Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Πριν από πενήντα χρόνια: Ο Μποστ για το Κυπριακό -και πάλι

Posted by sarant στο 3 Οκτώβριος, 2014


Ο Μποστ αρέσει στο ιστολόγιο και, ελπίζω, σε αρκετούς αναγνώστες και φίλους. Εδώ και λίγο καιρό ανεβάζω, πότε-πότε, σκίτσα του Μποστ που σχολιάζουν γεγονότα που συνέβηκαν πριν από 50 χρόνια, αλλά τελευταία το είχα αμελήσει ίσως επειδή είχαμε άλλην επίκαιρη ύλη. Πράγματι, το τελευταίο άρθρο αυτής της σειράς δημοσιεύτηκε πριν από πενήντα μέρες, σχεδόν δυο μήνες. Σκέφτηκα να επανορθώσω, οπότε ανεβάζω το σημερινό σκίτσο, παρόλο που δεν είναι μια γελοιογραφία με άφθονο κείμενο που να σου προσφέρει την ευκαιρία να πεις πολλά πράγματα. Είναι όμως το τελευταίο σκίτσο που δημοσίευσε ο Μποστ στις αρχές Οκτωβρίου 1964, πριν αναχωρήσει σε δημοσιογραφικό ταξίδι για την Αυστραλία, οπότε έπαψε να βάζει σκίτσα για ενάμισι μήνα.

Το σκίτσο αφορά και πάλι το Κυπριακό, που απασχολούσε έντονα την ελληνική επικαιρότητα το 1964, όπως και τα αμέσως προηγούμενα και επόμενα χρόνια. Ο Μποστ ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για το θέμα, και αν πάρει κανείς τα σκίτσα του στη σειρά θα έχει μιαν αρκετά καλή κάλυψη της εξέλιξης του κυπριακού στη δεκαετία του 1960. Το σημερινό άρθρο αφορά ένα διπλωματικό μικροεπεισόδιο που είχε συμβεί στη Λευκωσία, στο φόντο της σημαντικής συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και ΕΣΣΔ.

mpostasmo

Το σκίτσο δημοσιεύτηκε στην Αυγή, την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 1964. Ο Μποστ βάζει τον Μακάριο να τηλεφωνεί στην Αθήνα (το «Εθνικόν Κέντρον») και να ζητάει από την κυβέρνηση να παραλάβει «τον κήριον Δεληπέτρον».

Τι είχε συμβεί; Ο Νίκος Δεληπέτρος (1917-1991) δημοσιογράφος και πολιτικός φίλος του Γεωργίου Παπανδρέου, υποδιοικητης του ΙΚΑ, είχε μεταβεί στη Λευκωσία «δήθεν για να συμβάλει στην οργάνωση των αντίστοιχων κυπριακών υπηρεσιών» αλλά στην πραγματικότητα για να οργανώσει την προβολή των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης, προσφέροντας χρήματα σε κυπριακές εφημερίδες.

Ωστόσο, λίγες εβδομάδες μετά την άφιξή του, ο Δεληπέτρος ανακλήθηκε ύστερα από προσωπικό διάβημα του Μακαρίου. Λέγεται ότι είχε προσφέρει μεγάλα ποσά σε εφημερίδες για να φιλοξενούν αντιμακαριακά άρθρα ή ότι εκφραζόταν απρεπώς κατά του Μακαρίου.

Λίγες μέρες νωρίτερα, είχε υπογραφεί στη Μόσχα η συμφωνία μεταξύ ΕΣΣΔ και Κύπρου, βάσει της οποίας η ΕΣΣΔ πρόσφερε βοήθεια «διά την άμυναν, την υπεράσπισιν της ελευθερίας και της εδαφικής ακεραιότητος» της Κύπρου, που βρισκόταν μπροστά στην απειλή τουρκικής επέμβασης ύστερα από τις αιματηρές διακοινοτικές συγκρούσεις. Η συμφωνία είχε κάνει διεθνή αίσθηση, και είχε ενοχλήσει και την ελληνική κυβέρνηση.

Η απόκλιση θέσεων μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας έκανε κάποιους να μιλήσουν για «χάσμα», λέξη που εμφανίζεται και στο ωραίο λογοπαίγνιο στον τίτλο του σκίτσου. Ο Δεληπέτρος επί χρόνια δημοσιογραφούσε με το ψευδώνυμο Ασμοδαίος (που βέβαια το είχε πρώτος χρησιμοποιήσει ο Εμμ. Ροΐδης στην εφημερίδα του), κι αυτό δίνει στον Μποστ την ευκαιρία να παίξει με τα άσματα των Ασμοδαίων και τα χάσματα των χασμάτων.

Ο κ. Πέτρος που τον αναφέρει στο τηλεφώνημά του ο Μακάριος είναι ο Πέτρος Γαρουφαλιάς, υπουργός Εθν. Άμυνας της κυβέρνησης Παπανδρέου, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε επίσης επισκεφτεί τη Λευκωσία προσπαθώντας να επηρεάσει τον Μακάριο και είχε φύγει άπρακτος (υπάρχει σχετικό σκίτσο του Μποστ, που δεν νομίζω να το έχω παρουσιάσει εδώ).

Στην τσάντα του Δεληπέτρου (που είναι, κατά τη μποστική ορθογραφία, ιπποδιοικητής!) αναγράφεται το ποσό των 50.000 λιρών, πολύ σημαντικό για την εποχή, με το οποίο, σύμφωνα με φήμες, είχε χρηματοδοτήσει μια νεοεκδοθείσα εβδομαδιαία εφημερίδα.

Στον τοίχο αριστερά βλέπουμε την περγαμηνή της σοβιετοκυπριακής συμφωνίας, που φέρει την υπογραφή του Αναστάς Μικογιάν, του αντιπροέδρου της ΕΣΣΔ. Η συμφωνία τελικά υλοποιήθηκε αλλά όχι πλήρως. Παραδόθηκε πολεμικό υλικό, αλλά μια σημαντική συνιστώσα του, οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι, έμειναν στην Αίγυπτο ύστερα από επίμονα αμερικανικά διαβήματα (κάτι θυμίζει αυτή η ιστορία).

Όσο για τον Νίκο Δεληπέτρο (που εδώ βλέπουμε δυο σατιρικά του στιχουργήματα) λίγο αργότερα επρόκειτο να παίξει ρόλο στην προετοιμασία της αποστασίας του 1965, συμμετέχοντας σε συσκέψεις στο σπίτι του Κ. Μητσοτάκη (όπως αποκαλύφθηκε σε απόρρητη έκθεση -εδώ το άρθρο στα Νέα, που είναι κλειδωμένο, και εδώ μια από τις πολλές αναδημοσιεύσεις του). Στην ιουλιανή αποστασία ο Πέτρος Γαρουφαλιάς έπαιξε κεντρικό ρόλο -κι έτσι ο κύριος Πέτρος συνάντησε και πάλι τον κ. Δεληπέτρο.

 

Advertisements

45 Σχόλια to “Πριν από πενήντα χρόνια: Ο Μποστ για το Κυπριακό -και πάλι”

 1. 1

 2. Φυσικά δεν έχω διαβάσει το άρθρο

 3. Δεν το πίστευα, γιατί καθυστέρησα και λίγο γράφοντας σε κάποιον άλλον από εδώ μέσα

 4. Και ο Γς δεν φάνηκε ακόμα. είδε εμένα και κρύφτηκε.

  Έβγα Γςςςςςς! Δεν δαγκώνω!

 5. Μπα! Κουφάθηκε

 6. Μου έκανε παρατήρηση και το σύστημα. γου ποστ του κουίκλι. Σλόου ντάουν!

 7. άκου ‘σλόου ντάουν!’ Γς είμαι εγώ;

 8. Γς said

  Και θυμήθηκα τον «Πέτρο κουνήσου! Σου τρώνε το πουλί σου!»

  Καλημέρα

 9. Σερ Σαρ, να τους πεις όταν γράφω εγώ να τα περνάνε! Αλλιώς ο Γς μπορεί να κάνει κανένα αεροπλανικό και να βγει πρώτος! Ξέρωγω; (Σας αρέσει δεμένο για να θυμηθούμε και τα χτεσινα;)

  Το χθεσινό άρθρο μου έλυσε πολλά διλήμματα. Δηλαδή με πληροφόρησε ότι όλοι έχουν αυτά τα διλήμματα, οπότε να μη σκάω. Όπως και να το γράψεις, σε κάποιον θ’ αρέσει και σε κάποιον δεν θ’ αρέσει.

 10. ΝΒρε! Βγήκε! Α!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 11. Γς said

  4 @ Λεώ

  Ασε μας κουκλίτσα μου

  https://sarantakos.wordpress.com/2014/10/02/miadyolekseis/#comment-245281

 12. Πέτρος και Δελη/Τρελοπέτρος

  Καλό!

  Σιρ αΣιρίμ / Άσμα Ασμάτων ——- Χάσμα Χασμάτων —– Χάρμα Χασμημάτων —– Ααααααααα!

  Έτσι, για να μη λέει ο Γς ότι δεν διάβασα τελικώς το άρθρο.

  Οι άλλοι δεν θα το πείτε γιατί είστε καλοπροαίρετοι

  Συγ γνώμη, εν νοώ, ο τι είστε καλο προ αίρετοι, εν ω ο Γς είναι κακο προ αίρετος αλλά παρά ταύτα συμ παθείς και αντι παθής ό ταν σχολιάζει τα α σχολίαστα.

  Για ποιο πουλί πρό κειται;

  Γς, προ σεχε! Μας παρα κολουθούν!

 13. spiral architect said

  Καλημέρα. 🙂
  Ιστορικό ερώτημα:
  Ο Αναστάς Μικογιάν είχε κάποια συγγενική σχέση με τον Μικογιάν του Γραφείου Μικογιάν και Γκούριεβιτς, που σχεδίαζε και κατασκεύαζε (και ακόμα κατασκευάζει τα πολεμικά МиГ – MiG;

  (παίξε, παίξε Λεώ) 🙂

 14. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ τον Λεώνικο για τα 11 από τα 12 πρώτα σχόλια! 🙂

 15. atheofobos said

  Φαίνεται ότι τα μεγάλα 🙂 πνεύματα συναντώνται !
  Σήμερα ξεκίνησα να δημοσιεύω το απολαυστικό Χρονικόν του Μορέως, που είναι ένα από τα λίγα ορθογραφημένα κείμενα του Μποστ, ενώ βέβαια οι γελοιογραφίες είναι στο γνωστό του στύλ.
  Α- ΜΠΟΣΤ-ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΜΟΡΕΩΣ- ΦΡΑΓΚΙΚΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΔΙ΄ ΑΦΡΑΓΚΟΥΣ!
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2014/10/blog-post.html

 16. sarant said

  13: Αν δεν κάνω λάθος, ήταν αδερφοί. Και σήμερα ο Αρτιόμ είναι γνωστότερος από τον Αναστάς, ο οποίος είναι ο μόνος μπολσεβίκος που έμεινε σε ηγετικές θέσεις επί Λένιν, Στάλιν και Χρουστσόφ -και επί Μπρέζνιεφ, άλλωστε.

  15: Μπράβο!

 17. Γς said

  18:
  Ναι, είναι ο μικρότερος αδελφός του, σχδιαστής των MIG, [Οχι Μαρφίν Ινβεστμεν Γκρουπ]/
  Κι ο Αναστάς κι ο Πτερούλης ξεξίνησαν από θεολογικά σχολειά. Κι ήηταν ο πρώτος που καταφέρθηκε εναντίον του Στάλιν [μετά το θάνατό του φυσικά]
  Επιβίωσα, έλεγε, διότι δεν πρόλαβε να με καθαρίσει

 18. Alexis said

  #14: Καλό!… 😀

 19. Gpoint said

  Ας βάλουμε και λίγο μελοποιημένο Μποστ που μου θύμισε το άρθρο, συνειρμοί ειν’ αυτοί

 20. spiral architect said

  @16α, 17: Ναι, έτσι είναι:
  «His older brother, Anastas Ivanovich Mikoyan, would become a senior Soviet politician.» 😉

 21. spiral architect said

  Απ’ τη Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια θυμάμαι το Γραφείο Μικογιάν και Γκούριεβιτς, (το μετέπειτα Γραφείο Μικογιάν – σκέτο) αλλά δεν θυμόμουν το όνομα του αδελφού του, του αεροναυπηγού.

 22. Alexis said

  Ωραίο το σκίτσο του Μποστ αλλά θεωρώ ότι είναι το πιο «μη Μποστικό» σκίτσο που έχει δημοσιευτεί εδώ.
  Θέλω να πώ ότι δεν έχει ούτε έμμετρους διαλόγους, ούτε λεζάντα γύρω-γύρω, ούτε φαρμακερά λογοπαίγνια.
  Αν εξαιρέσουμε την ανορθογραφία, θα μπορούσε να το έχει κάνει οποιοσδήποτε άλλος σκιτσογράφος της εποχής.

 23. Νέο Κid said

  «Επίθεση κατά της Λευκωσίας ισοδυναμεί με επίθεση εναντίον της Μόσχας» ..λόγια μεγάλων σοβιετικών ανδρών…που σιγά μη δεν (εμ)παίζαν τον παππά!

 24. Νέο Κid said

  50 χιλ..λίρες το 64 παίζει και ν’αξίζανε καναδυό σημερινά μύρια ευρωμάρκα. Το 2000 με 30 λίρες Κιμπρις γιόμαγες καρότσιν που τον Ορφανίδην. Σήμερα θες μισό μισθό (κι ο ορφανίδης βάρεσε φούντο..)

 25. cronopiusa said

  καλημέρα
  κι ένα άζμα του εξήντα που μάθαμε απ τον Αλλού Φαν Μαρξ

 26. sarant said

  22: Ναι, είναι σχετικά άδειο. Αλλά τα σκίτσα του μετά το 1964 γενικά δεν έχουν περιμετρική λεζάντα.

  24: Ναι, πρέπει να ήταν υπέρογκο ποσό τα 50 χιλιάρικα.

 27. spiral architect said

  @22, 26α: Η φόρμα του όμως παρέμεινε απαράλλαχτη, όπως και ο σαρκασμός του. Πιθανολογώ ότι, η μετά το 64 παραγωγική δημιουργία του, να μην του άφηνε χρόνο για έμμετρα.

 28. Πάνος με πεζά said

  @ 21 : «… το Γραφείο Μικογιάν και Γκούριεβιτς, (το μετέπειτα Γραφείο Μικογιάν – σκέτο)…», ή όπως θα λέγαμε στην Ελλάδα -μα κάτι λέξεις που έχουμε βρει!- «ΜΙΚΟΓΙΑΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ» 🙂

 29. 17, σχδιαστής των MIG…Κι ο Αναστάς κι ο Πτερούλης ξεξίνησαν από θεολογικά σχολειά.

  …με ειδίκευση στο πέταγμα των αγγέλων.

 30. Gpoint said

  Ποδοσφιρικόν σχόλιον :

  Δεν προφταίνει να χασει στας Ευρώπας ο ΟΣΦΠ με 2-0 και σπεύδουν να τον μιμηθούν ΠΑΟΚ και ΠΑΟ…νάτανε η ζήλεια ψώρα…

 31. spiral architect said

  Εντελώς άσχετο, αλλά πριν λίγο άκουσα κάτι, το επιβεβαίωσα και χαλάστηκα.
  Μάλκολμ Γιάνγκ,δεύτερος κιθαρίστας των ACDC, 61 ετών.
  Πώς είναι δυνατόν; 😦

 32. Emphyrio said

  Αυτος ο λακκον με τον Λακων δεν μπορω ακομα να κρινω αν ειναι για τα γαλατα ή για τα γαργαλατα.

 33. Πάνος με πεζά said

  @ 31 : Ναι, το διάβασα κι εγώ από προχτές. Αλλά πάλι, από το να υπέφερε από άλλους εθισμούς, όπως τόσοι και τόσοι…

 34. sarant said

  32: Κι εγώ. Κι αν είναι από τα καλύτερά του…

 35. Εαμοβούλγαρος said

  Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,

  ειλικρινά μού προξενεί κατάπληξη το εξής: Ουδείς από τους διακεκριμένους αναγνώστες του παρόντος Ιστολογίου τόλμησε να αναφερθεί σήμερα (χθές) στον εορτάζοντα Πολιούχο των Αθηνών, Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη. Δεν υπάρχει διδακτικότερο ανάγνωσμα, αδελφοί μου, από την μελέτη του συναξαρίου του εν λόγω Αγίου και προστάτου της πόλεως των Αθηνών: Και ο πιό αποβλακωμένος χριστιανός αντιλαμβάνεται αμέσως πόσο αισχρή, ψευδής και απατεωνίστικη είναι η μαζοχιστική φιλοσοφία που ονομάστηκε Χριστιανισμός.

  Επί 18 αιώνες, ολόκληρη η Χριστιανοσύνη (Δυτική + Ανατολική) πίστευε πως τα περίφημα Αρεοπαγιτικά Συγγράμματα είναι έργα του Διονυσίου Αρεοπαγίτου

  Επί 20 αιώνες ολόκληρη η Χριστιανοσύνη πίστευε πως ο Αρεοπαγίτης είναι το ίδιο πρόσωπο με τον Προστάτη του Παρισιού τον Άγιο Διονύσιο (Σαίν Ντενί) κι ότι μόλις αποκεφαλίστηκε ο Αρεοπαγίτης, πήρε το κεφάλι του στα χέρια και περπάτησε για να το δώσει σε μία χριστιανή, την Κατούλα, ώστε να το έχουν ως άγιο λείψανο οι χριστιανοί!..

  Αξίζει να μεταφέρω εδώ πόσο απαράμιλλα διηγείται το γεγονός ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης:

  http://www.snhell.gr/references/synaxaristis/search.asp?id=1619&search=3

  «…Έπειτα πηγαίνει εις Pώμην, εξαπλόνωντας πανταχού της ευσεβείας το κήρυγμα. Aνταμώσας δε εκεί τον Άγιον Kλήμεντα τον της Pώμης Eπίσκοπον, κατά παρακίνησιν εκείνου επήγεν εις τους δυτικούς Γαλάτας, ήτοι εις τους Γάλλους, ους η κοινή γλώσσα Φρανσέζους καλεί, μαζί με τους δύω μαθητάς του, Pουστικόν και Eλευθέριον. Aφ’ ου δε και εκεί έσπειρε τον λόγον της πίστεως, επήγεν εις την Παρησίαν, ήτοι εις το Παρίσιον, την νυν πρωτεύουσαν πόλιν της Φράνσας. Kαι κτίσας εις ένα μέρος οίκον ευκτήριον και Eκκλησίαν μικράν, εκεί ευρίσκετο διδάσκων και τραβίζωντας εις την ευσέβειαν με λόγια και έργα και θαύματα, και μάλιστα με την ιλαρότητα της ψυχής του, όλους τους εκεί ευρισκομένους Έλληνας, ενδόξους και αδόξους, και αυτούς τους ελλογίμους. Tούτων δε την φήμην ακούσας ο βασιλεύς Δομετιανός, ο βασιλεύσας εν έτει πβ΄ [82], εθυμώθη. Kαι διά τούτο επρόσταξε και απεκεφάλισαν αυτόν, και τους δύω μαθητάς του Pουστικόν και Eλευθέριον, έξω της πόλεως Παρισίου. Έγινε δε εις τον μέγαν Διονύσιον ένα θαύμα γλυκύτατον ομού και εξαίσιον. Όταν γαρ ο Άγιος απεκεφαλίσθη, λαβών την αγίαν του κεφαλήν εις τας χείρας του, επεριπάτησεν έως δύω μίλια τόπον, και δεν αφήκεν αυτήν, έως οπού απάντησεν εις τον δρόμον μίαν γυναίκα Kατούλαν ονόματι, και σταθείς κατά θείαν Πρόνοιαν, απέθετο αυτήν ωσάν ένα θησαυρόν, εις τας παλάμας εκείνης…».

  Η πλάκα είναι πως αυτά ακριβώς πιστεύουν και οι Γάλλοι, άλλωστε από αυτούς βγήκε η σχετική φήμη ότι ο Αρεοπαγίτης περπάτησε ακέφαλος κρατώντας στα χέρια το κεφάλι του. Υπάρχει, άλλωστε, και το περίφημο άγαλμα μέσα στην Παναγία των Παρισίων, που μπορείτε να απολαύσετε στην έγκυρη Wikipedia

  http://en.wikipedia.org/wiki/Denis

  Όλα αυτά μπορείτε να τα διαβάσετε σε δεκάδες ιστοτόπους, ωστόσο αλλού βρίσκεται η είδηση: Τα τελευταία χρόνια οι δικοί μας οι Ορθόδοξοι, αντιλαμβανόμενοι πόσο γελοίο είναι να αποδίδουν τα Αρεοπαγιτικά Συγγράμματα στον Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη και να γράφει το Συναξάρι του πως πήρε στα χέρια το κομμένο κεφάλι του και περπάτησε, ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΔΗΜΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗ, που τα γράφει φόρα παρτίδα στον Μέγα Συναξαριστή του (βλέπε το λίνκ που παρέθεσαν στην αρχή).

  Διαφωτιστικότατο είναι το κείμενο των Κληρικών της Χίου για τον Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη που εξηγεί πώς και γιατί η σύχρονη Ορθόδοξη Εκκλησία αποφάσισε να διαψεύσει τα ίδια της τα Συναξάρια

  http://syndesmosklchi.blogspot.gr/2013/10/blog-post_3.html

  Εκτός από τα Συναξάρια και τον Νικόδημο τον Αγιορείτη, μέχρι και το τροπάριο του Προστάτου των Αθηνών διαψεύδουν οι άθλιοι, που λέει επί λέξει:

  «τέμνη κεφαλήν, και το λοιπόν ως μέγα.
  Άρας γαρ αυτήν, Διονύσιε τρέχεις.
  Tμηθείς Διονύσιε τρίτη κεφαλήν θέες αίρων».

  Δεν έχει τέλος η απατεωνιά των Χριστιανών

  Καληνύχτα σε όλους
  Με ειλικρινή Αγάπη Χριστού
  ΕΑΜΟΒΟΥΛΓΑΡΟΣ

 36. NM said

  Την «Υπεύθυνη Επικοινωνίας Τάφου» και τα σημερινά πεπραγμένα της αφορούν οι δυο παρακάτω λίκνοι:
  http://to-fresko.blogspot.gr/2014/10/blog-post_0.html
  http://www.iefimerida.gr/news/172712/τα-δάχτυλα-στις-καρυάτιδες-τι-γράφει-η-αννα-παναγιωταρέα-για-την-ελληνικότητά-τους
  Ελπίζω να είναι τρολιά

 37. NM said

  Τελικά δεν ήταν τρολιά.
  Απ ότι φαίνεται, στη χώρα που ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα, τον Αδωνη πολλοί εμίσησαν – τους αδωνισμούς ουδείς.

 38. Μαρία said

  37
  Δασολόγος ο ποδολόγος.
  http://users.auth.gr/pnefthy/index.html

 39. Μαρία said

  Κι εδώ το κράξιμο.

 40. Μαρία said

  Ο δασολόγος αντέγραψε μέχρι και το ΝΑ!
  http://ellinikahoaxes.gr/2014/07/13/greek-feet/

 41. Γς said

  37:

  >διδάσκει ειδικά μαθήματα Περιβάλλοντος στην Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου

  Οπλίσατε, σκοπεύσατε, Μπουμ!

  [Θεός σχωρέστη τη Χλωρίδα]
  [και την Πανίδα!]

 42. Γς said

  36:

  Και καλά, σιγά μην άφηνα έτσι το ελληνικό μου πόδι [τη στιγμή μάλιστα που δεν όζει – αλλος γενετικός δείκτης, των Αλβανών!]

  Εδώ μια ζωή, έβαζα χέρι. Πόδι δεν θα έβαζα;

  Είχε κι αυτή «ελληννικό πόδι» και μου ανέβασε και το εθνικό μου φρόνημα [ήμασταν και εις την αλλοδαπήν].

  Τελικά απεφάνθη ότι είμαστε βλάχοι. Και είχε δίκιο για τον πατέρα της.
  Με έβαλε όμως σε υποψίες για τον προ-προ πάππο μου που ήταν απ το Σούλι μεν αλλά σην Πίνδο δε,

  Και είχε κάτι στήθη [που ήταν άσπρα σαν τα γάλατα].Τα γνωστά…

 43. Γς said

  35:

  Εχουν γεμίσει οι λόφοι εδώ πέρα κυκλάμινα.
  Και σε θυμήθηκα ΕΒ.

  Τα κυκλάμινα ήταν στα μικράτα μου με το Κατηχητικό, τη Ζωή του Παιδιού και τέτοια.

  Ψάχνω το Δίδαγμα, και το Ρητόν στην ανάρτησή σου.

  >τέμνη κεφαλήν, και το λοιπόν ως μέγα.

  Για τον Ωριγένη είναι αυτό;

 44. Γς said

  Απορώ πως δεν έχει επέμβει ακόμα ο Πανάγιος Τάφος

 45. sarant said

  36-37 κε: Πιάσατε το σημερινό κεντρικό πιάτο των μεζεδακιών!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: