Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το Αγιονόρος, η εκκλησία και ο Βάρναλης

Posted by sarant στο 20 Αυγούστου, 2014


Ίσως επειδή ήταν Αύγουστος (που δεν υπάρχουν ειδήσεις), για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Αγιονόρος γράφτηκαν και συνεχίζουν να γράφονται πάρα πολλά σχόλια και άρθρα, τόσο καλοπροαίρετα όσο και, τα περισσότερα, κακοπροαίρετα. Δεν έγραψα κάτι στο ιστολόγιο, επειδή βρισκόμουν σε κίνηση, αν και πρόχειρα είπα δυο πράγματα στο Φέισμπουκ.

Πολλοί ειρωνεύτηκαν την φράση του Τσίπρα, ότι «οι Αγιορείτες ενσαρκώνουν το σύνθημα των Ζαπατίστας “Ολα για όλους, τίποτε για μας”». Παραδέχομαι ότι δίνει τροφή για ωραία λογοπαίγνια και έξυπνες ατάκες, αλλά νομίζω ότι ήταν μια πολύ έξυπνη δήλωση, αφού συνδυάζει τη φιλοφρόνηση, που είναι απαραίτητη σε τέτοιες περιστάσεις, με την ξεκάθαρη δήλωση της αριστερής τοποθέτησης και της εξεγερτικής διάθεσης του επισκέπτη: ερχόμαστε στο Αγιονόρος, υπονόησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, όχι φορώντας τις κουδούνες και τους σταυρούς στο λαιμό, όπως άλλοι πολιτικοί και αξιωματούχοι, αλλά με τους δικούς μας όρους, και προσπαθούμε να βρ0ύμε τα κοινά σημεία ώστε να υπάρξει συζήτηση -απαραίτητη ανάμεσα στην αθωνική πολιτεία και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μπορεί αύριο να είναι πρωθυπουργός.

Συνολικά η επίσκεψη ήταν κατά τη γνώμη μου μια εύστοχη πολιτική κίνηση, αφού αποτελεί μιαν αποστομωτική απάντηση σε όσους ιεράρχες (και δεν ήταν λίγοι) καλούν από άμβωνος το κοινό τους να μην ψηφίσουν τον άθεο ΣΥΡΙΖΑ. Η μόνη άστοχη δήλωση, κατά τη γνώμη μου πάντα, ήταν η εναρκτήρια φιλοφρόνηση του Αλέξη Τσίπρα, ότι (όπως είπε κάποιος) «όποιος δεν έχει έρθει στο Αγιονόρος αδικεί τον εαυτό του» κι εμείς αποδεχτήκαμε την πρόσκληση για να μην είμαστε αδικημένοι. Ολοφάνερα ατυχής δήλωση, αφού ο μισός (και κάτι παραπάνω) ελληνικός λαός έχει εξορισμού αποκλειστεί από την πρόσβαση στο Αγιονόρος, όπου ως γνωστόν ισχύει το άβατο, ένα καθεστώς που δύσκολα συμβιβάζεται με οποιαδήποτε έννοια ισονομίας και ισότητας των φύλων. Δεν λέω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προωθήσει συνταγματική αναθεώρηση που να καταργεί το αυτοδιοίκητο του Αγίου Όρους, από όπου πηγάζει και το άβατο (αν δεν κάνω λάθος), ασφαλώς οι προτεραιότητες είναι άλλες, αλλά καλό είναι να έχουμε κατά νου ότι το καθεστώς του αβάτου αποτελεί ανωμαλία. Μπορεί να διαιωνιστεί, αλλά ως ανωμαλία.

Διασκεδαστικό ήταν από την άλλη να βλέπεις φιλοκυβερνητικούς δημοσιολόγους να σκίζουν τα ιμάτιά τους πλειοδοτώντας σε αντικληρικαλισμό, στα σχόλιά τους για την επίσκεψη Τσίπρα, ενώ έχουν αφήσει ασχολίαστη την εκ δεξιών και εκ κεντροαριστερών θρησκευτική καπηλεία. Αλλά αυτά δεν με ενδιαφέρουν. Από την άλλη, και εξ αριστερών έγιναν επικριτικά σχόλια για την επίσκεψη, πολλά από αυτά άστοχα. Διάβασα, ας πούμε, σε ανάλυση επιφανούς στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, ότι τώρα, με την κρίση, έχουν μετριαστεί οι ελπίδες των πιστών για θρησκευτική συνδρομή -ενώ ολοφάνερα το αντίθετο συμβαίνει.

Σε μια συζήτηση που έγινε χτες στο Φέισμπουκ, φίλη ανέφερε κάποιους που επιχειρούν να βγάλουν χριστιανό ορθόδοξο τον Βάρναλη, με αφορμή ένα άρθρο του Ανδρ. Παναγόπουλου, στο οποίο επικρίνονται οι επικριτές της επίσκεψης Τσίπρα. Επειδή ο ποιητής με ενδιαφέρει, και επειδή πρόσφατα είχα άρθρο για το θέμα, θέλω να αφιερώσω το υπόλοιπο άρθρο στον Βάρναλη και στην εκκλησία και τη θρησκεία. Ο αρθρογράφος επικρίνει τους επαναστάτες του φραπέ, που αγνοούν ότι κομμουνιστές ποιητές όπως ο Βάρναλης ή ο Ρίτσος έγραψαν αριστουργήματα για την Παναγία και τον Χριστό.

Φοβάμαι ότι ο Βάρναλης δεν είναι το καλύτερο παράδειγμα που θα μπορούσε να σκεφτεί ο αρθρογράφος. Πολύ περισσότερο θα ταίριαζε ένας άλλος αγαπημένος μου ποιητής, αν και λιγότερο διάσημος, ο Γιώργος Κοτζιούλας, ο οποίος πράγματι ήταν και κομμουνιστής και χριστιανός, και επιπλέον είχε επισκεφτεί το Αγιονόρος (το οδοιπορικό του συμπεριλαμβάνεται στον τομο Πικρή ζωή, που εκδόθηκε πρόσφατα). Ο Βάρναλης ήταν άθεος και κυνηγήθηκε από την εκκλησία για τις πεποιθήσεις του.

Φυσικά, δεν αρνούμαι (πολύ περισσότερο αφού αφιέρωσα σχετικό άρθρο!) ότι ο Βάρναλης έγραψε δυο αριστουργηματικά ποιήματα για την Παναγία, τους Πόνους της Παναγιάς και τη Μάνα του Χριστού. Όποιος όμως διαβάσει αυτά τα δυο αριστουργήματα βλέπει ότι αυτό που προβάλλεται δεν είναι η χριστιανική Θεοτόκος, αλλά η πολύ ανθρώπινη μάνα που αγωνιά για τον μονάκριβο γιο της. Η Παναγία είναι η αφορμή. Είναι όμως αλήθεια, και το επισήμανα και στο προηγούμενο άρθρο, ότι στα ποιήματα αυτά ο Βάρναλης δείχνει ότι ξέρει καλά την εκκλήσιαστική υμνογραφία.

Για να ολοκληρώσουμε όμως την εικόνα, καλό είναι να δούμε πώς υποδέχτηκε η Εκκλησία την ποίηση του Βάρναλη, και ειδικά το Φως που καίει, το έργο στο οποίο περιλαμβάνεται και ένα από τα δύο παραπάνω ποιήματα (Η μάνα του Χριστού). Παίρνω υλικό από ένα παλιότερο άρθρο μου.

Λοιπόν, την πρωτοχρονιά του 1930, μέσα σε συνθήκες παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες εκτενέστατη εγκύκλιος της ιεραρχίας της Ελλάδος «προς τον λαόν», στην οποία καταδικαζόταν «το κύμα της ασεβείας και αθεΐας». Η εγκύκλιος αυτή ήταν καρπός της τελευταίας ιεράς συνόδου και διανεμήθηκε στις μητροπόλεις με τη σύσταση να γνωστοποιηθεί όσο το δυνατόν ευρύτερα. Ολόκληρο το κείμενο το έχω ανεβάσει εδώ,  αλλά θα απομονώσω χαρακτηριστικά αποσπάσματα.

Χαλεποί όντως καιροί ενέσκηψαν κατά της κατά Ανατολάς ορθοδόξου του Χριστού Εκκλησίας και ιδία κατά της εν τω ελευθέρω ελληνικώ κράτει τοιαύτης καί «λύκοι βαρείς, μη φειδόμενοι του ποι­μνίου» [Πράξεις Αποστόλων 20.29] κατά των λογικών του Χρι­στού προβάτων επέπεσον, διαρπάζοντες, διασκορπίζοντες και ασπλάγχνως κατασπαράττοντες αύτα. …  Ούτοι, ως συνάγεται εκ των εντύπων αυτών δημοσιευμάτων, αρνούμενοι την ύπαρξιν προσωπικού θεού, θεού εν Τριάδι, κατά την διδασκαλίαν της αγίας ημών πίστεως, θεόν αποκαλούσι την ασυνείδητον δύναμιν, την εκδηλουμένην εν τη ζωή των όντων. Δι’ ό και παραδέχονται Θεόν δυαδικόν «ο Θεός, μας λέγουσιν, είναι άντρας και γυναίκα, θνητός και αθάνατος, κοπριά και πνεύμα: Γεννάει, γονι­μοποιεί καί σκοτώνει, έρωτας μαζί και θάνατος· και πάλι ξαναγεν­νάει και σκοτώνει». (Εισηγητική έκθεσις μητροπολίτου Σύρου σελίς 8 ) [το απόσπασμα είναι από την Ασκητική του Καζαντζάκη]. Ταύτα λέγουσι και γράφουσιν ασεβώς. Άμεσοι δε συνέπειαι της τοιαύτης διδασκαλίας είναι: Η κατάργησις της προσευχής, των εορτών και του εκκλησιασμού της μαθητιώσης νεολαίας· ο συναγελασμός ενηλίκων εν τοις σχολείοις των αρρένων μετά των θηλέων, το μαλλιοτράβηγμα των μαθητριών και διδασκάλων, η θεωρία περί γονιμοποιήσεως των ρεγγών, η παροχή πρώτων βοηθειών επί δή­θεν λιποθύμων νεανίδων χαμαί επί ταπήτων εξηπλωμένων, και η εν γένει εξώθησις τών ελληνοπαίδων εις πάσαν ακολασίαν δι’ έπί τούτο συγγραφών, οίαι ιδίως αι του Βάρναλη, εν αις εξυμνείται ο ελεύθερος έρως και ο λεσβιασμός· ο σαρ­κικός έρως επί πλέον συνιστάται υπό τούτων και ως βάσις της ηθικής τελειοποιήσεως του μαθητού.

(…)

Ο ασεβέστατος κομμουνιστής Βάρναλης, εκ των δρώντων προ­σώπων του «Εκπαιδευτικού Ομίλου», θέτει εις το στόμα του θεαν­θρώπου εν μονολογία τα εξής: «Δεν είπα πως είμαι Θεός. Μα δεν ξεύρω και αν είμαι. Αφ’ ότου έ­γινα άνθρωπος ξέχασα από πού ήρθα. Και η σκέψις μου όντας ανθρώπινη είναι περιορισμένη. Κάτι αόριστον αναδεύεται μέσα μου. Ό­ταν ξαναναστηθώ θα ξανάβρω ίσως την θεότητά μου» [το απόσπασμα είναι από το «Φως που καίει» του Βάρναλη]

(…)

Τας ανατρεπτικάς ταύτας του θρησκευτικού, ηθικού και κοινωνικού ημών καθεστώτος θεωρίας διαδίδοντες διά τερατώδους γλωσ­σικού εξαμβλώματος, ένθεν μεν επιδιώκουσι την βαθυτέραν εμφύτευσιν των βλασφήμων αυτών δι­δασκαλιών εν ταις απλοϊκαίς του Ελληνικού λαού ψυχαίς, ετέρωθεν δε την απομακρυνσιν αυτού από της ευλήπτου και ευγενούς του Ιερού Ευαγγελίου γλώσ­σης (…)

(…)

Τοιουτοτρόπως δε καταδείκνυνται oι πλείστοι του εκπαιδευτικού τούτου ομίλου ως oι φανατικοί και συστηματικοί απόστολοι του κομ­μουνισμού, το οποίον [sic] ο ιδρυτής αυτού, ο Εβραίος Μαρξ, ορίζει ως κατάργησιν της θρησκείας, της ηθικής, της οικογενείας, των συνό­ρων, τουτ’ έστι της πατρίδος, ως πάλην των τάξεων, δικτατορίαν του προλεταριάτου και δήμευσιν της ιδιοκτησίας».

Κατά φυσικήν λοιπόν ακολουθίαν αν ο λεγόμενος ούτος εκπαιδευτικός όμιλος εξακολουθήση τον διασυρμόν της αγίας ημών πί­στεως, τον σφαγιασμόν της χριστιανικής ηθικής, τον εξευτελισμόν του εσταυρωμένου Σωτήρος και του τιμίου Σταυρού προ των παιδι­κών ομμάτων και διά των παιδι­κών χειρών, αν εξακολουθήση η δηλητηρίασις των ελληνοπαίδων διά της εν τοις σχολείοις διδασκα­λίας επί τη βάσει των εθνοκτόνων και ψυχοφθόρων εμπνεύσεων Γλη­νού, ων βρίθουσι το περιοδικόν «Αναγέννηση», η Ιστορία Χωραφά, «Ο Αέρας» του Τζαμασφύρα, τα Νεολληνικά Κοντοπούλου, «Ο Ήλιος» του Παπαμιχαήλ, «Η Ιχνογραφία» του Ρούμπου, τα άρ­θρα και δημοσιεύματα της Έλλης Λαμπρίδου, τα έργα του Βάρναλη και άλλων συνεργατών αυτών, εντός ολίγου δεν θα έχη η Εκκλη­σία πιστά τέκνα, oι πατέρες υιούς, αι μητέρες θυγατέρας, οι στρατη­γοί στρατιώτας, η πολιτεία τιμί­ους υπαλλήλους και η Ελλάς ορθοδόξους αληθείς «Έλληνας».

Στην πανταχούσα των 62 ιεραρχών (τόσοι την υπέγραφαν) ο Βάρναλης απάντησε με ένα διάσημο ποίημά του, που εδώ το παραθέτω στην αρχική του μορφή:

ΜΠΟΝΑΜΑΣ

Σαράντα σβέρκοι βοδινοί με λαδωμένες μπούκλες
σκεμπέδες σταβροθόλωτοι και βρώμιες ποδαρούκλες
ξετσίπωτοι ακαμάτηδες, τσιμπούρια και κορέοι
ντυμένοι στα μαλάματα κι επίσημοι κι ωραίοι.

Εξήντα λύκοι με προβιά (γι’ αυτούς βαράν καμπάνες)
φάγανε γουρουνόπουλα, στραγγίσαν νταμιτζάνες!
Κι απέ ρεβάμενοι βαθιά ξαπλώσανε στα τζάκια,
κι αβάσταγες ενιώσανε φαγούρες στα μπατζάκια.

Την προσευκή τους κάνανε τα πράματα ν’ αλλάξουν
να ξεπροβάλουν οι κυράδες του Δεκαημέρου
χωρίς καπίστρι και λουρί, πολλές μαζί… (φυλάξου
τα πισινά του μουλαριού τα μπρος του καλογέρου!)

Κι ο Σατανάς τούς άκουσε που πιο καλά τους ξέρει
κι έστειλε τον καθηγητή της ηθικής ξεφτέρι…

Όξω οι φτωχοί φωνάζανε: «Πεινάμε τέτοιες μέρες”
γερόντοι και γερόντισσες, παιδάκια και μητέρες.
Κι οι των επίγειων αγαθών σφιχτοί νοικοκυρέοι
ανοίξαν το παράθυρο κι είπανε: «Φταιν οι αθέοι».

ΓΕΡΒΑΣΙΟΣ Ο… ΘΕΟΕΜΒΑΙΚΤΗΣ
(Διά το γνήσιον Κ. ΒΑΡΝΑΛΗΣ)

Στην έκδοση των Απάντων του (που μόνο «άπαντα» δεν είναι), ο Βάρναλης παρέλειψε τους έξι στίχους που έχω γράψει με πλάγια, και άλλαξε τον τίτλο σε «Πρωτοχρονιάτικο» (και, παρεμπιπτόντως, αν ξέρετε ποιος είναι ο καθηγητής της Ηθικής, θα με ενδιέφερε πολύ).

Είχε βέβαια προηγηθεί το ελληνικό κράτος, το οποίο παρέπεμψε το 1925 τον (καθηγητή της Μέσης εκπαίδευσης) Βάρναλη στο εκπαιδευτικό συμβούλιο, και το εκπαιδευτικό συμβούλιο, απαρτιζόμενο μάλιστα από επιφανείς Φιλελεύθερους, κάλεσε τον Βάρναλη σε απολογία διότι «συγγράψας, εκδώσας και κυκλοφορήσας υπό το ψευδώνυμον Δήμος Τανάλιας τα βιβλία ‘Το φως που καίει’ και ‘Ο λαός των μουνούχων’ επεχείρησε να διαδώση δι’ αυτών ιδέας ανατρεπτικάς των εννοιών της πατρίδος, του Κράτους, της κοινωνίας, εξευτελιστικάς δε της θρησκείας, υποπεσών ούτω εις παράβασιν των καθηκόντων αυτού, και ως πολίτου και ως έλληνος διδασκάλου, τοσούτον βαρείαν, ώστε να αποβαίνη η τοιαύτη πράξις του ασυμβίβαστος προς την εκπλήρωσιν των προς την πολιτείαν καθηκόντων αυτού». [Κάποια μέρα ίσως παρουσιάσω ολόκληρο αυτό το κείμενο] Πρώτο θύμα των Μαρασλειακών, ο Βάρναλης τιμωρήθηκε λίγο αργότερα με εξάμηνη παύση και μετά απολύθηκε.

Αυτά, για να έχουμε ολοκληρωμένη την εικόνα.

Τέλος, ο Ανδρ. Παναγόπουλος, στο άρθρο που προαναφέραμε, επικαλείται ως απάντηση στους εξ αριστερών επικριτές της επίσκεψης Τσίπρα, την επίσκεψη του Χαρίλαου Φλωράκη στο Αγιονόρος. Ασφαλώς έχει τη σημασία της η επίσκεψη αυτή, αλλά δεν συγκρίνεται, αν πάρουμε υπόψη ότι ο Φλωράκης το 1995 που επισκέφτηκε τον Άθω μαζί με τον Τίτο Βανδή, παππού του αρθρογράφου, είχε πια αποχωρήσει από την μάχιμη πολιτική. Πιο ταιριαστό αντιπαράδειγμα θα ήταν ίσως η αρθρογραφία του Ν. Ζαχαριάδη στην περίοδο 1945-47. Ο Ζαχαριάδης δεν επισκέφτηκε βέβαια το Αγιονόρος αλλά στην αρθρογραφία του δεν είναι καθόλου αδιάφορος για τις εξελίξεις στο Πατριαρχείο, ενώ έγραψε συγκεκριμένα (Ριζοσπάστης 9.9.1945):

Εδώ θα πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι η Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία και η Χριστιανική θρησκεία γενικότερα, όπως την εκφράζει η Εκκλησία αυτή, παίξαν όχι μόνο στη Ρωσία μα και στα Βαλκάνια έναν προοδευτικό ρόλο τόσο σαν παράγοντας που διευκόλυνε και επιτάχυνε την εθνική διαμόρφωση, συσπείρωση και ανάπτυξη, παρέχοντάς της ενιαία ιδεολογικά πλαίσια, όσο σαν στοιχείο που στα χρόνια του εξανδραποδισμού και της σκλαβιάς κάτω από την οθωμανική τυραννία συνέτεινε σημαντικά και ουσιαστικά στον εθνικοαπελευθερωτικό τότε αγώνα, παρά και ενάντια στην αντίδραση και προδοσία που έκαναν σημαντικοί και σημαίνοντες παράγοντες και κορυφές της Ορθοδοξίας ιδιαίτερα στο Φανάρι. Είναι αναρίθμητα τα παραδείγματα που δείχνουν ότι Ταγοί και απλοί στρατευόμενοι της εκκλησιαστικής ιεραρχίας πάλεψαν και με το ντουφέκι στο χέρι στο πλευρό του Λαού και ότι μοναστήρια και μοναστήρια είχαν μεταβληθεί σε μπαρουταποθήκες και λαϊκά φρούρια.

Θα μπορούσε ο Τσίπρας να αναφέρει αυτό το απόσπασμα -αλλά τότε θα τον έβγαζαν ζαχαριαδικό. Οπότε καλύτερα οι Ζαπατίστες.

 

269 Σχόλια προς “Το Αγιονόρος, η εκκλησία και ο Βάρναλης”

 1. kilkis said

  Πρώτος? Καλημέρα…

 2. Αριστείδης Καρατζόγλου said

  Χωρίς παρεξήγηση, αλλά βρίσκω τρομερά άκομψο να προσπαθούμε να χρυσώσουμε τις πολιτικάντικες κωλοτούμπες του Τσίπρα.

 3. Πάνος με πεζά said

  Καλημερες! Δυο ορθογραφικες αποριες,για την αρχη: εξορισμού μια λεξη,σαν γενικη του ‘εξορισμος’, και καπηλεία με -ει- ; Θυμομουν πατριδοκαπηλία,αρχαιοκαπηλία…Αλλαζει μονο στο συνθετο;

 4. LandS said

  «Ερχόμαστε στο Αγιονόρος, υπονόησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, όχι φορώντας τις κουδούνες και τους σταυρούς στο λαιμό, όπως άλλοι πολιτικοί και αξιωματούχοι, αλλά με τους δικούς μας όρους, και προσπαθούμε να βρούμε τα κοινά σημεία ώστε να υπάρξει [διάλογος]»

  Έτσι, γιατί οι σύντροφοι στα κανάλια πολύ αμυντικά το έπαιξαν και δε μου άρεσε.

 5. kilkis said

  @3 Ναι, μόνο στο σύνθετο αλλάζει….

 6. Γς said

  >αφού ο μισός (και κάτι παραπάνω) ελληνικός λαός έχει εξορισμού αποκλειστεί από την πρόσβαση στο Αγιονόρος

  Το μισό του ουρανού (και κάτι παραπάνω)

 7. Τσοπάνος said

  » ….Γιώργος Κοτζιούλας, ο οποίος πράγματι ήταν και κομμουνιστής και χριστιανός…»
  Αριστερός και φιλακόλουθος: Ο συνδυασμός που σκοτώνει…
  Καλά λέει ο Ραφαηλίδης ότι η Κομ. Αριστερά στην Ελλάδα δεν είναι ταξική, αλλά χριστιανική. Και φαίνεται να δικαιώνεται ο Νίτσε, όταν λέει ότι ο σοσιαλισμός (της εποχής εκείνης) ανάγεται στο χριστιανισμό.
  Πού κολλάει η προοδευτική (λέμε τώρα…) αριστερά με την αντιδραστική εκκλησία και το δουλοπρεπή χριστιανισμό?
  Μου φαίνεται κύριε sarant ότι δίνεις πάσα στον Εαμοβούλγαρο….

 8. Πάνος με πεζά said

  Μαλιστα,ευχαριστω.Καλα θυμομουν μια δυσκολια (ορθογραφικη) στις καπηλειες…Εχει και το καπηλ(ε)ιό ενα θεμα,αλλα εκει μαλλον παιζουν και τα δυο;

 9. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  3: Με δυο κουβέντες έπιασες δυο μεγάλα άρθρα που θέλω να γράψω. Για το εξορισμού ναι, οι περισσότεροι το γράφουν δύο λέξεις, ίσως έτσι είναι το σωστό. Η καπηλεία θέλει ΕΙ επειδή παράγεται από το καπηλεύω, η πατριδοκαπηλία και τα άλλα σύνθετα θέλουν Ι επειδή βγαίνουν από το πατριδοκάπηλος κτλ. Σε άλλες όμως περιπτώσεις αυτό δεν τηρείται. Θέλει άρθρο.

 10. gmich said

  Τι εφευρίσκουν οι ανόητοι για να κάνουν αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση ! Τέτοια ξεφτίλα.

 11. Aγάπη said

  Άγιον Όρος, ε; 🙂 Αντιγράφω από http://www.pame.gr/ekklisia-thriskeies/orthodoxia/avato-agiou-orous.html
  «Η περίπτωση της Πόντιας από τη Θεσσαλονίκη, Μαρίας Ποιμενίδου, ήταν όμως η πιο ενδιαφέρουσα, αφού στάθηκε αιτία, δύο μήνες μετά το εγχείρημά της, να ψηφιστεί το Νομοθετικό Διάταγμα 2623/1953, που προέβλεπε ποινή φυλάκισης έως και ενός έτους για ανάλογες περιπτώσεις.» Δηλαδή, σαν να μήν έφταναν τα έξοδα και ο κόπος; κινδυνεύω να πάω φυλακή αν το πράξω;

 12. Aγάπη said

  7 Πάσχα πριν μερικά χρόνια σε οικισμό κοντά στο Πόρτο Γερμενό, η μοναδική εκκλησία – ξωκλήσι μάλλον – δέν έχει παπά και ο ξενοδόχος έχει κανονίσει να φέρει έναν από τα Βίλια να κάνει ανάσταση για τον ίδιο και την οικογένειά του. Πήγα κι’ εγώ μαζί με έναν άλλο πελάτη, έξι άτομα συνολικά το εκκλησίασμα. Πήγαμε και γυρίσαμε με τα πόδια, σύντομη βόλτα στα χωράφια, με αναμμένες λαμπάδες στην επιστροφή. Ο ξενοδόχος μού είπε, «έτσι ήταν και οι πρώτοι κομμουνιστές, σαν τους πρώτους χριστιανούς, στο σκοτάδι κουβαλάγανε το φωτάκι τους.» Ήταν ταυτόχρονα κομμουνιστής και χριστιανός 🙂

  9 το «εξορισμού» με στέλνει στον εξορισμό, όχι στον ορισμό 🙂

 13. ΠΑΝΟΣ said

  http://www.protothema.gr/politics/article/403167/portaliou-anexodes-abelofilosofies-i-episkepsi-tsipra-sto-agio-oros/

 14. Γς said

  Εχει όμως και την έπαρσή του να μιλάς για διάλογο, ενός ατόμου, ενός κόμματος, μιας πολιτικής ιδεολογίας με ένα δογματικό θρησκευτικό ‘κρατίδιο’, κατεστημένο αιώνων.

  Και όσο σκέφτομαι ότι αν δεν είχε μεσολαβήσει η Οκτωβριανή επανάσταση το Αγιο Ορος θα ήταν ίσως ρωσικό με την εθνική σύσταση των μοναχών που θα υπήρχε σήμερα.

 15. BLOG_OTI_NANAI said

  Δεν έχω διαβάσει ακόμα το άρθρο, διότι θέλω να τοποθετηθώ και άρα να το διαβάσω προσεκτικά.

  Όμως, με αφορμή το σχόλιο, να πω:
  Τι πάει να πει «κωλοτούμπα»; Δεν το καταλαβαίνω. Είπε ο Τσίπρας ότι έπαψε πια να είναι άθεος; Έκανε θρησκευτικό γάμο;

  Ο Τσίπρας επιδεικνει κοινή λογική και θάρρος. Θες να κρύβεσαι ότι ΤΑΧΑ θες να κυβερνήσεις, ή θες να δείξεις ότι ΠΡΑΓΜΑΤΙ θέλεις να κυβερνήσεις;
  Αν θέλει να κρύβεται και να λέει παρλαπίπες συνωμοσιολογικές σαν το blog Ροΐδη Εμμονές ότι για όλα φταίει η Εκκλησία, όπως για άλλους φταίει ότι μας ψεκάζουν, τότε κάθεσαι σε ένα blog, ως νέο καφενείο, και την ώρα που ξύνεσαι ενώπιον όλων, παριστάνεις και τον επαναστάτη ότι εγώ «δεν μασάω». Ναι, αλλά όταν δει κάποιος τους οπαδούς που μαζεύονται στο blog Ροΐδη Εμμονές, θα δει ότι μασάνε, και πολύ μάλιστα, διότι το καφενείο τους μαζεύει, αρχαιολάγνους εθνικιστές, φασίστες απογόνους του Περικλή, ψεκασμένους με ολοφάνερο ψυχολογικό πρόβλημα σαν τον «Εαμοβούλγαρο», οπαδούς της Εσπρέσσο κ.λπ. κ.λπ. με ΜΟΝΑΔΙΚΟ συνδετικό τους κρίκο το μίσος τους για κάθε τι που έχει σχέση με την Εκκλησία και τις βλαστήμιες τους (κάφροι, ζώα, πρόβατα, κ.λπ. κ.λπ.) για κάθε συμπολίτητη τους που τυχαίνει να έχει διαφορετικές απόψεις με συτούς και να πιστεύει σε θεό.

  Σε αυτό το ρεζιλίκι καταντούν αυτοί που «δεν μασάνε», πέρα από το γεγονός ότι δεν έχουν πολεμήσει ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ την αθεΐα ως φορέα ολέθρου επί 7-8 δεκαετίες στον 20ο αιώνα ώστε να προτείνουν την υποχρεωτική απομάκρυνση από την αθεΐα, με την ίδια λογική που τα κακώς κείμενα της Εκκλησίας, επιβάλλουν απομάκρυνση από τον Χριστιανισμό. Δύο μέτρα, δύο σταθμά.

  Όταν όμως έχεις συναίσθηση ευθύνης, και θέλεις να κυβερνήσεις όχι μόνο συνομωσιολόγους που πιστεύουν ότι αν δεν υπάρχει εκκλησία, αυτομάτως θα λυθούν τα προβλήματα του πλανήτη, και θέλεις να κυβερνήσεις και εμένα και εκατομμύρια άλλους που είναι φιλικοί με την ορθόδοξη πίστη, τότε πρέπει να το δείξεις έμπρακτα ότι παρόλο που είσαι άθεος, εντούτοις μπορείς να δείξεις ανοχή για εκείνον που πιστεύει. Αλλιώς, άντε να κυβερνήσεις το σπίτι σου.

  Δεν καταλαβαίνω λοιπόν την έννοια της «κωλοτούμπας». Εγώ μόνο θάρρος βλέπω σε αυτό, διότι συγκρούεται με τα μή ανεκτικά στοιχεία της παράταξης του. Ειδικά αν κρατήσει σταθερά και δεν χαριστεί στα κακώς κείμενα ανθρώπων της Εκκλησίας και ταυτόχρονα αναγνωρίσει τα καλά της, τότε όλοι θα παραδεχτούν την δίκαιη θέση του. Τα σκάνδαλα να είναι σκάνδαλα (εφόσον αποδειχτούν βεβαίως) αλλά και τα καλά να είναι καλά. Η πίστη δεν βλάπτει, αλλά ο φανατισμός με ταυτόχρονη έλλειψη ανεκτικότητας βλάπτει. Το ίδιο ακριβώς που βλάπτει σε όλα τα πράγματα. Η εμμονή με την αθεΐα έβλαψε το ίδιο και αποδείχτηκε, η εμμονή με την πολιτική, με το χρήμα, με το ποδόσφαιρο, ακόμα και η εμμονή με το ερωτικό πάθος προκαλεί εγκλήματα. τα ξαναείπαμε αυτά. Κοινή λογική θέλει και πόλεμο κατά της έλλειψης ανεκτικότητας προς όλες τις πλευρές. Η έλελιψη ανεκτικότητας από την πλευρά εκπροσώπων της Εκκλησίας να στηλιτεύεται αλλά το ίδιο και από κάθε άλλη πλευρά.

  Προσωπικά τον Τσίπρα τον ψήφισα και τον βλέπω ότι κάνει μια προσπάθεια.

 16. atheofobos said

  Μιας και τον κάλεσαν καλά έκανε και πήγε.
  Άλλωστε ήθελαν και να τον ευχαριστήσουν για την στήριξη που τους προσέφερε στα αιτήματά της Ιεράς Κοινότητας για την φορολογική αντιμετώπισή της Μοναστικής Πολιτείας .
  Είναι γνωστό ότι όλα τα μοναστήρια της Ελλάδας λιμοκτονούν και ίσως χρειάζονται ένα μέρος από τον ΕΝΦΙΑ να πάει σε αυτά.
  http://www.crashonline.gr/%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CF%87%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BF-%CF%84%CF%83%CE%AF%CF%80%CF%81%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%AC%CE%BE%CE%B9/
  Ενδιαφέρον επίσης από το ίδιο δημοσίευμα είναι το απόσπασμα που λέει ότι:

  Αμέσως μετά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε τον Ναό του Πρωτάτου όπου φυλάσσεται η πανίερη εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί». Αφού ο Πρωτεπιστάτης π.Συμεών Διονυσιάτης του μίλησε για την ιστορία του ναού ο κ. Τσίπρας ζήτησε να μείνει για λίγα λεπτά μόνος στον Ιερό όπου και η πανίερη εικόνα.

  Σε αυτό λιγάκι μπερδεύτηκα.
  Σέβομαι την πίστη του καθενός είτε σε πανίερες εικόνες, είτε και σε ξόανα ακόμα, αλλά ένας δηλωμένος άθεος τι θέλει να κάνει μόνος του με μία εικόνα σε ένα ιερό ;
  Ή δεν είναι άθεος αλλά δηλώνει έτσι για τους ψηφοφόρους του, είτε προσπαθεί να κλείσει το μάτι στους θρησκευόμενους λέγοντας τους έμμεσα μην ακούτε τι λέω αλλά δείτε τι πράττω !
  Δεν ξέρω αν γνωρίζει μόνο τα τσιτάτα του Μάο, όπως γράφω στο ποστ μου :
  ΚΑΜΠΟΤΖΗ -Ο ΤΣΙΠΡΑΣ, Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΑΟ, Ο ΠΟΛ ΠΟΤ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2008/03/v.html
  αλλά πολύ νωρίτερα ο Λένιν είχε πει πολύ σωστά πως:
  Η εντιμότητα στην πολιτική είναι αποτέλεσμα της δύναμης, ενώ η υποκρισία αποτέλεσμα της αδυναμίας.

 17. Γς said

  12:
  >Πήγα κι’ εγώ μαζί με έναν άλλο πελάτη

 18. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  11: Και μια γαλλίδα δημοσιογράφος Μαρίζ Σουαζύ κατάφερε να εισχωρήσει στο Αγιονόρος στον μεσοπόλεμο -ή έτσι ισχυρίστηκε στο βιβλίο που έβγαλε.

  13: Αυτό το άρθρο υπονοώ εκεί που λέω για άστοχες κριτικές -μεγάλη δόξα της σ. Πορτάλιου να φιλοξενηθεί από την εφημερίδα του κομιστή.

 19. 18β Το κείμενο της Πορτάλιου φιλοξενήθηκε σε διάφορα μέσα (π.χ. http://www.lifo.gr/now/politics/51484) και βρίσκω εντελώς άτοπη την ειρωνεία σου εδώ, Νίκο. Κατά τα άλλα μακάρι να ισχύει η ερμηνεία σου («ερχόμαστε και σ’ όποιον αρέσουμε»), έτσι κι αλλιώς έχει κανείς άλλα, σοβαρότερα να σούρει στον Τσίπρα εξ αριστερών 😉

 20. qq said

  Θα συμφωνήσω με το #2 και προσθέτω, δεν σας πάει καθόλου ο ρόλος του άχαρου προπαγανδιστή. Αναρωτιέμαι αν έρχεται άνωθεν εντολή. Κάπως έτσι, Νίκο Σαραντάκο γράψε επειγόντως κάτι γιατί χανόμαστε. Σε αυτό το πνεύμα θα ήταν και η 10λεπτη συνομιλία του με την Παναγιά. Ο ένας απαγγέλλει τα πιστεύω, ο άλλος έχει τετ-α-τετ συναντήσεις με τα θεία. Πολιτικάντηδες τετάρτης κατηγορίας.

  http://www.youtube.com/watch?v=v_1zmmJS_Fg#t=11

 21. ππαν said

  Η Εθνική Βραζιλίας απαρνήθηκε το στυλ που την έκανε διάσημη κι αγαπητή στο όνομα του πραγματισμού, τα χαΐρια της τα είδαμε πρόσφατα.

 22. ππαν said

  18β, 19: Η οποία εφημερίδα του Κομιστή φιλοξένησε και συνέντευξη του Τσίπρα πρόσφατα κλπ.

 23. ΠΑΝΟΣ said

  #18 -2
  Κατ’ ΕΜΕ,ευστοχότατη και λίγα λέει…Αν είχα θέση,κύρος,δόξα,αξίωμα,προβολή θα έλεγα πολλά περισσότερα,με πολλές προεκτάσεις.Είμαι όμως άσημος και περιορίζομαι στην ανάρτηση που αναπαρήγαγα.(Δεν το έβαλε μόνον ο κομιστής!).

 24. 18β Δεν είναι στου κομιστή η πρώτη δημοσίευση· άστοχο το χτύπημα κάτω από τη ζώνη…

 25. Νέο Kid Στο Block said

  21. H Bραζιλία όμως έχει 5 αστέρια στη φανέλα. Ενώ ο καημένος ο Τσιπραδόρ είναι η μικρή Ολλανδέζα. Όλοι λένε «τι ωραία μπάλα!» «τι παικταράδες!» αλλά από αστέρια…γιοκ! 😆

 26. Με πρόλαβε ο Δύτης, είδα.

 27. 25: η Ππαν πώς μας ξέφυγε απ’ του Ρογήρου;

 28. sarant said

  19κε. Το ότι δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα του κομιστή είναι ίσως δευτερεύον, αλλά έχει ενδιαφέρον ότι άλλη φορά άρθρο της Π. δεν έχει δημοσιευτεί εκεί.

 29. ndmushroom said

  Όντως, κι εγώ όταν σκέφτομαι την ιστορία του Αγίου Όρους, τα βακούφια, τα Βατοπέδια, τους κάθε λογής κατεργαραίους σλαβικής (κυρίως) προέλευσης που βρίσκουν καταφύγιο εκεί, αμέσως στους Ζαπατίστας πάει το μυαλό μου.
  Δεν έχω πρόβλημα με την επίσκεψη, αντιλαμβάνομαι ότι κάτι έπρεπε να πει ο άνθρωπος, και το Μεξικό είναι πολύ μακριά για να το μάθουν και να τον πάρουν με τις πέτρες, αλλά ας μην υπερασπιζόμαστε τα αδικαιολόγητα, εκτός αν αναγνωρίζουμε το Παπικό αλάθητο και στους εκάστοτε ηγέτες της Αριστεράς.

 30. 28 Είναι λογική αυτή, να μην γράφουμε τίποτα επικριτικό για τα του οίκου μας γιατί θα το χρησιμοποιήσουν οι οχτροί μας; Συνήθως κατηγορούνται άλλοι σχηματισμοί για τέτοια :mrgreen:

 31. Αριστείδης Καρατζόγλου said

  @15, Σε αρκετά απάντησε ο #16 που ευτυχώς θυμήθηκε τη δεκάλεπτη απομόνωση του αυριανού πρωθυπουργού με την εικόνα, ενέργεια που για ένα δεδηλωμένο άθεο αναρωτιέμαι τι ακριβώς σημαίνει εκτος από πολιτικάντικη κωλοτούμπα (επαναλαμβάνομαι) στην προσπάθεια προσέγγισης των θρησκευόμενων ψηφοφόρων. Πιστεύω ότι ο Τσίπρας, όπως όλοι οι κομματάρχες, έχει ένα πολύ προσοδοφόρο μαγαζί να συντηρήσει και υπό αυτό το πρίσμα κάθε ενέργεια προσέλκυσης ποιμνίου κατανοητή (όχι σεβαστή), αν και καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή. Εγώ όμως που δεν έχω να λάβω κάτι από τις εκλογικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ, δεν βλέπω τον λόγο να μην γελάω με τα καμώματα του αρχηγού του και πολύ περισσότερο να προσποιούμαι ότι δεν βλέπω κραυγαλέες αντιθέσεις λόγων και έργων.
  Το μπλογκ Ροϊδη δεν με ενδιαφέρει καθώς το διαβάζω σπανιότατα. Για την ιστορία, δεν ψηφίζω.

 32. ππαν said

  27: Πώς σας ξέφυγα, ε;

 33. cronopiusa said

  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο Άγιον Όρος της Ελένης Πορτάλιου

  Εμένα πάντως μου άρεσε η φιλοφρόνηση με ρητό των Ζαπατίστας και όχι με ρήση του καθολικοού -άθεου ιερέα Jean Meslier ,
  είναι πιο κοντά στην αισθητική μου.
  Έχω διαβάσει και σαγηνευτεί «Το φλογισμένο ράσο » του αισθητή πεζογράφου Πλάτωνα Ροδοκανάκη, αλλά στο Άγιον Όρος δεν έχω πάει, συμμετείχα όμως στο κτίσιμο ενός σχολείου στην Τσιάπας κι ‘οπως έχω νοσηρά και διεσταμένη φαντασία -έχω διαβάσει και τους 8 τόμους του παρεξηγηµένου Μεγάλου Ανατολικού, φαντάζομαι
  τα «μικρά γκρίζα κύτταρα» του εγκεφάλου του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολιτευσης να βλέπουν τον σουμπκομαντάντε Μάρκος στο περιβόλι της Παναγιας, ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΝΑ ΧΩΡΑΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΟΣΜΟΥΣ
  υποθέτω ότι όταν ακουγε την παρακληση σκεφτόταν:
  «Το πολιτικό και στρατιωτικό τμήμα μας ενσωματώνουν μια μεγάλη ποικιλία «πιστεύω» από ένα εύρος πολιτισμών, κάτι που δεν μπορεί να οριστεί μέσα από ένα στενό ιδεολογικό μικροσκόπιο. Υπάρχουν αναρχικοί στις τάξεις μας, όπως υπάρχουν και Καθολικοί, Κομμουνιστές ή οπαδοί της Σαντερία. Είμαστε Ινδιάνοι στην ύπαιθρο και εργάτες στις πόλεις. Είμαστε πολιτικοί στο γραφείο και άστεγα παιδιά στους δρόμους. Είμαστε ομοφυλόφιλοι και ετεροφυλόφιλοι, άντρες και γυναίκες, πλούσιοι και φτωχοί. Αυτό που όλοι έχουμε κοινό είναι η αγάπη για τις οικογένειες μας και τον τόπο μας. Αυτό που έχουμε όλοι κοινό είναι η επιθυμία να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα για μας και για τη χώρα μας. Τίποτα απ’ αυτά δεν μπορεί να επιτευχθεί εάν πρόκειται να χτίσουμε τοίχους από λέξεις και αφηρημένες ιδέες γύρω μας. »
  σαν είπε
  «Όλα για όλους τίποτε για μας»

  ΤΟ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΙ, 1930, ΚΩΣΤΑΣ ΔΟΥΣΑΣ

  «Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για
  κατάργηση του θρησκευτικού όρκου,
  θέσπιση συμφώνου συμβίωσης,
  συζήτηση για το άβατο στις Μονές του Αγίου Όρους κλπ.
  Η δε Κοινοβουλευτική Ομάδα του αποχωρεί στον θρησκευτικό όρκο των βουλευτών, κατά την έναρξη της Ολομέλειας της Βουλής.»

  Καλογεράκι θα γενώ Σ. ΠΑΓΙΟΥΜΤΖΗΣ 1939

  «H επίσκεψη του «άθεου» Τσίπρα στο «περιβόλι της Παναγιάς» μυρίζει εκλογές…
  – Συνεχίζει να ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ την άμεση λειτουργία των Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών;
  – Απηχεί τη θέση του η τοποθέτηση της Ρένας Δούρου, τον περασμένο Μάρτιο, ότι το κόμμα δεν προσβλέπει σε μονομερή διαχωρισμό Εκκλησίας – Κράτους;»

  Αθ.Λάγουρος&Π. Πάνου ~ Καλογεράκι θα γινώ 1954 (Γ.Παπαιωάννου)

 34. Alexis said

  Μνημείο σκοταδισμού και μισαλλοδοξίας το κείμενο της Ιεράς Συνόδου αλλά εκεί που γελάει κι ο κάθε πικραμένος είναι εκεί που λέει ότι οι άθεοι θα απομακρύνουν τον ελληνικό λαό «από της ευλήπτου και ευγενούς του Ιερού Ευαγγελίου γλώσ­σης (…)»
  Διερωτώμαι τι ποσοστό του ελληνικού λαού (τότε και τώρα) μπορεί να καταλάβει αυτή την εντελώς στρυφνή καθαρεύουσα που χρησιμοποιούν στο κείμενό τους;

  Το ποίημα-απάντηση του Βάρναλη και ιδιαίτερα η τελευταία στροφή μου θυμίζει αυτό:

 35. Συμφωνώ κατά βάση με τον Blog oti nanai, αλλά με προβληματίζει κι εμένα το το ότι ο Τσίπρας «ζήτησε να μείνει για λίγα λεπτά μόνος στον Ιερό όπου και η πανίερη εικόνα», αν είναι αλήθεια. Μήπως ο άνθρωπος ζήτησε απλώς λίγη περισσότερη ώρα για να θαυμάσει την εικόνα ως έργο τέχνης;

 36. Avonidas said

  #15, BLOG_OTI_NANAI :«Είπε ο Τσίπρας ότι έπαψε πια να είναι άθεος;»

  Παλιά, πολύ παλιά, πριν τον πάρει το Ποτάμι, ο Γιώργος Γραμματικάκης, ερωτηθείς αν «έχει νόημα να δηλώνει κανείς σήμερα αριστερός», απάντησε: «η Αριστερά δεν υπήρξε ποτέ μια απλή δήλωση».

  Το ίδιο ισχύει και για την αθεΐα.

 37. Avonidas said

  Όσο για το αν ο Τσίπρας είναι ή δεν είναι άθεος, πολύ φοβάμαι πως η απάντηση είναι απλή: Ο Τσίπρας είναι ό,τι χρειάζεται να είναι κάθε μέρα, προκειμένου να πάρει ψήφους. Κι αυτός είναι ο λόγος που τον ψηφίζω κάθε φορά με πιο βαριά καρδιά, ελλείψει εναλλακτικής, και που κάποια στιγμή θα πάψω να τον ψηφίζω, όταν ξεπεραστεί το προσωπικό μου Κατώφλι Ξεφτίλας.

 38. Από το παράθεμα του Ζαχαριάδη με παραξενεύουν οι λέξεις «όχι μόνο στη Ρωσία». Υποστήριζε πραγματικά ότι η Εκκλησία έπαιξε προοδευτικό ρόολο στη Ρωσία, ή συντασσόταν απλώς με την κάποια αλλαγή πορείας του Στάλινστον Πόλεμο;

 39. Άγγελε, ο Ζαχαριάδης εικάζω πως θα εννοούσε το ρόλο του χριστιανισμού (και της πάλης κατά των Τατάρων) στην δημιουργία και παγίωση των Ρως του Κιέβου και κατόπιν της Μοσχοβίας.

 40. LandS said

  36.
  Έτσι.

  Και μη ξεχνάμε, ο Ανεξίθρησκος δε έχει ιερατείο, δεν προσηλυτίζει, δεν διώκει, δεν κάνει διακρίσεις. Κάποιοι Άθεοι είναι ανεξίθρησκοι, κάποιοι όχι.

 41. cronopiusa said

  ΧΡΕΩΣΑΝ ΣΤΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ 5,8 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΝΦΙΑ

  Περιμένω το ΕΝΦΙΑ στις Μονές του Αγίου Όρους

 42. sarant said

  30: Δεν λέω αυτό, είπα ότι άλλη φορά δεν θα δει η Π. εμφάνιση στο ΠΘ.
  Πάντως, δεν αναδημοσίευσε όλες τις κριτικές κατά Τσίπρα το Πρώτο Θέμα. Για να αναδημοσιεύσει αυτήν σημαίνει ή ότι η αρθρογράφος είναι σημαίνον πρόσωπο ή ότι την βρήκε περισσότερο αξιοποιήσιμη για τους δικούς του σκοπούς.
  Ίσως πάλι έχω εγώ άχτι με την Π., η οποία πριν από λίγο καιρό έγραψε ότι η νίκη της Δούρου οφείλεται σε συναλλαγή με τη Χρυσή Αυγή (δεν βρίσκω το άρθρο και ίσως η διατύπωση δεν είναι ακριβής, το πνεύμα είναι)

  33: Ο Μελιέ -που είπε την περίφημη φράση για τον βασιλιά και τα άντερα του παπά. Μάλλον δεν την είπε, την έγραψε και μετά το θάνατό του τη μάθαμε.

 43. sarant said

  38-39: Κι εγώ κάτι τέτοιο υποθέτω.

 44. Avonidas said

  «Άμεσοι δε συνέπειαι της τοιαύτης διδασκαλίας είναι: Η κατάργησις της προσευχής, των εορτών και του εκκλησιασμού της μαθητιώσης νεολαίας· ο συναγελασμός ενηλίκων εν τοις σχολείοις των αρρένων μετά των θηλέων, το μαλλιοτράβηγμα των μαθητριών και διδασκάλων, η θεωρία περί γονιμοποιήσεως των ρεγγών«

  Μπαρδόν; Arson, murder and jaywalking, που λένε 😛 Ξέρει κανείς τι θέλει να πει ο ποιητής;

  «εντός ολίγου δεν θα έχη η Εκκλη­σία πιστά τέκνα, oι πατέρες υιούς, αι μητέρες θυγατέρας, οι στρατη­γοί στρατιώτας, η πολιτεία τιμί­ους υπαλλήλους και η Ελλάς ορθοδόξους αληθείς «Έλληνας».»

  Μα είναι φανερό! Το φλερτ μερικών/αρκετών/έλα τώρα, σχεδόν όλων των Ιεραρχών μας με τα χρυσάβγουλα είναι ένα «μεμονωμένο» φαινόμενο, ένα «καινούριο φρούτο», που δεν έχει καμιά σχέση με την ιστορική στάση της Ελλαδικής Εκκλησίας!

  Ναι, ναι, ξέρω, δεν είναι σωστό και συνεπές να καταδικάζουμε συλλήβδην την Ορθοδοξία και τον Χριστιανισμό για όσα λένε και κάνουν οι Ιεράρχες. Θα ήθελα όμως να δω για αλλαγή τους χριστιανούς μας που θίγονται από αυτές τις συσχετίσεις να «καταδικάζουν τη μισαλλοδοξία από όπου κι αν προέρχεται». Ή τουλάχιστον, θα ήθελα οι χριστιανοί Ορθόδοξοι που το κάνουν αυτό να ήταν τουλάχιστον όσοι κι οι κομμουνιστές, σοσιαλιστές κι αναρχικοί καταδίκασαν και καταδικάζουν τον Σταλινισμό.

 45. sarant said

  44:
  Η ελαφρώς παραληρηματική αναφορά στη… γονιμοποίηση των ρεγγών και στις ξαπλωμένες σε χαλιά νεάνιδες είναι αντιγραφή του (ψευδούς) κατηγορητηρίου που είχε διατυπωθεί παλιότερα για το Παρθεναγωγείο του Βόλου και τον διευθυντή του, τον Αλέξανδρο Δελμούζο, το 1911.

 46. Avonidas said

  45: Εγώ κάτι για ένα αγγούρι θυμάμαι… 😐

 47. cronopiusa said

  Προσπαθώ να μπω στο κεφάλι του Αλέξιου
  πώς κούφανε ζαπατίστες, θεοεμβαίκτες και παλικάρια που γιναν μαλλιά κουβάρια

 48. Avonidas said

  # 45: Το να πει κανείς ότι η εγκύκλιος αυτή της Ιεραρχίας είναι «ελαφρώς παραληρηματική», μοιάζει κάπως σαν να λέμε ότι ο Τζέγκις Χαν ήταν «κομμάτι άγριος».

  Ακολουθώντας πάντως το νόμο του Μέρφυ, προτιμώ να μην αποδίδω σε κακία αυτό που μπορεί απλά να ερμηνευτεί ως ηλιθιότητα. Κι έτσι, περιορίζομαι να εικάσω ότι τα καπακωμένα μυαλά ίσως δεν λειτουργούν σε πλήρη ισχύ.

 49. Γς said

  41:
  Προφανώς λάθος [για το αστεροσκοπείο].

  Και γιατί βάζεις καρακιτσαρία βίντεο;

  Να σου ρίξω κι εγώ ένα γλυκύτερο «Ντον’τ κράΙ» να μάθεις [να καθαρίσει και τ αυτάκι μας]

 50. Πέπε said

  Νίκο, δε βρίσκω ότι το άβατο του Αγίου Όρους συνιστά ανωμαλία.

  Με κοσμικά κριτήρια, φυσικά και είναι ανωμαλία. Αλλά με κοσμικά κριτήρια το να είσαι μοναχός είναι από μόνο του ανωμαλία. Πόσο μάλλον να είσαι αναχωρητής, στυλίτης και διάφορα άλλα τέτοια ακραία. Γι’ αυτό ακριβώς, αυτά όλα συμβαίνουν εκτός του «κοσμικού» κόσμου. Εντός του μοναστικού κόσμου ισχύουν άλλα κριτήρια (τα οποία δε γνωρίζω γιατί δεν έχω καμία σχετική εμπειρία).

  Και σιγά το θέμα πια, δεν μπορεί να πάει μια γυναίκα και τι έγινε; Μπορεί να πάει σε κάθε άλλη γωνιά της χώρας – το κάνει; Και η μεγαλύτερη ταξιδιώτισσα, κάπου κάτι θα έχει παραλείψει. Ειδικά όμως εκεί που απαγορεύεται, την τρώει να πάει. Σαν τις πατάτες του Καποδίστρια…

 51. Γς said

  41:
  Λίγο Κάντρι [Conway] ακόμα;

  Αφιερωμένο στον Μιχάλη και όλο το Τέξας!

 52. BLOG_OTI_NANAI said

  Δηλαδή πιστεύει κάποιος ότι ο Τσίπρας έγινε πιστός ξαφνικά μόλις είδε την εικόνα; Ή μήπως οι πιστοί είναι τόσο ανόητοι, που να πιστεύουν ότι παρέα με την εικόνα ένιωσε τη Θεία Φώτιση; Φυσικά όχι. Η πολιτική είναι επικοινωνία: μένω με την εικόνα διότι δεν έχω πρόβλημα με τα σύμβολα σας, μπορώ να σεβαστώ αυτά που σέβεστε και δεν έχω σκοπό να κάνω ιδεολογικό πόλεμο.

  Εδώ όμως υπάρχουν άνθρωποι που ζουν σε άλλον κόσμο, κάποια ουτοπία, δεν ξέρω… Βλέπω την ιστοσελίδα http://projector-revolt.blogspot.gr/ με άρθρο που έχει επικεφαλίδα την γελοιότητα: «Ο κόσμος θα φτιάξει, όταν κρεμαστεί ο τελευταίος βασιλιάς με τα άντερα του τελευταίου παπά»! Δεν έγινε αυτό με τον Στάλιν ή τον Πολ Ποτ ή τον Κιμ Ιλ Σουνγκ; Μόνο που στη θέση των βασιλιάδων, έπαιρναν κεφάλια οι σύντροφοι άθεοι, που έβαζαν τους πιστους τους να προσκυνούν τα γιγάντια αγάλματα τους ή μετά θάνατον, τα ταριχευμένα τους πτώματα…
  Κι όμως. Παρά το γεγονός ότι τα είδαμε, κάποιοι εξακολουθούν να γράφουν τα ίδια και τα ίδια σαν παιδάκια σε σχολικό λεύκωμα… Η Ελένη Πορτάλιου για παράδειγμα μοιάζει γυναίκα 60-65 χρόνων και γράφει με πυροτεχνήματα και κλασικά ιδεολογικά σχήματα προς ικανοποίηση του δικού της ποιμνίου, βοήθεια της… Λες και είμαστε ηλίθιοι και δεν καταλαβαίνουμε ότι κάθε δημόσιθο πρόσωπο, απευθύνεται και σε ένα ποίμνιο με συγκεκριμ΄λενα χαρακτηριστικά

  Μόνο παλιμπαιδισμό μπορώ να θεωρήσω, άνθρωπο που δεν είναι πλέον 15 ετών και όμως θεωρεί ότι η ΔΙΚΗ του ιδεολογία, όταν έρθει στα πράγματα, δεν θα γίνει κατεστημένο, δεν θα γίνει σύστημα με παθογένειες, δεν θα πάρει κεφάλια, αλλά κάποιοι με μαγικό τρόπο θα φτιάξουν τον πλανήτη της καθαρότητας, σαν προτεσταντική εκκλησία ένα πράμα, όπου τίποτα μολυσμένο δεν θα υπάρχει εκεί… Δηλαδή, καμιά φορά χάνεις πάσα ιδέα, πόσο ουτοπικά ψεκασμένος μπορεί να είναι κάποιος που παριστάνει, ή αυτοονομάζεται «προοδευτικός», και θυμίζουν όσα λέει ατάκες από τζαμαϊκανό που μόλις έχει καπνίσει ένα μέρος από το φυσικό του περιβάλλον…

 53. sarant said

  50: ‘Αλλο οι μονές, άλλο το υπόλοιπο έδαφος. Θα μου πεις, με τους νέους νόμους κινδυνεύουν να γίνουν άβατο οι μισές παραλίες.

  48: Ο μετριασμός (ελαφρώς) κάποτε λειτουργεί και επιτατικά 🙂

 54. Ριβαλντίνιο said

  @ 39 Ακόμα καλύτερο . Την πάλη των ορθοδόξων κομουνιστών του Αλεξάνδρου Νιέφσκι κατά των καπιταλιστών καθολικών Τευτόνων ιπποτών.

 55. spiral architect said

  Καλημέρα. ☺
  (ψιλο)σχετικό:
  http://users.uoa.gr/~nektar/history/3contemporary/nikos_zachariades_orthodoxia.htm

 56. Εαμοβούλγαρος said

  1) Καλά έκανε ο άθεος Αλέξης Τσίπρας και πήγε στο μπουρδέλο για άνδρες που ονομάζεται Περιβόλι της Παναγίας: Χωρίς την στήριξη αυτών των απατεώνων ουδείς μπορεί να κυβερνήσει το Ρωμέϊκο.

  2) Αν αύριο «τα τινάξει» ξαφνικά ο Τσίπρας, οι απατεώνες Χριστιανοί (με πρώτο και καλύτερο τον παπα-Μεταλληνό και τα μαθητούδια του Blog-oti-nanai και λοιπούς) θα βγαίνουν και θα λένε ότι ο Τσίπρας μετανόησε, εξομολογήθηκε, ήταν έτοιμος να γίνει χριστιανός και άλλες τέτοιες συνήθεις Χριστιανικές γελοιότητες. Το έχει ξανακάνει η κλίκα του Μεταλληνού με τον Βασίλη Ραφαηλίδη. Δείτε τί φρικτά ψέματα έχει γράψει ο παπα-Μεταλληνός γι’ αυτόν τον μεγάλο άθεο:

  http://users.uoa.gr/~nektar/orthodoxy/tributes/gewrgios_metallhnos/the_end_of_an_atheist.htm

  3) Αλλά και για τον Χαρίλαο Φλωράκη τα ίδια είπαν οι απατεώνες,με πρώτο και καλύτερο τον διαβόητο Ηγούμενο του Βατοπεδίου, Εφραίμ Κουτσού: Ότι ήταν κρυφοχριστιανός και ετοιμαζόταν να δηλώσει πίστη στον Χριστούλη, αλλά τον πρόλαβε ο Θάνατος. Δείτε το σχετικό δημοσίευμα (από τα άπειρα) του φασίστα χωροφύλακα και νύν Αγίου Καλαβρύτων Αμβρόσιου Λενή

  http://mkka.blogspot.gr/2011/05/blog-post_23.html

  4) Προσωπικά είμαι βέβαιος πως και ο κ. Σαραντάκος αν «τα τινάξει» ξαφνικά αύριο (χτύπα ξύλο,) ο κ. Blog-oti-nanai και τα λοιπά «μεταλληνάκια» θα πάρουν σβάρνα την χριστιανική μπλογκόσφαιρα και θα λένε πως λαμπρός αυτός αριστερός διανοούμενος είχε έλθει πολύ κοντά στον Χριστό, ετοιμαζόταν να ασπαστεί την Αγία Πίστη μας και να πάει Ιεραπόστολος στην Αφρική για να σώσει από την Άγνοια τους καημένους τους Μαύρους και ό,τι άλλο παλαβό μπορεί να κατεβάσει ο διεστραμμένος νούς των αποβλακωμένων από το Ευαγγέλιο Ρωμιών

  5) Σημαντική υπενθύμιση: Σήμερα 20 Αυγούστου γιορτάζουμε την μνήμη του Μεγάλου μας Προφήτου Σαμουήλ, ο οποίος έστεψε τον πρώτο Βασιλέα του Ισραήλ, τον περίφημο Σαούλ. Ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης μάς διαβεβαιώνει

  http://www.snhell.gr/references/synaxaristis/search.asp?id=1336&search=3

  ότι το κέρατο του Σαμουήλ με το οποίο έστεψε τον Βασιλέα Σαούλ φυλάσσεται στην μονή Μυριοκέρατο και το χρησιμοποιεί ο Αρχηγός του Γένους Πατριάρχης Βαρθολομαίος Αρχοντώνης για την παρασκευή του Αγίου Μύρου!..

  Γράφει ο Νικόδημος ο Αγιορείτης: «…Tο δε κέρατον του Σαμουήλ, εν ω το έλαιον του χρίσματος, με το οποίον έχρισε τον βασιλέα Δαβίδ ευρίσκετο εν Kωνσταντινουπόλει, εις την Mονήν την καλουμένην Mυριοκέρατον»

  6) Καλώ τον αγαπητό φίλο κ. Blog-oti-nanai να πάει να προσκυνήσει όσο είναι καιρός το κέρατο του Σαμουήλ, διότι ακούγεται πως ο παραδόπιστος Αρχηγός του Γένους των Ρωμιών, Βαρθολομαίος Αρχοντώνης, θα το πουλήσει αντί πινακίου φακής στους Ισραηλινούς που επίσης ενδιαφέρονται για το κέρατο του τελευταίου Κριτή τους, του Σαμουήλ..

 57. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλημέρα!
  Για την επίσκεψη του Τσίπρα στο Άγιο Όρος; Χμ, σκεπτικισμός…Και μια ρήση που θυμήθηκα :Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, μόνον όταν τα μέσα δεν αλλοιώνουν τον σκοπό. Τέλος πάντων, θα δείξει…

 58. gbaloglou said

  KAI οι Ταγοί, έτσι; Πες τα ρε Νίκο (Ζαχαριάδη)!

 59. 51,
  Ευχαριστώ για την αφιέρωση! (Τι έγινε τελικά, τον άφησε; 🙂 )

 60. attikanet said

  Ε-ξ-α-ι-ρ-ε-τ-ι-κ-ό το άρθρο της Ελένης Πορτάλιου που κριτικάρει την επίσκεψη Τσίπρα, αλλά και την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της Εκκλησίας. Έτσι, για να θυμηθεί ο εν λόγω, ότι είναι ηγέτης αριστερού κόμματος…

 61. Λ said

  Και σιγά το θέμα πια, δεν μπορεί να πάει μια γυναίκα και τι έγινε; Μπορεί να πάει σε κάθε άλλη γωνιά της χώρας – το κάνει; Και η μεγαλύτερη ταξιδιώτισσα, κάπου κάτι θα έχει παραλείψει. Ειδικά όμως εκεί που απαγορεύεται, την τρώει να πάει. Σαν τις πατάτες του Καποδίστρια…

  Πέπε, είναι θέμα αρχής. Η εκκλησία σαν αναπόσπαστο μέρος της πατριαρχικής κοινωνίας θέλει να μας υποδείξει «τη θέση» μας. Εκτός από το Άγ. Όρος δεν μπορούμε να μπαίνουμε στο ιερό της εκκλησίας, να χειροτονούμαστε ιέρειεςκλπ. Όταν δε έχουμε τα έμμηνα θεωρούμαστε μολυσμένες κατά την εκκλησία.

  Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι δεν είχαν τέτοια κολλήματα (τουλάχιστον σε τέτοιο βαθμό). Βλέπεις την Αθηνά, την Ήρα και τη Δήμητρα να μάχονται με τους Τιτάνες και τις χαίρεσαι.

 62. ππαν said

  61: Και η Καλλιπάτειρα; 🙂

 63. Spiridione said

  Άσχετο: Έβλεπα χθες στις ειδήσεις ένα θέμα για τη ψηφιακή βιβλιοθήκη του Χάρβαρντ με τη σειρά Loeb, και θυμήθηκα τον καπετάνιο, (που λέει και ο Κιντ), που μας μοίραζε αυτά τα βιβλία και έβαζε στοιχήματα τη μισή του περιουσία ότι δεν τα έχουμε.
  http://www.hup.harvard.edu/features/loeb/digital.html

 64. Πέπε said

  61: Λ, έτσι είναι τα πράγματα ή έτσι επιλέγεις να τα δεις εσύ; Γιατί εγώ δεν τα βλέπω έτσι.

  Για μεν το άβατο, βλέπω ένα χώρο που κατοικείται από άνδρες οι οποίοι έχουν επιλέξει όχι απλώς την αγαμία (όπως οι υπόλοιποι καλόγεροι και όλος ο ανώτερος κλήρος) αλλά και, ένα βήμα παραπέρα, την αποχή από κάθε είδους επαφή με γυναίκες. Όσο για τα έμμηνα, πολύ αμφιβάλλω αν το λέει αυτό η Εκκλησία. Μάλλον τίποτε αγράμματοι παπάδες που αισθάνονταν τόσο ισχυροί όσο ο ελεγκτής του λεωφορείου, και δεν ήξεραν πού να τη βάλουν πια τόση εξουσία… Και για το ιερό, απλή κατανομή ρόλων. Οι παπάδες σ’ αυτή τη θρησκεία είναι άντρες, ε τι να κάνουμε; (Νομίζω ότι η καθαρίστρια μια χαρά μπαίνει στο ιερό πάντως, δε νομίζω ότι φωνάζει τον παπά να βάλει ηλεκτρική.)

  Και τέλος πάντων, και λάθος να κάνω για τα δύο τελευταία (σίγουρα η εκκλησία δεν είναι ό,τι πιο ανατρεπτικό ενάντια στις διακρίσεις), δεν τα συνδέω με το θέμα του αβάτου. Στο Άγιον Όρος έτσι γουστάρουν κι έτσι κάνουν, δεν ήρθαν «εδώ» να μας επιβάλουν τα γούστα τους.

 65. Aγάπη said

  61 για την επαφή με γυναίκες μάλλον θα συμφωνήσουμε, αλλά για την αγαμία γενικότερα έχω κάποιες επιφυλάξεις 🙂

 66. Λ said

  64. Στο Άγιον Όρος έτσι γουστάρουν κι έτσι κάνουν, δεν ήρθαν «εδώ» να μας επιβάλουν τα γούστα τους.

  Ίσχυε πάντα το άβατο στο Αγιονόρος;
  Στην Κύπρο επιβλήθηκε στη μονή Σταυροβουνίου, κάπου στις αρχές της 10ετίας του 80. Θυμάμαι είχα πάει εκεί με τη μητέρα μου πριν το 74 και δεν υπήρχε πρόβλημα. Όταν ξαναπήγα το 1985 δεν μου επιτράπηκε η είσοδος. Μερικά χρόνια αργότερα συνόδευα μια ξένη αποστολή αποτελούμενη από άντρες και αυτοί μπήκανε στη μονή ενώ εγώ έμεινα κλεισμένη απέξω. Μια μονή που ιδρύθηκε από γυναίκα μάλιστα.

  Οι δε μοναχοί μια χαρά γυρνάνε με τις λιμουζίνες τους εδώ κι εκεί. Το δίκαιο θα ήταν αφού δεν θέλουν να βλέπουν γυναίκες να μην φεύγουν ποτέ από τις μονές τους. Εδώ σε θέλω κάβουρα…

 67. gbaloglou said

  E, ναι, και στον (ημι)περίπλου του Αγίου Όρους που είχα κάνει πριν δυο δεκαετίες … ανέβηκαν στο πλοίο και περιέφεραν τις εικόνες ανάμεσα (και) σε γυναίκες, που τις έβλεπαν και από την ξηρά αλλά και από δικά τους πλεούμενα — πάει, χάλασε ο κόσμος!

 68. Spiridione said

  64. Για το άβατο του Αγίου Όρους έχει τεθεί νομικό θέμα γιατί πρόκειται για μια σχετικά μεγάλη γεωγραφική περιφέρεια, και όχι ένα μεμονωμένο μοναστήρι, ή μια εκκλησία, ή ένα ιερό μιας εκκλησίας. Συγκρούεται δηλ. το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης καθώς και της ίσης μεταχείρισης με αυτό της θρησκευτικής ελευθερίας και της ιδιοκτησίας (όλη η έκταση του Α.Ο. συνταγματικά ανήκει στις μονές και είναι αναπαλλοτρίωτη και αμεταβίβαστη). Τώρα υπάρχουν διάφορα επιχειρήματα από τις δύο πλευρές. Δεν θυμάμαι αν έχει ασχοληθεί κάποιο δικαστήριο με το θέμα, υπάρχει σίγουρα μια εγκύκλιος του Αρείου Πάγου του 2003, στην οποία υποστηρίζεται η συνταγματικότητα του άβατου (και με αρκετά «λυρικά» επιχειρήματα, όπως ότι το Άγ. Όρος είναι απ’ τους σπάνιους τόπους του κόσμου που εμπνέει και αποτελεί αντικείμενο νοσταλγίας και γενικού θαυμασμού).

  Click to access %CE%95%CE%93%CE%9A.%201-2003%20%CE%A0%CE%A1%CE%A9%CE%A4.%20657.pdf

 69. Εαμοβούλγαρος said

  Οι άνθρωποι είναι ρατσιστές και δεν το κρύβουν. Πρίν λίγο (6.10 μ.μ. της Τετάρτης 20 Αυγούστου 2014) έβλεπα την πρώην (2009-2014) ευρωβουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ και καθηγήτρια της Κλασικής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ, Χρυσούλα Σαατσόγλου – Παλιαδέλη

  http://www.paliadeli.gr/biografiko/biografiko.html

  να μιλάει στο Δελτίο της ΝΕΡΙΤ για τον Τάφο της Αμφίπολης. Και τί ξεστόμισε η γυναίκα; Κάλεσε την Κατερίνα Περιστέρη, μόλις βρεί τα πρώτα οστά στον τάφο της Αμφίπολης, να της στείλει δείγμα για να κάνει Τέστ DNA (στο πολύ καλά εξοπλισμένο εργαστήριό της) και να δει αν ο νεκρός είναι συγγενής του Φιλίππου που «βρήκε» ο δάσκαλός της ο Μανώλης Ανδρόνικος στην Βεργίνα!..

  ΕΑΜΟΒΟΥΛΓΑΡΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: 1) Ποιός μάς εγγυάται ότι ο απατεώνας Μανώλης Ανδρόνικος βρήκε όντως τα οστά του Φιλίππου; Σαράντα χρόνια τώρα κοροϊδεύουν οι μαθητές του Ανδρόνικου τους αποβλακωμένους από το Ευαγγέλιο Ρωμιούς και ουδείς τολμά να αντιδράσει

  2) Γιατι΄να μήν ζητήσουν και οι Βούλγαροι, οι Σλαβομακεδόνες κλπ. λιγάκι DNA από τα οστά του Τάφου της Αμφίπολης, για να δούν κι αυτοί αν όντως οι Μακεδόνες του Αλέξανδρου ήσαντε φυλετικά συγγενείς τους, όπως ισχυρίζονται στα Πανεπιστήμιά τους;

  3) Γιατί να μή ζητήσουμε κι εμείς οι Αγνωστικιστές λιγάκι DNA από το άφθαρτο αριστερό χέρι της Μαρίας της Μαγδαληνής που φυλάσσεται στην Σιμωνόπετρα του Περιβολιού της Παναγίας;

  http://www.agioritikovima.gr/arxeio/item/32386-t%CE%BF-%CE%AC%CF%86%CE%B8%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%BF-%CF%87%CE%AD%CF%81%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%B3%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CE%B3%CE%B4%CE%B1%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%AE%CF%82

  Κι αν ακόμη δεν μπορέσουμε να αποδείξουμε ότι το χέρι ΔΕΝ ανήκει σε Εβραία, ίσως καταφέρουμε να βρούμε λίγα μόρια από το κορμί του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού, μιάς και η Μαρία η Μαγδαληνή ήταν η μόνη που άγγιζε ελεύθερα τον αποσυνάγωγο αυτό Ραββίνο. Κι απ’ αυτά τα λίγα μόρια του Χριστούλη, η Επιστήμη θα είναι πολύ σύντομα σε θέση να τον κλωνοποιήσει, ώστε να ξανάρθει στην Γή και να μάς ξανασώσει… Οι καιροί ού μενετοί

  4) Η παράνοια του Τέστ DNA δεν έχει τέλος και είναι πολύ επικίνδυνο που ακούστηκε από την Κρατική Τηλεόραση τέτοια παλαβομάρα από το στόμα της κατ’ εξοχήν ειδικού στα αρχαιολογικά, Χρυσούλας Παλιαδέλη…

 70. Aγάπη said

  66 «Το Άγιον Όρος, ακέραιη περιοχή αναχωρητισμού, με μοναστήρια, σκήτες, κελιά, ερημητήρια, ήταν ήδη από την περίοδο που δημιουργήθηκε οργανωμένος μοναχισμός (ίδρυση το 963 από τον Άγιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη της Μεγίστης Λαύρας με συνκτίτορα τον αυτοκράτορα Νικηφόρο Φωκά) άβατο σε γυναίκες και αγένεια παιδιά. Η είσοδος γυναικών απαγορεύεται ρητά στο πρώτο τυπικό του Αγίου, όπως και αγενείων παίδων και θηλυκών ζώων (συντάχθηκε το έτος 969):» Από http://www.istoria.gr/aug01/3.htm
  Δηλαδή 3 αιώνες μετά την ίδρυση τού πρώτου μοναστηριού εκεί και όταν ήδη είχε αρχίσει να οργανώνεται η λεγόμενη «αθωνική πολιτεία»

 71. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα, να με συμπαθάτε για την απουσία, είχα πάει μια εκδρομούλα.

  55: Πρόκειται για το ίδιο άρθρο του Ν.Ζ. που παραθέτω απόσπασμά του στο τέλος του άρθρου μου.

  68: Αν ανήκει όλη η έκταση του Αγίου Όρους (ιδιοκτησιακά) στις μονές, φαντάζομαι ότι έχουν ένα πάτημα για το άβατο -δεν το ήξερα αυτό. Αλλά πώς ανήκει -θα πληρώνουν και φόρο ακινήτων;

 72. Νέο Kid Στο Block said

  «..και θηλυκών ζώων…» !!?? 😆 Και καλά ,πες πως τα γατόσκυλα κοντρολάρονται… τα πλιά και τα τσόνια; οι πασχαλίτσες; τα σκαντζοχέρια;

 73. Εαμοβούλγαρος said

  Λές και διαβάζει Σαραντάκο ο Άγιος: Ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος κατακεραυνώνει τους μοναχούς του Αγιονόρους, επειδή δεν έκαναν προσηλυτισμό στον άθεο Τσίπρα!..

  http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/26075-2014-08-20-07-01-36

 74. ππαν said

  Οι γάτες επιτρέπονται νομίζω. Αμ τα σαλιγκάρια βρε Κιντ;

 75. Εαμοβούλγαρος said

  Υπερέβη τον εαυτό του ο Δεσπότης του Πειραιά, Σεραφείμ Μεντζελόπουλος: Έστειλε επιστολή στον Τρελαντώνη Σαμαρά για το Αντιρατσιστικό Νομοσχέδιο

  http://thriskeftika.blogspot.gr/2014/08/blog-post_20.html

  και τον συμβουλεύει πώς θα αντιμετωπίσει το γιγάντωμα της ναζιστικής Χρυσής Αυγής: Αντιμετωπίζοντας ριζικά την επέλαση των Λαθρομεταναστών!..

  Λέει επί λέξει στην επιστολή του προς τον Τρελαντώνη ο Άγιος Πειραιώς:

  «Τό παγανιστικό καί ναζιστικό Κόμμα τῆς Χρυσῆς Αὐγῆς πού προσέλαβε τό ὄνομά του καί τό ἰδεολόγημά του ἀπό τό καββαλιστικό καί ἀποκρυφιστικό Ἑρμητικό Τάγμα τῆς Χρυσῆς Αὐγῆς τοῦ 19ου αἰ. τῶν Γέϊτς καί Ἄλιστερ Κρόουλι καί ἀπό τόν Ρουνικό Παγανισμό τοῦ Ἐθνικοσοσιαλισμοῦ, δέν θά τό καταπολεμήσετε, ὡς ἀφελῶς πιστεύετε, μέ τέτοια νομοθετήματα άλλά μόνο μέ τήν ριζική ἀντιμετώπιση τῶν αἰτιῶν πού τό γιγάντωσαν καί πού εἶναι ἡ ἄκριτη καί ἀσύδοτη ἐπέλαση στή χώρα παρανόμων μεταναστῶν καί ἡ ἀνεξέλεγκτη καί τραγική ὕφεση πού συνεχίζονται καί ἔχουν μεταβάλλει τήν πατρίδα σέ «γκέτο χαμένων ψυχῶν»»!…

 76. BLOG_OTI_NANAI said

  61: Συγγνώμη για την ερώτηση. Ο φίλος / φίλη με την υπογραφή «Λ» μήπως είναι πάλι ο «Εαμοβούλγαρος» ή όχι;

  Πάντως, γράφει για το Άβατο:
  «Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι δεν είχαν τέτοια κολλήματα (τουλάχιστον σε τέτοιο βαθμό)«.

  Μετά από μακρά εμπειρία και ενασχόληση με τα θέματα, θα ήθελα πολύ φιλικά να πω στους φίλους της προγονολατρείας, ότι για να είναι ΠΑΝΤΑ ασφαλείς σε όσα γράφουν σχετικά με θρησκευτικά θέματα που αφορούν την Αρχαία Ελλάδα, να μην κάνουν ποτέ συγκρίσεις και συσχετισμούς με τον Χριστιανισμό, ή την Ορθόδοξη Εκκλησία ή την θρησκευτικότητα γενικά. Όταν λέω ποτέ, εννοώ ποτέ.

  Ποτέ μην πείτε τί θέλουμε τόσες εκκλησίες οι αρχαίοι δεν είχαν, ποτέ μην πείτε για αγίους, για ιερά λείψανα, για μνημόσυνα, για ιερατείο, για μισαλλοδοξία, για αντιμετώπιση αιρέσεων, για θρησκευτικό φανατισμό, και πόσο μάλλον για… ΑΒΑΤΑ. Διότι οι αρχαίοι υμών πρόγονοι δεν είχαν καν ΕΝΑ άβατο, αλλά περισσότερα.

  Οι αρχαίοι υμών πρόγονοι είχαν τα πάντα, και όχι μόνο επειδή μια επικρατούσα στην πλειοψηφία θησκευτική αντίληψη αποτελούσε και σημαντικό παράγοντα πολιτειακής ενότητας, ας θυμηθούμε την καταδίκη του Σωκράτη. (ειδικά στην ύστερη αρχαιότητα, κάθε προσπάθεια της «αίρεσης» να εξαπλωθεί, σήμαινε ταυτόχρονα και απειλή κατά της πολιτειακής ενότητας, γι’ αυτό στην ειδωλολατρική Ρώμη διώχθηκαν από το κράτος οι Χριστιανοί και οι Μανιχαίοι).

  Πέρα όμως από αυτό, οι αρχαίοι μας πρόγονοι ήταν θρησκευόμενοι μέχρι εκεί που δεν πρέπει, και όπως γνωρίζουμε, οι Επικούριοι επί ειδωλολατρίας, διώκονταν με εξορία, δήμευση περιουσίας και με θάνατο ακόμα αν τολμούσαν να εκδηλώσουν τάσεις προσυλητισμού.

  Και φυσικά, είχαν άβατα!
  Θα έλεγα με απλό τρόπο, ότι η ρίζα της χριστιανικής λατρείας είναι ασφαλώς ιουδαϊκή, όμως η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει τον αφομιωτικό χαρακτήρα του ελληνισμού διότι ακριβώς εξαπλώθηκε στα πλαίσια του ελληνισμού, και γι’ αυτό έχει την δυνατότητα να είναι ουσιαστικά «ιουδαϊκή» αλλά ως προς την φαινομενολογία (εξωτερικά δηλ.), να μπορεί να αφομοιώνει επικρατούσες λατρευτικές πρακτικές και να τις εκχριστιανίζει χωρίς πρόβλημα («ιουδαϊκή», με την έννοια ότι ο Χριστός ήταν Ιουδαίος και αποδέχτηκε αυτό που οι χριστιανοί ονομάζουν Παλαιά Διαθήκη, δηλ. την ιουδαϊκή βίβλο μεταφρασμένη όμως στα ελληνικά των Ο΄, αλλά με 10 βιβλία επιπλέον, που όλα γράφτηκαν εξαρχής στα ελληνικά, και βεβαίως, ερμηνευμένη χριστιανικά και πατερικά και όχι ταλμουδικά. Γι’ αυτό Ιουδαϊκή Βίβλος και Παλαιά Διαθήκη είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα αφού αποκρυπτογραφούνται με εντελώς διαφορετικά «κλειδιά» και δίνουν μια άλλη «μετάφραση» στο περιεχόμενο).

  Για τον λόγο αυτό, θα βρεις και άβατα και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς στην αρχαία ειδωλολατρική θρησκεία.
  Για παράδειγμα ο Παυσανίας αναφέρει το Άβατο προς τιμή του Λυκαίου Δία όπου επάνω στο βουνό όποιος άνθρωπος τολμούσε να πάει τον απειλούσε ο θάνατος. Επίσης, άβατο ήταν το άλσος της Δήμητρας στην Μεγαλόπολη. Επίσης το λεγόμενο «Κρισαίον πεδίον» ήταν άβατο αφιερωμένο στον Απόλλωνα.
  Και μιλάμε ότι σε περιοχές τέτοιες μπορεί να υπήρχαν κανόνες να μην καλλιεργούνται τα εδάφη, να μην κόβονται τα δένδρα, να μην μπορούν να πωληθούν κ.λπ.

  Διάβασε σε παρακαλώ ένα μόνο απόσπασμα από την «Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Θρησκείας» του Nilsson. Και μιλάμε για θρησκευτικά φαινόμενα στα πλαίσια ενός πολιτισμού που τόσο θαυμάζεται ανά ον κόσμο.

  Τώρα για το:
  «Οι δε μοναχοί μια χαρά γυρνάνε με τις λιμουζίνες τους εδώ κι εκεί. Το δίκαιο θα ήταν αφού δεν θέλουν να βλέπουν γυναίκες να μην φεύγουν ποτέ από τις μονές τους«.

  Αυτή η άποψη νομίζω ότι δεν μπορεί να απαντηθεί, διότι είναι εμπεριστατωμένη, χωρίς ίχνος λαϊκισμού…

 77. Πάνος με πεζά said

  Ψαξε να με ββεις και στου Τσαβες την κηδεια,ψαξε να με βρεις και στου Σόιμπλε το βρακι,κι αν δεν ειμαι εκει,μη σε πιανει αγωνια,θα’μαι παλι αγαπη μου ως την αλλη Κυριακη.Ολο περπαταω,μα που παω,πουνα παω,φτιαχνω ποσοστα και κυβερνουν οι αλληνοι!Τωρα οδοιπορος τραβαω για τ’ Αγιον Ορος,αχ αυτον τοΣΥΡΙΖΑ τον εχω βαρεθει…

 78. BLOG_OTI_NANAI said

  Και επειδή το επιτρέπει το πλαίσιο της συζήτησης όπως το έθεσαν κάποιοι φίλοι, νομίζω ότι πρέπει να καταργηθεί επιτέλους και το άβατο που υπάρχει για τους άνδρες στις γυναικείες τουαλέτες αλλά και το αντίστροφο. Εκτός ότι ζούμε στο 2014, επιτέλους, και ο άλλος μπορεί αν είναι μερακλής και να έχει τον τρόπο του. Ποιος είσαι εσύ λοιπόν ναούμε που θα του απαγορέψεις να πηγαίνει όπου θέλει; Εαπάενεποδο…

  Οι άνθρωποι που ζούνε με τα άβατα των παραλιών, των προστατευόμενων πάρκων, των τεχνολογικών πάρκων, των τεράστιων εκτάσεων των πολυεθνικών ή αποδέχονται το άβατο για τις γυναίκες σε μουσουλμανικά εδάφη και γι’ αυτό βάζουν μαντήλα για να το επισκεφτούν, έχουν πρόβλημα με το Άγιο Όρος παρά το γεγονός ότι οι πιστές γυναίεκς δεν έχουν πρόβλημα με αυτό, και οι γυναίκες που φωνάζουν, απεχθάνονται τον μοναχισμό, τα μοναστήρια και κάθε εκδήλωση σχετική με αυτά.

  Όχι, δεν είναι υποκριτικό το ζήτημα… Το αποκλείω αυτό..

 79. Για το DNA έχουν λεχθεί και λέγονται ουρανομήκεις ανοησίες, με κορυφαία ίσως μια ρήση του Πρωθυπουργού μας, ότι οι Έλληνες έχουμε τον αντιρατσισμό στα γονίδιά μας. (Τη σχολιάσαμε κάποτε κι εδώ. Η πρόθεσή του πάντως ήταν καλή, και υποθέτω πως εν τη ρύμη του λόγου — που κάποιος άλλος θα του είχε γράψει — δεν συνειδητοποίησε τι ακριβώς ξεστόμισε.) Εάν όμως υπάρχει αξιοποιήσιμο γενετικό υλικό στους δύο τάφους, δεν είναι διόλου παράλογο να κάνουμε μια αντιπαραβολή να δούμε αν οι νεκροί ήταν συγγενείς. Επιτέλους, χωρίς να είναι και βέβαιο, δεν είναι απιθανο να είναι θαμμένος στη Βεργίνα ο Φίλιππος και στην Αμφίπολη ο Αλέξανδρος ο Μέγας ή ο μικρός! Τι σύγκριση χωρεί με την τελείως εξωφρενική ιδέα να πάρουμε δείγμα από το φερόμενο ως χέρι της Μαρίας της Μαγδαληνής; Από το σκήνωμα του Αγ. Πέτρου, που λέγεται ότι βρέθηκε κατω απο τα θεμέλια της εκκλησιας του Βατικανού, και απο τις κάρες (νομίζω κυκλοφορούν δύο) του Αγ. Ανδρέα, που ήταν αδελφός του, ναι 🙂

 80. sarant said

  70-72: Κατσίκες και προβατίνες έχουν; Αν όχι, πού έβρισκαν γάλα;

 81. Spiridione said

  71γ.
  άρθρο 105 του Συντάγματος
  http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/To-Politevma/Syntagma/article-109/
  Απαλλάσσεται από τον φόρο ακινήτων, και νομίζω και απ’ τον ΦΠΑ.

 82. odinmac said

  Υποθέτω, (και αυτό γιατί είμαι καλοπροαίρετος 😇), ότι καθιερώθηκε το άβατο για τις γυναίκες για έναν και πολύ σημαντικό λόγο: για να μην σκανδαλίζονται οι μοναχοί, οπότε για να μην τους αποσπάται η προσοχή από τις όποιες (πνευματικές) εργασίες τους εξ αιτίας των φυσιολογικών γεννετήσιων ορμών τους.
  Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τις μασονικές στοές (αν και βέβαια υπάρχουν και μικτές πλέον από την δεκαετία του 1920).

  Bέβαια αυτές μου οι σκέψεις είναι υποθετικές…

 83. 82 Έτσι είναι (νομίζω). Θυμάμαι ότι στο βιβλίο του Σ. Καδά για το Όρος αναφέρεται πως το άβατο καθιερώθηκε μετά από κάποια έκτροπα (δεν το έλεγε έτσι βέβαια) με Βλάχους ποιμένες (ή μάλλον, υποθέτω, βοσκοπούλες).

 84. Γς said

  83:
  >υποθέτω, βοσκοπούλες
  Φολί [Μπερζέρ]

  79:

  >και απο τις κάρες (νομίζω κυκλοφορούν δύο)

  http://caktos.blogspot.gr/2013/09/blog-post_1760.html

 85. odinmac said

  Ξέχασα να γράψω, για την πρωτοειδωμένη για εμένα λέξη Αγιονόρος, η οποία μου φέρνει στο μυαλό σαγιονάρα->σαγιονόρος.

 86. Γς said

  Είναι σαν το κρασί το Αγιορείτικο που πολλοί το μπερδεύουν με το Αγιοργίτικο

 87. Λ said

  Αγαπητέ μου με σνομπάρατε κανονικά γιατί γράφετε σαν Γερμανός φιλόσοφος, για να σας καταλαβαίνουν οι λίγοι και εκλεκτοί. Πάντως το άβατο των αρχαίων, απ’ ότι διάβασα στο απόσπασμα που παραθέτετε, αφορούσε το διαχωρισμό των κοσμικών από τους ιερείς και όχι τη διάκριση κατά των γυναικών.
  Από όσα είπατε κρατάω την άποψη σας ότι η μετάφραση των εβδομήκοντα και η ιουδαϊκή βίβλος είναι δύο διαφορετικά πράγματα, για περισσότερη μελέτη. Και προς θεού, δεν πάσχω από αρχαιολαγνεία. Απλά έτυχε να θαυμάσω τα σάνταλα της τιτανομάχου θέας Δήμητρας στο Μουσείο της Περγάμου πριν λίγο καιρό.

  Αν νομίζετε ότι λαϊκίζω διαβάστε το βιβλίο της Κάτιας Γαλαταριώτου για τον άγιο Νεόφυτο. Όχι αυτός δεν είχε Φεράρι.
  The Making of a Saint: The Life, Times and Sanctification of Neophytos the Recluse Cambridge University Press, Cambridge, England

  Click to access 90043277.pdf

 88. sarant said

  85: Λαϊκός τύπος είναι το Αγιονόρος, που υπάρχει π.χ. σε δημοτικά τραγούδια -αλλά και σε στίχο του Βάρναλη για το «καλογεράκι απ’ τ’ Αγιονόρος, που πέταξε τα ράσα ο θεοφόρος». Αποφεύγει και τις φριχτές χασμωδίες.

 89. Αβάτευτος said

  64 @Πέπε …Όσο για τα έμμηνα, πολύ αμφιβάλλω αν το λέει αυτό η Εκκλησία

  Από την Παλαιά Διαθήκη ακόμα, ο Νόμος του Θεού Ορίζει σαφώς ότι «η γυναίκα είναι ακάθαρτη κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσης της» (Λευϊτικόν , Κεφάλαιο 15, Εδάφιο 19-33).
  Στην μετά Χριστόν εποχή, ο Άγιος Διονύσιος ο Αρχιεπίσκοπος Αλεξανδρείας ο Ομολογητής, στον 2ο Ιερό Κανόνα του ορίζει ακριβώς τα εξής: «Δεν επιτρέπεται μία γυναίκα να εισέρχεται στην Εκκλησία και ούτε να αγγίζει τίποτα από τα Άγια, κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσης της. Η αιμορροούσα μπορεί να πηγαίνει ως τον Πρόναο της Εκκλησίας και να προσεύχεται, όπως η γυναίκα που είχε ρεύση αίματος, τόλμησε να αγγίξει μόνο το κάτω μέρος του ρούχου του Χριστού για να γιατρευτεί».
  Το ίδιο ακριβώς διδάσκει και στον 17ο Ιερό Κανόνα του ο Άγιος Ιωάννης ο Νηστευτής, όπως επίσης και ο Άγιος Τιμόθεος ο Αρχιεπίσκοπος Αλεξανδρείας.
  Τα ίδια φυσικά αναφέρονται και στο «Ιερό Πηδάλιο», στο Κολοσσιαίο αυτό Βιβλίο του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, το οποίο περιέχει όλους τους Ιερούς Κανόνες της Αγίας μας Πίστης και αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο Βιβλίο της Χριστιανοσύνης, μετά από την Αγία Γραφή. Στο ευρετήριο του συγκεκριμένου Βιβλίου, η έμμηνος ρύση αναφέρεται ως «καταμήνια» (επειδή συμβαίνει μία φορά περίπου κατά τη διάρκεια του μήνα).
  Ένας από τους μεγαλύτερους Ιεροκήρυκες της Ορθοδοξίας μας στον 20ο αιώνα, ο αείμνηστος Δημήτριος Παναγόπουλος, αναφερόμενος σε μία από τις ομιλίες του στους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας μας σχετικά με το θέμα αυτό, είπε τα εξής: «Τις ημέρες αυτές η γυναίκα είναι ακάθαρτη, είτε θέλει να το καταλάβει είτε όχι. Ούτε και οι Καλόγριες δεν κάνει τότε να μπαίνουν μέσα στην Εκκλησία, όλες έξω πρέπει να είναι. Ο Άγιος Νεκτάριος, όταν Μοναχές ή απλές κυρίες πήγαιναν να του φιλήσουν το χέρι ενώ ήταν αδιάθετες, έκανε πίσω το χέρι του για να τους δείξει ότι πρέπει να προσέχουν αυτές τις ημέρες».
  Μετά από όλα αυτά θέλω να επισημάνω ακόμη ότι κατά τις ημέρες εκείνες, η γυναίκα φυσικά ούτε παντρεύεται, ούτε Μεταλαμβάνει, αλλά ούτε και συμμετέχει σε κάποιο Ιερό Μυστήριο ή Ιερή Ακολουθία της Εκκλησίας μας.
  Όλα τα παραπάνω ασφαλώς ισχύουν για σαράντα ημέρες και για τη λεχώνα, έως ότου πάρει την Ιερή Ευχή της σαράντισης από την Εκκλησία, λόγω του ότι για κάποιο χρονικό διάστημα μετά τη γέννα, από τα γεννητικά της όργανα ρέει ακάθαρτο αίμα….
  «η έμμηνος ρύση, με τη σημερινή της μορφή, είναι μία μεταπτωτική κατάσταση που συνέβη στη γυναίκα, ως αποτέλεσμα και συνέπεια της Πτώσης των πρωτοπλάστων (στην αμαρτία) μέσα στον Παράδεισο»
  http://athriskos.gr/1571
  https://sites.google.com/site/orthodoxy1054/emmenos-ryse-kai-synepeies-tes-ptoses

 90. munich said

  Καλησπέρα, συγχωρέστε με ακόμα μια φορά που δεν διάβασα τα σχόλια.

  Ο Τσίπρας στα 10 λεπτά που ζήτησε για να μείνει μόνος του με την πανίερη εικόνα της παναγίας (όπως έγραψαν τα φιλοαντιπολιτευτικά μέσα) αποχαιρέτισε όλους εκείνους που τους καινούργιους που τον ψήφισαν το 2012 και το επανέλαβαν «για τελευταία φορά» στις ευρωεκλογές. Αυτοί περίμεναν να κατεβάσει τον κόσμο στους δρόμους και αυτός βάλθηκε να φιλά κατουρημένες ποδιές.
  Η δε σύγκριση με τους Ζαπατίστας …αστο…
  Ντροπή του.

  Άσε που συνάντησα τύπους που τον ψήφισαν στις ευρωεκλογές μόνο και μόνο γιατί θύμωσαν με την προπαγάνδα του ΑΝΤ1.
  Ας μείνει με το παραδοσιακό 5% και κανά πασόκο που δεν γουστάρει Ποτάμι

 91. Εαμοβούλγαρος said

  ΔΗΛΩΣΗ ΕΑΜΟΒΟΥΛΓΑΡΟΥ

  Εγώ ο Εαμοβούλγαρος δηλώνω εν γνώσει των συνεπειών του Νόμου ότι δεν έχω την παραμικρή σχέση με τα νέα ταλέντα που έσκασαν μύτη στο Ιστολόγιο: Τον κ. Λ (σχόλιο 87) και τον κ. Αβάτευτο (σχόλιο 89). Πατρικά συμβουλεύω τους δύο ανωτέρω νεαρούς να κάνουν τις αντίχριστες αποκαλύψεις τους σιγά – σιγά και με το μαλακό, διότι ο κ. Blog-oti-nanai είναι μεγάλος άνθρωπος και μπορεί να τον χάσουμε. Ήδη στο σχόλιο 76 διερωτάται αν είμαι εγώ ο κ. Λ. για να δεί αν θα σάς κάνει κι εσάς spam

  Είπα και ελάλησα και αμαρτίαν ούκ έχω

  Με Αγάπη Χριστού

  ΕΑΜΟΒΟΥΛΓΑΡΟΣ

 92. Philippos said

  71->68: οι παραλίες κ. τ. τ. (κοινής χρήσεως) πάντως δεν τους ανήκουν!

 93. NM said

  Μιας και πήγε η κουβέντα από την Ελένη Πορτάλιου στο άβατον:
  Κι όμως ξέρω μια εκκλησούλα –πολύ μικρή- που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας –πολύ κέντρο- , που είναι πολύ παλιά –πιο παλιά δε γίνεται- και που το άβατο για τις γυναίκες στον χώρο του Ιερού όχι απλά δεν ισχύει, αλλά η είσοδος και η τέλεση κάποιας ασυνηθιστης έμπρακτης προσευχής, τουναντίον ενθαρρύνεται.
  Στην περιοχή υπάρχει νεροπέρασμα (υπόγειο πλέον) και δίπλα είχε χτιστεί ένα Ασκληπιείο που μετατράπηκε με τον διωγμό (θαρρώ) του Θεοδόσιου σε χριστιανικό ναό, κρατώντας όμως όλες τις υπόλοιπες ιδιότητές του. Επίσης, κατά τα ειωθότα, ο μεν Ασκληπιός μετονομάστηκε σε Αη Γιάννη, οι δε θεραπείες των ασθενών ανατέθηκαν πλέον αποκλειστικά στη Θεία Πρόνοια.
  Κάποτε –ποιος ξέρει υπό ποιες συνθήκες- το κτίσμα καταστράφηκε ολοσχερώς και απέμεινε άθικτη μόνο μια κολώνα του με τη βάση της και το κιονόκρανό της. Και θα είχε παραδοθεί και αυτή στην ασβεστοκάμινο αν δεν την προφύλασσε (όπως και πολλές άλλες αδερφές της) η μεσαιωνική αθηνιώτικη δοξασία ότι «κάτω από τις αρχαίες κολώνες που στέκουν όρθιες, είναι θαμμένο το Κακό που περιμένει να ξεχυθεί αν ποτέ η κολώνα πέσει».
  Χαριν της προστασίας από το θαμμένο Κακό, η κολώνα έμεινε στη θεση της ακόμα και όταν οι πιστοί επέστρεψαν αργότερα (17ΧΧ?) και επανοικοδόμησαν –χαριν της ανάγκης για παροχή δημόσιας υγειονομικής περίθαλψης- τον κατεστραμμένο Ιερό Ναό και πρώην Ασκληπιείο. Επειδή όμως η δόξα τούτου του άστεως αιώνα προς αιώνα βαίνει συνεχώς μειούμενη, έτσι και το νέο κτίσμα είχε πολλά να ζηλέψει από το παλιότερο, όπως κι εκείνο από το ακόμα παλιότερο Ασκληπιείο.
  Το καινούριο και άκρως ταπεινό οικοδόμημα χτίστηκε γύρω από την κολώνα που παρέμεινε φυτεμένη μέσα στο μικροσκοπικό Ιερό δίπλα ακριβώς στην Αγια Τράπεζα και διασχίζοντας την στέγη ορθώνεται υπερηφάνα σε πλήρη, ομολογουμένως παράδοξη οπτική αρμονία με το υπόλοιπο, σαν γουδοχέρι που εξέχει από το γουδί.
  Επειδή όμως το γουδί και το γουδοχέρι δεν αξίζουν φράγκο αν δεν παρασκευάζεται με αυτά σκορδαλιά, έτσι και το δίδυμο Αη Γιάννη και στήλης έπρεπε, για να δικαιολογήσει την συνέχεια και την ύπαρξή του, να χρησιμοποιηθεί σαν εργαλείο όχι απλής υλικής τροφής, αλλά προσευχής που παρασκευάζει ελπιδες ίασης από διάφορες ασθένειες.
  Ετσι η κάθε αρρώστια έχει το χρώμα της, Οι θέρμες το κίτρινο, τα κατάγματα το κόκκινο κλπ. Οι γυναίκες (προσοχή, μόνο γυναίκες, και όχι κάποιος άντρας) μπαίνουν το ιερό -μόνες τους- και τυλίγουν στη στήλη μερικές βόλτες μεταξωτής κλωστής αντίστοιχου χρώματος με τα συμπτώματα της αρρώστιας του προσφιλούς τους Για συγκολλητικό χρησιμοποιούν σταλαγματιές κεριού που έχουν ανάψει προηγούμενως μπροστά στην εικόνα του Αη Γιάννη που συνήθως εκτίθεται στο προαύλιο.
  Είχα διαβάσει πριν δεκαετίες για αυτό το παλιό έθιμο χωρίς να μπορώ να φανταστώ ότι τηρείται ακόμα. Κάποτε αργότερα περνώντας από εκεί με μια φίλη που θέλησε να δει τη συνέχεια της κολώνας στο εσωτερικό της εκκλησίας, μπήκαμε μέσα. Μας ακολούθησε και ο νεαρός Αλβανός νεωκόρος που άραζει συνήθως στο προαύλιο πλάΙ στο παγκάρι. Όταν η φίλη μου είδε ότι η βάση της κολώνας κρυβόταν μέσα από την κλειστή πόρτα του Ιερού, του ζήτησε να ανοίξει την πόρτα για να μπορέσει να τη δεί από έξω χωρίς να χρειαστεί να γίνει ιερόσυλη. Το έκανε και μας προέτρεψε να μπούμε μέσα. Το κάναμε και είδαμε ότι η κολώνα ήταν τυλιγμένη με διάφορες κλωστές. Αν θυμάμαι καλά υπήρχαν τουλάχιστον 4-5 διαφορετικά κλωθογυρίσματα και βέβαια υπήρχαν και ποτάμια ξεραμένου κεριού μέχρι τη βάση. Τον ρωτήσαμε αν έρχονται πολλές γυναίκες για το έθιμο και μας απάντησε θετικά, κάθε μέρα είπε, και ότι οι κλωστές που βλέπαμε ήταν αναθήματα του τελευταίου 24ώρου.
  …………………………..
  Κουίζ (εύκολο): Ποια είναι η εκκλησία αυτή και που βρίσκεται ακριβώς;

 94. άνω τελεία said

  Για να προλάβω κάθε παρεξήγηση, σπεύδω εξαρχής να πω ότι δεν παρασυμπαθώ τον ύστερο Τσίπρα. Αλλά το να θέλει να μείνει για κάποιο διάστημα με τη «θαυματουργή» εικόνα στον συγκεκριμένο χώρο θα μπορούσε κάλλιστα να σημαίνει ότι ήθελε να δοκιμάσει τα συναισθήματά του και τις σκέψεις του όντας άθεος. Δε θα με ξένιζε καθόλου μια τέτοια στάση. Φυσικά οι επικοινωνιακοί λόγοι πλεονάζουν, αλλά το γεγονός αυτό δεν αποκλείει και τους όποιους ειλικρινείς και βαθύτερους προσωπικούς λόγους.

 95. sarant said

  93: Τι ωραίο!

 96. Πάνος με πεζά said

  Γς,για να μη μπερδεψεις τα κρασα, το λες α λα Μητροπανος : ‘αφου μεθω μ’ενα κρασι Αγιονορειτικο’ !

 97. Δημήτρης Μ. said

  Πολωνικό ανέκδοτο της εποχής Γιαρουζέλσκι.

  Πάει ο Γιαρουζέλσκι επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα, την περίοδο του στρατιωτικού νόμου. Εκεί, μεταξύ άλλων, τον πάνε στο Μαυσωλείο του Λένιν. Μόλις φτάνει ο Γιαρουζέλσκι μπροστά στη σορό, ζητάει να τον αφήσουν μόνο του με τον Λένιν. Φεύγοντας οι υπόλοιποι, ο Γιαρουζέλσκι ξεσπάει σε κλάματα. Από το πολύ το κλάμα ξυπνάει ο λένιν και ρωτάει τι γίνεται. Ο Γιαρουζέλσκι του εξηγεί και ακολουεθεί ο διάλογος:
  – Ώστε έχουμε σοσιαλισμός στην Πολωνία και κινδυνεύει.
  – Ναι, σύντροφε!
  – Δώστε όπλα στους εργάτες. Τι περιμένετε;

  Άσχετο με το Άγιο Όρος, αλλά σχετικό με την αυτοσυγκέντρωση των ηγετών ενώπιον των Θείων…

 98. Για όποιον δεν το ξέρει, «ο κ.» Λ ανήκει στο ωραίο φύλο. Και δεν νομίζω πως τα όσα μας γράφει κατά καιρούς απο τη Μεγαλόνησο έχουν καμία σχέση με τα προβοκατόρικα του Εαμοβούλγαρου. ´Οσο για τον Αβάτευτο, που κι εγώ υποπτεύομαι πως είναι συγκυριακό ψευδώνυμο (πολύ πετυχημένο) άλλου σχολιαστή, δεν είπε στο ένα και μόνο μέχρι στιγμής σχόλιό του τίποτε το αντιχριστιανικό — ιερούς κανόνες παρέθεσε.

 99. Εαμοβούλγαρος said

  @98: Κι εγώ, κ. Άγγελε, κείμενα παραθέτω, δεν λέω τίποτα δικό μου. Κι αν κοντεύω να κάνω τον κ. Blog-oti-nanai να πάθει εγκεφαλικό, είναι γιατί νόμιζε πως όλοι είμαστε αγράμματοι κάφροι, δεν έχουμε βιβλία στα σπίτια μας και μόνο αυτός έχει πρόσβαση στα κείμενα.

  Γι’ αυτό και μισεί τόσο πολύ την Wikipedia και το TLG. Διότι ο «πάσα είς» μπορεί με ένα «κλίκ» να βρεί τα αμέτρητα κείμενα των Πατέρων της Εκκλησίας που βρίζουν τις γυναίκες πουτάνες, τις αποκαλούν χειρότερες από φίδια, βρίζουν τις Συναγωγές των Εβραίων, τους Έλληνες (Εθνικούς) και γενικά όποιον δεν συμφωνεί με τα δικά τους παρανοϊκά Δόγματα.

  Επειδή πάω για ύπνο, θα παραθέσω απόψε μόνο την καταπληκτική ρήση του Πατροκοσμά Αιτωλού (θα τον γιορτάσουμε την προσεχή Κυριακή 24 Αυγούστου), που θα έπρεπε να διδάσκεται σε όλες τις βαθμίδες της Εχπαίδευσης, για να μαθαίνουν τα παιδιά τί μισογυνικός είναι στην πραγματικότητα ο Χριστιανισμός…

  ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑΣ ΑΙΤΩΛΟΣ: «Και αν τύχη και περάσης από ένα σοκκάκι και εις το ένα μέρος είνε η γυναίκα και εις το άλλο είνε ο διάβολος, να μην αποπεράσης εκείθεν οπού είνε η γυναίκα, μόνον από εκεί όπου είναι ο διάβολος, διατί κάνεις τον σταυρόν σου και φεύγει, μα η γυναίκα δεν φεύγει».»

  Για περαιτέρω μελέτη, οι μερακλήδες ας πάνε εδώ

  http://athriskos.gr/7360

 100. NM said

  Υποθέτω ότι ο Τσιπ στάθηκε επι 10λεπτο, μόνος του, μπροστά στην εικόνα όντως -όπως ειπώθηκε- για να δοκιμάσει «τα συναισθήματά του» , πρακτική που εξάλλου συνηθίζουν να επιδίδονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα όλοι οι απανταχού υλιστές για να δοκιμάσουν το βάσιμο ή όχι της πεποίθησής τους. Η μέθοδος είναι απλή και αποτελεσματική. Ιδού πως:
  Πλησιάζεις -μόνος- την εικόνα και την κοιτάς κατευθείαν στα μάτια. Μετά λες μέσα σου: «Αν τελικά υπάρχεις και όλα όσα νόμισα μέχρι τώρα είναι φούμαρα, τώρα που δε μας βλέπει κανείς, κούνησε μου λιγάκι το δεξιό αυτί σου».
  Περιμένεις μερικά δευτερόλεπτα και αν δεν υπάρξει ανταπόκριση επαναλαμβάνεις δις την πρότασή σου, προτείνοντας όμως διαφορετικά μέλη του σώματος κάθε φορά.
  Αν και πάλι δεν γίνει τίποτα, τότε μπορείς να αποχωρήσεις με τη συνείδησή σου ήσυχη και με επιβεβαιωμένες τις πεποιθήσεις σου, καθώς το μόνο που έχεις να σε απασχολεί πλέον είναι η αμφισβήτηση της πολιτικής σου από την Πορτάλιου και την κάθε Πορτάλιου που κυκλοφορεί ανενδοίαστα μέσα στο κόμμα σου.
  Αυτό νομίζω λοιπόν ότι έπραξε και ο Τσιπ. και ουδόλως ότι κατόπιν των συμβουλών της «ομάδας επικοινωνίας» του θέλησε να μιμηθεί τον Σαμαρά που είχε προηγηθεί κατά μερικά 24ωρα στεκόμενος επ’όλίγο μπροστά στην είσοδο του μυστηριώδους τάφου κράζων ενδομύχως: «Αλέξανδρε, δεύρω έξω!»

 101. Πέπε said

  @89: Ευχαριστώ. Δεν το ήξερα και ομολογώ (το είχα ήδη ομολογήσει εκ των προτέρων) πως ούτε και το φανταζόμουνα.

  Βέβαια, μιας κι ανοίξαμε κουβέντα, τα όσα αφορούν την ασαράντιστη λεχώνα έχουν νομίζω κάποια βάση.

  @95: Συμφωνώ, τι ωραίο πράγματι το 93!

 102. cronopiusa said

  93
  ο Αη Γιάννης της κολώνας, στην οδό Ευριπίδου

 103. NM said

  #102: Αν και καθημένη, απήντησες ορθότατα!

 104. Γς said

  93:
  Στην οδό Ευριπίδου, ο Αγ. Ιωάννης στην Κολώνα.

 105. Γς said

  104, 102:
  Μπα, δεν την είχα δει. Με πρόλαβε

 106. cronopiusa said

  Αη Γιάννης της κολώνας

 107. Γς said

  103:
  Αλλη Κολώνα:
  Σε ποιο μεγάλο Ναό της Ελλάδας υπάρχει αρχαία κολώνα στο δάπεδο, κάτω από προστατευτικό γυάλινο σκέπασμα,
  απομεινάρι του αρχαίου κτίσματος που καταστράφηκε για να χτιστεί ο Χριστιανικός Ναός;

 108. NM said

  #107: Δεν το ξέρω. Να το πάρει το ποτάμι.
  Πάντως κάτι τέτοιες μαγκιές, για μπουγάτσες με γυαλότουβλο μου φέρνουνε.

 109. Γς said

  Δύο είναι. Τις είχα φωτογραφήσει.

  http://filonikies.blogspot.gr/2014/08/blog-post.html

 110. Γς said

  108:
  Η Εκατονταπυλιανή της Πάρου

 111. Τσοπάνος said

  78:
  «…Και επειδή το επιτρέπει το πλαίσιο της συζήτησης όπως το έθεσαν κάποιοι φίλοι, νομίζω ότι πρέπει να καταργηθεί επιτέλους και το άβατο που υπάρχει για τους άνδρες στις γυναικείες τουαλέτες αλλά και το αντίστροφο…»
  Συ είπας !!!
  Χωρίς να το καταλάβεις εξομοίωσες το αγιονόρος με τις τουαλέτες. Είδες πώς λειτουργεί το άτιμο το ασυνείδητο?
  Πώς όμως δεν το πήρε πρέφα ο εαμοβούργαρος?
  Ως προς τα άβατα της αρχαιότητας, πάλι την πάτησες, διότι εκεί απαγορευόταν η πρόσβαση σε όλους ανεξαιρέτως (κατά τα γραφόμενά σου).
  Ως προς την απαγόρευση εισόδου γυναικών στους ολυμπ. αγώνες, μάλλον οφείλεται σε πρακτικούς λόγους. Φαντάζεστε, π.χ., δρομείς ή παλαιστές με στύση?

 112. Τσοπάνος said

  107, 109:
  Μαγκιά
  Μ’ ένα σμπάρο δυό τρυγόνια. Κρατάμε το αρχαίο απομεινάρι (ό,τι δηλαδή γλύτωσε από τη μανία μας) και για τουριστική ατραξιόν, και για να δείξουμε ότι σεβόμαστε το παρελθόν.

 113. sarant said

  102-104: Α, ευχαριστώ πολύ, δεν ήξερα την απάντηση!

 114. Πάνος με πεζά said

  Και δικο μου κουϊζακι : μεθαυριο 23 ειναι τα εννιαμερα της Παναγιας.Η δικια μας,Παναγια Τουρλιανή,εδω στην Ανω Μερά Μυκονου,πανηγυριζει αυτη τη μερα,και οχι το Δεκαπενταυγουστο.
  Ποι αλλη Παναγιά,νησιου των Δωδεκανήσων,αυτη τη φορα,πανηγυριζει στα εννιάμερα,και ποια η ιδιαιτεροτητα της εικοας της;

 115. Γς said

  96:
  >Γς,για να μη μπερδεψεις τα κρασα,

  Στο σπίτι της φίλης μου Ιωάννας.
  Γενέθλια της κόρης της. Και όλος ο καλός ο κόσμος, [εκτός από εμένα [τον πολύ καλό εκπρόσωπο του καλού κόσμου εννοώ].

  Και θυμήθηκα κάτι άλλα γενέθλια και ανατρίχιασα.
  Τι περιπέτεια κι αυτή τότε;
  Ενώ εδώ πολιτισμένη ατμόσφαιρα [και τέτοια].

  Α, και μια κιθάρα, που την μπανίζω κάπου να με μπανίζει [κοιτάζει] επίσης.
  Την πήρα, κάθισα κι άρχισα να την γαργαλάω.

  Ρομάντζα, το κλασσικό κομμάτι μου ήρθε και άρχισα να το εκτελώ [εν ψυχρώ].
  Ναι, σταμάτησαν και με άκουγαν. Το παράκανα όμως.
  Μέχρι που ένας άγνωστος της παρέας:

  -Συγνώμη κύριε. Άλλο κρασί ξέρετε να παίζετε;

  Ηταν η εποχή που ένα καινούργιο προϊόν, κρασί Αμαλία, διαφημιζόταν νύχτα μέρα με ένα σποτάκι επενδυμένο μ αυτό το κλασικό παραδοσιακό κομμάτι κιθάρας.

 116. giorgos said

  «…Αξίζει νά προσέξωμε τόν στενό συνδυασμό λογικής καί οίονεί κακού πού ύπάρχει στίς πρώτες σελίδες τής ((Γένεσης)) .
  Διαβάζοντας από τήν αρχή τήν ((Παλαιάν Διαθήκη )) , θά ίδούμε ότι δέν υπάρχει αίτία τών θεικών δημιουργημάτων . Η αίτία δημιουργίας τού κόσμου , μέχρι καί τού Αδάμ συμπεριλαμβανομένου , είναι ένα αίσθητικό-ήθικής φύσεως γεγονός : ((καί είδεν ό Θεός ότι καλόν)) . Τά πάντα μέχρις εδώ δημιουργούνται από μιάν βούληση , τής όποίας δέν έχει προηγηθή καμμία σκέψη .
  Εκεί πού άρχίζει λογικός συλλογισμός στίς σελίδες τής ((Γένεσης)) , όπου δηλ. προηγείται ((σκέψη)) τής Δημιουργίας , είναι στόν στίχο (2,18) , όταν πρόκειται νά κατασκευασθή ή γυναίκα .
  ((Καί είπε κύριος ό Θεός , Ού καλόν είναι τόν άνθρωπον μόνον ποιήσωμεν αύτώ βοηθόν κατ’ αύτόν)) .
  Τό ((Ού καλόν)) είναι άποτέλεσμα προηγηθέντος συλλογισμού . Καί έδώ , στήν κατασκευή τής γυναικός , άνατρέπεται ή αισθητική τάξη δημιουργίας τού κόσμου .
  Αύτό σημαίνει ότι ή γυναίκα είναι άτελές δημιούργημα , ώς άποτέλεσμα λογικής , έναντι τών άλλων πού έχουν αίσθητικές αίτίες .
  Είναι συνεπώς έκ κατασκευής ό οίονεί φυσικός φορέας τής άμαρτίας στόν κόσμο , πράγμα πού , καθώς ύποθέτομε , είναι καί ή αίτία πού οί καλόγηροι δέν τήν άφήνουν νά μπή στό Αγ. Ορος (τούτο φυσικά δέν άποκλείει διάφορες άλλες ερμηνείες , όπως π.χ. μόνο ή Παναγία πρέπει νά ύπάρχη εκεί κ.λ.π..
  Αλλά υποθέτομεν ότι οί λόγοι πρέπει νά είναι πολύ βαθύτεροι καί πνευματικώτεροι , παρά απλές λεπτομέρειες τυπικού) . Τό έθος αύτό μετεφέρθη έπί τού Αγ. Ορους άπό τά μοναστήρια τού μικρασιατικού Ολύμπου .
  Τήν τάξη αύτή πραγμάτων μπορούμε νά τήν παρακολουθήσωμε καθ’ όλην τήν διάρκεια , μέχρις ότου οί πρωτόπλαστοι έκδιωχθούν τού Παραδείσου .
  Οταν οί πρωτόπλαστοι παρουσιάζωνται ένώπιον τού Θεού , όταν ό ίδιος τούς καλή , είναι ή ώρα μετά τό φαγητό , όπου ό άνθρωπος ίκανοποίησε τίς ζωικές του άνάγκες καί είναι στόν ύψηλότερο βαθμό άνθρωπος.
  Τήν ώρα λοιπόν αύτή καλεί πρώτον τόν Αδάμ . Οταν τόν έρωτά , ό Αδάμ , έπειδή είναι τό άνώτερό του δημιούργημα καί έχει έσωτερικήν σχέση μέ τόν Θεό , αίσθάνεται πνιγμένος στήν ένοχή , χάνει τά λόγια του, δέν μπορεί ν’ άπαντήση .
  Ο Θεός τόν έρωτά ((πού εί?)) , κι’ αύτός άπαντά άλλ’ άντ ‘ άλλων : (( Τήν φωνήν σου ήκουσα περιπατούντος καί έφοβήθην , ότι γυμνός είμι )) . Στό τέλος ό Αδάμ , τό μόνο πού άνασύρει άπό τό βάθος τής ψυχικής του τούτης περιπλοκής , είναι τό ((Η γυνή ήν έδωκας μετ’ έμού…)) , έπιστρέφοντας έτσι τήν αίτία στόν ίδιο τόν Θεό.
  Οταν έρχεται ή στιγμή τής Εύας , αύτή , ώς τρόπον τινά κατασκεύασμα έκ λογικής καί όχι δημιούργημα , δέν έχει τά ψυχικά προβλήματα τού Αδάμ . Μόλις τήν έρωτά ((Τί τούτο έποίησας?)) , αύτή χωρίς κανένα ψυχικό ένδοιασμό άπαντά άπλώς καί άμεσα : ((Ο όφις ήπάτησέ με καί έφαγον )) .
  Τήν αύτήν τάξη πραγμάτων μπορούμε νά διακρίνωμε καί στήν σχέση τού ίδιου τού Θεού ώς πρός τά δημιουργήματά του κατά τήν άπονομή τής ((τιμωρίας)) …….
  ….Βέβαια , στίς λίγες αύτές στιγμές τού «δικαστηρίου » , συμβαίνουν καί πολύ σοβαρότερα πράγματα . Μέ τήν άπάντησή του ό Αδάμ , άλλά έξ ίσου καί μέ τήν δική της ή Εύα , έθεσαν ένα πρόβλημα πού δέν έπαψε ν’ άπασχολή τόν χριστιανικό κόσμο καί τόν κάθε χριστιανό χωριστά , τό πρόβλημα τού ((προκαθορισμού)).
  Η Εύα μέ τό έλάττωμα τής εύπιστίας όμολογεί έπίσης ένα ((λάθος έκ κατασκευής)) , όπως θά έλέγαμε σέ βιομηχανική διαλεκτο .
  Τό ((λάθος)) τούτο τής Εύας παραπέμπει σέ ένα όξύτατο φιλοσοφικό πρόβλημα πού παραμένει άλυτο , τό πρόβλημα τού ((φυσικού κακού)) , πού είναι σαφώς συνδεδεμένο μέ τό πρόβλημα τού προκαθορισμού καί πού σέ άλλες θρησκείες , όπως π.χ. στό Ισλάμ , άποτελεί άνέπαφο δόγμα …..»

 117. BLOG_OTI_NANAI said

  111: «Χωρίς να το καταλάβεις εξομοίωσες το αγιονόρος με τις τουαλέτες. Είδες πώς λειτουργεί το άτιμο το ασυνείδητο?»

  Αγαπητέ φίλε, ψάχνοντας στο ασυνείδητο φαίνεται χάθηκες στα βάθη του, διότι αυτό που είπα είναι απλά το που κατεβάζεις το επίπεδο της συζήτησης. Και ήταν στην επιφάνεια αυτό που είπα, ούτε στο ασυνείδητο, ούτε στο υποσυνείδητο χρειαζόταν να ψάξεις…

  «Πώς όμως δεν το πήρε πρέφα ο εαμοβούργαρος?»
  Να όμως ένα θέμα για έρευνα στο ασυνείδητο: τι είναι αυτό άραγε που σε κάνει να αναζητάς συννενόηση με ένα τόσο προβληματικό πρόσωπο;

  «Ως προς τα άβατα της αρχαιότητας, πάλι την πάτησες, διότι εκεί απαγορευόταν η πρόσβαση σε όλους ανεξαιρέτως (κατά τα γραφόμενά σου).»
  Θα έλεγα να ξανακοιτάξεις το θέμα στο οποίο ΕΣΥ μπήκες για να συζητήσεις, το οποίο αναφέρεται σε ΙΣΟΝΟΜΙΑ. Κατά συνέπεια, ένα μέρος άβνατο για τους πάντες εκτός από τις ιέρειες ή τους ιερείς, αφορά ακριβώς το ζήτημα του άβατου και της ισονομίας. Τουλάχιστον, ας γνωρίζεις το θέμα πριν επιλέξεις να το συζητήσεις.

  «Ως προς την απαγόρευση εισόδου γυναικών στους ολυμπ. αγώνες, μάλλον οφείλεται σε πρακτικούς λόγους. Φαντάζεστε, π.χ., δρομείς ή παλαιστές με στύση?»
  Αυτό δεν χρειάζεται να το απαντήσω, διότι είναι εμπεριστατωμένο και δείχνει βαθιά επιστημονική σκέψη.

 118. Παλαιστές με στύση μπορώ ευκολότατα να φανταστώ 🙂 Δρομείς βέβαια όχι. Αλλά τι εξωφρενισμός είναι αυτός; Δηλαδή σήμερα, που επιτρέπεται η παρουσία γυναικών (και πολύ λιγότερο σεμνά ντυμένων απ’ ότι οι αρχαίες) στις αθλητικές διοργανώσεις, … (φυλακήν τω στόματί μου!)

 119. IA said

  Είναι το λιγότερο τραγικό να μιλάμε για καθεστωτα που μετατραπηκαν σε ιερατεία και να εθελοτυφλουμε όταν βλεπουμε τον θεομπαιχτη σε δραση μπροστα στα ματια μας (και να τον υποστηριζουμε – ψηφιζουμε).

  Αφου ο συριζα αδυνατει (;) να οργανωσει την αντισταση του λαου επαφιεται στα θεια για να βρεθει στην εξουσια.

  Κρείττον του λαλείν το σιγάν θα προτεινα στους ευσεβεις οπαδους του

 120. Γς said

  Και αφού έδωσε στον καθ ένα ένα φελλό, ανοίγει ένα κουτί και παίρνει έναν τεράστιο για πάρτι του.

  -Γιατί εσύ τόσο μεγάλο;

  Κι ο οδηγός του πούλμαν [που έφερε τους τουρίστες στο μοναστήρι του Αγίου Ορους]:

  -Γιατί εγώ όταν ήρθα για πρώτη φορά, δεν το ήξερα…

 121. NM said

  Τι έγινε ρε παιδιά; Εκλεισε «ο Σωτηρ» και «η Ζωή» για θερινές διακοπές και δεν έχουν που να πάνε να ξεδώσουν οι βαρεμένοι;

 122. Τσοπάνος said

  120:
  Με βάζεις σε σκέψεις
  Σίγουρα έμεινε μόνος με την εικόνα ο Αλέξης???

 123. Τσοπάνος said

  121:
  Δεν ξέρεις αυτό που λέγεται, πως κάθε χωριό έχει τον τρελό του?
  Και αν δεν έχει, τον δημιουργεί…

 124. Γς said

  121:
  Και για να έχουμε καλό ρώτημα, ποιοι είναι οι θαμώνες του Σωτήρος και της Ζωής;

 125. BLOG_OTI_NANAI said

  121: Άσε που για να ξεδώσουν οι βαρεμένοι, υπάρχει και το blog Ροΐδη Εμμμονές ή το Πάρε-Δώσε. Σε λεξιλογική ιστοσελίδα βρήκαν να βγάλουν το πρόβλημα τους;

  119: Ποιοι είναι αυτοί ήθελα να’ ξερα που μιλούν εξονόματος του λαού και ταυτόχρονα διαφημίζουν τη μισαλλοδοξία τους κατά βασικότατων λαϊκών στοιχείων όπως είναι η θρησκευτική πίστη; Ας πούνε ευθέως ότι ανήκουν στην «κανονιστική» και «φρονιμευτική» ελίτ η οποία έχει καλά να πει για τον λαό, αρκεί όμως ο λαός να αποδεχτεί πειθήνια τις εντολές τους… Για ποιον λόγο κάποιος που δεν πιστεύει ή έχει αντικληρική εμμονή, είναι περισσότερο «λαός» από εμένα που πιστεύω; Που τα είδε γραμμένα αυτά; Σε κανένα εγχειρίδιο του Μάο; Ας πάει στην Κίνα τότε. Είναι ποτέ δυνατόν να διαφημίζεται η μισαλλοδοξία ως «αριστερά» και ως «προοδευτικότητα»;…
  Εδω, υπάρχει λαός που πιστεύει όπως υπάρχει και λαός που δεν πιστεύει. Ας συνέλθουν κάποιοι ώστε να καταλάβουν ότι είναι υποχρεωμένοι να συνυπάρξουν διότι στην ίδια κοινωνία ζούμε.

 126. Τσοπάνος said

  αγαπητέ κε ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ
  Εφ’ όσον η πίστη του καθενός μένει σε αυστηρώς συνειδησιακά πλαίσια, ποσώς με ενδιαφέρει αν και τι πιστεύει.
  Από τη στιγμή όμως που ανακατεύεται με τα κοσμικά, γίνεται κυρίαρχο στοιχείο της καθημερινότητας και επηρεάζει αρνητικά τη ζωή μου, έχω δικαίωμα να αντιδράσω με κάθε τρόπο.
  Όσο για τη μισαλλοδοξία, καλό είναι να μη μιλάς για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου…

  υ.γ Πού είσαι εαμοβούργαρε? Μόνο μου με άφησες να αντιμετωπίσω τους μουτζαχεντίν?

 127. Τσοπάνος said

  118:
  Επειδή δεν μπορώ να βάλω ιμότικονς, προφανώς παρεξηγήθηκε το πνεύμα μου…

 128. IA said

  @125
  Δεν αναφέρθηκα ποσως στο αν πιστευει ή όχι ο λαος και αν πρεπει (που δεν πρεπει) να τον διαφοροποιουμε με βαση τα θρησκευτικα (ή μη) πιστευω του.

  Μίλησα για τους υποστηρικτες του Συριζα που αντι να αναγνωρισουν τον θεομπαιχτικο χαρακτηρα τοσο της επισκεψης αυτης καθ’αυτης του Τσιπρα όσο ακομη περισσοτερο των δηλώσεων του περι ζαπατιστας κλπ. προσπαθουν να δικαιολογήσουν τον αρχηγό τους αντις απλως να πουν mea (sua) culpa.

  ps.
  Θεομπαίχτης με βαση τον δευτερο ορισμό

  http://greek_greek.enacademic.com/62657/%CE%B8%CE%B5%CE%BF%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%AF%CF%87%CF%84%CE%B7%CF%82

 129. BLOG_OTI_NANAI said

  Δυστυχώς, τώρα είδα το τραγικό σχόλιο του συσχολιαστή «Αβάτευτου» ο οποίος μας μεταδίδει την «βαθιά σοφία» που βρίσκει στο ίντερνετ καθώς, όπως φαίνεται, διαβάζει πολύ διαδίκτυο…
  Όμως, όταν παραπέμπει κάποιος σε βιβλία, θα πρέπει να έχει την ελάχιστη τσίπα (όχι Τσίπρα), να γράφει αυτά ακριβώς που γράφουν, χωρίς να παραλλείπει τα μισά, ή να μας λέει παραμύθια και μισές αλήθειες. Αλλά ο «Αβάτευτος» μας είπε μόνο όσα τον βόλεψαν ιδεολογικά, και θεωρεί ότι όλοι εδώ μέσα είναι απλά αφελείς.

  Και βεβαίως, ο αγαπητός «Αβάτευτος», από το «Κολοσσιαίο αυτό Βιβλίο του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου» εξαφάνισε το «ασήμαντο» κατά τη γνώμη του ότι:
  «η ρύσις αύτη καθ’ ο φυσική και παρά θεού […] ΟΥΤΕ αμαρτία εστίν, ΟΥΤΕ ακαθαρσία» (Πηδάλιον, σ. 547β)!

  Ακριβώς το αντίθετο δηλ.

  Σαφέστατα λοιπόν η έννοια ακαθαρσία δεν έχει περιεχόμενο θρησκευτικής απαξίωσης. Ο Νικόδημος ξεκαθαρίζει ότι η λέξη «ακαθαρσία» λέγεται «κατά την υπόληψιν των ανθρώπων«. Και αν έβλεπε κανείς τα παραδείγματα που χρησιμοποιεί, θα καταλάβαινε ότι είναι κάτι αντίστοιχο με το να έχει κάποιος π.χ. ακράτεια, και από αδιαφορία, παρόλο ότι είναι λερωμένος, να συμμετέχει στα λειτουργικά δρώμενα. Εκείνες τις εποχές άλλωστε, δεν υπήρχαν οι δυνατότητες καθαριότητας που υπάρχουν σήμερα, και μια γυναίκα εκείνες τις ημέρες θα αισθανόταν και η ίδια και οι γύρω της τη δυσοσμία και την έλλειψη καθαριότητας γενικά.

  Μάλιστα, βλέπουμε στο απόσπασμα από το «Πηδάλιον», τον Νικόδημο να επικαλείται τόσους Πατέρες της Εκκλησίας που δηλώνουν σαφέστατα ότι δεν υφίσταται ούτε αμαρτία ούτε ακαθαρσία από το ζήτημα των εμμήνων. Άρα, ο αγαπητός «Αβάτευτος» αναδεικνύεται σε θλιβερό πρωταγωνιστή που προφανώς νομίζει ότι βρίσκεται σε ιστοσελίδα νεοπαγανιστών και μας αραδιάζει όλα αυτά.

  Με τον ίδιο τρόπο αναδεικνύουν ως ψεύτη τον αγαπητό «Αβάτευτο» και οι «Αποστολικές Διαταγές», που ξεκαθαρίζουν ότι τα έμμηνα είναι αδύνατον να κηλιδώσουν την ανθρώπινη φύση. Επίσης, το ίδιο κείμενο διορθώνει όσες γυναίκες νομίζουν κακώς ότι τις ημέρες που έχουν περίοδο «δεν τις θέλει» το Άγιο Πνεύμα…

  Σαφώς, ένα ιδανικό λατρευτικό πλαίσιο για πολλούς ανθρώπους θεωρείται αυστηρό, όμως άλλο αυτό, και άλλο να δεχόμαστε αφελώς τα παραμύθια και τις ιδεολογικές παραχαράξεις του κάθε «Αβάτευτου»…

 130. BLOG_OTI_NANAI said

  Σημείωση: τα παραμύθια του «Αβάτευτου» είναι στο σχόλιο αρ. 89

 131. NM said

  Γς (#124): Αμα ρωτήσεις περί του φύλου των αγγέλων ή για το πόσοι από δαύτους χωράνε στο κεφάλι μιας καρφίτσας, τότε θα το καταλάβεις από τις απαντήσεις,

 132. gryphon said

  Aυτό τό παραδειγμα με το «αβατο» στις γυναικειες τουαλετες κλπ που το ανεφερε ισως σαν αστειο ο μπλογκ οτι ναναι μου θυμισε κατι που μαλλον αρκετοι αριστεροι εδω στην Ελλαδα αγνοουν.
  Το συνθημα και η απαιτηση για γιουνισεξ αποδυτηρια (για τουαλετες δεν ειμαι 100% βεβαιος) στα γαλλικα Πανεπιστημια ηταν ενα απο τα κυρια αιτηματα του «Κοκκινου Ντανυ» και της ομαδας του οταν εκαναν ντου στα αμφιθεατρα την περιοδο πριν τον πολυδιαφημισμενο Μαη του 68 ( πριν γιατι την περιοδο της ας πουμε εξεγερσης αυτος δεν ηταν καν στην Γαλλια).Αυτο κυριως τον ενδιεφερε και οχι τιποτα » ψωμι παιδεια ελευθερια» κλπ Στο ονομα παντα της σεξουαλικης επαναστασης των σιξτις.

  Για το θεμα αυτο με το αβατο και τις απόψεις που διαβασα το γιατι να μην γινονται δεκτες οι γυναικες οτι θα σκανδαλιζουν τους μοναχους εκει τι γινοταν στην αρχαιοτητα κλπ θα περιγραψω κατι που εχω παρατηρησει ..
  Ισως ειναι ασχετο με το θεμα αλλα μπορει και σχετικο.
  Πριν κανα δυο μηνες πηγα για πολλοστη φορα στην ζωη μου οπως και ολοι ανθρωποι σε μια κηδεια .Χτυπαω ξυλο και μακρια απο μας αλλα ειναι και αυτο μεσα στο προγραμμα.Ηταν καποιου μακρινου συγγενη απο αυτες τις περιπτωσεις οπου καποιος παει απο κοινωνικη υποχρεωση πιο πολυ για να ειμαι ειλικρινης.Ετσι βασικα χαζευα τους ανθρωπους γυρω και για μια ακομη φορα παρατηρησα αυτο που παρατηρω παντα (τουλαχιστον απο τοτε που αρχισα να ενδιαφερομαι εντονα για το αλλο φυλοι ) οταν πηγαινω σε κηδειες μνημοσυνα κλπ.
  Το αρκετα μεγαλο ποσοστο γυναικων που ντυνονται για μια τετοια εκδηλωση οσο πιο προκλητικα γινεται.Δεν ειμαι σεμνοτυφος προκλητικα εννοω οτι συνειδητα (οπως το διαισθανομαι τουλαχιστον) ντυνονται ετσι ωστε να προκαλεσουν τα βλεμματα των ανδρων ακομη κι σε μια τετοια εκδηλωση οπου υποτιθεται κυριαρχει η θλιψη η οδυνη κλπ.
  Ενταξει σε απολυτους αριθμους στο συνολο δεν ειναι τοσες πολλες οι γυναικες που το κανουν αυτο αλλα παντως δειχνουν μια ταση που χαρακτηριζει και το γυναικειο φυλο γενικοτερα.
  Ουτε λεω οτι γενικα οι γυναικες ειναι πιο ασεβεις η οι αντρες πιο ευσεβεις η οτιδηποτε.
  Και για να τελειωσω οπως αρχισα πηγα κι εγω να αποχαιρετησω τον συγγενη μου αλλα το ματι μου επεσε πανω σε μια ωραια γυναικα που ειχε παει εκει φορωντας μια στενη στενοτερη δεν γινεται μαυρη φουστα με σκισιμο καλσον ωραιο και ενα ημιδιαφανο μαυρο πουκαμισο μεσα απο το οποιο φαινοταν το σουτιεν και γενικα καταλαβατε.
  Μιλαγε εψελνε ο παππας αλλα εμενα και μαλλον πολλων αλλων τα ματια κοιτουσαν τα καλιγραμμα οπισθια της κυριας που ειχε παει να κλαψει τον νεκρο.

 133. Ριβαλντίνιο said

  @ BLOG_OTI_NANAI
  Φίλε είναι αλήθεια ότι όταν μια γυναίκα χάσει το παιδί της, υπάρχει ειδική ευχή στην εκκλησία που της διαβάζει ο ιερέας και ότι μέσα στην ευχή αυτή την αποκαλεί » φόνισσα » . Αν αληθεύει πως εξηγείται ? Εννοεί μάλλον την γυναίκα που προχώρησε εν γνώσει της σε δραστηριότητες που ήξερε ότι ενδέχεται να βλάψουν το μπεμπέ ?

  Για τα άλλα συμφωνώ απολύτως μαζί σου. Καλά κάνεις και τα εξηγείς, γιατί υπάρχουν και άνθρωποι σαν και εμένα, που δεν έχουν πλήρη γνώση των θεμάτων και παρασύρονται από τη λάσπη στον ανεμιστήρα που ρίχνουν κάποιοι . Αυτό με την περίοδο της γυναίκας έχει σχέση με την καθαριότητα και γινόταν παλιά που δεν υπήρχαν οι συνθήκες υγιεινής που υπάρχουν σήμερα . Το ίδιο ίσχυε και για όσους είχαν κάνει εμετό , χεστεί, είχαν κάνει έρωτα και δεν είχαν πλυθεί κ.λπ. Και ίσχυε για όλους. Άντρες και Γυναίκες. Γενικά έχει σχέση με την ευπρέπεια μας στο ναό. Πράγματα σήμερα αυτονόητα, αλλά όχι εκείνες τις εποχές.

  @ 124

  Πολύ θα ήθελα να δω μια τηλεμαχία μεταξύ οπαδών Ζωής και οπαδών Σωτήρα.

 134. Γς said

  >τηλεμαχία

  Διαδικτυακή. Να κατεβάζουν Παναγίες και καντήλια από το σάιτ της εκκλησίας
  😉

  [νταουλόντιν]

 135. 132: Η περιγραφή στο τέλος μoύ ‘κοψε την ανάσα! Ρισπέκτ! 🙂

 136. Γς said

  135:
  Εγώ θα περιορισθώ στις τουαλέτες του 132.

  Είχα μια διδακτορικιά από κάποια χώρα της Μιντλ Ιστ.
  Από τα πολλά παράξενά της ήταν ότι εξαφανιζόταν όταν ήθελε να πάει για τσίσα της.

  Η φουκαριάρα [σαν τους ελληνες μετανάστες του 1960 στη Γερμανία] μπορούσε να εξυπηρετηθεί μόνο με τις τούρκικου τύπου. Και μόνο μία τέτοια τουαλέτα υπήρχε σε ένα μακρινό κτίριο…

 137. Theo said

  Καλησπέρα,

  Για τον Τσίπρα, κλίνω προς την άποψη πως η επίσκεψή του είχε ψηφοθηρικούς λόγους, χωρίς να είμαι καθόλου σίγουρος.
  Αλλά επίσης νομίζω πως μπορεί να πήγε εκεί και για προσωπικούς λόγους, πως κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να «ψάχνεται» και πως τα λόγια του “όποιος δεν έχει έρθει στο Αγιονόρος αδικεί τον εαυτό του” είναι μάλλον ειλικρινή.
  Ο Φλωράκης, μετά από τόσες δεκαετίες εναντίωσης με την Εκκλησία, πήγε στο Όρος και μετεστράφη: Εξομολογήθηκε στην Αθήνα σε συμπατριώτη του αγιορείτη ιερομόναχο που τον γνώρισε στην επίσκεψή του και του ζήτησε να διαβάσει την επικήδεια ακολουθία στον τάφο του. Και μετά εκκλησιαζόταν τακτικά στην εκκλησία των Αγίων Ισιδώρων, που βρίσκεται μισοχωμένη σε ένα σπήλαιο, στα μισά του δρόμου από τη Νεάπολη προς την κορυφή του Λυκαβηττού .

  Οι περισσότεροι ψηφοφόροι του ΚΚΕ και οι περισσότεροι παλαιοί του ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζουν την Αριστερά με τον δυτικό φωταδισμό, άρα και την Ορθοδοξία με τον σκοταδισμό. Όμως, οι πιο λαϊκές μορφές της Αριστεράς στην Ελλάδα είχαν άλλη στάση προς την Εκκλησία και την έβλεπαν σύμμαχο στον αγώνα τους για την κοινωνική δικαιοσύνη. Πχ. ο Βελουχιώτης είχε πάντα μαζί του τον παπα Ανυπόμονο και ενίοτε τον έβαζε να λειτουργήσει και τους άντρες του να συμμετάσχουν στη θεία Λειτουργία. Γι’ αυτό, κάποιες υστερικές κραυγές σαν της κ. Πορτάλιου, δείχνουν πως μερικοί μέσα στο κόμμα δεν καταλαβαίνουν ότι ενέργειες σαν την επίσκεψη Τσίπρα στο Άγιο Όρος μπορούν να συνδέσουν περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ με τον λαό κι ότι έχει περάσει ο καιρός που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια λέσχη διανοουμένων.

  Επειδή κανείς απ᾿ όσο γνωρίζω στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κατά της ιδιοκτησίας, που την κατοχυρώνει και η ΕΕ, είναι λίγο τραγελαφικό να πολεμούν τον θεσμό του Αβάτου στο Άγιο Όρος, όπου δεν υπάρχει σπιθαμή γης που να ανήκει στο Δημόσιο, και να μην αγωνίζονται για την ελεύθερη πρόσβαση των Ελλήνων πολιτών στον Σκορπιό, τη Σκυροπούλα και άλλα ιδιόκτητα νησιά ή τσιφλίκια. Και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ, δεν γίνεται.

  @131:
  Είναι γραφικό να ισχυρίζεται κανείς στην Ελλάδα σήμερα ότι κάποιοι θρησκευόμενοι συζητούν περί του φύλου των αγγέλων ή για το πόσοι από δαύτους χωράνε στο κεφάλι μιας καρφίτσας. Αυτά τα παιδαριώδη θεολογικά «θέματα» δεν έχουν απασχολήσει ποτέ την Ορθοδοξία ανά τους αιώνες. Κι αν απασχόλησαν κάποιους ρωμαιοκαθολικούς θεολόγους, αυτό έγινε τον Μεσαίωνα. Τέτοια ευφυολογήματα μόνο κάτι αντιχριστιανοί ταλιμπάν, που αγνοούν παντελώς τη θεολογία της Εκκλησίας, τα μεταχειρίζονται. Κι εσύ φαίνεται πως ξέρεις κάποια πράγματα. Μην υποτιμάς και υποβιβάζεις, λοιπόν, τον εαυτό σου.

 138. Αβάτευτος said

  129
  ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ (ΟΧΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ) ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗ ΕΠΙΤΡΕΠΤΟΥ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟΡΡΥΣΙΑ
  Σύμφωνα μὲ αὐτὴν ὅλες οἱ προαναφερθεῖσες διατάξεις ἀποσκοποῦν στὴν καλλιέργεια τῆς εὐλάβειας ἀπὸ τοὺς πιστούς, διότι σὲ ἀντίθετη περίπτωση ὑπάρχει γιὰ αὐτοὺς κίνδυνος θανάτου, καθὼς ἡ εἴσοδος γυναῖκας στὸν ναὸ, ὅταν αὐτὴ ἔλθη στὴν ἔμμηνο ῥύση, ἀποτελεῖ μίασμα γιὰ αὐτόν.
  http://www.orthros.eu/%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B1/2010-10-04-06-27-36/194-k-theoltekmiremminor.html

  …Εκείνες τις εποχές άλλωστε, δεν υπήρχαν οι δυνατότητες καθαριότητας που υπάρχουν σήμερα….

  άρα τώρα στον αιώνα της μεταπατερικής σερβιέτας μπορούν
  οι γυναίκες και να κοινωνούν, και να μπαίνουν
  στην εκκλησία, δίχως ενοχές! οι κανόνες
  είναι για τους ιστορικούς και τους θρησκειολόγους!

  Το ίδιο ίσχυε και για όσους είχαν κάνει εμετό , χεστεί….δεν είχαν πλυθεί κ.λπ.

  ίσχυε πού;; είναι ο άπλυτος μίασμα και κίνδυνος θανάτου;; έχουν γραφτεί τόσα για την γενική ακαθαρσία, όσα για την έμμηνο ρύση;;
  ο χριστιανισμός σε αντίθεση με το ισλάμ
  δεν φημίζεται για την εμμονή του στην καθαριότητα…γιατί οι καλόγεροι
  σπάνια κάνουν μπάνιο;;

 139. Ριβαλντίνιο said

  @ 132
  Θα σου πω εγώ τι συμβαίνει από τις γυναίκες του περιβάλλοντος μου . Απλώς δεν έχουν άλλα ρούχα εκτός από αυτά. Πίστευσε το. Αγοράζουν ωραία ρούχα για διάφορες περιστάσεις, αλλά δεν έχουν σκεφτεί ότι πρέπει να έχω ένδυμα κατάλληλο για κηδεία. Οπότε αναγκάζονται να φορέσουν κάτι άλλο που προοριζόταν για άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Και έτσι κάνουν άθελά τους και νεκρό να ανασταίνεται.

 140. NM said

  Theo (#137): Ψεύδεσθε ηθελημένα. Για να το πω ωμά: Λέτε παπαριές! Προσβάλλετε τη μνήμη νεκρών ακριβώς επειδή δεν είναι σε θέση να σας διαψεύσουν και αυτό χαρακτηρίζει την έσχατη δειλία. Το ότι η κηδεία του Χ.Φλωράκη ήταν πολιτική το γνωρίζουν οι πάντες. Τα υπόλοιπα περι εξομολογων κλπ αποτελούν εξ ισου φαντασιώσεις σας.

 141. NM said

  Γς; τι σου έλεγα στο (δικό μου) #131; Είδες που δεν κρατηθήκανε;

 142. Theo said

  @140:
  Γιατί αυτό το μένος και οι κορώνες;
  Όσα γράφω τα άκουσα από τον π. Αθανάσιο Σιμωνοπετρίτη που εξομολόγησε τον Φλωράκη στο γραφείο του στο «Σπίτι του Λαού» και διάβασε την επικήδεια ακολουθία στον τάφο του, καιρό μετά την πολιτική κηδεία του (ο ίδιος ήθελε να ταφεί εκκλησιαστικά, αλλά το Κόμμα δεν του έκανε τη χάρη. Και δεν έγραψα ότι τάχα η κηδεία του δεν ήταν πολιτική). Τα ίδια λέει ο π. Αθανάσιος σε ομιλίες του που έχουν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο .

  Ψεύδομαι εγώ, ψεύδεται ο π. Αθανάσιος…
  Ψεύδεται κι ο Φοίβος Πιομπίνος, ένας γνωστός λόγιος, σε κείμενο του οποίου παραπέμπω στο σχ. 137;

 143. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  119: Ποιος ακριβώς μίλησε (σε αυτό το άρθρο ή στα σχόλια) για καθεστώτα που μετατράπηκαν σε ιερατεία;

 144. Theo said

  Επειδή κάποιο λάθος έγινε με τους λίκνους των ομιλιών του π. Αθανασίου στο προηγούμενο σχόλιο, τις παραθέτω εδώ:
  http://www.youtube.com/watch?v=uFwtB3d37OE
  vimeo.com/20877848

 145. Theo said

  @141:
  Απάντησε, παρακαλώ, στα περί φαντασιώσεών μου (βλ. σχ. 142, 144) κι άσε τα υπονοούμενα για Ζωικούς, Σωτηρικούς και τις παπαρολογίες για το πόσοι Άγγελοι χωράνε στο κεφάλι μιας καρφίτσας.

 146. Γς said

  139:
  >Αγοράζουν ωραία ρούχα

  Ασχετο με το θέμα. Αλλά όχι και με το ιστολόγιο γενικώς:

  Η έκφραση «εχει τα ρούχα της» [περίοδος] πως πρέκυψε;

 147. Γς said

  141:
  Ναι αλλά αν γίνει θερμό το επεισόδιο σε βλέπω στο αυτόφωρο ως ηθικός αυτουργός.

  Κι αν συλληφθείς αύριο Παρασκευή μένεις στο μεταγωγών Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή-Δευτέρα, μέχρι τη μεταγωγή σου στην Ευελπίδων για να δικαστείς
  [Δεν σε είδα δεν σε ξέρω]

 148. Γειά σου Νίκο Σαραντάκο, χαιρετώ και την ομήγυρη, καλή συνέχεια στις διακοπές ή καλό χειμώνα αν τελειώσανε.

  Για μένα,η τελευταία δεκαπενθήμερη νησιωτική σκηνοπηγία (τη βγάλαμε πολύ οικονομικά και κυρίως, φυσιολατρικά) σήμανε το τέλος των διακοπών.

  Γυρνώντας στον πολιτισμό, το μόνο από τα νέα, που θεώρησα σημαντικό, ήταν ο θάνατος (αυτοκτονία μάλλον) του Ρόμπιν Ουίλιαμς και πολύ στεναχωρέθηκα.

  Τώρα περί Τσίπρα, νομίζω ότι όχι μόνο δεν έχουν εκεί στο Σύριζα σωστή επικοινωνιακή πολιτική, αλλά ο «επικοινωνιολόγος» διάβαζε διαφημιστής, που του έχουν αναθέσει το έργο, δεν ξέρει τι του γίνεται. Πράγμα φυσικό, αν πρόκειται για τον ίδιον κολεγιόπαιδα, πρώην Πασόκο με την Πόρσε, που τους έκανε τη διαφήμιση για τις εκλογές.

  Οι π@@τανιές τύπου «να κάτσω μόνος με τη Μεγαλόχαρη» απόλυτα θεμιτές, (για πολιτική μιλάμε, δηλαδή την τέχνη της εξαπάτησης ) αλλά πρέπει να γίνονται με στυλ, αλλιώς γυρνάνε μπούμερανγκ.

  Μία η λύση για τον σύριζα αλλά δεν το περιέχει δυστυχώς: Ακτιβισμός και κινητοποίηση, μοίρασμα φαγητού στις πλατείες, «το ΕΑΜ μας έσωσε απ την πείνα» , στέγη στους άστεγους, δωρεάν πούλμαν για μπάνιο, δεν ξέρω , οτιδήποτε, και μαζί μεγάλη Ενωτική Αντιμνημονιακή μαζική κινητοποίηση και αγκιτάτσια, χωνιά στις πλατείες.

  Και κάποιος μπούσουλας ιδεολογικο-πολιτικός.Η «επικοινωνία» δεν είναι για τεχνοκράτες και διαφημιστές, είναι η ουσία της πολιτικής.

  Ο πρωταγωνιστής εδώ πρέπει να είναι ο λαός, οι περίφημες μάζες, αλλιώς, δε γίνεται τίποτα. Τέτοια μη-εμπιστοσύνη στον κόσμο που δείχνει ο σύριζα είναι πρωτοφανής.

  Ίσως αυτό γίνεται επειδή τα στελέχη του προέρχονται από το ΚΚΕ όπου δεν γνωρίζουν από πρωτοβουλία, το μόνο που ξέρουν είναι να εκτελούν διαταγές και ουκάζια. Και δεν νογάνε κι από διάλογο -η κριτική στο κόμμα ισοδυναμούσε με πολιτική εξόντωση.

  Αν συνεχίσει έτσι, ο σύριζα θα μείνει στάσιμος ή θα συρικνώνεται και ίσως δεν δει ποτέ εξουσία και κυβέρνηση.

 149. BLOG_OTI_NANAI said

  138: Αβάτευτε, σιγά να μην υπάρχει και κίνδυνος κανονιοβολισμού… Το ζήτημα είπαμε έχει σχέση με την ευλάβεια της γυναίκας, όπως ακριβώς και το ζήτημα με τη ρεύση του άνδρα. Δηλαδή, όχι μόνο δεν υπάρχει ούτε αμαρτία, ούτε ακαθαρσία ενώπιον του Θεού, αλλά είναι και ένα ζήτημα που ανάλογα την ευαισθησία του ο πιστός, επειδή σίγουρα θα συζητά με κάποιον πνευματικό αυτά τα θέματα, μπορεί να τα συζητήσει μαζί του για το τι θα πράξει.
  Γι’ αυτό ο Κανόνας λέει το «κωλυθήσεται» και ούτε καν «κωλύεται». Και βεβαώις ισχύει και για κάποιον που (έχει σώας τας φρένας και) έχει κάνει πιπί του επάνω του ή έχει διάρροια διότι αναφέρεται το «πάντη καθαρός […] και σώματι».

  Είναι πολλά αυτά που δεν ξέρεις, και επειδή δεν ξέρεις, διαβάζεις από το διαδίκτυο διάφορα και δεν τα καταλαβαίνεις, ή τα καταλαβαίνεις ανάλογα με τις ιδεολογικές παρωπίδες σου. Πριν λίγο δεν σου έδειξα ότι ερμήνευες από το μυαλό σου; Αυτά τα ίδια έπιανε το μάτι σου και πριν, και επέμενες, όμως, τουλάχιστον όφειλες να ζητήσεις συγγνώμη για το γεγονός ότι έκοψες σε φέτες το Πηδάλιο μεταφέροντας μας μόνο όσα σε βόλευαν.

  Το ζήτημα έχει τελειώσει, μίλησες για θρησκευτική ακαθαρσία με επίκεντρο τη γυναίκα για να δείξεις ότι η γυναίκα είναι κατώτερη κ.λπ., όμως είδες με τα μάτια σου ότι ούτε αμαρτία, ούτε ακαθαρσία ενώπιον του Θεού λέει ο Νικόδημος και οι Πατέρες ότι είναι τα έμμηνα και οποιαδήποτε άλλη φυσική έκριση.
  Νομίζω ότι πρέπει να ξέρεις τουλάχιστον πότε να σταματάς.

 150. Ιάκωβος said

  Για τις γυναίκες και την εκκλησία, πάει πολύ πίσω η Ιστορία.

  Υπάρχει θεωρία πιο πειστική από εκείνη της υποτιθέμενης Μητριαρχίας (που πιστεύω ότι δεν υπήρξε ποτέ),που λέει ότι οι γυναίκες εκπίπτουν κοινωνικά με την Γεωργική -νεολιθική επανάσταση .

  Γι αυτό, όσο πιο κοντά στην Εύφορη Ημισέληνο βρισκόμαστε, τόσο πιο ξέχωρη και υποδεέστερη είναι η θέση της γυναίκας στην κοινωνία. Οι Άραβες, οι Εβραίοι, αλλά κι οι αρχαίοι Αθηναίοι, που ήταν «γηγενείς» δηλαδή δεν κατεβήκανε με τα αλόγατα όπως οι άλλοι Έλληνες, τη γυναίκα την θέλανε χώρια, τη θέλανε στο σπίτι, καλυμμένη, με μπούργκα ή κουρεμένη γουλί αλά χασίντ, γενικά απούσα από την κοινωνική ζωή.

  Ο Ευριπίδης ασχολήθηκε πολύ μ’ αυτό.Πολλές από τις χριστολογικές έριδες είχαν σα βάση το ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία. Πως ένα τέτοιο κατώτερο όν μπορεί να γεννήσει κοτζαμάν Θεό;

  Αντίθετα, οι πιο βάρβαροι λαοί, οι φυλές κυνηγών και καρποσυλλεκτριών, Γερμανοί, Γαλάτες, Βίκιγκς,Τούρκοι (πριν το Ισλαμ) αλλά και οι Δωριείς που μπήκανε (αν μπήκαν ποτέ) στον πολιτισμό αργά, κλπ ήθελαν τη γυναίκα πιο ελεύθερη.

  Αυτή η ιστορία με τα έμμηνα υπάρχει στην Εβραική παράδοση, όταν η γυναίκα έχει περίοδο, δεν πρέπει ούτε να την αγγίζει ο άντρας της , όταν τελειώσει δε, πρέπει η γυναίκα να κάνει τελετουργικό καθαρμό σε ειδικό μπάνιο.

  Αντίθετα οι Δανοί,πέρσι επέτρεψαν στο στρατό κοινούς κοιτώνες για άντρες και γυναίκες.

 151. BLOG_OTI_NANAI said

  Σχετικά με την μεγαλειώδη μπαρούφα του Σκαρίμπα, ότι οι βυζαντινοί ασχολούνταν με το φύλο των αγγέλων, ο καθ. Ματσούκας δεν μασούσε τα λόγια του.
  Εκτός ότι ο Σκαρίμπας έκανε την αναφορά «χωρίς καμιά απολύτως τεκμηρίωση ότι οι Βυζαντινοί ασχολούνταν με το φύλο των αγγέλων«, ακόμα χειρότερα, «η ρήση ανακυκλώνεται κάθε τόσο ξανά και ξανά […] με αξιοζήλευτη χιουμοριστική αυτάρκεια«, από ανθρώπους που στο έργο τους «δεσπόζει μια ανέμελη προχειρολογία«, και «επιστημονικά έργα διανθίζονται από αστραφτερά μαργαριτάρια, που αναφέρονται σε επιστημονική κακοποίηση του επιστητού της θεολογίας, λες και στην προκειμένη περίπτωση τους συντάκτες προστατεύει ένας ιδιαίτερα προνομιακός άσυλος επιστημονικός λόγος» («Ιστορία της Βυζαντινής Φιλοσοφίας», Βάνιας, 1994, σ.12).

  Με λίγα λόγια, ο καθένας νομίζει ότι η Θεολογία, όπως δυστυχώς και η Ιστορία, χρησιμεύουν για να ξεσπά κάποια ιδεολογικά του απωθημένα, χωρίς στοιχειώδη σεβασμό στα επιστημονικά δεδομένα και χωρίς μια ελάχιστη προσπάθεια επαληθευσιμότητας των όσων γράφει, από κάποιο βασικό έστω επιστημονικό εγχειρίδιο, και όχι βεβαίως από το διαδίκτυο που κοντεύει να μας σπάσει τα νεύρα που όλοι νομίζουν ότι στο διαδίκτυο χωρίς να κοπιάσουν καθόλου θα τα βρουν όλα έτοιμα και θα γίνουν ειδικοί επειδή το βρήκαν σε μια ιστοσελίδα…

 152. Ιάκωβος said

  Όχι οι Δανοί, οι Νορβηγοί.

 153. BLOG_OTI_NANAI said

  133: Δεν τίθεται κανένα θέμα κατηγορίας της γυναίκας, καθώς ο 52ος Κανόνας του Μ. Βασιλείου λέει πως ακόμα και για νεογέννητο μωρό, θεωρείται ότι διέπραξε φόνο μόνο εκείνη που αδιαφόρησε και παραμέλησε βρέφος που μπορούσε να σώσει. Αντιθέτως, αν δεν μπορούσε να το σώσει λόγω απουσίας των αναγκαίων η μητέρα συγχωρείται.

  Άρα, δεν τίθεται θέμα να κατηγορηθεί η γυναίκα, όμως η ευχή, αναφέρει όντως την γυναίκα «εις φόνον περιπεσούσαν» προσθέτωντας όμως το «εκουσίως ή ακουσίως» διότι σε αντίθεση με την κοσμική σκέψη, για την Εκκλησία από την σύλληψη θεωρείται το κύημα κανονικός άνθρωπος. Άρα, κατά την αποβολή, ουσιαστικά ένας άνθρωπος δεν πέθανε, αλλά σκοτώθηκε εξαιτίας ασθένειας της μητέρας. Και για τα κοσμικά δεδομένα ακόμα, αν μια μητέρα είχε το βρέφος στα χέρια της, και εξαιτίας δικής της ασθένειας το παιδί σκοτωνόταν (αν από ξαφνική αδιαθεσία της έπεφτε από τα χέρια, ή αν λιποθυμούσε και έπεφτε με δύναμη επάνω στο παιδάκι και το χτυπούσε κ.λπ.), θα ονομαζόταν νομικά φόνος ακούσιος, αλλά φυσικά η γυναίκα θα ήταν αθώα. Και για την Εκκλησία ο 52ος Κανόνας του Μ. Βασιλείου είναι σαφής ότι η γυναίκα δεν κατηγορείται.

  Αντίστοιχα, αν κάποιος χτυπήσει κατά λάθος ή επίτηδες μια έγκυο γυναίκα και πεθάνει το έμβρυο, για την Εκκλησία ο άνθρωπος αυτός διέπραξε φόνο, ανάλογα ακούσιο ή εκούσιο.

 154. Ιάκωβος said

  Βλέπω οτι το αιώνιο μπιντέιτ Βούλγαρου και Μπλογκ συνεχίζεται. Παιδιά μη μαλώνετε. Όπως έλεγε κάποιος «Η πραγματικότητα είναι το δικαστήριο της Ιστορίας».

  Οι κwλ%-αρχαίοι, οι βάρβαροι εκείνοι δουλοκτήτες και η τραλαλί-τραλαλό-στην-εξοχή θρησκεία τους τα τίνιαξαν. Ο Χριστιανισμός και άλλοι μονοθεϊσμοί επικράτησαν. Αν ήταν τόσο μάγκας ο Δίας γιατί έπνευσε τα λοίσθια ως Θεός;

  Ο Χριστός πάει κι αυτός. Έπαιξε το ρόλο του (ακριβώς, το ρόλο του) επί δυο χιλιάδες χρόνια. Βυζαντινή μουσική, ανατολική μουσική, Αντρέι Ρουμπλιώφ, Μπάχ και Θεοτοκόπουλος. Τωρα τέρμα.Έχει γονατίσει κι αυτός που θα μας έσωζε, μπροστά στην επιστήμη, την έρευνα, το ελεύθερο πνεύμα και τις παρτούζες και το γκέι πράιντ. Από τη στιγμή που δεν φοβόμαστε την Κόλαση, ο τυπάκος είναι ανίσχυρος πια.

  Αλλά και ο κατά Ένγκελς «επιστημονικός σοσιαλισμός’ με τα ιερατεία του, τις κλαπαδόρες του, τους προφήτες του και τους οσιομάρτυρες, πάει καλιά του κι αυτός.

  Ο καπιταλισμός είναι το μόνο που ,προς το παρόν θριαμβεύει Καλός είναι κι ο Ιωάννης της Κλίμακος και άλλες πριμαντόνες της Σκάλας, και οι φιλόσοφοι, αλλά το βασικό ερώτημα είναι τι κάνουμε για να επιζήσουμε πριν ο καπιταλισμός αυτός, της φούσκας και της καταστροφής μας αποτελειώσει.

  Αυτά που συζητάτε και με τον φανατισμό που τα συζητάτε,είναι ενδιαφέροντα αλλά, πως να το πω…παλιά πολιτέματα.Βένετοι και Πράσινοι. Γουέλφοι και Γιβελίνοι. Ποιος χέστηκε, με καταλαβαίνετε;

 155. ΛΜ said

  Κύριοι, δεν είστε μόνο θρασείς και δειλοί ταυτόχρονα (θρασύδειλους θα προτιμούσα να σας ονομάσω αλλά ευθυγραμμίζομαι με την διακριτικότητα της γραφής εδώ), είστε παράλληλα και τσακμάκια με τον τρόπο που απαντάτε (λαμπρά παραδείγματα ο κος Γκλίτσμαν, ο κος ΝΜ που δεν γνωρίζει τη σειρά των γραμμάτων της αλφαβήτου και άλλοι διάττοντες αστέρες της διανόησης που συχνάζουν εδώ), σε όσους με τα σχόλιά τους ( Blog οτι ναναι τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια), σας στερούν την χαρά της ικανοποίησης μέσω του εαυτού σας. Δεν έχετε καμιά ελπίδα κύριοι.

 156. Spiridione said

  151. Λέμε ότι αυτοί συζητάνε για το φύλο των αγγέλων, δηλαδή κάνουν μια μάταιη και ανούσια συζήτηση. Νομίζω ότι είναι μια έκφραση, ανάλογη με τον τετραγωνισμό του κύκλου, και δεν έχει σχέση με βυζαντινούς.

  Για το Βυζάντιο φαίνεται πως υπάρχει μια άλλη σχετική ιστορία, ότι λίγο πριν την Άλωση συζητούσαν για το φύλο των αγγέλων αντί να πολεμήσουν. Δεν ξέρω αν είναι μύθος ή όχι, αλλά δεν είναι του Σκαρίμπα. Κάποιος μεταγενέστερος λατίνος ιστορικός βλέπω ότι έγραψε ότι οι βυζαντινοί προτιμούσαν να συζητάνε για το φύλο των αγγέλων παρά να πολεμήσουν. Δεν ξέρω πώς ακριβώς είναι γραμμένο, πιθανόν να γράφτηκε σχηματικά, όχι κυριολεκτικά, δηλ.ότι ασχολιόνταν με τις θεολογικές τους έριδες αντί να πολεμήσουν.
  http://books.google.gr/books?id=cQ5Wp3Wps-UC&pg=PA215&dq=%22sex+of+angels%22&hl=el&sa=X&ei=dg72U9OREeWQ7AaTvYBA&ved=0CFUQ6AEwCA#v=onepage&q=%22sex%20of%20angels%22&f=false
  Πάντως βλέπω ότι χρησιμοποιείται ως επιχείρημα και από ξένους.
  http://books.google.gr/books?id=rIJv0upj9hsC&pg=PA233&dq=%22sex+of+angels%22&hl=el&sa=X&ei=jhP2U56gOeLiywOOloCYBw&ved=0CCUQ6AEwAQ#v=onepage&q=%22sex%20of%20angels%22&f=false

 157. Ριβαλντίνιο said

  @ 153 BLOG_OTI_NANAI Σ’ευχαριστώ φίλε για την εξήγηση. Βλέπεις αυτός που μου το ανέφερε ήταν μια θείτσα, αλλά αμέσως κατάλαβα ότι κάτι έλειπε.

  @ 134 Γς Καλύτερα στην τηλεόραση και να κοπανιούνται με τις εκδόσεις τους.

  @ 138 Αβάτευτος Αν είναι κάπιοος λέρας υπάρχει κίνδυνος να μεταδώσει στους άλλους ασθένειες. Τι πιο απλό ?

  @ Theo + BLOG_OTI_NANAI φύλο αγγέλων

  Το συνεχίζουν πολλά νούμερα. Ακόμη και για πολιτικούς λόγους.
  ( πρώτα 10 sec. )

  @ 154 Ιάκωβος
  Βένετοι για πάντα. Λίγα με τους Γουέλφους.

 158. sarant said

  148: Καλώς επανήλθες

  151-156: Θέλει λίγο ψάξιμο, αν προκάμουμε.

 159. Spiridione said

  Και μια αγγλική έκφραση
  How many angels can dance on the head of a pin?
  http://en.wikipedia.org/wiki/How_many_angels_can_dance_on_the_head_of_a_pin%3F

 160. Theo said

  Κάτι ακόμα:

  Αντίθετα με τον Αντρέα Παπαντρέου (που μάλλον είναι ένας από τους λίγους πολιτικούς αρχηγούς της Μεταπολίτευσης που δεν επισκέφθηκαν το Άγιο Όρος), και ο Λεωνίδας Κύρκος το επισκέφτηκε, πριν από τους Φλωράκη και Τσίπρα, τη δεκαετία του ’80, μαζί με τον Πιτσιόρλα και κάποιους άλλους, όταν ήταν ηγέτης του ΚΚΕ(εσ.) ή της ΕΑΡ. Αντίθετα με αυτούς (βλ. τις γνωστές δηλώσεις του Τσίπρα και το «οι νέοι πρέπει να πάνε στο Άγιο Όρος, για να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου» του Φλωράκη) ο Κύρκος δεν έκανε καμιά δήλωση σχετικά, ούτε κατά ούτε μετά την επίσκεψή του. Μάλλον και γι’ αυτό η επίσκεψή του πέρασε σχεδόν απαρατήρητη. Και γι’ αυτό μου φαίνεται πως μάλλον είχε προσωπικά κι όχι πολιτικά/ψηφοθηρικά κίνητρα.

 161. Στιε θεολογικές σχολές της Δύσης οι σπουδαστές, μεταξύ άλλων ασκήσεων, έπρεπε να κάνουν και disputationes, συζητήσεις δηλαδή σε αυστηρά οργανωμένο πλαίσιο, κάτι σαν τα debates των Αγγλοσαξώνων, όπου έπρεπε να υποστηρίξουν, με ό,τι επιχειρήματα, θεολογικά ή αριστοτελικά, έβρισκαν, μια δεδομένη ‘θέση’ και την αντίθετη. Αυτά ήταν ασκήσεις, γυμνάσματα, προπαρασκευής για τις τυχόν έριδες με αλλόθρησκους ή αιρετικούς. Και βεβαίως, σε μια εποχή όπου δεν υπήρχαν μαθηματικά ή άλλες επιστήμες, ήταν και ένα είδος διανοητικού αυνανισμού, διασκεδαστικού για όσους έχουν τέτοια γούστα 🙂 Κανείς δεν έπαιρνε στα σοβαρά την ουσία τους, βρέθηκαν όμως αργότερα τετράδια και άλλες καταγραφές τέτοιων συζητησεων, και διαδόθηκε, από όσους ήθελαν να διακωμωδήσουν τη μεσαιωνικη Εκκλησία, ότι όντως οι θεολόγοι ασχολιόντουσαν με το φύλο των αγγέλων και το συνωστισμό τους σ´ ένα κεφάλι καρφίτσας. Έτσι έβγαλε κακό όνομα η λεγόμενη σχολαστική φιλοσοφία (και ξεχωριστά αλλά παράλληλα και ο ‘γοτθικός’ ρυθμός).
  Κάτι παρόμοιο λέγεται ότι συνέβη με τις légendes των αγίων. Τετράδια μαθητών με ρητορικά γυμνάσματα, ευφάνταστες εκθέσεις με αγίους και θαύματα, έφτασαν να καταγραφούν ως πραγματικές παραδόσεις
  Δεν ξέρω αν και σε ποιο βαθμό συνέβαιναν τα ίδια και στο Βυζάντιο, αλλά δεν θα με εξέπληττε. Και βέβαια, σε όποιον δεν είναι «θεογνωσίας νάμασι κατηρδευμένος», δεν φαίνονται πολύ σοβαρότερες οι χριστολογικές έριδες ή οι περί εκπορεύσεως του Αγίου Πνεύματος, για τις οποίες, ή με πρόσχημα τις οποίες, χύθηκε τόσο μελάνι και δυστυχώς και αίμα…

 162. Spiridione said

  156. Συμπλήρωση.
  Ο τετραγωνισμός του κύκλου έχει άλλη σημασία, αλλά δεν μου ερχόταν άλλη παραπλήσια έκφραση με το φύλο των αγγέλων. Ας πούμε, η διχοτόμηση της τρίχας.

  Δυστυχώς δεν υπάρχει στην προεπισκόπηση των γκουγκλοβιβλίων η παραπομπή για τους Λατίνους ιστορικούς που έγραψαν για το φύλο των αγγέλων και την Άλωση της Πόλης, και δεν ξέρουμε ποιοι ήταν αυτοί, ποιας εποχής και με τι πνεύμα το έγραψαν. Δηλ. αν το είπαν μεταφορικά, σχηματικά, με την έννοια ίσως ότι οι Βυζαντινοί προτιμούσαν να κλείνονται σε μοναστήρια (και να κάνουν θεολογικές συζητήσεις για το φύλο των αγγέλων) αντί να πολεμήσουν. Εικάζω ότι με αυτό το πνεύμα το έγραψαν, αφού μου φαίνεται δύσκολο να εννοούσαν ότι τη συγκεκριμένη στιγμή της πολιορκίας συζητούσαν για το φύλο των αγγέλων, και αυτό ενισχύεται και απ’ την αναφορά του Σφραντζή ότι απ’ τους 30.000 που ήταν σε θέση να πολεμήσουν μόνο 5.000 πολέμησαν (προφανώς πολλοί κλείστηκαν σε μοναστήρια). Αλλά πολλοί σήμερα που λένε αυτήν την ιστορία, την ερμηνεύουν κυριολεκτικά.

 163. physicist said

  Φαντάζομαι ότι δεν είμαι ο μόνος που μετά τις δύο πρώτες επισκέψεις του σε μοναστήρια αποφάσισε ότι θα αδικούσε τον εαυτό του αν επισκεπτόταν κι ένα (οποιοδήποτε) τρίτο. Η πραγματική αδικία είναι που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα μέρη σαν κι αυτό ή αυτό. Από μοναστήρια κι απ’ τη σοφία των καλογέρων, χορτάσαμε.

 164. Φυσικέ, εγώ θα κάνω το συνήγορο του διαβόλου ή μάλλον του αγγέλου και θα πω ότι παρότι άθεος έχω καταφχαριστηθεί δύο ταξίδια στο Αγιονόρος (το τρίτο όχι, λόγω κακού προγραμματισμού και ζέστης). Μακάρι να μπορούσα να ξαναπάω, να πω την αλήθεια, αν και το βλέπω πολύ δύσκολο.

  Το λινκ της βίκι που δίνει ο Σπύρος στο 159 σε συνδυασμό με το σχόλιο του Άγγελου έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αν περνούσε από δω ο Ρογήρος ίσως μας διαφώτιζε περισσότερο.

 165. physicist said

  #164. — Δύτα μου, όπως νομίζει ο καθένας και το εννοώ ειλικρινώς, δεν έχει ίχνος ειρωνίας αυτό που λέω. Αλλά μέχρι εκεί: τα πομπώδη ότι όποιος δεν έχει πάει αδικεί τον εαυτό του είναι φτηνά και ψηφοθηρικά. Ας δήλωνε π.χ. ότι είχε χάσει ο ίδιος που δεν είχε πάει μέχρι τώρα, αλλά όχι αυτές τις γενικεύσεις.

 166. Νομίζω πάντως ότι κάτι σε Εξπλορατόριουμ ή Ντόιτσες Μουζέουμ για τα παιδιά μπορείς να βρεις στο Ευγενίδειο Πλανητάριο της Αθήνας: έχει κάτι ωραία εκπαιδευτικά προγράμματα τελευταία, ή είχε τουλάχιστον πριν από δύο ή τρία χρόνια.

 167. physicist said

  Είχα πάει μικρός στο Ευγενείδιο Πλανητάριο και μου είχε αρέσει πολύ. Το πώς έχει εξελιχθεί συγκεκριμένα το Ευγενίδειο δεν το ξέρω αλλά ξέρω ότι ο τομέας έχει το χάλι του το μαύρο. Α, και δεν μιλάμε αποκλειστικά για τα παιδιά, φυσικά.

 168. sarant said

  160: Τέο, είσαι σίγουρος ότι ο Αντρέας ΔΕΝ πήγε στο Αγιονόρος; Η Πορτάλιου γράφει ότι πήγε -και ξέρω ότι του είχε γίνει πρόσκληση.

 169. 167 Ο τομέας;

 170. physicist said

  #169. — Ο τομέας «γενική επιστημονική κατάρτιση-ενημέρωση του λαού, εκλαΐκευση, έκθεση στις σύγχρονες ανακαλύψεις για τον Κόσμο, εξοικείωση με προσεγγίσεις που δεν ανακατεύουν θεούς» κλπ. Σαν να μην έφτανε που είναι καχεκτικός, συχνά καπελώνεται πάλι από την Εκκλησία. Απελπισία, δηλαδή.

 171. BLOG_OTI_NANAI said

  157: Να’ σαι καλά.

  155: «ο κος ΝΜ που δεν γνωρίζει τη σειρά των γραμμάτων της αλφαβήτου«: όντως πολύ καλό.

  154: Ότι δεν κρατιέμαι και εμπλέκομαι μετά, το παραδέχομαι. Όμως να έχω ξεκινήσει με δική μου πρωτοβουλία θρησκευτικό θέμα, δεν θυμάμαι. Σίγουρα δεν ήρθα εδώ για να συναντήσω ξανά τέτοιους κλασικούς τύπους, αλλά έτσι είναι η ζωή.

  160: Από μαρτυρίες πρωταγωνιστών του εμφυλίου, καταλαβαίνει κανείς ότι αυτή η απόλυτη θέση κατά της θρησκευτικής πίστης δεν υπήρχε τότε. Βλέπεις μαρτυρίες πρώην ανταρτών ότι έκαναν θρησκευτικό γάμο, ή σε άλλη περίπτωση οι ίδιοι να μην πιστεύουν αλλά τα παιδιά τους να πηγαίνουν στην Εκκλησία, ή μαρτυρούν ότι στη Ρωσία όπου είχαν καταφύγει ο λαός ήταν πολύ συνδεδεμένος με τις θρησκευτικές τελετές.

  116: Θα είχε ενδιαφέρον να μας αναλύσει ο φίλος Γιώργος τη δημιουργία της γυναίκας στην αρχαία ελληνική παράδοση, η οποία φτιάχτηκε από τον Δία ως τιμωρητικό εργαλείο κατά της ανθρωπότητας, διότι για την Π.Δ. και τις ατυχείς του θεωρίες ήταν λαλίστατος όπως βλέπω.

 172. BLOG_OTI_NANAI said

  163, 170: Σίγουρα για την καχεξία της επιστημονικής μας προόδου δεν ευθύνονται τα… μοναστήρια ούτε ο Θεός. Διαβάζοντας συνεντεύξεις Ελλήνων επιστημόνων που ξεχώρισαν και διέπρεψαν σε άλλες χώρες, καταλαβαίνεις ότι όχι μόνο δεν φταίνε τα μοναστήρια, αλλά αντιθέτως, φταίνε οι κλίκες, η αδιαφορία, η ρεμούλα, η οικογενειοκρατία, η τεμπελιά, το κομματικό βόλεμα πολλών πανεπιστημιακών κ.ά.
  Μην καταντάει η θρησκευτική πίστη καβαφικός βάρβαρος.

 173. Λ said

  Ο Βέλμος έγραψε για την επίσκεψή του Σταγιονόρος στο Φραγγέλιο.

 174. BLOG_OTI_NANAI said

  Σχετικά με το φύλο των αγγέλων δεν βρίσκω καμία αίρεση που να έχει διατυπώσει τέτοια ζητήματα. Τουλάχιστον στην Ανατολή. Μάλιστα θα ήταν περίεργο να έχει αναπτυχθεί τέτοια φιλολογία, όταν το Ματθ. 22,30 δείχνει ξεκάθαρα ότι στην βασιλεία του Θεού δεν υφίσταται διαχωρισμός με βάση το φύλο ούτε στους αγγέλους ούτε στους ανθρώπους. Άρα, γιατί να συζητηθεί; Φυσικά, στα πλαίσια αναφορών για τη μέλλουσα ζωή, διατυπώνεται από πατέρες της Εκκλησίας ότι όπως στους αγγέλους έτσι και στους ανθρώπους δεν θα υπάρχει διαχωρισμός φύλου, αλλά ουδέποτε το βρήκα να διατυπώνεται ως ερώτημα ή να υπάρχει αμφιβολία επ’ αυτού.

  Σε κάποιες βιβλιογραφικές αναφορές μιλάνε κάποιοι για «μεσαιωνικές έριδες» για το φύλο των αγγέλων, αλλά το γράφουν γενικόλογα και ατεκμηρίωτα. Αλλού πάλι, βλέπω την αναφορά ότι τάχα πριν την επίθεση των Τούρκων οι βυζαντινοί μιλούσαν γι’ αυτό, αλλά πάλι ατεκμηρίωτα, χωρίς αναφορά σε πηγή.

  Μάλλον με ειρωνικό δυτικό λογοπαίγνιο μοιάζει παρά με πραγματικό γεγονός. Προσωπικά τουλάχιστον , έχω την εντύπωση ότι αν το φύλο των αγγέλων είχε αποτελέσει κάποτε ζήτημα, τουλάχιστον στην Ανατολή, θα το είχα βρει κάπου.
  Ίσως να ξεκινά η φράση από κανέναν Λατίνο της Αναγέννησης. Ποιος ξέρει.

 175. 162β: Πού αναφέρεσαι; Η υποσημείωση 363 λέει:
  Heers, Chute et mort de Constantinople, 247.

 176. Αβάτευτος said

  149
  όμως είδες με τα μάτια σου ότι ούτε αμαρτία, ούτε ακαθαρσία ενώπιον του Θεού λέει ο Νικόδημος και οι Πατέρες ότι είναι τα έμμηνα και οποιαδήποτε άλλη φυσική έκριση…..
  …για το γεγονός ότι έκοψες σε φέτες το Πηδάλιο μεταφέροντας μας μόνο όσα σε βόλευαν….

  έλα όμως που έχω μπροστά μου το Πηδάλιο!
  ο ίδιος ο μάτην προ ολίγου ρητορεύσας Νικόδημος αυτοαναιρείται δυο γραμμές παρακάτω

  …διατί λοιπόν αν ούτως έχη το πράγμα, όχι μόνον ο παλαιός Νόμος, αλλά και οι Κανόνες
  των Πατέρων αποφασίζουσιν ακάθαρτον την
  τα έμμηνα πάσχουσαν γυναίκα;;…
  ….και επιτάσσει υπακοή στους κανόνες…ινα μη
  υποπέσωμεν εις τα φρικωδέστατα επιτίμια
  των παραβαινόντων τους κανόνες!

  157 Αν είναι κάπιος λέρας υπάρχει κίνδυνος να μεταδώσει στους άλλους ασθένειες. Τι πιο απλό ?

  …όποιος έχει βαθιά πίστη κοινωνά, δεν φοβάται από μεταδοτικές ασθένειες…κανείς πιστός δεν έχει πεθάνει μεταλαβαίνοντας…

 177. sarant said

  173: Πρέπει να το έχω, θα το κοιτάξω.

 178. Ριβαλντίνιο said

  @ 176 Όχι όμως όποιος δεν κοινωνά και δεν έχει βαθιά πίστη. Άρα προσοχή.

 179. Γς said

  174:
  Του Αρκά:

  -Οι άνθρωποι έχουν γεννητικά όργανα. Εμείς οι άγγελοι είμαστε αιθέρια όντα. Εχουμε φτερά.

  -Φτερά αντί για μπαλάκια. Σαν το μπάντιγκτον δηλαδή.

 180. Γς said

  176:
  >κανείς πιστός δεν έχει πεθάνει μεταλαβαίνοντας…

  <πα τι λές;
  Εγώ έχω δει ένα σωρό να πεθαίνουν αφού μετέλαβαν.

  Και μένα μου έφερε παπά η κυρά στο νοσοκομείο, όταν έλεγαν ότι θα τα κακαρώσω, αλλά τη γλύτωσα.

 181. Γς said

  Και μετά μου λες για δε σου γράφω

 182. Γς said

  174:
  Του Αρκά [πάλι]:

  -Δλδ σεις οι άγγελοι που δεν έχετε όργανα δεν κάνετε και σεξ.
  -Βέβαια. Να σκεφτείς ότι όταν τσακωνόμαστε λέμε «Αντε και «. Και σταματάμε εκεί.

 183. Λ said

  177. Αριθμός Φύλλου 28, 25 Ιουνίου, Πρώτος Χρόνος.
  Είναι και εικονογραφημένο από τον Πολύκλειτο Ρέγγο 🙂

 184. Γς said

  Κι άλλο:

  -Θα μπορούσε το σεξ να γίνεται και χωρίς τα γενετικά όργανα. Με τη σκέψη ας πούμε.
  -Και θα έλεγε ο Καρτέσιος: “ Σκέπτομαι, άρα την βρίσκω»

 185. Γς said

  Τα υπόλοιπα εδώ:
  http://www.ialmopia.gr/2014/07/blog-post_75.html

 186. Λ said

  183. Ρέγκος είναι το σωστό και όχι Ρέγγος.

 187. Εαμοβούλγαρος said

  @176: Κύριε Αβάτευτε, αντιλαμβάνομαι ότι είστε νεοσσός περί τα Εκκλησιαστικά και δεν έχετε πάρει χαμπάρι τι συμβαίνει στην εκκλησιαστική πιάτσα. Αλλιώς, δεν θα γράφετε την ουρανομήκη χριστιανική αρλούμπα…

  «όποιος έχει βαθιά πίστη κοινωνά, δεν φοβάται από μεταδοτικές ασθένειες…κανείς πιστός δεν έχει πεθάνει μεταλαβαίνοντας…»

  1) Αν ίσχυε το πρώτο μέρος της πρότασής σας, όλοι οι Ορθόδοξοι παπάδες θα τρέχανε στην Αφρική να βοηθήσουνε τους προσβληθέντες από Έμπολα, για να αποδείξουν στην Υφήλιο ότι η Ορθόδοξη Πίστη είναι η καλύτερη. Αλλά δεν πάει κανείς, διότι απαξάπαντες ξέρουν ότι ο Χριστούλης δεν προστατεύει από τον Έμπολα, όσο κι αν πιστεύεις σε Αυτόν.

  2) Για το δεύτερο μέρος της πρότασής σας («κανείς πιστός δεν έχει πεθάνει μεταλαβαίνοντας…»), λυπούμαι αλλά η πραγματικότητα σάς διαψεύδει: Από πού κόλλησε Ηπατίτιδα C ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος Παρασκευαΐδης , η οποία τον οδήγησε τελικά σε καλπάζοντα καρκίνο; Από την Θεία Κοινωνία φυσικά, την οποία κατέλυε επί 45 χρόνια, όπως όλοι οι τελούντες το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας κληρικοί. Τα όσα λέγονται περί άλλου τρόπου μολύνσεως του μακαριστού Χριστόδουλου (σεξουαλική επαφή κλπ) είναι συκοφαντικά

  http://www.healthyliving.gr/2013/02/01/hatitida-c-exaplosh-metadosh/

  Οι Ρωμαιοκαθολικοί κάτι παραπάνω ξέρουν και έχουν καταργήσει εδώ και αιώνες την Θεία Κοινωνία με το κουταλάκι (χρησιμοποιούν την όστια). Όσο και να πιστεύεις κ. Αβάτευτε, το κουτάλί της Θείας Κοινωνίας μεταφέρει μολυσματικές ασθένειες, αν πρίν από σένα το έχουν γλείψει άλλοι 50 νοματαίοι. Δεν λέω ότι όλοι οι κοινωνούντες μολύνονται, αλλά έστω και 0,01% να είναι το ποσοστό των μολυνομένων, είναι υπεραρκετό. Ακόμη πιό εύκολο είναι να μολυνθείς αν καταλύεις (πίνεις ολόκληρο) το άγιο ποτήριο, όπως κάνουν οι κληρικοί. Απόδειξη ότι τα ποσοστά της χρόνιας Ηπατίτιδας στους ορθοδόξους κληρικούς είναι υπερβολικά μεγάλα και δεν εξηγούνται αλλιώς. Απλώς, δεν μάς το λένε οι γιατροί, γιατί κανείς δεν θα πήγαινε να κοινωνήσει

  Ελπίζω να μήν επέμβει η γνωστή χριστιανική κλίκα και να ζητήσει την αποπομπή μου από αυτό το Ιστολόγιο, επειδή αποκάλυψα μιά ακόμη αλήθεια που ξέρουν όλοι οι παροικούντες την Χριστιανική Ιερουσαλήμ

  Πάω για ύπνο

  Με Αγάπη Χριστού

  ΕΑΜΟΒΟΥΛΓΑΡΟΣ

  ΥΓ: Όταν το 2007 είχε αποκαλυφθεί πως ο Αρχιεπίσκοπος της Ελλαδικής Εκκλησίας είχε προχωρημένη Ηπατίτιδα C και δεν το ήξερε ούτε ο προσωπικός του γιατρός (παθολόγος Σωτήρης Ράπτης) γελούσε όλη η Χριστιανική Υφήλιος με τον κρετινισμό των Ορθοδόξων Χριστιανών. Αλλά τα εδώ ΜΜΕ δεν τόλμησαν να γράψουν λέξη για να μή θιγεί η γλυκυτάτη Ορθοδοξία

 188. sarant said

  186: Οκ, θα το έχω στο νου μου.

 189. BLOG_OTI_NANAI said

  176: Έλα βρε απατεώνα επιτέλους. Το είδαν όλοι και μάλιστα εικονογραφημένο: Μας λέει ο Νικόδημος ότι η λέξη ακάθαρτος δεν σημαίνει ακάθαρτος ως θρησκευτικό μίασμα, αλλά “κατά την υπόληψιν των ανθρώπων“ και συνεχίζει με τα παραδείγματα ανθρωπίνων ακαθαρσιών. Δηλαδή ο σεβασμός στην πίστη μας, μας ζητάει να μην είμαστε ακάθαρτοι και στο σώμα σε τέτοιο βαθμό όσο ήταν μια γυναίκα της εποχής με τα έμμηνα.
  Και εκτός αυτού, παραπέμπει σε τόσες ρήσεις Πατέρων από τις οποίες φαίνεται ότι έλεγες ψέματα και τις βλέπουν όλοι στο εικονογραφημένο τεκμήριο.
  Πραγματικά, ο εγωισμός σου, που πήγες να παραστήσεις τον έξυπνο αλλά δεν σου βγήκε, σε οδηγεί σε σημεία που καλύτερα πλέον να σταματήσεις… Προκειμένου να δικαιολογηθείς ότι δεν είσαι ψεύτης, θέλεις να μας πεις όχι ότι έκανες απάτη ΕΣΥ, αλλά ο Νικόδημος δεν ήξερε τι έγραφε και… αυτοαναιρείται!

 190. BLOG_OTI_NANAI said

  175: Έχει δίκιο ο Spiridione, και σε εμένα η παραπομπή ήταν κρυφή. Από άλλου είδα την παραπομπή «Heers, Chute et mort de Constantinople, 247», όμως δεν βρήκα το βιβλίο, το οποπίο είναι και στα γαλλικά. Βεβαίως, το «Chute et mort de Constantinople» δεν είναι πηγή αλλά νεώτερη βιβλιογραφία, αλλά αν το βρει κάποιος, μήπως γράφει από ποια πηγή άντλησε την πληροφορία ότι οι βυζαντινοί μιλούσαν για τους αγγέλους.

  162: Spiridione σχετικά με την Άλωση και ποιοι πολέμησαν, επέτρεψε μου να γράψω κάποιες λεπτομέρειες.
  Σύμφωνα με όσα δεδομένα είναι δυνατόν να έχουμε, οι μοναχοί την εποχή της Άλωσης αποτελούσαν ποσοστό γύρω στο 1% επί του πληθυσμού.
  Θεωρείται πως υπήρχαν μέσα περίπου 50.000 κάτοικοι, άρα ανάμεσα τους βρίσκονταν σχεδόν 500 μοναχοί και μοναχές. Ο Σφρατζής αναφέρει ότι έγινε λεπτομερής καταγραφή όλων όσοι ήταν ικανοί να πάρουν όπλο, και σε αυτούς μέσα ήταν και οι μοναχοί.

  Άρα, εφόσον καταγράφτηκαν στο αμυντικό πλάνο οι μοναχοί, αποκλείεται να χαρίστηκαν σε μάχιμους πολίτες και να τους αφήσουν να κρυφτούν σε μοναστήρια.
  Βεβαίως, στις 50 χιλ. κόσμου, θα έπρεπε να υπήρχαν έστω 10 χιλ. μάχιμοι, όμως ήταν τελικά μόνο οι μισοί.

  Εφόσον η πηγή μιλάει για προσεκτική καταγραφή («έγραψεν […] ακριβώς«), θα πρέπει να υποθέσουμε πως ίσως πολλοί μάχιμοι δραπέτευσαν, όμως αυτό είναι δύσκολο διότι ο Νικολό Μπάρμπαρο γράφει μεν ότι κάποιοι φυγαδεύτηκαν με βενετικά πλοία, όμως ήταν 700 τον αριθμό όλοι κι όλοι. Οπότε, θα πρέπει ίσως να σκεφτούμε ότι οι υπόλοιποι 5.000 μάχιμοι ίσως έλειπαν σε διάφορες μάχες που γίνονταν, και τελικά είτε δεν κατάφεραν να γυρίσουν, ή δεν γύρισαν επίτηδες, όταν έμαθαν το ανώφελο του πράγματος αφού η Πόλη ήταν περικυκλωμένη από δεκάδες χιλιάδες Τούρκους.

 191. Spiridione said

  Επιστρέφω χαρούμενος μετά την τεσσάρα.
  175. A, δεν την είδα την υποσημείωση.

  Όντως είναι ενδιαφέρον το σχόλιο του Άγγελου και .. το θέμα του άγγελου. Υπάρχει βλέπω και κλάδος αγγελολογίας (angelology).
  Στο Βυζάντιο είναι πιθανό να συνδέθηκε η διαμάχη για τους αγγέλους με την εικονομαχία, δηλ. αν και πώς πρέπει να απεικονίζονται οι άγγελοι, ποια είναι η φύση τους κλπ.
  http://books.google.gr/books?id=9-WCVZHh0VMC&pg=PA81&lpg=PA81&dq=angelology+byzantium&source=bl&ots=yRveWWkMQw&sig=6jHhn1k4ONIhm8sZSRn0cosqhhk&hl=el&sa=X&ei=0nL2U8_gFMLk4QSSrYDAAQ&ved=0CC4Q6AEwAzge#v=onepage&q=angelology%20byzantium&f=false

  http://books.google.gr/books?id=kaonEi_dCJIC&pg=PA11&lpg=PA11&dq=angelology+byzantium&source=bl&ots=QKYUOYKjFE&sig=9gkVBVMbL2FrauS3QG5ftR14FKY&hl=el&sa=X&ei=73X2U5WvFK7E4gTn44HwCg&ved=0CBwQ6AEwADgo#v=onepage&q=angelology%20byzantium&f=false

  Επίσης, φαίνεται ότι συνδέεται και με το θέμα, που απασχολούσε τους βυζαντινούς,του (αμφιλεγόμενου) φύλου και της φύσης των ευνούχων.
  http://books.google.gr/books?id=-ltm5dwzUXIC&pg=PA42&lpg=PA42&dq=angel+byzantium+gender&source=bl&ots=7dcytnVHeS&sig=U3Tqt8MJoD6BrfEU4FHmXjufs3c&hl=el&sa=X&ei=GXj2U__wI5La4QSrpIGAAw&ved=0CEMQ6AEwBA#v=onepage&q=angel%20byzantium%20gender&f=false

 192. Γς said

  187:

  Εχω χάσει δυο συναδέλφους από ηπατίτιδα C. Είναι πολλοί που πάσχουν και δεν το γνωρίζουν.

  Δεδομένου δε του υψηλού ποσοστού των ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα C στην Ελλάδα (2 %), είναι σίγουρο ότι υπάρχουν σχεδόν πάντα τέτοιοι ασθενείς στην ουρά για να κοινωνήσουν.

  Και φυσικά διαπράττουν εκτός από αμάρτημα και σοβαρό ποινικό παράπτωμα οι υπεύθυνοι. Αλλά [και εκτός από αυτούς που παραβλέπουν τον κίνδυνο και αποδέχονται το ρίσκο] και οι γονείς που κοινωνούν τα παιδιά τους. Ας είμαστε σοβαροί!
  Μια εισαγγελική έρευνα είναι επιβεβλημένη.

  Και στο κάτω, κάτω ας γίνει μια αναθεώρηση (υπό το Πνεύμα το Αγιο ) για τροποποίηση της όλης διαδικασίας.

 193. Theo said

  @168:
  Είμαι σίγουρος 100%. Ο Γιάννης Καψής, τότε αρμόδιος για το Άγιο Όρος υφυπουργός προσπαθούσε να πείσει τον Αντρέα να το επισκεφτεί, αλλά δεν τα κατάφερε.
  Η κ. Πορτάλιου μάλλον μπερδεύει κάποιες επισκέψεις του στην Τήνο και στη Σουμελά με τη δήθεν επίσκεψή του στο Άγιο Όρος.
  Αν η ίδια ή κάποιος γνωστός της διαβάζει το ιστολόγιο, ας μα πει, τεκμηριωμμένα, πότε έγινε αυτή η υποτιθέμενη επίσκεψη.

 194. Αβάτευτος said

  189 απατεώνας είναι αυτός που υπογραμμίζει αποκόμματα σελίδων και φράσεων,
  και δεν κοιτάει το ρεζουμέ της υπόθεσης.
  Ο Νικόδημος έκανε ρητόρευμα για λόγους
  εντύπωσης, αφού μέσα στο ίδιο κείμενο
  αναφέρει…»διατί την ταύτην (ρύσιν) έχουσαν γυναίκα ακάθαρτον ωνόμασεν ο Θεός;»…

  όχι μόνο λοιπόν κατά την υπόληψιν των ανθρώπων

  που κι αυτό είναι σόφισμα…κατά την υπόληψιν
  των θεολογούντων, έπρεπε να λέει, που θεωρούν
  την έμμηνο ρύση μεταπτωτική τιμωρία λόγω παρακοής των πρωτοπλάστων

  κατά την αντίληψη των γιατρών δεν είναι ακάθαρτος, ούτε μίασμα

  (είπες)…μας ζητάει να μην είμαστε ακάθαρτοι και στο σώμα σε τέτοιο βαθμό όσο ήταν μια γυναίκα της εποχής με τα έμμηνα

  αν ήταν έτσι θα ζητούσε από τους πιστούς και το συχνό λούσιμο, και το συχνό κούρεμα

  Επί της ουσίας, εσύ ερμηνεύες ότι στην εποχή μας η εμμηνορροούσα γυναίκα δεν είναι ακάθαρτη, όπως ήταν τω καιρώ εκείνω,
  και μπορεί να κοινωνεί, να εκκλησιάζεται,
  αρκεί να το εγκρίνει ο πνευματικός της. Οι ιεροί κανόνες σε διαψεύδουν!…ας αλλαχτούν τότε!

  187,192
  όπως λέει ο
  γιατρός http://youtu.be/itcjqwH06RA?t=4m15s
  για την επιστήμη προς το παρόν δεν υπάρχουν τέτοια θέματα, γιατί δεν έχει συστηματικά μελετηθεί κατά πόσο συσχετίζονται

 195. BLOG_OTI_NANAI said

  195: Κατανοώ τη θέση που βρέθηκες, ώστε τελευταίο σου οχυρό κατάντησε το να μας λες ότι αυτά που διαβάζουμε στον Νικόδημο δεν είναι έτσι, αλλά εσύ, θα μας τα ρμηνεύσεις. Νομίζω ότι το ζήτημα έχει γίνει γραφικό…

  Και από την αγωνία σου να βρεις κάτι να πεις, μιλάς για τον Νικόδημο, όταν ο ίδιος και άλλοι τέσσερις Πατέρες μαζί με τις Αποστολικές Διαταγές, απορρίπτουν με σαφήνεια κάθε έννοια ακαθαρσίας. Δηλαδή, έχουμε έναν χορό ομοφωνίας, και εσύ μην έχοντας τι να κάνεις, λες ότι «ο ένας κάνει ρητόρευμα». Μα πρόκειται για ομοφωνία. Οι Αποστολικές Διαταγές, σαφέστατα λένε αντίθετα με τις ανοησίες που αραδιάζεις, πως «ούτε αίματος φορά δύναται ανθρώπου φύσιν μιάναι«.

  – Σου λένε οι Αποστολικές Διαταγές τι ορίζουν, και εσύ απαντάς τρεμάμενος, «Ναι, αλλά ο Νικόδημος κάνει ρητόρευμα».
  – Βλέπεις τι λέει ο Χρυσόστομος, και εσύ απαντάς τρεμάμενος πάλι, «Ναι, αλλά ο Νικόδημος κάνει ρητόρευμα».
  – Βλέπεις τις λέει ο Θεοδώρητος και οι άλλοι Πατέρες, και εσύ πάλι τα ίδια: «Ναι, αλλά ο Νικόδημος κάνει ρητόρευμα».

  Τελικά έχεις πλήρη επικοινωνία με την κοινή λογική; Τι προσπαθείς να καταφέρεις; Έφτασες στο σημείο να μας λες ότι εσύ ξέρεις τι ήθελε να γράψει ο Νικόδημος καλύτερα από τον ίδιο.
  Και πόσο αστεία είναι η επιχειρηματολογία σου για το… λούσιμο; Πουθενά δεν αναφέρει ο Νικόδημος το λούσιμο, αλλά λέει ξεκάθαρα και εξηγεί γιατί υπάρχει ΟΜΟΦΩΝΙΑ πατέρων ότι ΜΟΝΟ «κατά την υπόληψιν των ανθρώπων» αφορά η ακαθαρσία αυτή: «Πάντες γαρ άνθρωποι κοινώς συγχαινόμεθα, και ακάθαρτα και βδελυκτά NOMIZOMEN, όσα η φύσις διά των πόρων του σώματος, ως άχρηστα εκβάλλει και περιττά«.

  Αναφέρεται σε πολύ συγκεκριμένα πράγματα και όχι στο… λούσιμο, όπως και οι Αποστολικές Διαταγές που κάνουν λόγο για τα έμμηνα της ΓΥΝΑΙΚΑΣ, και για τη ρεύση σπέρματος του ΑΝΔΡΑ.
  Άρα, ούτε η θρησκευτική ακαθρσία σου βγήκε, ούτε η επιθυμίοα σου να διαστρεβλώσεις τα δεδομένα για να τα παρουσιάσεις ως ανισότητα κατά της γυναίκας.

  Παραθέτω προς ενημέρωση, όχι δική σου ασφαλώς αλλά όσων ενδιαφέρονται, ότι το ζήτημα της απόφασης του πνευματικού αναφέρεται όχι από εμένα ασφαλώς, αλλά από τον έγκριτο κανονολόγο καθ. Παναγιώτη Μπούμη, και μάλιστα σε ένα από τα δύο επίσημα εκκλησιαστικά περιοδικά, το περ. «ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ» το οποίο απευθύνεται στους κληρικούς.

  Η συζήτηση μαζί σου έκλεισε. Ελπίζω το πάθημα να σου γίνει μάθιημα για τις μελλοντικές βιαστικές παρεμβάσεις σου…, αγαπητέ «Ερμηνευτή του Πηδαλίου»…

 196. sarant said

  193: Ευχαριστώ.

 197. Diagrammenos said

  Ο Τσίπρας άργησε να πάει στο Αγιονόρος.
  Όφειλε να είχε πάει πολύ νωρίτερα, ώστε και εκείνοι που φοβούνται πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξυρίσει τους παπάδες να είχαν ξεφοβηθεί έγκαιρα (αν και η βλακεία είναι μάλλον αήττητη), αλλά και οι εύλογες αντιρρήσεις για μία επίσκεψη σε προ-προεκλογική περίοδο να είχαν αποφευχθεί.

  Οφείλουμε ωστόσο να σημειώσουμε ότι ο Τσίπρας καινοτόμησε εξ αρχής ως πολιτικός της Αριστεράς, δεχόμενος από σεβασμό την ευλογία του Αρχιεπισκόπου στην ορκωμοσία των βουλευτών, χωρίς να του ζητά να μην πλησιάσει, όπως κάνει το ΚΚΕ.

  Το πρόβλημα με την επίσκεψη Τσίπρα, δεν είναι ούτε το ξεμονάχιασμα του «Άξιον Εστί», ούτε οι δηλώσεις περί Ζαπατίστας. Είναι πως όλα αυτά έχουν ειπωθεί και συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν, ώστε να είναι πολυφορεμένα και πολυκαιρισμένα και εν πολλοίς – δυστυχώς – άνευ ουσίας. Πριν τον Τσίπρα, ήταν ο Μοσκώφ, η ΧΣΚ και οι νεο-ορθόδοξοι, και πριν απ’ αυτούς η γιαγιά μου που ήταν μέλος του ΚΚΕ και έβλεπε τον Αη-Γιώργη στον ύπνο της.
  Όλοι γνωρίζαμε πως «ο Χριστός ήταν ο πρώτος Κομμουνιστής», πως πριν τους κομμουνιστές ήταν τo «Omnia sunt communia» στις Πράξεις των Αποστόλων – αλλά αν οι παλιοί κομμουνιστές πίστευαν στην κοινοκτημοσύνη, οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύουν, ούτε θα ήταν διατεθειμένοι να ζήσουν σε μια κοινωνία τύπου Ζαπατίστας (για τους ορθόδοξους χριστιανούς, ούτε λόγος να γίνεται βεβαίως…).

  Το πρόβλημα δεν είναι ότι ο Τσίπρας «προσκύνησε» έναν τύπο ανθρωπισμού που η Αριστερά θεωρούσε πως είχε ξεπεράσει. Το πρόβλημα είναι πως η κρίση έχει διαποτίσει στην Ελλάδα τους πάντες, και πως ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει σαφώς απογοητευμένος και κουρασμένος από τη διστακτικότητα των ψηφοφόρων να ριζοσπαστικοποιηθούν – εξ ου και η διαρκής προσπάθεια κολακείας του «παροιμιώδους μέσου ανθρωπάκου».

  Κατά τα άλλα, εκείνοι που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους και απειλούν να καταψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ εξ αιτίας της επίσκεψης Τσίπρα στο Αγιονόρος, είναι μάλλον πολύ τυχεροί άνθρωποι – το ίδιο τυχεροί με κάποιους ηλικιωμένους που στέκονται στο ότι δεν φορά γραβάτα. Προσωπικά τους ζηλεύω, για την πολυτέλεια να ανεχθούν άλλη μία κυβερνητική θητεία Σαμαρά-Βενιζέλου και Σία.

 198. Diagrammenos said

  @BLOG_OTI_NANAI

  Σωστές οι εξηγήσεις σου, αλλά όχι και η υπεκφυγή σου να απαντήσεις στον αυθάδη αντίπαλο, για την διατήρηση των Ιερών Κανόνων.

  Ακριβώς επειδή υπάρχουν σήμερα τα σαπούνια, η Δογματική δεν θα έπρεπε να πρεσβεύει πως «οι Ιεροί Κανόνες πέφτουν σε αχρησία αλλά δεν καταργούνται». Δυστυχώς ωστόσο το πρεσβεύει, με αποτέλεσμα διάφορα τραγελαφικά φαινόμενα που δεν είναι του παρόντος να αναλύσουμε.

  Σημειωτέον πως ο φίλος μας ο Χρήστος ο Γιανναράς, σε δύο διαφορετικές εκδόσεις της «Μεταφυσικής του Σώματος» προσπαθεί να διαχειριστεί το πρόβλημα της αντιμετώπισης από την εκκλησιαστική λειτουργική, των γυναικών που βρίσκονται σε εμμηνορρυσία, καταφεύγοντας σε κάθε δυνατή μεταφυσική-θεολογική ερμηνεία, χωρίς να είναι σε θέση να δει το απλό και αυτονόητο: Τα προβλήματα καθαριότητας και των οσμών του ναού…

 199. sarant said

  197-198: Τα σχόλια τα είχε κρατήσει η σπαμοπαγίδα, επειδή είναι τα πρώτα σας. Καλώς ήρθατε!

 200. Theo said

  @198:
  Ναι, οι ιεροί Κανόνες που έχουν εγκριθεί από Οικουμενική Σύνοδο πέφτουν σε αχρησία αλλά δεν καταργούνται, μέχρι την επόμενη Οικουμενική Σύνοδο.
  Εδώ και δεκαετίες ετοιμάζεται η επόμενη Οικουμενική Σύνοδος (Πανορθόδοξο τη λένε) που, όταν τελικά συγκληθεί, θα καταργήσει ή θα τροποποιήσει κάποιους ιερούς Κανόνες.

 201. BLOG_OTI_NANAI said

  198: Αγαπητέ Diagrammenos εδώ πιστεύω ότι θα το παρατήρησες το ζήτημα ήταν ιδιαίτερα εύκολο διότι υπήρχε μια ισχυρή ομοφωνία Πατέρων που ερμηνεύει με σαφήνεια τους Ιερούς Κανόνες. Έτσι, τα πράγματα ήταν απλούστατα και ειδικά εδώ δεν υπήρξε το παραμικρό πρόβλημα. Οι Πατέρες κρατούν το λεξλόγιο, αλλά η ερμηνεία τους βασισμένη στο τι σημαίνει «αληθώς» ο όρος «ακάθαρτος» μας απαλλάσσει από τις στρατευμένες ερμηνείες περί μισογυνισμού, διότι όπως θα κατάλαβες, περί αυτού πρόκειται. Οι Ιεροί Κανόνες ασφαλώς δεν καταργούνται επειδή έτσι μας αρέσει. Γι’ αυτό, το ζήτημα παραμένει για τον άνθρωπο που έχει ευαισθησία ως προς τα ζητήματα της πίστης του και καλό είναι εφόσον έχει αυτή την ευαισθησία να συζητά με τον πνευματικό του. Όλα αυτά θα τα δεις στα γραφόμενα μου και ουδέποτε έχω ούτε ανάγκη, ούτε καμιά όρεξη να κάνω υπεκφυγές.

  Υπάρχει μια σοφή ρήση για όποιιον έχει διαβάσει τα εισαγωγικά του Πηδαλίου. Τους Ιερούς Κανόνες, ασφαλώς, τους εφαρμόζουν πλήρως οι «ειδικές δυνάμεις». Για τους υπόλοιπους, έχουν μια πολύ χρήσιμη λειτουργία: σε βοηθούν να συνειδητοποιήσεις ότι πρέπει να κρατάς τον πήχη της αυτοαγιοποίησης χαμηλά, και αυτό ακόμα είναι μέγα κέρδος από την αδυναμία εφαρμογής των Κανόνων. Όποιος συνειδητοποιήσει την αδυναμία αυτή, και μαζί το «άφες ημίν […] ως και ημείς αφίεμεν» έχει τη λύση. Όχι ότι ακόμα και αυτή είναι εύκολη βεβαίως.

 202. Γς said

  201:
  >σε βοηθούν να συνειδητοποιήσεις ότι πρέπει να κρατάς τον πήχη της αυτοαγιοποίησης χαμηλ

  αυτοαγιοποίηση;

 203. BLOG_OTI_NANAI said

  202: Εννοώ το να νομίζει κάποιος ότι είναι άγιος, κάτι σαν τον Φαρισαίο της παραβολής με τον Τελώνη.

 204. Εαμοβούλγαρος said

  Κύριον Γς (Σχόλιο 192), ευχαριστώ από καρδιάς που με επιβεβαιώνετε: Ρωτάω τον κ. Blog-oti-nanai και τους άλλους χριστιανούληδες του Ιστολογίου: Αν αύριο εμφανιστεί κάποιος Έλληνας Ορθόδοξος Χριστιανός που μόλις έχει έρθει από την Αφρική και είναι ύποπτος για Έμπολα, θα του επιτρέψουν οι παπάδες να κοινωνήσει σε μία δημόσια Θεία Ευχαριστία; Όχι, βέβαια!..

  Πώς, λοιπόν, η Θεία Κοινωνία «δεν κολλάει», όπως μάς λένε οι Δεσποτάδες (ο Άνθιμος Θεσσαλονίκης έχει κάνει και ειδικά κηρύγματα για το θέμα); Για μένα (αντιλαμβάνομαι ότι συμφωνείτε κι εσείς αγαπητέ κ. Γς) υπό τις παρούσες κοινωνικές συνθήκες είναι ΕΓΚΛΗΜΑ να επιτρέπει η Ελλαδική Ορθόδοξη Εκκλησία την Θεία Κοινωνία στον πάσα ένα, όταν μετά θα κοινωνήσουν παιδιά και διάφοροι άλλοι υγιείς χριστιανοί.

  Αν δεν συμμορφωθούν οι Δεσποτάδες, να κηρυχτεί η Ιερά Σύνοδος «Εγκληματική Οργάνωση» και να φυλακιστεί η Ηγεσία της, όπως έγινε με τους Εθνικοπαράφρονες του Μιχαλόλια.

  Η υγεία του πληθυσμού είναι πολύ ανώτερο αγαθό από την τήρηση των Ιερών Κανόνων…

 205. Αβάτευτος said

  195 …πουθενά δεν αναφέρει ο Νικόδημος το λούσιμο…

  είναι ανδρείον και σωφρονέστατον πράγμα το να απέχη τινάς από τα λουτρά, και μάλιστα εκείνοι, οπου αγαπούν να ενωθούν με το κάλλος της σωφροσύνης, ταυτόν ειπείν, οι παρθενίαν υποσχεθέντες Ιερωμένοι και Μοναχοί, διατί η ηδονική εκείνη υγρασία του λουτρού χαυνώνει και εκθηλύνει το σώμα, και η εν τω λουτρώ γύμνωσις φέρει εις ενθύμησιν την άδοξον εκείνην γύμνωσιν, όπου έπαθεν ο Αδάμ μετά την παρακοήν. Και απλώς ειπείν, τα λουτρά, άλλο καλό δεν προξενούσι, παρεξ’ ηδονάς σαρκικάς και φαντασίας ατόπους, έξω μόνον αν λούεται τινάς δι’ αναγκήν ασθενείας.

  Ιερόν Πηδάλιον, σελ. 237

  Click to access 14936.pdf

  …όσα η φύσις διά των πόρων του σώματος, ως άχρηστα εκβάλλει και περιττά…

  ο εκβαλλόμενος ιδρώτας της απλυσιάς οδηγεί στην αρετή, ενώ το αίμα της γυναικός
  στην ενοχή, γιατί;;

 206. BLOG_OTI_NANAI said

  205: Επειδή μιλάς για «ενοχή» της γυναίκας, παριστάνοντας προκλητικά τον τυφλό, ή δεν ξέρω τι άλλο, κι εγώ θα είμαι αντίστοιχα σοβαρός απέναντι σου:

  Ας πούμε ότι πηγαίνεις σε έναν χορό, σε ένα μαγαζί γεμάτο κόσμο. Έχεις λουστεί, έχεις κάνει τα μπάνια σου και είσαι έτοιμος.

  Και εκεί που δεν το περιμένεις…
  …σε πιάνει ξαφνικά κόψιμο και λερώνεται το παντελόνι σου!
  Πάρε λίγο τον χρόνο σου και σκέψου την εικόνα…

  Τι λες λοιπόν.
  Δεν θα προτιμούσες να ήσουν απλά ιδρωμένος;

  Να λοιπόν που με ένα απλό, βιωματικό παράδειγμα μπορείς να καταλάβεις τη διαφορά.
  Και τώρα, αν θες μπορούμε να έχουμε επικοινωνία επί πλήθος άλλων θεμάτων, αλλά αν συνεχίσεις τα ίδια, δεν έχω χρόνο να παίζω τις πιτσικουλιές μαζί σου.

 207. Εαμοβούλγαρος said

  @205: Εύγε κ. Αβάτευτε, τον ταπώσατε οριστικά τον καλό χριστιανό κ. Blog-oti-nanai. Ακριβώς αυτή την περικοπή του ΠΗΔΑΛΙΟΥ ετοιμαζόμουν να παραθέσω κι εγώ για να τον κάνουμε να σωπάσει μιά για πάντα και να πάει να ξεφουρνίζει τις σαχλαμάρες που παπαγάλισε από τον Μεταλληνό στα Κατηχητικά όπου διδάσκει…

  Αλλά δεν αποκλείω να περάσει στην αντεπίθεση ο θρασύτατος (δεν έχουν τσίπα οι φανατικοί χριστιανοί), να σάς βγάλει κι εσάς άτομο με ψυχολογικά προβλήματα και να σάς κάνει spam, για να μήν του προκαλείτε «εγκεφαλικό» με κάθε σχόλιό σας Ίδωμεν…

 208. Νέο Kid Στο Block said

  Αηδία έχει καταντήσει αυτό το νήμα…

 209. Πέπε said

  @205 και όλα τα συναφή:

  Τι τα συζητάτε ρε παιδιά αυτά τα παλιά; Αφού ο μακαριστός Χριστόδουλος κάλεσε όλους τους πιστούς να έρχονται στην εκκλησία όπως είναι – και ακούρευτοι, και άλουστοι, και ανιπτόποδες, άρα και με περίοδο υποθέτω, και με ό,τι άλλο βάζει ο νους του καθενός μέσα στο «όπως είστε».

 210. ππαν said

  208: και λίγα λες

 211. 208: Α, αυτό το νήμα…

 212. gryphon said

  Πολλες αναφορές και παραπομπές βλεπω σε κειμενα του Αγίου Νικοδημου.Ευκαιρια να πω τήν γνωμη μου και να κανω και μια τροπον τινα βιβλιοκριτικη για ενα και μοναδικο του βιβλιο που εχω διαβασει.
  Το Συμβουλευτικο Εγχειριδιο (μοναχισμου) η Περι της φυλακης των πεντε αισθησεων οπως αλλιως λεγεται.
  Το πηρα απο εναν φιλο μου που οπως συμβαινει με αρκετους σε καποια ηλικια γυρω στα 30-35 ακομη και επωνυμους (βλεπε Τζωρτζογλου) περνανε καποια κριση ταυτοτητας καποια ταση αναχωρητισμου κλπ και θελουν ναεγκαταλειψουν τα εγκοσμια ψαχνουν για «πνευματικους» να γινουν μοναχοι και τετοια.Και βεβαια κανουν και το απαραιτητο ταξιδι στο Αγιο Ορος.
  Το παραπανω βιβλιο ομως ειναι must που λενε και εινα ιτο πρωτο που συστηνει καποιος παππας η πνευματικος σε οποιον εχει τετοιες ανησυχιες.Οι περισσοτεροι βεβαια βαριουνται γρηγορα η καταλαβινουν οτι δεν ειναι για τετοια πραγματα και τα παρατανε και απλως τους μενει το βιβλιο .
  Ετσι εγινε και με το φιλο μου που το εδωσε σε μενα.
  Σκοπος του βιβλιου οπως λεει και ο τιτλος ειναι να κατατοπισει και να συμβουλευσει καποιον που θελει να ακολουθησει τον μοναχικο βιο.
  Εγω τετοια διαθεση δεν ειχα καμμια και δεν με ενδιεφεραν τα θεολογικα αλλα διαβαζοντας το πηρα αλλα πραγματα.
  Τωρα δεν το εχω γιατι με την σειρα μου το δανεισα σε καποιον αλλο και απο τοτε αγνοειται η τυχη του.
  Πρεπει να ειναι κατι αιωνες παλιο γιατι περιεχει και καποιες αποψεις περι Φυσιολογιας για το πως λειτουργει η καρδια π.χ που αγνοουν οτιδηποτε ξερουμε σημερα.Εαν το διαβασει ας πουμε καποιος γιατρος πιθανον να κανει χαρακιρι .
  Γενικα σε πολλα σημεια νομιζει κανεις οτι γραφει καποιος αλχημιστης η ο Παρακελσος.
  Και παρ’ ολο που δεν το θυμαμαι υπαρχουν μεσα αναφορες σαν αυτη του Αβατευτου απο αλλο βιβλιο για το λουσιμο οπου υποστηριζει οτι οι μοναχοι δεν πρεπει να πλενονται λουζονται κλπ παρα μονο με σταχτη η γιατι πρεπει να αποφευγουν τα μαλακα και αναπαυτικα κρεβατια και στρωματα (δεν απεχει πολυ απο την αληθεια οταν λεει π.χ οτι ενας ανθρωπος που εχει κοπιασει στην διαρκεια της ημερας κανει γλυκο υπνο ακομη και εχοντας μια πετρα για μαξιλαρι) τις εξεζητημενες γευσεις τα αρωματα και γενικα καθε τι που μεσω των αισθησεων κατ’αυτον κανουν τους ανθρωπους » τρυφηλους και χοιρωδεις » οπως λεει.
  Η γιατι δεν ειναι καλη ενδειξη οταν καποιος γελαει δυνατα .Οχι οταν χαμογελαει αλλα οταν εχει βροντερο γελιο συν του οτι κανει κακο στην καρδια του οταν το κανειι (κατι παρομοιο ειπε προσφατα και καποιος τουρκος πολιτικος ιμαμης η κατι τετοιο για τις γυναικες ομως και του την ειπανε ολο).
  Εγω τι πηρα απο το βιβλιο ?
  Ολο το βιβλιο αποτελει μια παραινεση και μια προτροπη σε ενα λιτο τροπο ζωης για την επιτευξη ενος πνευματικου σκοπου.
  Και ενω σε ολο το βιβλιο στηλιτευει και χλευαζει και του ιεραρχες της εποχης του αλλα και τους εθνικους η γενικα τους αρχαιους για την μαλθακοτητα και τον εκφυλισμο τους σωματικο και πνευματικο δεν κρυβεται ο λανθανων η και συνειδητος του θαυμασμος για τους αρχαιους Σπαρτιατες και γιατον λακωνικο τροπο ζωης
  Για καθε τι που γραφει φερνει σαν παραδειγμα καποιον αρχαιο Σπαρτιατη κατι που ειπε η εκανε πραγματικο η ανεκδοτο.
  Οπως οταν γραφει για τον Ασσυριο βασιλια (μαλλον τον Ασουρμπανιπαλ η Σαρδαναπαλο) που ζητησε να γραψουν στον ταφο του το επιγραμμα » και εφαγα και ηπια και αφροδισιασα» κατι σαν το σημερινο «οτι φαμε οτι πιουμε κι οτι αρπαξει ο κωλος μας…. και μετα αναφερει οτι οταν το ειδε καποτε καποιος ανωνυμος σπαρτιατης σχολισαε «τετοιο επιγραμμα αρμοζει σε χοιρο μαλλον παρα σε ανθρωπο».
  Και διαφορα τετοια.Γενικα διασκεδαστικο βιβλιο.

 213. BLOG_OTI_NANAI said

  209: Και με περίοδο αλλά και με μπιμπίκια και πιτυρίδα! Πέστα τους γιατί μάλλιασε η γλώσσα μου και δεν μ’ ακούνε!

 214. BLOG_OTI_NANAI said

  212: «μια προτροπη σε ενα λιτο τροπο ζωης για την επιτευξη ενος πνευματικου σκοπου.»

  Συμφωνώ απόλυτα.

  Και πράγματι, πολλές φορές στα κείμενα αυτά βλέπουμε αναφορές σε θέματα φυσιολογίας που τότε ενδεχομένως ίσως είχαν κάποια ισχύ, αλλά σήμερα είναι εντελώς παρωχημένα. Ο συγγραφέας τα έγραφε αυτά βοηθητικά για το κείμενο, δεν αποτελούν αυτά τον σκοπό του. Το λέω διότι κάποιες φορές οι άνθρωποι μπερδεύονται ότι ο ασκητής γράφει… διαχρονικά ισχύον επιστημονικό εγχειρίδιο, αλλά αυτό δεν είναι σωστό. Το ουσιαστικό θέμα είναι τα πνευματικά ζητήματα.

 215. Εαμοβούλγαρος said

  @212, κύριο Γρύφωνα: Ο κύριος (Blog-oti-nanai) νομίζει ότι απευθύνεται σε εντελώς κάφρους. Εσύ του λές πως οι μοναχοί είχαν εντολή από τους Ιερούς Κανόνες να μήν πλένονται και να βρωμάνε, κι αυτός σού απαντάει (@214) ότι συμφωνεί απόλυτα πως υπάρχει στην Ορθοδοξία μιά προτροπή σε ένα λιτό τρόπο ζωής!..

  Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, οι απατεώνες οι χριστιανούληδες. Αλλά, πρόσεξε κύριε Γρύφωνα, διότι ο άνθρωπος είναι κακός και μισεί θανάσιμα όλο τον κόσμο που φέρνει αντιρρήσεις στις παλαβομάρες του Χριστούλη του. Πρόσεξε μήν προσευχηθεί στον Γιαχβέ – Ιησού Χριστό και τυφλωθείς, όπως τα κορίτσια στον Βίο του Αγίου Συμεώνος του διά Χριστόν Σαλού, που γιορτάσαμε στις 21 Ιουλίου

  http://agiostherapon.blogspot.gr/2012/07/21.html

  Μεταφέρω ένα απόσπασμα από τον Βίο του Αγίου για να αντιληφθούν όλοι οι απροκατάληπτοι αναγνώστες πόσο μισάνθρωπη θρησκεία είναι η Ορθοδοξία:

  «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ Ο ΔΙΑ ΧΡΙΣΤΟΝ ΣΑΛΟΣ (21 ΙΟΥΛΙΟΥ)

  Μια μέρα χόρευαν και γελούσαν σε ένα δρόμο κάτι κορίτσια και αποφάσισε να περάσει από εκεί. Όταν τον είδαν άρχισαν να κατηγορούν τους μοναχούς. Ο δίκαιος για να τις σωφρονίσει, προσευχήθηκε και αμέσως ο Θεός τις τύφλωσε όλες. Άρχισαν τότε να λένε τι τις συνέβη και κατάλαβαν ότι αυτός τις τύφλωσε και άρχισαν να τρέχουν ξοπίσω του κλαίγοντας και φωνάζοντας: «Λύσε τα μάγια, Σαλέ, λύσε τα μάγια», γιατί νόμιζαν ότι τις τύφλωσε με μάγια. Τον έφτασαν, τον κράτησαν με τη βία και τον εξόρκιζαν να λύσει αυτό που έδεσε. Τις λέει λοιπόν παίζοντας: «Όποια από σας θέλει να γίνει καλά, ας έρθει να φιλήσω το μάτι της που τυφλώθηκε και θα γίνει καλά». Όσες θέλησε ο Θεός να γίνουν καλά, έλεγε ο όσιος, δέχτηκαν. Οι υπόλοιπες που δεν δέχτηκαν να τις φιλήσει, έμειναν έτσι κλαίοντας. Έφυγε τότε ο όσιος από κοντά τους, αλλά μετά από λίγο άρχισαν και οι υπόλοιπες να τρέχουν από πίσω του φωνάζοντας: «Σταμάτα, Σαλέ, σταμάτα, για το όνομα του Θεού σταμάτα και φίλησε και μας». Και έβλεπε κανείς να τρέχει μπροστά ο γέροντας και τα κορίτσια από πίσω του. Άλλοι έλεγαν ότι παίζουν μαζί του, άλλοι σκέφτονταν ότι τρελάθηκαν και τα κορίτσια. Έμειναν λοιπόν έτσι αθεράπευτα για πάντα. Έλεγε ο όσιος γι’ αυτό: «Αν δεν τις στράβωνε ο Θεός, θα ξεπερνούσαν στην ασωτία όλες τις γυναίκες τις Συρίας. Έτσι με την αρρώστια των ματιών τους γλυτώνουν από τα πολλά τους κακά»…»

  Τό ‘πιασες, κύριε Γρύφωνα; Άμα ο Γιαχβέ – Ιησούς Χριστός ακούσει την προσευχή του Blog-oti-nanai και τυφλωθείς, ο θεομπαίχτης ο Blog-oti-nanai θα βγαίνει και θα λέει πως σού πρόσφερε Μεγάλη Φιλανθρωπία, διότι αν δεν σε στράβωνε ο Χριστός, θα ξεπερνούσες σε ασωτία και τους μεγαλύτερους πόρνους. Ενώ τώρα, μπορεί να έγινες τυφλός, αλλά θα πάς στον Παράδεισο! Αυτή είναι όλη η ουσία της Ορθοδοξίας: Ό,τι κακό κι αν πάθεις, μαλάκα Ρωμιέ (Έμπολα, χρεοκοπία κλπ), καλώς έγινε για την Σωτηρία της Ψυχής σου. Μπορείς να μιλήσεις με τέτοιους ανθρώπους; Όχι βέβαια… Καλύτερα μπορείς να συνεννοηθείς με τους Τζιχαντιστές που σφάζουν τους αντιπάλους τους στο γόνατο…

 216. Τσοπάνος said

  Εύλογα αναρωτιέται κάποιος :
  Γιατί όλος αυτός ο παροξυσμός των «αγίων πατέρων» υπέρ της αγαμίας, της απλυσιάς, της ταπεινότητας, και όλων των λοιπών αρετών…?
  Πόθεν προέρχεται ο καθορισμός των 7 θανάσιμων αμαρτημάτων?
  Και άλλα πολλά..
  Τις απαντήσεις, έχουν δώσει σοφότεροι εμού στο απώτερο παρελθόν. Θα προσπαθήσω να τις συνοψίσω
  – Ό,τι δεν μπορείς να έχεις ή να είσαι, το μετατρέπεις σε αμάρτημα.
  – Σε ό,τι μειονεκτείς, το μετατρέπεις σε ιερό και όσιο.
  – Οργανωμένη θρησκεία χωρίς τρομοκράτηση των αφελών (φόβος για το επέκεινα) δεν υπάρχει
  Συνεπώς, θεωρώ πως η περαιτέρω συζήτηση, στερείται νοήματος.
  Εκτός κι αν κάποιοι εκ των κ.κ. σκεπτικιστών, αθέων κλπ, πιστεύουν στα θαύματα. Δηλ. να αποκτήσουν νόηση (δια του διαλόγου) οι α-νόητοι

  υ.γ. το θέμα της αμαρτίας και της σωτηρίας, μου θυμίζει λίγο μαφία: σου σπάω το μαγαζί, και μετά σου προσφέρω προστασία για να μη στο ξανασπάσω…

 217. Εαμοβούλγαρος said

  @216, Αγαπητέ κ. Τσοπάνε,

  ακριβώς αυτά που λές στο σχόλιό σου, τα έχει πεί κάπως σαφέστερα ο Νίτσε, 130 χρόνια πρίν. Μεταφέρω…

  Friedrich Nietzsche (1844-1900):

  «Καταδικάζω τον Χριστιανισμό.
  Απαγγέλλω κατά της χριστιανικής Εκκλησίας την εσχάτη όλων των κατηγοριών.
  Τον θεωρώ ως την μεγαλύτερη διαφθορά …
  Μετέβαλε κάθε αξία σε απαξία, κάθε αλήθεια σε ψέμα, καθετί έντιμο σε αχρειότητα.
  Τον θεωρώ ως την μεγαλύτερη κατάρα και διαστροφή, το μεγαλύτερο εκδικητικό ένστικτο, που προκειμένου να επιβληθεί χρησιμοποίησε κάθε μηχανορραφία και υποχθόνιο μέσο, δεν δίστασε μπροστά σε καμιά μικροπρέπεια.
  Τον ονομάζω το ανεξίτηλο στίγμα της ανθρωπότητας»…

  http://athriskos.gr/6601

  Βέβαια, για τον κ. Blog-oti-nanai πέρα βρέχει. Αυτός και οι όμοιοί του χάρηκαν που ο Νίτσε τρελάθηκε στα 45 του, γιατί τον τιμώρησε ο Γιαχβέ – Χριστούλης. Αν μετανοούσε, μπορεί κι ο Νίτσε να βρισκόταν σήμερα στον Παράδεισο μαζί με τον Ληστή

 218. physicist said

  #216. — […] Εκτός κι αν κάποιοι εκ των κ.κ. σκεπτικιστών, αθέων κλπ, πιστεύουν στα θαύματα. Δηλ. να αποκτήσουν νόηση (δια του διαλόγου) οι α-νόητοι

  Το θέμα δεν είναι να πεισθούν οι πυροβολημένοι (αν και ποτέ δεν ξέρεις) αλλά να γίνει φανερή η ανοησία τους σε κείνους που είναι αναποφάσιστοι, αμφιταλαντευόμενοι ή/και φοβισμένοι. Σ’ αυτούς που ίσως σκέφτονται μέσα τους «ωρέ τι βλακείες είναι τούτες» αλλά δεν εμπιστεύονται (ακόμα) την κρίση τους.

 219. Τσοπάνος said

  217: Την ίδια πηγή έχουμε, αλλά δεν την ανέφερα για το φόβο των ιουδαίων (σόρρι, χριστιανών)…
  «…που ο Νίτσε τρελάθηκε στα 45 του…» > πρόλαβε όμως να κάνει τη ζημιά…

  218: «….Σ’ αυτούς που ίσως σκέφτονται μέσα τους «ωρέ τι βλακείες είναι τούτες» αλλά δεν εμπιστεύονται (ακόμα) την κρίση τους.»
  Γι’ αυτούς, ίσως χρειαστεί ένα νέο θέμα με τίτλο π.χ. «Θρησκεία και ψυχιατρική» (από το ομώνυμο βιβλίο του Ι. Γιάλομ). Επαφίεται στην κρίση του κ. Sarant.

 220. Τσοπάνος said

  219: «…Επαφίεται στην κρίση του κ. Sarant.» Εκτός κι αν η ως άνω επίσκεψις του αρχηγού, σημαίνει γενική αλλαγή πλεύσεως. Ίδωμεν…

 221. Νέο Kid Στο Block said

  Το ντιζέρτ στον καπετάνιο μη ξεχάσετε παιδιά,και γρήγορα! Aν περάσει από 20.00 και φάει, γίνεται κακό Γκρέμλιν.

 222. Νέο Kid Στο Block said

  Προς άπαντες τους τροφοδότες του καπετάνιου:
  Eίναι κατανοητό ένας πληγωμένος συνάνθρωπός μας που τον έχουν βρει αναποδιές να βρίσκει ψυχολογικό μαξιλάρι στο να βρίζει το χριστούλη και την παναγίτσα και το παπαδαριό επειδή νομίζει πως δεν τον βοήθησαν ως όφειλαν! Aλλά το να τον σιγοντάρετε συνεχώς…καταντάει γκροτέσκο.

 223. ΛΜ said

  Βλέπω ότι ο κος Τσοπάνος χρησιμοποιεί αποφθέγματα ξενόγλωσσων σοφών για να πείσει το ακροατήριό του που αποτελείται απο αγγλόφωνους σαν τον κο Physicist και σλαβόφωνους σαν τον κο που διαμαρτύρεται επειδή απαξιεί να του απαντήσει ο Blog ότι νάναι (συγχαρητήρια για δεύτερη φορά), γιατί μάλλον έχουν εξαντληθεί όλες οι ελληνικές λέξεις ανεξαιρέτως.
  Γι’ αυτό και μετέφρασα το όνομα του κου Τσοπάνου σε Γκλίτσμαν αλλά δεν το κατάλαβε εγκαίρως, αφού προσπαθούσε με ακούραστο ζήλο να μεταδώσει λίγη απο τη σοφία του στους α-νεγκέφαλους και παράφρονες μη ά-θεους. Η σοφία αυτή συνοψίζεται στο εξής: Ο,τι δεν πρόλαβες, άστο σου ξέφυγε.

 224. NM said

  από το Εγχειρίδιο του Καλού Κούτβη:
  ……………………………………..
  «Αν φοβάσαι ότι μια συνέλευση ή δημόσια συζήτηση και κάθε ανάλογη διαδικασία μπορεί να αποβεί επιζήμια για το Κόμμα, τότε πρέπει να έχεις το νου σου για να επέμβεις και να τη σταματήσεις εγκαίρως. Η ζημιά δεν μπορεί να προκληθεί μόνο από τελικά συμπεράσματα ή αποφάσεις της αλλά και από τις σκέψεις ή προτάσεις που θα διατυπωθούν κατά τη διάρκειά της και ανεξάρτητα από το αν αυτές φαίνονταιι αποδεκτές ή όχι από την πλειοψηφία. Να ξέρεις ότι ακόμα και οι προτάσεις που φαινομενικά περνούν απαρατήρητες, είναι εξ ίσου επικίνδυνες με τις υπόλοιπες γιατί όλο και κάποιους θα προβληματίσουν και θα συσπειρώσουν.»
  ……………
  «Μια τέτοια συνέλευση μπορεί να διαλυθεί είτε με κοπτάτσια είτε με εκτροπή της σε άλλο θέμα επουσιώδες ή αν αυτό δεν είναι εφικτό με ….»
  …………..
  « Η καλύτερη όμως μέθοδος διάλυσης μιας τέτοιας διαδικασίας είναι η συμμετοχή σ αυτήν προβοκατόρικων στοιχείων που θα παίρνουν διαδοχικά το λόγο, θα μιλάνε πολύ περισσότερο από αυτούς που δεν θέλεις να ανταλλάξουν απόψεις, θα αντιδικούν έντονα μεταξύ τους, θα μιλάνε χυδαία ο ένας στον άλλον και θα ασχημονούν…»
  ……………………….
  «Προσοχή όμως. Δεν πρέπει να υπάρχει κανένα στοιχείο για να ριχτουν ευθύνες σε οργανωμένα μέλη για την κατάσταση αυτή. Γι αυτό είναι καλύτερα να χρησιμοποιούνται λούμπεν στοιχεία τα οποία να μην μπορούν να συνδεθούν επ ουδενί με το Κόμμα …. …… …….
  Ιδανικά στοιχεία που μπορεί να σου χρησιμέψουν για τέτοιο σκοπό είναι: Οργανωμένες ομάδες χούλιγκαν, μέλη παραθρησκευτικών οργανώσεων, … ……. ……. ……»
  Πρέπει από τα πριν να κρατάς επαφή μαζί τους, να γνωρίζεις καλά τα πιστεύω τους και τις μεταξύ τους αντιθέσεις, ώστε να μπορέσεις να τους καλέσεις να επέμβουν με πρόσχημα είτε ότι η συνέλευση που διεξάγεται έχει σκοπό να τους βλάψει, είτε ότι εκεί έχουν πάει ήδη μέλη της αντίπαλης ομάδας και πρέπει να πάνε να συγκρουστούν μαζί τους είτε απλά για να εκτονωθούν.»
  ……………………
  (Συνεχίζεται με: Συμβουλές που αφορούν την αιδήμονα στάση του αγκτάτορα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, την δημόσια δήλωση απαξίωσής τους μόλις επιτευχθεί ο στόχος και τέλος την ενδεχόμενη «καταλυτική» επέμβασή του σε μελλοντα χρόνο.)
  ………………..
  «Οσο διαρκεί η δράση τους εσύ πρέπει να μην επέμβεις καθόλου, ακόμα και αν κληθείς, αλλά να παρακολουθείς σιωπηλός αλλά με τρόπο που να δείχνει ότι αποδοκιμάζεις τη συμπεριφορά αυτή.»

 225. Λ said

  Τι θα κάνανε αν πηγαίνανε σταγιονόρος;

  http://www.theguardian.com/travel/2014/aug/22/tourists-behaving-badly-top-5-bad-traveller-tales

 226. 182,
  -Δλδ σεις οι άγγελοι που δεν έχετε όργανα δεν κάνετε και σεξ.
  -Βέβαια. Να σκεφτείς ότι όταν τσακωνόμαστε λέμε “Αντε και “…

  …μαδήσου!
  (Με τόσα φτερά…)

  😉

 227. Aγάπη said

  Δέν ήξερα πού να το βάλω – και σίγουρα πολλές,-οί θα το ξέρουν ήδη,αλλά…πέθανε ο Κριαράς

  http://www.iefimerida.gr/news/167584/%CF%80%CE%AD%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%B5-%CF%83%CE%B5-%CE%B7%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AF%CE%B1-108-%CE%B5%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CE%BF-%CF%83%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%82-%CF%86%CE%B9%CE%BB%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%B3%CE%B7%CF%84%CE%AE%CF%82-%CE%B5%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%AE%CE%BB-%CE%BA%CF%81%CE%B9%CE%B1%CF%81%CE%AC%CF%82

 228. Τσοπάνος said

  225: Κουίζ είναι?
  226: Έγραψες πάλι…

 229. Aγάπη said

  και να προσθέσω πως μετά θάνατον τον ανακηρύξανε και φιλόσοφο 🙂
  Αντιγράφω: «Από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία 108 ετών πέθανε στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη αργά το βράδυ της Παρασκευής ο φιλόσοφος Εμμανουήλ Κριαράς.»
  από http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231342213#.U_ga1F_7sK8.facebook

 230. BLOG_OTI_NANAI said

  227: Μας άφησε ένα σπουδαίο φιλολογικό έργο και οι άνθρωποι θα τον θυμούνται για πάντα.

 231. BLOG_OTI_NANAI said

  223: Αγαπητέ ΛΜ, αν παρακολουθούσες εδώ τα τεκταινόμενα, επί μήνες απαντούσα στον ακατονόμαστο, με όποια ταυτότητα κι αν μπήκε, και ό,τι τρελό κι αν έλεγε. Άλλωστε ο κύκλος από τον οποίο αντλεί τα όσα τσαμπουνάει εδώ, έχει στερέψει πλέον, και εδώ και 15 περίπου χρόνια λένε τα ίδια και τα ίδια παραμύθια. Έχοντας εμπειρία από τέτοιες συζητήσεις, ήταν για μένα μια εντελώς αστεία περίπτωση. Γι’ αυτό άλλωστε κάθε φορά ήταν ανίκανος να δευτερολογήσει, και απλώς έκανε κόπι-πέιστ την επόμενη αρλούμπα που έβρισκε στον «Δαυλό» και τα συναφή ανοητολόγια.

  Βεβαίως, κάποια στιγμή κατάντησε αηδία, καθώς καταχράστηκε σε ελεεινό βαθμό τη φιλοξενία και μαζί κι εγώ που του απαντούσα που δεν ήλθα εδώ για να αποτελέσω μέρος της ψυχοθεραπείας του καθένα.
  Καθώς είδα λοιπόν ότι τα 99,9% των σχολίων του είναι εντελώς άχρηστα (πέρα από τις απίθανες βλαστήμιες που γράφει διαρκώς) έβαλα το προγραμματάκι «plonk» και τον εξαφάνισα εντελώς από τα σχόλια μου. Δηλαδή πλέον δεν γνωρίζω ούτε καν τι γράφει. Κάποιες φορές εντοπίζω ένα φαρδύτερο λευκό κενό, και απλά καταλαβαίνω ότι κάτι άχρηστο έγραψε πάλι.

  Πρόκειται για έναν άνθρωπο που τον έχουν βρίσει ή του έχουν ζητήσει να φύγει από εδώ πλήθος συσχολιαστών καθώς είναι φασίστας, μισογύνης και αλλοπρόσαλλος γενικά. Ο οικοδεσπότης έχει μπλοκάρει τουλάχιστον 3-4 ταυτότητες του. Κι όμως, αυτός εξακολουθεί να αλλαζει όνομα και να μπαίνει. Είναι προφανές ότι υποφέρει από έλλειψη αυτοεκτίμησης τουλάχιστον, ενώ δεν έχει ούτε ζωή και προφανώς ούτε φίλους, αλλιώς ένας στοιχειώδης εγωισμός θα τον οδηγούσε να σηκωθεί να φύγει. Εγωισμό όμως έχει, και αυτό φαίνεται από τις απαντήσεις του. Όμως γιατί δεν φεύγει; Η απάντηση είναι ότι δεν φεύγει επειδή τι άλλο να κάνει παρά μόνο αυτήν την διαδικτυακή ζωή. Και γιατί προκαλεί; Διότι συμπεριφέρεται σύμφωνα με τους κανόνες της ψυχολογίας: ένα μικρό παιδί, που δεν έχει πάρει εκτίμηση ή ενδιαφέρον από τους δικούς του, αναζητά την προσοχή, συχνά ασυνείδητα, κάνοντας φασαρία ή ζημιές. Αυτό ακριβώς συμβαίνει στον ακατονόμαστο. Μόνο που αυτός δεν είναι νήπιο, αλλά είναι 60 ετών μπάρμπας. Και σε αυτή την ηλικία, καλείσαι να ελέγξεις τις ενστικτώδεις αντιδράσεις σου για να συνυπάρξεις. Όμως, όταν δεν έχεις τίποτε άλλο, καταντάς στο σημείο αυτό. Και όπως στη ζωή μας δεν μπορούμε να κάνουμε παρέα με έναν που βλαστημάει τη μάνα μας, το παιδί μας ή τα αγαπημένα μας πρόσωπα και ιδέες, έτσι και εδώ με ένα κλικ μπορώ να αποφύγω την επιτηδευμένα ενοχλητική και υβριστική του παρουσία.

  Το ερώτημα όμως είναι ότι εδώ, ακόμα και συσχολιαστές άθεοι, δεν του δίνουν σημασία. Κι όμως, κάποιος με βουκολικό ψευδώνυμο τον επικαλείται διαρκώς! Ποιος είναι δυνατόν να επικαλείται την φιλία ενός τόσο ολοφάνερα προβληματικού προσώπου;
  Η απάντηση είναι προφανής….
  Διότι, αρκεί να έχεις βασικά κοινά πιστεύω με κάποιον; Ασφαλώς όχι.
  Αν για παράδειγμα έμπαινε εδώ η… Ελένη Λουκά, θα την είχα εξαφανίσει από τα σχόλια όπως τον ακατονόμαστο και όπως φαίνεται, είναι θέμα χρόνου να απαλλαγώ από μερικά ακόμα εντελώς περιττά βουκολικά σχόλια που απλώς γεμίζουν τις σελίδες με ανούσια υβρεολόγια.
  Να προσθέσω ότι από την στιγμή που εξαφάνισα τα άχρηστα σχόλια από την οθόνη μου, το ιστολόγιο έχει πλέον την αρχική του όψη γεμάτη ενδιαφέρον και εκπλήξεις από καλούς συσχολιαστές (είτε άθεους είτε όχι…).

 232. Ιάκωβος said

  Παιδιά, δε θέλω να σας προσβάλλω, αλλά η κουβέντα περι θρησκείας εδώ, έχει μείνει σε ένα πολύ αρχικό επίπεδο.Λίγο ανώτερο του επιπέδου «Υπάρχει Θεός;».

  Παρακαλώ, περάστε στο επόμενο επίπεδο του παιχνιδιού, και ας συζητήσουν όσοι θέλουν (ερμηνεύοντας καταχρηστικά εκείνο το «και όχι μόνο» του υπότιτλου) το γιατί η θρησκεία προς το παρόν μας έχει νικήσει εδώ στην Ελλάδα και μας έχει κατατροπώσει φυσικά στην συν-ορθόδοξη ΠρΕΣΣΔ. (Η Αγία Ζώνη του Εφραίμ προσκυνήθηκε από 250.000 Μοσχοβίτες-τρέμε Βλαδίμηρε). Ο -βούλγαρος μπορεί και να μη συμμετέχει για λόγους αισθητικής,άλλωστε αυτά τα θέματα αφορούν την αριστερά και όχι το κόμμα του Ιουλιανού του Παραβάτη.

  Για το φύλο των Αγγέλων δεν μου έρχεται στο μυαλό τίποτα, όμως για το πόσοι άγγελοι χωράνε να κάτσουν στη μύτη της καρφίτσας, θυμάμαι κάποιον λαϊκό αντιπαπικό διάλογο, που γράφτηκε στο Βυζάντιο, δε θυμάμαι πότε, που διάβασα σε μετάφραση σε κάποιο βιβλίο με τίτλο Βυζάντιο και Δύση, στον οποίο συζητάει κάποιος ορθόδοξος ονόματι Παναγιώτης, , θρησκευτικά ζητήματα με έναν απολογητή του καθολικισμού όπου μέσα στις διάφορες αρλούμπες, νομίζω(!!!) ότι μιλάνε και για το ζήτημα αυτό.

  Ξέρω, δεν είμαι και πολύ ακριβής, το αναφέρω μπας και κάποιος από τους βυζαντινολόγους μας θυμηθεί τίποτα. Αν ανασύρω το βιβλίο, θα επανέλθω.

 233. munich said

  Διάβασα το άρθρο της Πορτάλιου. είναι πολύ καλό!

 234. sarant said

  Σοβαρά Μόναχε; Είναι πολύ καλοί και οι υπαινιγμοί της Πορτάλιου ότι οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανίκανοι να κάνουν συζήτηση περί Νίτσε και Ηράκλειτου; Εγώ αθλιότητα το βρήκα αυτό το σημείο και μέτριο το άρθρο -χώρια το ψέμα περί Αντρέα στο Αγιονόρος.

  Η Πορτάλιου εδώ και καιρό έχει προσωπική πικρία και φθόνο, όπως φάνηκε π.χ. από το χυδαίο άρθρο που έγραψε μετά τις εκλογές όπου λέει ότι η νίκη της Δούρου οφείλεται σε συναλλαγή με τους επιχιερηματίες και με τη ΧΑ. Αυτά τα πράγματα δεν επιτρέπεται να τα λέει ένα στέλεχος κόμματος. Η ίδια η Π. πάντως, όταν κατέβηκε για δήμαρχος, κατάφερε να πάρει το μισό ποσοστό από την προηγούμενη φορά, κάπου 5%.

 235. Γς said

  232:

  >πόσοι άγγελοι χωράνε να κάτσουν στη μύτη της καρφίτσας

  Να σκεφτείς ότι δεν πέφτει καρφίτσα στη μύτη της καρφίτσας

  [πυ θα έλεγε και ο Μιχάλης]

 236. munich said

  κ. Σαραντάκο ελπίζω γνωρίζετε ότι σας εκτιμώ και για αυτό παρακολουθώ τα γραφόμενά σας παρόλες τις φορές που δικαιολογέιτε τα αδικαιολόγητα, όπως στη συγκεκριμένη ανάρτηση που δηλώσατε ανερυθρίαστα πόσο επιτυχημένη βρήκατε τη σύγκριση των Ζαπατίστας με τους Αγιορείτες μοναχούς με τις ιερές μπίζνες ρίαλ εστέιτ κτλκτλ. Προφανώς και θεωρείτε ότι ένα στέλεχος κόμματος δεν εκφράζει διαφωνίες, δεν ασκεί κριτική και απλά οφείλει να συντάσσεται με τη γραμμη του κόμματος και να δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα, όπως κάνετε εσείς και άλλοι βέβαια και σε άλλα κόμματα.

  Κι εγώ αμφιβάλλω οτι ο οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει συζήτηση για τους Νίτσε και Ηράκλειτο με τους Αγιορείτες μοναχούς κι ενώ βρίσκεται σε σύντομη επίσκεψη σκοπιμοτήτωνν.
  Αυτό που χαρακτηρίζετε «ψέμα περι Αντρέα «, αλήθεια παραπλάνησε τους αναγνωστες ή κι αυτή μπερδέυτηκε με τα θρησκόπηπτα καραγκιοζιλίκια του ινδάλματος μετά το γάμο του με την κ. Λιάνη;
  Για τα ποσοστά της στις δημοτικές εκλογές, τι να πω; Σε λίγο θα μου πείτε και τότε στο σχολείο που έφαγε την τυρόπιτα της διπλανής της (αυτό θα ήταν πιο σοβαρό)
  Η επιθεση πυο τις κάνετε από την αρχή είναι καθαρά προσωπική. συν ότι πετάτε λάσπη συνεχ΄βς γράφοντας αυτά περι αναδημοσίευσης στο Π.Θ.

  Για τη Δούρου, που όπως γνωρίζετε χάρηκα πολύ για την επιτυχία της, δεν είναι η μόνη Συριζαία που της προσάπτει ύποπτες συναλλαγές. Υμνώντας της σε παρέα συριζαίων νεοφιλαδελφιωτών-αεκτζήδων άκουσα σοβαρές διαφωνίες και κατηγορίες που δεν είχα υπόψιν μου. Δεν σας λέω ότι τα ενστερνίζομαι αλλά σέβομαι την άποψη της τοπικής κοινωνίας που θίγεται άμεσα από τις πολιτικές.

 237. sarant said

  Με συγχωρείτε, εσείς (που αμφιβάλλετε αν είναι σε θέση να συζητήσουν οι συριζαίοι για Νίτσε) και οι αεκτζήδες φίλοι σας (που προσάπτουν τόσα στη Δούρου) τα συζητάτε ανωνύμως στα ιστολόγια και στα καφενεία. Δεν τα λέτε σε ενυπόγραφα άρθρα, όντας επιφανές στέλεχος του κόμματος. Υπάρχει κάτι που λέγεται συντροφικότητα, και αυτό η κ. Πορτάλιου φοβάμαι πως το έχει χάσει. Διότι βέβαια υπάρχει συντροφικός τρόπος άσκησης κριτικής (δείτε π.χ. τα κείμενα του Δ. Παπαδάτου ή του Χρ. Καραγιαννίδη), υπάρχει και ο τρόπος της κ. Πορτάλιου.

  Και επειδή η διατύπωσή σας σε ό,τι με αφορά είναι ασαφής, επιτρέψτε μου να διευκρινίσω ότι δεν είμαι και ποτέ δεν έχω διατελέσει στέλεχος σε κανένα κόμμα.

 238. BLOG_OTI_NANAI said

  236: Νομίζω ότι σοβαρός διάλογος με το επιχείρημα ότι αυτό πυο χαρακτηρίζει διαχρονικά το Άγιο Όρος είναι οι «ιερές μπίζνες» και τα «ρίαλ εστέιτ» δεν μπορεί να γίνει. Πέρα από πο γεγονός ότι χωρίς καταδίκες όλα αυτά αποτελούν αερολογίες, τότε με τα μέτρα και σταθμά που θέτεις, δίνεις ΕΣΥ το δικαίωμα σε οποιονδήποτε να πει ότι η αριστερά ως ιδεολογία και η αθεΐα ως αντίληψη οφείλουν να μην υπάρχουν, από τη στιγμή που υπήρξαν αριστεροί και άθεοι σαν τον Στάλιν, τον Πολ Ποτ κ.λπ. που δεν έκαναν μόνο «αθεΐστικές μπίζνες» και «ρίαλ εστέιτ», αλλά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
  Καταλαβαίνεις πιστεύω ότι τέτοια επιφανειακή «επιχειρηματολογία» μπορεί να γίνει εύκολα μπούμερανγκ.
  Αν έχεις πάει ποτέ στη ζωή σου στο Άγιο Όρος, ειδικά στα κελιά όπου δεν υπάρχει το ζήτηυμα της τεράστιας προσέλευσης κόσμου, θα δεις ανθρώπους που είναι ξύπνιοι 18-20 ώρες την ημέρα, δουλεύουν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ στη διάρκεια της ημέρας, συμμετέχουν σε όλες τις λειτουργικές τους υποχρεώσεις και τα απογεύματα, αφού σε θρέψουν και σε κοιμίσουν ΤΣΑΜΠΑ, σου διαθέτουν τον χρόνο τους για να συζητήσουν μαζί σου.

  Εσύ μπορεί αν μην πιστεύεις, αλλά η προσφορά στην κοινωνία δεν είναι μόνο να πάρεις τα όπλα. Οι άνθρωποι αυτοί προσφέρουν από αυτό που δεν έχουν στους επισκέπτες τους οι οποίοι ωφελούνται τα μέγιστα για την μετέπειτα καθημερινότητα τους. Το γεγονός ότι εσύ μπορεί να μην πιστεύεις, δεν σημαίνει ότι δεν έχεις και την ωριμότητα να καταλάβεις αυτό που σου λέει ο άλλος για την προσφορά των Αγιορειτών. Ασφαλώς στο Άγιο Όρος όπως και οπουδήποτε δεν μπορεί να είναι όλοι καλοί. Όμως αυτό που μπορεί να συμβαίνει από ένα διοικητικό συμβούλιο μιας μονής, δεν σημαίνει ότι είναι ο κανόνας. Και βεβαίως, να μην ξεχνιόμαστε, ο γελοίος όρος «ιερές μπίζνες» δεν αφορά μεθόδους για να φτιάξουν πισίνες οι Αγιορείτες! Ο μόνιμος στόχος τους είναι να έχουν χρήματα για να συντηρούν τα 10 αιώνων οικήματα που διαρκώς φθείρονται και να μπορούν να επιβιώνουν οι μοναχοί.
  Μην εμμένουμε σε συζητήσεις καφενείου ότι «όλοι οι μοναχοί είναι έτσι κι έτσι», και τελικά, έχουμε στον νου μας 1-2 μοναχούς, και στη θέση τους βάζουμε το «όλοι» για να περνάει η ώρα. Όπως κάνουμε με τους πολιτικούς, τους γιατρούς κ.λπ.

  Ξαναλέω όμως, ότι στα κελιά, το μόνο πράγμα που επικρατεί είναι η απόλυτη φτώχια, τριμμένα ράσα, διαρκής νηστεία και ολοήμερη κούραση. Και σε πληροφορώ, ότι από το να περπατάω 10 ώρες στα μονοπάτια του Όρους, πιο κουραστικό ήταν να συμμετέχω σε 12ωρη ολονυχτία φυτεμένος σε ένα στασίδι. Όμως οι μοναχοί, όχι μόνο είναι άγρυπνοι στους ναούς, αλλά πάντα μετά από εργασία και ενώ είναι ήδη ξύπνιοι όλη σχεδόν την ημέρα. Κι επειδή έχω φιλοξενηθεί σε κελιά και μπορώ να μιλήσω διότι γνωρίζω, είναι δυνατόν να κάτσεις 20 ημέρες σε ένα κελί σε περιόδους νηστείας που είναι πάμπολλες, και να τρως τσάι με μια φρυγανιά πρωί-βράδυ και μια νερουλή σούπα από ταχίνι το μεσημέρι, άντε και κανένα φρούτο αν έχει η αυλή.
  Ας αφήσουμε λοιπόν τις αρλούμπες και τις ισοπεδωτικές χοντράδες. Άλλο ιδεολογικά να έχεις αντίθεση με τους μοναχούς, και άλλο για χάρη μερικών να τους υβρίζεις όλους για να περνάει η ώρα.

 239. Τσοπάνος said

  «…Οι άνθρωποι αυτοί προσφέρουν από αυτό που δεν έχουν στους επισκέπτες τους…» > Αν αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, δηλ. προσφέρουν τίποτε???
  «… οι οποίοι ωφελούνται τα μέγιστα για την μετέπειτα καθημερινότητα τους…» > συγκεκριμένα παραδείγματα???
  «Ξαναλέω όμως, ότι στα κελιά, …… κανένα φρούτο αν έχει η αυλή.» > υπάρχουν μαζοχισμοί και μαζοχισμοί…

 240. Αβάτευτος said

  Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ μετά από ελέγχους για παραβάσεις ΦΠΑ διαπίστωσαν, μεταξύ άλλων, ότι η Μονή Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους είχε εμφανίσει εικονικό τιμολόγιο αξίας 600.000 ευρώ, το οποίο είχε εκδοθεί στο όνομα φυλακισμένου, που βρισκόταν στις φυλακές Διαβατών και η μονή τον παρουσίαζε ως εργολάβο του έργου αναστήλωσης.

  Το ΣΔΟΕ ανακάλυψε οτι συμμετοχή στο σκάνδαλο με τα εικονικά τιμολόγια είχε κι άλλη Μονή, της Κρήτης, η οποία είχε συμπεριληφθεί σε κοινοτικό πρόγραμμα για να λάβει επιδότηση. Σύμφωνα με το πόρισμα, εμφάνιζε εικονικά τιμολόγια ύψους 270.000 ευρώ.

  Επίσης αποκαλύφθηκε πως ιερέας είχε εκδώσει εικονικά τιμολόγια αξίας 150.000 ευρώ για ανύπαρκτες συναλλαγές.
  http://www.dogma.gr/default.php?pname=Article&art_id=3687&catid=3

 241. Τσοπάνος said

  240: με τη λογική του ότινάναι, κι αυτά αερολογίες είναι, αφού δεν υπάρχουν ακόμη καταδίκες. Άρα, φωνή βοώντος εν τη (θρησκοληπτική) ερήμω

 242. Αβάτευτος said

  Πορτάλιου από την ανάποδη
  http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/719820/aganakto-me-tis-times-ton-monahon-pros-ton-atheo-tsipra/
  Μήπως άραγε το κοσμικό πνεύμα μπήκε για τα καλά και στο Άγιον Όρος;».

 243. Τσοπάνος said

  240: κι όπως θάλεγε και μια ψυχή εδωμέσα, που αρέσκεται σε λογοπαίγνια : monk(ey) business

 244. NM said

  Πόσα καζάνια -αραιωμένη- ταχανόσουπα παρασκευάστηκε άραγε με το νερό της λίμνης που «αξιοποιήθηκε» με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου;
  ……………
  YΓ: Ασχετο. Προς Νικοκύρη: Αυτό που αναφέρετε στο 234β (αρθρο Ε.Π για συνδιαλλαγή της Ρ.Δ με επιχειρηματίες) είναι όντως πολύ σοβαρό και θα ήθελα να το μελετήσω. Χωρίς λίκνο, δυστυχώς δεν μπόρεσα να βρω τίποτα στο γκουγκλ χωρίς ημερομηνία, όνομα εντύπου ή τίτλο. Μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε κάπως; Ευχαριστώ προκαταβολικά.

 245. sarant said

  244: Φυσικά και είναι σοβαρό. Μόνο που θυμόμουν λάθος, δεν είναι «συναλλαγή» είναι «αδιαφανείς συνεργασίες» (όχι πολύ διαφορετικό):

  http://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.gr/2014/07/blog-post_6.html
  Όσο για την Περιφέρεια Αττικής υπήρξαν αδιαφανείς συνεργασίες που έφτασαν μέχρι τον Μαρινάκη και τη Χρυσή Αυγή, στη βάση της άποψης : ο εχθρός του εχθρού μου είναι προς στιγμή φίλος.

 246. BLOG_OTI_NANAI said

  Προσέχουμε ότι ανέφερα πριν λίγο:

  «χωρίς καταδίκες όλα αυτά αποτελούν αερολογίες»

  και η απάντηση στο γνωστό στιλ:

  «ΔΙΕΡΕΥΝΑ το ΣΔΟΕ», «Σύμφωνα με ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ».

  Ασφαλώς, αερολογίες αποτελούν ΟΛΑ ανεξαιρέτως τα δημοσιεύματα εκτός εκείνα που αναφέρονται σε συγκεκριμένες ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΕΣ καταδίκες όπου ΔΙΔΕΤΑΙ λεπτομερώς η δικαστική απόφαση και αφορά συγκεκριμένα πρόσωπα και υπάρχει ασφαλώς ολοκληρωμένο το σκεπτικό της καταδίκης. Διότι ως γνωστόν, υπάρχουν blog που επικαλούνται και την ΕΣΠΡΕΣΣΟ με ανάλογο τρόπο.

  Και ασφαλώς, οι συγκεκριμένες καταδίκες θα πρέπει να φτάνουν σε αριθμό σημαντικό, ώστε εμφανώς να μπορεί να σταθεί μια απαξίωση του Αγίου Όρους ως συνολικού χώρου που γίνονται «ιερές μπίζνες». Διαφορετικά, τα «λένε», «είπαν», «ενδέχεται», «μπορεί», «ένας μοναχός», «μια μονή», κ.λπ., μας οδηγούν στο σημείο ότι ένας άθεος όπως ο Τσομπάνος και ο φίλος του Εαμοβούλγαρος, εκφράζουν όλους τους άθεους…

  Οπότε, τις κουτσομπολίστικες ατάκες, αφήστε τις για κανέναν άλλον. Και θυμίζω ότι μιλάμε για το Άγιο Όρος.

 247. BLOG_OTI_NANAI said

  Ο Αγαπητός Αβάτευτος, βρίσκεται στο στοιχείο του: με κόπι παστ ειδήσεις από το διαδίκτυο το οποίο κάνει και ένα μικρό παιδάκι, προσπαθεί να αναπληρώσει την χαμένη του αξιοπρέπεια στα σχετικά με τον Νικόδημο και τους Κανόνες…

 248. NM said

  Ευχαριστώ πολύ. Τόσο για την ακρίβεια όσο και την ταχύτητα της απάντησής σας.

 249. BLOG_OTI_NANAI said

  244: Εσύ πόσα καζάνια διαδικτυακή τρολλίτιδα έχεις καταναλώσει ώστε να μας σκοτίζεις με τέτοιες εξυπνάδες;

 250. Αβάτευτος said

  247 αν δεν είχες απολέσει την ψυχραιμία σου,
  δεν θα έκανες από το πρώτο σου σχόλιο
  ad hominem επιθέσεις, αλλά θα απαντούσες
  επι της ουσίας, και όχι με πετσοκομμένες υπεκφυγές και ρητορείες. Ακόμη περιμένω την τελική σου θέση
  (194) -> αν έχεις δίκιο (μη ακάθαρτες), στην εποχή μας ας αλλαχτούν οι κανόνες. Αν όχι (ακάθαρτες), να συνεχίσουν ως έχουν.

  238 Εσύ μπορεί να μην πιστεύεις, αλλά η προσφορά στην κοινωνία δεν είναι μόνο να πάρεις τα όπλα.

  υπάρχει και η διπλωματία! που διέσωσε
  το Όρος από Βουλγάρους και Κομμουνιστάς
  http://www.sporeas.gr/agionOrosKaiHitler.htm
  http://www.eglimatikotita.gr/2011/10/blog-post_9660.html


  όπως λέγει ο θεολόγος Μουστάκης, έστειλαν και 2η επιστολή να συγχαρούν τον Χίτλερ διας τας κατά των Σοβιετικών νίκας το 1944! μα καλά, δεν τους ενημέρωσε το Άγιο Πνεύμα για το Στάλιγκραντ;

 251. 243, 🙂

 252. munich said

  @237
  Διαστρεβλώνετε τα λόγια μου κατά το δοκούν για δημιουργία εντυπώσεων. Εγραψα ότι αμφιβάλλω ότι οποισδήποτε θα συζήταγε με Αγιορείτες για νίτσε και ηράκλειτο, εσείς επειμένετε σε αυτό το που γράψατε πιο πάνω.
  Οι φίλοι μου που με ενημέρωσαν, λόγω διαμονής μου στο εξωτερικό, είναι Συριζαίοι, κα΄τοικοι Νέας Φιλαδέλφειας, επώνυμα μέλη της τοπικής σύριζα, που συνεχώς ενεργούν και εκτενώς έχουν συζητήσει τις διαφωνίες τους στις συνελεύσεις και έχουν μεταφέρει τις ανησυχίες τους στα κεντρικά ή όπως αλλιώς τα λέτε. Τώρα ας εσεί,ς κατά τη γνωστή διαδικασία απαξίωσης των διαφωνούντων που εκφράζονται δημόσια, τους θέλετε απλά «αεκτζήδες» ¨»καφενόβιους» «ανώνυμους» ή «εκπρόσωπους του 5%» , αφήστε με εμένα να τους λέω «λαό».

  εδώ http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/agion-oros-i-eleni-o-lenis-kai-o-theos-manixaios διάβασα άλλη μια κριτική στην Πορτάλιου από στέλεχος του κόμματος. Για να δούμε που κινείται έως τώρα η γραμμή για την κριτική της Πορτάλιου:
  Πορτάλιου στην ίδια γραμμη με Πρώτο Θέμα, Χρυσή αυγή, Αμβρόσιο. Πες πες κάτι θα μείνει.

  Το άρθρο της όμως εξέφρασε πολλούς και, ναι, σε αυτά που έγραψε συμφωνώ κι εγώ μαζί της.

 253. sarant said

  252: Δεν διαστρέβλωσα τα λόγια σας, απλώς επανέφερα τη δική μου ερμηνεία για τα λόγια της Πορτάλιου. Έχω δικαίωμα να ερμηνεύω τα γραφόμενά της διαφορετικά από εσάς.

  Το άρθρο στο tvxs το είδα, δεν συμφωνώ σε όλα όσα λέει, ούτε είναι το txvs ιστότοπος που εκφράζει τον ΣΥΡΙΖΑ -άλλη βαρύτητα θα είχε ένα άρθρο στην Αυγή ή στο left.gr
  Η αναφορά στον Αμβρόσιο σε συνάρτηση με την Πορτάλιου είναι συνδικαλιά, που όμως κι άλλος την έκανε εδώ πιο πάνω. Αλλά για συνεργασίες με ΧΑ είναι κάτι που το είπε η ίδια η Πορτάλιου (για τη Δούρου).

 254. BLOG_OTI_NANAI said

  250. «αν έχεις δίκιο (μη ακάθαρτες), στην εποχή μας ας αλλαχτούν οι κανόνες. Αν όχι (ακάθαρτες), να συνεχίσουν ως έχουν.»

  Όπως θυμάσαι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ, αυτό που δήθεν ρωτάς, απαντήθηκε τουλάχιστον 3 φορές, και γι’ αυτό ξεκίνησες τα του… λουσίματος. Οπότε, ασφαλώς και δεν περιμένεις τίποτε από εμένα, απλώς δεν έχεις κάτι άλλο να πεις, όπως και τότε δεν είχες.
  Πάντως να πω ότι με εντυπωσιάζουν οι «αξιόπιστες» πηγές σου όπως και το γεγονός ότι έδωσες δύο λινκς, όπου το δεύτερο απαντάει στο… πρώτο. Τι να πει κανείς…

  Αγαπητέ, κάνε κάτι χρήσιμο για το ιστολόγιο εσύ και οι δύο διαδικτυακοί σου σύμμαχοι, διότι ήδη έχουμε έναν που ξεφόρτωσε στο παρόν ιστολόγιο ό,τι άχρηστο μπορούσε να βρει στο διαδίκτυο. και εσείς, έως τώρα, συνεχίζετε επάξια το έργο του…

 255. munich said

  253
  Γράφετε στο 237: «Με συγχωρείτε, εσείς (που αμφιβάλλετε αν είναι σε θέση να συζητήσουν οι συριζαίοι για Νίτσε)…» κτλ
  Εκτός κι αν το «εσείς» αναφέρετε σε κάποιους άλλους φανταστικούς συνομιλητές σας, απαντάτε σε μένα και διαστρεβλώνετε τα λόγια μου και λυπάμαι πολύ.

  Το άρθρο στο tvxs το υπογ΄ραφει ο συντάκτης με την ιδιοτητα ως με΄λος Συριζα Αχαϊας σε ένα ιστοτόπο ο ιδιοκτήτης του οποίου είναι επιλαχών ευρωβουλευτής Συριζα.

  (Παρεπιπτ΄πντως και για να μη γίνει παρανόηση οι «αεκτζήδες» κατηγόρησαν τη Δούρου για άλλο πράμα. για συννενοήσεις με το μελισσανίδη και συμφωνία μαζί του ενώ η τοπική κοινωνία έιχε σαφές σχέδιο)

 256. sarant said

  Ας βάλουμε πλάι-πλάι τα σχόλια.

  Μόναχος: αμφιβάλλω οτι ο οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει συζήτηση για τους Νίτσε και Ηράκλειτο με τους Αγιορείτες μοναχούς κι ενώ βρίσκεται σε σύντομη επίσκεψη σκοπιμοτήτων

  Εγώ: (αμφιβάλλετε αν είναι σε θέση να συζητήσουν οι συριζαίοι για Νίτσε)

  Αφήνω τη βαλίτσα μου εδώ.

  Νόμιζα ότι θα έφευγα, αλλά τελικά δεν θα φύγω ακόμα, οπότε συνεχίζω. Το βασικό θέμα δεν είναι αν μετέφερα σωστά τα λόγια σας, αλλά για ποιο λόγο η Πορτάλιου θεώρησε απαραίτητη την (κατ’εμέ) φαρμακερή αυτή ειρωνική αποστροφή για τους συντρόφους της. Είναι αυτό συντροφική τοποθέτηση; Εγώ λέω όχι.

  Το ίδιο χαρακτηρίζει και την άλλη τοποθέτηση, ότι η Δούρου είχε αδιαφανείς συνεργασίες με τον Μαρινάκη και τη Χρυσή Αυγή. Το να τα λέει αυτά ο αεκτζής στις καφετέριες ή ο αρθρογράφος των Νέων, είναι πολύ διαφορετικό από το να τα λέει ένα κορυφαίο στέλεχος του κόμματος. Πού είναι η συντροφικότητα; Η Πορτάλιου θαρρώ πως την έχει χάσει.

 257. munich said

  Γιατί δεν προσθέτετε και…

  Σαραντ.: Δεν διαστρέβλωσα τα λόγια σας, απλώς επανέφερα τη δική μου ερμηνεία για τα λόγια της Πορτάλιου.

  …που όσο ‘ναι ήταν μια έμμεση συγγνώμη που δεν έγινε αποδεκτή;

  Τελοςπάντων πολύ διαδυκτιακό μελάνι. Η διαφωνία μας είναι αγεφύρωτη. Εμένα μου άρεσε το άρθρο της Πορτάλιου, εσάς σας άρεσε η φράση του Τσίπρα ότι οι Αγιορείτες είναι οι Ζαπατίστας της Ελλάδας.

 258. Νίκο, αν θες τη γνώμη μου κακώς αφήνεις τη βαλίτσα σου διότι η ερμηνεία σου στη φράση του Μόναχου δείχνει κάποιου είδους, πώς το λένε, προκατάληψη. Αλλά και παραπέρα, δεν βλέπω το λόγο να απαξιώνεις έτσι την Πορτάλιου, οι αγώνες και η ανιδιοτέλεια της οποίας είναι θαρρώ πέρα από αμφισβήτηση (ρώτα και τη φίλη μας να σου πει όταν γυρίσει). Όσο για το tvxs, είναι-δεν είναι επίσημο όργανο του Σύριζα, έχει παίξει και πρόσφατα έναν περίεργο ρόλο ανεπίσημου προεδρικού μεγαφώνου, ξέρω γω. Αυτά από έναν –όπως ξέρεις– μη-συριζαίο που δεν σκοπεύει πια να μπλέξει άλλο στα ενδότερα αυτής της ιστορίας 🙂

 259. sarant said

  257-8:

  Νόμιζα ότι θα έφευγα και άφησα τη βαλίτσα μου. Τώρα συμπλήρωσα τη φράση.

 260. sarant said

  258: Ούτε το iskra, ούτε το tvxs, ούτε άλλοι ιστότοποι εκφράζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Από κει και πέρα, το ότι έχει κάποια σημασία το τι γράφεται και πού γράφεται, δεν θα το αρνηθώ.
  (Πού βρίσκεις διαφορετικού μήκους παύλες και βάζεις; )

 261. Βάζω δυο παύλες στη σειρά!

 262. sarant said

  Τόσο απλό ήταν; :(!

 263. Γς said

  251:

  Κι άλλος κάνει αναφορά [και μάλιστα ευθέως και ονομαστικά].

  Ρίξε και κανένα

  235, 😉

 264. Αβάτευτος said

  254 (περιττόν και το πυνθάνεσθαι νομίζω)

  160 και ο Λεωνίδας Κύρκος το επισκέφτηκε, πριν από τους Φλωράκη και Τσίπρα, τη δεκαετία του ’80… ο Κύρκος δεν έκανε καμιά δήλωση σχετικά, ούτε κατά ούτε μετά την επίσκεψή του

  Δυο φορές αναφέρονται οι Ρώσοι μέσα στο βιβλίο, αλλά και τα δύο συμβάντα είναι έκτακτα. Η πρώτη αναφορά έχει σχέση με την επίσκεψη του Κύρκου στη Σιμωνόπετρα, όπου πήγε παρά τις ευνόητες επιφυλάξεις του. Τους υποδέχθηκε ο ηγούμενος Αιμιλιανός και ακολούθησε το καθιερωμένο γεύμα. Παρακολουθώντας τον καταμερισμό των εργασιών του κοινοβίου, ο Λεωνίδας το συγκρίνει -και όχι άδικα- με την κοινοβιακή «τους» ζωή στις φυλακές και στις εξορίες. Αλλά η έκπληξη ήρθε από τον γέροντα Φίλιππο, που τους διηγήθηκε την επίσκεψή του στη Μόσχα. Η σοβιετική κοινωνία έτρεφε μεγάλη υπόληψη για το Άγιο Όρος. Μάλιστα, στο δείπνο που παρέθεσε ο Πατριάρχης στο Κρεμλίνο παρίστατο και ο επίτροπος επί των Θρησκευτικών Τιχόνοφ, ο οποίος, αφού εξομολογήθηκε στον Φίλιππο ότι η οικογένειά του τον προόριζε για μοναχό, του ζήτησε -όταν επισκεφθεί το ρώσικο μοναστήρι- να προσευχηθεί για τη σωτηρία της ψυχής των δικών του. Ο επίτροπος της «άθεης» κυβέρνησης της ΕΣΣΔ του ζητούσε να προσευχηθεί για τη σωτηρία της ψυχής του και να του στείλει επιπλέον μια φούχτα γης, όχι μέσω του κανονικού ταχυδρομείου! Με την επιστροφή του στο Όρος, ο Φίλιππος πήγε για ψώνια στην Ουρανούπολη και όταν ξετύλιξε τα ψάρια έμεινε σύξυλος: ήταν τυλιγμένα στην εφημερίδα «Καθημερινή» και πρωτοσέλιδα είδε τον Ανδρέα Παπανδρέου να υποδέχεται τον πρωθυπουργό της ΕΣΣΔ που δεν ήταν άλλος από τον Τιχόνοφ! http://www.lifo.gr/mag/columns/2697

 265. Τσοπάνος said

  263 : ζουλιάρη…

 266. 263, τέλος
  Παράλειψη! 🙂 🙂

 267. Theo said

  @264: Ευχαριστώ για τη συμπλήρωση.
  Αλλά δεν κατάλαβα καλά τη συνάφειά της με τα λόγια μου.
  Όσα έγραψε ο Κύρκος στα τέλη της ζωής του δεν αποτελούν δήλωση σχετικά με την επίσκεψή του, ούτε κατά ούτε μετά απ’ αυτήν, αν αυτό εννοείς.

 268. munich said

  για τους έλληνες ζαπατίστας χαλάλι….
  http://tvxs.gr/news/ellada/foroapallages-gia-tin-%C2%ABiera-koinotita%C2%BB

 269. munich said

  πω πω των ζαπατιστας το κάγκελο σήμερα
  http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=445758

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: