Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μηνολόγιον Αυγούστου λοιπόν!

Posted by sarant στο 1 Αυγούστου, 2014


Το Μηνολόγιο, που το δημοσιεύω εδώ στις αρχές κάθε μήνα (συνήθως την πρώτη του μηνός), ήταν ιδέα του πατέρα μου, του αξέχαστου Δημήτρη Σαραντάκου, ο οποίος αρχικά το δημοσίευε στο περιοδικό Φιστίκι, που έβγαζε επί πολλά χρόνια στην Αίγινα. Στο εδώ ιστολόγιο, το Μηνολόγιο άρχισε να δημοσιεύεται τον Οκτώβρη του 2010 και βέβαια μέσα σε 12 μήνες έκλεισε τον κύκλο. Τότε, αποφάσισα να εξακολουθήσω να το δημοσιεύω στις αρχές κάθε μήνα, επειδή έχει γίνει το σταθερό σημείο αναφοράς για τα γεγονότα του μήνα, που ενημερώνεται συνεχώς με δικά σας σχόλια μέσα στη διάρκεια του μήνα, σχόλια που συνήθως αφορούν επισήμανση ημερομηνιών, αν και κυρίως είναι αγγελτήρια θανάτων.

Οπότε, συνεχίζω τις δημοσιεύσεις όσο θα υπάρχει ενδιαφέρον, προσθέτοντας πάντοτε δικές σας προτάσεις από πέρυσι. Πάντως, σε κάποιες περιπτώσεις η επέτειος έχει εσκεμμένα μετατεθεί κατά μία ημέρα.

Πα  1

Αυτοκτονία Νίκου Ζαχαριάδη στο Σουργκούτ της Σιβηρίας

Σα  2

† του Ερρίκου Καρούζο

Κυ  3

Κοίμησις Ιωάννου Παπαϊωάννου του μελωδού και Ανδρέου Εμπειρίκου του υπερρεαλιστού

Δε 4

† Ιωάννου Χριστιανού Άντερσεν, του μυθοποιού

Τρ 5

 Κοίμησις Μέριλυν Μονρόε, Ρίτσαρντ Μπάρτον, σερ Άλεκ Γκίνες. Και γενέσιον Άννης-Σίλιας της διαδικτυακής φίλης και του ενός εκ των δύο αριστουργημάτων που εποίησε ο Νικοκύρης.

Τε 6

Γενέσιον Αλεξάνδρου Φλέμιγκ, του ευεργέτου της ανθρωπότητος. Και των εν Χιροσίμα αμάχων.

Πε 7

Ηρακλείτου, του Εφεσίου φιλοσόφου

Πα 8

Του Ινδού διανοητού Ραμπιτρανάθ Ταγκόρ

Σα 9

Ανάληψις Απολλωνίου του Τυανέως εκ του ιερού της Δικτύννης

Κυ 10

† Κωνσταντίνου Χριστοφορίδη, πατρός της αλβανικής φιλολογίας

Δε 11

† Θανή Ιωάννου Ουνιάδου

Τρ 12

Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας

Τε 13

Των εν Μαραθώνι, Ελλήνων προμαχούντων Αθηναίων και Παγκόσμια Ημέρα των Αριστεροχείρων

Πε 14

Κοίμησις Βερτόλδου Μπρεχτ, του δραματοποιού

Πα 15

Θουκυδίδου Ολόρου Αλιμουσίου

Σα 16

Πρώτη εγγραφή εις δίσκον της ανθρωπίνης φωνής υπό Θωμά Έδισον

Κυ 17

Γενέσιον Πέτρου Φερμά, του μαθηματικού

Δε 18

† Θανή Ονωρίου Μπαλζακ

Τρ 19

Εκτέλεσις του ποιητού Φρειδερίκου Γκαρθία Λόρκα

Τε 20

Των εν Θερμοπύλαις πεσόντων Σπαρτιατών και Θεσπιέων

Πε 21

Ιωάννου Κωνσταντινίδη-Κώστα Γιαννίδη, του γλυκυτάτου μουσουργού

Πα 22

Γενέσιον Δημητρίου Γληνού, του μεγάλου διδασκάλου

Σα 23

Διεθνής ημέρα κατά του δουλεμπορίου

Κυ 24

Μαρτύριον Κοσμά του Αιτωλού και γενέσιον Λέο Φερρέ

Δε 25

Αλκιδάμαντος του ρήτορος

Τρ 26

Κομφουκίου του φιλοσόφου
Τε 27 Διακήρυξις των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη. Και κοίμησις Σωτηρίας Μπέλλου.
Πε 28 Γενέσιον Ιωάννου Γκαίτε
Πα 29 † Κοίμησις Αττίκ (κατά κόσμον Κλέωνος Τριανταφύλλου)
Σα 30 Ρογήρου Βάκωνος

Κυ 31

Πλινίου του πρεσβυτέρου

Ο Αύγουστος είναι ο δεύτερος μήνας του χρόνου που πήρε τ΄όνομά του από ιστορικό πρόσωπο -ο άλλος είναι ο Ιούλιος. Προηγουμένως ονομαζόταν Sextilis, έκτος μήνας δηλαδή στο παλιό ρωμαϊκό ημερολόγιο. Η ονομασία δεν άλλαξε όταν προστέθηκαν ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος στην αρχή, κι έτσι ο Sextilis ήταν πια όγδοος μήνας. Αρχικά ο Σεξτίλις είχε 29 μέρες, όταν όμως ο Ιούλιος Καίσαρας έκανε τη μεταρρύθμιση του ημερολογίου (που από τότε ονομάστηκε Ιουλιανό), του πρόσθεσε δυο μέρες. Ο Σεξτίλις ονομάστηκε Αύγουστος προς τιμή του αυτοκράτορα Αύγουστου, πράγμα που έγινε το 8 π.Χ. δηλαδή ενώ ζούσε ο αυτοκράτορας. Ωστόσο, δεν είναι αλήθεια αυτό που λέγεται, ότι τότε ο αυτοκράτορας Αύγουστος πρόσθεσε μια μέρα στον μήνα “του”, που την πήρε από τον Φλεβάρη, για να μην υστερεί ο μήνας “του” από τον Ιούλιο. Όπως είπα, την επιμήκυνση του μήνα την είχε κάνει ο Ιούλιος Καίσαρας.

Ο Αύγουστος δεν έχει κάποια πολύ διαδεδομένη λαϊκή ονομασία (όπως είναι π.χ. ο Αλωνάρης ή ο Θεριστής). Σε κάποια μέρη, π.χ. στα Εφτάνησα και στην Ηλεία, λένε (ή λέγανε) “Άγουστος”. Τον καιρό που η σταφίδα άξιζε χρυσάφι, οι σταφιδοπαραγωγοί περίμεναν τον Άγουστο πώς και πώς -όπως λέει ένας ήρωας του Καρκαβίτσα: “Ο Μάης βγάνει τα κεράσια, ο Θεριστής τ’ αγγούρια, ο Αλωνάρης τα καρπούζια και ο Άγουστος τα τάλαρα”. Και στο ποίημα του Λασκαράτου που ετυμολογεί σατιρικά τα τάλαρα, η Εύα παρακαλεί τον Αδάμ να αγοράσει “μπιστιού” (με πίστωση) και να πληρώσει “τον Άγουστο”, δηλαδή όταν θα πουλούσαν τη σταφίδα. Η λαϊκή αθυρόστομη σοφία αποκάλεσε και Διπλοχέστη τον Αύγουστο, επειδή τρώμε πολλά φρούτα. Λέγεται και Συκολόγος.

Άλλωστε, πολύ γνωστή είναι η παροιμιώδης φράση: Αύγουστε καλέ μου μήνα, νάσουν δυο φορές το χρόνο, που μάλλον δεν την πρωτοείπε τουρίστας αλλά αγρότης. Επίσης, αν πιστέψουμε τις παροιμίες, τον Αύγουστο είναι παχιές οι μύγες και είναι ο καιρός κατάλληλος για να τρώμε κολιό.

Οι πρώτες μέρες του Αυγούστου, δρίμες ή μερομήνια, θεωρείται ότι λειτουργούν προγνωστικά για τον καιρό όλης της επόμενης χρονιάς.

Τον Αύγουστο βέβαια έχουμε και τον Δεκαπενταύγουστο που είναι η κορύφωση του καλοκαιριού. Η βδομάδα εκείνη (περίπου) είναι και η περίοδος της απόλυτης νέκρας για υπηρεσίες και επιχειρήσεις της μεγαλούπολης -και για τα ιστολόγια νομίζω. Όμως λίγο μετά τις 20 του μηνός αρχίζουν οι πρώτοι να επιστρέφουν, πέφτει και καμιά πρώτη σταγόνα που έχει διαβάσει Ελύτη και προαναγγέλλει το φθινόπωρο. Από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνα, λέει άλλωστε η μία παροιμία για να την αντικρούσει η άλλη, Μήτ’ ο Μάρτης καλοκαίρι, μήτ’ ο Αύγουστος χειμώνας.

Αυγουστιανά γεγονότα (σαν τα Ιουλιανά δηλαδή ή σαν τα Σεπτεμβριανά) δεν έχουμε, διότι σύμφωνα με τον Ουμπέρτο Έκο “Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις” -ή έχουν πάρει άδεια οι δημοσιογράφοι. Έχουμε το αυγουστιάτικο φεγγάρι το πολυτραγουδισμένο, τα Δυο φεγγάρια τον Αύγουστο του Κώστα Φέρρη και (αν δεν το πω κάποιοι θα μου κόψουν την καλημέρα) τον Αύγουστο του Παπάζογλου. Υπάρχει πάντως και ο Αύγουστος του Λίνου Κόκοτου, σε στίχους ή ποίηση Ελύτη, με τη Ρένα Κουμιώτη. Ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ είναι ψευδώνυμο, αλλά ο φιλόσοφος Αύγουστος-Κωνσταντίνος Μπαγιόνας ονομαζόταν όντως έτσι.

Συμπληρώσεις στα παραπάνω γίνονται ευχαρίστως δεκτές 🙂

Το ιστολόγιο εύχεται καλό μήνα σε όλους! Να περάσετε καλά τον Αύγουστο γιατί από Σεπτέμβρη ζορίζουν τα πράγματα….

130 Σχόλια προς “Μηνολόγιον Αυγούστου λοιπόν!”

  1. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρες και καλό μήνα Αύγουστο, που είναι δυστυχώς μόνο μια φορά το χρόνο.

    «Τετάρτη Αυγούστου,αισχρό καθεστώς», ένα τραγουδάκι από τα μικράτα της μάνας μου και τη Μεταξική δικτατορία, όποιος το θυμάται, το συμπληρώνει.

    Σημειώνω απλώς και μόνο για αρχή, και για να τον χαρείτε περσότερο, το παράδοξο του φετινού Αυγούστου, που έχει 5 πλήρη Π-Σ-Κ, δηλ. πέντε Παρασκευές, πέντε Σάββατα και πέντε Κυριακές. Το γεγονός συμβαίνει κάθε…823 χρόνια, οπότε βιαστείτε, δε θα έχετε ξανά την τύχη !

  2. Πάνος με πεζά said

    Ναι ! Ναι ! έγραψα πρώτος ! 🙂

  3. Γς said

    >Καθυστερημένα καλημέρα και …
    διαβάζω σημερα, τελευταία μέρα τού Αυγούστου

    https://sarantakos.wordpress.com/2014/07/28/soros/#comment-234686

    Καλημέρα Αρτεμη 😉

  4. spiral architect said

    Καλό μήνα. 🙂
    «… από Σεπτέμβρη ζορίζουν τα πράγματα….»
    Προμηθευτήκατε κωλόχαρτο;

  5. p.a. said

    Kαλό μήνα!

  6. spiral architect said

    Δε 4: Θα μπορούσες να τραγουδήσεις το «Γιατί χαίρεται ο κόσμος ….» αλλά θα σε παρεξηγήσουν. 😉
    Να τση χαίρεσαι λοιπόν! 🙂

  7. Πάνος με πεζά said

    Τον Αύγουστο, μπορεί να μην υπάρχουν ειδήσεις, αλλά υπάρχουν δυσάρετες ειδήσεις. Αρκετοί γνωσοί και αγαπημένοι έχουν φύγει Αύγουστο, μεταξύ των οιποίων, στα πρόσφατα χρόνια (τυχαία σειρά) Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Βάσω Μανωλίδου, Γιώργος λαζαρίδης, Μιχάλης Μενιδιάτης, Λευτέρης Βερυβάκης, Γιώργος Κατσιφάρας, Αναστάσιος Πεπονής, Νίκος Θέμελης, Αντώνης Σαμαράκης, Λεωνίδας Κύρκος, Λυκούργος Καλλέργης, Ειρληνη Μάρκου (Βοντορήνη), Πόλυς Κερμανίδης, Μιχάλης Ασλάνης, Ηλίας Μπαζίνας, Λίνα Κάσδαγλη, Νίκος Γαροφάλου, Γιάννης Γκιωνάκης Βίκυ Μοσχολιού, Γιώργος Μουζάκης κλπ.

    Συμπτωματικά τον Αύγουστο «έφυγαν» και οι απριλιανοί Ιωαννίδης και Μακαρέζος.

  8. Γς said

    6:
    >Να τση χαίρεσαι λοιπόν!

  9. sarant said

    Καλημέρα, καλό μηνα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    1: Δεν ξέρω αν το γράφεις για πλάκα. αλλά επειδή κυκλοφορεί καιρό αυτή η μπαρούφα, το παράδοξο του φετινού Αυγούστου, να έχει πέντε π-σ-κ, συμβαίνει όχι κάθε 823 χρόνια αλλά κάθε φορά που η 1η Αυγούστου πέφτει Παρασκευή -θα έλεγα περίπου μια φορά κάθε εφτά χρόνια. 🙂

  10. Πάνος με πεζά said

    Δεν αρχίζουμε καλα, τι την ήθελα την 4η Αυγούστου… 😦 (γενιτσαρισμός όμως, εεε; όλα τα παιδάκια ήταν ΕΟΝάκια 🙂

  11. Γς said

    9:
    Από φεγγάρια;
    Πως πάει;

  12. Άρτεμη said

    3: τζάμπα διαφήμιση; Ευχαριστώ
    7: Ε, όχι, δέν ειναι όλες οι ειδήσεις δυσάρεστες. Στο ίδιο τσουβάλι με τη Βάσω Μανωλίδου οι Ιωαννίδης, Μακαρέζος και μερικοί παρόμοιοί τους;
    4: Όχι, δέν προμηθεύτηκα χαρτί υγείας, λες να πάρω από τον Άδωνη – τα βιβλία του; – ή δέν κάνουν ούτε για….;

  13. Πάνος με πεζά said

    @ 9 : Μα ναι, δε μπορεί η πρώτη Αυγούστου να πέφτει Παρασκευή κάθε 823 χρόνια ! Κι εξάλλου, το ίδιο συμβαίνει και με όλους τους άλλους 31 ημερών μήνες ! 🙂

  14. Άρτεμη said

    11: μία πανσέληνος αλλά μήν τα θέλεις όλα δικά σου
    http://aboutwedding.gr/2013/09/18/poies-hmeromhnies-exei-panselino-to-2014/

  15. Πάνος με πεζά said

    @ 12 : Όχι βρε, το από κάτω γράφει «συμπτωματικά» !

  16. Βαγγέλης από τη Χίο said

    Καλημέρα και καλό μήνα
    Τα μερομήνια και τα δρίματα είναι δυο διαφορετικά πράγματα: Τα μερομήνια σχετίζονται με τη παραδοσιακή «πρόγνωση» του καιρού του έτους παρατηρώντας τον καιρό των 12 πρώτων ημερών του Αυγούστου. Έτσι ανάλογα με τι παρατηρείται στον ουρανό κάθε μέρα γίνεται η πρόγνωση για κάθε μήνα του χρόνου: 1η Αυγούστου-Αύγουστος 2η μέρα Αυγούστου Σεπτέμβριος κοκ

    Τα δρίματα σχετίζονται με τις πρώτες έξι ημέρες του Αυγούστου. Είναι το θερινό αντίστοιχο του διαστήματος από 1η-6η Ιανουαρίου με τους καλλικατζάρους και τον αγιασμό των υδάτων τα Θεοφάνεια. Τη περίοδο των δριμάτων απαγορευόταν η επαφή με το νερό γιατί πίστευαν πως θα μαδήσουν οι τρίχες του σώματος. Απεφευγαν το συγκεκριμένο διάστημα το πλύσιμο των ρούχων και σκευών από φόβο μην τρυπήσουν καθώς και των ζώων (προβάτων) στη θάλασσα. Επίσης σταματούσε και το κέντημα των σκίνων (παραγωγή μαστίχας) μη τυχόν και ξεραθούν τα δέντρα. Η λειτουργία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος αγίαζε τον τόπο και ο κίνδυνος δεν υπήρχε πια.

  17. Άρτεμη said

    15: σε παρεξήγησα συγγνώμη 😉

  18. geobat said

    Καλημέρα.
    Αυτό με τον κολιό μάλλον θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Σύμφωνα με οργανώσεις τον Άυγουστο δεν πρέπει να το τρώμε γιατί είναι σε περίοδο αναπαραγωγής. Τα δεδομένα αλλάζουν με τα χρόνια.

  19. Γς said

    14:
    Αλλη μία
    [θα σου έβαζα την άλλη, αλλά όταν θα έρθεις πάλι στη Ραφήνα, θα στην παίξω. Στο πιάνο!]

  20. sarant said

    18: Βέβαια, ο σημερινός Αύγουστος και ο Αύγουστος της παροιμίας (ο παλαιοημερολογίτικος) δεν συμπίπτουν απόλυτα.

  21. Γς said

    12:
    >Όχι, δέν προμηθεύτηκα χαρτί υγείας, λες να πάρω από τον Άδωνη – τα βιβλία του; – ή δέν κάνουν ούτε για….;

    Κάνουν.
    Εκτός από τα τελευταία του, τα μεταξωτά pdf που είναι για επιδέξιους, ουπς, ψηφιακούς ποπούς 😉

  22. poluxronis said

    Καλό μήνα! Μια απορία: γιατί «του Ερρίκου Καρούζο» και όχι «του Ενρίκο Καρούζο» ή «του Ερρίκου Καρούζου» (μιας και υπάρχει και στα ελληνικά το επώνυμο και κλείνεται κανονικά);

  23. poluxronis said

    Το έκλεισα 😁
    Κλίνεται, αυθαίρετε κορέκτορα!

  24. Βαγγέλης από τη Χίο said

    Αύγουστος: Ο μήνας που τρέφει τους έντεκα

  25. Γς said

    19, 21:
    Και για να τα συνδυάσουμε όλα μαζί:

    Αυγουστιάτικο φεγγάρι. Ρομάντζα. Κι η γριά στο μουνλάϊτ με τους Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς υπό μάλης 😦

  26. Πάνος με πεζά said

    «Κι ένα φεγγάρι στα βαθιά, ίδιο τ’ αυγούστου η φωτιά, με ταξιδεύει…» (Γιάννης Νικολάου, πρώην «Λαθρεπιβάτης»).

    Θυμίζω και τον ορθο,ηχητικά, τρόπο εκφοράς : μη σας ακούσει ηθοποιός να πείτε «φε-γκ-άρι», το σωστό είναι «φε-ν-γκ-άρι». Αν και στη νεότερη γενιά ηθοποιών, που όπως σε πολλά άλλα πράγματα, όλα πάνε στο ίσωμα…

  27. Πάνος με πεζά said

    Αυγούστου με κεφαλαία, ρεεε !

  28. Πάνος με πεζά said

    Με κεφαλαίο, ρεεε ! (Νοικοκύρη, να τσοντάρουμε όλοι να γίνουν τα σχόλια επεξεργασιμα, δε μπορεί να ξεφτιλιζόμαστε έτσι !)

  29. sarant said

    22: Καλή απορία. Αυτό το είχε γράψει ο πατέρας μου, βέβαια. Το θέμα είναι πώς γράφεις το όνομα στην ονομαστική (μιμούμενος το παλαιό στιλ που εξελλήνιζε τα πάντα). Αν το λες «ο Ερρίκος Καρούζο» ή «ο Ερρίκος Καρούζος».

  30. Γεωργιοπουλος Μενιος said

    13-8 FIDEL…

  31. 1 Τον ερχόμενο Μάιο, η κυβέρνηση (η ποια;) θα σβήσει μια Παρασκευή για χάρη της μπαρούφας… Έλεος, είπαμε Αύγουστος μεν, αλλά ας μην τις λέμε δημοσίως, τουλάχιστον… Α,κι αυτός που θα πει ότι το οχτακόσια τόσο πάει στον Αύγουστο, ας ανοίξει το ημερολόγιο του 2025.

  32. silia said

    Πω πω!… νιώθω περήφανη, που μπήκα στο Μηνολόγιο Αυγούστου.
    Να είστε όλοι καλά.
    Καλό σας μήνα, με υγεία και κέφι.

  33. Theo said

    Καλημέρα και καλό μήνα!

    Κι ο Πέτρος-Αύγουστος Ρενουάρ.

  34. Γς said

    33:
    Α, και ονόματα;
    Να βάλω κι εγώ τον ανεψιό μου τον Αυγουστίνο; [που δεν να είναι όμως ιμπρεσιονιστής]

  35. spiral architect said

    Πρωτομηνιά τ’ Αυγούστου σήμερα και γυρίσαμε αισίως στο 1989 χωρίς ιδιωτικά κανάλια, αλλά με ψηφιακό σήμα και από την Πάρνηθα. Οι γριές προσπαθούν απεγνωσμένα να (ξαναμανα)συντονίσουν τις τηλεοράσεις τους, οι μαμάδες, πεθερές και θείες έχουν σπάσει τα τηλέφωνα 👿 ο Αντώνης κερνά και ο Μπόμπολας πίνει.
    Με τις υγείες σας!

  36. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    35: Τι ακριβώς παίζει εδώ;

  37. Γς said

    36:
    Τα συντόνισα και μου ήρθαν ένα σωρό νέα κανάλια [εννοώ, που δεν τα έπιανα πρώτα].

    Και ποιος νομίζεται ότι ήρθε μαζί τους;

    Ο Γιατρούλης ο Φικιώρης σε ένα υποκάναλο.
    Βρε και τον είχα χάσει τόσο καιρό…

  38. spiral architect said

    @36: Δεν έχω ιδέα, βρίσκομαι αλλού και θα κάνω, ότι είναι να κάνω (από θέμα συντονισμού) αργά το βράδυ που θα γυρίσω απ’ τη δουλειά. Βασικά ενεργοποίησαν και την Πάρνηθα (ψηφιακό) που όταν ήθελε να την ενεργοποιήσει η ΕΡΤ οι εργολάβοι σκύλιαζαν γιατί τάχατες απαγορευόταν από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία να υπάρχουν δυο κέντρα εκπομπής στο ίδιο νομό.
    – Και η Αίγινα (που έχει κέντρο εκπομπής) που ανήκει;
    – Αυτοί που δεν βλέπουν Υμηττό (προάστια στους πρόποδές του, Γαλάτσι, Κυψέλη που έχουν μπρος τους τα Τουρκοβούνια) τι θα κάνουν;
    Τώρα λοιπόν η Digea είναι κρατικό μονοπώλιο, κουβαλάει μαζί με τα ιδιωτικά και τη ΝΕΡΙΤ και αναδιατάσσει τα μπουκέτα καναλιών κάνοντας παιχνίδι μόνοι τους. 😐

  39. H Digea είναι μονοπώλιο αλλά όχι κρατικό. Το (οθντκ) κράτος έδωσε αποκλειστικό δικαίωμα της πανελλήνιας ψηφιακής μετάδοσης στην εταιρεία Digea, η οποία αποτελείται από τα γνωστά μεγάλα κανάλια. Ενδεικτικό είναι πως υπάρχει και κανάλι (ψηφιακόοοοοοο!) για το Alter, το οποίο δεν λειτουργεί και οι ιδιοκτήτες του μπαινοβγαίνουν στη φυλακή. Αλλά όταν ξαναφκιάξουν το κανάλι, θα έχουν έτοιμη συχνότητα.

    Τα έχει πει καλά ο παλιός συμφοιτητής μας στο ΕΜΠ Νίκος Μιχαλίτσης, τέως τεχνικός διευθυντής της πρώην ΕΡΤ. Γκουγκλίστε το όνομά του μαζί με το Digea και θα μάθουτε πολλά.

  40. Πάνος με πεζά said

    Η μεγαλύτερη ξενέρα με το ψηφιακό σήμα, είναι ότι ο έχων καλύτερο αποκωδικοποιητή, βλέπει και βρηγορότερα ! «ΓΚΟΟΟΟΛ», φώναζαν από την καφετέρια απέναντι.

    Και σε λίγο, πράγματι, μπήκε !

    (Επίσης, δεν μπορούμε π.χ. να συντονίσουμε Χελάκη από Σπορ FM με εικόνα από ΜΕΡΙΤΟ (αυτό με τη λαβή)).

  41. Γς said

    37:
    >Και ποιος νομίζεται ότι ήρθε μαζί τους;

    «νομίζεται»

    Κι απάνω που πήγα κάποτε να τον διορθώσω (τλφνκώς):

    -Μπάι πας γιατρέ μου. Οχι μπάϊ μπας.
    -Ε, κι εγώ τι λέω; Μπάι μπας!

  42. spiral architect said

    @39: Ναι, το κρατικό στο #38 μου, ήθελε εισαγωγικά. 🙂

  43. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  44. Καλημέρα όλη μέρα, και καλό μήνα σε όλους.
    Ο Αύγουστος είναι και μνήμη (δεν μιλάω για μίσος, μιλάω για ελπίδα).

  45. spiral architect said

    Μα προστεθεί επίσης στο μηνολόγιο και «Πα 1: Ημέρα καθιέρωσης του ΕΝΦΙΑ» 😛

  46. Νέο Kid Στο Block said

    Kαλό μήνα σε όλους!
    1η Αυγούστου 1834 ,το Βρετανικό Κοινοβούλιο καταργεί τη δουλεία (επισήμως) σε όλη τη Βρετανική αυτοκρατορία (πλήν των περιοχών που κατείχε η Εταιρία Ανατολικών Ινδιών, της νήσου Κεϋλάνης και της νήσου της Αγίας Ελένης 😉 ) To 1843 ήρθησαν και αυτές οι εξαιρέσεις.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Slavery_Abolition_Act_1833

  47. Seleykos said

    ο Κωνσταντινος Χριστοφοριδης φανταζομαι μπηκε με κριητριο την αλλαγη της Ελλαδας με την εισοδο των Αλβανων το 1990;
    Ως μια κοινη ελληνοαλβνικη πραγματικοτητα δηλαδη που ψαχνει τις ριζες της.

  48. Γς said

    45:
    Γαμώ την ατυχία μου.
    Και είχα περάσει κάτι σπιτάκια που είχα (από τη μάνα μου, τη θεια μου και που είχα αγοράσει εγώ) στα παιδιά μου με γονικές παροχές.
    Και είχα ξενοιάσει με εφορίες και τέτοια.

    Ετσι νόμιζα.
    Τους πληρώνω και τον ΕΝΦΙΑ, μαθαίνω τώρα.

    [Ως έχων την επικαρπία κλπ κλπ. Και αναδρομικά παρακαλώ]

  49. Jimakos said

    Στα γαλλικά έχουμε και τους aoutiens, τους εκδρομείς του Αυγούστου.

    Σκόρπιοι στίχοι που μου ήρθαν (χωρίς απαραίτητα να υπάρχει στον τίτλο ο Αύγουστος):

    «Αύγουστος ήτανε δεν ήτανε θαρρώ, τότε που φεύγανε μπουλούκια οι Σταυροφόροι» (Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα, του Καββαδία)
    «κι ένα φεγγάρι στα βαθιά, ίδιο τ’Αυγούστου η φωτιά ( Λαθρεπιβάτες)
    «Αύγουστος, και στης καρδιάς μου το θερμόμετρο να δείχνει μείον δύο…» (Παραλύω, Άννα Βίσση 😛 )

    Στην Πελοπόννησο, λίγο έξω από την Καλαμάτα υπάρχει Άγιος Αυγουστίνος.
    Καλό μήνα!

  50. Άιντε να δροσερέψουμε λιγάκι κι εμείς οι κα(η)μένοι

  51. sarant said

    Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    45-48: Λες να το γιορτάσουμε;

    47: Δεν έπρεπε να μπει;

  52. Ιάκωβος said

    Εκτός από διαφόρους που τους βαφτίσανε Αύγουστους, (θυμάμαι τώρα τον Αουγκούστο Πινοτσέτ), υπάρχουν και κάποιοι που διαλέξανε το Αύγουστος σαν επάγγελμα, μάλλον σαν τέχνη.

    Υπάρχει ο χαρακτήρας του τσίρκου, ο κλόουν, που λέγεται Αύγουστος και είναι εκείνος με τα ζωηρά χρώματα,ο Κόκκινος κλόουν, που έρχεται συνήθως σε σύγκρουση με τον Άσπρο κλόουν. Ο αιματώδης και ο μελαγχολικός. Ή, άλλοτε, η εξουσία και το σκανταλιάρικο παιδί.

    Υπάρχει κι ένα θεατρικό του Πάβελ Κόχουτ, Αύγουστε Αύγουστε, με παλιάτσους, για την Άνοιξη της Πράγας, αντιστασιακό.Το βιογραφικό του Δημήτρη Ποταμίτη γράφει οτι το έπαιζε τις μέρες του Πολυτεχνείου.

  53. Πάνος με πεζά said

    Σήμερα πάντως, που βγήκαν τα πρώτα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ, ανακάλυψαν οι φωστήρες ότι από λάθος, τους βγαίνουν κάτι δις παραπάνω, από τους συντελεστές.Παραπανίσια από τη μνημονιακή υποχρέωση. Και θα βρουν λέει, πατέντα, να τον μειώσουν (αφού τον πλερώ’εις…)

  54. odinmac said

    Τον Αύγουστο δεν είναι μόνο οι μύγες παχιές αλλά και τα τρυγόνια.
    Το αυγουστιάτικο τρυγόνι (στιφάδο), θεωρείται εκλεκτός μεζές από τους καλοφαγάδες και τους κυνηγούς βεβαίως.

    Υ γ. Έχω σταματήσει το κυνήγι από το ’89 γιατί η «μάχη» με τα πουλιά ήταν άνιση πλέον: τα όπλα, στην Ελλάδα τουλάχιστον, είχαν αυξηθεί σε δεκάδες χιλιάδες και είχαν αποδεκατίσει τους ντόπιους και μεταναστευτικούς πλυθησμούς πολλών ειδών.

  55. Seleykos said

    51
    ψαχνω να βρω τι ειδους ενδιαφερον εχει αυτο το προσωπο

  56. emma said

    16. Αγαπητε΄Βαγγέλη από τη Χίο ευχαριστώ που μου λύθηκε η απορία δεκαετιών όταν άκουγα τη γιαγιά μου να λέει ότι αυτές τις μέρες όταν πλένανε τα ρούχα ρίχνανε στο νερό μια πρόκα ή κάτι μεταλλικό,αλλοιώς τα πιάνει δρίμι και τρυπάνε! αλλά δεν ήξερε παραπάνω

  57. leonicos said

    Ο Κωνσταντίνος Χριστοφορίδης εξέδωσε την Καινή Διαθήκη στα αλβανικά (Τόσκικα) με το ελληνικό αλφάβητο τροποποιημένο. Και οι πρωτες εκδόσεις των λειτουργικών βιβλίων της Ορθοδοξης Εκκλησίας ήταν με το ελληνικό αλφάβητο. Οι κατά πλειοψηφία καθολικοί γκέγκηδες χρησιμοποιούσαν ήδη το λατινικό, ενώ οι μουσουλμάνοι (Μπεκτασί) του προ του 1925 τούρκικο. Οι αλβανοί του Αμπρέζε (που παρέμειναν ορθόδοξοι) αλλά και η ιταλοστρέφεια των αλβανών γενικά, λόγω γειτνίαση όταν κατείχαν την Κροατία, επέβαλαν το λατινικό γενικά, που είναι και πιο κατάλληλο γιατί χρειάζεται μόνο δύο ειδικά σύμβολα.

    Δεν ξέρω αν ο Χριστοφορίδης ασχολήθηκε και με την ‘κοσμική’ γραμματεία. Στη δίτομη Istorië e Literatures Shkipë που έχω αναφέρει μόνο αυτά. Βέβαια του αναγνωρίζεται ότι ήταν έλληνας και δη ηπειρώτης.

  58. Emphyrio said

    Η Αιγινα νομιζω πως ανηκει στον νομο Πειραιως, εκτος κι’αν αλλαξε κατι προσφατα και δεν το πηρα χαμπαρι.

    Οποτε τυπικα στεκει το περι δυο κεντρων εκπομπης κλπ. Ειναι σαν τους αναμεταδοτες της παλιας καλης μας ΕΡΤ στον Αινο, ας πουμε, που φταναν με καλο καιρο το καλοκαιρι ως την Ιταλια, ή του Πηλιου που καλυπτουν τους τεσσερεις νομους της Θεσσαλιας.

  59. leonicos said

    Αλλού βρίσκω ότι ο Χριστοφορίδης είχε συγγράψει Γραμματική και Αλφαβητάριο, καθώς και Λεξικό που εκδόθηκε στην Ελλάδα μετά από τον θάνατό του. Γενικά το βιβλίο μου δεν καλύπτει το θέμα ‘αρβανίτες’ που είχαν μεγάλη φιλολογική κίνηση στην Ύδρα, τη Σαλαμίνα, την Ιταλία και την Αίγυπτο, αλλά και στην Κωνσταντινούπολη. Μερικά από τα έργα του μεταγράφτηκαν αργότερα στο λατινικό αλφάβητο

  60. leonicos said

    Η μάνα μου, για καμιά χοντρή έλεγε: Έχει μια μούρη… σαν αυγουστιάτικο φεγγάρι.

    Σε άλλο κόντεξτ έλεγε ‘αυγουστιλατικο φεγγάρι’ κι έλειωνε

  61. silia said

    @ 16 Βαγγέλης από τη Χίο
    Μόνο να γεννήσεις παιδί, λένε , πως σου επιτρέπουν τα δαιμόνια των δριμών του Αυγούστου…κι εκείνο γρήγορα κι έστω και πρόωρα, μην τύχει και η χαρά σου πέσει πάνω στο Μέγα Πένθος, στον Δεκαπενταύγουστο, στο θάνατο της Μεγάλης Μάνας…της Παναγιάς.
    Έτσι λέει η Παράδοση 🙂

  62. Tania Rahmatoulina said

    Τρ 5
    Κοίμησις Μέριλυν Μονρόε, Ρίτσαρντ Μπάρτον, σερ Άλεκ Γκίνες. Και γενέσιον Άννης-Σίλιας της διαδικτυακής φίλης και του ενός εκ των δύο αριστουργημάτων που εποίησε ο Νικοκύρης.

    Γέλασα πολύ μ’ αυτό, και κάθε λίγο το ξαναδιαβάζω και γελώ. Καλοσυνάτος αυτοσαρκασμός…

  63. Μυλοπέτρος said

    Βαγγέλη στην Αθήνα είσαι ή στη Χίο;
    Εγώ θα είμαι στη Χίο ξημερώματα τη Δευτέρα.
    Για τους Πυργούσους έχεις ακουστά το «εν έχει εδώ, πέτασε ξεπέρασε»; Οι Πυργούσοι το θεωρούν σαν το μεγάλο τους έπαινο. Δίχνει το ποσο φιλόξενοι είναι.
    Ο Ψυχάρης δίκαια σκλαβώθηκε από το χωριό αυτό.
    Σημείωση: Δεν είμαι Πυργούσης.
    Ο Σύλλογός τους έχει βγάλει εδώ και χρόνια ένα βιβλίο σχετικό με το γλωσικό ιδίωμα του Πυργιού πολύτιμο κατ’ εμέ.

  64. Μυλοπέτρος said

    Κάποτε διαπίστωσα ότι η γραμμική Β’ μοιάζει πάρα πολύ με το αλφάβητο της αιθιοπικής. Μπορεί κανείς να μου πει αν αυτό είναι σύμπτωση ή όχι; Υπ’ όψη ότι το αιθιοπικό αλφάβητο είναι συλλαβικό.
    Για την ιστορία. Ο Βέντρις που αποκρυπτογράφησε τη γραμμική Β’ είχε εργαστεί
    στις αρχές της 10/ετίας του 1950 στις ανασκαφές που έγιναν στο Νεμποριό του Πυργιού.

    Ο αλλος κλπ.

  65. Ιάκωβος said

    Α, ναι
    Το Αυγουστιάτικο Φεγγάρι με τον Μπράντο

  66. Βαγγέλης από τη Χίο said

    #63 Χίο μόνιμα
    Δεν είμαι Πυργούσης και δεν το έχω ακούσει.

  67. Δεν μου φαίνεται να μοιάζει: αιθιοπική, γραμμική Β.
    Πάντως, για το αιθιοπικό: Many of the letter names are cognate with those of Phoenician, and may thus be assumed for Proto-Sinaitic.

  68. (για το 64 ήταν το παραπάνω). Καλό μήνα!

  69. Διαβάζω πως μπορεί η τηλεόραση να γύρισε σήμερα στην ψηφιακή τεχνολογία, όμως οι ασύρματοι της αστυνομίας έκαναν ένα μεγάλο άλμα προς τα πίσω και σήμερα γύρισαν στην παλιά, καλή αναλογική τεχνολογία. Έληξε, βλέπετε, το σύστημα Tetra, το οποίο ποτέ δεν κατάφερε να ενσωματωθεί στο διαβόητο C4I, αμφοτερα τιτάνιολευκοχρυσοπληρωμένα από τον έλληνα φορολογούμενο.

    Έτσι, θα απολαμβάνουμε ξανά στα ερτζιανά τα αγαπημένα μας Διαβιβάσhτε! Α-10 ακούειιι; Τα άτομα πλησιάζουν επικινδύνως; και άλλα τέτοια ευτράπελα.

    http://news247.gr/eidiseis/koinonia/swmateio_eidikwn_froyrwn_mas_gyrizoyn_pisw_sta_maura_mesanyxta_ths_texnologias_tha_mas_akoune_kakopoioi_kai_egklhmaties.2954249.html

  70. Πάνος με πεζά said

    «T’ Aυγουστιάτικο φε-ν-γκάρι δεν το βρήκαμε, πιο νωρίς ήρθ’ ο Σεπτέμβρης, και χαθήκαμε.
    Πώς χωρίσαμε με τόση ευκολία, Σε(μ)πτέμβριος θα πει μελαγχολία…»

    Και μια από τις πιο μαύρες επετείους στην ιστορία του Έλληνα φορολογούμενου : Αύγουστος του 1991 έως 3, δε θυμάμαι, κυβέρνηση Μητσοτάκη, και ο τότε υπουρχός Ανδριανόπουλος στέλνει τη βενζίνη από τις 62 δραχμές το λίτρο στις 180, την ώρα που πακετάραμε για επιστροφή στο κλεινόν άστυ..
    Η μελαγχολία ήρθε απλώς λίγες μέρες πριν…

  71. Γς said

    70:
    Ηταν το 1993 και ο Στέφανος Μάνος.

    Ο Μητσοτάκης τον όρισε υπουργό Οικονομίας και το πρώτο μέτρο που έβαλε ήταν ο φόρος 50 δραχμές στη βενζίνη.
    Τότε εφευρέθηκε το σύνθημα «Καλύτερα παπάκι παρά τον Μητσοτάκη».

  72. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Καλό μήνα.
    Αύγουστε καλέ μου μήνα, να ΄σουν δυο φορές το χρόνο, το είπαμε;
    Αυγούστα και Αυγουστής, παράγωγα ονόματα.
    Τα πέτρινα σκαλιά του Αυγούστου, καθώς λέει ο Ελύτης και μ αρέσει,Πεζούλια με φιλιά τα σκέφτομαι ή να τρως σταφύλια ή σύκα,ή και φέτες καρπούζι κάθοντας ανέμελα σε κάποια πέτρινα σκαλιά,Απέναντι έχει πάντα Αιγαίο.
    62.>>Αυτοσαρκασμός
    ; Η γέννηση της μιας από τις δυο κόρες;
    Βέβαια Νικοκύρη,αν δεν ξέραμε, μπερδεύει λίγο. Σα να είναι η διαδικτυακή φίλη η μια από τις δυο Νικοκυροπούλες. Ή είναι; 🙂

  73. Κυριολεκτική κοίμησις Μέριλυν Μονρόε τον μήνα Σεξτίλις αποκτά μιαν ιδιάζουσα γοητεία…

  74. Theo said

    @72:
    Το σύνθημα «Καλύτερα παπάκι παρά τον Μητσοτάκη» δεν έχει σχέση με τη φορολογία στο πετρέλαιο. Βγήκε πριν από κάποιες εκλογές όταν μια από τις σημαντικότερες προεκλογικές υποσχέσεις του Μητσοτάκη ήταν η σημαντική μείωση (ή κατάργηση) του φόρου για τα Ι.Χ.

  75. Γς said

    74:
    Ντάξει, είπα «τότε». Καλύπτομαι 😉

  76. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    72 τέλος, ε όχι βέβαια!Με την ευκαιρία είδα της Σίλιας τον ωραίο ιστότοπο. Πάντα μπορεί να βγει καλό από μια παρανόηση 🙂
    16.>>δρίματα
    δρίμες τις λέμε στο Λασίθι και κάποιοι της απλώνουν και μέχρι το πρώτο δωδεκάμερο και τις αντιστοιχίζουν με τα μερομήνια. Γενικά, τις κουβεντιάζανε σαν μέρες με ανάποδο καιρό για όποια δουλειά.
    Ο Αύγουστος επάτησε την άκρα του χειμώνα/ Από Αύγουστο χειμώνα..
    (Σιγά τώρα.Το λέω για να δροσιστούμε νοερά όσοι είμαστε στην πόλη που βράαζουμε.)

  77. vioannis said

    #9#
    … η 1η Αυγούστου πέφτει Παρασκευή -θα έλεγα περίπου μια φορά κάθε εφτά χρόνια…

    Κάθε 13-14 χρόνια, Υπάρχουν 14 διαφορετικά ετήσια ημερολόγια

  78. Aγάπη said

    Καλημέρα
    πρώτη μου επίσκεψη εδώ με το αληθινό μου όνομα. Ως τώρα χρησιμοποιούσα μια παλιά μου ταυτότητα που είχα υιοθετήσει χρόνια πίσω (πάνω από δεκαπέντε) όταν φοβόμουν πολύ το διαδίκτυο. Πολλοί εδώ με ξέρουν και με τα δύο ονόματα. Οι άλλες και οι άλλοι ελπίζω να με συγχωρήσετε που άργησα να εμφανιστώ με την αληθινή μου ταυτότητα

  79. vioannis said

    Ειδικά στον αιώνα μας 15 φορές:
    2003,2008,2014,2025,2031,2036,2042,2053,2059,2064,2070,2081,2087,2092,2098
    Ζωή να έχουμε

  80. sarant said

    Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια και να με συμπαθάτε που έλειπα αρκετές ώρες, είχα πάει μιαν εκδρομούλα.

    53: Και εκτός αυτού όλα τα λάθη στο Ε9 τα ερμηνεύουν, λέει, υπέρ του μαθ… δημοσίου.

    68: Καλό μήνα Δύτη!

    69: Τι θα πει «έληξε το σύστημα Τέτρα»;

    71: Το «καλύτερα παπάκι παρά τον Μητσοτάκη» επινοήθηκε με πρωθυπουργό Αντρέα, όταν ο Μητσό. είχε τάξει να ρίξει τον φόρο στα αυτοκίνητα.

    72: Όχι, είναι δύο πρόσωπα 🙂

    74-75: Με προλάβατε για το 71

    77-78-79: Τα σχόλια τα κράτησε ο πορτιέρης αρκετές ώρες, να με συμπαθάτε.

    77: Βιοάννη, πώς είναι μια φορά κάθε 14 χρόνια (να πέφτει Παρασκευή η 1η Αυγούστου); Το λογικό είναι μια φορά κάθε 7 χρόνια περίπου, αφού οι επιλογές είναι εφτά, όσες και οι μέρες της εβδομάδας, και είναι ισοπίθανες. Το λες κι εσύ άλλωστε στο 79, ότι στον 21ο αιώνα 1η Αυγούστου Παρασκευή θα έχουμε 15 φορές που είναι περίπου 1/7

    78: Να είστε καλά, καλώς ήρθατε και με αυτή την ταυτότητα 🙂

  81. Πάνος με πεζά said

    Επειδή έρχονται και χρονια δίσεκτα,η επαναληπτικότητα του 7 διαταρασσεται.

  82. Στο 69 ο Νικοκύρης αναρωτήθηκε Τι θα πει “έληξε το σύστημα Τέτρα”;
    Διευκρινίζω: το πανάκριβο σύστημα ασυρμάτων αυτόματης κρυπτογράφησης και ψηφιακής μετάδοσης Terrestrial Trunked Radio (TETRA) , ύστερα από το πέρας της ενδεκαετίας 2003-2014 έπαψε να έχει τεχνολογική υποστήριξη από τους κατασκευαστές του (δεν τα εύρισκαν στα μπικικίνια) και έπαψε να λειτουργεί, καπούτ, ντεντ, κακάρωσε, μόρ, μόρτο!

    http://www.kathimerini.gr/774512/article/epikairothta/ellada/panakrivo-to-tetra-ths-elas

    http://www.onalert.gr/stories/pros-symfonia-gia-to-tetra

  83. sarant said

    81: Διαταράσσεται, αλλά σε έναν ορίζοντα 100 χρόνων οι διαταράξεις εξομαλύνονται. Αλλιώς, αν η 1η Αυγούστου Παρασκευή πέφτει κάθε 14 χρόνια όπως λες στο σχόλιο 77, αυτό θα σημαίνει ότι κάποιες άλλες μέρες έχουν ως και διπλάσια συχνότητα, όπερ ανεξήγητο,

  84. 83 Υπάρχουν άλλες 2 διορθώσεις κάθε 100 και κάθε 400 χρόνια, είναι και το 7 πρώτος αριθμός. Η περιοδικότητα θέλει πολύ μεγαλύτερο βάθος χρόνου…

    Ανά 50 χρόνια, από το 2001 ως το 2400 έχουμε 7, 8, 7, 8, 6, 7, 7 και 7 Παρασκευές 1/8, αντίστοιχα. Σύνολο 57, ενώ αντίστοιχα θα έχουμε 56 Κυριακές, 58 Δευτέρες, 56 Τρίτες, 58 Τετάρτες, 57 Πέμπτες και 58 Σάββατα

  85. Έβαλα ένα εφτάρι παραπάνω στην ουρά της πρώτης ακολουθίας…

  86. sarant said

    84: Άρα, γκροσομόντο όλες οι μέρες ισοπίθανες είναι, άρα 1/7.

  87. vioannis said

    # 80
    Νοικοκύρη έχεις δίκιο περίπου 1/7 είναι. Άλλο είχα κατά νου όταν έγραφα. Πολύ σωστά λες ότι και η καταμέτρηση το δείχνει.

  88. Η «εξομάλυνση» παίρνει πολύ χρόνο, όμως . Και 100/7≈14,3…

  89. Όπως προκύπτει και από τα στοιχεία που δίνει ο Vioannis, η 1η Αυγούστου πέφτει Παρασκευή τέσσερις φορές μέσα στην πρώτη 28ετία του αιώνα μας, και αυτό επαναλαμβάνεται κάθε 28 χρόνια. Το ίδιο ισχύει για κάθε ημερομηνία και κάθε ημέρα της εβδομάδας. Η αυστηρή αυτή περιοδικότητα διαταράσσεται μόνο (στο γρηγοριανό ημερολόγιο) από τα έτη σαν το 1900 ή το 2100, που δεν είναι δίσεκτα.

  90. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    -73.>>κοίμησις Μέριλυν Μονρόε τον μήνα Σεξτίλις αποκτά μιαν ιδιάζουσα γοητεία
    Την 1η Ιουνίου, ανατολή Μέρυλιν Μονρόε,λοιπόν.Να το εισηγηθούμε στο Νικοκύρη για του χρόνου. Τ΄αστέρια ανατέλλουν και κοιμούνται. Και λάμπουν για πάντα 🙂

    -Ήσυχες μέρες του Αυγούστου, ταινία του Παντελή Βούλγαρη
    Στην ταινία, τη μουσική έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις,στίχους ο Γκάτσος:
    «Μες στις ζεστές νύχτες του Αυγούστου,
    το φως στο δρόμο οπλίζεται»…………
    κι εκείνη φωτεινή γραφή στο αντικρυνό παράθυρο, με τα γυμνά της στήθια.
    τραγούδησε η Νένα Βενετσάνου
    Και στην αρχή, ο Ηλίας Λιούγκος το «Μικραίνει το φεγγάρι,» -σα ζωντανό σφουγγάρι και πέτρινος λωτός-
    Έπαιζαν(όσους θυμάμαι) ο Βέγγος, η Παϊζη, η Διαβάτη,ο νυν πασίγνωστος Μαν.Μαυροματάκης.

    -Δεκαπενταύγουστος
    Καλή ταινία του Κων/νου Γιάνναρη

  91. Νέο Kid Στο Block said

    Προσφορά του ιστολογίου στο φιλομαθές και φιλόμουσο κοινό, ο γενικός τύπος (για το ισχύον Γρηγοριανό ημερολόγιο. Ο αντίστοιχος για το παλιό Ιουλιανό κοστίζει 5,60 ευρώ και αποστέλεται ταχυδρομικώς μετά από αίτηση στον Νικοκύρη.3,60 είναι του Νικοκύρη και μένα μού μένουν τρία..) που βρίσκει τι μέρα πέφτει ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ημερομηνία:

    Mέρα(?) = Η + floor[(13*Μ-1)/5)] + Δ + floor(Δ/4) + (Γ/4) – 2*Γ

    O περίφημος αυτός τύπος λέγεται «Νεοκήδειος κανών»
    ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ-ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ:
    Ας δούμε την 1η Αυγούστου 2025 που οι φήμες πιο πάνω λένε πως πέφτει Παρασκευή.
    Καταρχάς floor σημαίνει «ακέραιο μέρος». Το παλαιολιθικό ιστολόγιό μας δεν υποστηρίζει «εξτρήμ» συμβολισμούς. Αυτό σημαίνει πως αν το (13Μ-1)/5 είναι ας πούμε 12,6 θα πάρετε το 12.
    Η είναι η ημέρα του μήνα =1 στην περίπτωσή μας
    Μ είναι ο αύξων αριθμός του Μήνα. ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο Μάρτιος μετράει για πρώτος 1, Ο Απρίλιος είναι 2 κ.λ.π.μέχρι τον Φεβρουάριο που είναι 12. Τι είναι λοιπόν ο Αύγουστος…χε,χε ναι,ναι είναι Σεξτίλιος άρα 6.
    (έχω προσαρμόσει τον τύπο για να ταιριάζει με τον Σεξτίλιο Αύγουστο του άρθρου και για να είναι απλούστερος ο τύπος επειδή στα δίσεκτα ως τελευταία μέρα του έτους λογίζεται η 29η Φεβρ. Εξαιτίας αυτού , ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος πρέπει να υπολογίζονται ΠΑΝΤΑ σαν οι τελευταίοι μήνες του ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ χρόνου. Θα δώσω παράδειγμα στο τέλος.)
    Δ είναι τα 2 τελευταία ψηφία του έτους. Εδώ 25
    Γ είναι ο αιών(τα 2 πρώτα ψηφία). Εδώ 20
    Βάζουμε αυτές τις τιμούλες στο Νεοκήδειο κανόνα:
    1 + floor[(13*6-1)/5)] + 25 +floor(25/4) + floor(20/4) – 2*20=…http://www.wolframalpha.com/input/?i=1+%2B+floor%5B%2813*6-1%29%2F5%29%5D+%2B+25+%2Bfloor%2825%2F4%29+%2B+floor%2820%2F4%29+-+2*20
    =12
    =5 mod7 Παίρνουμε πάντα το αποτέλεσμα σε mod7. Δηλαδή διαιρούμε το 12 με το 7 ,κάνει 1 και 5 υπόλοιπο. Αυτό σημαίνει 5 mod7. Άρα 5 ,άρα ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ. (υπόλοιπο 0 =Κυριακή, 1-Δευτέρα,….,6-Σάββατο, 0 (ακριβής διαίρεση με το 7)ξανά μανά Κυριακή)
    ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ; Αντε να το ξαναδούμε για σήμερις (δηλαδή χθες πλέον..)
    1 + floor((13*6-1)/5)) + 14 +floor(14/4) + floor(20/4) – 2*20=…
    =-2 .
    Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι αρνητικός αριθμός. Πάλι και πάντα το παίρνουμε σε mod 7 . Προσοχή στα αρνητικά μόντουλο . Αν ας πούμε βρείτε -17 το κοντινότερο πολλαπλάσιο του 7 «σα κάτου» είναι το -21 ,άρα 4 mod 7.
    Στην περίπτωσή μας το -2 για να φτάσει το -7 θέλει 5 ,άρα 5 ,άρα ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (εναλλακτικός μπακάλικος τρόπος σκέψης: το -2 σημαίνει δύο μέρες ΠΡΙΝ τη μέρα 0 δηλαδή την Κυριακή ,άρα Παρασκευή).
    Tελευταίο παράδειγμα για την περίπτωση Ιανουαρίου ή Φεβρουαρίου:
    Aς βρούμε τι μέρα θα είναι η 29η Ιανουαρίου 2064 (μέρα αποπληρωμής ελληνικού δανείου…λέμε τώρα!)
    Η=29
    Μ=11 (Γενάρης γαρ)
    Δ=63 (κι όχι 64. Γενάρης,προηγούμενη χρονιά είπαμε)
    Γ=20
    Τύπος:29 + [(13*11-1)/5] + 63 + [63/4] + [20/4] – 2*20= 100= 2 mod7 (αφού 100/7= 14 και 2 υπόλοιπο) ,άρα η 29η Ιανουαρίου 2064 θα είναι Τρίτη ,απ το πρωί μέχρι το βράδυ! 🙂 Καλά αποτελέσματα!

  92. Νέο Kid Στο Block said

    Μικρή διόρθωση στον τύπο. (οι υπολογισμοί πριν ήταν σωστοί.Μην ανησυχάτε!) Θέλει βεβαίως και στο (Γ/4) «ακέραιο μέρος».

    Mέρα(?) = Η + floor[(13*Μ-1)/5)] + Δ + floor(Δ/4) + floor(Γ/4) – 2*Γ

  93. 89: Περιοδικότητα για 4 τετράδες. λοιπόν, μόνο· και μετά μια νέα, και μετά μια άλλη, δεν το λες συνολικά περιοδικότητα, αν δεν ορίσεις κάθε πότε/αν επαναλαμβάνονται οι επιμέρους…

  94. vioannis said

    Επειδή υπάρχει ενδιαφέρον
    Από 1900-3999 σε 2100 έτη υπάρχουν 299 πρωταυγουστιάτικες Παρασκευές δηλαδή 0,142381 ενω 1/7 = 0,142857 δηλαδή 0,996666667
    προσέγγιση. Οι διαφορές μεταξύ των ετών είναι 5 ή 6 ή 11 χρόνια

  95. vioannis said

    Οι χρονιές και οι διαφορές τους:
    1902
    1913 11
    1919 6
    1924 5
    1930 6
    1941 11
    1947 6
    1952 5
    1958 6
    1969 11
    1975 6
    1980 5
    1986 6
    1997 11
    2003 6
    2008 5
    2014 6
    2025 11
    2031 6
    2036 5
    2042 6
    2053 11
    2059 6
    2064 5
    2070 6
    2081 11
    2087 6
    2092 5
    2098 6
    2104 6
    2110 6
    2121 11
    2127 6
    2132 5
    2138 6
    2149 11
    2155 6
    2160 5
    2166 6
    2177 11
    2183 6
    2188 5
    2194 6
    2200 6
    2206 6
    2217 11
    2223 6
    2228 5
    2234 6
    2245 11
    2251 6
    2256 5
    2262 6
    2273 11
    2279 6
    2284 5
    2290 6
    2302 12
    2313 11
    2319 6
    2324 5
    2330 6
    2341 11
    2347 6
    2352 5
    2358 6
    2369 11
    2375 6
    2380 5
    2386 6
    2397 11
    2403 6
    2408 5
    2414 6
    2425 11
    2431 6
    2436 5
    2442 6
    2453 11
    2459 6
    2464 5
    2470 6
    2481 11
    2487 6
    2492 5
    2498 6
    2504 6
    2510 6
    2521 11
    2527 6
    2532 5
    2538 6
    2549 11
    2555 6
    2560 5
    2566 6
    2577 11
    2583 6
    2588 5
    2594 6
    2600 6
    2606 6
    2617 11
    2623 6
    2628 5
    2634 6
    2645 11
    2651 6
    2656 5
    2662 6
    2673 11
    2679 6
    2684 5
    2690 6
    2702 12
    2713 11
    2719 6
    2724 5
    2730 6
    2741 11
    2747 6
    2752 5
    2758 6
    2769 11
    2775 6
    2780 5
    2786 6
    2797 11
    2803 6
    2808 5
    2814 6
    2825 11
    2831 6
    2836 5
    2842 6
    2853 11
    2859 6
    2864 5
    2870 6
    2881 11
    2887 6
    2892 5
    2898 6
    2904 6
    2910 6
    2921 11
    2927 6
    2932 5
    2938 6
    2949 11
    2955 6
    2960 5
    2966 6
    2977 11
    2983 6
    2988 5
    2994 6
    3000 6
    3006 6
    3017 11
    3023 6
    3028 5
    3034 6
    3045 11
    3051 6
    3056 5
    3062 6
    3073 11
    3079 6
    3084 5
    3090 6
    3102 12
    3113 11
    3119 6
    3124 5
    3130 6
    3141 11
    3147 6
    3152 5
    3158 6
    3169 11
    3175 6
    3180 5
    3186 6
    3197 11
    3203 6
    3208 5
    3214 6
    3225 11
    3231 6
    3236 5
    3242 6
    3253 11
    3259 6
    3264 5
    3270 6
    3281 11
    3287 6
    3292 5
    3298 6
    3304 6
    3310 6
    3321 11
    3327 6
    3332 5
    3338 6
    3349 11
    3355 6
    3360 5
    3366 6
    3377 11
    3383 6
    3388 5
    3394 6
    3400 6
    3406 6
    3417 11
    3423 6
    3428 5
    3434 6
    3445 11
    3451 6
    3456 5
    3462 6
    3473 11
    3479 6
    3484 5
    3490 6
    3502 12
    3513 11
    3519 6
    3524 5
    3530 6
    3541 11
    3547 6
    3552 5
    3558 6
    3569 11
    3575 6
    3580 5
    3586 6
    3597 11
    3603 6
    3608 5
    3614 6
    3625 11
    3631 6
    3636 5
    3642 6
    3653 11
    3659 6
    3664 5
    3670 6
    3681 11
    3687 6
    3692 5
    3698 6
    3704 6
    3710 6
    3721 11
    3727 6
    3732 5
    3738 6
    3749 11
    3755 6
    3760 5
    3766 6
    3777 11
    3783 6
    3788 5
    3794 6
    3800 6
    3806 6
    3817 11
    3823 6
    3828 5
    3834 6
    3845 11
    3851 6
    3856 5
    3862 6
    3873 11
    3879 6
    3884 5
    3890 6
    3902 12
    3913 11
    3919 6
    3924 5
    3930 6
    3941 11
    3947 6
    3952 5
    3958 6
    3969 11
    3975 6
    3980 5
    3986 6
    3997 11

  96. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    95.Με το συμπάθιο,δεν το κανες σε πενταστηλάκια τουλάχιστον ;
    το σινικό τείχος σε κατακόρυφο έγινε!

  97. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    http://www.calendarhome.com/calculate/convert-a-date/

  98. BLOG_OTI_NANAI said

    95: Μια φορά που είχα κοιμηθεί πάνω στο αριθμητικό πληκτρολόγιο, κάτι παρόμοιο είχα γράψει.

  99. sarant said

    Νεοκήδειο θεώρημα, Βιοάννειο σινικό τείχος, βρήκαμε θέμα!

  100. vioannis said

    Ναι, αλλά έτσι μεταφέρεται σε φύλλο λογισμού και δουλεύεται. Αμάν πια αλλεργία που την έχουν οι λεξιλάγνοι με του αριθμολάγνους! Άμα ήταν κανένα σεντόνι λογοδιάρροιας θα ήταν καλοδεχούμενο ε;

  101. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    100 🙂 🙂
    Να βάλω ένα σούπερ μαργαριτάρι,ειδικού τύπου, απ αυτά που πιάνουν ρίγη τον καλό μας οικοδεσπότη:
    «Παύση διορισμού και διορισμός», (ξανά) μιας Μυρτούς
    https://diavgeia.gov.gr/decision/view/%CE%92%CE%99%CE%97%CE%94%CE%A6-8%CE%9B%CE%A0

  102. υποδώριος said

    Καλημέρα και καλό μήνα
    «Αύγουστος είναι» του Ηλία Κατσούλη μελοποιημένο από τον Π. Θαλασσινό

  103. Νέο Kid Στο Block said

    «Ἄφνω δ’ἐπιστάντος τῷ Vioannii βυζαντινού στρατιώτου καὶ κελεύοντος ἀκολουθεῖν πρὸς Σαραντάκον, οὐκ ἐβούλετο πρὶν ἢ τελέσαι τὸ πρόβλημα καὶ καταστῆσαι πρὸς τὴν ἀπόδειξιν. Ὁ δ’ὀργισθεὶς καῖ σπασάμενος τὸ ξίφος ἀνεῖλεν αὐτόν »
    (Neokidarco , Vita di Sarantaco, 19,9 )

    Άστους να λένε Vioanni! Έχει μεγάλη ομορφιά το σχόλιο 95!
    Μια ομορφιά «ψυχρή και αυστηρή σαν αυτή της γλυπτικής» … 😉

  104. υποδώριος said

    @7
    και ο Η.Κατσούλης στη λίστα σου

  105. Γς said

    103:
    Α, ρε Αρχιμήδη τι σου έμελε να πάθεις από ένα Νεοκίδι!

    Οπου ο Πλούταρχος λέει για έναν Ρωμαίο στρατιώτη [ο βυζαντινός Vioannii κατά τον παραχαράκτη της ιστορίας Κιντ] διέταξε τον Αρχιμήδη να πάει και να γνωρίσει τον στρατηγό Μάρκο Κλαύδιο Μάρκελλο [και όχι τον Σαραντάκο] που είχε κυριεύσει τις Συρακούσες αλλά αυτός αρνήθηκε την πρόταση λέγοντας ότι έπρεπε να τελειώσει με το πρόβλημα του. Ο στρατιώτης εξοργίστηκε και τον σκότωσε με το σπαθί του
    Morte di Archimede – Plutarco versione greco (Vita di Marcello, 19, 8-12)

    Αντί (Neokidarco , Vita di Sarantaco, 19,9 ) !

  106. Aγάπη said

    39: Γιατί μειώθηκαν τα κανάλια και εξαφανίστηκε το ραδιόφωνο από την τηλεόρασή μου με την «αναβάθμιση»; όχι πως έβλεπα ποτέ τα περισσότερα απ’ όσα εξαφανίστηκαν, αλλά το ραδιόφωνο μού λείπει 🙂

  107. Το 95… πλατειάζει. Στο γρηγοριανό ημερολόγιο υπάρχει ακριβής περιοδικότητα των ημερών της εβδομάδας κάθε 400 χρόνια (διότι περιλαμβάνουν 400*365+97 = 146097 ημέρες, ήτοι ακριβώς 20871 εβδομάδες). Σε οποιαδήποτε περίοδο 400 ετών η 1η Αυγούστου πέφτει Παρασκευή ακριβώς 57 φορές. — Αυτά φυσικά με την προϋπόθεση ότι δεν θα γίνει άλλη διόρθωση το έτος 4000…
    Και μια που λέμε τέτοια, κάτι όχι ευρέως γνωστό: όταν οι Ορθόδοξες εκκλησίες (όχι όλες) μεταρρύθμισαν το ημερολόγιο, υιοθέτησαν όχι ακριβώς το γρηγοριανό των επικατάρατων παπικών, παρά το «διορθωμένο ιουλιανό», ελαφρώς ακριβέστερο αστρονομικά, με δίσεκτα όχι τα έτη 2800, 3200, 3600 κλπ. παρά τα 2900, 3300, 3800… Τώρα, αν κανείς πιστεύει ότι οι κατά πλειοψηφία Ορθόδοξες χώρες θα δεχτούν να διαχωριστούν ημερολογιακά απο τον υπόλοιπο κόσμο το 2800 έτσι για να μην τις πιάνει το μάτι, ε, όποιος ζήσει ως τότε 🙂 θα το διαπιστώσει. Αλλωστε, αν υπάρχει ακόμα η ανθρωπότητα ως τότε, μπορεί να έχει επικρατήσει στον κόσμο το Ισλάμ με το σεληνιακό του ημερολόγιο…

  108. Έφη (101), το «η πράξη έχει προέλθει από μετάπτωση του συστήματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ I και δεν έχει υποστεί επεξεργασία» σε ενοχλεί λιγότερο από την «παύση διορισμού»;

  109. sarant said

    107: Να κάτι που δεν ήξερα (για το 2800)!

    108: Κι όμως, λένε για μετάπτωση δεδομένων

  110. Με τι σημασία; Μεταγραφή σε άλλο μορφότυπο, απλώς μεταφόρτωση, ή τίποτε άλλο;

  111. sarant said

    Μεταφορά σε άλλο σύστημα, υποθέτω.
    http://www.7net.gr/%CE%9C%CE%B5%CF%84%CE%AC%CF%80%CF%84%CF%89%CF%83%CE%B7%20%CE%94%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CF%89%CE%BD

  112. κοινώς data migration

  113. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Καλημέρα.
    108.Ε,ναι. είναι ματσάκι οι μαργαρίτες.Για τη μετάπτωση και γενικά για τους όρους πάνω στα ηλεσυστήματά τους, δηλώνω αδαής.
    » Η παύση διορισμού» μου ψέκασε το μυαλό! πρώτη φορά με κουτούλησε τέτοια ορολογία.Τα θκα μας παιδιά δεν απολύονται, δε λήγει η σύμβασή τους. Γίνεται παύση διορισμού.Τελεία και …παύση. Της Μυρτούς, συνηθίζεται ε; Βρε τη Μυρτού!

  114. Δεν είναι ακριβώς έτσι, 57 επί 7 κάνει 399 κι όχι 400 -δες και το 84- αλλά αρκετά το διυλίσαμε…

  115. sarant said

    114: …θα έλεγε κανείς!

  116. Γς said

    114:
    >57 επί 7 κάνει 399 κι όχι 400

    Ολα έχουν πάρει κάτι [είναι κι η στρογγυλοποίηση]

  117. Με την άδειά σας ή και χωρίς 🙂 θα επιμείνω. Είναι ακριβώς έτσι, αν τουλάχιστον πιστέψουμε το σινικό τείχος του Vioanni. Φυσικά, επειδή 400=7*57+1, πρέπει να υπάρχει κάποια άλλη ημέρα της εβδομάδας που να εμφανίζεται 58 φορές σε 400 γρηγοριανά έτη την 1η Αυγούστου — και βαριέμαι να βρω ποια είναι αυτή. Αλλά Παρασκευή πέφτει 57 φορές, και δη σε χρονολογίες που επαναλαμβάνονται ακριβώς κάθε 400 χρόνια.
    Κι όλα αυτά απ´ αφορμή τη μπαρούφα των 823 ετών! Είναι αυτό που έχουμε επανειλημμένα πει κι εδώ για την πέτρα που πετάει ο τρελός στο πηγάδι…

  118. Συγνώμη, Στάζυμπε, τώρα βλέπω ότι είχες ήδη κάνει τη δουλειά που βαριόμουν να κάνω, και ότι η κατανομή των ημερών είναι λίγο πιο ακανόνιστη απ´ ό,τι φανταζόμουν. Οι Παρασκευές είναι πάντως 57 και η ανά 400 χρόνια περιοδικότητα ακριβής.
    Α, και ευχαριστώ για την εξήγηση της μετάπτωσης δεδομένων. ήξερα τη μετάπτωση των ισημεριών, ήξερα τα στοιχεία μεταπτώσεως του περιοδικού πίνακα, ήξερα τις ψυχολογικές μεταπτώσεις, αλλά αυτό δεν το φανταζόμουν. migration λοιπόν! Φταιει που η ‘μετάσταση’ έχει πάρει δυσώνυμη σημασία…

  119. Νέο Kid Στο Block said

    117. Μάλλον σού ξέφυγε το 84. Επιπροσθέτως για κάθε κύκλο 400 γρηγοριανών ετών:
    KYΡ ΔΕΥ ΤΡΙ ΤΕΤ ΠΕΜ ΠΑΡ ΣΑΒ
    1η Ιαν.: 58 56 58 57 57 58 56
    1η Μαρ: 58 56 58 56 58 57 57

  120. Νέο Kid Στο Block said

    Άγγελε, η κατανομή είναι ακανόνιστη επειδή -αφού το 400 δεν διαιρείται ακριβώς με το 7- η 1η Γενάρη πέφτει πιο συχνά κάποιες μέρες (Κυριακή,Πρασκευή) απότι σε άλλες.

  121. titina said

    Μπαίνω με το δεξί, αγχωμένη και μετά φόβου ως καινούργια στο διαδίκτυο και στο συγκεκριμένο ιστοχώρο, σας εύχομαι καλό μήνα και προσθέτω κάποιες πληροφορίες:

    1. «Δεκαπέντ’σεν ο Αύγουστος, πυρώσ’ και μην αντρέπεσαι», δηλ. μετά το δεκαπενταύγουστο μη ντρέπεσαι να ανάψεις φωτιά για να ζεσταθείς. Το έλεγαν οι Κοζανίτες, όταν οι κλιματικές αλλαγές δεν είχαν επηρεάσει τις εποχές και προς το τέλος του καλοκαιριού άρχιζαν οι πρώτες ψύχρες, τουλάχιστον στα ορεινά αυτά μέρη.

    2. Αυγουστίνο (Καντιώτη) έλεγαν το Μητροπολίτη Φλώρινας, Πρεσπών και Εορδαίας που έμεινε γνωστός στην περιοχή για τις ιδιαίτερα συντηρητικές του απόψεις. http://el.wikipedia.org/wiki/Αυγουστίνος Καντιώτης

    3. Τον Αύγουστο στην Κοζάνη παρασκευάζονταν από τις νοικοκυρές και τα σπιτικά ζυμαρικά για όλο το χρόνο (πέτουρα, τραχανάς και πλιγούρι).

  122. sarant said

    121: Καλώς ορίσατε! Επειδή είστε καινούργια, ο πορτιέρης κράτησε το σχόλιό σας -δεν θα επαναληφθεί!

    Νομίζω ότι την παροιμία του 1. την είχε αναφέρει πέρσι ένας άλλος Κοζανίτης φίλος του ιστολογίου.

  123. Γς said

    121:
    Αύγουστος και δεν υπάρχουν Τιτίνες, ουπς ειδήσεις.
    Ψάχνουμε [με τον Υβ Μονταν εδώ]

  124. Νέο Kid Στο Block said

    Σαν σήμερα 3η Αυγούστου του 430 π.Χ οι Αθηναίοι είχαν ετοιμάσει στόλο για να πάνε στην Επίδαυρο (όχι για Κραουνάκη ή Καρακατσάνη…). Στις 5 το απόγευμα άρχισε μερική έκλειψη Ηλίου (έφτασε σε magnitude περίπου 88%) και ολοκληρώθηκε στις 7 μμ. O εκστρατεύων στόλος θορυβήθηκε τα μάλα από το θεϊκό σημάδι , αλλά ο Περικλής που ήταν επικεφαλής σήκωσε το μανδύα του μπροστά στο οπτικό πεδίο του πανικόβλητου καπετάνιου και τον ρώτησε : «Παθαίνεις κάτι κακό απ’αυτό που μόλις έκανα;» -Όχι ,απάντησε εκείνος.
    -Ε, το ίδιο συμβαίνει και με τον ήλιο. Κάτι έχει μπει μπροστά του. Άιντε ξεκίνα να προλάβουμε την παράσταση!
    ΠΗΓΕΣ: Θουκιδίδης, Πλούταρχος και ΝASA .

  125. Ριβαλντίνιο said

    Συγνώμη για το ανεπίκαιρο της ερώτησης. Γνωρίζει κάποιος φίλος αν υπάρχει κάποιος βίος αυτού του άγιου ?

    http://www.saint.gr/2195/saint.aspx

    Όχι ιστορικά στοιχεία, αλλά πληροφορίες που να σχετίζονται με την αγιοσύνη του ( εκτός της οικουμενικής συνόδου ), δηλαδή κάποια θαύματα , μεταμέλεια κ.α. Είχα σκοπό να ακούσω στις 2/8 Πειραική Εκκλησία να μάθω κάποιο στοιχείο αλλά με πήρε ο ύπνος.

  126. spiral architect said

    4η Αυγούστου: Τα συχαρίκια!

  127. Νέο Kid Στο Block said

    Ρε συ Νικοκύρη, μήπως το θέμα Γιουνκερ και Πλάτωνα απ’τη Σάμο αφορά σ’αυτό το σκλι; 🙂
    http://www.star.gr/Pages/Politiki.aspx?art=194126&artTitle=platonas_o_ellinas_adespotos_skylos_pou_eklepse_tin_kardia_tou_giounker
    (εδώ που τα λέμε, όπως λέει και η επιστήμη της κυνικής ψυχολογίας , τα σκλια δέον όπως λαμβάνουσι μονοσύλλαβα ,άντε δισύλλαβα ονόματα, οπότε Pla-to είναι μια χαρά, μακράν καλύτερο οπωσδήποτε από το Py-ta-go-ras. 🙂

  128. leonicos said

    Β΄ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ‘ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΘΕΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ’ ΤΟΥ κ. Θ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

    Αντιλαμβάνομαι ότι οι έπαινοι που ανέγραψα χθες δεν συνάδουν με την αρχική μου δήλωση “Δεν θα επεκταθώ, διότι θα πρέπει να φέρω αποδείξεις. αλλά αν το κάνω θα τις φέρω, εννοώ από το ίδιο το βιβλίο· όχι δικές μου γνώσεις ασφαλώς!” και “Γι’ αυτό μη συστήνετε βιβλία. Αφήστε τον κόσμο να αποφασίζει με δική του ευθύνη.”
    Δυστυχώς εδώ συνέβαλαν δύο διαφορετικά θέματα: α) Σε μια πρόχειρη επισκόπηση του βιβλίου είχα όντως την αρνητική αίσθηση ότι πρόκειται απλώς για φερέφωνο ενός ρηξικέλευθου καθηγητή, του κ. Μαράν, που προσπαθεί απλώς να κάνει όνομα υποστηρίζοντας ότι δεν ισχυρίστηκε μέχρι σήμερα κανείς, λέγοντας εντυπωσιακά αλλ’ αναπόδεικτα πράγματα. Σε αυτό συνέβαλε το γεγονός ότι ο τίτλος παρέπεμπε σε ιδεολογικώς βεβιασμένα ψευδοσυγγράμματα και, μόλις διεπίστωσα την ανατρεπτική του ως προς τις καθιερωμένες απόψεις επιχειρηματολογία του, υπέθεσα ότι βρίσκομαι προς ενός ακόμα δαύλιου ανουσιουργήματος όπου η μουσική των ουρανίων σφαιρών συναντάται με την συνωμοσιολογία περί παραχαράξεως των αρχαίων συγγραφέων που αναφέρονται στους ‘ανύπαρκτους και σιωνιστικής εμπνεύσεως’ πελασγούς και τα ‘φαιδρά’ παρόμοια.
    Και β) μια παρορμητική θέση απέναντι στο θέμα της ανάρτησης του ιστολογίου, το οποίο κατά κάποιον τρόπο αποσκοπούσε να διευκολύνει του σχολιαστές του, που αποτελούμε μιαν ιδιότυπη κοινότητα σχετικά με την αγορά βιβλίων για το καλοκαίρι, σε σχέση με μια δική μου ατυχή αγορά. Και δυστυχώς αυτά τα δύο ξεχωριστά θέματα δεν ξεχώρισαν στο σχόλιό μου, και φάνηκε σα ν’ απέτρεπα από του να συστήσει κάποιος το βιβλίο του Γιαννόπουλου, το οποίο όμως δεν είχε ειδικά προταθεί.

    Ελπίζοντας ότι έχω πια διασαφηνίσει τις πραγματικές μου προθέσεις και έχοντας τοποθετηθεί απέναντι στις αβλεψίες μου, μπορώ να αναφερθώ λεπτομερέστερα και στο βιβλίο καθ’ εαυτό, με σκοπό ν’ αναδείξω συνοπτικά τη σημασία του για την ελληνική Ιστορία και Προϊστορία.
    Ήδη το περιέγραψα ως άκρως ενδιαφέρον, ευανάγνωστο, υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου και ταυτόχρονα προσιτό και στον μη ειδικό, και δεν το κάνω από λεπτότητα ή προς επανόρθωση, αλλά ως συνειδητή αποτίμηση.

    Κατ’ αρχήν ο κ. Γιαννόπουλος (εφεξής Θ. Γ.) διερευνά κατά πόσον το ερώτημα, όπως εκτίθεται στον τίτλο είναι δόκιμο, και θέτει ζήτημα μεθοδολογίας ως προς πώς πρέπει να διατυπώνεται το επιστημονικό ερώτημα για να έχει και επιστημονική απάντηση. Και αφού αναφερθεί στην πολυσημία των όρων λαός και έθνος, καθώς και τις αρχαίες μαρτυρίες περί την ύπαρξη διαφόρων εθνωνυμίων στο χώρο της κυρίως Ελλάδος και του Αιγαίου, καταλήγει ότι η ερώτηση πρέπει ν’ αναφέρεται όχι στους έλληνες αλλά στην ελληνική γλώσσα, χωρίς εξ αυτού να συνάγεται ότι οι έλληνες ταυτίζονται γραμμικά με το σύνολο των χρηστών της γλώσσας ή ότι μόνο οι χρήστες της ελληνικής γλώσσας είναι έλληνες. [ΣΗΜ: Πρέπει να ομολογήσω ότι αυτό απετέλεσε και το σημείο στροφής της τοποθέτησής μου απέναντι στο βιβλίου του Θ. Γ. διότι, σε ανύποπτο χρόνο, είχα διατυπώσει τη θέση, αναφερόμενος όμως στην κλασική εποχή, ότι ως έλληνες αυτοπροσδιορίζονταν ‘όσοι έπαιρναν μέρος στα διάφορα θρησκευτικό –πολιτιστικά πανηγύρια, άκουγαν και καταλάβαιναν τα ομηρικά έπη, και τ’ αναγνώριζαν ως μέρος του πολιτισμικού τους γίγνεσθαι, ανεξαρτήτως της γλώσσας που χρησιμοποιούσαν στην καθημερινότητά τους, όπως ακριβώς μετά από την ανάδειξη της Ελλάδος ως ανεξάρτητης κρατικής οντότητας, ως έλληνες αυτοπροσδιορίστηκαν όλοι όσοι, χριστιανοί τουλάχιστο, ζούσαν στα όριά της, και κατά την εθνική περιπέτεια του 1922 ως έλληνες αυτοπροσδιρίστηκαν όλοι οι χριστιανοί που έφθασαν στην Ελλάδα με την ανταλλαγή των πληθυσμών. Τη θέση μου για τον εθνοποιητικό ρόλο των ομηρικών επών ανέπτυξα στο άρθρο ‘Μπουλούκια, Έπη, Αοιδοί, Λαοί’ που δημοσιεύθηκε στο Scripta Manent του 2009. Φυσικά αναφέρομαι στους έλληνες μεσούσης πλέον της 1ης χιλιετίας, και δεν αφορά την ‘έλευσή τους’ ούτε υποπτευόμουν τότε ότι η θέση των μεταναστευτικών κυμάτων θα έμπαινε υπό αμφισβήτηση ή και θα ανετρέπετο.]

    Το γενικό περίγραμμα του βιβλίου είναι το εξής: Σε αντίθεση με την μέχρι σήμερα δημοφιλή θεωρία ότι οι έλληνες κατέβηκαν στην Ελλάδα σε τρία μεταναστευτικά κύματα αφιστάμενα μεταξύ τους τρεις ώς έξι αιώνες, γεγονός στο οποίο οφείλεται και η διαλεκτική διαφοροποίησή τους, και δη κατά την χαλκή προς σιδηρά εποχή, δηλαδή κατά τη διάρκεια της 2ης χιλιετίας, ο Θ. Γ. προβάλλει την θέση ότι κατήλθαν σε ένα και μόνο κύμα αλλά κατά την κατώτερη μεσο- προς ανώτερη νεολιθική εποχή, δηλαδή την 7η ή 6η χιλιετία και η διαλεκτική διαφοροποίησή τους συντελέστηκε επιτόπου. Το βασικό επιχείρημα είναι ότι κατά την μετάβαση από την ΠΕΙ Ι στην ΠΕ ΙΙΙ δεν παρατηρείται τόσο μεγάλης έκτασης καταστροφή του υπάρχοντος πολιτισμού ούτε ‘οξεία’ μεταβολη αλλά σταδιακή και μάλλον αυτόχθων εξέλιξη, επιχείρημα το οποίο στηρίζεται σε νέα ανασκαφικά ευρήματα και μεθοδολογική επαναξιολόγηση των μέχρι τούδε δεδομένων. Με άλλα λόγια, το ‘Ελληνικόν’ του Ηροδότου δεν ‘κατήλθε’ αλλά διαμορφώθηκε στην κυρίως Ελλάδα από τους από μακρού εγκατεστημένους σ’ αυτήν κατοίκους της, ή αλλιώς, ο Ελληνισμός δεν ήρθε αλλ’ ανεφύη από τα επιγενή ανθρωπολογικά στοιχεία, τα οποία έφθασαν ‘εν σώματι’ στην Ελλάδα σε πολύ πιο παρωχημένη εποχή. Προς υποστήριξη της θέσης αυτής επικαλείται περαιτέρω αρχαιολογικά και γλωσσολογικά δεδομένα ενώ ερμηνεύει την θέση που αποσκοπεί ν’ ανατρέψει ως ‘απότοκο αγκυλώσεων, συχνά δε και θρησκευτικών προκαταλήψεων, σχετικών με το βάθος του ιστορικού χρόνου της ανθρωπότητας’ και όχι μόνο.
    Επίσης μια λέξη / έννοια κλειδί στο έργο του Θ. Γ. είναι η ‘συγχρονία’ δηλαδή η πολιτισμική αντιστοιχία φαινομένων που έχουν χρονική ή χωρική απόσταση μεταξύ τους, και θ’ αναλυθεί πληρέστερα πιο κάτω.
    Μολονότι σκοπεύω να επεκταθώ, σας προκαταλαμβάνω δηλώνοντας ότι ο συγγραφέας πείθει, όχι μόνο εξ αιτίας των επιχειρημάτων του αλλά κι εξ αίτίας των ‘κενών’ που διαπιστώναμε όλοι στις κρατούσες απόψεις και απλώς αποσιωπούσαμε διό-τι ‘ήταν πιο βολικό’ ή διότι ‘δεν ήταν δουλειά μας’. Εντούτοις, πιο ειδικοί από εμάς, όπως ο καθ. Χ. Ντούμας “είχε επισημάνει με παρρησία τις λογικές και αρχαιολογικές ανεπάρκειες των ευφάνταστων μεταναστευτικών σεναρίων της θεωρίας Κούργκαν” όπως λέει ο Θ. Γ. (σελ.189) [ΣΗΜ: Την θεωρία των Κούργκαν, που κατά κάποιο τρόπο συμπλήρωνε με απτές αποδείξεις το σενάριο των επάλληλων μεταναστευτικών κυμάτων, προσωπικά τουλάχιστο, την εύρισκα ‘γοητευτική’ και συνάδουσα με τα περί εφίππων τοξοτών πολεμοχαρών ινδοευρωπαίων εισβολέων. Και τούτο μολονότι την υποτιθέμενη ανασύσταση του πλήρους αβρότητος, ειρηνικού, γυναικοκρατούμενου κόσμου της “Παλαιάς Ευρώπης”, από την Gjibutas με βασικό εφόδιο μερικές κυματοειδείς γραμμές και μια στρατιά γυναικείων ειδωλίων, με κώμη όλου μπούκλες που έπρεπε να περιμένουμε μέχρι τον Μποτιτσέλι για να την ξαναδούμε, τη θεωρούσα πάντα ‘ευφάνταστη’ αλλά κι ‘επιλεκτική’ αν όχι ‘αποκαλυπτική’. Κι εδώ φαίνεται, όπως και στην περίπτωση των βρετανών αρχαιολόγων, ότι τα ιστορικά και προσωπικά βιώματα επηρεάζουν την ερμηνεία της Ιστορίας.]
    Ο Θ. Γ. εμφορούμενος από φιλόφρονα ίσως και αυτοσατιρική διάθεση, θεωρεί ότι το περιεχόμενο του βιβλίου του, η αναζήτηση των πρώτων γλωσσικών ντοκουμέντων από τα οποία συνάγεται η παρουσία ελληνόφωνου πληθυσμού στην Ελλάδα, αντιστρατεύεται τον τίτλο του, ο οποίος αναφέρεται σε ‘έλληνες’ και όχι στην ‘ελληνική γλώσσα’, μιμούμενος κατά κάποιον τρόπο τον δάσκαλό του κ. Μαράν, ο οποίος έγραψε το Kulturwandel auf dem Griechischen Festland und den Kykladen im späten 3. Jahrtausend v. Chr. (Πολιτιστική μεταβολή στην ηπειρωτική Ελλάδα και τις Κυκλάδες κατά την ύστερη 3η π.Χ. χιλιετία) για ν’ αποδείξει ότι “δεν υπήρξε καμιά άξια λόγου πολιτιστική μεταβολή” (κάτι που non è vero ma ben trovato όπως αφήνεται να διαφανεί στη σελ. 190 κ. εφ.).
    Γενικά μιλώντας, το βιβλίο του Θ. Γ. στηρίζεται σε αντικειμενικά ευρήματα, αρχαιολογικά και γλωσσολογικά και αποφεύγει τις θεωρητικοποιήσεις και τις ‘κατευθυνόμενες αξιολογήσεις’, τις οποίες και καταγγέλλει ευθέως, ακριβώς για να μην βρεθούν επιτήδειοι που θα το εκμεταλλευθούν για να το διαστρέψουν.

    Το βιβλίο έχει μια καταπληκτική σύνοψη στ’ αγγλικά. Αλλά δεν θα τη συμβουλευθώ προς το παρόν, για να μη με κάνει και δεν το διαβάσω εξονυχιστικά. Μπορεί στο τέλος να συμπληρώσω κάτι ή να διορθώσω, σε περίπτωση που κάτι μου ξέφυγε ή δεν το κατάλαβα καλά.

  129. Aγάπη said

    80 Eυχαριστώ πάρα πολύ 🙂 Ως τώρα χρησιμοποιούσα το «Άρτεμη» 🙂

  130. Αναστασία said

    α. Νομίζω δεν έχει ειπωθεί ότι τις δρίμες στην Κύπρο τις λέμε κακαουστιές και διαρκούν μέχρι τις 15 του μηνός και όχι τις 6.

    β. Επίσης, μια 14η Αυγούστου η Λ έχασε το σπίτι της, το γάτο της και το (χειροποίητο) μαντολίνο της.

    γ. Για το βομβαρδιμό της Τηλλυρίας τον Αύγουστο του 1964:
    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%B7%CE%BB%CE%BB%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B1

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: