Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μετεκλογικά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 31 Μαΐου, 2014


Πέρασε κι η δεύτερη Κυριακή των εκλογών, τα συζητήσαμε και εδώ και αλλού τα αποτελέσματα, βγάλαμε τα συμπεράσματά μας, όμως σήμερα ήρθε το μετεκλογικό Σάββατο, οπότε το μενού γράφει «ποικιλίαι» και το κατάστημα σερβίρει μεζεδάκια. Μεζεδάκια μετεκλογικά, λοιπόν.

* Και ξεκινάμε με ένα που αναφέρεται στις ίδιες τις εκλογές, και εννοώ τη φωτογραφία που κυκλοφόρησε πολύ στο Διαδίκτυο και που δείχνει τον Ευάγγελο Βενιζέλο να ψηφίζει σε κάποιο εκλογικό τμήμα σχολείου, ενώ στον τοίχο, πίσω από το παραβάν, εμφανίζεται η φράση «Το ψέμα που αγαπώ». Δεν ξέρω αν η φωτογραφία είναι αυθεντική, αν και έτσι φαίνεται. Αν πάντως είναι, πρόκειται για πολύ γουστόζικη σύμπτωση.

Λοιπόν, το άρθρο σχετικά με τη φωτογραφία αυτή, ξεκινάει ως εξής: Το γύρω του διαδικτύου κάνουν δυο φωτογραφίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ… Τώρα τελευταία διαβάζω αρκετά συχνά αυτό το «κάνει το γύρω», που βέβαια είναι λάθος, αφού εδώ δεν έχουμε το επίρρημα «γύρω» αλλά το ουσιαστικό «γύρος»: «κάνει τον γύρο» και όχι «κάνει το γύρω» (τι το κάνει;). Να που χρειάζεται και κάπου το τελικό νι, θα έλεγα σε έναν νιφοβικό φίλο μου (που με κατηγορεί για νιμανία).

Ο φίλος που μου έστειλε το λινκ κάνει και το εξής σχόλιο:
Γύρω-γύρω όλοι, στη μέση ο Βαγγέ-ελης!
Χέρια-πόδια στη γραμμή! Κι όλοι κάθονται στη γη! Κι ο Βαγγέλης στο σκαμνί!

* Μιλώντας για τον Βενιζέλο, στο φύλλο του Ριζοσπάστη της περασμένης Κυριακής, που κυκλοφόρησε Σάββατο όπως και οι άλλες εφημερίδες, ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης έγραψε στην τακτική του επιφυλλίδα: «Ο Σκακιστής παίζει με τον Βενιζέλο. Ο Ευάγγελος, που δεν γνώρισε ποτέ στη ζωή του τι εστί ένδεια, ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα αλλάζοντας πρώτα το επώνυμό του με ένα ένδοξο. Αμετροέπεια, αλλά δικαίωμα. Στη βιασύνη του να εμφανιστεί ως φωστήρας και να μας συνετίσει, θρυμμάτισε μόνος του εικόνα και νέο επώνυμο». Ο Σκακιστής υποθέτω ότι είναι το αλτερέγκο του επιφυλλιδογράφου, και ενώ η κριτική είναι βάσιμη, την υπονομεύει ο ίδιος υιοθετώντας και αναπαράγοντας τον μύθο για το δήθεν επώνυμο που άλλαξε ο Βενιζέλος. Όταν κάποιος είναι ήδη ο αντιπαθέστερος Έλληνας πολιτικός της γενιάς του, δεν έχει νόημα να τον επικρίνεις χρησιμοποιώντας ψεύδη, διότι αυτό γυρνάει μπούμεραγκ. Απορώ πώς το, συνήθως προσεχτικό σε αυτά τα θέματα, ΚΚΕ άφησε να δημοσιευτεί τέτοια πατάτα στην εφημερίδα του -αλλά ίσως δεν έχει μείνει και κανένας δημοσιογράφος εκεί.

* Τίτλος είδησης στο skai.gr: Κοριτσάκι 18 μηνών μετέφερε από τη Μύκονο στην Αθήνα αεροσκάφος C-130.

Χεροδύναμο το βρέφος!
(Πρόκειται φυσικά για νέο κρούσμα του φαινομένου των αμφίσημων τίτλων τύπου «Μωρό δάγκωσε σκυλάκι»).

* Για να μην λέτε ότι κρύβω τα μαργαριτάρια των συριζαίων, ένα γουστόζικο διπλό μαργαριτάρι από τον Γ. Ανανδρανιστάκη (που μου αρέσει και τον διαβάζω) σε πρόσφατο φύλλο της Αυγής:

«Διαφωτισμός είναι η ανάδυση του ανθρώπου από την αυτοεπιβαλλόμενη ανωριμότητα», έλεγε ο Ιμμάνουελ Καντ, που στο σχολείο τον λέγαμε Κάντιο και νομίζαμε ότι είναι από το Χαϊδάρι, ενώ εκείνος είχε λιώσει τα καλντερίμια της Χαϊδελβέργης από το καθημερινό πέρα- δώθε. Αυτό είναι το μέγα πρόβλημα της Ελλάδος, κυρίες μου και κύριοι. Ευάριθμο τμήμα του λαού βρίσκεται ακόμη σε κατάσταση ανωριμότητας, δεν έχει διαβεί εισέτι το κατώφλι του Διαφωτισμού.

Καταρχάς, ο ευάριθμος ξαναχτυπά. Από όσα (ειρωνικά) γράφει ο αρθρογράφος, καταλαβαίνουμε ότι «μεγάλο, πολυάριθμο» τμήμα του λαού βρίσκεται σε κατάσταση ανωριμότητας, αλλά το λεξικό επιμένει ότι ευάριθμος σημαίνει ολιγάριθμος. Για τη λέξη ευάριθμος και το μπέρδεμα που προκαλεί έχουμε γράψει αρκετές φορές (παράδειγμα εδώ). Αν ποτέ γίνω σουλτάνος, θα βάλω τους προγραμματιστές του σουλτανάτου να ενσωματώσουν μια κρυφή μακροεντολή σε όλους τους επεξεργαστές κειμένου, και κάθε φορά που κάποιος πληκτρολογεί τη λέξη «ευάριθμοι» θα βγαίνει ένα μενού και θα ρωτάει: «Εννοείτε πολλοί ή λίγοι;» και ανάλογα με την απάντηση θα αντικαθιστά τη λέξη «ευάριθμοι» είτε με το «πολυάριθμοι» είτε με το «ολιγάριθμοι».

* Αλλά το μεζεδάκι είναι διπλό, διότι ο φίλος Ανανδρανιστάκης γράφει πως ο Καντ «είχε λιώσει τα καλντερίμια της Χαϊδελβέργης». Κένιγκ, όχι Χάιντελ, φίλτατε! Εννοώ ότι ο Καντ δεν είχε λιώσει τα καλντερίμια της Χαϊδελβέργης, αλλά της Καινιξβέργης, που ήταν η γενέτειρά του. Ότι τα είχε λιώσει τα καλντερίμια αυτά είναι σίγουρο, αφού σε όλη τη ζωή του ποτέ δεν απομακρύνθηκε πάνω από 10 μίλια απόσταση απ’ τη γενέθλια πόλη του. Λένε μάλιστα πως τόσο ταχτικός ήταν στις συνήθειές του, που οι συμπολίτες του έβαζαν τα ρολόγια τους στη σωστή ώρα όταν τον έβλεπαν να περνάει από μπροστά τους στον καθημερινό απογευματινό του περίπατο.

Έχει βέβαια ένα ελαφρυντικό ο αρθρογράφος, μια και το τοπωνύμιο «Καινιξβέργη» σήμερα δεν ακούγεται πια, αφού η πρώην πρωτεύουσα της Ανατολικής Πρωσίας λέγεται Καλίνινγκραντ και βρίσκεται σε ένα κομματάκι Ρωσίας που είναι ξεκομμένο απο την υπόλοιπη χώρα (μεσολαβούν τα ανεξάρτητα πλέον βαλτικά κράτη).

* Να κάνω μια παρένθεση, γιατί καθώς έγραφα «ένα κομματάκι Ρωσία» θυμήθηκα μιαν οικογενειακή ιστορία. Το 1941 στη Μυτιλήνη, καθώς οι Γερμανοί προέλαυναν μέσα στη Σοβιετική Ένωση, ένας ελληνομαθής Γερμανός ανακοίνωσε με στόμφο ότι «όπου νάναι πέφτει η Μόσχα, και μετά καπούτ η Ρωσία». «Θαρρώ πως πίσω από τη Μόσχα, έχει ακόμα ένα παρτσαδέλ’ Ρωσία», του λέει ο Στρατής ο Παπανικόλας. «Τι θα πει παρτσαδέλ’;» ρωτάει ο Γερμανός, που δεν ήξερε βαθιά μυτιληνέικα (παρτσάδι, κομμάτι’ παρτσαδέλι, κομματάκι). «Άμα θα την πάρετε, έλα να σου πω», του απάντησε ο Στρατής -κι επειδή δεν την πήρανε ποτέ τη Μόσχα, του έμεινε η απορία για πάντα.

* Μια και πιάσαμε τα κατοχικά, να πω ότι σήμερα είναι η επέτειος που ο Γλέζος και ο Σάντας κατέβασαν τη σημαία από την Ακρόπολη και κατά σύμπτωση καθώς γράφω τις γραμμές αυτές βλέπω ότι ο Γλέζος έχει πάρει πάνω από 400.000 σταυρούς (ακόμα η καταμέτρηση δεν έχει τελειώσει, πάνε με ρυθμούς χελώνας). Για τη σημαία και τους «εγκληματίες» που την κατέβασαν έχουμε συζητήσει παλιότερα στο ιστολόγιο, ενώ για ένα γράμμα του Γλέζου που βρήκα τυχαία σε μια παλιά εφημερίδα έγραψα ένα άρθρο χτες στο ThePressProject, που δεν ξέρω αν θα προλάβω να το αναδημοσιεύσω κι εδώ -οπότε, δείτε το εκεί.

akropolis_efhmerida-30-5* Και για να μείνουμε στα κατοχικά, μια λαθροχειρία ολκής -ή προσβολή μνήμης, πώς να το πεις- διέπραξε η Ακρόπολις, που παινεύεται μεν στον λογότυπό της ότι είναι η αρχαιοτέρα εφημερίς της χώρας αλλά μάλλον κάτι άλλο αρχαιότερο ασκεί, αφού έχει εδώ και χρόνια μια υποτυπώδη παρουσία σαν εφημερίδα και εδώ και λιγότερα χρόνια υποστηρίζει αναφανδόν τη ναζιστική συμμορία. Η Ακρόπολις λοιπόν, δημοσίευσε άρθρο του Άρη Σπίνου στο οποίο υμνεί το θάρρος των συζύγων των φυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής με τίτλο «Γυναικεία λεβεντιά».
Όμως, διάλεξαν για να κοσμήσουν το άρθρο τη φωτογραφία μιας αντάρτισσας του ΕΛΑΣ! Η φωτογραφία είναι πασίγνωστη, ίσως θα την έχετε δει κι εσείς. Η φίλη Βασιλική Μετατρούλου (από ανάρτηση της οποίας πήρα τη φωτογραφία), μας πληροφορεί ότι η αντάρτισσα της φωτογραφίας λέγεται Τιτίκα Παναγιωτίδη-Γκελντή, και κατατάχτηκε στον ΕΛΑΣ 16χρονη λέγοντας ψέματα πως είναι 18 χρονών επειδή δεν την έπαιρναν ανήλικη. Θα μου πείτε, πού  να βρουν φωτογραφία ταγματασφαλίτισσας;

* Μια και είπαμε για την Ακρόπολη, θυμάμαι μια φορά πριν από μερικά χρόνια που βρέθηκα στο σαλόνι της Ολυμπιακής στο Ελ. Βενιζέλος, και μόνο δύο εφημερίδες είχε: Βραδυνή και Ακρόπολη, σε δεκάδες αντίτυπα την καθεμιά. Και οι δυο τους είναι εφημερίδες-φαντάσματα, να σημειωθεί, που δεν κυκλοφορούν στα περισσότερα περίπτερα, αν δεν κάνω λάθος.

* Για να μη λέτε ότι δεν σας ενημερώνω: είχαμε εξελίξεις στην υπόθεση Κατσανέβα, για την οποία συζητήσαμε πριν από δυόμισι μήνες, αφού χτες εκδικάστηκε η υπόθεση των ασφαλιστικών μέτρων εναντίον της Βικιπαίδειας. Η απόφαση δεν έχει εκδοθεί, αλλά κατατέθηκε στο δικαστήριο αντίγραφο της ιδιόχειρης διαθήκης του Ανδρέα Παπανδρέου, όπου φαίνεται και η επίμαχη διατύπωση. Εδώ μπορείτε να δείτε το όνειδος, διά χειρός Ανδρ. Παπανδρέου.

* Φριχτό μεταφραστικό μαργαριτάρι, σε άρθρο που διασπείρει έναν αποτρόπαιο μύθο. Πρόκειται για τον μύθο ότι τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό, αλλά στο άρθρο, που προφανώς έχει βγει από μεταφραστήρι, εμφανίζεται ο τίτλος: Το ιταλικό δικαστήριο αναγνωρίζει επίσημα τον αυτισμό ως αιτία των εμβολίων,  ανατρέποντας με πολύ αστείο τρόπο τη σχέση αιτίου-αιτιατού! Για την ουσία του θέματος, διαβάστε την Κακή επιστήμη (Bad science) του Ben Goldacre.

* Και άλλο ένα από μεταφραστήρι, ίσως ακόμα πιο ξεκαρδιστικό, που το έκλεψα από τη Λεξιλογία. Τι σημαίνει  άραγε η φράση: το φρέσκο λεμόνι πρασίνων κυνήγησε λαθραία σολομός που εξυπηρετήθηκε ;

Εξόχως σουρεαλιστικό, θα συμφωνήσετε μαζί μου φαντάζομαι. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την περιγραφή μιας συνταγής ή ενός πιάτου, στα αγγλικά Poached salmon served with fresh greens and lemon, που σε πιο πεζά ελληνικά θα μεταφραζόταν περίπου «σολομός ποσέ με πράσινη σαλάτα/πρασινάδες και λεμόνι». Πάντως το μεταφραστήρι τους πρέπει να ήταν μεθυσμένο ή να κάνει τη μετάφραση προς τα ελληνικά μέσω Λαμίας, διότι το γκουγκλ δίνει: Ποσέ σολομό σερβίρεται με φρέσκα χόρτα και λεμόνι.

* Και για να τριτώσουμε με τον Βενιζέλο σήμερα, ακούστε τον να μιλάει αγγλικά στο χτεσινό δελτίο του Μέγκα, (γύρω στο 18.15 του αποσπάσματος) και θαυμάστε προφορά -για να μη λέμε μόνο για τα αγγλικά του Τσίπρα. Προσέξτε επίσης ότι το linear thinking το αποδίδουν στους υποτίτλους «κάθετη σκέψη».

* Αν τα γράφετε στα ξένα, γράφτε τα τουλάχιστον σωστά. Εγώ θα έγραφα Μπουντεσλίγκα το γερμανικό πρωτάθλημα, αν ήθελα να δείξω ότι ξέρω πώς το λένε οι ντόπιοι, αλλά ο συντάκτης της Γκαζέτας ήθελε να δείξει ότι ξέρει και να το γράφει, και απέδειξε ότι δεν ξέρει: Bundesliga είναι αγαπητέ, και όχι Budesliga. Ευτυχώς, και περιέργως, όλα τα άλλα ονόματα τα γράφει στα ελληνικά.

* Και η ακλισιά της εβδομάδας, σε ένα άρθρο που με παραξένεψε. Μια τεράστια κρύπτη γεμάτη με παλιά παιχνίδια Atari που θάφτηκαν στην έρημο του Μεξικό πριν από 30 χρόνια, ξέθαψαν αρχαιολόγοι βιντεοπαιχνιδιών, διαβάζω.

Και πέρα από την ενοχλητική ακλισιά, με κυριεύει η απορία, αν υπάρχει όντως τέτοια ειδικότητα, «αρχαιολόγος βιντεοπαιχνιδιών».

Όσο για την ακλισιά, έχει και λάθος, διότι το Αλαμογκόρντο, όπου έγινε η ταφή των κασετών, δεν είναι στο Μεξικό αλλά στο Νέο Μεξικό.

* Όμως έγραψα πολλά αυτή τη φορά, οπότε σταματάω εδώ, παρόλο που είχα και μερικά ακόμα στο συρτάρι -ίσως τα παρουσιάσω την επόμενη βδομάδα, αν δεν μπαγιατέψουν.

* Αλλά, πριν κλείσουμε, μια αναγγελία εκδήλωσης. Αύριο στις 12, στον πολυχώρο Ίλιον (Πατησίων 113 & Τροίας 34, στάση Αγγελοπούλου) παρουσιάζεται το βιβλίο «Το πλήρες εγχειρίδιο της πρέφας» του Δημήτρη Κούρτη και του Σπύρου Τσοβόλα. Αν ήμουν στην Ελλάδα θα πήγαινα, μπορεί και να ήμουν στο πάνελ. Δεν είμαι όμως. Όσοι πιστοί….

 

256 Σχόλια προς “Μετεκλογικά μεζεδάκια”

 1. Λ said

  Καλημέρα.
  Πριν διαβάσω είπα να βάλω το λίκνο από το άρθρο του τελευταίου Νιου Γιορκ Ρεβιού οφ Μποοκς για τον Ελ Γκρέκο. Έχει και εδώ μεζεδάκια, π.χ.His elder brother Manuel, nicknamed Manousos
  αλλά κι άλλα.

  http://www.nybooks.com/articles/archives/2014/jun/19/irresistible-el-greco/

 2. leonicos said

  Πάλι με πρόλαβες.

  Λ, σε παρακαλώ, πάρε από τον Νίκο το η-μέιλ μου, γιατί είναι μεγάλη χοντράδα να το βάλω εδώ χωρίς την άδειά του, είναι σαν να κάνω αντικάμερα. Θα σου στείλω κάτι, αλλά και κάτι άλλο, για να μου πεις

 3. Γιώργος Πρίμπας said

  Ο όρος, όπως μεταφράστηκε, «αρχαιολόγοι βιντεοπαιχνιδιών» είναι καταχρηστικός.
  Στο διαδίκτυο αναφέρεται διαφορετικά
  http://www.anthropology-news.org/index.php/2014/05/01/punk-archaeology-and-excavating-video-games-in-new-mexico/

  Μάλλον κάποια αμερικάνικη μανία της μόδας είναι

  αλλά δεν ξέρω αν αξίζει να ασχοληθεί κανείς για να δει τι κάνουν

 4. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλημέρα σε όλους και ιδιαιτέρως στον Πολυχρονεμένο μας Νικοκύρη! (Λαμβάνω τα μέτρα μου από τώρα, ώστε σε περίπτωση σουλτανοποίησης να έχω μούτρα να ζητήσω κάνα ρουσφετάκι! 😉 )
  Έμαθα πρόσφατα από την κόρη μου πως οι εργαζόμενοι στις καφετέριες που βρίσκονται πίσω από την μπάρα και φτιάχνουν τους καφέδες λέγονται μπαρίστες. Ο μπαρίστας, οι μπαρίστες. Πολύ ωραία και εκφραστική λέξη, σκέφτηκα. Χτες, όμως, που χάζευα στο Μέγκα μια εκπομπή, στην οποία επιφανείς μπαρίστες διαγωνίζονταν στην παρασκευή καφέ, άκουσα την παρουσιάστρια και τους κριτές να τους αποκαλούν μπαρίστι. Ο μπαρίστα, οι μπαρίστι, δηλαδή. Αχ, καημένε μπαρμπα-Μήτσο και καλή μου θεια Μαριγούλα, εσείς στα χωριά, με το υγιές γλωσσικό σας ένστικτο, εδώ και δεκαετίες μιλάτε για τα τρακτέρια και για τα ταξιά, ενώ εμείς, οι σουσούδες των πόλεων, σε λίγο θα μιλάμε για τους πιανίστι και τους φασίστι…

 5. leonicos said

  Και υπέροχη συμμετοχή. Μπράβο, βρε Λ.

  Ακόμα κι αν είσαι μια πολύ σεβάσμια κυρία που δεν της πάει το ‘βρε’ για το οποίο συγχώρεσέ με, εδώ μέσα όλοι έχουμε την ίδια ηλικία ηλεκτρονικά…

  εκτός από τν Γς που είναι παλιόγερος με ξανθό μουστάκι

 6. elkas said

  Από παλιά με γοήτευε η ακλισία του Μεξικού, το οποίο προφέρεται Μέχικο στα ισπανικά και Μέξικο στα αγγλικά!

 7. tsopanakos said

  Από τo λήμμα της wiki περί Κατσανέβα, αλλά και γενικά από το διαδίκτυο (από όσο το έψαξα) λείπει ο ιστορικός όρος «νόμος Κατσανέβα» που χρησιμοποιούσαν αρκετοί πανεπιστημιακοί τουλάχιστον μέχρι τη δεκαετία του 90 για να μειώσουν την αξία συναδέλφων τους.
  Δε θυμάμαι λεπτομέρειες, αλλά νομίζω ότι επρόκειτο για μια νομολογία που στρογγυλοποιούσε την ισοψηφία κατά την εκλογή μελών ΔΕΠ «υπέρ του μαθητή», όπως λέγαμε στο γυμνάσιο. Σύμφωνα με τον θρύλο, όλα ξεκίνησαν για να διευκολυνθεί η ακαδημαϊκή εξέλιξη του Θ. Κ., αλλά μετά βολεύτηκαν πολλές μετριάτζες εξ ου και «α, αυτός έγινε καθηγητής με τον νόμο Κατσανέβα».

  (Ελπίζω να μη μας τρέξει κανείς στα δικαστήρια) 😛

 8. tsopanakos said

  Και για να γυρίσουμε στο βασικό θέμα της σημερινής ανάρτησης, ένα μικρό μεταφραστικό-μανταμσουσουδικό αριστούργημα από μια αγαπητή φυλλάδα:

  Το Solomon and Sheba ήταν μια σειρά για το νεότερο γιο του Βασιλιά David, Solomon, τον οποίο ο Βασιλιάς λίγο πριν τον θάνατό του ορίζει ως διάδοχο παρακάμπτοντας τον μεγαλύτερο γιο του, πρίγκιπα Adonijah. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Solomon στο Ισραήλ, η βασίλισσα του Sheba φτάνει στην Ιερουσαλήμ. Ο Solomon την ερωτεύεται, αλλά αυτή βρίσκεται σε συνεργασία με το Φαραώ της Αιγύπτου: στόχος τους είναι να διαιρέσουν τις 12 φυλές του Ισραήλ. Τελικά, η Sheba ερωτεύεται τον Solomon και επιλέγει να πάρει το μέρος του, ενάντια στον

  {Τουλάχιστον η Ιερουσαλήμ, η Αίγυπτος και το Φαραωνιλίκι γλύτωσαν την αγγλοποίηση}

  Ο Kinnear «έπαιξε το ρόλο του Planchet, του υπηρέτη του Musketeer d’Artagnan, ένα ρόλο που δημιούργησε {??????} το 1974 για την επιτυχημένη ταινία του Richard Lester «The Three Musketeers»

  http://www.lifo.gr/team/primetime/48914

  Γενική παιδεία ώρα μηδέν.

 9. Λ said

  5. Ναι, παρακαλώ πολύ το Νικοκύρη για την αποστολή της ηλεδιεύθυνσης μου, αν έχει την καλοσύνη.

  Διάβασα τα μεζεδάκια και είναι καταπληκτικά. Νικοκύρη δεν σερβίρετε και τα υπόλοιπα εντός της μέρας;

  Για την αρχαιλογία να πω κάτι, σε σχέση με το λίκνο του Γιώργου στο 3. Αφορά την ονομασία salvage archaeology που δεν την ήξερα. Είχα ακούσει βέβαια για σωστικές ανασκαφές που είναι κατά κάποιο τρόπο σχήμα οξύμωρο γιατί αυτές υπονούν την άμεση επέλαση της μπουλτόζας.

 10. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  3: Μάλλον δεν αξίζει ν’ ασχοληθεί κανείς…!

  8: Ωχ, άρχισε η μαντάμ Σουσού να γράφει στη Λάιφο; Φοβερό!

 11. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Καλημέερες μέχρι την Κύπρο!
  Από το ακουστικό ακούω το κασιώτικο «Πάθος»-και τί ωραίο Ιάκωβε- και διαβάζω το νήμα.Κόλλησα. Διάβασα και ξαναδιάβασα τον Ανανδρανιστάκη (Αναντρανιστός στην Κρήτη είναι ο ευθυτενής, ο θαλερός,ο ζωηρός) και κατάλαβα ότι αυτός που άφησε τον υποδεικνυόμενο, από τα σαϊνια των ΜΜΕ, γάμο και «πήγε για βρούβες» είναι ο ψηφοφόρος του συριζα. Δε μ άρεσε η αλληγορία,(μολονότι είμαι άριστη βρουβομαζώχτρα 🙂 ). Βρουβάσταχα με τ΄αυγά (ομελέτα) η άριστη λιχουδιά του Μάη.Μιας και είναι μέρα για μεζέδες. 🙂

 12. Λ said

  9. Μάλλον ευφημισμός είναι και προάγγελος κακού, Η αρχαιολογία είναι εκ φύσεως σωστική αν βλέπει κανείς το ποτήρι μισογεμάτο.

 13. Νέο Kid Στο Block said

  Aπό τα εμβόλια που δεν ξέρουν αποτέλεσμα αλλά μόνο αιτία…
  Dr. Mercola
  «Πολλοί γονείς δεν σκέφτονται διπλά όσον αφορά τα παιδιά τους για τους εμβολιασμούς ρουτίνας, δεδομένου ότι είναι ένα ακέραιο, και βαριά προαχθε’ν μέρος του συμβατικού ιατρικού συστήματος.»
  (ποιος να ξέρει τι πραγματικά είπε η ντοτορέσσα Mercola…)

 14. Νέο Kid Στο Block said

  13. Ενδιαφέρον και ο αγγλισμός (είναι και ιταλισμός;) «δεν σκέφτονται διπλά» για το «έχουν ενδοιασμούς». Στην τιμημένη μεγαλόνησο «κάνουμε δεύτερες σκέψεις» αλλά όσο να πεις οι …διπλές σκέψεις είναι πιο cult! (θυμίζουν και διπλή πίτα με γύρω 🙂 )

 15. Spiridione said

  8. Και οι κατηγορούμενοι (defendants) που έγιναν προστατευόμενοι; Πώς του ήρθε αυτό;

 16. Νέο Kid Στο Block said

  15. Έλα ντε! Kαι να πεις πως φταίει ο γκούγλης; Μια χαρά defendant=εναγόμενος/κατηγορούμενος βγάζει.
  Καλά, το λινκ του 8. είναι μνημείο!

 17. sarant said

  Δούλεψε μηχανάκι, λέμε.

 18. physicist said

  Δείτε αυτούς τους 10 σταρ του Χόλιγουντ για παράδειγμα. Όλοι έχουν ένα μακάβριο κοινό: (Πηγή: http://www.lifo.gr)

  Φαίνεται να έχουν όλοι τους ίδιους, μακάβριους θαυμαστές.

  πέθαναν την ώρα που γύριζαν τη σειρά ή την ταινία τους. (Πηγή: http://www.lifo.gr)

  Α, τώρα κατάλαβα.

 19. Νέο Kid Στο Block said

  Πάντως το πραγματολογικό μεζεδάκι του Ανανδρανιστάκη είναι τελείως αχώνευτο. Δεν διάβασε ποτέ για τις περίφημες εφτά γέφυρες του Κένικσμπεργκ. Για τον Πρέγκελ (σημερινό Πρεγκόλυα) τα νερά του οποίου ενέπνευσαν σύμφωνα με το μύθο την «Κριτική της κριτικής δύναμης» (Kritik der Urteilskraft) και για το θρυλικό Indroductio του Κύκλωπα (ο οποίος από την απόδειξη αδυναμίας για «μονοκοντυλιά» των γεφυρών, εισήγαγε ουσιαστικά την Θεωρία Γράφων) που μορφοποίησε την ιδέα του «Εξαίσιου» στην υπερ-ιδέα «Αισθητική» στον φιλόσοφο;
  Εξαίσιο είναι εκείνο -έγραψε ο Καντ στην Κριτική της κριτικής δύναμης- σε σύγκριση με το οποίο οτιδήποτε άλλο είναι μικρό. Είναι αυτό που, και μόνο αν το σκεφτούμε, επιδεικνύει ένα πνευματικό χάρισμα που ξεπερνάει κάθε αισθητηριακό μέτρο. Το αίσθημα του Εξαίσιου όμως είναι ταυτόχρονα κι ένα αίσθημα πόνου, μιας πρωτόγνωρης ευχαρίστησης, είναι συγκίνηση, μια εναλλασσόμενη και γρήγορη κίνηση έλξης και απώθησης για το ίδιο αντικείμενο.
  «Έλξη και απώθηση»…για την κατάντια του Διαφωτισμού. 🙂

 20. Λ said

  2,5 Λεώνικε, περιμένω τα ποίηματα με ανυπομονησία.
  Το άρθρο -βιβλιοπαρουσίαση για τον Ελ Γκρέκο, είναι καταπληκτικό κι έμαθα πολλά πρέπει να πώ. Το μόνο για το οποίο θα μπορούσα να παραπονεθώ είναι ότι ενώ η συγγραφέας έκανε τον κόπο να μας πει για τον Μανουήλ – Μανούσο (nickname σημαίνει και υποκοριστικό και όχι μόνο παρατσούκλι) αναφέρει πολλές φορές την Κάνδια χωρίς να πει ότι προέρχεται από τον Χάνδακα ή ότι σήμερα λέγεται Ηράκλειο. Το άλλο είναι που τους 16ο και 17ο αι. το μεγαλύτερο Ελληνικό νησί ήταν ασφαλώς η Κύπρος.

 21. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  >>“κάνει τον γύρο”
  Ένα ξε γυρισμένο καλαμπουράκι που μας το έφεραν, μετά τις πρώτες εκλογές, τ’ ανήψια μου,από την πιάτσα* : έτσι όπως ψήφισαν μερικοί στον πρώτο γύρο, καλύτερα να πάνε για δεύτερο πιτόγυρο την Κυριακή.
  *μπορεί κι απ το διαδίκτυο

 22. atheofobos said

  Ιδιαίτερη ικανοποίηση μου έδωσε σήμερα η αναφορά σου στον μύθο ότι τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό γιατί αυτός ο μύθος αναπαράγεται συνεχώς και έχει οδηγήσει πολλούς να αποφεύγουν τους εμβολιασμούς με όλους τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτό τόσο για τα παιδιά τους όσο και για το κοινωνικό σύνολο .
  Σχετικά τώρα με το ιταλικό δικαστήριο πλήρης και εκτενής αναφορά γίνεται στο MMR vaccines do not cause autism
  http://www.skepticalraptor.com/skepticalraptorblog.php/mmr-vaccines-do-not-cause-autism/
  Σχετικά επίσης για την προσοδοφόρα επιχείρηση που έχει στήσει ο συγγραφέας του άρθρου που αναφέρεις, Joseph Mercola και τις προειδοποιήσεις που του έχει κάνει το FDA εδώ:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_Mercola
  Τέλος εκτενείς αναφορές και λινκ σχετικά με τα εμβόλια αλλά και με το πλήθος από ανοησίες που κυκλοφορούν και αναπαραγονται στο ιντερνέτ υπάρχουν στο ποστ μου ΠΕΡΙ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
  http://www.atheofobos2.blogspot.gr/search?q=%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%B1

 23. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αν ο Ανανδρανιστάκης φρόντιζε να διαβάζει καλή αστυνομική λογοτεχνία δεν θα την πάταγε έτσι:
  http://www.protoporia.gr/i-diathiki-toy-kant-p-286106.html

 24. physicist said

  Η Χαϊδελβέργη έχει έναν αέρα από Ιντελλεκτουαλιτέτ και Φιλοζοφίερεν, ο Καντ ήταν Φιλοζόφ, ταιράζουν. Ίσως φταίει και ο περίπατος.

 25. sarant said

  19: Δεν είναι μαθηματικός ο άνθρωπος, λέμε…!

  20: Μέιλ εστάλη.

  22: Α, πολύ χρήσιμα τα λινκ σου, δεν τον ήξερα τον Μέρκολα

 26. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  >>συνοδεύεται από πικρόχολα σχόλια για τον γέροντα που δεν μπορεί να μπει στο αεροπλάνο (και τα λένε αυτοί που δεν μπορούν να σηκωθούν από τον καναπέ) (από το ThePressProject).
  Είχα κάνει κι εγώ,όπως και πολλοί φαντάζομαι, την ίδια σκέψη:
  Όταν σχολιάσαμε στο νήμα αυτόν τον ασεβή λόγο του Θ.Πάγκαλου εις βάρος του Μανώλη Γλέζου, είχα γράψει ότι ο πολυβασανισμένος Μ.Γ. στα 90 κάτι χρόνια του, δεν μπορεί να μπει στο αεροπλάνο, ενώ ο Θ.Π. δε χωρά να μπει.Για μια στιγμή αυτολογοκρίθηκα και το έσβησα και είπα μόνο πως είναι χαλασμένος (τουλάχιστον ως) άνθρωπος.

 27. Νέο Kid Στο Block said

  25. Εντάξειιι ! Mια ΝεοKidιανή κριτική κάναμε, δεν χάλασε κι ο κόσμος! 🙂

 28. physicist said

  Ισχυρίζεται αυτό το σίχαμα ότι το AIDS δεν προκαλείται από το HIV αλλά από το ψυχολογικό στρες που προκαλεί η εσφαλμένη εντύπωση ότι ο HIV προκαλεί AIDS και είναι ακόμα έξω;

 29. physicist said

  Ο όρος «Εναλλακτική Ιατρική» έπρεπε να απαγορεύεται δια ροπάλου. Βγήκε τώρα το κάθε τσουτσέκι και λέει τις μαγγανείες του ιατρική, κοτσάρει κι ένα εναλλακτικό μπροστά και θερίζει κόσμο.

 30. Νέο Kid Στο Block said

  Eφη^2 , εδώ θέλει τον μπαναρισμένο καπετάνιο που είναι ειδικός στα σεξουαλικά, να ποντάρει την μισήν του περιουσίαν για το ποιος πηδάει ακόμα ή όχι. Δεν ξέρω για το γέροντα, αλλά είμαι σίγουρος πως ο Τεό δεν πηδάει ούτε πάνω από 2σέλιδη εφημερίδα.

 31. Μανούσος said

  Το επίθετο Βενιζέλου πάντως δημιουργεί ζητήματα: Εκτός από το γνωστό στόρυ Τούρκογλου κλπ διθρυλούνται και άλλα όπως το ότι λεγόταν Πρόδρομος/Προδρόμου/Προδρομίδης ή κάπως έτσι και επειδή είχε ο πατέρας του τελεσίδικες καταδίκες άλλαξε το όνομα.
  Πάντως δεν κινήθηκε φύλλο για τις πλάγιες επώνυμες λοιδωρίες του Καλαμούκη (Ελληνοφρένεια) ότι έχει κάνει φυλακή για απάτες (μεταμφιεσμένες σε σάτιρα).

  Εν πάση περιπτώσει πέρα από τον αρνητικό θρύλο υπάρχει και η θετική εκμετάλλευση καθώς πολλοί πιστεύουν ότι είναι κατά σάρκαν απόγονος του Ελευθερίου Βενιζέλου (προκόψαμε από τον ίδιο και τους κανονικούς του απογόνους και χρειαστήκαμε και ιμιτασιόν…)

 32. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  23. Ευχαριστώ για την υπενθύμιση. Χρειαζόμουνα να πάρω βιβλίο δώρο σε 22χρονο που αγαπά την αστυνομική λογοτεχνία.Το έχει και καλή τιμή η Πρωτοπορεία :).
  Καλή επιτυχία στη κόρη σας

 33. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  32.Ασμένως : στην κόρη (δεν τρώω ν) 🙂

 34. sarant said

  31: Πάντως το επίθετο Βενιζέλος υπάρχει, το έχουν και άλλοι. Κάποτε ήταν και βαφτιστικό.
  Οι λοιδορίες του Καλαμούκη ήταν μύθος όμως.

  29: Καμιά φορά, αν θέλω να χτυπήσουμε 3000 σχόλια, θα σε βάλω να γράψεις άρθρο 🙂

 35. physicist said

  #34(β). —

  «Σήμερα δεν έχει δικό μου άρθρο. Θέλω να δώσω τον λόγο σε δύο συνεπείς σχολιαστές του ιστολογίου, που θα μας αναλύσουν, ο καθένας απ’ τη σκοπιά του, για ποιους λόγους απορρίπτουν την Εναλλακτική Ορθοπαιδική.

  Καλή σας διασκέδαση,

  Νίκος Σαραντάκος»

 36. leonicos said

  Αναντρανίζομαι δεν θα πει ‘τεντώνομαι καμαρωτά’; Την είδε καιαναντρανίστηκε (για να τον προσέξει, να της κάνει εντύπωση)

 37. “κάνει τον γύρο” και όχι “κάνει το γύρω” (τι το κάνει;). Να που χρειάζεται και κάπου το τελικό νι, θα έλεγα σε έναν νιφοβικό φίλο μου (που με κατηγορεί για νιμανία).

  Επιμένεις στο σόφισμα, νικοκύρη, εκτός κι αν είσαι της άποψης να γενικευτεί το ν στην αιτιατική και για τα θηλυκά. Αλλιώς πώς θα αποφύγει ο άλλος να γράψει «προκάλεσε τη ρίξει» ή «δεν πλήρωσε τη δώσει»; Άσε που τι νι να εφεύρουμε για να μην γράψει ο άλλος «δήλωσε το φύλλο του στην αίτηση»; Και τέλος, τι κανόνα θα βγάλουμε μετά για να διορθώνουμε αυτόν που θα γράφει «κάνει των γύρο»;

  Και μη μου πεις ότι τα παραδείγματα που έβαλα παραβιάζουν στοιχειώδεις κανόνες σύνταξης· το ίδιο κάνει και το μεζεδάκι.

  33 (και καλά κάνεις· κανείς δεν μίλησε για κατάργηση του κανόνα των κ, π, τ, μπ, ντ, γκ, τσ, τζ, ξ, ψ…)

 38. ππαν said

  Ωραία τα μεζεδάκια, αλλά το γελιο που έριξα με τον λίκνο του 8 δεν λέγεται. Και το σχόλιο από κάτω 🙂 Αυτή την κοπέλα που το έγραψε τη διαβάζω και, όπως λέμε, δεν της τόχα.

 39. Φταίει που μας γράφει από το California…

 40. ππαν said

  Ιντήντ. Αυτή η σχιζολεξία «Νεο Ναζί»;
  http://www.lifo.gr/now/greece/48086

 41. sarant said

  37: Το ότι κανείς δεν γράφει αυτά που έφερες για παράδειγμα, ενώ πολλοί γράφουν «κάνει το γύρω» δείχνει πως τα παραδείγματα δεν είναι ίδια. Ανάμεσα στ’ άλλα, στα δικά σου παραδείγματα το νι δεν διαφοροποιεί, αφού και η αντωνυμία θηλυκιά είναι.

  Το λινκ του 8 δεν είναι απλώς περιβόλι, είναι απέραντοι κάμποι με μαργαρίτες.

  40: Μπαίνει κι αυτή στο μεγάλο τεφτέρι με τα σχιζολεκτικά.

 42. sarant said

  35: Δες κι αυτό
  http://enallaktikidrasi.com/2013/10/7-logoi-na-kanei-kapoios-omoiopathitiki-sto-paidi-tou/#ixzz33DlvGSep

 43. Ήρα-Ήρα Γηραιός said

  @Γιάννη Κουβάτσο
  κι όμως, αγαπητέ, ο μπαρίστα είναι ο παρασκευαστής εσπρέσσο και παρεμφερών αφεψημάτων που χρησιμοποεί μια συγκεκριμένη μηχανή – μπαρίστα ΔΕΝ λέγεται επ’ ουδενί ο άνθρωπος που πίσω από ένα μπαρ φτιάχνει φραπέδες ή τούρκικους. Αυτή η μηχανή χρησιμοποιεί ένα εξάρτημα σαν σουρωτήρι με μικροσκοπικές τρύπες στο οποίο τοποθετείται ο καφές εσπρέσο και πιέζεται ελαφρά για να πατικωθεί. Από αυτό το σουρωτήρι περνάει ο ατμός και διυλίζεται ο καφές καταλήγοντας στο φλυτζανάκι. Οπότε α) αν στο σουρωτήρι δεν ασκήσεις καθόλου πίεση το νερό περνάει πολύ εύκολα σε μικρό διάστημα και ο καφές βγαίνει νερουλός και β) αν στο σουρωτήρι έχεις ασκήσει μεγάλη πίεση, το νερό περνάει πολύ δύσκολα σε μεγάλο διάστημα και ο καφές βγαίνει πολύ πικρός. Το χέρι του μπαρίστα, η ποιότητα του νερού και του καφέ και η θερμοκρασία του νερού απαρτίζουν μιαν εξίσωση με πολλές μεταβλητές. Μπαρίστα (barista) λοπόν είναι ο ιταλικός όρος για τον δεξιοτέχνη του εσπρέσο, όπως mixologist είναι ο αγγλικός όρος για τον καλλιτέχνη του cocktail (σε αντίθεση με κάποιον που ρίχνει κόκα-κόλα και παγάκια μεσα σε ένα ποτήρι με ουίσκυ). Ένας μπάρμαν και πολλοί μπάρμεν (αγγλικά), ένας μοντέρ και πολλοί μοντέρ (γαλλικά), ένας μπαρίστα και πολλοί μπαρίστι (ιταλικά). Η σύγκριση με τον φασίστα και τον πιανίστα είναι άστοχη γιατί αυτές οι λέξεις έχουν ελληνοποιηθεί πέραν αμφισβητήσεως εδώ και δεκαετίες (για τον ταλίμπ και τους ταλιμπάν τα έχει πει εδώ και καιρό όλα ο φίλτατος Νικοκύρης) – την καλημέρα μου!

 44. ΠΑΝΟΣ said

  Αυτό τού σκάι με το χεροδύναμο βρέφος δεν παίζεται! Ακόμη γελάω,σκεπτόμενος την χολυγουντιανή σκηνή!

 45. Γιάννης Κουβάτσος said

  32: Ευχαριστώ πολύ, Έφη! 🙂

 46. sarant said

  43: Νομίζω (αλλά διορθώστε με αν κάνω λάθος) ότι ο όρος ‘μπαρίστα’ έγινε δημοφιλής επειδή χρησιμοποιήθηκε από τα Στάρμπακς σε όλο τον κόσμο.

  Αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Με προβληματίζει αυτό που λες:
  Ένας μπάρμαν και πολλοί μπάρμεν (αγγλικά), ένας μοντέρ και πολλοί μοντέρ (γαλλικά), ένας μπαρίστα και πολλοί μπαρίστι (ιταλικά).

  Δεν πάει έτσι στα ελληνικά. Στα ελληνικά λέμε «ένας μπάρμαν και πολλοί μπάρμαν», «ένας μπαρίστα και πολλοί μπαρίστα» ή, αν το εξελληνίσουμε,
  ένας μπαρίστας και πολλοί μπαρίστες.

  Αναγνωρίζω ωστόσο ότι όσο η λέξη δεν εξελληνίζεται και αν η γραμματική της ξένης γλώσσας είναι πασίγνωστη (μπάρμαν) υπάρχει πίεση να κλίνουμε αλά ξενικά. Για τον μπαρίστα όμως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να ξεπεραστεί το πολύ μικρό εμπόδιο και να γίνει ο μπαρίστας – οι μπαρίστες.

  Να προσθέσω ότι στη δεκ. του 1920 έβλεπες πού και πού στις ελληνικές εφημερίδες τίτλους όπως «τι θέλουν οι φασίστι», για το κινημα του Μουσολίνι. Αν και πολύ γρήγορα αποκτήσαμε και έλληνες φασίστες ή φασιστές.

 47. Και να σκεφτεί κανείς ότι ο Ανδριώτης έλεγε πως ακόμη και το επίρρημα «γύρω» πρέπει να γράφεται με -ο: επιρρ. μσν.γύρο, από την αιτ. γύρο-γύρο, όπως (τον) δρόμο-δρόμο, (τον) τοίχο-τοίχο. Αυτή την ετυμολογία υιοθετεί και ο Μπαμπινιώτης, σημειώνοντας σε παρένθεση: γύρω (ορθότ. γύρο).

 48. sarant said

  47: Έχετε πολύ δίκιο και με πιάνετε αδιάβαστο, δεν ήξερα ούτε τι λέει ο Ανδριώτης ούτε τι γράφει ο Μπαμπινιώτης ο οποίος, επιπλέον, το «γύρωθε» το γράφει «γύροθε»!

 49. physicist said

  #42. — Και πάνω-πάνω διαβάζω:

  Η Κότα που Ονειρευόταν να Πετάξει: ένας φιλοσοφικός προβληματισμός πάνω στη ζωή, στο θάνατο, στα όνειρα, στη διαφορετικότητα.

 50. spiral architect said

  Καλημέρα. 🙂
  @43: Αν το μιλούσες, κανείς δεν θα καταλάβαινε τίποτα (ή μάλλον θα καταλάβαιναν αυτό που έπρεπε να καταλάβουν). Μεταφέροντάς το αυτούσιο στο γραπτό λόγο και διαβάζοντάς το, το νόημα παραποιείται!
  Αλλά, τα γραπτά μένουν. 😉

 51. 41α Ενώ πώς ακριβώς συμβάλλει το νι ώστε να μη γράψει ο άλλος κάνει τον γύρω;

 52. spiral architect said

  … για το 44 (ΠΑΝΟΣ) 😳

 53. Πέπε said

  @36: Σηκώνω το βλέμμα, αναβλέπω.
  @34α (>31): Και τώρα υπάρχει ως βαφτιστικό. Ο φίλος μου ο Βενιζέλος έχει βαρεθεί να ακούει μια ζωή την ερώτηση «κα το μικρό σου;» από ανθρώπους που μοιάζουν να νομίζουν ότι ο ίδιος δεν ξέρει τι σημαίνει μικρό και τι επώνυμο!
  @47-48: Το «γύρο» ως επίρρημα έχει μια λογική που δεν την είχα σκεφτεί, αλλά τη βρίσκω πολύ λογική! Όσο για το γύροθε, μπορεί να μου βγάζει το μάτι αλλά ψυχρά και αντικειμενικά νομίζω ότι κι αυτή στέκει.

 54. atheofobos said

  28, 29.
  Πέστα Χρυσόστομε!

  31.
  Σε απάντηση του στην Καθημερινή ,η οποία είχε γράψει ότι ο Βενιζέλος έχει αλλάξει το επώνυμο του, ο ίδιος το διαψεύδει και γράφει σχετικά:

  Η αλλαγή ενός ονόματος δείχνει είτε ανάγκη είτε σκοπιμότητα και είναι πράξη δηλωτική της προσωπικότητας.
  Ο κ. Νικολάου θα όφειλε- εφόσον θέλει να τεκμηριώνει τις απόψεις του- να ρωτήσει για να μάθει ότι αυτή η ιστορία περί δήθεν αλλαγής του επωνύμου μου που γράφτηκε κάποτε σε έντυπο μικρής κυκλοφορίας είναι απολύτως ψευδής. Συνιστά επανάληψη σχολίων που είχαν διατυπωθεί προ πολλών δεκαετιών για το επίθετο του Ελευθερίου Βενιζέλου. Όταν η «πληροφορία» αυτή επαναλήφθηκε έπαψα να την αντιμετωπίζω με χιούμορ.
  Ας μάθει λοιπόν και ο κ. Νικολάου ότι η πατρική μου οικογένεια κατάγεται από την επαρχία Καρυστίας του Νομού Ευβοίας όπου απαντάται συχνά το επίθετο. Ευτυχώς δε στην Εύβοια διατηρούνται ανέπαφα από ιδρύσεως του νεοελληνικού κράτους και τα μητρώα αρρένων και τα στρατολογικά μητρώα και τα κληρικολόγια (καθώς και ο παππούς μου και ο προπάππος μου ήσαν ιερείς).

  http://evenizelos.blogspot.gr/2007/06/blog-post_07.html
  Σχετικά με το θέμα είχε γράψει και το ΕΘΝΟΣ:
  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=134338

 55. Ήρα-Ήρα Γηραιός said

  @46
  εχμμ, δεν είναι ακριβώς έτσι, πολλοί μπαρόβιοι βρίσκουν σέξυ τις μπαργούμεν και ΟΧΙ τις μπαργούμαν – σημασία στο προκείμενο έχει το πως το κλίνουν οι άνθρωποι της πιάτσας, του επαγγέλματος, αυτοί θέτουν το όριο – οι υπόλοιποι λένε ό,τι νομίζουν και λάθος δεν είναι.

 56. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  30.>>ο Τεό δεν πηδάει ούτε πάνω από 2σέλιδη εφημερίδα.
  μας πήδηξε όλους(έφτασε μέχρι τον κούρδο ηγέτη) με την ώρα του.Τότε που τα τρώγαμε μαζί.

 57. Γιάννης Κουβάτσος said

  43, 46, 55: Σας ευχαριστώ πολύ και τους δύο για τις χρήσιμες πληροφορίες. Τελικά το θέμα είναι πιο σύνθετο απ’ ό,τι νόμισα αρχικά.

 58. LandS said

  Όταν τη δεκαετία του 70, φοιτητής στο Λονδίνο, δούλευα ως ταμίας σε (πολύ καλό) ιταλικό εστιατόριο (ριστοράντε παρακαλώ και όχι τρατορία), η μηχανή του εσπρέσο ήταν με τις άλλες καφεμηχανές στο διάδρομο της κουζίνας, το μπαρ ήταν σε ξεχωριστή αίθουσα από τα τραπέζια, και ο Κάρλο που ήταν το αφεντικό του, ήταν ο μπαρίστα όπως εγώ ήμουν ο κασιέρο.
  Ίσως να αλλάζουν οι καιροί.
  Α, νόμιζα ότι στα ελληνικά, ο μπαρτέντερ είναι μπάρμαν ή στα αγγλικά ο μπάρμαν είναι μπαρτέντερ.

 59. Άμα καταργήσεις τους μπαρίστι πώς θα πουλάνε φούμαρα οι σχολές και τα σεμινάρια, και πώς θα κορδώνονται για τα πτυχία τους οι καφετζήδες;

 60. Νέο Kid Στο Block said

  59. Yπάρχουν σχολές και πτυχία εσπρεσσικής;; Mάστερ για στρέτο, και Πι ετσι D για λούνγκο;;
  ρε τι θα δούμε ακόμα … 😦

 61. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όπως και να ‘χει, εξακολούθώ να σέβομαι πολύ περισσότερο τους φραπεδίστι από τους μπαρίστι και σ’ αυτό είμαι αμετάπειστος. 🙂

 62. Νέο Kid Στο Block said

  61. Προσυπογράφω Γιάννη! Mην πω δηλαδή πως «μάστορης» μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ένας Βαρυγλυκοοχίστα! 🙂

 63. physicist said

  Barista. Not to be confused with Barrister, που λέει και η Βίκη.

  Και θυμάμαι που λέτε (ακούγομαι τώρα σαν τον Γουσου) που είχαμε βρεθεί αρχές των 90 για συνέδριο στο Σηάτλ όπου είχαν εμφανιστεί οι οι πρώτες δηθενιές-καφέ (ΟΚ, αν μη τι άλλο σέρβιραν καφέ με γεύση αλλά η δηθενιά δηθενιά), και μια συνεδέλφισσα μεταπτυχιακή ήταν από τη Ρώμη. Πάει λοιπόν στον μπαρίστα τον λικνιζόμενο και σοφιστικέ, να ζητήσει έναν καφέ:

  — One coffee with milk, please

  — Λάττηηη; Τη ρωτάει εκείνος, μιας και οι Αμερνικανοί, διάολε, δεν μπορούν να πουν «λάττε» με ε στο τέλος.

  — Yes, one coffee with milk, η τύπισσα

  — You mean, you want the λάττηηηηη; ο άλλος

  — Si, testa di cazzo, volgio un caffee con latte!

 64. Νέο Kid Στο Block said

  63. 😆 Ε,μα άδικο είχε η γυναίκα;

 65. Γιάννης Κουβάτσος said

  63: Ναι, φίλε μου, αρκεί να συνεργάζεται μαζί του και ένας φουσκαλίστα. Έχω κι εγώ τα γούστα μου! 🙂
  Και μια πρόσκληση : προτείνετε βιβλία που θεωρείτε για οποιονδήποτε λόγο επικίνδυνα και τι προειδοποίηση θα θέλατε να αναγράφεται στο εξώφυλλό τους, προκειμένου να κάνουμε το χατίρι στους πολιτικώς ορθούς αλλά πνευματικώς ξαπλωτούς φοιτητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια(sic):
  http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=601650

 66. Νέο Kid Στο Block said

  65. !! Δεν είμαστε στα καλά μας!! Πάει, λάλησε ο κόσμος…

 67. Γιάννης Κουβάτσος said

  62, όχι 63. 🙂

 68. Μαρία said

  58
  Για τους Ιταλούς δεν άλλαξε κάτι. Η νέα σημασία του μπαρίστα για τον εσπρεσοκαφετζή είναι αμερικανιά.

 69. 60 Ακαδημίες

 70. Voulagx said

  Κι αυτός που κάθεται κάτω απ΄ τη μπάρα, π.χ. Πύρρος Δήμας, λέγεται αρσιμπαρίστας.

 71. Νέο Kid Στο Block said

  70. 😆
  (πώς αισθάνεσαι πλέον σαν πολίτης του Ζάγκρεμπ; Ξέρεις, Μπέος, Μπέογκραντ στα νότια κ.λ.π)

 72. Γς said

  63:
  >Και θυμάμαι που λέτε (ακούγομαι τώρα σαν τον Γουσου)
  που είχαμε βρεθεί αρχές των 90 για συνέδριο

  Τι να σου πώ;
  Συνέδριο ε;
  Τι να σου πω;

  Η μάλλον πεστε μου εσείς:

  Μήπως με ζήτησε η Ολγα Κεφαλογιάννη το πρωί, εδώ

 73. 70 όχι, βρε. Αρσιμπαρίστα είναι ο πρωταθλητής των μπαρίστι, αυτός που κάνει τα καλύτερα σχεδιάκια πάνω στο αφρόγαλα.

 74. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  28 – Το πρόβλημα δεν προέρχεται απο τον όρο, αλλα απο το πατεντάρισμα των φαρμάκων και την εμπορευματοποίηση της ιατρικής, που βλέπει τους ασθενείς σαν πελάτες, με συνέπεια πολλοί αετονύχιδες να εκμεταλεύονται την απέχθεια του κόσμου για τους γιατρούς, μια και έχει γίνει συνείδηση στον κόσμο οτι χωρίς φακελάκι δεν γιατρεύεσαι. Βάλε και την αρχέγονη ευπιστία των ανθρώπων στο «μαγικό» και δένει το γλυκό, που είναι τις περισσότερες φορές πολύ πικρό.

 75. Voulagx said

  #71 Νιουκιντ, Πέογκραντ θες να πεις, αφού είναι για τον πέο- με όλο τον σεβασμό για τον γείτονά σου, τον άξεστο Θετταλό! 🙂
  #73 Σταζυμπο 😀 εις την νιοστήν!

 76. marulaki said

  #2 Στα ξενοδοχεία η αντίστοιχη ιδιότητα του μπαρίστα ειναι ο μπουφετζής, και μάλιστα με βαθμούς α’ και Β’ όπως οι σερβιτόροι. Με το καλό και στους αρσιβαρίστι

 77. marulaki said

  Α στο 4 πήγαινε η παραγγελία 😉

 78. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Ο μπουφετζί, οι μπουφετζιλέρ, πώς είναι το σωστό γιατί μπερδεύτηκα.

 79. RaspK said

  Πώπω, διαμάντια πραγματικά.

  @63: Πραγματική θεά! 😀 Πραγματικά σιχαίνομαι στους ανθρώπους την αδιαφορία να μάθουν τα βασικά έστω σε μια γλώσσα.

 80. RaspK said

  Βενιζέλου το ανάγνωσμα (ε μα, είχε καθήσει πάνω από το γραπτό και διάβαζε ποιηματάκι, όπως κάναμε όλοι στο σχολείο):
  «Δε ράιζ οβ δε εξτρέμ ράιτ» — πρώτο μάτι που μου βγήκε — «εξπεριένσιγκ κράισις» — πάει και τ’ άλλο.

  Ρε γαμώτο, είναι κάτι σούργελα που μαθαίνουν κατιτίς γαλλική προφορά (κι αυτό σχετικό), που όταν διαβάζουν αγγλικά τα σφάζουν στο γόνατο. Είναι το ίδιο φαινόμενο με το λάττηηηηηη, αλλά με ολίγο γαλλικισμό.

 81. marulaki said

  Έγραψα το σχόλιο πριν δω τα 70-71! Δεν ειμαι μόνη σε αυτο το σύμπαν, ευχαριστω 🙂

 82. RaspK said

  Κάτι ακόμα: στο άρθρο με τους θανάτους ηθοποιών, πέραν από τις υπόλοιπες ΟΕμΤζι φάσεις του κειμένου, έχει και τη *λαθάρα* του αιώνα: ο Μπράντον Λι δε σκοτώθηκε από θραύσμα (έλεος), είχε σφηνωθεί κανονική σφαίρα που δεν την πήραν χαμπάρι (είναι μεγάλη ιστορία). Βασικός κανόνας ασφαλείας είναι ότι ποτέ δε ρίχνεις με άσφαιρα σε μικρή απόσταση, καθώς μπορεί να τραυματιστεί κάποιος (!), αλλά το κυριότερο είναι ότι πρέπει να ελέγξεις ότι δεν υπάρχει βλήμα στη θαλάμη του όπλου λόγω εμπλοκής, αφού στην περίπτωση που «ρίξεις» με άσφαιρο στη συνέχεια θα είναι σα να ρίχνεις με κανονικά πυρά, μιας και τα αέρια της έκρηξης θα ωθήσουν τη σφηνωμένη σφαίρα σα να ήταν κανονική!

 83. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

  51: Καλό αντεπιχείρημα, αλλά τα «κάνει το γύρω» είναι υπερδιπλάσια.

  53: Ναι, τωρινό βαφτιστικό από τον Ελευθέριο. Υπήρχε κι ένας ποδοσφαιριστής του Εργοτέλη, Βενιζέλος Ανυφαντάκης. Τα πρώτα παιδιά αυτής της φουρνιάς βαφτίστηκαν περί το 1912, και γύρω στο 1932 μια βασιλική εφημερίδα είχε τίτλο «Βιαστής ο Βενιζέλος» επειδή κάποιος κρητικός με το όνομα αυτό είχε βιάσει μια χωριανή του.

 84. Y. G. said

  «Προσέξτε επίσης ότι το linear thinking το αποδίδουν στους υποτίτλους “κάθετη σκέψη”.»

  Ακουσα τους βαγγελισμους στην αγγλικη. Linear thinking as opposed to complex thinking?Νομιζω causal οχι linear θα ηταν το σωστο. Η εξαθλιωση ειναι αιτια, η ανοδος της ακροδεξιας το αιτιατο. Και relation αντι για thinking.

  “κάθετη σκέψη” = καλο! Η καθετη σκεψη ειναι ορθογωνια στην περιπλοκη σκεψη, την οποια μονο ενας και μοναδικος μπορει να υπηρετει 🙂

 85. Ιάκωβος said

  “κάνει τον γύρο” και όχι “κάνει το γύρω”

  Δε λέμε, όμως, «τοΝ γύρο» . Λέμε «το γύρο.»
  Όπως δε λέμε «σαν λαγός» λέμε «σα λαγός», αλλά το διορθωτήρι μου το κοκκινίζει, μάλλον «σα» δεν υπάρχει, μόνο «σαν».

  Καί ο Μανούσος αυτοπροσώπως(μάλλον):
  http://www.nortonsimon.org/collections/browse_title.php?id=F.1969.15.P

  Η λαθροχειρία της Ακρόπολης είναι δείγμα της κύριας στρατηγικής του ναζισμού. Της Αριστεράς, πάρτε της και τα σώβρακα. Κόκκινες σημαίες αυτοί, κόκκινες και μεις.Σοσιαλιστές αυτοί, (εθνικοσοσιαλιστές και μεις). Διαδηλώσεις αυτοί, διαδηλώσεις-παρελάσεις και μεις. Κατά των μπουρζουάδων αυτοί, κατά των μπουρζουάδων και μεις.

  Στην Ελλάδα έχει παραγίνει το κακό. Έχουν εκμεταλλευτεί τον παραδοσιακό Αντιαμερικανισμό των Ελλήνων και τον πασπαλίζουν με μπόλικο αντισημητισμό. Έχουν πάρει τα συνθήματα πχ Η Ελλάδα στους Έλληνες του Παπανδρέου του Β’. Έχουν βάλει χέρι ακόμα και στο Θεοδωράκη και το Μαρκόπουλο. Μπήκαν στην …Πόλη οι εχθροί. Αχχ, οι βρωμότουρκοι την πήραν…
  Μέχρι που είπαν οτι αυτοί τελειώνουν τον εμφύλιο, γιατί ενώνουν το έθνος.

  Είναι πολύ ικανοί στη λαθροχειρία και τη στρεψοδικία και η αγοραία ρητορική, πάρτε κόσμε. Δεν είναι τυχαίο που στις τελευταίες εκλογές τα μεγαλύτερα ποσοστά τους, τριάντα τόσο, σημειώθηκαν στους επιχειρηματίες και μαγαζάτορες.

  Αν δεν πατηθούν στο κεφάλι τώρα που είναι νωρίς, θα χουμε κακά ξεμπερδέματα.

 86. spiral architect said

  Ο ξάδελφος του μπαρίστα τι δουλειά κάνει;
  (σιωπή εσύ πονηρέ ΓουΣού!)

 87. stratosbg said

  Reblogged this on a hairless ape.

 88. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  86. Έχει τον Κόκκινο Μύλο ! 🙂

 89. aerosol said

  Και μετά τους μπαρίστα/-στι/-στες ακολουθούν οι -τρομάρα μου- μιξόλοτζιστς!

  Θα ήθελα να θυμήσω πως οι στίχοι του Σκούρτη αναφέρονται για τους εχθρούς που μπήκαν στην «πόλη» και όχι στην Πόλη. Και είναι- οι στίχοι- θαυμάσια μεταφορικοί. Και θα προτείνω να μην τα μπερδεύουμε όλα: λαθροχειρία, στρεψοδικία και αγοραία ρητορική είναι όροι που εύκολα γίνονται δίκοπο μαχαίρι αν δεν ξέρεις ακριβώς σε τι αναφέρεσαι, και κάνεις ένα (ανθρώπινο…) λάθος!

 90. Δημήτρης Μ. said

  Εγώ από καφέδες έχω ακούσει κάτι για ταμπήδες, αλλά, επειδή η λέξη, φαίνεται να, έχει τουρκική προέλευση, ποιος είναι ο σωστός πληθυντικός για τον ταμπή; Για τα πιροσκί το έχουμε πει: Το ένα – πιραζόκ!

 91. 90 Ε, αν λέμε το πιραζόκ και οι μπαρίστι, ταμπηλέρ είναι ο πληθυντικός…

 92. physicist said

  Les tabileurs, όπως οπερατέρ, ασανσέρ κλπ.

 93. Δημήτρης Μ. said

  91. Γιατί όχι; Τα τούρικα είναι γλώσσα μπας κλας; Ταμπηλέρ, λοιπόν!

 94. Δημήτρης Μ. said

  τούρκικα

 95. 92 – 😀 😀

 96. Ιάκωβος said

  Αγαπητέ Αεροζόλ,
  λες να μην ξέρω γιατί πράγμα γράφτηκε το Μπήκαν στην πόλη οι εχθροί, και κυρίως πότε;
  Αναφέρω τι λένε οι νεοναζί.

  Μπες στο ΥΤ να δείς τα σχόλια. Χιλιάδες ακροδεξιοί πιστεύουν (ή διαδίδουν) ότι το τραγούδι μιλάει για την Πόλη( ή την Αμμόχωστο ) και άλλοι , πιο προχώ, οικειοποιούμενοι τους στίχους, θεωρούν οτι οι «εχθροί» είμαστε εμείς,οι δημοκράτες, «τα κόμματα», οι «πολιτικοί» η αρισεροί, που εκπροσωπούμε τον ανύπαρκτο αλλά γνωστό από την εποχή του Τρίτου Ράιχ, Εβραιο-μπολσεβικο λεφτά, εκφυλισμένο μοντερνιστή και αδερφή-διανοούμενο της Εκάλης.

  Οπως η αντάρτισσα της εφημερίδας Ακρόπολη γίνεται από τους ναζί «Ελληνίδα» φασίστρια, έτσι και η πόλη γίνεται Πόλη.

  Για τους τρεις όρους, δεν κατάλαβα τι εννοείς.

 97. IN said

  Τώρα αποφάσισα να διαβάσω την ανάρτηση και (επί τροχάδην) όλα τα μέχρι τώρα σχόλια, αλλά βλέπω ότι υπάρχουν ακόμη πράγματα που δεν έχουν ειπωθεί, οπότε…

  Προς ενημέρωση του Νίκου κλπ αναγνωστών η «Ακρόπολις» την οποία, δικαίως, λοιδωρεί, ΔΕΝ είναι «η αρχαιοτέρα των Ελληνικών εφημερίδων». Θέλω να πω, δηλαδή, ότι δεν έχει καμία σχέση με την παλιά Ακρόπολη, των αδελφών Μπότση. Κάπου είχα διαβάσει ότι αυτές τις εφημερίδες (είναι πολλές) τις βγάζει κάποιος εκδότης ο οποίος πάει και παρακολουθεί στην Επιτροπή Σημάτων για ποιούς παλιούς τίτλους εφημερίδων, που δεν εκδίδονται πια εδώ και πολλά χρόνια, έχει λήξει η προστασία που προβλέπει ο νόμος για τα σήματα, και πάει και τους κατοχυρώνει ο ίδιος, βγάζοντας κάτι άθλιες φυλλάδες (που δικαίως δεν κυκλοφορούν στα περίπτερα), όλες λίγο πολύ με το ίδιο, βασικό, περιεχόμενο, με τους διαφόρους αυτούς τίτλους. Αν οι παλιοί ιδιοκτήτες (ή οι κληρονόμοι τους) ενδιαφερθούν υπάρχει, νομίζω, τρόπος να τον σταματήσουν, αλλά μερικοί αδιαφορούν και το εκμεταλλεύεται. Γιατί το κάνει δεν είμαι σίγουρος, πιθανόν να ελπίζει να κονομήσει από τίποτα (κρατικές) δημοσιεύσεις…

  Για τον Βενιζέλο (τον Ευάγγελο)
  α. Καλά, μόνο εγώ πρόσεξα ότι προφέρει το have (=έχω) ‘χέιβ’ παρασυρμένος από την ορθογραφία; Εντάξει, δεν είπαμε να μιλάει και Αγγλικά της Οξφόρδης, αλλά ούτε το βασικό αυτό ρήμα δεν ξέρει πώς προφέρεται; Με πολύ επιείκια θα έλεγα ότι είχε τρακ αλλά αμάν ρε παιδί μου!
  β. Βεβαίως αυτό το περί αλλαγής του επωνύμου του είναι μύθος και ένας φίλος παραπάνω έδωσε και τους σχετικούς συνδέσμους. Εμένα μου έκανε όμως εντύπωση και το άλλο του Κακουλίδη στο Ρ. ότι ο «Βενιζέλος δε γνώρισε ποτέ στη ζωή του τι θα πει ένδεια». Λίγο τραβηγμένο μου φαίνεται. Όχι ότι έχω πληροφορίες πως υπήρξε πάμπτωχος ο Βενιζέλος, αλλά δεν νομίζω να ήταν και πάμπλουτος. Ο ίδιος κάπου περηφανευόταν ότι μεγάλωσε στις Δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης που, χωρίς να έχουν κάτι κακό, δεν είναι και ο αγαπημένος τόπος κατοικίας της ελίτ της πόλης. Ο πατέρας του ήταν δικηγόρος αλλά πόσο επιτυχημένος είναι άλλο θέμα. Για τον πατέρα του (και όχι για τον ίδιο) έχουν γίνει καταγγελίες για απάτη και εγώ νομίζω ότι έχει επιβεβαιωθεί ότι ο πατέρας του είχε διαγραφεί οριστικά από τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης για σωρεία πειθαρχικών παραπτωμάτων. Μάλιστα, λέγανε ότι η διαγραφή έγινε ενώ ο Ευάγγελος ήταν Υπουργός Δικαιοσύνης και αρνούνταν να εκδώσει τη σχετική Υπουργική απόφαση ή κάτι τέτοιο και, τελικώς, έγινε ανασχηματισμός, ήλθε άλλος Υπουργός και την εξέδωσε. Αυτά κυκλοφορούν ευρέως σε δικηγορικούς κύκλους, αλλά δεν εγγυώμαι για την ακρίβειά τους. Τι ακριβώς (υποτίθεται πως) έκανε ο πατέρας του δεν είμαι σίγουρος, κάποτε ένας συνάδελφος που ήταν μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης την επίμαχη περίοδο μου είχε πει «μεταξύ τυρού και αχλαδιού» ότι ο πατήρ Βενιζέλος συνήθιζε να λέει στους πελάτες του «φέρτε μου Χ ποσό γιατί μου το ζήτησε ο δικαστής που έχει την υπόθεσή σας» και φυσικά τσέπωνε το ποσό ενώ ο -υποτίθεται- επίορκος Δικαστής δεν είχε ιδέα. Πρόκειται, δυστυχώς, για γνωστό κόλπο (όχι ότι γίνεται συχνά, αλλά δεν είναι και ανήκουστο). Κρατάω όμως πολλές επιφυλάξεις, αν όντως έκανε κάτι τέτοιο ο πατήρ Βενιζέλος. Θυμάμαι επίσης ότι πριν μερικά χρόνια είχε ανακατέψει το όνομα του πατρός Βενιζέλου και ο Τριανταφυλλόπουλος σε μία εκπομπή του σε μία ιστορία με οικόπεδα στην Ξάνθη στα οποία, υποτίθεται, απέκτησε μερίδιο ο πατέρας του Βενιζέλου αντί αμοιβής ή κάτι τέτοιο. Νομίζω τότε ότι είχε δώσει και εξηγήσεις ο ίδιος ο Βενιζέλος. Όποιος δεν βαριέται, το ψάχνει στο google.
  γ. Πλούσιος είναι ο πεθερός του Βενιζέλου (Μπακατσέλος), ίσως από εκεί να παρασύρθηκε ο Κακουλίδης και να γράφει ότι δεν γνώρισε τι θα πει ένδεια.

  Για το επώνυμο Βενιζέλος, πάντα είχα την εντύπωση ότι προέρχεται από βαφτιστικό όνομα. Αυτός εδώ είναι πολύ μεγαλύτερος του Ελευθερίου, και το είχε για μικρό όνομα. Οι μεταγενέστεροι «Βενιζέλοι» (στο μικρό, βέβαια) ασφαλώς προερχόταν από τον Ελευθέριο, πάντως, αυτό μου φαίνεται αναμφισβήτητο.

 98. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  90.πιροσκίο λέει η κυρά Παρθένα και πιροσκάκι η εγγονή
  Τον αργιλέ τον ετοίμαζαν οι «ταμπήδες» των καφενείων

 99. spiral architect said

  Πάντως η φωτογραφία με το συννεφάκι που γράφει «το ψέμα που αγαπώ» είναι αυθεντική. Κλικάρετε και μεγαλώστε την πρώτη φωτογραφία του λίκνου και διαβάστε, τι γράφει το παιδικό σκιτσάκι δεξιά.
  Άλλωστε από τα metadata-exif της βλέπει κανείς ότι, έχει πνευματικά δικαιώματα απ’ το φωτογραφικό πρακτορείο MotionTeam Photo Press Agency.

 100. Για όσους δεν ξέρουν γιατί ο ΠΑΟ αποκαλείται βάζελος

 101. spiral architect said

  … και ο φωτογράφος εδώ κι εδώ

 102. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  98. (ξέχασα) : 🙂
  Ο Βενιζέλος είχε πει, όταν συμπέσανε σε παραλαβή-παράδοση του Υπ.Πολιτισμού με το Στ.Μπένο, ότι εκείνος (ο Σ.Μ. φοιτητής στη Θεσ/νίκη) τον προπαίδευε με ιδιαίτερα στα μαθηματικά στο γυμνάσιο ή για τις εισαγωγικές,δε θυμάμαι, αν αυτό λέει κάτι για τα οικονομικά της οικογένειας τότε.

 103. Νέο Kid Στο Block said

  102. Αααα…έτσι εξηγείται που ήταν τόσο επιτυχημένος υπουργός οικονομικών!… έμαθε καλά μαθηματικά και δεν τον γέλαγε κανένας παλιο… 🙂
  Εγώ πάντως με τα βιογραφικά των πολιτικών γενικά κομπλάρω. Όλοι θα ήταν δυνητικά υπερόπλα της ΝΑΣΑ (κάμπτουν το χωροχρόνο σαν φυσρμόνικα)
  Ο Μπένι ας πούμε, αποφοίτησε λέει απ’τη Νομική το 1978, και πήγε στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού ΙΙ για μεταπτυχιακά και το 1980 ανακυρήχθηκε διδάκτορας στο ΑΠΘ.

 104. Μαρία said

  97
  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=102196

 105. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  104. 🙂 άμα δεις και πόσα,και τί βιβλία έχει γράψει,θα γυρεύεις ωριλά

 106. Νέο Kid Στο Block said

  Το φοβερότερο και ταχύτερο υπερόπλο ήταν δε ένας πατριώτης μου γαλάζιος (κι αυτός διατέλεσε υψηλό στέλεχος στην εθνική οικονομία…no pun intended!). Mέσα σε τρία χρόνια έκανε δύο (2) διδακτορικά στο Αμέρικα, έγραψε 5-6 βιβλία και πήγε και φαντάρος! Λόγω τιμής σάς λέω!
  Kαι μετά οι φυσικοί αναρωτιούνται ακόμα αν υπάρχει ταχύτητα μεγαλύτερη από το c…

 107. Μαρία said

  103
  Για το επόμενο σκαλί το ’84 σε χρόνο ρεκόρ είχε καλό κουμπάρο.

 108. aerosol said

  #96
  Δεν λέω, αγαπητέ Ιάκωβε, απλώς δεν γνωρίζω. 😉
  [ΟΚ, πλέον το γνωρίζω, μην παρεξηγούμαστε!]
  Η στρεψοδικία κλπ, πάει στο πάθος που μας γενούν κάποια πράγματα και που μπορεί να βοηθήσουν ένα λάθος να φανεί στα μάτια κάποιου άλλου εξίσου στρεψόδικο.

 109. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  91-92: Κέφια έχουμε!

  94: ΙΝ, εγώ δεν αποδέχτηκα αυτό που λέει με καμάρι η Ακρόπολη ότι είναι η αρχαιοτέρα. Μάλιστα, ούτε η προηγούμενη Ακρόπολη ήταν η αρχαιοτέρα, αφού η εφημερίδα του Γαβριηλίδη έκλεισε το 1920 και ξανάνοιξε από τον Βουτσινά το 1929.

  Από όσες κυκλοφορούν σήμερα, η αρχαιοτέρα είναι η Εστία.

  99-101: Α μπράβο!

  104: Α μπράβο, επίσης!

 110. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Μια κι αναφέρθηκαν μαζί ο Μπένος και ο Βενιζέλος, κι επειδή παλιότερα κάτι είχαμε συζητήσει (https://sarantakos.wordpress.com/2010/09/07/vretos/) θα ήθελα να βελτιώσω μια πρόταση ετυμολόγησης που είχα κάνει τότε (https://sarantakos.wordpress.com/2010/09/07/vretos/#comment-41858).
  Λοιπόν η πιθανότερη διαδρομή είναι: Bendictus>Benedetto>Beno>Benito>Benizello>Μπενιζέλος. Η τροπή του t σε z είναι συνηθισμένη στη βενετική τουλάχιστον διάλεκτο, όπως έμαθα πρόσφατα. Π.χ. το λατινικό Venetia έγινε Venezia.

 111. Γιάννης Κουβάτσος said

  100: »Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός κοιτάζουν μόνο το συμφέρον τους και δεν νοιάζονται ούτε στο ελάχιστο για ισονομία και δικαιοσύνη.»
  Εν αντιθέσει με τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες που καίνε λιβάνι σ’ αυτές τις αξίες, έτσι;

 112. Το πάρτι των λόμπι σε μια Ευρώπη που παρακμάζει

  Μπαρόζο: Χρυσό μετάλλιο στην εξυπηρέτηση συμφερόντων κατά τη διάρκεια της “λαμπρής” του θητείας

  http://goo.gl/9eg36t

 113. 100: Καλό ανέκδοτο, γελάσαμε. Επιλεκτική αμνησία πάθατε, μου φαίνεται. Άλλοι ήταν που δεν ξηγήθηκαν και πολύ αρσενικά, όχι εμείς…

 114. 99 Για την ακρίβεια η φωτογραφία δεν έχει ούτε byte μεταδεδομένων exif -μια άλλη εκδοχή της, με λίγα παραπάνω πίξελ, έχει μόνο την ένδειξη του λογισμικού διαχείρισης αρχείου φωτογραφιών του φωτογράφου. Έχει, ωστόσο, άλλου τύπου μεταδεδομένα σαν αυτά που ανέφερες, τα οποία ουδόλως αποδεικνύουν ότι δεν αποτελεί αποτέλεσμα επεξεργασίας, ίσα ίσα που αν αποτελούσαν ένδειξη, θα ήταν για το αντίθετο. Εξάλλου το να διατηρείς μεταδεδομένα σε ένα αρχείο jpg δεν είναι πυρηνική φυσική.

 115. IN said

  109 β: Ναι, Νίκο, δεν είπα ότι το είπες εσύ. Εκείνο που ήθελα να πω είναι ότι πρόκειται για εντελώς «γιαλαντζί» εφημερίδα. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα εφημερίδων που έκλεισαν, για μικρό ή μεγάλο διάστημα, και μετά βγήκαν ξανά ενδεχομένως από άλλο εκδότη (π.χ. το Έθνος που έκλεισε επί δικτατορίας και ξαναβγήκε το 1981 από το Μπόμπολα). Αλλά τουλάχιστον υπάρχει κάποια νομική, έστω, συνέχεια, αγορά του τίτλου κλπ. Στην περίπτωση της Ακρόπολης υπάρχει, νομότυπη, «υποκλοπή» του τίτλου.

 116. Μαρία said

  115
  https://sarantakos.wordpress.com/2010/11/27/exitbema/#comment-51525

 117. sarant said

  110: Μένει να δούμε αν υπάρχει/υπήρχε Benizello στη Βενετία, αλλά είναι πειστικό!

 118. Σ’ αυτούς τους Benciello, Benezelli, Benizello, Bonicelli των Αθηνών του 17ου αιώνα θα είχε μάλλον γίνει ήδη η προσαρμογή (ο ένας έχει ορθόδοξο όνομα, Δημήτριος): http://www.british-history.ac.uk/report.aspx?compid=89509 και http://www.british-history.ac.uk/report.aspx?compid=89496 (αρ. 195-196)

 119. # 111, 113

  Προ διετίας ο ΠΑΟ τομωρήθηκε με -2 από το επόμενο πρωτάθλημα και όχι από τα πλέηόφφς στα οποία βγήκε πρώτος ενώ με -2 έβγαινε δεύτερος.
  Το να ψηφίζει-ουσιαστικά- τώρα την αυθαίρετη αφαίρεση βαθμών από τα πλέηοφφς ενώ μόλις προ μηνός υποτίθεται πως είχε ταχθεί κατά των αυθαιρεσιών της ΕΠΟ, έ όπως και να το κάνουμε βαζελοφέρνει.

 120. nikiplos said

  Δεν εντάσσεται στα μεζεδάκια ακριβώς, όμως αν πρόκειται για αμέλεια μια θέση για τη Ρένα Δούρου Μπεντζαμιν Μπάττον:
  http://www.iefimerida.gr/news/157404/%CE%B7-%CE%B4%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AC-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B6%CE%B5%CF%8A%CE%BC%CF%80%CE%AD%CE%BA%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%84%CF%83%CE%B1%CF%87%CE%B1%CF%84%CE%B6%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%BC%CE%AC%CF%87%CE%B7-%CF%84%CE%B7

 121. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  36.Leonicos >>Αναντρανίζομαι δεν θα πει ‘τεντώνομαι καμαρωτά’; Την είδε και αναντρανίστηκε* (για να τον προσέξει, να της κάνει εντύπωση

  ανεντρανίζω ή αναντρανίζω,σηκώνω το βλέμμα,τα μάτια, βλέπω.
  Αλλά ανεντρανίζει: η ψυχή,η καρδιά,το φυτό,η ελπίδα.(ζωντανεύει,καμαρώνει)
  Ανεντράνισε μόλις την είδε, άνοιξε η καρδιά από χαρά, ζωήρεψε.
  Πότισα το (μαραμένο) βασιλικό και ντελόγο ενεντράνισε. Ήπιε λίγο κρασί κι ενεντράνισε(τονώθηκε).Είτονε το αρνάκι μισοψοφισμένο,το βάλαμε κι εβύζαξε κι αμέσως ενεντράνισε.
  Ερωτόκριτος Α΄470,2155
  K’ επήγε με το φίλον του, παράμερα καθίζει,
  δεν είχε φως να στρέφεται, μηδέ ν’ αναντρανίζει.
  Kαι πάντα με κλιτότητα και με ταπεινοσύνην
  εθώρειε κι αναντράνιζε την ομορφιάν εκείνην.
  Ε΄910
  Tα μάτια του είχε σφαλιστά, τότες τ’ αναντρανίζει,
  κ’ εθώρειε, δίχως να μιλεί, και στο λαιμόν του ‘γγίζει.
  Αναντρανιστό βλέμμα,ζωηρό,άφοβο,περήφανο.
  Λέμε και επίρρημα αναντρανιστά: όταν ως παιδί έκανα ράθυμα κι απρόθυμα κάποια δουλειά μού λέγαν οι μεγάλοι:» ανεντρανιστά-αναντρανιστά και με τα σώντεγά σου!» Κάπως «με την όρεξή σου» το νόημα αλλά ο θεός κι ο Νικοκύρης μπορεί να ξέρουν από πού να βγαίνει. Ίσως να μετέχουν και τα σωθικά σου.

  Μήπως: >>την είδε κι *αντραλίστηκε; (ζαλίστηκε)

 122. Μανούσος said

  121
  αναλυτικότατο

 123. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #118
  Ωραίο σάιτ! Και τα έγγραφα επιβεβαιώνουν ότι όντως το όνομα ακουγόταν σαν «Μπενιτσ[ή τζ]έλος».

 124. Πολλά τά ενδιαφέροντα παρεπόμενα σχόλια με έναυσμα τό εξαιρετικό και πλούσιο σημερινό άρθρο τού Κου Σαραντάκου.

  Θά ‘θελα κι εγώ να υπενθυμίσω τήν Τοπολογική Θεωρία τών «Διαπορευτών Πλεγμάτων» (που σχετίζεται ΚΑΙ με τήν επεξεργασία τής περίφημης «Εικασίας τών 4 χρωμάτων», αλλά και τίς περίφημες προτάσεις τών Πάσς και Τζόρνταν, και πολλά άλλα εξόχως ελκυστικά ζητήματα) εξ αφορμής τού Καίνιγκσμπεργκ/Καλίνιν-γκράτ με τίς περίφημες «Γέφυρες», αλλά κοιτάζοντας πιό προσεκτικά είδα ότι ο «Κιντ»άκος ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ να τού ξεφύγει, οπότε αιδημόνως αυτοπεριορίζομαι επ’ αυτού.

  Κατά τά λοιπά, φοβούμαι ότι θα στενοχωρήσω τήν λυρικώτατη κι ευαίσθητη εκλεκτήν φιλενάδα μου, τήν Καν «ΕΦΗ», η οποία ..έφη κάτι, κάτι τό οποίον καθόλου δεν μέ βρίσκει σύμφωνη. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στό σχόλιον #26, ότι ο Μανώλης Γλέζος μεταξύ πολλών άλλων ιδιοτήτων του είναι και «πολυβασανισμένος». Λοιπόν, ΔΙΑΦΩΝΩ φιλενάδα: Ζωήν νά ‘χει και νά ‘ναι καλά ο άνθρωπος, και σ’ εμένανε τήν ίδια μού ΦΑΙΝΕΤΑΙ πολύ συμπαθής και γλυκός και όμορφος οσάκις τόν βλέπω και τόν ακούω, αλλά ο βίος και η πολιτεία του (ο πολιτικός και ο δημόσιος βίος του, κυρίως ο πολύ πρότερος, εννοώ, εκείνος που τά Δικαστήρια ερευνούν κατά πόσον είναι έντιμος προτού βγάλουν τήν ετυμηγορία τους) ΚΑΘΟΛΟΥ διαυγής δεν είναι, κι επίσης ο ρόλος τού ανδρός στά «εθνικά» ζητήματα αλλά ΚΑΙ στήν ιστορία τού ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος (με τήν ιστορικήν τεκμηρίωση που μπορούμε νά ‘χουμε εμείς οι «κοινοί θνητοί» οι εκτός «Κ»ΚΕ) είναι ΑΠΟ ΥΠΟΠΤΟΣ έως ΠΟΝΗΡΟΣ κι από «πονηρός» έως «εθνοπροδοτικός», διαλέγετε και παίρνετε αναλόγως τών πηγών και τών τεκμηρίων σας. Δεν μ’ αρέσει να κατηγορώ ανθρώπους που η ίδια δεν έχω γνωρίσει από κοντά, αλλά όλοι μας –φαντάζομαι– έχουμε δικαίωμα να κρίνουμε τά δημόσια πρόσωπα όταν, μάλιστα, αυτά προβάλλονται και αξιώνουν από εμάς να τά επιλέξουμε σαν αντιπροσώπους μας. Τί αντιπροσωπεύει, όμως, αληθινά ο ΣΤΑΛΙΝΙΚΟΣ Γλέζος που (σαν τόν Σαούλ, στόν δρόμο προς τήν Δαμασκόν, μεταμορφώθηκε σε …Παύλος!) και κατάφερε να πείσει τόσον κόσμο επί τόοοοσα χρόνια τώρα ότι αναθάρρησε και αναθεώρησε και είδε και τό φως τό αληθινό και έγινε ξαφνικά …»Δημοκράτης(!!!) …Σοσιαλιστής(!!!)» και …παλεύει για τά ελληνικά ..εθνικά …δίκαια;;; Ψάξ’τε ΨΥΧΡΑΙΜΑ και ΑΝΕΠΗΡΕΑΣΤΑ να ιδείτε: Ποτέ του δεν ήταν δημοκράτης ο Γλέζος. Και ποτέ του δεν υπήρξε αληθινός «έλληνας». Και ολόκληρη η «μυθολογία» που έχει στηθή με τήν (περίεργη) υπόθεση τής γερμανικής σημαίας στήν κατεχομένην Ακρόπολη τών Αθηνών, υπόθεση η οποία ΟΥΔΕΠΟΤΕ διερευνήθηκε με ΙΣΤΟΡΙΚΩΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΝ τρόπο, εμένα μέ έχει πλέον πείσει ακράδαντα ότι ΑΠΟ ΣΚΟΠΟΥ και μόνον έχει καλλιεργηθή και συντηρείται. Βλέπετε, κανείς πλέον δεν κοιτάζει τό ενδιάμεσον «βιογραφικό» τού ανθρώπου αυτού: από τήν …Ακρόπολη τών 19 του χρόνων βρίσκεται (δια ..αντιστροφής!!!) σήμερα (ως …Παγκόσμιο …Σύμβολο, μάλιστα!) στά 91 του στό ΕυρωΚοινοβούλιο (μαζί με τήν Κα …Καϊλή, τόν Κον …Ζαγοράκη, και τούς περδο»χρυσαυγίτες»!) ψηφισμένος από περισσοτέρους τού μισού εκατομμυρίου Έλληνες…! Πολλά πιθανώς είναι «η μάρκα» που λέγεται Μανώλης Γλέζος αλλά τό ολιγώτερο πιθανόν από όλα είναι πως …πολυβασανίστηκε στήν ύποπτη ζωή του. Τί να πούνε, δηλαδή, κάποιοι άλλοι, έε; Άς κάνουμε, λοιπόν, λίγο «κράτει» με τούς «πολλούς επάινους για τών Ελλήνων τά ιδεώδη» διότι –άφτερ σκρούτινάϊζιν– δεν παίρνει πολύ ν’ αποδειχθούν «άστοχα και κινδυνώδη», ν’ε-σ-πά;

  Τέλος, μπαίνω στόν πειρασμό να αναφερθώ στούς «μεζέδες» τής εκ κακής συντάξεως αμφισημίας, που επισημαίνει ο Κος Σαραντάκος στό άρθρο του. Εγώ είμαι από τούς πρώτους που σιχαίνονται κάτι τέτοια, γι’ αυτό άλλωστε και δεν διαβάζω πλέον ελληνικές εφημερίδες. Ωστόσο, παρόμοια φαινόμενα παρατηρούνται όχι μόνον στά βαρβαρικά νεοελληνικά αλλά και σε άλλες σύγχρονες γλώσσες όπως σ’ αυτές τίς λίγες που κατέχω επαρκώς. Βέβαια, η ελληνική γλώσσα έχει πολύ μεγαλύτερην συντακτικήν «ευκαμψίαν» και λεξιθεσιακήν ευελιξίαν από άλλες γλώσσες που ξέρω, λ.χ. από τά γαλλικά, τά αγγλικά, τά ρωσσικά, τά ιταλικά… Αλλά ΚΑΙ σε αυτές τίς γλώσσες παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι, κατά τήν άποψή μου, ότι χρησιμοποιείται ΚΑΚΩΣ και ΑΚΡΙΤΩΣ στόν γραπτόν λόγον η εκφραστική με τήν οποίαν διατυπώνονται οι προτάσεις μας στόν προφορικόν λόγον. Διότι, κατά τήν ομιλία Η ΕΠΙΤΟΝΙΣΗ δίνει πρωτευόντως τήν σημασία τής πληροφορίας που μεταφέρει ο ομιλητής στόν ακροατήν και όχι μόνον αποφεύγονται οι αμφισημίες και τά διλλήματα αλλά μεταφέρεται και επί πλέον πληροφορία μέσω τής νοηματικής «εντάσεως» τού σημαίνοντος σημαινομένου. Άρα, προφορικώς, οι παραπάνω φράσεις (εφ’ όσον, ασφαλώς, εκφερθούν όπως θά ‘θελε ο ομιλητής για τούς ειδικούς –εμφατικούς, σχετλοιαστικούς, κλπ– του λόγους) ΣΤΕΚΟΥΝ και ΠΑΡΑΣΤΕΚΟΥΝ στήν προφορικήν επικοινωνία, και μάλιστα «χρωματίζουν» τόν λόγον ευχάριστα και «αποδοτικά». Νομίζω.

  Καληνύχτα σας. Πάω να συνεχίσω τό διάβασμα (τού προσωπικού ιστολογίου τού φίλου μας τού Κου «ΤΖΙ») μέχρι να νυστάξω.

 125. NM said

  Αηδιαστικό όσο δεν πάει άλλο το #124γ
  (Κε Σαραντάκο, αν το διαγράψετε, μην ξεχάσετε να διαγράψετε και το δικό μου)

 126. @ 125 : — Ωραίος είσθε εσείς!!! ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟΣ….!!! Κελφασόν-α-παρλέ!!!!!!!!!!!
  Επειδή κοιμηθήκατε στό Βουκουρέστι τού 1954, τώρα, που ξυπνήσατε, νομίζετε πως είστε στήν Πιόν-Γιάνγκ τού 2014;;; Για πιάστε Μόσχα ν’ ακούσετε τά νέα…
  Από πότε ΑΠΑΓΟΡΕΥΘΗΚΕ η ελεύθερη έκφραση τών απόψεων και δεν τό μάθαμε;
  Εξάλλου, μολονότι τά βιβλία τής ιστορίας γράφονται και ξαναγράφονται κατά βούλησιν, τήν ίδια τήν ΙΣΤΟΡΙΑ τήν γράφουν τά έργα τών ανθρώπων κι ό,τι γράφεται σ’ αυτήν δεν ξεγράφεται. Σάς αρέσει ή δεν σάς αρέσει…!
  Ορίστε μας…!!!!!!

 127. 119: Ωραίοι είστε εσείς! Μου λες, δηλαδή, πως έπρεπε να πάμε κόντρα στα συμφέροντά μας, όταν εσείς θυμηθήκατε την ένσταση με κάποια μικρούλα… καθυστέρηση. Όοχι, αγαπητοί μου: εμείς στον τελευταίο αγώνα γνωρίζοντας πως είχαμε εξασφαλισμένη την πρώτη θέση, παίξαμε σαν σε προπόνηση. Αλλιώς θα είχαμε κατέβει αν η πρωτιά παιζόταν ακόμα. Επανάληψη του αγώνα, λοιπόν, (που βέβαια δεν γίνεται) ή τίποτα. Οτιδήποτε διαφορετικό θα είναι για γέλια. Αυτό ως προς το ηθικό κομμάτι της υπόθεσης. Για τα υπόλοιπα υπάρχει ακόμα και το CAS.

 128. Γιάννης Κουβάτσος said

  124: Όλα όσα γράφετε για τον Γλέζο μπορούν να συζητηθούν και να γίνουν δεκτά ή να απορριφθούν ανάλογα με την επάρκεια της τεκμηρίωσης. Αλλά να μοιράζουμε ακόμα πιστοποιητικά ελληνικότητας και ελληνοφροσύνης είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο.

 129. Γιάννης Κουβάτσος said

  127: Σωστός!

 130. sarant said

  Το ότι ο Γλέζος κατέβασε μόνο τη σημαία (κι αν την κατέβασε κι αυτήν) και μετά δεν έκανε τίποτε άλλο ή από τότε εξαργυρώνει τη δόξα και άλλες τέτοιες αθλιότητες λέγονται βεβαίως συχνά και χαρακτηρίζουν εκείνους που τα λένε. Κι οι Χρυσαβγίτες τον λένε εγκληματία τον Γλέζο, Σε ό,τι με αφορά, δεν μπανάρω την κυρία Στρατούλα για να μη λέει ότι λογοκρίνονται οι απόψεις της, αλλά στο εξής θα την αγνοώ.

 131. # 127

  Κώστα, κανείς δεν σου ζήτησε να πας κόντρα στα συμφέροντα σου. Το τελικό αποτέλεσμα έτσι κι αλλιώς θα κριθεί από το CAS, αλλιώς θα το πληρώσει η ΕΠΟ, δλδ η Εθνική Ελλάδος.
  Η απόφαση για το παιχνίδι ΔΕΝ ΕΞΑΡΤΙΟΤΑΝΕ από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ήταν για το αν αποδέχεται η ΕΠΟ σαν τριτοβάθμιο όργανο το CAS όπως συμβαίνει σχεδόν σ’ όλες τις χώρες ή θα έπρεπε να φιάξει η ΕΠΟ (με τις γνωστές συνταγές μαγειρέματος) δικό της τριτοβάθμιο όργανο.
  Και σ’ αυτό ο Αλαφούζος έκανε κολοτούμπα ολκής, προφανώς κάτι γραμμάτια ξεπλήρωσε.

 132. Γιάννης Κουβάτσος said

  Οι χρυσαβγάδες έχουν κάθε λόγο να χαρακτηρίζουν να χαρακτηρίζουν εγκληματία τον Γλέζο, γιατί τους κατέβασε τη σημαία. Όσοι, όμως, δεν είναι χρυσαβγάδες θα πρέπει να θωρακίζουν τις βαριές κατηγορίες τους με επαρκή τεκμηρίωση.

 133. Γιάννης Κουβάτσος said

  χαρακτηρίζουν στο τετράγωνο! 🙂

 134. Παλαιών Πατρών Ιωάννης said

  Ανέβηκε πριν λίγο στον ιστότοπο της Καθημερινής:

  ΗΠΑ: Ορειβάτες αγνοούνται εδώ και τέσσερις ημέρες στην Ουάσιγκτον
  http://goo.gl/7bz7Zi
  Τελευταία φορά τους είδαν στη γωνία Νάινθ Στριτ και Κονστιτιούσον ‘Αβενιου 🙂

  http://en.wikipedia.org/wiki/Washington,_D.C.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Washington_(state)

 135. 134 Θα ήταν τέτοιοι ορειβάτες:

 136. Πολύς κόσμος- μη βαπτισθείς εν Ιορδάνη- ενοχλείται από το γεγονός πως δυο κατέβασαν την σημαία και ένας γνώρισε όλη την δόξα και τα παρεπόμενά της. Αυτό βέβαια δεν σημαίνειπως φταίει ο ίφιος ο Γλέζος. Οσον αφορά την κάθοδόν του στις εκλογές κάτω από δια;φορετικές κατά περίσταση παντιέρες, όσο νάναι αφήνουν ελαφρές σκιές αρριβίστα.
  Προσωπικά βέβαια δεν ενοχλούμαι καθόλου, δεν είμαι βάζελος για να «ξεχνάω» πως ο Δομάζος πήρε τίτλο και με την ΑΕΚ πριν επιστρέψει μετανοημένος…

 137. Έχει γίνει κουραστικό αυτό το οπαδιλίκι…

 138. Γς said

  130:
  Και δεν μπορώ ν ακούω για κατέβασμα.
  Είμαστε μιας κάποιας ηλικίας.

  Δεν το περίμενα πάντως από την Μαντάμ τέτοιο σχολιασμό.

  Ας είναι, καλό μήνα.

  Εχει και γενέθλια αύριο ο Αναξ.

 139. sarant said

  136: Ξέρεις, μερικά από τα παρεπόμενα ήταν οι συνεχείς διώξεις, οι φυλακίσεις, οι εξορίες και οι θανατικές καταδίκες που δεν εκτελέστηκαν ύστερα από διεθνή κινητοποίηση.

 140. Γς said

  135:
  >Lloyd’s Beverly Hills home, «Greenacres», was built in 1926–1929, with 44 rooms, 26 bathrooms, 12 fountains, 12 gardens, and a nine-hole golf course.

  Και θυμήθηκα το σπίτι του δικού μας με τα 15 ρεστ ρουμ.

  Ναι, ζούσε τότε. Κι ακόμη ζει και βασιλεύει

 141. spiral architect said

  @114: Οι περισσότεροι επαγγελματίες φωτογράφοι σβήνουν τα metadata της μηχανής τους απ’ το προς διάθεση αρχείο (μοντέλο, εστιακή απόσταση κλπ) βάζοντας τ’ όνοματεπώνυμό τους, ίσως μαζί με ένα © και τ’ όνομα του πρακτορείου, αν δεν είναι freelancer.
  Πάντως και metadata να μην είχε, από ένα έμπειρο μάτι φαίνεται ότι δεν είναι φωτοσοπιά.

 142. # 139

  Δεν το αμφισβήτησα. Ισως επιλογή του συνεργάτη του να ήταν η ήσυχη ζωή και φυσικά δεν φταίει ο Γλέζος γι αυτό. Απλά κατέγραψα πως το εισπράττει ο κόσμος χωρίς όμως να του δίνω δίκιο.

 143. # 139 συνέχεια

  Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την Δαμανάκη που δεν ήταν βέβαια η μόνη φωνή του πολυτεχνείου

 144. Γς said

  134:
  Συχνές αυτές οι μπερδεψιές των δύο Ουάσινγτον

 145. IN said

  142: Ε, δεν θάλεγα ότι η επιλογή του συνεργάτη του Γλέζου (Λ. Σάντα) ήταν η ήσυχη ζωή. Με τη διαφυγή του στο εξωτερικό γλύτωσε, βέβαια, τις ταλαιπωρίες του Γλέζου (που εκτός που παρά τρίχα γλύτωσε την εκτέλεση, στη συνέχεια ξανακάθισε φυλακή με καταδίκη για κατασκοπία, κατά πάσα πιθανότητα χαλκευμένη) κλπ κλπ. Ούτε, νομίζω, πια ότι έκανε και τη φοβερή πολιτική καριέρα ο Γλέζος. Λιγότερες φορές λ.χ. έκανε βουλευτής από το Φλωράκη ή τον Κύρκο, νομίζω. Είχε την τύχη, ο άνθρωπος, να ζήσει 90+ χρόνια (και να τα εκατοστήσει) και, με τέτοια μακροζωΐα, όταν παρεμένεις, όπως αυτός, ενεργός, φυσικό είναι να έχεις και περισσότερες τιμές.

 146. sarant said

  145: Σωστά, έτσι είναι.

 147. Γς said

  345:
  >Είχε την τύχη, ο άνθρωπος, να ζήσει 90+ χρόνια

  Να εκτίσει [ο σωστός όρος] μερικά απ αυτά.

  Για τον Σάντα ακούγαμε τότε ότι αυτός ήταν εκείνος που κατέβασε τη σημαία, αλλά επειδή ήταν δεξιός και κυνηγήθηκε από το ΚΚΕ έφυγε στο εξωτερικό για να γλυτώσει.

  Μέχρι που είδα τον μακαρίτη στην τηλεόρασημαζί με τον Γλέζο να μιλάει για εκείνα τα χρόνια

 148. Πάνος με πεζά said

  Για τους αντι-νι-φοβικούς, υπάρχει και ο τηλε-δημοπράτης Διομήδης Διαλυνάς, στο αντίθετο άκρο : «Μπορείτε και σα κόσμημα να το φορέσετε».

  Και τι δεν έχουμε ακούσει-κι ακόμα και χτες ακούγαμε, έτσι όπως έγινε της μοδός- γι αυτή τη σημαία και το Γλέζο… Βλακώδεις απόψεις και ερωταπαντήσεις, όπως «Οι Γερμανοί ήταν σε γλέντι για την κατάκτηση της Κρήτης, και η σημαία αφύλακτη», «Γιατί δεν κράτησαν ένα κομμάτι από τη σημαία; Γιατί ήταν τεράστια, 6 μέτρα» και άλλα τέτοια εμπριμέ, λες και όλα αυτά αλλάζουν σε κάτι το νόημα της πράξης.

  ΟΚ, σας προσθέτω κι εγώ μια ακόμα ηλίθια απορία : γιατί δεν πόσταραν την αποκαθήλωση της σημαίας; Γιατί δεν υπήρχε ούτε FB, ούτε Instagram, ούτε κινητά, ούτε ίντερνετ…

  Αλλά με τσαντίσατε, και πάω να φάω μια πίτα γύρω, με κρέας ρινόκερω, στου φίλου μου του Τυνδάρεω…

 149. Πάνος με πεζά said

  ‘Αλλο hit ήθελα να γράψω για το Διαλυνά, αλλά τώρα το θυμήθηκα : «Δείτε το σα επένδυση !»

 150. spiral architect said

  Δυστυχώς κάποιοι ανακάλυψαν το ιντερνέτ … 😦

 151. IN said

  147: Είναι,όμως, αλήθεια, νομίζω οτι το 1958, όταν ο Γλέζος ήταν κατηγορούμενος για κατασκοπία και φώναζε υπέρ του το «Ανατολικό μπλοκ», κάποια δεξιά εφημερίδα θυμήθηκε το Σάντα, πήγε και τον βρήκε στον Καναδά όπου ζούσε τότε, και του πήρε συνέντευξη, με προφανή σκοπό να τον παρουσιάσει σαν αντι-Γλέζο. Οι ικανοί ψάχτες μπορεί και να την βρουν τη συνέντευξη, θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε τι ακριβώς είχε πει τότε…

 152. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  124 – Τεκμηρίωση κυρία Στρατούλα, τεκμηρίωση, εσείς σαν επιστήμων θα έπρεπε αν το γνωρίζετε πολύ καλά αυτό. Μπορεί να μην σας αρέσει να κατηγορείτε ανθρώπους που δεν γνωρίζετε απο κοντά, αλλα τον Γλέζο (εγώ τον έχω γνωρίσει απο κοντά το 1975 απο τον πατέρα μου, όπως και τον Σάντα, και έχω μιλήσει μαζί του πάνω απο 10 φορές μέχρι το 1979) τον περνάτε γενιές δεκατέσσερις, χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο.
  Μυθολογία και περίεργη υπόθεση το κατέβασμα της γερμανικής σημαίας; Και μόνο που το λένε οι κασιδιάρηδες (αυτοί που είναι γεμάτοι κασίδα) είναι απόδειξη για το οτι συνέβει, αλλα εγώ έχω αποδείξεις με στοιχεία οτι συνέβει, εσείς τί ακριβώς έχετε;

  Υ.Γ – Προσωπικά δεν τον έχω σε μεγάλη εκτίμηση σαν άτομο τον Γλέζο, (απο το 1979 και μετά, δεν είχαμε καμία επαφή, και μένω με εκείνη την εντύπωση) αλλα δεν μπορώ να μην υποκληθώ στο μεγαλείο του, που μόνος αυτός απο όλο τον πολιτικό κόσμο, επιμένει στα 90+ να τα βάζει με τους ναζιστές Γερμανούς, εκτός κι αν μου διέφυγε ο Παναγιώταρος. Αυτός είναι και ο λόγος που ψηφίστηκε απο μισό εκατομύριο Έλληνες, κι αν υπήρχε ένα ψηφοδέλτιο για όλα τα κόμματα, (όπως θα έπρεπε να γίνεται στις εκλογές) που θα έδινε την δυνατότητα να ψηφίζουμε όποιον θεωρούμε ικανό, θα ψηφιζόταν απο όλους τους Έλληνες, εκτός απο τους «ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ» που μάλλον συμπαθείτε.

 153. IN said

  148, 149: Μια και περί ‘ν’ ο λόγος, ας μάθουν (οι Γερμανομαθείς που το αγνοούν) και αυτό εδώ το τοπικό φαινόμενο που παρατηρείται και στο Μ. Δουκάτο και έχει ως αποτέλεσμα συχνά γνωστές Γερμανικές σύνθετες λέξεις να γίνονται αγνώριστες στα Λουξεμβουργέζικα, επειδή χάνετε ένα ‘ν’.

 154. Γς said

  148:
  Διομήδης Διαλυνάς. Δεν τα ήξερα αυτά.

  Ηταν φιλαράκι.

  Και ήταν τότε που ήμασταν στα καλά μας.
  Τον είδα τελευταία φορά πριν καμιά 20ρια χρόνια που κάναμε ένα ρεγιούνιον οι Σμηνίες της Σχολής Ικάρων του 1969-1971

 155. το δίκιο του εργάτη said

  Η ‘κυρία Διοικητή’ του σωματείου ειδικών φρουρών ελληνικής αστυνομίας ,οι πλάτες του στους τσιφλικάδες διοικητάδες της ΕΛ.ΑΣ. και το δίκιο του εργάτη…

  Καλησπέρα σας.Κατά πρώτον έχω ένα προεκλογικό ( όχι μετεκλογικό ) μαργαριτάρι που μάλλον σπάει κόκκαλα.Θεωρώ ότι το σάιτ σας είναι το πλέον κατάλληλο για μαργαριτάρια και γλωσσολογικές αναλύσεις γι’αυτό και απευθύνομαι σε σας να εξηγήσετε ως καταλληλότερος το σωστό τύπο.Και κατά δεύτερον θέλω να κάνω μερικές παρατηρήσεις, ως γνώστης του θέματος εκ των έσω, σχετικά με τα αστυνομικά τμήματα-τσιφλίκια της ΕΛ.ΑΣ αλλά και τις πλάτες στη συγκεκριμένη περίπτωση του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής (ΣΕΦΕΑΑ) σε τσιφλικά διοικητή…

  Το ‘ κυρία Διοικητή’
  Λίγο πριν τις εκλογές της 18 Μαϊου το Σωματείο Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής (ΣΕΦΕΑΑ) θυμήθηκε το ρόλο του ,να βγει να καταγγείλει τη μεσαιωνική κατάσταση που επικρατεί στο Β ‘ Αστυνομικό Τμήμα Νέας Ιωνίας στο θέμα των ημερησίων αναπαύσεων (ρεπό).Ο τύπος κυρία Διοικητή μου φαίνεται εντελώς λανθασμένος αλλά και κάπως αστείος που δείχνει την αμορφωσιά των εκπροσώπων του σωματείου των ειδικών φρουρών.

  Δηλαδή σύμφωνα με τον γράφοντα του σωματείου κάνει αρσ. ο διοικητής , θυληκό η διοικητή.Η ‘διοικήτρια’ μου ακούγεται το σωστό.Τον αμόρφωτο ή μάλλον ημιμαθή τύπο πρώτη φορά τον ακούω.Βέβαια εσείς είστε αρμοδιότεροι επί του θέματος και αναμένω την απάντησή σας.

  Όλη η καταγγελία του ΣΕΦΕΑΑ προς την ‘κυρία Διοικητή’ εδώ.
  http://www.sefeaa.gr/ta-repo-kanoyn-ftera-h-anadiarthrwsh-petaei.html

  Λίγα λόγια για το τσιφλίκι του Β’ Αστυνομικού Τμήματος Νέας Ιωνίας
  Το Σωματείο Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής (ΣΕΦΕΑΑ) προεκλογικά ανακάλυψε (εντελώς αναπάντεχα…) την Αμερική.Ότι στο εν λόγω αστυνομικό τμήμα το προσωπικό εργάζεται ως …κολίγας χωρίς να λαμβάνει τη δικαιούμενη από το νόμο ημέρα ανάπαυσης (ρεπό) σε σημείο να έχει φτάσει το αστυνομικό τμήμα να χρωστάει στο προσωπικό κατά μέσο όρο πάνω από 40 ημέρες και σε μερικούς πάνω από 60 μέρες!!!

  Στην ίδια καταγγελία απευθύνει αυστηρή παρατήρηση προς την νεαρή υπαστυνόμο ‘κυρία διοικητή’ να συμμορφωθεί και …ελπίζει ότι η επικρατούσα κατάσταση οφείλεται στην παρανόηση της ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας.

  Αυτό που δεν λέει το ΣΕΦΕΑΑ στην καταγγελία του είναι ότι η ‘κυρία Διοικητή’ τη στιγμή της καταγγελίας εκτελούσε χρέη αναπληρώτριας μόνο επί 20ημέρου μετά την προαγωγή σε διευθυντή και τοποθέτηση σε άλλη Υπηρεσία του προηγούμενου διοικήτη και μέχρι αυτός αντικατασταθεί.Το εύλογο ερώτημα που δημιουργείται είναι :Πότε πρόλαβε η νεαρή και άπειρη υπαστυνόμος , η ‘κυρία διοικητή’ μέσα σε 20 μόλις ημέρες να φτάσει να χρωστάει στο προσωπικό μέχρι και δύο μήνες σε ημερήσιες αναπαύσεις;Κάτι τέτοια είναι φύσι αδύνατο.Ο πραγματικός υπαίτιος της κατάστασης είναι ο προηγούμενος διοικητής ο οποίος διοικούσε το Β ΑΤ Νέας Ιωνίας επί πενταεντία και το είχε μετατρέψει σε ιδιωτικό του τσιφλίκι εκμεταλλευόμενος αδίστακτα τους εργαζόμενους μέχρι την εκπλήρωση των προσωπικών του φιλοδοξιών ,την προαγωγή του δηλαδή ,κάτι που τελικά πέτυχε,εις βάρος βέβαια της ξεκούρασης,της δικαιούμενης από το Νόμο,του προσωπικού.

  Το ΣΕΦΕΑΑ λοιπόν φρόντισε στην καταγγελία του να μην αναφέρει πουθενά,μα πουθενά,τον απερχόμενο από την εν λόγω υπηρεσία διοικητή μην τυχόν και τον θίξει,φορτώνοντάς τα όλα σε μια νεαρή και άπειρη υπαστυνόμο ,που προσωρινά και για μικρό χρονικό διάστημα εκτέλεσε χρέη αναπληρώτριας ,την ‘κυρία διοικητή’ η οποία εκ των πραγμάτων δεν έχει σχέση με την κατάσταση που επικρατεί.Χαρακτηριστικά αναφέρει το σωματείο ότι το ίδιο ‘εξήντλησε προφορικά κάθε δυνατή προσπάθεια και παρέμβαση με προσωπική επαφή και συνάντηση με τον κύριο Γενικό Αστ.Δ/ντη Αττικής και τον Διευθυντή της εν λόγω Διεύθυνσης’.Για τον προηγούμενο διοικητή που διοικούσε μέχρι και πολύ πρόσφατα επί πενταετία το συγκεκριμένο τμήμα κανένας λόγος.

  Γιατί το ΣΕΦΕΑΑ δεν έκανε την καταγγελία όσο ήταν ο προηγούμενος διοικητής και περίμενε τις εκλογές και μάλιστα πότε θα κάνει προσωρινά αναπληρώτρια μια νέα και άπειρη;

  Για να μην πολυλογώ,το ΣΕΦΕΑΑ είχε κέρδος διπλό:φάνηκε ότι έκανε καταγγελία (προεκλογικά βεβαίως,βεβαίως) και ότι ενδιαφέρεται δήθεν για το δίκιο των εργαζομένων και συγχρόνως έκανε και πλάτες στον πραγματικό υπαίτιο,τον προηγούμενο διοικητή-διευθυντή που επί πεντετία διοικούσε και …έκοβε το ρεπό για ‘έκτακτους υπηρεσιακούς και κοινωνικούς λόγους’ του προσωπικού κατά το δοκούν.

  Οι εργατοπατέρες του ΣΕΦΕΑΑ έκαναν καλά τη δουλειά τους αυτή τη φορά ,βγήκαν καλοί, δουλεύοντας συγχρόνως για το τσιφλίκι του πρώην διοικητή βγάζοντάς τον λάδι.

  Βέβαια η κατάσταση αυτή ,της μετατροπής αστυνομικών υπηρεσιών σε ιδιωτικό τσιφλίκι του εκάστοτε διοικητή για τις προσωπικές του φιλοδοξίες και η εργασία του προσωπικού ασταμάτητα χωρίς ανάπαυση,δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο και δεν περιορίζεται στο συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα .Είναι κάτι που γίνεται επί χρόνια σε όλα τα αστυνομικά τμήματα τα οποία υπολειτουργούν λόγω έλλειψης δυνάμεως.Μα πού βρίσκεται τότε,θα πει κανείς,το μεγάλο μέρος της αστυνομικής δύναμης;Μα πού αλλού ,στη φύλαξη υπουργών,βουλευτών,μεγαλοδημοσιογράφων και χιλιάδων άλλων στόχων…Εις βάρος πάντα της αστυνόμευσης των περιοχών και των γειτονιών.

  Απλά το ΣΕΦΕΑΑ ανακάλυψε την Αμερική προεκλογικά βρίσκοντας και το κατάλληλο θύμα,μια νέα και άπειρη αναπληρώτρια ‘κυρία διοικητή’.

  Όλη η καταγγελία εδώ.
  http://www.sefeaa.gr/ta-repo-kanoyn-ftera-h-anadiarthrwsh-petaei.html

 156. # 152

  Λάμπρο, ο γνωστός νόμος του Μπούμεραγκ.

  Στο κείμενο του #124 αναφέρονται σαν «περδο”χρυσαυγίτες», λες νάναι από συμπάθεια ;

 157. sarant said

  155: Δεν προλαβαίνω να το κοιτάξω, αλλά ασφαλώς Διοικήτρια.

 158. NM said

  (#155): Ε, ρε τι τραβάμε κι εμείς οι χορεύτριες !

 159. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  155 – Όταν ενστερνίζεσαι αυτά που λένε οι περδοχρυσαυγίτες, και χρησιμοποιείς την δική τους φρασεολογία για να κατηγορήσεις ένα κοινώς αποδεκτό πλήν «ΠΑΤΡΙΩΤΩΝ» ζωντανό εθνικό σύμβολο κατά του ναζισμού, (παρ΄όλο που δεν κατηγορείς όσους δεν γνωρίζεις απο κοντά) το να μην συμπαθείς τους ίδιους, δεν αλλάζει την ουσία του πράγματος, και η Λεπέν δεν θέλει καμία σχέση με την Χ.Α.

  Με εξέπληξε πολύ δυσάρεστα το σχόλιο της κυρίας Στρατούλας, αν και απο πριν πολύ καιρό μιλάει με γρίφους και υπονοούμενα, (π.χ «Κ»ΚΕ) που παραπέμπουν σε συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων, και παρ΄όλο που της ζήτησα να διευκρινήσει σε πρόσφατο νήμα τί εννοεί με αυτά, και δεν απάντησε, εγώ επειδή όσα γράφονται στο διαδύκτιο, δεν τα παίρνω και πολύ στα σοβαρά, δεν την κατατάσσω προς το παρόν σε κάποια κατηγορία, γιαυτό και το ΜΑΛΛΟΝ στο τέλος του σχολίου μου, μου είναι πολύ δύσκολο να δεχτώ οτι ανήκει εκεί που αφήνει να εννοηθεί το σχόλιό της.

  Φιλικά πάντα, θα μου επιτρέψεις να σου δώσω την συμβουλή που έχω δώσει και στον διαδυκτιακό φίλο Φυσικό, και τηρώ εγώ με ευλάβεια (σκέτη, θρησκεία και Λάμπρος, αντίθετες έννοιες). Γενικά μην τα παίρνεις πολύ στα σοβαρά όσα λέγονται στο διαδύκτιο, και ειδικά αυτά που σου χαϊδεύουν τα αυτιά ΚΑΛΗ ΩΡΑ.!

 160. Γιάννης Κουβάτσος said

  124: Και για να σας βοηθήσω, τα όσα έγραψε τις επόμενες μέρες η κατοχική φιλογερμανική Βραδυνή καταδικάζοντας την υπεξαίρεση της σημαίας από »ανεύθυνους Έλληνες», αποτελεί τεκμήριο ότι η πράξη όντως συνέβη. Έχετε παρόμοια τεκμήρια που να αποδεικνύουν το αντίθετο; Κομίζω γλαύκα εις Αθήνας, βέβαια, αλλά να πού χρειάζεται να επανερχόμαστε σε τετριμμένα πλέον θέματα:
  http://www.kathimerini.gr/118460/article/politismos/arxeio-politismoy/h-kritikh-ypo-to-fws-ths-poinikologias

 161. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Το 159 ασφαλώς για το 156 του Gee.

 162. 160 Σύμφωνα με το λινκ όμως τη σημαία την κατέβασε ο Βέλτσος 🙂

 163. Γιάννης Κουβάτσος said

  Λάθος λίκνο βέβαια! Το σωστό:http://bluebig.wordpress.com/2014/05/30/%CE%BD%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%88%CE%AD%CE%BC%CE%B1-%CF%8C%CF%84%CE%B9-%CE%BF-%CE%B3%CE%BB%CE%AD%CE%B6%CE%BF%CF%82-%CE%AD%CE%BA%CE%BB/

 164. # 159

  Μερικούς από τους σχολιαστές τους έχω γνωρίσει προσωπικά οπότε δεν είναι δυνατό να μην παίρνω στα σοβαρά όσα λένε, άσχετα αν συμφωνώ ή διαφωνώ. Θα στο συνιστούσα και σένα γιατί η απόλυτη επιφύλαξη είναι το ίδιο κακή με την αφέλεια.
  Ούτε νομίζω πως έπαθα κάτι επειδή ο Αγγελος και ο Νικοκύρης με προέτρεπαν να ψηφίσω σύριζα στις εκλογές.
  Από κει και πέρα έχω περισσότερες επιφυλάξεις για τους «μαύρους» σχολιαστές παρά για τους «μπλέ» που μπορείς με κάποιον τρόπο να τους εντοπίσεις. Αντίθετα στους μαύρους μόνο ίσως ο Νικοκύρης να ξέρει τι συμβαίνει, αν είναι πολλοί με ένα όνομα ή ένας με πολλά ονόματα κ.λ.π.
  Το σχόλιό μου αναφέρθηκε στην έκφραση «αποδεικτικό στοιχείο» που χρησιμοποίησες στο σχόλιό σου αλλά δημιουργούσε αντίφαση με το συμπέρασμά σου γιατί δεν στηρίχθηκε σε «αποδεικτικό στοιχείο»- το αντίθετο μάλλον- αλλά σε δικά σου συμπεράσματα από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

 165. Πάνος με πεζά said

  @ 154 : Διομήδης Διαλυνάς, Ζωγράφος-Αντκέρ. (Ο Ζαμπέτας θα το έλεγε «αντικιτέρρρρρρρρρ»). Έχει εκπομπή ανελλιπώς εδώ και 23 χρόνια, τα περισσότερα από αυτά στο κανάλι ΒLUE SKY, παρουσιάζοντας έργα τέχνης παρακαταθήκη από τον πατέρα του (έτος ιδρύσεως 1927), δικές του εισαγωγές, έργα διάσημων ζωγράφων αλλά και δικά του έργα. Είναι ο αμέσως πιο μακρύβιος -αλλά σχεδόν τα ίδια χρόνια- τηλεπαρουσιαστής μετά τη Δέσποινα Μοιραράκη (που αν θυμάσαι, πρώτα έβγαινε με τον πρώτο της άντρα).

  Αν προλάβεις να διαβάσεις εγκαίρως, νομίζω ότι σήμερα, Κυριακή στις 4:30, έχει «έκτακτη» εκπομπή δημοπρασιών, ενώ οι κανονικές του είναι τα πρωϊνά Σαββάτου και Κυριακής κατά τις 9:30 νομίζω.

  Οι εκπομπές του λέγονται «κατά παράδοση» δημοπρασίες, στην ουσία δίνει μια τιμή για κάθε έργο, παίρνεις τηλέφωνο κι αγοράζεις.

  Υπήρξε υποψήφιος τα τελευταία χρόνια με το κόμα ΛΑΟΣ του Γ.Καρατζαφέρη, όπως και θύμα ληστείας, στην κατοικία του στο Λαγονήσι.
  Το μαγαζί του είναι στη Δ.Πλακεντίας, κοντά στο σταθμό Μετρό Χαλανδρίου.

  Άλλο τίποτα;

 166. sarant said

  162: Χαχαχά!

  160: Μα, υπήρξε και η ανακοίνωση του γερμανικού φρουραρχείου.

  164: Να διευκρινίσω πως μπλε εννοεί όσους έχουν λινκ προς κάποιαν άλλη διαδικτυακή παρουσία τους και μαύρους όσους σχολιαστές δεν έχουν,. Αλλά μπορεί και κάποιος ‘μπλε’ να παραπέμπει απλώς στην αβατάρα του, που δεν λέει και πολλά.

 167. @ 130 : «Σε ό,τι με αφορά, δεν μπανάρω την κυρία Στρατούλα για να μη λέει ότι λογοκρίνονται οι απόψεις της, αλλά στο εξής θα την αγνοώ.»

  — Μέγας εί, εν τή μακροθυμία σου, Κύριε (Σαραντάκε)!

  ___________________________________________________________________

  @ 138 : «Δεν το περίμενα πάντως από την Μαντάμ τέτοιο σχολιασμό.»

  — Δηλαδή, τί περιμένατε από μιά Μανιάτισσα αναρχικιά, καλέ μου Κύριε «Γς»;
  Δεν τό γνωρίζετε πως εμείς, οι αναρχικές Μανιάτισσες, δεν προσκυνάμε είδωλα κι ούτε χάφτουμε, για να τό καταπιούμε αμάσητο, ό,τι μάς σερβίρεται;
  Προς τί, λοιπόν, η έκπληξή σας;;;

  ___________________________________________________________________

  Αλλά, επί τής ουσίας:

  Τί τό κακό ή ψευδές ή συκοφαντικόν είπα, λοιπόν, για τόν …ηρωϊκόν Κον Γλέζο;

  Πώς μίλησα γι’ αυτόν στό σχόλιό μου; Τί λέξεις εχρησιμοποίησα, προσέξατε;

  Είπα κάτι που δεν επιδέχεται διαλεκτικής αξιολογήσεως μέσω τής ερεύνης και τής επιστημονικής ιστορικής αντιπαραβολής τών στοιχείων;

  Τόν …προσέβαλα, μήπως, και –μέσω τής …»προσβολής» που τού ‘κανα– προσεβλήθητε ομαδόν άπαντες …»εκ συμπαθείας»;;;

  Σάς έθιξα κάποιο …»Ιερό Δισκοπότηρο» επειδή και μόνον τό περιέλαβα στό μιαρό μου στόμα και τού αμφισβήτησα τόν χαρακτηρισμό «πολυβασανισμένος»;;; Διότι, αυτή ήτανε όλη κι όλη η ουσιώδης ένστασή μου στό σχόλιο τής, αγαπημένης μου, Κας Έφης. ΜΟΝΟΝ ΑΥΤΟ σχολίασα.
  Ή, μήπως, επειδή τόν χαρακτήρισα «Σταλινικόν» και αμφέβαλα για τό αληθές μέγεθος τής εθνικής του «προσφοράς» στήν πατρίδα και στόν λαό της;

  Γιά όνομα…! Εγώ, ούτε εγκληματία, ούτε χαφιέ, ούτε τίποτε άλλο από αυτά που λένε κάποιοι άλλοι ξεδιάντροποι, τόν είπα τόν άνθρωπο. Κι όμως, αμέσως, έσπευσε πάραυτα η …»Άμεση Δράση» τής αστυνομίας τής σκέψης: ήρθε κάποιο ανάποδο (κι ανώνυμο) «Μου & Νι» να …αηδιάσει! Και να ζητήσει, σαν αυτόκλητος εισαγγελεύς, από τήν «εξουσία» τού χώρου τήν εξαφάνισή μου! (Δηλαδή, εδώ είναι που αρμόζει τό κοινώς λεγόμενον «έλα «ΜΝ» στόν τόπο σου»…!!!). Κατέφθασε ο …χωροφύλακας τών …ηθών για να τά διαφυλάξει…!!!

  Αλλά, πράγματι, εδώ συμβαίνουν απίστευτα πράγματα!… Δηλαδή, όλοι μπορούμε να ψαχνόμαστε, να αναρωτιόμαστε, να κρίνουμε, να αμφιβάλουμε, να αμφισβητούμε τόν …Θεό τόν ίδιο, αλλά κανείς δεν μπορεί να κρίνει έναν άνθρωπο, που ζει ανάμεσά μας, ανασκοπώντας τά έργα και τίς ημέρες τής ζωής του;;;
  Μήπως –και, προφανώς, δεν τό έμαθα– έχουμε δεχθή ότι υπάρχουνε ταμπού, τά οποία η επιστήμη και η λογική οφείλει να αφήνει ανέγγιχτα στό διηνεκές σαν ιερά τοτέμ που οφείλουμε να τά προσκυνούμε επί ποινή ασεβείας;;; Γίναμε Βόρεια Κορέα και δεν τό ‘μαθα;;;
  Για τί είδους ελευθερία πλήρωσαν με τήν ζωή τους χιλιάδες έλληνες αγωνιστές, αγνοί ιδεολόγοι πατριώτες –ο ανθός τής ελληνικής νειότης!– τών 15, 20, 25, 30, 35, 40 χρόνων, όταν στήν (ψευτο)»Δημοκρατική» Ελλάδα τού 21ου αιώνα μακροημερεύουν, μαζί με τόν Κον Γλέζο, η εξόφθαλμη κοροϊδία και ο αγελαίος δογματισμός, και σπεύδουν σε προσκύνηση τών μύθων και ταυτόχρονον διασυρμό τών «αιρετικών» οι (αυτόκλητοι!) παρωπιδοφόροι συνήγοροι τού θολού εν αμαρτίαις κατεστημένου;;;

  Δρέπει δάφνες ήρωα και εθνικού ευεργέτη επί 75 χρόνια ο αειθαλής Κος Γλέζος, παρών και δραστήριος ανάμεσα στούς Έλληνες, αλλά είναι απόντες οι άλλοι, οι αληθινοί ήρωες και ΜΕΓΑΛΟΙ εθνικοί ευεργέτες αυτού τού καταραμένου τόπου: ποιός μνημονεύει πλέον για τήν αυταπάρνησή του και τά βάσανά του τόν ΓΕΝΝΑΙΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΗ και οσιομάρτυρα ΝΙΚΟ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗ; ποιός καταθέτει δάφνινο στεφάνι στήν μνήμη τού ΓΛΥΚΥΤΑΤΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ και αληθινά πολυβασανισμένου ΑΝΔΡΕΑ ΛΕΝΤΑΚΗ (που, 5-6 χρόνια νεώτερος τού μακαρίτη τού μπαμπά υπήρξεν επιστήθιος φίλος του απ’ τόν καιρό ακόμα τών σπουδών τους στήν Αρχαιολογία, και που έφυγε τόσο νωρίς!); ποιός καίει λιβάνι στήν μνήμη τού ΕΙΣ ΠΑΝΤΑ & ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΑ ΩΡΑΙΟΥ ανθρώπου και αληθινού άνδρα Δικηγόρου ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑ που άκων έφερε επάνω του σαν ΖΩΝΤΑΝΑ ΠΑΡΑΣΗΜΑ ΑΝΔΡΕΙΑΣ τίς πληγές που τού άφησαν τά κτήνη; ποιός ανάβει κερί στήν μνήμη τών «απερίσκεπτων» συγχρόνων ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΩΝ, τού ΤΑΣΣΟΥ ΙΣΑΑΚ και τού ΣΟΛΩΜΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ; ποιός γονατίζει στό μνήμα τού ΗΡΩΑ Ταγματάρχη ΣΠΥΡΟΥ ΜΟΥΣΤΑΚΛΗ για να τού ψιθυρίσει ένα «ευχαριστώ»;
  ΑΤΕΛΕΙΩΤΟΣ είναι ο κατάλογος τών ΟΣΙΩΝ νεομαρτύρων τής Εκκλησίας τού Δήμου στήν σύγχρονη Ελλάδα, τών «απερίσκεπτων» εκείνων οσίων που έφυγαν νωρίς (ΠΟΛΥ νωρίς!) και άφησαν πίσω τους τόν …Κον Γλέζο να τιμάται «αντ’ αυτών» ως …ζωντανό ηρώον!

  Γιατί, όμως, τόσο μεγάλη αντίδραση και για τόν χαρακτηρισμό «Σταλινικός»; Ντροπή, δηλαδή, είναι νά ‘ναι κάποιος οπαδός τού «πατερούλη» (ακόμη και εάν από …σεμνότητα φροντίζει να τό κρύβει επιμελώς πίσω από τήν αχλύ τού μακρυνού παρελθόντος); Εδώ δεν ντρέπονται να τό κρατάνε τούμπανο τόσοι και τόσοι σήμερα μέσα στήν ίδια τήν ελληνική Βουλή…!

  Αλλά, ψέμμα είναι ότι ο Κος Γλέζος έχει πιστοποιηθή στήν ιστορική διαδρομή του ως γνήσιος Σταλινικός;;;
  — Ποιός ήτανε ο δ/ντής τού Σταλινικού «Ριζοσπάστη» κατά τά πέτρινα χρόνια τού Εμφυλίου στήν Ελλάδα;
  — Ποιός ήτανε υπεύθυνος κομματικής προπαγάνδας (δηλ., εκείνος που επέβαλε τήν «γραμμή» τής …»ομόφωνα …κοινής» απόψεως τών σταλινικών Ζαχαριαδικών κατά τήν διάρκεια τής πλέον «αρχηγικής» περιόδου) τού πλέον αρχηγοκεντρικού …»δημοκρατικού» κόμματος που γνώρισε ποτέ η Ελλάδα;
  — Ποιός στά πιό μαύρα χρόνια τής νεωτέρας ελληνικής ιστορίας είχε σαν αποστολή του να «τσαλακώνει» ελεύθερες συνειδήσεις αγωνιστών, να «σιδερώνει» απόψεις, να μην σέβεται τήν ελευθερία τής προσωπικής γνώμης τών μπαρουτοκαπνισμένων μαχητών ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ να καταγγέλει και στόν Ζαχαριάδη όσους έφερναν αντιρρήσεις;

  ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ είναι αυτή η αλληλουχία τών «ηρωϊκών» πράξεων που επετέλεσε σε τόσο νεαράν ηλικία ο Κος Γλέζος εκτελώντας με συνέπεια και …αυταπάρνηση τά υψηλά καθήκοντα υπηρέτου τής Σταλινικής γραμμής τά οποία τού είχαν ανατεθή (προφανώς, λόγω ειδικών ικανοτήτων που μόνον αυτός είχε και που σπάνιζαν σε ωριμότερους και εμπειρότερους συντρόφους του!). Τί να πρωτοθυμηθώ και τί να πρωτογράψω, τώρα;

  — Ποιός ήταν ο …πρωτοπόρος για τήν «ανεξαρτησία» τής Μακεδονίας;
  — Ποιός επισκέφθηκε τελευταίος τόν ψευτοσοσιαλιστικό αλβανικόν κοπρώνα για να χαιρετήσει …αγωνιστικά τόν «σύντροφο» Χότζα και απαθανάτισε φωτογραφικά εκείνη τήν μεγάλη …δημοκρατική στιγμή του; Εκείνος που …χαιρέτησε με υψωμένη τήν …αγωνιστική γροθιά του τόν …Μέγα …»Δημοκράτη» και ηθικώς αδιάβλητον κομμουνιστή ηγέτη Χότζα, είναι ο ίδιος ακριβώς άνθρωπος ο οποίος πρόβαλε …βέτο στό να τοποθετηθή μία μικρή προτομή τού Μεγαλέξαντρου στήν Πάρο επειδή –όπως ισχυρίσθηκε στά αυτοδιοικητικά όργανα– «ο πατέρας του και ο ίδιος κατήργησαν τήν Δημοκρατία στήν Ελλάδα»!!! Δηλαδή, …κατήργησαν …τοπικώς τήν Δημοκρατία ο Φίλιππος κι ο Αλέξανδρος και τήν …ανέπτυξαν διαδίδοντάς την παγκοσμίως ο …Στάλιν, ο …Χότζα κι ο …Ζαχαριάδης!!!

  Δεν θα αναφερθώ καθόλου στήν αμφιλεγόμενη μυθολογία περί τήν σημαία, παρόλον που αυτό ακριβώς τό θολό και αμφιλεγόμενον γεγονός είναι η βάση όπου στηρίζεται σήμερα η δημοφιλία τού ηρωϊκού και σεμνού Κου Γλέζου, ο οποίος είναι βουλευτής τού ελληνικού Κοινοβουλίου από τό 1951 και …παρέλειψε από σεμνότητα εδώ και 65 σχεδόν χρόνια να «πιστοποιήσει» επισήμως (σύμφωνα με τήν επιστημονικήν ιστορικήν έρευνα) τό ανδραγάθημά του…

  ___________________________________________________________________

  Τώρα διαπιστώνω πόσο μεγάλο δίκηο είχαν οι γονείς μας, όταν από πολύ μικρά ακόμη μάς επαναλάμβαναν διαρκώς, ξανά και ξανά, σ’ εμέναν και τόν αδελφό μου:
  «– Νά ‘χετε τίς απόψεις σας πάντα θεμελιωμένες και να τίς στηρίζετε με αδιάσειστα πραγματικά επιχειρήματα κι όχι με εφευρήματα. Να τίς υποστηρίζετε και να μάχεσθε γι’ αυτές όταν ακολουθούν τήν αλήθεια και τό δίκηο. Αλλά, ποτέ να μην παρασύρεστε για να τίς αποκαλύπτετε και να τίς εκφράζετε στόν πρώτο τυχόντα. Και ποτέ μα ποτέ να μην ανοίγετε συζητήσεις στίς παρέες σας για λεφτά, θρησκεία, πολιτική κι αθλητικά. Οι άνθρωποι κουβαλάνε μέσα τους φανατισμό κι ο φανατισμός τούς τυφλώνει. Θα σάς παρεξηγούν πάντοτε, θα τσακώνεστε τζάμπα και βερεσέ και θα χάνετε φίλους.»

  Όμως, τό γεγονός ότι πέρασε ολόκληρη η ζωή μου μέσα στίς εξισώσεις δεν σημαίνει ότι μού χει γίνει άλτερ έγκο η τάση να …εξισώνω τά πάντα. Εξακολουθώ και εφαρμόζω, όσο μπορώ, τήν τήρηση τών «μέτρων» και τών «σταθμών» στίς κρίσεις και τίς αποφάνσεις μου. Θλίβομαι ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ τώρα που αρχίζω να καταλαβαίνω τούς λόγους που η δυσώδης κοπριά τής «Χρυσής Αυγής» και τών συναφών παραφυάδων τής φαιάς πανούκλας κατακλύζει τήν Ελλάδα και τήν Εΰρώπη και όλον τόν Κόσμο. Αντιδράσεις σαν κι αυτές που μέ κατέκριναν για τό προηγούμενό μου σχόλιο, αποκαλύπτουν πολλά για τό μέγεθος τής παθογένειας τού στοχασμού στήν σύγχρονη Ελλάδα.

  Εύχομαι «Καλόν Μήνα» σε όλους σας εδώ μέσα, …»εχθρούς» και …φίλους μου (αν και πολύ αμφιβάλλω κατά πόσον μού απέμεινε έστω και ένας φίλος πλέον εδώ…)._

 168. Μαρία said

  επιστολή – διαμαρτυρία του γυιού της αντάρτισσας Τιτίκας για το ανιστόρητο θράσος της εφημερίδας «Ακρόπολη»
  http://left.gr/news/diamartyria-toy-yioy-tis-antartissas-titikas-gia-anistorito-thrasos-tis-akropolis

 169. Τού ΤΑΚΗ Παπά, βεβαίως (κι ΟΧΙ Τάσου), ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ, και δόξα και τιμή στήν οικογένειά του.

 170. Κε «ΛΑΜΠΡΟ», να σάς λύσω τήν απορία: γράφω «Κ»ΚΕ διότι, κατ’ εμέ, ΟΥΔΕΜΙΑΝ ΣΧΕΣΗ με τίς αρχές, τό ήθος, και τήν αλήθεια τής προλεταριακής επανάστασης έχει αυτό τό (ψευδεπίγραφον) ΣΤΑΛΙΝΙΚΟ κόμμα που αποθρασύνεται να μονοπωλεί και να σφετερίζεται τήν «κομμουνιστική» ιδεολογία. Αβεβουκομπρί;

 171. Επιστολή – διαμαρτυρία του γυιού της αντάρτισσας Τιτίκας για το ανιστόρητο θράσος της εφημερίδας «Ακρόπολη» που «έντυσε» εγκωμιαστικό άρθρο για τις γυναίκες της ναζιστικής Χρυσής Αυγής με φωτογραφία της αντάρτισσας του ΕΛΑΣ (!):

  «Προς διεύθυνση εφημερίδα ΠΟΝΤΙΚΙ:

  Ονομάζομαι Δημήτρης Γκελντής δικηγόρος από Κατερίνη.

  Αναφέρομαι στο άρθρο της Ακρόπολις.

  […]

  http://left.gr/news/diamartyria-toy-yioy-tis-antartissas-titikas-gia-anistorito-thrasos-tis-akropolis

  ********************

  @ Νικοκύρη + ΙΝ

  Για τους τίτλους εφημερίδων, που κάποιοι ανυπόληπτοι δημοσιο»γράφοι» εξασφαλίζουν και εκδίδουν χωρίς να πουλάνε ούτε 200 φύλλα:

  Η αλήθεια είναι ότι οι εφημερίδες αυτές διακινούνται στα περίπτερα. Το γνωρίζω από πρώτο χέρι, καθώς εφηεμρίδες αγοράζω από μεγάλο πρακτορείο τύπου που εφοδιάζει τη μισή Θεσσαλονίκη, και τις βλέπω εκεί.

  Δεν είναι μόνο η Ακρόπολις. Είναι μια σειρά τίτλων, κατά καιρούς (Αθηναϊκή, Ελληνικός Βορράς, 24 Ωρες κοκ συν κάναδυο αθλητικές).
  Ο πρώτος που ξεκίνησε αυτή την δυσεξήγητη φάμπρικα ήταν ένας δημοσιο»γράφος» που έγινε γνωστός απ’ το κανάλι του Καρατζαφέρη. Το όνομά του τελείωνει σε «-ίκος», ίσως Μαυρίκος, κάτι τέτοιο, δυστυχώς δεν το θυμάμαι.

  Τώρα είναι και κάποιος άλλος που κάνει αυτή τη δουλειά.

  Οταν πριν λίγα χρόνια, είχα ρωτήσει αξιόπιστο δημοσιογράφο και μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ σχετικά, μου είχε πει εν ολίγοις:

  – Ξέπλυμα μαύρου χρήματος + Εσοδα από δημοσίευση ισολογισμών (αυτό καταργήθηκε τώρα, νομίζω) + Εσοδα από κρατική διαφήμιση όπως από τον ΟΠΑΠ + Κάτι ακόμα που δεν το πολυκατάλαβα σχετικά με την ατέλεια χάρτου.

  Ισως, για τον τωρινό τους ρόλο, να μπορέσει κάποιος να μας εξηγήσει τι ακριβώς γράφει, κάθε μέρα, κατω-κάτω, επί μονίμου βάσεως, εκεί που απευθύνεται σε κάποιους μικρομετόχους, όπως π.χ. εδώ κάτω-κάτω:

  http://www.naftemporiki.gr/frontpages/latest/imerisies-politikes/i-akropoli/full

  Νίκο, η Βραδυνή (που επίσης πωλείται στα περίπτερα) δεν ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Τώρα που μιλάμε, είναι στα χέρια εκείνου του ξενοδόχου Μήτση, που είχε διώξει τον Δημήτρη Ρίζο από τον «Αδέσμευτο Τύπο», με αποτέλεσμα επί χρόνια να κυκλοφορούν δύο εφημερίδες με τον ίδιο τίτλο ΑδΤύπος.

 172. Γς said

  165:

  Πάνο μου [με τα πεζά],
  δεν ήξερα την πολιτική του δραστηριότητα.
  Ναι τον έχω δει στην Τηλεόραση και ξέρω ότι είναι αντικέρ.
  Μόνο που είναι αγνώριστος πια. Τραυλίζει κιόλας.

  Είπαμε:
  > τότε που ήμασταν στα καλά μας.

  45 χρόνια πριν

 173. Γς said

  167:
  Ανεξάρτητα από το ιερό μένος της κυρίας,νομίζω ότι είναι γάτος ο ΠΓ. Επιβίωσε

 174. Γς said

  Μα τι στο διάολο, αν είναι αλήθεια αυτά που λέει η ΣΣ. πως επιβίωσε (πολιτικά εννοώ) μέχρι σήμερα;

 175. Γς said

  Διάβασα και τα του βίου του στην Βίκι. Δεν βλέπω κάτι το επιλήψιμο, ομολογώ

 176. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  164 – Bρε Gee τα αυτονόητα θα εξηγούμε; εννοείται οτι όσους γνωρίζουμε προσωπικά, ή έχουμε επαρκείς πληροφορίες γι΄αυτούς, τους λαμβάνουμε διαφορετικά υπόψην απο τους αγνώστους, όχι;
  Εγώ προσωπικά, τον μόνο που γνωρίζω εδώ μέσα, είναι ο φυσικός, και πάλι όχι προσωπικά, αλλα απο κοινό μας γνωστό στο Μαρούσι που ζούσαμε πριν αρκετά χρόνια, κανέναν άλλο. Οι μπλέ και οι μαύροι για μένα είναι το ίδιο, γιατι ελάχιστες φορές έχω κοιτάξει τα μπλέ ( το δικό σου, του Γς, του Σμερδαλέου, του Δύτη που τεμπελιάζει, και κάνα δυό ακόμα, τον Αθεόφοβο τον επισκέπτομαι στην ιστοσελίδα του) όσο καιρό σχολιάζω εδώ, και όπως εξηγεί και ο Νίκος, δεν λέει και πολλά πράγματα για την αξιοπιστία. Είπαμε, στο διαδύκτιο κανείς δεν γνωρίζει οτι είσαι σκύλος.
  Για τα στοιχεία στο σχόλιό μου, επικεντρώθηκα κυρίως στην ΘΟΛΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΗ ιστορία της γερμανικής σημαίας, και αν και απάντησαν κι άλλοι με αδιάσειστα στοιχεία οτι συνέβη το γεγονός, εγώ δεν εννοώ αυτά, υπάρχουν κι άλλα στοιχεία, αλλα δεν είδα να καταθέτει η κυρία Στρατούλα κάποια δικά της που να αμφισβητούν το γεγονός.

  170 – Δεν ζώ με τέτοιες απορίες κυρία μου, (έχω απείρως βαθύτερες) σας ρώτησα δεν απαντήσατε, δεν τρέχει τίποτα, δέν βγάζω άμεσα συμπέρασμα για αγνώστους, ειδικά στο διαδύκτιο. Δεν διαφωνούμε για το ΚΚΕ, κι ας ήμουν εκεί μέχρι τα 18 μου, άλλωστε εγώ έχω πεί πολύ χειρότερα, και φυσικά έχω στοιχεία γι αυτά που είπα.
  Στο βασικό θέμα για την «θολή και περίεργη ιστορία της γερμανικής σημαίας» δεν απαντήσατε. Για τον Γλέζο σαν δημόσιο πρόσωπο, μπορεί ο καθένας να κάνει καλόπιστη ή κακόπιστη κριτική, μέ ή χωρίς στοιχεία, για ιστορικά καταγεγραμμένα γογονότα όμως, χωρίς στοιχεία, ΟΧΙ, το λιγότερο είναι απρέπεια. H πράξη αυτή καθ΄αυτή είναι ηρωϊκή χωρίς αμφιβολία, ο Γλέζος; για μένα γι αυτήν την πράξη είναι ήρωας, όπως και ο Σάντας, όπως και πολλοί άλλοι αγωνιστές γνωστοί και (οι περισσότεροι, όπως ο παππούς μου, και καμιά σαρανταριά απο το ευρύτερο σόϊ μου) άγνωστοι. Το να αμφισβητούμε οτι είναι πολυβασανισμένος στην ζωή του, ένας άνθρωπος που φυλακίστηκε και βασανίστηκε απο τους Γερμανούς, τους ταγματασφαλίτες που κυβέρνησαν την Ελλάδα μετά, και την χούντα, μοιάζει με κρύο ανέκδοτο, πόσο μάλλον οτι δεν είναι αληθινός Έλληνας, τότε ποιός είναι; ποιό είναι το κριτήριο του αληθινού Έλληνα για σάς; Γιατι αν το κριτήριο αυτό βγάζει τον Γλέζο ανθέλληνα, τότε δεν θα μείνει κανείς αληθινός Έλληνας, ίσως μόνο εγώ, αλλα εγώ αυτοπροσδιορίζομαι ώς Γήινος, και θεωρώ όλους τους ανθρώπους συμπατριώτες μου. Επίσης μία κατα την γνώμη μου αντίφασή σας στο 167, λέτε οτι είστε αναρχικιά, τότε πού κολλάνε τα «αληθινός Έλληνας, και δημοκράτης»; ασύμβατες έννοιες με την αναρχία, τουλάχιστον έτσι έμαθα απο το ολιγόχρονο πέρασμά μου απο εκεί κατα την εφηβεία μου, λάθος;
  Με το δημοκράτης τί εννοείτε, ποιό είναι (και εδώ) το κριτήριο, έχετε συναντήσει κάποιον, γιατι εγώ αν και έχω συναναστραφεί με πάρα πολλούς ανθρώπους, είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού οι δημοκράτες με τα δικά μου κριτήρια, ένα απο τα οποία είναι, να μην ασκεί ψυχική και σωματική βία στα παιδιά, για να επιβάλλει την θέλησή του.
  Πολλά ερωτήματα σας έβαλα, και μάλλον σας ζάλισα (για κάτι άλλο είναι ανατομικώς δύσκολο, βέβαια ποτέ κανείς δεν ξέρει στο διαδύκτιο) γι αυτό θα σας βάλω μία απο τις πιο δυνατές ρόκ συνθέσεις (κατα την άποψή μου πάντα).

  Y.Γ – Οι γονείς σας είχαν απόλυτο δίκιο, αλλα δεν τους ακούσατε, κι εγώ τα ίδια λέω στις κόρες μου, αλλα τους λέω και κάτι άλλο που θα το πώ και σε σάς, μια και είμαστε κοντά στην ηλικία. Η πιό σημαντική φιλία στην ζωή σας, είναι αυτή με τον εαυτό σας, και είναι η μόνη που δέν θα σας εγκαταλείψει ποτέ, ακόμη και στον θάνατο.
  Καλό μήνα.

 177. Γιάννης Κουβάτσος said

  Bρε μανία που έχουμε να απαιτούμε από τους γενναίους ανθρώπους που έβγαλε αυτός ο τόπος, από αυτούς που στα δύσκολα βγήκαν μπροστά, να είναι άγιοι, αλάνθαστοι, ακηλίδωτοι, αμόλυντοι. Τι αντιπαθητική απαίτηση εκπορευόμενη από την ασφάλεια του καναπέ μας και από τη γνώση που μας προσφέρει η απόσταση από τα γεγονότα άλλων εποχών. Μα όποιου ξεχωριστού ανθρώπου τον βίο αν κάνουμε φύλλο και φτερό, θα βρούμε πολλούς σκελετούς στην ντουλάπα του, κυρία Στρατούλα μας. Ξεκινώντας απ’ τους ομηρικούς ήρωες και φτάνοντας ως τον Παναγούλη, πολλά παραπτώματα και παραστρατήματα έχουμε να τους προσάψουμε. Μεγάλες ψυχές ήταν και είναι, όχι απαραιτήτως, όχι πάντα, καθαρές. Μην παραβιάζετε, λοιπόν, ανοιχτές θύρες λέγοντας ότι οι Έλληνες αλλά και οι ξένοι κομμουνιστές υπήρξαν σταλινικοί επί Στάλιν και άλλες τέτοιες κοινοτοπίες. Και μην πέφτετε στη ναρκισσιστική παγίδα του απόμακρου και περιθωριακού διανοούμενου που ψοφάει να αποκαθηλώνει τα είδωλα του απαίδευτου πόπολου, γιατί η γραφικότητα παραμονεύει στη γωνία.

 178. spiral architect said

  @155: Έχουμε πια και Μπαλούρδες; Ω, τι πρόοδος μπαμπά! 😀 😀

 179. # 176 α

  Λάμπρο, βλέπουμε διαφορετικά τα πράγματα αυτό φαίνεται και από το ότι εγώ καταθέτω τις εμπειρίες μου ενώ εσύ (πολλάκις) δίνεις συμβουλές (προς…ναυτιλομένους 😉
  Από την άλλη μεριά μπορείς (με στοιχεία) να μου τεκμηριώσεις τι κίνδυνοι ελλοχεύουν αν πάρει κάποιος στα σοβαρά όσα διαμείβονται σ’ αυτό το σάιτ ; ( και δεν ελλοχεύουν αν το επισκέπτεται χαλαρά και κρυπτώνυμα όπως εσύ ; )

  Ασε που διαφωνούμε και στα μουσικά κριτήρια

  When your mother sends back all your invitations…

 180. munich said

  Από τα σχόλια τύπου 124 προτιμώ χίλιες φορές Εθνικόφρονα/ οι μανιάτες είναι ευρέοι/ πατριδογνώστη κτλ. μέγας ευεργέτης που πλειστάκις μας χάρισε τη μισή του περιουσία κίομως τρώει κάθε τρεις και λίγο κόκκινη.
  Και να μην πω για την κ. Στούκα ε τη νεοταξίλα της που σκέφτομαι ότι κι αυτήν την προτιμούσα.

 181. sarant said

  180: Δεν διαφωνώ.

 182. Μαρία said

  Χαραγμένο σε …πανί!
  http://news.in.gr/world/article/?aid=1231323840

 183. munich said

  ποιό είναι το ισλαμικό κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε ; και γιατί δεν μας λένε το όνομα του που χαράξανε στο πανι;

 184. 183 Είναι η ονομασία της οργάνωσης: Etat islamique en Irak et au Levant. http://www.liberation.fr/monde/2014/06/01/musee-juif-de-bruxelles-une-video-du-suspect-evoque-la-tuerie-selon-le-procureur_1031363
  Ιράκ και Συρίας, θα μετέφραζα εγώ: http://en.wikipedia.org/wiki/Islamic_State_of_Iraq_and_the_Levant

 185. sarant said

  184: Μπράβο, Δύτη!

 186. Μαρία said

  184
  Εννοούν όμως τη Μεγάλη Συρία, γι’ αυτό και το Sham αποδόθηκε Levant.

 187. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  179 – Το οτι βλέπουμε διαφορετικά τα πράγματα είναι δεδομένο, άλλωστε εσύ είσαι ψαράς της επιφανείας, κι εγώ του βυθού, πέρα του οτι εγώ τα βλέπω ενίοτε κι απο πολύ ψηλά. Οι συμβουλές που δίνω στους ναυτιλομένους, είναι όλες απόρια των εμπειριών μου, (που είναι πολλές, και πολύ καλές, και πολύ άσχημες έως
  σκληρότατες) ό,τι έχω ζήσει λέω, τα υπόλοιπα τα ξέρετε οι περισσότεροι καλύτερα απο μένα, συνεπώς, κι εγώ όπως κι εσύ, εμπειρίες καταθέτω.
  Για το δεύτερο σκέλος, είπαμε, εξαρτάται απο τι και ποιός το λέει αν το πάρεις στα σοβαρά να σου δημιουργήσει κάποιο κίνδυνο, αν κι εγώ δεν μίλησα για κίνδυνο, είπα οτι δεν χρειάζεται να σκάει κανείς με αυτά που γράφονται, είναι διαφορετικό απο τον κίνδυνο. Απο την άλλη, αν πάρεις στα σοβαρά τα λεγόμενα του εθνικού «ευεργέτη» του ιστολογίου, όπως και άλλων ομοειδών «αστέρων» η παραπλάνηση είναι σίγουρη, άλλους κινδύνους δεν ξέρω να σου πώ.
  Βασικά διαφωνούμε σε όλα, αλλα ταυτόχρονα έχουμε κοινά σημεία στα πιό σημαντικά, είμαστε και οι δύο ψαράδες, (δεν ξέρω αν πετάς) συμφωνούμε σε γενικές γραμμές για τις εκλογές, για την εκπαίδευση, την θρησκεία, και στην μουσική, αν κι εγώ έχω ακούσει ό,τι μπορείς να φανταστείς, μόνο τα μπίτ δεν αντέχω, έχουμε κοινό σημείο την όπερα.

 188. Γς said

  176:

  Τι είναι αυτά ρε ΛΑΜΠΡΟ;

  >ελάχιστες φορές έχω κοιτάξει τα μπλέ ( το δικό σου, του Γς, του Σμερδαλέου, του Δύτη που τεμπελιάζει, και κάνα δυό ακόμα, τον Αθεόφοβο τον επισκέπτομαι στην ιστοσελίδα του) όσο καιρό σχολιάζω εδώ, και όπως εξηγεί και ο Νίκος, δεν λέει και πολλά πράγματα [κλπ]

  ποια μπλε;
  Μας αστυνομεύεις ε;

  Εδώ είμαστε φιλαράκια σε ένα πολιτισμένο ιστολόγιο που παρά τον πολιτικές προτιμήσεις του καθενός δεν το ρίχνουμε σε πολιτικές αντιπαραθέσεις.

  Να γιατί μας αναστατώνουν τέτοιες προσπάθειες; όπως η τελευταία της εκλεκτής κυρίας.

  Σε ευχαριστώ για το δικό μου μπλε, μόνο που πάνε δεκαετίες που έχω να το φορέσω. Οχι πως φοράω άλλο χρώμα, αλλά δεν με ενδιαφέρουν τα κομματικά χρώματα πια. Τα σιχαίνομαι

 189. Γς said

  187:

  Für Eliska

 190. Spiridione said

  Δεν ήξερα ότι έχει τέτοια σημασία η λ. Λεβάντε, δηλ. ότι είναι ένα κομμάτι της Μέσης Ανατολής. Δεν την έχω ξανασυναντήσει με αυτή την έννοια, θεωρούσα ότι περιλαμβάνει οπωσδήποτε και τη Μικρά Ασία. Δημιουργεί μάλλον μια σύγχυση στα ελληνικά γιατί δεν είναι καθιερωμένο. Και επίσης, απ’ ό,τι κατάλαβα, το αραβ. Sham έχει άμεση σχέση με τη Συρία, αλλά με την ιστορική ας πούμε Συρία, όχι τη σημερινή, συσχέτιση που όμως δεν είναι εμφανής με την απόδοση «Λεβάντε». Και δεν ξέρω αν στη Συρία τη λένε και με ιμπεριαλιστική χροιά, Μεγάλη Συρία όπως π.χ. Μεγάλη Βουλγαρία, ή είναι ουδέτερη λέξη.

 191. Μαρία said

  190
  Όχι, δεν είναι ουδέτερη.

  Άλλη απόδοση του Sham αμερικάνικη = Greater Syria.
  http://acdemocracy.org/al-qaidas-repudiation-of-the-islamic-state-in-iraq-and-greater-syria/

  http://en.wikipedia.org/wiki/Greater_Syria

 192. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #190
  Είναι καθιερωμένος όρος, τον έχει μέχρι και η Βίκι http://en.wikipedia.org/wiki/Levant . Δεν ξέρω όμως αν είναι καλές οι παραπομπές εκεί…

 193. physicist said

  Εκατομμύρια Ευρωπαίοι με διπλή υπηκοότητα θα μπορούσαν, αν ήθελαν, να είχαν διπλοψηφίσει (όπως ο Giovanni di Lorenzo που κουβεντιάζαμε τις προάλλες). Σύμφωνα με τον πρώην Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου της ΟΔΓ, αυτή η διαπίστωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακύρωση των πρόσφατων Ευρωεκλογών.

  http://www.spiegel.de/politik/deutschland/doppelte-stimmabgabe-bei-europawahl-verfassungswidrig-a-972778.html

  ΟΚ, το Σπήγκελ μπορεί να θέλει να κάνει τζερτζελέ αλλά και μόνο το γεγονός ότι υπάρχει η τεχνική δυνατότητα της διπλοψηφίας θυμίζει κάπως … 1961, σαν να λέμε.

 194. Μαρία said

  193
  Μια που πέρασες κι απο δω, πιάσε ένα ομοιοπαθητικό.
  http://news.in.gr/world/article/?aid=1231323823
  Τσεκαρισμένο.
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2644905/Newark-election-Will-brazen-dandy-really-cause-UKIP-earthquake-Meet-Roger-Helmer-Tory-defector-views-immigration-gays-make-Nigel-Farage-look-progressive.html

 195. Γς said

  Ομοιοπαθητική θεραπεία ομοφυλοφίλων;

  Καλά να (ομοιο)πάθουν!

 196. Μαρία said

  Moni Ovadia Εκλέχτηκε ευρωβουλευτής αλλά παραχωρεί τη θέση του σε συνυποψήφιό του.

 197. Γς said

  Της «Αλλης Ευρώπης με τον Τσίπρα«

 198. # 187

  Η βασική μας διαφορά είναι πως εσύ είσαι του άσπρου ψηφοδελτίου κι εγώ του μαύρου. Δηλαδή εσύ αρνείσαι να πάρεις θέση στην εκλογή κι εγώ στην διαδικασία.
  Οσο για το αν δίνεις ή όχι συμβουλές ξαναδιάβασε τα σχόλιά σου σαν νάτανε κάποιου άλλου, στον γραπτό λόγο δεν φαίνονται ούτε οι χροιές ούτε οι προθέσεις σου που πιθανόν να είναι άλλες από αυτές που διαβάζονται.
  Σαφώς και είμαι πσαράς της επιφάνειας και δίνω την ευκαιρία στο ψάρι να δώσει την μάχη του στην διαδρομή από τον βυθό μήπως και γλυτώσει. Δεν ρίχνω δίχτυα. Μικρός όταν πρωτόκανα ψαροτούφεκο κτύπησα δυο ψαράκια και σιχάθηκα τον εαυτό μου, το θεωρώ σκέτη δολοφονία. Αλλά περισσότερο μ’ ενοχλούσε που το έπιανα τραυματισμένο ενώ από την πετονιά το έβγαζα αλώβητο. Για τον ίδιο λόγο δεν κυνηγώ αλλά όσο αντέχω θα κάνω το μπάνιο μου πάντα με μάσκα ψαχουλεύοντας τον βυθό για δολώματα, χταπόδια και όστρακα.
  Οσον αφορά τη μουσική την θεωρώ τροφή του εσωτερικού μου κόσμου (των σπλάχνων συμπεριλαμβανομένων) γι αυτό καο μόλις ξεφεύγει από ις προδιαγραφές μου…κλικ.
  Στην Αννούλα βεβαίως συμφωνούμε, ό,τι κι αν τραγουδήσει ξέρει πως να το πει, το ίδιο κι η Βαλεντίνα, ξέρει να δώσει τον προσωπικό της τόνο στο πιάνο :

 199. Γς said

  Ständchen του Σούμπερτ

  Μας εφτιαχνε (σ)τα πάρτι μας

 200. Γς said

  guten Morgen

 201. sarant said

  Καλημέρα!

  196-197: Ούτε αυτόν τον ήξερα!

 202. physicist said

  #194. — Καμια ομοιοπαθητική θεραπεία για τη μαλακία που τον βαράει, δεν τη δοκίμασε;

 203. ilias said

  Καλημέρα. Πάντως με τον Mercola έχουμε ξανασχοληθεί: https://sarantakos.wordpress.com/2013/05/28/7kalokairia-35/ . Σχολια 156-159.

 204. sarant said

  Καλημέρα, μπράβο που το θυμήθηκες!

 205. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  188 – Κοίτα, τα μπλέ και τα μαύρα τα λανσάρισε ο Gee εδώ μέσα, μην τα ρίχνεις σε μένα, αυτόν να πιάσεις απο το διαδυκτιακό λαιμό, (μη τον σφίξεις πολύ και τον πνίξεις, γιατί δεν έχουμε άλλον).

  189 – Έτσι είναι η ζωή, έχει ο καιρός γυρίσματα.

  198 – Καλά μεγάλε, αυτά με το ψαροντούφεκο «το θεωρώ σκέτη δολοφονία» και «απο την πετονιά το βγάζω αλώβητο» με ξεπερνάνε, προφανώς μετά τους δίνεις και ένα μαχαίρι να κάνουν χαρακίρι, για να πεθάνουν με τιμή. Δέν νομίζω να τα αφήνεις να σπαρταράνε για ώρα, μέχρι αν πεθάνουν (μόνα τους πάντα) απο ασφυξία;
  Στην μουσική ακούω ό,τι θεωρώ καλό, και καλό είναι για μένα αυτό που μου δημιουργεί εικόνες. Η Αννούλα (και όχι μόνο) που μας ενώνει, είναι ΑΠΟ ΦΩΝΗ ΦΩΝΑΡΑ, αλλα και ο Σούμπερτ που έβαλες (η κλασική μου αρέσει πιό πολύ απο την όπερα) θεός.

 206. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Τι έγινε, εγώ τον Πετροχείλο έβαλα και βγήκε ο Βέγγος; μάλλον θα ήταν κλειδωμένο και δεν το είδα.

 207. # 205

  Λάμπρο έγραψα πως τα προσλαμβάνω ΕΓΩ (ρήμα θεωρώ), όχι πως είναι. Ετσι είμαι, μπορώ να παρακολουθήσω ξύπνιος μια χειρουργική επέμβαση επάνω μου αλλά τρέμω μόνο και μόνο στην θέα μια σήριγγας, τρο νυστέρι με αφήνει αδιάφορο.
  Τα ψάρια όντως τα αφήνω να σπαρταράνε, έξω από το νερό δεν έχουν τον σεβασμό μου. Μερικοί τα βάζουνε σ’ ένα κουβά με θάλασσα οπότε πάλι από ασφυξία ψοφάνε αλλά ψόφια μέσα στο νερό μουλιάζουνε και χάνουν μεγάλο μέρος από την γεύση τους. Οι επαγγελματίες δικαιολογούνται γιατί έξω από το νερό το ψάρι χάνει (πολύ) βάρος.

 208. Γς said

  207:

  Πσαράδες. κσαναβάζω εκείνο το όνειρο που με είχε κατατρομάκσει!

 209. IA said

  Για την ιστορία

  Ο Μ. Γλέζος μετα την πτώση τους χούντας προσπάθησε να αναβιώσει την ΕΔΑ επικεφαλής της οποίας εμεινε μέχρι το 1989 οπου και την διέλυσε. Το 1981 και το 1985 εκλέχθηκε βουλευτής συνεργαζόμενος με το ΠΑΣΟΚ (βουλετης Α’ αθηνα την πρώτη φορά και Β’ Πειραιώς τη δυετρεη φορά) ενώ το 1984 ευρωβουλευτής πάλι με το ΠΑΣΟΚ. Με τον τροπο αυτό εξαργυρωσε το αγωνιστικο του παρελθον και το κατεθεσε στα ποδια του ΠΑΣΟΚ

 210. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  207 – Ναί μωρε Gee το κατάλαβα, δέν έχω φατσούλες για να βάζω, μην το παίρνεις στραβά. Πάντως το ψαροντούφεκο το κάνω κυρίως για την βούτα και το μεγαλείο του βυθού, παρά για το ψάρεμα. Έχω βάλει κάποια όρια για τα γηρατειά, όταν δεν θα μπορώ να τρέξω 5,000 μέτρα, να κατέβω στα 20, και να πάρω 50 πούσαπς, θα έχω γεράσει, προς το παρόν είμαι πολύ μακριά απο αυτά τα νούμερα.
  Βέβαια αν χτυπήσω καμιά τρίκιλη συναγρίδα, η αίσθηση είναι απίστευτη (θα κατάλαβες γιατί είπα συναγρίδα και όχι άλλο ψάρι) ειδικά όταν έχεις αφήσει τα πνευμόνια σου κάτω, απο το καρτέρι.

  208 – Γς πληροφορικά στο λέω, για να μην βλέπεις λάθος τα όνειρα, οι ψαροντουφεκάδες δέν έχουν στον αναπνευστήρα μπαλάκι, (γενικά, ηλίθιο και επικίνδυνο για τα μικρά) άλλωστε όταν βουτάς, τον βγάζεις απο το στόμα.

 211. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  209 – Και ο δεξιός ακτιβιστής Μαυρουδής Βορίδης, γλύφωντας εκεί που έφτυνε, εξαργύρωσε το δικό του «αγωνιστικό» παρελθόν στην Ν.Δ, να τον συγκρίνουμε με τον εθνοπροδότη Γλέζο;

 212. και σας πείραξε που έγραψα πως ο Δομάζος πήγε μέχρι το ΑΕΚ και γύρισε ενώ δεν θυμάμαι ανεπέστρεψε από το λιμάνι ο Αντωνιάδης. Το δε καμάρι υου ΟΣΦΠ ο ράμπος πήτε και στο ΑΕΚ και στον ΠΑΟ.
  Μόνο ο Κούδας έφτασε μέχρι το λιμάνι αλλά δεν ακούμπησε και δεν λερώθηκε (γι αυτό βγάλαμε ευρωβουλευτή τον Ζαγόρ κι ας πέρασε από ΑΕΚ – είπαμε πως τόκανε για να μάθει ξένες γλώσσες, πως θα τον στέλναμε στην ευρωβουλή ; )

  Λάμπρο για να λέω την αλήθεια επειδή μ’ ότι κάνω παθιάζομαι και δεν δέχομαι την ήττα, θα είχα άσχημα ξεμπερδέματα αν ψαροντουφεκούσα.

  μουσικόν διάλειμα

 213. IA said

  211
  πραγματικα προσπαθω να καταλαβω πως προκυπτει απο το σχολιο μου συγκριση του Γλεζου με τον Βοριδη (περα φυσικα απο την προσηλωση και των δυο στο ευρωπαικο ιδεωδες)

 214. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  212 – Το ψαροντούφεκο έχει πολύ ήττα φίλε, ειδικά αν είσαι συνειδητός και δεν χρησιμοποιείς αθέμιτα μέσα. Το μεγάλο όφελος είναι η αερόβια άσκηση, πρίν (προθέρμανση) αλλα και κατα την διάρκεια των καταδύσεων, τα πνευμόνια ανοίγουν στο τέρμα (θέλει αρκετή εξάσκηση) γι αυτό και λέω στους φίλους μου που καπνίζουν, να μείνουν μακριά απο την ελεύθερη κατάδυση, ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ.
  Πάντως, αν το κάνει κάποιος για επιβίωση, εν αντιθέση με την πετονιά, το φαγητό της ημέρας το έχει σίγουρο, (θα πρέπει να συμβιβαστεί αρκετά μερικές φορές).

  Η συνέχεια του μουσικού διαλείματος, και μια και ο καιρός είναι θα βρέξει δέν θα βρέξει, ας ακούσουμε αυτούς.

  213 – Ε ήταν λίγο στο ξεκάρφωτο το σχόλιό σου, έγραψα κι εγώ μιά ξεκάρφωτη μαλακία και έδεσε το γλυκό. 1-1 το μάτς, με καλύτερες χαμένες ευκαιρίες απο σένα.

 215. 212: Χμμ, για τον Κούδα άλλα διαβάζω εδώ και εδώ

 216. Λίγο καθυστερημένα σου το λέω, Γς (188), και το είπε ήδη ο Νικοκύρης (166), αλλά «μπλε» και «μαύρους» εννοεί ο Λάμπρος αυτούς που στα στοιχεία τους περιλαμβάνουν ή δεν περιλαμβάνουν παραπομπή σε ιστοσελίδα, και των οποίων τα ονόματα η wordpress εμφανίζει αντιστοίχως σε μπλε ή μαύρα στοιχεία (στην πρώτη περίπτωση το όνομα είναι υπερσύνδεσμος που παραπέμπει στη δηλωμένη ιστοσελίδα, στη δεύτερη είναι σκέτα γράμματα). Δεν έχει καμιά σχέση δηλαδή με τις πολιτικές προτιμήσεις, ούτε πρόκειται για φακέλωμα!

 217. Γς said

  Κάτι μου έλεγε ότι κάποια πατάτα είχα κάνει.
  -Μήπως μιλάει για γαλαζοαίματους ;

  Συγγνώμη Λάμπρο.
  Ευχαριστώ Αγγελε.

 218. sarant said

  Ωχ, δεν το είχα δει το 188, παρόλο που είχα προειδοποιήσει πιο πριν. Τέλος πάντων, παρεξηγήσεις συμβαίνουν.

 219. # 215

  Καλά εσύ περιμένεις να μάθεις τι έγινε από δηλώσεις (;) στον τύπο.
  Δλδ να σου βάλω τον μπουμπούκο να λέει πως δεν θα πάει στην νουδού και να αμφισβητήσω πως πήγε ;;
  Για να καταλάβεις την …αξιοπιστία των ντοκουμέντων σου για ρώτα τους βαζελόφρονες πότε έπαιξε ο Αλεξιάδης στον ΠΑΟ.
  Τόχουμε ξαναγράψει, ο μόνος που κοντράρισε την χούντα ήταν ο αείμνηστος Παντελάκης, ο μεγαλύτερος παράγοντας ΟΛΩΝ των εποχών και δημιουργός του ΠΑΟΚ από το τίποτα πριν το 70

  # 214

  Λάμπρο το μόνο πρόβλημα είναι ο καιρός και προς το τέλος φθινοπώρου η δυσκολία στο δόλωμα (ΔΕΝ ψαρεύω με αγοραστά, άμα είναι αγοράζω και ψάρια). Ειδάλως ένα κιλό λιθρίνια ανά ώρα είναι ο μέσος όρος μου. Βέβαια αυτό είναι αποτέλεσμα σαραντάχρονης ενασχόλησης στον ίδιο κόλπο. Επίσης για τα (νοστιμότατα) πετρόψαρα …any gross, any ocean, γράφει το δίπλωμά μου
  Οποιος ψαροντουφεκάς τόχει επάγγελμα συνήθως έχει κακά ξεμπερδέματα,
  επαγγελματίες δύτες που ξέρω πάντως δεν ψαρεύουν ΠΟΤΕ.

 220. Ολίγον έγκυος δεν υπάρχει, σόρι…

 221. Και βέβαια ο καθένας ζει στον δικό του πλανήτη…

 222. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αν ψάχνετε στην Ελλάδα για ομάδες-αντιστασιακά και αντικαθεστωτικά σύμβολα, ψάχνετε σε λάθος χώρα. Ίσως ο Αστέρας Εξαρχείων… 🙂

 223. # 221

  Δεν ξέρω για πλανήτες, είναι γεγονότα που τα έχω ζήσει, ενώ εσύ μάλλον όχι και ψάχνεσαι στ’ αρχεία του τύπου. Ο Κούδας κατέβηκε στον Πειραιά με προτροπή του Ασλανίδη, κάθησε μεγάλο χρονικό διάστημα κι έπαιξε σ’ ένα φιλικό με την φανέλλα του ΟΣΦΠ. Στον μπαμπά του άνοιξε κι ένα ουζερί ο ΟΣΦΠ. Οταν είδε κι απόειδε πως δεν υπογράφει ο Παντελάκης γύρισε πίσω στην Τούμπα (να σου βάλω τι δηλώσεις έκανε τότε ; οι δηλώσεις είναι για μικρά παιδιά και τυφλωμένους οπαδούς )

 224. # 222

  Αλλο αντίσταση κατά της χούντας κι άλλο το κοντράρισμα στον Ασλανίδη που είχε το μονοπώλιο των μεταγραφών.
  Τότε του πέταγε κάποια ψίχουλα ο Γουλανδρής και η αφρόκρεμα των μεταγραφών πήγαινε Πειραιά μήπως μπορέσει και κοντράρει τον ΠΑΟ, άσχετο αν οι περισσότεροι δεν έπιασαν. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ο Σακελλαρόπουλος της Καλαμαριάς που εθεωρείτο μεγάλο ταλέντο αλλά δεν ακούμπησε

 225. Όχι, δεν τα ξέρω από πρώτο χέρι, ακόμα δεν είχα γεννηθεί. Όμως όπως είπα πιο πάνω, ολίγον έγκυος δεν υπάρχει. Με συγχωρείς, δηλαδή, αλλά δεν είναι δυνατόν για οτιδήποτε αφορά τον ΠΑΟΚ να λες »άαλλο αυτό». Προσπαθώ όσο είναι δυνατόν να μην σχολιάζω για τέτοιο είδους θέματα, αλλά με το συμπάθιο, Gee, δεν αφήνεις άνθρωπο ν’ αγιάσει!

 226. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  217 – Τι συγνώμη βρε Γς, (και για να χρησιμοποιήσω δικά σου λόγια) πλάκα κάνεις;

  219 – β- Τι μου θύμισες τώρα, πρίν 27 χρόνια είμαστε με την γυναίκα μου (τότε γκόμενα ακόμα, αλλα και τώρα έτσι είμαστε) στα Κύθηρα στον Αβλέμονα και βολτάραμε το απόγευμα. Εκεί που ψάρευαν καμιά δεκαριά με καλάμια, έρχεται κι ένας Ιταλός με την φίλη του, απλώνει τα σύνεργα, κι αρχίζει με το καλάμι, ούνο ντούο τρέ, έξω το σπαράκι, ούνο ντούο τρέ έξω το σπαράκι, σε κάνα τέταρτο έβγαλε καμιά πενηνταριά ψαράκια, τα μάζεψε κι έφυγε, και μείναν οι άλλοι με τα καλάμια στα χέρια, να τον κοιτάνε σαν χαζοί που έφευγε, και να αναρωτιούνται όλοι, ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΤΟΣ ΡΕ;
  Έτσι κι εσύ, άμα βγάζεις ένα κιλό λιθρίνια την ώρα, θα σε καταγγείλω στην WWF.
  Ψαροντουφεκάς επαγγελματίας δέν υπάρχει, μόνο επαγγελματίας δολοφόνος, ο ερσιτέχνης δεν χρησιμοποιεί οξυγόνο, πόσο μάλλον μπουκάλες. Εγώ βουτάω ελεύθερα απο τα 17 μου, παράλληλα τότε πήγα στον Καρτελιά και για αυτόνομη κατάδυση, (πριν τρία χρόνια πήγα πάλι «σχολείο» με τις κόρες μου στον Κώστα Θωκταρίδη στο Λαύριο) όταν καταδύομαι με μπουκάλες δεν έχω ποτέ ψαροντούφεκο, μόνο το μαχαίρι για αυνόητους λόγους. Τέλος πάντων, πονεμένη ιστορία, όπως και σε πολλά άλλα που έχουν να κάνουν με την σωστή συνύπαρξη με την φύση, στην Ελλάδα.

  Υ.Γ – Λιθρίνια μόνο ή και Μπαλάδες;

 227. # 225

  ρε φίλε στην Αθήνα ζω, πως θες να ξέρω τι γίνεται στη Σαλονίκη ;
  Αλλά καμιά φορά τα λένε φόρα παρτίδα οι εφημερίδες και δεν τα καταλαβαίνει ο κοσμάκης.
  Τελευταίο πρωτάθλημα του ΠΑΟ, μια βδομάδα πριν το περιβόητο Αρης-ΠΑΟΚ με τον Σπάθα διαφημίζει συνεχώς το «Καρφί» του Κακαουνάκη η τηλεόραση » Ποιός ΠΑΟΚ : θα χάσει από Αρη, ΑΕΚ, Λάρισσα»
  Καλά με τον Αρη έφταιγε ο Σπάθας και με την ΑΕΚ στην Τούμπα έπαθε μπλακάουτ ο Χαλκιάς και …αυτογκόλ 0-1. Με την Λάρισσα έχανε 1-0 μέχρι το 92 οπότε ισοφάρισε ο Κοντρέρας. ωσπου να σκεφτώ ότι έκανε λάθος ο Κακαουνάκης έβαλε δεύτερο γκολ η Λάρισσα…
  Από κει και πέρα μια φορά είδα μαζί με μέλη του συνδέσμου Αθήνας το ματς ΠΑΟΚ-Καβάλας 0-2 επί Ζαγόρ και Ψωμιάδη και όλοι το είχανε παίξει διπλό και σκορ 0-2. Και φέτος στο ματς του ΠΑΟΚ στον Πλατανιά ήταν για γέλια τα γκολ που έφαγε ο Γλύκος (το γραμμάτιο ξεπληρώθηκε με την πρόσληψη του Αγγελου μάλλον).
  Ξέρεις οι ομάδες που δεν διεκδικούν πρωτάθλημα και δεν κινδυνεύουν με υποβιβασμό περισσότερο πουλάνε παρά αγοράζουν.
  Τυφλός δεν είμαι.

 228. # 226

  Μπα, οι μπαλάδες( στα μέρη μου) θέλουν ξενύχτι, καμιά φορά με καύσωνα και παρέα, μπορεί.
  Εξ άλλου ο μπαλάς θέλει να πηγαίνεις αρόδου ενώ στα λιθρίνια είμαι καρφωμένος στον τόπο (πάντα αλλού από τα γνωστά σημάδια)
  Ενίοτε προσελκύονται λιγδοπούλες, αν πλησιάσουν γόπες σηκώνω την πετονιά για κάνα τέταρτο μέχρι να φύγουν.

 229. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  228 – Εσύ πλέον έχεις χάρτη βυθού στο μυαλό σου, και μόνο απο τον κυματισμό καταλαβαίνεις τι ψάρια υπάρχουν απο κάτω. 40 χρόνια στον ίδιο κόλπο θα μου πείς, αλλα εγώ ξέρω οτι δέν φτάνει μόνο η πείρα, χρειάζεται αυτό το κλίκ που κάνει την διαφορα του καλύτερου απο τον πολύ καλό. Πάντα καλές ψαριές.

 230. # 226

  Καλά με δουλεύεις ;

  δεν σου είπα πως έπαιξε και φιλικό με τον ΟΣΦΠ ; (#223) ή μάλλον δεν κατάλαβες το ειρωνικό «δεν ακούμπησε και δεν λερώθηκε», έπρεπε να γράψω για παρθενορραφή !
  Ο Κούδας μετά έγινε αντιολυμπιακός γιατί τον κοροϊδέψανε πως θα πάρει μεταγραφή και δεν τα καταφέρανε. Ο πατέρας του έμεινε στον Πειραιά, στο μαγαζί του
  Πρόσεξε την συνέχεια με τον Ζαγόρ που τον φτύνουν πλέον οι ΠΑΟΚτσήδες και θα το καταλάβεις.

 231. Γς said

  226:
  >Τι μου θύμισες τώρα, πρίν 27 χρόνια είμαστε με την γυναίκα μου (τότε γκόμενα ακόμα,

  Πριν πενήντα χρόνια

  >αλλα και τώρα έτσι είμαστε)

  Αλλά και τώρα καμιά φορά πάει στο άλσος της Αγίας Τριάδας στο Βύρωνα και την περιμένει.
  Στρώνουν μια εφημερίδα και το κάνουν.

  Τα φιλαράκια μου ο Η. και η Μ. που τότε ήταν άστεγος ο έρωτάς τους, ενώ τώρα στεγάζεται και στο ρετιρέ τους με θέα το άλσος…

 232. Γς said

  231:

  Τι χρόνια κι εκείνα ρε γμτ.

  Τα γόνατα πάνω στα χαλίκια ενώ τώρα δεν αντέχουν ούτε τσαλακωμένο σεντόνι.

  [Καλημέρα Τζι. Πως πάει το γόνατο σου;]

 233. # 233

  Καλημέρα, χάλια το άτιμο το γόνατο, έχει και υγρασία…)

  Καλά δεν ήξερες να ξαπλώνεις πρώτος και ανάσκελα ;

 234. 230: Μια χαρά κατάλαβα. Εγώ δεν αναφερόμουν στο φιλικό, όταν είπα πως δεν υπάρχει ολίγον έγκυος, αλλά στη συνέντευξή του. Δε μιλάμε για μια ξεκάρφωτη δήλωση, αλλά για εκτενέστατη συνέντευξη. Αν λοιπόν εσύ παρηγορείσαι από το γεγονός πως δε φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού σε επίσημο παιχνίδι, τότε είναι σαν να μιλάμε για λίγο έγκυο ή λίγο παρθένα, ένα πράμα! Σας την έκανε, λοιπόν, την κουτσουκέλα κα-νο-νι-κό-τα-τα, γι αυτό δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο προκαλείς στα καλά του καθουμένου με ξεκούδουνα σχόλια περί Δομάζου, Αντωνιάδη κ.λπ. Δηλαδή, μην μετατρέψουμε τώρα το μπλογκ σε οπαδικό φόρουμ! Εγώ προσωπικά έχω κρατηθεί αμέτρητες φορές να μην απαντήσω σε ειρωνικά ή άστοχα σχόλια (όχι πειράγματα), αλλά νιώθω πως οι αντιστάσεις μου μειώνονται.

 235. Spiridione said

  «Ξεφορτώθηκα τις τρύπες από σφαίρες» είπε ο Στουρνάρας σε μια καναδέζικη εφημερίδα.
  http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=293692&catid=13
  “Greece entered a new era, so I got rid of the bullet holes,”
  http://www.theglobeandmail.com/report-on-business/international-business/next-on-greeces-agenda-eliminating-debt/article18953398/
  Δύσκολο το βλέπω να το είπε έτσι ο Στουρν., μάλλον κάποια έκφραση θα είναι, γλιτώσαμε απ’ την καταστροφή ή κάτι τέτοιο.
  http://idioms.thefreedictionary.com/shot+full+of+holes

 236. IN said

  235: Μα όχι, αν διαβάσεις το Καναδικό ρεπορτάζ, το εννοεί κυριολεκτικά, ότι άλλαξε τα τζάμια από τα παράθυρα που, λέει, είχαν τρύπες από σφαίρες. Πότε τις απέκτησαν δεν ξέρω, δεν θυμάμαι…

 237. Spiridione said

  Α δεν το είδα. Είχε γίνει τέτοιο πράμα με σφαίρες; Και εγώ δεν το θυμάμαι.

 238. Spiridione said

  Α, εντάξει το βρήκα
  http://www.iefimerida.gr/news/152197/%CE%B7-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%B8%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%81%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CF%83%CE%B5-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CF%84%CE%BF-2010-%E2%80%93-%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85

 239. IN said

  238 κ.α. Μπράβο που το βρήκες. Αλλά, επί της ουσίας, αμάν πια αυτό το δράμα ρε παιδί μου με τον ηρωικό Στουρνάρα. Δείχνει την τρύπα από τις σφαίρες στον Τόμσεν και του λέει «εκεί θες να πάμε» ; Σιγά, μεγάλε, θα σκίσεις κανένα καλσόν! Τώρα, όμως, αποφάσισε ότι τα πράγματα πάνε καλά (τι είναι, βρε, 26% ανεργία μεταξύ φίλων;) και το άλλαξε επιτέλους το τζάμι. Η μ*** πάει σύννεφο και στον Καναδά, όχι μόνο στη γλυκιά πατρίδα.

 240. spiral architect said

  O Σαμαράς έχει χιούμορ. Tέλος!
  Ο Θ. Ζαγοράκης στην Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού του Ευρωκοινοβουλίου

 241. sarant said

  240: Νομίζω ότι πρόκειται για την επιτροπή την αρμόδια και για τον αθλητισμό.

 242. Μαρία said

  241
  Υπάρχει επιτροπή αθλητισμού;

  Κι ο Ανατολάκης στο Υπουργείο Παιδείας διορίστηκε το Νοέμβριο βέβαια μετακλητός.

 243. gryphon said

  240-241

  Ενταξει αφου ειναι επιτροπη για τον αθλητισμο δεν θα εχει προβλημα.Σιγουρα στην μνημη του θα εχει κι αυτος αποθηκευμενες οπως ο Καραγκουνης καμμια δεκαρια φρασεις κλειδια σαν αυτες παρακατω
  Εντεκα εμεις εντεκα αυτοι.
  Τα πρωτα 20 λεπτα ειναι κρισιμα.
  Ελπιζω ο διαιτητης να μας παιξει 50-50.
  Ολοι ειμαστε ενωμενοι σαν μια γροθια .
  Το παιχνιδι τελειωνει στο ενενηντα.
  Η μπαλα ειναι στρογγυλη.
  Ο αγωνας ειναι κρισιμος
  Ο καλυτερος να κερδισει

  Θα διαλεγει μια η περισσοτερες και θα τις πεταει στην τυχη.Ολο και καποια θα ταιριαζει με κατι που θα συζητειται εκει.

 244. sarant said

  242; Η Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού είναι αρμόδια και για τον αθλητισμό (και για άλλα πράγματα). Δεν υπάρχει Επιτροπή Αθλητισμού. Πριν από αρκετά χρόνια, ο τίτλος της αντίστοιχης επιτροπής, πιο μακροσκελής, έκανε αναφορά και στον Αθλητισμό. Όχι πια.

 245. Εγώ θα χρέωνα στον Ανανδρ. τριπλό μαργαρίτη. Γιατί, ενώ «Aufklärung ist der Ausgang des Menschen aus seiner selbstverschuldeten Unmündigkeit» και η έξοδος ωραία αποδίδεται ως ανάδυση, selbstverschuldet δεν είναι ο αυτοεπιβαλλόμενος, αλλά ο υπαίτιος. Οπότε το σχόλιό του πληροί όλες τις προϋποθέσεις να κριθή αυτεπίστροφη καραβίδα, καθώς ο συγγραφέας του πράγματι «δεν έχει διαβεί εισέτι το κατώφλι του Διαφωτισμού».

 246. sarant said

  245: Προφανώς κάπου το βρήκε μεταφρασμένο, αλλά για μετάφρασέ μου σε παρακαλώ όλο το ρητό εσύ.

 247. Νέο Kid Στο Block said

  «∆ιαφωτισµός είναι η έξοδος του ανθρώπου από την αυθυπαίτια ανωριµότητά του.»
  Ανωριµότητα (Unmündigkeit) είναι η αδυναµία να χρησιµοποιεί κανείς τη διάνοιά του
  χωρίς την καθοδήγηση ενός άλλου. Αυθυπαίτια είναι αυτή η ανωριµότητα, όταν η αιτία
  της δεν συνίσταται σε έλλειµµα της διάνοιας αλλά σε έλλειµµα της αποφασιστικότητας
  και του θάρρους να χρησιµοποιεί κανείς τη διάνοια χωρίς την καθοδήγηση ενός άλλου.
  Sapere aude! Έχε το θάρρος να χρησιµοποιείς τη δική σου διάνοια! (αυτοχλευάζομαι τώρα…)

 248. «Ανωριμότητα για την οποία ο ίδιος είναι υπεύθυνος» το λέγαμε στην Ιστορία Δέσμης.

  Από το άρθρο του Ανανδραν. βλέπω πάντως ότι το αυτεπίστροφον κλιμακώνεται και ολοκληρώνεται σε διαφωτιστικό παροξυσμό:

  «Λαός καθυστερημένος, ανόητος, βλαξ, χοντρός, βάρβαρος, βασιβουζούκος, αγράμματος, λιγδιάρης.»

 249. sarant said

  Το «αυθυπαίτιος» δεν ξέρω αν υπάρχει και τι θα σήμαινε αν υπήρχε. Το «για την οποία ο ίδιος είναι υπεύθυνος» είναι πολύ σωστό, αλλά ίσως ο μεταφραστής του Ανανδρ, να ήθελε να δώσει κάτι μονολεκτικό. Το «αυτοεπιβαλλόμενος» συντακτικά δεν στέκει αλλά το νόημα μάλλον το μεταδίδει.

  Αλλά ωραίος ο Ζαχαροκάντιος.

 250. Δεν θυμάμαι σε ποια μεζεδάκια τα γράφουμε αυτά:
  Φοιτητές κρατούν ομήρους τζιχαντιστές αντάρτες στο Ραμάντι του Ιράκ. Σκέφτηκα κι εγώ, μπράβο οι φοιτητές… αλλά πού.

 251. 250 Α, μόλις τόγραψα το διόρθωσαν: Στα χέρια ανταρτών ιρακινοί φοιτητές κλπ.

 252. physicist said

  Ο γλωσσικός μεζές διορθώθηκε, εγώ όμως αναρωτιέμαι πού αποσκοπεί η φωτογραφία και ποια η σχέση της με την είδηση. Επιπλέον, μ’ άρεσε και η υποσημείωση «Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό»: το κείμενο αποτελείται από ακριβώς τρεις προτάσεις, που για να γραφτούν χρειάστηκαν πληροφορίες από ένα Νιούζρουμ και τρία Πρακτορεία Ειδήσεων. Διασταυρωμένες ειδήσεις, όχι παίξε-γέλασε.

 253. Εντάξει, τον τσιμπήσαμε τον Ανανδρ.

  Enlightenment is man’s emergence from his *self-imposed* immaturity μεταφράζουν οι μπουχέσες οι αγγλόφωνοι.

  http://theliterarylink.com/kant.html κττ.

  Tο γκούγκλαρε ο καλός δημοσιογράφος, που δεν θυμόταν φυσικά απέξω την σχολική μας μετάφραση που παρέθεσα στο 248 ούτε φυσικά ξέρει την γλώσσα του διαβόλου, τα γερμανικά, και έτσι το selbstverschuldet προέκυψε αυτοεπιβαλλόμενος.

  Μνημονεύοντας έτι και έτι του ανδρός;

  “Λαός καθυστερημένος, ανόητος, βλαξ, χοντρός, βάρβαρος, βασιβουζούκος, αγράμματος, λιγδιάρης.”

  Πες τους τα ρε.

 254. Οι γερμανόφωνοι συγγραφείς πάντως ήταν παραδοσιακά μάστορες στην ειρωνία.

 255. sarant said

  250-251: Λοιπόν αυτά τα σχόλια δεν τα είχα δει… αλλά είχα δει τον διορθωμένο τίτλο και τον έβαλα στα χτεσινά μεζεδάκια.

 256. Λ said

  192 Είναι και οι φραγκολεβαντίνοι και οι φραγκολεβαντίνες
  http://en.wikipedia.org/wiki/Levantines_(Latin_Christians)
  Επίσης, κάπου είχα διαβάσει ότι οι Γάλλοι θεωρούν την Εγγύς Ανατολή σαν ζώνη Γαλλικών συμφερόντων και έχουν φοβερές δεξαμενές σκέψης ειδικά γι αυτή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: