Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια διαίτης

Posted by sarant στο 27 Σεπτεμβρίου, 2014


Ο τίτλος είναι ελαφρώς οξύμωρος, διότι τα μεζεδάκια σπανίως είναι κατάλληλα για δίαιτα (εκτός αν κάνετε τη δίαιτα της πάπιας). Στην πραγματικότητα, η σημερινή πιατέλα μας δεν είναι και τόσο φορτωμένη: δεν στείλατε κι εσείς πολλά, δεν στάθηκα κι εγώ καλός αλιέας μαργαριταριών, κι έτσι το τραπέζι μας θα είναι λιτό.

* Η ανασκαφή της Αμφίπολης δεν έδωσε κάτι το συνταραχτικό τη βδομάδα που μας πέρασε, μας χάρισε όμως καναδυό μεζεδάκια. Έτσι, ο υπουργός Πολιτισμού κ. Τασούλας δήλωσε ότι έχει την αίσθηση πως είναι αδύνατο να βρίσκεται ο Μεγαλέξαντρος στον τάφο και συνέχισε: «Και το λέω όχι επειδή θέλω να εκπλαγώ ευχάριστα. Το λέω γιατί για το Μέγα Αλέξανδρο έχουμε υποδεέστερες πληροφορίες, άρα φαντάζομαι ότι αν είχαμε μια τέτοια εξέλιξη, μια τέτοια πληροφορία δεν θα είχε διαφύγει».

Υπάρχουν άραγε «υποδεέστερες» πληροφορίες; Αν πάντως τον θαυμάσατε για το τόλμημά του, να πει το προφανές, ότι δεν είναι καθόλου πιθανό να βρίσκεται μέσα στον τάφο ο Αλέξανδρος, το θάρρος του κ. Τασούλα υπήρξε θνησιγενές, αφού πριν λαλήσει το κοκοράκι ο κ. Υπουργός ανασκεύασε τον… εαυτό του, δηλώνοντας ότι ποτέ δεν είπε αυτά που τον ακούμε να λέει στο βίντεο!

* Όσο για το «ο ένοικος του τάφου», δεν θα το χρεώσω στον κ. Υπουργό, διότι οι περισσότεροι έτσι το λένε (το λέμε). Δεν μου αρέσει, δεν θα το χρησιμοποιούσα -αλλά δεν έχω άλλη μονολεκτική λύση. Ιδέες;

* Και μόλις χτες, η υπεύθυνη ενημέρωσης του τάφου κ. Παναγιωταρέα έδωσε τη δική της ακυρολεξία, ευγενική προσφορά στη χειμαζόμενη πιατέλα μας. Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, η κ. καθηγήτρια ανέφερε: «Οι διατυπωθείσες θεωρίες περί της ταυτότητος του νεκρού, ως σήμερα, ανάγονται σε 14». Ωστόσο, το «ανάγομαι» εδώ δεν ταιριάζει, αφού το ρήμα αυτό χρησιμοποιείται όταν προσδιορίζουμε χρονικά την αρχή ενός πράγματος, π.χ. «οι ρίζες της οικογένειάς του ανάγονται στο Βυζάντιο». Προφανώς η κ. Παναγιωταρέα ήθελε να πει πως οι θεωρίες «ανέρχονται σε 14». Ευτυχώς πάντως που είναι άμισθη, αλλιώς θα ζητούσαμε τα λεφτά μας πίσω.

Αλλά και πέρα από το λαθάκι, έχει πλάκα αυτό με τις 14 θεωρίες -μού θυμίζει την παλιά διαφήμιση της συμπυκνωμένης πορτοκαλάδας, που πάει το παιδί στην Έβγα και ζητάει μια πορτοκαλάδα κι ο εβγατζής του λέει «Ορίστε δεκατέσσερις!».

* Η Μηχανή του χρόνου θέλει να νατσουλίσει αλλά θέλει και να κρατήσει μιαν επίφαση εγκυρότητας. Έτσι, σε πρόσφατο άρθρο της, επαναλαμβάνει κοπυπαστηδόν τις νατσουλικές θεωρίες για τη γέννηση των εκφράσεων «μου μπήκαν ψύλλοι στ’ αυτιά» και «μου έψησε το ψάρι στα χείλη», αλλά κρατάει και μια πισινή με το αμίμητο (δική μου υπογράμμιση): Η τραγική ιστορία του Μεθόδιου έγινε αφορμή για να καθιερωθεί η φράση: «του έψησε το ψάρι στα χείλη». Δυστυχώς δεν ξέρουμε από ποια πηγή έφθασε στις μέρες μας η ιστορία του μοναχού, αλλά φαίνεται να είναι η επικρατέστερη εκδοχή της φράσης.

* Ο Γιάνης Βαρουφάκης άρχισε εκπομπή, κάθε Δευτέρα, από τον ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο 105,5. Ο τίτλος της εκπομπής είναι Terra Nullius, και στην πρώτη εκπομπή (που μπορείτε να την ακούσετε σ’ αυτή τη σελίδα, και για πιο μόνιμα από εδώ) ο Γ.Β. εξήγησε τι σημαίνει ο όρος. Μια φίλη μου, που ξέρει καλά λατινικά, μου επισημαίνει δύο λαθάκια. Το πρώτο είναι η προφορά της… λατινικούρας. Ο Βαρουφάκης την προφέρει Νούλιους, η φίλη μου ορκίζεται ότι προφέρεται Νουλίους, διότι το ι είναι μακρό και η παραλήγουσα όταν είναι μακρά τονίζεται.

Το δεύτερο είναι στη σημασία της έκφρασης, που o Γ.Β. την αποδίδει «κενή γη» ενώ στην πραγματικότητα μεταφράζεται «γη (του) κανενός», δηλαδή που δεν ανήκει σε κανέναν. Η έννοια είχε μεγάλη σημασία την εποχή της αποικιοκρατίας και την επικαλούνταν οι Ευρωπαίοι για να κατοχυρώνουν την κυριότητα σε εδάφη (καμιά φορά και ολόκληρες ηπείρους) που κατοικούνταν από «πρωτόγονους» λαούς. Δεν ήταν «κενή» γη. Είχε κατοίκους, αλλά ποιος τούς έδινε σημασία.

(Θα προσέξατε ότι στα αγγλικά το Terra Nullius αποδίδεται Nomansland, παναπεί Νομανσλάνδη!)

* Το επόμενο το ψάρεψα από τον Γαλαξιάρχη, έναν φίλο του Φέισμπουκ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κ. Σαμαράς εκνευρίστηκε από τον θόρυβο που έκαναν οι δημοσιογράφοι χτυπολογώντας τα πληκτρολόγια των λάπτοπ τους στη συνέντευξη τύπου με τη Μέρκελ, και τους επέπληξε «ευγενικά και διακριτικά» (για τον Κιμ Ιλ Σουνγκ παίζει να λέγονταν λιγότερα εγκώμια). Συγκεκριμένα, λέει το ρεπορτάζ, «Η επίπληξη δεν ήταν ευθεία, αλλά έμμεση και ευγενή μέσω μιας ιστορίας που τους διηγήθηκε από τα φοιτητικά του χρόνια στην Αμερική. «Κάποιοι χρησιμοποιούσαν υπολογιστές και στις εξετάσεις, οπότε μας ενοχλούσαν, επειδή έκαναν θόρυβο», είπε με νόημα στους δημοσιογράφους ο Αντώνης Σαμαράς.»

Ο Γαλαξιάρχης επισημαίνει όμως ότι ο πρωθυπουργός τελείωσε τις σπουδές του στην Αμερική το μακρινό 1976, οπότε λάπτοπ δεν υπήρχαν, και οι πιο φορητοί υπολογιστές ήταν κάπως έτσι. Πρόκειται άραγε για ένα ακόμα ψέμα, ή εννοούσε, τάχα, ότι οι συμφοιτητές του είχαν κομπιουτεράκια που ενοχλούσαν με το θόρυβο των πλήκτρων τους; (Κι έκαναν θόρυβο τα κομπιουτεράκια; Είχα κι εγώ, αλλά ένα κλικ θυμάμαι πως έκαναν).

Θα προσέξατε πάντως και ότι η επίπληξη ήταν «έμμεση και ευγενή». Εμένα μ’ αρέσει κι έτσι.

* Κι άλλο ένα με επίθετο της ίδιας κατηγορίας. Σε δελτίο τύπου του υπουργείου Παιδείας, γίνεται λόγος για πρόγραμμα «ασφαλής πλοήγησης» στο Διαδίκτυο. Συνδυάζοντας με το προηγούμενο, έχουμε πλήρες το κλιτικό υπόδειγμα: η ασφαλή της ασφαλής, και βέβαια ο ασφαλής του ασφαλή. Εμένα μού αρέσει, ξαναλέω, μόνο να το βάλουμε και στη γραμματική να μη σκοντάφτουν τα παιδιά. (Ο πληθυντικός παραμένει ως έχει).

* Θα προσέξατε ίσως, ότι το ρεπορτάζ που συνοδεύει την είδηση ξεκινάει με τη φράση: Το λάθος είναι εναρμονισμένο με την ανθρώπινη φύση, ωστόσο όταν εντοπίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, σίγουρα προκαλεί εντύπωση… Ταιριάζει η λέξη αυτή; Όχι «είναι σύμφυτο»; Ακούω γνώμες.

* Και κλείνω όπως άρχισα, με Αμφίπολη. Αλλά εδώ έχουμε άλλης τάξης μεζεδάκι -τι μεζεδάκι, πιάτο ολόκληρο βγαίνει, αλλά επιβάλλεται να χρησιμοποιηθεί η προειδοποίηση που μπαίνει σε ποτά και άλλα: Με ρέγουλα.

Λοιπόν, ο τάφος της Αμφίπολης δεν είναι τάφος. Χαρακτηριστικό απόσπασμα: Από την λέξη σκιά προέρχεται και η λέξη θρησκεία, που ασφαλώς δεν έχει καμία σχέση με την σημερινή έννοια της θρησκείας. Η σκιά της πυραμίδας ήταν ιερή και απαγορεύονταν να αλλοιωθεί το σχήμα της, γι΄αυτό και η λέξη θρη-σκια, σημαίνει: «θύω την σκιά», θυσιάζω στην σκιά για να κρατήσω σταθερό τον χρησμό.

Περισσότερα, θαρρώ, δεν χρειάζονται.

* Και σε παράρτημα δυο αναγγελίες για μελλοντικές εκδηλώσεις σε εξωτικά μέρη. Θα τις ξαναθυμίσω βέβαια όταν θα πλησιάζουν οι μέρες, αλλά να ξέρετε ότι στις 31 Οκτωβρίου θα είμαι στη Δράμα, καλεσμένος του Συνδέσμου Φιλολόγων, όπου θα μιλήσω για την ελληνική γλώσσα, ενώ στις 4 Νοεμβρίου το απόγευμα θα παρουσιάσω μαζί με τον Δ. Κερασίδη το βιβλίο μου Οπωροφόρες λέξεις στην Κηφισιά.

146 Σχόλια προς “Μεζεδάκια διαίτης”

 1. LandS said

  Πάντων μέτρων άνθρωπος, η κάπως έτσι. Κάτι λοιπόν που μετράει για λάθος δεν μπορεί να είναι εναρμονισμένο με τη φύση του ανθρώπου. Εκτός βέβαια να είναι, αυτό το κάτι, άχρηστο, οπότε δεν μας πολυνοιάζει αν είναι σωστό ή λάθος.

 2. LandS said

  Για τον Βαρουφάκη. Αυστραλός είναι, μην έχουμε απαιτήσεις 🙂

 3. spiral architect said

  Καλημέρα. 🙂
  Μιας και είμαι παιδί του Κλασσικού Λυκείου, (και μετά από τόσα χρόνια δηλώνω αναρμόδιος) 🙄 θυμάμαι από φιλόλογο καθηγητή μου -καλή του ώρα- ότι, για τα Λατινικά υπήρχε ανέκαθεν διχογνωμία για την προφορά τους, καθότι πρόκειται για νεκρή γλώσσα. Χαρακτηριστική σχετικά πρόσφατη περίπτωση ήταν το «Veni, vidi, vici» που εκέκραξε ο φασίστας Μιχαλολιάκος στις πρώτες εκλογές του ’11, που συμμαθήτρια και φίλη μου, νυν φιλόλογος, ισχυρίστηκε ότι η προφορά του ήταν σωστή.
  Αντίστοιχο παράδειγμα είναι η δική μας αλλά και η ερασμιακή προφορά των Αρχαίων Ελληνικών. 😉

  Οι τάφοι δεν έχουν ενοίκους, έχουν μόνιμους κατοίκους (τελευταία κατοικία) μιας και τους έχουμε μόνιμα καβατζωμένους από γεννησιμιού μας.

 4. physicist said

 5. Gpoint said

  Σαμαράδες υπάρχουν πολλοί και πιο διάσημος ο Γιώργος παίζει και στην Εθνική, Αντωνάκης είναι ένας… δεν θυμάμαι αν ήταν αυτός ή ο Βουλγαράκης που σε συναυλία των Ρόλινγκ Στόουνς δήλωσε φανατικός θαυμαστής τους και στην ερώτηση ποιό τραγούδι τους προτιμά απάντησε …Δε νταρκ σάιντ οφ δε μούν…
  Αλλά όλοι οι πολιτικοί έτσι είναι, ποτέ δεν σου αρνούνται ρουσφέτι κι ας μη μπορούν να το κάνουν αι μιλάνε γιαόλα ακόμα κι αν δεν έχουν ιδέα, Κι ο Αντωνάκης είναι καλός τέτιου είδους πολιτικός.

  γιατί ένοικος του τάφου ; συνηθέστατα είναι ιδιοκτήτης…

  Αν αληθεύουν τα περί τέρρας νουλίους τότε να μετονομασθει σε Μπαρουφάκης

 6. RaspK said

  Νομίζω πως λέμε ότι κάτι εναρμονίζεται όταν «το ταιριάζουμε» σε κάτι, παναπεί το αλλάζουμε τόσο, όσο χρειάζεται για να ταιριάζει με αυτό.

  Όσον αφορά το επίθετο ασφαλής και τα όμοιά του, προσωπικά δε θα με χάλαγε ν’ αλλάξει στη Δημοτική και να καθιερωθεί ο τύπος: «ο -ης/η -η/το -ες,» όπως άλλωστε είπα σε σχετική συζήτηση ότι και ο άφθονος είχε κάποτε θηλυκό που ήταν η άφθονος (και σχολίαζα πως ελάχιστοι μάλλον ίσως χρησιμοποιούν το λογιότατο «της αφθόνου» — που δεν ταιριάζει και πολύ καλά στ’ αφτιά μας). Δεν είναι θέμα τόσο απλοποίησης, όσο ζήτημα καλής λειτουργίας: όταν και άνθρωποι που σπούδασαν και στο Λύκειο ήταν με το σύστημα των δεσμών καταλήγουν να σφάζουν αυτά τα επίθετα, καλύτερα να… εναρμονίσουμε την κλίση τους με αυτή των παρόμοιων ουσιαστικών και των δευτερόκλιτων. Έτσι όλα τα σχετικά θηλυκά θα έχουν κατάληξη ονομαστικής -η και γενικής -ης, μπας και ησυχάσουμε.

 7. ndmushroom said

  Εξαιρετικά εύστοχη η επιλογή του συμπαρουσιαστή των Οπωροφόρων λέξεων, ομολογώ… 🙂
  Όσο για τους υπολογιστές του Σαμαρά, στο παράλληλο σύμπαν όπου είχε εκείνη την πιτσαρία που έσκιζε, οι υπολογιστές είχαν εφευρεθεί από το 1930 (από τον Καραθεοδωρή, βεβαίως βεβαίως).

 8. RaspK said

  3. Ναι, τα προβλήματα αυτά όντως υπάρχουν. Προσωπικά τραβάω τα μαλλιά μου, αφού θα έπρεπε να είναι γνωστό πως δεν υπάρχει μία σωστή προφορά. Άλλωστε, αυτή αλλάζει με την πάροδο των χρόνων!

 9. RaspK said

  7. Σωστό! 😀

  8. Να ξεκαθαρίσω πως δεν αναφερόμουν στο άρθρο, αλλά για το θέμα π.χ. της προφοράς του C στα λατινικά και την Εράσμια.

 10. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2: Γείτονάς μας είναι, αγαπητέ, Ναϊάδων γεννήθηκε 🙂

  3: Σπειροειδή, στα Λατινικά υπάρχουν δυο σχολές ως προς την προφορά ορισμένων περιπτώσεων, μία από τις οποίες είναι αυτοί που ανέφερες, το ci-. Οι Ιταλοί τα προφέρουν όπως οι συγχρονοι Ιταλοί, άρα βίτσι και Τσίτσερο, ενώ οι Γερμανοί βίκι και Κίκερο. Αλλά το Νουλίους δεν είναι αντικείμενο διχογνωμίας

 11. "Ετεροδημότισσα" said

  Εγώ πάντως κάνω τη δίαιτα της παναγίας. Τρώω τον άμπακο και μετά αναφωνώ «ωχ παναγία μου»

  Ο ενοικος του τάφου είναι αυτοα που πληρώνει το ενοίκιο. Αυτος που ειναι μεσα ειναι ο νεκρος, το πτώμα, ο ενταφιασμένος, ο σορός (προσφατο αυτο)

 12. LandS said

  Στις ανηγμένες 🙂 σε 14 εκδοχές υπάρχει καμία για τον Φίλιππο Ε; Η τον «αγαπημένο όλων των Ελληνων» μεγάλο αντίπαλο των Ρωμαίων, τον έχουμε στο φτύσιμο και ας πέθανε στην Αμφίπολη;

 13. cronopiusa said

  καλή σας μέρα

  το βοθρόλυμμα Λοβέρδος


 14. spiral architect said

  Η γνωστή πιτσαρία που διατηρούσε ο Σαμαράς στο Ματσατσούτσετς έσκισε γιατί ήταν δικτυωμένη με τους πελάτες της μέσω των γνωστών ΙΒΜ 360.
  Μαζί με την πίτσα ερχόταν και το δελτίο παραγγελίας σε διάτρητη κάρτα. 😆

 15. π2 said

  Ως προς τη Νομανσλάνδη, το ματς Βαρουφάκης – Σαραντάκος and friends ήρθε ισόπαλο 1-1, με αμφισβητούμενο γκολ του Βαρουφάκη όμως. Έχεις δίκιο για την απόδοση (και τη σημασία της), δεν έχει απόλυτο δίκιο η φίλη σου, καθώς ναι μεν είναι όντως μακρά κανονικά η προτελευταία συλλαβή, αλλά πολύ συχνά και από νωρίς γίνεται και βραχεία ιδίως για μετρικούς λόγους (βλ. το λήμμα στο Lewis – Short: http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=nullus&fromdoc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0059). Οπότε νομίζω πως δεν χάθηκε ο κόσμος να πει κανείς νούλιους αντί νουλίους. Κάνει τα στραβά μάτια ο διαιτητής γιατί το έχει παίξει γκολ – γκολ στο στοίχημα, Χ έληξε. 🙂

  Όσο για την Αμφίπολη, δεν μας χαρίζει κάνα δυο μεζεδάκια μόνο, αλλά σταθερή ροή σαν του Στρυμόνα. Ανασκαφέας, εκπρόσωπος τάφου, υπουργός και άλλοι πετούν διάφορα κατά καιρούς. Το «πιστεύω ότι είναι ακράδαντα του τελευταίου τετάρτου του 4ου αιώνα» της Περιστέρη (το οποίο μάλιστα ευπρεπίστηκε σε κάποιες πιο προσεγμένες δημοσιογραφικές αναπαραγωγές) είναι άλφα άλφα μεζεδάκι. Τους 14 υπόπτους της Αγκάθα Κρίστι, συγγνώμη, της εκπροσώπου τάφου, τους σχολίασα εδώ:
  http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?3906-%CE%A3%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%B1-%CE%B5%CE%B4%CF%8E-%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%AC%CF%81%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%B1&p=227823&viewfull=1#post227823

  Το «ένοικος του τάφου» είναι όντως ενοχλητικός όρος. Σιγά μην είναι και υπενοικιαστής. Όσοι μιλούν με απόλυτη βεβαιότητα για τάφο νομίζω είναι πιο απλό να μιλούν για «νεκρό του μνημείου».

 16. Θρασύμαχος said

  Επιτρέψτε μου να επαναφέρω, επειδή είχαν παραπέσει σε λάθος νήμα:
  τον «αναβαλλόμενο φόρο» http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231350351 (τυπικά ολόσωστος, πλην όμως παρασύρει σε ψαλτικούς συνειρμούς),
  το «χρονικό προαναγγελΘΕΝΤΩΝ απολύσεων» http://www.kke.gr/topikh_aytodioikhsh/h_thesh_toy_kke_gia_thn_aksiologhsh_sthn_perifereia_attikhs
  και το ερμαφρόδιτο «η ερωτΩΝ βουλευτής» http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/9025332.pdf

 17. LandS said

  10. Βεβαίως, πρόσφατα γνώρισα και τον πατέρα του. Αναφερόμουν στη καριέρα του. Ντάουν Άντερ απόκτησε (άξια) τη φήμη του.

 18. andam said

  Καλημέρα!

  Και μένα δεν μου άρεσε καθόλου η έκφραση «ο ένοικος του τάφου»

  Ο Μανώλης Ανδρόνικος στο έργο του «Βεργίνα, Οι Βασιλικοί Τάφοι» που βασίζεται στα αρχαιολογικά ημερολόγια, τις σκέψεις και τα ερωτή ματα που έγραφε ο ίδιος κατά την διάρκεια των ανασκαφών στην Βεργίνα, πριν βρεί την ταυτότητα των νεκρών, τους αναφέρει ως «ο νεκρός του …… τάφου» όπου …… μακεδονικός, ρωμαϊκός κλπ

  Το έριξα μια ματιά πριν από λίγο καιρό λόγω Αμφίπολης

  Νομίζω λοιπόν ότι η πιο ενδεδειγμένη έκφραση είναι «ο νεκρός του τάφου της Αμφίπολης»

 19. Θρασύμαχος said

  Και ακόμη ένα «κατ’ επείγον έγγραφο» http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.ellada&id=36603

 20. "ετεροδημότισσα" said

  πλάκα πλάκα έχει δίκιο @7
  ο κερασίσης στις οπορωφόρες λέξεις, ο αεράκης στα λόγια του αέρα;

 21. spiral architect said

  Καλά ρε μάγκες, πώς στην ευχή χρονολογούνται τα ευρήματα μιας ανασκαφικής ανακάλυψης; Μόνο από την τεχνοτροπία; Δεν παίζει μέσα και ολίγος C14 ή κατιτίς παρόμοιο για διασταύρωση; 👿
  Κάτσε λοιπόν να βρουν τον «ένοικο» (αν υπάρχει) και να τον ραδιοχρονολογήσουν και βλέπουμε.

  «Δεν πιστεύω να παρακολουθειτε τις εξελίξεις στην Αμφίπολη αναπνεοντας κανονικά και όχι με κομμενη την ανάσα;»
  (πετυχημένο τουϊτερικό)

 22. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

  21: Πολλά πετυχημένα έχουν τιτιβιστεί 🙂

  20: Τυχαία μάς προέκυψε αλλά είχε γούστο.

  16-19: Καλά κάνεις και τα συγκεντρώνεις!

  18: Ναι, «ο νεκρός του τάφου/του μνημεόυ»

  15: Πιδύε, ευχαριστώ για το σχόλιο και τη… διαιτησία -και πολύ καλό το λινκι στη Λεξιλογία, μου είχε ξεφύγει.

  13: Νομίζει ότι επειδή ο ίδιος τα κάνει εξίσου σκατά σε όποιο υπουργείο και να πάει, δεν έχει σημασία η ειδικότητα.

  11: Αυτήν ακολουθώ κι εγώ!

 23. π2 said

  21: Η ραδιοχρονολόγηση προϋποθέτει οργανικά κατάλοιπα και έχει απόκλιση στην καλύτερη περίπτωση μισού αιώνα για την εποχή αυτή. Άλλες αρχαιομετρικές μέθοδοι (όπως η θερμοφωταύγεια) έχουν, νομίζω, ακόμη μικρότερη ακρίβεια. Οι χρονολογήσεις βάσει τεχνοτροπικών στοιχείων γλυπτικής ή αρχιτεκτονικής είναι φυσικά θεμελιωδώς υποκειμενικές και ανακριβείς. Ακριβέστερη χρονολόγηση μπορούν να δώσουν τα μικρά ευρήματα: κεραμική και, κυρίως, νομίσματα, ιδίως σε σωστά στρωματογραφημένες ανασκαφές και ιδίως όταν γίνει σωστή έρευνα στα στρώματα θεμελίωσης. Γι’ αυτό και δεν έχω βαρεθεί να λέω ότι, ελλείψει παρουσίασης αυτών των στοιχείων, ιδίως από τον περίβολο, είναι ακατανόητη οποιαδήποτε εμμονή σε συγκεκριμένες χρονολογήσεις, των ανασκαφέων ή άλλων.

  Στην τελική ανάλυση, η ακριβής χρονολόγηση θα δοθεί με ιστορικά κριτήρια: από τον συνδυασμό των αντικειμενικών δεδομένων (των τυχόν αρχαιομετρικών και ανθρωπολογικών αναλύσεων και των αρχαιολογικών συνευρημάτων), των αρχαιολογικών ερμηνείες (στυλιστικές αναλύσεις κλπ.) και των ιστορικών δεδομένων (τι είναι το μνημείο, ποιος, γιατί, γιατί εκεί, γιατί τότε κλπ.).

  Επ’ ευκαιρία, σε ερώτηση σχετικά με το αν έχει βρεθεί κεραμική ή άλλα στοιχεία για τη χρονολόγηση του μνημείου, η εκπρόσωπος τάφου απάντησε χτες (σύμφωνα με την Αυγή): «Δεν θα μας έδινε ένα μικρό αγγείο χρονολόγηση. Η χρονολόγηση μπορεί να γίνει με αρχαιομετρία και γι’ αυτό έχουμε τον σπηλαιολόγο μαζί μας.» Οι τρεις προτάσεις της φράσης περιέχουν ισάριθμες κοτσάνες. Ο συνδυασμός τους έχει κάτι το σουρεαλιστικό, φάντης και ρετσινόλαδο.

 24. cronopiusa said

  Απ’ τις υγειονομικές βόμβες στους παιδόφιλους

  ΠΑΙΔΟΒΙΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ «ΠΑΙΔΟΦΙΛΟΙ» Η΄ «ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΕΣ»!

 25. Το άτιμο το ίνdερνέτ! Τι ωραίες οι εποχές που έβγαζε ο αγράμματος του υπουργείου τα φιρμάνια του και τη ρεκλάμα του, έβαζε και μια άσχετη δοτική για τη φιγούρα του, και τάστελνε στις υπηρεσίες με τους αγράμματους διευθυντές! Άτιμε ΓΑΠ, κι εσύ, με τις διαύγειές σου… Σούλεγα γω αν έβρισκε μεζεδάκι κρατικού φορέος κι αμφορέως ο κάθε εξυπνάκιας…

 26. Philippos said

  nullius: αδέσποτη

 27. sarant said

  26: Ναι, που δεν έχει ιδιοκτήτη/κύριο, που δεν είναι κανενός.

 28. Ενδοσχολικοί Αγώνες Αθλοπαιδειάς: Στοίχημα ότι ο μπετατζής νομίζει ότι η αθλοπαιδιά έχει σχέση με την παιδεία, ή ότι σημαίνει ακριβώς αθλητική παιδεία;

 29. sarant said

  Χα-χα, μπετατζής 🙂

 30. Κι αφού το Terra Nullius αποδίδεται ως Νομανσλάνδη, νομίζω πως ήρθ’ ο καιρός το διάσημο Oxford να αποδίδεται πλέον ως Βόσπορος.

 31. 24: Ο Στράτων πώς τους έλεγε στην Μούσα Παιδική, της Παλατινής;
  Η πιο επίμαχη ‘terra nullius’ η Παλαιστίνη, η γη που για τον μύθο του Χερτζλ, ήταν η ‘γη χωρίς λαό’ που περίμενε τον ‘λαό χωρίς γη’.

 32. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Εγώ αυτό που άκουσα και με εντυπωσιάστηκα, ήταν στη νεριτ χθές το πρωϊ, για το μακάβριο θέμα της θαμμένης γυναίκας που ζωντάνεψε. Είπε σε κάποια φάση η δημοσιογράφος που έκανε το ρεπορτάζ, οτι αφού σκάψανε(αυτοί που ισχυρίζονταν οτι άκουσαν φωνές) διαπιστώθηκε ο θάνατος της νεκρής, δηλαδή, πέθανε η πεθαμένη;

  5 – Μπορεί να μετονομαστεί άνετα Μπαρουφάκης, απο τις πολλές μπαρούφες που έχει πεί κατα καιρούς, (όπως σχεδόν όλοι οι οικονομολόγοι) για την οικονομία.

  13 – Γιατι πότε είχαν διαφορετική γνώμη οι υπουργοί για τα σχολεία;

 33. spiral architect said

  @23: Σωστός, γι’ αυτό είπα περί «ενοίκου». 😉

 34. Άντε, εργολάβος… Όχι όμως Μυτιληνιός, γκατζόλης απ’ την Ορεστιάδα.

 35. sarant said

  Μπετατζήδες τους λένε κι αυτούς. 🙂

 36. Γι΄ αυτό διευκρίνισα -ή «κι αυτούς» εννοείς τους Εβρίτες;

 37. Marulaki said

  Μα άλλος είναι ο ένοικος και άλλος ο ενοικιαστής, όχι;
  Ο αναβαλλόμενος φόρος είναι καθιερωμένη ορολογία στα διεθνή λογιστικά πρότυπα (ΔΛΠ12 για όσους ενδιαφέρονται, και deferred tax στο Αμέρικα). Κι εγώ βέβαια πάντα τον ψαλμό σκέφτομαι όταν τον ακούω, παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε να τον έχω συνηθίσει. 🙂

 38. παλιοσειρά said

  terra nullius
  Για την προφορά αρμόδιοι οι λατινιστές – κι εμείς στην νομική λάθος το λέγαμε – αλλά για το νόημα κάτι μαθαίναμε: η terra nullius δεν είναι ακατοίκητη, είναι «αδέσποτη». «Κανένας» δεν σημαίνει «κανένας άνθρωπος», παρά «κανένας ηγεμόνας» (dominus), τουλάχιστον έτσι όπως αντιλαμβανόταν την ηγεμονία η Ευρώπη, που μόλις έβγαινε από τον Μεσαίωνα, και επομένως, σύμφωνα με τον γενικό κανόνα του ρωμαϊκού δικαίου για την κτήση κυριότητος πάνω σε αδέσποτα πράγματα, όποιος ηγεμόνας εύρισκε πρώτος αυτή τη γη, μπορούσε να την κάνει δική του.

  Εξαιρετικά βολική θεωρία για τις «Ινδίες». Έλα όμως που υπήρχαν και οι Αζτέκοι και οι Ινκας και, επί πλέον, σε μιά εποχή που ακόμη δεν διέκρινε μεταξύ κυριότητος και κυριαρχίας δεν μπορούσε να εξηγήσει πειστικά γιατί οι «Ινδοί» δεν είχαν κυριότητα, παρά απλή νομή των εδαφών που κατοικούσαν και καλλιεργούσαν … Έτσι ισπανοί σχολαστική εφηυραν καινούργια βολική θεωρία, το διαβόητο «ius communicationis», το δικαίωμα ελευθέρας κοινωνίας μεταξύ των εθνών (gentium), που οι άθλιοι οι κάτοικοι του νέου κόσμου είχαν υποτίθεται παραβιάσει, πράγμα που δικαιολογούσε τον πόλεμο εναντίον τους και, μετά την επικράτηση στον πόλεμο, την κτήση των εδαφών, σύμφωνα με την αρχή «uti possidetis, ita possideatis» (δηλαδή το δίκαιο της κατάκτησης).

  Την «εύρεση αδεσπότου» την ξανάβγαλε από το «χρονοντούλαπο της ιστορίας» το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ στην υπόθεση Johnson & Graham’s Lessee v. McIntosh
  21 U.S. 543 (https://supreme.justia.com/cases/federal/us/21/543/case.html). Το αστείο είναι ότι στην υπόθεση αυτή οι μόνοι μη ενδιαφερόμενοι ήταν οι ινδιάνοι. Το ζήτημα ήταν ποιός από τους τίτλους που κράδαιναν οι αντίδικοι (και που πήγαιναν μερικούς αιώνες πίσω) ήταν έγκυρος, ο τίτλος αγοράς απ’ ευθείας από μια ινδιάνικη φυλή (της εποχής που τα εδάφη αυτά ήταν γαλλικές αποικίες), ή η παραχώρηση από το αμερικανικό δημόσιο.

  Το «ius communicationis» εν τω μεταξύ μπήκε για τα καλά και οριστικά στο χρονοντούλαπο. Σιγά μην αναγνωρίζεται σήμερα δικαίωμα «ελευθέρας κοινωνίας» (δηλαδή να ταξιδεύεις, να εισέρχεσαι, και να εγκαθίστασαι σε όποια χώρα επιθυμείς).

  Ο Βαρουφάκης όμως όταν μιλάει terra nullius τι εννοεί;

 39. gryphon said

  21-23
  Προχθες 25 Σεπτεμβριου στην εκπομπη του στον Σκαι ο Μπογδανος περιεργως πως εμφανισε καποιον Αθανασιο Νακαση για να μιλησει για την Αμφιπολη.Αναφερθηκε στην προυπηρεσια του σε διαφορες θεσεις και στην ειδικοτητα του αλλα δεν τα θυμαμαι τωρα.
  Σημασιαεχει οτι ο ανθρωπος φαινοταν να ξερει γιατι μιλαει και ειπε οτι ειναι απαραδεκτο να υπαρχει τετοια διχογνωμια για την χρονολογια κατασκευης του μνημειου και τοση διαφορα (3 αιωνων αναμεσα σε Περιστερη και Παλαγγια ενω με την κεραμικη μεθοδο με δειγμα απο τον εξωτερικο περιβολο θα μπορουσε εξαρχης να γινει ακριβης χρονολογηση με ακριβεια δυο τριων ετων και μαλιστα εδω στην Ελλαδα.
  Λεει και αλλα και πιο επιστημονικα και εμμεσα θεωρει την ολη ανασκαφη εκει οπως γινεται ερασιτεχνικη και με καθολου επιστημονικες μεθοδους οχι μονο απο πλευρας αρχαιολογικης αλλα και ολες τις εργασιες πολ.Μηχανικου.
  Μπορει να δει κανεις την μινι συνεντευξη στο web tv του σκαι αρχιζει στο 52 λεπτο περιπου της εκπομπης σκαι στις 6 25-9.

 40. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #23
  Φοβάμαι ότι από ότι έχει πει η ανασκαφέας «Εμείς οι αρχαιολόγοι πιστεύουμε στα αρχαιολογικά δεδομένα και όχι στις εικασίες και την παραφιλολογία. Έχουμε τώρα ως δεδομένα το λιοντάρι, τις Καρυάτιδες και τις Σφίγγες. Αποκλείεται ο τάφος να είναι ρωμαϊκός, το λέω με ακρίβεια αυτό, το οποίο βγαίνει από τα στοιχεία της ανασκαφής.» (http://www.thetoc.gr/politismos/article/peristeri-gia-amfipoli-ews-ta-xristougenna-tha-kseroume), δεν έχει ευρήματα (κεραμική, νομίσματα) που θα επιτρέψουν ασφαλή χρονολόγηση. Κι αν είπε αυτό που λες στο τέλος, τότε υπάρχει πρόβλημα…

 41. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #23
  Συγγνώμη, τώρα είδα ότι αυτό το είπε η εκπρόσωπος τάφου…

 42. Αλέξης ΙΙ said

  1. Ο κ.Τασούλας ανασκεύασε τον εαυτό του δηλώνοντας ότι ποτέ δεν είπε αυτά που τον ακούμε να λέει στο βίντεο.
  2. Ο κ. Γεωργιάδης ανασκεύασε τον εαυτό του δηλώνοντας ότι ποτέ δεν είπε αυτά που τον ακούμε να λέει στο βίντεο.
  3. Ο κ. Ντινόπουλος ανασκεύασε τον εαυτό του δηλώνοντας ότι ποτέ δεν είπε αυτά που τον ακούμε να λέει στο βίντεο.

  Τρία στα τρία μέσα σε τρεις μέρες. Πιθανά συμπεράσματα:

  1. Οι Έλληνες έπαθαν ξαφνικά ομαδική κώφωση και δεν ακούν καλά.
  2. Μετά τον δαίμονα του τυπογραφείου, προέκυψε και ο δαίμων του βίντεο.
  3. Το Μέγαρο Μαξίμου προκαλεί δυνατό πόνο όταν τραβάει αυτιά.

 43. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Τελοσπάντων, το κοντινότερο τυπολογικά δείγμα καρυάτιδας προέρχεται από τις Τράλλεις (Aydin)

  και έχει χρονολογηθεί στον 1ο αι. π.Χ. χωρίς ποτέ να αμφισβητηθεί, όσο γνωρίζω. Νομίζω σε αυτό βασίζεται η Παλαγγιά και εμφανίζεται τόσο σίγουρη.
  Από την άλλη, κάποιος θα ισχυριστεί είτε ότι και η καρυάτιδα των Τράλλεων είναι του 4ου αιώνα (που το βλέπω δύσκολο) ή, το πιθανότερο, ότι η καρυάτιδες του τάφου είναι τα πρότυπα αυτής των Τράλλεων. Πιάσ’ τ΄αυγό και κούρευτο δηλαδή…

 44. fileasphogg said

  Το 1975, ένα χρόνο πριν αποφοιτήσει ο Antonis, η IBM έβγαλε τoν 25 kg βάρους «φορητό» υπολογιστή http://en.wikipedia.org/wiki/IBM_5100 (θυμίζει λίγο τους μεταγενέστερους Osborne στο design). Υπάρχει μια ελαφρά πιθανότητα ο Antonis να είχε τίποτα τρελους/λεφτάδες/γκατζετόπληκτους early adopter συμφοιτητές οι οποίοι με τη βοήθεια αγωγιατών/βαστάζων/σκλάβων να κουβαλούσαν αυτό το μαραφέτι στα αμφιθέατρα του Harvard :-p.

 45. ‘Μέσα στους τάφους κατοικώ, μόνο οι νεκροί με ακούνε’… Ζαν Μωρεά, σε μτφ Καρυωτάκη…

 46. vioannis said

  Θαύμα! Θαύμα! Το twitter άρχισε να γεννοβολάει…
  «Η Τσέλσι Κλίντον, κόρη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και της πρώην υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, ανακοίνωσε σήμερα ότι γέννησε ένα κοριτσάκι, το πρώτο της παιδί, μέσω του λογαριασμού της στο Twitter.»
  Από εδώ:
  http://www.gazzetta.gr/plus/article/655155/pappoys-o-mpil-klinton

 47. sarant said

  42: Έτσι ακριβώς!

  44: Δεν αποκλείεται 🙂

  Θα λείψω για μερικές ώρες…

 48. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες !

  – Μου αρέσει το «συνυφασμένος» που έχει και μια βιοτεχνική αύρα, και φυσικά το «εναρμονισμένος» είναι κάτι άλλο, που προϋποθέτει να συγκεράσεις -εκ των υστέρων- διαφορτικές καταστάσεις, με δεδομένη κάποια απ΄όλες. (Εξ ου και η τέχνη της Αρμονίας).

  – Ιδιοκτήτης τάφου δεν υπάρχει, τουλάχιστον στους σύγχρονους τάφους, και στην πλειοψηφ…. εεεε… πελειονότητα αυτών. Μόνο οι «οίκοι» είναι ιδιόκτητοι, οπότε για σήμερα, λογικά θα λέγαμε ο ενταφιασθείς/ενταφιασμένος, και δε χρειάζεται να κολλήσουμε και «του τάφου».
  Και φυσικά, η ίδια λέξη ισχύει και για τους αρχαίους τάφους, απλώς εκεί ο ενταφιασμένος είναι ένας εσσαεί, στους σημερινούς γίνονται αλλαξωκολιές μετά από κάποια χρόνια…
  Τώρα, αν θέλουμε να κολλήσουμε και τον τάφο, «ο κάτοχος του τάφου». Το «ο νεκρός του τάφου» ξανασκεφτείτε το, μετά και το προχτεσινό περιστατικό…Eφόσον όλοι δύο μέτρα παίρνουν γη (άντε, καμιά φορά και παραπάνω), όταν, με το καλό, τα πάρεις, είσαι κάτοχος…

  -η ευγενής, η ασφαλής, και προπαντός να μην ξεχάσουμε κι αυτά που ξέρουμε !

  – υπερβολικό θόρυβο κάναν τα ΙΒΜ πληκτρολόγια στα PS2, που ήταν και 5-6 κιλά, πανάθεμά τα. Κι αυτά βεβαίως, ήταν μεταγενέστερα του 1976 (λίγο πριν να φέξει).

  – Η «αναγωγή» έχει κι αυτή τα δικά της προβλήματα – εκτός από τη συγκεκριμένη άστοχη χρήση της – π.χ. το ανορθόγραφο «ανοιγμένο ποσοστό»…

  – Θα έστελνα, τέλος, κι εγώ κάποιο μεζεδάκι, αλλά απαιτούσε φωτογραφία και μάλιστα από την τηλεόραση, που δε βγαίνει όποια ώρα θέλεις… Διαφημίζεται, λοιπόν, εξυπνόφωνο της Αλκατέλ, με 8 πυρήνες στον επεξεργαστή του. Παρ’όλο που η διαφήμιση εστιάζει στην ταχύτητά του, χωρίς καμία δόση λογοπαίγνιου (απ’ όσο καταλαβαίνω από αυτά που ακούω), στο τέλος, αναγράφεται «Με πραγματικό 8πύρινο επεξεργαστή», αν και στην εισαγωγή της διαφήμισης υπάρχει πάλι η ίδια αναγραφή, αλλά με το σωστό «8πύρηνος».

 49. Πάνος με πεζά said

  Ναϊάδων; Παγκράτι; Πολύ μικρός δρόμος για να χωρέσει έναν Βαρουφάκη, αν και χωράει το σπίτι του Νικήτα Κακλαμάνη, και το εστιατόριο ψαρικών Fish-αλλίδα (εσχάτως, σερβίρει και πίτσα…).
  Μάλλον για κάπου αλλού θα λέτε.

 50. giorgos said

  Καλησπέρα σας . Τό σωστό ποιό είναι τών «αποφοιτούντων» ή τών «αποφοιτώντων» ?

 51. antpap56 said

  Για τους τάφους (τουλάχιστον τους σημερινούς) ισχύει εκείνο που αναγράφεται μερικές φορές σε μοναχικά κελλιά: «Σήμερον εμού, αύριον ετέρου, ουδέποτε ουδενός».

 52. 44 Έναν τέτοιον κάπου τον βρήκα και τον μάζεψα και τον έχω (και θα λειτουργούσε αν δεν είχε ιό που δεν μπορώ να καθαρίσω).

 53. 49 Φάληρο. Το παλιό, το καλό, το και του Νικοκύρη

 54. Ιάκωβος said

  Κι ο ίδιοι οι νεκροί προτιμάνε το «ένοικος του τάφου» για να μην τους θεωρήσουν ιδιοκτήτες και τους χαρατσώσουν με ΕΝΦΙΑ.

 55. Πάνος με πεζά said

  Κάτοικος, πάντως, δεν πολυκολλάει, αφού από εκεί (ανάλογα, βέβαια, και με τη θεωρία του καθενός), «μετοικείς εις τους ουρανούς»…Επιπλέον δε, «εκδημείς», και γλυτώνεις και τα δημοτικά τέλη ! 🙂

 56. Emphyrio said

  Εδω http://www.covingtoninnovations.com/mc/latinpro.pdf μαθαινουμε μεσα σε πεντε σελιδες πως υπαρχουν τεσσερεις τροποι προφορας των λατινικων στην Βρετανια: Reconstructed Ancient Pronunciation / Northern Continental Pronunciation (recommended for scientific use) / Southern Continental Pronunciation (“Church Latin”) / English Method (ancient names in English context). Και φυσικα υπαρχει και η ελληνικη που διδασκεται στα σχολεια. Κεραταδες αρχαιοι, βασανα που μας δημιουργουν – ειχαν ανακαλυψει ηλεκτρικες λαμπες και μπαταριες, αλλα ενα καταγραφικο ηχου (για να μην πω και εικονας) δεν τους εκοψε να το φτιαξουν…

 57. sarant said

  48: Οχτώ φορές πύρινος, τι θες πια!

  Πράγματι, αυτά τα πληκτρολόγια της IBM κάνανε πολύ αλλά, πώς να το πω, ευχάριστο θόρυβο. Ήταν ηχηρά, όχι θορυβώδη 🙂

  49-53: Ακριβώς, Παλαιό Φάληρο!

  56: Τι μαθαίνει κανείς!

  50: Φοιτώντες, αποφοιτώντες στα αρχαία.

 58. LandS said

  32. Το Μπαρουφάκης χρησιμοποιείται από τους οπαδούς του ηγέτη του ΕΠΑΜ, ο οποίος έχει με τα Οικονομικά την ίδια σχέση που ο Λιακόπουλος έχει με την Φυσική.
  Κάνεις μεγάλο λάθος. Δεν έχουν πει μπαρούφες σχεδόν όλοι οι οικονομολόγοι. Μπαρούφες έχουν πει όλοι οι οικονομολόγοι. Η τουλάχιστον, έτσι ισχυρίζονται (ο ένας για τον άλλο).

  38. Έτσι ονομάζει την εκπομπή του. Ο Θεοδωράκης ονομάζει το κόμμα του Ποτάμι, ο Πρετεντέρης την εκπομπή του Ανατροπή, οι Λυριτζής-Οικονόμου Πρώτη Γραμμή, και πάει λέγοντας.

  Είδες ο κ. Διορθωτήρης; «πάει ο λέοντας» ήθελα να γράψω για να κάνω πλάκα.

 59. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Ένοικος ,κάτοικος, κάτοχος, ιδιοκτήτης, κύριος, ( …χρήστης),,, μνήσθητί μου,
  ο θαμμένος εκεί, είναι πολύ λαϊκό ε;

  Ο αρχαίος νεκρός του Λόφου Καστά (όπως κάθε ενταφιασμένος παλιός ‘η φρέσκος) είναι:
  -«ο που τρώει η μούρη του χώμα εκεί» στα ινδιάνικα
  -χωματισμένος, ταφιωμένος, ή και χοβολιασμένος σε κρητική τοπολαλιά
  -ο που βλέπει τα ραδίκια ανάποδα, στη δημώδη

 60. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  56, Νούλα τέρας (σχολή Νικολάου)

 61. ,,,για το “ο ένοικος του τάφου” μονολεκτική λύση. Ιδέες;

  Ο θαμμένος πεθαμένος;
  (Εντάξει, δύο λέξεις…)

 62. Spiridione said

  Τα επιχειρήματα της Παλαγγιά αναλυτικά:
  http://www.avgi.gr/article/4031471/olga-palaggia-to-mnimeio-tis-amfipolis-xronologeitai-sti-romaiki-epo-1
  43. Η Παλαγγιά λέει ότι ότι το παλιότερο παράδειγμα τέτοιων Καρυάτιδων όπως της Αμφίπολης είναι αυτές των μικρών Προπυλαίων της Ελευσίνας που στήθηκαν από τον Ρωμαίο Άπιο Κλαύδιο Πούλχερ (Αppius Claudius Pulcher) γύρω στο 48 π.Χ

 63. … η λέξη θρη-σκια, σημαίνει: «θύω την σκιά»,…

  Σχετικά μ’ αυτό, εξάλλου, έχει διασωθεί μαρτυρία στο πασίγνωστο δημώδες άσμα «Θρη λιλ μπερντς αρ σίτιν»…

 64. π2 said

  62: Ας το βάλω κι εδώ: δυο από τις καλύτερες γνώστριες της γλυπτικής στη Μακεδονία, η Θ. Στεφανίδου-Τιβερίου και η Κ. Ρωμιοπούλου, έχουν γράψει ότι τα αρχαϊστικά στοιχεία στα οποία επιμένει η Παλαγγιά απαντούν ήδη από τον ύστερο 4ο αι. π.Χ. και σε καμιά περίπτωση δεν επαρκούν για τη χρονολόγηση στον ύστερο 1ο αι. Η πρώτη χρονολογεί διστακτικά τις Καρυάτιδες στα τέλη του 4ου, η δεύτερη λίγο πιο μετά, στο πρώτο μισό του τρίτου. Και οι ειδικοί στα ψηφιδωτά δάπεδα επισημαίνουν ότι πολύ δύσκολα μπορεί να χρονολογηθεί το ψηφιδωτό του πρώτου θαλάμου μετά τον 3ο αι.

  Εγώ που δεν ξέρω απ’ αυτά μπορώ μόνο να πω ότι αρχιτεκτονικά και στη μνημειακή λογική του το μνημείο μοιάζει να προϋποθέτει την εκστρατεία στην Ασία και γνώσεις των αιγυπτιακών μνημείων, ενώ ιδεολογικά μοιάζει να προϋποθέτει μια κάπως σαφή χρονική απόσταση από τους τάφους της Βεργίνας. Θα μου άρεσε να χρονολογείται στο πρώτο μισό του 3ου αι. απλώς και μόνο επειδή ξέρουμε τόσο λίγα πράγματα για την περίοδο κι είναι σε τόσο κακά χάλια οι φιλολογικές, επιγραφικές και αρχαιολογικές πηγές μας για αυτήν την εποχή, ώστε αν το μνημείο ανήκει σ’ αυτήν την περίοδο θα μας αναγκάσει να ξανασκεφτούμε αρκετά πράγματα. Αλλά αυτό είναι προτίμηση, όχι εκτίμηση.

  Να θυμίσω μόνο ότι στο πρώτο μισό του 3ου χρονολογείται και το μοναδικό παράλληλο κυκλικού τύμβου με κτιστό και ορατό περίβολο στη Μακεδονία, το «Ηρώο» του Αρχοντικού, το οποίο δεν είχε τάφο μέσα. Σταθερά απορώ που κανείς δεν το αναφέρει.

 65. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  >>υποδεέστερες πληροφορίες
  δεν είπε υποδιέστερες, αφού 🙂
  >>χειμαζόμενη πιατέλα
  Η ποσότητα δε έχει σημασία όταν οι μεζέδες είναι φιλετάκια από τέτοια εκλεκτά είδη,

  Ο αιγυπτιολόγος Τσάγκ χθεςπροχθές απεφάνθη ότι είναι ο τάφος της Ολυμπιάδας κι ότι τέτοιες καρυάτιδες με πλατφόρμες(Κλώδωνες;;) υπάρχουν στο Ερμιτάζ. Το Ερμιτάζ σα να μου φαίνεται έχει διαδυκτυωθεί για κάντε κι ένα ψαξιματάκι οι ειδήμονες περί τα τοιαύτα, αφού βλέπω μπήκατε στο σβούρο και το σκαλίζετε το θέμα.Να πάρουμε κανονική ανάσα κι εμείς μια ώρα αρχίτερα, 😉

 66. sarant said

  64τέλος: Πειστικός ακούγεσαι 🙂

  Κι αν δεν βρούμε τάφο…

 67. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  >>η λέξη θρη-σκια, σημαίνει: «θύω την σκιά»,
  Δεν ήταν θηρ-σκια : θηρεύω-κυνηγάω τη σκιά ;

  >>επίπληξη ήταν “έμμεση και ευγενή”
  Χμ, θαχει πρόβλημα μετά η ρίμα,π.χ. στο ¨Μαμά γερνάω»:
  Και τρέμω να ‘μαι αυτό
  που χρόνια ανησυχείς:
  ωραία, νέα κι ατυχή ;

  Το ουδέτερο τί γίνεται;Μένει ευτυχές (το νέο έτος) ή να γίνει ευτυχή (κατά το ταχύ) κι αυτό να πάει στο καλό του; Το λέω γιατί «τα ακριβές αντίγραφα» μου ξαναέτυχαν.Σημαίνει ότι το -ες δένει με πληθυντικό.,, Κουζουλά πράματα

 68. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  38 – Ό,τι εννοεί κι όταν γράφει για την οικονομία.

  58 α – Καλά αυτός είναι πρύτανης της μπαρούφας, για το σχεδόν, κράτησα τα προσχήματα γιατι τίποτα δεν είναι απόλυτο, ξέχωρα του οτι υπάρχουν κάποιοι σοβαροί οικονομολόγοι με κάμποσα ντοκτορά, που γνωρίζουν οτι δεν είναι επιστήμονες, και απλώς προσπαθούν να κάνουν μελοντικές προβλέψεις, στηριζόμενοι σε κάποια σημερινά δεδομένα, που βασίζονται όμως σε πολλούς αστάθμητους παράγοντες.

 69. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #62
  Νομίζω ότι η καρυάτιδα της εικόνας είναι πολύ μακριά από αυτές της Αμφίπολης.
  #64
  Τις έχω διαβάσει και μάλλον συμφωνώ.

  Να βάλω κι αυτό εδώ http://phdiva.blogspot.gr/2014/09/the-amphipolis-caryatids.html

 70. Μαρία said

  Ωραία μεταφραστικά μεζεδάκια σερβίρει ο Βασίλης Κάλφας στο άρθρο του «Μεταφράζοντας τους αρχαίους» (σημερινή εφσυν), τα οποία αντλεί απο το άρθρο του Θ.Κ.Στεφανόπουλου, Κρατικά βραβεία και (αν)αξιοκρατία
  http://booksjournal.gr/%CE%B3%CE%BD%CF%8E%CE%BC%CE%B5%CF%82/item/566-%CF%84%CE%B5%CF%8D%CF%87%CE%BF%CF%82-47
  Πρόκειται για το: Ιαμβλίχου Χαλκιδέως εκ της Κοίλης Συρίας, Προτρεπτικός επί φιλοσοφίαν: Όπου και ο προτρεπτικός του Αριστοτέλους, τα πυθαγορικά συμβολικά παραγγέλματα και ο ανώνυμος σοφιστής του 5ου αιώνος, μετ. Λίνος Γ. Μπενάκης, εκδόσεις Ακαδημίας Αθηνών (Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας) http://www.kathimerini.gr/764216/article/politismos/vivlio/kratika-vraveia-logotexnikhs-metafrashs
  Τα μαργαριτάρια:
  Οι λέξεις ζει, αδάμας, χρήζει, οξίς, αποκνώ μεταφράζονται ζει, διαμάντι, με τη χρήση του, αιχμή ξίφους, τεμπελιάζω, ενώ οι σωστές θα ήταν βράζει, χάλυβας, χρειάζεται/ταιριάζει, διστάζω.

 71. Spiridione said

  64. 69. Ενδιαφέροντα.
  Έβλεπα προηγουμένως στις ειδήσεις της Νέριτ ένα ρεπορτάζ του Καλλιδόνη για το γνωστό θέμα της νεκροφάνειας. Έλεγε στο τέλος ότι τη Βικτωριανή εποχή έφτιαχναν τάφους με σχοινιά και καμπανάκια, ώστε αν κάποιος ξυπνήσει μέσα στον τάφο του να χτυπήσει το καμπανάκι, και ότι από εκεί βγήκε η έκφραση «saved by the bell».
  Αυτό με τα καμπανάκια και τους τάφους μάλλον είναι αλήθεια (αν και δεν ξέρω αν σώθηκε κανένας μ’ αυτό τον τρόπο), αλλά το ότι η έκφραση έχει αυτήν την προέλευση είναι αστικός μύθος, χόακας. Η έκφραση προήλθε απ’ το μποξ.
  http://bytesdaily.blogspot.gr/2012/06/origin-saved-by-bell.html
  http://books.google.gr/books?id=QQovEeLHVl0C&pg=PT94&dq=saved+by+the+bell+saying+origin&hl=el&sa=X&ei=IuEmVK-JCsHd7QaooIHIAg&ved=0CB0Q6AEwAA#v=onepage&q=saved%20by%20the%20bell%20saying%20origin&f=false

 72. Τις εικασίες της Όλγας Παλαγγιά κι όλων των άλλων ως προς τη χρονολόγηση του μνημείου της Αμφίπολης θα τις κρίνουν οι ειδικοί, όταν έρθουν στο φως όλα τα στοιχεία. Εγώ, ως άσχετος, θα ήθελα να εξάρω την παρακάτω φράση της, που θα έπρεπε να είναι αυτονόητη, αλλά φαίνεται πως δεν έιναι:
  «Η ελληνικότητα της Μακεδονίας είναι δεδομένη, έχει αποδειχτεί και δεν περιμένουμε από ένα ακόμα μνημείο να μας επιβεβαιώσει κάτι το οποίο έχει ήδη τεμηριωθεί.»
  Και ούτε βέβαια την ανατρέπει, ας είναι και του.. Αττίλα!

 73. παλιοσειρά said

  @58
  Δηλαδή δεν εννοεί τίποτε απολύτως, αλλά διάλεξε κάτι να ακούγεται αρκετά πομπώδες, έτσι, ντόρος να γίνεται; Μάλιστα, το έπιασα το υπονοούμενο, πάμε για άλλα…

 74. spiral architect said

  Μέσω τουίτερ έμαθα ότι, σήμερα είχε TEDxAcademy στο Μέγαρο. Ιδού ένα ράμφιο μεζεδάκι απο το σουαρέ των απανταχού masterminds δια του πληκτρολογίου του πρώην ΓΓΠΣ:
  «Σ. Ραμφος: Η κριση ειμαστε εμεις. Αν δεν αλλαξουμε δεν θα την ξεπερασουμε και με τα υψηλοτερα πρωτογενη πλεονασματα. #tedxacademy»
  Όχι, πείτε μου, τι καταλάβατε … 🙄

 75. BLOG_OTI_NANAI said

  Σχετικά με το «ο … του τάφου»

  Υπάρχει μερικές φορές η έκφραση «ο ιδιοκτήτης του τάφου«:
  «ο ιδιοκτήτης του τάφου, εις των ηγεμόνων ή μεγιστάνων της χώρας».
  «ίσως ήταν ο ιδιοκτήτης του τάφου«

  Υπάρχει και «ο κάτοχος του τάφου» σε βιβλίο του Λυκείου:
  «ο κάτοχος του τάφου απεικονίζεται να κυνηγάει στα έλη»

  Υπάρχει επίσης «ο κύριος του τάφου«:
  «ο Νέστορας με τον οποίο ταιριάζει ο κύριος του τάφου»
  «αποτελούν απεικονίσεις των συμποσίων, που έδινε ο κύριος του τάφου όταν βρισκόταν στή ζωή»

  Το πιο συχνό απ’ όλα πάντως, είναι «ο νεκρός του τάφου«:
  «ο νεκρός του τάφου με στρατιωτική ενδυμασία»
  «Ο νεκρός τού τάφου ήτο, αναμφιβόλως στενώς συνδεδεμένος με την θάλασσαν»
  «Μερικοί ιστορικοί υπέθεσαν ότι ο νεκρός του τάφου αυτού μπορεί να είναι ο …«.

 76. Μαρία said

  73
  Εξηγεί γιατί τον διάλεξε στο 6:10.
  [audio src="http://stokokkino.gr/podcast/11734..2014-9-22.mp3" /]

 77. 70 Αυτός να ήταν ο λόγος που αρνήθηκε το μισό βραβείο ο Γιατρομανωλάκης;

 78. παλιοσειρά said

  @76
  χμ…
  Ο Βαρουφάκης ξεκινά από τον Λοκ. Ο Λοκ, όμως, ξεκινά από τον Φίλμερ (εκτός από την δεύτερη, υπάρχει και η πρώτη πραγματεία περί διακυβέρνησης) και την «πατριαρχική» θεωρία της κυριαρχίας, που επιδιώκει να θεμελιώσει την κυριαρχία των ηγεμόνων στην κληρονομιά … του Αδάμ, που είλκε την κυριαρχία του επί της γης στην δωρεά του Θεού.

  Αλλά ούτε το ρωμαϊκό δίκαιο, ούτε το ius gentium, ούτε η πολιτικη φιλοσοφία ξεκινούν από τον Λοκ.

  Αυτά που γράφει για την Αυστραλία, απ’ όσο μπορώ να ελέγξω πρόχειρα, πρέπει να είναι περίπου σωστά, αλλά η θεωρία είναι, όπως εξήγησα, πολύ παλιότερη.

 79. παλιοσειρά said

  … επιπλέον οι δανειστές θα μας απαντούσαν ότι δεν μας θεωρούν «αδέσποτο», αλλά (ακριβώς επειδή έχουμε πτωχεύσει, όπως μας υπενθυμίζει) επιχείρηση υπό εξυγίανση λόγω πτώχευσης, που έχει τεθεί σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης …

  Διότι, βεβαίως «τα κράτη δεν πτωχεύουν», δηλαδή δεν χωρεί λύση και εκκαθάριση, με ρευστοποίηση του ενεργητικού και διανομή του στην ομάδα των πιστωτών. Ακόμη και αν γίνονται κακόγουστα αστεία για «εκποίηση της Ακρόπολης».

  (ο αντίλογος του Βαρουφάκη θα ήταν ότι ο σκοπός της «πτωχευτικής εξυγίανσης» είναι να ξαναπάρει μπροστά η παραγωγική λειτουργία της επιχείρησης, έστω και σε μικρότερη, αλλά, πάντως, βιώσιμη κλίμακα).

  Άντε, αρκετές νομικές παρομοιώσεις για σήμερα.

 80. Μαρία said

  77
  Με έμφαση στη μοιρασιά θα μπορούσε να διαβαστεί κι έτσι η δήλωση. 🙂
  «Ευχαριστώ πολύ τους κυρίους και τις κυρίες που διάβασαν και βράβευσαν το βιβλίο μου, ωστόσο να μου επιτραπεί για λόγους προσωπικού γούστου και αυτοσεβασμού να μη δεχτώ τη μοιρασιά»

 81. Ιάκωβος said

  Πιο σωστό είναι: Ο Τάφος Τάδε είναι ο ιδιοκτήτης του νεκρού Δείνα. Τόσο κολλημένοι με την ιδιοκτησία, αμάν.

  Κυκλοφορούσε η φήμη, ότι στον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο είχαν θάψει πολλούς Άγγλους στρατιώτες ζωντανούς από βιασύνη.

  Λένε και ότι το ίδιο συνέβη με τον Ντουνς Σκώτο, και ότι όταν τον ξέθαψαν είδαν ότι είχε ζωντανέψει και είχε προσπαθήσει να βγει. Μάλλον από το μίσος που του είχε το καθηγητικό κατεστημένο τα βγάλανε αυτά.

  Είναι και κάποιοι που θάβονται ζωντανοί επίτηδες. Αυτοί που ήταν εξπέρ στο σπορ ήταν οι ανατολίτες. Ο Tσιν Σι Χουάνγκ έθαψε ζωντανούς όλους τους Κομφουκιανούς δασκάλους, οι Γιαπωνέζοι χιλιάδες Κινέζους την Κατοχή και ο Μάο όλους τους εναπομείναντες στρατιώτες της δεύτερης πτέρυγας του στρατού της Μεγάλης Πορείας, που την διοικούσε ένας πολιτικός του αντίπαλος. Φαίνεται πως στους Ασιάτες αυτή η εκτέλεση τους φαινότανε πιο βουδιστικά κορέκτ, το κάρμα δεν θα το έπαιρναν οι ίδιοι, αλλά το …χώμα, ή τα θύματα-Ποιος τους είπε να μην ανασαίνουν; Τα κάνουν κάτι τέτοια οι απωανατολίτες (Αλλά και οι Χριστιανοί).

  Μπορεί βέβαια, όταν έχει κανείς να κάνει με πλήθη, απλά να είναι ο πιο γρήγορος τρόπος εξόντωσης.

 82. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Η Προϊσταμένη της ΚΗ ‘ Εφορίας προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων απηύθυνε έκκληση να αφήσουν τους αρχαιολόγους να μείνουν επί τω έργω

  http://www.skai.gr/news/culture/article/266320/peristeri-se-1-mina-oloklironodai-oi-anaskafes-stin-amfipoli/#ixzz3EXYlLG00

 83. spiral architect said

  «Λογικά οταν εκνευρίζεται με τις ανασκαφές στην Αμφίπολη η Περιστέρη γίνεται Angry Bird..»
  :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

 84. Ιάκωβος said

  Περι Βαρουφάκη, μην περιμένετε ένας οικονομολόγος να είναι σε θέση να λύνει προβλήματα σαν επιστήμονας των θετικών επιστημών. Η οικονομία δεν είναι επιστήμη, είναι Τέχνη. Όπως και η πολιτική. Και αυτό γιατί μέσα στον πυρήνα της οικονομίας υπάρχει μια μεταβλητή εντελώς απρόβλεπτη, η ζούρλια που υπάρχει στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

 85. παλιοσειρά said

  Επειδή είμαι σχεδόν ο μόνος που ασχολήθηκε με τον Βαρουφάκη, να ξεκαθαρίσω κάτι. Δεν θα ήμουν σοβαρός αν τον εγκαλούσα επειδή απέτυχε να λύσει οποιοδήποτε πρόβλημα από ραδιοφώνου (αν βεβαίως ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές και αναλάβει είτε πολιτική θέση, είτε θέση συμβούλου, όλη η κυβερνητική πολτική, και αυτοί που την χάραξαν θα κριθούν εκ του αποτελέσματος – αυτονόητα πράγματα). Ούτε θεωρώ ότι έκανε κανένα χοντρό λάθος για κάτι που δεν είναι το αντικείμενό του (και εμένα δεν είναι η εξειδίκευσή μου, άρα απλώς μια μυρωδιά έχω, στα πλαίσια γενικής νομικής κουλτούρας). Νομίζω ομως ότι ο όρος terra nullius είναι βαριά κουβέντα και δεν βοηθάει την νηφάλια συζήτηση – και εδώ θα κάνω κριτική.

  Αλλά το ξεστράτισα και μάλλον πρέπει να απολογηθώ – το θέμα μας ήταν να πιάσουμε μεζεδάκια, και μεζεδάκια μάλλον δεν πιάσαμε – ούτε καν στην προφορά:

  http://el.forvo.com/word/terra_nullius/

 86. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Πολύ εύκολα, Νίκο, σου γλύστρισε ο Τασούλας σήμερα… Πριν από λίγες μέρες απέκλεισε (ο Τασούλας!) το ενδεχόμενο να βρίσκεται θαμμένος στο μνημείο της Αμφίπολης ο Αλέξανδρος επειδή «Η αίσθηση που έχω είναι ότι αυτό είναι αδύνατον, με βάση και τις ιστορικές πήγες» (!!) Σπάνιο δείγμα αυτογελοιοποιητικής φαυλότητας υπουργού που ανερυθρίαστα υπαινίσσεται ότι ΚΑΙ μελέτησε τις πηγές που αναφέρονται στα της ταφής του Αλεξάνδρου αλλά ΚΑΙ σχημάτισε μία βάσιμη επιστημονική επί του θέματος «αίσθηση»…

 87. glossard said

  ο ένοικος του τάφου μονολεκτικά : ταφεντικό

 88. Δημήτρης Μ. said

  Τα των τάφων, των νεκρών και των ενοίκων, τα έχει λύσει ο Ζαγοραίος άπαξ δια παντός!

 89. Emphyrio said

  Με τα περι ιδιοκτητη ή ενοικου ή και ενοικιαστη του ταφου (οι παρα πολυ παλαιοτεροι θα θυμουνται το ενοικιοστασιο, μπρρρρρρρ), φοβαμαι παλι πως μας πιανει απο τον λαιμο ο τρομος του κενου σαν τον βρυκολακα τον απεθαντο, και ξορκιζουμε τον νεκρο/πεθαμενο καπως σαν την κακια αρρωστια.

 90. Πάνος με πεζά said

  @ 82 : Όμως ο ΣΚΑΪ σέρβιρε μεζεδάκι και σε παρέσυρε : Εφορείας ! Ναι, μοιάζει με την άλλη, αλλά…πέρασε και δεν ακούμπησε !

 91. sarant said

  70: Είδες οι άσπονδοι φίλοι τι σου κάνουν; Σευχαριστώ!

  71: Ο Λαπαθιώτης είχε ορίσει να τον θάψουν την τρίτη μέρα μετά τη θανή του για το φόβο της νεκροφάνειας -και το τήρησαν.

  85: Και να μην πιάσαμε στην προφορά μεζεδάκια, πιάσαμε στη σημασία.

  86: Δίκιο έχεις!

  87: Ωραίο ψευδώνυμο και ωραίο σχόλιο -καλώς ήρθατε!

 92. odinmac said

  62
  Αυτή δεν είναι Καρυάτιδα, Καρυάτης είναι😃

 93. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  62. 🙂 με γυναικομαστία

 94. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  92, 🙂

 95. παλιοσειρά said

  @91
  Νικοκύρη, στην εκπομπή, μετά την σχετικά ανακριβή μετάφραση, εξηγεί: γη χωρίς ανθρώπους, γη που δεν ανήκει σε κανένα. Το ουσιαστικό σφάλμα, νομίζω, είναι λίγο παρακάτω, εκεί που λέει ότι επειδή η Αυστραλία δεν ήταν ακατοίκητη, για να σώσουν την κατασκευή της «αδέσποτης γης» (ελεύθερη μετάφραση, αλλά νοηματικά ακριβής), αποφάνθηκαν ότι οι ιθαγενείς δεν ήταν εντελώς άνθρωποι. Όμως, ιστορικά, η θεωρία της «αδέσποτης γης» δεν συνοδευόταν, απ’ όσο γνωρίζω από βιολογικό, ή εθνοφυλετικό ρατσισμό, που δεν ξέρω κι όλας αν υπήρχε ως θεωρία την εποχή της ανακάλυψης του νέου κόσμου, αλλά ούτε και τον προϋποθέτει λογικά. Δεν είναι ανάγκη δηλαδή να θεωρείς τους ιθαγενείς «υπάνθρωπους», αρκεί που είναι «άγριοι», «απολίτιστοι», και που, για αυτό το λόγο, απλώς κατέχουν τη γη, αλλά δεν είναι κύριοι.

  Ας μην είμαστε τόσο αυστηροί, νομίζω οι ανακρίβειες του Βαρουφάκη είναι πταίσματα, δεν είναι μεζεδάκια. Μπροστά σε όλα αυτά που έχει πιάσει κατά καιρούς η απόχη σου, νομίζω ετούτο εδώ συγχωρείται (αφήνω όπως καταλαβαίνεις και στον εαυτό μου παρόμοια περιθώρια επιείκειας, γιατί για να διασφαλίσω την απόλυτη ακρίβεια σε όσα γράφω, θα έπρεπε να κάτσω να στρώσω τον πισινό μου, σαν να επρόκειτο να παρουσιάσω διάλεξη σε επαϊον κοινό – ενώ απλώς στηρίζομαι στον κουμπαρά).

  Θα ήταν όχι απλώς μεζεδάκι, παρά γεύμα λουκουλειο, αν αυτά τα έλεγε καθηγητής της ιστορίας του διεθνούς δικαίου, και όχι οικονομολόγος.

 96. Spiridione said

  Safety coffin
  http://en.wikipedia.org/wiki/Safety_coffin

 97. "ετεροδημότισσα" said

  τελοσπάντων ο κ. βαρουφάκης θα μπορούσε να αφήσει τις βαρύγδουπες σάλτσες τις οποίες δεν κατέχει καλά. έτσι κι αλλιώς το κοινό που ενδεχομένως συντονίστηκε στη ραδιοσυχνότητα δεν το έκανε για να ακούσει ιστορίες για αγρίους ή μάλλον ιστορίες για αγρίους ήθελε να ακούσει αλλά από τυος άλλους, τους πολιτισμένους που ο κ. Β. γνωρίζει καλύτερα.
  και κ. Παλιοσειρά μην ανησυχείτε, εσείς στα σχόλια σας δεν οφείλετε να ακριβολογείτε μέχρι κεραίας εκτός κι αν θέλετε κι εσείς να μας υποδείξετε ότι πήραμε τη ζωή μας λάθος και πρέπει να αλλάξουμε ζωή.
  και για να μη μου ορμήσετε, δηλώνω ευθαρσώς ότι δεν τον γνωρίζω τον κ. Β. και δεν μου κάνει ούτε κρύο ούτε ζέστη. Διάλεξε για την εκπομπή του έναν εύστοχο και πιασάρικο τίτλο, όμως τα θαλάσσωσε μετά

 98. παλιοσειρά said

  Ξαναδιαβάζω όσα έγραψα, δεν ξέρω πόσο ξεκάθαρα διετύπωσα αυτό που ήθελα να πω (ως γνωστόν, όταν γράφουμε βιαστικά, γράφουμε με πολλά λόγια, πολλές ασάφειες, και φυσικά πολλά λάθη). Εξηγούμαι: ίσως η μη ακριβής μετάφραση του nullius να οφείλεται σε γλωσσική άγνοια, αλλά ίσως να οφείλεται σε μεταφραστική αμηχανία. Και τα δύο είναι πιθανά. Αυτό που θεωρώ περίπου βέβαιο είναι ότι ο Βαρουφάκης δεν γνωρίζει (αλλά και δεν οφείλει να γνωρίζει) ότι η θεωρία της αδέσποτης γης ανάγεται στην εποχή της ανακάλυψης του νέου κόσμου και οτι η αδέσποτη γη δεν είναι κατ’ ανάγκην ακατοίκητη. Μπορεί να λοιπόν να μην γνωρίζει τι σημαίνει nullius, αλλά μπορεί και να νομίζει ότι μόνο η ακατοίκητη γη είναι nullius, και ότι, για αυτό το λόγο, είναι θεμιτό να αποδώσει τον όρο ως «κενη γη», αντί για «γη κανενός», που ακούγεται περίεργα.

 99. Εαμοβούλγαρος said

  Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,

  1) Γιατί δεν λέτε λέξη για τον αποψινό γάμο της Ζωής Κωνσταντοπούλου, παρουσία του Τσίπρα στην Αιδηψό; Δείτε εδώ την νύφη να καταφθάνει στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων συνοδευόμενη από τον μπαμπά της Νίκο Κωνσταντόπουλο για να παντρευτεί τον αγαπημένο της καπετάνιο Απόστολο Μαντή.

  Επίσης, δείτε εδώ

  http://www.protothema.gr/politics/article/413734/o-gamos-tis-zois-konstadopoulou/

  Και εδώ

  http://www.newsit.gr/ellada/pantrevetai-i-zoi-konstantopoulou-stin-aidipso

  δείτε ενδιαφέρον φωτορεπορτάζ από την άφιξη του Τσίπρα στην ιερό ναό του Ραββίνου Χριστού, από τον γαμβρό να περιμένει την νύφη κλπ.

  ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί δεν λέτε λέξη για τον αποψινό γάμο του Γεωργίου Κλούνη στην Βενετία με την πανέμορφη Λιβανέζα για τον οποίο μιλάει όλος ο κόσμος;

  http://www.protothema.gr/life-style/Hollywood/article/413757/o-george-duthike-gabros-/

  2) Με αφορμή την λατινική φράση του αγράμματου περί την Λατινική Βαρουφάκη, κατεβάστε εδώ

  http://bookzz.org/book/756513/f465bc

  το καλύτερο βιβλίο που υπάρχει αυτή την στιγμή στην πιάτσα για τις Λατινικές φράσεις και την ερμηνεία τους. Πρόκειται για το περίφημο «The Routledge Dictionary of Latin Quotations: The Illiterati’s Guide to Latin Maxims, Mottoes, Proverbs, and Sayings
  Jon R. Stone»

  Το βιβλίο επιτρέπει την έρευνα των λέξεων (ή τμημάτων λέξεων) τόσο στα αγγλικά όσο και στα λατινικά. Βάζετε στο search μία λέξη και σας πάει κατευθείαν στην σχετική φράση. Με τον τρόπο αυτό, εγώ ο αστοιχείωτος στα Λατινικά ανεκάλυψα τις εξής θαυμάσιες φράσεις:

  filius nullius: the son of no one (i.e., a bastard son)
  homo nullius coloris: a man of no party
  nullius in verba: at the orders of no one
  ingrato homine terra pejus nil creat: the earth does not produce anything worse
  than an ungrateful man (Ausonius)
  terra es, terram ibis: you are earth, and to the earth you will return (Genesis 3:19)

  Επίσης, ανεκάλυψα ότι η φράση «γαίαν έχοις ελαφράν» που λέμε στις κηδείες (νεοελληνιστί= ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει) είναι κλεμμένη από τον Σενέκα: «sit tua terra levis: may the earth rest lightly upon you (Seneca; a Roman epitaph)»

  Τέλος, έμαθα ότι τα αρχικά FIAT σημαίνουν FIAT (Flatus Ignis Aqua Terra), or fiat: let it be done (air, fire, water, earth). Η οικογένεια Ανιέλι που ίδρυσε την FIAT. (Fabbrica Italiana Automobili Torino) διάλεξε αυτά τα αρχικά ακριβώς για να σημαίνουν την λατινική φράση Flatus Ignis Aqua Terra που σημαίνει «Ας γίνει»

  Καληνύχτα σε όλους
  Με ειλικρινή αγάπη Χριστού
  ΕΑΜΟΒΟΥΛΓΑΡΟΣ

 100. παλιοσειρά said

  ΄@97
  όχι καλή μου ετεροδημότισσα δεν ανησυχώ, ή τουλάχιστον δεν ανησυχώ εντελώς. Αλλά στην δουλειά μου εύκολα αναπτύσσεις ψυχαναγκαστικό σύνδρομο με την μέχρι κεραίας ακρίβεια.

  Προσβλέπω στην ανοχή σας 😉

 101. sarant said

  95: Δεκτή η ένσταση υπέρ του πελάτη σας, αγαπητέ! 🙂

 102. "ετεροδημότισσα" said

  κι εγώ συμφωνώ με τον κ. @99 και θέλω να σχολιάσουμε πάραυτα το γάμο του Τζορτζ! πως μας την έκαναν και οι δυό φέτος…πρώτα ο Μπράντ, τώρα ο Τζόρτζ…δεν ξέρω ο Ματ Ντέιμον τι κάνει; όσεαν’ς μέριτζ

 103. Earion said

  Πλατείες και άλση θα ροκανίσει η νέα γραμμή του μετρό κατά την Αυγή. Μία από τις στάσεις θα είναι Βεΐκου και Τραλλέων. Πάλι το ίδιο λάθος;

 104. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  103.Παραδίπλα από το άρθρο για το νέο μετρό,έχει κι αυτό:
  http://www.avgi.gr/article/4120878/x-kafantari-i-klimatiki-allagi-i-pio-taxika-fortismeni-metaboli-tou-21ou-aiona

  Χ. Καφαντάρη: Η κλιματική αλλαγή η πιο ταξικά φορτισμένη μεταβολή του 21ου αιώνα.
  ….
  «Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα, που δεν διαθέτει ακόμη Εθνικό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, η κυβέρνηση -πειθήνια και παγιδευμένη στις μνημονιακές υποχρεώσεις της- προφανώς με εντολή Σαμαρά – Βενιζέλου αρνείται να αρθρώσει αυτόνομο λόγο και καλύπτεται πίσω από τις «Ευρωπαϊκές» επιλογές, σχεδιάζει μια στρεβλή και περιβαλλοντοκτόνο ανάπτυξη, που ποτέ όμως δεν έρχεται.»
  ,,,.

 105. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Εκβίαζαν ιδιοκτήτη οίκου τελετών που τους είχε ζητήσει «προστασία»,
  γράφει σήμερα η Εφημερίδα των συντακτών, Οίκος τελετών!

 106. Μαρία said

  105
  Βέβαια. Άλλο το απλό γραφείο του πεθαμενατζή κι άλλο ο οίκος.
  Ένας απ’ τους πιο γνωστούς σαλονικιούς αυτός, χωρίς πλάκα, του Μπαμπούλα.
  http://www.baboulas.com/Default.aspx?langid=el

 107. Γς said

  105:

  Μα και το

  >που τους είχε ζητήσει «προστασία»

  μπάζει.

  Τους ζήτησε προστασία, από τί;

  Να τον προστατεύσουν ή να τους προστατεύσει;
  Ακατάληπτο.

  Ενώ εγώ εδώ, ήμουν σαφής:

  http://caktos.blogspot.gr/2014/09/blog-post_17.html

 108. Γς said

  106:

  Αυτόν τον Μπαμπούλα τον είχαν προχτες [τον είχαν διαλέξει οι πονηροί] στο ΣΚΑΙ ή MEGA να σχολιάσει την υπόθεση της ενδεχόμενης νεκροφάνειας της Θεσσαλονίκης.

  Κι ήταν μουρλια ο Τίτλος

  «Αθανάσιος ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ, ιδιοκτήτης γραφείου τελετών»

  Κάποτε έβρισκαν έναν Χάρο, αλλά φαίνεται πέθανε 😦

 109. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  106. Ααμάν μεγαλεία!! Τρελότατον.Οίκος τετελεστών. 🙂

 110. Μαρία said

  Ο δε Παχούμης έχει το καλό οτι σε πάει – με σωστό μακιγιάζ- για αποτέφρωση στο Πετρίτσι, ένα τσιγάρο δρόμος, ενώ ο Μπαμπ. στη Σόφια.
  http://www.pachoumis.gr/

 111. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  108>>έναν Χάρο
  -Ο Χάρος με το γιο του είχε μαγαζί νεωτερισμών στην Ευαγγελιστρίας.Μπορεί κι ακόμη,

  -Τα Κύθηρα τελικά τα πήρε ο Χάρος; Τους είχε κάνει ολόψυχο κάλεσμα :
  http://www.aftodioikisi.gr/dimoi/o-zografos-manolis-xaros-ipopsifios-dimarxos-kithiron

 112. Γς said

  Γάμοι
  Στη Βενετία του Τζορτζ Κλούνεϊ
  Στην Αιδηψό της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
  [Παναγία μου, έτσι κι αρχίσει …να του μιλάει]
  Και στον Λουμπαδιάρη της κουκλάρας, εγγονής του Γιώργου Φούντα [κουμπάρα η κόρη μου στα γαμοβαφτήσια]

  http://caktos.blogspot.gr/2014/09/blog-post_28.html

 113. Γς said

  111:
  Μπάι δε γουέι,[οπάπ, προπό] από τα Κύθηρα ήταν κι ο πάλαι ποτέ άρχοντας των πεθαμενατζήδων ο Πρινέας.

  http://caktos.blogspot.gr/2013/10/blog-post_5.html

 114. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  110.>>για αποτέφρωση
  Τα «τασάκια», δώρο φαντάζομαι.Επαγγελματισμός.

 115. Γς said

  Στη Σόφια, αποτέφρωση και τασάκι;
  Δεν είναι αυτό που νομίζεις.
  Τούρκικο δάνειο (@)

 116. Gpoint said

  Τασάκια άλλο λέγανε
  κάποτε στη Κοζάνη
  κάτι από τον ποντίφηκα
  που όποιος μπορεί τα πιάνει

 117. 99,
  … FIAT. (Fabbrica Italiana Automobili Torino)… για να σημαίνουν την λατινική φράση Flatus Ignis Aqua Terra που σημαίνει «Ας γίνει»

  Ή και «Fix It Again, Tony», όπως ακουγόταν για αστείο παλιότερα στην Αμερική, όταν η ποιότητα των εισαγομένων FIAT δεν ήταν και η καλύτερη.

 118. Aγάπη said

  65 Υπάρχει και η ανασκευή
  http://www.protothema.gr/culture/article/413353/amfipoli-pos-katarriptetai-i-theoria-tou-discovery-gia-klodones/
  Μα γιατί δέν με πείθει τίποτα; 🙂

 119. Γς said

  99:

  >Flatus Ignis Aqua Terra που σημαίνει «Ας γίνει»

 120. sarant said

  Kαλημέρα, θα λείψω ως το μεσημέρι αλλά το άρθρο αναπόδραστα θ’ ανέβει!

 121. LandS said

  Τελικά ένας τάφος είναι terra nullius η δεν είναι; 😉
  Αγαπητ* παλιοσειρά, ο Βαρουφάκης χρησιμοποιεί τον όρο και τον μύθο που τον περιβάλλει όπως τον έμαθε στην Αυστραλία από την Αυστραλιανή «προοδευτική διανόηση». Επίσης οι αποικιοκράτες δεν πολυνοιαζόντουσαν αν τα νομικοφιλοσοφικά κατάσκευάσματα τους είχαν τη ρίζα τους στον Λοκ η πριν από αυτόν. Την δουλειά τους ήθελαν να κάνουν χωρίς να τούς μαλώνει ο αγκλικανός επίσκοπος. Και δεν χρειάζεται να προϋπάρχει θεωρητικά τεκμηριωμένη ρατσιστική φιλοσοφία για να θεωρηθεί κάποιος υπάνθρωπος.

 122. Πάνος με πεζά said

  Χάρος (που αργοτερα το έκανε ‘Χάρης’) – Μακαρίτης : το πιο γνωστο διδυμο πιλότων της παλιάς Ολυμπιακής… Με αυτα τα επωνυμα,εντελώς απενοχοποιημενα,ευχονταν απο το μικροφωνο ‘Καλο ταξίδι’!

 123. π2 said

  95: Δεν ξέρω τι είδους εξήγηση έδωσε ο ίδιος, αλλά επί της ουσίας νομίζω πως ο υπεύθυνος του πταίσματος είναι τα αγγλικά, στα οποία είναι λογικό να σκέφτεται ο Βαρουφάκης. Ό,τι και να σήμαινε αρχικά η φράση terra nullius, αποδόθηκε στα αγγλικά ως no man’s land, φράση που έκτοτε έχει αποκτήσει και τη σημασία του ρημαγμένου τόπου. Από το no man’s land με αυτήν τη σημασία φαντάζομαι πως ξεκίνησε ο Βαρουφάκης, μια σημασία ταιριαστή με μια οικονομική εκπομπή στους χρόνους του μνημονίου. Ε, είπε να βάλει έναν πιο πιασάρικο και λιγότερο αγγλικό τίτλο, ανέτρεξε στη λατινική πηγή του no man’s land και δεν σκέφτηκε ότι το λατινικό δεν είχε τις συμπαραδηλώσεις που ήθελε.

 124. π2 said

  Μια που αναφέρθηκε η Ρωμιοπούλου: http://goo.gl/32iPDh

 125. Dreemer said

  Μου κάνει εντύπωση ότι σχεδόν κανείς από όσους σχολίασαν την σημασία του Terra Nullius του Βαρουφάκη δεν μπήκε στον κόπο να ακούσει την εκπομπή. Αν το έκαναν, θα άκουγαν ότι ο Β. δίνει ακριβώς την ίδια εξήγηση που έδωσε και η φίλη που έστειλε το μεζεδάκι στον Νικοκύρη. Σχεδόν λέξη προς λέξη. Η προτίμηση στην φράση «κενή γη», μάλλον οφείλεται στο ότι είναι πιο εύχρηστη από την «γη του κανενός». Και αυτό μου κάνει διπλή εντύπωση για την φίλη που το υπέδειξε, αφού θεωρητικά η ίδια θα πρέπει να άκουσε την εκπομπή.

  Επιπλέον, επειδή κάποιος το σχολίασε, να αναφέρω ότι ο Βαρουφάκης είναι των Θετικών Επιστημών. Είναι μαθηματικός, ασχολήθηκε πρωτίστως με την Θεωρία Παιγνίων και από εκεί μεταπήδησε στα Οικονομικά. Για αυτό και σε κάθε ευκαιρία τα χώνει χοντρά στους οικονομολόγους για την αντιεπιστημονικότητα των θεωριών τους.

  (Όπως λέω: τα Οικονομικά για τα Μαθηματικά είναι ό,τι η Αστρολογία για την Αστρονομία.)

 126. sarant said

  125: Με παραξενεύετε -το κενή γη μπορεί να είναι πιο εύχρηστο από το «γη του κανενός», αλλά *δεν* είναι καθόλου το ίδιο. Στη δεύτερη παράγραφο πρέπει νάχετε δίκιο.

 127. LandS said

  125.Όπως λέω: τα Οικονομικά για τα Μαθηματικά είναι ό,τι η Αστρολογία για την Αστρονομία.
  Κάτι άλλο θα θέλατε να πείτε. Στην Αστρολογία, στις σπάνιες περιπτώσεις όπου χρησιμοποιούνται Μαθηματικά, ακόμα και όταν χρησιμοποιούνται αλάνθαστα, δεν προσφέρουν τίποτα το ουσιαστικό. Αντίθετα, είναι αδύνατος ο διαχωρισμός τους από την Αστρονομία.
  Στα Οικονομικά, ο Γ. Β. έχει συχνά καταφερθεί εναντίον της υπερβολικής «μαθηματικοποίησης» στη διδασκαλία τους. Τάση που κυριαρχεί τα τελευταία πενήντα χρόνια και.

 128. LandS said

  125. Η θεωρία των παιγνίων έχει χρησιμότητα στα Οικονομικά τουλάχιστον από την εποχή του Έτζγουορθ που πέθανε το 1926. Δεν ξέρω αν ο ίδιος το έλεγε έτσι.
  Δέκα χρόνια μετά τον θάνατο του Έτζγουορθ, ο Φον Νόιμαν, στη πρώτη απόδειξη ύπαρξης Γενικής Ανταγωνιστικής Ισορροπίας, επεσήμανε ότι η λύση του είναι αυτή που είχε δώσει με τον Μόργκενστερν για τα παίγνια μηδενικού αθροίσματος (ελληνιστί zero sum games)

 129. BLOG_OTI_NANAI said

  terra nullius

  Στο «… κόκκινο βιβλιαράκι του κειμενογράφου» της Σοφίας Σφυρόερα, ερμηνεύεται ως: «γη κανενός. ακατοίκητο μέρος»

  Επίσης, σε σημειώσεις παραδόσεων του Αλέξη Ηρακλείδη (Πάντειο Πανεπ., μάθημα: Διεθνής κοινωνία) αναφέρεται ως:
  «[…] οι Ευρωπαίοι ανακάλυπταν άλλους ανθρώπους που φαινόντουσαν τελείως διαφορετικοί πολιτισμικά. Ένα βασικό ζήτημα που τέθηκε τότε από τους Ισπανούς ήταν το κατά πόσον η γη αυτή ήταν «κενή γη» (terra nullius) και ως εκ τούτου είχαν το δικαίωμα να την κατακτήσουν«.

  Σε άρθρο του Θανάση Βασιλείου στο «7 ημέρες» της Καθημερινής αναφέρεται:
  «Στον χώρο της terra nullius, μιας χαοτικής ζώνης που έχει εγκατασταθεί στην πολιτική, στην οικονομία και στην κοινωνία […]»

 130. sarant said

  Τι να πω, η σύγχυση επιτείνεται. Καμιά terra nullius δεν ήταν ακατοίκητη…!

 131. BLOG_OTI_NANAI said

  Απ’ ότι κατάλαβα, η παρεξήγηση οφείλεται στην έννοια του nullius, η οποία, σύμφωνα με το Ρωμαϊκό Δίκαιο (Δημαράς Νικόλαος, «Ιστορία και εισηγήσεις του Ρωμαϊκού δικαίου και σύντομος έκθεσις των Βυζαντινών πηγών», τ.2, 1896, σ. 143) σήμαινε όχι «του κανένα» με την έννοια του έρημου «βομβαρδισμένου τοπίου» όπως εννοείται σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά «του κανένα» ιδιοκτήτη. Όπως φαίνεται κάθε πράγμα χωρίς ιδιοκτήτη το έλεγαν «res nullius» στα οποία αν κατάλαβα καλά, μπορούσε να ανήκει ο αέρας, η θάλασσα και η ξηρά (terra).

  Εκτός βεβαίως αν στην γλωσσολογία δικαιολογείται το φαινόμενο, από αλλού να ξεκινά μια έννοια και αλλού να φτάνει, όπως στην παραπάνω περίπτωση της «χαοτικής ζώνης«.

  Όπως βλέπω στα συμφραζόμενα, μια «terra nullius» θα μπορούσε είτε να κατοικείται είτε και όχι, σύμφωνα με τον νόμο, αλλά προφανώς και ανάλογα πως το έβλεπε ο ισχυρός της υπόθεσης που θα επέβαλε τον νόμο του στους άλλους. Το περίεργο είναι ότι η έκφραση «terra nullius» έχει επικρατήσει αλλά δεν την είδα αυτούσια στα «PHI Latin Texts».

 132. sarant said

  131: Ακριβώς, κανενός ιδιοκτήτη.

 133. Γς said

  Το άκουσα με τα ίδια μου τα αυτάκια τώρα.
  Στα νέα του MEGA:
  [για τον εγγονό των Κλίντον – γιο της Τσέλσι]

  «Θα φέρει και τα δυό ονόματα. Κλίντον και Λεβίνσκι» !

 134. sarant said

  Aντί για Μεβζίνσκι ή κάπως έτσι!

 135. παλιοσειρά said

  Διάσκαντζοι (που λέτε και σεις οι Μυτιληνιοι 🙂 Νικοκύρη μου), με βάλατε να γουγλίζω και να μελετώ βιβλιογραφία, Κυριακάτικα!

  Res nullius λοιπόν, να θυμίσω, στο ρωμαϊκό δίκαιο,είναι το αδέσποτο πράγμα και territorium nullius το αδέσποτο έδαφος. Για να είναι αδέσποτο χρειάζεται να είναι και ακατοίκητο; Κατασκευές νομικές έγιναν διάφορες, το ξαναλέω, από την εποχή της ανακάλυψης του νέου κόσμου, άλλοι είπαν ναι, και προσπάθησαν να θεμελιώσουν σε διαφορετική βάση τις αξιώσεις κυριαρχίας των ευρωπαϊκών κρατών πάνω στις υπερπόντιες κτήσεις τους), άλλοι είπαν όχι, και προσπάθησαν να θεμελιώσουν με διάφορους τρόπους την άρνηση να αναγνωρίσουν στους ιθαγενείς κυριαρχία πάνω στη γη στην οποία ζούσαν. Η «θεωρία του αδεσπότου» εμφανίζεται λοιπόν από τον 15ο – 16ο αιώνα, αλλά πότε και με ποιά μορφή επικράτησε; Εδώ οι ιστορικοί του διεθνούς δικαίου δεν συμφωνούν – πολύ φυσικό αφού ο πρώτος που αντικρούει την θεωρία ότι, αφού κατοικούνταν από ειδωλολάτρες, τα εδάφη που ανακαλύφθηκαν ήσαν αδέσποτα, είναι ο Γροτιους, στην πραγματεία περί ελευθερίας των θαλασσών!

  Πάντως, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ήδη το 1823 στην υπόθεση Johnson v. M’Intosh την δέχεται ως γενικώς παραδεδεγμένη. Τόσο παραδεδεγμένη (και κοινώς γνωστή), που μετά από σχεδόν ενάμισυ αιώνα, την παρωδεί ο Καρλ Μπαρκς σε δύο περιπέτειες του Ντόναλντ Ντακ (η δεύτερη μπορεί να είναι γραμμένη από τον Ντον Ροζα, βαρυέμαι να ψάξω) και μία περιπέτεια του θείου Σκρουτζ! Νομίζω δεν μπορούσε να συμβεί και διαφορετικά, γιατί οι Βρετανοί, όπως και το Δημόσιο των ΗΠΑ, ως διάδοχός τους, δεν μπορούσαν να στηρίξουν τις αξιώσεις τους ούτε σε παπική βούλλα (αντίθετα από τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους), ούτε σε υποτιθέμενη παραβίαση του «δικαιώματος επικοινωνίας».

  Το προνόμιο που διεκδικεί η Αυστραλία είναι ότι το ζήτημα του κύρους της θεωρίας απετέλεσε σοβαρό νομικό ζήτημα, μέχρι πρόσφατα, με την απόφαση Mabo v Queensland (No 2) του 1992, που το Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστραλίας απέρριψε την θεωρία, ανατρέποντας προηγούμενη νομολογία του. Αλλά επειδή η υπόθεση αφορά αποκλειστικά την Αυστραλία και η ώρα είναι προχωρημένη, βαριέμαι να ψάξω περισσότερο.

  Αν έχει κανείς κέφι για μελέτη, προσθέτω μερικές παραπομπές.

  https://law.lclark.edu/live/files/10652-lcb154art1millerpdf
  (εδω μάλιστα μεταφράζει τον όρο ως «κενή γη»)

  Click to access Slattery_Paper-Empires.pdf

  Click to access 289.pdf

  Click to access 76.pdf

  file:///D:/My%20Files/Downloads/M.%20F.%20Lindley%20The%20acquisition%20and%20government%20of%20backward%20territory%20in%20international%20law%20%20Being%20a%20treatise%20on%20the%20law%20and%20practice%20relating%20to%20colonial%20expansion%20%2019.pdf

  http://lib.freescienceengineering.org/view.php?id=814029

  Την καληνύχτα μου

 136. Γς said

  134:
  Μεβζίνσκι; Τι είναι αυτό;
  Αν παίζει και τέτοιο, τότε πολύ φοβούμαι ότι παράκουσα…
  Συγγνώμη

  https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSavIZGIZ-gDwvKw4_hoRIXr5ZegCE9mCncmsElUzhGOmPvu57BEw

 137. sarant said

  135: Εντυπωσιάστηκα! Νάσαι καλά, φίλτατε!

  (Και βέβαια, είναι και η παράμετρος των απίστων, ότι οι ιθαγενείς ήταν ειδωλολάτρες!)

 138. Τσοπάνος said

  Ο Σάμι έχει δίκιο για τα κομπιουτεράκια
  Και βέβαια υπήρχαν τότε υπολογιστές «χειρός» με μπαταρία επαναφορτιζόμενη και τεράστια (για τα δεδομένα της εποχής) υπολογιστική ισχύ.
  Τα (σκληρά) πλήκτρα των Ti & hp έκαναν εκνευριστικό θόρυβο (τσίκι-τσίκι).

 139. LandS said

  Όσοι παίζετε με τη παράδοση του Ρωμαϊκού Δικαίου για να δείτε αν τελικά έχουμε μεζεδάκι, θυμηθείτε ότι μιλάμε για Αυστραλία και Αγγλοσαξωνική νομική κουλτούρα.
  Ούτε καν αυτό. Έχουμε την κωδική ονομασία για τη συμπεριφορά των αποίκων μέχρι πριν από ελάχιστες δεκαετίες προς τους αυτόχθονες.
  Και ναι, σε μια ήπειρο όπου συναντάς δεκάδες είδη ζώων που δεν υπάρχουν αλλού, σε συμφέρει να νομίζεις ότι έχεις να κάνεις και με διαφορετικό είδος ανθρώπου.

 140. Αριστείδης Καρατζόγλου said

  Πολυεθνικό μεζεδάκι. Σε κουτάκια της Coca Cola από πολυσυσκευασία αναγράφεται «φτηνότερα x λεπτά εξ’ αναγωγής…», με την απόστροφο παχιά-παχιά.

 141. sarant said

  140: Δυστυχώς πολύ συνηθισμένο…

 142. Μανούσος said

  Πάντως για τον Τάφο ξέρουμε ότι ο Λιβάνιος τον 3ο αι. αναφέρεται στον Τάφο, (τον οποίο είχε ήδη επισκεφθεί περίπου το 200 μ. Χ. ο Καρακάλλας), και ο όσιος Σισώης τον 4ο αι. όλοι στην Αλεξάνδρεια.

  Να κουβάλησαν τον ενταφιασμένο/νεκρό του τάφου, όπως ισχυρίζεται ενθέρμως ο Σαράντος Καργάκος; Πολύ χλωμό το βλέπω.

  Πάντως ο Βαρουφάκης στο nullius ίσως θἄπρεπε να το είχε προσέξει στον τονισμό με δεδομένο ότι στα αγγλικά τονίζεται στο i (προφ. άι περίπου: «ναλάιες»).

 143. Νέο Kid Στο Block said

  Αυτή τη στιγμή, γράφει φαρδιά-πλατιά στην οθόνη του ΑΝΤ1 Κύπρου:
  «ΤΟ ΑΠΟΕΛ ΕΧΕΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΞΕΡΕΙ ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ» 😆
  (τι έγινε ρε παιδιά;; έφτασαν τα φοιτix ,τα καθηγix και τα πόλτεργκάιστβισσενσάφτεν στο χρυσοπράσινο φύλο; (με ένα λ!))
  ΥΓ. To Aποέλ είναι καθιερωμένο παλαιόθεν(δεν ξέρω πώς και γιατί) , αντί του ορθού Ο Αποέλ (αφού είναι όμιλος), αλλά με τον κόσμο ΤΗΣ??

 144. Πάνος με πεζά said

  «…κι είναι ομάδα που ξέρει…» Εκεί το πήγαινε,πολλές φορές έχουμε στο μυαλό μας να γράψουμε κάτι πιο μεγάλο, το συντομεύουμε (ή νομίζουμε ότι το γράψαμε όλο) και βγαίνει κάτι τέτοιο. 🙂

 145. prevert49 said

  Παρακαλώ σημεώστε τη νέα μου ηλεκτρονική διεύθυνση αλληλογραφίας : prevert57@outlook.com

  Ευχαριστώ.

  Date: Sat, 27 Sep 2014 06:41:29 +0000 To: prevert49@hotmail.com

 146. Γς said

  Και βλέπω τώρα μια διαφήμιση για μια αντιμυκητιακή κολπική κρέμα, που τελειώνει με το σλόγκαν:
  «Η θεραπεία μπροστά!»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: