Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Κυριακάτικα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 8 Ιουνίου, 2014


Επειδή το ιστολόγιο χτες πενθούσε, τα μεζεδάκια μετατέθηκαν για σήμερα· θα μπορούσα να τα αποκαλέσω ‘ετεροχρονισμένα’, αλλ’ αυτό το επίθετο το έχω χρησιμοποιήσει άλλη φορά, όπως και το ‘αγιοπνευματικά’, οπότε ας τα πω απλώς «κυριακάτικα» να ξεμπερδεύω.

Το πρώτο από τα μεζεδάκια έχει ξεμείνει από την προηγούμενη βδομάδα, όπου δεν χώρεσε λόγω πληθώρας ύλης. Μετά τις δημοτικές εκλογές, ο Αγ. Πειραιώς εξέδωσε μακροσκελή απάντηση προς την παράταξη «Λιμάνι της αγωνίας» (που υποστηρίχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ), στην οποία περιέχεται η εξής θαυμάσια κατακλείδα: καταδεικνύει τό ἀποτυχημένο μαρξιστικό-λενινιστικό κοσμοείδωλό του, πού 70 χρόνια στίς χῶρες τοῦ ὑπαρκτοῦ σοσιαλισμοῦ προσέφερε γκουλάγκς, μυστικές ἀστυνομίες, ψυχιατρεῖα καί τίς περίφημες δίκες τῆς Μόσχας μέ τίς ἀλλεπάλληλες ἐκτελέσεις τῶν πρώην συντρόφων.

Να προσέξουμε αφενός ότι ο αγ. Πειραιώς κλίνει τα γκουλάγκ κατά την αγγλική γραμματική, με -ς στο τέλος, κάτι που είναι σωστό για τα αγγλικά όχι όμως για τα ελληνικά (ή για τα ρωσικά), και αφετέρου ότι, όπως ομολογεί, διετέλεσε μπολσεβίκος.

* Τα μουστάκια της εβδομάδας, σε άρθρο για τη Βραζιλία: Εκατοντάδες Βραζιλιάνοι είχαν σκοτωθεί ή είχαν βασανιστεί κατά τα χρόνια της δικτατορίας, ανάμεσα στους οποίους ήταν και η σημερινή Πρόεδρος της χώρας, Ντίλμα Ρούσεφ – τότε αριστερή αντάρτης. Μουστακάκι μάλλον διότι τουλάχιστον το επίθετο διατήρησε τη θηλυκότητά του έστω κι αν η αντάρτισσα αναγκάστηκε (ίσως και για συνωμοτικούς λόγους) να μεταμφιεστεί σε αντάρτη.

* Κατά καιρούς δημοσιεύουμε κωμικούς τίτλους του τύπου «Παιδάκι δάγκωσε σκυλάκι», δηλαδή τίτλους όπου η συνήθης σειρά υποκείμενο-ρήμα-αντικείμενο έχει αντιστραφεί για λόγους εφέ, με αποτέλεσμα να σκοντάφτει ο αναγνώστης και να αναρωτιέται ποιος δάγκωσε ποιον. Στα μεζεδάκια της περασμένης εβδομάδας είχαμε, για παράδειγμα, τον τίτλο «Κοριτσάκι 18 μηνών μετέφερε από τη Μύκονο στην Αθήνα αεροσκάφος C-130», και το αναπόφευκτο σχόλιο «χεροδύναμο το βρέφος!»

ingrΒέβαια, εδώ ο αναγνώστης απλώς κοντοστέκεται και χαμογελάει. Ωστόσο, μερικές φορές τέτοιοι αναποδογυρισμένοι τίτλοι είναι γνήσια ασαφείς. Παράδειγμα, ο τίτλος που υπήρχε σε άρθρο στο in.gr: Φοιτητές κρατούν ομήρους τζιχαντιστές αντάρτες στο Ραμάντι του Ιράκ. Ποιος κρατάει ποιον; Από τη διατύπωση, οι φοιτητές έπιασαν ομήρους τους αντάρτες. Όπως σχολιάζει και ο φίλος που μου το έστειλε: «Αυτοί είναι φοιτητές!» Όμως όχι, οι αντάρτες εισέβαλαν στο πανεπιστήμιο, οπότε το εφετζίδικο αναποδογύρισμα της φυσιολογικής σειράς λειτουργεί εντελώς παραπλανητικά -γι’ αυτό άλλωστε και ο τίτλος στο μεταξύ άλλαξε σε «Στα χέρια ανταρτών φοιτητές στο Ραμάντι του Ιράκ», όχι πριν αναπαραχθεί σε διάφορα ιστολόγια.

* Άλλο ένα πολύ διασκεδαστικό λάθος που τελικά διορθώθηκε στον αρχικό ιστότοπο αλλά αναπαράχθηκε αλλού. Σε άρθρο του tvxs.gr περί Μπακούνιν, υπήρχε η εξής πρόταση: Ενώ ο Μαρξ πίστευε ότι η επανάσταση θα ξεσπάσει στις αναπτυγμένες χώρες και το βιομηχανικό προλεταριάτο, ο Μπακούνιν, επηρεασμένος από τις  θεωρίες του Μαρκούζε και του Φανόν, πίστευε ότι η επανάσταση θα ξεκινήσει από τις υπανάπτυκτες χώρες (Ρωσία, Κίνα, Κούβα κτλ) και η βάση της θα είναι οι αγρότες, διανοούμενοι και οι «λούμπεν» προλετάριοι.

Δεδομένου ότι ο Μιχαήλ Μπακούνιν γεννήθηκε το 1814 και πέθανε το 1876, θα ήταν πολύ δύσκολο να επηρεαστεί από τον Μαρκούζε, ο οποίος γεννήθηκε το 1898 και επομένως το 1876 δεν ήταν «μουδέ σπόρος στ’ αχαμνά του πατέρα του» για να επαναλάβω τον Καρκαβίτσα. Ακόμα πιο δύσκολα είναι τα πράγματα με τον αντιλέζο Φραντς Φανόν, που γεννήθηκε το 1925.

Πώς έγινε το λάθος; Φαίνεται ότι η πηγή της πρότασης είναι η εξής:  «Fanon, like Bakunin, pinned his hopes on the great mass of unprivileged and un-Europeanized village laborers and Lumpenproletariat from the shanty towns, uprooted, impoverished, starving, and with nothing to lose (από το Bakunin on Anarchy. πρόλογος, σελ. xviii, ενώ στην ίδια σελίδα γίνεται αναφορά και στον Μαρκούζε). Χρειάστηκε βέβαια και μια καλή μηχανή του χρόνου (ή μπόλικη αμάθεια).

Το λάθος επισημάνθηκε από αναγνώστες στα σχόλια και έτσι τώρα διορθώθηκε, με διαγραφή της μαυρισμένης φράσης, αν και έχει αναπαραχθεί αλλού (παράδειγμα).

* Πέρα από την αρρώστια του αναποδογυρίσματος, οι τίτλοι (και όχι μόνο) πάσχουν μερικές φορές από την εξάρθρωση του προσδιορισμού, όταν μια λέξη, από απροσεξία ή για εφέ, αποσπάται από τη λέξη που προσδιορίζει με αποτέλεσμα να προκαλείται ασάφεια, καμιά φορά πυκνή και αγιάτρευτη. Παράδειγμα, τίτλος άρθρου στη LifoΠροχθές είπα στην μητέρα του φίλου μου πως πέθανε η γιαγιά μου χαμογελώντας.

Η καημένη η γιαγιά, τουλάχιστον πήγε χαμογελαστή. Ή όχι; Όχι, διότι αν διαβάσουμε το άρθρο (επιστολή αναγνώστριας είναι) θα δούμε πως η αναγνώστρια παραπονιέται για την τάση της να (χαμο)γελάει διαρκώς. Άρα, «είπα χαμογελώντας στη μητέρα του φίλου μου πως πέθανε η γιαγιά μου». Θα μου πείτε, πρόκειται για φράση της επιστολογράφου, πώς να την αλλάξουν; Να την αλλάξουν, διότι αλλιώς λειτουργεί μέσα στα συμφραζόμενα του κειμένου και αλλιώς μόνη της στον τίτλο. Διαφορετικά, δεν είσαι συντάκτης, είσαι κοπιπαστωτής.

* Η ακλισιά της εβδομάδας, από τίτλο άρθρου του in.gr: Όταν η Εθνική περπάτησε στους δρόμους της Φιλαδέλφεια. Γιατί άκλιτο; Για να μη μπερδευτεί με τη Νέα Φιλαδέλφεια; Αν γράφαμε την πόλη όπως λέγεται στα αμερικάνικα, Φιλαντέλφια, θα μπορούσαμε ίσως να την αφήσουμε άκλιτη -αλλά στα ελληνικά γιατί;

* Καραβίδα θηριωδών διαστάσεων σε άρθρο του Αιμίλιου Ζαχαρέα, που τον είχα για προσεχτικό. Στην αρχή του άρθρου διαβάζουμε ότι ο Ζαχαρέας επικρίνει κάποιους που θέλουν «Να σταματήσουν τις ανοησίες για το κράτος ευημερίας το οποίο συρρικνώνει την ισχύ των ατομικών δυνάμεων της κοινωνίας, ήτοι τα animal spirits του Ανταμ Σμιθ».

Όπως σημειώνει ο καλός φίλος που το στέλνει:

Πρώτον: Τα animal spirits είναι του Κέινς και όχι του Σμιθ.
Δεύτερον: Καμία σχέση με «ατομικές δυνάμεις της κοινωνίας» (μωρ’ τι ‘ν τούτο;) ή με ασύμβατο του κράτους ευημερίας (προτιμώ το πρόνοιας) με αυτά.
Τρίτον: Γιατί animal spirits, και όχι «ζωικά πνεύματα» που λέει (και έχει δίκιο) η Λεξιλογία;

Kαραβίδα, ως γνωστόν, είναι η συμπύκνωση πολλών λαθών σε μια σχετικά σύντομη φράση. Και βέβαια το welfare state δεν είναι σωστό να αποδίδεται ‘κράτος ευημερίας’.

* Το επόμενο μού το έστειλε ένας φίλος κι ενώ φαίνεται να περιέχει αναχρονισμό (όπως πριν με τον Μπακούνιν που επηρεάστηκε από τον Μαρκούζε) τελικά νομίζω πως πρόκειται απλώς για άστοχη (ίσως αναγκαστικά) διατύπωση. Από άρθρο του archaiologia.gr για τον χαράκτη Γαλάνη και την καριέρα του στο Παρίσι: Για τις εκδόσεις των βιβλίων του συνεργάστηκε με συγγραφείς όπως ο Μαλρώ, ο Νερβάλ, ο Γκαμπορύ, ο Ζιντ, ο Μωρουά, ο Βαλερύ, καθώς και πολλούς σημαντικούς τυπογράφους και εκδοτικούς οίκους του Παρισιού (Éditions de la Nouvelle Revue française / Librairie Gallimard, Éditions Kra, Georges Crès, Éditions de la Pléiade κ.ά.).

Ωστόσο, ο Νερβάλ πέθανε το 1855, πριν γεννηθεί ο Γαλάνης. Ωστόσο, οι συγγραφείς μέσω των βιβλίων τους ζουν και μετά τον θάνατό τους. Ο Γαλάνης, υποθέτω, θα έκανε χαρακτικά σε βιβλίο του Νερβάλ, όπως έκανε και σε βιβλία των Μαλρό, Ζιντ κτλ. Θα μπορούσε να αλλάξει η διατύπωση ώστε να μη δημιουργείται εντύπωση αναχρονισμού, ή μπορεί να πούμε ότι αναχρονισμός δεν υπάρχει.

* Στο επόμενο ζητάω τη γνώμη σας. Τι καταλαβαίνετε όταν διαβάζετε ή ακούτε ότι οι συνταξιούχοι «θα δουν μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις τους από τον επόμενο Ιούλιο»; Πότε θα μειωθούν οι συντάξεις; Σε λιγότερο από ένα μήνα ή σε ένα χρόνο κι ένα μήνα;

* Ένα μικρό από πρόσφατο ρεπορτάζ της Αυγής, στο οποίο ο Πάνος Σκουρλέτης φέρεται να είπε ότι επιχειρείται με «μπαλωματικού χαρακτήρα κινήσεις να προστεθούν διάφορες μονάδες στην υπάρχουσα κυβερνητική πλειοψηφία, παρά την καταδίκη της πολιτικής της κυβέρνησης στις ευρωεκλογές».

Ωστόσο, αν ακούσουμε το βίντεο, διαπιστώνουμε ότι ο Π. Σκουρλέτης είπε «εμβαλωματικού χαρακτήρα», και έτσι μόνο λέγεται η φράση. Αλλιώς θα πεις «επιχειρείται με μπαλώματα» ή «με κινήσεις-μπαλώματα».

* Φίλος μού στέλνει άρθρο στο οποίο εξιστορείται η απαγωγή του στρατηγού Κράιπε το 1944, το οποίο ξεκινάει με την εξής περιγραφή της αντίδρασης του Χίτλερ όταν πληροφορήθηκε την απαγωγή: Ο Χίτλερ δεν πίστευε στα αυτιά του. Κάθισε βαριά στην πολυθρόνα του. Στη “φωλιά των αετών” στον πύργο και στρατηγείο του στο Berchtesgaden στα χιονισμένα βουνά των Βαυαρικών Άλπεων. Με το ένα του χέρι χάιδεψε το αγαπημένο του λυκόσκυλο την Μπλόντι. Το άλλο το έφερε στο μέτωπο του και το έτριψε. Ζήτησε λίγο ουίσκι δίχως παγάκια από τον πιστό του υπηρέτη τον Χάιντς Λίγκε. Ήταν έτοιμος να καταρρεύσει.

Σχολιάζει ο φίλος που το στέλνει: Ο συγγραφεύς του άρθρου με το επικό όνομα Βενιζέλος Λεβεντογιάννης το έχει ταράξει στο lifestyle και αγνοεί πως ο Αδόλφος δεν έπινε, ούτε κάπνιζε, ούτε έτρωγε κοψίδια.

* Μια φίλη μού έστειλε βιντεάκι με συνέντευξη του νέου ευρωβουλευτή Θοδωρή Ζαγοράκη στον Κ. Μπογδάνο (πριν από τις εκλογές), και υποστηρίζει ότι ο Θ.Ζ. δεν ξέρει τι σημαίνει το ρήμα πρεσβεύω, διότι στο 5.20 ακούγεται να λέει ότι θέλει να «πρεσβεύσω τη χώρα μου» και στο 6.40 ότι οι ευρωβουλευτές οφείλουν «να πρεσβεύσουν την Ελλάδα». Πράγματι, πρεσβεύω σημαίνει σήμερα «φρονώ, υποστηρίζω μια άποψη». Κακοπιστίες. Γιατί να μην υποθέσουμε ότι ο Θ.Ζ. αναφέρεται στην αρχαία σημασία της λέξης, όπου το πρεσβεύω, μεταξύ άλλων, σήμαινε «εκτελώ χρέη πρέσβη»;

* Σε άρθρο για την αρχαία Ρώμη διαβάζουμε ότι «Στο μεταξύ, στην ίδια τη Ρώμη, η ζωή συνεχιζόταν λίγο-πολύ κανονικά. Συνέχιζαν να εκλέγονται συγκλητικοί και  αρματοδρομίες συνέχιζαν να πραγματοποιούνται  στο Τσίρκο Μάξιμο». Τσίρκο Μάξιμο δεν υπάρχει ή τουλάχιστον δεν υπάρχει και δεν υπήρξε στην αρχαία Ρώμη -δεν αποκλείω να υπάρχει στις μέρες μας, όπως λέμε π.χ. Τσίρκο Μεντράνο. Το ιπποδρόμιο της Ρώμης λεγόταν Τσίρκους Μάξιμους στα λατινικά και λέγεται Τσίρκο Μάσιμο στα ιταλικά.

arxaioi-ellines-laptop* Γνήσια, πηχτή και άδολη ελληναράδικη βλακεία, σε άρθρο του defence.net, στο οποίο, ούτε λίγο ούτε πολύ, ένα αρχαίο γλυπτό που βρίσκεται σε αμερικάνικο μουσείο, όπου ένα παιδί από το υπηρετικό προσωπικό φαίνεται να προσφέρει σε μια κυρία της καλής κοινωνίας την κοσμηματοθήκη της, παρουσιάζεται με τον τίτλο «Είχαν οι αρχαίοι Έλληνες φορητούς υπολογιστές;», ενώ το γλυπτό χαρακτηρίζεται μυστηριώδες.

Βέβαια, στα σχόλια πέφτει το αναμενόμενο κράξιμο, αλλά όχι από όλους. Μεταφέρω αποσπάσματα από σχόλιο εθνικώς σκεπτόμενου αναγνώστη:

2000 χρόνια πασχίζουν Έλληνα να σε κάνουν αγράμματο, ανιστόρητο, μηδαμινό σε πληθυσμιακή ποσότητα , ανάπηρο στην επιχείρηση δημιουργώντας έναν Έλληνα να μιλά για ‘’φραπέ και κανένα γινεκάκι’’και με επιχειρήσεις χωρίς δυναμική κρατική μερίμνα , δίνοντας σου την μεγαλύτερη επιχείρηση (Τουρισμός ) να πλένεις κατουρημένα σεντόνια τον τουριστών για 5 μήνες και μετά ρεμπελιό. Ψηφίζοντας την συνέχεια του Πασοκ / ΝΔ / Δημαρ .., Σύριζα για να μας σώσει .., ??

-το τα περί ελληνισμού ου ! και ότι η Αμερικανίδα MarianneMcDonald : Δημιουργός του TLG ( tlg@uci.edu) ..συγκέντρωσε σε ένα CD με 93εκ ελληνικές (93.000.000 λέξεις ) ακούμε !! η αγγλική έχει μονό 480 χιλιάδες !! δεν σου λέει τίποτα ?

-το ότι .., Όμηρος ήδη ειχε στην διάθεση του 6.500.000 πρωτογενής λέξεις(μελέτες της Τζιροπούλου)

Μετά από τόσο μεγάλο θεωρητικό πλούτο που είχαμε !! γιατί σας είναι παράξενο ?η νομίζεις ο εβραίος Bilgate τα δημιούργησε…?

Τουλάχιστον διέδωσε το παρακάτω για να μείνουμε Έλληνες στην Ελλάδα μας .

Το παρακάτω που μας καλεί να «διεδώσουμε» ο εθνικόφρων σχολιαστής είναι ότι η ΝΕΡΙΤ είναι σιωνιστική όπως αποδεικνύεται αν κοιτάξουμε το αρχικό της γράμμα από το πλάι, οπότε το Ν φαίνεται σαν Ζ (Zionist, επομένως). Ακαταμάχητο επιχείρημα!

* Και κλείνω με τα τελευταία νέα από τη Νομανσλάνδη. Μου έστειλε ένας φίλος ένα άρθρο, επίκαιρο λόγω επικείμενου Μουντιάλ, με τίτλο «Πολιτική και μπάλα«, που το υπογράφει κάποιος Κωστής Πιερίδης και αναφέρεται σε «Επαναστάτες, φασίστες, ρατσιστές, ποδοσφαιριστές με ακραίες απόψεις». Θεωρώ πολύ πιθανό να πρόκειται για άρθρο με υλικό κλεμμένο από διάφορες ξένες πηγές ή και μόνο από μία, διότι αν κάποιος Έλληνας γράψει τέτοιο άρθρο αφενός δεν περιμένω να τσουβαλιάσει με τόση άνεση ακροαριστερούς με φασίστες και αφετέρου δεν θα ξεχάσει και Έλληνες πολιτικοποιημένους ποδοσφαιριστές σαν τον Σάββα Κωφίδη. Εκτός αυτού, το άρθρο περιέχει κάμποσες ενδείξεις ότι πρόκειται για (κακή) μετάφραση, ανάμεσα στις οποίες και το εξής υπέροχο μαργαριτάρι. Ο λόγος για τον Βάσκο τερματοφύλακα Ιρίμπαρ:

Μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας ασχολήθηκε ακόμη πιο έντονα με την πολιτική σε σημείο που ηγήθηκε της συγκρότησης της εκλογικής κίνησης του Βάσκου πολιτικού Έρι Μπατασούνα.

Παρακαλούνται οι ληξίαρχοι της Νομανσλάνδης να γράψουν στα κατάστιχά τους τον νέο πολιτικό, τον Έρι Μπατασούνα, διότι βέβαια ο Βάσκος πολιτικός είναι ένας ακόμα από τους Ανύπαρχτους, που τον έφερε στον κόσμο η αμάθεια του συντάκτη, ο οποίος δεν ήξερε το βασκικό πολιτικό κόμμα Herri Batasuna!

Οπότε, ο Έρι Μπατασούνα αναλαμβάνει δράση στη Νομανσλάνδη!

Σύμφωνα μάλιστα με το Βιογραφικό λεξικό της Νομασλάνδης (εκδόσεις Φερλάγκ), ο Έρι Μπατασούνα ήταν Βάσκος αυτονομιστής ηγέτης την εποχή του Φράνκο, με πλούσια δράση, σε σημείο που έγινε ο υπ’αριθμόν 1 καταζητούμενος του καθεστώτος. Στις αρχές του 1967 κατέφυγε στην Ελλάδα, όπου τον βρήκε η δικτατορία της 21ης Απριλίου. Οι δυο χούντες συνεργάζονταν, κι έτσι κατέφθασαν στην Αθήνα ισπανοί πράκτορες για να τον εντοπίσουν, μαζί με Έλληνες συναδέλφους τους. Σωστός φαντομάς, ο βραχύσωμος Έρι μεταμφιέστηκε σε γυναίκα, με πλαστή ταυτότητα που του εξασφάλισαν οι αντιστασιακοί της χώρας μας, στο όνομα Ειρήνη. Ο Έρι/Ειρήνη κατάφερε να ξεφύγει από τον αστυνομικό κλοιό και να φτάσει με ασφάλεια στην Κύπρο και από εκεί στη Μέση Ανατολή, ενώ οι περιπέτειές του έγιναν και τραγούδι, αναγκαστικά υπαινικτικό λόγω της λογοκρισίας: Έρι, Ερήνη πούσουν το πρωί, πούσουν το μεσημέρι, πού;

* Είπα ότι κλείνω, αλλά να αναγγείλω και δυο εκδηλώσεις στις οποίες θα πάρω μέρος. Η μία, για την οποία θα ξαναμιλήσουμε, μια και έχουμε ακόμα λίγο καιρό, είναι μια παρουσίαση του βιβλίου μου Λόγια του αέρα, που θα γίνει στις 30 του μηνός, στις 7 μ.μ. σε βιβλιοπωλείο στο Παγκράτι (δεν ξέρω τη διεύθυνση, αλλά έχουμε καιρό). Θα συζητήσουμε με τον φίλο Νίκο Λίγγρη της Λεξιλογίας και με το κοινό για το βιβλίο και ίσως και για τα προηγούμενα βιβλία μου που έχουν ανατυπωθεί (Γλώσσα μετ’ εμποδίων, Λέξεις που χάνονται).

Η δεύτερη εκδήλωση θα γίνει την επόμενη Παρασκευή, 13 Ιουνίου, στις 7 μ.μ. στις Βρυξέλλες. Μαζί με την Κλεοπάτρα Λιακοπούλου και τη συγγραφέα, θα παρουσιάσουμε το βιβλίο της Μαρίας Πετρίτση «Ο βασιλιάς του τρακ». Η παρουσίαση θα γίνει:

Theorema Art Gallery
Rue Berckmans 39, 1060 Saint-Gilles, Βρυξέλλες
τηλ.: +32 2 537 04 54

Όσοι παρεπιδημούν στη βελγική πρωτεύουσα είναι προσκαλεσμένοι.

 

282 Σχόλια προς “Κυριακάτικα μεζεδάκια”

 1. Γς said

  Καλημέρα
  >θα δουν μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις τους από τον επόμενο Ιούλιο;

  Εχει σημασία αν είναι αυτός ή ο επόμενος;

  Τα ίδια. Οπως τον περασμένο και τον προηγούμενο κοκ

 2. Γς said

  Α, σχετικά με τα λεφτά της επικουρικής.
  Ο υπάλληλος της τράπεζας που είπε να μην τα ξοδέψω γιατί ενδέχεται να μου τα ζητήσουν πίσω. Αναναδρομικά.
  Τόσο καλά 😦

 3. Γς said

  >Η ακλισιά της εβδομάδας.

 4. tsopanakos said

  Χαχα, εκπληκτική η γενναιότητα των φοιτητών και συναρπαστικά τα διακειμενικά ταξίδια στο χρόνο, αλλά η σταθερή αξία του defence.net αποδεικνύεται χωρίς αντίπαλο!
  Να σημειώσω βέβαια ότι μου άρεσε πολύ και η ιταλιανίζουσα /βατικανίζουσα προφορά των λατινικών του νοικοκύρη 😛

  Πριν λίγο βρήκα και μια εφαρμογή του «νόμου του μπούμεραγκ» στο λαμπρό πεδίο της μεταφραστικής κριτικής:
  http://www.kathimerini.gr/770536/article/politismos/kinhmatografos/titloi-tainiwn-gia-gelia-kai-klamata

  «Μερικές επιπλέον μεταφορές τίτλων τόσο παλαιότερων όσο και πιο σύγχρονων, που μπορούν να χαρακτηριστούν τουλάχιστον αξιοπερίεργες: [….] «The Edukators» σε «Οι μέρες της αφθονίας σας είναι μετρημένες» (επαναστατική διάθεση).»

  Έλα όμως που η ταινία είναι γερμανική και o πρωτότυπος τίτλος «Die fetten Jahre sind vorbei» μεταφράστηκε μια χαρά στα ελληνικά! «Αξιοπερίεργη» αποδεικνύεται τελικά η αγγλική / διεθνής ονομασία του 🙂

 5. atheofobos said

  “θα δουν μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις τους από τον επόμενο Ιούλιο”;

  Καταλαβαίνουμε πολύ καλά τι εννοεί!
  Μόνο αν επρόκειτο για αυξήσεις θα μπορούσε να είναι μετά ένα χρόνο και ένα μήνα!

  Όσο δε για το ότι παντού υπάρχει σιωνιστικός δάκτυλος που επιβουλεύεται κάθε τι ελληνικόν και όχι μόνο την ΝΕΡΙΤ, σε άρθρο με τίτλο : Γιατί στην Σπάρτη δεν βρέθηκαν αρχαίοι ναοί; διαβάζουμε ότι για αυτό υπεύθυνος είναι ἕνας Ἑβραῖος !!! Ἀββὰς .
  Πράγματι ο αββὰς Μισὲλ Φουρμόντ, απεσταλμένος του Λουδοβίκου ΙΕ’ προκάλεσε μεγάλες καταστροφές οπότε δεν μπορεί παρά να είναι Εβραίος γιατί , όπως καταλήγει το άρθρο:

  Τετοια Ανθελληνικα καθιζηματα λυμαινονται τον πλανητη εως και σημερα. Διοτι ο Ελληνισμος ειναι μια οικουμενικη εννοια, δεν συνορευει με κανεναν και δεν φυλακιζεται απο κανεναν. Ο διεθνης Σιωνισμος λειτουργωντας παντα υπο το σκοτος προσπαθει απο αρχαιοτατων χρονων να πληγωσει την ανθρωποτητα. Αυτη ειναι και η βασικη διαφορα μεταξυ των 2 εννοιων. Ο Ελληνισμος προωθει την βελτιωση του ανθρωπου μεσω του πολιτισμου, της Γλωσσας, της Κριτικης σκεψης, της Δημοκρατιας. Ο Σιωνισμος απο την αλλη αρεσκεται στην υποδουλωση και τον αφανισμο των ανθρωπων, ετσι δημιουργησε θρησκειες, ματαιοδοξια, πολιτικες ιδεολογιες ωστε να καταφερει να διαιρεσει τον ανθρωπο σε οσες περισσοτερες υποκατηγοριες μπορει με αποτελεσμα την χειραγωγηση του.
  Δυστυχως γι αυτους το Φως δεν μπορει να υποκυψει στο σκοταδι. Κλεινω με μια προταση του Αδαμαντιου Κοραη,
  “Των Ιουδαίων το προς ημάς μίσος, υπερβαίνει και αυτό το τουρκικό μίσος»

  Το άρθρο αυτό έχει αναπαραχθεί από την Lavriaki.gr που συχνά δημοσιεύει αντίστοιχα άρθρα εκτός από την τοπική ειδησεογραφία.
  http://www.lavriaki.gr/?p=34643&utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+lavriaki+%28Lavriaki.gr+-+%CE%A4%CE%9F%CE%A0%CE%99%CE%9A%CE%91+%CE%9D%CE%95%CE%91%29

 6. leonicos said

  Ρε παιδιά, εκτός Γς που δεν είναι παιδι, κόλλησα.

  Πώςλέγεται το mirrage στα ελληνικά. Δεν μου έρχεται και ο Γκούγκλης βγάζει απλώς οφθαλμαπάτη.

  Αναφέρομαι σ’ εκείνο το φαινόμενο που περπατάς στην έρημο, με τη γλώσσα έξω από τη δίψα και χιλιάδες μίλια από την πιο κοντινή όαση, και ξαφνικά, λόγω κάτι παιχνιδιών που κάνουν οι υδρατμοί, νομίζεις ότι βλέπεις νερό μπρος στα πόδια σου, γονατίζεις, γεμίζεις τις χούφτες σου, αλλά δεν έχουν παρά άμμο.

  Βοηθήστε με!!!!!!

 7. tsopanakos said

  Αντικατοπτρισμός;

 8. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Άντεξες να δείς τον Μπογδάνο να παίρνει συνέντευξη απο τον Ζαγοράκη, χωρίς να πάθεις εγκεφαλικό, ή ανακοπή; Με τέτοιες αντιστάσεις, είναι βέβαιο πως έχεις εξελιχθεί σε άλλο είδος ανθρώπου.

  «Είχαν οι αρχαίοι Έλληνες φορητούς υπολογιστές;» Φυσικά και είχαν, όλους αυτούς του φιλισόφους, γιατί τους είχαν στις αυλές τους και τους τάϊζαν; για να κάνουν υπολογισμούς. Πρέπει επιτέλους να ΔΙΕΔΩΘΕΙ αυτή η αλήθεια σε όλο τον κόσμο, ΔΙΕΔΩΣΤΕ ΤΟ.

  Y.Γ – Ο ένας όταν προφέρει το Ν δονείται ο εγκέφαλός του, ο άλλος το Ν το βλέπει Ζ, τι καλό πίνουν και δεν μας δίνουν;

  Υ.Γ – Τελικά πόσα εκατομύρια είναι οι ελληνικές λέξεις, θα αποφασίσουν οι αληθινοί Έλληνες; Γιατι δεν λένε 1,000,000,000 να τελειώνουμε;

 9. LandS said

  Το mirage 🙂 είναι η οφθαλμαπάτη που τη λέμε αντικατοπτρισμό

 10. π2 said

  Για να μη γελάμε μόνο με τους δικούς μας σχολιαστές, στο γιουτιουμπάκι με το αρχαίο λάπτοπ βρήκα ένα ξεκαρδιστικό σχόλιο:

  Could be a jewelry box or a mirror. USB ports are not round. These holes are used along with pegs to connect two pieces of stone into a single piece, or to repair broken sculptures.

  Αναλύει ο άνθρωπος με λογικά επιχειρήματα και φτάνοντας στις ολόσωστες λύσεις, αλλά το πρόβλημά του με τη θεωρία του αρχαίου λάπτοπ είναι ότι οι θύρες USB δεν είναι στρογγυλές. Τζίζας. Alien technology βρε χριστιανέ, ό,τι σχήμα θέλουν τις κάνουν τις θύρες USB οι εξωγήινοι.

 11. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2: Σοβαρά;

  4: Τσοπανάκο, για τους τίτλους ταινιών έχουμε γράψει κι εδώ:
  https://sarantakos.wordpress.com/2013/05/08/titloi/

  10: Ναι, σαν να λες ότι ο ροζ ιπτάμενος ελέφαντας έχει αφύσικα μεγάλα τσίνορα.

 12. π2 said

  Το άρθρο για την πολιτική και την μπάλα εδώ: http://grekamag.gr/13457/

  Με αφορμή την υποστήριξη των λιμενεργατών από τον Ρόμπι Φάουλερ, διαβάζουμε ότι «οι όλοι όσοι έχουν μια ακατάσχετη τάση στην αλητεία, την παρανομία και την κακή εξωγηπεδική ζωή έχουν συνάμα και μια τάση προς την πολιτικοποίησή τους στο μετερίζι της (λούμπεν) αριστεράς». Εργατική τάξη = λούμπεν αριστερά.

 13. sarant said

  12: Καλά που το ανέφερες, γιατί για κάποιο λόγο είχα ξεχάσει να βάλω το λινκ!

 14. Gpoint said

  Σχετικά με το κουίζ εγώ καταλαβαίνω από τον πρώτον Ιούλίου που σας καταβάλλονται (εννοείται αναδρομικά)

 15. Γς said

  Mirage.
  Και τα γαλλικά πολεμικά αεροπλάνα.
  Και το ξενοδοχείο στην Ομόνοια.
  Α, και το άλλο στο Λας Βέγκας!

 16. Gpoint said

  το ότι .., Όμηρος ήδη ειχε στην διάθεση του 6.500.000 πρωτογενής λέξεις(μελέτες της Τζιροπούλου)

  αυτό τίνος μεζεδάκι είναι ;

 17. Νέο Kid Στο Block said

  -A! Kοίτα! Mirage δύο χιλιάδες!
  -Σιγά ρε να μη μοιράζ πεντοχίλιαρα!…

 18. Gpoint said

  Παράλειψη στο τελυταίο μεζεδάκι πω και ο Μούτσης εμπνεύσθηκε από τις εν Ελλάδι περιπέτειας του Έρι Μπατασούνα, ΄βαλε και λίγο…Καρτάγκο,προηγούμενοο σταθμό του διωκομένου και…

 19. physicist said

  #17.

  — Έχετε τσιγάρα Γκωλουάζ;
  — Όχι.
  — Ζιτάν;
  — Ε, ζητάν, παιδάκι μου, αλλά δεν έχουμε.

 20. Νέο Kid Στο Block said

  19.
  —Honey, have you blocked our computer?
  —Yes.
  —What’s the password?
  —Our wedding date.
  —%?#&#!…

 21. SophiaE said

  Τo Who is Who της Νομανσλάνδης πότε θα κυκλοφορήσει;

 22. physicist said

  #20 και προηγούμενα. — Ήτανε πολύ μπροστά οι ΑΗΠ με τα στρογγυλά USB port:

 23. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  16: Κόπι πέιστ το πήρα από την πηγή 🙂

  21: Όταν βρούμε καιρό 🙂

 24. leonicos said

  το Ν φαίνεται σαν Ζ (Zionist, επομένως)

  Γειά σου Ζήκο ή Ζικ Ζοικ. Όσοι έχετε νι στην αρχή να ζηκωθείτε να φύγετε!

  Ναι, Τσοπανάκο! σ’ ευχαριστώ. Πέτρα να μου έριχνες στο κεφάλι… δεν μου κατέβαινε.

 25. Γς said

  Mirage, Γκωλουάζ εσετερά.
  Το είχα δει σε ελληνικό κανάλι:
  -Του λέει «Αλτ τις ει;»
  Κι η παρουσιάστρια της εκπομπής (Μενεγάκη, Μελέτη; δεν θυμάμαι):
  -Γιατί του μίλησε γαλλικά;

 26. spiral architect said

  Camel – Mirage:

  για τον Λεό που κόλλησε. 🙂

 27. Γς said

  Και πόσοι θυμούνται το βερνίκι παποτσιών Κάμελ σ αυτήν τη συσκευασία:

 28. Το λινκ για τον Κράιπε θέλει διόρθωση!

  Εμείς στο λύκειο μαθαίναμε ότι η προφορά του λατινικού c μπροστά από τα e, i, ως τσ δεν θεωρείται πια έγκυρη. Οπότε Κίρκους Μάξιμους. Έχει αλλάξει κάτι;

 29. Spiridione said

  Νικοκύρη, είχαμε και βασιλικό μεζεδάκι αυτήν την εβδομάδα.
  «Ο μόνος τρόπος να αμφιβάλλεις το πολίτευμα, είναι να το αμφιβάλλει ο βασιλεύς» (1.35′).
  Εντάξει, είναι δύσκολη η ξενιτιά.

 30. spiral architect ο εβραίος o Bilgate said

  Α, ρε γκούλακς, γκούλας και καμένα ρούτερ που χρειάζεται σε μερικούς-μερικούς! 😀

 31. Γς said

  Κατάλαβε τι τον ρώτησαν αλλά έμπλεξε το «αμφισβητώ» με το «αμφιβάλλω»

 32. Γς said

  Πάντως δεν τίθεται θέμα.
  Εσύ γιατί το τίθεις;

 33. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα σχόλια και για τη διόρθωση!

  28: Νομίζω ότι αν προφέρεις τα λατινικά με την ιταλική σχολή θα το πεις Τσίρκους, ενώ με τη γερμανική σχολή Κίρκους.

 34. sarant said

  29: Όχι, δεν τον είχα δει τον τέως. Μέχρι Ζαγοράκη έφτασα.

 35. tamistas said

  Χα, χα. Λίγους μήνες πριν εμπνεύστηκα από το συγκεκριμένο γλυπτό του defence:net το ποιηματάκι:

  παιδί δουλάκι που με λες δεν με πειράζει
  κοίτα κυρά μου, κύττα, βγήκα γκέιμ όβερ
  κοίτα το λάπτοπ μάλλον η ώρα πλησιάζει
  οι δυο να μείνουμε δικός σου νάμαι λόβερ

  σαν τις λοκρές που όταν το μάθανε λουφάξαν
  τι έκανε ο αίας της κασσάνδρας του συνδρόμου
  κάνε το ίδιο μες στον τάφο που μας τάξαν
  να με χαδεύεις να με λες γλυκά «μωρό μου»

 36. Για βοηθάτε, ωρέ Χριστιανοί, εσείς που έχουτε και πτυχία πανεπιστημίων και ξέρουτε να μετράτε από το 1 ώς το 10. Διαβάζω στο left.gr το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Μικαέλ Λεβύ «Δέκα θέσεις για την ακροδεξιά στην Ευρώπη», αναδημοσιευμένο από τα ενθέματα της Αυγής. Και μου βγαίνουν εννιά οι θέσεις, διότι η 10η είναι κόπυπάστη της 9ης. Τι θέλει να πει ο φιλόσοφας ή έστω ο μεταφραστής του;

 37. π2 said

  28: Αν μιλάς για τα αρχαία λατινικά έχεις δίκιο. Αλλά η προφορά των λατινικών σήμερα είναι μπερδεμένη ιστορία. Υπάρχει η επίσημη νεολατινική εκκλησιαστική προφορά της Καθολικής Εκκλησίας (όπου το c γίνεται [tʃ] πριν από e και i και το ti γίνεται [tsi]), οι εθνικές συνήθειες προφοράς των λατινικών (επηρεασμένες από τις τοπικές εξελίξεις στα νεολατινικά) κλπ.

 38. Ωρέ! Αμέσως διορθώθηκε! Διαβάζεται εβραίως το μπλογκζ σου, Νικοκύρη!

 39. ΠΑΝΟΣ said

  Επειδή χρόνια ανακατευόμουν με τα αρχαιοελληνικά,με θαυμασμό και νοσταλγία,αλλά -διαβεβαιώ!- διατηρώντας σώας τας φρένας μου,(υπάρχουν τα κείμενα),έχω να πω το εξής: είμαι σχεδόν βέβαιος, ότι πίσω από αρκετά ελληναράδικα σάιτ ή ελληναράδες των γραπτών ή ηλεκτρονικών μέσων,υπάρχει ένας Τροφοδότης.Οικονομικός; Ιδεολογικός; Και τα δύο;Δεν έχει σημασία.Πάντως Τροφοδότης.Όπου το έψαξα ή το έφερε ο χρόνος,τσουπ! πίσω πεταγόταν η Εκκλησία ή ένας κρυφοχριστιανός ή και το «άγιον» Όρος.Ναι,φάνηκε αυτό και σε «επαναστάτες» εξαρχειώτες…Τουλάχιστον ο Άδωνης είναι ειλικρινής.Ξέρεις τι πρεσβεύει.Άσε που το συζητάει,ασχέτως αν είναι κολλημένος στις απόψεις του.Το ίδιο έκανε και στο Υπουργείο Υγείας,όσο κι αν διαφωνούμε μαζί του-που διαφωνούμε! Είναι ανοιχτό βιβλίο.Οι άλλοι όμως,που προανέφερα,είναι ψεύτες και υποκριτές,εκτός από υποκινούμενοι .
  Και μιας και αναφέρθηκε το άρθρο στην Τζιροπούλου,κάπου προχτές,σε εκπομπή της με τον αδελφό Γεωργιάδη,έπεσε ηρωικώς στον πεδίον τής οθόνης,κάτω από τις σφαίρες ενός νοητού πυροβόλου όπλου,που εγώ πυροδότησα εναντίον της.Δεν παιζόταν η γυναίκα!

 40. Γς said

  36:
  Λάθος. Συμβαίνει και στις καλύτερες πτυχιακές και διδακτορικά [Λόγω επιβλέποντος].
  Οπου 20 σελίδες ήταν τρεις φορές επαναλαμβανόμενες…

 41. Γς said

  39:
  Προχωρημένη κατάσταση.
  [η του Πάνου] 😉

 42. stratosbg said

  Reblogged this on a hairless ape.

 43. Spiridione said

  Ας πούμε και η λέξη ratio, που χρησιμοποιείται αρκετά από δικηγόρους: άλλοι τη λένε ράτσιο, άλλοι ράτιο.

 44. sarant said

  35: Ταμίστα τι ωραίο!

  37: Ναι, έτσι.

 45. physicist said

  #43. — Ενώ ανάμεσα στους Φυσικούς, η προφορά του ab initio είναι κριτήριο γενικής παιδείας (ή μανταμσουσουδισμού): οι λιμοκοντόροι το προφέρουν αμπινίτσιο, τα παιδιά του λαού abinishio.

 46. Ηλεφούφουτος said

  Αυτό με το Μαρκούζε που επηρέασε τον Μπακούνιν μού θύμισε παλιό σοβιετικό ανέκδοτο:
  Στο διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα «Η ποίηση στη ζωγραφική» ο πίνακας «Ο Λένιν διαβάζει Πούσκιν έλαβε το δεύτερο βραβείο» , καθώς το π΄ρωτο βραβείο το κέρδισε ο πίνακας «Ο Πούσκιν διαβάζει Λένιν».

  Άκου Τσίρκο Μάξιμο! Ιδού τα χάλια της παιδείας μας, κύριοι.
  Όταν οι νέοι παύουν να μεγαλώνουν διαβάζοντας κλασικούς, όπως κάναμε εμείς, φυσικό είναι να κανουν τέτοια τραγικά λάθη. Διότι ποιος από μας που διάβαζαν Αστερίξ δεν θυμάται εκείνο τον εκατόνταρχο να απειλεί το λεγεωνάριο Σπάρους ότι θα τον βάλει να σκουπίσει όλες τις μισές πλάκες από τη Γαλατία ώς το Τσίρκους Μάξιμους; (έτσι το έλεγε, με την παλιά προφορά – για τη σωστή βλ. Π2 37).

  Πάντως δεν ήταν η μόνη παραμόρφωση ονόματος. Ο Οδόακρος π.χ. αναφέρεται Οδοάκρος.

  Με τον «επόμενο Ιούλιο» τον Ιούλιο του 2015 κατάλαβα.

 47. Νέο Kid Στο Block said

  Ο αρχηγός πάντως που είναι λεβέντης (καθότι «της φυλακής τα σίδερα…») είχε πει
  Βένι Βίντι Βίκη! (=ήρθα και είδα τη Βίκη)
  Θα τον εμπιστευτώ ως προς τη λατινομάθεια και την σχετική προφορά, αφού βλέπω πως τόσοι προφεσόροι εδώ μέσα έχετε διαφορετικές απόψεις… 😆

 48. π2 said

  45: Φοβάμαι πως τα παιδιά του λαού από τα αγγλικά είναι επηρεασμένα. Αν δεν το πεις -τσι- νεολατινιστί, θα το πεις -τι- λατινιστί. Αλλιώς ˌab ɪˈnɪʃɪəʊ αμερικάνικα. Αλλά μετά μην κοροϊδεύουμε τους Γάλλους με τα Σαρλί Σαπλέν.

 49. physicist said

  #82. — Πιδύε, ξέχασα να πω ότι αναφέρομαι σε αγγλόφωνους … και δίνω δίκιο στους αμπινίshιους, αφού παντού αλλού στη γλώσσα τους το -tio έτσι προφέρεται.

 50. physicist said

  Τώρα, για ποιο λόγο το #49 έχει αναφορά στο #82 και όχι στο #48, δεν ξέρω. Δεν έχω ιδέα πώς γράφτηκε η ακολουθία συμβόλων #, 8, 2 εκεί.

 51. π2 said

  Α, αν πρόκειται για αγγλόφωνους πάσο. Νόμιζα μιλάμε για Γερμανία.

 52. physicist said

  #51. — Όχι, όχι, στους γερμανόφωνους το -tio είναι ασυνίζητο -τσϊο.

 53. Στο (κατά τα άλλα ενδιαφέρον) άρθρο για τα πολιτικά των ποδοσφαιριστών υπάρχει κι ένα άλλο μεζεδάκι: Ο Ζωρζ Γουεά (γιατί γαλλοπρεπώς;) αναφέρεταΙ στην πρώτη φράση ως «Λιβανέζος άσσος», ενώ όλο το κομμάτι μιλά για την ταλαίπωρη πατρίδα του τη Λιβερία. Τι Λοζάνη, τι Κοζάνη…

 54. Νέο Kid Στο Block said

  Αγγελε, έτσι είχε καθιερωθεί να τον λένε απ’όταν έπαιζε στη Μίλαν. Στην Τσέλσι ήτνα βέβαια «Τζωρτζ Ουέα ή Ουεά»
  Πλήρες όνομα: George Tawlon Manneh Oppong Ousman Weah

 55. Spiridione said

  Όντως, αυτό το άρθρο για τους πολιτικοποιημένους ποδοσφαιριστές είναι πολύ κακογραμμένο. Προσθέστε και έναν αγνώριστο, τον Ακράν (αντί για Αρκάν). Ε, σου λέει ακραίος εθνικιστής θα είναι, Ακράν θα τον λένε.

  Είδα και αυτή τη φωτογραφία σήμερα, και αναρωτήθηκα μήπως ο Σέρχιο Ράμος συμμετέχει στην εκστρατεία για το δημοψήφισμα για τη μοναρχία. Αλλά απλά κρέμασαν ένα πανό πάνω στην αφίσα.
  http://www.tovima.gr/world/article/?aid=604179

 56. antpap56 said

  28: Σωστό το σχόλιο για την προφορά του C (το τσ είναι, νομίζω, a posteriori επίδραση από τις μετέπειτα παράγωγες γλώσσες).

  Mirage λεγόταν και το ανάλογο καθίδρυμα στην τηλεοπτική «Δυναστεία»–τη θυμάται κανείς;

 57. gryphon said

  29
  Πιό παλιά (αλλα μετα το 2000) ειχε τυχει να παρακολουθησω καποια συνέντευξη του τεως σε καποιο καναλι.Μιλουσε και τοτε γι’αυτες τις ιστοριες με την χουντα το πραξικοπημα . Σε καποια φαση που μιλουσε για τις ενοπλες δυναμεις ειπε » τα στρατά «.
  Μονο τον μακαριτη τον Χατζηχρηστο σε καποια ταινια ειχα ακουσει να λεει τον στρατο τά στρατά.
  Λεπτομερεια μεν αλλα απο αυτην καταλαβα ποσο αποκομμενος πρεπει να ειναι αυτος ο ανθρωπος απο την καθημερινη πραγματικοτητα και από οτιδηποτε συμβαινει τις τελευταιες δεκαετιες στην Ελλαδα.

  39
  Καμμιά φορα βαζω να δω αυτη την εκπομπη που εχει ο Λεωνιδας καπου εκει στις 5 το απογευμα.Να πω την αληθεια ριχνω μια ματια να δω τι γινεται ο γερο Πλευρης τον οποιο φερνει καποιες φορες.
  Το θεμα μου ομως ειναι άλλο.Οι Γεωργιαδηδες προεβησαν σε ιεροσυλία για τα δεδομενα του εθνικιστικού χωρου κατοπιν ανωθεν πιεσεων μαλλον…
  Μεχρι προσφατα και η εκπομπη του Γεωργιαδη (οπως και οι παλιες του Πλευρη αλλα και αλλες ελληνοκεντρικες εκπομπες) χρησιμοποιουσουν στην μουσικη των τιτλων καποια πασιγνωστα μοτιβα αρχαιοελληνικης ας πουμε μουσικης .Η πιο σωστα που ειναι καποιεςαποπειρες αποδοσης αρχαιοελληνικης μουσικης με το δυτικο συστημα γραφης
  Κατι απο τον Θησαυρο των αθηναιων στους Δελφους η απο καποιο αποσπασμα απο τον Ευριπιδη και κατι αλλα, δεν ξερω ακριβως.Ταιριαζουν παντως αυτα τα μουσικα θεματα και ειναι ευχαριστα σαν ακουσμα..
  Τωρα τελευταια που εκανα ζαπινγκ και πετυχα την αρχη της εκπομπης με εκπληξη αρχικα και απεχθεια αργοτερα διαπιστωσα οτι αλλαξαν την μουσικη των τιτλων με ενα φρικτο θεμα απροσδιοριστου ειδους κατι σαν κλασσικη μουσικη ο Θεος να την κανει δηλαδη και οπως καταλαβαινεται και οπως διαβασα το εχει γραψει η Ευγενια .

 58. Πέπε said

  > > Τι καταλαβαίνετε όταν διαβάζετε ή ακούτε ότι οι συνταξιούχοι “θα δουν μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις τους από τον επόμενο Ιούλιο”; Πότε θα μειωθούν οι συντάξεις; Σε λιγότερο από ένα μήνα ή σε ένα χρόνο κι ένα μήνα;

  Σχετική ερώτηση:

  Θεωρείτε ότι «επόμενος» και «ερχόμενος» είναι συνώνυμα όταν μιλάμε για μέρες, μήνες κλπ., ή όχι ακριβώς; Σε θεωρητικό επίπεδο πάντα πίστευα ότι είναι, αλλά στην πράξη μού έτυχε να πρέπει να πω κάτι για την Τετάρτη που θα ερχόταν ενώ τη στιγμή που έγραφα ήταν Πέμπτη (δηλ. 6 μέρες νωρίτερα), και σκάλωσα αν εδώ πάει ερχόμενη ή επόμενη ή και τα δύο.
  Ερχόμενη = η πλησιέστερη ανεξαρτήτως εβδομάδας
  Επόμενη = η πρώτη της επόμενης εβδομάδας (η πρώτη μετά την πρώτη Δευτέρα), ανεξαρτήτως αν μεσολαβεί κι άλλη ή όχι [αλλά με ρευστά όρια: όταν είναι Κυριακή, τη Δευτέρα που ακολουθεί δεν τη λέμε βέβαια επόμενη, ούτε ερχόμενη, απλώς «αύριο»…]

  Σωστό ή ιδέα μου;

 59. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  >>. “θα δουν μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις τους από τον επόμενο Ιούλιο”
  Έσπασε η χολή μου ότι είναι γραμμένο από πέρισυ-πρόπερσυ και τρέχουν ήδη αναδρομικά κρατήσεις.Τέτοια συμβαίνουν συνήθως.

  35. Μπράβο σας. Ενθουσιάστηκα για το ποίημα και για τις αναφορές. Ομόρφηνε μ΄έναν τρόπο η μέρα μου.
  Για το Mirage, προ καιρού σε φιλικό σπίτι ο νεαρός που εργάζεται ως μηχανικός πολεμικών αεροσκαφών, στην αποστροφή της κουβέντας μετέφρασε ως αντανάκλαση το μιράζ (γρήγορο σαν την αντανάκλαση μάλλον,είπε με απόλυτη σιγουριά.Έτσι φαίνεται τους το έχουν πει).Οπότε δεν επέμεινα στην οφθαλμαπάτη-αντικατοπτρισμό μου.

  >>η προφορά του λατινικού c μπροστά από τα e, i, ως τσ δεν θεωρείται πια έγκυρη.
  Μπερδέυτηκα. Μου σερβίρετε ένα Κικέρωνα στα νέα Λατινικά πληζ ; 🙂
  Καλημέρα

 60. 4 & 11 Προ ημερών είχε βγει ένα παρόμοιο άρθρο με τους τίτλους των ξένων ταινιών κι εκεί γράφτηκαν πολλές παρανοήσεις αλλά και χοντράδες. Τουλάχιστον οι σχολιαστές έβαλαν χέρι, για το High Moon / Sanghai Moon μέχρι τους Blues Brothers που γύρισαν μπούμερανγκ στον αρθρογράφο.

  http://www.oneman.gr/keimena/diaskedash/watchlist/oi-pio-akyroi-titloi-ksenwn-tainiwn.2811715.html

 61. Πέπε said

  @57α: ?? Τα στρατά είναι κανονικός τύπος της λαϊκής ομιλουμένης. Δε δείχνει αποκομμένο άνθρωπο, αντιθέτως θα έλεγα. Ο αποκομμένος μπορεί να μιλάει απολύτως σύμφωνα με την επίσημη γραμματική αλλά να αγνοεί όλες τις αντικανονικές ιδιορρυθμίες του ζωντανού λόγου.

  * * * * * * * * * * *
  Από το άρθρο για την απαγωγή του Κράιπε (λινκ στην κυρίως ανάρτηση): Σε καθημερινή βάση, 24 ώρες το 24ωρο από απόσταση ασφαλείας, Άγγλοι κομμάντος ντυμένοι κρητικοί, αλλά και Κρητικοί που παρίσταναν τους βοσκούς παρακολουθούσαν και κατέγραφαν το πρόγραμμα του Διοικητή του νησιού.
  Δε νομίζω ότι μπορείς να παραστήσεις το βοσκό όταν δεν είσαι. Τι θα κάνεις, θα παριστάνεις ότι σαλαγάς τα ζώα κι εκείνα θα παριστάνουν ότι σε ακούνε; Δεν είναι εύκολη δουλειά. Ή θα είσαι χωρίς ζώα και απλώς θα βαστάς μια γκλίτσα (σαν τον Ιζνογκούντ που μεταμφιέζεται σε κολοκυθέμπορο φορώντας τα κανονικά του ρούχα και βαστώντας μια κολοκύθα, με αποτέλεσμα να μην τον γνωρίσει ο φρουρός του παλατιού και να του κόψει την είσοδο, μέχρι που πετάει την κολοκύθα και αίφνης ο φρουρός βαράει προσοχή και λέει «δόξα και τιμή στον μεγάλο βεζίρη);
  Μάλλον ήταν βοσκοί, που επιπλέον ήταν και κατάσκοποι.

 62. 59 Κίκερο για τους Λατίνους, Τσίτσερο για τους Ιταλούς, εξού και τσιτσερόνε 🙂

 63. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  32.>>Πάντως δεν τίθεται θέμα.
  Εσύ γιατί το τίθεις;
  Ε τίθονται συχνά τέτοια ζητήματα

 64. Νέο Kid Στο Block said

  Ώρα είναι τώρα να αρχίσουμε να λέμε Κικιολίνα την (τέως) βουλετίνα…

 65. gryphon said

  61
  Μπορει να είναι αλλα ξερεις κανεναν κατω των 60 να μην πω 70 να το χρησιμοποιει ;
  Αν ζουσε ανεπνεε κινειτο αναμεσα στον κοσμο εδω στην Ελλαδα θα το ειχε αντιληφθει οτι κανεις σχεδον δεν το λεει εδω και πολλα χρονια και δενθα το ελεγε.

 66. Νέο Kid Στο Block said

  Το «πρόβλημα» με τα «ερχόμενο» και «επόμενο» θα λυνόταν απλά με μια προειδοποίηση στο τέλος του κειμένου:
  «Dates in Calender are closer than they appear» (όπως στα πλαϊνά καθρεφτάκια της Σεβρολέτ μου..)

 67. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  >>Τα στρατά μου θύμισαν τα Αλβανά που λένε κάτω τους Αλβανούς και κάθε φορά τινάζομαι όταν το ακούω. Μα τα Αλβανά; !
  62. Α, καλά τότε.Το χω! 🙂

 68. tsopanakos said

  @54
  Νομίζω ότι ο ΓουεάΣ (Αλέφαντος©) έγινε γνωστός στην Παρί, θεωρήθηκε από κεκτημένη ταχύτητα παιδί της Φρανσαφρίκ και έτσι Ζωρζοποιήθηκε.

 69. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  64.Franco e Ciccio. Ο Φράνκο και ο Κίτσιο 🙂 Τα δύο cc είναι τσι-‘ετσι; {Όχι αυτοί είναι σύγχρονοι. Οπότε Τσίτσο}

 70. tsopanakos said

  Επαληθεύοντας στη wiki βλέπω ότι πήγε πρώτα στη Μονακό του Βεγκέρ μέσω Καμερούν. Ένας λόγος παραπάνω για το σιωνιστικό του «Ζ» 😛

 71. Avonidas said

  -το ότι .., Όμηρος ήδη ειχε στην διάθεση του 6.500.000 πρωτογενής λέξεις(μελέτες της Τζιροπούλου)

  Ο Όμηρος έφτιαξε ρομπότ,
  ο Όμηρος ανακάλυψε και το χιπ-χοπ…

  NSFW — μη τ’ ανοίετε σσο γραφείο, που έλεγαν κι οι ΑΗΠ!

 72. Avonidas said

  Θα μου πείτε, πρόκειται για φράση της επιστολογράφου, πώς να την αλλάξουν; Να την αλλάξουν, διότι αλλιώς λειτουργεί μέσα στα συμφραζόμενα του κειμένου και αλλιώς μόνη της στον τίτλο. Διαφορετικά, δεν είσαι συντάκτης, είσαι κοπιπαστωτής.

  Τι σας έκαναν τώρα οι κοπιπαστωτές, και τους βάζετε ίσα κι όμοια με τους συντάκτες της lifo; 😉

 73. π2 said

  Είναι ενδιαφέρον πάντως ότι δεν έχουν υπάρξει πολλές συγκροτημένες προσπάθειες μελέτης της σχέσης ποδοσφαίρου και πολιτικής στην Ελλάδα τον 20ο αι. Νομίζω πως τα έχουμε ξανασυζητήσει εδώ αλλά δεν τα βρίσκω πρόχειρα, θα περιμένω τη Μαρία. Ίσως φταίει το γεγονός ότι οι «σοβαροί» ποδοσφαιρόφιλοι τα βλέπουν λίγο με οπαδικές παρωπίδες τα πράγματα. Κάποια πράγματα εδώ, ενώ υπάρχει και γιουτιουμπάκι για τον περίφημο αγώνα του Ολυμπιακού με τη Μικτή Μακρονήσου το 1949:

  Στα της χούντας, είναι γνωστή η ιστορία του Μπούκοβι, αλλά φαντάζομαι λιγότερο γνωστή εκείνη του Ρομέν Αργυρούδη. Αφόρητες πιέσεις υπέστησαν για διάφορους λόγους πάρα πολλές ομάδες, ιδίως στην επαρχία.

 74. rogerios said

  Ας επισημανθεί ότι ο τύπος «τα γκουλάγκς» είναι πολλαπλώς τερατούργημα, το οποίο πάντως μπορεί να εξηγηθεί λόγω παρεξήγησης τα αποτελέσματα της οποίας έχουν εδραιωθεί εδώ και καιρό στη Δύση. Το «γκουλάγκ» είναι μόνο ένα ή μάλλον μία διότι πρόκειται για αρχικά που σημαίνουν «Κεντρική Διοίκηση Στρατοπέδων» [Гла́вное управле́ние лагере́й и мест заключе́ния (ГУЛа́г )], ενώ το ίδιο το στρατόπεδο συγκέντρωσης είναι απλώς «λάγκερ».

 75. Spiridione said

  Πδύε, αφού λείπει η Μαρία να βοηθήσω λίγο.
  Μία συζήτηση που θυμάμαι εδώ
  https://sarantakos.wordpress.com/2014/04/16/austerity/#comment-213157
  Και άλλη μία εδώ
  https://sarantakos.wordpress.com/2014/04/29/pao/#comment-214868
  Είχα πει ότι υπάρχει και αυτό το βιβλίο
  http://www.biblionet.gr/book/186729/%CE%A3%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%BF/%CE%A0%CE%BF%CE%B4%CF%8C%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%BF_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%82_%CE%BF%CF%80%CE%B1%CE%B4%CF%8E%CE%BD
  Δεν το έχω διαβάσει, αλλά φαίνεται ενδιαφέρον. Καλύπτει διάφορα θέματα, και περισσότερο μάλλον αναφέρεται στο παρόν και στο πρόσφατο παρελθόν, δεν ξέρω αν εξετάζει τη σχέση ποδασφαίρου – πολιτικής και τα παλιότερα χρόνια.

 76. π2 said

  76: Ευχαριστώ, αλλά κάποιες παλαιότερες συζητήσεις θυμάμαι, για το παρελθόν περισσότερο παρά για το παρόν.

 77. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #29
  Καιρό είχα να τον ακούσω τον Κωτσιοβασιλιά και η φωνή του μου φάνηκε πολύ μπάσα και βραχνή. Αρρώστησε το καμάρι μου ή ενηλικιώθηκε; Έχω όμως την εντύπωση ότι τέτοια βαριά φωνή είχε κι ο Παύλος (τι σκοπό έχει το σχόλιο, μη με ρωτάτε).

 78. Γς said

  47:
  >είχε πει
  Βένι Βίντι Βίκη! (=ήρθα και είδα τη Βίκη)

  Συμπτώσεις:
  Οταν ο Γς πίνει καφέ.

 79. Γιώργος Πρίμπας said

  (σχόλιο 5) Το παράξενο θα ήταν στην εύσειστο Λακωνία να περίμενες να βρεις αρχαίους ναούς.
  Και μόνον αυτός του 365 μ. Χ. των 8,2-8,7 ρίχτερ του ρήγματος της Ελαφονήσου θα έφτανε.
  (Εδώ για τις συνέπειες του στην Κρήτη και την Αλεξάνδρεια
  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82_%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD_%CE%9A%CF%81%CE%AE%CF%84%CE%B7_%CF%84%CE%BF_365

  Σε κείνον το σεισμό εξάλλου η Ελαφόνησος,, λόγω υποχωρήσεων του εδάφους καιεισοβής της θάλασσας, έγινε νησί και η Μονεμβασιά αποκόπηκε από τη χερσόνησο του Πάρνωνα.

 80. Γιώργος Πρίμπας said

  * και εισβολής

 81. Εμ, Gryphon, άνω των 70 είναι και αυτός που το είπε. Τι φυσικότερο, ένας ηλικιωμένος να χρησιμοποιεί και παλιομοδίτικες εκφράσεις;

 82. Γς said

  58:
  >Θεωρείτε ότι «επόμενος» και «ερχόμενος» είναι συνώνυμα όταν μιλάμε για μέρες, μήνες κλπ.

  και όχι μόνο.

 83. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  46: Είσαι κι εσύ παλιομοδίτης και κατάλαβες το ίδιο που θα καταλάβαινα κι εγώ αν δεν διάβαζα παρακάτω για να δω πως όταν λέει, σήμερα 8 Ιουνίου 2014, «τον επόμενο Ιούλιο» εννοεί τον Ιούλιο του 2014.

  58: Θέλει ιδιαίτερο άρθρο πιστεύω.

  73: Ή μήπως οι πολιτικοποιημένοι ποδοσφαιρόφιλοι αισθάνονται ενοχές; Αν και όχι πια, θα έλεγα.

  74: Α μπράβο.. Το οποίο λάγκερ είναι γερμανικό δάνειο, έτσι; Ενώ ο τσάρος είχε και ελληνικό δάνειο, κατόργκα.

 84. Γς said

  63:
  Πως διατηρείτε την σιλουέτα σας;

  Για να δω αν μιλάμε για την ίδια

  [ -Τρωω ειδη υγιεινης]

 85. gryphon said

  81
  Eνας παππους σε καποιο χωριό η καπου απομονωμενος ναι θα ηταν δικαιολογημενος αλλα εγω εκαναν το σχολιο πιο πολυ επειδη ακουω η διαβαζω οτι εχει πολιτικες βλεψεις η οτι καποιοι τον θελουν να φτιαξει κομμα αν οχι ο ιδιος ο γιος του κλπ και κρινω οτι οταν χρησιμοποιει παρωχημενες εκφρασεις οτι δεν εχει καμμια τυχη και δεν μπορει να συντονιστει με τον κοσμο εδω η τις εξελιξεις.
  Εχει χασει παρα πολλα επεισοδια

 86. ΠΑΝΟΣ said

  57
  Οι εκπομπές των Γεωργιάδηδων και άλλες δεν είναι ακριβώς ελληνοκεντρικές.Τι θα πει ελληνοκεντρικές και ταυτόχρονα λατρεία στούς Παΐσιους-Παστίτσιους και στούς Κοσμαιτωλάδες;Αυτό υπαινίχτηκα στην πρώτη μου ανάρτηση.Είναι καθαρά ελληνορθόδοξες και φανατικές μάλιστα.Προωθούν το κολπάκι των Παπαρρηγόπουλου-Ζαμπέλιου σε σφιχταγκάλιασμα και αγαστή συνεννόηση με την Εκκλησία,το «επικρατούν Σύνταγμα» και τούς Πολιτικούς.Άλλωστε Πλεύρηδες και λοιποί χρυσαυγίτες,εγώ λέω και τού ΛΑΟΣ είναι φασιστοειδείς και θρησκόληπτοι.

  Όσο για τις μουσικές έχεις δίκιο.Άλλωστε ποτέ δεν θα μάθουμε πώς παιζόταν η αρχαία,ελληνική μουσική.Ο Πανιάγκουα(http://www.classicsonline.com/catalogue/product.aspx?pid=802660),που εξέδωσε την πλέον αποδεκτή προσέγγιση,λέει κάπου ότι από τα σπαράγματα μουσικής που ανευρέθησαν ποτέ δεν θα μάθουμε πώς ακριβώς παιζόταν.Είναι,λέει,σαν να θέλουμε να καταλάβουμε τον Παρθενώνα ,από μερικούς σπασμένους κίονες (ή κάπως έτσι,το είπε).
  Η προσωπική μου γνώμη και μικροέρευνα, με έχει οδηγήσει να συμπεράνω, χωρίς επιστημονική σιγουριά,ότι η δυτική ανέλιξη τής αρχαίας μουσικής είναι κοντύτερα.Γιατί ως γνωστόν η αρχαία μουσική πήρε δύο δρόμους.Προς ανατολάς και προς δυσμάς.Οπωσδήποτε δεν πιστεύω ότι είναι τα τεριρέμ.Δεν ταιριάζουν,εκτός των άλλων,και με την όλη οπτική τής αρχαίας Τέχνης.Δεν φαντάζομαι τον Περικλή ή τον Μιλτιάδη π.χ. να μουρμουρίζει τεριρέμ ή κάτι παρόμοιο!Μάλλον θ’ αυτοκτονούσαν….

 87. Μαρία said

  45
  Τα παιδιά του λαού βελτιώθηκαν στο μεταξύ;
  https://sarantakos.wordpress.com/about/#comment-73245

 88. ἡ σύγχυσι ὑποκειμένου καὶ ἀντικειμένου στὸ σημερινὸ παράδειγμα θὰ ἀπεφεύγετο ἐὰν διετηρεῖτο ἡ ἀρχαιοπρεπέστερη αἰτικακὴ πληθυντικοὺ σὲ -ας, ἡ ὁποία μάλιστα γιὰ τὰ ὀξύτονα εἶναι καὶ γνήσια λαϊκή.

  ἡ φράσι τοῦ Καρκαβίτσα μοῦ φέρνει στὸν νοῦ αὐτὴ τοῦ Παύλου, στὴν Πρὸς Ἑβραίους (7,10). Ὅταν ὁ Παῦλος ἀναπτύσσῃ τὸ θέμα τῆς ἀνωτερότητος τῆς χριστιανικῆς ἱερωσύνης ποὺ ἀποτελεῖ ἀναβίωσι τῆς προμωσαϊκῆς-προλευϊτικῆς ἱερωσύνης «κατὰ τὴν τάξιν Μελχισεδὲκ» ἔναντι τῆς λευΐτικῆς ἀναφέρει ὅτι ὁ Ἀβραὰμ πλήρωσε δεκάτη στὸν Μελχισεδέκ, διὰ δὲ τοῦ Ἀβραὰμ τὴν δεκάτη πλήρωσε καὶ ὁ Λευΐ, ὁ ὁποῖος «ἔτι γὰρ ἐν τῇ ὀσφύϊ τοῦ πατρὸς ἦν ὄτε συνήντησεν αὐτῷ ὁ Μελχισεδέκ».

 89. 69 Θα ήταν ο Φράγκων και ο Κίκιων, αν δεν ήταν σύγχρονοι 🙂

 90. Ιάκωβος said

  Νίκο, νομίζω οτι το απόσπασμα με τον Γαλάνη είναι όλο λάθος. Ο αρθρογράφος γράφει οτι

  «Για τις εκδόσεις των βιβλίων του συνεργάστηκε με συγγραφείς όπως ο Μαλρώ, ο Νερβάλ…κλπ»

  Στην πραγματικότητα δεν ήταν δικά του βιβλία. Ήταν των συγγραφέων . Αυτός ήταν ο εικονογράφος. Μοιάζει κάπως με το » παιδί δαγκώνει σκυλί» προς το χειρότερο.

  Το σωστό είναι «Ο Μαλρώ, ο Τάδε κλπ, συνεργάστηκαν μαζί του για την έκδοση των βιβλίων τους». Ή απλώς «Εικονογράφησε βιβλία των Τάδε…» για να περιλαμβάνονται και οι πεθαμένοι.

 91. Πέπε said

  @Γρύφων, 65:
  Τι, δεν το λέμε;
  Εκπλήσσομαι. Εγώ και το λέω, και το ακούω χωρίς να μου ξενίσει. Δηλαδή έτσι νόμιζα, για κάτσε να το ξανασκεφτώ…
  Εντάξει, ότι δεν ταιριάζει σε δημόσιο λόγο δημόσιου προσώπου συμφωνώ βέβαια.

 92. πάντως ἐγὼ ἀμπ ἰνίτιο πρόφερα ἀπὸ τότε ποὺ στὸ πρῶτο ἑξάμηνο τῶν σπουδῶν μου ὁ σεβάσμιος καθηγητὴς εἶχε γράψει στὸν πίνακα:quod ab initio vitiosum est tractu temporis convalescere nequit προφέροντάς το μὲ τσιτακισμό, τονίζοντας ἴδως ὑπὲρ τὸ δέον τὸ «ἰνίτσιο», τὸ «βιτσιόζουμ».

 93. Νέο Κid said

  Αυτό με τα γκουλάγκ που είπε ο Ροζέ Μιλά (σπάνια) ο παικταράς δεν το ήξερα. Παρεμπιπ. Θα ανοίξεις ξανά το καφέ της Χαράς ,ενόψει μουντιάλ, ή μπαα; 🙂

 94. Left said

  Εκπληκτική η συνοδευτική φωτογραφία στο μεζεδάκι του Αιμίλιου Ζαχαρέα, στην Εφημερίδα των Συντακτών.
  Τον θυμάμαι έτσι (ακριβώς) από το συνέδριο (για την αλλαγή της ονομασίας) του ΚΚΕ Εσωτερικού, το 1986!!

 95. rogerios said

  Αγαπητέ Νεοκίδιε, γίνεται να μην ανοίξει και πάλι το «Καφέ της Χαράς» με το Μουντιάλ; 🙂

 96. sarant said

  90: Έχεις δίκιο!

  94: Αγέραστος!

  95: Εννοείς το ποδοσφαιρικό μπλογκ;

 97. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  94. Δεν είν΄ ο πεθερός του Ρουσσόπουλου,πατέρας της Μάρας; (όχι ότι φταίει σε κάτι γι αυτό, αλλά ως προς την ηλικία). Πάντως στο άρθρο του καλά τα λέει. Ο σύριζα να επιδιώξει και να πείσει γι αυτό, ‘οτι είναι η φωνή που ενώνει όσο γίνεται περισσότερους, απ όλες τις παρατάξεις. Ετσι απλά απλά και λαϊκά.Τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ καλλιεργούν φανατισμούς και αντιθέσεις παλιοκαιρίστικες, στέρφες κι επικίνδυνες. Είναι μεγάλα τα ζόρια και θα γίνουν τεράστια και δεν υπάρχουν πολυτέλειες για διχασμούς. Είμαι μια αδύναμη φωνή μέσα στο χάος αλλά μιας και προέκυψε να το πω,ας το πω.

 98. 79 Μας μπέρδεψες με τα ‘λαφονήσια…

 99. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  98. >>79 Μας μπέρδεψες με τα ‘λαφονήσια…
  Χαχα Μόλις αυτό μου έλεγε ο γιος μου που του έστειλα το λίκνο, καθότι πάει από Ελαφόνησο πάνω σε Λαφονήσι κάτω, τα καλοκαίρια (πέρυσι και στα δυο!)

 100. spiral architect said

  Δεν είναι μεζεδάκι, αλλά έχει τη σημασία του:
  Μεταξύ άλλων, το σαμαρομπλόγκ ενημερώνει τους υπηκόους του ότι, μέλος της επιτροπής αξιολόγησης για το διάδοχο του Θεοχάρη^2, θα είναι ο Γενικός Επιθεωρητής του Υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας, ο επονομαζόμενος και Μικρός Πέτρος.
  Χαρείτε!

 101. sarant said

  Ε τι, τον Μέγα Πέτρο περίμενες;

 102. rogerios said

  Οικοδεσπότη (σχ. 96), εννοείται ότι σ’ αυτό αναφέρομαι!

 103. Μας πηγαινοέρχεται ήδη καιρό ο Πιερ, αλλά προς τον παρόν το νέο διορισμό μόνο τα ελληνικά μέσα τον ξέρουν…

  Είναι κι ο αδερφός του σφακ-ατάκ μέσα, κι άλλοι με άπειρα προεδριλίκια, κι αληθινή γνώση -τουλάχιστον, τεχνολογίας- κουκούτσι.

 104. IN said

  Αυτό το εξαιρετικό πόνημα του Βενιζέλου Λεβεντογιάννη έχει, στην εισαγωγή, κι άλλες βλακείες, δεν είναι μόνο ότι ο Χίτλερ ζήτησε ουΐσκι χωρίς πάγο (ενώ είναι γνωστό ότι δεν έπινε αλκοόλ). «Φωλιά των αετών» ονομάστηκε (κυρίως εκτός Γερμανίας, υποτίθεται ότι είναι παρατσούκλι που πρωτοέβγαλε ένας Γάλλος διπλωμάτης) ένα μικρό κτίριο στην κορυφή του βουνού Kehlstein, κοντά στο Berchtesgaden, στις Βαυαρικές Άλπεις. Χτίστηκε ως «δώρο γενεθλίων» για τα 50α γενέλθια του Χίτλερ και, υποτίθεται, ότι ήταν Teehaus/teahouse δηλαδή μικρό κτίσμα στο οποίο σερβιρόταν το (απογευματινό) τσάι. Στα Γερμανικά είναι πιο γνωστό ως Kehlsteinhaus Η κατασκευή του θεωρείται μεγάλο επίτευγμα της τεχνικής, κόστισε «έναν σκασμό» λεφτά χωρίς ιδιαίτερο λόγο και ο Χίτλερ δεν φαίνεται να το συμπαθούσε ιδιαίτερα. Σπανίως πήγαινε εκεί . Εδώ λέει ότι όλο κι όλο πήγε 14 φορές στη ζωή του, συνήθως μόνο για ένα απόγευμα, και την τελευταία φορά που πήγε ήταν το 1940! Στα τέλη Απριλίου 1944, που έγινε η απαγωγή του Κράιπε, φαίνεται ότι ο Χίτλερ ήταν όντως στις Βαυαρικές Άλπεις, κοντά στο Berchtesgaden, όχι όμως στην αετοφωλιά αλλά στην επίσημη κατοικία του εκεί, που ονομαζόταν Berghof. Αν και πολύ μεγάλο κτίριο, δεν θα το χαρακτήριζε κανείς ούτε πύργο ούτε φρούριο. Ήταν η τελευταία του διαμονή εκεί: Λίγο μετά την απόβαση στη Νορμανδία, στις 14 Ιουνίου 1944, έφυγε για το πολεμικό αρχηγείο του στην Αν. Πρωσσία, και δεν ξαναγύρισε ποτέ. Επομένως, μπορεί να κάθησε στη βαριά πολυθρόνα του ο Χίτλερ όταν έμαθε τα νέα, μπορεί και να χάιδεψε και το σκύλο του, μπορεί, έστω, να ζήτησε κανένα τσαγάκι που συνήθως έπινε, αλλά όλ’ αυτά δεν μπορεί να έγιναν στην «αετοφωλιά», αλλά στο Berghof.

 105. Νέο Kid Στο Block said

  Ρογήρε, αυτός είσαι! 🙂
  (ας κάνω και το πρώτο οφπλέης και οφτόπικ και οφαπόλα σχόλιο για να σε..ζεστάνω. 🙂 )
  Προβλέπω λοιπόν τεράστιο σπρώξιμο (αν και όταν χρειαστεί) στην Μπραζίου ,καθότι αν αποκλειστεί νωρίς (και νωρίς για Μπραζίου σημαίνει πριν τον ημιτελικό) προβλέπω να τα σπάνε και να τα καίνε όλα ο Βραζιλιάνοι! (και άδικο δεν θάχουν ,εδώ που τα λέμε… δώστε και λίγο ψωμί στο λαό ρε! μόνο «θεάματα» ; )

 106. spiral architect said

  Έχουν άλλη τεχνογνωσία αυτoί. 😉

 107. spiral architect said

  … oι Γάλλοι!

 108. IN said

  100: Πάντως, στα Γαλλικά, petit για ενήλικα σημαίνει «κοντός». Πέτρος Κοντός, λοιπόν, ο κύριος!

  Με την ευκαιρία, πάντα γελάω με το όνομα αυτού του γνωστού Βελγικού δικηγορικού γραφείου (τα δύο επώνυμα των ιδρυτών του): lallemand-legros. Ελληνικά θα λέγαμε «Γερμανός-Χοντρός». Φαντάζεστε στην τηλεφωνήτρια; «Γερμανός-Χοντρός και συνεργάτες, λέγετε παρακαλώ;».

 109. π2 said

  Μια που ο λόγος για το Μουντιάλ, ένα ωραιότατο τραγουδάκι εναντίον της διοργάνωσης, του Edu Krieger (στην περιγραφή έχει και τους στίχους):

 110. sarant said

  Μερσί για τα νεότερα!

  Κάτι μου λέει ότι από βδομάδα (όχι όμως αύριο) θα κουβεντιάσουμε για το Μουντιάλ κι εδώ.

 111. Gpoint said

  # 105

  Κιντ τα βραζιλιάκια μόνο με τα ελληνάκια μορεί να προβληματισθούν ειδικά άμα δούνε τον Παπασταθόπουλο να γράφει στη φανέλλα του …Σώκρατες !!
  Πρόβλεψαν όμως με την κλήρωση να βρεθούμε αντιμέτωποι (αν) στον τελικό !!

  ( μετά τον όμιλο αν πέσουμε στα εγγλεζάκια τους έχουμε για κολατσιό )

 112. π2 said

  Μετάφραση στα αγγλικά εδώ: http://lyricstranslate.com/el/desculpe-neymar-im-sorry-neymar.html

 113. Theo said

  @86:
  Δεν έχω δει καμιά εκπομπή των Γεωργιάδηδων αλλά είχα συζητήσει με τον Άδωνι πριν καμιά δεκαριά χρόνια. Κι είναι πράγματι (βλακωδώς) ελληνοκεντρικός. Δεν έχει καμιά σχέση με την Εκκλησία· ή, αν έχει, θα είναι τελείως επιδερμική. Κι επειδή γνώρισα πολύ καλά τον π. Παΐσιο, μπορώ να σε βεβαιώσω πως και μ’ αυτόν μόνο επιδερμική σχέση μπορεί να έχει. (Για τις «προφητείες» που οι ελληνοβαρεμένοι αποδίδουν στον Παΐσιο ή στον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, αναπαράγοντας κάποια μυθεύματα, έγραψα πριν από ένα δίμηνο σ’ αυτό το ιστολόγιο εδώ κι εδώ ).

  Όσο για το Δεν φαντάζομαι τον Περικλή ή τον Μιλτιάδη π.χ. να μουρμουρίζει τεριρέμ ή κάτι παρόμοιο!Μάλλον θ’ αυτοκτονούσαν, μην είσαι και τόσο σίγουρος. Φαίνεται εδώ πως βλέπεις τους ΑΗΠ με τα μάτια των Βαυαρών ή των οπαδών της «μετακένωσης» του 19ου αιώνα που έθεσαν τις βάσεις της δημόσιας εκπαίδευσης που παρέβλεπε κάπου 2.000 χρόνια ιστορίας της ρωμιοσύνης, λες και δεν υπήρχαν ρωμιοί όλο αυτό το διάστημα αλλά κάποιοι «βυζαντινοί» που ποτέ δεν αυτοπροσδιορίστηκαν έτσι.
  Δεν είμαι μουσικολόγος, αλλά έχω φίλους μουσικολόγους: Τον Χριστόδουλο Χάλαρη, τον Γρηγόρη Στάθη, τον Θωμά Αποστολόπουλο, τον Κυριάκο Καλαϊτζίδη, κ.α., που θεωρούν πως τα τεριρέμ είναι πιο κοντά στην αρχαία ελληνική μουσική από τη δυτική μουσική.

  Όσο γι’ αυτά που γράφεις στο σχ. 39, την Εκκλησία εκπροσωπεί κατά πρώτον η Ι. Σύνοδος και, κατά δεύτερον, οι επίσκοποι και οι θεολόγοι, ακαδημαϊκοί και μη, όχι ο οιοσδήποτε τυχάρπαστος ελληνοβαρεμένος, άσχετος με τη θεολογία της. Και το Άγιο Όρος το εκπροσωπούν η Ι. Κοινότητα και οι ηγούμενοι και αντιπρόσωποι των μονών, όχι ο κάθε βαρεμένος παλαιοημερολογίτης που πήρε ένα κελλί, για να «το παίζει» αγιορείτης και η κάθε μπαρούφα του να έχει αγιορείτικη σφραγίδα. Άκουσες ποτέ την Ι. Σύνοδο, την Ι. Κοινότητα του Αγίου Όρους, ένα σοβαρό θεολόγο ή έναν αγιορείτη ηγούμενο να υποστηρίζει όσα -γενικά και αόριστα- προσάπτεις στην Εκκλησία και το Όρος;

 114. Νέο Kid Στο Block said

  Π2ε (109,112) Ωραίο! Aλλά σταματώ ,να μην κάψουμε και το άρθρο του Νικοκύρη (πριν τα Μπραζιλέρο κάψουν τα γήπεδα της ντροπής…)

 115. Νέο Kid Στο Block said

  Oι Εγγλέζοι βρήκαν έναν πολύ πολιτισμένο τρόπο να εξαφανίσουν τους άστεγους…
  http://rt.com/news/164524-spikes-homeless-london-outrage/

 116. Νέο Kid Στο Block said

  115. Μήπως όμως απλώς έχουν προνοήσει για τους αστέγους εξ Ινδιών; (ηλίθιο και κρύο, ξέρω… 😦 )

 117. Spiridione said

  105. Κιντ, Αγγλία – Αργεντινή προβλέπεται; Γιατί τους βλέπω αγριεμένους τους Αργεντίνους
  http://www.gazzetta.gr/article/621733/mundial-2014-pano-tis-fotias

 118. sarant said

  114: Μπα, εσάς θα ακούσω κυρίως.

 119. Νέο Kid Στο Block said

  Σπύρο, δεν ξέρω πώς σταυρώνουν οι όμιλοι.
  (Θα κόψουν όμως οι Εγγλέζοι την Ουρουγουάη ή την Ιταλία έξω; χμμμ…not exactly a walk in the park! 🙂 )

 120. Απ’ τους Γάλλους το κλέψανε

 121. Ελάτε στα Σομπρεροπρογνωστικά.

 122. Νέο Kid Στο Block said

  120. !! Αnd I fuck the Enlightenment e Bιβ λε Λουμιέρ να ούμε. 😦

 123. 22, Ήτανε πολύ μπροστά οι ΑΗΠ με τα στρογγυλά USB port

  Μα δεν είναι πορτογαλέζικο κρασί το port;
  🙂

 124. ΠΑΝΟΣ said

  Την πίστη δεν μπορώ να την αντιμετωπίσω.Αλλά και ποιός μπορεί; Θα πω μόνον αυτό:κι όμως, κινείται!

 125. Νέο Kid Στο Block said

  Σπύρο, για τις Μαλβίνες (Φώκλαντς! you bloody Cypriot terrorist! μου φωνάζει το πνεύμα του Χάρντινγκ…) μού έχει μείνει μία εικόνα. Όταν επήλθε η «απελευθέρωση» των νήσων από τους ηρωικούς Μπίληδες , έσπευσε ένας ρεπορτερίσκος (του ΒΒC ήταν; Μάλλον) , τσακώνει έναν παππούλη από τους «ομήρους» και τον ρωτάει:
  Πώς βιώσατε τη φοβερή εμπειρία; Τρομοκρατηθήκατε; Σας απείλησαν τη ζωή οι Αργεντινοί; και κάτι τέτοια.
  Ο γεροεγγλεζάς τον κοιτάει σαν σκουλήκι και λέει:
  -Tι λες ανθρωπέ μου; Μια χαρά μας φέρθηκαν. Δεν είχαμε καμία σχεδόν αλλαγή στην καθημερινότητά μας.
  Το μόνο πραγματικά άσχημο ήταν που μάς υποχρέωσαν να οδηγούμε στα δεξιά! 🙂

 126. Πάνος με πεζά said

  Μεσοβδόμαδα που άκουγα τον «πολύ» Χρήστο Ζαμπούνη, σε νέα ραδιοφωνιή εκπομπή που έχει, είπε, με αφορμή άλλο ουσιαστικό που δεν θυμάμαι, ότι ίσως να ήταν και σωστό η γυναίκα αντάρτης (σ.σ. ίσως να το εννούσε με την ορθογραφία «αντάρτις»;), καθ’όσον τα εις «-ισσα» είπε ότι είναι νεώτερα «και δεν έχουν σχέση με την παλαιά σωστή γλώσσα». Και μετά βυθίστηκε στο πένθος του (που θα διαρκέσει όλο το καλοκαίρι) για την αποχώρηση του βασιλιά της Ισπανίας…

  Τι ζόρι τραβάτε με τη Φιλαδέλφεια, κι o Bruce Springsteen άκλιτη την αφήνει ! 🙂

  Κλασικό μπέρδεμα ο «ερχόμενος Ιούλιος» με τον «επόμενο Ιούλιο». Χρησιμοποιώντας μια παλιά πατέντα των μεγαλύτερων για την επόμενη βδομάδα, τη γνωστή φρασούλα «αύριο 8», που μου πήρε χρόνια να καταλάβω τί εννοούσε, θα μπορούσαμε κι εδώ αντί για «τον επόμενο Ιούλιο» να λέγαμε «τον άλλο μήνα 12» ! 🙂

  Γιατί το αρχαίο γλυπτό παριστάνει λάπτοπ και όχι πίτσα, γλυκά ζαχαροπλαστείου ή αλμυρά μπισκότα; 🙂

 127. Spiridione said

  125. Μαλβίνας – Φόκλαντς. Μην αγχώνεσαι, και η κυβέρνηση τα μπερδεύει.
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2625031/Whoops-British-government-sends-parcel-Falkland-Islands-addressed-MALVINAS-given-Argentina.html

 128. sarant said

  126: Μπα; Ώστε τα εις -ισσα είναι νεότερα; Πόσο νεότερα δηλαδή; Και πόσο παλιά θέλει την «παλαιά σωστή γλώσσα»; Το -ισσα υπάρχει από την ελληνιστική εποχή και δώθε και είναι συχνότατο στα κείμενα.

 129. Theo said

  @124:
  Αν πίστη εννοείς τα πορίσματα επιστημόνων μ’ ένα σωρό περγαμηνές (ο Γρ. Στάθης, πχ., είναι ο ιδρυτής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ κι ίσως ο κορυφαίος εν ζωή μουσικολόγος στη χώρα μας), τότε μάλλον μπορείς να συνδιαλεχθείς μόνο σε επίπεδο καφενείου και περιοδικών life style.

  Και, φυσικά, καμιά απόδειξη για το ότι τάχα «τροφοδότης» των ελληναράδικων σάιτ είναι η Εκκλησία και το Άγιο Όρος.
  Για τεκμηρίωση θα μιλάμε τώρα; Λασπολογούμε κι ό,τι πιάσει, όπως έλεγε κι ο Γκέμπελς.

  Καλό βράδυ!

 130. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #129
  Όχι και να απαιτείτε τεκμηρίωση! Τεκμηριώστε πρώτα την ύπαρξη του Θεού και βλέπουμε τι θα κάνουμε με τους εκπροσώπους Του στη Γή.

 131. ΠΑΝΟΣ said

  Ύπνον ελαφρύ ή βαθύ,my friend!

 132. Theo said

  @130:
  Σιγά, Γρηγόρη!
  Έγραψα για τεκμηρίωση σχετικά με τον ισχυρισμό του Πάνου ότι η δυτική μουσική είναι κοντύτερα στην αρχαία ελληνική μουσική, όχι για την ύπαρξη του Θεού.

  Και η ύπαρξη του Θεού τεκμηριώνεται, όχι όμως με αποδείξεις, επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα, αλλά με βιώματα, εσωτερικά του καθενός. Κι αυτά τα βιώματα είναι πιο αδιάσειστα από οποιονδήποτε συλλογισμό. «Λόγῳ παλαίει πᾶς λόγος», έλεγαν οι αρχαίοι. «Βίῳ δέ τις;», συμπλήρωσε ο άγιος Γρηγόριος ο θεολόγος.
  Αλλά εμείς γνωρίζουμε μόνο τον Καντ και τους συν αυτώ, ενώ για την ελληνική φιλοσοφία του 4ου μέχρι τον 15ο αιώνα έχουμε παχυλή άγνοια!

 133. Ιάκωβος said

  Η αρχαία Ελληνική μουσική που ακούμε σήμερα δεν έχει σχέση με την αυθεντική, της οποίας τις παρτιτούρες δεν έχουμε αποκρυπτογραφήσει άρα δεν την ξέρουμε. Γι αυτό συνήθως,οι ηχογραφήσεις αυτές δεν βγάζουν νόημα, ακούγονται σαν κάτι πολύ μοντέρνο, σαν Ξενάκης, ή είναι απλώς κάποια ενδιαφέροντα ηχοχρώματα.

  Και αυτό ταιριάζει με την άποψη των Δυτικών ότι οι Έλληνες ήταν κάτι σοβαροί τύποι, που δεν άφηναν το συναίσθημα να τους κυριεύει, ακούγαν υπερβατικές κρύες μουσικές, ήταν ασπροντυμένοι και ζούσαν σε κάτασπρα κτίρια , κλπ,κλπ. Στην πραγματικότητα, τουλάχιστον η Αθήνα θα έμοιαζε σα μικρή σημερινή Βομβάη, με λιγώτερο στριμωξίδι αλλά με χρώματα και αρώματα ανθρώπων που χέζανε στο δρόμο.

 134. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  α.γ. (αρχήγραφο): Μετά το 130, τα σχόλια θα πιάσουνε τα όρη (τ΄ άγια)
  126>> “αύριο 8″,
  αύριο 22, μπαίνει ο ερχόμενος Ιούλης(ο επικουροθεριστής)

 135. Ιάκωβος said

  Όσο για το τεριρέμ του Πλάτωνα, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Οι αρχαίοι Έλληνες, ακόμα και τα κλασικά χρόνια ήταν ένας αχταρμάς από καταγωγές και παραδόσεις και ένα μέρος της κουλτούρας τους ήρθε από την Ανατολή ή ανήκε σε προελληνικά στρώματα του πληθυσμού.

  Έτσι κι αλλιώς η πρώτη μουσική όλων των λαών είναι η πεντατονική, που χοντρικά αντιστοιχεί στον ήχο που βγάζει ένα καλάμι, αν του κάνεις τέσσερις τρύπες σε ίδιες αποστάσεις. Οι κλίμακες που αναφέρει κι ο Πλάτωνας είναι προφανώς παρμένες κι από άλλους λαούς, λύδιους, φρύγες, κλπ (που περιέργως είναι όλοι ινδοευρωπαίοι της Ανατολής και κάποιος πολύ γερός εθνο-ιστορικο-μουσικολόγος θα μπορουσε να εξηγήσει το γιατί).Ο Πλάτωνας ήταν συντηρητικός και οι Σπαρτιάτες ακόμα περισσότερο και θεωρούσαν όλη τη μουσική κάτι πατροπαράδοτο και ιερό που δεν αλλάζει. Όμως ο Ευριπίδης εισήγαγε κλίμακες και αμανέδες κατευθείαν από την Μικρα Ασία, που στους συντηρητικούς βάρβαρους Έλληνες δεν άρεσαν (Ο Αριστοφάνης τον δούλευε μέσω Αισχύλου
  -ίσως τους δούλευε και τους δύο), όμως έγιναν τρέντι για τα επόμενα 2000 χρόνια.

  Οι σημερινοί Ελληνοπώλες που θεωρούν την εθνική μας μουσική (δηλαδή το ελληνικό κομμάτι της ανατολίτικης μουσικής) σαν ανάξιο του Ιερού, λευκοντυμένου, άσπιλου, αμόλυντου από σημιτικές επιδράσεις, ιδανικού ΕΛ- Ελληνα, όλοι αυτοί απλώς κλωσάνε το αυγό του ναζισμού

 136. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  134. αύρι οχτώ, δεκαπέdε, ΄κοσιδυό, κοσιεννιά

 137. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #132
  Νόμιζα ότι γράψατε «Και, φυσικά, καμιά απόδειξη για το ότι τάχα “τροφοδότης” των ελληναράδικων σάιτ είναι η Εκκλησία και το Άγιο Όρος.
  Για τεκμηρίωση θα μιλάμε τώρα; Λασπολογούμε κι ό,τι πιάσει, όπως έλεγε κι ο Γκέμπελς.»
  «Η ύπαρξη του Θεού τεκμηριώνεται με βιώματα;» Δεν μας αρκεί ο Λόγος, όπως εκφράστηκε στη Βίβλο; Αυτό μου μυρίζει αιρετικό. Τι θα έλεγε η Εκκλησία που την εκπροσωπεί «κατά πρώτον η Ι. Σύνοδος και, κατά δεύτερον, οι επίσκοποι και οι θεολόγοι, ακαδημαϊκοί και μη»;

 138. ΠΑΝΟΣ said

  Γρηγόριος Ναζιανζηνός ο Θεολόγος**:
  «Η μητέρα μου πρόσεχε να μη φιλήσουν τα χείλη μου ελληνικά χείλη, να μην αγγίξουν τα χέρια μου ελληνικά χέρια και ούτε ελληνικά τραγούδια να μολύνουν τα αφτιά και την γλώσσα μου».
  («Επιτάφιος εις τον πατέρα, παρόντος Βασιλείου», παρ. ι’)

  «Οι αμόρφωτοι (Έλληνες) φιλόσοφοι, ενώ μυθολογούσαν για τα άστρα και δημιούργησαν την αστρολογία, δεν κατάφεραν να εξηγήσουν πως μας διοικεί ο Θεός».
  («Λόγος προς αστρονόμους»)

  «(Η βάπτιση του Ιησού), δεν είναι μυστήριο απατηλό, ούτε ελληνική απάτη και μέθη. Είναι μυστήριο θείο και λαμπρό».
  («Εις τα Άγια Φώτα», παρ. α’)

  «Η σοφία των Ελλήνων είναι τύφος… Οι Έλληνες είναι αλαζόνες…δεισιδαίμονες…αυθάδεις…».
  («Εις Ηρώνα τον φιλόσοφον»)

  «Ποίος Ευκλείδης εμιμήσατο ταύτα, γραμμαίς εμφιλοσοφών ταις ουκ ούσαις, και κάμνων εν ταις αποδείξεσι; Τίνος Παλαμήδους τακτικά κινήματά τε και σχήματα γεράνων, ως φασι, και ταυτά παιδεύματα κινουμένων εν τάξει, και μετά ποικίλης της πτήσεως; Ποίοι Φειδίαι και Ζεύξιδες και Πολύγνωτοι, Παρράσιοι τε τινες και Αγλαοφώντες, κάλλη μεθ᾿ υπερβολής γράφειν και πλάττειν ειδότες;».
  («Λόγος θεολογικὸς Β’, περὶ Θεολογίας», παρ. 25)

 139. Γιώργος Πρίμπας said

  (σχόλια 98-99)
  Ναι. Λογικό να μπέρδεψα. Όχι δεν είναι του Ελαφονησιού Χανίων.
  Ίσως πιο σωστό link να είναι αυτό http://earthquake-now.blogspot.gr/2012/12/365.html
  Στο χάρτη (πάνω δεξιά) -εκεί κοντά στις βραχησίδες Παυλοπέτρι- έχουν βρεθεί στο βυθό της θάλασσας ίχνη αρχαίας πόλης (καταποντισμένης από το σεισμό του 365 μ.Χ.)
  Ο Παυσανίας την αναφέρει ως χερσόνησο «Όνου Γνάθο» λόγω του σχήματος της. Την εποχή του ήταν ενωμένη με την απέναντι ακτή (της Πούντα).
  Ο τίτλος ρήγμα της Ελαφονήσου είναι σχετικά πλασματικός διότι ένα ρήγμα που δίνει σεισμό 8,5 ρίχτερ έχει μήκος στα 100 χιλιόμετρα και πάνω
  (ενδεικτικά το ρήγμα της Ιαπωνίας το 2011 που έδωσε τα 9 ρίχτερ ενεργοποιήθηκε σε μήκος 300 χιλιομέτρων, ενώ αυτό της Χιλής το 1960 που έδωσε τα 9,5 ρίχτερ σε μήκος 800 χιλιομέτρων)
  ΥΓ. Ελπίζω να πάω και φέτος (κάθε χρόνο πηγαίνω λίγες μέρες) πριν την πουλήσουν και ας «κατάντησε Μύκονος» – τη θυμάμαι από τις αρχές του 80 όταν ακόμα ήταν ένα νησί ψαράδων και από το σημείο που αράζουν τα φέρι μέχρι τον Άγιο Σπυρίδωνα είχε λίγες ψαροταβέρνες και στο Σίμο πήγαινες με χωματόδρομο.

 140. Γιώργος Πρίμπας said

  *βραχονησίδες

 141. Νέο Kid Στο Block said

  Δεν ξέρω αν και πόσο βοηθάει, ή κι αν καν σημαίνει κάτι αυτό που θα γράψω σε σχέση με το ποια μουσική είναι κοντύτερα (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό) στην αρχαία, αλλά το γράφω σε περίπτωση που κάποιος το βρει χρήσιμο.
  Θα είχε θέση και στο άρθρο της αρμονίας . Η ανακάλυψη του Πυθαγόρα (ή των Πυθαγορείων) περί αρμονικών και ουσιαστικά το γεγονός πως ο τόνος του ήχου μιας χορδής είναι αντιστρόφως ανάλογος του μήκους της και κατ’επέκταση (χρησιμοποιώντας μουσικούς όρους) το ότι οι νότες που παράγουν δύο χορδές (ίδιου υλικού,πυκνότητας και πάχους) με λόγο μηκών 1 προς 2 χωρίζονται από μία οκτάβα (ογδόοη) ήταν μια ανακάλυψη με τεράστια σημασία για τη μουσική και την επιστήμη.
  Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία που ένα φυσικό φαινόμενο περιγράφεται με όρους ακριβούς ποσοτικής έκφρασης, δηλαδή μαθηματικής σχέσης, ή όπως θα λέγαμε σήμερα «φυσικομαθηματικού τύπου».
  Το συμπέρασμα των Πυθαγορείων ότι οι αριθμητικές αναλογίες διέπουν τους νόμους της μουσικής αρμονίας τούς οδήγησε στην ιδέα πως το ίδιο συμβαίνει σε όλο το σύμπαν («κόσμο»=τάξη).
  Τολμηρό άλμα πίστης σίγουρα αυτό, αλλά μάλλον γίνεται ευκολότερα κατανοητό αν λάβουμε υπόψι πως στην αρχ.Ελλάδα η μουσική είχε την ΙΔΙΑ σπουδαιότητα με την αριθμητική , τη γεωμετρία και την αστρονομία.
  Μέσω Πλάτωνα (ο πλατωνισμός είναι κατά βάση πυθαγορισμός), και Αριστοτέλη, αυτές θεωρήθηκαν οι τέσσερις «επιστήμες-τέχνες» – στυλοβάτες της μάθησης, και θα συνέθεταν τη Μεσαιωνική Τετραοδία (τους «τέσσερις δρόμους» ), τον βασικό κύκλο εκπαίδευσης κάθε καλλιεργημένου ατόμου, κάτι που ίσχυε σε όλα τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια μέχρι την Αναγέννηση.

 142. ΠΑΝΟΣ said

  Και κάτι προσωπικό,επιτρέψτε μου και συγγνώμη γι αυτό.Άλλο η θεωρητική προσέγγισή μου,άλλο οι προσωπικές μου προτιμήσεις σε καθημερινή βάση.Από την άποψη των χορών με συναρπάζουν το απτάλικο,το ζεϊμπέκικο ,το ροκ εν’ ρολ, σάλσα,κ.λπ.(αλλά σωστά,ε;!).Ενώ από την μουσική άποψη,με εκφράζουν τα χατζιδακικά,σοφά λόγια:»όλα τα είδη τής μουσικής,αλλά από ένα επίπεδο και πάνω».Κι αυτά προωθούσα όταν είχα δημόσιο βήμα.(Μακριά από τα σκυλοπόπ!).Άρα και ανατολικά και δυτικά και βόρεια και ό,τι βάζει ο νους.Δηλ. και Μοντεβέρντι και Μάρκο.Γίνεται!
  Άλλο,όμως,το ένα και άλλο το άλλο, που είπα.Και πάλι συγγνώμη για τα προσωπικά.

 143. Ιάκωβος said

  Ο Πλάτωνας εν μέρει είχε δίκιο. Ήταν συντηρητικός διότι θεωρούσε την καλή μουσική σαν πολύ συγκεκριμένο πράγμα και κλίμακες και τους ποιητές που συνθέτουν μέσα σε πάθος δεν τους ήθελε στην Πολιτεία του, αλλά ως προς την ουσία είχε δίκιο.

  Η καλή ή κακή μουσική μπορεί να φτιάξει ή να γκρεμίσει μια κοινωνία. Συγχωρήστε μου τον φανατισμό, αλλά νομίζω ότι πέρα από τις ιστορικο-κοινωνικές ερμηνείες, ένα κομμάτι της ευθύνης για τη δυστυχία των ναζιστών σήμερα, αυτού του 10% συν του ποσοστού τους στα άλλα κόμματα, οφείλεται στην σκουπιδο-μουσική περιρρέουσα ατμόσφαιρα των τελευταίων χρόνων. Ας το πούμε πιο αρχαιοπρεπώς, στην απουσία της διονυσιακής εμπειρίας μέσω της μουσικής και του τραγουδιού, την οποία έχει αντικαταστήσει το άμουσο οπαδικό σύνθημα και το παλαμάκι.

  Μια ματιά στα εθνικοναζιστικά γιουτουμπάκια και τις μουσικές τους μπορεί να πείσει.
  Το Requiem for a dream είναι το πιο πολυφορεμένο. Συναισθηματική πανούκλα και Σπαρτιάτες να τρέχουν ένοπλοι.

  Τύφλα νάχει ο Μπιρσίμ με το O Fortuna Imperatrix Mundi, δηλαδή.

 144. gryphon said

  141
  Υπηρχει και ο Αριστόξενος που ελεγε αλλα πραγματα.
  Υπαρχουν παμπολα βιβλια και αναλυσεις γι’αυτα που εγραψε οπως αυτο το λινκ

  http://www.tonalsoft.com/monzo/aristoxenus/aristoxenus.aspx

  Εσυ η αλλοι που εχουν γνωσεις μαθηματικων γεομετριας κλπ ισως μπορουν να παρακολουθησουν.
  Εγω μπορω να ακουσω πραγματα αλλα οσες φορες προσπαθησα να διαβασω διαφορα βιβλια η αρθρα για το θεμα και να καταλαβω τι γινεται δεν τα καταφερα.Το μυαλο μου γινεται γρηγορα σαπουνι και δεν καταλαβαινω τιποτα.
  Καταλαβα ομως οτι το βαθος ειναι αμετρητο .

 145. BLOG_OTI_NANAI said

  137: Αγαπητέ Γρηγόρη, το γεγονός ότι η πίστη στον Χριστό ξεκίνησε ως βίωμα, είναι το γράμμα «Α» στο ζήτημα του Χριστιανισμού.

  Στην Α΄ επιστολή του ο Ιωάννης δεν γράφει ότι εμείς «καταθέτουμε τη μαρτυρία μας» και «σας γράφουμε» για τον Χριστό τον οποίο «τον έχουμε ακούσει και τον έχουμε δει με τα ίδια μας τα μάτια» και μάλιστα «τον είδαμε από κοντά, και τα χέρια μας τον ψηλάφισαν«; Σαφέστατα λοιπόν σημειώνει ότι «σας αναγγέλλουμε» αυτόν που «φανερώθηκε σε εμάς» και «αυτό που είδαμε κι ακούσαμε«. Για βίωμα μιλάει.

  Η αρχαία Εκκλησία όταν μιλάει για πίστη, μιλάει για εμπιστοσύνη σε ένα πρόσωπο που γνώρισε. Η αρχαία Εκκλησία μαρτυρά ότι γνώρισε τον ίδιο τον Θεό στον οποίο πίστεψε.

  Και αξίζει γι’ αυτό να σημειώσω την ριζική άγνοια των ανθρώπων που γράφουν την γνωστή εξυπνάδα ότι η πίστη στην «Ιπτάμενη Τσαγιέρα» που φαντάστηκε κάποιος, είναι κάτι παρόμοιο με την Χριστιανική πίστη στον Χριστό. Είναι άλλο πράγμα αν για κάποιον και τα δύο είναι το ίδιο αδιάφορα, και άλλο πράγμα να παριστάνει κάποιος τον έξυπνο, μην έχοντας καν ιδέα για τι πράγμα μιλάει.

 146. Dimitris said

  145:
  Θεωρείς ότι και ο Ράσελ που πρώτος ανέφερε αυτήν την εξυπνάδα είχε ριζική άγνοια?

 147. ΠΑΝΟΣ said

  Το Requiem for a dream είναι σάουντρακ και το έγραψε ο Κλιντ Μάνσελ,πρώην ποπ συνθέτης,που εν συνεχεία έγραψε μουσικές για πάνω από 20 ταινίες,διαφορετικών ειδών.Το τι εισπράττει ο κάθε βλάξ,είναι άλλο θέμα.

 148. Νέο Kid Στο Block said

  145. Επειδή είναι όντως κακό να μην έχουμε ιδέα για τι πράγμα μιλάμε, την «Ιπτάμενη Τσαγιέρα» δεν τη φαντάστηκε «κάποιος» (όποιος…) αλλά ο μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός Ράσελ και (ασχέτως τι «μόδες» ακολούθησαν μετά που οικειοποιήθηκαν το teapot ) δεν έχει καμία σχέση με αυτό που λες («κάτι παρόμοι με τη Χριστιανική ή όποια άλλη πιστη). Ο Ράσελ εισήγαγε την τσαγιέρα σαν ένα φιλοσοφικό παράδειγμα του σε ποιον πέφτει το Beweislast που λένε οι Γερμανοί, το βάρος της απόδειξης, και την εισήγαγε σε μια εποχή που η θρησκοληψία απαιτούσε φορτικά απόδειξη ΜΗ ύπαρξης Θεού από την καλπάζουσα (ως προς τις ανακαλύψεις) επιστήμη. Ήταν μια καθαρά «αμυντική» δηλαδή σταση /αλληγορία του Ράσελ (η οποία βεβαίως καταδείκνυε με εμφαντικό τρόπο και τον Αγνωστικισμό του) αλλά δεν είχε τίποτε να κάνει με «αντιχριστιανισμό» ή οτιδήποτε τέτοιο.
  Ο Ράσσελ απλώς έγραψε πως αν ισχυριστεί ότι μια τσαγιέρα κάπου στη μεσοτροχιά Γης και Άρη περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο, θα ήταν ανοησία εκ μέρους του να περιμένει από άλλους να τον πιστέψουν με βάση τη λογική πως δεν μπορούν να αποδείξουν πως δεν έχει δίκιο. Για να μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους (όσον αφορά τον «κάποιον» τουλάχιστον)

 149. sarant said

  148: ‘Ετσι!

 150. > (εκδόσεις Φερλάγκ) ΧΑ ΧΑ! Τα χωρατά δεύτερου πλάνου είναι πάντα τα καλύτερα! 😀

 151. sarant said

  (Φαντάζομαι θα το πρόσεξαν κι άλλοι)

 152. 49: > και δίνω δίκιο στους αμπινίshιους, αφού παντού αλλού στη γλώσσα τους το -tio έτσι προφέρεται.

  Θα ξέρετε φαντάζομαι και αυτό http://en.wikipedia.org/wiki/Ghoti

 153. BLOG_OTI_NANAI said

  Δεν αναφερόμουν στον Ράσελ, αλλά αναφερόμουν στο σύστημα θεοτήτων που έχουν δημιουργηθεί ως ειρωνική θέση απέναντι στον Χριστιανισμό. Φυσικά, αν το κείμενο «Γιατί δεν είμαι Χριστιανός» που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο είναι όντως του Ράσελ, τότε θα έλεγα ότι ο πήχης «μεγάλος φιλόσοφος» δεν θα πρέπει να συμπεριλάβει αυτό του το έργο μέσα διότι αν είναι «μεγάλος φιλόσοφος» τότε δεν του αξίζει αυτό, ενώ αν είναι από τα καλύτερα του, δεν ξέρω γιατί ονομάζεται μεγάλος φιλόσοφος. Το μόνο ελαφρυντικό του είναι ότι εκεί μάλλον μιλάει για τον ρωμαιοκαθολικό χριστιανισμό και προφανώς έχει άγνοια από τους Έλληνες Πατέρες, για τους οποίους το Α και το Ω είναι ότι δεν θα υπάρξει ούτε και στον αιώνα τον άπαντα απόδειξη στα πλαίσια της επιστήμης και του επιστητού ότι υπάρχει Θεός. Διότι αυτό ακριβώς λέει η βασική διδασκαλία Κτιστού και Ακτίστου.

  Η αναφορά στην Πρώτη Αιτία για παράδειγμα υπάρχει στην Καινή Διαθήκη («Πας γαρ οίκος κατασκευάζεται υπό τινός, ο δε πάντα κατασκευάσας Θεός», Εβρ. 3,4) ουσιαστικά όμως η αλήθεια του Χριστιανισμού βιώνεται και ο μόνος τρόπος για να γνωρίσει κάποιος τον Θεό είναι:

  – «Ακολουθήστε τον λόγο μου»,
  – «έτσι θα γίνετε μαθητές μου»,
  – «και τότε θα γνωρίσετε την αλήθεια» (ιω. 8,32)

  Αυτό μαζί με τη θεολογία Κτιστού – Ακτίστου κάνουν εντελώς δευτερεύουσες όλες τις λεγόμενες «αποδείξεις» περί ύπαρξης του Θεού με τις οποίες ασχολείται ο Ράσελ, εντελώς τσάμπα όταν έχουν γραφτεί αυτά πριν από 16 έως 20 αιώνες.

 154. 16, 23 β: Εμένα μου έκανε εντύπωση που ο σχολιαστής σωστά τη λέξη «επιχείρηση» 😛

 155. έγραψε

 156. BLOG_OTI_NANAI said

  138: Αγαπητέ ΠΑΝΟΣ, σοβαρά φέρνεις αυτά τα διαδικτυακά σκόρπια εδάφια παρμένα από νεοπαγανιστικούς ιστότοπους, για να μας πεις ότι ο Γρηγόριος που ήταν Έλληνας, είχε Ελληνική Παιδεία, μιλούσε και έγραφε Ελληνικά, ήταν ένας Έλληνας Πατέρας της Εκκλησίας και τα έργα του ανήκουν στην ελληνική γραμματεία, όταν έλεγε στα συμφραζόμενα αυτά για «Έλληνες», δεν εννοούσε τους ειδωλολάτρες ή την ειδωλολατρική λατρεία, ή τα στοιχεία ειδωλολατρίας και τους ειδωλολατρικούς θεούς που περιέχονταν μέσα στα φιλοσοφικά έργα; Είναι δυνατόν να υπάρχει άνθρωπος που πιστεύει ότι το πρόβλημα του Γρηγορίου ήταν… εθνικό όπως λένε οι νεοπαγανιστές;;;!!!

  Αγαπητέ ΠΑΝΟ, δεν σε αναγκάζει κανείς να πιστεύεις, αλλά σε παρακαλώ μην θεωρείς πηγή σοβαρής συζήτησης την γελοία παραφιλολογία του διαδικτύου, διότι σου εγγυώμαι ότι αποτελούν αστειότητες χειρίστου είδους. Θα βρεις εκεί από ανύπαρκτα, μέχρι κακομεταφρασμένα χωρία, εδάφια έξω από τα συμφραζόμενα τους, εδάφια που ανάμεσα τους λείπουν από 5 έως και 100 λέξεις, και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς διότι οι νεοπαγανιστές έχουν αναδειχτεί σε πραγματική αρρώστια του διαδικτύου. Δεν σέβονται ούτε τα βιβλία που εκδίδουν και δημοσιεύουν ακόμα και εκεί παραφθαρμένα χωρία.

  Επίσης, αν παρά ταύτα, θες να ξεκινήσεις μια τέτοια κουβέντα, προσωπικά είμαι διατεθειμένος να την κάνω διότι ουδέποτε θα επιτρέψω στην διαδικτυακή παραφροσύνη να αποκτήσει θέση ανώτερη από τη μόρφωση.
  Μόνο που θα σε παρακαλέσω, κάθε εδάφιο να το φέρνεις και στο πρωτότυπο αλλά και με σαφή παραπομπή στην έκδοση από την οποία το πήρες.

  Για παράδειγμα, στην ομιλία προς Ήρωνα, γιατί δεν μας έφερες αυτά που γράφει στην εισαγωγή του Γρηγορίου για τη Φιλοσοφία, και μας φέρνεις αυτές τις 5 ασύνδετες λεξούλες;

 157. BLOG_OTI_NANAI said

  138: Επίσης, για το τελευταίο αστείο παράθεμα τι να πω; Πόσες φορές στη ζωή σου δεν είπες βλέποντας ένα ηλιοβασίλεμα ότι κανείς ζωγραφικός πίνακας δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό; Όταν το λέει ο Γρηγόριος σε πειράζει; Έλεος αγαπητέ ΠΑΝΟ…

 158. Αρχαίοι Έλληνες και υπολογιστές (προσέξτε επίσης εκτός από τον φραπέ, και την περικεφαλαία της Αθηνάς που είναι κράνος εικονικής πραγματικότητας)

 159. Και βέβαια το κλασικό του Ράδιο Αρβύλα σχετικά με το θέμα https://www.youtube.com/watch?v=yqhgCYRa6Sk

 160. Gpoint said

  # 156

  Μια (καλοπροαίρετη ) απορία :

  αυτός » ο Γρηγόριος που ήταν Έλληνας, είχε Ελληνική Παιδεία, μιλούσε και έγραφε Ελληνικά, ήταν ένας Έλληνας Πατέρας της Εκκλησίας και τα έργα του ανήκουν στην ελληνική γραμματεία» έχει καμιά σχέση μ’ έναν Κιρκόρ της ίδιας εποχής ;

  ειδωλολάτρες κι εικονολάτρες

  ελληνόφθονες και ελληνόφρονες

  ο ΠΑΟΚ πάνω από όλα

 161. Avonidas said

  #153, BLOG_OTI_NANAI:

  «Το μόνο ελαφρυντικό του είναι ότι εκεί μάλλον μιλάει για τον ρωμαιοκαθολικό χριστιανισμό και προφανώς έχει άγνοια από τους Έλληνες Πατέρες, για τους οποίους το Α και το Ω είναι ότι δεν θα υπάρξει ούτε και στον αιώνα τον άπαντα απόδειξη στα πλαίσια της επιστήμης και του επιστητού ότι υπάρχει Θεός.»

  Το ουσιώδες ζήτημα, και νομίζω το βασικό σημείο τριβής μεταξύ πιστών και μη πιστών, είναι ότι η αξίωση των άθεων για μια κάποια απόδειξη όλων τούτων αντιμετωπίζεται από τους πιστούς ως παράλογη, υπερβολική, για να μην πω κακόπιστη. Είναι δε ο μόνος τομέας της ανθρώπινης ζωής που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

  Το να λες ότι για τους Ορθόδοξους ο Χριστιανισμός είναι βίωμα, δεν είναι δεσμευτικό για εκείνον που δεν είχε ποτέ παρόμοια βιώματα, και που αμφιβάλλει για τη φύση των βιωμάτων όσων ισχυρίζονται ότι τα έχουν.

  Και βέβαια, δεν ζήτησε ποτέ κανείς στα σοβαρά μια μαθηματική απόδειξη ότι υπάρχει Θεός, ούτε μια λογική απόδειξη, ούτε καν το είδος της πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας απόδειξης που είναι το κριτήριο για τις δικαστικές αποφάσεις. Όχι. Το μόνο που συνήθως περιμένει να ακούσει ένας άθεος ή ένας αγνωστικιστής είναι κάποιον καλό λόγο για να θεωρήσει ότι η μαρτυρία του θεϊστή χρειάζεται υπερφυσική εξήγηση, αντί των πάμπολλων φυσικών/ιστορικών ερμηνειών που μπορεί να φανταστεί κανείς, που είναι απολύτως επαρκείς, και που ο Ορθόδοξος π.χ. εφαρμόζει στο 99% των θρησκευτικών πεποιθήσεων της ανθρωπότητας.

  Εάν δεν υπάρχει, και δεν θα υπάρξει, καμιά απόδειξη της ύπαρξης του Θεού, τότε η «άγνοια των Ελλήνων Πατέρων», ή των λεπτών διακρίσεων της Χριστιανικής θεολογίας, δεν έχει καμία σημασία. Δεν χρειάζεται να τις γνωρίζει κανείς για να αρνηθεί ότι αναφέρονται σε κάτι υπαρκτό (εκτός αν επιθυμεί να μιλήσει συγκεκριμένα για αυτό ή εκείνο το δόγμα, τότε το πράγμα αλλάζει. Αν θέλω να πω ότι ο Τάδε πιστεύει το Δείνα, πρέπει να μπω στον κόπο να μάθω αν όντως το πιστεύει).

  Το μπέρδεμα συμβαίνει γιατί, στην πραγματικότητα, είναι πολλοί αυτοί που ισχυρίζονται ότι η Χριστιανική Παράδοση, όπως έχει φτάσει μέχρι τις μέρες μας, συνιστά ένα ισχυρό τεκμήριο για την αλήθεια των μαρτυριών που περιέχει. Λέγεται, δηλαδή, ότι αν μελετήσουμε σε βάθος όσα μας έχουν παραδοθεί, θα αναγκαστούμε να δεχτούμε ότι η αλήθεια των Δογμάτων είναι η πιο πειστική εκδοχή (ή μια από τις πιο πειστικές εκδοχές). Η άποψή μου είναι ότι συνιστά τεκμήριο μόνο στα μάτια όσων ήδη πιστεύουν.

 162. Theo said

  @137:
  Ναι, Γρηγόρη, και τα δυο (κι αυτό που αναφέρεις εσύ κι αυτό που αναφέρω εγώ) είχα υπ᾿ όψιν όταν έγραφα τα περί τεκμηρίωσης και λασπολογίας. Αλλά έγραψα βιαστικά την απάντησή μου προς εσένα, κι έμεινα μόνο στο ένα.
  Αλλά και τι σχέση έχει η τεκμηρίωση κάποιων ασύστατων γενικών και αόριστων κατηγοριών για τους ιθύνοντες της Εκκλησίας με την τεκμηρίωση της υπάρξεως του Θεού; Είμαστε ακόμα στον χαζοχαρούμενο 19ο αιώνα, να πιστεύουμε πως είναι δυνατόν να αποδειχθούν τα πάντα; και μάλιστα, ό,τι ξεφεύγει των πέντε αισθήσεών μας; (Αυτά τα προβλήματα η Ορθόδοξη θεολογία τα είχε λύσει προ πολλού, αλλά, δυστυχώς, τον 19ο και τον περισσότερο 20ο αιώνα οι περισσότεροι Ορθόδοξοι θεολόγοι την αγνοούσαν και πολεμούσαν τους «αντιπάλους» τους με τα νοησιαρχικά όπλα των ρωμαιοκαθολικών ή/και των προτεσταντών.)

  Aυτά που γράφεις για τον Λόγο, όπως εκφράστηκε στη Βίβλο, μυρίζει προτεσταντίλα. Ο λόγος περί Θεού δεν έχει αξία καθ’ εαυτόν, αλλά μόνο όταν εκφράζει βιώματα θεουμένων (γι’ αυτό και μόνο έχει αξία η Βίβλος) και κατανοείται πλήρως μόνο απ’ όσους έχουν ανάλογες με τους θεουμένους εμπειρίες. Οπότε, το βίωμα δίνει αξία στον λόγο, κι αυτό είναι η Ορθόδοξη θέση. Η Ι. Σύνοδος, οι επίσκοποι και οι θεολόγοι, όταν δεν έχουν αυτή την εμπειρία, οφείλουν ν’ ακολουθούν τις διδαχές των θεουμένων. Η Ἐκκλησία διδάσκει «κατὰ τὰς τῶν Ἁγίων θεοπνεύστους θεολογίας καὶ τῆς ἐκκλησίας [δηλ. του πιστού λαού] το ευσεβὲς φρόνημα», όπως γράφεται στο Συνοδικόν της Ὀρθοδοξίας.

  @138:
  Απεχθάνεσαι τα ελληναράδικα σάιτ, ισχυρίζεσαι πως τα τροφοδοτεί η Εκκλησία, κι όμως κοπυπαστώνεις κατακρεουργημένα εδάφια από αυτά (εκτός κι αν τα νεοπαγανιστικά δεν τα θεωρείς ελληναράδικα) ! Μυστήρια πράματα!

  Η ελληνική φιλοσοφία την ελληνιστική περίοδο ήταν σε τέλμα, σε αδιέξοδο. Την έξοδο από τη σχολαστικότητα και τη νοησιαρχία τη βρήκαν οι Πατέρες της Εκκλησίας. Συνέχισαν την αρχαία φιλοσοφία, αλλά με μια μεγάλη ρήξη. Γι᾿ αυτό είναι φυσικό ο άγιος Γρηγόριος ο θεολόγος, που σπούδασε φιλοσοφία στην Αθήνα, να απορρίπτει τους πριν από αυτόν φιλοσόφους (φυσικά, και δεν ήταν ανθέλληνας, γιατί από τον 4ο μέχρι τον 12ο αιώνα, για τους λόγιους, και μέχρι τον 18ο για τους πολλούς, η λέξη Έλλην δεν είχε εθνική σημασία και σήμαινε παγανιστής.)
  Οπωσδήποτε, είτε αρέσει σε κάποιους, είτε όχι, αυτοί που ξεχωρίζουν φιλοσοφικά στην ελληνική γραμματεία από τον 4ο ώς τον 15ο αιώνα είναι κάποιοι Πατέρες της Εκκλησίας: Γρηγόριος ο Θεολόγος, Γρηγόριος ο Νύσσης, (ψευδο-)Διονύσιος Αρεοπαγίτης, Μάξιμος ο Ομολογητής, Ιωάννης Δαμασκηνός, Φώτιος ο μέγας, Γρηγόριος ο Παλαμάς… Αν τους διαβάσει κανείς απροκατάληπτα, θα δει τι υψηλές πτήσεις κάνουν. Κι αν τους συγκρίνει με τους συγχρόνους τους δυτικούς, θα καταλάβει γιατί στη Δύση υπήρξε Ιερά Εξέταση, γιατί η εκεί Εκκλησία είχε μονοπώλιο και της κοσμικής γνώσης και πώς στην καθ’ ημάς Ανατολή η κτιστή (δια των αισθήσεων και της μάθησης) γνώση είχε διαχωριστεί προ πολλού από την άκτιστη (την δι’ όλης της υπάρξεως και δια της έκτης αίσθησης κοινωνία με τον Θεό).

  @146:
  Και ο Ράσελ κι όποιος άλλος προσπαθεί να αποδείξει νοησιαρχικά ότι υπάρχει ή ότι δεν υπάρχει Θεός, για μένα είναι ένας εξυπνάκιας που ματαιοπονεί. Το φιλόσοφος είναι μεγάλη κουβέντα. Φιλόσοφος, πχ., για μένα είναι ο Βιτγκεστάιν, μαθητής του Ράσελ, αν δεν απατώμαι.

  Από σήμερα ταξιδεύω, θα έχω μαζί μου την ταμπλέτα και μάλλον δεν θα μπορώ να συνεχίσω τη συζήτηση.
  Έρρωσθε!

 163. Theo said

  @161:
  Για την Ορθόδοξη θεολογία, τεκμήριο είναι το βίωμα, όπως έγραψα (αυτό αποτυπώνεται και στα λεγόμενα «Δόγματα» που η Εκκλησία τα ονομάζει όρους· θέτουν τα όρια στα οποία κινούμενος κανείς δεν πέφτει σε αίρεση), κι αυτό είναι προσωπικό/υποκειμενικό. Πιστεύει κανείς ακράδαντα μόνο όταν, ακολουθώντας τη διδασκαλία της Εκκλησίας, βρίσκει κάτι που δεν υποπίπτει στις πέντε αισθήσεις ούτε κατανοείται ή περιγράφεται μόνο εγκεφαλικά/νοησιαρχικά, κάτι υπερβατικό.
  Τα υπόλοιπα (επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα, «Δόγματα», ερμηνείες κλπ.) είναι για να περνάμε την ώρα μας. Δεν είναι τεκμήρια. Άλλο να κοινωνείς με τον Θεό κι άλλο να συζητάς περί Θεού.

 164. Avonidas said

  Μιας και λέμε για φιλοσόφους, θα σας πω μια αστεία ιστορία που έγραψε ο Raymond Smullyan:

  Ήταν μια φορά κι έναν καιρό ένας φιλόσοφος. Ένα βράδυ που κοιμόταν, ονειρεύτηκε ότι ήρθε και τον βρήκε ο μέγας Πλάτων, και του εξέθεσε όλο του το φιλοσοφικό σύστημα (Κόσμος των Ιδεών, Σπήλαιο και τράβα κορδόνι). Ο φιλόσοφός μας τον άκουσε με μεγάλη προσοχή. Αφού κάποτε τέλειωσε ο Πλάτωνας με τις εξηγήσεις, ο φιλόσοφος πρόβαλε ένα επιχείρημα που ο Πλάτωνας ήταν αδύνατον να αντικρούσει· έτσι, έφυγε φουρκισμένος.

  Ύστερα εμφανίστηκε ο Αριστοτέλης, κι άρχισε κι αυτός με τις Μορφές, τα Αίτια, την Εντελέχεια, το Πρώτο Κινούν και τα λοιπά και τα λοιπά. Ο φιλόσοφός μας του έριξε το ίδιο πάλι επιχείρημα, κι ο Αριστοτέλης αποχώρησε με την ουρά στα σκέλια.

  Να μην τα πολυλογώ, παρέλασαν όλοι: Επίκουρος, Καρτέσιος, Σπινόζα, Λοκ, Χιουμ, Καντ, Χέγκελ, Βίττγκενστάιν, κάθε μεγάλος και μικρός φιλόσοφος, κι όλους τους έκανε σκόνη ο φίλος μας με το ίδιο ακριβώς ακαταμάχητο επιχείρημα.

  Τώρα, ο φιλόσοφός μας είχε βέβαια καταλάβει ότι όλα αυτά τα βλέπει στον ύπνο του, και σκέφτηκε: «έτσι και ξυπνήσω απότομα, θα χαθεί η εκπληκτική ιδέα που είχα! Πρέπει να την καταγράψω όσο τη θυμάμαι ακόμα». Με μια υπεράνθρωπη προσπάθεια, κατόρθωσε να συρθεί μέχρι το γραφείο του και να γράψει τη φράση σε μια κόλλα χαρτί.

  Κάποτε ήρθε το πρωί και ξύπνησε. Όλος αγωνία, σηκώθηκε από το κρεβάτι του, πλησίασε στο γραφείο του, βούτηξε το χαρτί που είχε γράψει την ιδιοφυή ιδέα, και διάβασε:

  Έτσι λες ΕΣΥ!

 165. Avonidas said

  @163: Βλέπε #164

 166. δὲν θὰ ἤθελα νὰ συμμετάχω σὲ ἄλλη μιά μάταιη συζήτησι περὶ τῆς ὑπάρξεως τοῦ Θεοῦ, ὅποιος θέλει πιστεύει ὅποιος δὲν θέλει δὲν πιστεύει, ἡ πίστι δὲν ἐκβιάζεται, ἀκόμη κι ἂν ἐκβιαστῇ κάνει τὸν ἄπιστο ἀκόμη πιὸ ἄπιστο (πίστεψαν οἱ Φαρισαῖοι ποὺ εἶδαν τὸν Λάζαρο ἀναστημένο ἢ ὁ Φαραὼ ποὺ εἶδε τὴν θάλασσα ν’ἀνοίγῃ;) ἁπλῶς στοὺς ὑπερτονίζοντες τὸ βιωματικὸ στοιχεῖο θὰ ἤθελα νὰ ὑπενθυμίσω ὅτι στὰ ἱστορικὰ βιβλία τῆς Ἁγίας Γραφῆς τὰ γεγονότα -ἀκόμη καὶ τὰ ὑπερφυσικά- γίνονται ἀντικείμενο ἀφηγήσεως μὲ τὸν τρόπο ποὺ κάποιος ἀφηγεῖται κάτι ποὺ ἁπλῶς βλέπει, παρατηρεῖ, πληροφορεῖται. δὲν γράφει π.χ. ὁ Λουκᾶς ἢ ὁ συγγραφέας τῶν Βασιλειῶν χρησιμοποιῶντας ὡς πηγὴ κάποιο δικό του βίωμα. οἱ συγγραφεῖς τῶν ἱστορικῶν βιβλίων τῆς ΚΔ εἰδικῶςβεβαίωναν τὴν ἀλήθεια αὐτῶν ποὺ εἶδαν καὶ ἄκουσαν ὡς αὐτόπτες ἢ αὐτήκοοι ἢ ἄμεσοι μαθηταὶ τῶν αὐτοπτῶν καὶ αὐτηκόοων μὲ κόστος τὸ ἴδιο τὸ κεφάλι τους. τὰ βιβλία αὐτὰ ἔχουν τὸν χαρακτῆρα φακέλλου μαρτυρικῶν καταθέσεων τὴν ἀλήθεια τοῦ περιεχομένου τῶν ὁποίων οἱ καταθέσαντες βεβαίωναν καθ’ὅλη τὴν διάρκεια τῆς ζωῆς τους καὶ μὲ τίμημα τὴν ζωή τους. καὶ αὐτὸ ἦταν κυρίως τὸ ἔργο τῶν ἀποστόλων τῆς περιτομῆς, εἴτε ὑπῆρξαν συντάκτες τῆς ΚΔ εἴτε ὄχι.

  ἐννοεῖται ὅτι ἡ Ἁγία Γραφὴ (ὅπως καὶ οἱ ἀπολογητὲς ἀργότερα) οὐδέποτε ἀπευθύνεται σὲ ἀθέους. Τοὺς ἀγνοεῖ καὶ τοὺς θεωρεῖ ἀνόητους (Ψα 13,1).

 167. Pedis said

  Θεολογική εκδοχή:

  » Η βίβλος λέει ότι η βίβλος περιέχει αλήθειες –> Η βίβλος λέει ότι ο θεός υπάρχει –> Ο Θεός υπάρχει.»

  Βιωματική εκδοχή 1 :
  » Έίχα θρησκευτικές εμπειρίες. Πολλοί άλλοι άνθρωποι δεν είχαν. Αυτοί οι καυμένοι θα έχουν κάποιο πρόβλημα αντίληψης της πραγματικότητας . Αρα, ο θεός υπάρχει. »

  Βιωματική εκδοχή 2 :
  «Είχα θρησκευτικές εμπειρίες οι οποίες δεν μπορούν να εξηγηθούν αλλιώς εκτός αν είμαι παρανοικός ή ο θεός υπάρχει. Άρα, ο θεός υπάρχει.»

  Θα ‘ταν πολύ καλύτερα αν οι πιστοί παρέμεναν σιωπηλοί. Ο (κατα πώς φαίνεται μετριότατος) φιλόσοφος Μπ. Ράσσελ έγραψε κάπου ότι » συνάντησα μία κυρία που ήταν σολιψίστρια και ήταν πολύ απογοητευμένη επειδή δεν έβρισκε κάποιον άλλον σαν κι αυτήν να μοιραστεί τις ιδέες της. «

 168. Avonidas said

  #166: ὅποιος θέλει πιστεύει ὅποιος δὲν θέλει δὲν πιστεύει, ἡ πίστι δὲν ἐκβιάζεται

  Βεβαίως κι εκβιάζεται, δεν φαντάζεσαι πόσο! Κυλήσανε κεφάλια και κεφάλια, έως και σ’ αυτόν τον «χαζοχαρούμενο» 19ο αιώνα, για να μπορεί όποιος θέλει να μην πιστεύει.

  Βεβαίως, δεν φταίνε γι’ αυτό οι Ορθόδοξοι. Ποτέ οι Ορθόδοξοι! Και γενικά, ένα περίεργο πράγμα, πάντα άλλοι είναι αυτοί που φταίνε, πάντα οι άθεοι έχουν παρεξηγήσει εντελώς τα πάντα, είναι αυτοί οι άλλοι που τα έκαναν όλα λάθος και μας έβγαλαν κακό όνομα, ενώ εμείς είμαστε ανοιχτόμυαλοι, πράοι, μεγαλόθυμοι, όσοι πιστοί προσέλθετε, κανέναν δεν εκβιάζουμε.

  Ε, τώρα, αν συμβαίνει να σας γανώνουμε το κεφάλι από την ώρα που γεννιέστε ως την ώρα που τα τινάζετε, είναι γιατί έχουμε την άνωθεν εντολή, μεριμνούμε για τη σωτηρία της ψυχής σας. Ενώ εσείς, που δεν έχετε τέτοια εντολή κι αποστολή, γιατί ρε παιδιά δεν το κλείνετε, και να κρατήσετε τις αντιρρήσεις για τον εαυτό σας; Δίκαια πράματα!

 169. #168 ἐπαναλαμβάνω: ἡ πίστις δὲν ἐκβιάζεται. ὅποιος ἰσχυρίζεται τὸ ἀντίθετο δὲν ξέρει κὰν τί εἶναι πίστις. κεφάλια πάντα πέφτουν μὲ διάφορα προσχήματα, τὴν ἐλευθερία, τὰ ἀνθρώπινα δικαιώματα, τὴν πίστι, τὰ δίκια τοῦ ἐργάτη κτλ. κεφάλια κάποτε κύλησαν γιὰ νὰ μπορῇς νὰ ἐκφράζῃς τὴν πίστι σου, κάποτε κύλησαν γιὰ νὰ μπορῇς νὰ ἐκφράζῃς τὴν ἀπιστία σου. τὸ νὰ πιστεύσῃς ὅμως ἢ ὄχι ὅπως καὶ νὰ τὸ κάνουμε δὲν ἐκβιάζεται. ἂν ἐκβιάζεται δὲν εἶναι πίστις, ὁ καθένας τὸ καταλαβαίνει αὐτό. γι’αὐτὸ κι οἱ χριστιανοὶ πιστεύουμε ὅτι ὁ Θεὸς τὴν πίστι ἔθεσε ὡς κριτήριο τῆς σωτηρίας κι ὄχι τὴν γνῶσι ἡ ὁποία καὶ λογικῶς ἐκβιάζεται (καὶ ἄρα δὲν ἀποτελεῖ προϊὸν ἐλεύθερης ἐπιλογῆς) καὶ σὲ πολλοὺς τομεῖς της ἀπαιτεῖ μιὰ νοημοσύνη ποὺ δὲν εἶναι κοινὴ στὸν καθένα (καὶ ἄρα ὡς κριτήριο θὰ ἦταν ἄδικο).

  καὶ κάτι τελευταῖο ποὺ θέλω νὰ πῶ: οὐδέποτε χρησιμοποίησα τὴν Ἁγία Γραφὴ ὡς ἐπιχείρημα ἔναντι ἀθέων ὑπὲρ τῆς ὑπάρξεως τοῦ Θεοῦ. ἀναφορές μου στὴν Ἁγία Γαρφὴ εἶχαν ὡς ἀφορμὴ διάφορες συζητήσεις ποὺ προκλήθηκαν σχετικῶς μὲ τὸ περιεχόμενό της. εἶναι φυσικὸ ὅτι ὅταν συζητᾷς μὲ κάποιον χρησιμοποιεῖς ἐπιχειρήματα ἀπὸ τὸν χῶρο ἐκεῖνο ποὺ ἀποτελεῖ κοινὸ σημεῖο παραδοχῆς καὶ γιὰ τοὺς 2. π.χ.συζητῶντας μὲ ἕνα Ἰουδαῖο θὰ χρησιμοποιήσω τὴν ΠΔ, μὲ ἕνα προτεστάντη καὶ τὴν ΚΔ, μὲ ἕνα ἄθεο οὔτε τὴν μία οὔτε τὴν ἄλλη, ἐκτός, ἐννοεῖται, ἂν αὐτὸ γίνῃ στὸ πλαίσιο μιᾶς ἱστορικῆς ἢ φιλολογικῆς συζητήσεως περὶ τοῦ περιεχομένου της, ὅπως θὰ συζητοῦσα κι ἐγὼ γιὰ τὸ περιεχόμενο τῆς Ὀδυσσείας χωρὶς νὰ πιστεύω στὴν ὕπαρξι τῶν κυκλώπων.

  τὸ ἐπιχείρημα τῆς τσαγέρας εἶναι μιὰ ὄμορφη ἐξυπνάδα, ἀλλὰ παραμένει αὐτό: ἐξυπνάδα. σὰν αὐτὴ ποὺ λέει ὅτι ὁ ἀρχαιολόγος ποὺ βρίσκει ἀνασκαφικῶς ἕνα ἀγγεῖο καταλαβαίνει ὅτι αὐτὸ εἶναι ἕνα ἀνθρώπινο δημιούργημα ποὺ διαφέρει ἀπὸ τὶς πέτρες καὶ τὸ χῶμα ποὺ τὸ περιβάλλουν, ὅτι ἡ πλάκα χρυσοῦ ποὺ στείλαμε στὸ διάστημα μὲ τὴν ἀναπράστασι τοῦ ἀνθρώπινου σώματος καὶ τῶν 2 φύλων πιστεύουμε ὅτι θὰ ὁδηγήσῃ τυχὸν ἐξωγήινους παραλῆπτες της στὸ εὔλογο συμπέρασμα ὅτι εἶναι δημιούργημα κάποιου ἔλλογου ὄντος, ἄρα καὶ τὸ σύμπαν ὁλόκληρο, ἀπείρως πολυπλοκώτερο ἀπὸ τὸ ἀγγεῖο καὶ τὴν ἀναπράστασι τοῦ ἀνθρώπινου σώματος παραπέμπει ἀπὸ μόνη τὴν ὑπαρξί του σὲ κάποιον δημιουργό. ἀφήνω δὲ τὸ γεγονὸς ὅτι ἡ τσαγέρα ὡς ἔννοια προϋποθέτει τὴν ἀνθρώπινη ὕπαρξι ἐν ᾧ ὁ Θεὸς ὄχι (εἶναι δηλαδὴ ἕνα παράδειγμα τελείως ἄστοχο). νὰ διευκρινίσω ὅτι ἀναφέρομαι στὸ παράδειγμα τῆς τσαγέρας ὅπως σήμερα τὸ καταχρῶνται διάφοροι ἐξυπνάκηδες, ὄχι ὅπως αὐτὸ ἀρχικὰ διατυπώθηκε γιὰ νὰ ἐμφάνῃ τὴν πλευρὰ ποὺ φέρει τὸ βάρος ἀποδείξεως.

 170. BLOG_OTI_NANAI said

  167, 168: «Θα ‘ταν πολύ καλύτερα αν οι πιστοί παρέμεναν σιωπηλοί.»

  Ασφαλώς. Υπήρξαν πολλοί που συμφωνούσαν με αυτό και φρόντισαν ώστε εκατομμύρια πιστοί να μείνουν για πάντα σιωπηλοί και θαμμένοι βαθιά στη γη.

  Βεβαίως το έκαναν επειδή ήταν ανώτεροι άνθρωποι και είναι φυσιολογικό, όταν κάποιος, όταν κάποιος πιστεύει στον Θεό και άρα, πιστεύει σε ανοησίες, να μην έχει λόγο ύπαρξης, και βεβαίως να μην μιλάει.

  Είναι επίσης πολύ λογικό οι άθεοι να μην είναι ούτε να έχουν υπάρξει ποτέ φασίστες. Μόνο κάτι άλλοι ήταν φασίστες που ήταν χαζοί. Επίσης μόνο οι άλλοι έχουν το προσόν της μισαλλοδοξίας, και ποτέ οι άθεοι. Οι άθεοι απλώς λένε το απολύτως λογικό ότι «Θα ‘ταν πολύ καλύτερα αν οι πιστοί παρέμεναν σιωπηλοί».

  Απέναντι στην λογική ότι από τους ανθρώπους κάποιοι δικαιούνται λιγότερα πράγματα από τους άλλους, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο επιχείρημα να αντιτάξει κάποιος. Άρα, οι άθεοι έχουν δίκιο. Άλλωστε, το είπε και ο Ράσελ. Μην το ξεχνάμε αυτό.

  Επίσης, «άνωθεν» εντολές εξόντωσης, παίρνουν μόνο οι πιστοί, διότι κανείς άθεος δεν ξέρει να έχει πάρει τέτοιες εντολές ένας άθεος. Και αφού δεν θυμάται, άρα για θανάτους ευθύνονται μόνο οι πιστοί. Λογικό.

 171. BLOG_OTI_NANAI said

  161: Αγαπητέ Avonidas γράφεις:
  «Εάν δεν υπάρχει, και δεν θα υπάρξει, καμιά απόδειξη της ύπαρξης του Θεού, τότε η “άγνοια των Ελλήνων Πατέρων”, ή των λεπτών διακρίσεων της Χριστιανικής θεολογίας, δεν έχει καμία σημασία. Δεν χρειάζεται να τις γνωρίζει κανείς για να αρνηθεί ότι αναφέρονται σε κάτι υπαρκτό (εκτός αν επιθυμεί να μιλήσει συγκεκριμένα για αυτό ή εκείνο το δόγμα, τότε το πράγμα αλλάζει. Αν θέλω να πω ότι ο Τάδε πιστεύει το Δείνα, πρέπει να μπω στον κόπο να μάθω αν όντως το πιστεύει).»

  Η Εκκλησία έχει συνείδηση ότι αποτελεί μια κοινότητα που διατήρησε ζωντανό το αρχικό βίωμα. Και όπως αν μια οικογένεια, ακούσει κάποιον να λέει ψέματα το τάδε μέλος της οικογένειας ήταν ένα κακός άνθρωπος, η οικογένεια αντιδρά και λέει ότι αυτά δεν είναι έτσι αλλά είναι αλλιώς, έτσι γίνεται και με τις διδασκαλίες που γράφεις.

  Για παράδειγμα, πριν έρθει στο προσκήνιο ο Άρειος, κανείς δεν ασχολήθηκε να διαψεύσει κάτι που δεν είχε ειπωθεί. Όταν όμως ειπώθηκε, υπήρχε λόγος να διαψευστεί γιατί ήταν εκτός της πραγματικότητας, εκτός του βιώματος που υπήρχε, και δεν υπήρχε κανένας λόγος να γίνει αποδεκτό κάτι που δεν ήταν αλήθεια. Γι’ αυτό έλεγαν τότε οι Πατέρες ότι αυτά που λέει ο Άρειος για τον Χριστό είναι καινοτομίες, ουδείς τα είπε, ουδείς τα γνώριζε, ουδείς τα δίδαξε.

  Όπως αν έρθει κάποιος και περιγράψει τον πατέρα σου (μου) ή τον αδελφό σου (μου) με ψεύτικο τρόπο, εσύ και η ευρύτερη οικογένεια σου θα πεις ότι ο άνθρωπος αυτός λέει ψέματα, διότι τα πράγματα είναι αλλιώς, ο πατέρας μου ή ο αδελφός μου έλεγε αυτό και αυτό.

  Αυτό το νόημα περίπου έχουν οι δογματικές διδασκαλίες. Προηγείται η άρνηση, η «αίρεση» δηλαδή, και κατόπιν έρχεται η απάντηση. Οι αιρέσεις ουσιαστικά ήταν αυτές που προκάλεσαν τις δογματικές συζητήσεις.

  Και βεβαίως, επαναλαμβάνω ότι οποιαδήποτε συζήτηση περί επιστημονικής απόδειξης του Θεού είναι μάταιη, δεν έχει νόημα ύπαρξης στον Ορθόδοξο Χριστιανισμό διότι αυτή ακριβώς είναι η αρχαία διδασκαλία των Πατέρων ότι ο χριστιανικός Θεός προς απογοήτευση ίσως των πιστών, δεν αποδεικνύεται διότι η φύση του είναι παντελώς διάφορη από την φύση της κτίσης. Αν τους άκουγαν οι δυτικοί χριστιανοί και πολλοί δικοί μας βεβαίως, θα είχαμε γλυτώσει περιττές συζητήσεις αλλά οι εντάσεις του 19ου αιώνα παρέσυραν πολύ κόσμο σε μια δίνη τέτοιων συζητήσεων.

  Στο ερώτημα «γιατί ρε παιδιά δεν το κλείνετε, και να κρατήσετε τις αντιρρήσεις για τον εαυτό σας» κι εγώ την ίδια απορία έχω, μια που κανείς εδώ δεν ήρθε για κατήχηση, γιατί δεν κρατάνε κάποιοι (πολύ λίγοι ευτυχώς) την αντιχριστιανική κατήχηση για τον εαυτό τους;

  Αν πάλι, το ερώτημα από κάποιους είναι ότι, «εμείς θα βρίζουμε όσο θέλουμε τις ιδέες σου και εσύ γιατί μιλάς», τότε θα απαντήσω ότι αυτό δεν μπορώ να το κάνω, όπως και κανείς φαντάζομαι δεν μπορεί να το κάνει.

  Νομίζω μπορούμε να συνυπάρξουμε, διότι αν κάποιος πιστεύει ότι παθογένειες και ανόητες ιδέες μπορεί να βρει μόνο σε εκείνους που πιστεύουν, προσωπικά βάζω στοίχημα ότι μπορούν να βρεθούν σε όλους, και σε εκείνους που δεν πιστεύουν. Άλλωστε, η έκφραση ανωτερότητας από πολλούς ανθρώπους που δεν πιστεύουν, δεν δείχνει τίποτε άλλο παρά παθογένεια. Και αφού κάποιοι άθεοι νιώθουν ανώτεροι πνευματικά και διανοητικά από όσους πιστεύουν, δεν είναι πιο σωστό να δείξουν κατανόηση προς τους υπόλοιπους όπως ένας ώριμος άνθρωπος προς το βρέφος;

 172. Νέο Kid Στο Block said

  «τὸ ἐπιχείρημα τῆς τσαγέρας εἶναι μιὰ ὄμορφη ἐξυπνάδα, ἀλλὰ παραμένει αὐτό: ἐξυπνάδα»
  Κορνήλιε, εσύ τουλάχιστον που είσαι νομικός και ξέρεις (ή οφείλεις να ξέρεις) από προτασιακή Τυπική Λογική ,δεν πρέπει να λες τέτοια πράγματα. Επαναλαμβάνω,μπας και γίνει κατανοητό.., πως η τσαγιέρα στην ορίτζιναλ Ρασελική εκδοχή της ΔΕΝ είχε φιλοδοξία «Θεοτικής» (με θετικό ή αρνητικό πρόσημο) υπόστασης. Ήθελε να καταδείξει πως η απαιτηση για απόδειξη περί της ΜΗ ύπαρξης Θεού δεν στέκει στη Φύση και ΔΕΝ είναι της ίδιας βαρύτητας και λογικής τάξεως με την απαίτηση απόδειξης περί υπάρξεως Του.
  Στη Φύση (εκτός πια αν κάποιος ισχυιριστεί πως ο Θεός είναι «εκτός Φύσης» οπότε welcome to the Club of agnosticism (sponsored by Epicurus the great)) οι έγκυρες και γενικώς αποδεκτές αποδείξεις βρίσκονται ΜΟΝΟ για πράγματα που υπάρχουν. Όχι όμως στα Μαθηματικά. Στα μαθηματικά υπάρχει ο «τρόπος του θέτειν» modus ponens ,δηλαδή ο ευθύς τρόπος να εξάγεις συμπέρασμα,και είναι εγκυρότατος ,όσο κι αν έρχεται σε κόντρα με την κοινή λογική. Αν πω «1.Όλοι οι άνθρωποι μπορούν να πετάξουν. 2. Ο Κορνήλιος είναι άνθρωπος 3. Άρα ο Κορνήλιος μπορεί να πετάξει» έχω κάνει έναν ορθότατο και έγκυρο μαθηματικώς συμπερασμό. Ενώ αν πω «Το έδαφος είναι μουσκεμένο, άρα έβρεξε» είμαι φάουλ! Μπορεί απλά να πέρασε η υδροφόρα του Δήμου. Η επιστήμη όμως δεν λειτουργεί έτσι!
  Εκεί υπάρχει σαν έγκυρος συμπερασμός μόνο το modus tolens. Η επιστήμη δεν μπορεί να πιστοποιήσει πως πραγματικά όλοι οι άνθρωποι πετούν ,γιατί θα έπρεπε να κάνει flight test σε όλους. Αρκεί να βρεθεί όμως τουλάχιστον ένας άνθρωπος που ΔΕΝ μπορεί να πετάξει ,οπότε η συνεπαγωγή καθίσταται άκυρη. ΑΥΤΟ και τίποτε περισσότερο ή «φιλοσοφικότερο» ήθελε να κάνει σαφές ο Ράσελ με την τσαγιέρα.

 173. BLOG_OTI_NANAI said

  160: Ο παλαιότερος γνωστός Κιρκορ που βλέπω, είναι Αρμένης του 18ου αιώνα.

 174. Gpoint said

  Εγώ πάντως σαν ΠΑΟΚg’s είμαι με τον Γρηγόριο γιατί τάβαλε με τους Αρειανούς

 175. Νέο Kid Στο Block said

  Διόρθωση (σημαντική στην ουσία της) παραδρομής στο 172. «Αρκεί να βρεθεί όμως τουλάχιστον ένας άνθρωπος που ΔΕΝ μπορεί να πετάξει ,οπότε η ΥΠΟΘΕΣΗ /ΑΞΙΩΜΑ (1.»Όλοι οι άνθρωποι μπορούν να πετάξουν») καθίσταται άκυρη. Όχι η λογική διαδικασία.

 176. Γιώργος Πρίμπας said

  Μεταξύ των πολλών που γράφτηκαν υπάρχει κάτι που με ενοχλεί περισσότερο. Ότι οι άγιοι πατέρες έδωσαν λύση στην φιλοσοφία της ελληνιστικής εποχής διότι η φιλοσοφία είχε πέσει σε τέλμα (σ.σ φυσικά αυτό είναι μέγα ψέμα) και είχε φτάσει σε αδιέξοδο [ποιος ορίζει το τι είναι αδιέξοδο στη φιλοσοφία;]. Το βάθος του φασισμού αυτής της θέσης είναι αμέτρητο και ιδίως αν σκεφτούμε ότι οι λύτες, τότε και πάντα, επιχειρούσαν να αφανίσουν ολοκληρωτικά αυτόν που δεν ήθελε να αποδεχθεί τη λύση τους ή δεν χωρούσε σε αυτήν.

  Περνώ (συγνώμη για το σεντόνι – δεν το συνηθίζω) για όποιον θέλει να διαβάσει το κείμενο του Russell. Στη δεύτερη παράγραφο από το τέλος το επιχείρημα της τσαγιέρας. ( πηγή εδώ http://www.godslasteraar.org/assets/ebooks/Russell_Bertrand_Is_There_a_God.pdf )

  Is There a God?
  (commissioned by, but never published in, Illustrated Magazine, in 1952)
  by Bertrand Russell.

  The question whether there is a God is one which is decided on very different grounds by different communities and different individuals. The immense majority of mankind accept the prevailing opinion of their own community. In the earliest times of which we have definite history everybody believed in many gods. It was the Jews who first believed in only one. The first commandment, when it was new, was very difficult to obey because the Jews had believed that Baal and Ashtaroth and Dagon and Moloch and the rest were real gods but were wicked because they helped the enemies of the Jews. The step from a belief that these gods were wicked to the belief that they did not exist was a difficult one. There was a time, namely that of Antiochus IV, when a vigorous attempt was made to Hellenize the Jews. Antiochus decreed that they should eat pork, abandon circumcision, and take baths. Most of the Jews in Jerusalem submitted, but in country places resistance was more stubborn and under the leadership of the Maccabees the Jews at last established their right to their peculiar tenets and customs. Monotheism, which at the beginning of the Antiochan persecution had been the creed of only part of one very small nation, was adopted by Christianity and later by Islam, and so became dominant throughout the whole of the world west of India. From India eastward, it had no success: Hinduism had many gods; Buddhism in its primitive form had none; and Confucianism had none from the eleventh century onward. But, if the truth of a religion is to be judged by its worldly success, the argument in favor of monotheism is a very strong one, since it possessed the largest armies, the largest navies, and the greatest accumulation of wealth. In our own day this argument is growing less decisive. It is true that the un‐Christian menace of Japan was defeated. But the Christian is now faced with the menace of atheistic Muscovite hordes, and it is not
  so certain as one could wish that atomic bombs will provide a conclusive argument on the side of theism.

  But let us abandon this political and geographical way of considering religions, which has been increasingly rejected by thinking people ever since the time of the ancient Greeks. Ever since that time there have been men who were not content to accept passively the religious opinions of their neighbors, but endeavoured to consider what reason and philosophy might have to say about the matter. In the commercial cities of Ionia, where philosophy was invented, there were free‐thinkers in the sixth century B.C. Compared to modern free‐thinkers they had an easy task, because the Olympian gods, however charming to poetic fancy, were hardly such as could be defended by the metaphysical use of the unaided reason. They were met popularly by Orphism (to which Christianity owes much) and, philosophically, by Plato, from whom the Greeks derived a philosophical monotheism very different from the political and nationalistic monotheism of the Jews. When the Greek world became converted to Christianity it combined the new creed with Platonic metaphysics and so gave birth to theology. Catholic theologians, from the time of Saint Augustine to the present day, have believed that the existence of one God could be proved by the unaided reason. Their arguments were put into final form by Saint Thomas Aquinas in the thirteenth century. When modern philosophy began in the seventeenth century, Descartes and Leibniz took over the old arguments somewhat polished up, and, owing largely to their efforts, piety remained intellectually respectable. But Locke, although himself a completely convinced Christian, undermined the theoretical basis of the old arguments, and many of his followers, especially in France, became Atheists. I will not attempt to set forth in all their subtlety the philosophical arguments for the existence of God. There is, I think, only one of them which still has weight with philosophers, that is the argument of the First Cause. This argument maintains that, since everything that happens has a cause, there must be a First Cause from which the whole series starts. The argument suffers, however, from the same defect as that of the elephant and the tortoise. It is said (I do not know with what truth) that a certain Hindu thinker believed the earth to rest upon an elephant. When asked what the elephant rested upon, he replied that it rested upon a tortoise. When asked what the tortoise rested upon, he said, «I am tired of this. Suppose we change the subject.» This illustrates the unsatisfactory character of the First‐Cause argument. Nevertheless, you will find it in some ultra‐modern treatises on physics, which contend that physical processes, traced backward in time, show that there must have been a sudden beginning and infer that this was due to divine Creation. They carefully abstain from attempts to show that this hypothesis makes matters more intelligible.

  The scholastic arguments for the existence of a Supreme Being are now rejected by most Protestant theologians in favor of new arguments which to my mind are by no means an improvement. The scholastic arguments were genuine efforts of thought and, if their reasoning had been sound, they would have demonstrated the truth of their conclusion. The new arguments, which Modernists prefer, are vague, and the Modernists reject with contempt every effort to make them precise. There is an appeal to the heart as opposed to the intellect. It is not maintained that those who reject the new arguments are illogical, but that they are destitute of deep feeling or of moral sense. Let us nevertheless examine the modern arguments and see whether there is anything that they really prove.

  One of the favourite arguments is from evolution. The world was once lifeless, and when life began it was a poor sort of life consisting of green slime and other uninteresting things. Gradually by the course of evolution, it developed into animals and plants and at last into MAN. Man, so the theologians assure us, is so splendid a Being that he may well be regarded as the culmination to which the long ages of nebula and slime were a prelude. I think the theologians must have been fortunate in their human contacts. They do not seem to me to have given due weight to Hitler or the Beast of Belsen. If Omnipotence, with all time at its disposal, thought it worth while to lead up to these men through the many millions of years of evolution, I can only say that the moral and aesthetic taste involved is peculiar. However, the theologians no doubt hope that the future course of evolution will produce more men like themselves and fewer men like Hitler. Let us hope so. But, in cherishing this hope, we are abandoning the ground of experience and taking refuge in an optimism which history so far does not support.

  There are other objections to this evolutionary optimism. There is every reason to believe that life on our planet will not continue forever so that any optimism based upon the course of terrestrial history must be temporary and limited in its purview. There may, of course, be life elsewhere but, if there is, we know nothing about it and have no reason to suppose that it bears more resemblance to the virtuous theologians than to Hitler. The earth is a very tiny corner of the universe. It is a little fragment of the solar system. The solar system is a little fragment of the Milky Way. And the Milky Way is a little fragment of the many millions of galaxies revealed by modern telescopes. In this little insignificant corner of the cosmos there is a brief interlude between two long lifeless epochs. In this brief interlude, there is a much briefer one containing man. If really man is the purpose of the universe the preface seems a little long. One is reminded of some prosy old gentleman who tells an interminable anecdote all quite uninteresting until the rather small point in which it ends. I do not think theologians show a suitable piety in making such a comparison possible.

  It has been one of the defects of theologians at all times to over‐esti‐mate the importance of our planet. No doubt this was natural enough in the days before Copernicus when it was thought that the heavens revolve about the earth. But since Copernicus and still more since the modern exploration of distant regions, this preoccupation with the earth has become rather parochial. If the universe had a Creator, it is hardly reasonable to suppose that He was specially interested in our little corner. And, if He was not, His values must have been different from ours, since in the immense majority of regions life is impossible.

  There is a moralistic argument for belief in God, which was popularized by William James. According to this argument, we ought to believe in God because, if we do not, we shall not behave well. The first and greatest objection to this argument is that, at its best, it cannot prove that there is a God but only that politicians and educators ought to try to make people think there is one. Whether this ought to be done or not is not a theological question but a political one. The arguments are of the same sort as those which urge that children should be taught respect for the flag. A man with any genuine religious feeling will not be content with the view that the belief in God is useful, because he will wish to know whether, in fact, there is a God. It is absurd to contend that the two questions are the same. In the nursery, belief in Father Christmas is useful, but grown‐up people do not think that this proves Father Christmas to be real.

  Since we are not concerned with politics we might consider this sufficient refutation of the moralistic argument, but it is perhaps worthwhile to pursue this a little further. It is, in the first place, very doubtful whether belief in God has all the beneficial moral effects that are attributed to it. Many of the best men known to history have been unbelievers. John Stuart Mill may serve as an instance. And many of the worst men known to history have been believers. Of this there are innumerable instances. Perhaps Henry VIII may serve as typical.

  However that may be, it is always disastrous when governments set to work to uphold opinions for their utility rather than for their truth. As soon as this is done it becomes necessary to have a censorship to suppress adverse arguments, and it is thought wise to discourage thinking among the young for fear of encouraging «dangerous thoughts.» When such mal‐practices are employed against religion as they are in Soviet Russia, the theologians can see that they are bad, but they are still bad when employed in defence of what the theologians think good. Freedom of thought and the habit of giving weight to evidence are matters of far greater moral import than the belief in this or that theological dogma. On all these grounds it cannot be maintained that theological beliefs should be upheld for their usefulness without regard to their truth.

  There is a simpler and more naive form of the same argument, which appeals to many individuals. People will tell us that without the consolations of religion they would be intolerably unhappy. So far as this is true, it is a coward’s argument. Nobody but a coward would consciously choose to live in a fool’s paradise. When a man suspects his wife of infidelity, he is not thought the better of for shutting his eyes to the evidence. And I cannot see why ignoring evidence should be contemptible in one case and admirable in the other. Apart from this argument the importance of religion in contributing to individual happiness is very much exaggerated. Whether you are happy or unhappy depends upon a number of factors. Most people need good health and enough to eat. They need the good opinion of their social milieu and the affection of their intimates. They need not only physical health but mental health. Given all these things, most people will be happy whatever their theology. Without them, most people will be unhappy, whatever their theology. In thinking over the people I have known, I do not find that on the average those who had religious beliefs were happier than those who had not.

  When I come to my own beliefs, I find myself quite unable to discern any purpose in the universe, and still more unable to wish to discern one. Those who imagine that the course of cosmic evolution is slowly leading up to some consummation pleasing to the Creator, are logically committed (though they usually fail to realize this) to the view that the Creator is not omnipotent or, if He were omnipotent, He could decree the end without troubling about means. I do not myself perceive any consummation toward which the universe is tending. According to the physicists, energy will be gradually more evenly distributed and as it becomes more evenly distributed it will become more useless. Gradually everything that we find interesting or pleasant, such as life and light, will disappear ‐‐ so, at least, they assure us. The cosmos is like a theatre in which just once a play is performed, but, after the curtain falls, the theatre is left cold and empty until it sinks in ruins. I do not mean to assert with any positiveness that this is the case. That would be to assume more knowledge than we possess. I say only that it is what is probable on present evidence. I will not assert dogmatically that there is no cosmic purpose, but I will say that there is no shred of evidence in favor of there being one.

  I will say further that, if there be a purpose and if this purpose is that of an Omnipotent Creator, then that Creator, so far from being loving and kind, as we are told, must be of a degree of wickedness scarcely conceivable. A man who commits a murder is considered to be a bad man. An Omnipotent Deity, if there be one, murders everybody. A man who willingly afflicted another with cancer would be considered a fiend. But the Creator, if He exists, afflicts many thousands every year with this dreadful disease. A man who, having the knowledge and power required to make his children good, chose instead to make them bad, would be viewed with execration. But God, if He exists, makes this choice in the case of very many of His children. The whole conception of an omnipotent God whom it is impious to criticize, could only have arisen under oriental despotisms where sovereigns, in spite of capricious cruelties, continued to enjoy the adulation of their slaves. It is the psychology appropriate to this outmoded political system which belatedly survives in orthodox theology.

  There is, it is true, a Modernist form of theism, according to which God is not omnipotent, but is doing His best, in spite of great difficulties. This view, although it is new among Christians, is not new in the history of thought. It is, in fact, to be found in Plato. I do not think this view can be proved to be false. I think all that can be said is that there is no positive reason in its favour.

  Many orthodox people speak as though it were the business of sceptics to disprove received dogmas rather than of dogmatists to prove them. This is, of course, a mistake. If I were to suggest that between the Earth and Mars there is a china teapot revolving about the sun in an elliptical orbit, nobody would be able to disprove my assertion provided I were careful to add that the teapot is too small to be revealed even by our most powerful telescopes. But if I were to go on to say that, since my assertion cannot be disproved, it is intolerable presumption on the part of human reason to doubt it, I should rightly be thought to be talking nonsense. If, however, the existence of such a teapot were affirmed in ancient books, taught as the sacred truth every Sunday, and instilled into the minds of children at school, hesitation to believe in its existence would become a mark of eccentricity and entitle the doubter to the attentions of the psychiatrist in an enlightened age or of the Inquisitor in an earlier time. It is customary to suppose that, if a belief is widespread, there must be something reasonable about it. I do not think this view can be held by anyone who has studied history. Practically all the beliefs of savages are absurd. In early civilizations there may be as much as one percent for which there is something to be said. In our own day…. But at this point I must be careful. We all know that there are absurd beliefs in Soviet Russia. If we are Protestants, we know that there are absurd beliefs among Catholics. If we are Catholics, we know that there are absurd beliefs among Protestants. If we are Conservatives, we are amazed by the superstitions to be found in the Labour Party. If we are Socialists, we are aghast at the credulity of Conservatives. I do not know, dear reader, what your beliefs may be, but whatever they may be, you must concede that nine‐tenths of the beliefs of nine‐tenths of mankind are totally irrational. The beliefs in question are, of course, those which you do not hold. I cannot, therefore, think it presumptuous to doubt something which has long been held to be true, especially when this opinion has only prevailed in certain geographical regions, as is the case with all theological opinions.

  My conclusion is that there is no reason to believe any of the dogmas of traditional theology and, further, that there is no reason to wish that they were true. Man, in so far as he is not subject to natural forces, is free to work out his own destiny. The responsibility is his, and so is the opportunity.
  —————————-
  From Bertrand Russell, «Is There a God?» (1952), in The Collected Papers of Bertrand Russell, Volume 11: Last Philosophical Testament, 1943‐68, ed. John G. Slater and Peter Köllner (London: Routledge, 1997), pp. 543‐48

 177. ΠΑΝΟΣ said

  Έχω κόψει τις πολλές συζητήσεις μεταξύ εμού και των χριστιαναραίων.Παρακαλώ μην το πάρει κανείς προσωπικά.Είναι για μένα μια γενική αρχή,την οποίαν δεν προτίθεμαι να παρακάμψω.Ο καθένας ας κάτσει στ’ αυγά του.

 178. sarant said

  Ωραία συζήτηση έγινε πάντως μέσα στη νύχτα…

 179. physicist said

  … και δεν την πήρα μυρωδιά, απαράδεκτο.

  🙂

 180. skol said

  Η γνωστή Λιάνα Κανέλλη, με το γνωστό ύφος, λήμμα υπεροψία, μοσχομαγκιά κ.ά.

  Το «λήμμα υπεροψία» είναι αυτό που λέμε «ο ορισμός της υπεροψίας» ή κάτι άλλο;

 181. sarant said

  180: Μάλλον. Δεν το πρόσεξα όταν το διάβασα,…!

 182. Νέο Kid Στο Block said

  180. Mάλλον εννοεί ο Χάρης πως η Λιάνα έχει μπει στα λεξικά στο λήμμα «υπεροψία»
  ΛΚΝ:
  υπεροψία η [iperopsía] Ο25 : η ιδιότητα του υπερόπτη: H ~ δεν ταιριάζει στους χριστιανούς. H ~ του τον κάνει αντιπαθή. H υπεροψία της Κανέλη είναι αβάσταχτη.
  [λόγ. < αρχ. ὑπεροψία]

 183. Εγώ το καταλαβαίνω: το γνωστό ύφος, βλ. λ. «υπεροψία» κλπ.

 184. skol said

  182 🙂

 185. Νέο Kid Στο Block said

  Eυχαριστώ θερμά όλους όσοι άνοιξαν το Λουκουνού για να τσεκάρουν το λήμμα «υπεροψία»!
  Eίναι ενθαρυντικό να υπάρχουν κάποιοι, έστω λίγοι, που δεν σε θεωρούν άθλιο τρολ… 😆

 186. ΝεοΚίντ (@125), δι εσέ:

  Όταν η Φώκλαντς μιλούσε για τα Καρντάκ…

 187. Pedis said

  170: «και φρόντισαν ώστε εκατομμύρια πιστοί να μείνουν για πάντα σιωπηλοί και θαμμένοι βαθιά στη γη.»
  Τετριμμένο παράδειγμα αντιστροφής της πραγματικότητας. Και βαριέμαι να σου απαντήσω …

  Από την άλλη σκέφτομαι: κι αν ήταν έτσι, δεν θα ήταν θέλημα θεού και πράξη της θεία πρόνοιας ώστε οι πιστοί να έβρισκαν πιο γρήγορα τον τελικό ευτυχή προορισμό? «Να κατέβουμε για ν’ ανέβουμε» (σε ιησουίτες αιρετικούς παραπέμπει αυτό, αλλά «όλοι οι σκύλοι μια γενιά», λέω εγώ).

 188. BLOG_OTI_NANAI said

  177: Αυτό αγαπητέ ΠΑΝΟΣ είναι εξαιρετικό νέο, ειδικά για όσους ερχόμαστε στο blog για άλλους σκοπούς. Με τίποτα δεν θα ήθελα να παρακάμψεις την αρχή αυτή που έχεις θέσει απέναντι στους χριστιαναραίους.

  187: Αγαπητέ Pedis γι’ αυτό ανάφερα αυτό το πραγματικό παράδειγμα αντιστροφής, επειδή όπως κι εσύ, όλοι βαριούνται να το απαντήσουν κι έτσι κλείνει πιο γρήγορα μια ενδιαφέρουσα αλλά μάταιη συζήτηση ιδεολογικών χαρακωμάτων.

  176: Κι εγώ αγαπητέ Γιώργο, επειδή ακριβώς «οι λύτες, τότε και πάντα, επιχειρούσαν να αφανίσουν ολοκληρωτικά αυτόν που δεν ήθελε να αποδεχθεί τη λύση τους ή δεν χωρούσε σε αυτήν» δεν πρόκειται να φέρω αντίρρηση.

  Βεβαίως, πάντα είχα την απορία να μάθω: Όταν οι χριστιανοί απελευθερώθηκαν από τις σφαγές, όπως ήταν φυσικό προστάτεψαν τους εαυτούς τους από τους ειδωλολάτρες που είχαν αποδειχτεί κατά συρροή δολοφόνοι αθώων. Όταν όμως οι εμπνευσμένοι ειδωλολάτρες στους τρεις πρώτους αιώνες έκοβαν σε μικρά κομμάτια τους Χριστιανούς ή τους άφηναν χωρίς κεφάλι, ή τους πέταγαν στα θηρία ή τους έκαιγαν ζωντανούς, ποιον ακριβώς είχαν πειράξει οι Χριστιανοί για να τα πάθουν όλα αυτά ώστε κατόπιν να περιορίσουν την δυνατότητα των ειδωλολατρών να ξανακάνουν τα ίδια (οι οποίοι βεβαίως ξαναέκαναν τα ίδια όποτε είχαν την ευκαιρία είτε επί Ιουλιανού, είτε σε απομακρυσμένες περιοχές της αυτοκρατορίας και σε πόλεις που τύχαινε να έχουν την πλειοψηφία ή να έχουν με το μέρος τους τους τοπικούς άρχοντες);

  Είναι αυτό ακριβώς το κομμάτι που ο κάθε Ράσελ όπως και παλαιότερα ο Λιβάνιος όταν το ακούει ταλαιπωρείται ιδιαίτερα. Διότι οι μεγαλωμένοι με τη φιλοσοφία ειδωλολάτρες, κατακρεουργούσαν τους Χριστιανούς χωρίς κανείς να τους πειράξει. Άρα, αν η ιδεολογία αποτελεί το πρόβλημα και όχι ένα σύνολο από άλλα πράγματα, αυτό σημαίνει ότι η φιλοσοφία έχει μια δύναμη να μετατρέπει τον άνθρωπο σε σφαγέα. Είναι όμως αυτό έτσι; Ή θα παραδεχτούμε ότι οι κοντόθωρες ιδεολογικές προσεγγίσεις μάλλον χάσιμο χρόνου είναι και τίποτε άλλο;
  Και ο Λιβάνιος βεβαίως, ο αγαπημένος των νεοπαγανιστών, ήξερε να κλαίγεται για τα πολύ περιορισμένα δικαιώματα δημόσιας λατρείας των ειδωλολατρών, δεν έκανε όμως ούτε μισή γραμμή αυτοκριτική για τα σφαγεία των ομοπίστων του που οδήγησαν σε αυτή τη διαμάχη.

  Η ιστορία γενικά γίνεται ιδιαίτερα εύκολη όταν την ξεκινάει κανείς από εκεί που τον βολεύει, λες και ο Χριστιανισμός εμφανίστηκε τον 4ο αιώνα ή λες και υπήρχε ποτέ περίπτωση, να σφάζεις επί τρεις αιώνες μια τάξη ανθρώπων, και να μην το βρεις μπροστά σου όταν κάποτε ο σκλάβος θα απελευθερωθεί.

  Και αξίζει να προσθέσουμε ότι αντίστοιχα σφαγεία με των ειδωλολατρών ουδέποτε συνέβησαν επί Χριστιανισμού, και μάλιστα, με ομολογία του Ιουλιανού το φιλανθρωπικό έργο των Χριστιανών στον 4ο αιώνα συμπεριλάμβανε και τους πρώην σφαγείς τους, ειδωλολάτρες, πράγμα που έκανε έξω φρενών τον Ιουλιανό και έβαζε τις φωνές στους ειδωλολάτρες ιερείς να αναλάβουν εκείνοι το φιλανθρωπικό έργο:
  «Αισχρόν γαρ […] τρέφουσι δε οι δυσσεβείς Γαλιλαίοι προς τοις εαυτών και τους ημετέρους […] Δίδασκε δε και συνεισφέρειν τους Ελληνιστάς εις τας τοιαύτας λειτουργίας […] Μή δη τα παρ’ ημίν αγαθά […] τη ραθυμία καταισχύνωμεν» (Επιστολή 84, 430d, 431b)

  Κάθε φορά δυσκολεύομαι να μην απαντήσω, αλλά επίσης, κάθε φορά αυτό γίνεται με κατάχρηση της φιλοξενίας. Δεν νομίζω ότι έρχεται κάποιος σε αυτό το blog είτε για να γίνει είτε για να ξεγίνει χριστιανός.

 189. Pedis said

  188: » κι έτσι κλείνει πιο γρήγορα μια ενδιαφέρουσα αλλά μάταιη συζήτηση ιδεολογικών χαρακωμάτων» .

  Για καποιους είναι ανώφελο και για κάποιους άλλους είναι ιεροσυλία να γίνεται συζήτηση πάνω σε ζητήματα πίστης. Δεν υπάρχει ούτε θέμα ούτε ανάγκη συζήτησης. Η συζήτηση απαιτεί τη χρήση του λόγου. Η πίστη όχι. Μα τη ράβδο, ίσως. Όπου δεν πίπτει λόγος… Γνωστά αυτά τα πράγματα.

 190. Pedis said

  Δεν νομίζω να παρεξηγηθώ, αφού δεν είμαι χριστιανός ή ό,τι άλλο έχει εφεύρει η ανθρώπινη δεισιδαιμονία, για να επιδιώκω να διαδόσω και να επιβάλλω την πίστη μου, αλλά ήθελα να γράψω «όπου δεν πίπτει (ο) λόγος της πίστης» … Διότι είναι τότε που αρχίζουν οι πραγματικές θρησκευτικές βιωματικές εμπειρίες.

 191. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  173.>>160: Ο παλαιότερος γνωστός Κιρκορ που βλέπω, είναι Αρμένης του 18ου αιώνα.
  κι ένας ΚΙΡΚΟΡ που συνιστώ αν βρεθείτε στο Ηράκλειο:
  Ο Αρκινάζ Χοσεφπιάν που έρχεται στο Ηράκλειο με την οικογένεια του, δημιουργεί το μικρό μαγαζί στα Λιοντάρια σε μια στοά του ενετικού τείχους που εκτεινόταν πολύ μέσα στην πλατεία. Του έδωσε το όνομα του γιού του , του Κιρκορ(Γρηγόρη)

  Ο Παντελής Μπουκάλας περί πίστης:
  Αν πιστεύω; Αν αυτό σημαίνει ότι πολεμάω διαρκώς με κάτι μέσα μου, τότε ναι. Δεν μαθαίνουμε τον εαυτό μας δίχως τη σύγκρουση με το αγνώριστο θείο. Και δεν αξίζει να γίνεις «καλύτερος» επειδή φοβάσαι την εξ ύψους τιμωρία. Αν μπορείς, κάν’ το εξερευνώντας τον αχανή εαυτό σου. Στον δρόμο της αυτογνωσίας καλύτερος άνθρωπος σημαίνει να θυμώνεις πιο αραιά.Τότε θα δεις ότι δεν έχεις πάντα εσύ το δίκιο, δεν είσαι εσύ ο διαρκώς αδικημένος

 192. physicist said

  #191. — Αν πιστεύω; Αν αυτό σημαίνει ότι πολεμάω διαρκώς με κάτι μέσα μου, τότε ναι. Δεν μαθαίνουμε τον εαυτό μας δίχως τη σύγκρουση με το αγνώριστο θείο.

  ‘Εχω σε εκτίμηση τον Π. Μπουκάλα αλλά εδώ με απογοητεύει γιατί δεν τα καταφέρνει (ή αποφεύγει) να μιλήσει καθαρά — χαρακτηριστικό άλλωστε σχεδόν όλων των συζητήσεων περί πίστης στην Ελλάδα, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Γιατί είναι τόσο δύσκολο να δοθεί η απάντηση ναι ή όχι; Γιατί πρέπει να κρύβεται κανείς πίσω από τεχνάσματα; Η ερώτηση είναι απλή: πιτστεύει κανείς σ’ έναν παρεμβαίνοντα Θεό που νοιάζεται και κάνει ηθικές κρίσεις, ναι ή όχι; Τα υπόλοιπα για αυτογνωσία και πόλεμο με κάτι μέσα μας κλπ. είναι, στο συγκεκριμένο θέμα, κενότητες, ανοησίες και υπεκφυγές.

 193. #172 μᾶλλον δὲν διάβασες ὅλόκληρη τὴν παρατήρησί μου καὶ δὴ τὴν κατακλεῖδα μου στὰ περὶ τσαγέρας.

  προσωπικῶς δὲν μὲ φοβίζει καμμιὰ συζήτησι περὶ πίστεως. ἁπλῶς ὅταν ἐπαναλαμβάνεται ἡ ἴδια συζήτησι μὲ τὰ ἴδια ἄτομα τὸ ὅλο θέμα μὲ κουράζει. εἰλικρινῶς.

 194. στὸ κάτω κάτω τὸν ἄθεο -τὸν ἄθεο, ὄχι τὸν ταλιμπὰν τῆς ἀθεΐας- τὸν αἰσθάνομαι πιὸ κοντὰ στὸν χριστιανὸ ἀπὸ ὁποιονδήποτε ἄλλο.

 195. spiral architect said

  Για να ξέρουμε, ποιος είναι ο νέος κερατάς και φίλος του έτερου κερατά, που μέλλει να γίνει υπουργός (μη χέσω!) οικονομικών! 😈

 196. Νέο Kid Στο Block said

  193. Koρνήλιε ,έχεις δίκιο πως το τέλος του 169. όπου διευκρινίζεις καλύτερα για την τσαγιέρα μού είχε διαφύγει.
  Όσα για τα υπόλοιπα που λές ,μάλλον σε λάθος άνθρωπο απευθύνεσαι… Δεν ενεπλάκην , ούτε έχω πρόθεση να εμπλακώ σε καμία συζήτηση περί πίστεως,τουλάχιστον σ’αυτό το νήμα.
  Απλώς σχολιάσα για την τσαγιέρα, επειδή ο Ράσελ ήταν μπάρμπας μου και μίλησε το αίμα.

 197. #192 ξέρεις, δὲν εἶναι δημοψήφισμα γιὰ νὰ πρέπῃ κάποιος σώνει καὶ καλὰ νἄχῃ κατασταλάξει.

  #196 τὰ ὑπόλοιπα ἦταν γενικὴ παρατήρησις!

 198. physicist said

  #197(β). — Το ξέρω αλλά τότε ας πει ειλικρινώς «δεν ξέρω, δεν έχω κατασταλάξει», και όχι να βαφτίσει τη σκέψη σε πίστη.

 199. Μαρία said

  192
  Πιο χαρακτηριστικό για την Ελλάδα είναι το οτι υποβάλλεται τέτοια ερώτηση.

 200. physicist said

  Λέω δηλαδή πως όλοι όσοι σκέφτονται, βασανίζονται μ’ αυτή την ερώτηση, και πιστοί και άθεοι και αναποφάσιστοι. Είναι λαθροχειρία να ονομάσει κανείς τον προβληματισμό γι’ αυτά τα θέματα «πίστη» και ανέντιμο να βάλει απ΄την πίσω πόρτα «το άγνωστο θείο» στη διαδικασία της αυτογνωσίας. Οι λέξεις έχουν και κάποια σημασία, στο τέλος-τέλος, μην τις κάνουμε ό,τι μας καπνίσει.

 201. physicist said

  Αν οι ερωτώμενοι απαντούσαν χωρίς υπεκφυγές ή αν έλεγαν στους ερωτώντες «δε σου πέφτει λόγος/αυτά δεν συζητιώνται σε σάιτ της ξεφτίλας όπως η λάιφο-τζι-αρ», μπορεί και να σταματάγανε. Αλλά βλέπεις μας έχει φάει η αρλούμπα, αρκεί ν’ ακούγεται βαθυστόχαστη.

 202. physicist said

  Εεεεε, το 201 στο 199.

 203. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  195. Ε άμα βάλεις και το Γιακουμάτο υφυπ Ανάπτυξης τί λέμε; Η ανάπτυξη έρχεται από τα γηροκομεία !

 204. Μαρία said

  195
  Τον γλωσσοφάγμε τον Οικ.
  http://web.xrh.unipi.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=38&Itemid=86&lang=el

  Μέχρι κι ο …αρχαιομαθής Κουκοδήμος υφυπουργός.
  Μπαξές το νέο ΥΣ.
  http://www.thepressproject.gr/article/63499/Tis-epomenes-ores-o-anasximatismos

 205. spiral architect said

  @204: Ναι, το κάψαμε πρόωρα το παιντί!
  Ο δε νέος Υπ. Οικ. σε παλιότερες προβλέψεις του ήταν σαφής και εύστοχος. 😛

 206. Theo said

  Τα τελευταία χρόνια προσπαθώ να μην εμπλέκομαι σε άγονες συζητήσεις περί πίστεως, γιατί νιώθω πως όλοι έχουμε τις θέσεις μας, κανείς δεν έχει τη διάθεση να το κουνήσει ρούπι απ’ αυτές (γι αυτό και δεν συμμετείχα σε μια παρόμοια συζήτηση εδώ πριν από κανένα μήνα) και το είχα δηλώσει εξ αρχής στον Νικοκύρη. Θα ήθελα ν’ ανοίγουμε τις καρδιές μας, κι έτσι να συζητάμε ανθρώπινα (ίσως, όμως, να ζητάω πολλά).

  Κάποιες φορές όμως, όταν πέφτω πάνω σε κάποια σχόλια όζοντα ταλιμπανισμού και ημιμάθειας, δεν κρατιέμαι. Mea culpa.

  @176:
  Μια κι είναι τόσο φασιστικό το σχόλιό μου για το τέλμα και το αδιέξοδο της ελληνιστικής φιλοσοφίας, πες μου πώς θα το διατύπωνα politically correctly. Και διάβασε, αν θες, λίγη Ιστορία σχετικά με αυτήν την περίοδο.

  @177:
  Χαίρομαι που δεν θέλεις να συζητάς με μας, τους «χριστιαναραίους». Όταν όμως τους κατηγορείς, φρόντισε να το τεκμηριώνεις. Κι όταν έχεις βρει κάτι για ένα, δυο, τρεις, συγκεκριμένους, φρόντισε να μην τους τσουβαλιάζεις όλους μαζικά, γενικά, αόριστα και άκριτα. Έτσι, δεν θα χαλάμε τις καρδιές μας.

 207. spiral architect said

  @205: Για να μη ξεχνιόμαστε δηλαδή:
  Γκίκας Χαρδούβελης: «Αποφύγαμε τη χρεοκοπία, ο μαραθώνιος συνεχίζεται»
  (ή κατά πως λέει ο λαός ό,τι σκατά και το φτυάρι) 😛

 208. Νέο Kid Στο Block said

  Η διαδοχή στο υπουργείο Υγείας θα μπορούσε να δραματοποιηθεί και να είναι και στη λίστα της σημερινής ανάρτησης ως μυθιστόρημα τρόμου «Η ανακύκλωση των σκωραμίδων».
  Αλλά κι ο νέος υπ.Παιδείας και Θρησκευμάτων τι ταιριαστή επιλογή!

 209. sarant said

  Και επειδή διαμαρτυρήθηκε ο Σύλλογος Καραγκιοζοπαικτών για την απομάκρυνση του Άδωνη, τοποθετήθηκε υπουργός ο Ντινόπουλος.

 210. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  209. Διαλέγει τους πιο… γκαρισματικούς (και Γιακουμάτο ντε)

 211. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  208.>> ο νέος υπ.Παιδείας
  Τυχαίο; Έρχεται εξάρθρωση του άρθρου 16.Μ ένα σμπάρο 2 …κίσσες.

 212. physicist said

  #211. — Μην ανησυχείς, Έφη, απολύτως τίποτε δεν πρόκειται να εξαρθρωθεί: ούτε κείνα που φοβάσαι ούτε κείνα που ελπίζεις. Τα τολμηρά μέτρα θέλουν τολμηρούς ανθρώπους, όχι καραγκιόζηδες. Τίποτα δεν πρόκειται ν’ αλλάξει, αφού σχεδόν κανένας δεν θέλει αλλαγή. Ο νέος κ. Τίποτας θα είναι ένας ακόμα διαχειριστής εκεί για λίγους μήνες, μέχρι τις επόμενες εκλογές. Μετά απ’ αυτές θα φάει σουτ και θα βγάλει περίπατο τον τυχοδιωκτισμό του αλλού, κερδίζοντας κάποιαν άλλη θέση για την οποία θα είναι εξίσου ανίκανος. Απλά μου φαίνονται τα πράγματα εμένα.

 213. spiral architect said

  Φυσικέ, και όλοι εσείς οι μέτοικοι, καθίστε εκεί που είστε, μην κάνετε το λάθος και ξαναπατήσετε το πόδι σας σ’ αυτή την εσχατιά των Βαλκανίων, αφήστε μας τουλάχιστον να γελάμε και να το ζούμε.
  Δεν μας χρειάζονται Ελληνοφρένειες, Ραδιο-Αρβύλες και Λαζόπουλοι. Είμαστε ο χορός μιας σύγχρονης αριστοφανικής κωμωδίας 10.000.000 μελών με πρωταγωνιστές κάμποσους Ανδαλουσιανούς σκύλους σε ένα unπιστεύταble περιβάλλον υψηλής δυσκρίνειας. 😐

 214. physicist said

  #213. — Φίλε Αρχιτέκτονα, είχα σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με την επικείμενη επέλαση του Σύριζα προς την εξουσία αλλά μετά απ’ τα σημερινά μου έγινε σαφές ότι είναι απλώς θέμα χρόνου. Η γελοιότητα του πολιτικού αντιπάλου δεν έχει όρια και η ήττα του θα είναι, τελικώς, δίκαιη. Εφόσον έθρεψε την ξεφτίλα, τον παραλογισμό και την αποθέωση της μετριότητας για τόσον καιρό, έμεινε από πάγκο. Δεν έχει άλλους παρά μετριότητες, στην καλύτερη περίπτωση.

  Τώρα, το αν με τον Σύριζα θα είναι καλύτερα, θα το δούμε. Εγώ δεν είμαι αισιόδοξος αλλά ως μέτοικος, που λες κι εσύ, έχω την πολυτέλεια να κατσουφιάζω σαν τα γερόντια του Μάππετ Σόου χωρίς άμεσες συνέπειες (προσοχή στο άμεσες, όμως).

 215. π2 said

  Κουκοδήμος λέει. Επιτέλους. Μας είχε λείψει ο Στυλιανίδης. Το Υπουργείο Παιδείας χρειαζόταν κάποιον που να ξέρει από αρχαία γραμματεία, κι αφού ο Άδωνις δεν ήταν διαθέσιμος, ο Κουκοδήμος ήταν μια κάποια λύσις.

 216. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  .212.Μακάρι Φυσικέ,αλλά αυτός δεν είναι «τίποτας»,με τη συνήθη σημασία. Έσπειρε νόμους-τσουνάμια απ΄όπου πέρασε.Γευόμαστε ήδη τους φαρμακερούς καρπούς.Στο προκείμενο:Η ιδιωτικοποίηση όπως-όπως της ανώτατης εκπαίδευσης(Γ΄βάθμια κολλέγια) δε μπορεί να περιμένει.(τουτέστιν τροποποίηση του Συντάγματος). Χρειάζονται οι ΄πίβουλοι, γρήγορα αναθεωρητική Βουλή στα μέτρα τους.

 217. Η παράδοση συνεχίζεται και στους ΥφΥΠ:

  Γκιουλέκας:Όσοι προσπαθούν να πλήξουν νύκτορες και πισώπλατα το φρόνημα της δημοσιογραφίας, θα βρουν μόνο την καταδίκη στη συνείδηση όλων.

  Κουκοδήμος: Εκφράζω τη βαθιά μου λύπη για το χαμό του Αρχιεπισκόπου. Ηταν μεγάλη μου τιμή που διετέλεσα συνεργάτης του. Θα μιλήσω λακωνικά, όπως οι Σπαρτιάτες: «Τύχη αγαθή ικανότητος ένεκα και ήθους αμέμπτου καλής παιδείας άμα»

 218. spiral architect said

  Να και κάτι που ενισχύει τη θέση μου στο #213:
  Turing Test success marks milestone in computing history
  Ωραία πράματα! 🙂
  (ρε, καθίστε εκειά που’ στε, θέλετε να μπλέξετε με Αρβανιτόπουλους, Αννες και Λοβέρδους;)

 219. Γιώργος Πρίμπας said

  (σχόλιο 206)
  ΤΕΛΜΑ (= στασιμότητα και απουσία εξέλιξης) δεν υπήρξε στην ελληνιστική περίοδο. Και μόνον η εξέλιξη της γεωμετρίας αρκεί. Πέρα από τη γεωμετρία υπήρχαν πολλές σχολές που λειτουργούσαν και η κάθε μια είχε τις θέσεις της και την εξέλιξή της. Αν θέλεις, τέλμα υπήρξε από τους άγιους πατέρες μέχρι την αναγέννηση όταν οι θέσεις τους έγιναν δόγμα στο οποίο δεν επιτρεπόταν να αντιταχθείς. Επί ποινή θανάτου έτσι;
  Το ΑΔΙΕΞΟΔΟ όμως θέλω να μου πεις πως το καταλαβαίνεις. Αδιέξοδο στη φιλοσοφία βλέπω μόνον όταν αυτή παραιτείται της προσπάθειας για περαιτέρω γνώση και καταντάει να γίνεται δόγμα «αδιαπέραστο» και «άκριτο».

  http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CF%83%CE%BF%CF%86%CE%AF%CE%B1&dq=
  Σε τι αδιέξοδο ας πούμε είχε περιέλθει η επικούρεια φιλοσοφία, η σημαντικότερη για μένα μετά τους προσωκρατικούς υλιστές και τον Αριστοτέλη, στην «επιδίωξη της γνώσης, αναζήτηση της αλήθειας σχετικά με το νόημα της ζωής, την ουσία του κόσμου και τη θέση του ανθρώπου στον κόσμο» ή πάνω στον «προσωπικό τρόπο να θεωρεί, να αντιμετωπίζει κανείς τη ζωή και τα πράγματα» και τα έλυσαν οι άγιοι πατέρες εισάγοντας δόγματα τα οποία έπρεπε να ακολουθείς και τα οποία ξεπεράστηκαν από την εξέλιξη των κοινωνιών.
  Πόσο λάθος ήταν ο μεγάλος Πριγκοζίν, από τους θεμελιωτές της θεωρίας του χάους, όταν τον άκουσα να λέει, πριν κάποια χρόνια στην ΕΡΤ, ότι θεωρεί τον εαυτόν του κατευθείαν μαθητή του Ηράκλειτου; Ή πόσο λάθος ήταν ο Επίκουρος, όταν εισήγαγε την εκτός κάθε δόγματος, και πολύ σημαντική στην εξέλιξη των σύγχρονων ιδεών, έννοια της παρέκκλισης ως κάτι το φυσικό;

 220. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Έκτακτο,προσωπικό: Τρέξαμε σε εφημερεύον φαρμακείο για το χρειαζούμενο για την περίσταση (κυριολεκτικό) μεζεδάκι ψοφίσματος του ποντικού που μπήκε κι εγκλωβίστηκε στο φωταγωγό.Αλλά στην ετικέτα έχει ένα λεκτικό περίεργο και θέλω βοήθεια να δούμε τί θα κάνουμε.Γράφει το μπουκάλι με τα φαρμακερά «σταράκια»: { Συνήθως ένα μόνο γεύμα με «ΜΥΟΚΤΟΝ» είναι ικανό να αποβεί θανατηφόρο σε μια περίπου εβδομάδα}
  Αν φάει περισσότερες φορές θα συντομέψει ο θάνατος; -Ρωτάνε οι άντρες εδώ.
  Γιατί για να περιμένουμε τόσο-όπως το καταλαβαίνω εγώ- δε γίνεται και θα ρίξω το γάτο μέσα 🙂

 221. sarant said

  217: Για το οποίο άλλωστε….
  http://www.sarantakos.com/language/koukodhm.html

 222. Μαρία said

  Βούλτεψη για Γκίκα το Γενάρη του ’12. Να προσεχτεί το υστερόγραφο.
  http://www.elzoni.gr/html/ent/431/ent.17431.asp

  215
  Θα κάνει και κανένα μαθηματάκι στον Ανατολάκη.

  Παρατήρησα οτι υπεραντιπροσωπεύεται ο Έβρος με 3 και η Κέρκυρα με 2.

 223. 221 Ε, δικαιούται άρθρο εδώ!

  Όπως κι ένα άρθρο για το τι σημαίνει κάνω (όχι λέω) μια μαλακία, ή δύο, ή με πιάνουν να κάνω, και με «απομακρύνουν»· από την κυβέρνηση, το κόμμα, την κοινοβουλευτική ομάδα, κ.ο.κ. Για μια αγρανάπαυση, ένα μάστερ, λίγη ξεκούραση. Και μετά, ξανά προς τη δόξα, και την υπηρεσία της πατρίδος, βεβαίως-βεβαίως τραβούν. Πόσοι απ’ το εκάστοτε Υπ. Συμβούλιο έχουν απομακρυνθεί στο παρελθόν για κουτσουκέλες. Και μετά, επιστροφή, αγνοί σαν παρθένες. Για να κάνει μαλακία ο εργαζόμενος, να δούμε πότε θα τον ξαναπροσλάβουν…

 224. 222 Πάει κι ο Ανατολάκης. Μετακλητός του πολιτικού γραφείου του Αρβανιτόπουλου ήταν, μπορεί να τον κρατήσει ως βουλευτής. Μην τσιμπάτε με τη λέξη «διορισμός» πια.

 225. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Παρακαλώ μην το πάρετε σαν τρολιά όσοι πιστεύετε, αστειάκι είναι, προσπεράστε το.

  Πώς πέθαναν οι 12 θεοί του Ολύμπου; Απο τα γέλια, όταν εμφανίστηκε κάποιος μπροστά τους, και ισχυρίστηκε οτι είναι ο ένας και μοναδικός θεός.

  Μία ειλικρινής απορία, ενός ειλικρινούς άθρησκου (γιατι πιστεύω οτι όλοι ανεξαιρέτως οι πιστοί, δεν πιστεύουν σε θεό – ά – ούς, αλλα σε θρησκείες). Μετά απο 2,000 χρόνια απο την «γέννηση» του χριστού, υπάρχουν άνθρωποι σε κάποιες ζούγκλες (και όχι μόνο) που δεν έχουν ιδέα για τον χριστό τον δημιουργό πατέρα του και το άγιο πνεύμα, ΓΙΑΤΙ; δεν θα έπρεπε να έχουν ενημερωθεί απο τον θεό με κάποιο τρόπο; Και όλοι οι χιλιάδες αυτοί που πεθαναν μέσα στην άγνοια της υπέρξεως του ενός θεού, πού πήγαν, στην κόλαση ή στον παράδεισο;

  212 – Διαχειριστές; σε λίγο θα μας πείς οτι αποφασίζουν κι όλας, όργανα που εκτελούν εντολές και πολύ τους είναι, απλά είναι τα πράγματα, όπως σου φαίνονται.

  214 – «Τώρα αν με τον Σύριζα θα είναι καλύτερα, θα το δούμε» δηλαδή αμφισβητείς οτι με το ΠΑΣΟΚ ήρθε η αλλαγή;

 226. Μαρία said

  224
  Το ξέρουμε οτι ήταν ο 13ος μετακλητός. Μπορεί να μείνει στοκ για τον επόμενο υπουργό 🙂

 227. Νέο Kid Στο Block said

  Μωρέ δεν θυμάμαι πού τόχε βάλει το άπαιχτο ο Σπάιραλ (νομίζω…) αλλά θα το αναπαράξω το τιμημένο από μνήμης ,κι ό,τι βγει!
  Ανασχηματισμός-ξανασχηματισμός αλλά ΕΣΥ τεράστιε Τζον Ράμπο τρελέ μπάσταρδε ΣΤΑΘΕΡΟΣ ΒΡΑΧΟΣ! 😆
  Mεγάλε Αβραμό!

 228. Νέο Kid Στο Block said

  Όχι ρε παιδιά!! Tον Κικίλια υπουργό;; Tώρα το είδα. H εκδίκηση των Πανθήρων… 😆

 229. Gpoint said

  # 220

  Τα ποντίκια της Ρούμελης πάντως δεν τρώνε το σιτάρι ενώ το παλιό μακαρονάκι το εξαφάνιζαν και την άλλη μέρα ήταν ήδη ζαλισμένα σαν κοτόπουλα.
  Τελικά την λύση έχει δώσει ένα (;) κουνάβι που έχει εγκτασταθείι στο πέτρινό μου και τα έχει εξαφανίσει όπως και τα ρόδια του κήπου. Που και που πίνει το αίμα από κανένα γατάκι, φοβερό ζώο.

 230. spiral architect said

  @227: «Καλή τύχη Τζον Ράμπο… τρελέ μπάσταρδε» 😆

 231. Νέο Kid Στο Block said

  230. Nαι,ναι! 😆

 232. 227 Τον στηρίζει η Φώφη, μην ξεχνάς.

 233. Gpoint said

  Τελικά ο Μανωλάς ούτε μεταγραφή πήρε ούτε υπουργοποιήθηκε !

  Πάντως κάτι τύποι σαν τον Κουκοδήμο που όλο πετύχαινε (;) τα όρια πρόκρισης, έκανε τα ταξιδάκια του και τους αγώνες ήτανε πορτοκάλι τζούφιο, τα καταφέρνουν και να υπουργοποιηθούν!!!

 234. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  222.>> η Κέρκυρα με 2.
  και ως Επτάνησα,με 3, (+ Γιακουμάτος)

 235. sarant said

  223: Κάτι θα μπει, ίσως μεθαύριο ή αύριο εμβόλιμο.

 236. Αν είναι να μετρήσετε πόσους υπουργούς/υφυπουργούς έβγαλε κάθε κόμμα ή κάθε περιφέρεια, μην ξεχνάτε πως η Eurobank έβγαλε ένα υπουργό. Έναν αλλά Χαρδούβελη!

 237. spiral architect said

  @236: Eurobank Properties παρακαλώ. Γρήγορες, καθαρές δουλειές με σίγουρα κέρδη. 😉

 238. Μαρία said

  235
  Έχεις κάνει αναφορά σε παλιό άρθρο για τον Άδωνη.

 239. Theo said

  @219:

  Εντάξει, το politically correct είναι ότι στην ελληνιστική φιλοσοφία δεν υπήρχε τέλμα, γιατί προόδευε η γεωμετρία, ότι ο Ηράκλειτος έζησε αυτή την εποχή, ότι οι Πατέρες δεν αναζητούσαν την αλήθεια, ότι όλες οι θεολογικές θέσεις τους ήταν δόγματα που δεν μπορούσε κανείς να τ’ αμφισβητήσει επί ποινή θανάτου κι άλλα ανιστόρητα και φαιδρά παρόμοια.

  Μπορείς λοιπόν, να συνεχίσεις μόνος σου τον διάλογο. Εγώ δεν βλέπω τον λόγο να το κάνω.

  Να ‘σαι καλά.

 240. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  229. Έκανα μια πατέντα (αυτοσχέδια παγίδα) να πιαστεί ζωντανό μέσα σε πλαστικό μπουκάλι.Αν δε φτουρήσει θα πάρω από το γεωπόνο και θα του βάλω αύριο κάτι άλλα «λουκουμάκια» που έχω διαπιστώσει ότι κάνουν άμεσα δουλειά.Μιας και είπες για το άλλο φοβερό πράγματι τρωκτικό:Το κουνάβι,έπνιγε μεταξύ των άλλων και τα περιστεράκια του πατέρα μου αλλά την πάτησε.Έστησε ο καλός μου μια σωλήνα σιδερένια μισή στο δώμα(σκεπή) και μισή στο κενό κι έβαλε στην άκρη ψημένη ρέγγα.Μπήκε το ζούδι απ΄τη σταθερή μεριά, πήγε προς στο βάθος με το μεζέ και μπάαπ καρφώθηκε με τη σιδεροσωλήνα φουλαριστή στο χώμα.

 241. spiral architect said

  σχόλια περί του (οθντκ) ανασχηματισμού στο σαμαρομπλόγκ είναι απολαυστικά! 😛

 242. Συριζαίοι πρέπει να τα γράφουνε, Σπειροειδή (@241)

 243. spiral architect said

  @229, 240: A, ρε δολοφόνοι αθώων ζουδιών!

 244. ΝεοΚίντ, περί Αβραμό, τρελέ μπάσταρδε, Τζον Ράμπο κλπ εδώ

  http://luben.tv/blogosphere/politics/25810/

  Απολαύστε υπεύθυνα!

 245. spiral architect said

  @241: Μπα, ο Ζήσης έχει αυστηρό μοντερέησον, σχολιάζουν μόνο πούροι σαμαρικοί.
  (από Γαργαλιάνους και κάτω)

 246. Η μάνα μ’ είν’ από τη Βαλύρα….

 247. sarant said

  238: Ναι, τώρα λέω να το βάλω ολόκληρο.

 248. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  243.Spiral Ζωντανά είπαμε τα συλλαμβάνουμε,τα περνάμε από δίκη.κανονικά και δημοκρατικά.Αν τσακώσω τον πόντικα θα τον απαθανατίσω.Κατάμαυρος γυαλιστερομάτης είναι. Αρουρόσπορος που βγήκε για μούσμουλα και βρέθηκε στην καταπακτή.Θα δούμε.
  Ξεχάσαμε το τρωκτικό γιατί διαβάζαμε τη λινκιά σου με τους άναυδους ΝουΔούδες μπρος στην «τρολιά» Σαμαρά!Σπαρταρίσαμε.

 249. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  244.Μα τί είστε σεις: Δε σας ξεφεύγει τίποτε από σύμπασα την ηλέσφαιρα! Νέα τρελά γέλια. Πωπώ αυτοί οι κακούργοι άμα δουν πώς όλα τ΄αντέχουμε, θα μας κόψουν πρώτο-πρώτο το ίντερνετ για να μη γελάμε!

 250. Νομίζετε ΕΦΗ² πως έχομε να κάμομε και τίποτις καλύτερο; Τώρα, δε, που ο Σαμαράς θα μας δώσει και τσιάμπα ίνδερνετ, τότε να δείτε τι έχει να γίνει!

 251. spiral architect said

  Μεγάλη μπουκιά φάε … 1 και 2
  (και μάλλον θα βγουν κι άλλα)
  Aμα στο πάγκο σου κάθονται άμπαλοι … 🙄

 252. Γειά σου, αρχιτέκτονα! που λέει και το ανέκδοτο. Αυτά ξεψαχνίζαμε πριν καμιά ώρα με κάτι άλλα τρολλς… Ωραίο υπουργικό συμβούλιο θα κάμουν!

 253. spiral architect said

  Κελαηδήστε, ωραία μου πουλάκια κελαηδήστε:
  «Ο Γκίκας Χαρδούβελης δεν είναι επιλογή ούτε του Α.Σαμαρά, ούτε του Ευ.Βενιζέλου. Ούτε ο Κ.Σημίτης τους τηλεφώνησε υποχρεώνοντας τους να αξιοποιήσουν τον παλιό του σύμβουλο. Ο Γκίκας Χαρδούβελης επιβλήθηκε από τους δανειστές και τους τραπεζίτες, όπως περίπου είχε γίνει και με τον Λουκά Παπαδήμο. Αυτό είναι κοινό μυστικό τόσο στην κυβέρνηση όσο και στα κόμματα και σχολιάζεται ήδη ευρέως, αλλά όχι επισήμως.»
  (η Γιούρομπανκ κλπ που λέγαμε πιο πριν …) 😉

 254. Εδώ να δεις κελάηδημα: https://twitter.com/hashtag/anasximatismos?src=hash

 255. nikiplos said

  Με αυτήν την ξενάγηση στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ κυκλοφορεί το εξής ανέκδοτο: Καθώς ξεναγούσαν την Εθνική στους δρόμους της Φιλαδέλφειας, ο Μήτρογλου, ρώτησε που θα γίνει το νέο γήπεδο… 🙂

 256. Μαρία said

  Άφωνος!
  https://twitter.com/EvangAntonaros

 257. Μαρία said

  Φεβρουάριος 2012
  Η Ελλάδα αποφεύγει μεν τη χρεοκοπία και μειώνει την αβεβαιότητα του αύριο, αλλά πρέπει να συνεχίσει τον μαραθώνιο να χτίσει την πραγματική της οικονομία σε στέρεες βάσεις.

  Ιούνιος 2014
  Εχουμε μπροστά μας έναν μαραθώνιο.

 258. sarant said

  257: Μαραθώνιος είναι αυτός, χρόνος και χιλιόμετρο πάει.

 259. Γς said

  Λάκης Μπέλλος ‏@pamelouketo 2 ώρες

  Το μεσημέρι γίνεται η παράδοση των υπουργείων. Ο Αδωνις θα παραδώσει στον Βορίδη μία γάζα.

  #anasximatismos

 260. Μαρία said

  258
  Φαίνεται οτι έτσι θα λογαριάζουν οι Τσάκωνες.

 261. Γς said

  Χαρδούβαλος και [το λιγούρικο μυαλό μου πήγε στη] γαρδούμπα:

  Μεζές που φτιάχνεται από τα εντόσθια και τα γλυκάδια αμνοεριφίων, τα οποία τυλίγονται με τα έντερα. Ψήνεται στον φούρνο ή στην κατσαρόλα.
  Δεν σας λέω τίποτα…

  [Είμαστε στο μένιου]

 262. Γς said

  Πεζογέφυρα.

  Ποιήτρια-Σύμβουλος-Σύντροφος Νομπελίστα

 263. Γς said

  262:
  Η γέφυρα στο Ψυχικό στο ύψος του Κολλεγίου Αθηνών

 264. Gpoint said

  # 262

  Ειδικά αυτόν το μήνα η ποιήτρια λέγεται Ιουνίτα

 265. spiral architect said

  Nέες επιτυχίες του αγαπημένου μας πανεπιστήμιου Alpine: 😀
  Σύμφωνα με μελέτες του πανεπιστημίου Αλπάιν, στις επόμενες εθνικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να εντυπωσιάσει ακόμα περισσότερο, δίνοντας μάχη στήθος με στήθος (ή κώλο με κώλο, όπως το βλέπει κανείς) με το κόμμα των Ελλήνων κυνηγών για το ποιος θα πάρει μεγαλύτερα ποσοστά.

 266. sarant said

  262: 🙂

 267. Νέο Kid Στο Block said

  266. H συγκεκριμένη γέφυρα κρύβει όμως μια τραγική ιστορία.

 268. Γς said

  Ο πατέρας του παιδιού που σκοτώθηκε από αυτοκίνητο στο σημείο αυτό είναι αθτός που φρόντισε για την ανέγερση της πεζογέφυρας. Είναι μάλιστα κι ο επί κεφαλής μηχανικός στην πινακίδα.
  Ο θάνατος ενός παιδιού είναι πάντα ένα τραγικό γεγονός. Οπως αυτό προχτές το 12χρονο κοριτσάκι που πέθανε επειδή η μάνα του δεν είχε να της αγοράσει φάρμακα. Από το όνομά της φαίνεται ότι ήταν από άλλη ήπειρο. Ισως μαύρη.
  Τώρα δεν μπορεί η μάνα της να την θάψει, γιατί δεν έχει χρήματα.
  Δεν πάει πολύς καιρός που παρακολούθησα τα πάθη μιας οικογένειας που δεν μπορούσαν να θάψουν τον πατέρα τους. Για ένα μήνα περίπου. Για τον ίδιο λόγο. Ηταν μια μαύρη οικογένεια. Εκτός απ τον πατέρα τους. Που ήταν λευκός, Ελληνας [θα έλεγαν κάποιοι]. Αυτού το πτώμα ήταν ένα μήνα στα ψυγεία.

 269. sarant said

  268: Αυτό με το κοριτσάκι δεν είναι ακριβώς έτσι. Από καρδιά πέθανε.

 270. Γς said

  269:
  Ναί, αλλά διαβάζω εδώ:

  έφυγε από τη ζωή την περασμένη Τρίτη, από ανακοπή καρδιάς κατά τη διάρκεια σχολικής εκδήλωσης. […] Η 12 χρονη ήταν επιληπτική και οι γονείς της δεν είχαν αρκετά χρήματα για να αγοράσουν τα ακριβά φάρμακα για την αντιεπιληπτική αγωγή που έπρεπε να ακολουθεί το κορίτσι. […] Οι γονείς του άτυχου παιδιού αδυνατούσαν να καλύψουν ακόμη και τα έξοδα της κηδείας

 271. sarant said

  270: Άλλοι διέψευσαν ότι δεν έπαιρνε τα φάρμακά της.

 272. #231 https://pbs.twimg.com/media/BpyQjbpIEAAZz_R.jpg:large

 273. Νέο Kid Στο Block said

  272. 🙂 Τι να μας πουν κι αυτοί ρε συ Στάζυ; Μόλις δούνε τον τρελό μπάσταρδο Τζιμ ΑβΡάμπο με το ρέημπαν μέσα στο κόκπιτ θα το ρίξουν μόνοι τους το τσόπερ απ’το φόβο τους!
  (μου έλεγε ένας γνωστός καραβανάς ότι πρόσφατα που ήρθε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, το ηθικό ανέβηκε στα ουράνια.
  Τέτοια δεξίωση είχε χρόνια να ζήσει η Εθνική Φρουρά… 😆

 274. Μαρία said

  Νέος ανασχηματισμός σήμερα!
  http://www.efsyn.gr/?p=204907

 275. 273 Ναι, αλλά το τσόπερ είναι μέιντ ιν τούρκι. Ανάπτυξη, ρε!

 276. Μανούσος said

  Ἀναγκαστικῶς ἔρχομαι κι ἐγὼ νὰ σχολιάσω στὰ θρησκευτικά:
  Εἶναι ἁμαρτία νὰ ξεπέφτει ὁ διάλογος σὲ ἀνιστόρητη ἐπιχειρηματολογία, ὅπως κάτι παλιὲς κόντρες ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στὰ τηλεπαράθυρα.

  Περὶ μεταφυσικῶν ὄντων κλπ. ὅποιος διαβάζει Ἀγγλικὰ ἂς δεῖ τὴν καταπληκτικὴ καὶ ριζοσπαστικὴ ἀνθρωπολογικὴ ἔρευνα τοῦ David Lewis-Williams, The mind in the Cave καὶ τὸ Inside the Neolithic Mind τοῦ ἰδίου.
  Πραγματεύεται τὸ θέμα τῆς μεταφυσικῆς πεποιθήσεως σφαιρικὰ θεωρώντας την γενεσιουργὸ τοῦ Πολιτισμοῦ καὶ τὴν κατ’ ἐξοχὴν κινητήριο δύναμη.

  Μὲ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ἀνθρωπολογικὴ καὶ ΙΑΤΡΙΚΗ-ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ἀποδεικνύει ὅτι ἡ μεταφυσικὴ πίστη εἶναι βιολογικὴ λειτουργία, ἂν καὶ ὁ ἴδιος ἄθεος τὴν θεωρεῖ ἁπλὸ γενετικὸ ἐλάττωμα.

  Τόσα μόνο, καθῶς δὲν ἔχει νόημα περαιτέρω ἡ συζήτηση ἐπὶ τοῦ θέματος. Τὸ νὰ συζητοῦμε ἐπῖ δεδομένων θεμάτων, ὡς νὰ ἀνακαλύπτουμε τὸν τροχὸ εἶναι σπατάλη φαιᾶς οὐσίας καὶ χρόνου.
  Ὑποθέτω ὅτι ἔχουμε πνευματικὴ καὶ ἐπιστημονικὴ κατάρτιση τουλάχιστον ἕνα σκαλὶ πάνω ἀπὸ τὸ Zeitgeist….

  Ἐνδεικτικὰ μόνο νὰ πῶ ὅτι οἱ Πατέρες τῆς Ἐκκλησίας δὲν ἀπορρίπτουν τὴν Ἀστρολογία ἂς ποῦμε ἐπειδὴ εἶναι δαιμονικὴ, ἀλλὰ πρωτίστως ἐπειδὴ εἶναι ἀντεπιστημονικὴ καὶ ἀνορθολογική! (Ἀντίθετα ἀπὸ τοὺς Νεοπλατωνικούς καὶ ὁ νοῶν νοείτω).

  Ὅσο γιὰ τὶς Θετικὲς Ἐπιστῆμες στὸ Βυζάντιο, δυστυχῶς ἡ ἀρθρογραφία περιορίζεται σὲ πολὺ εἰδικὰ ἐπιστημονικᾶ ἔντυπα κι ἔτσι οἱ ποικίλες μυθολογίες κυκλοφοροῦν ἀνεξέλεγκτα καὶ κακόβουλα.
  Ἐνδεικτικὰ γιὰ τὸν 15ο αἰ.
  TRANSLATIONS FROM GREEK INTO ARABIC AT THE COURT OF MEHMED THE CONQUEROR. 2010
  MARIA MAVROUDI, University of California, Berkeley

  Καὶ ἄλλα πολλά…

  Ἂς γνωρίζουμε ἐπὶ πλέον, ὅτι μέχρι σήμερα τὰ μοναστήρια διέσωσαν ὄχι μόνο τὴν κοσμικὴ γραμματεία τῶν Ἀρχαίων ὅπως φιλτραρίστηκε στὴν Ἑλληνιστικὴ ἐποχή, ἀλλὰ καὶ ἀρκετὰ αἱρετικὰ κείμενα.
  Τὸ ὅτι δὲν σώζονται ἀρκετὰ κείμενα θετικῶν ἐπιστημῶν (μὲ ἐξαίρεση τὴν ἰατρικὴ καὶ τὴν φαρμακολογία ὅσο μποροῦν νὰ θεωρηθοῦν θετικὲς ἐπιστῆμες), ὀφείλεται ἀφ’ ἑνὸς στὸ ὅτι τὰ μοναστήρια εἶναι μοναστήρια καὶ ὄχι πανεπιστήμια, ἐνῷ ἡ Αὐτοκρατορικὴ Βιβλιοθὴκη κατεστράφη δὶς 1204,1453.
  Ο Εὐστάθιος Θεσσαλονίκης (12ος αἰ.) περιγράφοντας τὴν ἅλωση τῆς Μητρόπολής του ἀπὸ τοὺς Νορμανδοὺς γράφει χαρακτηριστικά:
  Βίβλοι δέ, ἃς ἀπολωλεκώς τις δάκνοιτο διὰ βίου,
  Αὐτὸ γιὰ τὴν στάση τῶν Κληρικῶν τοῦ Μεσαίωνα ἀπέναντι στὰ βιβλία.
  Ἀκόμη καὶ στὴν Τουρκοκρατία, πληρώθηκαν ΠΟΛΛΑ λεφτὰ ἀπὸ τὰ μοναστήρια καὶ τοὺς κληρικοὺς ὄχι μόνο γιὰ σχολεῖα δασκάλους κλπ. ἀλλὰ γιὰ «λύτρωση» (sic) βιβλίων λαφύρων,χώρια ὁ μύθος τῆς δῆθεν φορολογικῆς ἀτέλειας τῆς Ἐκκλησίας καὶ τῶν τάχα φορολογικῶν προνομίων. Ἀπὸ τὴν Ἀραβικὴ κατάκτηση καὶκαθ’ ὅλη τὴν Τουρκοκρατία τὰ ἔγγραφα βοοῦν, γιὰ φόρους, αὐθαίρετα τέλη,, ὑπερφορολόγηση καὶ ἔκτακτες εἰσφορὲς τῶν μονῶν καὶ τῆς Ἐκκλησίας πρὸς τοὺς ἑκάστοτε Δυνάστες.
  Εὔκολα ξεχνοῦμε, τέλος, ὅτι οἱ περισσότεροι καὶ σημαντικότεροι Νεοέλληνες Διαφωτιστὲς καὶ συγγραφεῖς ἐγχειριδίων Θετικῶν Ἐπιστημῶν καὶ νεώτερης φιλοσοφίας ἦταν Κληρικοί…Κορυδαλεύς, Ἰώσηπος Μοισιόδαξ, Εὐγένιος Βούλγαρης, Κωνσταντῖνος Οἰκονόμος, Θεόφιλος Καΐρης, Νεόφυτος Δούκας κλπ και παλαιότεροι όπως ο Μελέτιος (Μήτρος) Αθηνών.
  Ὅποιος ἀμφιβάλλει ἂς ξεφυλλίσει τὴν Πολύτομη Νεοελληνικὴ Βιβλιογραφία τοῦ Legrand νὰ δεῖ ἐν τάχει βιογραφίες καὶ ἐργογραφίες (εἶναι ὅμως στὰ γαλλικά).

  Last but not least:
  Ἡ ἴδια ἡ τυπογραφία στὴν Ἀνατολικὴ Εὐρώπη καὶ στὴν Ὀθωμανικὴ Αὐτοκρατορία ἀκόμη καὶ γιὰ τοὺς Ἀραβοφώνους καὶ Τουρκοφώνους εἰσήχθη πρωτίστως ἀπὸ τὴν Ἐκκλησία Μελέτιος Ἀντιοχείας καὶ Δοσίθεος Ἱεροσολύμων πρωτοστάτησαν στὴν Μεσανατολικὴ τυπογραφία.

  Συνεπῶς καλὸ εἶναι νὰ μείνουμε προσηλωμένοι στὰ γλωσσικὰ διότι ἂν πιάσουμε καὶ τὰ ἄλλα ἄκρη δὲν θὰ βγεῖ, ἐκτὸς ἂν ἰσχύσει τὸ πᾶσαν γλῶτταν βασάνιζε, μήπως καὶ μειωθεῖ καὶ ἀπεραντολογία, διότι καὶ 300 σχόλια…. δὲν παλεύονται

 277. Γς said

  Πριν λίγο:

  Βιολογικά προϊόντα “Η Μελισσάνθη” στο Γέρακα, κι ακολούθησα τη δικιά μου και τη φίλη της, που ήθελε να αγοράσει αλεύρι χωρίς γλουτένη ή κάτι τέτοιο.

  Και μου χάλασε η διάθεση, για κάποιους λόγους.
  Με βλέπει η υπεύθυνη και σαν να περίμενε να της πω κάτι.

  -Μελισσάνθη, η βασίλισσα.
  -Ποια βασίλισσα;
  -Της Ιερουσαλήμ. Ετσι δεν την έλεγαν;
  -Μελισσάνθη είναι το όνομα του καταστήματος βιολογικών προϊόντων, κύριε.

  -Γιάννη έχει και γάλα γαϊδούρας!
  Ωχ, αυτό δεν ήθελα ν ακούσω. Αυτό που λένε μερικές αφίσες στο μαγαζί.
  “Γάλα γαϊδούρας”. Κι έχει κάπου 100 ευρώ το λίτρο.
  Ωρες είναι να μου βάλει και στο ψυγείο αυτό το πράγμα.
  Κάτι πρέπει να κάνω, επειγόντως.

  -Εχεις πακέτο σήμερα [της Βίκυ Χατζηβασιλείου στον Αλφα].
  -Τι ώρα είναι;

  Και ήταν 9 παρά τέταρτο και δεν προλαβαίναμε να πάμε στο σπίτι.
  Και όπου φύγει φύγει.
  Το γλυτώσαμε το γάλα της γαϊδούρας [για σήμερα;]

 278. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  277>>Και όπου φύγει φύγει.
  Μελισσάνθη:
  Ηρωϊκή φυγή-

  Κούρευε αυγά κι άρμεγε…γαϊδούρες

 279. Γς said

 280. BLOG_OTI_NANAI said

  209: «διαμαρτυρήθηκε ο Σύλλογος Καραγκιοζοπαικτών για την απομάκρυνση του Άδωνη»

  Μεγάλη ατάκα ο οικοδεσπότης 🙂

  ΥΓ
  Στον ΣΚΑΙ, λόγω υπουργοποίησης, ο Μάνος Βουλαρίνος είχε αποσπάσματα από Ντινόπουλο από την θαυμάσια μιντιακή εποχή των ρέιβ πάρτι και της «Μάνας Ρέιβερ».
  Σε μια φάση ρωτάει ο Ντινόπουλος τον ρέιβερ πως αισθάνεται όταν ακούει τη μουσική αυτή. Εκείνος απαντά ότι εκστασιάζεται και βλέπει ΚΥΚΛΟΥΣ να γυρίζουν. Και ο μέγας Ντινόπουλος τον ρωτάει «και πως γυρίζουν δηλαδή;»!! Και ο ρέιβερ του δείχνει(!) τεντώνοντας τον δείκτη του χεριού του!

  Και ο Βουλαρίνος λέει, «καλά, προφανώς, ο ρέιβερ είναι «κόκαλο», αλλά ο Ντινόπουλος πρέπει είναι «καμένος» από φυσικού του για να ρωτάει πώς γυρίζουν οι ΚΥΚΛΟΙ»! 🙂

 281. Η κυρία κυβερνητική (κυβερνητικΟΣ κατά την ίδια, στην εξαγγελία της της νέας κυβέρνησης) εξακολουθεί να φορά ασυμβίβαστα ( ; ) μουστάκια ως διευθυντΗΣ.

 282. έφαγα το εκπρόσωπος…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: