Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τρία μπιλιετάκια συγγραφέων

Posted by sarant στο 13 Ιουλίου, 2014


Ένα μικροφιλολογικό για σήμερα ή μάλλον τρία μικρά μικροφιλολογικά, απ’ αυτά που βρίσκει όποιος ξεφυλλίζει παλιές εφημερίδες ψάχνοντας να βρει κάτι άλλο, και κρατάει μια σημείωση μήπως και τα χρησιμοποιήσει κάποτε άλλοτε.

Ο τίτλος είναι εσκεμμένα παραπλανητικός, μια και δεν πρόκειται ακριβώς για μπιλιετάκια, δηλαδή για σύντομα κείμενα γραμμένα πάνω στο επισκεπτήριο, πρόκειται για σύντομες επιστολές τριών λογοτεχνών σε εφημερίδες. Αν θέλετε αυθεντικά μπιλιέτα, έχω ένα παλιότερο άρθρο με μπιλιέτα του Λαπαθιώτη, ο οποίος επιδιδόταν με πάθος στο άθλημα της μπιλιετομαχίας.

billet1Και οι τρεις επιστολές είναι γραμμένες στη δεκαετία του 1920. Ξεκινώντας χρονολογικά, η πρώτη σύντομη επιστολή, το πρώτο μπιλιετάκι μας -για να διατηρήσω την ορολογία του τίτλου- δημοσιεύτηκε στη (βενιζελική) εφημερίδα Πατρίς, στις 29 Ιουνίου 1923.

Βρισκόμαστε στην εποχή της επανάστασης των Πλαστήρα-Γονατά και τις προηγούμενες μέρες η Πατρίς δημοσίευε απόρρητες εκθέσεις μυστικών αστυνομικών (που είχαν βρεθεί στα υπουργεία) του προηγούμενου καθεστώτος σχετικά με παρακολουθήσεις πολιτών.

O τίτλος της εφημερίδας είναι Υπερτάτη αβρότης προς χαφιέν, προτάσσεται δε η εξής εισαγωγή:

Λαμβάνομεν την κάτω επιστολήν, της οποίας διατηρούμεν την ορθογραφίαν και το λεκτικόν, λόγω της υπογραφής την οποίαν φέρει.

Κύριε συντάχτη της «Πατρίδος»,
Παρατηρώ από το σημερινό σας φύλλο βγήκε στο φως πως οι κωσταντινικοί κατάσκοποι ήσκιωναν, όπως λεν οι Άγγλοι, το συγγενή μου κ. Α.Α.Πάλλη. Μπορώ να προσθέσω τούτο. Ο συγγενής μου γνώριζε τον κατάσκοπό του, και μια μέρα, βγαίνοντας από του ναβάρχου, τον πλησίασε και του είπε: «Λυπούμαι που σ’ έκανα να περιμένης τόσην ώρα».
28.6.1923

Πρόθυμος,
ΑΛΕΞ. ΠΑΛΛΗΣ

Ο επιστολογράφος είναι ο πρωτοπόρος δημοτικιστής Αλέξανδρος Πάλλης. Ομολογώ ότι δεν ξέρω ποιος συγγενής του (εξάδελφος, μάλλον) ήταν αυτός που παρακολουθούσαν οι μυστικοί αστυνόμοι, ούτε ξέρω αν έχω μεταγράψει σωστά τα αρχικά (Α.Α. ή Α.Λ.; ). Ο «νάβαρχος» πρέπει να είναι ο Κουντουριώτης, που αργότερα έγινε Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το πιο ενδιαφέρον κατά τη γνώμη μου είναι γλωσσικό, ο πρωτολογισμός «ισκιώνω» με τον οποίο μεταφέρει ο Πάλλης (που ζούσε στην Αγγλία) το ρήμα to shadow, που λέγεται για τον αστυνομικό που παίρνει το κατόπι τον ύποπτο και τον παρακολουθεί φροντίζοντας να μένει αθέατος.

billet2aΤο δεύτερο μπιλιετάκι, και εδώ παραβιάζω τη χρονολογική σειρά, δημοσιεύτηκε στις 29 Μαΐου 1926 στην εφημερίδα Εμπρός. Την προηγούμενη μέρα, η εφημερίδα, που είχε τα δυο προηγούμενα χρόνια πρωτοστατήσει στην αντιδραστική εκστρατεία εναντίον της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης των Γληνού-Δελμούζου, που έμεινε γνωστή ως «Μαρασλειακά» (δείτε εδώ ένα παλιό άρθρο), είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο του γερμανικού αριστερού περιοδικού «Νέα αγωγή» για την Ελλάδα -και επειδή το άρθρο υπογραφόταν από κάποιον Demos, συμπέραινε ότι συγγραφέας του ήταν ο Βάρναλης, αφού αυτός είχε παλιότερα μεταχειριστεί το ψευδώνυμο Δήμος Τανάλιας («συγγραφέα του έργου του εξυβρίζοντος υπό τον τίτλον «Φως που καίει» πόρνην την πατρίδα, κουρελόπανον την εθνικήν σημαίαν και την θρησκείαν συμφοράν»).

Αν και «μαλλιαροκομμουνιστής», ο Βάρναλης απάντησε σε άπταιστη καθαρεύουσα και με αδιόρατη ειρωνεία. Η εφημερίδα προτάσσει τον τίτλο «Ο κ. Βάρναλης αρνείται την πατρότητα του άρθρου».
Κύριε Διευθυντά,

Πολύ αργά επληροφορήθην, ότι εις το σημερινόν σας φύλλον υποβάλλετε την γνώμην, ότι συγγραφεύς του εις το γερμανικόν περιοδικόν «Νέα Αγωγή» δημοσιευθέντος άρθρου υπό τον τίτλον «Μορφωτικά προβλήματα της Ν. Ελλάδος» είμαι εγώ. Σπεύδω να σας παρακαλέσω να το διαψεύσητε. Αγνοώ και τον συγγραφέα και το άρθρον. Επί πλέον αγνοώ και την γερμανικήν.

Με τιμήν

Κ. ΒΑΡΝΑΛΗΣ

Το τρίτο μπιλιετάκι ανήκει στον Χαρίλαο Παπαντωνίου, τον αδελφό του πολύ γνωστότερου Ζαχαρία Παπαντωνίου. Ο Χαρίλαος Παπαντωνίου συνήθιζε την πολεμική από τις σελίδες των περιοδικών και των εφημερίδων και δεν ανεχόταν επεμβάσεις στα κείμενά του. Όταν κάποτε ο Λαπαθιώτης έκανε μια επέμβαση σε κείμενό του, ο Παπαντωνίου απάντησε με πολυσέλιδο λίβελλο -και ενώ λίγες μέρες νωρίτερα του είχε γράψει έναν ύμνο για τον Λαπαθιώτη! (Το επεισόδιο το διηγούμαι και εδώ αλλά δεν το έχω παρουσιάσει σε άρθρο). Εδώ είναι λακωνικός, αλλά φαρμακερά ειρωνικός.

billet3H επιστολή δημοσιεύτηκε στην εφημ. Ελεύθερος Λόγος στις 23 Απριλίου 1924 αλλά αφορά τις περιπέτειες ενός άρθρου που είχε στείλει ο Παπαντωνίου σε λογοτεχνικό περιοδικό. Η «Φιλολογική δήλωσις» (κατά την ορολογία της εφημερίδας) έχει ως εξής:

Εις το περιοδικόν «Κριτική» παρουσιάσθη ακέφαλος και ατέχνως χειρουργημένη μελέτη μου περί του κ. Φιλήντα ως ποιητού, την οποίαν είχα παραδώσει εις αυτό αρτίαν και πολύ ευμελή. Επί πλέον δε εθεωρήθη εντελώς περιττόν να ειδοποιηθώ διά τας διορθώσεις, ώστε ο όλεθρος να είναι πλήρης. Χάριν της αναλογίας και της συμμετρίας, επιβάλλεται τώρα βεβαίως να της κοπούν και τα πόδια, το οποίον και θα γίνει, μη παραχωρουμένης της συνεχείας.

Χαρίλαος Παπαντωνίου

Το περιοδικό «Κριτική» το εξέδιδαν οι Α. Παπαδήμας και Μ. Φιλήντας το 1923-24. Η επίμαχη μελέτη δημοσιεύτηκε στο 10ο τεύχος, αν και βρίσκω πως δεν αφορούσε μόνο τον Μένο Φιλήντα. Αυτοδίδακτος αλλά οξυδερκής γλωσσολόγος και πρωτοπόρος του δημοτικισμού, ο μικρασιάτης Φιλήντας έγραφε και ποιήματα. Πράγματι, το επίμαχο άρθρο δημοσιεύτηκε με τη μνεία «Έχει συνέχεια» αλλά συνέχεια δεν δημοσιεύτηκε ούτε στο επόμενο τεύχος, ούτε στο μεθεπόμενο, το 12ο, που ήταν και το τελευταίο του περιοδικού.

 

 

Advertisement

195 Σχόλια προς “Τρία μπιλιετάκια συγγραφέων”

 1. IN said

  Καλημέρα Νίκο!

  Ο Α.Α. Πάλλης μάλλον είναι τούτος εδώ http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%82_%CE%91._%CE%A0%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CF%82 που είναι ο γιος του επιστολογράφου (και όχι εξάδερφός του, που υποθέτεις εσύ). Λόγω και της δραστηριότητάς του και της αναμείξεως του με την (Βενιζελική) πολιτική ηγεσία, ταιριάζει και να επισκέφθηκε το «νάβαρχο».

 2. LandS said

  Εμείς δε λέμε για κάποιον που παρακολουθεί «έγινε σκιά του» ;

  Αυτοί οι τύποι σήμερα θα έσκιζαν στο Τουίτερ!

 3. Ήθελε όμως ένα «μετά τιμής» η καθαρεύουσα του Βάρναλη για να είναι άπταιστη, όχι;

 4. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλημέρα!
  Χωρίς διάθεση παρελθοντολατρίας, μου αρέσει το ειρωνικό ύφος και των τριών μπιλιετογράφων, που καμιά σχέση δεν έχει με το ανηλεές ξεκατίνιασμα μεταξύ «διανοουμένων» νεότερων εποχών. Θα θυμάστε π.χ. τη διαμάχη μεταξύ Μπαμπινιώτη και Μαρωνίτη καθώς και του Γεωργουσόπουλου με τον Κολλάτο. Βρισιές και προσβολές χωρίς καθόλου στυλ, βρε αδερφέ!

 5. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1: Μπράβο, τον βρήκες -πού να φανταστώ ότι ο πατέρας αποκαλεί τον γιο (που έχει το ίδιο όνομα, επιπλέον!) συγγενή του!

  2: Πράγματι!

  3: Μάλλον ήθελε «μετά τιμής»

  4: Και πού να βάλουμε πραγματικό λογοτεχνικό ξεκατίνιασμα….!

 6. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σωστός ο Πάλλης! Αποκαλεί απλώς συγγενή τον γιο του. Μάλλον δεν ήθελε να του δίνει πολλά θάρρητα, δεν εξηγείται αλλιώς. Άλλωστε, εκείνη την εποχή τα τέκνα των λεγόμενων καλών οικογενειών μιλούσαν στον πληθυντικό στοτς γονείς τους. Υπήρχε σέβας, βρε παιδί μου, όχι σαν τη γενιά τη δικιά μας, που ήταν υπάκουη στους γονείς της και είναι ακόμα πιο υπάκουη στα παιδιά της. Γενιά της φάπας, δηλαδή.

 7. BLOG_OTI_NANAI said

  Κι άλλα Μπιλιετάκια:

  – Ο Νίκος Καζαντζάκης παραπονείται για αλλοίωση των λόγων του σε δήθεν συνέντευξη: εφ. «Μάχη», 3-2-1947

  – Ο θιγόμενος διαψεύδει, αλλά η εφημερίδα του επιστρέφει τη διάψευση στα μούτρα, με ταυτόχρονο «μπινελίκιον» κατά του Παλαμά! εφ. «Ο Τύπος», 3-2-1947

 8. BLOG_OTI_NANAI said

  Διορθώνω: εφ. “Ο Τύπος”, 10-3-1936

 9. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  7: Το πρώτο απ’ αυτά μπορεί να γίνει και άρθρο, μπράβο!

 10. Λ said

  Χρόνια Πολλά στο Νεοκίνδιο!

 11. Gpoint said

  # 10

  Εσωτερική πληροφόρηση έχεις ; για καμοιά μετο(ψυ)χούλα…ξες τόποτις;;

 12. Νέο Kid Στο Block said

  10. Ευχαριστώ κουμέρα! Να είσαι καλά!

 13. Τυχερός ο «κατάσκοπος» (δεν έχω ξανακούσει να χρησιμοποιείται αυτή η λέξη με τη σημασία αυτού που παρακολουθεί στο δρόμο, περισσότερο με την έννοια κάποιου υπεράνω υποψίας, που κάνει, ή έχει τοποθετηθεί εξεπιτούτου, σε μια δουλεία, ή έχει ένά πόστο, και τα χρησιμοποιεί για να δίνει πληροφορίες στον εχθρό, τέλος πάντων) που του έλαχε ο αβρόφρων υιός Πάλλης. Ένας άλλος που ξέρω, τον πήρε χαμπάρι ο παρακολουθούμενος, και τον έκανε τον γύρο της Αθήνας με τα ποδιά, μια ολόκλήρη μέρα 😉

 14. Εαμοβούλγαρος said

  Παιδιά, εγώ σήμερα υποστηρίζω Αργεντινή γιατί θέλω να πάρουν ένα μάθημα οι Γερμαναράδες. Ωστόσο στο στοίχημα έχω παίξει 30 ευρώ το 4-1 της Γερμανίας με γκόλ του Τόμας Μίλλερ και 20 ευρώ το 3-0 της Γερμανίας με 2 γκόλ του Τόμας Μίλλερ.

  Τι να κάνουμε; Η ιδεολογία – ιδεολογία, αλλά το παραδάκι να βγαίνει.

 15. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  14: Εύχομαι να κερδίσει η Αργεντινή και να πάτε κουβά 🙂

 16. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  4-5 – Όντως άλλο επίπεδο ειρωνίας, δείγμα ίσως και του μεγέθους των «ειρώνων» του τότε και του τώρα.

  Δεν ξέρω τι γιορτάζεις Κίντ (το κύπελο θα το γιορτάσουμε παρέα εδώ μέσα μετά τις 11,30 ή θα εμφανιστεί ο φυσικός σαν Ιούλιος Καίσαρας, VENI,VIDI,VICI, και τώρα σπάω πλάκα μαζί σας) αλλα μια και το λέει η Κυπρία Λ κάτι θα ξέρει. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ κι απο μένα.

  14 – Αν έβγαινε έτσι το παραδάκι, οι στοιχηματζήδες θα ήταν ζητιάνοι. Καλή επιτυχία πάντως, αν και μάλλον για αιμοδότη σε κόβω.

 17. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πάντα με τον αντίπαλο των Γερμανών. Άρα…Αργεντινή μαζί σου!

 18. ΠΑΝΟΣ said

  http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=339086&catID=108&utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter&utm_campaign=real_gr

 19. Y. G. - Ανεμιστηρακι της Αλμπισελεστε said

  «Χρόνια Πολλά στο Νεοκίνδιο!»
  Χρονια πολλα νεοκινδυνε. Καλο σημαδι!

  Anatomía del jugador argentino (Παχινα12 – κυρια αριστερη εφημεριδα της αρχεντινας)
  http://www.pagina12.com.ar/diario/deportes/8-250675-2014-07-13.html

  Los ojos de Di María, que es uno de los que saben leer los partidos.
  La boca (rota) de Zabaleta, en la semifinal ante Holanda.
  Los abdominales de Lavezzi (para las chicas)
  El huevo derecho de Mascherano.
  El huevo izquierdo de Mascherano.
  El recto anterior de Di María, que lo puede dejar sin final.
  La zurda de Messi, para darle magia al equipo.
  La rodilla de Rojo, autor del tercer gol contra Nigeria.
  El ano roto de Mascherano, tras el quite a Robben.
  Las manos de Chiquito Romero, que atajó dos penales.
  El culo de todos en el último minuto contra Suiza.
  El corazón de todos.

  Βαμο…βαμονος αρχεντινα

 20. Πάνος με πεζά said

  Πριν από λίγη ώρα, στην εκπομπή «Η μηχανή του χρόνου», σε αφιέρωμα στη μετεπαναστατική εποχή του Όθωνα, αναφέρθηκε ότι :

  – η έκφραση «σιγά τον πολυέλαιο» βγήκε από τους χορούς των τσολιάδων στα ανάκτορα, όταν το τσαρούχι στις φιγούρες σηκωνόταν ψηλά προς το ταβάνι, και το
  – «χαιρέτα μου τον πλάτανο» βγήκε από έναν πλάτανο που βρισκόταν έξω από κάποια φυλακή, ως χαιρετισμός χαιρετισμός αυτών που έμπαιναν κι αυτών που έβγαιναν.

  Επειδή στο βιβλίο δεν υπάρχει φυσικά η ίδια εξήγηση, απλώς το παραθέτω προς ενημέρωση, χωρίς φυσικά και να το υποστηρίζω. Έτσι κι αλλιώς, η τηλεόραση είναι το τελευταίο καταφύγιο γνώσης…

 21. Πάνος με πεζά said

  Παροράματα : «ως χαιρετισμός-αποχαιρετισμός»

 22. sarant said

  Πάνο, για τον πλάτανο του Μεντρεσέ έγραψα πρόσφατα.
  https://sarantakos.wordpress.com/2014/06/23/giatioxietsi/

  Nεοκίντ, χρόνια πολλά ρε συ!

 23. munich said

  Φορβερτς!
  :P:P:P:P:P:P:P:P:P

 24. Πάνος με πεζά said

  @ 21 : Ω ναι, είχε ξεφύγει από την προσοχή μου.

  Τα στοιχήματα : τι χρώμα ταγιεράκι η Μέρκελ; Εγώ λέω λαχανηί !

 25. Τι; Γιορτάζομε γενέθλια; Κερνάει ο Neokid; Λοιπόν, γκαρσόν, εγώ θα πάρω κάτι ελαφρύ: Αυτό ή εάν δεν σας βρίσκεται, ετούτο!

 26. spiral architect said

  O Kιντ θα κεράσει εάν και όταν και άμποτες! 🙂

 27. cronopiusa said

  …Hoy me desperté Mascherano que nunca…

  HITLER Y EL MUNDIAL DEL 2014

 28. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  20.>>η τηλεόραση είναι το τελευταίο καταφύγιο γνώσης
  Μεταγνώση.
  24. Ταγιεράκι ;

 29. Πάνος με πεζά said

  Nαι, φθινόπωρο είναι στη Βραζιλία. Θα εμφανιστεί με κάποιο ταγιεράκι από το χρωματολόγιο Βιβεχρώμ.
  http://myfunnymailbox.blogspot.gr/2012/10/fw_12.html

 30. Εαμοβούλγαρος said

  Ωραίο το τσαντάκι σου, Μέρκελ μου…

  http://www.protothema.gr/world/article/395083/merkel-poutin-etoimoi-gia-ton-megalo-teliko/

 31. physicist said

  Καρδιακοί θα γίνουμε απόψε …

 32. spiral architect said

  @31: «Προσπαθώ να ηχογραφήσω τον εκφωνητή να λέει το όνομα του Μίλερ να το βάλω ήχο κλήσης.»
  (δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω)

 33. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Τυπικά, σακάκι-πανταλόνι η φράου.

 34. Theo said

  Χρόνια πολλά Neokid, ότι καλό επιθυμείς κι οι Γερμανοί να πάρουν το μάθημά τους από την αλμπισελέστε σου!

 35. Theo said

  ό,τι καλό, φυσικά.

 36. Theo said

  Όχιιι!!!
  Το γκαντέμιασα.

 37. Theo said

  Vamow για την ισοφάριση τώρα!

 38. 1-0 οι Γερμανοί. Τι αχαριστία προς την ιστορικά φιλόξενη γη της Βραζιλίας! Και της Αργεντινής για να μην ξεχνιόμαστε…

 39. Theo said

  Vamos για την ισοφάριση τώρα!

 40. Γιάννης Κουβάτσος said

  Α, ρε Μέσι, δεν είσαι δυστυχώς Μαραντόνα και στεναχώρησες κι εμάς και τις υπέροχες συμπατριώτισσές σου στην εξέδρα…Κρίμας, κρίμας…

 41. Theo said

  Συλληπητήρια, Y. G. και Neokid!

 42. Και να σκεφτείτε πως φέτος είχαν και το Θεό (ή τουλάχιστον τον Πάπα) με το μέρος τους, γμτ! Αλλά κέρδισε το στοίχημα ο Ράτσινγκερ…

 43. spiral architect said

  Αναμένονται σκληρές δηλώσεις του Μαραντόνα. 😦

 44. spiral architect said

  … κι έλεγα, ποιος θα το βάλει!
  (το τραγούδι)

 45. ο λιγότερο ενημερωμένος μουσικά είν΄η απάντηση, φίλε σπειράρκιτεκτ.

 46. Πάνος με πεζά said

  Ευχαριστούμε θερμά το Γκάρι Λίνεκερ. «Στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί», είχε πει το 1990. Ευτυχώς η κατάρα του κράτησε 24 χρόνια, μέχρι να ξανακερδίσουν στο τέλος…
  Και μέσα στα 24 αυτά χρόνια, πρόλαβε το Μπραζίου κι έβαλε δύο αστεράκια.
  Κι έτσι είμαστε 5-4, αυτό δεν αλλάζει !
  Και μέχρι να πάει και το Τζέρμανυ στο πέμπτο ιδίως αν περάσουν άλλα 24, κάτι θα έχει γίνει και στη χώρα της Σάμπας…

  Ψηλά το κεφάλι, και από τώρα προγνωστικά :
  – Τελικός Euro 2014 Στη Γαλλία : Γαλλία-Γερμανία, με ανοιχτούς λογαριασμούς…
  – Τελικός Μουντιάλ 2018 στη Ρωσία : Ομάδες της ΝΙΚΕ, Ολλανδία-Βραζιλία. Κερδίζουν όμως οι Ολλανδοί.
  – Τελικός Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ : Το έκτο αστεράκι για τη χώρα της Σάμπας…

  Καλά νά’ μαστε, να τα χαρούμε, Μουντιάλ ήταν και πέρασε !

 47. Πάνος με πεζά said

  Ο Νειμάρ 30 χρονών στο Κατάρ; Στα ντουζένια του… Δίνε μου μάτια να βλέπω (θα έχω και πρεσβυωπία προκεχωρημένη…) 🙂

 48. 48 ούτε και τότε είχε δίκιο:
  Debunking Gary Lineker

 49. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  Σήμερα δεν ήταν οι καλύτεροι, αλλά το πήρανε, μπράβο τους! Εδώ που τα λέμε, η ομάδα αυτή ήταν αδικία να μην έχει πάρει τίποτα ως τώρα.

  Κι έτσι χάσαμε την ευκαιρία να φωνάξουμε «Έτσι γαμάνε αυτοί που σας χρωστάνε» -αν και, στο ουζερί που είδα το ματς, ένας πρόφτασε να το φωνάξει στο γκολ που ακυρώθηκε.

 50. Οπότε, Νικοκύρη, το σύνθημα μετατρέπεται σε «και κερατάς και δαρμένος»

 51. Gpoint said

  Καλημέρα !

  Τι κρίμα, έχασε !!

  Προς τιμήν της το τραγουδάκι

 52. spiral architect said

  @51γ: Σουβλατζίδικο σε πλατειούλα στη γειτονιά μου, εφοδιασμένο με όλα τα απαραίτητα:
  (οθόνη, προτζέκτορας κλπ)
  – «Γκοοολλλ, έλα ρε Μέρκελ», 😮 ακούστηκε μέχρι το σπίτι!
  (στο γκολ του Γκέτσε)
  Ο γείτονας από απέναντι αγριεμένος:
  – «Τελικά οι γερμανοτσολιάδες είναι παντού!»

  Από μακρυά ακούστηκαν και κάτι μπαμ, μπουμ … 😐
  (με εντολή Σαμαρά;) 🙄

 53. spiral architect said

  Ένα σύγχρονο μπιλιετάκι:
  «Κανονικά όταν παίζει η Γερμανία δεν πρέπει να μιλάμε για παράταση αλλά για επιμήκυνση αγώνα«

 54. leonicos said

  Ωραίο άρθρο. Μόνο πολύ απόμακρο και με ‘τελειωμένες’ υποθέσεις για σχόλια. Έτσι μας έμεινε το Μουντιάλ.

  Ε, λοιπόν, θα πω κι εγώ κάτι ποδοσφαιρικό. Υποστηρίζω Αργεντινή

 55. spiral architect said

  Άργησες τουλάχιστον οκτώ ώρες Λεό! 😦

 56. sarant said

  Καλημέρα!

  Γεια σου Λεό, κατόπιν εορτής!

 57. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Ανώτερος άνθρωπος ο φυσικός, χαίρεται την νίκη χωρίς να πικραίνει κι άλλο τους πικραμένους. Θα μπορούσε να πεί κάποιος, οτι απαξιεί να ασχοληθεί με τους ηττημένους, αλλα το δείγμα γραφής του εδώ μέσα, και η πληροφόρηση απο πρώτο χέρι που έχω, λένε οτι είναι απο τα καλύτερα παιδιά. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗ ΦΙΛΕ, αν κι όπως ίσως θα είδες, δεν κέρδισε ο καλύτερος, η Γερμανία του 7-1 επι της Βραζιλίας, δεν έκανε πάνω απο μία φάση στην κανονική διάρκεια του αγώνα, ένα δοκάρι κι αυτό οφσάϊντ. Όπως σου έγραψα σε προηγούμενο νήμα, κέρδισε με τα στοιχεία που την χαρακτηρίζουν σαν ομάδα, δύναμη, ομαδικότητα, και φυσική κατάσταση (η τελευταία λίγο αφύσικη βέβαια) αλλα απο φαντασία στο παιχνίδι μηδέν, κι αν δεν ήταν η φανταστική ατομική ενέργεια του Γκέτσε στην παράταση, θα ήταν μια νίκη εντελώς άχρωμη, που δεν θα θυμόταν κανείς μετά απο ενα μήνα, πλήν των Γερμανών βέβαια.

 58. ΠΑΝΟΣ said

  Μπράβο στους καλλιτέχνες τού γηπέδου Γερμανούς!

 59. physicist said

  Καλημέρες!

  Φίλε Λάμπρο, δεν απαξιώ αλλά σήμερα υπάρχει τρέξιμο γενικώς. Σ’ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, κι εκείνος που στα είπε από πρώτο χέρι μάλλον δεν με ξέρει καλά. 🙂

  50-50 το χτεσινό, ποδοσφαιρικά δεν μπορώ να πω ότι μία ομάδα ήταν καλύτερη απ’ την άλλη, όλα μοιρασμένα. Αν και η Αργεντινή δάγκωνε περισσότερο στις αντεπιθέσεις, η Γερμανία είχε φοβερό ομαδικό πνεύμα. Με ομάδες που έχουν την άμυνα και τις δυαντότητες της Αργεντινής, πάντως, δεν παίζεις μαγικά και παπάδες, πολύ λιγότερο σε τελικό Μουντιάλ. Και μια διόρθωση: ο Χέβεντες στο δοκάρι δεν ήταν οφσάιντ, αν έμπαινε θα μέτραγε. Οφσάιντ ήταν ο Μύλλερ μετά το δοκάρι, αν δηλαδή το έβαζε αυτός, εκεί δεν θα μέτραγε. ΄Οσο για το παιχτάκι τον Γκέτσε, φοβερή τεχνική στο γκολ — αλλά και πάλι, δεν ήταν ατομική ενέργεια που λες, το γκολ το έφτιαξε ο Σύρρλε.

  Τα λέμε, και πάλι καλημέρα σε όλους.

 60. Πάνος με πεζά said

  @ 61 : Kι επίσης, συγγνώμη αλλά το γκολ το «πνίγει» και ο Ρομέρο. Όσο κι αν σε αιφνιδιάζει ο επιθετικός κάνοντας το σουτ πάνω στην κίνηση, δεείναι δυνατόν να πέφτεις προς την «εξωτερική» (που θα έλεγε και ο Διακογιάννης), αφήνοντας όλο το τέρμα ακάλυπτο. Δείτε τον Νόιερ σε παρόμοιες φάσεις, σέντρες-σουτ κλπ.

 61. spiral architect said

  @44: Όχι και τόσο σκληρές αλλά, εν τέλει, αληθινές δηλώσεις έκανε ο Ντιέγκο:
  «Αγαπώ τον Λίο και θα του χάριζα και τον ουρανό αλλά είναι άδικο να τον βραβεύουμε για κάτι που δεν άξιζε.»
  Άδικο έχει; Δηλαδή ο Κλόζε, ο Ρόμπεν και τ’ άλλο το σκυλί ο Σβάινσταϊγκερ τι να πουν;

  Στη "γραμμή" Μαραντόνα τα αργεντίνικα ΜΜΕ: Δήμιος ο διαιτητής!

 62. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  61 – Δεν ξέρω αν είναι παικτάκι ο Γκέτσε, ο Σύρλε έκανε την σέντρα, το κατέβασμα με το στήθος απο πλάγια θέση και σούτ στην κίνηση στην άλλη πλευρά του τέρματος (σωστά έπεσε ο Ρομέρο, κι ας λέει ο πεζός Πάνος) είναι δείγμα παγκόσμιας κλάσης παίκτη, και έδωσε νόημα στον χρόνο που είχα χάσει μέχρι το 113, (όπως και η φοβερή πάσα του Μέσι στο οφσάϊντ γκόλ της Αργεντινής) παρακολουθώντας το παιχνίδι. Ο πολύς Ιγκουαϊν π.χ στο δώρο του αμυντικού, μόνος του χωρίς πίεση, έστειλε την μπάλα για βοσκή. Ο Πούσκας είχε πεί, οτι ο παίκτης που κάνει σούτ προς το τέρμα και δεν βρίσκει στόχο, μόνο σε μία περίπτωση μπορεί να πεί οτι είναι άτυχος, αν σκάσει η μπάλα.
  Στο κόρνερ ο Μύλερ ήταν οφσάϊντ απο το κτύπημα, ασχέτως αν έβγαινε προς τα έξω, είναι στην μικρή περιοχή και μάλιστα στο δοκάρι, και επηρεάζει την φάση, είναι λάθος που δεν το υπέδειξε ο επόπτης απο την αρχή.

  Καλή σου μέρα.

  63 – Ε ναί, ο Ρόμπεν ήταν μακράν ο καλύτερος παίκτης του μουντιάλ κατα την άποψή μου, (και η Ολλανδία καλύτερη ομάδα) αλλα κι αυτός να μην ήταν, σίγουρα δεν ήταν ο «ανύπαρκος» Μέσι, αλλα όπως είχε πεί κι ο Καλογήρου….

  κάπως πρέπει να τα δικαιολογεί και να προστατεύει το προϊόν της η ΦΙΦΑ. Εδω η Μπάγερν το 13 τα σήκωσε όλα, κι ο Ριμπερί που έκανε φανταστική σεζόν μαζί της αλλα και με την εθνική Γαλλίας πήρε το τρίτο το μακρύτερο. Οι οπαδοί μπορεί αν είναι γενικώς μαλάκες, αλλα κρίση επι του αντικειμένου έχουν, άλλο αν το οπαδιλίκι δεν τους αφήνει να πάνε ενα βήμα παρα πέρα, γι΄αυτό βγήκε και το σωστό και πετυχημένο, ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΜΕΝΟ; ΝΑΙΙΙΙΙΙΙΙ..!!!

 63. physicist said

  #64(α). — Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, έγραψα «παιχτάκι ο Γκέτσε» με τη θετική έννοια του υποκοριστικού, όχι με τη μειωτική.

  Το ανθρωπάκι από την Αργεντινή επιβεβαιώνει ακόμα μια φορά πόσο αξιοθρήνητο είναι. Αλλά φταίνε και τα ΜΜΕ που τρέχουν ξωπίσω του, διαδίδοντας και υιοθετώντας τις ηλιθιότητές του.

 64. Νέο Kid Στο Block said

  65. Γιατί τόσο μίσος για το Μαραντόνα; Eιλικρινής απορία είναι, κι όχι προβοκατόρικη. Πότε θα του συγχωρήσετε πως τόλμησε και σας κέρδισε το 86; Aμα είναι, να το δώσουμε πίσω το μουντιάλ αυτό να πάει στο διάολο να πάει, νάχετε μια μούντζα(5) σαν τη Βραζιλία.

 65. Νέο Kid Στο Block said

  To ματς χθες το πήρε η ψυχή του Σβάινστάιγκερ! Θλιβερό για τον μέγάλο παίκτη το γεγονός (όπως γράφει η Bild. σε κάτι τέτοια είναι έγκυρη) πως αναγκάστηκε να το γιορτάσει σε πάρτυ με τη συμμετοχή της Αγγέλας! 😦 Τουλάχιστον η δικιά μας γερμανίδα η Kirschner είναι γκομενάρα…

 66. physicist said

  #66. — Δεν έχει να κάνει με το 86 η ξεφτίλα αυτού του ανθρώπου. Δεν είναι δυνατόν να φαντάζεται πέναλτι του Νόιερ και να κλαψουρίζει ότι αδικήθηκε, αμάν πια αυτή η διαρκής κλάψα και η ντεμέκ επαναστατικότητα, παρωδία της Μάρθας Βούρτση κατάντησε. Πέναλτι του Νόιερ που πάει στη μπάλα πάνω στη διεκδίκηση; Και το τσεκάρισμα στον Κράμερ με τη μπάλα στα δέκα μέτρα;

  Είναι μικρότητα να μη μπορείς να χάσεις σαν κύριος και να φαντάζεσαι διαιτητική εύνοια για τον αντίπαλο, πολύ περισσότερο όταν έχεις μείνει στην ιστορία ως ο πιο σκανδαλωδώς ευνοημένος παίχτης σε τελική φάση Μουντιάλ. Ξαναλέω, και να μην είχε κάνει αυτή τη βρωμιά που έκανε το 86, δεν θ’ άλλαζε τίποτε στην κρίση μου για τα καμώματά του. Ο άνθρωπος έχει κάνει επάγγελμά του την αυτογελοιοποίηση εδώ και κάτι δεκαετίες, και μετά του φταίει το κατεστημένο που τον έβαλε τάχαμου στο περιθώριο.

 67. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  65 β΄- Πού διαφωνείς με αυτό που είπε για τον Μέσι;

  67 – Σίγουρα ψυχάρα ο Σβαϊνστάϊγκερ, ανέβηκε πολύ στην εκτίμησή μου απο χθές, αλλα το μάτς το πήρε η αντοχή των Γερμανών (και η φανταστική ενέργεια του Γκέτσε, το γκόλ του ήταν, δώσε μου μάτια να το βλέπω και να μη το χορταίνω, το καλύτερο του μουντιάλ, και ενα απο τα καλύτερα της ιστορίας των π.κ). Ειδικά μετά το 70, όλοι ήθελαν να πάει στην παράταση το μάτς, οι Αργεντίνοι γιατι δεν μπορούσαν να πάρουν τα πόδια τους, οπότε τσούκου τσούκου μη φάμε γκόλ κι αν βγεί κάτι έχει καλώς, αλλιώς πέναλτυ, η Γερμανοί γιατι γνώριζαν οτι αντέχουν, και στην παράταση δεν θα έχουν ουσιαστικά αντίπαλο, κάτι που έγινε άλλωστε, ασχέτως με το γκόλ που μπήκε.

  Για την Kirschner συμφωνώ απόλυτα, αλλα οι Αργεντίνοι μάλλον θα προτιμούσαν την Μέρκελ για πρόεδρο.

 68. Τσοπάνος said

  Αστεία-αστεία, το παρόν blog έχει ο πιο έγκυρος αθλητικός ιστοχώρος…

 69. Τσοπάνος said

  διορθώνω
  Αστεία-αστεία, το παρόν blog έχει γίνει ο πιο έγκυρος αθλητικός ιστοχώρος…

 70. LandS said

  Γενικά οι γυναίκες Kirschner είναι ωραίες γκόμενες
  https://www.google.gr/search?q=Kirschner&newwindow=1&tbm=isch&imgil=eJCvlWLU40pXmM%253A%253Bhttps%253A%252F%252Fencrypted-tbn3.gstatic.com%252Fimages%253Fq%253Dtbn%253AANd9GcS9rIWPdotMWnVBm_DQrLZqalPEydQQ9sOn9oeovuPxxi-2E-N7%253B327%253B522%253Bw2NQm9sxPSJ06M%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fen.wikipedia.org%25252Fwiki%25252FJoachim_Kirschner&source=iu&usg=__Myvc5Cywfhda3Pk-0guyhdo7isQ%3D&sa=X&ei=-63DU9ulLejNygPEm4GgAg&ved=0CEoQ9QEwBA&biw=1191&bih=576#facrc=_&imgdii=_&imgrc=Fj1zvXLNYM92gM%253A%3Befk-8cEFtFkzVM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.name-list.net%252Fimg%252Fimages.php%252FKirschner_1.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.name-list.net%252Ffacebook%252Fsurname%252FKirschner%3B480%3B640

  Όσο για την Πρόεδρο της Αργεντινής, αυτή είναι Kirchner και δεν την έχω ψάξει ακόμα.

 71. 55: Δηλαδή; Τι εννοεί άραγε ο γάργαρος ποιητής; Μήπως επειδή στα Γερμανικά «παράταση» και «επιμήκυνση» είναι η ίδια λέξη; Ή μήπως πρόκειται για κάποιο σεξουαλικό υπονοούμενο; Άσχετο ούτως ή άλλως…

 72. physicist said

  #69(α). — Λάμπρο, δεν αναφέρομαι στη δήλωσή του για τον Μέσι αλλά στις ηλιθιότητες για τον διαιτητή. Αλλά αν θέλεις να τη σχολιάσω, κι αυτή μικρότητα δείχνει. Άσε ρα άνθρωπε, άσε, δείξε μια μεγαλοψυχία και μιαν αρχοντιά, στην τελική. Άστο να πάει στο διάολο, θα βρεθεί άλλος κόσμος να κάνει την κριτική του στον Μέσι, δεν χρειάζεται να βγεις με το καλημέρα της επομένης να πεις εσύ.

 73. Πάνος με πεζά said

  @ 64 : Ε όχι και έπεσε σωστά ο Ρομέρο ! Έχουμε παίξει και λίγο τέρμα, κάποτε, διάολε ! Όταν η φάση είναι πιο κεντρική ως προς το τέρμα, πράγματι μπορείς να «διαλέξεις» να πέσεις και «ανάποδα», και ν’ αποκρούσεις με τα πόδια, αν έχεις τύχη (βλ. Νάβας στο Σαλπιγγίδη). Αλλά σε τόσο πλάγια φάση, τί περίμενε να κάνει έτσι όπως έπεσε, να αποσοβήσει το άουτ;

 74. spiral architect said

  @65, 66: Ε, ναι ρε Φυσικέ, δίκαια αναρωτιόμαστε εγώ και ο Κιντ.
  Νταξ’, ο Ντιέγκο δεν ήταν και το καλύτερο παιδί και ούτε ο κομιλφό πρώην ποδοσφαιριστής, που να κάνει τις δημόσιες σχέσεις του με τις εταιρείες και να τα’ χει καλά με όλους. Πιθανόν κάποιοι να μην τον ήθελαν ούτε καν σαν αδελφό τους. 😮
  Αλλά δεν είναι και λίγο πράμα, ένα ταλαντούχο φτωχόπαιδο να κάνει τέτοια πορεία, να σακατεύεται από ένα χασάπη, να τον κάνουν εικόνισμα δίπλα απ’ τη Μαντόνα τους στη Νάπολι, ναρκωτικά, έντονη ζωή κλπ, κλπ, που μας εξάπτουν ή/και μας απωθούν.
  Η σύγκριση μεταξύ Ντιέγκο και Λήο είναι αναπόφευκτη (και φυσικά η ζυγαριά γέρνει υπέρ του πρώτου) από εχθρούς και φίλους.
  Σαν προπονητής, όντως, ήταν εντελώς άμπαλος και μην ισχυριστεί κανείς το αντίθετο. 👿 Για τις δε κατά καιρούς δηλώσεις του, σαν καλλιτέχνης (της μπάλας) έχει το ακαταλόγιστο.
  (όπως οι περισσότεροι καλλιτέχνες)
  Ο διαιτητής έπαιξε περισσότερο Αργεντινή, έτσι δεν είναι;

 75. physicist said

  Αρχιτέκτονα, φτωχόπαιδο ήταν και ο Μπεκενμπάουερ, στη φτωχογειτονιά Giesing του Μονάχου γεννήθηκε και μεγάλωσε σε πολύ δύσκολα χρόνια. Λαϊκά παιδιά είναι σχεδόν όλοι οι ποδοσφαιριστές. Τα παιδιά της μεσαίας τάξης σπουδάζουν και τα παιδιά των πλουσίων … πλουτίζουν, τα φτωχόπαιδα είναι που παίζουνε μπάλα.

  Τώρα, το ακαταλόγιστο στον Μαραντόνα δεν ξέρω ποιος του το απέδωσε αλλά συνήθως ανθρώπους με το ακαταλόγιστο δεν τους παίρνουμε στα σοβαρά και δεν αναπαράγουμε τις δηλώσεις τους δεξιά κι αριστερά.

 76. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο Μαραντόνα είναι μια κλασική αλητόφατσα, που έμαθε μπάλα στην αλάνα, που ζούσε για τελικούς και μεγάλα παιχνίδια, εν αντιθέσει με τα διάφορα ροναλντομέσια. Η διαιτησία τον έκαψε το ˊ90, με το πέναλτι-δώρο στους Γερμανούς, αλλά χτες δεν επηρέασε το αποτέλεσμα, για να λέμε την αλήθεια.

 77. spiral architect said

  @77: Άλλες εποχές τα ’70s και τα ’80s και άλλες τώρα.
  (ίσως και η σύγκριση μεταξύ Ντιέγκο και Λήο να μην βγάζει μετρήσιμα αποτελέσματα)
  Ο Φραντς ανελίχθηκε παίρνοντας μεταγενέστερα τον ορθό συμβατικό δρόμο, όπως και ο Μισέλ με μπόλικα PRιλίκια όμως. Επιλογή τους.
  (btw, χθες είδαμε μέχρι και το Μπόρις Μπέκερ να σχολιάζει απ’ τη γερμανική τιβί)
  Ο Ντέγκο όμως έλεγε κάποια πράματα που ενοχλούσαν το κατεστημένο ειδικά όταν ήταν στη Νάπολι. Ίσως θα’ πρεπε να τα’ λεγε με διαφορετικό τρόπο. Ενόχλησε πολλούς και τον προβόκαραν, έφταιγε κι αυτός με τα πάθη του, δεν ξέρω … 🙄
  Aλητόφατσα, όπως είπε ο Κουβάτσος παραπάνω, ναι. Παλιάνθρωπος όχι.

 78. ΠΑΝΟΣ said

  Από τη στιγμή που έβαλε γκολ με το χέρι εναντίον των Άγγλων και το πανηγύρισε,λέγοντας μάλιστα ότι ήταν «το χέρι τού θεού» ,για μένα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.Αξεπέραστο.Αδιαφορώ για τα ναρκωτικά κ.λπ.Δικαίωμά του.Σαν προπονητής τής εθνικής Αργεντινής απεδείχθη μια τεράστια νούλα.Αυτά που λέει και τα διαδίδουν με σαδομαζοχισμό (η λέξη έχει μέσα και τή λέξη μάζα!!!) τα ξεφτιλισμένα ΜΜΕ,είναι συνήθως σε επίπεδο κότας.Και λυπάμαι πολύ που έγινε μέλος τού θρύλου(με το αζημίωτο,βέβαια…).Εμπορικό προϊόν τύπου λαθροπωλήσεις εν πεζοδρομίω..
  (Τι ωραίο γκολ αυτό τού Γκέτσε.Έπεσα τάβλα.Τάβλωσα εντελώς,από ποδοσφαιρικό θαυμασμό-και μόνον).

 79. physicist said

  #79. — Ποτέ και πουθενά δεν τον είπα παλιάνθρωπο — αυτός είναι βαρύς χαρακτηρισμός.

 80. spiral architect said

  @73: Μάλλον εννοεί την επιμήκυνση χρέους. 😉

  Yπήρξαν όμως και πιό εμπνευσμένα τιτιβίσματα πριν τον τελικό.
  (με το αναμενόμενο κράξιμο στη συνέχεια)

 81. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο Μαραντόνα ήταν και είναι αντιφατική προσωπικότητα, γιˊ αυτό και έχει ενδιαφέρον. Ο Πελέ, ο Μπεκενμπάουερ, ο Πλατινί ήταν τεράστιοι ποδοσφαιριστές αλλά άνθρωποι συμβατικοί και πολιτικώς ορθοί. Δικαίωμά τους, δεν τους κρίνω, απλώς εκεί εντοπίζω τη διαφορά τους από τον Μαραντόνα, που θσ τον χαρακτήριζα σύγχρονο Αλκιβιάδη, γιατί, σαν κι αυτόν, ο Ντιέγκο αγγίζει με μοναδική άνεση τˊ αστέρια και με την ίδια άνεση την επόμενη στιγμή κυλιέται στη λάσπη. Μπορείς να γράψεις ένα συναρπαστικό βιβλίο για τον χαρισματικό αλητάμπουρα Μαραντόνα αλλά όχι και για τον γλυκούλη μηχανορράφο Πλατινί. Αν και τώρα που το σκέφτομαι…και τα χαμογελαστά παιδιά με το παρασκηνιακό ταλέντο έχουν το ενδιαφέρον τους.

 82. Πρώτον, ο Μαραντόνα είναι παλιάνθρωπος ΑΛΛΑ δικός μας παλιάνθρωπος, όπως είχε πει κάποτε ο Λύντον Μπ. Τζόνσον για ένα νοτιοβιετναμέζο δικτάτορα.

  Δεύτερον, επειδή είδα αυτό το καλαμπουράκι (http://lolsnaps.com/news/105180/0/) τι σημαίνει ακριβώς το όνομα του Σβάινστάιγκερ;

 83. spiral architect said

  @81: Ας ελπίσουμε, η Κίρσνερ να μην τον κάνει υπουργό αθλητισμού, ούτε καν μετακλητό υπάλληλο.
  Ας τον θυμόμαστε σαν ποδοσφαιριστή, με τα καλά και τα κακά του.
  (ήταν και ο Λόταρ Ματέους στην κερκίδα, ε;)

 84. spiral architect said

  @84: Γουρουνοκαβαλάρης; χοιροβοσκός;

 85. physicist said

  #84. — Σκύλε, μια μικρή ανασκόπηση περί του ονόματος:

  Α. Η παρετυμολογία

  Schwein είναι το γουρούνι και το ρήμα steigen σημαίνει «ανεβαίνω, καβαλάω». Schweinsteiger θα μπορούσε να είναι ο αναβάτης των χοίρων (π.χ. Bergsteiger είναι ο ορειβάτης) αλλά δεν είναι.

  Β. Το σωστό

  Schweinsteig είναι τοπωνύμιο απ’ τα παλιά και σημαίνει «Γουρουνόσταβλος» ή κατ’ άλλους «Γουρουνοπέρασμα». Schweinsteiger είναι κάποιος που έχει προέλευση από κει.

 86. Πάνος με πεζά said

  Φυσικά ! Γιατί να μην είναι; Ο Λόταρ Ματέους είχε σηκώσει το τελευταίο, πριν από 24 χρόνια, και το είχαν κάνει εναρκτήριο πλάνο στο σήμα της Αθλητικής Κυριακής !
  Τουλάχιστον η Βραζιλία μπορεί να περηφανεύεται για το ότι παίκτες της τελευταίας της κατάκτησης (Ροναλντίνιο, νομίζω και ο Ριβάλντο στην…Μοζί Μιρίμ), εκτός από το να είναι απλά εν ζωή, παίζουν ακόμα. 🙂

 87. Φυσικέ, όινκ!

 88. physicist said

  #89. — ‘Οινκ-όινκ!

 89. sarant said

  64 αρχή: Φοβερό το απόφθεγμα του Πούσκας!

  71: Νάσαι καλά -προς στιγμήν ανησύχησα μήπως το ρήμα που ξέχασες στο 70 ήταν «καταντήσει» 🙂

  87: Πράγματι, τα είχαμε συζητήσει. Γουρνοσταλιώτης δηλαδή (από το Γουρνοσταλιό). Και κακώς δεν βγήκε εμβιπίς του Μουντιάλ (και βγήκε ο Λήο) αλλά είναι, βλέπεις, αντιτουριστικός.

 90. Νέο Kid Στο Block said

  Περίεργη αντίληψη για την έννοια «παλιάνθρωπος» έχουν κάποιοι…
  Δε βαριέστε…ας όψονται οι Φανηγκέκηδες της Αργεντινής. Θα ήταν μια ωραία κηδεία σήμερα! (και θα γλυτώναμε και τη νέα φουρνιά γερμανοτσολιάδων/νεοναζιστών που εκκολάφτηκε. Δεν φταίνε οι Γερμανοί γι’αυτούς βέβαια.) Τέλος τα μουντιαλικά από μένα. Σε 4 χρόνια πάλι,καλά νάμαστε.

 91. IN said

  84α: Νομίζω αυτό το είπε ο Ρούζβελτ για τον δικτάτορα Σομόζα της Νικαράγουας.

 92. spiral architect said

  «Σε 4 χρόνια πάλι, καλά νάμαστε.
  😀

 93. IN στο 93

  Ω, ναι! Έχετε δίκιο

  http://thelexicans.wordpress.com/2013/04/30/he-may-be-an-sob-but-hes-our-sob-2/

  Φαίνεται πως ο ναύαρχος Αλτσχάιμερ μου ΄χει βυθίσει το μισό στόλο.

 94. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  74 – E καλά τώρα τι περίμενες, άλλο πνευματική ευφυϊα, κι άλλο ποδοσφαιρική, μη τα ισιώσουμε όλα, το ποδόσφαιρο δεν παύει να είναι ΑΘΛΟΠΑΙΔΙΑ, όσα δις κι αν γυρνάνε γύρω του. Απλώς ο Μέσι εδώ και κάτι μήνες σέρνεται, δεν ξέρω για ποιό λόγο, αλλα το παληκάρι υποφέρει, και λόγο σπόνσορινγκ το βάζουν και παίζει, και του έδωσαν και βραβείο. Κρίμα κι άδικο και για την αξία του, και για το ποδόσφαιρο γενικώς, κι αυτό ουσιαστικά είπε ο Μαραντόνα. Τώρα να μιλάμε για αξίες και για βρωμιές στο ποδόσφαιρο, είναι το λιγότερο αστείο, το οποίο είναι το αντικαθρέφτισμα της παγκόσμιας κοινωνίας.

  75 – Ρίξε μια ματιά στο γκόλ, ο Γκέτσε κοντρολάρει και βρίσκεται πλάγια αριστερά απο το τέρμα, το πιο πιθανό είναι να σπρώξει την μπάλα μπροστά, το οτι την στέλνει απο την άλλη, είναι δείγμα μεγάλης κλάσης παίκτη.Μάλλον γι΄αυτό δεν έκανες καριέρα τερματοφύλακα, (χαμογελαστή φατσούλα, εννοείται οτι κάνω πλάκα). Φυσικά εκ των υστέρων, και βλέποντας την φάση αργά και απο τον καναπέ, θα πούμε οτι το σωστό ήταν να πέσει απο την άλλη ο Ρομέρο, αλλα αν το έριχνε ίσια ο Γκέτσε τι θα λέγαμε μετά;

  77 – Γερμανική τωχογειτονιά με Αργεντίνικη (να μη πώ άλλες) φτωχογειτονιά, έχει πολύ μεγάλη διαφορά, πιο πολύ απ΄ό,τι η μέρα με την νύχτα, μη γενικεύουμε.

  80 – Αυτοί που πανηγυρίζουν γκόλ απο ανύπαρκτα πέναλτυ μέσα και έξω απο την περιοχή, είναι κατα πολύ χειρότεροι απο τον Μαραντόνα, γιατι γνωρίζουν οτι έχουν μικρή αξία, αλλα μεγάλες πλάτες να τους προστατεύουν. Μπορεί να τους έβαλε ένα με το χέρι, το άλλο όμως το έβαλε με τον πού@@ο του, κι εκείνο τους τσούζει πιο πολύ απο το χέρι. Αυτός είπε οτι ήταν το χέρι του θεού, για το πέναλτυ έξω απο την περιοχή που πανηγύρισαν κάποιοι που πήραν κύπελο, είπαν ποιό χέρι το έδωσε;

  Υ.Γ – Γιατί η ΦΙΦΑ δεν θέλει (ειδικά η ΟΥΕΦΑ και ο Πλατινί) το βίντεο ως αποδεικτικό στοιχείο στο ποδόσφαιρο, κάτι που συμβαίνει στο μπάσκετ και το βόλεϋ; Ποιόν συμφέρει ο έλεγχος της διαιτησίας; την παγκόσμια παράγκα μήπως; Ξέρεις ποιοί είναι επικεφαλής της;

 95. Νέο Kid Στο Block said

  Προτείνω να σταλεί αυτό το πρωτοσέλιδο της έγκυρης αθλητικής εφημερίδας «Goal news» στην κυρία Μέρκελ. Μπορεί να έχουμε κάποιο relaxation …nicht wahr?
  http://www.contra.gr/newspapers/Sport/goal_news/goal-news.2917421.html

 96. physicist said

  #96(γ). — Γερμανική φτωχογειτονιά στα χρόνια μετά τον Πόλεμο; Έχεις υπόψη σου;

 97. Νέο Kid Στο Block said

  Λάμπρο, μιλάς τώρα για τον Πλατινί ,τον άνθρωπο που πανηγύριζε περιχαρής και γελώντας το κύπελλο της Γιούβε (με το γνωστό πέναλτι στον Μπόνιεκ στη σέντρα..) ενώ είχαν σκοτωθεί -δεν θυμάμαι πόσοι- άνθρωποι στο Χέιζελ… αλλά αυτοί δεν είναι ανθρωπάκια . Είναι «κύριοι»…

  Για τον Μέσσι, δύο παράμετροι.
  1η (και άγνωστη,προς τιμήν του!). Μεταξύ των ματς με το Βέλγιο και με την Ολλανδία, σκοοτώθηκε σε τροχαίο ο άνθρωπος που τον είχε από μικρό παιδάκι υπό την προστασία του και τον είχε ουσιαστικά πάει στη Μπαρσελόνα. Ένας αργεντινός δημοσιογράφος. Ακόμα και οι Αργεντινοί, αν και τριτοκοσμικοί.. όπως γράφουν διάφοροι σχολιαστές σήμερα στη χώρα του Αναξαγόρα, είναι άνθρωποι και έχουν αισθήματα…μάλλον.
  2η. Tη δουλειά του την έκανε χθες ο Μέσσι. Αν οι Ιγουαίν, Αγκουέρο και ο Παλάσιος -Φάνης Γκέκας μπορούσαν στοιχειωδώς να κινηθούν σε ίδιο μήκος κύματος σκέψης, θα είχε βάλει ένα δυό γκολ η Αργεντινή.

 98. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  98 – Για πόσα χρόνια ρε φυσικέ, απο τις αρχές του 50 έφευγαν κατα χιλιάδες για την Γερμανία οι Έλληνες (και όχι μόνο) πλάκα κάνεις; μήπως να την συγκρίναμε την φτωχογειτονία του Μπεκενμπάουερ με ελληνική φτωχογειτονιά μετά τον πόλεμο; Μη το πολιτικοποιήσουμε το θέμα, η Γερμανία δεν έπρεπε να υφίσταται σαν οντότητα μετά τον β΄π.π, αυτοί που έκαναν τον πόλεμο όμως, αποφάσισαν αλλιώς, δύναμη είχαν και έχουν, ό,τι θέλουν κάνουν. Ο κόσμος όμως είναι πολύ άνισα χωρισμένος σε πλούσιους και φτωχούς, και σίγουρα αυτοί που έχουν, δεν τα έχουν κερδίσει μόνο με την δουλειά τους και επειδή είναι πιο εργατικοί απο αυτούς που δεν έχουν. Κυρίως επιβάλλουν την δύναμή τους στους μη έχοντες καταληστεύοντάς τους. Ας τ΄αφήσουμε σήμερα αυτά, απο αύριο θα τα βρούμε μπροστά μας έτσι κι αλλιώς.

 99. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  99 – Φίλε Κίντ δεν μιλάω μόνο για τον Πλατινί, αλλα για όλους όσοι έχουν πανηγυρίσει ανύπαρκτα πέναλτυ που τους έδωσαν τίτλους, ακόμα και για τους οπαδούς, αυτοί για μένα είναι χειρότερα ανθρωπάκια απο τον Μαραντόνα, που σαν ποδοσφαιρική αξία, δεν αμφισβητήθηκε ποτέ απο κανέναν ποδοσφαιρόφιλο.
  Για τον Μέσι είπα το αυτονόητο χωρίς να ξέρω την συναισθηματική του φόρτιση, κανονικά δεν έπρεπε να παίξει στο μουντιάλ γιατι έχει πρόβλημα υγείας, και σίγουρα δεν άξιζε το βραβείο. Απο κεί και πέρα, για την δεύτερη παράμετρο συμφωνούμε απόλυτα, και επιβεβαιώνουν αυτά που έλεγα στον διάλογο που είχα με τον φυσικό σε προηγούμενο νήμα, για την ποιότητα της Γερμανίας. Παίζοντας με αυτή την Αργεντινή που είχε όμως κανονικό προπονητή στον πάγκο, έκανε δύο φάσεις σε 120 λεπτά αγώνα, και οι Φανογκεκες τους έκαναν τουλάχιστον 4. Σίγουρα άξιοι οι Γερμανοί, δεν έφτασαν τυχαία ως εδώ, με λίγη τύχη ναί, τυχαία όμως ΟΧΙ, αλλα απο φαντασία ΟΥΤΕ ΜΥΡΩΔΙΑ.

 100. Νέο Kid Στο Block said

  Eπειδή δεν κατέχω Βαυαρικά (γνωρίζω κάτι λίγα Hochdeutsch, και ελάχιστα την αργκό του Βερολίνου) θα ήθελα όταν ευκαιρούν οι ειδικοί βαυαρολόγοι του ιστολογίου (Φυσικός και Μιούνιχ) να μού πουν αν αποδίδv ορθώς αυτό:
  «Mueller veraeppelt Kolumbien-Reporterin» http://www.bild.de/sport/startseite/sport/sport-home-15479124.bild.html
  «Δεν με ενδιαφέρουν αυτές οι μαλακίες περί πρώτου σκόρερ στη διοργάνωση. Είμαστε παγκόσμιοι πρωταθλητές! Μπορείτε να χώσετε το Χρυσό Παπούτσι στον κ@@@ σας».

 101. Νέο Kid Στο Block said

  102.

 102. Γιάννης Κουβάτσος said

  Φίλε Λάμπρο. όλοι έχουμε πανηγυρίσει νίκες και τίτλους, που κερδήθηκαν με πέτσινα πέναλτι ή παρόμοιες μούφες, τόσο σε συλλογικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Πρόσφατο παράδειγμα η νίκη επί της Ακτής Ελεφαντοστού. «Και δεν έχει σημασία που δεν ήταν πέναλτι» ανέκραξε ο ποετάστρος Σπυρόπουλος. Σοβαρά; Αν το είχε δώσει εις βάρος μας, ακόμα θα φωνάζαμε.

 103. ΠΑΝΟΣ said

  Η γκολάρα τού Γκέτσε.Για όσους δεν είδαν το ματς.

 104. ΠΑΝΟΣ said

  Δοκάρι η πάνω δημοσίευση!!

 105. Νέο Kid Στο Block said

  Ein Land, eine Mannschaft, ein Traum!
  Sieg heil! Sieg heil! Sieg heil!

 106. Νέο Kid Στο Block said

  Schön! So Schön mit der Kanzlerin im Umkleideraum!
  Toll mensch!!

 107. sarant said

  Αλήθεια, χτες που άκουσα για πρώτη και τελευταία φορά στο φετινό Μουντιάλ ολόκληρο ματς από ελληνικό κανάλι και με ήχο, δεν βρήκα κακόν τον Σπυρόπουλο. Είπε πολλά ηχηρά, που μερικά δεν του βγήκαν, αλλά κάτι πρέπει να λένε κι οι εκφωνητές.

 108. ΝεοΚίντ, κι εμένα αυτά τα απανωτά Ein τόνα, Ein τάλλο, με ψιλοαγρίεψαν.
  Κι όταν κάποιος παρατήρησε πως μα δεν είναι δυνατόν, η τρέχουσα Εθνική Γερμανίας είναι πολυσυλλεκτική κι έχει και παίκτες πολιτογραφημένους Γερμανούς κι από άλλες καταγωγές</i}, μούρθε στο μυαλό εκείνη η μεραρχία το φέσι της οποίας φορούσε ο Χρήστος Παππάς. Πως άμα είναι για τη νίκη, μερικοί Γερμανοί γίνονται αίφνης πολυσυλλεκτικότεροι των αρχικών προδιαγραφών τους…

 109. ΠΑΝΟΣ said

  Νίκο,ο Σπυρόπουλος καλούτσικος είναι από τούς νεότερους.Πετάει πού και πού κάποιους βερμπαλισμούς,αλλά τουλάχιστον,απ’ όσο τον έχω ακούσει,όχι ελληνικούρες,όπως άλλοι,τού τύπου «η απέκρουση».(Έχω μείνει στον Διακογιάννη.Νοσταλγία,το ελάττωμά μου!)

 110. Γιάννης Κουβάτσος said

  Θεός είναι ο Σπυρόπουλος, αν θυμηθούμε ότι τα προηγούμενσ μουντιάλ τα περιέγραφαν ο πουρουπουπού, ο Θεοφιλόπουλος και ο Μαυρομμάτης. Είναι πολύ ενημερωμένος και οι ποιητικές εξάρσεις του συμπαθητικές.

 111. Ηλεφούφουτος said

  Για το γκολ που είχε βάλει ο Μαραντόνα με το χέρι εμένα με καλύπτει πλήρως η δήλωση που έκανε ο… αυτόχειρ χρόνια μετά, όταν είπε ότι ένιωσε τη χαρά που νιώθει κάποιος που κλέβει το πορτοφόλι από έναν πλούσιο.
  Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που δε διάβαζαν στα νιάτα τους ληστρική λογοτεχνία.

  Επίσης το έχω συνδέσει με ένα από τα καλύτερα πρωτοσέλιδα του «Ποντικιού» που κυκλοφόρησε την Παρασκευή που ακολούθησε με τον Καραμανλή (το θείο βέβαια, για ’86 μιλάμε) να δηλώνει με θυμωμένο έκφραση «Ουδεμία σχέση έχω με το γκολ του Μαραντόνα».

  Από πού κι ώς πού «παλιάνθρωπος», βρε Σκύλε; Ακόμα κι αν είχε μείνει στα χαμηλά που είχε κατρακυλήσει παλιότερα, παλιάνθρωπο δε θα τον έλεγες, αλλά άνθρωπο που κατάφερε στη συνέχεια να ξεπεράσει τα διάφορα και να μετουσιώσει την παλιά του πτώση σε κάτι πολύ θετικό εγώ τονε γράφω με μεγάλο αρχικό άλφα.

 112. Με τρυφερότητα, εννοώ. Όπως λέει το άσμα «Λέγε με παλιόπαιδο, λέγε με αλήτη…»

 113. gryphon said

  O Σπυροπουλος δεν ειναι κακος εχει και αρκετα χαρακτηρηστικη χροια φωνης.Αυτο ειναι το αλφα και το ωμεγα για εναν εκφωνητη και του ραδιοφωνου και της τηλεορασης.Ας λεει και καποιες ανακριβειες υπερβολες βλακειες κλπ καμμια φορα αυτο που μετραει ειναι να μην εχει αδιαφορη η συνηθισμενη χροια φωνης.Και ο Διακογιαννης οτι και να λεμε το ειχε κι αυτος αυτο το προτερημα..
  Εδω προ καιρου ετυχε να βλεπω μια χαζοδιαφημιση του τονοτιλ που δειχνει κατι γερους που σηκωνονται ξαφνικα και αρχιζουν να χορευουν.
  Ακουσα ομως μια χαρακτηριστικη φωνη να λεει καποια φραση .Καπου την ξερω λεω αυτη την φωνη αλλα δεν μπορουσα να θυμηθω αμεσως το ονομα.
  Το συζητησα με τον αδελφο μου κατι παιδικους φιλους και τελικα ολοι οπως κι εγω ειχαν προσεξει την φωνη που ανηκει στο παλιο ραδιοφωνικο εκφωνητη αγωνων ποδοσφαιρου Αντωνη Πυλιαρο .Απο μια μικρη φραση που ελεγε στην διαφημιση ολοι θυμηθηκαμε την φωνη του και ας ειχαμε να την ακουσουμε καμμια τριανταρια χρονια.

  Το γκολ του Γκετσε ηταν καλο αλλα δεν νομιζω οτι ηταν το καλυτερο του Μουντιαλ .Εγω οπως και οι περισσοτεροι νομιζω θεωρω καλυτερο αυτο του Χαμε Ροντριγκεζ ο οποιος ηταν και ο καλυτερος νεος παικτης αγνωστος μεχρι τωρα στου περισσοτερους.
  Γιατι ενταξει για τον Ρομπεν π.χ τι παραπανω να πουμε το θεμα ειναι να βγαινουν και νεοτεροι που να ξερουν μπαλα.
  Ο Γκετσε παντως εβαλε το γκολ που εδωσε το κυπελλο αλλα πετυχε και το πιο αστειο γκολ του μουντιαλ αυτο με την Γκανα.
  Κεφαλια με κατευθυνση προς το χορτο που ομως οπως τρεχει χτυπαει κατα λαθος στο γονατο αλλαζει πορεια πηγαινει ευθεια του και μπαινει γκολ .

  Αυτα με το μουντιαλ και μετα την υπερβολικη δοση ποδοσφαιρου θελω κανα τριμηνο για να αντεξω να ξαναδω μπαλα εστω και πεντε λεπτα.Οταν αρχισει το Τσαμπιονς Λιγκ και βλεπουμε

 114. Δον Κράι φορ μι said

  113 …ο Βιντέλας θα ταν περήφανος
  που ξαναχούφτωσε ο Διέγο το ’90
  της εργατιάς μας την πατρίδα…

 115. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

  Μου είπατε και για τον Σπυρόπουλο, συμφωνούμε.

 116. physicist said

  #110. — Ρίξε μια ματιά στα βιογραφικά του Κεντίρα, του Έζιλ, του Μουστάφι και άλλων «πολυσυλλεκτικών», Σκύλε. Μη λέμε τώρα ό,τι μας κατέβει και μην κάνουμε παραλληλισμούς τελείως πέρα βρέχει. Κι άμα έχεις κέφι, κάνε κι ένα γούγλισμα στο όνομα Tarek al Wazir.

 117. Ωραίος ο Ταρέκ Αλ Ουαζίρ! Ωραίοι και οι Πράσινοι!

 118. Ο Σπυρόπουλος κι εμένα μ’ αρέσει (αν και μ’ ενοχλεί που τα ονόματα ξένων παιχτών τα προφέρει κάτι σαν την Μπακογιάννη). Η περιγραφή που τον καθιέρωσε στη συνείδησή μου κι ακόμα με κάνει να ριγώ: Ευκαιρία – Μπασινάας… 2-0!!!

  Μακάρι να είχε περιγράψει αυτός το γκολ του Βαζέχα στο Άμστερνταμ κι όχι ο κρυόμπλαστρος Σωτηρακόπουλος…

 119. spiral architect said

  Αυτα με το μουντιαλ και μετα την υπερβολικη δοση ποδοσφαιρου θελω κανα τριμηνο για να αντεξω να ξαναδω μπαλα εστω και πεντε λεπτα.Οταν αρχισει το Τσαμπιονς Λιγκ και βλεπουμε.

  Έλα ντε, γιατί εμείς βλέπαμε και σχολιάζαμε Μουντιάλ και αλλού σκοτώνονταν.
  (λίκνους δεν βάζω) 😦

 120. physicist said

  #102. — Βαυαρολόγος δεν είμαι αλλά ευχαρίστως:

  Des intressiert mi ois ned, der Scheißdregg. Weltmeister samma – den Pott hamma. Den Scheißdregg ’Goidna Schua’ konnst da hinda d’Ohrn schmiern

  Δηλαδή στα κοινά γερμανικά:

  Das interessiert mich nicht, der Scheißdreck. Weltmeister sind wir, das Pokal haben wir. Den Scheißdreck ‘Goldener Schuh’ kannst Du hinter die Ohren schmieren.

  Η φράση στο τέλος σημαίνει «… το Χρυσό Παπούτσι μπορείς να το πασαλείψεις πίσω από τ’ αυτιά σου» και όχι «να το βάλεις στον κ*** σου», που θα ήταν «in Deinem Arsch/Hintern stecken».

  Μη βασανίζουμε άλλο την πραγματικότητα.

 121. Νέο Kid Στο Block said

  122. Ντάνκε σεν! Έδειξε ανωτερότητα ο Τόμυ. Άλλο το κατάπλασμα στ’αυτιά κι άλλο στον Arsch όντως. Κακοήθεις φυσικές μου, κακοήθεις άνθρωποι. Απαιτούν από τον άλλον να μιλάει σαν τον Καντ ναούμε.

 122. physicist said

  #123. — 🙂

  Δυστυχώς το πιο αστείο κόπηκε απ’ το βίντεο. Μετά που φεύγει ο Θωμάς, η κολομβιανή ρωτάει τον Σβάινι να της μεταφράσει, κι εκείνος της λέει «he said you are nice».

 123. Νέο Kid Στο Block said

  Ο Σβάινι είναι και μαμώ τα παιδιά! Γι’αυτόν και για τον Λάαμ που είναι επίσης παικτούρα φοβερή και σοβαρό παιδί ,χάρηκα (σχεδόν…) 🙂

 124. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  104 -Όχι φίλε Γιάννη, όχι όλοι, τουλάχιστον όχι εγώ, γι΄αυτό αν και αεκτζής απο το 1968 εφτάχρονο παιδί που είχα παέι με τον θείο μου στον αξέχαστο τελικό του μπάσκετ, (τόσες χιλιάδες κόσμου να φωνάζουν ΑΕΚ ΑΕΚ ΑΕΚ μου έγινε πλύση εγκεφάλου) δεν πανηγύρισα τον τίτλο με την ομορφιά του ποδοσφαίρου του Μελισσανίδη, κι ας είχε μακράν την καλύτερη ομάδα η ΑΕΚ, επιπλέον σταμάτησα απο τότε να πηγαίνω στο γήπεδο. Και με το πέναλτυ της εθνικής δεν πανηγύρισα και είπα στις κόρες μου που το βλέπαμε μαζί, και είπε η μεγάλη, δεν πειράζει καλά έκανε και μας τόδωσε, οτι δεν είναι σωστό, δεν έχει νόημα η ψεύτικη νίκη, την άλλη μέρα που είδα οτι ήταν καθαρό πέναλτυ (γιατι τα οπαδικά λαμόγια που κάνουν τους εκφωνητές, επειδή νόμιζαν όπως όλος ο κόσμος οτι δεν υπήρχε πέναλτυ, δεν ζήτησαν επανάληψη της φάσης) δέχτηκα το αποτέλεσμα.
  Ίσως σου φαίνεται παράξενο, αλλα υπάρχουν και κάποιοι που μπροστά στο θέαμα και την αξία, αδιαφορούν για την νίκη, δεν ταυτίζονται με τον νικητή και τις ομάδες, και χειροκροτούν τον ανώτερο αντίπαλο, χωρίς να χάσουν κάτι, μιά χαρά κοιμούνται το βράδυ. Όλα αυτά τα βλέπουν όπως ακριβώς είναι, παιχνίδια και ευκαιρία για διασκέδαση και καλαμπούρι. Δεν μπορείς να φανταστείς πώς ήμουν το 1987 όταν πήραμε το κύπελο στο μπάσκετ, και το 2004 στο ποδόσφαιρο, ένας χαρούμενος άνθρωπος ανάμεσα σε τρελαμένους και εθνικά υπερήφανους ΕΛΛΗΝΕΣ.
  Εγώ την ζωή την βλέπω λίγο διαφορετικά, κάπως έτσι δηλαδή.

 125. Πάνος με πεζά said

  @ 96,105 : Δεν αλλάζω γνώμη. Ξανακοιτάζοντας και τα βίντεο του γκολ (από την πίσω κάμερα είναι εμφανέστερο), ο Ρομέρο απλώς «εξαφανίζεται» από το πεδίο βολής του σουτ. Αν η μπάλα χτυπούσε πάνω του, εκεί που έπεσε, απλώς θα ήταν επειδή πήγαινε άουτ. Ενώστε με γραμμούλες μπάλλα και τερματοφύλακα και θα το δείτε.
  Στη συγκεκριμένη φάση, η πρώτη και καλύτερη επιλογή είναι να πας καταπάνω στον παίχτη, με ανοιχτό όγκο για να του κλείσεις το οπτικό πεδίο (αλλά διστάζει, χοροπηδώντας σαν άλογο, όπως βλέπετε, και χάνει τα κρίσιμα δευτερόλεπτα), δεύτερη είναι να πέσεις προς τα μέσα, και τρίτη και χειρότερη να πας, ακόμα πιο γρήγορα,να πέσεις στα πόδια του, ρισκάροντας ή ανατρέποντάς τον. Θα μου πείτε, πώς να τα σκεφτείς σε μια τόσο γρήγορη φάση; Ε λοιπόν, διάλεξε να φύγει απότη φάση, πέφτοντας αυτοκτονικά προς τη γραμμή του άουτ, συγγνώμη… Αλλά δεν είναι λόγος για διαφωνίες, ο γέγονε, γέγονε.

 126. 122: Αυτό το »άλειψέ το πίσω απ τ’ αυτιά σου» που είπε ο Μίλερ πράγματι δεν είναι τόσο βαρύ όσο το »βάλτο στον κ*** σου» – ούτε καν όσο το »βάλτο εκεί που ξέρεις». Μια ιδέα πιο κάτω θα το κατέτασσα. Οι περισσότεροι Γερμανοί θα το χαρακτήριζαν μάλλον πείραγμα, πλάκα – έστω και λίγο άκομψη για την περίσταση.

  Χμμ, και μια λεπτομέρεια: Επειδή η πρόθεση in είναι δίπτωτη και τo ρήμα stecken εδώ εκφράζει μετακίνηση, δεν μπαίνει δοτική (deineM), αλλά αιτιατική (deineN). – Λέμε τώρα… 🙂

 127. physicist said

  #128. — Δεκτή η διόρθωση, Κώστα, σχετικά με τα κινήσεως και στάσεως σημαντικά ρήματα 🙂

  Έγραψα λίγο βιαστικά παραπάνω επειδή αυτή η τάχαμου είδηση διαδόθηκε από (οθντκ) δημοσιογραφικό ελληνικό σάιτ, ο αρθρογράφος του οποίου δεν πολυσκάμπαζε, άκουσε μέσα-μέσα ένα hinter και κατάλαβε Hintern. Δηλαδή μετράει και για μεζεδάκι σαββατιάτικο, Νικοκυραίου θέλοντος.

 128. Ε, όπως και να το κάνομε, και στα ελληνικά άλλο το «βάλ’το στον … σου! » κι άλλο το «λούσου το!»
  Πϊσω απ’ τ’ αυτιά οι κυρίες αλείφουν το άρωμά τους. Κι ένα παπούτσι, έστω και χρυσό, δεν θεωρείται ό,τι πιο αρωματικό. Ιδιαίτερα τα ποδοσφαιρικά παπούτσα!

 129. Φυσικέ, στο 129

  ελπίζω να μην εννοεις το δεφενσενετ.γρ, ε;
  καμία σχέση με τη δημοσιογραφία, ακόμη και την πιο αγοραία.

 130. skol said

  Ένα ωραίο που συγκράτησα από τη χτεσινή μετάδοση: κάπου στο τέλος του πρώτου ημ. ακούγεται το επίθετο ικνός (κάποια «ικνή τοποθέτηση» παίχτη ή κάτι τέτοιο).
  Έξοχος, νομίζω, συνδυασμός του οκνού με τον ισχνό!

 131. physicist said

  Σκύλε, σε κάποια γκαζέττα.γκρ ήταν αρχικά αλλά το πήραν είδηση και διορθώθηκε. Τώρα, το πού αλλού μπορεί να έχει λερνέψει, δεν ξέρω αλλά το δεφενς μην ανησυχείς, δεν το κλικάρω ούτε κατά λάθος. 😉

  http://www.gazzetta.gr/football/article/633389/miler-sta-palia-moy-ta-papoytsia

 132. Εννιά μύρια ντόλαρζ θα πάρει η Εθνική μας από τη ΦΙΦΑ για τη συμμετοχή της στο Μουντιάλ!

  http://reviews.in.gr/sports/mundial2014/article/?aid=1231334726#ref=latestarticles

  Λεφτά υπάρχουν, ρεεεεεεεεεεε!

 133. sarant said

  134: Πάντως, η διαφορά από όσους δεν προκρίθηκαν στα νοκάουτ είναι μικρή, μόλις 1 εκατ. ή κάτι τέτοιο.

 134. 124: Το βίντεο ολόκληρο εδώ:

  http://www.rtl.de/cms/news/rtl-aktuell/unsere-weltmeister-sind-wahre-entertainer-schweini-und-mueller-veralbern-journalisten-3db0a-51ca-88-1976394.html

 135. Νέο Kid Στο Block said

  136. Ε βέβαια, είναι «εντερτέηνερς» οι πρωταθλητές μας… Αν ρώταγε κανας RTLίστας δημοσιογράφος και του απαντάγανε στην τοπική διάλεκτο του Ροζάριο …θα ήταν απλά ανάγωγα και βάρβαρα ανθρωπάκια.

 136. physicist said

  #136, #137. — Βρε Κίντο, δεν το βλέπεις ότι πρόκειται για καζούρα που κάνει ο Σβάινι στον Μύλλερ; Με το που αρχίζει η Κολομβιανή να του μιλάει αγγλικά, ο Σ. της λέει «τώρα πρέπει να μιλήσεις βαυαρική διάλεκτο», στο στιλ «το βλαχαδερό ο Μύλλερ ούτε γερμανικά δεν ξέρει, μην περιμένεις αγγλικά από δαύτον». Όλη η ατμόσφαιρα είναι χαβαλές και ο Μύλλερ γνωστός για τις ατάκες του και το επαρχιώτικο-φοκλόρ στιλ που έχει. Πλακίτσες είναι, ωρέ, χαλάρωσε λέμε!

 137. Νέο Kid Στο Block said

  Αν δεν πάρεις πίσω το «ανθρωπάκι» για τον ένα και μοναδικό ΘΕΟ (ουκ έσονται άλλοι πλην αυτού), δεν χαλαρώνω μέχρι το επόμενο μουντιάλ! Και σιγά μη ξέρει όντως αγγλικά το βλαχαδερό με τα λέντερχόζεν και τις βούρτσες στα καπέλα.

 138. Νέο Kid Στο Block said

  Και θα βγάζω κι άλλα ανθρωπάκια της φυλής των βλαχογότθων στη σέντρα, μέχρι το επόμενο μουντιάλ ή μέχρι να με διώξει ο Σαραντάκος. 🙂

 139. physicist said

  #139. — Μέχρι το επόμενο Μουντιάλ; Τέσσερα χρόνια στην τσίτα θα μ’ έχεις ωρέ παλικάρι; Ε, κι εγώ δεν το παίρνω πίσω! Des intressiert mi ois ned. Weltmeister samma – den Pott hamma. Deinen Fußballgott konnst da hinda d’Ohrn schmiern.

  🙂

 140. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  140 – Να σε διώξει ο Σαραντάκος; δεν είμαστε καλά, τον Σαραντάκο μπορεί να τον διώξει ο Σαραντάκος απο το ιστολόγιο του Σαραντάκου, τον Κίντ ΠΟΤΕ, θα γίνει λαϊκή επανάσταση.

  141 – Μήπως να το ξανασκεφτείς λίγο καλύτερα; μιλάμε για πεισματάρικο κυπριακόν (πλέον) γαϊδούριν,που όσο νάναι, τα αυστρογερμανικά πεισματάρικα γαϊδούρια, τα έχει για πρωϊνή γυμναστική. Και όλος ο κόσμος γνωρίζει πόσο αγαπάει (να βλέπει) την γυμναστική ο Κίντ.

 141. physicist said

  Θέλει πάντως πολύ θάρρος να είσαι Πρόεδρος της Αργεντινής Δημοκρατίας και να βγεις να πεις «δεν μ’ ενδιαφέρει το ποδόσφαιρο, δεν είδα ούτε ένα παιχνίδι, δεν είδα καν τον τελικό αλλά μπράβο σας που μας κάνατε περήφανους». Ειδικά όταν έρχονται εκλογές και ο κάθε πολιτικούκος κοιτάει πώς και πώς να επωφεληθεί. Κέρδισε πόντους στην εκτίμησή μου η κ. Κίρχνερ — και κάτι τρέχει στα γύφτικα θα μου πεις. Ας τρέχει, σε μένα μια φορά, κέρδισε πόντους.

 142. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Άμα έχεις να αντιμετωπίσεις τα αμερικανικά όρνια (κοινώς head funds, με αρκετή ντόϋτσε μπάνκ μέσα) που η αμερόληπτη αμερικανική δικαιοσύνη δικαίωσε, και πρέπει για να πληρώσεις τα πανωτόκια τους, να λοιμοκτονήσει ο λαός σου, απο την στιγμή που δεν είσαι ελληνική συγκυβέρνηση να έχεις γραμμένο τον λαό σου, δεν βλέπεις ποδόσφαιρο. Βλέπεις μπορεί εμείς (και όλοι σαν κι εμάς ανα τον κόσμο) να ασχολούμαστε με το πανηγυράκι του μουντιάλ, αλλα η πραγματικότητα, που είναι η οικονομική χρεοκοπία των ΗΠΑ που διαχέεται σε όλο τον κόσμο, τυλίγει επικίνδυνα τον πλανήτη. Και το Ισραήλ, γράφοντας στα παπάρια του τον ΟΗΕ και τουςδιεθνείς νόμους δικαίου, ή ερμηνεύοντάς τους κατα το δοκούν, συνεχίζει να σκοτώνει αμάχους και παιδιά στην Γάζα. Όμορφος κόσμος αγγελικά πλασμένος.

  Υ.Γ – Τελικά οι κυρίες κυβερνήτριες έχουν πολλά κιλά R X :, εν αντιθέση με τους δικούς μας ευνούχους.

 143. Και κάτι ακόμα για την ατάκα του Μίλερ που συνειδητοποίησα εκ των υστέρων: Αυτό το «Μπορείς το πασαλείψεις πίσω απ’ τ’ αφτιά σου» μπορεί μεν να γίνεται κατανοητό από κάθε φυσικό ομιλητή ή καλό γνώστη της Γερμανικής, ως ιδιωτισμός, όμως, πιθανότατα… δεν υφίσταται, αλλά αποτελεί ανακάτεμα δύο διαφορετικών εκφράσεων που συμφύρθηκαν εν τη ρύμη του λόγου (έχουμε σχολιάσει ουκ ολίγες φορές τέτοιου είδους μπερδέματα εδώ). Όπως επιβεβαιώνουν, λοιπόν, τα κιτάπια μου, αλλά και μια πρώτη αναζήτηση στον ωκεανό του Διαδικτύου, όταν θέλουμε να πούμε πως κάτι μας είναι άχρηστο και το γράφουμε στα παλιά μας τα παπούτσια (αυτό, δηλαδή, που εννοούσε και ο Μίλερ), λέμε Das kannst du dir in die Haare schmieren «Μπορείς το πασαλείψεις στα μαλλιά σου». Υπάρχει, τώρα, και μια άλλη έκφραση όπου κάποιος «γράφει κάτι πίσω απ’ τ’ αφτιά του», τυπώνει δηλαδή κάτι καλά στη μνήμη του για να μην το ξεχάσει. Είναι, λοιπόν, πιθανό, ο Μίλερ πάνω στην έξαψη να μπέρδεψε τους δύο διαφορετικούς ιδιωτισμούς, δεν είναι σπάνιο αυτό. Αναζητώντας, πάντως, την (κατ’ εμέ συμφυρμένη) εκδοχή στο γκουγκλ, πέφτει κανείς μονίμως πάνω στη συνέντευξη του Μίλερ ή σε περιπτώσεις κυριολεκτικής χρήσης (π.χ. για αλοιφές). Η φράση του Μίλερ με τη σημασία που τη χρησιμοποίησε, δίνει αποτελέσματα που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Η εκδοχή, όμως, με τα μαλλιά μαρτυρείται πλουσίως.

 144. Νέο Kid Στο Block said

  145. zusätzlich :
  http://de.m.wikipedia.org/wiki/Hinter_die_Ohren_schreiben

 145. physicist said

  #145. — Κώστα, εξαιρετικές επισημάνσεις, όπως πάντα. Ερώτηση με τη μορφή της αμφιβολίας του διαβολάκου: μήπως η έκφραση είναι συνήθης στη βαυαρική επαρχία απ’ όπου προέρχεται ο Μύλλερ και απαντάται μόνο σε βαυαρική διάλεκτο και σε περιορισμένο γεωγραφικά χώρο; Αυτό το ενδεχόμενο θα εξηγούσε επίσης την απουσία της από το Διαδίκτυο. Έχει κανείς οικειότητα με τα βαυαρικά ήθη και έθιμα που λέει ο λόγος;

 146. Ναι, ναι, ακριβώς αυτή είναι η φράση.

 147. Νέο Kid Στο Block said

  Mπορεί να είναι και φαινόμενο «ταυτοσημίας» των δύο ρημάτων Schreiben-Schmieren στο Gehirn του μυλωνάκου.
  Όπως και μένα μούλεγε ο δάσκαλος :»Τι πασαλείματα είναι αυτά;» αναφερόμενος σε γραπτάς μου εργασίας.
  Αποκλείεται δηλαδή ο μυλεράκος να νομίζει πως πασαλείβω σημαίνει γράφω; Aπό χωριό (και μάλιστα της πιο πρωτόγονης γερμανικής επαρχίας) είναι το παιδί. 😉

 148. physicist said

  Κίντο, ο Μύλλερ έχει Abitur.

 149. physicist said

  … Οι παίκτες πήραν την θέση τους στην γιγάντια σκηνή στην πύλη «Brandenburg», το σύμβολο της ενωμένης Γερμανίας μετά το 1990, χρονιά κατά την οποία η Δ. Γερμανία κατέκτησε το Μουντιάλ. (σπορτ24.γκρ)

  Υποθέτω ότι αν ήταν η Εθνική Γαλλίας θα έπαιρνε θέση στη γιγάντια σκηνή κοντά στον πύργο «Eiffel».

 150. sarant said

  Aπό το αεροδρόμιο της Ζυρίχης, ευχαριστώ για τα νεότερα και ιδίως για τα φρασεολογικά.

 151. Νέο Kid Στο Block said

  151. Εμείς οι γενναίοι Γάλλοι ποτέ δεν κάνουμε τις τελετές μας στις παλιοσιδεριές που έχουμε για να τα παίρνουμε από τους τουρίστες.πφφ… Μόνο στη λεωφόρο των πεδίων «Champs-Élysées» 😆

 152. 147: Τα της βαυαρικής διαλέκτου, αγαπητέ Φυσικέ, τα γνωρίζω μόνο επιδερμικά, οπότε δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα. Για να ελέγξω όμως την υποψία μου περί συμφυρμένης εκδοχής, έβαλα τώρα στη μηχανή αναζήτησης τη φράση «hinter die Ohren schmieren verwechselt» κι έπεσα πάνω σ’ ένα φόρουμ όπου μια χρήστρια, έχοντας προκαλέσει με την επίμαχη φράση την έκπληξη μιας συνομιλήτριας, ομολογεί πώς μπέρδεψε τους δύο διαφορετικούς ιδιωτισμούς! Μιλάμε, λοιπόν, για ένα απολύτως υπαρκτό ενδεχόμενο.

 153. physicist said

  #153. — 😀

  #154. — Χα, κοίτα να δεις! Αυτό δίνει πολύ σοβαρή πιθανότητα στην εκδοχή που προτείνεις. Αν και μ’ άρεσε τόσο η εσήγηση[*] του Σκύλου με το ποδοσφαιρικό παπούτσι που το αλείφει κανείς πίσω απ’ τ’ αυτιά, εκεί που κανονικά έχουν τη θέση τους ακριβά αρώματα για δυσπρόσιτες Κυρίες. 🙂

  [*] Παλιός φίλος, Αμερικανός, ονόμαζε τις μπεντροβάτες εξηγήσεις esplanations.

 154. Οπότε, όπως λέει ο Βαβαρολόγος μας Κώστας στο 145, ο Μύλερ αποδείχτηκε χωργιάταρος και πρότεινε να φκιάξουν μια τριμελή επιτροπή από πεντ’-έξι ανθρώπους. Δεν πειράζει, δεν τον επήραν γι’ αυτή τη δουλειά.

  Φυσικέ στο 155, το κλέβω το esplanations! Είναι εξηγήσεις με τι άλλο;

 155. physicist said

  #156. — Είναι ψευτοεξηγήσεις, Σκύλε, άλλοτε λογικοφανείς και άλλοτε απλώς αστείες. Ο παλιόφιλος, ας πούμε, μίλαγε κάποτε επί ένα δεκάλεπτο για τον Αμερικανό πρωτοπόρο της αεροπορίας John Howard Needle που κατέπεσε σε αχυρώνα πίσω από τις εχθρικές γραμμές κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, και οι Αμερικανοί οργάνωσαν για λογαριασμό του την επιχείρηση διάσωσης «Needle in a haystack». Αυτή ήταν η esplanation που σκάρωσε για την ιδιωματική έκφραση — αλλά κλείνοντας το μάτι, βέβαια, αυτή ήταν απλώς μια αστεία ιστορία. Άλλοτε ήταν πιο πειστικός και μπορούσες να την πατήσεις, αλλά στόλεγε μετά ότι σε είχε δουλέψει ψιλό γαζί.

 156. Την σημασία την κατάλαβα. Άλλωστε είμαι μεγάλος οπαδός της Bourdology Int’l. Την ετυμολογία της λέξης δεν έπιασα…

 157. physicist said

  Α, τίποτα βαθύ. Απλώς πήρε το explanation και του άλλαξε ένα γράμμα.

 158. νόμιζα πως θάχε και καμιά ελπίδα (espoir στα γαλλικά) και τόκανε κοκτέιλ

  έπεσα θύμα της δικής μου esplanation ο ίδιος…

 159. physicist said

  Σκύλε, μ’ αρέσει πολύ ο τρόπος που σκέφτεσαι. 😉

 160. Ναι, κυνηγάω την ουρά μου!

  Εντάξει, δεν είναι κι άσκημα. 22 χρόνια ένσημα εξασφάλισα έτσι…

 161. Κι άλλο εύρημα: με αφορμή τη χρήση της συμφυρμένης εκδοχής από τον Ούλι Χένες σε μια συνέντευξη, κάποιος σχολιαστής θεώρησε πιθανό ο Χένες απλώς να χρησιμοποίησε λάθος ρήμα: schmieren αντί schreiben (αυτό που είκασε και ο Νεοκίδιος). Επ’ αυτού η ιστολόγος σχολίασε πως ο Χένες -όπως συχνά, λέει, συμβαίνει με τους ποδοσφαιριστές- απλά μπέρδεψε δύο διαφορετικούς ιδιωτισμούς.

  (Ε όχι, και Βαβαυρολόγος, Σκύλε – παπαρολόγος μπορεί, χεχε…)

 162. Α, συνάδελφος;

 163. physicist said

  #163. — Και ο Χένες ακριβώς το ίδιο λάθος; Φαίνεται ότι οι παίχτες της Μπάγερν σε κάποια στιγμή το υιοθέτησαν για σωστό, για να μην τον θίξουν και φάνε κανένα φύσημα. Ό,τι πεις εσύ, Ούλι! (Μετά μπήκε στη στενή αλλά ήταν πλέον αργά …)

 164. Νέο Kid Στο Block said

  163.165. Αυτά έχουν τα h.c. Abiture λόγω F.C.Bayern Muenchen… 😉
  (ενώ εμείς της Χέρτα ,είμαστε πτωχοί και άτιτλοι και άμπαλοι ,πλην τίμιοι ποδοσφαιρικώς άμα τε και του Μαξ Πλανκ Ινστιτούτ ντερ Βισενσάφτεν! JAA!! 😆 )

 165. sarant said

  165: Πολύ πιθανή εξήγηση!

 166. physicist said

  Χερτάνος είσαι, Κίντο; Νόμιζα πως ήσανε με τους κιτρινόμαυρους.

 167. Νέο Kid Στο Block said

  Xερτάνος λόγω εντοπιότητας you know.. 🙂 Από τις (παλαι πότε..)μεγάλες είμαι Γκλαντμπαχάρα!

 168. Νέο Kid Στο Block said

  169. Κι από τις πολύ μικρές και πτωχές πλην τίμιες, Tένις Μπορούσια! (Moms,moms! Μomsenbomben! 🙂 ) είχει παίξει κι ο πατέρας μου ένα φεγγάρι, γαρ.

 169. Wat? Berlin? Du bist ooch eener von uns? Ick gloob, ick spinn! 🙂

 170. Det heeßt »jloob» – tschuldijun!

 171. Πωπωωω… Ήταν να μην πάρουν το Μουντιάλ οι ιμπεριαλιστές. Μετά πλημμύρισαν μέχρι και τα λεξιλογικά ιστολόγια του κοζμάκη.

  Σαραντάκοοοοοοο, βάστααααααααααααααααα!

 172. Ανγκέλααααααααα – πλάτη! 🙂

 173. sarant said

  Άσε, σκύλε, μας το κάνανε Αμέρ… Γκέρμαν Μπαρ το ιστολόγιο.

 174. Τι να κάνομε, λοιπόν; Την προηγούμενη φορά πονέσαμε, τον Γλέζο τον εστείλαμε εξορία στο Στρασβούργο, ας συνεργαστούμε!

  Στο βίντεο, εργάζομαι ως ξεναγός κάτι φίλων…

 175. physicist said

  Τι Χερτάνος, τι Χερμάνος
  τι Χερμάνος, τι Αλεμάνος

  (Καλά, καλά … φεύγω μόνος μου …)

 176. Νέο Kid Στο Block said

  171.Tjaa…Als ick noch ‘ne kleene Stippi war…Nee…Quatsch! Alles paletti Tankstellekumpel!
  Lass den Physiker schmaddern! 😆
  (τά χω ξεχάσει παιδιά! αν έχω βρίσει ,ήταν κατα λάθος! :-))

 177. Πού πας, ωρέ Φυσικέ; Λέμε καμιά μπούρδα για να περάσει η ώρα και θίγεσαι;

 178. physicist said

  Έφυγε ο Αλεμάνος, τον απέβαλε ο Ζλατάνος.

  Σκύλε, τάχω ψιλοπαίξει, έχει μια κωλοζέστη με υγρασία να σε κάνει κουδούνι. Μη με παίρνεις στα σοβαρά, λέμε.

 179. 178: Αχχχ, Βερολίνο… Πέρασαν τόσα χρόνια κι ακόμα το αναπολώ!

 180. Φυσικέ, εδώ χάμου κάνει δροσούλα!

  Κώστα, μην λες Βερολίνο, ξύνεις πληγαί.
  Μια φορά πήγα κι ένιωσα βλαχάκι, χαμένο στη μεγάλη πόλη.

 181. Εγώ πάλι ένιωθα σαν στο σπίτι μου. Στην Αθήνα μεγαλύτερη ανασφάλεια είχα.

 182. Νέο Κid said

  Εγώ σας τάλεγα! Εσείς φαγωθήκατε «παίζουν ωραία μπάλα, είναι πολυσυλλεκτικοί μπλα,μπλαα…» άντε να τους μαζέψεις τώρα… Καλά ρε Σαραντάκο; πότε έφτασες κιόλας από το Τζύριχ στο δουκάτο; με επιταχυντή του Cern πήγες; 🙂

 183. Να κεράσω τουρτίτσα;

 184. Το θέμα που συζητήσαμε παραπάνω σχετικά με την απάντηση του Μύλλερ, το ’ψαξα περαιτέρω και παραθέτω για κάθε ενδιαφερόμενο τα συμπεράσματα που προέκυψαν:

  Στο φόρουμ «DaF» όπου απευθύνθηκα με το σχετικό ερώτημα, αρχικά διατυπώθηκε η άποψη ότι το schmieren «(πασσ)αλείβω» χρησιμοποιήθηκε εδώ με τη σημασία «γράφω επιπόλαια κι ανεύθυνα» (πιθανή σύνδεση με το schreiben «γράφω» είχε εικάσει, θυμίζω, και ο Νεοκίδιος). Όπως όμως αντέταξα, αν εδώ όντως εννοούνταν «γράφω», η επίμαχη απάντηση του Μύλλερ σε ελεύθερη μετάφραση θα σήμαινε: «To κωλοπάπουτσο βάλ’ το καλά στο μυαλό σου και μην το ξεχάσεις ποτέ!», κάτι όμως που εντός του συγκεκριμένου συμφραστικού πλαισίου ακούγεται εντελώς ξεκάρφωτο. Νόημα θα έβγαινε μόνο αν αυτό που έπρεπε η ρεπόρτερ να βάλει καλά στο μυαλό της και να μην ξεχάσει ποτέ, ήταν το κύπελο (όχι το παπούτσι). Εν συνεχεία εικάστηκε ότι ίσως επρόκειτο για συνειδητή χρήση του ρητορικού σχήματος της υπερβολής ή για υπερδιόρθωση (Verballhornung), άποψη ωστόσο που γρήγορα εγκαταλείφθηκε. Έτσι κάποια στιγμή ειπώθηκε πως ο Μύλλερ έχοντας επιλέξει συνειδητά να χρησιμοποιήσει ένα αθυρόστομο, για την Κολομβιανή ρεπόρτερ ακατάληπτο ιδίωμα, προφανώς δε θα μπήκε στη διαδικασία να προβληματιστεί ιδιαίτερα με τα συνήθη ρητορικά στερεότυπα και ίσως να συνέφυρε δύο διαφορετικούς ιδιωτισμούς. Με την τελευταία θέση συντάχθηκε και ένας άλλος χρήστης παρατηρώντας, ωστόσο, ότι τέτοιου είδους μπερδέματα ενίοτε αποτελούν συνειδητή επιλογή του ομιλητή. Κι έτσι, λοιπόν, εν τέλει καταλήξαμε στη θέση που είχα διατυπώσει ήδη από την αρχή: ο Mύλλερ ανακάτεψε δύο διαφορετικούς, άσχετους μεταξύ τους ιδιωτισμούς.

  Επειδή, όμως, οι απαντήσεις που πήρα δεν με ικανοποίησαν απόλυτα και είχα μείνει λίγο με την αίσθηση ότι στο τελικό συμπέρασμα οδηγηθήκαμε περισσότερο μέσω των δικών μου αντεπιχειρημάτων παρά μέσω καλά μελετημένων, συγκροτημένων επιχειρημάτων από την πλευρά των συνομιλητών μου, απευθύνθηκα και στον γλωσσολόγο Δρ. Στέφαν Μπόπ ο οποίος ευθύς εξαρχής επιβεβαίωσε πως ο Μύλλερ σίγουρα εννοούσε «To κωλοπάπουτσο το γράφω στα παλιά μου τα παπούτσια» με την συνυποδήλωση του «Να το βάλεις εκεί που ξέρεις!» και πως συνεπώς είναι όντως πάρα πολύ πιθανό να μπέρδεψε τους δύο διαφορετικούς ιδιωτισμούς. Το αν αυτό, όμως, έγινε ηθελημένα ή όχι, όπως είπε, δεν είναι σε θέση να το γνωρίζει και μόνο ο ίδιος ο Μύλλερ θα μπορούσε να δώσει απάντηση στο ερώτημα αυτό.

 185. sarant said

  Μπράβο Κώστα για την έρευνα!

 186. Υπάρχει πάντως κάτι που με ξενίζει, κε Σαραντάκο. Πρέπει να διάβασα δεκάδες άρθρα για τη συνέντευξη του Μύλλερ κι εκατοντάδες σχόλια αναγνωστών, κι όμως δεν βρήκα ούτε μία περίπτωση που να εκφράζεται προβληματισμός για τη συμφυρμένη εκδοχή που χρησιμοποιήθηκε. Είναι αυτό που έγραψα και στο 145: Όλοι κατάλαβαν τι εννοούσε ο Μύλλερ, κι ας μην υπάρχει ο ιδιωτισμός που χρησιμοποίησε! Όμως και πάλι, κανείς πια να μη βρεθεί να το σχολιάσει; Σαν να λέμε, δηλαδή, εμείς: «Το τι ισχυρίζεται αυτός, ουδόλως με απασχολεί! Τη γνώμη του τη γράφω στα παλιά μου τα δεφτέρια!», και κανείς να μη βρίσκεται να πει: «Ουπς! Κάτι δεν πάει καλά εδώ, ρε παιδιά!»…

 187. sarant said

  Αυτό επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες -ότι εφόσον έπιασαν το νόημα δεν το πολυψείρισαν ή ότι οι εκφράσεις δεν είναι τόσο γνωστές ώστε να προσεχτεί ο συμφυρμός τους. Υποψιάζομαι πάντως πως ανάλογο ανακάτεμα στα αγγλικά θα επισημαινόταν.

 188. Σε αντίθεση με τις μεμονωμένες λέξεις, στοιχεία για τη συχνότητα ιδιωτισμών υπάρχουν μόνο σε περιορισμένη κλίμακα. Αυτό όμως που μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα, είναι πως στην περίπτωση που μας απασχόλησε, μιλάμε για πολύ γνωστές εκφράσεις που δε λείπουν από κανένα φρασεολογικό λεξικό.

 189. Νέο Kid Στο Block said

  Καταλήγουμε λοιπόν,μ’αυτά και μ’αυτά, πως ο Χερ Ντόκτορ Μποπ με επιβεβαιώνει στην αρχική μου απόδοση.
  «Βάλε το κολοπάπουτσο στον @$λο σου!» η πλέον δόκιμη μετάφραση.

  Βάλε κι εσύ Τόμυ το κύπελλο στον δικό σου λοιπόν, και μείνε στην βλαχομπάγιερν ,την ώρα που ο μαγκίτης ο Κρόος θα παίζει στη Μαδρί. 🙂

 190. Φυσικέ, πού είσαι;; Ο Νεοκίδιος έχει ξεφύγειιιιιι!!

 191. Νέο Kid Στο Block said

  Κάτσε ρε Κώστα ! Γιατί ξέφυγα; Σύ δεν είπας : «..Δρ. Στέφαν Μπόπ ο οποίος ευθύς εξαρχής επιβεβαίωσε πως ο Μύλλερ σίγουρα εννοούσε «To κωλοπάπουτσο το γράφω στα παλιά μου τα παπούτσια» με την συνυποδήλωση του «Να το βάλεις εκεί που ξέρεις!» ; Ε! Oλοι ξέρουμε πού είναι αυτό που ξέρουμε. 😉

 192. Νέο Kid Στο Block said

  Eκτός αν εννοείς τη «βλαχομπάγιερν» ως εκτροπή. Aλλά ίσα κι όμοια είναι τώρα το χωργιό με τη Μαδρί ή την Μπάρτσα ή τη Μίλαν ή ακόμη κι αυτή τη μιαρή Μάντσεστερ,ας πούμε; Ένας Ολυμπιακός πολυτελείας είναι (ίδια χρώματα, δοτά πρωταθλήματα με κοράκια, προέδρους στη φυλακή , πλήθη λαού σε όλη τη χώρα…πολλές οι ομοιότητες!) η Μπαγιερνούλα. 🙂

 193. «Νεοκίδιε, για γκελ μπουρντά να σου ξηγήσω τ’ όνειρο!»

  «Χαχα, φάτε έναν διερμηνέα, ρε!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: