Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το τέμενος και οι τεμενάδες

Posted by sarant στο 13 Μαΐου, 2014


Μπήκαμε στην τελική ευθεία πριν από τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές οπότε δεν είναι άτοπο να αφιερώσουμε το σημερινό άρθρο σε μια λέξη που ακούστηκε αρκετά κατά την προεκλογική περίοδο -θα έλεγα μάλιστα μια λέξη που δεν θα έπρεπε να ακούγεται και τόσο σε προεκλογική περίοδο: πρόκειται για τη λέξη τέμενος.

Το τέμενος είναι αρχαία λέξη, που σήμαινε τον ιερό χώρο που ήταν αφιερωμένος σε αρχαίο θεό ή ήρωα, ωστόσο στα νεότερα χρόνια η λέξη πήρε μια δεύτερη σημασία, αφού σημαίνει ειδικά τον μουσουλμανικό χώρο λατρείας, κοινώς το τζαμί, ενώ σπανιότερα έχει χρησιμοποιηθεί και για χώρους λατρείας άλλων θρησκειών εκτός της χριστιανικής. Έχει βέβαια το τέμενος και τη μεταφορική του σημασία, αφού χρησιμοποιείται επίσης για κάποιο ίδρυμα αφιερωμένο στις τέχνες και τα γράμματα (τέμενος των Μουσών, ας πούμε) -αλλά βέβαια στις δημοτικές και περιφερειακές μας εκλογές η λέξη δεν χρησιμοποιήθηκε με τη σημασία αυτή, τη μεταφορική, αλλά με την πολύ συγκεκριμένη σημασία του τζαμιού.

Και ειδικότερα, καταρχάς, του τζαμιού της Αθήνας -του μελλοντικού δηλαδή, αφού η Αθήνα, προς μεγάλη ντροπή όλων μας, παρόλο που υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες μουσουλμάνοι (από τους οποίους αρκετές χιλιάδες κατοικούν στο Λεκανοπέδιο) και πάρα πολλοί αλλοδαποί, είναι ίσως η μοναδική πρωτεύουσα που δεν διαθέτει επίσημο χώρο λατρείας, επίσημο τζαμί -απλώς έχει εξαγγελθεί η ανέγερσή του, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά οι διαδικασίες προχωράνε με ρυθμούς χελώνας, διότι δεν πρόκειται για απολύσεις και διαθεσιμότητες να εφαρμοστεί το φαστ τρακ.

Εδώ και αρκετό καιρό, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων κ. Σπηλιωτόπουλος, επίσημος υποψήφιος της ΝΔ, βλέποντας τα δημοσκοπικά ποσοστά του να κατρακυλάνε, αποφάσισε να παίξει το χαρτί της ακροδεξιάς, παρόλο που λογαριάζεται για φιλελεύθερος, κι έτσι έκανε λόγο για «δημοψήφισμα» με το ερώτημα αν θα χτιστεί το τζαμί στα όρια του Δήμου Αθηναίων. Αλλά και μόλις χτες, ο άλλος επίσημος υποψήφιος της ΝΔ για την περιφέρεια Αττικής αυτή τη φορά, ο κ. Κουμουτσάκος, ανέλαβε, λέει, πρωτοβουλία για να μη γίνει τέμενος (τζαμί δηλαδή) η Αγιασοφιά στην Πόλη.

Και με αυτόν τον στόχο δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει -αλλά δεν μπορεί και να μην παρατηρήσει πόσο υποκριτικό είναι να εγείρεται το θέμα αυτό στην προεκλογική περίοδο. Θα μπορούσε επίσης να παρατηρήσει κανείς ότι οι νεοδημοκράτες υποψήφιοι εμφανίζονται ανακόλουθοι: ο μεν κ. Σπηλιωτόπουλος ζητάει να αποφασίσουν οι κάτοικοι της πόλης, με την ψήφο τους, για τον χώρο λατρείας κάποιων συμπολιτών μας, αλλά ο κ. Κουμουτσάκος δεν φαίνεται να αναγνωρίζει ανάλογο δικαίωμα στους κατοίκους της Πόλης. Και βέβαια, πολύ περισσότερο ηθικό κύρος θα είχε το ελληνικό αίτημα για την Αγιασοφιά και για τη Χάλκη αν υπήρχε ήδη το αθηναϊκό τζαμί.

Το περίεργο με τον κ. Σπηλιωτόπουλο είναι ότι τους ενδοιασμούς για το τζαμί τους ανακάλυψε τώρα. Ως βουλευτής είχε ψηφίσει τον νόμο 3512/2006 που εισηγήθηκε η κυβέρνηση Καραμανλή, τον νόμο δηλαδή που προβλέπει την ανέγερση τεμένους στα όρια του Δήμου Αθηναίων και συγκεκριμένα στην περιοχή του Βοτανικού’ αλλά και ως υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο ίδιος κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, είχε εγκρίνει στις 31/8/2009 την Προγραμματική Σύμβαση που υπογράφτηκε μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, του Δήμου Αθηναίων, του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών και της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, πάλι για την περιοχή του Βοτανικού.

Τώρα, ο υποψήφιος Άρης Σπηλιωτόπουλος, στις τουριστικές επισκέψεις που κάνει σε άγνωστα γι΄ αυτόν μέρη της Αθήνας, αγανακτεί για τη «θέληση κάποιων να κατασκευάσουν τζαμί στην περιοχή, μόλις δέκα λεπτά με τα πόδια από τον Κεραμεικό, ακριβώς απέναντι από την Ακρόπολη», δηλαδή αγανακτεί για τις αποφάσεις που ενέκρινε και εφάρμοσε ο βουλευτής και υπουργός Άρης Σπηλιωτόπουλος! Δεδομένου ότι από το 2009 ίσαμε σήμερα ο Κεραμεικός δεν έχει έρθει πιο κοντά στον Βοτανικό και η Ακρόπολη βρίσκεται πάντα στο ίδιο σημείο, αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα ότι η αλλαγή στάσης του κ. Σπηλιωτόπουλου οφείλεται στο ότι τώρα είναι υποψήφιος δήμαρχος και εποφθαλμιά τις ψήφους της Χρυσής Αυγής -για την οποία άλλωστε μέχρι πρόσφατα υπήρχε αμφιβολία αν θα επιτρεπόταν να συμμετάσχει στις εκλογές. Ούτε μπορεί να σταθεί η άποψή του ότι η διενέργεια δημοψηφίσματος για το τζαμί είναι δημοκρατική:  τα θεμελιώδη δικαιώματα δεν μπορεί να γίνονται αντικείμενο ψηφοφορίας.

Αλλά εμείς εδώ λεξιλογούμε, οπότε ας αφήσουμε τον κ. Σπηλιωτόπουλο στις παλινωδίες του και ας στραφούμε στα λεξιλογικά του τεμένους. Η λέξη, όπως είπα, είναι αρχαία -και μάλιστα ήδη μυκηναϊκή (te-me-no). Πίσω από το τέμενος υπάρχει το ρήμα τέμνω, και η αρχική σημασία ήταν «τμήμα γης αποχωρισμένο από την κοινή χρήση», που προοριζόταν για ιδιοκτησία του άνακτα. Το ομηρικό τέμενος δεν είναι απαραίτητα ναός, δεν είναι καν οίκημα -στο ρ της Οδύσσειας, ας πούμε, προκειται για χτήμα και οι δούλοι «το μεγάλο κόπριζαν μετόχι του Δυσσέα», όπως μεταφράζει ο Σίδερης τον στίχο «δμώες Οδυσσήος τέμενος μέγα κοπρίσσοντες». Από το αποχωρισμένο κομμάτι που προορίζεται για τον άνακτα εύκολα μετέπεσε η σημασία σε ‘τόπο αφιερωμένο σε κάποιον θεό, ιερό’.

Το τζαμί πάλι, είναι δάνειο από τα τούρκικα (cami), με αραβική προέλευση. Ωστόσο, η πρώτη αναφορά σε τζαμιά δεν γίνεται με αυτή τη λέξη. Όπως έχω γράψει σε ένα παλαιότερο άρθρο, στη Βασιλεύουσα, στη βυζαντινή Κωνσταντινούπολη, τζαμιά υπήρχαν από τον 8ο αιώνα, για να τελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα οι Άραβες ταξιδιώτες και μέτοικοι. Η πρώτη αναφορά σε κείμενο είναι στον Πορφυρογέννητο: ὁ Μάσαλμας͵ ὁ κατὰ Κωνσταντινουπόλεως ἐκστρατεύσας͵ οὗτινος καὶ δι΄ αἰτήσεως ἐκτίσθη τὸ τῶν Σαρακηνῶν μαγίσδιον ἐν τῷ βασιλικῷ πραιτωρίῳ.

Μαγίσδιον, συχνότερα μασγίδιον, είναι το αραβικό masjid, το τέμενος, το τζαμί. Εκστράτευσε εναντίον της Πόλης ο Μασαλμάς, που είναι ο Maslamah στα αραβικά, πολιόρκησε την Κωνσταντινούπολη ανεπιτυχώς, κι όταν αποκρούστηκε η επίθεση ζήτησε από τον αυτοκράτορα των Ρωμαίων να ιδρυθεί τέμενος για τους ομοπίστους του -κι ο νικητής αυτοκράτορας, ο Λέων Ίσαυρος πρέπει να ήταν, δέχτηκε και άνοιξε το τζαμί. Όταν αυτός ο τόπος έβγαζε φιλόσοφους και αυτοκράτορες, ήταν ανοιχτόκαρδος και φιλικός προς το διαφορετικό, τώρα γίναμε φοβικοί.

Στα αγγλικά το τζαμί είναι mosque. Η λέξη είναι ξαδερφάκι με το μασγίδιον, αφού και τα δυο ανάγονται στο masjid, το οποίο μέσω του ισπανικού mesquita (σήμερα mezquita) πέρασε στις δυτικοευρωπαϊκές γλώσσες. Στην Τουρκία, το cami είναι το κανονικό τζαμί ενώ το mescit είναι μικρό τζαμί χωρίς μιναρέ, είδος παρεκκλήσι, αλλά αυτή η διαφοροποίηση μόνο στην Τουρκία υπάρχει.

Ο τεμενάς του τίτλου δεν έχει βέβαια καμιά ετυμολογική ή άλλη σχέση με το τέμενος, ούτε καν με το τζαμί μάλιστα. Η λέξη στα ελληνικά σημαίνει τη βαθιά υπόκλιση σε ένδειξη σεβασμού, που όμως δεν είναι θρησκευτική χειρονομία. Η λέξη είναι δάνειο από τα τουρκικά (temenna), αραβικής αρχής.

Θα μπορούσε βέβαια να σκεφτεί κανείς ότι, όπως ο πλακάς είναι ο τεχνίτης που τοποθετεί πλακάκια (πλακίδια τώρα πια) ή ο αλουμινάς ο μάστορας για τα κουφώματα αλουμινίου, έτσι και ο τεμενάς θα ήταν ο ειδικός εκείνος χτίστης που φτιάχνει τεμένη, έναν ορισμό που τον είχα βάλει σε ένα χιουμοριστικό λεξικό που είχα αρχίσει κάποτε να φτιάχνω. (Τεμενάς: Ο τεχνίτης που κατασκευάζει τεμένη. Φράση: Για να χτιστεί το τέμενος της Αθήνας, θα χρειαστούν πολλοί τεμενάδες). Τώρα που άρχισα να γράφω αυτό το άρθρο, διαπίστωσα ότι το λογοπαίγνιο το έχουν χρησιμοποιήσει κι άλλοι, και μάλιστα δημόσια, πρόσφατα το left.gr, στη σατιρική στήλη της Παπαλάμπραινας, ειρωνεύτηκε τον κ. Σπηλιωτόπουλο ότι λέει «όχι στο τέμενος» αλλά «ναι στους τεμενάδες στην Τρόικα». Εντάξει, δεν παραπονιέμαι που παρουσίασαν πρώτοι το λογοπαίγνιο, φίλοι είναι -τι να πει και ο Μουρούτης που οι συριζαίοι τον πρόλαβαν και κατοχύρωσαν πρώτοι το neaellada.gr!

 

181 Σχόλια προς “Το τέμενος και οι τεμενάδες”

 1. Γς said

  Καλημέρα
  Τεμένοι και τζαμιά.

  Κι ήταν η πρώτη μου μέρα στην Κομοτηνή πριν πολλές δεκαετίες. Κι όπως συνήθως συμβαίνει σε άγνωστες πόλεις υπήρχε κίνδυνο να χαθώ.

  Ομως πονηρός εγώ. Πήγα στο παζάρι, μετά στη πλατεία βέβαιος ότι θα ξαναγύριζα εκεί που ήταν τα φιλαράκια μου. Είχα βάλει μπούσουλα τον μιναρέ του τζαμιού που είχα ξεκινήσει.

  Και δεν υπήρχαν γμτ κινητά τότε.
  Πολλά τζαμιά, πολλοί μιναρέδες 😦

 2. Γς said

  >Τεμένοι και τζαμιά
  Τεμένη γμτ να μη βρίσω πρωί πρωί

 3. Γς said

  Κι όμως έχουμε τέμενος στην Αθήνα.
  Στην ταράτσα του Κάραβελ!

 4. Ορεσίβιος said

  «…Οι παριστάμενοι φεύγαν ένας-ένας με θεατρίνικους τεμενάδες
  οι ώρες περνούσαν ολοένα, κατὰ την άσχημη
  και θλιβερὴ συνήθεια: την πραγματικότητα…»

  Νίκος Καρούζος (από το ποίημα «Ο μειλίχιος τρόπος του Βαρβαρόσσα»

  Καλημέρα.

 5. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

  Στην Λευκωσία ακούμε ηχηρό τον τυχηρό τον μουεζίνη.

 6. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Εντάξει, ο Λέων Γ΄ δεν ήταν «αυτό τον τόπο»… Ήταν κι αιρετικός, εικονομάχος! Στην πυρά! 😀

 7. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες ! Πρωϊνός αχταρμάς :

  Τζαμιά, κρύσταλλα, καθρέπτες» !

  Και το αμίμητο αμφίσημο χτεσινό σλόγκαν Σαμαρά : «Το πίσω τελείωσε !»

 8. Πάνος με πεζά said

  Παρακαλώ να προβλεφθούν τουαλέτες, γιατί το Γενί τζαμί μειονεκτούσε σ’ αυτό τον τομέα…

 9. spiral architect said

  Σαλάμ αλέκουμ!
  Όσοι θέλουν τζαμιά και τεμένη να πάνε στη Β. Κορέα! :mrgreen:

 10. Καλημέρα Νίκο

  Απολαμβάνω τη …Λεξηδρομεία (?) δια μέσου των αιώνων .

  Ευχαριστώ (παρατηρήσεις, καλοδεχούμενες)
  Σπύρος

 11. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Εἶναι δηλαδὴ μὴ συζητήσιμη ἡ ἄποψη ὅτι ἡ λέξη «τεμενὰς» μπορεῖ νὰ βγῆκε ἀπὸ τὸ ὅτι οἱ Μουσουλμάνοι στὸ Τέμενος κάνουν πολλὲς ὑποκλίσεις καθὼς προσεύχονται;

 12. Νέο Kid Στο Block said

  Ένας άλλος σημαντικός και γνωστός Μασλαμάς (στον πολιτισμένο κόσμο..) ήταν ο Αμπού αλ Κασίμ Μασλαμά Ιμπν Άχμαντ αλ Φαραντί αλ Χασίμπ αλ Κουρτουμπί αλ Μαζρίτι ή απλά Μασλαμά ή Αλ Μαζρίτι (=Ο Μαδριλένος) ή «Ανδαλουσιανός Ευκλείδης»:
  http://eisatopon.blogspot.com/2013/03/blog-post_2542.html

  Στην περίφημε Μεσκίτα (Μezquita) της Κόρδοβας με το οκταγωνικό της μιχράμπ (κόγχη προσευχής με προσανατολισμό τη Μέκκα. Σωστά Δύτη; ) ο Ισπανός αρχιτέκτονας Ραφαέλ ντε λα Οθ πρωτοεντόπισε το αραβικό ανάλογο του «χρυσού ορθογωνίου» (με «μέσο και άκρο» λόγο πλευρών ή αλλιώς φ ) και εισήγαγε τον όρο «Ορθογώνιο της Κόρδοβας»
  Η όψη του είναι λογότερο επιμήκης απ’αυτή του ελληνικού ορθογωνίου και ο αντίστοιχος αριθμός/λόγος με βάσει την ακτίνα R και την πλευρά ,έστω Α ,του κανονικού εγγεγραμμένου οκταγώνου προκύπτει ως:
  R/A = 1/ ρίζα(2-ρίζα2) = (περίπου) 1,307
  Αυτή είναι η γνωστή «αναλογία της Κόρδοβας» ή «αριθμός της Κόρδοβας» ή (σε κάποιες πηγές) «Αριθμός της Mezquita»

 13. Alexis said

  #7: εμπρός πίσω που έλεγε κι ο …Περίανδρος Πόπωτας.

 14. spiral architect said

  Και η Τέμενη Αιγίου. 😉
  (προσοχή στον τονισμό)

 15. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Ποια «Νέα Ελλάδα» και πράσινα άλογα… Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ! Καλημέρα…

 16. marulaki said

  Επαρχία Τεμένους και σε εμάς, στο Ηράκλειο Κρήτης, ονομασμένη από το Τέμενος του Νικηφόρου Φωκά (Κανλί Καστέλλι, σημερινός Προφήτης Ηλίας). Τεμένια και στο Νομό Χανίων, με τα διάσημα νερά και αναψυκτικά, αν τα βρείτε τα τελευταία, δοκιμάστε τα.
  Και Βαλντέ (Βαλιδέ) Τζαμί λένε οι παλιοί Ηρακλειώτες την πλατεία Κορνάρου, από το ναό του Σωτήρος που βρισκόταν στην ίδια θέση, μετέπειτα Βαλιδέ Τζαμί επί τουρκοκρατίας.

  Καλημέρα!

 17. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  14: Την είχα απορία την επαρχία Τεμένους.

 18. spiral architect said

  @14: Σωστά, ξέχασα τα πάτρια. 😳

 19. spiral architect said

  … για το #16 😳

 20. Πάνος με πεζά said

  @ 16 : Eπίσης στην Κρήτη υπάρχει και το χωριό Τεμένια, γνωστό για το νερό του. Δεν ξέρω αν η ρίζα της ονομασίας είναι η ίδια.

 21. gryphon said

  Τεμενάς και οχι τεμεναδες μου ειχε κολλησει πολυ μικρος απο το «Παραμυθακι μου» του Καλαντζη εκει που λεει «και ουτε ριχνω τεμενά».
  Ουτε και καταλαβαινα τι σημαινει αλλα το τραγουδι μου αρεσε παρα πολυ.

 22. 16 Ο Σπανάκης αναφέρει το χωρίο του Λέοντος Διάκονου, ότι δηλ. ο Νικηφόρος Φωκάς αφού πήρε και γκρέμισε τον αραβικό Χάνδακα οργάνωσε την εγκατάσταση της φρουράς επί τινα λόφον υψηλόν και ανάντη… και στρατιάν αξιόχρεων τω χώρω εγκαταστείσας, Τέμενος το άστυ ωνόμασεν, με σκοπό να μεταφέρει εκεί το διοικητικό κέντρο της Κρήτης (μάταια). Γιατί όμως το ονόμασε τέμενος, δεν κατάλαβα 😦

 23. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Τέλη του ’60, όλα τα τραγούδια μάς άρεσαν, Gryphon!

 24. # 23

  Ολα ;;

  εκείνο το χιτ » να γεμίσει η μέρα ναι, γαλανέ μας ουρανέ» το θυμάσαι ;

 25. sarant said

  21-23: Κι εμένα μ΄ άρεσε, και τα πιο πολλά μας αρέσουν, όσα ξέφυγαν από τη λήθη.

 26. Κουζουλός Αρχαιολόγος said

  Καλημέρα,

  Ενα σχόλιο-συμπλήρωση ήθελα να κάνω για την μυκηναϊκή χρήση της λέξης. Το σύνολο των πινακίδων γραμμικής β που βρεθηκαν στην Πύλο περιέχουν τις περισοτερες πληροφορίες σχετικά με το ζήτημα από οποιουδήποτε άλλου ανακτόρου. Και πάλι όμως οι πληροφορίες δεν είναι αρκετές για να αναστήσουμε την κοινωνική οργάνωση 100%. Το τέμενος στην προκειμένη περίπτωση συνδέεται κτητικά όχι μόνο με τον άνακτα (wa-na-ka) αλλά και με έναν άλλον αξιωματούχο τον la-wa-ge-ta για τον οποίο δυστυχώς μας έχουν διασωθεί πολύ λίγες πληροφορίες και ο ρόλος του είναι ασαφής. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως η μυκηναϊκή κοινωνία είναι πιο σύνθετη από την ‘πυραμίδα’ με κορυφή τον άνακτα που μαθαίνουν τα παιδιά στο σχολείο… και ο όρος άνακτας, όπως και ο όρος βασιλεύς πιθανότατα είχαν διαφορετική σημασία στην μυκηναϊκή κοινωνία απ ότι στα μεταγενέστερα ομηρικά έπη. Αλλά μάλλον ξέφυγα, οπότε σταματώ. Αυτό που ήθελα να τονίσω είναι ότι τέμενος στον μυκηναϊκό κόσμο κατείχε ο wanax, o lawageta (και το ιερατείο, στο όνομα του θεού προφανώς -κάποια πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ!)

 27. Theo said

  «να γεμίσεις μ’ ένα ναι, γαλανέ μας ουρανέ”, το θυμάμαι.

 28. Hellegennes Alexandrine said

  Να κάνω μια ερώτηση; Γιατί είναι ντροπή όλων μας που δεν υπάρχει τζαμί στην Αθήνα; Φυσικά η παρεμπόδιση ανέγερσης οποιουδήποτε θρησκευτικού χώρου λατρείας, οποιασδήποτε θρησκείας, είναι ντροπή και διάκριση, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί η μη ύπαρξη αποτελεί ντροπή και ποιος θα έπρεπε να αναλάβει αυτό το έργο, άλλος από τους εκπροσώπους της αυτής θρησκείας;

  Για να προλάβω κάποια σχόλια, είμαι 100% κατά του να δίνει το κράτος επιδοτήσεις άμεσες ή έμμεσες για οποιαδήποτε θρησκεία.

 29. sarant said

  28: Αν κάποιο ισλαμικό ίδρυμα ζητήσει να ανεγείρει τζαμί, τα προσκόμματα που θα παρεμβληθούν θα είναι, σε διαβεβαιώνω, ακόμα περισσότερα.

  26: Ευχαριστώ για το σχόλιο. Αυτός ο άλλος αξιωματούχος είναι ο λααγέτας ή κάτι τέτοιο, έτσι δεν είναι;

 30. Spiridione said

  Και ρεβερέντζες ή ρεβεράντζες, λίγο ξεχασμενη λέξη σήμερα, αντί για τεμενάδες. Π.χ. σε ένα τραγούδι του Π. Σιδηρόπουλου
  http://www.musicvideos.com/watch-01/jhYQFrPoudg.html

 31. Dimitrios Raptakis said

  16: Επαρχία Τεμένους (Νεφέλη, 1987) τιτλοφορείται και η ποιητική συλλογή του Βασίλη Ζεβελάκη – δεν γνωρίζω, δυστυχώς, ποια είναι η σχέση του με τον Γιώργο Ζεβελάκη και το περίφημο αρχείο του.

  Μιας και αναφέρθηκε όμως και το Βαλτέ (ακούγεται και Φαλτέ) τζαμί, να μαντιναδολογήσω:

  στη Χώρα, στο Φαλτέ τζαμί μου το ‘πανε και μένα/ πως είχε τα μαλλάκια τζη αλά γκαρσόν κομμένα!

  (τραγουδισμένη από τον Βασίλη Σκουλά, δεν θυμούμαι όμως τον μαντιναδολόγο).

  Χώρα ονομάζεται το Ηράκλειο από τους κατοίκους της ενδοχώρας του νομού.

 32. physicist said

  Εκτός από τη συζήτηση για την ανέγερση του Τεμένους, που την εκμεταλλεύονται καιροσκόποι από δω κι από κει για να πουλήσουν εθνικοφροσύνη ή προοδευτικότητα, θα κάνουμε ποτέ καμια συζήτηση για τον κρατικό έλεγχο στα θρησκευτικά κυρήγματα μίσους; Στις παράλληλες κοινωνίες, τις σαρίες και τις άλλες ομορφιές; Ή θα περιμένουμε να γίνει καμια απαγωγή κορασίδων για να ξαμοληθούμε να στέλνουμε εκ των υστέρων δακρύβρεχτα τουϊτεράκια και άλλες εξυπνάδες στα σόσιαλ μήντια;

  Ξέρω, δεν είναι της Διπλωματικής Σχολής η παρέμβασή μου αλλά σαν να μη μας έφτανε η μία θρησκεία που μας έχει κάτσει στο σβέρκο, τώρα έρχεται και η άλλη, που όσο και να το κάνεις δεν φημίζεται για τη συμπάθειά της στην ελεύθερη κοινωνία. Και για όσους πιστεύουμε ότι όσο λιγότερη θρησκεία κυκλοφορεί στην πιάτσα τόσο το καλύτερο, η προοπτική να έχουμε να σεβόμαστε άλλη μία ομοβροντία από θρησκευτικές ευαισθησίες προερχόμενες από το πουθενά δεν είναι λόγος αισθανόμαστε ευχαριστημένοι.

 33. Triant said

  Γειά στο στόμα σου Φυσικέ αλλά τι περιμένεις από μία χώρα που στο σχολείο, όπου υποτίθεται ότι πάει κάποιος για να ξεστραβωθεί, είναι υποχρεωτικό μάθημα τα «θρησκευτικά»!!!

 34. sarant said

  32-33: Για να γίνει αυτή η συζήτηση δεν πρέπει να υπάρχει μια επίσημη επικρατούσα θρησκεία.

 35. Theo said

  Το 27 στο 24.

 36. Hellegennes Alexandrine said

  #33:
  Κι όχι μόνο αυτό, αλλά παραπονιούνται κιόλας κάποιοι ότι δεν υπάρχουν αρκετές θρησκευτικές αναφορές στα υπόλοιπα βιβλία. Ένας δάσκαλος παραπονιόταν για ένα ποίημα στο βιβλίο γλώσσας (της πρώτης, αν δεν κάνω λάθος) που ενώ ήταν για το Πάσχα δεν έγραφε πουθενά «Χριστός ανέστη»!

 37. Hellegennes Alexandrine said

  #34:

  Κι εμείς δεν θέλουμε επικρατούσα θρησκεία (επίσημη δεν έχουμε, τουλάχιστον στα χαρτιά), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι, μέχρι να καταργηθούν τα ειδικά προνόμια της χριστιανικής πτέρυγας, είναι καλό να συζητάμε για δημιουργία ειδικών προνομίων κι άλλων θρησκειών. Αν μη τι άλλο, αυτή η πρακτική δημιουργεί πρόβλημα στην προσπάθεια κατάργησης των προνομίων της επικρατούσας θρησκείας.

 38. physicist said

  #34. — Δεν βλέπω γιατί η συζήτηση αποκλείεται από την ύπαρξη μιας επίσημης θρησκείας ούτε και καταλαβαίνω για ποιο λόγο εθελοτυφλούμε πίσω από τέτοια προσχήματα.

  Να το πω καθαρά: από τους επαγγελματίες εθνικόφρονες, δεν περιμένω τίποτε καλύτερο απ’ ό,τι βλέπω. Αλλά από την ευρύτερη Αριστερά, είναι τεράστια απογοήτευση να βλέπω ότι εξαντλεί τον πολιτικό της λόγο σε κενολογίες περί διαφορετικότητας και πολυπολιτισμικότητας. Διάβασα και τις προάλλες ότι ένα αριστερό κόμμα έβαλε στις λίστες του κάποια πρώην Χριστιανή που έκανε κονβέρτ στο Ισλάμ και μ’ έπιασε κατάθλιψη. Άλλοτε, το να κάνεις τη θρησκεία σου παντιέρα ήταν λόγος αποκλεισμού από αριστερές λίστες, τώρα είναι τι ακριβώς; Πιστοποιητικό διαφορετικότητας;

 39. Γς said

  32:
  >Ή θα περιμένουμε να γίνει καμια απαγωγή κορασίδων

  Πάνω σ αυτό το θέμα μου έλεγε χτες η κυρά μου ότι κάποτε που πήγαιναν στο σχολείο πολλά παιδιά μαζί αντάρτες βούτηξαν μερικά από αυτά, που δεν τα ξανάδαν ποτέ πια.

  Το πρώτο πράγμα που μάθαιναν ήταν να ακροβολίζονται με το παραμικρό μέσα στη βλάστηση και να μην κάνουν τσικ μέχρι να περάσει ο κίνδυνος.

  Τότε στην Αφρική. Και τώρα

 40. spiral architect said

  Τεμένη, τεμενάδες, λοιπά κτίρια και πράξεις επίκυψης:
  Tην απόκτηση 14 ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και την ταυτόχρονη εκμίσθωσή τους στο Ελληνικό Δημόσιο για 20 έτη, ανακοίνωσε επισήμως η Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ
  Αυτές είναι οι μπίζνες ρε γατάκια. Ασχοληθείτε τώρα με τους μιναρέδες! 😉

 41. LandS said

  Πριν δυο-τρεις βδομάδες ήταν ο Σπηλιωτόπουλος στο ΣΚΑΪ (Λυριτζής – Οικονόμου) .
  Γέλασα με το ότι δεν διαφωνεί με το τζαμί, αρκεί να μην είναι κοντά στο κέντρο, αλλά διαφωνεί με το τέμενος, γιατί σε αυτό γίνεται προσηλυτισμός.
  Θύμωσα που, σε κάποια στιγμή, γύρισε στη συμπαρουσιάστρια της εκπομπής και της είπε «θα σας άρεσε να ξεφύτρωνε στη γειτονιά σας, στον Άλιμο, τζαμί; »

  Μάλλον από μόνος του «τόχει» ο άνθρωπος και δεν υποκρίνεται για τα χρυσαβγουλίτικα ψηφουλάκια.

 42. sarant said

  38: Οι Πράσινοι

  40: Κι αυτό σωστό.

 43. left said

  @38 Τα κόμματα δεν έχουν το…θεό τους.

 44. LandS said

  38: Δεν ξέρω αν το να κάνει κάποιος τη θρησκεία του παντιέρα ήταν λόγος αποκλεισμού του από αριστερές λίστες, ή αποκλεισμός των αριστερών λιστών από αυτόν. Περισσότερες φορές ακούς το «Θρησκεία το όπιο του Λαού, λέει ο Μαρξ» από μη αριστερούς που θέλουν να επιδείξουν τον στενό τρόπο που βλέπουν οι αριστεροί τα πράγματα.
  Αυτό όμως δεν αναιρεί την ορθότητα της παρατήρησης, ότι το ψάξιμο της διαφορετικότητας έχει αντικαταστήσει το κυνήγι της διαφορετικότητας.

 45. ΠΑΝΟΣ said

  32: congrats!

  Τζαμιά,εκκλησίες,τεμένη,θρησκευτικά ιδρύματα κ.λπ. Ό,τι επιθυμεί ο νοήμων όχλος.Όποιος ΔΕΝ ανακατεύει τα πίτουρα,δεν τον τρων οι κότες (παραλογή).Και εκλέγεται.
  Ο άλλος το γήπεδο τής ΑΕΚ θα το πει αγιασοφιά…Τι γελοία χώρα ρε π…στη μου είμαστε!Και το χειρότερο: χωρίς ελπίδα (έτσι το βλέπω…).

 46. munich said

  @38
  μιλάς με την εμπειρία μιας συζήτησης περι πολυπολιτισμικότητας που διεξάγετε χρόνια αλλά όχι στην Ελλάδα. Δυστυχώς η αστική αριστερά στην Ελλάδα (ίσως και αλλού) ακόμα ετεροπροσδιορίζεται, αφού οι δεξιά απορρίπτει το μοντέλο της πολυπολιτισμικότητας αυτή το υιοθετεί συλλήβδην χωρίς να το πολυσκεφτεί. Και τώρα μάλιστα που η προοπτική της εξουσίας την έχει ζαλίσει και κάθε συζήτηση αναβάλεται, μην και τρομάξουν κανά πρώην πασόκο ψηφοφόρο, δεν πρέπει να περιμένουμε και πολλά.
  να ένα ενδιαφέρον άρθρο που διάβασα στα ελληνικά http://eagainst.com/articles/interculturalism/

  Για την υποψήφια κυρία των Πρασίνων να πούμε ότι έχει και πλούσια περιβαντολλογική δράση και ελπίζω γι αυτό την ένταξαν στο ψηφοδέλτιό του. αλλά όντως προβάλει το γεγονός ότι αλλαξοπίστησε και φοράει και τη μαντήλα και μάλλον αυτό θεωρεί ότι έιναι το σημαντικότερο ατού της. Κατά τη γνώμη μου κρίμα.

  Για το θέμα, την άποψή μου περί θρησκείας την έχω κατεθέσει πολλές φορές. Εν προκειμένου πιστεύω ότι θα ήταν χρήσιμο να αλλάξουν χρήση κάποιοι από τους χριστιανικούς ναούς που μας περισσέυουν και είναι πολλοί. Π.χ. να γίνουν ας πούμε καλτ ατμοσφαιρικά εστιατόρια, κλάμπ ή σινεμά. Εχώ πάει και στα τρία σε κάποιες ευρωπαικές πρωτεύουσες που η εκκλησία βλέποντας ότι δεν μπορεί να συντηρήσει τα κτίρια, τα πουλάει ή τα υπενοικιάζει. Δεν υπάρχει βλέπετε η κρατική επιχορήγηση…

 47. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  32 – Με αυτή την λογική, δεν θα έπρεπε να χτίζουν ούτε οι ιεχωβάδες, όμως τσούπ ένα πρωϊ, εμφανίστηκε στον Γέρακα μια εκκλησία των μαρτύρων του ιεχωβά, που δέν τους λές κι ό,τι πιο προοδευτικό, όπως όλα τα δόγματα βέβαια. Καλώς ή κακώς (κακώς για μένα αλλα..) οι άνθρωποι μαθαίνουν απο μικρή ηλικία, να μη πιστεύουν στον εαυτό τους, για να χειραγωγούνται πιο εύκολα, με συνέπεια να χρειάζονται μία εξωτερική στήριξη, είτε αυτή λέγεται αρχηγός, είτε κόμμα, είτε θρησκεία. Αφού όλα τα κόμματα και οι αρχηγοί έχουν τα γραφεία τους, καλό είναι και οι θρησκείες να έχουν τα δικά τους γραφεία, ανάλογα με το ποσοστό των οπαδών τους. Όσοι είμαστε άθρησκοι δέν χρειαζόμαστε γραφείο, άλλωστε εμείς δέν έχουμε να χωρίσουμε με κανένα οπαδό τίποτα.

 48. Hellegennes Alexandrine said

  #47:
  Δεν μας αρέσει η τακτική να λέμε ότι οι θρησκείες είναι χρήσιμες… για τους άλλους. Είναι σνομπισμός. Οι άνθρωποι δεν είναι ότι μαθαίνουν να μην πιστεύουν στον εαυτό τους αλλά ότι γεννιούνται με την τάση να πειθαρχούν στην αυθεντία, γιατί διαφορετικά δεν θα υπήρχαμε σαν είδος (όλα τα μωρά θα πέθαιναν σε χρόνο dt). Αυτήν βέβαια την ανόθευτη υπακοή οφείλουμε να την αποτινάσσουμε μόλις φτάσουμε σε ηλικία να σκεφτόμαστε κριτικά (κάτι που το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν προσφέρει, δυστυχώς). Ο λόγος που οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποτινάξουν την θρησκεία είναι ότι οι γονείς τούς επιβάλλουν τις απόψεις τους από μωρά (κομματικές, αθλητικές, θρησκευτικές, ιδεολογικές).

 49. physicist said

  #47. — Ας έχουν γραφεία, Λάμπρο. Ωστόσο, το θέμα δεν είναι τι θα χτίσει ο άλλος και πού, αυστηρά ειδωμένο αυτό είναι ζήτημα της Πολεοδομίας, όχι της Πολιτικής. Το θέμα είναι τι θα ειπωθεί εκεί μέσα, από ποιον και με ποιο σκοπό. Εδώ είναι αφελέστατος όποιος υιοθετεί μιαν αδιάφορη στάση: ενοχλητική και εκνευριστική η δράση των Μαρτύρων του Ιεχωβά κατά περιπώσεις αλλά απέχει έτη φωτός από τον βίαιο φανατισμό άλλων δογμάτων.

  Το Κράτος οφείλει να έχει τον έλεγχο και τα δόντια να τιμωρεί τα κηρύγματα μίσους και να προλαβαίνει πράξεις που ποδοπατούν τις αρχές της δυτικής, φιλελεύθερης, ανοιχτής κοινωνίας. Το δικό μας Κράτος-καφενείο έχει αποτύχει παταγωδώς να το κάνει σε περιτπώσεις προκλητικότατων μεν αλλά βασικά γραφικών δεσποτάδων με χρυσά άμφια. Λες να το πετύχει άμα αγριέψουν τα πράματα στ’ αλήθεια; Ή μήπως θα ξεφορτωθεί τις υποχρεώσεις του δίνοντας ελευθέρας σε άλλα λουλουδάκια που έχει ο μπαξές;

 50. spiral architect said

  Μην τσακώνεστε ρε, ακολουθήστε την μέση οδό, εκειά που πιένει το ποταμάτσι:
  «Δεν είναι σωστό οι πολιτικοί να παίζουν με το θρησκευτικό συναίσθημα…Δεν θα πρέπει να καπηλευόμαστε τη θρησκευτική πίστη«

 51. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  31.>>Φαλτέ τζαμί
  Για το Βαλιδέ(Φαλτέ) Τζαμί
  http://www.cretalive.gr/history/view/to-balide-tzami-sta-1834/96653#

  Έχεις παράδες,σου κάνουν τεμενάδες

 52. odinmac said

  Βλέποντας να επιδεινώνονται οι βίαιες και διεστραμμένες συμπεριφορές στον Μουσουλμανικό χώρο, θα πρέπει να αναρωτηθεί κανείς μήπως τελικά ο σύγχρονος Μουσουλμανισμός είναι νόσος.
  Ψυχιατρική νόσος, επικίνδυνη για τους ίδιους και για τους γύρω, με ιδεοληψίες, καταθλιψη κ.τ.λ. που οδηγούν σε αυτοκτονίες τους πάσχοντες από αυτήν (αυτοκτονίες τρομοκρατίας) και σε φόνους και αιματοκύλισμα των γύρω (τρομοκρατικές ενέργειες, απαγωγές και βιασμοί κοριτσιών, λιθοβολισμοί).
  Μήπως τελικά αποφεύγουμε να ονομάσουμε το πρόβλημα όπως είναι γιατί… θα θεωρηθεί ρατσιστικό ή πολιτικά ανορθόδοξο;;;

 53. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Βαλιδέ Τζαμί στη Μυτιλήνη:
  http://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=433

 54. spiral architect said

  Δεν θέλω να υπεισέλθω στο αμιγώς θρησκευτικό συναίσθημα και τη τυχόν προσβολή του από διάφορους, βλέπω όμως ότι όπου ανακύπτει κάποιο συμβάν «θρησκευτικής διαφορετικότητας» (ας μου επιτραπεί ο όρος) για ένα περίεργο αλλά και εξ ίσου προφανή λόγο, τη φτώχια, κάτι που συμβαίνει σε χώρες του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου ή σε φτωχές κοινωνικές διαστρωματώσεις του Πρώτου Κόσμου.
  Αντίστοιχα παραδείγματα:
  – Νιγηρία 2014 – οι «ισλαμιστές» της Μπόκο Χαράμ και οι απαγωγές των κοριτσιών.
  Περίχωρα Παρισιού 2005, λίγο πριν την άνοδο στην Προεδρία του Σαρκοζί, που εκμεταλλεύτηκε κάργα το γεγονός.
  Λίγο πιο πριν έκανα ένα σχόλιο … 😉

 55. LandS said

  Επειδή υπάρχει 300 μέτρα από το σπίτι μου κτίριο που μαζεύονται Μάρτυρες του Ιεχωβά, πρέπει να σας πω ότι είναι σε δικό τους οικόπεδο και χτίστηκε με δικά τους μέσα (και μάλιστα με εθελοντική εργασία – σε τρία σαββατοκύριακα έγινε η περισσότερη δουλειά) . Μια χαρά και δεν ενοχλεί. Στα 25 χρόνια τρεις φορές ενόχλησαν προσπαθώντας να πουλήσουν τα έντυπά τους, ενώ οι Τροτσκιστές μου έχουν γίνει τσιμπούρι 🙂 .
  Η διαφορά είναι ότι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά δεν έχουν αυτή την αντίληψη της καθαγίασης (καλά το λέω; ) του τόπου της λατρείας όπως έχουν οι Χριστιανοί, οι Μουσουλμάνοι και οι Ισραηλίτες (καλά τα λέω και εδώ; ) . Η προτίμηση σε δημόσιους χώρους, ή σε χώρους που δίνονται από το Κράτος και όχι από τους πιστούς για την ανέγερση των ναών, τζαμιών και συναγωγών (αν τα λέω καλά) ή έστω που λαμβάνουν δημόσιο χαρακτήρα, είναι χαρακτηριστική αυτών των θρησκειών. Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά δεν βάζουν ούτε ταμπέλες.
  Τι λένε μέσα εκεί στο πως-το-λένε τους δεν ξέρω. Ξέρω όμως ότι ο «βίαιος φανατισμός» είναι, στις μέρες μας, αποκλίνουσα συμπεριφορά στα τρία μεγάλα δόγματα και όχι ο κανόνας.

 56. Hellegennes Alexandrine said

  #55:

  Καλά τα λες, μόνο που οι Ισραηλίτες δεν είναι θρησκεία, οι εβραίοι είναι. Και τα θρησκεύματα δεν παίρνουν κεφαλαίο. Είναι χριστιανοί, εβραίοι, μουσουλμάνοι και μάρτυρες του Ιεχωβά (μπόνους κεφαλαίο).

 57. sarant said

  Eυχαριστώ για τα ΄νεότερα!

  Το βίντεο στο 52 είναι της Λεπέν;

 58. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  @55-56,

  οι μάρτυρες του Ιεχωβά δεν αποτελούν θρήσκευμα αλλά σέκτα (νομίζω).

 59. physicist said

  #56. — Οι Ισραηλίτες είναι θρησκευτικός χαρακτηρισμός, οι Ισραηλινοί όχι. Και το κεφαλαίο πεσκέσι. 🙂

 60. # 29. α

  Εχει καμιά σχέση αυτό με τις δυσκολίες που βρίσκει ο Σαββίδης με το προπονητικό στη Θέρμη ; ( για τους χαμουτζήδες ο ΠΑΟΚ θεωρείται αλλόθρησκος )

 61. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  48 – Απο την στιγμή που εμένα η όποια θρησκεία μου είναι άχρηστη και χρήσιμη στους οπαδούς της, δέν βλέπω που είναι ο σνομπισμός, άλλωστε σέβομαι όλους όσοι με σέβονται.

  49 – Ποιό κράτος ρε φίλε, η εκάστοτε επίσημη θρησκεία τι είναι, δεν είναι κράτος; Εδω ο Πειραιώς οργιάζει με την μσαλλοδοξία του, και δεν τον πειράζει κανείς. Το τι θα λένε εκεί μέσα δεν με ενοχλεί, σίγουρα δεν θα είναι συνωμοτικά, για τον απλούστατο λόγο οτι θα παρακολουθούνται, πολλά χειρότερα λέγονται στις (οθντκ) ορθόδοξες εκκλησίες, και αν είναι να ειπωθούν απο τους μουσουλμάνους, λέγονται μιά χαρά κι εκεί που συναθροίζονται τώρα, και δέν ελέγχονται κι όλας. Το κάθε κράτος, είναι τραπεζικό μόρφωμα για να ελέγχεται καλύτερα απο το κεφάλαιο, συνεπώς καθήκον του κάθε κράτους, είναι αν δημιουργεί υποτακτικούς ανθρώπους (ήθελα να γράψω πολίτες, αλλα έπαθα αγκύλωση) γι΄αυτό χρησιμοποιεί τα υπερόπλα, πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια, υποχρεωτική εκπαίδευση, κόμματα, αν δεν είναι αρκετά αυτά, (σπανίως) χρησιμοποιεί και τις παραφυάδες τους. Το σημαντικό είναι να δημιουργεί αδύναμους και άβουλους οπαδούς, μετά θα βρεί τον τρόπο να διαχειριστεί το διαιρεμένο πλήθος. Μέχρι τώρα μιά χαρά δουλεύει το σύστημα, τρώνε του σκασμού, και μετά μας στέλνουν τον λογαριασμό, κι αρχίζουμε το μοιρολόϊ, ΕΣΥ ΧΡΙΣΤΟ ΚΙ ΕΓΩ ΑΛΑΧ, ΟΜΩΣ ΚΙ ΔΥΟ ΜΑΣ ΑΧ ΚΑΙ ΒΑΧ.

  50 – Σωστός, όλοι με τον Τσέ Θωδωράκη, δαγκωτό ΠΟΔΟΝΙΦΤΗ.!!!

 62. physicist said

  #29. — Αν κάποιο ισλαμικό ίδρυμα ζητήσει να ανεγείρει τζαμί …

  Κι επειδή εδώ λεξιλογουμε :-), Νίκο, το ανεγείρει μ’ έβαλε σε μπελάδες. Εγώ θα έλεγα να αναγείρει από την ανάγερση, μετά το ξανασκέφτηκα και λέω δίκιο έχει ο Νίκος, το σωστό είναι ανέγερση. Ύστερα το έβαλα στο ψαχτήρι κι έβγαλε πολλά και απ’ τα δύο. Τι γίνεται;

 63. sarant said

  62: Θα ανεγείρει (ανά +εγείρει). Δεν ήξερα ότι είναι πολλά τα *αναγείρει.

 64. # 55

  Στη Κυψέλη πάντως όπου ξεφύτρωσε μία πολύ λουξ έχουν βάλει και ταμπέλλες. Είναι στη Λέσβου (¨η μήπως στην Καλλιφρονά 😉

  Ξέρει κανείς αν ο Μπίμπρας Νάτχο, ισραηλινός παίκτης (και τι παίκτης ! ) του ΠΑΟΚ είναι μουσουλμάνος ;

 65. physicist said

  Εεεεε, εννούσα ότι έβγαλε πολλά χτυπήματα και στις δύο βαριάντες: ανέγερση και ανάγερση.

 66. Ισραηλίτης θα πει Εβραίος, τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο. Χρησιμοποιείται στη διοικητική γλώσσα κατά μίμηση των γαλλικών, όπου η λέξη juif είχε φτάσει να είναι κακόσημη τον καιρό της άνθισης του αντισημιτισμού (δεν είναι πια) και έτεινε να αντικατασταθεί από τη λέξη israélite. [Σώζεται εγκύκλιος του Commissariat aux questions juives του Βισύ όπου διατάσσονται οι υπηρεσίες του να λένε le juif Lévy αντί Monsieur Lévy και να αποφεύγεται η λέξη israélite όταν δεν υπονοείται ειδικά το θρήσκευμα!] Αντιστοίχως στα ρωσικά η λέξη жид είχε φτάσει να είναι κακόσημη τον ύστερο 19ο αιώνα και προκρινόταν από τους ευπρεπείς η λέξη еврей.

 67. sarant said

  64: Είναι τσερκέζος στην καταγωγή (από τον Καύκασο)

 68. philippos said

  Αντιγράφω, περιοριζόμενος σε κάποιες επισημάνσεις με «!» ή «;» εντός αγκυλών, από το πρόσφατο του Βασιλείου Νικόπουλου (Πρώην Προέδρου του Αρείου Πάγου [2007 – 2009]!), «Αγαπημένο μου Σύνταγμα: ή αντισυνταγματικοί παραλογισμοί» (Αθήνα: Εκδόσεις Αρμός, 2014), σελ. 35, 47 επ., 73 επ., 83 επ., 85 επ., 88 επ., 99, 185, 186 επ.:

  «… [Τ]ο Σύνταγμα είναι το πολιτειακό ευαγγέλιο!… Όσο και αν φαίνεται εκ πρώτης όψεως παράξενο στους πολλούς και προκλητικό σε λιγώτερους, στους οποίους δυστυχώς εντάσσονται και οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, από τους συνταγματολόγους, το Σύνταγμα της Ελλάδας είναι ‘χριστιανικό’, καθόσον έχει έντονα χριστιανικό και ειδικώτερα Ορθόδοξο χαρακτήρα!… Τούτο προκύπτει κατά τρόπο αναντίρρητο [;] κυρίως και πρωτίστως από το ‘προοίμιόν’ του. Πράγματι… [σ]το Όνομα της Αγίας Τριάδος είναι ψηφισμένο το Ελληνικό Σύνταγμα! Επομένως [;], κατά νομική αναγκαιότητα, η οποία συνεπικουρείται και από τη λογική της συνέπεια [!], δεν μπορεί παρά και ο χαρακτήρας του όλος να είναι χριστιανικός! Διότι θα συνιστούσε την παραδοξότερη νομική αντινομία υπό την μορφή και της κραυγαλέας λογικής πλέον αντίφασης [!], το μεν προοίμιο του Συντάγματος να είναι ακραιφνώς χριστιανικό, ο χαρακτήρας του όμως να είναι ουδέτερος ή αντιχριστιανικός. Συνιστά λοιπόν αναγκαία νομική συνέπεια [!] ο χριστιανικός χαρακτήρας του Συντάγματος, ο οποίος έχει την αναφορά του στο υπερκείμενο προοίμιο αυτού. Αυτής της συνέπειας εκδήλωση συνιστούν και ορισμένες διατάξεις του Συντάγματος… Ειδικώτερα από το περιεχόμενο… του προοιμίου προκύπτει αναντιρρήτως [;] ότι η υπερτάτη αρχή του ελληνικού Συντάγματος είναι ο Τριαδικός Θεός [!], όπως Τον πιστεύει και Τον διδάσκει η Ορθόδοξη του Χριστού Εκκλησία… Το προοίμιο… αποτελεί την θεμελιώδη αρχή… Κείται υπεράνω όλων των επί μέρους διατάξεών του και αποτελεί την ‘βάση’ του δημοκρατικού μας πολιτεύματος… Εφόσον [;] λοιπόν το προοίμιο του Συντάγματος ανάγει την ύπαρξή του σε σπουδαίο και αναγκαίο εθνικό και θρησκευτικό λόγο… δύσκολα μπορεί να υποστηριχθεί με σοβαρότητα ότι παρ’ όλα αυτά… στερείται οποιασδήποτε νομικής ισχύος. Μιά τέτοια άποψη θα οδηγούσε σε κραυγαλέα λογική [!] και νομική βεβαίως ανακολουθία, η οποία, σε τελευταία ανάλυση, θα εξέθετε πλέον το Σύνταγμα σε ανυποληψία!… Ορισμένες, οι κυριώτερες ίσως, από τις νομικές συνέπειες της εκ του Συντάγματος πλέον επιβαλλόμενης συμμόρφωσης του Ελληνικού Κράτους προς το προοίμιο αυτού [!] είναι οι ακόλουθες:… 1) Πολιτεία θρησκεύουσα… Όλα αυτά και πολλά άλλα… είναι πορίσματα της γραμματικής, ιστορικής και τελεολογικής ερμηνείας του Συντάγματος [!]… Συνταγματική φαίνεται εκ πρώτης όψεως η καθιέρωση του πολιτικού γάμου. Αλλά μόνο εκ πρώτης όψεως… Αξίζει… στο σημείο αυτό να παραθέσομε τη φωνή του έθνους μας… όπως την αποτύπωσε… ο… Γεώργιος Μπαλής…: ‘Η αντίρρησις ότι ενδέχεται να ευρεθή και είς άθεος, ηναγκασμένος παρά την συνείδησίν του να υποστή καταθλιπτικώς την ιερολογίαν, δεν είναι αξία προσοχής [!], διότι αφετηρία των κανόνων δικαίου είναι ουχί αι μεμονωμέναι και εξαιρετικαί περιπτώσεις, αλλά το γενικώς και κατά το πλείστον συμβαίνον [!]…»

  Όποιος έχει γερό στομάχι ας σχολιάσει!…

 69. odinmac said

  57:
  Δεν γνωρίζω αγαπητέ αν είναι της Λεπέν, στο you tube το βρήκα.
  Είναι λογικό βέβαια να εμπλέκονται και ακροδεξιοί στο θέμα της εξάπλωσης των Μουσουλμάνων στην Ευρώπη αλλά προτιμώ να μένω στην ουσία της κατάστασης, η οποία διακρίνεται κατά την γνώμη μου από τα λόγια των ιδίων αυτών ανθρώπων (Μουσουλμάνων), πολλοί από τους οποίους έχουν και πανεπιστημιακά πτυχία.
  Άλλο ένα σχετικό:

  Y γ: Υπ’ όψιν ότι παραθέτω τα βιντεάκια μόνον ως τροφή προς σκέψη και (θα το ξαναπώ) εστιάζω σε αυτά που οι ίδιοι λένε.

 70. Λ said

  Το άσχετο, όμως γιατί να περιμένουμε μέχρι τα επόμενα μεζεδάκια.
  http://www.theguardian.com/books/booksblog/gallery/2014/may/13/bad-grammar-rogue-apostrophes-and-bizarre-spelling-in-pictures

 71. NM said

  Sarant (#57b): Δεν ξέρω αν είναι της Λεπέν το βιντεο αλλά το είδα και ανησύχησα. Για φαντάσου να γίνει κι εδώ, στην Ελλάδα, το ίδιο και να αλλάξουν το μενού στα σχολικά γεύματα. Ενώ σήμερα, γυρνάνε το μεσημέρι τα παιδιά απ το σχολείο και τα ρωτάς: «Τι φαϊ είχατε σήμερα;» : «Μπούτι χοιρινό με πατάτες στο φούρνο», λέει ο μεγάλος. «Εμείς ψαρονέφρι στη σχάρα» απαντάει η μικρή. «Και για κολατσιό τι είχατε;» ξαναρωτάς. «Σάντουϊτς με ζαμπόν¨ο ένας. «Λουκάνικο» η άλλη.
  Για αυτό σας λέω: Αλίμονο μας αν αποφασίσουν να ενδώσουν οι δικοίμας στους μουσουλμάνους! Θα τα ταράξουν τα παιδιά μας στο κοτόπουλο και στο κατσικάκι με πιλάφι.

 72. sarant said

  68: Άρα πρέπει να αλλάξει το προοίμιο.

 73. Γιώργο Λυκοτραφίτη, τι θα πει «οι Μάρτυρες του Ιεχωβά δεν αποτελούν θρήσκευμα αλλά σέκτα»; Αίρεση αποτελούν βέβαια από την άποψη της Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπως άλλωστε και οι Καλβινιστές, Λουθηρανοί κλπ. (ρώτα και τον Πειραιώς Σεραφείμ!), αλλά και οι αιρέσεις θρησκεύματα είναι. Και δεν έχουν, απ’ όσο ξέρω, τίποτε το μυστικό στη διδασκαλία ή στη λατρεία τους, ώστε να τους αρνείται κανείς το χαρακτηρισμό της «γνωστής θρησκείας» και τη συνταγματική προστασία που αυτός συνεπάγεται.

 74. Hellegennes Alexandrine said

  #59, 66
  Μπαρντόν, νόμιζα ότι Ισραηλίτης σημαίνει ότι και το αγγλικό Israelite (ο αρχαίος προσδιορισμός του αυτού λαού). Γράψτε λάθος.

 75. physicist said

  #73. — Άγγελε, κανονικά θάπρεπε να μη γράψω αφού απευθύνεις την ερώτηση σε άλλον αλλά θέλω απλώς να σου θυμίσω ότι υπάρχει και το ζήτημα της κρατικής αναγνώρισης μιας ομάδας ως θρησκείας ή όχι. Δεν ξέρω τι νομικό στάτους έχουν οι Μ.τ.Ι. στην Ελλάδα.

 76. Μαρία said

  57
  Κάποια λεπενική συρραφή.
  Ένα μέρος (πχ. μετά το 9:10) απ’ αυτό, που περιλαμβάνεται στη σελίδα της Collectif contre l’Islamophobie en France.

 77. Μαρία said

  Λεοντής/Βίρβος

 78. sarant said

  76: Κάτι τέτοιο έμοιαζε.

 79. Hellegennes Alexandrine said

  #75:
  Είναι επισήμως αναγνωρισμένη από το ελληνικό κράτος σαν θρησκεία.

 80. physicist said

  #79. — A, ευχαριστώ, δεν το ήξερα.

 81. Λ said

  5. Υπάρχει και το Τέμενος Ομεριέ στην ελεύθερη Λευκωσία που ήταν φράγκικο μοναστήρι το μεσαίωνα και οι Οθωμανοί μετέτρεψαν την εκκλησία του σε τζαμί. Εκεί βρέθηκαν πολλές ταφόπλακες των Λουζινιανών οι οποίες τώρα εκτίθενται στο κάστρο της Λεμεσού, κοντά στο παλιό λιμάνι.

  Το ενδιαφέρον είναι ότι είναι κάπως διαφορετικό το στιλ της ψαλμωδίας του δικού μας χότζα από αυτό του χότζα των κατεχομένων. Όποιος θέλει μπορεί να μπει μέσα φτάνει να βγάλει τα παπούτσια και οι γυναίκες πρέπει να έχουν το κεφάλι σκεπασμένο. Μπορείτε να ανεβείτε και στο μιναρέ για τη μοναδική θέα.

  Στο κάγκελο θυμάμαι υπήρχε πινακίδα NO PARKING και κάποιος κακός τη μετέτρεψε σε NO BARKING, γιατί ο ρατσισμός δεν έχει όρια.

  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%AD%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%82_%CE%9F%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%AD

  Πριν δυο χρόνια περίπου είχα πάει στο( ενεργό) τζαμί της Λάρνακας, που βρίσκεται πολύ κοντά στο Κάστρο. Το παιδί που το φρόντιζε μας χάρισε πολλούς βλαστούς βασιλικού μόλις εκφράσαμε το θαυμασμό μας για τον φροντισμένο κήπο. Ακόμα τους έχω.

  Κάτι άλλο, δεν τις θυμάμαι ακριβώς τις λεπτομέρειες αλλά οι τ/κ έχουν διαφορετικό δόγμα από τους Τούρκους της Τουρκίας. Το δικό τους μοιάζει περισσότερο με το δόγμα των γνωστών δερβίσηδων και δεν είναι απαραίτητο το τζαμί για τη λατρεία (στο δικό μου χωριό που ήταν μεικτό, δεν υπήρχε τζαμί πριν το 74. Ακόμη και αν υπήρχε τζαμί δεν ήταν απαραίτητος ο μιναρές.
  http://www.cyprushighlights.com/index.php/2012/05/01/%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%B6%CE%B1%CE%BC%CE%AF-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%B9%CF%8C-%CF%84%CE%AD%CF%81%CF%81%CE%B1/

 82. NM said

  Το θέμα αδειοδότησης ίδρυσης τζαμιού συνοδεύεται και από ένα άλλο θέμα που η καθεστωτική προεκλογική προπαγάνδα το περνάει στο ντούκου. Είναι εκείνο του μουσουλμανικού νεκροταφείου που ούτε καν τέτοιο υπάρχει στην Αττική. Ετσι, όταν κάποιος μουσουλμάνος πεθαίνει εδώ στα μέρη μας, οι δικοί του άνθρωποι έχουν τρεις επιλογές: Η πρώτη είναι να μεταφέρουν αεροπορικώς το πτώμα για ταφή στη χώρα καταγωγής του ή –για φτηνότερα- σε γειτονική (Τουρκία ή Αίγυπτο). Η δεύτερη και αρκετά φτηνότερη είναι να τον μεταφέρουν οδικώς στη Θράκη και να τον θάψουν στα εκεί υπάρχοντα (δυνάμει συνθηκης της Λωζάνης) μουσουλμανικά νεκροταφεία. Επειδή η δαπάνη που απαιτείται για τις παραπάνω ενέργειες είναι δυσβάστακτη, ειδικά για ανθρώπους που κυριολεκτικά δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, συνήθως προτιμάται μια τρίτη λύση, εξόχως ανατριχιαστική.

 83. skom said

  @73 Καλβινιστές λουθηρανούς. καθολικούς κλπ. νομίζω ότι κόσμια τα χαρακτηρίζουμε ομολογίες. Ο χαρακτηρισμός αίρεση προϋποθέτει και γνώση του ποιός είναι ο ορθόδοξος με την κυριολεκτική έννοια. Δηλαδή λες, για κάποια κοινότητα –των αιρετικών- που ανήκει σε μία θρησκεία, ότι έχει κάποιες δοξασίες που δεν αντιστοιχούν στην ορθή πίστη. Αν η απόσταση είναι αρκετά μεγάλη λέμε ότι έχουν άλλη θρησκεία.
  Το να μην θες αποφαίνεσαι πάνω σε αυτά τα ζητήματα το καταφέρανε στην ειρήνη της Βεστφαλίας άλλοι το 1648.

  Καλά πρόεδρος του Αρείου Πάγου ήταν αυτός ο κυριούλης !!!!

 84. sarant said

  82: Έτσι!

 85. Λ said

  Και μάλλον όλοι ξέρετε τον τεκέ Χαλά Σουλτάν στην Λάρνακα. (Παλιά στον περίγυρο υπήρχαν αμέτρητοι φοίνικες και το θέαμα ήταν πράγματι ονειρικό).
  http://www.mcw.gov.cy/mcw/da/da.nsf/All/ABC2259FEDE89E0EC2257199002F51DA?OpenDocument

  Ουμ Χαράμ

 86. sarant said

  83: Και πατέρας της θρυλικής δασκάλας Χαράς Νικοπούλου.

 87. Λ said

  82-84. Είναι πολλά τα κακά για τα οποία φταίμε. Και το ότι δεν υπάρχουν Τουρκοκύπριοι Ευρωβουλευτές για παράδειγμα, θα το πληρώσουμε κάποια στιγμή πολύ ακριβά. Φέτος για πρώτη φορά υπάρχει τουλάχιστον η δυνατότητα.
  http://nedacy.wordpress.com/2014/05/09/giati-psifizoume-drasi-eylem-anoixti-sizitisi/

 88. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  82 – Δε βαριέσαι, άμα φουντάρεις, δέν έχεις και πολλές απαιτήσεις, εξ΄άλλου εκατομύρια άνθρωποι δέν έχουν θαφτεί κανονικά (δεν μιλάω για τις καύσεις) μέχρι τώρα δεν διαμαρτυρήθηκε κανείς. Άλλωστε μετά απο 50,000,000 χρόνια, οι χριστιανοί και οι μουσουλμάνοι της μεσογείου, θα ζούν σε ένα μέρος, χωρίς να τους χωρίζει η θάλασσα.
  Όλα είναι ατμός.

 89. sarant said

  87; Ναι, κανονικά οι 2 θέσεις είναι για Τ/Κ. Και κατεβαίνει και ο Σενέρ Λεβέντ.

 90. Πάνος με πεζά said

  Άσχετο : εδώ και μέρες ακούω ένα ραδιοφωνικό σποτάκι στο Χατζηνικολο-radio, για προσφορές του ΟΓΑ για κάποια ιαματικά λουτρά. Μεταξύ άλλων λέει «…οι ασφαλιζόμενοι θα μπορούν να πραγματοποιήσουν και δύο λούσεις…».

  Επειδή θυμάμαι τη Λούσι Μπολ, το γιαούρτι «Λούσυ», άντε και τα στεγνοκαθαριστήρια, και πέραν τούτου ουδέν, ήθελα να ρωτήσω αν η λέξη «λούση» (με την έννοια του λουτρού, φυσικά) υπάρχει !

 91. Γς said

  Το λουστήκαμε κι αυτό…

 92. Spiridione said

  75. 79. Δεν προβλέπεται επίσημη διαδικασία αναγνώρισης μιας θρησκείας στην Ελλάδα, ούτε καν προβλέπεται η απόκτηση νομικής προσωπικότητας μιας θρησκευτικής κοινότητας, πέραν των ήδη υφισταμένων, δηλ. της επίσημης ορθόδοξης εκκλησίας, της Ισραηλιτικής Κοινότητας (που είναι ΝΠΔΔ), και των μουσουλμάνων της Θράκης και των Καθολικών (που είναι πιο μπερδεμένο το καθεστώς τους). Οι υπόλοιπες κοινότητες συστήνουν συνήθως σωματεία ή αστικές εταιρείες για τα οικονομικά τους. Η μόνη διοικητική διαδικασία που προβλέπεται σχετικά είναι η έκδοση άδειας για ίδρυση ευκτήριου οίκου από το Υπουργείο Παιδείας που υποβάλλεται από κάποιον αριθμό πιστών. Στη νομολογία έχει τεθεί ως προυπόθεση να πρόκειται για «γνωστή θρησκεία» (να έχουν φανερή διδασκαλία, να μην αντίκειται στα χρηστά ήθη κ στη δημόσια τάξη να μην ασκούν παράνομο προσηλυτισμό κλπ). Έτσι, έμμεσα, έχουν αναγνωρισθεί ως γνωστές θρησκείες διάφορες θρησκευτικές κοινότητες που έχουν υποβάλλει αίτηση για ίδρυση ναού, και οι Ιεχωβάδες (οι οποίοι παλιότερα πράγματι θεωρούνταν αίρεση, όχι γνωστή θρησκεία, από το κράτος και τα δικαστήρια). Μάλιστα, μόλις το 2006 καταργήθηκε νομοθετικά η προυπόθεση που προβλεπόταν από τον μεταξικό νόμο για την ίδρυση ναού, δηλ. να γνωμοδοτεί και η αρμόδια Μητρόπολη (στη πράξη είχε κριθεί παράνομο από το ΣτΕ αρκετά χρόνια πριν).
  Πριν κανένα μήνα δόθηκε σε διαβούλευση σχέδιο νόμου για την «Οργάνωση της νομικής μορφής των θρησκευτικών κοινοτήτων και των ενώσεων τους στην Ελλάδα» (έχουν ενδιαφέρον και τα σχόλια της διαβούλευσης).
  http://www.esos.gr/arthra/defterovathmia-ekpaidefsi/eidisis-defterovathmia-ekpaidefsi/to-sxedio-nomoy-toy-ypoyrgeioy-paideias-gia-tis-urhskeies-sthn-ellada
  Εδώ και μια κριτική από την ΕΕΔΑ
  http://www.hlhr.gr/?MDL=pages&SiteID=1037

 93. Κουζουλός Αρχαιολόγος said

  Ναι, υποθέτω πως κάπως έτσι θα προφέραμε το la-wa-ge-ta  στα ελληνικά. Θεωρητικά λαός+άγω, εξ ου και από κάποιους μελετητές θεωρήθηκε στρατηγός -θεώρηση που απορρίφθηκε τουλάχιστον ως ένα βαθμό- επειδή στις μοναδικές πινακίδες που αναφέρεται στρατός για περιπολία των συνόρων της επικράτειας της Πύλου, το συγκεκριμένο αξίωμα δεν αναφέρεται…

 94. sarant said

  92: Ευχαριστούμε για την ανάλυση!

 95. Μαρία said

  92
  Έτσι είναι, άλλο λέει επίσημα αναγνωρισμένη θρησκεία κι άλλο «γνωστή» θρησκεία. Η έννοια της γνωστής είναι δημιούργημα του ΣτΕ, για να οικονομήσει ας πούμε τα πράγματα μετά απο τόσες καταδίκες απ’ το ευρωπαϊκό δικαστήριο.

 96. agapanthos said

  @90

  Λούσεις ονομάζονται τα λουτρά σε όλες τις οργανωμένες ιαματικές πηγές, είναι η επίσημη ορολογία. Π.χ
  http://www.ethnos.gr/entheta.asp?catid=24306&subid=2&pubid=63856452

  Η λεξη είναι αρχαία, σήμαινε και την «ενέργεια και το αποτέλεσμα του λούειν ή του λούζεσθαι» λέει ο Δημητράκος, αλλά και το πλύσιμο γενικότερα.

 97. andam said

  Καλησπέρα στην παρέα.
  Τώρα μόλις διάβασα την ανάρτηση αλλά όχι τα σχόλια που ειπώθηκαν που είναι πάρα πολλά και φαντάζομαι όπως πάντα πολύ ενδιαφέροντα. Αναρωτιέμαι όμως γιατί πρέπει να μας ενδιαφέρει τόσο έντονα η ίδρυση ή όχι τεμένους και μάλιστα γιατί πρέπει να αναπτυχθεί και μια πολεμική μεταξύ μας για το θέμα. Εντάξει το καταλαβαίνω περί πολιτισμένων χωρών και αυτά που γράφεις αρχικά συμφωνώ μεν και μπλα μπλα …αλλά δεν γίνεται να είμαστε και λίγο ουδέτεροι με το θέμα; στο κάτω κάτω οι μουσουλμάνοι μετά τον Χομεϊνί έχουν γίνει οι χειρότεροι φονταμενταλιστές. Μήπως αν δεν ακούσουν και τα της θρησκείας τους και τον μουζεΐνι τους (έτσι δεν λέγεται;) μήπως τυχόν λέω ανοίξουν τους ορίζοντες τους και δούν τον κόσμο με άλλο μάτι; μακριά από τα ψεύδη και τις υποκρισίες κάθε είδους θρησκειών; Και βέβαια δεν θα κομίσω γλαύκες στην Αθήνα λέγοντας γενικά ότι όλες οι θρησκείες είναι για να αποκοιμίζουν τον λαό. Εμένα περισσότερο μ΄ενδιαφέρει να τολμήσουν επιτέλους να κάνουν στην Ελλάδα ένα αποτεφρωτήριο νεκρών γιατί δεν θέλω να με τρέχουν στην Βουλγαρία για την τελευταία μου επιθυμία …φτου φτου

 98. Αγγελος said

  Δημιούργημα του ΣτΕ η έννοια της «γνωστής θρησκείας», και μάλιστα «μετά απο τόσες καταδίκες απ’ το ευρωπαϊκό δικαστήριο»; Μα ήδη το Σύνταγμα του 1952 στο πρώτο του άρθρο όριζε ότι «πάσα δε άλλη γνωστή θρησκεία είναι ελευθέρα και τα της λατρείας αυτής τελούνται ακωλύτως υπό την προστασίαν των νόμων»!

 99. physicist said

  «Ο αναγκαίος επιστημονικός και ακαδημαϊκός διάλογος κατά τη διάρκεια των πανεπιστημιακών διαλέξεων καθίσταται αδύνατος με την κάλυψη ολόκληρου του σώματος, επειδή η τελευταία κρύβει τις εκφράσεις του προσώπου και τις χειρονομίες, που είναι σημαντικά εκφραστικά μέσα».

  Αιτιολόγηση της απόφασης του Πανεπιστημίου του Gießen να μην επιτρέψει στην φοιτήτρια των Παιδαγωγικών να παρακολουθεί μαθήματα καλυμμένη με μπούρκα.

  http://www.faz.net/aktuell/rhein-main/giessen-studentin-muss-ganzkoerperschleier-ablegen-12937278.html

 100. Νέο Kid Στο Block said

  Σόρυ για το άσχετο ρε παιδιά, αλλά έτσι κι αλλιώς έχουν γραφτεί πολλά για το θέμα και έχουν μπει διάφορες οπτικές ,αλλά ειλικρινά ώρες-ώρες αναρωτιέμαι αν είναι η όποια θρησκεία,πίστη, ελπίδα ,σέκτα, ξερω γω το να τ’άλλο που αποχαζεύει τον άνθρωπο ή είναι κάτι άλλο (ενδογενές ίσως) το οποίο η επιστήμη δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει και απομονώσει…
  Δηλαδή, μόλις είδα στο μοναδικό ελληνικό κανάλι (πλην Νέριτ Σατελίτε) που πιάνω, κοτζαμάν καθηγηταρά αστροφυσίκουρα να πούμε ,υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Αθηνών με τον συνδυασμό «ΚΑΣΣΙΔΙΑΡΗΣ» και «πολιτικό στοχαστή» (σύμφωνα με το βιογραφικό του στη Βίκη) να απαντάει σε (έμμεση )ερώτηση δημοσιογράφου αν είναι ναζιστής με το φοβερό
  «Σας πληροφορώ πως κάποτε ψήφιζα κομμουνιστη για δήμαρχο στη Κηφισιά!» Συγκλονιστικό ,ε; Ρίγος μ’έπιασε…

  Α ρε Physicist…καλά τάλεγες τότε (δεν θυμάμαι σε ποια ανάρτηση ήταν) που σχολιάζατε τις «εκλαϊκευμένες» (κλάιν μάιν που θάλεγε κι ο Νικόλας ο μανάβης..) εκπομπές Αστροφυσικής!

 101. physicist said

  #100. — Α, Κίντο, ψυλλιάζομαι για ποιον μιλάς. Ή για τον έναν ή για τον άλλον ή ίσως για τον παραπέρα. Όλοι ένα μάτσο χάλια, αδερφάκι μου. 😉

 102. Λ said

  Όπότε η λούση μετρά για μια επίσκεψη, όσες φορές μπεις/ βγείς στην/από την πηγή. Στην Εφταλού πχ που εναλλάζεται η θεραπεία με κολύμπι στη θάλασσα μπορεις να μπεις και να βγεις πέντε φορες στα ιαματικά λουτρά κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης (συνεδρία τη λένε τώρα ή κάνω λάθος;).

 103. Νέο Kid Στο Block said

  101. Δεκτόν το σκώμμα και έχεις δίκιο! Μιλάω για τον κύριο Χρίστο Γούδη.

 104. Μαρία said

  98
  Ναι, με τη διαφορά οτι η έννοια είναι αόριστη, ώστε χρειάστηκε η νομολογία του ΣτΕ για να ενταχτούν στις «γνωστές» θρησκείες κι όχι ας πούμε στις αιρέσεις οι Μάρτυρες του Ιεχωβά, οι Ευαγγελικοί και άλλες θρησκευτικές ομάδες.

 105. physicist said

  #103. — Βρεεεεε, δεν ήταν σκώμμα, απλώς οι υποψήφιοι είναι πολλοί!

 106. Νεο Kid Στο Block said

  Εγω παντως,που ειμαι ενα σκετο γιδι και γραφω το «και» με ε και περισπωμενη…κι οχι τωρα κοτζαμαν αστροφυσικουλας! θα ντρεπομουνα η μαλλον πιο σωστα θα ειχα μια δυσανεξια να μπω υποψηφιος σε συνδυασμο-σκετο επωνυμο. Οχι τωρα λογω του κακοηχου του «Κασιδιαρης»,μη παρεξηγηθω. Ουτε σε συνδυασμο «Σαραντακος» θα δεχομουν να ειμαι υποψηφιος. Αλλα ισως ναναι καποιο δικο μου κομπλεξ αυτο,δε λεω…

 107. Spiridione said

  98. 104. Ναι, σωστή η διευκρίνιση.

  103. Κι εγώ νόμιζα αυτούς τους δύο που είπε ο Φυσικός, που τους είχαμε σχολιάσει παλιά. Αυτόν που λες δεν τον είχα καν για Αστροφυσικό, είχε πιάσει και μόνιμο στασίδι στου Χαρδαβέλλα.

 108. Νέο Kid Στο Block said

  107. A έτσι! Aυτή η σημαντική λεπτομέρεια περί Χαρδαβελισμού ,την οποία δεν είχα υπ’όψι μου, δίνει άλλο αέρα στο πεντιγκρή.. 😆

 109. Μαρία said

  107
  Για την ιστορία. Να προσεχτεί το σημείο 5.

  ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΕ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΩΝ» ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ 1999
  http://www.synigoros.gr/?i=human-rights.el.loipa_8emata_eley8erias_8rhskeutikis_latreias.38722

  Με την ιδιότητα του αστροφυσικού έπαιζε στου Χαρδ. Μετά έγινε πρόεδρος του ιδρύματος Ίων Δραγούμης και στις εκλογές του ’12 το πήρε λίγο δεξιότερα και δήλωσε θαυμαστής του Αρχηγού. Όμως κοτζάμ προφέσορας, ούτε μια θέση στο ευρωψηφοδέλτιο!

 110. sarant said

  109: Γράφει και ποιήματα, νομίζω.

 111. Μαρία said

  110
  Βέβαια. π.χ.
  http://www.poiein.gr/archives/2234/index.html

  Η παλιότερη αναφορά εδώ βλ. και προηγούμενο σχόλιο του λούρκη Αλφ.
  https://sarantakos.wordpress.com/2010/07/13/ksekokal/#comment-39275

 112. gryphon said

  Tωρα που τελειωνει σε λιγο η μερα συνειδητοποιησα οτι ειναι Τριτη και δεκατρεις.
  Αλλα δεν βαριεσαι τιποτα δυσαρεστο δεν μου συνεβη οπως δεν δεν μου εχει συμβει δηλαδη ποτε μεχρι τωρα την συγκεκριμενη ημερομηνια.
  Οποτε περιμενω τωρα την επομενη φορα μηπως και καποτε επιβεβαιωσω απο προσωπικη εμπειρια την φημη που θελει την συγκεριμενη ημερομηνια να φερνει κακοτυχια.

 113. Ιάκωβος said

  Πολύ καλό άρθρο.
  Υποψιάζομαι ότι στην Τουρκία η διάκριση τζαμί- μεστζίτ είναι ο κανόνας μεν, αλλά πρέπει να υπάρχουν αρκετές εξαιρέσεις. Μικρά τεμένη ετερόδοξων και σούφι, που έχουν περάσει στην ορθόδοξη σουνία, τα ονομάζουν κι αυτά τζαμιά, ενώ δεν είναι παρά μεστζίτ, τεκκέδες ή τουρμπέδες κλπ.
  Αυτά είναι μεστζίτ:

  https://www.google.gr/search?q=mescit&client=firefox-a&hs=hne&rls=org.mozilla:en-US:official&channel=sb&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=6XJyU_WFHcyN4gTZk4DQBw&ved=0CAgQ_AUoAQ

  Αυτά είναι τζαμιά, Σουλταναχμέτ, Γενι τζαμι κλπ:

  https://www.google.gr/search?q=camii&client=firefox-a&hs=2Uz&rls=org.mozilla:en-US:official&channel=sb&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=Z3NyU773K6Tj4QT-9YHgCA&ved=0CC0QsAQ&biw=1036&bih=539

  Τούτα δω, όμως, τα λένε τζαμιά, ενώ είναι μικρά τεμένη και τεκέδες και μεβλεβή χανέδες, ορισμένα με μεταγενέστερο φυτευτό μιναρέ.

  http://www.panoramio.com/photo/105534206

  http://www.panoramio.com/photo/11102270

  Ο Δύτης θα ξέρει να μας πει πιο πολλά.

 114. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  98, 104. Ναι, προαπαιτείται αγνώριση ως θρησκεία, κάτι που δεν το πέτυχαν στην Ελλάδα π.χ. οι σαϊεντολόγοι (δεν αναγνωρίστηκαν ως θρησκευτική ενότητα) και είχε σηκωθεί κορνιαχτός προ ετών.

 115. physicist said

  Δύο πολύ ενδιαφέροντα βιομηχανικά κτίρια από τα τέλη του 19ου-αρχές του 20ου αιώνα που θυμίζουν μουσουλμανικά τεμένη:

  1. Το παλιό εργοστάσιο εντομοκτόνων Zacherlfabrik της Βιέννης, στη διεύθυνση Nußwaldgasse 14, 1190 Wien. Έξοχο κτίριο και εντελώς απροσδόκητο καθώς ξεμυτίζει από τη γωνία κοντά στη Villa Knips — άλλη μια έκπληξη που δεν την αναφέρουν οι τουριστικοί οδηγοί.

  2. Το παλιό εργοστάσιο καπνού της Δρέσδης Tabakfabrik Yenidze (Γιαννιτσά) στη διεύθυνση Weißeritzstraße 3, 01067 Dresden.

  Δεν βάζω συνδέσμους αλλά θα βρείτε πολλές και ωραίες εικόνες, κυρίως από το δεύτερο.

 116. Μαρία said

  115
  Φοβερό το 2. Έκανε εισαγωγή μπασμά απ’ τη Γενισέα 🙂
  https://sarantakos.wordpress.com/2012/11/28/toponyms/#comment-145927

 117. physicist said

  Μαρία, εδώ (Wiki) λέει ότι είναι με διαφορά καλύτερος κι απ’ τον ξανθιώτικο, κι απ’ τον δραμινό κι απ’ τον σμυρνιό κι απ’ τον σαμψούντιο … μας τα λένε καλά ή γράφουνε ό,τι θένε;

  „Yenidze“ ist der türkische Name der Kleinstadt Giannitsa im heutigen Griechenland. Der Yenidze- oder (im englischen Sprachraum) Yenidje-Tabak galt noch vor benachbarten Provenienzen wie Xanthi oder Drama und in der heutigen Türkei gelegenen wie Smyrna (Izmir) und Samsun als der mildeste, aromatischste und würzigste Zigarettentabak.

 118. Αριστείδης Καρατζόγλου said

  @115, μικρή διόρθωση, η ξακουστή για τα καπνά της Yenice είναι η Γενισέα του νομού Ξάνθης, όχι τα Γιαννιτσά, παρότι και οι δύο πόλεις την οθωμανική εποχή μοιράζονταν το ίδιο όνομα.

 119. Μαρία said

  117
  Κοίταξα τη γαλλική και αγγλική εκδοχή που αναφέρουν τη Γενισέα. Οτι τα Γιαννιτσά είχαν τόσο φημισμένα καπνά πρώτη φορά το ακούω αλλά δεν είμαι και εξπέρ κι ο παππούς μου που ήταν δεν ζει. Να το ψάξουμε.

 120. physicist said

  #118. — Όντως! Όπως είπε και η Μαρία στο 116 και δεν μπορούσα να καταλάβω, αφού μέχρι τώρα δεν ήξερα καν ότι υπάρχει τόπος που τον λένε Γενισέα. Άσχετος τελείως.

  Ευχαριστώ, κ. Καρατζόγλου.

 121. physicist said

  #119. — Μαρία, έκανα το ψάξιμό μου με αφορμή το δικό σου αλλά και το #118 παραπάνω. Το pellanet αναφέρει ότι τα Γιαννιτσά ήταν πασίγνωστα για τα καπνά τους, που η φήμη τους έφτανε στην Περσία και την Αραβία αλλά πέρα τούτου ουδέν. Ούτε μνεία ότι ξερωγώ γινόταν εξαγωγή στη Δρέσδη. Άρα μάλλον είναι η Γενισέα κι ο Γερμανός μπλέχτηκε, όχι άδικα δηλαδή.

 122. leonicos said

  Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά είναι πλήρως αναγνωρισμένη θρησκεία από την ελληνική Πολιτεία και μάλιστα ως ‘Χριστιανός/ή Μάρτυς του Ιεχωβά’, και αναγραφόταν και στις ταυτότητες μάλιστα την εποχή που αναγραφόταν το θρήσκευμα. Ακόμα πιο παλιά αναγραφόταν ‘Μάρτυς του Ιεχωβά.’
  Γι’ αυτό έχουν τεμπέλες παντού στους τόπους λατρείας, ιδίως όταν πρόκειται για ιδιόκτητα κτήρια. Σε νοικιασμένα μπορεί να μην έχουν είτε επειδή καμιά φορά αποτελεί απαίτηση των ιδιοκτητών είτε εάν βρίσκονται σε σημεία που δεν προσφέρουν μεγάλη ασφάλεια.

  Η ελληνική Πολιτεία αναγνωρίζει και θρησκευτικούς λειτουργούς οι οποίοι έχουν δικαίωμα να συντάσσουν τα απαραίτητα έγγραφα για να δηλωθεί ένας γάμος, ο οποίος γίνεται από τον λειτουργό και προσυπογράφεται από δύο μάρτυρες (κουμπάρους). Μετά μάλιστα από την ομιλία του γάμου, που αναφέρεται κατά κανόνα στη θέσπιση του γάμου από τον Θεό και κατόπιν δίνει συμβουλές βασισμένες στην Αγία Γραφή, ο λειτουργός λέει «Με την εξουσία που μου δίνει η Αγία Γραφή και το Ελληνικό Κράτος, σας παρουσιάζω το ζεύγος Α και Β Ταδόπουλου.»

  Οι γυναίκες φυσικά διατηρούν το πατρικό τους επώνυμο σύμφωνα με τον νόμο, το οποίο άλλωστε αναγράφεται στην ταυτότητά τους και όλα τα επίσημα έγγραφα που εκδίδονται από κρατικές υπηρεσίες, αλλά φέρονται με το επώνυμο του συζύγου τους σε όλες τις κοινωνικές σχέσεις που σχετίζονται με την εκκλησία.

  Για την ονοματοδοσία, που γίνεται κανονικά ταυτόχρονα με τη δήλωση του νεογέννητου στο ληξιαρχείο, απαιτείται απλώς να είναι παρόντες και σύμφωνοι και οι δύο γονείς.

  Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά δεν έχουν κρυφές διδασκαλίες ή δόγματα για τον απλούστατο λόγο επειδή δεν έχουν τίποτε από αυτά. Έχουν βεβαίως διδασκαλία που την παίρνουν αποκλειστικά από την Αγία Γραφή, που τη θεωρούν αυθεντία για την επίλυση των ζητημάτων τους. Επομένως, αν κάποιος έχει απορία για κάποιο ζήτημα και δεν μπορεί να το βρει στη Γραφή του, αν ρωτήσει έναν μάρτυρα του Ιεχωβά, κι εκείνος τη Γραφή του θ’ ανοίξει για ν’ απαντήσει (αν είναι σωστός).

  Και να προσθέσω κάτι επί ‘προσωπικού’: Τελικά οι πιο θρήσκοι εδώ μέσα, όπως ο Τεό, όταν αναφέρονται σε θρησκευτικά ζητήματα είναι οι πιο νηφάλιοι και ωραίοι. αναφέρομαι ειδικά σε κάποιο σχόλιο του Τεό @78 χθεσινό ή προχθεσινό (ίσως και 15-θημέρου) για το οποί ήθελα να τον συγχαρώ. Επίσης συγχαίρω και τον Άγγελο εδώ για την παρέμβασή του.

  Και φυσικά δεν παρεξηγώ κανένα ό,τι κι αν πει εδώ για μας, γιατί έχουμε ακούσει αδίκως πολύ χειρότερα. Και αν κάποιος θέλει κάτι να μου πει ιδιαιτέρως, ας πάρει το η-μέιλ μου από τον νοικοκύρη

  Δε ζητάω συγνώμη για το σεντόνι, επειδή τα συνηθίζω εδώ που τα λέμε

 123. leonicos said

  Ξέχασα τα περί τεμένους

  Τέμενος, νομίζω (= είμαι σίγουρος) ήταν το ιερό άλσος, χώρος ξεχωρισμένος για τη θεότητα, με βωμό αλλά χωρίς ναό. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για τα μουσουλμανικά τζαμιά σαν πιο… ελληνικός από το ‘μασγάδι’ (όπως π.χ. η φαμίλια έγινε οικογένεια, άλλος νεολογισμός κι αυτός) απλώς για να μην τ’ αποκαλούν ναούς ή εκκλησίες. το ίδιο έγινε και με τους εβραίους, και το Καλ ονομάστηκε Συναγωγή. Οι Μ. τ. Ι. τις αίθουσές τους τις αποκαλούν ‘Αίθουσες Βασιλείας’ ενώ ο όρος ‘εκκλησία’ σημαίνει το σύνολο των πιστών που συνήθως συναθροίζεται σε κάποιον χώρο. Εάν τα άτομα είναι λίγα, λέγονται ‘όμιλοι’ (μελέτης της Αγίας Γραφής)

 124. Spiridione said

  122. Δεν υπάρχει μια σαφής και ξεκάθαρη διαδικασία, ένα μητρώο ας πούμε, απ’ όπου να προκύπτει ότι η τάδε θρησκευτική κοινότητα είναι αναγνωρισμένη και σε όλα τα θέματα, και με ποιες ακριβώς προυποθέσεις θα αναγνωρίζεται. Και επίσης δεν υπάρχει μία μορφή νομικού προσώπου που να ταιριάζει στις ανάγκες μιας θρησκευτικής κοινότητας, όπως συμβαίνει στα περισσότερα κράτη της Ευρώπης, δηλ. μια μορφή sui generis σωματείου ή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου. Αυτό δηλαδή που πάει να γίνει τώρα με το σχέδιο νόμου μετά από τόσα χρόνια, με το θρησκευτικό νομικό πρόσωπο. Και αν διαβάσεις από κάτω στα σχόλια, τα πιο πολλά είναι
  φοβικά: απειλείται η ορθοδοξία, θα γεμίσουμε αιρετικούς κλπ.
  109. Άψογος ο Διαμαντούρος.

 125. Μαρία said

  121
  Σ΄ένα γουγλοβιβλίο βρήκα μια παραπομπή εδώ. Τρέξε τη σελίδα.
  http://www.dresden-und-sachsen.de/dresden/stadtteile_west.htm
  Αν η σελίδα της Δρέσδης είναι έγκυρη, τότε ο Γερμανός έχει δίκιο. Εκτός αν μπερδεύτηκε κι αυτός απ’ την ομωνυμία και πρόσθεσε τα ιστορικά στοιχεία.

 126. Μαρία said

  124
  Το 1978 είδα απολυτήριο δημοτικού μόνο με το επώνυμο. Παρά το γεγονός οτι είχε στο μεταξύ ψηφιστεί ο νόμος που διέκρινε την ονοματοδοσία απ’ τη βάφτιση ο πρόεδρος της κοινότητας αρνούνταν να συμμορφωθεί. Οι γονείς ήταν Μ. τ. Ι.

 127. Αριστείδης Καρατζόγλου said

  Για να ξεκαθαρίσουμε με σιγουριά σε ποιο Γενιτζέ οφείλεται η ονομασία του όμορφου κτιρίου θα πρέπει μάλλον να εντοπίσουμε τους προμηθευτές του κυρίου Hugo Ziets! 🙂 Και η Θράκη και η Μακεδονία ήταν φημισμένες καπνοπαραγωγικές περιοχές αν και τα Ξανθιώτικα καπνά είχαν το όνομα, απ’ όσο ξέρω.

 128. Από τις παιδικές μου μνήμες της δεκαετίας του πενήντα έχω εικόνες με τα καπνά να κρέμονται από τα ταβάνια των σπιτιών στα χωριά της Κομοτηνής και της Ξάνθης. Tην ίδια μυρουδιά εύρισκα αργότερα όταν άνοιγα το πακέττο με τα ΕλλάςΣπέσιαλ.
  Ψηφίζω Γενισέη (τις κυριακές δεν ψηφίζω με τίποτε)

 129. Για να λέω την αλήθεια μετά απόαυτό το βίδδεο αρχίζω να το σκέφτομαι…

  http://news247.gr/eidiseis/kosmos/news/salos_sth_dania_vinteo_me_omadiko_seks_sthn_yphresia_twn_eyrweklogwn.2785716.html?utm_source=OpadikaNewsWidget&utm_medium=Olapaok&utm_campaign=OpadikaNews247Widget

 130. 116 κ.εξ. Yenice-i Vardar (Νεάπολη του Αξιού) τα Γιαννιτσά, Yenice-i Karasu η Γενισέα.

 131. physicist said

  #125. — Τσακαλάκι η Μαρία, όπως πάντα. Ωστόσο, το βιβλίο δεν αναφέρει κανένα συγκερκιμένο στοιχείο για εμπορικές σχέσεις με τα Γιαννιτσά παρά μόνο ότι τα Γ. είναι το σημερινό όνομα της Yenidze. Η πλάστιγγα γέρνει προς τη Γενισέα, νομίζω.

  Παράπλευρο κέρδος της περιπλάνησης: μάθαμε ότι ο αρχιτέκτονας είχε τον Χίτλερ κουνιάδο. Ψώνισε από σβέρκο, κανονικά.

 132. Γιώργος Πρίμπας said

  (σχόλιο 129)
  για να σεκοντάρω τη σκέψη σας και χωρίς να σας τρέχω στη μακρινή Δανία…
  http://news247.gr/eidiseis/politiki/neo_paralhrhma_pagkaloy_noumero_o_glezos_na_doume_oloswmh_fwtografia_ths_douroy_me_mpikini_ola_ta_kormia_sthn_pista.2785253.html

 133. sarant said

  131 και προηγούμενα: Κοίτα τι ωραία ιστορία βγήκε μέσα στη νύχτα. Κοκκινίζοντας ομολογώ ότι δεν ήξερα καν τη Γενισέα.
  H Βικιπαίδεια λέει ότι είχε μεγάλη ακμή, αλλά κάηκε το 1870.

 134. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  108 – Μα καλά δέν ήξερες την αυθεντία Χρήστο Γούδη; δέν είσαι απλώς γίδι, αγριόγιδο είσαι. Δέν παρακολουθούσες τις διαφωτιστικές εκπομπές του Χαρδαβέλα; πρώτο τραπέζι πίστα, να συνδιαλέγεται με παπάδες, με τους εκδότες των διεθνώς έγκυρων περιοδικών, Τρίτο Μάτι, Ανεξήγητο, Mystery, κλπ. Αξέχαστη θα μου μείνει μιά βραδιά, το 2007 πρέπει να ήταν, όταν η επιστήμη συνάντησε τον απλό (ακόμα χορτάτο) Έλληνα, και του έδειξε με απλά κατανοητά λόγια την καταγωγή του. ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΗΙΝΗ ΦΥΛΗ, Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΙΡΙΟ, το βεβαίωναν αυτό, οι παγκοσμίως άγνωστοι πανεπιστήμονες, Γκιόλβας, Φουράκης, Γούδης, κανα δυό ακόμα πιο άγνωστοι, συν οι εκδότες. Τι υπερόπλο του Γκιόλβα στην Ανταρκτική, τι συνάντηση με εξωγήινα αδέλφια μας στον Όλυμπο, (μέσα στο βουνό) τι ομάδα ΕΨΙΛΟΝ, τι οτι οι Άγγλοι έχουν ουρά, οτι η Ελισάβετ είναι ερπετό, γι΄αυτό δεν έχει πολλές δημόσιες εμφανίσεις, την βγάζουν μόνο όταν μεταμορφώνεται σε άνθρωπο, όλες οι αλήθειες που μας κρύβουν τα σκοτεινά όργανα της ελιτ σαν τον Σαραντάκο, φανερώθηκαν. Ωραία χρόνια.
  Υ.Γ – Παρακολουθούσα την εκπομπή, το σύμπαν που αγάπησα, με τους Θεοδωσίου, και Δανέζη, σε γενικές γραμμές ωραία ήταν, (βέβαια όσοι είχαμε δεί το Κόσμος του Σέϊγκαν, μοιραία κάναμε την σύγκριση, αλλα για τα ελληνικά δεδομένα, καλή) κάποιο βράδυ τους είδα στον Χαρδαβέλα που τον έβλεπα μερικές φορές για καλαμπούρι, και τους είδα εκεί, έχασα κάθε εκτίμηση γι΄αυτούς, μετά έβγαλαν ένα επεισόδιο για το ατέρι των Χριστουγέννων και ούτε λίγο ούτε πολύ, άφηναν να εννοηθεί, οτι θα μπορούσε να ήταν και θαύμα. Πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει ο άνθρωπος, για λίγη δημοσιότητα και χρήμα.

 135. physicist said

  #134. — […] με τους Θεοδωσίου, και Δανέζη, σε γενικές γραμμές ωραία ήταν […]

  Έχω να κάνω δουλειά και δεν θα σχολιάσω. (Επανάληψη εκατό φορές. Στάση γιόγκα, ύφος περισυλλογής, γκουρού κλπ.)

  Ο Λάμπρος είπε προχτές να μην τα παίρνω σοβαρά και χαλάω τη ζαχαρένια μου. Χαλαρά να τα παίρνω, είπε. Να και η σύνδεση με τη σημερινή ανάρτηση.

  Αυτάααααα.

 136. spiral architect said

  @135: Φυσικέ, για το συνάδελφό σου τον Χρήστο Τσόλκα έχω αναφέρει ξανά;
  Αν όχι, ρίξε μια ματιά στο λίκνο, γιατί ετοιμάζω πρόχειρο διαγώνισμα. 😀

 137. physicist said

  #136. — Συνάδελφος, ε;

  Καλά ωρέ μάστορα, δεν έχουμε πει ότι έχω πίεση και είπε ο γιατρός να προσέχω;

 138. Μανούσος said

  Ως προς τα περί μουσουλμανικού χώρου προσευχής στην Αθήνα

  http://defense3.com/tag/τζαμί-στην-αθήνα/

  Κατά τα άλλα το μεν τζαμί από την ρίζα τζ-μ-‘ (όπου ‘ ένας στιγμιαίος γλωττιδικός φθόγγος συγγενής του γάμμα) η ρίζα σημαίνει συγκέντρωση, μάζωξη, συλλογή κλπ συναφή. Η λέξη μάστζιντ από την ρίζα σ-τζ-ντ που σημαίνει προσκυνώ, λατρεύω γονατιστός κλπ.
  Πρακτικά η διαφορά τους είναι ότι το τζαμί είναι συνήθως το μεγάλο τέμενος (στα τουρκικά και ουλού τζαμί) όπου είναι η «μητρόπολη», δηλ. το τέμενος όπου ο παραδοσιακός μουσουλμάνος ηγεμόνας-κυβερνήτης, οδηγεί την προσευχή ως ιμάμης και βεβαίως έχει υπερφυλετικό χαρακτήρα (σε ό,τι αφορά τα ενδοαραβικά θέματα πρωταρχικώς). Ο «καισαροπαπισμός» είναι γενετικό στοιχείο του Ισλάμ, δηλ. ο ηγεμόνας είναι αυτομάτως και ηγέτης της θρησκευτικής κοινότητας και τούμπαλιν (στην θεωρία πάντα αλλά και στην πράξη στις περισσότερες και χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις), γι’ αυτό άλλωστε έως και στον ύστερο μεσαίωνα προσφωνείται ως ιμάμης ή ηγέτης των πιστών (αμίρ αλ-μουμινίν), ενώ ο χαλίφης είναι όλα αυτά αλλά και κάτι περισσότερο: χαλίφης=διάδοχος του προφήτη του Αλλάχ. Βεβαίως γρήγορα κόντυνε ο τίτλος, με αποτέλεσμα να αυξηθεί σε βάρος! διάδοχος του Αλλάχ (ο προφήτης φαίνεται τους ενοχλούσε…)

  Γενικά πριν εκφραστούν γνώμες για τα θρησκευτικά καλό είναι να ενημερωνόμαστε από σοβαρή βιβλιογραφία και όχι από επιφυλλίδες των ΜΜΕ ή προσωπικές εντυπώσεις, διότι οι πλάνες καραδοκούν ως Σειρήνες. Όχι ότι αρκεί και αυτό, αλλά πάντως γινόμαστε προσεκτικότεροι.
  Αντιθέτως από το κοινώς πιστευόμενο, οι θρησκείες υπήρξαν η κινητήριος δύναμη για την δημιουργία της επιστημονικής έρευνας και της φιλοσοφίας και της τέχνης (μέχρι και τώρα κατ’ ουσίαν).
  Αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση, τελείως ενδεικτικά -για να μη θεωρηθώ αυθαιρετών- ας δει κανείς την εισαγωγή του Neugebauer, στην έκδοση του ΜΙΕΤ για την Ιστορία των Θετικών Επιστημών στην Αρχαιότητα.
  Ακόμη κι ο μηχανισμός των Αντικηθύρων ένα σούπερ εορτολόγιο ήταν κι όχι GPS…
  Ως προς το Ισλάμ δε, περισσότερα και ακριβέστατα μαθαίνει κανείς από τους πολεμικούς λόγους κατά Μωάμεθ και κατά του Ισλάμ των αυτοκρατόρων Ιωάννη Καντακουζηνού και Μανουήλ Παλαιολόγου παρά από τα ΜΜΕ….. (τράτζικ!!)

  Μασγίδιον και στο έπος του Διγενή.

  Το μιχράμπ της Κόρδοβας το έφτιαξαν Ρωμιοί από την Κωνσταντινούπολη κατόπιν συμφωνίας με την Αυτοκρατορία, καθώς υπήρξε διπλωματική επαφή με τους Ομαϊάδες της Ισπανίας για πράσινο φως εναντίον των Αράβων της Κρήτης.
  Οι Άραβες της Κρήτης ήταν Ανδαλουσιανοί οι οποίοι μετά από αποτυχημένη εξέγερση στην Ισπανία και απίθανη τυχοδιωκτική διαδρομή μαζί με χριστιανούς από την Αίγυπτο κατέκτησαν το νησί και οργάνωσαν το Εμιράτο της Κρήτης.
  (Η μοναδική σοβαρή μονογραφία είναι το Βασίλη Χρηστίδη από την Ακαδημία Αθηνών, αλλά στα αγγλικά).
  Το κάστρο του Τεμένους στον Προφήτη Ηλία έξω από το Ηράκλειο (εκί που προσφάτως ξεσπάσανε οι σχετικές βεντέτες όπου εμπλέκεται και ο πάλαι ποτέ διαλάμψας παίκτης ρηάλιτυ…) σώζεται μερικώς με βενετικές προσθήκες αλλά ουδεμία ανασκαφή. Πάντως είναι και αυτό κοπριζόμενο τέμενος καθώς έχει πολλά μητάτα αιγοπροβάτων και η πλαγιά έξω από το τείχος είναι απερίγραπτη…

  Τα ισλαμικά τεμένη ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΓΙΑΣΜΕΝΟΙ ΧΩΡΟΙ!!! Γι’ αυτό και η προσευχή τελείται οπουδήποτε. Το τζαμί είναι ο χώρος της κοινότητας πρωτίστως. Τα Ιεροσόλυμα και η Μέκκα είναι δύο πολύ ιδιόρρυθμες περιπτώσεις που δεν είναι δυνατόν να εξηγήσω εδώ, πλην όμως τάφοι δερβίσιδων και αγίν πάσης φύσεως ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ κατηγορηματικά από το Κοράνι, αλλά ο ισλαμικός μυστικισμός (νεοπλατωνισμός με νεοπυθαγορισμό και γνωστικισμό) ανέτρεψε την κατάσταση και τα έχουν συνταιριάξει εν τέλει με ερμηνευτικές ακροβασίες, αλλά από πολλούς σουννίτες απαράδεκτες.
  Τα τζαμιά μέχρι σήμερα λειτουργούν ως τόποι προσευχής φυσικά, αλλά εξ ίσου και ως τόποι διδασκαλίας, φιλοξενίας (όπως και τα μοναστήρια στα καθ’ ημάς) και γενικά σημεία παροχής συσιτίων, νερού κλπ «Α βοηθειών» τρόπν τινά. Βεβαίως έχει περιοριστεί σήμερα αυτού του είδους η δραστηριότητα αλλά εντάσσεται στην θεωρητικά κανονική δραστηριότητα του τζαμιού και σήμερα, και συνεχίζει να υφίσταται ενδοκοινοτικά (τουλάχιστον στα αραβικά τζαμιά).

  Τώρα για το τεμέννα-τεμενάς δεν το έψαξα αλλά πάντως θα το ελέγξω διότι η συνήθης ρίζα που χρησιμοποιείται για την προσκύνηση είναι η ρίζα σ-τζ-ντ (>μάστζιντ), η ρίζα (ως σ-γκ-ντ υπάρχει και στην αραμαϊκή, από την οποία μάλλον και έφθασε στην αραβική).

  Να σημειώσω εν κατακλείδι, ότι το πρώτο τζαμί ήταν στην Μεδίνα και συγκεκριμένα το σπίτι του Μωάμεθ (σύμφωνα πάντα με τις παραδιδόμενες αφηγήσεις, αν και χωράει πολλή συζήτηση), ενώ αναφέρεται και κάποιο μάστζιντ αλ-Άκσα (δηλ. το μακρινό) το οποίο σχετικά νωρίς ταυτίστηκε με τον Θόλο του Βράχου στα Ιεροσόλυμα.

 139. sarant said

  138: Αυτό με την Κόρδοβα είναι πολύ ενδιαφέρον. Και σωστά λες ότι ελάχιστα έχουν γραφτει για το εμιράτο της Κρήτης.

 140. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  135 – Έ άμαθο ήμουν ακόμα, μου πήρε μερικά επεισόδια μέχρι να αντιληφθώ τι πατατοκεφτές ήταν, το τοι με ενδιαφέρει η αστρονομία, δεν σημαίνει οτι έχω και υψηλό υπόβαθρο. Απο το 2005 έμπαινα σε ενα εκπληκτικό ιστολόγιο το physics 4u (δυστυχώς σταμάτησε την λειτουργία του, νάναι καλά ο Μιχαηλίδης όπου κι αν βρίσκεται) και ενημερωνώμουν σχετικά, οπότε δεν μπορούσα να τους κρίνω αντικειμενικά, στην κρίση μου γι αυτούς, συνέβαλε ο vagelford απο το καλό (κατα την υποκειμενική μου άποψη) ιστολόγιό του ΜΑΥΡΟ ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ, (ρίξε μια ματιά, φυσικός είναι κι αυτός αν θυμάμαι καλά, και γίνονται μερικές καλές συζητήσεις περι φυσικής και όχι μόνο, παλιά προσπαθούσε να πείσει ψεκασμένο με επιστημονική επιχειρηματολογία, οτι δεν μας ψεκάζουν, φυσικά έχασε κατα κράτος). Συνεπώς όταν λέμε καλή, ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΜΑΛΑΚΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΕΙ Η ΩΡΑ.

  Για τον ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΣΟΥ (η πίεση στο 60) τον Τσόλκα που λέει ο Spiral, έχω γνώμη καί άποψη, είναι ισάξιος αν όχι καλύτερος απο τους Γούδη Γκιόλβα, και ζήσε να τον φθονείς. Μιλάμε αρχηγός ο άνθρωπας, όπως έλεγε και ο Τάκης ορβελάς, ΓΙΑΤΡΕ ΠΩΣ ΜΕ ΒΛΕΠΕΙΣ, ΕΙΜΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΩ;

  Είπαμε στο διαδύκτιο κανείς δεν γνωρίζει οτι είσαι σκύλος, γι΄αυτό χαααλαααράααα.
  Γέλα φίλε μου γέλα, κι ειν΄η ζωή μιά τρέλα.

 141. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Ο Τάκης ο Καρβελάς γμτ.

 142. Θρασύμαχος said

  http://www.synigoros.gr/resources/docs/208056.doc http://www.synigoros.gr/resources/docs/199632.pdf http://www.synigoros.gr/resources/diamesolavisi_2010.pdf

 143. Γς said

  134:
  >Παρακολουθούσα την εκπομπή, το σύμπαν που αγάπησα

  Παναγία μου! Εβγαζα σπυράκια μ αυτόύς.
  Μέχρι που μια μέρα έβγαλα κι όλη την κακία μου στον συνάελφό τους το φίλο μου τον Ξενοφώντα Μουσσά.
  Απόρησε και μου είπε ότι δεν έχω δίκιο κτλ κτλ. Με έπεισε αλλά τελικά πάλι δεν μπορούσα να τους δω, ούτε με σφαίρες.
  Γιατί είμαι τόσο κακός καμιά φορά;

 144. Θρασύμαχος said

  Click to access %2014_2013_Β%5BΑΝΩΝ%5D_0.pdf

 145. Θρασύμαχος said

  http://ermionh.blogspot.gr/2007/09/111550223-20112002.html

 146. Θρασύμαχος said

  http://www.ecclesia.gr/greek/holysynod/epistoles.asp?archive=yes&what_sub=epistoli&etos=2001&id=87

 147. Για το αστέρι των Χριστουγέννων έχουμε ξαναπεί. Δεν μ’ενοχλεί καθόλου όποιος λέει ότι μπορεί να ήταν θαύμα — επιτέλους, αν ο Θεός σαρκώθηκε και κατέβηκε στη Γη, γιατί να μη συνοδέψει το μοναδικό αυτό γεγονός μ’ένα ουράνιο σημάδι; Με ενοχλεί όμως αρκετά όποιος προσπαθεί να εξηγήσει αστρονομικά ένα φαινόμενο που, αν όντως υπήρξε και δεν είναι μύθος, ήταν σαφώς ατμοσφαιρικό, αφού κουνιόταν και οδήγησε τους Μάγους σε ένα συγκεκριμένο σπίτι!

 148. # 147

  Αυτό το «κουνιότανε και οδήγησε τους Μάγους σε ένα συγκεκριμένο σπίτι!» πως το εννοείς (κυρίως) και πως το εξηγείς.

 149. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  143 – Δεν είσαι κακός, δέν μπορείς να είσαι κακός, απλώς συμπεριφέρεσαι καμιά φορά, σαν παιδάκι που του παίρνουν το γλυφιτζούρι, όμως τα παιδάκια είναι απο την φύση τους καλά, πώς να το πείς κακό;
  Σαν άτομα μπορεί να είναι καλοί, κι εμένα ένας φίλος σκηνοθέτης ο Γιάννης Μαργαρίτης, πρίν δυό χρόνια στην Σύμη, σε μια σχετική κουβέντα, μου έλεγε τα καλύτερα λόγια για τον Δανέζη που τον ήξερε προσωπικά, και πολλοί μαθητές τους μπορεί να έχουν καλή γνώμη γι΄αυτούς, την εκπομπή κι εγώ δεν μπόρεσα να την ξαναδώ.

 150. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  122 – «Οι μάρτυρες του ιεχωβά δεν έχουν κρυφές διδασκαλίες ή δόγματα…………..έχουν βεβαίως διδασκαλία, που την παίρνουν αποκλειστικά απο την αγία γραφή, που την θεωρούν αυθεντία….» Επειδή μπερδεύτηκα, δόγμα δεν είναι (θεωρείται) όποια θεωρία ή θεώρηση δεν επιδέχεται αμφισβήτιση; Εσύ σαν επιστήμονας δέν αμφισβητείς την αγία γραφή; είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη; αν δέν είναι (που δέν είναι κατα την γνώμη μου) και την ακολουθείς, δέν είσαι δογματικός;

 151. Χαίρομαι που υπάρχουν φίλοι που γνωρίζουν και ανέφεραν την επαρχία Τεμένους στο Ηράκλειο, το Κανλί Καστέλι είναι το χωριό της μάνας μου. Μαρουλάκι και Μανούσος συγχωριανοί είστε; Στην καλή ερώτηση του Δύτη στο #22, γιατί ο Φωκάς ονόμασε Τέμενος το κάστρο, θα έλεγα ότι το προφανές είναι πως στο 961 μάλλον δεν υπήρχε η σημερινή έννοια του τζαμιού. Σε αυτή τη σελίδα θα βρείτε μερικές φωτογραφίες του κάστρου https://www.facebook.com/KanliKastelli.gr αλλά έχω τραβήξει κι εγώ πολλές που θα πρέπει να τις ανεβάσω κάποια στιγμή στο facebook.

  ΥΓ. Όπως θα καταλάβατε από τις παραπάνω αναφορές, οι συγχωριανοί μου πλέον θέλουν να επαναφερθεί η ιστορική ονομασία Κανλί Καστέλι, πράμα δίκαιο.

 152. Ιάκωβος said

  138, Μανούσο
  Γιατί όμως υπάρχουν και πολύ μικρά τεμένη που τα λένε τζαμιά, όπως έδειξα στο σχ.113; Μήπως είναι, όπως υποψιάζομαι, κεμαλική επιροή εναντίον της ετερόδοξης, δερβισικής πολυφωνίας;

  Για το τζαμί της Αθήνας, θα προτιμούσα όχι μια μεγάλη μεταμοντέρνα κιτς τούρτα αλά Σαουδική Αραβία κάπου μακρυά, αλλά πολλά μικρότερα τεμένη. Αφενός είναι πιο πρακτικό, αφετέρου έτσι θα ενταχθούν φυσιολογικά οι κοινότητες των μουσουλμάνων μέσα στον ιστό της πόλης. Επίσης έτσι θα ενωθούν οι κοινότητες των μουσουλμάνων, όχι μόνο στη βάση της Ούμα αλλά και των εθνικών τους καταγωγών. Άσε που υπάρχουν και πολλοί που δεν είναι της σουνιτικής ορθοδοξίας, είναι και σιίτες και άλλοι. Επειδή η τάση είναι να συγκεντρώνεται γύρω από τα ιερά κτίρια κάθε θρησκείας ο αντίστοιχος πληθυσμός, δεν θα μου άρεσε ένα γκέτο μουσουλμανικό κάπου εκτός κέντρου. Αυτό για τη φυσιολογική κοινωνική εξέλιξη των Ελλήνων Μουσουλμάνων αλλά βέβαια στην πρόταση παίζει και λίγο το διαίρει και βασίλευε.

 153. Επειδή δεν προλαβαίνω καθόλου, αφήνω εδώ μια σημείωση για το εμιράτο της Κρήτης, να γράψω δυο πραγματάκια αργότερα (αύριο, μεθαύριο…) –όχι δικά μου, αλλά έτυχε να το ψάξω λιγουλάκι πρόσφατα.

 154. G, ξαναδιάβασε τη σχετική ευαγγελική περικοπή (κατά Ματθαίον Β΄9-11):
  Οἱ δὲ [Μάγοι] ἀκούσαντες τοῦ βασιλέως ἐπορεύθησαν· καὶ ἰδοὺ ὁ ἀστὴρ ὃν εἶδον ἐν τῇ ἀνατολῇ προῆγεν αὐτούς, ἕως ἐλθὼν ἔστη ἐπάνω οὗ ἦν τὸ παιδίον· ἰδόντες δὲ τὸν ἀστέρα ἐχάρησαν χαρὰν μεγάλην σφόδρα, καὶ ἐλθόντες εἰς τὴν οἰκίαν εἶδον τὸ παιδίον μετὰ Μαρίας τῆς μητρὸς αὐτοῦ, καὶ πεσόντες προσεκύνησαν αὐτῷ, καὶ ἀνοίξαντες τοὺς θησαυροὺς αὐτῶν προσήνεγκαν αὐτῷ δῶρα, χρυσὸν καὶ λίβανον καὶ σμύρναν.

  Νομίζω ότι είναι σαφές πως το αστέρι τραβούσε μπρος και τους οδηγούσε, ώσπου πήγε και στάθηκε πάνω από το σπίτι όπου ήταν το Θείο Βρέφος. Και φυσικά ένας κομήτης, σουπερνόβα, σύνοδος πλανητών ή όποιο άλλο όντως ουράνιο φαινόμενο δεν μπορεί να πάει και να σταθεί πάνω από ένα συγκεκριμένο σπίτι· ένας αερόλιθος, ναι, θα μπορούσε όχι βέβαια να σταθεί, αλλά τουλάχιστον να πέσει στην αυλή του σπιτιού, κι ένα πουλί θα μπορούσε να σταθεί και να πεταρίζει πάνω από τη σκεπή. Ή η όλη ιστορία (που μόνον ο Ματθαίος τη διηγείται) είναι μύθος, ή είναι θαύμα· αστρονομική εξήγηση όμως δεν μπορεί να έχει.

 155. spiral architect said

  Επειδή κύριε @aris_spiliotop δεν γνωρίζετε κάποια θέματα, αυτός είναι ο ναός του Αγίου Νικολάου στην Τεχεράνη. pic.twitter.com/0zLx1Gk7Rs

 156. Αριστείδης Καρατζόγλου said

  @153, Δύτη, περιμένουμε, για το το Εμιράτο της Κρήτης δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα στο διαδίκτυο και η σχετική μονογραφία που αναφέρθηκε νωρίτερα είναι διαθέσιμη μόνο για αγορά.

 157. Γς said

  155:
  Δεν υπάρχει ελληνοορθόδοξη εκκλησία Αγιος Νικόλαος στην Τεχεράνη. Είναι ρώσικη ο Αγιος Νικόλαος που λέει το λίκνο. Οσο για την φωτογραφία που παραπέμπει είναι η Θεοτόκος (Ελληνοορθόδοξη εκκλησία της Τεχεράνης)

 158. Γς said

  157:
  Μια άλλη φωτό της εκκλησίας:

 159. marulaki said

  @151 Όχι, δεν είμαστε συγχωριανοί, παραλίγο. Αλλά θυμάμαι από μικρή που μου έλεγαν ότι όλο το Ηράκλειο υδρεύεται σε μεγάλο βαθμό από νερά της επαρχίας Τεμένους, και μου φαινόταν πολύ γκράντε αυτό το Τέμενος!

  Τώρα θυμήθηκα (από τον Τσιφόρο ίσως; ) και το γκούκλισα λίγο, ότι Ε τεμέν αν κι
  λεγόταν ο Πύργος της Βαβυλώνας, είπαμε κάτι σχετικό;

  Σε αναμονή της ανάρτησης του Δύτη για το Εμιράτο τση Κρήτης διατελούμε κι εμείς και όλο μας το σόι! 🙂

 160. Ωχ, δημιούργησα μεγάλες προσδοκίες χωρίς να το θέλω! Το άρθρο της αγγλικής βίκι περιέχει πρακτικά όλες τις πληροφορίες που ξέρουμε, αυτό θα έλεγα πάνω-κάτω: http://en.wikipedia.org/wiki/Emirate_of_Crete

 161. Γς said

  Ε, αυτό δεν το ήξερα. Κι φαντάζομαι και πολλοί άλλοι…

 162. Spiridione said

  Και ένα συνέδριο που είχε γίνει πριν 2 χρόνια στην Κρήτη
  http://www.heraklion.gr/agenda/synedria/19858.html

 163. sarant said

  160: Τουλάχιστον το άρθρο της Βίκης είναι χορταστικό.

 164. physicist said

  #162. — Φράση από το κατά τ’ άλλα προσεγμένο κείμενο του συνδέσμου:

  Ο διαπρεπής ειδικός στην ενάλια αρχαιολογία καθηγητής Ufuk Kocaba του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης τονίζει τη τεράστια συμβολή της πρόσφατης ανακάλυψης των ναυαγίων βυζαντινών πλοίων στο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης.

  Γιατί είναι τόσο δύσκολο να βάλει ο συντάκτης τις λέξεις στη σωστή σειρά; «Ο διαπρεπής καθηγητης του Π. της Κ. Ufuk Kocaba, ειδικός στην ενάλια αρχαιολογία, τονίζει …» Το παρατηρώ συχνά αυτού του είδους το κομφούζιο κι αναρωτιέμαι για ποιο λόγο συμβαίνει.

 165. sarant said

  164: Ούτε νι βάζει πριν από το τ («τη τεράστια»)

 166. physicist said

  #165. — Κι αυτό, πάλι, πού το πας; Ένα αυτί θέλει, ούτε σκέψη ούτε κανόνες. Δεν ξέρω.

  Πάντως, το κείμενο που προηγείται είναι καλά γραμμένο. Μοιάζει σαν να έγραψε άλλος τις τελευταίες αράδες.

 167. Ιάκωβος said

  Ο Καζαντζάκης πίστευε οτι ήταν Αραβικής καταγωγής. Έλεγε οτι το σόι του καταγόταν από ένα χωριό Σαρακηνών που ο Νικηφόρος Φωκάς είχε αφήσει άσφαχτο.

 168. dieks said

  σημαντικη διαφορα

  η αγια σοφια ανηκει στον ελληνισμο και δεν εχει καμια δουλεια η τουρκια να αποφασισει
  ειναι σαν να αποφασιζει ο νοικαρης του διαμερισματος στην συνελευση αντι για τον ιδιοκτητη

  δεν πειραζει ο συρριζας σκαβει τον ταφο του ως συνηθως υποχωρωντας στις ιδεολογικες αγκυλωσεις του παρελθοντος

  δεν εχει καταλαβει πως οσο μιλαει για αντιμνημονιο παει καλα με το που τολμησει να μιλησει για λαθρο /τζαμια / σκοπια καταστρεφεται

 169. Μαρία said

  Επιστολή του γνωστού χρυσαυγίτη αστροφυσικού στο Σακελλαρίδη.
  http://www.efsyn.gr/?p=199910

 170. Νέο Kid Στο Block said

  169.»..Το κοινωνικό γήπεδο στο οποίο διεξάγεται ο εκάστοτε πολιτικός αγώνας μπορεί να είναι είτε επίπεδο (σε περίπτωση κοινωνικής ψυχοστασίας) είτε σφαίρα (σε περίπτωση κοινωνικού βρασμού). Κατά συνέπεια δύο παίκτες που ξεκινούν από το ίδιο σημείο πάνω στην ίδια γραμμή, προς αντίθετες όμως κατευθύνσεις, στην μεν πρώτη περίπτωση θα αποκλίνουν διηνεκώς, ενώ στην δεύτερη (μη ευκλείδεια γεωμετρία) κάποια στιγμή θα συναντηθούν (αν για παράδειγμα κινούνται σε αντίθετες διευθύνσεις αλλά επάνω στον ισημερινό της σφαίρας). …» 😆
  Tελικά είναι μεγάλη μορφή αυτός! Πολιτικό Πάλσαρ ,μή σου πω Κβάζαρ!

 171. Μαρία said

  170
  Ποιος είναι ο αστροφυσικός με τα καμάκια που παραθέτει στο τέλος;

 172. physicist said

  Με δεδομένο ότι ολόκληρη η υπόλοιπη επιστολή είναι γεμάτη από αγκωνάρια κοσμολογικών διαστάσεων, για ποιο λόγο πρέπει να πιστέψουμε ότι υπήρξε διάσημος αστροφυσικός που τον ενδιέφεραν τα καμάκια;

 173. Μαρία said

  172
  Μπορεί να το εμπνεύστηκε απ’ τον Αναγνωστάκη: Σαν πρόκες πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις Να μην τις παίρνει ο άνεμος.

 174. physicist said

  Τι τραβάνε άνθρωποι άξιοι όταν τους πιάσουν στο στόμα τους τα σούργελα να λες μόνο …

 175. Νέο Kid Στο Block said

  “Words are like harpoons,” famous astrophysicist and cosmologist Fred Hoyle said
  in an interview of 1995. “Once they go in, they are very hard to pull out” (Horgan
  1995, p. 47)
  o Fred Hoyle είναι ο εισηγητής του όρου «Βig Bang» και σ’αυτό ακριβώς πήγαιναν τα καμάκια. 🙂
  Είναι πολύ προχώ ο Goody’s!

 176. physicist said

  #175. — Α, μάλιστα. Λάθος, επομένως, η υπόθεση που έκανα στο #172.

 177. spiral architect said

  Και καλά ο αστροφυσικός. Ο Κεδίκογλου; Ο Κεδίκογλου; Ο Σίμος; 😛
  (όπως κάποτε λέγαμε «ο Πετσάλνικος;«)

 178. physicist said

  Ακριβέστερα:

  Horgan, John (1995). “The return of the maverick,” Scientific American 272 (March), 46-47.

 179. Μαρία said

  175, 176
  Άντε, βρείτε τώρα κι αυτόν.
  «αυτός ο άνθρωπος είναι δύσκολος, θα πρέπει να μιλήσω περισσότερο μαζί του»

 180. sarant said

  169κε: Απίστευτος!

 181. https://www.academia.edu/908297/Arap_camii_in_Istanbul_its_architecture_and_frescoes

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: