Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο Λένιν, ο διάβολος και η γιαγιά του

Posted by sarant στο 26 Νοεμβρίου, 2014


Το σημερινό άρθρο πετυχαίνει έναν πρωτότυπο συνδυασμό: συνδυάζει λαογραφία, σοσιαλιστικό κίνημα και την αγάπη του ιστολογίου για την επαλήθευση των αποφθεγμάτων, που συχνά αποδίδονται σε διάσημα πρόσωπα που δεν τα έχουν πει (και έτσι χαρακτηρίζονται «αποφεύγματα»). Επιπλέον, ομολογώ ότι το θέμα δεν το έχω διερευνήσει όσο θα ήθελα, αλλά ελπίζω ότι η συλλογική σοφία του ιστολογίου θα προσθέσει κάποια στοιχεία.

Στην κυριακάτικη συνέντευξή του στο Βήμα, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με άλλες δυνάμεις, ανέφερε: «Η αυτοδυναμία είναι το ισχυρό όπλο μιας αριστερής κυβέρνησης απέναντι στην ολιγαρχία και στους δανειστές. Δεν είμαι οπαδός της «λενινιστικής» άποψης «θα συμμαχήσω ακόμη και με τον Διάβολο για να γίνουμε κυβέρνηση». Αλλο επανάσταση, άλλο εκλογές. Οι δεσμεύσεις μας θα συνυπογραφούν με τον λαό. Αυτός είναι και ο μοναδικός μας κριτής. Τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές».

Θα σταθώ στο απόσπασμα: Δεν είμαι οπαδός της «λενινιστικής» άποψης «θα συμμαχήσω ακόμη και με τον Διάβολο για να γίνουμε κυβέρνηση». Αλλο επανάσταση, άλλο εκλογές, που το βρίσκω προβληματικό από πολλές απόψεις. Καταρχάς, ο Γ. Μηλιός φαίνεται να θεωρεί ότι ένα κόμμα που επιδιώκει να σχηματίσει κυβέρνηση (και μάλιστα αυτοδύναμη) με εκλογές πρέπει να είναι πιο εκλεκτικό στις συνεργασίες του από ένα κόμμα που ακολουθεί τον επαναστατικό δρόμο. Αυτό μου φαίνεται οξύμωρο, αλλά μπορεί να πέφτω έξω.

Έπειτα, ο Γ. Μηλιός όχι απλώς αποδίδει στον Λένιν την άποψη «Θα συμμαχήσω ακόμα και με τον Διάβολο …» αλλά τη θεωρεί και λενινιστική, που το βρίσκω υπερβολή. Με το να υιοθετήσει κάποιος διανοητής ή πολιτικός μια άποψη, δεν γίνεται η άποψη αυτή τμήμα της κοσμοθεωρίας του.

Ακόμα, το δεύτερο σκέλος της πρότασης, το «… για να γίνουμε κυβέρνηση», παρόλο που εγώ κάθε άλλο παρά ειδήμονας στον Λένιν είμαι, μου φαίνεται εντελώς αντιλενινιστική διατύπωση.

Το πιο βασικό όμως είναι ότι, όπως όλα δείχνουν, ο Λένιν δεν είπε ο ίδιος μια τέτοια φράση -αν και είναι αλήθεια ότι συχνά του αποδίδεται. Οπότε, συμπεραίνουμε ότι η απάντηση του Μηλιού ήταν απρόσεχτη, εκτός αν δώσουμε σημασία στα εισαγωγικά («λενινιστική») και θεωρήσουμε ότι ο Γ. Μηλιός, βάζοντας εισαγωγικά, εννοεί «την άποψη που κάποιοι θεωρούν λενινιστική».

Αν και δεν έχω ερευνήσει τα Άπαντα του Λένιν (θα υπάρχουν υποθέτω ονλάιν), άλλοι που τα ερεύνησαν βρήκαν το εξής απόσπασμα, από μια ομιλία του Λένιν το 1907 στο 5ο Συνέδριο του Ρωσικού Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος (του προγόνου του μπολσεβίκικου κόμματος), στην οποία ο Λένιν τα ψέλνει στους βουλευτές του κόμματος που συμμετείχαν στη Δούμα (την τσαρική Βουλή). Το παραθέτω στα αγγλικά: I see the same vain opportunist efforts in the negotiations with the Narodowci; reference to Bebel as a defence of them is most feeble. Bebel, they say, stated: If the cause requires it, we will have dealings with the devil’s own grandmother. Bebel was right, comrades: if the cause requires it, then, of course, you may have dealings even with the devil’s grandmother. But can you tell me for what cause your  dealings with the Narodowci were necessary? For none whatever. The advantages of such relations are nil. And so it seems that what Bebel said was correct, but you understand him incorrectly.

Λέει ο Λένιν: Λένε ότι ο Μπέμπελ είχε πει «Αν ο σκοπός το απαιτεί, θα κάνουμε συμφωνίες και με τη γιαγιά του διαβόλου. Δίκιο είχε ο Μπέμπελ, σύντροφοι: αν ο σκοπός το απαιτεί, τότε, ναι, μπορείτε να έχετε συμφωνίες ακόμα και με τη γιαγιά του διαβόλου. Αλλά ποιον άραγε σκοπό εξυπηρετούσαν οι συμφωνίες σας με τους Εθνικοδημοκράτες; Κανέναν απολύτως. Τα πλεονεκτήματα τέτοιων σχέσεων είναι ανύπαρκτα. Μου φαίνεται λοιπόν πως αυτό που είπε ο Μπέμπελ ήταν σωστό, αλλά εσείς τον καταλάβατε λάθος.

Επειδή δεν έχω το ρωσικό πρωτότυπο, μια επιφύλαξη ουσίας: το dealings ίσως πρέπει να αποδοθεί «συνεννοήσεις» και όχι «συμφωνίες». Ούτως ή άλλως όμως, ο Λένιν α) δεν διεκδικεί την πατρότητα της φράσης, αλλά την αποδίδει, έστω και με επιφύλαξη («λένε ότι…») στον Αύγουστο Μπέμπελ. Γερμανό σοσιαλδημοκράτη ηγέτη, και β) δεν φαίνεται να αποκλείει εκ προοιμιου τις συμφωνίες/συνεννοήσεις με τον διάβολο, αλλά βάζει μια ουσιώδη προϋπόθεση: να υπάρχει κάποιος επιτακτικός σκοπός που να τις καθιστά αναγκαίες.

Αν ο Λένιν έχει ξαναγράψει για συναλλαγές με τον διάβολο ή τη γιαγιά του, παρακαλώ όποιον ξέρει να μας διαφωτίσει.

Πολλά χρόνια πριν από τον Λένιν, μια άλλη μεγάλη μορφή του Μαρξισμού, ο Μαρξ ο ίδιος (παρόλο που δεν ήταν «μαρξιστής»), είχε αναφερθεί στο ίδιο θέμα. Σε επιστολή προς την New York Tribune, γραμμένη αγγλικά, αναφέρει: However, my letter was not intended as an attack on Kossuth, but rather as a warning. In politics a man may ally himself, for a given object, with the devil himself only he must be sure that he is cheating the devil, instead of the devil cheating him.

Ο Μαρξ δηλαδή απευθύνει στον Ούγγρο επαναστάτη Λάγιος Κόσουτ, που τότε βρισκόταν εξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες, την εξής προειδοποίηση: Στην πολιτική μπορεί κανείς να συμμαχήσει, για ένα δεδομένο σκοπό, με τον διάβολο τον ίδιο -αλλά πρέπει να είναι σίγουρος ότι ξεγελάει τον διάβολο αντί να τον ξεγελάει ο διάβολος. Και παρόλο που η λαογραφία είναι γεμάτη με μύθους, ευτράπελους και άλλους, που κάποιος κοινός θνητός τα καταφέρνει να εξαπατήσει τον διάβολο (η γυναίκα που έβαλε τον διάβολο στο μπουκάλι, θυμάμαι), ολοφάνερα δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση να ξεγελάσεις τον πρύτανη της απάτης και της διαβολής (όχι, δεν υπαινίσσομαι τίποτα).

Ο Μαρξ μάλλον εμφανίζεται πιο αυστηρός στις συνεργασίες των σοσιαλιστών (με τον διάβολο) απ’ όσο ο Μπέμπελ (με την γιαγιά του διαβόλου), με τον οποίο συμφωνεί ο Λένιν.

Θα ήθελα να βρω το απόσπασμα του Μπέμπελ, αλλά δεν μπόρεσα -ίσως η συλλογική σοφία του ιστολογίου θαυματουργήσει. Βρήκα όμως μιαν άλλη περίπτωση που ο Μπέμπελ, στην αυτοβιογραφία του, χρησιμοποιεί την έκφραση, όχι για τον εαυτό του αλλά για τον Μπίσμαρκ. Το απόσπασμα είναι εδώ κι επειδή βαριέμαι να το γράψω γερμανικά το μεταφράζω κατευθείαν κι αν κάνω λάθος κάπου σφυρίξτε: Πράγματι ο Μπίσμαρκ μετήλθε κάθε μέσο για να γίνει κύριος της κατάστασης’ όποιο εργαλείο έβρισκε, το αξιοποιούσε. Και με τον διάβολο και τη γιαγιά του θα συνεταιριζόταν, αν έβρισκε σ’ αυτό κάποιο κέρδος.

Αφού χρησιμοποιεί εδώ την έκφραση ο Μπέμπελ, γίνεται πιθανότερο να την έχει χρησιμοποιήσει και άλλη φορά. Ασφαλώς η προσθήκη της γιαγιάς λειτουργεί επιτατικά: όχι απλώς με τον διάβολο δέχεται να συνεργαστεί κάποιος, αλλά (και) με τη γιαγιά του!

Εμείς, στη δική μας λαογραφία, δεν έχουμε (απ’ όσο ξέρω) σε περίοπτη θέση τη γιαγιά του διαβόλου. Λέμε για του διαόλου τη μάνα, αλλά με εντελώς διαφορετική σημασία, θέλοντας να δηλώσουμε έναν πολύ μακρινό ή άγνωστο τόπο, ακόμα και μια μακρινή γειτονιά που δεν την ξέρουμε καλά («μένει στου διαόλου τη μάνα»). Ωστόσο, στη γερμανική λαογραφία φαίνεται ότι η γιαγιά του διαβόλου έχει σημαντικότερο ρόλο. Υπάρχει παραμύθι των αδελφών Γκριμ «Ο διάβολος και η γιαγιά του», ενώ σε μια παλιά εργασία βρίσκω αρκετές γερμανικές παροιμίες, είτε με τη μητέρα είτε με τη γιαγιά του διαβόλου -υπήρχε και τηλεοπτική εκπομπή με τον τίτλο «Η γιαγιά του διαβόλου».  Αλλά και ο Σέξπιρ χρησιμοποιεί έξι φορές στα έργα του τη φράση Devil and his dam, και ακόμα δεν έχουν αποφασίσει αν εννοεί τη γυναίκα του ή τη μητέρα του διαβόλου.

Και στη ρωσική λαογραφία πρέπει να υπάρχει κάτι ανάλογο, παρακαλούνται οι ρωσομαθείς να διαφωτίσουν. Πάντως, σε ένα φρασεολόγιο βρίσκω την έκφραση Послать к чёртовой бабушке (στέλνω κάποιον στη γιαγιά του διαόλου) που, αν κατάλαβα καλά, σημαίνει «στέλνω στο διάολο -κι ακόμα παραπέρα», έχει και μια παραδειγματική φράση του Ζούκοφ.

Το βέβαιο είναι ότι στη ρωσική σοσιαλιστική πολιτική φρασεολογία υπάρχουν κι άλλες αναφορές σε συμμαχίες με τη γιαγιά του διαβόλου. Ας πούμε, εδώ διαβάζω ότι ένας μενσεβίκος πίστευε το 1917 ότι προκειμένου να αποφευχθεί ο εμφύλιος πόλεμος θα συμφωνούσε όχι απλώς με τους μπολσεβίκους, αλλά και με τον διάβολο και τη γιαγιά του. Επίσης, τη φράση βρίσκω να τη χρησιμοποιεί πολλές φορές ο Τρότσκι, μάλιστα σε ένα σημείο βρίσκω να διευρύνει το πεδίο των συμμάχων όχι απλώς στον διάβολο και τη γιαγιά του, αλλά και σε καναδυό Σάντσο Πάνθες! Και πάλι, αν κάποιος έχει εντρυφήσει στα έργα του Τρότσκι, ας προσθέσει ό,τι σχετικό ξέρει.

Πίσω από τη συμμαχία/συνεργασία/συναλλαγή με τον διάβολο είναι βέβαια και ο μύθος του Φάουστ που πούλησε την ψυχή του στον διάβολο, αλλά έχω ήδη πει πολλά κι έτσι δεν θα επεκταθώ.

Στην Ελλάδα πάντως, όταν το 1989 έγινε μια πρωτοφανής για τα πολιτικά μας πράγματα συνεργασία Αριστεράς και Δεξιάς, δεν (θυμάμαι να) έγινε λόγος για συνεργασία με τον διάβολο -οι αντίπαλοι όμως αυτής της συνεργασίας μίλησαν για «ανίερες συμμαχίες» και «βρόμικο 89». Τη γιαγιά του διαβόλου, απ’ όσο θυμάμαι, την είχαμε αφήσει στην ησυχία της, εκεί στη μακρινή της γειτονιά

 

Advertisement

167 Σχόλια προς “Ο Λένιν, ο διάβολος και η γιαγιά του”

 1. Καλά ο Γς κι εγώ σχολιάζαμε ακόμα τα χθεσινά

 2. Panagiotis said

  Όλη η ουσία κατά τη γνώμη μου βρίσκεται σ’ αυτή την «εξυπνάδα», να χρησιμοποιείται μαι φράση από το έργο ενός ανθρώπου που καλύπτει κοντά 60 πυκνογραμμένους τόμους, για να δικαιολογήσει, τι; Τακτικές που βρίσκονται εντελώς στον αντίποδα της λογικής που διέπει ολόκληρη την πορεία του Λένιν. Προσέξτε, δεν συζητώ εδώ το αν αυτή η πορεία ήταν σωστή ή όχι, αυτή την φτηνή λαθροχειρία επισημαίνω. Που μάλιστα είναι κουραστικά επαναλαμβανόμενη.

 3. Γς said

  >«βρόμικο 89″. [και] γιαγιά του διαβόλου

  Ελα ντε. Ποιος κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια;

 4. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Απαντώντας στον σταλινισμό και τις διώξεις του ο Μιχαήλ Μπουλγκάκοβ, στο ωραίο μυθιστόρημά του «Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα», φέρνει όχι τη γιαγιά του αλλά το Διάβολο τον ίδιο στη Μόσχα.

 5. LandS said

  Πολύ περίεργο για τον Μηλιό να χρησιμοποιεί την έκφραση «»λενινιστικη» άποψη» με αυτόν τον τρόπο. Προχειρότητα;
  Κατά τα άλλα συμφωνώ πολύ με το σχόλιο #2 και όχι μόνο για τον Λένιν. Άλλο ο Μπαλζάκ, άλλο ο Μπαλζάκ του παλιού Ποντικιού.
  Παρεμπιπτόντως, αρχίζουν να παίζουν και κάτι συναλλαγές με σκοινιά και δεν μ’ αρέσει.

 6. Πάνος με πεζά said

  @ 4 : Μπουλγκάκοφ…»Καρδιά Σκύλου»….Θέατρο Αμόρε, με Κιμούλη…Γύρω στο ’90… Φλασιές !

 7. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  5: Θύμισέ μου ποιος ήταν ο Μπαλζάκ του παλιού Ποντικιού.

 8. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  @6,

  είχα πάει κι εγώ, πραγματικά σπουδαία παράσταση! Τώρα, έκλεισε πια το Αμόρε και η Ευελπίδων παραδόθηκε πλέον οριστικά στα Δικαστήρια.

 9. Πάνος με πεζά said

  @ 6 : Τι σόι κόλπο είναι πάλι αυτό με τα εισαγωγικά; Καινούριο; Γιατί τα κάνει ομόφορα;

 10. spiral architect said

  Με άλλα λόγια: «Αγάπη μου, δεν είναι αυτό που νομίζεις»

  (αφήστε τον Λένιν εκεί στο μαυσωλείο του στην ησυχία του …) 🙄

 11. agapanthos said

  Καλημέρα. Έχω την αίσθηση ότι ο λενινισμός είναι κάτι πολύ πλατύτερο από τον Λένιν, η ιδεολογία και η πρακτική που βασίστηκε στα γραπτά και στην πολιτική δραστηριότητά του, μαι πολιτική παράδοση κατά κάποιον τρόπο. Και νομίζω ότι σ’ αυτή την πολιτική παράδοση μπορεί να χρεωθεί η άποψη για τη συνεργασία με το διάβολο (και με τη γιαγιά του, γιατί όχι) χωρις να υπάρχει κάποιο λογικό άλμα.

  Βέβαια, αυτό που με τρομάζει περισσότερο είναι ότι συμφωνώ με την ουσία της άποψης του Μηλιού, πράγμα που συμβαίνει μάλλον σπάνια. Πιστεύω δηλαδή κι εγώ ότι από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει το δύσβατο δρόμο της κοινοβουλευτικής επικράτησης – και όχι ξερωγώ να χτίσει το κόμμα της εργατικής τάξης για να την κάνει να εξεγερθεί ή κάτι παρόμοιο – πρέπει να είναι αφάνταστα προσεκτικός στις συνεργασίες του, αν θέλει να καταφέρει κάτι όταν βρεθεί στην κυβέρνηση.

 12. Πάνος με πεζά said

  Ο ένας, θα συμμαχήσει με το Διάβολο, για να γίνει κυβέρνηση…
  Ο άλλος, θα φάει τα σίδερα να φέρει επενδύσεις…
  Εμείς, θα κάνουμε το σκατό μας παξιμάδι για να τη βγάλουμε…

  Ευτυχώς που είμαστε όλοι απόγονοι του Οδυσσέα…

 13. Πάνος με πεζά said

  @ 8 : Και ως συνήθως, όταν κλείνει μια τέτοια μεγάλη αίθουσα, τί γίνεται; Σούπερ-μάρκετ…

 14. Νέο Kid Στο Block said

  Tα άπαντα του Λένιν είναι το πιο ευρέως αναπαραγμένο,ανατυπωμένο και πολυεκδομένο σύγγραμμα της Ιστορίας. Δηλαδή είναι 2ο μετά την 1η «Βίβλο» , η οποία δεν παλεύεται για προφανείς λόγους.
  Κουίζ: Ποιο είναι το 3ο; (βοήθεια: Eίναι παλιότερου Έλληνα λογοτέχνη και διανοούμενου)

 15. Γς said

  Οδύσσεια;

 16. 14 Δεν είναι κάτι της Αγκάθα Κρίστι;

 17. Πάνος με πεζά said

  @ 14 : Θα έλεγα την «Αποκάλυψη», αλλά με μπέρδεψες… Μήπως η «Ασκητική» του Καζαντζάκη;

 18. Πάνος με πεζά said

  Α ! Τώρα μπήκαν σωστά τα εισαγωγικά !

 19. sarant said

  9: Κι εγώ το πρόσεξα. Μάλλον έγινε ταυτόχρονα με τις αλλαγές στην απόστροφο. Και είναι εξίσου ενοχλητικό.

 20. Νέο Kid Στο Block said

  Nope! Βοήθεια 2η και τελευταία. 🙂
  O συγγραφέας ήταν και διευθυντής σε γνωστό πνευματικό ίδρυμα.

 21. Νέο Kid Στο Block said

  20. Για να μην πεταχτεί ο γνωστός εξυπνάκιας Φυσικός με τις ενστάσεις του, ΔΕΝ εννοώ ως «πνευματικό ίδρυμα» κάτι σαν την Λουφτχάνζα ας πούμε… 🙂

 22. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  @20,

  Πάπισσα Ιωάννα του Ροϊδη, μήπως;

 23. physicist said

  Τα «Στοιχεία Αεροδυναμικής» του Ευκλείδη; 🙂

 24. odinmac said

  9: αφού δεν υπάρχει κενό στην πρόταση του 6!

 25. physicist said

  Παρεμπ, εμένα τα εισαγωγικά μου ανοιγοκλείνουν όμορφα όπως πάντα αλλά παρατηρώ ότι η Πόρσε έχει γίνει δύστροπη με τα Ελληνικά και όντως αυτό σπάει νεύρα.

 26. Νέο Kid Στο Block said

  To βρήκε το φυσικό τζιμάνι! 😉
  Tα «Στοιχεία» του Ευκλείδη ,του διευθυντή της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.
  (δεν θέλω ενστάσεις πως σάς παραπλάνησα με το «λογοτέχνης και διανοούμενος»! Δηλαδή δεν ήταν λογομάστορας και διαννοούμενος ο Ευκλείδης, και είναι η Χρυσηίδα κι ο Γιανναράς;; 😆 )

 27. physicist said

  Παρατηρώ, λοιπόν, την απονομή των μεταλλίων:

  Χρυσό: Βίβλος-Θρησκεία
  Αργυρό: Λένιν-Πολιτική
  Χάλκινο: Ευκλείδης-Γεωμετρία

  και κάπως μούρχεται. — Για πες, βρε Κίντο, το Κοράνι δεν παίρνει μετάλλιο;

 28. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  @26,27

  το «Κόκκινο Βιβλιαράκι» του Μάο δεν είναι πάνω απ’ τον Ευκλείδη;;;

 29. HAL9000 said

  Καλημέρα σας

  Ξεφεύγοντας από το θέμα: Ο τίτλος με τον διάβολο και την γιαγιά του μου θύμισε ένα παλιό επεισόδιο της σειράς twilight zone (τίτλος: dealer’s choice), όπου οι παίκτες στο τραπέζι του πόκερ δεν συμμαχούν φυσικά μαζί του, αλλά ανακαλύπτουν ότι είναι συμπαίκτης τους… Παίζει ένας καταπληκτικός Morgan Freeman σε νεαρή σχετικά ηλικία.

 30. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  …καλά, δεν μιλάω για το «Πράσινο Βιβλίο» του Συνταγματάρχη, αυτό κλείστηκε οριστικά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

 31. mazestix said

  Τον διάβολο τον ρωτήσαμε αν θέλει να συνεργαστεί μαζί μας;

 32. "ετεροδημότισσα" said

  εγώ τη φράση αυτή θα την έλεγα μακιαβελικού τύπου λαϊκή σοφία. Ίσως οι ρώσοι και οι ερμανοί λένε για τη γιαγιά του διαβόλου, όλοι λέμε να πουλησε τη ψυχή του στο διάολο ή εμείς λέμε ότι θα πουλούσε και την ίδια του τη μάνα για να καταφέρει κάτι, ήτοι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

  Τώρα επι της ουσίας κρίμα που το αίτημα 40 χρόνια+ για απλή αναλογική πάει περίπατο στο κατώφλι της εξουσίας κι ακόμα που η σειρά τέτοιες δηλώσεις όπως και η ανάρτηση εδώ γίνονται για να εξοικειωθεί ο εν δυνάμει ψηφοφόρος ότι «ναι οφείλουμε να αλλοτροιωθούμε αν θέμε να εξουσιάσουμε κι αυτό είναι απολύτως θεμιτό.» τέλοσπάντων για μένα εξακολουθεί να μην είναι αλλά καμιά ανησυχία αφού το 300ευράκι για αεροπορικά δεν το δίνω για τον ψήφο έτσι κι αλλιώς (ούτε λόγος βέβαια να εγγράψω το όνομά μου στη λίστα «επιδοτούμενων» εισητηρίων».

  το «βρώμικο 89» το λέμε βρώμικο περισσότερο για τα σκάλνδαλα και όχι για τη συγκυβέρνηση αριστεράς δεξιάς με σκοπό την κάθαρση. Να καταθέσω εδώ το τότε μοναδικό μέλος της ανανεωτικής αριστεράς στην οικογένειά όταν έγινε αυτή η «ανίερη συμμαχία» ψήφισε για πρώτη φορά στη ζωή του ΠαΣοΚ και προτιμά να καεί στην κόλαση παρά να ξαναψηφίσει ελληνική αριστερά

 33. Παναγιώτης Κ. said

  Βρίσκω λογική τη θέση του Μηλιού.Εκλεκτικός πρέπει να είσαι για να ελπίζεις ότι θα φτουρήσει το πρόγραμμά σου και οι σύμμαχοι δεν θα σου βάλουν τρικλοποδιές.
  Πάντως, «ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα».Δεν πρέπει να το ξεχνάμε!

 34. Νέο Kid Στο Block said

  28. Γιώργο Λυκοτραφίτη, εύλογο το ερώτημα. Την κατάταξη την αναφέρει σε βιβλίο του ο Ισπανός μαθηματικός και Ακαδημαϊκός Φερνάντο Κορμπαλάν, ένας πολύ αξιοσέβαστος και δυνατός μελετητής (πραγματικός διανοούμενος,κι όχι γιαλαντζί σαν τους δικούς μας). Tονίζω πως αναφέρει ρητά και τον όρο «αναπαραγμένο» που ενδεχομένως να περιλαμβάνει και μερικές,δηλαδή αποσπασματικές ,αναπαραγωγές . Αν σκεφτούμε πως τα Στοιχεία της Γεωμετρίας ήταν σχεδόν το μοναδικό σύγγραμμα αναφοράς μέχρι πολύ πρόσφατα στην ανθρώπινη ιστορία…
  Τα λέμε αργότερα.

 35. "ετεροδημότισσα" said

  31
  ο διάβολος είμαστε εμείς Μαζεστιξ

 36. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  @34,

  μ’ αυτά και μ’ αυτά ο Κορμπαλάν βλέπω ότι κατάφερε και μπήκε στη λίστα των «50 βιβλίων για το 2014», της Greek Community of Speculative Fiction -όπου, δεν αντέχω να μην το πω, και τα «Άγρια και Ήμερα του Βουνού και του Λόγγου», του Γρανίτσα(!!!)

 37. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  34: Κιντ, μπράβο για το κουίζ. Ομολογώ πως με παραξένεψε η απάντηση, αλλά σε πιστεύω.

  36: Δεν ήξερα ότι η sff.gr έχει επεκτείνει τόσο πολυ το πεδίο της, νάσαι καλά.

 38. Γς said

  Εμένα με παραξενεύει που ο τα Απαντα είναι πάνω απ τα Στοιχεία

 39. Γς said

  και βέβαια επιστρατευμένος από την κόρη μου στο φροντιστήριό της θα πάω το απόγευμα για Ευκλείδιο Γεωμετρία και τέτοια.

  [Για μια μέρα υποτίθεται ότι θα πήγαινα, αλλά δεν ζήτησα αντικατάσταση. Μου ψιλοαρέσει. Μετά από 40 τόσα χρόνια]

 40. Pedis said

  Καλημέρες!

  – Μήπως θέλει να τονίσει ότι αν
  «σε βάζει ο διάβολος να σκέφτεσαι να συνεργαστείς μαζί του και ότι θα ‘ναι καλό για σένα»

  είναι εντελώς διαφορετικό από το

  «να σκέφτεσαι να συνεργαστείς με το διάβολο και στο τέλος να τον ξεγελάσεις» ;

  Ποιος, λέτε, ότι είναι ο κατά Μηλιό διάβολος, ποιοι οι διαβολιάρηδες και ποιοι οι διαβολεμένοι; Κάτι έχω ακουστά για πασοκοσκορπίσματα και διαολομαζέματα.

  – Τα μέσα πρέπει να ενισχύουν το σκοπό. Αυτή είναι χοντρικά η πραγματιστική θέση του Τρότσκι. Αλλά πρέπει να έχεις τα κότσια να συμβιβάσεις την αξία του σκοπού με το είδος των μέσων.

 41. Γς said

  ντάξει, Ευκλείδειο!

 42. tsou01 said

  Προφανώς και δεν το έχει πει ο Λένιν, για αυτό και ο Μηλιός χρησιμοποιεί εισαγωγικά. Η διαφορά με την επανάσταση και τις εκλογές είναι μάλλον ότι όταν έγινε η ρωσική επανάσταση οι συσχετισμοί ήταν πολύ διαφορετικοί και η επανάσταση είχε όλη τη σημασία της λέξης, ήρθαν τα πάνω κάτω σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από την αλλαγή κυβέρνησης. Όπως λένε και άλλοι στο ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο ο Μηλιός (π.χ. ο Τσίπρας), άλλο κυβέρνηση και άλλο εξουσία. Υπό αυτό το πρίσμα είναι και η διατύπωση, άλλο εκλογές και άλλο επανάσταση. Επομένως το νόημα είναι ότι οι εκλογές είναι ένα βήμα και για να έχει νόημα για την αλλαγή των συσχετισμών δεν πρέπει να γίνει πουλώντας την ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ στο διάβολο.

 43. akindynos said

  Άλλο ένα γερμανικό παραμύθι με την καλόκαρδη γιαγιά του διαβόλου

 44. Νέο Kid Στο Block said

  36. Δεν εννοώ πλήρως το «μ’αυτά και μ’αυτά»…
  Η μνήμη μου όμως με πρόδωσε. Δεν το έχω διαβάσει τελικά σε βιβλίο του Κορμπαλάν, αλλά στο βιβλίο La verdad esta en el limite («H αλήθεια βρίσκεται στο όριο») του καθηγητή του απειροστικού λογισμού και ειδικού και στην Ιστορία των Μαθηματικών, Αντόνιο Χοσέ Μαρτίν:
  http://divulgamat2.ehu.es/divulgamat15/index.php?option=com_content&view=article&id=11276:la-verdad-esta-en-el-limite-el-calculo-infinitesimal&catid=53:libros-de-divulgaciatemca&directory=67

  (για να μη βγει κι αυτός…Γρανίτσας ή Δομνίστας, ιδού και μια λίστα δημοσιεύσεών του ,από Γερμανούς ε; όχι Greek statistics!)

  Click to access pub-duran.pdf

 45. LandS said

  7. Σόρι για την αργοπορία (τρέχουμε να βγει η δουλειά που δεν θα βγάλουμε αύριο 🙂 )

  Κάνοντας πλάκα, το Ποντίκι συνήθιζε να γράφει (Μπαλζάκ) μετά από κοινοτοπίες.

 46. sarant said

  45: Καλά λες, σαν να το θυμάμαι κι εγώ τώρα.

 47. Pedis said

  # 34 – Για τον Ευκλείδη, μόνον αν γίνεται αναφορά σε μέρη του έργου του που έχουν συμπεριληφθεί σε τόσα και τόσα σχολικά βιβλία, πάω πάσσο. Για το έργο του Λένιν (όλο; πολύ αμφιβάλλω), ίσως κάποια έργα του και με την επικουρία της κινέζικης εκδοτικής βιομηχανίας, ίσως. Για τη βίβλο, μιλάμε για ολόκληρη τη βίβλο και σε ποια από τις 743 εκδοχές της;

  Αναρωτιέμαι αν οι κινέζοι ή οι ινδοί δεν έχουν κανένα μπεστ σέλλερ βιβλίο δεισιδαιμονίας για να γιάνουν τις πληγές τους και να τρέφουν τους ψυχαναγκασμούς τους … Αλλά ποιος ξέρει να διαβάζει σε αυτές τις γλώσσες. Πολύ πιθανά δεν θα είναι αυτοί που φτιάχνουν τις λίστες. Τι λές ΝεοΚιντ?

  Άλλο: πόσες ταινίες βγαίνουν στο Χόλυγουντ και πόσες στο Μπόλυγουντ?

  http://www.businessweek.com/stories/2002-12-01/graphic-bollywood-vs-dot-hollywood

 48. Νέο Kid Στο Block said

  «Euclid’s Elements has been referred to as the most successful[5][6] and influential[7] textbook ever written. Being first set in type in Venice in 1482, it is one of the very earliest mathematical works to be printed after the invention of the printing press and was estimated by Carl Benjamin Boyer to be second only to the Bible in the number of editions published,[7] with the number reaching well over one thousand»
  http://en.wikipedia.org/wiki/Euclid's_Elements

 49. Λαρισαίος said

  Την έκφραση «beim Teufel und seine Grossmutter» (μα το διάβολο και τη γιαγιά του) την άκουσα σε ένα ηχογραφημένο παραμύθι των Αδερφών Γκριμ (για τους περίεργους, τον Ρουμπελστίλτσκιν). Φαίνεται ότι ήταν πολύ του συρμού στη Γερμανία του 19ου αιώνα.

 50. LandS said

  Ακόμα και με τα εισαγωγικά ο Γ.Μ. το λέει λάθος. Γιατί τόσο ο Λένιν όσο και ο Μπέμπελ (για τον Μπίσμαρκ) έδωσαν έμφαση στην επωφελή συνεργασία (να τον κοροϊδέψεις εσύ αυτόν και όχι αυτός εσένα) . Ο Μηλιός το λέει αλλιώς. Βλέπει σωστό να συνεργαστείς με τον διάολο για να κάνεις Την επανάσταση, αλλά για τις εκλογές δεν αξίζει το κόπο.

 51. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  @44: Καλά, αγνόησε το «μ΄αυτά και μ΄αυτά» (οτιδήποτε συσκοτίζει την επιστήμη πρέπει ν΄απορρίπτεται).

  Ο Αντόνιο Χοσέ Μαρτίν ίσως θα έπρεπε να γίνει Αντόνιο Χοσέ Δουράν (σέβομαι την επαναστατική σου διάθεση, αλλά δεν μπορώ να μην τη διορθώσω, όταν πρέπει).

  Το βιβλιαράκι αυτό, το ντιβουλγατίβο, στο οποίο παραπέμπεις, δεν είχε εκδοθεί και στα ελληνικά και μοιραστεί από κάποια εφημερίδα («Δημοκρατία»);

 52. Για τον Λ¨ενιν, δεν ξέρω, αλλά ένας άλλος γεροδιάβολος, που στοίχειωσε τον 20ο αιώνα, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ είχε πει «If Hitler invaded Hell, I would make at least a favourable reference to the devil in the House of Commons.»

 53. Νέο Kid Στο Block said

  47. Ναι. Λογικές οι παρατηρήσεις σου. Μετράνε οι επανεκδόσεις φαντάζομαι. Δεδομένου ότι μέχρι το 1920-30 τουλάχιστον, αυτούσια αποσπάσματα των Στοιχείων πρέπει να περιέχονταν σε ΟΛΑ τα σχολικά εγχειρίδια, ίσως προσμετράται αυτό εξτρά ,πέραν από τις χίλιες τόσες αυτούσιες εκδόσεις των Στοιχείων. Θα υπέθετα ,αν δεν είχα διαβάσει τίποτε σχετικά, πως το πανάρχαιο «Ι Τσινγκ» θα έπρεπε να είναι στις πρώτες θέσεις της λίστας ,αλλά ίσως ή έννοια «έκδοση» και «αναπαραγωγή» να έχει μία δυτικότροπη ας πούμε ερμηνεία. Αρκετά πάντως από μένα επί του θέματος. Επικρέμαται και η δαμόκλειος σπάθη της Επιμελητείας…

 54. Νέο Kid Στο Block said

  51. Ντουράν ,ναι.
  Δεν ξέρω. Το έχω διαβάσει στο πρωτότυπο.

 55. "Ετεροδημότισσα" said

  Έφαγα μπαν! :-O

 56. LandS said

  @52 The poor devil! 🙂

 57. Γς said

  Την θυμάμαι από τότε που πούλαγε Οδηγητή. Και πηγαίναμε κάποτε για κάποια δουλειά σπίτι της, καρφωμένο το ραδιόφωνο στα αμάξι της στον Αρισερα στα ΦΜ, 902, δεν ξέρω πως λεγόταν τότε, και πέφτω επάνω σε μια βιβλιοθηκούλα με όλους τους τόμους των Απάντων του Λένιν.

  -Αμάν ρε παιδιά, τα διαβάζετε όλα αυτά;
  -Βέβαια. Ποιος μπορεί σήμερα να κάνει χωρίς αυτά. Ο δικός της.

  Και το σήμερα έγινε πιο σήμερα.
  Ηταν και το δικό της το ένα από τα τρία τέσσερα
  ‘Τόσα χρόνια είχα παρωπίδες’ που άκουσα μαζεμένα με την πτώση του υπαρκτού.

  Και ξαναβρέθηκα στο αμάξι της, κολλημένο στον Σκάι το ραδιόφωνο και στο σαλόνι στο σπίτι η βιβλιοθηκούλα με διάφορα πλην Λένιν.

 58. "Ετεροδημότισσα" said

  Εγώ πάω για Άπω Ανατολή

  http://www.librarything.com/bookaward/The+100+Most+Influential+Books+Ever+Written%3A+The+History+of+Thought+from+Ancient+Times+to+Today

 59. sarant said

  55-58: Έβαλες κεφαλαίο γράμμα στο χρηστώνυμο κι ο πορτιέρης δεν σε αναγνώρισε, γι’ αυτό.

  49: Ευχαριστώ!

 60. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Στην περιοχή τουλάχιστον των Ιωαννίνων, το διάβολο στο κολοκύθι (παλιότερο δοχείο μεταφοράς νερού, τώρα λέγεται με μπουκάλι) τον έβαλαν οι Κατσάνοι, όχι οι γυναίκες («οι Κατσάν έβαλαν του διάουλου στου κουλουκύθ!»). Κατσάνοι είναι οι κάτοικοι των 11 χωριών που ονομάζονται Κατσανοχώρια. Γενικά, οι Κατσάνοι θεωρούνται έξυπνοι και πονηροί μέχρι κακίας (εξου και σκυλοκάτσανοι), αλλά γι΄ αυτή τους την ιδιότητα επί τουρκοκρατίας θεωρούνταν οι καλύτεροι επιδιαιτητές για υποθέσεις που δεν ήταν ανάγκη να φτάσουν στον κατή ή το δεσπότη.

  Ένα από τα Κατσανοχώρια είναι το Κοτόρτσι, από όπου και το ψευδώνυμό μου. Συγγνώμη για την «αυτοαναφορικότητα». 🙂

 61. "Ετεροδημότισσα" said

  @59
  Σαραντ τα στοιχεία μου τα έχω στο οτοφιλ

 62. physicist said

  #60. — Γρηγόρη, βρήκα τα Κατσανοχώρια στο γουγλοχάρτη αλλά Κοτόρτσι δεν ξέρει ο κύριος. Βρήκα και τον Δήμο Κατσανοχωρίων στη Βίκη, πάλι, δεν έχει Κοτόρτσι εκεί. Τι τρέχει;

 63. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #62
  Α ναι, έχει μετονομαστεί σε Αετορράχη (από την παρακείμενη κορυφή, όπου οι ένδοξες μάχες του 1912-13, το γράφει και στο Σύνταγμα! 😀 ) το 1926.

 64. physicist said

  #63. — Ααααα, έτσι πες! Ένα ακόμα από τα χωριά της Ηπείρου που αλλιώς το λέει ο κόσμος [*] κι αλλιώς οι χάρτες.

  Γρηγόρης Αετορραχίτης, λοιπόν. 🙂

  [*] Αν και νομίζω ότι πάλι στην Ήπειρο αλλά σε άλλη περιοχή ο κόσμος λέει «η Αϊτόραχη» με τον τόνο στην προπαραλήγουσα. Μπορεί και να κάνω λάθος, όμως.

 65. Νίκος Α. said

  Η συνήθης τακτική είναι να μην ανοίγει κανείς τα χαρτιά του από τις πρώτες εκλογές ώστε να προσπαθήσει για αυτοδυναμία στις δεύτερες – δεδομένου βέβαια οτι ο αντίπαλος θα είναι αδύνατο να σχηματίσει κυβέρνηση. Οπότε δεν περιμένω να ακούσουμε ρητά για συμμαχίες. Εκτός κι αν ο διάβολος είναι η ΧΑ οπότε μένουν ποτάμι, καμμένοι, δηπάρ στο παιχνίδι ώς μη διάβολοι (ωραίος μου φαίνεται ο τόνος στο «ως» αφού και ο Μπάμπι αυθαιρετεί γιατί όχι κι εγώ;).

  Για να ακριβολογούμε υποθέτουμε οτι τα εισαγωγικά τα έβαλε ο δημοσιογράφος μετά από την γνωστή χειρονομία με τα δάχτυλα;

 66. aerosol said

  Μπορεί να μην ασχολούμαστε με την γιαγιά του διαβόλου αλλά εκτιμούμε ιδιαίτερα την πανουργία της κάλτσας του!
  Πάντως ο Μηλιός αναφέρεται σε «λενινιστική» φράση και όχι «λενινική», οπότε εγώ καταλαβαίνω του λενινισμού και όχι του Λένιν απαραίτητα. Μπορεί να είναι άποψη που εκφράζεται από το λενινιστικό κομμάτι του κόμματός του, δεν γνωρίζω.

 67. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Ναι, και σε μας κανονικά (= στη διάλεκτο) η κορυφή λέγεται Αϊτόραχες και επιτηδευμένα κάποιος μπορεί να πει και Αϊτόραχη. Το χωριό όμως μόνο σαν Αϊτοράχη, χωρίς να ανεβαίνει ο τόνος.

 68. sarant said

  66: Ανεξάρτητα από τον Μηλιό, δεν θα συμφωνήσω ότι υπάρχει η διάκριση που λες. Όταν λέμε «το λενινιστικό έργο» εννοούμε το έργο του Λένιν, και δευτερευόντως μόνο των λενινιστών. Και πολύ σπάνια λέμε «το λενινικό έργο».

  61: Πράγματι, αλλά η σπαμοπαγίδα μπερδεύτηκε.
  Υποψιάζομαι όμως ότι κάτι παίζει με τα εισαγωγικά.

 69. Dimitris said

  Η γιαγιά του διαβόλου μου θύμισε τη μάγισσα Μπαμπα-Γιαγκα, απο κάποια ρώσικα παραμύθια που είχα διαβάσει.

 70. aerosol said

  Συμφωνώ πως το λενινικό δεν είναι καθόλου παγιωμένο. Αλλά το λενινιστικό μπορεί να εννοεί αρκετά περισσότερα πράγματα από αυτά που είπε και έκανε ο Λένιν. Ο λενινισμός συνεχίζει 90 χρόνια μετά τον εμπνευστή του και ως όρος περιλαμβάνει κόμματα, φράξιες κομμάτων, οπαδούς και όγκο έργου. Οπότε, χωρίς να ξέρω τις απόψεις στο εσωτερικό του Σύριζα, δεν αποκλείω την ευρύτερη εξήγηση, ειδικά εφόσον η λέξη μπήκε σε εισαγωγικά.

 71. "Ετεροδημότισσα" said

  Μπορούμε ωστόσο να δείξουμε μια κάποια Συμπάεθεια στο Διάβολο

 72. Avonidas said

  «παρόλο που η λαογραφία είναι γεμάτη με μύθους, ευτράπελους και άλλους, που κάποιος κοινός θνητός τα καταφέρνει να εξαπατήσει τον διάβολο»

  Ο Σατανάς, ο Κάντορ και το Άπειρο

  Προς το τέλος του βιβλίου, ο Smullyan διηγείται πώς κάποτε ένας μαθητής του Γκέοργκ Κάντορ κατάφερε να ξεγελάσει τον Διάβολο και να σώσει την ψυχή του.

  Γέλασα (με την ψυχή μου) 🙂

 73. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  32 β΄- Γιατί κρίμα, έτσι δεν γίνεται πάντα, ή μήπως είναι η μόνη κωλοτούμπα; Και φυσικά δεν πρόκειται να εξουσιάσουν απολύτως τίποτα, ίσως κυβερνήσουν κάπως αλλα κι αυτό χλωμό το βλέπω, μάλλον θα υπογράφουν αδιάβαστο ό,τι τους βάζουν μπροστά τους. Όσο για το 300ευράκι, ορθώς πράτετε και δεν το ξοδεύετε για να ψηφίσετε στην Ελλάδα, ίσως το μοναδικό σωστό επι της ουσίας που έχει πεί το ΚΚΕ (παρ΄όλο που κι αυτό στηρίζει όπως μπορεί το σύστημα) είναι το ΤΙ ΠΑΠΑΓΟΣ ΤΙ ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ, το πέρασμα του χρόνου απέδειξε οτι δομικά δεν έχει αλλάξει τίποτα.
  Καλύτερα κάντε ένα δώρο μ΄αυτά τα λεφτά στην σούπερ μπέμπα σας, που ήδη γνωρίζει να κλείνει ΤΑ ΓΙΟΓΙΑ.

  Υ.Γ – Δώστε της κι ένα φιλάκι απο μένα, είμαι κολλημένος με τα κοριτσάκια τι να κάνουμε (χαμόγελο).

  42 – «Όπως λένε κι άλλοι στον ΣΥΡΙΖΑ κι όχι μόνο ο Μηλιός (π.χ ο Τσίπρας) άλλο κυβέρνηση κι άλλο εξουσία.» Αυτοί το λένε, γιατι τώρα που είναι μπροστά στην εξουσία το κατάλαβαν, (όπως κάνουν όλοι οι φωνακλάδες που φτάνουν μπροστά της) όπως θα πούν κι άλλες «αλήθειες,» το θέμα είναι, ο λαός καταλαβαίνει κάτι απο αυτό; Αν κρίνουμε απο το μέχρι τώρα αλάνθαστο κριτήριό του, κοιμάτε όρθιος και πληρώνει ξενοδοχείο.

 74. Νίκο, προσωπικά το «στου διαόλου την μάνα» (και κατά μείζονα λογο τη γιαγιά) δεν θεωρώ πως αναφέρεται σε πολύ μακρινή τοποθεσία αλλά σε ανύπαρκτη γιατί σύμφωνα με τα καθιερωμένα ο θεός (άρα και ο διάβολος) δεν εχουν γονείς.
  Μερικοί χριστιανόπληκτοι χρησιμοποιούν την φράση «στου θεού την μάνα’ με την ίδια έννοια.

 75. physicist said

  Πάντως ο διάολος δεν είναι σε καμία περίπτωση το άκρον άωτον της απόστασης, όπως μαρτυρείται από τη γνωστή φράση ρε δεν πας στο διάολο κι ακόμα παραπέρα. Παραπέρα δεν αποκλείεται να βρίσκεται και η μάνα του.

 76. # 32
  Ετεροδημότισσα μάλλον δεν κατάλαβες τα της εποχής που αναφέρεσαι.
  Στο βρώμικο 89 η συγκυβέρνηση Δεξιάς -Αριστεράς έγινε για να συγκαλύψει τα σκάνδαλα και συνετέλεσε στην διαιώνισή τους στην λογική «Κι εσύ έκανες (περισσότερα ή λιγότερα) σκάνδαλα αρα μη μιλάς τα κουκουλωνουμε και πάμε για φρέσκα στην υγεία των κορόιδων» μέχρι που φτάσαμε στα σημερινά.
  Ο μόνος τότε που έπαιζε το χαρτί της κάθαρσης ήταν ο Στεφανόπουλος που έπαιρνε στις εκλογές κάτι μεταξύ 0.5 και 1 %. Στο τέλος του φάγανε και την έδρα ώστε να αναλάβει την κάθαρση ο…Μητσοτάκης.
  Χαχαχαχαχαχ
  Μπορεί να μη σ’ αρέσει αλλά τόσο είναι το ποσοστό των Ελλήνων που βάζει την κάθαρση πάνω από την κομματική του προτίμηση.Το διεπίστωσε κι ο Πλατινί όταν είπε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί την κάθαρση στο ποδόσφαιρο. Μάλλον αγνοεί πως ο πρόεδρος της ΕΠΟ- που δεν ελέγχεται λόγω αυτοδιοίκητου- ανήκει στην αξιωματική αντιπολίτευση, άρα ούτε αυτή επιθυμεί την κάθαρση τουλάχιστον στον ποδοσφαιρόχωρο.
  Το πόσο επιθυμεί την κάθαρση σε άλλους χώρους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη

 77. # 75

  για πολύ μακρινές αποστάσεις υπάρχει και η φράση «τέρμα θεού»

 78. "Ετεροδημότισσα" said

  76
  Εγώ τότε διάβαζα και δεν πήρα χαμπάρι Τζιπόιντ!

  τα της επο που λες δεν με απασχολούν, είμαι βλέπεις ακόμα υπό την επήρεια του σοκ από το προηγούμενο σχόλιό σου που μας αποκάλυψες ότι ο διάολος είναι ορφανός!!! Λες η έλλειψη γονεϊκής μέριμνας να τον οδήγησε στο στραβό το δρόμο;;;;
  o_O

 79. cronopiusa said

  Επίσης, τη φράση βρίσκω να τη χρησιμοποιεί πολλές φορές ο Τρότσκι, μάλιστα σε ένα σημείο βρίσκω να διευρύνει το πεδίο των συμμάχων όχι απλώς στον διάβολο και τη γιαγιά του, αλλά και σε καναδυό Σάντσο Πάνθες!

  27

  Don Quijote, es el libro más editado y traducido de la historia, sólo superado por la Biblia

 80. Εγώ πριν διαβάσω το άρθρο, μόνο από τον τίτλο, είχα καταλάβει «ο Λένιν, ο διάβολος, και η γιαγιά του (του Λένιν)» και θυμήθηκα το ανέκδοτο με τη γιαγιά του Λένιν, που τη φέρνει με αεροπλάνο και όλες τις τιμές από το χωριό (που ήταν στου διαόλου τη μάνα 😛 ) και την ξεναγεί σε όλα τα μεγάλα έργα, τα επιβλητικά κλπ μην τα πολυλογώ επιτεύγματα του Σοσιαλισμού, και αυτή όλη την ώρα έκλαιγε, και όταν τη ρωτάει γιατί, αυτή λέει «γιατί θα έρθουν μια μέρα οι Κομμουνιστές και θα μας τα πάρουνε»!

 81. "Ετεροδημότισσα" said

  😆 😆 😆

 82. Avonidas said

  #80, Αυτή η ιστορία λεγόταν για τον Μπρέζνιεφ, αν θυμάμαι καλά — ακριβώς για να σατιρίσουν πόσο είχε απομακρυνθεί το καθεστώς από τον λενινισμό.

 83. giouzepology said

  Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η φράση «στου διαόλου τ’ανάθεμα», αν και αποτελεί υπερπλεονασμό (ελληνιστί overkill).

 84. Avonidas said

  Και μιας και λέμε για πολιτική και για τον Διάβολο, ο Σκωτσέζος κωμικός Frankie Boyle είχε να πει σχετικά με την κηδεία της Μάργκαρετ Θάτσερ:

  For 3 million you could give everyone in Scotland a shovel, and we could dig a hole so deep we could hand her over to Satan in person

  😀

 85. # 78

  το ίδιο όμως συμβαίνει και με τον θεό !

 86. "Ετεροδημότισσα" said

  #85
  η φωτεινή εξαίρεση του κανόνα, ίσως;;;; αν και κάτι ολισθήματα άλογης βίας τά χει κι αυτός στο ενεργητικό του…
  (και τώρα φεύγω μην μου την πέσουνε οι γνωστοί-άγνωστοι)

 87. Ιάκωβος said

  Αν και πιστεύω στο Δρόμο και τις Πλατείες,στην αυτοοργάνωση και την εξέγερση, εκλογικά υποστηρίζω Συριζα ,ίσως αυτός είναι ο Διάβολος τώρα για να χτυπηθεί ο μνημονιακός δοσιλογισμός. Φοβάμαι μόνο μήπως έχω στο μυαλό μου έναν σύριζα ιδεατό, όπως τον φαντάζομαι εγώ, δηλαδή ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα σοβαρό, που έχει σκοπό να εκσυγχρονίσει την Ελλάδα ,φυσικά πάνω σε καπιταλιστικά θεμέλια. Γιατί δεν μπορεί ένα κόμμα της αριστεράς σήμερα να κάνει τίποτα περισσότερο.
  Ούτε πιστεύω πια ότι μέσα από μια κοινωνία που σαπίζει μπορεί να βγει μια ιδανική οργάνωση αγίων που θα μας οδηγήσει στο φωτεινό μέλλον. Αυτά τα παραμύθια είναι για τους συντρόφους της άλλης όχθης.
  Αυτό που είναι τρομαχτικό στο σύριζα είναι η ασχετία του στα επικοινωνιακά. Πχ. Όλοι οι εχθροί του διαδίδουν (και πολλοί αριστεροί και δεξιοί σε αυτό το μπλογκ πιστεύουν) οτι «μπααα, σιγά, ο σύριζα είναι το νέο Πασόκ». Αυτή είναι μια ιδέα που ο σύριζα, άσχετα τι θα κάνει μετά, έπρεπε να χτυπήσει με όλες του τις δυνάμεις. Και όμως, ο Τσίπρας είπε προχτές -Να μη χάσουμε «το …Ραντεβού με την Ιστορία». Έλεος! Οι σύμβουλοί του δεν το έχουν ξανακούσει το ρητόν από τον Αντρέα Παπανδρέου; Την επιθεώρηση, «Ραντεβου με την Υστερία» δεν την άκουσαν ποτέ;

  – Εμείς εδώ στην Ελλάδα, που δεν ασχολούμαστε πολύ με το σατανά (όσο τουλάχιστον εκείνος μαζί μας) ούτε και έχουμε θέμα με τις μάγισσες, όπως στο βορρά , είδαμε την ιστορία του αγαθού ανθρώπου που κοροϊδεύει το Διάβολο και τον κλείνει στην ντουλάπα στην πολύ ωραία και λίγο αντιφεμινιστική ταινία του Μπέργκμαν «Το μάτι του διαβόλου».

 88. Πέπε said

  @14:
  Πάντως, πριν καμιά δεκαπενταριά-είκοσι χρόνια, το βιβλίο Γκίνες είχε ή πρώτο ή δεύτερο μετά τη Βίβλο το βιβλίο Γκίνες. Και νομίζω ότι θέση στην τριάδα διεκδικεί και ο κατάλογος του ΙΚΕΑ.

 89. 39, Αχ, Γς σε ζηλεύω!

 90. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  88: Αυτά τα δύο που λες μου φαίνονται ανύπαρκτα εκτός δυτικού κόσμου, όχι;

  80: Ο τίτλος δεν έχει κόμμα 😉

  75: Όταν στέλνεις στον διάολο δεν τον στέλνεις απλώς μακριά,

  74: Τζι, αυτή η ερμηνεία σου είναι ιδιωτική. Το λεξικό (ΛΚΝ και όλα τα άλλα) λένε «πολύ μακριά». Όπως το Λασίθι («Δημοκρατία Λασιθιστάν – Καλώς ήρθατε στου διαόλου τη μάνα» γράφανε οι ταμπέλες πέρσι)

 91. Ιάκωβος said

  – Ο Μάο διαφέρει από όλους τους άλλους συγγραφείς των «υπερευπώλητων» γιατί αντίθετα με τον Ευκλείδη, τους Ευαγγελιστές ή το Μαρξ, ο Πρόεδρος έπαιρνε τα ποσοστά από τις πωλήσεις, έτσι ο μοναδικός εκατομμυριούχος στην σοσιαλιστική Κίνα του Μάο ήταν ο ίδιος ο Μάο. Φυσικά δεν είχε σημασία γιατί δεν χρησιμοποιούσε χρήματα, πέρα από τα λίγα ψιλά, που με τη χαρακτηριστική Κινέζικη τυπολατρεία; υποκρισία; θα πλήρωνε ,όπως όλα τα στελέχη, το τσάι του, στις συνεδριάσεις.

  – «Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» έχω ξαναπεί εδώ, είναι μάλλον απόφευγμα του Μακιαβέλλι. Ποτέ δεν το είπε .Υπάρχει κάτι σχετικό που έγραψε σε θεατρικό του διάλογο αλλά έτσι κι αλλιώς το λέει ο αρνητικός χαρακτήρας του έργου. Ο ίδιος ο Μακιαβέλι ήταν ένας πολύ βαθειά σκεπτόμενος πολιτικός και δαιμονοποιήθηκε, κυρίως από τους Προτεστάντες για διάφορους λόγους, αλλά και από κείνους που θεώρησαν οτι με το να εκθέσει τις μεθόδους της πολιτικής στο λαό, με τον Ηγεμόνα, χαλάει την πιάτσα.

  -Γιογιό; Τι θα πει γιογιό; Αν δεν πρόκειται για το γνωστό παιχνίδι,(που ο πληθυντικός, ναι θα έπρεπε να είναι τα γιογιά) τότε είναι γκιογκιό. Που προέρχεται από τη λέξη αγγειό, που σημαίνει γκιογκιό. 🙂

  -Την Μπαμπα-Γιαγκά την μάθαμε από τους Μουσόρσγκι-Ραβέλ και τους Πίνακες από μια έκθεση. Βαθύς ρομαντισμός, εθνικές σχολές και περιγραφική μουσική. Μια φοβερή μάγισσα μέσα σε μια καλύβα που έχει δυο πελώρια πόδια κότας και τρέχει στη στέπα. Και το εκπληκτικό φινάλε.

 92. Πέπε said

  90β: τι να σου πω… Ότι ίσως ο εξωδυτικός κόσμος δεν έχει βγάλει τίποτε με τόσο μαζική κυκλοφορία; Σιγά το θέμα έτσι κι αλλιώς!

 93. # 90 δ

  Νίκο, αμα (και αν) τελειώσω με την οπερέττα θα γράψω ένα λεξικό(!) όπως το νοιώθω και το καταλαβαίνω για να έχω και δικές μου πηγές !

 94. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  77 – Ναι αλλά μετά τον θεό αρχίζει ο αλάχ, οι Εβρίτες και όσοι υπηρέτησαν στον Έβρο το γνωρίζουν, «πού υπηρετείς; τέρμα θεού αρχή αλάχ.» Άλλη μια τεκμηριωμένη απόδειξη, οτι δεν υπάρχει τέλος στο σύμπαν. Μετά τον θεό ο αλάχ, μετά τον αλάχ ο βούδας, μετά τον βούδα ο Κούδας, μετά τον Κούδα ο Μαύρος, και πάει λέγοντας.

 95. # 87

  Ιάκωβε τα πράγματα είναι απλά, πριν από μια αριστερή ή δεξιά, σοσιαλιστική ή όχι κυβέρνηση ο τόπος έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση που θα υποχρεώσει τους παράνομα πλουτίσαντες να τα επιστρέψουν.Αλλιώς εν υπάρχει περίπτωση να ορθοποδήσει ο καταληστευμένος αυτός τόπος από όλα τα κόμματα ανάογα με την δυναμική του το καθένα. Όταν ένα κόμμα δεν υπόσχεται καν κάτι τέτοιο (άσχετα αν θα το κάνει ή όχι) μου δίνει το δικαίωμα να σκεφθώ πως κι αυτό θα κάνει τα ίδια και θα έχει την ίδια ατιμωρησία όπως τα προηγούμενα κόμματα εξουσίας.
  Μην ξεχνάς πως ο Σημίτης με το παραμύθι «θα πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες»
  μακροημέρευσε

 96. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  95 – ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ «μια κυβέρνηση που θα υποχρεώσει τους παράνομα πλουτίσαντες (υπάρχει και νόμιμος πλουτισμός; αν έχεις δύο εσύ απο κάποιον λείπει το ένα) να τα επιστρέψουν.» Νάσαι καλά βρε Gee μ΄έκανες και γέλασα, γιατι με τον συνεφιασμένο καιρό δεν είχα και πολύ καλή διάθεση. Να ρωτήσω πότε έχει συμβεί αυτό στην ιστορία; μη μου πείς για τις επαναστάσεις, γιατι πρώτον ο σκοπός τους ήταν να πάρουν οι κεφαλαιούχοι την εξουσία απο τους αριστοκράτες, δεύτερον η κομματική νομενκλατούρα αντικατέστησε ουσιαστικά τους κεφαλαιούχους, και τρίτον δεν ήταν εκλεγμένες κυβερνήσεις. Εδώ όπως είπες πιο πάνω, η ΕΠΟ δεν βγάζει άχνα, θα μιλήσει το ΠΑΣΟΚ εεε ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελα να πώ.

 97. # 96

  Ναι, υπάρχει νόμιμος πλουτισμός του πετυχημένου καλλιτέχνη, συγγραφέα ποδοσφαιριστή κ.λ.π. ειδικά αν δεν φοροδιαφεύγει

 98. Φοβούμαι πως ο σύριζα είναι όντως το νέο Πασόκ. Αλλά η νεκροψία θα το δείξει…

 99. # 96

  Οσον αφορά το πότε έχει συμβεί δεν ξέρω,δεν νομίζω νάχει γίνει αλλά για όλα υπάρχει η πρώτη φορά. Ετσι κι αλλιώς έχω δηλώσει ανιστόρητος (αλλά οχι αναμάρτητος όπως σοφά παρατήρησε ο Γς)

 100. Τη διάκριση μεταξύ κατάκτησης και άσκησης της εξουσίας την εδίδαξε, ίσως πρώτος, ο Λεον Μπλουμ. Η βουλή του Λαϊκού Μετώπου του 1936 όμως ήταν — ή όχι; — που έδωσε έκτακτες εξουσίες στον Πεταίν;

 101. Ιάκωβος said

  95, Gpoint,
  Αυτό που λες λέει κι η λογική. Όμως η ιστορία, επειδή το υποκείμενό της είναι ο άνθρωπος, δεν έχει καμιά λογική.

  Το κακό (ή το καλό) με τη μεταπολεμική σοσιαλδημοκρατία και τους διάφορους Ιστορικούς συμβιβασμούς είναι ότι πρόκειται για ένα χορό που χορεύεται από δύο. Η μεν Εργασία υποχωρεί λέγοντας -ΟΚ, δώσε μου δωρεάν περίθαλψη, δωρεάν παιδεία, πληρωμένες διακοπές, σωματεία κλπ, και εγώ δε θα σε ρίξω. Αλλά και το κεφάλαιο λέει» Για μη με ρίξουν αυτοί οι τύποι, ας τους δώσω κάτι εκεί πέρα, κανα ψίχουλο(και όχι μόνο ψίχουλα, μεταξύ μας) και να έχω εγώ την εξουσία.

  Σήμερα όμως με την κρίση και ειδικά στην Ελλάδα με τους άχρηστους κι αδηφάγους λαμόγιους, που ποζάρουν για αστική τάξη, αυτό δε φαίνεται να γίνεται. Τα θέλουν όλα. Και έχουν βάλει ναζιστές, τον διαταραγμένο Άδωνη, τον «ακτιβιστή της Δεξιάς» χουντο-Βορίδη, τον Ποταμίσιο κι όλα τα πουλιά του Δάσους να κρώζουν και να τους σιγοντάρουν.

  Ο σύριζα θα έπρεπε, αφού αλλάξει το όνομά του σε ΣΥΝασπισμό Ριζ.Α και αφού βάλει στο σήμα του και καμιά Ελληνική σημαία, που πουλάει ακόμα στον κόσμο, να απευθυνθεί και να στηριχτεί στο λαό, σε μια μνημονιακή βάση.

  Το κακό δε είναι ότι ούτε το επικοινωνιακό σκάκι το κατέχουν και γι αυτό δεν απογειώνονται δημοσκοπικά, που με Μπουμπούκους και πορφυροβάφτιστες Μισέλ, θάπρεπε τους μνημονιακούς να τους είχανε πατήσει χάμω.

 102. Για τα απαντα του Λενιν, εδω: https://www.marxists.org/archive/lenin/by-date.htm αν και φοβαμαι πως θα παρει πολλη ωρα να εντοπιστει η επιμαχει φραση 🙂

 103. Ιάκωβος said

  Για το σύριζα, τα σκέφτομαι πιο ψυχρά πολιτικά. Ρε φίλε πως να σε εμπιστευτεί ο κόσμος , αφού δεν έχεις τη στοιχειώδη πονηριά να μην ξεστομίσεις το «Ραντεβού με την Ιστορία»; Να μην πείς οτι » αν δεν… κλπ θα πρέπει η κυβέρνηση του σύριζα να εφαρμόσει μνημονιακή πολιτική» .

  Η, -Αν θες Τσίπρα πήγαινε διακοπές και με υπερωκεάνειο, αλλά κρύφτο, κρύφτο, μην διατυμπανίζεις ότι πήγες διακοπές «με σκάφος» ακόμα κι αν είταν τζάμπα, όταν κοιμούνται στους δρόμους 30.000 Έλληνες.
  Ή πάλι, αυτός ο πάπας και ο Άθως , εντελώς κουφή κίνηση. Και το ραντεβού με την Αγγελοπούλου. Δε λέω μην κάνεις το ραντεβού. Είπαμε στη σοσιαλδημοκρατία χορεύουν δύο. Αλλά αφού ξέρεις(;) τον αντίπαλο και ξέρεις και τους Έλληνες ψηφοφόρους.Τα γελάκια με την κυρία στα πρωτοσέλιδα των δεξιών εφημερίδων τι ωφελούν;
  Μόνο ο ακτιβισμός θα έκανε το Σύριζα να κατατροπώσει το ΝουΔουΣΟΚ, ακόμα κι αν το προσδοκώμενο να ήταν άλλη μια μορφή ανάθεσης, μια που εκεί βρίσκεται σήμερα η κοινωνία. Όμως πέρα απ’ αυτό, θα ανακάλυπτε και πολλές δυνάμεις μέσα στο λαό έτοιμες για δράση. Το είδαμε αυτό σε διάφορες φάσεις.

  Είναι ένας πόλεμος και κάθε πόλεμος εξαρτάται από την ηγεσία και το πόσο αυτή θα εμπνεύσει τη βάση.

  Νομίζω ότι οι επικοινωνιακοί σύμβουλοι του σύριζα κάτι πίνουν και δε μας δίνουν.Αν μάλιστα υπάρχει ακόμα εκείνος ο κολεγιόπαις Πασόκος με την Πόρσε, τότε να μη περιμένει ο Σύριζα χαΐρι.

  Μοιάζει πάντως να μην καταλαβαίνουν οτι τώρα ο σκοπός είναι ένας να βγουν με ισχυρή πλειοψηφία τις εκλογές ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ. Αυτό λέει η ηθική. Μετά θα έχουν τέσσερα χρόνια να μας πείσουν για το αν είναι αριστεροί και ριζοσπάστες.

 104. NM said

  Μεγάλος ντόρος γίνεται αυτή τη στιγμή για ένα ημείλ που έστειλε (υποτίθεται?) καποιος Joerg Sponer. Νομίζω ότι πολλοί από σας θα ακούσατε ήδη τη φασαρία.
  Επειδή πρόκειται για «διαρροή» αλληλογραφίας είναι δύσκολο να επιβεβαιώσει κάποιος την αυθεντικοτητα ή την πλαστότητα (ακόμα κι αν ο φερόμενος συντάκτης του το επιβεβαιώσει η το διαψεύσει, πάλι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι λέει αλήθεια), του έριξα μια ματιά και παρόλο που τα αγγλικα μου είναι χάλια και επίπλέον δεν έχω καμια εμπειρία του γλωσσαριού των καρχαριών, βλέπω μερικά συντακτικά-ορθογραφικά παράδοξα και θα ήθελα τη γνώμη των αγγλομαθών και των οικονομικοτέτοιων αναγνωστών.
  Το ημέιλ το βρήκα εδώ: http://www.protothema.gr/files/1/2014/11/26/syriza2stampa.pdf
  Δεν αναφέρω τα σημεία που με ξενισαν για να μην σας προκαταλάβω και για να μην επικεντρωθείτε σ’αυτά. Εξ άλλου όπως είπα από τραπεζιτικοαγγλικά δεν πολυσκαμπάζω.

 105. sarant said

  102: Μπράβο βρε Κρότκαγια! Και η αναζήτηση της φράσης δεν είναι τόσο δύσκολη. Γκουγκλίζεις τις εμφανίσεις της λέξης devil στη συγκεκριμένη διεύθυνση,δηλ. https://www.marxists.org/archive/lenin/.

  Είναι καμιά ογδονταριά, και σε πέντε λεπτά τις έχεις διατρέξει όλες και δεν έχεις βρει άλλη συμφωνία με το διάβολο ή τη γιαγιά του.
  (Κυρίως εμφανίζονται φράσεις του τύπου the devil take him / the devil knows what…) Οπότε, μάλλον δεν έχει γράψει άλλη φορά για συμφωνία με το διάβολο ο Λένιν.

 106. sarant said

  104: Εχει κάμποσα λάθη, αλλά τι θα έδειχνε αυτό; Δεν είναι μητρική του γλώσσα τα αγγλικά.

 107. 105 Ομοίως με Satan (δυο φράσεις, κάπως κοντύτερα στη θρυλούμενη αλλά και πάλι χωρίς πραγματική σχέση).

 108. 104 http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?15528-%CE%A4%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%86%CF%81%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%81%CF%81%CE%BF%CF%8E%CE%BD

 109. Spiridione said

  Στους βόρειους λαούς υπάρχουν πολλά παραμύθια με το μοτίβο του χαζοδιαβόλου, DummerTeufel, που έχει ευρύτερη έννοια, περιλαμβάνει και δράκοντες ή γίγαντες, τους οποίους ξεγελά ο άνθρωπος είτε με την πονηριά του είτε με τη βοήθεια υπερφυσικών όντων.
  http://books.google.lu/books?id=WKN44RtM_loC&pg=PA42&dq=%22stupid+devil%22&hl=fr&sa=X&ei=sg52VPCYIszeatDAgbAG&ved=0CDsQ6AEwBA#v=onepage&q=%22stupid%20devil%22&f=false
  Στο παραμύθι των Γκριμ «Ο διάβολος και η γιαγιά του», η γιαγιά του διαβόλου βοηθά τους ήρωες να ξεγελάσουν τον χαζό εγγονό της, δηλαδή τους βοηθά να μάθουν τις λύσεις των αινιγμάτων που τους έβαλε ο διάβολος και έτσι να απαλλαγούν από τη συμφωνία τους με αυτόν.
  http://www.surlalunefairytales.com/authors/grimms/125devilgrandmother.html
  Και η πρώτη συμφωνία με τον διάβολο από τον Θεόφιλο των Αδάνων (γιορτάζει λέει στις 4 Φεβρουαρίου), πρόδρομο του Φάουστ.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Theophilus_of_Adana
  http://en.wikisource.org/wiki/Curious_Myths_of_the_Middle_Ages/Theophilus

 110. gryphon said

  71
  Διατυπωνει και μια ενδιαφερουσα θεωρια ο Τζαγκερ στους στιχους αυτου του τραγουδιου.Περιλαμβανει εμμεσα και τον Λενιν .Μεταφυσικη βεβαια για οσους πιστευουν στην υπαρξη του Διαβολου .Απο καπου επηρρεαστηκε μαλλον απο καποιο βιβλιο κατι δεν θυμαμαι.
  Παιρνει καποια σημαντικα γεγονοτα του περασμενου αιωνα την ανοδο του Χιτλερ στην εξουσια τον Β Παγκσμιο πολεμο την Οκτωβριανη επανασταση και την δολοφονια του Κενεντι και λεει περιπου μην ψαχνετε πισω απο αυτα τα γεγονοτα για κοινωνικα αιτια για θεωριες στνωμοσιας κλπ εγω ημουν ο Διαβολος που τα σχεδιασα ολα..
  Ημουν εκει πανω στο τανκ οταν ξεκινουσε το μπλιτζκριγκ και παρων και στην σφαγη των Ρομανοβ στο υπογειο της επαυλης Ιπατιεω (Anastasia scream in vain που λεεισε καποια φαση) παρων και στην σκηνη της δολοφονιας του Κενεντι .
  Οπως ειπα ενδιαφερουσα θεωρια για οσους πιστευουν στην υπαρξη του Διαβολου και μια προεκταση και γενικευση της ειναι η αποψη πως ο Διαβολος σε διαφορες ιστορικες περιοδους χρησιμοποιει ενα αναλωσιμο ανθρωπινο «δοχειο» για την επιτευξη του σκοπου του.Κατι σαν το αρχετυπο Αλιεν ενας ξενιστης που ελεγχει και κατευθυνει απολυτα το ανθρωπινο ενεργουμενο.
  Τετοια ανθρωπινα δοχεια κατα καιρους υπηρξαν π.χ ο Τζεγκις Χαν ο Χιτλερ ο Σταλιν ο Μαο κλπ.Για οσο διαστημα μαλιστα χρειαζεται να ολοκληρωσουν το εργο τους τετοια ατομα ειναι πραγματικα ατρωτα και εφταψυχα.Παραδειγμα ο Χιτλερ που επεζησε της αποπειρας εναντιον του γιατι ακομη δεν ειχε ολοκληρωσει το εργο του.Κατοπιν οταν αυτο συμβει πετιουνται στον σκουπιδοτενεκε της Ιστοριας και παμε γι αλλα.

 111. sarant said

  104-106: Ένα παράξενο λάθος
  Προς το τέλος λέει Will exchange 100% of senior mgmt of all three banks
  Με τι θα τους ανταλλάξει; Εντάξει, δεν είναι η μητρική του, αλλά χρηματοτέτοιος και να κάνει ένα τόσο χοντρό λάθος σε ρήμα της ειδικότητάς του!

 112. # 110

  Ρε φίλε ο Τζέγκινς Χαν στα σκουπίδια της ιστορίας ;;;;

  Σπάστα και ξαναρίξτα

 113. physicist said

  #111. — Δεν μου φαίνεται παράξενο, Νίκο. Εξηγείται αν υποθέσουμε ότι σκεφτόταν στη γλώσσα του, δηλ. auswechseln, κι από κει μέχρι το wechseln-exchange είναι ένα τσιγάρο δρόμος. Γενικώς έχω δει συχνά π.χ. στη Φυσική ειδικούς και ειδικούς να μεταφράζουν εσφαλμένα από τη μητρική ή να πέφτουν σε παγίδες.

  Αυτό βέβαια δεν αποδεικνύει τη γνησιότητα του κειμένου, απλώς λέω ότι θα μπορούσε να είναι και γνήσιο. Αλλά δεν θα ήταν τίποτε περισσότερο από μια προχειρογραμμένη προσωπική γνώμη, στα σβέλτα.

 114. # 110

  άκου σκουπίδι ο Τζέγκινς Χαν…

  με τέτοια μυαλά δεν πας πουθενά
  (δώσε βάση στο 0.50 )

 115. gryphon said

  112
  Nαι κι αυτος και διαφοροι αλλοι που με τον εναν η τον αλλο τροπο προκαλεσαν τον θανατο εκατονταδων χιλιαδων ανθρωπων και ατελειωτη ροη αιματος.

 116. gryphon said

  114
  Μην παρεξηγεις.Δεν ειπα εγω σκουπιδι.Λεω οταν καποιος παιξει τον ρολο ρτου δεν χρησιμευει σε τιποτα και πεταγεται σαν αχρηστο αντικειμενο στα σκουπιδια μεταφορικα.Ευσι εγινε με ολους οσους ανεφερα.

 117. Νέο Kid Στο Block said

  Πάντως τώρα που το σκέφτομαι,ούτε ο γερο-διάολος (ύπαγε οπίσω μου Μητσοτάκη!) ούτε ο Χίτλερ,ούτε ο Γκένγκις Καν ήταν οι μεγαλύτεροι φονιάδες της Ιστορίας. Ο μεγαλύτερος φονιάς ήταν ο Κάιν! Σκότωσε με τη μιας το 1/4 της ανθρωπότητας! (ζούσαν ο Αδάμ και η Εύα, όχι; Αν όχι-γιατί δεν τα ξέρω και καλά αυτά τα θρησκοϊστορικά- το ποσοστό μεγαλώνει …

 118. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  97 – Δεν υπάρχει νόμιμος πλουτισμός Gee, γιατι πλουτισμός σημαίνει συσώρευση υλικών αγαθών (χρήματα, ακίνητα, κλπ) που υπερβάινουν τις ανάγκες σου για να ζείς αξιοπρεπώς. Ο Γκέϊτς για παράδειγμα, αν ξοδεύει 1,000,000 την ημέρα, χρειάζεται πάνω απο 200 χρόνια για να ξοδέψει όσα έχει τώρα, για ποιό λόγο μαζεύει κι άλλα; Επιπλέον αυτά που έχει κάποια τα επενδύει στο χρηματηστήριο, και κάποια αρκετά άλλα τα έχει στην τράπεζα για να εισπρατει τόκο, τί είναι ο τόκος; ΝΟΜΙΜΗ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ. Αναλογικά, κάθε άνθρωπος που έχει περίσευμα χρημάτων και τα έχει στη τράπεζα για να τοκίζονται, πλουτίζει παράνομα, εν αγνοία του μεν, παράνομα δε, γιατι η τράπεζα δανείζει τοκογλυφικά αυτά τα κεφάλαια, και βγάζει τεράστια κέρδη χωρίς να παράγει η ίδια τίποτα, επιπλέον ειδικά με την παγκοσμιοποίηση, «επενδύει» στα παράγωγα που είναι αέρας κοπανιστός και βγάζει ακόμα περισσότερα, με την μικρή λεπτομέρια, οτι τα παράγωγα καταστρέφουν κυρίως τις αδύναμες και ελεγχόμενες χώρες, λόγο τις αυξομείωσεις των τιμών στα τρόφιμα στα μέταλα στην ενέργεια κλπ, που γίνεται ανάλογα τα πονταρίσματα στο χρηματηστήρι του Σικάγου κατα κύριο λόγο, αυτά τα κέρδη ανατροφοδοτούν τον τζόγο και πάει λέγοντας. Το αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής που δεν βασίζεται στην παραγωγή εμπράγματης αξίας (π.χ η άνοδος ή η κάθοδος του δείκτη Dow Jones) είναι η απόσυρση τεραστίων ποσών απο την δημιουργική παραγωγή, δηλαδή να μη γίνονται οι απαραίτητες επενδύσεις για υγιή παραγωγική ανάπτυξη που θα εξυπηρετεί τους ανθρώπους.
  Για να στο πώ πιο απλά, οι πλούσιες χώρες πλουτίζουν γιατι καταληστεύουν τις αδύναμες, επιβάλλοντάς τους με την ισχύ τους, τους παγκόσμιους όρους ελεύθερου εμπορίου, μόνο που οι ίδιες τους τηρούν κατα το δοκούν. Σε ένα ληστρικό οικονομικό σύστημα, που έχουν επιβάλλει οι ισχυροί, οποιοσδήποτε το τροφοδοτεί (και οι καταθέσεις αυτό κάνουν) είναι παράνομος, εκτός κι αν πιστεύεις οτι τα δύο τρίτα του κόσμου που λιμοκτονεί είναι τεμπέληδες, και μόνο οι βόρειοι και δυτικοί λαοί είναι δουλευταράδες και προκομένοι. Ο λόγος που τα εκατομύρια παιδιά πεθαίνουν απο την πείνα και είναι σκλάβοι, είναι γιατι κάποιοι μαζεύουν παραπάνω απο όσα χρειάζονται, αυτή είναι η πραγματικότητα, ο καθένας την ερμηνεύει κατα συνείδηση.

  Υ.Γ – Προσπάθησα να στο περιγράψω όσο πιο απλά (έως απλοϊκά) γίνεται, στην πράξη η πραγματικότητα ξεφεύγει απο την πιο τρελή φαντασία, γι΄αυτό και οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι δεν μπορούν να αντιληφθούν τι φταίει για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, γι΄αυτό και η πιο απλή αξιόπιστη και διαχρονική εξήγηση είναι οτι φταίνε οι Εβραίοι. Είναι κάτι χειροπιαστό κι ας είναι χωρίς αποδείξεις, το μυαλό του μέσου ανθρώπου έτσι έχει εκπαιδευτεί να σκέφτεται, δεν μπορεί να πιστέψει οτι κάποιοι παίζουν απλώς ζάρια, κι όταν χάνουν του χρεώνουν τον λογαριασμό.

 119. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  117 – Ο μεγαλύτερος φονιάς στην ιστορία ήταν ο Τρούμαν, κανείς δεν σκότωσε τόσους πολλούς σε λίγα δευτερόλεπτα, (μέχρι σήμερα τουλάχιστον, αύριο δεν ξέρω) η διαφορά είναι οτι την ιστορία την έγραψε ο ίδιος, κι αυτός αποφάσισε να ονομαστεί ελευθερωτής των λαών.

 120. Μαρία said

  111
  Σύμφωνα με πληροφορίες του STAR, ο κ.Σταθάκης και ο κ.Μηλιός σε ενημέρωση που έκαναν σήμερα δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο το συγκεκριμένο email να είναι ψεύτικο. Το ίδιο υποστήριξε λίγο νωρίτερα αποκλειστικά στο star.gr και ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σκουρλέτης, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων πως με τις μέχρι τώρα πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η Κουμουνδούρου, το email φαίνεται να είναι κατασκευασμένο.

  Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ.Σταθάκης δεν θυμάται και δεν έχει δει στα χαρτιά του να υπήρχε κάποιος ονόματι Τζόερκ Σπόνερ (Joerg Sponer) στην παρουσίασή του χθες.
  Από το γραφείο τύπου της Capital Group μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουν αν παραβρέθηκε κάποιος δικός τους στη συνάντηση και το ερευνούν.
  http://www.star.gr/Pages/Politiki.aspx?art=253669&artTitle=to_star_gr_sto_londino_ti_lene_stathakis_kai_milios_gia_to_email_fotia_tou_xenou_ependyti

 121. physicist said

  Όχι και Τζόερκ, που να πάρει και να σηκώσει … Γιέργκ. Πλαστό μπορεί να είναι αλλά να έχουν και οι ανακοινώσεις μιαν άλφα σοβαρότητα.

 122. π2 said

  66, 68: Κι όμως, εγώ νομίζω πως ο Μηλιός έχει κατά νου το επίθετο λενινιστικός με την ευρεία έννοια, και όχι με την έννοια «του ίδιου του Λένιν». Καταρχάς δεν μιλάει για λενινιστική φράση αλλά για λενινιστική άποψη. Το σύνταγμα αυτό κατά κανόνα σχετίζεται με τον λενινισμό και όχι με τον Λένιν. «Ο Χ εκφράζει την ορθόδοξη λενινιστική άποψη», «ο Ψ αναπαράγει τη λενινιστική άποψη περί…» και ούτω καθεξής.

  Δεν εννοώ φυσικά ότι κάνει κάποια συνειδητά διάκριση ή ότι ξέρει πως η φράση δεν ειπώθηκε από τον Λένιν. Λέω απλώς ότι χρησιμοποιεί ένα επίθετο με αδιάφορη ως προς τον ίδιο τον Λένιν έννοια.

 123. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  120 – Όσο περνάει ο καιρός τόσο θα πληθαίνουν οι τρολιές, τα αντικρουόμενα συμφέροντα που υποστηρίζουν τις δύο «αντιμαχόμενες» πλευρές είναι τεράστια και ξεπερνούν τα σύνορα του ψιλικατζίδικου που λέγεται Ελλάδα. Μέχρι και το παροχημένο «θα μας πάρουν τα σπίτια» θα βγεί στην φόρα, ασχέτως αν δεν θα έχουμε σπίτια.
  Το συγκεκριμένο δημοσίευμα κάνει μπάμ απο μακριά οτι είναι πλαστό, βέβαια αυτή είναι μια ΘΕΜΙτή πρακτική.

 124. nirevess said

  «Πιο εκλεκτικό» ή «πιο επιλεκτικό»; Το πρώτο μού φαίνεται ότι σημαίνει το αντίθετο από αυτό που ήθελες να πεις, ότι δηλ. σημαίνει «πιο χαλαρό» στις επιλογές του, ενώ το δεύτερο σημαίνει «πιο αυστηρό» στις επιλογές του.

 125. # 118

  Λάμπρο δεν έχεις καταλάβει πως δεν ασχολούμαι με την πολιτική γιατί ασχολείται με αυτάσπου δεν μπορεί να λυσει και αδιαφορεί για τα προσιτά όπως αυτό που σου είπα να δώσουν πίσω τα κλεμμένα αντί να τους «τιμωρήσει» ο λαός με την ψήφο του. Αυτό διέπει όλο το πολιτικό μας φάσμα χωρίς να έχουν καμία σχέση τα παράγωγα. Το είχε εκφράσει ο Καραμανλής ο Α όταν είπε για τον Παπανδρέου τον Β πως ένας πρώην πρωθυπουργός πάει σπίτι του ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΦΥΛΑΚΗ, το θυμάσαι ;
  Επειδή λοιπόν τα ίδια ηθικά διδάγματα βγαίνουν και στο ποδόσφαιρο, το προτιμώ να βλέπω και κανά γκολάκι παρά να βλέπω την κοιλιά του Μπένι,
  Τοδε ενδιαφέρον μου για την οικονομία περιορίζεται στο πως θα πιάνω περισσότερα καλαμάρια το φθινόπωρο διότι το θέρος παρήλθε και δεν απαντήθηκε τιο ερώτημα τι είναι το θέρος ;

 126. Εαμοβούλγαρος said

  Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,

  1) O πρώτος που αποδίδει την επίμαχη φράση στον Αύγουστο Μπέμπελ είναι ο Πατριάρχης του Ρωσικού Μαρξισμού, Γεώργιος Πλεχάνοβ (1856 – 1918). Η ακριβής φράσις του Πλεχάνοβ στα Ρώσικα είναι:

  «Для достижения поставленной цели он пойдет на все что угодно, даже на союз с чертом, если это будет необходимым. Покойный Бебель говорил: «…[u]я пойду хоть с чертом и даже с его бабушкой[u]»36, но при этом добавлял, что такая сделка возможна, если он оседлает черта или его бабушку, а не они его. Союз же Ленина с чертом закончится тем, что черт проскачет на нем», ..

  που η μετάφρασις του Γούγλ την αποδίδει ελληνιστί ως εξής:

  «Για την επίτευξη αυτού του στόχου, θα πάει με τίποτα, ακόμη και μια συμμαχία με το διάβολο, αν είναι απαραίτητο. Ο αείμνηστος Μπέμπελ, δήλωσε: «… [u] θα πάω αν και με το διάβολο, και ακόμη και με τη γιαγιά του [u]» 36, αλλά πρόσθεσε ότι μια τέτοια συμφωνία είναι δυνατόν, εφόσον επιβαρύνονται διάβολος ή τη γιαγιά του, και δεν είναι αυτό. Ένωση Λένιν ίδιο με το διάβολο για το γεγονός ότι η proskachet διάβολος σε αυτό».

  Δείτε στα Ρώσικα το κείμενο αυτό του Πλεχάνοβ εδώ: http://www.ng.ru/ever/1999-12-01/plehanov4.html

  2) Ο Πάπας του Υπαρξισμού, Ζάν – Πώλ Σάρτρ αποδίδει την επίμαχη φράση στον Τρότσκυ (1932)

  http://books.google.gr/books?id=QtJWagYCAz0C&pg=PA87&lpg=PA87&dq=alliances+with+the+devil+and+his+grandmother&source=bl&ots=y9NPgrjC-F&sig=znmfvmdkEIzNC-icqiskFDj3JJ4&hl=el&sa=X&ei=agh2VJSODcH5avDugiA&redir_esc=y#v=onepage&q=alliances%20with%20the%20devil%20and%20his%20grandmother&f=false

  Ο Alexander Gray στο κλασικό βιβλίο του «Η Σοσιαλιστική Παράδοσις: Από τον Μωϋσή στον Λένιν» αποδίδει την φράση στον Λένιν

  http://books.google.gr/books?id=Y8hdqfOoIrEC&pg=PA481&lpg=PA481&dq=alliances+with+the+devil+and+his+grandmother&source=bl&ots=-B3Jjgd5X3&sig=UfXgn9pEU66su9tlntMTg_SO1Jc&hl=el&sa=X&ei=agh2VJSODcH5avDugiA&redir_esc=y#v=onepage&q=alliances%20with%20the%20devil%20and%20his%20grandmother&f=false

  Στην ανωτέρω διεύθυνση μπορείτε να κατεβάσετε σε pdf το εν λόγω βιβλίο πρίν το εξαφανίσει η κλίκα του Μεταλληνού

  Το «Λεξικό Στρατιωτικών και Ναυτικών φράσεων» αποδίδει την φράση στον πατερούλη Στάλιν: http://books.google.gr/books?id=tg8xIiEfFL0C&pg=PA9&lpg=PA9&dq=alliances+with+the+devil+and+his+grandmother&source=bl&ots=pNmSZeg1BM&sig=eZSq4IqUfmK7sjnephc6N3QpU7I&hl=el&sa=X&ei=tgp2VNKqOIKBabKpgdgJ&redir_esc=y#v=onepage&q=alliances%20with%20the%20devil%20and%20his%20grandmother&f=false

  Εδώ http://weeklyworker.co.uk/worker/862/principles-to-shape-tactics/, κάποιος Εγγλέζος Σαραντάκος μπλέκει τον μενσεβίκο Τσερετέλλι ότι και καλά αυτός πρωτο-απέδωσε (Λονδίνο, 1907) την φράση στον Μπέμπελ:

  «I suppose that it is in the context of one of these debates that Bebel made the comment about being willing to ally with “the devil and his grandmother”, which was quoted by the Menshevik Tseretelli at the 1907 London congress of the RSDLP (E Kingston-Mann, ‘A strategy for Marxist bourgeois revolution’, 1980 7 Journal of Peasant Studies pp131-57 at p140, n37, citing the Protokoly of the congress) and resurrected by Trotsky in the context of the united front (‘The united front for defence: a letter to a Social Democratic worker’, 1933: http://www.marxists.org/archive/trotsky/germany/1933/330223.htm); but I have not found the actual Bebel reference».

  2) Τέλος εδώ http://bookzz.org/s/?q=%CE%9C%CE%B7%CE%BB%CE%B9%CF%8C%CF%82&t=0 μπορείτε να κατεβάσετε 4 βιβλία του Γιάννη Μηλιού

  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΕΑΜΟΒΟΥΛΓΑΡΟΥ: Ένας παλαβός Πρώσσος (ο Αύγουστος Μπέμπελ http://en.wikipedia.org/wiki/August_Bebel) είπε μιά μαλακία και χίλιοι γνωστικοί (οι αναγνώστες του Σαραντάκου) προσπαθούν να την εντοπίσουν

 127. sarant said

  124: Κώστα είσαι σίγουρος; Μήπως μπερδεύεις το εκλεκτικό στιλ (που δανείζεται από δω κι από κει, αλλά μόνο τα διαμαντάκια) με τον εκλεκτικό αναγνώστη (που διαβάζει μόνο πολύ καλά βιβλία);

  Το ΛΚΝ πάντως λέει: 1. (ως χαρακτηρισμός προσώπου) που είναι πολύ αυστηρός και απαιτητικός στις προτιμήσεις του, που αναζητεί όχι απλώς το καλό αλλά το καλύτερο: Εκλεκτικοί αναγνώστες. Είναι πολύ ~ στις μουσικές προτιμήσεις του. Δύσκολοι και εκλεκτικοί πελάτες.

  Νομίζω λοιπόν καλά το χρησιμοποίησα.

 128. nirevess said

  Όχι, Νίκο, δεν είμαι σίγουρος. Απλώς με προβλημάτισε και το επισήμανα προς συζήτηση. Το ΛΚΝ σού δίνει δίκιο αλλά εμένα εξακολουθεί να μη μου κολλάει, και να μου αρέσει περισσότερο το «επιλεκτικό», λόγω του «εκλεκτικισμού» που ανέφερες. Ιδιοτροπίες, ίσως.

 129. Ιάκωβος said

  Επί της ουσίας τώρα, το «Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», άσχετα αν δεν το είπε ο Μακιαβέλι, είναι νόμος της Ιστορίας και της πολιτικής, όλοι τον χρησιμοποιούν, όλοι στην πράξη τον αποδέχονται και τον εφαρμόζουν. Και μάλιστα όσοι δεν τον εφάρμοσαν βρέθηκαν στον σκουπιδοντενεκέ της Ιστορίας. Απλά, επίσης όλοι κατηγορούνε υποκριτικά τον αντίπαλό τους ότι τον ενστερνίζονται, πράγμα όμως που κάνουν κι οι ίδιοι οι κατήγοροι. Είναι ένας νόμος που οφείλει ο πολιτικός ή ο στρατιωτικός να εφαρμόζει αλλά δεν πρέπει να το παραδέχεται ανοιχτά.

  Πόσο λογικό είναι αυτό, φαίνεται αν σκεφτεί κανείς πόσο παράλογο είναι το αντίθετό του .Τα μέσα, αγίασαν ποτέ το σκοπό;

  Και στην τελική υπάρχει κανείς που να μάχεται για το οτιδήποτε, που δε θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα, θεμιτά και αθέμιτα για να τον πετύχει;

  Πραγματικά, ο σκοπός είναι αυτός που θα καθορίσει την ηθική της δράσης και τίποτα άλλο. Και το ξέρουν όλοι αυτό και δρούν ανάλογα. Όλοι, δηλαδή, εκτός από τους αφελείς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το σώμα των Ελλήνων ψηφοφόρων και μη. (Στους και μη συγκαταλέγω και όσους καταφεύγουν και θεωρητικοποιούν την πολιτική απόσυρση.)

  122, Π2
  Δεν είναι σίγουρο οτι ο «Μηλιός έχει κατά νου το επίθετο λενινιστικός με την ευρεία έννοια, και όχι με την έννοια «του ίδιου του Λένιν».

  Το Λενινιστικός ταυτίζεται με το Λένιν και τις ιδέες του. Λέγανε το λενινιστικό κόμμα νέου τύπου, το Λενινιστικό Σύνταγμα, και βέβαια Η Μαρξιστική-Λενινιστική Θεωρία, κλπ. Πάντα Λενινιστικός σήμαινε «του Λένιν» ασχέτως αν ήταν η όχι, και ποτέ «των Λενινιστών».

  Το ζήτημα είναι τι δουλειά έχει ένα κόμμα σαν τον Σύριζα να αναφέρεται στον Λένιν. Ο Λένιν πίστευε στην κατάργηση της αστικής τάξης και στην προλεταριακή εξουσία. Ο σύριζα είναι ένα αριστερό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

  Νομίζω, απλά δεν τους κόβει. Με δεδομένο ότι το αυτή τη στιγμή το μόνο πράμα που επιτάσσει η ηθική είναι ο Συνασπισμός Ριζ.Α να πάρει την πλειοψηφία στις εκλογές και με δεδομένο οτι κάθε κόμμα για να πάρει την εξουσία θα στηριχτεί στην παραπλάνηση, καλύτερα να παραπλανήσει τους δεξιούς με πανελλήνια και πανεθνικά συνθήματα, γιατί εμείς οι αριστεροί δεν παραπλανιόμαστε εύκολα. Και είμαστε και λίγοι και δε συμφέρει.

  Έτσι κι αλλιώς ο σκοπός του θα αγιάσει ή θα καταδικάσει τα μέσα. Είναι θεμιτό να χρησιμοποιήσει πανελλήνια και ενωτικά συνθήματα και να εφαρμόσει αριστερή πολιτική .

  Πολλοί όμως φοβούνται για το αντίθετο. Ότι θα χρησιμοποιήσει αριστερή συνθηματολογία για να εφαρμόσει δεξιά πολιτική. Και γιαυτό τσιτάρουν Λένιν, για ξεκάρφωμα.

  Μάλλον όμως τίποτε από αυτά τα αντι-επικοινωνιακά δεν τα’ χει σκηνοθετημένα και οργανωμένα από τα πριν, αλλά κινείται στο Ελληνικό στυλάκι, βλέποντας και κάνοντας. Επικοινωνιακά, δεν παίζει καλό σκάκι, δηλαδή.

 130. Ιάκωβος said

  Α, και μην το ξεχάσω, Οι μονοήμερες αυτές είναι κάπως γελοίες, αλλά…
  Οπότε, αύριο, όλοι στους δρόμους.

 131. Μαρία said

  128
  Παράξενο που σε ξενίζει. Η φράση είναι «πολύ επιλεκτικός στο φαγητό, στις παρέες» λέγεται και απο ανθρώπους που δεν ξέρουν πολλά γράμματα και αγνοούν και τον επιλεκτικό και τον εκλεκτικισμό.

 132. Εαμοβούλγαρος said

  Κύριε Σαραντάκο,

  ξεφτιλίστηκαν πρίν λίγο οι Ρωμιοί του Θρύλου και οι αλλοδαποί μισθοφόροι του Μαρινάκη. Ο Ολυμπιακός συνετρίβη από την Ατλέτικο στην Μαδρίτη με 4-0

  http://www.protothema.gr/sports/article/429743/atletiko-olubiakos-me-stoho-to-thetiko-apotelesma-sto-vithede-kalderon/

  Η γιαγιά του Διαβόλου έβαλε το χεράκι της…

 133. cronopiusa said

  άντε και μια φωτογραφία γιαγιας του διαβόλου


 134. Πέπε said

  @133: Τι βλακείες είναι αυτές! Ποιος την ξέρει την κοπελλιά; Αφήστε την στην αφάνειά της, πριν γίνει αυτοεκπληρούμενα φάσιον άικον.

 135. "Ετεροδημότισσα" said

  132
  Χεχε καιρός του ήταν του γάβρου που μεγαλοπιάνονταν
  😈
  άντε καληνύχτα!

 136. cronopiusa said

 137. "Ετεροδημότισσα" said

  134
  ο μισογυνισμός δεν είναι προνόμιο των αποκεί μόνο

 138. Πέπε said

  @137: Τι λες τώρα! Το ίδιο μου κάνει αν είναι γυναίκα ή άντρας, αλλού είναι το πρόβλημά μου.

 139. Spiridione said

  Το γράμμα του Τρότσκυ προς έναν γερμανό σοσιαλδημοκράτη εργάτη του 1933, με το οποίο καλεί τους σοσιαλδημοκράτες να φτιάξουν μέτωπο με τους κομμουνιστές εναντίον του Χίτλερ. Τους θυμίζει ότι οι ιδρυτές του SPD, o Μπέμπελ και ο Λίμπνεχτ συχνά υποστήριζαν ότι το κόμμα τους ήταν έτοιμο να συμμαχήσει και με τον διάβολο και τη γιαγιά του ακόμα για συγκεκριμένους σκοπούς, και τους κατηγορεί ότι έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, αφού στο παρελθόν είχαν κάνει συμμαχίες ακόμα και τον Κάιζερ κλπ.
  As a matter of fact, the leaders of the German Social Democracy cannot have forgotten that Wilhelm Liebknecht and August Bebel [2] often asserted that the Social Democracy was ready, for the sake of definite objectives, to come to an agreement with the devil and his grandmother. The founders of the Social Democracy certainly did not demand that during this occasion the devil should check his horns in the museum and that his grandmother should become converted to Lutheranism. Whence then comes this prudish sensitiveness among the Social Democratic politicians who, since 1914, have made united fronts with the Kaiser, Ludendorff, Gröner, Brüning, Hindenburg? Whence come these two weights and two scales: one for the bourgeois parties, the other for the Communists?
  http://www.marxists.org/archive/trotsky/germany/1933/330223.htm

 140. Avonidas said

  #139. Καλά, το πώς τα κάνανε οι κομμουνιστές στη Γερμανία επί Χίτλερ (και με τις ευλογίες του «πατερούλη» Στάλιν…) είναι μια ιστορία τραγική… που τη βλέπω να επαναλαμβάνεται σύντομα ως φάρσα, αν δεν σοβαρευτούμε λιγάκι σ’ αυτή τη χώρα.

 141. NM said

  Ευχαριστώ όλους όσους απάντησαν-σχολίασαν το #104. Νομίζω ότι δεν έχει πια νόημα η συζήτηση περί αυθεντικοτητας καθώς είχαμε ανάλογο ημέιλ και την κυρα Μαίρη Λίντς.
  Απ ότι καταλαβαίνω δύο είναι τα πιθανα σενάρια: α) είτε να μπλοφάρουν, σε μια απέλπιδα προσπάθεια τρομοκράτησης των ψηφοφόρων και στήριξης του Σαμαρά, είτε β) δεν μπλοφάρουν και θα παίξουν το παιχνίδι με όρους «ολα ή τίποτα».
  Στην 2η περίπτωση δεν αποκλείεται να έχουμε και εκλογές πολύ νωρίτερα από τον Μάρτιο.
  Αυτό που σχεδόν αποκλείω είναι το να υποχωρήσουν οι έλληνες, γιατί ο κόμπος έχει φτάσει πραγματικά στο χτένι και όλοι εχουν αντιληφθεί ότι ο κατήφορς της εξαθλίωσης δεν έχει πάτο.
  Σε κάθε περίπτωση καλό βόλι σε όλους μας.

 142. @126 Εαμοβούλγαρε, σου είμαι ευγνώμων. Ήξερα πολλά για τον Μπέμπελ αλλά συγκεχυμένα. Έγινες αιτία να μάθω πόσο σπουδαίος άνθρωπος ήταν, πιθανώς αξιότερος ακόμα και από τον Λένιν.

  Αλήθεια… διαβ’άζοντας το λινκ σου στο τέλος του @126 έβγαλες το συμπέρασμα ότι επρόκειτο για έναν παλαβό πρώσο; Εάν όντως έτσι είναι… δεν είναι παράδοξο που έχεις αυτή την ακατανόητα επιθετική κι εντελώς αλλοπρόσαλληξ συμπεριφόρά εδώ μέσα. Προφανώς δεν έχεις αλλού να ξεσπάσεις. δεν μας ενοχλεί εμάς. έτσι κι αλλιώς σε αγνοώ, προσωπικά τουλάχιστο, παντελώς. αλλά βγάζω πολύ θλιβερά συμπεράσματα για σένα.

 143. Pedis said

  # 136 – Τα ισπανικά μου δεν φτάνουν για να πιάσω το θέμα της διαμαρτυρίας στην τελευταία σκηνή του βίντεο κλιπ. Αν είναι δυνατόν να εξηγηθεί σε μία γραμμή, θα είμαι υπόχρεος.

 144. sarant said

  139: Ωραία!

 145. Μαρία said

  141
  Συμπλήρωμα http://www.thetoc.gr/politiki/article/i-apantisi-miliou-gia-to-email

 146. Γς said

  121:
  >Όχι και Τζόερκ, που να πάρει και να σηκώσει … Γιέργκ

  Και πως τους ξέφυγε το Τζερκ;

 147. Γς said

  Κι απάνω στην αναμπουμπούλα μας έρχεται κι η [86άρα πια] γιαγιά του σεξ.

  Η κορυφαία σεξολόγος Dr Ruth εγκαινιάζει το πρώτο TED-SEX στο TAE KWON DO Φαλήρου.

 148. Γς said

  132:

  >Η γιαγιά του Διαβόλου έβαλε το χεράκι της…

  Πρόσεχε γιατί ο διάολος έχει πολλά ποδάρια
  [κι η γιαγιά του πολλά (μπιπ)δαχτυλάκια]

  135:

  Αντε γεια!

 149. Παναγιώτης Κ. said

  @148.Γς, στο ερώτημά σου «τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια » η απάντηση είναι: «Σκύλος που μιλάει ξένες γλώσσες» ¨:)

 150. spiral architect said

  @120: Η είδηση μου’ ρθε και τη διάβασα χτες το μεσημέρι μέσω του τιτιβιστή. Αν σκεφτεί κανείς ότι, την είδηση την πρωτοδημοσίευσε ο ιστότοπος του κομιστή, καταλαβαίνει ότι, δεν υπήρξε καν email και όλα βγήκαν σε μια μέρα «απεργίας» των εργαζόμενων στα ΜΜΕ με τα ενημερωτικά σάιτ να δουλεύουν κανονικά και τους χαρδουβελαίους και ΣΙΑ στο Παρίσι.
  Προφανώς, βγάζουν τα παρτάλια της (παρα)πληροφόρησης στο κουρμπέτι και … ότι τους κάτσει. 😉
  Αυτά από κάποιον, που σε καμιά περίπτωση δεν υποστηρίζει το ΣυΡιζΑ … 🙄

 151. # 148

  Πάτως ρε Γς πολύ διαβασμένοι οι Ισπανοί…

  Διάβαζα μια ανάλυση ισπανών προπονητών για τον Ρομπέρτο και λέγανε πολύ καλός αλλά γκαφατζής (πρώτο γκολ) και έχει πρόβλημα κακών τοποθετήσεων στις παράλληλες σέντρες (δεύτερο, τέταρτο γκολ και το πέμπτο που ακυρώθηκε).
  Χώρια που είχαν «διαβάσει» τον Μοσαουκού με τον Αφελάι και κάνανε πάρτυ από δεξιά συνέχεια.
  Εβλεπά τον Μίτσελ και σκεφτόμουνα «που πας ρε Καραμήτρο»… Πάλι καλά που δεν καταρρίφθηκε το ρεκορ με την Γιουβέντους γιατί ευκαιρίες είχαν περισσότερες απ’ ότι οι Ιταλοί στο 7-0

 152. spiral architect said

 153. sarant said

  150: Μάλλον έτσι που τα λες είναι.

  152: 🙂 Αναδημοσίευε, διότι εμείς δεν παρακολουθούμε.

 154. qq said

  Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Αν δεν είναι έτσι όπως στο ημέλι, δεν μας λένε όπως τι τους είπαν. Το ημέλι τους ήρθε ως μάνα ως ουρανού. Πήγαν και τους έτριξαν τα δόντια, τους κατατρόμαξαν. Η άλλη εκδοχή είναι τρεις χειρότερη. Πήγαν και τους έταξαν γη και ύδωρ ΧΑΧΑ αιχμάλωτοι ρητορικής πενταμελούς.

 155. Νίκος Δ. said

  http://www.avgi.gr/article/4952697/mia-fora-ki-enan-kairo-o-lenin-

 156. sarant said

  155: Αυτό το απόφθεγμα του Λένιν είναι γνωστό, υπάρχει στον Αριστερισμό.

 157. giorgos said

  Πολιτικὴ σημαίνει ἀνυπαρξία ἀρχῶν. Τοῦτο δὲν σημαίνει ὅτι δὲν ὑπάρχουν τελικοὶ σκοποὶ στὴν πολιτική. Μποροῦν νὰ ὑπάρχουν σκοποὶ καὶ μάλιστα νὰ μοιάζουν αἰώνιοι. Διότι ἂν οἱ σκοποὶ δὲν ἀφοροῦν σὲ κάποιο «αἰώνιο» τέλος, καταντοῦν ἄσκοποι. Σημαίνει ὅμως ὅτι δὲν μπορῶ νὰ ἀνακηρύσσω σὲ ἀμετάθετη ἀρχὴ ὅ,τι ἔκανε ὁ Λένιν ἐδῶ κι’ ἑκατὸ χρόνια. Γιατί κι’ ὁ ἴδιος ὁ Λένιν καμμιὰ ἀρχὴ δὲν ἐτήρησε, προκειμένου νὰ πετύχη τὸν σχοπό του. Εἶναι περιττὸ νὰ ἐπιμείνουμε σὲ λεπτομέρειες. Ἐπειδὴ ὑπάρχουν σκοποὶ στὴν πολιτική, γι’ αὐτὸ εἶναι ἀναγκαία ἡ ἀνυπαρξία ἀρχῶν. Ὁ πολιτικὸς συνεπῶς κρίνεται ἀπό τους σκοποὺς πού ἐπιδιώκει καὶ ὄχι ἀπὸ τὰ μέσα πού χρησιμοποιεῖ. Ἀκαμψία ὡς πρὸς τὶς ἀρχές, σημαίνει ἔλλειψη προσηρμοσμένης πολιτικῆς νοοτροπίας. Αὐτό πού λέει τὸ κατεστημένο καὶ πού ἐνδεχομένως θὰ ἀποτελοῦσε δικαιολογία γιὰ τὴν τακτική της Ἀριστερᾶς —ὅτι πρέπει νὰ ὑπάρχουν στὸν τόπο μας κόμματα ἀρχῶν— εἶναι ἔμμεση ὁμολογία τῆς ἔλλειψης ἱστορικῶν καὶ ἐθνικῶν σκοπῶν ἐκ μέρους τῆς κατεστημένης τάξεως, τήν ὁποίαν αὐθαιρέτως βαφτίζει «κόμματα ἀρχῶν». Ἡ φράση αὐτή εἶναι κενή περιεχομένου. Καί τοῦτο τό ξέρει τό κατεστημένο. Ἁπλῶς ταχυδακτυλουργεῖ γιὰ μιὰ ἀκόμη φορά. Προπέτασμα αὐτῶν τῶν κομμάτων ἀρχῶν εἶναι ἡ Δημοκρατία — δηλαδή κάτι πού ἀποτελεῖ κανόνα βίου καὶ ὄχι ἀναλύσιμη ἔννοια. Μέσα στὴν ὁμίχλη αὐτῆς τῆς λέξης ἐπιβιώνει τὸ νόημα τῶν «κομμάτων ἀρχῶν». Ἡ μεγάλη ὅμως πολιτικὴ εἶναι σὰν τὸν ἔρωτα, ὅπου τά χρησιμοποιηθέντα μέσα ἁγιάζονται ἐκ τῶν ὑστέρων. Για τόν Λένιν πολιτικὴ ἀρχῶν θὰ ἦταν ἀδιανόητη. Ἡ σημερινὴ Ἀριστερὰ στὸν τόπο μας, τὰ προφανῆ καὶ συνειδητὰ πολιτικὰ ψέμματα τοῦ Λένιν τὰ ἀνεκήρυξε σὲ ἄρθρα πίστης. Δὲν μπορεῖ δηλαδή νὰ διακρίνη τὴν ἱστορικὴ ἀλήθεια ἀπὸ τὸν λεπτὸ πολιτικὸ ἑλιγμό. Μὲ τὶς ἔμμονες θρησκοληψίες της ἀπαλοίφει τὸν βασικὸ ἱστορικὸ συντελεστὴ στὴν χώρα μας, ὅτι δηλαδή στὶς σχέσεις μας μὲ τὴν προστασία εἴμαστε μιὰ σχεδὸν ἀποικιακὴ ὑπανάπτυκτη χώρα. Ὁ Λένιν ἔλεγε: «Εἶναι ἀναγκαῖο νὰ ἀναγνωρίσουμε τὴν ἀκαταμάχητη ἀλήθεια ὅτι ἕνας μαρξιστής πρέπει νά ἔχῃ ἀντίληψη τῆς ζωῆς, τῆς πραγματικότητας, ὅτι δέν πρέπει νά προσκολλᾶται στήν θεωρία τοῦ χθές, πού, ὅπως κάθε θεωρία, περιλαμβάνει μόνο τὰ γενικὰ πλαίσια, καὶ μόνο προσεγγίζει τὸ πολύπλοκο τῆς ζωῆς». (Γράμματα γιὰ τὴν τακτική

 158. # 152

  Ηταν άτυχος ο ΟΣΦΠ χθες, τον τσάκισαν οι απουσίες των Σπάθα, Σαρρή, Σιδηρόπουλου κ.λ.π.

 159. Εαμοβούλγαρος said

  @142: Αγαπητέ κ. Λεώνικε,

  Μόλις γύρισα από την δουλειά (θέλω άλλα 8 χρόνια να πάρω σύνταξη), διάβασα το ορθρινό σχόλιό σας (Νο 142) και σπεύδω να σάς απαντήσω: Αρχικώς, χαίρομαι που σάς ξεστράβωσα σχετικά με τον Πρώσσο τορναδόρο Αύγουστο Μπέμπελ. Να διαβάζετε Wikipedia, μήν την σνομπάρετε σαν τον καλό χριστιανό κ. Blog-oti-nanai. Έχει θησαυρούς.

  Έχω κι εγώ μερικές ερωτήσεις για σάς, κ. Λεώνικε, κι ελπίζω αυτή την φορά να μή με σνομπάρετε, όπως όταν προ μερικών εβδομάδων σάς ερώτησα (τρίς!) για το αν οι Εβραίοι είναι Φυλή. Επαναλαμβάνω εκείνη την ερώτησή μου, μπάς και φιλοτιμηθείτε να μού απαντήσετε:

  Πώς εσείς δηλώνετε Εβραίος, όταν ούτε Εβραϊκά μιλάτε, ούτε Ιουδαίος είσθε, αφού έχετε απαρνηθεί την Πατρώα Πίστι σας και έχετε γίνει Μάρτυς του Ιεχωβά; Συνεπώς, για να δηλώνετε Εβραίος, σημαίνει ότι πιστεύετε πως οι Εβραίοι είναι Φυλή, τουτέστιν μιλάει το DNA. Γι’ αυτό και στο Ισραήλ οι Αρχές κάνουν Τέστ DNA στους Εβραίους που έρχονται από Αιθιοπία, Ρωσία κλπ. Διότι υπάρχει τρόπος να ανιχνεύσεις φυλετικά την Εβραϊκότητα. Απαντήστε κ. Λεώνικε και μή φυγομαχείτε…

  ΙΔΟΥ τώρα οι νέες ερωτήσεις μου:

  1) Γράφετε (σχόλιο 142) ότι ο Μπέμπελ ήταν αξιότερος ακόμα καί από τον Λένιν. Σε τί ακριβώς ήταν άξιος ο Λένιν, κ. Λεώνικε; Στο ότι πήρε στον λαιμό του εκατομμύρια φτωχούς ανθρώπους και παρέδωσε (άθελά του, ίσως…) την Αγία Ρωσσία στον πατερούλη Στάλιν, που εξόντωσε 80 εκατομμύρια προλετάριους, όπως με αδιάσειστα στοιχεία αποδεικνύει η Μαύρη Βίβλος του Κομμουνισμού; Κατεβάστε την εδώ για να αντιληφθείτε περί τίνος πρόκειται…

  2) Πού την είδατε την επιθετικότητα του Εαμοβούλγαρου; Εγώ όλο για Αγάπη Χριστού μιλάω και με αυτήν σάς χαιρετάω. Γιατί δεν είσαστε το ίδιο ευαίσθητος με τον καλό χριστιανό κ. Blog-oti-nanai που με έχει υβρίσει πατόκορφα και ουδέποτε του το ανταπέδωσα, τηρών απολύτως την εντολή του Ραββίνου Χριστού να γυρίζουμε και το άλλο μάγουλο σε αυτόν που μάς χαστουκίζει;

  3) Δικαίωμά σας να βγάζετε πολύ θλιβερά συμπεράσματα για μένα και να νομίζετε ότι γράφω σχόλια στο ιστολόγιο του κ. Σαραντάκου για να ξεσπάω… Με την ίδια λογική, κι εγώ θλίβομαι γιά εσάς που απαρνηθήκατε την Πατρώα Ιουδαϊκή Πίστι σας και ενστερνιστήκατε μία από τις πιό παλαβές σέχτες του Χριστιανισμού, τους Μάρτυρες του Ιεχωβά. Και πώς συμβιβάζετε να είσθε χειρουργός και συγχρόνως Μάρτυς του Γιαχβέ; Δεν απαγορεύει η θρησκεία σας την μετάγγιση αίματος; Επίσης, έχω την εντύπωση πως μπαίνετε εδώ μέσα για να ξεσπάτε τις τύψεις σας προς τους ομοφύλους σας Ιουδαίους που απαρνηθήκατε την πίστι των προγόνων σας για μιά παλαβομάρα, απείρως χειρότερη από την δικιά μας την Ορθοδοξία…

  4) Συγγνώμη, αν σάς πικραίνω, αλλά δεν είναι ο Εαμοβούλγαρος που ήρξατο χειρών αδίκων. Με την ευκαιρία, σάς υπενθυμίζω ότι τρέφω τεράστιο θαυμασμό προς τους πατριώτες σας τους Εβραίους, και σάς συνιστώ να κατεβάσετε εδώ

  http://bookzz.org/book/1235156/b348cf

  το εκπληκτικό βιβλίο «A Study of Jewish Intelligence and Achievement» του Richard Lynn (έκδοσις 2011), προκειμένου να αντιληφθείτε πού χρωστούν οι Εβραίοι την τεράστια εξυπνάδα τους και τα εκπληκτικά τους κατορθώματα σε όλους τους τομείς τα τελευταία 300 χρόνια: Στην εξαίσια θρησκεία τους, που εσείς κ. Λεώνικε απαρνηθήκατε!..

  4) Θυμίζω ότι τεράστιο θαυμασμό προς τους Εβραίους έτρεφε και ο δικός μου προπάτορας, Ιουλιανός ο Παραβάτης, που ήθελε να σάς χτίσει τον Ναό του Σολομώντος – όπως γνωρίζετε – αλλά δεν τον άφησαν οι ταλιμπάν χριστιανοί. Μόλις 2 χρόνια του επέτρεψαν να βασιλεύσει, μέχρι που η (ελαφρών ηθών κατά το σοφό Ταλμούδ) Παναγίτσα έδωσε εντολή στον Άγιο Μερκούριο (που γιόρταζε προχθές 25 Νοέμβρη) να τον τοξεύσει πισώπλατα. Παραθέτω το συγκλονιστικό απόσπασμα του χριστιανού χρονογράφου Ιωάννη Μαλάλα:

  Ιωάννου Μαλάλα, Χρονογραφία, ed. L. Dindorf, 333.18-334.10: «Εν αυτή δε τη νυκτί είδεν εν οράματι και ο οσιώτατος επίσκοπος Βασίλειος ο Καισαρείας Καππαδοκίας τους ουρανούς ηνεωγμένους και τον σωτήρα Χριστόν επί θρόνου καθήμενον και ειπόντα κραυγή, Μερκούριε, απελθών φόνευσον Ιουλιανόν τον βασιλέα τον κατά των χριστιανών. Ο δε άγιος Μερκούριος εστώς έμπροσθεν τον Κυρίου εφόρει θώρακα σιδηρούν Αποστίλβοντα· και ακούσας την κέλευσιν αφανής εγένετο. Και πάλιν ευρέθη εστώς έμπροσθεν του Κυρίου και έκραξεν, Ιουλιανός ο βασιλεύς σφαγείς απέθανεν, ως εκέλευσας, Κύριε. Και πτοηθείς εκ της κραυγής ο επίσκοπος Βασίλειος διυπνίσθη τεταραγμένος. Ετίμα γαρ αυτόν Ιουλιανός ο βασιλεύς και ως ελλόγιμον και ως συμπράκτορα αυτού, και έγραφεν αυτώ συχνώς. Και κατελθών ο άγιος Βασίλειος δια τα εωθινά εις την εκκλησίαν, καλέσας πάντα τον κλήρον αυτού είπεν αυτοίς το του οράματος μυστήριον, και ότι εσφάγη Ιουλιανός ο βασιλεύς και τελευτά εν τη νυκτί ταύτη. Και πάντες παρεκάλουν αυτόν σιγάν και μηδενί λέγειν τι τοιούτον».

  Τέτοιους δολοφόνους έχουν αναγορεύσει ως Αγίους οι Χριστιανοί και σ’ αυτό είσθε ιδιαιτέρως επαινετοί εσείς οι Ιεχωβάδες που δεν έχετε ούτε μισό Άγιο…

  Με ειλικρινή Αγάπη Χριστού
  πάντα στην διάθεσή σας για να σάς λύσω τις απορίες σας
  ΕΑΜΟΒΟΥΛΓΑΡΟΣ

  ΥΓ: Είμαι βέβαιος πως ούτε αυτή την φορά θα απαντήσετε στις ερωτήσεις μου, γιατί κάνουν «τζίζ». Σάς συμβουλεύω να περιοριστείτε στα πατρικά σχολιάκια σας προς τους άλλους σχολιογράφους του παρόντος Ιστολογίου και να μή ασχολείσθε με τον Εαμοβούλγαρο, αφού τον απεχθένεσθε τόσο… Ή (ακόμα καλύτερα) να ακολουθήσετε την δοκιμασμένη μέθοδο του καλού χριστιανού κ. Blog-oti-nanai και να με αποκλείσετε από τα σχόλια της WordPress, για να μή πάθετε κανένα εγκεφαλικό με αυτά που θα συνεχίσω να γράφω, εφόσον μού το επιτρέπει ο αγαπητός οικοδεσπότης μας κ. Σαραντάκος….

 160. Ριβαλντίνιο said

  @ Εαμοβούλγαρος

  «τον τοξεύσει πισώπλατα»

  Όχι πισώπλατα. Μούρη με μούρη τον έφαγε.

  Μόνο ο Απόλλωνας χτύπησε τον Πάτροκλο μπαμπέσικα.

 161. IA said

  Πάντως οι συνδικαλιστες του Συριζα δεν ειχαν προβλημα να συνεργαστουν με τον διαβολο προκειμενου να αντιπαρατεθουν στο ΠΑΜΕ

  Τη μέρα που κατατέθηκε το ψηφοδέλτιο της «Ριζοσπαστικής Ενότητας Μεταλλεργατών», δύο μόλις μέρες μετά τη μαζική Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου, ως υποψήφιοι εμφανίζονταν επίσης ο Περικλής Πατσιαούρας και ο Γιώργος Ζιοβίρης.
  Οι δυο τους είναι εργαζόμενοι στη Χαλυβουργία του Μάνεση στον Ασπρόπυργο, μόνιμοι απεργοσπάστες, πολέμιοι της απεργίας, μηνυτές και μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη των ηρωικών χαλυβουργών. Αξιοποιώντας και τις δικές τους μαρτυρίες, τον περασμένο Απρίλη, το δικαστήριο καταδίκασε 24 από τους χαλυβουργούς σε 21 έως 23 μήνες φυλάκιση με αναστολή, για να τους τιμωρήσει και να «παραδειγματίσει» όλους τους εργάτες που αγωνίζονται.

  http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=8210234

 162. Σ-Α.ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ said

  Μήπως τό «Καταρχάς» που γράφεις, είναι λάθος; Έχω την εντύπωση πως το ορθό είναι «Καταρχήν. Άλλο πράγμα οι….Αρχές (παπάδες, χωροφύλακες, ο δήμαρχος…)

 163. Lenin loved pussy

 164. nestanaios said

  Το 1989, μετά την συμμαχία, ένας πολιτικός είχε πει «η αριστερά είναι τσόντα της δεξιάς».

 165. sarant said

  162: Καταρχάς σημαίνει «πρώτα-πρώτα, στην αρχή». Καταρχήν σημαίνει «όσον αφορά την ουσία ενός πράγματος» π.χ. Συμφωνήσαμε καταρχήν αλλά δεν έχουμε ακόμα υπογράψει το συμβόλαιο.

  Το «καταρχήν» χρησιμοποιείται και με τη σημασία του «καταρχάς», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το καταρχάς είναι λάθος.

 166. Βάγια said

  Νομίζω ότι αυτό το μοτίβο, με τη γιαγιά του διαβόλου/δράκου/γίγαντα που βοηθάει τον ήρωα ενάντια στο διάβολο/δράκο/γίγαντα υπάρχει σχετικά συχνά σε παραμύθια, ρώσικα, ελληνικά και γερμανικά, όχι μόνο σε αυτό που παρέθεσε ο αγαπητός συν-σχολιαστής παραπάνω.

 167. cristoba13 said

  Το 1989 στην Βουλή των Ελλήνων ο Χαρίλαος Φλωράκης είπε κάτι σχετικό, εννοώντας ότι ο σκοπός που υπηρετείται από την «συμμαχία» ήταν η «Κάθαρση», στην διερεύνηση του λεγόμενου «Σκανδάλου Κοσκωτά». Η Κυβέρνηση Τζανετάκη οδήγησε στο Ειδικό Δικαστήριο τους Παπανδρέου, Κουτσόγιωργα, και Τσοβόλα. Ο Φλωράκης ήξερε την παράδοση των σοσιαλ-μαρξιστών για το ζήτημα. Και βέβαια οκ ιδεολογικά άθεοι, που απορρίπτουν την θρησκεία, ως «το όπιο των λαών», και δι’ αυτής το ίδιο το πρόσωπο του Χριστού, δεν τους κοστίζει η όποια «συμφωνία» με τον «διάβολο». Πολύ πρόσφατα η συγκυβέρνηση ιδεολογικά αντίθετων κομμάτων βαφτίστηκε «έντιμη συνεργασία». Η παράδοση συνεχίζεται με καινοτομίες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: