Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μηνολόγιον Ιουνίου

Posted by sarant στο 2 Ιουνίου, 2014


Το Μηνολόγιο, που το δημοσιεύω εδώ στις αρχές κάθε μήνα (συνήθως την πρώτη του μηνός), ήταν ιδέα του πατέρα μου, του αξέχαστου Δημήτρη Σαραντάκου, ο οποίος αρχικά το δημοσίευε στο περιοδικό Φιστίκι, που έβγαζε επί πολλά χρόνια στην Αίγινα. Στο εδώ ιστολόγιο, το Μηνολόγιο άρχισε να δημοσιεύεται τον Οκτώβρη του 2010 και βέβαια μέσα σε 12 μήνες έκλεισε τον κύκλο. Τότε, αποφάσισα να εξακολουθήσω να το δημοσιεύω στις αρχές κάθε μήνα, επειδή έχει γίνει το σταθερό σημείο αναφοράς για τα γεγονότα του μήνα, που ενημερώνεται συνεχώς με δικά σας σχόλια μέσα στη διάρκεια του μήνα, σχόλια που συνήθως αφορούν επισήμανση ημερομηνιών, αν και κυρίως αγγελτήρια θανάτων.

Οπότε, συνεχίζω τις δημοσιεύσεις όσο θα υπάρχει ενδιαφέρον, προσθέτοντας πάντοτε δικές σας προτάσεις από πέρυσι. Πάντως, σε κάποιες περιπτώσεις η επέτειος έχει εσκεμμένα μετατεθεί κατά μία ημέρα. Tο σημερινό μηνολόγιο δημοσιεύεται στις 2 του μηνός επειδή χτες προτίμησα να βάλω το φιλολογικό άρθρο που συνηθίζεται τις Κυριακές,

 

  Κυ 1 Εφεύρεσις ραδιοφώνου υπό Μαρκόνι

Δε 2

Τα ιερά Θαργήλια (και γενέθλια Γς)

Τρ 3

Γεωργίου Μπιζέ και Ιωάννου Στράους του νεωτέρου

Τε 4

Διεθνής Ημέρα των δικαιωμάτων των παιδίων

Πε 5

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Πα  6

Πυρπόλησις ναυαρχίδος Καραλή υπό Κωνσταντίνου Κανάρη εν Χίω. Και αναχώρησις Ρέη Μπράντμπερη προς τα δίδυμα φεγγάρια του Άρη

Σα  7

Γενέσιον Παύλου Γκωγκέν

Κυ  8

Γενέσιον Ροβέρτου Σούμαν, του συνθέτου

Δε 9

† Καρόλου Ντίκενς

Τρ 10

Των εν Διστόμω υπό των χιτλερικών σφαγιασθέντων αθώων

Τε 11

† Ανδρέου Μιαούλη

Πε 12

† Ρήγα Φερραίου, του εθνομάρτυρος, στραγγαλισμός

Πα 13

† Μιχαήλ Μπακούνιν

Σα 14

† Νικηφόρου Λύτρα και γενέσιον Ερνέστου Τσε Γκεβάρα

Κυ 15

† Κοίμησις Μάνου Χατζιδάκι

Δε 16

† Μάρκου Αυγέρη’ και Οσίου Μνημονίου

Τρ 17

Δίωξις Ιωάννου Συκουτρή επί αθεϊα

Τε 18

Διεθνής Ημέρα Διακηρύξεως των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Πε 19

Ακριβής υπολογισμός της περιμέτρου της Γης υπό Ερατοσθένους

Πα 20

Παγκόσμια ημέρα προσφύγων

Σα 21

Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής

Κυ 22

Γαλιλαίου ταπείνωσις προ της Ιεράς Εξετάσεως

Δε 23

Ολυμπιακή ημέρα – Μνήμη βαρώνου Κουμπερτέν

Τρ 24

Σύλληψις της ιδέας του Ερυθρού Σταυρού, υπό Ερρίκου Ντυνάν

Τε 25

Γενέσιον Αντωνίου Γκαουντί, του εκκεντρικού αρχιτέκτονος

Πε 26

Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών

Πα 27

Αρίωνος του κιθαρωδού διάσωσις υπό δελφίνων

Σα 28

Γενέσιον Λουδοβίκου Πιραντέλο

Κυ 29

† Αιμιλίου Βεάκη

Δε 30

Θάνατος των τριών κοσμοναυτών του διαστημοπλοίου Σογιούζ ΧΙ

Ο Ιούνιος ετυμολογείται μάλλον από τη θεά Juno των Ρωμαίων, που είναι το αντίστοιχο της Ήρας. Η λαϊκή του ονομασία είναι Θεριστής, αλλά και Κερασάρης. Ο Ιούνης είναι ο μήνας με τις μεγαλύτερες μέρες του χρόνου. Στο δικό μας γεωγραφικό πλάτος, οι μέρες γύρω στην 21η Ιουνίου διαρκούν σχεδόν 15 ώρες (παρά 12 λεπτά). Βορειότερα, οι μέρες διαρκούν περισσότερο -στο Λονδίνο 16 ώρες και 40 λεπτά, και πιο πάνω φτάνουμε στις λευκές νύχτες.

Ο Ιούνης είναι λοιπόν ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού, όσο κι αν ο φετινός μπήκε κάπως στραβά. Οπότε, καλό καλοκαίρι!

Στην παλιά αγροτική κοινωνία, οι τελευταίοι μήνες της άνοιξης και οι πρώτοι του καλοκαιριού ήταν οι πιο δύσκολοι, ιδίως για όσους δεν είχαν και ζώα. Αυτό επειδή η καινούργια σοδειά δεν είχε ακόμα θεριστεί ενώ η παλιά είχε τελειώσει ή κόντευε να τελειώσει, τουλάχιστο στα φτωχά νοικοκυριά. Ο Μάης και ο Ιούνης ήταν λοιπόν μήνες στενεμένοι, εξού και η κεφαλονίτικη παροιμία «Ο Μάης έχει τ’ όνομα κι ο Θεριστής την πείνα». Και επειδή τον Ιούνιο η ελιά έχει μεν χάσει τον ανθό της αλλά δεν έχει ακόμα φανερώσει τον καρπό της, μια άλλη παροιμία λέει «Τον Θεριστή ο νοικοκύρης τηράει την ελιά και τραβάει τα μαλλιά του» (επειδή βλέπει σκέτα φύλλα).

Ο Ιούνιος έχει δώσει και τα Ιουνιανά, που ήταν οι πολύνεκρες συγκρούσεις του 1863 μετά την εκδίωξη του Όθωνα και πριν έρθει ο Γεώργιος Α’. Κάποιοι είπαν και για Ιουνιανά του 2011, τις μεγάλες διαδηλώσεις με την περικύκλωση της Βουλής, αλλά αυτά δεν έπιασαν ενώ τα πρώτα έχουν μάλλον ξεχαστεί. Κατά σύμπτωση, η χτεσινή Αυγή είχε τον τίτλο Ιουνιανά 2014 όχι με αναφορά στα ξεχασμένα Ιουνιανά του 1863, αλλά παραπέμποντας στα Ιουλιανά και στις προσπάθειες να αποσπαστούν τώρα, σε μια νέα προεδρική πλειοψηφία, βουλευτές από τα κόμματα που ηττήθηκαν σιις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Ένα άλλο θλιβερό χαρακτηριστικό του Ιούνη είναι πως οι δέκα πρώτες μέρες του σημαδεύονται από τέσσερα ναζιστικά ολοκαυτώματα:

2 Ιουνίου Κοντομαρί
3 Ιουνίου Κάντανος
6 Ιουνίου Κούρνοβο
10 Ιουνίου Δίστομο

Ο φετινός Ιούνης έχει δυο ιδιομορφίες, η μία είναι ότι συνεχίζονται οι πανελλήνιες εξετάσεις (επειδή λόγω εκλογών άρχισαν πιο αργά) και η άλλη ότι είναι ο μήνας όπου αρχίζει το Μουντιάλ. Στους υποψήφιους να ευχηθούμε καλη επιτυχία, στους γονείς υποψηφίων καλό κουράγιο και σε όλους τους φίλους του ιστολογίου, έστω και ετεροχρονισμένα, καλό μήνα!

 

188 Σχόλια προς “Μηνολόγιον Ιουνίου”

 1. Γιώργος Πρίμπας said

  καλημέρα, καλό μήνα
  Κατερίνα Γώγου (01.06.1940 – 03.10.1993)

 2. leonicos said

  Εν μηνί Θαργηλιώνι εγεννήθη ο Γς!

 3. Γς said

  Καλημέρα
  κι ευχαριστώ
  [Γς της 2ας Ιουνίου του μηνολογίου]

 4. leonicos said

  Μου πήρε την πρωτιά ο Γιώργος, αλλ’ αυτό δεν επηρεάζει τον Γς

 5. leonicos said

  Δεν κατάλαβα! Θα έχουμε γου-σου ή κου-σου, ρου-σού κ.ο.κ. την 2α Ιουνίου; Εγώ πάω νοσοκομείο! αμάν! 43 χρόνια, δεν με βαρέθηκαν; Να μου πουν ‘κύριε… ιδού η πόρτα, και σαν παρακαλούμε μην ξαναπεράσετεδ ούτε απ’ έξω’. Αλλά δεν το κάνουν. Μου χαμογελάνε και λένε ‘πάααλι τρέχεις;’

 6. Γς said

  4 @ Λεώ

  Στη φοιτητριούλα [Λ] που σ’ έχει ερωτευτεί
  θα σε καταγγείλω πονηρέ πολιτευτή

 7. sarant said

  Καλημέρα, καλό μήνα με καθυστέρηση, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια και χρόνια πολλά στον Γς!

 8. spiral architect said

  Καλημέρα καλή βδομάδα, (καλό μήνα είπαμε χθες) και πολύχρονος ο ΓουΣού. 🙂
  Φαίνεται ότι, ακόμη θυμούνται κειά κάτω τους εξανδραποδισμούς:

  και πάλι καλά δηλαδή. 🙄

 9. marulaki said

  Νικοκύρη, με όλο το σέβας, αν μιλάμε για την Κάντανο Χανίων, το όνομα είναι Κάντανος και όχι Κάνδανος. Έχει γίνει και σχετικό σήριαλ.
  Να σημειωθεί οτι η κυρία στο τέλος υπογράφει ως «βουλευτίνα». Προχώ. 😉

  Καλημέρα, καλό μήνα και καλό καλοκαίρι επισήμως!

 10. Λ said

  Καλημέρα και χρονια πολλά στον εορτάζοντα!
  H μεγάλη σφαγή του Ηρακλείου στις 24 Ιουνίου 1821. Η αντίστοιχη σφαγή στην Κύπρο έγινε 15 ημέρες αργότερα, την 9η Ιουλίου 1821.

 11. marulaki said

  Φαίνεται να παίζει βέβαια και το Κάνδανος, η φωτογραφία στο τέλος του λινκ φαίνεται αυθεντική. http://www.kritesegaleo.gr/kandanos

  Καμία αυθεντία;

 12. spiral architect said

  Στις 16 θα γιορτάζουμε πλέον και τον Όσιον Μηνημόνιον τον τρις Θαυματουργόν; Εύχομαι, του χρόνου, να εορτάζουμε την ανακομιδή λειψάνων των κερατάδων! 👿

 13. sarant said

  9-11: Μάλλον Κάντανος είναι το σωστό, Και ο σημερινός δήμος, Καντάνου-Σελίνου λέγεται,

 14. Λ said

  Το βιβλίο του Somerset Maugham «The Moon and Sixpence» με κεντρικό ήρωα τον Γκωγκέν, συστήνεται για τις 7 του μηνός (υπάρχει και ταινία).

 15. spiral architect said

  @9: Δίκιο έχει το Μαρουλάκι, Κάντανο την ξέρουμε!
  (το «Κάνδανος» το’ γραψαν Γερμανοί στη γνωστή μαρμαρόπλακα)

 16. spiral architect said

  Να, μέχρι και ο Μπογιό την πάτησε:
  Τι έγινε στην Κάνδανο, Κασιδιάρη;
  αλλά δεν είναι Κρητικός και συγχωρείται.

 17. Γς said

  8:

 18. Λ said

  Υπάρχει επίσης η ονομασία δευτερογιούνης που αναφέρεται στο μήνα Ιούλιο.

 19. Πάνος με πεζά said

  Ανδρέας Γ. Παπανδρέου, 23.06.1996. «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες», γράφει στον τάφο του, ιστορία επιστημονικής φαντασίας…Καλό μήνα !

 20. Πάνος με πεζά said

  Και κάθε Ιούνιο,μου έρχεται αυτό το γλυκό τραγουδάκι :

 21. Νέο Kid Στο Block said

  «Ακριβής υπολογισμός της περιμέτρου της Γης υπό Ερατοσθένους»
  Ακριβής μεν (ως αποτέλεσμα) όχι και τόσο ακριβής δε ως μεθοδολογία. (Φυσικέ μην προσπεράσεις! Θα πάρεις ιδέες για τίποτε παλιοκλαουζούρεν Maßtheorie Verständnis.. 🙂 )
  H ιστορική μέτρηση του Ερατοσθένη («δραματοποιείται» στα «Αστέρια της Βερενίκης» του Ντενί Γκετζ (όχι από τα καλύτερα τού μακαρίτη,κατά την ταπεινή μου γνώμη) είναι η πρώτη αποδεδειγμένη ιστορικά περίπτωση «Μέτρησης Λοϊζος» ήτοι επιστημονική μέτρηση που στηρίζεται σε σωστή επιστημονική βάση αλλά έχει πολλά μικρολαθάκια (στα «όμοια» γεωγραφικα πλάτη και μήκη,έως χοντρολαθάκια πχ. κάτι χιλιόμετρα απόκλιση στην απόσταση Αλεξάνδρειας – Ασουάν) , παρολαυτά λόγω της αλληλεξουδετέρωσης (επι το θετικόν) των λαθών προκύπτει ορθό (= πολλή καλή προσέγγιση) αποτέλεσμα. Mεγάλη κωλοφαρδία ο Βήτα! (ο Ερατοσθένης)
  Ο εκπληκτικός Έλλην επιστήμων Ποσειδώνιος (πανελληνίως άγνωστος ως επιστήμων παρά μόνο ως «στωικός φιλόσοφος) που γεννήθηκε στη Συρία (γύρω στο 130 π.Χ) σπούδασε στο Αθηνισι και εγκαταστάθηκε τελικά στη Ρόδο όπου ίδρυσε τη σχολή του και απέκτησε μεγάλη φήμη και κύρος (μέχρι και ο Πομπηίος τον επισκέφτηκε για να μαθητεύσει κι ο Κικέρων έπινε κρασί στο όνομά του), πήγε την ιστορία της μέτρησης της Γης ένα βήμα παραπέρα επιστημονικά.
  Ο Ποσειδώνιος ήθελε ακριβέστερη μέθοδο, αναξάρτητη από τη σκιά του γνώμονα στο έδαφος. Αντιλαμβάνεται ότι τα ακριβέστερα πειράματα υπάρχουν στο σύμπαν, αρκεί να βρει κανείς τρόπο να τα παρατηρήσει και να τα «πιάσει».
  Η λύση είναι ο Κάνωπος ή Κάνωβος (Canopus/ το σημερινό α του Carina), το πιο λαμπρό αστέρι στον αστερισμό της Αργώς, που είναι κυρίως γνωστό στο νότιο ημισφαίριο.
  Ο Κάνωπος είναι μόλις ορατός από τη Ρόδο [σε γεωγραφικό πλάτος 36ο], ανατέλει στο βάθος του νότιου ορίζοντα και δύει σχεδόν αμέσως. Στην Αλεξάνδρεια όμως [γ. πλ. 30ο] ανεβαίνει μέχρι 7,5 μοίρες, δηλαδή το 1/4 ενός ζωδίου, δηλαδή το 1/48 του ουράνιου στερεώματος. (υποθέτει ότι Αλεξάνδρεια και Ρόδος βρίσκονται στον ίδιο μεσημβρινό, οπότε χρησιμοποίησε τη διαφορά στα γωνιακά ύψη του Κάνωπου)
  Η μέθοδος του Ποσειδώνιου (ουσιαστικά δηλαδή το να συσχετίσει το γωνιακό ύψος αστέρα με την περιφέρεια της Γης) είναι εξίσου ευφυής και γεωμετρικά σωστή με εκείνη του Ερατοσθένη, και θα ήταν όντως πολύ πιο «ανεξάρτητη» και απαλλαγμένη από σφάλμα, αλλά δυστυχώς δεν είναι ακριβέστερη γιατί δεν λαμβάνει υπόψι το φαινόμενο της ατμοσφαιρικής διάθλασης. Λόγω της διάθλασης, ένας αστέρας που τον παρατηρούμε στον ορίζοντα, βρίσκεται χαμηλότερα στην πραγματικότητα από την –σε εμάς- φαινόμενη θέση του. Έτσι, η γωνία ήταν περισσότερο οξεία από όσο είχε υπολογίσει ο Ποσειδώνιος, με αποτέλεσμα να περάσει (μέσω Κλαύδιου Πτολεμαίου και ανωβαρτΣ (διαβάστε το καρκινικά) που επαλήθευσαν τους υπολογισμούς του Ποσειδώνιου) μια εντύπωση για μικρότερη του πραγματικού Γη, άποψη που έφτασε ως τις μέρες του Κολόμβου και του Πάολο Τοσκανέλι . O Τοσκανέλι ήταν πεπεισμένος (κρίνοντας πιο αντικειμενικά επιστημονικά ,αλλά κι αυτός δεν μπορούσε να φανταστεί την παλιοδιάθλαση…η σύγχρονη Οπτική θεωρία αργούσε ακόμα..) πως το αποτέλεσμα του Ποσειδώνιου (που έδειχνε μικρή Γη) ήταν το ορθό κι όχι αυτό του Ερατοσθένη ,και γι’αυτό κιόλας ξεκίνησε ο Ναύαρχος Κολόν (άμα ήξερε πως η «Ινδία» ήταν τρεις φορές μακρύτερα θα έκανε την πάπια..:-) )
  Ο Ποσειδώνιος, όπως και μερικοί προγενέστεροι,(Αρχιμήδης, Αρίσταρχος κ.α.) άνοιξε τον δρόμο των ουρανίων πειραμάτων (με την σύγχρονη έννοια του «πειράματος») και της μέτρησής τους, και πιθανώς έδωσε τη φιλοσοφική βάση στον Ole Christensen Rømer να μιλήσει για το πεπερασμένο της ταχύτητας του φωτός και στον Einstein να υποδείξει τις πειραματικές επαληθεύσεις της γενικής θεωρίας της σχετικότητας.
  Βy the way , ο Κάνωπος απεικονίζεται στη σημαία της Βραζιλίας . Είναι το μεγάλο αστέρι ,το πρώτο στα αριστερά του μικρού που βρίσκεται στο ναδίρ. Ordem e progresso (προγκρέσο χωρίς παράπλευρες απώλειες δεν υπάρχει, γκρινιάρηδες!…)

 22. sarant said

  21: Κιντ έχεις κέφια, πολύ καλό!

  20: Τι ωραίο!

  18: Ναι, θα το πούμε τον άλλο μήνα 😉

 23. Νέο Kid Στο Block said

  22. Bασικά, έχω χρόνο! (πράμα όχι και τόσο καλό… 😦 )

 24. Σχετικό και με τις θηριωδίες των ναζί…

  Οι ούννοι…

  Γς, χρόνια πολλά

 25. spiral architect said

  @21: Καλό, μπράβο! 🙂

 26. andam said

  Καλημέρα σε όλους! καλό μήνα και Χρόνια Πολλά στον Γς που μπήκε και στο μηνολόγιο! με υγεία να τα εκατοστήσεις Γς

  Με όλο τον σεβασμό αλλά σαν να βρίσκω λαθάκια και σημαντικές παραλείψεις στο μηνολόγιο που αξίζει να ερευνηθούν:

  1) ο Ρήγας Βελεστινλής στραγγαλίστηκε στις 24 Ιουνίου και όχι στις 12 (μήπως έχει σχέση με το παλαιό ημερολόγιο;)
  2) για τον Βελουχιώτη τίποτα;
  στις 11 Ιουνίου 1945 αποκηρύχτηκε από το ΚΚΕ
  στις 16 αυτοκτόνησε (;)
  στις 17 το κεφάλι του Άρη και του Τζαβέλα κρεμιούνται στο φανοστάτη της πλατείας των Τρικάλων.

 27. sarant said

  26: Με τον Ρήγα είναι το ημερολόγιο. Για τον Άρη σα να έχεις δίκιο.

 28. spiral architect said

  Μιας και θυμηθήκαμε την τραγωδία του Σογιούζ 11, σε όσους αρέσουν τα διαστημικά, ας δουν την πρόσφατη εξαιρετική ταινία Gravity, που δείχνει την αγωνιώδη προσπάθεια επαναφοράς της μοναδικής επιζήσασας αστροναύτισσας στη γη. Μετά χιλίων βασάνων μπήκε σε ένα Σογιούζ (το όχημα επαναφοράς στη Γη απ’ τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό) το οποίο, ατυχώς, δεν έπαιρνε μπροστά. 😮 Επειδή όμως το καλό το παλικάρι …. με μια διαστημική πατέντα (δεν τη λέω, για όσους δεν την έχουν δει) η αστροναύτισσα μετακινήθηκε στο κινέζικο αντίγραφό του Σογιούζ, το Σεντζού:

 29. Νέο Kid Στο Block said

  Μια και έχουμε Μουντιάλ … στις 29 Ιούνη 1950 στο προηγούμενο Π.Κύπελο που έγινε στη Βραζιλία ,έγινε η πρώτη ΤΕΡΑΣΤΙΑ έκπληξη στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ήταν η πρώτη φορά που καταδέχτηκε εθνική ομάδα της Αγγλεταίρας να συναγωνιστεί με άλλους. Μέχρι τότε ,είχαν ένα attitude αλά ΝΒΑ («European basketball? What a joke! «) . Υπάρχει ιστορικό βιντεοφούτατζ πώς κατεβήκαν από το αεροπλάνο ,κουστουμαρισμένοι σα λόρδοι και με το γνωστό εγγλέζικο αεράτο και χαμογελαστό στύλ (χαμόγελο: «είστε τυχεροί που καταδεχόμαστε και μας βλέπετε!» 🙂 )
  H άλλη «προσγείωση» στο Μπέλο Οριζόντε στις 29/6 ήτο unfortunately πολύ δυσάρεστη. Με γκόλ του Αϊτινής καταγωγής Joseph Eduard Gaetjens, η ομάς των ΗΠΑ νίκησε τη γηραιά αλβιώνα 1-0 . To σοκ ήταν τεράστιο! (σαν να πάρει ας πούμε ο Θρήνος πρωτάθλημα στο μπάσκετ μες στο ΟΑΚΑ…)
  Ο μύθος της «βρετανικής υπεροπλίας» στο ποδόσφαιρο κατερρίφθη οριστικά τρία χρόνια αργότερα όταν έπεσε η 6άρα στο Γουέμπλευ από τους Μαγυάρους.
  ΗΘΙΚΟΝ ΔΙΔΑΓΜΑ: Ο «απομονωτισμός» δεν είναι καλό πράμα, ούτε στη μπάλα!

 30. Πάνος με πεζά said

  Μια που αναφερθήκατε στον υπολογισμό της περιμέτρου της Γης, φαντάζομαι ότι θα ξέρετε το κουϊζάκι με το περίφημο «Κοτόπουλο από το Μινσκ».
  http://thanasiskopadis.blogspot.gr/2010/12/blog-post_17.html

 31. spiral architect said

  @29: Αυτά να τα πεις στο λάτρη του βρετανικού ποδοσφαίρου («η κλασσική αγγλική σέντρα» κλπ) το Γιάννη Διακογιάννη. 😀

 32. Νέο Kid Στο Block said

  30. Πάνο ωραίο! Eίναι πραγματικά από τα πιο αντιδιαισθητικά (counterintuitive )μαθημ. αποτελέσματα το γεγονός πως η υπερύψωση είναι ανεξάρτητη της ακτίνας R. To ίδιο για τη Γη, το ίδιο για τη Σελήνη ,το ίδιο και για ένα πορτοκάλι! 🙂
  1/2π υπερύψωση Passepartout.

 33. Καλό μήνα! 🙂

  Να προστεθεί στο εξής και η ιστορική μέρα που παραιτήθηκε το καθ… ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος. Μεταξύ άλλων, λέει, φέρει τον τίτλο «Βασιλιάς της Ιερουσαλήμ» και «Αυτοκράτορας του Βυζαντίου»

 34. The last titular Byzantine Emperor, Andreas Palaiologos, sold his imperial title to Ferdinand II of Aragon and Isabella I of Castile before his death in 1502. However, the sale of such a title in pretense was of uncertain validity and no kings of Spain are known to have used the Byzantine Imperial titles.

 35. Νέο Kid Στο Block said

  33. a Bobón, «muerto», bobón puesto, no hay nada como seguir viviendo del puesto …

 36. Παναπεί;

 37. sarant said

  33: Aπό πού κι ως πού του Βυζαντίου;

 38. Νέο Κid said

  Δεν θέλω για αυτοκράτορα του Βυζαντίου αυτόν το φλώρο το Φίλιππο (που ψευδίζει και το θέτα..)! Να γίνει ρεφεράντουμ! Καλύτερα ο Μελισσανάιντες για έμπερορ…και Αυτοκράτειρα η Ππαν(δώρα)!

 39. Νικοκύρη, εκεί που αναφέρεις τον Γκαουντί, στη συνέχεια έχει μια http…., ανεπιθύμητη και άσχημη.

 40. Νέο Κid said

  36. Σε ελεύθερη μετάφραση «ο βασιλιά απέθανε, ζήτω ο βασιλιάς και…κλάιν μάιν» 🙂

 41. Νέο Κid said

  Μπο(ρ)μπόν ,δηλαδή Βουρβόνο, αποκαλο8ν το βασιλέα τα ισπανοκομμούνια… 🙂

 42. Τα παράπονά σου όμως στον Ανδρέα Παλαιολόγο! (Και τι τα έκανε τα λεφτά; Μαζί τα φάγαμε;)

 43. spiral architect said

  Κλάιν μάιν επίσης! 😛 😀
  (σειρά του ΓουΣού είν’ κι αυτός ή μικρότερος;)
  «Συμμετείχε στις σχολικές θεατρικές παραστάσεις, και θυμάται που έπαιξε το Μάρκο Αντώνιο στον Ιούλιο Καίσαρα του Σαίξπηρ, ενώ είναι ακόμα σε θέση να απαγγείλει εκτενή αποσπάσματα του έργου.» 😆

 44. spiral architect said

  Οι Γάλλοι μάς δουλεύουν:
  Liberté, Égalité, ….
  (δεν κοιτούν τα χάλια τους κι αυτοί …)

 45. ππαν said

  «Βουρβώνος» νομίζω ήταν μια βρισιά σε ένα παιδικό βιβλίο, στον Μάγκα ίσως

 46. sarant said

  39: Μόνα τους φυτρώνουν!

 47. LandS said

  30 και 32. Εμένα με χάλασε το πουρομαθηματικό σχόλιο στο τέλος. Μα η μικρότερη υποδιαίρεση του δολαρίου είναι το ένα σεντζι, και δεν έχω γνωρίσει τράπεζα που να κρατάει τα ποσά των λογαριασμών των συναλλασσόμενων με περισσότερα από δύο δεκαδικά ψηφία. Η συναλλαγή λοιπόν είτε γίνει με νόμισμα, είτε με επιταγή, είτε με έμβασμα, είτε με επιβολή φόρου (μη ξεχνάτε με το Κράτος γίνεται το αλισβερίσι) είτε με ότι κατεβάσει ο νους σας, με την συνήθη και παγκόσμια αποδεκτή μέθοδο στρογγυλοποίησης το ποσό θα είναι US$6.28 ΑΚΡΙΒΩΣ.

 48. Νέο Kid Στο Block said

  47. Πεζέ οικονομολόγε (δεν έχω φατσούλα που να αποτυπώνει ικανοποιητικά την απαξία που προσδίδω σ’αυτή τη λέξη.. 😆 ),
  που περιφρονείς τη μαγεία των άρρητων αριθμώνε!

 49. Λ said

  Διάβαζα για το Συκουτρή, που με οδήγησε στο Σικελιανό (ο οποίος έγραψε σονέτο για το θάνατο του Συκουτρή) και βρήκα ότι πέθανε στις 19 Ιουνίου Ι951.

 50. Jimakos said

  Στην ελληνική βίκη, στο λήμμα για την Καταλανική Εταιρεία γράφει: «Μέχρι και σήμερα, ο ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος Α΄ έχει τον εθιμικό τίτλο «Δούκας της Αθήνας και Νέων Πατρών».». Χωρίς παραπομπή ωστόσο, και μάλλον κρίνοντας απο το λήμμα του ίδιου του Χουανκάρλου σε άλλες γλώσσες (και στα ισπανικά βεβαίως) δεν επιβεβαιώνεται. Ξέρουμε κάτι ;;

 51. Ενα κουιζάκι για όλους και τον Κιντ ιδιάτερα :

  Ποιό παιδί είναι…συμμετρικό ;;;;

 52. Λ said

  Το σονέτο Άγγελου Σικελιανού Ιωάννης Συκουτρής δημοσιεύτηκε στη Νέα Εστία το 1937. Μήπως μπορεί κάποιος να το βρει;

 53. spiral architect said

  @50: Δουκάτο Νέων Πατρών. 😮
  (τι λε ρε παιδί μου …)

 54. Νεο Kid Στο Block said

  Τζι, το παιδιον ΚΙD ? Συμμετρικο ως προς κεντροβαρικο οριζοντιο αξονα. 🙂
  Εκτος αν εχει κατι να κανει με ορθοπαιδικη…

 55. spiral architect said

  Άσχημο πράμα, να είσαι στο περίμενε για βασιλιάς!

 56. physicist said

  Φρίξε με την είδηση: ο Χουάν Κάρλος είναι και Ιππότης της Χρυσόμαλλης Προβιάς.

 57. physicist said

  #55. — Ένας νέος άνθρωπος παλεύει να χτίσει βιογραφικό κι εσύ τον ειρωνεύεσαι;

 58. Γς said

  46:
  > Μόνα τους φυτρώνουν!

  Σαν τα ρολόγια. Μόνο που θέλουν και πότισμα που και που…

 59. 55-57 Ο Κάρολος, βρε άσχετοι, δεν είναι εν αναμονή, έχει ήδη παραιτηθεί υπέρ του γιου του και εκτρέφει κότες (χωρίς πλάκα, πουλάει και τα αβγά· τελευταία μάλιστα μια αλεπού του έκανε χαλάστρα).

  56 του Χρυσόμαλλου Δέρατος θα έλεγα. Αυτό όμως θα ήθελα να ξέρω πώς το απέκτησε (κληρονόμος του Ιάσονα;)

 60. Λ said

  Απόψε στο ρικ δίνει συνέντευξη ο τέως (της Ελλάδας και όχι της Ισπανίας), αλλά δεν είναι ζωντανή για να ακούσουμε τα σχόλιά του.

 61. Γς said

  43:
  μου ρίχνει τέσσερα χρόνια

 62. physicist said

  #59(β). — Δέρατος είναι το σωστό, αλλά εμένα μ’ αρέσει καλύτερα η προβιά στο συγκεκριμένο κόντεξτ. 🙂

 63. physicist said

  «Αγαπητοί πελάτες, Η αλεπού σκότωσε 24 από τις κότες μας και τώρα όσες επέζησαν μεταφέρθηκαν σε ασφαλές μέρος για την επιβίωσή τους».

  Αυτές που γλιτώσανε τις βάλανε σε Witness Protection Programme.

 64. 😀 😀 😀

 65. # 54

  Κιντ, εδώ…λεξι(κο)λογούμε !! η παρένθεση από τον Γς

  Είναι κομματάκι δύσκολα τα λουίζ μου. Το τελευταίο ήταν με το μουλαρίσιο άλογο- το ατιμούλικο άτι μούλικο… θες κι άλλη βοήθεια ;

 66. Αρκεσινεύς said

  52. ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ, τ. 262, 15 Νοεμβρίου 1937

  http://www.ekebi.gr/magazines/flipbook/showissue.asp?file=63757&code=5453

 67. Γιαννης Β. said

  Καλό θα ήταν του χρόνου να αναφερθεί και το «μαύρο» στην ΕΡΤ στο μηνολόγιο Ιουνίου

 68. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια, έχουμε κέφια βλέπω 🙂

  67: Καλά λες, 11 Ιουνίου ήταν;

  66: Χαίρε Αρκεσινεύ!

 69. Voulagx said

  #51 Gpoint: Το κωλόπαιδο;

 70. Αρκεσινεύς said

  68. Η Λ. είναι ιδιαίτερα συμπαθής στο ιστολόγιο και γι’ αυτό έσπασα τη σιωπή μου.

 71. # 69

  Οχι (που βλέπεις τη συμμετρία ; )

  Να βοηθήσω σκανδαλωδώς περισσότερο ;

  ποιό παιδί είναι…καρκινικό !!

 72. 30, …το περίφημο “Κοτόπουλο από το Μινσκ”.

  …άξιος συνεχιστής στο δρόμο που χάραξε το κοτόπουλο από το Κίεβο, αν και το αγωνιώδες φιλοσοφικό ερώτημα «Why did the chicken cross the road?» παραμένει βασανιστικά αναπάντητο.

  (Στο πιο σοβαρό, πολύ ωραία ιδέα το βιβλίο.)

 73. Νέο Κid said

  Τζί. Αμα είναι κρύο (κανα μπεμπέ ας πούμε…) θα πέσει φατούρο, να το ξέρεις!

 74. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  51. Κίντ ερ έκπληξη

 75. # 74

  Κιντ, με τον κηδεμόνα σου, μόνο που σκέφθηκες έτσι !
  Ξαναδές όλες τις βοήθειες και στις πεντέμισυ η λύση

 76. Ηλεφούφουτος said

  72 «παραμένει βασανιστικά αναπάντητο»

  Θα έλεγα μάλλον ότι βρίσκει βασανιστικά πολλές απαντήσεις
  http://fr.wikipedia.org/wiki/Pourquoi_le_poulet_a-t-il_travers%C3%A9_la_route_%3F#Exemples

  και όπως λένε κι οι Γερμανοί, όποιος έχει τη φάλαινα έχει και τη γάργαρη πηγή (κρυάδων συνέχεια).

 77. sarant said

  70: E, ελπίζω ότι θα τη σπας συχνότερα 🙂

 78. Πάνος με πεζά said

  @ 71 : Η Άννα, παιδάκι.

 79. Πάνος με πεζά said

  Το νόμιμον παιδί, το μη νόθο (μπάσταρδο).

 80. γιατί βρε Πάνε με πεζά ;;

  το ν ό θ ο ν είναι καρκινικό, συμμετρικό κ.λ.π.

 81. Πάνος με πεζά said

  Ναι, αλλά λόγω του νόμου της μη αποκλίσεως του τρίτου, δε μπορεί η απάντηση να είναι ΚΑΙ το νόμιμον ΚΑΙ το νόθον ! 🙂

 82. Πάνος με πεζά said

  Θυμίζει το στίχι των Dire Straits (Industrial Disease) «Two men said be Jesus, one of them must be wrong !»

 83. Νέο Kid Στο Block said

  81. Το νομιμον δεν είναι συμμετρικό, είναι μόνο καρκινικό.
  Yποβάλλω ένσταση. Και ο δική μου συμμετρία στο ΚΙD μια χαρά είναι (γιατί δηλαδή να παίζει μόνο κατακόρυφος άξων;)
  Ασε που με τόνο στο νόθον χαλάει έτσι κι αλλιώς η συμμετρία. Tεσπά…

 84. Πάνος με πεζά said

  Τέλος πάντων, όλα τα παιδιά είναι συμμετρικά, εκτός αυτών με ένα χέρι, ένα μάτι, ένα πόδι…

 85. # 83

  Γράψτο με κεφαλαία και άτονα ( όπως οι ΑΗΠ )

 86. Νέο Kid Στο Block said

  85. Απευθύνθηκα στο πνεύμα του Gardner (με το οποίο επικοινωνώ τακτικά, με θεωρεί διάδοχό του επι της Γης) και με ενημέρωσε πως η λύση KID είναι αποδεκτή ,καθότι απολύτως συμβατή με την εκφώνησή σου στο 51. και συν τοις άλλοις
  ΚΙD είναι παιδί όνομα και πράμα!

 87. # 83 (αφού επιμένεις)

  Η ένσταση απορρίπτεται και κατέβαινε το παράβολο !! Δικό μου είναι το κουΐζ ότι θέλω το κάνω !!

 88. Νέο Kid Στο Block said

  Oρίστε ένα σοβαρό πρόβλημα Combinatorics ,βασισμένο στην ιδέα του Τζι:
  Πόσες τέτοιες λέξεις (συμμετρικές ως προς κεντρικό κατακόρυφο άξονα) και καρκινικές ,όπως ας πούμε το «νοθον» μπορούν να φτιαχτούν το πολύ στην Ελληνική γλώσσα; (ζητείται δηλαδή το «άνω όριο») με εφτά ΚΕΦΑΛΑΙΑ γράμματα ;
  (Το K ας πούμε δεν κάνει ,δεν είναι συμμετρικό, ενώ το Α κάνει)

 89. Νέο Kid Στο Block said

  Τα γράμματα δηλαδή των «λέξεων» πρέπει να διαβάζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο κανονικά (από αριστερά προς δεξιά ) και από δεξιά προς αριστερά (ή σε καθρέφτη). Το ΘΑΑΘ ας πούμε είναι νόμιμη λέξη.

 90. # 89

  Ξέρω γώ ;

  10920 ;

  Το ΑΑΑΑΑΑΑΑ θεωρείται λέξη ;

 91. Πολλά Α έβαλα, κόψε ένα

 92. Νέο Kid Στο Block said

  90. Mε εφτά (7) γράμματα είπαμε μάστορα. 🙂 Το ΑΑΑΑΑΑΑ , πρέπει να το συνοπολογίσεις ,αφού το άνω όριο σού ζητάνε,άρα οι υπαρκτές λέξεις (π.χ στα Λεξικά) είναι σίγουρα λιγότερες.

 93. Spiridione said

  Οι τρεις κοσμοναύτες του Σογιούζ 11, Βλαντισλάβ Βολκόφ, Γκεόργκι Ντομπροβόλσκυ και Βίκτορ Πατσάγιεφ, είναι οι μοναδικοί άνθρωποι που έχουν πεθάνει στο διάστημα, εκτός Γης. Εντάξει, και ο Τζορτζ Κλούνι ο τέταρτος.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Soyuz_11

 94. Νέο Kid Στο Block said

  92. Εεε, το «άνω φράγμα» εννοούσα. «Το πολύ» πόσες τέτοιες λέξεις με 7 γράμματα μπορεί να υπάρχουν ρε παιδί μου;
  (αν θες να υπολογίσεις και πόσες είναι μέχρι το πολύ 7 γράμματα, δηλαδή και τις 6άρες,5άρες….κ.λ.π. ευχαρίστως! 🙂 )

 95. 94,
  Αν συμπεριλάβεις και λέξεις όπως, ξερωγώ, ΑΒΓΔΓΒΑ:
  24^4+24^3+24^2+24^1 = 346200

 96. Πολλές είναι ρε Κίντ, δεν μου φτάνουν τα δάκτυλα !!

 97. spiral architect said

  Πάντως οι βασιλιάδες, τα συγγενολόγια τους, οι τίτλοι και τα δουκάτα τους μου φέρνουν στο νου ταινίες εποχής με μεσαιωνικούς θρύλους, δράκους, το Μαύρο Ιππότη, το Εξκάλιμπερ, το Φίλιππο της Αραγωνίας, ιππότες με ακόντια και πλήρη εξάρτυση, την επική ταινία του Βερχόφεν Σάρκα και αίμα, το Σρέκ και μπόλικο ποπκόρν!

 98. cronopiusa said

  Καλημέρα, καλή βδομάδα και καλό μήνα

  στις 5 Ιουνίου και η γέννηση του μεγαλομάρτυρα Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα

  ΟΙ ΡΗΓΑΔΕΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΟΥΛΑΣ

  Federico Garcia Lorca – «Los reyes de Baraja»

  No serás rey, Felipe

  No serás rey, Felipe (II)

 99. Νέο Kid Στο Block said

  95. Mιχάλη, δεν «κάνουν» όλα τα γράμματα. Το Γ δεν είναι συμμετρικό ως προς κατακόρυφο άξονα (δεν διαβάζεται ανάποδα το ίδιο, δες πάλι το 89. 🙂 ) Κάνουν ας πούμε το Α, Δ, Π, Υ και κάποια ακόμα… 🙂

 100. Νέο Kid Στο Block said

  Πάντως η απάντησή σου στο 95. Μιχαλιό, θα αντιστοιχούσε σε άλλο κουίζ με εκφώνηση «Πόσες είναι το πολύ οι ελληνικές λέξεις μέχρι 4 το πολύ γράμματα» 346.200 τετραγράμματες λέξεις το πολύ! 🙂

 101. Λ said

  66. Ευχαριστώ πολύ. Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν ξέρω πως να βρω τη Νέα Εστία και άλλα λογοτεχνικά περιοδικά στο διαδίκτυο.
  Αχ πόσο θα ήθελα να ήμουν τώρα στην Αθήνα, στην παρουσίαση των βιβλίων του Γιώργου Κοτζιούλα. Φαντάζουμε η Έφη και πολλοί άλλοι από εσάς θα βρίσκεστε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών αυτή τη στιγμή, καλή σας ώρα.

 102. Νέο Kid Στο Block said

  Marchas por la República en decenas de ciudades: 20.00
  http://www.publico.es/politica/524536/concentraciones-por-un-referendumya-a-las-20-00-en-las-calles-y-plazas-de-espana
  Οι Ισπανοί ζητάνε ρεφερέντουμ (συμφωνούν μαζί μου πως ο Φελίπε δεν κάνει για αυτοκράτορας του Βυζαντίου ,και θα βγουν στους δρόμους υπερ Μελισσανίδη)

 103. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  98: Σαν τα χιόνια, μας έλειψες! Καλή βδομάδα, καλό μήνα!

  101: Στο σάιτ του ΕΚΕΒΙ έχει th Nέα Εστία, τη Λέξη (όχι όλη) και μερικά ακόμα περιοδικά, με πολύ αξιόπιστη αναζήτηση:
  http://www.ekebi.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=node&cnode=488

 104. 100,
  Α, εντάξει. Συμμετρικά κεφαλαία είναι τα ΑΔΗΘΙΛΜΞΟΠΤΥΦΧΨΩ, 16 τον αριθμό (υποθέτω πως συμμετρίες του είδους ε με 3, ή ε κολλητό με β, ή Ξ κολλητό με Ε δεν πιάνονται) οπότε το άνω φράγμα είναι
  16^4 + 2*16^3 + 2*16^2 + 2*16^1 = 139792

 105. 74272 (λάθος το διπλό στο Εξέλ, στο προηγούμενο…)

 106. spiral architect said

  @102: Ναι, καλοί είναι και του λόγου τους! Πλατείες, πλάθες και αγανακτισμένοι, αλλά, να ο Ραχόι στο σβέρκο, ανεργία κοντά στα ποσοστά τα δικά μας (είναι και κοντά 40 εκατομμύρια λαός!) κι αν βγάλουν κι απ’ το μούσκιο το Φράνκο και τον στήσουν όρθιο και θα τους αρέσει και θα λένε ότι δεν τους στοιχίζει τίποτα σαν αρχηγός κράτους. 👿

 107. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλησπέρα!
  2 Ιουνίου 1971:http://www.youtube.com/watch?v=CP1ZqEWl0ME

 108. Γς said

  Βρε τον Χουάν!

  Και τον είχα αφήσει μέσα στη Κατεντράλε της Πανεπιστημίου.

  Πως πέρασαν τα χρόνια;

  Φράνκο, Ειρήνη, Βασιλεία.

  Σύνταξιούχοι κι οι δυο μας τώρα.

 109. Νέο Kid Στο Block said

  105. Congratulations! 🙂
  (ας κάνω και το εξπλανέισο για τον Τζί που έχει μείνει στα δάκτυλα όσον αφορά τη Συνδυαστική. 🙂
  7 γράμματα ,θέσεις: 1 2 3 4 5 6 7 . Για να είναι συμμετρική και καρκινική τα 1,2,3 είναι ίδια με τα 7,6 και 5 αντίστοιχα. Άρα μένουν 4 θέσεις (η 1 2 3 και 4) όπου στην καθεμιά επιλέγουμε ένα γράμμα απο τα 16 . Αρα 16^4
  Για 6 γράμματες λέξεις. 1 2 3 4 5 6 (τα 1 2 3) ,το ίδιο και για 5 γράμματα (1 2 3 4 5 . μεταβάλλονται τα 1 2 3) Άρα 2 φορές 16^3 κ.λ.π.)

 110. spiral architect said

  (από το λίκνο του Κιντ #102)
  Υπάρχει στο Κάντιθ Πλατεία …. οδοντογλυφίδες;
  (Plaza Palilleros)

 111. Μπήκα αργά και επί … τροχάδην, αλλά πολλά τα καλά .

  # 21 . The new Kid impressed me .

  Μου τα χάλασε με το της … Αργώς .

  Ε, κανείς δεν είναι … Τέλειος

  Καλό Βράδυ

  .

 112. Μαρία said

  107

 113. Να υπενθυμίσω, Μαρία, πως κατά την αξιόπιστη Δέσποινα δεν γίνονταν βασανιστήρια επί δικτατορίας. Ο Παττακός αντιθέτως έστω και κατόπιν εορτής το επιβεβαίωσε. Είπε όμως και κάτι άλλο:

  «Ουδέποτε εδήλωσα ότι επληρώσαμε τον Ερυθρό Αστέρα για να προκριθεί ο Παναθηναϊκός στο Γουέμπλευ. Σοβαρά μιλάμε τώρα; Αδύνατον να πιστέψω ότι είπε τέτοιο πράγμα η κ. Δέσποινα Παπαδοπούλου, εκτός εάν έπεσε θύμα παραπληροφόρησης ή κακής μνήμης. Αλλά δεν νομίζω να είναι μεγάλης ηλικίας για να έχει πάθει κάτι η μνήμη της. Πρόκειται ασφαλώς περί παρεξηγήσεως, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Ντροπή να λέμε ότι η Χούντα πλήρωσε ποδοσφαιριστές, οι οποίοι δέχτηκαν να πληρωθούν και να μην στεφανωθούν με τον κότινο της νίκης.»

  Οπότε;

 114. Λ said

  Ευχαριστώ πολύ για το σάιτ στο 103 αλλά και για το μηνολόγιο, που μου έδωσε το έναυσμα να διαβάσω για το Συκουτρή. Ήξερα για τα Κυπριακά Χρονικά που εξέδιδε στην Κύπρο και είχα διαβάσει την εισαγωγή του στο Συμπόσιο αλλά δεν ήξερα ότι του είχε στοιχίσει τόσο πολύ η γενναιότητα που επέδειξε γράφοντάς την ούτε πως έβαλε γυαλιά στους Γερμανούς.
  Στον Αρκεσινέα και πάλι χίλια ευχαριστώ. Μετροφύλλησα (λεξούλα κυπριακή) όλη τη Νέα Εστία, διάβασα το Ντομέστικα του Λαπαθιώτη και άλλα ενώ γέλασα με το σχόλιο του Κώστα Ουράνη για την αγραμματοσύνη, όπου τα βάζει ιδιαίτερα με τα κορίτσια.

 115. sarant said

  114: Ντομέστικα;

 116. # 113

  να σου λύσω την απορία :

  Πολλοί ξέρανε πως ήταν «πιασμένος» ο διαιτητής Ελιές (;) που διαιτήτευσε την ρεβάνς από το 1-1 με την Εβερτον, είχε διαρρεύσει. Βέβαια δεν χρειάσθηκε να κάνει τίποτε απολύτως με τον τρόπο που έγινε το παιχνίδι. Λογικό να υποθέσει η Δέσποινα πως το ίδιο έγινε και στο ματς με τον Ερυθρό Αστέρα η να μπέρδεψε τα ματς.
  Δηλώσεις του Πατακού, αν δεν βαστάει μυστρί, δεν γίνονται πιστευτές

 117. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τουλάχιστον τη Ζενές Ες την αποκλείσαμε στα ίσα ή έκανε ο Θεοφιλογιαννάκος φάλαγγα στους παίκτες της, για να μην μπορούν να πάρουν τα πόδια τους; 🙂
  Κώστα, θα μας τρελάνουν, αδερφέ!!!

 118. Λ said

  Ουπς. Λάθος. το ποίημα είναι αφιερωμένο στον Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, δεν είναι του Λαπαθιώτη. Συγγνώμη! (δεν φαινόταν και το όνομα του Μήτσου Παπανικολάου από κάτω. Χρειάζονται ειδικά τρικ για να διαβαστεί. Ωραίο ποίημα όμως.

 119. # 117

  Κοίτα τέτοια πραγματάκια τα έκανε η χούντα για να τονώσει το φρόνημα… εκτός και νομίζεις πως οι Τσέχοι δέχτηκαν να παίξουν στο καλλιμάρμαρο τον τελικό ευρωπαϊκού κυπέλλου στο μπάσκετ γιατί είδανε όνειρο ! (μερικοί ΑΕΚτζήδες το πιστεύουν βέβαια )
  Ρώτα κανένα θαμώνα της Φωκίονος Νέγρη αυτής της περιόδου, όταν ξημεροβραδιαζότουσαν οι πράσινοι κι οι κόκκινοι παράγοντες τι έψαχναν ; τον Κούγια που τότε ήταν ασκούμενος ή την βόζεμπεργκ που το έπαιζε η ωραία και το τέρας

 120. Νέο Kid Στο Block said

  Το πλήρες όνομα του «Mιμίκου»:
  His Royal Highness, The Prince, Charles, Philip, Arthur, George, Prince of Wales, Earl of Chester, Duke of Cornwall, Duke of Rothesay, Earl of Carrick, Baron of Renfrew, Lord of the Isles, Prince and Great Steward of Scotland, Royal Knight Companion of the most noble order of the Garter, Royal Knight Companion of the most Ancient and most noble order of the Thistle, Knight Grand Cross of the most honourable order of the Bath, Member of the order of Merit, Knight of the order of Australia, Companion of the Queens service order, Member of Her Majastys Most Honourable Privy Councillors, Aide de Camp to Her Majesty Queen Elizabeth R

  To πλήρες όνομα του Αμίν Νταντά (ντα,ντα,ντα!):
  His Excellency, President for Life, Field Marshal Al Hadji Doctor Idi Amin Dada, Victorious Cross, Distinguished Service Order and Military Cross recipient, Lord of All the Beasts of the Earth and Fishes of the Seas and Conqueror of the British Empire in Africa in General and Uganda in Particular, Uncrowned King of Scotland

  To πλήρες όνομα του Κόμμοδου:
  Caesar Imperator Lucius Aelius Aurelius Antoninus Commodus Augustus Pius Beatus Sarmaticus Maximus Germanicus Maximus Britannicus Maximus, Pax Orbis, Invictus, Romanus Herculaeus, Pontifex Maximus, Patria Patriae, Amazonius Fortunatus
  (αυτός πρέπει να ψήφιζε «Ποτάμι»)

 121. Α καλά – τιμή και δόξα στον ασπρόμαυρο πλανήτη…

 122. Γιάννης Κουβάτσος said

  119: Το θέμα δεν είναι τι επιθυμούσε η χούντα. Το θέμα είναι πώς ο Παττακός και η παρέα του κατάφεραν να παίζουν στα δάχτυλα το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και μπάσκετ και να οδηγούν τις αδύναμες ελληνικές ομάδες σε τέτοιους άθλους. Τόσο ικανοί ήταν αυτοί και τόσο υπναλέοι ή αργυρώνητοι οι ξένοι; Δύσκολα πράγματα αυτά. Πιο εύκολο και λογικό είναι να πιστέψουμε ότι όλα αυτά είναι μύθοι που γεννάει ο παραδοσιακός ελληνικός φθόνος.

 123. Λένα Μερίκα said

  Σχόλιο επί σχολίων Νο. 52 και 118, Λ.:
  Ο Αγγελος Σικελιανός έγραψε πράγματι ένα σονέτο για την αυτοκτονία του Ι. Συκουτρή:

  Τίτλος: Η αυτοκτονία του Ατζεσιβάνο, μαθητή του Βούδα

  Ανεπίληπτα επήρε το μαχαίρι
  ο Ατζεσιβάνο. Κι ήτανε η ψυχή του
  την ώρα εκείνη ολάσπρο περιστέρι.
  Κι όπως κυλά, από τ’ άδυτα του αδύτου
  των ουρανών, μες’ στη νυχτιά έν’ αστέρι,
  ή, ως πέφτει ανθός μηλιάς με πράο αγέρι,
  έτσι απ’ τα στήθη πέταξε η πνοή του.

  Χαμένοι τέτοιοι θάνατοι δεν πάνε.
  Γιατί μονάχα εκείνοι π’ αγαπάνε
  τη ζωή στη μυστική της πρώτη αξία,
  μπορούν και να θερίσουνε μονάχοι
  της ύπαρξής τους το μεγάλο αστάχυ,
  που γέρνει πια, με θείαν αταραξία!

  Εκτιμάται ότι το ποίημα αυτό, μαζί με τη «Λήθη» του Λ. Μαβίλη, αποτελούν τα κορυφαία σονέτα της νεοελληνικής ποίησης.
  Ο Νικοκύρης προφανώς θα έχει να πει πολλά σχετικά.

 124. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  123: Δυστυχώς τον Σικελιανό δεν τον έχω μελετήσει.

  122: Νομίζω η Σλάβια πληρώθηκε για να παίξει στην Αθήνα -νομότυπα.

 125. Λ said

  Θυμήθηκα τον φλογισμένο Ιούνιο του Φρεντερικ Λέιτον και την Τζιουν Φόρσαϊτ από το Φόρσαϊτ Σάγκα
  https://www.google.com.cy/search?q=Flaming+June,+the+title+of+an+1895+painting+by+Frederic+Leighton&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=n9aMU6mIPIfg4QT604HwBQ&ved=0CCYQsAQ&biw=1366&bih=599

 126. # 122, 124

  Νίκο, τα βρήκαν μεταξύ τους οι τότε χούντες, τα ματς στο εξωτερικό των ομάδων του υπαρκτού θυμάσαι τι κινδύνους λιποταξίας έκρυβαν, εδώ ούτε πολιτικό άσυλο δεν θα πορούσαν να ζητήσουν.

  Προφανώς δεν έχετε δει ματς στο Καλλιμάρμαρο, εγώ πρόλαβα αρκετά… Το τελευταίο που διεξήχθη ήταν ΠΑΟ-Φίντες, ρεβάνς της ήττας με τριαντάτόσους πόντους στην Ιταλία. Το ματς άρχισε κανονικά, δηλαδή οι φωτορεπόρτερς τύφλωναν με τα φλας τους παίκτες της Φίντες κάτω από το καλάθι του ΠΑΟ, στο δευτερο λεπτό χάλασε το χρονόμετρο και το ταμπλό και (πολύ) πριν λήξει το ημίχρονο ανακοινώθηκε από τα μεγάφωνα πως ο ΠΑΟ είχε ήδη σκορ πρόκρισης. Οι Ιταλοί αποχώρησαν και δεν ξανάγινε ματς εκεί.

  Ποιός Παττακός ρε φίλε ; το πολύ-πολύ αυτός να ενέκρινε το κοντύλι, αν δεν τόβαζε ο Μπλούης. Δεν διερωτήθηκες ποτέ γιατί μετά την πτώση της χούντας όλες οι ομάδες έδιωξαν τον κυβερνητικό επίτροπο πλην του ΠΑΟ που βάστηξε τον Κίτσιο μέχρι να πεθάνει ;
  Μόνο για Γουλανδρή, Παλοτάϋ και Αντερλεχτ θάχεις ακουστά γιατί δεν προκρίθηκε ο ΟΣΦΠ και δεν δημιουργήθηκε ο…φθόνος των αντιζήλων !!!!

 127. leonicos said

  Η κόρη του εμίλιου Βεάκη είναι γνωστή μου. Τη ρώτησα κι επιβεβαίωσα ότι όντως ο πατέρας της πέθανε 29 Ιουνίου. Άρα το μηνολόγιο δεν μπλοφάρει. Καλό αυτό

 128. leonicos said

  Η κόρη του Αιμίλιου Βεάκη τυχαίνει να είναι γνωστή μου. Τη ρώτησα, και διασταύρωσα ότι ο πετέρας της πέθανε όντως την 29η Ιουνίου. Άρα το Μηνολόγιο δεν λέει ψέματα

 129. leonicos said

  Δεν ξέρω γιατί κατάπιε το 127 και το έβγαλε μαζί με το 128. Δεν θα το ξανάγραφα φυσικά

 130. Μαρία said

  Ισπανία: Μαζικές διαδηλώσεις κατά της μοναρχίας
  http://left.gr/news/ispania-mazikes-diadiloseis-kata-tis-monarhias-fot

 131. Γιάννης Κουβάτσος said

  126: Αν είχε πάει ο ΠΑΟΚ στο Γουέμπλεϊ, σήμερα θα ήταν φωταγωγημένη η Τούμπα και θα μας έλεγες για τον άθλο της Μπαοκάρας. Άσε, κι εγώ παλιοσειρά είμαι και ξέρω από φανατίλα και διαστρέβλωση της πραγματικότητας λόγω φθόνου. 😉

 132. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  118. Λ. Άπαντα Μήτσου Παπανικολάου

  Click to access %CE%A1%CE%AD%CE%BC%CF%80%CE%B1%CF%82.pdf

 133. #131

  Κατ’ αρχάς όταν θα πάει ο ΠΑΟΚ σε τελικό ευρωπαϊκού κυπέλλου στο ποδόσφαιρο ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙ, είναι θέμα ντιενέι του συλλόγου όπως έγινε και στο μπάσκετ με την Σαραγόσα, πρώτος νορμάλ ευρωπαϊκός τίτλος για ελληνική ομάδα.
  Αυτό που γιορτάζεις το έχουν πετύχει καμιά 50ριά ομάδες στην Ευρώπη και κάποιες βαλκανικές Στεάουα, Ερ, Αστέρας το έχουν σηκώσει κιόλας. Κατά σύμπτωση κι αυτές με ολοκληρωτικά καθεστώτα που τις βοήθαγαν στις χώρες τους…
  Σε πληροφορώ πως από το 59 μέχρι το 70 έβλεπα ανελλιπώς όλα τα παιχνίδια του ΠΑΟ στο λεκανοπέδιο και από το 70 και μετά, γερά κλονισμένος για την αξιοπιστία του συλλόγου τα περισσότερα (από συνήθεια), μέχρι εκείνο το ματς με την κυπριακή ομάδα που τον σιχάθηκα εντελώς, τόσο που δεν θυμάμαι ούτε με ποιά ομάδα ήταν ούτε πότε και τι ακριβώς έγινε.
  Και για να τελειώνουμε από υποθέσεις δωροδοκίας-δωροληψίαςπου εξετέτασθηκαν σε πολιτικά κι αθλητικά δικαστήρια, έχουμε την υπόθεση λουλουδιών του ΠΑΟ, το ταξίδι αστραπή σε 3-4 ώρες Αθήνα-Σέρρες (με BMW ) του Χρυσο..τέτοιου της ΑΕΚ, την καταδίκη του Ρήγα και του ΟΣΦΠ από πολιτικό δικαστήριο για δωροληψία στο ΠΑΟΚ-Παναχαϊκή 3-5 χωρίς -εννοείται- αφαίρεση τίτλου από τον ΟΣΦΠ και την υπόθεση δωροδοκίας του Πέλιου με τον υποβιβασμό του Ηρακλή (κουίζ για παιδάκια κάτω των 12 ετών, για λογαριασμό ποιάς ομάδας λειτουργούσε ο παράγων του Ηρακλή ; )
  Αν θυμάσαι έστω ΜΙΑ περίπτωση που κατηγορήθηκε ο ΠΑΟΚ για απόπειρα δωροδοκίας πες μου.
  Αστα, μην τα σκαλίζεις, δεν σε παίρνει

  Υ.Γ.

  Το ρεκόρ …αναμονής μέχρι να μπει το γκολ της ισοφάρισης στις καθυστερήσεις που είχε ο ΠΑΟ στο ματς κυπέλλου που η Προοδευτική προηγήθηκε στο 89 και ισοφαρίσθηκε μετά το 95, μάλλον στο 103 (!) καταρρίφθηκε φέτος στην Τούμπα με τα 18 λεπτά (αντί για 9 που έδειξε ενω ήταν 6-7) καθυστέρησης που κράτησε ο διαιτητής. Μόνο που δεν ισοφάρισε ο ΟΣΦΠ…

 134. Και κάτι ακόμη, στην διαστρέβλωση των γεγονότων ΠΑΟ και ΟΣΦΠ με τις διασυνδέσεις τους στον τύπο είναι πρωτοπόροι.
  Τελευταίο γεγονός η ψηφοφορία στην Σούπερλιγκ σχετικά με την τριτοβάθμια επιτροπή της (αυτοδιοίκητης) ΕΠΟ που δεν υπάρχει σύμφωνα με το καταστατικό της Ουέφα για ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ αποφάσεις, το θέμα της βαθμολογίας των πλαίηοφφς θα κριθεί έτσι κι αλλιώς από το CAS
  Πρόταση ΠΑΟΚ να αναγνωρισθεί σαν τριτοβάθμια επιτροπή το CAS, δεν έχει νόημα τρίτη επιτροπή από την ίδια αρχή.
  Πρόταση ΕΠΟ (δλδ ο ΟΣΦΠ) να την συγκροτήσει η …ΕΠΟ ( για να δικάζει αντικειμενικά, όπως η και δευτεροβάθμια … )
  Τι ψήφισε ο … αντίπαλος της διαφθοράς Αλαφούζος ;
  Ο,τι και οι άλλοι πλην Πανόπουλου της Ξάνθης ελπίζοντας σε εύνοια σε μελλοντικές αποφάσεις της «αδιάβλητης» ποδοσφαιρικής αρχής
  Πως το πέρασε στον τύπο ; «δεν μπορούσα να ψηφίσω ενάντια στα συμφέροντα του ΠΑΟ και να χάσω το εισιτήριο για το τσουλού» !!!!!!

  Ποιός να κάτσει να ψάχνει τι έγινε, μοστράρει την δήλωση του Αλαφούζου και καθάρισε

 135. # 122

  Και…δωράκι από την σημερινή γκαζέτα για τις σχέσεις χούντας και ποδοσφαίρου
  :
  6. Η… ΣΤΗΜΕΝΗ ΕΞΑΡΑ (Αργεντινή-Περού 6-0, 2η φάση ομίλων 1978)
  Η Χούντα του στρατηγού Βιδέλα, στη τουρνουά που εκείνη διοργάνωσε, ήθελε όσο τίποτ’ άλλο το τρόπαιο που θα έκανε καλό στο καθεστώς του. Οι φήμες για εκείνη την κατάκτηση από την Αργεντινή θέλουν ακόμα και εμπλοκή του διαβόητου Αμερικανού διπλωμάτη, Χένρι Κίσινγκερ. Τότε από τον όμιλο η πρόκριση οδηγούσε σε καινούργιο όμιλο και οι δύο νικητές των δεύτερων γκρουπ, θα βρίσκονταν στον τελικό. Η Βραζιλία βρισκόταν με το ένα πόδι στην τελική δυάδα. Για να την περάσει η Αργεντινή, χρειαζόταν νίκη με τέσσερα γκολ διαφορά κόντρα στο σπουδαίο Περού του θρυλικού Τεόφιλο Κουμπίγιας. Κέμπες (21′, 79′), Ταραντίνι (43′), Λούκε (52′, 70′) και Χούσεμαν (67′) εκτόξευσαν τη νίκη στο ασύλληπτο 6-0. Οι φήμες μάλιστα για «στημένο» αποτέλεσμα έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα και από παίκτες των δύο χωρών. Οι Αργεντινή στο φινάλε σήκωσαν και την κούπα με το 3-1 στην παράταση επί της Ολλανδίας.

  Διάβασε περισσότερα στο: Τα αξέχαστα ραντεβού (vids) | gazzetta.gr
  Follow us: @gazzetta_gr on Twitter | gazzetta.gr on Facebook

 136. Πάνος με πεζά said

  E, το παρακάνατε με τα κουίζ. Ποιός παλιός πολιτικός ηγέτης, που έχει ήδη αναφερθεί, χρησιμοποιούσε στις ομιλίες του λέξεις με τρείς τόνους (τονισμένες σε τρεις συλλαβές);

  Απάντηση : Ανδρέας Παπανδρέου, «Άπο-Στάθερο-ποίηση»…

 137. spiral architect said

  Κοκοέρωτες, κοκοαντίσταση και άφθονο κοκογέλιο! 😆 😆
  (σομελιέ, τη σαμπάνια!)

 138. physicist said

  Με αφορμή τα περί «Τέως»: πάει καιρός που είχα διαβάσει ότι το σωστό είναι «πρώην», επειδή «τέως» σημαίνει «μέχρι πρόσφατα», επομένως δεν ισχύει π.χ. για τον τελευταίο Βασιλιά. Είναι βάσιμη η παρατήρηση ή πρόκειται για σχολαστικότητα;

  Έχω επίσης την αίσθηση ότι το «τέως» δίνει, υφολογικά, περισσή επισημότητα, μιας και π.χ. για πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας διαβάζω συνήθως «πρώην», όχι «τέως». Αλλά δεν έχω καθημερινή επαφή και μπορεί να κάνω λάθος, γι’ αυτό ζητάω τα φώτα σας.

 139. physicist said

  ΥΓ: Να το πάω λίγο παραπέρα με τη γλωσσική ψυχανάλυση :-). Η εμμονή στα «Τέως», «Κοκός», «ο Γλύξμπουργκ» και τέτοια, μου φαίνεται κομπλεξαρισμένη και μου δίνει την εντύπωση ότι συντελεί στη μυθοποίηση του πρώην Βασιλιά, μιας και φτιάχνουμε εκφράσεις που αναφέρονται αποκλειστικά σ’ αυτόν. Μια ουδέτερη και πραγματολογικά σωστή έκφραση θα έδειχνε περισσότερη αυτοπεποίηθηση, χαλαρότητα και ομαλότητα: «Ο πρώην Βασιλιάς Κωνσταντίνος», λοιπόν, κι αν θέλει κανείς να βάλει ανάμεσα «της Ελλάδας» ή «των Ελλήνων», με γεια του και χαρά του. Το «πρώην» είναι σαφές και γενικής χρήσης. ΄Οπως ο πρώην Συνταγματάρχης δεν διοικεί πλέον τους στρατιώτες και η πρώην δικάστρια πια δεν δικάζει, ο πρώην Βασιλιάς δεν βασιλεύει, και τέρμα.

 140. sarant said

  138: Ήτανε τότε που έλειπες
  https://sarantakos.wordpress.com/2011/02/14/tewsprwhn/

 141. spiral architect said

  @138:
  – Πρώην είναι π.χ. ο Χουάν Κάρλος με νυν τον υιό Φίλιππο, όπου ο πρώτος εκχώρησε τα δικαιώματά του στον δεύτερο. Η βασιλεία ισχύει (ακόμα!) στην Ισπανία.
  – Τέως είναι ο Κοκός, γιατί με κάποιον τρόπο (εδώ: δημοψήφισμα) έχασε τα βασιλικά δικαιώματά του. Η βασιλεία δεν ισχύει στην Ελλάδα.
  Έτσι δεν είναι; 🙄

 142. physicist said

  #140. — Ωχ, Νίκο, έχω χάσει μαθήματα. Ευχαριστώ και συμπάθα!

  #141. — Εσύ είσαι πολύ ανατρεπτικό στοιχείο, πάντως. 😉

 143. spiral architect said

  Α, καλά τώρα!. Για να το πάω κι εγώ πιο μακρυά, Φυσικέ μου, αν ο Κοκός κρατούσε μια επίφαση σοβαρότητας σαν άρχων και έπαιρνε μια άλλη θέση π.χ,. έναντι των συνταγματαρχών, ίσως να τον αποκαλούσαν Κωνσταντίνο, να ήταν πιο αγαπητός και οι ιστορικοί να έπαυαν να τον συνδέουν ως προς την επιρροή με τη μαμά του τη Φρίκη.
  Πάρε παράδειγμα τη Βεατρίκη της Ολλανδίας που μια κακιά κουβέντα από Ολλανδό δεν θα ακούσεις. Μέχρι και αεροδρόμιο την έκαναν ενώ ακόμα ζει, όπως και τη μαμά της τη Τζουλιάνα.
  Υποθετικά μιλώντας, πάντα ….

 144. physicist said

  #143. — Εμ, μάστορα, εδώ είναι το ωραίο. Να είναι ο άλλος για τα πανηγύρια κι εσύ να έχεις τη χαλαρότητα να τον αγνοείς, απ’ τη στιγμή που έγινε πλέον γραφική φιγούρα.

  Ξέρω, ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον, δάσκαλε που δίδασκες κλπ. 🙂

 145. physicist said

  ΥΓ: Παρατηρώ, πάντως, ότι οι Ολλανδοί διαλέγουν αεροδρόμια που είναι, χμμμμ .. απομακρυσμένα. Αλάργα-αλάργα που λένε.

 146. IN said

  143: Δεν θέλω να πω αναγκαστικά ότι ο Κωνσταντίνος κράτησε μία επίφαση σοβαρότητας σαν άρχων, ούτε ότι ήταν σωστή η στάση του έναντι των συνταγματαρχών, αλλά και το παράδειγμα της Τζουλιάνας (ή Γιουλιάνας) που διάλεξε μάλλον ατυχές:

  In 1956, the influence of Miss Hofmans on Juliana’s political views almost brought down the House of Orange in a constitutional crisis that caused the court and the royal family to split into a «Bernhard faction» set on removing a queen considered a religious fanatic and a threat to NATO, and the queen’s pious and pacifist courtiers. The prime minister resolved the crisis. However, Juliana lost out to her powerful husband and his friends. Hofmans was banished from the court and Juliana’s supporters were sacked or pensioned. Prince Bernhard planned to divorce his wife but decided against it when he, as he told an American journalist, «found out that the woman still loved him».

  Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

  Σύνηθες φαινόμενο, αυτό, επειδή αγνοούμε την λεπτομερή ιστορία άλλων χωρών, να νομίζουμε ότι τα ρεζιλίκια συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα.

 147. IN said

  139: Φυσικέ, μια που κάνεις επαναλήψεις, αυτή η μάχη σ’ αυτό το ιστολόγιο δόθηκε και χάθηκε. Δες εδώ, σχόλια 89 και 132.

  Sometimes you must agree to differ 🙂

  Παρεμπ. για πείτε οι επαΐοντες, πώς βάζουμε απευθείας παραπομπή σε σχόλιο;

 148. Νέο Kid Στο Block said

  http://www.interviu.es/reportajes/articulos/el-barca-es-la-clave-para-la-independencia-de-cataluna
  Στο άνωθεν άρθρο (διευκρινίζω πως δεν ξέρω τι καπνο φουμάρει και πόσο αξιόπιστο είναι αυτό το «Ιντερβιού») λέει εν ολίγοις πως η Μπάρσα απευθύνθηκε στις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες (!!) (Los servicios de intellgencia franceses) για να εξετάσει λέο το ενδεχόμενο να παίξει στο γαλλικό πρωτάθλημα, σε περίπτωση που η Καταλούνια ανεξαρτητοποιηθεί… 🙂
  (σιγά μη πάρει πρωτάθλημα στη Γαλλία η Μπάρσα…)

 149. Γς said

  Εμφανίστηκε προ ολίγου στην TV με άποψη για τα τεκταινόμενα στη χώρα της αδελφής του.

  «Οι Βουρβόνοι στους καρχαρίες» φωνάζουν οι σπανιόλοι

 150. Γς said

  για τον τέως έλεγα

 151. Νέο Kid Στο Block said

  Διόρθωση σημαντική στο 148. Oι Γάλλοι Κρυπτοφλίκ λένε πως η Μπάρσα έκανε διευρενητικές επαφές…κ.λ.π.

 152. spiral architect said

  @146: Μπορεί, αν και δεν κάθισα πολύ εκεί πάνω για να μάθω τα μυστικά τους. 😳
  Συγκριτικά όμως μιλώντας εν σχέσει με τους Γλυξβούργιους, οι Ολλανδοι άνακτες ούτε πολιτικούς τραβούσαν απ’ αυτί, (η Φρίκη) ούτε κηπουρούς έκανε πρωθυπουργούς, (η ιδία) ούτε πραξικοπήματα-οπερέτες έστησαν (ο υιός) για να τους γελοιοποιήσουν και να τους απαξιώσουν.
  Κανένας απ’ όλους δεν είναι ηθικά άμεμπτος, ειδικότερα αν οι πράξεις του βγαίνουν στο φως.

  Κάποιος είχε πει ότι, «η εξουσία παραμένει δυνατή όσο μένει στο σκοτάδι. Όσο βγαίνει στο φως, εξαϋλώνεται» αλλά δεν θυμάμαι ποιος … 🙄

 153. physicist said

  #147. — Το χάσαμε το κορμί παιχνίδι, πατριώτη. 🙂

  Θαυμάζω τη μνήμη τη δική σου και άλλων. Και όχι μόνο τη μνήμη αλλά και την ευκολία να βρίσκει κανείς το σχετικό σχόλιο. Νόμιζα πως μόνο η Μαρία αλλά βλέπω έχει παρέα [*].

  Α, για αναφορά σε σχόλιο, θα κλικάρεις στο μπλε με την ημερομηνία και θα κοπυπαστώσεις αυτό που φαίνεται πάνω στο πεδίο διευθύνσεων του browser.

  [*] Η φήμη ότι η Μαρία είναι συλλογικότητα, όπως π.χ. ο Μπουρμπακί, αναζωπυρώθηκε από πρόσφατο σχόλιο του Νίκου προς εκείνη, όπου της απευθύνθηκε στον πληθυντικό.

 154. Πάντως έχουν μια τάση προς την … αντικειμενικότητα οι βασιλικοί βιογράφοι. Σε μια παραπομπή διάβασα πως ήταν ολυμπιονίκης στην Ρώμη σαν πηδαλιούχος στο σκάφος που ήταν δηλωμένη και η αδερφή του αλλά δεν αγωνίστηκε (ίσως είχε τις δύσκολες μέρες της)
  ΓΙα κάποιον Ζαΐμη και κάποιον Εσκιτζόγλου δεν είχαν ακούσει τίποτε…

 155. Νέο Kid Στο Block said

  Άθλιο φυσικό σκουλήκι! Πώς τολμάς να λες ότι δεν υπάρχω;;
  Μαρία.
  https://sarantakos.wordpress.com/2012/04/02/protaprilia/ (σχόλια 23, 26)

 156. physicist said

  #155. — 😀 😀 😀

  Πού τα θυμάστε όλα αυτά ρε παιδιά;

 157. sarant said

  Με προλάβατε σε όλα όσα ήθελα να γράψω, διακοσμητικός πλέον ο ρόλος μου 😉

 158. Νέο Kid Στο Block said

  156. «Πού τα θυμάσΤΕ ;;» Βγάλε με και μένα τώρα «συλλογικότητα»! Θα μού δημιουργήσετε ψυχολογικά στο τέλος εσύ κι ο Μόναχος που μου μιλάει στον πληθυντικό… 🙂
  Eπί της ουσίας της ερώτησης, εσύ δεν θυμάσαι τις μπλοκμπάστερ έστω ταινίες όπου έχεις πρωταγωνιστήσει στου Σαράντ;

 159. physicist said

  #158. — Άντε βρε Κιντ, παληόπαιδα, σας καταλάβαμε.

  Ε, κάτι ηρωικούς καυγάδες τους θυμάμαι, τότενες που ήμουνα νέος κι άμυαλος αλλά αν με πεις να βρω πού είναι, δεν θα μπορέσω.

 160. Νέο Kid Στο Block said

  159.Aυτή είναι η διαφορά Φυσικού και Ιντζινιέρου. Εγώ ψάχω στα νομογραφήματα του Beton-Kalender και βρίσκω τα ΠΑΝΤΑ!
  (κάτσε εσύ να παιδεύεσαι με διαφορικές εξισώσεις, random walks σωματιδίων και τα ρέστα…) 😆

 161. spiral architect said

  Aφήστε ρε τους τέως, νυν και πρώην άνακτες της Εσπερίας και τους εγχώριους. Αλλοι έχουν βαθύτερους προβληματισμούς απ’ τους δικούς μας:
  «Για τα ψάρια γνωρίζω τρία πράγματα: Έχουν βραχεία μνήμη. Στόμα έχουν και μιλιά δεν έχουν. Υπάρχουν ψάρια σαρκοβόρα. Κολυμπώντας στο δικό μας ποτάμι, ομολογώ ότι συνάντησα και τα τρία είδη»
  Ντώσε πόνο ρε! 😀

 162. Γς said

  Μπουρμπακί.
  Ολοι το ξέραμε τότε στα 60ιζ.

  Αλλά εκτός από τη «συλλογοότητα» της ομάδας πως θα λέγατε την πολυπερσονα(λιτι) του Γς;
  Στο ΦΒ (5-6 ανδρικές, 2 θηλυκές, 1 παπά);

  http://caktos.blogspot.gr/2014_02_01_archive.html

 163. Γς said

  Λάθος
  http://caktos.blogspot.gr/2014/02/blog-post_61.html

 164. Νέο Kid Στο Block said

  161. 1). Δεν μ’αρέσει που ο νεαρός τσιτάρει Κοέλιο… :mrgren:
  2). Mιλάει για «δύναμη της αδράνειας» ,άρα δεν ξέρει πως δεν υπάρχει δύναμη αδράνειας ,αλλά μόνο ψευδοδύναμη ,άρα δεν είναι Φυσικός, …αρνητικό επίσης. 🙂

 165. physicist said

  #162. — Στο ΦΒ (5-6 ανδρικές, 2 θηλυκές, 1 παπά);

  Από πού προκύπτει η αβεβαιότητα αν είναι 5 ή 6 οι ανδρικές; Υπάρχει κάποια δυσκολία στο μέτρημα;

  Σκηνή σε σουπερ-μάρκετ του Καίμπριτζ της Μασσαχουσέττης: στο ταμείο με τη σαφή ένδειξη «ten items or less» στήνεται στην ουρά ένας νεαρός μ’ ένα καροτσάκι που είναι φορτωμένο σαν τριαξονικό. Άλλος πελάτης παραδίπλα, σχολιάζει: «He either studies at Harvard and he cannot count or he studies at MIT an he cannot read».

 166. Νεο Kid Στο Block said

  165. 😆 😆

 167. IN said

  153: Εγώ πάντως διευκρινίζω ότι δεν είμαι συλλογικότητα. Και σ’ αυτό συμφωνούμε και οι τέσσερις που κρυβόμαστε πίσω από αυτό το ψευδώνυμο 🙂

  Παρεμπ. τώρα που το σκέφτηκα, ένας άλλος τρόπος για να πω αυτό που είπα στο σχόλιο 147, λαμβάνοντας υπόψιν και το θέμα της σημερινής ανάρτησης, θα ήταν ο εξής: Όταν ο Νίκος ήταν περίπου 7 χρονών, ο Κωνσταντίνος τον είπε «μίασμα» (αυτόν και κάτι άλλους κομμουνιστές). Από τότε, ο Νίκος του το κρατάει μανιάτικο!

 168. Ιάκωβος said

  O Χουαν Κάρλος εδραίωσε τη βασιλεία του, όταν σε μια απόπειρα πραξικοπήματος από κάποιον Τεχέρο το 81, ο βασιλιάς υποστήριξε τη Δημοκρατία.

  Εδώ η Βουλή μαζεύεται σα θαλάσσια ανεμώνη Νομίζω οτι ο ένας που δεν κρύβεται, είναι κομμουνιστής.

  Αν έκανε το ίδιο και με τη χούντα ο Κοκός δε θα ήταν Κοκός, ίσως να ήταν βασιλιάς ακόμα. Αυτός μας έλειπε. Αυτά εμένα μου θυμίζουν μια ξεκαρδιστική αν και κάπως ρατσιστική παροιμία:

  «Άσπρο κώλο που ‘χει η νύφη, νάχαμε και μεις οι γύφτοι!»

  Απ’ την άλλη κυκλοφορεί η φήμη οτι ο γαμπρός μας ο Βουρβώνος καθάρισε με κυνηγετικό όπλο τον αδελφό του, τον πρωτογενή.

  Btw
  Ο Κύρκος έχει δυναστεία, το γυιό του Μίλτο, που τον πήρε το Ποτάμι.

 169. sarant said

  168: Ναι, και ο Καρίγιο (ΓΓ του ΚΚ) του είχε πει Μας σώσατε τη ζωή.

 170. Ιάκωβος said

  Όσο για την αγάπη που είχαν οι Έλληνες για τη βασίλισσα

  Και εδώ, η Φρειδερίκη στη Μακρόνησο:

 171. Μαρία said

  168, 169
  Σε άρθρο της σημερινής εφσυν γίνεται αναφορά και στη δολοφονία του νεότερου αδερφού του Αλφόνσο το ’56, που παρουσιάστηκε ως δυστύχημα, αλλά και στην αμφισβήτηση της σθεναρής στάσης του απέναντι στους πραξικοπηματίες.

 172. Μαρία said

  171
  Ανέβηκε.
  http://www.efsyn.gr/?p=203340

 173. skom said

  @168 Ο Σ. Καρίγιο
  http://en.wikipedia.org/wiki/Santiago_Carrillo#Spanish_Transition_and_Eurocommunism τρίτη παράγραφος

 174. Γς said

  165:
  #162. — Στο ΦΒ (5-6 ανδρικές, 2 θηλυκές, 1 παπά);

  >Από πού προκύπτει η αβεβαιότητα αν είναι 5 ή 6 οι ανδρικές;

  Που δεν κρατούσα λογαριασμό κατα τη δημιουργία περσόνας στο ΦΒ, όλα αυτά τα χρόνια.

  >Σκηνή σε σουπερ-μάρκετ του Καίμπριτζ της […]

  Σούπερ μάρκετ:

  http://caktos.blogspot.gr/2013/08/blog-post_3.html

  Αυτό και τέλος. Θα αγνοήσω κάθε άλλη πρόκληση.

 175. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Γς, χρόνια πολλά για τα γενέθλια.΄Εχει κι Αγιάννη Κλήδονα ο μήνας.Διπλές ευχές.Αλλά και διεθνής μέρα παιδίων (τη καρδία),σήμερα, τριπλές 🙂

 176. Γς said

  175:

  >Γς, χρόνια πολλά για τα γενέθλια.

  Σ ευχαριστώ πολύ.

  >΄Εχει κι Αγιάννη Κλήδονα ο μήνας

  Ανάβουνε φωτιές στις γειτονιές
  του Αη Γιάννη αχ πόσα ξέρεις και μου λες
  αχ πόσα τέτοια ξέρεις και μου λες
  που `χουν πεθάνει

 177. Γς said

  7 @ Sarant
  8 @ Spiral Architect
  10 @ Λ
  24 @Τζι
  26 @ Andam
  175 @ ΕΦΗ ΕΦΗ

  Ευχαριστώ για τις ευχές

 178. spiral architect said

  To σύνθημα των ημερών: “Vamos Capernaros, Vamos Tsampikos!”

 179. 178

  Vamos a la playa και Βάμος Χανίων

 180. Earion said

  Δύτη (59) το τάγμα του Χρυσόμαλλου Δέρατος το συνέστησαν οι Δούκες της Βουργουνδίας. Δες την ιστορία του εδώ, και ιδίως εδώ. Βλέπω ότι μέλος του είναι και ο Κωνσταντίνος της Ελλάδος!

 181. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  4 Ιουνίου 2014, με Π.Δ.η κυβέρνηση κλείνει αιφνίδια τη Βουλή για καλοκαίρι.
  http://www.avgi.gr/article/2881821/kleinoun-ti-bouli-me-proedriko-diatagma

 182. alexisphoto said

  καλημέρα,
  κάτι δεν πάει καλά με την ημερομηνία του Μπακούνιν.
  Η ημερομηνία θανάτου του είναι 1/7/1876 (wiki).
  Ακόμα και αν πάμε με το παλιό ημερολόγιο η ημερομηνία γίνεται 19/6/1876 (http://www.coinsmania.gr/cm/guide/Calendar/Calendar.htm)
  Ευχαριστώ

 183. Γς said

  6 Ιουνίου 1944
  D Day
  Για μας που τη ζήσαμε.
  [στην τρυφερή ηλικία των τεσσάρων ημερών]

 184. spiral architect said

  Μια ακόμη μαύρη επέτειος σήμερα.
  Το απόγεμα σε ειδική εκδήλωση στη μνήμη της θα σερβίρει καλοπροαίρετο γλυκό νερατζάκι ο ΑνεΠροκόπης εις υγείαν των κορόιδων και με τη χορηγία των εργολάβων.

 185. Χρόνια πολλά και του Χασάπη…

 186. 185 Αν είναι να το δει, πρέπει να γράψεις:
  Γένος χρόνια έθνος πολλά Μακεδόνας και Καλδέλλης του Αμπετσένταρ Χασάπη

  Εγώ θα στα λέω; 🙂

 187. sarant said

  186: Χαχαχάχά!

 188. 107 και κάτω: Χάριν πληρότητας ας καταγραφούν, λοιπόν και τα εξής:

  «Μια σημαντική αποκάλυψη έκανε η εφημερίδα ”Εθνος“, καθώς δημοσίευσε έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο αποδεικνύεται ότι η Κυβέρνηση της Χούντας προσπάθησε να οικειοποιηθεί τη νίκη του Παναθηναϊκού επί του Ερυθρού Αστέρα το 1971.

  […] Όπως αναφέρει «Εθνος» φαίνεται με έγγραφο ότι η Χούντα διέδιδε ότι αγόρασε το παιχνίδι έναντι του ποσού των τριών εκατομμυρίων δραχμών.

  Ένα αποκαλυπτικό απόρρητο έγγραφο της χούντας. Το 16σελιδο “Μηνιαίον δελτίο Ψυχολογικών Επιχειρήσεων – Διαφωτίσεως” που συντάχθηκε από το Αρχηγείο Στρατού τον Μάιο του 1971. Παρέχει σαφή εικόνα για τον μηχανισμό προπαγάνδας που στήθηκε κατά τη διάρκεια της επταετίας. Στη σελίδα 5 του Δελτίου υπό τον τίτλο “Ψίθυροι – Διαδόσεις – Φήμαι” αναφέρεται:

  Διεδόθησαν τα κατωτέρω:

  […]

  β. Η νίκη του ΠΑΟ επί του Ερυθρού Αστέρος εξηγοράσθη αντί 3 εκατ. δραχμών. […]»

  Μάλιστα… Πολύ διαφωτιστικό…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: