Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το Μουντιάλ είναι ελληνική λέξη

Posted by sarant στο 12 Ιουνίου, 2014


 

mundial1Απόψε ξεκινάει το Μουντιάλ, όπως λέμε στα… ελληνικά το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Χτες άλλωστε είχα ένα άρθρο για να συζητήσουμε τις πολιτικές πτυχές της διοργάνωσης.  Όμως, είμαστε γλωσσικό ιστολόγιο κι έτσι δεν θα μπορούσαμε ν’ αφήσουμε να έρθει το Μουντιάλ χωρίς να το σχολιάσουμε γλωσσικά ή ιστορικά, οπότε αναδημοσιεύω, επικαιροποιημένο κάπως, το άρθρο που είχα ανεβάσει εδώ πριν από τέσσερα χρόνια και δυο μέρες.

Στο πρώτο Μουντιάλ, που έγινε στην Ουρουγουάη το 1930, πήραν μέρος 13 ομάδες, χωρίς προκριματικά: περίπου όποιος είχε λεφτά να πληρώσει το καράβι. Η διοργάνωση φαίνεται να πέρασε σχεδόν απαρατήρητη από τις ελληνικές εφημερίδες. Για παράδειγμα, στο Ελεύθερον Βήμα η είδηση για τον τελικό δημοσιεύεται κάμποσες μέρες μετά, στο κάτω-κάτω μέρος της αθλητικής στήλης, ύστερα από μακροσκελέστατη αναφορά στους αγώνες τένις για το κύπελλο Ντέιβις στο Παρίσι. Η νικήτρια χώρα αναφέρεται ως «Ουραγουάη» και μάλιστα εντός εισαγωγικών. Αν προσέξατε την είδηση από την εφημερίδα, υπάρχει ένα μυστήριο για όσους αρέσκονται να κόβουν τις τρίχες στα τέσσερα. Λέει η είδηση ότι θα γίνει αγώνας για τρίτη θέση (μετά τον τελικό μάλιστα!), όμως στα κιτάπια μου δεν βρίσκω να έγινε τέτοιος αγώνας, και μάλιστα βρίσκω ρητή αναφορά πως ήταν η μοναδική φορά που δεν έγινε μικρός τελικός. Αν έχετε περιέργεια να δείτε φάσεις από τον τελικό του 1930, ιδού.

Στο δεύτερο Μουντιάλ όμως, της Ιταλίας του 1934, τα πράγματα είχαν σοβαρέψει και οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν ήταν πολλοί, οπότε έγιναν προκριματικά –αν και οι αγώνες ήταν μονοί. Η εθνική Ελλάδας κληρώθηκε να παίξει με την Ιταλία στο Σαν Σίρο, πράγμα που μου δημιουργεί την απορία: αν κερδίζαμε, δεν θα έπαιζε η Ιταλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο; Φυσικά το ενδεχόμενο αυτό ήταν καθαρά θεωρητικό. Η φασιστική, μην το ξεχνάμε, Ιταλία μάς έριξε τεσσάρα, ανήμερα 25ης Μαρτίου του 1934 και μια μέρα μετά από την έγκριση του φασιστικού καταλόγου στις «εκλογές» με ποσοστό 99,9%.

Σε ελληνική εφημερίδα βρίσκω την εξής περιγραφή… από ραδιοφώνου: Εκ της παρακολουθήσεως του αγώνος εις το ραδιόφωνον, συνάγεται ότι η άμυνα της ελληνικής ομάδος έπαιξε πολύ καλά, διότι διαρκώς ηκούοντο τα ονόματα των Γραμματικόπουλου, Κουράντη και Χρυσαφόπουλου, οι οποίοι απέκρουον. Επανειλημμένως ανεφέρθη το όνομα του Έλληνος τερματοφύλακος επεμβαίνοντος εις κρισίμους στιγμάς δια να σώσει το τέρμα του. Επίσης ανεφέρθη συχνά και το όνομα του Βικελίδη.

Κατά το πλείστον του αγώνος η ελληνική ομάς ευρίσκετο ηναγκασμένη να αμύνεται και σπανίως οι κυνηγοί ανελάμβανον πρωτοβουλίαν. Τας συνεχείς επιθέσεις των Ιταλών η άμυνα της ελληνικής ομάδος απέκρουε με σταθερότητα, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να ανθέξει μέχρι τέλους εις την πίεσιν της ιταλικής επιθέσεως και εδέχθη δύο αλλεπάλληλα τέρματα περί το τέλος του πρώτου ημιχρόνου.

Προς το τέλος του ματς, ενώ το σκορ ήταν 4-0, κερδίσαμε πέναλτι, αλλά «η ευκαιρία παρήλθε ανεκμετάλλευτος». Τελικά, η Ιταλία πήρε εκείνο το Κύπελλο.

Στα προκριματικά του 1938 πετύχαμε και την πρώτη μας νίκη: αποκλείσαμε την Παλαιστίνη με 3-1 και 1-0 (κρίνοντας από τα ονόματα, δεν φαίνεται να υπήρχε Άραβας παίκτης στην αντίπαλη ομάδα) και μετά ψωνίσαμε πάλι από σβέρκο, πέσαμε στην Ουγγαρία, όπου χάσαμε με 11-1, τη βαρύτερη ήττα της Εθνικής. Όμως, λένε τα ρεπορτάζ, μας αδίκησε ο διαιτητής. Σκόραρε ο Μακρής στο 89’. Σε εκείνο το Μουντιάλ η Ουγγαρία έφτασε στον τελικό, όπου έχασε από τους Ιταλούς.

Αλλά δεν σκοπεύω να κάνω αναδρομή σε όλα τα Μουντιάλ, μόνο να ανιχνεύσω την ιστορία αυτής καθαυτής (αυτής καθαυτήν αν είστε λαθολόγοι) της λέξης. Λοιπόν, Μουντιάλ θα πει «παγκόσμιος» στα ισπανικά (mundo είναι ο κόσμος, λατινικής αρχής, θα θυμάστε το σικ τράνζιτ γκλόρια μούντι).

Η πλήρης ονομασία του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι στα ισπανικά Copa Mundial de la FIFA. Επειδή η ισπανική ονομασία χρησιμοποιείται και στις λατινοαμερικανικές χώρες (πλην Βραζιλίας, αν και το mundial υπάρχει και στα πορτογαλικά), που έχουν τόσο μεγάλη παράδοση στο άθλημα, η λέξη Mundial χρησιμοποιείται και στις άλλες γλώσσες πλην της ισπανικής, αλλά η εντύπωσή μου είναι ότι στα ελληνικά η λέξη «μουντιάλ» ακούγεται πολύ περισσότερο απ’ ό,τι π.χ. στα αγγλικά ή στα γερμανικά. Παρεμπιπτόντως, στα τούρκικα η επίσημη ονομασία του παγκοσμίου κυπέλλου θυμίζει εκείνα τα ανέκδοτα με τις ψευτοτουρκικές λέξεις, αφού είναι ΦΙΦΑ Ντουνιά Κουπασί (ντουνιάς ο κόσμος, κούπα το κύπελλο, βέβαια).

Από πότε χρησιμοποιείται η λέξη Μουντιάλ στα ελληνικά; Ψάχνοντας στις εφημερίδες, βρήκα ότι η λέξη Μουντιάλ πρωτοεμφανίστηκε, δειλά, με την ευκαιρία του παγκοσμίου κυπέλλου του 1962 που έγινε στη Χιλή, στα ρεπορτάζ ενός νεαρού τότε συντάκτη της Αθλητικής Ηχώς, του Γιάννη Διακογιάννη. Αν έκανα σωστά την έρευνά μου, ο Διακογιάννης είναι ο πατέρας της λέξης, πράγμα που το βρίσκω πολύ ταιριαστό. Βέβαια, περιέργως στα πρώτα ρεπορτάζ τη γράφει «Μούντιαλ», διευκρινίζοντας ότι έτσι τη λένε οι ντόπιοι. Για παράδειγμα, στο ρεπορτάζ πριν από τον τελικό: Μετά από σκληρές, αμφίρροπες και πεισματώδεις συναντήσεις το «Μούντιαλ», όπως αποκαλούν οι Χιλιανοί το Παγκόσμιο Κύπελλο, έφθασε στην τελική του φάση. Αξίζει όμως να ξεσηκώσω και τον τίτλο του άρθρου, χαρακτηριστικό δείγμα του διακογιάννειου στυλ που κατάφερνε να χρησιμοποιεί μεγαλόστομες λέξεις χωρίς να ενοχλεί ή να γίνεται αστείος: Σήμερα η Βραζιλία με την θυελλώδη πεντάδα της εξορμά ακάθεκτος κατά της γρανιτώδους αμύνης των Τσέχων στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η επόμενη διοργάνωση (1966) έγινε στην Αγγλία, οπότε η λέξη Μουντιάλ δεν πολυακούστηκε. Επανήλθε όμως στο Μουντιάλ του Μεξικού το 1970. Και μετά το διάλειμμα του 1974, ακολουθεί μια αρμαθιά από ισπανόφωνες ή έστω «λατινόφωνες» χώρες: 1978 Αργεντινή, 1982 Ισπανία, 1986 Μεξικό, 1990 Ιταλία, οπότε, χάρη και στις τηλεοπτικές περιγραφές, το Μουντιάλ ριζώνει και μάλιστα μπαίνει και στα λεξικά, τόσο του Μπαμπινιώτη όσο και το ΛΚΝ, οπότε μπορούμε να το θεωρήσουμε ελληνική λέξη, που μάλιστα έχει δώσει και παράγωγα, όπως το «μουντιαλικός», που ανάμεσα στα άλλα σημαίνει τον παίκτη ενός συλλόγου που συμμετέχει στο Μουντιάλ με την εθνική του ομάδα.

Στο φετινό Μουντιάλ συμμετέχει, για τρίτη φορά στην ιστορία της, η Εθνική Ελλάδος και οι περισσότεροι θα την υποστηρίξουμε παρόλο που η συμμετοχή στην εθνική και τις επιτυχίες της συχνά εξαργυρώνεται με θέσεις στα βουλευτικά έδρανα. Το 2010 είχαμε αντιπάλους την Νότια Κορέα, τη Νιγηρία και την Αργεντινή, ενώ φέτος την Ιαπωνία, την Ακτή Ελεφαντοστού και την Κολομβία. Από τη σύγκριση των ονομάτων φαίνεται καθαρά ότι φέτος οι αντίπαλοι είναι πιο βατοί, αλλά όχι από γλωσσική άποψη, αφού μπαίνει το πρόβλημα: πώς θα πούμε τους παίχτες της Ακτής Ελεφαντοστού;

Το όνομα το έδωσαν Γάλλοι και Πορτογάλοι ναυτικοί και έμποροι του 15ου-16ου αιώνα, πόυ χώρισαν τα παράλια της Δυτικής Αφρικής σε «ακτές», ανάλογα με τα προϊόντα που εμπορεύονταν. Εκτός από την Ακτή του Ελεφαντοστού (Costa do Marfim στα πορτογαλικά), υπήρχε επίσης η Ακτή του Πιπεριού (περίπου η σημερινή Λιβερία), η Ακτή των Σκλάβων (στον κόλπο του Μπενίν) και η Χρυσή Ακτή (η Γκάνα», που ονομαζόταν έτσι πριν γίνει ανεξάρτητη).

Η Ακτή Ελεφαντοστού έχει ζητήσει από το 1985 από όλες τις χώρες, και όχι μόνο από τις γαλλόφωνες, να χρησιμοποιούν ως επίσημο όνομά της το Côte d’Ivoire, αμετάφραστο (Φυσικά ανεπίσημα, δηλαδή στο 99% των περιστάσεων, εξακολουθεί σε κάθε χώρα να χρησιμοποιείται ο τοπικός όρος Ivory Coast, Elfenbeinküste, Costa d’Avorio κτλ. Στα ρωσικά η επίσημη ονομασία είναι Кот-д’Ивуар, μεταγραφή του γαλλικού. Εμείς δεν ξέρω αν όντως χρησιμοποιούμε το Κοτ ντ’ Ιβουάρ επισήμως, πάντως βγάζει αρκετές γκουγκλιές.

Παρόλο που θα ήταν ίσως λογικότερο να παραχθεί το εθνωνύμιο «Ιβουαριανός», εδώ και αρκετά χρόνια ακούγεται πολύ το «Ιβοριανός», που ίσως αντιστοιχεί (οπτικά) στο αγγλικό Ivorian. Για να πω την αλήθεια, νόμιζα ότι το πρόβλημα είναι λυμένο  και ότι ο Ιβοριανός έχει καθιερωθεί, αλλά σε ρεπορτάζ που διαβάζω διακρίνω ένα δισταγμό να χρησιμοποιηθεί αυτή η πολύ βολική λύση, και να προκρίνονται ανοικονόμητες εναλλακτικές όπως «ο παίκτης της Ακτής».

Oι Ιβοριανοί έχουν μερικούς παιχταράδες, αλλά ως τώρα δεν τα έχουν πάει καθόλου καλά σε Μουντιάλ. Ο όμιλος της Εθνικής μας είναι ο πιο ανοιχτός, ίσως, οι τέσσερις ομάδες έχουν περίπου τις ίδιες πιθανότητες να περάσουν στην επόμενη φάση.

Ποιος θα πάρει το Μουντιάλ; Φέτος δεν διοργανώσαμε σφυγμομέτρηση στο ιστολόγιο, όπως είχα κάνει την προηγούμενη φορά, αλλά μπορείτε αν θέλετε να ψηφίσετε στο μουντιαλικό ιστολόγιο του φίλου Ρογήρου, ο οποίος δημοσίευσε χτες το πρώτο άρθρο γι’ αυτή τη διοργάνωση. Εγώ θα είμαι με την Ελλάδα, και στην απίθανη περίπτωση που αποκλειστεί λέω να υποστηρίξω το Βέλγιο. Κι αν έρθουν όλα πάνω-κάτω και καμιά από τις δύο τους δεν προχωρήσει, θα δω ποιο από τα αουτσάιντερ (Βραζιλία; Ισπανία; Αργεντινή;) θα έχει ως τότε δείξει κάτι τι. Τη Γερμανία δεν θα την υποστηρίξω.

Advertisement

249 Σχόλια προς “Το Μουντιάλ είναι ελληνική λέξη”

 1. Zazula said

  Πάντως ο Michiel de Vaan γράφει ότι και στη σημασιακή έκταση του λατ. mundus η ελληνική γλώσσα ενδέχεται να άσκησε επίδραση: «It is not certain that mundus ‘sky, world’ and mundus ‘toiletry’ are identical, but semantically, they seem close enough. A woman’s toiletry can be interpreted as her ‘equipment’, which may be derived from ‘world’. The Latin usage may have been influenced by Gr. κόσμος ‘order; ornament, jewelry’.»

 2. akindynos said

  Αν η πιθανολόγηση του καλού παιχνιδιού της άμυνας γίνεται από τη συχνότητα του ακούσματος των ονομάτων αμυντικών, μήπως το ραδιόφωνο ήταν ιταλικό;

 3. Γς said

  Μουντιάλλοθι

 4. LandS said

  Σύμφωνα με το επίσημο σάιτ της FIFA έχουμε Ελλάδα 57%, Ιαπωνία 51%, Κολομβία 48%, Κοτντιβουάρ 45% πιθανότητες να περάσουμε στους 16.
  Αλλά για μεθαύριο, έχει τη Κολομβία με 41%, ισοπαλία και Ελλάδα από 29,5%. Άβυσσος η ψυχή του τζογαδόρου !

 5. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1: Δεν το ήξερα.

  2: Το ραδιόφωνο σχεδόν σίγουρα ιταλικό ήταν, εκείνη την εποχή δεν υπήρχε επίσημος ελληνικός σταθμός αλλά το Μπάρι είχε ελληνικό πρόγραμμα.

 6. nearxos said

  Θα είχε πολύ πλάκα αν επαναλαμβανόταν μετά από 64 χρόνια το χουνέρι των Ουρουγουανών στους Βραζιλιάνους

 7. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Παρεμπιπτόντως, στα τούρκικα η επίσημη ονομασία του παγκοσμίου κυπέλλου θυμίζει εκείνα τα ανέκδοτα με τις ψευτοτουρκικές λέξεις, αφού είναι ΦΙΦΑ Ντουνιά Κουπασί (ντουνιάς ο κόσμος, κούπα το κύπελλο, βέβαια).

  Μοιάζει μὲ τὰ ἀνέκδοτα ἀλλὰ Ντουνιὰ Φλυτζὰν θὰ ταίριαζε καλύτερα. Ἐντάξει στὰ τούρκια είναι fιncan ἀλλὰ μὴν τὸ κάνουμε θέμα 🙂

 8. Νέο Kid Στο Block said

  «Σήμερα η Βραζιλία με την θυελλώδη πεντάδα της εξορμά ακάθεκτος κατά της γρανιτώδους αμύνης των Τσέχων στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου»
  To διακογιάννειο ,εκτός από φανφαροποιητικόν, ήτο μεν ακριβές -οι Τσέχοι είχαν όντως γρανιτώδη άμυνα και ήρωάς της ήταν ο τερματοφύλακας Σρόεφ (ή κάπως έτσι..)- αλλά αποδείχτηκε και γκαντέμικο. Στον τελικό ο Σρόεφ έπνιξε ό,τι θα μπορούσε να πνίξει ένας μουντιαλικός πορτάρης (=ο τερματοφύλακας κυπριακά). Βέβαια η Βραζιλία του 62 ,παρότι περνάει συνήθως στο ντούκου- ήταν μάλλον η ομάδα που πήρε πιο χαλαρά από κάθε άλλη (πλην των Ιταλών το 38 στη Γαλλία) π.κύπελλο. Γκαρίντσα ,Ντίντι, δυο αδέρφια Σανταίοι (Tζιάλμα Σάντος και Νίλτον Σάντος) δρεπανηφόρα ολκής, και άλλοι παικταράδες (και είχαν γλυτώσει -γιατί είχε τραυματιστεί και αποχώρησε από την αποστολή- από τον άμπαλο τον Πελέ)

 9. Νέο Kid Στο Block said

  Ο αγώνας του Κόπα Αφρικα Ακτή Ελεφαντοστού-Πράσινο Ακρωτήρι (Kάπο Βέρντε) είναι ο εφιάλτης του σπήκερ.
  «Οι Eλέφαντες επιτίθενται αλλά οι Πράσινοι τους Ακρωτηριάζουν τους χαυλιόδοντες..»

 10. sarant said

  8: Και λέει πεντάδα επειδή (υποτίθεται ότι) έπαιζαν πέντε μπροστά, έτσι;

 11. Νέο Kid Στο Block said

  10. Nαι βέβαια! Tότε δεν υπήρχαν τα συστήματα 4-4-2 κ.λπ. 5-5 (5 «αμυντικοί»,5″επιθετικοί»). Ή ορθότερα δεν είχαν καθιερωθεί τα συστήματα. To πρώτο επαναστατικό «μη συνβατικό 5-5 δηλαδή» ήταν το 4-2-4 της Βραζιλίας το 58.

 12. spiral architect said

  Καλημέρα. 🙂
  Το ΦΙΦΑ Ντουνιά Κουπασί θυμίζει το Τουρκ Χαβά Γιολαρί, που το’ φαγε η μαρμάγκα της δυτικοποίησης, για να μη χάσουν το κελεπούρι κι αυτοί. 😐
  (έχω φωτογραφία φιλμάτη τραβηγμένη πριν πολλά χρόνια από Σίπχολ, απογείωσης ενός 747 της Τουρκ Χαβά Γιολαρί για την άλλη άκρη του Ατλαντικού)
  Δεν το λένε λοιπόν Μουντιάλ οι αθλητικογραφοι της Τουρκικής τιβί; 🙄

  Ποιος θα πάρει τη κουπα; Δεν έχω σαφή άποψη, παίζει όμως λόγω κλιματολογικών, στυλ και ηπειρωτικής εντοπιότητας η Αργεντινή ή η Βραζιλία με πιθανό τελικό μεταξύ τους. Προφανώς ενδιάμεσα θα γίνουν καραμπόλες κι εκπλήξεις, ειδικά αν πάρει μπρος η Β’ Εθνική της Γαλλίας, (οι αφρικάνικες ομάδες δηλαδή) οπότε θα δούμε πολλά.

  Οι Ευρωπαίοι δεν φαίνεται να λένε πολλά, αλλά απ’ ότι έλεγε χτες το βράδυ ένας ούλτρα ποδοσφαιρόφιλος συνάδελφος καλή ομάδα έχει το Βέλγιο. Οι γείτονές τους οι Ολλανδοί (που συναισθηματικά και μόνο τους υποστηρίζω και θα τους ψήφιζα στου Ρογήρου) έχουν προ πολλού παλτώσει και ένας Φαν Πέρσι δεν θα τους φέρει την άνοιξη, άσε που δεν έχουν πια την τερματοφυλακάρα, τον Φαν ντε Σαρ οπότε τα απίθανα γκολάκια είναι σίγουρα.

  (ο τρίτος λίκνος που σε στέλνει στο sport.gr δεν φορτώνει)

 13. Νέο Kid Στο Block said

  Όμως Νικοκύρη, θα έπερπε να προσθέσουμε πως το Π. Κύπελλο αρχικά λεγόταν «Κύπελλο Ζυλ Ριμέ» από τον Γάλλο (που μαζί με κάποιον άλλο Γάλλο ονόματι Ανρί Ντελονέ ) εμπνεύστηκε το Π.Κύπελλο.
  Γράφω από μνημης , αλλά σίγουρα κάποιος (δεν θυμάμαι ποιος) είχε κρύψει το Ζυλ Ριμέ σε ένα σεντούκι στο σπίτι του κατά τη διάρκεια του Β’Π.πολέμου. Ο φασιστικός χαιρετισμός του θρυλικού Τζουζέπε Μεάτσα όταν το παρέλαβε το 38′ έδειχνε τον εφιάλτη που θ’ακολουθούσε…
  Το ορίτζιναλ Ζυλ Ριμέ κλάπηκε ή χάθηκε (δεν θυμάμαι και πάλι ακριβώς) πριν αρχίσει το 1966 η διοργάνωση και βρέθηκε τελικά από έναν σκύλο ονόματι …Μπήτλς! 🙂 (φαντάζομαι θα υπήρχαν πολλοί σκύλοι μ’αυτό το όνομα στο Λονδίνο τότε)
  H Φίφα αποφάσισε (γιατί μεχρι τότε επιστρεφόταν) να το κρατήσει οριστικά ο νικητής του 70, καθώς θα έφτανε ,είτε η Ιταλία είτε η Βραζιλία, τις 3 κατακτήσεις. Το πήραν τα Μπραζιλέρο και αργότερα κλάπηκε και έλιωσε (απότι ακούγεται…)

 14. sarant said

  12: Ωχ, ναι. Το sport.gr άλλωστε έχει κλείσει. Αν μπορεί κανείς να βρει άλλο λίκνο με τον τελικό του 1930, αλλιώς να το σβήσω.

  13: Δίκιο έχεις, Ζυλ Ριμέ, και όλα αυτά τα περίεργα με εξαφανίσεις και κλοπές.

 15. Νέο Kid Στο Block said

  To πρωτότυπο Ζυλ Ριμέ ήταν από ατόφιο χρυσάφι. Τα καινούργια είναι επίχρυσα για δύο λόγους.
  Πρώτον για να μην το πολυλιγουρεύονται τα κλεφτρόνια, και δεύτερον για να μπορέσει να το σηκώσει εύκολα ο Καραγκούνης, που δεν είναι κι αρσιβαρίστας ,όσο να πεις…

 16. Gpoint said

  # 8

  Αμάν η …αντικειμενικότητά σου με τον Πελέ και την Μπραζίλ ρε φίλε. Μήπως τα είδες τα αυτά τα ματς του 62 ;
  Το 70 που το πήρε αήττητη και ανισόπαλη και έπαιζε ο Πελέ με ποιόν ζορίστηκε ;
  Το 66 τον άμπαλο τον έστειλαν οι διαιτητές στο νοσοκομείο με το να μη σφυρίζουν φάουλ και τις νοτιοαμερικάνικες στην αγχόνη για να το πάρει το «νησί» με γκολ φάντασμα. Πόσο τυχαίο ήταν που τα ματς της Αγγλίας διαιτήτευαν Γερμανοί και τα ματς της Γερμανίας, Αγγλοι ;
  Εμ, το άλλο που πήρε η Αργεντινή με το στημένο του Περού και ενω η Βραζιλία ήταν (πάλι αήττητη).

  Εντάξει φέτος στον τελικό σου επιτρέπω να είσαι με την Ελλάδα κόντρα στους απόγονους του … άμπαλου

 17. marulaki said

  Κι εγώ είχα ψαρώσει πολύ όταν πρωτάκουσα το Ιβοριανός. Υπάρχουν άλλες χώρες που η εθνική ονομασία των κατοίκων είναι εντελώς διαφορετική από το όνομα της χώρας;

 18. spiral architect said

  @14α:
  Αφιερώματα – Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου (Μουντιάλ) – 1o Παγκόσμιο Κύπελλο (Ουρουγουάη, 1930)
  Η σύλληψη της ιδέας απο τον Ζιλ Ριμέ – Παγκόσμιο Κύπελλο Ουρουγουάης 1930
  (έχει πλάκα κι ο τίτλος του μπλογκ) 😀

  Κινηματογραφημένες φάσεις απ’ το ΠΚ του 1930 δεν βρήκα.

 19. Gpoint said

  #11

  Δεν το λέγανε 5-5 αλλά WM και ήταν 3-2-5. Οι πέντε κυνηγοί ήταν ο σέντερφορ, οι μέσα αριστερά και δεξιά και οι έξω αριστερά και δεξιά.
  Σύντομα οι μεσα έγιναν…μέσοι και σήμερα υπάρχει η τάση τα εξτρέμ να αντικαθίστανται από «φουλ μπακ» στο πρότυπο του Ρομπέρτο Κάρλος που ήταν ο πρώτος διδάξας (που μπορούσε) να παίζει μόνος του όλη την γραμμή

 20. Νέο Kid Στο Block said

  Mιας και θα δώ τους αγώνες από το τιμημένο ΡΙΚ, ας παραθέσω γλωσσικού ιστολογίου ένεκα και ένα μικρό κυπριακό ποδοσφαιρικό γλωσσάρι για όποιον έχει την ατυχία ποτέ να ακούσει κυπριακό σπηκάζ.

  Πορτάρης=Τερματοφύλακας
  Φτερά= οι Πτέρυγες ,τα άκρα (μάλλον αγγλισμός από το wings (?) )
  Kυπελλοπρωταθλητής= Ο Νταμπλούχος
  Επανορθωτική=η περιοχή
  Επαναφέρει= εκτελεί το αράουτ
  Σσσιούτ= το σουτ
  Πλάσα (η) =το πλασέ
  Μάπα=η μπάλα

 21. ΠΑΝΟΣ said

  Η πιο αλήτικη κατάκταση παγκόσμιου κυπέλλου ήταν αυτό τής Αργεντινής ’78.Το πήρε ετσιθελικά ο Βιντέλα.
  Ούτε ήθελα τότε «να γίνουμε Αργεντινή»,ούτε σήμερα.(μπορεία να είμαστε και χειρότερα,βέβαια,αλλά δεν γουστάρω τα «όπως Αργεντινή»).
  Κι όταν μιλάμε για ποιοτικό ποδόσφαιρο και παίκτες,τότε λέμε Βραζιλία.Διαχρονικώς,μακράν η πρώτη.

 22. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  17: Καλή ερώτηση. Στα ελληνικά δεν μου έρχεται κάτι στο νου. Στα γαλλικά είναι συνηθισμένο οι κάτοικοι μιας πόλης να ονομάζονται «κάπως» αλλιώς, π.χ. οι κάτοικοι του Saint-Denis λέγονται dionysiens, αλλά αυτό έχει να κάνει και με την ιδιομορφία της γλώσσας.

 23. spiral architect said

  @20: Τι, έτσι τα λένε στο ΡΙΚ; 😮 Εκειά τότε θα δω το Μουντιάλ! ❤
  (για να μην ακούω τους άμπαλους του ελληνικού ραδιοτηλεοπτικού μορφώματος)

 24. Νέο Kid Στο Block said

  Η Αργεντινή το 78 ήταν ομαδάρα. To ότι η ομάδα του Περού βρέθηκε σε μια άσχημη ημέρα απέναντί της, δεν μειώνει την πανάξια κατάκτησή. Άλλωστε μην ξεχνούμε πως και το 82 είχε ομαδάρα (χειρότερη της Βραζιλίας αναμφισβήτητα) αλλά τον Θεό τον είχε κόψει προσιούτο ψιλοκομμένο ο Τζεντίλε(όνομα και ΜΗ πράμα!) ,αλλά ο κόραξ περί άλλων τύρβαζε…
  Το 94 είχε μακράν την καλύτερη ομαδάρα και θα τομ έπαιρνε περίπατο, και για να μην χαλάσει η προδιαγεγραμμένη αμερικανοφιέστα του Πελέ και των συν αυτώ, θυμήθηκε το …ντόπινγκ η καλή και ηθική Φιφούλα .
  Για να τα λέμε όλα δηλαδή…

 25. ilias said

  @13 Ένας αξιωματούχος της Ιταλικής Ομοσπονδίας (Μπάρασι) το είχε κρύψει σε μία παπουτσοθήκη.

  Υ.Γ http://en.wikipedia.org/wiki/Ottorino_Barassi

 26. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες ! Πάντως, απ’ όσο λένε οι απεσταλμένοι, μακριά από το Ρίο, σε όλη την υπόλοιπη Βραζιλία, από γυναίκες μόνο μουν(τ)ιάλ δεν είναι…

 27. tsopanakos said

  Για τα εισαγωγικά της «ΟυρΑγουάης», μήπως ο συντάκτης παραήταν ψαγμένος; 😛

  Βλ.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Uruguay_(disambiguation)

  Επισήμως δεν υπάρχει χώρα Ουρουγουάη, αλλά «Δημοκρατία ανατολικά του ποταμού Ουρουγουάη», άλλο που όλοι πια τη λέμε με τον σύντομο τρόπο.
  Αναρωτιέμαι αν στο παρελθόν υπήρχε κανένα πρόβλημα με τους Ουρουγουανούς της Αργεντινής (Μακ και ΦΥΡΟΜακ της Ν. Αμερικής).

 28. spiral architect said

  @21: Το θεματάκι με την Αργεντινή του Βιντέλα το ’78, το’ χε περιγράψει κατά καιρούς με τα χειρότερα λόγια ο τότε προπονητής της Πολωνίας, ο Σαγόνιας. Μια φορά που τον είχα ακούσει, μιλούσε (με το γνωστό του στυλ) για τη χειρότερη στιγμή της καριέρας του σαν προπονητής.
  Σημειωτέον ότι, τότε η Πολωνία είχε πολύ δυνατή εθνική ομάδα.

 29. Νέο Kid Στο Block said

  25. A, ωραίο Ηλία. O ντοτόρε Ιντζινιέρε Μπαράσσι λοιπόν το γλύτωσε από την ναζιστική «συλλογή» έργων τέχνης…
  κάπου είχα διαβάσει παλιότερα για κάποιον Ιταλό μηχανικό που βοήθησε στην κατασκευή του Μαρακανά ,αλλά δεν ήξερα όλη την ιστορία του.

 30. munich said

  καλημέρα
  αν και δεν θα παρακολουθήσω φανατικά το μουντιάλ λόγω διακοπών πεζοπορίας και κατασκήνωσης (ωστόσο εξαίτιαςς του τηλεπτικού φασισμού που κάθε ραχούλα έχει και τηλεόραση αυτές τις μέρες δεν θα το αποφύγουμε και τελείως)
  με με΄γαλη χαρά θα δω την Ελλαδάρα και τον Τυπάρα να προκρίνονται (σορρυ Ντιντιέ)
  ανερυθρίαστα θα δηλώσω ότι υποστηρίζω Γερμανία (γνωρίζω τους παίκτες καλά και τους έχω αγαπήσει, θέλω να δω και τον Οζιλ που μου έλειψε φέτος)
  αλλά θέλω να πάει ¨ουρουγουάη-παραουάγη» στον τελικό (‘ετσι γιατί μου τη σπάνε οι αργενινοβραζιλιάνοι υποστηρικτές)

 31. ilias said

  Για την ιστορία: Στα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου 1934 οι αγώνες ήταν διπλοί. Απλώς εμείς μετά την τεσσάρα από την Ιταλία δεν παίξαμε σε δεύτερο παιχνίδι.
  http://en.wikipedia.org/wiki/1934_FIFA_World_Cup_qualification

 32. sarant said

  28: Nαι, είχε πολύ καλή ομάδα η Πολωνία. Το σύστημα του 1978 πάντως ήταν απαράδεκτο, με μία ομάδα από όμιλο των τεσσάρων να προκρίνεται στον τελικό, αντί να έχει ημιτελικούς.

 33. sarant said

  31: Ευχαριστώ! (Παραμένει βέβαια η απορία, τι θα γινόταν αν… αποκλείαμε την Ιταλία)

 34. spiral architect said

  Για τους σινεφίλ συνδαιτυμόνες (ιδίως τις γυναίκες) προτείνεται η πολύ καλή ταινία (που σχετίζεται με προκριματικά Μουντιάλ) του Πέρση Τζαφάρ Παναχί Offside.

  Η ιστορία ενός κοριτσιού που μεταμφιέζεται σε αγόρι για να μπορέσει να μπει στο στάδιο Azadi της Τεχεράνης, όπου απαγορεύεται η είσοδος γυναικών, για να παρακολουθήσει τον αγώνα των προκριματικών του 2006 μεταξύ του Ιράν και του Μπαχρέιν.

 35. ilias said

  @32 Το ίδιο σύστημα ίσχυσε και το 1974. Πάντως λέγεται ότι το ματς Αργεντινής-Περού το 1978 ήταν η αφορμή για να αλλάξει. Μετά όμως οι ομάδες έγιναν 24 και το σύστημα που ακολούθησε (με ομίλους των 3 στον δεύτερο γύρο) το 1982 ήταν χειρότερο. Από το 1986 επανήλθε το νόκ-άουτ.

 36. ΠΑΝΟΣ said

  Τι θεματάκι σπιράλ…Αποδώ ίσαμε με τον Αλδεβαράν! Κοίτα τι λένε:
  «Η Αργεντινή το διέλυσε με 6-0 ένα αποτέλεσμα που δεν ξάφνιασε κανέναν. Το Περού λοιπόν είχε ένα εξαιρετικό τερματοφύλακα στη διοργάνωση, τον Ραμόν Κιρόγα, που στο συγκεκριμένο παιχνίδι, όπως φυσικά και οι συμπαίκτες του, έκανε τραγικά λάθη. Ο γκολκίπερ πάντως είχε έτοιμη την δικαιολογία. Ποια ήταν αυτή ; Ο Κιρόγα ήταν αργεντίνικης καταγωγής και γεννήθηκε στο Ροζάριο. Και ξέρετε που έγινε το ματς; Στο Ροζάριο! Το τρίτο ημίχρονο του συγκεκριμένου αγώνα έγινε πολλά χρόνια αργότερα. Ο Κιρόγα παραδεχθηκε ότι το Περού τότε είχε «δώσει» το παιχνίδι και ότι επίσης το χρήμα για να υποκύψει εύκολα το Περού το μετακίνησε ο ναύαρχος Κάρλος Λακόστε».

  Ο Κιρόγα το είπε,όχι εμείς.

 37. ΠΑΝΟΣ said

  Α!και μιας και λέμε για αντιαθλητικά….
  «Ο τελικός του «διεξήχθη» στο «Μονουμεντάλ» ήταν πολύ σκληρός. Οι Αργεντίνοι σε κάποιες φάσεις έπαιζαν ακόμα και αντιαθλητικά. Κανένας άλλωστε δεν μπορεί να ξεχάσει ότι ο Νέεσκενς έσπασε δύο δόντια, ο Ρένσενμπρινκ δέχθηκε ουκ ολίγες κλωτσιές αλλά φάουλ δεν σφυριζόταν με τίποτα». Γείτσες!

 38. ilias said

  Για το 11-1 με την Ουγγαρία λέγεται ότι ο καλύτερος παίκτης της εθνικής ήταν ο τερματοφύλακας. Οι Ούγγροι έκαναν περίπου 80 σουτ.

 39. Νεο Kid Στο Block said

  33. E, ρε συ Σαραντακο τωρα,κατι αποριες που εχεις! Θα εβγαζε ενα τροποποιητικο φιρασνι ο Μπενιτο (κι φα ριρε λι μπαμπινι; Μουσολινι! Κι ντα λαβορο αλ μαριτο; Μπενιτο! ) και θα επαιζε η γηπεδουχος. Παντως οι Ιταλοι τοτε (πλαισιωμενοι και απο πεντεξι νατουραλιζε ουρουγουαργεντινους)για να αποκλειστουν απο τους Ανδριανοπουλαιους και τον Βικελιδη θα επρεπε να εχουν φαει σπο ενα καζανι παστα πριν το ματς και να εχουνε και 40 πυρετο…

 40. Νεο Kid Στο Block said

  Ενταξει ρε παιδια, μην τα ισοπεδωνουμε( η ισοπαιδωνουμε;) ολα! Και οι αντιπαλοι του θρυλου φημολογειται κατα καιρους πως εχουν μειωμενη αποδοση , αλλα τα πρωταθληματα του ειναι παναξια…

 41. Ηλεφούφουτος said

  13, Τι το ιδιαίτερο είχε ότι χαιρέτησε φασιστικά ο Μεάτσα το 38;
  Το 1934 φασιστικά είχαν χαιρετήσει ακόμα και μη Ιταλοί παίκτες, ακόμα και οι διαιτητές του τελικού
  http://www.youtube.com/watch?v=_rRYZ6fpdVA#t=109 στο 1’45»

  Ένα απ τα πράγματα που μου άρεσαν παλιά στα μουντιάλ όπου η Ελλάδα δεν συμμετείχε είναι ότι κάτι αόρατο έκανε πάνω κάτω όλους να υποστηρίζουν την ίδια ομαδα χωρίς προσυνεννόηση. Το 1982 γενικά ο κόσμος ήταν με τη Βραζιλία (ποτέ δεν πήρα ποδοσφαιρική ήττα τόσο βαριά όσο τον αποκλεισμό της Βραζιλίας από την Ιταλία του Ρόσσι), το ’86 από τα ημιτελικά και μετά θυμάμαι ακόμα και νοικοκυρές της πολυκατοικίας να καρδιοχτυπούν για την Αργεντινή, ενώ το ’78 στον τελικό όλο το σόι μου τους θυμάμαι να είναι με την Ολλανδία («-Θεία Μίτσα, εσύ με ποιον είσαι; -Ε, με την Ολλανδία βέβαια. Τι; Με την Αργεντινή; Χούντα!»).

  Σταθερά και αμετακίνητα μού έχει μείνει να είμαι με τη Βραζιλία, έστω κι αν δε μου θυμίζει την ομάδα του Σόκρατες, του Ζίκο και του Ζαϊρζίνιο.
  Δεν πιστεύω πως θα φτάσει η Ελλάδα να παίξει εναντίον της για να βρεθώ σε δύσκολη θέση.

 42. Πάνος με πεζά said

  Μια που πιάσατε το 11-1, στα παραλειπόμενα του Μουντιάλ του 1982 :

  -όταν έπαιζε Περού-Καμερούν (1ος όμιλος) , στην εξέδρα μονομαχούσαν οι αντίστοιχοι «μάγοι» των δύο χωρών, οι οποίοι για να «ξορκίσουν» τον αντίπαλο αμόλησαν διάφορα…ζώα (όπως σκυλιά) μέσα στον αγωνιστικό χώρο !

  -στον αγώνα Γαλλίας-Κουβέιτ (4ος όμιλος) κάποια στιγμή…μανούριασε ο Σεϊχης του Κουβέιτ,κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού,και κατέβηκε να…καθαρίσει.

  -στον αγώνα Δ.Γερμανίας-Αυστρίας (2ος όμιλος) έγινε το πιο διάσημο στημένο παιχνίδι (μετά τον Κιρόγα), και οι Γερμανοί βάζοντας ένα εύκολο γκολ κατά τη μέση του πρώτου ημιχρόνου, κέρδισαν τα κολλητάρια τους τους Αυστριακούς, περνώντας μαζί τους κι αφήνοντας έξω την Αλγερία που τους είχε κερδίσει (θυμίζω ότι δεν είχαμε το 3-1-0 σύστημα). Ο Θεός βέβαια τους τιμώρησε στον τελικό…

  -στον 5ο όμιλο της διοργανώτριας Ισπανίας έγινε κραχτό «σπρώξιμο» στον πρώτο της αγώνα με τους Γιουγκοσλάβους, για να μη μείνουν κι εκείνοι απέξω με το καλημέρα…

 43. Νέο Kid Στο Block said

  41. Όχι, δεν είπα πως είχε κάτι το ιδιαίτερο. Απλώς πιτσιρικάς είχα μια πολύ ωραία βιντεοκασέτα (μάλλον εγγλέζικη παραγωγή ήταν,μεταγλωτισμένο) με την ιστορία και βιντεοφούτατζ από όλα τα Π.κύπελλα μέχρι και το 78, και μού έχει μείνει η σκηνή αυτή με τον Μεάτσα, γιατί ακριβώς ο σπήκερ λέει. «Ο φασιστικός χαιρετισμός του Τζουσέπε Μεάτσα σηματοδοτούσε το τι θα ακολουθούσε και γιατί το Π.κύπελλο θα έκανε 12 χρόνια να ξαναγίνει» ή κάπως έτσι,τέλος πάντων.

 44. sarant said

  41: Πολύ ωραία παρατήρηση αυτή με την ομάδα που υποστηρίζαμε «όλοι ομόθυμα»!

 45. Socrates said

  @8 Ο Νεοκίντ είναι όλο φίδια.
  Τα πλάγια μπακ της Βραζιλίας Τζάλμα Σάντος και Νίλτον Σάντος δεν ήταν αδέρφια.
  Δεν είχαν καμία συγγένεια. Μάλιστα ο Τζάλμα ήταν μαύρος και ο Νίλτον λευκός.

  Σε σχέση με το άρθρο:
  Το «Μουντιάλ» έχω την αίσθηση πως δεν λέγεται καθόλου στα αγγλικά και στα γερμανικά.
  Οι Άγγλοι το λένε World Cup, αλλά κρατάω μια επιφύλαξη.
  Οι Γερμανοί σίγουρα λένε μονάχα Βε Εμ (WM, δηλαδή Weltmeisterschaft).

 46. LandS said

  #11 #12

  Για να «βγει» το σχήμα WM η διάταξη ήταν κάπως 3-2-2-3. Το M στην άμυνα και το W (πεπλατυσμένο) στην επίθεση. Αρχικά οι «κεντρικοί» των τριάδων ήταν πιο μπροστά από τους άλλους δυο – εξ ού το κακό συνήθειο των Εγγλέζων με τις διαγώνιες σέντρες.
  Οι αριθμοί στις φανέλες δήλωναν και τις θέσεις που έπαιζαν οι παίχτες.
  1- Ο τερματοφύλακας
  2,3 – Full Back Δεξί/Αριστερό Μπακ
  5- Half Back ή Centre Half, Σεντερμπάκ
  4,6- Half Forward Δεξί/Αριστερό Χαφ
  7,11- Outside Forward Δεξί/Αριστερό Εξτρέμ
  8,10- Inside Forward Μέσα Δεξιά/Αριστερά
  9- Centre Forward Σεντερφόρ
  Το W είπαμε ότι ήταν πλατύ, γιαυτό και 7,8,9,10,11
  Δεν θυμάμαι σε ποια Ευρωπαϊκή χώρα (Ουγγαρία ; ) την άμυνα την αριθμούσαν 2,3,4 και μπερδεύτηκαν οι Εγγλέζοι θεατές διαβάζοντας το πρόγραμμα του αγώνα.
  Το 62 με την «υποχώρηση» του 6 και του 10 μπερδεύτηκαν και οι αντίπαλοι της Βραζιλίας.
  Η πρώτη ομάδα που είδαμε στην Ελλάδα να παίζει σωστά το 4-3-3 ήταν η Μπάγιερν στη Λεωφόρο και λέγαμε «έτσι θέλει ο Μπόμπεκ την ομάδα μας». Πραγματικά λες και είχαν συνδετικούς δοκούς αναμεταξύ τους και έβλεπες να ανεβοκατεβαίνει ένα κόκκινο θήτα.

 47. spiral architect said

  Την εποχή -1980- που πρωτοπήγαμε σε Μουντιάλ:
  (και διασυρθήκαμε παρθενικώς …)

 48. Νέο Kid Στο Block said

  43. Aπό την ίδια βιντεοκασέτα μού έχει μείνει επίσης (τη θυμάμαι πολύ καλά) η φράση που είπε κάποιος Ουρουγουανός μετά την μεγαλύτερη «κηδεία» στην ιστορία ,το 50. (θυμίζω πως το έπαιρνε ακόμα και με Χι η Μπραζίου ,και πως ο τερματοφύλακας Μπαρμπόζα(νομίζω..) θεωρήθηκε εθνικός προδότης και ήταν persona non grata στην χώρα του, μεχρι τα βαθιά του γεράματα)
  «Τα άλλα κράτη έχουν την ιστορία τους. Η Ουρουγουάη έχει το ποδόσφαιρό της.»

 49. Ηλεφούφουτος said

  42τέλος, θυμάμαι το Γερακάρη να σχολιάζει μεταδίδοντας τον αγώνα Ισπανίας-Γιουγκοσλαβίας. (Οι Γιουγκοσλάβοι είχαν μόλις χάσει ευκαιρία για σίγουρο γκολ. Πριν λίγο είχαν βάλει γκολ οι Ισπανοι, 2-1, με πέτσινο πέναλντι που χρειάστηκε ο διαιτητής να σφυρίξει επανάληψη της εκτέλεσής του): .»…κι έτσι οι Γιουγκοσλάβοι έχασαν την ευκαιρία να ισοφαρήσουν, οπότε ο διαιτητής θα αναγκαζόταν να δώσει στους Ισπανούς κι άλλο πέναλτι»).

  Κάπου έχω ακόμα απόκομμα με φωτογραφία Αλγερινών στην εξέδρα να επιδεικνύουν χαρτονομίσματα για να πουν ότι οι Αυστριακοί πουλήθηκαν στους Γερμανούς.

 50. Νέο Kid Στο Block said

  47. Ωπα! Το 80 πρωτοπήγαμε σε μεγάλη διοργάνωση (και πάλι με Αλκέτα, όπως το 94) αλλά ήταν Κύπελλο Εθνών (έτσι λεγόταν το ευρωπαϊκό πρωτ. τότε) στην Ιταλία. Δεν διασυρθήκαμε όμως! Aξιοπρεπής ήττα από Ολλανδία (μετά από διαιτιτική σφαγή) ,ήττα εύκολη από Τσέχους, και ισοπαλία με τους αδιάφορους Τοϋτόνους.

 51. sarant said

  45: Είχα κρατήσει μια επιφύλαξη, μήπως το λένε και Μουντιάλ δευτερευόντως.

 52. spiral architect said

  @50: Για το ’80 και το Μουντιάλ ναι, γράψε λάθος. 😳 Ήταν 1994.
  (από κει και η φωτό Σαραβάκου – Μαραντόνα του #47)

  Η φάση με το Σαργκάνη (από την ταινία) ήταν όταν αποκλείσαμε την Δανία του Σίμονσεν για το Γιούρο του ’80.

 53. Ηλεφούφουτος said

  50 «μετά από διαιτιτική σφαγή» του Πρόκοπ του Ανεπρόκοπου (εξ Ανατολικής Γερμανίας)

  Θυμάμαι γελοιογραφία, νομίζω του Κυρ, όπου συνομιλούν μία φλεγόμενη Εθνική Ελλάδος με μια φλεγόμενη Κεφαλλονιά:
  (Εθν Ελλ) «Εμένα μ έκαψε ο Πρόκοπ»
  (Κεφ) «Κι εμένα ο Προκόπιος». (τότε μητροπολίτης Κεφαλλονιάς, σκανδαλιάρης, είχε ασχοληθεί κι ο Κολλάτος μαζί του – εξαιτίας του ακουγόταν πολύ το νησί τότε επί κακώ)

 54. tsopanakos said

  @51 Στα γαλλικά πάντως το λένε συχνά και Mundial. Π. χ. http://www.lequipemagazine.fr/avant-hier/diaporama/Les-30-ans-de-la-qualification-pour-le-mundial/579/

 55. tsopanakos said

  Επίσης ο Διακό είναι σεσημασμένος γαλλόφιλος 😛
  Μήπως…;;;

 56. georgeilio said

  α. στα γερμανικά χρησιμοποιείται ελαχιστότατα το Μουντιάλ. Κυριαρχεί η συντομογραφία βε-εμ (WM, Weltmeisterschaft).
  β. Η Γερμανία την έχει σίγουρη την τετράδα, τουλάχιστον. Η Βραζιλία, από την άλλη, είναι δύσκολο να ξαναζήσει την τραγωδία του 1950.
  γ. Στην Ελλάδα νομίζω ότι δεν προσέχτηκαν αρκετά τα διεθνή παρασκήνια: Μπλάτερ (χρηματισμός, υποκρισία, μονοκρατορία), Κατάρ (σκανδαλώδης ανάθεση, εργασία σκλάβων). Αλλά κι ο Κάιζερ Φραντς, μετά τον Ούλι Χένες, βλέπει τη φήμη και το κύρος του να κλονίζονται (ύποπτος δωροδοκίας από τους εμίρηδες κι αυτός).

 57. Νέο Κid said

  Ηλεφού, μετά το ματς αυτό με τη Δανία βγήκε και έκτοτε καθιερώθηκε το παρανόμι «Φάντομ» για το Σαργκάνη. Είχε πιάσει τα άπιαστα όντως.

 58. Μαρία said

  53
  Ο σκανδαλιάρης του Κολλάτου ήταν ο Πρεβέζης. Ο Προκόπης μοίραζε κομμάτια απ’ το σκήνωμα του αγίου.

 59. Ηλεφούφουτος said

  57 Θυμάμαι τον αγώνα με τη Δανία και το γκολ του Κούη, θυμάμαι ακόμα και αυτά που έπιανε ο Σαργκ στον τελικό κυπέλλου Ηρακλής-Καστοριά (το γκολ με το αράουτ του Σημαιοφορίδη από κείνον τον τελικό το θυμάσαι; μετά όταν πέρασε στον ΠΑΟ, όλα τα αράουτ τα εκτελούσε αυτός), αλλά το φάντομ δεν το θυμάμαι.

 60. Alexis said

  #52: Η φάση με τον Σαργκάνη ήταν στον αγώνα Δανίας-Ελλάδας (0-1), στις 15 Οκτωβρίου 1980, για τα προκριματικά του Μουντιάλ του ’82, στο οποίο φυσικά δεν πήγαμε…

  Ο αγώνας Γερμανίας-Αυστρίας ήταν τόσο προκλητικά στημένος (τον θυμάμαι πολύ καλά γιατί τον είχα δει, δυστυχώς, όλον) που έγινε αφορμή να δρομολογηθούν μέχρι και αλλαγές κανονισμών από τη ΦΙΦΑ. Θυμάμαι ότι και οι δύο ομάδες ροκάνιζαν το χρόνο με προκλητικό τρόπο, γυρίζοντας συνεχώς τη μπάλα στους τερματοφύλακές τους.
  Τότε ακόμα επιτρεπόταν η πάσα του αμυντικού στον τερματοφύλακα και το πιάσιμο της μπάλας με τα χέρια από τον τελευταίο, οπότε κάνοντας και τα γνωστά γκελάκια του κέρδιζε άφθονα δευτερόλεπτα. Λίγα χρόνια μετά αυτό καταργήθηκε και αιτία ήταν και το καραγκιοζιλίκι αυτού του αγώνα.

  Βλέπω ότι ο Κιντ συνεχίζει τις αντιβραζιλιάνικες και «αντι-Πελέ» προκλήσεις του 🙂
  Για το «τιμημένο» της Αργεντινής του ’78, (σημειωτέον απέναντι σε μια Ολλανδία χωρίς Κρόιφ) με κάλυψαν οι προλαλήσαντες.
  Παρεμπιπτόντως χθες που το άρθρο ήταν περί ποδοσφαιρικής μπίζνας και πολιτικής, δεν είδα κανέναν σχολιαστή να αναφέρεται στην περίπτωση Κρόιφ, το ’78…

  Απορία: Τι είδους διαιτητικό «σφάξιμο» μπορεί να επικαλεστεί μια ομάδα όταν έχει χάσει με 11-1;

 61. spiral architect said

  Μουντιάλ (σύμφωνα με το slang.gr) σημαίνει και κάτι άλλο. 😀

 62. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  61: Το σλανγκικό δεν το ήξερα -αν και εμείς λέγαμε Ολυμπιάδες.

 63. spiral architect said

  @62: Ναι, απ’ το στρατό: Σε πόσες ολυμπιάδες απολύεσαι;

 64. Jimakos said

  Γενικά τρίβια, με αφορμή το μουντιάλ, σχετικά με τις εθνικές ομάδες και το πως τις λέμε στην Ελλάδα.

  Οι Ολλανδοί είναι οι Οράνιε (πορτοκαλί) κάτι που χρησιμοποιούν και οι ίδιοι. όπως και οι Ιταλοί που αυτοί βέβαια είναι Ατζούρι. Εδώ αξίζει να πούμε πως το μπλέ που έχουν στις φανέλες οι ιταλοί προέρχεται από τον Οίκο της Σαβόιας που σχετίστηκε άμεσα με την εννοποίηση της χώρας το 1861. Η ισπανική ομάδα είναι η Φούρια Ρόχα, όπου σύμφωνα με τις γνώσεις μου λαθεμένα λέγονται πολλές φορές «οι φούριας ρόχας», καθότι Furia Roja στα σπανιόλικα είναι κάτι σαν Η κόκκινη Μανία / Θύελλα / Φούρια κλπ κλπ. Ας μας διαφωτίσει κάποιος ισπανομαθής, αν και ποιητική αδεία μπορεί να συγχωρείται.
  Οι Γερμανοί είναι τα Πάντσερ, τα γνωστά τεθωρακισμένα, οι ίδιοι όμως δεν φαίνεται να το χρησιμοποιούν προτιμώντας το Νατσιοναλμανσαφτ (Εθνική Ομάδα). Οι Γάλλοι είναι Τρικολόρ ή Μπλέ (πολύ αναποφασιστικότητα, δεν θα τους βγεί σε καλό).

  Για τις δύο παραδοσιακές λατινοαμερικάνικες, Σελεσάο και Αλμπισελέστε (γαλανόλευκοι). Έχω ωστόσο την εντύπωση οτι τελευταία έχει προκύψει αυτή η διόρθωση, καθότι θυμάμαι πολλά μπιανκοσελέστε στο παρελθόν. Επίσης έχουν παίξει και τα Καριόκας για τους Βραζιλιάνους και Γκαούτσος για τους Αργεντίνους.

 65. spiral architect said

  @64: Και οι φαν των Οράνιε πίνουν την Οράνιεμπουμ!

 66. Πάνος με πεζά said

  @57,60 : Κι επειδή ο Θεός συνήθως τιμωρεί, το φέρελπι «φάντομ», όσο κι αν έγινε μετέπειτα κορυφαίος γκολκήπερ (τότε ήταν στα ξεκινήματά του, μόλις), προσγειώθηκε με τη μύτη στον ακριβώς επόμενο προκριματικό αγώνα με την εθνική Ιταλίας, όταν έφαγε το πρώτο γκολ από μια «αναπήδηση» σε λακούβα της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Δε λέω ότι ήταν 100% ευθύνη του, αλλά ένας πιο ώριμος τερματοφύλακας τα μαθαίνει ΚΑΙ αυτά. Τελικό σκορ 0-2.

 67. Πάνος με πεζά said

  Το φέρελπες. Τhat’s right.

 68. Spiridione said

  Μετά τη βουβουζέλα, η κασιρόλα.
  Αν και έχουν απαγορευτεί λέει απ’ τα γήπεδα, γιατί, όπως είναι η κατάσταση στη Βραζιλία, θα τις φάει κατακέφαλα πολύς κόσμος.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Caxirola

 69. voulagx said

  Μουντιαλ 1930: http://www.youtube.com/watch?v=UjIyZi8wOzU και 1934: http://www.youtube.com/watch?v=7djQuyaX61 I

 70. Alexis said

  #64:
  «λιοντάρια» οι Άγγλοι
  «Βίκινγκς» οι Δανοί (δεν συμμετέχουν σ’ αυτό το Μουντιάλ)
  «καγκουρό» οι Αυστραλοί κλπ.

 71. spiral architect said

  @68: Η βουβουζέλα ήταν θεϊκή για τρολάρισμα!
  (αυτοί κάνουν κι άλλα ιντερνετικά κόλπα)

 72. ππαν said

  Να εκφράσω την αγανάχτησή μου. Ο Καμύ είπε ότι όσα γνωρίζει για τη ηθική κλπ τα χρωστάει στον αθ΄λητισμό, όχι στο ποδόσφαιρο. Ποιος διέδωσε τη λάθος εκδοχή;

 73. spiral architect said

  @72: Θα’ λεγα τον συνήθη ύποπτο, αλλά τελικά το’ πε ο υπεράνω πάσης υποψίας.
  (o Καμύ δια χειρός και φακού Ανρί-Καρτιέ Μπρεσόν – Παρίσι 1944)

 74. sarant said

  66: Ναι, και ήταν στην αρχή-αρχή το γκολ, μας ξενέρωσε…

  67: Το φέρελπι ή το ελπιδοφόρο

  68: Κι όμως, δεν έχει ετυμολογική σχέση με την κατσαρόλα.

 75. ππαν said

  Δεν καταλαβαίνω πού παραπέμπεις. Γενικά, λόγω των ημερών, το διαβάζω παντού με το ποδόσφαιρο. Είμαι σχεδόν σίγουρη πως είχα διαβάσει έναν σοβαρό άνθρωπο να το ανασκευάζει. Τελικά με βιβλιογραφική αναφορά βρίσκω μόνο αυτό που προσθέτει, δίπλα στα ποδοσφιαρικά γήπεδα και τις σκηνές των θε’ατρων, κάπως διαφορετικό λοιπόν «Vraiment, le peu de morale que je sais, je l’ai appris sur les terrains de football et les scènes de théâtre qui resteront mes vraies universités» το οποίο το βρίσκω με βιβλιογραφική αναφορά : 12 mai 1959, Théâtre, récits, nouvelles , Pléaide, Paris, Gallimard, page 1724

 76. Γιάννης said

  Νίκο, η Εκίπ, κατά την Σουάρ, αμφισβητεί την αξία των Βελγων

  http://www.lesoir.be/568032/article/bresil-2014/diables-rouges/2014-06-10/diables-rouges-sont-survendus-selon-l-equipe

  (αλλά κι εγώ μαζί σου!)

 77. spiral architect said

  @75: Στο σχόλιο #100 της χθεσινής ανάρτησης – Ρογήρος.
  Προσωπικά δεν έχω ιδέα αν το είπε, ή πως το είπε ο Καμύ, αλλά το γνωμικολογικόν μας διαψεύδει:
  «Όλα όσα ξέρω για την ηθική και την αίσθηση καθήκοντος τα έχω μάθει από το ποδόσφαιρο.
  (Στα νιάτα του ήταν τερματοφύλακας)
  »
  Ποιος έχει δίκιο;

 78. ππαν said

  Αυτό λέω, Σπαιραλ, παντού υπάρχει έτσι αλλά πουθενά δεν βρήκα να παραπέμπει σε συγκκεριμένο κείμενο. Και όταν η φράση αρχίζε με το «ολα όσα» και κόβουμε τα μισά μετά … 🙂

 79. Λ said

  20. Πλάσα (η) =το πλασέ
  Από ποδόσφαιρο δεν ξέρω πολλά πράγματα αλλά μήπως το λ να μπήκε κατά λάθος γιατί το ξέρω πάσα και όχι πλάσα.

  Υπάρχουν επίσης οι λέξεις (ο) φούρπος, (το) άουτ και το ματς καθώς και το δέρνω αντί νικώ (και τσιουλί αντί γκολ παλιά).

  Αν και άσχετ,η θυμούμαι το ματς μεταξύ Αργεντινής και Αγγλίας το 86 και το περίφημο χέρι του Μαραντόνα, καθώς και την εξήγησή του ύστερα, «ήταν το χέρι του θεού». Τώρα με τα ηλεκτρονικά μέσα δεν θα γίνονται τέτοια λάθη διαιτησίας πού, όπως και να το κάνουμε, είχαν και τη ρομαντική τους πλευρά.

 80. spiral architect said

  @78: Μιας και είσαι γαλλομαθής, γκούγκλισέ το στα γαλλικά στα βιβλία του γκούγλη. 😉

 81. ππαν said

  Για τα όσα έχει ή δεν έχει πιε ο Καμύ, παρα πολύ ενδιαφέρουσα η έρευνα αυτή που αναφέρεται σε μια άλλη διάσημη φράση (σε δική μου μετάφραση, συγγνώμη κιόλας : «Στην Ισπανία οι άνθρωποι της γενιάς μου γνώρισαν για πρώτη φορά τη γεύση της ήττας, ανακάλυψαν με έκπληξη, από την οποία μόλις τώρα συνέρχονται, πως μπορεί κάποιος να έχει δίκιο και να ηττάται, πως η δύναμη μπορεί να καταβάλει το πνεύμα και πως υπήρξαν περιπτώσεις όπου η γενναιότητα δεν επιβραβεύτηκε»)

  http://lexomaniaque.blogspot.fr/2010/12/reformatage.html

 82. ππαν said

  80: Λες να μην το έκανα; 🙂

 83. ππαν said

  Αντίθετα, αυτη που δίνω, που περιλαμβάνει και τα θέατρα, υπάρχει.

 84. Νεο Kid Στο Block said

  79. Λ, αλλη η πλασα, αλλη η πασα.:-)

 85. Μπάμπης said

  64: »Για τις δύο παραδοσιακές λατινοαμερικάνικες, Σελεσάο και Αλμπισελέστε (γαλανόλευκοι). Έχω ωστόσο την εντύπωση οτι τελευταία έχει προκύψει αυτή η διόρθωση, καθότι θυμάμαι πολλά μπιανκοσελέστε στο παρελθόν. »

  Το «Αλμπισελέστε» είναι στα Ισπανικά το Λευκό – Γαλάζιο (του ουρανού), με το «albο» να είναι συνώνυμο (σε κάποια από όλες της ισπανικές διαλέκτους) του «blanco» (λογικά πρέπει να έχει κοινή ρίζα με το αλμπίνο). Το «Μπιανκοσελέστε» είναι το ίδιο στα Ιταλικά (παρεμπιπτόντως είναι και ψευδώνυμο της Λάτσιο).

  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%85%CE%B6%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7:%CE%95%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%91%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BD%CE%AE%CF%82_(%CF%80%CE%BF%CE%B4%CF%8C%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%BF_%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CF%8E%CE%BD)

 86. tsopanakos said

  Εδώ το κείμενο της διάλεξης του Καμύ «Γιατί κάνω θέατρο»:
  http://lastrolabe44.over-blog.com/albert-camus-pourquoi-j-aime-le-theatre

  Bonus:

 87. Stella said

  Με πρόλαβαν βλέπω άλλοι με το Ιβοριανός. Γίνεται και λογοπαίγνιο στο Night on Earth:

 88. sarant said

  84 και πριν: Ναι, αλλά ο φούρπος τι είναι;

  85: albus, λατινικό

  76: Να δούμε. Αν δεν δούμε τα πρώτα δυο ματς κάθε ομάδας. συμπέρασμα δεν βγαίνει.

 89. ππαν said

  86: Ματσάρα.

 90. Πάνος με πεζά said

  @74 : Α μπα; Εγώ δεν το ήξερα, βρήκα στην αρχή «φέρελπι» και μετά μια δήλωση Βενιζέλου «Φέρελπες το 2013». Αλλά ξέχασα ότι όταν μιλάει ο Βενιζέλος, καλύτερα να μην έχεις σίγουρες τις λέξεις που λέει 🙂

 91. Νέο Κid said

  Παιδιά, δε θέλω να σας επηρεάσω αλλά πολύ βρωμάει αυτή η «βελγίτιδα» των μπούκηδων… Κάποιος μυρωδιάς σήμερα έψαχνε αν σταυρώνει ο τελικός Βέλγιο-Βραζιλία… Ποιο Βέλγιο τώρα; σοβαροί να είμαστε. Οι τελευταίοι βέλγοι που είχαν σχέση με το τόπι ήταν ο Γκέρετς, ο Εντσο Σίφο κι ο Πφάφ ο πορτάρης. Εδώ δεν έχει πάρει κούπα η Ολλανδία και θα πάρει ο Χολέβας του θρήνου; πφφ…

 92. Πάνος με πεζά said

  Άρχισα το σύστημα του Γεωργίου με τα «Χ» : ποντάρουμε κάθε φορά το διπλάσιο ποσόν στην ισοπαλία, χωρίς να κοιτάμε ποιές ομάδες παίζουν. Κάποια στιγμή θα κερδίσουμε (καθαρά) όσα θα έχουμε δώσει μέχρι τότε (π.χ. αν έχω ακουμπήσει 500, θα πάρω 1000). θέλει προσοχή να συσχετίσεις το αρχικό ποσόν με τη σειρά του αγώνα κατά την οποία θα έρθει το Χ, που όμως θα έρθει.

  Ξεκινώντας με 2 ευρώ, μετά 4 κλπ., αν έρθει Χ στο 10ο αγώνα, έστω με απόδοση 3.00, θα έχετε σπρώξει 1536 και θα πάρετε 3072. (Υποθετικό, εγώ ξεκίνησα με λιγότερα, και φυσικά on line, πού να τρέχεις σε πρακτορείο σε μεταμεσονύκτια ώρα…)

 93. ππαν said

  Καλά, όχι και για να πάρει την κούπα αλλά θωρητικά έχει φοβερή ομάδα και βέβαια τον καλύτερο τερματοφύλακα του πλανήτη. Πάντως τέτοια φαβορί για καλή πορεία συνήθως την πατάνε, όπως η Κολομβία το 94. Ελπίζω να μην δολοφονηθεί ο Εντέν Αζάρ

 94. sarant said

  92: Δεν παίζει ρόλο τι απόδοση θα έχει το Χ στον αγώνα που θα κερδίσεις;

 95. sarant said

  90: Εγώ λέω τι λένε τα λεξικά και οι αρχαίοι.

 96. Νέο Κid said

  92. Προσοχή Πάνο! Κλασικό gambler’s ruine είναι αυτό. Martingale με μαθηματική ορολογία. Αμα ήταν έτσι, πες στην παλτουδιά τον Γεωργίου θα είχαν κλείσει οι ρουλέτες με τα λεφτά που θα μοίραζαν στο μαύρο-κόκκινο προ πολλού!

 97. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Βλέπωντας τον Κίντ να ζωγραφίζει σήμερα, πιστεύω οτι η θέση του έπρεπε να είναι στα γήπεδα της Βραζιλίας να μεταδίδει (σπικάρει στα ελληνικά) τους αγώνες. Τι Διακογιάννηδες Μαυρομάτηδες και Σωτηρακοπουλαίοι (μετά το απόλυτο χάος) Νεοκίντος και ξερό ψωμί, αμφιβάλλει κανείς; (Νίκο όποιος αμφιβάλλει, στείλε μου τα στοιχεία του). Βρε καταπιεσμένο απο τις σπουδές ρίφι, τι δουλειά έχεις εσύ με τις οικοδομές και τους άμπαλους μπετατζήδες;

  Το κύπελο θα το πάρει όποια ομάδα με ταλέντο, έχει το καλύτερο συκώτι, και τις καλύτερες διασυνδέσεις, (και τα δύο μαζί) όπως συμβαίνει μετά τον β΄π.π. Βέβαια τα φάρμακα δεν κάνουν το γαϊδούρι άλογο, όπως έλεγε και ο παλιός μεγάλος αρσιβαρίστας Βαρτανιάν, αλλα σίγουρα το καθαρόαιμο άλογο, το κάνουν αφρικάνικο αγριόσκυλο και τσιτάχ μαζί. Εκτός της Ελλάδας, δεν βλέπω κάποια άλλη ομάδα να με συγκινεί, παραδοσιακά θα υποστηρίξω την Ιταλία, αλλα μάλλον είναι η πιό άμπαλη Ιταλία στην ιστορία της.
  Υ.Γ- Ακόμα θυμάμαι τον διχασμό μου στο μάτς Ιταλία Βραζιλία το 82, απο την μιά να θέλω να κερδίσει η Ιταλία, που είχε παίξει ωραία μπάλα στα νοκ άουτ, κι απο την άλλη να βλέπω εκείνη την ομαδάρα να χάνει, πανωλεθρίαμβος που λέει κι ο Τζούμας.

 98. Πάνος με πεζά said

  92,96 : Επειδή η απόδοση του Χ είναι πάντα πάνω από 3 (μιλάμε για την πρώτη φάση), όταν κάτσει το Χ πάντα θα κερδίσεις. Κι επίσης δεν έχει σχέση με το 50-50 της ρουλέτας (που κι εκεί, αν ψυχολογικά αντέξεις, θα κεδρίσεις έστω κι αν το χρώμα έρθει στην 50ή φορά). Αν το Χ δεν αργήσει «πάρα πολύ» και μπορείς ψυχολογικά να διπλασιάζεις, στο τέλος θα κερδίσεις. Στατιστικά πάντως, η πρώτη φάση έχει πάνω από 13-14 «Χ».

  Προσοχή όμως, παίζεις μόνο αυτό. Δεν γλυκαίνεσαι κι από ενδιάμεσα στοιχήματα !

 99. ππαν said

  Αν το ντόπινγκ μετρούσε στο ποδόσφιαρο τότε η Ανατολική Γερμανία, η Βουλγαρία, οι Ηνωμένες ΠΟλιτείες,η Τζαμάικα, η Κίνα και η Ελλάδα θα είχαν καλύτερες εθνικές ποδοσφαίρου 🙂

 100. LandS said

  96 Στη ρουλέτα το πράμα το χαλάνε τα ζερό. Στο ποδόσφαιρο το χαλάνε οι διαφορετικές αποδόσεις των αποτελεσμάτων (βλ. παρατήρηση Νικοκύρη) ή/και ότι πρέπει να ποντάρεις σε περισσότερους από ένα αγώνες τη φορά.

 101. Gpoint said

  # 97

  Μόνο οι μπαρουτοκαπνισμένοι ΠΑΟΚgήδες, οι έχοντες απαιτήσει από τους παίκτες τους να χάσουν από την Καλαμαριά δεν θα έχουν ποτέ τέτοια ψευτοδιλήμματα. Σεβόμενοι την φιλία των δύο λαών στον τελικό θα φωνάζουμε γκολ και σε όσα τρώμε και σε όσα βάζουμε στην Μπραζίλ.
  Θα απαιτήσουμε όμως για λόγους φιλοξενίας (και σε συνενόηση με το ΔουνουΤου) να χάσουμε την κούπα στα πέναλτυς

 102. Πάνος με πεζά said

  Όχι παιδιά, οι αγώνες είναι στη σειρά, μή σύγχρονοι (μέχρι το τρίτο παιχνίδι κάθε ομάδας) και τα Χ δίνουν όλα πάνω από 3. Άρα;

 103. aerosol said

  #87: 🙂 Μετά το Night On Earth δεν γίνεται να ακούσω για Ακτή Ελεφαντοστού και να μην σκεφτώ τον Ιβουαριάν ταξιτζή!

  Προτείνω το λαϊκότερο Ελεφαντοστιανοί!
  Υποστηρίζω Ελλάδα και Βραζιλία, περιμένω πια μικρή ομάδα θα με κερδίσει συναισθηματικά (μου συμβαίνει σε κάθε Μουντιάλ!) και εξακολουθώ να βλέπω με σχετική συμπάθεια την Γερμανία. Παραδοσιακά αντιπαθώ Ιταλία και Αγγλία (που μονίμως συγκαταλέγεται από τους αφελείς στις «μεγάλες» χωρίς να έχει να δείξει τίποτα εδώ και 50 χρόνια). Η ιστορία με το Βέλγιο μου μοιάζει με Νερό Καματερού για να ξαφρίσουν οι μπούκηδες τους άσχετους.

 104. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  99 – Παραλείπεις μια βασική λεπτομέρεια αγαπητή ομόθρησκη, μίλησα για ομάδες με ταλέντο, σύν τις άλλες δύο παραμέτρους. Αυτές οι ομάδες που αναφέρεις, είναι τα γαϊδούρια που έλεγε ο Βαρτανιάν.

 105. LandS said

  98 Πάνο μου οι αποδόσεις δεν έχουν άμεση σχέση με τις σχετικές δυνατότητες των ομάδων. Έχουν να κάνουν με το πόσα χρήματα πέφτουν στο κάθε αποτέλεσμα. Όταν οι μπούκηδες βλέπουν ότι ένα συγκεκριμμένο αποτέλεσμα τραβάει πολλά λεφτά, του μειώνουν την απόδοση, όταν βλέπουν ότι δεν τραβάει, την αυξάνουν. Πόσο την μειώνουν (αυξάνουν) ; Τόσο όσο ότι αποτέλεσμα και να έρθει, αυτά που θα δώσουν είναι πάντα λιγότερα από αυτά που εισέπραξαν.
  Και, επειδή υπάρχει ισοδυναμία στη μία περίπτωση ένας τζογαδόρο να παίζει πάρα πολλές φορές και στην άλλη περίπτωση πάρα πολλοί να παίζουν μία φορά, στατιστικά τα γραφεία στοιχημάτων κερδίζουν πάντα, άρα ο τζογαδόρος χάνει πάντα.

  Α! λες «Στατιστικά πάντως, η πρώτη φάση έχει πάνω από 13-14 “Χ”». Όχι στατιστικά, ιστορικά. Οι ομάδες κάνουν οικονομία δυνάμεων στη πρώτη φάση ξέροντας ότι μία νίκη- καμία ήττα τους εξασφαλίζει τη πρόκριση. Αυτό το ξέρουν και όλοι οι τζογαδόροι, και μέσω του μηχανισμού που περιέγραψα παραπάνω οι μπούκηδες προσαρμόζουν τις αποδόσεις.

 106. Στο γκουγκλ-γκραμ <a href="»>δεν φαίνεται να χρησιμοποιείται το Mundial στα (γραπτά) αγγλικά, όπου επικρατεί ο όρος World Cup (Θα το λέγαμε και Βε-Σε στα ελληνικά! 🙂 )

  Ενδιαφέρον έχει ότι <a href="»>World Cup φαίνεται να υπερισχύει και στα (γραπτά) ισπανικά.

 107. Gpoint said

  # 92,96,98

  Να θυμίσω πως το Χ στον αγώνα Πανιώνιος-Πλατανιάς έδινε κάτω από 1,30

  Τέτοιες αηδίες έλεγε ο Γεωργίου και όταν εμφανίσθηκε προ ετών σε ιπποδρομιακή εκπομπή και τον διώξανε με τις κλωτσιές μετά την δεύτερη εκπομπή.

  Στην ρουλέττα οι αποδόσεις είναι φιξ ενώ στο στοίχημα εξαρτώνται από τοι παίζουν οι παίκτες. Ετσι και χάσεις μεικά Χ και πρέπει να ποντάρεις κάποια χιλιαρικάκια βλέπεις για πότε πέφτουν οι αποδόσεις ή φράσσεται το παιχνίδι.

  Ο μόνος σίγουρος τρόπος να κερδίσεις (κάτι λίγα) είναι στο λάιβ εφ’ όσον προηγηθεί η ομάδα που έχεις ποντάρει. Τις περισσότερες φορές μπορείς να παίξεις και τα άλλα δυο αποτελέσματα και να έχεις ένα μικρό κέρδος ό.τι κι αν γίνει

 108. ππαν said

  104: Το ταλέντο πώς μετριέται πριν και μετά το ντοπαρισμα; Η συλλογιστική μπάζει από παντού.

 109. Πάνος με πεζά said

  Το Χ γενικά στο στοίχημα είναι πάντα της τάξης του 3 και άνω. Μόνο στα «κραγμένα» παιχνίδια (π.χ. Πανιώνιος-Εργοτέλης) μπορεί να δώσει ο μπούκης 1,30, αλλά αυτό θα συμβεί σε ένα παιχνίδι στα 2000 μιας σαιζόν. Θεωρητικά δηλαδή, και τυχαίους συνεχόμενους αγώνες να παίζεις Χ, ανεξαρτήτως πρωταθλήματος, ποντάροντας τα διπλά κάθε φορά., κάποτε θα κερδίσεις.

  Το θέμα είναι ότι σε μια σειρά αλοπρόσαλλων αγώνων από κάθε γωνιά της γης, το Χ μπορεί να έρθει και μετά από 50 αγώνες, ενώ στο Μουντιάλ σίγουρα πιο γρήγορα.

 110. rogerios said

  Η «κατάρριψη» του φάντομ της Κοπεγχάγης νομίζω ότι έλαβε χώρα πάνω από το Σπλίτ, σε αγώνα της ίδιας διοργάνωσης, όταν η τότε Γιουγκοσλαβία μας είχε ρίξει μια ξεγυρισμένη πεντάρα με το φάντομ να χάνει μέσα από τα χέρια του κάθε νοτιοσλαβική σέντρα.

  «Γκάουτσο» για Αργεντίνους κι Ουρουγουανούς, «Γκαούτσο» για τους Βραζιλιάνους (να σχετίζεται με τον βραζιλιάνικο παράγοντα κι ο «Γκαούτσο Κώτσο»; άγνωστο).

  Για τον Καμύ, πρόσθετες παραπομπές: εδώ (Βικούλα) κι εδώ .

  Για τον τελικό του ’78 διατηρώ πολλές επιφυλάξεις. Νομίζω ότι πολλά πράγματα πήραν υπέρμετρη διάσταση (και λόγω καθολικής συμπάθειας προς την Ολλανδία, συμπάθειας που απέρρεε κυρίως από την αξία της ομάδας του 1974, και λόγω ευρωπαϊκής περιφρόνησης προς οτιδήποτε το λατινοαμερικάνικο πέραν του ασαφώς αρτιστίκ βραζιλιάνικου. Ας θυμηθούμε και το αίσχος του 1966 και το πώς η Αγγλία «απέκλεισε» την Αργεντινή, κατόπιν ενορχηστρωμένης επικοινωνιακής εκστρατείας και με διαιτησία που ακόμα κι η παράγκα Θωμά-Βίκτωρα-Κρόκους ή δημάρχου-δημοτικού συμβούλου θα δυσκολευόταν να «φτιάξει»).

 111. Νέο Kid Στο Block said

  «The original meaning is that a gambler who raises his bet to a fixed fraction of bankroll when he wins, but does not reduce it when he loses, will eventually go broke, EVEN IF he has a positive expected value on each bet.»
  http://mathworld.wolfram.com/GamblersRuin.html
  http://en.wikipedia.org/wiki/Martingale_(betting_system)

 112. rogerios said

  Ευχαριστώ θερμά τον οικοδεσπότη! Χάρη στον σύνδεσμο προς τα λημέρια μου η ψηφοφορία έχει αποκτήσει στοιχεία κάπως σοβαρής αντιπροσωπευτικότητας!

 113. Πάνος με πεζά said

  Αυτό με το live (να ποντάρεις και τα άλλα αποτελέσματα) λέγεται arbitrage, και είναι στην κρίση του μπούκη να στο πληρώσει, αφού πρόκειται για αντικρουόμενο στοίχημα. Βολεύει το τέννις, με περίπου ισάξιους παίχτες, όπου αν ο ένας ξεφύγει στο 2.20 π.χ., και κάποια άλλη στιγμή πάει ο άλλος στο 2.30, εκεί έχεις κερδίσει αν κλείσεις και τα δύο σε live, το 0.20 ή το 0.30 του κεφαλαίου σου.

 114. ππαν said

  110: Αν κατάλαβα καλά αυτό που λέει μόνο για το ποδόσφαιρο δεν βρίσκεται σε βιβλίο του Καμύ αλλά σε ένα μυθιστόρημα που έγραψε άλλος. Άρα, ας βάζουμε και το θέατρο μέσα, κρίμα είναι

 115. LandS said

  Και γιατί δεν παίζεις συνεχόμενα το διπλό που «είναι πάντα της τάξης του 3++ και άνω» ώστε να κερδίσεις περισσότερα;

 116. Gpoint said

  Να δώσω ‘ενα χονδροειδές παράδειγμα για ασχετάκηδες.

  Ας πάρουμε το παιχνίδι Ελλάς-Κολομβία κι ας πούμε πως οι (σφαγμένες) αποδόσεις του ΟΠΑΠ είναι 2,8 για τον άσσο, 3 για το Χ και 2,6 για το 2

  Ποντάρουμε 10 ευρά στον άσσο και ελπίζουμε για 28

  Εστω πως βάζει γκολ ο (ποιός άλλος ; ) ο Σάλπι

  Στο λάϊβ το Χ θα ανέβει στα 4,5 και το διπλό στα 7 ( τουλάχιστον )

  Ποντάρουμε 6 ευρώ στο Χ και 4 στο διπλό.

  Εχουμε παίξει συνολικά 20 ευρώ και θα εισπράξουμε σίγουρα 28 ή 27 αν τελειώσει Χ το παιχνίδι.

 117. rogerios said

  @Ππαν (114): αυτό έχω καταλάβει κι εγώ.

 118. Πάνος με πεζά said

  @115 : Λάθος, όταν παίζει π.χ. ο Ολυμπιακός το διπλό δε θα έχει ποτέ 3+. Κι αν τη στιγμή που θα κερδίσεις, η απόδοση δεν είναι μεγαλύτερη του 2, δεν έχεις κέρδος (στο 2 έχεις ακριβώς τα λεφτά σου). Μόνο, λοιπόν, το Χ το βρίσκεις σταθερά πάνω από το 3.

  Εκτός αν εννοείς να παίζεις στάνταρ την ψηλότερη απόδοση, θεωρώντας ότι κάποτε θα έρθει, αλλά αυτό θα καθυστερήσει ακόμα περισότερο.

 119. Labros said

  Μετά από τέτοιες διαδηλώσεις στη Βραζιλία, εσείς προτείνετε στον κόσμο του ιστολογίου να δει το μουντιαλ;

 120. Πάνος με πεζά said

  @ 116 : Θα δεις πως είναι οι αποδόσεις έτσι που δε θα μπορέσεις να κάνεις κάλυψη αν δε «διαγράψεις» ένα αποτέλεσμα από τα τρία. Γι αυτό και σας είπα το τέννις.

 121. rogerios said

  Ά, ναι, το ζήτημα της πάσας προς τα πίσω και κυρίως προς τον τερματοφύλακα που είχε τη δυνατότητα να τη μπλοκάρειλ καθυστερώντας το παιχνίδι για όσο χρόνο γούσταρε. Δύσκολο να υπήρξε καθοριστικό το κανονισμένο ματς Γερμανών κι Αυστριακών, διότι ο κανονισμός έλαξε το ’93, αν δεν κάνω λάθος. Έπος της πάσας προς τα πίσω και του αντιποδοσφαίρου ήταν κατά τη γνώμη μου το ματς Γαλλίας-Αγγλίας (ποιας άλλης) στο Ευρωπαϊκό της Σουηδίας το ’92. 0-0, βεβαίως.

 122. rogerios said

  Νταξ, τόσα τυπογραφικά, ούτε λαοτιανός αποτυχών πολιτευτής δεν θα είχε κάνει…. 😦 γρμφφφφ

 123. Spiridione said

  115. Μα στο Μουντιάλ δεν υπάρχουν έδρες, δεν υπάρχουν διπλά και άσσοι όπως στους αγώνες συλλόγων.

 124. Gpoint said

  Βρε συ Πάνο με πεζά, το έχω παίξει αρκετές φορές, οι αποδόσεις μου είναι ίδιες με τις πραγματικές

  Και για όσους αμφισβητούν τα προγνωστικά μου ιδού η φοβερή ατάκα

  Αφού πήραμε το Γιούρο με πρωθυπουργό τον Κωστάκη γιατί να μην πάμε (τουλάχιστον) τελικό με τον Αντωνάκη ;

  Και στις δυο χ’ωρες πορτουγκέζικα μιλάνε !!

 125. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  112: Γεια σου Ρογήρε! Εγώ δεν θα ψηφίσω πριν δώσει κάθε ομάδα από ένα ματς -τι, γουρούνι στο σακί;

  119: Ακριβέστερα, είμαι εναντίον του μποϊκοτάζ στην παρακολούθηση των αγώνων από την τηλεόραση. Το σκεπτικό αναπτύχθηκε και στα σχόλια.

 126. spiral architect said

  Kαλό:
  Έχει μουντιάλ και όλοι μιλάνε για μπάλα; Να, κάτι χρήσιμο: επεξήγηση ποδοσφαιρικών ορολογιών για βιβλιόφιλους.
  (click)

 127. LandS said

  118 Μα είπες να μη κοιτάμε ποιοι παίζουνε. Και μπορεί πολλές φορές η απόδοση του 2 να είναι μικρότερη από αυτήν του Χ, σωρευτικά η απόδοση(2)>απόδοση(Χ)>απόδοση(1). Δηλαδή είναι περισσότερες οι φορές που το διπλό δίνει περισσότερο από το Χ, και μάλιστα σε νούμερα που το Χ δεν τα βλέπει ούτε στον ύπνο του.
  Άρα, με το δικό σου σκεπτικό, το «σύστημα Γεωργίου» θα είχε καλύτερα αποτελέσματα με το 2, παρά με το Χ, και ας περιμέναμε «λίγο» περισσότερο.

  Λοιπόν, το κύριο πρόβλημα του «συστήματος Γεωργίου» είναι ότι η απόδοση στην νιοστή επανάληψη (που κάθεται το Χ), πρέπει να είναι μεγαλύτερη από την χασούρα των ν-1 προηγούμενων. Και, εκ των προτέρων, τίποτα δεν σου εξασφαλίζει ότι αν δεν έχει κάτσει τις ν-1 φορές, θα σου κάτσει τη νιοστή. Εκ των υστέρων… Αν είχα ποντάρει με ένα συγκεκριμένο τρόπο στο ελληνικό πρωτάθλημα 2013-2014, θα ήμουν εκατομμυριούχος, βγάζοντας λεφτά από την πρώτη αγωνιστική. Όμως τον συγκεκριμένο αυτό τρόπο τον ξέρω τώρα, όχι τότε.

  Αν ξεκινήσεις να ποντάρεις λίγα, εντάξει, μπορείς να αντέξεις μέχρι να σου κάτσει (και αν η απόδοση είναι 3 και παραπάνω, εγώ δεν θα το διπλασίαζα το ποσό κάθε φορά αλλά κάθε δεύτερη). Αλλά τότε το κέρδος σου θα είναι μικρό. Σιγά μη χαλάσω τόσες ώρες ή μέρες τη ζαχαρένια μου! Πιο πολύ πλάκα δεν έχει να στοιχηματίσω υπέρ του Γαύρου; Κερδίσει χάσει, ευχαριστημένος θά είμαι!

 128. Πάνος με πεζά said

  @ 124 : Αν το καρφώσει όμως πρώτη η Κολομβία, πώς θα καλύψεις τα 10 ευρώ σου; Με το 1,10 που θα δίνει ο άσος, θα θες 100 ευρώ !

 129. Πάνος με πεζά said

  10 ευρώ.

 130. ΠΑΝΟΣ said

  http://www.redder.gr/redder-only/afieromata/18111/enas-mountialikos-olympiakos

 131. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  108 – Δεν υπάρχει πρίν, όλοι στον αθλητισμό γενικά, απο εθνικά πρωταθλήματα και πάνω, (δυστυχώς τις περισσότερες φορές και κάτω) είναι ντοπαρισμένοι, υγιής πρωταθλητισμός δεν υπάρχει, ίσως δεν υπήρξε και ποτέ. Όσο για την μέτρηση του ταλέντου, ο τελικός του τσάμπιονς λίγκ την έδειξε.

 132. Πάνος με πεζά said

  @ 127 : Λίγο περισσότερο σημαίνει ότι ξεκινώντας από το ένα ευρώ, στο δέκατο πέμπτο παιχνίδι θα πρέπει να έχουμε διαθέσιμα για σπρώξιμο 16384 ευρώ, και από την αρχή θα έχουμε δώσει 24576. Το ότι θα πληρωθούμε 49152 φυσικά σημαίνει ότι δε θα χάσουμε, αλλά θα είναι δύσκολο ν’ αντέξουμε…

  Επίσης υπάρχει μια σημαντική παράμετρος : το ποσό που θα πρέπεινα ποντάρουμε, να υπερβεί το ανώτερο επιτρεπτό του site. Και ναι μεν σε πρακτορεία, πάς και το παίζεις σε 10 διαφορετικά, αλλά online μπορεί να την πατήσεις, γι αυτό ξεκινάμε από λεπτά, ούτε καν ευρώ.

 133. Gpoint said

  # 128

  Δεν το κατάλαβες

  Αν προηγηθεί η Κολομβία δεν θα κάνω τίποτε κι αν δεν κερδίσει τελικά η Ελλάδα θα χάσω 10 ευρώ.
  Εγώ έγραψα ΥΠΟ ΣΥΝΘΗΚΕΣ πότε κερδίζεις σίγουρα. Πολλοί παίκτες αν προηγηθεί η Ελλάδα δεν «καλύπτονται» και ή κερδίζουν 18 ευρώ ή χάνουν 10 ενώ έχουν την δυνατότητα να κερδίσουν 7-8 βρέξει- χιονίσει

  Το προγνωστικό δεν ενδιαφέρει. Το ίδιο περίπου μπορείς να κάνεις ποντάροντας αρχικά Κολομβία αν την πιστεύεις περισσότερο

  Επίσης αν ρισκάρεις περισσότερο, όσο περισσότερο μένει το 1-0 τόσο μεγαλώνουν οι αποδόσεις πλησιάζοντας προς την λήξη

 134. Νέο Kid Στο Block said

  132. Μπράβο Πάνο! Kατάλαβες το catch! Eίπαμε Martingale κύριοι (λινκ στο 111.)
  Ποιο κατανοητό γιατί δεν στέκει κανένα τέτοιο «σύστημα» είναι το παράδοξο του Πετρογκραδ ,του Μπερνούλι.
  http://en.wikipedia.org/wiki/St._Petersburg_paradox
  Ανάλυση θκιάμ:
  Το «παράδοξο» προκύπτει όντως επειδή στην περίπτωση αυτή ορίζουμε την μαθηματική ελπίδα
  σαν τη μέση τιμή ενός ΑΠΕΙΡΟΥ αριθμού πειραμάτων (ρίψεων) ή ακριβέστερα σαν το όριο lim για ν–άπειρο) αλλά απλά ΔΕΝ πρόκειται να παιξουμε άπειρο αριθμό παιχνιδιών.

  Μ’άλλα λόγια, η σωστά υπολογισμένη αναμενόμενη τιμή ΔΕΝ συμφωνεί με τις συνθηκες του πειράματός μας, επειδή αυτό δεν έχει τιποτε να κάνει με τον ΑΚΡΙΒΗ ΟΡΙΣΜΟ μιας «μαθηματικής ελπίδας».
  Αν μπορούσαμε (με κάποιο μαγικό τρόπο) να παιξουμε όντως άπειρο αριθμό παιχνιδιών, ΤΟΤΕ όντως θα είχαμε άπειρη μέση τιμή στα αναμενόμενα κέρδη μας!
  Το παράδοξο δηλαδή προκύπτει απο την νοητική μας προσπάθεια να κάνουμε την «αναμενόμενη τιμή» να σημαίνει κάτι που ΔΕΝ μπορεί να σημαίνει.

  Ας πάρουμε την περίπτωση εργασίας που κάποιος παίζει Ν=2^ν παιχνίδια (κι όχι 1)
  Πόσα χρήματα θα άξιζε να ποντάρει ένα «λογικό» άτομο μπροστά, για να έχει τη δυνατότητα να παίξει Ν παιχνίδια;
  Λοιπόν, σε περίπου 2^(ν-1) παιχνίδια θα κερδίσει 1 ευρώ, σε 2^(ν-2) θα κερδίσει 2, σε 2^(ν-3) θα κερδίσει 4 ,..κλπ.
  μέχρις ότου σε ένα (1) παιχνίδι κερδίσει 2^(ν-1) ευρώ!
  Επι προσθέτως , υπάρχουν και οι ΚΛΑΣΜΑΤΙΚΟΙ αριθμοί παιχνιδιών (που δεν έχουν καμία φυσική σημασία βέβαια,αλλά ΕΧΟΥΝ μαθηματική) όπου «κερδίζει» μεγάλα χρηματικά ποσά. (για παράδειγμα σε μισό(1/2) παιχνίδι κερδίζει 2^ν ,κλπ ) !
  Προσθέτωντας τις παραπάνω μέσες τιμές έχουμε τα συνολικά κέρδη σαν :
  2^(ν-1)*1 + 2^(ν-2)*2 + 2^(ν-3)*4+…+1*2^(ν-1) = ν* 2^(ν-1)
  Άρα η μέση τιμή αυτών των «κερδών» για Ν=2^ν παιχνίδια είναι: ν*2^(ν-1) / 2^ν
  = ν/2 = log(2)N /2 (το μισό του λογάριθμου βάσης 2 του Ν)

  Άρα αποδείξαμε -αυστηρώς μαθηματικά- ότι ένας λογικός άνθρωπος θα περιμένει να κερδίσει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ log(2)N /2 ευρώ ΑΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ!
  (με τον όρο «θα περιμένει» αποπάνω, εννοούμε όμως ουσιαστικά ότι αν παίξει έναν πολύ μεγάλο αριθμό σετς των Ν παιχνιδιών, και ΜΕΤΑ υπολογιστεί ο μέσος όρος των κερδών αυτών των σετς, θα κερδίσει τουλάχιστον ν*2^(ν-1) ευρώ ανά σετ!)
  Η παραπάνω «συγκεκριμενοποίηση με αριθμούς» ασφαλώς μεγαλώνει όσο μεγαλώνει το Ν ,και πηγαίναι (έχει όριο) το άπειρο για Ν τείνον στο άπειρο.
  Πρέπει όμως να θυμόμαστε ότι η τιμή log(2)N /2 δεν είναι μια «πραγματική» αναμενόμενη τιμή ,γιατί αυτή έχει μαθηματικό νόημα μόνο για Ν τείνει στο άπειρο (το οποίο όπως προείπαμε και όλοι κατανοούμε ΔΕΝ έχeι φυσική σημασία/εφαρμοσιμότητα!)

  Αν κάποιος είναι ακόμη ανικανοποίητος 🙂 και ρωτήσει φυσιολογικά:»Και τι γίνεται άμα παίξω ακριβώς Ν παιχνίδια ΜΟΝΟ; Δεν πρόκειται να παίξω άλλο παιχνίδι ποτέ! Πόσα αναμένω να κερδίσω τότε;» η σωστή απάντηση πρέπει να είναι ότι η ερώτηση δεν έχει νόημα!
  Δεν είναι δυνατόν να ορισθεί πόσα αναμένεται να κερδίσει κάποιος, αν δεν είναι διατεθειμένος να εκτελέσει και να υπολογίσει το μέσο όρο σε έναν αυθαιρέτως ΜΕΓΑΛΟ αριθμό πειραμάτων!

 135. Πάνος με πεζά said

  Δεν ξέρω αν μπορώ αλλιώς να το αποδείξω, γι αυτό καταφεύγω στη μπακαλική : πάρτε όλα τα προηγούμενα Μουντιάλ κει δείτε πότε έσκασε η πρώτη ισοπαλία. Παραπάνω από την τρίτη μέρα δεν πήγε ποτέ. Η τρίτη μέρα είναι βία ο δέκατος αγώνας.

 136. Νέο Kid Στο Block said

  Και μιας και πιάσατε (και έπιασα) τα τζογαδόρικα, από όλα (ΑΠΑΞΑΠΑΝΤΑ) τα παίγνια που κυκλοφοράνε σε καζίνα,ρουλέτες, μπούκια , ξεμπούκια το ΜΟΝΑΔΙΚΟ που δίνει πραγματικά θετική μαθηματική ελπίδα/μέση τιμή (expectancy) στον παίκτη είναι το μπλακτζάκ . Γιατί το κρατάνε τότε; Για ιστορικούς λόγους (είναι παραδοσιακό παιχνίδι) και για «κράχτη». Για να έχεις τη θετική απόδοση πρέπει να είσαι επαγγελματίας ,δηλαδή να ξημεροβραδιάζεσαι όταν πρέπει και να αποχωρείς όταν πρέπει, συν πως πρέπει να «μετράς» χαρτιά (ένα απλό συστηματάκι με +- 1 κ.λ.π.) πράγμα που συνήθως «βλάπτει σοβαρά την υγεία»…

 137. LandS said

  #134 Ακόμα χειρότερα. Επειδή η κάθε φορά που στοιχηματίζω είναι η αρχή μιας νέας (άπειρης) σειράς, ακόμα και αν είχα, αρχικά, ένα τρόπο να βρω ένα Ν, θα μπορούσα να εφαρμόσω τον ίδιο τρόπο τη Νιοστή φορά και να βρω ένα Ν1, και μετά ένα Ν2, και μετά, και μετά …επ’ άπειρον.

  Επιστημονικά μιλώντας. Όποιος έβγαλε λεφτά στο τζόγο, δεν έβγαλε επειδή είχε σύστημα, αλλά επειδή είχε κωλοφαρδία.

 138. LandS said

  135 Αυτή ακριβώς ήταν η υπόθεση που έκαναν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων και έδωσαν τα έξιτ πολ την 18/5.

 139. Νέο Kid Στο Block said

  137. Σωστός ο Λάντσυ!
  Kαι να κλείσω με το Ηθικόν μήνυμα προς τη νεολαίαν (στην απευκταία περίπτωση που μάς διαβάζουν και εύπλαστες παιδικές (ή πεδικές είναι το σωστό τελικά γμτ!!;;) ψυχές. Πέρα από τα Μαθηματικά,υπάρχει και το παλιό γαλλικό λαϊκο γνωμικό:
  O παίζων χάνει και ο πίνων μεθά! (εκτός και είναι γευσιγνώστης κρασιών και ο Νικ δε φάκιν Γκρηκ…)

 140. ὅσον ἀφορᾷ (σ)τὸ Μουντιὰλ δηλώνω Ἰβουριανός. ζῶ στὸν δικό μου tour d’ ivoire.

 141. Πάνος με πεζά said

  @ 139 : Και με ακριβέστερη «λαϊκή» διατύπωση, «Ο παίζων χάνειΣ και ο πίνων μεθάΣ» 🙂

 142. sarant said

  Mαθήματα ανωτάτης κουμαρικής, αποκαλύπτομαι!

  140: Καλώς τον Κορνήλιο τον πυργοδεσπότη!

 143. Gpoint said

  # 136

  Τα περί μπλακτζακ περιγράφτηκαν τέλεια στο «μπιτ δε ντίλερ'» του Γουίλιαμ Θορπ (αν δεν με απατά η μνήμη μου) την δεκαετία του 60. δεν ήταν έτσι απλό, στην πράξη έπρεπε να είσαι αριθμομήμονας. Γνώρισα έναν αμερικάνο που είχε έρθει για την Πάρνηθα αλλά τον γνώρισαν και οι φυσιογνωμιστές του καζίνου μόλις άρχισε να κερδίζει και κλείναν το τραπέζι όπου έπαιζε. Πέντε-‘εξη ήταν τότε σ’ όλον τον κόσμο.
  Συνήθως τον παίρνανε χαμπάρι την τρίτη-τέταρτη μέρα αλλά εδώ δεν μπορούσε να μεταμφιεσθεί, φοβότανε το χουντικό καθεστώς
  Εκτός αυτού τα καζίνα σαν άμυνα καθιέρωσαν το κόκκινο χαρτί που έκαιγε καμιά ογδονταριά φύλλα από τις 4 τράπουλες που ανακάτευαν γιατί όσο πλησιάζαν τα χαρτιά προς το τέλος τόσο μεγάλωναν οι πιθανότητες νίκης του παίκτη σε συγκεκριμμένες χαρτωσιές

 144. Y. G. said

  1 στα 3 μωρα που γεννηθηκαν μεταξυ Ιουνιου 1986 και τελους 1987, συμφωνα με αναλυση του φεϊσμπουκ, λεγεται Ντιεγο. http://www.lanacion.com.ar/1700680-diego-el-nombre-que-maradona-dejo-como-legado-en-1986

  Εγω παντως υποστηριζω την αργεντιναρα (αμπαλη ξε-αμπαλη, δεν με ενδιαφερει) και τα μυαλα στα καγγελα!

 145. Πάνος με πεζά said

  Άσχετο, αλλά το συγκρατείτε για τα μεζεδάκια : ο Κικίλιας στην τελετή παραλαβής είπε «Οι Έλληνες αστυνομικοί και οι Ελληνίδες αστυνομικές».

 146. sarant said

  145: Σίγουρα; Το είδα γραμμένο «αστυνομικίνες»

 147. gryphon said

  139
  Aυτό ειναι απόλυτα σωστο και νομιζω το ειχες ξαναγραψει.Το λεω εγω που τα τελευται χρονια ξοδευω τον περισσοτερο χρονο μου παιζοντας στοιχημα/ Πενια τεχνας κατεργαζεται .Περιμενοντας παντως καποιο γκολ ριχνω και ματιες σε διαφορα ιστολογια οπως αυτο εδω.

  Εχασα την συζητηση για τα Χ του Γεωργιου.Γενικα ειναι ετσι οπως τα λετε αλλα εχει καποια βαση να το ακολουθησει καποιος αυστηρα και μονο στην αρχικη φαση με του ομιλους οπου υπαρχει βαθμολογια.Δεν πρεπει να παραλειψει καποιος κανενα αγωνα και βεβαια πρεπει να μπορει να αντεξει οικονομικα τον διπλασιασμο του ποσου μεχρι να κατσει η ισοπαλια.

  Το Βελγιο εχει τον Κουρτουα που αναφερθηκε αλλα και τον παικταρα Αζαρ οπως και καλους φορ (Λουκακου Μπεντεκε) αλλα γενικα συμφωνω οτι ειναι υπερεκτιμημενο.
  Μιας και το νημα εγινε λιγο στοιχηματικο εγω συνηθως παιζω αουτσαιντερ και πολλα μαζι σε συστημα μηπως και με λιγα λεφτα κερδισω πολλα.Θα παιξω πρωτους σκορε ομαδων .Απο ομαδες καποιες εκπληξεις θα παικω να κανουν (οχι να παρουν το κυπελλο) την Γκανα και την Χιλη.Γενικα για πρωτο σκορερ θα παιξω τον Φρεντ γιατι τα αλλα φαβορι εχουν μικρη αποδοση.
  Θα παιξω και καμμια εικοσαρια ευρω τιμης ενεκεν που λενε πρωτο σκορερ τον Μιροσλαβ Κλοζε επιδη χαρις σε αυτον κερδισα 22 χιλιαδες ευρω παιζοντας 300 και 200 ευρω σε αποδοσεις 40 και 48 αντιστοιχα που ηταν ηαποδοση του για πρωτος σκορερ το 2006.
  Δεν χανω ευκαιρια οπου μπορω να το λεω αυτο καθως ειναι η μια και μοναδικγ φορα ποτ κερδισα καποι ποσο πανω απο 500 ευρω.
  Αλλα για να τελειωσω με αυτο που ξεκινησα σιγα σιγα και εκεινα τα λεφτα η τα περισσοτερα τα ξαναδωσα πισω στις εταιριες.

 148. 17 Θα μπορούσαν να είναι οι Μαγυάροι, αλλά υπάρχουν οι Ούγγροι. Ο Θιακός, ο Νιώτης, ο Κουμιώτης, ο Αξιώτης κι ο Στουραΐτης είναι απ’ τα αρχικά θέματα.

  Αυτό το βίντεο είχε το sport.gr:

 149. Στο 148 ετοίμαζα κι ένα λίκνο που έχουμε ξαναναφέρει

 150. Pedis said

  Η FIFA προσπαθεί να διασφαλίσει την ποιότητα του προιόντος της και μάλιστα, ότι κανείς (άλλος) δεν θα βγάλει φράγκα από τα στοιχήματα (που έχει στήσει το αφεντικό της διοργάνωσης, ακριβώς, για να βγάλει φράγκα). Και καλά μέχρι εδώ. Αλλά το ρεπορτάζ λέει ότι διάφοροι διαιτητές και ομάδες υψηλού κινδύνου έχουν τεθεί ήδη υπό παρακολούθηση διότι έχουν ήδη γίνει κρούσεις …

  http://www.bbc.com/sport/0/football/27614215

  Σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρεται επίσης ότι ομάδες από την Αφρική, Ασία και Κεντρική Αμερική που έχουν μικρές πιθανότητες πρόκρισης είναι οι πιο επικίνδυνες.

  http://www.ilfattoquotidiano.it/2014/06/01/mondiali-brasile-2014-allarme-partite-truccate-la-fifa-giocatori-gia-avvicinati-da-bande-criminali/1008540/

  Μπορεί «οι ήρωες να παίζουν ως Έλληνες», αλλά οι Έλληνες πώς λέτε να την παίξουν … τώρα που γυρίζει ? Έτσι κι αλλιώς, πολλοί σεμνοί και ήσυχοι οικογενειάρχες θα δουν τους αγώνες για το θέαμα, έτσι λένε, κι όχι γιατί είναι οπαδοί της εθνικής. Ε, σε αυτήν την περίπτωση γκολ και θέαμα θα είναι εξασφαλισμένα.

 151. Μία (από τις πολλές) ατάκες του Μανόλο Μαυρομάτη: στο Italia 90, αγώνας Κολομβία – Καμερούν (εκεί που ο κήπερ Χιγκίτα έγινε ρόμπα από το Ροζέ Μιλά)… «μια ακόμη ευκαιρία για την ομάδα της Κολομβιανής [αμηχανία: οροσειράς;, ομοσπονδίας;, δημοκρατίας;] Ενδεκάδας! -άπαιχτος Μανόλο 😉

 152. Πάνος με πεζά said

  @ 146 : Βρες το ηχητικό, γιατί το άλλο το διορθώσανε.

 153. Λ said

  Άμπαλος είναι ο αμπάλατος;
  http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?11403-%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%AC%CE%BB%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82

 154. sarant said

  148: Μπράβο Στάζιμπε! Το έβαλα και στο άρθρο.

  152: Δεν το βρίσκεις εσύ;

 155. Νέο Kid Στο Block said

  153. όχι Λ. Άμπαλος είναι ο άσχετος από μπάλα (ο αχάππαρος δηλαδή)
  Η έννοια είναι «σχετική» και όχι απόλυτη.
  Π.χ «ο Χατζηβαρδαλούμπας του Πανκουρελιακού είναι άμπαλος» (καθότι κλωτσάει τη μάπα με το καλάμι )
  και «ο Πελέ ήταν άμπαλος» (δεν κλωτσούσε μεν με το καλάμι, αλλά ήτο άμπαλος σε σύγκριση με τους τεράστιους παικταράδες που είχε κατά καιρούς συμπαίκτες στην εθνική Βραζιλίας)

 156. Αλλά και ως συγγραφέας, ο Άμπαλος δεν πάει καλύτερα

  http://www.protoporia.gr/advanced_search_result.php?search_in_description=0&keywords=Abalos&Submit=%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%B6%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7

 157. Ηλεφούφουτος said

  151 Α, ο σημερινός σχολιαστής δε θα κώλωνε να αφήσει το «η κολομβιανή…» ξεκρεμαστο.

 158. Spiridione said

  148. 149.
  Από τη λίστα: Μαδαγασκάρη – Μαλγάσιος. Και (με μικρότερη διαφοροποίηση) Μονακό – Μονεγάσκος.
  Επίσης Π.Δ.Γ.Μ. – Ακατανόμαστος (Ο Νικοκύρης την έχει γράψει τη λίστα;)

 159. 59 Σαργκάνης: «Μετά το τέλος του αγώνα, έπιασε ο Σεπ Πιόντεκ, προπονητής τότε της Δανίας, τον Παναγούλια και του είπε ότι «σήμερα δεν παίξαμε επί ίσοις όροις». Ο Παναγούλιας απορημένος τον ρώτησε γιατί και αυτός του είπε «εσύ έφερες ένα Φάντομ και εμείς παίξαμε με νορμάλ παίκτες». Έτσι βγήκε το Φάντομ και το πήραν και στην Ελλάδα».

  64 Κι οι Έλληνες είναι οι ΣΤΗΠΙΚΙ

 160. sarant said

  158: Όχι, εγώ θα έγραφα «ακατΟνόμαστος». 🙂
  Αν πάμε και σε επίσημες ονομασίες, ο κάτοικος των Κάτω Χωρών 🙂

 161. Νέο Kid Στο Block said

  159. Xoυ,χου,χουυ! 😆
  Ξέρεις τι πρέπει να είναι το ΣΤΗΠΙΚΙ Στάζυ,ε; Μάλλον το ΕΘΝΙΚΗ έγινε ΕΤΗΝΙΚΙ —>το Ε έγινε Σ και… 😆
  Αρχίζει η τελετή έναρξης! Προυουουσχιέη! ζαγάρια…

 162. Spiridione said

  160. Ωχ, παρασύρθηκα απ’τη λίστα και το γράψα και εγώ λάθος.

 163. Νέο Kid Στο Block said

  Προς το παρόν, κάτι κουνελάκια χοροπηδάνε πάνω σ’ένα τραμπολίνο… 😦
  Tι λαμακίες είναι αυτές ρε Βραζιλιάνοι;; Ααα,μού φαίνεται θα δω μπρούσκο μέχρι ν’αρχίσει το ματς…

 164. Σχετικά με τις ονομασιες των πολιτών κάποιων χωρών, ευτυχώς που η Ραζπουτάνα από μαχαραγιάτο (;) ενσωματώθηκε στην Ινδία και δεν μπαίνει πρόβλημα με τους Ραζπουτανούς και τις Ραζπουτέτοιες, τέλος πάντων.

 165. Spiridione said

  Άραγε στην Κρήτη και σε άλλα μέρη βλέπουν Μουντιάλ ή έχουν αναγκαστικό μπουκοτάζ;
  http://www.gazzetta.gr/stili/media-cafe/article/620441/poy-kai-pos-ekpempei-neritsports

 166. Ηλεφούφουτος said

  158 Τότε να βάλουμε και τους Γουατεμαλτέκους της Γουατεμάλας.

 167. Ένας λόγος που ολοένα λιγοστεύει η αξία του Μουντιάλ, είναι οι άπειροι, πλέον, αγώνες που δίνουν κάθε σεζόν οι παίκτες των μεγάλων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων και Ευρωπαϊκών Εθνικών Ομάδων· κάτι που παλιότερα ίσχυε μόνο για τους Εγγλέζους 😛 Δείτε πόσοι τραυματισμένοι φανερά και κρυφά υπάρχουν πριν, καν, ξεκινήσουμε, βάλτε κι ότι όσοι αγωνίζονται σε πρωταθλήματα του νότιου ημισφαιρίου είναι σε φουλ φόρμα, τώρα, κι όχι σε κορμί χώμα, όπως οι άλλοι, και να η δυνατότητα, για άμπαλους σαν εμάς να πάμε για διάκριση -σε ευρωπαϊκά,κι όχι τώρα με Κολομβιανούς, Ιβοριανούς και ξεκούραστο τον παγκίτη όλο τον χρόνο Καγκάουα. 🙂

 168. Alexis said

  #148: Καλή η λίστα αλλά στα ελληνικά έχει κάποιες (μικρές) ανακρίβειες.
  Λαγκαδινός π.χ. δεν λέγεται ποτέ και πουθενά. Ο κάτοικος του Λαγκαδά λέγεται Λαγκαδιανός.

 169. Εδώ κάτω, πάντως, δεν υπάρχει τελετή έναρξης στους δέκτες μας.

 170. sarant said

  145: Τελικά το βρήκα το ηχητικό και δεν λέει «αστυνομικές» αλλά «αστυνομικίνες», αν και τρώει λίγο τη συλλαβή.

  στο 2.28 περίπου, εκτός αν πρόκειται για άλλο στιγμιότυπο.

 171. Νέο Kid Στο Block said

  170. Πεντακάθαρο «αστυνομικές» ακούω γω πάντως. (και μόλις καθάρισα αυτιά. 🙂 )

 172. Λ said

  84. Συγνώμη, δεν έπρεπε να μπω σε ξένα ταράφια, όταν μάλιστα είμαι τόσο άσχετη.

  Το ξέρω αρχίζει σύντομα ο πρώτος αγώνας και είστε όλοι απασχολημένοι, αλλά είδατε τι γίνεται στο βόρειο Ιρακ; Φοβάμαι θα έχουμε πολύ καυτό καλοκαίρι.

 173. Πάνος με πεζά said

  Κι εγώ «αστυνομικές» ακούω, αλλά τέσπα. Ξεκινάει σε λίγο το ματς, και είναι ολοφάνερο ότι στην εντεκάδα της Κροατίας υπάρχουν μεγάλες απουσίες, αφού δεν ξεκινάνε ούτε ο Δείρ΄τιτς, ούτε ο Τσακίσ’τιτς, ούτε ο Πελεκήστ’τιτς !

 174. Λ said

  155. Γέλασα με τη χαζή απορία μου. Ορκίζομαι δεν το έκανα επίτηδες. Πρώτη φορά άκουσα τη λέξη άμπαλος.
  Στο λίκνο του 153, μια και το έφερε η κουβέντα, που το διάβασα ξανά αλλά πιο προσεκτικά, είδα πως έκανε σχόλιο και ο Νικοκύρης για την ετυμολογία του αμπάλατου και συμφωνώ μαζί του, ότι δεν είναι από το unbalanced. Υπάρχει επίσης η λέξη αμπαλαθκιάζω που νομίζω σημαίνει ότι προσπαθώ να καταφέρω κάτι αν και ξέρω ότι η προσπάθεια μου είναι μάταιη.

 175. Γς said

  1-0
  Εγώ με τους βαλκάνιους

 176. sarant said

  175: Κι εγώ μαζί σου

 177. ππαν said

  Ε όχι!

 178. leonicos said

  Δεν έπαιξα σήμερα! Γειά σου Λ!

  Κάποτε σε μια πολύ πιο πρόσφατη και πολύ μεγάλη διοργάνωση, ίσως Μουντιάλ, γύρω στο 80, ξανανίκησε η Ουρουγουάη την Αργεντινή. Είχα στοιχηματίσει Ουρουγουάη, επειδή ε΄χε πάει στην παρέα ένα δίσκο από την ΟΠυρουγουάη για να τον ακούσουμε. Κέρδισα και α) ακούσαμε το δίσκο και β) δεν συμμετείχα στις πίτσες. Με κέρασαν! Και είμασταν κάτι πάνω από 30 Γς!

 179. BLOG_OTI_NANAI said

  Ο οικοδεσπότης έχει δίκιο ότι πράγματι, «Το Μουντιάλ είναι ελληνική λέξη» διότι προέρχεται από το Βυζάντιο του 4ου αιώνα μ.Χ. και η ρίζα της βρίσκεται στο όνομα του γνωστού κοιαίστορα, Μόντιου, ο οποίος λάτρευε το γνωστό παιχνίδι με μπάλα το λεγόμενο «Αρπαστόν». Όταν οι Έλληνες ανακάλυψαν την Αμερική, δίδαξαν το παιχνίδι αυτό που σταδιακά ονομάστηκε «Μουντιάλ» (το παιχνίδι του Μόντιου > Μουντιάλ)

  (έτσι θα το έγραφε κάθε ιστοσελίδα που σέβεται τον εαυτό της. Ο κοιαίστωρ «Μόντιος» είναι ιστορικό πρόσωπο του 4ου αιώνα και το «αρπαστόν» ήταν όντως παιχνίδι με μπάλα, αναφέρεται και στη Σούδα και παλαιότερα. Τα υπόλοιπα θέλουν λίγη… κοινή λογική για να καλυφθεί η απόσταση!)

 180. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  155.>>(άμπαλος=αχάπαρος).Η έννοια είναι “σχετική” και όχι απόλυτη.
  Έχει και σύνθετο :κουνιοτράμπαλος 🙂 (Στη Μαλβινική διάλεκτο αν θυμάμαι)

 181. munich said

  πωπω ο Νεϊμαρ πολύ παικτάκι πράγματι

 182. munich said

  χμ η αριστερή πρόεδρος της βραζιλίας είναι αυτή που πανηγύρισε το μούφα πέναλτι;

 183. sarant said

  182: Ω ναι…. έχασα πάσαν ιδέαν 🙂

 184. munich said

  ναι κι εγώ, ο διαιτητής έιχε παίξει πολύ καλά μέχρι εκείνη τη στιγμή

 185. sarant said

  179: Είναι θέμα χρόνου το Αρπαστόν του Μόντιου να κατακλύσει το ελληναράδικο Διαδίκτυο!

 186. Γς said

  Οχι ρε πούστη μου!

 187. Πιάσαμε νικητή και διαφορά, αλλά όχι ακριβές σκορ.

 188. Νέο Kid Στο Block said

  Τέτοια πεναλτάρα είχα δώ από τον καιρό του Αναστόπουλου… 😆
  (κι αυτός ο Φελιπάο ρε παιδί μου…εντάξει ,έχει και το πένθος του ο άνθρωπος (μέσα σε δυο βδομάδες έχασε αδερφό και ανηψιό) και δεν κάνει να μιλάω άσχημα, αλλά σ’αυτο το συνοθύλευμα δεν χώραγε ο Κακά;; Ξέχασα όμως πως είναι αυτός που κατάφερε να χάσει 2(δύο) φορές στην έδρα του από τον Όττο!!! )
  Και τι ματς ήταν αυτό; Kόσμος ανύπαρκτος (πού είναι ρε το θρυλικό «ο οοο ο οο ο οοο ο ο Βrazil !») και φλώρικος (κάτι λευκοί λεφτάδες βουτυρομπεμπέδες ήταν στις κερκίδες..) ομάδες άμπαλες , διαιτητής με σπρέι …, ε ρε γέλια που θα κάνουμε για να μην καεί το πελεκούδι μέχρι τον τελικό! Bάστα Μπλάτερ (και κόρακες) να ξεπουλήσουμε! 🙂

 189. Λ said

  Η Κολομβία κέρδισε σε κάτι άλλο
  http://www.theguardian.com/books/2014/jun/12/impac-dublin-award-juan-gabriel-vasquez-the-sound-of-things-falling
  http://www.theguardian.com/books/booksblog/2014/jun/12/impac-award-judge-how-we-chose-juan-gabriel-vasquez

 190. rogerios said

  Το αρχικό ματς της διοργανώτριας είναι πάντα εξαιρετικά δύσκολο στη διαχείρισή του. Αυτός είναι ο λόγος που συγκρατιέμαι και δεν λέω κάποια πολύ δυάρεστα για την ποιότητα της συγκεκριμένης Βραζιλίας. Απόψε είχε τεράστιο πρόβλημα στο δημιουργικό σκέλος του παιχνιδιού. Και δεν αρκεί να παίζεις με τρεις καθαρόαιμους επιθετικούς για να παίζεις επιθετικό ποδόσφαιρο με τη στοιχειώδη ουσία.

  Απόψε, ο καλύτερος μακράν παίκτης της Βραζιλίας… ήταν ο διαιτητής. Το πέναλτυ είναι από αυτά που ούτε στον θρύλο δεν δίνονται (πάντα), το δε παραμυθένιο φάουλ που σφυρίζει υπέρ του τερματοφύλακα ενδεικτικό για το ότι το ματς έπρεπε να λήξει με νίκη των γηπεδούχων. Υπήρχαν, ωστόσο, αρκετές στιγμές που οι Κροάτες έμοιαζαν δυο.τρεις κλάσεις καλύτεροι από άποψη τεχνικής κατάρτισης.

  Τέσπα, θα δούμε….

 191. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  >>(το παιχνίδι του Μόντιου > Μουντιάλ) 🙂
  Μπουντιάλ (για τους μπουνταλάδες φτωχούς πορωμένους) το λέει εδώ η αγριεμένη ακτιβίστρια ξαδέλφη που είναι «κατά» της πανάκριβης διοργάνωσης. Οι άντρες, που ήταν κι αυτοί με τους βαλκάνιους, σιχτίρισαν μαζί σας. Κάτι είπαν για έναν που σκόραρε τρεις φορές σε παγκόσμιο πρωτάθλημα. Δεν θυμάμαι η άσχετη ποιον είπαν.

 192. Νέο Kid Στο Block said

  190. Μα μέσα στο μυαλό μου είσαι;; 🙂 (δες στο τσαρδί σου. 🙂 )

 193. Λ said

  Κάτι για μουσικοποδοσφαιρόφιλους
  http://www.theguardian.com/music/musicblog/2014/jun/12/classical-music-and-football-the-first-xi

 194. rogerios said

  🙂 Το είδα, αρχηγέ! 🙂

 195. Μαρία said

  170
  Συμφωνώ.
  Προς το τέλος όμως «…σε μια χώρα ασφαλή, ευημερή…» γίνεται γλωσσοπλάστης. Έφαγε κι εδώ ένα που 🙂

 196. spiral architect said

  Ένα εκρηκτικό ένα

  «Η διαφορά ανάμεσα στα πρώτο και το δεύτερο γκολ του Νεϊμάρ,
  στο τι από τα δύο είναι το κάθε γκολ και τι συναισθήματα προκαλεί,
  δεν είναι άσχετη με τη διαμάχη ως προς το μποϊκοτάζ ή μη του μουντιάλ.
  Όπως ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα,
  το δεύτερο γκολ είναι η συνέχιση του πολέμου των δρόμων μέσα στο γήπεδο,
  η με το έτσι θέλω και χωρίς προσχήματα επιβολή του ισχυρότερου.
  Όσο για το πρώτο (αλλά και το τρίτο) γκολ, είναι γκολ που -σύμφωνοι- κι αυτά αποτελούν το κατεξοχήν προϊόν της FIFA,
  αλλά είναι και γκολ που αποτελούν τη συνέχιση της ποίησης των δρόμων μέσα στο γήπεδο,
  είναι η με το έτσι μπορώ και με το κοίτα τι μπορώ εισβολή συναρπαστικών στιγμών στο οπτικό μας πεδίο,
  το οποίο πράγματι ορίζεται στα συγκεκριμένα λίγα τετραγωνικά του σταδίου
  και όχι στην απαγορευμένη ζώνη πιο πίσω, στις οδομαχίες ή στις φαβέλες,
  το οποίο πράγματι προστατεύεται από τους απανταχού της γης μπάτσους
  (πριν κάποια χρόνια χτίστηκαν τείχη για να μπορούν να συναντιούνται οι δημοκρατικά εκλεγμένοι ηγέτες κρατών, κι αυτό μας φάνηκε νορμάλ,
  τώρα χτίζονται τείχη για να μπορέσει να παίξει η εθνική Βραζιλίας στην πατρίδα της, κι αυτό μας φαίνεται νορμάλ),
  το οποίο πράγματι είναι το κρισιμότερο πολιτικά θέμα,
  καθώς ένας κόσμος όπου το εκάστοτε οπτικό πεδίο χτίζεται επί πτωμάτων
  είναι ένας κόσμος που αργά ή γρήγορα τα δυο οπτικά πεδία,
  το τεχνητά συντηρούμενο και το αποκρυπτόμενο που από κάτω βράζει,
  θα γίνουν ένα εκρηκτικό ένα,
  ωστόσο αν ποτέ φτιαχνόταν ένας ιδεατός κόσμος,
  το πρώτο και το τρίτο γκολ θα αποτελούσαν τμήμα του,
  και για αυτό επιλέγω να δω το μουντιάλ,
  παρόλα τα δεύτερα γκολ του και τους επισήμους που πετάγονται πανηγυρίζοντάς τα,
  παρόλο το κακό λίγα μέτρα έξω από αυτό,
  παρόλο το γενικότερο κακό,
  προσπαθώντας να παντρέψω τις μέσα μου αντιφάσεις
  με αυτές του έξω κόσμου,
  προσπαθώντας να πείσω τον εαυτό μου πως το πρώτο και το τρίτο γκολ
  δεν ανήκουν στη FIFA,
  αλλά σε σένα και σε μένα,
  ακόμη και στους εκτοπισμένους,
  ακόμη και στους νεκρούς.»

  (o Ολντμπόης)

 197. Gpoint said

  # 190

  Κλασσικό «χαμουτζίδικο» σχόλιο για διαιτησία επηρεασμένο από προτιμήσεις και εντελώς άσχετο με κανονισμούς

  Κανονισμός : ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ επαφή με τον γκολκήπερ ΕΝΤΟΣ της μικρής περιοχής καταλογίζεται φάουλ. Μόνο τυφλοί δεν είδαν επαφή του Κροάτη με τον βραζιλιάνο τερματοφύλακα

  Κανονισμός : Η ΧΡΗΣΗ των χεριών σε μαρκαρίσματα αποτελεί την παράβαση και όχι το αποτέλεσμα. Κανένας διαιτητής δεν έχει δυναμόμετρο για να κρίνει το αποτέλεσμα έχει όμως μάτια για να δει αν τα χέρια του αμυντικού είναι πάνω στο σώμα του επιθετικού. Ηλίθιο πέναλτυ του Κροάτη που δεν μάζεψε τα χέρια του αλλά ΠΕΝΑΛΤΥ.

  Η ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΗΤΗ ΔΕΝ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΣΤΙΓΜΙΑΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΟΦΦΣΑΪΝΤ ¨Η ΠΕΝΑΛΤΥ ΑΛΛΑ ΣΤΙΣ- ΚΑΤΟΠΙΝ ΩΡΙΜΟΥ ΣΚΕΨΗΣ – ΚΙΤΡΙΝΕΣ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ

 198. Gpoint said

  Σπάϊραλ ο πόλεμος είναι πολύ περισσότερο σοβαρός (και δυστυχώς χρήσιμος) από την πολιτική. Τα χάλια της Ευρώπης οφείλονται στην πλέον παρατεταμένη ειρηνική περίοδο της ιστορίας της που μετέτρεψε τον πόλεμο σε οικονομική διαμάχη
  Δυστυχώς και το ποδόσφαιρο είναι πιο σοβαρό από την πολιτική. Παντού χθες το αποτέλεσμα ήταν 3-1 ενώ ο αριθμός των τραυματιών από τις διαδηλώσεις αυξομειωνότανε ανάλογα τις πολιτικές πεποιθήσεις του γράφοντος.
  Ο πόλεμος και το ποδόσφαιρο είναι ζωή και πραγματικότητα.
  Η πολιτική είναι … όραμα

 199. Γς said

  191:
  >Κάτι είπαν για έναν που σκόραρε τρεις φορές σε παγκόσμιο πρωτάθλημα. Δεν θυμάμαι η άσχετη ποιον είπαν.

  Ζιντάν;

  Σκόραρε δύο φορές στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 1998, συντρίβοντας την μεγάλη Βραζιλία του Ρονάλντο.
  Και το 2006 στον τελικό απέναντι στην Ιταλία.

 200. Gpoint said

  Το πιο αστείο της υπόθεσης είναι πως οι ΙΔΙΟΙ δημοσιογράφοι που γράφουν για ανύπαρκτο πέναλτυ, οι ΙΔΙΟΙ θα έγραφαν για καθαρό πέναλτυ που δεν δόθηκε στους Βραζιλιάνους σε ανατροπή του Φρεντ, αν δεν το έδινε ο Ιάπωνας.
  Αυτό είναι πολιτική.

  Γς, ,την μεγάλη Βραζιλία του (ΑΠΟΝΤΟΣ) Ρονάλντο, θέλεις να πεις, ρώτα και την Αντίντας

 201. Gpoint said

  Ο (ένας και μοναδικός) ΠΕΛΕ έχει σκοράρει ΚΑΙ στα τέσσερα μουντιάλ που έλαβε μέρος ( 58,62,66,70 ) !!!!!!!!

 202. spiral architect said

  @198: Το ποδόσφαιρο είναι «σοβαρό» στο βαθμό που κλωτσάμε εσύ, εγώ, τα παιδιά μας και οι φίλοι το τόπι. Αυτό-καθαυτό το άθλημα στα όρια του γηπέδου. Όσο το ποδόσφαιρο γίνεται φορέας πολιτικών εις βάρος του λαού με μαρινάκηδες, σαββίδηδες, τίγρηδες και τώρα μπλάτερ, ούτε καθοσιώνεται έναντι των συμβατικών πολιτικών, η δε «πολιτική» του είναι εξ ίσου ταξική με την συμβατική.
  Δεν έλυσε τις ταξικές αντιθέσεις κανένας απ’ τους παραπάνω.

  Υ.Γ.: Μια ματιά στις κερκίδες του σταδίου στο Σάο Πάολο χτες βράδυ θα σε έπειθε.

 203. spiral architect said

  Και για να το καγκουριάσω λίγο, χίλιες φορές ο Πουρουπουπού και ο Τραπεζανίδης για εκφωνητές παρά οι άμπαλοι της ΝΕΡΙΤ.
  (πώς θα περάσει ένας μήνας ρε γμτ;)

 204. cronopiusa said

 205. Alexis said

  #203: Από τους «καινούργιους» της ΝΕΡΙΤ (και πρώην ΕΡΤ) σοβαρός και με καλή αντίληψη στο σπικάζ είναι ο Ιωσήφ Νικολάου.
  Δυστυχώς δεν έχει πάει Βραζιλία αλλά τον έχουν αφήσει στο στούντιο να κάνει pregame και εκπομπές-αφιερώματα. Τι να πει κανείς…
  Οι υπόλοιποι όντως μετριότατοι…

  Και μια και μιλάμε για αθλητικογράφους, αμίμητη ατάκα Θεοφιλόπουλου από το προηγούμενο Μουντιάλ: Παίζουν Ιταλία-Σλοβακία, η Ιταλία χάνει και αποκλείεται και ο φακός πιάνει έναν Ιταλό οπαδό στην κερκίδα ντυμένο με στολή Ρωμαίου. Κι ο Θεοφιλόπουλος: «Να κι ένας Ρωμαίος που παρακολουθεί περίλυπος την εξέλιξη του αγώνα. Θα του μείνει τουλάχιστον η στολή!..»

 206. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  177 – Αυτά που λέγαμε χτές για ταλέντο συκώτι και διασυνδέσεις. Όπως θα είδες (εκτός κι αν φορούσες τα γυαλιά του Gee) και είδε κι όλος ο κόσμος, τα δύο πρώτα δεν έφταναν για να νικήσει η Βραζιλία, χωρίς το τρίτο, θα έπαιρνε το τρίτο…!

  197 – Gee το φάουλ στον τερματοφύλακα έγινε, αλλα το πέναλτυ το είδες εσύ και ο Γιαπωνέζος που το είχε παίξει άσσο. Και για να μην ξεχνιώμαστε, το πέναλτυ είναι πρόθεση, αν αυτό το πιάσιμο είναι πέναλτυ, τότε θα σφυρίζονται πανω απο 50 σε κάθε αγώνα.

  Τελικά, ΤΙ ΕΙΔΕ Ο ΓΙΑΠΩΝΕΖΟΣ;

 207. Μπάμπης said

  170: Νίκο, στο 2.28 ακούγεται »αστυνομικίνε» από το «…οι έλληνες αστυνομικοί-είναι οι γιοί μας..», στο 2.30 λέει κατά τη γνώμη μου καθαρά » …και οι ελληνίδες αστυνομικές οι κόρες μας.»

  Δεν ξέρω σε ποιο από τα δύο αναφέρεσαι, αλλά αν εννοούσες το 2.30, είναι φοβερή σύμπτωση που στο 2.28 ακούγεται «αστυνομικίνε»… και τρώει και λίγο τη συλλαβή που λές (εντάξει το τελικό σίγμα..) 🙂

 208. sarant said

  207: Μπάμπη, οι γνώμες διίστανται (βλ. το 195), θα το δούμε το Σάββατο που θα το ξαναβάλω.

  196: Τι ωραίο κείμενο, μπράβο του!

  205: Τον καλό τον κράτησαν εδώ για να μην πάει εκεί και εκθέτει τους άσχετους.

 209. Alexis said

  #208 τέλος: Ε, μα!

 210. Νέο Kid Στο Block said

  Τζι παιδί μου, έτσι είναι!
  Το ψεσινό ήταν πεναλτάρα, ο Ιβάν Σαβίδης είναι ο άγιος Ευφραίμ ο θαυματουργός, και το ψάρι ήταν δυόμιση μέτρα 😆

 211. LandS said

  159 & 161

  Αυτά τα Αμερικανάκια του ESPN έβαλαν κυριλλικούς χαρακτήρες στην αφίσα της Κροατίας στο ΣΤΗΠΙΚΙ κολλήσαμε; Είναι λέει και από τα …φαβορί τους, που θάλεγε ο μεταφραστής του Σουλεϊμάν.

 212. rogerios said

  Χαμουτζήδες εμείς, χαμουτζής κι ο Αρσέν Βενγκέρ (ο ορισμός του χαμουτζή), χαμουτζήδικη κι ολόκληρη η γαλλική τηλεόραση. Ναι, το ομολογούμε, είμαστε και άσχετοι και τυφλοί.

 213. Gpoint said

  # 211

  Ξέρεις Κιντ, εγώ σου έγραψα τι λένε οι κανονισμοί αλλά εσύ προτιμάς να κρίνεις κατά το δοκούν όταν δεν σε βολεύουν, κλασσική τακτική γάβρων και βάζελων. Τα ιδανικά σου εξαντλούνται στην ΄πολιτική σου τοποθέτηση, στα αθλητικά είσαι κατά της παράγκας αλλά και υπέρ του…Δούρου !!

 214. sarant said

  212: Πράγματι, η γαλλική τηλεόραση γνωμοδότησε ότι το πέναλτι δεν ήταν.

 215. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  202 – Υ.Γ – Και μιά ματιά στο Καραϊσκάκη είναι αρκετή, βέβαια στα γήπεδα των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων, η ταξικές αντιθέσεις είναι κυριολεκτικά το αντικαθρέφτισμα της κοινωνίας.

 216. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  214 – Ο οποιοσδήποτε έχει παίξει μπάλα μικρός, ξέρει οτι δεν ήταν πέναλτυ (με υ ή με ι γράφεται τελικά;) δεν χρειάζεται να γνωμοδοτήσει καμία τηλεόραση, και κανένας ειδικός. Μόνο οι οπαδοί και όσοι έχουν συμφέρον το είδαν μπενάλτι. Απο κεί και πέρα, η δικτατορία της ΦΙΦΑ είναι δεδομένη, αποφασίζει και διατάσει ποιός θα περάσει. Στο βόλεϋ και στο μπάσκετ παίρνουν υπόψην το βίντεο για τις αμφισβητούμενες φάσεις, που είναι και περισσότερες, στο ποδόσφαιρο που μία φάση σαν την χθεσινή κρίνει το αποτέλεσμα, δεν έχει φτάσει αυτή η τεχνολογία.

 217. Gpoint said

  # 214, 216

  Βρε σεις, ξεραίνετε πλάτανο δίπλα σε ποτάμι…
  Δλδ τι έδειξε η γαλλική τηλεόραση ; πως δεν έπεσε ο Φρεντ από την επαφή με τον Κροάτη ; Χαίρω πολύ :
  Εχετε δική σας γνώμη βάσει των κανονισμών ή περιμένετε από την τηλεόραση ;

  Το θέμα δεν είναι αυτό αλλά αν έβαλε ή όχι ΑΝΤΙΚΑΝΟΝΙΚΑ τα χέρια του στον ωμο του.την ώρα που δέχεται την μπάλλα
  Αυτό δεν το είδατε ;;;;;;
  Αρα σωστά ξεγελάστηκε ο διαιτητής και το έδωσε, ας μην τα έβαζε τα χέρια του.
  Οπως ο τερματοφύλακας ΔΕΝ έχασε την μπάλλα από την επαφή αλλά ηλιθιωδώς επαφή υπήρξε. ας πρόσεχε ο Κροάτης
  Εγραψα πως το πέναλτυ είναι ηλίθιο αλλά δεν μπορείς να κατηγορείς κάποιον που εφαρμόζει τους κανονισμούς κόντρα στο πνεύμα του νόμου

  τα υπόλοιπα είναι για τους καραγκιόζηδες στα παράθυρα που κάνουν τους «καθηγητές» διαιτησίας και κρίνουν μια έτσι και μια γιουβέτσι.

 218. spiral architect said

  Περί ταξικότητας στο Μουντιάλ. 😐

 219. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Έτσι είναι όπως τα λές Gee.

 220. spiral architect said

  Εντελώς άσχετο με το Μουντιάλ, σχετικό με τα χθεσινά έξω απ’ το Υπ. Οικ.:

  Γέρασε η μάνα σου σφουγγαρίζοντας τις σκάλες
  των υπουργείων
  το βράδυ σταματάει στη γωνιά
  κι αγοράζει λίγα κάρβουνα απ' το καρότσι του πατέρα μου
  κοιτάζονται μια στιγμή και χαμογελάνε
  ώρα που εσύ γεμίζεις τ' όπλο σου
  κ' ετοιμάζεσαι να με σκοτώσεις.

 221. spiral architect said

  Επείγον!
  Να μην ξεχάσετε αύριο να δείτε την εθνική μας από την ΝΕΡΙΤ HD:

  Σεκιουριτάς της ΝΕΡΙΤ μαχαίρωσε τον γραμματέα της ΠΟΣΠΕΡΤ

  Η παρουσία θέασή σας κρίνεται απαράιτητη. 😛 😛 😛

 222. nefela said

  Μου αρέσει το θέμα με την επίσημη ονομασία της χώρας που γνώρισα ως Ακτή Ελεφαντοστού. Το Κοτ ντ’ Ιβουάρ μου φένεται πολύ άβολο, ωστόσο έχουν ενδιαφέρον το Κοντιβουάρ ή το συνηρημένο Κοντιβάρ, που μάλλον θα παράγουν αντίστοιχα τις ονομασίες κοντιβουαρινός ή κοντιβαρέζος.

 223. theopeppas said

  Οχι τρομερά σημαντικό, αλλά ο σκύλος που ανακάλυψρ, σε ενα πάρκο, το κλαπέν πριν την διοργάνωση του 1966 Κύπελλο Ζτλ Ριμέ, δεν κλεγόταν «Μπητλ» σλλά «Πικλς» (Pickles)

 224. Konstantinos Andreadis said

  Ξεκινάμε ωραία μέρα, 14 Ιούνη. 27 χρόνια μετά το κοσμοϊστορικό 103-101!!!!

 225. georgeilio said

  λεξιογικό και επίκαιρο: Η ακριβής μετάφραση των Furias Rojas είναι «Ερυθρές Μαινάδες». Οι Μαινάδες έπαψαν να μαίνονται…

 226. spiral architect said

  @225: Τι θεϊκή γκολάρα έχωσε το παιδί απ’ το Ρότερνταμ! 😮

 227. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  199.>>έναν που σκόραρε τρεις φορές σε παγκόσμιο πρωτάθλημα…
  Μούφα τελικά:
  Παγκόσμιο πρωτάθλημα 1966.
  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%BF_%CE%9A%CF%8D%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%BF_%CE%A0%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%BF%CF%85_1966
  >>ο Χαρστ έκανε το 4-2, για να γίνει ο πρώτος και μοναδικός ποδοσφαιριστής που πέτυχε τρία γκολ σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πανευτυχείς οι Άγγλοι διεθνείς παρέλαβαν από τα χέρια της βασίλισσας Ελισάβετ το βαρύτιμο έπαθλο. Όταν μελετήθηκε το βίντεο του τελικού για να πιστοποιηθεί κατά πόσο ήταν έγκυρο το τρίτο γκολ της Αγγλίας, διαπιστώθηκε ότι συζητήσιμη ήταν η εγκυρότητα και των τριών γκολ του Τζεφ Χαρστ!

 228. Γς said

  224:
  >14 Ιούνη. 27 χρόνια μετά το κοσμοϊστορικό 103-101!!!!

  Και καλά όσοι το έζησαν …φυσιολογικά.

  Δεν είχα ιδέα τι γίνεται στην Ελλάδα. Διαδικτυακά, δορυφορικά, απλώς δεν υπήρχαν. Κάποιος Ελληνικός σταθμός στα βραχέα που κι αυτός δεν έφτανε.
  Μόνο το κυριακάτικο ΒΗΜΑ που μας έστελνε ο παππούς (πατέρας μου). Κι αυτός όμως είχε μήνες που σταμάτησε. Αρρωστος.
  Και στις 14 το πρωί κάποια επιδείνωση και ξεκίνησα με την κόρη μου να τον προλάβουμε ζωντανό. Χιουστον, ΝΥ, Παρίσι, Αθήνα. Παίρναμε όποιο αεροπλάνο βλέπαμε μπροστά μας, για να προλάβουμε

  Και φτάσαμε αργά τη νύχτα. Κι απάνω που μας μιλούσε ήρεμα συγκινημένος, έγινε το «σώσε». Αρχισε να τρέμει η πολυκατοικία, η συνοικία, η Αθήνα.

  Είχε τελειώσει το μάτς!
  Και δεν το ξέραμε. Δεν ξέραμε τίποτα.

 229. Οι παίχτες της Ακτής Ελεφαντοστού συχνά αναφέρονται και ως ελέφαντες…

 230. georgeilio said

  @226> Όντως γκολάρα και όντως θεϊκή. Μολονότι κατά κύριο λόγο είμαι φίλος της Βραζιλίας, μολονότι οι κατά καιρούς μεταπτώσεις της απόδοσης των ομάδων δημιουργούν γενικότερα ερωτηματικά (καταλαβαινόμαστε) και μολονότι ο Φαν Χάαλ είναι αντιπαθέστατος (όχι μόνο στους βάζελους που τους απέκλεισε πανηγυρικά το 1986 μετά το 0-1 του Δώνη στο Άμστερνταμ), πιστεύω ότι η ιστορία ΧΡΩΣΤΑΕΙ στους «Οράνιε» (από το ’74 και το ’78) και δεν θα με πείραζε να ξεπληρώσει φέτος το χρέος της, ακόμη και μέσα στο Ρίο…

 231. georgeilio said

  @226: εννοούσα φυσικά το 1996
  @228: τέτοιος σεισμός δεν έγινε ούτε το 2004 με το γιούρο (αλήθεια, Νικοκύρη, περιμένουμε άρθρο σε 2 χρόνια με τίτλο «το Γιούρο είναι ελληνική λέξη!»).

 232. sarant said

  223: Σωστά!

  231: Αυτό κι αν είναι ελληνική λέξη 🙂

 233. π2 said

  190: Όταν επιτίθεσαι στους άμπαλους χαμουτζήδες με παραγράφους που αρχίζουν «Κανονισμός: », καλό είναι να έχεις διαβάσεις πρώτα τον κανονισμό. Να σε βοηθήσω: πας στο Laws of the Game της Fifa, πας στον κανονισμό 12 που αφορά τα φάουλ (ιδίως στη σελ. 36 και στη σελ. 118 που επεξηγεί τι ακριβώς σημαίνει holding an opponent), κι αν βρεις κάτι που να μοιάζει με αυτό που γράφεις σφύρα μου. Φάουλ δίνεται όταν κρατάς τον αντίπαλο, όχι όταν ακουμπήσεις το χέρι σου πάνω του. O κωλοπετσωμένος ερμηνευτής Φρεντ απλώς εκμεταλλεύεται τη φορά του σώματός του ώστε να πειστεί ο Ιάπωνας διαιτητής ότι το χέρι του Κροάτη αμυντικού τον κρατάει.

 234. Gpoint said

  # 233

  Να σου υπενθυμίσω πως χαμουτζής είμαι και εγώ απλά από την ενηλικιιωσή μου και μετά σταμάτησα να βλέπω με χαμουτζήδικα μάτια τα ματς και να ερμηνεύω κατά το δοκούν την πρόθεση, το μέσα ‘η έξω από την γραμμή και το αν έβαλε αρκετή δύναμη για να τον ρίξει ή έπεσε μόνος του.
  Λογικότατο ήταν να γίνω ΠΑΟΚG’s από βάζελος εποχής Γουέμπλεϋ.
  Λογικότατα οι χαμουτζήδες χρησιμοποιούν όλα τα τερτίπια που προανέφερα για να δικαιολογούν την διαιτητική τους ύνοια. Γιατί δεν θα βρούν ούτε ΄ένα παιχνίσι που να κέρδισε ο ΠΑΟΚ απέναντι στους αιώνιους με διαιτησία αλλά αντίθετα πάρα πολλα που κέρδισαν με την βοήθειά της και δικαιολογίες του τύπου είχε το χέρι πάνω του αλλά δεν τον έσπρωξε (ξέρεις δεν βαστάνε μόνο με τα χέρια, σπρώχνουν κιόλας κι ας μην το αναφέρεις)
  Το ποδόσφαιρο παίζεται με τα πόδια η χρήση των χεριών στην μπάλλα και στα μαρκαρίσματα απαγορεύεται, απλά πράγματα και μην ψάχνεις το δέντρο γιατί χάνεις το δάσος
  Φυσικά μετά η οπτική γωνία περνάει ακόμα και σε ματς μεταξύ ξένων εθνικών ομάδων λόγω συμπάθειας-αντιπάθειας σε κάποια.
  Φυσικά μερικοί δεν ενηλικιώνονται ποτέ..

 235. π2 said

  >>Το ποδόσφαιρο παίζεται με τα πόδια η χρήση των χεριών στην μπάλλα και στα μαρκαρίσματα απαγορεύεται, απλά πράγματα και μην ψάχνεις το δέντρο γιατί χάνεις το δάσος

  Βρες μου έναν (1) ποδοσφαιρικό αγώνα χωρίς μαρκάρισμα με τα χέρια και θα σου πω ότι έχεις δίκιο. Μην επιμένεις.

 236. π2 said

  Να σημειώσουμε ότι το μήνυμα το οποίο θέλουν οι διοργανωτές του Μουντιάλ (ή τέλος πάντων κάποια σκοτεινά κέντρα) να μας εντυπωθεί είναι ότι το 666 συνθλίβει τον Σταυρό.

  http://www.pentapostagma.gr/2014/06/%CF%84%CE%BF-666-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B8%CE%BB%CE%AF%CE%B2%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%85%CF%81%CF%8C-%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8C-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CF%87.html#.U6GHh_mSySr

  Γρηγορείτε χριστιανοί (και υπάλληλοι του Δρομοκαϊτείου).

 237. sarant said

  Τίποτα δεν είναι τυχαίο, λέμε!

 238. Νέο Kid Στο Block said

  Όπως παρατήρησε στου Ρογήρου ορθότατα ο φίλος Π2, η εθνική Ελλάδος μπορεί με κατάλληλη τακτική και την απαραίτητη δόση τύχης να γράψει Ιστορία ανεπανάληπτη στα Παγκόσμια Κύπελλα. Αν νικήσει 1-0 την Κόστα Μπράβα ντε Μαρφίλ με αυτογκόλ των Αφρικανών, θα γίνει η πρώτη ομάδα στην Ιστορία που θα προκριθεί στους 16 χωρίς να έχει σημειώσει γκολ παίκτης της! A por la Historia gran Katsour!!

 239. Νέο Kid Στο Block said

  Στην πλάκα-πλάκα άν έχει τίποτε διασυνδέσεις ο Κατσούρ με Ντρογκμπάδες και Τουρέδες και στήσουν τέτοιο παρολάκι…μιλάμε για πολύ χρήμα!

 240. sarant said

  Πάντως, όπως έγραψα και κάπου αλλού, τη στιγμή που η πρωταθλήτρια κόσμυο αποχαιρέτισε τη διοργάνωση, η εθνική μας βρίσκεται ακόμα σε τροχιά κατάκτησης του Μουντιάλ 🙂

 241. Νέο Kid Στο Block said

  240. Βεβαίως Νίκο! Και μην ξεχνούμε και το 2004, όπως το είχε αποτυπώσει περιεκτικά ένας θρυλικός Εγγλέζος σχολιαστής:
  Greece, with three headers in three matches have become European champions. Good news for Scotland!

 242. π2 said

  Για να πούμε και την κακία μας εμείς οι αντικατσουρανικοί, ήταν ταιριαστό φινάλε στη σταδιοδρομία του παίκτη στην Εθνική να αποβληθεί επειδή δεν πρόλαβε να κάνει σωστά το τάκλιν.

  Παρεμπιπτόντως, κι αν δεν είναι πειραγμένο το βιντεάκι, έχουμε κι άλλη απόδειξη του πόσο αργός είναι ο Κατσουράνης:

 243. ππαν said

  Τι θες να πεις «εμείς οι αντικατσουρανικοί»; Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι αντικατσουρανικοί;

 244. π2 said

  243: Θα έπρεπε, αλλά, ξερωγώ, είπα να σεβαστώ τυχόν μειονότητες.

 245. Αθαν Δ. said

  κ. Σαραντάκο

  Εφ΄όσον η γνωστή σε όλους μας εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ» στη γενική της πάντα εμφανίζετο ως «Αθλητικής Ηχούς», έχετε κάποιο ιδιαίτερο λόγο που σήμερα δεν την αναφέρετε ομοίως («…στα ρεπορτάζ ενός νεαρού τότε συντάκτη της Αθλητικής Ηχώς, του Γιάννη Διακογιάννη….») ή κάτι άλλο υποδηλοίτε;

 246. sarant said

  245: Καλησπέρα. Καλή ερώτηση.
  Κοιτάξτε, οι τίτλοι συνηθίζεται να κλίνονται σύμφωνα με τη μορφή της γλώσσας που επικρατεί την εποχή που μιλάμε. Για παράδειγμα, αν θα αναφερθείτε στην εφημερίδα που εξέδιδε ο Βλάσης Γαβριηλίδης, θα πείτε «ο Γαβριηλίδης ίδρυσε την ΑκρόπολΙΝ το 1883»; Αμφιβάλλω. Ή, αν θέλετε να πείτε ότι είδατε την τραγωδία του Ευριπίδη, θα πείτε «Είδαμε τας Βάκχας»; Όχι, θα πείτε (εγώ τουλάχιστον) «Είδαμε τις Βάκχες». Και βέβαια του Ευριπίδη, όχι του Ευρυπίδου, εκτός αν μιλάτε για την οδό.

 247. dimipo said

  της αθλητικης ηχους δεν θαπρεπε; Για τον τιτλο της εφημεριδας λεω.Καλησπερα νοικοκυρη σεδιαβαζω χρονια πρωτη φορα γραφω.

 248. sarant said

  Καλησπέρα, δες την προηγούμενη απάντησή μου (σχόλιο 246)

 249. […] στην Ελλάδα συνήθως να το λέμε Μουντιάλ (ως γνωστόν, το Μουντιάλ είναι ελληνική λέξη). Το Μουντιάλ του Κατάρ θα είναι μοναδικό από πολλές […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: