Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

ΕΝΦΙΑ στον Τύμβο

Posted by sarant στο 8 Σεπτεμβρίου, 2014


Tο άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε χτες, πρώτη Κυριακή του μήνα, στα Ενθέματα της Αυγής, στην ταχτική μηνιαία στήλη μου «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία». Ο πίνακας που συνοδεύει το άρθρο είναι επιλογή των Ενθεμάτων. Στο τέλος του άρθρου, προσθέτω μερικά πράγματα για τον τονισμό των ακρωνύμων, παρμένα (και) από μια συζήτηση που κάναμε πρόσφατα στη Λεξιλογία.

donato-creti

Μέγας Αλέξανδρος του Ντονάτο Κρέτι (1671-1749)

Η στήλη έκανε διακοπές τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα να έχουν μαζευτεί κάμποσες λέξεις που ακούστηκαν αρκετά το προηγούμενο διάστημα και που διεκδικούν την προσοχή μας, διαψεύδοντας τον Ουμπέρτο Έκο που ισχυρίζεται ότι τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις. Προς στιγμή σκέφτηκα να αφιερώσω το σημείωμα στο ρωσικό εμπάργκο και στα ροδάκινα, που αντί να διοχετευτούν στη ρωσική αγορά κατέληξαν στις χωματερές προς δόξαν των ευρωπαϊκών μας δεσμεύσεων (έχομεν Ζάλογγα εμείς στην ιστορία μας, είχε πει σε ανάλογη περίσταση ο Παν. Κανελλόπουλος), αλλά τελικά προτίμησα δυο άλλες λέξεις που έμμεσα συνδέονται μεταξύ τους.

Η πρώτη από αυτές δεν είναι κανονική λέξη, είναι ακρώνυμο ή αρκτικόλεξο: πρόκειται για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, τον ΕΝΦΙΑ, που ήρθε να αντικαταστήσει το χαράτσι κι έχει κάνει πολλούς μικροϊδιοκτήτες ακινήτων να χάσουν τον ύπνο τους, αφού καλούνται να πληρώσουν πολλαπλάσια ποσά. Δόθηκαν κάποιες νεφελώδεις υποσχέσεις για διόρθωση των λαθών, αλλά τίποτα το συγκεκριμένο –και τότε επιστρατεύτηκε ως αντιπερισπασμός το θέμα που θα δώσει τη δεύτερη λέξη του σημειώματός μας, οι ανασκαφές της Αμφίπολης, στον τύμβο του λόφου Καστά, τις οποίες θέλησε κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός να… επιβλέψει ελπίζοντας ότι ένα εντυπωσιακό εύρημα θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από την καταστροφική πολιτική του.

Τύμβος και ΕΝΦΙΑ λοιπόν οι δυο σημερινές μας λέξεις. Η μια πανάρχαιη, η άλλη νεόκοπη –τόσο καινούργια που ακόμα δεν έχουμε καταλήξει πώς θα το προφέρουμε το ανοικονόμητο αυτό ακρώνυμο που βάλθηκε να μας ξετινάξει οικονομικά. Κανόνας δεν υπάρχει στον τονισμό των ακρωνύμων· τα περισσότερα τονίζονται στη λήγουσα, όπως άλλωστε και ο προκάτοχος του ΕΝΦΙΑ (Εετηδέ) αλλά είναι και πολλά που τονίζονται στην παραλήγουσα ή την προπαραλήγουσα, ανάμεσά τους κι ένα πολύ ελπιδοφόρο (Σύριζα). Στα περισσότερα δελτία ειδήσεων το ακρώνυμο προφέρεται προπαροξύτονο (ένφια) αλλά πολύς κόσμος το χρησιμοποιεί και ως οξύτονο (ενφιά). Στην παραλήγουσα (ενφία) δεν το τονίζει κανένας, και κρίμα, γιατί συμπίπτει με την προστακτική του πορτογαλικού ρήματος enfiar, που θα μπορούσε να μεταφραστεί, μεταξύ άλλων, «βάλε, χώσε». Να πούμε βέβαια ότι οι φθόγγοι ν και φ δεν συνδυάζονταν καλά στα παλιότερα ελληνικά κι έτσι, ας πούμε, το εν και η φιάλη έδωσαν την εμφιάλωση, αλλά στα νεότερα χρόνια ατόνησε αυτός ο φωνητικός κανόνας, και λέμε π.χ. φανφαρόνος ή κονφορμιστής — οπότε θα δεχτούμε και τον ΕΝΦΙΑ και μακάρι ο μεγαλύτερος καημός μας να ήταν σε ποια συλλαβή τονίζεται.

Όσο για τον τύμβο, είναι λέξη αρχαία, ήδη ομηρική, και σήμαινε το ταφικό μνημείο, π.χ. «τω κεν οι τύμβον μεν εποίησαν Παναχαιοί» (Οδ. Ι. 239), «μνημούρι» που το μεταφράζει ο Εφταλιώτης. Συχνότατα το ταφικό αυτό μνημείο ήταν ένα χωμάτινο βουναλάκι πάνω από τον τάφο, ένας τεχνητός χωμάτινος γήλοφος. Υπάρχει δηλαδή αντίθεση με τον τάφο, που είναι πάντοτε ένας σκαμμένος λάκκος.

Η λέξη στα αρχαία είχε πολλά παράγωγα και σύνθετα, από τα οποία στη νεότερη γλώσσα διασώζονται κυρίως το επιτύμβιο και ο τυμβωρύχος, που βέβαια στη νεοελληνική δεν χρησιμοποιείται μόνο κυριολεκτικά (αυτός που ανοίγει τάφους για να τους συλήσει) αλλά και μεταφορικά, αφού τυμβωρυχία λέμε την προσβολή ή εκμετάλλευση της φήμης ενός νεκρού για προσωπικό όφελος. Τυμβογέρων ή γέρων τύμβος ήταν στα αρχαία ο εσχατόγηρος που είχε χάσει τα λογικά του, το ραμολί.

Η λέξη πέρασε στα λατινικά (tumba) και από εκεί στις νεότερες ευρωπαϊκές γλώσσες (tomb στα αγγλικά, tombe στα γαλλικά), αλλά η λατινική λέξη επέστρεψε ως αντιδάνειο στα μεσαιωνικά ελληνικά, αφού «τούμπα» είναι ο χωμάτινος λόφος, το ύψωμα που έχει δημιουργηθεί από συσσωρευμένο χώμα — άλλωστε, οι τάφοι της Βεργίνας βρέθηκαν στη Μεγάλη Τούμπα, αλλά και Τούμπα είναι η γειτονιά της Θεσσαλονίκης. Τέτοιοι λόφοι υπάρχουν πάρα πολλοί στην ύπαιθρο, που κρύβουν τάφους, συλημένους βέβαια συνήθως.

Στη γλώσσα μας έχουμε και δυο άλλα ομόηχα της τούμπας: είναι το χάλκινο πνευστό όργανο (δάνειο από το ιταλικό tuba), καθώς και η κοινή τούμπα της γυμναστικής και των κάθε λογής ακροβατικών, η κυβίστηση στην καθαρεύουσα. Αυτή ετυμολογείται από ονοματοποιημένη ρίζα, δηλαδή οι τρεις τούμπες δεν έχουν καμιά ετυμολογική συνάφεια.

Οι τούμπες και οι κωλοτούμπες λοιπόν δεν έχουν καμιά σχέση ετυμολογική με τον τύμβο, αλλά τα καμώματα των υπουργών και πρωθυπουργών τις τελευταίες μέρες γύρω από τον τύμβο της Αμφίπολης δεν ήταν και πολύ αξιοπρεπέστερα — λένε μάλιστα ότι στην ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, αφού δεν έχει τίποτα ευοίωνο να εξαγγείλει για την οικονομία, θα ανακοινώσει κάποιο βαρυσήμαντο εύρημα από τις ανασκαφές.

Πολύ φοβάμαι όμως ότι ο τάφος της Αμφίπολης θα βρεθεί άδειος — όχι επειδή θα έχει συληθεί από τυμβωρύχους και αρχαιοκάπηλους, αλλά επειδή ο νεκρός, ακούγοντας ιστορίες φρίκης για τον ΕΝΦΙΑ και τη βαρύτατη φορολόγηση των ακινήτων, θα το έχει βάλει στα πόδια για να γλιτώσει το χαράτσωμα. Ξέρετε πόσος ΕΝΦΙΑ αντιστοιχεί σε ταφικό περίβολο με ακτίνα 80 μέτρα, ιδίως μάλιστα αν κριθεί κτίσμα και όχι αγροτεμάχιο; Οπότε, λογαριάζοντας ότι τα χρυσαφικά με τα οποία ήταν θαμμένος δεν θα έφταναν ούτε για την πρώτη δόση, ο νεκρός κατά πάσα πιθανότητα θα το ’σκασε — κι ακόμα τρέχει!

Υστερόγραφη προσθήκη: Επειδή εδώ λεξιλογούμε, ας πούμε και μια κουβέντα για το όχι και πολύ νευραλγικό, είναι η αλήθεια, θέμα του τονισμού των ακρωνύμων. Κανόνας, όπως είπα, δεν υπάρχει. Για παράδειγμα, λέμε Έλπα, αλλά Ελτά (τα γράφω με πεζά για να φαίνεται ο τονισμός).

Θα έλεγα ότι τα περισσότερα (από τα μη μονοσύλλαβα, εννοείται) τονίζονται στη λήγουσα, αλλά βέβαια δεν έχω κάτσει να τα μετρήσω. Όσα παραπέμπουν σε υπαρκτή λέξη συνήθως τονίζονται όπως και η λέξη στην οποία παραπέμπουν, ας πούμε Σύριζα, Νάτο, Πάμε, Ιδέα, Όπλα, πιθανώς και Ίσταμε.

Μερικά μη μονοσύλλαβα ακρώνυμα που δεν τονίζονται στη λήγουσα:

Άεκ
Γέα
Δέα
Δόυ
Έλπα
Έπο
Εσηέα
Ίκα
Κόε
Όκδε
Όφη
Πάο
Πάοκ
Πέρπα
Πίκπα
Σδόε
Σέγας
Τέβε
Τσμέδε
Υέθα

Βέβαια, κάποια είναι αμφισβητούμενα -αφού, όπως είπαμε, κανόνας δεν υπάρχει. Για παράδειγμα, το Τσμέδε κάποιοι το προφέρουν και Τσμεδέ (αν και όλοι οι μηχανικοί, τουλάχιστον της γενιάς μου και παλιότερα, το τονίζουν στην παραλήγουσα.

Όσο για τον ΕΝΦΙΑ, μπορείτε στα σχόλια να αναφέρετε πώς τον προφέρετε -αλλά και πάλι, μακάρι να ήταν αυτός ο μεγαλύτερος καημός μας σε σχέση με το ακρώνυμο αυτό…

159 Σχόλια προς “ΕΝΦΙΑ στον Τύμβο”

 1. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα και καλή βδομάδα

  Γιαννης Ζουγανελης (τουμπα) – Xαράματα η ώρα τρεις

  ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗΣ TUBA

 2. Γς said

  Καλημέρα

  >του πορτογαλικού ρήματος enfiar, που θα μπορούσε να μεταφραστεί, μεταξύ άλλων, «βάλε, χώσε»

  Benetton, που έλεγε ένας φίλος μου

 3. Ανδρέας Καλογερόπουλος said

  Καλημέρα.

  Δεν έχω προσέξει αν εγώ ή κάποιος άλλος έχει προφέρει τον ΕΝΦΙΑ: Έμφια.

  Πάντως στον παρελθόν, έχω πιάσει τον εαυτό μου και άλλους, να προφέρουμε το ΝΒΑ ως ΜΒΑ (επειδή το «ν» με το «μπ» δεν κολλάνε εύκολα)

 4. LandS said

  3. Του Ντιρί η του Χάρβαρντ;

 5. Γς said

  3:

  ΕΝΦΙΑ και ΑΜΦΙΑ όμως έδωσε και πήρε.

  «Όποιος φοράει ΑΜΦΙΑ δεν πληρώνει ΕΝΦΙΑ» π.χ,

 6. Νέο Kid Στο Block said

  Τύμβος Ιράν Καμπότζη Βιετνάμ.

 7. Νέο Kid Στο Block said

  ’Ω τύμβος, ω νυμφείον, ω κατασκαφής οίκησεις αιείφρουρος, οι πορεύομαι προς τους εμαυτής, ων αριθμών εν νεκροίς πλείστον δέδεκται Φερσεφασσ’ ολωλότων.
  Ω τάφε μου!…

 8. Νέο Kid Στο Block said

  Nικοκύρη, βάζεις μια ενδιαφέρουσα παράμετρο με τον ένοικο του τύμβου που θα την κάνει.
  Μήπως σκέφτηκε τόσο προχώ το ημέτεο ευκλεές γκουβέρνο και σού λέει «Βάλε ένφια παντού και ο τυμβάρης (κατά το νοικάρης) θα γίνει…Αλέκος! » ; Zει ρε ο βασιλιάς Αλέξανδρος!

 9. cronopiusa said

  ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΛΑΙΡΗΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ

  ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΉΣ
  ΔΟΜΟΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ – ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ

  ΤΟ ΟΝΟΜΑ
  γ΄έκδοση ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
  σελίδα 104:

  «Τα αρτικόλεξα, όταν είναι μεγάλης συχνότητας, είναι δυνατόν να σχηματίσουν και παράγωγα με τη γνωστή διαδικασία της επιθηματικής παραγωγής:

  αεκτζής, οτετζής, κνίτης (-ισσα), νατοϊκός, αεκάρα, ολυμπιακάρα»

 10. munich said

  @9
  Κάτω κάτω στο σχόλιό σας, το τελευταίο των παραδειγμάτων που κολλάει; δεν πρόκειται για αρκτικόλεξο. Έτσι το παραθέτουν οι Κλαίρης-Μπαμπινιώτης ή αποτελεί προσθήκη της σχολιάζουσας;

 11. Νέο Kid Στο Block said

  Το «ολυμπιακάρα» είναι ακρώνυμο;

 12. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες ! Είναι αλήθεια ότι του Χαρδούβελη του ξέφυγε σε κάποια στιγμή «ο Ένφιας»;

  Πάντως,εξαιρουμένων των ξενοίκιαστων,μη ηλεκτροδοτούμενων κλπ. («εξαιρουμένων» = γενική απόλυτος), το «Ε» της ενιαίας μορφής του ΕΝΦΙΑ έχει λόγο να εκλείψει !

  – Από τη λέξη «τύμβος» αντλήθηκε κάτι χρήσιμο : τύμβος > επιτύμβια > επιτύμβια στήλη, στην ουσία ένα κεφαλάρι τάφου. Κι εκεί καταλάβαμε και ξεχωρίσαμε ότι η στήλη είναι κάτι μικρό, κοντόχοντρο (η πλακέ,εξ ου και χρησιμοποιούσαμε τη λέξη παλιότερα για τις μπαταρίες), ενώ στύλος είναι κάτι λιγνό και ψηλό. Έτσι λύθηκε το θέμα με τους «στύλους-και-όχι-στήλες Ολυμπίου Διός» (αν είχες διάθεση να κάνεις λογικό συνειρμό, φυσικά…)

  – Και, μουσική παρέμβαση, τα ακρώνυμα κατά Τζίμη Πανούση,στο τραγούδι «Π.Χ.» :

 13. munich said

  πολύς καημός σήμερα στο άρθρο. πολλά ακίνητα πολύς καημός, κανένα ακίνητο;

  «Οι τούμπες και οι κωλοτούμπες λοιπόν δεν έχουν καμιά σχέση ετυμολογική με τον τύμβο, αλλά τα καμώματα των υπουργών και πρωθυπουργών τις τελευταίες μέρες γύρω από τον τύμβο της Αμφίπολης δεν ήταν και πολύ αξιοπρεπέστερα»

  την παραπάνω πρόταση δεν την κατάλαβα καθόλου. Έστω, τί αναξιοπρεπές έχουν οι τούμπες και οι κωλοτούμπες; Και τέλοσπάντων δηλαδή τα καμώματα των υπουργών και των πρωθυπουργών ήταν κατάτι αξιοπρεπέστερα από τις τούμπες και τις κωλοτούμπες; Ή ας μου εξηγήσει κάποιος…

 14. cronopiusa said

  11
  γι αυτό το αντέγραψα

 15. Γς said

  Κι αρχίζω και φοβάμαι με τον ΕΝΦΙΑ.

  Είχα κι εγώ ένα κινητό [υπερκινητικό θα έλεγα] που το βλέπω ότι πάει να φάει το κεφάλι του με αυτόν το φόρο των ακινήτων

 16. Νέο Kid Στο Block said

  14. Δε σε πιάνω Κρόνη.

 17. munich said

  @16-14
  φαντάζομαι εννοεί ότι και της ίδιας της φάνηκε τόσο παράξενο που το μοιράστηκε μαζί μας.
  ή έτσι θέλω να φαντάζομαι γιατί η εξαίρετη κ. Κρονοπιούσα μου έιναι εξαιρετικά συμπαθής.

 18. cronopiusa said

  10

  αλήθεια, ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ το είπε
  και δεν ορκίζομαι όπως ΤΑ ΠΑΛΙΟΠΑΙΔΑ ΤΑ ΑΤΙΘΑΣΑ – γι αυτό παρέθεσα και αριθμό σελίδας, πλάκα δεν έχει;

 19. spiral architect said

  Καλημέρα και καλή βδομάδα. 🙂
  Χωρίς ΕΝΦΙΑ η τούμπα, χωρίς ΕΝΦΙΑ τα άμφια (σωστός ο ΓουΣού!) και σεξ μετά τα 21 (και πάντα με μέτρο) 😉 γιατί ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει:
  «Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τις νέες συνταγογραφικές οδηγίες, το τεστ Παπανικολάου δεν δικαιολογείται σε γυναίκες μικρότερες των 21 ετών και σε γυναίκες άνω των 65 ετών, ενώ ενδείκνυται έλεγχος κάθε τριετία.»

  Των αγίων Ρούφου και Ρουφιάνου σήμερα …

 20. cronopiusa said

  16

  και δεν έχει πλάκα να ονειρεύονται έναν άλλο κόσμο, μια ποδοσφαιρική καριέρα και να τραγουδάνε εουσκέρα τον ύμνο μιας ομάδας που αν δεν έχεις γεννηθει στη Βάσκικη χώρα δεν μπορεις να παίξεις;

 21. Πάνος με πεζά said

  @ 19 : Πάντως, το φετινό διάγγελμα Διόδωρου στα εννιάμερα της Παναγίας,στην Άνω Μερά, ήταν 5% θρησκευτικό, και στη συνέχεια 95% κλάαααμα για τις 650 χιλιάδες ευρώ που ήρθε ο ΕΝΦΙΑ στη Μονή (φαντάσου τί έχει).
  Κλάμα για ξενοίκιαστα ακίνητα στην Αθήνα, κλάμα για χωράφια που νοικιάζει συμβολικά στη Μύκονο (και δεν τα παίρνει κιόλας), πολύ κλάμα…

  Ο ΕΝΦΙΑ μάλλον ήταν ο καταληκτικόις τρόπος να «μπει στο χέρι» η εκκλησιαστική περιουσία. Πολλοί προσπάθησαν, αλλά σαν την Τρόικα δεν έχει…
  Δε λέμε για τη δική μας περιουσία, η δική μας έτσι κι αλλιώς στο υποθηκοφυλακείο… 950 ευρώ το 2007 που τη γράψαμε, ποιος ξέρει πόσα θα θέλουμε για να την ξεγράψουμε (αν τα καταφέρουμε…)

 22. Νέο Kid Στο Block said

  19. «Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος διαφωνεί με αυτές τις συνταγογραφικές οδηγίες και τονίζει ότι είναι εκτός των κανόνων που επιτάσσει η σύγχρονη επιστήμη»
  Και ποιος σάς υπολογίζει ρε;!
  H σύγχρονη «επιστήμη» προσαρμόζεται στις «πολιτικές» ανάγκες!

 23. Πάνος με πεζά said

  Το θέμα είναι ότι ο «Ντόροθυ» (ψευδώνυμο που κάτι πρέπει να κρύβει), πέρσι και πρόπερσι, με Παυλόπουλους και Ντόλιους στη λειτουργία, δεν ήξερε να ανοίξει το στοματάκι του. Φέτος τα έλεγε, σε μας τους απλούς πιστοί…

 24. Πάνος με πεζά said

  Άσχετο : χτες 7 Σεπτεμβρίου εόρταζε ο Άγιος Σώζων. Προστάτης Λήμνου, και φαντάζομαι και προστάτης σκληρών δίσκων ! 🙂

 25. Πάνος με πεζά said

  Άσε που τους έχει μπλέξει και τους Λημνιούς στα μεζεδάκια : «Τα μαθες; Παντρεύεται η κόρη του Σώζων!»

 26. Γς said

  19:
  >σεξ μετά τα 21

  Σεξ μπιφόρ έιτ, ορ ελς ιτ’ς του λέιτ!

  Που λέει κι ο Νεράντζης [λέμε τώρα]

 27. IN said

  Εγώ το λέω Ενφιά. Σε ό,τι αφορά τα άλλα ακρώνυμα της λίστας στο τέλος, έχω ακούσει (και χρησιμοποιήσει) και τον τονισμό Δοΰ (αντί για δόυ).

  Θυμήθηκα τώρα έναν θείο μου της μητέρας μου, μακαρίτη τώρα, «παλαιάς κοπής», που επέμενε να μιλάει για το Πάσοκ και πόσο αστείο μας φαινότανε όταν ήμασταν μικροί. Άγνωστο πού του είχε κολλήσει αυτός ο τονισμός. Είναι αλήθεια ότι έμενε στη Θεσσαλονίκη και, συνειρμικά, θα μπορούσε να συνδεθεί το Πάσοκ με τον Πάοκ, αλλά δεν ήταν πάντως ποδοσφαιρόφιλος ο θείος. Αν μου έλεγε κανείς ότι δεν ήξερε καν ποιος είναι ο Πάοκ δεν θα με εξέπληττε.

 28. cronopiusa said

  ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ: ΜΠΑΙΝΕΙ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΕ 49 ΣΧΟΛΕΣ

 29. Θρασύμαχος said

  #3+9: επομένως εμφιετζής ο οφειλέτης φόρου ακινήτων, εμφιετζόγλου ο γιός του

 30. Gpoint said

  Εχοντας πατέρα μηχανικό το ήξερα (και το ξέρω) τσεμεδέ
  καλά όσες ομάδες Α[ Εθνικής έχουν ακρώνυμα που δεν τονίζονται στην λήγουσα όπως ΠΑΟ, ΟΦΗ και ο δικέφαλος αετός, την δικέφαλη κότα της Β’ Εθνικής βρήκες για παράδειγμα ;

 31. BLOG_OTI_NANAI said

  – Στο Βυζάντιο, ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας ονομαζόταν «Δημοσιακόν Τέλος« (Παπακοσμά Κων/να, «Η αγροτική ζωή στην Πελοπόννησο κατά την ύστερη βυζαντινή εποχή (κοινωνικο-οικονομικά στοιχεία 13ος-15ος αι.)», (διδ. διατρ.), ΕΚΠΑ 2010, σ. 133, σημ. 400)

  – Έγγραφο του 1099 περί απαλλαγής παροίκων καλλιεργητών (μή ιδιοκτητών της γης) από το Δημοσιακό Τέλος (Miklosich Franz-Muller Joseph, «Acta et diplomata graeca medii aevi sacra et profana», τ.6 (1890), σ. 94-95)

  – Όσοι καλλιεργούσαν αλλά κατείχαν τη γη, πλήρωναν φόρο στο Δημόσιο και ονομάζονταν «Δημοσιακοί Τελεστές» (Χριστοφιλοπούλου Αικ., «Το Πολίτευμα και οι Θεσμοί της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (324-1204)», 2004, σ. 418)

 32. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια -αλλά και για τα δεύτερα, καθότι είχα μια δουλειά το πρωί.

  31: Πολύ ενδιαφέρον!

  30: Έλα ντε!

  29: Έτσι!

  27: Ναι, ο τόνος της ΔΟΥ παίζει.

  21: Τόσα πολλά τους ήρθαν; Μα καλά, δεν απαλλάσσονται όπως διαδίδεται;

  9: Για τα παράγωγα των αρκτικολέξων έχουμε συζητήσει και στη Λεξιλογία, αλλά το Ολυμπιακάρα είναι φοβερή απροσεξία!

 33. Η άρνηση καταβολής του ΕΝΦΙΑ, δικαωματικά δημιουργεί το κίνημα ΔΕΝΦΙΑ…

 34. Theo said

  Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
  Τα δυο τελευταία αρκτικόλεξα τσιμεδέ και υεθά τ’ ακούω.

 35. Να λέμε την αλήθεια, φόρος ακίνητης περιουσίας υπάρχει σε πάμπολλες χώρες. Το κακό είναι ότι σ´εμάς, όπου δεν υπήρχε ως τοιούτος (άλλο αν υπήρχαν πλήθος επιβαρύνσεις επί των ακινήτων, ιδίως των ηλεκτροδοτούμενων), επιβλήθηκε σε εποχή ιδιαίτερης οικονομικής δυσπραγίας. Μειώθηκε βέβαια θεαματικά ο φόρος μεταβιβάσεως ακινήτων, αλλά σε εποχή που σχεδόν δεν γίνονται αγοραπωλησίες αυτό πέρασε απαρατήρητο… Επίσης, ζήτημα στοιχειώδους δικαιοσύνης θα ήταν να εκπίπτει από τα εισοδήματα από νοίκια!

 36. Gpoint said

  Ενα θεωρητικό σενάριο για την σχέση τονισμού του ΕΝΦΙΑ και της πληρωμής του

  Εαν υπάρχει ένδοια
  να πληρωθεί ό ένφια
  τονίζεται στη πρώτη συλλαβή
  και το ποσόν σε νόμισμα … δραχμή

  Οταν υπάρχει κάποια περιουσία
  και το χαράτσι το προφέρουνε ενφία
  τονίζοντάς το στη δευτέρα συλλαβή
  πληρώνοντας τη δόση στη στιγμή

  Και όσοι έχουν κάργα μετρητά
  ευκόλως το προφέρουν ενφιά
  γιατί τονίζοντας την τρίτη συλλαβή
  το χρέος εξοφλούν αυτοστιγμεί !

 37. sarant said

  35: Αλλά σε όσες χώρες ξέρω είναι μικρότερος (έως πολύ μικρότερος). Και η μείωση του φόρου μεταβίβασης βοηθάει να διατυπώνονται συνωμοσιολογικά σενάρια, ότι το κάνουν για να πουλήσει ο κόσμος τα ακίνητά του σε κεφαλαιούχους εξωτερικού (διότι εσωτερικού, πού; )

  36: Πολύ καλό!

 38. spiral architect said

  @35: Σωστά, αλλά κάτι που ήδη έχει φορολογηθεί κάμποσες φορές, ξαναμαναφορολογείται, είτε μέσω ΕΕΤΗΔΕ είτε μέσω ΕΝΦΙΑ είτε με το κέρατό τους το τράγιο που μέλλει να σκαρφιστούν κατα πως τους βολεύει να το βαφτίζουν, τέλος ή φόρο.

 39. Πάνος με πεζά said

  Η «λογική» στο φόρο ακινήτων λειτουργεί ως εξής : όταν χτίσατε το σπίτi σας (και μιλάω πριν για το 95, που δε χρειάζονταν καν τιμολόγια για να ηλεκτροδοτηθεί – αλλά και μετά, ένα μικρό ποσοστό της πραγματικής δαπάνης χρειαζόταν), ο μπετατζής σας έκοψε απόδειξη; Ο τουβλάς; Ο σοβατζής; Όχι βέβαια. Τα περισσότερα σπίτια έχουν χτιστεί με μαύρο χρήμα σε ποσοστό άνω του 60%, κυρίως στις εργασίες, και στην ουσία μόνο τα εμπορεύσιμα πράγματα απέδωσαν στο κράτος φόρους. (Κι αυτό σχετικό, όταν ο μάστορας σου έδινε τιμή με τα υλικά, και σου τα έπαιρνε μαύρα, προφανώς έπαιρνε και τα υλικά μαύρα…)

  Ε, άρα λοιπόν, όλοι αυτοί οι επαγγελματίες φοροδιέφυγαν, και το κράτος έχασε φόρους.

  -Ε ωραία, να πάτε να τους βρείτε να τους πληρώσουν.
  -Εγώ σαν κράτος κύριε, από ένα σπίτι, γνωρίζω μόνο τον ιδιοκτήτη. Θα τα πληρώσετε εσείς λοιπόν…

 40. Γιάννης said

  εγώ έχω την τάση του παροξύτονου: Δόυ, Γάδα κτλ. 😛
  Παρεμπιπτόντως: πιτσιρικάς ήξερα για την Φιλλανδία. Τώρα όλοι λένε Φινλανδία. Είναι που «ατόνησε ο φωνητικός κανόνας» ή άλλο τι;

 41. sarant said

  40: Και η επιρροή των αγγλικών

 42. Πάνος με πεζά said

  Να θυμίσμουμε, μιας που τα έχουμε ξαναπεί, και τα ακτικολεξικο-ποιημένα ουσιαστικά, όπως ο Γιάππης, η Κόβα, η μπιέλα, το Καφάο κλπ.

 43. alexisphoto said

  καλημέρα,
  Ο τονισμός των δισύλλαβων αρκτικόλεξων έχει τη πλάκα του:
  Όλοι θυμόμαστε τον πρ. υπουργό υγείας να ωρύεται από κανάλι σε κανάλι πως το κόμμα που αντιπροσωπεύει δεν λέγεται ΛάΟΣ αλλά ΛΑόΣ!
  και μόλις έκανε την πολιτική κωλοτούμπα του στην ΝΔ, ΛάΟΣ το ανέβαζε, ΛάΟΣ το κατέβαζε…..
  Σιχαμερό παράδειγμα δευτεροπρωινιάτικα……
  καλημέρα και πάλι

 44. π2 said

  Διευκρινιστικά, μια τούμπα με την αρχαιολογική σημασία του όρου δεν υποκρύπτει υποχρεωτικά τάφο, μπορεί να υποκρύπτει και οικισμό. Η χαρτογράφηση που έκανε o Léon Rey (που συνόδευε τη γαλλική Στρατιά της Ανατολής) στις τούμπες της Μακεδονίας («Les premiers habitats de la Macédoine», Bulletin de Correspondance hellénique 41-43 [1917-1919] 1- 175), για παράδειγμα, παραμένει ακόμη και σήμερα μια πολύτιμη χαρτογράφηση αρχαίων, και ιδίως προϊστορικών, θέσεων στην περιοχή, καθώς οι περισσότερες τούμπες που κατέγραψε έχουν καταστραφεί από την άροση.

 45. Νέο Kid Στο Block said

  «οι περισσότερες τούμπες έχουν καταστραφεί από την άροση.»
  Από κεί λοιπόν αυτό που έγραψε κάποτε ο Θέμος στον » «Πρωταθηλητής» » : όργωσε την Τούμπα ο Θρύλος!» 🙂

 46. Κασσάνδρα said

  Κάτι άσχετο με τον τονισμό ,αλλά σχετικό με τον τάφο.
  Διαβάζω από χθές για τις καρυάτιδες που βρέθηκαν στην δεύτερη (;) είσοδο του τάφου.
  Από που έως που καρυάτιδες;
  Το καρυάτιδες μάλλον θεωρήθηκε μεγαλοπρεπέστερον των κορών!.

 47. Νέο Kid Στο Block said

  46. Μ’αυτές τις καρυάτιδες γίνεται χαμός απ’το πρωί και στις ειδήσεις στην Κύπρο.
  «Βρήκαν τις καρυάτιδες!» σιγά μη βρήκαν και το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς…
  Να πει ο Π2 ος !

 48. IN said

  35, 37: Η διαφορά στην εκτίμηση μπορεί να οφείλεται και στο ότι ο Άγγελος βρίσκεται στις Βρυξέλλες κι εσύ (εν μέρει) στο Λουξεμβούργο. Εις τα καθ’ ημάς (και εννοώ το Μεγάλο Δουκάτο) ο φόρος ακίνητης περιουσίας είναι αστείος, τουλάχιστον για τις κατοικίες (έρχεται μια φορά το χρόνο, εισπράττεται από το Δήμο, πάει με τα τετραγωνικά και είναι, ας πούμε, κανένα 100άρι ή κάτι τέτοιο;). Φυσικά, ο φόρος ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα δεν εφευρέθηκε με τον ΕΝΦΙΑ (ή το λεγόμενο «χαράτσι»), από αμνημονεύτων ετών υπήρχε (και νομίζω ακόμη υπάρχει) «Δημοτικός Φόρος» που εισπράττεται μαζί με τη ΔΕΗ. Εξάλλου, μην ξεχνάμε τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) των πρώτων ετών της «Αλλαγής» που οδήγησε στην παραίτηση Δρεττάκη, όταν ουσιαστικά ο φόρος ευνουχίστηκε (η ιδέα ήταν να καταλάβει όλα τα ακίνητα, αλλά τελικά αφορούσε μόνο την μεγάλη ακίνητη περιουσία). Στην δεκαετία του 1990 είχαμε προσπάθεια να καθιερωθεί, τάχα, ένας ενιαίος φόρος για τα ακίνητα, και μας προέκυψε το ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας) που ίσως να το ξέρουν όσοι προσπάθησαν να κάνουνε συμβόλαιο παλαιότερα, γιατί χρειαζόταν βεβαίωση ότι δεν το οφείλεις. Κι αυτό το εισέπρατταν (μέσω ΔΕΗ) οι Δήμοι, και ήταν μικρό ποσό. Δεν ξέρω τι απέγινε, πιθανόν να περιλήφθηκε στον ΕΝΦΙΑ, τι Ε(νιαίος) θα ήτανε αλλιώς; Κάποτε υπήρχε (υπάρχει; μπα, μάλλον ΕΝΦΙΑ θα έγινε κι αυτός) και ο ΦΜΑΠ (Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας). Τι ακριβώς και πώς πρέπει να φορολογείται είναι μεγάλη συζήτηση, κράτος χωρίς καμία φορολογία ασφαλώς δεν στέκεται αλλά στην παρούσα φάση και με την παρούσα κυβέρνηση τέτοιες συζητήσεις είναι πολυτέλειες: τους ενδιαφέρει να εισπράξουν όσα γίνεται περισσότερα απ’ όπου γίνεται περισσότερο.

 49. Κι εμένα μου φάνηκε κάπως, όμως, η Βικιπαίδεια τους δικαιολογεί

 50. sarant said

  49: Να μας πει και ο π2, αλλά κι εγώ κάτι τέτοιο σκέφτηκα.

  48: Αλλά και στο Βέλγιο δεν είναι υπέρογκος ο φόρος απόσο ξέρω.

 51. sarant said

  Προς τον επισκέπτη που στέλνει σχόλια και αναφέρει τον αριθμό τηλεφώνου του. (ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΗ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΙ)

  Προσπάθησα να επικοινωνήσω μαζί σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση που δίνετε, αλλά το μέιλ γύρισε πίσω με το μήνυμα ότι τέτοια διεύθυνση δεν υπάρχει. Τηλέφωνο δεν θέλω να σας πάρω, είμαι οπτικός τύπος.

  Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε συζήτηση που γίνεται στο ιστολόγιο αφορά εσάς ή κάποιον δικό σας άνθρωπο. Αν έχετε την εντύπωση αυτή σας παρακαλώ να μου υποδείξετε το συγκεκριμένο σχόλιο (ας πούμε, το σχόλιο αριθ. ΧΧ στο άρθρο Τάδε) και θα το κοιτάξω και θα το διαγράψω αν όντως είναι έτσι. Πιστέψτε με, δεν θα ήθελα με κανένα τρόπο να
  προσβάλω οποιονδήποτε.

 52. Alexis said

  #46: Καρυάτιδα λέγεται κάθε γυναικέιο γλυπτό που χρησιμοποιείται αντί για κίονα, όπως λέει και ο λίκνος του σχ. 49.
  Σωστή η επισήμανση του Π2 ότι κάποιες «τούμπες» υποκρύπτουν όχι τάφους αλλά οικισμούς.

  #0: Το ΥΕΘΑ μόνο ως Υεθά το έχω ακούσει.
  Φυσικά ο «παράδεισος» των αρκτικόλεξων είναι ο στρατός.
  Η λίστα είναι ατέλειωτη…

 53. leonicos said

  Αγαπητέ μου Τζι

  Σε διαβάζω ανελλειπώς, θέλω να σε σχολιάσω, αλλά μου ζητάει προφίλ, και δεν ξέρω παρακάτω

 54. Νέο Kid Στο Block said

  Για τους μή τύμβους θα προτιμούσα την ωραία (ξεχασμένη;) λέξη «γήλοφος» αντί της τούμπας και του γιεντί κουλέ (έδρα του Όφεως)

 55. Marulaki said

  #39 Η φορολογία ακίνητης περιουσίας εντάσσεται στην κατηγορία φορολογίας κεφαλαίου, σε αντίθεση με τη φορολογία εισοδήματος η οποία αφορά προφανώς έσοδα του νομικού/φυσικού προσώπου.
  Η λογική της φορολογίας κεφαλαίου εστιάζεται στο ότι το κράτος, για να φτιάξει οδικό δίκτυο για να πηγαίνεις με ασφάλεια στο κτήμα σου, για να έχει στρατό και λοιπά σώματα ασφαλείας που προστατεύουν τη γη σου, κ.ο.κ. ζητά ένα φόρο σα να πλήρωνες κατά κάποιο τρόπο κοινόχρηστα. Η ανταποδοτικότητα αυτής της φορολογίας είναι άλλου παπά ευαγγελιο βέβαια, καθώς για καμία παροχή του κράτους που αναφέρεται άμεσα ή έμμεσα στην ακίνητη περιουσία του καθενός δε μπορώ να εγγυηθώ πλέον… Αυτός πάντως είναι ο λόγος που επιβάλλεται φόρος στους ιδιοκτήτες ακινήτων και όχι μόνο στους εισοδηματίες.

 56. Flyaros said

  Υπάρχει και το tumulus στα Αγγλικά, αλλά σύμφωνα με το λεξικό η ρίζα του είναι από το tumēre (πρήξιμο).

 57. leonicos said

  Όλα τα κορίτσια είναι καρυάτιδες. Μου το έχει πει ο Γς.. Τώρα αν μερικές τις βάζουν για κολώνες… είναι άλλο ζήτημα.

  Τύμβοι (και στις σημιτικές γλώσσες τελ) είναι απλώς τεχνητά βουναλάκια, που είτε σχηματίζονται με σταδιακή επιχωμάτωση και εποικισμό, είτε εξεπιτούτου σε τάφους. Οι τοφικοί τύμβοι λέγονται ειδικότερα ‘κούργκαν’ και θεωρήθηκε κάποτε ενδεικτικό ινδοευρωπαϊκής παρουσίας. Πάνω στη θεωρία των Κούργκαν στηρίχτηκε και η θεωρία των μεταναστεύσεων, η οποία όμως αμφισβητείται πια από τη σύγχρονη αρχαιολογία. Πάνω σ’ αυτά θα πούμε περισσότερα όταν τελειώσω τις σημειώσεις μου πάνω στο θαυμάσιο βιβλίο του κ. Γιαννόπουλου ‘Πότε και Πόθεν οι Έλληνες’ γιατί ως έλληνες πρέπει να το μάθουμε κι αυτό.

 58. leonicos said

  @56 Φλύαρε, ορθόν. Φυσικά και τα δύο ανάγονται σε κοινή ΙΕ ρίζα

 59. Πάνος με πεζά said

  @ 55 : Μια ακόμα αδικία είναι η εξής : αν έχω 300 χιλιάρικα στην τράπεζα, μου φορολογεί τους τόκους. Θα φορολογούνταν το 15% των τόκων κάποιου επιτοκίου άντε 3%, ήτοι 0.45% το χρόνο),

  Αν τα δώσω να φτιάξω ένα σπίτι (να φτιάξω, όχι να αγοράσω), μου φορολογεί το σπίτι πολύ περισσότερο, περίπου 1% της αξίας του ανά έτος – τουλάχιστον εγώ κάτι τέτοιο κατάλαβα συγκρίνοντας ΕΝΦΙΑ και αντικειμενική αξία (ναι, εδώ έκανα την παραδοχή ότι κατασκευαστική=αντικειμενική, αλλά σήμερα δεν είμαστε και πολύ μακριά). Συν όλους τους άλλους φόρους που προκύπτουν όταν τα χρήματα γίνουν σπίτι, ας πούμε 23% ΦΠΑ για ένα μέρος της δαπάνης, Δημοτικά Τέλη, σουπαμούπες…

  Θα μου πεις, και μόνο το γεγονός ότι το σπίτι φορολογείται στην αντικειμενική του αξία, αλλά (θα) πλειστηριάζεται στο 1/3 αυτής, αποτελεί κορύφωση της αδικίας…

 60. Ιάκωβος said

  Ενφιά. Μας ενφιαλώσανε.

 61. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  60: ενφι-αλώσανε;

 62. Το ΤΑΠ εξακολουθεί να εισπράτεται από τη ΔΕΗ, υποθέτω διά παντός εφ’οσον δεν έχει αναφερθεί κάτι περί κατάργησής του. Ο νέος φόρος αντικαθιστά ΦΑΠ, ΦΜΑΠ & ΕΕΤΗΔΕ.

 63. Πάνος με πεζά said

  EΝτεταλμένο Φιάσκο Ιδιοποίησης Ακινήτων…

 64. Πέπε said

  > > Στο τέλος του άρθρου, προσθέτω μερικά πράγματα για τον τονισμό των ακρωνύμων, παρμένα (και) από μια συζήτηση που κάναμε πρόσφατα στη Λεξιλογία.

  Άνοιξα το λινκ. Τα πρώτα 10 μηνύματα (από αρκετές δεκάδες που δε διάβασα ακόμη) λένε κυρίως «εγώ το ακούω/προφέρω πιο συχνά ένφια/ενφιά».
  Μετά από αυτή την ανάγνωση πλέον δε θυμάμαι πώς το λέω εγώ! (Βασικά τηλεόραση δεν έχω, η ενημέρωσή μου είναι κυρίως διά του γραπτού λόγου, οπότε από κει δεν έχω κάποιο λόγο να κλίνω προς τη μία ή την άλλη προφορά, και προφορικά δεν το συζητάω και πολύ συχνά, οπότε ούτε από εκεί. Κυρίως στο μυαλό μου το πρόφερα κάπως, πώς όμως; Σαν τον παπά με τα γένια…)

  Πάντως κάποιος σχολίασε ότι το «ένφια» τού κάνει προς αγγλικό. Το ‘χω σκεφτεί κι εγώ – αλλά το «ενφιά» δεν κάνει αντίστοιχα σε γαλλικό;

 65. Ιάκωβος said

  61. Ακριβώς.

 66. Πάντως ο ΥΠ.ΟΙΚ. είπε ξεκάθαρα «ο ένφιας». Κάτι παραπάνω ξέρει, αν και δεν τον έβαλε αυτός όπως μας διευκρίνησε,

 67. Οι Παπαράτσι said

  Εαμοβούλγαρε πού είσαι να μας ξηγηθείς, βρε Καλόπαιδο; Το όνομα Μιχαήλ είναι ρωμέϊκο;

 68. Spiridione said

  48. Το ΤΑΠ ζει και βασιλεύει στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Απλά καταργήθηκε η υποχρέωση προσκόμισης πιστοποιητικού ΤΑΠ στα συμβόλαια. Εδώ όλοι οι φόροι στα ακίνητα
  http://www.pomida.gr/foroi/30foroi.html
  Υπάρχει τώρα τα πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ σχετικά με το οποίο έγιναν τραγελαφικά πράγματα το καλοκαίρι. Δηλαδή προβλέπεται τώρα ότι είναι άκυρο οποιοδήποτε συμβόλαιο στο οποίο δεν επισυνάπεται πιστοποιητικό ότι δεν έχει πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ των τελευταίων πέντε ετών (ή οι αντίστοιχοι παλιότεροι φόροι ακινήτων). Όταν μια υπάλληλος του Υπουργείου Οικονομικών, η προϊσταμένη της διεύθυνσης φορολογίας κεφαλαίου, εξέδωσε ένα έγγραφο που έλεγε τα παραπάνω για την ακυρότητα των συμβολαίων, βγήκε το Υπουργείο και έβγαλε μια ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι αυτό είναι προσωπική γνώμη της υπαλλήλου. Έλεγε επίσης ότι επιτρέπεται να συνταχθεί συμβόλαιο ακόμα και αν οφείλεται ο φόρος, απλά ο συμβολαιογράφος οφείλει να εισπράξει αυτός τον φόρο και να τον αποδώσει στην φορολογική διοίκηση!
  http://www.naftemporiki.gr/finance/story/836830/ti-apanta-to-ypoik-gia-to-pistopoiitiko-enfia-kai-ti-metabibasi-akiniton
  Επίσης, έχει ψηφιστεί διάταξη που προβλέπεται ότι δεν μπορεί να συζητηθεί καμία εμπράγματη αγωγή αν δεν προσκομίζεται αυτό το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ. Έχει εκδοθεί ήδη μια απόφαση του Μ.Πρ. Χανίων ότι είναι αντισυνταγματική αυτή η διάταξη.
  http://dikastis.blogspot.gr/2014/05/2102014.html

 69. smerdaleos said

  Να πούμε βέβαια ότι οι φθόγγοι ν και φ δεν συνδυάζονταν καλά στα παλιότερα ελληνικά κι έτσι, ας πούμε, το εν και η φιάλη έδωσαν την εμφιάλωση

  Για την περιγραφή αυτού του φαινομένου της αλλαγής του ήχου λόγω επίδρασης των γειτονικών φθόγγων, χρησιμοποιείται ο σανσκριτικός όρος «Sandhi»:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Sandhi

  Που δείχνει την αντίθετη διαδικασία ενός /m/ να γίνεται /n/ πριν από οδοντικό φθόγγο (t,d κλπ) -mdh- > -ndh- . Παράδειγμα τέτοιας αλλαγής είναι η ελληνική λέξη βρομ-τή > βροντή παράγωγο της ρίζας *bhrem- που έδωσε τις λέξεις βρόμος = ήχος, Ὑψιβρεμέτης (επίθετο του Δία = «που βροντά από ψηλά») και φόρμιξγ (κιθάρα). Στα λατινικά η ρίζα έδωσε το fremeo = «χλιμιντρίζω».

  http://en.wiktionary.org/wiki/Appendix:Proto-Indo-European/b%CA%B0rem-

  Το άλλο γνωστό τέτοιο παράδειγμα είναι το /n/ του λατινικού centum και του αγγλικού hundred που προέρχεται από το /m/ της ΠΙΕ ρίζας *k’m.tom που διατηρείται στο λιθουανικό šimtas:

  http://en.wiktionary.org/wiki/Appendix:Proto-Indo-European/%E1%B8%B1m%CC%A5t%C3%B3m

  Τώρα, ειδικότερα στον τύπο samdhi που συζητάμε (τροπή ν>μ πριν από χειλικό φθόγγο, όπως συν+πεθερός > συμπέθερος, εν+φύσις = έμφυτος), αυτός ήταν τόσο φυσικός στην αρχαία Ελληνική ώστε τα άρθρα της αιτιατικής τὸν,τὴν πριν από χειλικό φθόγγο γράφονται στις έπιγραφές πολύ συχνά σαν τὸμ,τὴμ (λ.χ. «τὴμ πόλιν τὴμ Μυλασέων») και το όνομα Ὄλυμπος (και τα παράγωγά του) γράφεται συχνά «υπερδιορθωμένο» ως Ὄλυνπος:

  http://postimg.org/image/yeud9o219/

 70. Gpoint said

  # 42

  και ο ΓΟΒας, βεβαιως, βεβαίως

  (‘οποιος δεν ξέρει τα αρχικά α αποτανθεί στον Γς ή στην εφορία της περιοχής του)

 71. Gpoint said

  # 53

  Ούτε εγώ !

 72. Κασσάνδρα said

  @49, 52
  Δεν ,πολυ,εως καθόλου,ανατρέχω στην Βίκι.
  Το λεξικό στο σχετικό λήμα γράφει:
  «Καρυάτιδες……(Αρχιτ) ονομασία γυναικείων μορφών,υποβασταζουσών δίκην κιόνων τον θριγκόν οικοδομήματος τινός.Κατά την κλασσικήν εποχήν ωνομάζοντο απλώς Κόραι.
  Στον Τύμβο μάλλον Κόρες είναι.

 73. sarant said

  69: Ευχαριστώ, Σμερδαλέε!

 74. BLOG_OTI_NANAI said

  Οι τέσσερις ελληνικές λέξεις (υπάρχουν άλλες;) που… περιλαμβάνουν τον ΕΜΦΙΑ:

  1. ΕΜΦΙΑ-λώ (Δημητράκος)

  2. αμ-ΕΜΦΙΑ (Liddell-Scott)

  2. Μετ-ΕΜΦΙΑ-σάμενος (Παλλάδιος, «Λαυσαϊκόν», 1914, σ.55 και στην TLG: «Μετεμφιασάμενοι» [Αθήναιος])

  3. ΕΜΦΙΑ-λτου (Καράς Γιάννης, «Οι Επιστήμες στην Τουρκοκρατία», Γ΄, σ.226) και ΕΜΦΙΑ-λτη (Βουρνάς Τ., 4″Ιστορία της Νεώτερης και Σύγχρονης Ελλάδας», ΣΤ΄, 1999, σ. 63)

 75. Πάνος με πεζά said

  «υποβαστάζουσαι δίκην κιόνων»… Αν ο λεξικογράφος δεν είναι μηχανικός, τι να σου γράψει. Εσεις τι καταλαβαίνετε; Ότι φτιάχνουμε κίονες σε γυναικεία μορφή, ή ότι παίρνουμε γυναίκες από το δρόμο, τις βάζουμε κάτω από το «θριγκό», ξεμπουτελιάρουμε και μετά λέμε «Κάτσε εκεί, έχω μια δουλίτσα και θα έρθω;» 🙂

 76. Πέπε said

  @74: Μετεμφιασάμενος; Τι σόι λέξη είναι πάλι αυτή;

  (μετ-αμφιέννυμι: το -ε- δε θα έστεκε ούτε ως αύξηση, χώρια που οι μετοχές δεν έχουν αύξηση)

 77. smerdaleos said

  @58, Λεώνικο:

  @56 Φλύαρε, ορθόν. Φυσικά και τα δύο ανάγονται σε κοινή ΙΕ ρίζα

  Μάλλον δεν προέρχονται από την ίδια ρίζα τα tumor και τύμβος.

  http://en.wiktionary.org/wiki/tumeo#Latin

  Ο τύμβος μάλλον προέρχεται από τη ρίζα *stembh- που έδωσε το ελληνικό ἀστεμφής «ογκώδης, αμετακίνητος» (το α είναι μη ετυμολογική προσθήκη όπως το σκαίρω/ασκαίρω που παρερμηνεύθηκε ως στερητικό ήδη από τους αρχαίους).

  http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0057%3Aentry%3Da)stemfh%2Fs

  και απαντά στα ορωνύμια Τύμφη, Τυμφρηστός και Στύμφᾱλος/Στύμφηλος.

  http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0057%3Aentry%3D*stu%2Fmfalos

 78. Marulaki said

  #75 Σαν τη γυναίκα του πρωτομάστορα

 79. Flyaros said

  #77 Επειδή δεν γνωρίζω Λατινικά αλλά μόνο Αγγλικά γι αυτό και κατέφυγα στο λεξικό. Ευχαριστώ πάντως για την επιβεβαίωση του «δάνειου πνεύματος» μου.

 80. Πάνος με πεζά said

  O επόμενος νέος φόρος, «Δουμπιά» : Διαδημοτικό Όφελος Υποστηρικτικού Μηχανισμού Περιουσιολογίου Ιδιοκτητών Ακινήτων !

  Πίνιτ’ σαν βιλούδου !

 81. Νέο Κid said

  Μη λέμε ανακρίβειες στον κόσμο συνάδελφε! Οι Καρυάτιδες δεν ήταν φέρουσες .(κολώνες δλδ). Είναι γνωστό πως η απόσταση μεταξύ δαπέδου και οροφής στους ναούς διατηρούνταν από ΕΛεκτρομαγνητικά αντιβαρυτικά πεδία. Γι’αυτό και σήμερα έχουν μείνει πολλές στήλες που κάποτε ήταν στύλοι.

 82. Πάνος με πεζά said

  @ 81 : υποβάσταζε λίγο και κανένας αετός με τα νύχια του, εξ ου και «αέτωμα» 🙂

 83. Νέο Kid Στο Block said

  Tώρα θυμήθηκα το μοναδικό βαφτιστικό όνομα-αρτικόλεξο που έχω ακούσει. Χωρίς πλάκα!
  Είχα γνωρίσει πριν 3-4 χρόνια έναν τρελοεγγλεζά που είχε βγάλει την κόρη του Tardis.
  -«Nice name and quite unusual!».. ή κάπως έτσι ,τού είπα.
  We named her after dr.Who’s spaceship! I am big fan!
  O Doctor Who είναι θρυλικό σήριαλ επ.φαντασίας του ΒΒC. Kάποτε νομίζω έδειχνε και η ελληνική τουβού επεισόδια.
  Ο δόκτωρας Χού είναι ένας μυστηριώδης ταξιδιώτης στο χρόνο , ο οποίος εξερευνά το χρόνο και το χώρο με το διαστημόπλοιο TARDIS . Αρτικόλεξο της φράσης : Time And Relative Dimension(s) In Space (Xρόνος και σχετικές διαστάσεις στο χώρο) 😆

  Nα παίρνουν ιδέες οι φυσικοί του ιστολογίου και υποψήφιοι μπαμπάδες! 😆

 84. Νέο Kid Στο Block said

  82. 🙂

 85. Και είχε δίκιο Κιντ γιατί είναι πολύ ωραία σειρά ο Ντόκτορ Χου! Ξέρεις ότι τον είχε παίξει και ο μέγας Πήτερ Κούσινγκ;

 86. physicist said

  #83. — Για το δικό του όνομα μάλλον θα πήρε έμπνευση από την τεχνολογία αιχμής Superconducting High-Induction Transmission of Hyperfine Electromagnetic Angular Distortions. Γνωστή μόνο στους πολύ μυημένους.

  😉

 87. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Θα έλεγα ότι τα περισσότερα (από τα μη μονοσύλλαβα, εννοείται) τονίζονται στη λήγουσα, αλλά βέβαια δεν έχω κάτσει να τα μετρήσω. Όσα παραπέμπουν σε υπαρκτή λέξη συνήθως τονίζονται όπως και η λέξη στην οποία παραπέμπουν, ας πούμε Σύριζα, Νάτο, Πάμε, Ιδέα, Όπλα, πιθανώς και Ίσταμε.

  Λάος 🙂

 88. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  87. Δὲν εἶχα δεῖ τὸ 43

 89. Πάνος με πεζά said

  Από τα πιο εντυπωσιακά, στο άκουσμα, αρκτικόλεξα της δεκαετίας του ’80, το ΚΥΣΥΜ και η ΠΑΣΕΓΕΣ (μάλιστα βάζαμε κι εκείνο το λανθάνον -ι- σφήνα : ΠΑΣΕΓΙΕΣ).

  Εντυπωσιακά επίσης πολυσύλλαβα είναι (τα βάζω με τον τονισμό τους) η Οϊελέ, η Δεπανόμ και η Παλεφίπ, για όσους ξέρουν. Η πρώτη θυμίζει αφρικανό ποδοσφαιριστή, ενώ οι άλλες δύο…φάρμακο !

 90. Νέο Kid Στο Block said

  Δεν το ήξερα Δύτη. Έχω μείνει μάλλον στον Βαν Χέλσινγκ δη ντράκουλαμπάστερ. 🙂
  (Με Kρίστοφερ Λη δεν ήταν;)

 91. BLOG_OTI_NANAI said

  Τελικά, εκεί που νόμιζα ότι δεν υπάρχει ελληνική λέξη που να περιλαμβάνει αυτούσια τη λέξη ΕΝΦΙΑ (και κατέφυγα στο ηχητικά συγγενικό ΕΜΦΙΑ) βρήκα ότι υπάρχει μία:

  ΕΝΦΙΑ-λώ, ΕΝΦΙΑ-λωσις

  Ούτε που μου είχε περάσει από το μυαλό ότι η ε-μ-φιάλωση υπάρχει και ως ε-ν-φιάλωση…
  (και μάλλον δεν υπάρχει άλλη)

 92. BLOG_OTI_NANAI said

  76: Δεν ξέρω να πω την αλήθεια. Μήπως είναι κανένα γλωσσικό φαινόμενο ως εξαίρεση; Πάντως υπάρχει και στην TLG (μία μόνο φορά).

 93. 90 Και Βαν Χέλσινγκ, και Φρανκενστάιν… Χάμμερ ρουλζ 🙂

 94. sarant said

  91-92: Κι ο άλλος γράφει «ψάργια» ή «ζβήνω».

 95. BLOG_OTI_NANAI said

  94: Εννοείς ότι το ε-ν-φιάλωση είναι νεώτερη εφεύρεση;

 96. sarant said

  Όχι, αλλά μπορεί να είναι αποκλίνουσα γραφή, το αντίστοιχο του ζβήνω.

 97. Joanna said

  κε Σαραντάκο,
  ‘Ασχετο με το σημερινό θέμα (δεν μπόρεσα να βρώ διεύθυνση ηλεταχυδρομίου για να σας το στείλω), ή μάλλον λίγο σχετικό λόγω παρελθοντολαγνίας:

  Ένας γνωστός μου έστειλε πριν λίγες μέρες, με απόλυτη σοβαρότητα, το ακόλουθο διαμαντάκι:
  http://www.apocalypsejohn.com/2014/06/to-ainigma-ths-pyramidas-tou-taygetou.html?m=1

  Δεν ξέρω αν έχει κάνει την εμφάνιση του σε άλλους ιστότοπους από πιο παλιά. Θεώρησα ότι επειδή είσαστε λεξιλόγος και Λάκων, θα σας ενδιαφέρει. Εγώ πάλι βρήκα πολύ θετικό το ότι η «πιθανότητα» να έχει λαξευτεί η «πυραμίδα» από ανθρώπους αναφέρεται με κάποια επιφύλαξη, ως πιθανότητα μόνο. Επίσης δεν αναφέρονται εξωγήινοι, κύκλωπες, και λοιποί άλλοι «πιθανοί» αυτουργοί.

  Το όνομα της πήγης με βάζει σε σκέψεις. ‘Ισως να είναι πετυχημένη τρολιά.

 98. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Οι Ευρωπαίοι «παίρνουν πίσω» τις (χθεσινές) κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
  http://www.euro2day.gr/news/world/article/1252497/ee-ektakth-synedriash-gia-tis-kyroseis-se-rosia.html

 99. Εαμοβούλγαρος said

  1) Πολύ καλό άρθρο, ιδίως τα περί «Τυμβογέροντος» και «Τούμπας» που αγνοούσα παντελώς, αν και βρίσκομαι 58 έτη σε αυτόν τον πλανήτη. Ουδείς μού είχε πεί ότι το «τυμβογέρων» είναι συνώνυμο του «εσχατόγηρος» και ότι η συνοικία Τούμπα της Θεσσαλονίκης προέρχεται από την λατινική μορφή της λέξης «τύμβος». Ιδού γιατί διαβάζουμε εμείς οι αντίχριστοι το παρόν Σαραντάκειο ιστολόγιο: Διότι πάντα κάτι μαθαίνεις που δεν στο είπε κανείς τα προηγούμενα χρόνια της ζωής σου. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να ομολογήσω δημοσίως ότι αρκετά έχω μάθει και από τον άσπονδο φίλο μου, καλό χριστιανό, κ. Blog-oti-nanai με πρώτο και καλύτερο ότι μπορείς να ποστάρεις φωτογραφίες και έγγραφα στο http://postimg.org/, που για μένα ήταν μεγάλη και άκρως χρήσιμη αποκάλυψη.

  2) Επειδή θα λείψω μέχρι την Πέμπτη το βράδυ σε ταξίδι στην Επαρχία, ας μού επιτραπεί να αποκαλύψω πού πήγε το σατανικό μυαλό μου, διαβάζοντας τον τίτλο του σημερινού Σαραντακείου άρθρου «ΕΝΦΙΑ στον Τύμβο»: Στον Μαρκήσιο Ντε Σάντ και στο μεγαλοφυές έργο του «120 Ημέρες στα Σόδομα»!..

  Πράγματι, στην αρχή του έργου, περιγράφοντας μία από τις τσατσάδες, την Τερέζα, γράφει επί λέξει ο θείος Μαρκήσιος: «Όσο για το αιδοίο της, ήταν η καταβόθρα όλης της φρίκης κι όλης της ακαθαρσίας, πραγματικός τύμβος που η δυσωδία του σου ‘φερνε λιποθυμία»!…

  Δεν είναι εκπληκτικό; Ο μεγαλοφυής Σάντ παρομοιάζει το γεροντικό αιδοίο της τσατσάς Τερέζας με έναν τύμβο που βρωμά και ζέχνει!.. Αλλά είναι έτσι τα πράγματα, ή πρόκειται περί εσκεμμένου λάθους των ανθελλήνων μεταφραστών Πέτρου Παπαδόπουλου και Τάκη Θεοδωρόπουλου;

  Επιτρέψτε μου να παραθέσω το σχετικό απόσπασμα των «120 Ημερών στα Σόδομα» σε τρείς γλώσσες (στο γαλλικό πρωτότυπο, στην ελληνική μετάφραση και στα αγγλικά), διότι έχει τεράστιο γλωσσολογικό ενδιαφέρον που θα εκτιμήσουν αμέσως οι γνώστες, όπως ο οικοδεσπότης μας κ. Σαραντάκος…

  ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ: «Thérèse avait soixante-deux ans. Elle était grande, mince, l’air d’un squelette, plus un seul cheveu sur la tête, pas une dent dans la bouche et exhalant par cette ouverture de son corps une odeur capable de renverser. Elle avait le cul criblé de blessures et les fesses si prodigieusement molles qu’on en pouvait rouler la peau autour d’un bâton; le trou de ce beau cul ressemblait à la bouche d’un volcan par la largeur, et pour l’odeur c’était une vraie lunette de commodités; de sa vie Thérèse n’avait, disait-elle, torché son cul, d’où il restait parfaitement démontré qu’il y avait encore de la merde de son enfance. Pour son vagin, c’était lé réceptacle de toutes les immondices et de toutes les horreurs, un véritable sépulcre dont la fétidité faisait évanouir»

  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Πέτρου Παπαδόπουλου και Τάκη Θεοδωρόπουλου από την έκδοση του «Εξάντα» 1981: «Η ΤΕΡΕΖΑ ήταν εξήντα δύο ετών, ψηλή , αδύνατη σαν σκελετός και δεν της είχε απομείνει ούτε μια τρίχα στο κεφάλι, ούτε ένα δόντι στο στόμα’ η μυρουδιά που έβγαινε aπό εκεί ήταν ικανή να σε ρίξει κάτω. Ο κώλος της ήταν διάτρητος από πληγές και οι γλουτοί της ήταν τόσο καταπληκτικά πλαδαροί που μπορούσες να τυλίξεις το δέρμα γύρω από ένα μπαστούνι’ η τρύπα αυτού του ωραίου κώλου έμοιαζε με κρατήρα ηφαιστείου και μύριζε σαν απόπατος. Η Τερέζα έλεγε ότι σ’ όλη της τη ζωή δεν είχε σκουπίσει ποτέ τον κώλο της, και είχε αποδειχτεί θαυμάσια ότι υπήρχαν ακόμη πάνω του σκατά από τα παιδικά της χρόνια. Όσο για το αιδοίο της, ήταν η καταβόθρα όλης της φρίκης κι όλης της ακαθαρσίας, πραγματικός τύμβος που η δυσωδία του σου ‘φερνε λιποθυμία»

  ΑΓΓΛΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: «Therиse was sixty-two; she was tall, thin, looked like a skeleton, not a hair was left on her head, not a tooth in her mouth, and from this opening in her body she exhaled an odor capable of flooring any bystander. Her ass was peppered with wounds, and her buttocks were so prodigiously slack one could have furled the skin around a walking stick; the hole in this splendid ass resembled the crater of a volcano what for width, and for aroma the pit of a privy; in all her life, Therиse declared, she had never once wiped her ass, whence we have proof positive that the shit of her infancy yet clung there. As for her vagina, it was the receptacle of everything ungodly, of every horror, a veritable sepulcher whose fetidity was enough to make you faint away»

  Όπως βλέπετε, και το γαλλικό πρωτότυπο και η αγγλική μετάφραση χρησιμοποιούν την λέξη «sepulcher» που σημαίνει «τάφος, μνήμα, κενοτάφιο, μαυσωλείο» και οι ανθέλληνες μεταφραστές (ο μακαριστός Πέτρος Παπαδόπουλος και ο γαλλομαθής συγγραφέας και αρθρογράφος της «Καθημερινής» Τάκης Θεοδωρόπουλος) χρησιμοποιούν την πανάρχαια ελληνική λέξη «τύμβος» για να μάς κάνουν να την σιχαθούμε. Ενώ η σωστή μετάφραση θα ήταν «τάφος»!…

  3) Και τώρα, επιτρέψτε μου να προσφέρω το μεγάλο αυτό έργο της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας («120 Ημέρες στα Σόδομα») ολόκληρο και χωρίς περικοπές, στα γαλλικά στα ελληνικά και στα αγγλικά. Συμβουλεύω τους γονείς οι οποίοι έχουν μικρά παιδιά που μαθαίνουν Ξένες γλώσσες, να τα βάλουν να μελετήσουν επισταμένως αυτές τις 3 εκδόσεις των «Σοδόμων», διότι είναι ο ευκολώτερος τρόπος να μάθει ένα μικρό παιδί γαλλικά και αγγλικά: Συγκρίνοντας μεταξύ τους τις μεταφράσεις ενός αριστουργήματος της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας. Έτσι έμαθε αγγλικά και γαλλικά ο Εαμοβούλγαρος το σωτήριο έτος 1981, αγοράζοντας την ελληνική μετάφραση των «Σοδόμων» από τον «Εξάντα» και τις γαλλο-αγγλικές εκδόσεις των «Σοδόμων» από το περίφημο βιβλιοπωλείο «Κάουφμαν» της οδού Σταδίου, που δεν υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια…

  Κατεβάστε την ελληνική έκδοση (σε pdf) των «120 Ημερών στα Σόδομα» εδώ

  http://www.uploadmb.com/dw.php?id=1410192411

  την αγγλική μετάφραση (σε epub) εδώ

  http://bookzz.org/book/1619008/af6145

  και το γαλλικό πρωτότυπο (σε pdf) του θείου Μαρκήσιου εδώ

  Click to access journees.pdf

  Με Αγάπη Χριστού

  ΕΑΜΟΒΟΥΛΓΑΡΟΣ

 100. IN said

  89: Για μένα το πιο εντυπωσιακό πολυσύλλαβο ακρώνυμο είναι ΟΠΕΚΕΠΕ. Τόνος στη λήγουσα, νομίζω, αν και τόσο μεγάλο που είναι προφέρεται και σε κομμάτια.

 101. Λ said

  ΄Εχουν ήδη ετοιμαστεί διαλέξεις για το θέμα του τύμβου της Αμφίπολης

  http://www.cyprusevents.net/events/lecture-tomb-kasta-amphipolis-2014/

  Δεν ξέρω αν είχε αρχαίους τάφους το κατεχόμενο χωριό Τύμπου κοντά στη Λευκωσία αλλά πολύ κοντά βρίκεται το ύψωμα Καφίζιν στο οποίο βρήκαν πολλές πινακίδες με επιγραφές στην Κυπροσυλλαβική γραφή.

  http://www.jstor.org/discover/10.2307/637337?uid=3737848&uid=2&uid=4&sid=21104666351163

 102. Λ said

  100. Το σελιπιονούς ήταν το πρώτο ακρώνυμο που έμαθα μικρή.

 103. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  101.>>αν είχε αρχαίους τάφους το κατεχόμενο χωριό Τύμπου
  Ωπ, καθένας πάει στα δικά του:
  Το Τυμπάκι στο Ν, Ηρακλείου ,να είχε σχέση με τύμβους; (Πα στη θεία Γκούγκλη να δω τί λένε οι σύντεκνοι για το χωριό ντος)
  Τύμπανο και τυμπανιαίος (και σεσηπώς) είναι από την ίδια ρίζα

 104. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  103. Τύμπανο και τυμπανιαίος (και σεσηπώς) είναι από την ίδια ρίζα ; (ερωτηματικό)
  57. Όλα τα κορίτσια είναι καρυάτιδες….μερικές τις βάζουν για κολώνες
  -Μαρμαροκολώνα μου! (Κατά Βέγγο)

  89.αρκτικόλεξα της δεκαετίας του ’80,
  οι ΈΓΕς

 105. Emphyrio said

  Για το 93:

  (Εσκισε τις προαλλες στο Λονδινο)

 106. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Για το Τυμπάκι, η ελληνική βίκη λέει:
  Η ερμηνεία από τη λέξη τύμβος δεν ευσταθεί και για έναν πρόσθετο λόγο: τύμβοι δεν απαντώνται στην Κρήτη, ούτε χρησιμοποιήθηκαν ποτέ στο παρελθόν ως τρόπος ταφής.
  Λάθος και που το σκέφτηκα.Οι κρητικοί ήταν (και είναι, θα θελα να πιστεύω) της χαράς τ΄Απάνω Κόσμου.

 107. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  97: Ευχαριστώ, τι να πει κανείς. Η διεύθυνση είναι sarantπαπάκιpt.lu

  100: Πριν από λίγο καιρό, γέλασα διαβάζοντας στο Κουλούρι ή σε κάποιο συναφές σάιτ την «είδηση»: Οπλισμένος συνταξιούχος εισβάλλει στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ απαιτώντας να μάθει τι σημαίνουν τα αρχικά.

 108. Το Λουξεμβούργο είναι, ως γνωστόν, φορολογικός παράδεισος 🙂 Στην πραγματική πρωτεύουσα της Ευρώπης 😉 το (ομολογουμένως μεγάλο) διαμέρισμα όπου μένω επιβαρύνεται με 3000 ευρώ ΦΑΠ το χρόνο, το δε τριάρι όπου έμενα πριν παντρευτώ με 1100. Αλλά: πρώτον, ο ΦΑΠ δεν είναι προοδευτικός (δέκα τέτοια διαμερίσματα να είχα, θα πλήρωνα ακριβώς τα δεκαπλάσια), και δεύτερον, το εισόδημα από νοίκια κύριων κατοικιών ουσιαστικά δεν φορολογείται.

 109. Λ said

  102. Φυσικά το σελιπιονους δεν είναι αρκτικόλεξο αλλα πλήρης πρόταση

 110. BLOG_OTI_NANAI said

  97: Στο άρθρο ο συντάκτης θέλει να συνδέσει το Ταλετόν με τους Ορφικούς, όμως ο Παυσανίας (3,20.5) λέει ότι ξόανο του Ορφέα δεν υπήρχε στο Ταλετό αλλά στις Θήρες, στον ναό της Ελευσίνιας Δήμητρας, όπου μπορούμε να υποθέσουμε ότι διεξάγονταν τα Ορφικά Μυστήρια. Αν θεωρούσαν τόσο ιερό τόπο το Ταλετό,δεν θα είχαν εκεί το άγαλμα του Ορφέα;

  Σημαντικό επίσης είναι, ότι ο Παυσανίας, γνωρίζει τι είναι οι Πυραμίδες και τις αναφέρει έτσι ακριβώς στο έργο του: «πυραμίδος σχήμα ου μεγάλης» (1,44.2) ή «πυραμίδας μεν τας παρά Αιγυπτίοις» (8,36.5).
  Έτσι, είναι δύσκολο να υποθέσουμε ότι θα έβλεπε ή θα μάθαινε ότι στην κορφή του Ταυγέτου υπήρχε Πυραμίδα και δεν θα το σημείωνε.

  Γενικά δεν βρήκα κάπου ούτε να υποθέτει κάποιος ότι υπάρχει εκεί πυραμίδα.

  Επίσης, το «Μέγα Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσας» του Πάπυρου, δεν συνδέει το Λακωνία ούτε με την πέτρα, ούτε με τον κώνο:

  λάκωνας
  και λάκων, ο, θηλ. λάκαινα (Α λάκων, -ωνος θηλ. λάκαινα) (ως εθνικό) Λάκωνας, Λάκαινα· ο κάτοικος τής Λακωνίας ή αυτός που κατάγεται από τη Λακωνία· || (νεοελλ.) (το αρσ.) ο λάκων· (ζωολ.) γένος κολεόπτερων εντόμων τής οικογένειας ελατερίδες· || (αρχ.) 1. (ως επίθ.) αυτός που προέρχεται από τη Λακωνία ή αυτός που χρησιμοποιείται από τους Λάκωνες· 2. (το θηλ.) αἱ Λάκαιναι· τίτλος έργου τού Σοφοκλέους· 3. ονομασία μιας ριξιάς τών κύβων.
  [ΕΤΥΜΟΛ. Ο τ. Λάκων είναι παράλληλος τού Λακεδαιμόνιος και χρησιμοποιήθηκε ως συντετμημένος τ. συνήθως στο καθημερινό λεξιλόγιο (βλ. και Λακεδαίμων)].

  Λακεδαίμων
  Λακεδαίμων, -ονος, ἡ (Α)· 1. η πρωτεύουσα τής Λακωνίας· 2. η Λακωνία· 3. (αρσ. και θηλ.) (ως επίθ.) αυτός που κατάγεται από τη Λακωνία.
  [ΕΤΥΜΟΛ. Αβέβαιης ετυμολ. Η λ. συνδέεται πιθ. με τη λ. λακεδάμα (=ὕδωρ ἁλμυρὸν ἁλσὶ πεποιημένον [ἁλικὶ ἐπικεχυμένον] ὅ πίνουσιν οἱ τῶν Μακεδόνων ἀγροῖκοι, κατά τον Ησύχιο), ενώ κατ’ άλλους το β’ συνθετικό της είναι η λ. δαίμων, με σημ. «μέρος». Κατ’ άλλη άποψη, η λ. ανάγεται σε τ. *Λακεν-αίμων < Λάκων + κύριο όν. Αἵμων, με ανομοίωση τού -ν- σε -δ. Κατ' άλλους, τέλος, η λ. ανήκει στο προελληνικό γλωσσικό υπόστρωμα].

 111. Λ said

  Παρεμπιπτόντως, η κωλοτούμπα στα Κυπριακά είναι κουτρουμπέλλα.

 112. Λ said

  106. Κατά που πέφτει το Τυμπάκι;

 113. Ριβαλντίνιο said

  » Πυραμίδα Ταϋγέτου »

  Με όλο τον σεβασμό μην δίνετε σημασία. Μάλλον πρόκειται για Ελληνο»βαρεμένους «.
  Για πρώτη φορά τέτοια είχα διαβάσει στα ΕΛΛΗΝΟΡΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΓΩΓΕΣ ξέρετε ποιων.

  http://www.mani.org.gr/taigetos/pir/piramida.htm

  » Όμως ότι πρόκειται περί τεχνικού-λαξευτού έργου και όχι φυσικού σχήματος αποδεικνύεται από την απόλυτη κανονικότητα της πυραμίδος και κυρίως από την τεχνητή οριζοντίωση της βάσεώς της »

  ( Αχαχουχα )

  » Απόσπασμα άρθρου του κ.Παναγιώτη Χατζηιωάννου με τίτλο “Οι πυραμίδες των Ελλήνων (στην Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Αμερική)”, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΔΑΥΛΟΣ (Τ. 148, Απρίλιος 1994). »

  ΔΑΥΛΟΣΔΑΥΛΟΣΔΑΥΛΟΣΔΑΥΛΟΣΔΑΥΛΟΣΔΑΥΛΟΣΔΑΥΛΟΣΔΑΥΛΟΣΔΑΥΛΟΣΔΑΥΛΟΣΔΑΥΛΟΣΔΑΥΛΟΣΔΑΥΛΟΣΔΑΥΛΟΣΔΑΥΛΟΣΔΑΥΛΟΣΔΑΥΛΟΣΔΑΥΛΟΣΔΑΥΛΟΣ

 114. Εαμοβούλγαρε, διακρίνω μήπως κάποια ίχνη κοπρολαγνείας; Πουφ! Είπαμε να μην ανεβάσεις τον Πλεύρη, αλλά Παναγία μου, αυτό βρήκες να μας τρατάρεις απόψε;
  Για τη συγκεκριμένη σου παρατήρηση πάντως, έχεις απόλυτο δίκιο. Το γαλλικό sépulcre πράγματι δύσκολα μεταφράζεται, και οπωσδήποτε όχι ‘τύμβος’, διότι έχει τις συμπαραδηλώσεις του ευαγγελικού «τάφοι κεκονιαμένοι, οίτινες… έσωθεν γέμουσιν οστέων νεκρών και πάσης ακαθαρσίας». Ούτε και το ‘τάφος’ είναι ιδεώδες, γιατί στα ελληνικά δεν είναι αποκρουστικό. Να λέγαμε μήπως ‘λάκκος’; Ή να προσθέταμε το επίθετο ‘ανοιχτός’; (Ο ανοιχτός τάφος είναι αποκρουστικό πράμα, και αυτό που παρομοιάζεται με sépulcre είναι ανοιχτό!)

 115. Theo said

  Ένα αρκτικόλεξο που μου είχε κάνει εντύπωση πρίν καμιά δεκαετία (και τονίζεται στην παραλήγουσα): ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ.

 116. Πάνος με πεζά said

  Mη γελάτε καθόλου με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, γιατί σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, πλερώνει !
  Η αλήθεια όμως είναι ότι κι εγώ όταν το πρωτοάκουσα, θυμήθηκα το στίχο του Ρίτσου «Άιντε και ντε, άιντε και ντε, άιντε ντε…» που έχει κυκλώσει με όμορφη, στριφνή μουσική ο Μαμαγκάκης, κι έχει τραγουδήσει ο Πουλόπουλος.

  (Με την ευκαιρία, εξακολουθεί για χρόνια να μένει αναπάντητο το κουιζ : «Αν ο Βιολάρης παίξει το βιολί του, ο Πουλόπουλος τι θα έπρεπε να παίξει;») 🙂

 117. NM said

  Λ (#112): Τυμπάκι
  http://en.wikipedia.org/wiki/Tympaki

 118. sarant said

  115: Αυτό σαν κορακίστικα ακούγεται 🙂

 119. Πάνος με πεζά said

  Υπήρξαν ιδιαίτερα κακόηχα ακρώνυμα, αλλά κουτσά-στραβά περπάτησαν :

  -ξεκινώντας από το δικό μας ΤΣΜΕΔΕ
  -το ΝΙΜΤΣ (απλοποιητικά Νίμιτς)
  -το ΣΧΟΑΠ (Οικιστικό σχέδιο, μου διαφεύγει ακριβώς)
  -το ΕΤΕΡΠΣ (ταμείο όπου συνεισφέρεις για την κατασκευή θέσεων στάθμευσης, αν δεν μπορείς να τις πραγματοποιήσεις στην οικοδομή σου)
  -η ΑΔΣΕΝ (στρατιωτική και μπερδευόμενη ως ΑΣΔΕΝ)
  -οι ΣΒΙΕ (όχι ιδιαίτερα κακόηχο από μόνο του, αλλά πήγαινε μαζί ως «Σχολαί ΣΒΙΕ»)
  -το (παλιό) ΥΠΕΠΘ που πάντα απλοποιούνταν σε «Υπουργείο Παιδείας»
  -το ΤΑΕΔΞΥ ή κάπως έτσι, ασφαλιστικό ταμείο κάποιας ειδικής επαγγελματικής ομάδας,
  -ο ΕΟΠΥΥ, ζωή σ’ ελόγου μας όμως γι αυτόν, πάνω που καθιερώθηκε,
  -ο ΟΚΧΕ (Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας)
  κλπ.

  Και ένα παράξενο, η «ΑΝΕΝΔΥΚ», Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρία Δυτικής Κρήτης, που νομίζω ότι κατέχει το πλοίο «ΔαςκαλοΖhάννης», που πάει στη Γαύδο.

 120. gryphon said

  Για καποια χρονια καπου στα τελη τηςδεκαετιαςτου 80 ειχε γινει αρκετα γνωστο το Τυμπακι (εγω δηλαδη τοτε το εμαθα) γιατι στο αεροδρομιο γινοταν οι αγωνες για το Πρωταθλημα ταχυτητος μοτοσυκλετων (υπηρχε καποτε και τετοιο) πριν παει σε αλλο αεροδρομιο στην Τριπολη.Και αγωνες αυτοκινητων νομιζω.Ακομα γινονται κατι αγωνες εκε ι ντραγκστερ και ντριφτ νομιζω

 121. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  111,112 Κουλουμούντρα η κολωτούμπα σ΄εμάς.
  Τούμπο λέμε τη φιάλη με το υγραέριο.
  Το Τυμπάκι* είναι πολίχνη στα νότια του Ν. Ηρακλείου,κοντά στα Μάταλα, φημισμένο για τα πρώιμα κηπευτικά του. Μέγας ανταγωνισμός με τη Γεράπετρό μου για το πού θα βγάζανε νωρίτερα υπαίθριες ντομάτες και θα πετύχαιναν καλύτερες τιμές γύρω στα Χριστούγεννα.Τώρα με τα θερμοκήπια,άλλαξε το τοπίο γενικά.
  116.ο βιολάρης τα βιολιά του, ο πουλόπουλος , τα φτερά του. 🙂

  Αρκτικόλεξα: τεαπόκα, Κουθουβουέ, ετεάμ

  Με τα πρώτα μου γράμματα, στο μπακάλικό μας μάθαινα τί λένε τα αρχικά πάνω στα κασόνια ή κουτιά από την πραμάτεια.Μερικά που περήφανα πρόβαλα στ΄ άλλα παιδιά: Χρωπεί, ελβιχρώμ, Ελβιέλα.
  Μαζί, μάθαινα τα πρώτα τής δημόσιας ,ας πούμε, συναλλαγής: Τέβε, ετέ, ατέ. Ο αδελφός μου πρωτοείπε τον ΌΦΗ και τον ΌΦΙ (Ιεράπετρας)

  *επαρχία Πυργιωτίσσης, με πρωτεύουσα το Τυμπάκι, λέγαμε στο δημοτικό. Ήταν μαρτύριο ο Ν.Ηρακλείου με τις εφτά επαρχίες του που καμιά δεν είχε ίδιο όνομα με την πρωτεύουσά της,ή και το Νομό,ιδανικά, να ευκολυνόμαστε/Ξεκίναγε:Επαρχία Τεμένους με πρωτεύουσα το Ηράκλειο! Τώρα με τον Καλλικράτη, άλλα γιάλλα.

 122. Πάνος με πεζά said

  To Τυμπάκι είναι κι αυτό ένας μεγάλος «μουσαμάς», σαν την Ιεράπετρα. Θέλω να πώ, είναι το αντίστοιχο σε πόλη θερμοκηπίων, στο Νομό Ηρακλείου. Βρίσκεται στην έξοδο της πεδιάδας της Μεσσαράς, μεταξύ Ματάλων και Αζίας Γαλήνης. Και νομίζω ότι έχει και μονάδα της Π.Α.

 123. Πέπε said

  103. Τύμπανο και τυμπανιαίος (και σεσηπώς) είναι από την ίδια ρίζα ;

  Ναι, φυσικά. Τυμπανιαίος θα πει τουμπανιασμένος.

  Όσο για το Τυμπάκι, αν δεν έχει σχέση με τον τύμβο, μήπως κακώς γράφεται με υ;

 124. Πάνος με πεζά said

  Το «Χρωπεί» (μάλλον «Χρωματοβιομηχανία Πειραιώς»;) έχει μιαν αξία : ιδιοκτήτης της βιομηχανίας ήταν ο Ανδρέας Σοφιανόπουλος (φαντάζομαι γνωστός για τις προβλέψεις του περί της καταστροφής της ελληνικής παραγωγής από δεκαετίες πριν…), ο οποίος είχε και χόμπυ να τρέχει σε αγώνες αυτοκινήτου, με το ανναγραμματισμένο ψευδώνυμο «Ειπώρχ» (ή δεν ξέρω με ποιά ορθογραφία).

  Ο Πουλόπουλος φλάουτο με ράμφος, βρε ! 🙂

  Νοικοκύρη, κάποτε να κάνουμε κι ένα άρθρο με τις ομομασίες βοιμηχανιών-είμαι-καθρέφτης-του-τι-φτιάχνω : π.χ. ΛΥΟΣΠΙΤ, ΒΙΟΦΟΥΡΝ, ΣΙΤΑΛΟΥΜΙΝ, VIOCADO κλπ.

 125. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  121. Για το Χρω-πεί, μου φαινόταν αδιανόητο να λένε «χρωματουργεία Πειραιώς» εκεί που βγάζανε την καλμαλίνη!
  Τα άλλα, ελ ληνκή βι ομηχανία χρωμ άτων, ελ ληνική βι ομηχανία ελα στικών

 126. Πέπε said

  123 συμπλ.:

  > > τυμπανιαίος (και σεσηπώς)

  νομίζω η στερεότυπη έκφραση είναι οδωδός και τυμπανιαίο (πτώμα): ζέχνον και τπυμπανιασμένο (ώδωδα = πρκ. του όζω)

 127. sarant said

  124: Να βρούμε και καμιά χορηγία τότε 🙂

  126: Ναι, έτσι που το λες είναι.

 128. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  126.Πέπε, >>η στερεότυπη έκφραση ωδοδός
  Για να μην το ξαναπώ επειδή θαρρώ αναφερθήκαμε πάλι καναδυό φορές, δεν ξέρω πώς μου ήρθε το σεσηπώς.

  Ακου δυο τοπικά αινίγματα που τα λέγαμε παιδιά:
  Από παέ και στα Χανιά,θωρώ τη θεια μου και γελά. Τί είναι;
  Από παέ και στο Τυμπάκι, θωρώ το μπάρμπα μου και χάσκει. Τί είναι;

 129. Πάνος με πεζά said

  Έβγανε και φαρμακευτικά,αλλά (νομίζω) έβγανε και χρώματα…

 130. Πέπε said

  128: ;;;

  Κανένα φρούτο που μέχρι να το μεταφέρεις σε μεγάλες αποστάσεις σκάει;

  (Άσε, μη μας πεις ακόμα, μήπως το βρει κανείς)

 131. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  128.Είναι όμορφες οι απαντήσεις στα αινίγματα.Άραγε να τις ξέρετε με άλλες πόλεις ,ας πούμε

 132. Πέπε said

  Για τα αρκτικόλεξα πάντα ήθελα να σχολιάσω ότι μερικά κακώς υπάρχουν. Πρώτον, πρέπει κάπως να διαβάζεται το έρμο. Αν είναι να στραμπουλήξεις τη γλώσσα σου (όπως έκανε λ.χ. ο Αΰδμ του Τυβ όταν ήμουν Υπάξ στο Κεβόπ) άσ’ το, πες το καλύτερα ολόκληρο. Δεύτερον, υπάρχει μια πρόσφατη τάση σε ορισμένα ειδικά κείμενα μια κεντρική και συχνά επαναλαμβανόμενη ομάδα λέξεων να αντικαθίσταται από τα αρχικά της. Πες για παράδειγμα ότι σ’ ένα κείμενο για τους τάφους της Αμφίπολης η Αρχαιολογική Υπηρεσία αναφερόταν ως ΑΥ. Αυτό είναι μια αμερικανιά που για τους Αμερικάνους έχει νόημα, αφού όλα σχεδόν τα ονόματα των γραμμάτων τους είναι μονοσύλλαβα. Στα λληνικά, μέχρι να πεις αλφαΰψιλον, δεν έχεις και καμιά αξιοσημείωτη εξοικονόμηση κόπου και χρόνου.

 133. smerdaleos said

  Όσοι ψάχνουν πυραμίδες στα Βαλκάνια μας πρόλαβαν οι Βόσνιοι κι οι Ρομά της ΠΓΔΜ:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Bosnian_pyramid_claims

  Seven leading European archaeologists have issued a European Association of Archaeologists Declaration stating:
  We, the undersigned professional archaeologists from all parts of Europe, wish to protest strongly at the continuing support by the Bosnian authorities for the so-called «pyramid» project being conducted on hills at and near Visoko. This scheme is a cruel hoax on an unsuspecting public and has no place in the world of genuine science. It is a waste of scarce resources that would be much better used in protecting the genuine archaeological heritage and is diverting attention from the pressing problems that are affecting professional archaeologists in Bosnia-Herzegovina on a daily basis.

  Όσον αφορά ορισμένους Ρομά από την ΠΓΔΜ, μόλις έμαθαν ότι ο όρος «Γύφτος», «Gupče», «Gypsy» κλπ προέρχονται από τον όρο «Αιγύπτιος» άρχισαν να πιστεύουν ότι είναι γνήσιοι απόγονοι των αρχαίων Αιγυπτίων που η Κλεοπάτρα (την οποία θεωρούν ως σύγχρονη του Μεγάλου Αλεξάνδρου) έστειλε πίσω στη «Μακεδονία» για να δουν πως είναι σαν χώρα και τώρα απαιτούν σαν μνημίο στο κέντρο των Σκοπίων μια Πυραμίδα !!!

  [08:40]

 134. Voulagx said

  «Υπάρχει θέμα παρουσίας μας στο κόμμα, αλλά δεν θα κάνουμε σήμερα κάποιες ανακοινώσεις».
  Τι υπονοεί; Ότι θα κανουν άλλες ανακοινωσεις;
  Από εδώ: http://www.avgi.gr/article/3940590/stin-porta-tis-exodou-apo-ti-dimar-o-sp-lukoudis

 135. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  124.>>Το “Χρωπεί”
  Κοίτα τώρα πώς συμπλήρωσα τις πληροφορίες!
  Στο τέλος του δημοτικού που ήλθα στην Αθήνα, το αυτοκίνητο από το καράβι, περνούσε χάραμα από τα φουγάρα,τις μάντρες και τα μηχανουργεία της Πειραιώς.Κι εκεί δεξιά ανεβαίνοντας είδα έκπληκτη την πρώτη φορά,κι ύστερα ψάχνοντάς τα κάθε φορά, τα μεγάλα γράμματα ΧΡΩ-ΠΕΙ.Να κάτι που ήξερα ήδη κι εγώ απ΄το μακρινό μου χωριό,από το τσίγκινο κουτί στο ράφι του μαγαζιού.Ένα σημάδι πες γνωριμιάς με τη νέα (και μόνιμης, αχ) πατρίδα.
  Δεν έχω ακόμη «συμβιβαστεί»με την καινούργια εικόνα της Πειραιώς με τα συνεχόμενα πολιτιστικά στέκια πια και το Γκάζι σε τρελές δόξες. Όλα τα νομίζω άλλοτε μακρινά κι άλλοτε δίπλα. Μπερδεύω τα νούμερα και τις περιοχές κατά μήκους του καπνισμένου λερού δρόμου της μνήμης μου μεταξύ Λιμανιού κι Ομόνοιας. Και σα να τ αφήνω κι επίτηδες αξεδιάλυτα και ψάχνομαι κάθε φορά.

 136. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  134.Νωρίτερα, στην άκρη του αυτιού μου έφτασε από το ράδιο, ότι ο Λυκούδης θα ανεξαρτοποιηθεί κρατώντας την έδρα αλλά δεν το πρόσεχα και δεν κατάλαβα αν ήταν κάτι που ειπώθηκε, έστω και χωρίς επίσημη ανακοίνωση ή ο δημοσιογράφος είχε απλώς πληροφορία,Μετά έπεσε σιωπητήριο για ύπνο και δεν ξανάκουσα.

 137. Μακρυσαίος said

  @99 Εαμοβούλγαρε, ευχαριστούμε για τα Σόδομα! Όσο για το ατμοσφαιρικό βιβλιοπωλείο του Κάουφμαν, δεν πάνε δα και πολλά χρόνια που έκλεισε, μόλις δυο-τρία. Πήρε την κάτω βόλτα μετά τα γεγονότα της Marfin.

 138. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  135.ξέφυγε ένα «κατά μήκους» βλέπω τώρα.
  Τα αρκτικόλεξα στο δημόσιο έχουν και λίγο πλάκα: ο υπέξ, ο υποίκ, ο υπέσ, ο υδδμήδ (αυτός είναι ο Κυριάκος), ο υπέπθ (Λομβάρδος), η υποτ (Όλγα)

 139. Emphyrio said

  Αφου το χρωματουργειο ασχολειται με χημικες ουσιες, μπορει ευκολα να φτιαξει και φαρμακα (ελπιζω σε αλλη γραμμη παραγωγης).

 140. Gpoint said

  Δεν αναφέρθηκε στα αρτικόλεξα το κάπα έψιλον (κρυφός εραστής)

 141. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  139.>>η χρωματουργεία
  Προφανώς, αλλά στο παιδικό μου μυαλό…
  138. Υδιμήδ (ης) ο Μητσότ
  140. Τζι, συστήνεται κάποιος έτσι; ή λες πίσω του-της, για τον άλλον, : «κάπα έψιλον»!
  Παλιά,με μια ομάδα που δουλεύαμε,θεσπίσαμε(ο επικεφαλής το εισηγήθηκε) την άδεια Εψιλον Άλφα (από τη σημαία) :Ερωτική άδεια.

 142. Πάνος με πεζά said

  Όπως διαβάζω, η XΡΩΠΕΙ πρωτοξεκίνησε τα τέλη του 19ου αιώνα ως Χρωματουργεία. Ο Σοφιανόπουλος τη δεκαετία του 50 την έκανε φαρμακευτική, Μάλιστα ανταγωνίστηκε «στα ίσα» την Ασπιρίνη με το «Αλγκόν».

  Αλλά όπως λέει και κάποιος, στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί…(αν και την έφαγαν από το Depon-το Depon ποιος το φτιάνει;)

 143. IN said

  142 τέλος: Λίγο δύσκολο να το βρεις online, γιατί φαίνεται ότι μόνον στην Ελλάδα χρησιμοποείται αυτή η μάρκα, αλλά το φτιάχνει η BRISTOL-MYERS SQUIBB A.E (δια του λόγου το αληθές: http://www.sfee.gr/en/spc-farmako/DEPON)

 144. Γς said

  142:
  >το Depon ποιος το φτιάνει;

  Εσύ ευνοείς το σύνηθες Depon, το αναβράζον και τέτοια.
  Κυκλοφορεί όμως και ως υπόθετο.

  Μόνο που δεν λέγεται Depon αλλά Decol

 145. IN said

  142α: Το «Αλγκόν» (που είχε την ίδια δραστική ουσία με την ασπιρίνη) φαίνεται πως εξακολουθεί να είναι αδειοδοτημένο: http://www.galinos.gr/web/drugs/main/packages/12571

  Κάτοχος της άδειας εμφανίζεται μία εταιρία Lavipharm ΑΕ. Στην ιστοσελίδα της, όμως (http://www.lavipharm.gr/) δεν περιλαμβάνει ανάμεσα στα φάρμακα που πουλάει το Αλγκόν και συμπεραίνουμε ότι μάλλον δεν αξιοποιεί την άδεια που κατέχει.

 146. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #145
  http://www.lavipharm.gr/articles.aspx?cid=19&aid=90

 147. Πάνος με πεζά said

  @ 144 : Μα, υπάρχει και το ποίμα

  «Της ψ… μου το κεφάλι
  τό’ πιασαν πονοκεφάλοι,
  και το στόμα σου λοιπόν,
  πιο καλό κι από DEPON»

 148. sarant said

  Είναι αρκετά συνηθισμένο μια μάρκα σκευάσματος να κυκλοφορεί μόνο σε μια χώρα, νομίζω.

 149. IN said

  146: Α, μάλιστα, το έχουνε στα OTC (over-the-counter, προφανώς, δηλ. χωρίς συνταγή). Μάλιστα, να που επιζεί και το Αλγκόν, λοιπόν!

 150. Γς said

  145:

  Κι είχα κι ένα συμμαθητή, που ο μπάρμπας του έγινε Υπουργός Υγείας σε κάποια Υπηρεσιακή κυβέρνηση [για κάτι 24ωρα;].

  Μου έλεγε ότι έλυσε το οικονομικό πρόβλημα της οικογένειάς του, υπογράφοντας μερικές άδειες κυκλοφορίες φαρμακευτικών σκευασμάτων που εκκρεμούσαν χρόνια.

 151. Γς said

  140:

  Ούτε το ΜΑΚ

  Το έγραφε παντού.
  Ηταν για τον Γς [Μανούλα μου Αγάπη μου, Καρδούλα μου].

  Τα συνήθιζε αυτά.
  Στο σπίτι που (συ)ζούσαμε ήταν γεμάτο από τέτοια.
  Και πάω να κάνω ένα τλφ κάποτε και τι είδα;
  Στο χαρτάκι που γράφαμε τον αριθμό τηλφ της συσκευής [και που το ειχε αντικαταστήσει με ένα άλλο που έγραφε «Γιάννη σ αγαπώ»] το είχε γυρίσει ανάποδα η ζηλιάρα κόρη μου και είχε γράψει: «Γιάννη είσαι μαλάκας».

 152. α said

  εκει στην αμφιπολη ειχε υπηρετησει την θητεια του στον στρατο της εθνικης αμυνας ο σκαριμπας και εχει γραψει και σχετικο διηγημα με αντιπολεμικο χαρακτηρα στο υπαρχων μουσειο που ηταν λιγο παραμελημενο υπαρχουν εικονες που αναφερονται σε αρχαιλογικες εργασιες κατα την διαρκεια του 1παγκοσμιου πολεμου

 153. sarant said

  152: Δεν το ήξερα για τον Σκαρίμπα -θυμάστε τον τίτλο του διηγήματος;

 154. α said

  φυγη προς τα εμπρος και περιπολος ζ

 155. Νέο Kid Στο Block said

  Το κερδίσαμε το αρτικόλεξο του μουντιάλ!
  BiH -Cyprus 1-2 !! 😆

 156. Νέο Kid Στο Block said

  155. Όχι «Χριστοφής» βρε καλαμαράδες… Χριστοφή! Genitive rulz!

 157. sarant said

  154: Ευχαριστώ!

  155: Μπράβο οι κουμπάροι!

 158. ΑΚ said

  1: http://www.youtube.com/watch?v=oKfXak_NOCo

 159. cronopiusa said

  Το Κουλούρι: Καταργούνται όσοι οργανισμοί του Δημοσίου δεν περιέχουν αρκετά φωνήεντα στο ακρωνύμιο τους

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: