Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο άγνωστος ποιητής Άχθος Αρούρης: Κύριος Θεόδωρος, συνέχεια και τέλος

Posted by sarant στο 15 Ιουλίου, 2014


Εδώ και κάμποσο καιρό έχω αρχίσει να δημοσιεύω, κάθε δεύτερη Τρίτη, αποσπάσματα από το βιβλίο του πατέρα μου, του Δημήτρη Σαραντάκου, “Ο άγνωστος ποιητής Άχθος Αρούρης” (εκδ. Ερατώ, 1995, εξαντλημένο), που είναι μια βιογραφία του παππού μου, του Νίκου Σαραντάκου (1903-1977), ο οποίος είχε το ψευδώνυμο Άχθος Αρούρης (που είναι ομηρική έκφραση και σημαίνει ‘βάρος της γης’). Η σημερινή συνέχεια είναι η εικοστή. Η προηγούμενη συνέχεια βρίσκεται εδώ.

mimis_jpeg_χχsmallΒρισκόμαστε στα 1935, όταν ο παππούς μου, ο ποιητής Άχθος Αρούρης, έχει παραιτηθεί από την Εμπορική Τράπεζα για να ανοίξει επινικελωτήριο μαζί με δυο από τ’ αδέλφια του στην Αθήνα. Στην προηγούμενη συνέχεια είχαμε ξαναβρεί έναν παλιό γνώριμο, τον ιδιόρρυθμο (επιεικώς) κύριο Θεόδωρο, που τον είχαμε γνωρίσει πριν από μερικούς μήνες, όταν αναφερθήκαμε στη ζωή του ποιητή στη δεκαετία του 1920 (για παράδειγμα, εδώ  κι εδώ). Σήμερα, οι περιπέτειες του κυρίου Θεόδωρου παίρνουν τέλος -όπως θα διαβάσετε, έφυγε από το επινικελωτήριο και μετά τα όσα ακολούθησαν, τόσο προσωπικά (μετακομίσεις) όσο και γενικά (πόλεμος και κατοχή), τα ίχνη του χάθηκαν. Η σημερινή συνέχεια είναι λίγο πιο σύντομη από συνήθως, αλλά δεν ταίριαζε να τη συνδυάσω με τα επόμενα.

Μια και εδώ λεξιλογούμε, να επισημάνω κάτι που ίσως είναι λεξιλογικός αναχρονισμός του πατέρα μου, ο οποίος μιλώντας για τον ραδιοτεχνίτη φίλο του παππού, τον Μάριο, λέει για το «πνεύμα απάτης που κυριαρχούσε τότε στα περισσότερα ηλεκτρονικά εργαστήρια της Αθήνας». Σήμερα, ένα εργαστήριο που ασχολείται με ραδιόφωνα και τηλεοράσεις το λέμε ‘ηλεκτρονικό’΄, αλλά το 1935 ασφαλώς δεν το έλεγαν έτσι. Οπότε, ίσως η χρήση της λέξης να αποτελεί αναχρονισμό.

Ο κύριος Θεόδωρος, μην έχοντας τι να κάνει, περιφερόταν συχνά στο εργαστήριο παρακολουθώντας τις διάφορες εργασίες, χωρίς να μιλά ή να σχολιάζει. Μόνο μια φορά είπε στον Γιάννη, δείχνοντας το μπά­νιο επινικέλωσης, που από τη μαύρη επιφάνεια του υγρού περιεχο­μένου του εξείχε το κάγκελο ενός κρεβατιού:

«Κύριε Γιάννη, του αντικειμένου αυτού εξέχει η μία γωνία. Μή­πως τούτο σας προκαλέσει τίποτε περίπλοκάς;» Και πρόσθεσε δι­καιολογούμενος, «Δηλαδή λέω και γω την κουβέντα μου».

Μέσα του πάντως δεν έβλεπε με καλό μάτι την όλη διεργασία, αργότερα δε είπε σε κάποιο γνωστό του:

«Γυαλίζουνε τα σίδερα και κοροϊδεύουνε τον κόσμο».

Το προσωπικό του επινικελωτήριου, δηλαδή οι τρεις βουρτσαδόροι, οι συναλλασσόμενοι και όσοι φίλοι συχνάζανε σ’ αυτό, πολύ σύ­ντομα εξοικειώθηκαν με την παρουσία του Θεόδωρου κι άρχισαν να υιοθετούν μερικές από τις εκφράσεις του. Έτσι σε λίγο μπορούσες να ακούσεις κάποιους άσχετους, που δεν είδαν ποτέ τους τον κύριο Θεό­δωρο, να λένε στα καφενεία και στα μαγέρικα της γειτονιάς: θα σου περάσω τ’ άντερα λαιμαριά στο λαιμό, ή, θα σου ανοίξω τρίτο μάτι…

Τα μόνα προβλήματα που αντιμετώπισε ο κύριος Θεόδωρος στο επινικελωτήριο προήλθαν από το λυκόσκυλο, του οποίου τη φροντί­δα είχε εμπιστευτεί στα ξαδέλφια του ο Κώστας ο Δαβάκης φεύγοντας για την Καστοριά. Το σκυλί τον πήρε από κακό μάτι και μόλις τον έβλεπε να προβάλλει από το ενδιαίτημά του, γάβγιζε λυσσωδώς βγάζοντας αφροΰς από το στόμα του. Ο Θεόδωρος το αντιμετώπιζε κραδαίνων τη μαγκούρα του και φωνάζοντας στεντορείως: «Πίσωωωωωω!»

Περιέργως, αυτό φόβιζε το τεράστιο λυκόσκυλο που βγάζοντας υπόκωφους γρυλλισμούς έφευγε με την ουρά στα σκέλια.

Σύχναζε τότε στο επινικελωτήριο κι ο Μάριος ο Κρητικόπουλος, ο παλιός γνώριμος του Νίκου από τη Μυτιλήνη, που είχε εξελιχθεί σε άριστο ραδιοτεχνίτη. Τελείως άσχετος με το πνεύμα της απάτης που κυριαρχούσε τότε στα περισσότερα ηλεκτρονικά εργαστήρια της Αθήνας, εύρισκε συχνά το διάβολό του με τ’αφεντικά του, γιατί δε δεχόταν να πει ψέματα στον πελάτη. Όταν κάποιος πήγαινε στο μαγαζί ένα ραδιόφωνο για επισκευή, αν μεν ήταν το αφεντικό, αφού το ερευνούσε πολλήν ώρα, αποφαινόταν:

«Κάηκε ο μετασχηματιστής και δύο λάμπες. Θέλει επίσης αλλα­γή ο συμπυκνωτής. Άσ’ το κι έλα μεθαύριο να το πάρεις. Θα σου στοι­χίσει εκατόν είκοσι δραχμές και πάλι λίγα λέω».

Αν αντίθετα ήταν μόνος ο Μάριος, για την ίδια περίπτωση, αφού εξέταζε τη συσκευή, έλεγε στον πελάτη:

«Έχει κοπεί ένα συρματάκι. Στάσου μια στιγμή να το κολλήσω. Κάνει ένα τάλιρο».

Αν και ήταν εξαιρετικός τεχνίτης, βρισκόταν συχνά χωρίς δου­λειά εξαιτίας της τιμιότητάς του. Αλλωστε και το παρουσιαστικό του δεν είχε καμιά σχέση με τη μαγκιά και την πονηριά της πιάτσας. Είχε μεγάλα αθώα μάτια, φορούσε στρογγυλά γυαλιά και είχε στο πρόσω­πο μια μόνιμη έκφραση απορίας.

Ο κύριος Θεόδωρος τον πηρε από καλό μάτι. ‘Οταν τον έβλεπε τον προσφωνούσε με ενθουσιασμό:

«Ω τον αγαπητόν Μάριον, τον πονηρότατον και δολιότατον, το πανούργο παιδί της Μυτιλήνης!»

Κάποτε όμως χάθηκαν μυστηριωδώς κάποιες από τις ξυριστικές λάμες που είχε ο κύριος Θεόδωρος για να γυαλίζει τη μαγκούρα του. Ο Μάριος, τώρα,είχε πάντα στο πορτοφόλι του μια ξυριστική λάμα για να ξεγυμνώνει τις άκρες των καλωδίων. ‘Οταν κατά τύχη ο Θεό­δωρος που έψαχνε από δυο ήδη μέρες να βρει τις χαμένες λάμες είδε το ραδιοτεχνίτη να βγάζει τη δική του από το πορτοφόλι του, πίστε­ψε πως του την είχε βουτήξει ο Μάριος.

Αρχισε να τον απειλεί με τις συνήθεις του φράσεις «πίσω σκλάβε» και τα παρόμοια, αλλά επειδή ο Μάριος αυτά τα ’χε ακούσει πολλές φορές από τον Νίκο και τ’αδέλφια του σαν αστεία, δεν πήρε σοβαρά το θυμό του Θεόδωρου, ο οποίος τελικά εξεμάνη και κινήθηκε με τη μαγκούρα στο χέρι, με σκοπό να τον «απωθήσει». Τότε ακριβώς εκεί­νος συνειδητοποίησε τον θανάσιμο κίνδυνο που τον απειλούσε, και ανοίγοντας το παράθυρο του εργαστηρίου πήδησε στο δρόμο και εξαφανίστηκε.

Άδικα όμως, γιατί την άλλη μέρα έφυγε κι ο κύριος Θεόδωρος. Ο Γιώργος Σαραντάκος, που εκτιμούσε πολύ τον Μάριο, αφήνοντας κατά μέρος τις ευγένειες και τον πληθυντικό, που χρησιμοποιούσαν τα μεγαλύτερα αδέλφια του, είπε του κυρίου Θεόδωρου, όταν έμαθε για το επεισόδιο:

«Άκου δω, Θόδωρε, να τ’ αφήσεις αυτά και να μην ξανακάνεις φασαρίες εδώ μέσα».

Το χειρότερο είναι ότι ο Γ ιώργος δεν του μίλησε μόνο ασεβώς, αλλά τον ειρωνεύτηκε μιμούμενος τη συνήθη κίνησή του, βάζοντας δηλαδή την παλάμη του αριστερού χεριού του μπροστά στο στόμα του. Αυτό ο κύριος Θεόδωρος το θεώρησε βαρύτατη προσβολή και μα­ζεύοντας τα πράγματά του έφυγε από το Εργαστήριο. Στον Αριστεί­δη Γιωργακαράκο, ξάδελφο των παιδιών, που τον συνάντησε τυχαία έπειτα από μια εβδομάδα ο κύριος Θεόδωρος είπε:

«Έφυγα διά να αποτραπεί φόνος!»

 

52 Σχόλια προς “Ο άγνωστος ποιητής Άχθος Αρούρης: Κύριος Θεόδωρος, συνέχεια και τέλος”

 1. leonicos said

  1

 2. leonicos said

  Καλά έτυχε. είμαι σχεδόν από χθες ανοιχτός!

  Ο κ. Θόδωρος ήταν μεν σχετικά γραφικός, αλλά επικίνδυνος, προφανώς καθίκι, επιθετικός και μοβόρος (=αιμοβόρος) και όπως όλου του συναφιού του, ηλίθιος και φασίστας. Κάτι τέτοιοι τύποι εμφανίζονται σαν ένα κρόκος αβγού σε μια λίμνη από ασπράδια. Έπρεπε ν’ αντιμετωπιστεί έτσι.

  Δεν ξέρω αν η λέξη ‘ηλεκτρονικός’ είναι τόσο καινούργια, διότι τότε με τις λάμπες, εξηγούσαν τη διακεκομμένη ροή ηλεκτρονίων. Σήμερα άλλαξε η σημασία της λέξης, μάλλον διευρύνθηκε. επίσης τα περί ανόδου και καθόδου ήσαν γνωστά από την ηλεκτρόλυση.

  Οι πρώτες μου σχετικές γνώσεις είναι μεν της δεκαετίας του 50, αλλά σαφώς απηχούν προπολεμικές απόψεις, διότι δεν νομίζω ότι ο πατέρας μου που κρυβόταν από πατάρι σε υπόγειο, που λέει ο λόγος, γιατί είχε ταυτότητα του Άγγελου Έβερτ με το όνομα Γεράσιμος Αντύπας, φρόντισε να ενημερωθεί περί την ηλεκτρονιοκήν κατά τη διάρκεια της κατοχής

 3. leonicos said

  Είχε βγάλει λι ένα υπέροχο ενημερωτικό βιβλίο η Ράδιο Κορασίδης (Πλατεία Κλαυθώνος, δίπλα σχεδόν στον Στρογγύλο.

 4. leonicos said

  Απέναντι από το Ράδιο Αθήναι (κατάστημα)

 5. leonicos said

  Καλά ρε… άλλοτε 104 και σήμερα 1 και 2 και 3 και 4; Πού είσαστε όλοι;

 6. leonicos said

  Χτες αναφέρθηκα στον Σπειροειδή, για τους κρητικούς της Συρίας.

 7. Stelios said

  Όλα καλά, αλλά χτες δεν ήταν πρώτη του μήνα (με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής)

 8. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2: Πώς ήταν το κανονικό όνομα του πατέρα σου;

  7: Αυτά παθαίνει όποιος κοπιπαστώνει απρόσεχτα -ευχαριστώ για τη διόρθωση!

 9. Ράδιο Καραγιάννης, Λέωνικε — δεν νομίζω πως υπήρχε από τότε ο Κορασίδης!

 10. atheofobos said

  9- Έχεις δίκιο.
  Δίπλα στον Στρογγυλό στην πλατεία Κλαυθμώνος ήταν το Ράδιο Καραγιάννη από το οποίο περνούσα καθημερινά απ΄έξω κάθε πρωί την ώρα που γινόταν έπαρση της σημαίας από το αρχηγείο Ναυτικού, οπότε όλοι οι διαβάτες στέκονταν προσοχή με το άκουσμα της σάλπιγγας.
  Όμως συγχρόνως στο Ράδιο Καραγιάννη διαφήμιζαν τότε τα ηλεκτρικά ψυγεία και είχαν μια διαφήμιση στην οποία με ένα μηχανισμό μερικές κατσαρίδες χόρευαν γύρω από ένα ψυγείο και από ένα μεγάφωνο ακουγόταν το παρακάτω καταπληκτικό στιχούργημα μαζί με την έπαρση της σημαίας:
  Άλί αλί και τρισαλί
  ψόφησα μια
  μια και καλή
  γιατί οι άνθρωποι οι τρελοί
  κλείσανε τα τρόφιμα
  στα ηλεκτρικά ψυγεία!

 11. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  2 – Ακριβώς την ίδια γνώμη έχω σχηματίσει κι εγώ για τον κυρ Θόδωρο. Όταν ο άνθρωπος είναι μισός (ελλείψη του ετέρου ημίσεως) κατακλύζεται απο μίσος.

  Ο Γς τί έγινε ρε παιδιά; ελπίζω να είναι καλά στην υγεία του.

 12. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα, θα λείψω για αρκετές ώρες.

  11: Λάμπρο, για τον Γς δες το νήμα με τους Βαλαάδες, τα 20 τελευταία σχόλια να δεις τι έγραψε ο ίδιος.

 13. Γς said

  >Κάηκε ο μετασχηματιστής και δύο λάμπες. Θέλει επίσης αλλα­γή ο συμπυκνωτής. Άσ’ το κι έλα μεθαύριο να το πάρεις. Θα σου στοι­χίσει εκατόν είκοσι δραχμές και πάλι λίγα λέω

  Και η δική μου σχετική περίπτωση:

  http://caktos.blogspot.gr/2014/07/blog-post_3.html

 14. BLOG_OTI_NANAI said

  Τιμοκατάλογος βιβλίων «Εστίας». Το βιβλίο του Δημ. Σαραντάκου κοστίζει 4.160 δρχ. [από Νέα Εστία, τχ.1663 (ΟΚΤ 1996)]

  Διάφορες αναφορές στον όρο «Άχθος Αρούρης»:

  Πολίτης, «Μελέται περί του Βίου & της Γλώσσης του Ελληνικού Λαού», τ.Γ΄, 1901, σ. 35-36

  Στοβαίος, «Εκλογαί-Αποφθέγματα-Υποθήκαι», τ.16-Βιβλίον τέταρτον (κεφ. xxxii-xl), Κάκτος, 1995, σ. 62-63 (η απόδοση του Σοφοκλή που αναφέρεται παραπάνω)

  Ι. Φιλήμων, «Δοκίμιον Ιστορικόν περί της Φιλικής Εταιρίας», 1834, σ.ιγ΄

  «Ημερολόγιον Σκώκου», τ.21 (1906), σ. 111-112

 15. Νέο Kid Στο Block said

  Mιας και ειπατε για ηλεκτρικά ψυγεία, ιδού ένα αλέγρο κουιζάκι λογικής που τέθηκε σε συνέντευξη πρόσληψης στην εταιρία Βayerisches H.D.Ohren Schreiben GmbH.
  Ένα αεροπλάνο μεταφέρει 10.000 τούβλα. Ένα τούβλο πέφτει έξω από το αεροπλάνο. Πόσα τούβλα έμειναν;
  Απάντηση: Eύκολο! 9.999 τούβλα.
  Σωστά! Επόμενη ερώτηση: Πώς βάζεις μια καμηλοπάρδαλη μέσα σε ένα ηλεκτρικό ψυγείο;
  Απ: Ανοίγεις το ψυγείο, βάζεις μέσα την καμηλοπάρδαλη και κλείνεις την πόρτα του ψυγείου.
  Σωστά! Eπ. ερώτηση: Πώς βάζεις έναν ελέφαντα μέσα στο ψυγείο;
  Απ: Ανοίγεις το ψυγείο, βγάζεις την καμηλοπάρδαλη, βάζεις τον ελέφαντα και κλείνεις την πόρτα.
  Σωστά!! Eπόμενη: O Bασιλιάς της ζούγκλας το Λιοντάρι κάνει πάρτυ γενεθλίων. Όλα τα ζώα έρχονται για να του ευχηθούν, εκτός από ένα. Γιατί;
  Απ. : O Eλέφαντας δεν μπόρεσε να πάει,επειδή είναι κλεισμένος στο ψυγείο.
  Τέλεια! Επόμενη: Ένας άνθρωπος πρέπει να διασχίσει κάθετα το ποτάμι των κροκοδείλων,αλλά δεν έχει βάρκα. Πώς μπορεί να το κάνει;
  Απ. : Aπλά κολυμπάει απέναντι. Όλοι οι κροκόδειλοι είναι στο πάρτυ του λιονταριού.
  Φανταστικό! Tελευταία ερώτηση:
  O άνθρωπος όντως κολύμπησε προς την απέναντι όχθη και μόλις έφτασε ,πέθανε! Γιατί;
  Απάντηση:…?
  (ο ευρών θα αμοιφτεί πλουσιοπάροχα υπό του ιστολογίου 🙂 )

 16. LandS said

  Του έπεσε το τούβλο στο κεφάλι.
  Κάπως πρέπει να σχετίζεται η πρώτη ερώτηση.

 17. #15 Του έπεσε το 10.000ό τούβλο στο κεφάλι;

 18. Με πρόλαβες για ένα λεπτό. Γς, περαστικά!

 19. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  13 – Έλα ρε Γς κι έχω καιρό να δώ σχόλιό σου, είδα και τον Λεώνικο να αλωνίζει πρωϊ πρωϊ χωρίς αντίπαλο, και δεν μου πήγαινε καλά το πράμα.

  15 – Aυτό το θα αμοιφθεί πλουσιοπάροχα εν καιρό οικονομικής κρίσης δεν έπρεπε να το βάλεις (το υπο του ιστολογίου δεν το είδε κανείς) πριν αλέκτωρ φωνήσαι απαντήθηκε το κουϊζ.

 20. Νέο Kid Στο Block said

  Συγχαρητήρια LandS και Δύτα! Kερδίζετε από μία καινούργια εμφάνιση του Απόλλωνα Καλαμαριάς, με το 4ο αστέρι. Προσφορά του Χάρυ Κλύνν και της καγκελαρίου Μέρκελ, και από ένα e-book (υπό έκδοση) «Πικάντικες ιστορίες του Σισμανογλείου» 🙂

 21. atheofobos said

  15-Το quiz αυτό κυκλοφορεί από το 2007 που το είχα δημοσιεύσει μαζί με το τι διαπιστώνει ο εξεταστής στην κάθε απάντηση.
  http://www.atheofobos2.blogspot.gr/2007/05/blog-post.html#comment-form
  Και βέβαια σε σχόλιο ήρθε και η χιουμοριστική προσθήκη για τον ελέφαντα στο ψυγείο!

  Ξέρεις πως μπορείς να κρύψεις έναν ελέφαντα μέσα σ΄ενα ψυγείο?
  Του λές να κάτσει ακίνητος πίσω απο το Βιτάμ..
  Έχεις δει ποτέ ελέφαντα σε ψυγείο??
  όχι!
  Είδες τι καλά που κρύβονται???

 22. alexisphoto said

  καλησπέρα,
  Αλήθεια πως λέγανε τα μαγαζιά που επισκεύαζαν ηλεκτρονικές συσκευές εκείνη την εποχή?
  Ο όρος ραδιοτεχνίτης υπάρχει ακόμα.
  Μέχρι και πριν λίγα χρόνια ο απόφοιτος σχολή ηλεκτρονικών (μέσης κ ανωτέρας) έπρεπε να δώσεις εξετάσεις για άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος ραδιοτεχνίτη (Α΄ ή Β΄).
  Δεν ξέρω τι ισχύει σήμερα.
  ΓΣ, περαστικά σου.

 23. Γς said

  Και πως μπορείς να σ τανιάρεις στις 3 η ώρα το πρωί στο ψυγείο
  ;
  http://caktos.blogspot.gr/2014/07/blog-post_3.html

 24. Γς said

  23:
  Λάθος!

  Για το στανιάρισμα:

  http://caktos.blogspot.gr/2013/08/knorr.html

 25. BLOG_OTI_NANAI said

  22: Σε μια διαφήμιση του 1947 λεγόταν απλά «Εργαστήριον Επισκευών», όμως θα είχε περάσει και από τον αρχισυντάκτη το κείμενο πριν πάρει τη μορφή αυτή. Ίσως στη γειτονιά να το έλεγαν αλλιώς.

 26. Σοφία Ντοκατζή said

  Αγαπητέ κύριε BLOG_OTI_NANAI,

  σάς ευχαριστώ θερμώς για τις υπέροχες παραπομπές σας (μερικές από τις οποίες ανεκτιμήτου αξίας) και σάς συγχαίρω ειλικρινά για την πολυμάθειά σας. Από εσάς έμαθα την ύπαρξη του http://postimg.org/, όπου μπορείς να αναρτήσεις μία εικόνα και να την δεί όλος ο κόσμος με ένα κλίκ. Αυτό με ωφέλησε τα μάλα και θα σάς είμαι διά βίου ευγνώμων.

  Θα ήθελα να σάς ερωτήσω τα εξής, γιατί είμαι σίγουρη ότι το γνωρίζετε: Αυτές τις ημέρες ο Άδωνις Γεωργιάδης δίνει μία ταμπλέτα με 150 Αρχαίους Συγγραφείς σε e-book (αρχεία pdf) στην τιμή των 159 ευρώ. Αλλά δίνει και ξεχωριστά την κάρτα με τους συγγραφείς στην τιμή των 75 ευρώ.

  1) Επειδή δεν έχω ξαναγοράσει ηλεκτρονικά βιβλία, συμφέρει η τιμή των 75 ευρώ για 150 τόμους Αρχαίων Συγγραφέων;

  2) Δεν φοβάται ο κ. Άδωνις ότι πουλώντας σε e-book όλα τα βιβλία του εκδοτικού του οίκου, σύντομα θα αντιγραφούν και θα υπάρχουν δωρεάν στο διαδίκτυο, οπότε η επιχείρησή του θα φαλιρίσει; Ο ίδιος ο Άδωνις είπε χτές στο «Κόντρα» ότι τα αρχεία είναι κλειδωμένα και δεν αντιγράφονται, αλλά ο μεγάλος μου γιός που είναι μηχανικός και κάτι ξέρει από πληροφορική, με διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει αρχείο pdf που δεν αντιγράφεται. Ποιά είναι η δική σας γνώμη;

 27. 21,
  Τα είχα ακούσει και στις παρακάτω εκδόσεις:
  – Πώς καταλαβαίνεις ότι κρύβεται ένας ελέφαντας στο ψυγείο;
  Βλέπεις τις πατημασιές στο βούτυρο.
  – Γιατί βάφει κόκκινα τα νύχια του ο ελέφαντας;
  Για να κρύβεται πίσω από τις φράουλες.
  – Έχεις δει ελέφαντα πίσω από φράουλες;
  Όχι; Είδες τι καλά που κρύβεται!

 28. Gpoint said

  Ωραία πάντοτε η διήγηση του πατρός.
  Ενας άνθρωπος που φεύγει για να δώσει τόπο στην οργή δεν χαρακτηρίζεται από την μονολιθικότητα του φασίστα. νομίζω
  Μπήκα τώρα και δεν πρόλαβα την λύση του κουίζ (το ήξερα)
  Είχε και ολίγον Γουσού μτά από καιρό, καλά ήτανε

 29. alexisphoto said

  @25: Ευχαριστώ.

  @8:
  «βγάζοντας αφροΰς από το στόμα του»
  Ο αφρός έχει διαλυτικά ή είναι κάτι άλλο?

 30. spiral architect said

  Χαιρετώ. 🙂
  (εκτάκτως, άλλαξα βάρδια σήμερα)

 31. andam said

  @ 15
  Στην απέναντι όχθη που κολύμπησε ο άνθρωπος γινόταν το πάρτυ του λιονταριού;

  @ 2,11
  εντάξει ιδιόρυθμος ήταν ο Θεόδωρος αλλά όχι και φασίστας, λίγο αυστηρός ο χαρακτηρισμός μου φάνηκε…αν ήταν φασίστας δεν θα μπορούσε να κάνει παρέα με τους Σαραντάκους, έτσι δεν έιναι;

 32. BLOG_OTI_NANAI said

  26: Αγαπητή Σοφία Ντοκατζή, τι να απαντήσει κάποιος και πώς να ευχαριστήσει για αυτά τα τόσο ευγενικά λόγια!

  Σχετικά με την προσφορά του Γεωργιάδη, εφόσον πρόκειται για τόμους με αρχαίο κείμενο και μετάφραση, τα 75€ όχι μόνο αξίζουν, αλλά πρόκειται για απίστευτη προσφορά.

  Εάν είναι η ίδια έκδοση με τη σειρά «Βιβλιοθήκη των Ελλήνων» από τον «Ελληνικό Εκδοτικό Οργανισμό» που κυκλοφορούσε στη δεκαετία του 1970, τότε κάποιοι τόμοι που έχω, παρουσιάζουν απλά μια ιδιαιτερότητα, έχουν αρχικά ΟΛΟ το μεταφρασμένο κείμενο και μετά ακολουθεί ΟΛΟ το αρχαίο κείμενο. Μυστήρια σκέψη. Εάν είναι ανατύπωση, έτσι θα είναι και τα βιβλία που δίνει σήμερα.

  Πάντως, στη σειρά αυτή έχουν κάνει μεταφράσεις αξιόλογοι λόγιοι, όπως ο Ν. Σφυρόερας και τα βιβλία αυτά αναφέρονται στη βιβλιογραφία. Έχουν μια σύντομη, χρήσιμη εισαγωγή και απ ‘όσο ξέρω, κατανέμουν το κείμενο με αρίθμηση στίχων κ.λπ. Αυτό έχει σημασία, διότι κάποιες παλιές, απλοποιημένες εκδόσεις του Φέξη, είχαν τις μεταφράσεις σκέτες και σε κατεβατό, και δεν μπορούσες να βρεις σε ποιον στίχο βρίσκεσαι.

  Κάπου είδα ότι ο Γεωργιάδης περιλαμβάνει στις εκδόσεις του και μεταφράσεις του Κονδυλάκη. Δεν ξέρω όμως αν ανήκουν στη σειρά που δίνει σε προσφορά. Αν ναι, τότε είναι ανατυπώσεις παλαιότερων μεταφράσεων διότι ο Κονδυλάκης είναι λόγιος των αρχών του 20ου αιώνα. Οι μεταφράσεις του όπως καταλαβαίνουμε είναι στην καθαρεύουσα και -χαριτολογώντας-, για μερικούς νεώτερους σε ηλικία, η μετάφραση αυτή θέλει επίσης «μετάφραση» στη Δημοτική!

  Εάν ΠΡΑΓΜΑΤΙ είναι σε μορφή PDF και όχι σε κάποιο άλλο ιδιόμορφο format, τότε μάλλον ο Γεωργιάδης παίζει κορώνα – γράμματα με την γνώση ή μή των αναγνωστών. Διότι όλα τα κλειδωμένα PDF ασφαλώς ξεκλειδώνουν πολύ εύκολα και όχι φυσικά με τον κουραστικό και αδιέξοδο τρόπο της ανακάλυψης του κωδικού.

  Πάντως η σειρά αξίζει νομίζω το κόστος. Θα μπορούσε να αξίζει η σειρά αυτή από 1.500 έως και 2.000 ευρώ.

 33. Αρκεί η ταμπλέτα του Αδώνιδος να μην είναι αισχίστης ποιότητας και αρπάξει καμιά φωτιά από την μπαταρία ή το φορτιστή της…

 34. BLOG_OTI_NANAI said

  33: Ένα card reader σήμερα όλοι έχουν, οπότε παίρνει κανείς μόνο την κάρτα (φαντάζομαι για τέτοια κάρτα μιλάει) γιατί σίγουρα το tablet δεν θα είναι και ό,τι καλύτερο σε τέτοια τιμή. Αν μη τι άλλο, θα είναι αργό και με μέτρια οθόνη ακατάλληλη για διάβασμα.

 35. spiral architect said

  «Πέσε πέσε το κοπέλι, κάνει την κυρά και θέλει.»
  (λαϊκή παροιμία)

 36. Περαστικά και από μένα Γς!

 37. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  28-31: Κι εγώ΄δεν θα τον έλεγα φασίστα. Ιδιόρρυθμο, μπορεί και παλαβό, αλλά όχι φασίστα.

 38. Σοφία Ντοκατζή said

  Κύριε BLOG_OTI_NANAI (σχόλια 32 + 34)

  ευχαριστώ θερμώς για τις κατατοπιστικότατες πληροφορίες. Ο Ι. Κονδυλάκης (έχει μεταφράσει τον Λουκιανό) περιέχεται στην λίστα των 150 βιβλίων του Άδωνι http://www.bookoffers.gr/

  Κάποιοι φίλοι από τις ΗΠΑ, πρίν λίγο, μού επιβεβαίωσαν αυτό που υπονοείτε κι εσείς: Η πολυδιαφημισμένη ταμπλέτα του Άδωνι με τα 150 βιβλία από τον εκδοτικό του οίκο θα είναι το Βατερλώ της οικογενειακής του επιχείρησης, δεδομένου ότι και τα πιό προστατευμένα pdf αρχεία αντιγράφονται και σε λίγο θα κυκλοφορούν δωρεάν στο Διαδίκτυο. Ποιός θα ξαναγοράσει έντυπα βιβλία από τις εκδόσεις «Γεωργιάδη» όταν όλα θα υπάρχουν διαθέσιμα σε μορφή pdf στο Ίντερνετ για δωρεάν κατέβασμα; Εγώ, ας πούμε, που ήθελε να σκάσω τα 75 ευρώ για να πάρω την SD-Card, αποφάσισα να κάνω λίγη υπομονή μέχρι να τα δώ να ανεβαίνουν στο Διαδίκτυο για δωρεάν download.

  Τον πήρε στον λαιμό του τον δύστυχο τον Άδωνι ο ενθουσιώδης αδελφός του ο Λεωνίδας με την πολυδιαφημισμένη ταμπλέτα… Σε λιγάκι θα χρεοκοπήσει η οικογενειακή επιχείρηση του πιό μνημονιακού μας υπουργού και θα βρούν θέμα καλοκαιριάτικα οι δημοσιογράφοι.

  Και πάλι σάς ευχαριστώ
  Σοφία

 39. BLOG_OTI_NANAI said

  38: Πράγματι, πολύ ριψοκίνδυνη απόφαση η διανομή ψηφιοποιημένων αρχείων.

 40. Εαμοβούλγαρος said

  Καλά δεν διαβάζει Σαραντάκο ο Παπούλιας; Αύριο Τετάρτη βραβεύει με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής τον αρχαιόπληκτο ακαδημαϊκό Αντώνη Κουνάδη.

 41. Εαμοβούλγαρος said

  Ξέχασα το λίνκ

  http://www.protothema.gr/politics/article/395641/se-dimoula-kai-arveler-o-megalostauros-tou-tagmatos-tou-foinikos/

 42. sarant said

  40: Τα έχουν αυτά οι ακαδημαϊκοί!

 43. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Ο Θόδωρος είναι περίπτωση πολύ ιδιαίτερη.Μα να έχει κάνει φόνο και μάλιστα παιδιού, έστω και εξ αμελείας, και να το παραβλέπει και να ξανααναφέρει πως θα μακελέψει άνθρωπο; Μυστήριο τρένο θα λέγαμε.Εν τούτοις μου μένει η αναρώτηξη τί να απόγινε,τί άλλο μπορεί να έκανε αυτός ο σαλεμένος παρίας στη συνέχεια.Η γλαφυρή περιγραφή των περιστατικών είναι που γεννά το ‘εναυσμα για να φανταστεί κανείς διάφορες εκδοχές για το μέλλον του «ήρωα».
  42. Τώρα βραβεύουν; Μες το κατακαλόκαιρο;Μικρός τελικός πριν τη γιορτή της Δημοκρατίας; ή την κόψανε οριστικά αυτή λόγω λιτότητας;

  Γς, αέρα, με δύναμη!

 44. Βρε συ, κιντ, διαβάζουν κι άλλοι την Τάνια. Μη βάζεις συνέχεια ότι γράφει… 🙂

 45. spiral architect said

  @37: … ή αλλόκοτο.

 46. BLOG_OTI_NANAI said

  Ωρε μάνα μου… Ο Γεωργιάδης πουλάει και την διαβόητη μουσική εγκυκλοπαίδεια, ένα από τα πιο κακομεταφρασμένα έργα της ανθρωπότητας, για την οποία έλεγα ΕΔΩ και έχουν κάνει «αφιέρωμα» ΕΔΩ!

  Δεν μου αρέσει η διαδικτυακή δυσφήμιση αλλά για αυτό το πράμα μην δώσετε ούτε 29€! Πάρτε μόνο στην περίπτωση που ΣΑΣ δίνουν 29€ για να το πάρετε, διότι θα σας πιάσει τζάμπα χώρο στην αποθήκη (διότι αυτό, σε βιβλιοθήκη δεν μπαίνει…).

 47. sarant said

  46: Ακριβώς έτσι. Να μην το θεωρήσουμε αντιπροσωπευτικό του εκδ. οίκου, αλλά είναι μεταφραστικό τερατούργημα.

 48. Γς said

  45:
  Ιδιότυπος, αϊγκενβάλιης

 49. Γς said

  ιδιελα να πωότιμος, ήθρ

  ιδιότιμος ήθελα να πω

 50. sarant said

  Ναι, ιδιοτιμές, eigenvalues, πού τις θυμήθηκες!

 51. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  28-31-37- Tελικά ποιός είναι φασίστας ρε παιδιά; τΙ θα πεί ιδιόρυθμος και παλαβός; μικρόψυχος ζηλόφθονος και εκδικητικός είναι, και επιπλέον έχει σκοτώσει ενα παιδί, έστω και εξ αμελείας, δεν παύει να έχει πυροβολήσει. Ποιά η διαφορά του απο την στερεότυπη εικόνα του φασίστα; η εξουσία. Φανταστείτε αυτόν τον άνθρωπο να αποφασίζει και να διατάζει, όπως και αρκετοί «σύντροφοι» που βρέθηκαν με εξουσία, θα ήταν ανελέητος. Μιά άλλη καλή σύγκριση, μπορεί να γίνει με τους χρυσαυγίτες πρίν και μετά την φυλάκισή τους, τι παλικαράδες ήταν, και πόσο ήσυχα παιδάκια είναι τώρα, εγώ αυτόν τον παραλληλισμό έκανα με την συμπεριφορά του. Ένα άλλο βασικό στοιχείο για τον κακό ψυχισμό του, είναι η συμπεριφορά του σκύλου απέναντί του (θεωρώντας οτι ήταν καλό σκυλί και όχι επίτηδες άγριο) οι σκύλοι έχουν σπουδάσει την ψυχοσύνθεση των ανθρώπων.

  31 – Όποιος κάνει παρέα με αριστερούς, δεν σημαίνει οτι είναι και ο ίδιος, άλλωστε Σαραντάκος του έδειξε ουσιαστικά την έξοδο, και να είσαι σίγουρος οτι αν είχε την δύναμη θα τον σκότωνε επι τόπου, δεν είναι τυχαίο το «έφυγα δια να αποτραπεί φόνος».

 52. Σκεπτόμενη Κατσαρίδα said

  @ 26 & 38 :

  Καπετάν Αντρέα Ζέππο, χαίρομαι όταν σε βλέπω!

  Με πολλούς εθνικόφρονας χαιρετισμούς, μάγκα μου! (Το έριξες στο «κροσσντρέσσινγκ» τώρα, ρε μόρτη;)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: