Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Διακεκαυμένα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 28 Ιουνίου, 2014


Και πώς αλλιώς να τα πω, καθώς από χτες είμαι στα πάτρια εδάφη και προσγειώθηκα απότομα στον μίνι καύσωνα (έτσι τον λένε τα δελτία, θαρρώ). Κάτι το ταξίδι, κάτι ο καύσωνας, το μενού μας το σημερινό θα είναι λίγο πιο ελαφρύ από τα συνηθισμένα, έτσι συμβουλεύουν οι διαιτολόγοι άλλωστε.

* Ξεκινάω μ’ ένα φρέσκο, χτεσινό, από την Εφημερίδα των Συντακτών, όπου κάνει πάλι την εμφάνισή του το ανύπαρκτο ή τέλος πάντων νεοσχηματισμένο (αλλά και κακοσχηματισμένο) ρήμα «υπερσκελίζω», που γεννήθηκε ως αντίθετο του «υποσκελίζω», από δημοσιογράφους που δεν έχουν αξιωθεί να μάθουν το «υπερφαλαγγίζω». Για το τερατάκι αυτό έχουμε ξαναγράψει, τότε όμως ήταν τουλάχιστο «ακριβής» η χρήση του (στη φράση «υπερσκέλισε τους αντιπάλους του»), ενώ τώρα, στην ΕφΣυν, διάβασα (ακόμα δεν υπάρχει ονλάιν) ότι η Μέρκελ «υπερσκέλισε τις αντιρρήσεις Κάμερον» και δεν ξέρω αν εννοεί ότι τις έκαμψε ή ότι τις υπερκέρασε, δηλαδή τώρα το τερατάκι είναι και άσκημο.

* Το μουντιάλ βεβαίως συνεχίζεται, αλλά ως τώρα δεν παρακολουθούσα ελληνικά κανάλια -και έτσι κι αλλιώς δεν παρακολουθούσα όλα τα ματς, πεντέξι έχω δει όλα κι όλα. Πάντως, ένα που είδα με την άκρη του ματιού μου (ενώ έκανα άλλα πράγματα) ήταν το Αργεντινή-Ιράν, όπου, σε μία παταγώδη διάψευση του νόμου του Μέρφι, είδα το γκολ του Μέσι δευτερόλεπτα πριν λήξει το ματς. Και, όπως μου είπαν, ο δημοσιογράφος της Νέριτ είπε ότι «η Αργεντινή πέτυχε μια Πύρρεια νίκη». Όμως, Πύρρεια δεν είναι η δύσκολη νίκη ούτε η νίκη της τελευταίας στιγμής. Πύρρεια είναι η νίκη που συνοδεύεται από πολλές απώλειες του νικητή, σε σημείο που να διακυβεύεται η τελική έκβαση της εκστρατείας. Αν θέλαμε να φέρουμε μιαν αναλογία, Πύρρεια θα χαρακτηρίζαμε τη φετινή νίκη του ΠΑΟΚ επί του Ολυμπιακού στο κύπελλο.

Ο Νόμος του Μέρφι όταν βλέπεις ποδόσφαιρο είναι το μοναδικό γκολ ενός κατά τα άλλα βαρετού αγώνα να μπει τη στιγμή που έχεις σηκωθεί για να πας να φτιάξεις καφέ. Η διάψευση του νόμου είναι να μην προσέχεις το ματς και να τύχει να παρακολουθήσεις αυτό το ένα γκολ.

* Με την ευκαιρία του Μουντιάλ, διαβάζω στην Εφημερίδα των Συντακτών ολοσέλιδο αφιέρωμα στην Κόστα Ρίκα, γραμμένο από τον κ. Γιάννη Ντεντόπουλο. Χρήσιμο και με ενδιαφέρουσες πινελιές, αν και με το περισσότερο υλικό στεγνά εγκυκλοπαιδικό. Προσέχω το εξής μαργαριταράκι: Καταρράκτες, άγρια ζούγκλα, 14 ηφαίστεια αλλά και πάρκα όπως το «Cocos Island», που βρίσκεται στις ακτές της χώρας και προστατεύεται από την UNESCO ως εθνικός θησαυρός, συνιστούν μια ανεκτίμητη φυσική ομορφιά…

Πού βρίσκεται το μαργαριταράκι; Όχι στο ότι το Cocos Island είναι η αγγλική ονομασία -Isla del Coco στα ντόπια, αλλά κομμάτια παγκοσμιοποιημένα να γίνει’ αλλά στο ότι το νησί, διότι για νησί πρόκειται, βρίσκεται 550 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές της χώρας, πολύ περισσότερο απ’ όσο απέχει η Κρήτη από τον Πειραιά.

* Υπάρχει όμως κάτι χειρότερο. Γκουγκλίζοντας για να βρω το απόσπασμα, διαπιστώνω ότι ακριβώς η ίδια διατύπωση, μαζί με το λάθος για τις ακτές της χώρας, υπάρχει σε άρθρο του Κ. Χανδρινού για το popaganda.gr, που φαίνεται να είναι παλιότερο (κατά μία μέρα, έστω). Ποιος έκλεψε ποιον; Διότι για λογοκλοπή πρόκειται. Μάλλον ο κ. Ντεντόπουλος.

Ή δεν είναι λογοκλοπή; Ή ασχολούμαι με το αν στάζει η ουρά του γαϊδάρου;

* Μου στέλνει ένας φίλος το εξής απόσπασμα από την Ελευθεροτυπία: Είναι η συμφωνία συνεργασίας Tripartite, αξίας 1,224 δισ. δολαρίων μεταξύ Terna Energy, ICBC και SINOHYDRO Corporation, που αναφέρεται στην κατασκευή υδροηλεκτρικών μονάδων.

Σχολιάζει ο φίλος: Αυτές οι συμφωνίες Tripartite βεβαίως είναι πολύ συνηθισμένες στη Νομανσλάνδη, εδώ τις λέμε τριμερείς.

* Η σχιζολεξία της εβδομάδας από το Βήμα, όπου τόσο στον τίτλο του άρθρου όσο και στο κυρίως κείμενό του ο «αντισημιτισμός» γράφεται «αντι-σημιτισμός», παρά το γεγονός ότι ο όρος αυτός παλιότερα πάντοτε γραφόταν ενιαίος, χωρίς παύλα, τώρα όμως έπεσε θύμα της συνεχώς διογκούμενης σχιζολεκτικής τάσης (χρειάζεται μελέτη το φαινόμενο).

Το πρόβλημα με τη σχιζολεξία είναι ότι λειτουργεί και παραπλανητικά, διότι αντι-σημιτισμός θα έγραφε κανείς αν θα ήθελε να εννοήσει (χαριτολογώντας ίσως) την αντίθεση με την πολιτική του Κ. Σημίτη ή με τους επιγόνους του. (Από την άποψη αυτή, κάποιοι ενοχλούνται πολύ περισσότερο από τον αντι-σημιτισμό παρά από τον αντισημιτισμο!).

* Αυτό που λέγαμε παραπάνω για ελλειμματικό λεξιλόγιο δημοσιογράφων, εκδηλώνεται και πάλι σε ρεπορτάζ του in.gr. που αρχίζει ως εξής: Την απόφαση να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν αποφάσισαν οι εννέα σοσιαλδημοκράτες αρχηγοί κυβερνήσεων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συναντήθηκαν το Σάββατο στο Παρίσι.

Αποφάσισαν την απόφαση -σύστοιχο αντικείμενο το λέγαμε αυτό στα αρχαία (θυσίας έθυε), αλλά το σπάνιο αυτό σχήμα θέλει επιδέξια χέρια για να λειτουργήσει. Εδώ απλώς δηλώνει ή αβλεψία (που θα μπορούσε να οφείλεται εν μέρει και στη δημοσιογραφική αντιστροφή της ομαλής σειράς των προτάσεων, δηλ. αρχικά θα είχε γράψει «Να στηρίξουν τον Γιούνκερ αποφάσισαν…») ή ανεπάρκεια.

* Υπάρχουν νόμιμες παραβάσεις; Θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε φιλοσοφικά για πολλή ώρα, αλλά το ρεπορτάζ θεωρεί ότι είναι κάτι συνηθισμένο. Γράφοντας για την υπόθεση των ελεγκτών του ΟΣΥ που έκοβαν πρόστιμα με πλαστά μπλοκ παραβάσεων (και τσέπωναν το αντίτιμο), η Καθημερινή (ή μάλλον η Κεντρική Υπηρεσία Γλωσσικής Εξάρθρωσης, διότι το ίδιο άθλια γραμμένο κείμενο αναδημοσιεύεται σε δεκάδες μέσα ενημέρωσης) γράφει:

Σημειώνεται ότι για να μην γίνουν αντιληπτοί από την Υπηρεσία τους, παράλληλα με την εικονική βεβαίωση προστίμων, λαμβάνοντας το αντίτιμο εξ ολοκλήρου οι ίδιοι, προέβαιναν και στην βεβαίωση νόμιμων παραβάσεων, συμπληρώνοντας αντίστοιχα τα μπλοκ που τους είχαν χορηγηθεί από την εταιρεία.

Δεν βεβαίωναν νόμιμες παραβάσεις βέβαια, αλλά βεβαίωναν και κάποιες παραβάσεις με τον νόμιμο τρόπο, νομίμως. Αλλά όλο το κείμενο είναι πολύ άσχημα γραμμένο.

* Το ξεκάρφωτο ποιητικό αίτιο ξαναχτυπά. Διαβάστε τον εξής τίτλο: Παλλαϊκό μέτωπο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος ιδιωτικοποιεί τη ΔΕΗ; Με τη διατύπωση του τίτλου, ο ΣΥΡΙΖΑ. Με αλλαγή της σειράς 1δεν υπάρχει αμφισημία: Παλλαϊκό μέτωπο από τον ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Ωστόσο, δεν είναι πάντα τόσο απλό. Αν θεωρήσουμε ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει έναν τίτλο (ή, οιονεί τίτλο) «Παλλαϊκό μέτωπο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ», τότε ή θα κρατήσουμε τον τίτλο που έχουμε ή θα αλλάξουμε τη διατύπωση εντελώς (Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε παλλαϊκό μέτωπο…).

* Έχω ξαναγράφει για την «ελεωμανία», την αρρώστια δηλαδή που κάνει μερικούς γλαφυρούς να χρησιμοποιούν παντού το (μέχρι πρότινος) σπάνιο «ελέω» και να το έχουν μετατρέψει σε ένα πιο επίσημο συνώνυμο του «εξαιτίας» -μάλιστα έχω αφιερώσει και ειδικό άρθρο.

Τελευταίο κρούσμα σε ένα έτσι κι αλλιώς πολύ κακογραμμένο άρθρο: Πάντως, εάν και ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ δεν θέλησε να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής των Ρωσικών Σιδηροδρόμων Βλαντιμίρ Γιακούνιν, περί ασαφούς πλαισίου αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ελέω τυχόν παράνομων κρατικών ενισχύσεων της ελληνικής σιδηροδρομικής εταιρείας και επομένως, επιβολής προστίμου από την ΕΕ, ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι, το εν λόγω κοινοπρακτικό σχήμα, διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για την εξέλιξη του διαγωνισμού

Αλλά δεν φταίει μόνο το «ελέω» για τα χάλια της παραγράφου.

* Και κλείνω με την αναπόφευκτη ρεκλάμα.

Τη Δευτέρα στις 8 μ.μ. παρουσιάζεται το βιβλίο μου «Λόγια του αέρα» στο βιβλιοπωλείο Πλειάδες, Σπύρου Μερκούρη 62 στο Παγκράτι. Θα μιλήσει ο Νίκος Λίγγρης, ο στυλοβάτης της Λεξιλογίας, κι εγώ. Όσοι δεν βλέπουν ποδόσφαιρο και όσοι αντέχουν να χάσουν το δεύτερο ημίχρονο του αγώνα Γαλλίας-Νιγηρίας, ευπρόσδεκτοι!

92 Σχόλια προς “Διακεκαυμένα μεζεδάκια”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  >το Cocos Island είναι η αγγλική ονομασία -Isla del Coco στα ντόπια

  Καύσωνας και να είχαμε μία

 2. » η Καθημερινή (ή μάλλον η Κεντρική Υπηρεσία Γλωσσικής Εξάρθρωσης, διότι το ίδιο άθλια γραμμένο κείμενο αναδημοσιεύεται σε δεκάδες μέσα ενημέρωσης)» μου έφιαξες το κέφι!
  Θυμήθηκα, διαβάζοντας τα περί ΔΕΗ και ΣΥΡΙΖΑ, κάποιες πινακίδες μέσα σε κινηματογραφικές αίθουσες πρίν από πολλά χρόνια οι οποίες έγραφαν «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΠΑΡΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ» δηλαδή όλοι οι άλλοι μπορούσαμε να καπνίζουμε ελεύθερα.

 3. Γς said

  1:

  Και στο τέλος του άρθρου για την Matida de Coco η γερμανική Βίκι γράφει:

  Batida de Coco ist ebenfalls ein Lied der griechischen Künstlerin Arleta.
  😉

  Κι η κλασική Ματίλντα ντε Κόκο.
  Danca A Bossa
  [και να ήμουν λέει εκεί]

 4. Καλημέρα Νίκο

  Συμφωνώ με τις διαπιστώσεις σου .

  «σύστοιχο αντικείμενο – θυσίας έθυε», αν μη τι άλλο καταδεικνύει το ενιαίο της γλώσσας – χωρίς στεγανά διαμερίσματα .

  Οι λεγόμενοι … δημοσιογράφοι θυμίζουν τη Παροιμία ‘ κι η μυλωνού τον άντρα της, με τους πραματευτάδες’ .

 5. Γς said

  3:
  >κλασική Ματίλντα
  Ματίντα. Από το Portugiesisch: bater = schlagen

 6. Γς said

  4:
  [παροιμία της μυλωνούς]
  Ξεκάρφωτη.
  [η περί ορθογραφίας ίσως;]

 7. Γς said

  Μπατίντα!
  [Πάει και τελείωσε]

 8. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  Μπατίδα παναπεί χτυπημένη.

 9. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Και βέβαια είναι δικαιολογημένα τα σχόλιά σου για το τερατώδες «υπερσκελίζω» αλλά -με την ευκαιρία- θα άξιζε να πούμε ότι τα πρακτικώς συνώνυμα στην νεοελληνική «υπερφαλάγγιση», «υπερκέραση», «υποσκελισμός», έχουν μεταξύ τους κάποιες ενδιαφέρουσες εννοιολογικές διαφορές, η γνώση των οποίων βοηθά στην ακριβέστερη μεταφορική κατά περίσταση χρήση τους στην καθομιλουμένη..

 10. Gpoint said

  Ωραία-όπως πάντα- τα μεζεδάκια, μου άφησαν όμως μια απορία καθ’ ότι δεν είναι του τύπου να γκουγκλίζω αλλά να ρωτώ :

  αυτό το… Κοκονησί βρίσκεται (στο) 55ο χιλιόμετρ(ο) μακριά από τις ακτές της χώρας ή 550 χιλιόμετρα ακριά από τις ακτές της χώρας ;

  Πάντως 55ο χιλιόμετρα αποκλείεται, θέλει διόρθωση

 11. sarant said

  550 χιλιόμετρα, μπερδεύω το 0 με το ο.

 12. Μανούσος said

  Πύρρειος νίκη από την εποχή του Πύρρου.
  Πρίν τον Πύρρο, Καδμεία νίκη

  Το ενδιαφέρον είναι στην ύπαρξη της έννοιας

 13. H «πύρρειος νίκη» είναι διεθνής έκφραση, απ’αυτές που η κλασική παιδεία έχει κληροδοτήσει σ’όλο το δυτικό κόσμο. Αλλά βέβαια στο ποδόσφαιρο το μόνο που θα μπορούσε να σημαίνει θα ήταν νίκη κατά την οποία τραυματίστηκαν οι καλύτεροι παίκτες της νικήτριας ομάδας, η οποία θα στερηθεί έτσι τις υπηρεσίες τους στη συνέχεια του πρωταθλήματος!

 14. ΠΑΝΟΣ said

  Ωραία,νόστιμα,πονηρούτσικα τα μεζεδάκια σήμερα!

  Μιας και παρακολουθούμε,όσοι και όσον μπορούμε,το παγκόσμιο κύπελλο τού Γιαχβέ-που ήδη το έχω σιχαθεί-επαναφέρω κάτι, που συχνά ακούω,από κάποιους σχολιαστές.Λένε «η απέκρουση» και «οι απεκρούσεις».Εξαπλώνεται με ταχύτητα το φαινόμενο.Βέβαια,όταν κάποιοι αφαίρεσαν ή τελοσπάντων λοβοτόμησαν τις χρονικές αυξήσεις,τότε κάπως φυσιολογικές μοιάζουν οι συνέπειες.Το μπουρδούκλωμα,ω μπουρούκλωμα.

 15. ΠΑΝΟΣ said

  Ωχ!…ω,μπουρδούκλωμα.

 16. Στο άρθρο του Χανδρινού για την Κόστα Ρίκα διαβάζουμε και για «σκιώδεις εκλογές». Αφ’ετέρου, τα δύο άρθρα είναι τόσο διαφορετικά ώστε να μην μπορούμε, νομίζω, να μιλούμε για λογοκλοπή. Η συγκεκριμένη φράση για το Cocos Island που βρίσκεται στις ακτές της χώρας είναι βέβαια ίδια, αλλά θα μπορούσε να είναι κοινή παρανόηση αγγλικού πρωτοτύπου («off the country’s coast»).

 17. Διονύσης said

  Με αφορμή το σχόλιο αρ. 2 θα ήθελα να διαμαρτυρηθώ για την κατανάλωση ακριβών, αναγκαστικά, ουίσκι στα καταστήματα μιας και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 17 ΕΤΩΝ. Μα τι διάολο! Με το γράμμα πληρώνουν την εκτύπωση της απαγόρευσης σε Α4;

  (υποθέτω ότι ήδη θα έχει σχολιαστεί στα τόσα χρόνια του ιστολογίου).

 18. Τι σχέση έχει, Πάνο, ο Τετραγράμματος με το Μουντιάλ; Και τι οι χρονικές αυξήσεις με την «απέκρουση»;

  Παρομοίως, Σπύρο Αποστόλου, πώς το “σύστοιχο αντικείμενο – θυσίας έθυε”, που τόσο συνηθιζόταν στην αρχαία και τόσο μας ξενίζει όταν το βρίσκουμε μπροστά μας όπως στο συγκεκριμένο παράδειγμα, «καταδεικνύει το ενιαίο της γλώσσας χωρίς στεγανά διαμερίσματα»;

 19. Spiridione said

  Και τα δύο άρθρα για την Κόστα Ρίκα γράφουν ότι η Κόστα Ρίκα απσχίστηκε από τις Ενωμένες Επαρχίες της Κεντρικής Αμερικής το 1847. Η αλήθεια είναι ότι αποσχίστηκε το 1838, η οποία Ένωση και απ’ το 1839 έπαψε να υπάρχει.
  http://es.wikipedia.org/wiki/Rep%C3%BAblica_Federal_de_Centro_Am%C3%A9rica

  Στην Ισπανική Βίκι, που είναι πιο αναλυτική, διαβάζουμε ότι μετά το 1839 ο Φρανσίσκο Μορασάν, πρώην Πρόεδρος της Ένωσης, προσπάθησε να την επανασυστήσει, και ήθελε να χρησιμοποιήσει την Κόστα Ρίκα ως στρατιωτική βάση, αλλα απέτυχε. Μετά εκλέχθηκε κάποιος προσωρινός Πρόεδρος στην Κόστα Ρίκα και το 1847 ανακηρύχθηκε η ανεξαρτησία.
  Επίσης, ο Ντεντόπουλος έχει και άλλο σοβαρό λάθος: η μάχη του Ρίβας-Ουόκερ και ο θάνατος του Σανταμαρία δεν έγινε το 1847 (που δεν έγινε καμία μάχη τότε που ανακηρύχθηκε η ανεξαρτησία), αλλά το 1856.
  http://es.wikipedia.org/wiki/Costa_Rica#Independencia_y_periodo_federal_1821_-_1848

 20. ΠΑΝΟΣ said

  18
  Λένε,»ο τερματοφύλακας απέκρουσε».Και συμπεραίνουν(!): «έκανε μια καταπληκτική απέκρουση».
  Για τον τετραγράμματο θα πούμε στο τέλος τού Μουντιάλ.Αν χρειαστεί.

 21. Τον καιρό (1960) που το περιοδικό «Εκλογή» διατηρούσε στήλη «Σημεία και τέρατα», είχε δημοσιευτεί φωτογραφία ταμπέλας που έγραφε, με εντελώς ίδια στοιχεία, «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ / Η ΡΙΨΙΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ / ΕΚ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ», με το σχόλιο «Μὀνο από κει απαγορεύεται!»
  Γενικά, στη βραχύβια φάση της ως περιοδικού σχήματος Α4, η «Εκλογή» ήταν εξαιρετικό περιοδικό — όπως και ο Γαλαξίας ήταν εξαιρετικές εκδόσεις. Αιωνία της η μνήμη της Ελένης Βάχου, κι ας ήταν φαρμακόγλωσσα!

 22. Χεχε, ελαφρύ μενού, αλλά το σώζει η ανακοίνωση για την παρουσίαση του βιβλίου. Καλή επιτυχία!

 23. gbaloglou said

  Πύρρεια θα χαρακτηρίζαμε τη φετινή νίκη του ΠΑΟΚ επί του Ολυμπιακού στο κύπελλο

  Πανάκριβες οι σαρδέλες, πανάκριβη και η διάκριση

 24. Spiridione said

  Κουβέλης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ περνά στη λογική της αναζήτησης συμπτώσεων με άλλους χώρους»
  Δεν μου στέκεται καλά αυτό. Μου φαίνεται ότι τη λ. σύμπτωση, με τη σημ. που γράφεται εδώ, τη χρησιμοποιούμε μόνο σε στερεότυπες φράσεις, με κάποιον προσδιορισμό, όπως σύμπτωση απόψεων κλπ. Σκέτη τη λ. σύμπτωση τη λέμε με την έννοια του τυχαίου. Αλλά μπορεί να κάνω και λάθος.
  http://www.efsyn.gr/?p=211314

 25. Γς said

  21:
  >η “Εκλογή” ήταν εξαιρετικό περιοδικό — όπως και ο Γαλαξίας ήταν εξαιρετικές εκδόσεις

  http://caktos.blogspot.gr/2013/09/blog-post_29.html

 26. Ιάκωβος said

  Ή ασχολούμαι με το αν στάζει η ουρά του γαϊδάρου;

  Δεν ξέρω αν τώρα κι εγώ ψειρίζω τη μαιμού, αλλά η ουρά του ποντικού δεν έσταγε; Στάει κι η ουρά του γαιδάρου; 🙂

  Το Μπατίντα ντε κόκο της Μαριανίνας Κριεζή, πάντα πίστευα οτι είχε κι ένα κρυφό νόημα από κάτω, πιο σέξυ, ditto-ditto κλπ Πολλά της Κριεζή από κάτω είναι πονηρά και φεμινιστικά . Όπως το Χτυπα τα πόδια σου κινέζα για να μην κόψει η μαγιονέζα 🙂 🙂

 27. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  Μόλις γύρισα από το κέντρο και παρά το ότι δρόσισε λίγο (λέγαν οι ιθαγενείς) έκανε ακόμα πολύ ζέστη.

  26: Ο παροιμιόμυθος λέει πως είχε πέσει ένας γάιδαρος στο πηγάδι κι είχε πνιγεί, και όπως τον έβγαζαν έξω ένας που παρακολουθούσε είπε «σιγά μη στάξει η ουρά του γαϊδάρου». Υπάρχει παραλλαγή με ποντικό και με κιούπι λάδι.

 28. Ηλεφούφουτος said

  «πολύ ζέστη»

  κι εσύ τέκνον Βρούτε;

 29. Προσγολίτης said

  Μεζεδάκι απ’ την πρώτη σελ. της Καθημερινής:
  «Μπάζα στις κλιτύες της Ακροπόλεως»

 30. Ιάκωβος said

  Α, μάλιστα, Εγώ ήξερα το κιούπι.

 31. antpap56 said

  «Υπερσκελίζω» = δεν το είχα δει, αλλά μου δημιουργεί την υπόνοια μήπως πρόκειται για ελληνική απόδοση του αγγλικού «overwhelm». Επί τη ευκαιρία, μερικοί άγγλοι αρθρογράφοι έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν και το «underwhelm», αλλά κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς θέλουν να πουν… Έχει κι εκεί μαργαριταριές που φτιάχνουν μαργαρίτες…

 32. Avonidas said

  Χαυνωμένες καλημέρες-καλησπέρες!

  Μάλλον ξαναχτύπησε ο δαίμων του ηλετυπογραφείου: Εκεί που γράφετε «[..]μάλιστα έχω αφιερώσει και ειδικό άρθρο[…]», ο σύνδεσμος δεν πάει στο άρθρο για το «ελέω», αλλά στο «πολύ κακογραμμένο άρθρο» 😉

 33. Παλαιών Πατρών Ιωάννης said

  @31:
  1) Δεν έχουν αρχίσει να το χρησιμοποιούν πρόσφατα
  2) Όλοι ξέρουν τι ακριβώς σημαίνει
  3) Δεν έχει καμία σχέση με μαργαριταριές

 34. Καλημέρα!

  Τα 55ο χιλιόμετρα σήμερα, οι Κοσταρικαν0ί (ή κάτι τέτοιο) προχθές… Συστήνω τρεις φορές ημερησίως, ανάγνωση της ιστορίας «τα τετράγωνα αυγά» του Καρλ Μπαρκς 😀

 35. Το «αποφάσισαν την απόφαση» ίσως να οφείλεται και σε ένα μικρό μακροβούτι («μικροβούτι»;) που έκανε ο συντάκτης: (Βαθιά ανάσα) «Την απόφαση … μπλουμπ … μπλουμπ … Γιούνκερ … μπλουμπ … (εκπνοή) αποφάσισαν οι ηγέτες … «.

 36. Τον μίνι καύσωνα τον λες και μίνι καμίνι.

 37. Παλαιών Πατρών Ιωάννης said

 38. Ωραίο το μίνι καμίνι! Θα το προσθέσω στη συλλογή που έχω με τον Πίκο Απίκο, τη Τζούλη Πιτσούλη, τη Μάγια Μελάγια, το Γιάννη Αγιάννη κ.λπ.

 39. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  28: Ευτυχώς δεν έχω γράψει για το θέμα.

  29: Είναι όμως λάθος τησημερονημέρα αυτό;

  31: Αυτό στην αρχή μπορεί να ειπώθηκε λογοπαικτικά.

  32: Ευχαριστώ για τη διόρθωση!

 40. Gpoint said

  Υπάρχει και ο Γιώργης Αγιώργης

 41. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Καψαλισμένοι οι μεζέδες, νόστιμοι όμως.
  28. το γαρ πολύ της ζέστης 🙂
  Ρουθούνι έξω:
  Στόχος μας να μην μείνει κανένα παιδί έξω από βρεφονηπιακό ή παιδικό σταθμό
  36. 🙂 το παλιό ήταν καμίνι το μίνι (σου). Εμ, χωρίς κλιματισμό το κούπερ τότε
  38.και μάξι αμάξι

 42. physicist said

  — Είμαι ένα θύμα της κοινωνίας. Ένας σύγχρονος Γιάννης Αγιάννης.
  — Ποιος Γιάννης Αγιάννης βρε ανεπρόκοπε, εσύ είσαι Χρήστος Άχρηστος!

  Ατάκα από ελληνική ταινία, ειπωμένη από πεθερά-κέβρερο (τύπος Σαπφώς Νοταρά) στον ρεμπεσκέ γαμπρό της. Νομίζω στην ίδια ταινία απαντάται και η στοχομυθία (αποδοσμένη από μνήμης· η πρώτη ερώτηση απευθύνεται στον προαναφερθέντα Χρήστο):

  — Γιατί ρε συ δεν πιάνεις να κάνεις καμια δουλειά;
  — Λες να μην προσπαθώ; Αλλά να, άνοιξα κι εγώ ένα μαγαζί και με χώσανε μέσα.
  — Χρέη;
  — Όχι, το άνοιξα νύχτα και με λοστό.

 43. Avonidas said

  @42: Νομιζω το δεύτερο ειναι απο το Τι ψυχή θα παραδώσεις, μωρή;

 44. Γς said

  41:
  >Ρουθούνι έξω:
  Τα πάντα [όλα] μέσα!
  [και τα μπιπ μπιπ]

 45. physicist said

  #43. — Αβονίδα, ό,τι και να πεις δίκιο θάχεις: στη μνήμη μου επικρατεί κομφούζιο. 🙂

 46. Στην ίδια λογική ο Μίμης ο Αμίμητος, του Πωλ Νορ.

 47. Γς said

  42:
  Εντάξει δεν την βρίσκω αυτή την ατάκα της Νοταράς

 48. Γς said

  >της Νοταράς
  Σαφώς της Νοταρά

 49. atheofobos said

  Μιας και από τα Isla del Coco φτάσατε στο Batida de coco και στην χτυπημένη Μπατίδα, δεν μπορεί να μείνει απέξω η αχτύπητη και καλλίπυγος Coco de mer ή Lodoicea callipyge για την οποία έχω γράψει το ποστ:
  Η ΘΕΑ ΜΙΑΣ ΚΑΛΛΙΠΥΓΟΥ ΝΕΑΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΙΡΜΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ.
  http://atheofobos2.blogspot.com/2014/04/blog-post_27.html

 50. physicist said

  #47. — Τύπου Σαπφώς Νοταρά — μπορεί να ήταν και άλλη ηθοποιός στο ρόλο στρίγγλα-κέρβερος-ο Θεός να μας φυλάει. Είπαμε, η μνήμη τρεκλίζει.

 51. Προσγολίτης said

  39β
  > Είναι όμως λάθος τη σήμερον ημέρα αυτό;

  Το θεωρώ λάθος.

  Τούτες τις μέρες βρίσκομαι μακριά απ’ τη βιβλιοθήκη μου, δεν έχω γραμματική της Δημοτικής. Ίσως ο Μπαμπ. να γράφει σχετικά, μα… πού να τον βρω εδώ πάνω. Πάντως θα έγραφα:

  οι κλιτύες, τις κλιτύς
  οι ιχθύες, τους ιχθύς κ.λ.

 52. Γς said

  Ακου τι λέει [ο αθεόφοβος]:
  Οι συνειρμοί!

 53. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Άκης-Λάκης-Μανωλάκης-Δημητράκης, που ΄λεγε κι ένα επιθεωρησιακό (μου φαίνεται) τραγουδάκι.

  Πραγματικό: το γάτο του ενός τον λέγαν Τάκη (από γατάκι,είπε). Πάμε στου άλλου το σπίτι κι ακούμε «Τάκη,τάκη» κι εμφανίζεται ο σκύλος!
  -Μα Τάκη ρε συ το σκύλο;
  -γιατί,πώς;
  -Λάκη, (από σκυλάκι)
  -Α ετούτος βγαίνει από Μητσο Τάκη (είναι ήδη 15 και ιδέα να ψοφήσει)

 54. Γς said

  51:
  >οι ιχθύες, τους ιχθύς κ.λ

  http://caktos.blogspot.gr/2014/03/blog-post_367.html

 55. Γς said

  53:
  >και ιδέα να ψοφήσει

  Εχει να θάψει αυτός, ουπς, ο γιος του
  [δημοσίους υπαλλήλους]

 56. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  49: Ωραίο άρθρο!

 57. Γς said

  56:
  O quel cul t’as!

 58. o palios said

  http://www.newsit.gr//default.php?pname=Article&art_id=312064&catid=7
  Σχετικα με την Κοστα-ρικα

 59. Δέσποινα said

  33: Συμφωνώ και να προσθέσω ότι το underwhelm είναι σε χρήση από την δεκαετία του 50.

 60. spiral architect said

  Μόλις γύρισα απ’ το ιντάστριαλ συνέδριο του Ποταμιού στο Λαυριο και σας μεταφέρω τους ειλικρινείς και εγκάρδιους χαιρετισμούς του αρχηγού Γιώργου Σταύρου και την αμέριστη υποστήριξή του για το σταρτάπ όλων των αξίων ηγετών του παρόντος ιστολογίου.
  Σας πληροφορώ επίσης ότι:
  – Ο αρχηγός (ένας είναι ο αρχηγός) δεν ανακοίνωσε ακόμα πρόγραμμα.
  – O Πσαριανός μάς ήπιε όλες τις μπύρες.
  – Ο Τατσόπουλος μάς μίλησε για τις νέες (σ)τάσεις στο σεξ αλλά περιέργως το αμφιθέατρο άδειασε. Πιάσαμε όλοι τοίχο.
  – Είχαμε εκτεταμένη διαλεκτική συζήτηση με τον κύριο Γραμματικάκη επάνω στο θέμα: «Πώς να είσαι καλός σε κάτι ολοσχερώς άσχετο με την πολιτική και γι’ αυτό να σε ψηφίζουν για πολιτικό» σε συνδυασμό με την κόμη της Βερενίκης και το τελευταίο της χτένισμα.
  – Γνώρισα από κοντά τον κύριο Λυκούδη και είχαμε εγκάρδια χειραψία. Μέτρησα τα δάκτυλά μου.
  – Τέλος, πήγαμε όλοι μαζί για μπάνιο στο Δασκαλειό. Στο Ποτάμι κολυμπούν ωραία παιδιά. 😉

 61. leonicos said

  Όλα ωραία

 62. sarant said

  60: Δεν σε πήρε το ποτάμι, ε;

 63. Καλοκαιργιάτικα στο Λαύριο; Ξεροπόταμα είναι όλα εκεί χάμου, Νικοκύρη…

 64. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  60. Λ-αύριο; μακάβριο!

 65. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  60.- Τέλος, πήγαμε όλοι μαζί για μπάνιο στο Δασκαλειό.
  Αυτό είναι από το «Ποτέ το Σάββατο» 🙂

  Άκουσα πως θα είχε τάλιρο στην είσοδο (για έσοδο) .Η μπυρίτσα ήταν μπόνους;

 66. 42 το πρώτο το λέει στον Τσούκα η Κρεββατά στην Κόμισσα της φάμπρικας, το δεύτερο ο Νικολαΐδης στους Κοντού – Αλεξανδράκη στο μια Ιταλίδα από την Κυψέλη.

 67. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  60. Bλέπω είχε και μίνι Καμίνη, στα ποταμίσια λαυρ(ι)άκια.Καλό κολύμπι το λοιπόν.

 68. sarant said

  65: Τόσο ήταν η ελάχιστη κατανάλωση 🙂

 69. Γς said

  42:
  >— Είμαι ένα θύμα της κοινωνίας. Ένας σύγχρονος Γιάννης Αγιάννης.
  – Ποιος Γιάννης Αγιάννης βρε ανεπρόκοπε, εσύ είσαι Χρήστος Άχρηστος!

 70. Γς said

  Στο 24:48

 71. physicist said

  #66. — Στάζυμπε, είσαι πολύ σωστός. Απ’ τις ατάκες του Νικολαΐδη, είχα κολλήσει στο λα σουσουρερά και είχα χάσει τη σκηνή στο μαγαζί με την Πόπη Αστεριάδου.

  Όσο τη Μαρίκα Κρεββατά στον χαρακτήρα που παίζει, πολύ άδικα την είπα στρίγγλα. Κωλοπετσωμένη είναι το σωστό — ας όψεται η παλιομνήμη.

 72. Γς said

  42:
  Κι η δεύτερη ατάκα [με της πληροφορίες του Στάζυμπε]
  Στο 38:53

 73. physicist said

  Μπράβο Γουσου!

  Έγραφα στο 71 «Καίτη Χωματά» και λέω κάτσε καλύτερα να κοιτάξω τους τίτλους, μπας και είναι άλλη που τραγουδάει, και βλέπω Πόπη Αστεριάδου, οπότε το γράφω όπως το είδα. Ξέροντας ότι δεν είναι άλλη από τη γνωστή μας Πόπη Αστεριάδη αλλά … άστα να πάνε στο διάολο, δηλαδή.

 74. Γς said

  67:

  Καμίνης πάει στην ποταμιά.

  Ναι αλλά ποιος του έδειξε το δρόμο;

  http://filonikies.blogspot.gr/2014/06/blog-post_29.html

 75. Γς said

  73:
  >Με το τραγούδι ασχολήθηκε σε ηλικία 17 ετών, όταν το 1964 βρέθηκε τυχαία στη ραδιοφωνική εκπομπή ανεύρεσης ταλέντων του Γιώργου Οικονομίδη στο ΕΙΡ. Εκείνη την εποχή, ο Γιάννης Σπανός είχε έρθει από τη Γαλλία αναζητώντας φωνές κτλ κτλ

  Ηταν κι ο Γς στα «τιν», ναϊντίν και μετά στα «τι», σέβεντι

 76. derwanderer said

  Ας ήταν μόνο το Coco’s Island το λάθος στο άρθρο του κ. Ντεντόπουλου!΄Η τσαπατσουλιά του, τα χονδροειδή λάθη έρευνας κι επαλήθευσης, βγάζουν μάτι.
  Ενδεικτικά και μόνο:
  -«Το 1823 πέταξαν από την πλάτη τους και τους Μεξικανούς» Τίποτε τέτοιο, απλά η σούι γκένερις αυτοκρατορία του Ιτούρμπιδε κατέρρευσε κι οι κεντροαμερικανικές επαρχίες/κράτη πήραν τη μοίρα τους στα χέρια τους (χωρίς πόλεμο).
  -«…και το 1847, με ήρωα τον μαχητή Χουάν Σανταμαρία (η 11η Απριλίου είναι η μέρα που σκοτώθηκε ο Σανταμαρία στη μάχη Ρίβας-Ουόκερ και αποτελεί εθνική γιορτή), αποσχίστηκαν από τις Ενωμένες Επαρχίες της Κεντρικής Αμερικής…» Τερατώδες, σήριαλ-κίλλερ της ιστορίας κι αυτό: Η ΚΡ αποσχίσθηκε επίσημα από τις, ας τις πούμε, «ΗΠΚ(εντρικής)Α(μερικής)» στις 15 Νοεμβρίου 1838 (αν και ποτέ, στην πραγματικότητα, δεν συμμετείχε πλήρως ή ουσιαστικά στο ομοσπονδιακό κεντροαμερικανικό κράτος που διαδέχθηκε -χωρίς το Μεξικό- την αυτοκρατορία του Ιτούρμπιδε). Το επεισόδιο «Χουάν Σανταμαρία» είναι εντελώς ξεχωριστό: πρόκειται για γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά την (απίστευτη, πραγματικά) προσπάθεια ενός Αμερικανού τυχοδιώκτη και πειρατή, του Γουίλλιαμ Γουώκερ, να στήσει ιδιωτική «αυτοκρατορία» στην Κεντρική Αμερική, εκμεταλλευόμενος τον φυσικό πλούτο της και πουλώντας σκλάβους στις ΗΠΑ. Ο Γουώκερ υπέταξε τη Νικαράγουα το 1855, εισέβαλλε με το στρατό της (του) στην ΚΡ και, μετά από περίπου ένα χρόνο μαχών, ηττήθηκε οριστικά στην «Δεύτερη Μάχη του Ρίβας» (κι όχι Ρίβας-Γουόκερ) στις 11-4-1856 (κι όχι 1847). Ο Χουάν Σανταμαρία δεν ηγείτο κανενός στρατού, ήταν ένας απλός στρατιώτης που, σαν μπουρλοτιέρης, ανατίναξε ένα στρατηγικής σημασίας κτίριο των εχθρών και πέθανε κάτω από τα συντρίμμια του. Δοξάζεται σήμερα περίπου όπως οι δικές μας Σουλιώτισσες ή οι πολιορκημένοι του Αρκαδίου και το διεθνές αεροδρόμιο της χώρας φέρει τ ‘όνομά του.
  και μια που το αναφέραμε:
  -«Το 2008 λειτουργούσαν 149 αεροδρόμια»(!). Για συντομία παραθέτω την επίσημη λίστα. Με εξαίρεση τα 4 διεθνή (όλα μικρά, πλην αυτού της πρωτεύουσας) τα υπόλοιπα είναι κατάλληλα για μονοκινητήρια μικρά αεροπλάνα ή λίαρ-τζετ. Στη λίστα, όσα δε αναφέρουν, άκρη δεξιά, το υλικό της πίστας τους πρέπει να είναι χωμάτινα ή χορταρένια = ΥΠΟΤΥΠΩΔΗ. Αλλά κι έτσι, ο συνολικός αριθμός είναι μόνο 41! Η λίστα: http://es.wikipedia.org/wiki/Anexo:Aeropuertos_de_Costa_Rica
  -«Ως ανεξάρτητο κράτος, η Κόστα Ρίκα αναγνωρίστηκε το 1850». Από ποιόν; Αγνοώ εντελώς πού αναφέρεται ο συγγραφέας ή ποιά πληροφορία στραμπούληξε/κακομετάφρασε. Οι τίκος γιορτάζουν την ημέρα της τυπικής τους απόσχισης από τις «ΗΠΚΑ» ως την οριστική ημερομηνία ανεξαρτησίας τους: 15-11-1838, τα είπαμε παραπάνω.
  -«Εκατό χρόνια μετά, το 1949, απέκτησε το πρώτο της Σύνταγμα». Τερατώδες, απίστευτο κι αυτό. Το Σύνταγμα του 49 είναι το ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ και το εν ισχύει, με αρκετές αναθεωρημένες διατάξεις. Για να μην κουράσω να πω ότι είναι (περίπου) το 8ο, από οριστικής ανεξαρτησίας (δεν υπολογίζω τα μεξικανικά και τα ΗΠΚΑνικά συντάγματα, ούτε τους διαφόρους οργανικούς νόμους). Η λίστα εδώ: http://esociales.fcs.ucr.ac.cr/index.php?option=com_content&view=article&id=46&Itemid=193
  Είμαι σίγουρος ότι αν συνεχίσω θα βρω κι άλλα. Αλλά προς τι; Με όσα ήδη έγραψα η «ποιότητα» της έρευνας του δημοσιογράφου της ΕφΣυν αποτυπώνεται σε όλο της το μεγαλείο.

 77. sarant said

  Ωχ, τον αποδομήσατε εντελώς -και πολύ δίκαια! Σωστό καραβιδοτροφείο το άρθρο.

  Αυτό με τα 149 αεροδρόμια μού έκανε κι εμένα εντύπωση, αλλά βαρέθηκα να το ψάξω.

 78. derwanderer said

  Τώρα μπήκα και στο άρθρο του Χανδρινού, μία από τα ίδια. Ίσως να είναι αυτός ο αρχικός τσαπατσούλης κι ο Ντεντόπουλος ο λογοκλόπος. Τιμωρήθηκε όμως σκληρά και διπλά, αν είναι έτσι: ΚΑΙ λογοκλόπος ΚΑΙ μπουρδολόγος!

 79. p.a. said

  @60 :παρέστη ο κος Γραμματικάκης;έχω την αίσθηση ότι γενικά δεν πολυσυμμετέχει σε όλο αυτό.
  Επίσης σήμερα…είδα κάτι που εμένα δεν μου «κάθεται καλά«στο αυτί:Eκπαιδευτική Ηρωδιάδα με την τράπεζα θεμάτων κτλκτλ..κι εννούν σφαγή σε βαθμούς .

 80. sarant said

  Δεν μου αρέσει -μπλέκει μάλλον τη σφαγή του Ηρώδη στην οποία η Ηρωδιάδα δεν φαίνεται να είχε άμεση σχέση.

 81. Εγώ θα έλεγα ότι ξέχασε τη βιβλική Ηρωδιάδα και έπλασε ένα ουσιαστικό από τον Ηρώδη, κατά το Ιερεμιάδα ξερωγώ.

 82. sarant said

  Μάλλον…!

 83. p.a. said

  @82To ζήτημα είναι ότι αναπαράγεται σε ιστότοπους και ιστολόγια καθώς επίσης και από εκπαιδευτικούς συντάκτες ,αιρετούς κτλ..και σύντομα θα..καθιερωθεί.. μερικά retweets πλέον..αρκούν..Στην αρχή μπερδεύτηκα ομολογώ καθώς στα άρθρα της κατηγορίας αυτής το μαθητική εκπαιδεύτική -άδα είχε μέχρι τώρα συχνότερα θετική χροιά πχ Μαθηματική Ολυμπιάδα και άνοιξα να δω περί τινος πρόκειται.Αν ήθελαν να βάλουν έναν «πιασάρικο« τίτλο ,καλό θα ήταν να το ψάξουν πριν «πατήσουν«σε μία ακόμη παρανόηση.Σφαγή «αμάχων«.με την Τράπεζα Θεμάτων ή κάτι παρεμφερές ήθελαν να πουν,υποθέτω,Ή η τράπεζα Θεμάτων οδηγεί ως άλλες Ιφιγένειες του μαθητές.κάτω από την βάση/στην σχολική διαρροή ,αν ήθελαν καλά και ..σώνει.. να χρησιμοποιήσουν εκπαιδετικό υλικό-εδώ κλαυσίγελως -βεβαίως γιατί στα της παιδείας δεν μπορώ να γελάω καθόλου πια,ούτε με τα λογοπαίγνια.

 84. Spiridione said

  77. Για να είμαστε ακριβείς, ναι μεν η Κόστα Ρίκα αποσχίστηκε απ’ αυτήν την Ομοσπονδία των κεντρομερικάνικων κρατών το 1838 (και οι υπόλοιπες πολιτείες – κράτη μέχρι το 1841), αλλά τυπικά δεν είχε διαλυθεί η Ομοσπονδία και δεν είχε κηρυχθεί η ανεξαρτησία μέχρι και το 1848, αν καταλαβαίνω καλά. Στις 31-8-1848 ο José María Castro Madriz ανακήρυξε επίσημα την Κόστα Ρίκα ως ανεξάρτητο κράτος έναντι όλων – και να κάνω μια διόρθωση του σχολίου μου #19, αυτό δεν έγινε το 1847 αλλά το 1848. Ο Castro Madriz θεωρείται ο πρώτος πρόεδρος της χώρας, ο οποίος και με τις προσπάθειές του τα επόμενα χρόνια πέτυχε να αναγωριστεί διεθνώς η Κόστα Ρίκα
  απ’ όλα τα κράτη, τις ΗΠΑ, την Αγγλία κλπ. (άρα μπορεί να έχει κάποια βάση αυτό για το Μεξικό το 1850).
  El 30 de agosto de 1848, el Congreso Nacional, a solicitud de un grupo de municipalidades, declaró a Costa Rica como una nación soberana, libre e independiente de cualquier otro Estado. Con este paso, nuestro país rompe definitivamente con la Federación Centroamericana. Un mes después, el 29 de setiembre de 1848 se decretaron el Escudo y la Bandera Nacional, que con pequeñas modificaciones continúa hasta la actualidad

  http://wvw.nacion.com/zurqui/2002/agosto/28/home.html

 85. Spiridione said

  Η ετερογονία ξαναχτύπησε. Τίτλος άρθρου του Πάσχου σήμερα «η ετερογονία των εκλογών». Ούτε κι’ ο ίδιος δεν θα κατάλαβε τι έγραψε.

 86. physicist said

  #85. — Ωωωωωωωωω, «κι» με απόστροφο, Σπύρο. Γλέντι μεγάλο προβλέπω. 🙂

 87. Spiridione said

  Εντάξει, η ζέστη φταίει 🙂

 88. Θρασύμαχος said

  #80-81: η «Ηρωδιάδα» είναι μια κρύα και αντιαισθητική σαχλαμάρα, όχι όμως πραγματολογικό σφάλμα αν υποθέσουμε ότι μάλλον παραπέμπει στην υπαίτιο του αποκεφαλισμού του Ιωάννη, στη θέση του οποίου ο απερίγραπτος συντάκτης τοποθετεί τους μαθητές.

 89. spiral architect said

  Όταν η (οθντκ) πολιτική του ποταμού γίνεται μανατζεριλίκι:
  Κατά την γνώμη μας, το Ποτάμι χρειάζεται την σύγχρονη επιχειρηματική μεθοδολογία του λιτού ξεκινήματος (lean start up), η οποία θα περιελάμβανε:
  – ουσιαστική διαμόρφωση σχεδίου διοίκησης της χώρας, ανατροφοδότηση και επανατοποθέτηση από ένα ευρύ συμμετοχικό όργανο, μη στελεχιακό κατ’ ανάγκη
  – στρατηγική τοποθέτηση αντί παγωμένης ιδρυτικής διακήρυξης, (ούτε Κομμουνιστικό μανιφέστο, ούτε 3 Σεπτέμβρη, ούτε πλαδαρά κείμενα).
  – ευρεία διαφοροποίηση του πολιτικού σχεδίου (όχι προγράμματος) από τα ζέοντα καθημερινά προβλήματα αντί προγραμματικές ενότητες που θα τις «συμμαζέψει» ο εκάστοτε τομεάρχης, λόγω πενίας ιδεών
  – κλιμακωτή και ευέλικτη δημιουργία τοποθετήσεων αντί πλήρης κατάλογος θέσεων.
  – οργάνωση και μικτές ομάδες δουλειάς αντί οργάνωση ανά λειτουργία και τομείς δραστηριότητας

  διατυπωμένη από ένα μάνατζερ με ειδικότητα στους ανοξείδωτους νεροχύτες! 😀

 90. marulaki said

  Το πιθανότερο είναι ότι έκανε ένα μιξ του Ηρώδη με μια Ιλιάδα και έπλασε μια επική… σφαγή, την Ηρωδιάδα

 91. Μαριλένα said

  @16 Έχετε απόλυτο δίκιο στην εικασία σας, ή τουλάχιστον η wikipedia συμφωνεί μαζί σας
  «Cocos Island (Spanish: Isla del Coco) is an island designated as a National Park off the shore of Costa Rica, that does not allow inhabitants other than Costa Rican Park Rangers.»
  @21 Είπατε για λιμεναρχείο κι επειδή οι συνειρμοί είναι μυστήρια τρένα, θυμήθηκα αυτό:

  http://www.tsatra-patra.gr/2010/07/%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%83%CF%84%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B3-%CF%83%CE%B5%CF%80%CF%84%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85/

 92. Τα πλαστικά μπορεί να ξεβράζονται στις ακτές, να διασπώνται σε μικροσκοπικά κομμάτια που ξεφεύγουν των ελέγχων. Ο Μποστ τώρα δικαιώνεται…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: