Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τα τελευταία μεζεδάκια του Αυγούστου

Posted by sarant στο 30 Αυγούστου, 2014


Τα σημερινά είναι τα πέμπτα και τελευταία μεζεδάκια του Αυγούστου, και αρχικά η πιατέλα ήταν παραφορτωμένη, χάρη στα ρεζιλίκια του βουλευτή Νικολόπουλου (εννοώ βέβαια το ομοφοβικό του ξέσπασμα για τον επικείμενο γάμο του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου) αλλά τελικά για το θέμα αυτό έγραψα χτες, οπότε ελάφρυνε το μενού για σήμερα.

Ας αρχίσουμε λοιπόν, και ξεκινάμε μ’ ένα μαργαριτάρι πρωθυπουργικό. Στο μήνυμά του για το θάνατο του μεγάλου Εμμανουήλ Κριαρά (γράψαμε την περασμένη Κυριακή) ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε: «Καθηγητής της Φιλοσοφίας, ο Εμμανουήλ Κριαράς σφράγισε με την παρουσία και τη δράση του δύο αιώνες πνευματικών και πολιτικών αγώνων, διδάσκοντας ήθος και σεβασμό στις πανανθρώπινες αξίες». Όμως ο Κριαράς δεν ήταν καθηγητής της φιλοσοφίας, ήταν καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής (του ΑΠΘ), όπου δίδαξε (μεσαιωνική) φιλολογία. Άλλο φιλοσοφία κι άλλο φιλολογία, αλλά αυτές οι διακρίσεις είναι ψιλά γράμματα, όπως φαίνεται, για τους λογογράφους του πρωθυπουργού, οι οποίοι με άλλα προσόντα επιλέχτηκαν για τη θέση αυτή.

kriarasphilosopherΕίχε βέβαια προηγηθεί ο ΔΟΛ, αφού Βήμα και in.gr αναγόρευσαν πρώτα φιλόσοφο τον Κριαρά, αλλά στο Βήμα κατάλαβαν το λάθος τους και το διόρθωσαν ενώ στο in.gr, ίσως επειδή το λάθος δεν ήταν στον τίτλο αλλά στο κυρίως κείμενο, που δεν το βλέπει η πεθερά, ο Κριαράς εξακολουθεί και τώρα που γράφω να λογαριάζεται φιλόσοφος.

* Το τηλεοπτικό ρεπορτάζ του χανιώτικου καναλιού βρήκε τη μέση λύση και αποκάλεσε τον Κριαρά «φιλόλογο και φιλόσοφο» και «καθηγητή της φιλολογίας και της φιλοσοφίας». Θα ακούσετε επίσης να λένε για «τη γη που τον γέννησε», ενώ ο Κριαράς γεννήθηκε (από κρητικούς βέβαια γονείς) στη Μήλο.

* Ένα συνηθισμένο λαθάκι που συχνά το βλέπει κανείς σε τέτοιες περιστάσεις είναι τα *συλληπητήρια. Πάει το χέρι φαίνεται, επειδή είναι πολλές οι λέξεις σε -ητήρια, κι έτσι το υ το γράφουμε η. Το λάθος το κάνουν και άνθρωποι πολύ καλλιεργημένοι, όπως μπόρεσα να διαπιστώσω από πρώτο χέρι πριν από μερικά χρόνια. Αλλά αν σε ένα προσωπικό μήνυμα δεν μετράει η αβλεψία, σε έναν επαγγελματικό ειδησεογραφικό ιστότοπο η ανορθογραφία είναι δείγμα λειψού επαγγελματισμού, αφού σημαίνει ότι το άρθρο δεν έχει περάσει ούτε από τον κ. Σπελ Τσέκερ.

* Μέσα στη βδομάδα ανασχηματίστηκε επίσης η γαλλική κυβέρνηση, υπό τον ίδιο πάντοτε πρωθυπουργό, τον Μανουέλ Βαλς. Ο οποίος, το έχουμε ξαναπεί, γράφεται Valls στα γαλλικά (είναι καταλανικής καταγωγής), αλλά στα ελληνικά προφέρεται Βαλς, όπως ο χορός, και όχι Βαλ, όπως τον θέλει το άρθρο του Βήματος εδώ.

* Στον Σκάι έχει πάρει δίωρη ειδησεογραφική εκπομπή ο Κ. Μπογδάνος, που έχει μιαν έφεση στις ελληνικούρες, και κάτι μου λέει πως θα διασκεδάσουμε πολύ. Εγώ τηλεόραση δεν πολυβλέπω, δεν έχω τόση αντοχή, αλλά πότε-πότε κάνω την εξαίρεση. Άλλωστε, την πρώτη περίπτωση μού τη μετέφερε φίλος, κι έτσι δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά για την ακρίβεια της περιγραφής. Μεταφέρω κι εγώ με κοπιπάστη:

Ο άνκορμαν Μπογδάνος, με ύφος χιλίων καπουτσίνων της Αγίας Ειρήνης, επιπλήττει τηλεθεάτρια που δεν ήξερε την έκφραση «καινουργή».
Και μας λέει: «Εκπληγμένη κυρία μάς ρώτησε …»

Έκπληκτη βέβαια, δεν έχουν όλα τα ρήματα μετοχή παρακειμένου στη νεοελληνική -αν το πας στην τρισχιλιετή είναι «εκπεπληγμένη», που βέβαια αν και σωστό ίσως να είναι και χειρότερο.

* Αλλά αυτό δεν είναι και τόσο κατακριτέο, προσπάθησε ο άνθρωπος να σχηματίσει έναν τύπο που απλώς λείπει -σε άλλες περιπτώσεις η παράλειψη του αναδιπλασιασμού μια χαρά λειτουργεί (εκπαιδευμένος, ας πούμε). Την επόμενη ελληνικούρα την άκουσα με τ’ αυτιά μου.

Μιλώντας προχτές το απόγεμα με τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος του Νικολόπουλου, τον ρωτάει: Δηλαδή θεωρείτε ότι η ομοφυλοφιλία είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να σεμνύνεται, να συστέλλεται, να ντρέπεται κανείς;

Αλλά σεμνύνομαι θα πει ‘περηφανεύομαι’ διότι στα αρχαία σεμνός ήταν ο μεγαλοπρεπής! Α ρε τρισχιλιετής, πόσους έχεις πάρει στο λαιμό σου!

* Όταν θέλουμε να πούμε ότι ένα μέγεθος αυξάνεται γρήγορα, συνηθίζουμε να λέμε «με γεωμετρικό ρυθμό», που σημαίνει, αν το πάρουμε στην κυριολεξία του (που βέβαια ποτέ δεν το εννοούμε έτσι) ότι οι τιμές του μεγέθους βρίσκονται σε γεωμετρική πρόοδο, δηλαδή προκύπτουν από πολλαπλασιασμό με έναν αριθμό, 2, 4, 8, 16, 32, και όχι από πρόσθεση που θα έδινε μια πιο αργή πρόοδο, π.χ. 2, 4, 6, 8, 10… Λέμε επίσης «με εκθετικό ρυθμό», το οποίο μαθηματικώς είναι συνώνυμο (αν δεν κάνω λάθος -διορθώστε με) με τον «γεωμετρικό ρυθμό», ή «αυξάνονται εκθετικά».

Ο αθλητικογράφος του in.gr θέλησε να πρωτοτυπήσει: Ο Απόλλων Λεμεσού έκανε το… θαύμα του μέσα στη Μόσχα και συντρίβοντας 4-1 τη Λοκομοτίβ προκρίθηκε στους ομίλους του Europa League. Ετσι, πρόσθεσε ακόμα ένα κεφάλαιο στις «χρυσές» σελίδες του κυπριακου ποδοσφαίρου, που τα τελευταία χρόνια αυξάνονται με μαθηματικό ρυθμό. Τι θα πει αυτό; Το να περιγράφεται η αύξηση από έναν μαθηματικό τύπο δεν σημαίνει ότι είναι εντυπωσιακή ή γρήγορη. Πάλι καλά που δεν έγραψε «με ιωνικό ρυθμό».

* Κάθε θάμα τρεις ημέρες, το μεγάλο τέσσερις, κι έτσι (μέχρι νεοτέρας) οι ανασκαφές της Αμφίπολης δεν έχουν πια την περίοπτη θέση που είχαν στα δελτία ειδήσεων. Συνειδητοποιήσαμε ότι ακολουθούν τον δικό τους ρυθμό, πολύ πιο βραδύ απ’ όσο θα ήθελαν τα αδηφάγα μέσα. Ωστόσο, εξακολουθούν να γράφονται άρθρα για την Αμφίπολη, ανάμεσα στα οποία διάβασα ένα για τον μεγάλο κίνδυνο που περιμένει τους χριστιανούς του νομού Σερρών από τα δαιμόνια που θα ξεχυθούν ελεύθερα στην επιφάνεια όταν ανοιχτεί ο τάφος της Αμφίπολης! Στην αρχή ήμουν βέβαιος ότι πρόκειται για αριστοτεχνική τρολιά, αλλά (κρίνοντας κι από τα άλλα άρθρα του ιστολογίου) φοβάμαι ότι ο συντάκτης είναι ειλικρινής σε όσα γράφει.

* Στον ενδοσυριζικό διάλογο για θέματα Αγίου Όρους, πρόσεξα δυο παρατονισμούς στον τίτλο ενός άρθρου, που σημαίνει ότι μάλλον ο τίτλος αρχικά είχε γραφτεί με κεφαλαία και ο υλατζής (που είναι άλλος από τον συντάκτη) τον μετέτρεψε σε πεζά, κι έτσι ο ΛΕΝΗΣ έγινε Λένης (ενώ είναι Λενής, το επώνυμο του μητροπολίτη Καλαβρύτων) και ο ΜΑΝΙΧΑΙΟΣ έγινε… Μανιχάιος.

* Μια περίπτωση που μάλλον πρόκειται για «απόφευγμα» (όπως λέμε τα δήθεν αποφθέγματα, που δεν τα έχουν πει εκείνοι στους οποίους αποδίδονται), εντόπισε ο Νίκος Λίγγρης σε πρόσφατο άρθρο του Τάκη Μίχα: Με άλλα λόγια, το βιβλίο του Αυστριακού διανοητή θα μπορούσε να διαβασθεί ως μία οικονομοπολιτική ανάπτυξη της φράσης του Ντοστογιέφσκι «Ο δρόμος προς την Κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις».

Αλλά, όπως αναλυτικά εξηγεί ο Λίγγρης, η φράση που αποδίδεται στον Ντοστογιέφσκι είναι γνωστή αγγλική παροιμία, που καταγράφεται πολύ νωρίτερα. Ο Λίγγρης έψαξε αλλά δεν βρήκε τη φράση σε (αγγλικά) κείμενα του Ντοστογιέφσκι, οπότε, αν και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε εντελώς το ενδεχόμενο να την έχει χρησιμοποιήσει ο μεγάλος Ρώσος συγγραφέας σε κάποιο έργο του, μάλλον πρόκειται για απόφευγμα.

* Ρεπορτάζ για το διπλό φονικό της Μάνης αποκαλύπτει μια σπάνια περίπτωση αυτοδιαχείρισης που δεν ξέρω αν την προβλέπει η ποινική μας δικονομία: «Οι κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία από πρόθεση οδηγήθηκαν το πρωί στην ανακρίτρια Καλαμάτας για να απολογηθούν και μαζί με τον εισαγγελέα αποφάσισαν την προφυλάκισή τους».

Δεν είναι πρωτοποριακό να συναποφασίζουν κατηγορούμενοι και δικαστικοί για την προφυλάκισή τους;

* Έχω γράψει ειδικό άρθρο για τη μανία ορισμένων να λένε καλησπέρα με το που θα πάει η ώρα 12 και 5. Με χαρά μου βλέπω ότι κι άλλοι έχουν την ίδια γνώμη και τολμούν να την εκφράσουν.

* Το «κατέληξε στο νοσοκομείο» (όπως στο άρθρο αυτό) είναι ασαφές. Εννοεί ότι «οδηγήθηκε στο νοσοκομείο» ή ότι «πέθανε στο νοσοκομείο»; Το παλιό κλισέ («οδηγήθηκε στο νοσοκομείο όπου και κατέληξε») ήταν τουλάχιστον σαφές.

* Τι είναι η «έκκληση ντοπαμίνης»; (σε μεσότιτλο και στο δεύτερο μισό επιστημονικού άρθρου της Καθημερινής) Μάλλον έκκριση, θα έλεγα εδώ, παντρεμένη ίσως με έκλυση. Πιο κάτω όμως βλέπω σκέτη έκλυση -ωστόσο για τις ορμόνες έχουμε συνήθως έκκριση. Δεν προλαβαίνω να κοιτάξω προσεχτικά το άρθρο που μου στέλνει φίλος, αλλά βλέπω και μια «αίσθηση τριπαρίσματος» (trippy sensation στο πρωτότυπο) που δεν ξέρω αν είναι σωστή απόδοση, καθώς και μια «ιδεοσυγκρασιακή» αίσθηση.

* Ευτυχώς το ατύχημα που είχε πρόσφατα ο τραγουδιστής Μ. Λιδάκης πέρασε μόνο με υλικές ζημιές, αλλά η διατύπωση στον τίτλο του ρεπορτάζ σε κάνει να φοβηθείς χειρότερα: Απανωτά χτυπήματα για τον Μανώλη Λιδάκη. Έριξε σε μπάρες το αυτοκίνητό του, κάηκε ολοσχερώς, αλλά κατάφερε να σώσει το σκύλο του.

Ποιος ή τι κάηκε ολοσχερώς; Ευτυχώς το αυτοκίνητο. Επίσης, όταν λέμε για «απανωτά χτυπήματα» συνήθως δεν εννοούμε πράγματα που συνέβησαν την ίδια στιγμή, αλλά διαδοχικά, με κάποια χρονική απόσταση μεταξύ τους.

protothema* Και κλείνω με τις τελευταίες εξελίξεις στην… νικολοπουλιάδα. Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου θέλησε να κλείσει το θέμα με ένα ευγενικό τουίτ που το βλέπετε εδώ αριστερά, μαζί με τη μετάφραση από το «Πρώτο Θέμα», όπως την αποθήκευσε φίλος.

Προσέξτε ότι ο μεταφραστής πρόσθεσε το «με τον φίλο μου», ενώ «μετέφρασε» το politician σε «εξτρεμιστή». Αργότερα το διόρθωσαν, αλλά το λινκ προδίδει την αρχική διατύπωση.

* Ο ίδιος ο Νικολόπουλος, επιμένοντας πεισματικά ότι βρέχει και δεν τον φτύνουν, έκανε νέες δηλώσεις και έστειλε επιστολή στον Ξαβιέ Μπέτελ όπου τον καλεί σε… δημόσιο διάλογο. Αναρωτιέμαι αν η επιστολή αρχίζει με την προσφώνηση «Αγαπητέ κίναιδε» ή «Αξιότιμο πουσταριό».

 

* Και με την ευκαιρία της νικολοπουλιάδας, ο Άρης Δημοκίδης έγραψε στη Lifo ένα ενημερωτικό άρθρο για το Λουξεμβούργο. Το βασικό που έχω να παρατηρήσω είναι ότι χαρακτηρίζει τη χώρα «μικροσκοπική», χωρίς να δίνει στον αναγνώστη μιαν ιδέα για την έκτασή της. Αν το Λουξεμβούργο (2586 τ.χ.) είναι μικροσκοπικό, πώς θα χαρακτηρίσουμε το Λιχτενστάιν (160 τ.χ., 15 φορές μικρότερο από το Λουξεμβούργο, ή, πολύ περισσότερο, το Μονακό (2 τ.χ., 1000 φορές μικρότερο από το Λουξεμβούργο); Καλύτερη εικόνα θα έδινε μια σύγκριση με ελληνικά μεγέθη. Το Λουξεμβούργο είναι αρκετά μεγαλύτερο από τη Λέσβο, μεγαλύτερο από τη Φωκίδα, σχεδόν ίσο σε έκταση με τον νομό Καρδίτσας.

Κι άλλα λαθάκια έχει το άρθρο, αναπόφευκτα ίσως -πρόσεξα, ας πούμε, ότι αναφέρει πως ο Πάτον είναι θαμμένος στο στρατιωτικό νεκροταφείο του Σαντβάιλερ. Όχι. Ο Πάττον είναι θαμμένος στο νεκροταφείο του Χαμ. Στο Ζαντβάιλερ, όπου είναι και το μεγάλο κρατικό ΚΤΕΟ, είναι θαμμένοι οι Γερμανοί νεκροί της μάχης των Αρδενών. (Έχει κι άλλα γερμανικά στρατιωτικά νεκροταφεία, μικρότερα, όπως τούτο δω στο Κλάουζεν).

Καλό σαββατοκύριακο και… ραντεβού τον Σεπτέμβρη!

 

 

 

 

 

 

 

129 Σχόλια προς “Τα τελευταία μεζεδάκια του Αυγούστου”

 1. Γς said

  Καλημέρα
  Μα πως κάνετρε έτσι;
  Καθηγητή της Φιλοσοφίας τον είπε.
  Δεν τον είπε της Φιλοκαλίας
  [ούτε της άνευ …]

 2. Γς said

  πως κάνετρε έτσι; = πως κάνετε έτσι;

  Κάνε μου λιγάκι Μμμ

  Μαρίνος ο «Αξιοπρεπής»

 3. Γς said

  > αργή πρόοδο
  λέγε με Αριθμητική

 4. Καλημέρα!
  Χωρίς να είμαι απόλυτα σίγουρος, νομίζω πως το «γεωμετρικός ρυθμός» είναι λάθος έκφραση γιατί συγχέεται με την αρχαία τεχνοτροπία. Εντάξει, δεν υπάρχουν και πολλές περιστάσεις που είναι πιθανό να υπάρξει σύγχυση, αλλά νομίζω πως λόγω της τεχνοτροπίας η έκφραση έχει «κατσικωθεί» και στα μαθηματικά. Αν πρέπει να περιγράψουμε κάτι τέτοιο νομίζω θα έπρεπε να λέμε «εκθετικός ρυθμός» ή «γεωμετρική πρόοδος».

 5. Γς said

  >αποφάσισαν την προφυλάκισή τους

  κατόπιν ομοφωνίας κατηγορουμένων

 6. Γς said

  >“κατέληξε στο νοσοκομείο”

  και από εκεί στα πευκάκια.
  [Επί το ποιητικότερον]

 7. LandS said

  Ναι, «με γεωμετρική προοδο» και «εκθετικά». Οι σχολαστικοί κοτσάρουν και ένα «φθίνουσα » ή σπανιότερα, «αύξουσα».

 8. spiral architect said

  Καλημέρα. ☺
  Να και κάτι που μάθαμε σήμερα: Ότι ο στρατηγός Πάτον είναι θαμμένος στο Λουξεμβούργο κι όχι στις ΗΠΑ.

 9. Γς said

  >για τις ορμόνες έχουμε συνήθως έκκριση

  για τους νευροδιαβιβαστές;

 10. 7: Ναι τελικά, τουλάχιστον για τους τυπολάτρες, το «ρυθμός» θα πρέπει να βγει από την εξίσωση γιατί δηλώνει σταθερή (γραμμική) μεταβολή.

 11. Γς said

  >Η σχέση μου με τον φίλο μου Αντώνη Σαμαρά είναι τέλειες.

  Χμμ…

  [που θα έλεγε κι ο Νικολόπουλος]

 12. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  4: Ναι, υπάρχει ενδεχόμενο σύγχισης -πάντως η έκφρ. χρησιμοποιείται.

  8: Πέθανε σε αυτοκινητιστικό (ας πούμε) στη Χαϊδελβέργη, αλλά όχι αμέσως, πέρασε μέρες στο νοσοκομείο, και ζήτησε να ταφεί με τους άντρες του. Μάλλον είναι ο διασημότερος ξένος που έχει ταφεί στο Λουξ. Έχουμε και τον λοχαγό του Κέπενικ βέβαια.

 13. Γς said

  >Αναρωτιέμαι αν η επιστολή αρχίζει με την προσφώνηση “Αγαπητέ κίναιδε” ή “Αξιότιμο πουσταριό”

  Μωρή κουλή;

 14. spiral architect said

  Τζημερικόν:
  «@ThanosTzimeros: Πάμε στοίχημα ότι θα βάλω και τη Δούρου και τον Παφίλη να ξαναορκιστούν και δηλώσουν υπακοή στο Σύνταγμα και στους νόμους;»
  (στο τουίτερ)

 15. Γς said

  >Καλό σαββατοκύριακο και… ραντεβού τον Σεπτέμβρη!

 16. gmich said

  Καλημέρα . Ραντεβού τον Σεπτέμβρη λοιπόν… Άρα Κυριακή δεν έχει άρθρο.
  Πράγματι λέμε αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο και όχι με γεωμετρικό ρυθμό. Σήμερα το πρωί άκουσα τον Αυτιά να λέει ότι βάλανε ΕΝΦΙΑ και στο χωριό που διολισθαίνει . Αλλά το γεωλογικό φαινόμενο λέγεται κατολίσθηση και όχι διολίσθηση. Μάλλον ο Αυτιάς διολισθαίνει και άλλο . Εγκαινίασε την τηλεοπτική του εκπομπή με τον Καρατζαφέρη..

 17. spiral architect said

  @12γ: Patton:
  http://imdb.com/title/tt0066206/
  (με έναν εξαιρετικό πρωταγωνιστή)

 18. Δημήτρης Μ. said

  Απανωτά χτυπήματα για τον Μανώλη Λιδάκη. Έριξε σε μπάρες το αυτοκίνητό του, κάηκε ολοσχερώς, αλλά κατάφερε να σώσει το σκύλο του.

 19. Theo said

  Καλημέρα,

  Απολαυστικά τα σημερινά μεζεδάκια.

  Όμως το άρθρο για τον κίνδυνο που περιμένει τους χριστιανούς του νομού Σερρών από τα δαιμόνια που θα ξεχυθούν ελεύθερα στην επιφάνεια όταν ανοιχτεί ο τάφος της Αμφίπολης είναι καταφανέστατη τρολιά. Αν ανοίξει κανείς τα δυο επόμενα άρθρα του ιστολογίου, θα διαπιστώσει ότι ο ιστολόγος είναι νεοπαγανιστής. Γράφει για τους χριστιανούς που τάχα ρήμαξαν το ελληνικό πνεύμα , για το χριστιανικό Ιράν της Ευρώπης, διααμαρτύρεται για την ταύτιση νεοναζί και παγανιστών, κλπ., ενώ ένας σχολιογράφος του καλεί τους ομόφρονές του σε συνάντηση των Ελλήνων Εθνικών Κρήτης

 20. Gpoint said

  Ωραία τα μεζεδάκια, ας κάνω όμως και τις παρατηρήσεις μου

  Απ’ όσα ξέρω υπήρξε κάποιος Μάνης (του Μάνητος) που όταν πέθανε γράφανε το σύνθημα Μανη χάϊ, δλδ ο Μάνης ζει και του κόλησε όπως το Τσε στον Γκεβάρα. Αρα μάλλον πιο σωστό το Μανιχάίος από το Μανιχαίος. Τώρα αυτό το γιώτα πως προέκυψε είναι παλιά μου απορία…
  ο αθλητικογράφος του ιντζιάρ μάλλον χρησιμοποιει τον τύπο «μαθηματικά» όπως τα πιλάφια στο ναυτικό δλδ με την έννοια της ακρίβειας ΄η της σταθερότητας.
  Ωστε το Λουξεμβούργο είναι μεγαλύτερο από την Φωκίδα ;;!!
  πφφφ, ουκ εν τω πολλώ το ευ !!!!!

 21. gryphon said

  8-12
  Και η αγωνιωδης παρακληση προς την γυναικα του (οπως ειχε διηγηθει η ιδια) στο νοσοκομειο μετα το δευτερο ατυχημα που ειχε με το νοσοκομειακο που τον μετεφερε μετα το πρωτο
  «Σε παρακαλω παρε με απο δω θελουν να με σκοτωσουν».

 22. LandS said

  Λοιπόν. Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους:
  0. Χαιρετισμός – Αποχαιρετισμός
  En1.Good Morning – Good Day
  En2. Good Afternoon – Good Evening
  En3. Good Evening – Good Night
  Ελ1. Καλημέρα – Καλημερα
  Ελ2. Καλησπέρα – Καληνύχτα

 23. Σχετικά με τη διατύπωση «κατέληξε στο νοσοκομείο», από τη στιγμή που προηγείται η πληροφορία ότι το κορίτσι τον σκότωσε, δε νομίζω πως υπάρχει ασάφεια. Ασάφεια θα υπήρχε αν έλεγε, ξέρω ‘γώ, «τον πυροβόλησε» ή «τον τραυμάτισε».

 24. 22: Για το καληνύχτα δες εδώ.

 25. spiral architect said

  @22: Έτσι!
  Και «Χαιρετώ!» όταν είμαστε στο απομεσήμερο (ανάλαφρο) ή όταν μιλώ με τους συγγενείς μέσω skype στο down-under (στιγμιαία άγνοια διαφοράς ώρας).
  Το «Good Day» (με spell «G’day») το λένε γενικώς οι Αυστραλοί για καλημέρα-καλησπέρα-καληνύχτα. 😀
  (πλήρης απλοποίηση)

 26. Tsopanakos said

  Καλό τέλος Αυγούστου, παίδες!

  Ο Δημοκίδης απλά αντέγραψε το άρθρο της ελλ. Βικιπαίδειας μαζί με τα λάθη του προσθέτοντας μερικούς «λαϊφισμούς». Έχω προσέξει ότι οι συντάκτες της φυλλάδας γράφουν σχεδόν παντού «μικροσκοπικός» αντί για «μικρός» και «τέλειος» αντί για «καλός /ωραίος» ακολουθώντας τα χνάρια του πάλαι ποτέ «απόλυτου» δελτίου ειδήσεων του Σταρ. 😛
  Ο «πολυγλωττισμός» (που απαντά στο άρθρο και στο αντίγραφο) είναι κάτι διαφορετικό από την «πολυγλωσσία»;

 27. Avonidas said

  Καλησπέρα (12:15 πήγε 😛 )

  Ο αθλητικός συντάκτης μάλλον μπερδεύτηκε με τη «μαθηματική ακρίβεια», που βλέπουμε σε φράσεις όπως «οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια». Το «οδηγείται» το λέμε και για τις προόδους κι ακολουθίες, εξ ου και πιθανώς η σύγχυση.

  Τώρα, η διαφορά εκθετικης αύξησης και γεωμετρικής προόδου είναι κάπως λεπτή: η πρώτη περιγραφεί μια συνεχή αύξηση ή μείωση, π.χ. στη διάσπαση ενός ραδιοϊσοτόπου, ενώ η δεύτερη μια διακριτή μεταβολή, όπου ένα μέγεθος παίρνει διαδοχικές τιμές.

 28. spiral architect said

  Καλό (οθντκ) χειμώνα:
  Στην ΝΕΡΙΤ ο Νίκος Ευαγγελάτος
  😛 😛

 29. Τσοπάνος said

  @14: ποιος τον γ..εί τον αποτέτοιο….?
  @17: Πολύ καλή ερμηνεία, Επίσης, γίνεται σαφής υπαινιγμός για δολοφονία του Π.

 30. Τσοπάνος said

  @28: Επί τέλους, πχοιότητα στην κρατική….

 31. BLOG_OTI_NANAI said

  19: Ναι, μάλλον αρχαιολακτρικό είναι το blog και κάπου έχει ένα άρθρο που λέει ότι είναι νεοπαγανιστής ο ιδιοκτήτης του. Προφανώς το γράφει με στιλ όπως το blog «κουλούρι». Η πιο καραμπινάτη έκφραση ότι το άρθρο γράφτηκε ειρωνικά είναι το «οι ιεροί μας παπάδες«. Και ο πληθυντικός αυτός είναι σπάνιος συγκριτικά με το «ιερείς» αλλά και ο συνδυασμός… «ιερός παπάς» ακόμα χειρότερος. Το κλασικό θα ήταν «οι ιερείς μας«.

 32. ΠΑΝΟΣ said

  Εγώ συμπαθώ τον Μποδγάνο για έναν κυρίως λόγο.Στις εκπομπές του με καλύπτει θρησκευτικώς με τα «Αν θέλει ο θεός,πρώτα ο θεός θα είμαστε μαζί αύριο,με την βοήθεια τής παναγίας» κ.λπ. χριστιανικότατα.Βέβαια,δεν είναι ο μόνος στην ρωμέικη τιβί.Τα σταυρουδάκια στις παρουσιάστριες πάνε κι έρχονται.Ο Μπογδάνος όμως είναι επίμονος σε αναφορές θεού,πιο πονηρούτσικες είναι οι έμμεσες,ίσως είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία.Δεν ξέρω όμως ποίων.Τής Επισήμου,μήπως κάποιας παραθρησκευτικής σέχτας ή μήπως τούς αυτόνομου «αγίου» όρους.Αυτή η απορία θα με φάει…Θα μού πει κάποιος,μην τον βλέπεις.Ε,τυχαίνει.

 33. ΠΑΝΟΣ said

  …έλεος!Μπογδάνο!

 34. Gpoint said

  # 32

  Ξάδερφος του Ανανά-στασιάδη, θάναι…

 35. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  32: Λέει όντως «πρώτα ο θεός» και τέτοια;

  19-31: Ξέχασα ότι υπάρχει και αυτή η κατηγορία.

  26: Ο πολυγλωττισμός είναι ανύπαρκτη λέξη, υπάρχει και στη Βίκη; Multilingualism, πολυγλωσσία.

  16: Πώς, έχει κι αύριο άρθρο -ως προς τα μεζεδάκια ήταν το ραντεβού!

 36. spiral architect said

  … σε τύφλωσε η αύρα του! 😄

 37. Avonidas said

  Το «ελέω» ξαναχτύπησε:

  «Μπορεί οι φετινές βάσεις να χαρακτηρίστηκαν από σημαντική άνοδο για πολλά τμήματα ελέω των καλύτερων επιδόσεων και των ελεύθερων μετεγγραφών για τις ειδικές κατηγορίες[…]»

  Δεν υπάρχει έλεος! 🙂

 38. Γς said

  Patton:

  The object of war is not to die for your country …

 39. Γς said

  … but to make the other bastard die for his.

 40. Καλά, σήμερα νιώθω τρελή ευφορεία.

  http://www.avgi.gr/article/3834867/to-upourgeio-politismou-katargei-tin-eforeia-arxaiotiton-tis-amfipolis

 41. Tsopanakos said

  @35
  Ναι, υπάρχει και στα δύο κείμενα.
  Σύμφωνα με γνωστή μηχανή αναζήτησης 😛 φαίνεται ότι ο «πολυγλωττισμός» είναι άπαξ λεγόμενο στα περί Λουξεμβούργου, ενώ πιο διαδεδομένη είναι η μορφή «πολυγλωσσισμός» που απαντά σε κείμενα λογοτεχνικής κριτικής / υφολογικών αναλύσεων (βλ. http://eapilektoi.blogspot.gr/2011/04/30-30.html «μίξη προγενέστερων τύπων ελληνικής γλώσσας με ιδιωματικά/διαλεκτικά στοιχεία και σπάνιους όρους με τη μέθοδο του κολάζ») χωρίς φυσικά να έχει σχέση με την πολυγλωσσία.

 42. sarant said

  40: Η εφορεία αρχαιοτήτων έτσι γράφεται, με ΕΙ.

 43. 42. Οπότε έχουμε νόμο του μπούμερανγκ; Κοίτα να δεις που το ήξερα με γιώτα.

 44. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Έχω γράψει ειδικό άρθρο για τη μανία ορισμένων να λένε καλησπέρα με το που θα πάει η ώρα 12 και 5. Με χαρά μου βλέπω ότι κι άλλοι έχουν την ίδια γνώμη και τολμούν να την εκφράσουν.

  Θὰ ἔχουν σπουδάσει στὴν Ἰταλία 🙂

 45. IN said

  Δεν ξέρω από πού προέρχεται το άρθρο του Δημοκίδη, αλλά εγώ βρήκα άλλα δεκαπέντε (τουλάχιστον) λάθη: Ιδού ο μακροσκελής κατάλογος, για όποιον έχει κουράγιο, δεν έχει κάτι καλύτερο να κάνει και καίγεται να μάθει τα πάντα περί Λουξεμβούργου, κι άλλα τόσα:

  1) Το «εθνικό σύνθημα» του Λουξεμβούργου (Mir wëlle bleiwe wat mir sinn) δεν σημαίνει «Ευχόμαστε να παραμείνουμε…» αλλά «Θέλουμε να μείνουμε αυτό που είμαστε (ή ό,τι είμαστε)». Είναι το ρεφρέν από ένα πατριωτικό τραγούδι με τον τίτλο «De Feierwon» (το ‘όχημα της φωτιάς’, εννοεί το τρένο) που έγραψε ο Michel Lentz (που έχει επίσης γράψει και τον εθνικό ύμνο του Λουξεμβούργου) για να τιμήσει τα εγκαίνια της πρώτης σιδηροδρομικής γραμμής στο Λουξεμβούργο. Η έννοια του τραγουδιού είναι «ελάτε (με το τρένο) να δείτε τη χώρα μας, πόσο ευτυχισμένοι είμαστε, αλλά εμείς θέλουμε να μείνουμε αυτό που είμαστε». Την εποχή που γράφηκε (1857) δεν ήταν καθόλου βέβαιο ότι το Λουξεμβούργο θα παρέμενε ανεξάρτητο και οι Λουξεμβούργιοι «αυτό που ήτανε», άλλωστε το 1867 παραλίγο να το… αγοράσει ο Ναπολέων Γ’ από το βασιλιά της Ολλανδίας (που ήταν τότε και Μεγάλος Δούκας του Λουξεμβούργου) για να το προσαρτήσει στη Γαλλία.
  2) Δεν κατάλαβα γιατί γράφει «εντούτοις» για την ονομασία του Λουξεμβούργου από τους κατοίκους του (Lëtzebuerg – προφέρεται περίπου Λέτσεμπουρς). Η προφορά ταιριάζει καλύτερα στο αρχικό όνομα, που πρέπει να προφερόταν κάπως σαν «Λουτσιλ…». Όπως έχω γράψει κι άλλη φορά, το «ξ» (Λουξ) οφείλεται σε παρανόηση – το x χρησιμοποιούνταν από τους Μεσαιωνικούς γραφείς της περιοχής και για το σύμπλεγμα «τς», αλλά κάποια στιγμή διαβάστηκε λάθος «ξ» και, στις περισσότερες ξένες γλώσσες πέρασε αυτή η προφορά. Η δήθεν τοπική ετυμολογία από το «τελευταίο κάστρο» είναι αστεία, ούτε υποστηρίζεται από τους ντόπιους (ή τους σοβαρότερους από αυτούς), απ’ όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω.
  3) Για την ακρίβεια, μετά την Βελγική επανάσταση του 1830 και μέχρι το συμβιβασμό του 1839 τέθηκε υπό τον έλεγχο των (Βέλγων) επαναστατών όλη η χώρα εκτός από την πρωτεύουσα (που ήταν απόρθητο φρούριο και είχε Πρωσική φρουρά). Η τελευταία έμεινε πιστή στο βασιλιά της Ολλανδίας, που ήταν και Μεγάλος Δούκας του Λουξεμβούργου.
  4) Η συνθήκη είναι του 1839, όχι του 1831, ενώ δεν υπήρχε δικαίωμα, αλλά υποχρέωση συμμετοχής στη Γερμανική Ομοσπονδία, μέχρι τη διάλυσή της το 1867. Η υποχρέωση αυτή υπήρχε ήδη από το 1815, γι’ αυτό και βρέθηκε η Πρωσική φρουρά στο φρούριο του Λουξεμβούργου, στην περίοδο της επανάστασης.
  5) Ατυχής διατύπωση το «η μοναρχία να μπορεί να εκπροσωπείται και από γυναίκες». Εννοεί να μπορούν να ανεβαίνουν στο θρόνο και γυναίκες. Παρεμπιπτόντως, η τροποποίηση έγινε το 1907, επειδή ο Μεγάλος Δούκας Γουλιέλμος Δ’ είχε μόνον κορίτσια (έξι τον αριθμό, πήγαινε για το γιο ο κακομοίρης). Το 1912 απλώς ανέβηκε στο θρόνο η πρώτη γυναίκα.
  6) Για την ακρίβεια, το πατρικό σπίτι του Ρόμπερ Σούμαν είναι στο Κλάουζεν, πολύ κοντά στο Γερμανικό νεκροταφείο που λέει ο Νίκος. Ντόπιοι και ξένοι το Kirchberg το προφέρουν Κίρσμπεργκ (με το σ παχύ). Άντε, καλά, οι ντόπιοι το λένε Κίρσμπιρς.
  7) Το «Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα» – που παρακάτω το λέει λανθασμένα «Χριστιανικό Σοσιαλιστικό»- ιδρύθηκε το 1944 και ο πλήρες τίτλος είναι Χριστιανικό Κοινωνικό Λαϊκό Κόμμα. Έκτοτε από αυτό προερχόταν ο πρωθυπουργός, μέχρι το 1974 που ανέλαβε ο Τορν (και όχι Θορν· τον ξέραμε και στην Ελλάδα, όταν ήμουνα παιδί, γιατί ήταν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την εποχή της ένταξης της Ελλάδας). Ο.. πρόγονος του ΧΚΛΚ, το «Κόμμα της Δεξιάς» (όχι παίζουμε!) είχε την πρωθυπουργία συνεχώς από το 1926 (όχι από το 1919) μέχρι το 1940 (που εισέβαλαν οι Γερμανοί).
  8) Αυτό ότι το Λουξεμβούργο διαθέτει «ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως συστήματα στοιχειώδους και επαγγελματικής εκπαίδευσης» πολύ θα τους χαροποιούσε τους ντόπιους, που μονίμως γκρινιάζουν για την κατάσταση στα σχολεία τους, τα αποτελέσματα τους στα τεστ PISA είναι μάλλον απογοητευτικά, ενώ αρκετοί γνωστοί πάνε σε μη Λουξεμβουργέζικα σχολεία (π.χ. ο Γιούγκερ που πήγε σχολείο οικότροφος στο Βέλγιο!).
  9) Το «εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό ανεργίας» τελευταία φορά που κοίταξα είναι γύρω στο 7% – ε, για την Ελλάδα του μνημονίου «εξαιρετικά χαμηλό» είναι, όντως, αλλά όπως λένε και οι Άγγλοι nothing to write home about, ιδίως αν υπολογίσουμε ότι το Λουξεμβούργο κάνει, σε μεγάλο βαθμό… εξαγωγή τους ανέργους του (δηλαδή χάνουν την δουλειά τους άνθρωποι που δεν κατοικούν στο Λουξεμβούργο αλλά στις γειτονικές χώρες, οι οποίοι δεν εμφανίζονται στις στατιστικές ανεργίας του Λουξεμβούργου, αλλά των χωρών τους).
  10) Στις γλώσσες τα έχει κάνει κυριολεκτικά θάλασσα: α) Επίσημη διοικητική γλώσσα του κράτους ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ η Γαλλική β) Εκείνο που συνέβη το 1984 ήταν ότι αναγνωρίστηκαν επίσημα ως γλώσσα και τα Λουξεμβουργέζικα και καθιερώθηκε υποχρέωση της διοίκησης, στο βαθμό που είναι εφικτό, να συναλλάσσεται με τους πολίτες σε μία από τις γλώσσες Γαλλικά, Λουξεμβουργέζικα, Γερμανικά, στην οποία της απευθύνονται οι πολίτες (δηλαδή αν κάνω μία αίτηση στα Λουξεμβουργέζικα, πρέπει να μου απαντήσουν στα Λουξεμβουργέζικα) γ) Η «τοπική διάλεκτος» δεν είναι «ένα μείγμα Γερμανικών και Φλαμανδικών» (τι θα πει άλλωστε «μείγμα»;). Είναι μία παραλλαγή της ευρύτερης Γερμανικής διαλέκτου της περιοχής, που είναι γνωστή με το όνομα Moselfränkisch (Μοζελοφραγκική ή Φραγκικά του Μοζέλα;). Ολλανδικές επιρροές (φλαμανδική γλώσσα δεν υπάρχει) υφίστανται, αλλά είναι πολύ λιγότερες ενώ το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι ότι έχει ενσωματώσει πολύ μεγάλο αριθμό από Γαλλικές λέξεις που, όμως, συμμορφώνονται πλήρως με την Γερμανική δομή της γλώσσας, με αποτέλεσμα καταπληκτικά υβρίδια όπως Wanterpneuen (=χειμερινά λάστιχα) εκ του Wanter (Γερμ. Winter=χειμώνας) pneu (Γαλλικό, με απώτερη Ελληνική καταγωγή, λάστιχο αυτοκινήτου) και –en την κατάληξη του πληθυντικού (υπάρχει και στα Γερμανικά και στα Ολλανδικά) ή, το ακόμη πιο αστείο Sallaàmangeren (=τραπεζαρίες, με την έννοια των επίπλων, όπου οι τρεις Γαλλικές λέξεις που σημαίνουν τραπεζαρία ενοποιούνται και τους κολλάνε και Γερμανική κατάληξη πληθυντικού).
  11) Οι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας που δεν έχουν την υπηκοότητα του Μ. Δεκάτου είναι, σε ποσοστό, 45%, όχι 15-20%.
  12) Οι νεώτεροι κάτοικοι μαθαίνουν από μικρή ηλικία τρεις γλώσσες (Λουξεμβουργέζικα που μιλάνε στο σπίτι ή με τα άλλα παιδιά, Γερμανικά και Γαλλικά γιατί η εκπαίδευση είναι δίγλωσση) και τέταρτη αν έχουν άλλη μητρική γλώσσα. Το πέντε είναι υπερβολή, μολονότι κάποια στιγμή πολλοί μαθαίνουν και Αγγλικά. Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι όλες αυτές τις γλώσσες τις μαθαίνουνε και τέλεια, αντίθετα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα παιδιά που προέρχονται από μετανάστες, ιδίως τους Πορτογάλους που η γλώσσα τους είναι λατινογενής, πρέπει ν’ αρχίσουν το σχολείο στην –άγνωστη γι’ αυτούς- Γερμανική γλώσσα και, κάτι που δεν εκπλήσσει, πολλοί δεν τα καταφέρνουν καθόλου καλά, εξ ου και η γκρίνια για το τοπικό εκπαιδευτικό σύστημα που είπα παραπάνω.
  13) Το δεύτερο ποταμάκι (παραπάτομος της Αλζέτ) της πόλης του Λουξεμβούργου λέγεται Πετρύς, με το «υ» να προφέρεται όπως το Γαλλικό u, (ή Πέτρους στα Γερμανικά), όχι Πετρίζ.
  14) Δεν νομίζω να σώζεται (ή να υπήρχε) «ρωμαϊκή οχύρωση» στην πόλη, εκείνο που σώζεται είναι ίχνη από τα τείχη που την περιέβαλαν μέχρι το 1867 γιατί, όπως είπα, μέχρι τότε ήταν απόρθητο φρούριο.
  15) Αυτό με την πολιτιστική πρωτεύουσα είναι αστείο: ως γνωστόν, η πολιτιστική πρωτεύουσα πήγαινε σε κάθε χώρα με τη σειρά. Την πρώτη φορά που ήρθε η σειρά του Λουξεμβούργου, έγινε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης η πόλη του Λουξεμβούργου. Όταν ξαναήλθε η σειρά τους (το 2007) δεν ήξεραν τι άλλο να κάνουν (γιατί δεν έχει και άλλη μεγάλη πόλη το Λουξεμβούργο, η δεύτερη είναι το Ες με μόλις 30.000 κατοίκους, παραήταν μικρή) και αποφάσισαν ν’ ανακηρύξουν πολιτιστική πρωτεύουσα, μαζί με την πόλη, ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή (που την λένε Grande Region), δηλαδή όχι μόνο το κράτος του Λουξεμβούργου αλλά και τις γειτονικές περιοχές της Γαλλίας, του Βελγίου και της Γερμανίας.
  16) Δεν είναι λάθος, αλλά παραλείπει να πει ότι η νομιμοποίηση της ευθανασίας προκάλεσε συνταγματική κρίση, όταν ο Μεγάλος Δούκας –βλακωδώς κατά τη γνώμη μου- αρνήθηκε «για λόγους συνείδησης» να κυρώσει το σχετικό νόμο. Συνήλθε στα γρήγορα η Βουλή και τροποποίησε το Σύνταγμα καταργώντας το δικαίωμά του να κυρώνει τους νόμους, και το ζήτημα έληξε, αλλά έκτοτε το κρατούν αυτό πολλοί –και δικαίως- στο Μεγάλο Δούκα.

 46. Εαμοβούλγαρος said

  1) Ιδού πώς ο Καπιταλισμός αμείβει τα φερέφωνά του: Στο «Εκάλη Κλάμπ» ρίχνει τις βουτιές του ο Άδωνις κι εμείς οι αντίχριστοι αριστεροί τσουρουφλιζόμαστε στο υπαίθριο καφενείο του Σαραντάκου, επειδή έχει καλές τιμές…

  http://www.gazzetta.gr/protoselida/politikes-efimerides/espresso

  2) Μιά και τα σημερινά μεζεδάκια αναφέρονται στον μακαριστό Κριαρά, πρέπει να πούμε μερικές αλήθειες, που (περιέργως!) κανείς δεν τόλμησε να πεί στις προηγούμενες «κριαρικές» αναρτήσεις: α) Ο Κριαράς ήταν φανατικός οπαδός του μπαρμπα-Φώτη Κουβέλη και δεν γούσταρε καθόλου τον Σύριζα. β) Στις Εκλογές του 2009 είχε στηρίξει τον απατεώνα Τζέφρυ Παπανδρέου και είχε μπεί στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. γ) Τον Δεκέμβρη του 1945, σε ηλικία 40 ετών (!) είχε πάει με το περίφημο «Ματαρόα» να σπουδάσει στο Παρίσι και ήταν ο πιό μεγάλος σε ηλικία από τους 200 αριστερούς του «Ματαρόα». Αυτό και μόνο (ότι οι του Γαλλικού Ινστιτούτου τον στείλανε 40άρη για σπουδές και το Κράτος των Γερμανοτσολιάδων τον άφησε να πάει) δείχνει πόσο μεγάλο «δόντι» είχε ο μακαρίτης.

  δ) Πολύ ενδιαφέρον έχει η διήγηση του ίδιου του Κριαρά στον Μαγκλίνη της «Καθημερινής» για το πώς την σκαπούλαρε από το ρετσινόλαδο του Μανιαδάκη

  http://www.kathimerini.gr/781146/opinion/epikairothta/politikh/emmanoyhl-kriaras

  Εντελώς για γέλια είναι η φράση του Κριαρά πως τότε (1936-45) όλος ο κόσμος γνώριζε τα εγκλήματα του Στάλιν, αλλά οι μέν κομμουνιστές τα αποδεχόντουσαν, οι δε σοσιαληστές όχι. Τρικυμία εν κρανίω ο μακαρίτης Κριαράς. Ουδείς αμφιβάλλει σήμερα ότι τα Σταλινικά εγκλήματα οι πάντες τα έμαθαν από τον Κρούτσεφ το 1956 στο 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ

  3) Μή χάσετε την αποψινή νυχτερινή προσφορά μας, του Αγίου Αλεξάνδρου ανήμερα… Θα σάς προσφέρουμε εντελώς δωρεάν το αγαπημένο βιβλίο του κ. Σαραντάκου: Το περίφημο «Λέξεις και Φράσεις Παροιμιώδεις» του θρυλικού Τάκη Νατσούλη, το οποίο τόσες αναρτήσεις και τόσα σχόλια έχει προκαλέσει στο παρόν Ιστολόγιο

 47. ΠΑΝΟΣ said

  Εαμοβούλγαρε κι εγώ ο αντίχριστος ή μάλλον αντίθεος, στα στενά τού Γκύζη και τού Πολυγώνου έβγαλα το καλοκαίρι.Δεν ζηλεύω αυτούς που πήγαν κάπου,απλώς εύχομαι να αρχίσω πάλι να μπορώ-οικονομικώς- να πηγαίνω κι εγώ.Δεν θέλω να ψοφήσει η κατσίκα τού γείτονα-ούτε εσύ το θέλεις.Θέλω να έχω κι εγώ.
  Στον Κριαρά καταλογίζω ότι πρωτοστάτησε στην καθιέρωση τού μονοτονικού στην οποία αντιτίθεμαι.Γράφω όμως μονοτονικά,τι να κάνω;Πολλές φορές,όμως,πετάω καμμιά δασεία γιατί μού φαίνονται πολύ άδεια τα άρθρα ο,η, για παράδειγμα.Άσε το τού…

 48. Απόλυτα λογικό να χαρακτηριστεί ο Κριαράς φιλόσοφος, δεδομένου ότι, καίτοι υπεραιωνόβιος, διατηρούσε μυαλό ξυράφι, και, ως γνωστόν,
  «Το ακονίζειν εστί φιλοσοφείν.»

 49. spiral architect said

  Μόνο η επιγλωττίδα και η ασθένειά της η επιγλωττίτιδα υπάρχουν. Τα υπόλοιπα είναι Μπογδάνιοι νεολογισμοί! 😉
  (που’ σαι γιατρέ μ’ Λεώ, ένας μηχανικός θα τα γράφει;)

 50. 25,
  Σοφοί οι Αυστραλοί, αν το καλοσκεφτείς: Χρησιμοποιώντας το g’day οποτεδήποτε εξασφαλίζουν θετικό κάρμα για τις επόμενες 24 ώρες! 🙂

 51. 46,
  [Άλλοι] Στο «Εκάλη Κλάμπ» … κι εμείς [σ]του Σαραντάκου,…*

  Μπα, μάλλον καλύτερα περνάμε! 😛 8)

  (*πάει και συνέχεια σε δεκαπεντασύλλαβο.)

 52. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  51.>>(*πάει και συνέχεια σε δεκαπεντασύλλαβο.)
  Ναι! ταμάμ:

  «Το πολλαπλό του είδωλο», από τους τους «Αυγουστιανούς Κολυμπητές » 🙂 :
  …στο κλαμπ πηγαίνει για βουτιές, μα εμείς στου Σαραντάκου
  έτσι που όσο κι αν θέλουμε, ποτές δε θα ιδωθούμε

 53. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  45: Χαρά στο κουράγιο σου ΙΝ. εξαντλητικός αλλά ολόσωστος!

 54. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Καλό σαββατοκύριακο και… ραντεβού τον Σεπτέμβρη!

  Αργά τελειώνει ο Αύγουστος,φεύγει το καλοκαίρι

 55. Avonidas said

  Στη μετάφραση του τουίτ του Μπέτελ, νομίζω ότι και η λέξη «isolated» έχει κακομεταφραστεί ως «απομονωμένος». Μια σωστότερη μετάφραση θα ήταν «μεμονωμένος».

  Όχι ότι θα έβλαπτε να απομονωθεί πολιτικά ο Νικολόπουλος, αλλά ο Μπέτελ απλώς θεωρεί το περιστατικό μεμονωμένο και όχι αντιπροσωπευτικό του πολιτικού κόσμου στην Ελλάδα (το αν έχει δίκιο είναι άλλη ιστορία…)

  Πρέπει να πω ότι εντυπωσιάζομαι από το πόσο αξιοπρεπώς και κόσμια χειρίζεται την υπόθεση ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. Στη θέση του, μια τέτοια ψυχραιμία θα μου φαινόταν ανέφικτη.

 56. IN said

  55: Αυτό το πρόσεξα κι εγώ, αλλά νομίζω ότι το λάθος είναι του ίδιου του Μπέτελ. Στα Γαλλικά, νομίζω, το isolé το χρησιμοποιούμε και με την έννοια του «μεμονωμένος, ιδίως στην έκφραση cas isolé. Δεν νομίζω, όμως, ότι αντίστοιχει έννοια έχει το Αγγλικό isolated, το οποίο εμένα μου φαίνεται ότι σημαίνει (μόνο) απομονωμένος. Επειδή για τον Μπέτελ τα Γαλλικά είναι (κυριολεκτικά) μητρική του γλώσσα (η μητέρα του είναι Γαλλίδα), μάλλον μετέφερε τη Γαλλική έννοια του isolé άτεχνα στα Αγγλικά.

 57. spiral architect said

  @45: Κι όλα αυτά σε ένα κρατίδιο ίσα με την Καρδίτσα.
  (το νομό)
  Α, ρε ΙΝ χαρά στο κουράγιο σου! 🙂

 58. Avonidas said

  #56: Κι όμως, στα Αγγλικά θα λέγαμε isolated case για να περιγράψουμε το μεμονωμένο επεισόδιο.

 59. sarant said

  56: Κι εγώ της ίδιας γνώμης είμαι.

  57: Κράτος παρακαλώ. Και Μεγάλο Δουκάτο. Κι έχουμε κι 100 χιλιόμετρα μέγιστη απόσταση.

 60. physicist said

  Κι έχουμε κι 100 χιλιόμετρα μέγιστη απόσταση.

  Πώς, με παραβολική πτήση;

  😉

 61. Avonidas said

  #59. «Κράτος παρακαλώ. Και Μεγάλο Δουκάτο»

  Όπως το Grand Fenwick? (Θυμήθηκα τώρα το Ποντίκι που Βρυχάται 😉 )

  (Σ’ αυτή την περίπτωση, βέβαια, μάλλον ο Νικολόπουλος είναι ο Αρουραίος που Βρυχάται…)

 62. IN said

  61: Μα, ακριβώς, το Grand Fenwick είναι βασισμένο στο Λουξεμβούργο, δεν είναι τυχαίο ότι είναι Δουκάτο και ότι έχει γυναίκα Δούκισσα (τότε και το Λουξεμβούργο είχε γυναίκα, τη Μεγάλη Δούκισσα Καρλόττα ή Σαρλότ για τους φίλους).

 63. Εαμοβούλγαρος said

  1) Δικαιώνεται ο καλός Χριστιανός κ. Blog-oti-nanai (1): Με Ορθόδοξο Χριστιανικό γάμο παντρεύεται τον αγαπημένο της (καπετάνιος του Εμπορικού Ναυτικού) στις 27 του Σεπτέμβρη η αυριανή υπουργός Δικαιοσύνης Ζωή Κωνσταντοπούλου

  http://www.iefimerida.gr/node/168347

  Αρχίζουν να βάζουν μυαλό οι αριστεροί. Πιάνει τόπο το καθημερινό πατερικό κήρυγμα του κ. Blog-oti-nanai από το Ιστολόγιο του Σαραντάκου

  2) Δικαιώνεται ο καλός Χριστιανός κ. Blog-oti-nanai (2): Μάρτυρες του Ιεχωβά στο Σαουθάμπτον απήγαγαν το καρκινοπαθές παιδί τους γιατί ο Γιαχβέ δεν επιτρέπει την μετάγγιση αίματος

  http://www.protothema.gr/world/article/406061/m-vretania-martures-tou-iehova-apigagan-to-paidi-tous-apo-to-nosokomeio-/

  Πού είναι ο γνωστός μάρτυς του Ιεχωβά, κ. Λεώνικος; Οφείλει να απαντήσει στον πανηγυρίζοντα κ. Blog-oti-nanai που δικαιούται πλέον να λέει πως οι Ιεχωβάδες είναι εναντίον της Επιστήμης, ενώ οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ειναι προοδευτικοί;

  ΥΓ: Σύμφωνα με την ιστοσελίδα iefimerida που δημοσιεύει αποκλειστική φωτογραφία του γαμπρού,ο καπετάνιος που παίρνει η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι ο ευτραφής ηλικιωμένος κύριος στα δεξιά της, δηλαδή αριστερά όπως κοιτάμε την φωτογραφία.

  http://postimg.org/image/mmj5ht3d1/

 64. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  >> οι ανασκαφές της Αμφίπολης δεν έχουν πια την περίοπτη θέση που είχαν στα δελτία ειδήσεων
  λένε «θα το τερματίσει» στη ΔΕΘ ο Πρωθ/ργός Σαμαράς με ανακοίνωση του ποιος θάφτηκε εκεί (ή περίπου,λένε)
  Σ΄ένα παλιότερο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ2, σε κείμενα του αρχαιολόγου -ανασκαφέα της Αμφίπολης από το 1954, Δημήτρη Λαζαρίδη, στο 19:13, ακούγεται (με τη φωνή της Εύας Κοταμανίδου) η πιθανολόγηση, η ναόσχημη οικοδομή, τάφος ή κενοτάφιο να ανήκε στο ναύαρχο Λαομέδοντα.
  http://www.hprt-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=0000004770&tsz=0&autostart=0

 65. spiral architect said

  @59β: Δεν ξέρω, άμα σκοντάψεις έξω απ’ το σπίτι σου, πού θα βρεθείς; 😀

 66. rogerios said

  Σαπώ στον ΙΝ για το κουράγιο και την ακρίβεια των επισημάνσεών του!

  Και, με την ευκαιρία, ας θυμήσω κι αυτό εδώ για το ίδιο θέμα. 😉

 67. sarant said

  65: Αν έχεις φόρα, μπορεί και να περάσεις σύνορα -αλλά δεν το καταλαβαίνεις πια!

  64: Έτσι λένε; Στη ΔΕΘ λοιπόν;

 68. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  65.Αυτό,το μετέωρο βήμα, είναι Αγγελόπουλος. 🙂 Από σπίτι πάνω στην πράσινη γραμμή, επίσης

 69. ΓΙΩΤΗΣ said

  20: Μια παρατήρηση. Η παλιά εγκυκλοπαίδεια Ελευθερουδάκη έδινε τη γενική «του Μάνεντος».

 70. Γς said

  46:

  >του Αγίου Αλεξάνδρου ανήμερα…

  Χρόνια πολλά Αλέκα…

  http://caktos.blogspot.gr/2013/02/blog-post_6663.html

 71. Γς said

  67:
  >Αν έχεις φόρα, μπορεί και να περάσεις σύνορα -αλλά δεν το καταλαβαίνεις πια!

  Σύνορα΄;

  Που, στην ΜπένεΛουξ [ + Γσλλία + Γερμανία];

  Ανέκδοτο!

 72. nikiplos said

  Πρέπει να πω ότι εντυπωσιάζομαι από το πόσο αξιοπρεπώς και κόσμια χειρίζεται την υπόθεση ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

  Αυτό έλειπε να δώσει σημασία και να μετατρέψει σε κάτι αξιοπρόσεκτο, έναν τελείως ασήμαντο πολιτικό και βουλευτή για τα Ευρωπαϊκά Δεδομένα και ενός εξίσου μικρού κράτους σε οικονομία και πολιτική ισχύ… Σαν να παρεξηγιόσασταν εσείς ενάντια στα γαβγίσματα ενός πεκινουά ένα πράμα… 🙂

 73. IN said

  66: Σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια αλλά, εσύ με πότισες ροδόσταμο κι εγώ θα σε ποτίσω φαρμάκι. Το δικό σου κομμάτι ασφαλώς δεν είναι επιπέδου Δημοκίδη, κι έχει και πιο πολύ πλάκα αφού είναι γραμμένο σε στυλ Τσιφόρου, αλλά τα έχεις κι εσύ τα λαθάκια σου και συγκεκριμένα:
  1) Δίνεις την εντύπωση («Επειδή κι οι Μεγάλοι συνειδητοποιούν ότι το όλο πράμα είναι ελαφρώς ξεκούδουνο, λένε κοινός μονάρχης μεν ο Γουλιέλμος, αλλά το Λουξ να είναι κράτος χωριστό από τις Κάτω Χώρες») ότι μόνον μετά τον χωρισμό της Ολλανδίας από το Βέλγιο το Λουξεμβούργο απετέλεσε χωριστό κράτος. Το σωστό, όμως, είναι ότι ήδη από το Συνέδριο της Βιέννης, το 1815, το Λουξεμβούργο έγινε χωριστό Δουκάτο (και, κατ’ απαίτηση του μετέπειτα Βασιλιά της Ολλανδίας, πήρε και προαγωγή και έγινε «Μεγάλο Δουκάτο) και δόθηκε, ως προσωπική κτήση, στον Γουλιέλμο της Οράγγης – Νασσάου, που, ταυτόχρονα, ορίστηκε και Βασιλιάς της Ολλανδίας (Γουλιέλμος Α’). Απλώς, μέχρι τη Βελγική επανάσταση, ο Βασιλιάς της Ολλανδίας αντιμετώπιζε το Λουξεμβούργο σαν μία ακόμη επαρχία του Βασιλείου του, χωρίς να κάνει κάποια ιδιαίτερη διάκριση. Μετά την Βελγική επανάσταση, αποδέχθηκε το Λουξεμβούργο να διοικείται χωριστά, από τους ίδιους τους Λουξεμβούργιους, γι’ αυτό και, κατά μία εκδοχή, η ανεξαρτησία του κράτους αρχίζει το 1839 (που οριστικοποιήθηκε ο χωρισμός Ολλανδίας – Βελγίου) και το 1939 οι Λουξεμβούργιοι γιόρτασαν την 100ετηρίδα της ανεξαρτησίας τους (και φέτος τα 175 χρόνια).
  2) Ο χωρισμός του θρόνου Ολλανδίας – Λουξεμβούργου το 1890 ούτε ήταν απόφαση της Πρωσίας ούτε υπήρξε μία ιδέα που κατέβηκε ξαφνικά σε κάποιους, αλλά πιστή εφαρμογή όσων είχαν ήδη προβλεφθεί από πολύ παλιά. Επειδή το Λουξεμβούργο δόθηκε, το 1815, στο Γουλιέλμο Α’ ως αποζημίωση για κάτι κτήσεις που είχε στη Γερμανία και του τις πήρε η Πρωσία για να «τετραγωνίσει το οικόπεδο» (που λέγανε και παλιά οι εργολάβοι), για το Λουξεμβούργο ίσχυε ένα Σύμφωνο που είχαν κάνει μεταξύ τους οι διάφοροι κλάδοι του Οίκου των Νασσάου ήδη από το 1783, σύμφωνα με το οποίο αν εξέλιπαν οι άρρενες απόγονοι ενός κλάδου, οι κτήσεις του θα πήγαιναν στους άλλους κλάδους. Η Ολλανδία δεν επηρεαζόταν από αυτό το Σύμφωνο. Αυτός είναι και ο λόγος που το 1890, με το θάνατο του Γουλιέλμου Γ’, ο μεν Ολλανδικός θρόνος πέρασε σε γυναίκα ενώ ο θρόνος του Λουξεμβούργου πήγε στην κεφαλή του μοναδικού άλλου κλάδου των Νασσάου που είχε απομείνει, στον Αδόλφο, που έγινε έτσι Μεγάλος Δούκας του Λουξεμβούργου. Παρεμπιπτόντως ο Γουλιέλμος Γ’, ο τελευταίος Βασιλιάς – Μεγάλος Δούκας δεν πέθανε πρόωρα, έφτασε την καθ’ όλα αξιοσέβαστη, για την εποχή του, ηλικία των 73 ετών, ενώ έθαψε και την πρώτη του γυναίκα και τους τρεις γιους του (που πέθαναν άτεκνοι), με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να ξαναπαντρευτεί με μία Γερμανίδα πριγκίπισσα 41 χρόνια (!) νεώτερή του για να αποκτήσει, επιτέλους, διάδοχο, την μικρή κόρη του που τον διαδέχθηκε στην Ολλανδία (αλλά όχι στο Λουξεμβούργο).
  3) Το γεγονός ότι τον Μεγάλο Δούκα Γουλιέλμο Δ’ (αυτόν που πήγαινε για το αγόρι, αλλά ατύχησε) τον διαδέχθηκε η κόρη του, Μαρία-Αδελαΐδα, δεν σημαίνει ότι η προηγούμενη ιστορία ήταν μούφα. Απλώς, μετά τον θάνατο του Γουλιέλμου Γ’, ένας μόνον κλάδος των Νασσάου είχε απομείνει και ο επικεφαλής αυτού του κλάδου μπορούσε μονομερώς να τροποποιήσει το Σύμφωνο του 1783 (που, πλέον, ήταν ένα σύμφωνο που δέσμευε μόνον τον ίδιο και … τον εαυτό του), όπερ και εγένετο και επετράπη, πλέον, η διαδοχή και από γυναίκες, και μας προέκυψε η Μαρία-Αδελαΐδα (και μετά από αυτήν, η αδελφή της η Σαρλότ). Πικάντικη λεπτομέρεια: ο Αδόλφος είχε έναν αδελφό που, όμως, έχασε τα δικαιώματα διαδοχής επειδή παντρεύτηκε κοινή θνητή και απεβλήθη του Οίκου των Νασσάου. Αυτός ο αδελφός είχε έναν γιο που, το 1912, θυμήθηκε να διεκδικήσει το θρόνο του Λουξεμβούργου ή, τουλάχιστον, την οικογενειακή περιουσία των Νασσάου, κάνοντας αγωγή στα Γερμανικά δικαστήρια. Η αγωγή του δεν είχε και πολύ τύχη αλλά συμβιβάστηκε εισπράττοντας μια αποζημίωση και μας άφησε ήσυχους.
  4) Όταν το Λουξεμβούργο έγινε έδρα διεθνών οργανισμών δεν ήταν πια ουδέτερο, είχε προσχωρήσει, από το 1949, στο ΝΑΤΟ. Και, εκτός από πατάτες, αγελάδες και εντέχνως ρημαγμένα φρούρια, είχε και ισχυρότατη χαλυβουργία, μη την ξεχνάμε.

 74. rogerios said

  🙂 Άμα είναι έτσι το φαρμάκι δεν έχουμε πρόβλημα. Μπορείς όμως να μου αναγνωρίσεις το ελαφρυντικό ότι σε ένα σύντομο κείμενο χιουμοριστικού ύφους επιτρέπεται μια χαλαρότητα που εξυπηρετεί τη διήγηση. Εάν επρόκειτο για ιστορική ανάλυση τα πράγματα θα ήταν προφανώς διαφορετικά. 😉

 75. IN said

  74: Ναι, ναι, το σκέφτηκα κι εγώ αυτό που λες.

 76. leonicos said

  Αργοπορημένος λόγω πολλών και διαφόρων

  Αλλά Α ρε τρισχιλιετής = Α ρε τρισχιλιετές (η κλητική). Βεβαίως κάνω πλάκα

  Δεν λέμε “με γεωμετρικό ρυθμό” αλλά ‘κατά γεωμετρική πρόοδο’. Κι εδώ δεν κάνω πλάκα.

  μεγάλο κίνδυνο Γράφτηκαν όντως αυτά; Δηλαδή, ευτυχώς που πέρασα έγκαιρα από Σέρρες προς Χρυσούπολη και ήρθα πίσω. Έχω να πάω και στο Κιλκίς, αλλά θα το σκεφτώ.

  Για τις αναγνωρισμένες ορμόνες λέμε συνήθως έκκριση, π.χ. η TSH προάγει / προκαλεί την έκκριση της θυροξίνης, ενώ η θυροξίνη (περίπου) αναστέλλει την έκκριση της TSH. Η ‘έκλυση’ χρησιμοποιείται περισσότερο όταν κάποιο ερέθισμα προκαλεί την απελευθέρωση / έκλυση παραγόντων της φλεγμονής. Εντούτοις η λέξη ‘απελευθέρωση’ εδώ δεν χρησιμοποιείται σωστά (από μένα).

  Αυτά όσον αφορά τη χρήση των λέξεων. Όσον αφορά την πραγματικότητα, σήμερα ξέρουμε ότι όλα προκαλούνται από κάτι, οπότε έκλυση κι έκκριση (θα μπορούσε να) είναι συνώνυμα. Δεν είναι λόγω χρήσης και στιλ. Και @9 οι νευροδιαβιβαστές εκλύονται για να ‘μεταβιβάσουν / μετατρέψουν’ το ερέθισμα σε δράση.

  @2 Εμένα ο Μαρίνος μού άρεσε ως καλλιτέχνης. Εντούτοις πιστεύω ότι το εν λόγω τραγούδι, που δεν είναι δικό του, είναι γελοίο.

  @12 Γούστο μου και καπέλο μου θα πεις, αλλά τον ‘ρυθμό’ δεν θα τον χρησιμοποιούσα εδώ.

  @26 Τσοπανάκο, για πολυγλωσσία πρόκειται… αλλά νε το πουν έτσι απλά; Γίνεται; “πολυγλωττισμός” ασφαλώς λαμπρύνει το θέμα.

  @31 Δίκιο έχεις. Τρολιά είναι. Οι ‘ιεροί παπάδες’ δεν λέγεται πουθενά.

  @39 his own

  @40 ΞθστΑνοτηερΓονεΟφφ ἔφορος, ἐφορεύω (από το ὁρῶ) και εφορία μόνο (Μπαμπινιώτης), αλλά και ευφορία (αίσθηση ευεξίας αλλά και των καρπών της γης)

  @49 Σπειροειδή, στις 16.48 κολυμπούσα κοντά στο Αγκίστρι. Δηλαδή μερικά μέτρα πιο μέσα, κατά θάλασσα μεριά, από την ακτογραμμή.

  @55 Αβονίδα, μ’ έβαλες σε σκέψη

  Στη μετάφραση του τουίτ του Μπέτελ, νομίζω ότι και η λέξη “isolated” έχει κακομεταφραστεί ως “απομονωμένος”. Μια σωστότερη μετάφραση θα ήταν “μεμονωμένος”.
  Isolated σημαίνει και τα δυο; Απομονωμένος = έχασε τους φίλους του μετά από αυτό που έκανε. Μεμονωμένος =αυτός και όχι άλλος· μόνος του εντελώς.

  Τελικά, η τρισχιλιετής = επτακισχιλιετής έχει και τα δίκια της.

 77. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  ΙΝ, δεινός νομικός,’αμα τε και λουξεμβουργολόγος λαμπρός.Ωραίο ήταν. Παραμυθώδες.
  >>είχε και ισχυρότατη χαλυβουργία, μη την ξεχνάμε.
  Ε, ή χάλυβα ή άνθρακα πολύ θα είχε. EKAX αφού! 🙂

 78. NM said

  Εφη Εφη (#64): Εμένα με έβαλε ο πιτσιρικάς να στοιχηματίσω «Αντίπατρος». Συνεπώς, άμα κληρώσει Λαομέδων, έχασα.
  -Να ωραίο θέμα για μαντεψιές !

 79. Νέο Kid Στο Block said

  Φυσικά και είναι σωστό το «ρυθμός» ως μαθηματική ορολογία, και το «αυξάνεται ή μειώνεται με γεωμετρικό(ή λογαριθμικό ή γραμμικό ή πολυονυμικό ή εκθετικό ρυθμό)». Αντιστοιχεί επακριβώς στο rate. Επιπροσθέτως ο ακριβής ορισμός της έννοιας της παραγώγου ενός μεγέθους y ως προς τη μεταβλητή x «με λόγια» είναι ο «ρυθμός μεταβολής του μεγέθους y ως προς το x» (π.χ ο ρυθμός μεταβολής της μετατόπισης/απόστασης ως προς το χρόνο είναι η ταχύτητα) Μη λέμε ό,τι μάς κατέβει στην κούτρα για σοφία…

 80. Νέο Kid Στο Block said

  Προς αποφυγή παρεξηγήσεων , το 79. απαντά στο «Δεν λέμε “με γεωμετρικό ρυθμό” αλλά κατά γεωμετρική πρόοδο’’. Κι εδώ δεν κάνω πλάκα.», του Λεώνικου.

 81. Ριβαλντίνιο said

  Καλή αρχή για την εθνική Ελλάδος στο παγκόσμιο του μπάσκετ. Ας ελπίσουμε σε ανάλογη συνέχεια . Όσο πιο ψηλά στον όμιλο τόσο καλύτερα για τις διασταυρώσεις στην επόμενη φάση.

  Ο ΟΣΦΠ έφερε ισοπαλία. Ευκαιρία για ΠΑΟ και ΠΑΟΚ να τον φτάσουν αύριο.

  @ 46 Εσωτερικοί καυγάδες.

  http://www.parapolitika.gr/parapolitikablog/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1/%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%B7-%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CE%B7-%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CF%80%CF%80%CE%B1%CE%BA%CE%B7—%CE%B1%CE%B4%CF%89%CE%BD%CE%B9-%CE%B3%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%B7

 82. physicist said

  #79, #80. — Χμ, ναι, αλλά μόνο στη γεωμετρική πρόοδο ακολουθεί και ο ρυθμός γεωμετρική πρόοδο (και όλοι οι ρυθμοί ανώτερης τάξης). Παντού αλλού, χρειάζεται ν’ αντικαταστήσεις λέξεις, π.χ. «αριθμητική πρόοδος» σημαίνει «σταθερός ρυθμός» κ.ο.κ.

 83. physicist said

  Μιας κι αναφέρθηκαν οι αθλητικογράφοι, θυμήθηκα ένα μεζεδάκι κι ένα αξέχαστο από τότε που άκουγα τα ματς τις Κυριακές στο τρανζιστοράκι (δεκαετίες μιλάμε).

  Το μεζεδάκι ήταν από σπήκερ που είχε πει «η ατμόσφαιρα στο γήπεδο είναι εξηλεκτρισμένη».

  Το αξέχαστο ήταν από τον δημοσιογράφο που μετέδιδε από την Τούμπα. Ο άνθρωπος ήταν παοκτσάκι αλλά και επαγγελματίας, δηλαδή κράταγε τα προσχήματα. Μια φορά, όμως, το ξέχασε. Λέει ο προηγούμενος το θρυλικό «γυρίζουμε το μικρόφωνο στην Τούμπα, έχουμε εξελίξεις εκεί», κι ακούγεται η φωνή του Θεσσαλονικιού σπήκερ: «Αγαπητοί ακροαταί, χάνουμε».

 84. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  >>διάβασα ένα για τον μεγάλο κίνδυνο που περιμένει τους χριστιανούς του νομού Σερρών από τα δαιμόνια που θα ξεχυθούν ελεύθερα στην επιφάνεια όταν ανοιχτεί ο τάφος της Αμφίπολης
  Απ’ αυτό μάλλον πήρε την ιδέα
  «Όταν ανοίγαμε έναν τάφο με τον Δημήτρη τον Λαζαρίδη, ο αρχαιολόγος μας απομάκρυνε για να πάρει, όπως έλεγε, ο τάφος αέρα
  .

 85. Νέο Kid Στο Block said

  82. Ναι, πού ακριβώς διαφωνούμε δεν κατάλαβα. Δεν είπα πως το «κατά γεωμετρική πρόοδο» είναι αδόκιμο. Είπα πως και το «με γεωμετρικό ρυθμό» είναι εξίσου δόκιμο.

 86. sarant said

  73-75: Είδες ο ΙΝ; Να μην αφήσει τίποτα να πέσει κάτω!

  81: Και δεν θα επαναληφθεί ο αγώνας;

 87. physicist said

  #85. — Δεν διαφωνούμε, λοιπόν. Ήθελα απλώς να πω ότι οι λέξεις «πρόοδος» και «ρυθμός» δεν είναι εναλλάξιμες παρά μόνο στη γεωμετρική πρόοδο.

 88. Νέο Kid Στο Block said

  Ναι, η παρένθεση στο 79. στην πρώτη σειρά είναι προβληματική. Ή ΑΥΞΗΣΗ ή η μείωση (κι όχι ο ρυθμός) είναι γραμμική, πολυωνυμική κ.λ.π. Αυτό φαντάζομαι εννοούσες.

 89. Νέο Kid Στο Block said

  87. Σωστό αυτό.

 90. Εαμοβούλγαρος said

  Νυχτερινή προσφορά Carrefour – Εαμοβούλγαρου: Κατεβάστε εντελώς δωρεάν το αγαπημένο βιβλίο του κ. Σαραντάκου «Λέξεις και Φράσεις Παροιμιώδεις» που έγραψε ο αξέχαστος δημοσιογράφος της ΥΕΝΕΔ Τάκης Νατσούλης. Πρόκειται για ένα μνημειώδες σύγγραμμα 624 σελίδων, που θα τροφοδοτεί αρκετά χρόνια με θέματα το παρόν κοσμαγάπητο Ιστολόγιο

  http://www.uploadmb.com/dw.php?id=1409394226

  Πατήστε Download File και μετά από 3 δευτερόλεπτα πατήστε Click Here to Download the file now. Αν το καταβιβασθέν αρχείο δεν το διαβάζει ο υπολογιστής σας, κάντε Rename (Μετονομασία) και γράψτε στο τέλος .pdf, οπότε θα το διαβάσει αμέσως.

  Το βιβλίο είναι ανεβασμένο σε pdf που επιτρέπει το ψάξιμο των λέξεων. Βάλτε όποιο συνδυασμό γραμμάτων θέλετε στο search και θα σάς πάει αμέσως στο σχετικό λήμμα. Εγώ έβαλα το λήμμα «ομοφυλόφ» και με πήγε στην παρακάτω φράση που λένε κυρίως κάτω από το Αυλάκι και ουδείς γνωρίζει την προέλευσή της. Γράφει ο μέγας Τάκης Νατσούλης:

  «Λόγια της Πούλης»

  Πρώτη εκδοχή: Τη φράση αυτή την ακούμε στη Νότια Πελοπόννησο. Στα δημοτικά αποχωρητήρια της Καλαμάτας, το 1940-1950, δούλευε μια καθαρΙστρια χοντρή, κοντή και πολύ βρομόγλωσσα, που το παρόνομά της ήταν Πούλου και που την φώναζαν χαίδευτικά Πούλη. Όταν, λοιπόν, κανείς έλεγε καμιά .. αθυροστομία», οι άλλοι που τον άκουγαν, του λtγανε πως: .. «αυτά εΙναι λόγια της Πούλης». (Πούλι με γιώτα είναι ο πεσσός του ταβλιού, τούρκικη λέξη που δεν έχει καμιά σχέση με την Πούλη).

  Δεύτερη εκδοχή: Στη γλώσσα της .. πιάτσας .. (από το ιταλ. πιάτζα, που θα πει πλατεία), την «αργκό .. (στα γαλλικά), στη γλώσσα των ομοφυλόφιλων (τα καλιαρντά) (σε μας), πούλη εΙναι ο κώλος, ο πρωκτός. Έτσι, λοιπόν, λόγια της πούλης= λόγια του κώλου.»

  Αύριο, γύρω στο μεσονύχτιο, θα αποχαιρετίσουμε τον καλύτερο μήνα του χρόνου Αύγουστο με ένα ακόμη αξεπέραστο βιβλίο που δεν σας ανακοινώνουμε. Μείνετε συντονισμένοι στο παρόν Ιστολόγιο

  Με Αγάπη Χριστού

  ΕΑΜΟΒΟΥΛΓΑΡΟΣ

  ΥΓ: Πάω κατευθείαν για ύπνο, γιατί με έχει βαρέσει ο ήλιος στο κεφάλι από το πρωΐ και παραντουράω. Έστειλα πολλές φορές το μήνυμα αυτό με κάποιο λάθος στο όνομα και πιάστηκε στην σπαμοπαγίδα

 91. physicist said

  Έτσι, Κίντο, τόπιασες, ήταν λίγο ασαφής η διατύπωση στο 79 και βρήκα ευκαιρία να γεροντοκοριάσω. Άλλες κλαρ! 🙂

 92. Νέο Kid Στο Block said

  91. ..Herr Kommissar! 🙂

 93. physicist said

  😀 😀 😀

  Ρε μάστορα, την έκφραση την είχα ακούσει, το τραγούδι όμως όχι. Ποτέ. Από ποπκουλτούρ άσχετος, εντελώς.

 94. Νέο Kid Στο Block said

  93. Εμ ,τι να σού κάνω; Όταν εγώ άκουγα το Φάλκο τον Έστεράιχερ, εσύ διάβαζες τον άλλο Εστεράιχερ με τις νεκροζώντανες γάτες και για τα Κουάρκς (την τελευταία λέξη της μόδας στη σωματιδιακή τότε) Είχαν βγεί τότε ,ναι; ή ακόμη;
  ..σήμερα τα κουάρκς είναι πιο αρχαία κι απ’τον τάφο στην Αμφίκλεια… trade που βρήκες και σύ μωρ αδερφάκι μου! Nα μην μπορείς να κατασταλάξεις πουθενά ,να ξαποστάσεις το κουρασμένο μυαλό. 😆
  Άντε, ες αύριον τα σπουδαία.

 95. physicist said

  Είχαν βγεί τότε ,ναι; ή ακόμη;

  Τα κουάρκς τάβγαλε ο Γκελλ-Μανν από το 1964. Είπαμε, είμαι μεγαλύτερός σου αλλά όχι κι έτσι! 😉

  Λεκανόστ!

 96. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  78.ΝΜ. Έτσι όπως το ξεφούρνισαν πάρωρα, σκόπιμα όπως φαίνεται,προσφέρεται και για στοιχήματα.
  Ανεβάζουν σιγά σιγά το ποντάρισμα σε βασιλικό νεκρό:
  Νέα αποκάλυψη στην Αμφίπολη
  Εντυπωσιακή διπλή είσοδος μετά τον προθάλαμο.»Επί του διαφραγματικού τοίχου αποκαλύπτεται, επίσης, μαρμάρινο επιστύλιο με γείσο, όμοιο του αντίστοιχου του ιδίου περιβόλου. Φέρει διάκοσμο με οκτάφυλλους ανάγλυφους ρόδακες, στο ύψος του επιστυλίου των πλευρικών τοίχων»

 97. Γς said

  Ορκωμοσία περιφερειακής αρχής Αττικής

  [και δεν είχε και παπάδες…]

 98. spiral architect said

  @96: Το κλου του τάφου θα έλθει στα εγκαίνια της ΔΕΘ! 😉

 99. Νέο Kid Στο Block said

  Πάντως αν ισχύει αυτό που πρωτοείπε η ΕΦΗ νομίζω, περί ανακοίνωσης για την Αμφιθέα,Αμφίκλεια,Αμφιβολία πώς τη λένε τεσπά.. στη ΔΕΘ (αν επιβεβαιωθεί η πληροφορία δηλαδή εννοώ, όχι πως η ΕΦΗ λέει κουτουράδες. 🙂 ) είναι από μόνο του «μεζεδάκι» αρκούντως χορταστικό νομίζω.
  «Βάστα Ρόμελ (επιστημόνοι, αρχαιοσκαπανείς, ακέφαλος σφιγξ) τις ανακοινώσεις, να ξεπουλήσουμε!» 😆

 100. cronopiusa said

  Ιδού πως διαλύεται εν μια νυκτί η Αρχαιολογική Υπηρεσία!

 101. cronopiusa said

  Όμως μες σ’ όλη του την ταραχή και το κακό,
  επίμονα κ’ η ποιητική ιδέα πάει κι έρχεται —
  το πιθανότερο είναι, βέβαια, υπεροψίαν και μέθην·
  υπεροψίαν και μέθην θα είχεν ο Αντώνης .

  Αποφασιστικότητα και σύνεση συνέστησε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς στο θέμα της Ουκρανίας

 102. sarant said

  98-99: Δεν το πιστεύω, αλλά μ’ αυτόν όλα να τα περιμένει κανείς…

 103. Θρασύμαχος said

  Το Βήμα σήμερα (μέχρι στιγμής μόνο χάρτινο, δεν έχει βγει στο http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=626731 ηλεκτρονικό) ισχυρίζεται ότι η αθηναϊκή οδός Τοσίτσα έχει ονομασθεί έτσι προς τιμή του … Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα!

 104. sarant said

  Δενειμαστεκαλά!

 105. Θρασύμαχος said

  #103-104: στο μεταξύ εμφανίστηκε και στην ηλεκτρονική έκδοση, ίδιο λινκ. «Ο πεζόδρομος που φέρει το όνομα του ευπατρίδη Ευάγγελου Αβέρωφ Τοσίτσα γειτνιάζει με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο …». Μα πόσο έχει κοντύνει η μνήμη του ΔΟΛ;

 106. spiral architect said

  Ορκίστηκε χθες η νέα δημοτική αρχή του Πειραιά και οι σύμβουλοι του νέου δημάρχου έπιασαν αμέσως δουλειά.
  (για τον Βόλο θα σας ενημερώσουμε οσονούπω)

 107. interim said

  Αριθμητική πρόοδος είναι μια ακολουθία αριθμών όπου ο επόμενος προκύπτει από το άθροισμα του προηγουμένου με ένα σταθερό αριθμό που ονομάζεται διαφορά. ΠΧ. 2, 5, 8, 11. Η διαφορά της συγκεκριμένης αριθμητικής προόδου είναι 3. Γεωμετρική πρόοδος είναι η ακολουθία αριθμών στην οποία ο επόμενος προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του προηγουμένου με ένα σταθερό αριθμό που ονομάζεται λόγος. ΠΧ 4, 12, 36, 108… είναι μια γεωμετρική πρόοδος με λόγο το 3. Για τη «λογαριθμική» πρόοδο, καλύτερα «λογαριθμική κλίμακα» γκουγκλίστε το γιατί είναι πιο πολύπλοκο, άσε που δεν γνωρίζω πως μπαίνουν τα σύμβολα. Ένα άλλο στάνταρ λάθος των αθλητικών είναι το κλασσικό: Ο Χ σημείωσε το πρώτο τέρμα. Ο Ψ διπλασίασε τα τέρματα, και ο Ζ τα ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΣΕ. Εδώ, μια καθαρά αριθμητική πρόοδος με διαφορά 1 (με κάθε σκοράρισμα ο αριθμός των γκολ αυξάνεται κατά 1), «μετατρέπεται» σε ψευδογεωμετρική (αφού μιλάμε για πολλαπλασιασμό) με λόγο αρχικά 2 (αφού το 1 γίνεται 2) και μετά 1,5 (αφού τα 2 τα έκαναν 3). Γενικά, στις αύξουσες προόδους, ο ρυθμός αύξησης μιας γεωμετρικής είναι πολύ μεγαλύτερος από μιας αριθμητικής (βλέπε και το πασίγνωστο παράδειγμα με τους σπόρους σταριού και τα νταμάκια της σκακιέρας) και πολύ περισσότερο μεγαλύτερος σε μια λογαριθμική ή εκθετική (η κλίμακα Ρίχτερ είναι μια τέτοια ακολουθία, η ένταση ενός σεισμού 4 ρίχτερ είναι 10 φορές μεγαλύτερη από αυτή ενός 3, ενός σεισμού 6 ρίχτερ 100 φορές μεγαλύτερη από αυτή ενός 4ρη και 1000 ενός τριάρη κ.ο.κ.)

 108. physicist said

  #107. — Η εκθετική και η γεωμετρική είναι οι ίδιες, όπως φαίνεται από την ισοδυναμία των σχέσεων ln(f_{n+1}) = ln(f_n) + a και f_{n+1} = b*f_n, όπου b = exp(a). Στην κλίμακα Ρίχτερ, για παράδειγμα, έχουμε

  log(I_{n+1}) = log(I_n) + 1 ==> I_{n+1} = 10*I_n,

  όπου I_n είναι η ένταση του σεισμού που χαρακτηρίζεται με τον αριθμό n και το σύμβολο log σημαίνει τον λογάριθμο με βάση το δέκα. (Η διαφορά ανάμεσα στον δεκαδικό και τον Νεπέριο λογάρθιμο είναι, στο συγκεκριμένο θέμα, μη ουσιώδης).

 109. Φοβούμε πως μπερδεύουμε λίγο τους αμύητους εδώ. Αριθμητική και γεωμετρική πρόοδος είναι ακριβώς αυτό που λέει ο/η Interim στην αρχή του 107. Κάτι που αυξάνεται ή μειώνεται κατά γεωμετρική πρόοδο αυξάνεται/μειώνεται εκθετικά — συνώνυμα είναι αυτά, με μια μικρή διαφορά στη χρήση, την οποία επεσήμανε σε προηγούμενο σχόλιο ο Φυσικός. Ωσαύτως, κάτι που αυξάνεται ή μειώνεται κατά αριθμητική πρόοδο λέμε και ότι αυξάνεται/μειώνεται γραμμικά. Αλλες πρόοδοι δεν υπάρχουν. Υπάρχουν φυσικά πάμπολλες άλλες συναρτήσεις που μπορούν να περιγράψουν τις νομοτελειακές αυξήσεις και μειώσεις διάφορων πληθυσμών, μεγεθών κλπ., αλλά δεν επονομάζονται πρόοδοι.

 110. physicist said

  Σωστά μιλάει ο Άγγελος.

 111. Και μην αντιτείνει κανείς «ναι, αλλά υπάρχει και αρμονική πρόοδος». Υπήρχε την εποχή του Πυθαγόρα και του Βοήθιου. Ποιος είδε αρμονική πρόοδο στον 21ο αιώνα; (Για όσους έχουν περιέργεια, αρμονική πρόοδος λεγόταν στις παλιές αριθμητικές η ακολουθία μεγεθών, τα αντίστροφα των οποίων αποτελούν αριθμητική πρόοδο. Αρμονική πρόοδος χαρακτηριζόταν π.χ. η ακολουθία 1, 1/3, 1/5, 1/7…)

 112. sarant said

  Τις ξεκαθαρίσαμε τις προόδους, είναι κι αυτό μια πρόοδος 🙂

 113. physicist said

  Δηλαδή έχει κάθε δικαίωμα ο Βενιζέλος να λέει ότι τα ποσοστά του πασόκ μετά από κάθε διαδοχική εκλογική αναμέτρηση δείχνουν πρόοδο;

 114. Γς said

  112:

  >Τις ξεκαθαρίσαμε τις προόδους, είναι κι αυτό μια πρόοδος

  Να, ε;

  http://caktos.blogspot.gr/2014/06/blog-post_18.html

 115. Θρασύμαχος said

  Το ρητό «έσΩ έτοιμος» http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=444822 το είχατε ακουστά;;;

 116. 115 Είναι παραλλαγή του ένδον σκάπτε 🙂

 117. sarant said

  115: Έσω έτοιμος, έξω ανέτοιμος -είναι το αντίστροφο του «έξω πάμε καλά».

 118. Θρασύμαχος said

  #115-117: μπα, μάλλον ακολουθεί το συρμό του λογιωτατισμού κατά το «πόσω μάλλον»

 119. physicist said

  Στο «πόσω μάλλον» εγώ απαντώ «τόσω, με το συμπάθειο».

 120. Γς said

  119:
  Εγώ
  «τόσο κι άλλο τόσο»,

  115, 117:
  ΕσΩ έτοιμος!
  Για Μεγαλοπρεπείς Προσκόπους της Αυτού Μεγαληότητος [του Βασιλέως, που λέγαμε]

  Ενδον σκάπτε.
  Για ανασκαφείς εσωτερικού.

  Εγέρθητου.
  Για δημοσιογράφους; και αλλα τέτοια σπισιζ

 121. Γς said

  ΣΚΑΙ τώρα:
  Μπάμπης: Και γιατί στο Παρίσι [συζητήσεις με την Τρόϊκα], Την Συνθήκη της Λαζάνης θα υπογράψουμε;

 122. Ευφυολόγημα, αλλά μάλλον δίκιο έχει. Αυτό που είπε ήταν περίπου; «τι νόημα έχει το Παρίσι; δεν μπορούσαν οι όποιες συνομιλίες να γίνουν στις Βρυξέλλες; ουδέτερο έδαφος γυρεύαμε, λες κι επρόκειτο να διαπραγματευθούμε τη Συνθήκη της Λοζάνης;»

 123. Γς said

  Είθελε να πει ότι δεν είναι οι συζητήσεις τόσο σπουδαίο πράγμα σαν την Συνθήκη της Λοζάνης [που θα την υπογράφαμε εις Παρισίους, που λέω εγώ, στη Βίλα Σαΐντ – που λέει το ΑΠΕ 😉 ]

 124. Aγάπη said

  Πολύ νωρίς, Σεπτεμβριάτικο είναι, αλλά δέν μπόρεσα να αντισταθώ
  «Ένα τραγικό λάθος προκάλεσε απίστευτη ταλαιπωρία στα μέλη δύο οικογενειών στη Σκάλα και τη Σπάρτη. Τα γραφεία τελετών μπέρδεψαν τις σορούς τής κάθε μιας, ηλικιωμένοι και οι δύο, και μετέφεραν στην εκκλησία διαφορετικό νεκρό για την νεκρώσιμο ακολουθία.»
  Ανακολουθίες στις πτώσεις και στα γένη… ;

  από εδώ:
  http://news247.gr/eidiseis/koinonia/grafeia_teletwn_mperdepsan_tis_sorous_ki_esteilan_lathos_nekro_se_duo_oikogeneies.3005751.htmlπ

 125. Από φιλοζωικό ανακοινωθέν του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναδημοσιεύεται εδώ:
  «Τα φαινόμενα εγκατάλειψης ζώων συντροφιάς αυξάνονται με λογαριθμική πρόοδο.»
  Εμ δεν διαβάζουν Σαραντάκο (ούτε θυμούνται τα σχολικά τους μαθηματικά)!

 126. Emphyrio said

  Μα’στα… Ισα Καρδιτσα με Λουξεμβουργο… Μωρε εχουν πολλα ποντικια της περιοχης να βρυχηθουν μολις το μαθουν – θα τρομαξουν ως κι’οι γατες του γεροΠοσσουμ.

 127. Μούλιος Τάτας said

  αν και εκπρόθεσμα : οι νευροδιαβιβαστές εκλύονται μέσα στις συνάψεις

 128. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  98-99-102
  Δε βρέθηκαν βέβαια σε μια μέρα, ούτε σε μια εβδομάδα αυτά 🙂
  http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=58312

 129. Γς said

  125:

  >Τα φαινόμενα εγκατάλειψης ζώων συντροφιάς

  Που είναι οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου [μετά τις γυναίκες].

  Και για μεν τις [διακορευθείσες και εγκαταληφθείσες] κορασίδες το ρίσκο δεν είναι μεγάλο.
  Το πρόβλημα είναι με τα esc-esc [escort escargots] Νεράντζη ένεκα

  http://caktos.blogspot.gr/2014/09/blog-post_99.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: