόμπελαρ της Λίβερπουλ όταν του πέταξε μπανάνα οπαδός του ΠΑΟ. Δεν είχε βρει καμία συνέχεια αυτό.

 122. Νέο Κid said

  Βοήθεια στο κ.2: η ζητούμενη ομάδα έχει μια εξ αγχιστείας γλωσσική σχέση με κάποιο από τα νησιά του Νικοκύρη. 🙂

 123. sarant said

  121: Του είχαν πετάξει μπανάνες; Λευκός ήταν πάντως (και είναι).

 124. sarant said

  122: Ε, το μαρτύρησες, προφανώς είναι ο Αίαντας αλλά όχι Σαλαμίνας.

 125. physicist said

  Κίντο, κλεμμένη από τη Βίκη η απάντησή μου:

  Longest undefeated run

  The record for the longest unbeaten run stands at 25 games and is held by Manchester United. It began with a 1–0 away win against Sporting Clube de Portugal in their opening group stage game in 2007–08 and finished with a 3–1 away win against Arsenal in the second leg of the semi-final in 2008–09. The 25 game unbeaten streak ended with a 0–2 loss to Barcelona in the 2009 final.

  This broke the previous record of 20 consecutive games unbeaten by Ajax, which began with a 0–0 home draw against F.C. Porto in the second leg of the first round in 1985–86, and after an eight-year hiatus from the competition resumed through a 2–0 home win against Milan in their opening group stage game in 1994–95 and ended with a 0–1 home loss to Panathinaikos in the first leg of the semi-final in 1995–96.

  The third longest run is 19 by Bayern Munich, which began with a 1–0 home win against Arsenal on matchday six of the second group stage in 2000–01, and ended with a 0–2 away loss to Real Madrid in the second leg of the quarter-finals in 2001–02.

  Μιλάς μάλλον για τον Αίαντα του Άμστερνταμ;

 126. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  122 – Ο Άγιαξ και τον κέρδισε η Πανάθα με το γκόλ του Βαζέχα, μετά απο πάσα του τραίνου. Βέβαια στην επανάληψη είχε σέξ και βία απο την φοβερή τριπλέτα του Άγιαξ.

 127. physicist said

  Βέβαια, τέτοια ρεκόρ είναι γιαλαντζή. Πιάνει ο άλλος και φτιάχνει μια γέφυρα από την εποχή του χαλκού στην εποχή του πυριτίου, ενώ στο αναμεταξύ ήτανε πουθενάς, και σου λέει έχω 20 συνεχή παιχνίδια αήτηττος. Με κάτι τέτοια έχει κόλπα έχει κατακτήσει και ο σκώληξ τρία πρωταθλήματα. Της Γιουνάιτεντ και της Μπάγερν είναι σοβαρά ρεκόρ, όχι του Αίαντα.

 128. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Καλά που βιάστηκα να δώσω την απάντηση, βέβαια η βοήθεια ήταν μεγάλη.

  107 – Βρε αδερφέ δεν λέω οτι έχεις άδικο, δίκιο έχεις και μάλιστα βουνό, αλλά, υπάρχει αυτό το μεγάλο αλλά. Εν γνώση σου συμετέχεις σε ένα κατα μεγάλο ποσοστό στημένο πρωτάθλημα, τι ακριβώς περιμένεις απο αυτούς που ευνοούνται, να αλλάξουν το κατεστημένο; Εσύ θα πρέπει να προσαρμοστείς, και να βρείς τρόπο να γίνεις μεγάλο μέγεθος, ίσο ή μεγαλύτερο ακόμα καλύτερα, για να σε πάρουν στα σοβαρά, ή να επιβάλλεις και τους δικού σου κανόνες, αλλιώς σκάσε και σκάβε, ή κλαίγε σαν τον Βασιλάκη Καϊλα, κι αμά βρείς το δίκιο σου σφύρα μου σαν τα βαζέλια στον τελικό. Αν ήταν όσοι έχουν δίκιο να το βρίσκουν, ο κόσμος θα ήταν όμορφος αγγελικά πλασμένος, αλλα αυτό είναι ενα ωραίο παραμύθι για τους θρήσκους, εμείς που ψαρεύουμε (εσύ στην επιφάνεια κι εγώ στο βυθό) γνωρίζουμε οτι δεν υπάρχει έλεος για τον αδύνατο ή και τον άτυχο.
  Και επειδή όπως σωστά λές, ποδόσφαιρο και πολιτική είναι παράλληλοι δρόμοι, γι αυτό έκανα την παρομοίωση με την Ελλάδα, οι Γερμανοί μαςκατέκτησαν, μας βίασαν, μας κατάκλεψαν, σκότωσαν χιλιάδες Έλληνες, έκαψαν και ρήμαξαν την χώρα, ποτέ δεν πλήρωσαν ούτε πφένιχ για όλα αυτά, παρ΄όλα αυτά μας δανείζουν με λεφτά που ουσιαστικά μας εξανάγκασαν να δώσουμε, βάζοντάς μας στο ευρώ, και παίρνοντας όλες τις μεγάλες δουλειές στην Ελλάδα. Όλος ο κόσμος λέει οτι έχουμε δίκιο όταν λέμε οτι μας χρωστάνε πολεμικές αποζημιώσεις, και το κατοχικό χρέος, ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ, ΣΚΟΥΖΟΥΜΕ, ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΞΥΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΠΑΡΙΑ ΤΟΥΣ, όσο και να φωνάξουμε, μάλλον δεν πρόκειται να αλλάξουν, μήπως πρέπει να αλλάξουμε εμείς;

 129. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  107 – Και κάτι επι του πιεστηρίου, είπες μιά μεγάλη αλήθεια, ΚΑΤΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ, ΤΡΥΠΙΕΤΑΙ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ Η ΑΠ΄ΕΞΩ, το μυστικό όπως και με την Ελλάδα, είναι το ΑΠΟ ΜΕΣΑ, η κερκόπορτα απο μέσα άνοιξε.

 130. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  127 – Φυσικέ ιεροσυλία, εκείνη η ομάδα του Άγιαξ ήταν ισάξια αν όχι καλύτερη με του 70. Με ντε Μπούρ, Κλάϊφερτ, Κανού, Λίτμανεν, Φαν ντε Σααρ, κλπ, σε δύο χρόνια την είχανε διαλύσει τα μεγάλα κλάμπ, νομίζω δύο παίκτες είχαν μείνει, όπου πήγαν αυτοί οι παικταράδες, ανέβασαν τις ομάδες τουλάχιστον ενα επίπεδο. Ξεπουλήσανε οι Ολανδοί, και δεν είχαν μετά κάτι καλό, μέχρι κι ο Μαχλάς έκανε καριέρα.

 131. physicist said

  #130. — Μπορεί να ήτανε ισάξια, Λάμπρο, αλλά το σερί των 20 αήττητων αγώνων το είχαν δύο εντελώς διαφορετικές ομάδες του Άγιαξ. Το αήττητο που γεφυρώνει ανάμεσα σε δύο διαδοχικές σαιζόν είναι η γνήσια επιτυχία, γιατί στη δεύτερη περίπτωση έχεις βασικά την ίδια ομάδα (με μικροδιαφορές λόγω μεταγραφών).

  Το μόνο στο οποίο συγκατανεύω είναι ότι ο παραλληλισμός με τον Συμπολίτη ήταν εκτός των αναλογιών. 🙂

 132. Ηλεφούφουτος said

  123 Είναι Ζιμπαμπουίνος (και ήταν Ροδεσιανός).
  Και πολύ μαυριδερός.

 133. spiral architect said

  @132: … και καλό κουμάσι επίσης! 😉

 134. Νέο Κid said

  Τιμή και δόξα και yου’ll never walk alone για τον Μπρους Γκρόμπελαρ! Τα καρακιοζιλίκια που έκανε στα μπέναλτι στο Ολύμπικο της Ρώμης έχουν χαραχτεί ανεξίτηλα στην παιδική ψυχή μου και μου έδειξαν το αληθινό βαθύτερο νόημα του ποδοσφαίρου. Τώρα, αν έστησε και κανα δυό ματσάκια..συχωρεμένος! Κάπως έπρεπε να ζήσουν και οι προλετάριοι του ποδοσφ. που δεν έπιναν Πέπσι και δεν λούζονται με Ούλτρεξ.

 135. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  134 – Όντως πολύ ωραίος, αν και διάδοχος ουσιαστικά του μεγάλου Κλέμενς, πήγε την έννοια τερματοφύλακας σε άλλη διάσταση, έννοια που εξωγαλαξιακός θεϊκός Ιγκίτα την πήγε στ΄αστέρια. Γενικά εκείνη η ομαδάρα της Κολομβίας έβλεπε αλλιώς το ποδόσφαιρο, αλλιώς θα σάρωνε στο Π.Κ.

  http://www.overlap.gr/o-trelos-makrymallhs-apo-to-mellon/

 136. Επ’ ευκαιρίας της ανακοίνωσης της τιμωρίας του ΠΑΟΚ από τους εργαζόμενους στην οπαδική του εφημερίδα κάποιες ώρες πριν ανακοινωθεί επίσημα (αυτό θα πει…ενημερωμένη δημοσιογραφία) ας θυμηθούμεντις ανάλογες δηλώσεις Μαρινάκη μετά από το ματς που είπε πως «βίδωσε» τον Σισέ.
  Εχουν και λεξιλογικό ενδιαφέρον, «σύμφωνα με αμθρώπους που ήταν παρών (ή μήπως παρόν ;)»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: