Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μηνολόγιον Ιουλίου λοιπόν

Posted by sarant στο 1 Ιουλίου, 2014


Το Μηνολόγιο, που το δημοσιεύω εδώ στις αρχές κάθε μήνα (συνήθως την πρώτη του μηνός), ήταν ιδέα του πατέρα μου, του αξέχαστου Δημήτρη Σαραντάκου, ο οποίος αρχικά το δημοσίευε στο περιοδικό Φιστίκι, που έβγαζε επί πολλά χρόνια στην Αίγινα. Στο εδώ ιστολόγιο, το Μηνολόγιο άρχισε να δημοσιεύεται τον Οκτώβρη του 2010 και βέβαια μέσα σε 12 μήνες έκλεισε τον κύκλο. Τότε, αποφάσισα να εξακολουθήσω να το δημοσιεύω στις αρχές κάθε μήνα, επειδή έχει γίνει το σταθερό σημείο αναφοράς για τα γεγονότα του μήνα, που ενημερώνεται συνεχώς με δικά σας σχόλια μέσα στη διάρκεια του μήνα, σχόλια που συνήθως αφορούν επισήμανση ημερομηνιών, αν και κυρίως αγγελτήρια θανάτων.

Οπότε, συνεχίζω τις δημοσιεύσεις όσο θα υπάρχει ενδιαφέρον, προσθέτοντας πάντοτε δικές σας προτάσεις από πέρυσι. Πάντως, σε κάποιες περιπτώσεις η επέτειος έχει εσκεμμένα μετατεθεί κατά μία ημέρα.

Τρ  1

Ανακοίνωσις της θεωρίας της εξελίξεως των ειδών υπό Καρόλου Δαρβίνου

Τε  2

† Άρεως Αλεξάνδρου

Πε 3

Γενέσιον Φραγκίσκου Κάφκα -και Ιακώβου Μόρρισων αυτοχειρία κατά τον δαίμονα εαυτού

Πα  4

Διακήρυξις της Ανεξαρτησίας υπό Θωμά Τζέφερσον

Σα  5

Δημοσίευσις των Μαθηματικών Αρχών της Φυσικής Φιλοσοφίας υπό Ισαάκ Νεύτωνος

Κυ  6

Πρώτον αντιλυσσικόν εμβόλιον υπό Λουδοβίκου Παστέρ

Δε 7

Γενέσιον Βλαδιμήρου Μαγιακόφσκι και Νικολάου Ξυλούρη του Κρητός

Τρ 8

Γενέσιον Αρθούρου Έβανς του αρχαιολόγου

Τε 9

Θανάτωση επισκόπων και προκρίτων εν Λευκωσία Κύπρου

Πε 10

Γενέσιον Ιωάννου Χατζηανδρέου (κατά κόσμον Στρατή Τσίρκα) και Νικολάου Τέσλα

Πα 11

Έναρξις της εξοντώσεως των Ισραηλιτών της Θεσσαλονίκης υπό των χιτλερικών δημίων

Σα 12

† Κωνσταντίνου Ουράνη

Κυ 13

† Φωτίου Κόντογλου (και γενέσιον Νεοκιδίου του Καλαμαρά)

Δε 14

Της πτώσεως της Βαστίλης

Τρ 15

Της Ιουλιανής εκτροπής και του κυπριακού πραξικοπήματος

Τε 16

Της Εγίρας

Πε 17

Πρωταγόρου του Αβδηρίτου

Πα 18

Γενέσιον Νέλσονος Μαντέλα

Σα 19

† Στρατή Μυριβήλη τελευτή

Κυ 20

Νιλ Άρμστρογκ και των πρώτων επί της Σελήνης βαδισάντων

Δε 21

+ Κωνσταντίνου Καρυωτάκη τελευτή

Τρ 22

Γενέσιον Ερνέστου Χεμινγουαίη

Τε 23

Της πρώτης κατά την Αρχαιότητα Ολυμπιάδος

Πε 24

Γενέσιον Σίμωνος Μπολιβάρ του ελευθερωτού

Πα 25

Γενέσιον Γεωργίου Βερνάρδου Σω

Σα 26

Της νίκης των Ελλήνων επαναστατών εις Δερβενάκια

Κυ 27

Τελεσίλλης της Αργείας

Δε 28

Γενέσιον Εμμανουήλ Ροΐδου

Τρ 29

† Βικεντίου Βαν Γκογκ και γενέσιον Μιχαήλ Θεοδωράκη του επιμήκους μουσουργού

Τε 30

† Κοίμησις Διονυσίου Ντιντερό

Πε 31

† Θανή Νικολάου Σκουφά

Επαναλαμβάνω μερικά από παλιότερα μηνολογιακά μου άρθρα, μια και αυτά δεν αλλάζουν.

Ο Ιούλιος είναι ο ένας από τους δυο μήνες που πήραν τ’ όνομά τους από ιστορικό πρόσωπο -φυσικά από τον Ιούλιο Καίσαρα. Προηγουμένως ονομαζόταν Quintilis, πέμπτος μήνας δηλαδή στο παλιό ρωμαϊκό ημερολόγιο. Η ονομασία δεν άλλαξε όταν προστέθηκαν ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος στην αρχή, κι έτσι ο Quintilis ήταν πια έβδομος μήνας. Όταν όμως δολοφονήθηκε ο Ιούλιος Καίσαρας, έγινε προς τιμή του η  μετονομασία. Ίσως όχι άδικα, αφού ο Ιούλιος Καίσαρας είχε εισηγηθεί τη μεταρρύθμιση του ρωμαϊκού ημερολογίου, με κατάργηση του εμβόλιμου μήνα -άλλωστε γι΄αυτό ονομάζεται Ιουλιανό ημερολόγιο, και είναι το ημερολόγιο που είχαμε στην Ελλάδα ως το 1923 (το λεγόμενο “παλιό ημερολόγιο”).

Ο Ιούλης έχει τις λαϊκές ονομασίες Αλωνάρης (επειδή τότε γίνεται το αλώνισμα, τουλάχιστο στη νότια Ελλάδα), Αηλιάς και Αηλιάτης (από τη γιορτή τ’ Άη Λιος στις 20 του μήνα), καθώς και Δευτερογιούνης (όπου Πρωτογιούνης είναι φυσικά ο Ιούνιος: ο λαός αντιπαθούσε τα σχεδόν ομόηχα Ιούνης και Ιούλης και ονόμασε πρωτογιούνη τον ένα και δευτερογιούνη τον άλλο, αφού κιόλας είναι πρώτος και δεύτερος μήνας του καλοκαιριού. Αλλού πάλι ονομάζεται Πρωτογιούλης ο Ιούνιος και Δευτερογιούλης ο Ιούλιος).

[Παρένθεση: για κάποιο λόγο, η δημοτική ονομασία των μηνών «Ιούνης» και «Ιούλης» και οι αντίστοιχες γενικές «του Ιούνη» ή «του Ιούλη» ενοχλούν πολλούς· περιέργως, μόνο αυτοί οι δύο, και όχι π.χ. ο Σεπτέμβρης ή ο Μάης· ασφαλώς περί ορέξεως ουδείς λόγος, αλλά οι καθαρολόγοι που λέγαμε υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν λαϊκοί τύποι Ιούνης/Γιούνης και Ιούλης/Γιούλης αλλά μόνο Θεριστής και Αλωνάρης, και ότι τα Ιούνης/Γιούνης και Ιούλης/Γιούλης είναι ψυχαρικές επινοήσεις ή/και κομμουνιστική ξύλινη γλώσσα. Δεν είναι ακριβές αυτό, αν και αξίζει ειδικό άρθρο, πάντως τύποι Ιούνης/Γιούνης υπάρχουν σε δημοτικά τραγούδια (π.χ. ο Γιούνης με τα μήλα στη συλλογή του Πολίτη), ενώ τύπος «Ιούλης» υπάρχει (για όνομα, όχι για τον μήνα) στη Ριμάδα του Μεγαλέξαντρου, αλλά και σε επιγραφή στο νέο μουσείο της Ακρόπολης, όμως δεν βρίσκω τώρα τη φωτογραφία που είχα τραβήξει). Επομένως, οι τύποι «Ιούλης, Ιούνης» (που χρησιμοποιούνται, μου λένε, πάρα πολύ στην Κύπρο, ακόμα από τον Μαχαίρα, αλλά και στις Κυκλάδες) δεν έχουν κάτι το εγγενώς κατακριτέο και είναι θέμα γούστου. Προσωπικά, όταν μιλάω βρίσκω πολύ πιο εύηχο το «δύο του ιούλη» παρά το «δύο του ιουλίου» με τα κατ’ εμέ κακόηχα αλλεπάλληλα ίου-ίου· είπαμε: περί ορέξεως… και κλείνει η παρένθεση].

Ο Ιούλιος έχει χάρη στον Καίσαρα το Ιουλιανό ημερολόγιο, έχει βέβαια και τα Ιουλιανά, την εκτροπή του 1965 με τον εξαναγκασμό του εκλεγμένου πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου σε παραίτηση, την αποστασία βουλευτών της Ένωσης Κέντρου και τις καθημερινές διαδηλώσεις λαού επί 70 μέρες στο κέντρο της Αθήνας. Το ιστολόγιο έχει κατ’ επανάληψη ασχοληθεί με το θέμα, οπότε δεν θα πούμε περισσότερα. Μόνο να αναφέρω (αν και μάλλον το έχω ξαναπεί) ότι προπολεμικά είχαν ονομαστεί Ιουλιανά τα γεγονότα που έγιναν στην Αθήνα στις 31 Ιουλίου 1920, όταν ανακοινώθηκε η απόπειρα δολοφονίας του Ελευθ. Βενιζέλου στο Παρίσι. Το πλήθος κατέστρεψε τα γραφεία όλων των αντιπολιτευόμενων εφημερίδων, το Μέγαρο Σκουλούδη και τα σπίτια άλλων επιφανών αντιβενιζελικών, ενώ δολοφονήθηκε ο Ίων Δραγούμης από κρητικούς χωροφύλακες στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, περίπου απέναντι στο Χίλτον (τότε λεγόταν οδός Κηφισιάς). Ο λογαριασμός εκείνων των Ιουλιανών πληρώθηκε την 1η Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου.

Ο Ιούλης είναι βέβαια και ο πρώτος μήνας των καλοκαιρινών διακοπών ή τέλος πάντων ήταν ο πρώτος μήνας των καλοκαιρινών διακοπών όταν ο κόσμος μπορούσε να πηγαίνει διακοπές. Στη Γαλλία “Ιουλιανοί” (Juilletistes) λέγονται όσοι πηγαίνουν διακοπές τον Ιούλιο, οι άλλοι, που είναι και περισσότεροι, λέγονται φυσικά Αυγουστιανοί (Aoûtiens). Το μαύρο σαββατοκύριακο, όταν φεύγουν οι δεύτεροι και επιστρέφουν οι πρώτοι είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του γαλλικού φολκλόρ.

Τραγούδι του μήνα και λοιπές πολιτισμικές πληροφορίες και συμπληρώσεις περιμένω από εσάς. Ο Καβάφης πάντως είχε γράψει για τον «θείο Ιούλιο μήνα» που πυρώνει, ενώ ο Μίλτος Σαχτούρης προειδοποιούσε ότι «Έρχεται έρημος με φωτιά ο Ιούλιος / να κάψει τις μοναχικές ψυχές μέσα στην πόλη». 

Ίσως επειδή πήρα τοις μετρητοίς την προειδοποίηση του Σαχτούρη, αν όλα πάνε καλά από αύριο και για καμιά δεκαριά μέρες θα λείψω για διακοπές. Αυτό δεν το λέω για να μου θυμίσετε τον επόμενο στίχο του ποιήματος («όλοι οι δολοφόνοι φύγαν για τις εξοχές»!) αλλά επειδή αυτό πιθανώς θα επηρεάσει και το ιστολόγιο. Ή θα έχουμε επαναλήψεις μερικών άρθρων (μάτερ στουντιόρουμ έλεγε ο τεμπέλης) ή δεν θα έχουμε άρθρο κάθε μέρα. Θα δω τις καιρικές συνθήκες και θα κρίνω αναλόγως -πάντως, καλό μήνα!

 

 

 

 

208 Σχόλια προς “Μηνολόγιον Ιουλίου λοιπόν”

 1. LandS said

  Ήταν και το Γουίκεντ του Γκοντάρ, που με έκανε να βλέπω εφιάλτες, νέο άνθρωπο!

 2. spiral architect said

  Καλό μήνα! 🙂
  Ναι ρε, φύγετε για διακοπές να δούμε τι θα καταλάβετε, όταν με αυτή την απερίσκεπτη κίνησή σας κλείσετε όλα τα εναπομείναντα καταλύματα και οι ξένοι τουρίστες δεν βρίσκουν να καταλύσουν και γίνουμε πάλι ρεζίλι στους ξένους. Να σας πιάσουν στο στόμα τους η Ολγα και ο μέγκας κομισάριος και να μη σας ξεπλένει ούτε το κάτουρο των σκύλων που θα γυρίζουν μπαϊλντισμένοι στους έρμους δρόμους.

  Καλό καλοκαίρι και κακό ψόφο στους σκατόψυχους! 👿

 3. Καλό μήνα! «Όλοι οι δολοφόνοι φύγαν για τις εξοχές», χα χα! 🙂

  (Κρίμα δεν ήταν για την Αλγερία χτες;)

 4. LandS said

  3. Κατά το «τα καλύτερα παιδιά κουράστηκαν και πήγανε στο σπίτι» 🙂

  Όντως πολύ κρίμα. 😦

 5. sarant said

  Kαλημέρα, καλό μήνα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  Το ματς χτες δεν το είδα λόγω παρουσίασης (και ταβέρνας μετά), αλλά από τα στιγμιότυπα που είδα ήταν πολύ καλό. Αν πάμε βάσει φόρμας, η Ολλανδία θα το πάρει χαλαρά, αλλά συνήθως δεν επιβεβαιώνεται η φόρμα.

 6. Πάνος με πεζά said

  Καλό μήνα σε όλους. Στα νιάτα μου, ως πιανίστας της Κατωτέρας του πιάνου τότε, έβρισκα εύκολα κι έπαιζα συχνά τα τραγούδια ενός κυρίου που τον σημάδεψε ένας Ιούλιος, και τον έκανε τραγούδι. Τα πρώτα «σκιρτήματα» έχω από τα «στεγανά» του Ωδείου…

 7. Πάνος με πεζά said

  «έχω» με «ξι»,όπως αβγό 🙂

 8. Gpoint said

  Καλό μήνα

  Εχεις λίγο θέμα με τα συνεχόμενα φωνήεντα, άκου κακόηχα τα ίου-ίου του Ιουλίου !!

  Και τα πουλάκια που κάνουν (τσ)ίου-(τσ)ίου, κακόηχα κι αυτά ;;;;;;;;;;;

 9. Πάνος με πεζά said

  «Τ’ Αη Λιος γυρίζει ο καιρός αλλιώς», πρέπει να το έχουμε ξαναγράψει αυτό το λαϊκό απόφθεγμα-πρόβλεψη. Και μια που μιλάμε για καλοκαίρι, υποννοεί ότι συνήθως αλλάζει ο αέρας.
  Καλάς διακοπάς, πάντως, εις όσους αναχωρήσουν ! Ημείς, με την πλέμπα, τον Αύγουστο-καλό μας μήνα, που πάλι καλά που τον έχουμε έστω και μια φορά το χρόνο (ακόμα).

 10. spiral architect said

  Μιας και αναφέρθηκαν οι Γάλλοι εκδρομείς του καλοκαιριού, δείτε (αν δεν έχετε δει) το Σπίτι με θέα όπου σε κάποιο σημείο της ταινίας κάνουν την εμφάνισή τους οι Ιουλιανοί και οι Αυγουστιανοί:

  Κλασσική είναι επίσης η ταινία Οι διακοπές του κυρίου Ιλό του Τατί:

 11. Νέο Κid said

  Αν πάμε βάσει φόρμας (και γατονιού αλενατόρου) η Κολομβία θα το πάρει χαλαρά. Η Αλγερία θα έχει μια ευκαιρία για ρεβάνς, καθώς διαθέτει έναν φαρμακερό σεντερφορά μεταξύ των πιε νουάρ. Αρκεί τα πετεινάρια να ξεπεράσουν το παραδοσιακό ποδοσφ. σύνδρομό τους «μαμά! Η βέρμαχτ! «

 12. Gpoint said

  Πολύς (άνεργος) κόσμος νομίζει πως η ζωή στην επαρχία είναι πιο φτηνή και γυρίζει στα πατρώα εδάφη για να επιβιώσει με αποτέλεσμα οι γραφικές διακοπές Ιουνίου και Ιουλίου να αποτελούν παρελθόν και όλα να θυμίζουν παστωμένο Αύγουστο. Κι επειδή οι καλοί λείπουν σε αιώνιες διακοπές όσοι περισσότεροι έρχονται τόσο πιο μόνος νοιώθω

 13. sarant said

  12: Τζι, ενδιαφέρουσα παρατήρηση παρά το μελαγχολικό της.

  11: Σωστά, και η Κολομβία -αν ξεπεράσει τη Μπραζίου.

 14. spiral architect said

  Δηλαδή, κατά πως καταλαβαίνω, κανένας δεν είναι με τη Γερμανία ακόμα και στο ποδόσφαιρο. Μα γιατί ρε παιδιά; Γιατί είστε τόσο ανθέλληνες και εθνοπροδότες;

 15. andam said

  Καλό μήνα σε όλους και καλές διακοπές Νίκο από αύριο.

  Από το μηνολόγιο, μου έκανε εντύπωση η αναφορά… «και Ιακώβου Μόρρισων αυτοχειρία κατά τον δαίμονα εαυτού»

  Δεν ήξερα αν εννοεί κάποιον άλλο ή τον θρυλικό αρχηγό των Doors τον Τζιμ Μόρισον και το έψαξα λίγο και βρήκα ότι στον τάφο του υπάρχει μια ενδιαφέρουσα επιγραφή στα ελληνικά «κατά τον δαίμονα εαυτού»
  και μάλιστα το άρθρο προσπαθεί να δόσει και την εξήγηση του γρίφου που δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει γιατί άλλα ήξερα για τους δαίμονες:

  «Στον τάφο του υπάρχει η Ελληνική επιγραφή

  Κατά τον δαίμονα εαυτού γράφει στα ελληνικά η επιγραφή που υπάρχει στον τάφο του και έχει συμβάλλει στο μυστήριο που καλύπτει τη ζωή και το θάνατό του.

  Η λέξη «δαίμων» δεν έχει καμία σχέση όπως την ξέρουμε εμείς σήμερα. Δαίμων ήταν αρχικά η θεότητα που μοίραζε, κατένειμε την μοίρα (δαίομαι = μοιράζω) και μετά ονομαζόταν οποιαδήποτε θεότητα στην οποία αποδίδονταν τιμές.

  «Δαίμων εαυτού» ονομαζόταν η θεότητα-προστάτης που ζούσε μέσα σε κάθε άνθρωπο από τη γέννηση έως το θάνατό του και φρόντιζε για την προσωπική εξέλιξη κι ευημερία, κάτι σαν το αντίστοιχο σημερινό χριστιανικό «Φύλακας-άγγελος», αποτελώντας κατά κάποιο τρόπο έναν «δίαυλο» μεταξύ του κόσμου των θνητών και του κόσμου των θεών.

  «Πράττω κατά τον δαίμονα εαυτού» ουσιαστικά σημαίνει «πράττω σύμφωνα με αυτό που η συνείδησή μου θεωρεί σωστό», αδιαφορώντας ίσως για το τι θα πουν οι άλλοι και είναι μια στάση ζωής που υιοθέτησαν και επιδοκίμασαν οι Στωικοί φιλόσοφοι.

  Έτσι λοιπόν, η φράση «Κατά τον δαίμονα εαυτού» γράφτηκε από τους συγγενείς του Jim Morrison στον τάφο του, εννοώντας ότι ο τραγουδιστής των Doors έπραττε στη συντομη ζωή του πάντα σύμφωνα με ό,τι υπαγόρευε η συνείδησή του, ο «προσωπικός του θεός», κι όχι σύμφωνα με τις επιταγές της κοινωνίας. » Πηγή athensmagazine.gr

  Πηγή: Γιατί ο τάφος του Τζιμ Μόρισον έχει ελληνική επιγραφή [εικόνες] | Ειδήσεις και νέα με άποψη http://www.iefimerida.gr/node/118745#ixzz36CmgJrNk

  Φαίνεται ότι ήταν φαν των Doors ο πατήρ Σαραντάκος….

 16. physicist said

  Μπα, έχει στις 13 γενέθλια ο Κίντος; Να το ξέρουμε βρε αδερφέ!

  Τώρα, έπαιξε η Γερμανία χτες στα 90 λεπτά καλύτερη μπάλα από την Ελλάδα στο ματς με την Κόστα Ρίκα; Με τίποτα! Μια πάσα δεν μπορούσαν ν’ αλλάξουν και η άμυνά τους ήταν σουρωτήρι, ας μην ήτανε τα γιουρούσια του Μανόλη και θα βλέπαμε. Ο Γκέτσε είναι μόνο για τα καλλιστεία και ο Έζιλ στην κοσμάρα του. Καλά που έχουνε και τον Σύρρλε, δηλαδή.

 17. physicist said

  #14. — Τι κανένας και πώς κανένας; Εγώ είμαι με τη Γερμανία. Άλλο που χτες παίξανε σαν τσίρκο Μεντράνο.

 18. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  15: Αυτό με τον Μόρισον είναι δική μου προσθήκη, αν θυμάμαι καλά, από αυτές που έχουν γίνει μέσα στα χρόνια -πάντως όχι του πατέρα μου.

 19. Alexis said

  #17: Σωστός…
  Άλλωστε οι Γερμανοί είναι φίλοι μας.
  Εξ’ αποανέκαθεν. 🙂

 20. Πάνος με πεζά said

  To μόνο «ανασταλτικό» για τη Γερμανία είναι ότι φοράει Adidas (χρόνια πολλά για τον Andy Dassler σήμερα), όπως και η Ισπανία του 2012 , και συνήθως η ίδια φίρμα δεν ξαναπαίρνει δεύτερο συνεχόμενο ΠΚ. Εκτός αν ανατραπεί και αυτή η παράδοση. (Είναι αυτό που λέμε «Πέθανε, εκτός εαν ζει…»)

 21. Πάνος με πεζά said

  παροράματα : η Ισπανία του 2010

 22. Ὁ ἀδελφὸς τοῦ παπποῦ μου, ἦταν φανατικὸς ἀντιιουνηκος-ληκός. Ἦταν βαμμένος ΚΚΕ πάντως

 23. spiral architect said

  @17: Εσύ εξαιρείσαι, καθότι τρως ψωμί από κεια πέρα! 😀
  Το ’98 στο Μουντιάλ της Γαλλίας η Γερμανία είχε φάει τρία τεμάχια απ’ τη νεοσύστατη τότε Κροατία και είχε αποκλειστεί απ τα ημιτελικά, με το Νταβόρ Σούκερ να λέει το αμίμητο στους Γερμανούς ότι, “αν δεν διαλύατε τη Γιουγκοσλαβία, θα είχατε φάει έξι!”

 24. physicist said

  #23. — 😀

  Καλοσύνη σου το συχωροχάρτι, αδερφέ, αλλά τη Γερμανία την υποστηρίζω από μικρός, από το πρώτο Μουντιάλ που είδα, το 1974. Μ’ άρεσε πολύ η ομάδα τότε, είχε παιχταράδες, φόραγε τ’ ασπρόμαυρα και, επιπλέον, δεν άντεχα ν’ ακούω τους άλλους να είναι συνέχεια Κρόιφ και Κρόιφ και Κρόιφ. Ε, φάτε δύο Κρόιφ στον τελικό του Μονάχου τώρα και κλάψτε. Κι αφού ομάδα στη ζωή μας δεν αλλάζουμε, μου έμεινε το κουσούρι. 😉

  Δεν με λες, από πότε οι Κροάτες θρηνούν για τη διάλυση της Γιουγκσλαβίας, κι από πότε παριστάνουν τα θύματα των Γερμανών; (Ότι είχανε ομαδάρα το 1998, έτερον εκάτερον).

 25. Πάνος με πεζά said

  Κι αν εφαρμόσουμε τα ροϊκά κουιζ της βραδινής εκπομπής «Playboys» του Σπορ-FM, Tελικός ΠΚ > 13 Ιουλίου > Φώτης Κόντογλου > Αγιογραφία > Ιησούς > Ρίο ντε Τζανέιρο > Brasil Campeon !

 26. andam said

  @ 18 …έτσι εξηγείται

  Ένα ξεχασμένο τραγούδι του θεσσαλικού κάμπου (και όχι του Τζιμ Μόρισον 🙂 ) που ακουγόταν κυρίως κατά την διαρκεια του θερισμού.

  Το τραγούδι διέσωσε η εξαίρετη Μαρούλα Κλιάφα δημοσιογράφος και λαογράφος από τα Τρίκαλα:

  Ήλιε που βγαίνεις το πρωί

  Ήλιε που βγαίνεις το πρωί κι αργείς να βασιλέψεις
  σε καταργιέται η αργατιά καταμεσής στον κάμπο.
  Θάλασσες χύνουν ίδρωτα και βογκητά-ποτάμια.

  Σε βλαστημούν τα ορφανά κι οι κακοπαντρεμένες
  που τριγυρνούν στις καλαμιές μαζεύοντας τα στάχυα,
  χωρίς νερό, ξερό ψωμί, βαριοζαλιγκωμένες.

  Ήλιε μου, σε παρακαλώ, γύρνα νωρίς στη Δύση
  για ν΄ανασάνει η αγροτιά, να ραχατέψει ο τόπος,
  να ξαπλωθούν στην καλαμιά κι ύπνο γλυκό να πάρουν.

  Δεν το βρήκα πουθενά τραγουδημένο έστω και σαν παραδοσιακό δημοτικό. Εικόνες και ήχοι μιας άλλης εποχής που έφυγαν για πάντα.

 27. sarant said

  26: Πολύ ωραίο, κάπου το έχω ακούσει ή διαβάσει.

 28. Gpoint said

  # 24

  Τι μου θύμισες τώρα… το έβλεπα σόλο κόντρα τούτι που ήταν με τους «εβραίους» (γιατί φόραγαν σο λαιμό τους αστεράκια δαυιδικά) και με κοιτάζανε υποτιμητικά μόλις έβαλαν γκολ πριν ακουμπήσει την μπάλλα τεντέσκος. » Ε και», τους την έσπασα «είναι σαν να είναι 1-1 , πως θα λήξει το ματς χωρίς να βάλει γκολ ο Γκερτ ; »
  Οταν το σκορ έγινε…φυσιολογικό (2-1), σε κάθε προσπάθεια των πορτικαλλί φώναζα απλά «Σεπ» και…τόπιανε !! Για μέναο καλύτερος τερματοφύλακας έβερ κι ας τον λέγανε απλά κωλόφαρδο.
  Στο τέλος μάζεψα και τα στοιχήματα χώρια την πλάκα που τους έκανα.
  Καμία σχέση με το σημερινό συνοθύλευμα. Αν ξεπεράσει τα ψυχολογικά της η Μπραζίλθα το πάρει εύκολα. Δεν παίζει τίποτα σπουδαίο απλά έχει περισσότερες δυνατότητες από τις άλλες ομάδες

 29. Νέο Kid Στο Block said

  «Δεν με λες, από πότε οι Κροάτες θρηνούν για τη διάλυση της Γιουγκσλαβίας, κι από πότε παριστάνουν τα θύματα των Γερμανών; (Ότι είχανε ομαδάρα το 1998, έτερον εκάτερον).»
  Προσυπογράφω 100%! Eίπε τέτοιο πράμα ο Σούκερ; (και δεν τού αφαίρεσαν την υπηκοότητα…Kann nicht wahr sein,Herr Architekt)

 30. physicist said

  #28. — Τζη, λείπει πολύ ο Ρώυς, κι επιπλεόν ο Λεβ έχει κάλο στο μυαλό. Υπάρχει ελπίς τώρα που τραυματίστηκε ο Σκόντραν Μουστάφι αλλά είναι μικρή. Μετά το ματς με τη Γαλλία θα ξέρουμε καλύτερα.

 31. Νέο Kid Στο Block said

  To ματς Γερμανία-Γαλλία πάντως θα είναι πολύ ενδιαφέρον. Προβλέπω να πηγαίνει στα πέναλτυ ,όπου αν ο Τουτατίς φωτίσει τον Ντεσαμπίξ και βάλει έναν κανονικό τερματοφύλακα ,κι όχι τον Καρνέζη της Γαλλίας,τον Λιογίς (δεν έπιασε-not even close..- ούτε ΕΝΑ πέναλτυ του ΑΠΟΕΛ θυμίζω,όταν έπαιζε στη Λυόν) μπορεί για πρώτη φορά να νοιώσουν και οι αγαπητοί μου Οστρογότθοι τι σημαίνει να χάνεις στα μπενάλτια. 🙂
  Οι Γάλλοι είναι μια Γερμανία κι αυτοί. Ξέρον τόπι καλό,αλλά δεν είναι οι «ντελικάτοι» του παρελθόντος, ουτε τσίκι-τσίκι παίζουν, μπαλιά ,σέντρα, ψανό!. Noτιοαμερικάνικες σκαριές και κόντρες, και κορμιά σκληρά. Aκόμη κι ο τάπας Βαλμπουενά είναι μασίφ! Aυτό που οι Τευτόνοι αποκαλούν «ρομπούστ» Φυσικέ. 🙂 Συμπαγής, ταυρί ρε παιδί μου, πώς το λένε; Θα δούμε ωραίο ματς.

 32. Νέο Kid Στο Block said

  31. Άκου «ψανό»… ψαχνό! 🙂

 33. Spiridione said

  30. Γιατί η άμυνα; Τι πράμα είν’ αυτός ο Μερτεζάκερ. Αν δεν υπήρχε ο Νόιερ να κάνει τον λίμπερο …

 34. spiral architect said

  @24: Συναισθηματικά, επειδή έκανα και καναδυό χρονάκια στο Ντελφτ, ήμουν και είμαι με τα πορτοκαλιά παιδιά. Μεγαλώσαμε και με τον ιπτάμενο Ολλανδό και το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο, (που αδικήθηκε το ’78 στην Αργεντινή) οπότε (θα) είμαστε αντίπαλοι, αμφότεροι βλέποντας τον Σβαϊνστάιγκερ να τρέχει να προλάβει τον Ρόμπεν.
  (αν κάτσει η σύγκρουση)
  Τώρα που θα γίνει και προπονητής ο Κλάιφερτ, ποιος μας πιάνει!

  Μπα, μάλλον ποδοσφαιρικά το εννοούσε ο Σούκερ, αν και οι Σέρβοι ακόμα τιμούν τον (Κροάτη) Τίτο. 😉

 35. physicist said

  #31. — Κίντο, κι εγώ νομίζω ότι μπορεί να δούμε καλή μπάλα. Η Γαλλία παίζει ωραίο ποδόσφαιρο και μπράβο τους που κατάφεραν να μη θυμάσαι ότι δεν είναι μέσα ο Ριμπερί. Σε κάθε περίπτωση, το άγχος θα το έχουνε οι Γερμανοί. Μόνο αν πάνε ημιτελικό με Βραζιλία θ’ αλλάξουν οι ψυχολογικοί συσχετισμοί.

 36. physicist said

  #33. —

  «Ο Νόιερ είναι η ασφάλεια ζωής της Γερμανίας», λέει εχτές ο σχολιαστής της ZDF.
  «Ο Νόιερ έχει τάσεις για χαρακίρι», αντισχολιάζει ο ξερόλας και πολυπράγμων Όλιβερ Καν στο καπάκι.

  Πάνε μετά το ματς οι δημοισιογράφοι για τις συνήθεις μίνι-συνεντεύξεις με τους ποδοσφαιριστάς, οι γνωστές δηλώσεις της μουσταλευριάς. Όπου πώς τυχαίνει να πετύχουν τον Μερτεζάκερ ζοχαδιασμένο, ο δημ. ρωτάει πώς και τι και ξερωγώ, και ο Μ. τον κοιτάει σαν μύγα και του λέει: «Τι θες τώρα, και τι με ρωτάς, προκριθήκαμε, δεν προκριθήκαμε; Άντε από κει και συ και οι ερωτήσεις σου!»

 37. Spiridione said

  35. Βάσει των διασταυρώσεων, λογικά ο ένας ημιτελικός είναι Ολλανδία με Βραζιλία (ή Κολομβία), και ο άλλος Γαλλία/Γερμανία με Αργεντινή (ή Βέλγιο).

 38. physicist said

  #37. — Σπύρο, είσαι βέβαιος; Εδώ εγώ αλλιώς το βλέπω:

  http://www.faz.net/op900/event/fussball-wm/live/#/schedule-scheduleFinals

 39. Spiridione said

  38. Ναι, έχεις δίκιο, άκυρο.

 40. Νέο Kid Στο Block said

  36. Σωστός ο Μέρτυ! To ίδιο τα έχωσε κι ο Κολομβιανός προπονητής της Κόστα Ρίκα (δεν μπόρεσα να βρώ το λίκνο) σε κάποιον ξερόλα δημοσιογράφο που του είπε κάτι σαν «Μα με την Ελλάδα στα πέναλτυ;»
  Η Ελλάδα δεν είναι καμιά ομαδούλα της πλάκας κύριε! του είπε.

 41. physicist said

  #39. — … γούστο θα είχε να ξαναδούμε τελικό Γερμανία-Ολλανδία μετά από 40 χρόνια αλλά μάλλον για Βραζιλία-Αργεντινή το βλέπω.

 42. physicist said

  #40. — Κίντο, ναι, κι αυτόν τον Κολομβιανό τον γούσταρα μέχρι που πήγε να κλέψει τη μπάλα στην κατεβασιά της Ελλάδας 30 δευτερόλεπτα πριν το γκολ του Σωκράτη. Ήτανε δίπλα στη γραμμή του αράουτ με το πόδι τεντωμένο και το τράβηξε τελευταία στιγμή. Μεγάλη ξεφτίλα και κακώς δεν τον έστειλε ο Αυστραλός στην εξέδρα.

 43. Μπάμπης said

  »Πάντως, σε κάποιες περιπτώσεις η επέτειος έχει εσκεμμένα μετατεθεί κατά μία ημέρα»

  Δεν ξέρω αν είναι θέμα χώρου (σε πολλές ημερομηνίες πάντως βλέπω περισσότερες από μία αναφορές) αλλά πραγματικά δεν καταλαβαίνω Νίκο για ποιο λόγο να βάζεις εσκεμμένα λανθασμένη ημερομηνία στον πίνακα δηλ. η επέτειος της πτώσης της Βαστίλης πχ είναι στις 14 ή στις 13 Ιουλίου, ο Μαντέλα γεννήθηκε στις 18 ή στις 17 του μήνα? κοκ…Δεν ξέρω αλλά για μένα έχει σημασία και η ακριβής ημερομηνία στο μηνολόγιο….ίσως αν σημείωνες κάπου ποιες επέτειοι έχουν μετατεθεί για να το γνωρίζουμε..

 44. spiral architect said

  Μάγκες, άκυρον για τα λεγόμενα του Σούκερ το ’98! 😳 Ο Σούκερ ήταν ο πρώτος σκόρερ στο Μουντιάλ.
  Τα είπε ο Λόταρ Ματέους:

  «Γαλλία, 1998, προημιτελικά Μουντιάλ. Οι Γερμανοί συντρίβονται με 3-0 από τους Κροάτες, τέσσερα χρόνια μετά την άλλη μουντιαλική προημιτελική ήττα από τους Βούλγαρους. Η παροιμιώδης γερμανική ψυχραιμία κάνει φτερά και ο Λόταρ Ματέους θεωρεί "πατέρα της ήττας" τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χανς Ντίντριχ Γκένσερ, αφού "αυτός φαγώθηκε να γίνει ανεξάρτητο κράτος η Κροατία". Ο Γκένσερ άμεσα αντιγύρισε ανάλογη απάντηση: "Ο Λόταρ θα έπρεπε να μου χρωστά ευγνωμοσύνη για αυτό. Αν η Κροατία μας έβαλε τρία γκολ, μια ενιαία Γιουγκοσλαβία πόσα θα μας έβαζε; Έξι;". Ας τονιστεί πάντως ότι στο πολιτικό πόκερ για το μέλλον της Γιουγκοσλαβίας ο Γκένσερ αποδείχθηκε αποφασιστικός παίκτης – σύμμαχος των Κροατών, τους οποίους και προέτρεπε να κηρύξουν ανεξαρτησία ενάντια σε κάθε συμφωνία, πιθανώς και λόγω των ιστορικών δεσμών Γερμανίας – Κροατίας (κυρίως από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου η δεύτερη υπήρξε κράτος – υποχείριο του Τρίτου Ράιχ). Διόλου τυχαία και η θερμή αγάπη του Πάπα για τον Φράνιο Τούτζμαν.«

 45. Την ελληνική επιγραφή στον τάφο του Μόρισσον την επιμελήθηκε ο πατέρας του, ο ναύαρχος. Μεγάλη πίκρα ο άνθρωπος…

 46. Σπάιραλ: ο Λόταρ Ματέους ο Γκένσερ 🙂

 47. physicist said

  #44. — Δεν ήξερα ότι ο «Loddar» είναι σε θέση να βάλει τρεις προτάσεις τη μία μετά την άλλη και με εκπλήσσει το γεγονός ότι είχε επαφή με την πολιτική, ότι μπορούσε να την εκτιμήσει και να κάνει δηλώσεις επ’ αυτού, κι ακόμα ότι ήξερε τον Γκένσερ. Ακόμη περισσότερο παραξενεύομαι που ο Γκένσερ μπήκε στον κόπο ν’ απαντήσει. Να μου πεις ότι το είχε δηλώσει ξερωγώ ο Μπράιτνερ να το πιστέψω, αλλά ο Ματέους; Ξέρετε μωρέ ότι ο όρος «νοημοσύνη Ματέους» διδάσκεται πλέον στα Πανεπιστήμια; 🙂

  Ένα ψάξιμο στα σβέλτα «lothar mattäus kroatien genscher» σε διάφορους συνδυασμούς, πάντως, δεν έβγαλε τίποτα. Αμφιβάλλω αν έγιναν τέτοιες δηλώσεις.

 48. Spiridione said

  Να πούμε ότι η σημερινή επέτειος αφορά, εκτός απ’ τον Δαρβίνο, και τον Άλφρεντ Γουάλας. Βεβαία κανείς απ’ τους δύο δεν ήταν παρών στην παρουσίαση.
  http://en.wikipedia.org/wiki/On_the_Tendency_of_Species_to_form_Varieties;_and_on_the_Perpetuation_of_Varieties_and_Species_by_Natural_Means_of_Selection

 49. spiral architect said

  @47: Φυσικέ, ότι ανάφερα πιο πριν, τα θυμάμαι από άρθρα πολιτικών εφημερίδων της εποχής, απλά μπέρδεψα τον τότε πρώτο σκόρερ του Μουντιάλ με τον Ματέους. Τρεις εφημερίδες διάβαζα τότε, Ριζοσπάστη, Ελευθεροτυπία και Ποντίκι αλλά ένα γρήγορο ψάξιμο που έκανα στα αρχεία τους δεν βρήκα κάτι.
  (έτσι έ, ο Λόταρ;) 😀

 50. physicist said

  #49. — Μούφα μου μοιάζει ωρέ Αρχιτέκτονα, τι να σου πω. Αν υπάρχουν αποδείξεις ότι το είπε, πάω πάσο, αλλά αν εφευρέθηκε και λέρνεψε, δείχνει πόσο της πλάκας είναι η δημοσιογραφία.

  Ο Ματέους είναι γενικώς φαιδρό πρόσωπο, δηλαδή οι κωμικοί τον έχουν προστάτη Άγιο δωπέρα.

 51. Spiridione said

  49. 50
  Lothar’s in trouble again
  Lothar Matthaus is in hot water again. The German midfielder has blamed former Foreign minister Hans-Dietrich Genscher for getting Germany dumped out of the World Cup by Croatia in the quarter-finals.

  Matthaus, whose legendary rows with coaches and fellow team-mates have dogged his career, tells the latest edition of Stern magazine that had Genscher not pushed the European Union to recognise Croatia in 1992, the side would never have qualified for France ’98.

  Genscher defended himself stoutly in the columns of the daily Frankfurter AllgemeineZeitung, saying: «You cannot link the two events. If Yugoslavia still existed in the same form as in the past, the Croatian players would be part of that team and Germany could have been eliminated at an even earlier stage of the tournament.»
  http://expressindia.indianexpress.com/ie/daily/19980710/19150684.html

 52. Gpoint said

  # 41

  Η Γαλία θα είναι οπωσδήποτε στον τελικό…ονοματολογικά μια που τα αρχικά των ομάδων που θα παίξουν θα σχηματίζουν το πάλαι ποτέ εθνικό σύμβολό της

  Βραζιλία- Βέλγιο, για όποιον δεν τόπιασε

 53. LandS said

  Ναι ρε! Γιαυτό διαλύσανε τη Γιουγκοσλαβία, για να μη τους διασύρει στα γήπεδα.

  Αν η χαζομάρα του Ματέους είναι όπως την περιγράφει ο Φυσικός, μάλλον ήθελε να πει ότι έφταιγε ο Γκένσερ που βοήθησε να γίνουν ανεξάρτητοι οι αγνώμονες.

 54. physicist said

  #51. — Σπύρο, το πράγμα γίνεται ενδιαφέρον. Ούτε στο Στερν ούτε στη ΦΑΖ μπόρεσα να βρω οτιδήποτε σχετικό … δεν θάπρεπε να υπάρχει η πρωτογενής πηγή; Βέβαια δεν είναι όλα ονλάιν από κείνη την εποχή, έτσι δεν είναι; Από την άλλη μεριά, τέτοιες ατάκες ποδοσφαιριστών μετά από Μουντιάλ ή άλλες μεγάλες διοργανώσεις είναι συνήθως παντού στο Διαδίκτυο, κι εδώ δεν μου βγάζει ούτε ένα χτύπημα σε γερμανόφωνη ιστοσελίδα. Ό,τι κι αν δοκίμασα, Ματέους, Στερν, ΦΑΖ, 1998, Κροατία, Γκένσερ, σε διάφορους συνδυασμούς, τζίφος.

  Μυστήρια πράματα …

 55. Πάνος με πεζά said

  Απο τις δημοτικές ονομασίες των μηνών πάντως (λέγε «αριστερίζουσες») εμένα μου την έσπαγε πάντα ο Φλεβάρης.καμιά άλλη. Μου έφερνε στο μυαλό φλέβα, αίματα και τέτοια, αφού…

  Η 13η Ιουλίου δεν έχει ξαναϋπάρξει ως ημερομηνία τελικού ΠΚ. Η πιο κοντινή της, 12/7/1998, ήταν η ημέρα του τελικού Γαλλία-Βραζιλία 3-0. Έχω ξαναγράψει ότι διαβλέπω επανάληψη του συγκεκριμένου τελικού, με άλλο αποτέλεσμα. Τη 13η Ιουλίου, σε προ τελικού αγώνες μέσα σε φάση ΠΚ, είχαμε Βραζιλία-Ισπανία 6-1 το 1950 και Γαλλία-Μεξικό 1-1 το 1966.
  .
  Αυτά σε όσους αρέσκονται σε τέτοια ψαξίματα.

 56. Spiridione said

  54. Τι να σου πω Φυσικέ.

  Και μια που αναφέρθηκε και ο Πάπας παραπάνω, ντέρμπυ σήμερα στο Βατικανό:
  http://www.naftemporiki.gr/worldcup/story/828128/mountial-2014-to-asteio-tou-papa-me-tous-elbetous-frourous

 57. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  43: Μπάμπη, οι ημερομηνίες που έχουν μετατεθεί είναι η εξαίρεση, είναι ελάχιστες.

  45: Να κάτι που δεν ήξερα!

 58. leonicos said

  Ντούκου

 59. Γς said

  Κούκου

 60. physicist said

  ΥΓ — Genscher defended himself for crying out loud? Καλά να έγραφε ξερωγώ «Genscher poked fun at/scorned/ridiculed Matthaeus» αλλά κάθησε ο Γκένσερ να υπερασπιστεί τον εαυτό του στις αρλούμπες που υποτίθεται ότι είπε ο Ματέους; Δεν βγάζει νόημα.

  Ψυλλιάζομαι ότι κάποιος κωμικός ήθελε να πάρει στο ψιλό στον Ματέους αποδίδοντάς του μιαν (ανύπαρκτη) βλακώδη δήλωση που θα μπορούσε να είχε κάνει, με δεδομένη τη χαμηλή νοημοσύνη του και την αυταρέσκειά του (πάντα φταίνε κάποιοι άλλοι). Από κει και πέρα, η ιστορία απέκτησε αυτονομία και προστέθηκαν σ’ αυτήν ο Γκένσερ, η Άρτα και τα Γιάννενα.

 61. physicist said

  Φτου, ξέχασα να κλείσω τα ιταλικά.

 62. Λ said

  Είχα σημειωμένο να γράψω για τα γενέθλια του Γιάννη Κεφαλληνού στις12 Ιουλίο,υ 1894 στην Αλεξάνδρια Αιγύπτου. Γράφω όμως με βαριά καρδιά. Σήμερα ξημερώματα όμως έχασε τη μάχη με την επάρατο ο Κύπριος ιστορικός Ρολάνδος Κατσιαούνης. Δεν ξέρω ακόμη πότε θα είναι η κηδεία.

 63. Νέο Kid Στο Block said

  Βρήκα τη συνέντευξη του Μέρτεζάκερ ,που έγραψε ο Φυσικός νωρίτερα.
  «Τι θές τώρα ρε φίλε από μένα να σού πω; Nομίζεις ότι οι ομάδες που είναι στους 16 είναι τίποτε κινούμενα σχέδια;» (σε πολύ ελεύθερη μετάφραση…) 🙂 Σωστός ο τυπάκος. Κόβεται το βίντεο όμως εκεί ,και δεν ξέρω τι σχολίασαν μετά οι Τσεντεέφηδες κι ο Κάν…υποθέτω όμως πως θα ήταν συγκαταβατικοί. 😉

 64. physicist said

  Χαχαχα, μπράβο ρε Κίντο, αυτό ήτανε. Από χτες, ο Μερτεζάκερ απέκτησε πολλούς νέους ανεμιστήρες.

 65. gryphon said

  Kαλό μηνα.

  34
  Με εντυπωσιαζει το οτι συμπαθεις τους Ολλανδους ενω εχω καταλαβει απο αλλα σχολια οτι εισαι εντονα αντιγερμανός γενικα.
  Θα σου πω γιατι και το θεμα δεν ειναι καθαρα ποδοσφαιρικο.Εμενα οι ολλανδοι μου μοιαζουν πιο γερμανοι απο τους γερμανους με βαση τα στερεοτυπα που εχουμε οι περισσοτεροι στο μυαλο μας.
  Μπορει να κανω και λαθος και να ειναι η ιδεα αλλα βλεποντας τους στο ποδοσφαιρο τουλαχιστον απο την εποχη του Μπερκαμ μου βγαζουν μια επαρση μια αλλαζονεια κατι πολυ αντιπαθητικο.Εμας ας πουμε αν ειχαμε προκριθει θα μας αντιμετωπιζαν και τα μμε της χωρας και ολοι πολυ υποτιμητικα ειμαι σιγουρος.Ακομη και οι φατσες τους εχουν κατι γερμανικο και τρομερα αντιπαθητικο.
  Κοιτα ας πουμε αυτον τον Χουντελαρ πως πανηγυριζε το πεναλτυ με το Μεξικο.
  Η κοιτα τον Νταισελμπλουμ.Ειναι νομιζω πιο αντιπαθητικος και στριμμενος και απο τον Σοιμπλε.

  Την ιστορια με την επιγραφη στον ταφο του Μορισον καπου την ειχα ξαναδιαβασει και μου ειχε κανει εντυπωση αλλα την ειχα ξεχασει.
  Επισης καλο θα ηταν εκτος απο αυτη την πολυ ωραια και αληθινη επιγραφη να εγραφε καποιος στον ταφο του και την φραση
  people are strange την πιο απλη και αληθινη που ειπε ποτε και ο ιδιος ο Μορισον

 66. Ηλεφούφουτος said

  63

  Δεν ξέρω αν συλλαμβάνεις την τραγικότητα της στιγμής;
  πώς το ‘λεγε στο φινάλε του «Μεφίστο» ο Καρλ Μαρία Μπραντάουερ;
  «Was wollen die von mir? Was wollen die? Ich bin doch nur ein Schauspieler!»

  http://www.youtube.com/watch?v=PB2Nteh_cSI#t=59

 67. physicist said

  #63. — Άντε στα τσακίδια ρε ψώνια με τα ουάου σας!

  Αυτά είναι, ο Μερτεζάκερ έδωσε αφορμή για άρθρο στην Zeit — προσυπογράφω! Να και μια πρόταση που μ’ άρεσε πολύ: «Όποιος δεν εξοργίζεται δεν έχει αυτοσεβασμό».

 68. Γς said

  >γενέσιον Μιχαήλ Θεοδωράκη του επιμήκους μουσουργού γού
  [

  επιμήκους;

  Το έχουμε σχολιάσει;

 69. Νέο Kid Στο Block said

  67. Γιατί έκοψες τον Αρίστο μας στο τέλος; 🙂 Eντάξει η Τσάιτ είναι φιλοζοφίρουνγκ και έτσι, αλλά ότι θα έβαζαν στο κόλπο του Μέρτυ και τον Αριστοτέλη… 😆
  Man muss also vielleicht mal an diese Worte erinnern: Wem der Zorn fehlt, dem fehlt die Selbstachtung. Könnte glatt von Mertesacker sein. Oder doch von Aristoteles

 70. 68 του Μποστ είναι, ο Επιμήκης.

 71. sarant said

  70: Ακριβώς!

 72. Γς said

  Δεν καταλαβαίνω
  [και δεν είμαι υπό ΚΣ]

 73. Ο Μποστ τον λέει έτσι σε δυο-τρία κείμενά του, αυτό λέω.

 74. Νέο Kid Στο Block said

  Ωραία! To έδεσα το παρολάκι για σήμερα!
  «O επίτιμος κύριος Κωνστ.Μητσοτάκης εύχεται καλή επιτυχία στις φίλες ευρωπαϊκές ομάδες της Ελβετίας και του Βελγίου» 😆

 75. Ιάκωβος said

  Όταν όμως κάποιος έκανε το λογοπαίγνιο «ο ουρανομήκης», ο Μίκης ενοχλήθηκε και απάντησε όχι δεν έχω σχέση μ’αυτά, εγώ είμαι πολύ γήινος.

  Και είχε δίκιο, τα ουρανιστικά (ουρανε δε θα πω το ναι) τα είχε καπαρώσει ο Μάνος και μάλιστα με πολύ μεγάλη επιτυχία.

 76. Πάνος με πεζά said

  Μια που περί ταβερνοκατάστασης χτες, έχω παραβρεθεί σε συναυλία της Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», σε ομώνυμο όμορφο ανοικτό θέατρο, και με παρουσία του ιδίου.
  Τούτο έγινε στα Εξαμίλια Κορίνθου, κάποια 25η Ιουλίου περί το 2004, ή τέλος πάντων τη χρονιά που έφυγε η Ρένα Βλαχοπούλου, γιατί εκείνο το απόγευμα έγινε αυτό.

  Πρώτη φορά τον είδα από κοντά…

  …του μίλησα και του έσφιξα το χέρι…

  αλλά ως συνήθως, το πιο ενδιαφέρον (μια που τη συγκεκριμένη παράσταση την είχα ήδη ξαναδεί-πρέπει να ήταν με την παρουσία του σττον Κινηματογράφο)…

  …ήταν φυσικά τα παϊδάκια στην παρακείμενη ταβέρνα, που ακολούθησαν…

 77. physicist said

  #69. — Για να κόψω αντιδράσεις. Άμα ο άλλος δεν ξέρει ποιος το είπε, δεν θαμπώνεται από ονόματα. Αλλά έπεσα σε σπουδαγμένους. 😀

 78. Y. G. said

  65
  Για διαφορες στο ποδοσφαιρικο στυλ Ολλανδων (το «Ο» με ψιλη) και Γερμανων δεν γνωριζω τιποτα. Δεν βλεπω ποτε ποδοσφαιρο εκτος απο την Αργεντιναρα καθε τεσσερα χρονια στο Παγκοσμιο Κυπελλο.

  Γραψατε «Εμενα οι ολλανδοι μου μοιαζουν πιο γερμανοι απο τους γερμανους με βαση τα στερεοτυπα που εχουμε οι περισσοτεροι στο μυαλο μας.»

  1. Εννοειτε φανταζομαι τα στερεοτυπα που εχουν οι Ελληνες για τους ολλανδους και γερμανους;! 2. Ισως εχετε δικιο οτι «[οι ολλανδοι] βγαζουν μια επαρση μια αλλαζονεια …» Το εχω μελετησει το θεμα απο χομπυ και απο αναγκη και νομιζω οτι ενας λογος ειναι οτι οι γερμανοι εχουν ιεραρχικη κουλτουρα ενω οι Ολλανδοι ειναι επισημα εγκαλιταριαν αλλα ανεπισημα κρυπτο-ιεραρχιστες. Η ενταση/διαφορα αναμεσα στην επισημη-ανεπισημη κουλτουρα τους, το ελλειμα αγνοτητας στην κουλτουρα, ισως ειναι που προκαλει την αλλεργια στον beholder….

 79. spiral architect said

  @65: Γκριφόν, συμπαθώ τους Ολλανδούς, τους έζησα για λίγο, τους παίχτες αυτής της ομάδας προσπαθούσαμε να μιμηθούμε στα μικράτα μας στις αλάνες, αλλά αντί-x-κράτος-φυλή δεν είμαι με τίποτα και δεν έχω με κανένα άνθρωπο τίποτα. Με άρρωστα μυαλά ψηφοφόρων που ανέχονται εξ ίσου άρρωστες ηγεσίες έχω κι έχω πολλά. 👿

 80. spiral architect said

  Πε 24 Γενέσιον Σίμωνος Μπολιβάρ του ελευθερωτού και προς τιμήν των ελευθερωτών το Κόπα Λιμπερταδόρες:
  Bridgestone, patrocinador oficial de la Copa Libertadores 2014

 81. Gpoint said

  # 79

  Καλά σε πείραζε να μιμηθείς Κούδα και Χατζηπαναγή ; Ξενομανή !

  Οσο για συμπάθεια…τσάϊ Παικταράς ο Κρόϊφ αλλά πολύ πιο συμπαθής ήταν ο Πλατινί ακόμα κι ο δύστροπος Ζιντάν αργότερα. Στην Μπάρτσα που είε χάλια τον λατρέψανε αλλά στην ολλανδία θαυμάζανε περισότερο τον Κάίζερ τον καιρό του ανερχόμενου Αγιαξ

 82. LandS said

  Πλάκα πλάκα αρχίζω να συμπαθώ τους κρυόκολους. Λέτε να κάνουν την έκπληξη; Στο 85 είναι.

 83. Λ said

  Νεολογισμοί
  http://www.theguardian.com/books/2014/jun/30/authorisms-words-wrought-writers-review-fascinating-history-neologisms

 84. sarant said

  83: Α, ενδιαφέρον!

  82: Στην παράταση λοιπόν.

 85. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  στο ρίαλ ράδιο τώρα Ακριβοπούλου με Κραουνάκη για την αληθινή απολογία του Σωκράτη

 86. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Κρουνάκης «Το καλύτερο κείμενο στη δημοτική όπως μου είπε ο φίλος μου ο Νίκος Σαραντάκος»

 87. Λ said

  Νικοκύρη, ο Μαχαιράς παρατονίστηκε.
  Κάτι που πρόσεξα και στο περισυνό Ιουλιανό μηνολόγιο, είναι ότι δεν αναφέρεται η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο και η πτώση της χούντας.

 88. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Κραουνάκης: Με ρώταγε ο Σαραντάκος πώς ξέρω την Κική Σαραντάκου, την ποιήτρια. Του είπα μα την ξέρω,διαβάζω ποίηση από οκτώ ετών.
  Διαβάζει το κείμενο του Βάρναλη
  -παίρνει η καρδιά μου αέρα, Πριν τελειώσει αυτή η κωλομέρα,μια ριπή,μια ανάσα,
  Κατά τ άλλα, καλό μήνα

 89. physicist said

  #78. — … ενω οι Ολλανδοι ειναι επισημα εγκαλιταριαν αλλα ανεπισημα κρυπτο-ιεραρχιστες.

  Παλιότερα (πολύ παλιότερα) θεωρούσα τους Ολλανδούς ό,τι πιο λιμπερτέριαν κι εγκαλιτέριαν έχει να δείξει η ηπειρωτική Ευρώπη. Μετά έμαθα σιγά-σιγά όλο και περισσότερα για το πανεπιστημιακό τους σύστημα, και οι ψευδαισθήσεις εξαερώθηκαν. 🙂

 90. caktos2 said

  88:
  Χρωστάμε έναν κόκορα στον Ασκληπιό.

 91. Λ said

  11 Ιούλη 2011: έκρηξη στο Μαρί

 92. Νέο Kid Στο Block said

  Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και δύσκολα (πλήν Κολομβιανών και Γαλατών) πέρασαν και οι 7 πρώτοι των ομίλων έναντι των δεύτερων. Μένει να δούμε αν η ευχή του επίτιμου βγάλει κι έναν δεύτερο το βράδυ…

 93. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  88. 🙂 «Φέρε τα φάρμακά σου τέχνη της ποιήσεως που κάνει να μη νιώθεται η πληγή»

 94. Y. G. said

  #89
  Φυσικε, φαινεστε ενημερωμενος. To πανεπιστημιακό τους σύστημα ειναι panopticon pur!
  Ευτυχως κερδισε η αργεντιναρα (με μικρο αλφα τωρα) αφου μας εβγαλε τη ψυχη…

 95. physicist said

  #92. — Δεν περνάνε τα US Boys Κίντο, ούτε με σφαίρες.

 96. Νέο Kid Στο Block said

  95. Ως γνήσιος συριζαίος αμερικανογλύφτης, οφείλω να είμαι με τα ράστα κοτσιδάκια του Τζόουνς anyway!
  Κάτω η βέλγικη αφάνα !! 😆

 97. physicist said

  #94. — Α, κυρία Γ., υπάρχουν στενές σχέσεις με την Ολλανδία κι άμα είδα ανθρώπους πρώτης τάξεως να μην έχουν επίσημο δικαίωμα επίβλεψης Διδακτορικής Διατριβής λόγω ακαδημαϊκών ιεραρχιών, άρχισα να παίρνω είδηση πώς δουλεύει εκεί. Μετά ήρθαν στο φως, ένα-ένα, κι άλλα πράγματα. Και είναι κρίμα για χώρα επιστημονικά κορυφαία να έχει τέτοια κολλήματα, και να κυκλοφορούν βαρόνοι που λύνουν και δένουν. Βαριά και πολύ σοβαρά ονόματα μεν, βαρόνοι δε — αλλά τι σας λέω τώρα, εσείς θα τα ξέρετε καλύτερα.

 98. sarant said

  85-86-88: Ωχ, τα είπε όλα αυτά;

 99. spiral architect said

  @94, 97: Δεν ξέρω τι γίνεται με τα μέλη ΔΕΠ στην Ολλανδία, ξέρω όμως ότι, τα μεταπτυχιακά τους (τεχνικού αντικειμένου) είναι εξαιρετικά.

 100. physicist said

  #99. — Πρώτης τάξεως προγράμματα και Πανεπιστήμια, Αρχιτέκτονα. Καμία αμφιβολία.

 101. Πάνος με πεζά said

  Aκόμα μια «παιχνιδάρα» τελείωσε, κι αν κάτσει ο πολυσυζητημένος τελικός, θα δούμε να παίζει ο κουλός με τον ανάπηρο…

 102. Y. G. said

  #97
  Επίσημο δικαίωμα επισημης επίβλεψης Διδακτορικής Διατριβής εχουν μονο καθηγητες, που ειναι εξ ορισμου προμοτορεν). Η ανεπισημη επιβλεψη γινεται απο βοηθους επιβλεποντες (βοηθους προμοτορεν) . Οπως βλεπετε… επισημοι…ανεπισημοι…λοστ ιν τρανσλασιον 🙂
  Διατηρουμε και την περηφανη παραδοση της τογας και αλλων αξεσουαρ που εχουν καταργηθει στη Γερμανια απο το 1968.

 103. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  98. Τα σύμπαντα στο φτερό, από λογοτεχνικά και καλλιτεχνικά μέχρι προσωπικά π.χ. ότι αρίστευσε η κόρη του Μπογιόπουλου στις εισαγωγικές.

 104. Gpoint said

  Στην Νέριτ τώρα ο απερίγραπτος Σαρρής προσπαθεί να διαψεύσει τον Σάντος με παραμύθια και παπαγαλάκια. Αντί να του λέει ευχαριστώ που τπύκανε τα χατήρια με Κλάους και άλλους χωρίς να το πολυπληρώσει η ομάδα βγάζει και γλώσσα.
  Τώρα με τον άσχετο με την ελληνική πραγματικότητα Ρανιέρι θα ξεσαλώσει.

 105. physicist said

  #102. — Ξέρετε, υποθέτω, ότι στις γερμανόφωνες χώρες τα αξεσουάρ επιστρέφουν by popular demand.

 106. gryphon said

  79
  Αν προσεξες ειπα τουλαχιστον απο την εποχη του Ντενις Μπερκαμπ.Γιατι οπως εχω αναφερει κι εδω σε παλαιοτερο σχολιο παλι για ποδοσφαιρο ο ποδοσφαιτιστης που μεχρι και σημερα μου αρεσει πιο πολυ (σαν στυλ σαν σωματοτυπος κλπ) απο οσους εχω δει στην ζωη μου ειναι ο Ρομπι Ρενζεμπρινκ ο δευτερος αριστερα του τερματοφυλακα στην φωτογραφια αν δεν κανω λαθος. Αυτος και ο Δεληκαρης.Ο Ρομπεν π.χ ισως ειναι ακομη καλυτερος αλλα για καποιο λογο δεν μπορω να τον συμπαθησω το ιδιο

 107. sarant said

  103: Κρίμα που τον έχασα…

 108. Y. G. said

  #99
  » Δεν ξέρω τι γίνεται με τα μέλη ΔΕΠ στην Ολλανδία, ξέρω όμως ότι, τα μεταπτυχιακά τους (τεχνικού αντικειμένου) είναι εξαιρετικά.»

  Συμφωνω οτι ειναι εξαιρετικά και υποψιαζομαι οτι αυτο οφειλεται στο χαος με τη μεταφραση (δεστε παραπανω) με τα μελη ΔΕΠ 🙂
  Ενας ακομα παραγοντας ειναι και το ινσεντιβ, για καθε πετυχημενο διδακτορικο να λαμβανει η φακουλτετ του καθηγητη ενα ποσο της ταξης των 90000 ευρω…κατι σαν αποσβεση του κοστους της επιτηρησης.

 109. gbaloglou said

  15, 45, 65

  Είχα ακούσει πριν αρκετά χρόνια ότι την επιγραφή συνέγραψε η … αρχαιομαθής/κλασσικίστρια σύζυγος του Μόρρισον, αλλά αυτό δεν προκύπτει από αυτά που βρίσκω τώρα στο διαδίκτυο…

 110. Γιατί το σχόλιό μου «περιμένει έγκριση»; Μήπως γιατί πρώτοχρησιμοποιώ ένα καινούργιο τάμπλετ, ή μήπως γιατί κατά λάθος έβαλα τόνο στο όνομά μου;

 111. Προφανώς το δεύτερο συνέβη. Δεν πειράζει, δεν έλεγα και τίποτε σπουδαίο!

 112. gryphon said

  Ολλανδιας εγκωμιο συνεχεια περα απο τα ποδοσφαιρα.
  Απο ακαδημαικα επιστημονικα κλπ συστηματα δεν ξερω τιποτα αλλα ξερω λογω επαγγελματικης ενασχολησης παλαιοτερα οτι ενα πολυ μεγαλο ποσοστο εφευρεσεων εξελιξεων σε οτιδηποτε εχει να κανει με τον ηχο και την εικονα ανακαλυφθηκε στο Αιντχοβεν στα εργαστηρια της παλαι ποτε Φιλιπς (το υπολοιπο ποσοστο στα αντιστοιχα της καταραμενης Ζιμενς και της Γουεστερν ελεκτρικ).
  Οι ιαπωνες ηρθαν αργοτερα.
  Και σημερα που στις lcd τηλεορασεις ας πουμε κυριαρχουν οι κορεατες οι διαφορες σαμσουνγκ lg sony κλπ αρκουσε να δει κανεις οσο υπηρχε εστω σε καποιο καταστημα την 46αρα 9707 της Φιλιπς για να καταλαβει την διαφορα .
  Λεω παλαι ποτε γιατι δυστυχως αυτη η τεραστια σε συνεισφορα στην συγχρονη τεχνολογια εταιρια πουλησε σε κινεζους και τον τομεα των τηλεορασεων και ηχουν και εικονας και σιγα σιγα εγκαταλειπει την ερευνα και εξελιξη .Κριμα.

 113. physicist said

  #111. — Εεεεε, ξαναπέστο άτονος βρε Άγγελε!

 114. spiral architect said

  @112: Αυτό είναι αλήθεια. 😦

 115. GBaloglou στο 109

  Ελάχιστα γνωρίζω για τη χήρα Μόρισσον αλλά γνωρίζοντας τις συνήθειες του μακαρίτου δεν θάλεγα πως συγχρωτιζότανε και με Babeνιώτισσες, αν με εννοείτε….

 116. Α, ναι! Ο γέρο-ναύαρχος, χαροκαμένος αλλά μαθημένος να ανατρέχει στις πηγές (εκτός από εκείνες του Κόλπου του Τονκίνου, που πυροδότησαν τον πόλεμο του Βιετνάμ) κατέφυγε στις αυθεντίες…

  In the early 1990s Morrison’s father George Stephen Morrison, after consulting with E. Nicholas Genovese, Professor of Classics and Humanities, San Diego State University, placed a flat stone on the grave. The bronze plaque thereon bears the Greek inscription: ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΑΙΜΟΝΑ ΕΑΥΤΟΥ, literally meaning «according to own self-daemon, i.e., guiding spirit,» to convey the sentiment «True to Himself.

 117. spiral architect said

  Αυτός μπήκε πριν λίγο στο γήπεδο στο ματς Βέλγιο-ΗΠΑ.

 118. Έλεγα για την titulatuur των Ολλανδών, τα διάφορα weledelgeboren κ.ά., που θυμίζουν τα δικά μας «αιδεσιμολογιότατος», αλλά χρησιμοποιούνται και εκτός εκκλησίας…

 119. physicist said

  #118. — Ε, αυτά ακούγονται ενδιαφέροντα, γιατί μας τα στερείς; Ή θα τα δούμε μόλις περάσει η έγκριση;

 120. Για τους Ολλανδούς και την ιεραρχία, ας θυμηθούμε και την titulatuur, τις λεπτομερέστατες δηλαδή διακρίσεις για το ποιος προσφωνείται «αξιότιμος», ποιος «ευγενεστατος», κλπ., για τις οπόιες βέβαια το Teach Yourself Dutch γράφει «no one ignorant of the social structure in which they evolved can be expected to use them correctly and no person of sense is offended by their omission»,αλλά πάντως χρησιμοποιούνται ακόμη.

 121. sarant said

  120: Είδες τι ζημιά κάνει ένας παραπανίσιος τόνος;

  119: Να πάμε και μια βόλτα στο λιμάνι, χερ φύζικερ!

  116: Ώστε δεν μπήκε αμέσως η ταφόπλακα! Δεν το ήξερα….

 122. physicist said

  #120. — Δεν ήξερα ότι υπάρχουν αυτές οι λεπτομερείς διακρίσεις στις προσφωνήσεις. Τις έχουν, παλιομοδότικες αλλά όχι άχρηστες, στην Αυστρία αλλά εκεί λες, οκ, είναι κατάλοιπα της Μοναρχίας. Για την αστικοδημοκρατική, καπιταλιστική Ολλανδία των εμπόρων και των θαλασσοπόρων δεν θα φανταζόταν κανείς ότι θάχε κι εκείνη τέτοιες ιδιοτροπίες — αλλά να που τις έχει.

  #121(β). — Μωρέ να πάτε και να καλοπάτε, άκου λέει! Ελπίζω να περάσατε καλά!

 123. sarant said

  122: Χέρτσλιχ, αν το λένε έτσι -μόνο που οι Βέλγοι δεν μπορούν να βάλουν γκολ.

 124. physicist said

  Χέρτσλιχ χασογκόληδες οι Βέλγοι. Γιά να δούμε και την παράταση.

 125. Μαρία said

  124
  Κι όμως!

  121γ

  Click to access ethlonogie_francaise.pdf

 126. sarant said

  O νόμος του Υφρέμ (αντιΜέρφυ): Μόλις γράψεις ότι κάτι (που το επιθυμείς) δεν γίνεται,… συμβαίνει!

 127. physicist said

  #126. — Ρε γμτ, αυτή τη Λαμποργκίνι δεν θα την αποκτήσω ποτέ, φοβάμαι.

 128. Νέο Kid Στο Block said

  Eντάξει ρε Αλγερινέ κόρακα… άμα είναι να μας σπάσουν τα ποδάρια οι Βέλγοι ,να κάτσουμε να χάσουμε να ούμε…
  Κολόφαρδοι Βέλγ’!

 129. sarant said

  Μόλις μπήκε αυτός ο μελαχρινός Μανιάτης, ο Λουκάκος, γύρισε το ματς!

 130. Νέο Kid Στο Block said

  Ψήνεται το γκολάκι γατάκια βελγάκια…

 131. physicist said

  Ματσάρα η παράταση …

 132. Νέο Kid Στο Block said

  Ε Oxi ρε φούστη μου! Δεν χάνονται αυτά τα γκολ… Nα βομβαρδίσουμε πάραυτα δε φάκινγκ Μπράσελς!

 133. Νέο Kid Στο Block said

  Διαιτησία εξοργιστική, 70-30. Kαι στην Αλγερία βομβαρδισμό.

 134. sarant said

  Τρέμε Αρζεντίνα, έρχονται τα βελγάκια!

 135. physicist said

  Θέλουμε ημιτελικό Ολλανδία-Βέλγιο, λέμε!

 136. Νέο Kid Στο Block said

  134. Δεν έχετε καμία τύχη παλτομιραλάδες! Aκόμη κι αυτή η παράλυτη και άμαλλη Αργεντίνα θα σας στείλει για βρούβες!

 137. Μαρία said

  Κατα σατανική σύμπτωση η TV5 παίζει βέλγικο θέμα, για τα μπουρδέλα του διαβόητου Ντοντό.

 138. physicist said

  #136. — Εσύ κάποιο θέμα έχεις με το Βέλγιο αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί. Είναι ποτέ δυνατόν το Βέλγιο να προκαλεί ισχυρές συναισθηματικές αντιδράσεις, οποιουδήποτε είδους;

 139. NM said

  Μετέβην σε γνωστή ιστοεφημερίδα και διάβασα στο εκάστοτε κοπύπαστον άρθρο του παρακάτω, μεταξύ άλλων …τα παρακάτω:
  «Η σημειωτική της συμπεριφοράς των πολιτικών προσώπων, όπως και η χρήση της γλώσσα από αυτούς είναι διαφορετική, δηλαδή οφείλει να προστατεύει το κύρος τους. Δεν μπορείς να πεις για παράδειγμα ότι ο πρωθυπουργός πήγε στις Βρυξέλλες, αλλά μετέβη στις Βρυξέλλες. Μπορεί να λέμε τη λέξη «γιαλός» στην καθημερινή ομιλία αλλά στο σχετικό νομοσχέδιο μιλάμε για «αιγιαλό»…
  …Το τελετουργικό, η θεατρικότητα, η απόδοση τιμών, οι ιεραρχίες, το πρωτόκολλο, η κατάλληλη χρήση της γλώσσας προστατεύουν τους εκπροσώπους του εκάστοτε λαού και τους τιμούν –αλλιώς θα εξελιχθούμε σε αδιανόητο μπάχαλο.»
  – Γιώργος Σκαμπαρδώνης (συγγραφέας) σε άρθρο του της 29/6 στην εφ. «Μακεδονία της Κυριακής» :

 140. 2,
  όταν με αυτή την απερίσκεπτη κίνησή σας κλείσετε όλα τα εναπομείναντα καταλύματα και οι ξένοι τουρίστες δεν βρίσκουν να καταλύσουν

  Την δράση αυτή θα την λέγαμε καταλυτική.

 141. spiral architect said

  Βρετανικές κακίες:
  Ο Τζέρεμυ Κλάρκσον, ο ψηλός του Top Gear, είχε πει ότι, «το Βέλγιο υπάρχει για να λύνουν τις διαφορές τους η Βρετανία και η Γερμανία».
  (δυο αυτοκίνητα, ένα (οθντκ) αγγλικό κι ένα γερμανικό σε βελγική πίστα)

  Ωραία μπαλίτσα έπαιξαν τα αμερικανάκια του Κλίνσμαν … 🙂

 142. spiral architect said

  … ωραίο επίσης και το ντουντλάκι της Γκουγκλ για τον αγώνα Βέλγιο-ΗΠΑ. 😀

 143. 31,
  μπορεί για πρώτη φορά να νοιώσουν και οι αγαπητοί μου Οστρογότθοι τι σημαίνει να χάνεις στα μπενάλτια

  ‘Οταν το πάθανε, πάντως, το 76 από την Τσεχοσλοβακία στον τελικό του Γιούρο, το μπενάλτι του Πανένκα πέρασε στην ιστορία.

 144. spiral architect said

  @136: παλτομιραλάδες –> παγκομιραλάδες. 😉

 145. Γς said

  129:
  >Μόλις μπήκε αυτός ο μελαχρινός Μανιάτης, ο Λουκάκος, γύρισε το ματς!

  Το έριξε ο Νικοκύρης και στο ΦΒ και βρέθηκε ο αδελφός του «μανιάτης» Andreas Loukakos να το σχολιάσει.
  Κι ο δικός μας Μιχάλης, ότι το γύρισε στο μάνη-μάνη.
  Μάνι μάνι θα έλεγα εγώ.

  http://caktos.blogspot.gr/2013/10/blog-post_3.html

 146. spiral architect said

  Tην ανθοδέσμη της νύφης στο γάμο του Παπασταθόπουλου θα την πιάσουν όλοι εκτός απ’ τον Καρνέζη. 😆

 147. gbaloglou said

  E, ναι, αυτόν και τον Τοροσίδη (για το χαζοπέναλτυ που δεν δόθηκε) ας κατηγορούν, ο Γκέκας και προετοίμασε την ισοφάριση και καλό πέναλτυ βάρεσε (απλώς τον νίκησε ο αντίπαλος τερματοφύλακας)

 148. spiral architect said

  Καλοί ήταν όλοι, μόνο που στην παράταση κάναν του κεφαλιού τους, γι’ αυτό και η (δικαιολογημένη) αντίδραση του Σάντος.
  (ασε που μίλησε και ο μονοπύθμενος και γέλασαν και τα τσιμέντα)

 149. Gpoint said

  Ο Σάντος μίλησε σίγουρα για την φάση που φεύγουνε πέντε (!) δικοί μας με δύο Κοσταρικανούς όπου αλλάζεις συνέχεια πασίτσες και μπαίνεις με την μπάλλα στα δίκτυα. Ομως ο Χριστοδουλόπουλος (Λάζαρος…μη χ…) μόλις πήρε την μπάλλα προτίμησε να κάνει ατομική ενέργεια και ταέκανε σαν τα μούτρα του!! Και σε μια άλλη φάση έκανε ένα σουτ της απελπισίας ενώ ο Σαμαράς ήταν σε καλύτερη θέση. Μάλιστα η τιβί τον έδειξε να ψιλοβρίζει όταν του έκαναν παράπονα.
  Τέτοιος ήτανε από τον καιρό που πρωτόπαιξε στον ΠΑΟΚ, όταν μετά από ένα-δυο καλά παιχνίδια έκανε αποχή (!) ζητώντας μεταγραφή για Αρσεναλ (;)

 150. physicist said

  #149. — Λίβερπουλ ήτανε. Αλλά όταν ο εργοδότης σου χρωστάει της Μιχαλούς και δεν σου πληρώνει το μισθό, όχι αποχή θα κάνεις, δίκαννο θα πάρεις.

 151. Gpoint said

  # 150

  Πληρωνόταν όταν και όσο οι υπόλοιποι παίκτες.
  Δεν ήταν θέμα χρημάτων, ήταν καθαρά θέμα ψώνιου που το διατηρεί μέχρι σήμερα και το οποίο δεν τον άφησε να κάνει την καριέρα που αναλογούσε στα προσόντα του όπου κι αν έπαιξε.

 152. physicist said

  #151. — Σωστό, δεν το ξεδίπλωσε το ταλέντο του ο Χ. Όμως οι αποχές ήταν επί εποχής Προηγούμενου, έτσι δεν είναι; Που δεν φημιζόταν για την οικονομική του αξιοπιστία σαν να λέμε.

 153. spiral architect said

  «Ο πρόεδρος είναι άμωμος, ιερός και αλάνθαστος».
  Τζι, (αγνώστων λοιπών στοιχείων) Έλληνας διανοούμενος

 154. sarant said

  Καλημέρα, να με συμπαθάτε αλλά είμεθα σε διακοπές!

  146: Πολύ καλό!

  140: Είδες οι κατ-αλήτες;

 155. Gpoint said

  # 153

  Επειδή μάλλον (για πολλοστή φορά) τα μπερδεύεις σου θυμίζω πως πρόεδρος του ΠΑΟΚ είναι ο ΒΡΥΖΑΣ τον οποίον συχνάκις περνάω γεννεές δεκατέσσερις και βάλε.
  Οσον αφορά τους προηΓΟΥΜΕΝΟΥΣ, όλοι φάγανε το κράξιμό τους οταν έπρεπε

  Αν εννοείς τον μεγαλομέτοχο, μην ανησυχείς και αν υπήρχε το παραμικρό εναντίον του θα το είχαν κάνει σημαία ο «γαύρος» κι ο «πρωταθλητής» αλλά δεν προύπτει
  Τώρα αν εσύ είσαι εναντίον κάθε λεφτά γενικά κι αόριστα, πρόβλημά σου.

  Να ανακαλέσεις

 156. Μπάμπης said

  »43: Μπάμπη, οι ημερομηνίες που έχουν μετατεθεί είναι η εξαίρεση, είναι ελάχιστες.»

  Νίκο σύμφωνοι, αλλά για ποιο λόγο? αυτό δεν αντιλαμβάνομαι…τη σκοπιμότητα…..

 157. spiral architect said

  Δες λίγο πιο πάνω στο εντός παρενθέσεως σχόλιο. 😉
  Φυσικά και είμαι εναντίον του κάθε λεφτά κεφαλαιοκράτη. Οι συγκεκριμένοι για τη ψυχή της μάνας τους είναι μέτοχοι ή προεδροι στην κάθε ΠΑΕ κρατώντας παίχτες απλήρωτους, φτιάχνοντας συμβόλαια εικονικών αποδοχών, με στημένους αγώνες κλπ, κλπ;

 158. spiral architect said

  … για τον Τζι.

 159. sarant said

  156: Για να μη μείνει κενή μια ημερομηνία, ας πούμε. Ο πατέρας μου καμιά φορά έκανε τέτοιες μεταθέσεις.

 160. τσοπάνος said

  Επειδή (είχατε δεν είχατε) το μετατρέψατε σε καθαρά ποδοσφαιρικό θέμα, θα κάνω πάσα στην άλλη πλευρά του γηπέδου.
  Στη «σφαλιάρα» που έφαγε χτες ο Nadal από τον, κατά 1/2 «δικό μας», Nick Kyrgios στο Wimbledon.
  ένας ακόμη λόγος να χαίρονται οι απανταχού «Ελληνάρες»

 161. spiral architect said

  Άλλος ένας σύγχρονος αναθεωρητής πήρε χτες μια … χμμ … «απάντηση»:
  – Η Αριστερά φταίει για την κατοχή και τον εμφύλιο;
  – Μιλάω με ανακριτές;

 162. sarant said

  Τέτοιες απαντήσεις δεν είναι όπως ξέρεις ούτε επαρκείς ούτε αποδεκτές -ή μάλλον ούτε ανεκτές.

 163. spiral architect said

  @162: Χμμ, το ορέο είναι ότι, ενδεχομένως η ιστορία θα γράψει στα κιτάπια της για κάποιους «ιστορικούς» τύπου Μαραντζίδη, ή Κωτούλα.
  Η γη τρέμει και δεν είναι απ’ το βηματισμό των παναγιώταρων … 😐

 164. sarant said

  Έτερον εκάτερον. Και πράγματι συνέβαλε στη νομιμοποίηση της ΧΑ, ξεπλένοντας τους παππούδες τους.

 165. gbaloglou said

  160

  tweener

 166. Νέο Kid Στο Block said

  165!! Τι έκανε το άτομο! Ελληνόπουλο είναι;

 167. Για όλους τους γερμανόφωνους παύλα ποδοσφαιρόφιλους του μπλογκ ένα απίστευτα διασκεδαστικό βιντεάκι με εκφράσεις της ποδοσφαιρικής αργκό να αποκτούν… κυριολεκτική σημασία! 🙂

 168. Νέο Kid Στο Block said

  Χα,χα. Καλό Κώστα! Ο λίμπερο/σκούπα/Στάουμπζάουγκερ και ο ανγκεσπάντε Λέβ όλα τα λεφτά! 😆
  (το σενάριο βέβαια καταλήγει με ευσεβείς πόθους «Ντόϋτσλαντ βελτμάιστερ» που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν. 🙂 όχι με αντίπαλο την Μπραζίλιεν τουλάχιστον…) 😉

 169. Πάνος με πεζά said

  @ 160 : Στα @@@ρια μας ο Ναδάλ, για το κουκλί τη Σαράποβα κλάψαμε… 🙂

 170. sarant said

  167: Floskeln τα λένε;

 171. Μπορούμε να τα πούμε και Ausdrücke ή Fußballjargon.

 172. Νέο Kid Στο Block said

  138. Φυσικέ, δεν έχω «θέμα» με το Βέλγιο. Aπλώς δεν μ’αρέσει να μην διακαιώνομαι. Πρόβλεψα πως δεν θα κάνουν τίποτα στο μουντιάλ,και θα είχα ήδη διακιωθεί αν η διαιτησία στα κρίσιμα ματς (με Αραπάδες και ΗΠΑ) δεν τους έπειζε 70-30.
  Μάλλον πάνε να σπάσουν το ρεκόρ του 86, όταν «απέκλεισαν» τη φοβερή Ρωσία (Σ.Ενωση τότε) με 4 γκολ όλα αντικανονικά…
  Αν τα χθεσινά τους τάκλιν τα έκαναν νοτιοαμερικάνοι, θα γράφαν για βδομάδες οι ευρωβρωμοφυλλάδες.

 173. physicist said

  #172. — Κίντο, το 86 δεν το θυμάμαι αλλά χτες το Βέλγιο έπαιξε μπάλα, έκανε παιχνίδι και ευκαιρίες ενώ οι Αμερικανοί ήταν ομαδικοί και τρεχαλίωνες αλλά τίποτε άλλο. Στο δεύτερο της παράτασης το ισορρόπησαν οι Αμερικανοί αλλά δεν αρκεί. Δηλαδή δεν το λες ότι άδικα πέρασε το Βέλγιο, έτσι όπως το είδα εγώ το ματσάκι.

  Από τους οχτώ αγώνες νοκ-άουτ, δηλαδή, στους εφτά πέρασε η ομάδα που έκανε πιο πολύ παιχνίδι και φάσεις. Εξαίρεση το Κόστα Ρίκα-Ελλάδα, όπου πέρασε ομάδα που έκανε ένα γκολ από κωλοφαρδία και καρνεζιά του τερματοφύλακα.

 174. physicist said

  #170, #171. — Νομίζω ότι Fußballjargon ή Ausdrücke δεν είναι κατανάγκη υποτιμητικοί χαρακτηρισμοί ενώ Floskeln θα πει μπαρούφες, φούσκες, στερεότυπες. φανταχτερές εκφράσεις χωρίς νόημα. Ας πει κι ο Κώστας τι νομίζει, που τα ξέρει καλά τα γερμανικά.

  Πρώτης τάξεως το βιντεάκι του Βε-Ντε-Ερ.

 175. Γς said

  163:
  Φαιδροί θύτες και θύματα:

  Και θυμήθηκα κάτι που μας είχε πει ο καθηγητής Κώστας Κριμπάς για τον πατέρα του επίσης καθηγητή Βασίλη Κριμπά.
  Μπαίνοντας μια μέρα του 1948 στη Σχολή [Γεωπονική] λέει αστειευόμενος στους συναδέλφους του. Από αυτό το πεύκο δεν λένε ότι θα μας κρεμάσουν; Να το κόψουμε!

 176. Gpoint said

  Επαναλαμβάνω το (διαφυσικό) προγνωστικό μου !

  τελικός Βραζιλία- Βέλγιο 3-1

 177. sarant said

  172: Το ματς του 1986 με έχει σημαδέψει κι εμένα -και πολύ κόσμο ακόμα.

 178. gbaloglou said

  166 Ελληνοαυστραλός πατέρας, Μαλαισιανή μητέρα

 179. gryphon said

  172-177
  Kι εμενα που δεν ειμαι εκ των προτερων οπαδος καποιας ξενης εθνικης (εκτος λιγο της Βραζιλιας) αλλα κατα περιπτωση σε καθε τετοια διοργανωση υποστηριζω αυτην που μου αρεσει την συγκεκριμενη στιγμη μου αρεσε παρα πολυ εκεινη η Ρωσια η μαλλον Σοβιετικη Ενωση ακομη. Εκπληκτικο ποδοσφαιρο αφελης ομως ομαδα που επαιζε χωρις σκοπιμοτητα και το πληρωσε.Ειχε εναν ξανθο που πηγε μετα στην Γιουβεντους που δεν θυμαμαι τωρα τόνομα του και σιγουρα ο Προτασοφ τοτε (μαζι με τον Φαν Μπαστεν) ηταν ο καλυτερος σεντερ φορ που υπηρχε.Ηταν και απιστευτα γρηγορος
  Παραμενει ακομη για μενα μεγα μυστηριο πως αυτο το αρχιλαμογιο αλλα και αφραγκος Σαλιαρελης ειχε καταφερει να παρει λιγα χρονια μετα αυτον και τον Λιτοφτσενκο στον Ολυμπιακο.
  Ηταν και οι δυο ακομη τοτε σε πολυ καλη κατασταση.Επαιξαν καλη μπαλα και στον ΟλυμπιΚο.Ο Προτασοφ ηταν πολυ καλο παιδι και απο οτι ξερω ζει μονιμα στην Ελλαδα.

 180. Γς said

  178:
  Μπογιατζής με το πινέλο και κομπιουτερού με τα πισιά της

 181. 174: Τυποποιημένες, τετριμμένες εκφράσεις χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο (π.χ. «μα δεν ήταν ανάγκη», «θα έλεγα», «βασικά»). Βέβαια, στην περίπτωση του βίντεο ο χαρακτηρισμός Floskeln χρησιμοποιείται μάλλον καταχρηστικά, αφού εδώ μιλάμε για εκφράσεις με πολύ συγκεκριμένο περιεχόμενο: πρόκειται απλά για ποδοσφαιρική αργκό.

 182. Νέο Kid Στο Block said

  179. Ο Σεργκέι Αλεϊνικοφ ήταν ο ξανθός Γιουβεντίνος.

 183. physicist said

  Άσεχτο: Ο Οργανισμός Κοινωνικού Έργου της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας, η Diakonie, απέλυσε χωρίς αποζημίωση μια τριανταοχτάχρονη νηπιαγωγό επειδή η τελευταία, στον ελεύθερο χρόνο της, γύριζε ταινίες πορνό (δηλαδή πρωταγωνιστούσε σ’ αυτές). Η Διακονία στήριξε την απόφασή της σε δύο επιχειρήματα:

  1. Η απολυθείσα δεν ζήτησε, ως όφειλε, την έγκριση του εργοδότη για την επιπλέον απασχόλησή της.
  2. Η φύση της συγκεκριμένης απασχόλησης δεν συνάδει με τις αξίες της Εκκλησίας και τον κοινωνικό της ρόλο.

  Η απολυμένη νηπιαγωγός έκανε αγωγή κατά της Διακονίας και τον λόγο έχουν τα εργασιακά δικαστήρια. Φαντάζομαι ότι η υπόθεση θα γίνει case study για μελλοντικούς φοιτητές της Νομικής.

  http://www.faz.net/aktuell/gesellschaft/darf-eine-mitarbeiterin-der-diakonie-pornos-drehen-13023000.html

 184. Νέο Kid Στο Block said

  O μεγάλος παικταράς όμως ήταν ο Ιγκόρ Μπελάνοφ ,με σούτ οβίδα . Και ο Μπλαχίν βέβαια.

 185. gryphon said

  184
  Kαλα λες.Ο Προτασοφ το 86 ηταν ρουκι ακομα.Το 88 στο Ευρωπαικο που παλι εχασαν ηταν που φανηκε.
  Ειναι βλεπεις και πολλα τα χρονια πισω.Θα μου πεις υπαρχει και η γκουγκλ αλλα δεν ψαχνω κατι αμεσως αλλα κανω τεστ στον εαυτο μου να δω εαν θυμαμαι καλα κατι που εγινε καιρο πριν

 186. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  183. >>.Άσεχτο 🙂
  To πρωί δασκάλα και το βράδυ γι άλλα.
  Για να δω πόση ώρα είναι που το κρέμασες και ο Γς δεν πήρε φωτιά…
  Εδώ η ευρωπαϊκή απάντηση για νομιμότητα της απαγόρευσης της μπούργκας στη Γαλλία: https://www.google.gr/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=Voile+int%C3%A9gral+%3A+la+justice+europ%C3%A9enne+juge+%C2%AB+l%C3%A9gitime+%C2%BB+l'interdiction+en+France

 187. spiral architect said

  @164: Τώρα βλέπω ότι είχες και παρέμβαση από τον Ταμήλο της δημοσιοκαφρίας.
  (δεν έχω fb)

 188. τσοπάνος said

  169
  Φάτε μάτια ψάρια…

  178
  Κατ’ αναλογίαν στην Ελλάδα: Πατέρας Πακιστανός, μητέρα Αφρικανή. Αν είχε γλυτώσει από τους χ/αυγίτες, το πολύ-πολύ να έπαιζε ποδόσφαιρο σε επαρχιακή ομάδα

 189. Γς said

  186:
  >Για να δω πόση ώρα είναι που το κρέμασες και ο Γς δεν πήρε φωτιά…

  Ο Γς όστις έλαβε γνώση του σχολίου άμα τη αναρτήσει του επιθυμεί να δηλώσει τα εξής:

  «Εχοντας μεγαλώσει τόσο με τα νάματα της Ελληνοορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας όσο και με τα [πραγματικά νάματα] γάργαρα νερά της ζωής συμφωνώ με τον εργοδότη της την Ευαγγελική Εκκλησία της Γερμανίας.
  Οι αξίες της Εκκλησίας δεν συνάδουν με τον κοινωνικό ρόλο της συγκεκριμένης απασχόλησης.

  Βλέπε Γκουσγκούνης ετ αλ.

 190. sarant said

  187: Τυχερός είσαι που δεν έχεις 🙂

 191. Γς said

  «Τα στατιστικά είναι αμείλικτα! Οι χώρες που δεν απαγόρευσαν στους παίκτες τους να κάνουν σεξ κατά την διάρκεια του Μουντιάλ πέρασαν στους 8 του Παγκοσμίου Κυπέλου. Οι υπόλοιποι, πήγαν σπίτια τους.»

  Τι πήγαν να κάνουν σπίτι τους;

 192. Gpoint said

  # 189

  Δηλαδής απορρίπτεις συλλήβδην και ισοπεδωτικώς τις αρχαίες θρησκείες ;

  Και ο ( άγιος το πάλαι ποτέ ) θεσμός της ιερόδουλης ;

  Δεν θα σε δω στα Ηλύσια πεδία, θα κατρακυλάς στα Τάρταρα !!

 193. Γς said

  192:
  Το αντίθετο:

  >Οι αξίες της Εκκλησίας δεν συνάδουν με τον κοινωνικό ρόλο της συγκεκριμένης απασχόλησης

 194. Y. G. said

  Μιλουσαμε για την (πολιτικη) κουλτουρα ΔΕΠ στην Ολλανδια και τη Γερμανια. Για να στρογγυλεψω τη συζητηση καταθετω και την εμπειρια μου με την κουλτουρα ΔΕΠ στην Αργεντινη. Η εμπειρια αυτη εξηγει και την ανευ ορων ισοβια υποστηριξη μου στην αλμπισελεστε.

  Συνεργαστηκα για αρκετα χρονια με μια εικοσαρια αργεντινους αστρονομους και ηλεκτρονικους μηχανικους σαν ινσαϊντερ μεσα στον τοπο δουλειας τους, ενα φημισμενο αστρονομικο παρατηρητηριο του νοτιου ημισφαιριου. Με την χρεοκοπια της Αργεντινης απολυθηκαν 11 απο αυτους. Οι υπολοιποι αποφασισαν να συγκεντρωνουν τους 9 πετσοκομμενους μισθους τους σε ενα ποτ (ακα κατσαρολακι) και να τους μοιραζουν στα εικοσι ετσι ωστε ολοι να συνεχισουν να δουλευουν, πραγμα που εγινε και συνεχισε για αρκετα χρονια. Τετοια εκδηλωση αλληλεγγυης δεν εχω δει σε κανενα αλλο πανεπιστημιακο περιβαλλον οπου εργαστηκα σαν ινσαϊντερ. Σημειωνω οτι ποτε δεν εργαστηκα στην Ελλαδα και δεν γνωριζω τιποτα απο ιδια εμπειρια. Γιαυτο… ισοβιο ανεμιστηρακι της αλμπισελεστε 🙂

 195. spiral architect said

  @194: Πρέπει να’ χεις το μεράκι, την ανθρωπιά και ν’ αγαπάς την επιστήμη σου για να κάνεις τέτοιες αλληλέγγυες κινήσεις.
  (την Αργεντινή την κοπανάνε σα χταπόδι τα καθάρματα) 😈

 196. Y. G. said

  #195
  » την Αργεντινή την κοπανάνε σα χταπόδι τα καθάρματα»
  Ξερω. Περο νο πασαραν.

 197. physicist said

  #194. — Chapeau στους συναδέλφους της Αργεντινής! Μεγαλειώδης χειρονομία και μπράβο τους.

  (Αλλά υποστήριξη στην αλμπισελέστε; Με τίποτα — ούτε ο Μέσι δεν το σώζει. 🙂 )

 198. sarant said

  194: Κι εγώ εντυπωσιάζομαι!

 199. Y. G. said

  195
  «(Αλλά υποστήριξη στην αλμπισελέστε; Με τίποτα — ούτε ο Μέσι δεν το σώζει. 🙂 »

  Μη μου λετε τετοια, θα παθω εγκεφαλικο…Ουτε ο (ΟΘΝΤΚ) Θεος δεν το σωζει; Ρητορικη ερωτηση 🙂

 200. physicist said

  #199. — 😀 😀 😀

  Μ’ αρέσει πολύ ο παίχτης αλλά και ο άλλος, ο Ντε Μαρία. Αλλά τα ξέρετε με τις ομάδες, una volta antipatica sempre antipatica. Τι να κάνουμε …

 201. Μαρία said

  200
  Ντι …

 202. physicist said

  #201. — Ναι ρε Μαρία, σωστά μιλάς, Ιταλός είναι ο άνθρωπος. 🙂

 203. spiral architect said

  Η … κληρονομιά του Ντιέγκο είναι βαριά, πολύ βαριά. 😉

 204. physicist said

  #203. Αν μάλιστα δεν ήτανε και τελείως σούργελο ο … κληροδοτών, θα ήταν καλύτερα τα πράματα.

 205. Θεόφιλος Βαμβάκος said

  Μιά «μίζερη» παρατήρηση για το Μηνολόγιο: Μπολίβαρ είναι ο Σίμων για τους ισπανόφωνους. Μπολιβάρ ποιητική αδεία αλλά και στους …Γάλλους.

 206. skom said

  31 Ιουλίου 2014 δολοφονία του Ζαν Ζορές από γάλο εθνικιστή για την εναντίωση του στον διαφαινόμενο πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

 207. Ιάκωβος said

  Για την Αργεντινή.
  Είναι να μην γίνεσαι έξαλλος; Χτυπάνε το σύριζα σα το χταπόδι για τη χρεοκοπία της Αργεντινής. ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΝΕ. Η επικοινωνιακή τους αδυναμία βγάζει μάτι, πια. Βλέπω Βούλτεψη και Μητρόπουλο. Ο Μητρόπουλος, πολύ καλός τυπάκος, συμπαθέστατος και από ότι μου είπαν καλός εργατολόγος. Δεν τόχει. Στη ρητορεία βρίσκεται στην άμυνα, όπως όλος ο σύριζα.
  Μιλάνε όλοι σαν να απευθύνονται στους συνομιλητές τους . Λ’αθος. Τους τηλεθεατές πρέπει να έχουν στο μυαλό τους. Και είναι τόσο δύσκολο να πουν, για να το καταλάβει και ο πάσα ένας ψηφοφόρος της ΝΔΣΟΚ:

  -Η Ελλαδα ΕΙΝΑΙ χρεοκοπημένη, δύο φορές. Η διαφορά είναι οτι στην Αργεντινή χρεοκόπησαν οι Τράπεζες, εδώ χρεοκοπήσανε τον κοσμάκη.
  _____________________________

  Το Βαθύ κόκκινο,έχοντας ακούσει ίσως την κριτική του Νικοκύρη για το «εφυγε» αντι για πέθανε, δεν το χρησιμοποιεί, αλλά αυτοσχεδιάζει πάνω στο ίδιο θέμα:

  «αναχωρεί» ο Νίκος Ζαχαριάδης
  ‘αποχωρεί’ ο Νίκος Ζαχαριάδης

  http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2014/08/1-1973.html

 208. sarant said

  207: Και τα δυο άστοχα τα βρίσκω, αναχωρεί και αποχωρεί.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: