Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Εορταστικά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 6 Δεκεμβρίου, 2014


Το ιστολόγιο γιορτάζει σήμερα, του Αγίου Νικολάου, αλλά η μέρα κάθε άλλο παρά ευφρόσυνη προοιωνίζεται -και όχι σε προσωπικό επίπεδο: εννοώ τον Ρωμανό που συνεχίζει τη δική του μάχη στην κόψη του ξυραφιού, την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, τις διάφορες φήμες. Και το κακό είναι πως αυτή η άγιορτη γιορτή πέφτει Σάββατο, μέρα που έχει καθιερωθεί να ανεβαίνει άρθρο με μεζεδάκια, δηλαδή εξ ορισμού άρθρο ευτράπελο.

antenaΒέβαια, κάποια από τα σημερινά θέματα έχουν σχέση με την υπόθεση Ρωμανού. Και μερικά δεν είναι για γέλια, αλλά για να εξοργίζεσαι. Παράδειγμα, το δελτίο ειδήσεων του Αντένα προχτές το βράδυ, που, όπως γράφτηκε, μετέδωσε την είδηση για την κατάληψη των γραφείων της ΓΣΕΕ συνοδεύοντάς την με πλάνα αρχείου που έδειχναν εκτεταμένα επεισόδια, φωτιές και δακρυγόνα, ενώ στην πραγματικότητα δεν είχε κουνηθεί φύλλο. Ντροπή και στην κεντρική παρουσιάστρια Μαρία Χούκλη, που, όπως γράφτηκε, δεν διαχώρισε τη θέση της, αναφέροντας έστω ότι προβάλλονται πλάνα αρχείου.

* Ένας άλλος τρόπος παραμόρφωσης της πραγματικότητας, αλλά στο Διαδίκτυο και όχι στην τηλεόραση, είναι να ανασύρονται παλιές ειδήσεις, είτε από λάθος είτε κακόπιστα. Τις τελευταίες δυο-τρεις μέρες, έχω δει πολλούς να αναρτούν στο Φέισμπουκ ένα ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, με τίτλο «Αποφυλάκιση για Κορκονέα, Σαραλιώτη«. Αν βέβαια το κλικάρει κανείς, βλέπει ότι το άρθρο είναι παλιό, του Ιουνίου 2010 (!) όταν οι δυο ήταν ακόμα υπόδικοι -αλλά οι περισσότεροι δεν κλικάρουν, και εξεγείρονται για την αποφυλάκιση του δολοφόνου ενώ δεν δίνεται εκπαιδευτική άδεια στον Ρωμανό. Ο Κορκονέας βεβαίως βρίσκεται στη φυλακή, αν και ο Σαραλιώτης έχει όντως αποφυλακιστεί αφού εξέτισε το προβλεπόμενο ποσοστό της ποινής του. (Και η Ελευθεροτυπία δεν βγαίνει αυτές τις μέρες έτσι κι αλλιώς).

* Και πάλι για την υπόθεση Ρωμανού, ποδαρικό στα μεζεδάκια από τον νεότευκτο ιστότοπο huffingtonpost.gr, που έβαλε τον εξής τίτλο στο άρθρο σχετικά με την επιστολή του Ρωμανού: Εμπόριο ελπίδας πουλά ο ΣΥΡΙΖΑ. Προσέξτε πόσα δημοσιογραφικά ατοπήματα υπάρχουν στο άρθρο αυτό: α) Δεν παρατίθεται ολόκληρη η επιστολή του Ρωμανού, αλλά μόνο ελάχιστα επιλεγμένα αποσπάσματα. β) Ο τίτλος του άρθρου είναι αντλημένος από… το υστερόγραφο της επιστολής Ρωμανού, δηλαδή δεν εκφράζει την ουσία του γράμματός του. και, γ) (αν και είναι παρωνυχίδα) ο τίτλος έχει σολοικισμό, διότι βέβαια ή κάνει εμπόριο ελπίδας ο ΣΥΡΙΖΑ ή πουλαει ελπίδες. Να πουλάει εμπόριο, δύσκολο. Όντως, ο νέος ιστότοπος ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις για να αποτελέσει έναν από τους στυλοβάτες του σημερινού ειδησεογραφικού τοπίου.

* Μεταφραστικό μαργαριτάρι πολλών καρατίων ανακάλυψε φίλος σε βιβλίο. Μου γράφει:

Το απόγεμα ήρθε ο γιος μου και με ρώτησε (εκτός συμφραζομένων) αν ξέρω το «Φοίνικα Χάνο». Απάντησα όχι, κι άρχισα να σκέφτομαι αν αυτό είναι ονοματεπώνυμο, ή αν κάποιος Χαν μπορούσε να θεωρηθεί ή να ονομαστεί Φοίνικας, ή τι τέλος πάντων. Η επόμενη ατάκα του γιου μου («κάποιος εξερευνητής…»), μ’ έκανε να δω, ολοφώτεινη, την τρομερή αλήθεια. …Μιλάγαμε για τον Άννωνα…

Το μεταφραστικό ατόπημα περιέχεται (ευτυχώς ή δυστυχώς) σε βιβλίο για έφηβους: «Ατρόμητοι Εξερευνητές» της Anita Ganeri, στη σειρά «Εξωφρενική βιβλιοθήκη» του μακαρίτη εκδοτικού οίκου «Ερευνητές», 2003.

Στη σελ. 38 διαβάζουμε επακριβώς: «Όμως, στα 500 π.Χ. περίπου, ένας Φοίνικας με τ’ όνομα Χάνο ταξίδεψε…¨.

Σημειωτέον ότι το όνομα μένει άκλιτο (παρακάτω λέει: «ο προβληματισμένος Χάνο δεν ήξερε…») – σωστό, άμα δεν ξέρεις περί τινος πρόκειται – θέλω να πω το «ο χάνος» είναι δικό μου, όπως το σκέφτηκα από την ερώτηση του γιου μου, σε αιτιατική.

Από την άλλη, να μια περίπτωση που η απλοποίηση (Χάνο αντί Χάννο) δημιουργεί πρόβλημα στην κατανόηση. Θέλω να πω, εγώ το άκουσα έτσι κι αλλιώς προφορικά – αλλά άμα έβλεπα κάπου γραμμένο «τον Χάνο» (χωρίς συμφραζόμενα ή χωρίς σαφή συμφραζόμενα) δεν θα καταλάβαινα ποιος ήταν, ενώ άμα έβλεπα «τον Χάννο» (κι ακόμα περισσότερο αν έβλεπα «ο Χάννο») θα το έπιανα αμέσως, νομίζω.

Για τον Άννωνα και τον περίπλου του έχουμε γράψει και στο ιστολόγιο. Κατά τα άλλα, παρακαλούνται οι υπεύθυνοι της Στρατιάς των Αγνώριστων να καταγράψουν τον Φοίνικα Χάνο στις δέλτους τους.

(Και, ναι, Καρχηδόνιος ήταν ο Άννων, αλλά το μπέρδεμα Φοινίκων και Καρχηδονίων είναι παλιό).

* Ποιος είναι ο «σύγχρονος άνθρωπος»; Τι καταλαβαίνετε όταν διαβάζετε αυτή τη φράση; Εγώ καταλαβαίνω τον άνθρωπο της εποχής μας, και γι’ αυτό ομολογώ ότι παραξενεύτηκα όταν διάβασα στο Βήμα τον τίτλο «Τα αρχαιότερα γνωστά σχέδια δεν δημιουργήθηκαν από σύγχρονο άνθρωπο«. Ο τιτλος μού φάνηκε αυτονόητη αλήθεια, σκέτη λαπαλισάδα: αν είναι αρχαία τα σχέδια, προφανώς δεν θα τα έκανε σύγχρονος άνθρωπος. Αλλά διαβάζοντας το άρθρο, διαπίστωσα ότι με τον όρο «σύγχρονος άνθρωπος» εννοείται ο Χόμο Σάπιενς (Homo Sapiens) και γκουγκλίζοντας είδα ότι και σε άλλα άρθρα του Βήματος χρησιμοποιείται η ορολογία αυτή.

* Μπορεί βέβαια να πρόκειται για ορολογία καθιερωμένη και να μπερδεύει μόνο εμένα που είμαι στούρνος και αμύητος. Πάντως, αν δείτε το κοχύλι που έχει χαράγματα στη μεγεθυμένη φωτογραφία, φαίνονται ολοκάθαρα ελληνικά γράμματα, Ι, Α, Λ. Πράγμα που σημαίνει ότι στα βάθη των αιώνων, πριν ακόμα από τον Χόμο Σάπιενς, προκατακλυσμιαίοι έλληνες είχαν φτάσει στην Ιάβα.

* Πλάκα κάνω, ε;

* Αν διαβάζει κανείς από το left.gr παρακαλείται να μου εξηγήσει για ποιον λόγο κριθηκε αναγκαίο να γραφτεί σε… πολυτονικό ο τίτλος «Όρθιοι και μόνοι μες στη φοβερή ερημία του πληθους«, σε πρόσφατο άρθρο. Μήπως επειδή είναι παρμένος από ποίημα; (είναι ο τελευταίος στίχος από το «Μιλώ» του Αναγνωστάκη). Αν υπάρχει η άποψη ότι τα ποιήματα πρέπει να πολυτονίζονται, διαφωνώ -κι εγώ και ο Αλέξης Πολίτης. Και αν κάποιος κάνει τον κόπο να πολυτονίσει τον τίτλο, έστω και με τα αντιαισθητικά και παράταιρα αυτά γράμματα, θα περίμενα να φροντίσει να βάλει τόνο στο «μας» στο ρητό: «Οι μεγάλοι μας φαίνονται μεγάλοι μόνο και μόνο επειδή είμαστε πεσμένοι στα γόνατα. Ας σηκωθούμε όρθιοι!», όπου αλλάζει το νόημα (οι μεγάλοι μας ή οι μεγάλοι φαίνονται σε μας; )

* Μου γράφει φίλος για άρθρο του in.gr όπου υπάρχει το απόσπασμα: «Ο Πάπας εκφράσθηκε στο πλαίσιο μιας ποιμενικής προοπτικής, ενώ ο πρόεδρος έβγαλε έναν πολύ πολιτικό λόγο», συνόψισε πολύ διπλωματικά για τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Βατικανού, ο ιερέας Φεντερίκο Λομπάρντι.»
Ίσως γυρεύω ψύλλους στ’άχυρα, αλλά «ποιμαντική» δεν είναι η pastorale προοπτική του Πάπα; ρωτάει ο φίλος μου. Και πιστεύω ότι έχει δίκιο.

* Φίλος που διαβάζει ξένες εφημερίδες, αναρωτήθηκε τις προάλλες αν η Γκάρντιαν προσέλαβε Έλληνες, ή έστω εισαγωγικομανείς, συντάκτες ύλης -διότι κρίνει περιττά τα εισαγωγικά στον τίτλο: Boris Johnson tries to calm ‘drunk’ passenger. Τι νόημα έχουν εδώ τα εισαγωγικά, ρωτάει. Θα έλεγα, κάνοντας τον δικηγόρο της εφημερίδας, ότι τα εισαγωγικά έχουν το νόημα «ο φερόμενος ως…» -δηλαδή, λένε για τον επιβάτη ότι ήταν μεθυσμένος, εμείς δεν έχουμε άποψη, απλώς μεταφέρουμε τι ειπώθηκε.

* Η πανωλεθρία με τα σύνθετα του -άγω, συνέχεια αριθ. 36245. Καθηγήτρια παιδιατρικής σε ραδιοφωνικό σταθμό: για να επανέλθουν οι τιμές της ορμόνης στο αίμα στο επίπεδο που θα ήταν αν τις παρήγαγε φυσιολογικά ο οργανισμός…

Παρατατικός χρειάζεται εδώ (δεν θα λέγατε «αν τις δημιούργησε ο οργανισμός», αλλά «αν τις δημιουργούσε»). Οπότε, παρήγε. Ή πάραγε. Ή έφτιαχνε. Πάντως όχι παρήγαγε.

* Ποιος είναι ο ποιητής που ειπε «Παλίρροια τα πράγματα τα ανθρώπινα»; Αν το γκουγκλίσετε, μπορεί και να συμπεράνετε πως το είπε ο Μίμης Ανδρουλάκης, διότι συνηθίζει να το λέει. Ας πούμε, προχτές είπε: Σε κάθε περίπτωση, να μην ξεχνούμε τον ποιητή που λέει «παλίρροια τα πράγματα τα ανθρώπινα», και τα πολιτικά και τα οικονομικά. Πρέπει να φοβούμαστε εύλογα, όταν οι πολλοί με μέθη και ευφορία τρέχουν όλοι μαζί ως κοπάδι σε μία κατεύθυνση και να είμαστε άφοβοι, τολμηροί, συνετοί, όταν πάλι οι πολλοί φοβούνται, τρέμουν από φόβο και πανικό και το βάζουν στα πόδια, στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.

Το ρητό είναι του Σέξπιρ από τον Ιούλιο Καίσαρα: There is a tide in the affairs of men, which taken at the flood leads on to fortune. Θάθελα να ψάξω τίνος είναι η μετάφραση, αλλά δεν προλαβαίνω.

* Στο ίδιο απόσπασμα, προσέξτε ότι οι πολλοί «τρέχουν όλοι μαζί ως κοπάδι». Παρακαλούνται οι υπέρμαχοι της διάκρισης του «ως» από το «σαν», ότι τάχα το «μιλάω ως ειδικός» διαφέρει από το «μιλάω σαν ειδικός», να μας πουν αν εδώ ο Ανδρουλάκης κάνει ή όχι παρομοίωση.

* Τις προάλλες είχα αφιερώσει άρθρο στον κ. Χρ. Γιανναρά και στην άποψή του ότι το μονοτονικό υπήρξε συμφορά «απείρως ολεθριότερη» από τη μικρασιατική καταστροφή. Αλλά τη βδομάδα που μας πέρασε είχαμε και νέα εμφάνισή του, σε συνέδριο για την ελληνική γλώσσα στην Κομοτηνή, που έγινε μάλιστα υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας (άρα, σε ένα βαθμό έγινε με δημόσιο χρήμα).

Μιλώντας μπροστά σε άδεια καθίσματα, όπως βλέπετε κι από τις φωτογραφίες, ο κ. Γιανναράς έκανε τη νηφάλια διαπίστωση ότι ο ελληνισμός τελειώνει ιστορικά και ότι ως απάντηση στην κρίση θα έπρεπε να προταχθεί η εισαγωγή των αρχαίων ελληνικών στο δημοτικό. Τον δικό του εύθυμο τόνο έδωσε και ο κ. Σαράντος Καργάκος, που μεταξύ άλλων κατάγγειλε: Είναι θλιβερή η γλωσσική μας κατάπτωση όταν σκέφτομαι ότι ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Αθήνα, κατά παράβαση του Συντάγματος αρχίζει την διδασκαλία των Γκριγγλις…Αν θελήσει κάποιος να διδάξει Αρχαία Ελληνικά ενδέχεται να υποστεί κυρώσεις και να διαταχθεί και ΕΔΕ…

Για όποιον δεν κατάλαβε, ο Καργάκος καταγγέλλει κάτι που διάβασε στο… Κουλούρι, τον σατιρικό ιστότοπο με ψεύτικες ειδήσεις!
* Θα μου πείτε, μιλάμε για τον «διανοούμενο» που έβγαλε ολόκληρο βιβλίο επειδή πίστεψε μια φάρσα του 1928, που παρουσίαζε τον Καβάφη, μαζί με έναν ορκισμένο εχθρό του και με γνωστούς κομμουνιστές της Αλεξάνδρειας να υπογράφουν χαιρετισμό προς το ελληνικό φασιστικό κόμμα, και η οποία διαψεύστηκε, και όταν του υποδείχτηκε η γκάφα του αρνήθηκε να το παραδεχτεί -οπότε είναι πολύ λογικό να χάψει αμάσητη και την τρολιά του Κουλουριού ότι τάχα το Deree αρχίζει υποχρεωτικό μάθημα στα greeklish.
* Και κλείνω με έναν τίτλο που μου προκάλεσε πολύ γέλιο. Πρωτόπαππας: Η δυσαρέσκεια του ΔΝΤ ίσως οφείλεται και σε μένα που ήμουν σκληρός. Δεν βάζω τη φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο γιατί μπορεί να παγώσει το αίμα σας.

347 Σχόλια προς “Εορταστικά μεζεδάκια”

 1. Να, εδώ στο σπίτι, ετοιμάζοντας κάποια πράγματα στο QGIS, βρήκα την ευκαιρία να παλιμπαιδίσω κι εγώ λιγάκι, με ένα ανούσιο σχόλιο.

 2. physicist said

  Χρόνια Πολλά, Νίκο!

 3. physicist said

  Πολλές ευχές σε όσους γιορτάζουν σήμερα.

 4. Νέο Kid Στο Block said

  Xρόνια πολλά σε όλους τους Νικόλες του ιστολογίου (εμφανείς και αφανείς,παλαιούς τε και νέους, άκτιβ και ινάκτιβ…) άντε και στο Νικοκύρη μας!

 5. Νέο Kid Στο Block said

  Λυπάμαι που θα το πω (επικρέμεται και η μήνις του Βlog ό,τι νάναι…) αλλά έχω από καιρό σχηματίσει την εντύπωση πως το I.Q του κυρίου Σαράντου (not to be confused with Sarantakos!!) πρέπει να είναι εξαιρετικά χαμηλό (βαριά 80). Τουλάχιστον, αν ισχύει αυτό, δεν θα ισχύει πως οι ανοησίες και οι γκάφες που κάνει είναι ηθελημένες,πράγμα πολλαπλώς προσβλητικότερο γι’αυτόν.

 6. Προλάβατε! καλημέρα! Κι εγώέγραφα αλλού. Τέλος πάντων!

  Γιά να δούμε τι γράφει σήμερα

 7. Εν αρχή ην…ο Νικοκύρης και αιι ευχαί επί τη ονομαστική εορτή…

  αστη συνέχεια, εκεί με τον Ανδρουλάκη τα εντός εισαγωγικών είναι όμοια αντί να διαφέρουν

 8. Αλήθεια ΄΄οσοι αντί για το εισήγαγα προτιμούν το εισήξα, τα εισαγωγικά τα λέμε εισαξικά ;;

 9. spiral architect said

  Καλημέρα και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες. 🙂

  Αρχίζοντας από το τέλος:

 10. Και κάτι άλλο έγραψε η Γκάρντιαν…

  http://www.paok24.com/podosfairo/5109/o-guardian-egrapse-me-onomata-kai-marinaki

 11. spiral architect said

  Νεκρός βρέθηκε στο διαμέρισμά του ο Μένης Κουμανταρέας http://t.co/86hRTqzPiq via @sharethis

 12. alexisphoto said

  Χρόνια πολλά και καλά.
  Στον Νικοκύρη και σε όλους τους Νίκους της μπλοκοπαρέας.
  Καλημέρες

 13. Από το άρθρο

  * Η πανωλεθρία με τα σύνθετα του -άγω, συνέχεια αριθ. 36245. Καθηγήτρια παιδιατρικής σε ραδιοφωνικό σταθμό: για να επανέλθουν οι τιμές της ορμόνης στο αίμα στο επίπεδο που θα ήταν αν τις παρήγαγε φυσιολογικά ο οργανισμός…

  Παρατατικός χρειάζεται εδώ (δεν θα λέγατε «αν τις δημιούργησε ο οργανισμός», αλλά «αν τις δημιουργούσε»). Οπότε, παρήγε. Ή πάραγε. Ή έφτιαχνε. Πάντως όχι παρήγαγε.

  Από Λεώνικο

  Αγαπητέ Σερ Σαρ, με όλο το σεβασμό και την αγάπη που σου έχω, νομίζω ότι πρέπει να σκάπτεσαι δυο και τρεις φορές όταν παίζεις με το άγω.

  Η κ τάδε δεν είπε ‘τότε παρήγε ο οργανισμός και δεν παράγει τώρα’ αλλά είπε «που θα ήταν ΑΝ τις παρήγαγε» και αυτό το ΑΝ θ’έλει υποτακτική, που ως γνωστόν ο παρατατικός δεν έχει, οπότε μπαίνει υποτακτική αορίστου, ο οποίος αόριστος ΔΕΝ συμπίπτει με τον past παρά μόνο στην οριστική. Εάν το παράδειγμά σου, με το οποίο υποτίθεται ‘ξέσκισες’ την εν λόγω το είχες βάλει σε τρίτο ενικό, κι έκανες τον κόπο να το σκεφτείς περισσότερο, θα έβλεπες (κι εδώ το ‘έβλεπες’ είναι υποτακτική του είδα και όχι παρατατικός του βλέπω) ότι ορθώς ομίλησε η κυρία, που δενν την ξέρω.

  Κατέβασε, λοιπόν, ένα νούμερο!

 14. LandS said

  Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες. Μεταξύ αυτών και ο Ρωμανός, για τον οποίον δεν πρέπει να μείνουμε μόνο στις ευχές.

  Πουλάει κάποιος εμπόριο όπως (μπορεί και να) πουλάει τρέλα;
  Θέλω να πω ότι το άρθρο της καλής ιστοφημερίδος μπορεί και να θέλει να πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει εμπόριο ελπίδας, παριστάνει, το παίζει ότι κάνει εμπόριο ελπίδας.

  Πρωτόπαππας ο ΔΝΤσκιάχτης.

 15. # 11

  Ωχ, τελευταία φορά που τον είχα δει καθισμένο στην Φ.Νέγρη με δυο νεαρούς το είχα γράψει εδω στα σχόλια

 16. αν εδώ ο Ανδρουλάκης κάνει ή όχι παρομοίωση

  Εδώ ‘εχεις δίκιο. Οι άνθρωποι τρέχουν σαν κοπάδι

  Για να σε γλυκάνω… αν και δεν το χρειάζεσαι. Γιορτάζεις και σήμερα κι ας μην σε γιορτάζω εγώ! Εσύ γιόρταζε πάντως….

 17. #!6
  Λεώ-νικε τέτοια μέρα αντί για ευχές σου πρέπουν…βρυχηθμοί !!

 18. Θα το παίξω Καργάκος, επειδή έχω λίγες τύψεις για το @13. Τύψεις είπα, όχι ότι μετάνοιωσα…

  Ας έχουμε το νού μας πάντως…. Μπορεί σήμερα να ήταν τρολιά και αύριο να μην είναι. Και μετάνα βγάλουν κι ένα Deltio και κάτι Simeivsis και μετά ένα Vohithima και ξαφνικά νασου πουν: ΝΑ ΔΕΝ ΕΊΣΑΙ ΚΑΛΆ! ΤΩΡΑ…. ΠΟΥ ΖΕΙΣ ΚΑΗΜΈΝΕ; ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΕ. ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ!

 19. emma said

  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ κι απο μένα δημιουργικά με υγεία

 20. cronopiusa said

  Xρόνια πολλά, πολύχρωμα, δημιουργικά στο Νικοκύρη μας!

  ένα επίκαιρο δωράκι:

  για τους Ρωμανολόγους:

  για το Νίκο Ρωμανό:

  και για όλους τους Νικόλες του ιστολογίου:

 21. Πέπε said

  Χρόνια πολλά!

  @13: Όχι Λεώνικε, κάνεις πολλαπλό λάθος.

  Πρώτον, το «αν» δε συντάσσεται υποχρεωτικά με αιτιατική αλλά μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις. Λέμε «αν έρθεις» (πράγμα που προς το παρόν ούτε συνέβη ούτε δε συνέβη: στο μέλλον θα δούμε αν τελικά έρθεις ή όχι), λέμε όμως και «αν ήρθες» (πράγμα που ο γράφων δε γνωρίζει αν συνέβη ή όχι αλλά αυτό δεν αλλάζει τό ότι όντως είτε συνέβη είτε δε συνέβη: Αν ήρθες στην τάδε εκδήλωση θα άκουσες ότι…), και «αν ερχόσουν» και «αν είχες έρθει» που δε συνέβησαν. Από τα τέσσερα παραδείγματα, μόνο το πρώτο είναι υποτακτική.

  Δεύτερον, οι τύποι της υποτακτικής υπάρχουν κυρίως στον αόριστο (έρθεις, δεις, παραγάγεις ή έστω παράξεις). Ιστορικά υποτακτική έχει κι ο ενεστώτας, καθώς και ο παρακείμενος, αλλά αφού δε διαφέρει σε τίποτε από την οριστική είναι συζητήσιμο αν θα δεχτούμε ότι εξακολουθεί να υπάρχει. Σε κάθε περίπτωση ούτε το παρήγαγε ούτε το έβλεπες είναι ή ήταν ποτέ υποτακτικές.

 22. Πέπε said

  @21 > > με αιτιατική

  Με υποτακτική, παραδρομή

 23. tamistas said

  Νικοκύρη και νικάρηδες, χρόνια πολλά!

 24. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλημέρα!
  Για τη δολοφονία του Κουμανταρέα τα μάθατε, να και μεζεδάκια από την παρουσίαση του θλιβερού συμβάντος στην ιστοσελίδα του Σταρ. Αυτά τα παιδιά είναι τόσο ανελλήνιστα; Κι αν, γιατί;
  »Από το 1982 μέχρι και το θάνατό ασχολούτο, αποκλειστικά από τη συγγραφική του δραστηριότητα.

  Ήταν βιωματικός συγγραφέας και η γραφή του ήταν συνηθισμένη να κινείται μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας.»

 25. Spiridione said

  Πραγματικά άγιορτη γιορτή σήμερα, τι άλλο θα συμβεί; Τέλος πάντων χρόνια πολλά στον Νικοκύρη και σε όσους άλλους γιορτάζουν.

 26. LandS said

  16. Και αν ο Ανδρουλάκη λέει «ως κοπαδι» επειδή θεωρεί ότι υπάρχουν ανθρώπινα κοπάδια; Ως κοπάδι και σαν Κοινωνία ένα πράμα;
  Αλλιώς: Η χρήση της λέξης κοπάδι στη συγκεκριμένη πρόταση δεν αρκεί; Πρέπει να διευκρινίσει αν είναι παρομοίωση;

 27. Γς said

  >ότι τάχα το «μιλάω ως ειδικός» διαφέρει από το «μιλάω ως ειδικός»

  ;

 28. Jimakos said

  Σ’αυτό το βλόγιο που’ρθαμε, λίκνο να μη ραγίσει
  κι ο Νικοκύρης του βλογιού, χρόνια πολλά να ζήσει!

 29. Χρόνια πολλά και δημιουργικά στο Νικοκύρη και τους νικάρηδες

  (και ειρηνικά σ’ εμάς, ‘δώ χάμου στα Εξάρχεια)

 30. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Χρόνια πολλά και παραγωγικά, Νίκο και σε όλους τους μπλογκόφιλους Νίκους και Νίκες που καλύπτονται από ψευδώνυμα (..και μισά χρόνια πολλά στον Λεώ-Νικο!)

 31. Παναγιώτης Κ. said

  @11.Spiral, από σένα το πληροφορήθηκα και μου έφερε στενοχώρια το δυσάρεστο αυτό γεγονός.
  Ψηλά βουνά βαθιές χαράδρες.Δεν έχω κάτι άλλο να πω.

 32. Ένας Χασάπης από τα Παλιά said

  Χρόνια Πολλά και καλά Νίκο. Πάντα δημιουργικός. Χρόνια πολλά και στους λοιπούς/ές εορτάζοντες/ζουσες.

  Τα περί σύγχυσης Καρχηδονίων-Φοινίκων δεν είμαι σίγουρος πως τα καταλαβαίνω. Οι πρώτοι (τουλάχιστον η άρχουσα τάξη καταγωγικά και το σύνολο πολιτισμικά όσον αφορά το high culture παρά την όποια ενσωμάτωση βορειοαφρικανών) ήταν υποσύνολο των δευτέρων και η Καρχηδόνα για κάμποσο καιρό χρηματοδοτούσε τη μαμά Τύρο.

 33. Νέο Kid Στο Block said

  Παλιά πάντως «Χάνος» ήταν ο Καν (Τζένγκις, Κουμπάι κι όλα τα συναφή.)

 34. Γς said

  Και παραλίγο να έψαχνα πότε γιορτάζει ο άγιος Φλώρος.

  http://caktos.blogspot.gr/2013/04/blog-post_7.html

 35. Νέο Kid Στο Block said

  33. Κουμπλάι.

 36. Παναγιώτης Κ. said

  Νικοκύρη, χρόνια πολλά και να παραμείνει αμείωτη η όρεξή σου για την διατήρηση αυτού του ιστολογίου.

 37. Παλαιών Πατρών Ιωάννης said

  Χρόνια πολλά, xιλιόχρονος!

  > τα εισαγωγικά έχουν το νόημα «ο φερόμενος ως…»

  Ακριβώς.
  «drunk» = allegedly drunk
  Συνηθίζεται πολύ σε τίτλους λόγω έλλειψης χώρου.

 38. Χασάπη, εσύ θα μίλαγες δηλαδή για τον Φοίνικα Αννίβα; (Προκαταβολικά, ξέρω ότι οι Ρωμαίοι δεν θα είχαν πρόβλημα).

 39. Πάνος με πεζά said

  ασχημη σημερινη ειδηση,η απωλεια του Μενη Κουμανταρεα,υπι αγνωστες συνθηκες…

 40. Left said

  Αγαπητέ Ιστοϊδιοκτήτη και χορηγέ γνώσεων (τη συνδρομή και/των σχολιαστών) Χρόνια πολλά και καλά.

 41. spiral architect said

  Απανωτά μεζεδάκια ασυνταξίας σε μια μόνο πρόταση ανάρτησης του ελληνικού huffingtonpost.gr:

  Η "πράσινη" γάτα που έκανε την εμφάνισή της στο παραθαλάσσιο θέρετρο Varna της Βουλγαρίας δεν είναι μετάλλαξη ενός ραδιενεργού εργοστασίου κοντά στην περιοχή αλλά έπεσε θύμα ενός κακόγουστου αστείου.

  – Υπάρχει ραδιενεργό εργοστάσιο στη Βάρνα; Μήπως είναι πυρηνικό;
  – Το εργοστάσιο μεταλλάχθηκε σε πράσινη γάτα; 😮
  – Ποιος έπεσε θύμα κακόγουστου αστείου; Η πράσινη γάτα ή το εργοστάσιο;

 42. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα και τα δεύτερα σχόλια και τις ευχές σας! Να με συμπαθάτε, χτες το ξενύχτησα και σήμερα το πρωί με πλάκωσε το στρώμα.

  Η άγιορτη γιορτή συμπληρώθηκε από τη θλιβερήν είδηση για τον θανατο του Μένη Κουμανταρέα.

  Ευχαριστώ και για τη διόρθωση μεταξύ ως και σαν.

  1: Είδες;

  7: Σωστα.

  13: Λεώνικε, σου απάντησε πιο κάτω ο Πέπε. Αλλά για να μην έχεις απορία, αντί «παράγουν» βάλε «φτιάχνουν». Θα πεις «αν εφτιαξε»; Όχι.

  14: Υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο 🙂

  20: Δεν τοξερα το πρώτο τραγουδάκι.

  24: Ωχ!

  32-38: Ναι, αυτό εννοούσα

  41: Και επιπλέον γιατί η Βάρνα με λατινικά;

 43. Νέο Kid Στο Block said

  41. Tι να πρωτοθαυμάσει κανείς! Την ασυνταξία του «μεταφραστή» ή την ηλιθιότητα των ανθρώπων που σαν πρώτη εξήγηση υποθέτουν τη …μετάλλαξη, αντί για κάποιον τσογλαναρά που έβαψε τη γάτα ή έστω την ατυχία να πέσει η ίδια σε κανα κουβά με χρώμα. Αυτό το ξυράφι του Όκαμ πρέπει να διδάσκεται υποχρεωτικά στα σχολεία γμτ…

 44. Γς said

  41:
  >μετάλλαξη ενός ραδιενεργού εργοστασίου

  και σε τι να μεταλλάχθηκε το εργοστάσιο;

  Βαμμένη κι η πράσινη γάτα. Σαν εκείνο το σπουργιτάκι

 45. Ένας Χασάπης από τα Παλιά said

  (38) Θα ήταν σα να έλεγα ο Έλληνας (αντί Σπαρτιάτης) Βρασίδας. Άσκοπο. 🙂 Αλλά μια και αναφέρθηκες στον παιχταρά θυμήθηκα το δούλεμα που έριξε στο νικητή του Σκιπίωνα τον Αφρικανό:
  It is said that at one of their meetings in the gymnasium Scipio and Hannibal had a conversation on the subject of generalship, in the presence of a number of bystanders, and that Scipio asked Hannibal whom he considered the greatest general, to which the latter replied, «Alexander of Macedonia.»

  To this Scipio assented since he also yielded the first place to Alexander. Then he asked Hannibal whom he placed next, and he replied, «Pyrrhus of Epirus,» because he considered boldness the first qualification of a general; «for it would not be possible,» he said, «to find two kings more enterprising than these.»

  Scipio was rather nettled by this, but nevertheless he asked Hannibal to whom he would give the third place, expecting that at least the third would be assigned to him; but Hannibal replied, «To myself; for when I was a young man I conquered Spain and crossed the Alps with an army, the first after Hercules. I invaded Italy and struck terror into all of you, laid waste 400 of your towns, and often put your city in extreme peril, all this time receiving neither money nor reinforcements from Carthage.»

  As Scipio saw that he was likely to prolong his self-laudation he said, laughing, «Where would you place yourself, Hannibal, if you had not been defeated by me?» Hannibal, now perceiving his jealousy, replied, «In that case I should have put myself before Alexander.» Thus Hannibal continued his self-laudation, but flattered Scipio in a delicate manner by suggesting that he had conquered one who was the superior of Alexander.

 46. spiral architect said

  @42ια, 43: Το ωραίο είναι ότι η ανάρτηση είναι επώνυμη. 😉

 47. Ένας Χασάπης από τα Παλιά said

  Ξέχασα την διαδικτυακή παραπομπή:
  http://www.livius.org/ap-ark/appian/appian_syriaca_02.html

 48. # 39

  πιστεύω πως θα μοιάζουν με του Σεργουλόπουλου

 49. spiral architect said

  @42β: … θλιβερήν είδηση …
  Εχω παρατηρήσει ότι, τηρείς την προσθήκη τελικού ν πριν απο φωνήεν της επόμενης, αν και (μάλλον) δεν το προφέρεις.

 50. Γς said

  44:
  >Αυτό το ξυράφι του Όκαμ πρέπει να διδάσκεται υποχρεωτικά στα σχολεία γμτ…

  Αμ, δεν είναι πάντα έτσι.
  Το ξυράφι του Οκάμ, στις φειδωλές [paesimony] μεθόδους δεν λέει πάντα την αλήθεια.
  Και θυμάμαι τον φίλο μου Joe Felsenstein, που έλεγε ότι η εφαρμογή του ξυραφιού αυτού στην [βιολογική] εξέλιξη πολλές φορές καταλήγει στο ότι δεν υπάρχει εξέλιξη

 51. Γς said

  50 -> 43

 52. stratosbg said

  Reblogged this on a hairless ape.

 53. Νέο Kid Στο Block said

  Αηδίες..! Πολύ χρήσιμο το ξυράφι στις πλείστες των περιπτώσεων. Ας πούμε θα είχε προφυλάξει το φίλο σου τον πανηλιθιο Μήτσο απ’το να βάψει το πουλάκι το κακόμοιρο 😦 γιατί θα είχε σκεφτεί πως είναι πιθανότερο να ψοφήσει αυτό, παρά να περάσει για καναρίνι ακόμα και στον ηλιθιοδέστερο των καραβανάδων…)

 54. Γς said

  48:

  Μπράβο ρε Τζι.
  Φτου σου!

  Είναι ανάγκη να λες [και να γράφεις] αυτά που σκέφτεσαι σε τέτοιες περιπτώσεις.

  Φτού σου! Να μην σε ματιάξουμε.

 55. RaspK said

  Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η φράση «σύγχρονος άνθρωπος» αναφέρεται μόνο στο είδος H. sapiens, αλλά δεν είναι και η καλύτερη εκφρασιολογική επιλογή.

 56. sarant said

  49: Ναι, αν και όχι πάντα τις χασμωδίες τις αποφεύγω.

 57. Κασσάνδρα said

  Ευχές και από μένα Νικοκύρη.
  Να είσαι καλά και να ευφραίνεις το μυαλό μας, με τις αναρτήσεις σου.

 58. Γς said

  53:
  Καλά. Πες ότι θέλεις.

  Και ψάχνω να βρω καμιά φωτό από κείνες τις αντι-Οκαμ-ψυραφικές, που εξηγούν κάποιο συμβάν,
  Που άνοιξε η πόρτα που παρέσυρε τη σκούπα, που έπεσε το σκουπόξυλο στο τραπέζι, που χτύπησε το φλιτζάνι, που πετάχτηκε το κουταλάκι που που ….Αλλά δεν βρίσκω

 59. Γς said

  55:
  Homo sapiens [Άνθρωπος ο Έμφρων]

  Υπάρχει βέβαια κι ο σκεπτόμενος. Κάτι σαν τον Le Penseur του Auguste Rodin:

 60. Χασάπη, κι ο Πλούταρχος δεν την έχει κάπου στους Βίους αυτή την ιστορία;

 61. takis#13 said

  χρόνια πολλά Νίκο

 62. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια και τις ευχές!

  59: Από πού είναι αυτή η φωτογραφία;

 63. Ριβαλντίνιο said

  Χρόνια πολλά !

 64. Γς said

  62 β:

  απ το χταπόδι

 65. Πέπε said

  @41: Ναι, αλλά μας αποκρύψατε το σημαντικότερο: (Ή, όπως συνηθίζουμε να λέμε εδώ: «Γιατί άραγε ο χριστιανούλης Spiral Architect αποκρύπτει από τους αναγνώστες του παρόντος ιστολογίου ότι…;»)

  «Σύμφωνα με τοπικά μέσα η γούνα της γάτας πρασίνισε χάριν του πράσινο χρώμα ενός εγκαταλελειμμένου γκαράζ όπου συνηθίζει να κοιμάται.»

  Μετά από όλα αυτά, για μένα το Μυστήριο Της Πράσινης Γάτας παραμένει άλυτο και μυστηριωδέστερο παρά ποτέ. Για να μη σχολιάσω πόσο μυστηριώδη βρίσκω την επιλογή να δημοσιευτεί ολωσδιόλου η είδηση ότι μια πράσινη γάτα στη Βουλγαρία δεν ήταν στ’ αλήθεια πράσινη αλλά βαμμένη…

 66. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Του Άι Νικόλα σήμερα και χρόνια πολλά στους Νίκους και τις Νίκες της ζωής μας.Του Νικοκύρη πρωτίστως εδώ, διαλεχτές ευχές για υγεία και δύναμη, ψυχής τε και σώματος καθώς και στους παροικούντες στο μπλόγκι ετούτο.
  Γς, χρόνια πολλά του γιου σου και ευλογία στο δρόμο του τώρα που σάς έφυγε πάλι για τα ξένα όπως κατάλαβα.

 67. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  48. Του Φώτη; αυτός που έκανε γιο με παρένθετη;

 68. sarant said

  64: Σωστά, με μπέρδεψε η τηλεόραση -την είχα ξεχάσει. Και χρόνια πολλά για τον Νίκο.

  65: 🙂 🙂

  66: Νάσαι καλά Έφη!

 69. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Xρόνια πολλά Νίκο, με υγεία και όραμα.
  Επίσης χρόνια πολλά σε όλους τους Νίκους και τις Νικολέτες του ιστολογίου.

  Να πώ εδώ οτι δεν είναι σωστό να λές οτι μίλησε σε άδεια καθίσματα ο Γιανναράς, εγώ είδα στην φωτογραφία δύο ανθρώπους και ένα φάντασμα που ειδικά αυτό τον άκουγε με προσήλωση.

  Για τον Πρωτόππαπα θα πώ μόνο οτι είναι πολύ έξυπνος, ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ.

 70. @21 Πέπε, μου είσαι πολύ συμπαθής. Η υποτακτική κρύβεται από το γεγονός ότι καταργήσαμε την ορθγραφικής της διαφοροποίηση και όχι τη χρήση της. Δεν είναι συζητήσιμο αν υπάρχει, και το παράδειγμά σου είναι εσφαλμένο. Το αν έρθεις και το όταν έρθεις και το απλό θα έρθεις, γράφονταν με η.

  Έχω απόλυτο δίκιο σε αυτό που έγραψα. Μπορούσα να το κάνω λιγότερο θορυβωδώς. δεν χάθηκε και τίποτα. Αλλά ‘παραγάγει’ ή ‘παράξη’ έπρεπε να πει η γυναίκα.

 71. Χρόνια πολλά κι από μένα!

 72. nickel said

  Πλάκα έχει: εγώ ερχόμουν εδώ, εσύ πήγαινες στο άλλο. Γεροί να είμαστε, να τα λέμε κι από κοντά κι από μακριά. Και πάντα να σε εμπνέει ο ορθός λόγος και ο ευγενικός!

 73. Ένας Χασάπης από τα Παλιά said

  (60) Καλή μνήμη έχεις Δύτη:
  http://books.google.com/books?id=7zwwAAAAYAAJ&pg=PA195&lpg=PA195&dq=Plutarch+Scipio+Hannibal+Pyrrhus&source=bl&ots=2u2fLFrhQM&sig=OHCaaFsDjbZGNp0JVr2I4vMTOlw&hl=en&sa=X&ei=1uqCVIOkCIKrNsGZg5AB&ved=0CEkQ6AEwBg#v=onepage&q=Plutarch%20Scipio%20Hannibal%20Pyrrhus&f=false

 74. sarant said

  72: Ναι, έχει πλάκα -αλλά δεν ηλετρακάραμε!

  71: Νάσαι καλά!

  70: Δεν έχεις δίκιο. Πάμε πάλι.

  Η παιδίατρος είπε: για να επανέλθουν οι τιμές της ορμόνης στο αίμα στο επίπεδο που θα ήταν αν τις παρήγαγε φυσιολογικά ο οργανισμός…

  Να αλλάξουμε ρήμα, να βάλουμε το «φτιάχνω».

  Τι διαλέγεις;

  Α. για να επανέλθουν οι τιμές της ορμόνης στο αίμα στο επίπεδο που θα ήταν αν τις έφτιαχνε φυσιολογικά ο οργανισμός…

  Β. για να επανέλθουν οι τιμές της ορμόνης στο αίμα στο επίπεδο που θα ήταν αν τις έφτιαξε φυσιολογικά ο οργανισμός…

  Γ. για να επανέλθουν οι τιμές της ορμόνης στο αίμα στο επίπεδο που θα ήταν αν τις φτιάξει φυσιολογικά ο οργανισμός…

  Τι διαλέγεις;

  Εγώ θα βάλω το Α. Και αν βάλω το Α (παρατατικός) πρέπει να πω «παρήγε» ή «πάραγε» σε περιπτωση που θέλω να χρησιμοποιήσω το «παράγω», όχι «παρήγαγε».

 75. @42 Αγαπητέ ΣΣ μην παρασύρεσαι απο ελλειπτικά ρήματα όπως το φτιάχνω ή ρήματα στα οποία σήμερα ο παρατατικός και ο αόριστος συμπίπτουν.

  Θα έλεγα στα επίπεδα που θα ήσαν αν τις δημιουργούσε ο οργανισμός. Πρόκειται για υποτακτική αορίστου..

  Και ο Πέπε δεν μυ απάντησε. Μπερδεύτηκε κι αυτός. Αμφισβήτησε και την ύπαρξη της υποτακτικής.

 76. spiral architect said

  @59, 62:

  Αρχική ημερομηνία, ώρα 2014:11:04 22:16:22
  Χρόνος έκθεσης 1/8
  Τιμή F f / 4.20
  Πρόγραμμα έκθεσης Normal program
  Βαθμίδα ταχύτητας ISO 800
  Κατάσταση μέτρησης Pattern
  Φλας Flash did not fire
  Εστιακό μήκος 11.90mm
  Ισορροπία λευκού Auto white balance
  Μάρκα SAMSUNG
  Μοντέλο WB250F/WB251F/WB252F

  Exif Viewer, φωτογράφος speaking 😉

 77. Και να φανταστείς, έγραφα πριν βγει το @76. Και αν τις έκανε, και αν τις έφτιαχνε, αλλά και αν τις δημιουργούσε

 78. sarant said

  75: Αν θα πεις «αν τις δημιουργούσε» (που συμπίπτει με τον παρατατικό του ρήματος), τότε θα πεις «αν τις παρήγε», όχι «αν τις παρήγαγε». Όπερ έδει δείξαι.

 79. sarant said

  76: Όλα στο φως!

 80. Ριβαλντίνιο said

  @ 5 Νέο Kid Στο Block
  Όχι, απλώς πλέον είναι «πολύ ηλικιωμένος για την ηλικία του». 🙂

  ——————————————

  «και όταν του υποδείχτηκε η γκάφα του αρνήθηκε να το παραδεχτεί»

  Δηλαδή πώς δικαιολογήθηκε ? Έχουμε κάτι να δούμε ( έγραψε ή είπε κάτι ) ? Ή αδιαφόρησε τελείως ?

 81. ππαν said

  Χρόνια πολλά!

 82. Νέο Kid Στο Block said

  Ασφαλώς έχει δίκιο ο Νικοκύρης και άδικο ο Λεώνικος στο θέμα του παρήγα (πάραγα) ή παρήγαγα(πάραξα).

 83. Γς said

  76:
  Δεν το φανταζόμουν.

  Μπράβο του Exif Viewer.

  Και του φωτογράφου [του speaking]

 84. Λεώνικε, errare humanum est, perseverare diabolicum. Έχεις πέρα για πέρα άδικο σ’αυτά που έγραψες στο 13. Όχι γιατί υπάρχει ή δεν υπάρχει πια υποτακτική, ζήτημα αμφιλεγόμενο και πάντως (σ’αυτό συμφωνώ) άσχετο με την όποια ορθογραφική επιλογή, αλλά διότι από τον Όμηρο μέχρι σήμερα, στους υποθετικούς λόγους τους αντίθετους του πραγματικού η υπόθεση εκφέρεται με παρατατικό: «ει μη αυταί εβούλοντο, ουκ αν ἡρπάζοντο» [Ηρόδοτος], «αν είχα λεφτά [αλλά δεν έχω], θα αγόραζα αυτοκίνητο», και ομοίως «αν ο οργανισμός παρήγε (=σχημάτιζε, έφτιαχνε) φυσιολογικά ορμόνες, οι τιμές τους στο αίμα θα ήταν …»

 85. Παρά την υπόσχεσή της ότι μετά από το φαγητό θα πηγαίναμε (παρατατικός) βόλτα, η γυναίκα μου αποφάσισε (αόριστος) να πάει στο κομμωτήριο.
  Έτσι κι εγώ για να την πειράξω (αόριστος) της είπα (αόριστος) ένα τραγουδάκι:

  Αν μ’ αγαπούσες όσο σ’ αγαπώ, αν μ’ αγαούσες (παρατατικός)
  θά ‘ταν (παρατατικός) ο κόσμος όνειρο γλυκό, αν μ’ αγαούσες (παρατατικός)
  και προφανώς θα της μιλούσε, θα την κοιτούσε, θα την πρόσεχε, θα την περιποιόταν κ.ο.κ. (όλα παρατατικός)

  Συνεπώς στα @13 και τα υπόλοιπα είχα πάθει μια κρίση ΠΑΤ (=πεισματικής ανυποχώρητης τύφλωσης).

  Το συντακτικό της ΝΕ τα λέει όπως τα λέτε (αλλά κρατάει τη χρήση της υποτακτικής)

  Συναπώς ζητώ συγνώμη για την ξεροκεφαλιά μου.

  Κι ένα μπούμερανγκ. ‘αν δημιουργούσε’ είναι επίσης παρατατικός.

  Είπαμε… ΠΑΤ

  Φυσικά θα το βάλω και σε θέση μείζονος αναγνωσιμότητος

 86. @84 Άγγελε, έχεις δίκιο. όταν έγραφα δεν είχα δει το σχόλιό σου.

  Το ίδιο ισχύει και για τυχόν άλλους που με κατσάδιασαν πιο πάνω, αλλά λέρχεται η γυναίκα μου και πρέπει να με βρει ντυμένο.

  Μερικές φορές παρακάνω τον ξύπνιο!!!!

  Ζητώ και πάλι συγνώμη. Μια οικογένεια είμαστε. έτσδι το νιώθω.

  Φυσικά, δεν αποκλείεται να ξαναπέσω σε λάθος. θα με ξαναδιορθώσετε.

 87. Λεώνικε, είσαι καλά; «ελλειπτικό ρήμα» το ‘φτιάχνω’; Ποιος χρόνος του λείπει; Και πού βλέπεις υποτακτική αορίστου στη φράση «…στα επίπεδα που θα ήσαν αν τις δημιουργούσε ο οργανισμός»; Μήπως να πάρεις έναν υπνάκο, να πιεις έναν καλό καφέ και να το ξανασκεφτείς;

 88. Όπως καταλαβαίνεις, Λεώνικε, δεν είχα δει το 86 όταν έγραφα το 87. Ζητώ συγνώμη για το κάπως έντονο ύφος μου, αλλά τώρα που σου πέρασε η πρόσκαιρη τύφλωση, θα νιώθεις την κατάπληξη που μου προκάλεσαν τα σχόλιά σου…

 89. spiral architect said

  @79: Σε φως ελεγχόμενο όμως. 🙂
  (για τους φωτογράφους)

 90. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Χρόνια πολλά με υγεία!

 91. Να γράψω τις ευχές μου για χρόνια καλά και πολλά, με κάθε επιθυμία να γίνεται πραγματικότητα και να πάω να διαβάσω (όποτε προλάβω) το άρθρο 🙂

 92. DIR said

  Νικοκύρη, Χρόνια Πολλά και Καλά !!

 93. Χρόνια πολλά και καλά, Νικοκύρη!!!

 94. antpap56 said

  Χρόνια πολλά και δημιουργικά, με συνεχή ερεθίσματα για διάλογο!

 95. aerosol said

  Χρόνια πολλά, με υγεία, καλοτυχία και δημιουργικότητα φίλτατε ΝίκοΣαρ -και λοιποί εορτάζοντες και εορτάζουσες που αγαπάτε αυτά τα μέρη!

 96. Όσο για τον Φοίνικα Χάνο, έχω ξαναπεί εδώ καμιά δυο φορές για την τερατώδη Σεμιραμίδη (Semiramide – Σεμίραμις). Το ότι το γράψανε στο Μίκυ Μάους δεν μειώνει τη σημασία του, ίσως το αντίθετο μάλιστα.

  Και θυμήθηκα τώρα και το άλλο τερατώδες, πάλι από το Μίκυ Μάους. Ο Σκρουτζ και ο Ρόμπαξ έκαναν αγώνα τον γύρο του κόσμου, και ο πρώτος σταθμός ήταν η… Τχούλε. Για όποιον δεν κατάλαβε, πρόκειται για την Θούλη (Thule)! 😛

 97. Ιάκωβος said

  Χρόνια πολλά Νίκο, και σε όλους τους Νίκους του ιστολόγιου. Και από Σαββόπουλο-Ζωγράφο:

 98. Κόκκινος Πλανήτης said

  Χρόνια Πολλά στον Νικοκύρη μας και όσες και όσους γιορτάζουν.

 99. Νὰ εὐχηθῶ κι ἐγὼ χρόνια πολλὰ στὸν Νικοδεσπότη!

 100. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια και τις ευχες!

  80: Έγραψε (στην Εστία, θαρρώ) κάτι σαν «όσοι το αρνούνται είναι βλάκες» κτλ. Χωρίς επιχειρήματα.

  85 και επόμενα και προηγούμενα: Α γεια σου. Πολύ καλό εύρημα και η ΠΑΤ!

  97: Ο Πόντιος Σεμιραμίδης 🙂

  98: Α, ωραία εκτέλεση!

 101. Alexis said

  Χρόνια πολλά Νίκο με καλές και εύστοχες αναρτήσεις!
  Εύχομαι χρόνια και σε όλους τους Νίκους, Νικολέττες και λοιπούς εορτάζοντες.

  #85: Mea culpa λοιπόν Λεώνικε! 🙂
  Φυσικά και δεν είναι υποτακτική αορίστου.
  Να (αν) παραγάγει ή παράξει είναι η υποτακτική, το «παρήγε» που θα ήταν το σωστό στην προκειμένη περίπτωση είναι παρατατικός.

  #48: Μάλλον το Σεργιανόπουλο εννοείς, αν και δε βρίσκω καθόλου σωστούς τέτοιου είδους παραλληλισμούς «με το καλημέρα».

 102. Σου έχω στείλει από πολύ πρωί δύο mail να σου ευχηθώ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και μου γύρισαν πίσω. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί. Το βιβλίο το ταχυδρόμησα. Αν έλθεις με το καλό στην Ελλάδα τα ξαναλέμε.

  Γεια χαρά
  Γιάννης Φαφούτης

 103. lefteris_sfak said

  Νικοκύρη χρόνια πολλά!

 104. sarant said

  Περίεργο, πήρα πολλά μέιλ… Σε ευχαριστω, Γιάννη, θα τα πούμε!

 105. Παναγιώτης Κ. said

  @74.Sarant, Μια και είμαστε στον αστερισμό του «άγω» ποια από τις δύο φράσεις είναι σωστή; Συνάγονται τα συμπεράσματα
  ή Εξάγονται τα συμπεράσματα;
  Εμπιστεύομαι τους κάπως μεγάλους οι οποίοι, επιλέγουν την πρώτη. Από την άλλη, διάφοροι αξιόλογοι κειμενογράφοι χρησιμοποιούν τη δεύτερη.
  Σπανίως διαβάζουμε: Βγαίνουν τα συμπεράσματα.
  Εσύ Νίκο, που…σηκώνεις όλες τις γλωσσικές αμαρτίες των ιστολογούντων κάνεις διάκριση σε αυτές τις δύο εκφράσεις;

 106. Παναγιώτης Κ. said

  @59.Γς. 🙂 🙂 🙂

 107. Παναγιώτης Κ. said

  @88.Άγγελε, την πρώτη φορά που επισκέφθηκα το ιστολόγιο μου είχε κάνει θετική εντύπωση ένα σχόλιο κάπως έτσι: Όταν κάνω λάθος να μου το λέτε. Μη διστάζετε.Μόνο που θέλω να μου το λέτε με καλό τρόπο!
  Το βρήκα πολύ τρυφερό και μου άρεσε που το ξαναθυμήθηκα.

  Πάντως, ο Νικοκύρης…διδάσκει καλούς τρόπους με την γραφή του.

 108. # 102

  Για το όνομα έχεις δίκιο, δεν είμαι φαν της τηλεόρασης και μπερδεύομαι. Οσον αφορά τα υπόλοιπα τον έβλεπα συχνά στο στέκι του στην Φ. Νέγρη, είχα γράψει εδώ ένα σχόλιο περίπου πριν ένα χρόνο, μπορεί παραπάνω

 109. ΚΑΒ said

  Χρόνια πολλά και καλά, Νικοκύρη. Να χαίρεσαι την οικογένειά σου. Πάντα γερός σε κάθε σου προσπάθεια.

 110. sarant said

  106: Εγώ τα συμπεράσματα τα βγάζω ή, όταν φοράω τα καλά μου, τα συνάγω. Νομίζω ότι το εξάγω είναι ευπρεπισμός τού βγάζω.

 111. Gmixalog said

  Τυχαία κάνοντας ζάπινγκ σταμάτησα στο κανάλι Ε .Εκεί κάποιος Γιώργος Λεκάκης Δημοσιογράφος συγγραφέας στιχουργός όπως δηλώνει στην ιστόσελίδα του , παρουσίαζοντας μερικές φωτογραφίες από το αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης έλεγε ότι ο ´ανθωπος εμφανίστηκε
  πριν από 500 χιλιάδες χρόνια στην Μακεδονία . Παραδόξως όμως για λόγους που δεν μας εξήγησε, αυτά κάποιοι τα αποσιωπούν! Όπως και μια πινακίδα που βρέθηκε στο Δισπηλιό της Καστοριάς με γραφή 5.000 ετών που και αυτή εξαφανίστηκε! Οι δε παρουσιαστές της εκπομπής εξαστιασμένοι υποσχέθηκαν να τον ξανακαλέσουν για να πει και άλλες συνομοσίες που εξυφαίνουν σε βάρος των ελλήνων των 500.000 ετών.

 112. sarant said

  Χαχά, καλό!

 113. 41, μετά από πολλή σκέψη:

  – Υπάρχει ραδιενεργό εργοστάσιο στη Βάρνα; Μήπως είναι πυρηνικό;
  Απ: Πρόκειται για γνωστό ραδιοσταθμό.

  – Το εργοστάσιο μεταλλάχθηκε σε πράσινη γάτα; 😮
  Απ: Είναι η πράσινη ανάπτυξη.

  – Ποιος έπεσε θύμα κακόγουστου αστείου; Η πράσινη γάτα ή το εργοστάσιο;
  Απ: Το ερώτημα έχει απαντηθεί από τον Σρέντινγκερ.

  ( 🙂 )

 114. 84,
  …και «Φως ει μη είχομεν, όμοιοι τοις τυφλοίς αν ήμεν» (Από τα αρχαία του γυμνασίου.)

 115. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  74.>>έχει πλάκα -αλλά δεν ηλετρακάραμε
  ηλεπλακάραμε 🙂

  Αυτή η πράσινη γάτα είναι σαν την πράσινη ρέγγα του ανέκδοτου (δική μας είναι ό,τι θέμε την κάνουμε).

 116. Γς said

  Στο ΣΚΑΙ – Ειδήσεις τώρα:

  -Με σφεντόνα έριξαν σιδερένια σφαιρίδια, όπως αυτό.

  Και να γκρο πλαν μιας παλάμης με το ΄σφαιρίδιο΄, ένα παξιμάδι βίδας.

  Κι εγώ που περίμενα κανένα κουρσούμι… Οχι πως έχει καμιά σημασία.

 117. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  114 Ένας καταπληκτικός Μιχάλης με σπάνιο και λεπτό χιούμορ, πραγματική απόλαυση η παρουσία του στο ιστολόγιο (τουλάχιστον για μένα).

  ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ κι εσένα αγαπητέ ΝΙΚΟΛΑΟΥ. (πολλά χαμόγελα).

 118. sarant said

  114: 🙂

  116: Κάτι τέτοιο είναι! Και στο δέντρο την κρεμάμε άμα θέμε.

 119. Πάνος με πεζά said

  Καλησπέρες βαθιές, και πάλι χρόνια πολλά στους εορτάζοντες, αφού η μέρα δεν πέρασε ακόμη.

  Διάβασα και με την ησυχία μου τα μεζεδάκια, αλλά θέλω να σταθώ μονο σε μια φράση του άρθρου που μου «χτύπησε» λίγο περίεργα.
  Ο Κορκονέας βεβαίως βρίσκεται στη φυλακή, αν και ο Σαραλιώτης έχει όντως αποφυλακιστεί αφού εξέτισε το προβλεπόμενο ποσοστό της ποινής του.
  Εδώ μάλλον πας να κάνεις κάποια μεταφορά του «instead», «while», «σε αντίθεση με τον», «ενώ» ή κάτι τέτοιο : το ότι ο ένας είναι φυλακισμένος και ο άλλος όχι, είναι δύο ανεξάρτητα γεγονότα, δεν είναι δεμένοι με τις ίδιες χειροπέδες. Ο ένας μπορούσε να έχει φάει 25 χρόνια κι ο άλλος 5. Άρα δεν είναι περίεργο ο ένας να είναι μέσα «αν και» ο άλλος είναι έξω.
  Από αυτό το «αν και», εγώ τουλάχιστον κατάλαβα, απλοϊκά, ότι μαζί μπήκαν, μαζί έπρεπε να βγουν.

  Εν ολίγοις, «Ο Κορκονέας βεβαίως βρίσκεται στη φυλακή, ο δε Σαραλιώτης έχει όντως αποφυλακιστεί αφού…» θα διαχώριζε σαφώς την πορεία τους.

  P.S. : Για τον κύριο Καργάκο μην ανυσηχείτε, τον έχει βάλει ο κ. Χατζηνικολάου να γράψει βιβλίο που να λέει ότι στην Αμφίπολη είναι μέσα ο Μεγαλέξαντρος (ή περίπου έτσι…). Την περασμένη Κυριακή στόλισε τα περίπτερα…

 120. georgeilio said

  Χρόνια πολλά Νίκο και ό,τι επιθυμείς! (εν πολλοίς συμπίπτει και με αυτό που επιθυμούν και οι φίλοι του ιστολογίου…)

 121. cronopiusa said

  Η Φανέλα με το «9»

  ΜΕΝΗΣ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑΣ,Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥ

  Ο αδικος θάνατος

 122. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα και τις ευχές!

  122: Αυτά να τα βάλεις και αύριο, Χρονοποιούσα.

  120: Πάνο, νομίζω καλά το έχω βάλει, διότι λέω προηγουμένως ότι κυκλοφόρησε η είδηση πως ο Κ. και ο Σ. αποφυλακίστηκαν. Αυτή η αποφυλάκιση έγινε το 2010, ενώ ήταν υπόδικοι, και ο κόσμος που το διαβάζει και δεν το προσέχει εξεγείρεται με την εξωφρενική αδικία να αφήνεται ελεύθερος ο δολοφονος. Και λέω: Ο Κ. βεβαίως είναι στη φυλακή -αν και ο Σ. (εννοώ: που είχε κι αυτός φυλακιστεί) έχει στο μεταξύ αποφυλακιστεί, αφού εξέτισε…

 123. Γιάννης Κουβάτσος said

  Χρόνια πολλά, καλά και δημιουργικά, Νικοκύρη!

 124. Μπετατζής said

  Χρόνια πολλά Νίκο Σαραντάκο. Σα μικρό δωράκι, σου βάζω ένα κείμενο που μου άρεσε, για τα λάθη που γίνονται σωστά. http://kibi-blog.blogspot.gr/2014/11/blog-post.html

 125. παλιοσειρά said

  Καθυστερημένες ευχές, Νικοκύρη μας!

 126. sarant said

  Ευχαριστώ για τις ευχές, και σιγά την καθυστέρηση!

 127. NM said

  Στον Νικοκύρη και τους συνονόματους-ες αναγνώστες:
  Xρόνια πολλά σε όλους μας και του χρόνου γελαστοί και λέφτεροι !
  ………………………………
  Και ένα ενδεικτικό του κλίματος των ημερών βιντεάκι, γυρισμένο στην οδό Τσαμαδού (Εξάρχεια) πριν από λίγες ωρίτσες.
  … Οπου κάτοικοι της γειτονιάς υποδέχονται τα ΜΑΤ, τα καλωσορίζουν και κάποιος μάλιστα τους προσφέρει και αναψυκτικά.
  http://www.youtube.com/watch?v=ZTFPeWGVfS0

 128. Μαρία said

  128
  Φτηνά τη γλίτωσαν. http://archive.efsyn.gr/?p=241985

 129. NM said

  Μαρία (#129): «Ο παθός μαθός» που λένε.

 130. Μαρία said

  «Υπάρχει πλήρης ταυτότητα απόψεων και επιχειρηματολογίας εναντίον του προϋπολογισμού, τροϊκανών και των Συριζαίων. Αν πάμε σε εκλογές, το δίλημμα αλλάζει. Από τη μία πλευρά θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η τρόικα και από την άλλη πλευρά θα είμαστε εμείς».
  http://www.enikos.gr/politics/282651,Kaklamanhs:_Oi_Syriazaioi_einai_ena_me_t.html

  Χτένισα και τα λάθη 🙂

 131. NM said

  #131:
  Ποιός;
  Ο Ομέρ Πριόνης;
  Ο Νικηταράς ο Δεντροφάγος;
  Πώς ονειρεύεται λέει να πάει στις εκλογές;;;
  -Βρε άει στο διάλο Κυριακάτικα!

 132. Γς said

  131:
  >Από τη μία πλευρά θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η τρόικα και από την άλλη πλευρά θα είμαστε εμείς».

  Οπως τότε στις εκλογές:
  Από την μια πλευρά Συριζαίοι και Καμιναίοι και από την άλλη πλευρά εμείς. [Κακλαμάνης, Σπηλιωτόπουλος]

 133. BLOG_OTI_NANAI said

  Καλημέρα και χρόνια πολλά Νίκο (έστω και με μια μικρή καθυστέρηση)!
  Αυτό το «Παλίρροια τα πράγματα τα ανθρώπινα» μήπως είναι του Ανδρουλάκη μετάφραση; Το βλέπω μόνο ΕΔΩ σε ένα δικό του βιβλίο με τίτλο «Ε, Πρόεδρε!«.

 134. spiral architect said

  @125: Γράφει ωραία ο Κιμπουρόπουλος.

 135. spiral architect said

  Ωραία περάσαμε και ψες. Κάναμε φάρσες, παίξαμε μπουκάλα … 🙄

 136. sarant said

  Καλημέρα και ευχαριστώ για τα νεότερα σχολια και τις ευχές!

  136: Ε ναι.

  134: Αν δεις σε εφημερίδες το τσιτάρουν και άλλοι αλλά ο Ανδρουλάκης πολύ πιο συχνά. Ίσως δει το σχόλιο κανείς από τη Λεξιλογία και μας το ξεδιαλύνει 🙂

 137. Πέπε said

  @128:

  Δικαίωμα!

  Το βίντεο δε δείχνει κανένα σπάσιμο πόρτας από τα ΜΑΤ όπως λέει ο τίτλος του.

  Κυκλοφόρησαν τόσα, και χτεσινά και παλιότερα, με ΜΑΤ που κάθονται ήρεμα και αγαπημένα με τους κουκουλοφόρους μπάχαλους. Με ΜΑΤ που βαράνε σιδηροδέσμιους πολίτες. Με ΜΑΤ που βαράνε γυναίκες. Με ΜΑΤ που φυτεύουν ενοχοποιητικά στοιχεία σε τσάντες συλληφθέντων. Με Δίες και Δελτάδες που ορμάνε με τη μηχανή καταπάνω σε πεζούς. Κι αν δεν είχαν κυκλοφορήσει, πάλι γνωστά είναι όλα αυτά. Τα έχουμε δει και με τα μάτια μας, απλώς με τα βίντεο τα βλέπουν όλοι.

  Αλλά μη χάνουμε και την αίσθηση της αλήθειας. Στο συγκεκριμένο βίντεο, τα ΜΑΤ δεν έσπασαν την είσοδο. Τουλάχιστον όχι όσο τράβαγε η κάμερα. Είναι γελοίο, και μάλιστα αντίθετο στον υποτιθέμενο στόχο που επιδιώκεται (το να λάμψει η αλήθεια για την αστυνομία), να ανεμίζει κανείς αποδείξεις που δεν αποδεικνύουν τίποτε.

 138. NM said

  138:
  Την κλειδαριά ξεχαρβάλωσαν και ένα τζάμι προσπαθώντας να την ανοίξουν από το μέσα πόμολο με τη χρήση του γκλοπ. Μικρή η οικονομική ζημιά για τους κατοίκους της πολυκατοικίας.
  Ασύγκριτα μικρότερη από τη ζημιά που υφίσται μια Δημοκρατία της οποίας η αστυνομία θεωρεί ότι δεν δεσμεύεται από κανένα Σϋνταγμα και νόμο που προστατεύει το άσυλο της κατοικίας.
  Είσαι ικανοποιημένος τώρα;

 139. Πέπε said

  139:

  Τι ικανοποιημένος… Από τις ζημιές που υφίσταται η Δημοκρατία; Όσο κι εσύ!

  Η οικονομική ζημιά δεν είναι σημαντική. Η ασυδοσία, η συμπεριφορά δυνάμεων κατοχής, είναι. Κανείς δε χρωστάει να μην ξέρει αν την κάθε στιγμή η οικογεναιακή του εστία και ακόμη και τα παραμικρά περιουσιακά του στοιχεία (όπως είναι το μερίδιο κάθε διαμερίσματος για την πόρτα) είναι ασφαλή ή κινδυνεύουν από την αστυνομία.

  Η ένστασή μου όμως ήταν ότι, παρά τον τίτλο, αυτά δεν υπάρχουν στο βίντεο. Ως προς αυτό δεν είμαι ικανοποιημένος. Αν έγραφε π.χ. «Γιούχα ενοίκων σε ΜΑΤ που προηγουμένως έσπασαν είσοδο», μάλιστα.

 140. pitpanag said

  Xρονια πολλά και από εμ’ενα κύριε Σαραντάκο!
  Μια ερώτηση αν μπορεί κάποιος απο τους σχολιαστες να με βοηθηση.
  Την έδωσαν στο Γυμνασιο στο γιο μου σαν «διερεύνηση» και δεν μπορώ να βρω απάντηση.
  «Εχουμε ένα τετράγωνο και ένα ορθογωνιο και θελουμε να συγκρινουμε τα εμβαδά τους. Αλλά δεν διαθετουμε μέτρο ή άλλον τρόπο εμbαδομέτρησης .{πώς μπορούμε να εξετάσουμε τα εμβαδά κατά πόσον είναι ίσα μ’ονο γραφικά ; «

 141. physicist said

  #141. — Διαθέτουμε χαρτί και μολύβι; Υποθέτω ναι, αλλιώς τι θα πει «γραφικά» (σημ., η ερώτηση είναι διατυπωμένη ελαφρώς εκνευριστικά αλλά ας το πάρει).

  Αν ναι, τότε βάζουμε το τετράγωνο πάνω στο χαρτί και μαρκάρουμε το περίγραμμά του με το μολύβι. Κάνουμε το ίδιο για το ορθογώνιο. Μετά, κόβουμε (τσακίζοντας το χαρτί και τραβώντας προσεχτικά με τα χέρια) κατάλληλα κομμάτια από το ορθογώνιο προσπαθώντας να γεμίσουμε το τετράγωνο. Αν το καλύψουμε πλήρως χωρίς κενά, τα δύο είναι ίσα, αλλιώς όχι. Αυτό που περισσεύει είναι μεγαλύτερο.

 142. physicist said

  Α, με αφορμή το 141: θα υπάρχουν, φαντάζομαι, διάφοροι τρόποι να λυθεί το πρόβλημα «γραφικά» (η λέξη είναι απολύτως εκνευριστική και ηλίθια, τυπική χρήση φροντιστάδων και ομοίων, λες και η «γραφική» λύση έχει κάτι ιδιαίτερο, ξερωγώ συναγωνίζεται ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη. Τέσπα). Λοιπόν, έλεγα ότι θα πρέπει να υπάρχουν διάφοροι τρόποι, αναρωτιέμαι αν εκείνος που έθεσε την ερώτηση έχτει στο νου του έναν που είναι «ο σωστός».

 143. physicist said

  Διερεύνηση, έ; Τότε π.χ. θα μπορούσε κανείς να δώσει και την εξής απάντηση: αν οι δύο πλάκες έχουν το ίδιο πάχος, γεμίζω τη μπανιέρα μέχρι ένα σημείο που έχω μαρκάρει και μετράω πόσο ανέβηκε το νερό όταν βουλιάξω το τετράγωνο, μαρκάρω δηλαδή το νέο ύψος της στάθμης του νερού. Μετά, βγάζω το τετράγωνο και βουλιάζω το ορθογώνιο. Αν η στάθμη πήγε πιο ψηλά, το ορθογώνιο έχει μεγαλύτερο εμβαδό. Ε, κι αφού χρησιμοποίησα μολύβια για γράψιμο, η λύση είναι γραφική.

 144. Πέπε said

  141: Δεν είμαι καθόλου μαθηματικός. Θα προσπαθήσω με την κοινή λογική.

  Η λύση του 142 μου φαίνεται ότι δεν είναι μόνο γραφική, αλλά και κοπτική. Το δέχεται αυτό η εκφώνηση;

  Εγώ θα ρώταγα αν επιτρέπεται η χρήση διαβήτη (δεν είναι όργανο εμβαδομέτρησης). Αν ναι, θα θέσπιζα ένα αυθαίρετο μέτρο μήκους, που μπορεί να μην ξέρω πόσο είναι σε εκατοστά αλλά μπορώ να βρω πόσες φορές διαιρεί την κάθε πλευρά. Έστω π.χ. ότι το τετράγωνο έχει πλευρά πέντε φορές αυτή τη μονάδα και το ορθογώνιο μικρή πλευρά τρεις φορές και μεγάλη κάτι παραπάνω από έξι. Ε, μετά είναι εύκολο…

  (Αν διατηρώ κάποια αμφιβολία για τη λύση μου, είναι ότι δε βλέπω τη χρησιμότητά της.)

 145. Πέπε said

  @144: Α, άμα το πάρεις έτσι…

  Ρίχνω στο τετράγωνο αλεύρι για όλες τις χρήσεις σε πάχος ενός εκατοστού. Ρίχνω το αλεύρι σ’ ένα ποτήρι και σημειώνω τη στάθμη του για να είμαι γραφικός. Μετά κάνω το ίδιο με το ορθογώνιο και συγκρίνω τις στάθμες.

 146. Νέο Kid Στο Block said

  Πιτπανάγκ (από το Πανίκος;) δώσε βάση. (κανονικά δεν έπερπε να λύνω homework άνευ αμοιβής…,αλλά είμαι σε αλτρουιστικόmode τελευταία):
  Πιάνεις το τετράγωνο και το ορθογώνιο και τα εγγράφεις με κοινή μία κορυφή σε ένα μεγαλύτερο ορθογώνιο έτσι που το καθένα καταλαμβάνει από μια γωνιά ,όπως στην εικόνα:

  Αν η διαγώνιος περνάει από την κοινή κορυφή,όπως στο σχήμα, τα εμβαδά Α και Β είναι ίσα. Η εξήγηση είναι προφανής από το σχήμα επειδή η διαγώνιος πάντα ισομοιράζει το εμβαδόν ορθογωνίου.
  Αν η διαγώνιος τέμνει κάποιο από το δύο εμβαδά ,εκείνο είναι και το μεγαλύτερο.

 147. physicist said

  #146. — Πέπε, ωραία η πρότασή του, και ακριβώς αυτό λέω. Τι είναι αυτό που κάνει μια λύση «γραφική» και σε τι ακριβώς διαφέρει η «γραφική» μέτρηση δύο ή τριών πλευρών από τη «γραφική» μέτρηση του ύψους της στάθμης του νερού ή του αλεύρου; Αυτός ο κατακερματισμός των μεθόδων και της γνώσης, αυτές οι αυθαίρετες κατηγορίες-κουτάκια (εδώ κάνουμε «δυναμική», εδώ «κιμηνατική» κι εδώ «υδροστατική», λες και τα υγρά ισορροπούν με βάση άλλους νόμους σε σύγκριση με τα στερεά), είναι ένα από τα πιο διεστραμμένα χαρακτηριστικά της διδασκαλίας στη Μ.Ε.

 148. Νέο Kid Στο Block said

  Mε τη μέθοδο του 147. (μέθοδος του «τελαρώματος» χρησιμοποιείται και σήμερα από αρτοποιούς, φαναρτζήδες και καλουπτσήδες αλλά ανάγεται στο χαμένο έργο του Αρχιμήδους «Τελαρικά και λοιπά τινά μαστορικά») ξυπακούεται πως βρίσκουμε ΑΚΡΙΒΩΣ αν τα εμβαδά είναι ίσα, και καθόλου στο περίπου. 🙂

 149. Νέο Kid Στο Block said

  Mαγκιόρικη ασκησούλα ήταν πάντως Pitpanag και μπράβο στο δάσκαλο που τη σκέφτηκε. Θα πρότεινα να την πας λάου-λάου στον γιο για να έχει μέγιστη ωφέλεια. Πρώτα δηλαδή τη διαγώνιο. Μετά το consept ότι κάθε ορθογώνιο που θα «εγγραφεί » στο μισό από κα΄τω και από πάνω αντίστοιχα είναι ισεμβαδικά.

 150. Avonidas said

  Νέο Kid, κι ένας τετραγωνισμός ορθογωνίου με (αβαθμολογητο) κανόνα και διαβήτη, δεν θα μπορούσε να θεωρηθει γραφική λύση;

  Στο κάτω κάτω, για να μεταφέρεις τα σχήματα και μόνο, χρειάζεσαι κανόνα και διαβήτη.

 151. Πέπε said

  Μάλλον η σωστή απάντηση είναι η 147…

 152. cronopiusa said

  ΜΕΝΗΣ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑΣ,Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥ

  Η Φανέλα με το «9» (1988)

 153. Πέπε said

  …η οποία ωστόσο μού φαίνεται μαγική:

  Το τετράγωνο Α και το ορθογώνιο Β είναι ίσα, γιατί; Γιατί προκύπτουν από δύο ίσα και ίδια τρίγωνα, αν από το καθένα αφαιρέσουμε ίσα και ίδια κομμάτια. Αλλά πριν αφαιρέσουμε, τα ίσα και ίδια τρίγωνα είναι χωρισμένα κατά όχι ίδιο (άρα όχι εμφανώς ίσο) τρόπο!!!

 154. Νέο Kid Στο Block said

  Aβονίδα ,ναι. Μπορούμε να τετραγωνίσουμε το ορθογώνιο κατά τον Ευκλείδειο τρόπο (ουσιαστικά η διαίρεση σε μέσο και άκρο λόγο αφού ψάχνουμε πλευρά τετραγώνου ΕΚ=x με x^2=a.b=BE*BC) αλλά το να τα χώσουμε σε ένα ορθογώνιο είναι πιο απλό και δουλεύει και για «κομμένα» σχήματα ,μια χαρά. 😉

  Πέπε, μαγικό πλην αληθές! 🙂

 155. physicist said

  #154. — Πέπε, τα δύο αρχικά τρίγωνα αλλά κι εκείνα που αφαιρούνται είναι τα ημίσεα αντίστοιχων ορθογωνίων, άρα προφανώς είναι κατά ζεύγη ίσα μεταξύ τους.

  #152 και δια της μεταβατικής #147. — Και βέβαια είναι σωστό το #147, και μάλιστα πρόκειται για πολύ ωραία λύση! Επιμένω όμως ότι διαφωνώ με την άποψη ότι είναι η σωστή λύση, με την έννοια ότι είναι η ζητούμενη λύση, αυτή που είχε στο νου του εκείνος που έθεσε το πρόβλημα. Αυτή η προσέγγιση σε προβλήματα Μαθηματικών ή Φυσικής μου φαίνεται εντελώς αντιπαραγωγική: αντί να θέτει ο δάσκαλος το πρόβλημα, να επιβάλλει και τη μέθοδο της λύσης, έτσι ώστε να μπαίνουν οι μαθητές στο τρυπάκι να μαντέψουν τι θέλει ν´ ακούσει.

 156. Νέο Kid Στο Block said

  148. Φυσικέ μου, καλά τα λες ως Φυσικός μεν,αλλά τα Μαθηματικά νέε μου είναι αφαίρεση! (φςςς! ντας ιστ ντοχ Φιλοζοφίρουνγκ,όντερ βάς!! 😉 ) Εμείς οι Αρχιμηδικοί ιντζήνιους απλά ψάχνουμε μοντέλα που να προσεγγίζουν καλά τη φύση, εσείς οι θηορήτικαλ φύζισιστς ψάχνεται τη φύση που προσαρμόζεται καλά στα μοντέλα σας… 😆
  Oι μαθηματικοί βασικά… don’t give a shit about what the stupid Nature does! 😆

 157. physicist said

  #157. — Μα υπάρχει μεγαλύτερη τιμή στον Αρχιμήδη από τη μπανιέρα βρε Κίντο μου; 😉

 158. Νέο Kid Στο Block said

  156. Έλα βρε σύ τώρα. Λίγο υπερβάλλεις μού φαίνεται. Υποθέτω πως ο δάσκαλος απλά ήθελε να βάλει λίγο τους μαθητές σε προβληματισμό πέραν του box. Κάτι θα μείνει από τη διερέυνηση σε όποιον την ψάξει ως «παραμένουσα παράσταση» και όφελος θα είναι.

 159. physicist said

  #159. — Μπορεί και να υπερβάλλω, δεν ξέρω λεπτομέρειες από τη συγκεκριμένη περίπτωση κι ο άνθρωπος μπορεί να είναι μια χαρά και να δίνει στους μαθητές του όλα τα περιθώρια. Αποσύνδεσέ το, τότε, και δες το σαν αφορμή για μια γενικότερη παρατήρηση, ότι η Μ.Ε. όπως τη θυμάμαι εγώ είχε φοβερό κόλλημα στη «τυπικώς σωστή απάντηση» και έσπαγε νεύρα με την προσήλωσή της σε ταμπέλες. Να το λύσετε αυτό με τη Διατήρηση της Ενέργειας. Να βρείτε το άλλο με τη Διατήρηση της Στροφορμής. Το τρίτο να το λύσετε με ορίζουσες. Ρε δεν πας καμιά βόλτα από κει που ξέρεις, λέω γω; Θα το λύσω όπως μου αρέσει, κι αν είναι σωστό είναι σωστό, αν όχι, όχι.

 160. sarant said

  147: Μπραβο Κιντ.

 161. Avonidas said

  #156. «Αυτή η προσέγγιση σε προβλήματα Μαθηματικών ή Φυσικής μου φαίνεται εντελώς αντιπαραγωγική: αντί να θέτει ο δάσκαλος το πρόβλημα, να επιβάλλει και τη μέθοδο της λύσης, έτσι ώστε να μπαίνουν οι μαθητές στο τρυπάκι να μαντέψουν τι θέλει ν´ ακούσει.»

  Φυσικέ, μου θύμισες ένα απολαυστικό άρθρο του Vladimir Arnold, που είχα διαβάσει πριν χρόνια στο Quantum (Νοέμβριος/Δεκέμβριος 1994, σελ.39). Εκεί, λοιπόν, ο μεγάλος μαθηματικός και δάσκαλος οικτίρει την ανοησία των «σύγχρονων μεθόδων διδασκαλίας» μαθηματικών, μεταξύ άλλων και των ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής. Δίνει το εξής παράδειγμα:

  «Ποιο από τα επόμενα ζεύγη θυμίζει περισσότερο τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στη γωνία και τη μοίρα;»

  (α) χρόνος και ώρα
  (β) γάλα και λίτρο
  (γ) εμβαδόν και τετραγωνικό εκατοστό
  κ.ο.κ.

  Η (υποτιθέμενη) απάντηση είναι «εμβαδόν και τετραγωνικο εκατοστό», διότι, λέει, η μοίρα είναι η ελάχιστη μονάδα μέτρησης γωνιών και το τετραγωνικό εκατοστό είναι η ελάχιστη μονάδα μέτρησης εμβαδών, ενώ η ώρα, π.χ., μπορεί να διαιρεθεί σε λεπτά 😮

  Ένας φίλος του, καθηγητής από την Ν. Υόρκη, σχολίασε: «μπορώ να φανταστώ με ακρίβεια το βαθμό ηλιθιότητας του συγγραφέα αυτού του προβλήματος» 😛

 162. physicist said

  #162. — Ωχ, ωχ, Αβονίδα, και πού νάξερες τώρα τι κουτί με σκουλήκια ανοίγεις και τι καβγάδες έχουμε κάνει με τον Κίντο εδώ σε χρόνους προϊστορικούς σε ό,τι αφορά τις γωνίες! Η δική μου απάντηση θα ήταν: «Απολύτως κανένα από τα ζεύγη που παρατίθενται, επειδή η γωνία είναι αδιάστατο μέγεθος» κι εκεί να δεις γλέντια! 😉

  Κάτι άλλο σχετικό: το ξέρεις φαντάζομαι το περίφημο βίντεο με τον Φ. που έχει τίτλο The pleasure of finding things out, μην το βάλω και φορτωθεί το νήμα. Προς το τέλος, λοιδωρεί και εκείνος τις «μεθόδους διδασκαλίας» με αφορμή το πόσο διαφορετικά μάθαιναν Φυσική τα δυο του παιδιά. Κάποιο Συνέδριο για τέτοιες ομορφιές ανέφερε τις προάλλες σε άλλο νήμα ο Στάζυμπος, με τόνο μάλιστα διόλου κολακευτικό.

 163. Avonidas said

  # 163. Waiting for the worms 😉

 164. Νέο Kid Στο Block said

  Ρε συ Σαραντάκο. Mιας και «χομγουορκ λύνουμε» και «γωνιές ισιώνουμε» (κι ας λέει ο Φύζικερ ο «αδιάστατος» 😉 ) δεν το κάνεις το σάιτ «ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ και…λίγο γλώσσα pay per view» ; 😆
  Tι μας λείπει; Για γλωσσολογικό-φιλολογικό αμπτάιλουνγκ δεν το συζητώ! Κρεμ ντε λα κρεμ.
  Φυσικομαθηματικά; Ό,τι καλύτερο κυκλοφοράει στην πιάτσα Βαλκανίων ,Αυστροουγγαρίας και περιχώρων!
  Νομικό αμπτάιλουνγκ; Bάζει κάτω δέκα Κούγιες (σε σκαμνί και με δωδεκάποντο τακούνι)
  Χημικό και πετροχημικό αμπτάιλουνγκ; Χιούστον, do you copy? Over!
  Bυζαντινολογία κι όλα αυτά τα ρωμαϊκά και ρωμέικα και νεωτεριστικά κράτη ξέρω γω; Ππαν και ξερό κρουασάν!
  Θρησκευτικά; Ο,ti nanai και καπετάνιος για δωδεκάθεο!
  Ανατολικό -τουρκαραβικό αμπτάιλουνγκ; Το καλυτερότερο απ’το Δυτικό μέτωπο.
  Αρχαιολογικο-ιστορικά; Π2 ,Δύτης, Ρογήρος κι άλλοι εκλεκτοί. Έξτρα πρίμα σέηφ και υπέυθυνα.
  Θα χρεώνουμε με την απάντηση (όχι χρονοχρέωση) και τα κέρδη μισά-μισά. Μισά εγώ που είχα την ιδέα και μισά εσείς οι υπόλοιποι! Δημοκρατικά πράγματα!

 165. Avonidas said

  # 165. Τελευταία εκπομπή, σηκωθείτε από καναπέδες, πολυθρόνες, ντιβάνια, ανάκλιντρα, ξεπούλημα λιέμεεεεε!! 😀

 166. Νέο Kid Στο Block said

  Καλά γέλα το και κορόϊδευε εσύ! Αμα όμως μετά γλυκαθείς και σ’αρέσει θα σε δώσουμε ό,τι έχει μείνει,ξηγημένα! (για καμιά ηλεκτροστατική σε κόβω…κι αν…) 😆

 167. Το Δυτικό Αμπτάιλουνγκ είναι μέσα (έχουμε και ανάγκες…)!

 168. Νέο Kid Στο Block said

  168. Nάτος ο σωστά σκεπτόμενος Διδάκτορας!! 🙂
  (αυτοί οι φυσικοί Δύτη μου…όλο αναστολές και όνειρα θερινής επιστημονικής νυκτός είναι 😉 )

 169. physicist said

  Τη Μαρία ωρέ Κίντο, που είναι και η Bourbaki-Abteilung του ιστολογίου; Την ξέχασες;

 170. Νέο Kid Στο Block said

  170. H Mαρία (κι άλλοι που δεν αναφέρονται ονομαστικά) είναι εξ ορισμού μέσα στην Κρεμ ντε λα Κρεμ βρε σύ! 🙂

 171. physicist said

  #171. — Α, καλά τότε. Γιατί έτσι και την ξέχναγες, δεν θα σε ξέχναγε εκείνη μετά. 😛

 172. Πέπε said

  @156, 160: Μα στη Μ. Εκπαίδευση υπάρχει πάντα κάποια στιγμή όπου καλείται ο μαθητής να εξασκήσει μία από τις μεθόδους που έχει διδαχτεί, να ακονίσει ένα από τα όπλα του. Εγώ δεν το βρίσκω παράλογο. Αντιθέτως, το «λύστε το με οποιονδήποτε τρόπο σας φωτίσει ο Θεός» μπορεί να αδικήσει εκείνον που, ενώ έχει διαβάσει όλες τις μεθόδους της ύλης, εντούτοις ο Θεός ξέχασε να τον φωτίσει. Μπορείς να ρίξεις μια τέτοια άσκηση εδώ, σαν κουιζάκι που προσπαθεί να το λύσει όποιος θέλει, αλλά όχι σε μια σχολική εξέταση που αξιολογείται και όπου η συμμετοχή είναι υποχρεωτική.

 173. physicist said

  #173. — Δεν είναι το ζήτημα ποιον θα αδικήσει, είναι το ότι αυτός ο κατακερματισμός των μεθόδων ποτέ δεν βρίσκει το δρόμο πίσω στη σύνθεση, ότι έχουμε δηλαδή μια σκέψη που περιορίζεται από μια συλλογή μεθόδων, οι οποίες –λίγο ή πολύ αυθαίρετα– διαχωρίζονται η μία από την άλλη. Αυτή είναι η δική μου εντύπωση από τη Μ.Ε., τόσο όπως τα θυμάμαι από την εποχή μου όσο και όπως τα βλέπω με τους αποφοίτους της.

 174. Νέο Kid Στο Block said

  Διαγώνισμα Κοσμολογίας σε Στρινγκάδες:
  «Περιγράψτε το Σύμπαν με το πολύ 500 λέξεις και δώστε 3 παραδείγματα της αρεσκείας σας» 😆

 175. Πέπε said

  @174: Ίσως τότε το πρόβλημα να είναι ότι δε δίνεται ανάλογη (ή και καθόλου) βαρύτητα στη σύνθεση. Αυτό να το δεχτώ. Ωστόσο, αν επρόκειτο κάποτε να γίνει κι αυτό, εγώ θα θεωρούσα προϋπόθεση το να έχει προηγηθεί εξαντλητική μέχρις αηδίας (ε, που λέει ο λόγος) εξάσκηση στα επιμέρους.

  Δεν πας πουθενά αν δεν ξέρεις νεράκι την προπαίδεια, ότι τα ρήματα σε ίζω γράφονται με γιώτα εξαιρούνται αυτά κι αυτά, μερικές ιστορικές ημερομηνίες απέξω κλπ.. Ούτε γίνεσαι μουσικός αν δεν παίζεις συνέχεια κλίμακες. Βέβαια θα μου πείτε, και ο τάδε, και ο δείνα; ο Σολωμός ήταν ανορθόγραφος, ο Βαν Γκογκ κλπ… Ήταν ξεχωριστά ταλέντα και υπερπήδησαν τις δυσκολίες τους. Δεν μπορούμε να στήσουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα επαφίεται στο ότι μερικοί είναι ξεχωριστά ταλέντα!

  Πιστεύω πολύ στη μηχανική εκμάθηση βασικών πληροφοριών. Φυσικά, υπό την προϋπόθεση ότι δε μένουμε εκεί. Ανήκω στην ελάχιστη μειοψηφία (του ενός ατόμου απ’ όσο έχω διαπιστώσει μέχρι σήμερα) που έδωσε πανελλήνιες μαθαίνοντας απέξω 152 σελίδες μπλε Ιστορία μέχρι το κόμμα και δεν το θεώρησε ποτέ μέχρι σήμερα χάσιμο χρόνου.

  Ωστόσο αυτά είναι θεωρία. Στην πράξη η σημερινή Μ. Εκπαίδευση έχει πολύ ριζικότερα προβλήματα, και όσοι ξέρουν την προπαίδεια, τα ρήματα σε ίζω και τη διαφορά 25ης Μαρτίου από 28η Οκτωβρίου είναι μειοψηφία.

 176. Μαρία said

  172
  Απο Μπουρμπακί με έκανες ματαιόδοξη! Δεν πρόβλεψε Μάτα Χάρι- Αμπτάιλουνγκ αφού.
  (της οποίας Μ. Χ. το ξάγρυπνο μάτι είδε έναν αγνωστικιστή φυσικό καταγόμενο απο φτωχό χωριό της Ηπείρου και αλεργικό με την νεανική επαναστικότητα σε ντοκ. της ΝΕΡΙΤ)

 177. Ο Κιντ ξέχασε και το Χασάπη, ντουέτο με Ππαν για παράδειγμα.

  Ξηγείστε μου όμως λίγο τον Μπουρμπακί. Έχει να κάνει με την ομάδα της Θεωρίας Ομάδων, και τι σχέση έχει με τη Μαρία;

 178. physicist said

  #178. — Δύτη, σε κάποιο σχόλιο που είχα κάνει παλιότερα, είχα εκφράσει τη γνώμη ότι η Μαρία πρέπει να είναι συλλογικότητα, γιατί αλλιώς δεν εξηγείται. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος να τα κατέχει όλα αυτά.

 179. Α, ναι: https://sarantakos.wordpress.com/2014/06/02/june-2/#comment-222299
  Φαντάσου όμως ότι θυμήθηκα τον Παπακαρυά στο άλλο νήμα, που δεν τον θυμάται ούτε η γκουγκλ.

 180. physicist said

  #180. — Κίντο, πρόσθεσε και τον Δύτη στην Άπτάιλουνγκ Μάτα Χάρι, και σβέλτα.

 181. tee hee hee 🙂
  Για τη μνήμη μου το είπα όμως, όχι για την πολυμάθεια.

 182. physicist said

  #182. — Αν έχεις τέτοια μνήμη, η πολυμάθεια είναι τετριμμένο επακόλουθο. Αρκεί να διαβάζεις και ν´ ακούς σε φυσιολογικούς ρυθμούς, και σκόλασε η υπόθεση. 🙂

 183. Μαρία said

  182
  Θα ζητήσω τη μετάταξή σου στο ΜΧ αμπτάιλουγκ.

 184. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  174 – Η διαφορά του σήμερα απο την εποχή σου, είναι οτι η τρίτη λυκείου μέχρι τα Χριστούγεννα υπολειτουργεί, και μετά τις γιορτές δεν υφίσταται κάν, χωρίς φροντιστήριο δεν περνάς ούτε σε ΤΕΙ για να ξύνεις πατσάδες (που λεει ο λόγος). Θεωρητικά τα πράγματα είναι χειρότερα, στην πραγματικότητα καλύτερα γιατί αυτός είναι ο στόχος της εκπαίδευσης. Κατα τ΄άλλα όλοι κατηγορείτε την γενική μέθοδο εκπαίδευσης, αλλά όταν την λεώ εγώ παγκόσμια απάτη, επειδή την λέω και ελεγχόμενη και βάζω μέσα και τα πανεπιστήμια ενοχλείστε, (ίσως πάλι, μόνο επειδή το λέω εγώ). Όταν λέω οτι η υποχρεωτική εκπαίδευση αποβλακώνει, κάποιοι θίγονται γιατί θεωρούν οτι τους λέω βλάκες, όταν οι Pink Floyd λένε εδώ και 35 χρόνια στο LP ΤΗΕ WALL οτι η εκπαίδευση παράγει τούβλα, αγοράζουν τον δίσκο και τους χειροκροτούν, ίσως γιατί το λένε τραγουδιστά.
  Είναι τυχαίο που είναι ελάχιστοι οι καθηγητές σαν κι αυτόν στο βιντεάκι που μου είχες βάλει; Φαντάζεσαι να δίδασκε μαθηματικά ο Κίντ, τι χαμός θα γινόταν απο τους μαθητές για να πάνε στο τμήμα του; Μέχρι κι εγώ κατανόησα αμέσως την λύση που έδωσε. Να του αφιερώσω το τραγουδάκι που ακούω, απο έναν Κύπριο τραγουδιστή.

 185. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  176 – «Δεν πάς πουθενά άμα δεν ξέρεις αν δεν ξέρεις νεράκι την προπαίδεια, οτι τα ρήματα σε ίζω γράφονται με ιώτα….» Δηλαδή άμα τα ξέρεις αυτά νεράκι πού πάς;

 186. Πέπε said

  186: Πας στα επόμενα.

 187. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  187 – Και πού καταλήγεις;

 188. Πέπε said

  Δε σου λέω. Να μείνεις με την αγωνία (αμάν πια, όλα από μένα)

 189. cronopiusa said

  Καθηγητές έδεσαν ασφαλίτες… στο Μεξικό

  Δραματική έκκληση-πρόταση από τον δάσκαλο του Νίκου Ρωμανού

 190. Πες τα, Πέπε!
  Κι εγώ πιστεύω ότι μερικά πράματα πρέπει να τα μαθαίνουμε απέξω, και δη στην ηλικία όπου μαθαίνει κανείς εύκολα πράματα απέξω.Και μερικά μεν απ’αυτά που μαθαίνουμε απέξω (ή μαθαίναμε κάποτε, όπως οι δασυνόμενες λέξεις) είναι αντικειμενικώς άχρηστα και χρησιμεύουν μόνο στο να «μη θεωρείσαι αγράμματος», άλλα όμως πράγματι χρειάζονται, όπως η προπαίδεια του πολλαπλασιασμού. Λίγοι σχετικά άνθρωποι φτάνουν στο σημείο να καταλάβουν τίποτε από τη σχολική ιστορία — αλλά κι αυτοί οι λίγοι, πώς μπορούν να βγάλουν νόημα χωρίς να ξέρουν τις βασικές χρονολογίες;
  Ὀσο για τις μεθόδους, Φυσικέ, δεν είναι άραγε ωφέλιμο να διαταχθεί ο μαθητής να λύσει π.χ. κάποια συστήματα πρωτοβάθμιων εξισώσεων και με αντικατάσταση, και με απαλοιφή, και με ορίζουσες, ώστε και τις τρεις μεθόδους να μάθει, και (ίσως) να αντιληφθεί πότε προσφέρεται καλύτερα η καθεμία; Καλό είναι βεβαίως να έρθει και η ώρα του «λύστε τα παρακάτω συστήματα με τον προσφορότερο τρόπο», αλλά αργότερα! — Αυτό βέβαια δεν δικαιολογεί κάποιες διεστραμμένες ασκήσεις πρακτικής αριθμητικής του παλιού καιρού που απαιτούσαν διανοητικές ακροβασίες ενώ θα μπορούσαν ευκολότατα να λυθούν με λίγη στοιχειώδη άλγεβρα, αλλά δεν νομίζω πως γίνονται σήμερα τέτοια πράματα, έστω και μόνο γιατί ούτε οι δάσκαλοι δεν τα ξέρουν!

 191. Spiridione said

  Το έγκυρο δελτίο ξαναχτύπησε: Ιπτάμενοι αναρχικοί.
  http://www.efsyn.gr/arthro/ant1-exper-sto-parkoyr-oi-anarhikoi
  http://left.gr/news/iptamenoianarxikoi-toy-ant1-pyrodotisan-hioymor-sto-twitter

 192. 😀 😀 😀

 193. Σουπιά said

  Ο Guardian λέμε εμείς οι της ευρωπαϊκής παιδείας μετέχοντες.

 194. sarant said

  194 Επειδή δεν είναι απαραίτητο να ξέρουμε ξένες γλώσσες για να μιλησουμε τη δική μας, μια καλή γενική αρχή είναι να λέμε πάντοτε η (εφημερίδα) Γκάρντιαν.

  Αλλά δεν μετέχετε στην ευρωπαϊκή παιδεία αν λέτε «ο» Γκάρντιαν, μόνο στην αγγλοσαξονική -διότι, φαντάζομαι, δεν λέτε «τα» Ισβέστια.

 195. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  189 – Κι εγώ δεν θα αναρτήσω την φωτογραφία του σκύλου μου το ΠΕΠΕ (μιλάμε σούπερ κούταβος) να μάθεις.
  Κοίτα, την κατάληξη την γνωρίζουμε κι οι δύο, πτυχίο εξειδίκευσης, απλώς την ερμηνεύουμε διαφορετικά. Εσύ την θεωρείς επιτυχημένη, εγώ, με δεδομένο το οτι ο εγκέφαλος έχει αφάνταστα μεγαλύτερες δυνατότητες, και ενώ η πλειονότητα των σπουδαστών έχουν σαν μοναδικό κίνητρο σπουδών την οικονομική τους εξασφάλιση, (μπορεί να υπάρχουν και κάποιοι, που έχουν αυθύπαρκτη επιδίωξη να σπουδάσουν, όπως είχε πεί κι ο Κίντ, εγώ βέβαια δεν έχω συνατήσει κανέναν μέχρι τώρα) τελικά μόλις αποφοιτούν, ανακαλύπτουν οτι δεν την έχουν, και επιπλέον σε όλη τους την ζωή λειτουργούν εναντίον των οικονομικών τους συμφερόντων, την θεωρώ μάλλον αποτυχημένη. Όταν ελάχιστοι παγκοσμίως καταφέρνουν να κάνουν απόσβεση εξόδων σπουδών, και ακόμα λιγότεροι να παρουσιάσουν κέρδη, δεν το λές και επιτυχία.
  Μιά κι αν δε κάνω λάθος είσαι εκπαιδευτικός (μαθηματικός;) λύσε μου μια απορία αν μπορείς. Γιατί σε όλες τις χώρες του κόσμου, ανεξαρτήτως πολιτεύματος και βιοτικού επιπέδου, οι μαθητές χρειάζονται 12 χρόνια μέχρι να τελειώσουν και την μέση εκπαίδευση; Ούτε 11 ούτε 13, ακριβώς 12, δηλαδή δώδεκα στο Κονγκό, δώδεκα και στην Σουηδία, και παρ΄όλη την τεχνολογική εξέλιξη, η διάρκεια της μαθήτευσης εδώ και 150 χρόνια παραμένει ίδια. Αν σου έλεγα οτι για έναν εγκέφαλο που μπορεί τριών ετών να μιλάει άνετα τρείς γλώσσες, τα έξι χρόνια θα ήταν υπεραρκετά, πώς θα σου φαινόταν;

 196. pitpanag said

  Ευχαριστώ σας για το ενδιαφερον . ΝεοKid h πρόταση σου 147. εντυπωσιασε τον καθηγητή. Ρωτούσε τον γιο μου που τη διάβασε.
  Ενα προβλημα που θα σας αρεσει και παλιοτερα ειχαμε διαφωνια με φιλους (όχι homework) :
  Κατω απο το ένα από 3 ίδια ποτηρια αδιάφανα βρισκεται ένα χρυσό δαχτθλίδι.Διαλέγεις ένα ποτήρι από τα τρια. Μετά ανοιγει σου ο απέναντι ένα άδειο ποτήρι. Ερωτηση: Μπορεις να αλλάσεις επιλογή, αν θέλεις. Τι κάνεις; Αλλάσεις ή όχι;
  Η γνώμη μου είναι πως δεν αλλάσεις. 1 στις 3 είχες στην αρχή. 1 στις 2 μετά. Κάποιος φιλος έλεγε πρεπει να αλλάζεις. Αλλά πως μαγικά θα αλλάξει ποτηράκι το δακτυλίδι? Tι λέτε?

 197. Μαρία said

  192
  Μπατσοβίντεο.

 198. sarant said

  197: Ο καθηγητής ποια λύση έδωσε;

 199. Πάνος με πεζά said

  @ 141 : Μια από τις «δόκιμες» και αναφερόμενες μεθόδους εμβαδομέτρησης, ειδικά όμως σε ακανόνιστα σχήματα, είναι και το…ζύγισμα με ζυγαριά ακριβείας. Κόβω από το ίδιο χαρτί, το ακανόνιστο σχήμα και ένα σχήμα δεδομένου εμβαδού, π.χ.ένα τετράγωνο, που ξέρω το εμβαδό του. Και μετά εφαρμόζω αναλογία.

 200. Νέο Kid Στο Block said

  200!! Υπάρχει ζυγαριά ακριβείας που θα πιάσει τέτοια απειροελάχιστη διαφορά βάρους από χαρτάκι σε χαρτάκι; και πες ότι «κάτι» πιάνει. Πόσο πιο αξιόπιστο και σωστό είναι αυτό (η ακρίβεια της μέτρησης δηλαδή) απ’την απλή εκτίμηση ακόμα και με το μάτι; Moυ κάνει εντύπωση. Δεν λέω πως δεν γίνεται θεωρητικά.

 201. Πέπε said

  @196:
  Λάμπρο, πολλά με ρωτάς και φοβάμαι ότι θα παραφαρδύνει η συζήτηση, η οποία ήδη είναι εμβόλιμη μεταξή τόσων άλλων. Λοιπόν, από κάτω προς τα πάνω:

  Είμαι εκπαιδευτικός (αισθάνομαι κολακευμένος που με παρακολουθείς – ευχαριστώ), αλλά φιλόλογος, όχι μαθηματικός. Δεν ξέρω γιατί η βασική εκπαίδευση είναι παντού 12 χρόνια (ούτε ήξερα ότι είναι παντού τόσο, είχα λ.χ. την εντύπωση ότι στην κοντινή μας Αλβανία έχουν ένα διαφορετικό σύστημα που μετά τη μέση του δημοτικού περίπου δεν έχει αντιστοιχία – αλλά δέχομαι ότι κατά κανόνα είναι τόσο). Αυτό που ξέρω είναι ότι ο αρχικός αρχικός σκοπός της εκπαίδευσης ήταν να απασχολεί κάποιος τα παιδιά για να ζήσουν οι γονείς. Οπότε, αφού θα απασχολούνται, ας απασχολούνται και σε κάτι επωφελές, όπως να μάθουν γράμματα.
  Πάντως, αμφιβάλλω σοβαρά αν ένα παιδί 12 χρόνων (6 πριν πάει σχολείο + 6 χρόνια σχολείο [Μάθε παιδί μου γράμματα!]) μπορεί να φτάσει στο επίπεδο αφαιρετικής σκέψης ενός 18χρονου. Άσε που και για τις τρεις γλώσσες στα 3 επίσης αμφιβάλλω, κρίνοντας τουλάχιστον από την περίπτωση φιλικής μου οικογένειας τρίγλωσσης που η κόρη τους, σ’ αυτή περίπου την ηλικία, απλούστατα αρνήθηκε να μιλάει την τρίτη, λιγότερο συχνή γλώσσα, αν και την καταλαβαίνει αρκετά καλά – πρόκειται δε για κορίτσι που όσο μπορώ να κρίνω σίγουρα δεν έχει αφήσει την πνευματική της ανάπτυξη να σέρνεται.

  Αυτά. Πάω τώρα στην πρώτη σου παράγραφο. Η κατάληξη που περιγράφεις δεν ξέρω στατιστικά πόσο συχνή είνα. Εμπειρικά, σίγουρα είναι πολύ συχνή, αλλά όχι και απόλυτος κανόνας. Το θέμα είναι ότι δεν τη θεωρώ επιτυχημένη, απλώς δεν τη συμπεριλαμβάνω καν στα κριτήρια του αν ήταν πετυχημένη η εκπαίδευση καπιοιανού. Αν ξέρεις γράμματα, ξέρεις γράμματα. Αυτό είναι ένα κέρδος από μόνο του. Αν δεν έχεις λεφτά, αυτό είναι ένα πρόβλημα. Από μόνο του πάλι. Είτε έχεις λεφτά είτε όχι, είναι καλύτερο να ξέρεις γράμματα, και είτε ξέρεις γράμματα είτε όχι είναι καλύτερο να έχεις λεφτά (επίσης, καλύτερα πλούσιος και υγιής παρά φτωχός και άρρωστος…).
  Δε συμφωνώ εξάλλου ότι η πλειονότητα των σπουδαστών έχει σαν μοναδικό κίνητρο των σπουδών την οικονομική εξασφάλιση. Υπάρχουν αυτοί που ναι μεν θα επιλέξουν με αυτό το κίνητρο να σπουδάσουν και όχι να μη σπουδάσουν, αλλά που το τι θα σπουδάσουν το επιλέγουν βάσει κλίσεως, από έρωτα δηλαδή. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που ολόκληρη την επιλογή (από το αν μέχρι το τι) θα την κάνουν μόνο από έρωτα. Και ακόμη εκείνοι που δε διερωτήθηκαν ποτέ για το αν, θεωρώντας εντελώς αδιανόητο το να μη σπουδάσουν, και από κει και πέρα το τι το επιλέγουν από έρωτα. Ασφαλώς βέβαια υπάρχουν κι εκείνοι που τα επιλέγουν όλα με οικονομικό κριτήριο (και τους λυπάμαι: αυτοί δεν πρόκειται ποτέ να βγουν κερδισμένοι, το πολύ πολύ να βγάλουν λεφτά, για σκέψου όμως να μην πετύχουν ούτε αυτό! ούτε ψύλλος στον κόρφο τους).
  Όσο για την απόσβεση του κόστους σπουδών, δεν την καταλαβαίνω καν ως έννοια. Είχα 100 ευρώ. Τα έδωσα για να σπουδάσω, άρα τώρα δεν τα έχω πια. Δεν πρόκειται ποτέ να τα ξαναποκτήσω! Αν βγάλω 100 καινούργια ευρώ, έχω 100 ευρώ κέρδος. Το να κάτσω να συγκρίνω με το πόσα είχα πριν αρχίσω τα έξοδα μου φαίνεται εντελώς άνευ περιεχομένου. Και αυτά στην υπεραπλουστευμένη περίπτωση. Στην πράξη μεσολαβούν ανατιμήσεις/υποτιμήσεις, τα έξοδα μπορεί να τα κάνουν εξ ολοκλήρου ή εν μέρει οι γονείς ενώ το κέρδος προφανώς θα το βγάλει το παιδί, το ποιο ευρώ δαπανήθηκε όντως για σπουδές και ποιο για άλλα παράλληλα έξοδα δεν είναι πάντα σαφές, και άλλα πολλά που τουλάχιστον στο δικό μου μυαλό απομακρύνουν την ιδέα της απόσβεσης από κάθε πραγματικότητα και ακόμη και από το θεωρητικά υπολογίσιμο.

 202. LandS said

  197 Αλλάζεις.
  Οι πιθανότητες να το βρεις στη πρώτη προσπάθεια είναι 1/3. Αυτή είναι η μόνη περίπτωση που κερδίζει η στρατηγική να μην αλλάζεις.
  Οι πιθανότητες να μη το βρεις στη πρώτη προσπάθεια είναι 2/3. Άρα πρέπει να αλλάξεις.

 203. Νέο Kid Στο Block said

  Pitpanag, για το πρόβλημα με τα 3 ποτηράκια κάνεις λάθος. Το πρόβλημα αυτό είναι μια απλή παραλλαγή του διάσημου θέματος/»παραδόξου» Μόντυ Χωλ http://en.wikipedia.org/wiki/Monty_Hall_problem που τόσες controversy προκάλεσε ,για μένα αδικαιολόγητα,καθώς είναι ξεκάθαρο πως συμφέρει να αλλάξεις την αρχική σου επιλογή ποτηριού (ή πόρτας στο Μόντυ, ή ξέρω γω φύλλο σε μια παραλλαγή «παπατζίδικη» με δυό άγραφα χαρτιά κι έναν Παπά )
  Λες ,και εύλογα, πως το δακτυλιδι δεν αλλάζει μαγικά θέση, πώς είναι δυνατόν να αλλάζουν οι πιθανότητες; Κι όμως αλλάζουν χωρίς να παραβιάζουμε καμία πραγματικότητα. Οι Πιθανότητες είναι degree of belief ,μέτρον πίστεως ή γνώσεως ή «μέτρον άγνοιας» ίσως καλύτερα.
  Καταρχάς είναι πολύ σημαντικό το ακριβές πλαίσιο στο οποίο τίθεται ένας πιθανοτικός προβληματισμός. Αν ο «παρουσιαστής»/αυτός που χειρίζεται τα ποτηράκια γυρίζει (όπως στο κλασικό Μόντυ Χωλ) ΗΘΕΛΗΜΕΝΑ, δηλαδή ενσυνείδητα ένα άδειο ποτηράκι ,δηλαδή ξέρει πού είναι το δακτυλίδι, ΤΟΤΕ συμφέρει πάντα να αλλάζεις. Εξηγώ:
  Υπάρχουν 3 περιπτώσεις,όλες ισοπίθανες (1/3) με βάση την αρχική μου επιλογή:
  Α. Είχα αρχικά επιλέξει ένα κενό ποτηράκι ,έστω το ΚΠ1.Ο παρουσιαστής γυρίζει υποχρεωτικά το ΚΠ2
  Β. Ειχα επιλέξει το ΚΠ2. Γυρίζει υποχρεωτικά το ΚΠ1
  Γ. Είχα επιλέξει το Δακτυλιδι. Ο παρουσιαστής γυρίζει οποιοδήποτε ποτήρι (ας πούμε με κορ-γράμματα) από τα ΚΠ1 και ΚΠ2.
  Αν επιλέξω να αλλάξω ποτηράκι,κερδίζω στις 2 πρώτες περιπτώσεις Α. και Β. και χάνω στη Γ.
  Αν δεν αλλάξω κερδίζω μόνο στη Γ. (αν είχα αρχικά επιλέξει το δακτυλίδι)
  Άρα μια «πολιτική αλλαγής» κερδίζει κατά μέσο όρο 2 φορές στις 3.

  Όπως έχεις θέσει το θέμα στο 197. υπάρχει μια σχετική ambiguity όσον αφορά αυτό «το ενσυνείδητον ή μη» . Θα μπορούσε ας πούμε σε μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή ,αυτός που γυρίζει τα ποτήρια να ΜΗΝ ξέρει πού είναι το δακτυλίδι και απλώς να ανοίγει στην τύχη ένα άδειο (ας πούμε αν γυρίζει το δακτυλίδι, το παιχνίδι ακυρώνεται και ξαναανακατεύει τα ποτήρια μέχρι ώσπου ανοίξει ένα αδειανό). Στην περίπτωση λοιπόν που ο χειριστής ΔΕΝ ξέρει και εγώ(ο παίκτης) ξέρω ότι δεν ξέρει, δεν έχει καμία σημασία αν αλλάξω ή όχι!
  Σ’αυτήν την περίπτωση η πιθανότητα να είχα επιλέξει αρχικά το δακτυλίδι αυτόματα μεταβάλλεται και ανεβαίνει από 1/3 που ήταν στην 1η κλασική παραλλαγή, σε 1/2. Άρα το αν αλλάξω ή όχι δεν παίζει ρόλο .Έχω 1 στις δύο πάντα.
  Ένας ενδιαφέρον προβληματισμός προκύπτει από ένα πρόσθετο ερώτημα: Tι γίνεται αν ΔΕΝ ξέρω ΑΝ ο παρουσιαστής/χειριστής ξέρει ή όχι; Ας πούμε μου δένουν τα μάτια, δεν ξέρω την ακριβή διαδικασία που ακολουθήθηκε και απλώς βλέπω την τελικά αδειανή κουρτίνα ή το αδειανό ποτηράκι
  Τότε, αφού τα όρια της πιθανότητας να έχω επιλέξει αρχικά το δακτυλίδι είναι
  1/3 < p(δακτυλίδι)<1/2, και πάλι προφανώς συμφέρει να αλλάζω την αρχική μου επιλογή, αφού το "κυμαινόμενο" είναι στάνταρ μεγαλύτερο από το μίνιμουμ 1/2. Η μέση πιθανότητα νίκης μου, κυμαίνεται μεταξύ 1/2 και 2/3.

  Αυτά τα ολίγα, κι αν συνεχίζει να σε ξαφνιάζει το "μαγικό" του θέματος, σκέψου και το εξής πιο χοντροειδές παράδειγμα (αλλά επί της ουσίας ίδιο). Αν σου πούνε "Βλέπεις τα πρόσωπα από 100 άτομα ,50 άντρες και 50 γυναίκες . Τα 50 έχουν στην πλάτη τους ένα ταμπελάκι. Ποια η πιθανότητα αν επιλέξουμε ένα άτομο randomly να έχει στην πλάτη ταμπελάκι;" Σίγουρα η σωστή απάντηση είναι 50%. Επιλέγεται λοιπόν τυχαία έστω μια γυναίκα.Γίνεται η ίδια ερώτηση που έχει προφανώς την ίδια απάντηση :50%
  Tώρα όμως έρχεται μια έξτρα πληροφορία/γνώση (αλλάζει o "βαθμός άγνοιάς" μας!) -"Aπό τις 50 γυναίκες ,έχουν ταμπελάκι στην πλάτη οι 40 " . Αμέσως και αυτομάτως, η πιθανότητα το άτομο που έχουμε μπροστά μας να έχει ταμπελάκι γίνεται 80%. Μαγικά! Nα πάρει η ευχή, δεν μεταλλάχτηκε ο άνθρωπος! Η ίδια γυναίκα ήταν μπροστά μας πριν, η ίδια και τώρα. Η πιθανότητά όμως άλλαξε και απολύτως διακιολογημένα. Γιατί; Επειδή άλλαξε η ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ κατανομή του πληθυσμού που έχει ταμπελάκι ."Άλλαξε" με την έννοια πως αρχικά -και εύλογα! αφού δεν είχαμε άλλη γνώση- υποθέταμε ομοιόμορφη ανά φύλο κατανομή, αλλά μετά αυτή γίνεται ανισοβαρής και πλέον αυτό το γνωρίζουμε. Άρα μεταβάλλουμε και την εκτίμησή μας ως προς το αν έχει ταμπελάκι στην πλάτη ή όχι.

 204. Νέο Kid Στο Block said

  203. Πολύ καλή (και λακωνική 🙂 ) κι αυτή η εξήγηση LandSy , αλλά ίσως λίγο «απαιτητική».

 205. LandS said

  Πω πω φλυαρία… 🙂
  Από τη στιγμή που το παιχνίδι συνεχίζεται μόνο αν αναποδογυρίσει κύπελλο χωρίς δαχτυλίδι γουί φολ μπακ στη φάση που ο άλλος ξέρει.

  Λέω κύπελλο γιατί θα πεταχτεί ο Φυσικός και θα πει ότι η καλύτερη στρατηγική είναι να κοιτάξεις το γυαλί και να δεις που είναι το δαχτυλίδι.

 206. physicist said

  #206. — … γιατί θα πεταχτεί ο Φυσικός και θα πει …

  Πα, πα, πα … καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα.

 207. Νέο Kid Στο Block said

  206. Διαφωνώ! EXEI σημασία ΑΝ ξέρει αυτός που γυρίζει ή όχι. Ξανασκέψου το και θα συμφωνήσεις. Βεβαίως η «πολιτική αλλαγής» είναι πάντα τουλάχιστον τόσο καλή όσο και η «μη αλλαγή» αν εννοείς αυτό.

 208. Ένας Χασάπης από τα Παλιά said

  (178) Ευχαριστώ Δύτη που με προβίβασες στο χόμπυ μου 🙂 αλλά δε νομίζω πως ο πραγματικός μου τομέας θα «πουλούσε» όπως οι άλλοι που ανέφερε ο Νεανίας στη Γειτονιά – ευτυχώς που «οι φονιάδες των λαών» και διάφοροι άλλοι μη φονιάδες (π.χ. σήμερα τα «αδέλφια» μας οι Αργεντίνοι το ψάχνουνε) μπορούν να πληρώνουν για τις υπηρεσίες μου. 🙂
  http://wccftech.com/nvidia-volta-gpus-ibm-power9-cpus-deliver-300-petaflops-performance-2017-summit-sierra-supercomputers/

 209. Χασάπη, ντουέτο με Ππαν λέμε, τι δουλειά έχει ο πραγματικός σου τομέας;

 210. Ένας Χασάπης από τα Παλιά said

  Είπα Δύτη μου με συγκίνησε που το χόμπι μου με προβίβασε δίπλα στην επαγγελματία! 🙂 Το πραγματικό μου εξπερτίζ 😉 είναι βαρετό για τον περισσότερο κόσμο δυστυχώς. Πάντως αν κανείς άλλος τη βρίσκει με τους αγαπημένους μου Αρσακίδες ψάχνω για να κάνω κι άλλο ντουέτο. 🙂

 211. spiral architect said

  «Ας μην βιάζεται λοιπόν ο καλός συνάδελφος, κήνσορας της δημοσιογραφιοκής ηθικής και δεοντολογίας. Το συνδέει και να συναρτά έντεχνα δε τις δικές μας πληροφορίες με άλλα δημοσιεύματα, που απέχουν της δικής μας θεώρησης, μάλλον έρχεται να δικαιώσει μια διαπιστωτική άποψη που διατυπώνει κάπου μέσα στο κείμενο της ηθικοπλαστικής κριτικής του. Γιατί η ιδεολογία από την ιδεοληψία αγαπητέ συνάδελφε, έχουν όπως και το να το κάνουμε μια απόσταση»
  (εγώ ήβοσκα τα πρόβατα ιδώ επαραπέρα …)

 212. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  202 – Koλακευμένος που σε παρακολουθώ εγω, γιατί; τόσοι αξιολογότατοι εδώ μέσα σε παρακολουθούν, (πλάκα πλάκα, πολύ παρακολούθηση πέφτει στο ιστολόγιο Νικοκύρη, ούτε στον μεγάλο αδερφό να ήμασταν) τέλος πάντων, ευχαριστώ κι εγώ.
  Η δωδεκαετία είναι δεδομένη σε όλο τον κόσμο, η τριγλωσσία είναι κι αυτή, (αν θές δύο ή μία γλώσσα, μιλούμε για τρίχρονο παιδί) όσο για το αν ένα δωδεκάχρονο παιδί μπορεί να φτάσει την αφαιρετική σκέψη ενός δεκαοχτάχρονου, ρίξε μιά ματιά στα δεκαοχτάχρονα, μάλλον θα εκπαλγείς δυσάρεστα. Αντιθέτως υπάρχουν κάποια δωδεκάχρονα που έχουν κατα πολύ καλύτερη γενική σκέψη, είναι ζήτημα οικογενειακού περιβάλλοντως κυρίως, και τύχης (μεγάλης δυστυχώς) να πέσει σε ανοιχτόμυαλο δάσκαλο.
  Απο την άλλη, αν αφαιρέσουμε τα καλοκαίρια και τις αργίες, τα δώδεκα χρόνια γίνονται έξι, αν βάλουμε την κάκιστη και χρονοβόρο μέθοδο διδασκαλίας, σύν την ουσιαστικά άσκοπη επανάληψη της ύλης, πάμε χαλαρά στα τέσσερα χρόνια, αν βάλω και τα άχρηστα μαθήματα (δεν τα λέω) φτάνουμε στα τρία χρόνια, οπότε τί παίζει εδώ πέρα; Το παράδειγμα του τρίχρονου παιδιού που μιλάει τρείς γλώσσες, το έφερα για να δείξω ένα μέρος των τεραστίων δυνατοτήτων του εγκεφάλου, που τον καταναγκάζει το άθλιο και αναχρονιστικό ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ (το τονίζω) εκπαιδευτικό σύστημα σε μαθησιακή αναπηρία, τυχαία; εγώ είμαι πλέον πεπεισμένος πως όχι. Και μόνο του οτι, ενώ γνωρίζουμε απο το 1970 τουλάχιστον, διαφορετικές μεθόδους διδασκαλίας, διαβάσματος και μαθήσεως, που επιταχύνουν αφάνταστα την μάθηση μειώνοντας κατα πολύ τον χρόνο εκπαίδευσης, (συνεπώς περισσότερος ελεύθερος χρόνος για τα παιδιά) και παρ΄όλα αυτά δεν περνούν στο εκπαιδευτικό σύστημα, είναι αρκετό για να στηρίξω την πεποίθησή μου, οτι το παιχνίδι είναι στημένο. Φυσικά υπάρχουν πολύ περισσότερες και αξιόπιστες αποδείξεις γι΄αυτό.

  Για το δεύτερο σκέλος, η κατάληξη εννοώ οτι θα είναι αυτή, επειδή είπες πάς στα επόμενα.
  Για το κίνητρο των σπουδών που διαφωνείς οτι είναι η οικονομική εξασφάλιση, θα συμφωνήσω κι εγώ, μέχρι το 2010 ήταν ο χαβαλές, τώρα που δυσκόλεψαν τα πράγματα μπήκε πάλι η οικονομική εξασφάλιση. Επαναλαμβάνω, παιδί που να σπουδάζει μόνο για την μάθηση (αν εξαιρέσω τις κόρες μου, για ευνόητους λόγους) δεν έχω συνατήσει, εσύ βέβαια γνωρίζεις περισσότερα παιδιά. Οπότε το θέμα της απόσβεσης των εξόδων το έθεσα παίρνοντας σαν δεδομένο οτι τα περισσότερα παιδιά έχουν οικονομικό κίνητρο, για τα παιδιά που δεν συσχετίζουν την μάθηση με το οικονομικό όφελος φυσικά δεν ισχύει.
  Δεν διαφωνώ οτι αν ξέρεις γράμματα είναι κέρδος, διαφωνώ με τον τρόπο που μαθαίνονται και με την ποιότητά τους. Είναι τόσο κακός ο τρόπος, και τόση πολύ η άχρηστη ύλη, που όπως αποδεικνύει η πραγματικότητα, το κέρδος είναι δυσανάλογα μικρό σε σχέση με τα έξοδα και την προσπάθεια. Μήπως είναι καιρός αντί να μαθαίνουμε γράμματα που κυρίως οφελούν άλλους, να μάθουμε γράμματα που οφελούν το ανθρώπινο πνεύμα;
  Μάλλον ζητάω πολλά ε;

 213. Πέπε said

  213

  Μμμ, τελικά δε διαφωνούμε και τόσο.

  Βέβαια για να μην πεθάνει άδοξα η συζήτηση (όπως γίνεται όποτε συμφωνούνε οι άνθρωποι) βρήκα μια λεπτομέρεια όπου διαφωνώ: λες ότι τα 12 χρόνια γίνονται 6 χωρίς αργίες-διακοπές. Μα δεν μπορείς να αφαιρέσεις το χρόνο ξεκούρασης, είναι απαραίτητος. (Και το λέω αυτό και παιδαγωγικά αλλά και ιδιοτελώς – είπαμε, είμαι δάσκαλος, έχω 4 μήνες διακοπές το καλοκαίρι και άλλους 4 Χριστούγεννα-Πάσχα-Αγίου Πνεύματος όπως ξέρει όλη η κοινωνία, λοιπόν δεν τις αφήνω να φύγουνε! )

  Περί ποιότητος των γραμμάτων που μαθαίνει κανείς, και του πώς επιτυγχάνεται αυτή η ποιότητα (σπίτι, καλοί δασκάλοι κλπ.) δεν έχω να προσθέσω τίποτε, με κάλυψες.

  Παιδιά 18χρονα με απογοητευτικά μικρή ανάπτυξη της αφαιρετικής σκέψης όντως έχω γνωρίσει πολλά. Αλλά δε φταίει η ηλικία, φταίει το σύνολο της παιδείας τους. Υπό μία σειρά ευνοϊκών προϋποθέσεων, ένας 18χρονος μπορεί να αναπτύξει επίπεδα σκέψης που ο 12χρονος δεν μπορεί ρε παιδί μου, πώς να το κάνουμε τώρα.

  Εντωμεταξύ, πριν καταδικάσουμε το εκπ. σύστημα όλο μαζί, ας προσπαθήσουμε να ξεχωρίσουμε ποια προβλήματα οφείλονται στο ίδιο το σύστημα ως θεωρητική σύλληψη και ποια στην εφαρμογή του. Αυτά τα χρόνια τα σχολεία υπολειτουργούν. Το Υπουργείο προσπαθεί να βάλει τις μηχανές να δουλέψουν χωρίς βενζίνη. Στο δικό μου σχολείο φέτος υπάρχουν μαθήματα που μέχρι στιγμής τα έχουν διδάξει 2-3 διαφορετικοί δασκάλοι που πέρασαν για λίγες βδομάδες ο καθένας, και άλλα που ακόμη δεν τα διδάσκει κανείς. Και σε όλα τα σχολεία λίγο – πολύ έτσι είναι.

  Πριν 7-8 χρόνια δεν ήταν έτσι, υπήρχαν δασκάλοι. Υπήρχαν ήδη όμως τότε (και από παλιότερα) άλλα προβλήματα: ανύπαρκτος σχεδιασμός της ύλης, εξάρτηση του Λυκείου από τις εισαγωγικές, αλλεπάλληλες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις χωρίς δομή και στόχο, όλα αυτά τα γνωστά. Αυτά είναι δικά μας, ελληνικά προβλήματα. Αν μου δείξεις μια χώρα όπου το ίδιο κατά βάση εκπ. σύστημα εφαρμόζεται χωρίς καμία από όλες αυτές τις εκτροπές, και πάλι βγάζει στουρνάρια, τότε να συζητήσουμε για όλο μαζί το σύστημα.

 214. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  214 – Άρα ο χρόνος ξεκούρασης δεν έχει να κάνει με τα παιδιά, αλλά με τους δασκάλους, γιατί τόσο χρόνο ξεκούρασης εκτός απο τους εισοδηματίες, δεν έχει κανείς άλλος, ούτε κάν οι παπάδες.
  Για τα δεκαοχτάχρονα εννοείται οτι δεν φταίει η ηλικία, για την εκπαίδευση το είπα.
  Για το εκπαιδευτικό σύστημα, είναι γνωστό το βιβλιαράκι που έχω συστήσει αρκετές φορές εδώ, και αναφέρεται για την παγκόσμια εκπαίδευση, στηλητεύοντας κυρίως την γαλλική, που εμείς την θεωρούμε απο τις κορυφαίες.
  Επειδή δεν έχω χρόνο να σου φέρω αμερικανική και άλλη ευρωπαϊκή βιβλιογραφία, σου βάζω να δείς αυτόν τον συγχωρεμένο αμερικανό καλλιτέχνη, για να εθυμήσουμε και λίγο. Δεν είναι απαραίτητο να δεχτείς όσα λέει, απλά σύγκρινε τα με αυτά που βλέπεις και έχεις ζήσει.

  file:///C:/Documents%20and%20Settings/user/%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%86%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1%20%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82/George%20Carlin%20%20%CE%A4%CE%BF%20%CE%91%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%20%CE%8C%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%BF%20_%20VideoMan.htm

 215. Πέπε said

  @215:

  Πώς προέκυψε αυτό το «άρα»;

  Τα σχολεία δεν κλείνουν για να ξεκουραστεί ο δάσκαλος. Φυσικά ξεκουράζεται κι αυτός, ο στόχος όμως είναι να ξεκουραστεί ο μαθητής. Αν κανείς έχει αποδείξει ότι η διαδικασία μάθησης μπορεί να τραβήξει για χρόνια ολόκληρα (είτε έξι είτε περισσότερα είτε λιγότερα) χωρίς διακοπές, θα εκπλαγώ ειλικρινά.

 216. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  216 – Το άρα προέκυψε απο το » λοιπόν δεν τις αφήνω να φύγουν». Τώρα αν θές να με κάνεις να πιστέψω οτι τα σχολεία κλείνουν τρείς μήνες το καλοκαίρι για να ξεκουραστούν οι μαθητές (απο τί;) σου λέω οτι δεν θα τα καταφέρεις. Μιά κι έχω κάνει μαθητής, αλλά επίσης δουλεύω εδώ και 40 χρόνια, ξέρω οτι η δουλειά είναι πολύ πιο κουραστική απο τα μαθήματα, και παρ΄όλα αυτά, ποτέ δεν πήρα τρείς μήνες άδεια (τις ενδιάμεσες γιορτές δεν τις μετράω) και απο τότε που έκανα δική μου δουλειά, ούτε δεκαπέντε μέρες, δέκα κι αυτές με το ζόρι. Έπρεπε να έρθει η κρίση για να μάθω πώς είναι να κάθεσαι πάνω απο ένα μήνα, δυστυχώς χωρίς να πληρώνωμαι.
  Άκουσε Πέπε, τα πράγματα είναι απλά, αν τα σχολεία λειτουργούσαν όχι σαν εργοστάσια παραγωγής, παραγωγικών μονάδων, αλλά σαν χώροι που θα είχαν στόχο την εξύψωση του ατομικού και συλλογικού πνεύματος, την διδασκαλία και λειτουργία των δημοκρατικών αρχών, χωρίς αναγκαστική παρακολούθηση όλων των μαθημάτων απο την Τετάρτη Ή Πέμπτη δημοτικού, χωρίς άχρηστα μαθήματα, ειδικά τα δογματικά, χωρίς βαθμολογική αξιολόγηση, με έμφαση κυρίως στην βιωματική μάθηση, με διαφορετικές μεθόδους διδασκαλίας και εκμάθησης των μαθημάτων, που να είναι προσαρμοσμένες στην μαθησιακή λειτουργία του εγκεφάλου, και όχι όπως τα τελευταία 150 χρόνια που πρέπει να προσαρμοστεί ένας έξυπνος εγκέφαλος στην αρρωστημένη δυσλειτουργία, αν έδιναν προτεραιότητα στις αισθητικές και συναισθηματικές λειτουργίες των μαθητών, ο χρόνος που θα περίσσευε θα ήταν απίστευτα πολύς, αλλά το κυριώτερο, οι μαθητές δεν θα ήθελα να φύγουν απο κεί.
  Για να σου δώσω ένα μικρό μέτρο σύγκρισης, οι κόρες μου πήγαν στο καλλιτεχνικό γυμνάσιο στον Γέρακα, που για καλή μας τύχη ήρθε να στεγαστεί εδώ, όταν η μεγάλη μου ήταν στην έκτη δημοτικού. Παρ΄όλες τις ελείψεις και τον πόλεμο που δέχτηκε απο τα ιδιωτικά, αλλά δυστυχώς και απο τα γύρω δημόσια σχολεία (δεν ξέρω για παραπέρα) παρ΄όλο που τα παιδιά έκαναν τα ίδια μαθήματα, και τα περισσότερα ξεκίναγαν απο τις εξίμισι το πρωϊ για να έρθουν στο σχολείο, και να σχολάσουν στις 3,30, στην πλειονότητά τους ήταν ευχαριστημένα και δεν ήθελαν να το αφήσουν, εν αντιθέση με τα παιδιά του διπλανού και των άλλων λυκείων της περιοχής, που δεν ήθελαν να πάνε. Οι κόρες μου θυμούνται όλους τους καθηγητές (με εξαίρεση τρείς) που είχαν κατα την διάρκεια της φοιτήσεώς τους με ευχαρίστηση, Η μεγάλη που έχει τελειώσει εδώ και τέσσερα χρόνια, και η μικρή που τελείωσε το 13 πηγαίνουν να τους χαιρετήσουν και να μιλήσουν μαζί τους, πέρα που ανταλλάσουν ηλεκτρονικά μηνύματα. Είναι ένα σχολείο που κυριαρχεί η χαρά και η δημιουργία. Η καλύτερη μαθήτρια του σχολίου της τάξης της μεγάλης, ενώ οι γονείς της ήθελαν να περάσει ιατρική και θα μπορούσε να περάσει άνετα, παρέδωσε λευκή κόλλα, και περασε στο εθνικό θέατρο, και ακόμα ευχαριστεί τους καθηγητές της, που την στήριξαν σ΄αυτή την απόφαση.
  Φαντάσου αυτό το σχολείο χωρίς όλα αυτά τα άχρηστα που μαθαίνουν τα παιδιά, κι όλες αυτές τις ηλίθιες απαγορεύσεις, θα ήταν το όνειρο κάθε παιδιού να είναι εκεί.

 217. Πέπε said

  Πράγματι, Λάμπρο, τα ίδια ακούω και για τα μουσικά σχολεία. Έχω μιλήσει και με μαθητές και με γονείς και με καθηγητές, και όλοι συμφωνούν ότι η δουλειά εκεί γίνεται με κέφι και ότι λείπει τελείως η αίσθηση πως οι μαθητές έρχονται δεμένοι, που στα γενικά σχολεία από κάποια ηλικία και πέρα είναι όλο και πιο διάχυτη. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι η δουλειά είναι και αποδοτικότερη.

  Στα μουσικά σχολεία πάνε μαθητές που στη συντριπτική τους πλειοψηφία αγαπάνε τη μουσική. Βρίσκουν λοιπόν εκεί κι άλλους που αγαπάνε το ίδιο πράγμα, με τους οποίους μπορούν να συνεργαστούν και να συνανακαλύψουν, και αυτό τούς δημιουργεί μια συνολικά θετική προδιάθεση απέναντι στο σχολείο, με αποτέλεσμα τα αρχαία και η χημεία, όσο κι αν απαιτούν τον ίδιο κόπο όσο παντού, ωστόσο να μη προξενούν δυσφορία (ή έστω, όχι τόση).

  Ο άνθρωπος αντέχει πολύ κόπο. Όσο ισχυρότερο κίνητρο έχει, τόσο περισσότερο κόπο αντέχει. Θυμάμαι κι απ’ τον εαυτό μου πολλές και ποικίλες περιστάσεις όπου άφησα τα κόκκαλά μου από την προσπάθεια σε κάποια επιδίωξη, και ούτε που μου φάνηκε, γιατί το ‘κανα με κέφι. Κι ο καθένας φυσικά.

  Ωστόσο επιμένω: αυτό δεν αναιρεί την ανάγκη ξεκούρασης. Στη διαδικασία της μάθησης δε γίνεται μόνο να μαθαίνεις, μέρα μπαίνει μέρα βγαίνει. Μετά από κάποιο διάστημα όπου καθημερινά προσθέτεις στη φαρέτρα σου νέες γνώσεις, μεθόδους κλπ., χρειάζεται κι ένα διάστημα επώασης, για να «κάτσουν» αυτές οι γνώσεις, και η επιφάνεια του μυαλού να ξανααδειάσει ώστε να είναι πάλι έτοιμη να γεμίσει με καινούργια πράματα.

  Εξάλλου είναι γνωστό ότι τους τέσσερις (πού τους βρήκες τους τρεις; ) μήνες του καλοκαιριού που καθόμαστε, πληρωνόμαστε.Το ίδιο και τα Χριστούγεννα κλπ. (παλιά παίρναμε και δώρο μάλιστα). Αυτό από μόνο του δείχνει ότι όποιος σκέφτηκε αυτό το σύστημα με τις διακοπές αποκλείεται να είχε κατά νου την ξεκούραση του δασκάλου: όσο κι αν ήταν σοσιαλιστής και φιλολαϊκός, υπάρχει κι ένα όριο, κανείς δε σε πληρώνει να κάθεσαι αν δεν υπάρχει κάποιος άλλος λόγος που το επιβάλλει.

  Λάμπρο, δε θα ήθελα να φανεί ότι είμαι τόσο προσκολλημένος στο υπάρχον σύστημα ώστε να απορρίπτω κάθε ιδέα περί αντικαταστάσεώς του από ένα καλύτερο. Κάθε άλλο: πολλές φορές έχω αγανακτήσει με το τι βλακείες και ζημιές αναγκαζόμαστε να κάνουμε. Ωστόσο και το υπάρχον αφήνει πολλά περιθώρια για την εξύψωση του ατομικού και συλλογικού πνεύματος, την διδασκαλία και λειτουργία των δημοκρατικών αρχών, […] με έμφαση κυρίως στην βιωματική μάθηση, με διαφορετικές μεθόδους διδασκαλίας και εκμάθησης των μαθημάτων, που να είναι προσαρμοσμένες στην μαθησιακή λειτουργία του εγκεφάλου, και όχι όπως τα τελευταία 150 χρόνια που πρέπει να προσαρμοστεί ένας έξυπνος εγκέφαλος στην αρρωστημένη δυσλειτουργία, [και με] προτεραιότητα στις αισθητικές και συναισθηματικές λειτουργίες των μαθητών. Το υπάρχον σύστημα δεν επιβάλλει σε κανένα δάσκαλο να είναι στείρος, βλάκας και ευνουχιστικός. Απλώς δεν του το απαγορεύει κιόλας.

  Σχεδόν όλοι μας έχουμε να θυμόμαστε τουλάχιστον ένα δάσκαλο που «μας έκανε» έξυπνους και δημιουργικούς μαθητές, με τρόπο ευχάριστο και φαινομενικά ξεκούραστο, και που μας εμφύσησε αγάπη για το Χ ή Ψ μάθημα ή για το ίδιο το σχολείο. Μερικοί τυχεροί έχουν τύχει σε περισσότερους τέτοιους. Τα παιδιά των μουσικών/καλλιτεχνικών σχολείων, αρκετούς (όχι γιατί μαζεύονται εκεί καλύτεροι δάσκαλοι αλλά γιατί υπάρχει καλύτερο κλίμα – εντός του ίδιου όμως συστήματος). Δεν ξέρω αν ξέρεις ότι στα σχολεία των μικρών δυσπρόσιτων χωριών της παραμεθόριας ζώνης, που από άλλες απόψεις είναι καμένα, παρέχουν ωστόσο το προνόμιο στους μαθητές τους να έχουν όλο νεοδιόριστους καθηγητές, που κατά σημαντικό ποσοστό είναι γεμάτοι όρεξη και φαντασία, δεν έχουν φάει την κούραση και το ξενέρωμα του «παλιού». Στην Αθήνα οι δασκάλοι έρχονται αφού σιτέψουν. Αλλά και πάλι, κάποιοι που βρίσκονται που και που οι οποίοι διατηρούν τη φρεσκάδα τους μέχρι τη σύνταξη, δεν εμποδίζονται από το σύστημα.

  Θα μου πεις, αυτό είναι θέμα τύχης – εγώ δεν αρκούμαι στο απλό ενδεχόμενο να πέσω σε καλό παιδαγωγό. Μαζί σου, δε διαφωνώ. Η μία περίπτωση στις τόσες όμως του καλού δασκάλου που κάνει καλό μάθημα και διαπλάθει μυαλά και χαρακτήρες πείθει ότι, πριν καταργήσουμε τα πάντα και ξαναρχίσουμε σε εντελώς νέα βάση, υπάρχει τεράστιο περιθώριο βελτίωσης της εκπαίδευσης στην παρούσα βάση.

 218. Πέπε said

  Εντωμεταξύ, μιας κι έχω κατλάβει τη βασική σου θέση και υποθέτω κι εσύ τη δική μου, μήπως να το κλείναμε; Εδώ και κάμποσα μηνύματα μιλάμε μόνοι μας, και μιλάμε όλο και περισσότερο.

 219. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  219 – Ναί να το κλείσουμε, το θέμα άλλωστε είναι τεράστιο, και παρ΄όλο που επηρεάζει άμεσα την ζωή μας, καθορίζοντας εν πολλοίς τον τρόπο που θα σκεπτώμαστε στην υπόλοιπη ζωή μας, εν τούτοις ελάχιστοι (απελπιστικά θα έλεγα) είναι αυτοί που ενδιαφέρονται πραγματικά για να καλυτερεύσουν οι τρόποι και οι συνθήκες της εκπαίδευσης. Γονείς εκπαιδευτικοί αλλά και μαθητές, μοιάζουν να ακολουθούν μιά μαθησιακή νομοτέλεια σαν υπνωτισμένοι. Ενώ είναι γνωστό οτι η υγιεινή διατροφή είναι ο βασικότερος παράγοντας για την καλή μας υγεία, και όσοι ενδιαφέρονται για την υγεία τους την επιλέγουν, για την πνευματική διατροφή που είναι σκουπίδια φάστ φούντ, σχεδόν κανείς δεν νοιάζεται, κι όσοι ενδιαφέρονται για την πνευματική τους υγεία, δεν μπορούν να την αλλάξουν, είναι αναγκασμένοι να «φάνε» τα ίδια σκουπίδια. Ποιός αποφασίζει για την πνευματική μας τροφή; (εννοείται οτι δεν είναι ο κάθε υπουργός παιδείας έτσι;) με ποιά κριτήρια βρίσκεται σ΄αυτή την θέση; γιατί ενώ υποτίθεται οτι έχουμε δημοκρατία, δεν μπορούμε να αποφασίσουμε εμείς για την πνευματική μας διατροφή; ποιός ωφελείται απο τον έλεγχο της;
  Μη μου απαντήσεις, απλώς αν θέλεις σκέψου.

  Υ.Γ – «Στην διαδικασία της μάθησης δεν γίνεται μόνο να μαθαίνεις μέρα μπαίνει μέρα βγαίνει» Μα δεν θα είναι ανάγκη να μαθαίνεις κάθε μέρα, η συμετοχή στην μάθηση δεν θα είναι υποχρεωτική, κάτι σαν Σάμερ Χίλ στο πιο βελτιωμένο. Χρούμενοι δάσκαλοι, χαρούμενοι μαθητές, μόνο κάτι καλό μπορεί να βγεί απο αυτή την χαρά.

  Υ.Γ- «Αυτό απο μόνο του δείχνει, οτι όποιος σκέφτηκε αυτό το σύστημα με τις διακοπές, αποκλείεται να είχε κατά νού την ξεκούραση του δασκάλου.»
  Αυτό μου θύμισε έναν αξιωματικό στον στρατό που μας μίλαγε για τους στρατιωτικούς κανόνες, «ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΓΡΑΨΑΝ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΣΟΦΟΙ ΑΠΟ ΜΑΣ» με συγχωρείς, αλλά ποτέ δεν συμφώνησα μ΄αυτό, ΕΣΥ;

  Ευχαριστώ πολύ για τον διάλογο, τα ξαναλέμε σε κάποιο άλλο νήμα.

 220. Πέπε said

  Λοιπόν ΟΚ, το κλείνουμε, αλλά για το στρατό δεν μπορώ, θα απαντήσω:

  Όταν ήμουνα φαντάρος έζησα τόση παράνοια όση όλοι. Ωστόσο σχημάτισα την εικόνα ότι οι κανόνες, έτσι όπως είναι διατυπωμένοι (που δεν τους είχα δει και γραμμένους βέβαια – όσο καταλάβαινα από αυτό που έφτανε μέχρις εμένα) δεν είναι παράλογοι, οι πιο πολλοί. Και ότι οπωσδήποτε, παρά το δαιδαλώδες τους, έχουν συνέπεια μεταξύ τους. Άλλο όμως το πώς εφαρμόζονταν.

  Πιστεύω ότι όποιος τους έβγαλε μπορεί να μην ήταν μεν ακριβώς σοφός (αλλιώς θα έβγαζε κανόνες που να παραμένουν λογικοί και κατά την εφαρμογή τους! ), αλλά πιο σοφός από τον μέσο καραβανά σίγουρα ήταν.

 221. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Λοιπόν είπαμε το κλείνουμε, κλείσαμε δηλαδή, αλλά κι εγώ δεν μπορώ θα σου απαντήσω. Το «στρατιωτικό» παράδειγμα, το έφερα παραλληλίζοντάς το με τον ειδικό που σκέφτηκε τις διακοπές για τους μαθητές που έγραψες, κι επειδή το εγχειρίδιο του στρατού το είχα βουτήξει και το διάβασα, για την εποχή του (1948 αντιγραφή αμερικανικού εγχειρδίου) μπορεί να ήταν σωστό (που δεν ήταν) για την εποχή μας όχι. Το ίδιο λέω και για τον «σοφό» της εκπαίδευσης, στην εποχή του Μάρξ που εφαρμόστηκε μπορεί να ήταν σωστό, αλλά τώρα; Απο τότε ο Μάρξ έγραψε το κεφάλαιο, δημιουργήθηκε ο μαρξισμός, έγιναν «λαϊκές» επαναστάσεις, ο μαρξισμός πήρε την εξουσία, βγήκαν τα αυτοκίνητα, τα αεροπλάνα, έγιναν δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, βγήκε η τηλεόραση, ο άνθρωπος πήγε στο φεγγάρι, ο μαρξισμός κατέρρευσε και μπήκε στην ιστορία, βγήκαν ρομπότ, βγήκαν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα κινητά, το vogiager 1 βγήκε απο την ηλιόπαυση, ακόμα και η εκκλησία έχει ρίξει τόσο πολύ νερό στο δογματικό κρασί της, που πλέον κρασώνει το νερό της, και μόνο η δομική λειτουργία της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ εκπαίδευσης δεν έχει αλλάξει, ΤΥΧΑΙΟ;

  Το μαγαζί έκλεισε.!

 222. Πέπε said

  ΟΚ, τα λέμε! 🙂

 223. Pitpanag said

  Kyrie Sarantako-199-, apologoumai gia ta Greeklish kai thn argh apanthsh!
  O Kathigiths mallon hthele sygkrish embadvn me overlapping .Pistevw opws sth lysh tou Physicist.
  To endiaferon apo toys mathites ginetai megalytero otan bazei themata ektos bibliou.

  Edosen tous tvra 2 gia meta tis giortes :
  Pvs agoume mia eutheia metajy 2 shmeiwn A B, an ehoume mono enan braxyn kanona? Den ftanei wste na feroume olon to mhkos apo A ews B. No compass allowed!

  Mia klhrvsh anamesa se 20 mathites dinei brabeio se enan. 29 leuka papers, 1 grafei brabeio. Oi mathites tha trabhjounkatheis ena xartaki . Is it fair ? Poios echei pi polles pithanotites gia nikh? o Andros ;h o Zenon?

  Kala Christougenna !

 224. sarant said

  Καλά Χριστούγεννα, αγαπητέ! Οι ασκήσεις αφήνονται εδώ για τους φίλους του είδους.

 225. Νέο Kid Στο Block said

  Mα έβαλε καινούργια ο Pitpanag και δεν ενημερωθήκαμε ; 🙂
  (πρέπει να βάλεις math alert Nικοκύρη! )
  Χμμ..το 2ο τετριμμένο αλλά καλό, το 1ο χμμ…

 226. sarant said

  Ναι, πρέπει να βάλω Math-Alert!

 227. physicist said

  #224(α). — Αν επιτρεπόταν διαβήτης, τότε θα είχα μια λύση να προτείνω αλλά χωρίς διαβήτη … χμμμμ …

 228. Νέο Kid Στο Block said

  224. Το 2ο πρώτα: Θεματάκι πιθανοτήτων απ’αυτά που οδηγούν τον «μέσο» άνθρωπο σε λάθος διαισθητική απάντηση. Η διαίσθηση συχνότατα στις Πιθανότητες παραπλανεί ακόμη και τους μεγαλύτερους «διαισθητήρες» (κατά το «ολετήρες» 🙂 )
  Aν ρωτηθουν 10 άνθρωποι σε ποια σειρά θα προτιμούσαν να τραβήξουν χαρτάκι ,οι 9 θα έλεγαν «κάπου στη μέση (η λογική πλάνη της «κανονικότητας/»μέσης» τιμής»), γιατί στην αρχή έχω λίγες πιθανότητες και στο τέλος έχω επίσης λίγες πιθανότητες καθώς το βραβείο θα έχει τραβηχτεί από τους προηγούμενους!». Λάθος! Οι πιθανότητες είναι οι ίδιες και για τους 20 ή 30 ή 1030.
  Αν ας πούμε είναι 3 παικτες και 3 χαρτάκια, 2 τζούφια κι 1 με βραβείο.
  Ας τα πούμε Τ1, Τ2, Β. Πρόκειται για «δειγματοληψία χωρίς επανατοποθέτηση» στη φορμαλιστική γλώσσα.
  Η σειρα τραβήγματος των χαρτακίων θα είναι μία από τις ακόλουθες:
  B T1 T2
  B T2 T1
  T1 B T2
  Τ1 Τ2 Β
  Τ2 Β Τ1
  Τ2 Τ1 Β
  Στις 2 από τις 6 συνολικά περιπτώσεις βλέπουμε πως το Βραβείο βγαίνει πρώτο(βρίσκεται στη θέση 1), στις 2 από τις 6 δεύτερο και στις 2 από τις 6 βγαίνει τρίτο. Άρα δεν έχει καμία σημασία ούτε υπάρχει πλεονέκτημα στο αν θα τραβήξει κάποιος 1ος, 2ος ή 3ος.
  Η γενίκευση στους 20 ή 30 είναι εύκολη…η συμμετρία στην κατανομή του Β ανά θέση ισχύει πάντα.
  Με όρους «δεσμευμένης πιθανότητας» (σε περίπτωση που έχουν κάνει κάτι ( συνήθως οι Πιθανότητες και η Στατιστική που κάνουν στα σχολεία είναι παντελώς ηλίθιοι τυφλοσούρτες και ξεροί ορισμοι/»τύποι» ) θα πούμε ότι:
  H πιθανότητα να κερδίσει ο πρώτος το βραβείο είναι p(1os νικητής)=1/3
  Για να κερδίσει ο 2ος ο πρώτος πρέπει να έχει τραβήξει ένα Τζούφιο χαρτάκι και ο δεύτερος το Β.
  p(2oς νικητής)= 2/3 * 1/2= 1/3
  [2/3 είναι η πιθ, να αποτύχει ο 1ος και 1/2 η πιθανότητα που έχει μετά ο 2ος να τραβήξει το Β, από τα 2 εναπομείναντα χαρτακια]
  Τέλος p (3oς κερδίζει) με το ίδιο σκεπτικό βγαίνει πάλι 1/3 ή αλλιώς ,μια και είναι η συμπληρωματική των 2 προηγουμένων πιθανοτήτων: p(3oς)= 1- 1/3 -1/3 =1/3.
  Ομοίως και για Ν γενικά χαρτάκια η πιθανότητα να βγει το Βραβείο σε μια οποιαδήποτε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ θέση είναι πάντα 1/Ν.

 229. 224, Επιτρέπεται να διπλώσουμε το χαρτί;

 230. 230, για το πρόβλημα της ευθείας από δύο σημεία στο 224 η ερώτηση

 231. physicist said

  #230. — Το πρόβλημα τίθεται για μιαν υλική ευθεία τραβηγμένη πάνω σε συγκεκριμένο υλικό όπως το χαρτί (και όχι π.χ. μάρμαρο) ή τίθεται πλατωνικώς; 🙂

 232. Νέο Kid Στο Block said

  Για το 1ο νιώθω μια ακατανίκητη επιθυμία να βρίσω το δάσκαλο ,αλλά συγκρατούμαι! (ωραία αυτοαναφορικό/αυτοακυρωτικό παράδοξο αυτή η φράση! 🙂 Aφού συγκρατήθηκα δεν ήταν ακατανίκητη after all η επιθυμία. 🙂 ) To θέμα είναι ωραίο μεν αλλά δεν νομίζω πως μπορεί να αντιμετωπιστεί με γνώσεις Γεωμετρίας ούτε Γυμνασίου, ούτε Λυκείου, να μην πω δηλαδή ούτε Πανεπιστημίου! Yπάρχει ένα θεώρημα στην Προβολική(Παραστατική) Γεωμετρία το θεώρημα του Ντεσάργκ. http://en.wikipedia.org/wiki/Desargues%27_theorem
  Με βάση αυτό το θεώρημα (είναι μια γενίκευση -ή καλύτερα μια επέκταση- του εξαγωνικού θεωρήματος του Πάππου (προς Πάππον) http://en.wikipedia.org/wiki/Pappus%27s_hexagon_theorem το οποίο είναι νομίζω κι αυτό «εκτός ύλης» και γνωστικού πεδίου. )
  Με βάση τον Desargues λοιπόν , δες την εικόνα:

  Γράφουμε δύο τυχαίες γραμμές ΑC και ΑD με C και D τυχαία σημεία στην «περιοχή» του Β. Δηλαδή κοντά στο Β. (Εξ αξιώματος μπορούμε να προεκτείνουμε με τον κανόνα όσο θέλουμε μια γραμμή ,άρα να φτάσουμε κοντά στο Β).
  Γράφουμε την γραμμή CD και την προεκτείνουμε μέχρι το αυθαίρετο σημείο Ε. Φέρνουμε την τυχαία ευθεία ΕFG (τέμνει την ΑC έστω στο σημείο F, και την ΑD έστω στο G)
  Γράφουμε δεύετρη ευθεία από το Ε η οποία τέμνει την ΑDG έστω στο σημείο Ι .Προεκτείνουμε την BD και αυτή τέμνει την ΕΙ στο σημείο Η.
  Οι δύο ευθείες FI και GH τέμνονται σε ένα σημείο έστω P. Από το θεώρημα του Ντεσάργκ ,τα σημεία Α ,P και Β είναι συνευθειακά και το πρόβλημα λύθηκε (αν ο κανόνας παραμένει πολύ κοντός ,επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μεταξύ Α και P, κ.λ.π.)
  ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΑ απαιτητικό πρόβλημα.
  Υ
  Γ. Aν ρωτήσει πάλι ο εξυπνάκιας δάσκαλος πού βρήκε τη λύση ο γιος σου, να του πει σε αυτό το βιβλίο (προσφορά της Βιβλιοθήκης των Αφασικών Αρχείων του ιστολογίου)
  https://archive.org/details/essaisurlagomtr01longgoog
  «Essai sur la géométrie de la règle et de l’équerre (1890)» Bβιβλίο του Λονγκσάνζ (ελπίζω να το προφέρω σωστά) από το 1890. «Γεωμετρία του Κανόνα και της Γωνιάς ( l’équerre) » με εξαιρετικές κατασκευές «μόνο με κανόνα». Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται εκεί «παραλλαγμένο» ως «παράκαμψη εμποδίου» . Εχω 2 σημεία δηλαδή και υπάρχει ανάμεσα ένας μεγάλος βράχος ξερω γω κ.λ.π. Εχει κι άλλα ωραία στρατιωτικά προβήματα τοπογραφίας.

 233. physicist said

  Κίντο, είναι δυνατόν να περιμένει ο δάσκαλος από παιδιά Λυκείου (ή Γυμανσίου, δεν ξέρω) να κάνουν αυτή την κατασκευή; Ωρέ μήπως και η εκφώνηση κουτσαίνει;

 234. Νέο Kid Στο Block said

  Mιχάλη (30). Πώς θα το κάνεις με το δίπλωμα; Θα ρίξεις το Α πάνω στο Β φαντάζομαι αλλά πώς θα βρείς το ακριβές σημείο που αντιστοιχεί στο μέσον του ΑΒ; Εκτός αν εννοείς κάτι άλλο. Please elaborate! 🙂

 235. Νέο Kid Στο Block said

  Ξέρω και γω ρε Φυσικέ…; Γι’αυτό είπα πως παραπάει το πράμα με τούτο. Κάπου θα βρήκε αυτές τις κατασκευές ,αλλά δεν βλέπω ποιο το όφελος για μαθητές από κάτι τόσο εξειδικευμένο. Nα φανταστείς πως ούτε στα Πολυτεχνεία (απότι ξέρω. Ίσως οι Αρχιτέκτονες κάτι να κάνουν ακόμα) δεν κάνουν πια Darstellende Geometrie…
  Ίσως να θέλει με το θεώρημα Πάππου (hexagonal theorem) με το οποίο βρήκα μια πιο οικονομική (αλλά πάντα extreme θεωρώ) κατασκευή:

  Kαι πάλι όπως πριν. Διαλέγουμε αυθαίρετα σημεία Ε kai F πάνω στις BC και ΒD αντίστοιχα …βρίσκουμε τα Η kai G.
  EG και FH τέμνονται στο P. A, P,B συνευθειακά.

 236. physicist said

  #236. — Είμαι περίεργος τι θα πει ο δάσκαλος. Οι λύσεις που παρουσιάζεις είναι όμορφες αλλά … ακατάλληλες!

 237. Εγώ που όπως θα καταλάβετε από τα Σχόλια στο τετράεδρο είμαι παραγνωρισμένη μαθηματική μεγαλοφυΐα, έχω να πω ότι για μεν το δεύτερο πρόβλημα είναι προφανές ότι καθένας έχει την ίδια πιθανότητα να πάρει το βραβείο (δεν μπορώ καν να καταλάβω πώς μπορεί να μπερδευτεί κανείς!), για δε το πρώτο (σχήμα χιαστί), αν δεν μπορούμε να διπλώσουμε το χαρτί (Κιντ μπερδεύεσαι: διπλώνεις το χαρτί ώστε τα Α και Β να βρίσκονται επί της ακμής, και έτοιμη η ευθεία –τι δουλειά έχει το μέσον του ΑΒ;) μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον βραχύ κανόνα σαν διαβήτη, ελπίζοντας ότι δεν θα είναι πια τόσο βραχύς που να μην τέμνονται οι δύο κύκλοι με κέντρα το Α και το Β. Αν τέμνονται, βρίσκουμε (πάλι με τη χρήση του κανόνα ως διαβήτη) το μέσο της κοινής χορδής κλπ. Αν δεν τέμνονται, ζήτω που καήκαμε, ΟΕΔ.

 238. …διότι η τέχνη μακρά ο δε κανών βραχύς.

 239. Νέο Kid Στο Block said

  238. Και πως διασφαλίζεις ότι το δίπλωμα «ως ακμή» είναι όντως ακμή/ευθεία;
  Αν μπορέσεις να χρησιμοποιήσεις τον κανόνα ως διαβήτη, θα κάτσω να με….υπαγορέψεις το «Essai sur la géométrie de la règle comme compass ,de nouveaux Euclides/Plongeur» και θα το τυπώσω κα εκδώσω με δικά μου έξοδα,ρε μπαγάσα! 🙂

 240. Δίπλωσε ένα χαρτί και αν δεν είναι ευθεία η ακμή να μου βουλώσεις το νιπτήρα 🙂

 241. physicist said

  #241. — Τα χαρτονένια τεράεδρα τοματοπολτού όμως έχουν ακμές που δεν είναι ευθείες, είναι … κάτσε να θυμηθώ πώς τις είπαμε …

 242. Νέο Kid Στο Block said

  Δηλαδή θες να πεις κύριε Πλονζέρ,ότι αν σου λέγανε (χωρίς να έχεις πρότερον εντρυφύσει θεωρητικώς στο θέμα) «τραβήξτε από ένα χαρτάκι με αλφαβητική σειρά!» δεν θα διαμαρτυρόσουνα αν λεγόσουνα Ωραιοκαραπαπαγιαννίδης ας πούμε; 🙂

 243. Πού γράφει η εκφώνηση ότι τραβάν αλφαβητικά;

 244. 235,
  Όχι, απλώς το διπλώνεις με τσάκιση που περνάει από το Α και το Β, και μετά τραβάς την γραμμη με το χαρακάκι! 🙂

 245. Βρε Φυσικέ, οι στρογγυλοειδείς ακμές είναι δικό σου εφεύρημα: εγώ άλλα είπα για το πελτινοειδές τετράεδρο, το μυστικό είναι οι έδρες από εναλλάξ αντεστραμμένα τρίγωνα. Πιάσε ένα πελτίνο στο χέρι σου και θα με θυμηθείς!

 246. 241,
  Α, εδώ ίσως χρειαστεί Τουμποφλό, ύστερα από τα απίστευτα δημιουργήματα με διπλωμένο χαρτί του Χάφμαν.

  Ο Χάφμαν είναι ο ίδιος που σαν μεταπτυχιακός σπουδαστής στο ΜΙΤ επινόησε το κλασικό και ευρέως χρησιμοποιούμενο Huffman coding, λύνοντας (με αφοπλιστικό τρόπο) ένα σπουδαίο πρόβλημα που τού είχε δώσει (κάτι σαν προτζεκτάκι) ο καθηγητής του (ο οποίος είχε αποτύχει μετά από επίμονες προσπάθειες).

  Τα γλυπτά του Χάφμαν με διπλωμένο χαρτί κρύβουν μεγάλη δεξιότητα, και στο καλλιτεχνικό μέρος και στο υπολογιστικό, καθότι απαιτούν περίτεχνους υπολογισμούς για να πετύχουν.

 247. LandS said

  Διόρθωσέ με Κιντο, αλλά λόγω του αξιώματος που επικαλείσαι, η διάκριση μεταξύ κοντού και μακρουλού χάρακα δεν έχει καμμιά σημασία. Άρα είτε ο «βραχύς κανών» μπήκε για να μας μπερδέψει είτε η λύση σου δεν είναι αποδεκτή, και ας είναι εξαιρετικη και φίνα.
  Αυτό βέβαια ισχύει περισσότερο για τη λύση του Δύτη. Αν χρησιμοποιώντας τον χάρακα σα διαβήτη παίρναμε τεμνόμενες περιφέρειες τότε ο κανών δεν θα ήταν βραχύς.

 248. Στη λύση που κάνουμε τον βραχύ χάρακα διαβήτη, αρκεί να είναι μεγαλύτερος του μισού της απόστασης ΑΒ, όχι;

 249. LandS said

  244 Ποιος ευνοείται ο Άντρος ή ο Ζήνων; Andrew or Zeno στο πρωτότυπο.

 250. Ναι, το έπιασα αυτό με το Α-Ζ, αλλά και πάλι είναι σαν να έχει μπει απλά για να μας μπερδέψει, η εκφώνηση δεν λέει πουθενά για αλφαβητική σειρά!

 251. Αλλά ακόμα και αλφαβητικά να είναι, εφόσον οι κλήροι είναι περισσότεροι από τους μαθητές δεν είναι αυτονόητο ότι οι πιθανότητες παραμένουν πάντα οι ίδιες;

 252. Νέο Kid Στο Block said

  248. LandS, το αξίωμα (και η κοινή λογική 🙂 ) λέει ότι οποιαδήποτε γραμμή-ασχέτως πόσο κοντή ή μακριά είναι- μπορεί να επεκταθεί ένθεν κι ένθεν όσο θέλω. Αλλά το νόημα του «κοντού» κανόνα είναι πως δεν μου φτάνει για να ενώσω τα Α και Β. Οπότε θα ξεκινήσεις από το Α και θα πάς προς τα πού; Πώς θα πετύχεις το Β ; You got it now?
  O «Kανών» -ως εργαλείο ευκλείδειας νόρμας- μπορεί μόνο να γράψει ευθείες μεταξύ σημείων και να ορίσει σημεία στις τομές ευθειών. Ούτε μετράει αποστάσεις (αυτό το κάνει το διαστημόμετρο-διαβήτης), δεν είναι χάρακας με εκατοστά δηλαδή, ούτε βεβαίως μπορεί να γίνει διαβήτης…για όνομα! 🙂

 253. Μηχανικέ, μη σε παρασέρνει η θεωρία: Οι κανόνες έχουν συνήθως μια μικρή τρυπούλα στη μια γωνία, τρέχα γύρευε γιατί αλλά ίσως ακριβώς για αυτό τον σκοπό. Κράτα την στο σημείο Α, γύρνα τον κανόνα γύρω γύρω και έχεις το διαβήτη σου. 🙂

 254. Νέο Kid Στο Block said

  252. Ωχ. Αυτό είναι μάλλον τυπογραφικό του Pitpanag ή εγώ υπέθεσα 19 αντί για 29 (που τώρα προσέχω ότι γράφει).
  Ας μας πει ο ίδιος.

 255. LandS said

  249 Αυτό δεν το δίνει η εκφώνηση. Μπορούμε να αγνοήσουμε κάτι που δίνεται, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάτι που δεν δίνεται.

  Αν ο χάρακας ήταν όσο θέλαμε θα λύναμε το πρόβλημα με τον συνήθη τρόπο.

  Το πρόβλημα θα ήταν το ίδιο ακόμα και αν δεν ήθελε βραχύ κανόνα. Αρκεί αυτό που λέει ότι δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις κανενός είδους διαβήτη.

  Οπως ήδη καταλάβατε παίρνω πίσω τη κριτική στη λύση του Νεοκιδιου που σούρνει τον κανόνα. Δεν είναι μόνο όμορφη, είναι και σωστή η ρουφιάνα.

 256. physicist said

  #249. — Αν υπήρχε διαβήτης ή οποιαδήποτε απομίμησή του, δεν θα χρειαζόταν να είναι η ακτίνα του μέγιστου κύκλου που μπορεί να χαραχτεί μεγαλύτερη από το μισό του ΑΒ.

 257. Εντάξει, εντάξει, μην παρασύρεστε, τρολάρω με τον κανόνα που έγινε αρνάκι διαβήτης. 😉

 258. LandS said

  Τώρα διάβασα το 253. Σωστά. Το παραδέχτηκα ήδη.
  Κάποτε κάποιος μου είχε πει ότι ο Ευκλείδης δεν σήκωνε τον κανόνα αλλά μόνο τον έσυρε. Δεν έκοβε τα σχήματα για να τα βάλει το ένα πάνω στο άλλο, αλλά τα «μετακινούσε». Η τουλάχιστον αυτό προκυπτει από τα πρώτα Αιτήματα.

 259. Νέο Kid Στο Block said

  Στην πράξη, μού είχε τύχει κάποτε να έχω μόνο μια τριαντάρα μετροκορδέλα (30μ. μήκος κανόνα δηλαδή) και να θέλω να μετρήσω μια αρκετά μεγαλύτερη απόσταση ΑΒ. Οπότε η 1η πρακτική λύση είναι το μάτι ,αν έχεις βοηθό που κόβει το μάτι του 🙂 και η 2η και ακριβέστερη, είναι να κάνεις την κορδέλα διαβήτη οπότε γράφεις 2 κύκλους ίδιας ακτίνας με κέντρα τα Α και Β και η τομή τους σχηματίζει το Piscis http://en.wikipedia.org/wiki/Vesica_piscis που λέγαμε πρόσφατα. Μετράς την κοινή χορδή στο μύγδαλο και βρίσκειςς επακριβώς το μέσο . 🙂
  Θα ήταν ωραία μαγκιά να το κάνω με Desargues τώρα που το σκέφτομαι…αλλά μεχρι να το πετύχω όλο αυτό in situ …

 260. physicist said

  #260. — Κι αν η απόσταση ΑΒ είναι 126,32 μ ενώ η κορδέλα σου μόνο 30;

 261. Νέο Kid Στο Block said

  261. Παίρνω ένα λέηζερ χωροβάτη και κάνω τη δλεια μ βρε αδερφέ! 😉

 262. LandS said

  261 Ευκολάκι, αν έχεις δίκιο στο 257.

 263. physicist said

  #262. — 😀

  1. Φέρνεις δύο αυθαίρετες κάθετες (αφού έχεις διαβήτη, μπορείς) που είναι στο εξής οι Καρτεσιανοί σου άξονες.

  2. Κάνεις έναν αυθαίρετο αριθμό από μικρά ευθύγραμμα βήματα (μικρότερα ή ίσα με τον κανόνα σου) με τυχαίους προσανατολισμούς, αρκεί το ένα να ξεκινάει εκεί που τελειώνει το προηγούμενο, το πρώτο να φεύγει από το Α και το τελευταίο να καταλήγει στο Β.

  3. Προφανώς, το ευθύγραμμο διάνυσμα ΑΒ είναι το διανυσματικό άθροισμα όλων των παραπάνω βημάτων.

  4. Αναλύεις κάθε μικρό βήμα στους άξονές σου και προσθέτεις όλες τις συντεταγμένες στον έναν άξονα, παίρνοντας έτσι τη μία συνιστώσα του διανύσματος ΑΒ. Το ίδιο στον άλλο, και έχεις την άλλη συνιστώσα. Ας είναι λ ο λόγος της δεύτερης προς την πρώτη.

  5. Κινείσαι τώρα αυθαίρετη απόσταση α στον πρώτο άξονα και ανεβαίνεις λ*α στον δεύτερο, έχοντας διαλέξει το α αρκετά μικρό ώστε η ρίζα του αθροίσματος των τετραγώνων του α και του λ*α να είναι μικρότερη από τον κανόνα σου. Έχεις βρει την κατεύθυνση του ΑΒ και τραβάς τη γραμμή που ενώνει τα δύο «γλιστρώντας» τον κανόνα όπως περιέγραψες παραπάνω.

 264. Νέο Kid Στο Block said

  264. Να μετρήσουμε ένα οικόπεδο είπαμε ρε φιλαράκι. Όχι να πάμε για Kavli prize ! 😆
  Ωραίος (χωρί πλάκα!) πάντως! Χωρίς πλάκα επίσης, το πρόβλημα στην πράξη σπάνια είναι μεγάλης ουσίας (παρα μόνον ας πούμε αν θέλω ακριβή χάραξη της ευθείας ΑΒ) . Αν το θέμα είναι μόνο η απόσταση ,στο περίπου με το μάτι μετράς μια χαρά και αυτό που θα χάσεις είναι τάξης μεγέθους πραγματικά αμελητέο. Στα 126,32 μέτρα που είπες αν χάσεις σε ευθυγραμία ας πούμε 2 ολόκληρα μέτρα ,πέσεις 2 μέτρα μακριά δηλαδή από το Β,έστω στο Β’, ή ΑΒ’ που έχεις μετρήσει είναι sq.rt (126,32^2 +2^2)=126,336 . Xάνεις μόλις 1 πόντο! 😉

 265. physicist said

  Είμαι στόκος «με το μάτι», Κίντο, κι αν ήμουνα Μηχανικός και είχα να μετρήσω το οικόπεδο κανενός Ρώσου ολιγάρχη, θα προτιμούσα τη μέθοδο Kavli από το ρώσικο кавли.

 266. Νέο Kid Στο Block said

  Νο danger for this kind of кавли! 🙂
  To καλό με τους Ρώσους ολιγάρχες είναι ότι ενδιαφέρονται λίγο εως καθόλου διά την γεωμετρικήν ακεραιότητα, και με την αρχιτεκτονικήν καλαισθησίαν είναι επίσης μαλωμένοι (θα ποστάρω καμιά φωτογραφία από κάτι καρακιτσαριά μεγαθήρια ,να πάθεις μια ταραχή. Ένα ειδικά είναι φτυστό στην πρόσοψη με τη Νομική στη Σόλωνος ).
  Το κακό με τους Ρώσους ολιγάρχες είναι πως βαίνουν ολιγαρχότεροι και ολιγότεροι …

 267. physicist said

  #267. — Ανέβασε φώτο όταν δοθεί η ευκαιρία, ρε Κιντάκο!

 268. https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS4Gga3vnjv_PhkOYeV2QYD4HfWDY_SxjeX6RZbA0g8tHc1Yufl1g

  Θα ‘λεγα πως υποκλίνομαι ενώπιον της ευρυμάθειάς σας αλλά στα 53 μου πρέπει να παίρνουμε και τα μέτρα μας…

 269. 269: http://wp.me/pfQCt-7

 270. Μαρία said

  268
  Οι αγορές τους όμως διαψεύδουν το ρίφι. http://www.parallaximag.gr/thessaloniki/o-hartis-tis-polis-villa-zarntinidi-nyn-ivan-savvidi
  http://www.parallaximag.gr/thessaloniki/o-hartis-tis-polis-kokkino-spiti

 271. voulagx said

  Α! εδώ συχνάζουν οι μαθηματικές κουρούπες; Πάρτε λοιπόν νάχετε Νεοκίδιοι και λοιποί.

  Έστω ισοσκελές τρίγωνον ΑΒΓ, βάσεως ΒΓ, με τας παρά την βάσιν γωνίας ίσας με 40 μοίρας. Επί της πλευράς ΑΒ λαμβάνομεν ευθ. τμήμα ΑΔ=ΒΓ τοιουτοτρόπως, ώστε το σημείον Β εσωτερικόν αυτού. Φέρομεν την ΓΔ. Να υπολογισθεί:
  α) Πόσα ποτήρια έχει κατεβάσει ο Voulagx;
  β) Η τιμή της γωνίας ΒΓΔ εις μοίρας ( άντε… και εις ακτίνια,…. δεν πα στο διάλο! ) Αχά!
  ( Νιουκιντ, καμιά σχέση με τον λογισμό των Αχα 🙂 )

 272. Να μην το χαλάσω επειδή το είδα παλιότερα (και εδώ), αλλά να προσθέσω πως χρήσιμο για την λύση είναι το θεώρημα του Morrie, που ονομάστηκε έτσι από τον Φάυνμαν (no less!) σε ανάμνηση σχολικής του εμπειρίας.

 273. Γς said

  273:

  Trigonometric identity λοιπόν (Morrie). Να και μια άσκηση γεωμετρίας με λύση μιας άλλης άσκησης τριγωνομετρίας.
  [άντε να ξεπουλήσω]

 274. # 217

  Λάμπρο
  λόγω πολλών ασχολιών (από τότε που βγήκα στη σύνταξη μειώθηκε ο ελεύθερος χρόνος μου !!)τώρα βλέπω τα σχόλιά σου και θέλω να σου πω δυο τρία πράγματα από τα χρόνια που πέρασα στα σχολεία.
  Κατ’ αρχάς να ξέρεις πως δίδαξα σε σχολεία από την χαμηλή στάθμη (νυχτερινά τεχνικά) μέχρι την ψηλή (στα δυο πειραματικά) και σε βεβαιώνω πως οι καλοκαιρινές διακοπές είναι δίμηνες (Ιούλιος-Αύγουστος) και πώς ο Ιούνιος που οι μαθητές δεν μπαίνουν στις τάξεις ήταν ο πιο σκληρός μήνας από δουλειά μια που δεν υπήρχε (πλην πειραματικών) διοικητικό προσωπικό για όλη την χαρτούρα του έτους συν τις υποχρεωτικές, στην ουσία, επιτηρήσεις στις πανελλήνιες. Αυτά συνέβαιναν σε σχολεία των 400 κατά μέσον όρο μαθητών και όχι των 100 όπως το καλλιτεχνικό του οποίου η καλή (;) λειτουργία μάλλον αιτία είχε τον ΜΙΚΡΟ αριθμό μαθητών- τότε μόνο αναπτύσσονται καλές σχέσεις μεταξύ μαθητών-καθηγητών, το κατάλαβα στα νυκτερινά όπου παρακολουθούσε μόνο το ένα τρίτο των εγγεγραμμένων.
  Οσον αφορά το καλλιτεχνικό σχολείο «μπερδεύτηκα» μαζί του όταν μετείχα με την θεατρική ομάδα μου του νυκτερινου τεχνικού σχολείου στον Πανελλήνιο Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό του Υπ. Παιδείας επί Γιαννάκου. Την οργάνωση είχε αναλάβει κάποιος ψηλός αδύνατος με δισύλλαβο όνομα (κάτι σαν Καντής, πιθανόν οι κόρες σου να τον ξέρουν εγώ το έσβησα από την μνήμη μου) ο οποίος με απέτρεψε από το να μαγνητοσκοπήσω την παράστασή μου γιατί θα το έκανε αυτός με χρήματα του δημοσίου. Την κασσέτα την έχω στο Γαλαξίδι αν θες να στην φέρω να δεις τι θα πει ποιότητα ήχου εικόνας (ειρωνικά εννοείται) αλλού να εκτυλίσσεται η σκηνή κι αλλού να σκοπεύει η κάμερα, να ξεκινάει κάνα δυο λεπτά από κάθε πράξη και να τελειώνει πριν τελειώσει η σκηνή.
  Η παράσταση δόθηκε την τελευταία μέρα, Πέμπτη στις 2 το ΜΕΣΗΜΕΡΙ παρ’ ότι ήξερε πως εργάζονταν τα παιδιά και κατά γενική ομολογία της από πέντε ηθοποιούς επιτροπής που είχαν ξεκαρδισθεί στα γέλια στην παρουσίασή της δεν είχε σχέση με τις άλλες και μας προσκάλεσαν στην τελετή απονομής των βραβείων όπου μας πληροφόρησαν πως ακυρωθήκαμε λόγω της συμμετοχής και καθηγητών στην παράσταση ενω ο κανονισμός απαγορεύει την συμμετοχή ΕΞΩΣΧΟΛΙΚΩΝ ( τα συμπεράσματα, δικά σου). Οι ηθοποιοί βέβαια δεν θέλαν να χάσουν την αμοιβή που έπαιρναν κάθε χρόνο για την συμμετοχή τους
  Ετσι με την επέμβασή του αποκαταστάθηκε η τάξη και βραβεύτηκαν οι συνήθεις ύποπτοι, η Λεόντειος κ.λ.π. που είχαν και 3 με 5 χιλιάδες ευρώ προϋπολογισμό έναντι των 165 (sic) που μου είχε διαθέσει η σχολική επιτροπή για αγορά υλικών ώστε να κατασκευάσουμε τα σκηνικά
  Και πάλι τα συμπεράσματα δικά σου.

 275. Νέο Kid Στο Block said

  Tω εκλεκτώ συνάδελφω και συνιστολογοδοιπόρω Βουλάγξιω!
  ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ:
  α) Πολλά! Αλλιώς δεν θα προσδιόριζες ένα μέρος (την ΑD) σαν μέρος, αφού ΑD>AC αλλιώς το τρίγωνό σου είναι χειρότερο κι απ’το πουμαρό του Δύτη «all rulers are compasses». 😆
  β) Κατασκευάζω το Βουλάγξειο σχήμα . Τα Α Β Γ Δ έχουν αντικατασταθεί με Α B C D αντιστοίχως, καθότι είμαστε και διεθνές ιστολόι κι από σόι!

  Το κάτω κόκκινο τρίγωνο είναι το συμμετρικό του ΑΒD ως προς την ευθεία ΒD, ήτοι ΑG κάθετος στην ΒD.
  Aρα ADF ισόπλευρον άρα κάθε γωνιά του μικρού Χριστού ίση με 60 βαβυλωνιακάς μονάδας (ή π/3 που θα έλεγε κι ο Φυζικός ο ράινβίνκελ!) Tρίγωνον ΑCF ισοσκελές (λόγω αξονικής συμμετρίας) με επίσης 40άρες γωίες βάσης. Επίσης και το ΑΕΒ ισοσκελές αφού έχει γωνιές βάσης επίσης 40 μοίρες εκάστη.
  ΑGB λοιπόν ορθογώνιο,άρα γωνία ΑΒG=50 babylodegrees.
  Aρα η ζητούμενη CBD (ΓΒΔ στην εκφώνηση)=10 βαβυλονιακάς μοίρας, ή δυόμιση φορές τη γωνία που γέρνει ο πύργος της Πίτσας ή 174,5 miliradians ή π/18 ακτίνια ή απλά και λιτά κι απέριτα π/18

  ΥΓ. Παιδιά, ο τζάμπας πέθανε! Απο τζιαμέ και τσει χωρίς ριάλια (προπληρωμένα παρά τω Νικοκύρη) μούχτι λύσεις ,εν έσσιει!
  (το παραπάνω disclaimer δεν ισχύει διά τον Γίγαν Βουλάγξειο!)

 276. Παύλος said

  Νέο Kid η Pou Pou είχε πει ότι «είναι στοιχειώδες ακόμη και για άσχετους μαθητές τής Β΄ Γυμνασίου, όχι για …Γεωμέτρες επιπέδου Μόνζ και άνω!» και έβγαλε το συμπέρασμα <ΒΓΔ = 1/2 <ΑΓΒ αλλά ξέχασε να γράψει την απόδειξη 😆
  https://sarantakos.wordpress.com/2011/08/29/gewrgouso/#comment-79764

 277. Νέο Kid Στο Block said

  277. ! Μα μού είχε διαφύγει αυτό. Αυτό λοιπόν εννοούσε ο Μάικολ-«Houston we are O.K.» πως έχει ξαναμπεί το θέμα. 🙂

  (εγώ θα απένειμα στον εαυτό μου με περισσή ταπεινοφροσύνη την γεωμετρική επάρκεια που προκύπτει από τον μέσο όρο του άσχετου μαθητή Β’Γυμνασίου και του Γκασπάρ Μονζ, μπαμπά της Παραστατικής Γεωμετρίας και ιδρυτού της Εκόλ Πολυτεκνίκ των Παρισίων… )

 278. Pitpanag said

  Kαλησπέρα. 19 λευκά και 1 βραβειο ήθελα να γράψω νέο Kid. Eυχαριστώ πολλύ για ολες τις λυσεις!

 279. Pitpanag said

  Διάβασα κάπου οτι ολα τα ψηφιακά όργανα και αριθμομηχανες χρησιμοποιουν ρητούς αριθμούς (rational numbers) όταν κάμνουν υ7πολογισμούς. Πως τοτε υπολογίζουν αρρητες ποσότητες? Πως τες αντιλαμβάνονται?
  Πως βρίσκει το calculator μια δύναμη με εκθέτη το sqrt(2) ? Αν δεν ξερει )?) ποιος ειναι άρρητος .Με ρωτησε ο γιος μου και δεν ειχα καλην απάντηση. Είπα του πως κάμνουν approximations αλλα δεν είμαι σίγουρος και δεν βρήκα να διαβάσω πα σε αυτό το θέμα. Thanks in advance!

 280. Voulagx said

  #276: Μιλ μερσί, Νιουκιντ, δεν μπορούσα να απαντήσω στο α) ερώτημα. 🙂

 281. Ιάκωβος said

  275,
  Αν ενδιαφέρεσαι για τα παιδαγωγικά, έχουν ενδιαφέρον αυτά τα δυο ντοκυμαντέρ, που δείχνουν τα άκρα.
  Αυτό είναι το χαλαρό λύκειο της Φιλανδίας, από εκπομπή του Τσίμα:

  και εδώ το σχολικό στρες της Κίνας, από το BBC, όπου φαίνεται πως έχουν επιβιώσει οι παλιές μεγάλες αυτοκρατορικές εξετάσεις για να γίνει κανείς μανδαρίνος. :

  Δεν είναι πουθενά λυμένα τα θέματα της Εκπαίδευσης και κρίνοντας από τους απόφοιτους, δεν έχει αποδειχτεί ότι τα διάφορα Σάμερχιλ είναι η λύση.

  Ένα μεγάλο ζήτημα της σημερινής εκπαίδευσης (παλιότερα ήταν χειρότερα) ήταν η ελάχιστη σημασία που δίνεται στις μαθησιακές δυσκολίες των παιδιών. Παλιά λέγανε «δεν τα παίρνει τα γράμματα». Σήμερα δεν υπάρχει παιδί που «να μην παίρνει τα γράμματα», ακόμα και στα γελοία σχολεία αυτά. Συχνά, αλλά όχι πάντα, ο μαθητής που δυσκολεύεται, ανήκει σε μια μερίδα παιδιών, μεγαλύτερη από όσο νομίζουμε, που έχει προβλήματα μαθησιακών δυσκολιών, που είναι κληρονομικά. Είναι παιδιά που νοιώθουν το σχολείο σαν κόλαση. Υπάρχουν όμως πια θεραπείες και τρόποι αντιμετώπισης, που τόσο το σχολείο όσο και οι γονείς αγνοούν.
  Δεδομένου ότι τα παιδιά αυτά για κάποιους λόγους είναι πολύ ευφυή και από την άλλη δεν έχουν την αποδοχή του περίγυρου λόγω κακών τυπικών επιδόσεων, ορισμένα κάνουν βίαιο χαρακτήρα. ‘Ομως, όταν υπάρχει προσοχή από σχολείο και οικογένεια, σε πολλούς τομείς πάνε μπροστά.

 282. Νέο Kid Στο Block said

  Ούτε το Φινλανδικό ούτε το Σινικό είναι σχολεία. Καλύτερο είναι το Ελληνικό.
  Μέτρον άριστον, που λέγανε και οι παλαιοί. Κάτι ήξεραν …
  (ξέρω ότι οι «Πίζες» οι Φλωρεντίες -πώς τα λένε- δεν συμφωνούν μαζί μου , αλλά εγώ βλέπω πως η «Σκέψη» και η Επιστήμη συνεχίζει να παράγεται από μαθητές που βγαίνουν στα καθιερωμένα παλιομοδίτικα «κέντρα» , τα τελευταία 300 χρόνια )

 283. Νέο Kid Στο Block said

  Pitpanag(280), τα μηχανάκια δεν κάνουν aproximations (με την έννοια που καταλαβαίνω πως το έθεσες στο γιο σου). Αυτό που συμβαίνει είναι ότι κάνουν διαδοχικές ΑΚΡΙΒΕΣΤΑΤΕΣ προσεγγίσεις σε κάποιον άρρητο αριθμό,αλλά η ακρίβειά τους είναι ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΗ (ας πούμε 8 ή 10 ψηφία ένα συνηθισμένο calculator, ή 20 ή 100 ψηφία μια ζυγαριά υπερακριβείας )
  Δεν χρειάζεται και δεν μπορούν -όπως δεν μπορεί κι ο άνθρωπος- να «αντιληφτούν» την έννοια του 2^ρίζα2 ας πούμε που είπες σαν «άρρητη ολότητα». Τι σημαίνει υψώνω σε άρρητη δύναμη; Σημαίνει : προσεγγίζω τον άρρητο εκθέτη μέσω ΡΗΤΩΝ προσεγγίσεων,δηλαδή εκθετών που πλησιάζουν όλο και περισσότερο το ρίζα2 (στην περίπτωσή μας). Γιατί αυτό είναι ΠΑΝΤΑ δυνατόν; (σημαντική ερώτηση). Επειδή οι ρητοί είναι «πυκνοί στους άρρητους» (αυτό είναι πολύ ευρύ θέμα και δύσκολο concept, ας αρκεστούμε προς το παρόν πως πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχει πάντα κάποιος ρητός αριθμός ανάμεσα σε δύο άρρητους). Αυτό λοιπόν που στην πραγματικότητα κάνουμε (και είναι ακριβώς κι αυτό που κάνει ο υπολογιστής) όταν έχουμε να βρούμε το 2^{ \sqrt{2} } είναι: Το πρώτο ψηφίο του ρίζα2 είναι το 1. Αρα η 1η μας προσέγγιση είναι :
  2^{ \sqrt{2} } =1 To επόμενο ψηφίο του ριζα2 είναι το 4. Η ρίζα2, για ακρίβεια 2 ψηφίων, είναι 1,4= 14/10=7/5
  Άρα η 2η προσέγγιση είναι:2^{ \sqrt{2} } = 2^{ \frac{7}{5} } , δηλαδή πρέπει να πάρουμε το 2^7 και να βρούμε την 5η ρίζα του που είναι περίπου 2,639
  Για τρία σημαντικά ψηφία ,στο ίδιο μοτίβο, έχουμε τη ριζα2=1,41 =141/100. Τι πρέπει να κάνουμε; Να πάρουμε την 100η ρίζα του 2 και να την υψώσουμε στη δύναμη 141. Βρίσκουμε: 2,65737. Kαι ούτωκαθεξής. ΤΙ έχουμε κάνει λοιπόν; τι έχουμε παράξει; Μια ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ αριθμών : 2, 2.639 , 2.65737,...
  Αυτό λοιπόν σημαίνει «υψώνω σε άρρητο» ,και η ακολουθία αυτή πλησιάζει όλο και περισσότερο έναν ΣΤΑΘΕΡΟ αριθμό-σημείο που λέγεται «όριο» (ορολογία της Ανάλυσης).
  ΓΙΑΤΙ να υπάρχει όμως υποχρεωτικά αυτό το όριο; Επειδή η συνάρτηση 2^x είναι συνεχής.
  Με τον ίδιο τρόπο ,μπορούμε να βρίσκουμε άρρητου βαθμού ρίζες, την π-ιοστή ρίζα αριθμού, κι ό,τι άλλο «εξωτικό» θέλουμε.
  Ποια είναι ας πούμε η ρίζα2 τάξης ρίζα του 2 ;Είναι ακριβώς το ρίζα2 εις την ρίζα2.
  Λίγη βασική Άλγεβρα μας δείχνει πως:
  2^(1/sqrt(2)) = 2^(sqrt(2)/2) = sqrt(2^sqrt(2))
  = περίπου 1,632527

 284. Κάπως έτσι οι διαδοχικές ρίζες του 2 στο κομπιουτεράκι μου έβγαζαν στο τέλος 1 και νόμιζα ότι έκανα φοβερή μαθηματική ανακάλυψη (εντάξει, πριν από τριάντα χρόνια ξερωγώ).

 285. http://vignette2.wikia.nocookie.net/gta-myths/images/6/6d/Lol_wut.jpg/revision/latest?cb=20140121172907

 286. 278, Ε, βέβαια, να και το λίκνο της ίδιας άσκησης για του λόγου το αληθές.

  Επ’ ευκαιρία, έκατσα και το ξανάκανα, (να η λύση μου με τριγωνομετρία) και τώρα βγήκε εύκολα. Την περασμένη φορά με είχε παιδέψει…

  Το ωραίο, βέβαια, με το πρόβλημα του Voulagx, είναι πως υπάρχει μια μεγάλη κατηγορία τέτοιων προβλημάτων, που έχουν να κάνουν με τα σημεία στα οποία τέμνονται οι διαγώνιες κανονικών πολυγώνων. Το πιο διάσημο είναι ίσως το ισοσκελές τρίγωνο 80-80-20, που περιγράφεται εδώ. Από όλες τις λύσεις – παραλλαγές σε κάνα-δυο βασικά θέματα, η τελευταία με το εγγεγραμμένο κανονικό δεκαοχτάγωνο είναι η πιο εντυπωσιακή και φωτίζει την δομή του προβλήματος. Στην γενική του μορφή (πού συντέμνονται οι διαγώνιοι κανονικών πολυγώνων) το πρόβλημα έχει λυθεί εδώ.

  Κάπου είχε πάρει το μάτι μου κι άλλο υλικό την περασμένη φορά (με τριγωνομετρικές ταυτότητεσ), αλλά δεν το βρίσκω εύκολα τώρα.

  Να ευχαριστήσουμε άλλη μια φορά τον Voulagx για το ωραίο δώρο του!

 287. Το λίκνο της λύσης μου ξανά.

 288. Ιάκωβος said

  283,
  Στα σχολεία πάντως έχουν να κάνουν κι οι ιδιαιτερότητες κάθε λαού, οι πολιτιστικές ακόμα κι οι γενετικές προδιαθέσεις. Οι Κινέζοι, γενικά οι απω-ανατολίτες, εδώ και χιλιάδες χρόνια είναι πιο οργανωμένοι, πειθαρχημένοι, στρατός. Έχουν μανία με το φαίνεσθαι, την ετικέτα, το περιτύλιγμα, τη φόρμα. Είναι άλλωστε η πεμπτουσία του Κομφουκιανισμού η τελετή. Αν και μερικά από τα κινέζικα σχολεία που δείχνει το BBC είναι πρότυπα, που σημαίνει οτι δεν είναι όλα τα σχολεία στην Κίνα έτσι, φαίνεται οτι οι καθηγητές παίζουν πολύ καλά το ρόλο τους, είναι μέντορες του καθένα μαθητή ξεχωριστά. Αλλά και τα Κινεζάκια, τα μικρά πχ, είναι πολύ διαφορετικά από τα δικά μας παιδιά κι έχω την εντύπωση ότι μαθαίνουν πιο εύκολα, αλλά αυτό για να το πεις θέλει πιο συγκεκριμένη μελέτη. Στην Αμερική, πάντως, στα Πανεπιστήμια, έχουν καλή φήμη οι ασιάτες φοιτητές.

  Οι Νορδικοί πάλι, φαίνεται ότι γενικά αποφεύγουν το στρες. Μια από τις πιο επιτυχημένες νορβηγικές εκπομπές ήταν μια πενταήμερη ΣΥΝΕΧΗΣ κινηματογράφηση του ταξιδιού από το Μπέργκεν στο βορρά. Κάμερες στημένες στο καράβι προς τη στεριά, κι εκτός από αυτούς που χαιρετούσαν το πλοίο, δεν συνέβαινε τίποτα, πέρα από ότι βλέπει κάποιος ταξιδιώτης μέσα από ένα καράβι.
  Το είδαν οι μισοί Νορβηγοί. Έχουν παράδοση στη slow TV, εκεί.

  Οπότε και το σχολείο της Φιλανδίας είναι πολύ κουλ. Σε μας τελευταία, έχω παρατηρήσει οτι πεφτει πολύ ανοργανωσιά και έλλειψη σεβασμού των δασκάλων στα παιδιά και το αντίθετο. Τώρα μάλιστα με τις γελοιοδέστατες αξιολογήσεις, χέστα. Πάντως η προϊσταμένη των Γραφείων Εκπαίδευσης, παίρνει 100 ευρώ το κεφάλι, γι αυτούς που, με το συμπάθειο, «αξιολογεί». Ευτυχώς οι δάσκαλοι κι νηπιαγωγοί δεν πάνε.

 289. 280,
  Οι υπολογιστές βασίζονται στο δυαδικό σύστημα (έκφραση ενός αριθμού με βάση δυνάμεις του 2) στο κατώτατο επίπεδο, και η αναπαράσταση πραγματικών αριθμών γίνεται με floating point arithmetic, δηλαδή #.##### επί 10^ΧΧΧ όπου το πλήθος των ### είναι πεπερασμένο, γεγονός που εισάγει (μικρό) λάθος στρογγυλέματος (round-off error) ανάλογα με το πλήθος των ###. Το τελευταίο υπεισέρχεται και για ρητούς, πχ 1/3 = 0.33333333….

  Αυτό το μικρό λάθος δημιουργεί ενδιαφέροντα φαινόμενα σε υπολογισμούς με υπολογιστές. Ένα ωραίο άρθρο που έχει συλλέξει, μεταξύ άλλων, διάφορα τέτοια φαινόμενα (και που μπορούν πολύ εύκολα να αναπαραχθούν στο Excel) είναι το (παλιό αλλά κλασικό) Pitfalls in Computation or Why a Mathbook isn’t enough (του πρωτοπόρου Forsythe) .

  Μπορείς και μόνος σου να δεις πώς η πεπερασμένη ακρίβεια του υπολογιστή μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα με κάτι εξαιρετικά απλό:
  Βάλε στο Excel την τιμή =1/99 σε κάποιο τετραγωνάκι (Α1 ας πούμε), και από κάτω (στο Α2, ας πούμε) τον τύπο =100*Α1-1. Επανάλαβε τον ίδιο τύπο στα επόμενα τετραγωνάκια από κάτω (δηλ. =100*Α2-1, =100*Α3-1, κοκ) και δες τι βγαίνει. Θεωρητικά (με άπειρη ακρίβεια) θα έπρεπε να βλέπεις συνέχεια 100*(1/99)-1 = 1/99, αλλά δεν είναι έτσι!

 290. Παύλος said

  282 – Δεν είναι πουθενά λυμένα τα θέματα της Εκπαίδευσης και κρίνοντας από τους απόφοιτους, δεν έχει αποδειχτεί ότι τα διάφορα Σάμερχιλ είναι η λύση.

  Έχει γίνει κάποια έρευνα για τους απόφοιτους των διαφόρων Σάμερχιλ;

 291. Νέο Kid Στο Block said

  Tι είναι τα Σάμερχιλ;

 292. physicist said

  Μήπως αυτά εδώ;

  http://en.wikipedia.org/wiki/Summerhill_School

 293. Παύλος said

  Ναι, αυτά.

 294. Μαρία said

  292, 293
  Μα είστε τόοοσο άσχετοι εσείς οι 45άρηδες φυσικομαθηματικοί;

 295. Voulagx said

  #287: Μιχάλη, δεν θυμόμουνα ότι είχα ξαναθέσει το πρόβλημα – ας όψονται οι μαθηματικοί Μαρία και Κορνήλιος που δεν ασχολήθηκαν καθόλου.
  Πολύ ενδιαφέροντες οι λίκνοι σου, ο πρώτος με το ισοσκελές 80-80-20 μου θυμίζει την εξής άσκηση:
  Σε ισοσκελές τρίγωνο ΑΒΓ ( <Β=<Γ=80) παίρνουμε επί της πλευράς ΑΓ τμήμα ΓΔ=ΓΒ. Αν Ε το σημείο τομής της ΑΒ με την μεσοκάθετο της ΑΓ, να υπολογισθεί η γωνία ΑΕΔ.
  Δεν ξέρω αν οι δύο ασκήσεις σχετίζονται. Ωραία σπαζοκεφαλιά μου έβαλες. 🙂 Ευχαριστώ.

 296. 296, Ναι, είναι η ίδια άσκηση! (Δες κι εδώ.)

 297. voulagx said

  #297 Ναι, το είδα κατόπιν εορτής, στην αρχή δεν είχα προσέξει τις τιμές των γωνιών. 😳

 298. Παναγιώτης Κ. said

  Μπλογκ μέσα σε μπλογκ :). Ωραία ιδέα για να εκφράζονται όσοι έχουν θετική στάση απέναντι στα Μαθηματικά, στα Μαθηματικά της βασικής Εκπαίδευσης και γενικώς στην Εκπαίδευση και…σηκώνουν το γάντι όταν μπαίνουν προβλήματα που απαιτούν λίγη θεωρία και πολλή έμπνευση.

 299. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  275 – Gee εγώ δεν είπα οτι το καλλιτεχνικό του Γέρακα είναι καλό σχολείο (85 παιδιά είχε το 13) και τα άλλα δημόσια μάπα, όλα τα σχολεία του κόσμου δημόσια και ιδιωτικά ΕΙΝΑΙ ΜΑΠΑ, απλώς κάποια είναι λιγότερο μάπα, όλα όμως προάγουν την απάτη που λέγεται υποχρεωτική εκπαίδευση, με στόχο να κάνουν ένα πανέξυπνο εγκέφαλο που σκέφτεται πολυδιάστατα να σκέφτεται μονοδιάστατα, δηλαδή εξειδικευμένα, για να τροφοδοτήσουν και να στηρίξουν την παγκόσμια οικονομική μηχανή, πέρα απο την εξειδίκευση το χάος. Αν και γεννιώμαστε και πεθαίνουμε σε ένα οικονομικό περιβάλλον, δεν διδασκόμαστε (εσκεμμένα λέω εγώ) όλους τους κανόνες της οικονομικής επιβίωσης παρά μόνο έναν ή δύο το πολύ, κι αυτοί οδηγούν σε σχέση οικονομικής εξαρτήσεως, δεν διδασκόμαστε τους κανόνες οικονομικής ανεξαρτησίας, οι λόγοι είναι προφανέστατοι, παρ΄όλα αυτά κανείς δεν διαμαρτύρεται γι΄αυτό. Έχουμε φτάσει στην τραγελαφική κατάσταση, χιλιάδες πτυχιούχοι να είναι άνεργοι, και να μη ξέρουν πώς να επιβιώσουν οικονομικά, αρκετοί να παρακαλάνε για μια οποιαδήποτε δουλειά, να γλύφουν πολιτικούς και πολιτικάντηδες για κάνα επιδοτούμενο επιμορφωτικό σεμινάριο, για 300 – 400 ευρώ το μήνα κι΄αυτά για κάνα εξάμηνο, (για να μη αναφέρω τραγικές καταστάσεις) και επειδή ανόητους δεν τους λές (και δεν είναι) ξαναρωτώ, τί σημαίνει έξυπνος στην συγκεκριμένη οικονομική κοινωνία που ζούμε;

  Υ.Γ – Απο τα δεκαοχτώ μου μέχρι τα σαρράντα παρατηρούσα τους ανθρώπους, και έβλεπα καθαρά οτι η σεξουαλική καταπίεση που υφίστατνται απο μωρά, είναι η βασική αιτία που αρρωσταίνουν και γίνονται κακοί έως αποκτηνομένοι. Για την ανόητη συμπεριφορά έξυπνων κατα γενική ομολογία ανθρώπων, κάτι έλειπε, αν και το υποψιαζόμουν δεν μπορούσα να το τεκμηριώσω. Στα σαράντα, μου τεκμηριώθηκε, οι έξυπνοι άνθρωποι συμπεριφέρονται ανόητα, γιατί όλοι έχουν περάσει απο την υποχρεωτική εκπαίδευση. Απο τότε μονίμως επιβεβαιώνεται αυτή η άποψη, τα κοινοβούλια των εθνών ο πιο αδιάψευστος μάρτυρας αυτής της απόψεως, για το δικός μας τσίρκο no coment, θα σου πώ μόνο αυτο το τελευταίο. Εκατομύρια Έλληνες στηρίζουν τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο αύριο, στον γελωτοποιό που λέγεται Τσίπρας. Τί είπε ο παλλήκαρος αυτός; ΘΑ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΛΥΡΑ ΚΙ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΘΑ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΠΕΝΤΟΖΑΛΗ, δημαγωγία; ανοησία; άγνοια κινδύνου; ΓΕΝΙΚΗ ΑΓΝΟΙΑ; Ρίξε μια ματιά στην ξεδοντιασμένη απο τις αγορές κόκκινη αρκούδα, και πώς χορεύει στα αναμμένα κάρβουνα το ξανθό γένος, και πές μου ποιός νοήμων άνθρωπος, θα εμπιστευόταν στον Τσίπρα τον σκύλο του να τον πάει βόλτα; Κι όμως εκατομύρια ετοιμάζονται να του εμπιστευτούν το μέλλον των παιδιών τους.

 300. Ιάκωβος said

  291, Παύλος -295

  Εδώ αυτοί που ξεχώρισαν από το Σάμερχιλ:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Category:People_educated_at_Summerhill_School

  Κι εδώ οι 50 Νομπελίστες και πολλοί άλλοι Οξφορδιανοί που διακρίθηκαν:

  http://www.ox.ac.uk/about/oxford-people/award-winners

  Βέβαια, το σύστημα Οξμπριτζ έχει βγάλει και πρωθυπουργούς και βασιλιάδες και οι τελευταίοι δεν προσπάθησαν και πολύ να διακριθούν. Σήμερα αυτό που ξεχωρίζει την άρχουσα τάξη στη Βρεττανία είναι τα κολλέγια που πήγαν.

  Από την άλλη ο αντίλογος του Νήλ, του ιδρυτή των ελευθεριακών σχολείων του Σάμερχιλ, είναι ότι δεν ήταν ποτέ ο στόχος του η διάκριση. Λέει πως προτιμάει να βγουν από το σχολείο του «ευτυχισμένοι κηπουροί παρά αγχωμένοι υπουργοί»

  Ο αντίλογος: -Η ανθρωπότητα χρειάζεται περισσότερους ευτυχισμένους κηπουρούς;

  Μάλιστα αυτή την εποχή που μάλλον δεν μπορούν καν να υπάρξουν χαρούμενοι περβολαρέοι, όπως παλιά ; Για την ακρίβεια, με την υποβάθμιση του καλλιεργήσιμου εδάφους, δεν ξέρουμε ούτε αν σε 60 χρόνια θα υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε περιβόλια…

 301. Ιάκωβος said

  Ο αντίλογος: -Η ανθρωπότητα χρειάζεται περισσότερους ευτυχισμένους κηπουρούς;

  Εννοώ ο δικός μου αντίλογος στον αντίλογο του Νήλ.

 302. Ιάκωβος said

  Είναι χαρακτηριστικό ότι από το Σάμερχιλ βγήκαν κυρίως καλλιτέχνες, αλλά όχι πρώτου μεγέθους. Είναι επόμενο αυτό, αφού και στη Τέχνη είναι πολύ βαριά η καλογερική. Είχα γράψει για το μπελκάντο και τον Τζίλι.(διαδικτυακή μου ανακάλυψη). Θέλει αφού μελετήσει ο τενόρος μουσική, μετά να δουλέψει άλλα 10 χρόνια για να το κατακτήσει, και μόνο αν έχει ταλέντο. Πχ, ακόμα και οι Μόντυ Πάιθονς ήταν όλοι από Οξφόρδη και Κέμπριτζ (που δεν ξέρω σε τι σειρά κατατάσσονται πια σαν Πανεπιστήμια, δεν είναι από τα πρώτα, νομίζω).

  Δεν μπορούμε χάριν της ισότητας να καταργήσουμε την πυραμίδα της πνευματικής Ιεραρχίας. Αυτό που θα επρεπε να διδάσκεται όμως είναι ο σεβασμός σε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας, και της κατώτερες και τις ανώτερες, για να δούμε ότι κάτω από όλα αυτά, όλοι είμαστε άνθρωποι και βράζουμε στο ίδιο καζάνι.*

  (*που λέγεται πλανήτης γη και που φαίνεται οτι στο εγγύς μέλλον θα βράσει κι άλλο).

 303. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  300>>έβλεπα καθαρά οτι η σεξουαλική καταπίεση που υφίστατνται απο μωρά, είναι η βασική αιτία που αρρωσταίνουν και γίνονται κακοί έως αποκτηνομένοι.
  Γεια σου Λάμπρε λαμπρέ!
  Λεφτεριά στο σεχ. Το λέω χρόνια μα δε μ ακούει ουτ’ εμένα κανείς. Άλλος φοβάται,άλλος το φοβάται άλλος με φοβάται άλλος δεν αντέχει,δε θέλει τόση ελευθερία,άλλος βαριέται, άλλος του πονάει η μέση άλλος έχει πρόβλημα.Μην τον καταπιέζουμε τον κάθε άνθρωπο με ζόρικες ελευθερίες. 🙂 🙂 Αστα να πάνε. Χαίρου που βρήκες παρτενέρ κι άσε τσ άλλοι να κυνηγάνε δόξες και γράγκα ανέραστοι :),
  Όλα γραμμένα κεφάτα. Μην «αρπαχτείς» ε;
  Πέναλτι ακούω Καλλονής -Θρύλλου. Αμάν 0-3 ! Ωχ παραλίγο 0-4
  Σαρδέλλες και γκολ στην Καλλονή

 304. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  304.Ε καλά ! έβρεχε λάμδα στο νου μου. Θρύλος και σαρδέλες βέβαια!

 305. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  304 – Δεν αρπάζομαι με κανέναν ΕΦΗ, ειδικά με σένα ΠΟΤΕ ό,τι κι αν γράψεις. Ακόμα κι όταν φαίνεται οτι έχω νευριάσει δεν είναι έτσι, σχεδόν πάντα χαμογελάω όταν σχολιάζω, και πάντα ακούω μουσική, (αυτήν κι όταν διαβάζω, κάτι που κόλλησε κι η μικρή μου κόρη η Δανάη) απλώς καμιά φορά μελαγχολώ με τα κολλήματα που έχουν κάποιοι, αλλά σε λίγα δευτερόλεπτα επανέρχομαι ΕΙΣ ΤΗΝ ΤΑΞΗΝ, είναι στην φύση μου ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις να σκέφτομαι θετικά. Ο θάνατος ξέρεις είναι ο καλύτερος σύμβουλος του ανθρώπου, (κατά την άποψή μου, απο προσωπική εμπειρία) αλλά μιά κοινωνία που έχει θεοποιήσει την ζωή, τον έχει εξοβελίσει στο πύρ το εξώτερον, δημιουργώντας φόβο και τρόμο στους ανθρώπους για την πλέον φυσική και πολύτιμη για την ζωή διεργασία, με αποτέλεσμα να ζούν ασυνάρτητα χωρίς ουσιαστικό νόημα και μέτρο, κυνηγώντας την όποια επιτυχία, χάνοντας για πάντα την ευχαρίστηση της ζωής ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ. Για το σέξ είναι πολύ πονεμένη ιστορία, αλλά να ξέρεις οτι αυτό που μου λές ακολουθώ, και αισθάνομαι πολύ τυχερός που βρέθηκε στον δρόμο μου το σούπερ παπί μου, κι απο τότε ζούμε την μούρλα μας, κι αφήνουμε την επιτυχία για τους άλλους.
  Άκου κι αυτή την κομματάρα που ακούω τώρα.
  Αφιερωμένο εξαιρετικά (που λέγαμε παλιά στους παράνομους σταθμούς) ΣΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ.
  Να σκέφτεσαι θετικά.

  Υ.Γ – Ελπίζω να μη μου βγάλει καμιά κάρτα ο Νικοκύρης για την δεύτερη παράβαση του ορίου 262 που μόνος μου έβαλα.

 306. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  304 – Ο λιώμα Bryan Ferry δεν μοιάζει κάτι μεταξύ Φαίδωνα Γρωργίτση και Ταμτάκο;

 307. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  307.Μπα! Φρίκη είν αυτός 🙂 Καλύτερα να τον ακούς παρά να τον βλέπεις.
  Τώρα εδώ ακούμε ρέγγε (και αργοχορεύουν κάτι σπουδαγμένοι του είδους) εγώ κάνω το ντιτζέη για να μαζέψει άλλος τα πιάτα. 🙂

 308. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  300.>>Κι όμως εκατομύρια ετοιμάζονται να του εμπιστευτούν το μέλλον των παιδιών τους.
  να το αφήσουν στο Σαμαρομπένη;

 309. Γς said

  304:
  >Πέναλτι ακούω Καλλονής -Θρύλλου. Αμάν 0-3 ! Ωχ παραλίγο 0-4
  Σαρδέλλες και γκολ στην Καλλονή

  Γαύροι-Σαρδέλες δηλαδής

  Και προχτές στην Πάρο σε ημικυριλέ μαγαζί:

  Τηγανιτοί γαύροι, που δεν τρωγόντουσαν, απαίσιοι.
  -Ξέρετε είναι από τον Πειραιά.

  Τι ήθελε να πει. δεν κατάλαβα

 310. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  309 – Μήπως να μάθαιναν τα παιδιά τους να το κρατούν στα χέρια τους, απο το να το εμπιστεύονται στον κάθε μη χείρων βέλτιστο κάθε φορά; Το συνεχόμενο λιγότερο κακό, οδηγεί νομοτελειακά στην καταστροφή. Αντί να μαθαίνουμε τα παιδιά μας να ελπίζουν, δεν θα ήταν καλύτερα να τα μαθαίνουμε να προσπαθούν, να δημιουργούν προοπτικές στην ζωή τους και να προσδοκούν βάσιμα αποτελέσματα απο αυτές;
  Δεν βλέπεις οτι όλο το σύστημα βασίζεται στην ψευδαίσθηση που λέγεται ελπίδα;
  Η ελπίδα λένε πεθαίνει τελευταία, πόσο καλό είναι όμως αυτό για κάποιον που ελπίζει; αν η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, αυτός που ελπίζει πότε πεθαίνει; μάλλον πιο μπροστα. Όπως και νάχει, με την ελπίδα δεν υπαρχει προοπτική ζωής, κυριαρχεί ο θάνατος, οπότε, αντί να περιμένεις πότε θα πεθάνεις ελπίζοντας νε έρθει ένα καλύτερο αύριο, καλύτερα να ζήσεις προσπαθώντας να το δημιουργήσεις εσύ. Δεν χρειαζόμαστε θεούς και αρχηγούς για να ζήσουμε, ο εαυτό μας είναι αρκετός, γι΄αυτό φροντίζουν να τον χάσουμε απο μωρά.

  ΑΝ ΟΧΙ ΕΣΥ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΤΟΤΕ ΠΟΙΟΣ; ΑΝ ΟΧΙ ΤΩΡΑ ΠΟΤΕ;

  Καλημέρα.

 311. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  «Τι ήθελε να πει. δεν κατάλαβα.»
  Ήθελε να πεί, οτι εσείς οι γαύροι του Πειραιά, επειδή είστε βουτηγμένοι στην ντόπα, στην λάσπη, και στην λαμογιά της παράγκας, ΔΕΝΤΡΩΓΕΣΤΕ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ.

 312. Νέο Kid Στο Block said

  ΛΑΜΠΡΟ, κάνε το τεστάκι αυτό:
  http://paroutsas.jmc.gr/iqtest/iqtest2.php
  ΜΗ διαβάσεις το disclaimer στην αρχή! Αφορά κλάσεις I.Q και «επαγγέλματα» (Το «Παθολόγοι και χειρούργοι. Δικηγόροι. Μηχανικοί (Πολιτικοί και Μηχανολόγοι)» όλα τα λεφτά. 😆 ) και είναι κατάπτυστο!
  Το Τεστ καθαυτό όμως είναι καλό κι ευχάριστο και culture free…και αξιολογείται αμέσως στο τέλος.
  YΓ. Αν βγάλεις κάτω από 100 (τυπική απόκλιση +-5) να ψηφίσεις Σαμαρομπένη
  Αν βγάλεις πάνω από 110 να ψηφίσεις τον Τσιπράκο το λεβέντη τον καραμπουζοκλή!
  Αν βγάλεις κάτω από 80, να μην ψηφίσεις τίποτα!

 313. Νέο Kid Στο Block said

  313. To test δεν χρονομετρείται,αλλά για να έχει κάποιος σχετικά αξιόπιστα αποτελέσματα,πρέπει να ολοκληρωθεί σε 30-35 λεπτά το πολύ.

 314. physicist said

  #313. — paroutsas λέει στο σάιτ, paparoutsas διάβασα εγώ. Καλύτερα μην το κάνω το τεστ, κρετίνο θα με βγάλει. 🙂

 315. Νέο Kid Στο Block said

  315. Εσύ που είσαι αγγλομαθής να κάνεις,αυτό. είναι και γρήγορο.Μόνο 20 ερωτήσεις:
  Αν δεν απαντήσεις σωστά και στις 20 (είναι της πλάκας) ,να επιστρέψεις το Kavli και να παραιτηθείς από την ανώτατη θέση σου, πάραυτα! (και να γίνεις «μικρός αγρότης»…)
  http://www.free-iqtest.net/iq.asp

 316. Γς said

  farmer-seeks-wife

 317. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  313 – Πρόσφατα έκανα ένα παρόμοιο με σχήματα αλλά δεν είχε συσχέτιση με επαγγέλματα, και είχα βγάλει 80, και μου είπε με τρόπο, οτι δεν είμαι βλάκας, αλλά πρέπει να ενισχύσω την ευφυϊα μου, δεν μου είπε τον τρόπο όμως.
  Τώρα θα κάνω κι αυτό αναμείνατε στο ακουστικό σας για το σκόρ, (όποιο κι αν είναι θα το βάλω).

  Υ.Γ – Με ποιό σκόρ ψηφίζω ΔΗΜΑΡ;

 318. physicist said

  Είδα πρόσφατα μια γελοιογραφία από τους έξοχους Greser & Lenz στη FAZ. Σ΄ ένα σαλόνι, κάθεται στον καναπέ ένα ζευγάρι κι από την άλλη μεριά ένας –όπως καταλαβαίνουμε από τη στιχομυθία– σύμβουλος για την εκπαίδευση των παιδιών και τους λέει:

  — Λυπάμαι αλλά δεν είναι το παιδί σας εξαιρετικά προικισμένο διανοητικά, όπως νομίσατε. Απλώς εσείς οι δύο είστε ασυνήθιστα αργόστροφοι.

 319. gryphon said

  316
  A ωραιο αυτο.Το εκανα και πηγα 123 ποντους (απλως above average).Δεν καταλαβα και κανα δυο ερωτησεις και απαντησα στην τυχη.

 320. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Το έκανα Κid σε 15,38 λεπτά και έβγαλα 135, που σημαίνει οτι, ή τα τέστ iq είναι για τα μπάζα (το πιθανότερο) ή εγώ παθαίνω διαλείψεις (παίζει κι αυτό το ενδεχόμενο, αρπαγμένο με έλγαν πάντα) ή είναι στημένο απο τον ΣΥΡΙΖΑ για να αισθανόμαστε έξυπνοι και να ψηφίσουμε Τσίπρα, ενώ στην πραγματικότητα είμαστε Τσίπουρα (αλλιώς πώς θα τον ψηφίζαμε;).

  Υ.Γ – Θα το ξανακάνω για να βγάλω κάτω απο 80, και να μη ψηφίσω τίποτα, ή μάλλον θα ψηφίσω τις κόρες μου, όπως κάνω απο το 1992 και μετά.

 321. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  319 – Καλό, είναι αυτό που έλεγα απο παλιά για μένα, μέχρι να τεκμηριωθεί η υποψία μου για την εκπαίδευση. Αποκλείεται να είμαι τόσο έξυπνος εγώ, κάτι άλλο συμβαίνει, τελικά είχα δίκιο, είναι τόσο βλάκες οι άλλοι.
  Παρεμπιπτόντως κι εγώ paparοutsas διάβασα, λές να είμαι φυσικός και δεν το ξέρω;

  ΓΙΑΤΡΕ ΜΟΥ ΠΩΣ ΜΕ ΒΛΕΠΕΙΣ, ΕΙΜΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΩ;

 322. physicist said

  #322. — Παρεμπιπτόντως κι εγώ paparοutsas διάβασα, λές να είμαι φυσικός και δεν το ξέρω;

  Αναμφίβολα, και μάλιστα ΛΑΜΠΡΟΣ (ο τόνος όπου προτιμάς). 😉

 323. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Κid έκανα και το αγγλικό με την βοήθεια του μεταφραστή, (πάνω απο 30 λεπτά) και έβγαλα 146, (δεν μου φάνηκε και πολύ δύσκολο) επιμένεις οτι είναι σοβαρά αυτά τα τέστ; Με αυτό το σκόρ τί πρέπει να ψηφίσω;

 324. physicist said

  #324. — […] έβγαλα 146 […]Με αυτό το σκόρ τί πρέπει να ψηφίσω;

  Άνγκελα Μέρκελ.

  (Χο χο χο)

 325. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Λάμπρος φυσικέ, σκέτο Λάμπρος, μ΄αρέσει όμως το χιούμορ σου.

 326. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  325 – Μπά που να φάς τον σβέρκο σου μ΄ανατρίχιασες, πάνω που έγραψα οτι μ΄αρέσει το χιούμορ σου, ΜΠΡΡΡΡΡ!!!

 327. physicist said

  Άκου, λέει, να φάω τον σβέρκο μου! Τι με πέρασες ωρέ, καμηλοπάρδαλη;

 328. Theo said

  @313: Το έκανα κι έβγαλα 134.
  Έκανα κι αυτό του σχ. 316 κι έβγαλα 124 (διεπίστωσα όμως μετά πως μια ερώτηση δεν την είχα καταλάβει σωστά -τα αγγλικά μου δεν είναι σαν αυτά του Φυσικού), οπότε, στην περίπτωσή μου, δεν φαίνεται τα δύο τεστ να ‘χουν διαφορά αξιοπιστίας 🙂

 329. Έκαμα το πρώτο, στο δρόμο το κωλοβάρεσα και μούβγαλε 91 («καλό παιδί αλλά…» που λέμε)
  Έκαμα και το δεύτερο και μούβγαλε 146, χωρίς νάμαι και κάνας εξαίρετος αγγλομαθής.
  Οπότε, ας θυμηθούμε τι είπε κάποιος, σίγουρα εξυπνότερος από όλους μας εδώ μέσα…

 330. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  328 – Ε καλά, άμα είναι να προβλητίζεσαι και να σου δημιουργείται διχασμός προσωπικότητας, φάε ένα Rump Steak να καρδιοπιαστείς.

 331. Elias said

  // Παρακαλούνται οι υπέρμαχοι της διάκρισης του «ως» από το «σαν», ότι τάχα το «μιλάω ως ειδικός» διαφέρει από το «μιλάω σαν ειδικός» //

  Πάντως αυτό με το «ως» και το «σαν» οφείλεται στο ότι πολλοί σκέφτονται τα αγγλικά όταν εκφράζονται (υποθέτω ότι και αρκετοί γερμανομαθείς τα γερμανικά, «wie» & «als»). «I talk as an expert» & «I talk like an expert» έχουν πολύ διαφορετικό νόημα, όχι;

 332. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  330 – Ναί ναί, μόλις είδες οτι σας τσάκισα εσένα και τον Theo (που απο σεμνότητα παραδεχόμενος την ήττα του δεν μίλησε) στα πλέον αξιόπιστα τέστ εξυπνάδας, (εγώ πάντα πίστευα στα τέστ iq) προσπαθείς να μειώσεις την περιφανή νίκη μου, και μας κοτσάρισες τις κοτσάνες που λέει κάποιος απίθανος, ποιός είναι αυτός ο Hawking τον ξέρει η μάνα του; Αλλά έτσι είναι, όσα δεν φτάνει η αλεπού, τα φτάνει η καμηλοπάρδαλη, (πολύ σουξέ είχε σήμερα).

 333. Χεχε…:-)

 334. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Ρε παιδιά λύστε μου μια απορία με το αγγλικό τέστ, στο 17 έβαλα το 99 είναι σωστό;

 335. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Tέστ για πάρα πολύ έξυπνους.

 336. sarant said

  332: Μπορεί και νάχεις δίκιο

 337. Theo said

  @335:
  Όχι, το 64 είναι το σωστό 🙂

 338. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  338 – Eυχαριστώ Theo, το 64 ήθελα να βάλω στην αρχή αλλά είπα να το σκεφτώ καλύτερα, καλλά λένε άμα δεν είσαι σίγουρος (κοινώς είσαι σκράπας) η πρώτη σκέψη είναι η καλύτερη.

 339. Παλαιών Πατρών Ιωάννης said

  To τεστ του free-iqtest.net είναι εντελώς αναξιόπιστο. Με τίποτα δεν έχω IQ 148!!!
  Έχω πολύ παραπάνω 🙂

 340. ΓΙΑΤΡΟΣ said

  #322: ΝΑΙ!! ΕΙΣΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ!!!
  ΛΑΜΠΡΟ, ΠΡΟΧΩΡΑ
  ΣΕ ΘΕΛΕΙ ΟΛ’ Η ΧΩΡΑ!

 341. Λάμπρο, όπως θα κατάλαβες, στο 17 του αγγλικού τεστ δίνεται η ακολουθία των κύβων των ακεραίων, επομένως λείπει το 64, Αναρωτιέμαι — με ποιο σκεπτικό είπες 99; Πήρες το μέσον όρο των 27 και 125;

 342. Zazula said

  «Τον δικό του εύθυμο τόνο έδωσε και ο κ. Σαράντος Καργάκος, που μεταξύ άλλων κατάγγειλε: Είναι θλιβερή η γλωσσική μας κατάπτωση όταν σκέφτομαι ότι ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Αθήνα, κατά παράβαση του Συντάγματος αρχίζει την διδασκαλία των Γκριγγλις…Αν θελήσει κάποιος να διδάξει Αρχαία Ελληνικά ενδέχεται να υποστεί κυρώσεις και να διαταχθεί και ΕΔΕ… Για όποιον δεν κατάλαβε, ο Καργάκος καταγγέλλει κάτι που διάβασε στο… Κουλούρι, τον σατιρικό ιστότοπο με ψεύτικες ειδήσεις!»

  Το συγκεκριμένο δημοσίευμα θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για το πρώτο βραβείο νεοφυούς μύθου τού 2014, καθώς το αναπαρήγαγε (σαν να ‘ταν αλήθεια…) και ο κος Σηφακάκης τού ΟΔΕΓ: http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?4421-%CE%8C%CF%87%CE%B9-%CF%80%CF%89%CF%82-%CF%86%CF%84%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%B5-%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CE%BF-%CF%84%CE%B1-%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%AF%CE%BA%CE%BB%CE%B9%CF%82-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AC&p=233708&viewfull=1#post233708

 343. sarant said

  Σηφακάκης τσιτάρει Καργάκο…. (άβυσσος άβυσσον επικαλείται)…

 344. Μαρία said

  Ο Χαραλαμπάκης τι δουλειά έχει μ’ αυτούς;

 345. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  341 – Σ΄ευχαριστώ γιατρέ μου. Υποκόμη φέρε μου την χλαμίδα, ο λαός μου με περιμένει.

  343 – you know stournari; Χειρότερος κι απ΄τον Στουρνάρα. Κάπως έτσι όπως τα λές έγινε, γιατί δεν ήμουν σίγουρος για το 64 κι είπα να το σκεφτώ καλύτερα τρομάρα μου, και μετά τόχασα τελείως.

 346. sarant said

  345: Ό,τι και ο Βαλεοντής υποθέτω. Δυστυχώς η ΟΔΕΓ έχει ένα λούστρο αξιοπρέπειας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: