Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Για να μην πούμε το νερό νεράκι

Posted by sarant στο 7 Μαΐου, 2014


E_MAIL_SOSTETONERO

Την παραπάνω Κυριακή θα ψηφίσουμε δυο φορές, για δημοτικές αρχές και για περιφερειακές. Όλοι; Όχι όλοι. Στη Θεσσαλονίκη θα ψηφίσουν τρεις φορές, τις δύο παραπάνω και μια τρίτη, σε τοπικό δημοψήφισμα, με ερώτημα αν συμφωνούν με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, της Εταιρείας Ύδρευσης-Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης. Το δημοψήφισμα αυτό είναι άτυπο: στη χώρα μας δεν υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας τοπικών δημοψηφισμάτων ούτε δημοψηφισμάτων «από τα κάτω», με πρωτοβουλία πολιτών.

Είναι άτυπο, έχει όμως προσλάβει και επίσημο χαρακτήρα, αφού το αναδέχτηκαν οι Δήμοι της Θεσσαλονίκης και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, ύστερα από την πρωτοβουλία του Συντονιστικού πολιτών και φορέων «SOSτε το νερό!». Έτσι, το αποτέλεσμά του, αν και δεν είναι δεσμευτικό, θα βαρύνει ασφαλώς στις εξελίξεις, ιδίως αν η συμμετοχή των πολιτών είναι μεγάλη. Και η εξέλιξη της ΕΥΑΘ ίσως αποτελέσει πρόκριμα για την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, η οποία βέβαια έχει επιπλέον προσκρούσει σε απόφαση (ακόμα αδημοσίευτη) του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η ψηφοφορία θα γίνει στους 11 δήμους της Θεσσαλονίκης που εξυπηρετούνται από την ΕΥΑΘ, στα ίδια εκλογικά τμήματα με τις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά όχι μέσα στις αίθουσες των τμημάτων, ούτε βέβαια με την εφορευτική επιτροπή των αυτοδιοικητικών εκλογών. Αυτό το έργο θα το αναλάβουν εθελοντές.

Βρίσκω πως είναι πολύ ενδιαφέρον πείραμα δημοκρατίας, για έναν θεσμό που είναι στη χώρα μας σχεδόν ανύπαρκτος. Η μνήμη μου δεν με βοηθάει, νομίζω πάντως ότι κι άλλες φορές στο παρελθόν έχουν γίνει ανάλογα τοπικά δημοψηφίσματα, όχι όμως σε τόσο μεγάλη έκταση και τέτοια θεσμική αποδοχή. Οπότε, αν ψηφίζετε σε κάποιον από τους 11 δήμους της ΕΥΑΘ σας παροτρύνω να πάρετε μέρος στο δημοψήφισμα για το νερό, κι αν θέλετε να βοηθήσετε και στα οργανωτικά του δημοψηφίσματος ή να δείτε περισσότερα για το θέμα, σας παραπέμπω στο ιστολόγιο της πρωτοβουλίας SOSτε το Νερό.

Δεν είναι περίεργο που η προοπτική της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ έχει ξεσηκώσει τέτοιες αντιδράσεις. Όπως έγραφα και σε ένα παλιότερο άρθρο, από το οποίο αντλώ τα περισσότερα απ’ όσα θα διαβάσετε στη συνέχεια, το νερό θεωρείται από τα στοιχειώδη αγαθά για τη ζωή, είμαστε μαζί του από την αρχή του χρόνου, σε αντίθεση, ας πούμε, με νεόκοπους πόρους όπως το πετρέλαιο ή τον ηλεκτρισμό, οπότε εύλογο είναι να το θεωρούμε αναπαλλοτρίωτο αγαθό, παρόλο που κινδυνεύουμε να μας χαρακτηρίσει φιλοσοβιετικούς ο κ. Χατζιδάκης.

Πρωτοσέλιδο της εφ. Σκριπ, 20.5.1928

Πρωτοσέλιδο της εφ. Σκριπ, 20.5.1928

Λέμε «νερό», αλλά οι αρχαίοι της κλασικής εποχής έλεγαν «ύδωρ», όπως και οι παλιότεροι αρχαίοι της εποχής του Ομήρου. Τη λέξη την κράτησε ζωντανή η καθαρεύουσα, έστω κι αν κανείς ποτέ δεν ζήτησε ύδωρ για να πιει, κυρίως σε σύνθετα και παράγωγα: από το υδραγωγείο και την ύδρευση ως τις νεότατες υδατοκαλλιέργειες, ή το βαρύ ύδωρ της χημείας, ή την Εταιρεία Υδάτων όπως λεγόταν παλιότερα η ΕΥΔΑΠ, η οποία ακόμα πιο παλιά λεγόταν Ούλεν, από το όνομα της αμερικάνικης εταιρείας του κ. Henry Ulen, που κατασκεύασε το δίκτυο ύδρευσης της πρωτεύουσας και μας χάρισε το σιντριβάνι του Ζαππείου, όπου μάλιστα τοποθετήθηκε επιγραφή σε άπταιστη καθαρεύουσα («Ο πίδαξ ούτος εδωρήθη τω ελληνικώ έθνει…»).

Η Ούλεν μάς χάρισε το σιντριβάνι αλλά οι αναμνήσεις των παλιότερων δεν είναι και τόσο καλές. Θα πει κανείς ότι το σατιρικό ακρώνυμο Ολοι Υποφέρουν Λόγω Ελλείψεως Νερού, που σκάρωσε η λαϊκή θυμοσοφία, δεν σημαίνει τίποτε, αφού παρόμοια ακρώνυμα έχουν βγει και για τις άλλες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (Δεν Έχουμε Ηλεκτρικό – Ούτε Τηλέφωνο Έχουμε κτλ.) Ωστόσο, ιδίως προπολεμικά, οι διαμαρτυρίες κατά της Ούλεν ήταν συνεχείς, τόσο για την κακή της εξυπηρέτηση όσο και για τα ληστρικά δάνεια που έδινε στο ελληνικό κράτος για να εκτελέσει έργα υποδομής, τα οποία στη συνέχεια υπερτιμολογούσε.

Το ύδωρ έγινε νερό τους πρώτους αιώνες της χρονολογίας μας. Το τρεχούμενο, το φρέσκο νερό, οι αρχαίοι το έλεγαν «νεαρόν ύδωρ» ή «νηρόν ύδωρ» με τη συναίρεση. Ο Φρύνιχος, ο πρώτος λαθοθήρας στην ιστορία της ελληνικής γλώσσας (σήμερα έχουμε πολλούς) δεν αγαπούσε τις καινοτομίες, και δεν ήθελε να λένε «νηρόν» το φρέσκο νερό, και διάταζε τους μαθητές του: Νηρόν ύδωρ ουκ είποις, αλλά πρόσφατον, ακραιφνές. Ευτυχώς τη γλώσσα τη διαμορφώνουν ισότιμα όλοι, κι έτσι πέρασε το θέλημα της πλέμπας κι όχι του γεροδάσκαλου, και η έκφραση «νηρόν ύδωρ» καθιερώθηκε, κι ύστερα το ουσιαστικό (ύδωρ) έφυγε και το επίθετο (νηρόν) μετατράπηκε σε ουσιαστικό.

Αυτό το φαινόμενο, η απόπτωση του ουσιαστικού και η ουσιαστικοποίηση του επιθέτου, συμβαίνει πολύ συχνά στη γλώσσα μας, από παλιά (ποντικός μυς > ποντικός, συκωτόν ήπαρ > συκωτόν > συκώτιον) ως τα σήμερα (κινητό τηλέφωνο > κινητό). Παράλληλα με το «νηρόν» εμφανίζεται και ο τύπος «νερόν», π.χ. σε ελληνολατινικά γλωσσάρια του 280 μ.Χ. διαβάζουμε διαλόγους εστιατορίων της εποχής, όπως: Πλύνον ποτήριν. Βάλε νερόν. Πρόσθες άκρατον, ενώ στα πρακτικά της Οικουμενικής Συνόδου του 451, ένας επίσκοπος που διάλεξε λάθος αίρεση και τον έβαλαν στο φρέσκο, παραπονιέται ότι δεν του έδιναν ούτε νερό: «Και ταύτα έπαθα. Μα τας δυνάμεις του θεού, νηρόν εζήτησα και ουκ έδωκάν μοι. Επί τρίμηνον είχον με εγκατάκλειστον…». Κι έτσι από το ύδωρ φτάσαμε στο νερό (περισσότερα για το θέμα αυτό, μαζί με έναν ετυμολογικό καβγά, σε παλιότερο άρθρο).

Η τεράστια σημασία του νερού στη ζωή και στον πολιτισμό μας, φαίνεται και από την επιρροή του στη φρασεολογία μας (άρθρο για το θέμα αυτό, εδώ). Λέμε «έριξε νερό στο κρασί του» για κάποιον που έγινε πιο διαλλακτικός, «του γλυκού νερού» για κάποιον άπειρο, «έβαλε το νερό στ’ αυλάκι» για μια δουλειά που άρχισε σωστά, «δεν έπεσε κι η ζάχαρη στο νερό» όταν δεν υπάρχει ανάγκη για βιασύνη, «το ξέρει νεράκι» για τους μαθητές που αποστήθισαν τέλεια το μάθημά τους, «κάνει νερά» για κάποιον που αμφιταλαντεύεται, που δεν είναι αξιόπιστος, «πίνουν νερό στ’ όνομά του» για κάποιον που χαίρει του σεβασμού όλων, «πνίγεται σε μια κουταλιά νερό» για κάποιον που τα χάνει με την παραμικρή περιπλοκή, «δεν δίνει του αγγέλου του νερό» για κάποιον φιλάργυρο και άσπλαχνο, «ίσα βάρκα ίσα νερά» για μια επιχείρηση που δεν αποδίδει κέρδος αλλά ούτε προκαλεί ζημιά, «μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό» για δυο ολόιδιους ανθρώπους, «σαν τα κρύα τα νερά» για μια δροσερή, ελκυστική κοπέλα, «έκανε μια τρύπα στο νερό» για κάποιον που δεν κατάφερε τίποτα, που απέτυχε παταγωδώς, «τον φέρνω στα νερά μου» όταν καταφέρνω να προσεταιριστώ κάποιον, να τον κάνω να συμφωνήσει μαζί μου, «ψαρεύω σε θολά νερά» όταν επωφελούμαι από τη σύγχυση που επικρατεί», «νερό κι αλάτι», φράση που τη λέμε για να δηλώσουμε ότι όσα είπαμε πρέπει πια να ξεχαστούν, «έδωσε γη και ύδωρ» που χαρακτηρίζει την πανικόβλητη, υποχωρητική στάση, ιδίως σε διαπραγματεύσεις με δανειστές· και «είπαμε το νερό νεράκι», φράση που φοβάμαι πως θα ακούγεται συχνά στο μέλλον εκτός αν υπάρξει μαζική και οργανωμένη αντίδραση. Για να μην πούμε το νερό νεράκι, λοιπόν, οι Θεσσαλονικείς τουλάχιστον ξέρουν τι πρέπει να κάνουν.

 

110 Σχόλια προς “Για να μην πούμε το νερό νεράκι”

 1. leonicos said

  Κ

 2. leonicos said

  Κούκου Γς! έγραψα μόνο το ‘κ’ γιατί δεν ήξερα αν θα προλάβω! άλλωστε, εσύ είσαι έμπειρος στα ‘κούκου’ οπότε θα το κατάλαβες

 3. spiral architect said

  Ο ΓουΣού είναι ακόμα υπό την επήρεια του χθεσινοβραδινού άκρατου οίνου. 😀

 4. Γς said

  3:
  Καλημέρα
  Μωρέ σκέπτομαι αυτό που μου σφύριξε φίλος για φίλο, που ποικιλοτρόπως ευεργετηθείς από την συντεχνία του [εκείνη με τις ποδίτσες] σ αυτόν τον τομέα, καλείται τώρα να ενδώσει στις επιθυμίες τους γύρω από αυτό το θέμα.

  Εγώ θα τους τα βρόνταγα, σπαθάκια, σφυράκια.
  Δεν το διάβασα το άρθρο, αλλά φαίνεται ότι είναι προδιεγραμμένη η απειλή. Χαθήκαμε!

 5. atheofobos said

  Στην Βολιβία ο αγώνας για να μην ιδιωτικοποιηθεί το νερό έχει μείνει στην πρόσφατη ιστορία ως ο Πόλεμος του Νερού
  http://en.wikipedia.org/wiki/2000_Cochabamba_protests
  Μια εξαιρετική ταινία με αυτό το θέμα είναι η Even the rain που παίχτηκε εδώ ως Ακόμα και η βροχή
  http://en.wikipedia.org/wiki/Even_the_Rain

 6. Γς said

  2:
  >εσύ είσαι έμπειρος στα ‘κούκου’ οπότε θα το κατάλαβες

  γιατρέ μου τό’πιασα το υπονοούμενο. Μου κάνει κούκου [ακόμη]

 7. leonicos said

  Εγώ αυτόν το μύθο για το νεαρόν > νηρόν > νερό δεν τον έχω πιστέψει, ούτε η αρχαιότητα της μαρτυρίας μου λέει κάτι. Και ο Ηρόδοτος λέει για την ‘άσφαλτο’ ότι ‘δεν σφάλλει’ δηλαδή ‘δεν γλυστράει’ αλλά, δικαίως ο άνθρωπος, δεν ήξερε (ούτε μπορούσε να φανταστεί) ότι ήταν το αναλλοίωτο όνομα ενός εμπορεύσιμου αγαθού, που δεν άλλαξε όνομα από τα σουμεριακά, και σημαίνει απλώς ίζημα, κατακάθι. όπως ελάχιστοι υποπτευόμαστε ότι και το κύμινον ήταν ‘γκούμιν’ στα σουμεριακά, και ξαναθυμίζω τα περί Ουδσί / Ούτις που μας είχε απασχολήσει κάποτε κι εδώ, εξ αιτίας της ευγένειας του Σερ Σαρ που με φιλοξένησε.

  Για να παίξω κι εγώ λίγο τον Νεσταναίο (που μάλλον μας κάνει πλάκα με τα δήθεν ελληνοκεντρικά του) στο ύδωρ περιέχεται προφανώς το πανάρχαιο Ι.Ε ‘αρ’ = νερό, από το οποίο πήραν το όνομά τους πολλοί ποταμοί της Ευρώπης και όχι μόνο, είτε αυτούσιο, είτε μασκαρεμένο όπως ο παρ’ ημίν Ασωπός, ο Δνείστερος και ο Δνείπερος και δεν συμμαζεύεται.

  Δεν υπάρχει μαρτυρία περί του πρώτου συνθετικού, του ‘υδ’ διάβαζε ud, αλλά κατ’ αντιπαραβολή προς το θάλασσα, που υιοθετήθηκε από τους αχαιούς και μεταγενεστέρως έλληνες, ίσως σημαίνει ‘γλυκό’ με τη σημασία ‘όχι αλμυρό’. δηλαδή το ένα ήταν ‘θ’άλασσα’ και το άλλο όχι απλώς ‘αρ’ αλλά ουδ-αρ/ υδ-αρ.

  Υπάρχει μια τάση συμφυρμού των φωνημάτων, ιδίως όταν δεν έχουν ετυμολογική συνάφεια με τη γλώσσα στην οποία έχουν προκολληθεί, πρβλ Κωνσταντινούπολις > (Ι)σταμπουλ από τουρκόφωνους που θα είχαν ακούσει γι’ αυτ’ήν πολύ πριν ακουστεί το ‘εις την πόλιν’, την ανερμάτιστη αυτή και γλαφυρη παρετυμολόγηση του Ιστάμπουλ. Παρόμοιος συμφυρμός παρουσια΄ζεται και όταν η ευτυμολογία είναι μεν ορατή αλλά δεν παίζει καθοριστικό ρόλο στο γλωσσικό αισθητήριο των ομιλητών, αποκάοπτοναι γράμματα ή συλλαβές, τρώγονται καταλήξεις, αντιστρέφονται σύμφωνα, κ.ο.κ. με αυ΄τη τη λογική το νερό βγαίνει απ’ ευθελίας από το ύδωρ, χωρίς την παρεμβολή κάποιου νεαρού, νεαράς ή τζόβενου γεμάτου αλκή, όπως εγώ και ο Γς.

  Αυτά βέβαια είναι λεωνικικές υποθέσεις, αλλά είναι τόσο πολλές που κάποια στιγμή φοβάμαι πως όταν τις καταγράψω, θα είναι ένα καλό corpus Ίδωμεν

  Φιλιά σε όλους

 8. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  5: Πολύ ενδιαφέρον!

 9. spiral architect said

  Αν και το δημοψήφισμα θα δείξει τη θέληση των κατοίκων της ευρύτερης Θεσσαλονίκης, είναι σίγουρο ότι, η εξουσία δεν θα το λάβει υπ’ όψιν της, πρώτον γιατί δεν είναι τυπικά θεσμοθετημένο και δεύτερον γιατί δεν έχει τέτοιες ευαισθησίες.

  Άλλωστε τα πρώτα βήματα έχουν ήδη γίνει:
  – Θεσσαλονίκη – Μπουτάρης: Η ΕΥΑΘ στην ουσία έχει ήδη ιδιωτικοποιηθεί, καθώς μεγάλα κομμάτια της έχουν παραχωρηθεί στους μνηστήρες της, ΑΚΤΩΡΑ και SUEZ
  – Αθήνα – Αγροτική –> Τρ. Πειραιώς: Η Τράπεζα Πειραιώς πούλησε το 9,9% της ΕΥΔΑΠ που κατείχε στο αμερικανικό fund του Τζον Πόλσον

  Περαιτέρω για τον τελευταίο:
  Paulson & Co

  Και όσοι έχουν ακόμα αυταπάτες, ας δουν και το παρακάτω:

 10. leonicos said

  Μα τι είπα εγώ ο καημένος; έμπειρος είπα. όχι άπειρος…. (χωρίς πείρα, όχι χωρίς πέρας) Λέξη κι αυτή να σου πετύχει! Να μην ξέρεις αν πάει αριστερά ή δεξιά… Σαν τις ‘αποφράξεις’ είναι.

  Αν σας αποφραχθεί η αποχέτευση, την αποφράσσουμε εμείς και ανοίγει. Άντε να πει ο άλλος ‘εκφράσσουμε’ για κάνει τη διάκριση.

  Α ρε άμοιρη ελληνική γλώσσα! Ευτυχώς υπάρχουν και οιο γλωσσαμύντορες

 11. Πάνος με πεζά said

  Άσχετο, αλλά κατ’ αρχάς ένα μεζεδάκι από το newsit. Το ποδαράκι του Λέων, κι είσαι και χήρα γυμνασιάρχου…
  http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=287799&catid=12

 12. Πάνος με πεζά said

  Εκτός από το δίκτυο ύδρευσης της πρωτεύσουας, η ULEN κατασκεύασε και το φράγμα (βαρύτητας) Μαραθώνα, που ολοκληρώθηκε το 1929.

 13. Θα το πούμε το νερό νεράκι. Και το ρεύμα ρευματάκι. Και κάθε τι που έχει ανελαστική ζήτηση και είναι Κοινή Ωφέλεια (η έννοια της οποίας δεν είναι κάποιο γκομμουνιστικό κόλπο, αλλά απόλυτα συμβατό και μέρος της ελεύθερης αγοράς). Απλά σε καιρό φτώχειας και περιορισμένης ρευστότητας, τα απανταχού κρατικοδίαιτα λαμόγια, αντί να ψάχνουν για δουλειές με ρίσκο (και υψηλή απόδοση), ψάχνουν για ενοίκια από υπάρχουσες δουλειές. Το νερό είναι Κοινή Ωφέλεια με την έννοια ότι δεν θα είμαστε εδώ, εάν δεν το είχαμε, βάλαμε λεφτά για να το έχουμε, και το να το εκχωρήσουμε σε κάποιο Γάλλο για να μας το πουλάει είναι όσο χυδαίο όσο ο φόρος αλατιού στην αποικιακή Ινδία.

 14. Πάνος με πεζά said

  Και να προσθέσω στις παροιμιώδεις φράσεις, «Στο νερό ο μικρότερος και στο κάθισμα ο μεγαλύτερος».

 15. Πάνος με πεζά said

  …όπως και το περιπαικτικό «Κι εγώ στο γάμο σου, θα κουβαλάω νερό με το σουρωτήρι» !

 16. # 7

  Απ’ ό,τι έχω διαβάσει το Ι.Ε. νερό είναι -αχ- και όχι -αρ- και το βρίσκουμε σε πολλούς ποταμούς όπως Αχαιός, Αραχθος, Αχέρων, Αξιός

  Οπωσδήποτε κατά της προέλευσης του νερού είναι οι Νηρηίδες που κάποια σχέση με νερά την είχαν

  Δεν ξέρω τι λέτε για όποιον ψαρεύει σε θολά νερά αλλάτο σίγουρο είναι πως σ’ αυτά κυκλοφορούν μεγάλα ψάρια 9λαβράκια, τσιπούρες) που είναι η χαρά του ψαρά

 17. spiral architect said

  1857605 υπογραφές παραδόθηκαν στις εθνικές αρχές.
  Nαι. Και; 🙄

 18. Outis said

  @9
  Στο φιλμάκι μάς εξηγεί ο μάνατζερ της Νεστλέ στην αρχή ότι ο τζίρος της εταιρείας είναι 90 δισεκατ. φράγκα και όχι εκατ. όπως γράφει η Ελληνική μετάφραση. Για τα υπόλοιπα φυσικά, ουδέν σχόλιον.

 19. spiral architect said

  Και εδώ επίσης έχει πολύ νερό:
  Κ.Χατζηδάκης: Σε ιδιώτες ο αιγιαλός. Δεν είμαστε … σοβιετικό κράτος!

 20. sarant said

  11> Tι είναι αυτός πάλι;

  18: Σωστά!

 21. Γς said

  20:
  Ο,τι το χειρότερο!
  Κατά τύχη τον είδα χτες το βράδυ.
  Εμετός!

 22. Γς said

  20, 21:
  Κανάλι Αντ1. Χτες το βράδυ. Αυτός ο Εμετός:

  Ηταν μια γριά κι έτρωγε καρπούζι. Αλλά τα πόδια της ήταν ανοιχτά.
  -Κλείσε τα πόδια σου γιαγιά.
  -Αμα τα κλείσω θα έρθουν οι μύγες στο καρπούζι.

  Τι το ψάχνετε;

 23. Spiridione said

  Τι έχουμε να ακούσουμε ακόμα μέχρι τις εκλογές
  http://www.iefimerida.gr/news/153729/%CE%B3%CF%81%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%88%CE%B7%CF%86%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%AF-%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%AC-%CE%B7-%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B1-%CE%B8%CE%B1-%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%BF%CF%85%CE%BA%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CF%81%CE%AC%CE%B4%CF%85-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CF%8E%CE%BD

 24. spiral architect said

  @21, 22: Είναι που τα GTP κανάλια των εργολάβων έχουν και αυτά (μαζί με τα ιντερνετικά αδελφάκια τους) ευαισθησίες για το νερό, τους αιγιαλούς, τη γενικευμένη επιδοματική φτώχεια. Από άλλα σκουπίδια άλλο τίποτα! 😛
  Ακόμα βρε βλέπετε τηλεόρασητύφλωση;

 25. ΠΑΝΟΣ said

  Δεν ξέρω για την Θεσσαλονίκη,αλλά η ΕΥΔΑΠ,εδώ στην Αθήνα,είναι πολύ φτηνή,αν σκεφτούμε τις άθλιες οικονομικές συνθήκες που ζούμε.Τι θέλει ο Χατζηδάκης; Μού’ρχεται-και συγγνώμην-να τού καρπαζώσω την καράφλα,τού γελοίου.Αν δεν απατώμαι έχει δίπλα του τον άλλον παναθλιότατο,τον Σκορδά,όστις θέλει οι Τράπεζες να πάρουν τα σπίτια των ανθρώπων που αδυνατούν.Τι γελοίο ντουέτο!

 26. Νέο Kid Στο Block said

  Και γώ και ο φίλος μου ο Όζυ είμαστε σαφέστατα σύμφωνοι με τους κ.κ. υπουργούς και ελιονταβατζήδες

 27. Νέο Kid Στο Block said

  Γμτ… σμοκ ον δε γουότα! ρεεε!

 28. Πάνος με πεζά said

  Υποτίθεται ότο ο Ξάδελφος Λέων «αφήνει» την τελευταία χαρούμενη εντύπωση από την εκπομπή, λέγοντας το ανέκδοτο στους τίτλους τέλους… Αλλά μια που τελευταία ο Παναγιωτόπουλος έχει βελτιωθεί πάρα πολύ, θα μπρούσε να τον αντικαταστήσει…

 29. Νέο Kid Στο Block said

  Νικοκύρη ,σόρυ για τη ροκιά, αλλά (αφού σβήσεις το διπλότυπο27.) πες και σύ. Δεν ταιριάζουν ταμάμ αυτοί οι θεϊκοί στίχοι στους νερουλάδες;
  PARANOIDDDDDD!!!!!!!!!!!!! lml lml lml lml lml lml
  Finished with my woman ’cause she couldn’t help me with my mind
  people think I’m insane because I am frowning all the time
  All day long I think of things but nothing seems to satisfy
  Think I’ll lose my mind if I don’t find something to pacify

  Can you help me occupy my brain?
  Oh yeah

  I need someone to show me the things in life that I can’t find
  I can’t see the things that make true happiness, I must be blind

  Make a joke and I will sigh and you will laugh and I will cry
  Happiness I cannot feel and love to me is so unreal

  And so as you hear these words telling you now of my state
  I tell you to enjoy life I wish I could but it’s too late
  Oh yeaaahhh!!

 30. sarant said

  Η ροκιά της εποχής μας δεν ενοχλεί 🙂

 31. spiral architect said

  @23: Στον αγύριστο κι ακόμα παραπέρα! 👿 😈 👿 😈

 32. για το υβρίδιο SOSτε δεν είπε κανείς τίποτα, μάλλον επειδή είναι για καλό σκοπό..
  σχετικό κουιζ:
  τι σημαίνουν τα αρχικά SOS
  A. Save Our Ship
  B. Save Our Souls
  Γ. Sending Out Signals
  Δ. Άλλο:

 33. nestanaios said

  7.

  Καμάρι μου, δυστυχώς δεν έχεις καταλάβει πως λειτουργεί η γλώσσα που έχουμε παραλάβει. Είναι τόσο απλή και συ προσπαθείς να την απλοποιήσεις κάνοντας αυτή πολύ πιο δύσκολη. Ξέχασε τις γερμανοκεντρικές θεωρίες. Φούσκα είναι και θα ξεφουσκώσει. Θυμήσου μόνο αυτό που έλεγαν οι παλαιοί• «Μετά δέ τὸν επὶ Δευκαλίωνος κατακλυσμὸν οὐδείς τῶν περιλειφθέντων Ἑλλήνων ἐφύλαξε αὑτῶν (εννοεί των Γραικῶν) τὴν μνὴμην, πλὴν των Πελασγῶν….» τα υπόλοιπα θα τα βρεις στο TLG.

  Πάμε τώρα στο νεράκι. Έχουμε νηρόν από το νεαρόν. Το εα γίνεται η κατόπιν κράσεος. (μου αρέσει η εος γενική). Αποβάλλεται το α και ο χρόνος του α εισέρχεται τῷ έψιλον εκτείνοντας αυτό για να έχουμε το η και τον νηρόν (νεαρόν). Το νερό είναι πάντοτε νεαρόν διότι τα συστατικά του αλλάζουν συνεχώς. (ανεβαίνει, κατεβαίνει).

  Έχουμε το Ὑδωρ. Δασύνεται και συμπεραίνω πως είναι βρώμικο ἤ δηλητηριασμένο.
  Το θέμα είναι υδορ-ς. αποβάλλεται το ς της ονομαστικῆς και έχουμε ύδωρ. (εκτίνεται το ο επειδή αποβάλλεται το ς. Το θέμα είναι υδορ. Κλίνεται• ύδωρ- , υδορ-ος, υδορ-ι, υδορ-α. Για να δούμε τι εννοεί θα πρέπει να προσδιορίσουμε αν το υ είναι στερητικό μόριο ἤ επιτατικό ποιότητος. Κάντο εσύ. Εγώ θα πάω στα ύδατα.

  Έχουμε το θέμα υδατ. Η ενική ονομαστική είναι υδατ-ς. αποβάλλεται το άφωνο τ προ του ημιφώνου ς και έχουμε υδας με το α μακρόν επειδή έφυγε το ς. Η γενική είναι υδατ-ος (επανέρχεται το τ διότι δεν ακολουθεί ημίφωνο). Η δοτική είναι υδατ-ι και η αιτιατική είναι ύδατ-α (εδώ δεν έχουμε γένη και ας φαίνεται να είναι ουδέτερο). Στην πραγματικότητα είναι τον ύδατα, την ύδατα, το ύδατα).

  Το υ το βλέπω ως επιτατικό ποιότητος. Καλής αν ψιλούται και κακής ἄν δασύνεται. Και πιστεύω ότι δεν ζητάμε να πιούμε ὔδωρ επειδή δασύνεται. Το θέλουμε νεαρό, φρέσκο και καλό.

 34. Καλημέρα.

  Έχω την εντύπωση ότι η φράση «δεν έπεσε κι η ζάχαρη στο νερό» σημαίνει ότι η ζημιά ή η αναποδιά που έγινε είναι από μικρής έως αμελητέας σημασίας. Τουλάχιστον εμείς έτσι την χρησιμοποιούμε.

 35. Κουράστικα από αυτό που έγραψα. Πάω να πιο ένα ποτήρι προσφάτι. (Ακούς Φρύνιχε;)

 36. 35: πιω βέβαια, μάι γκοντ!

 37. spiral architect said

  Για να μην πούμε το νερό νεράκι, στις ευρωεκλογές ψηφίζουμε Ποτάμι. Έχει για υποψήφιους τους πλέον ενδεδειγμένους πυρηνικούς υδραυλικούς.

 38. sarant said

  32: Ακριβώς.
  Νομίζω ΄το Β, χωρίς να γκουγκλίσω.

  34: Δεν είναικαι πολύ διαφορετικές οι δυο σημασίες.

  35: 🙂

 39. gryphon said

  25
  Σωστά.Ειναι πολυ φτηνη η τιμη του νερου της ΕΥΔΑΠ και μαλιστα αν σκεφτουμε και τήν ποιοτητα του νερου που πινουμε εδω στην Αθηνα.
  Ας με διορθωσει καποιος που ξερει αν κανω λαθος αλλα δεν νομιζω να υπαρχει αλλη πρωτεουσα χωρας στον κοσμο η μεγαλη πολη γενικα που να εχει καλυτερης αρχικης ποιοτητας ποσιμο νερο .Ασχετα απο την μετεπειτα επεξεργασια την χλωριωση κλπ.
  Και αφθονο παρα τα παραμυθια περι ερημοποιησης ελλειψης νερου κλπ

 40. Προσγολίτης said

  Καλή σας μέρα!

  «Κρίμα που δεν είναι αμαρτία να πίνεις νερό. Τι γλυκιά γεύση που θα είχε!»

  Κοσκίνω ύδωρ αντλείς = με κόσκινο αντλείς νερό
  *
  Του χωριού μου:
  Άντε, και στο γάμο σου εγώ θα κουβαλάω νερό με το κόσκινο.
  (Προηγήθηκε ο αγαπητός Πάνος, σχ. 15)

 41. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Το άτυπο αυτο δημοψήφισμα, είναι και μια πολύ καλή ευκαιρία, για να δούμε κι εμείς οι υπόλοιποι Έλληνες αλλα και η εξουσία, πόσο συνειδητοί δημοκρατικοί πολίτες είμαστε. Προσωπικά το θεωρώ πιο σημαντικό απο τις άλλες τις ουσιαστικά στημένες (ειδικά οι ευρωεκλογές είναι για γέλια) εκλογές. Βέβαια άμεση δημοκρατία, σημαίνει άμεση ευθύνη των πράξεών μας, δεν θα μπορούμε να βρίζουμε τον κοινοβουλευτικό αντιπρόσωπό μας μετά.

 42. munich said

  @32
  Το Δ.
  Δε σημαινει τιποτα νομιζώ μου χει πει θείος μου ναυτικός. είναι κώδικας μορς που πρωτοχρησιμοποιήθηκε για πλοία σε κινδυνο αλλά ‘ως ακρωνύμιο προσπάθησαν να του προσθεσουν λέξεις αργότερα (δεν ξέρω ποιοι, άγγλομαθείς ως φαίνεται)

 43. munich said

  ο ιδιος θείος μου γράφει τώρα ότι τα πλοία δεν εκπέμπουν πια σοσ αλλά mayday που πάλι δε σημαίνει τίποτα παρά πλοίο σε κίνδυνο. Ερε τι μαθαίνει κανείς…

 44. spiral architect said

  @32: Απ’ ότι ξέρω το «τρεις τελείες – τρεις παύλες – τρεις τελείες» ήταν το πιο απλό μορσικό σήμα που μπορούσε να στείλει ο μαρκόνης του καραβιού σε περίπτωση κινδύνου και συμπεριλαμβάνεται στον κώδικα Μορς και στα προσυμφωνημένα διαδικαστικά του σήματα.
  Και -όπως είπε ο Μόναχος στο #42- «ως ακρωνύμιο προσπάθησαν να του προσθεσουν λέξεις αργότερα».

 45. Triant said

  32, 42:
  Ναί κι εγώ ξέρω ότι δεν σημαίνει τίποτα, απλώς είναι εύκολη και χαρακτηριστική ακολουθία που μπορεί να την στείλει και ο μή μαρκόνης: … — …
  Το μεηντέι υποτίθεται ότι είναι παραφθορά του γαλλικού μ’ εντέ (αν και δεν μου κολάει)..

 46. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  39 – Μακράν απο τα καλύτερα νερά στον κόσμο έχει η Αθήνα, έστω και χλωριομένο, κάπως πρέπει όμως να προωθηθούν το εμφιαλωμένο, που είναι δασύμενο ύδωρ (με την έννοια του Νεσταναίου) και οι συσκευές καθαρισμού, για να μη πώ για την μεγάλη απάτη με τις συσκευές όζοντος. Όσο για την ερημοποίηση και κυρίως την έλειψη νερού ΓΕΝΙΚΩΣ στην χώρα μας, αλλα και την «πράσινη» ενέργεια, είναι άλλη μία στοχευμένη παραπληροφόρηση των MME προς όφελος αυτών που τα ελέγχουν.
  Η Ελλάδα είναι πλούσια σε νερά, σε δάση, σε ορυκτά, σε ομορφιά, αλλα πάμπτωχη σε αστούς με ανοιχτό μυαλό, βλέπεις όλοι κατάγονται απο κατσαπλιάδες.

 47. 35, 42, 45: Θα το έχετε δει μάλλον ήδη: SOS, Mayday, και σχολές Berlitz (της γνωστής οικογενείας είναι και ο Τσαρλς Μπέρλιτς).

 48. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα -για SOS και Mayday δηλώνω άγνοια.

 49. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  43 – Υπάρχει και το pan pan τρείς φορές, όταν δεν είναι μεγάλος ο κίνδυνος. Νομίζω οτι το sos ήταν τηλεγραφικό σήμα, ενω το pan pan και το may day είναι φωνητικά σήματα κινδύνου μέσω ασυρμάτου. Θυμάμαι όταν έκανα μαθήματα ιστιοπλοϊας που ρωτήσαμε τί σημαίνουν, και δεν ήξεραν ούτε οι εκπαιδευτές.

 50. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

  33
  Η γενική ύδατος, δεν συμφωνεί στον κανόνα σχηματισμού της γενικής της λέξης ‘σκωρ’;

 51. 49: Σωστό αυτό για τον τηλέγραφο και τον ασύρματο.

  Και για πολύ εξειδικευμένες περιπτώσεις, υπάρχει και αυτό:
  (Δήθεν αδιάφορο σφύριγμα) γκουχ, γκουχ (καθάρισμα λαιμού), εεε, Huston, we’ve got a problem…

 52. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

  Θυμούμαι, στο Λονδίνο, το μεγάλο συνέδριο της World International Forum, για τις ιδιωτικοποιήσεις του νερού στον υποχείριο στο χρέος Τρίτο Κόσμο. Στο panel ένας νεοφιλελεύθερος, υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, υπό την αρχή του ‘όλα τα αγαθά έχουν την τιμή τους’, κι ένας κατά, από το Forum. Φοβερή συζήτηση. Το παράδειγμα της Μπεχτέλ, στο Καμερούν, ενδεικτικό του τί περιμένει την τριτοκοσμικοποιούμενη Ελλάδα. Αναμείνατε επιστροφή της χολέρας και διφθερίτιδας, κι εδώ.

 53. Πέπε said

  Μια προσθήκη που νομίζω ότι είναι απολύτως μέσα στο πνεύμα της αρχικής ανάρτησης:

  Το «να μην πούμε το νερό νεράκι» δεν είναι έκφραση. Είναι λογοπαίγνιο με το «να μην πούμε το ψωμί ψωμάκι», έκφραση που δηλώνει μεγάλη στέρηση και φτώχεια: τόσο μεγάλη ώστε ακόμη και βασικά αγαθά επιβίωσης να γίνονται σπάνια και πολύτιμα.
  Ε λοιπόν, ακόμα και στην πλούσια γλωσσική φαντασία του ο λαός δε σκέφτηκε να περιγράψει την ακραία φτώχεια ως στέρηση του νερού: αυτό, υπό οιεσδήποτε συνθήκες, θεωρούσε δεδομένο ότι θα το έχει.

  ________________________________

  Ελπίζω διακαώς το δημοψήφισμα να έχει μεγάλη συμμετοχή. Με τις κάλπες σερβιρισμένες έτοιμες μπροστά του μες στα εκλογικά κέντρα που θα έχουν ήδη στηθεί, ο λαός της Θεσσαλονίκης δε θα έχει καμία δικαιολογία να το ωχαδερφίσει.
  Και το εύχομαι αυτό όχι για να ανατραπεί μια προφανώς προειλημμένη απόφαση, όσο για να υπάρχουν στοιχεία για την αυθαιρεσία. Να μπορούν οι επόμενες γενιές να διδάσκονται στο σχολείο ότι «και το 2014 η μνημονιακή κυβέρνηση πούλησε το νερό της Θεσσαλονίκης αγνοώντας προκλητικά την εκφρασμένη επιθυμία του 75% (λέμε) του λαού».

 54. Προσγολίτης said

  Μήπως έχουν θέση στην κουβέντας μας και οι ραβδοσκόποι; Όχι; Εντάξει, αχρείαστοι να ’ναι.

  Εκείνο το Απέσβετο και λάλον ύδωρ; Ούτε; (Και να ελπίζω, ύστερ’ απ’ αυτά, να μαντέψω 14 παιχνίδια στο ΠΡΟ-ΠΟ – χαλασιά μου!).

 55. Γλωσσολάγνος said

  Με είχε προβληματίσει κάποτε η άποψη του Δημήτρη Λιθοξόου για την ετυμολογία της λέξης νερό: είναι δύσπιστος απέναντι στην προέλευση από το νεαρόν, και πιστεύει ότι είναι ομόρριζο με τη λέξη που έχουν για το νερό οι δραβιδικές γλώσσες. Παραθέτει και την υπόθεση που είχε κάνει ο Ρόμπερτ Κάλντουελ για τη συγγένεια αυτή. Σκέφτομαι όμως ότι δεν μπορεί, εδώ και ενάμισι σχεδόν αιώνα, η επιστήμη της ετυμολογίας να μην έχει λάβει υπόψη αυτήν την πληροφορία και να μην έχει ελέγξει την ισχύ της, γι’ αυτό και δέχομαι την προέλευση από το νεαρόν.
  http://www.lithoksou.net/p/aytoi-poy-pinoyne-nero-2010

 56. Μαρία said

  Με αποσπάσματα απ’ το ντοκιμαντέρ Water makes money http://www.watermakesmoney.com/en/
  εδώ:
  http://www.savegreekwater.org/?p=1379

 57. Λ said

  Ακόμα ένα φόρουμ για το νερό ή μάλλον για τη μη επάρκεια του.
  http://www.worlddialogue.org/

 58. Γλωσσολάγνε (55), δες εδώ: https://sarantakos.wordpress.com/2011/05/27/neronydor/

 59. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  55: Ως συνήθως, με πρόλαβε ο Δύτης Λουκ.

 60. Γλωσσολάγνος said

  Ευχαριστώ πολύ, Δύτη. Μου είχε ξεφύγει τελείως το συγκεκριμένο άρθρο. Θα το διαβάσω. Κι εγώ πια αμέλησα να γκουγκλίσω ένα «Λιθοξόου νερό Σαραντάκος»…

 61. Πάνος με πεζά said

  Kατά κάποια άποψη, που τη βρίσκω απόλυτα βάσιμη, το νερό που πίνουμε είναι ηλικίας 3 εκατομμυρίων ετών ! Φυσικά, ! Αφού πουθενά στη φύση δεν ενώνεται υδρογόνο με οξυγόνο για να παραχθεί νέα ποσότητα νερού, ανακυκλώνεται συνεχώς το ίδιο, ακόμα και μέσα από τα λύματά μας !

 62. […] Για να μην πούμε το νερό νεράκι […]

 63. Νέο Kid Στο Block said

  61. Και εξωγήινο, ε! Ξέρουμε πώς γέμισε με νερό η Γή. Βομβαρδίστηκε!

 64. spiral architect said

  Τα’ παμε και πιο πάνω:
  Φωτογραφία από πανεπιστημιούπολη, ΕΚΠΑ. Και απορούσα ποιος θα αναλάβει τον καθαρισμό μετά τις απολύσεις.

  Οπότε, ξέρετε πια ποιος θα αναλάβει τα νερά …

 65. Spiridione said

  Είναι ωραία και η παράδοση για τα νερά που κοιμούνται κάποιες ώρες τα βράδια – και μια παλιά παροιμία: «τα νερά κοιμούνται, οι εχθροί δεν κοιμούνται» (υπάρχει ίδια και στα αλβανικά και στα τούρκικα).
  Από τον Ν. Ξυδάκη

  Και Μιχάλης Κατσαρός
  Μεσολόγγι

  Τα νερά κοιμούνται.
  Τα νερά σωπαίνουν.
  Ματωμένα μαντίλια προμηνάνε το τέλος στην πηχτή λιμνοθάλασσα.
  Μας πνίξανε στους δρόμους.

  Πώς να τα πω αδέρφια μου; Πώς να τα πω;
  Στα πόδια μου κουλουριάζονται οι φωνές που χάνονται
  πάνω στο κρύο πρόσωπο της γης φυτρώνουν ράχες
  θέλουν να σπάσουν το νερό που τύφλωσε
  τραβάνε τις φλέβες μου
  θέλουν τον ήχο μου
  διπλώνονται κι αναδιπλώνονται πάνω στα χέρια μου
  πάνω στο στήθος μου γεννάνε,
  ρωτάν ρωτάν ρωτάν
  ένα γιατί που σπάει τα νερά του δειλινού
  τρέχει πάνω στην άγρια θάλασσα
  πάνω στον κάμπο λύνει τα ποτάμια
  λύνει τα δέντρα
  λύνει τα στάχυα
  και γίνομαι.

 66. sarant said

  61: Λες να είναι έτσι: Λογίκό ακούγεται.

 67. Γς said

  51:
  >Huston, we’ve got a problem…

  Houston 😉

 68. Triant said

  Δεν είμαι χημικός, άλλοι είναι 🙂 αλλά νερό βγαίνει και από την καύση των υδρογονανθράκων οι οποίοι δεν ξέρω που το βρήκαν (βρίσκουν) το υδρογόνο τους.

 69. Γς said

  44:

  Κι όταν ο χειριστής ήταν άγαρμπος του στέλναμε:

  ντα ντα, ντι ντα,ντι ντα ντι ντι, ντι ντα, ντα ντι ντα, ντι ντα

 70. spiral architect said

  @68: … καύση των υδρογονανθράκων …
  Nά το –> _______________^ __^

 71. Πέπε said

  Ούτε εγώ είμαι χημικός, αλλά οξύ και βάση = άλας και νερό. (Κι αν είπαμε καμιά κουβέντα παραπάνω, νερό κι αλάτσι)

 72. Γς said

  70:
  Αέριο της φασολάδας

 73. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  61 – Μόνο 3,000,000 ετών, λίγα δεν είναι; Μάλλον 3,000,000,000 ήθελες να πείς Πάνο Με Πεζά.

  63 – Δεν ξέρουμε, εικάζουμε, απο την χημική ανάλυση των κομητών Halley – και Hale -Bopp (και εναν άλλο που δεν θυμάμαι) βγήκε το συμπέρασμα οτι ο πάγος που έχουν, δεν έχει την ίδια σύσταση με το νερό των ωκεανών. Θα περιμένουμε τα αποτελέσματα σε μερικά χρόνια, απο το διαστημικό σκάφος Dawn που εξερευνεί την ζώνη των αστεροϊδών, για να δούμε μήπως προέρχεται απο κεί το νερό της Γής.

 74. sarant said

  71: 🙂

 75. Νέο Kid Στο Block said

  Το νερό της Γης προέρχεται από τον Μεγάλο Βομβαρδισμό (των αστεροειδών).
  Ο κύκλος του νερού είναι σταθερός. Το νερό που παράγεται από χημικές αντιδράσεις είναι αμελητέο και χημικές αντιδράσεις δεν παράγουν μόνο αλλά και «καταναλώνουν» νερό (μέσα σ’αυτές και οι άνθρωποι που γενιούνται (65% νερό) και που επιστρέφουν το νερό τους στον Κύκλο, μόλις πάρουν την ανιούσα στο Stairway to Heaven* ) και το ισοζύγιο είναι 0. «Φρέσκο» (καινούργιο) νερό μπορεί να έρθει με ουράνια σώματα που καίγονται εισερχόμενα στην ατμόσφαιρα, αμελητέα ποσότητα.
  Αν μπορούσαμε να φτιάξουμε νερό από H και Ο (μπορούμε δηλαδή ,αλλά είναι ασυμφορότατο ενεργειακά και κάπως …τζιζ!) θα είχαμε λύσει πολλά προβλήματα.
  H σύσταση του νερού είναι Η2 Ο Λάμπρο. Oi προσμίξεις (και το πόσο «όξινο» ή «βασικό» είναι) δεν έχει σχέση.

  *Mιας και ανέφερα το Stairway to Heaven θυμήθηκα το Ζέπελιν Χίντεμπουργκ και το υδρογόνο του…

 76. Νέο Kid Στο Block said

  Eξυπακούεται πως αφού το νερό είναι εξωγήινης προέλευσης ,είμαστε και εμείς (αφού είμαστε μεγάλες σακούλες με νερό).
  Αυτό εξηγεί ικανοποιητικά και την εξωγήινη συμπεριφορά του Μάπετ (Σαμαράς) και κάμποσα άλλα κοινωνικά παράδοξα…

 77. Κυριάκος said

  Αυτό το αγγλικό ερωτηματικό στο «Θα το χαρίσεις?» μου την παίζει στα νεύρα!

 78. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  65 – Ναι βρε Κίντ, απλώς είχα διαβάσει πριν μερικά χρόνια σε ένα άρθρο στο astronomy-astrophotography, οτι το νερό των κομητών έχει διπλάσιο ποσοστό δευτερίου απ΄ότι των ωκεανών, οπότε δεν μπορεί να προήλθε απο αυτούς. Αντιθέτως η έρευνα σε αστεροειδής έδειξε σχεδόν ίδιο ποσοστό, και πλέον οι διαστημικές έρευνες στρέφονται προς τα κεί, αλλα σε κάθε περίπτωση έχουμε ενδείξεις και όχι αποδείξεις για την προέλευση του νερού, που παραμένει ενα απο τα μεγαλύτερα μυστήρια της γεωλογικής εξέλιξης της Γής.

  Υ.Γ – Μιάς και ανέφερες το stairway to heaven δεν το έβαζες κι όλας;

 79. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Γενική Γραμματεία Υδάτων,Καταγραφή κάθε είδους υδρογεωτρήσεων:
  http://yperdiavgeia.gr/decisions/downloadPdf/10812306
  http://www.agronews.gr/?pid=156&aid=90321&la=1

  ΄Που του Βαρσάμου* το νερό
  όσο μακριά κι αν είναι
  θα φέρνω να ποτίζεσαι
  ανωγειανέ μου κρίνε

  Αθάνατο νερό.Υδατογραφίες.
  Προμήνυμα ζωής:έσπασαν τα νερά.
  Νεροκάρδαμο,νερόμυλος,νερόκοτα,νεροτσουλήθρα,νερομάνα,νεροκολοκύθα,νεροφίδα,νεροφόρος-νεροφορικά, νεροφύλακας,νερομπογιά,νερούτσος.
  -Το ούζο ανέρωτο,ο τύπος ξενέρωτος,τα κολοκύθια νερόβραστα, το καρπούζι υδροπέπων;
  -Μια παλιά μου απορία:αφού στους -4 βαθμούς ο πάγος ξαναγίνεται νερό, πως υπάρχουν οι πολικοί κλπ ,πάγοι;
  «Ο εν ύδασι την γην κρεμάσας » με γοητεύει ακόμη η ποιητικότητα της φράσης
  *Βαρσαμόνερο,ονομαστή για τις τοιχογραφίες της μονή, στα ριζά του Ψηλορείτη από την πλευρά του Νομού Ηρακλείου.

 80. alexisphoto said

  @69
  🙂 καλό.
  και ψυθηρίζαμε Oscar Yankee Siera Tango..

 81. Πέπε said

  @69: Εχτές δεν ήταν που σας έλεγα ότι με γοητεύουν τα ταξίδια των τραγουδιών; http://karpathiandiaries.blogspot.gr/2011/01/look-what-they-ve-done-to-my-song-2.html (όχι το πρώτο, το δεύτερο)

 82. Νέο Kid Στο Block said

  79.
  Aπού ρωτά μαθαίνει το ,ετσά κι η Εφη-Εφη
  στη θάλασσα τη Κρητιτσιά, μείον τέσσερις εν έχει!
  Γιάντα στους τέσσερις αμπόουβ(+4 C) νερό πολλωπυκνώνει
  και άμα κρυώσει κι άλλο γιά, αρχίζει και απλώνει
  Ετσά ο πάγος στέκεται ψηλά σαν τον φελόνε
  και δεν βουτάει στο βυθό, σαν Δύτης νιπτηρώνε! 🙂
  Τούτο το πράμα μολογώ πως είναι ευλοημένο
  κι απο τον π’όλα τάπλασε καλά μελετημένο.

  (μη με βάλεις τώρα να σού πω ποιος είναι αυτός… 🙂 )

 83. Λ said

  Έχω ένα βιβλιαράκι του Συλλόγου προς διάδοσιν ωφέλιμων βιβλίων, με τίτλο «Ο υλικός κόσμος» του 1900. Ένα κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στα συστατικά του ύδατος.

  Διαβάζω μεταξύ άλλων:

  Εν Ελλάδι υπάρχουν πολλά πικρά ύδατα ονομαζόμενα υπό των κατοίκων τσιρλονέρια και χρησιμοποιούμενα ιδία κατά την άνοιξιν ως καθάρσια

  Επίσης είναι ενδιαφέρουσα η εναλλαγή στην χρήση ενικού και πληθυντικού (στο ίδιο βιβλίο):

  Ρευστόν ύδωρ
  Φυσικά ύδατα
  Ύδατα πόσιμα ή μαλακά/ύδατα γλυφά ή σκληρά
  Απεσταγμένον ύδωρ (λαμπικαρισμένον)
  Ιαματικά ύδατα, αλατούχα ύδατα, πυκρά ύδατα
  Αλκαλικά ύδατα
  Σιδηρούχα ύδατα

 84. Λ said

  83. Κι’ εσείς ξύπνια τέτοια ώρα;

 85. @ 85 : — Τώρα τήν πέφτω… Είναι περασμένες 2:30΄, αλλά είχα κάποια «ντεβουάρ» να τελειώσω. ΚΑΛΗΝΥΚΤΑ…!

 86. Λ said

  Ένα τραγούδι για εσάς

 87. Λ said

  Οι στίχοι του 87 με μετάφραση στα αγγλικά

 88. Λ said

  http://www.tomoko-yamamoto.com/multimedia/schubert/Auf_dem_Wasser_zu_singen.html

 89. @ 87 : —- Ό,τι πρέπει! Είναι κάτι ανάμεσα σε νυχτερινή προσευχή και γλυκό νανούρισμα… Σάς αγαπώ πολύ, ευγενική μου Κα «Λ». Να έχετε κι εσείς ύπνον ελαφρύν και όνειρα γλυκά!

 90. Λ said

  86 Όνειρα γλυκά!

 91. Γς said

  69, 81:
  Ωραία αυτά τα μουσικά ταξίδια. Ο κλέψας του κλέψαντος, που καμιά φορά δεν ξέρεις πιο είναι το αρχικό μουσικό κομμάτι. Η μάλλον ξέρεις: Είναι αυτό που δεν ξέρεις από πού είναι κλεμένο. Το ορίτζιναλ του Χάρρυ Κλιν.

  Κι η αντιγραφή πάει σύννεφο, από σοβαρές εμπορικές μουσικές επιτυχίες μέχρι τα αθώα παιδικά, προσκοπικά, χριστιανικά τραγουδάκια.
  Τις προάλλες ήμουν σε μεγάλο ξενοδοχείο όπου είχαν μια εκδήλωση ο σύλλογος της θεούσας κυράς μου. Εψαλε και η χορωδία τους τα διάφορα σχετικά. Όταν όμως άρχισαν κάτι “πρωτότυπα” θεουλικά πάνω σε ρώσικες μελωδίες (Καλίνγκα και τέτοια) πλάκωσαν οι περίεργοι από το λόμπι που νόμισαν ότι ήταν εκδήλωση συμπαράστασης στους Ουκρανούς αυτονομιστές.

  Για τα παιδικά που λέγαμε. Το “φεγγαράκι μου λαμπρό” που έγινε “Φώτισε να βρώ γαμπρό” από το «Twinkle, Twinkle, Little Star» που είναι από το παμπάλαιο «Ah! vous dirais-je, Maman» που τα το έπιασε κι ο Θεόφιλος Μότσαρτ.

  ‘Η από τους εθνικούς ύμνους που επίσης λέγαμε:
  Τα αμερικανάκια να τραγουδούν “Mother, stay’d on rock eternal” δλδ τον γερμανικό εθνικό ύμνο.!
  ‘Η το God Save the Queen νομίζοντας ότι υμνούν το πνεύμα της Αμερικής

  Κι όσο θυμάμαι τον Γς να τραγουδάει τη Μασσαλιώτισσα, χωρίς να ξέρει τι είναι, τη γλώσσα, τη χώρα. Επρεπε όμως να ήταν κάτι καλό, κάπου μακριά, από το Βύρωνα του 1949-1950.

 92. Γς said

  φτού!

  >εμπορικές μουσικές επιτυχίες

  και

  >Τα αμερικανάκια να τραγουδούν “Mother, stay’d on rock eternal” δλδ τον γερμανικό εθνικό ύμνο.!

 93. Γς said

  >εμπορικές μουσικές επιτυχίες

 94. […] Ξύπνα! Ξεπουλούν τις παραλίες μας! Υπογράφουμε… — Για να μην πούμε το νερό νεράκι […]

 95. marulaki said

  Να συμπληρώσω κι εγώ ότι ο Σουν Τζου στην τέχνη του πολέμου υποστηρίζει ότι ο στρατός (ή ο στρατηγός, δε θυμάμαι καλά) πρέπει να συμπεριφέρεται σαν το νερό. Να επιτίθεται ορμητικά από τις πλαγιές, να απλώνεται στην πεδιάδα αποτελεσματικά και όταν χρειάζεται ακόμη, να συμπεριφέρεται σα λιμνάζον νερό που βουρκιάζει και κατατρώει τα πάντα σιγά-σιγά και τα καταστρέφει. Επισημαίνοντας έτσι ότι το πιο ισχυρό στοιχείο της φύσης είναι το νερό και όχι η φωτιά, όπως πολλοί πιστεύουν, γιατί μπορεί να κάνει σημαντική ζημιά τόσο ακίνητο, όσο και σε κίνηση.

 96. Μια τέτοια πηγή Tsirloneri, με την εξήγηση eau laxative, αναφέρει ότι υπάρχει στον Πειραιά ο Guide bleu: Grèce του 1955, που μάλλον αναπαράγει άκριτα πληροφορίες παλιότερων εκδόσεων (χαρακτηρίζει joli village την Κολοκυθού, έχει ρέμα την οδό Μάρνη και γενικώς είναι περιβόλι). Αλλά αναρωτιέμαι — ιδίως την άνοιξη στουπώναν οι δυσκοίλιοι;

 97. […] — STOP PROPOSED LEGISLATION FOR THE GREEK SHORELINE — Ξύπνα! Ξεπουλούν τις παραλίες μας! Υπογράφουμε… — Για να μην πούμε το νερό νεράκι […]

 98. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  92 – God Save the Queen, μια και μ΄έκανες να θυμηθώ τα νιάτα μου, στο αφιερώνω.

 99. Λ said

  Λαμπικάρω, λαμπικαρίζω, ξελαμπικάρω
  Λαμπικαρισμένο βούτυρο βρήκα, λαμπικαρισμένο αλάτι βρήκα, νερό όμως όχι.

 100. Labros said

  Υπάρχουνε και άλλες συλλογικότητες/συνελεύσεις που ασχολούνται με την ΕΥΑΘ πχ http://waterwarriors.espivblogs.net/about-us/

  Επίσης το νερό της Θεσσαλονίκης είναι πολύ καλής ποιότητας (ελέγχεται στην Ιατρική ΑΠΘ). Οι σωληνώσεις (του κέντρου ειδικά) είναι για τα ανάθεμα…

 101. Λ said

  Στη Σκιάθο θυμάμαι το 2012 το νερό δεν ήταν καθαρό.

 102. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  82.Νέο Kid 🙂
  Ο ξεραμένος Έλληνας:
  Κλείνοντας όλα τα συντριβάνια σε Ομόνοια, Κλαυθμώνος και αλλού, μας ξέραναν κι εμάς

 103. emeistaleme said

  7 Μαϊ 2014, 9:41 π.μ., ο/η «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία» έγραψε:

  >
  >

 104. Γς said

  103:
  Μπα, έπαιζε μικρή η Γκολεμά στις σκάλες της Ομόνοιας;
  Βέβαια καμία σχέση η κυριλέ τότε Ομόνοια με την σημερινή.
  Και πολύ νερό. Ολη η πλατεία συντριβάνια. Κι ένα στραβό!
  Η Ομόνoια Πλά(τ)ς-πλούτς.
  Η μετέπειτα Τίρανα Σκουέρ

 105. […] — O Θάνατος του Παρά Θιν Αλός. Θα υπήρχε ποτέ άνθρωπος που θα σκεφτόταν στη Γερμανία να τσιμεντώσει με γιγάντια ξενοδοχεία τον Μέλανα Δρυμό; Θα υπήρχε ποτέ άνθρωπος που θα σκεφτόταν στις ΗΠΑ να τσιμεντώσει με γιγάντια ξενοδοχεία το Γκράν Κάνυον; Καμία περίπτωση και πιθανότητα. Ε,στην Ελλάδα,οι κυβερνώντες αποφάσισαν την καταστροφή του,μοναδικής παγκόσμιας ομορφιάς,αιγιαλού. Νομιμοποιούν με σχέδιο νόμου ΚΑΘΕ τύπου μπάζωμα,τσιμέντωμα,χτίσιμο πάνω στην παραλία και καταργούν στην πράξη το ελεύθερο δικαίωμα πρόσβασης των κατοίκων αυτής της χώρας στη θάλασσα μας. Με πρόσχημα την Ανάπτυξη. Θα έρθει Ανάπτυξη καταστρέφοντας οριστικά το ελληνικό τοπίο; Ας ρωτήσουμε τους Ισπανούς που το καναν δύο δεκαετίες πριν καταστρέφοντας οριστικά όλη την ακτογραμμή του Νότου τους,και που τώρα γκρεμίζουν μιας και οι μόνοι τουρίστες που τους απέμειναν είναι αυτοί του δίευρου. Ας ρωτήσουμε και τους Ταυλανδούς που καταστρέφοντας όλη την ακτογραμμή τους καθώς και τα φυσικά φράγματα με τα κοράλλια καταστράφηκαν απ το Τσουνάμι αλλά και ΔΕΝ έχουν δικαίωμα σήμερα να πλησιάσουν ως λουόμενοι τις παραλίες τους. Κέρδισαν τουλάχιστον οι Ταυλανδοί; Βεβαίως,έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό τουριστικής παιδικής πορνείας στον πλανήτη και εργαζόμενους στα παραλιακά ξενοδοχεία για ψίχουλα. Αυτό θέλουμε για ανάπτυξη; Ποιος ηλίθιος Υπουργός Τουρισμού θα προτιμούσε 20 εκατομμύρια τουρίστες του δίφραγκου και όχι δέκα εκατομμυριούχους που θα έρθουν για το μοναδικό τοπίο και θα είναι απολύτως ευτυχείς να δέσουν το κότερο τους ακόμα και σ΄έναν βράχο για να χαρούν την απλότητα μιας ερημικής ελληνικής παραλίας; Ναι,θα καταστρέψουν οριστικά το Τοπίο που χιλιάδες χρόνια σημαδεύει όσους ζουν εδώ. Ναι,θα καταστρέψουν οριστικά το τουριστικό μέλλον της χώρας. Δεν ξέρουν; Ξέρουν. Τότε γιατί; Γιατί δεν τους νοιάζει να καταστρέψουν τα πάντα, τα καταστρέφουν ήδη. Το μόνο που τους νοιάζει είναι να εξυπηρετήσουν, βραχυπρόθεσμα, μικρά και μεγάλα συμφέροντα. Κοντόφθαλμοι άλλωστε δεν μπόρεσαν να δουν ποτέ την Ελλάδα σαν χώρα του μέλλοντος. Δεν τους νοιάζει να την δουν. Θα τους αφήσουμε; Είναι η τελική μάχη γι αυτόν τον τόπο. Αν τους αφήσουμε, είμαστε όλοι συνένοχοι.” Sofia Lampiki — Αλλά “χεστήκανε” κοινώς, όλοι εκείνοι οι πάμπολλοι Ελληναράδες ψηφορόφοι-πελάτες, που πηγαίνανε και συνεχίζουν να πηγαίνουν στην κάθε παραλία μόνο για να την χρησιμοποιήσουν, σαν την πόρνη που είπε και η Βασιλική παραπάνω, να της πετάξουν και όλα τα σκουπίδια τους και να την παρατήσουν για να πάνε την επόμενη μέρα σε… άλλη παραλία και ούτω κάθε εξής…  Περάστε κόσμε! Ναι. Ακριβώς. Όπως μου είχε πει και η Χρύσα Ρώπα: “Ας έρθουν να τα πάρουν όλα… Έτσι καταλαβαίνει ο Έλληνας. Δεν καταλαβαίνει αλλιώς”. Crystalia Patouli — STOP PROPOSED LEGISLATION FOR THE GREEK SHORELINE — Ξύπνα! Ξεπουλούν τις παραλίες μας! Υπογράφουμε… — Για να μην πούμε το νερό νεράκι […]

 106. Λ said

  Υδροφοβία: ασθένεια που προκαλείται από δάγκωμα σκύλου.

  An Essay on the Hydrophobia: To which is Prefixed the Case of a Person who was Bit by a Mad Dog; had the Hydrophobia; and was Happily Cured.

 107. κατερινα said

  # 5
  εκτος απο την (ξενη) ταινια, υπαρχει και (ελληνικη) θεατρικη παρασταση με τιτλο Ελευθερα Υδατα του Γιαννη Τσιρου που πραγματευεται το θεμα με τη μορφη ενος ψυχολογικού-πολιτικού θρίλερ με πρωταγωνιστες τρεις έφηβους ακτιβιστες. Παιχτηκε στην Εφηβικη Σκηνη της Στεγης Γραμματων και Τεχνων απο 8 Νοεμβρίου 2012 εως 19 Μαΐου 2013: http://www.sgt.gr/gr/programme/event/600 και κυκλοφόρησε και σε βιβλίο απο τις εκδόσεις Πατακη: http://www.patakis.gr/viewshopproduct.aspx?id=616971

 108. spiral architect said

  Φρέσκο:
  Όπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη Τύπου, με εντολή του εισαγγελέα Θεσσαλονίκης κοινοποιήθηκε ότι θα αντιμετώπιζαν αυτόφωρες συλλήψεις όσοι χρησιμοποιούσαν εκλογικούς καταλόγους για τη διαδικασία της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος (αυτή η διαδικασία προβλεπόταν να ακολουθηθεί από τους διοργανωτές).

 109. Emphyrio said

  Νερο;

  1. Η εξαλογια του Dune
  2. Οι ταινιες του Tarkovski

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: