Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Διακοπές στο μαγευτικό Μπουρντάκιοϊ

Posted by sarant στο 17 Ιουλίου, 2014


Κάτι άλλο λογάριαζα να γράψω σήμερα, αλλά τελικά δεν τα κατάφερα, οπότε καταφεύγω στη λύση της επανάληψης -έχω άλλωστε προαναγγείλει ότι τώρα το καλοκαίρι το κατάστημα θα προβάλλει και επαναλήψεις, άρθρα που έχουν δημοσιευτεί πριν από τουλάχιστον τρία χρόνια. Το σημερινό άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε πριν από τεσσεράμισι χρόνια εδώ, και αν λινκάρετε θα δείτε ότι είναι ένα από τα πιο σύντομα άρθρα σε όλη την ιστορία του ιστολογίου. Ουκ εν τω πολλώ το ευ έλεγαν οι αρχαίοι (σχήμα λόγου, διότι η φράση δεν υπάρχει στην αρχαία γραμματεία), αλλά στη σημερινή αναδημοσίευση έχω προσθέσει πολύ υλικό, είτε από τα σχόλια που είχαν γίνει στην πρώτη δημοσίευση είτε άλλο.

Την ιδέα της αναδημοσίευσης τη σκέφτηκα καθώς διάβαζα, στον ιστότοπο του Βήματος, μια ψηφοφορία με ερώτημα «Πόσες μέρες θα πάτε φέτος διακοπές;» στην οποία το 41% των απαντητών (μέχρι στιγμής) απαντά «Καθόλου».

Κι αυτό μού θύμισε μια συζήτηση που είχα πριν από μερικά χρόνια μ’ έναν συνάδελφο, που τον ρώτησα αν είχε πάει πουθενά τα Χριστούγεννα.

— Πήγα στο Μπουρντάκιοϊ, μου απάντησε.

Και μου εξήγησε πως αυτή τη φράση την έλεγε ο πατέρας του, πρόσφυγας στην καταγωγή, από τη Σινώπη, όταν ήθελε να πει, περιπαικτικά, ότι δεν πήγε ή δεν θα πάει πουθενά. Μπουρντά θα πει “εδώ” στα τούρκικα, θα το θυμάστε από το “γκελ μπουρντά” (αν και η σωστή τούρκικη φράση είναι ‘γκελ μπουραγιά’, για να δηλώσει κίνηση και όχι στάση, όπως το μπουρντά). Και “κιόι” (köy) είναι το χωριό, για παράδειγμα Γενίκιοϊ το Νεοχώρι ή Νηχώρι της Καλλίπολης, Κιούπκιοϊ (χωριό που φτιάχνουν κιούπια, πιθάρια) το χωριό του Καραμανλή που το είπαμε Πρώτη κτλ. Έτσι, Μπουρντάκιοϊ το “Εδωχώρι”.

Το Μπουρντάκιοϊ παλιότερα το λέγαν αρκετά οι Ρωμιοί, τώρα λιγότερο. Υπάρχει και παραλλαγή, Μπουραντάκιοϊ (buradaköy), αφού το burada είναι παράλληλος τύπος του burda. Ελληνικό αντίστοιχο του Μπουρντάκιοϊ δεν ξέρω αν έχουμε, πάντως η γιαγιά ενός φίλου έλεγε «το Κατσεδό».

Κάτι ανάλογο έχουν κι οι Γερμανοί. Μια απάντηση στην ερώτηση «πού θα πάτε φέτος διακοπές» είναι Auf Balkonien, που ακούγεται κάπως σαν το όνομα μιας εξωτικής χώρας, σαν να λέμε «Στη Μπαλκονία», ενώ ο φουκαράς απαντάει ότι θα μείνει στο σπίτι, στο μπαλκόνι του.

Υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις όπου αποφεύγει κανείς, περιπαικτικά, να δώσει αρνητική απάντηση ή μασκαρεύει την αρνητική απάντηση ώστε να ακουστεί θετική. Για παράδειγμα, στην αρχική δημοσίευση, μια φίλη που τότε είχε πρωτοέρθει στην παρέα μας θυμήθηκε τις «νηστικόπιτες», που ήταν η καθιερωμένη απάντηση της μητέρας της όταν τη ρωτούσαν τι μαγείρεψε.

Κοντά σ’ αυτό, μπορούμε να θυμηθούμε τις υποτιθέμενες μηδενικές παραγγελίες σε μαγαζιά, όπου ως απάντηση στο «τι θα πάρετε;» κάποιος παραγγέλνει «μια νερουλίτα χωρίς ανθρακικό» ή «μια μερίδα τίποτα με μπόλικο καθόλου». Μάλιστα, ένας καλός φίλος προσθέτει ότι ένας καφετζής στην Τρίπολη, έχοντας απαυδήσει ν’ ακούει τους αργόσχολους να απαντούν «τίποτα» στη στερεότυπη ερώτηση «Τι θα πάρετε;» έπιασε και τύπωσε ετικέτες από αυτές τις τυποποιημένες των ποτών (με βραβεία σε διεθνείς εκθέσεις κτλ.) και με ένα ωραιότατο ΤΙΠΟΤΑ στη μέση, και τις έβαλε σε μπουκάλια απο λικέρ με γεύση αμύγδαλο, κι έτσι στο εξής όποιος μουστερής απαντούσε «Τίποτα» έπρεπε να το πληρώσει.

(Αυτό βέβαια θυμίζει και το κόμμα Λ.Ε.Υ.Κ.Ο. που είχε πάρει μέρος σε καναδυό εκλογές και είχε καταφέρει να τσιμπήσει κάμποσες χιλιάδες ψήφους με αυτό το τέχνασμα).

Παρεμφερής είναι και η δήλωση ανύπαρκτων ημερομηνιών αντί για την απάντηση «ποτέ». Έτσι, όταν θέλουμε να πούμε ότι κάτι αποκλείεται να συμβεί, ή ότι θα αργήσει πάρα πολύ, λέμε ότι θα γίνει «του Αγίου Ποτέ», σατιρική παραλλαγή της φρ. «του Αγίου Τάδε» (π.χ. του Αγίου Δημητρίου) με την οποία τον παλιό καιρό προσδιόριζαν συχνά τις ημερομηνίες. Υπάρχει φυσικά και η αισχρή παραλλαγή «του αγίου Πούτσου», όπου, για επίταση, προσθέτουμε και τη λέξη «ανήμερα». Στο στρατό, παλιά που η θητεία διαρκούσε κοντά στα δυο χρόνια, μια συνηθισμένη απάντηση για το πότε θ’ απολυθείς ήταν αυτή: του αγίου Πούτσου ανήμερα.

Υπάρχουν κι άλλες πολλές φράσεις για δήλωση ανύπαρκτης ημερομηνίας: στις 30 του Φλεβάρη, στις 32 του μηνός, τον κόκκινο Μάη, τον μήνα που δεν έχει Σάββατο, ενώ ο μέγας Άγιος Ποτέ έχει αντίστοιχα και σε άλλες γλώσσες, π.χ. οι Γερμανοί λένε Sankt Nimmerlein ενώ οι πορτογάλοι Sâo Nunca. Οι Γάλλοι πάλι τιμούν τη γιορτή του Αγίου Γκλενγκλέν (à la Saint-Glinglin).

Κάποιες άλλες φορές, η ανύπαρκτη λέξη χρησιμεύει για παραπλάνηση. Ας πούμε, πολλοί της ηλικίας μου θυμούνται πως όταν ήταν παιδιά τούς έστελναν οι μεγαλύτεροι στο μαγαζί της γωνίας να πάρουν «μισή οκά (ή μισό κιλό) σιλιπινούς» και «μισή οκά σικοβάρα», για να μην τα έχουν μέσα στα πόδια τους. Αυτά βέβαια γίνονταν σε μια μακρινή εποχή, που ο κόσμος είχε παιδιά, υπήρχε μαγαζί στη γωνία, και τολμούσε να τα στείλει ίσαμε τη γωνία ασυνόδευτα. Το «σιλιπινούς» είναι μασκαρεμένο το «σου λείπει (ο) νους», και το «σικοβάρα» δεν έχει σχέση με τα σύκα αλλά με το «σήκω (και) βάρα».

Σε ένα χωριό της Λέσβου, θυμάται άλλος φίλος, οι μεγάλοι έστελναν το παιδί να πάρει «αλικόκς» και «σικοδίρμι». Το δεύτερο είναι βέβαια το «σήκω δείρε με», ενώ το πρώτο προέρχεται από το ρήμα «αλικοντίζω» = εμποδίζω, καθυστερώ, και ήταν εντολή προς τον μπακάλη να κάνει το παιδί να χασομερήσει.

Και θα τελειώσω με ένα ανέκδοτο, όχι εντελώς άσχετο με το θέμα μας, αλλά όχι και πολύ σχετικό. Σε ένα χωριό, είχε μόλις γυρίσει από την Αθήνα ο γιος ενός από τους προύχοντες, ο πρώτος από τα παιδιά του χωριού που είχε πάει πανεπιστήμιο και που τώρα επέστρεφε στο χωριό με το πτυχίο του φιλόλογου στις αποσκευές του. Ο δάσκαλος, βλέποντας ότι ο νεοφερμένος απειλούσε να του πάρει τον τίτλο του πιο μορφωμένου του χωριού, έβαλε σε ενέργεια τα μεγάλα μέσα. Εκεί που καθόντουσαν στην πλατεία του χωριού και πίναν τον καφέ τους, ρωτάει ο δάσκαλος τον νεαρό, εις επήκοον όλων:

– Μπορείτε να μου πείτε, κύριε συνάδελφε, τι σημαίνει ‘ουκ οίδα’;

– Δεν ξέρω.

– Ουκ επίσταμαι;

– Δεν ξέρω.

– Ου γιγνώσκω;

– Δεν ξέρω.

Οπότε, οι χωριανοί σκέφτηκαν -και αργότερα είπαν: Ου, τον καημένο τον Γιωργούλα, τρία χωράφια πούλησε για να σπουδάσει τον γιο του, κι αυτός τίποτα δεν έμαθε στην Αθήνα. Τρία πράματα τον ρώτησε ο κυρ δάσκαλος, κι αυτός δεν ήξερε να απαντήσει σε κανένα!

Κι έτσι, φέτος, πολύς κόσμος δήλωσε πως θα πάει διακοπές στο μαγευτικό Μπουρντάκιοϊ, στο γραφικό Κατσεδό, στην εξωτική Μπαλκονία. Έτσι είναι, άλλοι πάνε στο Μπουρντάκιοϊ κι άλλοι, υπόδικοι μάλιστα, αλλά με συνήγορο πρωτοκλασάτον υπουργό, γιορτάζουν τα γενέθλιά τους στη Μύκονο ξοδεύοντας δεκάδες χιλιάδες παρμένες από τις τσέπες των πρώτων. Είναι προφανώς θέμα τόλμης και φαντασίας.

 

Προσθήκη: Ο Περιπλανώμενος Δερβίσης πήρε αφορμή από το σημερινό άρθρο και έκανε μια πολύ ωραία εκπομπή στο διαδικτυακό ραδιόφωνο του ΜεταΔεύτερου, που μπορείτε να την ακούσετε εδώ:
http://www.mixcloud.com/georgegeorgiadis127/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%80%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CF%8E%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%B4%CE%B5%CF%81%CE%B2%CE%AF%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CE%B5%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF-23-7-2014/

162 Σχόλια προς “Διακοπές στο μαγευτικό Μπουρντάκιοϊ”

 1. Βαγγέλης από τη Χίο said

  Καλημέρα. Στη Χίο πάντως λέμε αλικόντιση

 2. spiral architect said

  Καλημέρα. 🙂
  Οι Γερμανοί έχουν μπαλκόνια στα σπίτια τους; 🙄
  (πονηρός ο δάσκαλος)

 3. atheofobos said

  Κλασσικό είναι και το πείραγμα σε αφελείς:
  Άντε μέχρι την γωνιά να δείς αν έρχομαι!

 4. Κρατητήρα («πες της θείας σου να σου δώσει ένα τέταρτο κρατητήρα») τολένε στην οικογένεια της γυναίκας μου, Θεσσαλονικιάς μικρασιατικής καταγωγής.

 5. Να με συγχωρεί η χάρη σου, αλλά το «Τίποτα» κυκλοφορούσε (και μπορεί να κυκλοφορεί ακόμα) στην Τρίπολη κανονικά παντενταρισμένο. Ναι, είναι ένα λικέρ αλλά όχι κάποιο που του κόλλησαν μια ταμπελίτσα. Λικέρ που το ονόμασε έτσι. Έχω αγοράσει κάνα δυο φορές, την τελευταία έμεινε κάμποσα χρόνια και στο τέλος είχε γίνει σιρόπι 🙂

 6. 2 Και μπαλκόνια και λούτζες (ημιυπαίθριους). Μόνο που αυτούς τους τελευταίους οι περισσότεροι τους κλείνουνε με τζαμαρία (για επέκταση του δωματίου). Και σε σπίτια που δεν έχουν μπαλκόνι από παλιά, προστίθενται τώρα (στη Βαβαρία αυτά, παραπάνω που δεν έχουν ήλιο, δεν ξέρω)

 7. Νέο Kid Στο Block said

  Ο πρώτος που σκέφτηκε το κολπάκι ήταν ο Όμηρος;
  -Πώς σε λένε παλικάρι; Κανένα μπάρμπα!
  Είμαι στην μαγευτική Μπαλκόνιεν και διαβάζω Σαραντάκο.

 8. SophiaE said

  Θυμάμαι το ούζο Τίποτα, αλλά τα ίντερνετς μου λένε ότι υπάρχει μόνο το τριπολιτσώτικο μπράντι, το οποίο κυκλοφορεί και εκτός Ελλάδος με όνομα Nothing

 9. Καλημέρα Νίκο με τα ωραία σου

  Παίρνουμε και μία γεύση της ιστορικής φρασεολογικής πραγματικότητας . Από την άλλη μιά τόχεις από δω μια τόχεις από κει, μπαίνει στο … παιχνίδι η/οι ‘Βρώμικη/οι Πολιτική/οι’, Πρόσωπα και Κόμματα και εφ’όλης της ύλης .

  Δεν υπάρχουν Στεγανά Διαμερίσματα

 10. ConspiRaki Theologist said

  Tα εξωτικά γερμανικά μπαλκόνια μήπως πέφτουν κατά (παραφρασμένα) βαλκάνια μεριά?

 11. Ανδρέας Καλογερόπουλος said

  -Τι να σας κεράσω;
  – Ένα χυμό βρύσης!

  Εγώ πάντως, τρεις συνεχόμενες χρονιές έκανα διακοπές στα εξωτικά Σούρμενα.

 12. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  7: Ρε συ, το είχα σκοπό να γράψω για τον Οδυσσέα και τον Κανένα, και τελικά το ξέχασα… Καλά που το θυμήθηκες εσύ!

  4; Ώστε κρατητήρα, καλό!

  10: Πάντως Βαλκάνια και Μπαλκόνια δεν έχουν ετυμολογική σχέση (αλλά στα γερμανικά διαφέρουν μόνο κατά ένα γράμμα)

 13. Πάνος με πεζά said

  Περί εξωστών και παραθύρων, καλημέρες !
  Μια φορά κι έναν καιρό, έκανε ο αδερφός μου μια μετάφραση, και «κόλλησε» σε αρχιτεκτονικό όρο, οπότε ήρθε να με ρωτήσει.

  «Bay window» τι είναι, ρε συ;

  Έλα ντε ! Το φτιάχναμε πολύ συχνά σε παλιές πολυκατοικίες στο κέντρο, αλλά άντε να το ονομάσεις ! Είναι ένα τρίπτυχο παράθυρο, που κάθε φύλλο προσανατολίζεται και προς άλλη γωνία, ώστε να συλλέγονται οι ακτίνες του ήλιου για μεγάλο διάστημα της μέρας.
  Είναι αυτό : http://www.mmbuilds.com/crystal_windows_nj_bay_bow.html

  Αλλά πώς θα το μεταφράζατε; Είχαμε ξεκινήσει τότε από «λιακωτό», «λιακό», μετά καταλάβαμε ότι πάμε λάθος, απορρίψαμε το «παράθυρο παραλίας», ίσως και το «τρίπτυχο παράθυρο», και στο τέλος ανάθεμα κι αν ξέρω πώς το έβαλε…Ή εβαλε το τρίπτυχο παράθυυρο; Δε θυμάμαι….

 14. Alexis said

  Καλημέρα.
  Άλλος περιπαικτικός τρόπος να απαντά κανείς στην ερώτηση «που θα πας διακοπές» είναι να δηλώσει τη διεύθυνση του σπιτιού του, π.χ.:
  -Που θα πας διακοπές φέτος;
  -Αναξαγόρα 14.

  Να συμπληρώσω τη χιουμοριστική λίστα των «ανύπαρκτων» απαντήσεων με τον κλασικό «Ξαπλόπουλο». Ο Ξαπλόπουλος είναι ως γνωστόν ο εργοδότης των τεμπέληδων, αν και στις μέρες μας το να δηλώσεις ότι δεν δουλεύεις είναι πολύ πιθανό να μην οφείλεται σε …τεμπελιά:
  -Που δουλεύεις;
  -Στου Ξαπλόπουλου!
  Ή για περισσότερη έμφαση:
  -Ξαπλόπουλου και Κρεβατά γωνία!

 15. Νέο Kid Στο Block said

  13.Πάνο, αυτό που απεικονίζεται είναι όμως ένα Βow window . (To Βay window είναι συνήθως τρίπτυχο,αλλά επίπεδο).
  Τοξωτό (;) παράθυρο. Στα γερμανικά είναι Auslucht (Άουσλουχτ).

 16. keyser_soze said

  Καλημέρα σε όλους.

  Σχετικά με τις ανύπαρκτες ημερομηνίες, προσθέτω την ημέρα «του Αη-Γιάννη του Σουηδού», από Καβάλα.

 17. Νέο Kid Στο Block said

  13. Ίσως και «πυργωτό» παράθυρο;

 18. Emphyrio said

  «Τιποτα» εχω πιει κι’εγω, πολυ παλια (αρχες των εϊτιζ), σε καφετερια στο Περιστερι (μαλλον, περασαν αιωνες πολλοι απο τοτε). Ο σερβιτορος εξηγησε στην παρεα την ιστορια με τον Τριπολιτσιωτη, και μας εφερε το μπουκαλι, που στην πισω ετικετα ελεγε τα ιδια. Η γευση ηταν παραξενη, απροσδιοριστη – οχι αμυγδαλο, σιγουρα, αλλα και παλι μπορει να ειχε μεινει καιρο στο ραφι και να ειχε αλλοιωθει.

 19. Νέο Kid Στο Block said

  13. Ή ίσως απλά «παράθυρο σε εξοχή» (το αντίθετο της εσοχής)

 20. -«Πετσί παρά κόκκαλο» απαντούσε κάποιος που δεν είχε ρολόι όταν τον ρωτούσαν την ώρα.
  -Θύμα των μεγαλύτερων παιδιών με «σηκοβάρα» είχα πέσει κι εγώ, νήπιο. Με έστειλαν στο μπακαλικάκι της γειτονιάς δίονοντάς μου ένα δεκάρικο χαρτονόμισμα (της εποχής, αγόραζες μια καραμέλα τσάρλεστον) για να γίνουν πιο πιστευτοί. «Σε κοροϊδεύουν, παιδάκι μου» μου είπε σοβαρή η μπακάλισσα, όταν της ζήτησα μισή οκά σηκοβάρα. Βγαίνοντας έπεσα στην αφοροπαρέα σκασμένη στα γέλια…
  – «λινκάρετε». Μου θύμισε τα «απρουβάρω, κανσελάρω», που χρησιμοποιούσαμε στην αμερικάνικη τράπεζα, τον πρώτο εργοδότη μου.
  -Και το κλασικό «Καμιά μέρα, δεν πάμε πουθενά να φάμε τίποτα;»

 21. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  14: Σωστά, Ξαπλόπουλος!

  16: Έναν Γιάννη Σουηδό ήξερα πάντως, αλλά δεν άγιασε 🙂

 22. atheofobos said

  13- Χωρίς να έχω σχέση με αρχιτεκτονική αυτά τα παράθυρα υπάρχουν στα λεγόμενα «έρκερ» όπως πχ στην παρακάτω πολυκατοικία
  http://www.eie.gr/archaeologia/gr/arxeio_more.aspx?id=139

 23. Πάνος με πεζά said

  @ 15 κ.α. : Δε βρήκα χαρακτηριστική εικόνα, παρά μόνο τις αμερικανιές. Δείτε το, μακρόθεν, σε δικές μας πολυκατοικίες, εδώ (σε κάποιες από τις φωτογραφίες της σελίδας)
  http://ourathens.blogspot.gr/search/label/%CE%9F%CE%B9%20%CF%80%CE%B9%CE%BF%20%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%81%CF%86%CE%B5%CF%82%20%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%AF%CE%B5%CF%82%20%CF%84%CE%B7%CF%82%20%CE%91%CE%B8%CE%AE%CE%BD%CE%B1%CF%82

 24. sarant said

  20: Σωστά, πετσί παρά κόκαλο, το λέγαμε κι εμείς!

 25. Αριστείδης Καρατζόγλου said

  Το Τίποτα δεν έχει γεύση αμύγδαλο αλλά περισσότερο φρουτώδη, θα έλεγα μια τεχνητή φραουλοβατομουρίλα, δυστυχώς σχεδόν ίδια με τσιχλόφουσκας.

 26. Gpoint said

  Πολύ ωραίο και (κατά κάποιο τρόπο) χαίρομαι που δεν ήμουνα (φανατικός) αναγνώστης προ τεσσάρων (και μισού) ετών οπότε μου φάνηκε ολόφρεσκο

  Εχουμε κι λέμε

  Ουκ εν τω πολλώ το ευ, αλλ’ εν τω ευ το πολύ συμπληρώνω

  εγώ το ήξερα «σε λιπ’ο νους και σηκωβάρα»

  Γι αυτούς που δεν θέλανε τίποτε ο γραφικός Παεζάνο στην Φ,Ν, έλεγε » Πολύ ωραία, μπορείτε να παραγγείλλετε έναν λογαριασμό»

  Από τους Αγίους θυμάμαι τον τόπο των ραντεβου » στον Αγιο Στηρίζωνα, από πίσω»

  -Τι θα φάτε
  -Μιανής τσιπούρας μπούτι !

 27. Πάνος με πεζά said

  Άλλες εκφράσεις απροσδιοριστίας :
  – Πετσί παρά κόκαλο (αναφέρθηκε) και πλησιάζει φλέβα.
  – Σε τρία τέρμινα.
  – Άμα θα βγάλει ο ήλιο κέρατα.
  – Ανθίμου και Γαζή γωνία (εσχάτως προέκυψε και το έυηχο «Ανθίμου Νάρα»).
  – Δουλεύω στου Ξαπλόπουλου / Τεμπελίδη.
  – Καπνίζω (τρακάρω) τσιγάρα «Απόλλων» (απ’ όλων).
  κλπ.

 28. Πάνος με πεζά said

  Επίσης, στην ερώτηση «αν κάτι είναι έτοιμο» (κάτι σχετικό με κατασκευή), η πληρωμένη απάντηση ήταν :
  – Η κορφή κι ο γύρος λείπει, και τα δυό πλευρά κι η μέση.

 29. Πάνος με πεζά said

  Επίσης «Τι ώρα είναι»; «Η χτεσινή !»

 30. Νέο Kid Στο Block said

  22. To Erker είναι αποκλειστικά λιακωτό σε πρόβολο. Μπαλκόνι. Το Auslucht ή Μaurerausbuchtung (προεξοχή κτίστου)είναι γενικότερη έννοια.

 31. Ηλεφούφουτος said

  Α, με πρόλαβαν με το «χυμό βρύσης»!

  Αυτό με την Μπαλκονία μού θύμισε το παλιό γερμανικό σλάγκερ με αυτόν που λέει ότι δε θα πάει την καλή του στη Χαβάι γιατί εκεί δεν έχει μπίρα.
  Εγώ το γνώρισα κάπου στα μέσα των ’90 σε πιο σκληρή εκδοχή

  και φυσικά το έχω συνδέσει με Γερμανούς που το τραγουδάνε μεθυσμένοι εν χορώ και λικνίζοντας τις ποτηρούκλες

 32. Νέο Kid Στο Block said

  Μιας που πιάσαμε την Οικοδομική και τα μπαλκόνια, άσχετο μεν αλλά Νικοκύρη,μήπως έχεις υπόψι σου την ετυμολογία του φουρουσιού; To ΛΚΝ δεν βοηθάει στο λήμμα «φουρούσι-φουρούσια». Aγγλ.cantilever/rigger. Γερμ. Αusleger

 33. Μπάμπης said

  – Τι μάρκα καπνίζεις;
  – «Τρακαστράτος»

  – Τι δουλειά κάνεις;
  – Βοηθάω τον πατέρα μου…
  – Και τι δουλειά κάνει;
  – Συνταξιούχος…

 34. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  33: Σα να το θυμάμαι κι εγώ το Τρακαστράτος!

 35. sarant said

  Και επίσης στο «Πού πήγε ο τάδε;» μια απάντηση είναι «Τον πήρανε φαντάρο»

 36. B. said

  Μια ικαριακή εκδοχή της αλικόντισης

  http://www.ikariamag.gr/%CE%B7-%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%B7

  (αν και εμένα προσωπικά με στέλνανε για κρατητήρα)

 37. Theban said

  Τα τέρμινα που αναφέρθηκαν τα θυμάμαι χαρακτηριστικά σε χρήση από διάφορες χαρτορίχτρες και καφετζούδες.
  – θα γνωρίσεις έναν σπαθάτο/ κουπάτο/ μελαχρινό …
  – πότε;
  – σε τέσσερα τέρμινα

 38. Πάνος με πεζά said

  Κι επίσης η απροσδιοριστία στην προσφορά :
  «Στο γάμο σου θα κουβαλάω νερό με το σουρωτήρι / κόσκινο.»

 39. sarant said

  36: Πολύ καλογραμμένο!

 40. Akate said

  Πέρα από τη «Μπαλκονία» στη Γερμανία, υπάρχει και η “Niemandsland”.
  Η χώρα του κανένα δηλαδή, lat. terra nullius, κάπου στα σύνορα μεταξύ
  Γερμανίας, Βελγίου και Ολλανδίας. http://www.zeit.de/2007/01/Fuenfzig_Haeuser_ohne_Staat http://de.wikipedia.org/wiki/Niemandsland

 41. Spiridione said

  Σελειπονούς και τίτλος μυθιστορήματος του Δ. Βασιλειάδη. Και τελειώνει – άλλο θέμα που συζητούσαμε τις προάλλες – το βιβλίο (σχεδόν) με τη λέξη αυτή: «Σελειπονούς» μουρμούρισε και βγήκ’ η ψυχή του.
  http://books.google.gr/books?id=fONPsg7Ou_wC&printsec=frontcover&dq=%CF%83%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%80%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CF%85%CF%82&hl=el&sa=X&ei=5I7HU4rdN8e60QXjhoCYBA&ved=0CCEQ6AEwAQ#v=onepage&q&f=false

 42. Νέο Κid said

  40. Μα αυτή δεν είναι η Μπαλκονία ,αλλά η γνωστή άμα τε και αγαπητή στο ιστολόγιο Νομανσλάνδη! Με το νησί του Χενς κι όλες τις ομορφιές της.

 43. aerosol said

  Πολύ φρέσκο αυτό το παλιό.
  Καλός ο Ξαπλόπουλος, δεν τον ήξερα!
  Η παραλλαγή για την ώρα που γνωρίζω είναι «Πετσί και κόκκαλο παρά μία φλέβα».
  Ίσως να είναι του σογιού μου μόνο, αλλά θυμάμαι δυο άγιες: την Αγία Καθίστρα και την Αγία Ξαπλώστρα. Φαντάζομαι πως την μέρα της εορτής τους αράζεις κάπου και δεν κάνεις απολύτως τίποτα.
  Φανταστικός προορισμός διακοπών -και όχι μόνο- είναι τα μαγευτικά Σέκλανα, αναφερόμενα και ως Σέκλανα Κορινθίας!

  Δεν ξέρω τον λόγο αλλά από τότε που πρωτοάκουσα την λέξη «έρκερ» με ενθουσίασε. Κάτι στον ήχο της, στο πως κυλάει στην γλώσσα, με κάνει να θέλω να την προφέρω δυο-τρεις φορές -έτσι, για το καλό. Έχει κάτι ευχάριστα στιβαρό, ικανοποιητικό, ίσως και λίγο κωμικά πομπώδες. Θα μπορούσα να φανταστώ να την προφέρει με στόμφο ο Τζων Κλιζ των Μόντυ Πάιθον. Άβυσσος η ψυχή… Έχετε εσείς καμιά λέξη τη οποίας ο ήχος σας προκαλεί να την πείτε φωναχτά;

 44. Πάνος με πεζά said

  @ 43 : Αν σε εντυπωσίασε το έρκερ, φαντάσου τι θα πάθεις με το πατερνόστερ ! Οι ειδικοί, θα σε πληροφορήσουν σε λίγο για το τί είναι το πατερνόστερ !

 45. LandS said

  40, 42 Μας παίρνουνε το όνομα μας, την ιστορία μας, τη ψυχή μας !

 46. ΠΑΝΟΣ said

  Καθόλου και πουθενά,εδώ και 4 χρόνια.»Αγανακτισμένος» εκ τού ανασφαλούς.No money,no honey.

 47. Alexis said

  -Τι ώρα ειναι;
  -Η ώρα που γ@%&ιούνται οι γύφτοι!

  -Τι δουλειά κάνεις;
  -Γ#@&*ω τους περίεργους!

 48. Akate said

  45, H ψυχή τελευταία όπως και το «χούϊ» !

 49. aerosol said

  @44: Το πατερνόστερ με είχε εντυπωσιάσει ως κατασκευή. Υπάρχουν μια-δυο ελληνικές ταινίες όπου υπάρχει στο φόντο κάποιων πλάνων. Πού υπήρχε άραγε στην Αθήνα του ’60; Σε κάποια γραφεία στο κέντρο της Αθήνας;
  Ως λέξη δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το έρκερ στα γούστα μου!

 50. sarant said

  43: Η Αγια Καθίστρα είναι ευρέως γνωστή.

 51. Ηλεφούφουτος said

  Αεροζόλ 43 τέλος, Πάρα πολλές, που αλλάζουν από μέρα σε μέρα, ανάλογα με το τι έχω ακούσει τη μέρα εκείνη ή τι μου ήρθε στο μυαλό.
  Σταθερές αξίες: Γουαδαλκιβίρρρ, Αλμοδοβάρρ κλπ.

  Μικρός είχα διαβάσει και σε μικιμάους μια ιστορία με το Σκρουτζ που απ το πρωί που ξύπνησε του ‘ρχόταν να λέει «λαμπού» και τελικά τού κόστισε ακριβά αυτή η ανύπαρκτη, όπως νόμιζε, λέξη.

  Παρεπιφτού, ο Καζαντζάκης δεν έγραφε κάπου για τον προφήτη Αβακούμ και την αίσθηση που του έκανε το όνομά του; κι ότι είχε πάρει από φόβο ένα πηγάδι, γιατί του είχε μπει η ιδέα ότι κάποιος θα του κάνει «Αβακούμ» και θα πέσει μέσα στο πηγάδι;
  Αλλά και για το φόβο που του προκαλούσε το όνομα του Αβραάμ.

  44 Τέτοιο πατερνόστερ;
  http://www.google.ca/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&frm=1&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&docid=CLhcTM5-q60wJM&tbnid=jM0axdqK7laj1M:&ved=0CAUQjRw&url=http%3A%2F%2Fen.wikipedia.org%2Fwiki%2FPaternoster&ei=uaPHU9rNHs3jO8algYAN&bvm=bv.71198958,d.ZWU&psig=AFQjCNGvrBljsbqqACyZ0CEZxWop9EvVWw&ust=1405678898926697

 52. leonicos said

  Θα το έγραψε και κάποιος άλλος πιο πάνω υποθέτω, αλλά μόλις μπήκα και θέλω να προλάβω τον Γς.

  Η μάνα μου έστελνε τον αδερφό μου στην γειτόνισσα να της φέρει το κρατητήρι. Επίσης κατηγορούσε μια κοπέλα πως σκούπιζε με την Ούσκουπα.

  Και συγνώμη για τον χτεσινό ψευτονατσουλισμό μου, μάλλον την επιπολαιότητά μου. Ο Βάττος είναι ιστορικό πρόσωπο και ιδρυτής δυναστείας.

 53. Πέπε said

  > > Κι έτσι, φέτος, πολύς κόσμος δήλωσε πως θα πάει διακοπές στο μαγευτικό Μπουρντάκιοϊ, στο γραφικό Κατσεδό, στην εξωτική Μπαλκονία.

  Και στην ορεινή Πουθενία.

 54. Πάνος με πεζά said

  Πατερνόστερ, εγώ τουλάχιστον είχα προλάβει στη στοά Κοραή, της Εθνικής Τράπεζας. Το έχουν αντικαταστήσει σήμερα με κοινούς ανελκυστήρες. Προφανώς τα σύγχρονα στάνταρντς ασφαλείας το κατήργησαν και ως σκέψη…

 55. BLOG_OTI_NANAI said

  Στις χοντράδες υπάρχει και το σχετικό για έναν αντιπαθητικό:

  -Τι δουλειά κάνει;
  – Ξύνει τ «φρύδια» του.

  Αν είναι αντιπαθητικός και ο πατέρας του:

  -Τι δουλειά κάνει;
  – Βοηθάει τον πατέρα του
  – Κι αυτός τι δουλειά κάνει;
  – Ξύνει τ «φρύδια» του.

  Υπάρχει και ένα ανέκδοτο κάπως σχετικό:

  Ένας δύστυχος, έκανε επέμβαση αποκοπής όρχεων.
  Είχε κάνει αίτηση σε διάφορες δουλειές, τον πήραν τελικά στο Δημόσιο με σύμβαση.
  Πρώτη μέρα, πάει στον προϊστάμενο και ρωτάει: Τι ώρα πρέπει να έρχομαι το πρωί;
  – Ο προϊστάμενος: Να έρχεσαι στις 10:00.
  – Ο νεοφερμένος: Μα καλά, τέτοια ώρα έρχεστε εσείς;
  – Ο προϊστάμενος: Όχι, εμείς ερχόμαστε στις 8:00.
  – Καλά, κι εγώ γιατί να έρχομαι στις 10:00;
  – Διότι ρε βλάκα, μέχρι εκείνη την ώρα εμείς ξύνουμε τα «φρύδια» μας. Εσύ τι να κάνεις;

 56. Πάνος με πεζά said

  Προαναγγελία συναδέλφου όταν έφευγε διακοπές :
  «Αύριο τέτοια ώρα θα είμαι από κάτω απ’ την αγγιναριά, και θα τα ξάω…»

 57. aerosol said

  @51: Ε, λοιπόν, «αβακούμ» είναι ακριβώς η λέξη που θα έλεγε κάποιος για να σε τρομάξει και να πέσεις σε ένα πηγάδι!

 58. bloody amateur said

  Και στη Λωξάντρα είχε κάτι αντίστοιχο με αλικο*. Ήθελε, λέει, να διώξει το γαμπρό της το Γιωργάκη απ’ το σπίτι για λίγες μέρες, και τον έστειλε σε μια συγγένισσα να της φέρει «αλικομπενί». Τι είναι αυτό; Μη σε μέλει. Όταν γύρισε ο Γιωργάκης, που είχε πάρει χαμπάρι τι έγινε και ήταν ευγνώμων (για καλό τον έδιωξε η Λωξάντρα, επειδή τσακωνόταν με τη γυναίκα του κι έπρεπε λίγο να ξελαμπικάρει), της έφερε ένα δαχτυλίδι δώρο. Τι είναι αυτό; Αλικομπενί, δεν είχανε εκεί που μ’ έστειλες και στο πήρα εγώ.

  Και επειδή πολύ κυκλοφορεί αυτό το αλικοκάτι, ξέρει κανείς ετυμολογία;

 59. πριν από τεσσεράμισι χρόνια… που είχε σκάσει μύτη η Ιμμόρ με τις νηστικόπιτες της.

 60. α, το έγραψες στο άρθρο.

 61. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  58: Το αλικοντίζω είναι δάνειο από το τουρκ. alikodim, αόριστο του ρήματος alikomak

 62. Στα τούρκικα alıkomak (σύνθετο ρήμα, από το almak «παίρνω» και το ko(y)mak «βάζω» που ως δεύτερο συνθετικό έχει την έννοια, ξερωγώ, επιτατικού) σημαίνει «κρατάω, συλλαμβάνω». Ο αόριστος alıkodu (και στα παλιά τουρκικά alıkodı) έδωσε το μυτιληνιώτικο αλικοντίζω (όπως έγινε και με άλλα ρήματα π.χ. καζαντίζω). Το alıko beni της Λωξάντρας είναι η προστακτική μαζί με την αιτιατική της προσωπικής αντωνυμίας: κράτα με, απασχόλησέ με.

 63. ΙΙΑΤ said

  @13: Το φώς (ακτινοβολία) που μπαίνει στο δωμάτιο είναι το ίδιο σαν να ήταν το (τα) παράθυρο (α) επίπεδα. Αν όμως τα παράθυρα είχαν αντί για υαλοπίνακες (π.χ.) ηλιακές κυψέλες (solar cells), η απολαβή της ακτινοβολίας (ίσως) να ήταν μεγαλύτερη, λόγω μεγαλύτερης επιφάνειας των παραθύρων. Αυτό το είδος παραθύρου απλά μεγαλώνει λίγο το χώρο του δωματίου ή/και φαίνεται αρχιτεκτονικά πιό όμορφο 🙂

 64. sarant said

  62: Ε, ο Δύτης τα λέει καλύτερα και πληρέστερα.

 65. Δεν ήταν δύσκολο κάποιος επιχειρηματίας να εκμεταλλευτεί ένα ευφυολόγημα που έγινε αστικός μύθος. Το πρώτο δεν αναιρεί το τελευταίο:

  Οι Γερμανοί μπορεί να εννοούν ότι θα πάνε να τη βγάλουν στα μπαλκόνια και τις πισίνες και τα μπαρ του ολ-ινκλούσιβ, όπου δεν ξέρουν αν η Κως ξερωγώ είναι στην Ελλάδα, την Ευρώπη, την Πορτογαλία, ή τον Ινδικό.

 66. Νέο Kid Στο Block said

  Δύτη,καμιά ιδέα για τα φουρούσια (σχ.32); Tούρκικο μού ακούγεται 🙂 Yπάρχει κανα ¨φορούς» ή κάπως έτσι,που να σημαίνει υποστήριγμα,δοκάρι,αντηρίδα,κόντρα,… ξερω γω; 🙂
  (τα πιο πολλά δάνεια στην Οικοδομική είναι τούρκικα ή βενετσιάνικα)

 67. Κι όταν σε γράφει κι η Ντέιλι Οκλαχόμαν…
  http://www.greecetravel.com/peloponessos/tipota/

 68. Spiridione said

  Διάφορα σχετικοάσχετα:
  Τελευταία ακούγεται η λέξη οι πουθενάδες – ο πουθενάς, ο εξαφανισμένος, ο ανύπαρκτος, αλλά δεν είναι τόσο αρνητικό όσο ο τιποτένιος ας πούμε. Και μια γαλλική ταινία βλέπω εδώ που είχε προβληθεί στις Νύχτες Πρεμιέρας «Je Suis Un No Man’s Land», μεταφράστηκε «Είμαι ένας Πουθενάς».
  http://www.aiff.gr/article.asp?catid=24149&subid=2&pubid=15168992

  Αυτό το ποτό «Τίποτα» το θυμάμαι και εγώ πριν αρκετά χρόνια. Δεν ήξερα ότι είναι Τριπολιτσιώτικη πατέντα.
  Ένα περίεργο που μου έχει κανει εντύπωση: Στον Ιωανν. Καρτάνο (Παλαιά τε και Νέα Διαθήκη) υπάρχει η λέξη «τίποτες» με τη σημ. τα υπάρχοντα, η περιουσία, τα πράγματα. Για παράδειγμα (μιλά για τη δημιουργία του κόσμου): «Και καλά και έναι ο ήλιος λεπτός, δια τούτο η καύσις οπού έχει απ’ αυτόν δεν εβγαίνει να κάψει όλα τα τίποτες, ούτε πάλιν δια την παχύτητα αυτού πέβει προς ημάς πλέον ενέργεια παρά οπού έχει».
  Δεν ξέρω αν υπάρχει και αλλού, θα δούμε στο Λεξ. του Κριαρά.

 69. sarant said

  68: Περίεργο αυτό με τον Καρτάνο.

 70. Κιντ, τι να σου πω! Κι εμένα τούρκικο ή μάλλον περσικό μου φαίνεται, αλλά δεν το βρίσκω με ένα πρόχειρο ψάξιμο. Υπάρχει το firuz που σημαίνει «τυχερός, νικηφόρος» (εξού και Φεϊρούζ) αλλά δε βλέπω πώς σχετίζεται. Ακόμα λιγότερο η κατάληξη -füruş που σημαίνει «πωλητής» (και δεν συναντιέται μόνη της), παρομοίως -füruz «αυτός που φωτίζει».

  Ψέματα –βρήκα σε ένα παλιό λεξικό το füruş μόνο του με τη σημασία «πώληση». Αλλά και πάλι…

 71. Άγνωστης ετυμολογίας στο ΛΚΝ: http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CF%86%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B9&dq=

 72. Πάνος με πεζά said

  Ξαδερφάκια των «πουθενάδων» είναι και οι «μυρωδιάδες»,αυτοίπου δεν έχουν πάρει μυρωδιά από το θέμα…
  Και η μουσική νότα του άρθρου :

 73. Νέο Kid Στο Block said

  Δύτη, μερσί για τον κόπο! Nαι ,στο ΛΚΝ το είδα και γώ το ερωτηματικό.
  Λες τελικά να είναι ελληνικό από το «φέρον» (στοιχείο/δοκάρι/στήριγμα).; και με κάποιον περίεργο τρόπο έγινε «φουρούσι»;
  Απίθανο πάντως μού φαινεται αυτό, καθότι το «φέρον»/ φέρων οργανισμός, φέρουσα τοιχοποιία κ.λ.π. είναι σχετικά πρόσφατα,ενώ το φουρούσι παλιό.

 74. Πάνος με πεζά said

  @ 63 : Ανάλογα με τον προσανατολισμό, μπορεί το παράθυρο να κερδίζει λίγη ηλιοφάνεια στην κίνηση του ήλιου κατά τη διάρκεια της μέρας, αλλά κι αυτό θα συμβαίνει ελάχιστες, συγκεκριμένες μέρες το χρόνο, με την αλλαγή του ηλιοστασίου. Είναι αυτό που λέμε «το καλοκαίρι ο ήλιος ανατέλλει λίγο πιο αριστερά»

 75. γιώργος said

  καλησπέρα,έχω να προσθέσω πως εκτός από το σηκοβάρι,όπως το λέμε στην γορτυνία,υπάρχει και το ποδοκιούλι.κάτι σαν κλωτσιές δηλαδή..

 76. Καλησπέρα, γιὰ νὰ εἴμεθα καὶ ὡς πρὸς τὸ συντακτικὸ σωστοί, ἡ τουρκικὴ ἔκφραση εἶναι buraya gel καὶ ὄχι gel buraya. Ἐνδιαφέρον τὸ θέμα τοῦ ἄρθρου

 77. Πάνος με πεζά said

  @ 73 : Τα φουρούσια φέρουσι, πάντως… Μαστορικά, λέγεται και φρούσι, καθ’ ότι ο μάστορας έχει να βγάλει μέτρα, δεν κάθεται ν’ αραδιάζει συλλαβές…

  Φουρούσι = φέρω την ουσία (μπαμπινιωτίζω…) 🙂

 78. Νὰ πῶ ὅτι κάποτε ἔπεσα θῦμα μιᾶς πλάκας ποὺ μοῦ ἔκαναν οἱ Ἰταλοὶ συγκάτοικοί μου, μὲ μιὰ σχετικὴ ναπολιτάνικη ἔκφραση. Καθῶς ἐτοιμαζόμουν νὰ πάω στὸ μπακάλη, μοῦ εἶπε ἕνας συγκάτοικος νὰ τοῦ πάρω tozzabancone, ποὺ σημαίνει τίποτα. Ἕκανα νὰ ξαναπάω δύο μῆνες στὸ συγκεκριμένο μπακάλικο

 79. Spiridione said

  Δύτη, για δες κι αυτό
  http://tureng.com/search/furu%C5%9F

 80. Πάνω που ερχόμουν να αναφέρω τους πουθενάδες, ιδιαίτερα ως πολιτικό προσδιορισμό του πανταχού απόντος, είδα πως η Ντέιλι Οκλαχόμαν βρήκε ήδη από το 1950τόσο πως το Τίποτα έχει γεύση αμύγδαλου…

 81. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  78: Κατά λέξη τι θα πει το tozzabancone;

  79: Aυτό είναι λοιπόν το φουρούσι.

 82. 78. Κατὰ μία ἐκδοχὴ σημαίνει βάρα τὸ κεφάλι σου στὸν πάγκο (τοῦ μπάρ)

 83. Επίσης:

  Για την ώρα: Τρεις και κρέμονται!
  Για κάτι που δε θα γίνει ποτέ: Του Αγίου Πού**ου (ανήμερα)! / Στις 32 του μηνός.

 84. sarant said

  82: Μερσί!

  83: Μερικά τα λέει και το άρθρο 🙂

 85. Υπάρχει και η γνωστή ατάκα από το Ξύλο βγήκε από τον παράδεισο.
  – Που θα περάσετε φέτος τας διακοπάς σας;
  – Εις τους πίδακας της Ομονοίας.

 86. κακοφωνίξ said

  Από Μυτιληνιό πάντως έχω ακούσει ότι οι μεγαλύτεροι στέλναν τα παιδιά στη γειτόνισσα για να τους δώσει το αλικοντήρι .Επίσης ο πατέρας του φίλου μου του Αντώνη , ο κυρ-Μάριος , εβδομηντάρης σήμερα και έχοντας ζήσει ως τα 20-25 του στην Πόλη , στην ερώτηση »τι ώρα είναι ; » απαντά »η ώρα που …συνουσιάζονται οι Φράγκοι» .

 87. Επίσης, καθαρά για το τυπικό του θέματος (αλλά κι επειδή η διαστροφή μου μου δε μ’ αφήνει να το αγνοήσω 🙂 ), στην ερώτηση «Πού θα πάτε διακοπές;» η απάντηση μπορεί να είναι «nach Balkonien» (ρήμα μετακίνησης). «Αuf Balkonien» μπορεί να είναι η απάντηση μόνο όταν η ερώτηση περιέχει στατικό ρήμα (π.χ. «Πού θα κάνετε διακοπές;»).

 88. 84β: Α καλάα…

 89. BLOG_OTI_NANAI said

  Θα μπορούσε το φουρούσι να έχει σχέση με αυτό το «furus» που αναφέρει η εγκυκλ. του Ισλάμ (τ.2,σ.784β); Για παράδειγμα, το άλογο «faras» από το λήμμα αυτό, θα πρέπει να είναι αυτό που έχει περάσει στον Διγενή Ακρίτα και τον Αρμούρη ως «Φαρί».

 90. Νίκος Μαστρακούλης said

  77, 79: Λες να είναι κάνα αντιδάνειο απ’ το «φορεύς»;

 91. Το staycation αναφέρθηκε;

 92. Νέο Kid Στο Block said

  Σιγά τον πολυέλαιο!
  http://news247.gr/eidiseis/mixani-tou-xronou/mhxanh_toy_xronoy_pws_vghke_h_frash_siga_ton_polyelaio.2929635.html

 93. 4. Επιβεβαιώνω το «κρατητήρα» ή «κρατητήρι» ως μικρασιατικής καταγωγής και μάλιστα από την περιοχή της Σμύρνης.

  Το «Τίποτα» το παρουσιάσαμε στην έκδοση του ΑΝΤΙ «Κάτι το Ωραίον» τη δεκαετία του ’80. Πρόκειται για λικέρ (σάκχαρις προ πήξεως) από την Τρίπολη όντως. Το είχα κάνει ρεπορτάζ τότε. Ο εφευρέτης του ήταν πολύ περήφανος (στο γωνιακό μαγαζί κάτω από το HOTEL ARIS στην είσοδο της πόλης).
  «ΤΙΠΟΤΑ» όμως ονόμαζε αργότερα και η Ταβέρνα «Κουκλάκι» στο Χαλάνδρι και κάτι τυροκροκέτες. Το λογοπαίγνιο ήταν κάπως έτσι: «Καθήστε και στο μεταξύ να σας φέρουμε τίποτα». Τσούπ, να οι τυροκροκέτες.
  Τη λέξη «Τίποτα» απογείωσε ο Μιχάλης Παυλάκης (Ψεχινός) στο υπερλεξιστικό πόνημά του με τον τίτλο «Τι τίτλο έχει;» Θυμάμαι ακόμα: «Πριν απ’ το τίποτα, δεν υπήρχε τίποτα. Δηλαδή: Τίποτα!».

  Στις υπέροχες ακουστικά λέξεις που σημαίνουν κάτι αντίθετο ή και τίποτα, επιτρέψτε μου να συμπληρώσω:

  «Έβγαλε τον εξαποδώ» Λέγεται ευρέως αντί για την λέξη καρκίνος. Ώστε να μην την βάλει ο ομιλητής ούτε καν στο στόμα του.
  «Καλώς τον Πρόεδρο» (χωρίς σχόλια, όλοι ξέρουμε).
  «Με την φιλική συμμετοχή του ακατανόμαστου». Ο Τζίμης Πανούσης αντί για Νταλάρας έλεγε «ακατανόμαστος» ή «Με λένε Πόπη» προς αποφυγή χρηματικού προστίμου λόγω ασφαλιστικών μέτρων.

  Όσο για το σκοτεινό «φουρούσια» που όλοι οι άλλοι το λένε κονσόλα ή cantilevers μήπως τελικά έιναι ελληνικό από το φρύδι;
  «Οφρύς = η χαρακτηριστική καμπύλη ενός υψώματος ή όρους η οποία διαχωρίζει το ανώτερο μέρος του, δηλ. την κορυφή, από τον κορμό του, δηλ. τις πλαγιές του» μας πληροφορεί το http://goo.gl/9dpiHm και αυτή η τοπολογική περιγραφή θα μπορούσε να ταιριάζει με αυτήν του φουρούσια. Δεν ξέρω, μια ιδέα είπα.

 94. Tsopanakos said

  Σα να ξεχάσαμε τον Άγιο Φούφουτο!
  https://sarantakos.wordpress.com/2010/07/26/fufutos/

 95. Άλλο η δική μας νομανσλάνδη, η ανύπαρκτη, και άλλο το ουδέτερο Moresnet του πρώτου λίκνου του akate, που όντως υπήρξε επ´ι 100 σχεδόν χρόνια στα τότε βελγοπρωσσικά σύνορα!

 96. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  94: Εμ βέβαια -και φον!

  93: Καλώς ήρθατε, πολύ… γούστο είχε το Κάτι το ωραίον!

 97. NM said

  Πατερνόστερ στην Αθήνα υπήρχε μόνο αυτό της στοάς Κοραή-Σταδίου, σε λειτουργία μέχρι τα μέσα του ’80, όπως σωστά γράφτηκε παραπάνω). Μόνο που δεν εξυπηρετούσε την Εθν.Τράπεζα αλλά τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, που χρησιμοποιούσε ολόκληρο το κτήριοΛειτουργούσε και λίγο διαφημιστικά για την εταιρεία και το πρόγραμμα εξηλεκτρισμού της χώρας. Οποτε πέρναγα απο κει, τράβαγα τη μάνα μου να με πάει να το δώ και πραγματικά πάντα υπήρχε μια ευάριθμη ομάδα περαστικών που στέκονταν και το χάζευαν. Αυτό για το οποίο δεν είμαι σίγουρος είναι το πότε εγκαταστάθηκε καθώς το κτήριο προϋπήρχε και μάλιστα φιλοξένησε και τα κεντρικά γραφεία του ΕΑΜ από την απελευθέρωση μέχρι τον Δεκέμβρη τουλάχιστον (υπάρχει και το ολιγόλεπτο φιλμάκι από την κατάληψή του από τους εγγλέζους με την εισβολή του εγγλέζικου τανκ και εν ψυχρώ εκτελέσεις αόπλων που βγαίνουν με τα χέρια ψηλά)

 98. andreas said

  Εκτός από της Αγίας Καθίστρας, υπήρχε και της Αγίας Πληρωμής, κάθε που έμπαινε ο μισθός.

  Eξωτικός τόπος διακοπών φυσικά, οι Μπραχάμες, κι αν θες να πας σε μοντέρνα μεγαλούπολη, βγάζεις εισιτήρια για το Μπράχαμ Σίτι. Ή την Αγία Πετρούπολη, πιο πάνω απ’ το Περιστέρι.

 99. Πάνος με πεζά said

  Αντίστοιχο μέρος βέβαια, και προτεινόμενο για διακοπές, μέσω και του Ελληνικού Κινηματογράφου, η περίφημη Κωλοπετινίτσα (αλλάζω λίγο την ορθογραφία σε σχέση με τους τίτλους της ταινίας).

 100. SocratesL said

  Καλησπέρες!

  @71 & 79: Η «επίσημη» ονομασία για τα φουρούσια είναι κιλλίβαντες, αν και σπάνια χρησιμοποιείται, ακόμη κι από αρχιτέκτονες. Το πιθανότερο μέρος να τη συναντήσετε είναι σε κάποιο σύγγραμα ιστορίας της αρχιτεκτονικής ή της τέχνης.

  Υ.Γ.: Και τώρα που βρεθήκαμε, να μαζευτούμε καμία μέρα να πάμε πουθενά να φάμε τίποτα!…
  Αλήθεια, Νικοκύρη, αυτό πώς το μεταφράζεις σε έναν ξένο;

 101. Πάνος με πεζά said

  Κιλλίβαντες; Θυμήθηκα κηδείες πολιτικών με αυτό ! Από στατικής άποψης πάντως, λέγεται «βραχύς (ή κοντός) πρόβολος», τέτοιος δηλαδή που το εφαρμοζόμενο φορτίο είναι πολύ κοντά στη στήριξη (απέχει από 0.4 έως 1,0 x το ύψος του φουρουσιού).
  Έχει ευρεία εφαρμογή στις γερανογέφυρες.

 102. Κι επειδή μας διαβάζουν και παιδιά, ας τους εξηγήσομε ότι Paternoster (μία λέξη) λεγόντουσαν κάτι ασανσέρια του παρελθόντος με διαρκή κίνηση. Το γιατί ονομάστηκαν «Πάτερ Ημών» μπορεί να εξηγείται από το ότι σε ανέβαζαν (στον 7ο ουρανό;) μέχρι να πεις «Πάτερ Ημών» είτε γιατί δεν έβλαπτε να έχεις πει την προσευχή σου, προτού σαλτάρεις σε ένα από δαύτα…

 103. tasos said

  Ένα πολυ δημοφιλές μοντέλο αυτοκινήτου ειναι το «πεζο το δυο» και μ’αυτό πηγαινα στο μπακάλικο της γειτονιάς να πάρω συρεκιέλα. Τις καλησπέρες μου.

 104. Κι άλλο ένα Πάτερημών του 1920 από την Κοπεγχάγη, ό,τι καλύτερο για γέροντες, παιδιά και εγκύους!

 105. sarant said

  97: Έχεις λινκ για το φιλμάκι;

  100: Όπως το «κάτι, κάπου»

 106. Ηλεφούφουτος said

  102 Η εξήγηση που μου είχαν δώσει στην Πράγα όταν είχα πρωτοδεί ένα τέτοιο ήταν ότι ο μονότονος ήχος τάκα-τούκα, που κάνει, θυμίζει το μονότονο και επαναληπτικό «πάτερ νόστερ» (τα παλιά τα χρόνια λέγανε ολόκληρη σειρά από «πατερημά» και η μονοτονία ήταν μέρος του παιχνιδιού).
  Η αγγλική Γουικι (βλ. λίκνο στο 51) λέει οτι το σχεδιάγραμμά του με τον ιμάντα και τα κελλιά θυμίζει κομποσκοίνι (το ροζάριο των καθολικών).
  Σαν να μου φαίνονται να μπορούν να συνδυαστούν τα δύο.

  Δεν ξέρω γιατί και τα περισσότερα γιουτουμπάκια παραπέμπουν σε Πράγα αλλά και εγώ με την Πράγα το έχω συνδέσει, μεταξύ άλλων και γιατί το κτήριο στο οποίο μένω συνήθως όποτε πηγαίνω εκεί έχει ένα τέτοιο ασανσέρ. Δεν θα ξεχάσω τον τρόμο μου μία φορά που ξέχασα να πηδήξω έξω στον τελευταίο όροφο και αναρωτήθηκα ενώ αυτό συνέχισε να ανεβαίνει αν θα συθλιβόμουνα μεταξύ πατώματος του πατερνόστερ και οροφής του κτηρίου. Δεν είχα δει τότε το σχεδιάγραμμα του λίκνου 51.
  Η άλλη σκέψη που κάνω όταν το βλέπω είναι τι θα έκανα αν ήμουν με πατερίτσες.

  Καποιος μού είχε πει ότι τα χρησιμοποιούν στο Ισραήλ τα Σάββατα ώστε να μην αμαρτάνουν οι πιστοί πατώντας κουμπιά, γιατί αυτό λογίζεται εργασία!

 107. Spiridione said

  102. Ωραία τα πατερνόστερ! Μου θυμίζουν το ανέκδοτο με την Παναγία την Αλεξιπτιώτισσα.

  Καλά, τι γίνεται φέτος με την Μαλαισία και τ’ αεροπλάνα;

 108. sarant said

  103: Καλησπέρα! Όταν ο πατέρας μου ήταν νέος, μου έλεγε ότι έλεγαν για το τραμ το 2 ή το 11.

 109. Σπιριντιόνε, λες αυτό που έπεσε τώρα νάναι εκείνο πούχε χαθεί πριν κάνα τρίμηνο; Και πού πήγε να πέσει, το φουκαριάρικο…

 110. Πρόλαβα καὶ μπῆκα στὸ πατερνόστερ τῆς ΔΕΗ. Μιὰ φορὰ μὲ τὴ μάννα μου ποὺ ἤθελε νὰ καταθέση παραπεμπτικὰ τοῦ ἰατρείου. Κι ὅταν περιέγραψα τὸ ἀσανσὲρ στὸ παππού μου μοῦ εἶπε «ὅταν ἤμουν νέος ὑπῆρχαν πολλὰ τέτοια καὶ τὰ λέγαμε πατερνόστερ». Ὅταν ὅμως ἔμαθα πολὺ ἀργότερα τὶ σημαίνει πατερνόστερ κι ἐπανῆλθε ἡ φράση στὸ νοῦ μου σκέφτηκα «μπὰ χαζομάρες τοῦ παπποῦ μου θἆταν». Δὲν περίμενα νὰ τὸ ξανασυναντήσω εἰλικρινά μὲ τὴν ἔννοια τοῦ ἀεικίνητου ἀσανσέρ

 111. http://en.wikipedia.org/wiki/Paternoster

 112. 79 Σε έντυπο λεξικό όμως δεν υπάρχει –ούτε στον Νισανιάν, που έχει μόνο το β’ συνθετικό («πωλητής»): http://www.nisanyansozluk.com/?k=f%C3%BCru%C5%9F&x=0&y=0

 113. Νέο Kid Στο Block said

  Μοντέρνο (2013) project για πάτερνόστερ από τη Χιτάτσι. (υποτίθεται πως δεν (θα) έχει θέματα ασφαλείας. Πώς, δεν το καταλαβαίνω βέβαια,αλλά δεν ξέρω και γιαπωνέζικα. 🙂 )

 114. Πάνος με πεζά said

  Εντάξει ρε παιδιά, αισθάνομαι ένοχος. Για διακοπές πήγε να μιλήσει ο άνθρωπος, και το πήγαμε στα πατερνόστερ !
  (Αν και έχει λίγη σχέση : η συνεχής ροή του πατερνόστερ είναι οι έντεκα(?) μήνες, κι όταν πηδήξεις έξω είναι ο μήνας (?) των διακοπών ! 🙂 )

 115. Νέο Kid Στο Block said

  114. Ναι,καλό! Kι αν πηδήξεις στην άνοδο στο φρεάτιο-όπως έκανε κατά λάθος ένας υπερήλικας Ολλανδός το 2012-… ❓ 😦

 116. Alexis said

  #103: Επίσης λεγόταν και το Ι.Π. :
  -Με τι θα γυρίσεις σπίτι;
  -Με Ι.Π. (εν. με τα πόδια)

  #107: Για πε το ανέκδοτο (αν και υποψιάζομαι ποιό μπορεί να είναι).

  Κι άλλος ένας της κατηγορίας των «ανύπαρκτων» είναι και ο «εξωφυλαρούχας» για τους έχοντες έφεση στον αθλητισμό.
  Ο οποίος όπως έμαθα τελευταία από το γιό μου που παίζει μπάσκετ, δεν πολυλέγεται πια γιατί έχει αντικατασταθεί από τον «άι φερ».
  -Τι θέση παίζει;
  -Άι φερ!
  -Τι είναι αυτό παιδί μου;
  -Άι φερ ρε μπαμπά, αυτός που του λέμε: «άι φερ’ μας τις μπάλες» «άι φερ’ μας νερά» κλπ.

 117. ΝεοΚίντ, στο 113
  Nope! Nope! Nope! Nope! Nope! Nope!
  Καλή η τεχνολογία, αδερφέ, αλλά καλύτερο το ισόγειο, άιντε ο πρώτος να ασκούμε λίγο και το καρδιαγγειακό μας!

 118. Alexis said

  #114: Πες το ψέμματα!
  Για διακοπές πήγε να μιλήσει και του κάναμε το ιστολόγιο slang.gr 😳

 119. Πάνος με πεζά said

  Η απροσδιοριστία στα «αισθησιακά» μπάνια : «δεν είχα μαζί μου το καλό μαγιό, και φόρεσα το τρίχινο»… 🙂

 120. Παλαιών Πατρών Ιωάννης said

  @76
  Μην είσαι τόσο απόλυτος Arşimet. Στα τουρκικά το ρήμα μπορεί να αλλάξει θέση ανάλογα με την έμφαση που θέλουμε να δώσουμε. Δύτη;
  http://el.forvo.com/word/gel_buraya/

 121. Σχετικά με το «Πεζώ 2» ένας φίλος που σπούδασε Ρουμανία, μούλεγε πως στα ρουμάνικα η έκφραση «με τα πόδια» είναι «πε ζος»!
  Κάνας ομιλών τη ρουμανική να το επιβεβαιώσει; Ή μέστελνε ο κουμπάρος στη γωνία να δώ αν έρχεται;

 122. Alexis said

  #119: Έλεος ρε φίλε!
  Θα με πνίξεις!!! 😀
  Γελάω μόνος μου σαν το μαλάκα!

  «Κρεατί κουστούμι» το ήξερα εγώ αλλά το δικό σου είναι καλύτερο! 😀

  (Νικοκύρη χίλια συγγνώμη…)

 123. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  122: Δεν πειράζει, υπάρχει στο πιο σεμνό και η ζώνη χρώματος δερματί (ή κρεατί)

  116: Εξού και ο άιφερ μάνατζερ.

 124. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Ένα τίποτα με λίγο από καθόλου, το θυμάμαι. Επίσης για την ώρα λέγαμε και «πετσί παρά πέντε».

  Πότε;
  -όταν είναι δυο μέρες κοντά κοντά
  πού;
  -εκεί που δε βρέχει, στον αγύριστο (και το κλασικό ¨»πού» εκεί που κλαν η αλεπού και «ποιος» ο ποιοποιός.
  τί τρώνε;
  -Αηδονόγλωσσες,αέρα κοπανιστό,γλαρόσουπα, γλάρο με φύκια και του πουλιού το γάλα,
  Καλό είτανε;
  -Ναι μα μύριζε λιγιδιά (ήταν λίγο)
  -Πάρε το ποτήρι από το παιδί γιατί θαρρώ πως φωνάζει του καινουργιάκη(θα το σπάσει)

  Ίντα ώρα ΄ναι;
  -Η ψεχινή
  -Κατές ΄ντα ώρα ναι;ώρα να τσι φας 🙂
  -Εεεε » Σ α β β ά τ ο» (δηλαδή ετοιμάσου να τσι φας )

 125. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  119.>>“αισθησιακά” μπάνια
  άλλοι για οφθαλμόλουτρα
  123>>στο πιο σεμνό και η ζώνη χρώματος δερματί (ή κρεατί)
  στο πιο ποιητικό: σάρκινο

 126. Spiridione said

  116. Ένα παλιό ανέκδοτο είναι. Ο εκπαιδευτής αλεξιπτωτιστών λέει στους εκπαιδευόμενους: Θα τραβήξετε το πράσινο σχοινί, κι αν δεν ανοίξει το αλεξίπτωτο θα τραβήξετε το πράσινο σχοινί, κι αν δεν ανοίξει ούτε τότε θα τραβήξετε το κόκκινο, και αν δεν ανοίξει και πάλι, ε τότε προσευχηθείτε στην Παναγία την Αλεξιπτιώτισσα. Μπαίνουν στο αεροπλάνο για να κάνουν την εκπαίδευση, πέφτουν όλοι οι αλεξιπτωτιστές και ο εκπαιδευτής κλείνει την πόρτα. Μετά από λίγο ακούει ένα χτύπημα, ανοίγει την πόρτα, και βλέπει τον πιο αφελή ή/και τον πιο γκαντέμη εκπαιδευόμενο, πανικόβλητο, να κουνάει τα χέρια πάνω κάτω και ΄να λέει: Πώς την είπες την Παναγία;

 127. Πάνος με πεζά said

  Δυο-τρεις παραλλαγές στο ίδιο ανέκδοτο :

  Ο αλεξιπτωτιστής έχει ακουστική επικοινωνία με το αεροπλάνο.
  -Είμαι στα 2000 πόδια και δεν άνοιξε !
  -Τράβα το κόκκινο κορδόνι.
  -Είμαι στα 1000 πόδια και δεν άνοιξε !!
  -Τράβα το κίτρινο κορδόνι.
  -Είμαι στα 500 μέτρα και δεν άνοιξε !!!
  -Τράβα το μπλε κορδόνι.
  -Είμαι στα 2 μέτρα και δεν άνοιξε !!!!!
  -Ε, δε μπορείς να πηδήξεις από τα 2 μέτρα;

  Κι ο άλλος, στον έμπορο αλεξιπτώτων :
  -Πώς ανοίγει;
  -Τραβάς το κόκκινο κορδονι.
  -Κι αν δεν ανοίξει;
  -Δευτερεύον σύστημα, το πράσινο κορδόνι.
  -Κι αν δεν ανοίξει;
  -Τριτεύον σύστημα, ο μαύρος μοχλός.
  -Κι αν δεν ανοίξει;
  -Σύστημα υπερασφαλείας, το κόκκινο κουμπί.
  -Κι αν δεν ανοίξει;
  -Το φέρνεις και το αντικαθιστούμε δωρεάν.

 128. Dimitris said

  14:

  Λίγο μεταγενέστερο του «Ξαπλόπουλου» ήταν:
  -Που δουλεύεις?
  – Στην “mediastrom”

 129. Γς said

  98:
  >Εκτός από της Αγίας Καθίστρας, υπήρχε και της Αγίας Πληρωμής

  Και της Αγίας Λαϊκής
  https://sarantakos.wordpress.com/2013/08/26/misthos/#comment-183354

 130. Παλαιών Πατρών Ιωάννης said

  Άσχετο:
  Ενημέρωση Ομπάμα για την συντριβή του Boeing 777 από τον Πούτιν
  http://www.kathimerini.gr/776629/article/epikairothta/kosmos/enhmerwsh-ompama-gia-thn-syntrivh-toy-boeing-777-apo-ton-poytin

 131. Παραλλαγή στο 127β:
  -Κι αν δεν ανοίξει;
  -Ε, αυτό πια θα ανοίξει. Φτάνετε λοιπόν ασφαλείς στο έδαφος και σας περιμένουν τα ΡΕΟ για να γυρίσετε στο στρατόπεδο.

  Φυσικά το αλεξίπτωτο δεν ανοίγει, ούτε με το κορδόνι, ούτε με το μοχλό, ούτε με το κόκκινο κουμπί. Και ο εκπαιδευόμενος:
  -Κοίτα γκαντεμιά! Να δεις που ούτε τα ΡΕΟ θα μας περιμένουνε στο έδαφος.

 132. Παλαιών Πατρών Ιωάννης said

  130:
  Η Καθημερινή διόρθωσε τον τίτλο σε:
  «Ομπάμα: Κάθε βοήθεια για να αποκαλυφθούν τα αίτια της τραγωδίας»

 133. Εντωμεταξύ στη Γάζα ακόμη ματώνουν

  https://twitter.com/hashtag/gazaunderattack

  Κόπηκε το ρεύμα και άρχισε η χερσαία εισβολή με τανκς και βομβαρδισμούς από αέρα και θάλασσα.

 134. ilias said

  Είμαι από ένα χωριό της Λέσβου. Όταν είμασταν μικροί μας στέλνανε να πάρουμε «ΣηκωΧτύπα» ή «ΣηκωΧτύπα με κακάο».

  Όσο για το Ισραήλ και τα ασανσέρ το Σάββατο, μία φορά ήμουν στη Ιερουσαλήμ σε ένα ξενοδοχείο που το είχαν (μάλλον) ορθόδοξοι εβραίοι. Το Σάββατο όλα τα ασανσέρ (πλην ενός) δούλευαν αυτόματα. Άρχιζαν από το ισόγειο και ανέβαιναν ένα-ένα όροφο, σταματούσαν περίπου 15 δευτερόλεπτα ανοιχτά σε κάθε όροφο, έκλειναν και συνέχιζαν μέχρι τέλους (νομίζω είχε 10 ορόφους). Επιστροφή με τον ίδιο τρόπο και πάλι από την αρχή.

 135. Ορεσίβιος said

  Νικοκύρη, ωραία η επαναδημοσίευση του παλιού άρθρου(με νέα καρυκεύματα) και ωραία σχόλια.

  -Τελικά, διαπιστώνω ότι μόνο οι νοικοκυράδες του χωριού μου μαγείρευαν «κωλομέγλειφες»!

  – Όταν ο πιτσιρικάς πήγαινε να αγοράσει σουλιπινούς, ο μπακάλης συνήθως του απαντούσε: Να του πεις (του ανθρώπου που σέστειλε) :»Το γαϊδούρι πούστειλες αυτιά δεν έχει».

  -«Τι ώρα είναι; » – «Ώρα που @μιούνται οι γύφτοι»

  – » Το παραμουτσεύεσαι (δλδ το περιφρονείς, δε σου αρέσει) το φαΐ που έφτιαξα! Πέτρες θα σου μεγερέψω αύριο!»

  Και ένα ποίημα του Γιώργη Παυλόπουλου, από τη συλλογή «Το σακί»:

  Η πέτρα

  Νύχτα πείνα κατοχή
  και στη θράκα για ψωμί
  ψέναμε μια πέτρα.

  Έσκασε στα τέσσερα
  μαύρισε και ράισε
  μα δεν έγινε ψωμί.

  Και την έκανα κομμάτια
  την εμοίρασα στα πιάτα
  μα κανείς δεν άγγιξε.

  Τότε γονατίζοντας
  ζήτησε συχώρεση
  ούρλιαξε η μάνα.

 136. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  124: Τι ώρα είναι; Η χτεσινή, το λέγαμε κι εμείς.

  129: Γεια σου Γς, βλέπω μια χαρά δουλεύουν τα συστήματα!

  135: Εγώ δεν το λέω, αλλά έχω δει στο fb τα «κωλομεγλειφάτα», από Αθηναίο.

 137. agapanthos said

  Να συμπληρώσω ότι στη δεκαετία του 80 κάποιοι δούλευαν στην ΕΚ.ΠΑ.ΠΕ (Εκμετάλλευση Πατρικής Περιουσίας)

 138. Τσοπάνος said

  @6 Και μπαλκόνια και λούτζες (ημιυπαίθριους). Μόνο που αυτούς τους τελευταίους οι περισσότεροι τους κλείνουνε με τζαμαρία (για επέκταση του δωματίου). ….

  φτου γαμώτο. κι εδώ ερχόμαστε δεύτεροι ???

 139. Γς said

  136 β:

  Κι ο Κώστας, ο γείτονάς μου στο δωμάτιο διαβάζει Stewart
  (Does God Play Dice? ).
  – Χάος; Του λέω.
  Με κοιτάζει απορημένος.
  -Σι, έιτς, άι, όου, ες.
  -Α, Κέιος!

  Παίζει ή δεν παίζει ζάρια ο θεός; Και να ο Αϊνστάιν και να ο Χόκινγκ και φτάσαμε και στην περί Θεού αυταπάτη του Ντίοκινς.

  Φανατικός άθεος ο Κώστας μας.
  Αθεος; Αγνωστικιστής; Αθρησκος;
  Θα τον έψαχνα, αλλά με πρόλαβε.

  Μου λέει για την Μέρλιν. Την Αγία Μέρλιν.
  Κοντά πενήντα χρόνια στην Αμερική. Στη Νέα Υόρκη. Μανχάταν και μετά πάνω στα βουνά, τα Κατσκιλ. Με τη φάρμα του τα ζωάκια του και την γυναίκα του την Μέρλιν.
  Εβραία και στέρφα μετά από μια εγχείρηση. Η γυναίκα της ζωής του.

  -Δεν την έθαψα θρησκευτικά. Την έκαψα.
  Τα πούλησε όλα και πριν έρθει πάλι στην πατρίδα, πήγε σε μια μικρή λιμνούλα κει πάνω στα βουνά και σκόρπισε τη στάχτη της.

  Και μου περιγράφει πως η Αγία Μέρλιν σκορπίστηκε σ όλη την λίμνη. Δακρυσμένος

 140. ΠΑΝΟΣ said

  Συνονόματε με πεζά,πολύ ωραία τα ανέκδοτα.Νά’σαι καλά,γέλασα πολύ και τα κλέβω!

 141. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  137.>>ΕΚ.ΠΑ.ΠΕ, μου θύμισε το
  τοκιστής και σουλατσαδόρος

  τη Σάντα Μπάρμπαρα δίπλα στο Αιγάλεω την είπαμε;

 142. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Η αγία ράβδος (παλαιοχριστιανική αγία, ελπίζω)

 143. Να ρωτήσω κάτι, λίγο αργοπορημένα; Το επίθετο μαγευτικός -ή -ό άραγε χρησιμοποιείται στην πράξή πουθενά αλλού εκτός από το παραθεριστικό στερεότυπο;

 144. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  143.Σίγουρα τα τοπία και τα ηλιοβασιλέματα, ανατολέςκλπ αλλά και η μουσική, ο χορός, η ματιά ; Μια συγγενική αλλά αντίθετη λέξη που εγώ τουλάχιστον τη συνάντησα τα τελευταία χρόνια είναι η απομάγευση. (και το απομαγεύμαι δεν το ήξερα από το σχολείο)

 145. απομάγευση

 146. sarant said

  143: Πράγματι, συνήθως το χρησιμοποιούμε είτε για τουριστικούς προορισμούς είτε για θέα, ηλιοβασίλεμα, τοπίο κτλ.
  Βέβαια, είναι κι αυτά που αναφέρει η Έφη στο 144. Επίσης λέμε «μαγευτική φωνή»

 147. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  145, Α ευχαριστώ! Από τους κοινωνιολόγους ή από το Ράμφο πρέπει να το πρωτοσυνάντησα κι εγώ.Το ‘εγραφα διστακτικά μήπως ήταν από αρχαιοτάτων, δημοτικοποιημένη 😉 . Ώστε disenchantment κατά Βέμπερ

 148. Νομίζω πως σήμερα η απομάγευση λέγεται και ξενέρωμα…

  Και ξεχάσαμε σε τούτο το άρθρο το καλό επάγγελμα του ορχεοξύστου

 149. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Όταν αναφέρονταν,παλιότερα κυρίως, σε κορίτσια που παντρεύτηκαν χωρίς να σπουδάσουν, λέγανε ότι έδωσε στην ανωτάτη παντρευτική.

  28.>>- Η κορφή κι ο γύρος λείπει, και τα δυό πλευρά κι η μέση.
  >λούτζες (ημιυπαίθριους)
  Εμείς λέμε λοτζέτα
  (το είπα για να γράψω την παλιά μαντινάδα 🙂 )
  Δυο περιστέρια παίζουνε
  σε μια μικρή λοτζέτα,
  σε ξένα χέρια θα με δεις,
  τα μάτια σου άνοιξέ τα

  *ξύστρα,ο τρίφτης,ο ρεντές του βορρά

 150. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  149,
  28.>>- Η κορφή κι ο γύρος λείπει, και τα δυό πλευρά κι η μέση.
  Μια αδέσποτη δεξιά γωνία κατάπιε το δικό μου ανάλογο, για όσους δεν έχουν τα αναγκαία σύνεργα:
  Τυρί κι αλεύρι ελείπου ν του
  και ξύστρα και κουτάλα
  και ντέτζερη και παραστιά
  να ψήσει τα λαζάνια
  (την όρεξη είχε μόνο,συμπληρώνουμε)

  ξύστρα,ο τρίφτης,ο ρεντές βλ,149 *

 151. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  145.>> απομάγευση
  ξαναδιαβάζοντάς το στη λεξιλογία, σκέφτηκα,ως συναφές νόημα, το ξενοστίμισμα του κόσμου, αν μπορούμε να το πούμε. Ξανοστιά το λέμε στα μέρη μου. Ανοστιά το μη νόστιμο, ξανοστιά αυτό που (είχε και) έχασε τη νοστιμιά του.

 152. Γς said

  Μάγευση και απομάγευση…Κι η Πολυφάρμακος Πότνια μάγισσα.

  [Και δεν ξέρω σε ποια φάση πέταξα στη θάλασσα τα πλουμιστά βότσαλα που μια ζωή μάζευα]

 153. spyridon said

  Στην Ολλανδική υπάρχουν δύο ανάλογες «μαγευτικές» χώρες διακοπών ανάλογες με το είδος κατοικίας. Η «Balkonia» και η «Tuinaria» (Ταουινάρια) = Κηπεία.

 154. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Από πού είσαι κουμπάρε;
  από το Γενί Χωργιό

 155. nearxos said

  Σχετικά με το ανέκδοτο στο τέλος της δημοσίευσης, θυμάμαι μια διαφορετική εκδοχή (που μπορεί να σοκάρει μερικούς φιλόζωους). Αντί για δάσκαλος ήταν παπάς και εκεί που έπιασε τον πιτσιρικά στο καφενείο τον ρωτούσε να του πει τις ονομασίες καθημερινών πραγμάτων στα αρχαία ελληνικά και τον «διόρθωνε» λέγοντας ό,τι χαζομάρα του ερχόταν στο μυαλό εκείνη την ώρα.
  -Πώς λέγεται ρε η γάτα;
  -Γαλή.
  -Λάθος, ράντω λέγεται.
  -Η φωτιά πώς λέγεται;
  -Πυρ.
  -Πάλι λάθος! Χαρά λέγεται.
  -Το νερό πώς λέγεται ρε χαμένε;
  -Ύδωρ.
  -Κι αυτό λάθος! Φτήνεια λέγεται.
  Ο νεαρός είχε αρχίσει να εκνευρίζεται αλλά από σεβασμό προς τον παπά κρατούσε την ψυχραιμία του.
  -Και κάτι τελευταίο. Πώς λέγονται ρε χαμένε με μία λέξη τα έπιπλα, τα πιατικά και τα τεντζερέδια ενός σπιτιού;
  -Ξέρω γω; Οικοσκευή;
  -Σιγά μην ξέρεις! Κιλιντρίνια λέγονται ρε στουρνάρι! Μοσχάρι πήγες, βόδι γύρισες!
  Και γέλια όλο το καφενείο. Ο νεαρός όμως δεν ήθελε να το αφήσει να περάσει έτσι. Όντας σίγουρος οτι οι υποτιθέμενες σωστές απαντήσεις που έδινε ο παπάς ήταν λέξεις οτινάναι που του ερχόταν εκείνη την ώρα στο μυαλό και αποκλείεται να τις θυμόταν αργότερα (σε αντίθεση με τον ίδιο που εκτός από μορφωμένος ήταν και έξυπνος) σχεδίασε την εκδίκησή του.
  Μία Κυριακή πρωί που ο παπάς ήταν στην Εκκλησία για τη λειτουργία, πήρε μια γάτα, τη βούτηξε στο πετρέλαιο (ψυχραιμία, ανέκδοτο είναι), την έβαλε φωτιά και την πέταξε μέσα στο σπίτι του παπά. Στη συνέχεια πήγε στην Εκκλησία και από μια πλαϊνή πόρτα που έβγαζε στο Ιερό, έχωσε το κεφάλι του μέσα και φώναξε στον παπά
  -Παπά, παπά, πήρε η ράντω τη χαρά, κι αν δεν τρέξεις με τη φτήνεια θα καούν τα κιλιντρίνια!
  -Φύγε από δω ρε χαμένε, τι χαζά είναι αυτά που λες;
  Και ξανά
  -Παπά, παπά, πήρε η ράντω τη χαρά, κι αν δεν τρέξεις με τη φτήνεια θα καούν τα κιλιντρίνια!
  -Φύγε από δω ρε αφορισμένε που δε σέβεσαι τίποτα.
  -Εντάξει παπά, φεύγω, αλλά μη μου πεις οτι δε σε ειδοποίησα…

 156. sarant said

  Ο Περιπλανώμενος Δερβίσης πήρε αφορμή από το σημερινό άρθρο και έκανε μια πολύ ωραία εκπομπή στο διαδικτυακό ραδιόφωνο του ΜεταΔεύτερου, που μπορείτε να την ακούσετε εδώ:
  http://www.mixcloud.com/georgegeorgiadis127/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%80%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CF%8E%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%B4%CE%B5%CF%81%CE%B2%CE%AF%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CE%B5%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF-23-7-2014/

 157. Ηλεφούφουτος said

  155 Από θεατρικό του Βασίλη Ρώτα είναι αυτό (γράφτρα η γάτα, επειδή γδέρνει).

 158. Ιάκωβος said

  145
  Κατά λέξη η απογοήτευση είναι η απομάγευση.

 159. nearxos said

  157
  Ευχαριστω!

 160. Μπορεί να το ‘χει χρησιμοποιήσει κι ο Β. Ρώτας, αλλά θυμάμαι να το ‘χω ακούσει μικρός από τη Μωραΐτισσα γιαγιά μου, με αρπάχτρα τη γάτα, χαρά τη φωτιά και κωλοκούμπια τα καθίσματα.

 161. Ηλεφούφουτος said

  Κωλοκούγκια, αν είχα ακούσει καλά, έλεγε στο έργο του Ρώτα.
  Τα ανάκλιντρα στ Αρχαία.

  Μήπως το είχε δει στο «θέατρο του βουνού» η γιαγιά σου;

 162. Όχι, ζούσε στην Αθήνα στην Κατοχή (και ήδη απο το 1913). Ασε που ήταν και βασιλικιά…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: