Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Όταν ο Ζαχαριάδης συνάντησε τον Σεφέρη

Posted by sarant στο 29 Ιουνίου, 2014


zahariadis-dahauΤη συνάντηση δεν την εννοούμε με την κυριολεκτική, τη φυσική σημασία της. Απ’ όσο έψαξα, καμιά τέτοια συνάντηση δεν υπάρχει καταγραμμένη ανάμεσα στον γραμματέα του ΚΚΕ, τον Νίκο Ζαχαριάδη (1903-1973), και τον ποιητή Γιώργο Σεφέρη (1900-1971), χωρίς ωστόσο να αποκλείεται  εντελώς. Αν συναντήθηκαν, αυτό θα έγινε στο διάστημα από τότε που ο Ζαχαριάδης επέστρεψε στην Αθήνα μετά το Νταχάου, τον Μάιο του 1945, μέχρι τότε που βγήκε στο βουνό, τον Απρίλιο του 1947, σχεδόν δυο χρόνια αργότερα. Τη φωτογραφία που βλέπετε την βρήκα στο Διαδίκτυο, και δείχνει τον Ζαχαριάδη μετά την επιστροφή του, με συγκρατούμενούς του στο Νταχάου -και αυτός που τον βλέπουμε δεξιά του, που σκύβει το κεφάλι, θα μπορούσαμε με πολλή φαντασία να υποθέσουμε πως είναι ο Σεφέρης, αν θέλαμε με το ζόρι να εικονογραφήσουμε μια συνάντησή τους -αλλά, ξαναλέω, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι συνέβη τέτοια συνάντηση.

Εγώ εννοώ τη συνάντηση με τη φιλολογική έννοια του όρου, όχι την κυριολεκτική. Με την ίδια σημασία παλιότερα είχα γράψει για τον Βάρναλη που συνάντησε τον Καβάφη, εννοώντας όσα έγραψε ο ένας για τον άλλον. Κάτι ανάλογο θα δούμε κι εδώ, μια φιλολογική λεπτομέρεια που δεν ξέρω αν έχει καταγραφεί πουθενά.

Τον Οκτώβριο του 1946, ο Νίκος Ζαχαριάδης, γραμματέας του ΚΚΕ, έδωσε συνέντευξη στον Κηθ Ουίλερ, ανταποκριτή της εφημερίδας Chicago Daily Times, ή «Ημερήσιος Χρόνος του Σικάγου» όπως το γράφει ο Ριζοσπάστης, μια και την εποχή εκείνη συνηθιζόταν να μεταφράζονται οι τίτλοι των εφημερίδων. Η συνέντευξη αναδημοσιεύτηκε σε πρωτοσέλιδο στον Ριζοσπάστη, την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 1946, και μπορείτε εδώ να δείτε ολόκληρη την πρώτη σελίδα της εφημερίδας.

Όπως έχει γράψει και ο πατέρας μου στο αυτοβιογραφικό του πεζογράφημα, ακριβώς για τον Οκτώβριο του 1946: Ήταν μια περίεργη και αντιφατική περίοδος. Παρά την τρομοκρατία και τις εκατοντάδες δολοφονίες αριστερών, ακόμα και μέσα στην Αθήνα, τα γραφεία του ΕΑΜ και του ΚΚΕ ήταν ανοιχτά και ο “Ριζοσπάστης” και η “Ελεύθερη Ελλάδα” κυκλοφορούσαν κανονικά. Στην ύπαιθρο οι διωγμοί κατά των αριστερών και η αιματηρή τρομοκρατία των χιτών είχε οδηγήσει πολύν κόσμο στο βουνό αλλά πολύ περισσότερους στις μεγάλες πόλεις και ιδίως στην Αθήνα. Το αντάρτικο φούντωνε και ο ταχτικός στρατός έδειχνε ανίκανος να το καταστείλει. Όλοι πιστεύαμε πως η κατάρρευση του μοναρχοφασισμού ήταν ζήτημα μηνών, το Κόμμα όμως δίσταζε και δεν έδινε το σύνθημα της γενικής εξέγερσης, που όλοι περιμέναμε, μ΄ όλο που τα πράγματα από πολιτικής πλευράς χειροτέρευαν σταθερά. Έγινε το νόθο δημοψήφισμα και μας ξανάρθανε οι Γλυξβούργοι. Τα έκτακτα μέτρα επεκτείνονταν σε καινούργιες περιοχές, ώσπου  κάλυψαν όλη τη χώρα. Παράλληλα με τις παρακρατικές δολοφονίες άρχισαν οι δικαστικές εκτελέσεις αγωνιστών, ενώ στις γειτονιές της Αθήνας πλήθαιναν τα μπλόκα της Αστυνομίας και οι επιθέσεις των χιτών κατά αριστερών πολιτών.

Η συνέντευξη έχει και άλλα ενδιαφέροντα σημεία, αλλά εγώ θα εστιαστώ σε μία μόνο ερώτηση -και την απάντησή της. Ρωτάει λοιπόν ο Αμερικανός δημοσιογράφος, ο Keith Wheeler, που να πούμε παρεμπιπτόντως ότι ήταν διακεκριμένος πολεμικός ανταποκριτής:

Ερώτηση 8η: Γιατί κατά τη γνώμη σας οι αρχές επιτρέπουν να λειτουργούν τα γραφεία του ΚΚΕ στην Αθήνα χωρίς να επεμβαίνουν, και επιτρέπουν επίσης τη συνέχιση της εκδόσεως των αριστερών εφημερίδων χωρίς διακοπή, ενώ αριστεροί σαν άτομα έξω από την Αθήνα υπόκεινται σε καταδίωξη;

Απάντηση του Ζαχαριάδη:

Η δημοκρατική νομιμοφάνεια στην Ελλάδα είναι ένα μικρό νησάκι που λέγεται Αθήνα, και που αυτό κάνει νερά. Η κυβέρνηση δε διώκει ακόμα την κεντρική ηγεσία του ΕΑΜ και του ΚΚΕ γιατί απλούστατα, παρ’ όλη την καλή θέλησή της, δεν μπορεί να στηρίξει μια νόμιμη και βάσιμη κατηγορία εναντίον της. Έτσι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη, για την ώρα τουλάχιστον, να τηρεί τα προσχήματα, ενώ παράλληλα «ξύνει τα νύχια της» για να βρει αφορμές δίωξης, και από μήνες τώρα συγκεντρώνει «στοιχεία» για να στηρίξει μια τέτοια δίωξη. Μην ξεχνάμε όμως ακόμα ότι μια τέτοια δίωξη αποτελεί δίκοπο μαχαίρι. Και είναι άγνωστo ακόμα ποιον θα κόψει πιο βαθιά το μαχαίρι αυτό. Ένας ποιητής μας έχει πει ότι οι άνθρωποι που σηκώνουν βαριές πέτρες βουλιάζουν. Τέτοιες πέτρες θέλουν και γερούς ανθρώπους. Η δίωξη του ΕΑΜ και του ΚΚΕ είναι πολύ βαριά πέτρα. Και τα πράγματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι που το επιχείρησαν αυτό βουλιάζουν γιατί, όπως φαίνεται, είναι μικροί.

Στέκομαι στη φράση: Ένας ποιητής μας έχει πει ότι οι άνθρωποι που σηκώνουν βαριές πέτρες βουλιάζουν. Ποιος είναι αυτός ο ποιητής μας; Και να μην ξέρετε τον στίχο, από την εισαγωγή που έκανα θα έχετε καταλάβει πως είναι ο Γιώργος Σεφέρης -αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα τον ξέρετε, είναι από τους γνωστότερους στίχους του Σεφέρη και έχει γίνει παροιμιώδης -ίσως όχι τόσο γνωστός όσο ο «όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει», αλλά ένας στίχος που παρατίθεται αρκετά συχνά στην εποχή μας, και μάλιστα χωρίς να αναφέρεται το όνομα του Σεφέρη (και ακριβώς η παράλειψη της αναφοράς του ονόματος του δημιουργού είναι ένδειξη παροιμιακότητας).

Βέβαια, ο Ζαχαριάδης παραθέτει από μνήμης. Ο στίχος του Σεφέρη δεν είναι ακριβώς έτσι, αλλά «βουλιάζει όποιος σηκώνει τις μεγάλες πέτρες», και επαναλαμβάνεται δυο φορές στο έργο του Σεφέρη, και τις δυο σε ποιήματα της «Γυμνοπαιδίας», τη μια φορά σαν ακροτελεύτιος στίχος και την άλλη στο κέντρο του ποιήματος:

Βουλιάζει όποιος σηκώνει τις μεγάλες πέτρες·
τούτες τις πέτρες τις εσήκωσα όσο βάσταξα
τούτες τις πέτρες τις αγάπησα όσο βάσταξα
τούτες τις πέτρες, τη μοίρα μου.

(δείτε εδώ όλο το ποίημα).

Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτόν τον ποιητή εννοεί -χωρίς να τον κατονομάζει- ο Ζαχαριάδης. Μάλιστα, όπως μου λέει ο φίλος ιστορικός Γιώργος Πετρόπουλος, που έχει ασχοληθεί περισσότερο από κάθε άλλον με το έργο του Ζαχαριάδη, τον ίδιο στίχο τον επαναλαμβάνει αργότερα ο Ζαχαριάδης σε προσωπική επιστολή του, τα χρόνια μετά την καθαίρεσή του. Ο Πετρόπουλος, που έχει συγκεντρώσει τα κείμενα του Ζαχαριάδη της εποχής εκείνης στο βιβλίο «Υπέρ βωμών και εστιών«,  είχε προσέξει και αυτήν εδώ την αναφορά στον Σεφέρη, αλλά απ’ όσο ξέρω άλλος δεν την έχει επισημάνει, τουλάχιστον δημόσια.

Ο Σεφέρης βέβαια, αριστερός δεν ήταν. Μπορεί στα χρόνια της Κατοχής να είχε δείξει συμπάθεια προς το ΕΑΜ, μπορεί να έγραψε τσουχτερούς στίχους για τους θεατρίνους της Μέσης Ανατολής και, κυρίως, για το Απομεσήμερο ενός φαύλου, αλλά στην εμφύλια σύγκρουση που είχε αρχίσει δεν ήταν, εκ των πραγμάτων, από τη μεριά του Ζαχαριάδη -όσο κι αν η δική του πλευρά τον χτύπησε και τον κατηγόρησε για εαμίτη, όταν τον Φλεβάρη του 1947 τιμήθηκε με το βραβείο Παλαμά (χρωστάω άρθρο για το επεισόδιο αυτό, στο οποίο έχω αναφερθεί παρεμπιπτόντως).

Ο Ζαχαριάδης, πάλι, δεν ήταν ξένος και άσχετος με την ποίηση, όπως οι περισσότεροι σημερινοί πολιτικοί. Αν βάλω ποτέ κουίζ «ποιος είναι ο ηγέτης μεγάλου ελληνικού πολιτικού κόμματος που έχει γράψει μονογραφία για ποιητή», να ξέρετε πως αυτόν θα εννοώ. Και, ανεξάρτητα από τη φιλολογική αξία του βιβλίου «Ο αληθινός Παλαμάς«, είναι εντυπωσιακό πως ο Ζαχαριάδης το έγραψε στη φυλακή της Κέρκυρας,το 1937, χωρίς πολλά βοηθήματα -όπως στην απομόνωση ξεκίνησε να γράψει κι ο Μπελογιάννης «Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας«.

Εντυπωσιακό είναι και πως ο Ζαχαριάδης ήξερε το ποίημα του Σεφέρη. Αν δεν κάνω λάθος, η Γυμνοπαιδία πρέπει να δημοσιεύτηκε στα Νέα Γράμματα γύρω στο 1935. Ο Ζαχαριάδης βρισκόταν σε φυλακές και στρατόπεδα συγκέντρωσης από το 1936 ως το 1945, ωστόσο φαίνεται πως ενημερωνόταν για την ποίηση ακόμα και των ποιητών της «άλλης» παράταξης (σε μια εποχή, να προσθέσω, που ο Σεφέρης δεν ήταν ακριβώς διάσημος). Επιπλέον, αν εμπιστευτώ το ψαχτήρι του ΕΚΕΒΙ, που είναι γενικά αξιόπιστο, ο πρώτος που παρέθεσε τον στίχο του Σεφέρη στο περιοδικό Νέα Εστία ήταν ο Καραντώνης το 1962 -θέλω να πω, το 1946 δεν ήταν συνηθισμένο να παραθέτει κανείς Σεφέρη.

Επειδή γράφω μακριά από τα κιτάπια μου, μπορεί να πέφτω έξω σε κάποια σημεία και να «ανακαλύπτω» πράγματα πασίγνωστα -αν είναι έτσι, να μου το πείτε. Αλλιώς, ας καταγραφεί εδώ αυτή η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στον αστό ποιητή και στον κομμουνιστή ηγέτη, τον Οκτώβριο του 1946.

 

 

153 Σχόλια προς “Όταν ο Ζαχαριάδης συνάντησε τον Σεφέρη”

 1. keyser_soze said

  Πολύ ωραίο αυτό το σημερινό.

 2. Gpoint said

  Εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο.
  Υπάρχει μόνο ένα μκρό παράπονο : από δυο φράσεις στο κείμενο «Ο Σεφέρης βέβαια, αριστερός δεν ήταν» και «ωστόσο φαίνεται πως ενημερωνόταν για την ποίηση ακόμα και των ποιητών της “άλλης” παράταξης» το συμπέρασμα είναι πως όποιος δεν είναι αριστερός είναι δεξιός, κάτι που αδικεί τον Σεφέρη αλλά και χιλιάδες άλλους πολίτες τους οποίους αντιμετώπισαν οι με τέτοια νοοτροπία «αριστεροί» σαν «δεξιούς» με αποτέλεσμα οι «αριστεροί» να χάσουν αρχικά την υποστήριξη και στο τέλος και την ανοχή του απλού κόσμου, σύμφωνα με τις διηγήσεις του πατέρα μου που έβγαλε όλη την κατοχή μεταξύ πλατείας Βάθης και Κολωνακίου

 3. θα μπορούσε να υπάρχει και μια άλλη εξηγηση πάντως…ο Σεφέρης να χει …δανειστεί το στίχο από άλλον ποιητή, τη μνεία του οποίου κάνει ο Ζαχαριάδης,,,τραβηγμένο, δε λέω, μα ο Σεφέρης, αν και μεγαλος ποιητής, έχει πολλά τέτοια εμβόλιμα μέσα στο έργο του…και δεν εννοώ μόνο την περίπτωση Έλιοτ. προσφατως ειδα κάπου ότι έχει …επηρεαστεί πολύ ακόμη κι από Λόρκα στα όρια της λογοκλοπής.για τους ερευνητες πεδιον δοξης λαμπρον… 🙂

 4. cronopiusa said

  But first Elpenor came, our Friend Elpenor,
  Unburied, cast on the wide earth,
  Limbs that we left in the house of Circe,
  Unwept, unwrapped in sepulchre, since toils urged other.
  Pitiful spirit. (…)[5]
  (Pound, 1993: 4)

  Καλή σας μέρα

  ευχαριστούμε

 5. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Συμφωνώ με τον Gee, ειδικά που μιλάμε για κομουνιστές, οι οποίοι φυσικά, δεν είναι αριστεροί, κατα δήλωση της πρώην ΓΓ του ΚΚΕ. Κατα τ΄άλλα, το άρθρο είναι πολύ ωραίο, αν μη τι άλλο, δείχνει μιά άγνωστη πλευρά του Ζαχαριάδη, για τον περισσότερο κόσμο, ό,τι κι αν έχει να του προσάψει κανείς. Ειδικά αν συγκριθεί με την σημερινή και την προηγούμενη ηγεσία του ΚΚΕ, το πράγμα καταντάει θλιβερό.

 6. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2: Νομίζω πως από τη θέση του στον κρατικό μηχανισμό, αν θέλεις, ο Σεφέρης ήταν, εξ αντικειμένου, με την άλλη πλευρά.

  3: Θα ήταν αρκετά εύκολο να βρεθεί αυτή η άλλη, κοινή πηγή, αν υπήρχε -όχι;

 7. sarant said

  5: Λάμπρο, οι κομμουνιστές δεν είναι αριστεροί από το 2011(;) που το είπε η Παπαρήγα. Το 1946 (και το 1936, και το 1976, και το 1986 κτλ.) ήταν η ραχοκοκαλιά της αριστεράς.

 8. Gpoint said

  Μια που σήμερα 9κατ’ εξαίρεσιν ) πολιτικολογώ, μια πρόταση για την εξουδετέρωση της Χ. Α. με λίγο… ΡόλλινγκΣτόουνς στον Βενάρδο τον ερημίτη

 9. ππαν said

  Πολύ ωραίο, Νικοκύρη!

 10. Γς said

  > την εποχή εκείνη συνηθιζόταν να μεταφράζονται οι τίτλοι των εφημερίδων

  Την ίδια εποχή άσημη επαρχιακή εφημεριδούλα για τους Times του Λονδίνου:

  «Καθά αναφέρει η συνάδελφος ‘Καιροί΄ του Λονδίνου»

 11. marasagis said

  7: Κάθε λογικός και καλοπροαίρετος άνθρωπος μπορεί να καταλάβει ότι λογική αφετηρία αυτού «που το είπε η Παπαρήγα» είναι ο αυτοπροσδιορισμός του ΚΚΕ ως κομμουνιστικού κι όχι ως «γενικά και αόριστα» αριστερού κόμματος.
  Τα υπόλοιπα είναι «νά ‘χαμε να λέγαμε» για να βρίσκει υποκατάστατα πολιτικού λόγου η «αριστερά» της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που «κανένας δεν αμφισβητεί» όπως «το είπε ο Τσίπρας» το 2014.
  Την απάντηση στο τι ντροπιάζει την αριστερά, αυτό «που είπε η Παπαρήγα» ή «αυτό που είπε ο Τσίπρας», μπορείς να την δώσεις μόνος σου στον εαυτό σου.

  σοφιστής

 12. Κώστας said

  Και όμως, ο Σεφέρης δεν ήταν αριστερός και άνηκε όντως στην ‘άλλη παράταξη’. Ήταν ο πιο αρχετυπικός αστός που έβγαλε η εποχή του και υπηρετούσε μια τέτοια άποψη συνειδητά. Σίγουρα δεν ήταν αριστεροφάγος, αλλά ήταν συνεπής υπάλληλος όλων των κυβερνήσεων μέχρι και τη Χούντα και ανώτατο στέλεχος του Υπουργείου προπαγάνδας του Μεταξά. Πουθενά στο πολιτικό του ημερολόγιο δε στοιχειοθετείται, νομίζω, κάτι άλλο.

 13. sarant said

  11: Προσωπικά εγώ συγκαταλέγω στην αριστερά το ΚΚΕ. Δεν αποκλείω η Παπαρήγα να το εννοούσε έτσι που το λέτε, αλλά αν ήταν έτσι θα έλεγε «Δεν είμαστε αριστεροί γενικά κι αόριστα». Εδώ και αρκετό καιρό, στο ΚΚΕ έχει ξεκινήσει μια διαδικασία απάρνησης του παρελθόντος του, που βέβαια περνάει και μέσα από την απάρνηση και τη σπίλωση της έννοιας της αριστεράς (ένας επιφανής κουκουές της μπλογκόσφαιρας έγραψε πολύ πρόσφατα ότι «Στην Ελλάδα τουλάχιστο, «αριστερά» είναι το πολιτικό όνομα της στρατιωτικής ήττας του ΔΣΕ».

 14. Γς said

  >και επαναλαμβάνεται δυο φορές στο έργο του Σεφέρη, και τις δυο σε ποιήματα της “Γυμνοπαιδίας”,

  Erik Satie – Gymnopédie

  Κι όταν ο Σεφέρης συνάντησε τον Ερικ Σατί:

  http://caktos.blogspot.gr/2014/06/blog-post_29.html

 15. marasagis said

  13: Εσύ συγκαταλέγεις στην αριστερά το ΚΚΕ, εγώ όμως δεν συγκαταλέγω στην αριστερά τους δούρειους ιππους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σαν το ΣΥΡΙΖΑ.
  Οπότε; μάλλον άλλος έχει το όνομα κι άλλος τη χάρη.
  Φυσικά δεν περιμένω κάτι πραπάνω από υπεκφυγές.

 16. sarant said

  15: Αναρωτιέμαι αν συγκαταλέγεις κάποιον άλλον πολιτικό φορέα στην αριστερά εκτός από το ΚΚΕ.
  Πάντως, ο Ζαχαριάδης το 1946 συγκατάλεγε στην Αριστερά όχι μόνο το ΚΚΕ και τα υπόλοιπα κόμματα του ΕΑΜ, αλλά και το ΣΚΕΛΔ, τους Αριστερούς Φιλελεύθερους και την Ένωση Δημοκρατικών Αριστερών. Ο Φλωράκης το 1986 συμπεριλάμβανε στην Αριστερά όχι μόνο το ΚΚΕ αλλά και την ΕΑΡ και το ΚΚΕ εσ-ΑΑ.

  Αλλά το ΚΚΕ(Κουτσ.) θα αποκηρύξει οσονούπω όχι μόνο τον Φλωράκη αλλά και τον Ζαχαριάδη.

 17. Πολύ ωραίο άρθρο, Νίκο!

  Έχω την εντύπωση πάντως ότι και η Αλέκα συγκαταλεγόταν ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς με μόρφωση και καλλιέργεια κι ας μην παρέθετε στίχους.

 18. sarant said

  17: Δεν υπάρχει αμφιβολία σε αυτό που λες ή τουλάχιστον εγώ δεν αμφιβάλλω καθόλου.

 19. christos k said

  Όταν ο λόγος είναι ασαφής δημιουργεί ασαφείς σκέψεις, πεποιθήσεις, ενέργειες και εν γένει λάθος τοποθετήσεις. Η λέξη Αριστερά απέκτησε υπόσταση από την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης λόγω της θέσης των ριζοσπαστικών κομμάτων στο κοινοβούλιο. Στο λεξικό(Μπαμπινιώτη) προσδιορίζεται ως η πολιτική θέση που πρεσβεύει κοινωνικές μεταβολές με στόχο την καταπολέμηση της κοινωνικής ανισότητας και που υποστηρίζεται από σοσιαλιστικά και κομουνιστικά κόμματα. Άρα και το ΚΚΕ αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ τα λες αριστερά κόμματα, έτσι για να συνεννοούμαστε!

  Αυτό που έκανε την Παπαρήγα να τονίσει τον κομουνιστικό χαρακτήρα του ΚΚΕ είναι πιστεύω το γεγονός πως διαπίστωσε ότι στις μέρες μας το όνομα ενός κόμματος δεν αντικατοπτρίζει απαραιτήτως και την πολιτική του δράση.

 20. Νέο Kid Στο Block said

  «Βουλιάζει όποιος σηκώνει τις μεγάλες πέτρες» είπε ο Σεφέρης.
  3000 χρόνια νωρίτερα ο Κινέζος ποιητής 聰明的中國人 (Κονγκμινγκ Ζόνγκουο ρεν) είχε διακαιώσει και τις μικρές πέτρες γράφοντας :
  Δεν είναι το βουνό που πρέπει να ανέβεις που σε σκοτώνει,αλλά το χαλίκι που έχεις στο παπούτσι σου.

 21. Gpoint said

  # 12

  Ο Σεφέρης αν δεν κάνω λάθος υπηρετούσε στο διπλωματικό σώμα και εκεί όλοι ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων υπηρετούν τους σκοπούς της εκάστοτε κυβέρνησης. Αυτό ίσχυε και στην Ε,Σ,Σ,Δ,, το να συναντούσες ένα πρόξενο ή πρεσβετυτή κομμουνιστή ήταν σαν να έπιανες το λόττο. Αλλη φάρα είναι οι διπλωματικοί

 22. qq said

  Πάντα η αριστερά είχε ένα πρόβλημα με την περιχαράκωση. Έτσι εξηγείτε και «Η δημοκρατική νομιμοφάνεια στην Ελλάδα είναι ένα μικρό νησάκι που λέγεται Αθήνα». Ενώ στην ύπαιθρο η τρομοκρατία ήταν κυρίως (παρα)κρατική, στην Αθήνα αυτό το ρόλο ανέλαβε η ΟΠΛΑ. Ποιος ο λόγος να λερώνεις τα χέρια σου, αφού οι άλλοι είναι αποτελεσματικότεροι.

 23. Γς said

  21:
  >Ο Σεφέρης αν δεν κάνω λάθος υπηρετούσε στο διπλωματικό σώμα

  Πόσα ξέρεις εσύ…

  Συναντήσεις, λογοτεχνικές και άλλες [#14].

  Κι ο ΜέγαΑλέξανδρος στους δρόμους [που δεν περπάτησε]

  Εδώ σε άλλο:

 24. ΝεοKid, μήπως μας κοροϊδεύεις; 明的中國人 (κατά μία μεταγραφή congming Zhongguo ren) μοιάζει να σημαίνει απλώς «έξυπνος Κινέζος»! Το ωραίο πάντως αυτὀ ρητό φαίνεται ν’αποδίδεται στον Μωχάμετ Αλή (τον πυγμάχο, όχι τον Καβαλιώτη!). Τώρα, αν εκείνος το διάβασε σε κανένα fortune cookie, δεν το ξέρω…

 25. Qq, τη συγκεκριμένη στιγμή της συνέντευξης του Ζαχαριάδη δεν νομίζω πως η ΟΠΛΑ ασκούσε τρομοκρατία στην Αθήνα, ούτε καιπουθενά αλλού. Αλλο ζήτημα οι παλιότερες — αλλά ακόμα τότε πολύ πρόσφατες — αμαρτίες της!

 26. marasagis said

  15: Είναι προσβλητικό για το Ζαχαριάδη και το Φλωράκη να τους επικαλείσαι για να αναγορευτούν σε αριστερές οι δηλώσεις νομιμοφροσύνης προς ΕΕ και ΝΑΤΟ (και όχι μόνο).
  Τον Τσιριμώκο πχ ναι, θα το καταλάβαινα, θα ήταν καλή προσωποποίηση της πολιτικής διαδρομής που προδιαγράφει η αφετηρία της «αριστεράς» σου.
  Κατά τα άλλα δεν ασχολούμαι με χορηγήσεις αριστερών πιστοποιητικών. Αρκούμαι στην εις άτοπο απαγωγή.

 27. Γς said

  25:

  “αναλάμβανε με μικρές ομάδες εκτελεστών, την εξουδετέρωση, […] στυλοβατών του αστικού καθεστώτος όπως στρατιωτικών, πολιτικών, αστυνομικών και χωροφυλάκων”

  Ενστόλων δηλαδής.

  Και το [χτεσινό] κουφό:
  “Οσοι προσέφυγαν στο ΣτΕ προσέφεραν καλή υπηρεσία και στην πατρίδα”

  ΟΠΛΑ που σου χρειάζεται Φαήλο

 28. Πάντως, για όποιον ενδιαφέρεται, και ο Σεφέρης αναφέρει μία ή δύο ή καλύτερα μιάμιση φορά τον Ζαχαριάδη.

  Στο «Πολιτικό του Ημερολόγιο», στην εγγραφή 20/04/1946 λέει κάτι για μια αλλαγή άποψης του ΝΖ σε σχέση με το σε ποια ή σε ποιες σφαίρες επιρροής ανήκε η Ελλάδα: Πριν -έλεγε ο ΝΖ- η Ελλάδα ανήκε στη βαλκανική σφαίρα επιρροής (Ρωσία) και στην μεσογειακή (Αγγλία), τώρα -λέει ο ΝΖ- ανήκει μόνο και καθαρά στη βαλκανική.

  Η δεύτερη παρ’ ολίγον αναφορά είναι πιο πριν, στις 27/08/1945. Εκεί ο Σεφέρης μιλάει για «κάποιες δηλώσεις Παρτσαλίδη». Αλλά κάνει λάθος. Δηλώσεις Ζαχαριάδη υπήρξαν την προηγούμενη ημέρα και αυτές εννοούσε, αλλά από αβλεψία έγραψε «δηλώσεις Παρτσαλίδη».

 29. Γς said

  Αννίτα Εκμπεργκ κι ο Γς που δεν συνάντησες ποτέ

  http://caktos.blogspot.gr/2014/06/blog-post_7858.html

 30. Καλά, το βουλευτή της Χ.Α. Παππά τον είδατε στις νέες φωτογραφίες που αναδύθηκαν από τα βάθη του βόθρου;
  Φοράει … φέσι! Των Βόσνιων Μουσουλμάνων που υπερέτησαν στα ΕςΕς αλλά πάντως φέσι! Κόκκινο! Με μαύρη φούντα!

 31. cronopiusa said

  21

  Ο Πάμπλο Νερούδα ήταν πρόξενος και κομμουνιστής

  20

  León Felipe / Amparo Ochoa – Como tú, piedra pequeña

 32. Ηλεφούφουτος said

  «… ο πρώτος που παρέθεσε τον στίχο του Σεφέρη στο περιοδικό Νέα Εστία ήταν ο Καραντώνης το 1962 -θέλω να πω, το 1946 δεν ήταν συνηθισμένο να παραθέτει κανείς Σεφέρη.»

  Με άλλα λόγια ο ΝΖ όχι μόνο ήξερε το Σεφέρη σε μια εποχή που δεν είχε ούτε το μισό της σημερινής του φήμης, όχι μόνο είχε διαβάσει έργα του μέσα στη φυλακή αλλά είχε ξεχωρίσει από μόνος του στίχους και ήταν σε θέση να τους παραθέτει στο λόγο του.

  Εξαιρετικά ενδιαφέρον το άρθρο και εύγε για την παρατηρητικότητά σου, Νικοκύρη.
  Προσωπικά, και δέκα φορές να είχα διαβάσει τη συνέντευξη, ποτέ δεν θα είχα προσέξει το «παράδοξο» της αναφοράς στο σεφερικό στίχο (εντάκξει, χωρίς να θέλω να κάνω τον εαυτό μου μέτρο σύγκρισης).

  Δεν καταλαβαίνω τις ενστάσεις ως προς τον πολιτικό χαρακτηρισμό του Σεφέρη. Και πολύ ήπιο τον βρίσκω.
  Ο Μάριο Βίτι, που έχει κι ένα λόγο παραπάνω στα παραλειπόμενα της λογοτεχνικής ιστορίας μας, τον έχει χαρακτηρίσει «ρουφιάνο του Μεταξά», προφανώς όχι αβάσιμα.

 33. Pedis said

  Στην προχειροφτιαγμένη (δεν εννοώ αθέλητη, αλλά ότι για τόσο είναι ικανοί) πολιτική σαλάτα kitsch του Σύριζα ότι δηλαδή εκπροσωπεί -και- την -κουμμουνιστική- αριστερά και παράλληλα εμπνέεται από τον Κέυνς και από το σχέδιο Μάρσαλ, η Παπαρήγα απαντά με gaffe (που δεν είναι εντελώς αυθόρμητη).

  Φοβάμαι ότι δεν είναι οι πέτρες βαριές, μα βουλιάζουν τα πόδια την ιδια στιγμή με το κεφάλι διότι «είσαι» μία πιθαμή κοντός (είτε ως πολιτικός κατεργάρης είτε/και ως άγαρμπος και μπουνταλάς).

 34. Ιάκωβος said

  Πολύ ωραίο. Απο τη συνέντευξη του Ζαχαριάδη σε συνδυασμό με την περιγραφή της εποχής που κάνει ο πατέρας Σαραντάκος, καταλαβαίνει κανείς πολλά.
  Οι τότε αριστεροί και γενικά ο κόσμος που ήξερε γραφή κι ανάγνωση διάβαζαν και αποστήθιζαν ποίηση. Λέγεται οτι ο Ζαχαριάδης σε ένα από τα Συνέδρια είχε επαινέσει κάποιο ποίημα του Μιχάλη Κατσαρού, νέου τότε, προτού ο ποιητής τους ρίξει μια μούτζα ξεγυρισμένη με τους Σαδουκαίους.

  Το ερώτημα γιατί στα Δεκεμβριανά ή σε εκέινη την περίοδο που τοποθετείται η συνενετευξη, η ηγεσία του ΚΚΕ δεν αντέδρασε έγκαιρα υποτίθεται οτι δεν έχει απαντηθεί.

  Νομίζω οτι υπάρχουν δυο απαντήσεις. Η μία είναι οτι το ΚΚΕ από την αρχή της ύπαρξής του ήταν ετερόφωτο, αν χιόνιζε στη Μόσχα, αυτοί συναχωνόντουσαν στην Αθήνα. Ο Ζαχαριάδης λένε οτι είχε βαθμό στο σοβιετικό στρατό. Μην ξεχνάμε οτι μέχρι και τον Φλωράκη, όλοι οι ΓΓ δεν εκλέγονταν από την ελλάδα αλλά διοριζόντουσαν με κοπτάτσια από τους Ρώσους.

  Ο Στάλιν είχε από την αρχή του πολέμου δόσει την Ελλάδα στους Αγγλους και δεν τον ένοιαζε.Και δεν τους το είπε καθαρά, κοιτάξτε παιδιά, έτσι είναι η κατάσταση. Την Ελλάδα την ήθελε ηρωική και μαρτυρική για να τη χρησιμοποιεί στο παζάρι με την Πολωνία και όπου αλλού επενέβαινε.

  Η άλλη απάντηση είναι οτι στην ηγεσία είχαν προωθηθεί ανθρωπάκια, αλλοπρόσαλλα, χωρίς δική τους πρωτοβουλία. Αν στα Δεκεμβριανά καταλαμβάνανε την Αθήνα πριν έρθουν οι Αγγλοι, δε θα γινόταν αυτή η παλινόρθωση του βασιλιά και η δικαίωση των δοσίλογων.Κι ας έλεγαν οι Ρώσοι ότι ήθελαν.

 35. Δέσποινα said

  «Εντυπωσιακό είναι και πως ο Ζαχαριάδης ήξερε το ποίημα του Σεφέρη…[Ω]στόσο φαίνεται πως ενημερωνόταν για την ποίηση…»
  Πράγματι εντυπωσιακό. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που λες και χωράνε τρεις ζωές σε μια. Όπως ο Γιάννης Χοντζέας για τον οποιο έμαθα και διάβασα σχετικά πρόσφατα (ομολογώ με ντροπή).
  Η παραπάνω πρόταση με πήγε συνειρμικά στον Χοντζέα, ο οποιος στα 13 είχε γράψει αυτό
  http://jahandrinos.blogspot.co.uk/2012/03/blog-post_29.html
  και στην ίδια ηλικία περίπου γίνεται μέλος του ΚΚΕ κατ’ εξαίρεση
  http://www.koel.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=584&Itemid=83

  Μην μαλώνετε για το ποιος έχει το δικαίωμα να ορίζει τι είναι Αριστερά και τι όχι, ούτε και για το ποιος έχει σφετεριστεί τον ορο. Και το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ κι όλοι οι γνωστοί εξωκοινοβουλευτικοί είναι η Αριστερά στην Ελλάδα σήμερα.
  Το μείζον ζήτημα της εποχής μας, όμως, είναι ότι η Αριστερά είναι ανύπαρκτη.
  Αντιφατικός λόγος; μ***ς; παραλογισμοί;
  Ίσως.
  Ίσως όμως δεν έχουμε Αριστερά επειδή έχουμε.

 36. Γς said

  34:
  >Αν στα Δεκεμβριανά καταλαμβάνανε την Αθήνα πριν έρθουν οι Αγγλοι, δε θα γινόταν αυτή η παλινόρθωση του βασιλιά

  Λες, έ;
  Μια χαρά θα ήταν Βασιλευομένη Λαϊκή Δημοκρατία!

 37. Ιάκωβος said

  Οσο για την Οπλα, πέρα από τις εκτελέσεις των Τροτσκιστών, υπήρχε μια αναγκαιότητα για την ύπαρξή της στις γειτονιές. Το θέμα ήταν, οτι -τουλάχιστον όπως φαίνεται από τον Αρη του Χαριτόπουλου- αυτή ήταν η μόνη μορφή ένοπλης αντίστασης που είχε σκοπό να κάνει το κκε στη διάρκεια της κατοχή. Ο ΕΛΑΣ έγινε αρχικά αυθόρμητα και μετά λόγω Αρη.

  Η Ιορδανίδου έγραφε κάπου οτι ο κόσμος στα προσφυγικά και τις εργατικές γειτονιές έβλεπε με καλό μάτι τα «μαμούθια της ΟΠΛΑ». Μαμούθια νομίζω οτι σημαίνει μαμούνια, οτι μπαίνουνν κρυφά και τσιμπάνε τους δοσίλογουςκαι διάφορους κουμπουροφόρους της Χ, κάτι τέτοιο.

 38. Γς said

  35:
  >Ίσως όμως δεν έχουμε Αριστερά επειδή έχουμε.

  Γι αυτό έχουμε για να προσέχουμε
  [μπαρούφα σαν την παραπάνω]

 39. qq said

  #25
  Η βικιπαίδεια λέει ότι η ΟΠΛΑ δρούσε από το 43 έως το 47. Οπότε συμπίπτει με την περίοδο της συνέντευξης. Κάπως η βικιπαίδεια δεν τα λέει όλα. Πέρα από την σωστή εισαγωγή που περιγράφει τους στόχους, τα θύματα ήταν κυρίως άτομα της ίδιας παράταξης.

 40. Spiridione said

  13. Είναι ο ίδιος που είπε ότι Αριστερά στην Ελλάδα υπάρχει απ’ το 1951 με την ΕΔΑ;

 41. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Ευχαριστούμε και σήμερα για το ωραίο έναυσμα.Να επιστρέφουμε στην ιστορία και στην ποίηση,να επιστρέφουμε πριν μας πάρει και μας σηκώσει
  31. Kαι να που με το τελευταίο σχόλιο σας με προλάβατε.Βέβαια!Ο μεγάλος γλυκύς Νερούντα!Ήλθε στο νου μαζί κι ο δικός μας ο Κωστής Μοσκώφ,ως Μορφωτικός Σύμβουλος στο Κάιρο.
  27>>Ενστόλων δηλαδής.
  Γς , κόψε το «ένστολοι» γιατί δεν τς αρέσει.Το πρωί κάτι δημοσιογραφόπαιδα του ράδιου, είχαν έναν στρατιωτικό για τα (μισθολογικά) δίκια των «στελεχών που υπηρετούν στην άμυνα και στην ασφάλεια της πατρίδας».»Στελεχών» τόνισε ο εκπρόσωπος κι όχι «ένστολων» γιατί ένστολοι είπε είναι και οι πορτιέρηδες της Μ.Βρεττανίας και λοιποί -που δε θυμάμαι.

 42. sarant said

  28: Βασιλική, σ’ ευχαριστώ, γράφω μακριά από τα βιβλία μου κι έτσι δεν μπορούσα να δω αν υπάρχουν αναφορές στον Ζαχ. στο Πολιτικό ημερολόγιο του Σεφέρη.

  30: Χιτλερικό νάναι και δεν πειράζει να είναι και μουσουλμανικό 🙂

  32: Μερσί.

  34: Ποιήματα του Μιχ. Κατσαρού (νεανικά και «στρατευμένα») έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά της ΕΠΟΝ.

  37: Η βασική δράση της ΟΠΛΑ δεν ήταν να εκτελεί τροτσκιστές. Και ο Χαριτόπουλος ιστορικός δεν είναι. Και ο ΕΛΑΣ είναι δύσκολο να πεις ότι έγινε αυθόρμητα.

  Μαμούτια έλεγαν οι δεξιοί τους εαμίτες. Πάντοτε υποτιμητικό το έχω συναντήσει. Περίεργο να το λέει η Ιορδανίδου, εκτός αν υιοθετεί την ορολογία των «άλλων»

 43. ΟΠΚ said

  Πράγματι ο Σεφέρης ήταν τυπικός αστός, αλλά δεν υπήρξε ποτέ δεξιός. Ήταν κεντρώος δημοκράτης και ορκισμένος βενιζελικός.

 44. sarant said

  13: Ε ναι.

 45. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  7 – Κοίτα, με ενόχλησε η τοποθέτησή σου, οτι ο Σεφέρης ήταν δεξιός, (που μπορεί και να ήταν) επειδή δεν ήταν αριστερός. Αυτή η κατα Μπούς νεώτερου εκδοχή, όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι με τους άλλους, δεν είναι και τόσο αριστερή, γιαυτό και η αναφορά μου στην πρώην γγ του ΚΚΕ. Απο κεί και πέρα, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος ενός αιώνα αγώνων και «αγώνων» των κομουνιστικών αλλα και των σοσιαλιστικών κομμάτων, λέω οτι οτιδήποτε είναι δογματικό, δεν είναι αριστερό, προοδευτικό, και κυρίως δημοκρατικό.

 46. Gpoint said

  # 32

  Με δεδομένο πως ο Μ.Β. γεννήθηκε το 26 και ζούσε στην Πόλη μέχρι την λήξη του πολέμου και το γεγονός πως ο Μεταξάς πέθανε τον Γενάρη του 41 είναι προφανές πως η θέση του για τον Σεφέρη σαν ρουφιάνο του Μεταξά οφείλεται σε προσωπικές εμπειρίες ή στις λογοτεχνικές αναζητήσεις που έκανε.

  Προσωπικά έχω ακούσει τον Αβέρωφ να αναφέρεται στους γιατρούς-σημαιοφόρους που ήταν γραμμένοι στον Ρήγα Φερραίο σαν «δικούς μας» σε αντίθεση με τους γραμμένους στην Πανσπουδαστική που δεν τους όρκισε σημαιοφόρους.
  Τα συμπεράσματα δικά σου.

 47. Ιάκωβος said

  36. γιατί όχι; Εμείς κι η Καμπότζη.Tον δικό μας θα τον λέγαμε Σιχαμενούκ.

  Η λέξη Αριστερά. Μεγάλο μπέρδεμα, αλλά είναι απλό.

  Δε θέλω να καταχραστώ τη φιλοξενία του Νίκου, αλλά θα τρολάρω λίγο.

  Πρόχειρα, έχω καταλήξει ότι όντως υπάρχει αριστερόμετρο, που καθορίζεται, όμως, κάθε φορά από το πεδίο ορισμού. Από έναν «ορισμό» της πολιτικής που λέει ότι πολιτική είναι το ποιοι, πως και πότε θα ασκήσουν την εξουσία, αλλά και το ποιοι, πως, και πότε θα τσιμπήσουν το παραδάκι, έχουμε χοντρικά τα εξής:

  Το αριστερόμετρο έχει δύο κλίμακες, υπάρχουν δηλαδή δύο διαγράμματα . Το ένα είναι το οικονομικό, μια γραμμή που πάνω της μετριέται ο τρόπος διάθεσης του χρήματος. Όσο περισσότερο χρήμα θέλει κάποιος από την εργασία να περνάει στους κεφαλαιούχους, τόσο πιο δεξιά στην κλίμακα τοποθετείται. Και αντίθετα, όσο περισσότερο θέλει κανείς η υπεραξία να μένει, να διατίθεται, ή να ξαναγυρίζει στον εργαζόμενο, τόσο πιο αριστερά.

  Το αριστερά-δεξιά λειτουργεί πάντα μέσα στη σχετικότητα. Αυτό σημαίνει ότι ο Ομπάμα ΕΙΝΑΙ πιο αριστερός από τον Μπους. Ο Χάγιεκ πιο δεξιός από τον Κέυνς. Άκρα αριστερά είναι όσοι θέλουν να καταργήσουν εντελώς την τάξη των κεφαλαιούχων, πχ το ΚΚΕ (έτσι λέει, αλλά μάλλον τρολλάρει). Σήμερα ο Άδωνης και ο Βενιζέλος, είναι πιο Δεξιά από τον σύριζα (δηλαδή από αυτό που λέει ότι είναι). Η Δημαρ δηλαδή λέει ότι είναι αλλά δεν είναι αριστερό κόμμα.

  Υπάρχει και το άλλο διάγραμμα, το πολιτικό. Όσο περισσότεροι και όσο περισσότερο ασκούν την εξουσία σε ένα σύστημα, τόσο πιο αριστερά τοποθετείται αυτό, όσο λιγότεροι τόσο δεξιότερα.
  Τώρα, εδώ μπλέκει. Ο Κιμ της Κορέας είναι ένας απόλυτος δικτάτορας
  Ε, δεν το λες «αριστερό» αυτό το σύστημα.Οι Κιμ για μένα τοποθετούνται πολιτικά στο ΑΚΡΟ ΔΕΞΙΟ της Κλίμακας, μαζί τους άλλους δικτάτορες, με το Χίτλερ ή το Μάο.

  Με την πολιτική έννοια, ναι το κκε δεν είναι αριστερό.

 48. Gpoint said

  # 45

  Ο Λάμπρος το έθεσε σωστά.

  Οταν θα μάθουμε να ξεχωρίζουμε το καλό από το κακό (αντί το αριστερό από το δεξιό) θα ωριμάσουμε πολιτικά και μπορεί να έχουμε και καλύτερα κόμματα και πολιτικούς.
  Μέχρι τότε ούτε ψήφος ούτε λευκό, μόνο ΜΑΥΡΟ

  (παρασύρθηκα σήμερα και πολιτικολόγησα για κάνα εξάμηνο. Μουντιάλ, κήπος και ψάρεμα να συνέλθω )

 49. Spiridione said

  Εκτός από την περίοδο του ΕΑΜ που αναφέρεις Νικοκύρη, το ίδιο είχε γίνει και την περίοδο του Παλλαϊκού Μετώπου.
  http://www.rizospastis.gr/story.do?id=1123705&publDate=26/1/2002
  Χρησιμοποιείτο τότε ο όρος «Αριστερά» και δεν νομίζω να το έκαναν από ηττοπάθεια ή άμυνα, το αντίθετο.
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=65&pageid=19934&id=-1&s=0&STEMTYPE=1&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=AAiASJASZASRASbAScASNASZASEAAi&CropPDF=0

  Να πω ότι έξι μήνες πριν τη συνέντευξη του Ζαχ. είχε δημοσιευτεί στον Ριζ. κριτική με τον τίτλο «Ένας ποιητής της παρακμής».
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=65&pageid=21004&id=-1&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ARvASNASeASFASZASPASa&CropPDF=0

 50. spiral architect said

  @47: Με την πολιτική έννοια, ναι το κκε δεν είναι αριστερό.
  Ευτυχώς θε μου! 🙄

 51. Ιάκωβος said

  Έχω το βιβλίο κοντά, είναι το Στου κύκλου τα γυρίσματα και γράφει:
  «Ένας άλλος πολύτιμος φίλος που ερχόταν ακόμα στο σπίτι μας ήταν ο Φώτης. Ο Φώτης μας έφερνε πάντα τα τελευταία νέα.
  -Φώτη τι γίνεται;
  -Τι να γίνει; Χτες τα Μαμούθια καθάρισαν πάλι στο Παγκράτι έναν καταδότη. »

  Αυτά που περιγράφει γίνονται πριν την απελευθέρωση, πριν τον Σεπτέμβρη του 44.

  Ναι η ΟΠΛΑ συγκροτήθηκε για αυτοάμυνα, στο τέλος όμως εκτελούσε και «ιδεολογικούς » εχθρούς,τροτσκιστες και αρχειομαρξιστές, δείγμα του τι είδους δημοκρατία είχε στο μυαλό της η ηγεσία του ΚΚΕ. Σταλινικού τύπου .Μην ξεχνάς οτι και ο Πεχτασίδης ο οργανωτής του Μπούλκες ανήκε στην ΟΠΛΑ.

  Για τις προθέσεις της ηγεσίας του ΚΚΕ δεν είναι μόνο ο Χαριτόπουλος ,τα λένε κι άλλοι.Πάντως τα τοπικά Γραφεία, όσα μπορούσαν οργάνωναν ανταρτοομάδες και πριν την Εισβολή των Ναζί στην Σοβιετική ένωση(21-6-41), αλλά η Κεντρική Επιτροπή πήρε απόφαση για ένοπλο στις 3 Ιούλη του 41.

  Γενικά το ΚΚΕ είχε τη θέση όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας, και τον εκτελούμε αμα λάχει.Την ίδια θέση έχει και τώρα.Κασιδιάρης, Πάγκαλος Τσίπρας είναι το ίδιο γι αυτούς, και αυτή είναι η συνταγή για τη μελλοντική του συρίκνωση

 52. sarant said

  51: Ούτε τότε, ούτε τώρα έχει αυτή τη θέση το ΚΚΕ, κάνεις μια καρικατούρα -αλλά δεν σε αδικώ, διότι τελευταία δίνει και το ίδιο πολλές αφορμές γι’ αυτή σου την ερμηνεία.

  49τέλος: Πολύ ενδιαφερον εύρημα!

 53. sarant said

  51: Μαμούθια-μαμούτια δεν απέχει πολύ βέβαια,

 54. Ηλεφούφουτος said

  Η αλήθεια είναι ότι από μια εποχή και μετά, μάλλον απ τη μεταπολίτευση σε μερίδα του κόσμου είχε δημιουργηθει η εσφαλμένη σύνδεση του Σεφέρη με την Αριστερά λόγω της μεγάλης διάδοσης που είχαν τα μελοποιημένα του ποιήματα απ το Θεοδωράκη.

  Παλιότερα πάντως ήταν σαφέστερο ότι ο Σεφέρης ήταν άνθρωπος του συστήματος και μόνο, εξού και η σημασία που είχε αποκτήσει η δήλωσή του κατά της δικτατορίας. Η αξία της βρισκόταν ακριβώς στο ότι η αντίθεση προερχόταν από διανοούμενο υπεράνω πάσης υποψίας.

  Κατά τ άλλα και παρεπιφτού η αριστερότητα του ΣΥΡΙΖΑ, μήπως πρέπει να εισαγάγουμε και το γραφικόμετρο; γιατί καλά τα στελέχη επαγγελματίες, καλά ο Ριζοσπάστης, αλλά οι κανονικοί άνθρωποι που τα αναπαράγουν δεν ανησυχούν για το τι ζημιά κάνουν στον εαυτό τους όταν λένε αυτά που λένε σε αυτούς με τους οποίους είναι καταδικασμένοι να συμπορεύονται;
  Αν μεθαύριο πουν το οτιδήποτε σωστό, ξερωγώ «το ΝΑΤΟ είναι ιμπεριαλιστικό», ποιος θα τους πάρει στα σοβαρά;
  Ή έχουν σκοπό να συμπορεύονται πλέον με ψεκασμένους;
  Κι όλα αυτά σε έναν κόσμο όπου π.χ. στη Γαλλία όταν λένε «Αριστερά» εννοούνε τον…Ολάντ, ενώ στο σύνολο του ευρωπαϊκού Τύπου εξακολουθούν τα περί ακροαριστερού Τσίπρα. Και δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από το χαρακίρι αξιοπιστίας που έκανε ο γερμανικός Τύπος προκειμένου να δαιν\μονοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ενόεψει εκλογών το 2012.

  Βέβαια είχα ακούσει την άποψη τότε από φίλο ΚΚέ ότι επρόκειτο για κόλπο προκειμένου να πέσει ο κόσμος στην Ελλάδα στην παγίδα του ΣΥΡΙΖΑ (καθότιως γνωστόν αν δεν διαβάσει ο μέσος Έλληνας τουλάχιστον δύο γερμανικές εφημερίδες την ημέρα, δεν βγαίνει απ το σπίτι).

 55. spiral architect said

  Άσχετο:
  Cooling break
  (Ολλανδία – Μεξικό)

 56. Ιάκωβος said

  Η αλήθεια είναι οτι μετά την κατάρευση του υπαρκτού δύο επιλογές είχε το ΚΚΕ . Είτε να παραμείνει και να γαντζωθεί από την Λενινιστική ιδεολογία στην Σταλινική της εκδοχή είτε να γίνει ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Δηλαδή μπρος Γκουλαγκ και πίσω Μέρκελ.

  Διάλεξε την από την αρχή λανθασμένη θεωρία της Δικτατορίας της Εργατικής Τάξης .Στο μέλλον δεν ξέρω, αλλά όπως είναι τώρα η εργατική τάξη, ξεχάστε το.

  Πρακτικά τώρα, το να υποστηρίζει τον εντελώς κατάπτυστο Στάλιν που διοίκησε δικτατορικά και με γκουλαγκ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ της εργατικής τάξης (η ίδια ήταν στο Μαγκανταν, έσκαβε, δεν προλάβαινε) ,α υτόείναι κολοσιαία πλάνη.

  Όσοι έφυγαν και έκαναν άλλα κόμματα είναι σοσιαλδημοκράτες. Ο Σύριζα είναι ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Δηλαδή η Κεντροαριστερά είναι ο Σύριζα. Οι δημαρ και τρίχες είναι από μνημονιακοί-νεοφιλελεύθεροι εως ανύπαρκτοι.

  Στην τρομερή επίθεση που βιώνουμε και δεδομένου οτι Πολιτική είναι η διαχείρηση του εφικτού, ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Σκανδιναβικού τύπου, σαν ένα σκαλί προς κάπου αλλού δε θα με χάλαγε. Το κακό είναι οτι σοσιαλδημοκρατία είναι ένα ταγκό για δύο. Αν οι λεφτάδες δε θέλουν να χορέψουν με το Συριζα, και προτιμάνε Κασιδιάρη,Μπουμπούκο κι άλλους ψυχάκηδες, εκεί έχουμε χοντρό πρόβλημα.

  Όσο ο Συριζα δεν πιστεύει και δεν απευθύνεται στο κόσμο, για ένα νέο Αντιμνημονιακό ΕΑΜ με δομές-ασπίδα στην «ανθρωπιστική» καταστροφή, μάλλον παίζει τις κουμπάρες και η ευθύνη για τις καταστροφές που θα έρθουν, θα πέσει στο κεφάλι της ηγεσίας του.

 57. Ιάκωβος said

  Ο σύριζα δεν είναι καλός ούτε και στο κατεξοχήν γνώρισμα του πολιτικού, την προπαγάνδα, το χειρισμό των ανθρώπων με το λόγο. Αν δεν ξυπνήσει από τον λήθαργο , θα μείνει σ αυτά τα ποσοστά που θα πέφτουν κι όλας Ο κόσμος έχει οργή μέσα του. Ο αντιπολιτευόμενος οφέιλει να την εκφράσει.Αλλιώς κάποιος αλλος θα το κάνει.

  Ο κόσμος θέλει να δεί δύναμη *, έτσι είμαστε από παλιά , από πίθηκοι δηλαδή, αλλιώς το πλήθος δε θα σε αναγνωρίσει για Alpha male (ή female) 🙂

  Παράδειγμα αψυχολόγητου καθωσπρεπισμού η «αντιπαράθεση» αυτή, που ο κλέφτης, ο Λαγκαρντιανός διαπλεκόμενος Κεφαλογιάννης έβρισε στα ίσα το συριζαίο και εκείνος χαμογελούσε.

  Φυσικά εννοώ αληθινή δύναμη υπαρκτή και δική σου, όχι τη δύναμη του Κόκκινου Στρατού, που παρουσιάζει σα δική του το ΚΚΕ….

 58. spiral architect said

  Έτσι! 😉

 59. 57 Ο Κατρούγκαλος -καθηγητής πανεπιστημίου, συνταγματολόγος, ευρωβουλευτής, κάτοικος Ελλάδας;- επί ώρα επέμενε ότι ο πατέρας Κεφαλογιάννης ήταν αποδεδειγμένα διαπλεκόμενος, μπερδεύοντας τα σόγια του Ηρακλείου με του Ρεθύμνου. Μετά τα μάζεψε σα βρεγμενη γάτα.

 60. 59 Με πρόλαβες. Στην Όλγα έπρεπε να τα πει!

 61. Ιάκωβος said

  Ε, ναί… Γιατί θα πρέπει εμείς οι άλλοι, το κοινό, οι ψηφοφόροι τελοσπάντων, να καταφεύγουμε σε στο ιντερνετ για να μάθουμε την αλήθεια, όταν το σκάνδαλο είναι μπρος στα μάτια μας. Άλλοι δεν έχουν πρόσβαση.

  Το βαθύ κόκκινο γράφει:

  Το διαπλεκόμενο αυτό σκουπίδι, είναι ο σύζυγος της Graziella Grollo, με την οποία τους πάντρεψε ο Δημήτρης Κοντομηνάς. Η κουμπαριά αυτή όμως δεν έχει…καμία σχέση με τη μη προφυλάκιση του Κοντομηνά για τα διαβόητα θαλασσοδάνεια. Απλά, οι δικαστικές αρχές «ευαισθητοποιήθηκαν» από το ξαφνικό πρόβλημα υγείας, που του παρουσιάστηκε κατά την ανάκριση!

  Η σύζυγος του Κεφαλογιάννη έχει μαμά, η οποία λέγεται Ρεγκίνα Αμπουάφ κι η οποία με τη σειρά της έχει κι αυτή…μαμά, τη Graziella Grollo και γιαγιά της συζύγου Κεφαλογιάννη. Οι εν λόγω κυρίες πρέπει να είναι «διαόλου κάλτσες» και πολύ προκομμένες, αφού τα ονόματά τους φιγουράρουν στη Λίστα Λαγκάρντ, ως κάτοχοι του συνολικού ποσού του ενός δις ευρώ περίπου! Το «θάψιμο» της εν λόγω υπόθεσης, δεν είχε καμία σχέση με το γεγονός, ότι ο Κεφαλογιάννης ήταν μέλος της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που διερευνούσε το θάψιμο της Λίστας Λανγκάρντ!
  ___________________________________

  Δηλαδή πως πάνε έτσι αδιάβαστοι; Γραμμή για την επικοινωνιακή τακτική δεν έχουν; Πως θα διοικήσουν το Μπ@@ρδέλο έτσι ανοργάνωτοι οι ίδιοι και χωρίς οργανωμένουςπλήθος να κινειτοποιείται, όταν θα έχει ξεχυθεί ο μιχαλολιάκος και η οννεδ στους δρόμους και θα ωρύονται «κάτω η παλιά κομματική Ελλάδα» και «κάτω οι κρατικοδίαιτοι»;

 62. Μαρία said

  59
  Την πάτησε όπως η Καϊλή με τους Μιχαλολιάκους. Μπέρδεψε τα χασίσια με τα μονοπύθμενα του Αλαφούζου.

 63. sarant said

  Αυτός που έκανε την απαγωγή της Τασούλας σε ποιο σόι ανήκει;

 64. Στο ηρακλειώτικο (νομίζω).

 65. Μαρία said

  64
  Ναι, αδερφός αυτουνού του Μανόλη ο απαγωγέας Κώστας.
  http://www.patris.gr/articles/19269/4574?PHPSESSID=#.U7BdJkCgYY4

 66. Μαρία said

  Ολονών όμως η σκούφια ξεκινάει απ’ τα Ανώγεια.

 67. Γς said

  65:

  http://www.patris.gr/articles/73294?PHPSESSID=#.U7Bge5R_tIE

 68. sarant said

  Μάλιστα, ευχαριστώ!

 69. marasagis said

  47+50: Με την «πολιτική έννοια» μπορει να βγει ότι αριστερός δεν ήταν κι ο Ροβεσπιέρος.
  Κι όσο περισσότερο «με την πολιτική έννοια» θα είναι «αριστερή» η «μη-αμφισβήτηση» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τόσο λιγότερο θα «θεωρείται» αριστερός και ο Ροβεσπιέρος με την «πολιτική έννοια» και τόσο περισσότερο θα θεωρείται «αριστερή» η Μαρία-Αντουανέτα: Τουλάχιστον «με την οικονομική έννοια» ήθελε ο λαός να τρέφεται με παντεσπάνι – άλλο που υπήρχαν 360 εφαρμοστικοί νόμοι που δεν το επιτρέπανε.

 70. Αχ, τι ωραία! Ξαναζούμε τις πρώτες (καλές) μέρες του athens.indymedia με τον Red Alert!

  Έγινε 13 χρόνια (και 30 κιλά) νεώτερος!

 71. Γς said

  Σσσστ!

 72. Ιάκωβος said

  Η Μαρία Αντουανέτα δεν το είπε ποτέ αυτό.

  Ο Ροβεσπιέρος οικονομικά ήταν » Αριστερός». Πολιτικά ήταν ένα τραγικό πρόσωπο, που αντιπροσώπευε την τραγωδία όλων αυτών που ήταν ικανοί να πάρουν την εξουσία αλλά όχι να την κρατήσουν. Και το λάθος της Αριστεράς να εξιδανικεύση τον Ροβεσπιέρο και την τρομοκρατία του, κάποιον δηλαδή που στην τελική έχασε, το επαναλαμβάνουν και σήμερα οι σύντροφοι του κκε (μεταξύ τους σύντροφοι δηλαδή), εξιδανικεύοντας τον Στάλιν και την Σοβιετική ένωση. Που επίσης έχασε (και τόσο παταγωδώς ) κι αυτή και το πρότυπο της κοινωνίας που επαγγέλθηκε.

  Τι σε ενώνει εσένα πχ με τον Κιμ τον Τρίτο (αυτός κι αν είναι μακρύτερος). Το οτι είσαστε και οι δύο «αριστεροί»; Ή «κομμουνιστές»;

  Για μένα είναι σαφές.
  Η Εργατική τάξη δεν είναι ακόμα ικανή σαν συγκροτημένη τάξη να ασκήσει πολιτική εξουσία.
  Μπορεί κάποτε, αλλά δεν θα είναι στο χάλι που βρίσκεται τώρα.

  Στη Σοβιετία ΠΟΤΕ δεν υπήρξε Δικτατορία του προλεταριάτου, υπήρξε δικτατορία ενός ανθρώπου και μετα το 56 μιας ομάδας στελεχών και γύρω γύρω α-πολίτικες ανελεύθερες μάζες ‘η ελεύθερα μυαλά που σιωπούσαν ή βρισκόντουσαν στο Μαγκαντάν .

  Το κκε είναι ΤΟ κόμμα της εργατικής Τάξης ΜΟΝΟ επειδή το δήλωσε.Ευελπιστεί κάποτε να διοικήσει δικτατορικά την κοινωνία ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ της εργατικής τάξης.Όμως δεν είμαστε στο 1930, έχουμε δει το πείραμα και πως παρήγε τα γκουλάγκ.

  Στην καλύτερη περίπτωση θα έπρεπε να καταλάβουμε οτι αυτοί που ξεκίνησαν συμμετείχαν και έθαψαν την επανάσταση στη Ρωσία, τελικά, δεν ξέρανε τα τρία κακά της μοίρας τους και να ξεκινήσουμε από την αρχή, χωρίς να φοβηθούμε οτι εμείς κι άλλες τρείς γενιές πίσω πολέμησαν για μια καζάκα αδειανή.

  Όλα τα άλλα είναι η ψυχολογική ανάγκη για παρηγοριά και εξάρτηση από θρησκευτικές αρλούμπες που έχουμε όλοι και κυρίως από την αίσθηση οτι κάποιοι «είμαστε σύντροφοι» ανώτεροι άνθρωποι, ήρωες, αγνοώντας οτι κι ο μεγαλύτερος ήρωας μπορέι να κάνει τη μεγαλύτερη πατάτα και τη μεγαλύτερη παλιανθρωπιά.

  Πολλά από τα λάθη των επιλογών του ΚΚΕ (και άλλων) ανασκευάζονται με την απλή λογική.

  Αλλά το έγκλημα όλων μας είναι ,όπως θα έλεγε η Χάνα Άρεντ, οτι δεν σκεφτόμαστε.

 73. Munich said

  Το ποίημα Θεατρινοι έχει μελοποιηθεί απο Τα Μωρα στη Φωτιά

  Η όλη αριστερά στην ελλάδα έχει βγάλει τα αριστερόμετρα και αλληλομετριεται και αλληλοεκτίθεται. Όπως πάντα δλδ.
  Ερώτηση κρισεως: υπηρξε κι αν ναι, ποιός ήταν ο πρωτος αριστερός δήμαρχος τη Αθηνας;

 74. Γς said

  φΤΟΥ!
  Παρα λίγο ο Ζαλπιγκίδης!

 75. sarant said

  70: Έγινε ή έγινες;

 76. marasagis said

  72: Ομολογώ πως μου φάνηκε αστείο ότι η Μαρία Αντουανέτα δεν το είπε ποτέ αυτό. Και τι να κάνω τώρα που δεν το είπε; Μάλλον πρέπει να τα ξαναδώ όλα από την αρχή.
  Εως τότε: ΕΕ και ΝΑΤΟ στο δρόμο που χαράζει ο αρχηγός «με όλη τη δύναμη της φωνής του», στο όνομα του ΚΙμ, του αν υπήρξε δικτατορία του προλεταριάτου στην ΕΣΣΔ κλπ κλπ.
  Και σε δήθεν εναγώνια αναζήτηση «αριστερών» που θα δεχτούν να μοιραστούν τη μισή ντροπή.
  Έλλειμμα σκέψης ή συμφορά από το πολύ μυαλό;
  Καληνύχτα.

 77. 10: “Καθά αναφέρει η συνάδελφος ‘Καιροί΄ του Λονδίνου”

  Κι η μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες. 🙂

 78. Γς said

  Και κίτρινη κάρτα σε αναπληρωματικό παίχτη στον πάγκο;

 79. Ιάκωβος said

  Ρε Marasagis,
  δεν είμαι συριζαίος , λέω καμμιά φορά τι θα έκανα εγώ αν ήμουν 🙂

  Με το ΝΑΤΟ είναι λεπτό το ζήτημα. Δυο συνασπισμοί συγκρούονται. Το ΝΑΤΟ από τη μια και οι Ρώσοι, από την άλλη. Κι εγώ θεωρητικά είμαι υπερ της ουδετερότητας. Άν όμως δεν σου αφήνουν επιλογή,αυτό δεν είναι πρόβλημα; Κι εγώ πιστεύω οτι οι ναζιστές στην Ουκρανία έδιωξαν την νόμιμη κυβέρνηση και οτι απο πίσω έχουν την ΕΕ. Και λοιπόν; Οι κλεφταράδες του Πούτιν είναι καλύτεροι; Η Ελλάδα , ανήκει στον ένα συνασπισμό. Η ουδετερότητα δεν είναι υπέρ της Ρωσίας; Δεν είναι κριτήριο ‘αριστερότητας» η στάση που κρατάει κανείς απέναντι στο ΝΑΤΟ. Παρακολουθείς Russia Today? Κι εγώ δε θα τα έλεγα καλύτερα από το RT εναντίον της Αμερικής και του «συστήματος». Οι τύποι όμως δουλεύουν για τους Ρώσους και πρέπει να το ξέρει κανείς αυτό.

  Και οι Χρυσαυγίτες μιλάνε συνεχώς εναντίον της Αμερικής και του Νατο και κατά των «ναζιστών» του Γιουρομεϊντάν. Και λοιπόν; Τα διεθνή είναι άλλου παπά ευαγγέλιο, έχουν να κάνουν με την τακτική, όχι με το πολίτευμα.

  Αλλωστε κι ο Κουτσούμπας είπε οτι το σύνθημα «Εξω από το ΝΑΤΟ» προυποθέτει «λαική εξουσία». Δηλαδή, ζήσε Μάη μου. Ευκαιρία να μην κάνουμε τίποτα. Δηλαδή άντε άλλα 70 χρόνια να κοσκινίζουμε.

  Και ποια «λαϊκή εξουσία» ; Που είναι η δικτατορία του προλεταριάτου; Τι, ο κάθε εργολάβος κι ο κάθε καθηγητάκος θα ασκήσει απάνω μας τη λαική εξουσία; Το ξέρει ο σύντροφος Στάλιν αυτό; Πού είναι το εργοστασιακό προλεταριάτο, το μόνο που παράγει υπεραξία ; Τρίχες. Παρα τα φαινόμενα, οι πιο μπερδεμένοι είναι στο ΚΚΕ.

 80. Pedis said

  -72, 76: Δεν πρόλαβε να το πεί. Είχε το στόμα μπουκωμένο από τα παντεσπάνια , πριν, και όταν έπειτα της πέρασε από το μυαλό είχε το κεφάλι της αλλού γι αλλού … εξαιτίας βλάβης, λένε, στο αριστερόμετρο του Ροβεσπιέρου που όντας δεξιός δεν ήξερε να το χειριστεί σύμφωνα με το μάνιουαλ του -47, άσε που το μαραφέτι εκείνη την εποχή δεν είχε και γραφικά, οπότε πώς να κάνει εποπτικά διαγράμματα … Γράψε λάθος.

 81. Γς said

  Γκοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοολ!

  Κι η πλατεία φλέγεται απέναντι.
  Μέχρι βεγγαλικά πέφτουν!
  Για να δούμε.

 82. sarant said

  Γιά να δούμε, μήπως τώρα μετρήσει η αριθμητική υπεροχή 🙂

 83. Γς said

  Γκόοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοολ!

  Πάω να κατεβάσω τη σημαία του 2004 απ το πατάρι.

  Ομόνοια σου ερχόμαστε!

  [Ολλανδία ερχόμαστε]

 84. Γς said

  Μου ξέφυγε!!!!!!!!!!!!!!!

 85. Γς said

  Στη φάση του Χολέβα [το είχα έτοιμο]

 86. Γς said

  Χάσαμε. Κρίμα

  Μπράβο τους

 87. sarant said

  Δεν πειράζει, όποιος χάνει στα πέναλτι κερδίζει στο τάβλι.

 88. Gpoint said

  Το ματς τελείωσε, η συμμετοχή στο μουντιάλ τελείωσε…

  Τι μας έμεινε ;

  Κλαψ >> Κλαφς>>Κλαυς>>Κλάους !!!

 89. sarant said

  E ναι, αν είχαμε έναν στοιχειωδώς καλό σέντερ φορ, δεν θα φτάναμε στα πέναλτι.

 90. Γς said

  Εχω να παίξω τάβλι κάτι δεκαετίες.
  Επιχείρησα να παίξω πριν μερικά χρόνια με μια φίλη μου, αλλά το σταματήσαμε όταν διαπιστώσαμε ότι εγώ έπαιζα πλακωτό κι εκείνη πόρτες

 91. Γς said

  90 ήταν για 87

 92. Γς said

  Κι όσο σκέφτομαι πόσα καύσιμα, ποτά και άλλα πολλά γλύτωσαν απόψε από την κλωτσιά του Φάνη Γκέκα.

 93. Gpoint said

  Στην μίνι κερκίδα που είχε σχηματισθεί στην γιγαντοοθόνη του χωριού ένα μακρόσυρτο Ωωωωχ ακούσθηκε μόλις κατάλαβαν πως θα κτυπήσει πέναλτυ ο Γκέκας. Ηταν βέβαι αυτό που λέμε λαίκή προαίσθηση αλλά ήταν γεγονός πως δεν είχε επαφή με το περξβάλλον όση ώρα ήταν στο γήπεδο. Επρεπε να πει του Σάντος πως δεν μπορεί.

 94. Γς said

  92:
  Γλύτωσαν [λέμε τώρα].
  Γλύτωσαν χάρη στο Γκέκα, για χάρη του Γκίκα 😦

 95. Γς said

  Και μια «προφητική» διαφήμιση της Vodafone του 2012 με τον Γκέκα

 96. qq said

  Την «δικτατορία» του προλεταριάτου μη την παίρνετε κυριολεκτικά. Δεν είναι δικτατορία με την συνήθη έννοια. Είναι αντιδιαστολή στην δικτατορία της μπουρζουαζίας, την οποία επίσης μη την παίρνετε κυριολεκτικά. Κάτι σαν το «αόρατο χέρι» στις αγορές, το οποίο επίσης μη το παίρνετε κυριολεκτικά, δεν είναι ένα πραγματικό χέρι με σάρκα και οστά. Με «δικτατορία» εννοούσαν ένα σύμπλεγμα ιδεών που έχει διαποτίσει όλοι την κοινωνία και την διαμορφώνει. Μπορείς να εντοπίσεις τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της «δικτατορίας», όπως ιδιοκτησία, αμοιβή έναντι εργασίας, αλλά σε άλλα ατύχησαν και δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν τι είναι πλούτος ή τι είναι το χρήμα και η αξία. Ενώ λοιπόν η αστική δικτατορία έχει ως κύριο άξονα την ιδιοκτησία, στην προλεταριακή δικτατορία αφαιρείτε αυτό το χαρακτηριστικό. Ως ένα γινάτι. Αφού η μπουρζουαζία κινείτε με χρήμα, εμείς θα το καταργήσουμε. Έτσι όμως δεν προχωρά η ανθρωπότητα. Και ως σύμπλεγμα ιδεών, αυτές καταργούνται με άλλα συμπλέγματα ιδεών, όχι με κυριολεκτικές δικτατορίες και με τα όπλα. Σε αυτό ατύχησαν οι μπολσεβίκοι στην Ρωσία και όπου αλλού κομμουνιστές. Δεν μπόρεσαν να καταλάβουν τι είναι πλούτος και γιατί οι πέτρες σοβάδες και τα σίδερα δεν είναι πλούτος και δεν είναι κεφάλαιο που παράγουν πλούτο. Και τέλος, με αυτή την έννοια όλοι είμαστε δεξιοί. Μερικοί λένε, η ιδιοκτησία είναι στον DNA του ανθρώπου. Αυτή την ιδέα (περί ιδιοκτησίας) δεν την ξεριζώνεις με διατάξεις νόμου.

 97. spiral architect said

  @96: Εξαρτάται, σε ποια ιδιοκτησία αναφέρεσαι: Σ’ αυτήν των μέσων παραγωγής πλούτου ή στην ιδιοκτησία στέγης, εστίας και μικροϊδιοκτησίας χωραφιού ή κοτετσιού. Χάρισε λοιπόν στον Αλαφούζο και στο Μαρινάκη ένα καράβι ξερωγώ και άφησέ τους να βγάλουν φράγκα με ίδια μέσα χωρίς εργαζόμενους χειρώνακτες ή μη και έπειτα τα λέμε. 🙂
  Αρκεί το τελευταίο να το συνειδητοποιήσουν οι εργαζόμενοι.
  Προς το παρόν τη μικροϊδιοκτησία την καβατζώνει η εξουσία, οικονομική και πολιτική με κατασχέσεις … 😦

  Έναν επιθετικό ρε παιδιά!

 98. spiral architect said

  Μας έφαγαν οι κατάρες της συμπεθέρας! 👿

 99. qq said

  Εξίσου μπορώ και εγώ να παίξω με λέξεις. Σου χαρίζω δέκα πλοία και 1000 ναύτες να τα δουλέψεις. Για να δούμε τι θα κάνεις. Ούτε δεκάρα τσακιστή δεν θα μπορέσεις να βγάλεις. Άρα, ο πλούτος και το κεφάλαιο είναι αλλού.

 100. spiral architect said

  @99: Ποιος το’ πε αυτό; Εσύ; Α, καλά! 😛
  Δώσε λοιπόν στον κύριο ένα σαπιοκάραβο και 10 ναύτες και βλέπεις ποιοι είναι οι επενδυτές που θα σε σώσουν. Ή μήπως νομίζεις, ότι οι άλλοι οι γραβατωμένοι 😉 είναι καλύτεροι;

  Ερώτηξις: Που είναι ο πλούτος και το κεφάλαιο; 🙄
  (να ξέρουμε και μεις δηλαδή …)

 101. BLOG_OTI_NANAI said

  93: Ακριβώς το ίδιο σκέφτηκα όταν είδα τον Γκέκα να πηγαίνει για πέναλτι… Φαινόταν ότι δεν είχε μπει στο κλίμα, έχανε τα κοντρόλ, πολλά λάθη…
  Στα πέναλτι εξαφανίζονται όλα τα ομαδικά πλεονεκτήματα που εμείς είχαμε. Αξίζαμε να περάσουμε αλλά έπρεπε να το είχαμε κάνει στην παράταση.

 102. Gpoint said

  Ανανέωση τώρα !!
  (ποδοσφαιρικά μιλάω, έλεος με την ιδιοκτησία, διαβάστε την πέμπτη ραψωδία της Ιλιάδας, το ρυθμίζει ο Δίας μια χαρά το ζήτημα)
  Ανανέωση δεν είναι να φύγουν ο Κάρα κι ο Κατσούρ.
  Ούτε ο φευγάτος Σάντος
  Ανανέωση είναι να φύγουν οι άνθρωποι του προέδρου που τώρα έγινε δήμαρχος.
  Ο Σαρρής που έβαλε βέτο για τον Κλάους όπως είχε βάλει και για τον Κάτσε, ο κεκές Μαυρογιαννίδης που κάνει τον διαμορφωτή της κοινής γνώμης (στο περιβόητο ματς Λειβαδιάς-ΟΣΦΠ-αυτό που ρωτάμε ακόμα αν έληξε- δύο άτομα στην Ελλάδα είπαν πως το γκολ μπήκε στο 94 κι όχι στο 98, ο γνωστος ραμολιμέντος Σάββας και ο εκφωνητής της τότε έρασπορτ Μαυρο…γιαλλούρος.
  Η δικτατορία του προλεταριάτου ωχριά μπροστά στην δικτατορία του Μαρινάκη !!
  Λευτεριά στην ΕΠΟ !!

 103. spiral architect said

  Εμπρός να ξεπλύνουμε τη ντροπή της Χιχόν!
  Viva Algeria!

 104. spiral architect said

  … στο παραπάνω λίκνο έμαθα ότι, οι αλγερινοί ονομάζουν αυτόν τον στημένο αγώνα του Μουντιάλ του ’82 -τη ντροπή της Χιχόν- σαν Άνσλους! 😮

 105. Gpoint said

  Επειδή πολλές βλακείες γράφονται για στατιστικές ευστοχίας στα πέναλτυ και τέτοια, θυμίζω πως οι στατιστικές δημιουργούνται και αλλάζουν ΜΕΤΑ τις εκτελέσεις ενω οι αποφάσεις παίρνονται ΠΡΙΝ

  Και στην διαδικασία των πέναλτυ(ς) μετράνε μόνο η ψυχολογική και η σωματική κατάσταση των ποδοσφαιριστών που τα εκτελούν.

 106. Γς said

  104:
  Anschluss και που το θυμήθηκες;

  Και μπήκαν οι Ναζί στην Βιέννη, που λες κι ο πιτσιρικάς εβραίος Robert Soκal την έκανε (οικογενειακώς) για Κίνα. Σπούδασε στο “Χαρβαρντ” της Σαγκάης το St. John’s
  Πανεπιστήμιο. Επηρεασμένος από τον μεγάλο Θεωρητικό γενετιστή Sewall Wright έγινε αυτός που έγινε: Ο Πατριάρχης της Αριθμητικής Ταξινόμησης. Εργαλείο που βοήθησε καθοριστικά την εξέλιξη της … Εξέλιξης, αν και βαθιά δημιουργιστής ως θρησκευόμενος.

 107. sarant said

  98: Κάπου γράφτηκε ότι έπρεπε να βάλει τον Σωκράτη τερματοφύλακα: προκειμένου να αναβάλει τον γάμο, θα κατέβαζε ρολά.

 108. ΠΑΝΟΣ said

  Μια χαρά είναι η Αριστερά-η όποια-για αντιπολίτευση.Εγώ γι αυτο την στηρίζω.Βάρδα μην γίνει εξουσία…
  Χάρηκα τον αποκλεισμό.Γλιτώσαμε τον «θεό τής Ελλάδας»,τούς εθνικισμούς,τούς υπερπατριωτισμούς,τον φανφαρονισμό των πολιτικών ΟΛΩΝ των κομμάτων και άλλα σχετικά,συμπεριλαμβανομένου και τού αφιονισμού τού όχλου.Δεν είμαι στενόκαρδος.Το αντίθετο και το έχω πληρώσει ακριβά.;Όμως για τούς λόγους που είπα,ήταν για μένα μια νύχτα μεγάλης χαράς.Χαλάω τη σούπα;

 109. sarant said

  108: Μπα, όχι. Το αμφίβολο θα ήταν να έβγαινες να πανηγυρίσεις.

 110. Pedis said

  -99 «Σου χαρίζω δέκα πλοία και 1000 ναύτες να τα δουλέψεις.» Ουπς ο Μάρσαλ. Έτσι κάναν οι αμερικάνοι με τους κ.κ. εφοπλιστάς μετά την κατοχή. Τα καυμένα τα παιδιά, δέχθηκαν με βαριά καρδιά τη βρωμοδουλειά γιατί «είχαν στο DNA τους» πιο έντονα από τους άλλους (και απο τους 1000 ναύτες) την επιθυμία για ιδιοκτησία και δημιουργία. Αξιοκρατία δεν λέω, αλλλά μαρτύριο και τούτο …

 111. Γς said

  Τα Λίμπερτιζ. Φτιαγμένα για ένα ταξίδι του Ατλαντικού στον πόλεμο και φτάσανε να πνίγουν κόσμο για δεκαετίες

 112. qq said

  Συνέχεια και τέλος. Κάποιος γνωστός-μου μου λέει ιστορίες για έναν συγχωριανό του που ξεκίνησε με τίποτα και έγινε κροίσος της τοπικής κοινωνίας. Ο ίδιος προτιμάει να κτίσει εξοχικό. Του λέω, με αυτό το κεφάλαιο γιατί δεν στήνει μια επιχείρηση να ζουν τα παιδιά του και τα δισέγγονα του. Όχι, που να μπλέξει. Προτίμησε το κεφάλαιο του να το κάνει τούβλα και μπετά. Τα υποτιθέμενο κεφάλαιο του, μόνο κεφάλαιο δεν είναι. Αν είναι τυχερός, ίσως καταφέρει να τα κάνει τούβλα. Τι είναι λοιπόν κεφάλαιο, οι 70 παλέτες τούβλων και τα 130 κυβ. μέτρα μπετόν. Ναι, και τα σίδερα κεφάλαιο είναι. Άχρηστο κεφάλαιο πέρα για πέρα. Μερικοί δεν αξίζουν να έχουν τόσα λεφτά, απλά πράματα kai χωρίς πολλά μαθηματικά.

 113. spiral architect said

  qq, πρέπει να κάνεις εντατικά μαθήματα περί δημιουργίας πλούτου, του μηχανισμού του χρήματος και της υπεραξίας. 😉
  (μαρξιστικά ή μη)

 114. qq said

  Κάνε πρώτα εσύ τα μαθήματα. Το μόνο κεφάλαιο είναι «ΩΧ, που να μπλέξω» και «άμα τα χάσω». Κάνε το εξοχικό, πήγαινε στα μπουζούκια, να έχεις την ησυχία σου.

 115. qq said

  Επίσης και το άλλο. Μια κοπέλα γνωστή moy δουλεύει για 400 Ευρώ δωδεκάωρα. Της λέει ο ματσωμένος πατέρας της, πες μου πόσα θες να ανοίξεις το δικό σου φυσιοθεραπευτήριο να κολυμπάς στο χρήμα. Ωχ, που πάει να την μπλέξει ο κακούργος (πα)τέρας.

 116. marasagis said

  79 κλπ:
  Δε θέλω να κουράζω γι’ αυτό και δεν πιάνομαι κι από την κάθε λέξη, αλλά δε θέλω να μου μείνουν κι «αποθημένα».

  Ήξερε ο Κουτσούμπας όταν έλεγε (σύμφωνα με το 79) ότι «…το σύνθημα “Εξω από το ΝΑΤΟ” προυποθέτει “λαική εξουσία”…» πως «ό,τι λέει μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον του» υπό τύπο αμερικάνικου αστυνομικού έργου κι ότι θα ερχόταν η συναίνεση προς το ΝΑΤΟ να το μετατρέψει σε επιχείρημά της;
  Να σου πω όμως, τη λαϊκή εξουσία προϋποθέτει επί της ουσίας και το σύνθημα «ψωμί, δουλειά, κατοικία, υγεία, παιδεία, ελεύθερος χρόνος κλπ κλπ», αλλά λαϊκή εξουσία δεν έρχεται χωρίς την πάλη για όλα αυτά τα οποία την προϋποθέτουν…

  Κι ακόμα, από πότε τα διεθνή είναι άσχετα από τα εθνικά και τα κοινωνικά, και τα γεωπολιτικά άσχετα από τα οικονομικά; Δεν μιλάω για μια κάποια «ουδετερότητα» που είναι και αδύνατη όταν πχ οι βενιζελικοί τραβάνε από το ένα χέρι προς τους αγγλογάλλους κι οι κωνσταντινικοί το άλλο χέρι προς τους γερμανούς. Μιλάω για την υλική, οικονομική, καθολική κυριαρχία του λαού πάνω στους παραγωγικούς πόρους της χώρας. Αν τώρα νομίζεις ότι το ΝΑΤΟ είναι απλώς για να παίζει αερομαχίες και να κάνει ασκήσεις για να έχει δουλειές ο μιλιταρισμός, κι όχι για να διασφαλίζει ότι οι πολυεθνικές θα τρέφονται από την πείνα των λαών, και του δικού μας λαού βέβαια, τότε πρέπει να πάμε την κουβέντα πιο πίσω. Όχι στο ΔΝΤ – Ναι στο ΝΑΤΟ! Ε δε μπορεί μετά να μας φταίει ο τυχοδιωκτισμός της ΧΑ μόνο. Και προφανώς τα παραπάνω δεν οδηγούν σε συμπεράσματα περί προσκόλλησης στη Ρωσία.

  Μου έχει μείνει όμως και το ότι «Η Εργατική τάξη δεν είναι ακόμα ικανή σαν συγκροτημένη τάξη να ασκήσει πολιτική εξουσία. Μπορεί κάποτε, αλλά δεν θα είναι στο χάλι που βρίσκεται τώρα» (72)

  Το 17, λοιπόν, η τυπική σοσιαλδημοκρατία έλεγε «επανάσταση στη Ρωσία; με τέτοια υλική ανωριμότητα»; Προς ατυχία της όμως μετά από δυο χρόνια η επανάσταση ήρθε και στην υλικά ώριμη Γερμανία, και τότε χωρίς θεωρητικολογίες η σοσιαλδημοκρατία τη θέρισε με τα πολυβόλα. Στη συνέχεια, αφού στέρησε από τον «ανώριμο» ρωσικό σοσιαλισμό τον ώριμο γερμανικό σοσιαλισμό, δεν έπαψε να χλευάζει επί 70 χρόνια για κάθε αληθινή ή ψεύτικη ένδειξη «ανωριμότητας» της ΕΣΣΔ. Είναι κι αυτός ένας πολιτικός ρόλος που δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να τον προεκτείνει στο μέλλον.
  Βέβαια 100 χρόνια μετά είναι λίγο άτοπο να γίνεται λόγος για υλική ανωριμότητα και βρίσκουμε την υποκειμενική «ανωριμότητα» της εργατικής τάξης, που «τώρα δε μπορεί, ίσως βέβαια κάποτε κλπ». «Κάποτε» μα πότε; Όταν ο καπιταλισμός θα την παρασέρνει όλο και περισσότερο στη δική του κοινωνική σήψη; Ή μήπως είναι κι αυτό ένα επιχείρημα απλώς κατάλληλο για ν’ αντικατασταθεί με τα πολυβόλα -χωρίς πολλά λόγια τότε- όταν η εργατική τάξη θα διεκδικεί την «ικανότητά της σαν συγκροτημένη τάξη να ασκήσει πολιτική εξουσία»; Φυσικά δε σου καταλογίζω προσωπική πρόθεση. Άλλωστε ούτε εσένα θα σε ρωτήσουν.

  «Δικτατορία του προλεταριάτου»: Σε μια χώρα μαθημένη στην πολιτική παράδοση του τσαρισμού η δικτατορία του προλεταριάτου είναι φυσικό να πάρει διαφορετική μορφή από ό,τι σε μια χώρα όπου πια κι η ίδια η αστική δημοκρατία έχει πια αφήσει πίσω της ακόμα και την ωριμη ηλικία της… Δεν επεκτείνομαι.

  Η αλήθεια είναι ότι σε πέρασα για συριζαίο, εσύ όμως απλώς λες καμμιά φορά τι θα έκανες εσύ αν ήσουν. Αυτή είναι και η καταδίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Μη ξέροντας ο ίδιος τι θα κάνει, φτιάχνει κάθε μέρα το «πρόγραμμά» του από τον μέσο όρο όσων δεν είναι συριζαίοι αλλά λένε καμιά φορά τι θα έκαναν αν ήταν. Τι πιο φυσικό από το να είναι αυτός ο μέσος όρος = 0.

  Φλυάρησα λίγο αλλά.

 117. BLOG_OTI_NANAI said

  108: Δηλαδή, όταν πήραμε το Euro είχες ανακοινώσει ότι πενθείς και δέχεσαι συλλυπητήρια ή το έκανες μόνο σε στενό κύκλο;

 118. Pedis said

  -115 Qq : «Της λέει ο ματσωμένος πατέρας της, πες μου πόσα θες να ανοίξεις το δικό σου φυσιοθεραπευτήριο να κολυμπάς στο χρήμα. Ωχ, που πάει να την μπλέξει ο κακούργος (πα)τέρας.»

  Για να βάλει άλλους να δουλεύουν για 400 Ε! Δεν είναι τέρας ο πατέρας, άλλος είναι ο μινώταυρος με κάτι αθώες Αριάδνες που κάνουν τάχα μου την απλή ρεσεψιονίστ.

 119. ΠΑΝΟΣ said

  Στενός κύκλος και όλοι άθεοι.Ουδείς χριστιαναραίος.Φοβόμασταν και λιγάκι,μπας και μάς κάψουν στην πλατεία Συντάγματος.

 120. Ενδιαφέρον έχει επίσης ο «διάλογος» για τα μικρασιατικά και τη στάση του ΣΕΚΕ-ΚΚΕ,στις σελίδες του «Ριζοσπάστη», τον Ιούλη του ’35, μεταξύ του (ανατολικοθρακιώτη) Ζαχαριάδη και του καθηγητή φιλοσοφίας (καππαδόκη) Χαράλαμπου Θεοδωρίδη,:

  http://kars1918.wordpress.com/2012/10/06/zahariadis-theodoridis/

 121. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  115 – Έχεις μείνει λίγο πίσω, στην εποχή του Μάρξ, ως προς το τι είναι κεφάλαιο. Στον 21ο αιώνα τα πράγματα είναι πιο δροσερά, το αεράκι παράγει τόσο κεφάλαιο σε ένα χρόνο, όσο δεν παρήγαγαν οι άνθρωποι όλους τους προηγούμενους αιώνες. Αν νομίζεις οτι με την δουλειά, με το μικρομαγαζάκι, ή με την επιχείρηση βγαίνουν τα πάρα πολλά λεφτά, κοιμάσαι όρθιος και πληρώνεις ξενοδοχείο.

 122. Παναγιώτης Κ. said

  @121.Λάμπρο, το δυστύχημα «για τους ταπεινούς και καταφρονεμένους» είναι ότι έχεις δίκιο!

 123. qq said

  Το δυστύχημα είναι ότι ιδέα δεν έχετε τι γίνετε στο κόσμο. Για αυτό και ποντάρετε στο Σύριζα να σας κάνει όλους δημόσιους υπαλλήλους να έχετε την υγειά σας. Αυτός θα κόβει αυτό το λεφτόδντρο να έχει να σας δίνει, και θα έχετε απαιτήσεις από την Μέρκελ να πάει να το ποτίζει. Αυτή φταίει για όλα.

 124. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  122 – Το μεγαλύτερο δυστύχημα, είναι οτι οι «ταπεινοί και καταφρονεμένοι» προτιμούν να είναι τέτοιοι, παρά να γίνουν ταπεινοί και κάτι καλύτερο, γιατί άραγε, ποιά είναι η αιτία γι΄αυτό;

 125. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  123 – Τελικά όντως κοιμάσαι όρθιος και πληρώνεις ξενοδοχείο.

 126. qq said

  Ως προς την οικοδομή. Για πείτε μου πείτε μου που είναι οι άνεργοι. Οι μόνοι που δουλεύουν είναι οι αλβανοί, οι πολωνοί, οι μολδαβοί. Τους συνιστώ ανεπιφύλακτα. Πού είναι οι άνεργοι έλληνες, αυτή η απορία μου. Παίρνεις τηλέφωνο τους έλληνες επαγγελματίες και δεν πατάει κανείς. Απλά, δεν υπάρχει ανεργία και μη πιστεύετε αυτά που λένε.

 127. qq said

  Ας πούμε, για να είμαι πιο σαφείς. Παίρνεις τηλέφωνο σε τρεις έλληνες αλουμινάδες, ακόμα περιμένεις. Παίρνεις τηλέφωνο τον μολδαβό αλουμινά, και σε πέντε λεπτά έχει έτοιμη την προσφορά του, σε δέκα λεπτά έκλεισε η δουλειά. Απλά, δεν υπάρχει ανεργία. Τελεία και παύλα. Ας κλαίγονται μερικοί, τους αρέσει η κλάψα.

 128. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Να πώ κι εγώ για την εθνική ομάδα, οτι χάρηκα πολύ με την ισοφάριση, αλλα ανακουφίστηκα περισσότερο που αποκλειστήκαμε στα πέναλτυ, ΜΕΓΑΛΗ ΤΥΧΗ. Αλλιώς είναι να αποκλείεσαι στους 16 τιμημένα, κι αλλιώς να τρώς καμιά πεντάρα+ απο τους αφιονισμένους Ολλανδούς στους 8, οι οποίοι και παικταράδες είναι (ειδικά μπροστά είναι άπαιχτοι, μισό επιθετικό τους να είχαμε δύο γκόλ άνετα θα τα έβαζε χτές) και προπονηταρά έχουν, και μεγάλη σχολή έχουν, και έχουν καταπιεί τα κέρατά τους. Φαντάζεστε τον Κατσουράνη να κυνηγάει να πιάσει τον Ρόμπεν; πιστεύω οτι γλυτώσαμε απο μεγάλο διασυρμό (θα δούμε τι θα γίνει και με την Κόστα Ρίκα) ενώ τώρα κανείς δεν έχει παράπονο, μάλλον κανείς δεν περίμενε να φτάσουμε ώς τους 16 και να μένουμε έξω απο τους 8 στα πέναλτυ.

 129. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  12-127 – Άκου κακόμοιρο τρολανθρωπάκι, δεν υπάρχει ανεργία στην οικοδομή, τρικυμία στο άδειο σου κρανίο υπάρχει. Τα κουτιά με τα χάπια που παίρνεις, στο κάτω μέρος έχουν ημερομηνία λήξεως, αν προσέξεις λίγο θα δείς οτι έχουν λήξει εδώ και δέκα χρόνια. Άϊντε φλούφλη που έβλεπες σκαλωσιά απο μακριά και ζαλιζόσουνα, και θα μας την πείς κιόλας, με εκατοντάδες χιλιάδες οικοδόμους να μη ξέρουν πώς θα ζήσουν, βγαίνεις και κάνεις κριτική εκ του ασφαλούς, ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΑΚΟ.!

 130. qq said

  Έτσι. Άλλο ένα παράδειγμα να έχεις να κλαις για την ανεργία. Εχω τον γείτονα σιδεράς δυο σπίτια πιο κάτω. Βάζει την κουνιάδα του να μου λέει για την ανεργία του και να τον προτιμήσω. Της λέω, ναι, ας έρθει να συζητήσουμε. Η οικοδομή σχεδόν θα τελειώσει, και ακόμα έρχεται. Είτε δεν είναι άνεργος, είτε περιμένει εγώ να πάω να πέσω γονατιστός να τον παρακαλάω. Ο αλβανός όχι μόνο ήρθε αμέσως, αλλά με πήγε σε δέκα δουλειές του να θαυμάσω την μαστροσύνη του.

 131. qq said

  Έτσι. Άλλο ένα παράδειγμα να έχεις να κλαις για την ανεργία. Εχω τον γείτονα σιδεράς δυο σπίτια πιο κάτω. Βάζει την κουνιάδα του να μου λέει για την ανεργία του και να τον προτιμήσω. Της λέω, ναι, ας έρθει να συζητήσουμε. Η οικοδομή σχεδόν θα τελειώσει, και ακόμα έρχεται. Είτε δεν είναι άνεργος, είτε περιμένει εγώ να πάω να πέσω γονατιστός να τον παρακαλάω. Ο αλβανός όχι μόνο ήρθε αμέσως, αλλά με πήγε σε δέκα δουλειές του να θαυμάσω την μαστροσύνη του. Και του αλλουνού του γείτωνα του κόψαν το νερό καθότι τρία χρόνια άνεργος, αλλά μια φορά δεν κτύπησε κουδούνι να κάνει καμιά αγγαρεία.

 132. qq said

  Στο μόνο κλάδο που δεν έχουν διεισδύσει οι αλβανοί, ουκρανοί κτλ είναι οι ηλεκτρολόγοι. Όχι επειδή δεν κατέχουν, πάντα άριστοι τεχνίτες είναι, αλλά επειδή η μαφία των ηλεκτρολόγων (με την βοήθεια του κράτους) τους έχει αποκλείσει. Ακόμα τους έχουν για σκλάβους, αλά για πόσο. Σε λίγο θα μπει η Αλβανία στην ΕΕ και θα κλαίνε μαύρο δάκρυ.

 133. Μανούσος said

  ّΑρχηγέ Qq αυτά είναι στατιστικά στοιχεία;
  Αν είναι έτσι να γράψω κι εγώ για τον μπατζανάκη μου και τον τριτοτέταρτο ξάδεφρό (sic) μου και μέχρι τα κουμπάρια μου που φύγανε νεοπρόσφυγες στον Καναδά..
  Έλεος ρε γαμώτη μου (sic!)
  Δώσε επίσημα στατιστικά ή άσε το τρολλάρισμα!

  Η οικοδομή πέθανε και οι Αλβανοί που λες της κάνουν την κηδεία!

  Click to access A1302_SOP03_DT_MM_12_2013_01_P_GR.pdf

  Και για όποιον βαριέται να δει το λινκ:
  Κατά την ίδια χρονική περίοδο, Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2013, η Ιδιωτική Οικοδομική Δραστηριότητα,
  εμφανίζει στο σύνολο της Χώρας, μείωση κατά 27,7% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 28,3%
  στην επιφάνεια και κατά 25,6% στον όγκο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου
  2012 (Πίνακας 4).
  Το ποσοστό συμμετοχής της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας στο συνολικό οικοδομικό όγκο, για την
  ανωτέρω περίοδο, είναι 4,7%.

  Και μιας και ανεφέρθησαν οι Δημόσιοι Υπάλληλοι, πράγματι έχουμε πολλούς,αλλά σε τομείς που δεν υποπτεύεσαι όπως η ΕΛΑΣ:
  – Η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό αστυνομικών σ` αναλογία με τον πληθυσμό της χώρας. Συγκεκριμένα, ανά 10.000 κατοίκους έχει 52 αστυνομικούς . Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ο αριθμός αυτός είναι: Βέλγιο 38, Γερμανία και Αυστρία 32, Σουηδία 20, Δανία 19, Ιταλία 18 αστυνομικοί ανά 10.000 κατοίκους.
  – Στη γειτονική Τουρκία, που θεωρείται χώρα με υψηλό βαθμό πολιτικής καταπίεσης, εθνικών διακρίσεων, τρομοκρατικών χτυπημάτων κλπ, ο συγκεκριμένος αριθμός είναι μικρότερος, επίσης, απ` ότι στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, η Τουρκία έχει 42 αστυνομικούς ανά 10.000 κατοίκους.

  61.000 κατά δήλωση του Δένδια 28.11.2012
  Πηγή: http://www.lifo.gr http://www.lifo.gr/now/politics/19762

  Δηλ. 10% του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων!

 134. qq said

  Ξαναλέω, μη πιστεύεις όσα λένε. Ας πάρουμε την ιστορία του ντουλαπά. Ουκρανός, σπούδασε μηχανολόγος, δούλεψε στο διαστημικό κέντρο της Ουκρανίας. Όταν κατέρρευσε η ΣΕ ήρθε στην Ελλάδα. Επειδή δεν έχουμε διαστημικό κέντρο, και οι μηχανολόγοι στην Ελλάδα συνήθως σκοτώνουν μύγες, άλλαξε ρούτα. Είναι ο μόνος που έκανε νερά. Επειδή ήδη έχει κόψει πάρα πολλές αποδείξεις (μου τις έδειξε), αν μπορεί να τις αποφύγει, καθότι αν συνεχίσει έτσι σε λίγο θα τον βάλλουν στη λίστα των παμπλούτων και θα τσούξει.

 135. spiral architect said

  Ετσι είναι παιδιά, τα λέει και ο Λευτέρης ο Παπαδόπουλος, ό που’ χει ζήσει τη φτώχεια από τα μέσα:
  «Tο κρέας ακριβό και στέλναμε το Μιχάλη το μορφονιό,που τον έκανε κέφι η κόρη του χασάπη άσχημη σα ζουρίδα, μπας και καταφέρει κάνα χοιρομέρι«

 136. sarant said

  133: Έτσι ακριβώς!

  135: Είχε πολύ γούστο αυτή η τρολιά, πολύ καλοφτιαγμένη.

 137. qq said

  Κατανοώ το πόνο σας. Δεν συμβαδίζει με την κοσμοθεωρία σας ότι πεθαίνει ο κόσμος από την πείνα και δεκάδες χιλιάδες αυτοκτονούν νυχθημερόν. Αυτόν τον αυριανισμό πότε θα αποβάλλετε. Μπα, ποιος ο λόγος.

 138. spiral architect said

  Σωστά. Εμείς τους αυριανιστές τους πνίγαμε στο νεροχύτη πριν προλάβουν να ορθώσουν ανάστημα και βγάλουν γλώσσα. 😛

 139. Γς said

  138:

 140. qq said

  Μόλις έφυγε ο ΕΛΛΗΝΑΣ κουζινάς. Χωρίς να τον πάρω τηλέφωνο, χωρίς να του κάνω δέκα παρακάλια. Υπάρχουν και αυτοί που ψάχνουν για δουλειά, όχι μόνο αυτοί που περιμένουν να στραβωθεί ο πελάτης και να πέσει κατά λάθος πάνω στο μαγαζί τους. Με δέκα χέρια σταυροκοπιέμαι για το αναπάντεχο γεγονός. Ούτε λαχείο.

 141. spiral architect said

  Kι άμα θέλεις ηλεκτρολόγο, στείλε μέηλ στο ΓουΣού. Ποιοτική και εγγυημένη δουλειά κατά ISO, DIN, VDE και ΕΛΟΤ και προ πάντων με απόδειξη ακόμα και στην τυρόπιτα.
  ΕΛΛΗΝΑΣ είν’ κι αυτός!

 142. qq said

  Προχθές ο Κατρούγκαλος, σήμερα ο Μπαλάφας. Όλος ο αυριανσμός στο Σύριζα.

 143. ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ:

  Ξέρουμε πως ακριβώς συνελήφθη ο Ζαχαριάδης από την δικτατορία Μεταξά;

  Έχει γραφτεί κάτι σχετικό σε κάποια βιογραφία του;

 144. άδηάδη said

  Συγγνώμη που ανασκαλεύω παλιό νήμα, αλλά όταν αρχίζουν τα ποδοσφαιρικά, αρχίζω μέσα μου και δίνω ελαφρυντικά στον αυτοκράτορα Θεοδόσιο, όχι βέβαια για την αφορμή αλλά για το ίδιο το τόσο ρομαντικό γεγονός του Ιππόδρομου της Θεσσαλονίκης. 🙂

  Αδυνατώ ακόμα να κατανοήσω το πως σηκώνεται κάποιος από του διαόλου τη μάνα και κατεβαίνει στον Πειραιά για να αλαλάξει για το Θρύλο, αλλά για την ίδια του τη ζωή μένει βιδωμένος στον καναπέ λες και τον έχουνε υπνωτίσει ή ψεκάσει. Φυσικά η απάντηση είναι ότι όντως τον έχουνε υπνωτίσει οι κανάλες.

  Κι ύστερα, σύντροφοι, μου λέτε για την εργατική τάξη.

  Παρακαλώ, αναθεωρήστε. Ήταν λάθος των Μαρξιστών να νομίσουν ότι η εργατική τάξη έχει σε ιδεολογικό επίπεδο και αυτόνομα σαν τάξη την δυνατότητα να παράγει ιδεολογία, να παράγει πολιτική και μετά την επανάσταση να ασκήσει εξουσία.

  Ο Μαρξ και μέχρι το πρώτο παγκόσμιο πόλεμο οι μαρξιστές ήταν τυχεροί, γιατί γνώρισαν μια εργατική τάξη ας πούμε παρθένα. Οι αστοί την είχαν αφήσει στην τύχη της, ή το πολύ, στα χέρια της εκκλησίας που τότε δεν είχε και μεγάλη πέραση. Έτσι την οργή της μπόρεσαν και την καναλιζάρανε οι -διανοούμενοι-σοσιαλιστές προς τα οράματα της νέας αταξικής κοινωνίας. Όταν οι αστοί το πήρανε πρέφα άρχισαν τις σκηνοθεσίες. Ποδόσφαιρο, κόκκινα λάβαρα του ναζισμού,πρέζα -tv, επαναστάσεις σικέ τύπου Γιουρομεινταν, πάει η εργατική τάξη.Δείτε και τα χρυσαύγουλα σήμερα. Ναι μεν η βάση τους είναι ο πτωχευμένος μικροαστός, αλλά επηρεάζουν τα φτωχά εξαθλιωμένα στρώματα των εργατών.

  Η πρωτοπορία του κινήματος ήταν πάντα αστοί και μικροαστοί διανοούμενοι ενώ οι προλετάριοι, οι εργοστασιακοί εργάτες και οι εργάτες γης , ο puer robustus, sed malitiosus ήταν πάντα ο ο Οβελίξ της Ιστορίας που ήθελε καθοδήγηση.

  Όπως έγινε στη Γαλλική επανάσταση, οι αστοί χρησιμοποίησαν τους φτωχούς σαν τούβλο για να σπάσουν την πόρτα της εξουσίας και μετά τους πετάξανε στα αζήτητα, έτσι έγινε στην ΕΣΣΔ με το κόμμα. Την επανάσταση την κάνανε οι εργάτες, αλλά την εξουσία την πήρε ο Στάλιν και η δικτατορία του προλεταριάτου έγινε ΕΠΙ του προλεταριάτου .

  Γιατί; γιατί η η εργατική τάξη σαν ΤΑΞΗ δεν μπόρεσε ούτε να κρατήσει την εξουσία ούτε βέβαια έκλαψε οταν παλινορθώθηκε ο Κλεφτο-καπιταλισμός της Άγριας Δύσης στη Ρωσία.

  Το κόμμα τώρα, της εργατικής τάξης , το ΈΝΑ, το ΜΟΝΟ, που ταυτίζει την ταξική συνείδηση με τη δική του στενή, κομματική συνείδηση είναι ένα μεγάλο ανέκδοτο. Αποκατέστησε το Στάλιν και το Ζαχαριάδη αλλά κανείς τους δεν διανοείται ότι κάποτε θα εγκαθιδρυθεί μία μονοκομματική «δικτατορία του προλεταριάτου» στην Ελλάδα. Και δε γίνεται, ακόμα κι αν ήθελαν. Μάλλον, ομως, μιλάμε για τον κομμουνισμότου ΚΚΕ σαν ένα είδος φαντασιακού μελλοντικού Παράδεισου, που υπάρχει μόνο για να δικαιολογήσει την μικρόψυχή μας camaraderie, ότι οι «σύντροφοι» έχουν κάτι παραπάνω από εμάς του «άλλους».Πχ @@@@, που ίσως είπε ο Μάο. Τρι-χες.

 145. Ιάκωβος said

  Από που βγήκε αυτό το Αδηάδη ένας Θεός ξέρει.

 146. Νέο Kid Στο Block said

  Aδηάδησος η ψυχή του άμπαλου ανθρώπου…

 147. Γς said

  144:
  Μην τους δίνεις σημασία.
  Συνέχισε να εσχολιάζεις

  >Πχ @@@@, που ίσως είπε ο Μάο.

  Τι είναι αυτά; Γιατί τέσσερα;

  http://caktos.blogspot.gr/2013/09/blog-post_1760.html

 148. marasagis said

  Ανάμεσα στους αφορισμούς οι μισές αλήθειες δίνουν την εντύπωση ότι ανακαλύπτουν την Αμερική, αλλά δεν την ανακαλύπτουν.
  1848-1871-1905-1917-1945-1989/1991/1993 είναι ορόσημα και όλα τα μεσοδιαστήματα των 2-3 δεκαετιών είναι, όπως και το σημερινό 1989/1993-2014, πρόσφορα για το συμπέρασμα ότι το προηγούμενο ορόσημο ήταν και το τέλος, ήταν ένα λάθος και ότι δεν θα επαναληφθεί. Και το Βατερλώ κάποιο παρόμοιο «άτοπο» θα «αποδείκνυε» στην εποχή του.
  Κατά τα άλλα, μια εργατική τάξη ή ένας λαός θεώρησε ότι έχει στερηθεί τη δημοκρατία. Την απόκτησε, όπως νόμισε, το 1989-1991 και δυο χρόνια μετά, το 1993, η δημοκρατία του βομβάρδισε το κοινοβούλιό της για να παλινορθωθεί και οικονομικά ο Κλεφτο-[προφανώς υπονοείται ο μη «υγιής»]-καπιταλισμός της άγριας (και όχι πολιτισμένης ευρωπαϊκής;) δύσης στη Ρωσία κλπ.
  Στη φωτο, πράγματι, δεν εμφανίζεται η εργατική τάξη να κλαίει, μόνο ένας μικροαστός (!) που γελάει στο φακό.

 149. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  147 – «Tι είναι αυτά γιατί τέσσερα;» Λές να είναι σούπερμαν ή συμβαίνει το άλλο το γνωστό;

 150. Γιωρίκας said

  «@@@@, που ίσως είπε ο Μάο.»

  «πριν εβγαίνει η ψ’ην του Μάο Τσε Τουνγκ
  είπεν σο μιλλέτ τρία φοράς
  εγώ πάω,
  Μάο, πάω, τσάο»

  http://pontosandaristera.wordpress.com/2014/02/25/pontic-underground/

 151. qq said

  Απρόσμενη εξέληξη. Σήμερα ήρθε νεαρός (έλληνας) υδραυλικός (24 χρονών) για τελείως άσχετη εργασία ενός εργάτη δύο μεροκάματα. Η δουλειά δεν είναι ντροπή. Αυτό το ρητό το είπε 3 ή 4 φορές. Το λέει συνεχώς η γιαγιά μου, ότι θα το άκουγα από τόσο νεαρό άτομο δεν θα το περίμενα ποτέ.

 152. @143

  Ο Ζαχαριάδης συνελήφθη στις 17 Σεπτεμβρίου 1936, ημέρα Τρίτη και ώρα 17.10 στην οδό Ιπποκράτους με Βλαχοπούλου, από τον αστυνόμο Νίκο Ταβουλάρη, μετά από πολυήμερο μπλόκο και παρακολουθήσεις. Τον έψαχναν, λέει, ήταν καταζητούμενος επί 8 χρόνια και επικηρυγμένος για 100.000 δρχ. Είχε πάρει εξαιρετικά μέτρα προστασίας και συνωμοτικότητας αλλά φαίνεται δεν έφταναν. Είχε μαζί του ταυτότητα με τα στοιχεία Κάτρης Κυριάκος του Δημητρίου και της Ελένης, ετών 39, ιδιωτικός υπάλληλος εξ Αργους, κάτοικος Αθηνών Παπαδιαμαντοπούλου 9, άγαμος και χριστιανός ορθόδοξος. Τους κατάλαβε και πήγε να κάνει μεταβολή προς την κατεύθυνση του τέρματος Γκύζη αλλά τον είχαν περικυκλώσει. Οι αστυνόμοι Ταβουλάρης και Λάιος σταμάτησαν ένα ταξί και τον πήγαν στη Γενική Ασφάλεια Πειραιώς όπου περίμενε ο διοικητής της Νικόλαος Τσαγκλής, ο άνθρωπος που είχε αναλάβει τη σύλληψη και το όλο σχέδιο.

  Λεπτομέρειες για όλο το περιστατικό και την συνέχεια με τις ανακρίσεις και όλα υπάρχουν στις σελίδες 40 κέ στο βιβλίο:

  Κούκουνας Δημοσθένης, Νίκος Ζαχαριάδης Η άγνωστη ζωή του κομμουνιστή ηγέτη, Σειρά Ιστορικές μορφές #04, εκδόσεις Μέτρον, Αθήνα, 2007, 144σ, ISSN 1790-9481, τιμή 12 ευρώ

  Επίσης, η ιστορία με πολλές άλλες λεπτομέρειες υπάρχει και στο λεγόμενο «Μυστικό αρχείο Μανιαδάκη» που δημοσιευόταν μετά τον επαναπατρισμό του στην εφημερίδα Εθνικός Κήρυξ τον Οκτώβριο του 1949.

 153. @152 Eυχαριστώ… Κυκλοφόρησε πριν από λίγα χρόνια ένα βιβλίο: Βασίλης Πέρρος, «Η σύλληψη του Νίκου Ζαχαριάδη (1936): Μια ιστορία πολιτικού θρίλερ στην Κάτω Κηφισιά». Ο συγγραφέας αναφέρεται στη σύλληψη του Ζαχαριάδη , βασισμένος σε μαρτυρίες των ιδιοκτητών ενός αγροτόσπιτου στην Κάτω Κηφισιά που έκτοτε είχε μετατραπεί σε γιάφκα. Απ’ ότι ισχυρίζεται ο συγγραφέας, υπήρξε και η κατοικία του Ζαχαριάδη (ο οποίος είχε κουμπαριάσει κιόλας με τους ιδιοκτήτες που κατοικούσαν λίγο παραπέρα), της υποτιθέμενης «γυναίκας» του και ενός άλλου ζευγαριού…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: