Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Δεκαπενταυγουστιανά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 16 Αυγούστου, 2014


Είναι ο έκτος Δεκαπενταύγουστος του ιστολογίου αλλά περιέργως δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ αυτό τον τίτλο σε άρθρο, μόνο πρόπερσι είχα βάλει «μεταδεκαπενταυγουστιανά». Αλλά είναι «δεκαπενταυγουστιανά» ή «δεκαπενταυγουστιάτικα»; Ομολογώ ότι δεν το σκέφτηκα πριν γράψω, κι αφού έχουμε «αυγουστιάτικο» φεγγάρι λογικό θα ήταν να πούμε και τα μεζεδάκια δεκαπενταυγουστιάτικα. Λίγο ακόμα και θ’ αλλάξω γνώμη και θα τα πω «αμφιπολίτικα» για να τιμήσω την επικείμενη αρχαιολογική ανακάλυψη που έσπευσε να προαναγγείλει ο πρωθυπουργός μας. Θα έγραφα περισσότερα για την κωμική αυτή πολιτικάντικη ενέργεια, που θυμίζει την παράσταση «Ο Καραγκιόζης και το τάφος του Μεγαλέξαντρου», αλλά δεν είναι σωστό γιατί ο πρωθυπουργός, καθώς γράφω αυτές τις γραμμές, είναι καθηλωμένος στο κρεβάτι από ισχιαλγία -η κατάρα του τάφου, είπαν κάποιοι κακεντρεχείς στο Φέισμπουκ.

* Στο οποίο Φέισμπουκ, είδαμε και πολλές… παραλλαγές της Αμφίπολης, καθώς άλλος έγραφε για τον τάφο της Αμφιλοχίας κι άλλος για την επίσκεψη Σαμαρά στην Αμφίκλεια.

* Πάντως, σύμφωνα με μια εκδοχή, στον τάφο της Αμφίπολης είναι θαμμένος ο πάμπλουτος βασιλιάς της παρετυμολογίας. Διότι, ακούστε τι εξωφρενικό ξεστόμισε η ρεπόρτερ του Σκάι (περίπου στο 7.43 του βιντεακιού) και ενώ αναφέρει «τι λένε οι κάτοικοι της περιοχής»

Μας είπανε μάλιστα, και αυτή είναι πρόσφατη πληροφορία, μην εκπλαγείτε αν βρεθούν πάρα πολλά και σπουδαία χρυσά αντικείμενα, μπορεί να είναι, όπως λέει ο μύθος, ο χρυσός όλης της Περσίας, που φέρανε καραβάνια με πάρα πολλά ζώα, για να μείνουν εδώ στη Μακεδονία, ως απόρροια των εκστρατειών στα βάθη της Ασίας που έκανε ο Μέγας Αλέξανδρος. Και μάλιστα μας το δικαιολόγησαν και με την ονομασία του τύμβου. Μας είπαν, πώς λέγεται ο τύμβος; Καστάς. Το Κασ- προέρχεται από τη ρίζα την αγγλική του cash, που σημαίνει μετρητά, άρα πολύς χρυσός.

Δύσκολο να σκεφτεί κανείς μεγαλύτερη σαχλαμάρα -και ότι το λένε οι κάτοικοι ασφαλώς δεν είναι επαρκής λόγος για να το αναμεταδώσει η ρεπόρτερ και να προσδώσει κύρος στη μπαρούφα. Αφήστε που είναι και… αντεθνική μπαρούφα, αφού δίνει έρεισμα στους Βρετανούς να διεκδικήσουν τον θησαυρό που ΘΑ βρεθεί, ισχυριζόμενοι ότι κάποιος προκατακλυσμιαίος άγγλος ονομάτισε έτσι τον λόφο. Από το cash άλλωστε μπορεί να προέρχεται και το όνομα του Cashανδρου, γιατί όχι;

* Το θλιβερότατο νέο της βδομάδας που πέρασε ήταν ο θάνατος του Ρόμπιν Γουίλιαμς. Στο Διαδίκτυο κυκλοφόρησε ένα τουίτ μιας καλλιτέχνιδας, που θρηνώντας την απώλεια λέει ότι τα τραγούδια του ήταν έμπνευση για εκείνην, δημιουργώντας την υποψία ότι τον μπέρδεψε με άλλον Γουίλιαμς, ίσως και Ουίλιαμς -αλλά δεν ξέρω αν είναι αυθεντικό ή τρολιά.

Αντίθετα, βεβαιωμένα αυθεντικό ήταν το μαργαριτάρι του in.gr, ότι: Ο Ρόμπιν Ουίλιαμς είχε πάνω από τρεις δεκαετίες σπουδαία κινηματογραφική καριέρα και είχε γίνει διεθνώς γνωστός για το ρόλο του ως Μπάρι Λέβινσον στο αντιπολεμικό έπος «Good Morning Vietnam» (Καλημέρα Βιετνάμ) του 1987.

Αλλά βέβαια ο Μπάρι Λέβινσον είναι ο (γνωστός, διάολε) σκηνοθέτης της ταινίας Good Morning Vietnam. Ο φίλος που το έστειλε κράτησε εικόνα της οθόνης (σκρίνσοτ ελληνιστί), θεωρώντας πολύ πιθανό ότι θα το διόρθωναν σε λίγο, αλλά πέρασαν τόσες μέρες και το λαθάκι μένει ακόμα εκεί.

* Την επιρρηματική φράση «ως επί το πλείστον», που βέβαια έχει χάσει αρκετήν από τη συντακτική της διαφάνεια, είχα δει να τη γράφουν, κάποιοι που δεν αντέχουν στην έλξη του αρχοντικού ωμέγα: ως επί τω πλείστον, που βέβαια είναι εντελώς ξεκούδουνο. Τώρα συνειδητοποίησα και μια παραλλαγή, λαθεμένη πάντα αλλά «λογικότερη»: την «ως επί των πλείστων».

Το διέπραξε ο καθηγητής του ΕΜΠ (και συνάδελφος) Γιώργος Μαυρωτάς σε άρθρο του στο Πρόταγκον, ή μάλλον στα σχόλια του άρθρου, διότι ο κ. Γ.Μ. προς τιμή του απαντάει στα σχόλια και μάλιστα αρκετά αναλυτικά. Έτσι (αν και θα χρειαστεί να κλικάρετε στα «Περισσότερα» για να δείτε όλα τα σχόλια), στο σχ. αριθ. 11 απάντησε σε κάποιον σχολιαστή: Δεν αναπροσαρμόζονται οι υποδομές ως επί των πλείστων.

Και ακολούθησε η εξής ενδιαφέρουσα ανταλλαγή σχολίων (παραθέτω μόνο όσα έχουν σχέση με το θέμα):
Irene, σχ. 30: Επιτρέψτε μου να σημειώσω και κάτι άλλο που δεν περίμενα από καθηγητές πανεπιστημίου. Γράφετε (σχ. 11) ως επί των πλείστων (!) και ο επίσης καθηγητής κ. Βονταράκης (σχ. 9) γράφει οικονομικό ώφελος (!).

Γ.Μ. σχ. 35: To έχω δει και «ως επί το πλείστον» και «ως επί των πλείστων» (http://forum.wordreference.com/showthread.php?t=1607309). Και αν το googlάρεις θα δεις και τα δύο. Μήπως είναι και τα δύο σωστά ανάλογα με το context; Δες το κι αν έχεις υπόψιν σου ή βρεις κάτι διαφορετικό πες μου για να χρησιμοποιώ το σωστό  [Αλλά το λινκ του wordreference λέει καθαρά ποιο είναι το σωστό!]

Irene, σχ. 43: Όσο πιο απλοϊκά μπορώ.
Το «ως επί το πλείστον» είναι επιρρηματική έκφραση της αρχαίας ελληνικής και σημαίνει κυρίως, συνήθως, στις περισσότερες περιπτώσεις.
Αν υποθέσουμε ότι αντικαθιστάτε το πλείστον με το πολύ, τι θα πείτε; ως επί των πολλών ή ως επί το πολύ; Το επί με γενική έχει άλλη σημασία και όχι αυτή που θέλετε να δώσετε γράφοντας ως επί το πλείστον.

Γ.Μ., σχ. 52: Η ερμηνεία που δίνεται για το «επί των πλείστων» έχει κάποιο reference ή είναι δική σας;

Ιrene, σχ. 55: Εν πάση περιπτώσει μπορείτε να δείτε ειδικά λεξικά όπως του Μπαμπινιώτη (το μεγάλο), του Δημητράκου (εδώ θα δυσκολευτείτε, γιατί έχει τρεις σελίδες με τη σύνταξη του επί με διαφορετικές πτώσεις και πολλά παραδείγματα.
Υπάρχει η έκφραση: ου με πείσεις, καν με πείσης.

Θα αρκούσε, πιστεύω, να δώσει το λινκ από το ΛΚΝ. Πρέπει να μετράει για ρέφερενς. Για τα υπόλοιπα, δεν ξέρω αν χρειάζονται σχόλια.

* Μια ενδιαφέρουσα ακυρολεξία μού επισήμανε φίλος στη συνέντευξη του σκηνοθέτη Θ. Τερζόπουλου στο Βήμα:

Ο σκηνοθέτης λέει ότι είναι «Πολύ αυστηρός και με τον εαυτό μου και με τους ηθοποιούς μου. Κάποτε, και αδέκαστος».

Αλλά αδέκαστος είναι ο ακέραιος χαρακτήρας, που δεν δωροδοκείται για να μεροληπτήσει υπέρ κάποιου -από το αρχαίο ‘δεκάζω’, που σήμαινε ‘διαφθείρω με δωροδοκία’ και μάλλον είναι δραστικός τύπος του δέκομαι/δέχομαι.

Ασφαλώς κάτι άλλο είχε στο νου του ο κ. Τερζόπουλος, ίσως αμείλικτος.

* Κι άλλη μια ακυρολεξία, αυτή τη φορά από την καινούργια βουλευτίνα και κατά δήλωσή της πολιτισμΙολόγο κ. Τάνια Ιακωβίδου. Σε εκπομπή του Αντένα, είπε (στο 5.47 του αποσπάσματος) ότι: Έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Και μάλιστα έχουμε υπερβεί τα εσκαμμένα, δεδομένου ότι άλλες ήταν οι προβλέψεις

Ότι η κυβέρνηση Σαμαρά έχει «υπερβεί τα εσκαμμένα» είναι πολύ σωστό, μόνο που η έκφραση δεν σημαίνει αυτό που νομίζει η κυρία Ιακωβίδου, η οποία ήθελε να πει «ξεπεράσαμε τις προβλέψεις» αλλά το θεώρησε πολύ μπανάλ για κοτζάμ πολιτισμΙολόγο. Η έκφραση «υπερβαίνει τα εσκαμμένα» είναι πάντοτε αρνητική, και χρησιμοποιείται για όποιον ξεπεράσει τα όρια, ιδίως από ηθική άποψη. Και σίγουρα η κυβέρνηση της διάλυσης του δημόσιου τομέα, των χαρατσιών και των ρουσφετιών έχει υπερβεί τα εσκαμμένα από πολλές απόψεις, αλλά δεν είναι να καμαρώνει γι΄ αυτό!

* Η ελληνική καλλιτεχνική ζωή απέκτησε και δεύτερον ακατονόμαστο, καθώς, όπως διαβάζω, ο Νίκος Μαστοράκης προσέφυγε στο δικαστήριο, το οποίο υποχρέωσε την τηλεκριτικό Ντέπυ Γκολεμά να διαγράψει τα σχόλια που έκανε εναντίον του Ν.Μ. στο Φέισμπουκ και της απαγόρεψε να αναφερθεί ξανά στο άτομό του.

Το άρθρο πάντως είναι γραμμένο πολύ πρόχειρα, έως κωμικά. Και εκτός από τη σχιζολεξια (να μην ξανά τύχει) και τις αδόκιμες εκφράσεις (το δικαστήριο βρέθηκε υπέρ του Ν.Μ.) βρίσκω και το πολύ αστείο: Τέλος, ο Νίκος Μαστοράκης θα προβεί σε κατάθεση αγωγής και στο Facebook της Google εκτός της Ντέπυ Γκολεμά.

Ποιο είναι «το Facebook της Google»; Δεν θα έπρεπε ο κ. Μαστοράκης να ξεκαθαρίσει εναντίον ποιας εταιρείας θα στραφεί; Είναι κρίμα να καταρρέουν και των δυο οι μετοχές στο χρηματιστήριο.

* Και η σημερινή μας πιατέλα, που είχε λιγότερα μεζεδάκια από συνήθως κομμάτια (αν και μερικά ήταν μεγαλούτσικα) κλείνει με μιαν ακόμα εκδήλωση του «Νόμου του Μπούμερανγκ» ή, όπως επίσης λέγεται, «Νόμου του Μέφρι».

Έγραψε άρθρο η Έλενα Ακρίτα, υπό τύπον ανοιχτής επιστολής προς τον κ. Χαρδούβελη, όπου διεκτραγωδεί τη δεινή θέση όσων μένουν από παλιά σε περιοχές που η αντικειμενική αξία των ακινήτων έχει εκτοξευθεί και τώρα καλούνται να πληρώσουν δυσβάσταχτους φόρους ακίνητης περιουσίας.

Και ξεκίνησε το άρθρο με τη φράση «Μένω Φιλοθέη», ενώ πιο κάτω αναφέρει ότι όταν ήταν μικρή πήγαινε με τα πόδια στο δημοτικό σχολείο.

Και απαντάει ένας ευφυής σχολιαστής:
Δεν μάθατε καλά τα Ελληνικά στο σχολείο που πηγαίνατε με τα πόδια. Δεν μένατε Φιλοθέη , αλλά στη Φιλοθέη . Η Φιλοθέη έχει και άρθρο. Τέλος πάντων, ας μπούμε στο θέμα. . κ. Ακρίτα, σε όλες τις περιοχές της Αττικής η αντικειμενικές αξίες είναι υψηλότερα από τις τιμές της αγοράς. Γιατί θα έπρεπε ο κ. Χαρδούβελης να σας μεταχειρισθει διαφορετικά; Επειδή έτσι συνηθίσατε μέχρι σήμερα; Ή μήπως επειδή εσείς έτυχε να έχετε στα χέρια σας έναν κονδυλοφόρο και ένα «βήμα’ σε εφημερίδα; Ανήκω στον ίδιο Δήμο με εσάς, αλλά εγώ δεν κλέγομαι!!

Ο Μέφρι ξαναχτύπησε! Και βέβαια, το αν θα γράψει κάποιος «Μένω Φιλοθέη» αντί για «Μένω στη Φιλοθέη» είναι θέμα επιλογής, όχι κακής γνώσης της ελληνικής. Όσο για τον αυτοματισμό που χαρακτηρίζει πολλά από τα σχόλια, πίκρα, σκέτη πίκρα…

 

 

238 Σχόλια προς “Δεκαπενταυγουστιανά μεζεδάκια”

 1. vioannis said

  ο αδέκαστος Μπάρας

 2. Δημήτρης Μ. said

  Καλημέρα και καλό χειμώνα πια!

  Προσφέρω κι εγώ μια πιατέλα. http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=17343:xaravgi-porosenko&catid=58:oikonomiki-politiki&Itemid=182

  Πάντως δεν μπόρεσα να καταλάβω αν το κείμενο είναι μεταφρασμένο και από ποια γλώσσα.

 3. Μου κάνει εντύπωση ο κ. καθηγητής. Εντάξει, όλων μπορεί να μας ξεφύγει ένας σολοικισμός — αλλά όταν μας τον επισημαίνουν, διάβολε, δεν ζητούμε ‘ρέφερενς’ , που μάλιστα μας τη δίνουν! Εδώ έχει εφαρμογή το errare humanum est, perseverare diabolicum!

 4. Munich said

  http://ipanic.gr/παοκ-και-στην-αμφίπολη/

 5. BLOG_OTI_NANAI said

  Σχετικά με την έκφραση «ως επί το πλείστον» στην πραγματικότητα, η συντριπτική πλειοψηφία στη βιβλιογραφία το γράφει έτσι ακριβώς, όπως λέει το «ΛΚΝ».

  Πάντως, επέλεξα μερικά διαφορετικά που δεν φαίνονται για ορθογραφικά λάθη:

  – «Ως επί του πλείστου» = Δημητράκος, τ. 14, σ. 7218

  – «Ως επί των πλείστων» = Πεφάνης, Νέα Εστία, τχ. 1611 (1994), σ. 1066, και Πεφάνης, Νέα Εστία, τχ. 1621 (1995), σ. 101 (ο Πεφάνης το γράφει έτσι προφανώς)

  – «Ως επί των πλείστων» = Κοραής έκδοση Γαληνού (ΠΑΑ)

 6. ππαν said

  Ωραία τα μεζεδάκια! Η ετυμολογία από το cash φαντάζομαι ότι κυκλοφόρησε ως τρολιά.

 7. LandS said

  Πριν διαβάσω τα σημερινά μεζεδάκια, διάβασα την ανάρτηση με βίντεο ενός φίλου φίλου στο φβ, όπου η Τανια ακούγεται να λέει ότι οι 20-25 μέρες διακοπές είναι υπερβολή και ότι 4-5 αρκούν να ξεκουραστεί κανείς!
  Γμτ το πολιτισμΙό μου.

 8. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ΄για τα πρώτα σχόλια!

  6: Ό,τι και να πεις τελικά, κάποιος θα βρεθεί να το επαναλάβει.

  5: Πρόσεξε, δεν είναι όλα τα παραδείγματα σωστά. Στο πρώτο, το «πλείστου» ακολουθείται από ουσιαστικό, ενώ του Κοραή το απόσπασμα δεν είναι Κοραής αλλά Γαληνός και στα αρχαία υπήρχε η φράση. Μόνο το μεσαίο παράδειγμα στέκει -και, όπως το λες, είναι λάθος του Πεφάνη.

  4: Και αργήσανε 🙂

 9. Νέο Κid said

  Cash-έλα! (στο θείο)=κασέλα. Πρωτογένεια ρε ζαγάρια! Προβλέπεται μεγάλο gοld rush !θα πάρουν φωτιά αξίνες,κόσκινα και ντητέκτορς υπό τους ήχους της γλυκιάς κιθάρας του Τζόνυ Cash. ΟΛΗΣ της Περσίας χρυσός είναι αυτός. Δεν είναι παίξε γέλασε!

 10. BLOG_OTI_NANAI said

  8: Κατάλαβα.
  Ναι, τώρα είδα ότι η TLG βγάζει 7 ευρήματα «ως» ή «ώσπερ» «επί των πλείστων».

 11. LandS said

  Στα μεζεδάκια του Τάφου να προσθέσουμε και αυτό με την Περσίδα πριγκίπισσα Ρωξάνη συζ. Αλεξάνδρου. Γύρευε που κράταγε η σκούφια των τότε κατοίκων του σημερινού Αφγανιστάν.

 12. Aγάπη said

  Αυτό δέν είναι «μεζεδάκι», αλλά μάλλον τμήμα τής μυθολογίας τής – ξεχασμένης; – Νομασλάνδης, το βάζω εδώ όμως, μιας και το βασικό άρθρο ξεκινά με την Αμφίκλεια – σορυ Αμφιπολη (;) ή μήπως είναι η Αμφιλοχία πατρίδα τού πεκορίνο και τού Σταμούλη τού λοχία;
  http://www.newsbomb.gr/prionokordela/ellada/story/484205/apokalypsi-poio-itan-to-kryfo-orama-toy-megaloy-alexandroy

 13. spiral architect said

  Καλημέρα. 🙂
  (@2: ε, όχι και «καλό χειμώνα»)

  Πολύ χρήμα ε; Με τση cashέλες που λέει και ο Κίντος. 😆
  A, ρε Μεγαλέξαντρε τι εκστρατείες έκανες και συ για το χρήμα. Και τι σε περίμενε τελικά; Μια τούμπα που τη φυλάνε πέτρινα λιοντάρια. Και όχι τίποτις άλλο, αλλά να έχεις κι επιβλέποντα της ανασκαφής ένα γκαβό … 😦

  Α, ρε τι τραβάμε καλοκαιριάτικα!

 14. Lands, μεζεδάκι δεν θα το ‘λεγα. «Περσίδα πριγκίπισσα» με την έννοια «αρχοντοπούλα της Περσικής Αυτοκρατορίας», μέρος της οποίας ήταν η Βακτριανή. «Ρωμαίος αυτοκράτορας» ήταν κι ο Μέγας Κωνσταντίνος, κι ας καταγόταν από τα Σκόπια…

 15. Δημήτρης Μ. said

  13, «Από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνα», Spiral…

 16. Δημήτρης Μ. said

  14. Μα τι λες τώρα; Γυφτοσκοπιανός ο Ισαπόστολος; (μειδιώσα φατσούλα)

 17. Νέο Kid Στο Block said

  Απίστευτο! Kάτι πρέπει να κατέβασε κάποια από τις μικρές μου και κάθε φορά που κάνω κλικ σε σχόλιο μού πετάγονται αυτά τα άθλια ποπ-άπς. Ε, κλικάρω στο cashάτο παγωτό του Σπάιραλ και νάσου «Win 5.000 $ Cash!!» 😆
  Είναι ή δεν είναι τώρα αυτό σημάδι του Άμμωνος-Ρα??

 18. spiral architect said

  Μιας και είμαστε ακόμα χαλαροί, δείτε ένα νέο καινοτόμο τεχνολογικό εφεύρημα:
  SexFit is a pedometer for your penis
  Unπιστεύtable! 😮

 19. Gpoint said

  Andy Williams, γγλυκόφωνος της εποχής πριν τον σκιάσουν ο Πρίσλεϋ, ο Μπελαφόντε, ο Νατ Κινγκ Κόουλ κ.λ.π.

 20. Gpoint said

  Οσον αφορά τον Ρόμπιν η απορία μου παραμένει γιατί δεν αναφέρεται το The Fisher King στις κορυφαίες του ερμηνείες

 21. spiral architect said

  Τουϊτερικόν Αμφιπολίτικον:

  Προβληματισμό προκαλεί αρχαία επιγραφή που ανακαλύφθηκε στον τάφο στην Αμφίπολη pic.twitter.com/7UDorUNd0V— Stratos Moraitis (@stratosmoraitis) August 14, 2014

  @17: Κιντ, φτιάξε ξεχωριστό λογαριασμό χρήστη με permissions για τις μικρές σου! 😉

 22. Gpoint said

  Στο Ναυτικό ένας υπαξιωματικός είχε συγχωνεύσει το αδέκαστος με το άψογος στον τύπο » αψέκαστος» που απέδιδε στους αξ/κούς

 23. sarant said

  7: Αυτό είναι πολύ χειρότερο λάθος κι ας είναι «σωστό» γλωσσικά.

  12: Ωχ!

  22: Και ψεκασμένος;

 24. Διαβάζω στο χτεσινό 🙂 Βήμα της Κυριακής:
  «και η ίδια [η κα Περιστέρη] δεν φανταζόταν ότι… θα ανακάλυπτε ταφικό περίβολο σε τέλειο κύκλο με διάμετρο 158,4 μέτρα, περίμετρο 497 μέτρα και ύψος 3,5 μέτρα, που κατασκευάστηκε απο 2500 κυβικά μέτρα λευκό και άρτια σμιλεμένο μάρμαρο Θάσου με πλήρη χρήση του ελληνικού π (3,14 έναντι του αιγυπτιακού 3,17), όπως διαβεβαιώνει ο αρχιτέκτονας της ανασκαφής κ. Μιχ. Λεφαντζής.»

  Μα, ώ ‘γαθέ, αν είναι τέλειος κύκλος, δεν θα είναι εξ ορισμού κατασκευασμένος σύμφωνα με το αληθινό π (την αριθμητική τιμή του οποίου πράγματι προσδιόρισε με ακρίβεια 0,2% ο Αρχιμήδης, αν και μερικές δεκαετίες μετά την εικαζόμενη εποχή κατασκευής του περιβόλου); Ή μήπως χρειάζεται να ξέρεις την τιμή του π για να χαράξεις τέλειο κύκλο;

 25. Gpoint said

  # 24

  Ψύλλους στα άχυρα ζητάς μου φαίνεται. εδώ ενώ μιλάει για τέλειο κούκλο μας δίνει το μήκος και της διαμέτρου και της περιμέτρου λες και θα μπορούσε να είναι διαφορετικό

 26. Νέο Kid Στο Block said

  24. Ρε τι διαβάζουμε,ρε συ Άγγελε!! Πάλι καλά που διέφυγε του αρχιτέκτονα το «παντί κέντρω και διαστήματι κύκλον γράφεσθαι» γιατί θα έβγαζε τον Ευκλείδη τον πρώτο διαστημάνθρωπο/αστροναύτη… 😆
  Πολύ πλάκα αυτό το «ελληνικό π»! (αλλά και πάλι θα βγούμε με τα πλευρά σπασμένα, αφού το άτιμο το π είναι…εγγλέζικο. Ορολογία του 18ου αιώνα υπό του ελλάσονος μαθηματικού William Jones)

 27. Νέο Kid Στο Block said

  25. Oυκ έσονται σοι άλλοι τέλειοι κΟΥκλοι πλην εμού! 😆

 28. ππαν said

  Ρε παιδια ναι, αλλά εδώ είναι σε «πλήρη χρήση», αυτό δεν το είχε φανταστεί κανείς. Αυτό το «και η ίδια… δεν είχε φανταστεί» αντί του «ούτε η ίδια» εδώ μου κάθεται.

 29. spiral architect said

  @24: Ένα σχοινί μήκους 79,2μ (+ τα μπόλικα για τα δεσίματα) και δυο πάσσαλοι, ο ένας σταθερός και ο άλλος χαράκτης αρκούν!
  (και ποιος χέζει το π)

 30. Γς said

  4:
  Είχα ενημερώσει από χτες τον καθ΄ύλην αρμόδιο του ιστολογίου επ αυτού.

  https://sarantakos.wordpress.com/2014/08/14/maria/#comment-236627

 31. Νέο Kid Στο Block said

  Η επιγραφή ΠΑΟΚ κάτω από τον λέοντα μπορεί να σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη αρχαιολογική ανακάλυψη του 21ου αιώνος. Μπορεί στο ταφικό σύμπλεγμα να κρύβεται το μοναδικό πρωτάθλημα που πήρε ο ΠΑΟΚ στην αρχαιότητα! (τότε λεγόταν Δυναμό Αλεξάνδρειας…)

 32. sarant said

  24 κ.ε.: Πράγματι αυτή η «πλήρης χρήση» του π σκοτώνει, όπως επίσης και η ιδέα ότι πρέπει να ξέρεις το π για να χαράξεις κύκλο -ή ότι πρέπει να ξέρεις πώς δουλεύει το κομπιούτερ για να το χρησιμοποιήσεις.

  30: Λείπαμε όμως χτες την πιο πολλή μέρα.

 33. Γς said

  Προβλέπω ανάπτυξη διαφόρων Cash n Carry, Cash n Go, Cash n Etc στην περιοχή

 34. spiral architect said

  @33: … Cash Masoutis!
  (μονοπωλεί τη Β. Ελλάδα)

 35. Γς said

  31:
  Και να πέσουμε λέει πάνω σε τίποτα γκράφιτι τύπου Πομπηίας. Εκείνα τα πολιτικά,
  Αν και θα προτιμούσα τα σεξουαλικά:

  Hic ego puellas multas futui,
  Felix bene futuis
  κτλ

 36. Γς said

  !4:
  Θα το επαναλάβω:

  Ρωξάνη. Kαι λοιπόν;
  Tι έγινε; Πολύ σαματάς.

  Ούτε η Σοράγια να ήτανε

 37. Εαμοβούλγαρος said

  Αποκλείεται να βρούνε στην Αμφίπολη τον τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, διότι τα Συναξάρια δεν ψεύδονται. Από τον Βίο του θρυλικού Ασκητού της Ερήμου Σισώη του Μεγάλου (εκοιμήθη το 429 μ.Χ.) μαθαίνουμε ότι ο τάφος του Αλέξανδρου ήταν στην Αίγυπτο

  http://www.agioritikovima.gr/diafora/vioiagiwn/item/36983-%CE%BF-%CF%8C%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CF%83%CE%B9%CF%83%CF%8E%CE%B7%CF%82-%CE%BF-%CE%B1%CE%B9%CE%B3%CF%8D%CF%80%CF%84%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%84%CE%AC%CF%86%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%AC%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1

  Άλλωστε η τελευταία ιστορική μαρτυρία θεάσεως του Τάφου του Μεγαλέξανδρου προέρχεται από το Συναξάρι του Σισώη.

  http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2014/07/blog-post_7142.html

  Μεταφέρω από το έγκυρο «Αγιορείτικο Βήμα»: «Ο Όσιος επεσκέφθη κάποτε τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Όταν στάθηκε μπροστὰ και αναλογίσθηκε το μεγαλείο, στο οποίο έζησε ο ενδοξώτατος αυτὸς βασιλιὰς των Ελλήνων, την δόξα που απέκτησε με τα κατορθώματά του στους πολέμους, που τον έκαμαν ήρωα και κατακτητὴ της εποχής εκείνης, έφριξε με την σκέψη πόσο άστατη είναι η ζωὴ και πόσο πρόσκαιρη η δόξα. Έκλαψε και θρήνησε για τη ματαιότητα όλης αυτής μιάς προσπάθειας που κατέλαβε όλη του την ζωή και που δεν του προσέφερε κανένα καλὸ στην ψυχή του».

  Άλλωστε, το λέει και το Μεγαλυνάριό του που ψάλλουμε στις 6 Ιουλίου που γιορτάζει ο Άγιος:

  «Δειλιῶν καὶ τρέμων ὁ Ἀσκητής, τάφῳ Ἀλεξάνδρου, Βασιλέως ποτὲ τρανοῦ, τοῦ καιροῦ τὸ ῥέον, καὶ πρόσκαιρον τῆς δόξης, ἐξίσταται Σισώης, θαυμάζων καὶ θρηνῶν».

  Η δε εικόνα του Αγίου Σισώη μπροστά στον Τάφο του Σφαγέα των Λαών είναι εξαιρετικά δημοφιλής σε όλους τους Χριστιανούς και μπορεί να βοηθήσει στις αρχαιολογικές έρευνες που γίνονται στην Αμφίπολη

  http://postimg.org/image/n6sxva091/

 38. Γς said

  Ο άγ. Σισώης ο Μέγας στον τάφο του Μεγαλέξανδρου ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ (ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

 39. Munich said

  Η απόδειξη ότι ο Μ. Αλεξανδρος δεν ήταν ούτε έτσι ουτε γιουβέτσι. Μονο ΠΑΟΚ! Τουμπα, Ιραν, καμποτζη , βιετναμ

 40. Εαμοβούλγαρος said

  96 χρονών (γενν. 18 Οκτ. 1918) και κάνει ακόμα μπάνιο στη θάλασσα ο βρυκόλακας Μητσοτάκης

  http://www.protothema.gr/greece/article/402871/fotografia-gia-tsikoudies-meta-to-banio-konstadinos-kai-kuriakos-mitsotakis/

  Κι εγώ είμαι μόνο 58 (γ. 1956) και με λένε κάποιοι καλοί χριστιανοί κρονόληρο γεροξεκούτη

 41. Munich said

  κ. Εαμοβουλγαρε μας έχετε ταράξει στο 1ο θέμα. Παλιότερα μας παραπέμπατε σε πιο εκλεκτα αναγνώσματα . Τελοσπάντων δεν θα χαλάσουμε τις καρδιές μας κιόλας…

 42. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  Σε κανα δίωρο θα βγω εκτός ίσαμε αύριο το πρωί μάλλον (εκτός αν έχει κανα ξέμπαρκο γουήφι). Νάστε φρόνιμοι!

 43. spiral architect said

  Μαυρωτάς, λίγο πριν τις τις τελευταίες ευρωεκλογές αναλύει με παρρησία το πρόγραμμα του κόμματός του:

 44. Θρασύμαχος said

 45. VaD said

  Τα ελληνικά του Ελληνάρα,απο δηλωση Καμμενου,»η Παναγια μας,η Υπερμάχος Στρατηγός»!!!Ετσι ακριβώς το ειπε,η Υπερμάχος,προσεξτε,ο τόνος στο -μά- !!! Ε,σου λεει,τη Υπερμάχω λέμε,αρα η Υπερμάχος!Αριστουχος!

 46. Εαμοβούλγαρος said

  Τα σκάτωσε η ελπίδα των Ρωμιών στο Επί Κοντώ του 22ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Στίβου της Γενεύης: Ο πιστός χριστιανός Κώστας Φιλιππίδης απέτυχε πρίν λίγο 3 φορές στο 5.65 και έμεινε 6ος ή 7ος με 5.60. Δεν βοήθησαν οι προσευχές των μοναχών του Περιβολιού της Παναγίας, ο Γιαχβέ τις έγραψε στα παπάρια του.

  http://www.european-athletics.org/competitions/european-athletics-championships/2014/athletics/event/mens-pole-vault/phase=atm072100/index.html?intcmp=%5B#%5D-schline-calltoaction

 47. sarant said

  44: Το είχα ξεχάσει αυτό, μόνο το Φιλί φιλί θυμόμουν!

  45: Ωχ, έτσι είπε; Θα τον επηρέασε και ο μονομάχος.

 48. Aγάπη said

  23: Γιατί «ωχ»: Δέν έχει απόλυτη λογική το σενάριο; (Μήν το βρει η Δημουλίδου μονάχα) 🙂

 49. Γμτ, Εαμοβούλγαρε (40), τι σου φταίει ο άνθρωπος; Από σένα τα κλέβει τα χρόνια του; Χτες έβριζες την Παναγία, σήμερα βρίζεις ανθρώπους ζωντανούς! Ε, άει σιχτίρ, κι ας δίνεις συχνά ενδιαφέρουσες πληροφορίες και λίκνους!

 50. sarant said

  Γενικά, Εαμοβούλγαρε, προσπάθησε να ακολουθείς δυο αρχαία ρητά: Μηδέν άγαν και (Παν) Μέτρον άριστον.

 51. Εαμοβούλγαρος said

  @ 49: Κύριε Άγγελε, τί συμβαίνει; Το κάνατε αυτό που σάς είπα;

  https://sarantakos.wordpress.com/2014/08/14/maria/#comment-236708

  Καλέσατε τον καλό χριστιανό κ. Blog-oti-nanai να μάς πεί αν δέχεται την κατηγορηματική διαβεβαίωση του κατ’ εξοχήν ειδικού Βλάση Φειδά πως οι 318 φασιστο-Πατέρες της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου (325 μ.Χ.) καταδίκασαν τον αιρεσιάρχη Άρειο χωρίς να του επιτρέψουν να απολογηθεί;

  http://postimg.org/image/jz1s4316t/

  Και γιατί δεν δέχεται την ρητή διαβεβαίωση του μεγάλου Κωνσταντίνου Σάθα πως ο Κωνστάντιος ο Χλωρός ψώνισε την Αγία Ελένη από ένα μπουρδέλο στην Δρεπάνη της Βιθυνίας;

  http://postimg.org/image/b6gom17lx/

  Σάς ενοχλεί, κ. Άγγελε, ότι εγώ αποκάλεσα «βρυκόλακα» τον 96χρονο Μητσοτάκη και δεν σάς ενοχλεί η συμπεριφορά του καλού χριστιανού κ. Blog-oti-nanai, που απαξιοί να απαντήσει σε έναν συνάνθρωπό του, ενώ έχει συλληφθεί επ’ αυτοφώρω «κλέπτων οπώρας»;

  https://sarantakos.wordpress.com/2014/08/14/maria/#comment-236628

 52. SophiaE said

  Nίκο, έπρρπε α ρωτήσεις τις κόρες σου για τον τραγουδιστή του οποίου τα άσματα εμπνέυσανε την αοιδό, που νόμισε ότι αυτός αυτοκτόνησε.
  Robbie Williams and Take That start trending on Twitter after confusion over death of actor Robin Williams
  http://www.independent.co.uk/news/people/take-that-starts-trending-on-twitter-after-confusion-over-robbie-and-robin-williams-9663646.html

  (βέβαια οι κακές γλώσσες λένε ότι αν αυτοκτονούσε ο Ρόμπι θα ήταν ύψιστη προσφορά στην τέχνη)

 53. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  >>“δεκαπενταυγουστιανά” ή “δεκαπενταυγουστιάτικα”

  Να διαλέξουμε από την Παναγιά (μαζί μας):Ανάμεσα στα 1620 προσωνύμιά της, Αυγουστιανή
  (και Δεκαπεντούσα-στη Σίφνο)
  http://www.24grammata.com/?p=31635

  αλλά και τ΄ «αγουστιανά φασούλια», από τοπική ποικιλία, ήταν τα νοστιμότερα όλων, στους παιδικούς μου Αύγουστους.
  «Τα ποτήργια τω γκαφετζήδω, μυρίζουνε φασουλιά έτονε το μήνα» έλεγε ο παππούς,τονίζοντας έτσι το πολύ αυγουστιανό (φρέσκο) φασόλι που μαγείρευαν στο χωριό.
  Λοξοδρομώ αλλά με πήγε η μνήμη , τη μέρα της Παναγίας, σύνηθες φαγητό,(ντόπια) φασολάκια με κρέας (γίδα ή χοιρινό).

 54. Γς said

  48:

  Ο Τάφος του Μέγα Αλέξανδρου

  κι ο τάφος του Γς

  [του μικρού, του τίποτα]

 55. Ο Blog oti nanai κάποια στιγμή βαρέθηκε, κουράστηκε, σιχάθηκε… δεν έχει δα καμία χριστιανική ή κοσμικοηθική υποχρέωση να σου απαντά, Εαμοβούλγαρε. Εσύ έχεις υποχρέωση να μη βρίζεις χωρίς αφορμή.
  Για το αν κλήθηκε ή όχι ο Άρειος στη Νίκαια, θα μπορούσα ν’απαντήσω χυδαία «χέστηκα». Αλλά και αν με ενδιέφερε περιπαθώς το ζήτημα, βλέπω στην παραπομπή σου ότι ο Φειδάς λέει πως δεν συνέβη, «αν και η νεότερη έερευνα πιστεύει το αντίθετο». Το θέμα είναι συνεπώς αμφιλεγόμενο, και σαν μη ειδικός, επέχω, που έλεγε και ο Μontaigne.
  Τέλος, ο Σάθας, τον οποίο μόνον ακουστά είχα ως τώρα, μου φαίνεται νακν έχει μια εκλεκτική σκανδαλοθηρική συγγένεια μαζί σου. Τώρα που είμαι συνταξιούχος, ίσως τον διαβάσω…

 56. spiral architect said

  Καταπώς βλέπει το έμπειρο μάτι μου η φωτό δεν είναι αληθινή αλλά τα γραφόμενά της είναι.

 57. Christos said

  Η ρεπόρτερ του ΣΚΑΙ έκανε μισή δουλειά, γιατί η πλήρης ετυμολογία είναι από το cash+stash=Καστάς.
  Αντε, για να μαθαίνουν και την αλήθεια μερικοί-μερικοί…

 58. Γς said

  55:
  >Τέλος, ο Σάθας, τον οποίο μόνον ακουστά είχα ως τώρα, […] Τώρα που είμαι συνταξιούχος, ίσως τον διαβάσω…

  Θα σε φώναζα και για γαλακτομπούρεκο Σάθα, αλλά…

 59. Εαμοβούλγαρος said

  1) @56, κ. Σπειροειδή Αρχιτέκτονα: Εξαιρετικό, αν και πασίγνωστη ατάκα για εμάς τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Ωστόσο, είναι ολοφάνερο πως είσθε άσχετος περί τα θεολογικά: Η φωτογραφία σας ουδόλως επηρεάζει τους Ορθοδόξους Χριστιανούς, οι οποίοι (μέ κάθε σοβαρότητα) ισχυρίζονται πως η Ορθοδοξία δεν είναι Θρησκεία, αλλά Εκκλησία. Εντελώς πρόσφατο είναι το σχετικό βιβλίο του 79χρονου ομότιμου καθηγητού της Θεολογίας στο Αθήνησι, Γεωργίου Πατρώνου, που διαφημίζει κάθε μία ώρα ο «Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας 89,5 Fm»

  http://www.biblionet.gr/book/177809/%CE%A0%CE%B1%CF%84%CF%81%CF%8E%CE%BD%CE%BF%CF%82,_%CE%93%CE%B5%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%A0./%CE%A7%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82:_%CE%95%CE%BA%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%B1_%CE%AE_%CE%B8%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%B1

  Το βιβλίο του Γεωργίου Πατρώνου «αποδεικνύει» πως ο Χριστιανισμός είναι Εκκλησία και ουχί Θρησκεία, διότι οι Θρησκείες είναι προϊόν της Πτώσεως και της Ειδωλολατρίας

  2) @55, κ. Άγγελο: α) Και δικηγόρος του κ. Blog-oti-nanai γίνατε τώρα; Αν ήταν έντιμο παλληκάρι ο περί ού, θα έβγαινε και θα έλεγε αυτό που υπονοείτε εσείς: Ο Βλάσης Φειδάς δεν ξέρει τί λέει, εγώ τα ξέρω καλύτερα, το θέμα είναι ανοιχτό στην έρευνα κλπ. Τον έχω καλέσει 10 φορές να μού απαντήσει και με περιφρονεί. Αν δεν έχει έτοιμη την απάντηση, ας πεί πως θα μού απαντήσει σε 10 μέρες, όταν θα βρεί τον παπα-Μεταλληνό στο τηλέφωνο.

  β) Βεβαίως και αφορά όλο τον κόσμο αν αποκλείστηκε ο Άρειος από την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο. Διότι αν έχει δίκιο ο Φειδάς και δεν του επετράπη ούτε κάν να απολογηθεί, τότε και οι πλέον αγράμματοι θα αντιληφθούν πόσο φασιστική είναι η Ορθοδοξία.

  γ) Το ότι ομολογείτε πως πρώτη φορά στα εξηνταφεύγα σας μαθαίνετε την ύπαρξη του Κ. Σάθα, είναι το μεγαλύτερο δώρο που θα μπορούσατε να μού κάνετε. Διότι αποδεικνύει πόσο πανίσχυρη είναι η Χριστιανική Προπαγάνδα στην Ελλάδα: Έναν διεθνούς περιωπής ιστοριοδίφη ανέδειξε στα 180 χρόνια ύπαρξής του το Ρωμέικο Κράτος κι αυτός έχει αποκλειστεί απ’ όλες τις βαθμίδες της Εχπαίδευσης. Μαρκήσιο Ντέ Σάντ είναι πιθανό να βάλουν τα επόμενα χρόνια στα σχολεία, Κωνσταντίνο Σάθα αποκλείεται, διότι γκρεμίζεται εν μιά νυχτί το σαθρό ελληνο-χριστιανικό οικοδόμημα

 60. BLOG_OTI_NANAI said

  51: Όπως βλέπουμε στο σύστημα ΤΑ-ΛΙ-ΜΠΑΝ οι παλαιές βεβαιότητες ότι ο Άρειος δεν κλήθηκε, χάθηκαν ως δια μαγείας… Διότι ουδέποτε οι εκπρόσωποι του συστήματος αυτού θα κάτσουν ποτέ να διαβάσουν σε βάθος τα ζητήματα και έτσι αναδεικνύονται διαρκώς ως ψευδολόγοι (https://sarantakos.wordpress.com/2014/08/14/maria/#comment-236628).

  Επιστήμη σημαίνει να δικαιούται ο Φειδάς να έχει τη δική του άποψη, και σαφώς δηλώνει ότι έχει αυτή την άποψη σε αντίθεση με την επικρατούσα έρευνα και τις πηγές και το γνωρίζει καλά. Μόνο που ο ψεύτης πιάστηκε, διότι δεν κάθισε να ερευνήσει τη σαφή αυτή δήλωση του Φειδά… Ας πρόσεχε.

  Για τον Σάθα ότι λέει βλακείες το ξαναείπαμε.
  Όπως βλέπουμε, ο Ζώσιμος γράφει γύρω στο 500 μ.Χ. και μας λέει ψευδώς ότι ο Μ. Κων/νος ήταν παιδί που δεν γεννήθηκε «κατά νόμον», διότι είχε σφοδρή επιθυμία να κατηγορήσει τον Κων/νο ως νόθο και ότι γεννήθηκε από μια περιστασιακή σχέση με μια άσεμνη γυναίκα. Βεβαίως, το μόνο που γνωρίζουμε για την Ελένη, είναι ότι ήταν κόρη πανδοχέα. Όμως, το λεξιλόγιο του Χρυσοστόμου από τον 4ο αιώνα, αποκλείει κάθε βεβαιότητα ότι εκείνη την εποχή θα μπορούσε μια γυναίκα να θεωρηθεί εταίρα μόνο και μόνο επειδή κατείχε πανδοχείο ή εργαζόταν σε αυτό. Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν θα μπορούσε ούτε καν να διανοηθεί ο Χρυσόστομος να συνδέσει το όνομα του Χριστού με το πανδοχείο.

  Και βεβαίως, σε αντίθεση με τον Ζώσιμο, ο Ευσέβιος αναφέρει ως παιδί γνήσιο του Χλωρού τον Μ. Κων/νο, το ακριβώς αντίθετο από τον Ζώσιμο.

  Και πράγματι, ο Ζώσιμος τελικά ήταν άτυχος, διότι από μια αξιόπιστη λατινική πηγή, επίσης ειδωλολατρική, τον Ευτρόπιο (έγραψε γύρω στο 370 μ.Χ.), και μεταφράστηκε και στα ελληνικά από τον Παιόνιο στα 380 μ.Χ., μαθαίνουμε ότι ο Μ. Κων/νος ήταν γνήσιο παιδί του Χλωρού, γεννημένος κανονικά μέσα σε γάμο. Με τη φράση «εξ’ ανίσων», σημειώνεται απλώς ότι η Ελένη δεν ήταν της ίδιας τάξης με τον Κωνστάντιο το οποίο άλλωστε γνωρίζουμε από άλλες πηγές, καθώς η καταγωγή από έναν ιδιοκτήτη πανδοχείου θεωρείται καταγωγή «ταπεινή».

  Οι πηγές λοιπόν αποδεικνύουν ότι ο Σάθας στη συγκεκριμένη περίπτωση γράφει βλακείες, και μόνο το γεγονός ότι δεν γνωρίζει τον Ευτρόπιο που έγραψε πάνω από 100 χρόνια πριν τον Ζώσιμο, ώστε να αντλήσει πληροφορίες, μας αποδεικνύει τη διαφορά του αγράμματου της σχολής «ΤΑ-ΛΙ-ΜΠΑΝ» που μένει στον Σάθα επειδή τον βολεύει ιδεολογικά και επειδή βαριέται, και εκείνου που ενδιαφέρεται πραγματικά για την αλήθεια.

  Έχω μάθει να διακρίνω την πίκρα σου από τον τρόπο που γράφεις, διότι θα ήθελες να μας παραστήσεις τον έξυπνο αλλά δεν τα έχεις καταφέρει. Όσο αντλείς πληροφορίες από διαδικτυακά σκουπίδια που σε παραπέμπουν στον Σάθα διότι έχουν άγνοια από τις πηγές, τα ίδια θα παθαίνεις.

 61. Γς said

  Σχετικά με τον Αρειο και την παρουσία του ή μη στην Α’ Σύνοδο.

  Ποσώς με ενδιαφέρει βέβαια για τον Βλάση Φειδά και δεν ξέρω ποιον άλλο.

  Διακυβεύονται η αξιοπιστία μου και οι Οικουμενικοσυνοδικές μου γνώσεις:

  https://sarantakos.wordpress.com/2014/08/16/meze-130/#comment-236776

 62. BLOG_OTI_NANAI said

  55: Ο Άγγελος αμέσως παρατήρησε το βασικό σημείο, ότι ο Φειδάς σου χτυπάει όχι καμπανάκι, αλλά καμπάνα ολόκληρη ότι διατυπώνει μια προσωπική άποψη. Εάν κάποιος έγραφε μια μελέτη για το θέμα δηλαδή, στον κορμό του κειμένου του θα έγραφε ότι ο Άρειος κλήθηκε στην Α΄ Οικ. Σύνοδο και σε μια υποσημείωση θα έκανε αναφορά στην μεμονωμένη διαφορετική άποψη του Φειδά η οποία δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα, διότι όχι μόνο οι πηγές λένε το αντίθετο αλλά ήδη σου έκανα τη χάρη να σου δείξω και τι λέει ο Καρμίρης, γνωστό μεγαθήριο στα ζητήματα αυτά.

  Οπότε, εάπαενεποδο και μη μας ζαλίζεις…

 63. Γς said

  61:
  Λάθος το λίκνο

  https://sarantakos.wordpress.com/2014/08/14/maria/#comment-236572

 64. Emphyrio said

  Στον λοφο αυτο της Αμφιλοχιας ή της πώς την λενε τελος παντων, μπορει και να παιζαν cache-cache πριν να κρυψουν τα μετρητα. Εκτος κι’αν ειχαν οι Ελ εκει μεσα τον σουπερντουπερχαϋπερκομπιουτορα, με τρεις χιλιαδες τονους cache memory, ψεκασμενο μαλιστα με διπλασιο αμμωνιατρολλ.

 65. Εαμοβούλγαρος said

  @60: Ευχαριστώ τον καλό χριστιανό κ. Blog-oti-nanai που εδέησε να μού απαντήσει μετά από θερμές παρακλήσεις 30 ωρών. Συνοψίζω τί κατάλαβα από την απάντησή του:

  1) Ο (ζών Πατριάρχης της Εκκλησιαστικής Ιστορίας) Βλάσιος Φειδάς δεν ξέρει τί λέει: Ο αιρεσιάρχης Άρειος παρέστη στην Νίκαια

  2) Ο (Μέγας, για όλους τους Βυζαντινολόγους των τελευταίων 150 ετών) Κωνσταντίνος. Σάθας λέει βλακείες.

  3) Επιστήμη σημαίνει να λαμβάνουμε υπόψη μόνο τους χριστιανούς ιστορικούς (και όχι όλους, αλλά αυτούς που μάς βολεύει). Ο Ζώσιμος λέει βλακείες γιατί είναι Εθνικός και δεν πρέπει να τον λαμβάνουμε υπόψη. .

  ΥΓ: Αγαπητέ κ. Blog-oti-nanai μού προξενεί κατάπληξη ότι δεν έχετε την στοιχειώδη χριστιανική ταπεινότητα να μού ζητήσετε να σάς στείλω (εντελώς δωρεάν) τους 2 Τόμους της «Εκκλησιαστικής Ιστορίας» του Βλάση Φειδά. Ζητείστε το και θα γίνει εν ριπή οφθαλμού. Θα πάθετε κολούμπρα με όσα λέει ο Φειδάς για τα αίσχη των Ορθοδόξων στην Σύνοδο της Νικαίας. .

 66. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  56. Spiral Architect.
  Πάντα εύστοχος με λίγα λόγια.

  54.Γς Για την αγάπη (το fb) της Αγάπης έφτασες μέχρι τάφου 🙂 🙂 χτύπα ξύλο

  Άγγελε, σήμερα διάβασα κάτι που λέτε σ΄ ένα ποστ σας,για το περιεχόμενο βιβλίων (περί ελληνικής γλώσσας-αλφαβήτου κλπ) που εγκρίθηκαν από το Υπ.Παιδείας και τυχαίνει να γνωρίζω πως γι αυτά,ο αναφερόμενος, θεωρήθηκε συγγραφέας και πήρε θέση Δντη στο ΥΠ.Πολιτισμού. Τόσο καλά,τόσο πράσινα.(Από το ποστ έλαβα γνώση περί τί είδους συγγραφικού έργου επρόκειτο, όχι πως είχα ασχοληθεί ιδιαίτερα αλλά ήταν και υποψήφιος βουλευτής στο Ν.Λασιθίου και το κοινολογούσε αυτό-συγγραφέας σχολικών βιβλίων! )

 67. Πέπε said

  Ρε μπάρμπα, μας τα ‘πρηξες.

  Να συζητάς θεολογικά σε μη θεολογικό σάιτ, να το δεχτώ αφού βρήκες παρέα. Αλλά να μας φορτώνεις το νήμα όλη μέρα με αυτά τα παιδαριώδη «τον ρωτάω και δε μου απαντάει», τουματσίλα.

 68. Εαμοβούλγαρος said

  @67: Κύριε Πέπε: Αν δεν με γουστάρετε μή με διαβάζετε. Κι αν είσθε αρκετά δημοκράτης, ζητείστε δημοσίως από τον κ. Σαραντάκο να με αποκλείσει. Ένα «κλίκ» είναι.

 69. Γς said

  66:

  >Γς Για την αγάπη (το fb) της Αγάπης έφτασες μέχρι τάφου

  Κάπως έτσι ξεκίνησε το ειδώλιο μας στο fb.

  Το όνομά της, Αγάπη, μου θύμιζε το περιστατικό με τον συμμαθητή μας τον αράπη. Τόσο έντονα που της πέταξα εκείνο το “Αγάπη, σ αγαπώ” του 1960. Χωρίς επεξηγήσεις και υποτίτλους.
  Τα έχασε το κορίτσι μας 😉

  http://caktos.blogspot.gr/2014/08/blog-post_61.html

 70. Γς said

  69:
  Τον βάζεις τώρα τον Σαγαπό ή δεν τον βάζεις;

 71. BLOG_OTI_NANAI said

  67: Κατανοώ απόλυτα όσους δεν έχουν καμία διάθεση να διαβάζουν θεολογικά ή εκκλησιαστική ιστορία εδώ. Ούτε εγώ έχω καμία τέτοια διάθεση και το 95% όσων γράφω προσπαθώ να έχουν σχέση με το άρθρο του οικοδεσπότη. Και εμένα ουσιαστικά με πρήζει διότι γράφει ψέματα και βλακείες όλη την ώρα. Προσπαθώ να μην του απαντάω αν και κάποιες φορές το να γελοιοποιούνται δημοσίως οι ψεκασμένοι οπαδοί του «Δαυλού» δεν κάνει κακό.

  Είμαι πάντως βέβαιος, και το έχω δει, πως όταν μπαίνει κάποιος που αμφισβητεί άλλα ζητήματα, επιστημονικά, ιδεολογικά κ.λπ., όποιος τα γνωρίζει τελικά απαντάει επειδή ακριβώς ξέρει πώς έχουν τα πράγματα και δεν μπορεί να κρατηθεί.
  Καμιά φορά δηλ. δεν απαντάς επειδή έχουν αξία ως επιχειρήματα, αλλά επειδή αν γνωρίζεις κάτι δεν μπορείς να κρατηθείς πάντα να μην βάλεις τα πράγματα στη θέση τους. Απλά τυχαίνει να γνωρίζω αυτό το αντικείμενο.

  Κατά τα άλλα ο άνθρωπος είναι αφασία. Δεν μπορεί π.χ. ποτέ να δευτερολογήσει. Λέει μια βλακεία που διάβασε, του την διαψεύσεις, και μετά απλώς επαναλαμβάνει δεύτερη και τρίτη φορά τα ίδια λέγοντας «ναι, ναι, δεν σε συμφέρει να δεχτείς τον τάδε». Ότι έχει πρόβλημα δεν θέλει φιλοσοφία. Καταρχάς, ποιον θα διώξεις τέσσερις φορές από ένα blog, και θα δείξει τέτοια πλήρη απουσία αξιοπρέπειας ώστε να γραφτεί ξανά και ξανά με άλλο όνομα. Τσίπα ούτε στο ελάχιστο. Τι να πεις από εκεί και πέρα.

 72. Aγάπη said

  Άσχετο, αλλά έψαξα πού να βάλω την ερώτηση και δέν βρίσκω Συγγνώμη, λοιπόν, και ρωτώ
  Ποια η γνώμη σας γι’ αυτό εδώ;
  http://www.enallaktikos.gr/ar3973el_katevaste-dwrean-29-leksika-me-ena-klik.html

 73. Εαμοβούλγαρος said

  @71: Τί μού διαψεύσατε, αγαπητέ κύριε; Μού διαψεύσατε την Εκκλησιαστική Ιστορία του Φειδά, τον Ζώσιμο και τον Σάθα; Ούτε ο ταλιμπάν της Ορθοδοξίας παπα-Μεταλληνός δεν τολμά να ισχυριστεί δημόσια τέτοια πράγματα. Εσείς είστε ο αρχιψεύταρος και ο θρασύτατος. Ξεφτιλίζεστε δημόσια και ρίχνετε τη μπάλα στην κερκίδα, μπας και εξαπατήσετε κάποιον αδαή.

  ΥΓ: Για τις 4 φορές που άλλαξα ταυτότητα, δεν έχω ιδέα. Επίσης δεν έχω την παραμικρή σχέση με τον «Δαυλό». Επιμένετε να μή μου αναγνωρίζετε το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Τουλάχιστον κέρδισα κάτι ασχολούμενος τόσες μέρες μαζί σας: Πείστηκα οριστικά πόσο αισχρό τύπο ανθρώπου παράγει η λεγόμενη Ορθοδοξία…

 74. spiral architect said

  Προσωπικά, έχω συγκαταβατικές σχέσεις με κάθε λογής θρησκευόμενους. Εκνευρίζομαι όμως φοβερά με (οθντκ) διαδικτυακούς διαλόγους για ιστορικά θέματα, σα να θέλουμε να κάνουμε ρολμπάκ το χρόνο για να απολογηθούν ο -ξερωγώ- Άρειος και οι κατήγοροί του.
  Ωραία, δίκιο είχε ο Αρειος. Και;
  Η ιστορία δεν γράφεται με υποθέσεις, με υποθέσεις γράφονται ωραία μυθιστορήματα σαν και τούτο δω.

 75. Γς said

  >Εκνευρίζομαι όμως φοβερά με (οθντκ) διαδικτυακούς διαλόγους για ιστορικά θέματα,

  Κι εγώ μ αυτούς που αναρωτιόνται τι θα γινόταν αν στις εκλογές του 1940 κέρδιζε, αντί για τον Δημοκρατικό Pούζβελτ, ο Pεπουμπλικάνος υποψήφιος, εθνικός «ήρωας των αιθέρων», αλλά και αντισημίτης και προσωπικός φίλος του Xίτλερ, Tσαρλς Λίντμπεργκ

  😉

 76. sarant said

  Ένας σύντομος χαιρετισμός από Ζυρίχη!

 77. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  72.Αγάπη, καλά πας που λέμε.Εδώ:
  Συνομιλίες» η νέα εκπομπή του 24grammata
  θα βρεις και το Νικοκύρη. Πιστεύω θα σ ενημερώσει και ειδικότερα

 78. Καλώ τον αξιότιμο χριστιανό σχολιαστή BLOG_OTI_ NANAI να πάρει θέση και να μας απαντήσει αν ως Παναθηναϊκός συμφωνεί με τη σκανδαλώδη προσφώνηση του Βαρθολομαίου προς τον Βαγγέλη Μαρινάκη! Να μας απαντήσει ευθέως, όχι να πετάει τη μπάλα στην κερκίδα!

 79. Γς said

  73:
  >Τουλάχιστον κέρδισα κάτι ασχολούμενος τόσες μέρες μαζί σας: Πείστηκα οριστικά πόσο αισχρό τύπο ανθρώπου παράγει η λεγόμενη Ορθοδοξία…

  Πέτυχες διάνα!

  Ολα εδώ μέσα είναι παιδιά του σωλήνα της ορθοδοξίας.
  Ολοι μέρα κάνουν νταυλόντιν καντήλια από το σάιτ της εκκλησίας

 80. BLOG_OTI_NANAI said

  78: Ωχ, φοβάμαι ότι για να λέει τέτοια στον Μαρινάκη ο Πατριάρχης, μήπως εμπλέκεται στα… στημένα κόρνερ;! 😀

 81. 🙂

 82. Γς said

  78:
  Το άλλο με τον Τοτό, ούπς, με τον Πάπα το ξέρετε;

  Με τον Πάπα και την Κόκα-κόλα…

 83. Γς said

  http://caktos.blogspot.gr/2014/08/coca-cola.html

 84. BLOG_OTI_NANAI said

  74: Η έρευνα σε ιστορικά θέματα είναι ωραία. Το να ψάχνει κανείς πώς έγινε το ένα ή το άλλο. Απλά εδώ γίνονται με τις χείριστες προϋποθέσεις όπως κάθε ιδεολογική διαμάχη.

  73: «Για τις 4 φορές που άλλαξα ταυτότητα, δεν έχω ιδέα«.
  Αυτό που λες με ανησυχεί. Κάτσε να σε φωνάξω: «Σοφία Ντοκατζή», «Σοφία Ντοκατζή». Πώς το ακούς; Σου θυμίζει κάτι;

  ‘»Επίσης δεν έχω την παραμικρή σχέση με τον “Δαυλό”’
  Ναι ε; Γιατί νόμισα ότι το σχόλιο αυτό: https://sarantakos.wordpress.com/2014/08/14/maria/#comment-236573 είναι δικό σου και με παρέπεμπες στον «Δαυλό» για να δω «Τα Υβριστικά Κατά Των Ελλήνων Κείμενα Της Ορθοδοξίας»…

  . Επιμένετε να μή μου αναγνωρίζετε το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Τουλάχιστον κέρδισα κάτι ασχολούμενος τόσες μέρες μαζί σας: Πείστηκα οριστικά πόσο αισχρό τύπο ανθρώπου παράγει η λεγόμενη Ορθοδοξία…

 85. BLOG_OTI_NANAI said

  Η τελευταία φράση ξέφυγε από την αντιγραφή.

 86. spiral architect said

  @84α: Τα’ πες καλύτερα, εγώ τα είπα με την έννοια της αποστροφής του «τι θα γινόταν, αν …»
  Καλή είναι η ιστορία, αν διδάσκεσαι απ’ αυτήν ούτως ώστε «να μην γίνει όπως τότε». 😉

 87. Εαμοβούλγαρος said

  @84: Αγαπητέ φίλε, κ. Blog-oti-nanai: Θα απαντήσω μόνο για την παραπομπή που έκανα σε βιβλίο του «Δαυλού», διότι τα περί Σοφίας Ντοκατζή είναι επιπέδου δημοτικού σχολείου, όταν φωνάζαμε τους συμμαθητές μας με γυναικεία ονόματα για να τους θίξουμε και να αισθανθούμε ανώτεροι…

  Δημιούργησα ένα λογαριασμό στο Scribd (για την ακρίβεια δεν είναι δικός μου, αλλά μιάς φίλης που τον είχε ανενεργό και τον επανενεργοποίησε) προκειμένου να ανεβάσω μερικά βιβλία για σάς και κάποιους άλλους χριστιανούς, με την ευγενή πρόθεση άλλους να ενημερώσω. και άλλους να ξεστραβώσω. Το ότι έτυχε το πρώτο βιβλίο που ανέβασα να είναι τα Υβριστικά κατά των Ελλήνων κείμενα της Ορθοδοξίας, δεν σημαίνει ότι έχω την παραμικρή σχέση με τον «Δαυλό». Αν υπάρξει ζήτηση από τους αναγνώστες, θα ανεβάζω ένα την ημέρα και θα το λέω «Προσφορά Ημέρας Carrefour – Εαμοβούλγαρος».

  Είδα, όμως, πως ελάχιστοι αναγνώστες ενδιαφέρθηκαν και δεν το συνέχισα. Σε 3 μέρες έγιναν μόνο 2 downloads του βιβλίου. Θα σάς ήμουν, λοιπόν, υπόχρεος, αν μπαίνατε στον κόπο να το κατεβάσετε εσείς: Χρειάζεται μόνο να έχετε λογαριασμό στο Facebook. Μετά, το βιβλίο κατεβαίνει χωρίς κανένα πρόβλημα. Κάντε το και πέστε μου αν λειτουργεί.

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  Εαμοβούλγαρος

  ΥΓ: Ελπίζω αυτή την φορά να ανταποκριθείτε στην έκκλησή μου

 88. Εαμοβούλγαρος said

  Ιδού γιατί προοδεύουν οι Αμερικανοί. Γιατί δεν είναι δήθεν. Bill Gates (Microsoft) και Mark Zuckerberg (Facebook) συναγωνίζονται ποιός θα καταβρεχτεί καλύτερα. Εκπληκτικό καί άκρως διδακτικό βίντεο

  Για να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται, πηγαίνετε εδώ

  http://www.protothema.gr/world/article/402826/video-o-bil-geits-xeperna-ton-mark-zoukerberg-sto-bougeloma/

 89. smerdaleos said

  @ 51:

  Και γιατί δεν δέχεται την ρητή διαβεβαίωση του μεγάλου Κωνσταντίνου Σάθα πως ο Κωνστάντιος ο Χλωρός ψώνισε την Αγία Ελένη από ένα μπουρδέλο στην Δρεπάνη της Βιθυνίας;

  Για τον Stephen Mitchell, η Ελένη ήταν Δακο-Μυσή όπως και ο Κωνσταντίνος Χλωρός (από τη Ναισσό και όχι τα «Σκόπια» όπως είπε ο Άγγελος).

  Γράφει ο Mitchell στη σελίδα 62 του «A History of the Later Roman Empire»:

  Constantine was the senior figure in the new dyarchy. He was probably born around 273 at Naissus (Niš) in Lower Moesia, the eldest son of Constantine by Helena, reputedly a woman of humble origin. In later years Constantine was to found a city named after her at Drepanum near Nikomedia, and the mistaken belief became current that this had been her birthplace. More likely she had been born, like Constantius, in the Danubian province of Dacia Ripensis.

  Ακόμα και οι Βούλγαροι τον 11ο αιώνα ήξεραν ότι η «Jelena» ήταν από τις «Bugarske Zemlje» (= Βουλγαρικά μέρη ~ Βυζαντινό Θέμα Βουλγαρίας):

  Διάβασε τα υπογραμμισμένα με από το Βουλγαρικό απόκρυφο κείμενο του 11ου αιώνα:

  Εδώ σου έχω τις «Bugarske Zemlje» (νούμερο 6):

 90. ΕΦΗ ΕΦΗ said

 91. smerdaleos said

  @ Νίκο:

  Λίγο ακόμα και θ’ αλλάξω γνώμη και θα τα πω “αμφιπολίτικα” για να τιμήσω την επικείμενη αρχαιολογική ανακάλυψη που έσπευσε να προαναγγείλει ο πρωθυπουργός μας. Θα έγραφα περισσότερα για την κωμική αυτή πολιτικάντικη ενέργεια, που θυμίζει την παράσταση “Ο Καραγκιόζης και το τάφος του Μεγαλέξαντρου”,

  Βίντεο από τους γείτονες που επίσης ψάχνουν την θαμένη διαθήκη του «Saše Velikiot»

  Στο [02:50] διαβάζουν το πολύτιμο γραπτό εύρημα.

 92. Εαμοβούλγαρος said

  @89: Αγαπητέ κ. Σμερδαλέε, μόλις μπήκα σπίτι και διάβασα το σχόλιό σας. Πολύ ενδιαφέροντα όλα όσα με παραπέμπετε, και ξέρετε πόσο εκτιμώ την δουλειά σας. Ωστόσο, είναι φανερό πως πρόκειται για βουλγαρική προπαγάνδα. Ουδείς γνωστός Δυτικός Βυζαντινολόγος υποστήριξε ποτέ πως η Αγία Ελένη γεννήθηκε στο Βουλγαρικό Θέμα.

  Θα συνιστούσα (το ίδιο ισχύει για τον καλό χριστιανό κ. Blog-oti-nanai) να κατεβάσετε το κλασικό βιβλίο για την Αυγούστα Αγία Ελένη του JAN WILLEM DRIjVERS που θα βρείτε εδώ.

  Εξεδόθη το 1992 από τον γνωστό μεγάλο εκδοτικό οίκο BRILL. Τα έχει όλα συγκεντρωμένα και δεν θα χρειαστεί να ψάχνετε χιλιάδες ώρες στα βουλγαρικά αρχεία. Οι Βούλγαροι είναι κι αυτοί Ρωμιοί και έχουν τόση σχέση με την Ιστορική Επιστήμη όσο ο Ρωμιός ταλιμπάν παπα-Μεταλληνός και ο διακεκριμένος μαθητής του κ. Blog-oti-nanai

  Πέφτω για ύπνο γιατί ξυπνάω πάντα νωρίς το πρωΐ.

 93. Gpoint said

  # 78

  Κώστα δεν έχω φωτογραφία αλλά στο CAS το κυριότερο επιχείρημα των συνηγόρων του ΠΑΟ ήταν τα πρωτοσέλιδα του «Γαύρου» και του «Πρωταθλητή» !!!!!

  Θεία δίκη η Σταντάρ Λιέγης και ανηψιά ο επόμενος αντίπαλος

  Δεν μιλάνε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου

 94. Aγάπη said

  77 καλά πάω???
  Ευχαριστώ πάντως 🙂

 95. Aγάπη said

  77 το «εδώ» είναι παρ’ ολίγον λινκιά;

 96. Πάνος με πεζά said

  Η Φιλοθέη θύμισε την άλλη κυκλοφορούσα μπούρδα,’σε λιγο μαζί μας (π.χ.) η Έλενα Ακρίτα.Αγαπάμε Έλενα Ακρίτα’.Τα ελληνικά σε μεταναστευτική έκδοση…Και,στα προ Δεκαπενταυγούστου,συμπληρώνω,ανδεν είχε αναφερθεί,την πολυ διαδεδομένη εδώ στη Μύκονο,ευχή ‘Καλή Παναγιά!’

 97. Γς said

  55:
  >Το θέμα είναι συνεπώς αμφιλεγόμενο, και σαν μη ειδικός, επέχω, που έλεγε και ο Μontaigne.
  Για ποιον Montaigne λέει ο Αγγελος;
  Για τον Michel de Montaigne; [“Δεν υπάρχει πιο ταπεινωτική απάντηση από την περιφρονητική σιωπή”].

  Εμένα πάντως αυτές τις μέρες με τον θάνατο των ερευνητών στην κατάρριψη του αεροπλάνου στην Ουκρανία που πήγαιναν σε συνέδριο για το Aids στην Αυστραλία ο νους μου πήγε στον Montagnier, βραβείο Νόμπελ για το Aids.
  Ηταν αυτός κι ο Gallo που πρωταγωνιστούσαν στην έρευνα της αρρώστιας τα πρώτα χρόνια.

  Και θυμάμαι την πλακούλα:

  Παραπονιόταν καθηγητής της Ιατρικής σε συνάδελφό του άλλης Σχολής.

  -Πήγατε αμέσως και καπαρώσατε για ανακήρυξη σε επίτιμο διδάκτορα τον γάλλο [Montagnier].

  -Ε, καλέστε κι εσείς το άλλο γάλλο! Κι εννοούσε τον Gallo [που ήταν Αμερικάνος]

 98. Αγάπη, το ‘εδώ’ είναι εδώ .

 99. Ε, ναι, τον Michel Eyquem de Montaigne εννοώ. Υπάρχει κι άλλος;
  Και μη μου πείτε ότι αυτός έγραφε γαλλικά και θα έλεγε je m’abstiens και όχι ‘επέχω’. Ετσι, ελληνικά το έλεγε!

 100. VaD said

  Kύριε οικοδεσπότα,θερινό σου το κάνανε εδώ μεσα 🙂

 101. 93: Το ιστολόγιο ετούτο, αγαπητέ Gpoint, το παρακολουθώ από τα πρώτα μπουσουλήματά του. Σε πολιτικές παύλα κομματικές συζητήσεις μέχρι στιγμής μια χαρά τα καταφέρνω και κρατιέμαι έξω· σχόλια θρησκευτικού παύλα θεολογικού περιεχομένου άντε να μου ξέφυγαν, τόσα χρόνια τώρα, πέντ’-έξι φορές, ενώ και στα ποδοσφαιρικά -έστω και με μεγάλη δυσκολία και αυτοσυγκράτηση- σπάνια ανακατεύομαι. Όμως, λυπάμαι που θα το πω, αλλά με κάθε οπαδικό σχόλιο που αφήνεις εδώ μέσα, γίνεσαι πιστή εικόνα και ομοίωση του Εαμοβούλγαρου. Πραγματικά καμία διαφορά. Δε θα μπω, τώρα, σε διαδικασία να το αναλύσουμε περισσότερο με παραπομπές σε σχόλια σου τα οποία θυμάμαι ένα προς ένα κι ας έμειναν αναπάντητα, αλλά και μόνο αυτά που έγραψες μετά το ανελέητο ξέσκισμα που φάγατε στον τελικό, είναι αρκετά για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του πόνου, της πίκρας και της συμπλεγματικότητας. Πραγματικά λυπάμαι.

 102. Γς said

  Δεν ξέρω αγαπητέ σε ποια σχόλιά του αναφέρεσαι, αλλά ο Τζι εν πολλοίς αυτοσαρκάζεται με δαύτα.

  [Τώρα καλό ή κακό είναι αυτό που είπα για τον Τζι;]

 103. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  98.Ευχαριστώ! Ο από μηχανής Άγγελος ξεδιάλυνε το ξεκρέμαστό μου:)
  94,95 🙂 🙂 Εννούσα σε καλό δρόμο είσαι. Παρ ολίγο παρεξήγηση.Ένα που δεν καλοβλέπω στη θαμπή μου οθόνη και επειδή είταν ήδη στο δικό σου «εναλλακτικό» το λινκ των 24γραμμάτων και το κυριότερο,. δεν ήξερα να σου πω για τα λεξικά κλπ μα επειδή προτείνονται από έγκυρη ομάδα ήθελα να σου δώσω σήμα ότι υπάρχει δίχτυ (ή δείκτης) εγκυρότητας. Επιφυλάχθηκα λίγο,περιμένοντας το Νικοκύρη, μπας κι έχουν κάνει τίποτε αλχημεία στο αν πράγματι τα προτείνουν οι «24γραμματοι» . Τα έμπλεξα πάλι; Για να ξαναδώ τί έγραψα.Χμ…Δεν τα σβήνω ‘ομως για,να μάθω να ακριβολογώ. (κι εμείς τί φταίμε θα πεις 🙂 )

 104. sarant said

  Καλημέρα και από εδώ!

  52: Ομολογώ ότι δεν είμαι ενημερωμένος στα καλλιτεχνικά….

  57: Έτσι μπράβο!

  72-103: Μερικά είναι καλά, μερικά έχουν μόνο ιστορική αξία, μερικά είναι για πέταμα, πρέπει να αναφερθεί κανείς ένα προς ένα. Πάντως, κανένα δεν είναι απαραίτητο, αν πρόσεξα καλά.

 105. skol said

  24: Επειδή μου έκανε εντύπωση και μένα αυτή η διατύπωση, μιας και εμπλέκεται και ο αρχιτέκτονας της ανασκαφής, βλέπω εδώ ότι τα λόγια του ακριβώς είναι:
  «Αυτό το έργο υλοποιήθηκε από αρχιτέκτονα που είχε υψηλή γνώση της γεωμετρίας. Αρκεί να αναφέρω ότι χρησιμοποιεί το π: 3,14 αντί του 3,17 των Αιγυπτίων, που ήταν ως τότε σε χρήση»
  που δεν έχουν μέσα ούτε «πλήρη» χρήση του π ούτε τέλειο κύκλο.
  Τώρα για το αν χρειάζεται χρήση του π για να φτιάξεις κύκλο, μήπως προκύπτει από κάπου ότι το ζητούμενο ήταν να φτιαχτεί κύκλος συγκεκριμένου εμβαδού ή περιφέρειας οπότε θέλουμε το π για να βρούμε την ακτίνα;

 106. Aγάπη said

  98 Ευχαριστώ
  103 τώρα κατάλαβα Για μια στιγμή νόμισα πως ήταν ειρωνία αλλά ήταν το multitasking μου, πώς το λέτε εσείς εδώ, γιατί έχω ξεχάσει πώς το λέμε εμείς εκεί που έλεγε (περίπου) κι’ η Βασιλειάδου
  104 Κανένα δέν είναι απαραίτητο; Εκτός ίσως για κάποιους δάσκαλους; 🙂

 107. Gpoint said

  # 101, 102

  Αστον ρε Γς, θέλει να τ’ ακούσει
  Θα σου απαντήσω απλά πως κάθε φορά που ο ΠΑΟκ αποκλείει τον ΟΣΦΠ στον επομενο αγώνα παίζει αποδεκατισμένος το γιατί ψάξτο. Θα σου θυμίσω ‘όμως πως και η ΑΕΚ τον απέκλεισε με διαιτητικά οργια στο πρώτο παιχνίδι (0-0 με 9 παίκτες) και μετά πήρε το κύπελλο. Μετά απέσυρε την εύνοια ο ΟΣΦΠ και υποβιβάσθηκε !! Μάλιστα η γάτα ο Αναναστασιάδης (γι αυτόν φέτος είπα δεν ασχολούμαι μέχρι να φύγει, εγώ δεν συγχωρώ το παρελθόν του ακόμα και τίτλο να φέρει) το μάντεψε κι αρνιόταν να πάει προπονητής σ’ αυτήν. Πρόσεξέ το αυτό γιατί καμιά φορά η ιστορία επαναλαμβάνεται, ειδικά όταν πάψει κάποιος να είναι «χρήσιμος» στον ισχυρό.
  Σε πληροφορώ πως πριν τους σιχαθώ οριστικά έκανα παρέα με παράγοντες του ΟΣΦΠ και του ΠΑΟ,εποχής Γουλανδρή και προτιμούσαν 10 φορές να παρει τίτλο ο αντίζηλος παρά ο ΠΑΟΚ. Τίποτε δεν έχει αλλάξει και σήμερα
  Και το Αιγάλεω πήγαινε για Ευρώπη αλλά Δεκέμβρη χάθηκε η υποστήριξη, υποβοιβάσθηκε, εξαφανίσθηκε.
  Ο ΠΑΟ βγήκε τσουλου στα χαρτιά και ποιός τα ρυθμίζει το ξέρεις καλά μια που σαν βάζελος γνωρίζεις πως όταν μηδενίσθηκες τιμωρήθηκες με αφαίρεση βαθμών στο επόμενο πρωτάθλημα και όχι στα πλαίη οφφς.
  Πέρισυ όταν αποκλείσθηκε ο ΠΑΟΚ από την Σάλκε οι εφημερίδες του ΟΣΦΠ είχαν βγει με τίτλο» Μπουγάτσαλιγκ» ανησυχούσαν μήπως χάσουν τα μισά λεφτά του πουλ. Φέτος με τον ΠΑΟ στο τσουλού κοιμότουσαν ήσυχοι, μόνο αφελείς ονειρεύονταν πρόκριση…
  Το να χρησιμοποιείς λοιπόν στην υπερασπιστική σου γραμμή πρωτοσέλιδα του ΟΣΦΠ είναι μεγαλύτερη ξεφτίλα από τα γεγονότα του 71-72 όταν και έπαψα να είμαι οπαδός του ΠΑΟ, έγινα ΠΑΟΚg’s και ΤΑ ΒΡΗΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΜΟΥ
  Κοίτα εγώ αγαπώ το σωστό και καθαρό ποδόσφαιρο-δεν την βρίσκω με τους τίτλους της ομάδας μου και υποθέσεις λουλουδιών, να αθωώνεται η ομάδα μου με ψήφο του ΟΣΦΠ, κατάλαβες ;
  Τώρα αν εσένα σε ικανοποιεί που κέρδισες τον τελικό και νομίζεις πως γι αυτό σκάω, είσαι μακράν νυχτωμένος και πορωμένος οπότε δεν αξίζει να έχω διάλογο μαζί ου

 108. Emphyrio said

  Δυο παραλληλα συμπαντα εγινε το μαγαζι, Νικοκυρη. Οι αναρτησεις σου και τα σοβαρα σχολια, στα οποια ακριβως γιατι ειναι σοβαρα περιλαμβανω και τις πλακες και τις καζουρες και τα αλλα αστεια – απο την μια πλευρα. Απο την αλλη, το αμερικαν μπαρ μεσοτοιχια με ευαγες ιδρυμα.

 109. http://yannis-ioannou.com/2014/08/17/%ce%b5%ce%bd-%cf%84%cf%89%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%be%cf%8d/

 110. sarant said

  108: Κι έτσι να΄ναι όμως, διαλέγει ο καθένας πού συχνάζει.

  109: Αποζημίωση για αλεξανδροπαραγωγούς! 🙂

 111. 107:

  «Θα σου απαντήσω απλά πως κάθε φορά που ο ΠΑΟκ αποκλείει τον ΟΣΦΠ στον επομενο αγώνα παίζει αποδεκατισμένος το γιατί ψάξτο.»

  Αν θέλατε να παίζατε κομπλέ απέναντι μας, ας ήσασταν φρόνιμα παιδιά. Αφού θέλατε τσαμπουκάδες, καλά να πάθετε.

  «Φέτος με τον ΠΑΟ στο τσουλού κοιμότουσαν ήσυχοι, μόνο αφελείς ονειρεύονταν πρόκριση…»

  Ενώ η ομαδάρα σου τόσα χρόνια… σιγουράτζα, ε;

  «Το να χρησιμοποιείς λοιπόν στην υπερασπιστική σου γραμμή πρωτοσέλιδα του ΟΣΦΠ είναι μεγαλύτερη ξεφτίλα […]»

  Τα πρωτοσέλιδα αυτά ήταν ο πιο απλός τρόπος να σε επαναφέρω στην πραγματικότητα σε σχέση μ’ αυτά που φαντασιωνόσουν για τον Κούδα. Κι αφού, λοιπόν, με τον ΟΣΦΠ σάς την έκανε τότε ο Κούδας, τον ΟΣΦΠ θα επικαλούμαι. Καμία απολύτως ξεφτίλα.

  «δεν την βρίσκω με τους τίτλους της ομάδας μου και υποθέσεις λουλουδιών, να αθωώνεται η ομάδα μου με ψήφο του ΟΣΦΠ, κατάλαβες;»

  Πάψε να λες ασυναρτησίες: δεν αθωώθηκα με ψήφο του ΟΣΦΠ, αλλά με την ψήφο ενός πρώην προέδρου του ΟΣΦΠ.

  «Τώρα αν εσένα σε ικανοποιεί που κέρδισες τον τελικό και νομίζεις πως γι αυτό σκάω, είσαι μακράν νυχτωμένος»

  Καταρχάς, για να βάλουμε τα πράματα στη σωστή τους διάσταση, στον τελικό δεν κέρδισα απλά, αλλά έκανα πλάκα. Τώρα για το κατά πόσο σκας ή όχι, δε θα παραπέμψω πάλι σ’ εκείνο το σχόλιο σου που λίνκαρα πιο πάνω, απλώς θα αρκεστώ να επισημάνω πως Αύγουστο έχουμε κι εσύ ακόμα δε λες να το χωνέψεις!

  «είσαι […] πορωμένος […]»

  Κορυφαίο! Σαν να εγκαλεί δηλαδή ο… Εαμοβούλγαρος τον BLOG_OTI_NANAI για φανατισμό, ένα πράμα! Να το γυρίζεις, δηλαδή, εσύ διαρκώς στο οπαδικό, χωρίς καν να είναι αυτό το θέμα συζήτησης· να σου λένε με τρόπο να σταματήσεις· να σε προειδοποιούν πως η τακτική αυτή μπορεί να οδηγήσει σε εντάσεις, κι όταν κάποια στιγμή ο άλλος δεν αντέχει και ξεσπά, να τον κατηγορείς για… φανατισμό! Καλός είσαι!

  «οπότε δεν αξίζει να έχω διάλογο μαζί ου»

  Βλέπεις, λοιπόν, γιατί δε θέλω να συζητώ για ποδοσφαιρικά, κομματικά και θρησκευτικά; Δικαιώνομαι…

 112. Πέπε said

  110 α: Ναι, αλλά ο τοίχος είναι νοητός. Πολύ νοητός. Οπότε ο καθένας συχνάζει παντού θέλει δε θέλει – επιλέγει σε ποιον θα απαντήσει αλλά όχι ποιον θα ακούσει, τους ακούει όλους. (Οκέι, στα μακροσκελή μνμ προλαβαίνεις μετά από 1-2 σειρές να σταματήσεις άμα θες, αλλά.)

 113. Και ενίοτε -τι να κάνουμε;- το θύμα γίνεται θύτης…

 114. Πέπε said

  @88: > > Ιδού γιατί προοδεύουν οι Αμερικανοί. Γιατί δεν είναι δήθεν. Bill Gates (Microsoft) και Mark Zuckerberg (Facebook) συναγωνίζονται ποιός θα καταβρεχτεί καλύτερα. Εκπληκτικό καί άκρως διδακτικό βίντεο

  Μα αν κατάλαβα καλά, η πρόκληση είναι: ή μπουγελώνεσαι, ή δίνεις ένα ποσό σε φιλανθρωπικό σκοπό. Αν είναι έτσι, θα προτιμούσα να δω ένα βίντεο όπου ο Μπιλ Γκέιτς να δίνει το ποσό…

  (Πέραν αυτού, η αμερικανιά μερικών ανθρώπων δεν έχει όρια.)

 115. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Τώρα στο Κόκκινο 105,5 σε επανάληψη η Τιτίκα Δημητρούλια για τη Μέλπω Αξιώτη

 116. Πέπε, εγώ κατάλαβα ότι μπουγελώνονται για να μαζευτούν εισφορές άλλων («δίνω 10 δολάρια στον έρανο άμα δω τον Τάδε να μπουγελώνεται») για το συγκεκριμένο καλό σκοπό, στον οποίον (υποθέτω) θα συνεισφέρουν και οι ίδιοι. Αν είναι έτσι, μπράβο τους, όσο κι αν εμάς μας ξενίζει!

 117. sarant said

  112: Η τεχνολογία δίνει λύσεις κι εδώ. Και χωρίς τεχνολογία, αν η συζήτηση των μεν ήταν πιο πυκνή, θα περιθωριοποιούσε τους δε.

  111 τέλος: Υπάρχει ένα σχετικό ανέκδοτο, με τον μπάρμαν που δεν επέτρεπε να γίνονται στο μπαρ του συζητήσεις για τη θρησκεία, τα πολιτικά και τα αθλητικά, για να μην καβγαδίζουν οι θαμώνες.

 118. Εαμοβούλγαρος said

  Υπάρχει ελπίδα, αδέλφια, αν έχωμε πίστι μέσα μας: Μιά καρκινοπαθής Γερμανίδα 30 ετών, η Antje MÖLDNER-SCHMIDT κέρδισε πρίν λίγο τα 3.000 μέτρα στήπλ του 22ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Ζυρίχης με 9.29.43 (season’s best).

  http://www.european-athletics.org/competitions/european-athletics-championships/2014/athletics/event/womens-3000m-steeplechase/phase=atw033100/index.html?intcmp=%5B#%5D-schline-calltoaction

  Το 2010, στα 27 της, η Antje είχε διαγνωστεί με καρκίνο των λεμφαδένων και όλοι οι γιατροί δεν τής έδιναν παραπάνω από 6 μήνες ζωή. Όμως λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο Χριστό. Η Antje, που είναι πιστή χριστιανή, προσευχήθηκε με πύρινα δάκρυα στον Κύριο του Σύμπαντος, έκανε τις κατάλληλες θεραπείες και σήμερα έγινε παγκόσμια είδηση, στεφόμενη πρωταθλήτρια Ευρώπης στα φυσικά εμπόδια, Οι αλήτες της Wikipedia δεν λένε πώς σώθηκε από τον καρκίνο των λεμφαδένων η Γερμανίδα πρωταθλήτρια, διότι στην Ευρώπη του Διαφωτισμού απαγορεύεται η αναφορά σε θαύματα

  http://en.wikipedia.org/wiki/Antje_M%C3%B6ldner-Schmidt

 119. 116,
  Πράγματι, μπουγελώνονται για τις εισφορές άλλων.

  Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, υπάρχει παράδοση σ’ αυτό το σπορ (στο στυλ παιχνίδι του λούνα παρκ) για ευαγείς σκοπούς. Έχω κατ’ επανάληψη τύχει στο δημοφιλέστατο Dunk the Dean, όπου οι συμμετέχοντες δίνουν ένα μικρό ποσό για να τους δοθεί η ευκαιρία να μπουγελώσουν τον πρύτανη ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος σημαδεύοντας κάποιον στόχο ο οποίος θα ρίξει, αν τον πετύχουν, το μπουγέλο. Τα λεφτά συνήθως πηγαίνουν σε υποτροφίες, εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων, και παρόμοια.

  Η ιστορία με τα παγάκια στο μπουγέλωμα έχει να κάνει με το (αμερικάνικο) φούτμπολ (αυτό με το πεπόνι), όπου έχει γίνει παράδοση (ή καλά κρυμμένη διαφήμηση;) να μπουγελώνεται με Γατουράδα και παγάκια ο προπονητής της ομάδας μετά από κάποια σημαντική επιτυχία, όπως η κατάκτηση του Super Bowl (αντίστοιχο του ποδοσφαιρικού Τσαμπιολί).

 120. Νέο Kid Στο Block said

  Φίλε Skol (105.) Αν είναι έτσι (που έτσι θα είναι αφού το λες, απλώς δεν μου ανοίγει το λινκ) τότε ο «δημοσιογράφος» θέλει σκότωμα,αφού εξέθεσε τον αρχιτέκτονα χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Τι ψάχνω, τι γυρεύω; θα μού πεις τώρα… ναι.
  Πάντως ,αν έχεις ένα μεγάλο κύκλο «χαραγμένο» in situ ,(όπως ο περίβολος στην Αμφιτέτοια) μπορείς να βρεις το κέντρο του και να τσεκάρεις αν είναι όντως τέλειος κύκλος, χωρίς «χρήση π» 🙂 Απλά κολλάς την κορυφή μιας μεγάλης ορθής γωνιάς σε οποιοδήποτε σημείο της περιφέρειας .Τα 2 σημεία στα οποια οι κάθετες πλευρές της γωνιάς τέμνουν τον κύκλο ορίζουν μια διάμετρο. Κάνεις το ίδιο σε ένα δεύτερο σημείο, βρίσκεις δεύτερη διάμετρο ,το σημείο τομής τους είναι το κέντρο Κ. Αν οι διάμετροι δεν είναι ίσοι σε μήκος, ο κύκλος δεν είναι κούκλος, δηλαδή δεν είναι τέλειος. 🙂

 121. spiral architect said

  @114: Εσύ το κατάλαβες, κάποιοι άλλοι όχι … 😉

 122. Νέο Kid Στο Block said

  105. Eπί της πραγματολογικής ουσίας ,ο αρχιτέκτων λέει ανακρίβειες. Ο τάφος έγινε την ελληνιστική εποχή (πρώιμη ή αργότερα,δεν έχει σημασία), έτσι; Ήδη τότε, πριν τις ακριβέστερες προσεγγίσεις του Αρχιμήδη και του Πτολεμαίου, 223/71<π<22/7 , και 3,141666 αντίστοιχα, το αιγυπτιακό π δεν ήταν το π του Α'μοσε (Αχμές) από τον πάπυρο Rhind που ήταν 256/81=3,1604 (κι όχι 3,17 που λεεί αυτός) ,αλλά το πολύ ορθότερο 3 +1/7.
  Αλλά γιατί έμπλεξε το "αιγυπτιακό π" ,λέγοντας εμέσως πλην σαφώς και μάλλον άθελά του πως μέχρι την εποχή που έγινε ο τάφος στην Αμφιαμφεία οι Έλληνες γεωμέτρες και αρχιτέκτονες χρησιμοποιούσαν "λάθος" π; !! Yποπτεύομαι πως είναι άλλη μια προσπάθεια "όταν εμείς φτιάχναμε…" κ.λ.π. Ε, να τη λέμε στσι Αιγύφτιοι για κάποια πράματα ,νταξ! Αλλά να τούς τη λέμε για "ταφικά μνημεία"…! θα πέσει καμιά πυραμίδα να μάς πλακώσει ,μεσιέ Πυραμιδόνις! 🙂

 123. Πάνος με πεζά said

  Μα εσυ στερεισαι καλλιτεχνικα,νοικοκυρη!Οπως το ελεγε ο Μουφλουζελης!
  Μιχαλης Λεφαντζης,ονομα πουδεν ξεχνιεται,καναμε μαζι σχεδιο το 87 στην Οικονομιδου στα Εξαρχεια!Μπραβο το παλικαρι,και ξερει και πολυ καλο τζαζ πιανο!

 124. ππαν said

  Το 3.17 τι είναι; Ποιος θα μου το εξηγήσει, ΚΙντ;

 125. Νέο Kid Στο Block said

  124. Ποια ακριβώς είναι η απορία σου, αγαπητή μου; Η ακριβής τιμή του π (που δεν υπάρχει δηλαδή, εννοούμε το να βρίσκουμε σωστά πολλά δεκαδικά ψηφία του, αλλά 3,4,άντε 5 αρκούν για οποιαδήποτε «τέλεια» κατασκευή) τις εποχές εκείνες προσεγγιζόταν γεωμετρικά. Οι Σουμέριοι είχαν πολύ καλό π, μετά κάπως ξέπεσε υποτίθεται και ξανανέβηκε με τον Ζορό-Αρχιμήδη . Ο Ζορό υπολόγισε οτι το εγγεγραμμένο σε κύκλο εξάγωνο με μοναδιαία ακτινα έχει περίμετρο 6, ενώ το περιγεγραμμένο εξάγωνο έχει περίμετρο 4ρίζα3. Αρα το π βρίσκεται ανάμεσα του 3 και του 2ριζα3. Η τετρ.ρίζα του 3 αντιστοιχεί στην ανισότητα 265/153<ριζα3<1351/780 ,αυτό το ήξερε ο Ζορό και συνέχισε να υπολογίζει την περίμετρο κανονικών πολυγώνων με αυξανόμενο πλήθος πλευρών. Ξεκινώντας δηλαδή απο το εξάγωνο,διπλασιαζε τον αριθμο των πλευρών (πολύ εύκολο γεωμετρικα) 12, 24,…τελικά ένα 96πλευρο. Ο Πτολεμαίος για να καταλάβεις χρησιμοποίησε ένα πολύγωνο 360 πλετρών (φιου..!) αλλά αυτό δεν είναι τίποτε μπροστά στον Πέρση Αλ Κασί που λέγεται πως χρησιμοποίησε ένα πολύγωνο εκατομμυρίων πλευρών (!) και γύρω στα 1400 (μΧ) βρήκε σωστά 14 δεκαδικά ψηφία του π.
  Δεν ξέρω αν σε κάλυψα. Πες.

 126. ππαν said

  Κάτι κατάλαβα, αν κατάλαβα καλά. Μερσί. Ο Ζορό ποιος είναι; Είχαμε έναν παίκτη Ισμαέλ Μπλάνκο που φορούσε μια μασκα του Ζορό όταν σκόραρε κια του το απαγόρεψαν ενώ ο Πιερ Εμερίκ Ομπεμαγιάνγκ προχτές πανηγύρισε με μια μάσκα Σπάιντερμαν στη Γερμανία!

 127. Νέο Kid Στο Block said

  126. Mα καλά ; ΔΕΝ διάβασες (ωσάν ευαγγέλιο!) τα σχόλιά μου στα «Κεσατλήδικα μεζεδάκια» ;; Σού αφαιρούνται 3,1415 ELO και απαγορεύεται να προσεγγίσεις γεωμετρικώς -με αλεπάλληλες εγγεγραμμένες και περιγεγραμμένες κυκλοτικές κινήσεις- σκανδιναβικούς κ(ο)ύκλους σε ακτίνα μικροτέρα της μίας σκακιέρας! 😉

 128. Εμένα μου ανοίγει κανονικά το λινκ του Skol και διαβάζω τα εξής:

  Αυτός ο περίβολος εξάλλου για τον οποίο θα πρέπει να απαιτήθηκαν περί τα 2.500 κυβικά μαρμάρου είναι ένας τέλειος κύκλος κατασκευασμένος με απίστευτη γεωμετρική ακρίβεια, όπως επισημαίνει με θαυμασμό ο αρχιτέκτονας της ανασκαφής κ. Μιχάλης Λεφαντζής. «Αυτό το έργο υλοποιήθηκε από αρχιτέκτονα που είχε υψηλή γνώση της γεωμετρίας. Αρκεί να αναφέρω ότι χρησιμοποιεί το π: 3,14 αντί του 3,17 των Αιγυπτίων, που ήταν ως τότε σε χρήση» αναφέρει συγκεκριμένα.

  Αν όντως είναι «τέλειος κύκλος κατασκευασμένος με απίστευτη γεωμετρική ακρίβεια», μπράβο στους κατασκευαστές του. Αλλά ας το επαναλάβουμε για όποιον δεν το κατάλαβε, η χάραξη τέλειου κύκλου διόλου δεν προϋποθέτει γνώση της πραγματικής τιμής του π: στο χαρτί αρκεί ένας καλός διαβήτης, στο έδαφος δυο παλούκια κι ένα σκοινί. Αντιθέτως, αφού χαραχτεί ένας κατά το δυνατόν τέλειος κύκλος, μπορούμε μετρώντας να βρούμε μια προσεγγιστική τιμή του π — και όσο ακριβέστερες είναι οι μετρήσεις μας, τόσο καλύτερη θα είναι και η προσέγγιση. Τώρα λοιπόν που έχουμε επί λέξει και εντός εισαγωγικών τα λόγια του αρχιτέκτονα, τα οποία απλώς παρέφραζε το άρθρο του έντυπου ΒΗΜΑτος που είχα δει εγώ, εξακολουθώ να απορώ τι ακριβώς να εννοούσε ο άνθρωπος λέγοντας ότι ο κατασκευαστής του περιβόλου «χρησιμοποιεί» μια συγκεκριμένη τιμή του π. Όσο για το «αιγυπτιακό 3,17», υποπτεύομαι ότι έιναι άβαταρ του (πολύ ακριβέστερου) 3 1/7.

 129. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  http://www.maths-et-tiques.fr/index.php/histoire-des-maths/nombres/le-nombre-pi

 130. Ριβαλντίνιο said

  Ρε μην μαλώνετε για τις ομάδες ( αλλά ΠΑΝΑΘΑ για πάντα ).

  Και τώρα ένα σύνθημα που όλους μας ενώνει:
  «μικρό μου πόνι, μικρό μου πόνι… «

 131. Ριβαλντίνιο said

  » Αγία Ελένη – Βουλγαρίας τα μέρη »
  Ε, καλά και οι Βρετανοί την νόμιζαν Βρετανίδα.

  Αυτό είναι το παλαιότερο που έχουμε.

  Click to access 0490-0575,_Procopius_Caesariensis,_De_Aedificis_(CSHB_Vol_3),_GR.pdf

  ( σελ.144/311, 4 τελευταίες γραμμές ).

 132. Νέο Kid Στο Block said

  Αγγελε, νομίζω πως δεν διάβασες το 122.και στεναχωριέμαι! 🙂
  Έπαθα ήδη ένα ψυχολογικό τραλαλά με την -όπως νόμιζα… – πιο πιστή μου follower την Ππαν,που δεν ήξερε ποιος είναι ο Ζορό !!(κατα Κιντ), αν αρχίσεις να μη με διαβάζεις και σύ… ο Φυσικός κάνει ακόμα μελέτες υδροστατικής σε χταπόδια… τί θα γίνει ρε παιδιά; Στο τέλος θα μού μείνει μόνο κανας καπετάνιος (φτου ,κούφια η ώρα!) να με φουντάρει και σε καμιά ξέρα, να ησυχάσω. 🙂

 133. ππαν said

  Μα όχι, έχω χασει μαθήματα βρε Κιντ, ήμουν σε δουλειές! Σου είμαι πάντα πιστή, πες μου για τον Ζορό!

 134. Νέο Kid Στο Block said

  Ππαν, https://sarantakos.wordpress.com/2014/08/09/meze-129/#comment-235979
  Να διαβάσεις και παρακάτω την εκπληκτική (έτσι την είπαν ο Νικοκύρης κι ο Δύτης. εγώ είμαι μετριόφρων …όπως ξέρεις) ιστορία του αριθμού του Ίππαρχου (θα γυριστεί και ταινία με τον Τζώρτζ Κλούνη) και να διαβάσεις και πιο πάνω για τον Βολταίρο και τον Μωπερτί και τον Λα Κονταμίν ,τους κοντοχωργιανούς σου. Θα σε εξετάσω σε κανα δυο μέρες,να ξέρεις! 🙂

 135. ππαν said

  Μωπερτουί, δάσκαλε, όχι;

 136. Νέο Kid Στο Block said

  Maupertuis . Πώς προφέρεται; (γμ τα ρεναούλτ και τα γκατεάουξ σας μέσα γμ… 😆 )

 137. ππαν said

  Κανονικά -ουί.

 138. skol said

  128: Αγαπητέ Άγγελε, τα λόγια του αρχιτέκτονα τα μετέφερα επί λέξει όχι για να αμφισβητήσω τα δικά σου λεγόμενα αλλά για να δείξω ότι για την προβληματική αυτή διατύπωση στο 24 δεν ευθύνεται ο αρχιτέκτονας, πράγμα που θα το θεωρούσα αρκετά πιο σοβαρό.
  Απ΄ την άλλη να επαναλάβω και εγώ με τη σειρά μου ότι μπορεί να μην χρειάζεται κανείς το π για να σχεδιάσει κύκλο συγκεκριμένης ακτίνας, το χρειάζεται όμως για να σχεδιάσει κύκλο συγκεκριμένου εμβαδού.

 139. Gpoint said

  Οι Αιγύπτιοι από τα κλάσματα χρησιμοποιούσαν μόνο το 1/2 και το 1/3 άρα και το μισό του 1/3, το 1/6
  Η προσέγγιση του π ήταν 3 1/6 που αντιστοιχεί σε τιμή 3,16 3,17
  Το 1/7 δεν υπήρχε σαν έννοια τότε

 140. skol said

  122: Καλά τα λες, είναι λίγο κλεψιά να στρογγυλοποιεί το 3,1604 σε 3,17 🙂 αλλά το 3+1/7 είχα την εντύπωση πως έγινε γνωστό από τον Αρχιμήδη και μετά, όχι;

 141. 128, …αρκεί ένας καλός διαβήτης, στο έδαφος δυο παλούκια κι ένα σκοινί.

  Στην κυριολεξία του σκοινιού και του παλουκιού! 🙂

 142. 135-137,
  Μπερδεύεται με το «κοπερτί το κοπερτί«. 🙂

 143. 132, 133,
  Ζοροάστρης; 🙂

 144. Νέο Kid Στο Block said

  Οι PaokΤζιdes μπορεί να είχαν κάποτε καλούς Αιγύπτιους παίκτες, αλλά ας αφήσουν τα αιγυπτιακά κλάσματα στους βάζελους… άκου δεν είχαν 1/7…

  Το πρόβλημα υπ’αριθμ.24 του πάπυρου του γραφέα Αχμές(έχω ειδική πρόσβαση στον γνήσιο πάπυρο που έχει στην κατοχή του απόγονος του Alexander Henry Rhind και τον μελετώ κατά βούληση. Αυτός που είναι στο βρετανικό μουσείο είναι απομίμηση ) έχει ως εξής:
  « Να βρεθεί ο αριθμός που προστιθέμενος στο έν έβδομό του δίνει αποτέλεσμα 19».

  Με τις μεταγενέστερες γνώσεις του κυρίου Αλγόριθμου (κατά κόσμον Αλ Κουαρίζμι) το πρόβλημα θα ισοδυναμούσε με την απλή γραμμική εξίσωση: x+(1/7)x=19.
  Πφφ..σιγά τα ωά!,και σιγά το πρόβλημα!..θα έλεγε κάποιος. Κι ένα μικρό παιδί θα έλυνε σήμερα αυτή την απλούστατη πρωτοβάθμια εξίσωση. Ναι! Αλλά η κάθε εποχή έχει τα εργαλεία και τις μεθόδους της, και ο Αχμές ,που δεν είχε το εργαλείο της Άλγεβρας, το λύνει ως εξής:
  Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν/γνώριζαν μόνο τα μοναδιαία κλάσματα, δηλαδή κλάσματα με αριθμητή το 1. Υποθέτει αρχικά μια τιμή για τον άγνωστο ,έστω 7, και κάνει την ακόλουθη πράξη: 7 + 7*(1/7)=8. Καθώς το αποτέλεσμα δεν είναι το 19, ψάχνει να βρει με ποιον αριθμό πρέπει να πολλαπλασιάσει το 8 για να βγάλει 19, δηλαδή διαιρεί το 19 με το 8, και σύμφωνα με την αιγυπτιακή μέθοδο έχουμε:
  8 X 2 … 16
  8 X 1/4 ……2
  8X 1/8…..1
  Καταλήγει λοιπόν ότι: 19/8 =2+(1/4)+(1/8).
  Έτσι, αν πολλαπλασιάσει το 7 με το [2 + (1/4) + (1/8)], παίρνει 14 + (1 + 1/2 + 1/4) + (1/2 + 1/4 + 1/8) = 16 + 1/2 + 1/8. Σήμερα θα γράφαμε 16 + 5/8 ή 16,625
  Όπερ έδει δείξαι! Ή ,όπως λέγανε στην εποχή του Αχμές «Σεεν κεμετ Α’μοσεε» («πάλι τυχερός ο Αχμές!» ) Γιατί ,για να βρεις σωστή λύση έτσι, πρέπει να είσαι λίγο τυχερός!
  Αυτή είναι , σε αδρές γραμμές, η regula falsi των αρχαίων Αιγυπτίων . Η μέθοδος «Της εσφαλμένης θέσης».

  Είναι ακριβώς η μέθοδος που χρησιμοποιείται σήμερα από τους οπαδούς του Πάοκ όταν μετράνε τα πρωταθλήματα και τα κύπελλα που ΘΑ έπρεπε να έχουν πάρει…

 145. sarant said

  144: Πολύ γέλασα!

  141-143: Επίσης!

 146. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Για καλό σκοπό

 147. Skol (140), πιθανότατα. Αυτό που εννοούσα είναι ότι υποπτεύομαι πως ο αρχιτέκτονας που μιλόυσε για το «αιγυπτιακό 3,17» είχε απλώς μπερδέψει στο νού του το αιγυπτιακό 256/81 = 3,1604… με το αρχιμήδειο 3 1/7.
  Και φυσικά χρειάζεται να ξέρει κάποια τιμή του π όποιος θέλει να κατασκευάσει κύκλο με δεδομένο μήκος περιφέρειας ή εμβαδό, αλλά τι επιτρέπει να εικάσουμε ότι ο σχεδιαστής του περιβόλου είχε τέτοια πρόθεση; Παρατηρώ απεναντίας ότι η διάμετρος του περιβόλου είναι ακριβώς ένα στάδιο — ένα από τα πάμπολλα στάδια που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι. Κι αν δεν συμπίπτει με κανένα από τα γνωστά, πάω στοίχημα ότι σε λίγες δεκαετίες θα αναφέρεται στη βιβλιογραφία το αμφιπολίτικο στάδιο, μήκους 158,4 μέτρων 🙂

 148. Σαραντάκο, αυτό με το ελληνικό πι(πί) καλό θα είναι να γίνει ένα ξεχωριστό ποστ με την συνεργασία των σχολιαστών σου, γιατί μου θυμίζει το γνωστό σχολικό ανέκδοτο, με τη μάνα του Ρασπούτιν που ήταν μια τεραστίων διαστάσεων Ρασπουτάνα.

 149. Και μην ξεχνάμε το περίφημο Πάι του ταλαντούχου Ντάρεν Αρονόφσκι.

 150. 144,
  …Οι PaokΤζιdes μπορεί να είχαν κάποτε καλούς Αιγύπτιους παίκτες…

  Γνωστή ήταν και η ιαχή των φιλάθλων εν χορώ για τον Αιγύπτιο άσσο Σικαμπάλα:
  «Μάθε στον Ρονάλντο μπάλα,
  Σικαμπάλα, Σικαμπάλα»

 151. τσοπάνος said

  120.
  !!!
  Θεωρητικά σωστό, αλλά πώς γίνεται στην πράξη (στη συγκεκριμένη περίπτωση) ρε κουμπάρε?
  Αν συμβουλευόσουν μηχανικό, θα σου έλεγε πως ο πλέον σύντομος και αξιόπιστος τρόπος είναι η αποτύπωση κι εν συνεχεία έλεγχος με …cad.
  Εκτός κι αν επιμένεις αρχαιοελληνικά…

 152. Νέο Kid Στο Block said

  151. «Aν συμβουλευόσουν μηχανικό,…». Τσοπάνε μου ,δεν τους πλησιάζω καν αυτούς τους τύπους. Χειρότεροι κι απ’τους γιατρούς είναι με τα Cad και τα Total Station ,και τα λέιζερ-φέιζερ πώς τα λένε… 🙂 Χαίρω πολύ πως αν εξοπλιστώ σαν αστακός, είναι εύκολο. Αλλά σε τα μάς τη λαϊκιά μαστοράτζα αρκεί ένας μεγάλος σπάγγος (ράμα ,δηλαδή νήμα της στάθμης). Ούτε καν μετροκορδέλα χρειάζεται,αλλά αν την έχεις γωνιάζεις εύκολα σε ένα σημείο της περιφέρειας .Τραβάς κορδέλα όξω μεχρι το 12. Κάνεις γωνιές στα 3 και 7 μέτρα και έτοιμη η ορθή γωνιά. (Κρατάει ένας το 0 και το 12 μαζί, ένας το 3 πάνω στον κύκλο και ένας στο 7 . Αντί για «ένας» αρκούν και γερές πρόκες). Αλλά και χωρίς μέτρο γωνιάζεις! Ορίζεις ένα μήκος σπάγγου για μονάδα (π.χ έναν πήχη χεριού) και μετράς γυρίζοντας τον σπάγγο όσο χρειάζεται και μαρκάροντάς τον τμήματα 3+4+5 ,ready!).
  To πιο κουφό «εν υπαίθρω» το είχα κάνει κάποτε που ένας τοπογράφος είχε μαρκάρει με κορδέλα ένα τετράγωνο που φύσηξε αέρας και το πήρε μαζί με τα γωνιακά παλούκια του. Είχα φροντίσει να ρίξω από μία πέτρα σε κάθε πλευρά (σε τυχαίο σημείο! της κάθε πλευράς από μια πέτρα). Μέχρι να στήσει όργανο ,να ρυθμίσει τα data κ.λ.π. είχα ανασυνθέσει ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ το τετράγωνο. 😉 (Ενώνεις 2 απέναντι πέτρες-σημεία και μετράς το ευθυγρ.τμημα .Φέρνεις από την τρίτη κάθετο και μετράς ίσο τμήμα με το πρώτο. Βρίσκεις έτσι ένα ακόμη σημείο της πλευράς. Φινί!)

 153. Νέο Kid Στο Block said

  152. (τέλος) Το ανασυνθέτεις δηλαδή το τετράγωνο , και κατά μέγεθος ΚΑΙ κατά θέση επακριβώς, εννοούσα.

 154. skol said

  147 >>τι επιτρέπει να εικάσουμε…

  Το ξυράφι του Όκαμ 🙂
  Έχουμε δυο θεωρίες. Η μία λέει ότι:
  1) Υπάρχει μη καταγεγραμμένο στάδιο 158,4 μ
  2) Αρχιτέκτονας με εμπειρία σε ανασκαφές και αρχαίες κατασκευές δεν ξέρει ποιοι υπολογισμοί χρειάζονται για τη χάραξη κύκλου και μπερδεύει το 3+1/7 με το 3,17.
  Η άλλη λέει ότι ο ίδιος αυτός αρχιτέκτονας ξέρει να χαράζει κύκλο και έχει (λόγω της δουλειάς του) κάποια επιπλέον στοιχεία υπόψη του που εμάς μας διαφεύγουν.

  Διαλέγω τη δεύτερη!
  (Εντάξει, ίσως υπερβάλλω λίγο. Θέλω να πω ότι δεν μου φτάνουν τα διαθέσιμα στοιχεία για να τον καταδικάσω, άσε που είναι και καλός …υδραυλίστας (123) 🙂 )

 155. Γς said

  Το ρίξαμε και στη φειδωλία τώρα

 156. Νέο Kid Στο Block said

  Skol, τον κύκλο δεν μπορούμε να τον τετραγωνίσουμε βεβαίως 🙂 αλλά υπάρχουν γεωμετρικές κατασκευές του π και της περιμέτρου κύκλου 2πR που είναι προσεγγίσεις παραπάνω από αρκετές για οποιονδήποτε «τέλειο» κύκλο που μπορεί να υπάρχει σε κατασκευή. Δεν μπορώ να ποστάρω σχήμα (το έχω σε έντυπο) αλλά θα το περιγράψω.

  Σχεδιάζουμε κύκλο ακτίνας 1 (μέτρου,πήχη,ποδιού ελληνικού αυγυπτιακού ,κινέζικου,ό,τι θέλουμε 🙂 ) με κέντρο έστω Ο και κατακόρυφο διάμετρό του έστω την ΑΟΓ . ΟΑ=ΟΓ=R=1. Αν πάρουμε στην εφαπτομένη στο Α (την κάθετη στο ευθ.τμημα δηλαδή ΟΑ στο σημείο Α) τμήμα ίσο με 3. Ορίζεται το σημείο έστω Β. Από το κέντρο Ο φέρουμε γωνία 30 μοιρών δημιουργώντας το ορθογώνιο τρίγωνο ΟΓΔ (ΓΔ εφαπτομένη στο άκρο Δ της διαμέτρου). Το τμήμα ΒΔ είναι περίπου π. Και ΠΟΛΥ περίπου!
  Αν OΓ = 1 τότε ΓΔ = tan 30 = √(3)/3. Aπό Πυθαγόρειο: BΔ^2 = 2^2 + (3-√(3)/3)^2 = 4 + 9 – 2√(3) + 1/3 = 40/3 – 2√(3) και BΔ = 3.14153, απόκλιση από το π μόνο κατά 0.00006. Σχεδόν τελειότης! Aρκετή για κάθε τέτοια κατασκευή (και σημερινή!).

  Αλλά και ακριβώς(σχεδόν) την περίμετρο (άρα και το εμβαδό) μπορούμε να κατασκευάσουμε γεωμετρικά.
  Ίδιος κύκλος με πριν. Πέρνουμε το ΑΒ όπως πριν αλλά αυτή τη φορά ίσο με τρεις φορές τη διάμετρο,κι όχι την ακτίνα.
  ΑΒ=3*ΑΓ. Υπο γωνία 30 μοιρών πάλι απο το κέντρο Ο βρίσκουμε το σημείο όπου τέμνεται ο κύκλος ,έστω Κ. Φέρνουμε το ΚΚ’ κάθετο στην ΟΓ. Το τμήμα Κ’Β είναι η περίμετρος του κύκλου.
  Απόδειξη: OΚ’ = cos 30 = √(3)/2, άρα AOΚ’ = 1 + √(3)/2. BΚ’ = √(6^2 + (1 + √(3)/2))^2) = √(36 + 1 + 2√(3)/2) + 3/4) = √(151/4 + √(3)) = 6,28347. Πραγματικό 2π = 6.28318… (απόκλιση μόλις στο τέταρτο δεκαδικό).

  Αμφιβάλω(δηλαδή είμαι σίγουρος πως όχι!) αν τόσο μικρές αποκλίσεις μπορούν να τις πιάσουν οποιεσδήποτε τοπογραφικές αποτυπώσεις, και επειδή αυτές οι κατασκευές ήταν γνωστές στους αρχαίους , η κουβέντα για το π (όπως την εισάγει ο αρχιτέκτων δηλαδή) είναι μάλλον εκ του περισσού.

 157. Νέο Kid Στο Block said

  Δεν εννοούσα τις δύο συγκεκριμένες κατασκευές, για το π και το 2π, του 156. πως ήξεραν απαραιτήτως οι αρχαίοι (μπορεί κιόλας. δεν το ξέρω σίγουρα), αλλά πως είχαν ΠΟΛΥ καλές προσεγγίσεις στα άλυτο πρόβλημα με την Ευκλειδεια νόρμα του κανόνα και του διαβήτη της γεωμετρικής απεικόνισης του π. Ήταν οι «νεύσεις» ή «μηχανισμοί» (έτσι νομίζω τις έλεγαν γενικά τις μη «αυστηρά ευκλειδειες» κατασκευές.) Αλλά ήταν «τελειες» πέραν πάσης αμφιβολίας για εφαρμογή στην πράξη. Ουδεμία λοιπόν «γνώση ή χρήση π» απαιτείτο στην πράξη.

 158. spiral architect said

  Επιτέλους η πρώτη σοβαρή ανακοίνωση για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη
  (τουϊτερικόν)

 159. skol said

  156: Ήξερε ο Δεινοκράτης τον υπολογισμό του Kochanski;

 160. Νέο Kid Στο Block said

  159. Μάλλον όχι. Αυτό άλλωστε έγραψα στο 157. Αλλά ειδικά ο Δεινοκράτης ήξερε να «τετραγωνίζει κύκλο» (δηλαδή να κατασκευάζει γεωμετρικά το π) με βάση το Quadratix («τετραγωνιστής»; ) http://www.geom.uiuc.edu/~huberty/math5337/groupe/quadratrix.html
  του Ιππία από την Ηλεία
  (θλιβερά φτωχό, ούτε καν πως ήταν και μαθηματικός δε λένε!, το άρθρο της ελληνικής Wikipedia)
  (ελπίζω να μην ακούστηκα σαν τον καπετάνιο…)
  και εδώ: http://mathworld.wolfram.com/QuadratrixofHippias.html
  Ουδεμίαν χρεία γνώσεως (πόσο μάλλον «χρήσεως») της ακριβούς τιμής του π ,είχε ο Δεινοκράτης.

 161. Νέο Kid Στο Block said

  Α, και μπάη δε γουέη, ο τετραγωνιστής (quadratix) του Ιππία είναι η πρώτη καταγεγραμμένη καμπύλη στην Ιστορία ,που δεν ήταν τμήμα ευθείας ή κύκλου.

 162. Νέο Kid Στο Block said

  Παρντόν, εσύ μίλησες για τον τέτοιον του Αλέκου ,τον Δεινοκράτη και γώ τον έμπλεξα με τον αδερφό του Μέναιχμου (δάσκαλος του Αλέκου) ,τον Δεινόστρατο. Mea culpa.
  http://users.sch.gr/thafounar/Genika/problemGeometry/SquaringTheCircle/Dinostratus/dinostratus.html

 163. Νέο Kid Στο Block said

  Και η Quadratix είναι «Τετραγωνίζουσα» (καμπύλη).

 164. sarant said

  163: Και όχι ήρωας του Αστερίξ 🙂

 165. Τσοπάνος said

  152,153.
  Αεί ο θεός ο μέγας γεωμετρεί….
  Μου θύμισες αυτό που μας είχε πει (ως ανέκδοτο) καθηγητής, περί διαφοράς Μαθηματικών και Μηχανικών.
  Έστω απόσταση s που πρόκειται να διανυθεί από όχημα συγκεκριμένης ταχύτητας v. Σε πόσο χρόνο t θα διανυθεί η απόσταση?
  Μηχανικός: t=s/v
  Μαθηματικός: Σε άπειρο, διότι σε χρόνο t1, διανύει έστω s/2, σε χρόνο t2 διανύει s/4, σε χρόνο t3 διανύει t/8 κ.ο.κ….. Συνεπώς δεν θα φτάσει ποτέ στο άλλο άκρο, αφού κάθε φορά θα διανύει τη μισή απόσταση που υπολείπεται…

  Επί του συγκεκριμένου όμως:
  Δεν μου απάντησες πώς θα βρεις τελικά το κέντρο του κύκλου, όταν ο περίβολος έχει ύψος 2 (π.χ.) μέτρα. Δεν λέω, καλή η θεωρία για να κατανοήσεις το προτσές (που θα έλεγαν και παλιοί κομουνιστές), αλλά στην εποχή του gps, να παλεύεις με κορδέλες (ξεχειλωμένες ενίοτε), δεν είναι λίγο μαζοχισμός? Επίσης, το 3-4-5 είναι σχετικά αξιόπιστο για μικρά μήκη πλευρών και επίπεδο έδαφος. Για μεγάλα όμως μήκη, ή κεκλιμένο έδαφος, η κορδέλα πάει περίπατο….

 166. Νέο Kid Στο Block said

  165. Δεν είναι εμπόδιο ο ψηλός περίβολος. Η έξω,έσω παρειά και ο μη προσβάσιμος λόγω περιβόλου άξονας συμμετρίας/περίμετρος είναι ομόκεντροι κύκλοι. Αλλά για σιγουριά, μπορείς εναλλακτικά να πάρεις όσες ΄τυχαίες χορδές θέλεις ( 2 και μία τρίτη για έλεγχο αρκούν) και να φέρεις τις μεσοκάθετες. Πρέπει να τέμνονται στο κέντρο Κ του κύκλου.
  O καθηγητής ήταν μηχανικός;… 🙂
  Aν ο Μαθηματικός δεν ξέρει πως το s/2 +s/4 +s/8+…+s/2^ν κάνει s, δεν είναι μαθηματικός ,αλλά …οικονομολόγος! 😆

 167. Νέο Kid Στο Block said

  166. Δηλαδή,όχι οποιοσδήποτε οικονομολόγος,αλλά κάποιος «μεγάλος», σαν το Στρουρνάρα ας πούμε. Γι’αυτούς η σειρά
  Σ(1 ώς άπειρο)(s/2^k) δεν συγκλίνει στο s ,αλλά αποκλίνει και…σταθεροποιεί την ανάφτυξη επ’άπειρον.

 168. Γς said

  165:

  Για μεγάλα όμως μήκη, […] η κορδέλα πάει περίπατο….

  Κορδέλα
  Κορδέλα, Το γνωστό αντιδάνειο. Χορδή, Cordella κλπ

  Κορδέλα που μετράει.
  Κορδέλα που κόβει ξύλα.
  Φύκια και μεταξωτές κορδέλες.
  Κορδέλα και δαντέλα

  Αρσενικό και παλιά δαντέλα

  Και θυμήθηκα τον φίλο μου τον Clay Stephens που μετά από μια πρωτιά στο τηλεοπτικό παιχνίδι Wheel of Fortune στο Τέξας, εμφανίστηκε στον νέισονγουάιντ τελικό και κέρδισε με τη φράση-τίτλο που βρήκε:
  Arsenic and Old Lace

  Και τα πήρε όλα, μέχρι και ράβδους χρυσού.

  Χρυσός και εμείς περιμένουμε να δούμε τι έχει μέσα ο τάφος στην Αμφίπολη. Και την ίδια στιγμή όλη η Μιανμάρ (Βιρμανία) κρατάει την αναπνοή της.

  Ψάχνουν για μια παλιά χρυσή καμπάνα 300 τόνων (!) που χάθηκε πριν 400 χρόνια

  http://www.bbc.com/news/world-asia-28832296

 169. 165-166 Μαθηματικός ή φιλόσοφος; Για το παράδοξο του Ζήνωνα πρόκειται (ο Αχιλλέας και η χελώνα).

 170. sarant said

  168: Τόσο δύσκολο είναι να τη βρουν σε ποταμό;

 171. Aγάπη said

  Κολλάει εδώ αυτό; (είμαστε ακόμη στα μεθεόρτια τού Δεκαπενταύγοστου…)
  » Το μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε άγρια επίθεση και για να προστατέψει το πρόσωπό του οδηγήθηκε στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός με σπασμένο χέρι.» από http://tvxs.gr/news/ellada/agria-epithesi-tis-delta-sta-eksarxeia-espasan-xeri-se-melos-tis-neolaias-syriza

 172. Γς said

  171:
  >για να προστατέψει το πρόσωπό του οδηγήθηκε στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός με σπασμένο χέρι.

  προσπάθησα κι εγώ πιτσιρικάς να προστατέψω τον χαρταετό μου από κάποιους που πήγαν να μου κόψουν το σπάγκο με ξυράφι και απέκτησα μια βαθιά ουλή στην παλάμη μου.

  Οταν μεγάλωσα και με ρωτούσαν σχετικά τους έλεγα για την συμπλοκή στο μπαρ, που ένας μου έβγαλε φαλτσέτα κλπ κλπ

 173. skol said

  160: Κιντ, ας τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
  Ο πιο απλός προσεγγιστικός υπολογισμός του π γίνεται μετρώντας την περιφέρεια ενός κύκλου που έχεις φτιάξει (με μεγάλη προσοχή) και διαιρώντας τη με τη διάμετρο. Ας υποθέσουμε ότι με τα μέσα της εποχής η ακρίβεια που δίνει αυτή η μέθοδος είναι γύρω στο χιλιοστό (0.001 -για σύγκριση, το αρχιμήδειο 22/7 δίνει 0.0004). Η λύση του Δεινόστρατου έχει μεγάλο ενδιαφέρον βέβαια άλλα επειδή προϋποθέτει προσεγγιστική κατασκευή καμπύλης δεν βλέπω πώς θα μπορούσε να δώσει πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από την προηγούμενη.
  Απ΄την άλλη, ο υπολογισμός του Kochanski έχει εξωφρενικά μεγάλη ακρίβεια(0.00006). Είναι πολύ παρακινδυνευμένο να υποθέσουμε ότι τον ήξεραν οι αρχαίοι (τουλάχιστον πριν τον Αρχιμήδη) γιατί και να τον ήξεραν δεν είχαν κανένα τρόπο να διαπιστώσουν πόσο καλή προσέγγιση ήταν! Σε αντίθεση με τον Kochanski, δεν ήξεραν από αλλού το π με μεγαλύτερη ακρίβεια για να κάνουν την σύγκριση.

 174. Τσοπάνος said

  166, 167.
  «O καθηγητής ήταν μηχανικός;… »
  Από τους σημαντικότερους που έχει βγάλει αυτή η χώρα. Αλλά και επιφυλλιδογράφος, και άλλα πολλά..
  Ψηλός, λεπτός, με φαλάκρα και μουσάκι. (για να σου δώσω συντεταγμένες)

  υ.γ. Ως προς τα εσωτερικά στοιχεία (χορδές, μεσοκάθετοι κλπ) συμφωνώ, αρκεί το εσωτερικό να είναι καθαρό από εμπόδια.

 175. sarant said

  174: Και ακολουθεί ένα ιδιαίτερο ορθογραφικό σύστημα 🙂

 176. «τετραγωνίστρια» την ήξερα εγώ.
  Και κατά σύμπτωση, ξεφυλλίζοντας προ ολίγου το Θεώρημα του Παπαγάλου, του μακαρίτη Ντενι Γκετζ, έπεσα πάνω σε μια υποσημείωση του μεταφραστη, που με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι ενώ όλα σχεδόν τα ουσιαστικοποιημένα επίθετα και μετοχές των μαθηματικών (ευθεία, καμπύλη, διακρίνουσα, ορίζουσα, συνστώσα, παράγωγος…) είναι θηλυκά, ειδικά ο άγνωστος Χ είναι αρσενικός:

 177. Αριστείδης Καρατζόγλου said

  Δεν έχω ιδέα πού θα μπορούσε να μπει, και αν θα μπορούσε, αυτό το μεταφραστικό μεζεδάκι αλλά ορίστε:http://az-europe.eu/el/anaklastiko-gileko-gia-paidia-me-mouni-p600895/e
  Ο αυτόματος μεταφραστής είχε κέφια.

 178. Παύλος said

  175: Και αν θυμάμαι καλά είχε κάνει μια παρατήρηση για τον Κριαρά κι αυτός του είπε να ασχολείται με τα γιοφύρια του!

 179. π2 said

  Ο μύθος για τον χρυσό της Αμφίπολης και του Cashάνδρου πρέπει να είναι παλαιός, αν κρίνει κανείς από τις -άδικες και κακεντρεχείς αναμφίβολα- φήμες ότι το μισό χωριό ζούσε κάποτε από τις λαθρανασκαφές.

  Κατά τα λοιπά, εξακολουθώ να βλέπω με τη μεγαλύτερη δυνατή επιφύλαξη τον ντόρο για τον λόφο Cashτά. Δεν είναι μόνο το π (λέω ο π2), δεν είναι μόνο η παντελής έλλειψη αναφοράς σε ανασκαφικά δεδομένα, είναι κι αυτό το διαολεμένο σύνδρομο Ανδρόνικου που θα έλεγε κι ο φίλος του Χασάπη (…) Χαμηλάκης, που επιβεβαιώνει το ρητό περί επανάληψης της ιστορίας ως κωμωδίας: η Περιστέρη σε ρόλο Ανδρόνικου και ο Αντωνάκης σε ρόλο Καραμανλή.

 180. π2 said

  Και κατά τα σαραντάκεια λοιπά, χρόνια πολλά στη Μαρία και σ’ όσους γιόρταζαν τις προηγούμενες μέρες, καλό κουράγιο σε όσους επιστρέψαμε απ’ όπου φύγαμε, και καλό υπόλοιπο καλοκαίρι στους υπόλοιπους.

 181. Aγάπη said

  179 Άρα καταλήγουμε εδώ διότι αυτό αξίζει στην κατάσταση 🙂
  http://provocateur.gr/post/4103/h-zhna-sthn-amfipolh-ksypnhste-re

 182. sarant said

  179-180: Γεια σου Π2, καλό κουράγιο και καλώς επανήλθες!

 183. Νέο Kid Στο Block said

  Αγαπητέ Π2ε, μια και είσαι μάλλον μακράν ο πλέον ειδικός εδώ μέσα, το «εξακολουθώ να βλέπω με τη μεγαλύτερη δυνατή επιφύλαξη τον ντόρο για τον λόφο Cashτά» θα ήθελες ίσως να το αναλύσεις λίγο ακόμα; Επιφύλαξη δηλαδή ως προς το ότι μπορεί να περιέχει κάποιον σπουδαίο (ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την αρχαιολογία και ιστορία) ένοικο ή ενοίκους; Αυτό εννοείς; Γράψε κάτι ρε παιδί, να μάθουμε και μείς οι αχάππαροι που διαβάζουμε ό,τι νά ναι εδώ κι εκεί. 🙂

 184. Ναι, κι εγώ θέλω ελαμπορέισο!

 185. Νέο Kid Στο Block said

  Άγγελε,πολύ ενδιαφέρον αυτό που γράφεις για τον άγνωστο x (μπορείς να δώσεις όλη την υποσημείωση; ή είναι κανένα μακρυνάρι. κάπου έχω καταχωνιασμένο το θ.τ.παπαγάλου ,αλλά μήπως αναφέρεσαι στο γαλλικό πρωτότυπο;).
  Το περίεργο δε είναι ότι ο άγνωστος x αναφέρεται πάντα σε θηλυκά πράγματα: η άγνωστη ποσότητα x, η άγνωστη μεταβλητή x κ.λ.π. Μπορεί να έχει σχέση νομίζεις με την αραβική προέλευση του όρου; Το γένος δηλαδή του x στο ΑλΤζάμπρ ,μήπως είναι αρσενικό; (δεν έχω ιδέα. απλώς το βάζω σαν προβληματισμό).

 186. ππαν said

  ΚΙ εγώ θέλω!

 187. Η υποσημείωση του μεταφραστή βρίσκεται στη σελ. 307 της ελληνικής έκδοσης του 2010, αλλά επισημαίνει απλώς ότι στα γαλλικά ο άγνωστος της άλγεβρας λέγεται «άγνωστη» (inconnue), σε θηλυκό γένος, πράγμα στο οποίο στηρίζεται ο διάλογος που ακολουθεί. — Εγώ πάντα υπέθετα ότι στα ελληνικά απλώς υπονοείται η λέξη «αριθμός». Αλλωστε οι όροι της αριθμητικής (κατ’ αντιδιαστολή προς την άλγεβρα) είναι και αυτοί κατά το πλείστον αρσενικοί (προσθετέος, μειωτέος, παράγων, διαιρέτης, παρονομαστής…), και το ίδιο συμβαίνει και στα γαλλικά, υποθέτω για τον ίδιο λόγο.

 188. Νέο Kid Στο Block said

  187. Σωστα. Μερσί!

 189. sarant said

  Κι εγώ θέλω (ελαμπορέσιο)

 190. π2 said

  Νεοκίδιε, Δύτη, Ππαν και Νίκο:

  Οι επιφυλάξεις μου είναι δύο ειδών, επί της ουσίας και επικοινωνιακές (με τα δύο είδη να συνδέονται). Ας αρχίσω από την ουσία, αφού τα επικοινωνιακά τα έχω θίξει σε παλαιότερο σαραντάκειο νήμα.

  1. Στην πρώτη επιστημονική ανακοίνωση, που έγινε αφού είχε σχεδόν ολοκληρωθεί η ανασκαφή του περιβόλου πλην του κομματιού του δρόμου που βρέθηκε πρόσφατα, ούτε η αρχαιολόγος ούτε ο αρχιτέκτονας (δεν είναι η δουλειά του θα μου πείτε, αλλά σε μεγάλο βαθμό το θεωρητικό υπόβαθρο των θεωριών για τον τύμβο είναι δικό του), ανέφεραν ανασκαφικά δεδομένα που θα βεβαίωναν την χρονολόγηση. Ένα νόμισμα βρε αδερφέ, ένα κεραμιδάκι, κάτι στα τόσα μέτρα ανασκαφής του κύκλου με το τέλειο π κλπ. Στις επίμονες σχετικές ερωτήσεις είπαν απλώς «ναι, έχουμε και ανασκαφικά δεδομένα». Αυτό δεν το λέω για να αμφισβητήσω την χρονολόγηση. Αντιθέτως, οι περισσότεροι αρχαιολόγοι συμφωνούν ότι η τειχοδομία αυτή θα μπορούσε να ανήκει στην περίοδο που λέει η ανασκαφέας και ότι ο λέων (που όλοι συμφωνούν ότι ήταν όντως σήμα του τύμβου) θα μπορούσε τεχνοτροπικά να ανήκει στην ίδια περίοδο. Το λέω απλώς γιατί η έλλειψη αυτή αναφοράς σε σαφή ανασκαφικά δεδομένα χτυπάει εξαρχής άσχημα και δημιουργεί επιφυλάξεις για τα πρώτα στάδια της ανασκαφής του περιβόλου.

  2. Κρατάω πολύ μικρό καλάθι ως προς τη βεβαιότητα πολλών (ακόμη και σοβαρών αρχαιολόγων, με πρόσφατο παράδειγμα την ευρωβουλευτίνα Παλιαδέλη, αρχαιολόγο της Βεργίνας) ότι πρόκειται για «κανονικό» μακεδονικό τάφο και δη βασιλικό. Η λογική του μνημείου (περίβλεπτος τύμβος με σήμα -σήμα θριαμβικό περισσότερο παρά επιτύμβιο- ορατό από χιλιόμετρα, περίβολος ορατός επί αιώνες) δεν συμβαδίζει με αυτά που ξέρουμε για τους μακεδονικούς τάφους, που όταν καλύπτονταν από τύμβο καλύπτονταν ακριβώς για να μην είναι ορατοί και επισκέψιμοι μετά την ταφή και τις πρώτες επιμνημόσυνες τελετές. Πολύ χαρακτηριστικά, το μοναδικό παράλληλο του τύμβου Καστά στη Μακεδονία είναι ο τύμβος του Αρχοντικού, μικρότερος σε μέγεθος αλλά με εξίσου επιβλητικό εξωτερικό περίβολο (με μακεδονικές ασπίδες). Μόνο που ο τύμβος του Αρχοντικού δεν ήταν τάφος: σκάφτηκε ολοσχερώς και δεν βρέθηκε μέσα το παραμικρό. Μπορεί βέβαια να υποθέσει κάποιος ότι ο τύμβος του Αρχοντικού έμεινε ημιτελής, αλλά θα πρόκειται απλώς για μια υπόθεση. Η ανασκαφέας είπε, διακριτικά και εν παρόδω, ότι με ηλεκτρική διασκόπηση έχουν εντοπιστεί ίχνη κατασκευών στο εσωτερικό του τύμβου και μου κάνει εντύπωση που δεν βλέπω να μεταφέρεται η πληροφορία αυτή στα ποικίλα ρεπορτάζ (όσο τουλάχιστον μου επέτρεψε το ηλεκτρονικό ξεφύλλισμα στις διακοπές). Η ύπαρξη δρόμου με σφίγγες φύλακες της εισόδου παραπέμπει σε ταφικό μνημείο, πράγματι, αλλά αν μου έβαζαν το πιστόλι στον κρόταφο να χαρακτηρίσω τον τύμβο Καστά στην παρούσα φάση, χωρίς ολοκληρωμένα ανασκαφικά δεδομένα, πιο εύκολα θα απαντούσα πολυάνδριο, ένα δημόσιο ταφικό μνημείο προορισμένο να φαίνεται και να διατρανώνει τις μακεδονικές νίκες, παρά τάφος της Ρωξάνης, του Κασσάνδρου ή του Χατζηπετρή.

  3. Τα περί τάφου της Ρωξάνης και του Αλεξάνδρου Δ΄ που, από την πρώτη στιγμή, ήταν η διακριτική υπόθεση εργασίας που διοχέτευσε η ανασκαφέας προς τα ΜΜΕ στερούνται κοινής λογικής κατά τη γνώμη μου. Όσο κυνικός κι αν ήταν ο Κάσσανδρος, θα δίσταζε να προβεί σε μια τέτοια πράξη ύβρεως όταν όλοι γνώριζαν πως αυτός ξεκλήρισε τον οίκο των Αργεαδών και από τη στιγμή που δεν επιχείρησε να το κρύψει. Για την ακρίβεια, στη μακρά πορεία νομιμοποίησης των αξιώσεων των Διαδόχων για τον βασιλικό τίτλο, η πολιτική του Κασσάνδρου φαίνεται πως ήταν η αποστασιοποίηση από τον Αλέξανδρο και την εικόνα του και η επιστροφή σε μια πιο παραδοσιακή μακεδονικότητα.

  Μπορεί να γκρινιάζω και να αμφιβάλλω περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε ακριβώς λόγω του επικοινωνιακού πανηγυριού, να διαψευστώ πανηγυρικά και να βρεθούν μες στον τύμβο της Παναγιάς τα μάτια. Αλλά προς το παρόν η ενστικτώδης αντίδρασή μου είναι η επιφυλακτικότητα και οι αντιρρήσεις.

 191. Ευχαριστούμε! Κάπου γράφτηκε αυτό για την γεωφυσική διασκόπηση, πάντως.

 192. ππαν said

  Ευχαριστούμε, Π2!

 193. π2 said

  Έχεις δίκιο Δύτη, τώρα βλέπω ότι γράφουν για τρεις θαλάμους στον τύμβο.

 194. Ξέρεις ίσως ότι έχω μια ευαισθησία στις γεωφυσικές διασκοπήσεις 🙂

 195. sarant said

  Π2, ευχαριστώ κι εγώ!

  Η ύπαρξη τριών θαλάμων μέσα στον τύμβο σε τι αλλάζει την κατάσταση;

 196. π2 said

  Καθιστά πιθανότερο το ενδεχόμενο των μεμονωμένων ταφών.

 197. Ριβαλντίνιο said

  Θέλω στην Αμφίπολη να είναι θαμμένος κανένας Θραξ Σιτάλκης ή κανένας Ρωμαίος ή ακόμη χειρότερα κανένας επιδρομέας Έρουλος να γελάμε.

 198. Πέπε said

  @197: Τι, δεν τα ‘μαθες; http://pitsirikos.net/2014/08/%CF%83%CE%B5-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%AE%CE%BA%CE%B5%CE%B9-%CE%BF-%CF%84%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BC%CF%86%CE%AF/

 199. Ριβαλντίνιο said

  @ 198. Ακόμα καλύτερο . Να είναι κάποιος Γαλάτης Μαζεστίξ που έπαιξε μπάλα με το κεφάλι του Πτολεμαίου Κεραυνού.

 200. π2 said

  Όσο διαβάζω αναπληρώνοντας το χαμένο έδαφος τόσο μπερδεύομαι. Τα αποτελέσματα της γεωφυσικής διασκόπησης έδωσαν τρεις θαλάμους γράφουν πολλοί, δεν έδωσαν τίποτε γράφουν άλλοι, ο υπεύθυνος του ΤΕΙ Σερρών που την έκανε λέει ΔΞ/ΔΑ (Δεν ξέρω / δεν απαντώ). Στο μεταξύ τα καθημερινά ρεπορτάζ είναι κυριολεκτικά καθημερινά: σήμερα θα κάνουν αυτό, αύριο θα κάνουν το άλλο.

 201. gryphon said

  Παντως το ονομα Αμφιπολις ουτε παραγγελια να το ειχαμε κάνει η να το ειχαμε επινοησει.
  Ειναι τελειο καλοηχο υποδειγμα ονοματος που αρεσει πολυ στους δυτικους και θα το μαθουν αμεσως ολοι εαν ανακαλυφθει τελικα κατι σημαντικο εκει.
  Επισης μου εκαναν εντυπωση κατι απιστευτες παπαριες που ειπε (εαν εχουν αποδοθει σωστα τα λεγομενα του) καποιος περιεργος ειδικος λεει των νομισματων καποιος Τσιντσιφος που μιλησε για την «πολυεθνικη» αρχαια Αμφιπολη και μετα απαριθμησε αυτα τα πολλα «εθνη» που αποικησαν την περιοχη κατα καιρους μιλωντας για Μιλησιους Σαμιους Φωκαεις Αθηναιους κλπ.
  Απο την μια δηλαδη υπαρχει η κατηγορια οτι διαφοροι θα προσπαθησουν να εκμεταλευτουν τις οποιες ανακαλυψεις για εθνικιστικους λογους και απο την αλλοι υπαρχουν κατι τετοιοι σαν αυτον τον Τσιτσιφο που προσπαθουν υπουλα να περασουν τα συγχρονα ιδεολογηματα τους και να μας πουν οτι οι Μιλησιοι οι Σαμιοι οι Ερετριεις οι Αθηναιοι και οι Μακεδονες της αρχαιοτητας ηταν διαφορετικα «εθνη» φυλετικα εννοωντας.

 202. π2 said

  Είναι απίστευτα όσα διαβάζω: τη μια μέρα αναλυτικά ρεπορτάζ για το τι είδαν με τις μικροκάμερες, την άλλη κατηγορηματική διάψευση ότι χρησιμοποιήθηκαν μικροκάμερες.

  Μαρία, αν περάσεις από την περιοχή δες αν έχει καντίνες με σουβλάκια, γκρικ σούβενιρς και ελληνοβαρεμένους κατασκηνωτές, είναι το επόμενο βήμα.

 203. Νέο Kid Στο Block said

  Π2ε, μερσώ κι εγώ για τα ενδιαφέροντα που έγραψες. Βρήκα ένα «συνοπτικό» άρθρο για τις διάφορες γεωφυσικές μεθόδους που εφαρμόζονται συνήθως στην αρχαιολογική έρευνα και το δίνω .Ίσως έχει κάποιο ενδιαφέρον:
  http://ldolphin.org/Geoarch.html
  Aν κατάλαβα καλά εφάρμοσαν (εφαρμόζουν;) κάποιου είδους Resistivity Mapping (υπεδαφική χαρτογράφηση με βάση την ηλεκτρική αγωγιμότητα διαφόρεων στρώσεων και υλικών) . Χωρίς να είμαι ειδικός (με τις γενικές γνώσεις εδαφομηχανικής που έχω) για «ρηχούς» (shallow) στόχους (μέχρι 1,5-2 μέτρα βάθος) θεωρείται πως δίνει αξιόπιστα αποτελέσματα στην αρχαιολογική έρευνα. Από κει και κάτω,όχι. Μού κάνει κάπως εντύπωση που δεν χρησιμοποιούν (χωρίς να είμαστε σίγουροι βέβαια. Ίσως απλά να μη γράφτηκε κάτι σχετικά) μεταλικούς ανιχνευτές (metal dettectors). Υπάρχουν μοντέρνοι που χτυπάνε κέρμα στα 4-5 μέτρα βάθος. Kάτι (κατ’ελάχιστον) μεταλικό δεν θα υπάρχει λογικά στους θαλάμους;
  Τώρα βέβαια, αν δεν έχουμε αναλυτικά στοιχεία των μεθόδων ,εικασίες κάνουμε γι’αυτά. Θα δούμε.

 204. Κιντ, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για διαφορετικά εδάφη και βάθη. Δες κι εδώ: http://www.ims.forth.gr/index_main.php?c=50&l=g&d=7

 205. 169: Και οι άπειροι μαθηματικοί που στο διάλειμμα του συνεδρίου τους, παραγγέλνουν ένας ένας μια μπύρα, το μισό του προηγούμενου, το μισό του προηγούμενου, κ.ο.κ., οπότε ο μπάρμαν επιστρέφει με δυο μπύρες και τους λέει «βρείτε τα, μεταξύ σας».

 206. 205, …οι άπειροι μαθηματικοί…παραγγέλνουν…μία μπύρα

  Η έλλειψη πείρας άφησε τους μαθηματικούς με πρόβλημα μπύρας! 🙂

 207. sarant said

  Κι έμειναν άμπιροι…

 208. Για όσους δεν παρακολουθούμε τις εξελίξεις, υπόδειγμα δημοσιογραφίας:
  Τύμβος Αμφίπολης: Οι σφίγγες αποκαλύπτονται

 209. π2 said

  Υπόδειγμα δημοσιογραφίας είναι κι η ιστορία με τις μικροκάμερες που ανέφερα πριν, άλλο ένα επίτευγμα δημιουργικής δημοσιογραφίας του Βήματος.

 210. Νέο Kid Στο Block said

  208. Η εξήγηση του αποκεφαλισμού των αποκαλυπτόμενων, δεν μπορείς να πεις όμως…όλα τα κιλά! όλα τα λεφτά! 😆

 211. ππαν said

  Όλα αυτά για δυο ψωρο-σφίγγες ύψους 1, 45 εκατοστών;;

 212. Νέο Kid Στο Block said

  211. Xωρίς το κεφάλι, όμως, α! 2 μέτρα με τα κεφάλια. (55 πόντους κεφάλι ;; Moσχαροκεφαλόσφιγγες!) 🙂

 213. ππαν said

  Eγώ ΚΙντ μου όταν διαβάζω «1,45 εκατοστά» καταλαβαίνω 0,0145 μέτρα! Μέχρι τα δυο έχουμε πολύ περιθώριο. Μιλάμε για κεφάλες! 🙂

 214. Γς said

  Μεγέθη και μονάδες.
  1,45 εκατοστά.
  Και θυμήθηκα τον Ανακτα που είπε τότε στην τηλεόραση ότι η Αννα Μαρία έκανε ένα μωρό βάρους 3 χιλιάδων και 532 χιλιογράμμων

 215. skol said

  197,199: Δεν ήξεραν το π αυτοί λέμε!

 216. 213: Μεζεδάκι σαββατιάτικο. Ωστόσο, φέρνω στο νου μου τη Θεά /τις Θεές των Φιδιών και το Δίσκο της Φαιστού, από τη γειτονιά μας εδώ, κι, εντάξει,1,45 εκατοστά δεν είναι, αλλά τα 10-15 σε ύψος/διάμετρο δεν τα περνάνε.

 217. Νέο Kid Στο Block said

  Eντάξει ρε παιδιά. Τούς ξέφυγε στο σουπεράκι ,πώς τα λένε τα ποκατωγράμματα. Η κοπελιά στο μιλητό,είναι κατηγορηματική. «1 μέτρο και 45 εκατοστά» 🙂

 218. Νέο Kid Στο Block said

  Άσε που άμα ήταν δηλαδή 1,45 εκατοστά, δεν θα ήταν σφίγγα αλλά σκαραβαίος. Άλλης κλάσης Αιγυπτιακό artifact αυτό.
  (ρε μπας και βρουν τον Τουταγχαμών εκεί μέσα κι έχουμε άλλα…τίποτις κατάρες και δε συμαζεύεται ; ) 🙂

 219. sarant said

  211 κ.ε. Καμιά οθονιά με τα 1,45 εκατοστά υπάρχει;

 220. Από το #208:

 221. Σε δηλώσεις της, η κ. Περιστέρη επιβεβαίωσε ότι ο περίβολος του ταφικού μνημείου είναι έργο του Δεινοκράτη, όπως και ο τάφος, και χρονολογούνται το 325-300 π.Χ., ενώ διέψευσε τις πληροφορίες περί τριών τάφων, κρυμμένων πίσω από την είσοδο, λέγοντας πως πρόκειται για «παραφιλολογία».

 222. http://www.theamphipolistomb.com/

 223. sarant said

  220-222: Μπράβο!

 224. π2 said

  Αν όντως είπε η αρχαιολόγος ότι ο τάφος δεν έχει συληθεί επειδή είχε πολύ ισχυρό τοίχο σφράγισης στην πρόσοψη, να υπενθυμίσω ότι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα οι τυμβωρύχοι δεν μπαίνουν από την είσοδο σε ένα τέτοιο μνημείο αλλά από την οροφή.

  Στη βουλευτίνα του Σύριζα νομίζω λέει «σφήκες» αντί σφίγγες:

 225. skol said

  222: Ώστε 15840 μέτρα τα τείχη της Αλεξάνδρειας; Είναι διασταυρωμένο αυτό;
  Αν είναι έτσι πρέπει να βρούμε τι σχέση έχει το π με τα τείχη της Αλεξάνδρειας 🙂

 226. Θρασύμαχος said

  http://www.metarithmisi.gr/el/readText.asp?textID=34336 «Οδικό χάρτη για την έξοδο από την κρίση στη ΔΕΘ, Θα παρουσιάσει ο Ευ. Βενιζέλος»: η ΔΕΘ περνάει κρίση ή στη ΔΕΘ θα πει κάτι ο Βενιζέλος; Να πώς ένα κόμμα μπορεί να κάνει τη ζημιά!

 227. sarant said

  Δεν είναι θέμα κόμματος. «Οδικό χάρτη για την έξοδο από την κρίση θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ ο κ. Β.»

 228. π2 said

  Χαριτωμένο άρθρο στην Καθημερινή γι’ αυτό που έγραφα τις προάλλες, ότι η μισή Αμφίπολη ζούσε από τις λαθρανασκαφές: http://www.kathimerini.gr/780876/article/epikairothta/ellada/oi-arxaiologoi-ths-neas-amfipolhs-perimenoyn-to-laxeio

 229. π2 said

  Ωραία αναφορά στη δουλειά του Δημήτρη Λαζαρίδη από την κόρη του: http://www.thetoc.gr/politismos/article/sta-ixni-tou-prwtou-anaskafea-d-lazaridi. Νομίζω πως το έχω ξαναπεί: δεν συνειδητοποιούμε εύκολα τις συνθήκες στις οποίες δούλευαν οι αρχαιολόγοι πριν από τη Βεργίνα. Ο Λαζαρίδης ήταν υπεύθυνος για όλην την περιοχή από τον Στρυμόνα μέχρι τα ελληνοτουρκικά σύνορα, μόνος του.

  Παρεμπιπτόντως, η κόρη του Λαζαρίδη διαψεύδει διακριτικά την Περιστέρη για τις ιστορίες που διακινεί για τον πρώτο ανασκαφέα του τύμβου.

 230. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Κι αυτό http://www.avgi.gr/article/3762556/ethniki-thisaurothiria-i-kritiki-arxaiologia-

 231. π2 said

  Μετά τον Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ασχολείται με την Αμφίπολη.

  Και, αναμενόμενα για πολλούς, ο πιθανότερος λόγος της ξαφνικής αραίωσης των καθημερινών ανασκαφικών δελτίων.

 232. π2 said

  Αλλά όλα αυτά μικρή σημασία έχουν μπροστά στην πραγματική πραγματικότητα.

 233. Νέο Kid Στο Block said

  231. «Σύλλογος Εκτάκτων (;) Αρχαιολόγων». Δηλαδή ;

 234. π2 said

  Δηλαδή Σύλλογος της πλειοψηφίας των εν ενεργεία αρχαιολόγων την εποχή μας. Με τους έκτακτους (συμβάσεις 3-12 μηνών) γίνεται η δουλειά, στις περισσότερες Εφορείες εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης οι αρχαιολόγοι με οργανική θέση είναι ελάχιστοι.

 235. Νέο Kid Στο Block said

  234. A ,μάλιστα,κατάλαβα. Ένας κομψός τρόπος δηλαδή να αποφύγουμε το «ανέργων αρχαιολόγων».

 236. Νέο Kid Στο Block said

  Π2ε, μήπως ξέρεις αν οι αρχαιολόγοι που αγκαζάρονται ,όχι σε τέτοιες περιπτώσεις σαν της Αμφίπολης,δηλαδή μεγάλων απρόσκοπτων ανασκαφών, αλλά ας πούμε στα δημόσια έργα (συνήθως οδοποιίες) και πληρώνονται (ή έστω πληρωνόντουσαν μεχρι πριν κάποια χρόνια,δεν μπορώ να είμαι σίγουρος τι συμβαίνει σήμερα) «με την ώρα» από τους εργολάβους, ανήκουν σ’αυτό το Σύλλογο;

 237. π2 said

  Ναι, Νεοκίδιε, όλοι οι έκτακτοι είναι σ’ αυτόν τον σύλλογο, ανεξαρτήτως του ποιος τους πληρώνει.

 238. π2 said

  Παλιό μεζεδάκι, του Δεκαπενταύγουστου (εξού και το βάζω εδώ), αλλά τώρα το πήρα είδηση. Και «ασύλλητος» και «συλλημμένος», στην ίδια φράση διδακτικού κειμένου, από πρωτοβάθμια καθηγήτρια Πανεπιστημίου:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: