Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Αστικοί μύθοι και Διαδίκτυο

Posted by sarant στο 4 Αυγούστου, 2014


Τις προάλλες επικοινώνησε μαζί μου η δημοσιογράφος κ. Νίκη Παπάζογλου, που ήθελε να γράψει ένα κείμενο για τους αστικούς μύθους, μου έστειλε μερικές ερωτήσεις, της έστειλα μια απάντηση, και έγραψε ένα κείμενο που δημοσιεύτηκε πριν από μερικές μέρες και έχει αναδημοσιευτεί και σε μερικούς άλλους ιστότοπους.

Το κείμενο της κ. Παπάζογλου μπορείτε να το βρείτε εδώ. Το βρίσκω καλογραμμένο και πιστεύω ότι βοηθάει να φτάσουν μερικά πράγματα σε ένα πιο πλατύ κοινό, που δεν διαβάζει το ιστολόγιό μας. Θα το αναδημοσιεύσω στα επόμενα (χωρίς όλη την εικονογράφησή του για να μη βαρύνει η σελίδα) αλλά θα προτάξω, ελαφρώς επαυξημένο, το κείμενο που έστειλα στην κ. Παπάζογλου, που έχει κάποιες γενικότερες σκέψεις -και μαζί τις μεθοδολογικές αντιρρήσεις ενός φίλου από το Facebook.

Ο όρος «αστικός μύθος» είναι απόδοση του αγγλικού urban legend. Ίσως θα ήταν σωστότερο να τον πούμε «σύγχρονο μύθο», μια και το ζητούμενο είναι να διακριθεί σαφώς από τα παραδοσιακά λαϊκά παραμύθια, που τα μελετάει η λαογραφία. Είναι λοιπόν μια ιστορία, που περιέχει ένα εντυπωσιακό στοιχείο (συνήθως όχι υπερφυσικό με την έννοια των παραμυθιών) και την οποία ο αφηγητής διηγείται χωρίς να ξέρει αν είναι αληθινή, χωρίς να έχει ο ίδιος γνώση από πρώτο χέρι.

Οι αστικοί μύθοι γίνονται πιστευτοί επειδή πολλές φορές περιέχουν έναν κόκκο αλήθειας, επειδή πολλοί από αυτούς λένε πράγματα ευχάριστα, επαινετικά ή, από την άλλη, συναρπαστικά. Υπόψη ότι για να αναπαραγάγει κάποιος έναν αστικό μύθο δεν είναι υποχρεωτικό να τον πιστεύει, μπορεί να αμφιβάλλει για μια ιστορία και όμως να τη διηγηθεί και να βοηθήσει στην εξάπλωσή της.

Αστικοί μύθοι υπήρχαν και πριν από το Διαδίκτυο, όμως το Διαδίκτυο συμβάλλει στη διάδοσή τους διότι δίνει τη δυνατότητα στον αστικό μύθο να φτάσει σε πολύ ευρύτερο ακροατήριο· επιπλέον, επειδή συνήθως διαδίδεται σε γραπτή μορφή, έχει μεγαλύτερη εγκυρότητα από έναν μύθο που διαδίδεται προφορικά. Ταυτόχρονα όμως, και ευτυχώς, το Διαδίκτυο δίνει και τα όπλα για την ανασκευή του μύθου, μεταξύ άλλων χάρη στη μεγάλη ευκολία που προσφέρει για πρόσβαση σε πηγές.

Πριν από μερικά χρόνια, το κατεξοχήν μέσο διάδοσης των αστικών μύθων ήταν το ηλεμήνυμα. Σήμερα, οι μύθοι περισσότερο διαδίδονται με ιστολόγια και ιστότοπους. Οι αστικοί μύθοι συχνά διαδίδονται σε κύματα, δηλαδή δημοσιεύεται κάπου μια εντυπωσιακή ιστορία, αναπαράγεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα σε ιστολόγια και κοινωνικά μέσα, πείθει κάποιους, προκαλεί συζήτηση, κάποιος την ανασκευάζει· όμως ένα-δυο μήνες αργότερα, κάποιος άλλος την αναπαράγει, και φτάνει σε άλλα πρόσωπα, που δεν έχουν ακούσει την ανασκευή της και την αναπαράγουν κι αυτοί, και ούτω καθεξής, γι’ αυτό και τους παρομοίασα με τη Λερναία Ύδρα.

Ειδικότερα, έχω χαρακτηρίσει Λερναίο κείμενο το κείμενο για το Hellenic quest, το οποίο κυκλοφορεί στο ελληνικό Διαδίκτυο τουλάχιστον εδώ και 15 χρόνια, από το 1998 και το οποίο δεν περιέχει έναν μόνο μύθο αλλά ολόκληρο ανθολόγιο γλωσσικών αστικών μύθων.

Δεν θα έλεγα ότι η ελληνική κοινή γνώμη είναι ιδιαίτερα εύπιστη σε σύγκριση με άλλους λαούς, αν και δεν έχω βέβαια (και κανείς δεν έχει!) την εποπτεία που απαιτούν τέτοιες συγκρίσεις. Ωστόσο, υποψιάζομαι βάσιμα ότι οι Έλληνες πιστεύουν εύκολα μύθους που αφορούν την ελληνική γλώσσα ή την ελληνική ιστορία.

 

Από τους μύθους που αναφέρετε, να επισημάνω ότι ο μύθος για την ελληνική γλώσσα που έχασε για μία ψήφο ακούγεται στη χώρα μας τουλάχιστον από το 1960, δηλ. πολύ πριν το Διαδίκτυο. Μύθοι υπάρχουν και άλλοι και συνεχώς γεννιούνται καινούργιοι. Για παράδειγμα, ο μύθος ότι το παιδικό «α-μπε-μπα-μπλομ» προέρχεται από μια αρχαία ελληνική φράση είναι πρόσφατος: γεννήθηκε στα τέλη του 2012· το ίδιο και ο μύθος για τον Ισίδωρο Πόσδαγλη, τον (ανύπαρκτο) μεγαλοφυή οικονομολόγο που δήθεν έγραψε το 1952 ένα βιβλίο στο οποίο προβλέπει την τελευταία κρίση χρέους της Ευρώπης· ή ο μύθος για το υπερ-δημητριακό, τη ζέα ή ζεια, την οποία τάχα απαγόρευσε το 1928 ο Βενιζέλος επειδή κάποιοι ήθελαν να αποβλακώσουν τον ελληνικό λαό. (Η ζέα βέβαια είναι υπαρκτό δημητριακό χωρίς όμως θαυματουργές ιδιότητες, και ποτέ δεν απαγορεύτηκε).

Όπως σωστά λέτε, υπάρχουν διεθνείς αστικοί μύθοι, που συνήθως αφορούν εντυπωσιακές ιστορίες που έτυχαν σε κάποιον (παραδείγματα: η κοπέλα που τσιμπήθηκε από βελόνα μολυσμένη με AIDS στον κινηματογράφο’ ο άλλος που καμάκωσε μια κοπέλα σε μπαρ και τελικά βρέθηκε ναρκωμένος και του είχαν αφαιρέσει το ένα νεφρό’ οι κροκόδειλοι που κυκλοφορούν στους υπονόμους της Νέας Υόρκης ή του Παρισιού). Πριν από σχεδόν πενήντα χρόνια που ήμουν μικρός, θυμάμαι ότι η μητέρα μου διηγόταν μια ιστορία για μια γυναίκα που παραπονιόταν για πονοκεφάλους και όταν πήγε στο γιατρό διαπιστώθηκε ότι μέσα στο χτένισμά της (που δεν το έλυνε ποτέ) είχαν κάνει φωλιά κατσαρίδες. Όπως διαπίστωσα πρόσφατα, αυτό είναι γνωστός και παλιός αστικός μύθος (τον έχει η αγγλική Βικιπαίδεια).

Περίπου αυτά έγραψα στην κ. Παπάζογλου και τα αξιοποίησε στο κείμενό της, που θα δούμε πιο κάτω. Σε μια συζήτηση στο Φέισμπουκ, ο φίλος Δήμος είχε μεθοδολογικές αντιρρήσεις, δηλαδή ότι αστικούς μύθους πρέπει να λέμε μόνο τις εντυπωσιακές ιστορίες που συμβαίνουν στο άστυ, και όχι τις θεωρίες συνωμοσίας (π.χ. αεροψεκασμοί) ή τους «εθνικούς μύθους» (Δήλωση Κίσινγκερ, μύθοι περί γλώσσας).

Δεν έχει εντελώς άδικο σε θεωρητικό επίπεδο ο φίλος, αλλά από την άλλη πρακτικά δεν βλέπω τι μπορεί να εξυπηρετήσει η διάκριση. Επιπλέον, έχουμε και προβλήματα κατάταξης, αφού κάποιους μύθους είναι δύσκολο να τους κατατάξουμε στους αμιγώς αστικούς ή στους αμιγώς συνωμοσιολογικούς κτλ. Για παράδειγμα, ο Πόσδαγλης πού θα καταταχτεί; Και πού η Ζέα; Οπότε, νομίζω ότι μας βολεύει να υιοθετήσουμε έναν κάπως ευρύτερο ορισμό του αστικού μύθου.

Περισσότερο βάσιμη βρίσκω μιαν άλλη ένσταση που διατύπωσε ο ίδιος φίλος, ότι δεν πρέπει να θεωρείται αστικός ο μύθος για το Καταραμένο πανωφόρι (ο τρίτος από το τέλος στο κείμενο που ακολουθεί) -πρόκειται για παλιά διήγηση που μάλλον είναι αρμοδιότητα της λαογραφίας. Αλλά μήπως και οι αστικοί μύθοι δεν είναι (ή: δεν θα μπορούσαν να είναι) αντικείμενο της λαογραφίας;

Το άρθρο του newsbeast.gr

Ελληνικοί «αστικοί μύθοι» που άντεξαν στο χρόνο

Η απομυθοποίηση παλιών και σύγχρονων θεωριών που απασχόλησαν την ελληνική κοινή γνώμη
Ρεπορτάζ: Νίκη Παπάζογλου
Από τον Πολ Μακάρτνεϊ που μας άφησε χρόνους από το 1966, τον Έλβις που ζει και βασιλεύει κάπου, τον Γουόλτ Ντίσνεϊ που έχει καταψυχθεί, το κρυφό μήνυμα που έστειλε ο Νηλ Αρμστρονγκ τη στιγμή που πάτησε το φεγγάρι – αν το πάτησε και αυτό που είδαμε δεν ήταν ένα άψογα κατασκευασμένο σκηνικό – μέχρι τους υπονόμους της Νέας Υόρκης που κατακλύζονται από κροκόδειλους και το φάντασμα που κάνει οτοστόπ σε διάφορους οδικούς άξονες ανά τον κόσμο… το φαινόμενο των αστικών μύθων μοιάζει να μην έχει όρια και να μην περιορίζεται σε στενά γεωγραφικά σύνορα.
Αναρίθμητες είναι άλλωστε οι ιστορίες που φέρουν τα χαρακτηριστικά ενός αστικού μύθου και στην ελληνική επικράτεια. Οι νεοσύστατες ΗΠΑ πραγματοποιούν ψηφοφορία για την καθιέρωση της επίσημης γλώσσας τους και τα ελληνικά χάνουν για λίγο… η ελληνική γλώσσα είναι η πλουσιότερη γλώσσα του κόσμου, με περισσότερες από 6 εκατομμύρια λέξεις και 78 εκατομμύρια λεκτικούς τύπους ενώ η Apple υλοποιεί πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικών, αφού οι εξελιγμένοι υπολογιστές δέχονται ως «νοηματική» γλώσσα μόνο την ελληνική. Και η ιστορία δεν σταματάει εκεί. Το σχέδιο Κίσινγκερ, η φουστανέλα ή το παλτό και το νεκροταφείο, ο άτυχος δύτης, το «α-μπε-μπα-μπλομ», οι ψεκασμοί, το υπερδημητριακό ζέα και πολλοί άλλοι αποτελούν την ελληνική εκδοχή του φαινομένου που ακούει στο όνομα «Αστικός Μύθος».
Πολλές είναι οι ενστάσεις για το τι ακριβώς σημαίνει αστικός μύθος και που ξεκινούν οι θεωρίες συνωμοσίας ή και τα ανέκδοτα. Σε μια προσπάθεια ορισμού του ανεξάντλητου, συγκλονιστικού και ιστορικά πολύτιμου κεφαλαίου, ο κ. Νίκος Σαραντάκος, συγγραφέας που έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα, μιλώντας στο newsbeast.gr, αναφέρει πως «αφού το ζητούμενο είναι να διακριθεί σαφώς από τα παραδοσιακά λαϊκά παραμύθια, αστικό μύθο λέμε μια ιστορία, που περιέχει ένα εντυπωσιακό στοιχείο και την οποία ο αφηγητής διηγείται χωρίς να ξέρει αν είναι αληθινή, χωρίς να έχει ο ίδιος γνώση από πρώτο χέρι».
Οι αστικοί μύθοι συνηθέστερα γίνονται πιστευτοί επειδή περιέχουν έναν κόκκο αλήθειας ή επειδή αναφέρουν πράγματα ευχάριστα, επαινετικά ή, από την άλλη, συναρπαστικά. Άλλωστε, σύμφωνα με τον κ. Σαραντάκο, «για να αναπαραγάγει κάποιος έναν αστικό μύθο δεν είναι υποχρεωτικό να τον πιστεύει. Μπορεί να αμφιβάλλει για μια ιστορία και όμως να τη διηγηθεί και να βοηθήσει στην εξάπλωσή της».
Αν και το διαδίκτυο συμβάλλει στην διάδοσή του, δίνοντας στον αστικό μύθο τη δυνατότητα να φτάσει σε πολύ ευρύτερο ακροατήριο και μάλιστα ισχυροποιώντας τον εξαιτίας της γραπτής του μορφής, ταυτόχρονα συμβάλλει και στην διάψευσή του, διευκρινίζει ο συγγραφέας. Παρόλα αυτά μερικοί ελληνικοί αστικοί μύθοι φαίνεται να επιβιώνουν μέσα στο χρόνο απασχολώντας την κοινή γνώμη περισσότερο από μισό αιώνα.
Η επίσημη γλώσσα των ΗΠΑ
Ένας από τους πλέον διαδεδομένους μύθους με ζωή πενήντα και πλέον χρόνων είναι αυτός που ισχυρίζεται πως η ελληνική δεν έγινε επίσημη γλώσσα των ΗΠΑ για μία ψήφο. Στην επικρατέστερη εκδοχή του ο μύθος αναφέρει ότι τα ελληνικά παραλίγο να γίνουν η επίσημη γλώσσα των ΗΠΑ και πως έχασαν σε σχετική ψηφοφορία για μία και μόνο ψήφο. Η ψηφοφορία αυτή έγινε μετά την απελευθέρωση της Αμερικής από τους Άγγλους. Στην πραγματικότητα, βέβαια, τέτοια ψηφοφορία στις ΗΠΑ δεν έγινε ποτέ…
Το Hellenic Quest
Τουλάχιστον για μια δεκαετία κυκλοφορεί σε διάφορες παραλλαγές κι ένας άλλος αστικός μύθος με το όνομα «Hellenic Quest». Υποτίθεται πως είναι ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής εκμάθησης της ελληνικής που το κατασκεύασε η Apple και το CNN άρχισε να το διανέμει παγκοσμίως… Ο πρόεδρος της Αpple, Τζον Σκάλι, σύμφωνα πάντα με το μύθο, είπε σχετικώς: «(…) Η κοινωνία μας χρειάζεται ένα εργαλείο που θα της επιτρέψει να αναπτύξει τη δημιουργικότητά της, να εισάγει νέες ιδέες και θα της προσφέρει γνώσεις περισσότερες από όσες ο άνθρωπος μπορούσε έως τώρα να ανακαλύψει». (…)
hellenicQuest

Ο εν λόγω μύθος είναι εύκολο να αντικρουστεί. Το κείμενο κυκλοφόρησε γύρω στο 2000, χρονιά που ο Τζον Σκάλι βρισκόταν ήδη 7 χρόνια εκτός Apple. Πέραν τούτου, αναζητώντας το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο διαδίκτυο, δεν προκύπτουν αποτελέσματα, παρά μόνο το επίμαχο ελληνικό κείμενο με τους παραπάνω ισχυρισμούς. Άλλωστε αφού στη γλωσσολογία «νοηματική» είναι η γλώσσα των κωφών, γίνεται προφανές πως μπερδεύεται η ετυμολογία με τη σημειολογία.
Στην ισχυροποίηση του εν λόγω μύθου συνετέλεσε και η αναδημοσίευσή του από πληθώρα εντύπων – από το περιοδικό Κατασκευή μέχρι το ενημερωτικό δελτίο του ΤΕΕ. Στις 27 Ιανουαρίου του 2008 μάλιστα, ως υπουργός Παιδείας, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης αναπαρήγαγε τον αστικό μύθο του Hellenic Quest κατά τη διάρκεια εναρκτήριας ομιλίας του στα πλαίσια ετήσιων μαθητικών αγώνων επιχειρηματολογίας, σε μια προσπάθειά του να αποδείξει την σπουδαιότητα της ελληνικής γλώσσας. Η ομιλία έγινε στον χώρο της Παλαιάς Βουλής και απέσπασε τα επικριτικά σχόλια του τύπου.
Ελληνική: η πλουσιότερη γλώσσα
Με 6 εκατ. λέξεις και 78 εκατ. λεκτικούς τύπους, ο μύθος θέλει την ελληνική να είναι η πλουσιότερη χώρα του κόσμου, ειδικά αν τη συγκρίνει κανείς με την αγγλική η οποία δεν παρουσιάζει παρά μόνο 490.000 λέξεις. Οι αριθμοί προκύπτουν από την αποθησαύριση αρχαίων συγγραμμάτων από το Πανεπιστήμιο Ιρβάιν της Καλιφόρνιας. Με βάση την έρευνα του κ. Σαραντάκου για την «πηγή» του κειμένου ο πρώτος που διατύπωσε τον ισχυρισμό είναι ο θεωρητικός Γεώργιος Γεωργαλάς στο βιβλίο του «Ινδοευρωπαίοι ή Αιγαίοι;» (εκδ. Πελασγός, σελ. 125) ενώ η αναπαραγωγή του συναντάται σε διάφορα άρθρα και δικτυακούς τόπους από τότε.
Μιας και οι περισσότεροι μύθοι έχουν μέσα τους έναν κόκκο αλήθειας, το ίδιο συμβαίνει και με αυτόν. Πράγματι το πανεπιστήμιο Ιρβάιν (Irvine) της Καλιφόρνιας έχει αποθησαυρίσει όλα σχεδόν τα κείμενα της αρχαίας ελληνικής καθώς και ορισμένα μεταγενέστερα και τα διαθέτει στον διαδικτυακό τόπο TLG (Thesaurus Linguae Graecae). Λαμβάνοντας όμως υπόψη πως στην κάθε λέξη-λήμμα αντιστοιχούν 12 ή και 15 λεκτικοί τύποι είναι φανερό πως ο κ. Γεωργαλάς και οι συν αυτώ «έκαναν μία ελαφρώς χοντροκομμένη λαθροχειρία» συνδέοντας λανθασμένα τον συνολικό αριθμό των λέξεων με αυτόν των λεκτικών τύπων της ελληνικής, διευκρινίζει ο κ. Σαραντάκος.
«Αν και η ελληνική κοινή γνώμη δεν είναι ιδιαίτερα εύπιστη σε σύγκριση με άλλους λαούς, παρουσιάζεται ιδιαιτέρως εύπιστη όσον αφορά μύθους που αφορούν την ελληνική γλώσσα και ιστορία» συμπληρώνει.
Η φράση Κίσινγκερ
«Ο ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος και γι’ αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτισμικές του ρίζες. (…) Εννοώ, δηλαδή, να πλήξουμε τη γλώσσα, τη θρησκεία, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητά του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει…» είχε πει ο Χένρυ Κίσινγκερ σύμφωνα με το μύθο. Η δήλωση φέρεται να είχε διατυπωθεί το 1994 σε εκδήλωση προς τιμήν του, στην Ουάσιγκτον. Ως πηγή αναφέρθηκε από την Λιάνα Κανέλλη η εφημερίδα Turkish Daily News της 17/2/97. Σύμφωνα με άλλες εκδοχές, ο Κίσινγκερ είχε κάνει τη συγκεκριμένη δήλωση τον Νοέμβριο του 1973.
Το ’97, πάντως, ήταν η χρονιά που η είδηση διαδόθηκε ταχύτατα. Μεταξύ άλλων, αναπαράχθηκε και στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» από τον κ. Γ. Μαρίνο (14/8/97), ο οποίος αργότερα προς αποκατάσταση της αλήθειας, έγραψε στον ίδιο τον κ. Κίσινγκερ ζητώντας του να την επαληθεύσει. Ο τελευταίος διευκρίνισε πως πρόκειται για ψέμα, ενώ ποτέ δεν βρέθηκε σχετική αναφορά στην τουρκική εφημερίδα. Παρόλο που ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος» προχώρησε σε διορθωτικό κείμενο το οποίο περιλάμβανε την απάντηση του κ. Κίσινγκερ, η φράση-μύθος συνέχισε να αναμεταδίδεται.
Ο Ισίδωρος Πόσδαγλης και η προφητεία της κρίσης
Ένας σύγχρονος μύθος, παράγωγο της κρίσης εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς τον τελευταίο καιρό στη διαδικτυακή σφαίρα της μυθολογίας. Ένας μυστηριώδης οικονομολόγος, ονόματι Ισίδωρος Πόσδαγλης, με το πόνημα του «Πατριωτική Οικονομική Πολιτική» προφητεύει με ανατριχιαστική ακρίβεια τι επρόκειτο να γίνει στην οικονομική ζωή της χώρας μισό αιώνα αργότερα. Το μικρό βιβλίο του Πόσδαγλη, με το που εκδόθηκε το 1952 από τον «γνωστό στους μυημένους εκδοτικό οίκο Μπιστιρλή» γνωστός για την έκδοση προχωρημένων επιστημονικών συγγραμμάτων, λογοκρίθηκε και πολλοί προσπάθησαν να το καταστρέψουν. Σε μια προσπάθεια σωτηρίας και διάδοσής του, οι πιστοί του το μοίραζαν από χέρι σε χέρι…
Και εδώ οι λεπτομέρειες του μύθου είναι ικανές να τον αμφισβητήσουν. Το προφητικό βιβλίο όπως και ο τολμηρός εκδοτικός οίκος δεν εντοπίζεται στις μηχανές αναζήτησης ούτε και πουθενά αλλού, το φερόμενο ως εξώφυλλο είναι γραμμένο σε μονοτονικό σύστημα – τη δεκαετία του ’50 κυριαρχούσε το πολυτονικό – και ο γεωγραφικός χάρτης που περιλαμβάνεται σε αυτό δεν απεικονίζει την Ευρώπη του 1952 αλλά τη σημερινή: δεν υπάρχει Τσεχοσλοβακία αλλά Τσεχία και Σλοβακία, δεν αναφέρει Γιουγκοσλαβία αλλά τα σημερινά κράτη, ενώ η Ουκρανία παρουσιάζεται ανεξάρτητη από τη Λευκορωσία. Τόσο προφητικός ήταν άραγε ο Πόσδαγλης;
Το υπερ-δημητριακό ζέα ή ζειά προς αποβλάκωση του ελληνικού έθνους
Εκτός από τους ψεκασμούς που για καιρό φημολογείται πως μας αποβλακώνουν – πρόσφατη έρευνα που εκπόνησε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Γιάννη Κωνσταντινίδη της Μονάδας Ερευνών του ΠΑ.ΜΑΚ., το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δείχνει πως το 33% των Ελλήνων πιστεύει ότι μας ψεκάζουν και γι’ αυτό δεν αντιδρά ο λαός με μαχητικές διαδηλώσεις – η αλλοίωση της πνευματικής υπεροχής του σκέπτεσθαι των ελλήνων αποδεικνύεται πολύ παλαιότερο σχέδιο.
Σύμφωνα με τον μύθο οι αρχαίοι δεν έτρωγαν ψωμί από σιτάρι, αυτό το χρησιμοποιούσαν για να ταΐζουν τα ζώα και το ονόμαζαν πυρρό. Έτρωγαν μόνο ψωμί από Ζειά ή Κριθάρι. Το συγκεκριμένο δημητριακό είναι τόσο παλιό που μέχρι και «ο Μέγας Αλέξανδρος έτρεφε την στρατιάν του μόνο με Ζειά, για να είναι οι άντρες του υγιείς και πνευματικά ανεπτυγμένοι». Όλα αυτά βέβαια μέχρι τη στιγμή που το ανακάλυψαν οι κοσμοκράτορες, οι οποίοι το 1928, έδωσαν εντολή στον Ελευθέριο Βενιζέλο να αναιρέσει αμέσως την καλλιέργεια της ζειάς στην Ελλάδα. Πηγή του εν λόγω αστικού μύθου που αναπαράγεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια φαίνεται να είναι το βιβλίο του κ. Γ. Ανυφαντή «Ο ιστορικός εμπαιγμός».
Αν και η ζέα είναι υπαρκτό δημητριακό δεν παρουσιάζει θαυματουργές ιδιότητες, και ποτέ δεν απαγορεύτηκε. Σε κανέναν αρχαίο κείμενο άλλωστε δεν αναφέρεται ως πρώτη ύλη για την κατασκευή ψωμιού. Αντιθέτως με ζέα έτρεφαν τα ζώα. Ούτε βέβαια νεώτερα εγχειρίδια, επιβεβαιώνουν την κατασκευή του ψωμιού από το συγκεκριμένο δημητριακό. Άλλωστε, όπως εύλογα συμπεραίνει ο κ. Σαραντάκος, εάν είχε υπάρξει σχέδιο ξεριζωμού της ζειάς από την ελληνική γη το 1928, σίγουρα θα αναφερόταν σε κάποια εφημερίδα ή άλλο έντυπο της εποχής εκείνης μιας και οι καλλιέργειες που έτρεφαν τον τότε πληθυσμό της Ελλάδας και θα έπρεπε να καταστραφούν δεν μπορεί να ήταν λίγες.
Το καταραμένο πανωφόρι
«Αν είσαι μάγκας πήγαινε στο νεκροταφείο τα μεσάνυχτα» λένε δύο φίλοι σε έναν άλλο. Η πρόκληση γίνεται αποδεκτή και εκείνος υπόσχεται πως θα καρφώσει ένα μαχαίρι σε έναν τάφο ως απόδειξη της παρουσίας του εκεί. Ο άνδρας επισκέπτεται το νεκροταφείο και την επομένη μέρα βρίσκεται νεκρός δίπλα στο μνήμα. Φτάνοντας εκεί, όπως εικάζει ο μύθος, ο τολμηρός επισκέπτης κάρφωσε το μαχαίρι του αλλά ταυτόχρονα και το παλτό του. Μόλις αποφάσισε να φύγει αισθάνθηκε πως κάποιος τον τράβηξε προς τον τάφο και από το φόβο του απεβίωσε…
Η ιστορία δεν είναι αμιγώς ελληνική αφού συναντάται σε διάφορες χώρες και γλώσσες και χρονολογείται από το βαθύ παρελθόν. Το διαφοροποιητικό στοιχείο σε κάθε εκδοχή είναι το πανωφόρι του θύματος -αλλού είναι παλτό, αλλού ζακέτα, αλλού αδιάβροχο- το οποίο συνηθέστερα συνάδει με τις ενδυματολογικές συνήθειες της κάθε χώρας μέσα στο χρόνο. Στην αρχική ελληνική εκδοχή του μύθου ο νεκρός φοράει φουστανέλα…
Ο τραγικά άτυχος δύτης
Εδώ ο μύθος κάνει λόγο για έναν δύτη απομεινάρια του οποίου εντοπίστηκαν στα αποκαΐδια μιας μεγάλης πυρκαγιάς. Η πυρκαγιά βέβαια σε κάθε αναπαραγωγή λαμβάνει χώρα σε διαφορετική περιοχή – στην Πεντέλη, στην Πάρνηθα, και σε άλλα βουνά της Ελλάδας. Ο δύτης, που ρουφήχτηκε από κατασβεστικό αεροπλάνο την ώρα του ανεφοδιασμού, ξεβράστηκε την ώρα της κατάσβεσης στην πυρκαγιά. Αν και τα αναληθή στο μύθο στοιχεία είναι πολλά το γεγονός και μόνο πως η είσοδος του νερού στα πυροσβεστικά αεροπλάνα είναι τόσο μικρή που δεν χωράει άνθρωπος αρκεί…
Το παιδικό «α-μπε-μπα-μπλομ»
Ο πιο πρόσφατος αστικός μύθος, με ημερομηνία γέννησης το 2012, θέλει την ηχομιμητική λέξη «α-μπε-μπα-μπλομ» να μην αποτελεί «ακαταλαβίστικες παιδικές κουταμάρες, ούτε αποκυήματα παιδικής φαντασίας» όπως λέει. Σύμφωνα με αυτόν η φράση είναι εδώ για να μας αποδείξει την αδιαμφισβήτητη και αυταπόδεικτη διαχρονικότητα της ελληνικής γλώσσας… Στην μας ενημερώνει πως πρόκειται για στιχομυθία «που προέρχεται από παιδικό παιχνίδι που έπαιζαν οι Αθηναίοι Παίδες καθώς γυμνάζονταν». Η αρχική της εκδοχή ήταν «απεμπολών, του κείθεν εμβολών…» και αποδίδεται σε νέα – απλά – ελληνικά «σε απεμπολώ, σε αποθώ, σε σπρώχνω, πέραν, εμβολών σε με το δόρυ μου, με το ακόντιό μου».
Βέβαια η υποτιθέμενη αρχαία φράση δεν συναντάται πουθενά στην αρχαία γραμματεία και δεν θα μπορούσε άλλωστε μιας και είναι εντελώς ασύντακτη, ρήμα «εμβολώ» δεν υπάρχει, απεμπολώ δεν σημαίνει απωθώ αλλά προδίδω, το «του» είναι ξεκάρφωτο και πολλά άλλα όπως μας ενημερώνει ο κ. Σαραντάκος.
Προϊόντα παρανοήσεων με ψήγματα αλήθειας ή εντελώς εξωπραγματικοί, όσο και να διαψεύδονται, δεν φαίνεται να απαξιώνονται. Αντίθετα θυμίζουν λερναία ύδρα, όπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Σαραντάκος. Το σίγουρο είναι, πως σε μια κοινωνία όπου ο κόσμος μπερδεύει την επανάληψη με τη διασταύρωση, η τάση μας προς την τρομοκράτηση και την εντυπωσιοθηρία αποτελούν το πλέον πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξή τους…
Advertisement

237 Σχόλια προς “Αστικοί μύθοι και Διαδίκτυο”

 1. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες !

  Νομίζω ότι οι πρώτοι, παλιότεροι αστικοί μύθοι, είχαν να κάνουν με αυτό που λέμε «υπόγειος κόσμος» : έχουμε ακούσε δεκάδες αναφορές για υπόγειες στοές π.χ. από τον Πύργο της Πλακεντίας στη σπηλιά του Νταβέλη (καλά, η σπηλιά του Νταβέλη είναι ειδικό κεφάλαιο), ή για άλλες στοές στην Αθήνα, που μπαίνεις από τη μια άκρη και φτάνεις στην άλλη, γρηγορότερα κι από το Μετρό.

  Το έξυπνο στη δημιουργία αστικού μύθου είναι να έχει κι ένα «πάτημα» κατάργησης : ξέρεις, χτίστηκαν πολυκατοικίες, ή γίναν πλημμύρες, και οι στοές αυτές χάλασαν ! Και τρέχα γύρευε…

  Πάντως γενικά οι αστικοί μύθοι παλιότερα δημιουργούνταν γύρω από το μυστηριώδες : υπόγειες κατασκευές, στοιχειωμένα σπίτια, περιέργως εξαφανισμένοι άνθρωποι… Τα τελευταία χρόνια το «σπορ» εξαπλώθηκε και σε άλλους τομείς, όπως σωστά λες η γλώσσα, η ιστορία κλπ.

  Για τη σπηλιά του Νταβέλη που προανέφερα, και τα γενικότερα «μυστήρια της Πεντέλης» μπορείτε να βρείτε πληροφορίες -αληθείς ή μη- εδώ : http://www.mistiria.com/misterigreece/penteli.html

 2. spiral architect said

  Καλημέρα και καλή βδομάδα. 🙂
  Ο τραγικά άτυχος δύτης
  Α, ρε Δύτη κακό που σε βρήκε! 😀

 3. Πάνος με πεζά said

  Και φυσικά, ειδική μνεία πρέπει να γίνει στους αστικούς μύθους για διάφορες σκοπιές στρατοπέδων : ο φαντάρος που αυτοκτόνησε, κι έρχεται τα βράδιοα ο πατέρας του και τσιγκλάει το σκοπό να μην κοιμηθεί, ο ψηλός με το φτιάρι έξω από το σύρμα, που λέει «Σκοπέ, σου σκάβω το λάκο», ο τρελός που πετάει πορτοκάλια κλπ. Εδώ όμως έχουμε να κα΄νουμε με εξόφθαλμα «φίδια», που λέμε και στην καθομιλούμενη…

 4. spiral architect said

  @1: Μυστικός υπόγειος σταθμός του μετρό ανακαλύφθηκε σε λαβύρινθο στο Παλαιό Ψυχικό 😆
  (via To Κουλούρι)

 5. Νέο Κid said

  Πολλοί ούρμπαν έχουν δημιουργηθεί από διαχρονικά επαναλαμβανόμενα κινηματογραφικά μοτίβα/κλισέ. Πολλούς έχουν κατά καιρούς ανασκευάσει οι τηλεοπτικοί αμερικανοί «Μythbusters». Αλήθεια Σαραντάκο, έχεις σκεφτεί να συνεργαστείς μαζί τους; 🙂

 6. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1: Σωστό αυτό για τις μυστικές σπηλιές κτλ.

  2: Ο δικός μας Δύτης είναι τυχερός, πρέπει να λείπει σε διακοπές.

  3: Α, κάτι τέτοιο έχω γράψει κι εγώ:
  https://sarantakos.wordpress.com/2012/08/19/fantasmastaportokalia/

 7. Πάνος με πεζά said

  @ 4 : Θεϊκό !

 8. atheofobos said

  Οι αστικοί μύθοι πολλές φορές συμπλέουν με τις θεωρίες συνωμοσίας και μπορούν να έχουν τελικά τραγικά αποτελέσματα, όπως αναφέρω στο ποστ μου:
  ΠΕΡΙ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
  http://www.atheofobos2.blogspot.gr/2013/05/blog-post_10.html

 9. BLOG_OTI_NANAI said

  Καλημέρα. Και το «αστικός μύθος» δεν είναι καλό, αλλά αφού επικράτησε, δε βαριέσαι.
  Αλλά διαφωνώ με τον φίλο σου που λέει να διαχωριστούν. Από τα μαλλιά με κατσαρίδες, μέχρι τους Ιλλουμινάτι και τους ψεκασμένους όλα πρέπει να μπαίνουν στην ίδια λίστα υποτίμησης.

 10. BLOG_OTI_NANAI said

  3: Όταν όμως είσαι ψάρακας, τα παίρνεις τοις μετρητοίς. Μετά από ένα διάστημα αντιλαμβάνεσαι ότι πρόκειται για σύστημα εγρήγορσης του «νέου».
  Και αποτελεί ένα απίστευτο ψυχολογικό φαινόμενο, ότι ένας άνθρωπος έξυπνος, μορφωμένος, που κινείται με άνεση στον κοινωνικό χώρο που ζει, όταν βρίσκεται σε ένα περιβάλλον όπου είναι «νέος», μπορεί να μοιάζει με εντελώς ηλίθιο χάνο που τον κοροϊδεύουν μέχρι και άνθρωποι 10 χρόνια μικρότεροι του…

 11. BLOG_OTI_NANAI said

  10: Όταν λέω «έξυπνος, μορφωμένος, που κινείται με άνεση στον κοινωνικό χώρο που ζει» δεν εννοώ τον εαυτό μου. Εγώ ήμουν ο 10 χρόνια μικρότερος…
  ( 🙂 )

 12. Πάνος με πεζά said

  Υπήρξαν και αστικοί μύθοι που ήταν πραγματικότητα : λ.χ., το σημείο στην Πεντέλη που, αν και φαινόταν ανηφόρα, άφηνες το χειρόφρενο και το αυτοκίνητο πήγαινε μπροστα, πράγματι υπήρξε, και το έχω διαπιστώσει ιδίοις όμμασι.. Στο δρόμο Παλιάς Πεντέλης-Αγίου Πέτρου, κοντά στο πάρκο «Καραούλι», υπήρχε κάποιο σημείο όπου μάλλον η βλάστηση, έχοντας πάρει κάποια κλίση από το συνεχή αέρα, δημιουργούσε οφθαλμαπάτη ως προς την ανωφέρεια η κατωφέρεια του δρόμου. Με τη μεγάλη πυρκαγιά στο βουνό όμως, τη δεκαετία του 90, προφανώς, εκτός από τη βλάστηση που κάηκε, παραμορφώθηκε ίσως και η άσφαλτος από τις ψηλές θερμοκρασίες, και το «φαινόμενο» έπαψε να υπάρχει.

 13. Βαγγέλης από τη Χίο said

  Καλημέρα
  Ένας αστικός μύθος σχετίζεται με το κτίριο στον αριθμό 58Α της οδού Ακαδημίας. Η μορφή της στενομέτωπης όψης μεταξύ δυο πολυκατοικιών και ο ορειχάλκινος δράκοντας που το κοσμούσε είχε δώσει τροφή για τη δημιουργία διαφόρων μύθων. Άλλοι μιλούσαν για Ναΐτες Ιππότες, άλλοι για Μασονική Στοά και άλλοι για άντρο σατανιστών. Στη πραγματικότητα το κτίριο συνδέεται με εκείνο της Μαυρομιχάλη 6. Αρχικός ιδιοκτήτης ήταν ο Ερνστ Τσίλερ (ο μεγάλος αρχιτέκτονας) και το κτίριο της Ακαδημίας ήταν ένα… κατάστημα οικοδομικών υλικών που σχεδίαζε ο ίδιος ο Τσίλερ. Μετά την πτώχευση του Τσίλερ ιδιοκτήτης υπήρξε ο Διονύσιος Λοβέρδος (Ιδρυτής Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας) συλλέκτης ο οποίος δημιούργησε ένα ιδιωτικό μουσείο Βυζαντινής Τέχνης. Ίσως η ιδιότητα του Λοβέρδουως οικονομικού παράγοντα να τροφοδότησε το μύθο περί Μασόνων κλπ. Σήμερα ανήκει στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο που σκοπεύει να στεγάσει μόνιμα πια τη συλλογή Λοβέρδου.

 14. Νέο Kid Στο Block said

  Nομίζω πως ο πιο διαδεδομένος παγκοσμίως αστικός μύθος (και που μάλιστα «δεν ξέρει» πως είναι μύθος..) είναι ότι ο Ναπολέων (Βοναπάρτης,όχι Λαπαθιώτης) ήταν κοντός!
  Στην πραγματικότητα,όπως έδειξαν μελέτες που σήμερα θα αποκαλούσαμε «ιατροδικαστικές», ήταν 1,69. Πάνω από το μέσο ύψος των Γάλλων ,αλλά και των Άγγλων! της εποχής του. Ο «ιστορικός του αντίπαλος» δε ο Νέλσων ήταν κοντύτερος και ο Δούκας του Γουέλλινγκτον ,που περιγράφεται και απεικονίζεται σαν πολύ ψηλός,ήταν 1,75.
  Ο μύθος δημιουργήθηκε και καθιερώθηκε εξαιτίας δύο κυρίως λόγων. Επειδή ήταν ο ίδιος ο Ναπολέων που καθιέρωσε πρότυπα «ελάχιστου ύψους» για τους άνδρες της προσωπικής του φρουράς (νομίζω 1,75) οπότε απεικονιζόταν λογικά να περιστοιχίζεται από ψηλότερους άνδρες, και δεύτερον και κυριότερον ,η εγγλέζικη προπαγάνδα της εποχής ήταν πολύ αποτελεσματική πάνω σ’αυτό και μέχρι διάσημοι συγγραφείς (Σουίφτ) έγραψαν δυσφημιστικές δυστοπίες σχετικά.
  Φυσικά ο λόγος για τον οποίον οι Εγγλέζοι είχαν τέτοιο άχτι τον Κορσικανό ,δεν ήταν πολιτικοί, γεωστρατηγικοί και τέτοιες αηδίες που λέει η επίσημη Ιστορία. Ο λόγος που τον μισούσαν τόσο (μέχρι και το slavery abolition act ανέστειλαν προσωρινά ειδικά για τη Σάντα Έλενα!) ήταν επειδή ο Ναπολέων έμαθε στην «Ήπειρο» να οδηγάει στη λάθος μεριά του δρόμου,δηλαδή δεξιά, αγνοώντας σωστές πρακτικές και παραδόσεις (από τη Ρωμαϊκή εποχή) αιώνων ,που θέλουν τη σωστή μεριά του δρόμου να είναι στα αριστερά,βεβαίως!

 15. spiral architect said

  @12: Rolling Uphill Illusion 😉
  (ένας χωροβάτης ή έστω ένα απλό αλφάδι λύνει την παρεξήγηση)

 16. Νέο Kid Στο Block said

  Και για τα ύψη στη σύχρονη εποχή κυκλοφορούν διάφοροι αστικοί μύθοι (ή εσφαλμένες εντυπώσεις ,πιο ήπιος χαρακτηρισμός).
  Έχω επανελλειμένα ακούσει πως οι ψηλότεροι ευρωπαίοι είναι οι Σκανδιναβοί. Λάθος. Οι ψηλότεροι ευρωπαίοι μακράν είναι οι Ολλανδοί.

  Από τους ούρμπαν που η επιστήμη μέχρι σχετικά πρόσφατα πίστευε πως είναι ούρμπαν αλλά αποδείχτηκαν πραγματικότητα ,θα ξεχώριζα τα «γιγαντιαία καλαμάρια» (ή «Κράκεν»). Βρέθηκαν όντως και κινηματογραφήθηκαν κάποια , σε μεγάλα βάθη.

 17. Κωνσταντίνος said

  Καλημέρα! Πιστεύω ότι ο αστικός μύθος είναι κάτι διαφορετικό από τις θεωρίες συνωμοσίας, και έτσι από τα αναφερόμενα στο άρθρο μόνο το πανωφόρι και ο δύτης είναι αστικοί μύθοι, τα υπόλοιπα είναι θεωρίες συνωμοσίας. Ο αστικός μύθος είναι ακριβώς το σύγχρονο φολκλόρ, και βασικό του στοιχείο είναι το «κάποιος, κάπου, κάποτε» χωρίς συγκεκριμένα ονόματα και καταστάσεις. Ακόμα και όταν έχουμε παραλλαγές (πχ ο δύτης στην Πεντέλη ή στη Πάρνηθα ή σε άλλο βουνό), τα στοιχεία συνεχίζουν να είναι ασαφή. Οι θεωρίες συνωμοσίας από την άλλη προσπαθούν να δώσουν στοιχεία συγκεκριμένα (στο Λερναίο έχουμε αναφορά στη Microsoft, στους Βάσκους Ευρωβουλευτές, στο Thesaurus) ώστε να περάσουν για αληθή γεγονότα. Συμφωνώ βέβαια ότι ο τρόπος εξάπλωσής τους είναι κοινός.

 18. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Ο δικός μας Δύτης δεν έχει ανάγκη αφού, ως γνωστόν, τα πυροσβεστικά αεροπλάνα δεν τραβάνε νερό από Νιπτήρες!

 19. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  17: Ασάφειες όμως υπάρχουν και στους εθνικούς μύθους.

  14: Ο Σουίφτ δεν μπορεί να έγραψε για τον Βοναπάρτη, πέθανε το 1745.

 20. Πάνος με πεζά said

  Η κακομοίρα η Πεντέλη, με τόσους αστικούς μύθους που κουβαλούσε, στο τέλος την πλήρωσε και η λίμνη της «Θάλλωσι» (περιοχή Νέας Πεντέλης, κάτω από τον Προφήτη Ηλία). Κάποιος πνίγηκε μπλεγμένος στα βούρλα που υπήρχαν στον πάτο της, μη έχοντας και την άνωση του θαλασσινού νερού, κι από τότε βγήκε ο μύθος ότι η λίμνη είχε ρουφήχτρες και υπόγεια ρεύματα…

  Ώσπου τη μπάζωσαν τη δεκαετία του ’70 για να φτιάξουν το σημερινό γήπεδο του Νεοπεντελικού, κι ησυχάσαμε…

  Θα επικαλεστώ, με την ευκαιρία,τους φυσικούς μας, με το ερώτημα που μας έβαζε και ο Γκαζέττας στα βιβλία γεωτεχνικών : «Είναι δυνατόν άνθρωπος να βυθιστεί επί ρευστής άμμου;»

  Με την ρευστή, ή πιο συχνά «κινούμενη» άμμο υπάρχει ένας μύθος ότι σε «καταπίνει». Ωστόσο νομίζω ότι η αλήθεια είναι ότι πάντα επιπλέεις, απλώς δε μπορείς να δημιουργήσεις αντίσταση «τριβής» και να βγεις, κι έτσι πεθαίνεις από εξάντληση και όχι από πνιγμό. Αλλά και πάλι, σίγουρος δεν είμαι, οπότε περιμένω απαντήσεις.

 21. spiral architect said

  @17: Είτε έτσι, είτε αλλιώς πολλοί θέλουν να πιστεύουν τους αστικούς μύθους και τις θεωρίες συνωμοσίας. 😐
  «Σκλάβος είναι αυτός που περιμένει να έρθει κάποιος να τον ελευθερώσει.»
  Εζρα Πάουντ

 22. Νέο Kid Στο Block said

  19. Εννοούσα πως κάποια κείμενά του (ξέρεις δα πόσο σαρκαστικός και καυστικός ήταν) χρησιμοποιήθηκαν για «περιγραφές» του Ναπολέοντα αργότερα. To θυμάμαι με βεβαιότητα, αλλά δεν θυμάμαι το κείμενο. Θα το ψάξω όμως.

 23. Πάνος με πεζά said

  Άλλος αστικός μύθος που κατέληξε αλήθεια, είναι η περίφημη «νεκροφάνεια» : κάποια στιγμή δόθηκε εντολή οι ταφές να γίνονται τουλάχιστον 24 (ή 48;) ώρες μετά το θάνατο του προσώπου, ακριβώς γιατί υπήρξαν περιστατικά που «ο Θύμιος μισάνοιξε το ματ’ να ιδεί…» 🙂

 24. Κωνσταντίνος said

  21 Συμφωνώ ότι οι άνθρωποι που πιστεύουν τους μεν συνήθως πιστεύουν και τις δε.
  Αλλά νομίζω ότι είναι άλλης υφής θέμα το σύγχρονο φολκλόρ από τις θεωρίες συνωμοσίας. Βασικό είναι ότι οι θεωρίες συνωμοσίας φαίνονται να είναι κατασκευασμένες για να εξυπηρετήσουν έναν στόχο (πχ εθνικιστικό). Οι αστικοί μύθοι εκτός από ένα περιεχόμενο «πρόσεχε» δεν φαίνεται να το πηγαίνουν κατ’ αρχήν κάπου πιο μακριά, σε ένα πολιτικό συμπέρασμα ας πούμε. Γι’ αυτό και πολλοί φαίνεται να αναπαράγουν κινηματογραφικά κλισέ (γράφτηκε και σε παραπάνω αυτό) που τα τοποθετούν κάθε φορά σε οικείο με το ακροατήριο χώρο (στο νεκροταφείο για το χωριό, στη Πεντέλη για τους Αθηναίους, στην Ανω Πόλη για τους Θεσσαλονικιούς).

 25. Πάνος με πεζά said

  Επίσης, πολύ διαδεδομένη, αλλά αληθινή «θεωρία συνωμοσίας» : ο τάδε μεγαλοβιομήχανος έκαψε το εργοστάσιό του για να πάρει την ασφάλεια, κι ο τάδε πλοικτήτης βούλιαξε το καράβι του επίσης για τον ίδιο λόγο. Αυτά είχαν βάση σε παλιότερες εποχές, που όυτε ανακριτικό της Πυροσβεστικής υπήρχε, ούτε μελέτες πυρασφάλειας, ούτε επιθεώρηση πλοίων. Και πράγματι, κάποιοι κονόμησαν…Σήμερα, που πέραν των άλλων, οι «σφιχτές» ασφαλιστικές δεν πληρώνουν ακόμα και σε πραγματική ζημιά, πόσω μάλλον να σκεφτείς τη «μαϊμουδένια»…

 26. Πάνος με πεζά said

  Κι επειδή το ξέχασα, ο φίλος που κοιμήθηκε στο Μετρό και βγήκε στο σταθμό της Γιάννας, να ξαναμπεί και να κατέβει στον Ευαγγελισμό, να πάει να δώσει αίμα για ένα παλληκάρι, «Μισσιριώτης Βαγγέλης». 🙂

 27. Νέο Kid Στο Block said

  18. 🙂 . O μεγαλύτερος φόβος μου πάντως σε έναν νιπτήρα δεν θα ήταν «άνωθεν» (αεροπλάνο ή άλλη ρουφηχτική συσκευή) αλλά «κάτωθεν»! Eκείνη η διαολότρυπα στον πάτο που σε οδηγεί στα τάρταρα…ίσως και κατευθείαν στα σαγόνια του κροκόδειλα 🙂

 28. Γς said

  > Πριν από σχεδόν πενήντα χρόνια που ήμουν μικρός, θυμάμαι ότι η μητέρα μου διηγόταν μια ιστορία για μια γυναίκα που παραπονιόταν για πονοκεφάλους

  Πριν από 65τόσα χρόνια θυμάμαι την ίδια την μητέρα μου σε μια ανάλογη εντομολογική περίπτωση-επίθεση:

  Μιλούσε με μια φιλενάδα της ακουμπώντας σε ένα δέντρο πολυσύχναστου κεντρικού δρόμου, όταν ξαφνικά μια σαρανταποδαρούσα μπήκε στην πλάτη της.

  Και την βλέπω να ξεγυμνώνεται αστραπιαία μπρος τους τυχερούς Αθηναίους που είδαν ξαφνικά μια 25άρα να στριγκλίζει από τρόμο φορώντας μόνο το εσώρουχό της.

  Και δεν κατάλαβε γιατί δεν ξεπέρασε ποτέ αυτόν τον τρόμο [η ντροπή στα μάτια του ινοσεντ Γς]

 29. Spiridione said

  Αφήστε τον Δύτη να κάνει τις διακοπές του και να ρίξει τις βουτιές του 🙂

  Τις προάλλες ήμουν σε μια παρέα και μου έλεγαν με πολλή σοβαρότητα για τις αθερίνες – καρχαρίες, που είναι μεταλλαγμένες αθερίνες κτλ. Τους ρώτησα αν είναι σίγουροι, και μου απάντησαν ότι το είπαν και τα κανάλια και το είπε και κάποιο Πανεπιστήμιο.
  Μετά πήγα και το γκούγκλισα και διαπίστωσα ότι το είχε γράψει το Κουλούρι. Μάλιστα, όπως διαβάζω, έβγαλε ανακοίνωση διάψευσης και το Χαροκόπειο. Εκτός αν είναι μύθος και αυτός!
  http://www.parakato.gr/2014/06/blog-post_1599.html

 30. BLOG_OTI_NANAI said

  24: Η σκέψη μου επ’ αυτού έχει σχέση με την ορολογία, το λεξιλόγιο και τι θέλουμε τελικά να δηλώσουμε. Έχω την αίσθηση ότι σήμερα, αν μιλήσουμε για τη «θεωρία συνομωσίας που αφορά τα πρωτόκολλα των σοφών της Σιών» η ορολογία αυτή, σήμερα, μοιάζει να αφήνει τη σκέψη «ρε λες να;…» να αιωρείται, ακόμα κι αν δεν δηλώνεται. Ενώ η φράση «ο μύθος των Σοφών της Σιών» είναι σαφής: παίρνουμε θέση ότι πρόκειται για ένα κατασκευασμένο ψέμα.
  Έχω αυτή την εντύπωση.

 31. Γς said

  27:
  >και κατευθείαν στα σαγόνια του κροκόδειλα

  «Σηφαλιός Κροκοδειλάτσης»
  [από το νέο μπλογκ της Γιάννας Αναστοπούλου]

  http://petagesaisanpoutsa.blogspot.gr/2014/07/blog-post.html

 32. Κασσάνδρα said

  Και ο στρατιώτης Κουκιάδης,που δεν άντεξε ,μετά την είσοδο των γερμανικών στρατευμάτων στην Αθήνα ,και έπεσε από την Ακρόπολη τυλιγμένος την ελληνική Σημαία.

 33. Πάνος με πεζά said

  Ένας άλλος αστικός μύθος που συνδέεται με Ωνάση ή Νιάρχο, δε θυμάμαι, στα πρώτα χρόνια της ανόδου του, ότι υπέγραψε συμβόλαιο με σαουδάραβες με μελάνη που αργότερα έσβησε / σβήστηκε (να πάλι μπροστά μου το φάντασμα του «διαρρέω»), με αποτέλεσμα να αποκομμίσει τεράστιο οικονομικό όφελος, είναι αλήθεια;

  (συγγνώμη για την πληθώρα σχολίων, παρηγορηθείτε με το ότι από αύριο για ένα μήνα θα με στερηθείτε, αφού θα δαπανήσω μεγάβυτα μόνο για εξέχοντες λόγους !)

 34. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια!

  33: Καλές διακοπές Πάνο!

  32: Ασφαλώς και ο Κουκκίδης, περίπτωση εθνικού μύθου.

  31: Της έχουν βάλει σήμανση ακατάλληλου 😉

 35. Γς said

  33:
  >από αύριο για ένα μήνα θα με στερηθείτε

  Εγώ από τώρα άρχισα να έχω συμπτώματα στέρησης

  Α, συμ-πτώματα και θυμήθηκα ότι ξέχασα να σου απαντήσω στις ερωτήσεις σου για το GPS.

  Τι να σου πω; Είμαι βαθιά απογοητευμένος.
  Το ρωτάω «που είμαι;» και μου απαντάει σταθερά:
  «Είσαι με το ένα πόδι στον τάφο»

 36. Theo said

  Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

  @23:
  Για τη νεκροφάνεια μην ορκίζεσαι πως είναι μύθος.
  Δες, πχ., κάτι πρόσφατο: http://www.newgreektv.com/index.php/2013-09-18-19-05-38/item/3978-o-nekros-ksypnise (το είχα διαβάσει στο in.gr, αλλά, μετά από δυο γκουγκλίσματα, δεν το βρήκα).

 37. vikar said

  Την ιστορία με τον δύτη την πρωτοάκουσα με τη μορφή «μπουλιανού αινίγματος»: αυτές τις ιστορίες, κατα κανόνα ρεαλιστικές, άν και ίσως απίθανες, για τις οποίες δίνει κάποιος μερικά μόνο στοιχεία, και προσπαθούν μετά στην παρέα να την ανασυστήσουν κάνοντας στον πρώτο ερωτήσεις που απαντιούνται μόνο με «ναί» ή «όχι» (για νά ‘μαστε ακριβέστεροι, υπάρχει και η απάντηση «δέν παίζει ρόλο»). Και περιέργως(;), ποτέ κανείς δε μου την έχει πλασάρει ως αστικό μύθο απ’ ότι θυμάμαι.

 38. Ριβαλντίνιο said

  Άλλο ένα είναι τα τύμπανα δήθεν που ακούγονται στα σύνορα και στη πραγματικότητα ο ήχος προέρχεται από τα κλαμπάκια της Αδριανούπολης.

 39. Πάνος με πεζά said

  @ 35 : Έλα βρε ! Εγώ, και ειδικά στο καράβι, ως GPS θα σου απαντούσα πιο μελωδικά (-πρώτη μουσική παρέμβαση της ημέρας)

 40. Πάνος με πεζά said

  @36 : Μα είπα ότι ΔΕΝ είναι μύθος η νεκροφάνεια, γι αυτό και απαγορεύτηκαν οι ταφές πριν την έλευση κάποιων 24ώρων.

 41. Κωνσταντίνος said

  30. Συμφωνώ ότι για επικίνδυνες περιπτώσεις όπως τα πρωτόκολλα πρέπει να δηλώνουμε ρητά ότι πρόκειται για κατασκευασμένα ψέματα. Προσωπικά θα επέλεγα κάτι στο στυλ «κατασκευασμένη προπαγάνδα» καθώς η λέξη μύθος μου φέρνει στο μυαλό α) κάτι με θεούς και μεταφυσικά (πχ ελληνική μυθολογία) β) κάτι με συμβολοποιήσεις και αρχέτυπα (πχ Jung) γ) κάποιο μη-κακόβουλα κατασκευασμένο φανταστικό σύμπαν (πχ Cthulu mythos). Και στις τρεις αυτές περιπτώσεις το μύθος δεν μου είναι συνδεδεμένο με κάτι άμεσα αρνητικό.
  Επίσης, αναφορικά με το θρυλούμενο για το ύψος του Ναπολέοντα ή η αντισημιτική προπαγάνδα του τσάρου με τα πρωτόκολλα, δεν μου κολλάει να τα αποκαλέσουμε αστικούς μύθους. Νομίζω ότι οι κοινωνιολόγοι χαρακτηρίζουν κάτι σαν αστικό μύθο την έκφανση/μετεξέλιξη του φολκλορ στην σύχρονη εποχή μέτα τον δεύτερο παγκόσμιο, όπου στις δυτικές κοινωνίες κάποιος θα περίμενε ότι με την τεχνολογική ανάπτυξη θα έπαυε να υπάρχει και να εξελίσσεται το φολκλορ. Σε αυτή την μετεξέλιξη του φολκλόρ, βασικό παράδειγμα είναι η ιαπωνική κοινωνία.

 42. Γς said

  38:
  Δλδ, δεν είναι τα τύμπανα των διακινητών όπως λένε οι στρατιώτες;

  Και κάτι άλλα τύμπανα μουσουλμανικά:
  Μου έλεγε ο γιος μου, όταν ήταν στα πεθερικά του στη Σάιντα [Σιδώνα] του Λιβάνου, για έναν μουρλό που βγήκε στους δρόμους 3 η ώρα το πρωί χτυπώντας ένα τούμπανο. Για να ξυπνήσουν και να προσευχηθούν στον Αλλάχ

 43. sarant said

  36-40: Ο Λαπαθιώτης είχε αφήσει εντολή στη διαθήκη του να μην τον θάψουν πριν περάσει τριήμερο, ακριβώς για τη νεκροφάνεια. Την τήρησαν.

 44. BLOG_OTI_NANAI said

  31: Αν μου έλεγαν ότι υπάρχει ιστολόγιο με τίτλο «Πετάγεσαι σαν Βούρτσα», θα νόμιζα όιτι είναι αστικός μύθος…

 45. Theo said

  @40:
  Συγγνώμη. Διάβασα διαγώνια το σχόλιό σου και κάτι μου ξέφυγε.

 46. skol said

  Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι από τους μύθους έχουν σαφή ιδεολογικό στίγμα, μοιάζουν πολύ περισσότερο με προπαγάνδα. Εύλογα κάποιος μπορεί να σκεφτεί ότι δεν έχουν λαϊκή καταγωγή άλλα η δημιουργία τους είναι πιο οργανωμένη.
  Έχουν δηλαδή αυτό το ενδιαφέρον χαρακτηριστικό οι θεωρίες συνωμοσίας: ακόμα και η εξήγησή τους πολλές φορές απαιτεί μια δόση συνωμοσιολογίας!

 47. Στην Κύπρο κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ’80 είχα ακούσει τον μύθο με το νεκροταφείο, αλλά εκεί είχε καρφωθεί η βράκα του άτυχου ανδρός. Όντως αυτός ο μύθος μεταμφιέζεται και ενδυματολογικά ανά περίπτωση. 😉

 48. skol said

  …σαφή ιδεολογικό χαρακτήρα ήθελα να πω 🙂

 49. sarant said

  46: Πολύ καλή παρατήρηση!

 50. Ριβαλντίνιο said

  @ 42

  » Δλδ, δεν είναι τα τύμπανα των διακινητών όπως λένε οι στρατιώτες; »

  Όχι δεν είναι. Τώρα μάλιστα με τον φράχτη δεν είναι δυνατόν στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα να γίνει αθρόα διακίνηση ναρκωτικών ή ανθρώπων. Κανένας φουκαράς μετανάστης μόνο πετάει την κουβερτούλα του πάνω στα αγκαθωτά σύρματα
  και σαν αίλουρος ( αλλά και ματωμένος ) πηδάει και παραδίδεται κυρίως στoυς ολλανδούς της φρόντεξ ή στα περιπολικά της αστυνομίας. Τύμπανα δεν ακούγονται ούτε για δείγμα. Στην Αδριανούπολη όμως που είναι και μεγάλη φοιτητούπολη τα ντουγκουμπουνγκ ντουγκουμπουνγκ δίνουν και παίρνουν. Βέβαια στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα δεν ξέρω τι γίνεται.

 51. Ριβαλντίνιο said

  Kαι πολλά π.χ. αυτά με τα νεκροταφεία, διαβόλους και τριβόλους είναι στην σύγχρονη εκδοχή τους » αστικοί μύθοι » αλλά η καταγωγή τους είναι παλιά. ( Βλ. διαβολογέφυρο της Τροιζήνας, παραμύθια των αδελφών Γκριμ με τον όξω από ‘δω κ.α. ).

 52. Νέο Kid Στο Block said

  Kαι για τους ίδιους τους αστικούς μύθους και τον τρόπο/μηχανισμούς με τους οποίους διαδίδονται, κυκλοφορούν πολλοί αστικοί μύθοι. 🙂 Μια συνηθισμένη λανθασμένη εντύπωση είναι πως μια «αρβύλα-μύθος-κουτσομπολιό» πάντα βαίνει να «υποβιβάζεται» ποιοτικά. Δηλαδή η «κοτσάνα/παραλογισμός/όποια τεκμηρίωση» ακολουθεί πάντα το μοτίβο «μεγαλώνει/μεγαλώνει/μικραίνει».
  Δεν είναι έτσι! 2 ενδιαφέρουσες σχετικές εργασίες:
  http://www.tbuckner.com/Rumor.htm

  Click to access 2012CACM.pdf

 53. Νέο Kid Στο Block said

  Kαι ένα πέηπερ ειδικά για urban legends (αναλογίες με επιδημικά μοντέλα) που εξηγεί γιατί ο Σαραντάκος μάχεται εναντίον της εντροπίας σαν τον Σίσυφο…δηλαδή ματαιοπονεί. 🙂

  «This paper describes two related epidemic models of rumor transmission in an age-structured population. Rumors share with communicable disease certain basic aspects, which means that formal models of epidemics may be applied to the transmission of rumors. The results show that rumors may become entrenched very quickly and persist for a long time, even when skeptics are modeled to take an active role in trying to convince others that the rumor is false. This is a macrophenomeon, because individuals eventually cease to believe the rumor, but are replaced by new recruits. This replacement of former believers by new ones is an aspect of all the models, but the approach to stability is quicker, and involves smaller chance of extinction, in the model where skeptics actively try to counter the rumor, as opposed to the model where interest is naturally lost by believers. SKEPTICS HURT THEIR OWN CAUSE. …»

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2846379/

 54. sarant said

  53: Αν τα λέει καλά, όχι απλώς ματαιοπονώ αλλά και ωφελώ τους μύθους.

 55. Ο μύθος με το δύτη είναι διεθνής. Είχε γίνει και επεισόδιο στο CSI: Las Vegas μέχρι που οι Mythbusters το πήρανε και κάνανε ένα από τα καλύτερα επεισόδια κάνοντας αυτό που ξέρουν να κάνουν καλά: πειραματική επαλήθευση. Φυσικά καταρρίφθηκε με πάταγο.

  12. Αυτό με την «ανηφόρα» στην Πεντέλη είναι/ήταν πραγματικό φαινόμενο και το είχα διαπιστώσει κι εγώ. Κάπου έχω και βίντεο. Πριν χρόνια είχε δοθεί μια πολύ καλή ερμηνεία του φαινόμενου αλλά ψάχνοντας τις προάλλες να ξαναβρώ τη σχετική ιστοσελίδα, αυτή μάλλον έχει καταργηθεί και η ιστορία παραμένει στα θολά όρια του μύθου.

 56. Νέο Κid said

  54. Το πρόσεξα, αλλά είπα να το ωραιοποιήσω κομμάτι, καθότι δεν είμαστε τώρα να σε απογοητεύουμε και να αραιώσει ή κούφια η ώρα! να χαθεί η καθημερινή μας debunking πρέζα! 🙂

 57. Νάτος

  http://www.snopes.com/horrors/freakish/scuba.asp

 58. kilkis said

  Η αλήθεια είναι ότι (καθηγητής ων) φοβάμαι πολύ να κάνω χιούμορ με κανένα χοντροκομμένο ψέμα γιατί η αφέλεια μερικών δεν ξέρεις που μπορεί να το οδηγήσει… π.χ. Ο Σπυρόπουλος πριν το ματς με την Κολομβία είπε – υποθέτω όχι κυριολεκτώντας – ότι ο εθνικός μας ύμνος είναι «ο ωραιότερος». Ο γιος μου – που είναι 5 χρονών – έχει ψαρώσει από τότε, θεωρεί ότι είναι όντως ο καλύτερος και έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να εξηγώ τη φράση «υποκειμενική γνώμη». Δυστυχώς συμπολίτες με μυαλό πεντάχρονου έχουμε πολλούς… Και επίσης δυστυχώς ό,τι πει η τηλεόραση ή γράψει το διαδίκτυο αποτελεί θέσφατο…

 59. Εαμοβούλγαρος said

  Να προσφέρω κι εγώ έναν μύθο που λέει και ξαναλέει από τις εκπομπές του στο Κόντρα ο ναζιστής Κώστας Πλεύρης και το αποδέχεται ο Άδωνις Γεωργιάδης με τον αδελφό του Λεωνίδα: Το «πούστης» είναι αρχαία ελληνική λέξη: Στην αρχαία Αθήνα οι κίναιδοι ψωνιζόντουσαν στα άλση και οι Σκύθες αστυνομικοί τους κυνηγούσαν να τους πιάσουν με την κραυγή: «Πού στή;». Από αυτήν την αρχαιοελληνική φράση «Πού στή» που σημαίνει «πού στέκεσαι;» βγήκε το πούστης, λέει ο Πλεύρης και αποδέχεται ο Άδωνις Γεωργιάδης.

  Επίσης, να προσφέρω ένα μεζεδάκι που άκουσα πρίν λίγο (12.40 μ.μ. της Δευτέρας) στην τηλεόραση από τις ζωντανές δηλώσεις των Γιούνκερ – Σαμαρά. Θέλει διασταύρωση, γιατί μπορεί να είναι λάθος της μεταφράστριας: Κάποια στιγμή ο Γιούνκερ είπε πως αγωνίστηκε να κρατήσει την Ελλάδα στο Ευρώ, επειδή τον είχε επηρεάσει η φράση του Βαλερύ Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν «Ο ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΣΤΗΝ Β΄ ΕΘΝΙΚΗ»!.. Και αμέσως μετά, ο Γιούνκερ είπε πως πήγε και στην Σάμο, την πατρίδα του Πλάτωνα κλπ-κλπ. Επειδή είναι αδύνατο ένας Γιούνκερ να αγνοεί ότι ο Πλάτωνας ήταν Αθηναίος, ένα από τα δύο πρέπει να συμβαίνει: 1) Ήθελε να πεί Πυθαγόρας και είπε Πλάτωνας 2) Έκανε λάθος η μεταφράστρια, είτε στον Πλάτωνα, είτε στη Σάμο

 60. Ηλεφούφουτος said

  » Ίσως θα ήταν σωστότερο να τον πούμε «σύγχρονο μύθο», μια και το ζητούμενο είναι να διακριθεί σαφώς από τα παραδοσιακά λαϊκά παραμύθια, που τα μελετάει η λαογραφία. »

  Είναι ακριβώς η άποψή μου (μπας και το έχω γράψει εδώ σχολιάζοντας;) και βλέποντας τώρα και άλλων τις ενστάσεις ή προσπάθειες (μάταιες κατ εμέ) για λεπτές διακρίσεις βεβαιώνομαι ότι ίσως δεν είναι πολύ αργά να αντικατασταθεί ο τρέχων όρος «αστικός μύθος/θρύλος».
  Να σημειωθεί επίσης ότι και για τα λαϊκά παραμύθια είναι άτοπο να πιστεύουμε ότι δεν συνέβαλε το τότε άστυ στη διάδοσή τους, αφού ακριβώς στα αστικά κέντρα γίνονταν στις παλιότερες εποχές οι ανταλλαγές και η διάδοση κάθε πράγματος.

  Αλλά και στη σύγχρονη εποχή, το σύγχρονο μύθο για το φάντασμα με μαυρη εσάρπα που κάνει οτοστόπ τον άκουσα μετά από χρόνια σε επαρχία, παραλλαγμένο βέβαια με μπουφάν και μηχανή.

  Δεν ήταν κοντός ο Ναπολέων;!!!
  Μήπως πρόκειται για προσπάθεια κατασκευής νέου μύθου; Έχει και το στοιχείο της συνωμοσίας (αγγλική προπαγάνδα).
  Και το έφαγαν και οι Γάλλοι;
  Σ αυτήν π.χ. την κινημ/κή μεταφορά κοντούλης είναι.

 61. Πάνος με πεζά said

  Ίσως και το ΠΑΣΟΚ να είναι αρχαιοελληνική λέξη, από το «Δος μοι πα στω και ταν γαν κινάσω», και με παραφθορά «Δος μοι πα σοκ, ταν γαν κινάσω» 🙂

 62. leonicos said

  Αυτά με την κατσαρίδα το είχα ακούσει κι εγώ, αν και η μάνα μου έλεγε «δεν ανήγει τον κότσο της ποτέ και θα πιάσει κατσαρίδες» σαν το άκρον άωτον της βρομιάς, όχι ότι είχα όντως ‘πιάσει κατσαρίδες.’

  @12 Πάνο, το είχα διαπιστώσει κι εγώ με σκαραβαίο στο σημείο που περιγράφεις, είχε γίνει ντόρος τότε και πήγα επιτούτου, αλλά το παρατήρησα και σ’ ένα σημείο στην Κρήτη, σ’ ένα ερημικό κάπως σημείο του δρόμου, καθώς επίσης και στην παλιά είσοδο του Βόλου. Προς μεγάλη μου απογοήταυση όμως, όταν ξαναπέρασα από τα δυο αυτά σημεία, Κρήτη και Μαγνησία, δεν μπόρεσα να το επαναλάβω.
  Ήταν απόσταση 5-6 μέτρων. Δεν έχω ερμηνεία.

  Να δείτε τι παθαίνουμε εμείς που μας βρίσζουν ότι δεν δεχόμαστε τις θαυματουργικές ιδιότητες της βρούβας των Ιμαλαϊων (δεν ξέρω αν έχει βρούβες στα Ιμαλάια) ιδίως σε συνδυασμό με γλιστρίδα των Άνδεων!

  Στη Γερμανία έχει δημιουργηιθεί ολόκληρη Μαφία, με παρακλάδια …. παρακορμούς στην Ελλάδα. Δικοί μου άνθρωποι, παρά τις προσπάθειές μας, πήγαν τη μητέρα τους, πάσχουσα από καρκίνο του παγκρέατος, σε μια κλινική υπερθέρμανσης σε συσδυασμό με χημειοθεραπεία. Η γυναίκα πέθανε σε 51/2 μήνες, ίσως λίγο νωρίτερα απ’ όσο όφειλε, και όμως οπι συγγενείς της διατείνονται ότι ‘τουλάχιστο βρέθηκεσε ειδυλλιακό περιβάλλον που την ευχαριστούσε’. Αυτό κόστισε 40.000 ευρώ, που βρέθηκαν με δάνειο, το οποίο συνεχίζουν να πληρώνουν. Τέτοια τύφλα υπάρχει.

  Στη Λάρισα, με παράρτημα και στο Φάληρο, έχει βγει ένας άλλος απίθανος, εισαγωγέας θαυματουργικών λέιζερ από τη Σουηδία και κάνει τον θεραπευτή, κατηγορεί τους γιατρούς, έχει βρει και καναδυό του φυράματός του με πτυχίο Ιατρικής (κακά τα ψέματα, το Πτυχίον κάνει τον πτυχιούχο) και εξαπατούν ανενόχλητοι το πανελλήνιο, συχνά μάλιστα κρυπτόμενοι πίσω από ιδιότητες υπεράνω υποψίας. Και όταν διαμαρτυρηθείς, σε κατηγορούν ότι είσαι αντιδραστικός ή δηλώνουν ότι αυτό είναι το επάγγελμα΄τους. Δυστχώς κολύομαι για την ώρα να πω και ονόματα

 63. leonicos said

  Άλλο αστικοί μύθοι, άσε που καμιά γλώσσα δεν μπορεί να συγκριθεί με τους 10.000.000 μορφολογικούς τύπους που μπορεί να πάρει ένα μόνο ρήμα μερικών ασιατικών αλταϊκών γλωσσών, και άλλο απάτες.

  Οι απάτες δεν είναι αστικοί μύθοι. Είναι απάτες.

 64. Εαμοβούλγαρος said

  @59: Διόρθωση: 1.40 μ.μ. έγινε η δήλωση του Γιούνκερ για τον Πλάτωνα και τη Β΄ Εθνική. Με την ευκαιρία, άλλο ένα μεζεδάκι που λένε οι εθνικοπαράφρονες και ακουγόταν επί χρόνια στις εκπομπές του Άδωνι Γεωργιάδη στο Τηλεάστυ από έναν δικηγόρο (μακαρίτη τώρα πιά) του οποίου μού διαφεύγει το όνομα: Η φράση «κού πέ πέ» που λένε οι μητέρες στα μωρά τους, αποδεικνύει την τρισχιλιετή συνέχεια της Ελληνικής Φυλής. ΔΙότι και οι αρχαίες Ελληνίδες μάνες λέγανε στα νήπια «κούπα, ω παί» – «κούπα, ω παί» και η φράση διατηρήθηκε επί 3.000 χρόνια ως «κού πέ πέ».

 65. leonicos said

  Στο συγκεκριμένο ίδρυμα που πήγαν εκείνη την σχεδόν συγγενή μου, έχω ζήσει το επεισόδιο από πολύ κοντά, υπήρχαν κι εγκάθετοι θεραπευθέντες, ζωντανές αποδείξεις της θεραπευτικής ισχύος της απάτης.

  Λέγεται ότι σε κάποια παλιά χειρουργική κλινική των Αθηνών, υπήρχε μια εγκάθετη γριά η οποία αντί τροφής και στέγης, γύριζε στους θαλάμους και διηγούνταν τα θαύματα που έχει επιτελέσει ο ιδιοκτήτης. Όταν δεν εμφανιζόταν ο Θεός, έτρεχε και τον αγκάλιαζε φωνάζοντας: Σωτήρα μου! Τα χρυσά χέρια σου που όλους τους κάνουν καλά.

  Μιλάμε για Κ@@@κλινική σκωληκοειδεκτομών, κηλών και αμυγδαλεκτομών γύρω από τηυν πλατεία Βάθη (Βάθης – δεν θυμάμαι πώς αποφασίσαμε ότι λέγεται πραγματικά, λόγω συναφούς αστικού μύθου)

 66. ...!? said

  Δηλαδή δεν μας ψεκάζουν? Ήταν μιά κάποια λύσις.

 67. Καλημέρα

  Πρόσφατα ξαναβρήκα στα ηλεαρχεία μου ένα μπροσουράκι, το οποίο λόγω πρόωρου Έμενταλ δεν θυμάμαι από πού κατέβασα (από εδώ; από αλλού; δυστυχώς δεν χτυπάει ούτε απόμακρο καμπανάκι). Λέγεται Debunking handbook.

 68. Να θυμηθούμε ότι τον υπουργό Γιούρι είχε προλάβει από χρόνια η πρεσβεία μας στην Ουάσιγκτον με τετρασέλιδο χελένικ κουέστ στο μηνιαίο περιοδικό της.

 69. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα και για τα μπροσουράκια.

  Οι φαντεζί ετυμολογίες / πορτοκαλισμοί είναι ιδιαίτερη κατηγορία, δυστυχώς πολυμελής.

  58: Πολύ εντυπωσιακό αυτό για τον πεντάχρονο.

  59: Αν ειπώθηκε, θα βρεθεί και βιντεάκι.

 70. Pedis said

  Είναι ψεκασμένοι όσοι ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχουν ψεκασμοί!

 71. Ριβαλντίνιο said

  Εδώ αναλύονται με χιουμοριστικό τρόπο μερικοί «μύθοι «.

  To πείραμα της Φιλαδέλφειας

  Λέσχη Bildeberg

  Για μία ψήφο luben

  Αεροψεκασμοί

  Φαρμακοβιομηχανίες.

  Τρίγωνα Βερμούδων

  11η Σεπτεμβρίου

  Μία Αληθινή Συνωμοσία

 72. Spiridione said

  Για τους γλωσσικούς μύθους

  Click to access Word%20myths%20debunking%20Linguistic%20Urban%20Legends.pdf

 73. BLOG_OTI_NANAI said

  66: Δυστυχώς, δεν ήταν «μόνο μια κάποια λύσις», ήταν και η εξήγηση για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

 74. Γς said

  Αστικοί μύθοι και
  Λιβ γιορ μυθ ιν γκρις, που λένε
  [επαναλήψεις]

  http://caktos.blogspot.gr/2013/08/blog-post_7769.html

 75. Όταν ήμουν πιτσιρίκι, θυμάμαι, η γιαγιά μου μού ‘λεγε συχνά για κάποιον γείτονά της που κοιμήθηκε, λέει, κάποτε κάτω από μια συκιά κι όταν ξύπνησε, το στόμα του είχε, λέει, στραβώσει από τα ξωτικά που γυρόφερναν το δέντρο. Προφανώς, ήθελε να με προστατέψει από δερματίτιδες κ.λπ., εγώ όμως ακόμα και σήμερα όταν βλέπω συκιά, υποσυνείδητα κρατάω απόσταση! Μια άλλη ιστορία που ‘χα ακούσει όταν ήμουν πρωτοετής ψάρακας ήταν για κάποιον, λέει, που όταν κοίταξε δώδεκα η ώρα τα μεσάνυχτα στον καθρέφτη, είδε, λέει, την κηδεία του, έπαθε καρδιακή προσβολή και πέθανε επί τόπου! Το ερώτημα, τώρα, πώς μάθαμε τι είχε δει ο τύπος στον καθρέφτη αφού πέθανε αμέσως, με απασχόλησε την επόμενη μέρα. Μέχρι να ξημερώσει, όμως, είχα κρατήσει για… όμηρο τον συμφοιτητή μου που ‘χε πει την παπαριά και τα ‘χα κάνει πάνω μου! 🙂

 76. sarant said

  72: Καλό είναι αυτό το βιβλίο, το έχω σε… βιβλίο.

 77. Gpoint said

  μυθμπάστερς δεν ήτανε μια εκπομπή ;;

 78. Νέο Kid Στο Block said

  77. Είναι μια εκπομπή. (δηλαδή δεν ξέρω αν έχουν σταματήσει γυρίσματα και προβάλουν κονσέρβες, αλλά τη βλέπω πάντως σε τακτά χρονικά διαστήματα στο Discovery Science ). Γενικά αξιόπιστα και καλομελετημένα επιστημονικώς τα πειραματάκια τους. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες οφθαλμοφανής λαμακίες ενίοτε, αλλά του βού είναι. Δεν είναι κι ο Σαραντάκος…

 79. Aγάπη said

  μιας και είναι γνωστή η λατρεία μου για την Αίγινα, και ο Νικοκύρης μας έχει μαζί της μακροχρόνια σχέση, να τον ρωτήσω αν αυτό εδώ είναι ή όχι αστικός μύθος; Αν είναι, έχουμε και ένα πρώιμο παράδειγμα πολύ αρχαιότερο αυτών που αναφέρονται πιό πάνω
  http://urbanspeleology.blogspot.gr/2013/09/blog-post_23.html
  όπου αναφέρεται το εξής:
  Ο Κωνσταντίνος Βρυέννιος βρέθηκε απροόπτως στην Αίγινα το 1237 επικεφαλής του πολεμικού πληρώματος ενός βασιλικού Δρόμωνα, απεσταλμένος από τον Αυτοκράτορα της Νίκαιας Ιωάννη Βατατζή, με καθήκον να εμποδίσει τη μεταφορά του ακάνθινου στεφάνου του Ιησού από την Κωνσταντινούπολη στη Γαλλία. Το ιερό για τους βυζαντινούς κειμήλιο είχε πουληθεί στο Λουδοβίκο Θ΄ της Γαλλίας από τοκογλύφο στον οποίο είχε δοθεί ως ενέχυρο, ως έσχατη λύση για την οικονομική ενίσχυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Θα μεταφερόταν εκεί από συνοδεία τεσσάρων γαλλικών πλοίων, τα οποία ο Βρυέννιος έπρεπε να ακολουθήσει, αναζητώντας μια ευκαιρία να πάρει πίσω το ακάνθινο στεφάνι. Κατά την αναπόφευκτη συμπλοκή, ο Δρόμωνας βυθίστηκε, και ο Βρυέννιος βρέθηκε καταδιωκόμενος από τους Φράγκους, να βγαίνει στο Μαραθώνα της Αίγινας. Από εκεί, λέγεται πως φυγαδεύτηκε από το Λέοντα Ζυγομαλά μέσω υπόγειας στοάς που κατέληγε στην περιοχή της Παλιαχώρας, όπου μετά από χρόνια ο Βρυέννιος ανοικοδόμησε -επιστρέφοντας- το εκκλησάκι του Ταξιάρχη.

  Πρόσφατα βρήκα και το «ψάρι μυστήριο» εδώ http://www.messapianews.gr/eidiseis/euboia/psari-musterio-piasteke-sto-agkistri-erasitekhne-psara-sto-neo-purgo-ste-boreia-euboia.html – μόνο που μού φαίνεται πολύ κοινό 🙂

 80. Gpoint said

  Αυτά που γράφονται στην αρχή του βίδδεο είναι αλήθειες ή μύθοι ;;;

 81. Πάνος με πεζά said

  Μια άλλη ειδική κατηγορία «αστικών μύθων» είναι η κατηγορία «Νεώτερες έρευνες έδειξαν…». Κάθονται λοιπόν κάποιοι, κυρίως ιατρικοί ερευνητές, και σου λένε : «Μετά το φαγητό να περπατάς, βοηθάει στη χώνεψη». Μετά από 10 χρόνια, άλλοι ερευνητές λένε «Όχι, μην περπατάς, ξάπλωσε, γιατί το περπάτημαθα ζορίζεικαθημερινά την καρδιά και μπορεί να προκαλέσει μπλα-μπλα-μπλα…» Μετά από κάποια χρόνια,βγαίνει κι ό άλλος και λέει ΄΄Οοοοχι, ούτε περπάτημα, αλλά ούτε και ξάπλα. Καθιστός !» και γίνεται μύλος η υπόθεση.

  Και φυσικά, το πράγμα απλώνει και με εντελώς ασυσχέτιστα πράγματα : νεώτερες έρευνες έδειξαν ότι όσοι «Τετάρτη και Παρασκευή τα νύχια σου μην κόψεις», έχουν 4 φορές λιγότερες πιθανότητες για καρκίνο του προστάτη στο μπατζανάκη τους.

  Nα εδώ, ας πούμε, ο μύθος των 8 ποτηριών : http://www.ready.gr/gr/content/articles/potiria_article3

 82. γκάφ(κ)α said

  πάντως η αλήθεια είναι πώς μπορεί να δημοσιευτεί αυτό το κείμενο στο newsbeast.gr και καπάκι από κάτω στα σχετικά θέματα να είναι γεμάτο αστικούς μύθους!

 83. Ηλεφούφουτος said

  75 Αυτό καθώς και το άλλο, με τον τύπο που έπαθε καρδιακή προσβολή στον ύπνο του γιατί έβλεπε όνειρο ότι τον εκτελούσαν στην καρμανιόλα κι εκείνη τη στιγμή τον άγγιξε στο σβέρκο το χέρι της γυναίκας του ή η βελόνα της εκεί που έραβε, τα ξέρω ως αφηγήσεις όπου εσύ πρέπει να βρεις τι δεν πάει καλά και η απάντηση είναι ακριβώς το «κι εμείς πώς το ξέρουμε;»

  78 Αυτά του Discovery Channel και μερικά άλλα με κάνουν ώρες ώρες να αναρωτιέμαι τι είναι βλακωδέστερο: η συνωμοσιολογία ή οι «σκεπτικιστές» που σε οδηγούν στην αντίληψη ότι όποιος δεν πιστεύει στα μέινστριμ ΜΜΕ είναι γραφικός.
  Το ζητούμενο είναι να διατηρούμε την κριτική μας ικανότητα, όχι να γινόμαστε αμερικανάκια.
  Μια φορά είχα δει εκπομπή που προσπαθούσε να διαλύσει κάθε υποψία συνωμοσίας πίσω από το θάνατο της Μέριλιν Μονρόε και ως έσχατη απόδειξη σου μοστράριζε μια ad hoc κατασκευασμένη μηχανή που αναπαριστά, λέει, τον τρόπο που λειτουργεί η πέψη και, επειδή η μηχανή στη φάση ολοκλήρωσης της προσομοιωμένης πέψης δεν άφηνε , λέει, υπολείμματα βαρβιτουρικών, άρα ήταν λογικό λέει να μην έχουν βρεθεί κατά τη νεκροψία στο στομάχι της υπολείμματα των βαρβιτουρικών που πήρε η σχωρεμένη.
  Και γιατί να πιστέψω εγώ, ρε σκεπτικιστή-χάπατο, ότι η μηχανή που μου δείχνεις λειτουργεί όπως ακριβώς το στομάχι της Μονρόε;!!

  Διότι καλή η διάψευση βλαπτικών ψεμάτων, αλλά απο κει και πέρα, η λέξη «συνωμοσιολογία» ως γνωστόν έχει καταντήσει να είναι η καραμέλα του συνωμότη.

 84. sarant said

  79: Δεν την ήξερα αυτή την ιστορία με τον Βρυέννιο!

  82: Δεν έχεις και πολύ άδικο.

  83β: Άσχετα από το παράδειγμα, η υγιής δυσπιστία χρειάζεται. Νάφε και μέμνασο απιστείν που έλεγε εκείνος ο Δωριέας 🙂

 85. Aγάπη said

  84 η Αίγινα φταίει που χάσαμε τα ίχνη τού ακάνθινου στέφανου λοιπόν 🙂

 86. Tsopanakos said

  Διαβάζοντας τη σημερινή ανάρτηση θυμήθηκα κι εγώ μια ιστορία που δεν ξέρω αν μπορεί ήδη να θεωρηθεί σύγχρονο παραμύθι ή αν ανήκει ακόμα στην κατηγορία της ιδεολογικής προπαγάνδας.
  Όταν ήμανε (σικ!) τσοπανόπουλο επί πτυχίω στην Ανωτάτη Βοϊδοσχολή, ζαχάρωνα μια αντ(ι)εξουσιάστρια, κατά πως λένε σήμερα οι ειδικοί του «χώρου», και μια νύχτα με φεγγάρι, εκεί που πίναμε το ξινόγαλό μας, μου περιέγραφε βουκολικά σκηνικά με μπάτσους, περιπολικά και ανάρχες. Όταν η κουβέντα πήγε στον καθημερινό ρατσισμό που διηγήθηκε ένα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ επεισόδιο που έτυχε να παρακολουθήσει ένας ΚΑΛΟΣ της φίλος στον ηλεκτρικό (δεν υπήρχε ακόμα μετρό εν Αθήναις).
  Το περιστατικό ήταν τόσο ωραίο που το επαναλάμβανα σε φίλους και γνωστούς, τουλάχιστον όσο καιρό είχα την λαμαρίνα στα σαγόνια μου: «Η τάδε (που έχει όλες τις χάρες του Θεού) μου είπε ότι…».
  Πέρασαν τα χρόνια, απέκτησα ίντερνετ στη στάνη και μια μέρα διαβάζω αυτό: http://gazikapllani.blogspot.gr/2008/02/e-mail.html που εμπνέεται από αυτό: https://www.youtube.com/watch?v=XFQXcv1k9OM

  Η πλάκα είναι ότι την «αληθινή ιστοριούλα» μου την ξαναείπε ένας τζιβάτος πριν 2 χρόνια στην παραλία. Δεν τον διέκοψα όμως γιατί γούσταρα που μου θύμισε τα πρώτα σκιρτήματα της ποιμενικής καρδιάς μου 😛
  Πάντως κατάλαβα ότι δεν είναι προνόμοιο της πατριωτικής δεξιάς οι διδακτικές προσωπικές εμπειρίες και οι κουφές αλλά πιστευτές αφηγήσεις («πλάσματα» νομίζω ότι τα λέγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι).

 87. lpanoss said

  Μήπως η ελληνική μυθολογία που όλοι γνωρίζουμε είναι συγκεντρωμένοι αστικοί μύθοι που δεδομένων το μέσων διάδοσης της πληροφορίας της εποχής κατάντησαν να γίνουν κοινή αλήθεια για τον αρχαίο κόσμο;

 88. skol said

  83: Δεν έχει κάτι κακό η χρήση απλοποιημένων μοντέλων για την κατανόηση πολύπλοκων φαινομένων. Ίσα ίσα που τα μοντέλα αυτά είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα στη διάψευση και στην πειραματική επαλήθευση.
  Το ότι η καρδιά, ας πούμε, λειτουργεί σαν αντλία το πιστεύεις; ή ούτε και αυτό;
  (Για τη κριτική ικανότητα και τη δυσπιστία συμφωνώ μαζί σου)

 89. Ηλεφούφουτος said

  86 Αα αυτό το κλιπάκι είναι παλιό. Το είχα δει στο Βερολίνο το ’95 στο πλαίσιο μιας παρουσίασης με θέμα την ξενοφοβία και ακολούθησε η επεξήγηση για το λογοπαίγνιο με το Schwarzfahrer = λαθρεπιβάτης, που ταιριάζει και με το χρώμα του συγκεκριμένου επιβάτη, και πήγε μετά σε κουλτουριάρικες προεκτάσεις, ότι υπάρχει και το μηνυμα «είμαστε όλοι λαθρεπιβάτες σ αυτό τον ψεύτη τον ντουνιά» κ.τ.ό.

 90. Pedis said

  Εδώ για χορτασμό:

  1) φαίνεται να είναι η εγκυκλοπαίδεια των μητροπολιτικών μύθων και της αποκλαύψης τους.

  http://urbanlegends.about.com/

  Είναι τόσο μεγάλη η συλλογή που δεν θα παραξενευόμουν καθόλου αν και οι εγχώριοι ιντερ-τσαρλατάνοι ψαρεύουν από το ίδιο μέρος για να τους διαδώσουν στους ιθαγενείς.

  2) ψευδοιατρική και μύθοι θεραπειών

  http://www.quackwatch.com/

  3) θρησκευτικοί μύθοι (δηλ. μύθοι που λειτουργούν ως αποδείξεις-ντοκουμέντα για τους επίσημους μύθους)

  http://www.religioustolerance.org/chr_cul.htm

 91. Νέο Kid Στο Block said

  Ηλεφού, δεν βλέπω ειλικρινά τι σχέση έχουν αυτά που γράφεις γενικά για το Discovery Channel με τους Μyth busters για τους οποίους έγραψα εγώ .
  Oι άνθρωποι πειραματάκια Φυσικής κάνουν κατά κανόνα, ανοικτά ως προς τη μεθοδολογία τους και το θεωρητικό τους υπόβαθρο. Άλλωστε είναι ανοικτοί και δέχονται εκατοντάδες χιλιάδες παρατηρήσεις (μέσω mails) από τον μπάρμπα Μήτσο μέχρι τον καθηγητή του Μ.Ι.Τ, υπάρχουν μπλογκς με σχόλια, οπότε δεν βλέπω καμμία mainstream τάση. Tέλος πάντων ,σταματώ για το συγκεκριμένο, μην κατηγορηθώ και για διαφήμιση, και οπωσδήποτε να μην είμαστε Αμερικανάκια, αλλά μη γίνουμε και …Βυζαντινάκια.

 92. Ηλεφούφουτος said

  88 Ναι, αλλά υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο «το στομάχι λειτουργεί πάνω-κάτω σαν αυτό το μηχάνημα» και στο «αφού το συγκεκριμένο μηχάνημα, που εγώ ισχυρίζομαι ότι λειτουργεί σαν οποιοδήποτε ανθρώπινο στομάχι, δεν αφήνει ίχνη βαρβιτουρικών, αποδεικνύεται ότι και τα βαρβιτουρικά που εικάζεται ότι πήρε η Μ είναι λογικό να μην άαφησαν ίχνη».
  Σημειωτέον ότι αυτη η επίδειξη παρουσιάστηκε ως το τελευταίο επιχείρημα, η χαριστική βολή σε όσους τολμούν΄να ισχυρίζονται ότι δεν έβαλαν οι μυστικές υπηρεσίες το χεράκι τους.

 93. Spiridione said

  Η πρώτη που ασχολήθηκε με τους αστικούς μύθους, διαβάζω, ήταν η Μαρία Βοναπάρτη, η πριγκήπισσα της Ελλάδας.
  http://www.deseretnews.com/article/55412/ARE-LEGENDS-OF-CORPSE-IN-THE-CAR-OR-SIMILAR-STORIES-JUST-RUMORS-OF-WAR.html?pg=all

 94. ΠΑΝΟΣ said

  Σύγχρονοι μύθοι.Κι εγώ το προτιμώ.Το «αστικοί μύθοι» μπορεί να σε παρασύρει σε συνειρμούς.

 95. Ηλεφούφουτος said

  91 Μπορεί και να μιλάμε για διαφορετικές εκπομπές από το ίδιο κανάλι, δε θα επιμείνω, γιατί πάει καιρός από τότε που το είδα (κι έφριξα).

  Όσο για το «βυζαντινάκια», δεν πρόκειται να ξανανοίξω αυτή την κουβέντα, δεν πρόκειται.
  Πάντως κι εσύ πριν λίγο περιέγραψες έναν μηχανισμό που για συγκεκριμένους λόγους ανταγωνισμού έφτιαξε μια συγκεκριμένη εικόνα για το Ναπολέοντα.

 96. NM said

  Μα τι λέτε τώρα. Κοιτάξτε δώ χτεσινό απόκτημα της Ζούγκλας. Πηγαίνετε στη 2η παραγραφο: ¨Η ιστορία»
  http://www.zougla.gr/kosmos/article/i-piles-tis-kolaseos

  #29 Σπυριδίωνα: Και όμως εγώ αγόρασα στη Βαρβάκειο γάβρους 30 εκατοστά μήκος. Να, τόσους με το συμπάθειο

  #5 ΝεοΚιντ: Πολύ σωστά: Μόλις τώρα με ενημέρωσε η διαχειριστρια του Πύργου μου (η οποία ή τηλεοραση βλέπει ή Σαραντάκο διαβαζει ολημερίς) ότι γι αυτό με τον Δύτη που τον ρούφηξε μηχάνημα, έχει απασχολήσει ήδη τους Μυθμπάστερς και ότι η θεωρεία έχει και πειραματικά καταρριφθεί.
  Αλλα τώρα με ξαναενημερώνει ότι με προλαβε το #55

  #23 Πάνο: Αυτό με τη νεκροφάνεια το έχω ακούσει κι εγώ μικρός. 50 χρόνια και βάλε, πριν. Μάλιστα ο μύθος που κυκλοφορούσε τότε ήταν και πικάντικος. Αφορούσε απόπειρα ασέλγιας σε πτώμα κοπέλλας από τον φύλακα του νεκροτομείου.. Η οποία ξύπνησε κατά τον βιασμό και ο ασελγήε πέθανε από συγκοπή και βρεθηκε αργοτερα κλπ

 97. Διάβασα με προσοχή τα σχόλια…
  Η διάκριση είναι καθαρά μεθοδολογική και μόνο ως προς αυτό έχει ουσία. Στην πράξη όλοι οι μύθοι οφείλουν να αντιμετωπιστούν ως τέτοιοι: παραμύθια και ιστορίες μακριά από τη λογική.
  Γιατί είναι σημαντική μια διάκριση; Μα για το λόγο που κάνουμε όλες τις διακρίσεις. Οι διακρίσεις βοηθούν στην κατηγοριοποίηση και στην καλύτερη αντιμετώπιση ενός ζητήματος (σε επιστημονικό επίπεδο κατά βάση).
  Άλλο πράγμα η δεισιδαιμονία και η συνωμοσιολογία κι άλλο πράγμα ο αστικός μύθος.Σε αντίθεση με την άποψη ότι το άστυ οδήγηση στη διάδοσή τους, ο αστικός μύθος γεννιέται και πεθαίνει στο άστυ (ο τόπος). Αντίθετα, όλα σχεδόν τα λαϊκά παραμύθια αναφέρονται στην ύπαιθρο. Οι εθνικοί μύθοι, οι πολιτικοί μύθοι (συνωμοσιολογία κλπ) ξεπερνούν το άστυ (γεωγραφικά) και απλώνονται σε όλη την επικράτεια.
  Η ευχέρεια που προσφέρει το διαδίκτυο κάνει μεταφέρονται αστραπιαία ορισμένα μυθεύματα (κατασκευασμένα ή όχι) και να ξεπερνούν το χώρο του άστεως, αλλά στη ρίζα της ιστορίας είναι ξεκάθαρος ο αστικός χώρος ως τόπος δράσης. Κι εκεί έγκειται η διαφορά.
  Η διάκριση δεν έχει να κάνει με την ουσία (αν πρέπει να τους λάβουμε υπόψη, πχ τον κυνηγούσε φορτηγάκι αλλά όταν τον σταμάτησαν αστυνομικοί μετά από σινιάλο του οδηγού σε φανάρι είδαν ότι είχε έτοιμο χειρουργείο για να του πάρουν τα όργανα), αλλά με το σκοπό κάθε κατηγοριοποίησης.

  Άλλο ο θρησκευτικός μύθος, άλλο ο αστικός, άλλο η δεισιδαιμονία (ως υποκατηγορία του), άλλο οι εθνικοί μύθοι…
  Είναι σαν την ανάπτυξη… Άλλο η πράσινη ανάπτυξη (μαζί με τα πράσινα άλογα), άλλο η κοινωνική ανάπτυξη κι άλλο η ανάπτυξη σκέτη. Έχει σημασία ο επιθετικός προσδιορισμός ειδικά στις αφηρημένες έννοιες.

 98. skol said

  91: Τι έχεις με τους Βυζαντινούς που είχαν καλούς μηχανικούς; π.χ. τον Φίλωνα τον Βυζάντιο 🙂

 99. Ιάκωβος said

  Ναι, αλλά ορισμένα απ’ αυτά που ακούγονται είναι αλήθεια. Για παράδειγμα, είναι αποδεδειγμένο ότι η επαρχία Γιουνάν στην Κίνα, το λίκνο της Κινέζικης Επανάστασης, προέρχεται από το Γιουνάν-Ίωνας και ότι ζουν εκεί ακόμα πολλά εκατομμύρια κρυπτο-ρωμιοί .

  Είχα δώσει παλιότερα εδώ ένα αρχαίο κείμενο σχετικό:
  https://sarantakos.wordpress.com/2014/01/13/language-myths/#comment-199804

  Άλλωστε υπάρχουν κι άλλες αποδείξεις και στοιχεία τα οποία γνώριζε ο Σιάο Σουφάνγκ, από το Γιουνάν, που είχε συμμετάσχει στο διαγωνισμό για τη σημαία της Νέας Κίνας, το 1949. Η πρότασή του ήταν μια κόκκινη σημαία που στη μία άκρη θα είχε τη γαλανόλευκο. Δεν είναι μύθος, ιδού, κάτω, στο Selection of proposals, στην τέταρτη σειρά:

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Chinese_flags#Proposed_national_flags_of_the_People.27s_Republic_of_China

  Η πρόταση δεν πέρασε για μία ψήφο, κι έτσι επικράτησε η σημερινή κινέζικη σημαία, με τα πέντε αστέρια. Φυσικά, τα στοιχεία που είχε μαζέψει ο Σουφάνγκ καταστράφηκαν την εποχή της Πολιτιστικής Επανάστασης. Ο ίδιος επέζησε και κατέφυγε στο Πακιστάν, έζησε το υπόλοιπο της ζωής του ανάμεσα στους Καλάς, όπου τώρα ζουν οι απόγονοί του.

 100. Γς said

  60:
  >Δεν ήταν κοντός ο Ναπολέων;!!!

  Με ένα άρθρο για τον κοντό Ναπολέων, λέμε τώρα, ξεκίνησε η Γιάννα το νέο της μπλόγκ

  http://petagesaisanpoutsa.blogspot.gr/2014/07/blog-post_5147.html

  Παράκληση: Μην διαβάσετε τα σχόλια!

 101. Γς said

  >για τον κοντό Ναπολέων

  Ναπολέοντα!

  Ισχύει η παράκληση!

 102. Κυριάκος said

  Πάντως και η κυρία Παπάζογλου έπεσε θύμα του μύθου που λέει ότι οι Αμερικανοί δεν πήγαν στο φεγγάρι!

 103. Εαμοβούλγαρος said

  @69: Όπως σάς τάλεγα κ. Σαραντάκο. Μόλις τώρα το Μαξίμου έδωσε την απομαγνητοφώνηση της ομιλίας του Γιούνκερ

  http://www.amna.gr/pressReleaseView.php?id=71765&doc_id=14309725

  από την οποία προκύπτει ότι ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Κομισιόν νομίζει πως ο Πλάτων είναι Σαμιώτης. Ιδού το σχετικό απόσπασμα της απομαγνητοφώνησης:

  Jean- Claude Juncker: «Διότι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη. «Ο Πλάτωνας δεν μπορεί να παίζει στην Β’ Εθνική». Είναι μια πολύ γνωστή φράση του Πρόεδρου Giscard d’Estaing, τον οποίο δε μου αρέσει να παραθέτω πολύ συχνά αλλά σε αυτή την περίπτωση είμαι αναγκασμένος να το κάνω. Και μάλιστα, όχι τόσο για τη φιλία που με δένει με τον Giscard d’Estaing, αλλά κυρίως για τον Πλάτωνα και τη φιλία και τα συναισθήματα που τρέφω για το νησί της Σάμου, από το οποίο προέρχεται.»

  Ελπίζω να μή φοβηθείς μήπως σε απολύσουν από την δουλειά σου στο Ευρωκοινοβούλιο και να κράξεις τον Γιούνκερ, κ. Σαραντάκο. Δεν γίνεται να κράζει τον κάθε αποτυχημένο δημοσιογραφίσκο και να αφήνεις στο απυρόβλητο τον Γιούνκερ. Διότι πρόκειται για τεράστιο μεζεδάκι που λέχθηκε σε ζωντανή μετάδοση από την τηλεόραση, μπροστά στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και σε 100 δημοσιογράφους του πολιτικού ρεπορτάζ. Ούτε ένας από αυτούς δεν ήξερε πως ο Πλάτωνας δεν έχει σχέση με την Σάμο;

 104. Πάνος με πεζά said

  Το Νουζίτι πάντως, πρόλαβε να διασπείρει ότι το ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΚΟ πακέτο των μετοχών του ξενοδοχείου «Τιτάνια» πέρασε στο «Χαμόγελο του παιδιού». Και μετά από ανακοίνωση του ξενοδοχείου, το διόρθωσαν σε «μειοψηφικό».

  Εγώ που είμαι χαζός, αν το πελιοψηφικό είναι 51% και το έχει ένας, στο «Χαμόγελο» πήγαν όλα τα άλλα πακέτα, αθροίσματος 49%; Γιατί μειοψηφία είναι το 49, όχι το 5.

 105. Πάνος με πεζά said

  Παροράματα : πλειοψηφικό αντί πελιοψηφικό, και γ@@@ εκείνον που έβαλε το αξάν δίπλα στο «λ». Να γράφει μια ζωή τη λέξη «κάνω» και να μπερεδεύεται !

 106. Γς said

  65:
  Και κοίτα τι μικρός είναι ο κόσμος Λεώ.
  Τα σχόλια έχουν να κάνουν και με μια σχέση που ξεκίνησε στην κλινική που λες (Αριστοτέλειο ή κάπως έτσι)..[και που μου στοίχισε 3χρονο σπίτωμα].

  Τα λέγαμε στο τηλέφωνο και δεν την είχα καταφέρει ακόμη. Οπότε όταν της ξέφυγε ότι θα πήγαινε την επομένη σ αυτήν την κλινική για μια εξέταση αίματος…

  Ηξερα το επίθετό της και την άραξα στην αίθουσα αναμονής κόβοντας κίνηση για να δω ποια είναι.

  Οταν την φώναξαν γύρισε και με κοίταξε. [Τι θέλει αυτός ο μουρλός εδώ που κάνει πως διαβάζει το περιοδικό που κρατάει ανάποδα;}

 107. Pedis said

  Οι καλοί χριστιανοί, αλλά και οι καλοί ιουδαίοι, μουσουλμάνοι, ινδουιστές κοκ δηλ. το 90τόσο και βάλε τοις εκατό του πλανήτη των εξελιγμένων πιθηκοειδών με δυνατότητα αφ(αι)ηρημένης σκέψης, ως πρώτο και κύριο οδηγό τους έχουν

  «Το πιστεύω διότι είναι παράλογο» (Τερτυλλιανός ως χριστιανός σε χριστιανούς, αλλά πιάνει όλες τις οργανωμένες δεισιδαιμονίες).

  Οι μητροπολιτικοί μύθοι, για τους οποίους δεν απαιτείται η ελάχιστη προσπάθεια προσηλυτισμού, δεν είναι ούτε καν παράλογοι! Προς τι η κατάπληξη που γίνονται πιστευτοί
  (χαφτοί) στη στιγμή?

 108. sarant said

  103: Ασφαλώς τον μπέρδεψε με τον Πυθαγόρα, Θα γράψω. Θέλω να δω και τη διατύπωση με τη Β’ Εθνική. πώς είναι στο πρωτότυπο.

  96: Με την ασέλγεια το έχω ακούσει κι εγώ.

 109. skol said

  92: Εσύ, ως μή ειδικός, δεν μπορείς να ελέγξεις την εγκυρότητα του μοντέλου και καλά κάνεις και δυσπιστείς. Το να πιστεύεις όμως -γενικά μιλάω- ότι και κανένας άλλος από αυτούς που μπορούν να το κάνουν (γιατρούς, φυσιολόγους δεξερωγωτι) για κάποιον «ύποπτο» λόγο δεν θα το κάνει, ε, αυτό δεν είναι απλή δυσπιστία.

 110. Νέο Kid Στο Block said

  95. Mα βρε παιδάκι μου ναι! Είπα εγώ πως δεν υπάρχουν συνωμοσίες; Φυσικά υπήρχαν και υπάρχουν και θα υπάρχουν.Αλλά οι καλές συνωμοσίες δεν μπορεί να είναι «μάς κλέψαν τη Ζεία για να γίνουμε χαζοί» και «Εβραίοι ,μην πάτε στους πύργους γιατί θα σκοτώσουμε 2000 γιάπηδες για να βαρέσουμε τον Μπινλάντη»… Aber Bitte sehr!,mein Liebling! 🙂

 111. Παλαιών Πατρών Ιωάννης said

  Ο ιστότοπος του Θεόδωρου Δανιηλίδη:
  http://ellinikahoaxes.gr/

  Ο ιστότοπος του Ρόμπερτ Τοντ Κάρολ (και στα ελληνικά):
  http://www.skepdic.com/
  http://www.skepdic.gr/

  Ο ιστότοπος του χμμ… Σέσιλ Άνταμς:
  http://www.straightdope.com/

 112. Εαμοβούλγαρος said

  @108. Εύγε κ. Σαραντάκο, ευχαριστώ. Με την ευκαιρία άλλη μιά απόδειξη ότι οι αστικοί μύθοι βγαίνουν και από τις αριστερές εφημερίδες: Τελευταία σελίδα της σημερινής (Δευτ-4-Αυγ-2014) «Ελευθεροτυπίας». Ο γιός του Νίκου Μπελογιάννη γράφει στο άρθρο του

  http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=442139

  ότι το μήλο της Apple προήλθε από το δηλητηριασμένο μήλο που έφαγε και αυτοκτόνησε ο παθητικός ομοφυλόφιλος Εγγλέζος μαθηματικός Άλαν Τιούρινγκ, ο ιδρυτής της σύγχρονης Πληροφορικής! Ενώ όλος ο κόσμος ξέρει πως το μήλο της Apple προήλθε από το μήλο που έπεσε στο κεφάλι του Νεύτωνα και ανακάλυψε την βαρύτητα.

  Γράφει ο γιός του αείμνηστου Νίκου Μπελογιάννη: «Σήμερα λέμε ότι στον Τιούρινγκ χρωστάμε το λάπτοπ ή το τάμπλετ με το οποίο γράφουμε, ενημερωνόμαστε, επικοινωνούμε ή διασκεδάζουμε. Η Βρετανία στον Τιούρινγκ χρωστάει ίσως την ίδια την ύπαρξή της σήμερα. Ομως, με τη λήξη του πολέμου, η αγγλική «δικαιοσύνη» (οπωσδήποτε εντός εισαγωγικών στην περίπτωση) ενδιαφερόταν μόνο για το τι έκανε ο Τιούρινγκ στο κρεβάτι του και το 1952 τον καταδίκασε σε χημικό ευνουχισμό, ως γενναιόδωρη επιλογή μάλιστα για να μη φυλακιστεί! Δύο χρόνια μετά την εξοντωτική ορμονική αγωγή, ο Τιούρινγκ αυτοκτόνησε δαγκώνοντας ένα μήλο, που ο ίδιος είχε ποτίσει με κυανιούχα. Λέγεται ότι αυτό έδωσε την ονομασία και το σήμα της Apple.»

  Καλά, δεν έχουν διορθωτές εκεί στην «Ελευθεροτυπία»; Δεν συμβουλεύονται την Wikipedia για να μήν γελάει ο κόσμος με τα άρθρα τους; Κύριος οίδε…

 113. Νέο Kid Στο Block said

  108. Ε, Πυθαγόρας ,Αριστοκλής δεν έχει και μεγάλη διαφορά… 🙂
  Άλλωστε ο Πλατωνισμός είναι Πυθαγορισμός κατά βάση. Μόνο που φυσικά ο Πυθαγόρας είπε και κανά σωστό και σοφό πράμα (άσε που δικαιώθηκε τελικά για το πως δεν υπάρχουν άρρητοι από την Κβαντομηχανική..) κι όχι μόνο λαμακίες σαν τον Αρίστο.

 114. Γς said

  και αυτός [κάπως έτσι]

 115. Πάνος με πεζά said

  O Γιούνκερ δεν ήταν παλιός ποδοσφαιριστής; Μήπως ήθελε να πει «Πλατανιάς» και είπε «Πλάτωνας»;

 116. βαζελακόπουλος said

  ας μη μπερδεύουμε τους αστικούς μύθους με τα διάφορα ιδεολογικα και πολιτικα κατασκευάσματα ή τις ομαδικές αφελέστατες αποψεις για ορισμένα θέματα. (όπως οτι καποιοι πετανε με πολυ διαλογισμο η οτι στραβωνουν κουτάλια απο αποσταση η σπανε ποτήρια με το βλεμμα) Ουτε και διαφορα ποδοσφαιρικα οπαδικά και τέτοια οτι μια ομαδα γεννήθηκε για να πονά και να αδικείται. Ουτε ειναι αστικοί μύθοι διάφορες θρησκευτικές απόψεις για θαύματα και τέτοια και για βιβλία που τα διάβασαν και πέθαναν οταν έφτασαν στην τελευταία γραμμή. Ουτε η φραπελια ηταν αστικος μυθος αλλα μια απατη με σκοπο το κερδος η τη δημιουργια εντυπωσεων. Οπως δεν ηταν αστικος μυθος η Προμηθεα απο την Αμερικη που εμαθε να διαβαζει οταν ηταν έξη μηνων, και αυτο κατασκευαστηκε για εντυπωσεις απο ομαδα ατομων. Ενα αλλο ειναι αυτο που λενε οτι διαφοροι οικολογοι αφηνουν αγρια επιβλαβη ζωα στην υπαιθρο, και αυτό όμως έχει σκοπό. καποιοι πιστεψαν και τα ελοχιμ με κεφαλια σαυρας
  Ο αστικός μύθος δεν κουβαλάει καμιά ιδεολογία ουτε αποσκοπεί κάπου και απλά διαδίδεται εξ αιτίας του εντυπωσιασμού. Τον διαδίδουν αυτοί που ψάχνουν κάτι να πουνε σε μια παρέα.

  Έχω ακούσει για μια γριά που μεγάλωνε με πολύ αγάπη ένα σκυλάκι. Όταν πέθανε η γριά οι γείτονες με τρόμο ανακάλυψαν ένα τεράστιο ποντίκι στην αγγαλιά της.

  έχω ακούσει και αυτό που έπεσε λέει ένα φιδι απο το στομα ενος αετού και τσίμπισε κάποιον που περίμενε σε μια στάση. Μου μοιάζει και αυτό για μπαρούφα.

  ένα άλλο φιδίσιο που άκουσα σε περιοχή με ριζοκαλλιέργειες είναι ότι κάποιους τους ρούφηξαν ρουφήχτρες μεσα στα ρίζια και τους βρήκαν σε πιο πέρα χωράφια (πεθαμένους)

  έχω ακούσει και κάτι άλλα ιατρικής φαντασίας για παιδιά που γεννήθηκαν με τσεκούρια και κυνηγούσαν το γιατρό που τους ξεγέννησε και μάλλιστα φαινόταν να τα πιστεύουν.

 117. BLOG_OTI_NANAI said

  112: «Δεν συμβουλεύονται την Wikipedia»

  Η Wikipedia έχει ως σκοπό της να αποτελέσει αρχικά μια ανοιχτή εγκυκοπαίδεια γνώσης για όλο τον κόσμο, με ένα σκεπτικό ότι όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στην πληροφορία, και στόχος τους είναι να καταφέρουν να γίνουν η μοναδική πηγή άντλησης πληροφοριών. Αυτό θα τους δώσει τη δύναμη να παρουσιάζουν στο κοινό ποια γνώση είναι έγκυρη και ποια όχι. Όσοι λοιπόν χρησιμοποιούν σήμερα και στο μέλλον την Wikipedia ως πηγή πληροφοριών, συμβάλουν στην ενδυνάμωση αυτού του στόχου, και όσο δυναμώνει η Wikipedia επάνω στον έλεγχο της γνώσης, τόσο θα αποτελέσει και στόχο μεγάλων κεφαλαίων και βιομηχανιών που θα την αγοράσουν για να την κατευθύνουν. Η Wikipedia ουσιαστικά είναι ο Νο1 εχθρός της ανθρωπότητας.

 118. Ηλεφούφουτος said

  109 Δεν θέλω να το τραβήξω πολύ, γιατί αναφέρομαι σε μία συγκεκριμένη εκπομπή την οποία προφανώς κανείς άλλος εδώ μέσα δεν έχει δει για να ξέρει για τι ακριβώς μιλάμε, αλλά πάντως δεν εμφάνιζε «μοντέλο» αλλά μια συσκευή φτιαγμένη για τις ανάγκες της εκπομπης την οποια σου εμφάνιζαν οι συντελεστές της εκπομπής με τον ισχυρισμό ότι κάνει ό,τι ακριβώς και το ανθρώπινο στομάχι και αυτό τον ισχυρισμό τον δέχεται ο τηλεθεατής αξιωματικά , ώστε να πιστέψει τελικά ότι αφού η συσκευή έτσι άρα και η υπόθεση ΜΜ επίσης έτσι.

  110 Παρεξήγησις! Δεν εννοώ ότι ισχυρίζεσαι πως δεν υπάρχουν συνωμοσίες.
  Απλώς λέω ότι, όπως έφτιαξαν οι Άγγλοι για προπαγανδιστικούς λόγους μια εικόνα του Ναπολέοντα (ή ξερωγώ οι Γερμανοί έμποροι διέδιδαν για τους δικούς τους λόγους ότι ο Βλαντ Τσέπες Δράκουλας ήταν τέρας και βρυκόλακας), τα στερεότυπα περί Βυζαντινών έχουν κι αυτά έναν προπαγανδιστικό μηχανισμό πίσω τους στο πλαίσιο μίας αντιπαλότητας.

 119. Gpoint said

  # 107

  τους ινδουιστές γιατί τους μπερδεύεις με τους οπαδούς θρησκειών «εξ αποκαλύψεως» ;
  δεν έχουν καμία σχέση

 120. Νέο Kid Στο Block said

  Ρε συ Νικοκύρη, μήπως το θέμα Γιουνκερ και Πλάτωνα απ’τη Σάμο αφορά σ’αυτό το σκλι; 🙂
  http://www.star.gr/Pages/Politiki.aspx?art=194126&artTitle=platonas_o_ellinas_adespotos_skylos_pou_eklepse_tin_kardia_tou_giounker
  (εδώ που τα λέμε, όπως λέει και η επιστήμη της κυνικής ψυχολογίας , τα σκλια δέον όπως λαμβάνουσι μονοσύλλαβα ,άντε δισύλλαβα ονόματα, οπότε Pla-to είναι μια χαρά, μακράν καλύτερο οπωσδήποτε από το Py-ta-go-ras. 🙂

 121. Νέο Kid Στο Block said

  Προφητικοί οι Μαζού εν δε Ζού:

 122. Ιάκωβος said

  Ο μεγαλύτερος αστικός μύθος , αν μπορεί να τον πει κανείς έτσι, είναι η Εβραϊκή συνωμοσία. Σίγουρα δεν μπορεί να ονομαστεί «σύγχρονος» μύθος . Η μόλυνση των πηγαδιών όποτε έπεφτε καμμιά πανούκλα, οι απαγωγές των παιδιών και τα βαρέλια με τα καρφιά, είναι παλιές ιστορίες.

  Αντίθετα η Iron Maiden, η μεσαιωνική σαρκοφάγος με τα καρφιά, φαίνεται ότι ήταν κι αυτή χόακας και δεν υπήρξε σε κανένα, παρά μόνο σαν κατασκευή του 19ου αιώνα προς τέρψιν των θεατών των μουσείων.

 123. Εαμοβούλγαρος said

  @116, Κύριον Blog-oti-nanai: Καμία αντίρρηση σε αυτά που λέτε, αν και το σενάριό σας είναι λίγο επικίνδυνο και μπορεί να τραβηχτεί στα άκρα από τους Εθνικοπαράφρονες ως εξής: Οι Εβραίοι χρηματοδοτούν την Wikipedia για να γίνει κολοσσός και την κατάλληλη στιγμή θα την αγοράσουν για να ελέγχουν την Γνώση.

  Με την ευκαιρία, σείς ένας δεδηλωμένος χριστιανός, τί γνώμη έχετε που την 1η Αυγούστου η Αγία Εκκλησία μας γιόρτασε τους Επτά Παίδες Μακκαβαίους και την μητέρα τους Σολομονή, που μαρτύρησαν 150 χρόνια προ Χριστού επειδή αρνιόντουσαν να φάνε χοιρινό; Και πώς είναι δυνατόν το γελοίο ελλαδικό κράτος να έχει αναγορεύσει (από την εποχή του Χρυσόστομου Παπαδόπουλου, το 1922) αυτούς τους Επτά Σιωνιστές (δηλαδή Εθνικιστές Εβραίους) Μακκαβαίους σε Προστάτες των Ελλήνων Πολυτέκνων;

  http://www.hellasforce.com/blog/i-agii-7-makkavei-ke-i-mitera-tous-solomoni-i-prostates-ton-politeknon/

  Κι όπως μάς πληροφορεί ο ειδήμων άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, ολόκληρο το λείψανο της Αγίας Σολομονής σώζεται στο Φανάρι και αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα κειμήλια του Οικουμενικού Πατριαρχείου

  http://www.snhell.gr/references/synaxaristis/search.asp?id=1225&search=3

  Εγώ είμαι αγνωστικιστής και δεν με απασχολούν τα Εκκλησιαστικά, αλλά αυτό βγάζει μάτι: Επτά Σιωνιστές Μακκαβαίοι που μαρτύρησαν 150 χρόνια προ Χριστού γιατί αρνιόσαντε να φάνε χοιρινό, είναι οι προστάτες των Ελλήνων Πολυτέκνων!.. Υπάρχει πιό γελοίο κράτος από την Ορθόδοξη Ελλάδα;

  ΥΓ: Αγαπητέ κ. Blog-oti-nanai, με όλη την εκτίμηση που σάς έχω για την αποδεδειγμένη πολυμάθειά σας και τον πλούτο της βιβλιοθήκης σας (τον οποίο μάς ποστάρετε με κάθε ευκαιρία και ειλικρινά ευχαριστούμε), σάς ερωτώ: Ακούσατε σήμερα τον Γιούνκερ που είπε την περίφημη φράση ότι πολέμησε σαν λιοντάρι για να μείνει η Ελλάδα στο Ευρώ, επειδή… «Ο Πλάτωνας δεν μπορεί να παίζει στην Β’ Εθνική»; Γιατί οι αντίχριστοι Ευρωπαίοι θέλγονται τόσο πολύ από τους δωδεκαθεϊστές και όχι από τους Ρωμιούς Αγίους; Γιατί δεν είπε ο Γιούνκερ… «Ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς δεν μπορεί να παίζει στην Β΄ Εθνική» ή ότι «η Χώρα της Φιλοκαλίας δεν μπορεί να παίζει στην Β΄ Εθνική»; Μήπως κάτι παραπάνω ξέρουν οι κουτόφραγκοι, που οι μισοί σιχαίνονται και οι άλλοι μισοί γράφουν στα παπάρια τους το ένδοξο Βυζάντιο, ενώ θαυμάζουν τους πρό Χριστού Έλληνες δωδεκαθεϊστές;

 124. Ιάκωβος said

  δεν υπήρξε σε κανένα ( άσχετο, εξοβελιζεται)

  και υπήρξε μόνο σαν κατασκευή…

 125. sarant said

  119-120: Θα μας πάνε και για προσβολή αρχαίων ημών προγόνων…

 126. Νίκος Κ. said

  Η ιστορία με τον Πόσδαγλη, τον εκδοτικό οίκο Μπιστιρλή, το εξώφυλλο-φωτοσοπιά και τους χάρτες του 52, που απεικόνιζαν χώρες 40 χρόνια πριν την ανεξαρτητοποίησή τους, εξέθεσε πολύ κόσμο. Μέχρι και η ιστοσελίδα του »Λογίου Ερμή» είχε σχετικό δημοσίευμα, το οποίο εξαφάνισε όταν έγινε γνωστό ότι ο θησαυρός ήταν …άνθρακες (https://www.facebook.com/Logios.Ermis/posts/295017920546994). Υπάρχει ωστόσο ένας μικρός κόκκος αλήθειας μέσα σε όλη αυτή την ψευτιά: Πράγματι κάποιος έγραψε βιβλίο στη φυλακή και εκτελέστηκε το 1952, μόνο που ήταν ο Μπελογιάννης και το βιβλίο που έγραψε, αλλά δεν πρόλαβε να το ολοκληρώσει ήταν το «Σχέδιο για μια ιστορία της Nεοελληνικής Λογοτεχνίας». Ο εμπνευστής της φάρσας με τον Πόσδαγλη θα πρέπει να έβαλε στο »μίξερ» την ιστορία με το βιβλίο του Μπελογιάννη μαζί με την ιστορία ενός άλλου συγκρατούμενου του »ανθρώπου με το γαρύφαλλο», του Δημήτρη Μπάτση, ο οποίος είχε γράψει το βιβλίο »η βαρειά βιομηχανία στην Ελλάδα», έργο που χαρακτηρίστηκε προφητικό. Μπελογιάννης και Μπάτσης, μαζί με άλλους εκτελέστηκαν την 1η Μαρτίου του 1952. Δεν είναι γνωστό αν ο φαρσέρ (για να μην τον πούμε αλλιώς) που σκάρωσε το παραμύθι με τον Πόσδαγλη είχε στο νου του τους πραγματικούς εκτελεσμένους κομμουνιστές, λίγο ενδιαφέρει αυτό άλλωστε. Εκείνο που δεν μάθαμε, ενώ θα έπρεπε, ήταν το πού αποσκοπούσε η φάρσα και η ραγδαία διάδοσή της σε όλα τα ιστολόγια.

 127. Pedis said

  – 118 «τους ινδουιστές γιατί τους μπερδεύεις με τους οπαδούς θρησκειών “εξ αποκαλύψεως” ;
  δεν έχουν καμία σχέση»

  Κι αν προτάσσουν διαφορετικούς τύπους ανορθολογισμού και παραλόγου τι αλλάζει?

 128. Ιάκωβος said

  Εαμοβούλγαρε,
  αλλαξε αμέσως, σε παρακαλώ, το ψευδώνυμό σου, δεν είσαι ικανός να το φέρεις. Ακόμα, έτσι, μπαίνεις στην διαδικτυακή κατηγορία,αυτών που χρησιμοποιούν ένα ψευδώνυμο μειωτικό και δηλωτικό αντίθετης Ιδεολογίας από τη δικιά τους, πράγμα που μπορεί να είναι σημάδι κάποιας διαταραχής.

  Ο ναζιστικός σου αντισημιτισμός δεν κρύβεται πάντως κάτω από τη χλαμύδα.

  Οπότε για να περάσει πιο ευχάριστα η ώρα σου (και η δικιά μας) ρίξε μια ματιά εδώ, και πες μας ποιες από τις ανθελληνικές συνήθειες έχεις αποβάλλει και τι έχει μείνει:

  http://aomepol.wordpress.com/2013/11/14/%CE%BC%CE%B7%CF%80%CF%89%CF%83-%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%85-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%83-%CE%BA%CE%B1%CE%B9/

  Και ακόμα μέτρα πόσο Ελληνοψεκασμένος είσαι:

  http://aomepol.wordpress.com/2013/11/14/%CF%80%CE%BF%CF%83%CE%BF-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%BF-%CF%88%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%83-%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%B1%CE%B9/

 129. Νέο Kid Στο Block said

  125. Δεν τόπιασα αυτό, για νά’μαι ειλικρινής. Τέλος πάντων, άμα εσύ θέλεις να βγάλεις άρθρο με τις πληροφορίες του καπετάνιου, πάσο. Εγώ πάντως προειδοποίησα για πιθανή ύπαρξη υφάλου …

 130. Νέο Kid Στο Block said

  Iάκωβε παιδί μου! είπαμε, ο καπετάνιος είναι προστατευόμενο είδος,αλλά η υπερτροφία είναι πάντα κακή.

 131. Alexis said

  Τι ακριβώς σημαίνει η φράση «Από τον Πολ Μακάρτνεϊ που μας άφησε χρόνους από το 1966»; (από το κείμενο του newsbeast). Υπάρχει κάποιος σχετικός μύθος;

  Υπάρχει ένας αρκετά διαδεδομένος διαδικτυακός «μύθος» που λέει ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου χρηματοδοτήθηκε το 1974 με 100 εκατομμύρια δολάρια από την «τράπεζα των Ροκφέλερ» την Chase Manhattan Bank, για να ιδρύσει το ΠΑΣΟΚ, με συγκεκριμένους όρους και δεσμεύσεις, ως προς την πολιτική που θα ακολουθούσε το νέο κόμμα.
  Εδώ υπάρχει μία ενδιαφέρουσα ανασκευή του μύθου.
  Έχει ενδιαφέρον γιατί η ανασκευή και όλη η σχετική επιχειρηματολογία βασίζεται σε γλωσσικά, κυρίως, επιχειρήματα.

 132. sarant said

  129: Δεν είχα δει το λινκ σου, δίκιο έχεις, έτσι εξηγείται. Αλλά να βγάλει τον σκύλο του Πλάτωνα; Προσβολή είναι. (Ίσως σκέφτηκε παρήχηση με Πλούτο).

  131: α. Δεν το ξέρω, ίσως ξέρει κάποιος άλλος.
  β. Αυτό το έχω δει,. έχει ενδιαφέρον,.

  126: Πιθανώς ναι, να είχε στον νου του τον Μπάτση ο κατασκευαστής του μύθου.

 133. Νέο Kid Στο Block said

  132. Αυτό ναι! Βγάζω εγώ κύριε το σκύλο μου «Λούτερ» ή «Καντ» ή «Νίτσε» ; Όχι! Eσύ γιατί μας προσβλύνεις να ούμε; 🙂

 134. Jimakos said

  @Alexis ,131

  Υπάρχει (ή έστω υπήρχε) ολόκληρη φημολογία γύρω από τον θάνατο του Μακάρτνεϊ (τέλη δεκαετίας 60′) κι ότι από τότε αυτός που ξέρουμε σαν Πολ, είναι σωσίας. Αν ψάξεις θα βρεις αναλύσεις επί αναλύσεων για τον χόακα. Ενδεικτικά για το entry της υπόθεσης: http://en.wikipedia.org/wiki/Paul_is_dead

  @ Νικοκύρη

  «Plato does not deserve to play in the second division.», σύμφωνα τουλάχιστον με την σελίδα αυτή http://www.grreporter.info/en/greek_commissioner_takes_over_immigration_portfolio/11522

 135. Gpoint said

  # 127

  Φίλε δεν πιάνεις την διαφορά, είναι αυτό που λένε εκ κατασκευής στις αβρααμικές θρησκείες. Την αλήθεια τους την σφύριξε ο Μωυσής, ο Χριστός, ο Μωάμεθ και καταπίνεται, δεν χρειάζεται έστω τραβηγμένη λογική για να πιστέψεις όπως συμβαίνει στις άλλες θρησκείες

  Παρ’αδειγμα,πιστεύεις στην μετενσάρκωση και εκεί πουήσουνα στυγερός δολοφόνος εμφανίζεσαι ενάρετος δεσποινίς. Εχει μια τραβηγνένη λογική
  πιστεύεις στην Δεύτερη παροτσία, πρόσεξε ξαναγυρνάς ο ιδιος και επειδή σου πέθανε η πρώτη σου γυναίκα ξαναπαντρεύθηκες κι έζησες χριστιανικά, Ελα που στην δεύτερη ζωή σου είσαι αμαρτωλός σαν δίγαμος μια που θα τις κουβαλάς και τις δύο

  Ας αφήσουμε πως τα παιδιά που μνημονεύονται από Αδαμ και Ευα ήταν δύο ο Κάιν και ο Αβελ…είμαστε όλο…ικολόπαιδα

 136. Εαμοβούλγαρε, αυτα που «όλος ο κόσμος ξέρει» είναι συχνά ανακριβή. Το μήλο της Apple δεν παραπέμπει όυτε στο (επίσης μυθικό) μήλο του Νεύτωνα, ούτε στο δηλητηριασμένο μήλο της Χιονάτης ή του Τούριγκ (πραγματικό αυτό, δυστυχώς, αλλά ποιος τρελός θα ήθελε να συνδέεται με κάτι τέτοιο το προϊόν του;)· έχει να κάνει μ´ ένα καλοκαίρι που ο Jobs δούλεψε μαζεύοντας μήλα στο Όρεγκον, και φυσικά με το γενικότερο συμβολισμό του δαγκωμένου μήλου ως πράγματος ελκυστικού, πειρασμού.
  Όσο για την αφήγηση των Μακκαβαίων για την πολύτεκνη οικογένεια που εξολοθρεύτηκε για να μείνει πιστή στα ταμπού της θρησκείας της, λίγο σεβασμό στους μάρτυρες! Τιμούμε τους συμπατριώτες μας που τουφεκίστηκαν ή έκαναν χρόνια φυλακή για να μην υπογράψουν μια δήλωση, έστω κι αν εκ των υστέρων κρίνουμε ότι «πήγαν να πεθάνουν για ένα λάθος»…

 137. Νέο Kid Στο Block said

  Αγγελε, το πρώτο λόγκο της Apple φαίνεται να έχει όντως το μουσαντένιο μήλο-έμπνευση του Νιούφτον 🙂

  https://www.google.com.cy/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&docid=wmYRvlSHmQ0fUM&tbnid=nqBK9fbJnxi8hM:&ved=0CAUQjRw&url=http%3A%2F%2Fcommons.wikimedia.org%2Fwiki%2FFile%3AApple_first_logo.png&ei=b-DfU77KHoa-PZPlgcAB&psig=AFQjCNGd4XESPGF-IyyY0Vld0rqQvs4dQQ&ust=1407267306221696

 138. sarant said

  134: Α μπράβο!

 139. Πάνος με πεζά said

  O Mακ Κάρντεϊ έχει πεθάνει;
  Ο Πρίσλεϊ ζει;
  Ο Ντίζνεϊ μια μέρα θα ξεφριζιάσει; (διάολε, όλοι τελειώνουν σε -εϊ ; )
  Ο Μπιν Λάντεν πέθανε;
  Ο Λιαντίνης ζει;
  Ο απαγχονισμένος Σαντάμ Χουσεϊν ήταν ο ίδιος ή κάποιος από τους εκατόν τόσους σωσίες του;
  Ο Όσβαλντ σκότωσε πράγματι τον Κέννεντι;
  Ο Άρης αυτοκτόνησε;

  Πφφφ…ας φύγω διακοπές 🙂

 140. Πάνος με πεζά said

  Και για να μην το ξεχάσω, εκείνο το πυρηνικό καταφύγιο στη Νορβηγία, ή κάπου ‘πο ‘κει πάνω, που φυλάσσονται σπόροι από όλες τις ποικιλίες φυτών της Γης, και ζώα, και τρόφιμα, και τεύχη του «Ciao» και του «Ζάκουλα», για περίπτωση πυρηνικού ολέθρου, για να υπάρχει βάση αναφοράς στους επιζώντες, τι σας λέει;

 141. skol said

  113: Γιατί τέτοιο φτύσιμο στον Πλάτωνα που ενέπνευσε μεγάλους μαθηματικούς όπως ο Κέπλερ οι οποίοι μας έβγαλαν τελικά από τα σκοτάδια του Μεσαίωνα; 🙂
  Αλήθεια αυτός ο αγαπημένος μύθος του ιστολογίου σε ποια κατηγορία εντάσσεται;

 142. BLOG_OTI_NANAI said

  123: Αγαπητέ Εαμοβούλγαρε,
  Να ξεκινήσω από το ότι, όσα έγραψα στο σχόλιο 117 τα έγραψα στο πνεύμα του άρθρου περί μύθων και συνομωσιών, και έφτιαξα κι εγώ μία, αν και θα είχε πλάκα να τη δω να διαδίδεται… Γιατί, οι άλλες θεωρίες καλύτερες είναι;

  Κατόπιν να παρατηρήσω: Επτά Σιωνιστές(!) Μακκαβαίοι. Από που κι ως που είχαμε Σιωνιστές τότε;!
  Άλλωστε οι άνθρωποι μαρτύρησαν γιατί τους έσφαζε ο Αντίοχος.
  Στην υπόθεση των Μακκαβαίων αγίων, ας μη μας πειράζουν οι Εβραίοι που άλλωστε έχασαν τη ζωή τους, αλλά να μας πειράζει περισσότερο ο Έλληνας Αντίοχος ο Δ΄ με την εμμονή του στην βία και τη μισαλλοδοξία, που προκάλεσε την εξέγερση των Μακκαβαίων. Μάλιστα, η επιρροή του ελληνισμού στα εδάφη της Παλαιστίνης ήταν τόσο μεγάλη, ώστε και στα χρόνια του Χριστού ακόμα να έχουμε σε Ιουδαίους τα ελληνικά ονόματα Φίλιππος, Ανδρέας κ.λπ. Όμως, ο Αντίοχος διέσπασε αυτή την πολιτισμική επιρροή και κατάφερε να συχετίσει τους Έλληνες με φυλή εχθρική. Ας λυπόμαστε καλύτερα γι’ αυτό.

  Όσο για τους Ευρωπαίους, πιστεύεις ότι ξέρουν τόσο πολλά για τους Αρχαίους Φιλοσόφους ώστε να τους θαυμάζουν; Ξέρουν απλά τα ονόματά τους και έχουν ακούσει ότι όλοι τους παραδέχονται ως μεγάλους.
  Η νεωτερικότητα άλλαξε την πλεύση της ιδεολογίας και την έκανε αρνητική με τον χριστιανισμό. Ο χριστιανισμός δεν είναι της μόδας. Οι αρχαίοι φιλόσοφοι όμως, λόγω και της μεγάλης απόστασης που μας χωρίζει από την κοινωνία και τη θρησκευτικότητα τους, μπορούν να γίνουν της μόδας.

  Άμα τους πεις για χριστιανισμό, θα σου πουν τα γνωστά: αιρέσεις, έλλειψη ανεκτικότητας, θεοί, δαίμονες, πόλεμος κατά της επιστήμης.

  Κι όμως, μιλάνε για τον Πλάτωνα, που στο Βιβλίο ι΄ των «Νόμων» του μας λέει πως άθεοι και «αιρετικοί» πρέπει να νουθετούνται, να φυλακίζονται, να σωφρονίζονται ή αλλιώς να εκτελούνται. Θα μπορούσε δηλ. να θεωρηθεί ο εφευρέτης της Ιεράς Εξετάσεως.

  Επίσης, οι αρχαίοι μας πρόγονοι είναι οι εφευρέτες των δαιμόνων και της σύγχρονης δαιμονολογίας, με πρωτεργάτη τον Ξενοφάνη.

  Και βεβαίως, ο Ξενοφώντας θεωρούσε πως ο Σωκράτης συμφωνούσε μαζί του και κινούνταν προς την κατεύθυνση μιας πίστης χωρίς έρευνα, αφού ο θεοί είναι ανώτεροι, οι άνθρωποι οφείλουν αυτό να το αναγνωρίζουν και να μην «ζητείν» πολλά-πολλά. Και ο ίδιος ο Σωκράτης θεωρούσε ασέβεια την εξέταση των πλανητών, της τροχιάς τους κ.λπ. Δηλαδή αν η εξέλιξη της αστρονομίας περίμενε να την αποφασίσει ο Σωκράτης, δεν θα υπήρχε καν αστρονομία.

  Έτσι λοιπόν φαίνεται πότε μια αναφορά σε αρχαίους προγόνους αποτελεί απλώς «καραμέλα» και έχει ρίζες σε ιδεοληψίες. Οι αρχαίοι μας πρόγονοι ήταν ιδιαίτερα θρησκευόμενοι, είχαν γεμίσει τον τόπο ναούς και βωμούς, είχαν δούλους, είχαν άπειρους εμφυλίους, και πολλοί ήταν ιδιαίτερα συντηρητικοί σε κάποια θέματα. Όμως η κοινωνία τους και η θρησκευτικότητα τους δεν μας επηρεάζουν πλέον, άρα, μπορούν να γίνουν μόδα για όλους χωρίς η αναφορά τους να φορτίζει κανέναν.

  Μην μπλέκουμε λοιπόν την πραγματικότητα με την ιδεοληψία.
  Αν είσαι με τον Πλάτωνα, είναι σαν να είσαι χίπστερ, είσαι της μόδας. Αν αναφέρεσαι στον Χριστιανισμό, είναι σαν να φοράς ακόμα άκουα βέλβα στο 2014. Είσαι μπανάλ.
  Έτσι είναι η ζωή.

 143. Πάνος με πεζά said

  @ 139 : Βάλε και το αεροπλάνο που πέφτει στο Δίδυμο Πύργο, που φαίνεται λίγο…μαύρο…

 144. Alexis said

  #134: Ευχαριστώ, δεν το ήξερα.

 145. […] παρατηρεί από το ιστολόγιό του ο Νίκος Σαραντάκος (εδώ) το ακατάβλητο σθένος που αποκτά μια κοτσάνα, εφόσον […]

 146. sarant said

  140: Αυτό με το νορβηγικό καταφύγιο δεν το ήξερα -μόνο την υπόγεια ραββινική βιβλιοθήκη της Ζυρίχης, που έχει όλα τα «χαμένα» αρχαία συγγράμματα.
  Καλά να περάσεις!

 147. Εαμοβούλγαρος said

  @142: Κύριε Blog-oti-nanai

  ευχαριστώ για την ήπια απάντηση. Ωστόσο, δεν μού απαντήσατε στο ερώτημά μου: 1) Από πού κι ως πού η Ορθόδοξη Εκκλησία ανακηρύσσει Αγίους, κάποια παιδάρια που μαρτύρησαν 150 χρόνια προ Χριστού, επειδή αρνιόσαντε να φάνε χοιρινό, χωρίς να ξέρουν τίποτα για τον Χριστό; Όσα λέτε για τον Αντίοχο τον Επιφανή είναι πασίγνωστα (προφανώς τα αλιεύσατε από τον παπα-Μεταλληνό, ο οποίος τα αλίευσε από τον Ιερό Χρυσόστομο, όπως φαίνεται από όσα γράφει ο Νικόδημος ο Αγιορείτης στο link που σάς έδωσα) και δεν διαφωνώ. Ωστόσο, πώς γίνεται (ρωτάω εγώ ο αγνωστικιστής) η Ορθόδοξη Εκκλησία που αρνείται να κάνει άγιο τον Παπαφλέσσα (επειδή γαμούσε γυναίκες), τον Κων/νο Παλαιολόγο (επειδή ήταν Ουνίτης), τον Αθανάσιο Διάκο και τον αγιορείτη Παΐσιο Εζνεπίδη (επειδή βάζουν βέτο οι Τούρκοι) να έχει ανακηρύξει Αγίους Επτά Εθνικιστές Εβραίους που έδρασαν πρό Χριστού και δεν είχαν την παραμικρή ιδέα για τον Ιησού Χριστό και τον Χριστιανισμό;

  2) Με ποιά λογική ο Χρυσόστομος Παπαδόπουλος αναγορεύει τους Επτά Μακκαβαίους Παίδες σε προστάτες των Ελλήνων Πολυτέκνων το 1922 και επί 92 χρόνια ουδείς αντιδρά;

  Όσο για τα περί Πλάτωνα που γράφετε, δεν διαφωνώ, άλλωστε η μακαρίτισσα Έλλη Παππά έχει γράψει ολόκληρη διατριβή για να αποδείξει πως οι θεωρίες του Πλάτωνα οδήγησαν στον Σταλινισμό. Λέτε αυτό να μή το ξέρει ο Γιούνκερ; Απλούστατα, ο Πλάτωνας, όσο απολυταρχικός κι αν ήταν, υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες ιδιοφυΐες όλων των Εποχών και επηρέασε βαθύτατα τον Δυτικό Πολιτισμό.

  ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ, σάς καλώ να διαβάσετε την συνέντευξη που έδωσε χθές Κυριακή ο μεγάλος Ισραηλινός συγγραφέας Άμος Όζ στην Deutsche Welle, για να καταλάβετε πόσο γελάνε μαζί μας οι Εβραίοι, βλέποντάς μας να επιμένουμε στην παρανοϊκή διδασκαλία που ξεστόμισε πρίν 2.000 χρόνια ένας Εβραίος Ραββίνος

  http://www.tomgrossmedia.com/mideastdispatches/archives/001474.html

  Μεταφράζω στα ελληνικά μόνο το σημείο που ο (κάργα αριστερός και απόφοιτος κιμπούτς) Άμος Όζ αναφέρεται στον Ιησού Χριστό, για τους αναγνώστες που αγνοούν τα εγγλέζικα

  DEUTSCHE WELLE: «Ανήκετε στο 85% των Ισραηλινών που θέλουν να συνεχιστεί η επίθεση μέχρι να επιτευχθούν οι στρατηγικοί στόχοι της καταστροφής των σηράγγων και των πυραύλων;»

  ΑΜΟΣ ΟΖ: «Η μόνη εναλλακτική λύση στη συνεχιζόμενη ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση είναι απλά να ακολουθήσει κανείς τον Ιησού Χριστό και να γυρίσει και το άλλο μάγουλο. Ποτέ μου δεν συμφώνησα με τον Ιησού Χριστό πάνω στην ανάγκη να γυρίζει κανείς και το άλλο μάγουλο στον εχθρό. Σε αντίθεση με ευρωπαίους ειρηνιστές ποτέ μου δεν πίστεψα πως το υπέρτατο κακό στον κόσμο είναι ο πόλεμος. Κατά την άποψή μου, το υπέρτατο κακό στον κόσμο είναι η επίθεση και ο μοναδικός τρόπος για να αποκρούσεις μία επίθεση είναι δυστυχώς διά της ισχύος. Αυτή είναι και η διαφορά που υπάρχει μεταξύ ενός ευρωπαίου ειρηνιστή και ενός ισραηλινού ειρηνιστή όπως είναι εγώ. Και, ας μου επιτραπεί να παραθέτω εδώ ένα μικρό ανέκδοτο: κάποιος συγγενής μου, ο οποίος επέζησε από το ναζιστικό Ολοκαύτωμα στο Theresienstadt, υπενθύμιζε πάντοτε στα παιδιά και στα εγγόνια του πως η ζωή του δεν διασώθηκε το 1945 από ειρηνικούς διαδηλωτές με πλακάτ και λουλούδια αλλά από σοβιετικούς στρατιώτες με υποπολυβόλα».

  Καταλάβατε, αγαπητέ κ. Blog-oti-nanai γιατί εσείς οι Ρωμιοί είσαστε καταδικασμένοι να χαθείτε, ενώ οι Εβραίοι θα προοδεύουν συνέχεια; Διότι θεωρούν ανήκουστο να γυρνάνε και το άλλο μάγουλο σε αυτούς που τους χαστουκίζουν, ενώ εσείς οι Ρωμιοί (δηλαδή Ορθόδοξοι Χριστιανοί) θεωρείτε ως ιερό θέσφατο αυτή την μαζοχιστική εντολή που ξεστόμισε κάποιος αποσυνάγωγος Ραββίνος πρίν 2.000 χρόνια…

 148. Οι χόακες στο χώρο της τεχνολογίας είναι πάμπολλοι. Μετά το μήλο της Apple ο επόμενος μύθος λέει πως η διάρκεια του σιντί καθορίστηκε από τη διάρκεια της Ενάτης του Μπετόβεν. Παρόλο που οι λόγοι ήταν καθαρά τεχνικοί φαίνεται πως ξεκίνησε από την πρώτη επίσημη παρουσίαση του σιντί από τον πρόεδρο της Sony Άκιο Μορίτα με καλεσμένο τον Κάραγιαν. Που ξέρουμε όλοι τις αεροπλανικές του ταχύτητες στις συμφωνίες Μπετόβεν (ο Κλέμπερερ ήταν κοντά 80 λεπτά στην 9η) ήταν και μέγα σουξέ τότε η ωραία ηχογράφηση του 1977 και δεν ήθελε να βγει και πολύ για να βγει χόακας.

 149. nikiplos said

  @10

  Και αποτελεί ένα απίστευτο ψυχολογικό φαινόμενο, ότι ένας άνθρωπος έξυπνος, μορφωμένος, που κινείται με άνεση στον κοινωνικό χώρο που ζει, όταν βρίσκεται σε ένα περιβάλλον όπου είναι “νέος”, μπορεί να μοιάζει με εντελώς ηλίθιο χάνο που τον κοροϊδεύουν μέχρι και άνθρωποι 10 χρόνια μικρότεροι του…

  Αγαπητέ BLOG_OTI_NANAI, το σχόλιο αυτό έχει ενδιαφέρον και μπορεί να πυροδοτήσει αλληλουχίες αντεκδικήσεων και ατέρμονες συζητήσεις… Εμμένω μόνο να πω ότι:
  1) Το ζήτημα «παλιός» και «νέος» στη χώρα δεν είναι απλώς εθιμοτυπικό, αλλά και μέχρι τώρα θεσμικό: Επετηρίδα και ανέλιξη σε βαθμούς στους ΔΥ, διαδοχικά ασφαλιστικά συστήματα (ασφαλισμένοι προ του 93, μετά του 93, προ του 2003, μετά του 2003 κοκ), δοκησίσοφη αντιμετώπιση των μεγαλυτέρων και παλαιοτέρων κοκ. Ακόμη και μέχρι πρότινος στο ζήτημα της εργασίας στη χώρα μας ένα μότο ίσχυε: περίμενε ήσυχα μέχρι να παλιώσεις… Είναι προφανές ότι όλα τούτα συνεπικούρησαν το κλέος που διανύουμε…

  2) Στο στρατό η μεγάλη ασχετίλα που διαπνέει τα στελέχη των ελληνικών ΕΔ, είχε σαν αποτέλεσμα κωμικές καταστάσεις, με χαρακτηριστικότερη εκείνου που πήρε το τανκ από τον Αυλώνα και πήγε βόλτα και γελούσε η υφήλιος… Οι άλλες ήταν στα Ίμια και με την υπόθεση Οτσαλάν, αν και στην τελευταία συνεπικούρησε ο σοφολογιότατος Πάγκαλος… Βρίθουν οι ιστορίες «ψαρώματος» που δυστυχώς τίποτε άλλο δεν έχουν να προσδώσουν στο προκείμενο παρά μόνο το κακόμοιρο του στρατεύματός μας… Επειδή υπηρέτησα ευδόκιμη υπηρεσία την περίοδο των Ιμίων, είχα από πρώτο χέρι την τύχη να γευτώ και τον ‘πατριωτισμό’ και το ‘θάρρος’ πολλών «ξεψάρωτων» τόσο μονίμων, όσω και εφέδρων στελεχών… όχι ότι περίμενα δηλαδή τίποτε άλλο. Κι επειδή ήμαν στις τηλεπικοινωνίες, ήκουσα ιδίοις ώτας, τους κλαυθμούς και οδυρμούς συναδέλφων μου που μιξόκλαιγαν ως γύναια στους γονείς τους να βάλουν μέσον… Όχι ότι περίμενα κάτι άλλο δηλαδή αφού οι ελληνικές ΕΔ είναι μέρος της ελληνικής κοινωνίας μας. Τα ίδια δηλαδή είδα και αργότερα στον σεπτό κύκλο των Ελλήνων εργολάβων και πάει λέγοντας… για αυτό και τα δημόσια έργα μας από τους δημόσιους κατασκευαστές μας σε όλους τους τομείς της τεχνολογίας λαμπρύνουν τον τόπο μας και τον διαφημίζουν στο διηνεκές…

  3) Στη δεκαετία που έζησα κι εργάστηκα στο εξωτερικό, δύο πράγματα αποκόμισα από την πρώτη μέρα: το πρώτο ήταν ότι ήταν αδιανόητη η λογική του παλιού και του νέου κι έπρεπε τάχιστα να την αποβάλω. Το δεύτερο ήταν ότι το να πιστεύουν οι άλλοι ότι τους λέει ένας πονηρός, δεν είναι βλακεία, αλλά credibility, που οι πιο προηγμένες από εμάς οργανωμένες Ξένες κοινωνίες στην δίνουν εκ προοιμίου (ακριβώς γιατί πιστεύουν ότι την δικαιούσαι), αν τη χάσεις όμως σε εκείνα τα μέρη δεν θα την ξανακερδίσεις ποτέ…

 150. sarant said

  149.3: Έτσι!

 151. leonicos said

  Να μια ερώτηση περί αστικού μύθου.

  Είχε κυκλοφορήσει κάποτε ότι ο πραγματικός νικητής του μαραθωνίου του 1896 δεν ήταν ο Σπ. Λούης αλλά κάποιος άλλος, κι δεν θυμάμαι γιατί, ήθελαν ντε και καλά τον Λούη, και τον βάλανε σε αυτοκίνητο.

  Ποιος είναι ο αστικός μύθος; Ο Λούηςή ο άλλος;

 152. munich said

  @149.3
  εντάξει ας μην υπερβάλλουμε, υπάρχουν και στην εσπερία πονηροί που όσο πονηροί και λαμόγια κι αν είναι δεν το χάνουν το credibility τους κι έτσι δεν χρειάζεται να την ξανακερδίσουν κάποτε. κι αυτή η εκ προοιμιού κρεντιβιλιτι δεν αποδίδεται με την ίδια ένταση και ποιότητα σε όλους. κάποιοι είναι λίγο πιο ίσοι από τους υπόλοιπους, κι αυτό συμβαίνει παντού

  149.2
  αυτό το έχω ακούσει κι εγώ εκ των έσω που λέμε, ότι κλαίγανε τα στρατά μετά τα Ιμια. δεν είναι αστικός μύθος αλλά μάλλον κοινό μυστικό. Τελοσπάντων δεν με ενοχλεί, φυσιολογικό το βρίσκω, θα ανησυχούσα πραγματικά αν χαιρόντουσαν στην υποτιθέμενη επικείμενη κήηρυξη πολέμου.

 153. Γιωργής said

  «Η επίσημη γλώσσα των ΗΠΑ
  Ένας από τους πλέον διαδεδομένους μύθους με ζωή πενήντα και πλέον χρόνων είναι αυτός που ισχυρίζεται πως η ελληνική δεν έγινε επίσημη γλώσσα των ΗΠΑ για μία ψήφο. Στην επικρατέστερη εκδοχή του ο μύθος αναφέρει ότι τα ελληνικά παραλίγο να γίνουν η επίσημη γλώσσα των ΗΠΑ και πως έχασαν σε σχετική ψηφοφορία για μία και μόνο ψήφο. Η ψηφοφορία αυτή έγινε μετά την απελευθέρωση της Αμερικής από τους Άγγλους.»

  Απορίες έχω πάλι.
  Οι Άγγλοι έποικοι δεν ήταν της Αμερικής; Δεν πολέμησαν και εξανδραπόδισαν τους γηγενείς ερυθρόδερμους;
  Κι αν κατάλαβα λάθος, δηλαδή οι Άγγλοι υποδούλωσαν την Αμερική και μετά η Αμερική απελευθερώθηκε, ποιοί ήταν οι απελευθερωτές; Σίγουρα ερυθρόδερμοι (διαφωνώ με το Ινδιάνοι), δεν ήταν. Μήπως παραχαράζουμε την ιστορία; Αυτά τα λένε οι Αμερικάνοι. Ο πόλεμος της ανεξαρτησίας και άλλες μπαρούφες. Να ένας αστικός μύθος που αναμασάει σχεδόν καθε πολίτης των ΗΠΑ

 154. Γς said

  120:
  Σκυλονομασίες:

  http://caktos.blogspot.gr/2014/02/blog-post_7317.html

 155. Γς said

  151:
  >ήθελαν ντε και καλά τον Λούη, και τον βάλανε σε αυτοκίνητο.
  >Ποιος είναι ο αστικός μύθος; Ο Λούης ή ο άλλος;

  Το αυτοκίνητο.
  http://pressarismenos.blogspot.com/2012/07/blog-post_5714.html

 156. Gpoint said

  # 155

  Εγώ από τον πατέρα μου (τοπογράφο) είχα ακούσει για κάρο που τον μετέφερε ξεκούραστο και κόβωντας δρόμο σε κάποιο τμήμα ης διαδρομής

 157. Gpoint said

  # 147

  Εχω ξαναπειπως το μεγαλύτερο πρόβλημα της σύγχρονης εποχής είναι οι δημοσιογράφοι.
  Γίνεται μια κάποια καταστροφή, βγαίνει ο αρμόδιος υπουργός να κάνει δηλώσεις επί του πρακτέου και λέει » Θα συσταθεί μια επιτροπή που θα πράξει το καλύτερο δυνατόν για τους πληγέντες»
  Και δεν βρίσκεται ΕΝΑΣ δημοσιογράφος να του πει » Τι γενικόλογες παπαριές μας λέτε κύριε υπουργέ, ο κόσμος υποφέρει».

  Ετσι και ο (οθντκ) κ. Αμός λέει τις ΜΑΛΑΚΙΕΣ του που αναγράφει η Ντόυτσε Βέλλε χωρίς κάποιος να ρωτήσει αν αυτό που κάνει το Ισραήλ λέγεται…άμυνα κι αν έχει επεκταθεί στα κατεχόμενα κι αλλαχού με…αμυντικές τακτιικές, στριμώχνοντας τον καραγκιόζη που » Κατά την άποψή μου, το υπέρτατο κακό στον κόσμο είναι η επίθεση»

  Λογικό να μη δέχεται την θεωρία περί παρειών του Ι.Χ ενώ την Οδόντα ντί οδόντος την δέχεται γιατί την ¨΄εδωσε ο θεός τους στον περιούσιο λαό του…
  Μεγαλύτερο φασιστικό, ρατσιστικό υπόβαθρο από το να πιστεύεις πως ανήκεις στιους εκλεκτούς του θεού υπάρχει ;; τότε και το ξεκοίλιασμα των μωρώντο βλέπεις σαν άμυνα στην επίθεση που σου κάνει…

 158. p.a. said

  Kαλημέρα,παραφράζοντας μία ραδιοφωνική διαφήμιση τηλεπικοινωνιακής εταιρείας..που πρωινιάτικα μου σέρβιρε..δυσκολοχώνευτο μεζεδάκι..στο ήδη ταλαιπωρημένο μου στομάχι..>>υπάρχοντες και νέοι συνδρομητές>> το υπάρχοντες είναι για το υφιστάμενοι;
  Υπάρχοντες και νέοι..αστικοί μύθοι λοιπόν;

 159. BLOG_OTI_NANAI said

  Αγαπητέ Εαμοβούλγαρε,

  Ας σου απαντήσω, αλλά ξέρεις ότι και στο παρλεθόν που σου απάντησα και πάλι όταν είχες 10 διαφορετικά ονόματα, αυτό δεν τράβηξε πολύ. Ούτε ενδιαφέρουν κανέναν τα θρησκευτικά εδώ, ούτε κι εσύ ενδιαφέρεσαι πραγματικά να μάθεις. Θες απλά να προκαλείς και γι’ αυτό όταν παίρνεις απαντήσεις ούτε τις δέχεσαι, ούτε συζητάς επ’ αυτών, αλλά βάζεις 10 νέες ερωτήσεις και εκεί για μένα τελειώνει το ζήτημα.

  Για τον Διάκο ή τον Παπαφλέσσα μην μπερδεύεις τον εθνομάρτυρα με τον μάρτυρα της πίστης. Και βεβαίως, η αγιότητα δεν ενδιαφέρεται για το σεξουαλικό παρελθόν των αγίων, γι’ αυτό και είναι αγία η οσία Μαρία η Αιγυπτία (όπως βλέπεις, Αιγύπτιοι, Εβραίοι, Αλβανοί, Αιθίοπες, μπορούν να είναι όλοι άγιοι).

  Για τον Κων/νο Παλαιολόγο, μου φτιάχνεις τη διάθεση, διότι επικαλείσαι τις αρλούμπες του blog Ροΐδη Εμμονές, πασίγνωστο για τις συνομωσιολογίες στο πεδίο της Ορθόδοξης Εκκλησίας. ΕΥΤΥΧΩΣ, που κάποιοι άνθρωποι έχουν όρεξη και τους απαντούν, και έτσι γλυτώνουμε οι υπόλοιποι και έχουμε τις απαντήσεις έτοιμες, όπως ΕΔΩ για τον δήθεν… Ουνίτη Παλαιολόγο (τι άλλο θ’ ακούσουν τ’ αυτιά μας…)

  Όσο για τους Παίδες Μακκαβαίους, το αγιολόγιο είναι γεμάτο με πρόσωπα που είναι άγιοι ενώ έζησαν στην εποχή της Παλαιάς Διαθήκης. Οπότε, θα έπρεπε την ίδια απορία να έχεις και με όλα τα άλλα πρόσωπα που δεν είδαν ποτέ τους τον Χριστό, ούτε άκουσαν τη διδασκαλία του.
  Η πράξη λοιπόν του μαρτυρίου των Μακκαβαίων, θεωρήθηκε άρνηση να υποκύψουν στην ειδωλολατρία ως αποτέλεσμα ειλικρινούς πίστης, ακριβώς ίδιας με αυτή που είχαν οι Πατριάρχες ή οι προ Χριστού Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης. Επιπλέον, το μαρτύριο τους θεωρήθηκε παράδειγμα προφητικό για την συνέχεια που θα επακολουθούσε με την εξάπλωση του χριστιανισμού: «Πρώτος προ Χριστού πυρ στέγων Ελεάζαρ, Αθλήσεως προΰθηκε τοις άλλοις ίχνη».

  Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη φιλοσοφία, αν κάποιος θυμηθεί πόσοι άγιοι από την Παλαιά Διαθήκη υπάρχουν στο αγιολόγιο χωρίς να έχουν γνωρίσει τον Χριστό.

  Όσο για τα βιβλικά, τι να πω. Δηλαδή, η αναφορά η δική σου και του Άμος Όζ θεωρείται βιβλική μέλέτη και ανάλυση; Που έχετε πιάσει αυτό το ταλαίπωρο εδάφιο Μτ. 5,38 και το έχετε κάνει λάστιχο και κάνετε αυτές τις πρόχειρες και επιφανειακές συσχετίσεις;

  Το εδάφιο αυτό, («όστις σε ραπίσει επί τήν δεξιάν σιαγόνα, στρέψον αυτώ καί τήν άλλην») είναι ενσωματωμένο σε μια περικοπή που έχει ως θέμα την εκδίκηση που ξεκινά ως εξής: «Ηκούσατε ότι ερρέθη, οφθαλμόν αντί οφθαλμού καί οδόντα αντί οδόντος. Εγώ δέ λέγω υμίν […]» κ.λπ.
  Δηλαδή, το περιεχόμενο του εδαφίου με το μάγουλο δεν είναι, «άμα δεις έναν με ένα πολυβόλο να σκοτώνει όλον τον κόσμο, έτσι κάτσε σαν βλάκας και κοίταζε τον»! Το περιεχόμενο είναι: «μην έχεις ως στόχο της ζωής σου την εκδίκηση».

  Διότι, πώς είναι δυνατόν ο Άμος Όζ να θέλει να είναι βιβλικός εξπέρ, και να αγνοεί το κλασικό εδάφιο:
  «Εις των υπηρετών παρεστηκώς έδωκε ράπισμα τώ Ιησού […] απεκρίθη αυτώ ο Ιησούς Ει κακώς ελάλησα, μαρτύρησον περί τού κακού ει δε καλώς, τι με δέρεις» (Ιω. 18,22-23)

  Είδε κανείς τον Χριστό να γυρίσει το άλλο μάγουλο στον υπηρέτη;! Ασφαλώς όχι. Αντιθέτως, ο Χριστός που γνωρίζει ότι τίποτα κακό δεν έχει κάνει, ζητά από τον υπηρέτη εξηγήσεις. Δεν καταλαβαίνει λοιπόν ο άνθρωπος ότι το εδάφιο Μτ. 5,38 δεν έχει ούτε κατά διάνοια αυτή την σημασία με την οποία μας έχουν κουράσει οι νεοπαγανιστικές ιστοσελίδες;

  Για να βγάλεις το νόημα σχετικά με τους «Ρωμιούς» που θα «εξαφανιστούν επειδή γυρνάνε το μάγουλο» κ.λπ. κ.λπ., οφείλεις να εξετάσεις μαζί το Μτ. 5,38, το Ιω. 18,22-23, το Μτ. 8,5-10 όπου η ιδιότητα του στρατιωτικού δεν εμποδίζει τον Χριστό να εκφράσει θαυμασμό για την πίστη του ανθρώπου αυτού, το Λκ. 3,14 όπου ο Ιωάννης ο Πρόδρομος στους στρατιώτες που του ζήτησαν να τους διδάξει, δεν συσχέτισε ποτέ τη Σωτηρία τους με την ιδιότητα του στρατιώτη, το Πρ. 10,1 έως 7 όπου και πάλι, στις «Πράξεις», ένας Εκατόνταρχος από την Καισάρεια και ένας στρατιώτης μπορούν να χαρακτηρίζονται ευσεβείς. Και πολλά άλλα παρόμοια.

  Μόνο έτσι προκύπτει η ερμηνεία. Ουδεμία σχέση λοιπόν έχει η αναφορά του Άμος Όζ στο Μτ. 5,38 με την πίστη της Εκκλησίας που την βλέπουμε καθαρά και στην χριστιανική ιστορία:

  – Στους τρεις πρώτους αιώνες, ο ρωμαϊκός στρατός δεν ήταν ένας σημαντικότατος χώρος εξάπλωσης της χριστιανικής πίστης;

  – Το Βυζάντιο δεν επέζησε για πάνω από 11 αιώνες αντιμετωπίζοντας αναρίθμητους εχθρούς;

  – Οι Πατέρες της Εκκλησίας και οι Σύνοδοι δεν ήταν αυτοί που ΟΥΔΕΠΟΤΕ έθεσαν ζήτημα για τη συμμετοχή των Χριστιανών στο στράτευμα και αντιμετώπισαν μεν τον πόλεμο ως κακό, αλλά ως κακό που σε κάποιες περιπτώσεις ήταν αναγκαίο καθώς οι άνθρωποι πρέπει να αμυνθούν είτε για να φέρουν την ειρήνη, είτε για να αποφύγουν την ολοκληρωτική καταστροφή;

  – Ο Γρηγόριος Θεολόγος, ο Μ. Βασίλειος, ο Χρυσόστομος και ο Γρηγόριος Νύσσης δεν αναφέρθηκαν συγκεκριμένα για το πόσο σημαντικό είναι να προσπαθείς να προστατέψεις τον τόπο που ζεις, την επίγεια πατρίδα σου, όπως και ο Παύλος έλεγε πόσο σημαντικό είναι να φροντίζει κάποιος για τους δικούς του ανθρώπους; (Α΄ Τιμ. 5,8).

  Άρα λοιπόν, τι παραδοξολογίες είναι αυτές που γράφεις αγαπητέ Εαμοβούλγαρε ή αυτές που λέει ο Άμος Όζ;
  Η μακροβιότερη αυτοκρατορία στα γεωγραφικά αυτά όρια ήταν η βυζαντινή. Άρα, τι να συζητήσει κανείς επί της άνευ περιεχομένου ερμηνείας του Άμος Όζ;
  11 αιώνες έζησε μια κρατική οντότητα, και ο άλλος ερμηνεύει το Μτ. 5,38 με τον τρόπο αυτό;

  Ας μείνουμε στο μέλλον στα σχόλια του άρθρου γιατί θα μας «απολύσουν» στο τέλος…

 160. gav said

  Που το ξέρεις, μπορεί να είναι άθεος και αυτά τα περιούσια και οδόντα να μη τα δέχεται, ενδεχομένως και να μη τα ξέρει. Μπορεί και να απάντησε προκαταβολικά κατά την εισαγωγή της συνέντευξης στο φλέγον ερώτημα γιατί το θεωρεί άμυνα και όχι επίθεση. Αυτό το απόσπασμα βεβαίως βεβαίως δεν θα το βρεις πουθενά μεταφρασμένο. Οπότε όλο το σχόλιο είναι προκατειλημμένο. Το κατατάσσω σε άλλη κατηγορία. Εγώ πάλι θα ανατρέξω στη πάγια εμμονή μου. Διαπιστωμένο, πίσω από κάθε συνωμοσιολογία κρύβεται πάντα ένας καθηγητής (συνήθως είναι περισσότεροι) κάποιου πρωτοκλασάτου πανεπιστημίου. Μα καλά, ντιπ για ντιπ μυαλό δεν έχουν οι καθηγητάδες; Εκτός αν σπάνε πλάκα με τους αφελείς που τους πιστεύουν. Διόλου απίθανο.

 161. BLOG_OTI_NANAI said

  Πάντως, συγκεκριμένα στην σημερινή συγκυρία, το Ισραήλ δεν κινδυνεύει να αφανιστεί από τους Παλαιστινίους για να μιλάει με αυτό τον τρόπο ο Άμος Όζ λες και κάνουν κάποια «ηρωική άμυνα». Το ζήτημα δεν αφορά διόλου το Μτ. 5,38, λες και το Ισραήλ τρώει συνέχεια χαστούκια και πλέον έφτασε στο αμήν. Όταν έχεις 30 θύματα και οι αντίπαλοι 2.000 νεκρούς μέσα σε λίγες ημέρες, δεν μπορείς να επικαλείσαι για τον εαυτό σου το Μτ. 5,38 λες και είσαι κανένας κακομοίρης για λύπηση. Αυτή τη στιγμή, για λύπηση είανι οι Παλαιστίνιοι.

 162. Γς said

  Είχαμε και το πρωινό μας κατηχητικό, περί αγίων.
  [και Οσίων http://caktos.blogspot.gr/2013/03/blog-post_1257.html ]

 163. Γς said

  Το 162 ήταν για το 159 του BLOG_OTI_NANAI

 164. BLOG_OTI_NANAI said

  162: Βοήθεια μας ο άγιος 🙂

 165. BLOG_OTI_NANAI said

  149: «αν τη χάσεις όμως σε εκείνα τα μέρη δεν θα την ξανακερδίσεις»
  Έτσι είναι, άμα θέλουμε να είμαστε «ο πονηράκιας» της υπόθεσης, έχει και ένα τίμημα.

 166. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα

  Ένας μύθος

  Colono israelí le dice a la cara a un palestino que es su esclavo

 167. Ριβαλντίνιο said

  @ 151 Leonicos

  http://www.mani.org.gr/kzaharias/arthra1996/5_vasilakos.htm

  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%BB%CE%B1%CE%BF%CF%82_%CE%92%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BB%CE%AC%CE%BA%CE%BF%CF%82

  Στην ουσία η όλη υπόθεση έχει να κάνει με τοπικισμό κατά την ταπεινή μου γνώμη. Κύριος υποστηρικτής της είναι ένας μανιατόγαμπρος Σκωτσέζος.
  Συνοπτικά

  «Α. Ο Βασιλάκος υπήρξε πριν και μετά τους αγώνες συστηματικός αθλητής.
  Β. Ο Λούης δεν ανήκε σε αθλητικό σύλλογο, η συμμετοχή του ήταν άκυρη και δεν προκρίθηκε στους προκριματικούς αγώνες..
  Γ. Η διαφορά ηλικίας κατά 6 χρόνια ενός αθλητή από έναν άλλο παίζει ασφαλώς μεγάλο ρόλο στους δρόμους μεγάλων αποστάσεων.
  Δ. Το σταμάτημα ενός Μαραθωνοδρόμου στη μέση του αγωνίσματος και να πίνει κρασί, θυμίζει κακοστημένη παρωδία αθλήματος.
  Ε. Η ανακοπή του ρυθμού τρεξίματος ενός Μαραθωνοδρόμου, όπως αυτός του Βασιλάκου, προκαλεί ολέθριο εκνευρισμό στον αθλητή και χάσιμο χρόνου.
  ΣΤ. Η εμφάνιση του μοιραίου ανθρώπου ταγματάρχη Παπαδιαμαντόπουλου στις κρίσιμες ώρες και τοποθεσίες του Μαραθωνίου δρόμου έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος.»

 168. Ριβαλντίνιο said

  » Πλεύρης »

  Ανάμεσα στα άλλα ημι-ψεματούρια που λέει ο γερο-Πλεύρης είναι και ότι ο αδελφός του Αλκαίου μονομάχησε με έναν γιγαντόσωμα Εβραίο και ότι από εκεί έκλεψαν οι Εβραίοι την ιστορία Δαβίδ-Γολιάθ.
  Στην πραγματικότητα ο αδελφός του Αλκαίου Αντιμενίδης ήταν μισθοφόρος των Βαβυλωνίων και συμμετείχε στις εκστρατείες τους κατά της Παλαιστίνης. (Το αν πολέμησε κατά Εβραίων δεν είναι σίγουρο. Μάλλον πολέμησε κατά των Φιλισταίων της Ασκάλωνος ). Ως μισθοφόρος σκότωσε έναν γιγαντόσωμο αντίπαλο.

  » τὸν ἀδελφὸν Ἀντιμενίδαν, ὅν φησιν Ἀλκαῖος Βαβυλωνίοις συμμαχοῦντα τελέσαι μέγαν ἆθλον καὶ ἐκ πόνων αὐτοὺς ῥύσασθαι κτείναντα “ ἄνδρα μαχαίταν βασιληίων
  παλαστὰν (ὥς φησιν) ἀπολείποντα μόνον μίαν
  παχέων ἀπὺ πέμπων. »

  http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.01.0197%3Abook%3D13%3Achapter%3D2%3Asection%3D3

  http://books.google.gr/books?id=zlciAAAAQBAJ&pg=PA370&lpg=PA370&dq=Alcaeus+frag.+350&source=bl&ots=6mDuaL9lSo&sig=O4llemTxhWJyRvGby3OHiTweybU&hl=el&sa=X&ei=J6rgU8PHBOnA0QX834DgCQ&ved=0CD4Q6AEwBA#v=onepage&q=Alcaeus%20frag.%20350&f=false

  ( σελ. 188-189 )

  Έτσι όπως έχουν τα πράγματα και οι Εβραίοι κάλλιστα θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι οι Έλληνες βούτηξαν το θέμα από αυτούς. Άσε που αν τελικά ο Αντιμενίδης πολέμησε κατά των Φιλισταίων θα πρέπει να θεωρηθεί… εθνοπροδότης, αφού μάλλον πολέμησε κατά ομοφύλων !!!

 169. Gpoint said

  # 159

  εκτός από μπλογκ ότι νάναι απ όσα ξέρω γράφεις και ότι νάναι…η αγία οσία Μαρία

  Πως είναι αγία αφού είναι …οσία ;;;

  στα 30-40 χρόνια μετά την οσιοποίηση με κάποια κριτήρια (οθντκ) δεν προχωράνς στην αγιοποίηση ή παραμένει στάσιμος ο όσιος/α ;;;

  τζάμπα τάγραφα ;;

 170. Εαμοβούλγαρος said

  Κύριο Blog-oti-nanai (σχόλιο 159)

  1) Απορώ μαζί σας: Μπερδεύετε τους Προφήτες + Αγίους Προπάτορες της Παλαιάς Διαθήκης με τα 7 Σιωνιστόπουλα που ούτε προφήτες ήσαν, ούτε φυλετικοί πρόγονοι του Ιησού. Το σκάνδαλο με την αγιοποίηση των Επτά Μακκαβαίων Παίδων και της μαμάς Σολομονής το έχουν επισημάνει πρίν από μένα εκατοντάδες μελετητές του Χριστιανισμού, άρα δεν κομίζω γλαύκα ες Σαραντάκον, ούτε κι εσείς μπορείτε να αποστομώσετε αυτούς τους σοφούς με επιχειρήματα κλεμένα από τον παπα-Μεταλληνό, που όλοι ξέρουμε πώς έγινε καθηγητής (έχει γράψει σχετικά ο Σάββας Αγουρίδης). Αντίθετα, ένα δικό μου επιχείρημα θα σάς αποστομώσει, αν είσαστε έντιμος άνθρωπος: Γιατί η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δεν έχει κάνει Αγίους αυτούς τους Επτά Μακκαβαίους Παίδες και οι Προτεστάντες ουδέποτε ασχολήθηκαν μαζί τους; Γιατί είναι Άγιοι μόνο για την Ορθοδοξία;

  Απλούστατα, γιατί τους επέβαλε ως Αγίους τον 4ο Αιώνα η παρέα των Καππαδοκών με τον Ιερό Χρυσόστομο, για να απαντήσουν στα επιχειρήματα των Εθνικών ότι οι Χριστιανοί δεν διαθέτουν ούτε έναν νεαρό ήρωα, σαν τους δεκάδες ήρωες του Ελληνο-Ρωμαϊκού Πανθέου. Και έψαξαν οι άθλιοι (Καππαδόκες + Χρυσόστομος) και βρήκαν αυτούς τους Επτά Μακαββαίους Παίδες που μαρτύρησαν γιατί δεν ήθελαν να φάνε χοιρινό. Και υποχρέωσαν επί 13 αιώνες τους αγράμματους Ρωμιούς να τους τιμάνε και να προσκυνάνε το ιερό λείψανο της Αγίας Σολομονής, που βρίσκεται ακόμη και σήμερα σε περίοπτη θέση στο Φανάρι, αν έχετε πάε…ι

  2) Τα περί Βυζαντίου που άντεξε επί 11 αιώνες, είναι για γέλια. Η Αρβελέρ (στο «Γιατί το Βυζάντιο» και σε πολλά άλλα βιβλία της) γράφει σαφώς πως το Βυζάντιο επί 11 αιώνες δεν έκανε ούτε έναν επιθετικό πόλεμο, γιατί τον απαγόρευε το Ευαγγέλιο. Όλη την άμυνά του αυτούς τους 11 Αιώνες την κράτησαν οι Αιρετικοί, οι Έλληνες (με το υγρό πύρ) και κυρίως η Υψηλή Στρατιωτική Τεχνολογία που κληρονόμησε το Βυζάντιο από την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

  Το 1183, ο Ανδρόνικος Α΄ Κομνηνός δέχεται την εισήγηση της Εκκλησίας και ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΝΑΥΤΙΚΟ, με το επιχείρημα ότι κοστίζει πολλά χρήματα και είναι καλύτερα τα χρήματα αυτά να πηγαίνουν στους φτωχούς. Αυτό ήταν το καθοριστικό σημείο για την καταστροφή του Βυζαντίου που ακολούθησε το 1204, με τους Βενετούς και τους Γενουάτες που αντικατέστησαν το Βυζαντινό Ναυτικό. Τα ξέρετε πολύ καλύτερα από μένα αυτά, αλλά δεν τα λέτε… Θα μπορούσα να παραθέσω δεκάδες επιχειρήματα καταστροφικής ανάμειξης της Εκκλησίας στην αποδυνάμωση της στρατιωτικής ισχύος του Βυζαντίου, αλλά δεν πρέπει να σπαταλάμε τα e-δάση του Καναδά, που λέει κι ο κ. Σαραντάκος. Θυμηθείτε μόνο ότι τον 10ο Αιώνα ο Πατριάρχης Πολύευκτος αρνήθηκε στον Ιδρυτή του Αγίου Όρους Νικηφόρο Φωκά να ανακηρύσσονται Άγιοι οι πεσόντες εν Πολέμω, διότι είναι αμαρτωλοί επειδή σκότωσαν τον Εχθρό. Και μόνο αυτή η εισήγηση του Νικηφόρου Φωκά να είχε γίνει δεκτή, δεν θα υπήρχε σήμερα το Ισλάμ και άλλη θα ήταν η Ιστορία του Κόσμου.

  3) Αλήθεια, γιατί η ευαίσθητη στον ανθρώπινο πόνο Ορθόδοξη Εκκλησία, δεν αντέδρασε ούτε μία φορά στα αίσχη των εγκληματιών Βυζαντινών Αυτοκρατόρων που σκότωναν τον προηγούμενο Αυτοκράτορα για να ανέβουν στον Θρόνο; Αντίθετα, η Εκκλησία ευλογούσε πάντα τον δολοφόνο σφετεριστή και τον ανακήρυσσε «Ελέω Θεού Αυτοκράτορα». Ούτε κάν ο Φώτιος δεν αντέδρασε στα εγκληματικά αίσχη που έβλεπε να διαδραματίζονται μπροστά στα μάτια του κατά τις ταραχώδεις πατριαρχίες του.

  4) Δεν θέλω να ασχοληθώ άλλο με αυτό το ιστορικό μπουρδέλο που ονομάστηκε Βυζάντιο, τόχουν κάνει πρίν από μένα ο Βολταίρος, ο Γίββωνας και τόσοι άλλοι, ακόμη και οι δικοί μας Κ. Παπαρρηγόπουλος + Σπ. Λάμπρος. Αλήθεια, ποιός έχει διαβάσει την Βυζαντινή Ιστορία του Σπυρίδωνα Λάμπρου που διετέλεσε και πρωθυπουργός το 1916; Ακόμη κι αυτός ο συντηρητικός Βασιλόφρων ιστορικός αναγκάζεται να ξεφτιλίσει τον υποκριτικό οργανισμό παχύσαρκων φαφλατάδων απατεώνων που ονομάζεται Ορθόδοξη Εκκλησία. Όχι ότι η Ρωμαιοκαθολική είναι καλύτερη. Απλά, οι Ρωμαιοκαθολικοί λένε καθαρά τί θέλουν να πετύχουν: «Σκοτώστε τους όλους και ο Θεός θα αναγνωρίσει τους δικούς του», είχε πεί κάποιος Πάπας (μου διαφεύγει το όνομά του) το 1209, μετά την κατάληψη της Μπεζιέ, όταν τον ρώτησαν πώς θα ξεχωρίσουν τους Αιρετικούς από τους Πιστούς.

  http://www.gnomikologikon.gr/historical.html

  Αντίθετα, οι δικοί μας οι Ορθόδοξοι Ιεράρχες είναι μουλωχτοί δεν λένε αυτό που έχουν στο νού τους, και το αποτέλεσμα είναι πως τα Ορθόδοξα Βαλκάνια είναι η πιό καθυστερημένη περιοχή της Ευρώπης, Μήν μού απαντήσετε γιατί γίναμε κουραστικοί

  ΥΓ: Ποτέ δεν είχαμε κόντρες στο παρελθόν από αυτό το ιστολόγιο. Με μπερδεύετε – προφανώς – με κάποιους άλλους. Έψαξα στις παλιές αναρτήσεις, αλλά δεν βρήκα κάτι για να ενημερωθώ γι’ αυτές τις αντεγκλήσεις

 171. Γς said

  >Έψαξα στις παλιές αναρτήσεις, αλλά δεν βρήκα κάτι για να ενημερωθώ γι’ αυτές τις αντεγκλήσεις

  Μόλις ο ΕΒ αναβαπτίσθηκε

 172. Theo said

  @169:
  Με το συμπάθιο, Τζι, αλλά μάλλον ό,τι να ‘ναι γράφεις και τζάμπα τα έγραψες.
  Όσιος στην Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ο Άγιος που έζησε ασκητικά. Δεν υπάρχει καμία διαφορά με τους άλλους Αγίους, ούτε βαθμοί αγιότητας. Και οι Μάρτυρες και οι Δίκαιοι και οι Ομολογητές και Πατέρες και οι Όσιοι είναι Άγιοι, απλώς διακρίνονται από τους διαφορετικούς τρόπους που έζησαν.
  Μάλλον τα έχεις μπερδέψει με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, όπου beatus (=μακάριος) είναι χαμηλότερος βαθμός από το sanctus (=άγιος) και, συνήθως, προθάλαμός του.

  Όσο για το σχ. 135, η Παλαιά Διαθήκη κατονομάζει και τρίτο παιδί του Αδάμ και της Εύας, τον Σηθ.
  Δεν σου πέρασε ποτέ από το μυαλό μήπως ο συγγραφέας της εννοεί τα ονόματα αυτά συλλογικά, δηλαδή ο Άβελ να είναι οι φιλειρηνικοί και ο Κάιν οι φιλοπόλεμοι απόγονοι των πρωτοπλάστων, ή ο ένας να αντιπροσωπεύει τους γεωργούς κι ο άλλος τους κτηνοτρόφους; Γιατί ο συγγραφέας δεν γράφει ιστορία της ανθρωπότητας, αλλ᾿ απλώς θέλει περιληπτικά να δείξει πώς εξελίχθηκε ο άνθρωπος και πώς κυριάρχησε στη γη.

 173. BLOG_OTI_NANAI said

  170: «Ποτέ δεν είχαμε κόντρες στο παρελθόν από αυτό το ιστολόγιο. Με μπερδεύετε – προφανώς»

  Αγαπητέ Εαμοβούλγαρε, μπορείς σε παρακαλώ να πας να δεις αν έρχομαι; Ακόμα κι αν δεχτώ ότι έχεις φτάσει στο σημείο από τις πολλές ταυτότητες να μπερδεύεις τον εαυτό σου, εγώ δεν σε μπερδεύω, μην ανησυχείς.

  Ως προς τις «ιστορικές» τοποθετήσεις σου, θα ήθελα να ξέρεις, ότι δεν υπήρξε, δεν υπάρχει, και δεν θα υπάρξει ποτέ στο μέλλον οτιδήποτε που να κυκλοφορεί ή να κυκλοφορήσει ακόμα και στο μέλλον στις ελληναράδικες ιστοσελίδες με το οποίο θα μπορούσε να περάσει από τη φαντασία σου ότι έχεις τη δυνατότητα να με αιφνιδιάσεις εσύ ή οποιοσδήποτε άλλος ρασσιαδικός, ροϊδομπλοκικός, σφραγκικός, καλοπουλικός, ρουσσικός για να αναφέρω μερικούς από τους πιο ψεκασμένους.

  Οπότε, άσε τις ιστορικές προκλήσεις για κανέναν που να μπορεί έστω να τις κουτσοφέρει εις πέρας και μην ταλαιπωρείσαι άδικα, ταλαιπωρείς και εμένα και ταλαιπωρούμε και τους άλλους που δεν ήρθαν εδώ για τέτοιες συζητήσεις.

  Πιάσε μια άλλη συζήτηση, που να αφορά τα θέματα του Νίκου, για να συζητήσουμε και να το χαρούμε κιόλας.

 174. BLOG_OTI_NANAI said

  172: Αγαπητέ Gpoint, για τους αγίους καλά τα λέει ο Theo.

 175. 140: Η Νορβηγική Τράπεζα Γονιδίων υπάρχει, μαζί με πολλές άλλες, και η σημασία της είναι μεγάλη.

  148: Νομίζω ότι είναι γενικώς παραδεκτό ότι το φυσικό μέγεθος στο δισκάκι καθορίστηκε με κριτήριο τη διάρκεια της εκτέλεσης της 9ης από τη Βασιιλική Φιλαρμονική του Λονδίνου, από τον τότε διευθυντή της Σόνι. Δεν είναι μούφα.

 176. Λίθος said

  Παρακολουθώ το ιστολόγιο του κύριου Σαραντάκου καθώς επίσης και τους συμμετέχοντες και τα σχόλια τους περίπου 2 έτη. Χάρηκα που σας βρήκα και χαίρομαι που συνεχίζετε να εκφράζεστε ελεύθερα , διότι έχω ωφεληθεί πάρα πολύ. Και προσπαθώ να ανταποδώσω , διαδίδοντας όσα μπορώ να συγκρατώ και να ανακαλώ σχετικώς. Με την κυκλοφορία του συγκεκριμένου θέματος περί των σύγχρονων μύθων , θέλω να ρωτήσω αν αυτό που διαβάζω από προχτές για την μήνυση κατά της Ελλάδας είναι εξίσου μύθος ή παραπληροφόρηση είτε κάτι άλλο;
  http://polyfimoss.wordpress.com/2014/08/04/%CE%BC%CE%AE%CE%BD%CF%85%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AD%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CE%B1%CF%81%CE%B3/

 177. sarant said

  176: Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια! Αν έχω καταλάβει καλά, αυτό με τη μήνυση των Αργεντίνων ξεκίνησε από σατιρικόν ιστότοπο, είναι δηλαδή μούφα.

 178. NM said

  177: Μα είναι δυνατό; Εδώ το υπογράφει κοτζαμ Φελιθ Ναβιδάδ αυτοπροσώπως. Είναι δυνατόν να είναι πλάκα;

 179. SophiaE said

  α. μας πρήξατε με τους Μακκαβαίους κύριε ΕΒ, αφήστε το τρολάρισμα πια
  β. όντως, τράπεζες πρόρων για όλα τα είδη υπάρχουν σε διάφορες χώρες και είναι σημαντικές.
  γ. μα καλά, τον πιο διαδεδομένο ελληνικό αστικό μύθο δεν τον έχει αναφέρει κανε΄νας; Τι έγινε; Δεν υπήρξε κανενας φοιτητής σε άλλη πόλη; Αναφέρομαι στον γνωστό μύθο- τρόμο για όσους νοίκιαζαν διαμερίσματα σε φοιτητές τη δεκαετία του ’70 και μετά: στην Πάτρα/ Θεσαλονίκη/ Ιωάννινα/ Κρήτη/ Κομοτηνή κάτι φοιτητές νοίκιασαν γειτονικά διαμερίσματα και γκρέμισαν τον εσωτερικό τοίχο για να πηγαινοέρχονται από το ένα διαμέρισμα στο άλλο.

 180. Alexis said

  Έχετε ακούσει για έναν αστικό μύθο που λέει πως κάπως, κάπου, κάποτε μια γυναίκα μύρισε ένα λουλούδι και στο καπάκι γκαστρώθηκε; Μιλάμε για χοντρές πλάκες. Τον μύθο αυτόν, τον έχουν πιστέψει δισεκατομμύρια άνθρωποι πάνω στον πλανήτη. Άσε που πάνω σε κάτι τέτοιους αστικούς μύθους (κυκλοφορούν με το κιλό), έχει οικοδομηθεί η μεγαλύτερη Α.Ε. των τελευταίων -πολλών- αιώνων…

 181. Γς said

  179 γ

  Μια φορά κινηματογραφικοκριτικός, πάντα τέτοια…

  Du rififi chez les hommes. 1955 Ζυλ Ντασέν

 182. sarant said

  178: Ακριβώς! Τα υπόλοιπα το Σάββατο.

  179: Παρόλο που κι εγώ έκανα φοιτητής (λίγο παλιότερα) αυτον τον μύθο δεν τον είχα ακούσει. Γεια σου Σοφία!

 183. Theo said

  @179γ:
  Το 1976, φοιτητής στη Θεσσαλονίκη, νοίκιασα ένα διαμέρισμα στη Θεαγένους Χαρίση. Ο ιδιοκτήτης, φαρμακοποιός σε μια σχετικά κοντινή κωμόπολη και ταυτόχρονα φοιτητής σε θεωρητική σχολή, κρατούσε ένα δωμάτιο του διαμερίσματος, γιατί ερχόταν στην πόλη μια δυο φορές τον μήνα. Στο δωμάτιο που έμενα, στον τοίχο που το χώριζε από διπλανό διαμέρισμα, υπήρχε μια ξαναχτισμένη τρύπα 1×0,7m περίπου, που άρχιζε από το ύψος της μέσης μου. Ο ιδιοκτήτης μού είπε πως την είχαν ανοίξει οι προηγούμενοι νοικάρηδες, φοιτητές, για να μπαινοβγαίνουν στο διπλανό διαμέρισμα όπου έμεναν φοιτήτριες, χωρίς να γίνονται αντιληπτοί από τους συνοίκους.
  Τον πίστεψα και τον πιστεύω ακόμα.

  180:
  Όντως μύθος αυτό που γράφεις. Πουθενά στην Καινή Διαθήκη δεν αναφέρεται πως η Παναγία μύρισε κρίνο για να συλλάβει. Είπε μόνο «Γένοιτό μοι κατὰ τὸ ῥῆμά σου». Απλώς, στις Ορθόδοξες εικόνες, ο Αρχάγγελος κρατά ένα σκήπτρο στο χέρι με τρεις απολήξεις, ως απεσταλμένος της Αγίας Τριάδος. Κάποιοι αγιογράφοι και πιστοί νόμισαν πως είναι κρίνος, κι έτσι το ζωγραφίζουν στις λαϊκές εικόνες.

 184. […] παρατηρεί από το ιστολόγιό του ο Νίκος Σαραντάκος (εδώ) το ακατάβλητο σθένος που αποκτά μια κοτσάνα, εφόσον […]

 185. leonicos said

  Ε΄ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ‘ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΘΕΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ’ ΤΟΥ κ. Θ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

  Κεφάλαιο Πρώτο: «Πόθεν και πότε οι έλληνες;» Θεωρητική Ανάλυση και Ανασκευή του Ερωτήματος.

  Όπως φαίνεται και από τον τίτλο, ο Γιαννόπουλος το γλεντάει το θέμα του και το ίδιο κάνω κι εγώ με το βιβλίο του, με σκοπό δήθεν να σας μεταδώσω το τι λέει. Ψέματα! Για τον εαυτό μου το κάνω.

  Μιλώντας για το βιβλίο αυτό σε κάποιον φίλο (η-μέιλ) του είπα: «Το βιβλίο λέγεται «Πόθεν και πότε οι έλληνες;» Αλλ’ αμέσως σχεδόν μετατρέπει το ερώτημα σε ‘πότε εμφανίζεται ένα πολιτισμικό προϊόν που να θεωρείται ελληνικό’ και καταλήγει στο ‘πότε μαρτυρείται η ελληνική γλώσσα ή κάποια μορφή της’ που να χαρακτηρίζει τον περιβάλλοντα πολιτισμό ως ελληνικό. Η ιδέα δεν είναι κακή, αλλά πρόκειται για ρηξικέλευθο βιβλίο, και μάλλον έχει δίκιο. Βασισμένος σε αρχαιολογικά ευρήματα και μια τροποποιημένη μεθοδολογία στην ανάλυση κι εκτίμηση, ανατρέπει (ή τουλάχιστο αποσκοπεί ν’ ανατρέψει) το σενάριο της ‘καθόδου’ των ελληνικών φύλων μεταξύ 1800 (Αιολείς, Αχαιοί) και 1200 (Δωριείς) και υποστηρίζει ότι οι έλληνες κατέβηκαν μαζικά, σε μια και μόνο κάθοδο, πολύ παλαιότερα, ίσως και την 6η χιλιετία, κατά τη μετάβαση στην Νεολιθική Εποχή, ως ένα πρωτο-ελληνικό φύλο που μιλούσε μια ινδοευρωπαϊκή γλώσσα και ότι ο κατακερματισμός τους σε διαλέκτους οφείλεται στο γεωγραφικό ανάγλυφο της Ελλάδας που ευνοούσε ή επέβαλλε την απομόνωση, και ότι μερικές από τις παρεμφερείς διαλέκτους επεκράτησαν και συνεφήρθησαν στην ελληνική γλώσσα όπως αποτυπώθηκε στα γραπτά μνημεία.

  Πρόκειται για συνταρακτικό σενάριο, διότι ανατρέπει όχι μόνο τα μέχρι τούδε δεδομένα αλλά γενικά όλη τη φιλοσοφία της εξάπλωσης των πολιτισμικών φαινομένων, των γλωσσών, την θεωρία των Κούργκαν, για την οποία είχε γίνει ντόρος τη δεκαετία του 1960 – 1970 και πολλά άλλα. Για να είμαι ειλικρινής, πάντα αναρωτιόμουν αν μια τεχνολογική καινοτομία, π.χ. να βγάζεις νερό από το πηγάδι με μαγκάνι και όχι με τα χέρια ή το να έχεις κυρτό και όχι ευθύ σπαθί, χρειάζεται ολόκληρη μετανάστευση για να μεταφερθεί. Αρκεί κι ένας να το φέρει ή να το σκεφτεί. Παράλληλα αμφισβητείται και η εισβολή των αρίων στην Ινδία. Η αλήθεια είναι ότι οι Βέδες, η Ριγκ Βέδα δηλαδή, αναφέρεται σε διαμάχες, όπως η περίφημη μάχη του Κουρουκσέτρα στην Μπαγκαβάτ Γκιτά, αλλά το να συναγάγεις ‘εισβολή’ από αυτό είναι απλώς μια πιθανή αλλ’΄εξίσου ευφάνταστη ερμηνεία. Στο κάτω κάτω, οι άνθρωποι ήσαν τόσο αραιό τότε και οι ‘φυλές’ τόσο ολιγάριθμοι, που θα μπορούσε σ’ ένα χώρο να εγκατασταθεί μια ομάδα που σε ιστορικούς χρόνους να εμφανιστεί ως έθνος, και οι γείτονές τους να μην τους πάρουν χαμπάρι παρά έπειτα από πολύ καιρό.»

  Αν σταματούσα εδώ, θα είχα κάνει πρακτικά αυτό που υποσχέθηκα. Αλλά θα συνεχίσω για να μάθω το βιβλίο πιο καλά ακόμα και από τους φοιτητές του Θ. Γ. Αν καμιά φορά λέω κοινότοπα ή πασίγνωστα πράγματα μη με παρεξηγείτε· ξέρω ότι δεν απευθύνομαι σε αδαείς, αλλά σε μερικά ζητήματα, όπως όλοι άλλωστε, είμαι αδαής.

  Ο Θ. Γ. συνεχίζοντας την πολεμική του κατά της επιφανειακής, αβασάνιστης και ανερμάτιστης ενασχόλησης με την Ιστορία, και αφού έχει ανακηρύξει την ερώτηση που αποτελεί τον τίτλο του βιβλίο του ‘λάθος’ λέει (σελ. 15): «Είναι ωστόσο μια λάθος ερώτηση που προτάσσεται σκοπίμως, προκειμένου να παγιδεύσει όσους έχουν συνηθίσει να τη θέτουν κατ’ αυτόν τον τρόπο, ως αυτονόητη. Διότι στόχος του βιβλίου είναι να τους οδηγήσει στο να γνωρίσουν πτυχές της προϊστορίας της Ελλάδας… μ’ ένα τρόπο λίγο διαφορετικό από εκείνον που απειλεί να γίνει συνήθης στη χώρα μας.»
  Παίρνοντας έτσι μαζί του και τους καλής προαιρέσεως αφελείς προγονόπληκτους ή αρχαιομανείς για να διαπιστώσει ότι «οι συνθήκες που οδήγησαν στη δημιουργία των Ελλήνων ως ομάδας ανθρώπων με σαφή αντίληψη κοινής ταυτότητας, μπορούν να εντοπιστούν επιστημονικά για πρώτη φορά την πρώτη χιλιετία… αλλ’ αυτό δεν σημαίνει πως η αντίληψη αυτή δεν προϋπήρχε, πλην όμως δεν είναι ανιχνεύσιμη επιστημονικά προς το παρόν.» [Φυσικά εννοεί ότι η εν λόγω αντίληψη διαμορφώνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια της χιλιετίας, στο πρώτο μισό της, διότι άλλο είναι η “σαφής αντίληψη (κοινής) ταυτότητας” που συναντάμε στον Όμηρο και άλλο “ο αυτοπροσδιορισμός τους ως ελλήνων” που συναντάμε στον Ηρόδοτο μ’ επιστέγασμα το «Λακεδαιμόνιοι δ’ οὐκ ἔφασαν πόλιν Ἑλληνίδα ἀνδραποδιεῖν μέγα ἀγαθὸν εἰργασμένην ἐν τοῖς μεγίστοις κινδύνοις γενομένοις ἐν Ἑλλάδι» (κατά τον Ξενοφώντα)].

  Οι έλληνες, τελικώς, συγκροτήθηκαν ως έθνος, αλλά τι σημαίνει αυτό; [(Εδώ φαίνεται καθαρά η εφαρμογή της συγχρονίας· δεν είναι δυνατό να μιλάς για ‘έθνος’ π.χ. στο Τανάχ, ήγουν την Παλαιά Διαθήκη, όπου ο Ιαχβέ λέει στον Αβραάμ ‘θα σε καταστήσω ισχυρό έθνος’ και να σημαίνει το ίδιο, έστω, με το ‘εβραϊκό έθνος’ σήμερα, όσο και να το τελευταίο ισχυρίζεται ή πιστεύει, ή και τα δυο, ότι έλκει την καταγωγή από τον Αβραάμ, πέραν της παραδοξότητος ότι η υπόσχεση, ως προς τον Αβραάμ τουλάχιστο, εκπληρώθηκε διττώς, τόσο μέσω του Ισμαήλ όσο και μέσω του Ισαάκ. Έδωσα επίτηδες ένα παράδειγμα ξένο προς το θέμα του βιβλίου.) Επίσης πιστεύεται ότι η έννοια ‘έθνος’ είναι δύσκολο να διασαφηνιστεί. Προσωπικά πιστεύω ότι απλώς σημαίνει κάτι διαφορετικό για τον καθένα μας, και γι’αυτό δίνεται αυτή η εντύπωση.]
  Επαναλαμβάνω γιατί ξέφυγα… (ξέρω ότι κάποιοι θα πουν ‘έχεις προ πολλού ξεφύγει’ αλλά κι αυτό στο παιχνίδι είναι.) Οι έλληνες, τελικώς, συγκροτήθηκαν ως έθνος, αλλά τι σημαίνει αυτό; Κατά τον Θ. Γ. (σ. 16) ‘στην ελληνική αρχαιότητα έθνη ονομάζονταν οι πολιτικές εκείνες ενότητες που δεν είχαν ως άξονα συγκρότησης την οικιστική και πολιτική οντότητα της πόλεως’. Προφανώς εννοεί ότι υπερβαίνανε την πόλη, συνεπώς διάφορες πόλεις –κράτη ανήκαν στο ίδιο έθνος, το ελληνικό, το οποίο, παρά την διασπορά των αποικιών, εθεωρείτο ότι είχε και συγκεκριμένη γεωγραφική υπόσταση και, σε κάποιο βαθμό, ενότητα, [αυτό που σήμερα ονομάζουμε ‘λαός’ αλλά στην αρχαιότητα σήμαινε ‘πλήθος απλών στρατιωτών’ αρχικά και αργότερα ‘πλήθος, όχλος’]. Με την κατανόηση αυτή συμβαδίζει και η περίφημη, αλλά τροποποιημένη, ρήση του Ηροδότου για το “ὅμαιμον, ὁμόγλωσσον, ὁμόθρησκον καὶ ὁμότροπον” [όπως την παραθέτει ο συγγραφέας, επί λέξει: αὗτις δὲ τὸ Ἑλληνικόν, ἐὸν ὅμαιμόν τε καὶ ὁμόγλωσσον, καὶ θεῶν ἱδρύματά τε κοινὰ καὶ θυσίαι ἤθεά τε ὁμότροπα…] αν και φαίνεται πως ο Ηρόδοτος ‘έβαζε πολύ ψηλά τον πήχυ’ διότι τόσο στην αρχαιότητα όσο και σήμερα ούτε οι πόλεις, ούτε πολύ περισσότερο οι ευρύτεροι γεωγραφικοί χώροι υπήρξαν ποτέ αυστηρώς ὅμαιμοι, ὁμόγλωσσοι και ὁμόθρησκοι· ήσαν όμως, και είναι όσο είναι δυνατόν, ομότροποι.
  Ο Θ. Γ. παραθέτει δύο άλλες εκδοχές, του, πέραν κάθε αμφιβολίας γερμανού Max Weber και της ‘βρετανίδας’ Tamara Dragadze. Κατά τον Weber, όπως ο Θ. Γ. παραθέτει “(έθνη είναι) ομάδες ανθρώπων οι οποίες επί τη βάσει ομοιοτήτων της εξωτερικής συμπεριφοράς ή των εθίμων ή και των δυο, ή αναμνήσεων αποικισμών και περιπλανήσεων διατηρούν μια υποκειμενική πίστη σε μια κοινή καταγωγή.” Κατά την Dragadze, όπως ο Θ. Γ. παραθέτει “το έθνος μπορεί να οριστεί ως ένα συμπαγές σύνολο ανθρώπων, ιστορικά εδραιωμένων σε μια δεδομένη επικράτεια, οι οποίοι μοιράζονται σχετικά σταθερές ιδιαιτερότητες γλώσσας και πολιτισμού, αναγνωρίζουν επομένως την ενότητά τους και τη διαφορά τους από άλλες παρόμοιες ομάδες (αυτοσυνειδησία) και την εκφράζουν μ’ ένα όνομα αυτοπροσδιορισμού (εθνωνύμιο).”
  Το κοινό μεταξύ των Weber (κοινωνιολόγος, οικονομολόγος, πολιτικός και φιλόσοφος με εμβέλεια όση και ο Μαρξ) και Dragadze (ανθρωπολόγος) είναι ότι θεωρούν βαρύνον κριτήριο την υποκειμενική πίστη σε κοινή καταγωγή και τον αυτοπροσδιορισμό της ομάδας έναντι άλλων όμοιων ομάδων, ενώ, κατά τον Θ. Γ. ‘ελάσσονα ρόλο παίζει η πιθανότητα πραγματικής συγγένειας εξ αίματος᾿. Βέβαια, θα μπορούσε κανείς να παρατηρήσει ότι εδώ την κατάσταση τη σώζει η λέξη ‘πραγματική’ διότι ‘κοινή καταγωγή’ υποσημαίνει και ‘συγγένεια εξ αίματος’ έστω και απώτερη.

  [Αυτό που θα γράψω εδώ δεν έχει καμιά πρόθεση κριτικής για το βιβλίο. Πολύ καλά βαλμένοι είναι! Διασκεδάζω όμως βλέποντας από πιο κοντά αυτούς τους δυο, Max Weber και Tamara Dragadze και αντιλαμβανόμενος πόσο τα προσωπικά βιώματα επηρεάζουν τις απόψεις ακόμα και μεγάλων επιστημόνων ή διανοητών, κάτι που ανέφερα με πιο ελαφρό, κι ελαφρώς αχρείο τόνο, σχετικά με τη Gimbutas. Ο Weber, ζώντας σ’ ένα σύγχρονο κατά το μάλλον και ήττον εθνικά συμπαγές κράτος μ’ εξαίρεση μερικές ημιαφομοιωμένες περιφερικές μειονότητες και τους εβραίους, μιλάει για ‘ομοιότητες της εξωτερικής συμπεριφοράς ή των εθίμων ή και των δυο, ή αναμνήσεων αποικισμών και περιπλανήσεων διατηρούν μια υποκειμενική πίστη σε μια κοινή καταγωγή’… Μα είναι δυνατό αυτή η διεξοδική περιγραφή να μην αναφέρεται στους εβραίους; Θα μπορούσε επομένως ο καθένας, και με κάθε ειλικρίνεια, να υποστηρίξει ότι η θέση του έχει εκμαιευθεί από τα βιώματά του από την συνύπαρξη με εβραίους Η Dragadze, ίσως παρατηρήσατε ότι έβαλα τη λέξη ‘βρετανίδα’ σε εισαγωγικά, ο Θ. Γ. την αναφέρει σοβαρότατα ως βρετανίδα διότι έτσι φέρεται η ίδια και δεν μπορούσε σ’ ένα σύγγραμμα να κάνει αλλιώς, και πιθανώς καταλάβατε γιατί. Είναι μια γυναίκα που κατάγεται από την Γεωργία, είναι δηλαδή καρτβέλα, και έζησε όλη της τη ζωή, ίσως και να γεννήθηκε στο Η. Β., αν και μιλάει άπταιστα κάρτουλαδ και ρώσικα. Με άλλα λόγια προέρχεται από μια χώρα που συντίθεται από διάφορες εθνότητες και στον αντίστοιχο γεωγραφικό τους χώρο, ούτε καν ομόγλωσσες, μερικές από τις οποίες έχουν βαθιές διαφορές μεταξύ τους, και ζει σε μια χώρα όπου επίσης ζουν διάφορες εθνότητες αναμεμιγμένες, ως μετανάστρια και η ίδια, έστω δεύτερης γενιάς, με όλες τους ιδιαιτερότητες εκτός από μια lingua franca που δεν τους ενώνει, αλλ’ απλώς τους επιτρέπει να επικοινωνούν για τα βασικά. Και αυτό ακριβώς το βιωματικό προφίλ αντανακλάται στην άποψή της, όπου προβάλλουν τα εθνωνύμια, βλ. καρβέλοι, μουσκέτοι, οσσέτες, αμπχάζιοι, για να πούμε μόνο μερικά.]

  Επιστρέφοντας στο βιβλίο, αλλά παραμένοντας στη σελίδα 16, μου γεννήθηκε ακόμα μια απορία. Ο Θ. Γ., για τη σύγχρονη σημασία της λέξης έθνος, λέει ‘είναι κληροδότημα των αξελίξεων του 18ου και 19ου αιώνα, αναγόμενο στη συνθήκη της Βεστφαλίας (1648) και ταυτισμένο πλέον με την έννοια του έθνους – κράτους και της συγκεκριμένης γεωγραφικής του επικράτειας.’ Και βγαίνοντας από τη σελίδα, αναφέρεται και πάλι στη ‘σημερινή έννοια έθνους – κράτους’…
  Βεβαίως ότι ισχύει για τους προηγούμενους που ανέφερα, ισχύει και για μένα, ένα άτομο εβραϊκής καταγωγής εγκατεστημένο από τεσσάρων περίπου αιώνων στην Ελλάδα, από τότε που δεν ήταν ακόμα Ελλάδα και από τότε που δεν ήξερε ακόμα κανείς μέχρι που θα φτάσει η Ελλάδα, μ’ ένα λαό εγκατεσπαρμένο σε όλο το πρόσωπο της γης, που τον συνδέει τι; Τίποτα! Κοινή καταγωγή; Όσο μοιάζει ο ξανθός ασκενάζ, τόσο ξανθός που θα τον ζήλευε κι ο Χίτλερ, με τον κατάμαυρο αιθίοπα των Μπνε Ισραέλ, τον νέγρο αμερικάνο εβραίο ή τον γιεμενίτη. Και όμως ‘όλοι είμαστε παιδιά του Αβραάμ’. Κοινή γλώσσα; Καλά. Εδώ δεν επεκτείνομαι διότι όλοι το ξέρουν. Κοινό θρήσκευμα; Μόνο κατ’ όνομα. Όπως γίνεται πάντα με το διπλανό σπίτι, που μπορεί ν’ ακούς κανένα καβγαδάκι αλλά δεν ξέρεις τις λεπτομέρειες, κανείς δεν μπορεί να φανταστεί πόσο κατακερματισμένος είναι ο Εβραϊσμός, και πολλαπλώς κατακερματισμένος. Κοινό όνειρο, μιας έστω και του απώτερου μέλλοντος αλιγιά (επιστροφή στην Υπεσχημένη Γη); Ούτε θεωρητικά. Υπάρχουν εβραίοι πολιτικοί σιωνιστές που πιστεύουν ότι άπαξ και ιδρύθηκε το Ισραήλ πρέπει όλοι να μαζευτούν εκεί, και θα έβλεπαν με καλό μάτι ένα διωγμό που να εξαναγκάσει τους απρόθυμους, όπως υπάρχουν και θρήσκοι σιωνιστές που πιστεύουν ότι το Ισραήλ ιδρύθηκε κατά θέλημα θεού, ενώ άλλοι θρήσκοι επίσης εβραίοι πιστεύουν ότι το Ισραήλ δεν έπρεπε να ιδρυθεί, ή ότι δεν έχει καμιά σχέση με την ‘αιώνια πατρίδα’ ή ακόμα ότι η Γκολά (Διασπορά) είναι η πραγματική αποστολή του Εβραϊσμού, ο οποίος, μέσα από μια εκτός του εδώ αντικειμένου διαδικασία, θα εξαγνίσει κάποτε τον κόσμο και θα επέλθει το Τικκούν, η οριστική Σωτηρία, που θα περιλάβει όλον τον κόσμο.
  Τι μένει, λοιπόν, από αυτό το ακατανόητο έθνος που το συντηρεί επί αιώνες και κάτω από τόσο αντίξοες συνθήκες; Ότι υπάρχει μια βαθιά αίσθηση αντίστασης απέναντι στο δέλεαρ της αφομοίωσης, που θα εξυπηρετούσε ποικιλότροπα όταν κανείς ζει μόνιμα ως έπυλης και πάροικος. Φυσικά δεν είχαν όλοι αυτή την παλληκαριά, και πολλοί το εγκατέλειψαν για λόγους σκοπιμότητας, κραυγαλέο παράδειγμα ο Schiller, άλλοι ‘αφέθηκαν’ απλώς και αφομοιώθηκαν, αλλά έπεσαν θύματα διαφόρων αποστατικών κινημάτων, αλλά και πολλοί διατήρησαν την ιδιότητα κρυφά, ως maranos, ερωτοτρόπησαν με την ιδιότητα, όπως ο Βάγνερ, που αν και κατ’ ουσίαν αντισημίτης βαυκαλιζόταν ότι ο Γκάιγκερ, ο φυσικός του πατέρας ήταν εβραίος, άλλοι την απέκτησαν εκ των υστέρων ως προσήλυτοι και κάποιοι την υπερασπίστηκαν χωρίς να είναι οι ίδιοι, όπως ο Γιάσπερς, που σχεδόν από τύχη δεν εκτελέστηκε επειδή δεν χώρισε την εβραία σύζυγό του.
  Θα ήθελα να έβρισκα ένα ορισμό της έννοιας έθνος από έναν ισραηλινό εβραίο κι έναν ισραηλινό άραβα, από τους προσαρμοσμένους στην κοινή ισραηλινή ζωή, για να δω κατά πόσο ευσταθεί η θεωρία μου ότι την έννοια ο καθένας την κόβει και τη ράβει στα μέτρα του. Την άποψη αυτή τη δικαιολογεί, κατά κάποιον τρόπο, και ο Θ. Γ. όταν γράφει (σελ. 25) … την πραγματική αιτία της κυριαρχίας του μεταναστευτισμού στην αγγλόφωνη αρχαιολογική παράδοση: (πρόκειται για) τον υποσυνείδητο εγκλωβισμό της βρετανικής έρευνας στην ιδέα των επαναλαμβανόμενων εισβολών που χαρακτηρίζουν την ιστορία της ίδιας της Αγγλίας (Ρωμαίων, Σκανδιναβών, Σαξόνων, γαλλόφωνων Νορμανδών) μια εικόνα που μεταφυτεύθηκε άκριτα στην προϊστορία όχι μόνο της Βρετανίας αλλά και της Ευρώπης.
  Κι επέμεινα σ’ αυτό το σημείο τόσο πολύ, όχι επειδή έχει κάποια συνάφεια με το θέμα του βιβλίου, αλλ’ επειδή θυμάμαι καλά ότι στο ελληνικό σχολείο που πήγαινα οι δάσκαλοι προσπαθούσαν να διαφορίσουν πλήρως τις έννοιες ‘έθνος’ και ‘κράτος’ αναφερόμενοι στην Κύπρο, την Πόλη και τις διάσπαρτες ελληνικές κοινότητες σε όλον τον κόσμο, τονίζοντάς μας ότι ‘κατοικούν σε άλλα κράτη’ αλλά ανήκουν στο ελληνικό έθνος, ακόμα και αν δεν μιλάνε πια ελληνικά, δεν προτίθενται να επιστρέψουν και πιθανώς να μη νοιάζονται πια και για την Ἒλλάδα.

 186. Εαμοβούλγαρος said

  Κύριε Λεώνικε (σχόλιο 185)

  Θερμά συλλυπητήρια για την απώλεια του τέως Αρχιραββίνου Αθηνών, Ιακώβ Αράρ, που εποίμανε την Κοινότητά σας επί 46 συναπτά έτη και εκοιμήθη την 1η Αυγούστου στο Ισραήλ.

  http://www.athjcom.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=7656&catid=910

  Είθε ο Γιαχβέ να τον αναπαύσει. Αλήθεια, εσείς οι Εβραίοι πιστεύετε σε Παράδεισο και Κόλαση; Έχω καταλάβει πως είσθε Μάρτυς του Ιεχωβά, αλλά εννοώ τί πιστεύει ο Ιουδαϊσμός

 187. […] παρατηρεί από το ιστολόγιό του ο Νίκος Σαραντάκος (εδώ) το ακατάβλητο σθένος που αποκτά μια κοτσάνα, εφόσον […]

 188. Aγάπη said

  Ψάχνω να βρω πού αναρτήθηκε η ιστορία με τα πέντε ολόκληρα Παρασκευοσαββατοκύριακα τού Αυγούστου… Μπορεί κάποιος να βοηθήσει;

 189. Εαμοβούλγαρος said

  @ 188: Πήγαινε στο Πρώτο Θέμα

  http://www.protothema.gr/articles-full-list/

  βάλε, «Αύγουστος, Παρασκευές» στο search και θα το βρείς αμέσως

  http://www.protothema.gr/zoi/article/396989/giati-auto-ton-augousto-den-tha-ton-xanazisoume-pote-sti-zoi-mas/

  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΕΑΜΟΒΟΥΛΓΑΡΟΥ: Ούτε το search δεν έμαθαν οι Ρωμιοί να χρησιμοποιούν ακόμα…

 190. Aγάπη said

  189: Eυχαριστώ και για την απάντηση και για την προσβολή
  όμως ήθελα την ανασκευή του από εδώ, όχι το αρχικό θέμα. Σε αυτό είσαι σε θέση να βοηθήσεις;

 191. Γς said

  Και για πιο δύσκολα, εγώ είμαι εδώ

 192. Νέο Kid Στο Block said

  Aγαπητή Αγάπη, μην ξεσυνερίζεσαι τον Εαμοβούλγαρο. Πρόκειται για γραφική φιγούρα του ιστολογίου, του οποίου τις ανοησίες -για κάποιο ακατανόητο αλλά οπωσδήποτε σεβαστό λόγο- αναγκαζόμαστε να υπομένουμε. Συνήθως δεν είναι δε προσβλητικός προσωπικά κατά κάποιου, αλλά είναι μισογύνης οπότε το παρανόμι σου έπαιξε ρόλο. 🙂
  Γι’αυτό που ρωτάς ,κουβέντα μεγάλη εγινε εδώ ,με αφορμ’η το σχόλιο 1. :
  https://sarantakos.wordpress.com/2014/08/01/august-2/

 193. Γς said

  Τώρα τι του λες;
  Πήγα να την απομονώσω και να κερδίσω την εμπιστοσύνη της [που λένε] και μπήκε σφήνα ο μικρός…

 194. Aγάπη said

  193 την εμπιστοσύνη μου; Υπαρχει τέτοιο θέμα; 🙂
  192 Ευχαριστώ πολύ και για τη βοήθεια και για την υποστήριξη. Τον παρακολουθώ συχνά τον… κύριο γι’ αυτό δέν κρατήθηκα να μήν απαντήσω 🙂

 195. Γς said

  184:
  να εμπεδωθεί κλίμα εμπιστοσύνης ήθελα να πω

 196. Γς said

  [επειδή είμαστε στα μαχαίρια]

 197. Aγάπη said

  196 Μα δέν είμαστε. Όμως δέν χρειάζεται να μεταφέρουμε εδώ τις όποιες διαφορές μας. Δέν αφορούν κανέναν και είναι ανιαρές 🙂

 198. sarant said

  Καλά να πάθω να λείπω, δόθηκαν όλες οι απαντήσεις (και μερικές ακόμα).

 199. Γς said

  και ανίερες

 200. Γς said

  Σύρμα!
  Το αφεντικό

 201. Aγάπη said

  198 Αν είσαι στη γνωστή νήσο ζηλεύω 🙂

 202. sarant said

  Όχι, τώρα ζηλεύω εγώ 🙂

 203. Γς said

  198, 201:
  Για τα Μπόρα-Μπόρα λένε που έχει και φιστίκια Ειρινικού

 204. Γς said

  Ειρηνικού [Πασίφικ!]

 205. Ωραίο άρθρο και συζήτηση, αλλά πια δεν έχει μείνει κάτι να πω. Και μένα η ιστορία με τον τάφο και την κάπα μου έκανε κάτι σε αυτές τις ιστορίες-αινίγματα που εμείς λέγαμε απλώς «γρίφους», τα σημερινά παιδιά «μπλε ιστορίες» και κάποιοι, όπως έμαθα εδώ (άντε να βρεις το σχόλιο μέσα σε διακόσια-τόσα) «μπουλιανά αινίγματα» (έξυπνο!).

 206. sarant said

  Έμαθα και τις μπλε ιστορίες λοιπόν!

 207. Πρόσεξε ότι ο όρος είναι ελληνική εφεύρεση, δεν υπάρχει δηλ. σχετική εύρεση για blue stories ή τίποτα τέτοιο (όπως ίσως θα περίμενε κανείς).

 208. sarant said

  Τώρα εκπλήσσομαι!

 209. Νέο Kid Στο Block said

  208. Και γώ! Πρώτη φορά σήμερα άκουσα τις «μπλε ιστορίες». Όταν το παίζαμε (εχχμμ…) φοιτητές,τό λέγαμε «ερωτήσεις».
  «Iterated Boolean games». good games dude!

 210. Ηλεφούφουτος said

  209 Εμείς το λέγαμε «ιστορίες για γλαρόσουπες»
  http://mple-istories.blogspot.com/2012/12/14.html

 211. sarant said

  Γλαρόσουπες; Μπλιαχ! Σούπα από άλμπατρος παράγγειλε ο αυτόχειρας.

 212. Ηλεφούφουτος said

  Άλμπατρος για όσους το παίζουν στ’ Αγγλικά.

 213. Aγάπη said

  210- 212: Πού με πήγατε τώρα…
  το άλμπατρος φέρνει, λέει, καλή τύχη στους ναυτικούς, εκτός κι’ αν το σκοτώσουν Το γνωστότερο παράδειγμα είναι το ποίημα τού Κόλεριτζ The Rime of the Ancient Mariner όπου ο ναυτικός σκοτώνει το άλμπατρος που ακολουθεί το πλοίο και παθαίνει, μαζί με τους ναύτες του, φοβερές συμφορές. Ένοιωθε, λέει, ο «φονιάς» να τον βαραίνει το πουλί, ως κρεμασμένο από τον λαιμό του… Εξ ού και το άλμπατρος συμβολίζει το βάρος που κουβαλά – κυριολεκτικά υποτίθεται – κρεμασμένο από τον λαιμό του ο αμαρτωλός ως τιμωρία και κάθαρση. Το σχετικό απόσπασμα από το ποίημα, εκείνο που δείχνε καθαρότερα τον συμβολισμό, είναι τούτο:
  Ah ! well a-day ! what evil looks
  Had I from old and young !
  Instead of the cross, the Albatross
  About my neck was hung.
  Την τελευταία φορά, πάντως, που είδα άλμπατρος, ήταν στη φωτιά τού Άη Γιάννη στο φανάρι στην Αίγινα όπου κάνουν κλήδονα κάθε χρόνο: παίζανε στα βραχάκια από κάτω και ήταν πολύ όμορφα 🙂

 214. Γς said

  Ωχ, υπάρχουνε και μπλε. Οχι ιστορίες, αλλά πουλιά. ‘Η όπως τις λένε, ουπς, τα λένε τις, ουπς, τα πουλιά.

 215. Γς said

  213:
  Αλμπατρος, στην Ελλάδα;
  Μήπως είδατε άλλο [γκουχ, γκουχ] πουλί;

 216. Νέο Kid Στο Block said

  Ναι! Η γλαρόσουπα ή αλμπατρόσουπα ήταν κλασική ιστορία. Και ο τύπος που φουντάρει από τον εικοστό όροφο και ακούγοντας το τηλέφωνο παθαίνει έμφραγμα στον αέρα.

 217. Γς said

  Souvent, pour s’amuser, les hommes d’équipage
  Prennent des albatros, vastes oiseaux des mers,
  Qui suivent, indolents compagnons de voyage,
  Le navire glissant sur les gouffres amers.

  L’albatros του Μπωντλαίρ [του Σαραντάκου]

  http://www.sarantakos.com/language/par-albatros.html

 218. nickosl said

  Είναι άραγε κι αυτό αγγλική προπαγάνδα περί Ναπολέοντα;
  Napoleon’s penis size confirmed: Channel 4 documentary calls the artifact ‘very small’

 219. sarant said

  217: Και τρία κι ένα λευκά άλμπατρα:
  https://sarantakos.wordpress.com/2010/12/03/albatross/

 220. Aγάπη said

  215: … και όμως… μοιάζουν τόσο με τους γλάρους που συχνά τα βλέπουμε – εντάξει, όχι και τόσο συχνά – που τα μπερδεύουμε. Ωστόσο είναι αρκετά μεγαλύτερα – τα άλμπατρα – και με λίγο αλοιώτικο ράμφος
  https://www.google.gr/search?q=%CE%AC%CE%BB%CE%BC%CF%80%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%82&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=Km_rU6L4OsXa4QSC-oCIDQ&sqi=2&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1280&bih=900

 221. Γς said

  220:
  τα άλμπατρα

  Το μάτι μου…

 222. Aγάπη said

  221: τη δυσαρέσκειά σου στον Κόντογλου – θα τον βεις στη λινκιά που μάς έδωσε ο νικοκυρης μας 🙂

 223. Γς said

  220:
  Είμαστε και μακρυά.
  Θα σου έλεγα να έρθεις στο σπίτι μου να ανεβούμε στη σοφίτα.

  Να σου δείξω τα γραμματόσημά μου.
  Εχω κάτι Αλμπατρος της Ρεπιμπλίκ Φρανσέζ..
  Μούρλια. Να γλείφεις τα δάχτυλά σου.
  [Να βάζεις σάλιο να τα κολλάς σε φακέλους]

  https://www.google.com/search?hl=en&as_q=Map&as_epq=&as_oq=&as_eq=&as_nlo=&as_nhi=&lr=&cr=&as_qdr=all&as_sitesearch=&as_occt=any&safe=images&tbs=&as_filetype=&as_rights=

 224. Γς said

  Φτου!
  http://fineartamerica.com/featured/1956-french-antarctic-albatross-stamp-bill-owen.html

 225. Elias said

  Οι χαμένοι θησαυροί υπάγονται στους αστικούς μύθους;

  Θυμάμαι από πιτσιρικάς κάποιες μικρές ειδήσεις, κατά καιρούς, για διάφορους κολλημένους που όργωναν τα Γιάννενα, τα Τρίκαλα και την Άρτα, με ανιχνευτές μετάλλων και φτιάρια, και ψάχναν τον θησαυρό του Αλή Πασά. Το φαινόμενο δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό. Π.χ. και στην Ταϊλάνδη υπάρχουν κάποιοι αντίστοιχοι κολλημένοι που ψάχνουν τον χρυσό των Γιαπωνέζων – υποτίθεται πως όταν ο πόλεμος του Ειρηνικού άρχισε να γυρνά προς τη μεριά των Αμερικανών, οι Γιαπωνέζοι έφυγαν από την Ταϊλάνδη («Σιάμ») κι άφησαν πίσω τους μια μεγάλη ποσότητα χρυσού, πιστεύοντας πως η κάμψη είναι προσωρινή και σύντομα θα ξανακερδίσουν τα χαμένα εδάφη. Είμαι σίγουρος ότι σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου υπάρχουν παρόμοιες ιστορίες, που γοητεύουν κάποιους και τους ξεσηκώνουν να βρουν τον αντίστοιχο θησαυρό του Αλή Πασά.

 226. Vagelford said

  #113 Τι εννοείς δεν υπάρχουν; Με ποια έννοια;

 227. Νέο Kid Στο Block said

  226. Vagelford, το είπα κάπως χιουμοριστικά , αλλά πραγματικά οι άρρητοι και γενικά ή έννοια του «συνεχούς» (που εμπεριέχεται στα παράδοξα και τη δυσκολία σύλληψης του απείρου ,στις διάφορες εκφάνσεις του στα μαθηματικά και στη φυσική) ή του «διακριτού» (ακέραιοι και ρητοί αριθμοί στα μαθηματικά. κβάντο στη φυσική) συνεχίζουν να συγκρούονται για την κυριαρχία στην ερμηνεία του Κόσμου. Ο Πυθαγόρας δεν έχει ηττηθεί ολοκληρωτικά, και δεν ξέρω κι αν θα ηττηθεί ποτέ δηλαδή. Και δεν ενοοώ μόνο το κάπως απλοϊκό επιχείρημα «πώς φτιάχνουμε την διαγώνιο= ρίζα2 ενός τετραγώνου πλευράς 1 με πραγματικά φυσικά υλικά; Σε ένα τελάρο ας πούμε. Δεν μπορούμε. Θα την κάνουμε είτε λίγο κοντή ,είτε λίγο μακριά,όπως και νάχει» γιατί το ίδιο μπορεί να ειπωθεί σε κάποιο βαθμό και για το μήκος 1 ή 1,5 ή όποιο ρητό . Είναι η εγγενής απροσδιοριστία στην ακρίβεια της όποιας μέτρησης, Εννοώ κάτι πιο βαθύ. Την αδυναμία (προς το παρόν τουλάχιστον…) μιας γενικευμένα ισχύουσας αντιμετώπισης. Τα μαθηματικά εξιδανικεύουν και μυθοποιούν και η Φύση απομυθοποιεί. Θα χρησιμοποιήσω τα λόγια ενός από τους διαπρεπείς φυσικούς ,του John Archibald Wheeler : «Για τον προελαύνοντα στρατό της φυσικής,ο οποίος μάχεται εδώ και πολλές δεκαετίες με τη θερμότητα και τον ήχο,τα πεδία και τα μόρια, τη βαρύτητα και τη χωροχρονική γεωμετρία, το ιππικό των μαθηματικών,που καλπάζει μπροστά,παρείχε αυτό που θεώρησε λογικό για το πραγματικό σύστημα αριθμών. Η συνάντησή μας με το κβάντο μάς δίδαξε όμως, ότι αποκτάμε τη γνώση μας σε τμήματα και πως το συνεχές είναι πάντα απρόσιτο. Όμως,στην καθημερινή εργασία, η έννοια του συνεχούς είναι και θα συνεχίσει να είναι τόσο αναγκαία για τη Φυσική,όσο είναι και για τα Μαθηματικά. Σε κάθε προσπάθεια και σε κάθε εγχείρημα, μπορούμε να υιοθετήσουμε το συνεχές και να εγκαταλείψουμε την απόλυτα λογική αυστηρότητα ή να υιοθετήσουμε την αυστηρότητα και να εγκαταλείψουμε το συνεχές, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ.» Φαίνεται ίσως λίγο «πολιτικάντικο» το παραπάνω κείμενο, αλλά θεωρώ πως είναι τίμιο και ειλικρινές. Ο Γουίλερ κάνει διάκριση (και διαπιστώνει σύγκρουση) μεταξύ της «λογικής αυστηρότητας» = η κβαντική άποψη για την πραγματικότητα και του «Συνεχούς» ,της ΧΡΗΣΙΜΗΣ μαθηματικής εξιδανίκευσης που ΔΕΝ μπορεί να υπάρξει ποτέ!
  Εντάξει, οι μαθηματικοί είναι τυχεροί,πιο τυχεροί από τους φυσικούς και τους μηχανικούς. Δεν χρειάζεται να απασχοληθούν με το άν η δουλειά τους είναι απλώς χρήσιμη ή μια καλή περιγραφή της πραγματικότητας. Πρέπει μόνο να αποφασίσουν αν έχει ενδιαφέρον. Tα πρώτα 15-20 δεκαδικά ψηφία του π αρκούν για να περιγράψουν οποιοδήποτε γνωστό ή εικαζόμενο ως μέγεθος κύκλο στο σύμπαν. Μικρό ή μεγάλο. Αλλά οι μαθηματικοί συνεχίζουν να ψάχνουν στα εκατομμύρια δεκαδικά ψάχνοντας συνεχώς για περισσότερα, αναζητώντας κρυμμένες δομές και «κωδικούς» ,που κανείς δεν ξέρει σε τι και αν θα χρησιμεύσουν όταν και αν βρεθούν. 🙂
  Tούτων λεχθέντων, η πραγματικότητα είναι ακόμη (στην πρακτικότητά της) Πυθαγόρεια. Θα παραγγείλω στον μαραγκό μου ένα πηχάκι 1,414 μέτρα κι όχι ρίζα2 μέτρα, και τα ψηφιακά όργανα συνεχίζουν να κάνουν τους πιο φίνους υπολογισμούς για άρρητες ποσότητες, χρησιμοποιώντας τη λογική του διακριτού bit , δηλαδή με συνεχείς (έως το προεπιλεγμένο range ακρίβειάς τους) προσεγγίσεις μέσω ρητών αριθμών. Η ακρίβειά τους είναι πάντα ρητής τάξης, αλλά ευτυχώς οι ρητοί είναι «πυκνοί στους άρρητους» όπως έδειξε πρώτος ο μεγάλος Κάντορ. 🙂

 228. sarant said

  225: Μια και τώρα το βλέπω, θα έλεγα ότι υπάγονται.

 229. vagelford said

  #227 Με την ερώτησή μου απλά ήθελα να επισημάνω δύο πράγματα. Το πρώτο είναι το ότι οι άρρητοι ως μαθηματικές οντότητες υπάρχουν όσο υπάρχουν και οι ρητοί ως μαθηματικές οντότητες. Και την ύπαρξη ή την ανυπαρξία τους την αντλούν από τα μαθηματικά και όχι από τη φύση.

  Συμφωνώ για τα σχετικά με το πρόβλημα του συνεχούς, αλλά αυτό δεν προκύπτει από την κβαντομηχανική, αφού η κβαντομηχανική δεν απαγορεύει την ύπαρξη του συνεχούς. Το φάσμα ιδιοτιμών της ενέργειας ενός ελεύθερου σωματιδίου είναι συνεχές για παράδειγμα. Η διακριτότητα προκύπτει όταν τα συστήματα είναι δέσμια και δεν είναι γενικό χαρακτηριστικό. Ούτε η αρχή της απροσδιοριστίας μας λέει κάτι για το θέμα του συνεχούς, αφού και πάλι δεν έχει να κάνει με το αν ένα παρατηρήσιμο μέγεθος παίρνει συνεχείς τιμές, αλλά με την ταυτόχρονη μέτρηση συζυγών μεγεθών.

  Το πρόβλημα του συνεχούς προκύπτει μέσα από τα μαθηματικά και είναι και «οντολογικό» και εννοιολογικό.

 230. Elias said

  Πρέπει να ‘ναι αρχαία όμως η γοητεία του χαμένου θησαυρού. Κι οι κροκόδειλοι στους υπονόμους του Παρισιού ή της Νέας Υόρκης, δεν είναι κι αυτό αρχαίο; Ο κίνδυνος που καραδοκεί στα σκοτεινά; Ή το τέρας του κάτω κόσμου;

 231. Πέπε said

  @230: Ασφαλώς είναι αρχαία. Αναζήτηση θησαυρών υπάρχει στα λαϊκά παραμύθια (ο Αλή Μπαμπάς το πιο κλασικό παράδειγμα). Θα υπάρχει και στους αρχαίους μύθους, αν και δε μου ‘ρχεται κάτι πρόχειρα.

  Μια ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ιστορία πάνω σ’ αυτό το μοτίβο, που διάβασα τα τελευταία χρόνια, είναι «Του Κουτσουρά τα γρόσια». Κώστας Καλατζής, στη συλλογή «Το ταμπάκικο». Ένας απαράμιλλος αφηγητής, που απ’ όσο ξέρω είναι παγκοσμίως άγνωστος.

 232. sarant said

  231: Α, μου κίνησες το ενδιαφέρον, θα το αναζητήσω!

 233. […] The top 5 lakeside patios in Toronto Productivity Quest: Ultra-Schedule 10 Very Unusual Libraries Αστικοί μύθοι και Διαδίκτυο August 22, 2014By Catherine Christaki (@LinguaGreca)Weekly favoritesLeave a […]

 234. stavrogin said

  Η επαρχία Γιουνάν παίρνει το όνομά της από την οροσειρά Γιουνλίν, μεταφορικά σημαίνει δε νότια από τα σύννεφα.
  Yún (云/雲) – Yunling Mtns.
  nán (南) – south
  «Land South of the Yunling»

  To αστείο είναι ότι οι ΗΠΑ είναι από τις λίγες χώρες του κόσμου που δεν έχουν καμία de jure επίσημη γλώσσα σε ομοσπονδιακό επίπεδο, προφανώς ούτε καν τα Αγγλικά.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Languages_of_the_United_States#Official_language_status

  Παρόμοιοι αστικοί μύθοι κυκλοφορούν και για άλλες περιπτώσεις υιοθέτησης γλωσσών. Για παράδειγμα ότι στην ρεπουμπλικανική Κίνα, μετά την πτώση της δυναστείας των Qing, τα Μανδαρίνικα επικράτησαν των Καντονέζικων για 1 ψήφο.

  http://www.chinahistoryforum.com/topic/33403-mandarin-beat-cantonese-by-one-vote/

 235. Ριβαλντίνιο said

  «The Franklin Forgery»

  http://en.wikipedia.org/wiki/Franklin_Prophecy

 236. sarant said

  235: Σευχαριστώ, μεταξύ άλλων επειδή με την ευκαιρία είδα και το προηγούμενο σχόλιο που μου είχε ξεφύγει!

 237. Βάγια said

  Πολύ ενδιαφέρον και διασκεδαστικό θέμα οι αστικοί μύθοι (αρκεί να μην τους πιστεύεις στα σοβαρά, φυσικά!). Νομίζω ότι συμπλέκονται πολύ στενά, ιδίως στη σύγχρονη εποχή με τα Facebook, Twitter κλπ και με άλλες κατηγορίες, όπως συνωμοσιολογίες, θρησκευτικές παραδόσεις αλλά και απλές απάτες . Θεωρώ ότι αυστηρά κρίνοντας, οι αστικοί μύθοι περιορίζονται στο μεταφυσικό (φαντάσματα, περίεργα ζώα που δήθεν υπάρχουν αλλά στην πραγματικότητα είναι είτε παράδοση, είτε απάτη είτε λανθασμένη οπτική εντύπωση από κάποιο υπάρχον ζώο, ανεξήγητα γεγονότα και εξαφανίσεις, υπόγειες στοές). Υπάρχουν και μερικοί που αφορούν δολοφόνους και ασθένειες, αλλά είναι ίσως λιγότεροι. Πολύ ωραίοι και μυστηριώδεις αστικοί θρύλοι είναι δύο της βικτωριανής εποχής: του stalker που τσιμπούσε καμαριέρες με καρφίτσες και του Spring-Heeled Jack, που πηδούσε μέσα στα σπίτια και ψέκαζε με αναισθητικό αέριο.
  Εγώ την ιστορία του καμένου δύτη στο βουνό νομίζω ότι την είχα ακούσει πρώτη φορά σε blue story.
  (Σχετικοάσχετο: η Wikipedia έχει πολύ ωραία άρθρα για λογοτεχνικές απάτες)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: