Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Πριν από 50 χρόνια: Ο Μποστ για τους βομβαρδισμούς στην Τυλληρία

Posted by sarant στο 13 Αυγούστου, 2014


Ο Μποστ αρέσει στο ιστολόγιο και, ελπίζω, σε αρκετούς αναγνώστες και φίλους. Εδώ και λίγο καιρό ανεβάζω, πότε-πότε, σκίτσα του Μποστ που σχολιάζουν γεγονότα που συνέβηκαν πριν από 50 χρόνια. Tο τελευταίο άρθρο αυτής της σειράς δημοσιεύτηκε πριν από 15 μέρες περίπου.

Σήμερα θα δούμε ένα σκίτσο του Μποστ που σχολιάζει τους τουρκικούς βομβαρδισμούς στην Τυλληρία της Κύπρου τον Αύγουστο του 1964. Όλο το 1964 ήταν ταραγμένο στην Κύπρο, με συχνές φονικές συγκρούσεις ανάμεσα στις δυο κοινότητες μετά τη λεγόμενη «τουρκανταρσία» του Δεκεμβρίου 1963 (η οποία, βέβαια, πυροδοτήθηκε από την εντελώς αντιθεσμική προσπάθεια του Μακάριου να αλλάξει τις προβλέψεις της Συμφωνίας της Ζυρίχης με τα 13 σημεία του, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία).

Τον Αύγουστο του 1964 και ενώ συζητιόταν το δεύτερο σχέδιο Άτσεσον, η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλησε να ξεκαθαρίσει το τουρκοκυπριακό προγεφύρωμα Κοκκίνων-Μανσούρας, στην περιοχή της Τυλληρίας, απ’ όπου γινόταν εφοδιασμός των Τουρκοκυπρίων από την Τουρκία. Στις 8 Αυγούστου, οι ελληνοκυπριακές δυνάμεις κυρίεψαν το στρατηγικό ύψωμα Λωρόβουνο και μπήκαν στη Μανσούρα, αλλά τότε άρχισε εξόρμηση της τουρκικής αεροπορίας, που χρησιμοποίησε και βόμβες ναπάλμ. Από τις μάχες και τους βομβαρδισμούς βρήκαν τον θάνατο 53 Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες (25 στρατιωτικοί και 28 πολίτες) και τραυματιστηκαν 125.

Τα γεγονότα προκάλεσαν ένταση ανάμεσα σε Αθήνα και Λευκωσία και η αδυναμία της Ελλάδας να υπερασπιστεί την Κύπρο από την τουρκική αεροπορία ώθησαν τον Μακάριο να αναζητήσει στηρίγματα στη Σοβιετική Ένωση και την Αίγυπτο και να ζητήσει σοβιετικά όπλα. Αλλά είναι καιρός να δούμε το σκίτσο του Μποστ, που, επειδή ο καλλιτέχνης έλειπε με άδεια, δημοσιεύτηκε μερικές μέρες αργότερα, το Σάββατο 15 Αυγούστου 1964 στην Αυγή (λόγω της εορτής, το φύλλο του Σαββάτου είχε την ύλη του κυριακάτικου).

mpost-mansoura

Η ΕΔΑ υποστήριζε ανεπιφύλακτα την κυπριακή κυβέρνηση και επέκρινε την κυβέρνηση Παπανδρέου καταλογίζοντάς της νωθρότητα στην υπεράσπιση της Κύπρου. Παράλληλα, η Αυγή πρόβαλε ιδιαίτερα το γεγονός ότι τα αεροπλάνα που βομβάρδισαν την Κύπρο ήταν νατοϊκά, από τη βάση του Εσκί Σεχίρ -και παραλλήλισε την τουρκική επίθεση με πολύνεκρους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο Βιετνάμ λίγες μέρες νωρίτερα.

Ο Μποστ εκμεταλλεύεται τη σύμπτωση με τον Δεκαπενταύγουστο για να παρουσιάσει την «κοίμηση» ενός Τούρκου αεροπόρου, λογοπαίζοντας με την συνήθη σημασία του «κοιμάμαι». Ο αεροπόρος τελείωσε τη δουλειά του και επιστρέφει κατάκοπος στο σπίτι του, ενώ η γυναίκα του τον ρωτάει πώς τα πήγε, αν «βομβάρδισε καλά».

Εκείνος απαντάει ότι η δουλειά του ήταν το «μάβρισμα Κηπρίου» (γιατί οι βόμβες ναπάλμ προκαλούσαν φοβερά εγκαύματα) και ότι τα περαιτέρω τα αναλάμβαναν οι αμερικανικοί οροί. Πράγματι, στις εφημερίδες της εποχής είχε γραφτεί ότι οι ΗΠΑ είχαν στείλει στη Λευκωσία πλάσμα αίματος που ήταν ληγμένο και επικίνδυνο. (Ο Μποστ μάλιστα λέει ότι έστειλαν χαλασμένο αίμα επειδή πέρασαν τα θύματα για νέγρους!)

Η γυναίκα του αεροπόρου λέει για επιχειρήσεις «Χαβά Σπάθη Γιολαρί», και ο αεροπόρος για «σκάφη τύπου Σπάθη». Υποθέτω ότι εννοούνται τα F-86 Sabre, τύπος αεροσκάφους που τον είχε η τουρκική πολεμική αεροπορία. Η αναφορά στη Σάμο δεν ξέρω τι εννοεί (ο Μποστ είχε πάει διακοπές στη Σάμο τη χρονιά εκείνη, πάντως), ενώ και η τελευταία φράση του αεροπόρου (όσα συμφωνήσαμε, αυτά πράξαμε) δεν αποκλείεται να είναι αταύτιστος υπαινιγμός σε κάποια δήλωση πολιτικού.

Στο κείμενο της μπορντούρας ο Μποστ βάζει τον Τούρκο αεροπόρο να παινεύει τη στάση της ΕΡΕ: κάποιες δεξιές εφημερίδες είχαν πράγματι επικρίνει τις διαδηλώσεις που έγιναν εκείνες τις μέρες στην Αθήνα για την Κύπρο. Αλλά δεν έχω ξεδιαλύνει όλους τους υπαινιγμούς, ιδίως της τρίτης στροφής.

Με αφτάς τας βονβαρδίσεις βοηθούντε κε οι άλλοι
κι η ΕΡΕ λανβάνη θάρος κε οφέληαν μεγάλη.
Πάνω στην αναμπουμπούλαν κε αφτή καλώς κινείται
βγάζει πράκτωρ τους πενθούντας κε με μας εφθυγραμείται.

Κι απορώ γιατί οι άλλοι μας αποκαλούν θερίων
διά την ρίψιν πετρελέου σ’ εποχήν υγραερίων
Τόση άφθονος ποσότης ριπτομένη δορεάν
τελετάς θα απετούσε κε να πεζονται παιάν.

Αλ΄ αφτοί τας ομιλίας τας φυλάτουν διά λαούς
κε πεδιά των εξορίστων που κατέστρεφον ναούς.
Μόνον η ΕΡΕ αξίζει, απονέμουσα τιμών
διά το αρωγόν μας έργον κε την συνβολήν ημών.

Κατά τα άλλα, το σκίτσο έχει μερικά πολύ αστεία μποστικά «ορθογραφικά λογοπαίγνια» όπως «τας χήρας και τους γόνεις» (τα χέρια και τα γόνατα).

Η Μανσούρα σήμερα είναι εγκαταλειμμένο χωριό, πάνω στη νεκρή ζώνη. Τα Κόκκινα/Ερένκιοϊ είναι τουρκοκυπριακός θύλακας, που περικλείνεται από παντού από εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

 

Advertisement

52 Σχόλια προς “Πριν από 50 χρόνια: Ο Μποστ για τους βομβαρδισμούς στην Τυλληρία”

 1. cronopiusa said

  Θοδόσης Πιερίδης “Καντάτα για τους νεκρούς της Τηλλυρίας”

  Ήρθαν τα πολυβόλα, ήρθαν τα βὀλια,
  από ψηλά βαρούσαν σαν σφυριά.
  Την ξάπλωσαν σ’ ένα σταυρό τη δόλια
  την κάρφωσαν, οϊμέ, την Τηλλυριά

  … Και σεις, πάρτε μακριά στην οικουμένη
  φτερούγες του νοτιά και του βοριά
  το θρήνο για μια Κύπρο λαβωμένη
  για μιαν εσταυρωμένη Τηλλυριά.

 2. Σύνωνυμία η κυπριακή Μανσούρα με την αιγυπτιακή;

 3. Μου κάνει εντύπωση πως ο Μποστ, τουρκομαθής σε κάποιο βαθμό οπωσδήποτε, τονίζει σωστά «Γιολαρή» Yol-lar-ı. Εγώ τότε είχα μάθει την «Τ(ο)υρκ Χαβά Γιολαρί», από διαφημίσεις στις εφημερίδες, αλλά την έλεγα «Γιολάρι» με τονική προτίμηση στην παραλήγουσα.

 4. Γς said

  Πέρασαν κιόλας 50 χρόνια;
  Μετά ο φίλος μου ο Κώστας έφυγε για πάντα στην Αμερική.
  Κι εκεί να δείτε τι έπαθε.
  [Πρέπει κάποτε να τα γράψω]

  http://caktos.blogspot.gr/2013/05/blog-post_7135.html

 5. Θα μου επιτρέψετε να καταθέσω κι εγώ κάτι ΠΡΙΝ να διαβάσω το άρθρο και τα σχόλια.

  Και μετά την ανάγνωση φεύγω για (τριήμερες) διακοπές! Γιούπιιι!!!

 6. Alexis said

  Εξαιρετική και η ρίμα της μαστούρας με τη Μανσούρα στους πρώτους στίχους! 😀

  Αυτό που έχω να πω σα γενική παρατήρηση είναι ότι τα γεγονότα αυτά είναι λίγο-πολύ άγνωστα σε πάρα πολύ κόσμο, ιδίως νεώτερης ηλικίας.
  Ολόκληρη η ταραγμένη περίοδος της κυπριακής ιστορίας μεταξύ 1960 και 1974, που μας οδήγησε στον «Αττίλα» και στην τουρκική κατοχή, είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό.
  Κι εδώ βέβαια σοβαρό ρόλο έχει παίξει και το επίσημο ελληνικό κράτος που σκόπιμα υποβάθμισε και αποσιώπησε μία σειρά από γεγονότα, που είχαν προλειάνει το έδαφος για την εισβολή…

 7. 3 Μα τονίζεται στη λήγουσα.

 8. Και, βέβαια, όποιος είναι πάνω από 12 εδώ μέσα θυμάται και την εκπομπή «Η Κύπρος κοντά μας», με το ίδιο σήμα κατατεθέν πια τραγούδι στους τίτλους.

 9. Gpoint said

  Ωραίος πάντα ο μποστ

 10. Γς said

  6:
  Για το φάκελλο έχεις ακούσει τίποτα;

 11. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  5: Καλές διακοπές Κώστα, έστω και σύντομες!

  2: Είναι και δική μου απορία το τοπωνύμιο Μανσούρα στην Κύπρο.

 12. Μανσούρ σημαίνει (αν θυμάμαι καλά) νικηφόρος, και είναι και όνομα διάφορων χαλίφηδων κλπ. Μανσούρα είναι το θηλυκό.

 13. 7. Ναι, έτσι είναι το σωστό. Το έμαθα κι εγώ πολύ αργότερα. Δεν το είχα ακούσει ποτέ. Το διάβαζα λάθος.

 14. 12, Το είδα κι εγώ για την αιγυπτιακή πόλη. Αλλά δε βρήκα πληροφορίες για την εγκαταλελειμμένη κυπριακή πόλη.

 15. Aγάπη said

  Αληθινά άγνωστα τα γεγονότα, αλλά ποιός μπορεί να πει με βεβαιότητα και καλή πίστη ότι ξέρει καλά τα περί Κύπρου και περί την Κύπρο; Εγώ πάντως όχι 🙂
  http://www.sigmalive.com/simerini/news/151062

 16. sarant said

  14-15: Λείπουν και οι φίλοι από την Κύπρο να μας δώσουν πληροφορίες απο πρώτο χέρι.

 17. cronopiusa said

  31 MK 1964 – 1974: Η Ηρωικότερη μοίρα καταδρομών της Κύπρου

  Η πατρίδα, τους αγνόησε όλους…

  Η θυσία και η σταύρωση της Τηλλυρίας στην ποίηση της Κύπρου

  Homeland (Turkish Cypriot Documentary)

 18. spiral architect said

  @15: Καλή πίστη (μπορεί να) έχουν μόνο οι άνθρωποι. Οι ηγεσίες – κυβερνήσεις έχουν συμφέροντα.
  Καλημέρα. 😉

 19. Εαμοβούλγαρος said

  Πόσο μακρυά φαίνονται όλα αυτά που περιγράφει ο Μπόστ!.. Αλλά έχω μία απορία: Γιατί ποτέ κανείς αριστερός δεν διαμαρτυρήθηκε για την καταστροφική πολιτική του (δεδηλωμένου Βασιλόφρονα!) Αρχιεπίσκοπου Μακάριου στο Κυπριακό; Πώς είναι δυνατόν ένας ιερωμένος να διοικεί ένα ολόκληρο Κράτος και να το ανέχονται οι Αριστεροί; Δεν είναι σκοταδισμός αυτό;

  Και οι Χριστιανοί γιατί δεν διαμαρτυρήθηκαν ποτέ για την Εξουσιολαγνεία του Μακάριου; Αφού οι Ιεροί Κανόνες είναι σαφείς: Απαγορεύεται σε ιερωμένο να αναλάβει κρατικό αξίωμα. Αλλά συμβαίνει αυτό που έχω κι άλλες φορές πεί: Στο μπουρδέλο που ονομάζεται Ορθοδοξία, ούτε οι Ιεροί Κανόνες τηρούνται, ούτε τίποτα: Τα πάντα αντιμετωπίζονται «κατ’ Οικονομίαν». Αν αύριο κρίνουν οι Δεσποτάδες πως πρέπει να πούν ΝΑΙ στον Γάμο των Ομοφυλοφίλων για να τα κονομήσει η Εκκλησία με κάποιο τρόπο, όχι μόνο θα τρέξουν να πούν το ΝΑΙ, αλλά και θα επιχειρηματολογήσουν κι από πάνω οι Αθεόφοβοι: Ότι και καλά στην Απέραντη Αγάπη του Χριστού περιλαμβάνονται και οι ομοφυλόφιλοι, άρα η Εκκλησία πρέπει να ευλογεί τον Γάμο τους και άλλες τέτοιες χριστιανικές μπαρούφες.

  Τέρμα: Δεν υπάρχει σωτηρία για το Ρωμέϊκο, όσο το εξουσιάζει ο καλά οργανωμένος Οίκος Ανοχής που ονομάζεται Ορθόδοξη Εκκλησία…

 20. NM said

  Αχ, Χρονοποιούσα (#17) που μου έγινες σήμερα Ηρωποιούσα…
  Πώς το λέει κάπου ο Θουκυδίδης; Ότι η έμφυτη τάση των ανθρώπων είναι να εξωραϊζει τα ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος; «Μνήμην εποιούντο…»
  Αμ δεν ήταν έτσι τα πράγματα όπως τα λένε οι λικνοι σου
  Εντάξει η 31 ΜΚ (Μοίρα Καταδρομών) – σκοτώθηκαν τότε πολλοί ανθρώποι της. Αλλά για «τάγμα θανάτου» δημιουργήθηκε εκπαιδεύτηκε και συγκροτήθηκε. Πώς να το κάνουμε;
  Ακόμα και σήμερα υπάρχει. Και τον ίδιο ρόλο προορίζεται να επιτελέσει. Δεν πήρες χαμπάρι τον σάλο των τελευταίων ημερών;
  Για κοίτα εδώ (και μην παραλήψεις να δεις και το βίντεο): http://www.efsyn.gr/?p=223118
  -Και να φανταστείς ότι οι σκηνές που θα δεις φαίνεται να είναι γυρισμένες την πρώτη βδομάδα εκπαίδευσης των νεοσυλλέκτων της (οι ειδήμονες θα διακρίνουν τα λέπια…)
  Και ο διοικητής της -ο Καρούσος- πράγματι εξαγιάστηκε αργότερα με τη δράση του ενάντια στη Χούντα.
  Τεσπα. Δεν συνεχίζω γιατί θα γίνει φασιστοσύναξη στα σχόλια.
  Αντε Χρόνια Πολλά, εβίβα και σκατά στα μούτρα μας (που έλεγε και ένας λούμπεν χαροκόπος που γνώρισα κάποτε)

 21. cronopiusa said

  Το Κουτί της Πανδώρας, ανοίγει τον Φάκελο της Κύπρου με τους πρωταγωνιστές και τα ντοκουμέντα της εποχής.
  Το πραξικόπημα Τα απόρρητα έγγραφα, οι μαρτυρίες των πρωταγωνιστών

  Εκπομπή: Φάκελος Κύπρου 1

  Το Κουτι της Πανδωρας – Φάκελος Κύπρου 2

 22. cronopiusa said

  NM(#20)

  ψάχνω, προσπαθώ να διαβάσω ανάμεσα στις γραμμές

 23. Aγάπη said

  18 Ευτυχώς, δηλαδή, που δέν είμαι πολιτικός κατ’ επάγγελμα 🙂

 24. Gpoint said

  # 23

  Δλδ για νάχουμε καλό ρώτημα είσαι…καθ’ έξιν ;;

 25. Εαμοβούλγαρος said

  Εδώ «Αδούλωτη Ρωμιοσύνη» ο ανταποκριτής μας από τους Παξούς μεταδίδει: Ρωμιός ψαράς αποκάλεσε «Ιταλέ φτωχομπινέ» τον κορυφαίο σχεδιαστή Ρομπέρτο Καβάλλι, ενώ είχε δίπλα του την κατά 40 χρόνια μικρότερη γκόμενά του.

  http://www.protothema.gr/life-style/Gossip/article/402384/paxoi-epiheirimatias-apokalese-ftohobine-ton-roberto-cavalli/

 26. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

 27. Εαμοβούλγαρος said

  Κύριε Σαραντάκο,

  ο φίλος μας ο Σαράντος Καργάκος ζήλεψε δόξα Λιάνας Σουβαλτζή: Δήλωσε το πρωΐ στον «Αντέννα» πως είναι πεπεισμένος πως ο τάφος της Αμφιπόλεως ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο και όχι στην Ρωξάνη, όπως πιστεύει ο Τρελαντώνης Σαμαράς

  http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=345521&catID=3

  http://www.crashonline.gr/%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B3%CE%AC%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%BF-%CF%84%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC-%CE%B1%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%AF%CE%BD/

  Να δώ τι θα λέει ο γερο-Καργάκος όταν ανοιχτεί την παράλλη βδομάδα ο τάφος και αποδειχθούν όλες οι προβλέψεις φούμαρα για να κάνουν όνειρα οι εθνικοπαράφρονες

 28. Γς said

  Και σιγά.
  Ποια είναι αυτή η Ρωξάνη;
  Ούτε η Σοράγια να ήταν…

 29. Aγάπη said

  24 όσο πατά η γάτα 🙂

 30. Εαμοβούλγαρος said

  Με 60 TeraBytes το δευτερόλεπτο θα κάνουν download από το 2016 οι Αμερικάνοι + οι Ιάπωνες κι εδώ στο Ρωμέϊκο πληρώνουμε 40 ευρώ το μήνα τα 50 MegaBytes / sec. Αλλά έχουμε την καλύτερη θρησκεία και θα πάμε κατευθείαν στον Παράδεισο, αν τηρούμε ό,τι λέει το Ευαγγέλιο και οι Ιεροί Κανόνες της Αγίας Εκκλησίας μας…

  http://www.protothema.gr/technology/article/402351/google-ftiahnei-upothalassio-kalodio-ston-eiriniko-gia-to-pio-grigoro-idernet-sta-hronika/

 31. BLOG_OTI_NANAI said

  Με ταχύτητα ανάλογη με τα 60 Τεραμπάιτς το δευτερόλεπττο, θα χάσουν τα μαλλιά τους όσοι διαβάσουν το μήνυμα 30, όπου οι εξωγήινοι θα κατορθώσουν να προσφέρουν στον ΚΑΘΕ ΕΝΑ Αμερικανό και Ιάπωνα, στο σπίτι ή στο γραφείο του, ένα αρκετά γρηγορούτσικο ίντερνετ, με «60 Τεραμπάιτς το δευτερόλεπττο»…
  Εαπάενεαποδο.

 32. Εαμοβούλγαρος said

  @31: Για τον Άγιο Αλβανίας Τασούλη Γιαννουλάτο,την Δόξα της Ορθοδοξίας, θα απαντήσετε; Πώς είναι δυνατόν να μελετάει 20 χρόνια τα Αλβανικά και να μή μπορεί να τα μιλήσει υποφερτά τη γλώσσα του ποιμνίου του, όταν ο πρώτος τυχών αναλφάβητος Αλβανός μιλάει τα ελληνικά σε 10 μήνες

 33. BLOG_OTI_NANAI said

  Εδώ εσύ είσαι 60 χρόνων και δεν μπορείς να συννενοηθείς στα ελληνικά, θες να κάνεις και κριτική…

 34. Εαμοβούλγαρος said

  Και κλάααμα οι χριστιανοί: Ο Έντουαρντ Σνόουντεν αποκαλύπτει (στην πολυσυζητημένη συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό Wired) πώς έμαθε στην ζωή του να λύνει αποτελεσματικά τα προβλήματα: Μελετώντας φανατικά την Ελληνική Μυθολογία

  http://www.protothema.gr/world/article/402430/i-proti-sunedeuxi-snoouden-sokarei-tis-ipa/

  Ιδού το σχετικό απόσπασμα για τους τεμπέληδες Ρωμιούς:

  «…Μιλώντας, μάλιστα, για την παιδική του ηλικία – αν και δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες – αποκαλύπτει ότι ένα από τα καλύτερα αναγνώσματά του ήταν η ελληνική μυθολογία. Όπως λέει, δε, χαρακτηριστικά, «πιστεύω ότι τότε ήταν που ξεκίνησα να σκέφτομαι πάνω στο πώς αναγνωρίζουμε τα προβλήματα ενώ κατέληξα ότι η αξία ενός ανθρώπου προκύπτει από το πώς αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα»…».

  Τόχουμε ξαναπεί: Η ανάγνωση του Ευαγγελίου αποβλακώνει. Η Ελληνική Μυθολογία σε κάνει εξυπνότερο. Οι χριστιανοί στα Ρωμέϊκα σχολεία δεν περιορίζονται να αποκρύψουν ότι τον Παρθενώνα τον έχτισαν Δωδεκαθεϊστές. Αποκρύπτουν επίσης ότι και την Αγία Σοφία την έχτισαν δωδεκαθεϊστές αρχιτέκτονες (Ανθέμιος + Ισίδωρος), για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπήρχαν χριστιανοί τοιούτοι

 35. spiral architect said

  «Μην μπλέκεις με ζητήματα που αδυνατείς να κατανοήσεις»
  Ανθέμιος ο Τραλλιανός 474 – 558, Έλληνας αρχιτέκτονας και μαθηματικός

 36. Εαμοβούλγαρος said

  @35: Μία 37χρονη Ιρανή, η Maryam Mirzakhani πήρε το φετεινό «Νόμπελ των Μαθηματικών».

  http://www.protothema.gr/world/article/402240/irani-kathigitria-sto-stanford-timithike-me-to-vraveio-fields/

  Είναι δυνατόν μιά Ρωμιά να πετύχει αυτόν τον άθλο έστω και στα επόμενα 50 χρόνια; Α-πο-κλεί-ε-ται! Η Ορθοδοξία αποβλακώνει από νεαρής ηλικίας τους Ρωμιούς, γι’ αυτό και δεν μπορούν να πετύχουν τίποτα στην Επιστήμη. Μόνο κάτι τύπους σαν τον Δ. Νανόπουλο παράγουν (που κι αυτός Άθεος δηλώνει, εδώ που τα λέμε…) που το παίζουν συνεχιστές του Αϊνστάϊν και οι Ρωμιοί τους πιστεύουν….

  Περισσότερα για την Ιρανή μαθηματικό με την ισλαμική μαντίλα στον πνευματικό θησαυρό που ονομάζεται Wikipedia και τον οποίο περιφρονούν ως ανυπόληπτο κάποιοι χριστιανοί αναγνώστες του παρόντος ιστολογίου

  http://en.wikipedia.org/wiki/Maryam_Mirzakhani

  Αν ζούσε ο Γρηγόριος ο Παλαμάς ή ο Ιερός Χρυσόστομος, σίγουρα θα είχε αφορίσει προ πολλού την Wikipedia

 37. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  20. >>το βίντεο
  ‘Oταν πάνε φαντάροι στην Κύπρο έχουν το φοβερό μισθό των 1000 E περίπου (με προτίμηση- ή και υποχρεωτικά, είπαν κάποια στιγμή, όταν προφανώς είχαν πεσμένη ζήτηση παρόλο το 1000άρικο-),Αυτό, η οικονομική ανάγκη δηλαδή, ίσως λαμβάνεται υπόψη για τέτοιες στρατόκαυλες,συγνώμη κύριοι, «εκπαιδεύσεις».

 38. Πέπε said

  @25: Φοβερή είδηση. Ξεμπροστιάζει τον ντόπιο που δεν αναγνώρισε πόσο πλούσιος είναι ο ξένος που είχε απέναντί του!

  Σημειωτέον: «Φτωχομπινέ Ιταλέ» είναι βέβαια, από μόνη της, απρεπέστατη προσφώνηση. Αλλά το άρθρο όχι απλώς δε λέει τι προηγήθηκε (δεν μπορούμε να ξέρουμε αν ο άλλος επέδειξε ηγεμονική συμπεριφορά, πράγμα που θα δικαιολογούσε ως ένα βαθμό την αντίδραση του ντόπιου, ή αν ήταν ευγενικός και αξιοπρεπής και δέχτηκε άδικη επίθεση), δε λέει καν ότι ο ντόπιος ήταν απρεπής. Λέει μόνο ότι ήταν άτοπο να μιλήσει έτσι στον συγκεκριμένο ξένο.

  Δούλοι…

 39. Πέπε said

  Ερώτηση:

  Άραγε ο Εαμοβούλγαρος, που επειδή δε γουστάρει χριστιανούς βλέπει παντού χριστιανούς, είναι ο ίδιος μ’ έναν παλιότερο σχολιαστή που έβλεπε παντού μπολσεβίκους;

 40. Στέλιος said

  Έφη μήπως συγχίζεις τους φαντάρους με τους ΕΠΥ που όντως παίρνουν μισθό όντας μισθοφόροι (Επειδή Πεινώ Υπηρετώ), άλλωστε πολλοί είναι/ήταν Έλληνες πολίτες. Ο κληρωτός στρατιώτης/δεκανέας/λοχίας στην Εθνική [Συμ]Φ(ρ)ο(υ)ρά την εποχή της λίρας έπαιρνε τριάντα λίρες το μήνα, ο δόκιμος έφεδρος αξιωματικός εξήντα, λεφτά που δε φτάνουν ούτε για τσιγάρα. Σε αντίθεση με τους δόκιμους του ελληνικού στρατού που τα έπαιρναν χοντρά την ίδια εποχή.

 41. 37 1000€; Από πότε. Πέρυσι που απολύθηκε ο γιος μου έπαιρνε 270€ κι αυτό μετά την αύξηση που τους κάνανε απ’ τα 240 όταν τους έκοψαν τις 2 απ’ τις 3 δωρεάν μετακινήσεις προς Ελλάδα.

  Αυτός πήγε γιατί το ήθελε. Και στην θεωρία, αν κάποιος δεν υπογράψει ότι συναινεί, δεν πάει, αλλά το τι πίεση πέφτει αν κάποιος πει πως δεν υπογράφει, είναι άλλο θέμα…

 42. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  40,41. Πριν τρία χρόνια γινόταν αυτή η συζήτηση.Θυμάμαι πως έλεγαν για την Κύπρο 500 Ε (για την τότε κατάσταση δεν ήταν και τίποτε σπουδαίο) θα τα μπέρδεψα ως προς τους μισθοφόρους στην Ορεστιάδα και πέριξ που βρήκε ο γιος μου μετά. Λείπουν οι άντρες του σπιτιού που θα το ξεκαθάριζαν τί μπέρδεψα απ τα τότε.Έτσι θα είναι, όπως τα λέτε,αναμφίβολα.
  Και προχθές κάτι ψήφισαν πάλι για στρατολογικά θέματα, δεν το παρακολούθησα.

 43. Στέλιος said

  Γμάλλος υποθέτω εσύ τώρα μιλάς για την ΕΛΔΥΚ.

 44. Ε, ναι. Μα γι’ αυτούς νομίζω λέμε πως πάνε αν θέλουνε αλλά τους υποχρεώνουνε κλπ.

 45. Στέλιος said

  Η συζήτηση ξεκίνησε από την 31 ΜΚ που είναι μονάδα της Εθνικής Συφοράς, καμία σχέση με την ΕΛΔΥΚ, απλά η ΈΦΗ τα έχει συγχίσει γενικώς

 46. Λ said

  Μια από τις πρώτες μου αναμνήσεις είναι να είμαι μόνη στο σπίτι και σαν ακούω τη βοή αεροπλάνου ή ελικοπτέρου να ζαρώνω από φόβο πίσω από την πόρτα.

  Μια άλλη ανάμνηση είναι η γειτονοπούλα μου η Σεραφίνα που μόλις άρχισε να μιλά, καθόταν στο πεζούλι του σπιτιού μας και νεκαλιώταν (μοιρολογούσε): εννά κκοτώσουν μας οι Τούτζιοι και να γκαίμε (θα μας σκοτώσουν Τούρκοι και θα κλαίμε). Εμείς οι μεγαλύτεροι γελούσαμε μαζί της. Πως θα κλαίμε Σεραφίνα αφού θα μας σκοτώσουν;

  Άλλη ανάμνηση είναι τα αγόρια που έπαιζαν πόλεμο και έσκαβαν πραγματικά κρησφύγετα. Έχω ακόμα το σημάδι στο φρύδι από το χτύπημα του κούσπου (κασμά) γιατί ήμουν πολύ κοντά κατά την εκτέλεση του έργου.

  Για τον βομβαρδισμό της Τηλλυρίας έμαθα πολύ αργότερα.

 47. Εαμοβούλγαρος said

  @46: Κυρία Λ: Άσε τις φιλολογίες, κοπέλλα μου, και απάντα στα εξής ερωτήματα, μπάς και ξεστραβωθούμε κι εμείς οι καλαμαράδες:

  1) Πώς εσείς οι πονηροί οι Κυπραίοι ψηφίζατε με Σταλινικά ποσοστά επί 20 χρόνια έναν τραγόπαπα για Πρόεδρο (Μακάριο Μούσκο) που τελικά σάς κατέστρεψε με τις αχαλίνωτες φιλοδοξίες του;

  2) Και πώς τολμάτε να αποκαλείτε το νησί σας «Νησί της Αφροδίτης», ενώ έχετε μετονομάσει το ένδοξο Αρχαίο Κίτιον σε… Λάρνακα,

  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%AF%CF%84%CE%B9%CE%BF

  επειδή τάχα βρήκατε την λάρνακα με την σορό (πτώμα κατά τον ειδήμονα κ. Σαραντάκο) του νεκραναστημένου φίλου του Ραββίνου Χριστού, του Λαζάρου; «Νησί του Αποστόλου Βαρνάβα» πρέπει να το λέτε, προς τιμήν του Εβραιο-Κύπριου φίλου του κακάσχημου Ραββίνου Σαούλ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Απόστολος Παύλος…

  3) Και γιατί επιτρέψατε στον φασίστα τον Γρίβα – Διγενή να ξεκινήσει τον «Αγώνα της ΕΟΚΑ» με μιά χιλιάδα φανατισμένα κατηχητόπουλα, που είχαν φανατιστεί από την Εκκλησία να γίνουν μάρτυρες όπως οι Πρώτοι Χριστιανοί; Συμφωνείτε ή όχι ότι ο Αγώνας αυτός της ΕΟΚΑ σάς κατέστρεψε κι ενώ έχουν κερδίσει την Ανεξαρτησία τους από την Βρετανική Κοινοπολιτεία όλα τα Κράτη της Αφρικής, η φουκαριάρα η Κύπρος έχασε το 40% των εδαφών της και τρώει σφαλιάρες από παντού; Αγοράστε από το βιντεοκλάμπ της γειτονιάς σας «Το ποντίκι που βρυχάται», μπάς και ξυπνήσετε, που τολμάτε ακόμα να το παίζετε «παράγοντες της Διεθνούς γεωπολιτικής Σκακιέρας», όπως σάς έμαθε ο τραγόπαπας ο Μακάριος…

 48. Λ said

  Εγώ την ξέρω σαν Τηλλυρία (Τηλλυρκά)και όχι Τυλληρία, καθώς το όνομα το πήρε από την Τήλο. O John Hackett στην Ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου λέει ότι όταν πρωτοήρθε στην Κύπρο η Αγία Ελένη την βρήκε ερημωμένη και έτσι έφερε νέους κατοίκους από τα νησιά του Αιγαίου και κυρίως από την Τήλο. Η Τηλλυρία οφείλει την ονομασία της σε αυτούς ακριβώς τους Τήλιους. Στον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας υπάρχει σήμερα ξενοδοχείο με την ονομασία Τήλος. Οι κάτοικοι της λέγονται Τήλλυροι και ήταν παλιά γνωστοί σ’ όλη την Κύπρο σαν οι φτωχότεροι των φτωχών. Υπάρχουν πολλές ιστορίες για τους Τήλλυρους που ζητιάνευαν στα χωριά της Μεσαριάς.

  Μετά το 74 η Τηλλυρία απομονώθηκε τελείως από το Κέντρο. Μέχρι πρότινος για να πάει κάποιος εκεί Από τη λευκωσία έπρεπε να πάει πρώτα στον Κύκκο, μετά στον Σταυρό της Ψώκας και από εκεί στην Τηλλυρία. Μια άλλη διαδρομή ήταν να πάει κανείς μέσω Πάφου. Πριν μερικά χρόνια άνοιξε ο δρόμος του (ποταμού) Ορκόντα που λοξοδρομεί πριν τον Κύκκο και πάει κατά μήκος των φυλακίων της Εθνικής Φρουράς. Ήταν παλιά ο χωματόδρομος που εξυπηρετούσε τα φυλάκια της πράσινης γραμμής και σιγά σιγά πλάτυνε και ασφαλτώθηκε. Σε αυτό το δρόμο δεν συναντάς ούτε χωριό ούτε ταβέρνα μέχρι να φτάσεις στον Κάτω Πύργο. Τώρα άνοιξε το οδόφραγμα του Λιμνίτη και η διαδρομή έχει γίνει συντομότερη μέσω των κατεχομένων.
  Η Μανσούρα ήταν μεικτό χωριό πριν ερημωθεί. Πιστεύω ότι μάλλον θα έχει κάποια σχέση με την Μανσούρα της Αιγύπτου ή έστω ότι είναι αραβικής προέλευσης.

 49. Λ said

  Υπάρχουν και σήμερα πολλοί Εβραιοκύπριοι. Η Κύπρος ήταν, είναι και θα παραμείνει πολυπολιτισμική. Έχετε πρόβλημα; Εγώ όχι.

  Υπάρχει και σήμερα το χωριό Κίτι. Η ονομασία αυτή είναι φοινικικής προέλευσης.

  Για το Μακάριο λίγο πολύ συμφωνώ μαζί σας. Αλλά είναι θέμα δύσκολο και δεν μπορούμε να το απλοποιούμε έτσι.

  Βρετανική αυτοκρατορία είναι το σωστό. Η κοινοπολιτεία προέκυψε μετά.

 50. sarant said

  46-48-49: Σας ευχαριστούμε πολύ για τις μαρτυρίες και τις πληροφορίες -αυτό με την Τήλο με εξέπληξε.

  47: Δεν μπορείτε να παίρνετε από τα μούτρα τους σχολιαστές.

 51. […] γεγονότα που συνέβηκαν πριν από 50 χρόνια. Tο τελευταίο άρθρο αυτής της σειράς δημοσιεύτηκε πριν από δυο μήνες και κάτι, για τον απλό […]

 52. […] γεγονότα που συνέβηκαν πριν από 50 χρόνια. Tο τελευταίο άρθρο αυτής της σειράς δημοσιεύτηκε πριν από δυο μήνες και κάτι, για τον απλό […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: