48 κιλομπάιτ μεζεδάκια (να τ’ αφήσω; )
Posted by sarant στο 5 Ιουλίου, 2014
Ο τίτλος του σημερινού σαββατιάτικου, άρα πολυσυλλεκτικού, άρθρου είναι φυσικά παρμένος από το σαρδάμ του γνωστού κωμικ… βουλευτή της ΝΔ Ταμήλου, ο οποίος τις προάλλες, μιλώντας σε κάποιο τηλεπαράθυρο, είπε, όπως μπορείτε να ακούσετε στο δεύτερο βίντεο της σελίδας, ότι η ΔΕΗ παράγει 10 γιγαμπάιτ ηλεκτρική ενέργεια. Βέβαια, τα μεζεδάκια μετριούνται και με κιλομπάιτ, αν υποθέσουμε ότι τόσο πιάνει το αρχείο κειμένου που τα περιέχει.
Όσο για τα βουλευτικά γιγαμπάιτ, εντάξει, ένα απλό σαρδάμ είναι (γιγαμπάιτ, GB, αντί για γιγαβάτ, GW), που δεν είναι και παράδοξο αφού στους ψηφιακούς καιρούς μας ασχολούμαστε πολύ περισσότερο με γιγαμπάιτ, στα στικάκια ας πούμε, που τα έχουμε και στην τσέπη μας ή την τσάντα μας, και όχι με μεγαβάτ και γιγαβάτ. Δεν δείχνει αμορφωσιά ή ασχετοσύνη το μπέρδεμα του βουλευτή, αλλά δεν είναι και κακό να γελάμε με το λαθάκι -και ο κ. Ταμήλος, όχι για πρώτη φορά, χάρισε άφθονο γέλιο.
Πιο αξιοσημείωτο ωστόσο, είναι κάτι άλλο που είπε, που μπορείτε να το ακούσετε στο πρώτο βίντεο της ίδιας σελίδας, ότι δηλαδή μόνο το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι η ενέργεια, αφού μπορεί κανείς να πάει στο χωριό και να ζει με λάμπες πετρελαίου. Ναι, αλλά χωρίς ρεύμα πώς θα συνδεθεί κανείς με το taxis για να υποβάλει φορολογική δήλωση;
* Σχετικά με την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» (χαρακτηρισμός που έδωσε αφορμή για μερικά πολύ καλά λογοπαίγνια), ένας φίλος επισημαίνει μια σύμπτωση που εγείρει κατά τη γνώμη του (και τη δική μου) ζήτημα δεοντολογίας, ή ίσως ΔΕΗντολογίας. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 2 Ιουλίου στο left.gr δημοσιεύτηκε ένα διαρρεύσαν νον-πέιπερ της κυβέρνησης με επιχειρήματα υπέρ της πώλησης της «μικρής ΔΕΗ» και με αντίκρουση των επιχειρημάτων της αντιπολίτευσης. Ως εδώ κανένα πρόβλημα, τέτοια κείμενα συνηθίζεται να διανέμονται από τα κόμματα.
Την επόμενη μέρα, 3 Ιουλίου, δημοσιεύεται στο skai.gr άρθρο με τίτλο «Ψέματα και αλήθειες για τη μικρή ΔΕΗ«, το οποίο επαναλαμβάνει αυτολεξεί, με κόπι-πέιστ, πολλά από τα επιχειρήματα του κυβερνητικού νον-πέιπερ -αυτό θα πει «ανεξάρτητη δημοσιογραφία», απαλλαγμένη από κάθε αναστολή (ως προς τη δεοντολογία, ας πούμε).
* Ευτυχώς το γλιτώσαμε παρά ένα χρόνο -εννοώ το νέο σύστημα στην 1η Λυκείου με την τράπεζα θεμάτων και εννοώ την οικογένειά μου. Διότι άλλες οικογένειες δεν το γλίτωσαν -και υπέστησαν όλο το απερίγραπτο αλαλούμ, με αποκορύφωμα, ίσως, τις αλλαγές του τρόπου βαθμολόγησης.
Ταιριάζει λοιπόν που η εγκύκλιος την οποία εξέδωσε το υπουργείο για το φοβερό αυτό μπάχαλο είναι γραμμένη σε ανάλογα ελληνικά: Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος έχει ήδη ετοιμάσει σχετική τροπολογία, η οποία θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και θα καταλαμβάνει και τους φετινούς εξετασθέντες μαθητές της Α’ Λυκείου…..
Θα τους καταλαμβάνει με έφοδο ή εξαπίνης;
* Το επόμενο μεζεδάκι αναφέρθηκε από τον Νίκο Λίγγρη στην παρουσίαση του βιβλίου μου τη Δευτέρα που μας πέρασε, αφού πρώτα επισημάνθηκε στο φόρουμ της Λεξιλογίας, αλλά το επαναλαμβάνω κι εδώ, αν μη τι άλλο για να το δουν οι ληξιαρχικές αρχές της Νομανσλάνδης και να μεριμνήσουν για την εγγραφή του νεοφερμένου στα μητρώα.
Σύμφωνα με άρθρο της Καθημερινής, «το αστρονομικό ποσό των 39.700.000 ευρώ διατέθηκε για πίνακα του ιμπρεσιονιστή Γάλλου καλλιτέχνη Κλοντ Μονέ (φωτ.) με τίτλο «Νυμφέας» σε δημοπρασία που διοργανώθηκε από τον οίκο Sotheby’s στο Λονδίνο τη Δευτέρα».
Ποιος είναι όμως ο μυστηριώδης Νυμφέας; Μήπως είναι ο πατέρας των Νυμφών; Λέτε να είναι κάποιος αρχαίος ήρωας σαν τον Θησέα; Κάποιο μυθικό πρόσωπο σαν τον Πρωτέα; Δεν πρόκειται για αρχαίο ήρωα, ημίθεο ή θεό, αλλά απλούστατα για… νούφαρα! Ο Μονέ, βλέπετε, είχε μια έπαυλη με μεγάλο ανθόκηπο και αφιέρωσε τα τελευταία τριάντα χρόνια της ζωής του να ζωγραφίζει τα νούφαρα της λιμνούλας του κήπου του -ζωγράφισε πάνω από 200 τέτοιους πίνακες, που τους ονόμασε Les nymphéas, αφού νυμφαία είναι η αρχαία ελληνική ονομασία του νούφαρου. Στα αγγλικά η αξάν παραλείπεται συνήθως, κι έτσι προέκυψε ο μυθικός Νυμφέας!
* Την εικόνα αριστερά μού την έστειλε φίλος με μέιλ -αν κατάλαβα καλά είναι διαφήμιση ενός διαδικτυακού καναλιού. Καναλιού χωρίς επιμελητές και διορθωτές, προφανώς, αφού ο αγγλικός τίτλος του ρεπορτάζ γράφεται λάθος. Όχι βέβαια too many unemployed, too few to higher, αλλά too few to hire, αφού στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι παρά την υψηλή ανεργία υπάρχει έλλειψη σε πολλές ειδικότητες. (Α, να και το βιντεάκι).
* Μια ενδιαφέρουσα σχιζολεξία αστρονομικών διαστάσεων. Τίτλος άρθρου: Ανακαλύφθηκε έξω πλανήτης όμοιος με τη Γη.
Πού έξω; Εκεί έξω στο Διάστημα; Όχι, πρόκειται για τη λέξη «εξωπλανήτης», όρο της αστρονομίας, που ο μανιακός υλατζής με το πριόνι την τεμάχισε φριχτά.
* Χοντρό μεταφραστικό λάθος στη Lifo και απορώ που δεν το διόρθωσαν ακόμα. Σύμφωνα με το άρθρο, ο Νίκος Αλιάγας αντέδρασε άσκημα όταν ένας ακόλουθός του στο Τουίτερ έγραψε κάτι κακό για την ελληνική ομάδα και την απόδοσή της στο Μουντιάλ, και του απάντησε: Ψόφα μαλάκα (Crève connard). Ο Γάλλος χρήστης έγραψε «Allez vous faire voir chez les Grecs -équipe qui joue mal», το οποίο σύμφωνα με τη Lifo μεταφράζεται: Δείτε λοιπόν τους Έλληνες-Την ομάδα που παίζει χάλια.
Αμ δε! Το «allez vous faire voir chez les Grecs», πασίγνωστη γαλλική ιδιωματική φράση που έλκει την καταγωγή από την παιδεραστική φήμη των αρχαίων προγόνων μας, σημαίνει απλώς ‘άντε γαμηθείτε’. Οπότε, η απάντηση του Αλιάγα δεν παραβίαζε τη φραστική οικονομία της συζήτησης.
* Δεν πρόλαβε να λαλήσει το παροιμιακό κοκοράκι μετά την τραμπούκικη επίθεση που δέχτηκε ο καθηγητής Μαραντζίδης, και ήρθε έντυπη και ενυπόγραφη μια άθλια προσπάθεια να ενοχοποιηθεί όχι απλώς γενικά η Αριστερά, αλλά και ειδικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την ευγενική φροντίδα του Πάσχου Μανδραβέλη, ο οποίος, για να εμπεδώσει και ο πιο αργόστροφος αναγνώστης του τον συσχετισμό, έβαλε τίτλο «της γροθιάς και της Προόδου» (έτσι, με το Π κεφαλαίο).
Και φυσικά, για να μην διαταραχθεί η ισορροπία του κειμένου, το άθλιο περιεχόμενο ήταν, φαίνεται, ανάγκη να διατυπωθεί σε τρισάθλια ελληνικά, του τύπου: «ουδείς καθηγητής ΔΕΝ μπορεί να νιώθει ασφαλής». Αλλά, αν η νεοελληνική κοινή θέλει την διπλή άρνηση, η καθαρεύουσα την αποστρέφεται -οπότε, ή θα γράψεις «κανείς δεν μπορεί» ή «ουδείς μπορεί».
* Καλογραμμένο και με γλωσσικό ενδιαφέρον το άρθρο του Κουλουριού, σύμφωνα με το οποίο: To διεθνές δικαστήριο της Χάγης θα αποφανθεί αν η απόφαση των διαιτητών για συνέχεια της φάσης γράφεται «παίζετε» ή «παίζεται».
* Μικρή φωτιά έπιασε στο Καματερό, αλλά, σύμφωνα με το skai.gr, «δεν πνέει ανησυχία στην Πυροσβεστική». Φαίνεται ότι δεν εμπνέουν ισχυροί άνεμοι.
* Με ρωτάει ένας φίλος αν αλπινιστής σημαίνει αυτόν που ζει σε μεγάλο υψόμετρο, όπως συνάγεται από τον τίτλο άρθρου του in.gr. Όχι, θα έλεγα -αυτοί λέγονται «ορεσίβιοι». Ο αλπινιστής κάνει άθλημα.
* Και κλείνω με ένα μεταφραστικό μαργαριτάρι σε άρθρο για μια δικαστική υπόθεση στις ΗΠΑ: Το εφετείο (10th U.S. Circuit Court of Appeals) έκρινε ότι ο στρατάρχης που ειδικεύεται στις υποθέσεις που αφορούν τη Santa Muerte, επηρέασε την καταδίκη του Rafael Goxcon-Chagal, (53) και της Maria Vianey Medina-Copete (38), καταθέτοντας ότι η “λαϊκή αγία” αποτέλεσε “μία πολύ καλή ένδειξη για πιθανή εγκληματική δραστηριότητα.” Η μαρτυρία του ειδικού δεν κρίθηκε αξιόπιστη από το εφετείο, που θεωρεί ότι αυτή η κατάθεση επηρέασε ουσιαστικά το αποτέλεσμα της δίκης και γι’ αυτό όρισε νέα δικάσιμο για το ζευγάρι.
Όλο το απόσπασμα (αλλά και όλο το άρθρο) είναι κακομεταφρασμένο, αλλά το βραβείο το παίρνει ο στρατάρχης -που βέβαια είναι η απόδοση του U.S. Marshal, δηλαδή αστυνόμος, ασφαλώς με αρκετή εξουσία και αρμοδιότητες -αλλά που ωχριά μπροστά στον στρατάρχη. Και αναρωτιέται κανείς, ο δημοσιογράφος που μετέφραζε, δεν υποψιάστηκε ότι ο στρατάρχης διοικεί κοτζάμ στρατιές και μάλλον αποκλείεται να ενδιαφέρεται άμεσα για μικροϋποθέσεις της δίωξης ναρκωτικών; Αλλά η λέξη marshal έχει πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, από τα χαμηλά αξιώματα στα ψηλά, που ίσως κάποτε της αφιερώσω ειδικό άρθρο.
Νέο Kid Στο Block said
«η ΔΕΗ παράγει 10 γιγαμπάιτ ηλεκτρική ενέργεια.»
Άσε που δηλαδή ούτε σε γιγαβάτ μετριέται η ηλεκτρική ΕΝΕΡΓΕΙΑ, αλλά σε γιγαβατώρες (ή -θα έλεγε ο Φυσικός που είναι ο Marshal των συστημάτων μονάδων, και του SI, και του συστήματος του Loew…:-) ) σε Τζάουλ.
H Ισχυς ναί. Μετριέται με γιγαβάτ.
Hellegennes Alexandrine said
Για τον Ταμήλο μιλάμε, φυσικά και δείχνει αμορφωσιά.
Δημήτρης Μ. said
Καλημέρα!
Ίσως να είναι λίγο εκτός θέματος, αλλά δεν άντεξα στον πειρασμό…
http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/kato-i-pinelopi-delta
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα κιλομπάιτ με σχόλια!
1: Σωστά.
3: Πώς σας φαίνεται;
Δημήτρης Μ. said
Σαν εκείνο του μακαρίτη του Αντρέα: «Δεν υπάρχουν θεσμοί, μόνο ο λαός».
Το ωραίο, βέβαια, είναι ότι πληρώνεται για να διδάσκει μια επιστήμη, την οποία τη γράφει ο λαός και οι λογοτέχνες. Άρα παίρνει τζάμπα λεφτά.
p.a. said
Kαλημέρα ,να τ`αφήσετε , να τ`αφήσετε!
Αχ ,καμιά ..«απαξίωση« ,για τον Κο Ταμήλο..( Έμπνευση από σχολιαστή της Νεριτ,ή #ΧeNerit ,όπως συναντάται τελευταίως στο τουίτερ).
Λοιπόν ο κύριος αυτός μιλώντας για την Ισπανία που ..αποκλείστηκε νωρίς- κάτι που κανείς δεν περίμενε-..είπε «Kαμία ..απαξίωση για την πρωταθλήτρια κόσμου(εννοώντας ότι δεν θα διακριθεί φέτος)..και..καταξιώθηκε ..στα μάτια και στ` αυτιά μας.:-)
atheofobos said
Μερικά ακόμη έργα με τον «μυστηριώδη Νυμφέα!!» αλλά και τι τον κέντρισε να τον ζωγραφίσει, μπορείτε να δείτε στο ποστ μου:
Ο ΚΛΟΝΤ ΜΟΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΚΗΠΟΙ ΤΟΥ GIVERNY
http://atheofobos2.blogspot.gr/2011/11/ginerny.html
spiral architect said
Καλημέρα. 🙂
Έργο, ισχύς, ενέργεια. Ξέρετε πόσοι, αφ’ ενός δεν έχουν καταλάβει τις διαφορές των συγγενικών αυτών μεγεθών, αφ’ ετέρου σκόπιμα μπερδεύουν τα δυο τελευταία.
Τώρα ξέρετε: Για να σας κάνουν πινκ στο ρούτερ σας να καλέσετε τις βλάβες της ΕΥΔΑΠ.
alexisphoto said
καλημέρα,
Δεν είναι το γλωσσικό λάθος του Ταμήλου που ενοχλεί.
Είναι που υπάρχει (με τις ευλογίες του πρωθυπουργού φυσικά) ακόμα στην πολιτική σκηνή.
Σαρδάμ κάνουμε όλοι. Στη περίπτωσή του όμως δεν δείχνει μόνο γλωσσική ανεπάρκεια αλλά προκλητική άγνοια για αυτά που λέει και ψηφίζει για πάρτη μας.
Και το αστείο (τρομάρα μας) είναι που με κάθε σχόλιο τέτοιου τύπου γίνεται τόσος ντόρος από τα ΜΜΕ, που αυξάνεται η δημοφιλία του.
Και αντί να πάει στην ευχή του Θεού κατσικώνεται ακόμα περισσότερο σε επιτροπές και κυβερνητικά πόστα.
Φαύλος κύκλος.
καλημέρα και πάλι.
BLOG_OTI_NANAI said
Προφανώς υπάρχουν δημοσιογράφοι που -όπως κι εγώ- κατέχουν πτυχίο «Τουριστικών Αγγλικών» (π.χ. me love you my baby). Αυτό το πτυχίο μάταια θα το αναζητήσει κάποιος, διότι ως γνωστόν, είναι πτυχίο που δίδεται σε non-paper, δηλαδή, για να το μεταφράσω, δεν είναι τυπωμένο σε χαρτί, είναι μή-χάρτινο.
sarant said
Eυχαριστώ για τα νεότερα!
9: Έτσι!
7: Ευχαριστούμε!
5: Μα, λαός είναι κι αυτός -ή ίσως και λογοτέχνης.
ΠΑΝΟΣ said
Eίναι χρόνια που δεν μπορώ να παρακολουθήσω το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκεύματος .Επομένως δεν έχω καταλάβει τις Τράπεζες θεμάτων κ.λπ.Κάτι άκουσα όμως ότι το 10 είναι απαραίτητο για να περάσεις την τάξη.Είναι πολύ μεγάλο το 10;Είναι απαίτηση τής τρόικας;
Πέραν των απαράδεκτων συμπερασμάτων και συσχετισμών τού Πάσχου,υπάρχει όντως πρόβλημα.Π.χ. χτίσιμο πρυτάνεων(εννοώ την πόρτα τους!!).
Μόνον ο Ταμήλος είναι κωμικός; Υπάρχουν κι άλλοι.Και μερικές είναι γυναίκες-κωμικοί.Δράμα!
ΓΜαλλος said
Νίκο, δεν είναι υπουργική απόφαση ούτε καν εγκύκλιος αυτή που παραπέμπεις. Δελτίο τύπου είναι. Βλέπεις, το υπουργείο μας συνηθίζει τα τελευταία χρόνια (από υπουργίας Διαμαντοπούλου και δώθε τουλάχιστον, που άλλαξε και το σάιτ από το ελληνότροπο ypepth.gr στο αγγλοπρεπές minedu.gov.gr) αντί να μας δίνει την εγκύκλιο ή την απόφαση ή το νόμο, βγάζει ένα δελτίο τύπου. Κι αυτό να δεις πώς κοπιπαστώνεται από όλα τα ειδησιογραφικά μέσα.
Το βασικό λάθος του υπουργείου ήταν που έβαλε στο νόμο μέσα τόσο τα μαθήματα όσο και τον γενικό κανόνα της προαγωγής των μαθητών. Αυτά από χρόνια ρυθμίζονταν με ΠΔ (που είναι πολύ πιο εύκολα να εκδοθούν) ή και με ΥΑ. Αλλά θέλοντας να επιβάλουν άμεσα τις θέσεις τους, είπαν να τις βάλουν στο νόμο (4186). Κι όταν έβλεπαν τα κύματα να σκάνε, άντε να καλυφθούν.
Είναι παράδοση στο υπουργείο παιδείας να ξεκινάνε οι εφαρμογές των προθέσεων πριν αυτές νομοθετηθούν. Από τον 2525 που ψηφίστηκε λίγες μέρες ΜΕΤΑ την έναρξη των μαθημάτων ή και του 4186 που ανέφερα παραπάνω αλλά και τώρα που κληθήκαμε να βγάλουμε αποτελέσματα για την Α’ Λυκείου με βάση την τροπολογία που ΘΑ καταθέσει το υπουργείου και ΘΑ ψηφιστεί. Που στην πραγματικότητα, αν κάποιος θελήσει να τα προσβάλει είναι εύκολο αφού δεν είναι σύννομα (αλλά που θα πάει, θα γίνουν). Κι αυτό γιατί στις 4 του μήνα (μετά την αυθαίρετη παράταση που έκανε για να μην πληρώσει για την απασχόληση σε περίοδο διακοπών) έκλειναν τα σχολεία κι οι μαθητές δεν ήξερα ακόμα ποια μαθήματα πέρασαν και τι θα εξετάζονταν το Σεπτέμβρη.
Η ρύθμιση καθαυτή δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο. Ξαναφέρνει τη λογική που ίσχυε μέχρι το 1999 και έλεγε ότι τα μαθήματα αντιμετωπίζονται ενιαία, ανεξάρτητα από το αν έχουν επιμέρους κλάδους. Κι αν κάποιος περνάει το μάθημα, δεν ψάχνω τι γίνεται στα κομμάτια του. Αυτό καταργήθηκε το 1997 (η επικάλυψη των χρόνων έχει να κάνει με το ότι το νέο λύκειο Αρσένη λειτουργούσε παράλληλα με το παλιό) και το κάθε κομμάτι ήταν ξεχωριστό μάθημα. Έπαψαν να υπάρχουν τα μαθηματικά κι ήταν άλγεβρα και γεωμετρία. Τώρα, ξανάβαλαν στη μέση τα μαθηματικά αλλά το κάθε κομμάτι το άφησαν ανεξάρτητο, οπότε ποιο νόημα είχε να λέμε πως έχουμε πάλι μαθηματικά που αποτελούνται από άλγεβρα και γεωμετρία αν το κάθε κομμάτι ο μαθητής το πέρναγε ανεξάρτητα; Αλλά λίγο θα τους απασχολούσε η λογική αν δεν έβλεπαν πως μ’ αυτό τον τρόπο κάποιοι μαθητές θα πέρναγαν άρα θα μίκρυνε η σχολική αποτυχία στη στατιστική τους. Στο σχολείο μου π.χ. οι 12 παραπεμπόμενοι έγιναν 6. Καλό δεν είν’ αυτό;
Νέο Kid Στο Block said
» Έπαψαν να υπάρχουν τα μαθηματικά κι ήταν άλγεβρα και γεωμετρία. Τώρα, ξανάβαλαν στη μέση τα μαθηματικά αλλά το κάθε κομμάτι το άφησαν ανεξάρτητο»
Γιάννη, μπορείς να το εξηγήσεις λίγο περισσότερο αυτό; Αν δηλαδή κάποιος γράψει 13 στην Άλγεβρα και 7 στη Γεωμετρία μετράει ο μέσος όρος (10) και περνάει στα «Μαθηματικά»; Σωστά το καταλαβαίνω ή όχι; Και η Ανάλυση πού είναι; (ή την περιλαμβάνουν στην «Αλγεβρα»;)
S_Pablo said
Η lifo είναι κανονικό μεζεδοπωλείο, σχεδόν όλα τα κείμενα τους έχουν από ένα μικρό (ή μεγάλο) μεζεδάκι, ανορθογραφία ή λάθος. Σε πρόσφατο κείμενο για τον Ιππόλυτο μας πληροφόρησαν ότι η Φαίδρα ήταν ερωτευμένη με «τον πρόγονό της», αντί για τον προγονό της. Μάταια τους πρότεινα να το διορθώσουν, όπως και σε άλλες περιπτώσεις. Φαίνεται ότι η έπαρση της αναγνωσιμότητας δεν επιτρέπει τη διόρθωση λαθών…
Θρασύμαχος said
Όχι, στη φράση «η τροπολογία θα καταλαμβάνει και τους φετινούς εξετασθέντες» το ρήμα δεν είναι μεζεδάκι ούτε μαργαριτάρι, παρά μόνο νομική αργκό. Όταν οι νομικοί θέλουνε να πουν ότι μια διάταξη θα αφορά ή θα «πιάνει» αυτούς ή εκείνους, το συνηθέστερο λόγιο ρήμα γι’ αυτή τη χρήση είναι ακριβώς το «καταλαμβάνω».
Avonidas said
Νέο Kid Στο Block είπε:
H Ισχυς ναί. Μετριέται με γιγαβάτ.
Καμιά φορά και με τζίγγαβατ:
😛
(Ίσως πρέπει να στραφούμε στους κεραυνούς ως εναλλακτική — της μικρής ΔΕΗ — πηγή ενεργοδότησης)
Avonidas said
Πιο αξιοσημείωτο ωστόσο, είναι κάτι άλλο που είπε, που μπορείτε να το ακούσετε στο πρώτο βίντεο της ίδιας σελίδας, ότι δηλαδή μόνο το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι η ενέργεια, αφού μπορεί κανείς να πάει στο χωριό και να ζει με λάμπες πετρελαίου.
Αμ εγώ, θα τη φτιάξω εγώ την οργάνωση…
Νέο Kid Στο Block said
18. Αυτός ο Ταμήλος δημιουργεί όντως έναν σεχταρισμό που αποπροσανατολίζει τις μάζες…και πάν σαπέρα και πέφτουν στο γκρεμό… 😆
Emphyrio said
Για εμας που ξεκινησαμε με τον ZX81 και προσπαθουσαμε να στριμωξουμε τα παντα μεσα στο 1kB της RAM του (πολυ λιγοτερο διαθεσιμο, μετα τις μεταβλητες συστηματος και το image file η πώς στο καλο λεγοταν – το ξεχασα πια), και μετα παλευαμε με διπλης οψης ή βελκρο ή μπλουτακ να ακινητοποιησουμε το memory expansion που εφτανε στα θηριωδη 16kB (και κοστιζε περισσοτερο απο τον υπολογιστη ολοκληρο), οταν φτασαμε στα 48 του Spectrum πηραμε μια τεραστια ανασα. Επειτα, οταν ο θειος Μπιλ δεν ειπε το «640k σας φτανουν και σας περισσευουν για ολη σας την ζωη – εγω με μαγνητικους πυρηνες γεννηθηκα και μεγαλωσα στο χωριο μου», ειδαμε το μελλον με αλλο ματι – και απο εκει και επειτα, φτασαμε και στον Ταμηλο…
ΓΜαλλος said
14 Αυτό ακριβώς.
Άλγεβρα και Γεωμετρία δίνουν ένα μάθημα, τα μαθηματικά, τα «αρχαία ελληνική γλώσσα και γραμματεία», η «νέα ελληνική λογοτεχνία» και η «νέα ελληνική γλώσσα» την «ελληνική γλώσσα» ενώ φυσική, χημεία και βιολογία τις «φυσικές επιστήμες». Για τα πρώτα χρειάζεται μίνιμουμ 10 ο μαθητής για να τα περάσει ενώ για το τρίτο 8. Όπως το είχαν στην αρχή αυτό ίσχυε για κάθε κλάδο ξεχωριστά. Έτσι, μαθητής με 8 στη γεωμετρία και μέσον όρο 15,7 στην τάξη (άρα, όχι άσχετος με τα υπόλοιπα, αλλά η ριμάδα ή γεωμετρία έχει το κατιτίς της) στελνόταν για Σεπτέμβρη. Τώρα, αν βγάζει 10 μέσον όρο με την άλγεβρα, περνάει και πάει.
Η ανάλυση ή άλλοι κλάδοι περιλαμβάνονταν στα μαθηματικά κατεύθυνσης και υποθέτω πως θα είναι στα μαθηματικά προσανατολισμού (οι δέσμες έγιναν κατευθύνσεις κι οι κατευθύνσεις προσανατολισμοί να δούμε στην επόμενη πώς θα τα πούνε) που είναι διαφορετικό μάθημα. Η τριγωνομετρία περιλαμβάνεται στην άλγεβρα που κάτω απ’ αυτόν τον τίτλο έχει διάφορα θέματα.
Emphyrio said
Οσο για τον Τζαουλ – ετσι νομιζα κι’εγω πως προφερεται επι δεκαετιες (και ετσι ειναι και μια παραλλαγη του), αλλα οταν κλεβεις κοσμηματα (http://en.wikipedia.org/wiki/Joule_thief – οπως σε διδασκει ο φοιτων στο ΤΗΜΜΥ του ΑΠΘ γιος σου) μαθαινεις την αληθεια.
ΓΜαλλος said
Μιας κι ανέφερα τα κουφά της νομοθέτησης: στον 4186 προβλέπονται οι βάσεις 8 ή 10 αλλά όχι σε ποια βαθμολογική κλίμακα. Η βαθμολογική κλίμακα εφαρμόστηκε από μας με βάση το ΠΔ 60 του 2006 που ίσχυε για το λύκειο μέχρι που (στις 7 Μαΐου) ήρθε το ΠΔ 68 του 2014 για να διορθώσει τα θέματα!
Avonidas said
@19: ‘σαπέρα, ώ ντε! που έλεγαν κι οι λατίνοι,
sapere aude… :rofl:
physicist said
Εκτός από το higher (hire), εντύπωση μου κάνει και το όνομα της παρουσιάστριας κάτω δεξιά: Anthee Carassava. Γιατί στην κλητική;
Avonidas said
24 συνέχεια, ταφτυσε και το φατσοζωγραφιστήρι, 😆
physicist said
#1. — Real men measure energy in Rydbergs.
🙂
Δύτης των νιπτήρων said
Φυσικέ, πού είναι η κλητική;
BLOG_OTI_NANAI said
Όπως φαίνεται από ένα χειρόγραφο που έχει καταγράψει ο Γιάννης Καράς, η (μάλλον σπάνια εμφανιζόμενη) «νυμφέα» πρέπει να ήταν κάτι φαγώσιμο (Καράς Γιάννης, «Οι Επιστήμες στην Τουρκοκρατία», τ. Γ΄, Εστία, Αθήνα 1994, σ. 412).
physicist said
Ονομαστική: η Ανθή
Γενική: της Ανθής
Αιτιατική: την Ανθή
Κλητική: Ανθήηηηη!
Νέο Kid Στο Block said
26. Φυσικέ (πάει κι ο Νεϋμαρ, κολόφαρδοι… 🙂 ) υπάρχουν κι ονόματα που είναι στην γενική ακόμη και στην ονομαστική. 🙂
Eγώ ας πούμε ξέρω έναν Γιαννάκη Γιαννάκη (Γιαννάκης το μικρό, Γιαννάκη το επίθετο) 🙂
Δύτης των νιπτήρων said
Τώρα τόπιασα 😀 😀
Avonidas said
@27: Ψιλικατζίδικα πράματα, συνάδελφε. Εγώ μετράω σε GeV 🙂
Δύτης των νιπτήρων said
Για τη Ζούγκλα Ποταμών τα μάθατε, παρεμπ; http://www.lifo.gr/now/greece/49835
LandS said
26 Το Ανθή Καρασσάβα δεν είναι ονομαστική; Ξέρω, το Καρασσάβα είναι τυπικά στη γενική, αλλά γιατί η κυρία να είναι του αντρός της ή του πατρός της;
physicist said
#32. — Πόσα σωματίδια Χιγκς το χρόνο παράγει η ΔΕΗ, συνάδελφε;
😉
Νέο Kid Στο Block said
27. «The Rydberg constant represents the limiting value of the highest wavenumber (the inverse wavelength) of any photon that can be emitted from the hydrogen atom, or, alternatively, the wavenumber of the lowest-energy photon capable of ionizing the hydrogen atom from its ground state. The spectrum of hydrogen can be expressed simply in terms of the Rydberg constant, using the Rydberg formula.»
Tαμάμ για τον Ταμήλο θα ήταν αυτό! Mέχρι να το καταλάβει θα έχει καεί όλο το πετρέλαιο στη λάμπα… 😆
physicist said
Λαντς, θα σου ξηγήσει ο Δύτης. 😉
LandS said
Γιατί με μπρολαβαίνεται;
βκ said
Η ιστορία με το skai και το non paper δε με εκπλήσσει. Στη χώρα μας κόμματα ολου του φασματος είναι επίσημα και με τη βουλα ιδιοκτήτες ΜΜΕ (εφημερίδων, ραδιοφωνικών σταθμών, καναλιών, τυπογραφείων κλπ) και αυτό είναι κοινωνικά και πολιτικά αποδεκτό. Επίσης κομματικός έλεγχος (ειτε μεσω διοικήσεων, ειτε συνδικαλισμού) υπήρχε παντα ακομα και σε μεσα που υποτίθεται θα έπρεπε να είναι ανεξαρτητα πχ ΕΡΤ, δημοτικά ΜΜΕ κλπ. Βάλε και τα διαπλεκωμενα των μεγάλων (και μικρών) ομίλων και έδεσε το γλυκό. Και φοβάμαι πως ποτε δεν ηταν ζητούμενο να έχουμε πραγματικα ανεξάρτητα ΜΜΕ, αλλά η κόντρα είναι ποιος θα κανει κουμάντο (εμείς ή οι άλλοι). Οποτε τις περισσότερες φορες είναι σα να κατηγορεί ο κατάλογος του ΙΚΕΑ, τα φυλλάδια των σουπερ μάρκετ οτι δεν είναι αντικειμενικά σε οτι προβάλλουν! 🙂
Δύτης των νιπτήρων said
Λαντς: Ανθή ονομαστική, Ανθήηη κλητική (Anthee), λέει ο Φύζικερ. 🙂
Avonidas said
#36, πραγματικά ή δυνητικά, συνάδελφε; 😉
(Θυμήθηκα τώρα ένα παλιό Σοβιετικό ανέκδοτο: Την επομένη του ατυχήματος του Τσερνόμπιλ, η Πράβδα είχε, λέει, πηχυαίους τίτλους: Εχθές, ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ ολοκλήρωσε το 5ετές Πλάνο Παραγωγής Ενέργειας σε 4.2 μικροδευτερόλεπτα :lol:)
sarant said
Eυχαριστώ για τα νεότερα!
Πάω για μια βουτιά και στις 13.45 θα μιλήσω για λίγο στον Δημήτρη Φύσσα και στον 984.
LandS said
προλαβαίνετε (μη και έχω ντράβαλα με διεθνή δικαστήρια)
Avonidas said
Δεν έχω τύχη σήμερα με τις φατσούλες 😦
LandS said
30,31 κλπ που δεν τα είχα διαβάσει όταν έγραφα το 35.
Πρώτα-πρώτα καλόοοο!
Προτείνω να ονομαστεί «κλητική της μητέρας» (που φωνάζει το παιδί της, αν και σίγουρα χρησιμοποιείται και σε άλλες περιπτώσεις)
Είχα μείνει στο Anthi = Ανθάι, Anthe = Άνθε και Anthee= Ανθή.
physicist said
#37. — Βλέπεις ωρέ Κίντο μ’ που τελικά μπορείς να μετρήσεις την ενέργεια σε μονάδες μήκους; Εγώ σου λέω ότι κάτι ξέρει ο Ταμήλος με τα γιγαμπάιτ, σου λέει δηλαδή τάδε μήκος κειμένου μπορώ να γράψω σ’ ένα γιγαμπάιτ, το μετατρέπω σε Ρύντμεργκ και μετράω ενέργεια. Θα βγάλει δελτίο Τύπου επί του θέματος και θα μας αφήσει χαζούς, να με θυμάσαι.
Avonidas said
#48, αντίστροφο μήκος, συνάδελφε, θα σε μαλώσω!
Avonidas said
#47 εννοώ… αααχ…
physicist said
#48. — Καλά έκανες και αυτομαλώθηκες στο 48, συνάδελφε, αφού είτε κυματαριθμό δώσω είτε μήκος κύματος, ένα και το αυτό. Α, και Ακάκιε! Να μην ξεχάσεις, μετά το 1/λ, να πολλαπλασιάσεις με 2π.
😉
Νέο Kid Στο Block said
47. Εσείς οι Ρελατιβιτετιστές όλα σε μήκος τα μετράτε! Πόσος χρόνος; Όσο κάνει το φως να διανύσει τόσα gigateraKm…πφφ..
Ο Φρόυντ θα είχε πολλά να πει για το προφανές σύμπλεγμα του Αλβέρτου για το μήκος του… 😆
Avonidas said
#51 : Ο Φρόυντ θα χε ακόμη πιο πολλά να πει για τη συστολή του μήκους με την κίνηση 😆
Νέο Kid Στο Block said
52. Ωχ! Kι ο Λόρεντς για το …ντιβάνι δηλαδή! 😆
physicist said
#51. — Ρελατιβιστής είναι ο Αβονίδας που βάζει c = 1, εγώ είμαι κβαντικός και βάζω h = e = m = 1, όπου m η μάζα του ηλεκτρονίου. Στις δικές μου μονάδες, c = 1/137. Που πήγε, λέει, μια φορά στο νοσοκομείο ο Wolfgang Pauli με κάτι σοβαρό και του έτυχε το δωμάτιο 137, και μουρμούρισε: αυτό ήτανε, δεν βγαίνω ζωντανός από δωμέσα …
Σημειώνω ότι παρέλειψα κάτι 2π και 1/2, πριν ξαναβάλει τις φωνές ο στριμμένος. 😛
Avonidas said
#54, προτιμώ τον όρο «περιελιγμένος», αγαπητέ.
Και τώρα, επιστρέφω στο μνημειώδες σύγγραμμά μου, Το Αποχετευτικό Σύστημα στο CERN 😛
Δύτης των νιπτήρων said
Έχω μια καταπληκτική απόδειξη ότι αυτά που λέτε δεν στέκουν, αλλά δεν με παίρνει ο χώρος να τη γράψω.
physicist said
#55. — 😀
(Δεξιόστροφη περιέλιξη ή αριστερόστροφη; Κάνεις και CPT violation;)
Avonidas said
# 57: Αριστερόστροφη. Πάντα!
Μόνο Τ violation κάνω, με τη διατριβή μου. Τόσο καιρό που τη γράφω
physicist said
#58. — Άντε ρε μάστορα, γράφτηνε να τελειώνεις. Η αλληλεγγύη μου μαζί σου!
Avonidas said
#59. Οι 2 πιο πιεσμένοι στον πλανήτη από πλευράς χρόνου στο γράψιμο, αυτή τη στιγμή, είναι ο George RR Martin κι εγώ 😛
physicist said
#60. — George RR Martin [specializes in the] fantasy, horror, and science fiction genres […]
Στ’ αλήθεια, είναι πολλά τα κοινά με μια Διδακτορική Διατριβή στη Θεωρητική Φυσική.
Γς said
30:
>Κλητική: Ανθήηηηη!
Μωρή!
[για όλα τα θηλυκά]
Πάνος με πεζά said
H γιγαβατώρα, «για να το λήξουμε» που θα λέγαμε και αποθετικά, επίσης δεν είναι μονάδα ενέργειας. Είναι μονάδα μέτρησης της κατανάλωσης (ή της παραγωγής, αλλά συνήθως κατανάλωσης) ισχύος.
Τα πιάνουμε από την αρχή :
Μονάδα έργου : το «έργιο» παλιότερα, και το το Joule, στα δε σώματα καλοριφέρ συνήθως -ακόμα- η θερμίδα (cal ή Κcal). Έργο λέγεται η απαιτούμενη ποσότητα ενέργειας για να μεταβληθεί η ενεργειακή κατάσταση κατάσταση ενός σώματος. Αυτό μπορεί να σημαίνει διάφορα : για να κινηθεί ένα σώμα, για να σταματήσει, για να ανυψωθεί, για να ζεσταθεί, για να κρυώσει, για να διασπαστεί ως χημική ένωση, για να εκραγεί κλπ. Ας μείνουμε, για λόγους απλότητας, σε πέτρες και γκρεμούς (βλ.παρακάτω).
Ενέργεια (που μετριέται κι αυτή στις ίδιες μονάδες) : η ποσότητα αποθηκευμένου «έργου» που έχει ένα σώμα μέσα του, λόγω της κίνησης, της θέσης ή της κατάστασής του. Μια πέτρα που κινείται έχει κινητική ενέργεια, μια πέτρα ακίνητη στο χείλος ενός γκρεμού έχει δυναμική ενέργεια, ένα «ζεστό» σώμα έχει θερμική ενέργεια κλπ. Για τη μεταβολή της ενέργειας που έχει ένα σώμα, απαιτείται η άσκηση έργου πάνω σε αυτό, από εξωτερικές δυνάμεις. Έτσι, αν σταματήσω εντελώς μια κινούμενη πέτρα θα παραγάγω έργο ίσο με την κινητική ενέργεια που είχε, ενώ αν η άλλη πέτρα, του γκρεμού, πέσει σε μια χαμηλότερη θέση, θα παραχθεί έργο ίσο με αυτό της μείωσης της δυναμικής ενέργειας που έχει τώρα, στη νέα χαμηλότερη θέση (η δυναμική ενέργεια σχετίζεται με την απόσταση ενός σώματος από το κέντρο της Γης, είναι «βαρυτική» ενέργεια. Υπάρχουν κι άλλες μορφές δυναμικής ενέργειας, αλλά ας μην το πάμε παρακάτω.
Έργο επίσης θα παραγάγω για να κρυώσω ένα σώμα, για να εκτελέσω μια χημική αντίδραση κλπ. Ότι έργο δαπανηθεί όμως, θα ισούται με τη μεταβολή αυτής της ενέργειας, κι αυτό σίγουρα θα το θυμόσαστε, μιλάμε για την … εύηχη Αρχή Διατήρησης της Ενέργειας, ή κατά Ελένη Βιτάλη, «τίποτα δε χάνεται, τό’ πε κι ο Αϊνστάιν». Αυτό που κάνω εγώ λέγεται έργο, αυτό που μπαίνει ή βγαίνει από το σώμα λέγεται ενέργεια, και είναι τα δύο ίσα μεταξύ τους, και στις ίδιες μονάδες.
Πάμε παρακάτω : αν «ενέργεια» σημαίνει ότι θα κάνω τη δουλεία, δε θέλω να ξέρω και πόσο γρήγορα θα την κάνω; ‘Ενα κερί κι ένα τζάκι μπορούν να ζεστάνουν ένα δωμάτιο, αλλά πόσο πολύ και πόσο γρήγορα;
Το πόσο γρήγορα θα μεταβληθεί η ενέργεια (θα γίνει η «δουλειά», μπακαλίστικα) στη μονάδα του χρόνου, είναι η λεγόμενη ισχύς. Γι αυτό και οι συσκευές, αλλά και οι μηχανές, χαρακτηρίζονται από την ισχύ τους.
Μονάδα ισχύος : το Watt, o ίππος (αγγλικός ή γαλλικός, δηλ. Horse Power HP νεώτερα PS, και Cheval (CV), που θα θυμάστε από το 2CV) και η θερμίδα ανά ώρα (Κcal/H), που ξέρουμε από τα σώματα καλοριφέρ και τους λέβητες, αν και με τα νέα πρότυπα υπολογίζονται πλέον και αυτά σε Watt ή KWatt. Η ισχύς είναι ο ρυθμός παραγωγής έργου ή ο ρυθμός μεταβολής ενέργειας. «Με το μάτι» καταλαβαίνουμε ότι αυτοκίνητο με μηχανή 150PS θα επιταχύνει γρηγορότερα από ένα των 70PS, κι αυτό το «επιταχύνει» σημαίνει θα μεταβάλλει την (κινητική) ενέργειά του, όπως λέγαμε παραπάνω. Ένα τρυπάνι των 2000W θα κάνει σε πολύ λιγότερη ώρα μια τρύπα σε μπετόν, από ένα των 700W.
Ωραία, ας πάρω το τρυπάνι των 2000W. Θα κάνω τη δουλειά μου ξεκούραστα. Αλλά … τι θα πληρώσω, μάστορα;
Και φτάνουμε στην περίφημη κιλοβατώρα : η κιλοβατώρα δεν είναι η μονάδα κατανάλωσης ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ανά ώρα, αλλά η μονάδα κατανάλωσης ΙΣΧΥΟΣ ανά ώρα. Μπέρδεμα; Μα όχι ! Το ηλεκτρικό δίκτυο δεν μας παρέχει ενέργεια, μας παρέχει ισχύ ! Μας παρέχει στην ουσία ένα μέγιστο ρυθμό μεταβολής ενέργειας ανά ώρα, για να μπορούμε κα κανονιζουμε τις δουλειές μας ! Μπορεί να είναι, ας πούμε, 35 kW.
Για να φανταστούμε τώρα : αν έρθουν 20 τέτοιοι μάστορες, με 20 τέτοια τρυπάνια, τα συνδέσουν στις πρίζες του σπιτιού μας κι αρχίσουν να δουλεύουν, δε θα συμβεί κάτι περίεργο; Μα βέβαια ! Θα διακοπεί η παροχή ρεύματος, γιατί θα πέσει η ασφάλεια του ρολογιού μας. Και γιατί θα πέσει; Γιατί πήγαμε να απορροφήσουμε από το δίκτυο μεγαλύτερη ΙΣΧΥ από αυτή την οποία συμφωνήσαμε όταν κάναμε σύνδεση. Πήγαμε να ζητήσουμε 20×2000 = 40000 W = 40ΚW, τη στιγμή που έχουμε συμφωνήσει να παίρνουμε 35 !
Το ηλεκτρικό δίκτυο λοιπόν, αφού έχει κατηγοριοποιήσει τους καταναλωτές του (οικίες, εργοστάσια κλπ.) τους δίνει μια μέγιστη ισχύ, σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Αυτή η μέγιστη ισχύς σημαίνει, πάλι μπακαλίστικα, πόστα τέτοια τρυπάνια, πόσες λάμπες, πόσα ψυγεία, θα μπορούν να λειτουργούν ταυτόχρονα.
Και τώρα τελευταία που μας πονάει η τσέπη, θα δείτε τηλε-μερκετο-διαφημίσεις, να σας λένε για την τάδε πρωτοποριακή συσκευή των 500W, ήτοι μισό κιλοβάτ, που καταναλώνει μισή κιλοβατώρα = μισό κιλοβάτ την ώρα, που κάνει, ας πούμε, 7 λεπτά του ευρω. Στην ουσία δεν ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΙ μισή κιλοβατώρα, κοστίζει μισή κιλοβατώρα αν δουλέψει μια ώρα.
Η κιλοβατώρα ίσως πρακτικά να μην είχε νόημα ύπαρξης, σαν μονάδα. Δεν είναι καν μονάδα μέτρησης, κανενός φυσικού μεγέθους Έγινε για λόγους κοστολογικούς, για να μπορεί να χρεωθεί ο καταναλωτής ισχύος με μια τιμή ανά καταναλισκόμενη ισχύ την ώρα, κι αυτό φυσικά μόνο για την ηλεκτρική ενέργεια. Ίσως να είναι μια «εφεύρεση» των απανταχού «ΔΕΗ». (Έτσι πιστεύω τουλάχιστον, δεκτές οι αντιρρήσεις σας).
Γιατί μια μηχανή πλοίου, ας πούμε, έχει ισχύ τόσων ίππων, θέλει τόσες ώρες να δουλέψει για να πάει το πλοίο εκεί, άρα τόση ενέργεια (όπως η ισχύς είναι έργο ανά χρόνο, το έργο είναι ισχύς επί χρόνο). Το πετρέλαιο δίνει τόση ενέργεια ανά λίτρο την ώρα, άρα βγάζω αμέσως πόσα λίτρα πετρέλαιο θα μου δώσουν αυτή την ενέργεια, το φορτώνω στις δεξαμενές και ξέρω ότι θα κάνω το ταξίδι !
Ναι, αλλά στην καθημερινή πρακτική εξάρτησης από τον ηλεκτρισμό, όπου υπάρχει ανάγκη καθημερινής καταμέτρησης, αυτό δε θα ήταν τόσο εύκολο, άρα πήγαμε – και εξηγήσαμε μπακαλίστικα, με τόσα κιλομπάιτ – στη «μονάδα» της κιλοβατώρας. Σαν μια μικρή συνεισφορά, αφού πολλοί «τα ξέρουμε» αλλά ίσως δεν τα εξηγούμε σε άλλους, ευχαριστώ για το χρόνο σας !
sarant said
Φυσικοκρατείται το μπλογκ εσχάτως! 🙂
spiral architect said
» Δεν δείχνει αμορφωσιά ή ασχετοσύνη το μπέρδεμα του βουλευτή, αλλά δεν είναι και κακό να γελάμε με το λαθάκι -και ο κ. Ταμήλος, όχι για πρώτη φορά, χάρισε άφθονο γέλιο.»
Όχι, σοβαρά τώρα: Θα αναθέτατε στον Ταμήλο να χτίσει το σπίτι σας;
«Γεννήθηκε στα Τρίκαλα, το 1956 και σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.» 😮
(βρε πρρρ, τσαπ, τσαπ, τσαπ!)
Από την άλλη, ξεστόμισε μιαν αλήθεια, που οι κομλιφό πολιτικάντηδες της συγκυβέρνησης φέρνουν απ’ έξω-απ’ έξω. 😉
Γς said
63:
Εμαθα τα πάντα για τον αποικισμό από τους αρχαίους Έλληνες μεγάλων περιοχών της Μεσογείου 😉
LandS said
Γεια σου ρε Πάνο με τη Φυσική του Καίσαρα της Φυσικής, Καίσαρα Αλεξόπουλου.
physicist said
#63. — Μπερδεύεσαι και μπερδεύεις χωρίς λόγο, τα πράγματα είναι απλά:
Ένα τρυπάνι των 2000W θα κάνει σε πολύ λιγότερη ώρα μια τρύπα σε μπετόν, από ένα των 700W. Ωραία, ας πάρω το τρυπάνι των 2000W. Θα κάνω τη δουλειά μου ξεκούραστα. Αλλά … τι θα πληρώσω, μάστορα;
Αν με το τρυπάνι των 2000 W σου πάρει μία ώρα, θα καταναλώσεις ενέργεια 2 kWh. Αν με το τρυπάνι των 700 W σου πάρει δύο ώρες, θα καταναλώσεις ενέργεια 1.4 kWh. Αν το κόστος της ενέργειας είναι το μοναδικό κριτήριο, πάρε το εφτακοσάρι. Είναι όμως ξεκάθαρο ότι η κιλοβατώρα (ή το κιλοβατώριο) μετράνε ενέργεια. Αν γλωσσικά μπερδεύει η λέξη «ώρα» στην κιλοβατώρα, αν δηλαδή παραπέμπει εσφαλμένα στην έννοια «ανά ώρα», αντικατάστησε τον όρο «μία κιλοβατώρα» με κάποιαν άλλη αυθαίρετα επιλεγμένη λέξη, π.χ. «ένας ταμήλος» ή «ένας χιλιομπουμπούκος».
Avonidas said
@63: Κάνεις ένα μικρό μπέρδεμα. Η κιλοβατώρα δεν μετρά ισχύ ΑΝΑ ώρα, αλλά ισχύ ΕΠΙ ώρα. Η διαφορά είναι ότι το «ανά» υποδηλώνει διαίρεση, ενώ εδώ έχουμε πολλαπλασιασμό. Πράγματι, όταν έχουμε να μετρήσουμε την κατανάλωση ενέργειας από ένα δίκτυο που παρέχει γνωστή (και περίπου σταθερή) ισχύ, το φυσιολογικό είναι να πολλαπλασιάσουμε την ισχύ με την ώρα που διαρκεί η τροφοδότηση.
Το αποτέλεσμα, διαστατικά, έχει μονάδες ενέργειας. Επομένως, μπορούμε καταρχήν να το μετατρέψουμε σε Joule, εργία, ηλεκτρονιοβόλτ ή οποιαδήποτε άλλη μονάδα ενέργειας θα θέλαμε. Απλά δεν βολεύει.
Το ότι στην καθημερινή πρακτική η κιλοβατώρα κατέληξε να μετρά το κόστος της κατανάλωσης ενέργειας έχει να κάνει με το ότι μπαίνει κι ένας επιπλέον αδήλωτος παράγοντας: η «αξία» μιας κιλοβατώρας ενέργειας. Και φυσικά, όταν κανείς μεταβάλλει αυτόν τον παράγοντα, κάνοντας προσφορές ή εκπτώσεις, καταλήγει με το παράδοξο η κιλοβατώρα να… μην κοστίζει όσο μία κιλοβατώρα!
Η ίδια λογική χρησιμοποιείται όταν μιλάμε για «εργατοώρες»: θεωρούμε ότι ένας εργαζόμενος παράγει δεδομένο έργο σε δεδομένο χρόνο, επομένως μετράμε την απόδοση αναλογικά με το πόσους εργαζόμενους βάζουμε να ασχολούνται με το έργο. Φυσικά, η πραγματικότητα δεν λειτουργεί ακριβώς έτσι, ειδικά η ελληνική πραγματικότητα 🙂
spiral architect said
Εδώ μπορείτε να διαβάσετε, τι παίζει με τη σαλαμοποιημένη πλέον ΔΕΗ.
(και καλή μας όρεξη) 😦 😛
Avonidas said
@68: Προτείνω τον χιλιομπουμπούκο για μονάδα έντασης της φωνής.
physicist said
#71. — 1 kBB, μέσα. Μην μπερδευτεί όμως με το 1 BB, μονάδα μέτρησης της περιφέρειας τη δεκαετία του ’70.
Avonidas said
#72: 1 BB; «Βαγγέλης Βενιζέλος»; 😆
physicist said
#73. — 😀 😀 😀
Νέο Kid Στο Block said
Tη δεκαετία του 70, το BB σήμαινε «Μπούζεν Μπράιτε» ; 😳 🙂
physicist said
#75. — Ήμουνα μικρός, δεν θυμάμαι καλά. Θα μας απαντήσει ο ειδικός. 🙂
Νέο Kid Στο Block said
76. Σωθήκαμε ,γιατί αυτός δεν κατέχει την υπέροχη γλώσσα του Goethe… 😆
Γς said
Αθήνα 984.
Μουσική υπόκρουση. Σεντ Τζέιμς και τέτοια
Εμμονή με το κομοδίνο.
Μακρυγιάννης, φρούτα.
Τα πράσινα άλογα
Μιχαλού
Το μπλόγκ
Η γλώσσα, λογοτεχνία και άλλα
[και άλλοι που προσθέτουν αξία, ΦΠΑ]
Σκύλος της Β.Κ. said
Δύτη στο 56
Έχω μιαν αίσθηση πως εκτός από δύτης είσαι και κυνηγός. Φερμάρεις;
Δύτης των νιπτήρων said
Επιτέλους κάποιος πρόσεξε τη σημείωσή μου στο περιθώριο 🙂
Πάνος με πεζά said
Σωστά, ισχύς επί ώρες. Αλλά παραδόξως, η ΔΕΗ νομίζω ότι μας θεωρεί καταναλωτές ισχύος, αλλά και τις μονάδες της τις μετράει με μονάδες ισχύος. Ίσως σε κάτι βολεύει καλύτερα.Τέλος πάντων…
sarant said
78: Έτσι 🙂
80: Κι άλλος την πρόσεξε αλλά μπήκε στη μέση το ραστόνι.
spiral architect said
Στους μεγάλους καταναλωτές Η.Ε. καταμετράται όχι μόνον η ενέργεια, (kWh) αλλά και η άεργος ισχύς. (KVAr)
(τροφή για σκέψη για τους φυσικούς, καθότι ο Η/Μ δεν μίλησε ακόμα) 😀
Πάνος με πεζά said
@82 : Μου άρεσε ο αέρας στο κινητό…Γιατί δεν έλεγες «στην παραλία είμαι, άνθρωπέ μου, τι θες ν’ ακούς;»
physicist said
#80. — Μα, υποτίθεται ότι δεν έπρεπε να γίνει αντικείμενο προσοχής τώρα, έτσι δεν είναι;
Theo said
@3, 4, 5:
Την ιστορία όμως δεν την γράφουν οι ιστορικοί, αλλά ο λαός. Η ιστορία είναι βίωμα κοινό, λαϊκή πεποίθηση, για την οποία ο ιστορικός δεν έχει άλλο λόγο, παρά μόνον να την κατανοήσει. Δεν θα ρωτήσουμε δηλαδή τον ιστορικό να μας πει τι θα δεχθούμε από το ιστορικό μας παρελθόν. Αυτό το έχουμε αποφασίσει ήδη, ως λαϊκό και εθνικό σώμα.
Ο κατά καιρούς διδάσκων ιστορία στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Απ. Διαμαντής ζήλωσε τη δόξα των προπαγανδιστών των ολοκληρωτικών καθεστώτων. Αν ήταν στην ΕΣΣΔ θα διεκδικούσε τη θέση του Ζντάνωφ. Αν ήταν λίγο μεγαλύτερος, αυτή του Γεωργαλά στην επταετία. Γιατί κατά κανόνα η ιστορία που επινοεί και γράφει το λαϊκό και εθνικό σώμα είναι αυτή που επινοεί και προπαγανδίζει η εκάστοτε εξουσία.
Έτσι που παρουσιάζει τον ιστορικό, τον υποβιβάζει στο επίπεδο του μυθιστοριογράφου. Το άρθρο που κρίνει ο Διαμαντής παρουσιάζει το βιβλίο του Καράβα Μυστικά και παραμύθια από την ιστορία της Μακεδονίας όπου ανακοινώνονται τα πορίσματα της έρευνάς του στα αρχεία του ΥΠΕΞ και σ’ αυτό της Πηνελόπης Δέλτα. Αν το διάβαζε ο Διαμαντής, θα έβλεπε ότι, στη διπλωματική του αλληλογραφία το ελληνικό κράτος δεν συμφωνούσε μαζί του στο ότι ο Μακεδονικός Αγώνας ήταν απελευθερωτικός πόλεμος, μια και θεωρούσε ακραιφνείς Έλληνες μόνο των 1/6 των γηγενών, γιατί μητρική γλώσσα τα ελληνικά. Άρα, κατ’ αυτήν τη λογική, πολεμούσε να υποδουλώσει τα υπόλοιπα 5/6.
Κάποιοι γηγενείς (μεταξύ των οποίων και οι πρόγονοί μου: ο προπάππος από την πλευρά του πατέρα μου, ελληνοαλβανόφωνος, φίλος και συνεργάτης του Παύλου Μελά, κι η οικογένεια της μητέρας μου Ευρυδίκης, σλαβόφωνη που όμως στο σχολείο μάθαινε ελληνικά και βάφτιζε τα παιδιά της με αρχαιοελληνικά ονόματα) θεωρούσαν τον αγώνα απελευθερωτικό. Οχι όμως οι διπλωμάτες που ασχολούνταν με το μακεδονικό ούτε οι παλαιοελλαδίτες μακεδονομάχοι που δρούσαν σαν να βρίσκονταν σε ξένη χώρα. Ο Καράβας παρουσιάζει αρκετά τέτοια περιστατικά, δηλαδή γηγενών Μακεδόνων που βοηθούσαν τους παλαιοελλαδίτες μακεδονομάχους και μετά σφάζονταν απ’ αυτούς επειδή δεν μιλούσαν καλά ελληνικά. Έτσι σφάχτηκε ένας χωριανός της μητέρας μου, μαζί με άλλους δύο από το διπλανό χωριό μετά που οδήγησαν σώμα μακεδονομάχων από τα σύνορα στη Δυτική Μακεδονία. (Κατά τη μαρτυρία του πατέρα της μητέρας μου, το χωριό του, η Κατράνιτσα -Πύργοι Εορδαίας σήμερα- είχε πέντε οικογένειες «Βουλγάρων» ανάμεσα στις 2.500 κατοίκους του.)
Η ιστορία είναι πολυδιάστατη, κι έτσι πρέπει να τη βλέπουμε. Κι ο ιστορικός οφείλει να παρουσιάζει τις πηγές του, όχι να τις παραποιεί ή να τις αποκρύπτει. Και να μάθουμε να θεωρούμε εθνικό το αληθές, όπως έλεγε ο Σολωμός, όχι αληθές το εθνικόν, όπως αναίσχυντα έγραφε ο Σπ. Μελάς (το αναφέρει ο Καράβας στο βιβλίο του) και το υπονοεί ο Διαμαντής.
Theo said
διόρθωση:
το ελληνικό κράτος … θεωρούσε ακραιφνείς Έλληνες μόνο των 1/6 των γηγενών, γιατί είχαν ως μητρική γλώσσα τα ελληνικά.
physicist said
Άσχετο: το καλύτερο σχόλιο του χτεσινού αγώνα γράφτηκε από την ελβετική Neue Zürcher Zeitung: «Η Γερμανία στον ημιτελικό βάσει του Εθιμικού Δικαίου».
Σκύλος της Β.Κ. said
Φυσικέ, υπάρχει και το σχόλιο (Άγγλου ποδοσφαιριστή, αν δεν απατώμαι) ότι ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι όπου 22 μαντράχαλοι με κοντοβράκια κυνηγάνε μια μπάλλα και στο τέλος νικάνε οι Γερμανοί.
Δύτης των νιπτήρων said
Μιχάλης Ταμήλος: Tώρα που το ξανασκέφτομαι και το νερό πολύ σας είναι
physicist said
#89. — Ο Λίνεκερ δεν ήτανε; Ο Κίντος τα ξέρει καλά αυτά.
Γς said
86:
http://diktiospartakos.blogspot.gr/2014/07/blog-post_2475.html
sarant said
86: Έτσι είναι, δυστυχώς.
JustAnotherGoneOff said
92: Παρότι βάζει μια μικροσκοπική φωτογραφία, σχεδόν απαρατήρητη περνάει, λείπει η υπογραφή του άρθρου που δεν είναι άλλη από του Αντώνη Λιάκου και κόπι από το chronosmag. Πάντως το βιβλίο του Καράβα μπήκε στις άμεσες αγοραστικές προτεραιότητες, το προηγούμενό του ήταν εξαιρετικά αποκαλυπτικό.
Gpoint said
Παίδες δεν ξέρω τι λέτε για ΔΕΗ κα ιχιλιοβατώρες αλλά χθες με πήρε τηλεφωνο ο γιός μου να μου πει πως ήρθαν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ. Νόμζα πως θα είναι για τα σπίτια Αθήνα κι επαρχία αλλά ήταν και οι δύο για Αθήνα και οι δύο με ποσά επιστροφής ένας για φέτος κι ένας για πέρισυ !!
Λέτε να τους πείραξε η απεργία για την μικρή ΔΕΗ στα τιμολόγια ;
spiral architect said
Ταμηλογκαζόλαμπα!
(μετά γυαλιών ηλίου)
Πάνος με πεζά said
@ 89, 91 : Του Γκάρι Λίνεκερ, στο Μουντιάλ της Ιταλίας του 90. Που, βλέποντας το σχετικό FIFA film το πρωί, είδαμε πώς νίκησαν σ’ εκείνο το Μουντιάλ οι Γερμανοί… Με δυο αποβολές στην Αργεντινή, κι ένα πέναλτι δερμάτινο… Κάναν τον Μπεκενμπάουερ μάγκα προπονητή, να πάρει Παγκόσμιο Κύπελλο χωρίς προηγουμένως να έχει πάρει ούτε πρωτάθλημα Γ’ ΕΠΣΑΝΑ Γερμανίας 🙂
(αλήθεια, είναι το μόνο Μουντιάλ που θυμάμαι να έχω ακούσει τον σπήκερ, από τη φάση των ομίλων ήδη να λέει «Οι Γερμανοί έχουν έρθει για πολύ σπουδαία πράγματα εδώ στην Ιταλία»).
qq said
Σωστά, ισχύς επί ώρες. Αλλά παραδόξως, η ΔΕΗ νομίζω ότι μας θεωρεί καταναλωτές ισχύος, αλλά και τις μονάδες της τις μετράει με μονάδες ισχύος. Ίσως σε κάτι βολεύει καλύτερα.Τέλος πάντων…
kW = ισχύς, kWh = ενέργεια.
Η ΔΕΗ μετρά ενέργεια και τίποτα άλλο. Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζει τι μηχανές έχω στο σπίτι μου ώστε να με χρεώσει ξεχωριστά την ισχύ. Στις βιομηχανίες το ίδιο. Εκτός αν της ζητηθεί να παρέχει μια ελάχιστη ισχύς. Οπότε σε χρεώνει και ισχύ. Αλλά μόνο αν της το ζητήσεις και όση της ζητήσεις. Π.χ. τα διυλιστήρια τα χρεώνει 10 GWh το μήνα + 50 GW ελάχιστη παροχή ισχύος. Τα GWh κοστίζουν 8 λεπτά την ώρα, τα GW 1500 Ευρώ την ώρα. Τα MVAr χρεώνονται ξεχωριστά ως αντικίνητρο. Για να προτιμήσουν να δουλέψουν (τα διυλιστήρια) τις δικές τους γεννήτριες ως παραγωγούς άεργης ισχύος.
Πάνος με πεζά said
@ 95 : Eμένα, αντιθέτως, μου ήρθαν χίλιες κιλοβατώρες παραπάνω αυτό το δίμηνο, από το πουθενά. Και μάλιστα είναι μετρημένες, ο μετρητής τις γράφει, δεν έχουν «ντουφεκίσει» κατανάλωση από το σπίτι τους, όπως άλλες φορές. Και δε βρήκα ούτε καλώδιο γείτονα συνδεδεμένο στα ρολόγια μου.
Απομένει να το ψάξω σε βάθος χρόνου, αν οι προηγούμενες κατ’ εκτίμηση μετρήσεις ήταν σημαντικά χαμηλότερες του μέσου όρου, η αν τυχόν οι μετρητές, με τα χρονάκια τους, έχουν αρχίσει να τα «χάνουν». Κάτι λέγαν ότι οι μετρητές θα γίνουν όλοι ηλεκτρονικοί, αλλά με ποιά ΔΕΗ, τη μικρή ή τη μεγάλη;
PS : Δεν πιστεύω να ευχήθηκες «ο Θεός να μου κόβει κιλοβατώρες και να στις δίνει εσένα» 🙂
qq said
παρόραμα, 50ΜW, όχι 50GW
IN said
86: Ν’ αγιάσει το στοματάκι σας…
Theo said
92:
Το άρθρο του Διαμαντή στο tvxs.gr αναφέρεται σε άρθρο του Λιάκου στον ίδιο ιστοχώρο (http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/t%E2%80%99-aplyta-tis-ellinikis-istorias-kai-i-logotexniki-toys-mpoygada) το οποίο αναδημοσιεύεται στον λίκνο που δίνεις
JustAnotherGoneOff said
102: που σαν πηγή βάζει το Chronosmag 🙂
JustAnotherGoneOff said
Εδώ λέει πιο πολλά ο Σπύρος Καραβάς σε σχέση με το άρθρο του Λιάκου, δεν προλαβαίνω σήμερα να τρέξω κέντρο για να το πάρω το βιβλίο. Τη Δευτέρα πια…
http://www.avgi.gr/article/2994260/mustika-kai-paramuthia-apo-tin-istoria-tis-makedonias
Γς said
98:
>Τα GWh κοστίζουν 8 λεπτά την ώρα, τα GW 1500 Ευρώ την ώρα.
?
qq said
Και εδώ φτάνουμε στο παράδοξο. Τα διυλιστήρια, η Αλουμίνιον της Ελλάδας και πολλές άλλες βιομηχανίες έχουν την δυνατότητα όχι μόνο να παράγουν τη δικιά τους κατανάλωση αλλά και να πουλάνε στο δίκτυο. Βάση κάποιον νόμων απαγορεύετε αυτό, επιτρέπετε να τα πουλάς μόνο στη ΔΕΗ και αυτή σου το αγοράζει τελείως αυθαίρετα σε μια τιμή που η ίδια ορίζει και δεν είναι ούτε τα μισά του κόστους. Τα διυλιστήρια πετάνε πολλά αέρια στην καμινάδα τους, ενώ θα μπορούσαν να τα πουλάνε σε kWh.
Theo said
@104:
Καραβά τον γράφει Η Αυγή, αλλά μάλλον λέγεται Καράβας (βλ. τον ιστοχώρο του Πανεπιστημίου του)
qq said
Τα 50 MW τα πληρώνεις ως ελάχιστη παροχή ισχύος, άσχετα αν τα καταναλώσεις ή μη. Κοστίζουν περισσότερο διότι και η ΔΕΗ πρέπει κάποιες γεννήτριες να έχει σε λειτουργία, άσχετα αν τις ζητηθούν κατανάλωση ή όχι. Είναι 50 ΜW για λόγους ασφαλείας. Μη βγουν εκτός οι δικές τους γεννήτριες εκτός λειτουργίας και τιναχτούν στον αέρα.
sarant said
104: Ναι, το προηγούμενό του είναι πολύ καλό.
JustAnotherGoneOff said
107: έπιασα το αυτί του «Μακάριοι οι κατέχοντες τη γην» και όντως ο τονισμός είναι τελικά Καράβας. Το πρόβλημα, έχει αλεξανδρινά σκουληκάκια οπότε και στο κανούριο του βιβλίο θα είναι έτσι. Προφανώς όρος του προς τον εκδοτικό οίκο, ας είναι.
ΕΦΗ ΕΦΗ said
95 >>ποσά επιστροφής (από ΔΕΗ)
για δες μήπως είναι από εκείνη τη δόση από το χαράτσι που το «επιστρέφουν» συμψηφίζοντάς το με μελλοντικές καταναλώσεις ρεύματος, αλλά μένει (εν αγνοία μας) η οφειλή στην εφορία; Την πάτησαν χιλιάδες μ αυτό.
qq said
Για να τσιγκλήσω λιγάκι, ένα άλλο παράδοξο. Στα διυλιστήρια δεν κινδυνεύουν να βγουν εκτός λειτουργίας οι δικές τους γεννήτριες. Κινδυνεύουν από την ΔΕΗ. Ότι έξαφνα και χωρίς λόγο τους κόβει την παροχή. Για λόγους βλάβης, και ας πληρώνουν τόσα λεφτά για μια δήθεν ασφαλής και ανεξάντλητη παροχή ενέργειας. Κρατάνε μια ελάχιστη κατανάλωση για λόγους κόστους, αφού έτσι και αλλιώς την πληρώνουν γιατί να μην την καταναλώσουν, κινδυνεύουν όμως από τις απεργίες να τιναχτούν στον αέρα. Και κυρίως από την κακή συντήρηση του δικτύου.
Μιχάλης Νικολάου said
27, 32,
Τι GWh, Joule, Rydberg, και GeV…
Barrels of oil equivalent! και ενεργηθήκαμε… 🙂
(«… αφού μπορεί κανείς να πάει στο χωριό και να ζει με λάμπες πετρελαίου…») 😦
qq said
Στις απεργίες λοιπόν η κατανάλωση των διυλιστηρίων και άλλων βιομηχανιών μηδενίζετε. Ας έχουν προπληρώσει την κατανάλωση με χρυσάφι. Για λόγους ασφαλείας. Αν πάλι πάθει καμιά βλάβη κάποια δικιά τους γεννήτρια και ταυτοχρόνως μερικές μονάδες της ΔΕΗ είναι εκτός λόγω βλάβης και απεργίας, ο θεός βοηθός.
Κώστας said
46 και προηγούμενα: Έτσι την πάτησα κι εγώ, είχα φτιάξει μια Ξερή και την είχα πει σε λατινοουδέτερο στιλ Xeri, μέχρι που ήρθε ο αγγλόφωνος και την διάβασε «Ζίράι». Οπότε την έκανα κι εγώ Kseree και ησύχασα!
Κώστας said
77: «Σωθήκαμε, γιατί αυτός δεν κατέχει την υπέροχη γλώσσα του Goethe…»
Την υπέροχη γλώσσα του Γκαίτε που με μιαν απλή παραπομπή σε ένα δράμα του, σου δίνει τη δυνατότητα να σιχτιρίσεις κάποιον κομψά και… καλλιεργημένα: Götz von Berlichingen, dritter Akt, vierte Szene! 🙂
Κώστας said
Με ποια λογική το Android αντικαθιστά το «φτιάξει» με το «γρικάει»; Το θεωρεί προφανώς πολύ πιο πιθανό να ήθελα να γράψω γρικάει; :-?β
Κώστας said
Χωρίς β γμτ… γκρρρ…
ΕΦΗ ΕΦΗ said
>> «Μπορείς να πας σε ένα χωριό και να ζεις με τη λάμπα
προσέξτε πώς το λέει: » μπορείς να πας στη… (σπηλιά;)…σ ένα χωριό(το φτιάχνει)
ε ρε ρομαντζάδες που δεν τις εκτιμήσαμε με το πρώτο:
έχω μια φουρκέτα σου για το λαμπογυάλι …
sarant said
117: Άλλο πάλι και τούτο!
Gpoint said
# 99, 111
Εχω την εντύπωση πως αυτό συμβαίνει με εκπρόθεσμους λογαριασμούς ή λογαριασμούς που πληρώνονται αφού έχει παρέλθει η ημερομηνία που η ΔΕΗ παραδίδει την χαρατσοείσπραξη στις ΔΟΕ. Πιθανόν για φέτος αλλά πέρισυ ; δεν θα με είχε τσιμπήσει η εφορία ;
Δεν ξέρω, η αλήθεια είναι πως περισσότερο ανησυχώ παρά χαίρομαι για την επιστροφή !!!! Σε τιι χώρα ζούμε ΠΑΟΚ (θεέ) μου !!
spiral architect said
@112: Είσαι και insider; Για λέγε, για λέγε, να μαθαίνουμε … 🙄
spiral architect said
Ομπρός αδέρφια, παλτομιραλάδες!
(που’ σαι ρε Κιντ;)
Λάζαρος said
Ρε παιδιά, πάλι έξω τον άφησαν τον ηλιοκαμένο Μανιάτη τον Λουκάκο οι Βέλγοι. Τί συμβαίνει κ. Σαραντάκο; Πώς θα κερδίσουνε τον Μέσι;
sarant said
124: Είναι το μυστικό όπλο, η χρυσή αλλαγή 🙂
Stazybο Hοrn said
ισχύς ενέργεια εντροπία πληροφορία γιγαμπάιτ… Πού να πιάσετε τον Ταμήλο!
Νικοκύρη, μερσί για την καραμπόλα προς αυτό:
ΝΗΣΟΣ: αρχείο ηχογραφήσεων – ΧΡΟΝΟΣ online magazine
Stazybο Hοrn said
Ξέχασα την κακία μου. Ας πρόσεχε ο Ασδραχάς.
Κι άλλη μία: να δούμε πόσο θα αντέξει ο Λιάκος στην Α΄ Λυκείου…
Ιάκωβος said
Ο τίτλος του άρθρου με τους αλπινιστές έχει κι άλλο λάθος. Mιλάει για «τους Ντενίσοβα». Δεν υπάρχουν «οι Ντενίσοβα». Αγγλικά είναι Denisovans, και επειδή δεν έχουν μεταφραστεί Ντενισοβιώτες ή κάτι τέτοιο, το σωστό είναι οι Άνθρωποι της Ντενίσοβα, δηλαδή της σπηλιάς Ντενίσοβα. (Οι άνθρωποι της σπηλιάς Διονυσίου αν και πιο ελληνορθόδοξο, θα ήταν παρατραβηγμένο).
Με τον Ταμήλο το τραγικό είναι οι συνομιλητές τους. Δεν πρέπει να γελάμε μ’ αυτά. Πρέπει να εξοργιζόμαστε, να αγανακτούμε να σηκωνόμαστε όρθιοι και να φωνάζουμε.
Αυτή η χαλαρή, χλιαρή, αντιμετώπιση που δείχνει ο Κούλογλου και άλλοι συριζαίοι προς τα όντα αυτά κι αυτά που λένε εμένα με εξοργίζει. Τώρα που η ψυχή του κοσμάκη βράζει (σιωπηλά) από οργή, τώρα βρήκαν να το παίξουν ευγένεια και Βερσαλλία;
Δεν επλήσσονται;
Δε βγαίνουν από τα ρούχα τους;
Δεν τους έρχεται να φωνάξουν «Τι είπες ρε γελοίο υποκείμενο;» Αλλά ακριβώς έτσι.
Που είναι το αστείο;
Το έχω ξαναπεί. Καλός πολιτικός είναι αυτός που θα εκφράσει και, κυρίως, θα διαχειριστεί το συναίσθημα του λαού. Αν δεν το κάνει ο σύριζα θα βρεθεί κάποιος άλλος να το κάνει, πιο πονηρός. Και δε χρειάζεται να πώ, σε όφελος ποιανών.
qq said
Αυτά αγαπητέ μου είναι κοινές γνώσεις που θα έπρεπε να κατέχουν όλοι. Πότε μια ΔΕΗ σου χρεώνει την κατανάλωση ενέργειας, και πότε την ισχύ και πότε και τα δύο. Αν εσύ έχεις την πρεμούρα να σου παρέχει μια ελάχιστη εγγυημένη ισχύ, τότε πλήρωνε αναλόγως. Διότι αυτό θα σήμαινε ότι μόνο για πάρτη σου δουλεύει μια ολόκληρη Καρδιά και κανείς άλλος δεν θα μπορεί να αγγίξει την παραγωγή της. Αυτό έχει το κόστος. Ανεξάρτητα αν εσύ καταναλώσεις την ανάλογη ενέργεια ή μη. Και εφόσον είναι έτσι, σου συμφέρει να έχεις και μια συμφωνημένη μέγιστη κατανάλωση. Το οποίο έχει και το ρίσκο. Αν συμφωνήσεις στα 20 MW την ώρα και εσύ την υπερβείς, (Ι) θα πληρώσεις ένα τρομερό πρόστιμο και έκτοτε η κατανάλωση για αυτόν και τον επόμενο μήνα θα κοστίσει διπλάσια (ταο 20 MW την ώρα, ανεξάρτητα αν την καταναλώσεις ή μη, αν υπερβείς το προηγούμενο ρεκόρ σου στην κατανάλωση, ξανά πρόστιμο και γυρίζουμε στο (Ι)). Όλα αυτά κοινές γνώσεις. Ελπίζω να είναι κατανοητά αυτά και δεν αντέχω τα σεντόνια να τα εξηγήσω με λεπτομέριες.
sarant said
126: Α μπράβο!
SocratesL said
Καλησπέρα κι από μένα.
Στο περί «έξω πλανήτη» άρθρο ελλοχεύουν ακόμη πιο κραυγαλέες πατατιές.
Δηλώνεται πως ο πλανήτης απέχει από εμάς 16 έτη φωτός, ήτοι 151 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα. Όμως 16 έτη φωτός είναι 151 ΤΡΙΣεκατομμύρια χιλιόμετρα (1 ε.φ. = 9,5 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα). Στα 151 δισ. χιλιόμετρα ο πλανήτης θα βρισκόταν στις παρυφές του δικού μας ηλιακού συστήματος, και επομένως δε θα ήταν εξωπλανήτης (λέτε αυτό να δηλώνει η σχιζολεξία;) Υποψιάζομαι άστοχη μετάφραση από βρετανικό έντυπο ή σάιτ, καθώς για τους Βρετανούς το τρισεκατομμύριο δεν είναι χίλια εκατομμύρια αλλά ένα εκατομμύριο εκατομμύρια.
Και βεβαίως δεν είναι η ενέργεια που δέχεται ο πλανήτης από το άστρο του παραπλήσια αυτής που δέχεται η Γη από τον Ήλιο, αλλά η ακτινοβολούμενη ισχύς -και μάλιστα ανά μονάδα επιφάνειας. Αλλά αυτά είναι μάλλον ψιλά γράμματα…
SocratesL said
Διορθώνω: για τους Βρετανούς το δισεκατομμύριο είναι ένα εκατομμύριο εκατομμύρια (δηλαδή το δικό μας τρισεκατομμύριο)
Πάνος με πεζά said
ΕΛΠΕ, Μότορ Όιλ, Αλουμίνιον ΑΕ (πρώην «της Ελλάδος»), ELPEDISON και λοιπές βιομηχανίες, είναι από τα πρώτα συμεία όπου αμολήθηκε το φυσικό αέριο, ώστε να παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα από αυτό. Θεωρούνται «μεγάλοι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας», άρα, δυνητικά και μεγάλοι καταναλωτές αερίου (και περίμενε εσύ με το φτωχοδυαράκι σου, πότε θα μαζέψει υπογραφές το μισό τετράγωνο, για να κάνει ο σωλήνας του αερίου 50 μέτρα και να έρθει στο σπίτι σου να ζεσταθείς…).
Κάπου εκεί πάνω στο «να φτιάξω ρεύμα να μην παίρνω από εσένα», βγήκαν τα μεγάλα μαχαίρια, αφού ναι μεν η Pechiney έκατσε εδώ 40 χρόνια με το ρεύμα τζάμπα, αλλά όχι τώρα να το φτιάχνετε και μόνοι σας ! Κι εμείς εδώ στη ΔΕΗ τόσο ρεύμα τι θα το κάνουμε;
Πριν από κανα-δυο χρόνια, τσακώνονταν για να κάτσει η τιμή στα 80 ευρώ τη μεγαβατώρα. Για να καταλάβετε, είναι 8 λεπτα η κιλοβατώρα αυτό, όσο πληρώνατε (τότε) κι εσείς στο σπίτι σας. (Είναι αυτό που λέει «Μα εγώ και ο Λάτσης, πληρώνουμε με την ίδια κλίμακα;) Δηλαδή το ενεργοβόρο (sic!) εργοστάσιο έπαιρνε το ρεύμα όσο κι ένα φτωχοκάλυβο.
Αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό, όταν έχεις να πουλήσεις το αλουμίνιό σου διεθνώς, ανταγωνιζόμενος εργοστάσια που παίρνουν το ρεύμα (που αποτελεί το 70% του κόστους στην παραγωγή αλουμινίου)…τζάμπα ! Αν δεν τους το δώσεις τόσο, θα κλείσει μια ακόμα βιομηχανία. Πρώτη φορά θα είναι;
Κι αν το φτιάχνω μόνος μου; «Ε όχι ρε φίλε και μόνος σου» είπεν η ΔΕΗ…
Πάνος με πεζά said
Παροράματα : σημεία
Πάνος με πεζά said
Όσον αφορά τις επιστροφές της ΔΕΗ από λογαριασμούς, εκεί -τουλάχιστον μέχρι πρότινος- στις τράπεζες λέγαν το εξής : αν πλήρωνες λογαριασμό καμια-δυο-τρεις μέρες μετά τη λήξη του, αλλά είχε μέσα του δόση χαρατσιού, το ποσον το εισέπραττε όλο η ΔΕΗ ως ρεύμα, άρα και το χαράτσι αυτομάτως εμφανιζόταν στο TAXIS ως ληξιπρόθεσμη οφειλή σου. Προφανώς, αφού (ξανα)πλήρωσες αυτή τη ληξιπρόθεσμη οφειλή, η ΔΕΗ σου επιστρέφει το χαράτσι σου. Βασικά αυτό συνέβη με την 5η δόση του χαρατσιού του 13, όπου εκεί έγινε ένας κακός χαμός, η ΔΕΗ έμπλεξε κοινόχρηστους με διαμερίσματα, σε άλλους δεν έστειλε και καθόλου χαράτσι, και βγήκαν πολλά από εκείνα τα χαράτσια (η 5η δόση, για την ακρίβεια) ληξιπρόθεσμα στις 31.01.2014. Και τρέχαμε…
Εμένα μου συνέβη να μου στείλουν λογαριασμό χωρίς καθόλου την 5η δόση. «Ε, το ξέχασαν, κάνε την πάπια, είπα». Αμ δε !
DIR said
Δεν θέλω να υποστηρίξω τον Ταμήλο (υποψιάζομαι ότι μας δουλεύει) αλλά δεν μπορώ να αγνοήσω ότι :
1.http://takis.nevma.gr/2008/01/e-%CF%84%CF%81%CE%AF%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B1-%CE%B7-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B7-%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD/
Κάτι που έχω αρχειοθετήσει από το 2008
2. ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΤΑΝ Ο http://www.eklogika.gr/newpedia/wiki/tamilos/
3. Εως την δεκαετία του 1980 υπήρχαν οικισμοί στη χώρα μας που δεν είχαν εξηλεκτριστεί
Αγγελος said
Θα με κάνετε νεοφιλελεύθερο έτσι που πάτε. Με τι δικαίωμα απαγορεύει η ΔΕΗ σε οποιονδήποτε να παράγει ρεύμα; Να μη θέλει να χάφτει το ρεύμα του καθενός στο δίκτυό της, το καταλαβαίνω — και ακριβώς γι’ αυτό, για να μη διαχειρίζεται δηλαδή το δίκτυο με γνώμονα τα δικά της συμφέροντα, το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο επιβάλλει το διαχωρισμό επιχειρήσεων παραγωγής και διανομής· αλλά να χρειάζεσαι την άδεια της ΔΕΗ για να παράγεις ρεύμα για ιδιοκατανάλωση μου θυμίζει την υποχρέωση — που έχει ευτυχώς καταργηθεί — να παίρνεις την άδεια του Δεσπότη για να στήσεις λατρευτικό χώρο άλλου δόγματος!
Πάνος με πεζά said
Δεν του απαγορεύει, του απαγορεύει την απεξάρτηση. Του κάνει το νταβατζή, όπως κι εσένα με τα φωτοβολταϊκά. Το νταβατζή του κάνει… Για φαντάσου ένας-ένας οι καταναλωτές να σβήναν σαν τ’ αγιοκέρια από πληρωτές της ΔΕΗ, επειδή κατάφεραν, στον κήπο τους, να φτιάξουν το δικό τους, αγνό ρεύμα;
Δε θα το έκλεινε το μαγαζί;
Δε θα το κλείσει (όταν «ισορροπήσει η αγορά ενέργειας»);
Πάνος με πεζά said
Το νταβατζιλίκι έγκειται στο ότι του επιτρέπει να παράγει μέχρι κάποια ισχύ – το ίδιο και στις φωτοβολταϊκές ταράτσες. Ε, η ισχύς αυτή είναι τόσο μικρή που αναγκαστικά δεν σε καλύτπει, και δεν απεξαρτάσαι. Μέχρι να δούμε τί θα γίνει…
qq said
Το παράδειγμα της Pechiney είναι χαρακτηριστικό. Μια ζωή γαλουχημένοι η αριστερά στον αντικαπιταλιστικό αγώνα να λέει πόσο φθηνά πληρώνει την κιλοβατώρα, σου δημιουργεί το συνειρμό ότι ουσιαστικά είναι τζάμπα, αλλά πουθενά δεν θα διαβάσεις πόσο πληρώνει την ισχύ. Είπα μια τιμή για τα διυλιστήρια που ξέρω από πρώτο χέρι. Κάτι ανάλογο ισχύει και για το Αλουμίνιον, με την διαφορά ότι είναι πολύ πιο ενεργοβόρα και οι τιμή ενδεχομένως ακριβότερη, αν και η αναλογία τιμή ανά ΜW μικρότερη. Γενικώς, η τιμή για την Αλουμίνιον δεν ήταν και δεν είναι φθηνότερη από ότι ίσχυαν και ισχύουν διεθνώς. Πέρα από τα οφέλη που είχε η ελληνική οικονομία γενικώς από την παρουσία της, αλλά απαγορεύετε κάτι τέτοια να λες. Σε κατατάσσουν αυτομάτους στους φασίστες και μη σου βγει το όνομα.
sarant said
Έξω κι οι Βέλγοι, δεν τα πήγε καλά σήμερα ο ηλιοκαμένος Μανιάτης (ο Λουκάκος).
Αγγελος said
Πάνο, χρειάζεται ή όχι την άδεια της ΔΕΗ ο ιδιώτης για να παράγει ρεύμα για ιδιοκατανάλωση; Φαίνεσαι να λες ότι τη χρειάζεται πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο ισχύος. Και έτσι να ‘ναι, μου φαίνεται σόλοικο — σα να θέλεις την άδεια της ΒΟΚΤΑΣ για να έχεις πάνω από 5 κότες στην αυλή σου!
qq said
Είναι και η Λάρκο. Αναλογικά σχεδόν τα ίδια με την Αλουμίνιον, αλλά από τότε που πέθανε ο Μποδοσάκης και την ανέλαβε το κράτος, δεν έγινε κανένας αντικαπιταλιστικός αγώνας για την (κυριολεκτικά!!) δωρεάν κατανάλωση της. Να είχε τουλάχιστον τα κέρδη της Αλ. Τώρα αναπόφευκτα θα την κλείσουν.
sarant said
131: Σωκράτη, έχεις δίκιο.
136: Ναι, υπήρχαν κάποιοι οικισμοί -θυμάμαι το 1985 στην Κομοτηνή κάμποσα μουσουλμανοχώρια (τουρκοχώρια τα λέγαν οι ντόπιοι).
Gpoint said
# 135
Πάντως τα ποσά επιστροφής είναι κάτι λιγότερα από τα χαράτσια αλλά πάλι η διαφορα είναι μικρή για να πληρώθηκαν μ’ αυτή πάγια και κατανάλωση, τελικά δεν ξέρω τι μου γίνεται
Αγγελος said
Αν είναι όπως τα λέει ο DIR (136), τότε:
1. μπράβο του Ταμήλου,
2. εξηγείται γιατί έχει τα γιγαμπίτ στο νου!
Ιάκωβος said
e-Τρίκαλα: η πρώτη ηλεκτρονική πόλη στην Ελλάδα. Ερώτηση.Δε θά ήταν πολύ ωραίο αν γινόταν;
Πρώτη Απάντηση : Αν
Δεύτερη: Σας δουλεύπουν κια δεν τόχετε πάρει χαμπάρι.
Από δε το βιογραφικό του προφανώς Οννεδίτη Ταμήλου,φαίνεται οτι είναι παιδί του κομματικού σωλήνα 100% , συνδικαλιστής( κυβερνητικός και κομματικός) στο Τεε, και ακούστηκαν πολλά γι αυτόν .Τυπική περίπτωση Εργολήπτη-πολιτικού. Τωρα του ξύνισε το κράτος, που το που απομυζούσανε τόσες δεκαετίες μέχρι που το φαληρίσανε.
Αφού, όμως, ήταν μεταξύ άλλων διορισμών, και υπεύθυνος για τους Τσιγγάνους, (Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του «∆ικτύου ROM» (Πανελλήνιο ∆ιαδηµοτικό ∆ίκτυο για τους Τσιγγάνους) σίγουρα ,ο Οννεδίτης (χρυσαυγίτης με πολιτικά) τους αναβάθμισε.Φαίνεται αυτό και από την ανάπτυξη που είχαν έκτοτε. Άραγε για κάθε συνεδρία της επιτροπής τον πληρώνανε ή τον έριξαν έτσι άσπλαχνα όπως στις συνεδρίες των επιτροπών της Βουλής;
ΦΑΚΕΛΟΣ Ταμήλος:
http://www.athensmagazine.gr/portal/newsnpeople/112855
Σκύλος της Β.Κ. said
Νικοκύρη και λοιποί συνδαιτημόνοες, μέχρι το 1985 ούτε και στο χωργιό μου, στην ορεινή Αχαΐα είχαμε ηλεκτρικό. Κι από τηλέφωνο, μόνο μια γραμμή με μαγνητικό καβουρδιστήρι σαν του Στρατού.
Μαρία said
http://www.enikos.gr/politics/100556,Tamhlos:Asxoleiste_me_to_an_xynoyme.html
Λάζαρος said
141: Άτιμες γυναίκες… Τον εχώρισε τον Πέτρο τον Κωστόπουλο η Τζενούλα η Μπαλατσινού, τώρα που έμεινε άφραγκος. Από τον Σεπτέμβρη ο Πέτρος θα τρώει στα συσσίτια της Εκκλησίας, οι πιστωτές θα τον κυνηγάνε και η («ήσουνα τί ήσουνα, μιά παξιμαδοκλέφτρα / και τώρα που σε πήρα εγώ, γυρεύεις σούρτα – φέρτα) Μπαλατσινού θα ξεκοκαλίζει τα χρυσαφικά που της χάριζε τόσα χρόνια ο Πετράν για να τη ρίξει.
http://www.protothema.gr/life-style/Gossip/article/393020/horisan-o-petros-kostopoulos-kai-i-tzeni-balatsinou/
Την ίδια τύχη θα έχει κι ο ηλιοκαμένος Μανιάτης ο Λουκάκος, αν δεν βάλει μυαλό όσο είναι νέος και ωραίος.
Stazybο Hοrn said
Ψηφίστε
Stazybο Hοrn said
Ο σωστός λίκνος:
Ψηφίστε
sarant said
152: Ναι ψήφισα, ελπίζοντας ωστόσο ότι τα ημιτελικά κάτι θα αξίζουν.
Stazybο Hοrn said
Όπως γράφτηκε στο τουίτερ, o Ρεχάγκελ της Κοσταρίκας θα προκαλέσει 116.378 αυτοκτονίες στις 13/7 κι εμείς θα λέμε ότι αποκλειστήκαμε στα πέναλτι από τους πρωταθλητές.
spiral architect said
Δεν είναι κάθε μέρα του Αη Γιαννιού!
Ολλανδία! 🙂
spiral architect said
Αυτοί οι ίδιοι χαρακτηρίζουν την ΗΕ σαν δημόσιο αγαθό.
Τότε γιατί την πουλάνε;
qq said
Τι σημαίνει δημόσιο αγαθό. Σημαίνει ότι πρέπει να είναι ελεύθερα διαθέσιμο στον καθένα που το έχει ανάγκη ή το ζητά. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι δωρεάν, διότι αυτό αντιβαίνει την αρχή «δεν υπάρχουν δωρεάν γεύματα», και επίσης δεν σημαίνει ότι πρέπει κάποιοι Φωτόπουλοι να σε εκβιάζουν. Το κάνουν. Με τις απεργίες σε επιχειρήσεις δημόσιων αγαθών δεν εκβιάζετε μια κυβέρνηση, αλλά οι καταναλωτές. Αφού είναι δημόσιο αγαθό, απαγορεύετε να σου κατεβάζουν την παροχή. Διαφέρει αν το προϊόν ήταν τσίχλες. Τότε θα εκβίαζαν τον επιχειρηματία. Αλλά οι τσίχλες δεν είναι δημόσιο αγαθό. Με Δημόσιο Αγαθό δεν συνεπάγεται ότι ο παραγωγός ή διακινητής είναι κρατική επιχείρηση. Διαφορετικά, τι είναι πιο δημόσιο αγαθό από το σιτάρι και το κρέας. Και όμως, κανείς δεν διανοήθηκε να πει απαγορεύετε ένας ιδιώτης να σπέρνει και να οργώνει την γη. Θα πάψει να είναι δημόσιο αγαθό μόνο αν ένας σιχαμερός κεφαλαιοκράτης έρθει και σου πει, δεν μου αρέσει η φάτσα σου εσένα δεν πουλώ το δημόσιο αγαθό μου.
Earion said
Ιάκωβε (128), οι Denisovans θα μπορούσαν να λέγονται Ντενισόβιοι.
spiral architect said
qq:
Διακόπτες ποτέ δεν κατέβασαν (ηλεκτρολογικά: άνοιξαν) οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, διακόπτες κατέβαζε, κατεβάζει και θα κατεβάζει πάντα μια διοίκηση που δεν έχει προσωπικό για να λειτουργήσει μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Οι εργαζόμενοι έχουν συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα να απεργούν και ο τρόπος άσκησής του διέπεται από ειδική νομοθεσία. Οταν κάνει απεργία η ΔΕΗ εξαπανέναθεν υπάρχει προσωπικό ασφαλείας, κάτι ανάλογο με τα νοσοκομεία. Οπότε το μαγαζί δουλεύει. Άλλοι το σβήνουν κατόπιν άνωθεν εντολής. Ένα το κρατούμενο.
Δεύτερο: Με ανθρώπους που λένε ότι, «δεν υπάρχουν δωρεάν γεύματα» και όταν ακούν ότι, χαρίζουν τη ΔΕΗ και ανταπαντούν «καλά να πάθει ο Φωτόπουλος» η όποια συζήτηση στερείται νοήματος. Πουθενά δεν υπάρχει κοινό πεδίο συνόλων. 😐
Τρίτον: Οι υφιστάμενοι ιδιώτες παραγωγοί καταναλώνουν εισαγόμενο φυσικό αέριο, αφήνοντας απλήρωτη τη ΔΕΠΑ, κι έχοντας εγγυημένη πληρωμή απ’ τον ΛΑΓΗΕ, μπουν/δεν μπουν στο σύστημα. Άσε δε, που έχουν δοθεί άδειες εδώ και χρόνια για κατασκευή ιδιωτικών λιγνιτικών μονάδων και πρόσφατα χαρίστηκε στο Μπόμπολα το ορυχείο Βεύης, αλλά δεν έχει πέσει ούτε μια τσαπιά. Κορόιδα είναι; Θα τα πάρουν έτοιμα.
Τελευταίο: Τις συζητήσεις καφενείου τις αποφεύγω, ειδικά αν δεν μπορώ να καταλάβω τους άλλους συνομιλητές. Διάολε, έχω και μια ηλικία …
Αυτά και τέλος.
Πάνος με πεζά said
@ 142 : Kι εγώ μια καθυστερημένη απάντηση : φωτοβολταϊκά που μπορείς να εγκαταστήσεις με ΝΟΜΙΜΗ άδεια, έχουν μέσα τους το νταβατζηλίκι της ΔΕΗ, λέγε με περιορισμό ισχύος και σύμβαση πώλησης του ρεύματος σε αυτούς.
Από κει και πέρα, αυθαίρετα, μπορείς να φτιάξεις, θεωρητικά, και πυρηνικό αντιδραστήρα στο σπίτι σου…
spiral architect said
Άδεια μονάδων παραγωγής για ιδιοκατανάλωση, ή για ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, ποτέ δεν έπαιρνες από τη ΔΕΗ. Έπαιρνες από νομαρχίες (υποδιευθύνσεις Υπ. Βιομηχανίας) και τώρα απ’ τη ΡΑΕ. Η ΔΕΗ απλά θέλει να γνωρίζει αν υπάρχουν τέτοια μαραφέτια για να κάνει το κουμάντο της για λόγους ασφαλείας προσωπικού και εγκαταστάσεων.
(ξέρεις τι σημαίνει να σού φέρει ρεύμα ανάποδα σε νεκρό δίκτυο που εκτελούνται εργασίες ένα αδήλωτο και μη ανιχνεύσιμο με μια πρώτη ματιά ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος;) 😮
Σε εγκαταστάσεις στη μέση του πουθενά και χωρίς σύνδεση στο δίκτυο, παίρνεις μια άδεια απ’ τη ΡΑΕ και κάνεις το κουμάντο σου. Η ΔΕΗ δεν εμπλέκεται.
Γς said
Κι ήταν και το αδελφάκι μου άρτι αφιχθέν εκ Παρισίων με το τελευταίο του πτυχίο της Εκόλ Σουπεριέρ ντ Ελεκτρισιτέ.
Προσπάθησα να τον βάλω στη Φυσική στο Πανεπιστήμιο μας αλλά οι συνάδελφοι τον γραδάρισαν ότι ήταν πολύ κομμούνα [και δεν το είχα παρατηρήσει].
Τελικά βρέθηκε στη ΔΕΗ σ ένα τμήμα που άρχισε αμέσως … τις μελέτες.
Και μια μέρα τον φώναξε ο διευθυντής.
-Κύριε αδελφέ του Γς συγχαρητήρια. Όμως θα ήθελα να σας επιστήσω την προσοχή στο ενδεχόμενο να μας αναθέσουν την υλοποίηση κάποιας από τις μελέτες σας.
Αγανακτισμένος με πήρε τηλέφωνο.
-Ακούς εκεί. Δεν έπιασα κι εγώ όλη μέρα μολύβι.
Και την επομένη [ότι δεν έπιασε μολύβι]. Και για κάνα μήνα αραιότερα βέβαια [ότι δεν έπιασε μολύβι – στυλό, μπικ τεσπα]
Ξέχασα να σας πω ότι μια μελέτη που είχε κάνει ήταν για την ευστάθεια του δικτύου, όπου αποδείκνυε ότι υπήρχε μεγάλη πιθανότητα γενικού μπλακ-άυτ αν τεθούν εκτός λειτουργίας κάποιες συγκεκριμένες μονάδες. Πρότεινε μάλιστα μερικά σχετικά μέτρα.
Και όντως συνέβη το γενικό αυτό μπλακ άουτ, πριν 35 χρόνια, όταν έπεσε ο σταθμός “Kαρδιά” Πτολεμαΐδας.
Μέσα στο γενικό σκότος τον παίρνω τηλέφωνο.
– Ελήλυθεν η ώρα ίνα δοξασθή ο υιός τού ανθρώπου!. Να πάρεις τη μελέτη σου και να τους την τρίψεις στη μούρη.
-Ετσι και πεις πουθενά ότι έχω κάνει τέτοια μελέτη. Θα σφαχτούμε!
Είχε ήδη εγκλιματιστεί πλήρως στο πνεύμα της ΔΕΗ.
Αγγελος said
Πάνο, η εξήγηση του Σπειραρχιτέκτονα μου φαίνεται πολύ πιο πειστική. Όσο για τα φωτοβολταϊκά που αναφέρεις, συμφωνία πώλησης στη ΔΕΗ θέλει και κάνει όποιος τα βάζει, διότι οι υπάρχοντες νόμοι (που έχουν γίνει κατ’ εφαρμογή ευρωπαϊκών οδηγιών που αποβλέπουν στην προώθηση της βιομηχανίας παραγωγής φωτοβολταϊκών, με την ελπίδα ότι ΚΑΠΟΤΕ θα φτάσουν να συμφέρουν) αναγκάζουν τη ΔΕΗ να χρυσοπληρώνει το παραγόμενο ρεύμα· οπότε είναι λογικό να επιβάλλει κάποιους περιορισμούς στην ποσότητα που είναι διατεθειμένη να αγοράσει!
Πάνος με πεζά said
Ο Νόμος των ΦΒ αναγνωρίζει έναν και μοναδικό πελάτη, τη ΔΕΗ. Η ΔΕΗ κάαααποτε χρυσοπλήρωνε, 45 και 50 λεπτά, γιατί τώρα πουλάς με 22 λεπτά, αν θυμάμαι καλά, ενώ αγοράζεις με 14. Είναι αυτό που λέγαν «σίγουρη απόσβεση σε 20 χρόνια»…(γι αυτό και «σίγησαν» οι σχετικές διαφημίσεις ΦΒ δανείων). Αυτό απαντάει στο «κάποτε θα φτάσουν να συμφέρουν»…
Πολύ μεγάλη εμπειρία από τις πληρωμές της ΔΕΗ δεν έχω, αλλά έχω ακούσει ότι ενώ τα σπίτια τα (κουτσο)πληρώνει, τα μεγάλα πάρκα τα καθυστερούσε. Οπότε, οι αντίστοιχοι επενδυτές, βάλε ειδικό τέλος ΦΒ, βάλε συντηρήσεις, βάλε ό,τι άλλο θα βγει στην πορεία, κάναν ακόμα μία από τις «σίγουρες» επενδύσεις στην Ελλάδα…
Και, αλήθεια, θα πρέπει να κάτσουμε να σκεφτούμε πόσο έχει αλλοιωθεί πλέον το κριτήριό μας στις «επενδύσεις» : Φίλος έβαλε ΦΒ στην ταράτσα του, μόνο και μόνο για να μην αφήσει 20 χιλιάρικα στην τράπεζα, και του τα κουρέψουν…
spiral architect said
@164: Τα οικιακά Φ/Β στις στέγες (τα ως 10kW) εντέλλεται να τα πληρώνει η ΔΕΗ με συμψηφισμό στον οικιακό λογαριασμό κατανάλωσης. Τα μεγαλύτερα Φ/Β (πάρκα-στέγες) τα μεγαλύτερα από 10kW και ως μερικών MW τα πληρώνει ο ΛΑΓΗΕ εκδίδοντας τιμολόγια.
Τράβα να δεις πόσο πληρώνει το μήνα ένας μικρός καταναλωτής μέσης τάσης (της τάξεως των 400-500kVA) σαν τέλος υπέρ ΑΠΕ και φυλάξου απ’ τις ντουφεκιές του! 😈
sarant said
158: Ντενισόβιος, ο φανατικός οπαδός της Μιμής Ντενίση 🙂
Πάνος με πεζά said
@ 165 : Και αυτές οι περίφημες «Ρυθμιζόμενες χρεώσεις»;
spiral architect said
@167: Αυτές (επί ενιαίας-μονοπωλίου ΔΕΗ) ήταν ενταγμένες στο λογαριασμό και κανείς δεν έλεγε κουβέντα, καθότι η τιμή της kWh και ο λογαριασμός της ΔΕΗ ήταν χαμηλος. Με την «απελευθέρωση» οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις έγιναν διακριτές, καθότι ο οποιοσδήποτε προμηθευτής (και η εμπορία της ΔΕΗ) πληρώνει τέλη διέλευσης από δημόσια δίκτυα του ΑΔΜΗΕ – Μεταφοράς και ΔΕΔΔΗΕ – Διανομής για να σου πουλήσει το ρεύμα στην πόρτα σου.
Η Η.Ε. είναι ένα προϊόν-εμπόρευμα-αγαθό (πάρ’ το όπως θέλεις) που είναι ότι πρέπει για χρηματιστηριακά κόλπα-aka-απατεωνιές:
California electricity crisis
και τον απατεώνα δεν τον σταματά κανένας κώδικας διαχείρισης.
(να μην πω ότι, η απατεωνιά νομοθετείται προκαταβολικά και μεις τρώμε τα πτυχία μας)
qq said
Δεν απηύθυνα σε κανέναν το λόγο, οπότε δεν υπάρχει λόγος να μου απευθύνει κανείς το λόγο. Πάντως η αρχή «δεν υπάρχουν δωρεάν γέυματα» είναι βασική αρχή και όσο κανείς στερείτε να την κατανοήσει, τόσο θα πιστεύει στον παράδεισο της δευτέρας παρουσίας του κομμουνισμού.
physicist said
— Αισθάνεστε προσωπική ικανοποίηση που προκρίθηκε η ομάδα σας λόγω της αλλαγής τερματοφύλακα που κάνατε στο 120′;
— Δεν την έχω ανάγκη την ικανοποίηση.
Α ρε φαν Χάαλ, 10% απ’ την αυτοπεποίθησή σου να είχα, θα είχαν φτάσει οι λεγεώνες μου στην Απονία.
spiral architect said
Μιας και εδώ λεξιλογούμε :
Στην πουτάνα πουτανιές δεν χωράνε.
(δεν απευθύνω σε κανένα το λόγο) 😉
Φυσικέ, (μας) έκατσε κόνφλικτ: Θα σταματήσουν τα τσιράκια (οι Οράνιε) τη μαμά; (Γερμανία)
Άμποτες!
(εδώ τον απευθύνω)
physicist said
#171. — Αρχιτέκτονα, το ποδοσφαιρικό μίσος Ολλανδίας-Γερμανίας είναι απύθμενο. Διάβαζα σήμερα σχόλια αναγνωστών στον γερμανικό Τύπο για το ματς της Ολλανδίας και δεν πίστευα στα μάτια μου. Αντιαθλητικός, λένε, ο ψυχολογικός τσαμπουκάς του Ολλανδού τερματοφύλακα αλλά τσιμουδιά για κείνη τη θεριζοαλωνιστική μηχανή τον Κολομβιανό που παραλίγο ν’ αφήσει ανάπηρο τον Νεϋμάρ. Έτσι και φτάσουν τελικό, θα πέσουν κορμιά — αλλά άσε να φτάσουν πρώτα.
Ιάκωβος said
158, Ντενισόβιος, Ντενισόβια είναι μια περίπτωση, αλλά δεν μου αρέσει. Έχει μέσα εκείνο το ισόβια και μοιάζει με στιχο από ρεμπέτικο. Καλύτερα ο Άνθρωπος της Ντενίσοβα, όπως λέμε για τα «χόμπιτ» της Ινδονησίας, οι Άνθρωποι του Φλόρες.
Νέο Kid Στο Block said
Θα γίνει σκληρή μάχη μεταξύ Οράνιε και OeZil phone home! για την …3η θέση του Μουντιαλίου ,όντως! 🙂
Νέο Kid Στο Block said
172. Πάντως Φυσικέ, δεν έχουν κι άδικο οι Οστρογότθοι σχολιαστές, για να λέμε και του στραβού Αλαμανού το δίκιο! 🙂
Μπορεί να κάνουν άλλου είδους «φουστιές» /υπολογισμένες κινήσεις οι Τευτόνοι ,αλλά τέτοια καραγκιοζιλίκια δεν κάνουν ποτέ!
Μήπως ο Κλάιφερτ δεν είχε ρίξει ροχάλα στο Ρούντι Φέλερ στο Ιτάλια νοβάντα;
Αλλά, θέλει διαιτητή με @@ίδια να κόψει τις μαγκιές του Κλουτ μπλουμ πώς τον λένε. Όσο για το Νεϋμάρ, να τιμωρηθεί ο Ζουνίγκας μεν ,αλλά πρωτίστως να τιμωρηθεί ο ανεκδιήγητος Ισπανός διαιτητής που άφησε το ματς να γίνει αίμα και άμμος.
Avonidas said
#158,173: Ντενισόβιος, Ντενισόβια είναι μια περίπτωση, αλλά δεν μου αρέσει. Έχει μέσα εκείνο το ισόβια και μοιάζει με στιχο από ρεμπέτικο.
Έχει ήδη υπάρξει η μετάφραση «Δενισόβιος», στο κόμικ «Homo» του Δημήτρη Καμένου — και μάλιστα, με αυτό ακριβώς το λογοπαίγνιο με τα «ισόβια» 😉
physicist said
Ε, βρε Κίντο, η ψυχολογική βία είναι μεγάλο ατού του τερματοφύλακα πριν τα πέναλτι και το ποδόσφαιρο είναι αντρικό άθλημα. 🙂 Ο τερματοφύλακας δεν κάνει, λέει, ν’ αφήνει τη γραμμή, δεν κάνει να κουνιέται πριν χτυπήσει ο παίχτης τη μπάλα, ε, ώρες είναι να πούμε ότι δεν κάνει και να στραβοικοιτάξει. Ας τον βγάλουμε ολότελα και να χτυπάμε πενάλτια ελπίζοντας ότι κάποιος παίχτης θα βαρέσει μπεκάτσα (ταιριάζει ηχητικά με το «Μπέκχαμ»). Τρεις επαναλήψεις είχε δώσει το κοράκι στο Μόναχο όταν έπιανε ο Φορτούλα τα πένταλτι της Μπάγερν μέχρι να τα βάλουν οι Βαυαροί … και μας κρέμασαν ο Δαμανάκης κι ο Μαλιούφας ρε γαμώτο.
Ντάξει τώρα, έβαλαν το λεωφορείο μια φορά οι Κοσταρικάνοι με μας και τοςυ βγήκε, αμαρτία θα ήτανε να τους βγει η ίδια τακτική και με την Ολλανδία. Αλλά και πάλι, όσοι κράζανε την Εθνική μας ότι πετάει τις ευκαιρίες κλπ., να κοιτάνε πόσα σίγουρα χάσανε ο Σύρρλε, ο Γκέτσε, ο φαν Πέρσι και άλλοι αστέρες, που θα μπορούσαν να έχουν καθαρίσει τα τελευταία ματς.
sarant said
Εδώ που τα λέμε, οι Οράνιε πέτυχαν τη μεγαλύτερη νίκη στα προκριματικά, πέτυχαν ανατροπή απίθανη με το Μεξικό, έκαναν τη φοβερή αλλαγή του τερματζή προχτές, σαφώς από τις 4 ομάδες είναι αυτή που έδειξε περισσότερα -και τους χρωστάμε και από το 1974-1978.
physicist said
Εγώ μια φορά, έτσι και πάνε τελικό με τη Γερμανία, δεν τους χρωστάω τίποτα. Σε κάθε άλλη περίπτωση, χαλάλι τους. 😉
physicist said
ΥΓ: Φοβερό ξενέρωμα οι ομοιόχρωμες εμφανίσεις φανέλα-σορτσάκι-κάλτσες. Οι Γερμανοί είναι σαν παγωτατζήδες στα ολόλευκα και οι Ολλανδοί σαν κλόουν στα πορτοκαλί. Κάποτε υπήρχαν τα μαύρα/σκουρόχρωμα παντελονάκια που δίναν στους παίχτες μιαν άλφα σοβαρότητα. Ακόμα και στην αλμπισελέστε που είναι σταθερή αξία στις εμφανίσεις, το άλλαξαν σε άσπρο, το ίδιο έγινε και με τη Βραζιλία.
spiral architect said
Όχι, για να μην λέτε ότι δεν υπάρχουν σοβαρές και καινοτόμες ιδέες στην σύγχρονη Ελλάδα του γκαβού και του χοντρού:
Η αναβίωση του θαύματος του Κολοσσού της Ρόδου
😀 😀 😀
Emphyrio said
Δεν μιλαμε γι’αυτο, ε; http://en.wikipedia.org/wiki/The_Forbin_Project
Πάνος με πεζά said
Οι νοσταλγοί του «καραγκιοζιλικού του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι» (ποτέ «πριν» χωρίς το «από», κι ας λέει ο Βίρβος «πριν το χάραμα»), θυμηθείτε από τα 80’s τον Mπρους Γκρόμπελαρ της Λίβερπουλ (πήγαινε σε τελικό πρωταθλητριών να κάτσει κάτω από τα δοκάρια σαν σπαστική μαριονέτα), και στα 70’s τον Δυτικογερμανό Σεπ Μάιερ, που μια κίνησή του προς τον εκτελεστή είχε γίνει εξώφυλλο στο «Onze», τω καιρώ εκείνω…
Οι Οράνιε, «οι άντρες που φοράν πορτοκαλί» παίξαν τη λίγο καλύτερη μπαλλίτσα, εδώ που τα λέμε, και ο μια φορά λούζερ, δυο φορές λούζερ, τρεις φορές λούζερ, κάποτε κυριαρχεί (Ισπανία). Αν και όπως έχω ξαναπεί. μου φαίνεται δύσκολο να το ξανασηκώσει πρωτάρης.
Ας ελπίσουμε το Μπραζίου να έχει αντίθετη άποψη. Ξέρω, ξέρω, κάτσε να προκριθεί πρώτα…
Όσο για τα σκούρα σορτ, πραγματικά εγκληματικό που καταργήθηκαν. Εκείνο το γαλάζο της Βραζιλίας ήταν όλα τα λεφτά…
Νέο Κid said
Αρρρχεντίνα καμπιόν δελ μούντο! Ποντάρετε να κονομήσετε κουβανοί!
sarant said
183 και πριν: Πότε και από ποιον καταργήθηκαν τα σκούρα παντελονάκια; Και γιατί;
physicist said
#185. — Νίκο, δεν είπα ότι καταργήθηκαν αλλά ότι περιέργως εξαφανίστηκαν από το ντηζάιν των εμφανίσεων, τουλάχιστον για τις γνωστές ομάδες. Εκεί που υπάρχουν (π.χ. Ελλάδα, Γαλλία, Βέλγιο) είναι μέρος μιας ομοιόχρωμης σκουρόχρωμης εμφάνισης που δεν μ’ αρέσει, δεν έχει ρε παιδί μου ένα ωραίο κοντράστ φανέλα-σορτσάκι. Το γεγονός ότι και οι δύο μεγάλες εταιρείες αθλητικών ακολουθούν αυτό το μοτίβο, με βάζει σε υποψία ότι μπορεί να υπάρχει ντιρεκτίβα της φίφας αλλά δεν ξέρω αν είναι έτσι ή αν είναι απλώς μόδα.
Νέο Κid said
Τα καραγκιοζιλίκια του Μπρους δεν περιείχαν προσβολές στον αντίπαλο ούτε ήταν απειλητικά. Ήταν εγγλέζικο εκκεντρικό χιούμορ,καταρχήν καλοδεχούμενο. Του Ολλανδού ήταν αισχρός ρατσισμός, η αρχέγονη απειλή του δυνατού Νεάντερταλ στον «κατώτερο» της άλλης φυλής. Αλλά οι Αργεντίνοι δεν είναι καλά παιδιά και «πουρα βίδα»…είναι κατσαπλιάδες.
Πάνος με πεζά said
Μα δεν έκανα σύγκριση ! Θύμησα θύμησες (σύστοιχο αντικείμενο).
spiral architect said
Ταμηλίας συνέχεια:
sarant said
Έγινε έπος, να δούμε αν θα έχει και Ταμοδύσσεια.
Avonidas said
Αφιερωμένο στον Ταμήλο 😉
physicist said
Έφυγε ο Αλφρέντο ντι Στέφανο, λίγες μέρες πριν τον τελικό. 😦
physicist said
Τρεις τεράστιοι κροκόδειλοι σε σχήμα Μπόινγκ 737 εντοπίστηκαν στον Clark Fork River της Μοντάνας.
Σκύλος της Β.Κ. said
Ναι, καλά… Σελίδα στο Φατσομπούκι έχουνε, σαν το Σηφαλιό Κροκοδειλάτση από το Ρέθεμνος;
https://www.facebook.com/pages/%CE%9F-%CE%A3%CE%AE%CF%86%CE%B7%CF%82-%CE%BF-%CE%BA%CF%81%CE%BF%CE%BA%CF%8C%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CF%86%CE%AF%CE%BB%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85/689948717744488?fref=ts
sarant said
194: Τουλάχιστον δεν μας λείπει το χιούμορ…!
Σκύλος της Β.Κ. said
Η αλήθεια είναι πως δεν μας έχει μείνει και τίποτε άλλο, Νικοκύρη.
Μαρία said
Μας είχε προειδοποιήσει προεκλογικά ο ΑΝΤ1 για τους κροκόδειλους που θα πέσουν και θα μας φάνε αν δεν ψηφίσουμε σωστά.
http://www.efsyn.gr/?p=214812
Κώστας said
Εγώ ξέρω ότι ο Σήφης είναι αδιάσειστη απόδειξη πως κάποιοι είχαν δίκιο τελικά κι ας τους χλευάζαμε…
ΕΦΗ ΕΦΗ said
194.
>>Στο ‘’Φράγμα’’ μα και στον ‘’ Δρυμό’’ θα ψήνουν Χαροκόποι
κι΄ αντικρυστό κροκόδειλο θα τρώνε οι αθρώποι !!!
έχει και δια-νηματική σύνδεση: Και μεζέδες και Χαροκόποι (με χου κεφαλαίο όμως και κακοβάνω 🙂 )
197. 198 🙂 🙂
spiral architect said
Ο Ρεθεμνιώτης κροκόδειλος Σήφης ανήκει στο γένος Crocodylus Kefalogiannius και είναι ενδημικό είδος των λιμνών Κουρνά και του φράγματος των Ποταμών του νομού Ρεθύμνης. Υποείδη του έχουν επίσης ανευρεθεί και ταυτοποιηθεί σε λίμνες πέριξ και εντός του Εθνικού Κήπου της πόλεως των Αθηνών. Είναι κοινωνικός, δημοσιοσχεσίτης, έχει γούστο και στυλ καθώς και ακατάσχετη όρεξη με προτίμηση στους επίσης ερπετοειδείς δημοσιογράφους της συνομοταξίας των Protosaltius, που με τα ισχυρά σαγόνια του σπάει τη σκληρή και δύσπεπτη αυτή τροφή. Εξημερώνεται με δυσκολία, αλλά μπορεί να επιβιώσει και ως κατοικίδιο (pet) στην κολυμβητική σας δεξαμενή (πισίνα) αρκεί να την έχετε δηλωμένη στο Ε9, άλλως σε αντίθετη περίπτωση κάνει κλήση στην οικεία ΔΟΥ δια τα περαιτέρω, καθότι είναι ψιλορουφιάνος.
Απηνής οχτρός του είναι ο άνθρωπος και δη ο Δύτης, ο οποίος τον έχει συνεχώς στο στόχαστρο του ψαροτούφεκου-βαλλίστρας του και γι’ αυτό ο έρμος ο Σήφης κατατάσσεται στα προστατευόμενα είδη.
(από τη Βίκη)
Γς said
200:
>ο Σήφης κατατάσσεται στα προστατευόμενα είδη.
Υπάρχει και το Κόκκινο Βιβλίο των απειλουμένων ζώων της Ελλάδος
[πρωινή κρυάδα]
http://caktos.blogspot.gr/2013/04/blog-post_19.html
Earion said
Ιάκωβε (173) και Avonidas (176), πολύ μου αρέσει που ήδη έπιασε ο Δε- ή Ντε-νισόβιος άνθρωπος, ακριβώς επειδή προσφέρεται για ωραία λογοπαόγνια, όπως αυτό που έκανε ο Νικοκύρης και ο Δημήτρης Καμμένος στο εξαιρετικό κόμιξ που φιλοτεχνεί. Μπράβο τους. Η επόμενή μου σκέψη είναι τι είδους λογοπαίγνια θα μπορούσαν να γίνουν με άλλα αναπάντεχα και παράξενα στην ακοή επίθετα, όπως σιλούριος (κάτι με ουρά σκύλου ίσως;), ορδοβίκιος (κάτι που να έχει να κάνει με τον «ορθό βίο»;), ή κισουράλιος (εδώ δε μου ‘ρχεται τίποτα).
Δύτης των νιπτήρων said
200 Ο Δύτης προσπάθησε αλλά απέτυχε, τώρα θα αναλάβει ο ερπετολόγος: http://goodnet.gr/rotator/articles/exairetika-duskoli-i-epicheirisi-gia-ton-entopismo-tou-krokodeilou.html
Αλλά, λέει, δεν είναι η πρώτη φορά.
Μαρία said
203
Να εφαρμόσεις την αιγυπτιακή μέθοδο.
http://www.kathimerini.gr/775303/opinion/epikairothta/politikh/enas-krokodeilos-sto-re8ymno
sarant said
203: Να παίρναμε εκείνον από τα Μέγαρα, θα έχει και πείρα.