Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τα αλαμπουρνέζικα ρητά του (υφυπουργού πλέον) Κ. Κουκοδήμου

Posted by sarant στο 10 Ιουνίου, 2014


Άλλο θέμα είχα διαλέξει για το σημερινό άρθρο και είχα ξεκινήσει να το γράφω, όταν μαθεύτηκαν  τα νέα για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Βέβαια, ο ανασχηματισμός ήταν αναμενόμενος, κανείς όμως δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ύστερα από κυοφορία τόσων ημέρων το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν τόσο κωμικοτραγικό. Αισθάνθηκα λοιπόν μεγάλο πειρασμό να αλλάξω θέμα και να σχολιάσω τον ανασχηματισμό, και τελικά ακολούθησα τη σοφή συμβουλή του Όσκαρ Ουάιλντ, που έλεγε ότι ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγείς από έναν πειρασμό είναι να ενδώσεις σε αυτόν.

Οπότε, το σημερινό άρθρο αφιερώνεται στον χτεσινό ανασχηματισμό, που βέβαια τον σχολιάσαμε και από χτες το βράδυ. Παρόλο που ο ανασχηματισμός έγινε ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, το αποτέλεσμά του μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί «Το μεγάλο μας τσίρκο», αφού το νέο κυβερνητικό σχήμα είναι πολύ χειρότερο από το προηγούμενο, με αρκετά φαιδρά πρόσωπα στους υπουργικούς θώκους και με έναν από τους ελάχιστους αθόρυβους και σοβαρούς υπουργούς του προηγούμενου σχήματος (εννοώ τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης) να αποχωρεί, θύμα των ποσοστώσεων ανάμεσα στους δυο εταίρους.

Όπως έλεγε κι ένας φίλος, φαίνεται πως είναι μνημονιακή υποχρέωση της χώρας το υπουργείο Υγείας να το παίρνει ακροδεξιός (στον επόμενο ανασχηματισμό να περιμένουμε Θ. Πλεύρη, εκτός αν ο Κασιδιάρης έχει ως τότε κάνει την υπέρβαση), καθώς και να αναλαμβάνει υπουργός Οικονομικών κάποιος φίλος του Κ. Σημίτη. Παρατηρούμε επίσης πως όσοι υπερεκτίθενται και γίνονται βασιλικότεροι του βασιλέως συχνά παίρνουν για αμοιβή του ζήλου τους τα παπούτσια στο χέρι, όπως ο Άδωνης ή ο Σίμος Κεδίκογλου. Ας το έχουν αυτό υπόψη τους όσοι ορκιστούν σήμερα.

Η αποπομπή του Άδωνη Γεωργιάδη από την κυβέρνηση λέγεται πως προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες του Συλλόγου Επιθεωρησιογράφων και Ευθυμογράφων, οπότε για αντιστάθμισμα ο πρωθυπουργός έσπευσε να υπεραναπληρώσει τον δημοφιλή πολιτικό, τοποθετώντας στην κυβέρνηση τον κ. Ντινόπουλο και τον κ. Γιακουμάτο. Όχι τυχαία, στα κοινωνικά μέσα ήταν πάρα πολλά τα σχόλια του τύπου «Πείτε μου ότι κάνετε πλάκα» ή «Εντάξει, καλό, πες μας τώρα την πραγματική σύνθεση της κυβέρνησης», ενώ η τοποθέτηση του κ. Λοβέρδου στο υπουργείο Παιδείας προκάλεσε το ερώτημα αν θα διαπομπεύονται οι μαθητές που πιάνονται να αντιγράφουν.

Ακόμα και σε σαμαρικούς ιστότοπους όπως το antinews τα περισσότερα σχόλια ήταν ή οργισμένα ή ειρωνικά, ενώ «Άφωνος» δήλωσε στο τουίτερ ο Ευάγγελος Αντώναρος. Η πιο μελαγχολική ίσως διαπίστωση είναι ότι πολλά από τα φαιδρά πρόσωπα που υπουργοποιήθηκαν είναι τακτικοί θαμώνες των τηλεοπτικών καναλιών και παραθύρων -μ’ άλλα λόγια, η τηλεοπτική προβολή, εκτός του ότι εξασφαλίζει, όπως είναι γνωστό, θέση στα βουλευτικά (και ευρωβουλευτικά) έδρανα, φαίνεται ότι έχει μετατραπεί σε διαβατήριο για υπουργικούς θώκους.

Μεγάλη τηλεοπτική προβολή πάντως δεν νομίζω να έχει ο νέος υφυπουργός Παιδείας, ο βουλευτής Κ. Κουκοδήμος, παλιός πρωταθλητής του άλματος σε μήκος. Για τον κ. Κουκοδήμο είχα γράψει παλιότερα, πριν ακόμα ανοίξω το ιστολόγιο. Τότε, ο βουλευτής Πιερίας είχε εμπλακεί στη λεγόμενη υπόθεση Κλαδά, η οποία πάντως τέθηκε στο αρχείο. (Είχε καταγγελθεί από τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο ότι του μετέφερε πρόταση συναλλαγής). Με την ευκαιρία εκείνη, ο Κ. Κουκοδήμος είχε κάνει επίδειξη της… αρχαιομάθειάς του, καθώς, βγαίνοντας από τον ανακριτή, είχε απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων με ένα ανύπαρκτο αρχαιοελληνικό ρητό.  Μερικοί φίλοι θυμήθηκαν εκείνο το παλιό άρθρο και κάποιοι ζήτησαν να το αναδημοσιεύσω, αφενός επειδή δεν έχει δημοσιευτεί στο ιστολόγιο ποτέ (παρά μόνο στον παλιό μου ιστότοπο) και αφετέρου επειδή δεν αποκλείεται ο διορισμός του Κ. Κουκοδήμου στο Υπ. Παιδείας να οφείλεται ακριβώς στις επιδόσεις του στα αρχαία ελληνικά.

Αναδημοσιεύω λοιπόν το παλιό άρθρο, αφαιρώντας μερικές παλιές ιστορίες. Πάντως, εκτός από την υπόθεση Κουκοδήμου καθαυτή, το άρθρο κάνει και μερικές σκέψεις σχετικά με τη μαγική, θα λέγαμε, χρήση αρχαίων ελληνικών φράσεων και αποφθεγμάτων στη δημόσια ζωή μας.

Σε ένα άρθρο του ο Δ. Κούρτοβικ, πολύ σωστά επισημαίνει ότι «άλλο αρχαιολαγνεία και άλλο αρχαιομάθεια». Πράγματι, οι περισσότεροι από τους αρχαιολάγνους που κατακλύζουν τα κανάλια (δυστυχώς, όχι μόνο τα παρακάναλα πλέον) ελάχιστα αρχαία ξέρουν, όπως αποδεικνύεται από τις απίστευτες κοτσάνες που ξεστομίζουν, εκτός βέβαια κι αν το κάνουν επίτηδες, δηλαδή αν λένε ψέματα συνειδητά.

Δεν μπορούμε βέβαια να ξέρουμε αν ο πατήρ Πλεύρης πιστεύει το παραμύθι της μιας ψήφου που έχει στα βιβλία του, αν το ξέρει ο ιός Πλεύρης ότι το debate δεν προέρχεται από το (ανύπαρκτο) ελληνικό δίβατον όπως ισχυρίστηκε, αν η κυρία Τζιροπούλου πιστεύει τις απίθανες ετυμολογήσεις που πλασάρει ή αν όλοι τους μάς κοροϊδεύουν εν γνώσει τους. Πάντως, τώρα με την είσοδο του Λάος στη Βουλή, οι ακροδεξιοί προσπαθούν να πλασαριστούν σαν ιδιοκτήτες ή δικαιωματικοί εκπρόσωποι του αρχαίου ελληνικού πνεύματος. Έτσι, ο βουλευτής Βελόπουλος συνηθίζει να αρχίζει τις αγορεύσεις του με κάποιο αρχαίο ρητό, μερικές φορές σωστό.

Στην αρχαιολαγνεία αναζήτησε και ο βουλευτής Κουκοδήμος σανίδα σωτηρίας ή απορρυπαντικό για να καθαρίσει την ελεεινά λερωμένη φωλιά του. Πράγματι, βγαίνοντας από το γραφείο του ανακριτή, δήλωσε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου:

«Εκφράζω τη βαθιά μου λύπη για το χαμό του Αρχιεπισκόπου. Ηταν μεγάλη μου τιμή που διετέλεσα συνεργάτης του. Θα μιλήσω λακωνικά, όπως οι Σπαρτιάτες: “Τύχη αγαθή ικανότητος ένεκα και ήθους αμέμπτου καλής παιδείας άμα”»…

Η φράση αυτή έκανε αίσθηση στις εφημερίδες και τα μέσα ενημέρωσης, χαρακτηρίστηκε από πολλούς ‘αινιγματική’ ή ‘χρησμός’, ενώ φυσικά οι εφημερίδες προσπάθησαν να  τη μεταφράσουν. Κατά τον Ελεύθερο Τύπο, σε απλή μετάφραση «η καλή τύχη είναι μία ικανότητα που την αποκτάς λόγω του άμεμπτου ήθους και της καλής παιδείας». Σχεδόν ολόιδια είναι και η «ελεύθερη» μετάφραση την οποία δίνει η Ελευθεροτυπία. Προφανώς και οι δύο αντέγραψαν από την ίδια, λαθεμένη, πηγή –πώς μπορεί η τύχη να είναι ικανότητα;

Στις περισσότερες εφημερίδες, το κουκοδήμειο ρητό χαρακτηρίστηκε «λακωνικό» αλλά αν διαβάσουμε προσεκτικά τι είπε ο Κουκοδήμος, αυτό δεν προκύπτει· ο άνθρωπος το χαρακτήρισε «λακωνικό» με την έννοια του σύντομου. Ωστόσο, αυτό είναι λεπτομέρεια.

Το πολύ πιο σημαντικό, όπως επισημαίνει και ο Τιπούκειτος (στο τέλος του άρθρου του) αλλά και αναγνώστης του Βήματος στη στήλη του Διόδωρου, είναι ότι το… λακωνικό ρητό του Κουκοδήμου είναι μαϊμού! Δεν υπάρχει, δεν απαντά πουθενά στην αρχαία ελληνική και μεταγενέστερη (έως την Άλωση) γραμματεία, όπως αυτή έχει καταγραφεί στον ψηφιακό δίσκο TLG. Όχι μόνο δεν υπάρχει, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει, λέω εγώ. Δεν διατείνομαι ότι ξέρω τέλεια αρχαία, ούτε ότι μπορώ να σκεφτώ σαν ομιλητής της αρχαίας, αλλά είμαι σχεδόν βέβαιος ότι η φράση «καλής παιδείας» δεν λέγεται και δεν μπορεί να ειπωθεί στα αρχαία: αλλιώς θα το έλεγαν τότε. Και πράγματι, σε όλη την αρχαία γραμματεία δεν υπάρχει φράση «καλή παιδεία», πουθενά. Αφήνω ότι το «καλής παιδείας άμα» είναι ξεκρέμαστο έτσι που στέκεται χωρίς κάτι τι να το συγκρατεί, ένα «τε» ας πούμε· αλλά αυτό είναι ψιλά γράμματα.

Επίσης, η λέξη ικανότης αφενός είναι σπανιότατη στην προχριστιανική γραμματεία και αφετέρου δεν σημαίνει ακριβώς «ικανότητα» αλλά «επάρκεια», όπως άλλωστε και ικανός σήμαινε επίσης «αρκετός, επαρκής» (πράγμα που μπερδεύει τους μεταφραστές σήμερα, όπως κατά σύμπτωση έγραψα πρόσφατα).

Έπειτα, και το πιο σημαντικό, δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά μου φαίνεται ότι στην κουκοδήμεια φράση λείπει το ρήμα. Η φράση είναι κολοβή· αυτό το «ένεκα» που σούρνει πίσω του τις αλλεπάλληλες γενικές κάπου αναφέρεται, αλλά πού; Κανονικά, το ένεκα, προετοιμάζει το έδαφος για να έρθει το ρήμα –εξαιτίας της ικανότητάς του, του άμεμπτου ήθους και της καλής παιδείας…. τι;

Από το ύφος της αλαμπουρνέζικης φράσης, εικάζω ότι είναι πολύ νεότερη, μπορεί και του εικοστού αιώνα, και απλώς μιμείται το αρχαίο ύφος. Ο Τιπούκειτος υποθέτει ότι είναι ξεσηκωμένη από ψήφισμα σύγχρονου οργανισμού, μισό κι ανέσωστο και με λάθη. Ο Σ. Χανιώτης, ο επιστολογράφος του Βήματος, θεωρεί ότι το «τύχη αγαθή» παραπέμπει σε νεότερο ψήφισμα ή ίσως σε προτομή. Εγώ αποτολμώ την εικασία ότι το ρητό είναι παρμένο από κάποιο δίπλωμα, ίσως φροντιστηρίου ή εκπαιδευτικού ιδρύματος, πάντα όμως της νεότερης ή ίσως και νεότατης εποχής.

Για να κάνω και μια ακόμα πιο τολμηρή υπόθεση, δεν αποκλείω η φράση να ήταν γραμμένη σε κάποιο τιμητικό δίπλωμα που είχε απονεμηθεί στον νεαρό αθλητή Κουκοδήμο σε κάποιους μαθητικούς ή εφηβικούς αγώνες στην Πιερία πριν από καμιά τριανταριά χρόνια, και να την είχε εμπνευστεί ο φιλόλογος του γυμνασίου ή κάποιος άλλος αρχαιομαθής εκπαιδευτικός. Λογικό θα ήταν να χαράχτηκε στο μυαλό του νεαρού τότε αθλητή, μαζί με την εξήγηση «είναι από αρχαίο ρητό» που θα του έδωσε ο γυμναστής του ή ο διοργανωτής των αγώνων. Βέβαια, αυτό δεν είναι παρά τολμηρή εικασία.

Ας επιστρέψουμε όμως στο ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, διότι ακολουθεί λαβράκι:

Σύμφωνα με τους συναδέλφους του ραδιοφωνικού σταθμού CITY 99,5, οι οποίοι επικοινώνησαν με τους κυρίους Γιώργο Μπαμπινιώτη και Σαράντη Καργάκο, αναγραφόταν στις περγαμηνές που απονέμονταν σε νικητές αθλητικών αγώνων. Πράγμα που σημαίνει, επειδή η περγαμηνή άρχισε να χρησιμοποιείται μόλις το 2ο π.Χ. αιώνα, ότι το ρητό είναι μεταγενέστερο του 2ου π.Χ. αιώνα.

Το καταλαβαίνω βέβαια ότι όταν έρχεται ο άλλος και σου βάζει το μαρκούτσι στη μούρη κάτι πρέπει να πεις, και ότι προφανώς δεν μπορείς να πεις «δεν ξέρω, θα το κοιτάξω» διότι θα σου πέσει το γόητρο, αλλά ελπίζω οι κύριοι Μπαμπινιώτης και Καργάκος να μην ήταν τόσο κατηγορηματικοί και να έβαλαν ένα «ίσως» στην εικασία τους, να κράτησαν κάποιαν επιφύλαξη. Ο Τιπούκειτος πάντως, που είναι και καθ’ ύλην αρμόδιος καθότι κλασικός φιλόλογος λέει σαρκαστικά: Δεν ξέρω αν οι κκ. Μπαμπινιώτης και Καργάκος είπαν πράγματι όσα τους αποδίδονται, εγώ όμως δέχομαι να φάω δημοσίως το καπέλο μου αν μου βρουν έστω και μισή περγαμηνή που να περιέχει τα αλαμπουρνέζικα του Κουκοδήμου. (Το ότι οι νικητές των αθλητικών αγώνων στην αρχαιότητα ΔΕΝ έπαιρναν περγαμηνές είναι βεβαίως λεπτομέρεια ανάξια του πνευματικού αναστήματος ενός Μπαμπινιώτη ή ενός Καργάκου.)

Να σας επισημάνω και το αμίμητο συμπέρασμα: Πράγμα που σημαίνει, επειδή η περγαμηνή άρχισε να χρησιμοποιείται μόλις το 2ο π.Χ. αιώνα, ότι το ρητό είναι μεταγενέστερο του 2ου π.Χ. αιώνα. Το ρητό είναι βέβαια μεταγενέστερο, αλλά αυτό δεν προκύπτει από το ότι γραφόταν σε περγαμηνή! Με την ίδια λογική, αν δούμε μια πλαστική πινακίδα που να γράφει «Μηδέν άγαν», θα συμπεράνουμε ότι το ρητό «Μηδέν άγαν» είναι μεταγενέστερο από το 1950 επειδή τα πλαστικά εμφανίστηκαν μετά το 1950;

 

Συμπέρασμα: το ρητό  “Τύχη αγαθή ικανότητος ένεκα και ήθους αμέμπτου καλής παιδείας άμα” που σέρβιρε στους δημοσιογράφους ο βουλευτής Κουκοδήμος δεν είναι λακωνικό, δεν είναι καν αρχαίο, δεν παραδίδεται σε κανένα κείμενο της αρχαίας ή της βυζαντινής γραμματείας, δεν μπορεί καν να έχει ειπωθεί διότι δεν έγραφαν έτσι οι αρχαίοι, είναι κατά πάσα πιθανότητα ξεσηκωμένο, μισό και με λάθη, από κάποιο νεότερο ή νεότατο αρχαιοπρεπές κείμενο, ίσως τιμητικό δίπλωμα απ’ αυτά που μοιράζουν τα φροντιστήρια ή που δίνονται σε αθλητικούς αγώνες. Δεν γραφόταν σε περγαμηνές που δίνονταν στους αθλητές στην αρχαιότητα, όχι μόνο επειδή το συγκεκριμένο κείμενο είναι στα αλαμπουρνέζικα αλλά και επειδή οι νικητές αθλητικών αγώνων στην αρχαιότητα δεν έπαιρναν περγαμηνές.

Ή, για να αντιγράψω και πάλι τον Τιπούκειτο: Τι δηλοί ο μύθος; Είναι φανερό, νομίζω. Ούτε ο κ. Κουκοδήμος ήξερε τι σημαίνουν τα κορακίστικα που απάγγελνε ούτε, βέβαια, οι δημοσιογράφοι που κράδαιναν τα μαρκούτσια από κάτω είχαν καμιά ιδέα. Όλοι όμως έμειναν εκστασιασμένοι μπροστά στη βαθιά, αν και ελαφρώς αινιγματική, αρχαιομάθεια του βουλευτή. Όπερ έδει δείξαι, για άλλη μια φορά: δυστυχώς υπάρχουν ανάμεσά μας πολλοί που είναι έτοιμοι να χάψουν το κάθε αρχαϊστικό ή καθαρευουσιάνικο μπιχλιμπίδι που θα τους κουνήσει μπροστά στα έκθαμβα μάτια τους ο οποιοσδήποτε ημιμαθής Κουκοδήμος.

Η διαπίστωση αυτή κρύβει πολύ μεγάλη αλήθεια μέσα της –πολλοί από εμάς, αρκεί να πετάξει κανείς πέντε αρχαία για να ψαρώσουμε, να σταθούμε προσοχή (ασυναίσθητα, μέσα μας), να μας πιάσει δέος. Η όλη σκηνή μού θύμισε τους Ποσειδωνιάτες του ποιήματος του Καβάφη, που έκαναν γιορτές στις οποίες οι ιερείς ψέλλιζαν κάποια ακατανόητα σπαράγματα προτάσεων στα ελληνικά, καληώρα σαν το τύχη αγαθή ικανότητος ένεκα… του Κουκοδήμου, και το πόπολο έχασκε νοσταλγικά από κάτω, καληώρα σαν τους δημοσιογράφους, που αναδημοσίευσαν όλοι τη συβιλλική φράση, και δεν βρέθηκε ένας, ένας ρε παιδιά (εξόν από τον επιστολογράφο του Διόδωρου στο Βήμα) να φωνάξει ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός, ρε, γυμνός και με τη φωλιά χεσμένη!

Κλείνοντας, αυτός που ενδεχομένως εκτίθεται περισσότερο απ’ όλη την ιστορία, δεν είναι βέβαια ο βουλευτής Κουκοδήμος ούτε οι εύπιστοι δημοσιογράφοι. Αν όντως υπήρξε κρούση προς τον καθηγητή κ. Μπαμπινιώτη και τους έδωσε αυτή την ερμηνεία, χωρίς να αντιληφθεί ότι το αρχαίο ρητό είναι μαϊμού, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Ωστόσο, θέλω να ελπίζω ότι οι δημοσιογράφοι που έκαναν την ερώτηση μετέφεραν την απάντηση του κ. Μπαμπινιώτη κουτσουρεμένη. Εκτός βέβαια αν ο κ. Μπαμπινιώτης εννοούσε ότι η φράση γραφόταν σε περγαμηνές που απονέμονταν στους νικητές αθλητικών αγώνων γύρω στο 1970, οπότε συμφωνούμε!

 

 

189 Σχόλια προς “Τα αλαμπουρνέζικα ρητά του (υφυπουργού πλέον) Κ. Κουκοδήμου”

 1. Νέο Kid Στο Block said

  Ένας κουκοδήμος δεν φέρνει την Πολιτική Άνοιξη…

 2. spiral architect said

  Θαρσείν χρη, τάχ’ αύριον έσετ’ άμεινον, ώ άπιστοι γκουμουνιστοσυριζέη! 😀

 3. tsopanakos said

  Όσοι παρακολουθούσαμε στίβο τη δεκαετία του 90 θυμόμαστε ότι ο «Κουκ» είχε πάντα μια τάση για… άκυρα 😉

 4. gmich said

  Ας μας ενημερώσει ο υφυπουργός (πλέον) Παιδείας που το βρήκε αυτό το ρητό για να λυθεί η απορία μας. Πολλές πιθανότητες έχει, όπως γράφεις, να του το έδωσαν σε τιμητική πλακέτα γραμμένο από εκείνους τους φιλόλογους που μας τάραζαν σε αληθινά ή και της φαντασίας τους ρητά.

 5. ππαν said

  Δεν τολμώ καν να δω τα ονόματα όλων των υπουργών. Αυτά που διάβασα εδώ μου αρκούν.

 6. Gpoint said

  Καλημέρα

  ξαναέγραψα πως ο Κουκοδήμος παραμένει ο πιο πολυταξιδεμένος αθλητής που πάντα έπιανε το όριο σε αμφιβόλου τιμιότητας αγώνες πρόκρισης και σχεδόν πάντα αποτύγχανε τους αγώνες. Συνεπώς είχε μια τάση από τότε για την …πολιτική !!

  οσον αφορά την προέλευση του ρητού μου μυρίζει άλκιμους-πρόσκοπους ή κανένα λόγο του δικτάτορα Παπαδόπουλου που είχε τέτοιες τάσεις

 7. Πάνος με πεζά said

  Δηλαδή ωραία μεζεδάκια εξακόντισε ο πρώην ακοντιστής… Καλημέρες !

  – Ο πιο έμπειρος σε αλλαγή πάνας νεογέννητου; Μα ο μόλις διατελέσας Υπουργός Υγείας !

  – Πακιστανάρες ! Θα βλέπετε Κικίλια, θα κάνετε ευκίλια ! Κικίλια, Κικίλια, παλιού κρασιού μποτίλια, σε πάνε με τα χίλια, στα Μέγαρα, στα Βίλλια ! Φυλαχτείτε !

  – Ο Πάρις Κουκουλόπουλος πάντα εκκολάπτεται μέσα στο κουκούλι του, να το θυμάστε !

  – Ο Βενιζέλος στο Ιπποκκράτειο από το άγχος του (να είναι πρωθυπουργός του Σαμαρά εφεξής…). Εμ, 9 υπουργούς έφαγε, θ’ αναστενάξουν οι λεκάνες…

  – Η Φώφη ποτέ δεν πεθαίνει.

  – «Δεν πεθαίνουνε κιόλας». Εμ πού να πεθάνουνε, Αντρέα μου, ακόμα νέα παιδιά είναι !

  – Γκίκας Χαρδουβέλης. Το μπέρδεψα, άκουσα «Χαρδαβέλλας» και είπα «μπαααα,όλοι οι καλοί χωράνε !»

  – Άντζελα Γκερέκου, το κορίτσι της Μάνης. Ξανά κοντά σας, μέχρι να ξεχρεώσει τον άντρα της !

  – Σοφία Βούλτεψη : στήνει ήδη τις κρεμάλες της. Όχι καλέ αυτές που έλεγε ! Λεξο-κρεμάλες,στο χαρτί, περιμένοντας να της γράψουν τί θα ανακοινώνει !

  Πολύ (οινο)πνευματώδης η διανομή της τελευταίας πράξης…

 8. μήτσκος said

  Γιατί όμως;
  Γιατί γίνονται υπουργοί τέτοιοι τύποι;
  Υποθέτω ότι τόσο ο Σαμαράς όσο και ο Βενιζέλος έχουν αρκετό νιονιό για να καταλάβουν ότι έβαλαν φελούς στο υπουργικό συμβούλιο. Γιατί το έκαναν; Και γιατί το κάνουν πάντα;
  Θέλουν να κολακέψουν ή να κατευνάσουν την πελατειακή βάση των φελών;
  Θέλουν υπουργούς υποχείρια που να μην πολυγκρινιάζουν;
  Έχουν την εντύπωση ότι τους θέλει ο κόσμος;
  Πιστεύουν ότι η τηλεοπτική τους παρουσία θα τους ανεβάσει τη δημοτικότητα;
  Τους χρωστάνε;
  Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω.
  Ίσως η απάντηση να κρύβεται σε ένα άλλο ερώτημα: Γιατί γίνονται βουλευτές τέτοιοι τύποι;

 9. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Mετά κι απ΄ αυτόν τον ανασχηματισμό, δεν πρέπει αν υπάρχει κανείς που να αμφιβάλλει για το γελοίον του πράγματος με τις εκλογές, και για το ποιός αποφασίζει πραγματικά. Και μιά παρατήρηση Νικοκύρη, λέγοντας ΦΑΙΔΡΑ ΑΤΟΜΑ τους νέους υπουργούς, χτυπάς το σαμάρι, περιμένοντας τί; Φαιδρός είναι ο λαός που με το αλάθητο κριτήριό του, τους έστειλε στην βουλή για να τον εκπροσωπήσουν, εκεί βρίσκεται το πρόβλημα, και εκεί πρέπει να εστιάζεται η κριτική. Φτάνει πιά αυτό το χαϊδολόγημα του λαού, δυστυχώς καί απο τις αριστερές δυνάμεις, πείτε την πικρή αλήθεια, Ο ΛΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΗΛΙΘΙΟΣ. Ας αναλυθεί το πώς και το γιατί, αλλα η ουσία είναι αυτή, και δεν αλλάζει με χάϊδεμα αυτιών, εκτός κι αν δεν θέλει κανείς να αλλάξει κάτι.

 10. Πάνος με πεζά said

  Ε όχι και ακοντιστής ο Κουκοδήμος αγάπη μου ! Του μήκους (και του βάθους) !

 11. Πάνος με πεζά said

  Γκίκας (στα βλάχικα) = λεβέντης και θαρραλέος άνθρωπος της στάνης και της στρούγκας. Σαν να λέμε Τραμπάκουλας;

 12. spiral architect said

  @8: Γιατί γίνονται βουλευτές τέτοιοι τύποι;
  Γιατί ΤΟΥΣ ΨΗΦΪΖΕΤΕ αγαπητέ! 👿
  (κι άνευ παρεξηγήσεως δηλαδή …)
  – Μπουμπούκος
  – Βελόπουλος
  – Ανατολάκης
  – Ντινόπουλος
  – Πλεύρης


  Θες κι άλλους; 😛

 13. Νικοκύρη,
  είσαι κακός 🙂

 14. LandS said

  7 & 10. Η κ. Γρερέκου είναι από την Κέρκυρα. Υπάρχει Γκεράκος;

 15. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #9, 12
  Μόνο που ο Λάμπρος δεν ψηφίζει. Είναι πιθανόν, όμως, ακριβώς επειδή αυτός κι άλλοι σαν αυτόν δεν ψηφίζουν, να επικρατεί η ψήφος των βλαμμένων… Απ’ την άλλη μπορεί οι βαλμμένοι να είναι ήδη περισσότεροι από τους γνωστικούς, οπότε άστα-βράστα, που λένε και στο χωριό μου.

 16. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

  11: Το Γκίκας είναι αρβανίτικο νομίζω, βαφτιστικό αρχικά (όπου πέρασε και στα ελληνικά) και μετά επώνυμο.

  9: Μισό λεπτό. Ο λαός εκλέγει μερικά φαιδρά πρόσωπα και μερικά σοβαρά πρόσωπα. Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επιλέγει να δώσει υπουργεία στα φαιδρά πρόσωπα βαραίνει πρώτιστα τον πρωθυπουργό.

 17. Τσούρης Βασίλειος said

  Τιπούκειτος
  -εγώ όμως δέχομαι να φάω δημοσίως το καπέλο μου αν μου βρουν έστω και μισή περγαμηνή …
  Ο κ. Τιπούκειτος «εζήλωσεν δόξαν » ΡΟΜΠΑΞ;; -:

 18. Alexis said

  #8, τέλος: γιατί τους ψηφίζει ο κόσμος.
  Ναι αλλά γιατί αφού είναι «φελλοί» τα κόμματα τους βάζουν στα ψηφοδέλτια;
  Γιατί έχουν αναγνωρισιμότητα και θα μαζέψουν ψήφους.
  Οπότε …φασκελοκουκούλωστα.

  #9: Γελοίο πράγμα οι εκλογές;
  Χμμ, να το σκεφτούμε λίγο αυτό που λές…
  Γελοίες οι εκλογές ή τα κριτήρια με τα οποία ψηφίζουμε;

 19. spiral architect said

  @9: Εσύ -καθότι απέχεις των εκλογικών κλπ αστικών διαδικασιών- δεν δικαιούσαι δια να ομιλείς! 😀
  (κατά Μένιου Κουτσόγιωργα τη δευτέρα ρήση)

 20. leonicos said

  «καλής παιδείας άμα» έχεις δίκιο, το ‘καλής’ είναι μπούρδα. Αλλά το ‘παιδείας άμα’ στέκειπολύ καλά χωρίς το τε.

  Επίσης δεν λέει ότι τύχη = ικανότης, αλλά αυτό που εμείς θεωρούμε ως τύχη, στην πραγματικότητα είναι ικανότης.

  Αυτά ως προς τα ελληνικά. Ως προς το απόφθεγμα… είναι απλώς μούφα. Και όπως πολύ σωστά είπες, δεν έχει ίχνος δωρικής. Είναι τιπουκείτιον ανεμομάζωμα.

  το «τύχη αγαθή» παραπέμπει σε νεότερο ψήφισμα ή ίσως σε προτομή
  Άσχετο! Το «τύχη αγαθή» εδώ είναι σε ονομαστική, ενώ στα ψηφίσματα, τις προτομές (αφιερώσεις) και τις τττ αποφάσεις είναι σε δοτική. Τύχῃ ἀγαθῇ ἔδοξεν ἡμῖν… δηλ. Από καλή τύχη μας φάνηκε καλό…

  Μη μου πεις ότι και το ‘μηδὲν ἄγαν’ είναι παλαιότερο του 1944. Το είπε η μάνα μου στον πατέρα μου λίγο πριν γεννηθώ!

  Του Γς η μητέρα ασφαλώς θα είπε κάτι άλλο, αλλά δεν ασχολούμαι με τον τύπο.

  Και στον Καραγκιόζη μιλάμε αρχαία ελληνικά, στην περίφημη τραγωκωμωδία (ωωω) Ο Βασιλεύς Αλέξανδρος και το Κατηραμένον Όφιν’ όπως: Έξελθε κατηραμένε όφα, έξελθε ίνα μη σε εξέλθω!

 21. Ανδρέας «Κουπονιώτης» said

  Μεγάλη τιμή στον κλόουν που απολύθηκε. Το τσίρκο τον αντικατάστησε από ολόκληρη ομάδα….
  🙂

 22. tsopanakos said

  @11 & 16

  Αν θυμάμαι καλά, στα βλάχικα υπάρχει το υποκοριστικό «Τζίκας» (< "Γιώργος"). To αρβανίτικο "Γκίκας" πρέπει να βγαίνει από το "Άγγελος".

 23. Stella said

  Τελικά όλα αυτά αποτελούν λόγο να διδάσκονται τα αρχαία στο σχολείο. Παρότι δεν έμαθα ποτέ καλά αρχαία, αμέσως είδα ότι έλειπε το ρήμα και δεν έβγαινε κανένα νόημα!

 24. LandS said

  Είχες κι αυτή τη Δούρου να κερδίζει την Περιφέρεια Αττικής. Πάρε κυρά μου τον also ran για υπουργό ασφάλειας να δεις ποιος είναι ο σπουδαίος. Και να ξέρεις ότι ο Υπουργός Εσωτερικών είναι ανώτερος από περιφερειάρχης.

  Προβλέπω, στις επερχόμενες εκλογές οι ψήφοι της ΧΑ από τα Σώματα Ασφαλείας θα μειωθούν δραστικά υπέρ της ΝΔ.
  Ο δε Ντινόπουλος μέσω των Λατσονιαρχικών δήμαρχων του Παραλιακού Μετώπου και του πρώην Αεροδρομίου ( των μεγάλων «επενδύσεων» ντε) θα διαπρέψει σε παλαιοκομματισμό.

 25. Gpoint said

  # 8

  Θέλουν υπουργούς υποχείρια που να μην πολυγκρινιάζουν;

  προχώρα το, σε καλό δρόμο είσαι

  άμα το παιδέψεις θα βρεις και ποιοί υποχρεώνουν τα κόμματα σ’ αυτές τις επιλογές, και ποιούς διαχειριστές-μάναντζερ επιβάλλουν σ’ αυτά με..δημοκρατικές διαδικασίες (Αβέρωφ-Ράλλης,Κωστάκης- Εβερτ, Μπένι-Γιωργάκης
  Μοιάζουν με τα φροντιστήρια που ο ιδιοκτήτης χρησιμοποιεί κράχτες καθηγητές αλλά όχι τόσο καλούς που να μπορούν να πάρουν μαζί τους τους μαθητές και να ανοίξουν δικό τους φροντιστήριο, αυτούς αν δεν μπορεί να τουςυποβιβάσει τη δουλειά που κάνουν, τους διώχνει
  Για να σε βοηθήσω λίγο, όσο κι αν έκανε τον χαζό ο Αλαβάνος (τον θυμάμαι σ’ έναν τηλεοπτικό διάλογο με τον Κωστάκη εκεί που τον είχε κατατροπώσει να του δίνει «πόρτα» να ξεφύγει ) ήταν φως φανάρι ένα τουλάχιστον επίπεδο επάνω από τους άλλους.
  Μπορείς να φαντασθείς πρόεδρο δημοκρατίας που να έχει άποψη γι’ αυτά που υπογράφει ;;;;

  Παρασύρθηκα, φυσάει πολύ σήμερα, η θάλασσα δεν προσεγγίζεται και να τα αποτελέσματα

 26. spiral architect said

  @22: Το Χαρδούβελης έχει καμιά σχέση με τη γαρδούμπα;
  (να’ χαμε καμιά καλοψημένη …)

 27. Τσούρης Βασίλειος said

  22
  Αν θυμάμαι καλά (πέρασαν πολλά χρόνια απ΄την Α΄Δημοτικού) το΄όνομα Γκίκας υπήρχε στο Αναγνωστικό και μάλιστα έλεγε
  » ο Γκίκας χοροπηδά»

 28. Gpoint said

  # 12

  Ελα ρε Σπάϊραλ…

  ξέρεις ΠΟΤΕ σε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ κόμμα να μην πέρασε η κομμτική γραμμή στην…σταυροφορία ; γράφτηκε πρόσφατα στο ιστολόγιο μια απόπειρα για τον Ζαγόρ που δεν πέρασε, πόσες περάσανε δεν γράφτηκε

  ΜΙΑ ΦΟΡΑ αν γίνει αμέως θα καθιερωθούν οι λίστες

 29. Γς said

  20:
  >Μη μου πεις ότι και το ‘μηδὲν ἄγαν’ είναι παλαιότερο του 1944. Το είπε η μάνα μου στον πατέρα μου λίγο πριν γεννηθώ!

  Στη Πόλη. Κωνσταντινούπολη

  >Του Γς η μητέρα ασφαλώς θα είπε κάτι άλλο,

  Το 1944 επίσης. Στην Αθήνα

  >αλλά δεν ασχολούμαι με τον τύπο.

  Εννοείς τον ημερήσιο τύπο, ε;

  [και γιατί ασχολείσαι με τη μάνα μου;]

 30. Στο ίδιο αναγνωστικό με τη φράση «Η Βασδέκη τραγουδά». Έψαχνε ο συγγραφέας να βρει λέξη με το σύμπλεγμα ‘σδ’…

 31. Νεο Kid Στο Block said

  Stella, 23. Μπα δε νομιζω. Δεν ξερω δηλαδη πως μπορει να σκεφτονται οι φιλολογοι, αλλα οι μαθηματικοι (πολλοι,οχι ολοι για ναμαστε δικαιοι)δεν το βλεπουν ετσι το θεμα. Να φανταστεις φετος εγιναν τοσες πατατες με αποκορυφωμα ενα ολοκληρο θεμα το Δ στα Μαθημ.γενικης παιδειας να ειναι εντελως ΛΑΘΟΣ (δωσαν μια κατανομη τιμων με συγκεκριμενο μεσο ορο και τυπικη αποκλιση και ειχαν το ευρος τιμων ΟΠΟΥ κυριολεκτικα τους καπνισει) κι αντι να αναζητησουν τα βαθυτερα αιτια της ανοησιας, ουτε καν να αναζητησουν «ποιος η ποιοι ρε παιδια ειναι αυτοι αγραμματοι ,που βαζουν τετοια θεματα; ) ειπαν «βγαλτε τη στατιστικη και τις πιθανοτητες απο την υλη να τελειωνουμε! » …

 32. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  27-30: Κάποιος έβαλε την εικόνα στο FB και αν θυμάμαι καλά ήταν:
  ο Βαγγέλης τραγουδά -· ο Γκίκας χοροπηδά!

 33. sarant said

  23: Μα, όλοι διδάχτηκαν αρχαία, αλλά λίγοι είδαν αυτό που είδατε εσείς!

  21: Καλώς τον Αντρέα!

 34. Νεο Kid Στο Block said

  31. Ισως βεβαια, αυτοι που το ειπαν αυτο να ειναι τελικα σοφοι. Αν κατι δεν το εχεις μαθει σωστα εξαρχης,αντε να το ξεμαθεις και να το ξαναμαθεις σωστα… Μαλλον το ιδιο θα ισυει και με τα αρχαια.

 35. Alexis said

  #32: Ναι αλλά κάπου υπήρχε και η Βασδέκη, έχει δίκιο ο Άγγελος στο #30.
  Μου είχε κάνει κι εμένα εντύπωση το όνομα και το θυμάμαι…

 36. Gpoint said

  Μ’ έχει πιάσει το πολιτικό μου σήμερα…

  Η κατάργηση των μικρών δήμων και κοινοτήτων με τον καλλικράτη μας έχει κάνει να ξεχάσουμε πως ψηφίζανε στα μικρά χωριά, αυτά τα κύτταρα του πολιτικού μας ιστού (όπα της και το λογοτεχνικό) πράγμα που εξηγεί τα κριτήρια επιλογής σε όλων.των ειδών τις εκλογές.
  Σε κάθε χωριό υπάρχουν ακόμα «σφιχτές» οικογενειακές σχέσεις, δεν έχουν αμβυνθεί όπως στις πόλεις. Συνήθως στα χωριά οι υποψήφιοι είναι δύο, ο δεξιός και ο λιγότερο δεξιός που ονοματίζεται αυθωρεί…αριστερός. Κάθε μεγαλοοικογένεια του χωριού Μακρυκωστέοι, Κοντογιώργηδες κ.λ.π., έχει φροντίσει να έχει υποψήφιους συμβούλους και στα δύο ψηφοδέλτια για να κάνει τις δουλειές της, το αποτέλεσμα της είναι αδιάφορο.
  Εδώ, με ανοχή όλων, κυβέρνησε ο Παπαδήμας και μιλάμε για… λαϊκή εντολή

 37. Μαρία said

  32
  μπρ, στρ

  Ο Λάμπρος παίζει.
  Ο Στρατής τρέχει.
  Ο Βαγγέλης τραγουδά.
  Ο Γκίκας χοροπηδά.
  (Στην εξοχή)

 38. Μαρία said

  35
  σδ/ Ο βασιλικός
  Η Βασδέκη τραγουδά:«Μάννα, σγουρός βασιλικός, …»

 39. sarant said

  37-38: Α μπράβο!

 40. O Γκίκας (Και η Βασδέκη).

 41. akindynos said

  Νίκο υποθέτω δεν αντιλήφθηκες ότι η Βούλτεψη δεν είναι κυβερνητική αλλά κυβερνητικός εκπρόσωπος, και η Γενηματά όχι αναπληρώτρια αλλά αναπληρωτής υπουργός (ε βέβαια, αφού αναπληρώνει άντρα).https://www.youtube.com/watch?v=NnLPthwu7r8

 42. sarant said

  40: Α γεια σου κι εσένα!

  41; Πράγματι, δεν το αντιλήφθηκα, ευχαριστώ!

 43. ΠΑΝΟΣ said

  Είδα στο τουήτερ άρθρο τού Πάσχου με τίτλο «Υπέρ συντεχνιών και εκλογών ανασχηματισμός»-Καθημερινή.

 44. ΠΑΝΟΣ said

  …και τουίτερ,αλλά για κάποιο λόγο μ’ αρέσει με ήτα.

 45. sarant said

  44: Μήπως σε ενοχλεί το «ουί»;

 46. ΠΑΝΟΣ said

  45
  Όχι,το ήτα μού μοιάζει πιο μπρουτάλ,πιο ρωμέικο!Καλά,έτσι κι αλλιώς γαλλικά δεν ξέρω(απωθημένο…),αν και θαυμάζω σε πολλά την Γαλλία.

 47. physicist said

  Εκτός από τον Γκίκα και τη Βασδέκη, υπήρχαν ακόμα ο Σγουρός και ο Ασβεστάς.

  Και καλά ο Σγουρός αλλά ο Ασβεστάς;

 48. Ηλεφούφουτος said

  38, 40@ Λάθος δεν είναι αυτή η αύξηση στα επότιζε και εδροσολόγιζε;

  Αυτό το ε εγώ ως ευφωνικό το καταλαβαίνω. Θα μπορούσαμε να το έχουμε κι αν τα ρήματα ήσανε σ ενεστώτα: τονε ποτίζει, τονε δροσολογίζει.

 49. Νέο Κid said

  Α! Πρέπει να δείτε τι ονόματα έχουν τα κυπριακά σχολικά βιβλία του δημοτικού… Η κόρη μου με ρωτάει συνέχεια. «Μπαμπά,υπάρχει τέτοιο όνομα;» τι να πω και γω,για να μη χάσει την όποια εμπιστοσύνη του το παιδί «υπάρχει παιδάκι μου. Για να τόχει το βιβλίο…

 50. sarant said

  48: Σα να μην έχεις άδικο.

 51. Νέος Τιπούκειτος said

  Η Βασδέκη δεν είναι εκείνη που μιλούσε με τη Γιαδικιάρογλου;

 52. 51 Κατά φωνή… 🙂

 53. Νέο Κid said

  Ο Ασβεστάς σε πείραξε εσένα; εδώ ο άλλος λέγεται Αλάριχος εν έτει 2014. 😆 Δεν πιστεύω να τον έκανες ιματρικουλατσιόν ε; κανόνισε Φυσικέ!

 54. physicist said

  #53. — 😀

  Πήγα να τον κάνω εξματρικουλατσιόν αλλά εμφανίστηκε με την κοπέλα του, τη Μπρουνχίλντε, κραδαίνοντας από ένα ρόπαλο ο καθένας και μ’ έπεισαν να το ξεχάσω.

 55. LandS said

  Σιγάμη λέγεται Οδόακρος…

 56. Ιάκωβος said

  8, Μα γιατί;

  Διάφοροι λόγοι.
  -Ο βασικός. Ο Σαμαράς είναι πολύ κουτό άτομο. Πάντα ήταν.

  -Δεύτερος πιο βασικός. Αυτοί έχουν καταλάβει πως λειτουργεί η «δημοκρατία». Όπως τα ριάλιτυ. Ο κόσμος, από ένα σημείο κι έπειτα ψηφίζει ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ( καλή ώρα),αυτόν που φωνάζει περισσότερο, αυτόν που καλύπτει το μεγαλύτερο χρόνο τηλεθέασης. Το τι λέει, ποιος χέστηκε.

  Νομίζω, ότι αυτή την ανάγκη συσπείρωσης γύρω από ένα δυνατό αρχηγό την κληρονομήσαμε από παλιά, από τότε που είμαστε αγέλη. Τη μάχη θα την κερδίσεις ( αν δεν έχεις κοιτάξει, βέβαια,πρώτα μια κοπελίτσα ν’ αγαπήσεις) μόνο με δυνατό αρχηγό. Αυτός είναι ο πρώτος νόμος του πιο πολυχρησιμοποιημένου από άσχετους με τα πολεμικά (καλή ώρα) συγγραφέα στο Διαδίκτυο. Λέω για την Ηθική αρχή του Σουν Τζου. Χωρίς καλή ηγεσία και πίστη στον ηγέτη δε γίνεται τίποτα. Ούτε στην πολιτική, εκτός αν είσαι κανας αληθινός βάρβαρος, δηλαδή δημοκράτης, Ισλανδός.

  Μόνο που πολλά ποντικάκια τύπου διαταραγμένου μπουμπούκου και Βενιζέλου (πολλοί τον είχαν επευφημήσει για την ευγλωττία του) ή του τραμπούκου Ντινόπουλου, βρυχώνται από το γυαλί, (το Ελληναράδικο γυαλί, το χωρίς αντίλογο), και έτσι το ποίμνιο την πατάει και πιστεύει οτι είναι αληθινοί πολιτικοί ηγέτες και τους ακολουθεί , ενώ τα άτομα είναι υπαλληλίσκοι τρίτης διαλογής.

  Αλλά κι αυτό είναι φυσικό. Υπάρχουν είδη, έντομα και άλλα, που φέρουν επάνω τους τα χρώματα που στη φύση σημαίνουν «προσοχή δηλητήριο», πχ το κιτρινόμαυρο, και το παίζουν νταήδες, ενώ μπλοφάρουν, είναι κάτι εντελώς ακίνδυνα και αδύναμα σκουληκάκια. Όμως όλο και κάποια ανενημέρωτα και βλαμμένα ζώα υπάρχουν που τρομοκρατούνται.

  -Υπάρχει και τρίτος λόγος ακόμα πιο βασικός. Το ΝΔσόκ τελειώνει. Έχουν πεθάνει και δεν τους το έχουν πει ακόμα. Η ζωντάνια που έδειξαν στις τελευταίες εκλογές δεν ήταν ζωντάνια, ήταν το γκέλ της ψόφιας γάτας.

  Αν τους επόμενους μήνες του κόψει του σύριζα και κάνει κάτι (οτιδήποτε, γιατί τώρα δεν κάνει απολύτως τίποτα) παίζει και να μην τους ξαναδούμε όλους αυτούς τους βρυκόλακες στα μάτια μας για πολύ πολύ καιρό. Αλλά όπως θά έλεγαν οι Λάκωνες: Αν.

 57. Νέο Κid said

  Ιιιι! Δηλαδή ψάρωσε ο Χεράκλες μπροστά στο φλώρο τον Ζίγκφριντ;; Ντροπή ωρέ Κίτσο Τζαβέλα! 🙂

 58. spiral architect said

  @54: Όχι ρόπαλο, μάλλον κεφαλοθραύστη!
  (Βησιγοτθικών προδιαγραφών εννοείται)

 59. 14:

 60. spiral architect said

  Μετά τις κασιματιές, ήρθαν και οι ζουλιές:
  «Χώρα φρενοκομείο. Μας ξενίζουν Ντινόπουλος-Βούλτεψη, ενώ προ 15ημέρου ψηφίσαμε Ανδρουλάκη, Ζαγοράκη & 92χρονο Γλέζο να πάει Βρυξέλλες με ΙΧ.»
  (ο Ζούλας, της γνωστής οικογενείας …) 😛

 61. sarant said

  59: Το θυμάμαι πυο το διαφημίζανε… 😉

 62. spiral architect said

  Το δόγμα Loverδου για την παιδεία: Διαπόμπευση
  (ξέρει αυτός …)

 63. spiral architect said

  Γκίκας:
  «Δείξε μου τους φίλους σου, να σου πω ποιος είσαι».
  τεμ. 2
  τεμ. 2
  τεμ.1 γνωστόν και ως Θείον Βρέφος.
  (που’ ναι αυτή η ψυχή ρε παιδιά;)

 64. Spiridione said

  Κωμωδία
  http://skitsoblog.blogspot.gr/2014/06/blog-post_10.html

 65. axillefs said

  Νίκο, άμα σου πω ότι μόλις είδα χθες το όνομα του Κουκοδήμου στην κυβέρνηση σκέφτηκα αμέσως εσένα, θα με πιστέψεις;

  🙂

 66. Νέο Kid Στο Block said

  64. Δεν μπορώ να σταματήσω να γελάω με το «Σε πρώτη εμφάνιση ο μικρός Βασιλάκης Καϊκικίλιας» 😆 😆
  (Δεν υπάρχει μιλάμε αυτός ο ανασχηματισμός! Tα σπάει! πώς το λένε ρε παιδί μου; Θεά ο μουσακάς!)

 67. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  15 – Ψηφίζω αγαπητέ μου, το άκυρο δεν είναι ψήφος; Είναι παράλογο το οτι έχω την απάιτηση, αυτός που θα ψηφίσω να μου λέει την αλήθεια, και να είναι εφικτός ο τρόπος που θα εφαρμόσει αυτά που λέει; Αν βρήκες έστω και έναν υποψήφιο που να το έκανε αυτό, να μου τον δείξεις, κι εγώ δηλώνω εδώ δημοσίως οτι στις επόμενες εκλογές θα τον ψηφίσω, όπου κι αν ανήκει.

  16 – β΄ Οι βουλευτές είναι 300, υποτίθεται οτι στην βουλή θα πρέπει να πάνε οι ικανότεροι, αν μερικοί είναι σοβαροί (30; πολλοί είναι έ;) και μερικοί φαιδροί (30; λίγοι είναι έ;) οι υπόλοιποι είναι απο ανίκανοι μέχρι αστείοι, οπότε ο πρωθυπουργός έπραξε πολύ σωστά υπουργοποιώντας τα άτομα που εκπροσωπούν την πλειοψηφία του λαού που έχει το αλάθητο κριτήριο. ΕΝΤΟΛΗ ΛΑΟΥ, ΟΡΓΗ ΘΕΟΥ, έλεγε και μια ψυχή κάποτε, δεν είναι να τα βάζεις με τον θεό τέτοιες δύσκολες μέρες.

  Υ.Γ – Το οτι ο πρωθυπουργός είναι το πλέον φαιδρό άτομο, δεν τον απαλλάσει απο το βάρος της επιλογής; δηλαδή ποιούς άλλους θα επέλεγε; Άλλωστε, κι αυτόν ο πανηλίθιος λαός τον εξέλεξε.

  18 – Με τον τρόπο που γίνονται, εσύ τι λές οτι είναι; όπως λές, γιά να το σκεφτούμε λίγο. Για τα κριτήρια, θεωρώ οτι κάνεις πλάκα (όντως γέλασα πολύ, νάσαι καλά) και δεν το σχολιάζω.

  19 – Είπαμε σύντροφε ΔΕΝ ΑΠΕΧΩ, (με μπερδεύεις με τον πσαρά) οπότε μπορώ να ομιλώ.
  Υ.Γ – Πού το θυμήθηκες το αρχιλαμόγιο;

 68. Νέο Kid Στο Block said

  To επικίνδυνο είναι πως θα πάθομε τίποτα από τα γέλια,και άντε να πας να σε περιθάλψει ο…Βορίδης! 😦

 69. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  68 – Μετά τον ΓεΟργιάδη, όλα μπορούμε να τα αντέξουμε, ακόμα και τον ακτιβιστή της δεξιάς.

 70. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #67
  Ναι μάλλον μπερδεύτηκα. Αλλά, νομίζω ότι κατά βάθος συμφωνούμε.

 71. Γιώργος Πρίμπας said

  https://gr.news.yahoo.com/%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B8%CE%B7%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BD%CE%AC%CF%81%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BA-102442327.html

  ο λαμπρός κόσμος των «νούμερων»

 72. Alexis said

  Μιας και εδώ λεξιλογούμε η λέξη «αλαμπουρνέζικα» του τίτλου από πού ετυμολογείται;

 73. spiral architect said

  Η αποπομπή του Μπουμπούκου (έγινε ξανά πατέρας … ωιμέεε!) που προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες του Συλλόγου Επιθεωρησιογράφων και Ευθυμογράφων ήταν άστοχη. Από αντικαταστάτες έχει μπόλικους ο πάγκος.
  Πάντως αστεία-αστεία αλλά, αν το δείτε απ΄την άλλη πλευρά -τη σοβαρή- η τροϊκοσυγκυβέρνηση δεν κωλώνει να εμφανίσει διάφορους τυχάρπαστους σαν υπουργούς, υπονοώντας ότι, μας έχει κανονικά γραμμένους, ετοιμάζοντας νέα μέτρα και αναμένοντας τα μίτιγκ για την συνυπογραφή των περαιτέρω εκχωρήσεων δημόσιας περιουσίας, κλπ εκκρεμοτήτων.
  Δήλωση κάνατε; Βάλατε μέσα τη (μη χέσω!) ηλεδιεύθυνσή σας; 👿

 74. Alexis said

  #67: Να κάνω πλάκα σε τί; Ότι δηλαδή φταίει ο τρόπος που επιλέγει ο κόσμος και όχι οι εκλογές οι ίδιες σα θεσμός;
  Που διαφωνείς σ’ αυτό;
  Εκτός αν είσαι εκ πεποιθήσεως αντίθετος με τις εκλογές, οπότε πάει αλλού η κουβέντα…

 75. Νέο Kid Στο Block said

  αλεξ.
  https://sarantakos.wordpress.com/2010/11/08/alaburnesica/

 76. Gpoint said

  # 67

  Σωστά, εσύ Λάμπρο κουβαλάς νερό στον μύλο τους μια που το λευκό σημαίνει αποδοχή όλων, Εγώ έχω πει πως θα ψηφίσω όταν κατεβάσουν και ΜΑΥΡΟ ψηφοδέλτιο που σημαίνει απόρριψη όλων.
  Στην πραγματικότητα δεν κατεβάζουν το μαύρο ψηφοδέλτιο (που θα ΘΡΙΑΜΒΕΥΕ) γιατί ΚΑΘΕ κόμμα που κερδίζει τις εκλογές εισπράττει οχι ψήφους εμπιστοσύνης αλλά αποδοκιμασίας της προηγούμενηςκυβέρνησης. Ετσι μόλις γίνει κι αυτό κυβέρνηση δεν ξέρει τι να κάνει, Αν κατεβάσει (σοβαρό) πρόγραμμα θα τρομάξουν οι ψηφοφόροι και θα πάνε αλλού. Είναι ηλιου φαεινότερον πως θα συμβεί και με τον Σύριζα γι αυτό μίλησα για «χαμένη ευκαιρία» του, Προτιμά να εκλεγεί με ψήφους διαμαρτυρίας και περίεργες συμμαχίες παρά να παλέψει για τις θέσεις του

 77. Alexis said

  #75: Ευχαριστώ

 78. chrismagr said

  Μια και πιάσαμε υπουργοποιήσεις και μαϊμού ρητά, ιδού η επίσημη σελίδα του Γιακουμάτου:
  http://www.giakoumatos.gr/
  Σε πρώτη μούρη το διάσημο ρητό του Ισοκράτη.

 79. Γιάννης said

  http://en.m.wikipedia.org/wiki/Ghica_family

 80. sarant said

  64-66: Ναι, πολύ πετυχημένο!

  65: 😉

  72: Οι γνώμες διίστανται, αλλά δες τι έχουμε πει εδώ:
  https://sarantakos.wordpress.com/2010/11/08/alaburnesica/

  78: Ωχ!

  79: Κι εκεί λέει για αλβανική προέλευση.

 81. spiral architect said

  @78: Δίκιο έχει ο …. Ισοκράτης! 😀
  (Νικοκύρη, φωτογράφισε το λίκνο #78 για μελλοντική χρήση) 😉

 82. Avonidas said

  # 62: Με την ψιλή, ρε! Με την ψιλή!!! 😛

 83. sarant said

  32-37: H εικόνα που λέγαμε, με τον Γκίκα να χοροπηδά.

 84. Πάνος με πεζά said

  Σε λίγο αρχινάει η ορκωμοσία. Πληροφορίες κατά τις οποίες το νέο ΥΣ θα ορκιστεί πάνω στο Μνημόνιο, καιόχι στο Ευαγγέλιο, ελέγχονται…

 85. skol said

  Το εφέπομαι δεν είναι το ρήμα που λείπει σ’ αυτές τις περιπτώσεις;
  Τύχη αγαθή εφέπεται ικανότητος ένεκα κλπ.

 86. Πάνος με πεζά said

  Ορκομωσία,γ@#$%& το κεφάλι μου, που θα’ λεγε και ο Σαγματοποιός !

 87. Πάνος με πεζά said

  Εχμ…χάθηκα…ποιά η σωστή γραφή της ορκwμwσιας;

 88. Ουδέν καινόν υπό τον ήλιον, Πάνο με πεζά. Κι αυτό το έχει αναλύσει ο Νικοδεσπότης. Μελετάτε τα Άπαντά του!

 89. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλησπέρα!
  Αυτός ο ανασχηματισμός θυμίζει ομάδα που έχει ουσιαστικά υποβιβαστεί πριν λήξει το πρωτάθλημα και δίνει την ευκαιρία στους αναπληρωματικούς να παίξουν στους τελευταίους αδιάφορους αγώνες.
  Οπότε μπορούμε άνετα να τους πούμε: άντε γεια!

 90. Μαρία said

  Χρονομηχανή.
  http://alterthess.gr/content/hronomihani-toy-apostoloy-lykesa

 91. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  74 – Μάλλον δεν τόπιασες το αστείο, ποιά κριτήρια ρε φίλε, δεν βλέπεις τι έχει πάει στην βουλή; είναι δυνατόν νοήμονα όντα που «πιστεύουν» στην δημοκρατία, έστω και αντιπροσωπευτική, να ψηφίζουν μονίμως τέτοιους αντιπροσώπους; Η πλάκα είναι οτι μετά τους βρίζουν.
  Δεν είμαι αντίθετος με τις εκλογές, απλώς έχω κάποιες απαιτήσεις που μπορείς να τις δείς στο σχόλιο 67.

  76 – Gee θα στο πώ για τελευταία φορά, δεν ψηφίζω λευκό, απο την πρώτη φορά που ψήφισα, πάντα γράφω κάτι στο λευκό, και γίνεται συνειδητό άκυρο. Έτσι και ξαναπείς οτι ρίχνω λευκό, θα σου κάνω βουντού, και θα κάνεις να δείς λιθρίνι πάνω απο μήνα.

  Υ.Γ – Νομίζω το έχεις το mail μου, στείλε καμιά συνταγή για θράψαλα, ή κανένα τρόπο να γίνουν πιο μαλακά.

 92. physicist said

  #91(β). — Έτσι και ξαναπείς οτι ρίχνω λευκό, θα σου κάνω βουντού, και θα κάνεις να δείς λιθρίνι πάνω απο μήνα.

  Να προσέχεις, Τζη, γιατί ατυουνού πιάνουνε. Εμένα που μου έκανε, μου κόψανε τη συνδρομή στη Helsingin Sanomat χωρίς λόγο, κι έχασα το ρεπορτάζ για τα ρεζιλίκια του Παπαμήτρου.

 93. Πέπε said

  87: ορκωμοσία.

  Ενθυμού:

  κανονικά το θέμα είναι ΟΜΟ, σαν το απορρυπαντικό. Το δεύτερο όμικρον δεν έχει κανένα λόγο να αλλάξει. Το πρώτο γίνεται ωμέγα λόγω της εκτάσεως εν συνθέσει, όπως σε μερικές λέξεις τ. διώροφο, επώνυμο, πανήγυρις-ομήγυρις (<αγορά, αγείρω [=συγκεντρώνω]), υπήνεμος (<άνεμος) και μερικά ακόμα.

 94. Gpoint said

  # 91

  Οντως ξεχνάω, φταίει και η στατιστική υπηρεσία με τα άκυρα-λευκά.

  Το μέηλ σου δεν το έχω, μπορεις να βρεις το δικό μου από το μπλογγ μου.

  Τα θράψαλα πρέπει όταν τα πιάσεις να τα γουλιάσεις όπως τα χταπόδια και μετά κάνα δεκαήμερο κατάψυξη

  Βουντού στα «λιθρίνια» κάνε όσο θέλεις, στα λυθρίνια μην τολμήσεις γιατί θα πάθεις ό,τι έπαθαν όσοι σκέφτηκαν κακό για πάρτη μου

 95. ΠΑΝΟΣ said

  Το έχουμε ξαναπεί.Στην δυτική δημοκρατία η ψήφος τού Γκαίτε και η ψήφος τού λούστρου είναι ισοδύναμες..Ανατολική δημοκρατία δεν ξέρω,αν υπάρχει ή αν υπήρξε.

 96. Γιάννης Κουβάτσος said

  95: Ξέρω πολλούς Γκαίτε που ψηφίζουν ό,τι να ‘ναι, Πάνο. Άλλωστε και ο ορίτζιναλ Γκαίτε ήταν μοναρχικός και συντηρητικός ως το κόκαλο.

 97. Pedis said

  Η πρωθυπουργική επιλογή υπουργών βασίστηκε στις ιδιότητες/ικανότητες των προσώπων, όπως δηλώνονται από τα λατινικά ρητά, σε εγκεκριμένη, όπως μου είπανε, μετάφραση του Μπαρμπαμπινιώτη, δηλαδή (1) «τα αδειανά δοχεία κάνουν μεγάλο θόρυβο» και (2) «Κάνε το βλάκα, όταν οι περιστάσεις το απαιτούν».

  Και ο κοντός με το μισοκρυμμένο στο σακάκι χέρι και το καπέλο των τρελλών ήταν σαφής: «Στην πολιτική η βλακεία δεν είναι ελάττωμα».

  Έτσι θα συνεχίζουμε να πληρώνουμε για την ανανέωση της κάρτας απεριόριστης διαρκείας για τα θεάματα του υπουργικού Δελφινάριου. Εμείς θα γελάμε με τους ηθοποιούς κι αυτοί με τις συνέπειες του έργου τους πάνω μας.

 98. ΠΑΝΟΣ said

  96
  σωστό,Γιάννη,αλλά αυτή είναι.Τι να βάλουμε στην θέση της;

 99. spiral architect said

  Kαι η καθιερωμένη αναμνηστική φωτογραφία λίγο μετά την ορκωμοσία.

 100. Νέο Kid Στο Block said

  99. Έτσι! Mάπετ σόου! O Αρχιμάπετ όμως λείπει.
  …πάλι μού έκλεψαν την ιδέα οι πλαγιαριστές…

 101. Spiridione said

  89. Ωραίο!
  Και να πάρουν αγώνες στα πόδια τους οι αναπληρωματικοί ενόψει της φούτμπολ λιγκ (οι βασικοί παίκτες φεύγουν γι’ άλλες πολιτείες).

 102. spiral architect said

  Το λεω ξεκαθαρα, σταρατα, κεφαλλονιτικα: Η ΝΔ δεν προκειται να συγκηβερνησει με το ΠΑΣΟΚ
  (yeap!)

 103. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  Ορκίστηκαν;

 104. spiral architect said

  @103β: Τώωωρα; Έκαναν και δηλώσεις, π.χ. ο Βασιλάκης ο Κικίλιας: «Οι αστυνομικοί είναι οι γιοι μας και οι Ελληνίδες αστυνομικοί είναι οι κόρες μας!» 😛

 105. sarant said

  Αυτό είναι που λέμε «να τους πάρει σπίτι του». Κι όμως, εγώ νόμιζα ότι «οι αστυνομικοί έχουν μάνες».

 106. Νέο Kid Στο Block said

  Άιντε βρε! H πολιτικολογία και η ορκωμοσία με εμπνέουν να σάς βάλω ένα τεστάκι λογικής. Όποιος το λύσει δικαιούται να έχει τον πολιτικό της αρεσκείας του μπάστακα. 🙂

  Ας πούμε πως το υπουργικό συμβούλιο είναι 20 πολιτικοί (βάλτε κι άλλον αριθμό μικρότερο ή μεγαλύτερο αν θέλετε)
  Κάθε μέλος του συμβουλίου είναι είτε απατεώνας είτε τίμιος.
  Τουλάχιστον ένας πολιτικός είναι τίμιος (εντάξει…υποθετικό πρόβλημα είναι!)
  Σε οποιοδήποτε ζευγάρι υπουργών ,τουλάχιστον ο ένας είναι απατεώνας.
  Πόσοι από τους 20 είναι τίμιοι και πόσοι απατεώνες;

 107. sarant said

  Δεν είναι 19απ-1τ;

 108. Pedis said

  Ένας στους είκοσι. Μην είναι ο ένας ο Βενιζέλος θα είναι που κάνει (στα κιλά) για είκοσι?

 109. Νέο Kid Στο Block said

  Γατόνια στην πολιτική λογικοί οι Συριζαίοι! 🙂
  (Pedis, παρντόν αν δεν είσαι Συριζαίος 🙂 )

 110. Νέο Kid Στο Block said

  «στην πολιτική λογική» γμ το κεφάλι μου γμ!

 111. spiral architect said

  «Πώς είναι τα μαλλιά μου;»
  (madame’s Sousou remake)

 112. spiral architect said

  Και ένα τραγουδάκι για να το συνειδητοποιήσουμε:

 113. Gpoint said

  # 112

  οπως λέει και το τραγουδάκι you can’t win with a losing hand

 114. RaspK said

  Μια μικρή λεπτομέρεια που μπορούν να θυμούνται οι μεταφραστές είναι βασικότατες χρήσεις του επιθέτου «ικανός.»
  1. Στους λογικούς κανόνες μιλάμε συχνά για «ικανή συνθήκη» (επίσης, «ικανή και αναγκαία συνθήκη»), όπου «ικανή» σημαίνει ότι και μόνο αυτή η συνθήκη να ισχύει, τότε ισχύει ο λογικός ισχυρισμός (π.χ. στο λογικό ισχυρισμό «Τα Α ή Β είναι αληθή.» οι συνθήκες «Το Α είναι αληθές.» και «Το Β είναι αληθές.» είναι ικανές).
  2. Επίσης υπάρχουν φράσεις του τύπου: «Είναι ικανός [σε κάτι.]» Η φράση έχει δύο χρειές: της επιδεξιότητας (σύγχρονη) και της επάρκειας.

  Έχω την υποψία ότι η έννοια της επιδεξιότητας προσδόθηκε βαθμηδόν από την αρχική έννοια της επάρκειας. Δηλαδή, αφού κάποιος αρκεί για να γίνει κάτι, μπορεί να προεκταθεί σταδιακά στη συλλογική συνείδηση ότι, αφού αυτός αρκεί, παναπεί κιόλας πως είναι καλός σε αυτό.

 115. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  94 – Εγώ λυθρίνια τα είχα μάθει, αλλα με τον καιρό μεταλάχθηκαν σε λιθρίνια, ποιό είναι το σωστό, ας μας διαφωτίσουν οι γνώστες του ιστολογίου. Τόσο ξύλο έφαγα στο δημοτικό επι χούντας για να μάθω ορθογραφία, για να έρθει η μεταπολίτευση να με βγάλει ανορθόγραφο, οπότε άδικα το έφαγα, δεν ζούν και οι δάσκαλοι για να τους το επιστρέψω. Όσο για την απειλή σου δεν φοβάμαι, ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙ, ΚΙ Ο ΠΛΑΣΤΗΣ ΜΕ ΦΥΛΑΕΙ, (πού το θυμήθηκα αυτό;)

  Ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω οτι ο Κουκοδήμος έγινε υπουργός, το είπα και στον κουνιάδο μου και έπεσε το σαγώνι του στο πάτωμα. Ήταν αρχές του 80 που πηγαίναμε να παίξουμε μπάσκετ στα γηπεδάκια μπροστα απο το ΟΑΚΑ, και ερχόταν κι ο Κουκοδήμος που ήταν τότε στην εθνική ομάδα στίβου (εφήβων ανδρών δεν θυμάμαι καλά, στα 19 πρέπει να ήταν) ρε παιδιά τέτοιο ούφο δεν έχω συναντήσει στην ζωή μου, κι όλα αυτά τα χρόνια τον έχουμε με τον κουνιάδο μου σημείο αναφοράς για την υπέρτατη ηλιθιότητα, ΑΡΜΟΣΤΟΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ, και έγινε υπουργός. Και έλεγα οτι μετά τον μπουμπούκο δεν μπορεί αν υπάρξει πιό ηλίθιος υπουργός. Είναι αν κόβεις καρωττίδα κατα μήκος με σπασμένο γυαλί, δεν υπάρχει κανένα έλεος.

 116. NM said

  «Ολοι καλάρουνε μα δε βγάζουν ψάρια
  καλάρει ο Ζέπος και βγάζει νομοσχέδια!,
  τραγουδάγαμε στην αθώα μαθητική εποχή μου. Εκτοτε περάσανε από το Παιδείας («Υπουργείον Χάριν Παιδιάς» που το λέει ο Καλατζής) φρούτα γευστικότατα.
  Εχετε γράψει κατα καιρούς για τα κατορθώματα πολλών εξ αυτών.
  Μήπως θα ‘πρεπε να τα μαζέψετε όλα αυτά σε μια επετειακή συγκεντρωτική αναδημοσίευση;
  Ετσι για να ξαναθυμηθούμε τον Edos Ray, την DVDοπούλου κα τα υπόλοιπα παλληκάρια.

 117. Μαριλένα said

  Χαιρετώ την ομήγυρη. Λέξη δε θέλω να σχολιάσω για τον ανασχηματισμό, είμαι αρκετά φουρκισμένη από τα χτε.
  Νικοκύρη, ξέρω ότι εδώ λεξιλογούμε και δεν πολιτικολογούμε, αλλά με κέντρισες με κάτι που σχολίασες στην αρχική ανάρτηση:
  «…αρκετά φαιδρά πρόσωπα στους υπουργικούς θώκους και με έναν από τους ελάχιστους αθόρυβους και σοβαρούς υπουργούς του προηγούμενου σχήματος (εννοώ τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης) να αποχωρεί, θύμα των ποσοστώσεων ανάμεσα στους δυο εταίρους». Ας μην ξεχνάμε ότι η ποσόστωση μεταξύ των 2 εταίρων του έδωσε καταρχήν το θώκο του, το 2012. Σοβαρός; το συζητάμε, λαβή εδώ που τα λέμε δεν είχε δώσει. Αθόρυβος; Αυτό ΣΙΓΟΥΡΑ!
  Είναι ο πρώτος υπουργός ΑΑΤ ο οποίος:
  -πήρε επίσημη θέση υπέρ των μεταλλαγμένων (ΓΤΟ), τα έμπασε από την πίσω πόρτα στην χώρα επί ελληνικής μάλιστα προεδρίας στην ΕΕ (καθώς στη σύνταξη της ομόφωνης απόφασης των μονίμων αντιπροσώπων απ’ όσο γνωρίζω η Ελλάδα είχε ενεργότατο ρόλο).
  -όταν ο Χατζηδάκης ξεκίνησε να περνά τις αρνητικότατες ρυθμίσεις για το φρέσκο γάλα που σακατεύουν τους εγχώριους παραγωγούς, αυτός σφύριζε αδιάφορα, λες και η πρωτογενής παραγωγή δεν είναι πρωτίστως θέμα του υπουργείου του
  -όταν αναδιαμορφωνόταν η ΚΑΠ, λειτούργησε απλά ως παρατηρητής των αλλαγών που και αυτές θα διαλύσουν την πρωτογενή παραγωγή, με σημαντικότατες συνέπειες και στη διατροφική επάρκεια της χώρας

  Αν θες κι άλλα, έχω κατάλογο ολόκληρο. Αλλά το ότι ήταν «από τους ελάχιστους αθόρυβους και σοβαρούς» δε σημαίνει ότι ήταν απαραίτητα για (το) καλό (μας)

  Τα σέβη μου

 118. NM said

  Να προσθέσω ακόμα στο 117ο, ότι ο εν λόγω κύριος αφού τέντωσε -με πρόσχημα την υποτιθέμενη μείωση της λιανικής τιμής- τη διάρκεια του «φρέσκου γάλακτος» στις 10 μέρες!, επέτρεψε κατόπιν -αθορύβως- να αυξήσει και την τιμή πώλησης

 119. sarant said

  117: Μαριλένα, θα έχεις δίκιο. Δεν ξέρω τίποτα για τα πεπραγμένα του.

 120. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  117 – Οι υπουργοί είναι για να υπογράφουν αυτά που τους βάζουν μπροστά τους, δεν είναι για να γνωρίζουν τι υπογράφουν, μην τα ισοπεδώσουμε όλα σ΄αυτόν τον τόπο.!

 121. Katerina Theodorou said

  Δεν εχω ξαναγραψει σχολιο στα αρθρα του ιστολογιου αλλα δεν μπορω να κρατηθω… Θελω να πω για τον Αδωνη και τον Βοριδη..Ειμαι κατενθουσιασμενη διοτι αξιωθηκα να δω τον Μπουμπουκο στην θεση του υπουργου υγειας, να φροντιζει για την περιθαλψη των καρκινοπαθων και των λοιπων ασθενουντων. Τωρα δε ελπιζω να δω και την νεα αντιμετωπιση τους ( ισως με ευχες υπερ υγειας απο τον πατριαρχη Ιεροσολυμων] αν δεν πεθανω περιμενοντας το ραντεβου του οφθαλμιατρου…

 122. sarant said

  121: Επειδή ήταν το πρώτο σας σχόλιο, το σύστημα το κράτησε για έγκριση. Καλώς ήρθατε!

 123. α said

  μπροστα στην αθλια συγκυβερνηση ο συνασπισμος ηττηθηκε η ποιοτητα του αντιπαλου κανει την ηττα ποιο οδυνηρη

 124. Μαρία said

  119
  Μπέρδεψες το σοβαρό με το μουλωχτό 🙂

 125. BLOG_OTI_NANAI said

  Από περιέργεια και όχι βεβαίως για να δικαιώσω την αρλούμπα, αναζήτησα το δήθεν ρητό του Κουκοδήμου:
  «Τύχη αγαθή ικανότητος ένεκα και ήθους αμέμπτου καλής παιδείας άμα»

  Βεβαίως, αυτούσιο δεν υπάρχει.

  Υπάρχει όμως ένα παράθεμα του Ξενοφώντα στο οποίο, έχω την εντύπωση, πως ο Σωκράτης λέει ότι η «ευπραξία» δεν εξαρτάται από την καλή τύχη («ευ-τυχία«) αλλά είναι αποτέλεσμα μάθησης και παιδείας:

  «Ερομένου δε τινος αυτόν τι δοκοίη αυτώ κράτιστον ανδρί επιτήδευμα είναι, απεκρίνατο. Ευπραξία. ερομένου δε πάλιν ει και την ευτυχίαν επιτήδευμα νομίζοι είναι, Παν μεν ουν τουναντίον έγωγ’, έφη, τύχην και πράξιν ηγούμαι. το μεν γαρ μη ζητούντα επιτυχείν τινι των δεόντων ευτυχίαν οίμαι είναι, το δε μαθόντα τε και μελετήσαντά τι εύ ποιείν ευπραξίαν νομίζω, και οι τούτο επιτηδεύοντες δοκούσί μοι εύ πράττειν.»
  (Ξενοφώντος Απομνημονεύματα Γ΄.9.14)

  Θεωρώντας λογικό ότι αυτό που είπε ο Κουκοδήμος κάπου κάπως το διάβασε ή το άκουσε, σκέφτομαι μήπως έτυχε να δει σε κανένα παλιό βιβλίο ή στο διαδίκτυο κανένα καθαρευουσιάνικο σχόλιο επάνω σε αυτό το παράθεμα, και ανακάτεψε την καθαρεύουσα με το αρχαίο κείμενο;

  Όπου αντί για «Τύχη αγαθή» υπάρχει το «Ευ-τυχία«.

  Αντί για το «καλής παιδείας» υπάρχει το «μαθόντα τε και μελετήσαντά»

  Στο αντιθετικό σχήμα «Τύχη αγαθή ικανότητος ένεκα» υπάρχει το «Παν μεν ουν τουναντίον […] τύχην καί πραξιν»

  Επίσης το όλο ρητό της συμφοράς υπονοεί την «ικανότητα στην επίτευξη στόχου» και υπάρχει στο παράθεμα η «ευπραξία«.

  Πάντως από το παράθεμα λείπει κάτι που να θυμίζει το «ήθους αμέμπτου», όπως και από τον Κουκοδήμο λείπει το αντίστοιχο ήθος να μην τσαμπουνάει ανύπαρκτα «ρητά»…

  ΥΓ
  Επίσης, ο Πλούταρχος στο «Περί της Αλεξάνδρου τύχης ή Αρετής», Α, 10-11 έχει ένα παρόμοιο περιεχόμενο.

 126. BLOG_OTI_NANAI said

  Επίσης και η σύνταξη «ικανότητος ένεκα» πρέπει να είναι ανύπαρκτη. Προσωπικά το βρίσκω ως «ένεκα της ικανότητος«

 127. gryphon said

  115

  Δεν ετυχε να γνωρίσω προσωπικα τον Κουκοδημο αλλα πιστευω οτι ετσι πρεπει να ειναι οπως τα λες.
  Ταιριαζει και με την γνωμη που εχω γι’αυτον σαν φιλαθλος που παρακολουθω πολλα χρονια σχεδον ολα τα αθληματα.
  Γνωμη οχι για τις αθλητικες του ικανοτητες αλλαγια την νοοτροπια του.
  Παντα τον θυμαμαι μετα απο μεγαλους αγωνες στους οποιους αποτυγχανε να ανταποκριθει στις μεγαλες προσδοκιες που ο ιδιος καλλιεργουσε μεσω δηλωσεων να εχει παντα μια προχειρη δικαιολογια για τον εαυτο του.
  Ποτε οτι φυσουσε πολυς αερας ποτε οτι τραυματιστηκε λιγο πριν τους αγωνες ποτε οτι πονουσε ο κωλος του κλπ.
  Νοοτροπια παντως που διαχρονικα χαρακτηριζει και πολλους αλλους ελληνες αθλητες οπως εχω παρατηρησει.

 128. basmag said

  Μπραβο αγαπητέ Νίκο!!! Προσωπική μου γνώμη: από τα καλύτερα κείμενα και από τις καλύτερες αναρτήσεις σου !!

 129. BLOG_OTI_NANAI, εμένα προσωπικά με πείθει απολύτως η εικασία του Νικοκύρη και άλλων ότι το «ρητό» του Κουκοδήμου πρέπει να προέρχεται από κάποιο σχολικό, αθλητικό ή παρόμοιο τιμητικό δίπλωμα. Το φαντάζομαι διατυπωμένο ως εξής: «ΤΥΧΗι ΑΓΑΘΗι / ΕΔΟΞΕ ΤΩι ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΩι ΟΜΙΛΩι ΑΙΓΙΝΙΟΥ (π.χ.)/ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΝ / ΙΚΑΝΟΤΗΤΟΣ ΕΝΕΚΕΝ ΚΑΙ ΗΘΟΥΣ ΑΜΕΜΠΤΟΥ ΚΑΛΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΜΑ / ΒΡΑΒΕΥΣΑΙ» — πολύ κολακευτικό για έναν έφηβο, εφ’ώ και του εντυπώθηκε στη μνήμη και το ξεφούρνισε, κάπως αταίριαστα έιν’ η αλήθεια, μιλώντας για το μακαριστό Αρχιεπίσκοπο.

 130. Left said

  @117 & 118 Μωρέ…ν΄αγιάσει ο στόμας σας.
  Υπάκουε (και υπέγραφε)…αθορύβα.

 131. sarant said

  128: Ευχαριστώ!

  129: Κάπως έτσι 🙂

 132. Δέσποινα said

  Μια και η κουβέντα είναι για αλαμπουρνέζικα ρητά, είδα πριν λίγο αυτό
  http://leninreloaded.blogspot.co.uk/2014/06/left-forum-2014.html

  κι αυτό
  http://www.leftforum.org/content/zizek-delenda-est

  Το γνωστό «Carthago delenda est»
  έγινε «Zizek delenda est»…

  Διορθώστε με αν κάνω λάθος αλλά το σωστό δεν είναι «Zizek delendus est» ? (Το γερουνδιακό είναι ρηματικό επίθετο επομένως ακολουθεί το γένος του ουσιαστικού που προσδιορίζει).

 133. sarant said

  132: Ναι, το επισημαίνει και κάποιος σχολιαστής. Το λάθος βέβαια είναι του πρωτοτύπου.

  Παρατηρώ επίσης ότι γίνεται λόγος για τους «Quentin Hoare και Branka Magas, Κροάτες εθνικιστές και υποστηρικτές του Τούτζμαν». Ο πρώτος από αυτούς δεν είναι Κροάτης εθνικιστής, δεν είναι καν Κροάτης αλλά Εγγλέζος, και λέγεται Quintin. Η άλλη είναι κροάτισσα, και είναι γυναίκα του.

 134. Δέσποινα said

  133:
  Ευχαριστώ για την απάντηση, το είχα δει το σχόλιο στο leninreloaded αλλα ήθελα επιβεβαίωση από πιο έγκυρη πηγή…

  Το πρόσεξα κι εγώ για τον Quintin Hoare. Κατά τη γνώμη μου, τα γραμματικά λάθη και οι πραγματολογικές ανακρίβειες ωχριούν μπροστά στην ανοησία του κειμένου συνολικά.

 135. spiral architect said

  Δεν ξέρω αν τ’ ακούσατε ή το διαβάσατε, εγώ τώρα το είδα:
  «Ο Γκίκας θα φυλάξει τις Θερμοπύλες»
  Ρε, άι στον διάολο! 👿

 136. BLOG_OTI_NANAI said

  129: Φυσικά. Καθόλου δεν αποκλείεται να είναι έτσι.

 137. παλιοσειρά said

  Αυτό το τύχῃ αγαθῇ το έχω συναντήσει μόνο σε ψηφίσματα αναγόρευσης επιτίμων διδακτόρων. Αν αποτελεί μιστριωτική επινόηση ή απαντάται σε αρχαίες επιγραφές το αγνοώ. Η συνέχεια … μάλλον έχει δίκιο ο Νικοκύρης, βραβείο σχολικού αθλητισμού ή κάτι παρόμοιο μυρίζει.

 138. Μαρία said

  137
  Μιμούνται τα αρχαία ψηφίσματα.

 139. Πέπε said

  Τύχη αγαθή ικανότητος ένεκα και ήθους αμέμπτου καλής παιδείας άμα…

  Zizek delenda est…

  Ο Γκίκας θα φυλάξει τις Θερμοπύλες…

  Γιά να δούμε, ποιος θα πει κάτι ακόμη πιο βαρύγδουπο; Κι όμως, δεν τους αναγκάζει κανείς. Στο χέρι τους ήταν να πουν κάτι απλό και ταπεινό, π.χ. Λόλα να ένα μήλο. Δεν είναι ανάγκη να απαθανατιστούμε όλοι στις ροζ σελίδες του Λαρούς…

 140. sarant said

  139: Ροζ σελίδες του Λαρούς, πού τις θυμήθηκες, μπράβο!

 141. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  135.«Είμαι σίγουρος ότι ο Γκίκας θα φυλάξει τις Θερμοπύλες,δηλαδή τα επιτεύγματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα», είπε ο Γ. Στουρνάρας.
  Κάτι τέτοια θα λέγανε σε παράδοση-παραλαβή διοίκησης στα κρεματόρια του Άουσβιτς.

 142. Γς said

  26:
  >Το Χαρδούβελης έχει καμιά σχέση με τη γαρδούμπα;

  Είχα πει κάτι πριν ρωτήσεις.

  Κι εδώ

 143. Γς said

  Φτου!

  Είχα πει κάτι πριν ρωτήσεις.

 144. munich said

  Δεν ζω στην Ελλάδα αρκετά χρόνια και δεν ξέρω τι γίνεται, δεν βλέπω και τηλεόραση…
  αλλά ο ό,τι είναι ο χατζημαρκάκης για τον συσχολιαστή Φύζιστ το αυτό είναι για μένα ο Ντινόπουλος.
  Είναι γνωστά αυτά που έκανε στην Αλβανία τότε αρχές /90 που πλήρωνε τους Αλβανούς να ρίχνουν τουφεκιές για να έχει τηλεθέαση ο αντ1 ενώ η εξέγερση έιχε τελειώσει!
  (Τα έιχε βγάλει τότε στη φόρα και ο Κούλογλου όταν ακόμα έκανε αποκαλυπτική δημοσιογραφία)
  κι όμως 2 φορές τον βγάλανε δήμαρχο τα κομματόσκυλα οι βριλησσιώτες ,μετά βουλευτής και τώρα….!!! απίστευτο και όμως ελληνικό

 145. Γς said

  141:

  Γκίκας Χαρδούβελης: ας αφήσουμε τα περί πτυχίων, που εντυπωσιάζουν τους μικροαστούς και τους επαρχιώτες, που αντιμετωπίζουν τα αμερικάνικα Business Schools όπως κάποιοι ιθαγενείς τα καθρεφτάκια των αποίκων…

  Ας δούμε τα σημαντικά χαρακτηριστικά του Γκίκα Χαρδούβελη, λοιπόν, Ιδού.

  ΓΚΙΚΑΣ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ:

  …μέλος Διοικητικού Συμβουλίου στο Χρηματιστήριο Παραγώγων Αθηνών από Μάϊο του 1998 έως τον Απρίλιο του 2000… όταν φαγώθηκαν τα λεφτά από τη μαρίδα, 1εκ . περίπου θύματα… σε εκείνη την unregulated market, που οι γνώστες, Παπαδήμος κ.λ.π. ήξεραν ότι έμπαιναν ζόμπι στο Χ.Α… (άνθρωπος του Σημίτη). Κι ας μην ξεχνάμε ότι ο Γουόρεν Μπάφετ έχει αποκαλέσει τα παράγωγα, «όπλα μαζικής καταστροφής» και εργαλείο ψευδούς λογιστικής…

  …διορίστηκε στην Eurobank ως Οικονομικός Σύμβουλος & Επικεφαλής Οικονομικών Ερευνών… υπεύθυνος για τα κόκκινα δάνεια της Eurobank, και τη μαύρη ιστορία της Open24… για όσους έχουν κόσμο στη Eurobank και μπορούν να μιλήσουν ανοιχτά, ας μάθουν τα έργα και τις ημέρες της Open24

  …κι ας θυμηθούμε μερικές «σοφές» οικονομολογικές παρεμβάσεις του που δημοσιεύθηκαν στον ελλαδικό οικονομικό Τύπο:

  «Η Ελλάδα καλπάζει-Οι ΗΠΑ βλέπουν την πλάτη μας’’! (έγραφε στο περιοδικό ΧΡΗΜΑ 7/9/2000)

  «Το 2010 η Ελλάδα θα έχει καλύψει τη διαφορά βιοτικού επιπέδου με την ΕΕ’’! (έγραφε στο περιοδικό ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ 17/1/2001)

  Αν οι οικονομετρικές του γνώσεις τον οδηγούν σε τέτοιες προβλέψεις, σωθήκαμε…εκτός αν η οικονομετρία είναι στην υπηρεσία της παραπληροφόρησης (οπότε ξέρει καλά τι λέει) [ο φίλος μου ο Ν. Λάος]..

 146. dame31 said

  κύριε Σαραντάκο, βορειοελλαδίτης είναι ο Κουκοδήμος και εκεί στα βόρεια βάζουμε κάτι λέξεις στο τέλος κι όταν μας ακουν οι νότιοι γελάνε. Καταλάβατε αφού; Κάπως έτσι έβαλε αρχαίες λέξεις στη σειρά, κότσαρε κι ένα «άμα» στο τέλος και νόμισε πως καθάρισε…..
  Εμένα άλλο είναι το θέμα μου, ο Συμεών τόσο καιρό στο ρημαδοΥΠΑΙΘ κι ακόμα δεν κατάλαβε τη διαφορά μεταξύ οργανικού και λειτουργικού κενού. Άντε τώρα να τα εξηγείς πάλι φτου κι απ’ την αρχή στον Κουκοδήμο που δεν μου φαίνεται και σπίρτο αναμμένο…..

 147. Spiridione said

  145. Για τα μεταλλαγμένα και τον συνάδελφό σου έχουμε τίποτα; (μιας και είσαι στον χώρο). Σωστά ή άδικα τον κατηγορούν;

 148. Μαρία said

  147
  Για τη νέα ρύθμιση που επικυρώνεται αύριο πρωταγωνιστής ήταν ο Μανιάτης.
  Οι θέσεις του Τσ. είναι γνωστές:
  http://ecoleft.gr/2013/04/%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CF%8C%CF%82/#article

 149. Spiridione said

  148. Ναι, τα διάβασα αυτά. Δεν ξέρω από τη θέση του υπουργού τι έχει κάνει.

  Πάντως, για το θέμα το γάλακτος,είχε δηλώσει, μιλώντας όχι ως υπουργός αλλά ως επιστήμονας, το φρέσκο γάλα στην Ελλάδα μπορεί να έχει διάρκεια έως πέντε μέρες.
  http://www.tovima.gr/society/article/?aid=547900
  Αλλά το τόνισε, ως επιστήμονας. Ως υπουργός έκανε ένα σκόντο, έως τις εφτά μέρες.
  http://www.tanea.gr/news/politics/article/5103056/tsaytarhs-mexri-epta-hmeres-h-rythmish-gia-to-pasteriwmeno-gala/
  Εμ, όταν κάνεις παρέα με τον Μπένι αυτά παθαίνεις.

 150. Μαρία said

  149
  Απ’ αυτά που του σούρνουν π.χ. οι ελαιοπαραγωγοί, φαίνεται το τι δεν έκανε.
  http://www.olivenews.gr/el/article/4518/%CE%BF-%CE%BA-%CF%84%CF%83%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%AC%CF%81%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%B1%CF%85%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BD%CE%B1%CF%85%CE%B1%CF%81%CF%87

 151. Μαρία said

  Τι ΔΕΝ έκανε (συνέχεια)

  Click to access %CE%94%CE%97%CE%9C%CE%91%CE%A1-%CE%95%CE%A0%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%9F%CE%9B%CE%97.pdf

 152. Γς said

  147:
  Είμαι κατά των μεταλλαγμένων, αλλά όχι “κάθετα” [και μην το ψάχνεις].

  Δεν ξέρω αν όντως ο Τσαυτάρης έκανε αυτά που του καταμαρτυρούνε, αλλά θυμάμαι ότι ήταν ένθερμος υποστηριχτής αυτών των βιοτεχνολογικών μεθόδω. Πολύ πριν ενταθεί η εναντίων τους πολεμική.

  Δεν τον έχω παρακολουθήσει κατά την υπουργική του θητεία αλλά θυμάμαι ότι μίλαγε με πάθος για την ανάγκη της ανάπτυξης και τον εκμοντερνισμό της Ελληνικής Γεωργίας. Γεωπόνος γαρ. Για να μην μιλήσουμε για την κτηνοτροφία. Το μεγάλο μας πρόβλημα που είχε προτάσεις.

  Κάτι που θύμιζε τον ενθουσιασμό της Πράσινης Επανάστασης της νιότης μας, που υποτίθεται ότι θα έλυνε το επισιτικό πρόβλημα του πλανήτη.

  Καλός επιστήμονας, αλλά και ονειροπόλος, που σημαίνει ότι δεν ήταν λαμόγιο.

  Τον είχα και στο εκλεκτορικό σώμα κάποιας εκλογής μου.
  Είπε τα καλύτερα λόγια για μένα.
  Τόσο πολύ, που σε μια στιγμή φοβήθηκα ότι δεν είμαι εγώ.

 153. Gpoint said

  Σε όσους επιμένουν πως (μετά και την τελευταία ορκομωσία) η πολιτική είναι πιο σοβαρή από το ποδόσφαιρο θυμίζω πως ο Σαμαράς πρότεινε στα πρόβατα της ΝΔ τον Ζαγοράκη για ευρωβουλευτή ενώ ο Ζαγοράκης δεν θα τολμούσε ΠΟΤΕ να προτείνει στα πρόβατα του ΠΑΟΚ τον Σαμαρά για δεξί εξτρέμ !!!

 154. nestanaios said

  Οι γυμνασιάρχαι της τότε εποχής γνώριζαν όχι μόνον να αποδίδουν αρχαιότερα κείμενα πολύ καλλίτερα από τους γυμνασιάρχας της τώρα εποχής αλλά γνώριζαν επίσης και να συντάσσουν λόγο.

  Φαίνεται ότι ο δάσκαλός του τότε του ευχήθηκε καλή τύχη υπό όρους. Και οι όροι είναι τρείς.

  Α) ένεκα ήθους αμέμπτου.
  Β) ένεκα ικανότητος.
  Γ) ένεκα καλής παιδείας.

  Ο σύνδεσμος και ενώνει την ικανότητα με το ήθος το άμεμπτο και η άμα ενώνει και τους τρείς όρους. Με τούς δύο όρους δεν επέρχεται η καλή τύχη, Xρειάζεται και ο τρίτος.

  Η σύνθεση δεν έχει πρόβλημα. Η κακή απόδοση έχει το πρόβλημα.

 155. spiral architect said

  Παραλειπόμενα απ’ τις τελετές παράδοσης-παραλαβής υπουργείων:
  Γκίκας Χαρδούβελης: Οι ξένοι αγοράζουν Ελλάδα
  (δεν ειπώθηκε χτες, αλλά θα μπορούσε να είχε ειπωθεί. Μας εμποδίζει κανείς, άραγε;)
  Επισήμως νεκρό το κράτος δικαίου στην Ελλάδα
  (με μπόνους το εξαιρετικό σχόλιο του Ολντμπόη)

  Αυτά. 😦

 156. ΠΑΝΟΣ said

  Εδώ μέσα χαρακτηρίζεται ο Άδωνης περίπου σαν καραγκιόζης(και είναι σε αρκετά σημεία του) και έξω,εχθροί και φίλοι λένε ότι έκανε δουλειά,αλλά «τόλμησε» να κοντραριστεί με τα γαλάζια λαμόγια,τρωκτικά των γιατρών και φαρμακοποιών.Όλοι σχεδόν οι σχολιαστές στα κανάλια,αυτό λένε.Και επειδή ο Σαμαράς έχανε ψήφους,γι αυτό τον κλώτσησε.Έτσι λένε.Για να λέμε δηλαδή όλες τις πλευρές.Ο ιδρυματισμός βλάπτει σοβαρά την υγεία.

 157. antpap56 said

  Πάντως μια είδηση με ικανοποίησε. Η παρουσία ενός ορθοπεδικού στο ‘Προστασίας του Πολίτη’ δίνει την απαραίτητη θεσμική θωράκιση για περιστατικά όπου διαδηλωτές συγκρούονται με ζαρντινιέρες και άλλα ανθεκτικά αντικείμενα. Είναι μια κίνηση που δείχνει την ιδιαίτερη ευαισθησία της κυβέρνησης απέναντι στις διαμαρτυρόμενες κοινωνικές τάξεις.

 158. sarant said

  153: Καλό!

 159. Λ said

  152. Καλημέρα, πρέπει να μας πείτε περισσότερα για τα μεταλλαγμένα όμως

 160. spiral architect said

  @153: Το Γιώργο ή τον Αντώνη;

 161. Λ said

  159. Διότι κάποια στιγμή, όταν θα είναι αργά πια, θα μας πουν σόρι, ήταν τεχνογενές ατύχημα…

  http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?8746-industrial-disaster-%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%BF%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%AE%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE

 162. Gpoint said

  # 160

  Τον αντώνη φυσικά. ολοι ξέρουν πως ο Γιώργος παίζει αριστερό χαφ-εξτρέμ

 163. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  145 – Ετσι όπως τα λές είναι Γς (με εκπλήσεις ευχάριστα) με μιά μικρή διευκρίνηση, τα παράγωγα δεν ήταν η αιτία της «κλοπής» των χρημάτων απο την μαρίδα το 1999, δεν επηρέασαν καθόλου το χρηματηστήριο γιατι οι συναλαγές ήταν ελάχιστες εκείνη την εποχή. Ακόμα και τώρα είναι πολύ χαμηλά στο απαξιωμένο και ρηχό Χ.Α, εν αντιθέση με τα μεγάλα χρηματηστήρια που γίνεται της τρελής το πανηγύρι. Η μόχλευση (αέρας κοπανιστός δηλαδή) του παγκοσμίου ΑΕΠ, 70 τρις δολάρια περίπου, είναι μεταξύ 10 και 20 φορές, δηλαδή 700 τρις έως 1,4 τετράκις δολάρια, κανείς δεν ξέρει με σιγουριά, γιατι κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να δώσει λογαριασμό σε κανέναν. Η φούσκα είναι δεδομένη, όπως και το σκάσιμό της, το πότε είναι που δεν γνωρίζει κανείς με ακρίβεια. Όσο για την τελευταία παράγραφο, συμβαίνουν καί τα δύο, καί χρήσιμος «ηλίθιος» είναι, και παραπληροφορεί.
  Ο Μπάφετ ξέρει πολύ καλά τι λέει, αλλα παραδόξως, ο κοσμάκης ακούει τους χρησμούς των χειραγωγημένων πολιτικών, και κομμάτων.
  Υ.Γ – Όσοι ενοχλήθηκαν για το «ηλίθιος» ας διαβάσουν την ιστορία του Ίρβινγκ Φίσερ.

  153 – ΖΩΓΡΑΦΙΣΕΣ.!!!

 164. Pedis said

  @ΠΑΝΟΣ – 156 : Ε, άμα το λένε τα κανάλια για να το λέει ο κόσμος και να το βλέπουμε στα κανάλια, αλήθεια θα ‘ναι.

 165. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  156 – Σε παρακαλώ μην συγκρίνεις τον Καραγκιώζη με τον Μπουμπούκο που είναι μια ειδική κατηγορία μόνος του. Ο πρώτος χάρισε απίστευτη χαρά στους πικραμένους Έλληνες, ο δεύτερος απίστευτη πίκρα. Ο άνθρωπος γλύφει εκεί που έφτυνε, δεν σου είναια ρκετό αυτό για το ποιόν του;

 166. ΠΑΝΟΣ said

  164
  όχι,δεν θα το δεχτούμε που το λένε όλοι.Ο σύριζα το λέει; Όχι.Άρα πρέπει να το σκεφτούμε…Αφού δεν το λέει ο σύριζα…

 167. «..η λέξη ικανότης αφενός είναι σπανιότατη στην προχριστιανική γραμματεία και αφετέρου δεν σημαίνει ακριβώς «ικανότητα» αλλά «επάρκεια», όπως άλλωστε και ικανός σήμαινε επίσης «αρκετός, επαρκής»..»

  Η ποντιακή γλώσσα με εντυπωσιάζει συνεχώς (που θάλεγε και ο φίλος Α.Κ ). Σ’ εμέτερον τη γλώσσα, υπάρχει το ρήμα «‘κανείται» που σημαίνει «φτάνει», «αρκετά», «μας τά _’πρηξες»….

  Μ-π

 168. spiral architect said

  Μιας και εδώ (και) λεξιλογούμε, διάβασα στο αξιόλογο ιστολόγιο του Θοδωρή ότι:
  – Γκίκας: ο άνθρωπος της στάνης (από το βλάχικο gika). Ορισμένοι θεωρούν ότι προέρχεται από το τουρκικό gök (= ουρανός) αλλά μάλλον αυθαιρετούν.
  – Χαρδούβελης: ομόρριζο με τα Χαρδαβέλας, Χαρδαβέλλας και Χαρδούβαλος, από τον ιδιωματικό πελοποννησιακό τύπο "χαρδαβέλα" (= ο κρίκος που περνούν στην μύτη των γουρουνιών για να μη σκάβουν και καταστρέφουν τα περιβόλια).

 169. Νέο Kid Στο Block said

  167. Kαι «Κανεί!» (αρκετά, φτάνει!, αρκεί) στο κυπριακό ιδίωμα.
  π.χ σε πληρωμή «Πιάσε τούτα τα ριάλια και κανεί σου!» (=πάρε αυτά τα λεφτά. Είναι αρκετά για να είσαι ικανοποιημένος)

 170. sarant said

  168: Το Γκίκας αποκλείεται να μην είναι αρβανίτικο.

 171. spiral architect said

  @170: Για το Γκίκα έχω κι εγώ επιφυλάξεις καθότι σε αρβανιτομέρη που ξέρω -π.χ. Σαλαμίνα- υπάρχουν πολλοί ντόπιοι που είναι Γκικαίοι και αρβανίτες..

 172. spiral architect said

  Δείτε και παίξτε λίγο με το παρακάτω:
  Από πού κρατάει η σκούφια σου

 173. sarant said

  172: Πολύ ωραίο εργαλειάκι, έχει πολύ πλάκα!

 174. Μαρία said

  Απίστευτο!
  http://www.avgi.gr/article/2963669/xilosan-ton-g-darabigka-apo-ton-okana-meta-tin-xleui

 175. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  168>>»χαρδαβέλα» (= ο κρίκος που περνούν στην μύτη των γουρουνιών για να μη σκάβουν και καταστρέφουν τα περιβόλια).
  Σε ευρύτατη χρήση σ εμάς ως ρήμα το χαρδουβαλίζει = μιλάει με μπερδεμένα,ακαταλαβίστικα ως προς το νόημα και ως προς την ορθοφωνία των λεγομένων.Π.χ.όταν μιλάει κάποιος στο μεγάφωνο κι αρχίζει ν αποσυντονίζεται, χαρδουβαλίζει.
  174. Άφωνη!

 176. sarant said

  175: Μπορεί λοιπόν να μην έχει σχέση με τη χαρδαβέλα.

 177. Μαριλένα said

  @147 @152 Παραθέτω απόσπασμα από το βιογραφικό του Τσαυτάρη, η ουσία στην 2-3-4η παράγραφο

  «Ο Αθανάσιος Τσαυτάρης γεννήθηκε στη Δράμα το 1947. Τελείωσε εκεί τις γυμνασιακές του σπουδές. Στη συνέχεια φοίτησε στη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Απέκτησε Μεταπτυχιακό δίπλωμα και Διδακτορικό δίπλωμα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στις Η.Π.Α., όπου απέκτησε το δεύτερο Διδακτορικό του δίπλωμα το 1979. Το 1982 επέστρεψε στην Ελλάδα, και εκλέχτηκε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Τελικά προτίμησε τη θέση του Καθηγητή Γενετικής στη Γεωπονική Σχολή του Α.Π.Θ. στη Θεσσαλονίκη. Την περίοδο 1986 – 1987 υπήρξε επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπίλεφελντ της Γερμανίας. Την περίοδο 1997 – 1999 διατέλεσε πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ), ενώ την περίοδο 1999 – 2000 διατέλεσε Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης. Από το 1998 είναι πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, ενώ από το 2001 είναι εκλεγμένος Διευθυντής του Ινστιτούτου Αγροβιοτεχνολογίας, στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Από το 2002, όταν εκλέχτηκε, είναι πρόεδρος του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών & Μουσείου Τεχνολογίας.

  Έχει ασχοληθεί ερευνητικά με πολλούς κλάδους της Γενετικής, της Γονιδιωματικής Τεχνολογίας, της Βελτίωσης, της Βιοποικιλότητας, των Γενετικών Πόρων της Βιοτεχνολογίας, της παραγωγής και ελέγχου των Τροφίμων και ιδιαίτερα με την αξιοποίηση Μοριακών Διαγνωστικών Μεθόδων.

  Ο Αθανάσιος Τσαυτάρης είναι τεχνικός εμπειρογνώμονας της Ε.Ε. για την υλοποίηση των Οδηγιών που αναφέρονται στους Γενετικώς Τροποιημένους Οργανισμούς (Γ.Τ.Ο.). Είναι μέλος των διαχειριστικών επιτροπών για την βιοτεχνολογική έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1983 έως σήμερα σε διάφορα προγράμματα. Στον ΟΟΣΑ συμμετείχε στην Επιτροπή για τα Γενετικά Τροποποιημένα Φυτά και Τρόφιμα και την σύσταση του Οργανισμού για την Ασφάλεια τροφίμων. Την περίοδο 1992 – 1994 ήταν πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Γενετικής Βελτίωσης των Φυτών, ενώ το διάστημα 1994 – 1999 υπήρξε μέλος του Εθνικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Έρευνας (ΕΓΣΕ).

  Ο Αθανάσιος Τσαυτάρης είναι επίσης, μέλος της Επιτροπής ELSA (Ethical Legal Social Aspects) για τις προόδους της Βιοτεχνολογίας της Ε.Ε. και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Βελτιωτών των Φυτών (EUCARPIA).»

  @174 …κι όμως, αληθινό! κι όχι τίποτις άλλο, το ξήλωσαν το παλικάρι (αχμ) πριν καν χαρεί την καρέκλα… 😉

 178. Μαρία said

  Νέος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ο Άδωνις.

 179. sarant said

  177: Έυχαριστώ!

  178: Και η Άννα Μισέλ;

 180. spiral architect said

  @179β: Αυτή είναι εκπρόσωπος τύπου του (απο)κόμματος! 😉
  (και το κορίτσι του Μπαλούρδου) 😀

 181. Spiridione said

  177. Αυτά όμως δεν είναι κρυφά. Είναι καθηγητής γενετικής σε γεωπονική σχολή ελληνικού πανεπιστημίου – και όλα τα υπόλοιπα που γράφει. Εγώ αναρωτιέμαι, πρώτον, αν το θέμα των μεταλλαγμένων είναι άσπρο – μαύρο, δηλ. ή το απορρίπτουμε εντελώς ή το δεχόμαστε, γι’ αυτό ρώτησα τον Γς. Και δεύτερον, δεν ξέρω αν από τη θέση του υπουργού έχει κάνει κάτι μεμπτό σε σχέση με το θέμα αυτό.

 182. sarant said

  180: Τα μπέρδεψα, συγνώμη. Ε βέβαια. λογικό είναι -κι ο Βορίδης δεν ήταν κοινοβ. εκπρόσωπος;

 183. Γιάννης Ιατρού said

  2: λείπει (εκτός του «φίλε Βάττε») κυρίως το «ἐλπίδες ἐν ζωοῖσιν, ἀνέλπιστοι δὲ θανόντες» 🙂

 184. Voulagx said

  #168 Σαραντ, το «gika =ανθρωπος της στανης» δεν είναι βλαχικο, ισως αρβανιτικο.

 185. spiral architect said

  Aνθρωπος δαγκώνει σκύλο. 😛

 186. sarant said

  184: Μερσί!

 187. Idomeneo said

  Παντως σαν τον Ταμηλο δεν εχει …

 188. Mustang said

  @20
  leonicos είπε
  >Και στον Καραγκιόζη μιλάμε αρχαία ελληνικά, στην περίφημη
  τραγωκωμωδία (ωωω) Ο Βασιλεύς Αλέξανδρος και το Κατηραμένον Όφιν’ όπως: Έξελθε κατηραμένε όφα, έξελθε ίνα μη σε εξέλθω!

  Μέχρι το 85 – 90 το έργο παιζόταν με τον τίτλο – «Ο (Μέγας- Βασιλιάς – Βασιλευς) Αλέξανδρος και το Καταραμένο Φίδι» και πολύ σπάνια με τους (Ο Καραγκιόζης και το Καταραμένο Φίδι / Το Καταραμένο Φίδι).

  Και η πλήρης φράση του Καραγκιόζη κλείνει οπωσδήποτε με το «εγώ»: Το πρώτο μέρος («Έξελθε κατηραμένε όφι») δεν αλλάζει γιατί επαναλαμβάνει τα λόγια του Αλέξανδρου ακριβώς για να βγάλει στη συνέχεια το αστείο «ινα μη σε εξέλθω εγώ! – Όσο για το»όφα» είναι μάλλον μετά το ’90 και για πάρα πολλούς λόγους εντελώς άτυχο. Δεν έχω ακόυσει βέβαια παρά ελάχιστους
  από τους νέους καραγκιοζοπάιχτες (3 γενιές ήδη – η τελευταία μετατηλεοπτκή).

 189. Mustang said

  @48
  Ηλεφούφουτος είπε

  >38, 40@ Λάθος δεν είναι αυτή η αύξηση στα επότιζε και δροσολόγιζε;

  Οι στίχοι των τραγουδιών πρέπει να είναι ρυθμικά σωστοί / είναι για
  να ακούγονται κι όχι για να διαβάζονται. Η γραπτή απόδοσή τους είναι άλλο θέμα – εντελώς άσχετο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: