Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μηνολόγιον Μαΐου και πάλι

Posted by sarant στο 1 Μαΐου, 2014


Το Μηνολόγιο, που το δημοσιεύω εδώ στις αρχές κάθε μήνα (συνήθως την πρώτη του μηνός), ήταν ιδέα του πατέρα μου, του αξέχαστου Δημήτρη Σαραντάκου, ο οποίος αρχικά το δημοσίευε στο περιοδικό Φιστίκι, που έβγαζε επί πολλά χρόνια στην Αίγινα. Στο εδώ ιστολόγιο, το Μηνολόγιο άρχισε να δημοσιεύεται τον Οκτώβρη του 2010 και βέβαια μέσα σε 12 μήνες έκλεισε τον κύκλο. Τότε, αποφάσισα να εξακολουθήσω να το δημοσιεύω στις αρχές κάθε μήνα, επειδή έχει γίνει το σταθερό σημείο αναφοράς για τα γεγονότα του μήνα, που ενημερώνεται συνεχώς με δικά σας σχόλια μέσα στη διάρκεια του μήνα, σχόλια που συνήθως αφορούν επισήμανση ημερομηνιών, αν και κυρίως αγγελτήρια θανάτων.

Οπότε, συνεχίζω τις δημοσιεύσεις όσο θα υπάρχει ενδιαφέρον, προσθέτοντας πάντοτε δικές σας προτάσεις από πέρυσι. Πάντως, σε κάποιες περιπτώσεις η επέτειος έχει εσκεμμένα μετατεθεί κατά μία ημέρα.

 

Πε 1

Τα Ανθεστήρια – Ημέρα των ανθέων και των εργατών. Γενέσιον Ιωάννη Ρίτσου του βάρδου της ρωμιοσύνης και Τελευτή Αλεξάνδρου Παναγούλη του τυραννοκτόνου. Και των 200 της Καισαριανής.

Πα 2

† Λεονάρδου ντα Βίντσι

Σα 3

Τελευτή Αθανασίου Βέγγου, του καλού ανθρώπου. Και Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθεροτυπίας

Κυ 4

Αρίονος του κιθαρωδού

Δε 5

Γενέσιον Καρόλου Μαρξ

Τρ 6

Ας είμαστε ρεαλιστές, ας επιδιώξουμε το αδύνατο: γαλλικός Μάης του 1968

Τε 7

Των εν Αιγίνη εκτελεσθέντων

Πε 8

† Γουσταύου Φλωμπέρ

Πα 9

Αναστασίου Τούση και λοιπών εν Θεσσαλονίκη πεσόντων διαδηλωτών

Σα 10

Καραολή και Δημητρίου απαγχονισμός

Κυ 11

Γέννησις Λασκαρίνας Πινότση ή Μπουμπουλίνας

Δε 12

Της νίκης των επαναστατών εις Βαλτέτσιον Αρκαδίας

Τρ 13

Κωνσταντίνου Θεοτόκη του ρεαλιστού πεζογράφου

Τε 14

Αισχύλου, τραγικού και σαλαμινομάχου

Πε 15

Γενέσιον Πέτρου Κιουρί

Πα 16

† Καρόλου Περό και των δημιουργημάτων του: Σταχτοπούτας, Κοκκινοσκουφίτσας, Ωραίας Κοιμωμένης

Σα 17

Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών

Κυ 18

† Γουσταύου Μάλερ

Δε 19

† Χο Τσι Μινχ του απελευθερωτού

Τρ 20

† Γρηγορίου Δικαίου Παπαφλέσσα τελευτή -και έναρξη της Μάχης της Κρήτης

Τε 21

Τα Αναστενάρια

Πε 22

† Βίκτωρος Ουγκώ, του δημιουργού των «Αθλίων»

Πα 23

† Ερρίκου Ίψεν και Γεωργίου του Μετοίκου

Σα 24

† Νικολάου Κοπερνίκου

Κυ 25

Αιμιλιανού Ζαπάτα και Άρεως Βελουχιώτου εκκίνησις

Δε 26

Γενέσιον Αλεξάνδρου Πούσκιν και τελευτή Μιχαήλ Παπαγιαννάκη

Τρ 27

Γρηγορίου Λαμπράκη τελευτή’ και Ροβέρτου Κωχ

Τε 28

Πρώτη πρόβλεψις ηλιακής εκλείψεως υπό Θαλού του Μιλησίου

Πε 29

Εάλω η Πόλις – Η Ρωμανία πάρθεν (αποφράς ημέρα)

Πα 30

† Θανή Βολταίρου του διαφωτιστού

Σα 31

Αποκαθήλωσις της ναζιστικής σημαίας υπό Εμμανουήλ Γλέζου και Αποστόλου Σάντα

Ο Μάιος ή Μάης ετυμολογείται, όπως και όλοι οι μήνες του ημερολογίου μας, από τα λατινικά, και συγκεκριμένα από το λατινικό Maius (mensis), δηλ. μήνας της Μαίας, μιας ρωμαϊκής θεότητας. Λαϊκή ονομασία ευρέως γνωστή δεν έχει, αν και βρίσκω το “Κερασάρης” σε κάποιες πηγές, επειδή τότε ωριμάζουν τα κεράσια (με το παλιό ημερολόγιο σκεφτείτε ότι πιάνει και αρχές Ιουνίου).

Η πιο γνωστή παροιμία για τον Μάιο είναι μάλλον η «Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι» (που είχε αρχική μορφή “Ζήσε μαύρε μου να φας τον Μάη τριφύλλι», όπως είχαμε γράψει πρόπερσι). Επίσης γνωστή είναι η “Στον καταραμένο τόπο τον Μάη μήνα βρέχει”, που δεν την έβγαλαν βέβαια φίλοι των εκδρομών και των περιηγήσεων, αλλά αγρότες, επειδή οι βροχές του Μάη όχι μόνο δεν ωφελούν, όπως στους προηγούμενους μήνες, αλλά αντίθετα βλάφτουν τη σοδειά, εξού και “Μάης άβροχος, τρύγος άμετρος”. Ο Μάης είναι μήνας για αγροτικές εργασίες (“Τον Μάη βάζε εργάτες κι ας είν’ και ακαμάτες”), όχι όμως και για παντρειές, που θεωρείται γρουσουζιά (“Απού παντρευτεί το Μάη, κακοποδωμένα πάει” λέει μια κρητική παροιμία από ένα βιβλίο που είχα παρουσιάσει εδώ πριν από μερικά χρόνια).

Γιατί θεωρούνται γρουσουζιά οι μαγιάτικες παντρειές; Κατά πάσα πιθανότητα, επειδή  στις αγροτικές κοινωνίες είναι τόσο πολλές οι δουλειές τον Μάη, που η αναστάτωση και η χαλάρωση που μοιραία φέρνει ο γάμος σε όλο το σόι και το χωριό είναι αντιπαραγωγική. Μια άλλη εξήγηση είναι πως τον Μάη έχουν οίστρο οι γαϊδάροι (“Νάμουν το Μάη γάιδαρος, τον Αύγουστο κριάρι, όλο το χρόνο πετεινός και γάτος το Γενάρη” λέει η παροιμία) οπότε θεωρείται ανοίκειο να παντρεύονται κι οι ανθρώποι, αλλά νομίζω πως η εξήγηση αυτή επινοήθηκε εξηγητικά, εκ των υστέρων. Εκτός κι αν ισχύει η απάντηση που έδωσε κάποιος ευφυολόγος (ο Μπέρναρ Σόου; ) όταν τον ρώτησαν γιατί είναι γρουσουζιά να παντρεύεται κανείς την Παρασκευή: και γιατί να αποτελεί εξαίρεση η Παρασκευή;

1mΟ Μάης είναι από τους λίγους μήνες (μαζί με τον Απρίλη και, έμμεσα, τον Ιανουάριο) που η πρώτη μέρα του έχει δικό της όνομα. Η 1η του Μάη είναι η παγκόσμια μέρα των εργατών ή αλλιώς η εργατική πρωτομαγιά σε ανάμνηση της σφαγής του Χεϊμάρκετ, το 1886 στο Σικάγο, όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ σε (αναρχικούς ως επί το πολύ) εργάτες που διαδήλωναν για το οχτάωρο χωρίς να σκέφτονται τις αρνητικές συνέπειες ενός τέτοιου μέτρου στην ανταγωνιστικότητα.

Πρωτομαγιά επίσης έγινε στην Καισαριανή η εκτέλεση 200 κομμουνιστών κρατουμένων σε αντίποινα για τον φόνο ενός Γερμανού στρατηγού από αντάρτες στους Μολάους. Αριστερά βλέπετε την ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη μέρα (30.4.1944) στις εφημερίδες.

Αξίζει να σημειωθεί η αναφορά της τελευταίας παραγράφου, ότι “υπό την εντύπωσιν του κακουργήματος” Έλληνες εθελοντές (διάβαζε: ταγματασφαλίτες) “εφόνευσαν αυτοβούλως 100 άλλους κομμουνιστάς”, που κι αυτοί κρατούμενοι θα ήταν.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός από τους 200 εκτελεσμένους της Καισαριανής, του Ναπολέοντα Σουκατζίδη. Ο Σουκατζίδης, ως γερμανομαθής, εκτελούσε χρέη διερμηνέα στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου, και διάβασε το όνομά του στον κατάλογο των διακοσίων που επρόκειτο να πάνε για εκτέλεση, Όταν ο Γερμανός διοικητής τον διάταξε να βγει από τις γραμμές των μελλοθάνατων εκείνος αρνήθηκε αν επρόκειτο να μπει κάποιος άλλος στη θέση του. Και εκτελέστηκε.

(Να μην ξεχνάμε ότι οι κρατούμενοι που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή είχαν πιαστεί όχι από τους Γερμανούς αλλά από το προδοτικό καθεστώς της Τετάρτης Αυγούστου, το οποίο τούς παρέδωσε στους Γερμανούς).

Το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό το επίσημο κράτος έχει τιμήσει τη μνήμη ενός ανύπαρκτου, κατασκευασμένου ήρωα, του Κων. Κουκίδη, του εύζωνα που δήθεν έπεσε από την Ακρόπολη τη μέρα που μπήκαν στην Αθήνα οι Γερμανοί, ενώ έχει αγνοήσει τον Σουκατζίδη, εξηγεί πολλά.

Αλλά βέβαια, όταν οι απόντες, οι δοσίλογοι και οι μαυραγορίτες έγιναν υπουργοί και πρωθυπουργοί δεν θα μπορούσαν να έχουν για ήρωα τον Σουκατζίδη –την ίδια ώρα που έστηναν στον τοίχο όσους συντρόφους του δεν πρόλαβαν να ξεκάνουν οι Γερμανοί. Οπότε, καλύτερα ο Κουκίδης που είναι και ανύπαρκτος.

88 Σχόλια προς “Μηνολόγιον Μαΐου και πάλι”

 1. Γς said

  Καλημέρα, καλό μήνα.

  Πρωτομαγιά κι η “Μαργαρίτα η Μαγιοπούλα”, που ήταν “Εστρελίτα Μαγιοπούλα”

  Διαβάζω:
  Πρωτοακούστηκε το 1957 στη ραδιοφωνική μεταφορά της «Κάρμεν», που επιμελήθηκε ο Ιάκωβος Καμπανέλλης. Όχι της όπερας, αλλά της αρχικής ιστορίας του Προσπέρ Μεριμέ, στην οποία βασίστηκε τόσο η γνωστή όπερα, όσο και το θεατρικό έργο του Ι. Καμπανέλλη «Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια». Διασκευή του τελευταίου για τον κινηματογράφο είναι η πασίγνωστη «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη. Στο θεατρικό έργο, το τραγούδι ερμήνευε ο ηθοποιός Νίκος Φιλιππόπουλος, με συνοδεία την κιθάρα του Δημήτρη Φάμπα και με ελαφρά διαφορετικούς στίχους: «Εστρελίτα Μαγιοπούλα». Η ομοιότητα της άγνωστης Εστρελίτας με τη διάσημη Στέλλα είναι προφανής. Στις εκτελέσεις όμως πρέπει να αναγραφεί και η κλασική
  με τη Μαίρη Λίντα!

 2. Καλό μήνα, καλή πρωτομαγιά, μ’ ένα υπέροχο «λουλούδι» της φωβής αλλά και του χορού !
  Δείτε όλο και ζηλέψτε την τύχη του πρώτου βιολιού της ορχήστρας !

 3. andam said

  Πρωτομαγιά σήμερα

  Μέρα μνήμης και τιμής στους ήρωες όλων των ματωμένων Πρωτομαγιών από κείνη την μακρινή πρώτη Πρωτομαγιά του Σικάγο του 1886.
  Για να μας θυμίζει ότι τίποτα δεν χαρίστηκε:

  Το δικαίωμα του ανθρώπου να δουλεύει για να ζει και όχι να ζει για να δουλεύει.
  Το 8ωρο και το δικαίωμα στην ξεκούραση και στον ελεύθερο χρόνο.
  Το δικαίωμα για μόνιμη, σταθερή, δημιουργική και αξιοπρεπώς αμειβόμενη εργασία.
  Οι Συλλογικές Συμβάσεις, το δικαίωμα της κοινωνικής ασφάλισης, η άδεια, η συνδικαλιστική ελευθερία στους χώρους δουλειάς.

  Η Πρωτομαγιά δεν είναι απλά μια ματωμένη μέρα μνήμης.
  Η Πρωτομαγιά είναι ένας άσβεστος φάρος που φωτίζει και όλους τους μελλοντικούς αγώνες των εργαζομένων ιδιαίτερα σήμερα που ο παγκόσμιος καπιταλισμός προσπαθεί να πάρει πίσω όλες τις κατακτήσεις.

  Τιμή στους ματωμένους ήρωες μέσα από τα λόγια του Αύγουστου Σπάις, έναν από τους ηγέτες της εξέγερσης του Σικάγου το Μάη του 1886, που απευθυνόμενος στους δικαστές την ώρα που εκείνοι τον έστελναν μαζί με τους συντρόφους του στην αγχόνη είπε:
  «Κύριοι δικαστές, αν σκέπτεστε σοβαρά ότι με τις κρεμάλες σας μπορείτε να σταματήσετε το κίνημα, που εξωθεί εκατομμύρια γονατισμένων, από την καταπίεση, εργατών προς την εξέγερση, είστε, μα την αλήθεια, «πτωχοί τω πνεύματι».

  Τιμή και στον Αλέκο Παναγούλη που μέρα Πρωτομαγιάς του ΄76 τον δολοφόνησαν σ΄ένα σκηνοθετημένο τροχαίο ατύχημα. Λίγες μέρες πριν την αποκάλυψη των φακέλων που λέγεται ότι περιείχαν αδιαμφισβήτητες αποδείξεις σε βάρος ορισμένων πολιτικών που συνεργάστηκαν με την χούντα.

 4. sarant said

  Καλημέρα, καλό μήνα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1: Δεν τα ήξερα αυτά, πολύ ενδιαφέροντα είναι!

 5. Είναι όμως δυνατόν να μην αναφέρεται ο θάνατος του τεράστιου Ααρτον Σένα ; Προσωπικά σταμάτησε να μ’ ενδιαφέρει η φόρμουλα μετά τον χαμό του

 6. Ανύπαρκτος ο Κουκίδης; Μα τι λέμε τώρα; Τους ήρωες πάντα τους χρειαζόμαστε 🙂 (που το γράφει κι ο Νικοκύρης, μην παρεξηγηθούμε).

 7. Εγώ την παροιμία την ήξερα «ζήσε μαύρε γάιδαρε να φας το Μάη τριφύλλι» («και τον Αύγουστο σταφύλι» έλεγε παρακάτω). Δεν ξέρω ποια προϋπήρχε, πάντως λογικά μου φαίνονται και το να έφυγε ο γάιδαρος και το να μπήκε.

  Όσο για τις βροχές του Μάη, τα πράγματα είναι σχετικά. Ανάλογα το μέρος, το τι καλλιέργειες έχει δηλαδή, κι ανάλογα το ποια περίοδο του Μάη μιλάμε. Γιατί για παράδειγμα για τις ελιές, είναι καλοδεχούμενη κι η Μαγιάτικη βροχή (αρκεί να μη καταστρέψει τα λουλούδια με την έντασή της). Αντίθετα για τα σιτηρά είναι εχθρός.

 8. Λ said

  Η 18η του μήνα είναι η διεθνής ημέρα μουσείων. Μεγάλη μέρα που γιορτάζεται για μια ολόκληρη βδομάδα στην Κύπρο. Ανοίγουν την πόρτα τους δωρεάν μέχρι αργά το βράδυ τα πλείστα μουσεία, διοργανώνονται ειδικές εκθέσεις, διαλέξεις, πάρτι με ζωντανή μουσική, κρασάκι και τσιμπήματα.
  Η ανακοίνωση του Υπουργείου (Παιδείας και) Πολιτισμού: http://www.moi.gov.cy/moi/pio/pio.nsf/0/10B590261AF4E7F1C2257CCA0037CD3B?OpenDocument&print

 9. sarant said

  7: Έτσι τη λένε στη Λέσβο, απ΄ όσο έχω ακούσει.

 10. Λ said

  8:Μάλλον δεν είναι διεθνής μέρα αλλά διεθνής νύχτα!

 11. Λ said

  7: Κάτι σχετικό (σόρι είναι κάπως αγενές):
  Εμείς οι τρεις οι φίλοι που τρώμεν το σταφύλι
  Τζ’ εσείς οι τρεις οι γάροι που τρώτε το κριθάρι!

 12. Γς said

  7, 11:

  Τριφύλλι, σταφύλι, γάροι και γαϊδάροι.

  Είναι και το φεγγάρι.
  Που με ήλιο και λίγη βροχή, καλά στέφανα
  😉

 13. Αρκεσινεύς said

  Βροχές και καύσωνες τον Μάη, συμφορά για τον γεωργό.

 14. Γς said

  12:
  Ουπς, η βροχή δεν χρειάζεται. Είναι για τους φτωχούς.

  «Ηλιος και φεγγάρι παντρεύονται οι γά(ϊδά)ροι».
  Το λέτε αυτό Λ στην κύπρο;

  Και δεν το ξέχασα το χάμουργκερ Νικοκύρη που λέγαμε και εδώ

 15. spiral architect said

  Για ποιο βαρύ σας κρίμα σας θερίζουνε
  Πρωτομαγιά σαν χλωρά στάχυα
  πίσω από 'να μαντρότοιχο γεμάτο χαμομήλια;
  Για την πατρίδα εσείς στενάζατε
  κι ονειρευόσαστε τη λευτεριά της.

  Καλό μήνα! 😐

 16. Και μια αγαπημένη παροιμία για το Μάιο από τον Σερ Άλεξ -βάζω και προφορά 🙂 – να την ακούν εκεί κατά το Μέρσεϊ…

  Ne’er cast a cloot till May’s oot!

 17. Λ said

  https://www.google.com.cy/#q=%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1+%CE%BC%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%8D+%CE%BC%CE%BF%CF%85+%CE%BC%CE%AF%CF%83%CE%B5%CF%88%CE%B5%CF%82

 18. Λ said

  Εσιάσιαρα στο 17

 19. Λ said

  14β. Δεν το έχω ακούσει έτσι ακριβώς (ίσως), αλλά αν κάποιος γεννηθεί το μάη λέμε ότι είναι γαουρούιν.
  Μαλλον γενιούνται οι γαϊδάροι, οπότε το προκριέτινγκ πρέπει να γίνεται νωρίτερα.

 20. andam said

  Και ένα ωραίο απόσπασμα από Παπαδιαμάντη που ταιριάζει στη σημερινή μέρα και έχω την αίσθηση ότι δεν υπάρχει στο διαδίκτυο:

  «Ήτο η Πρωτομαγιά η θεσπεσία, ήτο η άνοιξις εν πληθώρα ζωής, ετοίμη να παραδώση το σκήπτρον εις το δρεπανοφόρον θέρος.[…] Η κόρη έβγαλε την πόλκαν της, ειπούσα ότι αισθάνεται ζέστην, κ΄έμεινεν μόνον με το μεσοφούστανον, με το ολοβρόχινον υποκάμισον και με την λευκήν βαμβακερήν φανέλαν. Τότε ανεδείχθη εξαισιώτερον το ροδινόν της μέσης, η χάρις του αναστήματος και το γλαφυρόν των κόλπων της. Υπό την λεπτήν φανέλαν, όπου εφαίνοντο ανατέλλουσαι αι σάρκες της, θα έλεγε τις ότι είχεν αποταμιευμένα νεοδρεπή, δροσερά, ωχρόλευκα κρίνα, με φλεβιζούσας αποχρώσεις λευκού ρόδου. Η κόμη επέστεφε το μέτωπον της ως ερυθραινόμενον νέφος μη επαρκούν να συστείλη την αίγλην του φωτός, και αι οφρύες συστελλόμεναι εσκίαζον τους βαθείς γλαυκούς οφθαλμούς της ως λευκή ομίχλη επιπολάζουσα την πρωίαν επί του ανταυγάζοντος αιγιαλού, και τα χείλη με την ψίθυρον φωνήν εφαίνοντο μορμυρίζοντα: φίλησέ με!»

  «Θέρος- Έρος, Ειδύλλιον της Πρωτομαγιάς» Αλ. Παπαδιαμάντης

 21. Αρκεσινεύς said

  Νὰ σὲ χαρῆ κ᾿ ἡ ἄνοιξη μαζὶ μὲ τὰ λουλούδια,
  ὁποῦ ῾ναι σὰν ἀμέτρητα ζωγραφιστὰ τραγούδια(!)

  Ένα από τα δίστιχα του Κωστή στην κόρη.

 22. Γς said

  20:
  Ο Παπαδιαμάντης;
  Ο κοσμοκαλόγερος;
  Η σκέτος καλόγερος;
  Για να μην πω, όχι δεν λέω!
  Δικός μας ήταν!
  Πάει και τελείωσε
  —-
  Αυτά με όλο το σεβασμό της ημέρας. Της Θυσίας, Των Ηρώων.

  Πηγαίναμε πιτσιρικάδες στο Σκοπευτήριο. Πηδούσαμε τη μάντρα
  και μπαίναμε στον τόπο της εκτέλεσης.
  Νοιώθαμε ότι ήταν εκκλησία. Αγια χώματα

 23. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια που όλα ομορφαίνουν την ανάρτηση!

 24. spiral architect said

  Χθεσινή δημοσκόπηση με ένα και μοναδικό ερώτημα:
  «Όσοι επιθυμούν να μείνουμε πάση θυσία στο ευρώ να σηκώσουν το χέρι τους«

 25. Αρκεσινεύς said

  22. Και τούτο ποιείν κακείνο μη αφιέναι.

 26. Αρκεσινεύς said

  24. Και το σήκωσαν όλοι!

 27. Γς said

  Ζήσε Τζί μου, ούπς, Μάη μου να φας τριφύλλι
  😉

 28. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Μαγιάτικα καλημερούδια σ΄όλη τη Σαραντακοπαρέα τη διαλεχτή.
  Καλό μήνα,
  στους κάμπους στα ανθιστά βουνά
  στ αηδόνια στις ραχούλες
  στις μαυρομάτες στις ξανθες
  στις ρούσες μαγιοπούλες
  Στ αγόρια τα ομορφόψυχα
  τα λεβεντοπλασμένα
  στα νια και στα παλιούτσικα
  τα καλοκαρδισμένα,
  καλό μας Μάη ρε παιδιά
  και στις εικοσιπέντε
  η Ελλάδα νέα άνοιξη
  να δει στο παραπέντε
  ……………………………………….
  Και σ αυτούς, τους πολλούς σ΄όλα τα πλάτη, που τους πήραν τη ζωή ένα Μάη:
  Του Μάη σα φεύγει θ΄ακλουθώ
  να μάθω πού φωλεύγουν
  αθρώποι κι όμορφες στιγμές
  όταν πετούν και φεύγουν

 29. ΠΑΝΟΣ said

  Σήμερα το μηνολόγιο περιέχει ονόματα που έχουν κυριολεκτικά στοιχειώσει τη ζωή μας.Το «στοιχειώσει» το λέω και θετικά και αρνητικά και «πήξαμε πια,εξαφανιστείτε από μέσα μας».Δεν γίνεται όμως!

 30. Γς said

  28:
  >στους κάμπους στα ανθιστά βουνά

  Πλάκωσε και το εντελβάις εντελβάις
  που δεν πάει στα βουνά.
  Που μένει εδώ
  πλάϊ στην άλλη
  που δεν πάει στα βουνά
  την τρέλα μας.
  τη μεγαλη

 31. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλημέρα και καλό μήνα!

 32. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Συγγνώμη για τη σφήνα αλλά είναι επείγον και σημαντικό:
  Ενόψει εκλογών ,ερώτημα,αν έχει ξεκαθαριστεί, για τους μαχόμενους δικηγόρους εδώ,ή όποιον το ξέρει έγκυρα:
  στις Ευρωεκλογές,που ταυτόχρονα θα γίνουν και πολλές επαναληπτικές δημοτικές – περιφερειακές, οι καταχωρισμένοι στους καταλόγους ως ετεροδημότες (που όμως ψηφίζουν, υποχρεωτικά για τις δημοτικές , εκεί που είναι γραμμένοι) θα μπορούν να ψηφίσουν ΚΑΙ για τα δυο στο ίδιο εκλογικό τμήμα,ήτοι στο των δημοτικών;
  ( ‘Εχουμε καιρό για να δούμε τις εγκυκλίους κλπ αλλά πρέπει να μεριμνήσουμε άμεσα για εισιτήρια αυθημερόν επιστροφής, να προλάβουμε και τα δυο, αν κάνουν χουνέρι και δεν το έχουν προβλέψει.Αν κάποιος δεν το ξέρει καλά,μην απαντήσει και αρχίσει άγονη εκλογοκουβέντα, μέρα πρωτομαγιάς).Ευχαριστώ.Πιστεύω αφορά αρκετούς που έχουμε μακρινές τις μικρές πατρίδες.

 33. Γς said

  >27 Μαΐου. Γρηγορίου Λαμπράκη τελευτή

  Και κοίτα να δεις που χτες έγραφα κάτι που έγινε κάνα δυο βδομάδες πριν τη δολοφονία του.

  -Μικρέ μακριά από δαύτους. Είναι φασίστες.

 34. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  32: Επειδή είναι σημαντικό, ας απαντήσει κάποιος. Θα βάλω την ερώτηση και στο FB

 35. Γς said

  Το έριξε ήδη στο ΦΒ!

 36. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  34,35.Ευχαριστώ σας!(Δν έχω ΦΒ,εδώ τα νεώτερα) .Φεύγω για θάλασσες νοτιο-δυτικο δυτικών προαστείων (αφέθηκα στους άντρες-με πάνε Κερατσίνι-Πέραμα, λένε.

 37. sarant said

  Mου είπαν ότι μπορείς και για τις ευρωπαϊκές να ψηφίσεις στον τόπο καταγωγής, αλλά δεν το είπε δικηγόρος.

 38. sarant said

  Δυστυχώς, από εδώ προκύπτει (αν και όχι εντελώς σίγουρα) ότι ΔΕΝ μπορείς να ψηφίσεις.
  http://www.ypes.gr/el/Elections/Hetercitizen/InfoHetercitizen/

 39. Γς said

  37:
  Κι όποιος άλλος θέλει νομικές συμβουλές.
  (διαζυγίων συμπεριλαμβανομένων;)

  36:
  >αφέθηκα στους άντρες-με πάνε Κερατσίνι-Πέραμα

  Ναι , έ;

 40. Μιχάλης Ρουμελιώτης said

  Όμορφος μήνας και σημαδιακός.

  Νικοκύρη, μού άρεσε τό κείμενο για τόν Σουκατζίδη.

  2: Θεά. (Δείτε το όλοι).

  Να προτείνω μια προσθήκη: 25 Μαΐου, ημέρα πετσέτας, εις μνήμην Δουγλασίου Αδάμ (ή Ντάγκλας Άνταμς, τέλος πάντων).

 41. Μαρία said

  38
  Εντελώς σίγουρο. Σκέψου για παράδειγμα τον Μπουκάν κι εμένα που δεν θα ψηφίσουμε στις δημοτικές.

  http://www.koutipandoras.gr/article/112944/apisteyto-tweet-psyhari-i-protomagia-einai-amerikaniki-giorti
  «Η Πρωτομαγιά είναι αμερικανική γιορτή!»

 42. Παναγιώτης Κ. said

  1η του Μάη.

  Παραδοσιακά στο σπίτι μπαίνει το LP στο pick up και ακούμε τον Επιτάφιο του Μίκη για να βρω εγώ την ευκαιρία, γεμάτος συγκίνηση, να μιλήσω στους νεότερους για την πιο κορυφαία σύμπτωση σε ελληνικό μουσικό έργο.

  Η μουσική του Μίκη, οι στίχοι του Ρίτσου ( δεκαπεντασύλλαβος), ερμηνεία του Μπιθικώτση και σολίστας στο μπουζούκι ο Χιώτης.Και όλα αυτά σε ένα μεγαλειώδες ζεϊμπέκικο.

  Συμπληρώστε αν κάτι μου διαφεύγει.

 43. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  42: Δεν έχεις άδικο!

  41: Τελευταία φορά που το είχαμε συζητήσει, θυμάμαι να μην ήταν σίγουρος αν όντως δεν μπορεί.

 44. Γς said

  42:
  Ντάξει δεν είναι από πρωτομαγά.

  Αλλά επειδή λες για LP και pick up για τον Θεοδωράκη.
  Ηθελα να σε είχα τις ώρες που έπεσε η χούντα. Για πότε βγήκαν κασέτες και μπήκαν στα κασετόφωνα των επιταγμένων αυτοκινήτων. Ημουν στην επιστράτευση.

 45. Μαρία said

  43
  Γιά σκέψου το. Ψηφίζει το πρωί στην Αθήνα για ευρωβουλή, μετά πηγαίνει με αερόπλανο -μεγαλεία- στην Κέρκυρα όπου ψηφίζει για δήμαρχο και ματαψηφίζει για ευρωβουλή.

 46. sarant said

  45: Αυτό μπορούν να το κάνουν, αν τους περισσεύουν χρήματα, όλοι όσοι είναι γραμμένοι στους καταλόγους εξωτερικού (και εγώ). Ψηφίζουν στην πρεσβεία το πρωί του Σαββ. 24/5, παίρνουν το αεροπλάνο και ψηφίζουν την Κυριακή στην Ελλάδα. Και η εγγραφή στους καταλόγους αυτούς, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα ξέρουμε, δεν σε εμποδίζει να ψηφίσεις στην Ελλάδα.

 47. Παιδιά, νομίζω ξεχάσαμε να αναφέρουμε και το μαγιόξυλο… 🙂

 48. Dimitris said

  Αργία σήμερα στην Ελλάδα ( όπως και σε άλλες χώρες υποθέτω) , οχι όμως στην Αγγλία που μένω.
  Χαζευοντας τα «Νεα» σήμερα ειδα κατι που μου φαινεται σαν μεζεδακι.
  Στον σελιδα http://www.tanea.gr/news/greece/article/5113259/telos-sthn-anagnwrish-ptyxiwn-gia-toys-apofoitoys-kolegiwn/
  υπάρχει ο τιτλος » Τέλος στην αναγνώριση πτυχίων για τους αποφοίτους κολεγίων», οπου εγώ καταλαβαινω οτι μέχρι τώρα τα αναγώριζαν αλλα απο εδώ και μπρος οχι. Βεβαια αν καποιος διαβασει το κείμενο το μαλλον το αντιθετο συμβαινει.!

 49. Μαρία said

  46
  Περίεργο. Λες οτι δεν διασφαλίζεται οτι δεν θα υπάρξουν διπλοψηφίες!
  Παλιά τουλάχιστον, όταν οι δημ. υπάλληλοι μπορούσαμε να ψηφίσουμε στον τόπο διαμονής μας, μας κρατούσαν το εκλογικό βιβλιάριο και μας το παρέδιναν μετά τις εκλογές.

  Στην πρεσβεία ψηφίζετε; Ψήφισα μια φορά εκεί που έκανες τη διάλεξη για τα ελληνογαλλικά 🙂

 50. Μαρία said

  Ας το ξαναβάλουμε.

 51. spiral architect said

  @47: Σωστά Κώστα, αλλά δεν έβαλες το λίκνο. 😉

 52. Άκυρο – μια φατσούλα ήθελα να βάλω, αλλά δε μου βγήκε (αυτό έλειπε)…

 53. Λ said

 54. Λ said

  Συγγνώμη για τον Απριλομάη που δεν μπορεί να παίξει στο 54 (μήπως υπάρχει τρόπος να ξέρουμε από την αρχή, πριν γίνει η ανάρτηση;).

  Εδώ για του ισπανομαθείς κυρίως και για όλους τους ειρηνιστές, η 3η Μάη του Γκόγια.

  http://en.wikipedia.org/wiki/The_Third_of_May_1808

 55. sarant said

  55: Το γιουτουμπάκι του 54 παίζει.

  49: Αφού είμαστε σε κατάλογο, είναι εύκολο να ελεγχθεί εκ των υστέρων η διπλοψηφία -και ο φόβος φυλάει τα έρμα, υποθέτω.

  48: Εννοεί ότι δεν απαιτείται πια αναγνώριση.

 56. sarant said

  38-41-45: Νεότερο σχόλιο στο FB υποστηρίζει ότι ο Μπουκάν κι εσύ μπορείτε να ψηφίσετε στις δημοτικές.

  Όποιος έχει εγγραφεί ως ετεροδημότης στις 18 Μαΐου ψηφίζει ΜΟΝΟ στον τόπο βασικής του εγγραφής (καταγωγής) του για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Στις 25 Μαΐου μπορεί να επιλέξει είτε να μεταβεί στον τόπο βασικής του εγγραφής, όπου μπορεί να ψηφίσει ΜΟΝΟ για το δεύτερο γύρο των δημοτικών/περιφερειακών εκλογών, είτε να παραμείνει και να ψηφίσει στον τόπο διαμονής του ΜΟΝΟ για τις ευρωεκλογές. (Θεωρητικά, βέβαια, αν κάποιος προλαβαίνει, μπορεί να μετακινηθεί αυθημερόν και στον τόπο βασικής του εγγραφής και στον τόπο διαμονής του και να ψηφίσει και για τα δύο).

 57. Μαρία said

  57
  Αν θέλεις να ψηφίσεις στο 2ο γύρο των δημοτικών και για ευρωεκλογές, κάνεις απλούστατα αίτηση για να διαγραφείς απ’ τον κατάλογο ετεροδημοτών.

 58. Λ said

  Επειδή είναι τα γενέθλια του Γιάννη Ρίτσου σήμερα, είπα να ακούσουμε ακόμα ένα μελοποιημένο ποίημα του. Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις! τραγουδά ο Μίκης.
  http://www.releaselyrics.com/6006/%CE%9C%CE%AF%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%98%CE%B5%CE%BF%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%A4%CE%B7-%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%B7-%CE%BC%CE%B7%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CF%82/

 59. sarant said

  58: Πιθανώς. Πάντως μπορείς να πας στον τόπο καταγωγής σου για δημοτικές.

 60. Λ said

  Τ’ άπιαστο σαν αερικό στην εμορφιά του Μάης
  που αν κάνεις να τον μυριστείς αλίμονό σου εκάεις

 61. spiral architect said

  Η ημερομηνία ίδρυσης των Ιλλουμινάτι είναι η 1η Μαΐου του 1776.
  (Doh! και σόρι για το λίκνο, αλλά άμα το καταλάβετε, μάλλον είστε Ιλλουμινάτι και δεν το ξέρετε)

 62. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Καλησπέρα.
  Για τα εκλογικα: Το πάντοτε ισχύον είναι ότι για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές δεν μπορείς να ψηφίσεις εξ αποστάσεως(ακόμη κι αν δήλωσες -και είσαι-στους εκλ.καταλόγους τόπου διαμονής σου, ως ετεροδημότης).Άρα χρειάζεται μετάβαση,όπως και για τις επαναληπτικές,Όμως πρέπει να επιτρέψουν να ψηφίζεις,παρ ότι περιλαμβάνεσαι και στους εκλ.καταλόγους διαμονής σου,ως ετεροδημότης, στο ίδιο εκλογικό τμήμα και για ευρωεκλογές που πρώτη φορά συμπίπτουν έτσι. Θα είναι τερατώδες και καραμπινάτο αντισυνταγματικό αν δεν το ‘έχουν προβλέψει διότι πρακτικά κι αναπότρεπτα αποκλείονται οι ετεροδημότες από τη μια εκλογική συμμετοχή.Πιστεύω να έχουν λάβει ή να λάβουν πρόνοια.Έχω κάνει στο παρελθόν περίπου δέκα εκλογές σαν Δικ.αντιπρόσωπος,αλλά αυτό το πλέγμα να αφήσουν να συμπέσει η επόμενη Κυριακή,με τόσες επαναληπτικές προ οφθαλμών, με την προ πολλού γνωστή ημέρα των Ευρωεκλογών,είναι πρωτόγνωρο.
  Για τη διπλοψηφία,πάντα υπήρχε θεωρητικά η δυνατότητα,αλλά τώρα με την ηλεκτρονική μας καταγραφή,θα είναι εντελώς ηλίθιος όποιος το επιχειρήσει γιατί αποδεικνύεται εύκολα.
  Τώρα θα κοιτάξω τα επίσημα κιτάπια και θα δούμε.

 63. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Κι όμως. Τιμωρούνται οι ετεροδημότες να μην ψηφίσουν τουλάχιστον στη μια (από τις δυο ή τρεις) εκλογές της 25ης Μάη.Ωραία.Με γεια μας η δημοκρατία μας

  Click to access egk16_17042014.pdf


  ΑΔΑ: ΒΙ04Ν-7Ο7 Αθήνα 17 Απριλίου 2014
  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Αριθ. πρωτ: 15757
  Αντιγράφω:
  • Στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές (πρώτη και δεύτερη Κυριακή), οι εκλογείς
  που είναι γραμμένοι στους καταλόγους ετεροδημοτών ασκούν το εκλογικό τους
  δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο στην περιφέρεια του δήμου που είναι δημότες.
  • Στις Ευρωεκλογές ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο στον
  τόπο διαμονής. Επισημαίνεται ότι στον εκλογικό κατάλογο της βασικής τους
  εγγραφής θα υπάρχει η ένδειξη «Ε-ετεροδημότης».

 64. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  58.>>κάνεις απλούστατα αίτηση για να διαγραφείς απ’ τον κατάλογο ετεροδημοτών.
  Η αίτηση για διαγραφή δε φέρνει αυτόματα αποτελέσματα.Κάθε δίμηνο επέρχονται αλλαγές.Φέτος, ειδικά ,μέχρι τις 15 Μάρτη είχαν παρατείνει την προθεσμία για αλλαγές που θα ίσχυαν για τις εκλογές του Μάη.
  Αλλά γιατί να γίνει; Να πω για μένα: η ετεροδημότευση ήταν μια μεγάλη διευκόλυνση. Από τον τόπο διαμονής να ψηφίζω για τον τόπο μου που με αφορά πιο πολύ κι όχι μόνο συναισθηματικά.Για τις δημοτικές και αυτοδιοικητικές ας πηγαίνω (θα είναι μια φορά στα πέντε χρόνια πια) και ούτε που ξέρω, καλώς (ή κακώς)εχόντων των πραγμάτων, μην ξαναβρεθώ να ζω εκεί.Στις μαζικές αλλαγές ,με τον Καλλικράτη νομίζω,που άλλαξαν αυτόματα οι κατάλογοι σε σχέση με την οικογένεια και τη μερίδα,είχαν βάλει όριο και δε μπορείς να κάνεις σουρταφέρτα των δικαιωμάτων άλλη φορά στον τόπο καταγωγής, άπαξ και διαγραφείς.Μανούβρες,αλλά αυτό τώρα μου φαίνεται χοντρό.Τόση προχειρότητα;ή έχουν κλείσει εισιτήρια αυθημερόν επιστροφής ,προ πολλού, για τους δικούς τους.Μ΄έπιασε η καχυποψία τώρα.Διαολίστηκα.

 65. Μαρία said

  65
  Γιατί δεν φέρνει; Η προθεσμία για την εγγραφή ή διαγραφή στους και απο τους καταλόγους ετεροδημοτών ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια η τελευταία μέρα του Φεβρουαρίου. Ειδικά φέτος δόθηκε παράταση μέχρι τις 14/3.

 66. Γς said

  65:
  >Στις μαζικές αλλαγές ,με τον Καλλικράτη νομίζω,που άλλαξαν αυτόματα οι κατάλογοι

  Της δικιάς μου δεν της άλλαξαν απλώς εκλογικό τμήμα. Της άλλαξαν και το όνομα! Με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ψηφίσει ;(

 67. sarant said

  64: Ναι, έτσι είναι -αν και θεωρητικά μπορεί κάποιος να ψηφίσει το πρωί στον τόπο διαμονής για την Ευρώπη και το απόγευμα στον τόπο καταγωγής για τον δήμο/περιφέρεια.

 68. Μαρία said

  68
  Και όταν εμφανιστεί στον τόπο καταγωγής, θα δηλώσει υπεύθυνα στην εφορευτική επιτροπή οτι το πρωί ψήφισε κι αλλού; Τρελά πράματα.

 69. sarant said

  Ε και; Κι αν ενοχλείται, ας ψηφίσει το πρωί στον τόπο καταγωγής για τον δήμο και το απόγευμα στον τόπο διαμονής για το Στρασβούργο.

 70. left said

  Μην το ψάχνετε για το πως, ποιός, πότε, που, γιατί, επί, επειδή…των (οθντκ) κυβερνώντων στο θέμα ετεροδημοτών, εκλογών α΄και β΄γύρου, ευρωεκλογών…
  Ενα να έχετε κατά νου…Επιδιώξτε (με κάθε τρόπο) να τους «συναντήσετε» στα εκλογικά τμήματα και πράξτε το αυτονόητο…ΜΑΥΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ.

 71. spiral architect said

  Τελικά, με διάφορα τερτίπια που φαίνονται και ακούγονται νομότυπα επιδιώκουν τη λιγότερη δυνατή συμμετοχή στις εκλογές. Τους βολεύει πολύ.

 72. Spiridione said

  69. Είναι διαφορετικός ο εκλ. κατάλογος των ευρωεκλογών, των δημ. εκλογών και των περιφερ. εκλογών. Στις ευρωεκλογές (και στις βουλευτικές), που ισχύει το σύστημα των ετεροδημοτών, υπάρχει στους καταλόγους η ένδειξη Ε για όσους είναι ετεροδημότες. Αυτούς τους διαγράφουμε απ’ την αρχή και δεν μπορούν να ψηφίσουν ούτε με υπεύθυνη δήλωση. Μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους μόνο. Είχα πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που έρχονταν στο χωριό για να ψηφίσουν στις βουλευτικές ή ευρωεκλ., και όταν τους λέγαμε ότι δεν μπορούν, έφευγαν άρον άρον στην Αθήνα για να ψηφίσουν (αν ήταν κοντά βέβαια). Στους καταλόγους δημ./περιφ. εκλογών δεν υπάρχουν Ε, ψηφίζεις μόνο εκεί που είσαι εγγεγραμμένος. Με υπεύθυνη δήλωση μπορούν να ψηφίσουν μόνο οι διπλοεγγραμμένοι, αυτοί που για διάφορους λόγους φαίνεται να είναι εγγεγραμμένοι σε δύο καταλόγους διαφορετικών δήμων, και έχουν στους καταλόγους την ένδειξη Δ. Αυτές οι περιπτώσεις νομίζω έχουν εξαλειφθεί τώρα.
  Την δεύτερη Κυριακή είναι πολύ πιθανό σε πολλά μέρη να υπάρχουν τρεις κάλπες, τρεις εκλογικοί κατάλογοι και βεβαίως θα ψηφίζει κάθε ψηφορόρος τρεις φορές. Ετοιμαστείτε για μεγάλες ουρές.

 73. spiral architect said

  … και Τελευτή Αλεξάνδρου Παναγούλη του τυραννοκτόνου
  Αφού τελικά ατύχησε να τον σκοτώσει, λέγεται τυραννοκτόνος; 🙄

 74. spiral architect said

  Αυτούς τους γνωρίζετε:
  The Troika Party: Εμπιστευτείτε μας και δε θα χρειαστεί να ψηφίσετε ποτέ ξανά! 😆 😆
  (@73: πείτε όχι στις άσκοπες ουρές στα εκλογικά τμήματα) 😀

 75. sarant said

  73: Κι εσύ για ξενύχτια… 🙂

  74: Καλή ερώτηση. Η πρόθεση μετράει πάντως.

 76. καλό μήνα
  τον Μάη που ζεσταίνονται τα νερά βγαίνουν και τα μαγιάτικα στις ξέρες για τροφή.
  μια φράση με τον Μάη που ακουγόταν για χρόνια στη Σαλονίκη -τώρα λιγότερο, ήταν η ατάκα του Άγγελου ‘τον Μάιο θα μαστε καλά’

 77. sarant said

  Καλό μήνα!

 78. Μανούσος said

  55
  Η τρίτη Μαΐου όμως ήταν απόρροια της 2ας Μαΐου, οπότε οι Ισπανοί διαδηλωτές (εξαγριωμένοι από την Γαλλική κατοχή ούτως ή άλλως) στην θέα των Μαμελούκων του Ναπολέοντα ανακάλεσαν την αραβική κατοχή κι ακολούθησε ο χαμός.
  Οι δε Γάλλοι, τιμώντας τις γερμανικές τους καταβολές φέρθηκαν αναλόγως….
  Οπότε δεν είναι για ειρηνόφιλους, αλλά μάλλον για επαναστημένους.

  74
  Κι οι αρχαίοι τυραννοκτόνοι μόνο τον έναν (Ίππαρχο) κατάφεραν να σκοτώσουν. Πάντως πράγματι η πρόθεση (που έγινε πράξη έστω και ανεπιτυχής) μετράει.

 79. Λ said

  Εις Τον Μάιο
  (Γεώργιος Σουρής)

  Όταν ερχόσουν άλλοτε με λούλουδα και μύρα

  και τι και τι δε σου ‘ψελνε των παλαβών η λύρα!

  Μα τώρα πια επέρασε και η δική σου φούρια

  και ψάλται καλλικέλαδοι σου μείναν τα …γαϊδούρια

 80. Γς said

  ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΠΟΛΛΑ!!!

  Σάν σήμερα, 7 Μαΐου 1832 εν Λονδίνω, αναγνωριστήκαμε ως ανεξάρτητο κράτος!!

  Τήν Συνθήκη υπογράφουν οί προστάτιδες Δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία καί Βαυαρία). Εμείς αμέσως χωριζόμαστε σέ οπαδούς τής κάθε μιάς καί η διαίρεση αυτή παραμένει ώς σήμερα….

  Από τον [αδελφό] φίλο μου Ν.Ξ. στο ΦΒ

 81. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Η Ελλάδα έγινε ανεξάρτητη (με μειωμένη έκταση και το Λεοπόλδο βασιλιά) με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου στις 3 Φεβρουαρίου 1830, το οποίο αντικατέστησε το Πρωτόκολλο του Λονδίνου στις 22 Μαρτίου 1829 που προέβλεπε αυτονομία και φόρου υποτέλεια. Με τη σύμβαση του Λονδίνου στις 7 Μαΐου 1832 (και μετά την παραίτηση Λεοπόρδου και τη δολοφονία Καποδίστρια) επιλέχτηκε από τις δυνάμεις ο Όθωνας σαν μονάρχης και καθορίστηκαν τα της διαδοχής.
  Ιστορία Γ΄ δέσμης αθάνατη! 🙂

 82. spiral architect said

  “Στις 9 Μαΐου 1945 ώρα 0:43, η υπογραφή της πράξης για την άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας είχε τελειώσει …”
  Στρατάρχης Γκεόργκι. Κ. Ζούκωφ – Απομνημονεύματα

 83. Γς said

  Κι εδώ στην Ελλάδα εμφανίζονται τα πρώτα δόντια στον Γς που έκλεισε τους 11 μήνες. Κάνει και τα πρώτα του βήματα (υποβασταζόμενος).

 84. spiral architect said

  @84: …. σαν και το μικρό Αντωνάκη που χτες πορπάτησε ένα πράμα. 😀

 85. Γς said

  85:
  Καλό! Το Αντωνάκι.

  Και κοίτα πλάκα με την Καστελοριζιά.
  Πάλι το Καστελόριζο.
  Τους βλέπω Αντωνάκι-Γιωργάκι να τρώνε ριζότο στο Καστελόριζο (έστω της Κηφισιάς)

 86. spiral architect said

  Σα 31: Αποκαθήλωσις της ναζιστικής σημαίας υπό Εμμανουήλ Γλέζου και Αποστόλου Σάντα με το Βήμα να είναι και τότε με τη σταθερότητα. 😛

  «… θα τιμωρηθώσι δια της ποινής του θανάτου …. θα επιβάλωσι μετά λύπης των αυστηροτάτας κυρώσεις.»

 87. sarant said

  Άλλωστε,
  https://sarantakos.wordpress.com/2012/10/25/glezos/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: