Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το λένε χιλιάδες πουλιά

Posted by sarant στο 14 Αυγούστου, 2014


Αύριο έχουμε Δεκαπενταύγουστο, της Παναγίας, και γιορτάζει πολύς κόσμος: ο Παναγιώτης και η Παναγιώτα, βέβαια, αλλά και η Δέσποινα, καθώς και μερικά σπανιότερα ονόματα που δεν ξέρω αν συνδέονται όλα με την Παναγία (Καθολική, Γεθσημανή, Κρουστάλλω, Σιμέλα). Και βέβαια, γιορτάζει και η Μαρία, το συχνότερο γυναικείο όνομα, οπότε λέω να αφιερώσω το σημερινό άρθρο στις Μαρίες του ιστολογίου και του καθενός μας -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το ιστολόγιο δεν εύχεται επίσης χρόνια πολλά και σ’ όλες και σ’ όλους που γιορτάζουν επίσης σήμερα, πολύ περισσότερο που έχουμε εκλεκτούς Πάνους στο ιστολόγιο, με κεφαλαία και με πεζά. Νομίζω ότι σήμερα γιορτάζει και ο Μάριος, παρόλο που ετυμολογικά δεν συνδέεται με τη Μαρία.

Θα μου πείτε πως η γιορτή είναι αύριο, και βέβαια δίκιο θα’χετε, αλλά αύριο είναι αργία, ίσως να αναπαυθεί και ο ιστολόγος (ή ίσως βάλει μιαν επανάληψη), καλύτερα να δώσουμε από σήμερα το δώρο, να φτουρήσει, να το δουν περισσότεροι. Θα μου πείτε επίσης ότι δεν γιορτάζει μόνο αύριο η Μαρία, αλλά και άλλες φορές μέσα στον χρόνο, κυρίως στις 21 Νοεμβρίου που είναι τα Ισόβια της Θεοτόκου, όπως έλεγε κάποιος τα Εισόδια. Μάλιστα υπάρχει και καταμερισμός, αφού οι παντρεμένες Μαρίες γιορτάζουν αύριο και οι ανύπαντρες τον Νοέμβρη, αν τα θυμάμαι καλά, όμως σε πολλά μέρη, ας πούμε στην Κρήτη, το έχουν ανάποδα και γιορτάζουν αύριο τις ανύπαντρες. Τέλος πάντων, αυτό είναι και θέμα οικογενειακής παράδοσης, οπότε περιμένω διευκρινίσεις για το θέμα από τις επισκέπτριες.

Το όνομα Μαρία, λέει το λεξικό, είναι εβραϊκής προέλευσης, από το Marjam, που αποδόθηκε από τους Εβδομήκοντα, όταν μετέφρασαν την Παλαιά Διαθήκη, ως «Μαριάμ». Πιθανή σημασία του Μαριάμ, λέει το λεξικό, «πικρή, ανυπότακτη», αν και σύμφωνα με άλλη άποψη το όνομα συνδέεται με αιγυπτιακή ρίζα που σημαίνει «δυνατή, εύφορη, γόνιμη». Πρακτικό αυτό, έχουμε δίπορτη ερμηνεία. Ο Μάριος, που είπαμε παραπάνω, έχει υποθέτω λατινική την αρχή, άρα δεν συνδέεται με τη Μαρία ετυμολογικά.

Το όνομα Μαρία είναι το συχνότερο γυναικείο όνομα, παλιότερα με μεγάλη διαφορά -αν και τον τελευταίο καιρό επειδή θεωρείται μπανάλ μπροστά στη Φαίδρα και στη Νεφέλη πρέπει να έχει αρκετά υποχωρήσει στις μικρές ηλικίες. Τώρα τελευταία ακούς συχνά να το συνδυάζουν και με άλλα ονόματα -έκανε μεγάλη ζημιά ο Ελύτης με τη Μαρία Νεφέλη. Σε μερικές χώρες οι καθολικοί, που συνηθίζουν τα πολλαπλά βαφτιστικά ονόματα, δίνουν σχεδόν πάντα κι ένα Μαρία στα κορίτσια τους -για παράδειγμα, όσες Πορτογαλέζες έχω γνωρίσει όλες λέγονταν (και) Μαρία, άσχετο αν αρχικά μού τις σύστησαν Ζάιντα, Τερέζα ή Λουίζα. Μάλιστα, το «Μαρία» μπορεί να το έχει σαν δεύτερο όνομα και άντρας -πρόχειρα να θυμίσω τον Έριχ Μαρία Ρέμαρκ, τον Κλάους Μαρία Μπραντάουερ και τον (σκατά στα μούτρα του) Ζαν-Μαρί Λεπέν.

Φυσικά, το όνομα έχει πάμπολλες παραλλαγές. Η Μαίρη είναι πολύ συνηθισμένη, αντιδάνειο ας πούμε από τα αγγλικά, επίσης η Μάρω (αλλά και Μαρώ, σαν τη Σεφέρη), η Μαρίκα, που λαϊκή θ’ ακούγεται στις μέρες μας (αν και ξέρω μια νεότερή μου), η Μαριώ, η Μαριωρή και η Μαριώρα, η Μαριγώ και η Μαριγούλα, η Μαρούλα (και η τύχη της, στο παλιό κωμειδύλλιο) αι η Μαρίτσα. Αυτά, ως λαϊκά-αγροτικά, έχουν υποχωρήσει. Η Μαριέττα ακούγεται ακόμα, η Μαρούσα πολύ λιγότερο. Θα υπάρχουν και διαλεκτικές παραλλαγές: σημειώνω την ηπειρώτικη Μαρούσω και Ρούσω/Ρούσιω, προσθέστε κι άλλες αν ξέρετε.

Χρησιμοποιώντας ως δείκτη δημοτικότητας το γκουγκλ (δηλαδή, ποιοι βγαίνουν στην πρώτη σελίδα), οι διασημότερες Μαρίες είναι: η Μαρία Θηρεσία, η Μαρία Αντουανέτα, η Μαρία Ηλιάκη, η Μαρία Ψωμά, η Μαρία Δαμανάκη και η Μαρία Χούκλη. Επίσης, ο Νότης Μαριάς, που γιορτάζει κι αυτός αύριο. Από «Μαίρη» έχουμε τη Μαίρη Αρώνη, τη Μαίρη Λω, τη Συνατσάκη, τη Μαίρη Λίντα και τη Μαίρη Αδαμοπούλου -λείπει η Μαίρη Παναγιωταρά αλλά και η Μαίρη Κρίστμας. Ενώ από Μάρω: τη Μάρω Κοντού, τη Μάρω Δούκα, τη Μάρω Βαμβουνάκη, τη Μάρω Λύτρα και τη Μάρω-Μάρω μια φορά είν’ τα νιάτα.

Παροιμίες και φράσεις με τη Μαρία υπάρχουν πολλές -από φρασεολογική άποψη, η Μαρία υπερέχει αισθητά στα γυναικεία ονόματα, τόσο όσο ο Γιάνης στα αντρικά. Έχουμε λοιπόν:

* και η κουτσή Μαρία που λέγεται για κάτι που το έχουν, το κάνουν ή το μπορούν ακόμα και οι πιο παρακατιανοί και περιφρονημένοι: π.χ. αυτό το ξέρει και η κουτσή Μαρία. Ο (όχι πάντα αξιόπιστος) Ζάχος λέει ότι η φρ. γεννήθηκε από «γνωστό θηλυπρεπή» της παλιάς Αθήνας, αλλά θεωρώ πιθανότερο να εννοείται απλώς η τυπική γυναίκα του λαού, που μάλιστα είναι και κουτσή, ακόμα πιο ασήμαντη δηλαδή. Πάντως μπορεί να υπάρχει λησμονημένος μύθος, ενώ πρέπει να σημειώσουμε ότι πρόσφατα μια φίλη του ιστολογίου πρόσφερε την παλιότερη καταγραφή της φράσης, από το βιβλίο του Βασ. Κιατίπη “Η πανώλη εις Πόρον και ο Κάρολος Βίπμερ εις την Ελλάδα” (σελίς 13 – εκδ. Τυπογραφίας Ν. Παππαδοπούλου, 1837):

Εις την αυτήν σελίδα λέγει ο Κ. Βίπμερ, ότι την 21 Απριλίου ο Βερναρδής εγνώρισε την πανώλη και ότι ο Ηπίτης εδημοσίευσεν ότι δεν την εγνώρισεν’ αλλά ταύτην την ημέραν και η Κουτζού Μαρία ήξευρεν, ότι είναι πανώλη εις Πόρον και ο Ηπίτης ό,τι είπεν εις το ημερολόγιόν του, το λέγει και το εξαναλέγει και τώρα, ότι δηλαδή ο Βερναρδής έπρεπε να την γνωρίση την 16, ή 18 Μαρτίου ή τουλάχιστον δύω τρεις ημέρας μετά ταύτα ή τουλάχιστον δεκαπέντε ημέρας μετά ταύτα, δια να μη χαθή τόσος κόσμος και τόσα πράγματα, και διά να μη ζημιωθή τόσον το δημόσιον Ταμείον και δια να μη δοθή τώρα τοιαύτη αφορμή ν’ ακούση ο Κ. Βίπμερ, ότι έχει Μιδικά αυτία. Μιδικά είναι τα αυτιά του Μίδα. Το περιεργότατο αυτό βιβλιαρακι αξίζει να το διαβάσει κανείς, όπως το φυλλομετρούσα πέτυχα και τη λέξη «κρετίνος».

* κάνει την οσία Μαρία για όποιον προσποιείται τον αθώο, τον άπειρο, τον ευλαβή. Από την οσία Μαρία την Αιγυπτία, που μεταμελήθηκε για τον αμαρτωλό βίο της και πήγε ν΄ασκητέψει στην έρημο. Τη βρίσκω στον Γενικό Γραμματέα του Καπετανάκη, τον 19ο αιώνα.

* Μετά, αγάπα η Μάρω το χορό και βρήκε άντρα ζουρνατζή, παλιά παροιμία ήδη από τον Βάρνερ, που λέγεται επιτιμητικά όταν κάποιος φαύλος ή μωρός βρει αντάξιό του σύντροφο ή συνεταίρο –κάτι σαν τον τέντζερη και το καπάκι δηλαδή. (Αυτή είναι η ερμηνεία του Ν. Πολίτη, με την οποία συμφωνώ· ο Λουκάτος το ερμηνεύει αλλιώς και θεωρεί ότι λέγεται για αταίριαστες ενώσεις, με αφορμή κάποια Μάρω χορευταρού που θα πήρε κοινωνικά κατώτερόν της οργανοπαίχτη).

* Τα δυο συχνότερα ονόματα, αντρικό και γυναικείο, συνδυάζονται στην παροιμία άλλη καμιά δεν γέννησε, μόν’ η Μαριά τον Γιάννη, που ειρωνεύεται τις μανάδες που μόνο για το δικό τους παιδί μιλούν και αγωνιούν. Επίσης, «Οπου ακούς Μαρία και Γιάννη βάλε ψάρια στο τηγάνι» υποθέτω για φορτικούς επισκέπτες και «Μπρος Μαρία και πίσω Γιάννης» για (ενοχλητικούς) που πάνε μαζί -αν κατάλαβα καλά. Επίσης, σε μια κρητική συλλογή βρίσκω «Τα θέλει ο Γιάννης τση Μαργιάς, θωρεί η Μαργιά στο Γιάννη» που πρέπει να είναι παρόμοια με αυτήν που δίνει ο Λουκάτος, Τα ’χεν η Μαριά στο νου της, τα ’βλεπε και στ’ όνειρό της, ψυχαναλυτικά σωστή.

Να σημειώσουμε ακόμα ότι η Μαρία, ή μάλλον η Μαρίκα, χρησιμοποιείται συχνά για να δηλωθεί ειρωνικά ένα τυχαίο πρόσωπο. Ας πούμε, στη «Μεγάλη πομπή» ο Αλ. Πανσέληνος έχει έναν διάλογο μεταξύ φαντάρων.

— Αν είσαι φίλος, άντε στο λόχο και βάλε ένα χεράκι, μάζεψέ μου ό,τι μπορείς…
— Και τα δικά μου ποιος θα τα μαζέψει; Η Μαρίκα;

Τον ίδιο ρόλο μπορεί να τον παίξει η Μαρία η Πενταγιώτισσα, που έχει επίσης γίνει παροιμιώδης. «Τι σημασία έχουνε τ’ άλλα, ποιός θα μιλήσει με το Ριγκώ, ο Φάνης γιά η Μαρία η Πενταγιώτισσα;» (Τσίρκας, Αριάγνη).

Για να πούμε και μια αισχρή παροιμία, που τη λέγαμε στην παρέα μου και νόμιζα πως είναι ιδιοκατασκευή, αλλά τη βρήκα και στο slang.gr: «Άλλο πράγμα οι Τουπαμάρος, κι άλλο το μουνί της Μάρως» -χρησιμοποιείται «επί ατόπων συγκρίσεων» θα λέγαμε (δεν ακούγεται πιο επίσημη τώρα; )

Θα κλείσουμε με τραγούδια για τη Μαρία, που βέβαια είναι πάμπολλα, γι’ αυτό κι εγώ θα περιοριστώ στο να αναφέρω μερικά μόνο, από τα πολύ πρώτα, κι όποιος θέλει συμπληρώνει.

Έχουμε λοιπόν το «Αχ Μαρία» του Κηλαηδόνη με τον Μητσιά, την «Καλέ κυρά Μαρία» με τον Ανδρέαδη, την «Ιστορία της Μαρίας» του Βασίλη Νικολαϊδη, που βέβαια έχει και δεύτερο μέρος, την παραδοσιακοφανή Μαρία με τα κίτρινα, και βέβαια τη Μαρία που γέλαγε σ’ έναν δρόμο το 1969, αλλά και την Πω πω πω Μαρία του Τσιτσάνη. Θα προσθέσουμε βέβαια και τη Μάρω-Μάρω μια φορά είν’ τα νιάτα, τη Μαίρη Παναγιωταρά φυσικά, και για να κλείσει η δεκάδα τη Μαίρη τη Μαιρούλα το Μαιράκι, που δεν καταλαβαίνει από Μπέργκμαν αλλά αυτές έχουν τις τύχες τις καλές.

Αλλά έχουμε και τον τίτλο, ο οποίος βέβαια είναι από τραγούδι, παλιομοδίτικο ίσως, αλλά ταιριάζει για να κλείσουμε το άρθρο: Το λένε χιλιάδες πουλιά: Μαρία.

Advertisement

183 Σχόλια προς “Το λένε χιλιάδες πουλιά”

 1. Η κίνησις της Θεοτόκου
  και
  Τα ισόβια της Θεοτόκου
  🙂
  Χρόνια πολλά στις και στους εορτάζουσες/ντες!

 2. Καλημέρα!

  Να αφήσω κι άλλο ένα Αχ Μαρία, από τους Άθλιους του Ούγκο,

 3. atheofobos said

  Το Μαριγώ μου θύμισε την αμίμητη ατάκα που έλεγε ένας απόστρατος στρατηγός όταν μίλαγε και τον διέκοπτε η σύζυγος του για να εκφέρει την δική της γνώμη:

  Σιωπή Μαριγώ
  όταν ομιλώ έγώ!

 4. Βαγγέλης από τη Χίο said

  Καλημέρα
  Στη Χίο έχουμε το: Χόρευγε μαρή Μαρού μα έχε την έγνοια του σπιτιού.
  και το
  Όπου ακούς Μαριώ και Γιάννη βάλε ψάρια στο τηγάνι
  μα έχεις και έναν Άγιο Γιάννη που δεν τρώει μήτε λάδι

  το τραγούδι «Πάρε Μαριώ τη ρόκα σου» κοινό σε Λέσβο και Χίο

 5. spiral architect said

  Καλημέρα. 🙂
  Το Καφωδείον «Αχ Μαρία» της Σολωμού των νιάτων μας.

 6. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και τις ωραίες προσθήκες!

  1: Πολύ καλό, δεν τα ήξερα!

 7. Βαγγέλης από τη Χίο said

  Λάθος βίντεο

 8. Tsopanakos said

  Η γιαγιά μου όταν έβλεπε κάποια πολύ αδύνατη έλεγε ότι «έγινε / είναι σαν την Οσία Μαρία», προφανώς λόγω των απεικονίσεων της ασκήτριας: http://xristianos.gr/forum/viewtopic.php?f=11&t=99 (τυχαίο λινκ, μόνο για την εικόνα) 🙂

  Ιδιολεκτικό ή το λέγανε γενικά;

 9. Zazula said

  Αχ, Μαρία, τα μπούτια σου είναι κρύα…

 10. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα
  χρόνια πολλά σ’ όλες τις Μαρίες, Μαιρούλες, Μαράκια, τη Μαρία και τους Πάνους του ιστολογίου, τις εορτάζουσες ξαι εορτάζοντες
  και όχι μόνο…

 11. Alexis said

  Καλημέρα.
  Λόγω εντοπιότητας θα προτιμήσω να ανεβάσω αυτό:

 12. Alexis said

  Ωχ, θα μου την πέσει τώρα ο Εαμοβούλγαρος για τη θρησκεία που αποβλακώνει κλπ. κλπ.
  Δεν το ‘χα σκεφτεί… 😡

 13. Munich said

  Στο » όσο ο Γιανης στα αντρικα» έχει ξεφύγει ένα -ν-

  Καλημέρα

 14. Μια μικρή διόρθωση, αν επιτρέπετε, κύριε Σαραντάκο: όπως αναφέρει η έγκυρη σελίδα της Ιεράς εν Δελφοίς Αδελφότητος, το όνομα Μαρία ανάγεται στο μαρμαίρω «αστράφτω» και συνεπώς όπως και η αρχική εκδοχή Μαίρα σημαίνει «η απαστράπτουσα».

  Και μιας και στις αυριανές εορτάζουσες συγκαταλέγεται και η δική μας Μαρία, η Οσία η Αιγυπτία, της αφιερώνω εκ νέου το σχετικό στιχούργημα!

 15. cronopiusa said

  Μαρία Μανταλένα Μάρκου Βαμβακάρη

  LA PALOMA
  Μη κλαίς, γλυκιά Μαριώ (ΕΛΕΝΗ ΝΤΕ,ΡΟΖΕ)

  Η ιστορία της Μαρίας

  Βασίλης Νικολαΐδης – Η Ιστορία της Μαρίας Νο 2

  The Mambo Kings- Beautiful Maria Of My Soul (lyrics)

  Santana – Maria Maria

  Creedence Clearwater Revival-Proud Mary Lyrics

  τραγούδια για Μαρίες θυμάμαι πολλά, το πρόβλημα είναι οι Παναγιώτηδες

 16. Γς said

  Ηταν κι αυτή η Μαρία.
  Η συμμαθήτριά μου, καλέ.

  Ηταν και το σουξέ της εποχής
  Κι έδεσε το πράγμα

 17. LandS said

  Αν βάλουμε το Maria Maria του Σαντάνα, πρέπει να βάλουμε και το αρχικό τραγούδι για την κοπελιά από το Πόρτο Ρίκο.
  After all, πρόκειται για the most beautiful sound the World has ever heard.
  Ένα μιούζικαλ αγαπήσαμε και μεις 🙂

 18. ππαν said

  Εμέις για τους καχεκτικούς λέμε ότι είναι πιτσικομαρίες (νάτη πάλι η Μαρία).

 19. LandS said

  Α, το τραγούδι των CCR μιλάει για ποταμόπλοιο όχι για γυναίκα. Μη τα ισοπεδώνουμε όλα 🙂

 20. Γς said

  Ay ay ay Maria, Maria de Bahia,
  Elle avait le teint comme du satin

  που έγινε
  Α, για για Μαρία Μαρία μου Μαρία

 21. Δεν περνάς, κυρά Μαρία, δεν περνάς, δεν περνάς…

 22. Marulaki said

  Στην Κρήτη αυριο γιορτάζουν οι παντρεμένες και οι ελεύθερες με τα Εισόδια. Παντως εγω για αποφυγή παρεξηγήσεων στην Αθήνα που σπούδαζα, δεχόμουν κανονικα ευχές ςπό συμφοιτητές μου, για να μην τους μπερδεύω. Εμ με θυμήθηκαν, να τους λεω και οτι δε δέχομαι τωρα αλλα το Νοέμβριο; Πολλές παντως την κρατάνε τη γιορτή και μετα το γάμο για το Νοέμβρη, γιατι τον Αύγουστο λείπουν όλοι και δε μπορεις να κανεις ενα τραπέζι της προκοπής. 🙂
  Να προσθέσω στους αρσενικούς το Ράινερ Μαρία Ρίλκε και στις γιορτές τη Μυρτιδιώτισσα το Σεπτέμβρη, το γενέθλιο της Παναγίας.
  Χρονια πολλα και καλά, και το νου μας, έρχεται καύσωνας.

 23. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  8: Να σου πω, συνήθως λένε «έγινε σαν τον άγιο Χ» εννοώντας το λείψανο κάποιου αγίου, για κάποιον που αδυνάτισε πολύ. Την επέκταση στην οσία Μαρία δεν την έχω ακούσει αλλά δεν με παραξενεύει.

  14: 😉 Ωραία ετυμολογία!
  Η δικιά μας Μαρία λείπει εκτός δικτύου, θα τα δει μαζεμένα σε καμιά βδομάδα.

  16: Και το άρθρο με ποιο τραγούδι τελειώνει;

  17: Ποιο μιούζικαλ;

  18; Και σπανομαρίες τους σπανούς, και σκαλομαρία τη λαθρεπιβίβαση στους προφυλακτήρες των παλιών τραμ.

 24. sarant said

  20: Α γεια σου, αυτό το έψαχνα.

  22: Χρόνια πολλά για αύριο!

 25. skolarikis said

  Πόσες είναι ?

  http://www.foundalis.com/grk/EllinikaOnomata.html

 26. LandS said

  23
  West Side Story

 27. Γς said

  Το παρατσούκλι του ήταν Μαρία.

  [ Αυτός σίγουρα είναι στον παράδεισο…]

  http://caktos.blogspot.gr/2014/08/blog-post_42.html

 28. To «Μαίρη, μη λυπάσαι πια» το πρωτοάκουσα στο ραδιόφωνο με κατάπληξη προ καιρού, διότι συνέβαινε να έχω ακούσει πολύ παλιά το αμερικάνικο πρωτότυπο, που είναι νέγρικο spiritual του 19ου αιώνα, και αναρωτιόμουν πού το βρήκε ο δράστης του εξελληνισμού. («Κόκκινη θάλασσα», Κύριε ελέησον!) Ψάχνοντας περισσότερες πληροφορίες, είδα ότι το ξανάκανε γνωστό ο Bruce Springsteen το 2006. ´Ισως κομίζω γλαύκα εις Αθήνας, αλλά για μένα ήταν ανακάλυψη!

 29. LandS said

  Στα ξένα τραγούδια έχουμε επίσης, Hello Mary Lou, δεκαετία του πενήντα, Mary Mary (των Κίνκς; ) τέλη δεκ εξήντα, και άλλα.

 30. Γς said

  Ε, βάλ’το ρε ΓΜΤ!

 31. Marulaki said

  Ευχαριστώ πολύ. 🙂

 32. Jimakos said

  Καλημέρα κι από εδώ….

  Με Μαρίες, έχουμε το «Μαίρη μίλα μας λιγάκι», του Πουλόπουλου.
  Χωρίς να υπάρχει στον τίτλο σαν όνομα, σκέφτηκα ακόμα και την Μαρία που την ρωτούσε αν θυμόταν κείνο το βράδυ που την πήρε αγκαλία…πρώτη Μαίου πρέπει να’τανε :P, τα θρυλικά μπούτια της που τα συλλογιέται ο Τζιμάκος καθώς και την Γυναίκα, που σκέφτεται ο ποιητής της Θάλασσας κι αλλού την λένε Γιουδήθ, εδώ Μαρία.

  Φυσικά αξιομνημόνευτες είναι και οι παραστάσεις στο «Αχ Μαρία» των 80’ς, με Ζουγανέλη, Μπουλά, Βασίλη, Λάκη Παπαδόπουλο κλπ κλπ

  Ξεχάσατε και τον Τζιαν Μαρία Βολοντέ.

 33. Σπύρος Ν. Παππάς said

  Rainer Maria Rilke

 34. Σπύρος Ν. Παππάς said

 35. physicist said

  Στα κοσμικά του Ταχυδρόμου (Χατζηφωτίου και λοιποί), καμία από τις Κυρίες της κοινωνικής Αθήνας (cum Μυκόνου, Σαντορίνης …) δεν λεγόταν Μαρία αλλά Μάρα, Μαίρη ή Μάρω για τις πιο τολμηρές.

  Γενικώς τα ονόματα των κοσμικών είχαν κάτι, κι επειδή δεν ήτανε δα κι όλοι τους με παράδοση στο Λίμπρο ντ’ Όρο, ψυλλιάζομαι ότι έπεφταν κοσμητικές χειρουργικές επεμβάσεις. Δεν μπορεί να σε λένε Μπάμπη Κρεμμύδα και να κάνεις κοσμική καριέρα.

 36. Σπύρος Ν. Παππάς said

 37. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

 38. Ηλεφούφουτος said

  Μπόλικο πράμα!

  «Να σημειώσουμε ακόμα ότι η Μαρία, ή μάλλον η Μαρίκα, χρησιμοποιείται συχνά για να δηλωθεί ειρωνικά ένα τυχαίο πρόσωπο. »

  Μμμ, ακριβέστερα: ένα τυχαίο πρόσωπο που θα κάνει τη δουλειά που έπρεπε να κάνει κάποιος άλλος. Επειδή ήταν όνομα υπηρετριών.

  Η μάνα μου π.χ. μου έλεγε «αυτό (π.χ. το πιάτο) για ποιον το άφησες; Για τη Μαρία;»

  Από τους παρατιθέμενους άνδρες λείπει ένας, που ο ίδιος δεν είναι πολύ γνωστός, ξέρουν όμως όλοι οι Έλληνες το γιο του.

 39. sarant said

  38: Σωστή παρατήρηση για τις υπηρέτριες, και ωραίο κουίζ (όχι, δεν έχω βρει την απάντηση)

 40. Earion said

  Αλήθεια είναι ότι ο Μάριος δεν έχει ετυμολογική σχέση με τη Μαρία. Το Μάριος είναι λατινικό όνομα γένους και έχει σχέση με τον θεό του πολέμου Mars (τον κατά τους Έλληνες Άρη). Η λαϊκή παρετυμολογία στη Δύση επιμένει πως έχει σχέση με τη θάλασσα (mars, maris). Πάντως στην Ελλάδα όσοι γονείς βαφτίζουν το γιο τους Μάριο στις περισσότερες περιπτώσεις το κάνουν για να τιμήσουν κάποια γιαγιά Μαρία. Κάποτε ήταν πολύ σπάνιο, τώρα το συναντάς όλο και περισσότερο. Όσοι Μάριοι θέλουν να γιορτάσουν το όνομά τους να ξέρουν ότι υπάρχει στο ανατολικό εορτολόγιο άγιος Μάριος, επίσκοπος Σεβαστείας, που η μνήμη του εορτάζεται στις 13 Μαρτίου.

  Για την ετυμολογία της Μαρίας, το ζήτημα δεν είναι τόσο ξεκάθαρο. Πρώτα πρώτα μπλέκονται και άλλες μορφές του ονόματος, με ποικιλία και στον τονισμό: εβραϊκά Μαριάμ ή Μιριάμ ή Μάριαμ, αραμαϊκά Μαριάμ και Μαρυάμ, για τους μουσουλμάνους Μεριέμ. Οι ετυμολογίσεις από εβραϊκές ρίζες υποπτεύομαι πως επιδιώκουν να δώσουν εκ των προτέρων λογοτεχνική-μεταφορική-θεολογική διάσταση. Αλλά ποια σχέση μπορεί να έχουν όλα αυτά με το Μύριαμ (που στα περσικά μπορεί να σημαίνει κάποιο λουλούδι ή «πριγκίπισσα») ή το Μαριάμνη; Ίσως να μην μπορεί πια να δοθεί απάντηση.

  Να τελειώσουμε λέγοντας τα χρόνια πολλά από καρδιάς στις Μαρίες όλων των ειδών και στους Παναγιώτηδες.

 41. sarant said

  40: Παρετυμολογία είναι η σύνδεση με τη θάλασσα; Νομίζω ότι το λεξικό Μπαμπινιώτη αυτήν αναφέρει.

 42. Jimakos said

  #38, Ηλεφού

  Χοσέ Μαρία Αθνάρ και Εριχ Μαρία Ρεμάρκ, αλλά δεν νομίζω να εννοείς κάποιον απο αυτούς… Ας τους βάλουμε στην λίστα πάντως!

 43. spiral architect said

  «Μαρίες» έλεγαν παλιά τα τροχήλατα τραπεζάκια σερβιρίσματος, ίσως από το σύνηθες για την εποχή όνομα της ψυχοκόρης – υπηρέτριας.

 44. dimipo said

  Πρωτη φορα γραφω sarant αν και σε παρακολουθω χρονια.Η Μαρουσκα ειναι μεσα στις Μαριες;

 45. Για να προσθέσω την σχεδόν άσχετη πληροφορία της ημέρας, Marula (προφέρεται όπως και στα ελληνικά), είναι φρούτο της Νότιας Αφρικής, από το οποίο βγαίνει και (γ)λυκεράκι (Αμαρούλα, σαν Μπέιλις). Στην διπλανή Μοζαμβίκη η καρποφορία του δέντρου (kanhu στα τοπικά πορτογαλέζικα) αρχές Φεβρουαρίου γιορτάζεται περίπου σαν εθνική γιορτή – γνωστοί μου μού επιβεβαίωσαν με ενθουσιασμό τις πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες (ιδίως σε διαπροσωπικές σχέσεις! 🙂 ) του σχετικού ποτού που γίνεται από ολιγοήμερη αλκοολική ζύμωση.

 46. dimipo said

  Τωρα θυμηθηκα το υποκοριστικο Μαργουδα που το λενε στο Αιγινιο Πιεριας οι Καβακλιωτες προσφυγες ( απο τη Βουλγαρια ,το 22) Ετσι την λεει ο πατερας της ολοι οι αλλοι Μαριγουλα Οταν της ευχομαι στην γιορτη της την λεω Μαργουδα και πολυ της αρεσει !

 47. Γς said

  Και τον αρχίζω στα μπινελίκια. Καντήλια και τέτοια [και χειρότερα].
  Και πετάγεται ένας φοιτητής.
  -Γιατί βρίζετε τη Μαρία;
  -Συγγνώμη ρε. Αλλά για στάσου. Από την Παλαιστίνη δεν είσαι; Μουσουλμάνος. Τι σε νοιάζει εσένα για την Παναγία;
  -Ηταν πατριώτισσα μου…

 48. Ντι Μαρία

 49. 38,
  Αυτόν λες;

 50. sarant said

  44: Kαλώς ήρθατε, νομίζω ναι.

 51. Γς said

  Κι εκείνη η καλή η Παναγιώταινα [από το ολότελα]
  Κι ο Δεσπότης [ο ενίοτε Παναγιώτης καλούμενος]

 52. dimipo said

  Εγραψα για τη Μαρουσκα που το λεγε η τρομερη Ντινα Κωνστα στο σιριαλ οι δυο ξενοι .Ηταν η ουκρανεζα υπηρετρια την οποια στολιζει με ευρηματικα πρωτοτυπα κοσμητικα .Α και ειναι μολις η πρωτη φορα που γραφω σχολιο αν και παρακολουθω πολυ καιρο το ιστολογιο σου sarant.

 53. Ηλεφούφουτος said

  42 Εε όχι.

  40 Μα ήσαν παραπάνω από μία οι Μαρίες της ΚΔ. Από 3 έως 5 για την ακρίβεια.
  Εξού και η ιβηραμερικάνικη παράδοση τοπωνυμίων «οι Τρεις Μαρίες» (η πρώτη φορά που το είδα ήταν στο «Σπίτ των Πνευμάτων» της Ιζ. Αλιέντε.

  Πολύ ενδιαφέρουσα και η περίπτωση του Saintes-Maries-de-la-Mer στο Καμάργκ και το προσκύνημα που κάνουν κάθε χρόνο οι γύφτοι στο άγαλμα της υπηρέτριας της Μαρίας (να πού είχε κι η Μαρία υπηρέτρια), την οποία επειδή κατά την παράδοση ήταν Αιγύπτια τη θεωρούν δικιά τους και κάθε χρόνο τής ράβουν καινούργιο φόρεμα και το φορούν πάνω απ το παλιό, με αποτέλεσμα να είναι ντυμένη σαν κρεμμύδι.

  Συμπτωματικά διαβάζω τώρα ένα χιουμοριστικό αστυνομικό-ιστορικό που έγραψε ένας φίλος στα Αγγλικά (δεν το έχει διαβάσει ακόμη) γύρω από τις έρευνες κάποιου Έλληνα εντεταλμένου των Ρωμαίων που θέλουν να εξιχνιάσουν την ιστορία με το εξαφανισμένο πτώμα του Ιησού, και παίζει χιουμοριστικά πολύ με την ύπαρξη των πολλών ΜΑριών, που μπερδεύουν τον ερευνητή («ποια Μαρία τώρα;»).

 54. Γς said

  Είναι κι ο Σπανομαρίας.

  Κι αναρωτιόμουνα μικρός γιατί μούτρωνε ο ταβερνιάρης όταν με έστελνε ο μπάρμπας μου να του πάρω κρασί.

  http://caktos.blogspot.gr/2013/05/blog-post_4038.html

 55. Ηλεφούφουτος said

  49 Όχι αλλά μ αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι 🙂
  Η αλήθεια είναι ότι κι αυτός ταιριάζει στα δεδομένα που έδωσα.

 56. 55,
  Έτσι κι αλλιώς δεν το ήξερα από πριν, στο γκουγκλ το βρήκα. 🙂

 57. Gpoint said

  Νίκο μεγάλες εντάσεις έχω για το σημερινό σου άρθρο ελαφρές και σοβαρές.
  Ας αρχίσω με τις ελαφρές
  γιατί το Παναγιώτα να βγαίνει από την Παναγία και όχι από το γιώτα του Πάνα ;; εκτόσ από το σχήμα του γράμματος το λέει και κάποιο λαϊκό δίστιχο που αναφέρει το ανδρικό μόριο σαν Παναγιώτα (κι όποιον θέλεις τράβα-ρώτα, το κεφάλι μπαίνει πρώτα) και το γυνικείο σαν απλή γιώτα…

 58. Εαμοβούλγαρος said

  1) Προς τους κρετίνους Εθνικοπαράφρονες που προσπαθούν να αποδείξουν πως η Μαριάμ – Παναγία ήταν Ελληνίδα: Διαβάστε το εμπεριστατωμένο άρθρο του παπα-Γιώργη Μεταλληνού για να πεισθείτε οριστικά πως ήταν Εβραία

  http://www.oodegr.com/neopaganismos/ellinikotita/ethnik_xrist_panag_1.htm

  Είναι σημαντικό ότι στο επιχείρημα ιβ΄ ο παπα-Μεταλληνός δέχεται ότι το σοφό Ταλμούδ περιγράφει λεπτομερώς την πορνική ζωή της Μαριάμ – Παναγίας. Ιδού: «ιβ) Σημαντικό μάλιστα είναι, ότι η ραβινική φιλολογία (το Ταλμούδ), που εξέμεσε τις μεγαλύτερες ύβρεις κατά της Παναγίας και του Ιησού Χριστού, δέχεται την Μαρία ως Εβραία».

  2) Μέρα που είναι δεν θα ασχοληθώ με το τί ακριβώς γράφει το σοφό Ταλμούδ (που ήταν αυτόπτης μάρτυς) για την ελαφρών ηθών Μαριάμ – Παναγία, διότι δεν θέλω να σοκάρω τους αξιότιμους αναγνώστες του παρόντος ιστολογίου. Θα το πιάσω το θέμα διαφορετικά: Ο ίδιος ο Χριστός αναφέρεται απαξιωτικά για τη μητέρα του στα Ευαγγέλια (διότι γνώριζε το πορνικό παρελθόν της), αποκαλώντας την «Γύναι»!.. Αν είναι δυνατόν, κάποιος να αποκαλεί την μητέρα του «Γύναι»… ΙΔΟΥ το σχετικό απόσπασμα από
  τον Ιωάννη, που περιγράφει ως αυτόπτης μάρτυς το θαύμα στην Κανά:

  «εκλήθη δε και ο Ιησούς και οι μαθηταί αυτού εις τον γάμον.
  Ιω. 2,3 και υστερήσαντος οίνου λέγει η μήτηρ τού Ιησού προς αυτόν· οίνον ουκ έχουσι..
  Ιω. 2,4 λέγει αυτή ο Ιησούς· τι εμοί και σοί, γύναι; ούπω ήκει η ώρα μου»..

  3) Οι αναφορές των 4 Ευαγγελίων στην Μαριάμ – Παναγία είναι ελάχιστες, διότι όλοι ήξεραν το αισχρό παρελθόν της. Οι χριστιανοί, θέλοντας να «καθαρίσουν» το λερωμένο όνομα τής μητέρας του Ιησού, επινόησαν την ιστορία τής παρθενικής σύλληψης, ή για να είμαστε πιο ακριβείς, την «δανείστηκαν» από παλαιότερους παγανιστικούς μύθους (Διόνυσος, Μίθρας, Όσιρις κ.α.). Τα περί παρθενίας της Μαρίας ακόμη και μετά τον τοκετό, τα μαθαίνουμε από το απόκρυφο ευαγγέλιο «Πρωτευαγγέλιον τού Ιακώβου», ενώ είναι απορίας άξιον, ότι κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται σε κανένα από τα Ευαγγέλια της Καινής Διαθήκης! Τα Ευαγγέλια λένε σαφώς πως έκανε κι άλλα παιδιά με τον Ιωσήφ, ΜΕΤΑ την γέννηση του Ιησού,πράγμα που αποδέχονται όλες οι Προτεσταντικές Εκκλησίες…

  4) Σήμερα είναι γενικά παραδεκτό από τους μελετητές του πρώϊμου Χριστιανισμού ότι η φούρια των Πατέρων να βγάλουν την Παναγία… παρθένα προέρχεται από ζήλια προς την Θεά Αθηνά που ήταν Παρθένος. Άλλωστε και η περίφημη Αγιά Σοφιά ήταν η απάντηση των Χριστιανών στον Παρθενώνα: Ναός της του Θεού Σοφίας ο ένας – Παρθενών προς τιμήν της Θεάς της Σοφίας ο άλλος.

  5) Είναι εκπληκτικό ότι το ίδιο το Ευαγγέλιο κάνει σαφή μνεία ότι ο Ιησούς ήταν προϊόν Πορνείας. Το σχετικό εδάφιο (που μισούν οι χριστιανοί θεολόγοι όπως ο Διάβολος το λιβάνι) υπάρχει στο 8,41 του Ιωάννου: Ο Χριστός μιλάει με τους Ιουδαίους και προσπαθεί να τους πείσει πως είναι ο Γιός του Θεού. Οι Ιουδαίοι του απαντάνε με μία φράση και τον αποστομώνουν: «ΗΜΕΙΣ ΕΚ ΠΟΡΝΕΙΑΣ ΟΥ ΓΕΓΕΝΝΗΜΕΘΑ»!.. Δηλαδή, εμείς δεν έχουμε γεννηθεί από Πορνεία της μάνας μας όπως εσύ!

  Το αποτέλεσμα ήταν να τα «πάρει στο κρανίο» ο Χριστούλης και 3 στίχους παρακάτω (Ιω.8,44) θα τους πεί την περίφημη φράση από την οποία ξεκίνησε ολόκληρος ο Χριστιανικός Αντισημιτισμός που οδήγησε στον Χίτλερ και στους Ναζιστικούς Φούρνους: «ΥΜΕΙΣ ΕΚ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ ΕΣΤΕ», δηλαδή… εσείς οι Εβραίοι έχετε πατέρα σας τον Διάβολο!..

  6) Επί 400 χρόνια οι Χριστιανοί είχαν σε γενική ανυποληψία την Παναγία. Όταν όμως είδαν ότι ο λαουτζίκος γούσταρε τρελά τις γυναικείες θεότητες των Παγανιστών, σκέφτηκαν να αποκτήσουν κι αυτοί μιά τέτοια θεότητα, ώστε να πάρουν τα «ψηφαλάκια». Σκέφτηκαν, λοιπόν, την ανυπόληπτη μέχρι τότε Μαριάμ, η οποία ανακηρύχτηκε ως «Παναγία και Υπεραγία Θεοτόκος» στην Γ΄ Οικουμενική Σύνοδο της Εφέσου το 431 μ.Χ.

  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Τι να περιμένεις από έναν Λαό (τους Ρωμιούς) που έχουν αναγάγει μία αποδεδειγμένα Εβραία πόρνη σε κορυφαία Θεά τους και της έχουν αφιερώσει ολόκληρο τον Αύγουστο, τον καλύτερο μήνα του χρόνου;

  ΥΓ: Ελπίζω να μή βρεθούν φανατικοί που θα ζητήσουν την αποβολή μου από το παρόν ιστολόγιο, μετά από αυτό το σχόλιο. Η αλήθεια πονάει, τί να κάνουμε;

 59. kilkis said

  Στον Έβρο 15αύγουστο γιορτάζει και η «Σύρμω». Και γενικά νομίζω 15αύγουστο γιορτάζει και η «Σουλτάνα» (??????)

 60. SophiaE said

  35: Ξέχασες τη Μάιρα. Δε γίνεται να είσαι κοσμική κυρία και να μη λέγεσαι Μάιρα.

  40άκο, ο Μάριος είναι όντως άλλης προέλευσης, από τον Άρη (το θεό, όχι τον πλανήτη). Αλλά τον καπέλλωσε η Μαρία.
  Κι άμα σκεφτούμε ότι το όνομα το χρησιμοποιούν και οι χριστιανοί, και οι μουσουλμάνοι, μιλάμε για το δημοφιλέστερο όνομα και του πλανήτη, αλλά ίσως και του ηλιακού συστήματος.
  Περιέργως στην οικογένειά μας δεν υπάρχει καμία Μαρία. Ούτε Δέσποινα, Πανωραία, Παναγιώτα κλπ. Πως τα καταφέραμε δεν ξέρω.

  ΥΓ Έχω μια ξαδέρφη Νεφέλη. Οι γονείς της ήταν κλασσικοί Έλληνες κουλτουριάρηδες της δεκαετίας του ’70. Είναι παλιό το σώου. Δεν ξέρω ποιά είναι τα αντίστοιχα σημερινά ονόματα.

 61. Gpoint said

  Και πάμε α σοβαρά
  τα λεξικά μπορεί να λένε ό,τι θέλουνε εδώ υποτίθεται πως τα ψάχνουμε τα πράγματα και το Μαριάμ στα ελληνικά έχει αποδοθεί με το Μαριαμή. Εξ άλλου ποτέ δεν κόβεται το τελευταίο σύμφωνο η Ραχήλ ‘εξνε Ραχηλή κ.λ.π. γιατί θα έπρεπε να γίνει εξαίρεση για την Μαρία ;;
  Αντίθετα υπάρχει το ελληνικό Μάρεια της οποίας η Μαρία θα μπορούσε να είναι αντιδάνειο ακολουθώντας την διαδρομή Θάλεια->Thalia dld Μ’αρεια->Maria-> Μαρία

 62. Γς said

  56:
  >Έτσι κι αλλιώς δεν το[ν] ήξερα από πριν, στο γκουγκλ το[ν] βρήκα

  Εχει «μεν λούκιν φορ μεν» το γκουγκλ;

 63. Γς said

  57:

  Ναί, ελεμένταρι

  http://caktos.blogspot.gr/2014/08/10-2014-at-2048-49.html

 64. Νέο Kid Στο Block said

  Hλεφού ,δώσε κανα χιντ ρε παιδί! Είναι της ημετέρας πεδιάς ή βαλανιδοφάης;
  Είναι Μάριος-Μαρία ή Παναής; 🙂

  Xρόνια πολλά σε όσες κι όσους γιορτάζουν!

 65. Γς said

  Κοίτα, το έχεις π α ρ α χ έ σ ε ι.

  Οχι να μας απαυτώσεις και την Παναγία τώρα, έτσι στην ψύχρα άκομψα και χωρίς σάλιο.

 66. Γς said

  65 για τον ΕΒ του 58

 67. Alexis said

  #58, ΥΓ: Αφού αυτό θέλεις κατά βάθος, συνέχισε λοιπόν να τρίβεσαι στη γκλίτσα του τσοπάνη, είσαι σε καλό δρόμο…

 68. Aγάπη said

  Από το βασικό κείμενο : 🙂 «Το όνομα Μαρία, λέει το λεξικό, είναι εβραϊκής προέλευσης, από το Marjam, που αποδόθηκε από τους Εβδομήκοντα, όταν μετέφρασαν την Παλαιά Διαθήκη, ως “Μαριάμ”. Πιθανή σημασία του Μαριάμ, λέει το λεξικό, “πικρή, ανυπότακτη”, αν και σύμφωνα με άλλη άποψη το όνομα συνδέεται με αιγυπτιακή ρίζα που σημαίνει “δυνατή, εύφορη, γόνιμη”. Πρακτικό αυτό, έχουμε δίπορτη ερμηνεία..»

  Ποιός πρόσθεσε και τη σχετική με τη … μαρμαρυγή… (;) ετυμολογία;

  Λένε πάντως ότι σχετικό της είναι και το Μαριάμνη «ισαπόστολος και παρθένος αδελφή του Αποστόλου Φιλίππου», όνομα που σύμφωνα με άλλες, – ους είναι τίτλος αρχικά, όπως και το παρθένος δέν σήμαινε ανατομική … ας την πούμε προσαρμογή… αλλά ήταν τίτλος θεαινών που εξέπεσαν… (http://www.pigizois.net/kiprioi_agioi/mariamni.htm)

  Μού αρέσει πάρα πολύ η εξήγηση «πικρή, ανυπότακτη», ταιριάζει πάρα πολύ με την πικραμένη θεομάνα που εξεγείρεται και δέν δέχεται τη θεϊκή εντολή να γεννήσει γιό που θα σταυρωθεί. Άλλωστε μού θυμίζει πολύ το πόνημα τού Λεκατσά για το «κάλεσμα τής θεονύφης» , όπου ο συγγραφέας «, ανατρέχει στο μύθο της Ιως, στο ρόλο του θεϊκού ταύρου και στο Μινώταυρο, εκτείνοντας την έρευνά του έως την πρωτοχριστιανική μυστηριακή παράδοση, το «κάλεσμα της Παρθένου Μαρίας», την αγιολογική παράδοση και την ερωτική μαγεία, όπως μας τη μαρτυρούν οι αρχαιότεροι πάπυροι. (. . .) (http://www.politeianet.gr/books/9789600346916-lekatsas-panagis-kastaniotis-to-kalesma-tis-theonufis-121149)

  Δεκάδες παραλλαγές τού ονόματος Μαρία και ίσως πολύ περισσότερα τα προσωνύμια τής Παναγίας (http://www.newsbomb.gr/prionokordela/ellada/story/335921/ta-500-onomata-tis-panagias-kai-oi-symvolismoi-toys) όπου την βλέπουμε και ως αμετάθετο, τί να σημαίνει άραγε, αλλά με πλέον χαριτωμένο το Η Παναγιά η Σφαλιάρα – εφεύρημα μάλλον τής Εύας Βλάμη για την Παναγια που, θυμωμένη για την προσευχή τής αμαρτωλής εκτός γάμου εγγύου σηκώνει το χέρι από το τέμπλο και ρίχνει στην κοπέλλα μια σφαλιάρα που ήταν όλη δική της. Ο Λεωνίδας Χρηστάκης, όταν προτιμούσε να μή θυμώσει, έστελνε τον αντίμαχό του για προσκύνημα στο ανύπαρκτο σήμερα ξωκλήσι τής εν λόγω Παναγίας.

  Τί να πεις και για τα τραγούδια με τη Μαρία, τη Μαριώ, τη Μαρίκα… αμέτρητα… Αν και προτιμώ τα σχετικά δημοτικά, ο Μάρκος είναι αξεπέραστος 🙂 http://www.youtube.com/watch?v=PkX3SzmYBSI

  (μήν ξεχνάμε τη Μαρίκα Νίνου και τη Μαρίκα Παπαγκίκα επίσης)

  Ξέρει κανείς αν αυτή η Μαρίκα είναι σε … άπταιστη μακεδονική; http://www.youtube.com/watch?v=xNStPCebWGI

 69. Γς said

  Της Μεγαλόχαρης αύριο, και ξέρω ότι αν ήθελε να κάνει θαύμα εκείνο το βράδυ δεν θα άφηνε τα πράγματα να εξελιχθούν τόσο άσχημα.

  Τι στο καλό όμως ήταν αυτό που είδα, τόσο καθαρά;
  Γιατί βλέπουμε τέτοια;
  Και να πεις ότι είμαι κανένας θεούσος;

  [ξέρω πόσο μελό είναι το παρακάτω και κανονικά δεν έπρεπε ούτε να το σκέφτομαι. Με έχει ματώσει όμως για πάντα ο χαμός τους. Δεν ξεπερνιέται]

  http://3aggelakia.blogspot.gr/2013/05/blog-post.html

 70. Aγάπη said

  Μιας και ο λόγος για τις Μαρίκες που γιορτάζουν, αυτό εδώ είναι εξαιρετικό 🙂 Με μια σπουδαία Μαρίκα

 71. Alexis said

  Μαρίκα Νίνου ναι, μεγάλη φωνή του ρεμπέτικου, αν και δεν ήταν αυτό το πραγματικό της όνομα…

 72. Alexis said

  71 για το 68

 73. skol said

  38: Τον πατέρα του Καποδίστρια θα λες.

 74. BLOG_OTI_NANAI said

  58: «διότι δεν θέλω να σοκάρω τους αξιότιμους αναγνώστες»

  Νομίζω ότι οι εποχές που οι άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα σόκαραν τους συνανθρώπους τους έχουν περάσει πια. Πιστεύω όμως ότι αν πας σε blog όπως το «Πάρε-Δώσε», το «Ροΐδη Εμμονές», το «Μεταφυσικό», θα βρεις ανθρώπους με τα ίδια προβλήματα με σένα και έτσι θα βοηθηθείς.
  Πραγματικά το πιστεύω αυτό, αλλιώς δεν θα το έγραφα.

 75. 73,
  Τον βιολογικό του κυβερνήτη, όχι τον μεταφορικό του νόμου, υποθέτω. 🙂

 76. Νέο Kid Στο Block said

  73. Πρέπει να το βρήκε ο Σκολ (μπραβό μεσιέ!) ,ο Ηλεφού κωφεύει…οπότε πάω για ύπνο. Α μπιεντό!

 77. odinmac said

  Xρόνια πολλά σε όσες και όσους γιορτάζουν αύριο και με υγεία!

  Είμαι περαστικός και βιαστικός, αλλά κάνω μια στάση για λίγο στο ιστολόγιο για να αποθέσω μία από τις ομορφότερες ροκ συνθέσεις, μια τελετουργική θυσία, έναν υφέρπων γλυκό εφιάλτη μου.
  Το όνομα της θυσιαζόμενης βέβαια: Μαρία.

 78. skol said

  75: Αλέκο δεν τον λέγαν τον δεύτερο; 🙂

 79. cronopiusa said

  María Bonita – Agustín Lara con Mariachi

  και σε ρυθμό sevillanas No decirle mariquita
  μην τον φωνάζετε μαρικίτα (υποκοριστικό του Μαρίκα)…

  μπορείτε να φαντασθείτε τα προβλήματα των ισπανών δημοσιογράφων όταν το 1992 επισκέφτηκε τη Σεβίλλη ο τότε πρωθυπουργός της χώρας συνοδευόμενος από την σύζυγο του Μαρίκα

  ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΥΚΟΥΝΑΣ – Η ΜΑΡΙΚΑ Η ΔΑΣΚΑΛΑ

  Σωτηρία Ιατρίδου – Αχ Μαρί

  Νικόλας Άσιμος-Παξιμαδάκι (Σ αγαπά η Μαρία η τσογλαναρία)

 80. Πέπε said

  1. @20: Γς, ευχαριστούμε για το άγνωστο (σ’ εμένα) ορίτζιναλ ενός αγαπημένου ελληνικού τραγουδιού. Όπως έχω ξαναπεί -και νομίζω πάλι εξ αφορμής δικής σου- μ’ αρέσουν πολύ τα ταξίδια των τραγουδιών στις χώρες και τις γλώσσες του κόσμου μας!

  2. Μιντ-ογδόντας έως μιντ-ενενήντας, στην κατασκήνωση στο Πήλιο, που ήταν αρρένων, «Μαρίκα» ονομαζόταν, εντελώς επίσημα και όχι ως κατασκηνωτική σλανγκ, ο τραπεζοκόμος, ένα καθήκον από το οποίο πέρναγε με βάρδιες κάθε κατασκηνωτής κάθε σκηνής. Μάλιστα έχω την εντύπωση ότι σε κάποιο φυλλάδιο της κατασκήνωσης το έγραφαν «Μαρίκκα». Προφανώς συνδέεται με αυτά που γράψατε στα #38 και 43.
  Στα σχόλια μιας παλιότερης ανάρτησης είχα πετύχει και κάποιον συγκατασκηνωτή…

  3. Στους ισπανόφωνους φοριούνται πολύ και τα βαφτιστικά τύπου Μαρία ντε λος τούτο, Μαρία ντε λος κείνο, που στην πράξη λέγονται με παράλειψη του Μαρία. Κλασικό παράδειγμα το Μερθέδες.

 81. Ηλεφούφουτος said

  Πήγα να δώσω χιντ ότι ο δικός μου δεν είναι καθολικός αλλά το βρήκε ο Σκολ 73

 82. Πέπε said

  Στην Κάλυμνο πρέπει να λέγεται και το περίεργο υποκοριστικό Μαρούλλι. Δεν το έχω ακούσει να το λένε, αλλά ο σκοπός Μαρούλλι είναι από τους πιο κλασικούς στο νησί (και σ’ όλη λίγο πολύ τη 12νησο), και δεν είναι μαναβικού περιεχομένου.

 83. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια και τις προσθήκες!

  Ώστε ο Καποδίστριας είχε μπαμπά Μαρία 😉

  Όπως μας έχει πει άλλη φορά ο Ηλεφού, οι Κουβανοί, ενοχλημένοι που ο Χρουστσόφ ανακάλεσε την απόφασή του να τους δώσει πυραύλους, φώναζαν: Νικίτα μαρικίτα, λο κε σε δα νο σε λε κίτα, ή κάπως έτσι.

 84. Ηλεφούφουτος said

  83 β)
  Και φορούσε και πουδραρισμένη περούκα και είχε πολύ αβρούς τρόπους και επιπλέον…
  Άσε δεν το προχωρώ άλλο.

  γ) Ναι, εννοώντας βέβαια «Νικίτα, αδερφή», όχι «Νικίτα, υπηρέτρια», γιατί ένας καλός κομμουνιστής δεν χρησιμοποιεί το υπηρέτρια μειωτικά.

 85. Y. G. said

  Αυτο το θυμαμαι απο τα παιδικατα μου:

  Δεν περνάς κυρά Μαρία,
  δεν περνάς, δεν περνάς,
  Δεν περνάς κυρά Μαρία,
  δεν περνάς, περνάς;

  Θα υπάγω είς τους κήπους,
  Δεν περνώ, δεν περνώ,
  Θα υπάγω είς τους κήπους,
  Δεν περνώ, περνώ.

  Τι θα κάνεις είς τους κήπους,
  Δεν περνάς, δεν περνάς,
  Τι θα κάνεις είς τους κήπους,
  Δεν περνάς, περνάς;

  Θε να κόψω δυο βιολέτες,
  Δεν περνώ, δεν περνώ,
  Θε να κόψω δυο βιολέτες,
  Δεν περνώ, περνώ.

 86. BLOG_OTI_NANAI said

  Σχετικά με το 431 μ.Χ. και τον μύθο ότι ξαφνικά το 431 μ.Χ. οι χριστιανοί είπαν, «Τι λέτε παιδιά; Δεν λέμε από σήμερα την Μαρία, Θεοτόκο και να την τιμούμε;», να πούμε το εξής:

  Ο Ιγνάτιος ο Θεοφόρος, από το 70 έως περίπου το 110 μ.Χ., ήταν επίσκοπος Αντοχείας. Γράφει μια επιστολή «προς Σμυρναίους» η οποία ως εισαγωγή παραθέτει μια πρώιμη ομολογία πίστεως, δηλ. ένα κείμενο που θυμίζει το «Σύμβολο της Πίστεως» και αναφέρει στη σειρά για τον Χριστό, τη γέννηση του, τον Πιλάτο, τον Βαπτιστή κ.λπ. Μας δίνει λοιπόν μια σημαντική μαρτυρία ότι η Μαρία έχει λάβει τη θέση της σε τέτοια δογματικά κείμενα ήδη από τον 1ο αιώνα, όπου φαίνεται καθαρά πως πιστευόταν ως Θεο-Τόκος, αφού αναφέρεται ως Παρθένος που γεννά τον Θεό.

  Επίσης, σημαντικές είναι οι μαρτυρίες που πηγάζουν από τα μέσα του 3ου αιώνα, όπου η Θεοτόκος αναφέρεται είτε ως φορέας θαυμάτων (Γρηγόριος Νύσσης, Patrol. Gr. τ.46, στ.912), είτε ως αποδέκτης προσευχών (Γρηγόριος ο Θεολόγος, Patrol. Gr. τ.35, στ.1181). Άρα, για να υπάρχουν τέτοιες μαρτυρίες που να μας παραπέμπουν στο 250 μ.Χ. περίπου, σημαίνει ότι η Μαρία κατείχε ήδη υψηλή θέση στη χριστιανική λατρεία δύο αιώνες πριν το 431 μ.Χ. (αλλά και πολύ πιο πριν όπως βλέπουμε στον Ιγνάτιο).

  Επίσης, πολύ σημαντική είναι η μαρτυρία του ειδωλολάτρη Ιουλιανού, ο οποίος πολλές δεκαετίες πριν το 431 μ.Χ., μας δίνει την μαρτυρία του, ότι οι Χριστιανοί τιμούσαν την Μαρία, καλώντας την συνεχώς ως «Θεοτόκο» (Κατά Γαλιλαίων, 262d).

  Αυτά γράφουν οι πηγές, σε αντίθεση με τα αβάσιμα περί 431 μ.Χ.

 87. Γς said

  85:

 88. spiral architect said

  Η αλήθεια πονεί, αλλά και «Veritas odit moras» – η αλήθεια απεχθάνεται την καθυστέρηση – Σενέκας

 89. cronopiusa said

  FABRIZIO DE ANDRE’ – L’infanzia di Maria

 90. silia said

  Χρόνια πολλά.

 91. sarant said

  Πολύ ωραίες προσθήκες, ευχαριστώ!

 92. Εαμοβούλγαρος said

  @74: Προφανώς ασκείτε την Τηλε-Ψυχιατρική και αποφανθήκατε πως έχω σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας. Μα τότε, γιατί να πάω σε αυτούς τους αλήτες και δεν προσπαθείτε να με περιμαζέψετε εσείς στο Νοσοκομείο σας, όπως αποκαλούν όλοι οι μετά Ρωμανίδη θεολόγοι την Ορθόδοξη Εκκλησία σας;

  @86: Δέχομαι ως απολύτως ορθά όσα λέτε και σάς συγχαίρω για την λογιοσύνη σας. Ωστόσο, υπάρχει ένα πρόβλημα: Εγώ μιλάω για τον Κανόνα και όχι για τις Εξαιρέσεις. Ποιός από τα εκατομμύρια των τότε χριστιανών διάβαζε Ιγνάτιο Θεοφόρο, Ιουλιανό Παραβάτη ή τις υποσημειώσεις του Γρηγορίου Θεολόγου; Να είμαστε σοβαροί κ. Blog-oti-nanai και σάς τόχω ξαναπεί: Δεν κομίζω γλαύκα ες Αθήνας. Τα περί Μαριολατρείας που ξεκίνησαν από την Γ΄ Οικ.Σύνοδο του 431 μ.Χ. τα δέχονται οι πάντες, ακόμη και οι δικοί μας ελληνοχριστιανοί: Ο Σπ. Λάμπρος, ο Παπαρρηγόπουλος, ακόμη και ο δικός σας ο Βλάσης Φειδάς στην Εκκλησιαστική Ιστορία του. (Στην οποία παρεμπιπτόντως γράφει αυτό για το οποίο σάς ρώτησα και κλάσατε μέντες: Ότι, δηλαδή, ο αιρεσιάρχης Άρειος δεν εκλήθη στην Α΄ Οικ .Σύνοδο!).

  Υπάρχουν χιλιάδες νέα βιβλία στην αγγλική βιβλιογραφία (τα περισσότερα μπορείτε να τα βρείτε και να τα κατεβάσετε αντί ελαχίστου αντιτίμου από το Scribd) τα τελευταία 10-15 χρόνια που αναπτύσσουν έξοχα όσα εγώ περιληπτικά έγραψα στο Σχ. 58 για το πώς εξελίχθηκε η λατρεία προς την Παναγία. Το να βασιζόμαστε σε μιά υποσημείωση του Γρηγορίου Θεολόγου ή μιά επιστολή του Ιγνατίου Θεοφόρου και να λέμε πως οι χριστιανοί λάτρευαν την Παναγία τους 4 πρώτους αιώνες, είναι σαν να λέμε ότι η Φιλοκαλία φταίει για όλα τα κακά του Ρωμέϊκου, όπως ισχυρίζεται ο Στέλιος Ράμφος. Μά ποιός διάβαζε την Φιλοκαλία επί Βυζαντίου και επί Τουρκοκρατίας; Το πολύ 500 νοματαίοι στα μοναστήρια που διέθεταν κάποιο χειρόγραφό της…

  Με την ευκαιρία, δείτε και αυτό το μόλις κυκλοφορήσαν βιβλίο για το Βάπτισμα του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Είναι γραμμένο απο χριστιανικής σκοπιάς και είμαι βέβαιος πως θα το εκτιμήσετε γιατί τα έχει όλα συγκεντρωμένα. Κι αν δεν μπορείτε να το κατεβάσετε, έχει μόνο 21 σελίδες που μπορείτε να διεξέλθετε σε μισή ωρούλα

 93. Emphyrio said

  Για αυριο που γιορταζει ο γιος μου ο Παναγης (στην Κεφαλονια γεννημενος – δεν εχουμε Παναγιωτηδες εκει), να σας κερασω μια Μαρικα απο τον αγαπημενο μου Grand Jacques:

  (Και στις ΑγιοΜαριοΘαλασσινες ειχε ζωγραφισει τοσους πινακες ο αλλος αγαπημενος μου, ο Van Gogh)

  Αραγε το δικο μας «Μαρικα» ειναι ελληνικης κατασκευης, ή ηρθε απο τα Γαλλικα του 19ου αιωνα;

 94. Γς said

  Α, μη το ξεχάσω.
  Πάντα ξεχνάω. Την επέτειο του γάμου μας, ακόμα και την γιορτή της καμιά φορά.

  Τώρα όμως με όλα αυτά που είπαμε θυμήθηκα ότι αύριο έχει τα γενέθλιά της. Όχι βέβαια ότι γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου. Δεν ήξερε πότε γεννήθηκε κι ούτε ήταν πουθενά γραμμένο. Ετσι διάλεξε σαν ημέρα γενεθλίων της τη μέρα που γιορτάζει η μητέρα της, όπως λέει. Η Παναγία.

  Την κανονική μητέρα της δεν την γνώρισε. Και καημός της είναι που δεν έχει ούτε μια φωτογραφία της.

  http://caktos.blogspot.gr/2014/05/blog-post_8884.html

 95. Ηλεφούφουτος said

  Ε, εγώ να κεράσω μία Μαρούκω:

  http://www.youtube.com/watch?v=Q6ZjW-UW4-I

  Αλλά κόβετε, βρε παιδιά, το https από τη διεύθυνση των γιουτουμπακίων!

  Οϋτε 100 σχόλια, κι έχει βαρύνει κιόλας η σελίδα!

  Α, και μια διόρθωση στο 53:
  Όχι «δεν το έχει διαβάσει ακόμη» (αν είναι δυνατόν!)
  Δεν το έχει ΕΚΔΩΣΕΙ ακόμη.

 96. Mindkaiser said

  «Μάλιστα, το “Μαρία” μπορεί να το έχει σαν δεύτερο όνομα και άντρας -πρόχειρα να θυμίσω τον Έριχ Μαρία Ρέμαρκ, τον Κλάους Μαρία Μπραντάουερ και τον (σκατά στα μούτρα του) Ζαν-Μαρί Λεπέν.»

  Και ο Καρλ Μαρία φον Βέμπερ βεβαίως, βεβαίως. 🙂

  Όσο για τραγούδι, νομίζω δεν αναφέρθηκε η θεία Μάρω του Σαββόπουλου και της λογοκρισίας.

 97. Νέο Kid Στο Block said

  Kαι ο Τζιαν- Μαρία Βολοντέ, ο «σκληρός» και «κακός».
  Αν δεν μού ξέφυγε κάτι στο άρθρο και τα σχόλια ,δεν ανεφέρθηκε η ναυαρχίδα του καπιτάν Κολόν. Η «Σάντα Μαρία» (ή La Santa María de la Inmaculada Concepción (o Eυαγγελισμός της Θεοτόκου) που έφερε τον παλιό κόσμο στο νέο.

 98. sarant said

  Aπό κάποια Μαρία είναι και το μπεν μαρί (bain marie). Ίσως από την αδερφή του Μωυσή.

 99. nikiplos said

  Καλησπέρα…

  μαζί με τα χρόνια μου πολλά στους/στις εορτάζοντες/ζουσες, να προσθέσω και το κυκλαδίτικο/παριανό Μαρουσσώ, που συχνά ονομάτιζαν εκεί τις Μαρίες, μαζί και τη δική μου θεία τη Μαρουσσώ…

  Τα αρβανίτικα Μάρα και Μαρίτσα νομίζω πρέπει να ειπώθηκαν παραπάνω…

  ευγένητε…

 100. Ριβαλντίνιο said

  @ 92

  » Ποιός από τα εκατομμύρια των τότε χριστιανών διάβαζε Ιγνάτιο Θεοφόρο, Ιουλιανό Παραβάτη ή τις υποσημειώσεις του Γρηγορίου Θεολόγου; »

  Και εσύ που ξέρεις δηλαδή τι διάβαζαν ? Επίσης επί Ιγνάτιου του Θεοφόρου οι χριστιανοί δεν ήταν εκατομμύρια.

  » λατρεία προς την Παναγία »

  Δεν την λατρεύουν γιατί τότε θα ήταν παγανοκαλικάτζαροι.

  Επειδή έχω καταλάβει ότι είσαι παιδί του Δαυλού, του Διπετές , της Ελληνικής Αγωγής ( πριν ο Αδωνούκος πάει με τον Κάρατζιτς ), του Ραδάμανθυ κ.λπ. μην πρήζεις τα συκώτια του κόσμου με το αντιχριστιανικό σου μένος. Να μπαίνεις για ότι θέλεις εδώ

  http://www.oodegr.com/

  και να το βρίσκεις.

  Και εγώ είμαι ΠΑΝΑΘΑ και εθνίκι τρελό αλλά δεν εκμεταλλεύομαι την καλοσύνη, την υπομονή και την στωικότητα του Σαραντάκου και των φίλων του ώστε να τους φλομώνω με τις εμπάθειες μου.

 101. Emphyrio said

  Φωνη βοοντως. Αφου δεν το καταλαβαινει απο μονος του (που δεν θα το καταλαβει οσο ταϊζεται πλουσιοπαροχα απο οσους του απαντανε – και αυτο θελει), και αφου ο Νικοκυρης δεν προκειται να τον εμποδισει να γραφει εδω γιατι δεν ταιριαζιει με την δημοκρατια (που την εκμεταλλευεται), θα τον τρωμε στην μαπα. Και αντε μετα να ξεπλενουμε την μαπα μας (ετσι λεμε τα λαχανα, απ’οσο θυμαμαι) απο τις βρωμες του…

 102. Δημήτρης Κ said

  Χαίρε blog αγαπητό, με νεα πρόσωπα (ως και Εαμοβούλγαρους μπρρ). Και μιας και ο αρχηγός πήγε στο Πρωτάτο θα θελα και εγώ να αναφερθώ στα πολλά προσωνύμια της Παναγίας που νομίζω πως έχουν ενδιαφέρον γλωσολογικό αλλά και ετυμολογικό. Προέρχονται από γεωγραφικές, εικονογραφικές, αρχιτεκτονικές, ακόμη και θεολογικές ρίζες. Σουμελά, Δεξιά, Παντοχαρά, Χρυσαλινιώτισσα, Φανερωμένη κα.
  Επίσης θυμάμαι από παλιά επίσκεψη στην Πόλη, στη Μονή της Χώρας (ύστερη παλαιολόγεια περίοδος) απέναντι από την εικόνα του Χριστού τον οποίο ο καλλιτέχνης αποκαλεί ως «η Χώρα των Ζώντων» υπάρχει εικόνα της Παναγίας ως «Χώρας του Αχωρήτου».

 103. sarant said

  Προτιμώ να μην αποκλείσω κάποιον για αντιχριστιανικές θέσεις. Bέβαια, τις συνδυάζει με αντισημιτισμό και ομοφοβία, αλλά όσο είναι κυρίαρχο το αντιχριστιανικό διστάζω. (Γιατί; Διότι είναι επίθεση κατά της πλειοψηφίας).

 104. Aγάπη said

  98: αρχικά, λένε, το μπαιν μαρί χρησιμοποιήθηκε από τους αλχημιστές… για να μιμηθούν τη θεωρούμενη φυσική διαδικασία που συνέβαινε στο κέντρο τής γης… το όνομα προέρχεται από το λατινικό balneum Mariae= μπάνιο τής Μαρίας και αποδίδεται στη διάσημη Αλχημίστρια Μαρία, που έζησε, υποτίθεται, στην Αλεξάνδρεια και ήταν αδελφή τού Μωυσή, ή τη Maria de’ Cleofa (Μαρία τού Κλεώπα;;; 😉 ) ή και την ίδια την Παναγία, που η απαλότητα τών τρόπων της έμοιαζε με την απαλή μαγειρική τεχνική που λέμε σήμερα bain marie 🙂
  Πολλές Μαρίες μαζευτήκανε στην ιστορία αυτή 🙂

 105. Ηλεφούφουτος said

  101, 103 (το ‘γραψα και πριν;)
  Αυτό που παρατηρώ εγώ πάντως είναι ότι κάθε φορά που επανέρχεται μετά από αποκλεισμό εμφανίζεται χειρότερος, στο πιο αρρωστημένο.

 106. Emphyrio said

  Εμ, πανω σ’αυτην την σωστη (για να μην παρεξηγηθω, ξαναλεω: σωστη) δημοκρατικη συμπεριφορα στηριζεται ο περι ου και μας πρηζει. Απ’οσο θυμαμαι ελαχιστες (τρεις; τεσσερεις;) φορες αποκλειστηκε καποιος εδω, και αυτο γιατι το ειχε παραχαιρετησει το θεμα.

  Απλως, να θυμουμαστε να βγαζουμε νερο και τροφη για τα αδεσποτα της γειτονιας, ειδικα τωρα με τον καυσωνα. Αλλα οχι στα τρολλζ – αυτα, ας τα αφησουμε να πεθανουν αργο και βασανιστικο θανατο (και το πρωι να τα βρουμε πετρωμενα).

 107. BLOG_OTI_NANAI said

  92: Νομίζω πολύ σωστά δεν αποκλείεται κάποιος για τις αντιχριστιανικές θέσεις του, και ούτε εγώ θα ήθελα να αποκλειστώ για τις χριστιανικές θέσεις μου. Αν και εδώ δεν είναι ζήτημα θέσεων.
  Εδώ είναι ζήτημα ότι κάποιος π.χ. το μόνο που γνωρίζει είναι για αυγά. Μπαίνει σε ένα σάιτ μαγειρικής και μιλάει για αυγά, μπαίνει σε ένα σάιτ υγιεινής διατροφής και μιλάει πάλι για αυγά, μπαίνει σε ένα φιλοσοφικό σάιτ και μιλάει διαρκώς για το αυγό του Κολόμβου, και μπαίνει σε ένα σάιτ για μηχανικούς αυτοκινήτων και στη συζήτηση του τι παθαίνει η μηχανή άμα χαλάσει το ψυγείο, αυτός λέει πόση ώρα θέλουν να γίνουν τα αυγά επάνω στη μηχανή που καίει…

  Εδώ είμαστε ακριβώς στην τελευταία περίπτωση. Μιλάγαμε για τον Παπαδιαμάντη, και ο τύπος σπάει αυγά ακόμα και εκεί…

  100: Αν και απλός εθνιστής, εντούτοις Πανάθα φορέβερ!

 108. Emphyrio said

  Και για να μην χαλαμε τις καρδιες μας, μια Ιρλανδεζα Μαριω/Μαρουλα, της οποιας το προσφατα επισκευασμενο αγαλμα (http://www.broadsheet.ie/2014/07/23/leave-her-malone/) δημιουργει … ερμ … φουσκωματα εθνικης υπερηφανειας στους Ιρλανδους:

  (Αντε, το’βγαλα το https)

  (Agalmatophilia το λενε αυτο γιατρε μου, ή κανω λαθος;)

 109. cronopiusa said

  Fairouz – Ya Mariam El Bekr – يا مريم البكر

  Modigliani – Ave Maria

  Maria Callas sings Carmen «Seguedille» in Hamburg 1962

  Μαριγούλα Μαριγώ (Μεξικό) – Σώτος Παναγόπουλος

  Ο Γιάννης κι η Μαριώ (Αρλέτα)

  Cajun Beano – O Mary Don’t You Weep, live yn Noardewyn

 110. agapanthos said

  Τραγούδια με τα χαϊδευτικά της Μαρίας υπάρχουν πολλά. Από τα αγαπημένα μου, ένα παραδοσιακό της Καλύμνου. Αναφέρθηκε και πιο πάνω, αλλά η εκτέλεση με την Καίτη Κουλλιά αξίζει τον κόπο.

  Επίσης:

  58 Από τα γραφόμενά σας βλέπω ότι θεωρείτε την Παναγία ιστορικό πρόσωπο. Από πού βγάζετε αυτό το συμπέρασμα;

  Τέλος, μιλώντας για τις άλλες Μαρίες της Καινής Διαθήκης, στη Λατινική Αμερική βαφτίζουν τα κορίτσια τους και με τα δικά τους ονόματα. Γνωστή περίπτωση είναι η βρεαζιλιάνα τραγουδίστρια Μαρία Μπετάνια (Μαρία η εκ Βηθανίας, η αδερφή του Λαζάρου, η τύπισα που του έπλυνε τα πόδια και τα σκούπισε με τα μαλλιά της). Μάλιστα υπάρχει και μια νόστιμη ιστορία για το πώς πήρε αυτό το όνομα.

  Ο Νέλσον Γκονσάλβες (ο πιο γνωστός βραζιλιάνος τραγουδιστής στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια) έλεγε ένα τραγούδι που μίλαγε για κάποια Μαρία Μπετάνια. Ο μεγαλύτερος αδερφός της τραγουδίστριας -ο μετέπειτα διασημότατος τραγουδοποιός Καετάνο Βελόζο- είχε ακούσει ως πιτσιρίκι αυτό το τραγούδι και πολύ του άρεσε, και επέμενε το καινούργιο μωρό να πάρει αυτό το όνομα. Φυσικά υπήρχαν και άλλες αντιπροτάσεις μέσα στην οικογένεια και είχε αρχίσει η σχετική γκρίνια, άσε που κανείς δε θεωρούσε παιδαγωγικά σωστό να κάνουν το χατήρι ενός τετράχρονου αγοριού. Ο πατέρας πάντως αποφάσισε να διαλεχτεί το όνομα του παιδιού με κλήρο. Έγραψε τα υποψήφια ονόματα σε χαρτάκια και έβαλε το γιο του να διαλέξει ένα. Και διάλεξε αυτό που έγραφε Μαρία Μπετάνια.

  Πολλά χρόνια αργότερα, η μεγαλύτερη αδερφή τους τους αποκάλυψε ότι ΟΛΑ τα χαρτάκια γράφανε το ονομα Μαρία Μπετάνια.

  Ας ακούσουμε τα δυο αδέρφια να τραγουδούν:

 111. 106: Όντως, τρεις φορές πρέπει να ‘ταν, όμως όχι με διαφορετικά άτομα… 🙂

  107: Το ότι όλο για αβγά μιλάει, δεν σημαίνει και ότι μόνο για αβγά γνωρίζει. Απλώς βλέπει την αναστάτωση που προκαλεί όποτε ανοίγει το γνωστό κουτάκι, και το απολαμβάνει δεόντως όπως άλλωστε κάθε γνήσιο τρολ.

 112. spiral architect said

  @103: Ευαισθησίες που’ χεις και συ, καημένε … 🙄

 113. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για όλα τα νεότερα σχόλια -κι αν δεν σας ενδιαφέρουν τα αυγά, αγνοήστε τα.

 114. LandS said

  Τη λέτε που τη λένε στον Εαμοβουλγαρο, αλλά κανείς δεν σημειώνει ότι το θέμα της Συνόδου του 431, αν δεν απατώμαι, δεν ήταν η Μαρία και άντε να τη λατρεύουμε για να προσεταιριστουμε το πόπολο. Ήταν ο ίδιος ο Ιησούς και αν ήταν θεός από γεννησιμιού του ή απέκτησε την θεία ιδιότητα μετά από πεπερασμένα μικρό χρονικό διάστημα (που λέει και ο Κιντ). Το ότι η Μαρία, στη πρώτη περίπτωση θα ήταν Θεοτόκος και στη δεύτερη απλή Χριστοτόκος, προκύπτει ως πόρισμα.

 115. BLOG_OTI_NANAI said

  110: «Από τα γραφόμενά σας βλέπω ότι θεωρείτε την Παναγία ιστορικό πρόσωπο. Από πού βγάζετε αυτό το συμπέρασμα;»

  Ως «Παναγία» μπορεί να μη δέχεται κάποιος τα θεολογικά στοιχεία, αλλά ως Μαρία γιατί να μην είναι ιστορικό πρόσωπο;

 116. BLOG_OTI_NANAI said

  114: Ε, όχι βρε παιδιά ότι «αποφασίστηκε» το 431 αν οι Χριστιανοί πίστευαν ως Θεό τον Ιησού, ή αν πίστευαν ότι απέκτησε μετά τις ιδιότητες! Το ζήτημα της Γ΄ Οικ. Συνόδου ήταν να αντιμετωπιστεί ο νεωτερισμός του Νεστορίου, ο οποίος για να χωρέσει το μυαλό του τα περί «γέννησης του θεού» κατέληξε σε μια προσωπική θεωρία, για να το πούμε απλά, ότι η Μαρία γέννησε ένα άνθρωπο Χριστό στον οποίο μετά μπήκε μέσα και κατοίκησε ο Θεός-Χριστός. Γι’ αυτό έλεγε ότι ήταν Χριστοτόκος η Μαρία. Έτσι μετέτρεψε ο Νεστόριος τον Χριστό σε δύο πρόσωπα.

 117. BLOG_OTI_NANAI said

  111: «Απλώς βλέπει την αναστάτωση που προκαλεί […] και το απολαμβάνει δεόντως»

  Ένα κομμάτι της συμπεριφοράς του οφείλεται σίγουρα σε αυτό. Γνήσιο τρολ.

 118. Νέο Kid Στο Block said

  Να συνεισφέρω και γώ την μικρά τρολίαν μου. Το ξέρετε φαντάζομαι πως ο Νεύτων ήταν φανατικός Αρειανιστής, ε; Έχει γράψει κάτι «μύθια» για «πόρνες εκ Βαβυλώνας» και τέτοια…να σού σηκώνεται η τρίχα!
  Και η πλάκα είναι πως πέρασε τη μισή ζωή του με «δόξα και τιμή» στο «Trinity college» … 🙂

 119. Γς said

  Οικουμενικές Σύνοδοι, Αρειος και τέτοια.

  Μόνο ο Γς τα ξέρει καλώς.
  Απέξω και ανακατωτά. Και όχι μόνο θεωρητικώς. Και εις την πράξη.

  http://caktos.blogspot.gr/2013/04/blog-post_7.html

 120. Εαμοβούλγαρος said

  Προσφορά ημέρας Carrefour – Εαμοβούλγαρος: Μπείτε και κατεβάστε εντελώς δωρεάν (ακόμη κι αν δεν έχετε προφίλ στο Scribd) το βιβλίο που θα ήθελαν να κάψουν οι Γαλιλαίοι

  Σπεύσατε: Η προσφορά θα ισχύσει μέχρι την 1 τα ξημερώματα της Παρασκευής 15 Αυγούστου, οπότε θα την κατεβάσουν οι γνωστοί εγκάθετοι

  ΥΓ: Η εταιρεία μας κάνει προσπάθειες να σάς προσφέρει τας προσεχείς εορταστικάς ημέρας εντελώς δωρεάν το αγαπημένο βιβλίο του κ. Σαραντάκου… «Τάκης Νατσούλης, Λέξεις και Φράσεις Παροιμιώδεις, εκδ. «Σμυρνιωτάκης»»

 121. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Ψηφίζω τίτλο, δέσποτα. Αυτά ζηλεύω, τη λαμπιράδα !
  Μαρίες κι από μένα: Άστρο στην καρδιά μου και στον ουρανό πια, η μάνα μου.

  Μαρία Βετσέρα (γιατί ο έρωτας πάει πρώτος)
  μετά η τέχνη:
  Μαρία Κάλλας, Μαρία Πολυδούρη, Φαραντούρη, Δημητριάδη
  και μετά η επιστήμη
  Μαρία Κιουρί

  Μαρίτα, Μαρίζα, Μαριλού, Μάρη, και η
  Μάσα του Βυσσινόκηπου

  και η αλεπουδίτσα η Μαριορή
  Και η γιαπωνέζα γάτα η Μαρού (το γράφω μόνο για να σας πω ότι έχει στο διαδίκτυο πολλά βιντεάκια μ αυτό το απίθανο ζώο.(«η γάτα Μαρού»)

  Και η ταινία «Οι εραστές την Μαρίας»

 122. spiral architect said

  @118:
  «Ουδείς άσφαλτος»
  Άντζελα Δημητρίου, Ελληνίδα τραγουδίστρια

 123. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Και για να πω χρόνια πολλά, διαλέγω τη Μαρία Του Μπουένος Άιρες

 124. Ηλεφούφουτος said

  118 Ξέρω ότι δεν δεχότανε το δόγμα της Αγίας Τριάδας (αυτό εννοείς «αριανιστής»;) αλλά και κάτι άλλα πιο διεστραμμένα, όπως ότι την κατάβρισκε με περιγραφές των βασανιστηρίων εις βάρος καθολικών και αιρετικών, τα οποία ήσαν πολύ της μόδας στην εποχή του. Η ηδονή που αντλούσε από αυτές τις περιγραφές ήτανε, λέει, καθαρά θρησκευτική και πήγαζε από το μίσος του στο διάβολο: Χαιρόταν με τα μαρτύρια των αιρετικών, γιατί υπέφερε, λέει, ο διάβολος!

 125. BLOG_OTI_NANAI said

  118: Πράγματι η χριστολογία του θύμιζε αρειανισμό, πάντως ήταν άνθρωπος που πίστευε, δεχόταν την Βίβλο κ.λπ. Μερικοί έλεγαν ότι ήταν θεϊστής, όμως εκείνος ήταν αντιτριαδικός όχι επειδή είχε θέσει λογικό, αλλά επειδή νόμιζε ότι το τριαδικό δόγμα ήταν «εφεύρεση» του 4ου αιώνα μ.Χ. Μάλλον έμοιαζε κάπως περισσότερο με έναν αντβεντιστή ή Μάρτυρα του Ιεχωβά.
  Βεβαίως το τριαδικό δόγμα διαγράφεται καθαρά στα κείμενα της Αρχαίας Εκκλησίας, αλλά αυτή είναι μια συζήτηση που θα κουράσει.

 126. spiral architect said

  … θού Κύριε …. εκδόσεις Δκαυλός … 😛 😛

 127. Ηλεφούφουτος said

  124 Διόρθωση: … αλλά και κάτι άλλα, ΚΟΜΜΑ διεστραμμένα…

 128. Ριβαλντίνιο said

  @ 107 Και εγώ αλλάζω σε εθνιστής. Το εθνικιστής το έχουν καπαρώσει άλλοι και δεν θέλω να συγχέομαι μαζί τους. Αλλά η τριφυλλάρα δεν αλλάζει.

  @ 118 Ανίκανοι Αγγλικανοί. Γκρρρρ… Μόνο τον Μορ ήξεραν να φάνε. Για να ήταν τίποτα Καλβινιστές Πρεσβυτεριανοί να δεις για πότε θα τον είχαν ξετρυπώσει.

  @119 » έκανε πως δεν κατάλαβε το υπονοούμενο »
  Τι εννοείς βρε ? Ότι το χαστούκιζε το δελφίνι ? Την βερνίκωνε τη μαγκούρα ?

  @ 120 Αφού ξέρω ότι τα ζαχαρώνεις

 129. Γς said

  Κι αυτή η Μαρίκα. [εδώ στο Βίντεο].
  Την προλάβαμε. Κάποτε στο Μέγαρο. Ηταν στη σειρά μας. Περάσαμε μπροστά της.
  -Κυρία μου.
  Και πέφτουμε στον [μαμά μου!]. Σήκωσε τα μάτια του και μας κοίταξε.
  -Κύριε πρόεδρε.
  [Κι απόρησε ένας χριστιανός στην πίσω σειρά που τον είπα “πρόεδρο”]

 130. Γς said

  Κι ήταν κι η Αυστριακή Μαρίκα Χίλμπερτ που μαζί με την αδελφή της το 1920 αγόρασαν μια μεγάλη έκταση εδώ στη Ραφήνα και έχτισαν μια βίλα στη πλαζ που λέγεται σήμερα «Μαρίκες».

  http://antonislazaris68.wordpress.com/category/%CE%BF%CE%B9-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%BA%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%BD%CE%AE%CE%BC%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82/

  Το Μαρακές στο Μαρόκο, από την άλλη, σημαίνει στα Βερβερίνικα «Χώρα του Θεού» και καμία σχέση με Μαριάμ Μαρίκες και τέτοια.
  Κι όμως…

  http://caktos.blogspot.gr/2013/06/blog-post_4283.html

 131. Δημήτρης Μ. said

  129. Αφού επιβιωσες κι απ΄ αυτόν, τι να σου κάνουν εσένα τα εμφράγματα!

 132. BLOG_OTI_NANAI said

  128: «και δεν θέλω να συγχέομαι μαζί τους»

  Ε, ναι.

 133. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  128. Το τροπάριο «Χαίρε νύμφη ανύμφευτε» είναι του Αγίου Νεκταρίου για την Παναγία και είναι ωραιότατο.Εμείς το είχαμε λιγάκι τροποποιήσει «Χαίρε μάνα, μανούλα μας» και τραγουδούσαμε δυο τρεις στροφές του πάλι παραλλαγμένες, σαν αύριο ,για χρόνια πολλά στη μάνα μας,Ο αδελφός μου που το ανακάλυψε και το προσάρμοσε, το μουρμούριζε,ως χαιρετισμό αλλά και επίδειξη καλλιφωνίας ολημέρα. Τί μου θύμισες τώρα. Μαζί έλεγε και «το μήλον το εύοσμον χαίρε η τέξασα». Μήλον,υπεννοείτο η αφεντιά του βεβαίως βεβαίως!

 134. Εαμοβούλγαρος said

  Επί του Πιεστηρίου: Ο Λυκούργος Τσάκωνας προκρίθηκε πρίν λίγο (9.22 μ.μ.) στον Τελικό των 200 μέτρων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Στίβου της Ζυρίχης τερματίζοντας στον ημιτελικό με 20.40 (personal best)

 135. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Δε μου λέτε αγόρια εγώ θα βάλω με τις Μαρίες, τις θεές Μάρλεν και Μέριλιν (πιάνει μόνο το ψευδώνυμο!)

  Μαρία Ντολόρες άλλο θυληκό (και τραγούδι) του πάθους.

  80.>>«Μαρίκα» ο τραπεζοκόμος
  Μαρία η οικιακή βοηθός: Μαρία Μαρία, ορίστε κυρία.Τά πλυνες τα πιάτα; τά ΄σπασε η γάτα.Και τώρα Μαρία; άλλα κυρία.Και τα λεφτά Μαρία; ο κύριος,κυρία.

  82.>> περίεργο υποκοριστικό Μαρούλλι
  Μπα, στην κρήτη κοινότατο: Η θεια μου το Μαρούλι (το Βαγγελιό, το Κατινιό), Το Μαρουλιό είναι η ανηψιά μου η Μαρία ή Μαρουλάκι, όπως εδώ στο ιστολόγιο η κρητικοπούλα,
  Α θυμήθηκα και το υπαρκτό όνομα Μαρουλία καθώς και Μαρουλίνα ή Μαρουλίτα (όπως το ωραίο μαρούλι της φρουτοπίας.
  Από Μαρία, έχω ακούσει και Μάνια. «Γλυκιά Μαράτα» έλεγε το παλιό τραγούδι ή παράκουγα;

 136. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Όχι δεν παράκουγα: Γλυκειά Μαράτα

 137. Γς said

  Μαρατα.

  Είναι και τα προϊόντα Σκλαβενίτη με το δικό του brand (Μαράτα)

 138. sarant said

  Πάντως τα τραγούδια που βάλατε είναι τα περισσότερα πολύ καλά. Πανδαισία.

 139. Νατάσσα said

  Στο Βόλο πάντως είναι πολύ συνηθισμένο να γιορτάζουν Μαρίες και Παναγιώτηδες τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων. Δεν ξέρω αν συνηθίζεται κι αλλού (είναι και καλή άσκηση μνήμης, ποιοι γιορτάζουν πότε…)

 140. Εαμοβούλγαρος said

  Έκτακτη Είδηση (9.57 μ.μ.): Η Κατερίνα Στεφανίδη πέρασε τα 4.60 στο επί κοντώ και είναι αυτή την στιγμή το απόλυτο φαβορί για το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου της Ζυρίχης

 141. sarant said

  139: Μαζί με τους Μανώληδες;

 142. Aγάπη said

  Και τσιμουδιά για την πλέον αναμενόμενη Μαρία;

  αλλά φυσικά και αυτήν εδώ

  και την παλαιότερη που ήθελε να γίνει μελό αλλά κατάντησε κωμωδία

 143. Εαμοβούλγαρος said

  Επί του Πιεστηρίου (10.18 μ.μ.): Η Ρωσίδα Σιντόροβα πέρασε στην 3η προσπάθεια τα 4.65 και άφησε την Κατερίνα Στεφανίδη στην 2η θέση (αργυρό μετάλλιο) του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Στίβου της Ζυρίχης

 144. odinmac said

  Και μη ξεχάσω ν’ αναφέρω την Marie-Louise von Franz, ασθενής του Jung αρχικά και αργότερα μεταφράστρια των έργων του, και ακόμη πιο αργότερα συνιδρύτρια του Ινστιτούτου Αναλυτικής Ψυχολογίας στη Ζυρίχη.
  (Το δυστύχημα είναι πως τα δεκάδες γράμματα της αληλλογραφίας της με τον Wolfgang Pauli «παραδόθηκαν στην πυρά» από την χήρα του δεύτερου).

 145. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Μαργιορίτσα, Μαργίτσα, Μαρουδιά
  προσφυγικά ονόματα, όπως αναφέρεται στο «Προσφυγικοί συνοικισμοί Καλαμάτας και Μεσσήνης»

  Click to access Immigr-01a.pdf

  Ως προς τους εορταζόμενους Παναγιώτηδες (και το Νοέμβρη ήξερα ότι μπορεί να γιορτάζουν,για τα Χριστούγεννα τώρα το μαθαίνω κι ό,τι μάθεις καλό είναι,μπορεί να συμπεθερέψω με πανωμερίτες 🙂 ), πάλι πιο πολύ θα βρούμε τραγούδια για τη Γιούλα-Παναγιούλα, την Πανάγιω και την Παναγιωτίτσα παρά για τον Γιώτη-Παναγιώτη.

 146. Νατάσσα said

  139: Ναι. Μάλιστα αυτή την ημέρα τη λέμε «της Παναγίας» -η μητέρα μου, Μαρία, και ο πατέρας μου, Παναγιώτης, γιόρταζαν της Παναγίας, στις 26 Δεκέμβρη. Κι είναι πολύ συνηθισμένο να εύχεσαι σε Μαρία τον Δεκαπενταύγουστο και να παίρνεις απάντηση «Ευχαριστώ, αλλά γιορτάζω της Παναγίας»!

 147. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Α κλασικό λάθος μου να λέω χρόνια πολλά σε Θεσσαλονικιούς Τάκηδες, αύριο, ενώ τους λένε Δημήτρηδες. Αυτοί κι ο Χορν έτσι. 🙂

  Παναγιωτίτσα λυγερή

 148. Εαμοβούλγαρος said

  Νέα φιλελληνική ενέργεια των συμπατριωτών του Εαμοβούλγαρου φέρνει στη δημοσιότητα το αυριανό «Πρώτο Θέμα»: Οι Βούλγαροι στρατιώτες έσωσαν τον Λέοντα της Αμφίπολης το 1916 από τα δόντια των Εγγλέζων ιμπεριαλιστών, που ήθελαν να τον αρπάξουν για το Βρετανικό Μουσείο

  http://postimg.org/image/iny5pze11/

 149. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Μαριώ, Μαρουδιώ,Μαριώ μου τσάτσα-Μαρουδιώ

  Εκεί πέρα κι αντίπερα στης Μαρουδιώς τ αλώνι,
  εκεί αλωνίζουν δώδεκα και δέκα συνεπάζουν.
  Κι η Μάρω με τη ρόκα της στ΄ αλώνι έρχεται γύρω.
  Φεύγα Μαριώ απ τον κουρνιαχτό,φεύγα κι από τον ήλιο.
  Εγώ τον ήλιο αγαπώ, τον κουρνιαχτό τον θέλω
  γι αυτό τον πρωτολιχνιστή ,άντρα μ΄ θε να τον πάρω.
  Αυτός ο πρωτολιχνιστής πολλά προικιά γυρεύει.
  Γυρεύει αμπέλια τρυγητά,χωράφια με τα στάχυα
  γυρεύει και τη Βενετιά μ΄όλα της τα παλάτια

 150. Εαμοβούλγαρος said

  Ο μεγάλος Ουκρανός Σεργκέϊ Μπούμπκα έδωσε πρίν λίγο (11.04 μ.μ.) τα μετάλλια στην Κατερίνα Στεφανίδη (αργυρό) και στις δύο Ρωσίδες για το Επί Κοντώ Γυναικών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Στίβου της Ζυρίχης

 151. Πέπε said

  @149: μάλλον αμπέλια ατρύγητα (τραγουδώντας ακούγεται σχεδόν το ίδιο, αλλά νοηματικά θέλει ατρύγητα, όπως και τα χωράφια τa θέλει αθέριστα).

 152. sarant said

  151: Πράγματι, ατρύγητα πρέπει νάναι, υπάρχει και σε παροιμιώδεις φράσεις:
  τάζει (ή ζητάει) αμπέλια ατρύγητα, καράβια αρματωμένα.

 153. Εαμοβούλγαρος said

  Θρηνούν οι απανταχού Εαμοβούλγαροι: Έφυγε χθές Τετάρτη στα 68 της η Μακεδόνισσα Τίνα Βίντοφσκα, κόρη του καπετάνιου του Δημοκρατικού Στρατού Νίκου Βίδα

  http://www.protothema.gr/greece/article/402651/esvise-i-ellinida-daskala-ton-skopion-katerina-vida/

 154. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  151,152. Δίκιο θα χετε.Όπως το πιασα (λάθος), φαντάστηκα ότι τα τρυγητά είναι τα έτοιμα να τρυγηθούν, τα φορτωμένα. Το συνεπάζουν δεν ξέρω επίσης αν είναι έτσι ή κάτι άλλο.

 155. Ριβαλντίνιο said

  ΔΑΚΗΣ – ΑΝΤΙΟ ΜΑΙΡΗ

  Ο Ηλίας του 16ου. O Τζανετάκος ως Σπανομαρίας.

  Mary Poppins

  Bloody Mary (cocktail)

  http://en.wikipedia.org/wiki/Bloody_Mary_(cocktail)

  Bloody Mary

  @ 133 » είναι ωραιότατο. »

  Για εμένα το ωραιότερο. Αφού στη σουίτα που έχω κλείσει στον παράδεισο θα ακούω αυτό και Μορικόνε.

  Επίσης από το Μαρία έχω ακούσει Μαριγώπη και Μαριόλα. Το Πουλίκος στη Μάνη γιορτάζει συνήθως όταν γιορτάζει ο Παναγιώτης.

 156. pienegra said

  Πρώτα τα σέβη σε οικοδεσπότη και συνδηταιμονες. Για τους γνωστούς λόγους.
  Και ελπίζοντας να μην επαναλάβω κάτι που ήδη αναφέρθηκε:
  – Η καραβέλλα «Άγια Μαρία» πιο γνωστή σαν Santa María, ήταν επικεφαλής στο πρώτο ταξίδι του Κολόμβου. Στις 25 Δεκεμβρίου του 1492 – ρε να δης μερα που διαλεξε ο σκηνοθέτης, ναυαγησε στις ακτες του Santo Domingo. Tα υπολείμματα της χρησημεψαν για να κατασκευαστεί η πρώτη ευρωπαϊκή παράγκα στον «Νέο Κόσμο». Άντε, καλη αρχη έγινε!
  https://www.youtube.com/watch?v=3sYlJsaUAIg
  – Παναγής Κουταλιανός, έτρωγε σίδερα.
  – Panait Istrati.

  Καλά γλέντια!

 157. sarant said

  155: Ενδιαφέρον για τον Πουλίκο.

  156: Νάσαι καλά!

 158. cronopiusa said

  Πυκνή ομίχλη στο λιμάνι κι ο Παναγιώτης απ τη Μάνη
  λιώνει στο κλάμα

  ΔΕΝ ΣΤΟ ΕΙΠΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΟΥ-ΧΟΡΟΣ ΤΡΑΤΑΣ

 159. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Επήρα ν πάλι το Μαργιό πεντέξε κουβαρντάδες και πάνε να γλεντίσουνε στσι κάτω μαχαλάδες

  ω ντιρλαντα ντιρλανταντα αχ κι η Μαρία του Μηνά. Απάνω στ΄ άσπρο της ποδάρι θα πα να δέσω παλαμάρι

 160. Γς said

  Πότης, Ποτούλα ο Παναγιώτης κι η Παναγιώτα στη Μάνη.

  Ο μπάρμπας μου ο Πότης.

 161. Σπύρος Ν. Παππάς said

 162. Σπύρος Ν. Παππάς said

  Δύο σε ένα – εορταστικά (…και Μαίρη και Παναγιωταρά)

 163. Γς said

  Καλημέρα Τζη

 164. BLOG_OTI_NANAI said

  Χρόνια Πολλά!

  92: Επειδή πρόσεξα το σχόλιο του κατά συρροή ψευδόμενου συσχολιαστή, ότι ο Άρειος δεν κλήθηκε στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, να παραθέσουμε τα εξής (άσχετα δυστυχώς με το θέμα, αλλά χρήσιμα προς διάψευση):

  – Ο Ιωάννης καρμίρης λέει σαφώς ότι ο Άρειος ήταν παρόν στην Α΄ Οικ. Σύνοδο και κατηύθυνε τις συζητήσεις των ομοφρόνων του.

  – Ο Σωζομενός επίσης, μαρτυρά την παρουσία του Αρείου στην Α΄ Οικ. Σύνοδο.

  – Ο Γελάσιος επίσης, μαρτυρά και αυτός την κλήση του Αρείου στην Α΄ Οικ. Σύνοδο ώστε να παρουσιάσει τα πιστεύω του.

 165. Aγάπη said

  ΄Πάντως οι Παναγιώτηδες στην Καλαμάτα γιορτάζουν 2 τού Φλεβάρη – έχω φίλο καλαματιανό που κάνει πως δέν ακούει τα χρόνια πολλά τον Δεκαπενταύγουστο
  ελαφρώς (μόνο;) απωθητικές οι φωτογραφίες αλλά προς επίρρωσιν…
  http://romfea.gr/epikairotita/22133-eortasmos-poliouxou-kalamatas

 166. Δημήτρης Μ. said

  Χρόνια πολλά σε όλους και όλες τις/τους εορτάζουσες/εορτάζοντες.

 167. Γς said

  164:

  Ε, τι λέμε τώρα; (# 119)

  -Ναι, αντρικό. Ο Αγιος Νικόλαος ήταν άντρας. Χαστούκισε και τον αιρετικό Αρειο εις την Α’ Σύνοδο της Νικαιας!

 168. Γς said

  165:
  >έχω φίλο καλαματιανό που κάνει πως δέν ακούει τα χρόνια πολλά τον Δεκαπενταύγουστο

  Κάνει τουλάχιστον τίποτ άλλο;
  [δεν ακούει, που δεν ακούει].

  Ωραίες οι φωτό.
  Σε αρκετές δείχνουν δάχτυλο.
  Σε μία και με τα δύο χέρια.

 169. Reblogged this on ΜΕΤΑΦΟΡΕΑΣ 24 ΩΡΕΣ.

 170. […] Πηγή: sarantakos.wordpress.com […]

 171. georgeilio said

  Χρόνια πολλά

  Έριχ Μαρία Ρεμάρκ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο τού Έριχ Πάουλ Ρεμάρκ.

  Κάποια απώτερη γαλλική ρίζα πρέπει να υπήρχε, με την επιπρόσθετη ένδειξη ότι η οικογένεια ήταν καθολικού θρησκεύματος. Ο Έριχ Μαρία κατηγορήθηκε, αναληθώς, και για Εβραίος.

 172. sarant said

  Καλημέρα και από εδώ και χρονια πολλά σε όσες και όσους γιορτάζουν!

  165: Μα τι φωτογραφίες!

 173. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  -165. !!
  Ε πώς ήθελα να ήταν ‘ενας Παπαδιαμέντης να τους τα γράψει για την πασαρέλα.
  Ο άλλος λέει ότι οι άρχοντες ήρθαν στο δι΄ ευχών.(καημός). Ατσαλάκωτοι, παρά τη βροχή

  Πώς το λέει στο χαϊκού του ο Γιώργης Παυλόπουλος για «ουρά παγονιού… τούτος ο κόσμος»

 174. Εαμοβούλγαρος said

  Μόλις τώρα (6.30 μ.μ. της Παρασκευής 15-8-2014) είδα το Σχόλιο Νο 164 του διακεκριμένου χριστιανού σχολιογράφου κ. Blog-oti-nanai. Τον ευχαριστώ, γιατί μού δίνει την ευκαιρία να τον διασύρω δημοσίως. Τον προειδοποίησα ότι ο ίδιος ο Βλάσης Φειδάς στον Α΄ Τόμο της Εκκλησιαστικής του Ιστορίας (σελ. 451-452) αναφέρει σαφώς πως ο αιρεσιάρχης Άρειος δεν προσεκλήθη στην Α΄ Οικ. Σύνοδο ούτε κάν για να απολογηθεί. Αντί να ανοίξει την Εκκλησιαστική Ιστορία του Φειδά και να ψάξει, ο κ. Blog-oti-nanai κατέφυγε σε αποσπάσματα Βυζαντινών ιστορικών, τα οποία ερμήνεψε κατά τον γνωστό ρωμέϊκο τρόπο, ο οποίος δεν έχει την παραμικρή σχέση με την Ιστορική Επιστήμη.

  Ιδού κ.Blog-oti-nanai τι αναφέρει σαφώς ο Βλάσιος Φειδάς, ο μεγαλύτερος εν ζωή καθηγητής της Εκκλησιαστικής Ιστορίας

  http://postimg.org/image/jz1s4316t/

  Σημειωτέον ότι προηγουμένως ο Φειδάς αναφέρει πάνω από 10 φορές πως ακόμη και οι Αρειανοί επίσκοποι που παρέστησαν στη Α΄ Οικ. Σύνοδο αναγκάστηκαν να αποκηρύξουν την διδασκαλία του Αρείου, για να γίνουν δεκτοί!!! Αυτή είναι η «Δημοκρατία» της Ορθοδοξίας που θα ζήλευε και ο Πόλ Πότ: Για να δεχτούμε να έρθεις στο Δικαστήριο όπου θα σε δικάσουμε, πρέπει πρώτα να αποκηρύξεις τις Ιδέες σου!..

  Αν ο αξιότιμος κ. Blog-oti-nanai δεν διαθέτει την μνημειώδη δίτομη Εκκλησιαστική Ιστορία του Φειδά, ας μού ζητήσει να του πω τον τρόπο να την κατεβάσει για το Αρχείο του.

  ΥΓ-1: Βάζω στοίχημα ότι ο πολύς κ. Blog-oti-nanai είτε δεν θα απαντήσει σε αυτό το σχόλιο, είτε θα αρχίσει πάλι να λέει πως κοιμάμαι όρθιος. Έξεστι πιστοίς Χριστιανοίς ασχημονείν

  ΥΓ-2: Ακόμη και η Αγγλική Wikipedia αναφέρει ότι ο Άρειος δεν παρέστη στις εργασίες της Α΄ Οικ. Συνόδου

  http://en.wikipedia.org/wiki/First_Council_of_Nicaea#cite_ref-37

  :«The Arian discussions and debates at the council extended from about May 20, 325, through about June 19.[35] According to legendary accounts, debate became so heated that at one point, Arius was struck in the face by Nicholas of Myra, who would later be canonized.[36] This account is almost certainly apocryphal, as Arius himself would not have been present in the council chamber due to the fact that he was not a bishop.[37]»

 175. 165,
  Στα άμφια μπαίνει ΕΝΦΙΑ; 😕

 176. sarant said

  Κανονικά, με τους νόμους της φωνητικής, έπρεπε να γίνει ΕΜΦΙΑ (λωση; )

 177. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  175. Πρέπει.Για να πηγαίνει στις Δημόσιες επ ενδύσεις !!

 178. Με κάποια δυσφορία, γιατί μ’ενοχλεί κι εμένα ο τρόπος του, θα συμφωνήσω με τον Εαμοβούλγαρο ως προς το εξής: πλείστες όσες σύνοδοι, ακόμα και από τις «θεόπνευστες» οικουμενικές, μοιάζουν να κατέληξαν στις όποιες αποφάσεις τους με τραμπουκισμούς, βίαιους αποκλεισμούς αντιφρονούντων κλπ.

 179. Εαμοβούλγαρος said

  @178: Αγαπητέ κ. Άγγελε, δεν συμφωνείτε μαζί μου, με την Ιστορική Αλήθεια συμφωνείτε. Θα σάς παρακαλούσα να καλέσετε τον καλό χριστιανό κ. Blog-oti-nanai να απαντήσει στο ξεμπρόστιασμα που του έκανα στο σχόλιο 174, διότι εμένα με περιφρονεί βαθύτατα, όπως έκαναν πάντα οι πιστοί χριστιανοί στην δισχιλιετή Εγκληματική Ιστορία του Χριστιανισμού

  Θα σάς ήμουν ευγνώμων, αν τον υποχρεώνατε να απαντήσει γι’ αυτή την μεγαλοπρεπή γκάφα του, που τον εξέθεσε πανελληνίως και γελάει το παρδαλό κατσίκι

 180. Ριβαλντίνιο said

  @ 174

  Τα πράγματα είναι μπερδεμένα. Ανάλογα με τις πηγές που αποδέχεται ο καθένας ως σωστές βγάζει και τα αντίστοιχα συμπεράσματα. Π.χ. κοίτα ποιους δίνουν ως προέδρους της Συνόδου οι βικιπίντιες

  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B7_%CE%A3%CF%8D%CE%BD%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%82_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%9D%CE%AF%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CE%B1%CF%82

  Προέδρευσε Άγιος Αλέξανδρος Αλεξανδρείας (και επίσης Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος)

  http://en.wikipedia.org/wiki/First_Council_of_Nicaea

  President Hosius of Corduba (and Emperor Constantine)

  Ο Φειδάς όμως λέει στο βιβλίο που έχεις ( σελ. 432 ) ότι δεν είναι ούτε ο όσιος Κορδούης ούτε ο Αλεξανδρείας Αλέξανδρος . Κατά τον Φειδά ήταν ο Αντιοχείας Ευστάθιος ( σελ. 439). Άρα μην τον κατηγορείς για γκάφα γιατί έδωσε κάποιες πρωτογενείς πηγές που απλώς ο Φειδάς ύστερα από συγκριτική αξιολόγηση τις απορρίπτει. Π.χ. εάν μου δώσεις πηγή τη Σούδα και τον Ιωάννη Αντιοχέα ότι ο Ιοβιανός έκαψε μια βιβλιοθήκη στην Αντιόχεια και εγώ σου φέρω τον Καραγιανόπουλο που βασίζεται ξέρω εγώ στους σύγχρονους Αμμιανό Μαρκελλίνο και Θεμίστιο και σου πω ότι δεν το λέει πουθενά, αυτό δεν σημαίνει ότι εσύ έκανες γκάφα.

 181. Εαμοβούλγαρος said

  @180: Ρε άνθρωπε του Γιαχβέ,μάς δουλεύεις; Τί μάς νοιάζει ποιός προήδρευσε στην Α΄ Οικ. Σύνοδο, όταν ο ζών Πατριάρχης της Εκκλησιαστικής Ιστορίας Βλάσιος Φειδάς λέει σαφώς ότι ο αιρεσιάρχης Άρειος δεν προσεκλήθη ούτε κάν για να απολογηθεί;

  http://postimg.org/image/jz1s4316t/

  Γιατί πετάς την μπάλα στην εξέδρα; Παιδί του παπα-Μεταλληνού είσαι κι εσύ; Προφανώς, ο Blog-oti-nanai ψάχνει να βρεί στο τηλέφωνο τον παπα-Μεταλληνό, γι’ αυτό καθυστερεί να μού απαντήσει. Διότι τον Φειδά δεν μπορεί να τον βγάλει σκάρτο, όπως έβγαλε τον μέγα ιστοριοδίφη Κωνσταντίνο Σάθα, όταν του ανέβασα την εισαγωγή του Ζ΄ Τόμου της «Μεσαιωνικής Βιβλιοθήκης» όπου ο Σάθας λέει σαφώς πως ο Κωνστάντιος ο Χλωρός ψώνισε την Αγία Ελένη από μπουρδέλο (πανδοχείο) στην Δρεπάνη της Βιθυνίας

 182. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Στης Μαρουδιάς τ΄αλώνι, στην αρκαδιανή εκδοχή
  εκεί αλωνίζαν δώδεκα και συνεβάζαν δέκα

  Στην παραλλαγή αυτή ο πρωτολιχνιστής γυρεύει χίλια πρόβατα και πεντακόσια γίδια (είχαν αρχίσει οι γενναίες επιδοτήσεις φαίνεται 🙂 )

 183. […] διαδεδομένα αντρικά και γυναικεία ονόματα -τη Μαρία και την Άννα, τον Δημήτρη και τη Δήμητρα, τον Γιάννη, […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: