Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ψήφοι και κάλπες

Posted by sarant στο 15 Μαΐου, 2014


Το ιστολόγιο συνεχίζει σε εκλογικό κλίμα κι έτσι σήμερα ξαναδημοσιεύω, με αλλαγές και προσθήκες, ένα άρθρο που αρχικά είχε δημοσιευτεί εδώ πριν από πέντε χρόνια, δηλαδή την παραμονή των προηγούμενων ευρωπαϊκών εκλογών. Από τότε το κοινό του ιστολογίου έχει ανανεωθεί αρκετά, κι έτσι ελπίζω ότι πολλοί δεν έχετε διαβάσει το παλιότερο άρθρο (ή δεν το θυμάστε).

kalpiΤο χτεσινό άρθρο, κι αυτό εκλογολεξιλογικό, λεγόταν «Χαλαρά στην κάλπη», αλλά είχε επικεντρωθεί στην πρώτη από αυτές τις λέξεις και αγνόησε την κάλπη. Το σημερινό άρθρο ξεκινάει από εκεί.

Η λέξη κάλπη εμφανίζεται πρώτη φορά τα ελληνιστικά χρόνια, παράλληλος τύπος του αρχαίου «κάλπις», που είναι λέξη ομηρική. Σήμερα η κάλπη είναι ένα μεγάλο κιβώτιο, σε σχήμα κύβου, ξύλινο ή από διαφανές πλαστικό, με μια σχισμή στην επάνω πλευρά του για να ρίχνουμε τον φάκελο με το ψηφοδέλτιο. Στην αρχαιότητα, βέβαια, η κάλπις ήταν άλλοτε κανάτι για νερό (με αυτή τη σημασία στον Όμηρο), άλλοτε αγγείο που το χρησιμοποιούσαν σαν τεφροδόχο, αλλά επίσης και μια λήκυθος όπου έβαζαν κλήρους, και από εκεί και η σημασία της ψηφοδόχου.

Στις πρώτες εκλογικές διαδικασίες του νεοελληνικού κράτους, που γίνονταν με σφαιρίδια, οι κάλπες ήταν ορθογώνια μεταλλικά κουτιά. Υπήρχε μία κάλπη για τον κάθε υποψήφιο. Εσωτερικά, η κάλπη ήταν χωρισμένη στα δύο. Στο δεξιό μέρος, που είχε χρώμα λευκό, ήταν το Ναι· στο αριστερό, που είχε χρώμα μαύρο, το Όχι. Μπροστά η κάλπη είχε έναν σωλήνα, που μέσα έβαζε ο ψηφοφόρος το χέρι του και έριχνε το σφαιρίδιο, δεξιά αν ήθελε να υπερψηφίσει τον υποψήφιο και αριστερά αν ήθελε να τον καταψηφίσει, χωρίς να φανερώνεται η προτίμησή του. Όπως γράφει ο Παπαδιαμάντης στους Χαλασοχώρηδες: Αι πέντε κάλπαι συνδεδεμέναι όπως ήσαν διά του χονδρού σύρματος, αλλόκοτοι, ατερπείς, πένθιμοι κατά το ήμισυ, λευκαί και μαύραι, ωμοίαζον με πέντε καταδίκους του κατέργου, το ήμισυ της κεφαλής ξυραφισμένους, δέσμιους με την αυτήν άλυσιν, κύπτοντας επιπόνως, εκτελούντας την ημερησίαν αγγαρείαν εις τον ναύσταθμον.

Όταν τελείωνε η ψηφοφορία, άνοιγαν τις κάλπες και μετρούσαν τα Ναι και τα Όχι για κάθε υποψήφιο και εκλέγονταν αυτοί με το μεγαλύτερο θετικό ισοζύγιο. Μια λεπτομέρεια είναι ότι σε περίπτωση που το άθροισμα των Ναι και των Όχι ήταν μεγαλύτερο από τον αριθμό των ψηφισάντων, τα πλεονάζοντα σφαιρίδια αφαιρούνταν από το Ναι.

Εύλογα, για τον υποψήφιο που απέτυχε, καθιερώθηκε να λέμε ότι «τον μαύρισαν» ή ότι «έφαγε μαύρο» ή «έφαγε φούμο». Κι επειδή η γλώσσα είναι συντηρητική, οι φράσεις αυτές ακούγονται ακόμα και σήμερα, ενώ το σύστημα εκλογής με σφαιρίδια τελευταία φορά εφαρμόστηκε στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 1920 (εκτός της Θράκης). Κατάλοιπο της ίδιας εποχής είναι και η φράση «το έριξε δαγκωτό», επειδή όποιος ήθελε να εκδηλώσει το άχτι του ή τη λατρεία του για κάποιον υποψήφιο δάγκωνε το σφαιρίδιο πριν το ρίξει στο Όχι ή στο Ναι -αν και το δάγκωμα ήταν επίσης ένας εύκολος τρόπος για να ελέγχεται αν ο (αγορασμένος) ψηφοφόρος τήρησε την υπόσχεσή του.

Η λέξη κάλπη είναι σχεδόν ομόηχη με τον κάλπη, τον απατεώνα δηλαδή, αλλά αυτό είναι συμπτωματικό. Ο κάλπης έχει τουρκική ετυμολογία (kalp), άσχετο αν καμιά φορά οι κάλπες βγάζουν κάλπικο αποτέλεσμα. Το λογοπαίγνιο αυτό έχει γίνει αρκετές φορές.

Η λέξη ψήφος πάλι, κανονικά είναι θηλυκή, όμως όλο και περισσότερο ακούγεται και στο αρσενικό, ο ψήφος, τύπος που πέρασε και στα λεξικά για ν’ ανατριχιάζουν οι γλωσσαμύντορες. Αρχικά σήμαινε, στα αρχαία, το βότσαλο, τη μικρή στρογγυλή πέτρα. Κι επειδή με τέτοιες πέτρες μπορούσε κανείς να κάνει υπολογισμούς, το ρήμα ψηφίζω αρχικά σήμαινε «λογαριάζω, αριθμώ πράγματα». Όμως, τα βοτσαλάκια αυτά τα χρησιμοποιούσαν επίσης στις εκλογές, οπότε πήρε η ψήφος τη σημερινή της σημασία, καθώς και το ρήμα ψηφίζω (στα αρχαία χρησιμοποιούσαν συνήθως τη μέση φωνή, ψηφίζομαι, για τη σημασία αυτή).

Υποκοριστικά της ψήφου, με την αρχική σημασία του βότσαλου, ήταν η ψηφίδα, απ’ όπου τα ψηφιδωτά, αλλά και το ψηφίο, στην αρχή χαλικάκι, που πήρε τον Μεσαίωνα τη σημασία του αριθμού και που κυριαρχεί στην ψηφιακή εποχή μας. Από τον αόριστο του ρήματος ψηφίζω (εψήφισα) φτιάχτηκε νέο ρήμα, το ψηφώ, με σημασία «υπολογίζω» –και από εκεί το αψηφώ, όταν δεν λογαριάζουμε κάποιον ή κάτι, δεν τον σεβόμαστε, τον υποτιμάμε: μην τους ψηφίζετε, αψηφήστε τους όπως έλεγε κάποιος.

Η νεότερη ψήφος έχει αποκτήσει εδώ και μερικά χρόνια το ιδιότυπο υποτιμητικό υποκοριστικό «ψηφαλάκι» ή “ψηφουλάκι”. Η λέξη είναι συχνή στον δημοσιογραφικό λόγο. Σε μια πρόχειρη έρευνα που έκανα σε σώματα εφημερίδων βρήκα δεκάδες ανευρέσεις στη δεκαετία μας, ελάχιστες στην προηγούμενη δεκαετία, και μία και μοναδική το 1980, σε ρεπορτάζ για κάποιες εκλογές τοπικού συλλόγου στη Σητεία. Με αυτό το δεδομένο και με τον σχηματισμό του υποκοριστικού, μπορούμε άραγε να υποθέσουμε κρητική αρχή;

Οι ψήφοι λέγονται και “κουκιά”, που κι αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί υποτιμητικά -λέγεται, ας πούμε, για τους ψηφοφόρους που τους έχει δεδομένους και σίγουρους ένα κόμμα ή ένας κομματάρχης. Όμως, με το ταπεινό κουκί συνδέεται τεράστιο και πολύ ενδιαφέρον γλωσσικό και λαογραφικό υλικό -άλλωστε, έχω γράψει ειδικό άρθρο στο οποίο και σας παραπέμπω.

198 Σχόλια προς “Ψήφοι και κάλπες”

 1. Γς said

  Καλημέρα.
  Καλπη. Δεν λέγεται και κληρωτίδα;
  Η κληρωτίς της Στοάς του Ατάλου.
  Προσοχή.
  Κληρωτίδα είπα.
  Κληρωτίς της κληρωτίδος

 2. spiral architect said

  Καλημέρα. 🙂
  Οι ΑΗΠ βαρούσαν τ’ όστρακο και γινόταν χαμός. 😀
  (αλήθεια, που το’ ριχναν;)

 3. Καλημέρα.

  πολύ ωραίο άρθρο (για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεώτεροι)
  κατά σύμπτωση καγώ συνέταξα προ ολίγου σήμερον τα συν και πλην των εκλογών στον έμμετρο τον λόγο :

  http://gpointspoetry.blogspot.gr/2014/05/blog-post.html

 4. Γς said

  2:
  Οι απόγονοί τους πάντως ρίχνουν τα όστρακα στην αγορά.
  Και ας είναι κι ακατάλληλα προς βρώσην ενίοτε

 5. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2: Δεν ξέρω πού τα έριχναν τα όστρακα (θραύσματα αγγείων, να εξηγούμαστε).
  Πρόσεξες πάντως ότι την εποχή που θαυματουργούσαν οι Αθηναίοι δεν είχαν το γράμμα Ξ και χρησιμοποιούσαν το ΧΣ

 6. atheofobos said

  Πάντα είχα την απορία τι μέγεθος είχε το σφαιρίδιο, μήπως το γνωρίζει κανείς;

 7. sarant said

  6: Καλά που ρωτάς, παράλειψή μου που δεν το επισήμανα. Αν είναι ακριβής η αναπαράσταση που είχαν στη Βουλή, τα σφαιρίδια δεν ήταν μεγάλα: σαν κορόμηλο ας πούμε (όχι μπουρνέλα).

 8. Γς said

  7:
  Σαν καρπούζι;

 9. Γς said

  Δεν γίνεται σαν καρπούζι. Διότι το έριχναν και δαγκωτό. Κι άντε να δαγκώσεις ένα καρπόύζι. Σαν μια ελίτσα θα πρέπει να ήταν (Καλαμών)

 10. Πάνος με πεζά said

  Όσο και να ήταν το σφαιρίδιο, στο τέλος πάντα ένα @@@ίδι έπαιρνες… Καλημέρες !

 11. Νέο Kid Στο Block said

  «Υποκοριστικά της ψήφου, με την αρχική σημασία του βότσαλου, ήταν η ψηφίδα, απ’ όπου τα ψηφιδωτά, αλλά και το ψηφίο, στην αρχή χαλικάκι, που πήρε τον Μεσαίωνα τη σημασία του αριθμού και που κυριαρχεί στην ψηφιακή εποχή μας.»
  Kάπου εκεί στο άρθρο,λίγο μπρος λιγο πίσω, ίσως έπρεπε να μπει Νικοκύρη και το χαλικάκι βοτσαλάκι που έδωσε το Calculus και την Ανάλυση. (και τα calculate και συναφή)

 12. Γς said

  Ενα (@) ή τρία (@@@);
  Μας μπέρδεψες

 13. Γς said

  Υποκοριστικά της ψήφου και το κουκί

 14. andam said

  Καλημέρα

  Πολύπλοκες ήταν οι κάλπες κάποτε …άκου σωληνώσεις να βάζεις το χέρι σου και κάλπες όσοι κι οι υποψήφιοι

  Μούρθε στο μυαλό μια κατάσταση αλά Στήβεν Κινγκ όπου ο ψηψοφόρος βάζει το χέρι του να μαυρίσει κάποιον υποψήφιο και μέσα στο κουτί το στόμα του υποψήφιου να του κόβει το χέρι με μια δαγκωνιά χραπ που δεν τον ψήφισε….και πολύ γέλασα

 15. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #14
  Αφού πολλοί ήταν αγράμματοι πώς να ψήφιζαν εξασφαλίζοντας τη (λέμε τώρα) μυστικότητα;

 16. Γς said

  14:
  Ψηφοφόροι και κουλοχέρηδες

 17. mariu' said

  Καλημέρα,
  Υπήρχε μία κάλπη για τον κάθε υποψήφιο…

  και πώς ψήφιζαν? σε όλες τις κάλπες ή σε μία? γιατί άν ψήφιζαν σε μία η ψήφος θα ήταν φανερή

 18. andam said

  @ 16

  Μετά τις εκλογές δε, η μισή Ελλάδα κοψοχέρηδες

 19. Γς said

  10, 12:
  -Βάλε ρε Γς για πρύτανης. Θα σε ψηφίσουμε, εγώ, ο Κώστας
  -1, 2.
  -0 Μιχάλης
  -3.
  ……(δυστοκία)
  -Ο … Μίμης
  -8
  -0 …Γιάννης
  -10
  -Γιατί μετράς δύο, δύο;

 20. spiral architect said

  «Μαθές δεν εματάγινε
  τέτοιο κουτί ρημάδι
  ΟΧΙ να ρίχνεις το πρωί
  να βγαίνει ΝΑΙ το βράδυ
  »

  Βασίλης Χριστοδούλου – Βραδυνή – Δευτέρα 30-07-1973, μια μερα μετά το νόθο δημοψήφισμα του 1973.

 21. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  11: Οικονομία Κιντ, προσέχουμε για να έχουμε, το χαλικάκι πάει για άλλο άρθρο.

  17:: Αν οι υποψήφιοι της περιφέρειας ήταν πέντε, ο ψηφοφόρος που έμπαινε στο εκλογικό τμήμα βρισκόταν μπροστά σε πέντε κάλπες, βαλμένες σε αλφαβητική σειρά (π.χ. Αγγελίδης, Γεωργιάδης, Δημητρίου, Καραμήτσος, Χαραλαμπόπουλος). Περνούσε από όλες, και σε καθεμιά του έδιναν ένα σφαιρίδιο, έβαζε το χέρι του μέσα. ψήφιζε Ναι ή Όχι, και μετά προχωρούσε στην επόμενη. Θεωρητικά μπορούσε να ψηφίσει Ναι σε όλους ή Όχι σε όλους.

 22. physicist said

  #20. — Μία από τις αξέχαστες μαντινάδες του Β.Χ. εκείνη την εποχή! Θυμάμαι ακόμα μία, στις 26 Νοεμβρίου του 1973, μετά την κατάρρευση του Παπαδόπουλου — με σπαρταριστή αναφορά στον Σ. Μαρκεζίνη:

  Τ’ς Αγιάς Αικατερίνης χτες
  τσι έγινε το θάμα
  έφυγε, σύντεκνοι, ο Ταρζάν
  τσι η τσίτα του αντάμα.

 23. Triant said

  21: Διαφορετικό σκεπτικό. Ποιόν ή ποιούς θεωρώ ικανούς και όχι ποιόν προτιμώ. Από εκεί να βγήκε και το μονοκούκι (ψηφίζω μόνον ένα για τον βοηθήσω περισσότερο);
  Πάντως με αυτό το σύστημα θα είχαμε λιγότερους αναποφάσιστους (και Παπάγο και Πλαστήρα).

 24. derwanderer said

  Εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο! Νικοκύρη και αναγνώστες, επειδή δεν ξέρω να αναρτώ φωτογραφίες εδώ, έβαλα δύο σχόλια για την δια σφαιριδίου μέθοδο ψηφοφορίας στο φεϊσμπουκικό τήζερ: https://www.facebook.com/nikos.sarantakos

 25. Triant said

  Τώρα που το σκέφτομαι δεν θα ήταν κακή ιδέα να μπορούσαμε να βάλουμε όσα ψηφοδέλτια θέλουμε (ή θέλαμε; τι λένε οι φιλόλογοι; ) και να μέτραγαν όλα!

 26. Γς said

  20:

  Είχε πολλές πλάκες το δημοψήφισμα του 1973.

  Μία από αυτές ήταν ότι περίτρανα προέκυπτε ότι άν το όνομά σου άρχιζε από Πουλ- έως Σακα- τότε ήσουν αντιχουντικός του κερατά.

  Ο λόγος: Είχαν μείνει μερικά εκλογικά τμήματα που δεν μπόρεσαν να κάνουν νοθεία ή τουλάχιστον πολύ νοθεία. Ενα τέτοιο ήταν και το πάρα πάνω εκλογικό τμήμα στο Παγκράτι.
  Ξεχώριζε από τα αποτελέσματα του σαν μύγα μες το γάλα των διπλανών τμημάτων.

  Η μόνη εξήγηση ήταν η υπόθεση των αρχικών των επωνύμων των ψηφοφόρων με επίπεδο σημαντικότητας α < 0.0000001.
  Το είχα αναλύσει στον πίνακα και γελάγαμε όταν μπήκε ξαφνικά ο (φιλοχουντικός) τομεάρχης και ρώτησε τι είναι αυτές οι καμπύλες.

  Και έγινε όπως τότε που μιλάγαμε μικροί για γκόμενες κι άνοιγε την πόρτα η μαμά:
  -Και παίρνει την μπάλα, σουτάρει και ….

 27. sarant said

  23: Ναι, από εκεί βγήκε το μονοκούκι.

  24: Ευχαριστούμε. Η πρώτη φωτο. είναι από τις εκλογές του Νοεμβρίου 1920 στη Θεσσαλονίκη. Και σχετικό άρθρο:
  https://sarantakos.wordpress.com/2009/10/29/ekloges1920/

 28. Πάνος με πεζά said

  Άντε να δούμε πότε θα φτάσουμε να ψηφίζουμε με e-mail. Και πάλι θα βαριόμαστε δηλαδή, αλλά τέλος πάντων…

  Πάντως, μια που και οι κάλπες άλλαξαν, τα κοντρα-πλακέ γίναν πλέξι-γκλας, τα βουλοκέρια λουκέτα, το μόνο σταθερό point στις εκλογές πλέον, είναι αυτή η σκούρα μπλε «κατασκευή» του παραβάν, πιο παλιά κι απ’ τις λάσπες…

  Θυμίζω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για το Δικαστικό Αντιπρόσωπο είναι το να του φύγει σφραγισμένος φάκελος (άδειος) έξω από την αίθουσα, γιατί τότε μπορεί να δημιουργηθεί νοθεία με τη μέθοδο της αλυσίδας : μπαίνει το επιθυμητό ψηφοδέλτιο στον άδειο φάκελο, ο οποίος κλείνει, και δίνεται σε έναν ψηφοφόρο, με κάποιο χρηματικό αντάλλαγμα, ώστε να ρίξει το σφραγισμένο φάκελο και να φέρει έξω τον άδειο, που θα του δώσει ο Δικαστικός. Με την παραλαβή του άδειου φακέλου δίδεται το αντάλλαγμα, και στη συνέχεια γίνεται η ίδια διαδικασία με πολλούς ακόμα υποψήφιους. Όπως καταλαβαίνετε, η παραλαβή του φακέλου εξασφαλίζει ότι «έπεσε» η επιθυμητή ψήφος, ενώ μια απλή εξαγορά δεν εξασφαλίζει τίποτα…

 29. Selefkos said

  Υποψιάζομαι οτι τα «ψηφαλακια» εγιναν της μοδός χάρη στον χαρακτήρα του Καφετζόπουλου στην ταινία «πρώτη φορά νονός». Ο χαρακτήρας είναι Κρητικός κομματάρχης του οποίου το μωρό θα βάφτιζε ο αρχηγός λίγο πριν τις εκλογές. Αντι αρχηγού ομως φτάνει στην Κρητη ο 10χρονος – ή κατι τέτοιο – γιος του και το κυνηγι για τα «ψηφαλακια» περιπλεκεται. Σημειωτέον, η ταινία υποτιθεται πως είναι χαλαρά αυτοβιογραφική του Νίκου Παπανδρέου.

 30. Alexis said

  #20: Καταπληκτική η γελοιογραφία του Χριστοδούλου!
  Είχα πάντα την απορία πως τα επέτρεπε κάτι τέτοια η λογοκρισία της χούντας.

  Μπορεί να την έχω ξαναγράψει στο ιστολόγιο την ιστορία, για κείνο το δημοψήφισμα:

  Η μάνα μου περιμένει στην ουρά μαζί με δεκάδες άλλες γυναίκες για να ψηφίσει (ξεχωριστά τμήματα ανδρών-γυναικών τότε, στις μεγάλες πόλεις τουλάχιστον).
  Ζέστη, ορθοστασία, ταλαιπωρία γενικώς, αλλά και ποιός τολμούσε να μην πάει αν δεν είχε σοβαρή διακαιολογία;
  Μια γιαγιά πλησιάζει το όργανο της τάξης που επιτηρούσε την ουρά:
  -Τι ‘ναι αυτά τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ παιδάκι μου, δε μου ‘ξηγάς και μένα που ‘μαι αγράμματη και δεν ξέρω;
  Κι ο αστυνομικός βαριεστημένα:
  -Ρίξε εσύ ό,τι θέλεις γιαγιά, και ξέρουμε εμείς τι θα βγάλουμε!

 31. Γς said

  Στο Στρατιωτικό Εκλογικό Τμήμα. Δίνουν (του φαντάρου στη σειρά) το φάκελο να ψηφίσει. Κι αυτός τον ανοίγει.
  -Την κάνεις ρε ζωντόβολο;
  -Να μην δω τι θα ψηφίσω;
  -Δεν ξέρεις ρε ότι η ψηφοφορία είναι μυστική;
  ——

  Κι εκείνα τα Ναί και Οχι ψηφοδέλτια. Τα μπλε και άσπρα εντός ημιδιαφανούς φακέλου στη Βουλή. Του Κουτσόγιωργα.
  —–

  -Και που λες Γιαννάκη (αδελφός της γιαγιάς μου για κάποιες …εκλογές- θντκ) 9 νοματαίοι ήμασταν. Φάγαμε τα μεζεδάκια μας, ήπιαμε τα ουζάκια μας και μετά πήγαμε όλοι μαζί και ψηφίσαμε.
  Και καλά μωρέ. Ας πούμε ότι κι οι 8 με κορόιδεψαν.
  Η δικιά μου η ψήφος όμως, τι έγινε;

 32. derwanderer said

  @ Sarant, #27, Α, δεν ήξερα ότι την είχατε εντοπίσει ήδη 🙂 . Πολύ ενδιαφέρον και το άρθρο σας του 2009 για τις εκλογές του 1920.

 33. Θρασύμαχος said

  Όχι, δεν είναι ακριβές ότι «Σήμερα η κάλπη είναι ένα μεγάλο κιβώτιο, σε σχήμα κύβου, ξύλινο ή από διαφανές πλαστικό, με μια σχισμή στην επάνω πλευρά του για να ρίχνουμε τον φάκελο με το ψηφοδέλτιο». Νομικά και λεξικογραφικά, το κιβώτιο αυτό λέγεται ψηφοδόχος. Κάλπη ήταν μόνον εκείνο με τα δαγκωτά σφαιρίδια. Μπορεί στην πράξη να χρησιμοποιούνται παλιοί όροι (όπως λ.χ. λέμε «τον μαυρίζω» αντί «τον καταψηφίζω», από το μαύρο διαμέρισμα της αυθεντικής κάλπης), όμως αυτό γίνεται απλώς κατά σχήμα λόγου (συνεκδοχή; αλληγορία;).

 34. sarant said

  33: Για τα νομικά θα μας πείτε εσείς, αλλά για τα λεξικογραφικά το ΛΚΝ λέει:
  κάλπη: κιβώτιο που έχει μια σχισμή στην επάνω πλευρά του, μέσα στην οποία οι εκλογείς ρίχνουν το ψηφοδέλτιο· ψηφοδόχος: Οι κάλπες μεταφέρθηκαν στα εκλογικά κέντρα και σφραγίστηκαν από την εφορευτική επιτροπή.

 35. mariu' said

  21. Ευχαριστώ!

 36. Γς said

  Καλογιάννης Κάλπη Βουλή.

  Δεν σας λένε τίποτα;

  Γκουγκλίστε

 37. physicist said

  Μιλώντας για εκλογές και κάλπες:

  Αναβολή βουλευτικών εκλογών ζητά, εν μέσω βίας, η Ταϊλάνδη

  Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/257968/anavoli-vouleutikon-eklogon-zita-en-meso-vias-i-tailandi/#ixzz31m0BIwuO
  Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

  Όποιος αντέχει ή όποιος έχει όρεξη να διαβάζει κείμενα που γράφτηκαν υπό την επίδραση χημικών ενώσεων … γιατί αλλιώς δεν εξηγείται το αλαλούμ εκεί πέρα μέσα.

 38. Πάνος με πεζά said

  @ 28, αυτοδιόρθωση : «…η ίδια διαδικασία, με πολλούς ακόμα ψηφοφόρους». Ε μα πια, με τόσους πολλούς υποψήφιους φέτος, μπερδεύτηκα !

 39. spiral architect said

  @30: Αν και κλασσική αστική (καραμανλική) η Βραδυνή των Αφων Αθανασιάδη –κατά τον Β. Χριστοδούλου– η συγκεκριμένη γελοιογραφία ήταν καθοριστική. Λίγο μετά τη δημοσίευσή της, η χούντα την έκλεισε.

 40. Νέο Kid Στο Block said

  Ένα σχετικό προβληματάκι ,για τους φίλους του είδους: 🙂
  Έχετε απαχθεί-διακτινιστεί από εξωγήινους Βουλκάνιους. Βρίσκεστε στο διαστημόπλοιό τους παρέα με την κάλπη που φαίνεται στη φωτό του άρθρου (έχουν ενα μικρό τεχνικό θεματάκι με τον συγχρονισμό του χωροχρόνου οι Βουλκάνιοι…και μαζί με εσάς ρούφηξαν και την κάλπη του Σαραντάκου)
  Οι Βουλκάνιοι εκτιμούν πολύ τη λογική και τις πιθανότητες και σας λένε: Θα σου δώσουμε 200 σφαιρίδια (ή μπαλάκια ή κουκιά ή βολίδες ή…) 100 ΝΑΙ και 100 ΟΧΙ . Μπορείς να τα βάλεις όπως θέλεις στην κάλπη . Κατόπιν ο αρχηγός μας μίστερ Σποκ θα τραβήξει ένα(1) μπαλάκι ΤΥΧΑΙΑ από την κάλπη. Αν γράφει ΝΑΙ σε αφήνουμε ελέυθερο με δόξα και τιμή. Αν γράφει ΟΧΙ πας σούμπιτος για το Zoo του Βουλκάν. Τι κάνετε;

 41. Αγγελος said

  Δεξιότατη από πριν, η Βραδυνή τον πρώτο καιρό της δικτατορίας ήταν σαφώς φιλοχουντική (θυμάμαι το Βεντήρη να γράφει «Χωρείτε, γενναίοι στρατιώται, η σάλπιγξ ηχεί!») Μετά κάτι συνέβη — κάποια ενδοχουντική φαγωμάρα, υποθέτω — και το γύρισε, με αποτέλεσμα να την κλείσουν και να ξαναβγούν χειροκροτούμενα τα φορτηγάκια της στους δρόμους το βράδυ της 23ης Ιουλίου…

  Αν θυμάμαι καλά, ο αναμφισβήτητα γενναίος Ζίγδης κατέθεσε ένσταση η όπως αλλιώς το λένε στο εκλογοδικείο κατά του δημοψηφίσματος του 1973, επικαλούμενος ακριβώς τις θεαματικές ανισότητες μεταξύ ομοειδών εκλογικών τμημάτων.

 42. Αγγελος said

  ΝεοKid, θα έλεγα να βάλεις ένα ΝΑΙ στο ένα διαμέρισμα και όλα τα άλλα (99 ΝΑΙ και 100 ΟΧΙ) στο άλλο. Έτσι θα έχεις μία πιθανότητα στις δύο να βάλει ο Σποκ το χέρι του στο πρώτο διαμέρισμα και να βγάλει με βεβαιότητα το ΝΑΙ και μία πιθανότητα στις δύο να το βάλει στο άλλο διαμέρισμα και να βγάλει με πιθανότητα σχεδόν 1/2 πάλι ΝΑΙ — που μας δίνει συνολικά πιθανότητα ΝΑΙ σχεδόν 3/4.
  Αυτά βέβαια με δεδομένο ότι ο Σποκ παίζει τίμια και δεν θα προσπαθήσει να μαντέψει τι έχει μέσα κάθε διαμέρισμα!

 43. spiral architect said

  @40: Για όλα υπάρχει μαθηματική λύση. 😀

 44. andam said

  @42 Μπράβο, σωστή επιλογή, δεν το σκέφτηκα

  Ο Σποκ είναι σίγουρο ότι θα έπαιζε τίμια …είχε βουλκανική στάση και φιλοσοφία και όχι γήινη και πονηρή. Αλλά καλού – κακού ποιοί άλλοι περιλαμβάνονται στοZοο του Βουλκάν;

 45. ΠΑΝΟΣ said

  Εκλογές! Ακούς τα πάντα!Βγαίνουν τα πάντα!Κυρίως,ένα καθρεφτάκι…

 46. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  40 – Ό,τι κάνουν και στις γήινες εκλογές, θα κράταγα ένα ΝΑΙ, και με τρόπο θα το έδινα στον Σπόκ, μαζί με το κατι τίς του για σιγουριά βεβαίως βεβαίως, είναι να τ΄αφήνεις στην τύχη αυτά τα πράγματα;

 47. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  43 – Θεϊκό, πολύ γέλιο, πού πάς και τα βρίσκεις; Πάντως ο τύπος αν δέν ήταν στημένο απο πρίν, πολύ ετοιμόλογος με τους αριθμούς, μια αριθμητική (τουλάχιστον) ευφυϊα την έχει.

 48. # 42

  Ναι μεν, αλλά δεν λαμβάνεις υπ’ όψιν τις συνθήκες στο διάστημα !

 49. sarant said

  47: Μα, ο Αργυρόπουλος αυτή τη δουλειά κάνει.

 50. Ασχετο αλλά άκρως προσηλυτιστικόν !

  Εξω από το εντευκτήριο της Ευαγγελικής Εκκλησίας στην Σουλτάνη-Ζαΐμη η ταμπέλλα γράφει ;

  αν πιστεύσεις στον Κύριον θα σώσεις τον εαυτόν σου και το σπίτι σου

  το αντίδοτο στους πλειστηριασμούς !!!

 51. Νέο Kid Στο Block said

  Σωστός ο Άγγελος! Ακριβής πιθανότητα (99/200)*0.5 +0.5*1= 0.7475 (ή 299/400)

  Λάμπρο παιδί μου, και μόνο για την ανέντιμη σκέψη που έκανες ,εμείς οι Βουλκάνιοι που είμαστε απεριορίστως τίμιοι και δεν λέμε ποτέ ψέματα …σε καταδικάζουμε σε ισόβια δεσμά στον πλανήτη Psifison (προφέρεται Σάιφισον). Εκεί έχουν εκλογές ΚΑΘΕ μέρα και η ψήφος είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ (απογορεύεται επίσης διά θανάτου η λευκή και άκυρη ψήφος!) χε,χε,χεε…

 52. Νέο Kid Στο Block said

  Διόρθωση της προφανούς υπολογιστικής πατάτας μου στο 51.
  (99/199)*0.5 + 0.5=149/199 =0,7487… η ακριβής πιθανότητα του ΝΑΙ

 53. spiral architect said

  @51: … με ισόβια ψήφο στον Τζα! 😛

 54. Νεο Kid Στο Block said

  53. Α πα πα πα τζα! 🙂

 55. Dimitris said

  «…Η νεότερη ψήφος έχει αποκτήσει εδώ και μερικά χρόνια το ιδιότυπο υποτιμητικό υποκοριστικό «ψηφαλάκι» ή “ψηφουλάκι”. Η λέξη είναι συχνή στον δημοσιογραφικό λόγο…»

  Εγώ πάντως τη λέξη «ψηφαλακια» την πρωτάκουσα στην ταινία «πρωτη φορα νονος»

 56. spiral architect said

  @53: Μπράβος δαιν γενηέσε αλλά γήνεσε σιναγονηστί! 😆

 57. atheofobos said

  41-
  Ήδη από το 1970 ένας από τους πρωτεργάτες της δικτατορίας ο Δημήτριος Σταματελόπουλος, είχε αρχίσει να αρθρογραφεί στην ΒΡΑΔΥΝΗ με έμμεσο και υπαινικτικό τρόπο, ότι η εικόνα που παρουσιάζουν οι δικτάτορες του θυμίζουν την ιστορία του γύφτου:
  ..του αθιγγάνου, ο οποίος πλουτίσας εκ της αγυρτιάς του, απηρνήθη τον αθιγγανισμόν του και ήρχισε να περιφέρεται ανά την χώραν παριστάνων τον άρχοντα. Τον άρχοντα, τον τρανό και τον σοφό, τον μεγάλο και τον σπουδαίον.
  Ψιττακίζων δε μετά πάσης επιδεξιότητος όσα του έλεγον και του έγραφον οι «γραμματικοί» εξηπάτα τον αφελή λαόν υποσχόμενος «λαγούς με πετραχήλια».

  Σχετικά έχω γράψει στο ποστ μου Η ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ, ΤΟ ΛΑΧΕΙΟ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΠΟΥ ΞΕΣΚΟΝΙΣΑΝ (;) ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ.
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2011/05/blog-post_10.html

 58. NM said

  (#28): Και όμως αυτή η διαδεδομένη στο παρελθόν μέθοδος εξαγοράς ψήφων, δυστυχώς, μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα και σήμερα. Θα ανατριχιάσετε αν δείτε το πώς διακινούνται ή φυλάσσονται –από τις δημοτικές αρχές- οι στρογγυλές σφραγίδες των εκλογικών τμημάτων κατά το μεσοδιάστημα μεταξύ των εκλογών. Σημειώνω ότι οι σφραγίδες των εκλογικών τμημάτων είναι ολόιδιες μεταξύ τους και δεν διαφέρουν από Εκλ.Τμήμα σε εκλ.τμήμα. Στην Αθήνα για παράδειγμα υπάρχουν πάνω από 1000 εκλ.τμήματα και αντίστοιχες όμοιες μεταξύ τους σφραγίδες. Οσο για τους φακέλους –που προμηθεύονται από ιδιώτες- είναι γνωστού τύπου και μεγέθους από μήνες πριν τις εκλογές.
  Καταλαβαίνετε ότι όποιος προμηθευτεί ΕΝΑΝ και μόνο φάκελο και μπορέσει σε ανύποπτο χρόνο (μήνες ή χρόνια πριν τις εκλογές) να τον σφραγίσει κρυφά, τότε έχει τη δυνατότητα με τη μέθοδο που περιγράφτηκε παραπάνω, να εξαγοράσει εκατοντάδες ψήφους.
  Η μόνη δικλείδα ασφαλείας που απομένει είναι η βιαστική μονογραφή του δικαστικού αντιπρόσωπου πάνω στο φάκελο, αλλά και αυτή είναι εύκολο να πλαστογραφηθεί.

 59. sarant said

  57: Σωστά θυμάσαι, υπήρξε η ρήξη με τον Σταματελόπουλο.

 60. spiral architect said

  Το αξέχαστο!
  (μαζί με το «δε θέλω ου» του Γ. Ράλλη)

 61. spiral architect said

  Kαι τα αποτελέσματα της κάλπης θα συλλεχθούν και θα μεταδοθούν, όπως πάντα, τη βοηθεία της γνωστής και μη εξαιρετέας πρώην Δέλτα Πληροφορικής, της μετέπειτα Δέλτα Singular και νυν Singular Logic, έτσι για να δέσει καλά το γλυκό και να πειστούν και οι τελευταίοι συνειδητοποιημένοι απέχοντες των εκλογών για το άστοχο της αποχής τους. 😉
  Δώστε τους λοιπόν την πιο δυνατή κλωτσιά που διαθέτετε, γιατί οι αρκουδιαραίοι της συγκυβέρνησης δεν σκοπεύουν να ξεκουμπιστούν, πριν υπογράψουν και τις τελευταίες συμβάσεις εκχώρησης.
  Τουλάχιστον να τη νιώσουν …

 62. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  49 – Nαί ε; ωραία δουλειά κάνει ο τύπος, δεν τον ξέρω, αλλα ξέρω τον διπλανό του, είχα συνεργαστεί με την εταιρεία του, έχει φτιάξει κάτι κτίρια στο Χαλάνδρι και στον Γέρακα, κλαίνε με μαύρο δάκρυ οι ιδιοκτήτες.

  51-53 – ΟΙΚΤΟ, ΟΙΚΤΟ, ΘΑ ΨΗΦΙΣΩ ΣΥΡΙΖΑ.!!!
  (ώχ,τωρα ο spiral θα με σφάξει με κονσερβοκούτι).

  Υ.Γ – Τι είστε εσείς ρε, ο Τορκουεμάδας μπροστά σας ήταν φιλέσπλαχνος.

 63. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Δηλαδή βρε Kid και Spiral, άμα βάλατε αυτή την τρομερή ποινή σε μένα, σ΄αυτά τα αθώα τρελά αγόρια τι θα βάζατε;

  http://www.sport24.gr/football/EuropaLeague/giortasan_to_tropaio_me_fili_sto_stoma.2788370.html

 64. Νέο Κid said

  Πάντως η εξαγορά ψήφων με τη μέθοδο ανταλλαγής φακέλλων που περιέγραψε ο Πεζοπάνος θα μπορούσε να αποκλειστεί εύκολα. Αρκεί ένας χειρόγραφος με άλλο μελάνι(π.χ μαρκαδόρος) αύξων αριθμός πάνω στο φάκελο ΠΡΙΝ αυτός παραδοθεί στον ψηφοφόρο.

 65. 11, 21,
  Κιντ, Ωραίο για το χαλίκιουλους (και δεν το ήξερα).

  Έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς στο Google ngram την συχνότητα της λέξης Calculus στα βρετανικά αγγλικά, όπου εμφανίζονται δύο κορυφές, η μία γύρω στο 1680 (αναμενόμενο) και η άλλη γύρω στο 1730. Η δεύτερη ίσως να έχει σχέση την χρήση του Calculus για πάθηση που δημιουργεί πόνο αντίστοιχο με εκείνο σχετικού μαθήματος για πρωτοετείς φοιτητές!

 66. Γς said

  Κι αυτός π Παπανικόλας που λες είχε στο Κανάλι του «Υγεία Οικολογία» ένα λιγνό ξερακιανό λιγούρη συνεργάτη που εκθείαζε τα καλά της χορτοφαγείας.

  Και μια μέρα τον βλέπω στο Πλάνετ Καρφούρ του Γέρακα να μην κρατιέται μπρος τα έτοιμα φαγητά. Του έτρεχαν τα σάλια και μόλις πήγε να τον εξυπηρετήσει η υπάλληλος μπούκαρε μέσα στο μπάγκο για να διαλέξει το ψητό κοτόπουλο της αρεσκείας του.

  Μάταια του φώναζε η υπάλληλος να περάσει έξω. Οπότε δεν κρατήθηκε:

  -Δεν ντρέπεσαι; Βγαίνεις και στην τηλεόραση και μας παριστάνεις τον βεντζετέριαν!

 67. sarant said

  64: Πράγματι: ο αύξων αριθμός είναι απλούστατη λύση και ασφαλής.

 68. Πάνος με πεζά said

  @ 64 : Ο Δικαστικός κρατάει κιτάπι με άυξοντα αριθμό ψηφοφόρων, για να έχει και μια δική του δικλείδα όταν θα μετράει το βράδι, αλλά φυσικά δε σημειώνει στους φακέλους, γιατί κάτι τέτοιο θα έκανε την ψηφοφορία μη μυστική, έστω και «ποιοτικά»… Ή, τέλος πάντων, οποιοσδήποτε της εφορευτικής που σημείωνε ονόματα κατά σειρά προσέλευσης, θα μπορούσε μετά να δει τί ψήφισαν.

  Το πιο πρακτικό θα ήταν να μονόγραφε κάθε φορά και σε άλλο σημείο, και να ζητούσε να βλέπει το φάκελο πριν πέσει μέσα.

 69. Νέο Kid Στο Block said

  68.Η σκέτη μονογραφή θα μπορούσε να ήταν διαβλητή ,αν ο δικαστικός είναι στο κόλπο. Ενώ ο αύξων αριθμός δεν «σφυρίζεται» ούτε μεταδίδεται έξω. Μπαίνει βέβαια το θέμα που λες με την «μαρκέ» ψήφο.

 70. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Για να τρολάρω λίγο, μια και μιλάμε γενικά για εκλογές, είναι σωτό ή λάθος να ψηφίζουν όλοι;

 71. ἂν δὲν κάνω λάθος καὶ ἡ καλπουζανιὰ ἔχει σχέσι μὲ τὸν κάλπη, ὄχι;

 72. Πάνος με πεζά said

  Ε, αν οι δικαστικός είναι στο κόλπο, μοιράζει καμιά πενηνταριά φακέλους από πριν και τελειώνουμε…

 73. Μαρία said

  71
  Ναι. Κalp ο κίβδηλος, κάλπικος, κalpazan ο κιβδηλοποιός

 74. Νέο Kid Στο Block said

  72. Kαι τι αύξοντα αριθμό θα βάλει πάνω ο έξω συνεργός του; Αυτό ακριβώς το νόημα έχει ο αύξων αριθμός.

 75. 64 νομίζω ὅτι θὰ μποροῦσε νὰ ἀποκλειστῇ ἀλλιῶς: ὁ ψηφοφόρος νὰ μπαίνῃ στὸ παραβάν, νὰ βάζῃ τὸ ψηφοδέλτιο στὸν φάκελλο, καὶ ὁ κατόπιν νὰ σφραγίζεται καὶ νὰ μονογράφεται ὁ ἤδη γεμᾶτος φάκελλος πρὶν ῥιχτῇ στὴν κάλπη. ὁ μόνος κίνδυνος εἶναι νὰ περάσῃ ἡ μελάνη στὸ ψηφοδέλτιο καὶ νὰ τὸ ἀκυρώσῃ.

  ὁ αὔξων ἀριθμὸς ὁπωσδήποτε σκοντάφτει στὴν μυστικότητα.

 76. Πάνος με πεζά said

  Όχι, εγώ το εννούσα χωρίς άυξοντα αριθμό.Αν ο Δικαστικός είναι στο κόλπο, μπορεί να μοιράσει αρκετούς φακέλους έξω, κι άλλη ψηφοφορία να γίνεται μέσα κι άλλη να γίνεται (και να καταγράφεται) έξω…

 77. Νέο Kid Στο Block said

  O α.αριθμός μπορεί απλούστατα να σβήσει (μ’ένα μπλάνκο) πριν αρχίσει το άνοιγμα κι η καταμέτρηση, οπότε διασφαλίζεται η μυστικότητα.

 78. Ιάκωβος said

  Για ψηφαλάκια ψηφίζω κι εγώ Πρώτη φορά νονός. Η λέξη θα υπήρχε στην Κρήτη, αλλά διαδόθηκε παντού μετά την ταινία, και βέβαια έχει μειωτικό νόημα. Δεν την είδα (δε θα άντεχα κι άλλον Παπανδρέου φιξιόν, από το 1944 τα ίδια ψέμματα αυτή η οικογένεια,είναι 70 χρόνια πια, νισάφι) αλλά η λέξη αναφέρεται δυο-τρεις φορές στο τρέιλερ.

 79. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  78: Ναι, από εκεί θα έγινε δημοφιλής η λέξη -που πάντως υπήρχε.

  Σε κανα μισάωρο θα κλείσω τα μηχανήματα και θα πετάξω για τα πάτρια, ως αύριο το πρωί μάλλον δεν θα μπορώ να απαντήσω κτλ.

 80. Ιάκωβος said

  Και ίσως η λέξη να δημιουργήθηκε κατ’ αναλογίαν με τη λέξη νέφος. Νεφαλάκια. Ψήφος ψηφαλάκια.

 81. #77 εἰδικὸς στὸ νὰ κάνῃς τὴν ζωὴ τοῦ δικαστικοῦ καὶ τῆς ἐφορευτικὴς πιὸ δύσκολη! 2 κάλπες, μέτρημα σταυροῦ, μονογραφὴ δίπλα σὲ κάθε σταυρὸ κι ἐπιπλέον σβησίματα μὲ μπλάνκο!

  πιστεύω πὼς ἡ σφράγισι τοῦ φακέλλου μετὰ τὸ παραβὰν καὶ πρὶν ἀπὸ τὴν κάλπη θὰ ἦταν ἀρκετὰ πρακτικὴ λύσι. ὁ ἤδη σφραγισμένος φάκελλος καθίσταται παντελῶς ἄχρηστος. αὐτὸ θὰ μποροῦσε νὰ θεσπιστῇ. καὶ δὲν νομίζω ὅτι θὰ ἦταν τόσο δύσκολο νὰ βρεθῇ τρόπος νὰ μὴ λερώνεται τὸ ψηφοδέλτιο.

 82. Πάνος με πεζά said

  Έτσι κι αλλιώς, ο δικαστικός νομίζω ότι σφραγίζει και μονογράφει λίγους-λίγους τους φακέλους, βγάζοντας από το συρτάρι του αναλόγως της προσέλευσης (ποιάς προσέλευσης…)

 83. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  30>>-Ρίξε εσύ ό,τι θέλεις γιαγιά, και ξέρουμε εμείς τι θα βγάλουμε!
  Σε εκλογές προς τα τέλη του ΄80, πάω δικ.αντιπρόσωπος σε χωριό(μη όνομα) της Πελ/νήσου.Μικρό χωριό,αραιή προσέλευση,υπάρχει μπόλικη ώρα για πάρλα περί ανέμων και υδάτων.Να πω ότι τις φορές που πήγα, δήλωνα επαρχία και μάλιστα χωριά γιατί μ άρεσαν αυτά τα μπλαμπλά με τους ντόπιους και χαιρόμουν για τα παλιά σχολεία που συνήθως ήταν κλειστά πια από έλλειψη μαθητών και ζωντάνευαν μόνο στις εκλογές.
  Σ αυτές τις εκλογές λοιπόν,στην Εφορευτική Επιτροπή είναι ένας μεγαλούτσικος χωρικός,χαρωπός και λαλίστατος.Κατά το μεσημεράκι στην ώρα της μεγάλης «κοιλιάς» που οι νοικοκυρές βάνουν τραπέζι και αναβάλλεται για κάνα δυο ώρες η κάλπη,μέσα στη φιλική πια ατμόσφαιρα της Επιτροπής, ο μπάρμπας αυτός αρχίζει με χάχανα να διηγείται πώς ξεγέλασαν στις «εκλογές» του ναι-όχι τον αλλήθωρο γέρο γραμματικό του χωριού που βέβαια,εξ οφίκιο παλιά, ήταν και γραμματέας στις εκλογές,αλλά ήταν βασιλικός!
  Εγώ τρελάθηκα μ΄έλουσε κρύος ιδρώτας για το τί θα άκουγα και διάολε τον είχα κι εγώ στην Εφορευτική Επιτροπή από το πρωί!
  Είπε λοιπόν ότι εννοείται πως θα έβγαιναν όσο γίνεται πιο πολλά «Ναι». Δίπλα από τον «δικ.αντιπρόσωπο» κάθονταν δυο της «εφορευτικής» (δε ρώτησα,ούτε ήθελα να ξέρω,ποιος έκανε εκείνες τις εκλογές) και μετά ήταν η θέση του γραμμματέα που καταχωρούσε τα αποτελέσματα.Έβγαζαν το φάκελλο, τον αριθμούσαν,τον έσκιζαν,έβγαζαν το ψηφοδέλτιο,διάβαζαν «ναι» ,το άλλαζαν από χέρι σε χέρι κι έδιναν στο γραμματέα(που φόραγε χοντρά γυαλιά,όσο να βλέπει μπρος του τα κατάστιχα) να καταχωρήσει ακόμη ένα «ναι». Που και που άφηναν και κανένα «οχι» για να χαίρεται να βγάλει την εκλογή.Του είχε έρθει όμως πολύ βαρύ στο τέλος του γεροτάδε (πεθαμένος πια)έλεγε ο αφηγητής και γέλαγαν και οι υπόλοιποι της Επιτροπής που ως χωριανοί τον ήξεραν τον παλιό στραβό γραμματικό και τις πεποιθήσεις του.Είπε ακόμη πώς μπορούσαν έκαναν κοντρόλ και στο πραγματικό περιεχόμενο του φακέλου με μικρό μολυβένιο σημάδι αλλά αυτό, μια άλλη φορά.
  Φρίκαρα μέσα μου,πάγωσα αλλά γέλασα μαζί τους και μέχρι να τελειώσω το βράδυ είχα ταχυπαλμία και τα μάτια μου 28.

 84. Triant said

  Για να δουλέψει οποιοδήποτε σύστημα ασφαλείας θα πρέπει ο γραμματέας να ελέγχει καλά-καλά κάθε φάκελλο πριν ριχτεί. Αλλοιώς ο πρώτος ρίχνει έναν φάκελλο ψιλο-αβαβά (που θα βγεί μετά άκυρος) αλλά βγάζει έξω τον καλό. Η συνέχεια γνωστή.
  Αυτά όμως γίνονται μόνο στα χωριά όπου γνωρίζονται, ξέρει ο υποψήφιος ποιοί θα ψηφίσουν στο κέντρο και τα κανονίζει όλα από πριν. Σε ένα αστικό εκλογικό κέντρο το πιό πιθανό είναι να μείνεις με τον φάκελλο στο χέρι…

 85. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  82.>>σφραγίζει και μονογράφει λίγους-λίγους τους φακέλους,
  Έναν έναν και στο χέρι του ψηφοφόρου αν θες να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο,η δε σφραγίδα να είναι «συνέχεια του χεριού» που λέει κι ο ποιητής.
  Όταν βγαίνουν τα ψηφοδέλτια από την κάλπη εκτός από αρίθμηση και μονογραφή,μονογράφονται και δίπλα τους όλοι οι σταυροί προτίμησης(κάτι που πολλοί δεν το έκαναν παλιότερα και γίνονταν μετά εσωκομματικές σταυρο-πριμοδοτήσεις με σιωπηλή κοινή συναίνεση των κομμάτων.)
  Όσο για τις σφραγίδες που παλιά έγραφαν μόνο «εκλογικό τμήμα νομού τάδε».Τώρα νομίζω ότι όλες πια οι σφραγίδες αναφέρουν ρητά το εκλογικό τμήμα και τον αριθμό του.Καλπονοθεία όμως παλιού τύπου δεν έχει νόημα να γίνει, αφού νοθεύουν τη βούλησή μας με άλλους τρόπους όπως λέει και ο Λάμπρος. 🙂
  Γεια σου Λάμπρο! Να ψηφίσεις. Ό,τι βούλεσαι αλλά όχι αποχή.Και ναι,δεν κατάλαβα χθες πως εννοούσες λευκό. Για μένα και τα λευκά είναι ψήφοι και κάκιστα τα αφαιρούν, μαζί με τα άκυρα, από το σύνολο των ψηφισάντων. Δεν είμαι του λευκού, αν και σε άλλες διαδικασίες έχω ψηφίσει λευκό, αλλά πάντως είναι ψήφος.Αν δεν ήταν,γιατί το δίνουν ισότιμα μαζί με τ άλλα;

 86. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  64,67, Κιντ , @ : Αύξων Αριθμός πάνω στο φάκελλο ΠΡΙΝ αυτός παραδοθεί στον ψηφοφόρο ;
  ο οποίος ψηφοφόρος μόλις έχει παραδώσει στην Επιτροπή ενώπιον των εκπροσώπων των κομμάτων την ταυτότητα του για να βρεθεί στον κατάλογο(φωναχτά) και να «διαγραφεί» ως ψηφίσας και του δίνουν τον α ρ ι θ μ η μ έ ν ο φάκελλο και μπαίνει στα άδυτα του παραβάν…
  Αυτό είναι μυστικότητα της ψηφοφορίας χ α λ α ρ ά 🙂

 87. Νέο Kid Στο Block said

  Εφη, διάβασε και παρακάτω…
  Το πιο απλό βέβαια και λογικό είναι αυτό που προτείνει ο Κορνήλιος και είναι αξιοπερίεργο (αν όχι ύποπτο…) που δεν γίνεται.

 88. Θα έχει μεγάλη πλάκα να διαβάσουν μερικοί/κες αυτά που γράφουν κάποιους μήνες μετά όταν θα τους έχει περάσει ο εκλογικός πυρετός και θα έχουν αρχίσει να υφίστανται τις συνέπειες της (οποιασδήποτε) προτίμησής τους. Η φράση «δεν έκοβα το χέρι μου» έχει περάσει σε πολλά μυαλά που δεν τόλμησαν να την εκφράσουν δημόσια.

  Λάμπρο μια που έχεις γίνει το μήλο της έριδας σκέψου απλά :
  Υπάρχουν άκυρα και άκυρα τα οποία δυστυχώς θεωρούνται ίδια. Αλλο νόημα όμως έχει ένα ακυρο ψηφοδέλτιο που έχει υβριστικό σύνθημα για ένα ή κι όλα τα κόμματα είναι δηλαδή ψηφοδέλτιο αποδοκιμασίας και άλλο νόημα το ψηφοδέλτιο που βγήκε άκυρο για τεχνικούς λόγους. Αρα τα άκυρα ΔΕΝ εκφράζουν την αποδοκιμασία.
  Από την άλλη πάλι το λευκό λογικά πιο εύκολα νοείται σαν αποδοχή όλων των κομμάτων παρά σαν συνολική απόρριψη. Η πρόταση μου περί ύπαρξης μαύρου ψηφοδελτίου με νόημα ομαδικής απόρριψης έχει απορριφθεί από το πολυκομματικό κατεστημένο. Συνεπώς η μόνη πράξη αποδοκιμασίας είναι η γιγάντωση της αποχής έτσι ώστε να μη καλύπτεται από νεκρούς ασθενούντες, οδοιπόρους και ταλαίπωρους

 89. Spiridione said

  Από τη στιγμή που παίρνει τον φάκελο ο ψηφοφόρος δεν έχει δικαίωμα να τον πάρει κανείς άλλος. Αν ο αντιπρόσωπος παίρνει και σφραγίζει τον φάκελο πριν τον ρίξει στην κάλπη ο ψηφοφόρος πώς διασφαλίζεται ότι δεν θα του δώσει κάποιον άλλον φάκελο;

 90. Νεο Kid Στο Block said

  89. Δια της οπτικης επαφης πολλων ζευγαριων απο ματια.:-)

 91. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  87.(Δε γατέω και πολλά πράματα σε τούτονε το ντουνιά μα μερδικά τα λούστηκα) 🙂 :
  Κάθε σήμανση πάνω στο φάκελλο συνδέει τον ψηφοφόρο(που ψηφίζει επώνυμα) με την ψήφο που περιέχει.
  Δεν θα μπορούσε να τεθεί η υπογραφή και η σφραγίδα μετά,πάνω στον κλειστό φάκελλο πριν τον ρίξει στην κάλπη(υπόθεση εργασίας) γιατί μόνο ο ίδιος ο ψηφοφόρος αφού τον κλείσει, προσέρχεται,τον δείχνει στην επιτροπή (υποτίθεται), μάλιστα παλιότερα ανακοίνωνε «ψηφίζω»! και τον ρίχνει στην κάλπη.
  Αν αφήσει π.χ. άδειο το φάκελλο (συμβαίνει σε ποσοστό περισσότερο απ΄ όσο κανείς υποθέτει-και καταχωρείται στα άκυρα-) αυτό θα γίνει αντιληπτό απ όποιον τον πιάσει να τον σφραγίσει,άρα πλήττεται η μυστικότητα.*
  Δεν είναι προσωπικές σκέψεις αλλά από την εμπειρία αυτά κι ακόμη, είναι απαντήσεις στις ανάλογες ερωτήσεις ασκούμενων ή νέων δικηγόρων που οι σύλλογοι τους κάνουν κάποια σύντομα σεμινάρια ενόψει εκλογών. Η ανηψιά μου θα πάει πρώτη φορά και τρέμει.Την ενθαρρύνω και της λέω θα έχουμε ανοιχτή γραμμή άμα σκοντάψει κάπου.Φαίνονται περίπλοκα στη θεωρία,αλλά στην πρακτική εξαπλουστεύονται και με την εμπειρία εξηγούνται εύκολα.
  *κάνουμε το κουνούπι κεμπάπ, το εμβαπτίζομε σε υγρό και το περνάμε από σήτα τώρα 🙂

 92. Μαρία said

  89
  Το κολπέτο με την … απαγωγή φακέλου το έμαθα απο γνωστή μου δικαστικό, που είχε πιάσει στα πράσα κάποιον σε εκλογικό κέντρο της Κέρκυρας πολύ παλιά, δηλαδή προχουντικά 🙂

 93. Νεο Kid Στο Block said

  91. E, τοτε η μονη λυση ειναι ο α.αριθμος που σβηνεται η σκεπαζεται μ ενα μικρο αυτοκολητο πριν το ανοιγμα. Καμια συνδεση – αποκαλυψη ψηφου.

 94. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  88.Γεια σας Τζι.
  Ζω για να προδοθώ, να μετανιώσω επιτέλους, για το κόμμα που ψηφίζω. Λες να γίνει τώρα; Αμήν 🙂
  Μιας και ξεφύτρωσα (εκεί που δε με σπέρνουνε) να κάνω προπαγάνδα υπέρ της ενεργής συμμετοχής στις εκλογές,να πω τί μου τριβελίζει το νου σαν επίμονο τριζόνι,για το θέμα μας: Μήπως η άρνηση «συμμετοχής»(αποχή) είναι επίσης μια ψευδαίσθηση ελευθερίας ότι λέω όχι σε κάτι που μου ζητά το σύστημα κι εγώ χαίρομαι απορρίπτοντάς το με την καλοφροντισμένη ικανοποίηση μικρού σοφού «άντε ρε από κει που θα με υποχρεώσετε,αφού τη σακουλεύτηκα την απάτη σας,πάω για ψάρεμα να χαθείτε» 🙂 🙂 κι έτσι όμως καλό ακούγεται αν είναι για βαρκάδα αλλά πάλι λέω, όταν μουτζώνω κάποιον μήπως αυτός παθαίνει κάτι; εγώ ξεθυμαίνω. Δεν το λες και πολύ προοδευτικό αυτό το τελευταίο αλλά συμβαίνει.
  Ου σε πείσω καν σε πείσω, εννοείται.Κάλπικες γυναικείες κουβέντες.
  υ.γ.Πήγα στα ποιήματα,μα γιατί δε βρήκα το εκλογικό; ξαναπάω προσεκτικότερα

 95. nestanaios said

  Ένας παλιός φίλος, μου είχε πει• «δεν γνωρίζω τι μου αρέσει αλλά γνωρίζω τι δεν μου αρέσει και αποφεύγοντας αυτό που δεν μου αρέσει, θα επέλθει κάτι καλό.»

  Φανταστείτε να εκλέγαμε τους υποψηφίους με αυτόν τον τρόπο. Να είχαμε το δικαίωμα μόνο να μαυρίζουμε αυτούς που δεν θέλουμε και αυτός που θα έπαιρνε τα λιγότερα μαύρα, σίγουρα θα ήταν ο καλλίτερος σύμφωνα με τον παλιό μου φίλο.

 96. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Μέχρι να προσγειωθεί η πτήση του Νικοκύρη να πω ένα εκλογικό ακόμη, όπου ο ψηφοφόρος αποκάλυπτε ο ίδιος την ταυτότητά του: Ήταν μπακάλης κι έβαλε κατά λάθος ένα διπλωμένο τιμολόγιο μέσα στο φάκελλο.Το είδα πρώτη (πάντα άνοιγα εγώ τους φακέλλους), το έδειξα φευγαλέα στην Επιτροπή ώστε να αντιληφθού ότι ψηφοδέλτιο δεν ήταν, λέγοντας είναι κάτι προσωπικό -λίστα με ψώνια είπα- το κράτησα παράμερα διπλωμένο και αρίθμησα και μονόγραψα πάλι το φάκελλο καταχωρώντας τον στα άκυρα με σημείωση ότι περιείχε λίστα ψώνιων.Το χειρίστηκα με προσοχή.Τηλεφώνησα από την Αθήνα στον άνθρωπο και του έστειλα το τιμολόγιό του (δεν το είχε πάρει ακόμη χαμπάρι) εξηγώντας πως διατήρησα το μυστικό και από την Επιτροπή για το λάθος του μην του το κουδουνίσουν οι χωριανοί και κυρίως ο υποψήφιος που υποτίθεται πως είχε ψηφίσει.

 97. # 94

  Για το εκλογικό στιχούργημα απλά πάτα επάνω στη γαλάζια επικεφαλίδα του σχολίου.

  Κοίταξε με την δική μου λογική και ηθικήμ θεωρώ τα κόμματα της εκαστοτε αντιπολίτευσης συνυπεύθυνα εφ’ όσον δεν ανταποκρίθηκαν στον ρόλο τους να αποτρέψουν τα λάθη της κυβέρνησης. Βασικά αυτό οφείλεται στην αγεληδόν ψήφιση ή καταψληφιση και δεν εχω κανένα κόμμα να μην επιμένει στην κομματική πειθαρχία όπου το κρίνει απαραίτητο. Ετσι όμως ο βουλευτής δεν εκπροσωπεί τους ψηφοφόρους του αλλά κάποια κομματική επιτροπή, κάποιον αρχηγό κόμματος , κάποιον/ους μεγαλοπαράγοντα ας πούμε με την δική μου ψήφο.
  Ετσι φτάσαμε να βγει πρωθυπουργός ο Παπαδήμας από το πουθενά με την στήριξη ή ανοχή όλων των βουλευτών, δεν θυμάμαι κάποιος να παραιτήθηκε από φιλότιμο. Επειδή λοιπόν η υπόθεση θυμίζει ποδοσφαιρικόν αγώνα του ΟΣΦΠ ή μπασκετικό αγώνα του ΠΑΟ (για να θυμηθούμε τις σφαγές στα πρ΄΄οσφατα ματς με ΠΑΟΚ) προτιμώ το ψάρεμα και την κηπουρική απ΄ το γαλάζιο παραβάν (μπλέ είναι το ξέρω, αλλά με το γαλάζιο διατηρείται ο ρυθμός της φράσης)

 98. nestanaios said

  Ετυμολογικά•

  Η συλλαβή καλ είναι η υλη που περιβάλει τον άνθρωπο. Υλικός πλούτος.
  Η συλλαβή κελ είναι η ψυχική “διαστολή”, εξωστρέφεια του ανθρώπου.
  Η συλλαβή κολ είναι η νοητική εξωστρέφεια του ανθρώπου.

  Αλλά υπάρχει και το στοιχείο π στην λέξη κάλπη και τα στοιχεία δεν πρέπει ποτέ να τα αγνοούμε. Και το π είναι ενέργεια, πίεση. Απαιτείται πίεση για να επέλθει κάτι καλό.

 99. Κάλπης στα καθ’ υμάς (Μυτιληνιά), (κι) ο τεμπέλης.

 100. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  88 – To έχω πεί Gee, στο νήμα που έγινε ο σχετικός διάλογος, άλλο το συνειδητό άκυρο, άλλο το καταλάθος, άλλο η συνειδητή αποχή, άλλο το ώχ αδερφέ, πώς μπορεί να μετρηθούν και να βγούν συμπεράσματα; Επίσης τί είναι καλύτερο, να απέχεις συνειδητά, ή να ψηφίζεις ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΑΝΕΛ ΧΑ ΔΗΜΑΡ; (τα εκτός κοινοβουλίου δεν τα αναφέρω) ας μας πούν όσοι θεωρούν την ψήφο ύψιστο δημοκρατικό καθήκον, (είναι φυσικά, αλλα όχι με τον τρόπο που γίνεται).
  Είτε αποχή που προτείνεις εσύ, είτε μαζική συμετοχή με άκυρο που προτείνω εγώ, συνεπάγονται την συνειδητοποίηση των ψηφοφόρων, οτι η παράσταση των εκλογών είναι σκηνοθετημένη απο την εξουσία, και οι ηθοποιοί έχουν περάσει απο αυστηρή οντισιόν πρίν επιλεγούν για τον ρόλο, πρέπει να δημιουργούν τις μεγαλύτερες δυνατές ψευδαισθήσεις στο κοινό, που όπως είναι χειραγωγημένο και διαμορφωμένο απο την παιδική του ηλικία, τις έχει μεγάλη ανάγκη. Όποιο σενάριο κι αν ψηφίσει το κοινό για καλύτερο, το Χόλυγουντ κερδίζει. Στην σπάνια περίπτωση που κάποια ανεξάρτητη παραγωγή παρουσιάσει δικό της σενάριο, με το καλό ή με το άγριο, επανέρχεται εις την τάξην, π.χ ψήφισαν οι Παλαιστίνιοι Χαμάς; πάρτε άλλο πρωθυπουργό, είναι τρομοκρατική οργάνωση, ψήφισαν οι Αιγύπτιοι τον Μόρσι; δεν πειράζει, δεν ήξεραν τόσα χρόνια απο δημοκρατία, τώρα θα μάθουν πως να ψηφίζουν δημοκρατικά, οι Ουκρανοί ψήφισαν τον Γιανουκόβιτς; είναι δυνατόν; αφού είναι δικτάτορας, γρήγορα οι δημοκράτες ναζί στην κυβέρνηση, όσο για μάς, φαντάζομαι όλοι εδώ μέσα θα έχουν διαβάσει και οι περισσότεροι θα έχουν ζήσει την νεώτερη ιστορία μας. Απο τα δέντρα που ψήφιζαν, το Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών, το ή εγώ ή τα τάνκς, την αλλαγή, την ισχυρή Ελλάδα, την επανίδρυση του κράτους, το λεφτά υπάρχουν, την επαναδιαπραγμάτευση, έως το εχθρός μας η χαλαρή ψήφος, τα «δημοκρατικά» παραδείγματα άπειρα, αλλα εμείς εκεί ΑΚΛΟΝΗΤΟΙ ΒΡΑΧΟΙ, θα τον αλλάξουμε τον ήλιο με εκλογές; σίγουρα ναί. Το ξανάπα, απο μία οπτική γωνία, έχει πολύ πλάκα αυτό το πανηγύρι, να φανταστείς, όλοι έχουν «δικαίωμα» να ψηφίσουν, η δημοκρατία σε όλο της το μεγαλείο.

  Υ.Γ – Πόσοι γνωρίζουν οτι η αποικία της Αμερικής, Γερμανία, δέν έχει δικό της σύνταγμα; οτι δεν έχει υπογραφεί μεταξύ τους σύμφωνο ειρήνης; οι Γερμανοί όταν ψηφίζουν τί ακριβώς εκλέγουν;
  Και μια και μιλάμε για σύνταγμα, ας θυμηθούμε κι αυτούς.

 101. Γς said

  Παρακολουθώ το ντιμπέιτ στις Βρυξέλλες.
  Μένω άναυδος από την άνεση του Τσίπρα.
  Μπράβο του.
  Τι ωραία προβολή της Ελλάδας γενικά.
  Μπράβο του.
  Σαν να κλέβει την παράσταση μου φαίνεται

 102. # 98

  η συλλαβή κηλ- τι ακριβώς είναι ;

  Στην λέξη κέλης το κελ- αντιστοιχεί στην ψυχική “διαστολή”, εξωστρέφεια του αλόγου ;

  Το κηλ- στον (νταβραντισμένο) κήλωνα σε τι του αλόγου αντιστοιχεί ;

 103. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  97.Aντισυμβατικό το εκλογικό και μια χαρά τα είπες.»Ερωτας ή τίποτα», το γράφουμε και στου ς τοίχους.
  Για τις εκλογές,μεγάλοι είμαστε, ας κάνουμε κατά την κρίση μας.
  Στον έρωτα όμως πιανόμαστε πάντα μικροί κι άμαθοι:
  (Διαλέγω να δένει και με το νήμα)

  Σπίθα μικρή κι αψήφιστη
  χωσμένη στην αθάλη
  ποιος τ΄ όρπιζε πως θα γενεί
  τέτοια φωτιά μεγάλη

 104. Γς said

  103:

  >Στον έρωτα πιανόμαστε πάντα μικροί
  Στις εκλογές μας πιάνουν Κώτσους, λέμε τώρα.
  [για να μην πω τι μας πιάνουν]

 105. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  94 – Έφη το να ανακαλύπτεις οτι ζείς στο MATRΙΧ δεν σε καθιστά ελεύθερο, σίγουρα όμως είναι καλύτερα απο το να είσαι συνδεμένος και να ζείς στην εικονική πραγματικότητα. Δεν είναι ζήτημα προοδευτικότητας ή μαγκιάς, αλλα συνειδητοποίησης της πραγματικότητας, που δεν είναι ό,τι καλύτερο, για όποιον την αντιλαμβάνεται, το τίμημα είναι η απομόνωση απο την hai siciety στην καλύτερη περίπτωση, και η εχθρότητα στην χειρότερη. Όσοι πιστεύουμε οτι έχουμε συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα, δέν χαιρόμαστε που βλέπουμε τους άλλους να ζούν με ψευδαισθήσεις, θα σου φέρω ένα σχετικό παράδειγμα. Δύο παιδικοί μου φίλοι στο Ν.Ψυχικό ο Αντώνης και ο Γιώργος πέθαναν απο ναρκωτικά στα 21 και 23 τους. Όταν άρχισαν να καπνίζουν τσιγάρο στα 14 και τους έλεγα να το κόψουν, με έλεγαν μαλάκα, μετά στα 16 άρχισαν το χασίς, και γρήγορα πέρασαν στην πρέζα, όταν τους έλεγα ξεκόψτε ρε ηλίθιοι θα πεθάνετε, μου έλεγαν είσαι ξενέρωτος, δέν έχεις ιδέα απο ζωή. Στα 19 μας χωρίσαμε, έφυγα κι εγώ απο το Ψυχικό για το Μαρούσι, χαθήκαμε, όταν πέθαιναν πίστεψέ με, δεν χάρηκα καθόλου που είχα δίκιο εγώ κι αυτοί άδικο.
  Είναι πολύ δύσκολη η συμβίωση σε τέτοιο κοινωνικό περιβάλλον, θέλει πολύ μεγάλη τρέλα για να ισορροπήσεις, ζώντας ανάμεσα σε τρελούς που σε θεωρούν τρελό για δέσιμο.

 106. # 103

  οι εκλογές είναι πάντοτε οι ίδιες (κρίσιμες)

  στου έρωτα όμως το βαθμό τα πράγματα αλλάζουν και κει που λες πως περισσότερο να ερωτευθείς δεν γίνεται, διαπιστώνεις (αν είσαι τυχερός) πως έχει και πιο πάνω. Στο τέλος όμως, όπως και στη ζωή, χαμένος βγαίνεις

  Εγώ δεν έχω μαντινάδα παρα στιχάκια απ΄τον Ντύλαν να σου γράψω

  ( από το Trying To Get To Heaven)

  When you think that you’ve lost everything
  You find out you can always lose a little more
  I’m just goin’ down the road feeling bad
  Tryin’ to get to heaven before they close the door.

 107. Γς said

  Μην μας ζαλίζετε τον έρωτα!
  [Με τις εκλογές μωρέ;]

 108. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  106 – Όποιος βιώνει τον έρωτα δεν χάνει στην ζωή, πεθαίνει κερδισμένος.

 109. Triant said

  Επανέρχομαι στις εκλογές.
  Είχα ανέκαθεν μιά απορία (από την εποχή που έκανα πλάκες στις εκλογές): Παίρνεις τα ψηφοδέλτια, μπαίνεις στο παραβάν, διαλέγεις, κλείνεις τον φάκελο, βγαίνεις από το παραβάν και λίγο πριν την κάλπη αρχίζεις μια ωραία παράσταση (που δεν θα μπορούσα να δώσω εξ ού και δεν το δοκίμασα):
  «Όχι, δεν μπορώ, δεν πάει το χέρι μου, όχι, όχι». Με λίγα λόγια δείχνεις (λίγο δραματικά) να έχεις αλλάξει γνώμη. Τί γίνεται; Θεωρητικά δεν έχεις ψηφίσει ακόμη. Άρα πρέπει να ακυρώσουν τον φάκελο, να σου δώσουν άλλον, νέα ψηφοδέλτια και να ξαναπάς στο παραβάν.
  Οι ερωτήσεις:
  α. Θα το κάνουν;
  β. Πόσες φορές μπορείς να δώσεις αυτή την παράσταση πριν σε μπαγλαρώσουν για παρακώλυση ψηφοφορίας;
  γ. Δίνω ιδέες σον Γς;

 110. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Όλα μπορούν να είναι φυλακή κι εγώ κι εσύ
  κι όλα ουρανός κι εσύ κι εγώ

  (αυτό μου ήρθε να σας γράψω με την κουβέντα μας)

 111. nestanaios said

  102

  Αν το άλογο (ίππος) λέγεται κέλης, ίσως είναι επειδή ο ίππος επιφέρει κάποια ψυχική ικανοποίηση σε μερικούς.

  Η συλλαβή κηλ πρέπει να διαιρεθεί διότι το η είναι αποτέλεσμα πάθους (πάθη των λέξεων κατά Τρύφωνα). Το η προκύπτει τις περισσότερες φορές από το πάθος της κράσεος. Ε+Ε = Η, Ε+Α = Η, Ε+Ο = Η. (Ετσι λειτουργεί η κράση• φεύγουν τα ε,α,ο και ο χρόνος αυτών εισέρχεται τῷ ε και εκτείνει αυτό σε η)

  Το η προκύπτει και από το πάθος της εκτάσεος. Είναι ε και εκτείνεται σε η. (παλαιά κακιά συνήθεια των Αθηναίων).

  Συμπέρασμα• η κηλ μπορεί να εννοεί πολλά και η ευτμολογία επιβάλλει να διαιρούμε το η και το ω και το ψ και το ξ και το ζ.

 112. #89,91 ὑπερβολές.

  ὁ δικαστικὸς ἀντιπρόσωπος καὶ στὸ παραβὰν μπορεῖ νὰ μπῇ ἐφ’ὅσον τοῦ τὸ ζητήσῃ ὁ ψηφοφόρος καὶ σὲ περίπτωσι τυφλοῦ ψηφοφόρου κτλ

  πῶς θὰ ἀντικαταστήσῃ τὸν φάκελλο ὁ ἀντιπρόσωπος μπροστὰ στὰ μάτια τοῦ ἴδιου τοῦ ψηφοφόρου; καὶ μὲ ποιό τρόπο ἡ σήμανσι αὐτὴ αἴρει τὴν μυστικότητα; ἂν ὁ ἀντιπρόσωπος εἶναι ἐξ ἀρχῆς ‘μιλημένος» μπορεῖ οὕτως ἢ ἄλλως νὰ σημάνῃ τὸν φάκελλο ἀπὸ πρίν, ὅταν δῇ τὴν ταυτότητα τοῦ ψηφοφόρου καὶ πρὶν τοῦ παραδώσῃ τὸν φάκελλο. σὲ κάθε περίπτωσι ἂν ὁ ἀντιπρόσωπος εἶναι στὸ κόλπο ὁποιαδήποτε λύσι εἶναι τρωτή. πολλὲς φορὲς μένουμε σὲ θεωρητικὰ σχήματα ποὺ καταντοῦν κενὸς τύπος. ἀλλὰ ὰν θεωρῆτε τόσο σημαντικὸ νὰ μὴν ἀποχωρίζεται ὁ ψηφοφόρος τὸν φάκελλο εἶναι ἀπολύτως ἐφικτὴ καὶ ἡ σφράγισι τοῦ φακέλλου ἀπὸ τὸν ἀντιπρόσωπο ἐν ᾧ τὸν φάκελλο θὰ κρατῇ ὁ ψηφοφόρος.

 113. NM said

  1.
  Η αρίθμηση του φακέλου καταργεί βέβαια τη μυστικότητα. Αλλά και η σφράγισή-μονογραφή του μετά το κλείσιμο κάνει ευκολώτερη την εξαγορά γιατί έτσι δεν χρειάζεται καν να έχει περιέλθει για λίγο η σφραγίδα στα χερια του κομματάρχη, αρκεί μόνο να έχει βρει έναν φάκελο. Νομίζω ότι η μόνη μέθοδος αποφυγής νοθείας αλλά και λαθών από την εφορευτική επιτροπή, είναι η ηλεκτρονική ψήφος. Οχι απαραίτητα «επιστολική» αλλά με αυτοπρόσωπη παρουσία στο εκλογικό τμήμα και με τον πολίτη να ψηφίζει μέσα σε παραβάν.
  Αυτή η μέθοδος εκτός από το να διασφαλίζει τις εκλογές από λάθη και νοθείες, θα έκανε την όλη διαδικασία κατά πολύ πιο γρήγορη γιατί τα αποτελέσματα θα έβγαιναν αμέσως μετά τη λήξη της (χωρίς καταμετρήσεις, υπολογισμούς, σούμες, σύνταξη πρακτικών, πακεταρίσματα, αγγελιαφόρους, κλπ) αλλά και πολύ πιο φτηνή γιατί θα απαιτούσε ελάχιστο υλικό και θα απασχολούσε λιγότερο προσωπικό και για λιγότερο χρόνο. Επιπλέον δεν θα χρειάζονταν μετακινήσεις ψηφοφόρων αφού ο καθένας θα μπορούσε να ψηφίσει για οποιαδήποτε εκλογική περιοχή στο κοντινοτερο κέντρο υποδοχής ψήφων (με ηλεκτρονικούς καταλόγους που ήδη υπάρχουν).
  Νομίζω ότι κάτι τέτοιο γίνεται ήδη στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Ας μας πουν σχετικά οι παροικούντες εν Εσπερία.
  2.
  Το Ευρωντιμπέϊτ το παρακολουθήσατε απόψε;
  Μου άρεσε το χέσιμο που έφαγαν απο κείνον τον λιμπεροτέτοιον «τα 2 μεγάλα κόμματα της Ελλάδας, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ» όπως είπε. Περίμενα και άμεση απάντηση – σχόλιο από τους εκπροσωπους «των 2 μεγάλων ελληνικών κομμάτων» αλλά μάταια (μέχρι τώρα). Μούγκα στη στρούγκα. Μου φαίνεται ότι τους έχει ξεγράψει ήδη η διεύθυνση και δεν θέλει ούτε να τους ξέρει. Αλλά έτσι δεν γίνεται συνήθως στην ιστορία. «Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον» και Ευάγγελον.
  3.
  Αυριο βράδυ έχει προεκλογική συγκέντρωση ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα. Ελπίζω να δω ξανά τον Νικοκύρη και πολλούς από σας.

 114. Μαρία said

  113
  >Αυτή η μέθοδος εκτός από το να διασφαλίζει τις εκλογές από λάθη…

  Στις τελευταίες αμερικάνικες προεδρικές έγιναν λάθη. Για τις παλιότερες δεν το συζητάμε. Έγινε της πουτάνας.

 115. Μαρία said

  113
  Ορίστε, βρήκα και άρθρο: η μέθοδος είναι λειτουργική για τους πολιτισμένους Αμερικάνους, που δέχονται τα παρατράγουδα, και όχι για τους απολίτιστους ακόμα Έλληνες ούτε για τους βάρβαρους Ινδούς.
  http://www.kathimerini.gr/732709/opinion/epikairothta/arxeio-monimes-sthles/h-hlektronikh-yhfos-oi-hpa-kai-h-ellada

 116. @ 100 : — Δεν θα σάς κολακέψω ξανά για να μην σάς φέρω σε σύγκρουση με τόν εαυτόν σας και τούς φίλους σας, αγαπητέ μου Κε «ΛΑΜΠΡΟ», αλλά βρίσκω τήν μουσική επιλογή σας πολύ καλή.
  Εκεί που διαφωνώ εκ βάθρων μαζί σας είναι στό υστερόγραφό σας: μα, αληθινά, δεν γνωρίζετε πως οι (δια τής «βίας και νοθείας»!) «Ηνωμένες» Πολιτείες τής Αμερικής –αντιθέτως από αυτό που λέτε– είναι (ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΩΣ, με ιστορικήν τεκμηρίωση που μπορείτε εύκολα να αναζητήσετε και να εύρετε) ΑΠΟΙΚΙΑ τής ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ;;;

 117. NM said

  Μαρία, πολύ σωστά θίξατε το ζήτημα της τρωτότητας του ηλεκτρονικού συστήματςο ψηφοφορίας. Και πολύ σωστά -όπως είπατε- κάτι τέτοια λάθη οι έλληνες δεν θα τα αποδέχονταν. Παρόλαυτά νομίζω ότι τα περισσότερα, αν όχι όλα, απ αυτά τα λάθη που περιγράφει η Καθημερινή θα μπορούν να αποφευχθούν με τη χρήση καλύτερου λογισμικού και περιφερειακών συσκευών. Ακόμα και εκείνα τα ακραία της Ινδίας με τις αρπαγές των μηχανών.
  Σχετικά με το αποψινό ντιμπέΙτ και την πολύ καλή παρουσία του Τσίπρα. Απο τα τουϊτς, μου άρεσε περισσότερο αυτό:
  «Αλέξη, πες στην Ευρώπη πως η Ευρώπη ήταν μια γκόμενα του Δία που την γούσταρε, την γκάστρωσε, την βαρέθηκε και την πέταξε.»

 118. #113 μὰ καὶ νὰ βρῇ φάκελλο ὁ κομματάρχης (τὸ μόνο εὔκολο, ἔχω πακέτα φακέλλους ἀπὸ προηγούμενες εκλογές) τοῦ εἶναι ἄχρηστος. τίποτε δὲν διασφαλίζει ὅτι ὁ ψηφοφόρος ἔρριξε τὸν φάκελλο ποὺ τοῦ ἔδωσε ὁ κομματάρχης. ὁ ψηφοφόρος μπαίνει στὸ παραβὰν μὲ 2 ἀσφράγιστους φακέλλους:τοῦ κομματάρχη καὶ τοῦ δικαστικοῦ ἀντιπροσώπου. τὸ ποιὸν θὰ δώσῃ γιὰ σφράγισι εἶναι δικό του θέμα. ὁ κομματάρχης δὲν μπορεῖ νὰ τὸ ξέρῃ.

 119. Παίδες μην το πολυψάχνετε. Η μυστικότης στην ψηφοφορία είναι σαν την παρθενία νεάνιδος. Εξαρτάται από την θέληση της κόρης αλλά και σε ποιό σημείο του σώματος εστιάζεται το ενδιαφέρον.

 120. # 107

  Ναι ρε !!!

  Πιο σπουδαία είναι η εκλογή ερωτικού αντικειμένου από την άλλη στις κάλπες.

  Μην κοιτάς που εσύ είσαι (σαν τον Καρεμπέ ) σαβουρογ@μης !

 121. spiral architect said

  @117: Θετικό επίσης ότι μίλησε στη μητρική του γλώσσα. Φαίνεται ότι, έμαθε καλά το μάθημά του και απ’ τη μια και απ’ την άλλη μεριά. Αυτή η γλωσσική ισοπέδωση μέσω (κυρίως) της αγγλικής στα επίσημα φόρουμ μού τη δίνει στα νεύρα, παρεξηγείται και σε περίπτωση κακής χρήσης είναι αφορμή για λοιδορίες.
  (ο Σόιμπλε και ο Ρεχάγκελ είναι καλύτεροι δηλαδή, που μιλούν στη μητρική τους;) 😉

 122. Γς said

  120:
  Εμ, αυτό δεν λέω κι εγώ;

  Αντιπαρέρχομαι το σχολιασμό περί Καρεμπέ που έκανες και περί σαβουροεικλογών, που δεν έκανες

 123. # 122

  Δίκιο έχεις, στα γραπτά καμιά φορά παρεξηγείται το νόημα της φράσης, λείπει η χροιά του προφορικού λόγου.
  Οσο για τον Καρεμπέ, καλά, γράψε…Ανατολάκης !

 124. Γς said

  Εκλογές. Και θυμήθηκα τις πρώτες μετά τη χούντα εκλογές.

  Μεταπολίτευση και τέσσερις νοματαίοι ήμασταν στο τρένο που συζητούσαμε για την κατάσταση και τις εκλογές. Σοβαρή συζήτηση μεταξύ αγνώστων.
  Τι όμορφα που ήταν που είχαμε πια δημοκρατία και μπορούσαμε να μιλάμε χωρίς φόβο και πάθος.
  Μέχρι ενός σημείου βέβαια. Υπήρχε ακόμη ένα κούμπωμα. Δεν έλεγες ξεκάθαρα ποιο κόμμα υποστηρίζεις. Όπως εδώ στο τρένο. Εκεί που νομίζεις ότι πάει ντουγρού προς τις γραμμές των οριζόντων κάνει μια στροφή και σκαρφαλώνει στα βουνά για να βγει σε άλλα τοπία, σε άλλες διαδρομές.
  Το ίδιο και στις βαθυστόχαστες αναλύσεις μας. Δεν μπορούσες να καταλάβεις που το πήγαινε ο καθένας. Από το μόλις νομιμοποιημένο ΚΚΕ μέχρι δεν ξέρω που . Πολύ αριστερά πάντως…

  Αυτό σκεπτόμουν και φαντάζομαι κι οι άλλοι. Και μου έρχεται μια κατεβασιά:
  -Ρε μάγκες μήπως είμαστε κι οι τέσσερις με τον Καραμανλή;

 125. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  116 – Όχι δεν το γνωρίζω κυρία Στρατούλα, εγώ νόμιζα (νομίζω ακόμη) οτι είναι αποικία των Αγγλοσαξόνων, που έχω την βάσιμη πεποίθηση, οτι ελέγχουν ουσιαστικά, όλο τον πλανήτη. Ας αλλάξω λοιπόν την διατύπωση, για να μην διαφωνείτε τόσο βαθειά μαζί μου, και αντί Αμερική, να βάλω το κέντρο του κεφαλαίου, που ως γνωστόν δέν έχει πατρίδα. Το σημαντικό είναι κατα την γνώμη μου, οτι οι λαοί ζούν με την ψευδαίσθηση οτι αποφασίζουν αυτοί για το μέλον τους, γι΄αυτό και το παράδειγμα καί της Γερμανίας. Στις κόρες μου απο μικρές τους έλεγα, το τρίπτυχο ΠΑΤΡΙΣ, ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, είναι για τους φτωχούς, οι πλούσιοι έχουν μόνο την οικογένεια, δείτε ποιοί σκοτώνονται στους πολέμους, και θα καταλάβετε πολλά πράγματα.
  Eπειδή ελέω Έφης και Gee, η συζήτηση απέκτησε ερωτική χρειά, αλλα και του ασθμαίνοντος λόγο ντι μπέϊτ Γς (λείπει ο Μάρτης απο την Σαρακοστή;) θα αφιερώσω και στους τρείς αυτό το υπέροχο ερωτικό τραγούδι, για να πάει καλά η μέρα σας.

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ.

 126. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  110 – Πολύ όμορφοι στίχοι, εγώ έχω επιλέξει να είμαι ουρανός, κι απ΄ό,τι φαίνεται, θα πεθάνω με την απορία, γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι επιλέγουν την φυλακή. Πάντα μου άρεσαν τα πουλιά που κοροϊδεύουν τα κλουβιά. (είναι πολύ όμορφα να πετάς, κυριολεκτικά).
  Καλημέρα.

 127. Γεροδήμος said

  Υποψήφιος δήμου ΟινιαδΏν
  ακούω συνέχεια
  Αυτό δεν είναι λάθος;
  ούτε στην αρχαία δεν κατεβαίνει ο τόνος, αν δεν λαθεύω – δεν υπάρχει λόγος να κατέβει.
  Λαθεύω;

 128. sarant said

  113: ΝΜ, εγώ πάντως θα είμαι το βράδυ στη συγκέντρωση!

 129. sarant said

  127: Με πιάνετε αδιάβαστο, με την έννοια ότι δεν ήξερα πως υπάρχει τέτοιος δήμος -ή ίσως πως υπήρχε γιατί διαβάζω ότι με τον Καλλικράτη ενώθηκε με το Μεσολόγγι.

  Αυτά τα -άδων/αδών είναι μεγάλος μπελάς και δεν ξέρω αν έχουν γενικό κανόνα. Πάντως, στα αρχαία ο τόνος κατέβαινε. Λίμνη Οινιαδών λέει ο Στράβωνας.

 130. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  116 – Τέσσερις ήθελα να γράψω στο 125, φυσικα και είναι αφιερωμένο και σε σάς (άλλωστε επειδή ζείτε στην Γαλλία το έβαλα) αλλα είπαμε, στα μαθηματικά έστω και στα απλά, είμαι σκράπας.

 131. Αγγελος said

  Oύτε εγώ ήξερα το Δήμο Οινιαδων, αλλά ο κανόνας είναι εύκολος: αν η ονομαστική είναι πρωτόκλιτη, αν δηλαδή ονομάστηκε προς τιμή κάποιων απογόνων κάποιου Οινία (ένας Οινιάδης — πολλοί Οινιάδαι), ο τόνος κατεβαίνει· αν είναι τριτόκλιτη (αι Οινιάδες Νήσοι, π.χ.), παραμένει στην παραλήγουσα. Φυσικά, για να τον εφαρμόσει κανείς πρέπει να ξέρει την ονομαστική, πράγμα δύσκολο μ΄αυτά τα αρχαιοπρεπή ονόματα δήμων που δεν αντιστοιχούν σε σημερινό τοπωνύμιο και συνεπώς μόνο στη γενική ακούγονται.

  To πρώτο πόδι της Χαλκιδικής έχει Δήμο Κασσανδρείας, με αποτέλεσμα η έδρα του, παραδοσιακά Βάλτα, να λέγεται σήμερα από τους περιοίκους — και να γράφεται και στις ταμπέλες — Κασσανδρεία, παροξύτονα.

 132. Triant said

  Άσχετο.

  Επειδή αυτό το μπλογκ μου αρέσει και με ενδιαφέρει πολύ, αφιερώνω σ’ αυτό πολύ από τον χρόνο που ανήκει στη δουλειά, στον ύπνο και στην οικογένειά μου. Γι αυτό (με βαρειά, είναι η αλήθεια, καρδιά) αποφάσισα να βγάλω αυτό το tab από τον firefox.
  Αν κάποιος για οποιονδήποτε λόγο θέλει να επικοινωνήσει μαζί μου μπορεί να το κάνει στο: tt παπάκι automaton τελεία gr.

  Ευχαριστώ όλους για τα τόσα πράγματα που έμαθα εδώ καθώς και για τις σκέψεις που πυροδότησαν.

  Καλή συνέχεια,
  Θόδωρος

 133. sarant said

  132: Θόδωρε, βαριά είναι κι η δική μας καρδιά. Όταν λασκάρουν τα πράγματα, πάλι εδώ είμαστε!

 134. Μαρία said

  129
  Και στο Θουκυδίδη σε ποικίλους τύπους: Οινιάδαι, Οινιαδών, Οινιάδας.
  Στα νέα ελληνικά αλλάζει το πράμα.

 135. Γς said

  132:
  Κάτι μου λέει ότι όλα αυτά περί οικογενείας ύπνου και δουλειάς είναι μούφα.
  Κάποια γκόμενα πρέπει να χτύπησε αυτός 😉

 136. @ 125 ^ 130 : — Σάς ευχαριστώ για αυτήν τήν υπέροχη μελωδικήν επιστροφή στά χρόνια τής γλαυκής μας θύμησης που μάς χαρίσατε: πόσες αναμνήσεις…! δάκρυα μού ‘ρχονται στά μάτια! ( «Εδώ που έφτασα, κοιτώ και τήν ζωή μου αναμετρώ: πόσο η φόρα ήταν’ μεγάλη!… πόσο τό πήδημα μικρό!…» ).
  Όμως, κατά τά άλλα που σάς λέγω, ούτε υπερβάλλω ούτε σχήμα λόγου χρησιμοποιώ: κάνετε μία μικρήν αναζήτηση στίς ιστορικές πηγές και θα σάς αποκαλυφθή η (επιμελώς!) συγκεκαλυμένη αλήθεια! Θα διαπιστώσετε ότι οι «Αγγλοσάξονες», που λέτε (και μαζί με ‘σάς πιστεύει η πλειονότης τών ανθρώπων σήμερα) ήταν κατά συντριπτικήν πλειοψηφίαν …ΓΕΡΜΑΝΟΙ!!! Άλλωστε, η επικρατούσα γλώσσα στόν «Νέο Κόσμο» μετά από τήν (δια τής «βίας και νοθείας!) κήρυξη τής «Ενώσεως» τών «Ηνωμένων» Πολιτειών Αμερικής ήταν η …γερμανική! Ο γερμανικός προτεσταντισμός κατέκτησε τήν «Άγρια Δύση» και μέσω αυτής επέβαλε τά συμφέροντά του στήν Καθολική Ευρώπη, καλέ μου φίλε, σε αγαστήν συμμαχία με τόν διεθνή Σιωνισμό!!! Αυτά έχουν από πολλών ήδη ετών γίνει γνωστά και είναι επιστημονικώς αδιαμφισβήτητα από ιστορικής απόψεως. Δεν πρόκειται, δηλαδή, περί λαϊκών «συνωμοσιολογιών» που εσχάτως διαδίδονται άκριτα, αλλά περί τεκμηριωμένης ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΟΣ…! Αναλογισθείτε, μόνον, τήν καταγωγήν αυτών που κατέχουν τόν βρετανικόν θρόνο και τά πετράδια τού στέμματός του μέχρι ΚΑΙ σήμερα… Ούτε και οι ίδιοι οι Άγγλοι δεν έχουν συνείδηση τού ότι κυβερνώνται από …Γερμανούς!!! Φαντασθείτε…!!!

 137. @ 136 : — Θά ήθελα, επίσης, να επισημάνω τήν «σύγχιση» που επικρατεί σχετικώς με τήν σημασία τής λέξεως «Κεφάλαιο»: αυτό που γεννά «πλούτο» είναι τό «Κεφάλαιο», και ούτε ο πλούτος ούτε τό Κεφάλαιο από μόνα τους έχουν «ηθικήν» αξιολόγηση. «Κεφάλαιο» είναι η παραγωγική δύναμη τών ανθρώπινων χεριών, η παραγωγική δυνατότητα τής ανθρώπινης διάνοιας, η παραγωγική χρήση και αξιοποίηση τών φυσικών πόρων, κλπ. Άλλο πράγμα είναι αυτό που εσείς εννοείτε πως (συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΩΣ μαζί σας!) «κατέχουν» όλοι αυτοί οι δαιμονικοί κύκλοι τού κακού και δι’ αυτού έχουν κατακυριεύσει σύμπαντα τόν κόσμο. Βέβαια, με «αυτό» που αυτοί κατέχουν είναι εύκολο να ιδιοποιηθούν (σαν αισχροί καταχραστές και κοινοί κλέφτες!) τά πραγματικά «Κεφάλαια» τού κόσμου τούτου… Αλλά η συζήτηση περί αυτών τών θεμάτων εκφεύγει τών πλαισίων και τής θεματολογίας τού σαλονιού όπου φιλοξενούμεθα, ν’ε-σ-πά;
  Και πάλι σάς ευχαριστώ για τίς αφιερώσεις σας, αγαπητέ μου Κε «ΛΑΜΠΡΟ». Έχετε πάντα τήν εκτίμησή μου.

 138. Στράτα Στρατούλα, βεβαίως άλλο είναι το παραγωγικό κεφάλαιο και άλλο το χρηματιστικό. Τα περί ΑγγλοΣαξώνων όμως που ήταν… Γερμανοί μου φαίνονται αστήρικτα και κωμικά. Και ο δικός μας βασιλικός οίκος ήταν δανέζικος (και μάλιστα από μέρη που σήμερα ανήκουν στη Γερμανία!), αλλά δεν θα ισχυριστεί κανείς ότι το Βασίλειον της Ελλάδος το κυβερνούσαν Γερμανοί! Όσο για τη διάδοση της γερμανικής γλώσσας στις ΗΠΑ στα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας τους, υπάρχει ένα ψήγμα αλήθειας αλλά είναι πολύ διογκωμένο και έχει εγκύψει και σ’αυτό ο Νικοκύρης — διαβάζετε και διαδίδετε τα Άπαντά του!

 139. Νέο Kid Στο Block said

  «Zwei glorreiche Halunken »
  mit :Kleint Osterholz (-» Zwei hundert tausend dollar sind ne menge geld!»)
  Löw von Kleif
  Elaiza Shorr Welach

 140. @ 138 : — Γιατί, καλέ μου φίλε Άγγελε, σάς φαίνονται «αστήρικτα και κωμικά» όσα λέω; Έχετε ερευνήσει τήν ακρίβεια τών όσων λέω; Τό γεγονός, λ.χ., ότι τό …»Μεγάλο Μήλο» ιδρύθηκε ως «Νέο Άμστερνταμ» και οι «μάγισσες» τής «Νέας Αγγλίας» εκαίγονταν όπως οι «μάγισσες» τού Μεσαίωνα στήν Ευρώπη, σάς φαίνονται κωμικά; Όσο για τό «ψήγμα», εάν ψάξετε θα εύρετε ολόκληρο …»κοίτασμα»!

 141. Νέο Kid Στο Block said

  Die Nationalhymne der vereinigten BudesStaaten von Amdeutschland

  Ohh sagt, koennt ihr seeehen
  im fruehen Licht der Morgendaemmerung
  was wir so stolz gruessten
  im letzten Schimmer der Abenddaemmerung
  Dessen breite Streifen und helle Sterne
  die gefahrvollen Kaempfe hindurch
  ueber den Wellen ,die wir bewachten
  so stattlich wehten
  Und der Raketen (game ,set , match, Pete Sampras!) grelles ,rotes Licht..
  die in der Luft explodierenden Bomben,…(boomm!!)
  bewiesen die Nacht hindurch
  dass unsere Flagge noch da war.
  Oh sagt, weht dieses sternenbesetzte Banner noch immer
  Ueber dem Land der Freien
  und der Heimat der Tapferen!

 142. @ 140 ^ 138 : — ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΩ (για να μην παρεξηγούμεθα): Αντίθετα από ό,τι συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους –συμποσουμένων κάποιων από τούς θαμώνες αυτού τού σαλονιού– εγώ δεν έχω κανέναν λόγο κι ούτε καμμιά πετριά να «δείχνομαι» σαν κάποια που όοοολα τά ξέρει, και για όλα έχει γνώση, και για τά πάντα έχει …γνώμη, και αρέσκεται να ακούγεται η φωνή της παντού για να τήν προσέξουν… Εάν θα μιλήσω κάποτε κάπου, θα τό κάνω είτε για να ρωτήσω, είτε για να μοιραστώ κάτι προσωπικό μου, είτε για να ειπώ κάτι που γνωρίζω καλά και είναι ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ αληθινό. Δεν συμμετέχω, δηλαδή, σε ατέρμονες συζητήσεις που σκοπούν στήν …εξεύρεση τής …αλήθειας, διότι δεν έχω πλέον τόν χρόνον (και τήν διάθεση να τόν σπαταλώ!) για να αράζω στά διαδικτυακά «καφενεία» και να πιάνω με τίς ώρες τό λακριντί όπως έκανα προ 35ετίας στά πραγματικά καφενεία τής φοιτητικής ανεμελιάς. Επομένως, παν ό,τι ισχυρίζομαι είναι ΕΞΑΚΡΙΒΩΜΕΝΑ αληθές και μπορεί να τό ερευνήσει κάθε καλόπιστος μέχρι να πεισθή. Εγώ, δυστυχώς, δεν πρόκειται να παραθέσω παραπομπές για να υποστηρίξω τήν άποψή μου στίς συζητήσεις όπου αραιά και που παρεμβαίνω. Εάν ο λόγος μου δεν γίνεται πιστευτός, εμένα δεν μέ απασχολεί. Αλλά κι ούτε μέ ενοχλεί. Άλλα μέ ενοχλούν σ’ αυτόν τόν άδικον τρελλό κόσμο όπου ζούμε…

 143. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  137 – Koιτάξτε, η αλήθεια είναι οτι με την εκπαίδευση δεν τα πήγα καλά, όμως το κεφάλαιο απο τα 13 μέχρι τα 18 που ήμουν στην ΚΝΕ το έμαθα καλά. Αυτό που δεν μπορούσε να φανταστεί ο Μάρξ, και επιμένουν (εσκεμένα κατα την άποψή μου) να μην αντιλαμβάνονται τα αριστερά κόμματα (ειδικά το ΚΚΕ…) είναι οτι για να παραχθεί τεράστιος πλούτος, τόσο τεράστιος που υπερβαίνει τα όνειρα και του πιο άπληστου ανθρώπου, ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ, ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΝΟΙΑ, ΟΥΤΕ ΚΑΝ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ, αυτά χρειάζονται για να ξεπλένεται το μαύρο χρήμα, για να παραμυθιάζουν τους ανθρώπους οτι με την παραγωγή βγαίνουν τα χρήματα, για να συντηρείται όλος αυτός ο παγκόσμιος παραγωγικός μηχανισμός, που εξυπηρετεί την οικονομική ελίτ, για να κρατάει ελεγχόμενους τους οικονομικούς σκλάβους, που όμως περισεύουν πλέον απελπιστικά, και το πολύ σε 20 χρόνια, θα είναι εντελώς άχρηστοι. Πλέον μετά την παγκοσμιοποίηση απο τη πρώτη εισβολή στο Ιράκ, το κεφάλαιο παράγει κεφάλαιο, ειδικά τα τελευταία 10 χρόνια, με ασύλληπτους ρυθμούς. Το μόνο που χρειάζεται για την παραγωγή πλούτου, είναι ΦΡΕΣΚΟ ΑΕΡΑΚΙ, και κρίσεις. Αν ο Άγγελος εννοεί με το χρηματιστικό κεφάλαιο αυτό που εννοώ κι εγώ, τότε μάλλον καταλαβαίνει απόλυτα τι λέω. Στην Γουόλ Στρήτ λένε ενα ρητό, bulls make money, bears make money, pigs get slaughtered, (ας κάνει κάποιος την μετάφραση, γιατι το τελευταίο δεν ξέρω πως να το πώ ακριβώς). Αναγάγετέ το σε πλανητικό επίπεδο, σκεφτείτε τι είπαμε οτι χρειάζεται για τον πλούτο, και θα καταλάβετε πώς βγαίνουν τα πολλά λεφτά, και ποιοί πληρώνουν. Το πολύ μεγάλο πρόβλημα, είναι οτι μετά την κρίση το 2007-8 και τους υποτυπώδεις περιορισμούς που επέβαλλαν στις χρηματηστηριακές συναλλαγές, κάποια πονηρά γατόνια, μέσω υπερυπολογιστών που μπορούν να σαρώνουν τα χρηματηστήρια, λειτουργούν ένα πρόγραμμα, το HFΤ, (έχω γράψει σχετικά σε προηγούμενο νήμα) δίνοντας και αναιρώντας εντολές για πάνω απο 1,000 μετοχές σε 1 έως 5 δευτερόλεπτα, τα κέρδη τους είναι απίστευτα, αλλα δημιουργούν τεράστιες φούσκες. Οι συναλλαγές που γίνονται στην Γουόλ Στρήτ, είναι μόνο το 30% οι υπόλοιπες είναι εκτός, συνεπώς και εκτός ελέγχου. Κανείς δεν γνωρίζει πιο είναι το επίπεδο της παγκόσμιας μόχλευσης, υπολογίζεται θεωρητικά (γιατι δεν χρειάζεται να δώσουν λογαριασμό σε κανένα) μεταξύ των 700 τρις και 1,5 τετράκις, το παγκόσμιο ΑΕΠ είναι περίπου 70 τρις. Τα κόμματα του κόσμου, αν δεν παίζουν το παιχνίδι της οικονομικής ελίτ (που το κάνουν) έχουν πλήρη άγνοια, και παραμυθιάζουν τον κόσμο. Συνεπώς, για μένα δεν έχει νόημα, αν οι Άγγλοι είναι Γερμανοί, και το αντίστροφο, δεν είναι οι φυλές που ελέγχουν, αλλα το οτι μας δουλεύουν απροκάλυπτα, και μείς κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου. Το ερώτημά μου ήταν το πώς γίνεται αυτό, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, στα 43 μου, βρήκα το κοματάκι που έλειπε απο το πάζλ της απάντησης. Επειδή μακρηγόρησα και σας κούρασα, κρατήστε μόνο αυτό, το εργατικό δυναμικό (ειδικευμένο και ανειδίκευτο) περισεύει σε μεγάλο βαθμό, και σε 20 άντε 30 χρόνια, θα είναι εντελώς άχρηστο, τότε θα πλεονάζει και ο παγκόσμιος πληθυσμός, με ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό. Βέβαια σε λίγα χρόνια (ελπίζω στα επόμενα δύο) μάλλον θα δούμε τα μεγαλύτερα πυροτεχνήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας.
  Θα σας αποζημιώσω για το σεντόνι, με ένα υπέροχο κομάτι απο τον αγαπημένο μου Μάλερ. Καλυνήχτα.

 144. Γεροδήμος said

  @129

  Ευχαριστώ πολύ.

 145. @ 143 : — Καθόλου δεν μέ κουράζετε, Κε » ΛΑΜΠΡΟ» μου. Γιατί μέ αναγκάζετε να επαναλάβω δημοσίως ότι σάς έχω συμπαθήσει ιδιαίτερα (και ότι πάντα χαίρομαι τήν επικοινωνία μας, αφού και τίς απόψεις σας βρίσκω ενδιαφέρουσες) και να διακινδυνεύω άλλη μιά φορά να λοιδωρηθώ;.. Μην εκλάβετε ως κολακείες τά όσα λέω: πολλά άλλα είμαι, πάντως κόλακας ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ κι ούτε θα γίνω ποτέ μου, αφού απεχθάνομαι όσο δεν φαντάζεσθε τέτοιες συμπεριφορές (κι αφήστε τούς –κατά δήλωσή τους– …»συναδέλφους» μου να μέ κρίνουν όπως τούς καπνίσει: καταλαβαίνετε πού τούς γράφω, ν’ε-σ-πά;). Άς είναι, όμως…
  Όπως έχω ξαναπεί, δεν συνηθίζω να ομιλώ για πράγματα που δεν κατέχω. Ούτε θα επιχειρούσα ποτέ μου –ιδιαιτέρως μάλιστα σε κύκλο αγνώστων μου ανθρώπων– να προβάλω έτσι τυχαία και κατά τό δοκούν τίς αντιλήψεις μου γενικώς.
  Πάντως, εάν δεν σάς παρερμηνεύω, καταλαβαίνω τί θέλετε να μού πείτε σε αυτά που γράφετε. Γιατί, όμως, εκπλήττεσθε για όσα λέτε περί «Κ»ΚΕ, «Κ»ΝΕ, κλπ; Περιμένατε κάτι διαφορετικό, δηλαδή;
  Δυστυχώς, εμποδίζομαι να σάς ανταπαντήσω λεπτομερέστερα σε ό,τι (πολύ ενδιαφέρον, όντως) λάβατε τήν ευγενή καλοσύνη και μπήκατε στόν περίσσιον κόπο να μού απαντήσετε: καθώς αποκλίνουμε από τό θέμα που τροφοδοτεί τά σχόλια εδώ, φοβούμαι μήπως ο Κος Σαραντάκος μάς επιπλήξει και μάς αποβάλει για κατάχρηση τού δικαιώματος που μάς παραχώρησε. Διακινδυνεύοντας, ωστόσο, θα επιχειρήσω, τουλάχιστον, να σάς εξομολογηθώ τήν ιδική μου εμπειρία γιατί τυχαίνει από Χρηματιστηριακά κάτι να κατέχω: είχα ασχοληθή προ 25ετίας εκτενέστερα με τά διεθνή (αλλά ΚΑΙ με τά ελληνικά!) Χρηματιστηριακά δρώμενα και βρέθηκα τότε στήν ανάγκη να κάνω …εντατικά «φροντιστήρια» για να ανταποκριθώ στίς περίπλοκες απαιτήσεις που μού προέκυψαν…!
  Όπως γνωρίζετε, ζω στήν Γαλλία και εργάζομαι στήν Ελβετία (στήν ΓαλλοΕλβετική μεθόριο). Θα γνωρίζετε, επίσης, ότι η Ελβετία συγκεντρώνει (κι αυτά μαζί με τά κάθε λογής παθογόνα και σαπρόφυτα «παράσιτα» τής παγκόσμιας «οικονομίας») πολλές μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες (ο ρόλος που παίζουν είναι άλλο ΜΕΓΑΛΟ ζήτημα! Όπως ΚΑΙ ο ρόλος τού εργοδότη μου, άλλωστε!!!): από τά τέλη τής δεκαετίας τού ’80 –οπότε άρχισε να γίνεται παγκόσμιος ντόρος για τό νεοφανές τότε ΕΗΤΖ– ξεκίνησε μία υφέρπουσα φημολογία στά μέρη μας ότι, δηλαδή, μία συγκεκριμένη φαρμακοβιομηχανία πυρετωδώς ετοιμάζει κρυφά τό θαυματουργό φάρμακο! Μέσα στά επόμενα 3-4 χρόνια, περί τό 1994-1995, η διασπορά τών φημών ήταν σκανδαλώδης! Η περίφημη και κραταιά (τότε!) «Χόφμανν-ΛαΡόσς», τής οποίας οι «δυσκίνητες» μετοχές (κάτι σαν τίς μετοχές τής «Καρέλιας ΑΕ» στό Χ.Α.Α.) διαπραγματεύονταν τόσο στό Χρηματιστήριο τής Ζυρίχης όσον και (ως «ΈϊΝΤιΑΡ») στό Χρηματιστήριο τής Ν. Υόρκης, συγκέντρωνε τά βλέμματα τών διεθνών κερδοσκόπων. Στίς αρχές τού 1993 η μία μετοχή της διαπραγματευόταν λιγώτερο από 9000 ελβ.φρ. (2.650.000δρχ) και η φημολογία έδινε συνεχώς λαβές για χοντρά παιχνίδια! Εκείνο τό γεγονός απετέλεσε ισχυρό έναυσμα για ‘μένα να εντρυφήσω ΚΑΙ στά Χρημ/ριακά (και ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ στίς «έκουϊτιζ», αλλά ΚΑΙ στό «συνάλλαγμα», ΚΑΙ στά «κομμόντιτιζ», ΚΑΙ σε όλα τά περίπλοκα «Παράγωγα», κοκ), επειδή συνέπεσε κάποιες μαθηματικές εφαρμογές που χρησιμοποιούσα τότε (σε ένα πεδίο ερευνών που μέ απασχολούσε στήν Φυσική) να έχουν αντιστοιχίες με τό «ρισκ-μόντελλιν» τών χρημ/ριακών προβλέψεων. Τέλος πάντων, για να μην πολυλογώ, επενδύσεις σε μετοχές ή άλλα «προϊόντα» δεν έκανα (δόξα τώ Θεώ!) αλλά τό τί ανακάλυψα στό εντατικό μου …»φροντιστήριο» δεν περιγράφεται, φίλε μου!!!…
  Αυτός ο «πλούτος» που παράγεται από …φρέσκον και καπαμιστόν …αέρα, είναι ο πλούτος που συγκεντρώνεται όταν τό (πραγματικό!) παραγωγικό Κεφάλαιο ανταλλάσεται με «πέτσινο» χρήμα: είναι η μέθοδος δια τής οποίας ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ ο πλανήτης, με όλο τό παραγωγικόν «έχει» του, άρχισε να «αγοράζεται» από ευάριθμες ληστοσυμμορίες τραπεζιτών τού Λονδίνου και τής Ν. Υόρκης εδώ και πάνω από …300 χρόνια!!! Γι’ αυτό, έχει σημασία να γνωρίζετε ΠΟΙΟΙ και ΠΩΣ και ΠΟΤΕ …»μιά φορά στή Δύση»!
  Και για να σάς αποζημιώσω, κι εγώ με τήν σειρά μου, για τήν προσοχή σας, θά ‘θελα να σάς αφιερώσω κάτι σχετικό (ΚΑΙ εξόχως συμβολικό!) ΚΑΙ …αποκαλυπτικό:
  «-Φερστ, γουιτέϊκ Μανχάτταν…! Δεν, γουιτέϊκ Μπερλίν…!» (Λήοναρντ Κοέν, ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΜΟΥ τροβαδούρος).
  Σάς χαιρετώ, πάντα με εκτίμηση.

 146. @ 145 : — ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Διαβάστε τό σωστό έτσι >>>>>>>>> ………… Στίς αρχές τού 1993 η μία μετοχή της διαπραγματευότανε λιγώτερο από 9000ελβ.φρ. (2.650.000δρχ, με τήν τότε ισοτιμία «φίξιν») και η εντεινόμενη φημολογία έδινε συνεχώς λαβές για χοντρά παιχνίδια που ανέβαζαν τήν τιμή σχεδόν χωρίς καθόλου πράξεις! …………………….

 147. @ 146 : — ΔΙΟΡΘΩΣΗ : Μα τί συμβαίνει και …χάνεται ένα κομμάτι από τό γράψιμό μου;;;;; ΕΝΤΕΛΩΣ …ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΟ…!!! Τέλος πάντων, άλλη μιά προσπάθεια!

  Διαβάστε τό σωστό έτσι >>>>>>>>>>>>>>>>>…………… Στίς αρχές τού 1993 η μία μετοχή της διαπραγματευότανε λιγώτερο από 9000ελβ.φρ.(ολιγώτερον από 1.650.000δρχ, με τήν τότε ισοτιμία «φίξιν») ενώ στίς αρχές τού 1995 περισσότερον από 12000ελβ.φρ.(περισσότερον από 2.650.000δρχ, με τήν τότε -νέα- ισοτιμία «φίξιν») και η εντεινόμενη [παραμυθο]φημολογία έδινε συνεχώς νέες λαβές για χοντρά παιχνίδια και «αρμπιτράζ»-φαντάσματα που ανέβαζαν τήν τιμή σχεδόν χωρίς καθόλου πράξεις! ………………………….

  Υποθέτω ότι η …μεταφυσική εξαφάνιση τού κειμένου μου οφειλότανε στήν χρησιμοποίηση τών λογικών συμβόλων τού «μεγαλύτερου» & «μικρότερου». Γιατί, όμως, παραπάνω που χρησιμοποίησα καμμιά δεκαριά συνεχόμενα «μεγαλύτερα» (σαν βέλη κατευθύνσεως) δεν εξαφανίσθηκε τό κείμενο; Άγνωστες οι βουλές τού «γουωρντ-πρέσς» σ’ εμέναν…!!!

 148. Γς said

  Οτιδήποτε μετά το σύμβολο «μικρότερο από» το τρώει η Μαρμάγκα της γουωρντ-πρέσς 😦

 149. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  145 – Παρακαλώ δεν θέλω να αφήνετε αιχμές για άλλους, στις όποιες συζητήσεις μας. Άλλωστε στο διαδύκτιο (για να παραφράσω την φράση του Τζαβαλά Καρούσου) είσαι ό,τι δηλώσεις, (αυτό ισχύει για όλους, ποιός αργόσχολος θα κάτσει να ψάξει την αλήθεια;) και καλό είναι να μην τα παίρνουμε πολύ στα σοβαρά, όλα αυτά που γράφονται σ΄αυτό. Κατα τ΄άλλα, μάλλον μιλάμε την ίδια γλώσσα, ώς προς το θέμα που ψιλοαναλύουμε τουλάχιστον, αν και διακρίνω μια συνομοσιολογική χρειά στην γραφή σας, π.χ «Κ»ΚΕ – «Κ»ΝΕ, που δεν κατάλαβα τι σημαίνει, ίσως όμως να κάνω λάθος. Oι χρηματηστηριακές συναλλαγές είναι πιο απρόβλεπτες κι απο τον καιρό, το χάος σε όλο του το μεγαλείο, γι αυτό και τα μαθηματικά, πέρα απο την γραμμή (ακολουθία) Φιμπονάτσι, είναι ουσιαστικά άχρηστα. Αν ήταν αλλιώς, όλοι οι μεγάλοι μαθηματικοί θα ήταν πάμπλουτοι, αλλα ενώ ο Μπάφετ παρ΄όλο που γνωρίζει ελάχιστα μαθηματικά είναι πάμπλουτος, είναι γνωστή η οικονομική καταστροφή του Νεύτωνα απο το χρηματηστήριο, αλλα και πολλών σύγχρονων γνωστών και αγνώστων επιστημώνων.
  Γνωρίζω σε αρκετά μεγάλο βαθμό τι ανακαλύψατε στο «φροντιστήριο», γι΄αυτό και λέω αυτά που λέω για τις εκλογές. Όσο για τα πέτσινα χρήματα, αυτό συμβαίνει απο το 72, η Αμερική κόβει άχρηστα χαρτιά, και «πληρώνει» με αυτά τις εμπράγματες αξίες που παίρνει απο τα κράτη όπου Γής, κάτι που έχει επιβάλλει με την τεράστια στρατιωτική της ισχύ. Μετά το 2008 όμως, το κακό παράγινε, έχει πλημυρίσει τον πλανήτη με άχρηστα δολάρια, η ίδια έχει χρεωκοπήσει, όσοι άφησε να αναδειχτούν οικονομικά για δικό της όφελος πρωτίστως, αμφισβητούν το δολάριο, το ιδανικό θα ήταν ένας γ΄π.π, που φαντάζει πλέον αναπόφευκτος όπως ο β΄π.π, είδομεν.
  Η στάση ζωής που έχω, βασίζεται στην φράση, τα πάντα κατα βάσην είναι απλά, όπως η λειτουργία του σύμπαντος, μπορούν όμως να γίνουν πολύ πολύπλοκα, όπως το σύμπαν, είναι θέμα επιλογής. Γι αυτό δεν έχει σημασία, ποιοί πώς και πότε κάποτε στη δύση, αλλα αν αποφασίζω και φταίω εγώ για μένα. Ο καθένας μας, είμαστε εν δυνάμη πεταλούδα που κουνάει τα φτερά της.

  Υ.Γ – Προχθές ανακοινώθηκε το οικονομικό ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ των Γερμανών, η ανακοίνωση επηρέασε το ζεύγος eyro-usd κατα μισό λεπτό, (50 pips) σε μία ώρα περίπου, διακινήθηκαν πάνω απο 50 δις δολάρια παγκοσμίως. Πώς μετριέται το συναίσθημα και δη το οικονομικό, υπάρχει μαθηματική μέτρηση;
  Ευχαριστώ για το τραγούδι.
  Καλημέρα.

 150. Νέο Kid Στο Block said

  Όχι ότι έχει ανάγκη υποστήριξης ή επιβεβαίωσης ο Φυσικός ,αλλά το αγελαίο ένστικτό μου είναι πρωτεύον και ακατανίκητο!:-)
  Μάθε λοιπόν κυρία Στρατούλα πως παλιά στο ιστολόγιο , δεν έμπαινε ο καθείς ή η καθεμιά και διάλεγε χρηστώνυμο αυθαίρετα. Υπήρχε κανονική procedure (βάσει της νόρμας:DIN 1451) , κατάθεση πιστοποιητικών, γραπτές εξετάσεις κ.λ.π.
  Ο Φυσικός λοιπόν ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ είναι φυσικός! Mέχρι να μάς παρουσιάσεις και εσύ τουλάχιστον κανα μποζόνιο αυτοπροσώπως.., περι των δικών σου credentials διατελλούμε εν σκεπτικισμώ. Yπ’αυτή την έννοια δικαίως έβαλες τα εισαγωγικά στο «συνάδελφος», μόνο που είναι αυτοαναφορά. Άιντε μπράβο!

 151. physicist said

  … δεν έμπαινε ο καθείς ή η καθεμιά και διάλεγε χρηστώνυμο αυθαίρετα. Υπήρχε κανονική procedure (βάσει της νόρμας:DIN 1451) , κατάθεση πιστοποιητικών, γραπτές εξετάσεις κ.λ.π.

  Το πόσες ώρες έχει περάσει σε δεξαμενή ενυδρείου υπό την αυστηρή παρατήρηση της Επιτροπής ο Δύτης μέχρι να γίνει δεκτός, μόνο αυτός το ξέρει.

 152. Νέο Kid Στο Block said

  151. Πανάθεμά σε! Μ’έπνιξες! (έτρωγα ένα μπρέτχεν…) 😆

 153. physicist said

  #152. — Καλημέρες καθυστερημένες!

  Σήμερα είναι ποδοσφαιρικώς ιστορική μέρα. Έχουμε Μπάρτσα-Ατλέτικο τελικό πρωταθλήματος στην Πριμέρα, έχουμε και Ντόρτμουντ-Μπάγερν τελικό Κυπέλλου στο Βερολίνο. Τσιπς, πίτσες, καναπές, όλα έτοιμα.

 154. Ο Δύτης ΗΤΑΝ στην Επιτροπή, νεαρέ. 🙂

 155. physicist said

  #154. — 🙂

  Και ποιον φουκαρά με βατραχοπέδιλα και μάσκα είχατε ρίξει στη δεξαμενή;

 156. Νεο Kid Στο Block said

  153. Βεβαια! Μονο που ολα αυτα στο ρημαδονησι που ειμαι θελουν μπετσαλεν για να τα δω ,και το ταμειον ειναι μειον,οποτε οσο αντεξω στο ολεολε με το θρυλικο σπηκαζ:-)
  Υγ. Ελπιζω μονο να πιασω Αραπη σχολιαστη (φοβεροι!) κι οχι Ρωσο και με παρει ο υπνος… 🙂

 157. physicist said

  #156. — Με Άραβα σχολιαστή η φάση γίνεται εντελώς cult, απόλαυσέ το, μάστορα!

 158. Νεο Kid Στο Block said

  Aληθεια ειναι αυτο πως στην επιτροπη ηταν ο Δυτης. Αλλα οι κακες γλωσσες λενε πως δεν μπηκε με αδιαβλητα κριτηρια. Απλως παρουσιασε ενα παλιο πακετο τσιγαρα με ιδιοχειρη συστατικη επιστολη απο τον Κορτασαρ, γραμμενη στη μια πλευρα. Τρεχα γυρευοπουλος δηλαδη…:-)

 159. Κιντ, μπερδεύεσαι με τις εξετάσεις για το μπλογκ του Δύτη. Εδώ παρουσίασα το Μετά την αποψίλωση και κάποιες μεταφράσεις του Χάμετ με ιδιόχειρες σημειώσεις εποχής.

 160. Γς said

  159, 151:
  Μην τους ακούς.
  Εγώ απλώς είδα φως και μπήκα.
  Εκοψα κίνηση και βγήκα. Μετά όμως ξαναμπήκα.
  Την είδα τη δεξαμενή αλλά ήμουν, πως το λένε; Τυχερός.

  Οποιος μπαίνει εκεί, μπαίνει, στενεύει! εκτός αν είναι ήδη στενός

 161. Νέο Kid Στο Block said

  Ω! Δεν ήξερα πως ο Νικοκύρης έχει μεταφράσει γεράκι! (τελικά αυτοί οι παλιοί σκακιστές είναι κλίκα. Ο ένας (ο Χάμφρεϋ) πρωταγωνιστεί, ο άλλος (ο Σαραντ) μεταφράζει… παντού διαπλοκή και νεποτισμός 🙂 )

 162. sarant said

  161: Είδες; Παλιά αγαπη ο Χάμετ. Μόνο που το παλιό μου σάιτ για κάποιο λόγο είναι πεσμένο.

 163. @ 150 : — Σώπα ρε! Σού μίλησε κανένας, εσένα;
  Μοιράζοντας τίς ημέρες σου ανάμεσα στά σαπουνόνερα τού μηχανουργείου και τίς σινικές τού σχεδιαστηρίου από τή μιά, και τά καφενεία και τά γήπεδα από τήν άλλη, γίνεσαι τόσο αφύσικα …»φυσικός», όσο η Νατάσσα Παζαϊτη έγινε …»Δρ» τής Ιατρικής με «πτυχίο» βρεφοκόμου από τήν Καρδίτσα!
  Είσαι αθεράπευτος, άντε …γειά! Άντε …γειά!!!

 164. Νέο Kid Στο Block said

  Άντε …γειά!!! (???) Eίσαι και γαβρίνα γλυκιά μου; Aυτό είναι πολύ διεγερτικό ,αλλά δεν προλαβαίνω τώρα! à bientôt! 🙂

 165. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  150 – Κίντ παιδί μου χαλάρωσε, θα σου κοπεί η όρεξη, κι ο πεδικός γιατρός μου το ξεκαθάρισε, ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΠΕΔΙ ΝΑ ΤΡΩΕΙ, ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΚΟΝΤΟ, ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΦΩΝΑΖΟΥΝΕ ΧΟΝΤΡΟ.

  155 – «Και ποιόν φουκαρά με βατραχοπέδιλα και μάσκα είχατε ρίξει στην δεξαμενή;»
  Θυμήθηκα μια ταινία που είχα δεί στην T.V πριν κάποια χρόνια, ήταν ένας χοντρός πλούσιος, και του είπε ο γιατρός, κάθε μέρα θα τρέχεις πέντε χιλιόμετρα, αλλιώς κινδυνεύεις να πεθάνεις, οπότε τον βλέπω μετά να οδηγεί το αμαξάκι του Γκόλφ, και να λέει στον υπηρέτη που έτρεχε, ΚΑΝΕ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ, ΈΧΩ ΑΛΛΑ ΤΡΙΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΝΑ ΤΡΕΞΩ.

  161 – Πεσμένο πόσο δηλαδή; στην κλίμακα της κάθετης ανοιχτής παλάμης πού βρίσκεται; στο 40 στο 50 ή στο 60;

  Άσχετο, τί είναι αυτή η CSK ρε παιδιά, χειρότερη κι απο την Μπενφίκα. Χωρίς πλάκα, όταν ξεκίναγε το τελευταίο δεκάλεπτο, είχα το προαίσθημα οτι θα χάσει, το ίδιο είχα και με τον θρύλο πριν δύο χρόνια.
  Υ.Γ- Πληροφορίες που κυκλοφορούν και διαδίδουν, οτι οι φωνές του Κριά (ρι) πα απο τον άγριο βιασμό του, απο τους συμπαίκτες του και κυρίως απο τον Μεσίνα, ακούστηκαν μέχρι την Μόσχα, κρίνονται ως ανακριβείς, τα αποδυτήρια ήταν ερμητικά κλειστά και ηχομονωμένα.

 166. Νέο Kid Στο Block said

  Λάμπρο, η CSK είναι ομαδάρα ,το καμάρι της Ίνντιας ,που θάλεγε κι ο Καββαδίας:-) : http://en.wikipedia.org/wiki/Chennai_Super_Kings
  H CSKA (αν κι εγώ επιμένω στο «λάθος» ελληνικό πατροπαράδοτο Τσε σε κά /ΤΣΣΚΑ. Oι κυπραίοι μοδέρνοι σπήκερς τη λένε Σι Ες Κέη …μπλιάχ! ) είναι παραδοσιακά όντως η πιο ξενερουά και αντιτουριστίκ ομάδα. 🙂
  (σιχάθηκα δε εκείνο το ασχημομούρικο απολειφάδι που έχουμε για πρόεδρα στο μπάσκετ (στη θέση του ΓΙΓΑ Θανασάκη!) όταν πήγε στα αποδυτήριά τους στη Μόσχα ,μετά το κλύσμα που μας έριξαν και είπε: «Όλοι οι οπαδοί μας θα είναι μαζί σας στο Φάιναλ Φορ!» 😦 Μίλα για τον εαυτό σου ρε Δημητράκη! Φόρτσα Μακάμπι! (αν και η Μαδρί μάλλον δεν παίζεται..)

 167. Νέο Kid Στο Block said

  Mάινορ ως ποδοσφαιρικό θέαμα ,αλλά κολοσσιαίο ως «γενικό θέαμα» είναι και ο σημερινός τελικός πρωταθλήματος στο Τσίρειο στάδιο εδώ στο χωργιό μ! Όποιος μπορεί να το πιάσει ιντερνετικώς, δεν θα χάσει. Γκολ, ξύλο, φωτιές, συνθήματα πολιτικοκοινωνικά, απονομή κούπας κ.λ.π. Aπόλαυση! Μιλάω φυσικά για το ντέρμπυ ΑΕΛ-ΑΠΟΕΛ (με νίκη παίρνει τον τίτλο ο κομπλεξικός Δώνης, με χι και πάνω η ΑΕΛ)

 168. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Σι Ες Κέη; σαν σίς κεμπάπ ακούγεται. Καλά τι συγκρίνεις κι εσύ, όπως ο Τζίγκερ με τον Καπετάνιο. Με τα λεφτά αγοράζεις χρόνο μόνο, μυαλό και αρ@@δια, ή τα έχεις ή δέν. Πάντως έχετε ένα θέμα ηγεσίας στο βαζελοχωριό.
  Κι εγώ Φόρτσα Μακάμπι, αλλααα….!

 169. Εγώ θυμάμαι ότι, τά παλιά καλά χρόνια, στήν απίθανη πατρίδα μας –όπου τό δικαίωμα τού εκλέγειν ήταν (επί ποινήι!!!) …υποχρεωτικό– τήν παραμονή και ανήμερα τών εκλογών απηγορεύετο η κατανάλωση οινοπνευματούχων ποτών και οι καφενέδες ήταν γεμάτοι με πλήθος φλύαρων αργόσχολων τεμπελχανάδων (οι οποίοι παντού και πάντοτε νομίζουνε πως έχουν δίκηο στίς απόψεις τους!) που άδειαζαν μονορούφι τά φλυτζάνια τού καφέ τό ‘να μετά τό άλλο: αντί για καφέ, όμως, τά φλυτζάνια περιείχαν …μπράντυ ή …ούζο!!!

 170. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  169 – Όπως είπα και πιο πάνω, τα πράγματα είναι απλά ή πολύπλοκα, όπως το σύμπαν, εξαρτάται απο την επιλογή μας. Εσείς επιλέγετε την πολυπλοκότητα.

 171. @ 170 : — Γιατί μού τό λέτε τώρα αυτό;
  Δεν σάς καταλαβαίνω τί εννοείτε τώρα.
  Ποιά πολυπλοκότητα επελέγη από ‘μένανε στήν κατάθεση τής αναμνήσεώς μου; Ή, μήπως, η κρίση μου περί «τεμπελχανάδων» πιστέψατε ότι εγγίζει κάτι περισσότερο από τήν εικόνα που έχω στόν νου μου: τήν πλατεία τού κάθε ελληνικού χωριού τό απόγευμα τής παραμονής και τό απόγευμα τών εκλογών. Άαα, Κε «ΛΑΜΠΡΟ» μου, έχετε πάρει φόρα κι από τά ποδοσφαιρικά σας γυρίσατε ξανά σε ‘μένα, για να πείτε τί; Άααα, φυρί-φυρί μού τό πάτε να χάσω τήν καλήν ιδέα που κρατώ για ‘σάς. Μην προτρέχετε και κρίνετε βιαστικά, σάς παρακαλώ: σε τί ωφελεί τό παραπάνω (#170) σχόλιό σας; υπολανθάνει τήν …επίπληξή σας για κάτι που …νομίσατε ότι υποννοώ; Κε «ΛΑΜΠΡΟ», εγώ όταν ομιλώ δεν τό κάνω με υποννοούμενα. Άρα, μην εφευρίσκετε πολυπλοκότητες εκεί που ΔΕΝ υπάρχουν. Ας μην κάνουμε τήν τρίχα τριχιά!

 172. sarant said

  166-168: Εντελώς χάλια το ΣιΕςΚέι, Τσεσεκά λέω κι εγώ.

 173. 131: Η «Κασσανδρεία», όπως στην ταινία με τον Λάμπρο και την Μίτση Κωνσταντάρα:

  – Του κυρίου Πετροχείλου;
  – Μάλιστα.
  – Είστε ο κύριος Πετροχείλος;
  – …

  (ή κάπως έτσι 🙂 )

 174. Είναι και ένα σχόλιο που θέλω να κάνω από την ημέρα της δημοσίευσης, αλλά μια το ένα μια το άλλο, δεν πρόλαβα.

  Η λέξη «ψηφαλάκια» είναι γνωστή στην Αθήνα από πολύ πιο παλιά από το «Πρώτη φορά νονός».

  Εγώ το θυμάμαι από τις φοιτητικές εκλογές του 1986, στις οποίες έλαβα για πρώτη φορά ενεργά μέρος, εννοώ όχι μόνο σαν/ως ψηφοφόρος.
  Θυμάμαι τον υπεύθυνο του τμήματός μου (εξεπίτηδες χρησιμοποιώ γενικό όρο, στην ΚΝΕ αναφέρομαι 😛 ) να ρωτάει εύθυμα «Εσύ πόσα ψηφαλάκια έφερες σήμερα [ακολουθεί το επώνυμό μου σε υποκοριστικό];» κι εμένα να μου γυρίζουν τ’ άντερα.

  Να διευκρινίσω ότι αν και σήμερα δεν ανήκω στον ίδιο πολιτικό χώρο (*) δεν έχω κανένα πρόβλημα με την πολιτική ζύμωση και δουλειά, το αντίθετο. Αλλά αυτό το «ψηφαλάκια», εκτός του ότι μου ακουγόταν κακόηχο, έδειχνε κατά την γνώμη μου και μια υποτίμηση του «εκλογικού σώματος» ας πούμε, ότι μεταχειριζόμαστε τους φοιτητές σαν/ως άβουλα ορθογώνια χαρτιά με χέρια και πόδια.

  (*) Εγώ μια ζωή με τον Κύρκο και τον ευρωκομμουνισμό ήμουν ως μαθητής. Το πώς έμπλεξα με την ΚΝΕ, που δεν είχε καν και ωραίες γκόμενες σε σύγκριση με το Ρήγα όταν πέρασα στο Πολυτεχνείο, ακόμα δεν μπορώ να το καταλάβω!

 175. #174

  σχετικά με τον αστερίσκο και τις γκόμενες …άλλο στο μάτι και άλλο στο κρεβάτι, λέει μια παροιμία

 176. «Από τα μάτια ξεκινά, στο στόμα κατεβαίνει…» και μετά κάτι για το στομάχι λέει, αλλά δεν το θυμάμαι καλά. 🙂

  Ανεξάρτητα από αυτό, με την ευκαιρία, θέλω να ζητήσω συγνώμη για το «γκόμενες», παρασύρθηκα από την κλισεδιάρικη φράση. «Ωραίες γυναίκες» θα ήταν πιο σωστό.

 177. sarant said

  176: Δεκτή η συγνώμη 🙂

 178. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  171 – Γράψτε λάθος, ανθρώπινο όμως, για να λέτε οτι προέτρεξα, έτσι θα είναι, σας ζητώ συγνώμη. Όσο για την καλή ή κακή σας γνώμη για μένα, όπως και οποιουδήποτε στο διαδύκτιο που δεν τον γνωρίζω προσωπικά, χωρίς να θέλω να σας θίξω, θα είμαι ειλικρινείς μαζί σας, την λαμβάνω ελάχιστα έως καθόλου στα σοβαρά. Άλλωστε και στην καθημερινή μου ζωή, εκτός απο την γυναίκα μου και τις κόρες μου, οι άνθρωποι που μετράει η γνώμη τους για μένα, είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, μπορεί να ακούγεται εγωϊστικό, αλλα κυριαρχεί η δική μου.
  Για να επανορθώσω το λάθος μου, και να κερδίσω την συγχώρεσή σας, αλλα κυρίως για να χαλαρώσουμε και να ευθυμήσουμε, σας αφιερώνω ένα τραγούδι που το έχω αναγάγει σε ατομικό «εθνικό» ύμνο.

 179. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  176 – Όχι βρε Κώστα μην το χαλάς, ΓΚΟΜΕΝΕΣ, στην ηλικία που ήσουν γκόμενες τις έβλεπες και γκόμενες ήταν, και μάλιστα ωραίες, δεν είναι προσβολή, άκου ωραίαες γυναίκες. Τώρα ποιές ήταν ποιό ωραίες οι κνίτισσες ή οι ρήγισσες, δεν μπορεί να γίνει μετρήσιμη σύγκριση, γιατι οι κνίτισσες ήταν πολλαπλάσιες.

 180. Γς said

  179:
  Ναι μην το χαλάς!

  178:
  >σας αφιερώνω ένα τραγούδι που το έχω αναγάγει σε ατομικό “εθνικό” ύμνο.

 181. @ 178 : — Εντάξει, «ΛΑΜΠΡΟ» μου, δεν χάλασε κι ο κόσμος, με τήν φόρα πού ‘χατε πάρει κιόλας… Κεκτημένη ταχύτης… Και βεβαίως δέχομαι ευχαρίστως τήν εξήγησή σας και τήν συγγνώμη σας. Δεν τρέχει και τίποτα, δα. Ούτε λόγο να κάνετε για τό να «κερδίσετε» τήν …συγχώρησή μου: ΔΕΝ μού είπατε κάτι που να μέ θίγει και οι εξηγήσεις σας ήταν υπερεπαρκείς προς άρσιν πάσης παρεξηγήσεως ανάμεσά μας. Δε μένουμε φίλοι; Να: εγώ, έχοντας διαβάσει στίς ελληνικές ειδήσεις ότι ο Τσίπρας και οι άλλοι στήν Αθήνα πήγανε τό απομεσήμερο για ούζα, θυμήθηκα και έγραψα αυτό που έγραψα σχετικά με όσα γίνονταν στό παρελθόν κατά τήν εκλογική «ποτοαπαγόρευση» στήν Ελλάδα. Τίποτ’ άλλο δεν έκρυβαν τά λόγια μου.
  Από τήν άλλη μεριά, πάλι, μού τό ‘χετε ξαναγράψει τό ότι δεν λαμβάνετε υπ’ όψη σας τά λόγια αγνώστων και σάς έχω ξαναπεί πως βρίσκω απολύτως λογική και συνετή τήν στάση σας και σάς δικηολογώ, αφού τής ίδιας περίπου αρχής είμαι και η ίδια. [Θα θυμόσαστε, όμως, και δεν μπορείτε να αρνηθείτε, ότι τίς προάλλες μετά τήν ειλικρινή μου συγγνώμη που ρητώς και δημοσίως είχα εκφράσει σε αμφοτέρους τούς κυρίους, ο ένας εξ αυτών όχι μόνον δεν ετίμησε τήν απολογία μου, όχι μόνον –τουλάχιστον– δεν εσιώπησε, αλλά έσπευσε εν ριπή οφθαλμού να μέ προσβάλει κατάφωρα χρησιμοποιώντας μάλιστα εσάς σαν φορέα και αποδέκτη τών υπαινιγμών τής κακεντρέχειας που τόν διακρίνει. Εμένε κάτι τέτοια δεν μού αρέσουν, «ΛΑΜΠΡΟ», και νομίζω πως ούτε κι εσείς ο ίδιος θα μένατε απαθής ή αδιάφορος σε κάτι τέτοια. Και ούτε τά δέχομαι κάτι τέτοια, είτε προέρχονται από γνωστούς είτε –κυρίως– από αγνώστους. Όσο κι άν –όπως κι εσείς– δεν λαμβάνω σοβαρά υπ’ όψη μου τίς γνώμες αγνώστων για τό πρόσωπό μου, αυτή η συμπεριφορά εκείνου τού κυρίου ειλικρινώς μέ κατέπληξε και μού προκάλεσε συναισθηματικό σοκ. Εξ ού και η οργή μου. Δεν πρόκειται, φυσικά, να διαλεχθώ άλλο με εκείνα τά πρόσωπα, αλλά εξακολουθεί να μέ λυπεί –αφάνταστα πολύ!– τό γεγονός ότι βρεθήκατε εξ αιτίας μου στήν θέση να σάς καταστήσουν, εν αγνοία σας και πλαγίως, διαιτητή από τήν πλευρά τους, χρησιμοποιώντας μάλιστα τήν οικειότητα που έχετε προς όλους μας εδώ μέσα. Αλλά, αρκετά με τό παράπονό μου, τελεία και παύλα οριστική σε αυτά.
  Όσο για τό πολύ χαριτωμένο τραγουδάκι σας, μού θυμίζει τόν Πωλ Λαφάργκ και τό «λε ντρουά-τ-α λα-παρέσς» του!!! (Οι «Πίνκ Μαρτίνι» έ;). ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ πολύ!

 182. Γς said

  43 χρόνια δουλειάς (ντάξει συντάξιμα χρόνια) και μετά το το … δικαίωμα στην τεμπελιά. Καλά…

 183. @ 182 : — >>> «43 χρόνια δουλειάς (ντάξει συντάξιμα χρόνια) και μετά το το … δικαίωμα στην τεμπελιά. Καλά…» Άααχ, …καλά κρασιά, αγαπημένε μου Κε «Γς». Άλλα 7 μού απομένουνε για ν’ αποκτήσω τό «δικαίωμα»…!

 184. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  180 – Αμάν βρε Γς, δεν αφήνεις τίποτα να πέσει κάτω, τον τίτλο του τραγουδιού εννοώ.

  181 – Ακούστε κυρία μου, δεν υπάρχει κάποιος ή κάτι που μπορεί να μας θίξει, μόνο ο εαυτός μας. Μία βρισιά, μία κοροϊδία, μία ειρωνεία, μία υποτίμηση, απ΄όποιον κι αν προέρχεται, αποκτάει οντότητα μόνο όταν την αποδεχόμαστε, αν δεν αφήσουμε να μας αγγίξει, πόσο μάλλον αν την αγνοήσουμε, έχει την διάρκεια και το τέλος μιάς σαπουνόφουσκας, και ουσιαστικά επιστρέφει στον αποστολέα. Όπως λέγαμε μικρά παιδιά, όποιος κοροϊδεύει τον άλλον, κοροϊδεύει τον εαυτό του, ή έχω καθρεφτάκι, αυτή την απλή σοφία, φαίνεται πως μεγαλώνοντας την χάνουν οι άνθρωποι. Είναι πολύ σημαντικό να αγαπάμε να πιστεύουμε και να εκτιμούμε τον εαυτό μας, όσο πιο πολύ συμβαίνει αυτό, τόση λιγότερη σημασία δίνουμε στις επιβραβεύσεις των άλλων, και το αντίθετο. Βέβαια, ένα σύστημα που βασίζεται στην ψευδαίσθηση και την ματαιοδοξία, κάθε άλλο παρά αυτάρκεις ανθρώπους θέλει, γι΄αυτό έχει δώσει αξία σε ανούσια πράγματα, όπως, τίτλοι, τιμές, δόξα, βραβεία, αξιώματα, υπερηφάνεια, και απαξιώνει τις αισθήσεις, την έκφραση και τα συναισθήμτα, αλλιώς θα κατέρρεε. Σας τα λέω αυτά, γιατι λέτε οτι σοκαριστήκατε και οργιστήκατε απο το σχόλιο του Κίντ, αλλα απ΄ό,τι φαίνεται δεν έχετε ξεπεράσει και τα πιο παλιά, ενοχλητικά για σάς σχόλια . Νομίζω οτι εξαντλήσαμε τα όποια θέματα σ΄αυτό το νήμα, ελπίζω να τα ξαναπούμε σε κάποιο νέο του Νικοκύρη. Θα κλείσω με κάποια λόγια απο την Ζέν φιλοσοφία, που σας έχω γράψει πρόσφατα, αλλα δεν τους δώσατε την πρέπουσα σημασία, (η τελευταία παράγραφος έχει προστεθεί απο μένα) και κάποιους στίχους του Μισέλ Φουκό, (που επίσης έχω ξαναγράψει εδώ) που είχα διαβάσει στα 19 μου (νομίζω στο βιβλίο του, η ιστορία της τρέλας) και επηρέσαν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της ζωής μου.

  ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΙΣ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΝΤΑ ΝΑ ΣΕ ΑΡΡΩΣΤΑΙΝΟΥΝ, ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΝΤΑ.- ΜΟΝΟ Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ.

  ΟΧΙ, ΟΧΙ, ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΜΕ ΠΡΟΟΡΙΖΑΤΕ, ΑΛΛΑ ΕΔΩ ΠΑΝΩ, ΑΠ΄ΟΠΟΥ ΣΑΣ ΚΟΙΤΑΖΩ ΧΑΜΟΓΕΛΩΝΤΑΣ.

  Καληνύχτα.

 185. Γς said

  Και μας κοιτάζει από κει πάνω στην νεφελώδη κουκέτα του

  Καλυνύχτα

 186. Μανούσος said

  Δεν διάβασα ακόμη τους προ-η-λαλήσαντας οπότε ίσως να έχει ήδη παρατηρηθθεί από άλλον:
  Τα ψηφαλάκια, είναι 100% κρητικής αρχής, κατ’ αρχήν επειδή ακουγόταν από την δεκαετία του 80 με μεγάλη συχνότητα στην Κρήτη αλλά σχεδόν καθόλου στην Αθήνα.
  Πιθανός υπόλογος ο Κακαουνάκης, για την εξάπλωση της λέξης (την χρησιμοποιούσε κατά κόρον).
  Όμως το βασικό χαρακτηριστικό προέλευσης είναι το ένθετο -λ- δηλ. όχι ψηφάκι αλλά ψηφαλάκι, όπως γρόμπος> γρομπαλάκι, ο κάτης>κατσουλάκι (πρβλ. και το Ερωτοκρίτειον Κατσουλόπαρδος αντί γ/κ-ατόπαρδος), πήδος> πηδαράκι (το λ και το ρ στην ορεινή Κρήτη είναι ομόηχα ουρανικά), τοίχος> τοιχαράκι, σωρός> σωρουλάκι, κλπ.
  Βεβαίως και στην Κοινή Νεοελληνική βρίσκεις το βουναλάκι και το συκαλάκι, αλλά αυτά και άλλα είναι μεμονωμένα παραδείγματα και συχνά με συγκεκριμένη σημασία (δηλ. το συκαλάκι είναι μόνο το γλυκό του κουταλιού, ενώ στην Κρήτη είναι και τα σύκα γενικώς αλλά και τα μικρά σύκα, ενώ το βουναλάκι δεν συνηθίζεται καθώς χρησιμοποιείται η λέξη κεφάλι, δηλ. ύψωμα όπως και στις σημιτικές γλώσσες).
  Το Πρώτη φορά Νονός, νομίζω ότι είναι απραλλαγμένο άλλο γεγονός και συγκεκριμένα, όταν ο (νομίζω βία 18χρονος) ΓΑΠ στεφάνωσε σε χωριό του ορεινού Αποκόρωνα τον βουλευτή ΠΑΣΟΚ Μιχελογιάννη (εξ ου και το μετέπειτα παράπονο ότι δεν μπορούσε να πετύχει επί χρόνια ραντεβού -βουλευτής ων- με τον Ανδρέα Παπανδρέου, δηλ. τον κουμπάρο του….).

 187. Αλλόφιλος said

  Η λέξη «ψηφαλάκι» έγινε ευρύτερα γνωστή μέσω της ταινίας «Πρώτη φορά νονός», όπου και την άκουσαν για πρώτη φορά οι περισσότεροι. Δεδομένου ότι η ταινία βασίζεται σε πραγματική ιστορία που διαδραματίζεται στην Κρήτη, είναι πολύ πιθανό η λέξη να έχει κρητική προέλευση όπως υποθέτεις.

 188. Spiridione said

  Βάζω μερικά πράματα για χρήση σε μελλοντικά εκλογολογικά άρθρα.
  Το σύστημα ψηφοφορίας με σφαιρίδια είχε χρησιμοποιηθεί και πριν το 1864, στις εκλογές στα Επτάνησα επί Αγγλοκρατίας. Μια χαρακτηριστική δε λέξη της κοινοβουλευτικής ιστορίας των Επτανήσων ήταν η «δεκακαλπία», που αποτύπωνε τις μεθοδεύσεις των Άγγλων κατά τις εκλογές του 1852 στην Κεφαλονιά προκειμένου, να μην εκλεγούν ριζοσπάστες βουλευτές. Στις προηγούμενες εκλογές που είχαν γίνει, το 1850, οι πρώτες σχετικά ελεύθερες επί Αγγλοκρατίας, είχαν θριαμβεύσει και είχαν εισέλθει για πρώτη φορά οι ριζοσπάστες βουλευτές με επικεφαλής τον Ηλία Ζερβό Ιακωβάτο και τον Μομφερράτο. Οι Άγγλοι, προκειμένου να εμποδίσουν την εκ νέου είσοδό τους στη Βουλή στις επόμενες εκλογές, πήραν διάφορα μέτρα – εκτός από τις φυλακίσεις και εξορίες – όπως αυθαίρετες αλλαγές στους εκλογικούς καταλόγους, παρεμπόδιση των προσκείμενων στους ριζοσπάστες εκλογέων να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα, αλλά και τη λεγόμενη δεκακαλπία.
  Ο Ζερβός έγραψε αργότερα και βιβλίο για το θέμα, «Η δεκακαλπία και ο ήρως αυτής¨» Κεφαλονιά 1872: «Η πόλις του Αργοστολίου .. ήτον πραγματικόν πεδίον μάχης. Το μέρος όπου εγίνοντο οι εκλογαί, περιστοιχούμενον υπό της ενόπλου δυνάμεως, παρίστανε τόπον εκτελέσεως. Αι αίθουσαι των ψηφοφοριών, όπου εισήρχετο ο πολίτης να εναποθέση το μέλλον της πατρίδος και των τέκνων του … πλησιάζων εις τας κάλπας, ίνα ρίψη εντός αυτών την μυστικήν και ιεράν ψήφον της συνειδήσεώς του, άλλος μεν ηπειλείτο και εκωλύετο να ψηφίση εις τας των υποψηφίων ριζοσπαστών, έτερος δε διετάττετο να ψηφίση παρρησία εις τα δέκα μόνον των κυβερνητικών – όθεν οι ούτω ψηφίσαντες ωνομάσθησαν Δεκακαλπίται – κι άλλος κατεσκοπεύετο υπό των αστυνομικών οργάνων, ισταμένων επί των καλπών, ίνα βεβαιώνεται εκ του κρότου των ριπτομένων σφαιριδίων, εάν έπιπτον εις το Ναι ή το Όχι. ..
  Ο Έπαρχος κατέταξε τας είκοσι κάλπας εις σχήμα αμβλείας γωνίας της οποίας η μια πλευρά περιελάμβανε τα ονόματα των κυβερνητικών υποψηφίων … και η ετέρα εκείνα των υποψηφίων του λαού. Εισερχόμενος δε ο εκλογεύς εις την αίθουσαν των ψηφοφοριών, ώφειλεν ως δείγμα πίστεως της προηγουμένης υποσχέσεώς του και προς αποφυγήν της δυσμενείας και των καταδιωγμών του τότε παντοδυνάμου Επάρχου (Καρούσου) να ψηφίση μόνον τας δέκα κάλπας των κυβερνητικών και αμέσως να στρέψη τα νώτα προς τας ετέρας δέκα, ως δια να δείξη με την άρνησιν της ψήφου και την αποστροφήν και περιφρόνησιν προς τους αντιπροσώπους του λαού».
  «Δεκακαλπία ωνομάσθη – γράφει ο Ιωάννης Τσιμιτσέλης (Κεφαλληνιακά Σύμμικτα) – διότι παρά την κατά νόμον μυστικότητα της ψηφοφορίας και την κατ’ αλφαβητικήν τάξιν τοποθέτησιν των καλπών ανεξαρτήτως κομματικής χροιάς, προσέτι παρά την υποχρέωσιν του ψηφοφόρου ίνα ψηφοφορή εις όλας τας κάλπας, αύται ετοποθετήθησαν κατά κόμματα, επετρέπετο δε τω ψηφοφόρω δήλως πλέον να ψηφοφορήση εις τας των ριζοσπαστών ή εις τας των καταχθονίων δέκα κάλπας. Η Δεκακαλπία επενοήθη ίνα οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι ψοφοδεείς και οι μετά της κυβερνήσεως συνδεόμενοι, υπερψηφίσωσι των αυτής υποψηφίων».
  Απότελεσμα όλων των μέτρων βίας και νοθείας ήταν να μην εκλεγεί κανένας ριζοσπάστης βουλευτής.

  Τα παραπάνω από το βιβλίο «Το ριζοσπαστικό κίνημα στα αγγλοκρατούμενα Επτάνησα» της Μαρίας Κοτινά.

 189. sarant said

  188 Ευχαριστούμε!

 190. Spiridione said

  Οδηγίες προς του ψηφοφόρους στις πρώτες εκλογές που διεξήχθησαν με σφαιρίδια, τον Μάιο του 1865, «δια να μην απατώνται οι ψηφοφόροι» (εφημ. «Ευνομία» 11-5-1865):
  «Οι ψηφοφόροι από πέντε-πέντε εμβαίνουν εις τον τόπον της ψηφοφορίας. Εκεί η εφορευτική επιτροπή εξετάζει αν είναι γραμμένοι εις τον εκλογικόν κατάλογον, και τότε ένας υπάλληλος λαμβάνει από ένα ψηφοφόρον, τον φέρει εμπρός εις κάθε κάλπην, λέγει μεγαλοφώνως το όνομα του υποψηφίου το γραμμένον επάνω εις την κάλπην, και δίδει εις τον ψηφοφόρον έν σφαιρίδιον. Ο ψηφοφόρος το λαμβάνει εις τα δύο του δάκτυλα, και υψώνει την χείρα δια να δείξη ότι έν μόνον σφαιρίδιον κρατεί, και έπειτα εμβάλλει εις την κάλπην και ψηφοφορεί. Έπειτα ο υπάλληλος τον φέρει εις την δευτέραν κάλπην, όπου τω δίδει άλλον σφαιρίδιον, και ψηφοφορεί κατά τον ίδιον τρόπον, και ούτω καθ’ εξής εις όλας τας κάλπας. Αν δεν θελήση να ψηφίση εις μίαν κάλπην, καταδικάζεται εις πρόστιμον 50 έως 100 δραχμών. Αι κάλπαι θέτονται κατά σειράν όλαι επάνω εις τραπέζας. Η κάλπη είναι τετράγωνον κιβώτιον από λευκοσίδηρον (τενεκέ). Απ’ έξω είναι βαμμένη η μισή, δεξιά, άσπρη, και έχει με μεγάλα μαύρα γράμματα το Ναι, η δ’ άλλη μισή, αριστερά, μαύρη και έχει με άσπρα γράμματα γραμμένον το Όχι. Απ’ επάνω δε έχει γραμμένο το όνομα του υποψηφίου εις τον οποίον ανήκει. Εις το εμπρός μέρος έχει σωλήνα βαθύν ώστε να κρύπτη την χείραν ως τον αγκώνα, και τρύπα πλατείαν ώστε να περά το χέρι. Δια του σωλήνος τούτου χώνει κάθε ψηφοφόρος το χέρι του εις την κάλπην, και ευρίσκει μέσα εις αυτήν δύο τρύπας μικράς όπου να περνά έν σφαιρίδιον, την δεξιάν δια το άσπρον ήμισυ ή το Ναι, την αριστεράν δια το μαύρον ήμισυ ή το Όχι. Εκεί ημπορεί να ρίψη το σφαιρίδιόν του όπου θέλει, χωρίς κανείς απ’ έξω να ημπορεί να γνωρίση πού το έρριψε∙ και δια να μην εννοηθή τούτο από τον κρότον, η κάλπη εσωτερικώς έχει ύφασμα».

  Και από τις ίδιες εκλογές, του 1865, ένας ευφάνταστος τρόπος καλπονοθεύσεως, που περιγράφεται σε ανακριτικό έγγραφο σχετικά με τις εκλογές στο Άργος. Δεν ξέρω αν πράγματι μπορεί να γίνει αυτό, αλλά φαίνεται να αναφέρεται σε επίσημο έγγραφο (εφ. Πρωινός Ταχυδρόμος 29-5-1865):
  «Ο Μανουσάκης ανεδείχθη βουλευτής δια καλπονοθεύσεως, ήτις απεδείχθη δικαστικώς, ελθόντος του ανακριτού, εξετασθέντων πλείστων μαρτύρων, και συνταχθείσης εκθέσεως περί των νοθευθεισών καλπών. Ιδού δε ο περίφημος τρόπος τον οποίον εδίδαξεν είς εκ Ζακύνθου πατριώτης. Η ανακριτική αρχή ανεκάλυψε (και όσον ούπω εκδίδεται και δημοσιεύεται το βούλευμα) ότι πέριξ της οπής των καλπών Μανουσάκη και τινός άλλου είχον θέσει κολλώδη ύλην, συνάμα είχον ανυψώσει την τζόχαν, εις τρόπον ώστε αφ’ ενός η τοιαύτη ανύψωσις, αφ’ ετέρου η κόλλα εμπόδιζον τα σφαιρίδια από του να εισέλθουν εις το μέρος του όχι. Μετά 20-30 ψηφοφορούντας, εψηφοφόρει είς των μεμυημένων, ελάμβανε από του μέρους του όχι τα μη πεσόντα εντός σφαιρίδια και τα έρριπτεν εις το ναι».

 191. Ριβαλντίνιο said

  Παρατράγουδα σε εκλογiκές διαδικασίες το 1828 :

  Ο Γεώργιος Ψύλλας που διορίστηκε το 1828 Έκτακτος Επίτροπος Κάτω Μεσσηνίας αναφέρει ότι τον Ιούλιο πήγε στην Καρδαμύλη και έγινε μια εκλογική συγκέντρωση των κατοίκων στον Άγιο Σπυρίδωνα και περιγράφει:
  «…διαλυθείσης θορυβοδώς της συνεδριάσεως, είδον και ήκουσα να τρέχωσιν οι άνδρες εις τας οικίας των και, αναβαίνοντες εις τα υπερώα, να παρασκευάζονται εις εμφύλιον πόλεμον. Εν δε τη αμηχανία μου ταύτη βλέπω έμπροσθέν μου γέροντα εν σχήματι ιερέως πειρώμενον δια λόγου να με εξάξη της εκπλήξεως, ως όντος του συμβαίνοντος εκείνου πράγματος λίαν συνήθους εν τω τόπω και διασκεδασθησομένου παραχρήμα, εάν ληφθώσι τα δείνα και δείνα μέτρα εκ μέρους μου. Μοι διηγήθη δε συγχρόνως ότι καθ’ ημέραν τινα του Πάσχα, ελθών εις την εκκλησίαν δια να κάμη το Χριστός Ανέστη, ότε έδιδον προς αλλήλους τον ασπασμόν, ένας των παρόντων αντί ασπασμού δώσας ράπισμα εις τον άλλον, επροκάλεσεν γενικήν σύγκρουσιν και ένοπλον σχεδόν μάχην, «ώστε εγώ», είπεν αφελέστατα ο γέρων, «λαβών ανά χείρας το τούφεκόν μου, τους εφασκέλωσα 🙂 και απήλθον εις την οικίαν μου». Ο δε γέρων ούτος ήτον ο Σεβασμιώτατος Άγιος Ανδρουβίστης(1). Επελθούσης δε μετ’ ου πολύ της ησυχίας δια των προσπαθειών του Επισκόπου τούτου και εμού μεταξύ των κορυφαίων των αντιπάλων κομμάτων Μουρτζίνου και Πιέρου Πατριαρχέα, συνήλθον πάλιν οι εκλογείς και εξεπεραίωσαν τον καταρτισμόν της επαρχιακής δημογεροντίας». Γ.Ψύλλα, Απομνημονεύματα του βίου μου, σ. 152.

  (1)ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ ΑΛΕΠΟΥΔΕΑΣ. Επίσκοπος Ανδρούβιστας.Έζησε από το 1757 μέχρι το 1828. Φιλικός(1819).

  http://www.etlasp.gr/images/8-h.doc
  σελ.335

 192. sarant said

  Μπράβο σε αμφότερους!

 193. ΚΑΒ said

  Νικοκύρη, για σένα: «να με εξάξη της εκπλήξεως» στο 191

 194. ΚΑΒ said

  Πολάκης, Κρητικός ων :ποντάρετε στο(ν) ρατσισμό για ψηφαλάκια

  http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/2142872/polakis-se-nd-pontarete-sto-ratsismo-gia-psifalakia

 195. sarant said

  193 A μπράβο, το καταγράφω!

 196. Spiridione said

  Μια άλλη φράση σχετικά με καλπονοθείες ήταν «βουλευτής δια της σαπουνοκασέλας»
  http://www.slang.gr/lemma/18253-bouleutis-tis-sapounokaselas

 197. Κουνελόγατος said

  191. Μα τώρα κοίτα τι γράφει… :mrgreen: Βρε λες;;;

  Στη Νόμια κατοικούσαν ο Χασομούνης και ο Ψωλαρμένης που άλλαξαν τα ονόματά τους και έγιναν Ντινόπουλος ή Καντήρος. Θεωρούνται βαφτισιμιοί των Καντηριάνων των Καλονιών. Είναι αχαμνόμεροι και έχουν εγκατατσταθεί στη Νόμια πριν από το 1700. Κ.Κάσση, Μοιρολόγια της Μέσα Μάνης, σσ. 112, 114, 115.

  ΨΩΛΑΡΜΕΝΗ Οικογένεια. Κατοικούσε στη Νόμια και άλλαξε το όνομα σε Ντινόπουλος. Θεωρούνται βαφτισιμιοί των Καντηριάνων, που ήταν αχαμνόμεροι αλλά ζούσαν στη Νόμια πριν από το 1700. Κ.Κάσση, Μοιρολόγια της Μέσα Μάνης, σ. 114.

 198. Ριβαλντίνιο said

  @ 197 Κουνελόγατος

  Υπήρχε και επίθετο «Καψοκώλης» ! 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: