Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο Π. Κωστόπουλος και ο Νόμος του Μπούμερανγκ

Posted by sarant στο 22 Σεπτεμβρίου, 2014


Επειδή το μεσημέρι έχω ταξίδι και χτες μιλούσα σ’ ένα συνέδριο, έλεγα να μην ανεβάσω άρθρο για σήμερα, αλλά τελικά λυπήθηκα να σπάσω το σερί της αδιάλειπτης καθημερινής δημοσίευσης, που κι εγώ δεν ξέρω από πότε βαστάει -πάντως αρκετούς μήνες. Κατά ευτυχή σύμπτωση, όταν ετοίμαζα τα προχτεσινά μεζεδάκια, είδα ότι ένα μεγαλούτσικο κομμάτι δεν χωρούσε καλά στην πιατέλα, οπότε, για να μη σας μπουχτίσω, το αφαίρεσα και το έβαλα στο ψυγείο -και το σερβίρω τώρα αναβαθμισμένο σε άρθρο ή έστω σε αρθράκι.

Διάβασα τις προάλλες το κύριο άρθρο (θα το λέγαμε έτσι, αν δημοσιευόταν σε συμβατικό περιοδικό) του κ. Πέτρου Κωστόπουλου στον ιστότοπο toratora.gr. Όπως δείχνει και ο τίτλος, «Επιστρέφω στον τόπο του εγκλήματος», ο κ. Π.Κ. ανακοινώνει ότι πρόκειται να κάνει μια νέα αρχή, αυτή τη φορά όχι με έντυπα μέσα όπως παλιότερα, αλλά με έναν ιστότοπο.

Θα ήμουν ίσως ο πιο ακατάλληλος για να σχολιάσω τον κ. Π.Κ. και την προηγούμενη δράση του, για τον πολύ απλό λόγο ότι δεν θυμάμαι να έχω ποτέ διαβάσει έστω και μια σελίδα από τα πολλά και ποικίλα περιοδικά που έβγαζε τον καιρό της δόξας του, αν και ομολογώ ότι ξέρω τους τίτλους από μερικά (Νίτρο και Κλικ) και δεν αποκλείω εντελώς να έχω ξεφυλλίσει κάποιο απ’ αυτά σε αίθουσες αναμονής γιατρών και οδοντιάτρων. Αλλά δεν πρόκειται να μπω στην ουσία όσων γράφει στο άρθρο του, παρά μόνο ίσως για να επιβεβαιώσω ότι, τουλάχιστον στους κύκλους όπου κινούμαι, το όνομα του κ. Π.Κ. πράγματι συνδέεται με τα χειρότερα χαρακτηριστικά της χαζής δεκαπενταετίας που μας έφερε στη σημερινή κατάσταση. Δεν τον θεωρούν βέβαια υπεύθυνο για την οικονομική κρίση, όπως (καμαρώνοντας τάχα; ) υποστηρίζει στο άρθρο του, αλλά το γεγονός είναι ότι σε πλατιά στρώματα Ελλήνων το είδος της δημόσιας παρέμβασης και της δημοσιογραφίας που πρόβαλε και υπηρέτησε ο κ. Π.Κ. έχει απαξιωθεί, μάλλον ανεπανόρθωτα.

Αυτό παραδέχεται κι ο ίδιος, ξεκινώντας το άρθρο του: Ποτέ δεν κατάλαβα πώς με το να ασχολείσαι με το LifeStyle μπορεί να έχει μετατραπεί σε ειδεχθές έγκλημα. Δεν αρνείται ότι υπάρχει αυτή η αντίληψη, απλώς δεν μπορεί να καταλάβει πώς έγινε, πώς έγινε και θεωρήθηκε η λαϊφοστιλάτη δημοσιογραφία αποδιοπομπαίος τράγος.

Η λέξη αυτή (λαϊφοστιλάτος) είναι δική μου πατέντα, έχω προσθέσει κι ένα ο, μισό ευφωνικό μισό συνδετικό. Ο κ. Π.Κ. προτιμά να γράφει LifeStyle και το ορίζει ως «οτιδήποτε δεν έχει σχέση με την πολιτική». Θα έλεγα πως ο ορισμός αυτός μπάζει από δυο μεριές. Από τη μια, επειδή πολύ περισσότερα πράγματα έχουν σχέση με την πολιτική απ’ όσα θέλουν να μας πείσουν όσοι λένε ότι μόνο η πολιτική έχει σχέση με την πολιτική. Το γιατί, ας πούμε, δεν μπορεί ο καθένας να αποκτήσει όσα διαφημίζουν τα λαϊφοστιλάτα περιοδικά, μάλλον με την πολιτική έχει σχέση. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που δεν έχουν άμεση σχέση με την πολιτική, τουλάχιστον με την τρέχουσα πολιτική, όπως η θεωρία των αριθμών ή η ετυμολογία, που βέβαια δεν χαρακτηρίζονται LifeStyle και δεν έχουν καμιάν ελπίδα να φιλοξενηθούν στις σελίδες των περιοδικών του κ. Π.Κ.

Αλλά εδώ λεξιλογούμε. Οπότε θα σταθώ σε ένα απόσπασμα από το άρθρο του κ. Π.Κ., που είναι κι αυτό που μου έδωσε το έναυσμα για το σημερινό άρθρο. Γράφει λοιπόν: Στο internet έχει ξεφτιλιστεί η ελληνική γλώσσα. Θέλω να γράφουμε καλά στο ToraTora.gr. Θέλω να έχουμε stories. Θέλω όλα να τα γράφουμε με χιούμορ.

Βέβαια, από κάποιον που διαμαρτύρεται για την κακή ποιότητα των ελληνικών στο Διαδίκτυο θα περίμενε κανείς να μην έχει τόσο φτωχό λεξιλόγιο που να μη βρίσκει μια ελληνική λέξη για το «stories» (και μην το πάμε ετυμολογικά, ότι πρόκειται για λέξη ελληνικής αρχής). Αλλά ας το προσπεράσουμε αυτό. Αφού λοιπόν ο Π.Κ. θέλει να γράφουν όλοι καλά στο ToraTora.gr, τηρεί άραγε ο ίδιος την προγραμματική του ευχή ή εντολή;

Φοβάμαι πως όχι. Ας ξεκινήσουμε από το πιο επιφανειακό, την ορθογραφία, που δεν σημαίνει βέβαια πολλά, αλλά είναι το πρώτο που προσέχει κανείς -και ίσως όχι άδικα, αφού οι ανορθογραφίες δείχνουν οπωσδήποτε τσαπατσουλιά και έλλειψη επαγγελματισμού και δεν συγχωρούνται σ’ έναν επαγγελματικόν ιστότοπο. Αμέσως μετά την ευχή του  να γράφουν καλά ελληνικά, ο Κ.Π. γράφει: «Σιγά την σοβαρότητα της showbiz για να καταγγείλλεις κιόλας.» Τέτοιος τύπος δεν υπάρχει, τα δύο λ είναι λάθος: να την καταγγείλεις -ή ίσως να την καταγγέλλεις, πάντως ποτέ «να την καταγγείλλεις».

Και αμέσως πιο κάτω: «Να βάζει τα νέα του τόπου που δεν με προσβάλουν…» Ατυχία! Εδώ ήθελε λλ. Είναι από τα λάθη που δεν τα πιάνει ο κ. Σπελ Τσέκερ, μια και τύπος «προσβάλουν» υπάρχει -στην υποτακτική αορίστου ή στον στιγμιαίο μέλλοντα. Βέβαια, θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο συνολικός αριθμός των λ στο άρθρο είναι σωστός, αλλά αυτό δεν αναιρεί τις ανορθογραφίες.

Πάμε σε πιο ουσιαστικά πράγματα. Σε ένα σημείο του άρθρου του, ο κ. Π.Κ. παραπονιέται ότι όσοι τον επέκριναν για άσεμνα παρέβλεψαν πιο άσεμνα θέματα σε έντυπα ανταγωνιστών του: Ουδείς από όλα αυτά τα τυπάκια, δεν ασχολήθηκε με το αιδοίο φάτσα-κάρτα του PlayBoy των Αττικών Εκδόσεων…

Καταρχάς, ή «κανείς δεν ασχολήθηκε» ή «ουδείς ασχολήθηκε». Το «ουδείς» είναι κληρονομιά της αρχαίας, που δεν αγαπάει τη διπλή άρνηση, σε αντίθεση με την κοινή νεοελληνική που την χρειάζεται οπωσδήποτε. Το «ουδείς δεν ασχολήθηκε» ασφαλώς δεν είναι καλά ελληνικά. Αλλά μήπως είναι καλύτερη η συνέχεια; Δεν μ’ ενοχλεί το «αιδοίο» (αν και πιο κάτω υπάρχει απερίφραστη αναφορά σε «κώλο» και όχι π.χ. σε «οπίσθια») αλλά δεν είναι στραμπουληγμένη όλη η φράση;

Και αλλού: Έβγαλα πρόσωπα πολλές φορές που δεν άξιζαν να δαπανηθούν ούτε δύο γραμμάρια μελανιού. Πέρα από την περίεργη σειρά των λέξεων, αυτό το «που δεν άξιζαν» ασφαλώς προδιαθέτει για ενεργητικό ρήμα. Χίλιοι καλύτεροι τρόποι υπάρχουν να διατυπωθεί η πρόταση: «που γι’ αυτά δεν άξιζε να δαπανηθούν…» ή «έβγαλα πρόσωπα που δεν άξιζαν ούτε γραμμάριο να ξοδέψεις γι’ αυτά» ή «πρόσωπα για τα οποία ούτε δυο γραμμάρια δεν άξιζε να ξοδέψεις» κτλ. Πάντως αυτά καλά ελληνικά δεν μου φαίνονται.

Και σε άλλο σημείο, εκεί που ο Π.Κ. ανακοινώνει τις αρχές με τις οποίες θα λειτουργήσει ο νέος του ιστότοπος: Ακόμη κι αν κάποιος μια μέρα την «ακούσει», θα μπορούσε σε δύο μέρες να δει εγκώμιο για αυτόν εάν έπραττε κάτι που το άξιζε.

Τόνισα το «θα», διότι από τη διατύπωση της φράσης δεν είναι καθόλου σαφές ότι ο Π.Κ. αναφέρεται στο μέλλον. Ούτε και ο υποθετικός λόγος στέκει σωστά αφού δεν πρόκειται για το απραγματοποίητο, αλλά για κάτι που είναι πιθανό να γίνει στο μέλλον (αν κάνει κάτι αξιόλογο, θα εγκωμιαστεί). Και, το κερασάκι, όταν λέμε «την ακούω», στην αργκό σημαίνει κυρίως «μαστουρώνομαι, φτιάχνομαι». Όταν θέλουμε να πούμε «δέχομαι επίπληξη, μου τα ψέλνουν» ο δόκιμος τύπος είναι «τα ακούω». Αυτές οι λεπτές διαφορές κάνουν τα καλά ελληνικά.

Αλλά και το υστερόγραφο του άρθρου, που υποτίθεται πως είναι το τελευταίο βέλος του συντάκτη και πρέπει να είναι μεστό και εύστοχο, σας φαίνεται καλοδιατυπωμένο; Όσοι από αυτούς που με βρίζουν και με συκοφαντούν θέλουν να το κάνουν, θα τους παρακαλούσα να το κάνουν πολύ έντονα αυτές τις μέρες.

Εγώ δεν το βρίσκω καθόλου καλοδιατυπωμένο. Οπότε, πριν μιλήσει για κακά ελληνικά στο Διαδίκτυο, ο κ. Π. Κωστόπουλος καλά θα έκανε να κοιτάξει πρώτα τα δικά του κείμενα, μια και το μόνο που κατάφερε ήταν να επιβεβαιώσει για μιαν ακόμα φορά τον πανίσχυρο Νόμο του Μπούμερανγκ -ή, αν προτιμάτε, νόμο του Μέφρι. Στην ίδια παράγραφο όπου ο κ. Κωστόπουλος αποφαίνεται ότι η γλώσσα έχει ξεφτιλιστεί στο Διαδίκτυο, συναντάμε και το «καταγγείλλει»: όπερ έδει δείξαι!

139 Σχόλια προς “Ο Π. Κωστόπουλος και ο Νόμος του Μπούμερανγκ”

 1. merketta said

  το όνομα του κ. Π.Κ. πράγματι συνδέεται με τα χειρότερα χαρακτηριστικά της χαζής δεκαπενταετίας που μας έφερε στη σημερινή κατάσταση(προσυπογράφω)

 2. Πολύ μ’ άρεσε το «ο». Η λέξη Λαϊφοστυλίστικο όρίζει επακριβώς την σημερινή κατάσταση, από την στιγμή που το μέγα όχημα Λάιϊφστάϊλ είναι η ντεμέκ πολιτική Lifo. Ή ο Σαραντάκος ή η γλώσσα εκδικείται. Ή και τα δύο.

 3. Νέο Kid Στο Block said

  Στα γρήγορα μόνο την αρχή διάβασα. Τρέχω!
  ENΣΤΑΣΗ! Δεν έχει σχέση η Πολιτική με τη Θεωρία Αριθμών; ΤΙ λέτε κύριε!
  Χωρίς θεωρία αριθμών δεν υπάρχουν μεγάλοι πρώτοι αριθμοί. Χωρίς μεγάλους πρώτους δεν υπάρχει ασφαλής κωδικοποίηση.
  Χωρίς ασφαλή κωδικοποίηση δεν υπάρχουν πιστωτικές κάρτες. Χωρίς πιστωτικές κάρτες ΔΕΝ υπάρχει τίποτα! (άρα και πολιτική). Kαλημέρα! 🙂

 4. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  3: Άμεση σχέση εννοούσα 🙂

 5. spiral architect said

  Καλημέρα και καλή βδομάδα. 🙂
  Πω, πω, σχολαστικός που’ σαι ρε παιδάκι μου! Δευτεριάτικα μάθημα λεξιλογίας απάνω στα πονήματα του Π.Κ. Εδώ έχει βουίξει ο τόπος για τις φεσάρες που’ χει φορέσει μέχρι τα γόνατα σε εργαζόμενους και προμηθευτές του και συ ασχολείσαι με τα γραφόμενα του σεξο-δοκησίσοφου. 😛

  Υ.Γ.1: Πες μου ότι, γράφει ξανά για πουροκόφτες, για να ανοίξω τους λίκνους.
  Υ.Γ.2: «Tora-tora-tora» φώναζαν οι Ιάπωνες καμικάζι πέφτοντας με τα Mitsubishi Ki-15 στα αμερικάνικα πλοία στο Β’ΠΠ.
  Υ.Γ.3: Αντιπροχθές σε πήρε το μάτι μου στο βιβλιοπωλείο της ΚΟΜΕΠ. Τι σκαρώνεις πάλι; 😉

 6. Γς said

  Καλημέρα

  >θα τους παρακαλούσα να το κάνουν πολύ έντονα αυτές τις μέρες

  Γατί δεν το βρίσκεις καθόλου καλοδιατυπωμένο;
  Οργασμικόν και καλώς καμωμένο το Κωστοπουλικόν «το κάνουν»

 7. Πάνος με πεζά said

  Πω πω… Σε χλωρό κλαρί δεν τον άφησες ! Κι όχι τίποτα, μας «ακινητοποίησες και την περιέργεια» να προσεγγίσουμε τον ισότοπο ! (ζήτω τα σωστά ελληνικά !)

  Πάντως, είναι τρομερό το πόσο ανεύθυνα συμπεριφέρονται, ως προς τη γλωσσική ορθότητα, άνθρωποι που είναι όλη την ώρα σε δημόσια προβολή. Κανένας δεν έχει τον προβληματισμό, αφού τον ακούνε τόσοι άνθρωποι, να προσέξει αυτά που λέει να είναι σωστά…

  Θα καταλήξουν οι ποδοσφαιριστές να μιλάνε πιο σωστά από τους τηλεπαρουσιαστές; Για να δούμε, γιατί κάποτε τους κοροϊδεύαμε…

  Καλημέρες !

  (P.S. : Πιο χρήσιμο θα ήταν, ο Κωστόπουλος, με αφετηρία τους γλωσσικούς προβληματισμούς του, να εξέδιδε ένα λεξικό με τις λέξεις που εισήγαγε δια των εντύπων του…)

 8. Γς said

  5:

  >“Tora-tora-tora” φώναζαν οι Ιάπωνες καμικάζι πέφτοντας με τα Mitsubishi Ki-15 στα αμερικάνικα πλοία στο Β’ΠΠ.

  Ηταν το σύνθημα για ν αρχίσουν τα ιαπωνικά αεροπλάνα την επίθεση στα πλοία στο Περλ Χάρμπορ.

  Διάλεξαν το “Tora-tora-tora” [το «Τώρα-τωρα-τώρα» σε γκρίκλις] για να μην πουν «Τώρα!»

 9. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  5: Μανία να μη δίνεις γνωριμιά, εσύ! (Αφού πήγα στο Πάρκο Τρίτση, πού περίμενες να συχνάζω, στον Παιδότοπο; )

 10. Θέλει πράγματι θράσος να μας βγαίνει και τιμητής σε θέματα γλώσσας ένας τέτοιος άνθρωπος!

 11. cronopiusa said

  καλή σας μέρα και καλή βδομάδα

 12. RaspK said

  Ωχ, τι στραμπούληγμα, καλέ; Αυτός έσπασε και τα δυο ποδάρια κάθε πρότασης!

 13. spiral architect said

  @9β: Μετά από κάνα δίωρο βόλτας και ορθοστασίας μάς συνεπήρε το κυνήγι της άδειας καρέκλας 😀 κι έτσι δεν σε πρόφτασα. 😳
  Τελικά τη βγάλαμε στα ξύλινα παγκάκια του μαθητικού ακούγοντας τους KollektivA.
  (btw, βρήκα το «Μετά την αποψίλωση» και το’ κανα δώρο σε ένα παιδί που πάει φαντάρος)

 14. sarant said

  13: Στο κυνήγι αυτό εμείς χάσαμε -και με τα σουβλάκια στο χέρι καταλήξαμε στο Δημοτικό αναψυκτήριο, όπου καρέκλες υπήρχαν, με πρόβλεψη να πάρουμε και κάτι τι ακόμα αν ερχόταν το γκαρσόνι -που όμως δεν ήρθε.

 15. atheofobos said

  Διακρίνω κάποιο μαζοχισμό, ή κάνω λάθος, που είχες την επιμονή και την διάθεση να διαβάσεις όλο αυτή την Κωστοπούλια πνευματική παρακαταθήκη; 🙂

 16. sarant said

  Πες το κι΄έτσι 🙂

 17. Πάνας said

  «Δεν θυμάμαι να έχω ποτέ διαβάσει έστω και μια σελίδα από τα πολλά και ποικίλα περιοδικά που έβγαζε τον καιρό της δόξας του, αν και ομολογώ ότι ξέρω τους τίτλους από μερικά (Νίτρο και Κλικ) και δεν αποκλείω εντελώς να έχω ξεφυλλίσει κάποιο απ’ αυτά σε αίθουσες αναμονής γιατρών και οδοντιάτρων.»
  Βέβαια, κύριε Νίκο μας, είναι πιστευτό να μην έχετε διαβάσει «έστω και μια σελίδα από τα πολλά και ποικίλα περιοδικά». Απορίας άξιον όμως είναι πώς και διαβάσατε λεπτομερώς το πρώτο άρθρο ενός παρακμιακού και μάλλον θνησιγενούς ιστοτόπου ενός πρώην εκδότη, ενώ ομολογουμένως δεν ακούστηκε και ιδιαίτερα η εγκαινίασή του, τη στιγμή που «τον καιρό της δόξας του» το ΚΛΙΚ (για παράδειγμα) αποτέλεσε εκδοτικό φαινόμενο (ακόμα και οι πολιτικοί, όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου κλπ, παραχωρούσαν συνεντεύξεις, αφού τότε κυκλοφορούσε σε 200.000 αντίτυπα).
  Είτε τότε διαβάζατε λίγο είτε τώρα διαβάζετε πολύ.

 18. Gpoint said

  Εκτός του πολύ καλού άρθρου πολύ καλή ήταν και η εξισορρόπηση των λάμδα όπως παρατήρησε ο ταπανθορών (που θάγραφε ο Π.Κ )

  Οσον αφορά το tora tora η δική μου εκδοχή είναι στα πάρτυ της νεότητας που ακολουθούσαν την περιφορά του επιταφείου η θειά από δίπλα αφού μας έλεγε να σκάσουμε γιατι » έχουμε λείψανο» φώναζε στο γειτονικό της όργανο » Χωροφύλακα, χωροφύλακα» και ο σχεδόν πάντα μεθυσμένος ένστολος απαντούσε » Τώρα, τώρα»

 19. sarant said

  19: Kαλημέρα αγαπητέ. Kαι τότε διάβαζα πολύ και τώρα διαβάζω -ίσως λιγότερο γιατί τότε δεν είχα τούτο δω το ρημάδι να γράφω ένα άρθρο τη μέρα. Και ασφαλώς τώρα κατά κανόνα δεν διαβάζω παρακμιακούς (σεις είπατε) ιστοτόπους -διαβάζω όμως τη Λεξιλογία και τα «τσιμπολογήματά» της, και το άρθρο του Κωστόπουλου έτυχε να δημοσιευτεί εκεί. Για του λόγου το αληθές:
  http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?9773-%CE%9A%CE%BF%CF%88%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%BC%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1&p=227209&viewfull=1#post227209

 20. spiral architect said

  Η εποχή που ήκμαζε ο Π.Κ. και τα περιοδικά του συνέπεσε με την εποχή της ατέλειωτης αναμονής μου στον παιδίατρο του ταμείου για τα εμβόλια και τις ιώσεις. Έτσι τα περιοδικά του ήταν η μοναδική διέξοδός μου στην αναμονή, μιας και δεν υπήρχαν σμαρτφόνια για να παίξεις angry birds.
  Ομολογώ ότι, αυτήν την εμμονή του στο «λαϊφστάιλ» την καταλάβαινα, (άλλωστε αυτό έμαθε, αυτό ήξερε, αυτό πουλούσε) αλλά την αποδοχή που είχαν οι απόψεις του από τους γονείς στην αναμονή, ποτέ δεν την κατάλαβα. Ποτέ δεν κατάλαβα, τι σχέση είχε ο κάτοικος των δυτικών προαστίων με τους προτεινόμενους επίχρυσους πουροκόφτες, 😛 τα on-off road τετρακίνητα για τους δρόμους του Αιγάλεω, 😉 τα 100 πράματα που απαραίτητα πρέπει να κάνεις πριν πεθάνεις 😮 και την αβάντα του στις μετοχές-φούσκες του ’99. 😛
  Ποτέ δεν έψαξα τα γραφόμενα του Π.Κ. συντακτικά, πολλώ δε μάλλον λεξιλογικά, η κεντρική ιδέα των άρθρων του μού προκαλούσε αποστροφή.
  Ακόμα και τότε, τις «καλές εποχές» εγώ ζούσα αλλού … 😐

 21. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

 22. spiral architect said

  Το συνεταιράκι:
  Γεωργελές ΚΛΙΚ, 1999 – ή πώς ο Φινέας αυτοστραβώθηκε | //ΠαραλληλοΓράφος//
  (και via @Krotkie)

 23. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Ἀφοῦ δὲ μ’ἀγαπᾶς

 24. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Μετὰ τὸ Δεληβοριᾶ, καὶ λίγος σκέτος (Φοῖβος ἐννοῶ)

 25. cronopiusa said

  Πέτρος Κωστόπουλος: το βλαχοκυριλέ βάψιμο (και η αντίστοιχη εμφύτευση)…

  Γράφει ο Πέτρος Κωστόπουλος: Κακώς πολώνει ο Σαμαράς δηλαδή;

  ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟ!
  «Από τρία πράγματα δεν γλυτώνεις στην Ελλάδα: από το θάνατο, τους φόρους και τον Κωστόπουλο». Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης.

 26. LandS said

  Μπα! Το λάιφ[ο]στάιλ είναι οτιδήποτε δεν έχει σχέση με την πολιτική; Τι λέτε καλέ, για ρίξτε μια ματιά εδώ: http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=633789

 27. Theo said

  Κι εγώ, Νικοκύρη, νομίζω πως μεγάλη τιμή του κάνεις ν’ ασχολείσαι μαζί του.

 28. Παύλος said

  Όσοι από αυτούς που με βρίζουν και με συκοφαντούν θέλουν να το κάνουν,

  Προφανώς οι υπόλοιποι τον βρίζουν και τον συκοφαντούν αλλά δεν θέλουν να το κάνουν!

 29. Gpoint said

  Ενα κουίζ- καιρό είχαμε- ευκολάκι :

  θαλασσινό που αν του αφαιρέσεις ένα γράμμα …εξαερώνεται !!

 30. Πάνος με πεζά said

  Δυό φορές βάλατε Δεληβοριά, αλλά μάλλον ψάχνατε «του Κωστόπουλου τη γυναίκα ή τον άντρα του Ρουβά». (που τότε ήταν γνωστός σημερινός Δήμαρχος, που τον είχε στο σπίτι του για να περάσει τα πιτς, όπως και άλλον, αργότερα…)

 31. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  30. Μοῦ διέφυγε αὐτὸς ὁ στίχος, ἀλλιῶς θὰ τὸ ἔβαζα κι αὐτό

 32. Πάνος με πεζά said

  Η πλάκα είναι ότι αυτός ο τύπος, που βάρεσε ένα από τα μεγαλύτερα κανόνια στην αγορά, σε κάποιο τηλεπαιχνίδι («Ο υποψήφιος») εμφανιζόταν ως ο ισχυρός κριτής ανθρώπων που έψαχναν δουλειά, που τους περνούσε από τα Καυδιανά δίκρανα (πςςςςςς !) για διαπιστώσει αν έπρεπε να λάβουν τον άξιο μισθό τους…

  Κι όταν βάρεσε το κανόνι, μας είπε κι από πάνω ότι οι υπάλληλοί του ζούσαν μέσα στην τρυφηλότητα (πςςςςς!) των μεγάλων μισθών τους…

  Ε ρε τι έχουμε δει στην Ελλάδα…

  (*) πςςςς = εδώ μέσα, θα γράφετε σωστά ελληνικά !

 33. Gpoint said

  # 27

  Η σχέση του Νικοκύρη με την γλώσσα είναι ερωτική κι όπως ο (κάθε) ερωτευμένος μιάει γιά τα πάντα στην αγαπημένη του- ακόμα και πως περνά τα δύσκολα λεπτά στην τουαλέττα, έτσι και τον Νικοκύρη τον ενδιαφέρει γλωσσικώς κάθε γραπτό

 34. atheofobos said

  Το απολαυστικά αλλά και δηλητηριώδες κείμενο :
  Πέτρος Κωστόπουλος: το βλαχοκυριλέ βάψιμο (και η αντίστοιχη εμφύτευση)…
  http://vapsomalliades.blogspot.gr/2009/04/blog-post.html
  πιστεύω πως έχει ξεπεράσει κάθε άλλο σε αριθμό σχολίων :2.742 !!

 35. Theo said

  @5, 8:
  tora σημαίνει τίγρη στα γιαπωνέζικα, αν δεν κάνω λάθος.

 36. gryphon said

  Kαλα δεν ειναι κακο να εχει διαβασει καποιος περιοδικα του Κωστοπουλου εκεινη την εποχη που οι αντιληψεις του κυριαρχουσαν.Αν μη τια αλλο επρεπε για να μπορει να σχηματισει γνωμη γι’αυτα.Κακο θα ηταν να τα αγοραζε.
  Εγω εχω διαβασει απειρα που λεει ο λογος αλλα ποτε δεν εδωσα μια δραχμη (τοτε) για να αγορασω .
  Τα εχω διαβασει κυριως περιμενοντας να κοψω τα μαλλια μου σε κλασσικα ανδρικα κουρεια χωρις ραντεβου λογω απεχθειας για τα κομμωτηρια τα οποια θεωρω καθαρα γυναικειο χωρο.
  Περα απο τα γνωστα περι λαιφσταιλ ο Κωστοπουλοα και τα περιοδικα του επαιξαν και καθαρα πολιτικο ρολο και ας το αρνειται.
  Εδω εγραφε κυρια αρθρα υπερ του Σημιτη και διαφορων αλλων πασοκων και υποστηριζε και βοηθουσε με τον τροπο του σε ολα οσα γινονταν τοτε (π.χ την χειραγωγηση ενος ασχετου κοσμου προς το Χρηματιστηριο ωστε να τον ξεπουπουλιασουν οι λιγοι γνωστες) και ολα αυτα τα εγκληματα.
  Και ατγοτερα ειχε δημοσιευσει συνομιλιες του Παπανδρεου με την Λιανη κλπ προιον υποκλοπης που του ειχε δωσει ο Κοκκαλης για να εκβιασουν καταστασεις και να καταφερουν να ευνοησουν τον Σημιτη.. Ακομη και τις καλες εποχες που τα περιοδικα του πουλουσαν δεκαδες χιλιαδες αντιτυπα και τις ολοσελιδες διαφημισεις ειναι αμφιβολο αν κερδιζε απο τις πωλησεις.Ενα κιλο που λεει ο λογος πανακριβο ιλουστρασιον χαρτι με την τιμη που ειχε το περιοδικο ουτε το κοστος του χαρτιου και της εκτυπωσης δεν καλυπτε.Αποδειξη οτι αυτοι που βγαζουν τετοια περιοδικα αλλα και οι σημερινοι εκδοτες εφημεριδων κλπ μπαινουν μεσα αλλα δεν εχει σημασια.
  Σημασια εχει να παρουν αυτοι που τα διαβαζουν την δοση τους και την ζημια την καλυπτουν με τα δανεια που παιρνουν κατω απο το τραπεζι απο τον Σαλλα τον Κωστοπουλο (τον τραπεζιτη) κλπ.
  Ειναι συγκοινωνουντα δοχεια εξαλλου.Και ο Κωστοπουλος εκεινη την εποχη λογω σχεσεων με το Πασοκ επαιρνε οσα λεφτα ηθελε απο τις τραπεζες και πηρε και δια δραχμες απο το Χρηματιστηριο απο τα κοροιδα που ετρεχαν να αγορασουν μετοχες της Ιμακο.
  Το τι ρολο επαιζε τοτε ο Κωστοπουλος ειδικα στην νεολαια με το λαιφσταιλ και πως εξυπηρετουσε τα αφεντικα του και τους χρηματοδοτες φαινεται απο ενα παραδειγμα που θα δωσω που το θυμαμαι πολυ καλα.
  Ηταν καπου γυρω στο 95 οπου ειχε βγει για πρωτη φορα μια ερευνα που εδειχνε την πολυ μεγαλη διαδοση της χρησης αλκοολ σε εφηβους και σε νεους ακομη και κατω των 15 ετων και περιεγραφε τις ολεθριες συνεπειες που εχει για την υγεια το ποτο απο τοσο μικρη ηλικια
  Ειχε γινει και σχετικος θορυβος τοτε και συζητησεις .
  Και διαβαζα λοιπον εκεινες τις μερες βρισκομενος στο ΚΑΤ μετα απο ατυχημα το κυριο αρθρο editorial οπως το λενε του κλικ η ειχε γινει Νιτρο δεν θυμαμαι οπου αυτος ο τενεκες προσπαθουσε να καθησυχασει τα 15χρονα 17χρονα πιτσιρικια αναγνωστες του οτι ενταξει μην ανησυχειτε δεν υπαρχει και μεγαλο προβλημα και χρησιμοποιουσε κατι εξωφρενικα επιχειρηματα τυπου οτι εμεις οι ελληνες επειδη πινουμε απο τα αρχαια χρονια εχουμε γονιδιο που μας προστατευει απο τις συνεπειες της υπερβολικης xρησης αλκοολ .αντιθετα οι ινδιανοι δεν το ειχαν γιάυτο τους διελυσε το ουισκι (αυτο τελευταιο ειναι σωστο εν μερει) .Τους εδινε δηλαδη το ψευτοεπιστημονικο αλλοθι οτι ενταξει δεν υπαρχει θεμα και 15 χρονων να εισαι μπορεις να πινεις ενα μπουκαλι μπακαρντι στην καθησια σου σε προστατευουν τα γονιδια των αρχαιων προγονων.
  Καθολου τυχαιο βεβαι και ασχετο το οτι ξεφυλλιζοντας καποιος το περιοδικο θα εβλεπε οτι το ενα τριτο των σελιδων του ηταν ολοσελιδες πανακριβεςδιαφημισεις ρουμι ουισκι βοτκας απο ολες τις μαρκες .

 37. Καλημέρα!
  «Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου» από τον επιτυχημένο έλληνα κ. Π.Κ. Ο «εξορκισμός» της πολιτικής σκέψης και η απαξίωση κάθε ενασχόλησης με αυτή, καλλιεργήθηκε επιμελώς στα παλαιά έντυπά του. Στην συνέχεια, πιστεύω ότι χρησιμοποιήθηκε δεόντως από τους κυβερνώντες για την «ουδετεροποίηση»/αποχαύνωση νέων (τότε) ανθρώπων, με γνωστές, πλέον, συνέπειες.

  @5,9 tora ερμηνεύεται τίγρης από τα ιαπωνικά και όπως συμπτωματικά είδα χθες σε σχετικό ντοκυμανταίρ, tora-tora-tora ήταν το συνθηματικό για την επίθεση των αεροπλάνων στο Πέρλ Χάρμπορ και η μόνη επικοινωνία που επέτρεψαν να διαφύγει προς τους αμερικανούς. (Αν κάποιος το διευκρίνησε και δεν το είδα, ζητώ συγγνώμη).

 38. physicist said

  #0. — […] το γεγονός είναι ότι σε πλατιά στρώματα Ελλήνων το είδος της δημόσιας παρέμβασης και της δημοσιογραφίας που πρόβαλε και υπηρέτησε ο κ. Π.Κ. έχει απαξιωθεί, μάλλον ανεπανόρθωτα.

  Δεν είμαι καθόλου πεπεισμένος για την τελευταία λέξη αυτής της φράσης, όσο κι αν η ισχύς της περιορίζεται από το μάλλον που προηγείται. Χωρίς να έχω πρόθεση να υπερασπιστώ το είδος της δημοσιογραφίας του, βλέπω ότι ο κ. Κ. έχει γίνει αποδιοπομπαίος τράγος. Δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει απαξίωση ενός είδους δημοσιογραφίας από εκείνους που, όσο είχαν τα μέσα, το κατανάλωναν ευχαρίστως και προσπαθούσαν να ζήσουν σύμφωνα με τα κελεύσματά του. Ας κρίνουν τους εαυτούς τους, καλύτερα. Αυτοί ήταν οι αγοραστές των εντύπων κι αυτοί το ανέδειξαν, ο δημιουργός του ούτε τους ξεγέλασε ούτε τους έδωσε ψεύτικες υποσχέσεις.

 39. LandS said

  Σωστά. Μόνο που για την επίθεση στο Περλ Χόρμπορ φτιάχτηκε από το αρχικό της λέξης ξαφνικό και το αρχικό της λέξης επίθεση ή επίθεση με τορπίλες, λέει η Βικιπέδια σε δυο διαφορετικά άρθρα.
  Στο ένα από αυτά γράφει ότι ο κυρ Ναύαρχος έστειλε το σήμα το-το-το παύση ρα.

 40. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα. Περισσότερα το βράδυ που θα επιστρέψω στη βάση μου.

 41. Alexis said

  Φυσικέ (#38) αυτό το επιχείρημα του τύπου «εσείς τον διαβάζατε, άρα δεν δικαιούστε δια να ομιλείτε» είναι λίγο, έως πολύ, άδικο.
  Πρώτον, δεν τον διάβαζαν και δεν τον αποδέχονταν οι πάντες. Υπήρχαν και τότε πολύ σοβαρές και πολύ ισχυρές φωνές που τα «χώνανε» στον Κωστόπουλο και στα έντυπά του.
  Δεύτερον, απευθυνόταν σ’ ένα κοινό νεολαιίστικο κατά βαση, δηλαδή εξ’ ορισμού ευάλωτο στα φούμαρα που πούλαγε. Και σήμερα υπάρχουν ανάλογα έντυπα, και πολύ χειρότερα θα τολμήσω να πω, με αξιόλογες κυκλοφορίες.
  Τρίτον, ακόμα και αυτοί που υπήρξαν στο παρελθόν «φαν» του Π.Κ. και των εντύπων του, δε μου φαίνεται καθόλου περίεργο να του ασκούν κριτική και να μιλούν γι’ αυτόν απαξιωτικά σήμερα. Δεν ζούμε στο ’90 ούτε καν στο 2000, τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία. και πάρα πολύς κόσμος έχει αναθεωρήσει ριζικά τις απόψεις του για τα πάντα.
  Βέβαια, «στερνή μου γνώση» θα μου πεις…
  ΟΚ, αλλά αυτή είναι η ζωή, καλώς ή κακώς.
  Εάν όλα έμεναν αμετάβλητα στη ζωή, το ΠΑΣΟΚ θα είχε ακόμα 48% ο ΣΎΡΙΖΑ 4% και το Χρηματιστήριο θα ήταν ακόμα στις 6000 μονάδες.
  (Α, ξέχασα, υπάρχει και κάτι που δεν αλλάζει, έχει τρία γράμματα, το πρώτο είναι Κ και το τελευταίο Ε) 🙂

 42. Πάνος με πεζά said

  @ 41 : Η «Κοινωνία των Εθνών» (ΚΤΕ); Άλλαξε κι αυτή, έγινε ΟΗΕ ! 🙂

 43. vioannis said

  # 17
  “……αφού τότε κυκλοφορούσε σε 200.000 αντίτυπα….”

  Επειδή σε αυτό εδώ το ιστολόγιο δεν παίζουν με τις λέξεις, αλλά και δυο-τρεις παραφυλάμε να μην παίζουν και με τους αριθμούς:
  ΝΙΤΡΟ ΚΛΙΚ
  1990 73.613
  1991 71.315
  1992 77.618
  1993 87.155
  1994 91.344
  1995 78.803 79.553
  1996 88.925 57.422
  1997 81.001 64.723
  1998 75.914 36.241
  1999 66.750 29.508
  2000 55.612 28.486
  2001 46.056 24.337
  2002 43.869 26.086
  2003 46.901 20.359
  2004 46.132 17.229
  2005 44.131 18.493
  2006 38.397
  2007 34.690
  2008 26.672
  2009 25.602
  2010 20.115
  2011 16.365

  Μέση ετήσια κυκλοφορία περιοδικών ΝΙΤΡΟ και ΚΛΙΚ, επίσημα στοιχεία πρακτορείων τύπου: “Κεντρικό”, “Αθηναϊκό”, “Ευρώπη”, “Άργος

 44. cronopiusa said

  Πέτρος Κωστόπουλος. Η «επιτυχία» ενός «πετυχημένου»..

  Κωστόπουλος ο χρεοκοπημένος! Τον λυπήθηκες ε;; Που να ‘ξερες…

  … ο Πέτρος Κωστόπουλος δεν είναι «πτωχός» !…

  Ανανδρανιστάκης Γιώργος: Κωστόπουλος- Τατσόπουλος, κορίτσια φυλαχτείτε

 45. Alexis said

  #42: Όχι ρε γαμώτο, δεν το βρήκες, το παραέκανα δύσκολο, ε; 😀 😀

 46. vioannis said

  Ξανά, γιατί ανακατευτήκαν οι αριθμοί:
  ΝΙΤΡΟ
  1995 78.803
  1996 88.925
  1997 81.001
  1998 75.914
  1999 66.750
  2000 55.612
  2001 46.056
  2002 43.869
  2003 46.901
  2004 46.132
  2005 44.131
  2006 38.397
  2007 34.690
  2008 26.672
  2009 25.602
  2010 20.115
  2011 16.365

  ΚΛΙΚ
  1990 73.613
  1991 71.315
  1992 77.618
  1993 87.155
  1994 91.344
  1995 79.553
  1996 57.422
  1997 64.723
  1998 36.241
  1999 29.508
  2000 28.486
  2001 24.337
  2002 26.086
  2003 20.359
  2004 17.229
  2005 18.493

 47. gbaloglou said

  λαϊφοστυλάτο(ς) — πολύ μου άρεσε αυτό, και έχει και κρυφές χάρες, πχ ϊφο/υφο(ς)! (Προβλέπω σε λίγο καιρό να ακούγεται κάτι σαν το αυτό(ς) είναι λάϊφο)

 48. physicist said

  #41. — Αλέξη, όποιος ήταν από τότε αντίθετος, δεν απαξιώνει τη δημοσιογραφία του Κ. τώρα — το είχε κάνει προ πολλού. Κι όποιος έχει αναθεωρήσει τις απόψεις του, κι έχει κάνει ειλικρινή αντιπαράθεση με τον εαυτό του, δεν ρίχνει το φταίξιμο στον Κ. Θέλω να πω, φοβάμαι ότι το μεγάλο κράξιμο στον Κ. πέφτει κυρίως από δειλούς και μη-μετανοημένους που ζητάνε εξιλαστήρια θύματα.

 49. Πάνος με πεζά said

  @ 45 : Όχι, το βρήκα, το βρήκα : τα ΚΑΕ (Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών) ! 🙂 🙂 🙂

  Άσχετα από αυτό, σε όλα υπάρχει και η «άλλη» πλευρά : υπάρχουν άνθρωποι που έβγαλαν ψωμάκι επειδή η Ελλάδα «διαμορφώθηκε» μέσα από τις «προτροπές» Κωστόπουλου. Κι είμαι σίγουρος πως, όποιος και να σας έλεγε, εκείνη την εποχή, ότι αυτός ο τρόπος ζωής είναι με δανεικά, θα απαντούσατε «Δος υμίν σήμερον», «Έχει ο Θεός», «Μια φορά ζούμε» και τέτοια ελληνικά (αισιόδοξα, πάντως).

  Τα θέματα, λοιπόν, που είχαν να κάνουν με μια καλύτερη ποιότητα ζωής, από ένα πουκάμισο Oxford Company μέχρι μια σουίτα στο Πήλιο, δε μπορείς εύκολα να τα κατακρίνεις.Στο κάτω-κάτω, αρκετές χιλιάδες αγοράζουν τα περιοδικά για το «φάτε μάτια ψάρια» : για το αυτοκίνητο που δε θα πάρουν ποτέ, για το κότερο που θα χαζεύουν στο λιμάνι, ή για το στερεοφωνικό που θα ζαχαρώνουν στο σπίτι του φίλου τους. Aλλα και άλλοι πάλι, καταναλώνοντας στο μέτρο που μπορούσαν, έφτιαξαν μια έστω και «κίβδηλη» οιικονομία, που κάποιους βοήθησε. Μην ξεχνάτε ότι σήμερα ψάχνετε να βρείτε το καλό κινέζικο, που να παίρνει κι από καλά παζάρια, και τα λεφτά σας πάνε στον αγύριστο…(όχι ότι φταίτε μόνο εσείς, αλλά τέλος πάντων…)

  Από την άλλη, θέματα του στυλ «20 τρόποι να ρίξεις ακόμα και την πιο δύσκολη γυναίκα στο κρεβάτι», αν μη τι άλλο, όση «μαγκιά» κι αν αποπνέουν (η γνωστή προτροπή περί αφόδευσης), στερούνται σοβαρότητας και σεβασμού. Αλλά κι αυτό πάλι, ακόμα και σήμερα αναπαράγεται. Από ανθρώπους, που όμως αποφασίσαμε να μην τους λέμε «Κωστόπουλους».

  Βλέπετε λοιπόν, ότι οι απόψεις για το συγκεκριμένο άτομο, μπορούν να διαφέρουν όσο ένα «ΚΛΙΚ»… 🙂

 50. Αφού ο συνολλικός αριθμός των λ στο άρθρο είναι σωστός, είναι ανεπίτρεπτο ν’ ασχολλείσαι με αυτά. Αλιώς σε περἰμενα ομολλογώ. Λλίγα λλόγια και καλλά!

  Πάντως αυτά καλά ελληνικά δεν μου φαίνονται
  ‘καλά’ όμως είναι.
  Ασφαλώς πρόκειται για έλλειψη ενημέρωσης εκ μέρους σου. Τα καλά ελληνικά την σήμερον ημέραν γράφονται από άλλους, αλλού.

  Ακόμη κι αν κάποιος μια μέρα την «ακούσει», θα μπορούσε σε δύο μέρες να δει εγκώμιο για αυτόν εάν έπραττε κάτι που το άξιζε.
  Αυτό θα πει αμεροληψία και έλλειψη μνησικακίας. Σήμερα στη λέμε, αύριο σ’ επαινούμε, κι έτσι μένουν ευχαριστημένοι και οι μεν και οι δε.

  Στο κάτω κάτω… αν έπραττες κάτι που αξίζει, θα επαινεθείς, ενώ αν πράξεις που αξίζει, πώς να το επαινέσουμε πριν το δούμε.

  Δηλαδή… πότε έμαθε ελληνικά ο τύπος; Ούτε ο Γς δεν κάνει ηθελημένα τέτοια λάθη. Ο Γς κάνει ακούσια αλλά άλλου είδους λάθη.

  «την ακούω», στην αργκό σημαίνει κυρίως «μαστουρώνομαι, φτιάχνομαι». Όταν θέλουμε να πούμε «δέχομαι επίπληξη, μου τα ψέλνουν» ο δόκιμος τύπος είναι «τα ακούω».
  Έτσι το ήξερα κι εγώ, αλλά το πήρα για παραλλαγή όμοια με τις άλλες, διότι αγνοούσα παντελώς την άλλη σημασία. Ούτ’ εγώ ξέρω ελληνικά;

  Σερ Σαρ… ένα σε δικαιολογεί για το άρθρο. Η ἐλλειψη χρόνου!

 51. aerosol said

  Δεν το συνηθίζω, αλλά για μια φορά ας μου επιτραπεί να παραπέμψω σε μια (περίπου) ανάλυση του φαινόμενου που συζητάμε. Την ανάρτησα όταν ο ΠΚ είχε γράψει εκείνη την δημόσια επιστολή όπου ανακοίνωνε την πτώχευσή του. Μπορεί να ενδιαφέρει κάποιους:
  Τραβάει την ανηφόρα

 52. «LifeStyle θα έλεγα είναι οτιδήποτε δεν έχει σχέση με την πολιτική».
  «Θέλω να ξαναβάλω αυτό που ξεκίνησα στο ΚΛΙΚ -την κριτική άποψη- στο ToraTora.gr».

  Όπα ρε μεγάλε!

  Τότε που το λάιφστάιλ όχι μόνο είχε «πολιτική άποψη» αλλά ήθελε να διαμορφώσει και τις μοίρες γειτονικών κρατών.
  (προσέξτε και τον τύπο «απαγγύλωση»)

 53. Ουπς συγνώμη που βάρυνε η σελίδα, δεν το περίμενα να αναρτηθεί ολόσωμη η εικόνα.

 54. Το Tora³ σήμαινε τίγρις³, όμως ήταν σύντμηση του totsugeki raigeki (突撃雷撃, «κεραυβοβόλα επίθεση»).

  http://en.wikipedia.org/wiki/Tora!_Tora!_Tora!

  Γαμάτη ταινία.

 55. Πάνος με πεζά said

  Εξετάστε σε βάθος, υπάρχει μια μικρολεπτομέρεια : όταν κάποιος με επιπλήττει, είτε «μου τα ψάλλει» ,είτε «μου τη λέει». Εγώ όμως δεν «την » ακούω, αλλά «ΤΑ ακούω».

 56. Ιάκωβος said

  Με δυο λόγια, το άτομο αυτό δεν ξέρει να γράφει. Ούτε να μιλάει. Προσπαθούσε ο καημένος να εισάγει νεολογισμούς, να δημιουργήσει στυλ-τι λαϊφοστυλάτος θα ‘τανε; Έλεγε -Ήμουν πιτσιρικώτερος του τάδε.
  Να ξεεεεεεερνάς καλαπόδια.

  Ήταν τότε που τα περιοδικά του συνέτασσαν καταλόγους για το πόσο σου στοιχίζει κάθε γυναίκα για να τη γ@^^!σεις. Τόσο το γεύμα στο ακριβό εστιατόριο, τόσο η ανθοδέσμη και κατέβαινε το ποσό, αντιστρόφως ανάλογα με το «στατους» της γκόμενας. Τελείωνε, θυμάμαι, με την Αλβανή, που σου στοιχίζει μία κοκα-κόλα.

  Δεν είχε καμία σχέση με την πολιτική.

 57. Την Τρίτη 28/1 είχες κάνει την τελευταία απουσία σου. Απ’ το Στουρχάλη και μετά είσαι τύπος και υπογραμμός.Συνέχισε έτσι και θα την περάσεις την τάξη.

 58. Ιάκωβος said

  Η άποψή μου για αυτά όλα.

  Η Pax Iaponica, επί των Σογκούν Τοκογκάουα, έφερε την άνοδο μιας τάξης εμπόρων, που είχαν οικονομηθεί χοντρά. Όμως οι νόμοι απαγόρευαν σε άλλες τάξεις πλην των σαμουράι να φοράνε πολύχρωμα μεταξωτά. Πήγαιναν, λοιπόν οι αστοί στο θέατρο να απολαύσουν, εκτός από τη δράση και τα υπέροχα μετάξια και τα χρώματα και τα σχήματα που δεν μπορούσαν να έχουν. Φάτε μάτια σούσι, δηλαδή.

  Έτσι και μ’ αυτά τα κw!οπεριοδικά. To τι πισίνα «ινφίνιτυ», από κείνες τις μπαλκονάτες, το τι Πόρσε και το τι φουστάνια από τον Γκοτιέ αγόρασαν με τη φαντασία τους οι ξιπασμένοι μικροαστοί, που δε θα μπορούσαν ποτέ να αγοράσουν με το πορτοφόλι τους, δε λέγεται. Καταναλωτική πορνογραφία, καναπές και αποχαύνωση.

  Και φαντασιακή θέσμιση της κοινωνίας πάνω στα ιδανικά του καπιταλισμού. Φοβάμαι ότι εκεί χάθηκε και το παιχνίδι, έστω, μία μάχη, για τον περιβόητο και τον συνδοξαζόμενο τω μαντρί του κκε λαό και για μας όλους που θέλουμε μια άλλη κοινωνία.

 59. ππαν said

  Γιατί τόση περιφρόνηση για τους μικροαστούς; Αντάξια του Π.Κ. θα την έλεγα. Εγώ, ως μικροαστή μιλώ, όταν βλέπω φουστάνια του γκοτιέ και δεν ξέρω γω τι άλλο του γούστου μου δεν μπορώ να αγορασω, αισθάνομαι ελεύθερη να φανταστώ ότι τα έχω ή να μην φανταστώ ότι τα έχω ή να τα καμαρώσω ή να αδοαφορησω. Επιτρέπεται ή είμαι ξιπασμένη;

 60. Pedis said

  Πολλοί περιμένουν πώς και πώς τα στόρια του ΠΚ για να διασκεδάσουν το νοου-λαιφστάιλ τους και εγώ ελπίζω τα «καλά ελληνικά» του να βοηθήσουν να «μορφωθούν οι ναζί». Να έχουμε μορφωμένους ναζί, να μην ντρεπόμαστε.

 61. Ιάκωβος said

  Και μια που αναφέρθηκε το πάρκο Τρίτση, ένα σχόλιο από Βαθύ Κόκκινο:

  «Αρκετά σχόλια δημιούργησε η τοποθέτηση του στελέχους του ΠΑΜΕ Αργολίδας, Δημήτρη Νικολάου, με αφορμή την εκδήλωση –την οποία χαρακτήρισε «ορισμό του αποπροσανατολισμού των εργαζομένων»- που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας και σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, οι εργάτες της ΒΙΟΜΕ έδειξαν «πως οι εργάτες μπορούν να γίνουν βιομήχανοι και μάλιστα σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης».

  Ντροπή κακοί εργάτες που αντί να γραφτείτε στο Ένα κόμμα της εργατικής τάξης, καταλαμβάνετε εργοστάσια!

  Και ένα άλλο μαργαριτάρι ,πολιτικός μεζές, είναι η κριτική σ’ αυτούς που αποχώρησαν από το κκε μετά τις εκλογές και έφτιαξαν την «Κίνηση Κομμουνιστών-Εργατικός Αγώνας». Η ΚΕ τους κατηγορεί ότι στοχεύουν «στον κλονισμό της εμπιστοσύνης των μελών και οπαδών στο κόμμα, …και πάνω απ’ όλα στις αποφάσεις του, στο πρόγραμμά του».

  Μα τι κατηγορία είναι αυτή! Εννοείται, ότι αυτό θα κάνουν και οφείλουν να το κάνουν, αφού είναι πια άλλη οργάνωση. Όλα τα κόμματα εκεί δεν αποσκοπούν; Πρώτα στο να κλονίσουν την εμπιστοσύνη των μελών στην ηγεσία και μετά να εξοντώσουν πολιτικά το αντίπαλο κόμμα, οργάνωση, γραμμή. Το ίδιο κάνει και το κκε, και είναι φυσικό αυτό σε ένα δημοκρατικό πολυκομματικό περιβάλλον. Μας πάνε πίσω στην Τασκένδη αυτές οι ανακοινώσεις. Τι να πει κανείς.

  Τι τρέχαμε στη συναυλία για τον Φύσσα, θα έπρεπε να πάμε στου Τρίτση, λένε ότι και φέτος θα έχει έκθεση της μεγάλης συλλογής από ζωντανά απολιθώματα, που κρύβει το κόμμα στους πάνω ορόφους του Περισσού.

 62. antpap56 said

  Μπαίνω στον πειρασμό να παραθέσω μια ανάρτηση που είχα βάλει στο ιστολόγιό μου μερικές μέρες μόλις πριν από την Αναγγελία του Καστελόριζου: [http://antonispapagiannis.blogspot.gr/2010/04/lifestyle.html ]
  Η γλώσσα του lifestyle
  Σταχυολογώ γλωσσικά δείγματα από τεύχος περιοδικού κάποιας αεροπορικής εταιρείας που φυλλομέτρησα παλαιότερα στη διάρκεια κάποιας πτήσης:
  Haute couture shopping – glamorous – clubbing – στιλάτος – ντιζάιν – μίνιμαλ – cool – brands – must – water sports – rich and famous – τζαζ καταστάσεις – high class προορισμοί – VIP παρέες – spots – live – meeting point – spa και beauté – in fashion τόπος – ελληνική nouvelle cuisine – απόλυτο trend – κλάμπερ – all time αξία – wannabe models – φαν – guest εμφανίσεις – free style σαββατοκύριακο – comme il faut συμπεριφορές.
  Και πάει λέγοντας. Το περιοδικό είναι ελληνικό, τουλάχιστον κατ’ όνομα. Αλλά άντε να βγάλεις άκρη για τί πράγμα μιλάει. Εκτός αν είσαι ‘in’ με την τρέχουσα διάλεκτο, που περιγράφει π.χ. την Αράχωβα σαν ‘All-Time-Classic’ τουριστικό προορισμό και σου προσφέρει ‘tips’ και ‘must’ για να την απολαύσεις. Και βέβαια η Βαβυλωνία αυτή δεν περιορίζεται στα ταξιδιωτικά περιοδικά, αλλά επεκτείνεται σε όλα τα έντυπα που ανήκουν στην ευρεία κατηγορία του ‘lifestyle’, της αρρώστιας αυτής που είναι υπεύθυνη, μεταξύ άλλων, για το χάλι που βρισκόμαστε ως χώρα. Αν δεν τιμάς αυτό που έχεις (γλώσσα, πατρίδα, ιστορία, παράδοση, πίστη, φύση και ό,τι άλλο) αλλά το εξαργυρώνεις με ποικίλα ‘faux’ ανταλλάγματα, τότε μια μέρα θα το αναζητάς, αλλά μάταια.

 63. cronopiusa said

  To KKE για τη BIOME:Οι εργαζομενοι στην ΒΙΟ.ΜΕ είναι βιομήχανοι και καπιταλιστές.Πιο αίσχος πεθαίνεις…

 64. Ιάκωβος said

  59,
  κι εγώ μικροαστός είμαι, και μεταξύ μας δεν έχω και καμία πίστη στην υποτιθέμενη πολιτική ανωτερότητα του προλεταριάτου, έτσι όπως είναι τώρα. Δεν είμαι κατά του …Γκοτιέ (αν και δεν ξέρω πολλά για μόδα), ούτε λέω ότι στο Καμπούκι έπρεπε να ντύνονται με μάλιες, σα να ήταν το θέατρο του Γκροτόφσκι. Ούτε το παίζω Σαβοναρόλα που έκαιγε τα μετάξια των Φλωρεντινών στις πλατείες. Το να δεις ένα πολύχρωμο φουστάνι που σου αρέσει και να ξεφυλλίσεις ένα περιοδικό μόδας, ή να εκλεπτύνεις το γούστο σου στα ρούχα είναι άλλο και άλλο η κατανάλωση και το περίφημο «στάτους» να γίνει η Ιδεολογία σου.

  Το ζήτημα του φαντασιακού αφορά και την κλίμακα. Τα Κλικοειδή περιοδικά είναι κομμάτι του πρεζεμπόριου τεράστιων διαστάσεων και του βαθιού ύπνου στον καναπέ, μέσα στον οποίο ζει και κινείται η ανθρωπότητα σα ζόμπι. Όταν παίρνεις δάνειο να πας στο Πουκέτ, αλλά δεν έχεις περπατήσει στη Ζάκυνθο, ή στον Όλυμπο ποτέ στη ζωή σου, είσαι επικίνδυνος για την κοινωνία. Όταν η Πόρσε γίνεται η Ιδεολογία σου, είσαι εχθρός της ανθρωπότητας. Όταν αγοράζεις τα ακριβά στερεοφωνικά με δόσεις για να ακούς Σφακιανάκη, επίσης. είσαι θύμα αλλά και πιθανός θύτης .Οι ουρές και τα ξενύχτια στο Πεκίνο και τη Σιγκαπούρη για να αγοράσουν το νέο iphone, την ίδια στιγμή που η Κίνα καταστρέφεται από την εισαγωγή ηλεκτρονικής ρύπανσης από τη Δύση, δεν προαναγγέλλουν καλά πράγματα.

  Δεν είμαι κατά των ωραίων πραγμάτων, είμαι κατά της καταναλωτικής Ιδεολογίας , που είναι μάλιστα αυνανιστική, μια που ξέρεις ότι δεν πρόκειται ποτέ να το φτάσεις. Και τι μένει ; Ο κυνισμός, βασικό συστατικό των περιοδικών αυτών, που είναι αποδεδειγμένο,ότι αναπτύσσεται μεν μέσα στη ψυχοσύνθεση των «rich and famous», σ’ εμάς όμως είναι εντελώς άχρηστος και βλαβερός.

  Για να στο πω κι αλλιώς, δεν είμαι καθόλου κατά του αυνανισμού, αλλά με το Γ@^^!$ι γνωρίζεις και κάναν άνθρωπο βρε αδερφέ.

  (Δεν ξέρω τι λέει ο Γς γι αυτό 🙂 )

 65. Αρχιμήδης Αναγνώστου said

  52. Τι μαχαιριά ήταν αυτή! Δε διάβασα ποτέ μου Κωστόπουλο αλλά αν έπεφτε το άρθρο αυτό εκείνη τη χρονιά στα χέρια μου θα συμφωνούσα. ‘Ενας μετανιωμένος

  62. Θα μπορούσε να είναι και η απάντηση των ξένων στο λόγο του Ζολώτα 🙂

 66. Μανούσος said

  Ωστόσο έχει εξαπλωθεί επαρκώς η δευτερογενής σημασία της έκφρασης «την άκουσα» (την επίπληξη), ίσως κατ’ αντιστοιχία προς την έκφραση: του την είπε (ήτοι, τον επέπληξε).

 67. 46,
  ΝιτροΚλικερίνη που ξεθύμανε…

 68. Μαρία said

  65α
  Για την περίπτωσή σου, με περισσότερα αποσπάσματα, υπάρχει αυτό:
  http://www.biblionet.gr/book/88503/%CE%A3%CE%B5%CE%B2%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82,_%CE%9D%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CE%B1%CF%82_%CE%91./%CE%9A%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%B7_%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B1

 69. spiral architect said

  [off topic mode]
  Ιάκωβε και Χρονοποιούσα:
  Κατι τόσο παλιό όσο και το βίντεο με τον Αρκάδα ΚΚΕ που έγινε viral στο διαδίκτυο:
  Η κριτική του ΚΚΕ δεν επιδιώκει να βάλει στη γωνία τους εργάτες που προσπαθούν να λύσουν το ζήτημα επιβίωσής τους με ό,τι μέσα θεωρούν αυτοί -σωστά ή λαθεμένα- πιο πρόσφορα, αν και διατυπώνει ανοιχτά τη γνώμη του σε αυτούς, ακόμα κι αν διαφωνεί με τις επιλογές τους. Επιδιώκει να τους στηρίξει διαφωτίζοντάς τους, βοηθώντας τους να ξεπεράσουν ψευδαισθήσεις, αυταπάτες, να δουν το δάσος και όχι το δέντρο. Κυρίως να συνειδητοποιήσουν ότι το πρόβλημα δεν είναι στενά επιχειρησιακό, αλλά αφορά το σύνολο της εργατικής τάξης, γι’ αυτό διατυπώνει ανοιχτά τη γνώμη του, ακόμα και κριτικάρει επιλογές τους
  (αλλά και εδώ)

  Θέλει και λίγο τρόπο να λες τα πράματα με τ’ όνομά τους. 😉
  [off topic mode]

 70. Ιάκωβος said

  Και μια λεξιλογική απορία.

  Είμαι από τους τελευταίους που χρησιμοποίησαν αυτή τη λέξη, γιατί δεν καταλάβαινα για ποιο λόγο λάιφστάιλ λέμε ειδικά το είδος του τρόπου ζωής που πλασάρουν τα Κλικοειδή. Κάθε λάιφστάιλ είναι στυλ ζωής. Και του σκαφάτου και του σκηνάτου και του κλαμπάκια και του εξαρχιώτη και του οικολόγου.

  Στις άλλες η λέξη γλώσσες χρησιμοποιείται με το νόημα που της δίνουμε εμείς στα Ελληνικά, ή με το νόημα που έχει η ίδια η λέξη, απλά δηλαδή στυλ ζωής ; *

  *Και που έτσι, όπως είδα στη Βίκη τη χρησιμοποιούσε ο Άντλερ, που αυτός την κατασκεύασε.

 71. Αρχιμήδης Αναγνώστου said

  70. Ονομάζουμε τα κλικοειδή «λαϊφστάιλ περιοδικά» ακριβώς επειδή πλασάρουν ένα λαϊφστάιλ. Δε νομίζω, όμως, ότι ο όρος είναι συνώνυμος μόνο του συγκεκριμένου λαϊφστάιλ. Ειρωνικά ίσως…

 72. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα. Έγιναν πολύ μεστά σχόλια, που πολλά από αυτά (όπως για τις κυκλοφορίες των περιοδικών ή το κύριο άρθρο με την… απαγγύλωση) δεν ια μπορούσα να τα κάνω!

 73. Eva Smith said

  «Μέφρι» και όχι «Μερφι» κ Σαραντάκο, γιατί ειναι Murphy, η ειναι απλά τυπογραφικό λάθος ;

 74. spiral architects said

  «About» δεν έχει ο ιστότοπος toratora.gr και ανησυχώ. Αλλά από μίρλα για το χαμένο πρωινάδικο στο Μέγκα άλλο τίποτα

 75. Nikolas said

  Αγαπητέ κύριε,
  Δεν είμαι ο Π.Κ. 😉 βρέθηκα εδώ απο μια αλυσιδωτή περιπλάνηση στον ιστό. Με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο οσα γράφετε.
  Όμως στην τελευταία παράγραφο υπάρχει το παρόραμα «Μεφρι».
  Ευχαριστώ,
  Νικόλας

 76. ΚΙΚΗ* said

  * Εδώ μιλούν για ποιητές, κι εσυ μιλάς για βλήτα…
  * Συχώρα με να σε χαρώ, κι ας είμαι μαρτυριάρα!

  —Νικόλα, παραλόγισες και θα σε φαν οι …ψύλλοι!

  30. Σούχα φτιάξει κιένα ποίημα, πούχε νέτα-σκέτα ρίμα,
  ουτε έμπνευση, ούτε βήσμα, μα, το σβύνει η …φασίνα!

  ΥΓ…Κι οι άσημοι οι ποιητές…έχουν κι αυτοί ψυχούλα!

 77. sarant said

  73-75: Δεν πρόκειται για παρόραμα. Ο Νόμος του Μέφρι (Muphry) είναι παραλλαγή του νόμου του Μέρφι!

 78. Avonidas said

  #70 Και στάτους θεωρητικά είναι το οποιοδήποτε στάτους, και του λόρδου και του μανάβη και του κλοσάρ. Αλλά το χρησιμοποιούμε κατά σύμβαση μόνο για το υψηλό στάτους, δηλαδή αυτό που μια χαρά λέμε κύρος στα ελληνικά. Αλλά τα άτομα που διάβαζαν Νίτρο και ΚΛΙΚ, αν διάβαζαν «κύρος» το μυαλό(;) τους μάλλον θα πήγαινε σε έναν εφευρέτη με ράμφος 😛

  Τώρα, για τον Κωστόπουλο θα αποφύγω να επεκταθώ, γιατί θα μου ξεφύγει τίποτα για καμιά μπουζού και θα με πείτε χρυσαύγουλο 😐

 79. Αρχιμήδης Αναγνώστου said

  78. αν διάβαζαν “κύρος” το μυαλό(;) τους μάλλον θα πήγαινε σε έναν εφευρέτη με ράμφος 😛

  Οι αντίστοιχοι Ιταλοί σκέφτονταν το ίδιο πρόσωπο όταν άκουγαν το όνομά μου 🙂

 80. Avonidas said

  #79 Archimede Pittagorico, ε? Καλή πατέντα 😉

  Εγώ πάντως τον Κύρο Γρανάζη τον είχα συνδέσει πιο πολύ με τον Κύρο Σμιθ, τον τετραπέρατο Γιάνκη μηχανικό από τη Μυστηριώδη Νήσο του Ιουλίου Βερν.

 81. Πάνος με πεζά said

  To lifestyle πάντα υπήρχε, για όλους μας. Απλώς, παλιότερα δεν ενδιέφερε κανέναν, δεν τυπωνόταν στα περιοδικά, και λεγόταν και «modus vivendi». Συμφωνείτε;

 82. #77 Άμα δε βάλουν το δάχτυλο στο λίκνο, μερικοί δεν πείθονται:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Muphry%27s_law

 83. spiral architect said

  Το υπερ-υπερθετικό «καλυτερότερος» αυτός το’ χε λανσάρει ή η σχωρεμένη η Μαλβίνα;

 84. 70,
  Lifestyles προέκυψε από την φράση Lifestyles of the Rich and Famous που ήταν ο τίτλος πετυχημένης σειράς του Robert Leach στα μέσα της δεκαετίας του 80, με ό,τι πιο εξεζητημένο μπορεί να φανταστεί κανείς για το θέμα. Δες στο YouTube, έχει αρκετό γέλιο.

 85. Πέπε said

  @83: Νομίζω ο Λαζόπουλος (Μήτσοι)

  @0: Τι μας ενδιαφέρει αν ο Κωστόπουλος κάνει λάθη στα ελληνικά; Αν εγώ βρεθώ με μερικούς φίλους να παίξουμε λίγη μπάλα (λέμε τώρα – δεν το έχω κάνει στη ζωή μου αλλά- ) και δεν παίξω καλά, ή αν τραγουδάω στο μπάνιο και φαλτσάρω, απασχολεί κανέναν αυτό;

  Μπορεί πολλοί εδωμέσα να υποστηρίζουν με πολύ βάσιμα σκεπτικά ότι ο Κωστόπουλος υπήρξε κύριος εκφραστής ενός ρεύματος που επηρέασε πράγματα και καταστάσεις, αλλά από μια άλλη άποψη ο Κωστόπουλος δεν υπάρχει καν, εκτός αν είσαι η μάνα του ή ο περιπτεράς του και τον ξέρεις.

  Και εφόσον δεν υπάρχει, δε γράφει και πουθενά. Αυτό δεν αλλάζει από το γεγονός ότι κάποιος στη Λεξιλογία λίνκαρε ένα κείμενό του. Αυτό είναι και το πρόβλημα με το ίντερνετ: μόνο με τα παραδοσιακά ΜΜΕ, μπορούσε κανείς να λέει «εγώ δε βλέπω αυτά, δεν ακούω εκείνα, δε διαβάζω τα άλλα» και να οριοθετεί έτσι τον κόσμο των προσλαμβανουσών του. Έστω κι αν ο οδοντίατρος έχει Κωστόπουλο στην αίθουσα αναμονής, ή αν ο ταξιτζής ακούει τραγούδια που αλλιώς ο πελάτης δε θα τα άκουγε ποτέ. Με το ίντερνετ, θες δε θες, όλα θα περάσουν κάποια στιγμή από μπροστά σου και θα προσπαθήσουν να σου τραβήξουν το μανίκι.

  Τις προάλλες παρακάλεσα ένα συσχολιαστή να σταματήσει να μας λινκάρει ορισμένα βιβλία, γιατί το σκεπτικό ότι δεν μας υποχρεώνει να τα διαβάσουμε αν δε θέλουμε δε σημαίνει ότι είναι ανάγκη και να μας τα προσφέρει αχνιστά στο πιάτο. Ε, ιδού γιατί: κι ο Sarant ζούσε τόσα χρόνια σ’ έναν Κωστόπουλος-free κόσμο, αλλά όχι πια!

 86. nikiplos said

  Τα περιοδικά του κου ΠΚ, κυριάρχησαν κυρίως μετά το 1989. Τότε υπήρχαν οι «Εικόνες» και ο «Σχολιαστής» αντίστοιχα. Ο τελευταίος ήταν κάπως ιντελεκτουέλ σε κάποιο τμήμα του και «ότι κάτσει» σε άλλο. Τα περιοδικά του ΠΚ, ήρθαν να καλύψουν το νέο life style που ερχόταν για να μπει για τα καλά στη ζωή μας. Το «μάτι». Αν δεν υπήρχε soft porn στα περιοδικά του, το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα πούλαγε ούτε ένα φύλλο… Σε μερικές εκδόσεις του MAX κλπ, το soft porn έγινε τελείως hardcore… Σε όλη τη δεκαετία τα περιοδικά αυτά παρείχαν δύο κυρίως πράγματα: Το πρώτο ήταν τσόντα φάτσα κάρτα, το δεύτερο ήταν η απενοχοποίηση που έλειπε από την ελληνική γενικά συντηρητική κοινωνία για την απόλαυση αυτής της τσόντας σε live έκδοση.

  Κοινώς: «Εκδώσου» είτε σε περιοδικό, είτε ο(η) ίδιος(ια), βούτα τα λεφτά και τρέχα… Ο ΠΚ, προσέφερε ένα ‘ιδεολογικό’ δήθεν περιτύλιγμα στην χυδαιοποίηση της κοινωνικής και πολιτικής ζωής των 90ς. Δεν είναι τυχαίο που τότε έγιναν οι περισσότερες ζημιές και τα πιο ολέθρια λάθη. Δεν χρειάζεται η χώρα σιδηροδρόμους, ούτε τεχνολογική έρευνα, ούτε Πανεπιστήμια. Γκομενάκια, ποτάκι, σφηνάκι, ΤΕΙ. Κάνε την πλατεία τσιμέντο και πολυκατοικία, βούτα το ζεστό χρήμα και πήδα το γκομενάκι… Μην σκέφτεσαι την ηθική του: Φάτσα κάρτα με το βρακάκι στο δείχνω στη βιτρίνα του σοβαρού δήθεν πορνοπεριοδικού μου… Απλά πλέον δεν χρειάζεται να πας στο απομακρυσμένο περίπτερο… Απ’ έξω από το παράθυρό σου είνα όλα… Ουσίες, πουτανική, πιπίνια κλπ… Ποιός νοιάζεται τώρα για την ηθική?

 87. Γς said

  64:

  >τι λέει ο Γς γι αυτό

  -Σοτίρις, ντου γιου γουόντ του μπι μάι γκερλ;

  Ο βαλκάνιος Καθηγητής που ήθελε να “γνωρίσει” μια ωραία ελληνίδα βιολόγο σε ένα συνέδριο.

  [Και που είχε την ατυχία να ρωτήσει τον Γς για το όνομά της]

 88. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  86. Ἔ, ὄχι κι ὁ Σχολιαστὴς λαϊφστάιλ περιοδικό…

 89. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  83.Κάπου διάβασα μα δε θυμάμαι πού,(ίσως σχόλιο σε ιστότοπο) ότι η κόρη της Μαλβίνας μόστραρε πρώτη το καλυτερότερος, Ποιά κόρη,πότε; θα σε γελάσω

 90. Γς said

  Δεν ξέρω τι λέτε για τον ΠΚ αλλά εγώ ποτέ δεν τον παρακολούθησα πουθενά (Ραδιόφωνο, TV, Βιντεάκια). Ούτε και που φυλλομέτρησα ποτέ κανένα του περιοδικό.
  Την είχα μοιραστεί τη δουλειά και δεν μου άρεσε το χνώτο της.
  Και δεν ήμουν σε άλλο σύμπαν, ούτε μου ήταν αντιπαθής [ούτε και για τα χρηστά μου ήθη].
  Τυχαίο;
  Μην με κάνετε να έχω και τύψεις …

 91. Γς said

  89:
  Το «και γαμώ το» δεν είναι πάνω απ το «καλυτερότερος»;

  Ελειπα ένα διάστημα και όταν γύρισα έπεσα πάνω σε κάτι εκφράσεις που δεν καταλάβαινα καν τι σημαίνουν:

  -Που να πάω για κάποιο πρόβλημα στ αμάξι;
  -Ξέρω ένα μάστορα, και γαμώ τα μαστόρια!
  -Ποια μαστόρια;
  -Βρε σου λέω είναι ο πρώτος. Κι έχει κι ένα συνεργείο, και γαμώ τα συνεργεία!
  -Τα συνεργεία;
  -Ναι. Τι σε χαλάει;

 92. cortlinux said

  Δεν θα το παίξω χαλαρός Νίκο, με άγχωσες για τα δικά μου ελληνικά 🙂

 93. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  90, Εντελώς όμοια η περίπτωσή μου. (και τώρα που άνοιξα το λινκ του Π.Κ. που έβαλε κάποιος παραπάνω, είδα πως άρες, μάρες, κουταμάρες.)Συνέπεσε δε νωρίτερα ν΄ ακούσω στο τρίτο πρόγραμμα,ένα απόσπασμα από τον Αντυ Γουόρχολ για τα μόνα δέκα πράματα(λίγο λιγότερα)σε μια βαλίτσα που αρκούν και στο καπάκι «τα είκοσι απαραίτητα αντικείμενα της αξιοπρεπούς κουζίνας» άρθρο που φιγουράρει στον εν λόγω φιλόδοξο (προσεγμένο και γλωσσικά όπως είπαμε) ιστότοπο, και ήρθα στα ίσα μου.»πέτρωσα» ακαριαία !
  91, Βέβαια! Τζαμάτος, μ΄ένα λόγο 🙂

 94. ἡ ἐπαφή μου μὲ τὰ κωστοπούλεια ἔντυπα ἦταν ἴδια μὲ αὐτὴ τοῦ Νικοκύρη: σὲ κανένα κουρεῖο, ἰατρεῖο κτλ. ὅταν δὲ ἄρχισε καὶ τὶς τηλεοπτικὲς ἐκπομπὲς ἔχω ἤδη εἶχα ἀρχίσει νὰ κόβω σιγὰ σιγὰ τὴν τηλεόρασι. χαίρομαι ποὺ διαπιστώνω ὅτι δὲν ἔχασα τίποτε σημαντικό.

 95. gmich said

  Θυμάμαι τον Π. Κ την εποχή που κυριαρχούσε καλεσμένο σε κάποια τηλεοπτική εκπομπή να διηγείται το αριστερό παρελθόν του πατέρα του που ήταν αντάρτης στον ΕΛΑΣ ή στον Δ.Σ δεν θυμάμαι ακριβώς. Κάποια στιγμή είπε «ο πατέρας μου συναντούσε την μάνα μου κρυφά κάπου στον Βόλο κάτω από μια γέφυρα για να την πη…. ει. Ακούγοντας τον έμεινα άναυδος . Αυτή την λέξη τουλάχιστον στα μέρη μας την χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να βρίσουμε και φυσικά ποτέ δεν την λέμε για την μάνα μας . Αλλά ο Π.Κ ίσως ήθελε να μας δείξει πόσο απελευθερωμένος ήταν. Τι θα ήταν τα περιοδικά του.

 96. Γς said

  9:
  >Αφού πήγα στο Πάρκο Τρίτση

  Ο 40κος στο 40ο 😉

 97. Νίκος Α. said

  Απολαυστικός και αιχμηρός όπως πάντα κυριε Σαραντάκο.

  «Στο δρόμο, παραδέχομαι ότι σε πολλά έκανα το κουνέλι» ( = στην πορεία σε πολλά έκανα την κότα)
  «Η κριτική μειώθηκε.» (εννοεί η κριτική απο εμένα) αλλά σε ποιούς και γιατί;

  Και τώρα όπως πολλοί άλλοι θέλει να γίνει ο κριτής των πάντων αλλά με όχι «κακά ελληνικά».

  Μήπως έχουμε παρεξηγήσει τον κύριο Π.Κ.; Έχει ένα πηγαίο ύφος και ίσως και να διαμόρφωσε τη γλώσσα μας κατα κάποιο τρόπο. Μπορεί και να καθιέρωσε νέες λέξεις.

  Τέλος εποχής για Π.Κ., Τριανταφυλλόπουλο, Τράγκα αλλά ποιοί θα τους αντικαταστήσουν είναι το ερώτημα.

 98. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Όπως το ξανασκέφτομαι, ο νους μου μου λέει,καλύτερα να μην είχαμε ασχοληθεί μ΄αυτόν τον τύπο.
  Την καλλιγραφία,από τους καλλιγράφους, όχι από τη μυλωνού.

 99. cronopiusa said

  97
  η Κ.ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

 100. cronopiusa said

  98

  Τέλος εποχής για Π.Κ., Τριανταφυλλόπουλο, Τράγκα αλλά ποιοί θα τους αντικαταστήσουν είναι το ερώτημα.

  η Κ.ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

 101. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  «το όνομα του κ Π.Κ πράγματι συνδέεται με τα χειρότερα χρακτηρηστικά της χαζής δεκαπενταετίας που μας έφερε σ΄αυτή την κατάσταση». Προσπαθώ να θυμηθώ ή να βρώ στην ιστορία, μία συλλογικά έξυπνη δεκαπενταετία, και δεν βλέπω τίποτα, όλες τις δεκαπενταετίες ίδιες τις βλέπω, πάντα υπήρχαν οι έξυπνοι, η λιγότερο έξυπνοι και οι χαζοί, πάντα υπήρχαν αυτοί που είχαν και πέρναγαν καλά, κι αυτοί που δεν είχαν και δυσκολεύονταν, οι πρωτοπόροι που κοιτάζουν μπροστά και οι συντηρητικοί που δεν θέλουν αλλαγές, και οι «παραδοσιακοί» που κοιτάζουν πίσω, (μοναδική εξαίρεση ο Γς, που είναι τόσο μπροστά απο τους άλλους, που κοιτάζει πίσω και βλέπει στο μέλλον). Eιλικρινά τώρα, υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που πιστεύει την μπαρούφα, οτι ο Π.Κ επηρέασε την νεολαία και την κοινωνία γενικώτερα; Δηλαδή ευθύνεται ο Π.Κ που αποβλακώθηκαν τα παιδιά και οι μεγάλοι, και όχι το εκπαιδευτικό σύστημα που παράγει ανθρώπους χωρίς κριτική σκέψη, φταίει ο Π.Κ, κι όχι το προσχεδιασμένο κόλπο απο το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, που βασιζόμενο σε ένα φοβερά επιθετικό και πιεστικό (στα όρια του εκνευριστικού) μάρκετινγκ, μοίραζε απλόχερα χωρίς κριτήρια και στον πιο απίθανο δανεικά χρήματα, (το 2008 ένας αμερικανός διευθυντής τραπέζης, είχε πεί οτι, ΚΑΙ ΟΥΡΑΓΚΟΤΑΓΚΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΖΗΤΑΓΕ ΔΑΝΕΙΟ, ΘΑ ΤΟΥ ΕΔΙΝΑ). Αυτοί που καθορίζουν τις τύχες μας, είναι ακλόνητοι στις θέσεις τους, ο Π.Κ που είναι;
  Θα συμφωνήσω με τον Πέπε στο 85, οτι δεν υπήρχε κανένας λόγος να ασχοληθεί το ιστολόγιο με τον ανύπαρκτο (για τα μέτρα του) και να τον κάνει υπαρκτό. Πιστεύω οτι ήταν μια άτυχη στιγμή για το ιστολόγιο, αλλα πάλι, χωρίς λάθη ποιός μπορεί να βελτιωθεί;

 102. Δημήτρης Μ. said

  83, 85. Πρέπει να το είπε η κόρη της Μαλβίνας, σε εκπομπή του Τσίμα, όπου βρισκόταν και ο Λαζόπουλος. Δεν άντεξα να την δω, αλλά το «καλυτερότερος» το άκουσα…

 103. Gpoint said

  # 102

  Ναι

 104. sarant said

  85: Πέπε, ο Κωστόπουλος όμως α) είναι «διάσημος» -τον είχε εξώφυλλο και το μοναδικό περιοδικό που μοίραζαν σήμερα στο αεροπλάνο που ταξίδεψα και β) είπε ότι η ελληνική γλώσσα έχει ξεφτιλιστεί. Μπορεί δηλαδή η κ. Τατιάνα (επισης εξώφυλλο στο ίδιο περιοδικό) να κάνει περισσότερα λάθη αλλά (απ’ όσο ξέρω) δεν έχει γίνει τιμήτρια.

  87: 🙂

  92: Κακώς, εσύ δεν βγήκες να πεις ότι οι άλλοι έχουν ξεφτιλίσει τη γλώσσα.

  95: Αυτό το παρελθόν δεν το ξέρω. Ο ίδιος ήταν στη σοσιαλιστική ομάδα στο ευρ. κοινοβούλιο

  96: Ακριβώς!

  102: Το «καλυτερότερος» το είχε «υπερασπιστεί» η Έλλη Παπά σε ένα καλό άρθρο της που ηλιθίως δεν το κράτησα. Βάζω σε εισαγωγικά τη λέξη διότι δεν το υπερασπίστηκε ακριβώς, μάλλον έδειξε ότι ο πλεονασμός αυτός υπάρχει και στα αρχαία ελληνικά κτλ.

 105. Εαμοβούλγαρος said

  Αγαπητέ κ. Σαραντάκο,

  απουσιάσας επί 4ήμερον στην Επαρχία καί όντας κυριολεκτικά πτώμα από την κούραση, προλαβαίνω μόνο να σάς ενημερώσω για κάτι που (πιθανόν) σάς διέφυγε: Στο άρθρο του «ΙΟΥ» προχθές Σαββάτο στην «Εφημ. των Συντακτών» ο Τασούλης ο Κωστόπουλος και η παρέα του σάς μνημονεύουν παίρνοντας από εσάς την φράση του Παναγιώταρου έξω από το «Χυτήριο»…

  ΗΛΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΟΣ (σε απομαγνητοφώνηση Νίκου Σαραντάκου): «Πουστράκι τελειώνετε, κατάλαβες; Τελειώνουν τα πουστράκια. Αντε κωλομπήχτες, μαλάκες, ηθοποιοί του κώλου, ε μαλάκες, ηθοποιοί του κώλου. Κοίτα πουτανάκι, έρχεται η ώρα σου. Τράβα ρε, τράβα, έρχεται η ώρα σου. Ερχεται ρε και η αστυνομία σάς φυλάει τα κωλαράκια, αφού σας τα γαμάνε που σας τα γαμάνε οι Πακιστανοί ρε. Αδερφές ξεσκισμένες. Γαμημένες αλβανικές κωλοτρυπίδες, ε γαμημένες αλβανικές κωλοτρυπίδες».

  https://www.efsyn.gr/?p=236067

  Καληνύχτα σε όλους

  Θα τα πούμε σε καμιά βδομάδα, γιατί αύριο έχω νέο ταξίδι

  ΕΑΜΟΒΟΥΛΓΑΡΟΣ

  ΥΓ: Δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό και να μή ρωτήσω το εξής: Ουδείς από τους αγαπητούς (εν Χριστώ αδελφούς) αναγνώστες του παρόντος Ιστολογίου διαβάζει «Εφημ. των Συντακτών», ώστε να ενημερώσει τον κ. Σαραντάκο για το δημοσίευμα απουσιάζοντος του Εαμοβουλγάρου;

 106. Εαμοβούλγαρος said

  Σχόλιο 105 συνέχεια: Ξέχασα το σημαντικότερο. Στο προμνημονευθέν άρθρο του

  https://www.efsyn.gr/?p=236067

  ο «ΙΟΣ» ισχυρίζεται πως ο Άδωνις Γεωργιάδης στο θρυλικό βιβλίο του «Η ομοφυλοφιλία στην Αρχαία Ελλάδα, ο μύθος καταρρέει» ισχυρίζεται τα εξής ανήκουστα…

  (Μεταφέρω επί λέξει)… «Το αστείο είναι ότι από τη δική του πλευρά, ο Γεωργιάδης στο εν λόγω βιβλίο του παραπέμπει στις τηλεοπτικές εκπομπές του Πλεύρη γι’ αυτό το θέμα. Για τη σοβαρότητα των επιχειρημάτων του Γεωργιάδη αρκεί να αναφέρουμε ότι για τη λέξη «κίναιδος», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας έγραφε ότι «στη σημερινή νεοελληνική μας γλώσσα θα μπορούσαμε δόκιμα να μεταφέρουμε την έννοια αυτής της λέξεως μεταφράζοντάς την ως “ο καταραμένος”. Ο ομοφυλόφιλος δηλαδή στην αρχαία ελληνική γλώσσα ήταν ο “καταραμένος” της σημερινής».»

  Αν λέει αλήθεια ο «ΙΟΣ» και όντως ο Άδωνις Γεωργιάδης νομίζει πως κίναιδος είναι ο καταραμένος και το γράφει στο βιβλίο του, πρόκειται για μεζεδάκι μεγάλου βεληνεκούς.

  Δυστυχώς, δεν προλαβαίνω να το ψάξω εγώ γιατί πάω αμέσως για ύπνο

  Με Αγάπη Χριστού

  ΕΑΜΟΒΟΥΛΓΑΡΟΣ

 107. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Κατά φωνή…

  Δυστυχώς, και λέω έτσι γιατί θα ήθελα να είναι ανάποδα, ο Π.Κ. είναι προϊόν της κοινωνίας μας και των δομών της.

 108. sarant said

  105: Το είχα δει, αλλά έχετε δίκιο -κανείς δεν ειδοποίησε.

  106: Το παράθεμα του Ιού είναι ακριβές, σελ. 32 του βιβλίου του Άδωνη. Αν και ο Άδωνις το λέει αυτό για να δείξει ότι ήταν πολύ βαριά λέξη.

 109. Πέπε said

  @104: Συγκρίνεις με την Τατιάνα… Γιατί, αυτή υπάρχει;

  Ειδικά μάλιστα αν μιλάμε για περιοδικό αερογραμμών, που είναι εξ ορισμού γεμάτα ψευδαισθήσεις: ταξίδια σε απίθανα μέρη, οδηγοί απίθανων αγορών, ξενοδοχεία στα οποία δεν πηγαίνει κανένας πραγματικός άνθρωπος (εκτός αν τον καλέσουν από δουλειά, οπότε ζει και λίγη ζωή εκτός από την πραγματική) κλπ..

 110. ἀπορῶ πῶς διέφυγε ἀπὸ τὸν Ἐαμοβούλαγρο τὸ βιβλίο ποὺ ἔγραψε ὁ Ψαρρᾶς τοῦ Ἰοῦ κατὰ τῆς ΧΑ καὶ τὸ ὁποῖο χρηματοδοτήθηκε ἀπὸ τὸ ΥΠΕΞ τῆς Γερμανίας. κάτι τέτοια δὲν τοῦ ξεφεύγουν συνήθως.

 111. sarant said

  109: Δεν μιλάω για περιοδικά αερογραμμών, μιλάω για περιοδικό διασημοτήτων (έτσι λέει) που πουλιέται στο περίπτερο, και που έχει μεγάλη κυκλοφορία -και που ήταν το μόνο που διέθετε η πρώτη θέση του αεροπλάνου (όπου με βάλανε σήμερα από τύχη, τα καλά του overbooking)

 112. Πέπε said

  Έστω.

 113. Πέπε said

  Ναι, καλή φάση το overbooking. Έχω πάει σε κάτι Σέρατα μαζί με μη πραγματικούς ανθρώπους…

 114. Μαρία said

  Το ΥΠΕΞ της Γερμανίας!
  http://rosalux.gr/

 115. Απορώ πως διέφυγε του Κορνήλιου ότι ο Ψαράς στο βιβλίο του ευχαριστεί μεταξύ άλλων, το Jungle Report και το ΧΥΖ Contagion, που όπως γνωρίζουν όλοι, χρηματοδοτούνται από τους νεφελίμ.

  Με ένα γρήγορο γούγλισμα είδα ότι όλοι οι ψεκασμένοι αναπαράγουν τα περί χρηματοδότησης από την Μέρκελ, οπότε ας δούμε τι λένε οι ίδιοι οι …Μερκελιστές:

  “ Το 1992 το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ αναγνωρίστηκε από το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS) –σήμερα DIE LINKE– ως επίσημο ίδρυμα του κόμματος με δραστηριότητα σε ολόκληρη τη Γερμανία.
  Στο πλαίσιο της σύμπραξης όλων των Ιδρυμάτων Ρόζα Λούξεμπουργκ που λειτουργούν στη Γερμανία (Stiftungsverbund), συνεργάζεται στενά με τα ιδρύματα και τις οργανώσεις του κόμματος DIE LINKE σε όλα τα ομοσπονδιακά κρατίδια.”
  http://rosalux.gr/foundation/germania

  Tώρα θα πει κάποιος το ίδιο πράμα δεν είναι, τι DIE LINKE, τι ΥΠΕΞ Γερμανίας -τι Λωζάνη, τι Κοζάνη- Γερμανικά δεν μιλάνε και οι δύο;
  Τέλος πάντων, τι ψάχνω και εγώ να βρω βραδιάτικα …

 116. Μαρία said

  115
  στη σ. 73 η χρηματοδότηση

  Click to access psarras_final_web.pdf


  Όλα τα κομματικά ιδρύματα χρηματοδοτούνται απ’ το γερμανικό ΥΠΕΞ.

  http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=482416
  Με βάση τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε στην Μπούντεσταγκ πριν από έναν χρόνο, το ίδρυμα «Κόνραντ Αντενάουερ» (συνδεδεμένο με το κόμμα της CDU) έλαβε επιχορηγήσεις ύψους 2,4 εκατ. ευρώ, το αντίστοιχο ίδρυμα του SPD «Φρίντριχ Εμπερτ» 2,6 εκατ., τα ιδρύματα των Φιλελευθέρων «Φρίντριχ Νάουμαν», των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας «Χανς Ζάιντελ» και των Πρασίνων «Χάινριχ Μπελ» από 834.000 ευρώ και το ίδρυμα «Ρόζα Λούξεμπουργκ» του Die Linke 468.000 ευρώ.

 117. εὐχαριστῶ γιὰ τὴν ἐπιβεβαίωσι.

 118. Pedis said

  110 – Ας εκμεταλλευτούμε την αφορμή και ας το διασκεδάσουμε. Σε άλλες εποχές, ο ποιητής θέλει η συκοφαντία να ξεκινά σαν ένα αεράκι … σήμερα, με το ιντερνετ, έχει χαθεί ο ρομαντισμός. Μόνο μπόχα. Καλύπτει τα πάντα.

  (από http://peopleandideas.gr/2011/01/29/rossini/)

  Η συκοφαντία είν’ένα αεράκι
  Μια αύρα τόσο ελαφριά
  Που ανεπαίσθητα, διακριτικά
  Απαλά και γλυκά
  Αρχίζει τον ψίθυρό της.
  Σιγά σιγά, χαμηλά χαμηλά
  Ψιθυρίζει και σφυρίζει
  Γλιστράει, βουίζει
  Μες στ’αυτιά του κόσμου
  Επιδέξια εισχωρεί
  Και κάνει τα κεφάλια, τα μυαλά
  Να ζαλίζονται, να φουσκώνουν.
  Βγαίνοντας από το στόμα
  Η βουή όλο μεγαλώνει
  Δυναμώνει λίγο λίγο
  Ρέει από’δω κι εκεί
  Μοιάζει κεραυνός ή καταιγίδα
  Που μες στην καρδιά του δάσους
  Σφυρίζει και μουγκρίζει
  Και σε κάνει απ’τον τρόμο να παγώνεις.
  Στο τέλος ξεχειλίζει και ξεσπά
  Διαδίδεται και γίνεται διπλάσια
  Εκρήγνυται
  Σαν κανονιά
  Σαν σεισμός, σαν καταιγίδα
  Γενική αναταραχή
  Που κάνει τον αέρα ν’αντιλαλεί.
  Κι ο καϋμένος ο συκοφαντημένος
  Ταπεινωμένος, ποδοπατημένος
  Κάτω απ’το δημόσιο μαστίγωμα
  Αν είναι τυχερός πάει κάπου να πεθάνει.

 119. δὲν διαδίδουν τίποτε οἱ ψεκασμένοι, ὁ ἴδιος ὁ Ψαρρᾶς τὸ γράφει στὸ βιβλίο του. ἂν ἐννοῆτε ἐμένα ὡς ψεκασμένο τὶς πράλλες στὴν ΔΕΘ μὲ ψέκασαν μὲ ἕνα ἄρωμα γιὰ διαφημιστικοὺς λόγους. καὶ φυσικὰ δὲν ἐννοῶ ὅτι ὁ Ψαρρᾶς εἶναι ὁ μόνος δημοσιογράφος ποὺ ἀσκεῖ ἐπιχορηγούμενη δημοσιογραφία. ἁπλῶς γι’αὐτὸν ἔτυχε νὰ μιλᾶμε κι ἀπόρησα πῶς δὲν τὸ ἀνέφερε ὅ Ἐαμοβούλγαρος ποὺ ἔχει ἀποδελτιώσει ὅλα τὰ ἄπλυτα τῶν Ἑλλήνων ἐπωνύμων.

 120. Ε όχι και εσένα, ξέρεις ότι είμαι φανατικός θαυμαστής σου και όταν μεγαλώσω θέλω να σου μοιάσω.
  Αυτούς εδώ έλεγα:
  http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/skandalo-megatonwn-h-merkel-chrhmatodotei-suriza-kai-ton-psarra-tou-iou-kat

  Και ναι, επιβεβαιώθηκες ότι το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ ως επίσημο ίδρυμα του κόμματος DIE LINKE λειτουργεί με κρατική επιχορήγηση!
  Εκπληκτική ανακάλυψη!

  Άρα και η χρυσή αυγή που μέχρι πρόσφατα έπαιρνε κρατική επιχορήγηση, την χρηματοδοτούσε η Γερμανία αφού τμήμα των δανεικών που παίρνουμε ως κράτος προέρχονται από τα Γερμανικά ταμεία.
  Ού ρε προδότες χρυσαυγίτες που παίρνατε τα λεφτά των Γερμανών!

 121. ἡ εἴδησι εἶναι ὅτι ὁ Ψαρρᾶς ἀσκεῖ δημοσιογραφία κομματικῶς ἐπιχορηγούμενη. φυσικὰ μὲ τόση κομματικῶς ἐπιχορηγούμενη δημοσιογραφία ποὺ ἀσκεῖται στὴν αὐτὸ ὄντως δὲν εἶναι καὶ καμιὰ σπουδαία εἴδησι. ἐξ ἄλλου Ψαρρᾶς εἶναι ὅ,τι θέλει κάνει. ὅποτε γουστάρῃ δίνει τὸ «ἀληθινὸ» καταστατικὸ τῆς ΧΑ στὴν Δικαιοσύνη κι ὅποτε γουστάρῃ δὲν τὸ δίνει, ἐμεῖς θὰ τοῦ ποῦμε τί θὰ κάνῃ; ἐδῶ γκοτζαμὰν Βουρλιώτης κοπυπαστώνει τὸν Ψαρρᾶ στὰ πορίσματά του, ποιός εἶμαι ἐγὼ ποὺ θὰ τολμήσω νὰ τὸν θίξω;

 122. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Προς Αρειο Πάγο. όπου χτυπά η τελευταία φλέβα του τσαλαπατημένου δικαιώματος για δουλειά σε τούτο τον τόπο.
  Η φθινοπωρινή ισημερία σήμερα.Καλό αποκαλόκαιρο.Καλημέρα.

 123. Ευτυχώς πάντως που δεν έκανε λάθος και καμιά κινώσα μετοχή ενεστώτα πάνω στην λογοτεχνική του έμπνευση ο ΠΚ, γύρευε τι θα άκουγε. Αυτά τα λάθη είναι ασυγχώρητα σε όσους δεν ψηφίζουν το κόμμα μας.

 124. sarant said

  123: Όπως έγραψα πολλές φορές πιο πάνω, η επισήμανση των (πολλών) λαθών του ΠΚ έγινε επειδή στο ίδιο άρθρο ο ΠΚ ελεεινολόγησε τη γλώσσα που γράφεται στο Διαδίκτυο. Αλλιώς δεν θα είχε ενδιαφέρον. Πολλές φορές έχω επισημάνει γλωσσικά λάθη αριστερών, όταν έχει ενδιαφέρον και όταν το παίρνω είδηση -αυτό του ΝΞ που επισήμανες δεν το είχα πάρει είδηση.

  Επειδή όμως αμφισβητείς την εντιμότητα του ιστολογίου, δεν νομίζω ότι έχει νόημα να πούμε περισσότερα.

  119 και πριν: Δεν είχα δει το αρχικό σχόλιο για επιχορήγηση από το ΥΠΕΞ της Γερμανίας αλλά προφανώς είναι δικολαβίστικη ερμηνεία. Η χρηματοδότηση έγινε από το ίδρυμα του κόμματος Die Linke. Αλλιώς και ο Ριζοσπάστης χρηματοδοτείται από το ελληνικό κράτος -με τη λογική σου.

 125. Πάνος με πεζά said

  @ 107 : Θα θέλατε δηλαδή η κοινωνία μας και οι δομές της να ήταν προϊόν του Πέτρου Κωστόπουλου, ή δεν «πιάνω» κάτι;

 126. Αλέξης ΙΙ said

  Το «κακό» που μου έκανε αυτή η ανάρτηση είναι ότι με ιντρίγκαρε ώστε να σερφάρω στην του εν λόγω ιστοσελίδα (της οποίας την ύπαρξη αγνοούσα).

  Λοιπόν, σαν να μην πέρασε μια μέρα! «Οι δέκα παραλίες που πρέπει οπωσδήποτε να κολυμπήσεις πριν κλείσεις τα τριάντα σου» προ εικοσαετίας (όλως τυχαίως σε κοσμοπολίτικα νησιά), «Δέκα μαγαζιά που μου αρέσουν στην Αθήνα (και δεν πήρα λεφτά για να τα γράψω)» σήμερα (όλως τυχαίως σε Κολωνάκι και Βόρεια Προάστια).

  Μπορεί να αλλάξει ο άνθρωπος, ειδικά όταν έχει πατήσει τα δεύτερα -ήντα;

 127. spiral architect said

  @126: «Παλιός γάιδαρος καινούργια περπατησιά δε μαθαίνει».
  (λαϊκή παροιμία)

 128. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #125
  😳 Πω πω τι κοτσάνα έγραψα… Είχα στο μυαλό μου ότι θα ήθελα να μην είναι έτσι, αλλά… Ντροπή… 😦

 129. sarant said

  126; Πώς δεν έχουν αλλάξει οι καιροί: στα δέκα μαγαζιά (το κοίταξα να πω την αμαρτίαμ) έχει κι ένα όχι ακριβό και σε όχι κυριλέ γειτονιά (δυο βήματα απ’ το σπίτι μου)

 130. skol said

  Να και ένα παλιό τραγούδι στο οποίο φαίνεται πόσο πολύ είχε διεισδύσει το κλικ στα μικροαστικά στρώματα αφού μια από τις πρώτες αναγνώστριές του ήταν και η …Μαίρη Παναγιωταρά 🙂

  φρόντισε το παιδί κι αν έχεις κουραστεί
  πάρε το κλικ και πέσε στο κρεβάτι.

 131. sarant said

  130: Ε λοιπόν αυτό μού είχε ξεφύγει…

 132. Ιάκωβος said

  Πεπε, Λάμπρος, κλπ

  Θα υπερασπιστώ τον Νικοκύρη. Καλά έκανε και ασχολήθηκε. Ο περί ου ο λόγος είναι ανύπαρκτος για μένα και για σένα. Όμως τα κοινωνικά φαινόμενα δεν αφορούν εμένα και σένα και τον άλλον. Αφορούν τις μεγάλες μάζες και τις μεγάλες κινήσεις της κοινωνίας. Τα άτομα ή τις πολιτικές δεν τις συζητάμε επειδή μας επηρεάζουν εμάς που σχολιάζουμε.

  Ο γελοιωδέστατος αυτός και τα Κλικ του είναι μικρό κομμάτι ενός μεγαλύτερου φαινομένου, παγκόσμιου, που σ’ αυτό ανήκουν τα κουτσομπολέ περιοδικά που βλέπουμε κρεμασμένα στα περίπτερα (και τα κουρεία), τα ριάλιτυ, οι δημόσιοι ξυλοδαρμοί στις αμερικάνικες «κοινωνικές» εκπομπές, η Κα Μπουμπούκου, η Πάνια με το χυδαίο λόγο, ο Κατμαν και ο προπηλακισμός των διαταραγμένων από την Πάνια, κλπ,κλπ.

  Αυτοί όλοι επηρεάζουν τα εκατομμύρια των ανθρώπων και τα εκείνοι, με τη σειρά τους, επηρεάζουν τη ζωή μου με αυτά που κάνουν και κυρίως με αυτά που δεν κάνουν.

 133. Ιάκωβος said

  Και ένα λεξιλογικό.
  Πιστεύω οτι κι εκείνο το «καλυτερότερος» αντιγραφή και εισαγόμενο προϊόν είναι, από bestest που ήταν παιδική έκφραση στα αγγλικά, αλλά μια εποχή το λέγανε κι οι μεγάλοι (οι τηλεοπτικοί κυρίως) για μαγκιά.

  Γενικά το ύφος του εν λόγω, ήταν βουτηγμένο στην ψευτιά. Δύσκολο να περιγράψει κανείς αυτό το εντελώς φτιαχτό «μαγκιά κ^@νιά κι ο κ@^ος φινιστρίνι» αλλά ήταν το πιο απωθητικό στοιχείο πάνω του. Φυσικά δεν είναι ο μόνος.

  Καταλαβαίνω, τώρα που τον μελετάμε, πόσο απεχθές είναι να μιλάει κανείς για τέτοια άτομα και τέτοια φαινόμενα, αλλά αν τα βγάλεις εντελώς από το οπτικό σου πεδίο, δε θα πάψουν να υπάρχουν.

 134. #124 ἂν εἶναι δικολαβίστικη ἑρμηνεία νὰ χρεωθῇ στὸν Ψαρρᾶ, ὁ ἴδιος τὸ γράφει τὸ βιβλίο του. ὅσο γιὰ τὸν Ῥιζοσπάστη οὐδέποτε ἀπέκρυψε ὅτι εἶναι κομματικὸ ἔντυπο. τὸ γράφει φαρδιὰ πλατιὰ σὲ κάθε φύλλο του.

 135. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ said

  ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2000 ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ . ΠΕΤΑΜΕΝΟ ΕΝΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΧΩΡΙΣ ΕΞΩΦΥΛΛΟ. ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΩΡΑ ΑΡΧΙΖΩ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ (ΕΝΤΙΤΟΡΙΑΛ ΤΟ ΛΕΝΕ;) ΕΓΡΑΦΕ Ο ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ (ΠΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΧΕ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΠΡΟΣΦΑΤΑ;) ΞΑΦΝΙΑΣΤΗΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟ ΥΦΟΣ ΚΑΙ ΤΗ ΦΡΑΣΕΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΩΡΟ. ΛΕΣ ΚΑΙ ΜΙΛΟΥΣΕ ΟΧΙ ΓΙΑ ΓΚΟΜΕΝΑ ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΓΙΑ ΠΟΙΑ…! ΕΨΑΞΑ ΝΑ ΔΩ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΔΑ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΤΟ ΝΙΤΡΟ !
  ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΠΗΡΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ!

 136. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  132 – Δεν κατηγόρησε κανείς τον Νίκο, Ιάκωβε, την γνώμη μας είπαμε, οτι θεωρούμε λάθος να ασχολείται με ένα γελοίο άτομο, που για τους περισσότερους εδω μέσα είναι ανύπαρκτο, και με την δημοσίευση του άρθρου, μας το έκανε υπαρκτό. Ο Πέπε έφερε και το σχετικό παράδειγμα του γελοίου φασιστάκου με τις προσφορές του. Επιπλέον του έκανε μεγάλη εξυπηρέτηση με την αρνητική διαφήμιση, μια και το ιστολόγιο του Σαραντάκου έχει απο τις μεγαλύτερες επισκεψιμότητες στην Ελλάδα, αρκετοί άλλωστε απο εδω μέσα, και μόνο απο περιέργεια, επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα του Π.Κ.
  Όσο για το ποιοί επηρεάζουν τις μάζες, το εξήγησα απλά και λίγο απλοϊκά στο σχόλιό μου. Για να το πώ ακόμα απλά, την κατεύθυνση μιάς επιχείρησης, την ορίζει ο ιδιοκτήτης με τον διευθυντή του κι όχι οι υπάλληλοι, και όλοι αυτοί που αράδιασες είναι υπάλληλοι. Συνεπώς, δεν έχει νόημα να χτυπάς το σαμάρι, ενώ φταίει ο γάϊδαρος.

 137. 106
  Ρωτήστε τον Αδωνάι, το ‘καταπύγων επέρδετο’ του Αριστοφάνη σε ποιους αναφέρεται;
  35 , 50 , 58
  Τόρα τόρα, είχε βγει σε Βιπεράκι ο Γιαμαμότο. Οξύτονο, Τορά, γίνεται πιο… ‘σπιρίτσουαλ’…
  Αν μιλήσω για τα κώλα στις προτάσεις του Κ. , τί θα καταλάβει;

 138. How Mumbo-Jumbo Conquered the World: A Short History of Modern Delusions Paperback – 4 Oct 2004
  by Francis Wheen (Author)
  Για περιγραφή των εκφυλιστικών φαινομένων που μας έφεραν εδώ. Φωτογραφίζει και τον Κλωστρό.

 139. sarant said

  138: Ευχαριστούμε για την πρόταση!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: