Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το έπαιξα Λοβέρδος, διέταξα ΕΔΕ!

Posted by sarant στο 29 Οκτωβρίου, 2014


Όπως διαβάζω στις ηλεκδόσεις των εφημερίδων, ο υπουργός Παιδείας κ. Ανδρ. Λοβέρδος έλειψε από τη χτεσινή δοξολογία που τελέστηκε στη Μητρόπολη για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Η απουσία του έγινε αισθητή, διότι αυτός είχε οριστεί να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στην τελετή. Μάλιστα, εξαιτίας της απουσίας του καθυστέρησε η έναρξη επί 15 λεπτο. Τελικά, διαβάζω παρακάτω, έγινε η δοξολογία, πάντοτε χωρίς τον κ. υπουργό, και στη συνέχεια οι επίσημοι μετέβησαν στο Σύνταγμα για την (αγρίως περιφρουρούμενη) παρέλαση, όπου… συνάντησαν τον κ. Λοβέρδο, ο οποίος απέδωσε την απουσία του σε κακή συνεννόηση, κατηγορώντας τους συνεργάτες του ότι δεν τον ειδοποίησαν πως έπρεπε να παρευρεθεί στη δοξολογία.

Αργότερα, στη σελίδα του στο Φέισμπουκ, ο κ. Υπουργός δημοσίευσε την εξής ανακοίνωση:

Σχετικά με τη μη παρουσία μου στη σημερινή δοξολογία στον Ιερό Ναό Διονυσίου Αρεοπαγίτου :
Διέταξα ΕΔΕ για τη διαμόρφωση του προγράμματός μου, ως Υπουργού.
Την ανέθεσα στη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, την κα Διονυσοπούλου.
Το πρόγραμμά μου έχει μόνο την κατάθεση στεφάνου και την παρέλαση.
Επομένως, την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό στη δοξολογία θα εκπροσωπούσε άλλος. Εκεί έγινε η παρεξήγηση και η ΕΔΕ θα εντοπίσει με ποιου την ευθύνη.

Από την άλλη, σύμφωνα τουλάχιστον με το φιλοκυβερνητικό Βήμα, «Κύκλοι απο το περιβάλλον του κ. Λοβέρδου έλεγαν ότι το πρόβλημα δεν ξεκίνησε απο το γραφείο του υπουργού Παιδείας, αλλά απο την έλλειψη ενημέρωσης απο τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης που δεν επικοινώνησε σχετικά με το γραφείο του και την διεύθυνση φυσικής αγωγής που ήταν αρμόδια για τις σημερινές εκδηλώσεις».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση δίνει εικόνα αποδιοργάνωσης, τόσο στα σημαντικά όσο και σε θέματα μάλλον ασήμαντα, όπως τούτο εδώ. Ωστόσο, τόσο η διενέργεια της ΕΔΕ όσο και η τόσο επιδεικτική ανακοίνωσή της ασφαλώς εντυπωσιάζουν. Τι εξυπηρετεί η τόσο βαρύγδουπη ανακοίνωση για τη δρομολόγηση μιας δυσκίνητης διαδικασίας για ένα δευτερεύον θέμα; Γιατί να σπεύσει ο υπουργός να εκθέσει τους άμεσους συνεργάτες του; Δεν θα αρκούσε να κάνει λόγο για κακή συνεννόηση; Τόση πια πρεμούρα να αποσείσει τις ευθύνες από το πρόσωπό του δεν ταιριάζει σε ηγέτη και δεν αποκλείεται να κρύβει ένοχη συνείδηση. Βέβαια, δεν θα περίμενε κανείς περίσκεψη, γενναιοδωρία ή ευαισθησία από τον άνθρωπο που δεν δίστασε να διαπομπεύσει μερικές δυστυχισμένες οροθετικές γυναίκες για να κερδίσει λίγα ψηφαλάκια.

Όπως ίσως ήταν αναμενόμενο, η ανακοίνωση του κ. Υπουργού έγινε δεκτή με θυμηδία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -και όχι άδικα, θα έλεγα, αφού αν την ίδια είδηση τη δημοσίευε το Κουλούρι, ο γνωστός σατιρικός ιστότοπος, μπορεί και να λέγαμε ότι υπερβάλλει. Έχει κάτι το κωμικό η ανακοίνωση του κ. Λοβέρδου. Προσωπικά μου θυμίζει ένα διήγημα που κάπου είχα διαβάσει (νάταν του Παπαντωνίου;), και που πολύ αμυδρά το θυμάμαι, για έναν στρατηγό, που έβαζε κράτηση στη μαγείρισσα αν δεν πετύχαινε το φαγητό και στα παιδιά του αν έκαναν αταξίες -αλλά, όπως συχνά συμβαίνει, η ζωή ξεπέρασε την τέχνη!

Βέβαια, ο στρατηγός του διηγήματος (αν ήταν διήγημα και δεν έχω μπερδέψει στο μυαλό μου κανέναν φανταρίστικο μύθο) είχε τουλάχιστο τη γενναιότητα να αναγνωρίζει τα σφάλματά του, κι όταν τα λάθη τα έκανε ο ίδιος δεν δίσταζε να αυτοτιμωρείται -και να επιβάλλει κατ’ οίκον περιορισμό στον εαυτό του, κλειδώνοντας μάλιστα το πηλήκιό του στη ντουλάπα ώστε να μην μπορεί να βγει έξω ασκεπής.

Έγραψαν κάποιοι μερικά πολύ πετυχημένα στο Φέισμπουκ. Ξεσηκώνω ένα σχόλιο από τον φίλο που έχει το μίνι μάρκετ στη Λευκάδα και κυκλοφορεί με το ψευδώνυμο «Πρόβατο όχι αρνί»:

«Αγόρασα ένα ξυπνητήρι τον προηγούμενο μήνα. Κινέζικο, μην ξοδέψω και πολλά. Για ένα μήνα δούλευε τζιτζί. 8 το πρωί το έβαζα να χτυπήσει, 8 το πρωί χτυπούσε. Ως σήμερα που η βλακεία χτύπησε στις 10. Όταν είδα την ώρα τρελάθηκα. Τι να λέω τώρα; Η δοξολογία στον Άη Διονύση είχε τελειώσει. Εγώ, ένας Υπουργός Παιδείας, με δικό του κόμμα ως πρόσφατα που συντάραξε τα νερά της πολιτικής ζωής της χώρας, δεν είχα πάει εκκλησία. Αυτό ήταν. Πήρα ανάποδες στροφές. Κατευθείαν τηλεφώνησα στον πρωθυπουργό της Κίνας, στον πρόεδρό της, στον Χο τσι Μινχ, στον Μάο και σε άλλους αξιωματούχους τους. Έπρεπε να τους ενημερώσω: είχα διατάξει ΕΔΕ! Τι θα πει αυτό; Τα επόμενα εξακόσια χρόνια θα ψάξουμε έναν-έναν όλους τους Κινέζους. Αυτός που έφτιαξε το ρολόι θα συλληφθεί, η φωτογραφία του θα κρεμαστεί σε όλες τις πλατείες των δύο χωρών και μετά ίσως δικαστεί κιόλας. Το θέμα πάντως δε θα περάσει έτσι»!

(κρυφακούγοντας το μονόλογο ενός φασίστα)

Έγραψα κι εγώ μερικά σχόλια, με την κρυφή ελπίδα να χαρίσω στην πλούσια γλώσσα μας μιαν ακόμα παροιμιακή έκφραση.

Το Σάββατο που μας πέρασε ξέχασα να αλλάξω την ώρα και την Κυριακή το πρωί πήγα μια ώρα νωρίτερα σε ένα ραντεβού που είχα και περίμενα τους άλλους μία ώρα έξω στη βροχή.

Έκανα τον Λοβέρδο: διέταξα ΕΔΕ.

και

Όπως έβγαινα από το γκαράζ, έκοψα άτσαλα το τιμόνι και γρατζούνισα το πίσω φτερό.

Το έπαιξα Λοβέρδος: Διέταξα ΕΔΕ!

και

Βγαίνοντας από το σπίτι, συνειδητοποίησα ότι είχα ξεχάσει την ομπρέλα μου, αλλά βαριόμουν να ανέβω να την πάρω -σιγά μη βρέξει, είπα.

Με τις πρώτες σταγόνες της βροχής, το έπαιξα Λοβέρδος: διέταξα ΕΔΕ.

Όπως βλέπετε, αμφιταλαντεύομαι ανάμεσα στο «έκανα τον Λοβέρδο» και στο «το έπαιξα Λοβέρδος».

Πάντως, μια και εδώ λεξιλογούμε, παίρνω αφορμή από ένα σχόλιο του φίλου Μύρωνα στο Φέισμπουκ για να βάλω μερικές παροιμιακές φράσεις που περιλαμβάνουν ονόματα υπαρκτών προσώπων, όχι απαραίτητα πολιτικών. Βάζω όσες ξέρω κι όσες πρότεινε ο φίλος Μύρωνας (μερικές από τις οποίες τις έχω με αστερίσκο, γιατί δεν ξέρω αν όντως λέγονται ή αν είναι προτάσεις του φίλου μου). Συμπληρώστε και διορθώστε ελεύθερα.

* Κάνει τον Λοβέρδο – το παίζει Λοβέρδος (*)

* Έμεινε Παυλόπουλος / έμεινε Πάκης   [ακίνητος]

* Έγινε Λούης [εξαφανίστηκε τρέχοντας γρήγορα, από τον μαραθωνοδρόμο]

* Τρέχει σαν τον Βέγγο [συνεχώς]

* Έγινε τόφαλος [χόντρυνε, από τον παλιό αρσιβαρίστα και μετέπειτα παλαιστή Δημ. Τόφαλο]

* Είναι σαν τον Κουταλιανό [χεροδύναμος, από τον Παναγή Κουταλιανό, παλαιστή]

* Κάνει τον Μοσκιό [κάνει πως δεν καταλαβαίνει, κάνει το κορόιδο’ από τον συνεργό της Φούλας και της Κάστρου στη δολοφονία του Αθανασόπουλου το 1931]

* Ούτε ο Αϊνστάιν…. [πολλές φράσεις με χαλαρή παγίωση, π.χ. ούτε ο Αϊνστάιν δεν σε καταλαβαίνει εσένα…]

* Ο Αντωνιάδης φταίει! [στερεότυπη έκφραση των εβδομήνταζ, από τον επιθετικό του Παναθηναϊκού, που όταν έχανε γκολ του χρέωναν το ενδεχόμενο κακό αποτέλεσμα της ομάδας]

* Ποιος Θανάσης; [ατάκα από ταινία του Βέγγου]

* Μιλάει σαν τη Ντόρα (*) [με παχύ το σ στη σοκολάτα]

* Τσιρίζει σαν Άδωνης (*)

* Μα, εντελώς ΓΑΠ είσαι; (*)

 

 

 

 

228 Σχόλια προς “Το έπαιξα Λοβέρδος, διέταξα ΕΔΕ!”

 1. spiral architect said

  Κλαίω ρε μαλάκα! 😆 😆 😆 😆 😆 😆

  Kαλημέρα. 😥

 2. Γς said

  Τον Καραγκιόζη!

 3. Γς said

  >Με την πρώτη σταγόνα της βροχής

  σκοτώθηκε το καλοκαίρι

  Κι ΕΔΕ ο Οδυσσέας Ελύτης

 4. metanastis said

  …και μετά τιγκανά!

  Από τον γάλλο ποδοσφαιριστή, αλλά με την ελληνική σημασία του «την έκανε», δηλαδή έγινε Λούης…

  Που πας ρε Καραμήτρο;

 5. "ετεροδημότισσα" said

  Τα @@ του Καράμπελα και το νν της Χάιδως (δεν ξέρω αν είναι/ήταν υπαρκτά πρόσωπα)

  το παίζει Βουγιοκλάκη (από την Αλίκη)

 6. LandS said

  Θυμόμαστε εκείνη τη φανταστική κωμωδία «αρχίστε την επανάσταση χωρίς εμενα» όπου εμφανίζεται ο Λουδοβίκος ντυμένος πετεινός σε χορό στις Βερσαλίες, να μουρμουρίζει «I thought it was a costume ball»;

 7. Άσχετο, αλλά ίσως γλωσσολογικά να σας ενδιαφέρει η ειρωνική σχέση του ‘τραπεζείτη’, κύων παρά τας τραπέζας παρά τοις αρχαίοις, και του ‘τραπεζίτη’, του εν ταις τραπέζαις λυμαινομένου. Γράφοντας, αυτές τις μέρες για την ‘Πολιτική και Ειρωνεία’…

 8. Βασίλης Λουζιώτης said

  Είναι σαν τον Φαρούκ (είναι πολύ παχύς), από το παλαιό βασιλιά της Αιγύπτου που ανέτρεψε ο Νάσερ.

 9. gmich said

  Αυτή η πρόταση σου τα λέει όλα και σκιαγραφεί τον χαρακτήρα του ανθρώπου. « Βέβαια, δεν θα περίμενε κανείς περίσκεψη, γενναιοδωρία ή ευαισθησία από τον άνθρωπο που δεν δίστασε να διαπομπεύσει μερικές δυστυχισμένες οροθετικές γυναίκες για να κερδίσει λίγα ψηφαλάκια» Αλλά η προηγούμενη «δεν αποκλείεται να κρύβει ένοχη συνείδηση» αποκλείεται να ισχύει. Δεν υπάρχει συνείδηση.

 10. 6 Ξεχνιέται; 🙂

 11. "ετεροδημότισσα" said

  Νομίζω οι φράσεις με το «σαν» είναι πάρα πολλές
  δυναμική σαν τη Μελίνα (Μερκούρη)
  σαν άλλη Ζαν ντ’ Αρκ
  ο νέος Μαραντόνα (κάθε χρόνο έχουμε κι ένα τέτοιον)

  μερικά πολιτικά
  παπανδρεϊζεις (συνώνυμο του λαϊκίζεις)
  Κυρκοφλωράκηδες (συλλήβδην οι κοινοβουλευτικοί αριστεροι)
  Σαμαροβενιζέλοι (συλλήβδην οι μνημονιακοί 😉

  αλλά και το θείκο
  την παπαρήγα την «καλή» 😉 (από τους Απαράδεκτους)

 12. LandS said

  10 Στο πρόγραμμα μου είχαν γράψει μόνο κατάθεση στεφάνου και παρέλαση. Θα διαταξω ΕΔΕ.

 13. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες !

  Α,τι ωραία, να προσθέσω κι εγώ :

  – Είναι σαν τον Καρπόζηλο (για πολύ χειροδύναμο άντρα. Αυτός ο Καρπόζηλος πρέπει να ήταν κάποιος παλιός παλαιστής, όχι;)
  – Ο ωραίος Μπρούμελ : απονεμήθηκε (?) στον Άκη Τσοχατζόπουλο, αλλά λεγόταν γενικά για ωραίους άντρες. Παραπλήσιο το «είμαι Alain Delon», που τραγουδούσε ο Ανδρεάδης.
  – Eίσαι τρελλο-καμπέρω (από τον παράτολμο αεροπόρο Καμπέρο)
  – To παίζει Πόντιος Πιλάτος (αμέτοχος)
  – Kάνει το Δελαπατρίδη (πουλάει τρέλα)

  κλπ.

 14. Παναγιώτης Κ. said

  Οι περισσότεροι πολιτικοί συγχέουν την αποφασιστικότητα για την οποία υποτίθεται πρέπει να διακρίνεται ο ηγέτης, με τον κυνισμό. (με νεοελληνικούς όρους, «γραψαρ@ι@ισμός»).Ο Λοβέρδος δεν πήγε στη δοξολογία για να είναι…και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ. Όλα τα υπόλοιπα περί ΕΔΕ και τα σχετικά είναι μέρος της αφερεγγυότητάς του.

  Τα: «έκανα το Λοβέρδο » ή θα » διατάξω ΕΔΕ» τα βρίσκω προς το παρόν ωραία!

 15. Παναγιώτης Κ. said

  @11.Βαγγώνης Σαμαρέλος!
  Επαρκώς…κρυπτογραφημένο και ταυτόχρονα…αποκαλυπτικό!

 16. spiral architect said

  Λοιπόν, από τούδε κι στο εξής, για τον οποιονδήποτε τρολάρει ή πουλάει τρέλα ή αναφέρεται στους ΑΗΠ, σε αριθμολογίες και αρχαιολαγνίες στο παρόν ιστολόγιο, θα διατάσσεται ΕΔΕ!

 17. "ετεροδημότισσα" said

  είναι Αβραμοδήμαρχος
  (φίλη μου χαρακτήρισε έτσι τον δήμαρχο της περιοχής της που κάνει «έργα ουσίας», καγκελάκια , μουσικούλες κτλ)

 18. Πάνος με πεζά said

  Μια ενστασούλα : «καθυστέρησε η έναρξη επί 15λεπτο» ή «καθυστερούσε επί 15λεπτο» και «καθυστέρησε ένα 15λεπτο»; (δηλ. ενίσταμαι στο «επί» με το στιγμιαίο χρόνο).

 19. Γς said

  18:
  Η ένταση σου απορρίπτεται!
  Μην σου διατάξουν και καμιά ΕΔΕ τώρα…

 20. "ετεροδημότισσα" said

  η παπαρήγα η καλή

 21. Παναγιώτης Κ. said

  Και το ιστορικά κλασικό: «Ανθ΄ ημών ο κ.Γουλιμής».
  Λέχτηκε από τον Χαρίλαο Τρικούπη όταν απέτυχε να εκλεγεί.

 22. Γς said

  Που κολλάει;

 23. Παναγιώτης Κ. said

  @19. Γς που την είδες την …ένταση; Για ενστασούλα μίλησε ο άνθρωπος! (…γέλια ..δεν ξέρω να βάζω την χαμογελαστή φατσούλα)

 24. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  18: Δεκτή η ενστασούλα.

  13: Αυτό με τον Καμπέρο έχει καταρριφθεί (pun not intended) διότι η λέξη ‘ζουρλοκαμπέρω’ έχει βρεθεί σε κείμενο του 1899 πριν αρχίσει να δρα ο Καμπέρος.
  Το σχετικό άρθρο πρέπει να ξαναγραφτεί.

  5: Το παίζει Βουγιουκλάκη -δηλαδή βεντέτα;

 25. "ετεροδημότισσα" said

  @24 τέλος
  δεν το καταλαβαίνω έτσι αλλά ας πούμε προσιτή σταρ, γατούλα γυναίκα, ενίοτε βέβαια και τεκνατζού. Βέβαια εγώ την ξέρω μόνο από τις ταινίες της.

 26. Παναγιώτης Κ. said

  Να κάνουμε έρευνα στο slang.gr ώστε να εμπλουτισθεί ο κατάλογος που έχει ανοίξει.

 27. "ετεροδημότισσα" said

  λοιπό σόρρυ που έχω αρχίσει τα υβριστικά αλλά μου ρχονται ένα ενα

  «στα @@ μας και μας, Κωστής Παλαμάς»

 28. Πάνος με πεζά said

  Κι ένα μεζεδάκι : στα καινούρια σημειώματα του ΕΝΦΙΑ που είναι προσβάσιμα από σήμερα, αν κατεβάσετε το πορτοκαλί pdf με τις μέχρι τώρα πληρωμές τωνδόσεών σας, θα δείτε επάνω, διαγώνια γραμμένο φαρδιά-πλατιά «ΕΞΟΦΛΗΘΗ»… Tι γίνεται ρε παιδιά, παλιά τη σκότωναν την ορθογραφία οι μανάβηδες και οι μπακάληδες, ή τέλος πάντων οι άνθρωποι με χαμηλότερη μόρφωση. Τώρα την τρώμε «από μέσα»;

 29. spiral architect said

  Εξοφλήθη – the sequel. 🙂

 30. "ετεροδημότισσα" said

  …και βέβαια Μητσοτάκης ως συνώνυμο του γκαντέμη

 31. spiral architect said

  … και μεις ξοφλήσαμε, αφού πήραμε δυο σακούλια χοντρό αλάτι για τα περαιτέρω. 😉

 32. Γς said

  27:
  …κι εμένα.
  Μαρία Μανταλένα

 33. Πάνος με πεζά said

  @ 24 : Α, μάλιστα, η τρελλοκαμπέρω προϋπήρξε και της ανακάλυψης του αεροπλάνου δηλαδή !

 34. Αθηνητσι said

  Καλημέρα, καλημέρα! Να τον χαιρόμαστε τον υπουργαρα μας! Άκου ΕΔΕ επειδή δεν πήγε δοξολογία..
  Α, και θλιμμένη σαν τη Σοράγια.

 35. "ετεροδημότισσα" said

  @32
  ήτανε όμως η Μαρία Μανταλένα υπαρκτό πρόσωπο;
  😀 😀 😀

 36. Γς said

  32:

 37. Πάνος με πεζά said

  – Μη μου το παίζεις Μαρία Μαγδαληνή !
  – Eγώ σου είπα, Εφιάλτης και Ιούδας Ισκαριώτης δε γίνομαι.
  – Μη μου κάνεις τον κάργα. Ο «κάργας» (μάλλον) δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο, αλλά υπονοεί τον νταή, τον τσαμπουκαλεμένο…

 38. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Η κατάντια μας δεν έχει τέλος. ΤΙ να πει κανείς;

  «Τόση πια πρεμούρα να αποσείσει τις ευθύνες από το πρόσωπό του δεν ταιριάζει σε ηγέτη και δεν αποκλείεται να κρύβει ένοχη συνείδηση δείχνει.» Κάτι παραπανίσιο έχει στο τέλος.

 39. Pedis said

  Σε καμιά χώρα φονταμενταλιστική θα έκοβαν τα αποτέτοια των τέτοιων που δεν ειδοποίησαν το μεγάλο τέτοιον να πάει στις θυσίες, εννοώ στο βωμό, δηλ στο τζαμί, ίσως στη δοξολογία για το άγιο φως -λάθος- για τη χάρη που έκανε ο Θεός (νάτο!) να νικήσουν οι Ελληνες τους Ιταλούς, οι Γερμανοί τους Έλληνες, οι Έλληνες, που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς, τελικά να τους νίκησουν, να σχηματίσουν κυβερνήσεις με ταγματασφαλίτες, να νίκησουν τον κομουνισμό, να «προοδέψουν» τον τόπο, να τα φάνε, κάνουν το θαύμα των Αθηνών, να … να .. να. …

  Ζήτω ο Στρατός, Ζήτω η Ελλάς, Ζήτω η Εθνική Αντίσταση (εκ του πρωτοκόλλου του υπουργείου)

  Μια Ε ΔΕ π@ στα γ@μ1δ1α που χρειάζεται στους κοπρίτες …

 40. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα σχόλια και τις προσθήκες στον κατάλογο, που βέβαια δεν είναι όλες έγκυρες -αλλά το υλικό μπορεί ο καθένας να το επεξεργαστεί.

  Ένας φίλος θυμίζει μερικά γηπεδικά:
  * έμπαινε Γιούτσο
  * στη μπάντα, στη μπάντα έρχεται ο Λοσάντα
  * είσαι σαν το Μυλωνά (τερματοφύλακας του Ολυμπιακού στα 70)

  37: Παρέλειψα να το προσθέσω, αλλά να περιοριστούμε στα νεότερα πρόσωπα, π.χ. από το 1830 και μετά.

 41. Αθηνητσι said

  Εγώ πάντως άκουσα να λέγεται για κρυφά ζευγαράκια ότι «τους είδαν χέρι χέρι με τον Καρατζαφέρη»!

 42. Νέο Kid Στο Block said

  Πέρα από όλα τα υπόλοιπα θα έχετε προσέξει πως ο Λοβέρδος το παίζει και γκόμενος,ε; Παριστάνει τον Κούρκουλο ο ασχημάντρας…

 43. Θρασύμαχος said

 44. Αθηνητσι said

  @42 Έλα μωρέ, όχι κι ασχημάντρας.. Στο κάτω κάτω δεν έχει επιλογή για την εξωτερική του εμφάνιση, έτσι γεννήθηκε.

 45. sarant said

  38: Ωχ, τα γνωστά ηλεσκουπιδάκια…

 46. Νέο Kid Στο Block said

  Σε κάποιους κύκλους κυκλοφορεί (για τους αμείλικτους λερναιοκτόνους και ετυμολάγνους) και το:
  «Ποιος είσαι ρε φίλε; Ο Σαραντάκος;» 😆

 47. Γς said

  Λοβέρδος τι;
  Ενώ Λομβέρδος που τον γράφουν συχνά, Λομβαρδία, Λομβαρδοί, Μιλάνο και τετοια.
  Ακόμα κι η Λόμπαρτ στριτ στον Σαντ
  Φραντσίσκο Καλιφορνίας [με τα πιτσιρίκια του Γς]

 48. Πάνος με πεζά said

  @40 : Μαϊστα ! Χάσαμε λοιπόν και τον ‘Αγιο Ονούφριο, που λόγω της παρατεταμένης του νηστείας στην έρημο, υποννοεί τον πολύ αδυνατισμένο και εξαντλημένο άνθρωπο («Έγινε σαν τον Άγιο Ονούφριο»). Μη μπερδεύεστε με τον νεώτερο ‘Οσιο Ονούφριο (θαν.1817), ο άλλος ήταν ο ασκητής.

  Ωστόσο :

  – Τι, θα μου απαγορέψεις να μιλάω; Ποιός είσαι, ο Παπαδόπουλος; ( ή, απρόσωπα, «Χούντα έχουμε;»)
  – Mην ακούς τι σου υπόσχεται, αυτός είναι Παναγής απ’ τα Μέγαρα.
  – Αυτός είναι «Nουρέγιεφ» με τη μπάλα, Πρωτοξεκίνησε από το Χατζηπαναγή, αλλά δεν ξέρω αν το δικαιούται κανένας άλλος…

  Κι από σπόντα τώρα, επειδή αρκετές φορές στο γραφείο, με ρωτάνε συνάδελφοι για τον τρόπο διατύπωσης που θέλουν να κάνουν σε ένα γραπτό κείμενο, ξεκινάνε με το «Να σε ρωτήσω κάτι, Μπαμπινιώτη;» Αλλά δεν ξέρω πώς θα το πάρετε…

 49. Πάνος με πεζά said

  Να το αλλάξω; «Σαραντάκος, παιδί μου,Σαραντάκος»… 🙂

 50. Πάνος με πεζά said

  Κοίτα πώς συμπέσαμε με το Νέο kid !

 51. sarant said

  46-49: 😉

  47: Ωραία φωτογραφία -1980τόσο;

 52. Γς said

  49, 50:
  Σε γλείφουνε αφεντιό. Μποθ οβ δεμ.

  51 β
  Πως πέρασαν 24 χρόνια;

 53. Πάνος με πεζά said

  @ 47 : Η περιοχή είναι τόσο (διπλά) επικλινής που μιάζει σαν να την έχει χτυπήσει σεισμός !

  Να βάλω τίτλο στη φωτογραφία; «Τα παιδιά των λουλουδιώνε» !

 54. Παναγιώτης Κ. said

  @42.Και αυτό σωστό είναι!

 55. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  36 – Εγώ ξέρω αυτή τη Μαρία Μανταλένα, είμαι πιο μικρούλης απο σένα τι να κάνουμε.

 56. desiderio said

  Καραγκούνης με την έννοια του Κουασιμόδου-πολύ άσχημου.

 57. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 58. "ετεροδημότισσα" said

  καραγκούνης με την έννοια της καθυστέρησης, του αργού ρυθμού
  «πιο αργός κι απ’ τον καραγκούνη»

 59. Γιάννης said

  Είδα και το Λολ βέρδος!

 60. "ετεροδημότισσα" said

  επιβεβαιώνω την παροιμιακή χρήση του Μπαμπινιώτη
  «ανοιξε κανα…. να ξεστραβωθείς»
  «το παίζει…..»
  «άσε μας ρε ….»
  » με τον Μπαμπι παραμάσχαλα…»

 61. Πάνος με πεζά said

  @ 58 : Όχι, σε θέματα ταχύτητας(βραδύτητας) πάμε στο Βασίλη Τσάρτα ! Ωστόσο, η συνήθης -απρόσωπη- παρομοίωση, είναι «Πιο αργός κι απ’ το replay», «Πιο αργός κι απ’ τον Επιτάφιο».

 62. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  27 – Αυτό είναι τριλογία δεν πάει (πήγαινε) σκέτο.

  Όταν γα@@ς να σβήνεις το φώς, Διονύσιος Σολωμός.

  Στα α@@δια μας κι εμάς Κωστής Παλαμάς.

  Τί πάς να μας την φέρεις; Γεώργιος Σεφέρης.

  Για να θυμούνται οι παλιότεροι, και να μαθαίνετε εσείς οι νεώτεροι.

 63. Γιάννης said

  @63 Υπάρχει και συνέχεια: Σε γ…ω και μένεις έγκυος, Αριστομένης Προβελέγγιος! (διπλή ρίμα 😛 )

 64. Πάνος με πεζά said

  @62 : Πεντατονία είναι :

  «Μας τα πρήζεις μας τα ξύνεις, Γεώργιος Δροσίνης.»
  «Σε γ@@@ και μένεις έγκυος, Αριστομένης Προβελέγγιος !»

 65. Με προλάβανε στον μυλωνά ( η χαρά κάθε αντίπαλου επιθετικού) αλλά πως ξεχάσατε το καθιερωμένο :
  Δεν μας Χ#ζεις ρε Νταλάρα !

 66. γκάφ(κ)α said

  δεν είδα να το έγραψε κάποιος οπότε το γράφω εγώ:
  -μην είδατε τον παναή…!

 67. Πάνος με πεζά said

  – Φόρα κάτι απλό, παιδάκι μου ! Τι ντύθηκες σαν το Φλωρινιώτη;

 68. Πάνος με πεζά said

  Και για να ξεχωρίζετε τα ανώμαλα ρήματα, «Έμεινε Παυλόπουλος«=κοκκάλωσε, «Έγινε Πουλόπουλος«=έφυγε τρέχοντας !

 69. Alexis said

  Θα γίνει του Κουτρούλη ο γάμος.

  Καημένε Αθανασόπουλε τι σου ‘μελλε να πάθεις…

 70. physicist said

  Άσεχτη ερώτηση: … δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, απαντώντας στις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η περίληψη του ύμνου του ΕΑΜ στην τοπική μαθητική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

  Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/268513/roussos-gia-umno-eam-kapoioi-theloun-na-mas-gurisoun-se-houdikes-epohes/#ixzz3HXGa2tpr

  Λέγεται έτσι, «η περίληψη» όταν θέλουμε να πούμε ότι κάτι περιλήφθηκε σε κάτι άλλο, ότι κάτι συνέβη στα πλαίσια μιας ευρύτερης διοργάνωσης; Αρχικά νόμισα ότι κάποιοι ενοχλήθηκαν από κάποια περίληψη, δηλ. από μια αυθαίρετα συντομευμένη ή πετσοκομμένη έκδοση του ύμνου.

  («Ένα απροσδόκητο συμβάν ήταν η περίληψη της ταινίας του Αγγελόπουλου στο φεστιβάλ κινηματογράφου». Χμ. Ασαφές μου φαίνεται).

 71. Οσον αφορά τον Λοβέρδο, ο άνθρωπος έδειξε την ανικανότητά του όταν απέτυχε να ξεπουλήσει τους ταξιτζήδες σε πολυεθνικές εταιρίες και χάθηκαν χοντρές μίζες γι’ αυτόν και το κόμμα του. Κατόπιν αυτού περιορίσθηκε σε υπουργεία της πλάκας (για τους κυβερνώντες, φυσικά) όπως το Παιδείας…

 72. LandS said

  Πήγε χαμένος σα τον Γερομασούρα.
  Χ*ζω (ή ευπρέπεια πάνω απ’ όλα.

 73. LandS said

  Χ*ζε (ή ευπρέπεια πάνω απ’ όλα) ψηλά κι αγνάντευε.

 74. Νέο Kid Στο Block said

  70. Συμπερίληψη φαντάζομαι εννοούσαν… (η ενέργεια του ρήματος «συμπεριλαμβάνω»..you know.. 🙂

 75. Alexis said

  Μη μου κάνεις το Γιαγκούλα.

  Μουστάκι Ντούγκλας.

 76. physicist said

  #74. — Ναι, Κίντο, σαφώς αυτό εννοούσαν αλλά αναρωτιέμαι αν πρόκειται για μεμονωμένο λάθος εκ παραδρομής ή για χρήση ήδη καθιερωμένη. Κι όσο το σκέφτομαι, τόσο σκοντάφτω ψάχνοντας για ουσιαστικά που να εκφράζουν τη σημασία των ρημάτων «περιλαμβάνω» και «συμπεριλαμβάνω».

 77. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  68: Πώς είχε ξεχαστεί ο Πουλόπουλος;

  69-75: Μπράβο και στα δύο. Και «σαν τον Νταβέλη» (π.χ. αγριωπός, αξύριστος κτλ)

  70-74: Συμπερίληψη, βέβαια. Και η ερώτηση στο 70 είναι άσεχτη, δεν διαπνέεται από σεχταρισμό 🙂

  64 και πριν: Κάποτε (παλιά, εκτός Διαδικτύου) είχαμε βρει καμιά τριανταριά τέτοια. Να το συνεχίσουμε τις Απόκριες.

 78. Πάνος με πεζά said

  @ 70 : Δε λένε «προσθήκη» ρε παιδί μου, να ξεμπερδεύουν; Μα το απλό,δεν το σκέφτεται κανείς πια;

 79. physicist said

  #77(δ). — Ευχαριστώ πολύ και άσε να πέσει και τίποτα κάτω βρε Νικοκύρη! 😉

 80. Σωτήρς said

  Κοίτα ο Λοβέρδος ο Σακαφλιάς τι έκανε.
  Βγαίνει βεβαίως και σε Κατσαπλιάς, από τον ίδιο άνθρωπο είναι;

 81. spiral architect said

  Πότε θα΄ρθει κείνη η μέρα που θα λέμε «Το’ παιξα Λοβέρδος και όχι μόνον έχασα, αλλά με κλείσανε και στη φυλάκα». 🙄

 82. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Σίγουρα η γελοιότητα του υπουργού βγάζει αρκετό γέλιο, και φυσικά είναι πρώτος μεταξύ ίσων. Στην σκέψη όμως οτι στην πλειονότητά τους οι βουλευτές είναι τέτοιοι, μου κόπηκε το χαμόγελο, και άρχισα να αναρωτιέμαι, αν οι βουλευτές είναι σαν τον υπουργό, ο λαός με το αλάνθαστο κριτήριο τι είναι;

 83. "ετεροδημότισσα" said

  «Να μαστε πάλι, να μαστε πάλι με τον Κατσούλα και τον Δημητροκάλη»
  ακουγόταν παλιά στο γήπεδο (δεν θυμάμαι όμως παρακάτω τι έλεγε το σύνθημα)

 84. "ετεροδημότισσα" said

  @70 και άλλα
  Δεν κάνανε λάθος, ακούστηκε μια περίληψη του ύμνου στην παρέλαση δλδ μια συνόψιση των βασικών του σημείων και όχι όλο το τραγούδι 😀
  Στην 25η Μαρτίου πραγραμματίζεται από την μπάντα του Δήμου μια ανακεφαλαίωση 😀

 85. sarant said

  81: 🙂

  83: Τους σατανιστές ε; Δεν τόχα ακούσει.

 86. "ετεροδημότισσα" said

  @85
  ναι τους σατανιστές. τουλάχιστον τη δεκατία του 90 που ήμουν ακόμα Ελλάδα το δίδυμο ήταν συνώνυμο του κακού και το χρησιμοποιούσαμε αρκετά συχνά

 87. "ετεροδημότισσα" said

  «Κορίτσια ο Μπάρκουλης»

  καλά αυτό πως μας ξέφυγε;;;

 88. "ετεροδημότισσα" said

  Φωσκολειάδα (για ιστορία που παρατραβάει και γίνεται μισογελοία, από το Φώσκολο και τις σαπουνόπερές του)

  σαν το ρανταπλάν αισθάνομαι σήμερα 🙂

 89. glossard said

  Υπάρχει το »όπα ρε Τατσόπουλε» για αυτούς που επαίρονται για το πλήθος των ερωτικών τους συνευρέσεων και το »’άσε μας ρε Παπακαλιάτη» για αυτούς που περιγράφουν σαν γεγονότα τις ερωτικές τους φαντασιώσεις.
  Να προσθέσω και το κλασικό «κορίτσια ο Μπάρκουλης» το οποίο δεν γνωρίζω πως προέκυψε. Ας βοηθήσει κάποιος αν γνωρίζει 🙂

 90. γκάφ(κ)α said

  τρώει που λές μια τούμπα και πέφτει κάτω,σαν τον καραγκούνη στη μεγάλη περιοχή!

 91. Ηλεφούφουτος said

  «οι σοράγιες» το έχω συνηθίσει μικρός να λέγεται μειωτικά για γυναίκες αριστοκρατικές του κώλου και αυτάρεσκες

  ένας μακαρίτης θείος μου μου έλεγε ότι τη μεταβατική εποχή στην ΕΣΣΔ μετά το θάνατο του Στάλιν έπαιζε πολύ στην Ελλάδα το «Μαλένκοφ» (Μαλενκόφ με το σωστό τονισμό) ως βρισιά εκ του ασφαλούς («τι μαλένκοφ που είσαι, ρε!»), αφενός επειδή έμοιζε με το «μαλάκας» αφετέρου γιατί συμφωνούσε και με την κυρίαρχη χωροφυλακίστικη ιδεολογία να βρίζεις κάποιον με το όνομα του αρχικομμουνιστή.

  Δε θα το επέκτεινα σε ονόματα διαφόρων σταρ («σιγά το Ροδόλφο Βαλεντίνο!», «βρε, η Ούρσουλα Άντρες», «μμμ η Τζίλντα!», «κορίτσια, ο Μπραντ Πιτ»), γιατί το πράγμα θα ξεχείλωνε.

 92. "ετεροδημότισσα" said

  καλά αν πα’ιξουμε αυτό το παιχνίδι με τηλεοπτικούς χαρακτήρες έχει να γίνει χαμός!

 93. sarant said

  87-89: Ο Μπάρκουλης, βέβαια! Μα, ήταν μέγας γόης στα νιάτα του.

 94. sarant said

  91: Ε ναι, αν είν’ έτσι Τύφλα νάχει ο Μάρλον Μπράντο!

 95. Σωτήρς said

  Είχα μπερδέψει στο μυαλό μου τον σακαφλιά με τον κατσαπλιά. Νόμιζα ότι απλώς το λέμε στην περιοχή μου περισσότερο. Είδα ότι έχει υπάρξει θέμα για Τρολ και κατσαπλιάδες

 96. #89

  Απ’ όσα έχω ακούσει η φράση ξέφυγε από το στόμα νεαράς λόγω ενθουσιασμού μόλις τον είδε, στα τέλη της δεκαετίας του 50-αρχές του 60, σε γυρίσματα ταινίας σε νησί του Β. Αγαίου (μάλλον Λέσβο).
  Η τότε νεαρά υπήρξε συζυγος στερεοελλαδίτη πολιτευτή της ΝουΔου και σήμερα ασχολείται με την τοπική αυτοδιοίκηση στην Στ. Ελλάδα.
  Ο μικρός αδερφός του ηθοποιού ήταν αντίπαλός μου στις τετράδες ποδοσφαιράκι…

 97. Εντάξει, είμαι απαράδεκτος. Όλο δικαιολογίες!

  Σερ Σαρ διάταξε ΕΔΕ διότι τίποτα δεν ΕΔΕσε σ’ αυτό τον τόπο. Άσ’ το να ΕΔΕσει πια!

  Τόφαλοι είναι λαότητα της πρώην Σοβ. Ένωσης, όντως ογκώδεις τύποι, όπως οι τατάρες είναι ψηλές

 98. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Πρέπει νὰ πάω στὸ Φουστάνο (γιὰ πλαστική)
  Οὔτε ὁ Γιακοὺμπ δὲν τον σώζει

 99. Ιάκωβος said

  Ο Σακαφλιάς ή Σαρκαφλιάς ή Σακαβλιάς ήταν περιβόητος μάγκας της Θεσσαλίας, που τον σκοτώσανε σε μια γωνιά της φυλακής των Τρικάλων, σε ένα σημείο όπου δυο κτίρια σχημάτιζαν ένα τρίστρατο,και που ονομαζόταν τα δυο στενά. Από κει και το τραγούδι του Τσιτσάνη.

 100. Πάνος με πεζά said

  (ξαναθυμίζω Χούντα, αλλά τι να κάνουμε) : «Ε ρε Παπαδόπουλος που μας χρειάζεται». Ευτυχώς, ενίοτε αντικαθίσταται από το συνώνυμο «βοϊδόπ@@@@» (συνώνυμο κατ’ εμέ, ΟΚ !).

  – «Αυτός την έχει δει Ωνάσης.«, «Τι με πέρασες, Ωνάση;» κλπ. (υποδύομαι, χωρίς έρεισμα, το ρόλο του πλούσιου)

 101. «Περίληψη» σαφώς ΔΕΝ σημαίνει inclusion.
  «Συμπερίληψη» δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην σημαίνει inclusion, αλλά δεν πολυλέγεται. Θυμάμαι πόσο μου έλειπε μια τέτοια λέξη πριν από 33 😦 χρόνια, στα πρώτα μου βήματα στο μεταφραστικό της ΕΕ (που δεν λεγόταν ακόμη ΕΕ), τον καιρό που είχα ακόμα ηθικούς ενδοιασμούς προκειμένου να μιλήσω για «πολιτικές» και «στρατηγικές» ή για (ένα) «σιτηρό». Προσπαθούσα να λέω «προσθήκη», αλλά υπάρχει μια μικρή διαφορά στην απόχρωση: προσθέτουμε κάτι εκ των υστέρων σ’ένα σύνολο που ήδη υπάρχει, ενώ μπορούμε να συμπεριλάβουμε κάτι σ’έναν κατάλογο ευθύς εξαρχής, την ώρα που τον καταρτίζουμε. Το Λουξεμβούργο (συμ)περιλαμβάνεται εξ αρχής στα κράτη μέλη της ΕΕ, η Ελλάδα προστέθηκε το 1981. Τώρα πια βέβαια, μια αναζήτηση της λέξης «συμπερίληψη» στο EUR-Lex, την αποδελτιωμένη βάση δεδομένων της ενωσιακής νομοθεσίας, βγάζει 2485 ανευρέσεις!
  Για όσους πάντως εξακολουθούν να τη βρίσκουν κάπως δυσκολοχώνευτη, υπάρχει και η «υπαγωγή», καθώς και (λίγο πιο εξεζητημένα) η «συναρίθμηση».

 102. 37, …Ο “κάργας” (μάλλον) δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο,…

  Κοίτα να δεις, ξέρω έναν Τζιμ Κάργας, Έλληνα δεύτερης γενιάς στο Χιούστον!

 103. sarant said

  101: Γεια σου Άγγελε!

  96: Ωχ, αινίγματα πάλι…

 104. 27, 32,
  …κι αν μείνεις έγκυος, Αριστομένης Προβελέγγιος

 105. 104
  Άκυρο πάλι, μας τα ‘παν άλλοι.

 106. Ιάκωβος said

  Και άλλη κατηγορία, φανταστικοί χαρακτήρες. Μη το παίζεις Βεληγκέκας, κάνει τον Καραγκιόζη, ήρθε με τα Κολητήρια του κλπ. Μαθουσάλας , Σούπερμαν κλπ. Μην το παίζεις Οσία μαρία, Μαγδαληνή, κλπ

  ___________

  Τώρα, με απλά μαθηματικά, ο Λοβέρδος, πέρα από τις απόψεις του που είναι ακρο-δεξιές, είναι και εκλογικά χούντα. Είναι υπουργός με το 3% του εκλογικού σώματος.
  ______________

  Και: Μπαλάφας σε Σκρέκα: «Μην το παίζεις Γιακουμάτος» (BINTEO)

  http://www.crashonline.gr/%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CF%86%CE%B1%CF%82-%CF%83%CE%B5-%CF%83%CE%BA%CF%81%CE%AD%CE%BA%CE%B1-%CE%BC%CE%B7%CE%BD-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1/

 107. Μαρία said

  102
  Τζιμ
  Παριστάνει τον Τζιμ Λόντο.

 108. Μαρία said

  106
  Ε όχι και φανταστική η Οσία. Διαμαρτύρομαι.
  Απλώς την απέκλεισε ο Νικοκύρης ως αρχαία 🙂

 109. Πάνος με πεζά said

  Εσύ ποιός είσαι, ο αδέκαστος Μπάρας; Λύστε μου την απορία, υπαρκτό ή φανταστικό πρόσωπο;

 110. Νέο Kid Στο Block said

  H Inclusion-Exclusion principle πάντως στα Μαθηματικά (Συνδυαστική/Θ.Συνόλων) αποδίδεται επισήμως (και ορθώς)ως «Αρχή Συμπερίληψης-Εξαίρεσης»

 111. Ιάκωβος said

  Από συνέντευξη του ίδιου του Μπάρκουλη στο κw^%-περιοδικό Esspresso:

  – Αντρέα, πώς βγήκε η φράση «Κορίτσια, ο Μπάρκουλης»;
  -Την έλεγε ο παλιός, καλός ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Μίμης Στεφανάκος στο γήπεδο όταν ετοιμαζόταν να σουτάρει. Και μετά πέρασε στην εξέδρα και τον κόσμο…

 112. voulagx said

  #108
  Εμεις οι αρχαιόπληκτοι
  γουστάρουμε Οσία
  και λέμε «ΟΧΙ» στου
  Νικοκύρη την εξουσία.

 113. Ιάκωβος said

  Νόμιζα οτι οτι όταν ο πολύς κόσμος λέει Μη μας το παίζεις Οσία Μαρία, εννοούν την Παναγία. Αν μιλάμε για την Αιγυπτία, ναι,υπήρξε, ιδού και το σέλφι της:

  Τωρα αν μιλάμε για την Οσία Μαρία την Λογιωτάτη την Μακεδόνισσα , δεν ξέρω αν άγιασε. Μπορεί τα αμαρτήματά της να ήταν πολλά.Ή απλά δε γούσταρε ν’ αγιάσει, βρε αδερφέ, μπαααα….

 114. Μαρία said

  113
  Κακώς νόμιζες. Εννοούμε την Αιγυπτία, που ήταν ψυχικάρα και γιορτάζει την Πρωταπριλιά.

 115. sarant said

  114: Ακριβώς. Μπορεί ο κόσμος να τη μπερδεύει με την Παναγία, αλλά υπήρξε.

  109: Δεν τον έχω ακούσει τον Μπάρα.

  106τέλος: Παροιμιώδης κι αυτός…

 116. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Πού πα ρε Καραμήτρο!

  και πού πας ρε Παπαδόπουλε

 117. "ετεροδημότισσα" said

  @113
  τι εννοείς σέλφιε; το έφτιακε μόνη της;

  @114α
  τι εννοείς «αλλά υπήρξε» ; η παναγία δεν υπήρξε; 😉

 118. Μαρία said

 119. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  -Μπουμπουλίνα
  -(Φτου σου) Αποστόλη!
  -Προκοόοπη ξύπνα!
  -‘Οχι Γιάννης, Γιαννάκης
  -Εξηνταβελόνης , ο τύπος (και Καβουριάρη τον λέγαμε αλλά μετά αγαπήσαμε λενα μ αυτό το επώνυμο και το κόψαμε)
  -Λολο μπριζίτα
  -Μαντάμ Σουσού

 120. gdanelis said

  Ήρθε η ώρα, του Γιάννη Βαλαώρα (ποδοσφαιριστής της ΑΕΛ όταν πήρε το πρωτάθλημα το ’88).

 121. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  ‘Ο.τι του φανεί, του λωλο-Στεφανή

 122. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Και η κουτσή Μαρία

 123. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Μάρθα Βούρτση

 124. Πάνος με πεζά said

  @ 118 : Ναι, σατιρικά έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές αυτό το «ονωματεπώνυμο», σε σχετικούς ρόλους. Αλλά το θέμα είναι από πού πρωτοξεκίνησε !

 125. Πάνος με πεζά said

  «Ονοματεπώνυμο». Γράφεις «όνομα», σκέφτεσαι τα «ο» από το «επώνυμο»…

 126. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Η Μαρία η Πενταγιώτισσα, δεν πιστεύω να μη γράφτηκε.Θόλωσαν τα μάτια μου από το γέλιο διαβάζοντας.

  Α και ο Ποιοποιός! η Ωραία Ελένη, ο Ηλίας…

 127. Ριβαλντίνιο said

  To » Σαν σ’αρέσει μπαρμπα-Λάμπρο » το είπαμε ?

 128. sarant said

  121-122: Όχι μικρά ονόματα, αυτό είναι άλλο άρθρο (που το έχουμε βάλει παλιά)

  123: Ναι μπράβο.

  Σε λίγο θα φύγω για αεροδρόμιο, θα τα πούμε αύριο το πρωί μάλλον. Φρόνιμα!

 129. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Ψωροκώσταινα

 130. Ηλεφούφουτος said

  Δεν νομίζω ότι ο «αδέκαστος Μπάρας» υπήρχε και πριν απ την ταινία.

  101 Ενδιαφέρον το κριτήριο με τους ηθικούς ενδοιασμούς για τα «στρατηγικές» και «πολιτικές»

  Ότι ο πληθυντικός «στρατηγικές» πέρασε μέσω των εοκικών μεταφράσεων μαζι με το πολιτικές ή το δράσεις το έμαθα εκ των υστέρων ως πληροφορία. Εμένα ποτέ δεν με είχε ξενίσει.

  Αντίθεται το πολιτικές εξακολουθεί να μου θυμίζει πόρνες στο Χάνδακα.

 131. Πάνος με πεζά said

  @ 128 : Με την ευκαιρία του αεροδρομίου, ο γνωστός γρίφος ;

  Ο διευθυντής μιας εταιρίας έχει κανονίσει αεροπορικό ταξίδι. Το πρωί της μέρας που θα πετούσε, ένας υπάλληλος του έρχεται και του λέει «Κύριε Διευθυντά, είδα χτες στο βράδι στον ύπνο μου ότι το αεροπλάνο της πτήσης σας θα πέσει, και σκέφτηκα να έρθω να σας το πω «. (στο σημείο αυτό χτυπάω ξύλο ήδη, και οποιαδήποτε σχέση με πρόσωπα και καταστάσεις κλπ.κλπ.κλπ.)

  Ο διευθυντής του λέει «Εντάξει παιδί μου, σε ευχαριστώ για την ενημέρωση. Θα δω τι θα κάνω».
  Αποφασίζει να μεταθέσει το αεροπορικό ταξίδι σε άλλη ημερομηνία. Και το αεροπλάνο εκείνης της μέρας, πραγματικά συντρίβεται και σκοτώνονται όλοι !

  Φωνάζει τον υπάλληλο στο γραφείο, την άλλη μέρα, και του λέει : «Σε ευχαριστώ που μου έσωσες τη ζωή, αλλά μετά από εδώ, πέρνα να πάρεις την αποζημίωσή σου. Γιατί όπως καταλαβαίνεις, είμαι υποχρεωμένος να σε απολύσω».
  «Ναι, έχετε δίκιο» λέει ο υπάλληλος, και φεύγει προς το λογιστήριο.

  Γιατί τον απέλυσε;

 132. Πάνος με πεζά said

  @ 130 : Πρέπει να το έχω ακούσει προ του 2001 (ταινία), από άνθρωπο του θεάτρου.

 133. Πάνος με πεζά said

  @ 130 : Ωστόσο, κι αν ακόμα είναι αποκλειστικά από την ταινία, σαν έκφραση έχει «πολιτογραφηθεί».

 134. "ετεροδημότισσα" said

  @131
  καλά βρε παιδάκι μου τι ναι αυτά που γράφεις, δεν περίμενες πρώτα να προσγειωθεί ο άνθρωπος!

 135. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  131.Προφανώς ήταν ο νυχτοφύλακας, ο νυχτερινός φουσκωτός του, ξέρω γω.

  To παίζει Ρομπέν των δασών ή Δον Κιχώτης

 136. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Πόντιος Πιλάτος

 137. Ιάκωβος said

  Εταιροδημότισσα.

  Η Παναγία υπήρξε; Πρώτη φορά το ακούω αυτό. Σε λίγο θα μας πεις ότι υπήρξε κι ο Χριστός. Φυσικά, αν έχεις ιστορικές αποδείξεις…

 138. Αν και δεν ειμαι καλός σ’ αυτά, Θυμήκα κι εγώ ένα

  τον πήρε ο Μιχάλης = πέθανε

  Μπορεί βέβαια να το έγραψε και κάποιος άλλος, οπότε σόρρι

 139. Ποιος έχει ιστορικές αποδείξεις ότι υπήρξαν ο Όμηρος, ο Ησίοδος, ο Σωκράτης, ο Κρίτων κ.ο.κ. Μόνο κειμενολογικές αναφορές.

  Το ερώτημα είναι ποια είναι τα κείμενα που εμπιστευόμαστε, πόσο, σε ποια έκταση και για ποιον λόγο.

  Δεν μπορεί ο Χριστιανισμός να ξεπετάχτηκε από το πουθενά. Κάποιος τον κήρυξε. Η ιστορικότητα των προσώπων που τον σχηματίζουν, απόστολοι, Παύλος, Βαρνάβας, Τυχικός, Δορκάς, όλοι είναι αναφορές σε κείμενα.

  Γιατί πιστεύουμε περισσότερο την ύπαρξη του Μωάμεθ από αυτή του Χριστού;

  Άλλο ζήτημα το τι πιστεύουμε για τον Χριστό και άλλο το αν υπήρξαν οι προσωπικότητες αυτές ή όχι.

  Επιπλέον, αν κάποιος θέλει, ευχαρίστως θα του φέρω μια σειρά παραπομπών που δείχνουν ότι οι άνθρωποι αυτοί δούλεψαν, στοχάστηκαν και λειτούργησαν σε πραγματικές κοινωνίες με ουσιώδη προβλήματα. Και αν κάποιος τολμά να απορρίπτει ή ν’ αποδέχεται κάτι οφείλει να το έχει διαβάσει πρώτα.

 140. @128 Μόλις το είδα, οπότε τζίφος ο Μιχάλης

 141. skol said

  Στο λεξικό βρίσκω:

  γιουσουρούμ
  ιγμόρειο
  κουτσαβάκης
  μαζόχας (γιατί λημματογραφείται πρώτο το θηλυκό;)

 142. Alexis said

  #131: Πεζοπάνε, ωραίος ο γρίφος σου, τον είχα ακούσει παλιά αλλά δε θυμάμαι πια την απάντηση 😦
  Κάτι μου λέει όμως ότι έχει να κάνει με τη γυναίκα του διευθυντή της οποίας εραστής ήταν ο υπάλληλος…

 143. Αλλά ο συγκεκριμένος Μιχάληςδεν έχει επώνυμο, οπότε επιμένω

 144. Ιάκωβος said

  131
  Ο υπάλληλος ήταν ο νυχτοφύλακας.

 145. skol said

  141: (Βέβαια, αφού μιλάμε για χαρακτηρισμούς και παροιμιακές φράσεις, το ιγμόρειο και ίσως και το γιουσουρούμ δεν παίζουν!)

 146. Aγάπη said

  72 Σύμφωνα με μια παλιά ιστορία, κάποιος ονόματι Μασούρας, φαντασιόπληκτος και οιηματίας, συνήθιζε να καυχιέται στους συγχωριανούς του για φανταστικά κατορθώματα. Οι ιστορίες του όμως ήταν τόσο υπερβολικές που δε γινόταν πιστευτός, πράγμα που τον στενοχωρούσε. Για να γλιτώσει, λοιπόν, από τα πειράγματα των συγχωριανών του και να «τους μπει στο μάτι», κάποτε που βρέθηκε σκοτωμένος ένα κοντοχωριανός τους, ο Μασούρας ομολόγησε ότι αυτός διέπραξε το φόνο. Στο δικαστήριο μάλιστα προσκόμισε πλαστά αποδεικτικά στοιχεία και αφηγήθηκε το δήθεν έγκλημα με τέτοια αληθοφάνεια και παραστατικότητα, που επέτυχε την καταδίκη του για ένα έγκλημα που ποτέ δεν είχε διαπράξει…

 147. sarant said

  145: Αυτά είναι αντικείμενο άλλου άρθρου (από το κύριο όνομα στο ουσιαστικό)
  –από το αεροδρόμιο

 148. Aγάπη said

  Στα φοιτητικα μας χρόνια λέγαμε συχνά στον κύκλο μου «φτου σου Αλέκο» – και είχαμε και δυο Αλέκους στην παρέα 😉 Πόθεν μπορεί να ξεκίνησε; Το λέγαν και άλλοι;

 149. Θέμος said

  Λουκανίδης για το περφορατέρ (αν δεν αναφέρθηκε ήδη)

 150. Alexis said

  #144: Ωχ ναι, μάλλον αυτό είναι…
  Τόσο απελπιστικά απλό… 😦

 151. «μη λες τζουμακίες!» (προσφιλές στους φοιτητικούς κύκλους τη δεκαετία του ’80) 🙂

 152. …επίσης, το search μού βγάζει ότι δεν μνημονεύτηκε ακόμη η Μιχαλού, (και) στην οποία, ως έχουν τα πράγματα, τείνουμε να χρωστάμε όλοι! 🙂

 153. Ιάκωβος said

  Νομίζω, οτι για τον Μωάμεθ υπάρχουν μαρτυρίες από μη Μουσουλμάνους συγγραφείς, ενώ για το Χριστό, εκτός του αμφισβητούμενου Φλάβιου Ιώσηπου, καμμία άλλη. Δεν είναι όμως ο Μωάμεθ το ζήτημα.

  Από την άλλη, αντίθετα από την ιστορία του Μωάμεθ, που μοιάζει με αληθινό κομμάτι της Ιστορίας, ο Χριστός, σαν στερεότυπο, μοιάζει πολύ μυθικός. Θυμίζει Διόνυσο, έχει πάρε δώσε με αγγέλους,εμφανίζεται σα μέλος μιας θεϊκής Τριάδας, γεννήθηκε χωρίς την παρεμβολή σεξουαλικής πράξης, εκπλήρωσε παλιές προφητείες κλπ. Και επίσης, τον προδίδει ένας Ιουδαίος που λέγεται …Ιούδας(τι σύμπτωση)!!!

  Σαν τις Ιστορίες για το Παράδεισο και τον Κατακλυσμό, της Γένεσης, που είναι κοπυ πέιστ από το Βαβυλωνιακό έπος του Γιλγαμές.

  Φυσικά, δεν είναι απίθανο να υπήρξε κάποιο μέλος μιας από τις πολυάριθμες θρησκευτικο-πολιτικές σέχτες της εποχής με αυτό ή άλλο όνομα, που κήρυξε κάτι ή κάτι άλλο, πάντως δεν νομίζω να υπάρχουν άλλα στοιχεία γι αυτόν, πέρα από αυτά που βρίσκονται στα Ευαγγέλια και τα απόκρυφα.

 154. Spiridione said

  141. Για τον Κουτσαβάκη είναι σίγουρο; Ή είναι όπως ο τραμπούκος απ’ τα πούρα;
  Στην ίδια κατηγορία είναι και ο γκιουλέκας. Ή μήπως όχι;
  http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/search.html?lq=%CE%B3%CE%BA%CE%B9%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CF%82&sin=all

 155. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  142. Και παράνομος εραστής και θυρωρός της νύχτας αλλά κοιμήθηκε;
  Δεν πιστεύω να περνιόταν και για Δον Ζουάν ! για να το συνδέσουμε και με το νήμα.

 156. VK said

  Στο βιβλίο «Why Nations Fail: The Origins of Power, Prosperity and Poverty» των J. Robinson και D. Acemoglu γίνεται λόγος για «inclusive» και «exclusive» πολιτικούς και οικονομικούς θεσμούς, δηλαδή για δομές που συμπεριλαμβάνουν ή αποκλείουν, αντίστοιχα, άτομα ή κοινωνικές ομάδες. Δεν έχω την ελληνική έκδοση αλλά αναρωτιέμαι, πώς αποδίδονται μονολεκτικά τα inclusive/exclusive; Συμπεριληπτικός/αποκλειστικός;

 157. BLOG_OTI_NANAI said

  150: Ιάκωβε, θα έλεγα ότι μάλλον έχεις επηρεαστεί από το ζέιτγκέιστ. Αλλιώς δεν μπορώ να εξηγήσω αυτό που λες. Οι μύθοι χρειάζονται μεγάλο μήκος χρόνου για να διαμορφωθούν σε σημείο τέτοιο. Αντιθέτως, τα κείμενα της Κ.Δ. αντάσσονται όλα μέσα στον πρώτο μόλις αιώνα μ.Χ. ενώ οι επιστολές του Παύλου γράφονται μέσα στην πρώτη 20ετία από τον θάνατο του Χριστού. Έχει αποκλειστεί πλέον κάθε πιθανότητα εμφάνισης του Χριστιανισμού χωρίς ιστορικό Ιησού. Δεν μπορούμε να ανοίγουμε συζητήσεις για τα θέματα αυτά με τις παρωχημένες απόψεις του 18ου, 19ου έως και τις αρχές του 20ου αιώνα που δυστυχώς κυκλοφορούν ακόμα στα διάφορα φόρουμ και αλληναράδικες ιστοσελίδες του κιλού.

  Το ιουδαϊκό υπόβαθρο της Κ.Δ. αποκλείει μετά βδελυγμίας δήθεν επιρροές από την ειδωλολατρία. Ποιος θα δημιουργούσε μυθικό πρόσωπο που θα γεννιόταν στην… Ναζαρέτ;! Και αν μάλιστα ήθελαν κάτι σε στιλ Διόνυσου, και έφτιαχαν τον «μύθο» ιουδαίοι, θα τον έβαζαν να γεννηθεί στην ένδοξη Ιερουσαλήμ, ενώ αν έφτιαχαν τον μύθο ελληνιστές, θα τον έβαζαν να γεννηθεί σε μια σπουδαία ελληνιστική πρωτεύουσα των γραμμάτων. Και φυσικά, αν το μυαλό εκείνων που έφτιαξαν τον «μύθο» του Χριστού λειτουργούσε σαν των ειδωλολατρών, δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να φτιάξουν έναν μύθο που να απορρίπτει με τρόπο απόλυτο την… ειδωλολατρία. Αυτά είναι παράλογα επιχειρήματα μιας εποχής που όλη η έρευνα και η κριτική των ιερών κειμένων βρισκόταν σε στάδια ερασιτεχνικά.

  Και το κυριότερο όλων, ως απάντηση στον απίθανο ισχυρισμό περί «στερεοτύπου» Χριστού, είναι η εμφάνιση Θεού… σταυρωμένου ως εγκληματία! Γεγονός με το οποίο γελούσαν διαρκώς οι ειδωλολάτρες απολογητές. Και εσύ ονομάζεις «στερεότυπο» τον Χριστό την στιγμή που σπάει με τρόπο πρωτοφανή κάθε στερεότυπο με την σταύρωση του. Αν έμοιαζε με τον «Διόνυσο» όπως λέει το παλαιό παραμύθι του 19ου αιώνα, τότε η αντίδραση των ειδωλολατρών θα ήταν εντελώς αντίθετη. Γελούσαν όμως με την καρδιά τους όταν τους έλεγαν να πιστέψουν σε έναν Θεό που σταυρώθηκε.

  Για τα κόπι-πέιστ τώρα τι να πει κανείς… Το να αντλεί μία γραμματεία αφορμές για να χτίσει κάτι δικό της, αυτό δεν σημαίνει ότι εισάγει αυτούσια ολόκληρη τη δομή. Η Γένεση π.χ. κρατάει το σχηματοποιημένο γεγονός της Μητέρας-Φύσης, όμως τώρα πλέον ο Θεός είναι αυτός που διατάζει τη μητέρα φύση να γεννήσει βλάστηση και καρπούς και με τον τρόπο αυτό αποδομεί την παλαιά πίστη. Το θέμα δεν είναι να βρει κανείς ομοιότητες εξωτερικές όπως π.χ. ανάμεσα σε Γκιλγκαμές και Νώε, αλλά πρέπει να ερευνήσει σε όλο το βάθος των δεδομένων ώστε να διακρίνει με σαφήνεια τι είναι αυτούσιο δάνειο και τι ομοιάζει απλώς εξωτερικά και χρησιμοποιείται με άλλη λειτουργία, άλλο υπόβαθρο, άλλα δεδομένα για να δείξει κάτι διαφορετικό αλλά με τρόπο που να τον κατανοούν οι άνθρωποι της ίδιας εποχής και του ίδιου γεωγραφικού χώρου.

  Κάθε φορά που θα σε πιάνει ο πειρασμός να ασπαστείς «έξυπνες» ατάκες από ανάλογες ιστοσελίδες που κυκλοφορούν, ψάξε και για τις απαντήσεις. Κατόπιν ψάξε αν υπάρχουν απαντήσεις γι’ αυτά, και αν υπάρχουν, ψάξε βρες ποια είναι η δευτερολογία. Διότι, έχε μου εμπιστοσύνη, δεν υπάρχει πλέον ΤΙΠΟΤΑ απολύτως σχετικά με τα ζητήματα αυτά που να μην έχει συζητηθεί πλήρως και ολοκληρωμένα μέχρι πριν 60-70 χρόνια. Κάθε τι που βρίσκει κάποιος σήμερα και νομίζει ότι βρήκε την «αλήθεια» δεν είναι παρά αποτυχημένα και παρωχημένα σενάρια ηλικίας δεκαετιών έως και αιώνων. Αν ήταν να βγει άκρη με αυτά, θα είχε βγει. Αλλά δεν βγαίνει. Σήμερα, οι ερευνητές αποδέχονται ιστορικό Ιησού και από εκεί και πέρα υπάρχει μυστήριο του «τι είδαν τελικά οι άνθρωποιι αυτοί της πρώτης Εκκλησίας» το οποίο δεν έχει λυθεί ακόμα και πιθανότατα δεν θα λυθεί ποτέ.

  Αν θελήσεις να κάνεις αυτή τη συζήτηση, θα την συνεχίσω μετά χαράς, διότι δεν μπορώ να αφήνω τους σαλτιμπάγκους δημιουργούς των ζειγκέιστ βίντεο να επιβιώνουν εις βάρος του κοσμάκη, αλλά το νήμα θα γίνει σήριαλ.

 158. BLOG_OTI_NANAI said

  Το 157 πάει στο 153.

 159. VK said

  Και όταν κάποιος αναφέρεται σε όλους (πχ όλοι το λένε ή ήταν όλοι εκεί) ή σε αναξιόπιστες πηγές θυμόμαστε και τους ΑΜΑΝ:
  – Ποιοι όλοι;
  – Όλοι! Ο Μπάμπης ο Σουγιάς, ο Κώστας ο Γκοτζίλας, ο Πέτρος ο Μπαλτάς, ο Πεταλούδας ο Νίκος…

  Έχω ακούσει πως ο Μπάμπης ο Σουγιάς κάνει και σόλο καριέρα πχ «Ποιος είσαι ρε φίλε; Ο Μπάμπης ο Σουγιάς?»

 160. "ετεροδημότισσα" said

  επείδη από μένα ξεκίνησε όλο αυτό για την ύπαρξη ή μη των βιβλικών προσώπων να πω ότι στο σχόλιο μου 117 απλά ήθελα να πειράξω τον Σαράντ για την ασαφή διατύπωση στο προηγηθέν σχολίο του. (Φανταστηκα βέβαια ότι θα ενεργοποιηθούν τα πάντα σε εγρήγορση αντι- αλλά και +χριστιανικά αντανακλαστικά των γνωστών άγνωστων θαμώνων του παρόντος ιστολογίου χεχε )

 161. Πέπε said

  Κωτσόβολος (επιρρηματική χρήση = τζάμπα, το ακούω ακόμη καμιά φορά)

  Μασίστας: ήρωας φανταστικής ταινίας (ε; σωστά; ) που κατέληξε ουσιαστικό, ο μασίστας = ο μπρατσαράς.

  Λάσι: σκυλί κόλεϊ, ηρωίδα σειράς που επίσης έγινε ουσιαστικό, λάσι = κόλεϊ.

  Αρτέμης Μάτσας, Βασιλάκης Καΐλας

  Φούφουτος: ιστορικό πρόσωπο που δεν ήταν εκεί, δεν έκανε τίποτε, δεν υπήρξε καν.

  Σαρδανάπαλος: ιστορικό πρόσωπο εντελώς άσχετο από τη σημασία που έλαβε το όνομά του (επίθ. σαρδανάπαλος/-η/-ο = αλλόκοτος – ίσως λόγω κάποιου συνειρμού με το ανάποδος; )

  Σαρδάμ: από τις πιο καθαρές περιπτώσεις διαχρονικής εισόδου ενός νέου ουσιαστικού στη γλώσσα μας προερχόμενου από «όνομα» προσώπου. Φιλολογικό ψευδώνυμο κάποιου ονόματι Μάρδας, τα υπόλοιπα δεν τα θυμάμαι, βοηθήστε.

 162. Μαρία said

  161
  Σαρδανάπαλος χαρακτηρίζεται κάποιος που διάγει βίον έκλυτον και τρυφηλόν.

 163. Από παλιές διαφημίσεις :

  Οικόπεδα με μια πεντάρα, στου Κωνσταντάρα

 164. "ετεροδημότισσα" said

  [είμαι σίγουρη ότι κάπου αλλού το έχετε συζητήσει αλλά δεν ξέρω να ψάχνω στο ιστολόγιο. Ξέρατε ότι τα λεωφορεία/ τρόλλεϋ φυσαρμόνικα τα λένε αρθρωτά …!]

 165. vioannis said

  Ο Γκουσγκούνης και ο Καραμουρντζούνης υπήρχαν σε διάφορες εκφράσεις, συνήθως ειρωνικές: Ποιος είσαι, ο Γκ (ή ο Κ) είσαι ; Για διαφορετικούς βέβαια λόγους. Ο Καραμουρντζούνης εμφανιζόταν σαν φιλάνθρωπος .

  Την πειραχτική ερώτηση : “ Η πίπα εισήχθη κανονικώς;” που υπονοούσε μέσον, ρουσφέτι, ή σε άλλες περιπτώσεις πιο πονηρές καταστάσεις, τι θυμάται κανένας; Προήρθε από μία ιστορία με την παράτυπη εισαγωγή κάποιου συγγενικού προσώπου του καθηγητή Πίπα στο Πολυτεχνείο κάπου γύρω στο 62. Εγώ την άκουγα έως το 85 περίπου.

  Και τώρα “θα τα δείξω” για να δούμε ποιος θα βγει πρώτος αύριο:
  Αλίκη Βουγιουκλάκη-Κώστας Κακαβάς,
  Τζένη Καρέζη-Φτού και τα φυλάς
  Ο ΓουΣου τα φυλάει

 166. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #163
  Καμιά πρόβλεψη για τον επαναληπτικό;

 167. Ριβαλντίνιο said

  Ἐκ δὲ τούτου Παρμενίωνα μὲν πέμπει ἐπὶ τὰς ἄλλας πύλας, αἳ δὴ ὁρίζουσι τὴν Κιλίκων τε καὶ Ἀσσυρίων χώραν, προκαταλαβεῖν καὶ φυλάσσειν τὴν πάροδον, δοὺς αὐτῷ τῶν τε ξυμμάχων τοὺς πεζοὺς καὶ τοὺς Ἕλληνας τοὺς μισθοφόρους καὶ τοὺς Θρᾷκας, ὧν Σιτάλκης ἡγεῖτο, καὶ τοὺς ἱππέας δὲ τοὺς Θεσσαλούς. αὐτὸς δὲ ὕστερος ἄρας ἐκ Ταρσοῦ τῇ μὲν πρώτῃ ἐς Ἀγχίαλον πόλιν ἀφικνεῖται. ταύτην δὲ Σαρδανάπαλον κτίσαι τὸν Ἀσσύριον λόγος. καὶ τῷ περιβόλῳ δὲ καὶ τοῖς θεμελίοις τῶν τειχῶν δήλη ἐστὶ μεγάλη τε πόλις κτισθεῖσα καὶ ἐπὶ μέγα ἐλθοῦσα δυνάμεως. καὶ τὸ μνῆμα τοῦ Σαρδαναπάλου ἐγγὺς ἦν τῶν τειχῶν τῆς Ἀγχιάλου. καὶ αὐτὸς ἐφειστήκει ἐπ’ αὐτῷ Σαρδανάπαλος συμβεβληκὼς τὰς χεῖρας ἀλλήλαις ὡς μάλιστα ἐς κρότον συμβάλλονται, καὶ ἐπίγραμμα ἐπεγέγραπτο αὐτῷ Ἀσσύρια γράμματα. οἱ μὲν Ἀσσύριοι καὶ μέτρον ἔφασκον ἐπεῖναι τῷ ἐπιγράμματι, ὁ δὲ νοῦς ἦν αὐτῷ ὃν ἔφραζε τὰ ἔπη, ὅτι Σαρδανάπαλος ὁ Ἀνακυνδαράξου παῖς Ἀγχίαλον καὶ Ταρσὸν ἐν ἡμέρᾳ μιᾷ ἐδείματο. σὺ δέ, ὦ ξένε, ἔσθιε καὶ πῖνε καὶ παῖζε, ὡς τἆλλα τὰ ἀνθρώπινα οὐκ ὄντα τούτου ἄξια. τὸν ψόφον αἰνισσόμενος, ὅνπερ αἱ χεῖρες ἐπὶ τῷ κρότῳ ποιοῦσι. καὶ τὸ παῖζε ῥᾳδιουργότερον ἐγγεγράφθαι ἔφασαν τῷ Ἀσσυρίῳ ὀνόματι.

  http://el.wikisource.org/wiki/%CE%91%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%AC%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%85_%CE%91%CE%BD%CE%AC%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B9%CF%82/%CE%92%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%BF_%CE%92

 168. Γς said

  165:

  >Ο ΓουΣου τα φυλάει

  Ηταν κι η “κουρμπανιά” στα παιχνίδια μας. Η διαδικασία με την oποία “βγάζαμε” ποιος θα “τα φυλάει” στο κρυφτό, ποιος θα κάνει τη μάνα κλπ.

 169. Theo said

  @148:
  Το λέγαμε κι εμείς (στην Έδεσσα των 60s και των 70s και στη Σαλονίκη των 70s)

 170. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #163, 166
  Α ναι ξέχασα, δεν υπάρχει επαναληπτικός… 😀

 171. Γς said

  165:
  >μία ιστορία με την παράτυπη εισαγωγή κάποιου συγγενικού προσώπου του καθηγητή Πίπα στο Πολυτεχνείο

  Λέγει κάπου ο Δημήτρης Σαραντάκος:

  >μας έβγαλε λόγο κάποιος καθηγητής, Πίπας ονόματι

  Το 1962 κάποια δις Πίπα έδωσε εξετάσεις στο Πολυτεχνείο και πέρασε. Την γνώριζα.

  Το παράξενο: Δεν είχε απολυτήριο του τότε Γυμνασίου. Είχε μείνει μετεξεταστέα.

  Το μη παράξενο: Ηταν ανιψιά του κυρίου καθηγητού Πίπα.

 172. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  -Νενέκος
  -Πήλιο Γούσης

  -o Kαρακατσάνης μπήκε στο τηγάνι κλπ

 173. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Μητέρα Τερέζα (π.χ.το παίζει η «ανεξίκακη» απατημένη αγαπητικιά) 🙂

 174. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Γκοτζαμάνη, κάθε τρικυκλά, το λέτε κι άλλοι;

 175. Ήρθα να ξαναδώ τι γίνεται.

 176. skol said

  154: Τι να σου πω; Στη βίκι το αποδίδουν στον Επαμεινώνδα Στασινόπουλο, μάλλον από το: Η Αθήνα του περασμένου αιώνα (1830-1900), Αθήνα 1963

 177. Πέπε said

  162: Σοβαρά;; Τελείως αλλιώς το ήξερα. «Μου είπε κάτι σαρδανάπαλα» – άλλ’ αντ’ άλλων, ασυναρτησίες.

 178. Πέπε, στο 161, τελευταίο

  Ο Μαρδάς ήταν ηθοποιός της επιθεώρησης. Στο μεσοπόλεμο, αν δεν απατώμαι. Και πολύ συχνά γλώσσευε την μπέρδα του. Δηλαδή έκανε σαρδάμ. Το οποίον είναι αντίστροφη ανάγνωση του επωνύμου του: ΜαρδάςΣαρδάμ.

 179. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  178.>>ΜαρδάςΣαρδάμ
  Mαδράς τότε.
  Για τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Αχιλλέα Μαδρά πρόκειται.Μια πολύ σημαντική προσωπικότητα από τους πτωτοπόρους του ελληνικού κιν/φου.

 180. Μαρία said

  177
  Σαπφώ Νοταρά: Ξέρει και διαλέγει ο Σαρδανάπαλος, στο 15:57

 181. Πέπε said

  @179: Χα χα! Φυσικά «Μαδράς τότε». Ένα σαρδάμ έκανα κι εγώ!

 182. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  181. 🙂 Επ επ !

 183. Αν μιλούμε για τη Λίλα Πίπα, ήτανε κόρη, όχι ανηψιά του καθηγητή Δημοσθένη Πίπα. Κι εγώ (που τη γνώριζα καλά, μέσω των μανάδων μας) θυμάμαι ότι υπήρχε κάποια οσμή σκανδάλου γύρω από την εισαγωγή της στο Πολυτεχνείο…

 184. Αρθρωτά, Ετεροδημότισσα, γιατί όχι; Εγώ τουλάχιστον έτσι τα ξέρω, από τότε που μπήκανε στη γραμμή του Γαλατσιού. Ευχαριστώ όμως για την είδηση, που μου είχε διαφύγει: το σπίτι μου στην Αθήνα είναι σχεδόν απέναντι, και το ατύχημα θα το ‘βλεπα απ’ το μπαλκόνι μου, αν ήμουν εκεί!

 185. Πέπε said

  164, 184:

  Ε πού να το ξέρει βρε Άγγελε; Αφού σου λέει, ετεροδημότισσα είναι!

  Πάντως και το άρθρο λέει πρώτα «αρθρωτό» για να είναι τυπικώς εντάξει αλλά προσθέτει εντός παρενθέσεως και «φυσαρμόνικα» για να καταλαβαίνει και κανείς. Φαίνεται πως όταν αποφάσισαν να τους δώσουν μια επίσημη ονομασία, η λέξη φυσαρμόνικα -με το συμπάθειο- τους φάνηκε πολύ χυδαία.

  Από παλιά είχα την απορία: αν το ποντίκι -με συγχωρείτε- του υπολογιστή το είχε εφεύρει Έλληνας, πώς θα το ονόμαζε; Ενσύρματο τηλεχειριστήριο; Κάτι ακόμη πιο περιδιαγραμμάτου;

  Και αν σε κάποιο ελληνικό επίσημο έγγραφο χρειαστεί να αναφέρουν το όνομα του συμβόλου @, πώς το λένε; Δεν πιστεύω «παπάκι» -θου Κύριε!

 186. Γς said

  183:
  Δεν ξέρω αν υπήρξε «κάποια οσμή σκανδάλου», όπως λες γύρω από την εισαγωγή και της κόρης του στο Πολυτεχνείο, αλλά εγώ αναφέρομαι στην ανιψιά του.

  Δες και σχετική είδηση στην Ελευθερία της 12ης Οκτ. 1962 στην τελευταία (12η) σελίδα κάτω αριστερά

 187. el sint said

  «Αυτός όταν θα μεγαλώσει θα γίνει Πάσσαρης» (το άκουσα χτες για έναν μαθητή της πρώτης γυμνασίου, που έχει κλέψει 9 παπιά)

 188. physicist said

  #185. — Πέπε, γιατί όχι ποντίκι και παπάκι σε επίσημα έγγραφα; Τουλάχιστον το πρώτο θα έπρεπε να είναι αποταμπουποιημένο.

  (Την τελευταία λέξη επίτηδες την έγραψα, να σου ανεβάσω την πίεση, τ’ άλλα σοβαρά τα εννοώ).

 189. Alexis said

  Καλημέρα.
  Δεν ξέρω αν ειπώθηκε από κανέναν, είναι πολλά τα σχόλια, αλλά να συμπληρώσω και τον πολύ κοινό Ναπολέοντα.
  «κάνει το Ναπολέοντα», «πάει αυτός έγινε Μέγας Ναπολέων», εκφράσεις κοινότατες για κάποιον που έχει «ξεφύγει» ή απλώς το παίζει τρελός.

 190. Πέπε said

  188: Γιατί όπως προκύπτει από τη φυσαρμόνικα (και από άλλα παραδείγματα) οι Έλληνες φοβούνται οτιδήποτε έχει μια οσμή χιούμορ!

 191. Γς said

  190:

  >οι Έλληνες φοβούνται οτιδήποτε έχει μια οσμή χιούμορ!

  Πάρτο πίσω αμέσως!

 192. Γς said

  187:
  Μανούλα στις αποδράσεις.
  Οχι όμως σαν τον Παλαιοκώστα.

  Κι ο σκύλος του τελευταίου:

 193. Σπύρος Μαρκαντωνάκης said

  Αρθρο σημερινό του Κούλογλου.

  http://tvxs.gr/news/ellada/poios-peirakse-ton-prigkipa-loberdo-ton-a%E2%80%99-toy-stelioy-koylogloy

  «… ο υπουργός Παιδείας να διατάζει Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) γιατί δεν τον κάλεσαν στην δοξολογία; Είναι όμως αλήθεια και, αν το δεις ιστορικά, βγάζει νόημα: γιατί καλύτερος ήταν ο Ναπολέοντας που συνομιλούσε με το άλογο του;»

  Και με καινούργια λέξη «βιντεοσκαφές».

  11. Παροιμιώδης δεν είναι πλέον ο Μαραντόνα αλλά εδώ και κάμποσα χρόνια ο Μέσι. Για πόσους ¨Ελληνες Μέσι δεν έχουμε ακούσει που οι περισσότεροι έχουν ήδη εξαφανιστεί.

 194. Νέο Kid Στο Block said

  Μού κάνει εντύπωση που ξενίζει η «άρθρωση». Έχω κάτι φίλους οικοδόμους/εργολάβους με τους οποίους πίνω ζιβανία και κουμανταρία καμιά φορά και ακούω συχνά -όταν κουβεντιάζουν «επαγγελματικά»- να λένε «αρθρωτός φορέας», «πλαστική άρθρωση» κι άλλα τέτοια κουλά.
  Έχω καταλάβει πως άρθρωση καλείται ένας τρόπος σύνδεσης δύο μελών ο οποίος επιτρέπει έναν βαθμό ελευθερίας ,αυτόν της στροφής. Όπως έλεγε κι ο Πάμπος ο καλουπτσής: » Μια άρθρωση δεν μπορεί να φέρει ροπή» (αλλά δεν ξέρω τι ακριβώς σημαίνει αυτό…)

 195. sarant said

  Καλημέρα από Αθήνα πλέον! Ευχαριστώ για όλα τα σχόλια, στα οποία δεν θα απαντήσω αναλυτικά, είναι πάρα πολλά.

  156: Θέλουν σκέψη αυτοί οι όροι. Το inclusive democracy έχει καθιερωθεί περιεκτική δημοκρατία.

  159: Ναι, ο Σουγιάς ακούγεται και σόλο.

  161-178: Αχιλλέας Μαδράς: Κινηματογραφιστής από τους πρώτους

  172: Ο Νενέκος είναι καλό παράδειγμα!

  187: Από πρώτο χέρι, ευχαριστώ!

  185-188: Τι ωραίο θέμα για συζήτηση. Ναι, η Ελετό τα αποφεύγει τα λαϊκά. Το χαλάκι για το ποντίκι (ποντικοδρόμιο το είχε πει κάποιος) το είπε… αχ, μου διαφεύγει.

 196. physicist said

  #190. – 🙂

 197. Πάνος με πεζά said

  @188 : Μια φορά είχα μπει σε Κυπριακό site. Kάπου λοιπόν έλεγε «Επιλέξτε με τον ποντικόν από τα παρακάτω» 🙂 🙂 🙂 🙂

 198. Γς said

  Πανίκον. Ονομα [Παναγιωτης; Στα μανιάτικα Πότης]

 199. Γς said

  Ωχ, στραβομάρα μου! Πανίκον διάβασα τον ποντικόν σου!

 200. sarant said

  Mπορεί να τον είχαν βγάλει και Πανίκο, ποιος ξέρει 🙂

 201. Νέο Kid Στο Block said

  Στα Κυπριακά, το ποντίκι είναι απλά και ξεκάθαρα «μάους».

 202. Γς said

  `Το ποντίκι που ελέγχει τον δρομέα (;), τον cursor.
  Τον κέρσορα!
  Ο κέρσωρ (κέρσορας) Του κέρσορος (κέρσορα), τον κέρσορα , ώ κέρσωρ

  Τέλεια εξελληνισμένος

 203. Πάνος με πεζά said

  @ 197 : Αυτό με τον «ποντικόν» το έχω διαβάσει τέλη δεκαετίας ’90, στα πρώτα χρόνια του διαδικτύου. Τώρα προφανώς δε θα το λένε πια έτσι…

 204. Ιάκωβος said

  Αχιλέας Μαδράς

 205. gryphon said

  185
  Ναι αλλα οπως εχει ξανασυζητηθει παλαιοτερα κι εδω σε καποιο αρθρο που δεν θυμαμαι ειναι λαθος να λεμε φυσαρμονικα την αρθρωση των διπλων λεωφορειων γιατι πολυ απλα δεν εχει καμμιια οπτικη σχεση με το οργανο που αποκαλουμε σημερα φυσαρμονικα.
  Αντιθετα οπως ειχε ειπωθει κι εδω αυτο που εχουν τα διπλα λεωφορεια μοιαζει καταπληκτικα με την φυσουνα που εχουν τα οργανα σαν το ακκορντεον το μπαντονεον η κονσερτινα κλπ.
  Οποτε και χιουμορ να ειχαν θα επρεπενα τα παρομοιαζουν με καποιο απο αυτα τα οργανα.

 206. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Αβραάμ Πάπας

 207. Ιάκωβος said

  ….δεν εχει καμμιια οπτικη σχεση με το οργανο που αποκαλουμε σημερα φυσαρμονικα.

  που εμείς στην Ελλάδα αποκαλούμε σήμερα κλπ

  http://it.wikipedia.org/wiki/Fisarmonica_cromatica

  Έγινε ακορντεόν. Το λέει κανείς έτσι;

 208. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  207.>>φυσαρμόνικα- ακορντεόν.
  ¨Εχει γραφτεί σε νήμα αλλά δεν ξέρω να τα βρω.Περίμενε το Νικοκύρη ή τη Μαρία 🙂

 209. Γς said

  https://sarantakos.wordpress.com/2013/12/07/meze-94/#comment-195864

 210. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  209. 🙂 και γράψε δάσκαλε το κόλπο.Θα το αντιγράψω αυτή τη φορά. 🙂

 211. Γς said

  γραφεις στο γκουγκλ τη λέξη ή λέξεις κλειδιά και μετά
  site:https://sarantakos.wordpress.com

  π.χ.

  https://www.google.com/search?hl=en&as_q=%CE%93%CF%82&as_epq=&as_oq=&as_eq=&as_nlo=&as_nhi=&lr=&cr=&as_qdr=all&as_sitesearch=http%3A%2F%2Fsarantakos.wordpress.com&as_occt=any&safe=images&tbs=&as_filetype=&as_rights=#hl=en&as_qdr=all&q=++++++++++%CF%86%CF%85%CF%83%CE%B1%CF%81%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B1+++++site:http:%2F%2Fsarantakos.wordpress.com

 212. sarant said

  211: Έτσι!

 213. gryphon said

  207
  Ναι στην Ελλαδα.Εγω παλι τωρα που το σκεφτομαι παντα υπεθετα οτι καποιοι προσθεσαν το φυσα στην harmonica επειδη φυσας στις τρυπες.Που να ξερω οτι οι ιταλοι λενε το ακκορντεον fisarmonica.Καπου στην πορεια εγινε μπερδεμα
  Οι ιταλοι παντωςδικαιολογουνται να λενε την αρθρωση στα διπλα λεωφορεια φυσαρμονικα γιατι εννουν το ακκορντεον .Εμεις παλι οχι γιατι ενοουμε αλλο οργανο αν και αεροφωνο κι αυτο.

 214. Γς said

  213:

  >να λενε την αρθρωση στα διπλα λεωφορεια φυσαρμονικα

  Φιρί φιρί το πάμε πάλι με τις αρθρώσεις κι αρχίζω και φοβάμαι

  https://sarantakos.wordpress.com/2014/10/30/glamour/#comment-250384

 215. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Ευχαριστώ σας 🙂

  ο Λαζόπουλος στην ελληνοφρένεια(τώρα σ επανάληψη) για το ΣταυροΘοδωράκη: «πιο εγκάθετος πεθαίνεις» «εκφράζει την πνευματική σαπίλα» Άλλοθι σε κάτι καθηγητάδες …» πωπω τί ρίχνει!

 216. Γς said

  Που είναι αυτό;
  Είναι ετούτο;
  http://www.ellinofreneianet.gr/sound.php?id=7203

 217. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Στο Ρίαλ.Και ναι ,τις κρατάει αρχείο τις εκπομπές στο ιντερνέτι. Τώρα Ακριβοπούλου-Μπογιόπουλος. Μόνο ράδια ακούω, κάνω και δουλειές 🙂

 218. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ said

  ΟΤΑΝ ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ ΜΟΥ ΦΟΡΟΥΣΑ ΜΙΝΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΜΕ ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΕ » 5/42 ΣΥΝΤΑΓΜΑ» ! (ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΝΤΕΣ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΕΣ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ ΨΑΡΡΟΥ) .

 219. Πάνος με πεζά said

  @ 205 : Τι να κάνουμε, ό,τι του φανεί του Λωλοστεφανή… Άλλοι σου λένε «στο τέλος του δρόμου θα δείτε ένα τόξο», ενώ φυσικά, πολύ απλά πρόκειται για…βέλος !

 220. spyridon said

  Εχει άμεση σχέση με το άρθρο, επιβάλεται να μπει στα σχόλια

  από τον Γιώργο Μητσικώστα

 221. spyridon said

  νιεεεχχ νιεεεχ επιβάλλεται

 222. Theo said

  @218:

  Το 5/42 δεν ήταν το σύνταγμα Ευζώνων του Πλαστήρα στη Μ. Ασία;

 223. Ναι, και εις μνήμην εκείνου ονόμασε έτσι ο Ψαρρός τη μονάδα του.

 224. Μαρία said

  Μαθήματα σεξουαλικής αγωγής από τον υπουργό της διαπόμπευσης http://www.thepressproject.gr/article/68688/Mathimata-seksoualikis-agogis-apo-ton-upourgo-tis-diapompeusis

  Σεμινάριο Σεξουαλικής Αγωγής στα Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα-Λιναρδάτου με τη συμμετοχή του Υπουργού Παιδείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου και του Δρ. Θάνου Ασκητή http://www.eduadvisor.gr/index.php/2011-10-11-10-49-30-368/12202-seminario-seksoyalikis-agogis-sta-ekpaideytiria-aygoylea-linardatoy-me-ti-symmetoxi-toy-ypoyrgoy-paideias-k-andrea-loberdoy-kai-toy-dr-thanoy-askiti

 225. spyridon said

  224.

  Ξετσιπωσιά.

 226. Μαρία said

  225
  Ο εθνικός πουτσολόγος είναι στην αρμόδια επιτροπή με συντονίστρια κυρία που καλώς ή κακώς συνδέθηκε με τη διαπόμπευση.
  http://www.esos.gr/arthra/defterovathmia-ekpaidefsi/eidisis-defterovathmia-ekpaidefsi/ton-u-askhth-orise-o-a-loberdos-sthn-epitroph-sejoyalikhs-agvghs-se-mauhtes-gymnasioy-kai-lykeioy

 227. spiral architect said

  Loverδος: «Το γραφείο το δικό μου φταίει, άρα εγώ. Και ζητώ συγγνώμη.»

  «Το συγγνώμη είναι μισό χέσιμο»
  (λαϊκή παροιμία)

 228. Γς said

  227:
  [Από το λίκνο για τον Λόβερ]

  >Παράλληλα, καταδίκασε τους υποκινητές των κινητοποιήσεων ενώ κάλεσε την διεύθυνση δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος να ερευνήσει αν πίσω από τις καταλήψεις βρίσκονται εξωσχολικοί παράγοντες που τις οργανώνουν μέσω του διαδικτύου.

  Ε, ρε παιδόφιλους που έχει να εντοπίσει ο Ταξίαρχος Σφακιανάκης ….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: