Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ποια είναι η λέξη της χρονιάς για το 2014;

Posted by sarant στο 10 Δεκεμβρίου, 2014


H προχτεσινή αιφνιδιαστική κίνηση του πρωθυπουργού να επισπεύσει τις προεδρικές εκλογές δρομολόγησε εξελίξεις απρόσμενες, αλλά το θέμα δεν θα το συζητήσουμε σήμερα. Σε έναν ρευστό κόσμο, όπου όλα φαίνονται επισφαλή και αβέβαια, το ιστολόγιο κρατάει τις παραδόσεις και σέβεται τους θεσμούς.

Έτσι, με το σημερινό άρθρο συνεχίζουμε ένα εγχείρημα που φέτος επαναλαμβάνεται για πέμπτη χρονιά: πράγματι, ήρθε και φέτος το πλήρωμα του χρόνου για να διαλέξουμε τη Λέξη της Χρονιάς για το 2014. Όταν λέμε «λέξη της χρονιάς», εννοούμε κάποια λέξη που ακούστηκε πολύ μέσα στη χρονιά που κοντεύει να τελειώσει. Δεν είναι υποχρεωτικό να είναι νεολογισμός· μπορεί να είναι λέξη που υπάρχει ήδη, αλλά να έχει πάρει καινούργια σημασία ή γενικά να σημάδεψε τη χρονιά που τελειώνει. Τη «λέξη» την εννοούμε με την ευρύτερη έννοια, δηλαδή γίνονται δεκτοί και σύμπλοκοι όροι (πράγματι, η περσινή λέξη της χρονιάς ήταν σύμπλοκος όρος, το σαξές στόρι).

Κάθε χρόνο η διαδικασία ξεκινάει περίπου την ίδια εποχή και περιλαμβάνει τρία στάδια, με τρία ισάριθμα άρθρα. Όχι κατά σύμπτωση, αυτό το πρώτο άρθρο που θα ξεκινήσει τη διαδικασία δημοσιεύεται και φέτος στις 10 Δεκεμβρίου, όπως και πέρσι και πρόπερσι.

Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι, τα περσινά αποτελέσματα μπορείτε να τα βρείτε εδώ. Πέρυσι, λέξη της χρονιάς ψηφίστηκε το σαξές στόρι, ενώ στη δεύτερη θέση ήρθε η βιαποπουκιανπροέρχεται και στην τριτη θέση τα άκρα/θεωρία των άκρων. Τα αποτελέσματα του 2012 μπορείτε να τα βρείτε εδώ. Πρόπερσι είχατε ψηφίσει για λέξη της χρονιάς την επαναδιαπραγμάτευση, στη δεύτερη  θέση το εγέρθουτου και στην τρίτη την αλληλεγγύη. Για να συμπληρωθεί η εικόνα, να πούμε ότι τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του 2011 βρίσκονται εδώ. Το 2011 πρώτη είχε έρθει, με διαφορά, η λέξη αγανακτισμένοι, ενώ στη δεύτερη και τρίτη θέση ισοβάθμησαν το κούρεμα και το χαράτσι. Τέλος, τα αποτελέσματα, του 2010, βρίσκονται εδώ. Το 2010, πρώτη χρονιά του… θεσμού, είχε έρθει πρώτη η λέξη μνημόνιο, ακολούθησε με μικρή διαφορά το ΔουΝουΤου και την τριάδα έκλεισε η τρόικα. Παρόλο που η κατάσταση δεν έχει αλλάξει ριζικά, κι έτσι πολλές από τις δώδεκα “διακριθείσες” λέξεις εξακολουθούν να είναι δυστυχώς επίκαιρες, θα έλεγα ότι καλό είναι τουλάχιστον αυτές οι 12 λέξεις να μη μπουν στην ψηφοφορία του 2014 -αν βέβαια διαφωνείτε, ακούω τα επιχειρήματά σας.

Δεν ξέρω αν θα δυσκολευτούμε να βρούμε φετινές λέξεις -ίσως το πιο δύσκολο θα είναι να μη βρούμε δυσοίωνες λέξεις, ενώ επίσης καλό είναι να μην περιοριστούμε στις λέξεις των τελευταίων εβδομάδων αλλά, όσο γίνεται, να προσπαθήσουμε να θυμηθούμε όλη τη χρονιά.

Χωρίς να θέλω να σας επηρεάσω, μερικές προφανείς επιλογές είναι θαρρώ ο ΕΝΦΙΑ (είπαμε, δεκτά και τα ακρώνυμα), οι πρόωρες εκλογές (γίνονται δεκτοί και σύμπλοκοι όροι), η προεδρική εκλογή, ενώ θα προτείνω και τη συντομομορφή ΠτΔ, επειδή φέτος κυκλοφόρησε πάρα πολύ. Μένοντας στην πρόσφατη επικαιρότητα, θα αναφέρω και την επίσπευση, καθώς και την προληπτική γραμμή στήριξης, την απεργία πείνας και το βραχιολάκι. Από την παλιότερη επικαιρότητα, αναφέρω τους αιγιαλούς και φυσικά τον τύμβο. Δεν θα δεχτούμε κύρια ονόματα, γι’ αυτό ας μη βάλουμε π.χ. την Αμφίπολη, ούτε ονόματα προσώπων. Ούτε αριθμούς πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε δεκτούς, αλλιώς το 180 θα ήταν από τα φαβορί.

Όμως δεν θέλω να πω περισσότερα για να μη σας επηρεάσω, ανέφερα απλώς μερικές επιλογές για να πάρει μπρος η διαδικασία και να διατυπώσω κάποιους κανόνες. Περιμένω λοιπόν τις δικές σας ιδέες και προτάσεις. Μπορείτε στα σχόλιά σας να δηλώνετε περισσότερες από μία λέξεις που πιστεύετε ότι σημάδεψαν τη χρονιά που τελειώνει, έστω κι αν έχουν ήδη δηλωθεί από προηγούμενους, έτσι ώστε να γίνεται και μια προκαταρκτική στάθμιση.

Αυτό το πρώτο στάδιο, το στάδιο των προτάσεων, φέτος θα διαρκέσει έως την Παρασκευή το βράδυ, δηλαδή έως τις 12 Δεκεμβρίου στις 11 μ.μ. ώρα Ελλάδος. Στη συνέχεια, η εφορευτική επιτροπή θα συγκεντρώσει τις επικρατέστερες προτάσεις (που θα είναι πάνω από 25) και θα τις θέσει σε ψηφοφορία, η οποία θα ξεκινήσει κατά πάσα πιθανότητα τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου, ενώ θα διαρκέσει ως τα μεσάνυχτα της 30ής Δεκεμβρίου. Παραμονή πρωτοχρονιάς θα έχουμε τα αποτελέσματα και θα ξέρουμε ποιαν διαλέξατε για Λέξη του 2014.

Λέξη της χρονιάς διαλέγουν βέβαια και άλλοι οργανισμοί, εδώ και πολλά χρόνια μάλιστα. Οι λεξικογράφοι του λεξικού Oxford διάλεξαν για λέξη του 2014 το ρήμα vape, που σημαίνει «καπνίζω ηλεκτρονικό τσιγάρο» ή ατμίζω, όπως θα μπορούσαμε να την αποδώσουμε ή όπως ίσως έχει ήδη αποδοθεί, Κατά σύμπτωση, καθώς ετοίμαζα το άρθρο, είδα μια ηλεδιαφήμιση που χρησιμοποιούσε τη λέξη άτμισμα, οπότε σκέφτομαι να προσθέσουμε και αυτη τη λέξη στον διαγωνισμό μας.

Αλλά πολλά είπα, περιμένω τις προτάσεις σας: Ποια είναι κατά τη γνώμη σας η Λέξη της χρονιάς για το 2014;

Advertisement

217 Σχόλια προς “Ποια είναι η λέξη της χρονιάς για το 2014;”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  Για να δούμε τι θα βρούμε

 2. B. said

  «θα τις θέσει σε ψηφοφορία, η οποία θα κατά πάσα πιθανότητα τη Δευτέρα» – λείπει ένα ρήμα;

  Και νομίζω η «επίοσπευση» είναι «επίσπευση», ε;

 3. καλημέρα! προτείνω τὸν ἀφηρωισμένο. ἴσως ν’ἀκούστηκε φέτος ὅσο δὲν ἀκούστηκε ποτέ. δηλαδὴ γιὰ μιὰ τόσο σπάνια καὶ είδικὴ λέξι εἶναι ῥεκόρ.

 4. Γς said

  >δηλαδή έως τις 12 Δεκεμβρίου στις 11 μ.μ. ώρα Ελλάδος. Στη συνέχεια, η εφορευτική επιτροπή θα συγκεντρώσει […] Παραμονή πρωτοχρονιάς θα έχουμε τα αποτελέσματα και θα ξέρουμε

  Αν θα έχουμε Πρόεδρο Δημοκρατία ή Εθνικές Εκλογές 😉

 5. ἐπίσης προτείνω ἀπὸ τὶς 3 ψηφοφορίες στὶς δύο ν’ἀπαιτηθοῦν 200 ψῆφοι γιὰ τὴν πρόκρισι μιᾶς λέξεως καὶ στὴν τρίτη 180 😀

 6. SGP said

  1.Καθημερινά-σκίζω-τα-μνημόνια-σελίδα-σελίδα.
  2.Που-θα-βρείτε-τα-λεφτά;
  3.Το-μαλί-είναι-εντάξει;

 7. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2: Σε ευχαριστώ για τις διορθώσεις.

  3: Πολύ καλή πρόταση ο αφηρωισμένος, μπράβο!

  4: Σωστά!

  6: Κοίτα, ολόκληρες φράσεις και μάλιστα σχετικά μεγάλες ή με χαμηλή συχνότητα (όχι π.χ. «Λεφτά υπάρχουν») διστάζω να βάλω,

 8. Καλημέρα,

  Καθυστερημένα Χρόνια Πολλά για χθες, και να προτείνω, αν δεν είναι εκτός προδιαγραφών, τον ένοικο του τάφου.

 9. Καλημέρα!
  Δίνω το κουκί μου στα θρασίμια 🙂

 10. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες !

  Καλό είναι και το «πολιτικό ατύχημα», θυμίζει αστοχία μέσου προφύλαξης… 🙂

 11. sarant said

  8-9-10 όλες καλές προτάσεις

 12. atheofobos said

  1-Τύμβος
  2-Πρωτογενές πλεόνασμα
  3-Ποτάμι

 13. Πάνος με πεζά said

  Κι αν δεν ήταν της τελευταίας στιγμής, η «τεχνική παράταση»…Τι άλλο θ’ ακούσουμε…

 14. Γς said

  >Οι λεξικογράφοι του λεξικού Oxford διάλεξαν για λέξη του 2014 το ρήμα vape, που σημαίνει «καπνίζω ηλεκτρονικό τσιγάρο»

  Αγάπη:
  >Το ρήμα, που σημαίνει «ατμίζω» και ετυμολογικά προέρχεται από το «vapour» («ατμός»), δηλώνει την εισπνοή και εκπνοή του καπνού στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.

  Νικοκύρης:
  >Κάπως έτσι (vapoter νομίζω) είναι και στα γαλλικά.

  Γς:
  >και παπόρι, βαπόρι (< vapeur = ατμός και ατμόπλοιο κατά συνεκδοχή στα γαλλικά) στα καθ ημάς

 15. sarant said

  Από το Φέισμπουκ ένας φίλος προτείνει δυο λέξεις του «για λίγες μέρες ακόμα πρωθυπουργού μας»: ξώπορτο και θρασίμια (αυτή έχει ήδη προταθεί)

 16. πολυκαισαρίη, of course!

 17. Και Εκπρόσωπος Τάφου!

 18. Γς said

  Jingle Bells

 19. Πάνος με πεζά said

  @14: Το θέμα έχει βάθος. Όταν, π.χ. λέει στο Μετρό, «Απαγορεύεται το κάπνισμα», κι εμφανίζεται ένας με ηλεκτρονικό τσιγάρο, όπως πολλές φορές έχω δει, είναι νόμιμος ή όχι;

  Αν η προτροπή ήταν «Απαγορεύεται το τσιγάρο», θα μπορούσε κάλλιστα να σου να σου πει «Ναι, αλλά αυτό ρε φίλε δεν είναι τσιγάρο, είναι ηλεκτρονική συσκευή, είναι καπνικό tablet !».
  Τώρα που λέει «Απαγορεύεται το κάπνισμα», πάλι μπορεί να σου πει «Ναι αλλά εγώ δεν καπνίζω, βαπάρω. Ατμίζω !» οπότε πάλι τη γλύτωσε !

  Με την ίδια λογική, λέει «Απαγορεύεται η κατανάλωση τροφίμων και ποτών». Μπαίνει ένας με τον καφέ, του τη λες, και σου λέει «Φιλαράκο, ο καφές είναι ποτό;» Πόσιμο ναι, ποτό;
  Και να οι χυμένοι καφέδες στα πατώματα, να κολλάει το πόδι…

  Αλλά πώς βρίσκουμε την «τρύπα» του νόμου, ε;

 20. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 21. Πάνος με πεζά said

  Και μια λέξη που συνοδεύει το Σταύρο Δήμα, αλλά γενικά πολυφορέθηκε : «Ευρωπαϊστής».

 22. Συστρατεύομαι με τον Κορνήλιο.

  Μολονότι δεν θα είχα την ευστροφία να την προτείνω, νομίζω ότι πρέπει η ψηφοφορία να συνεξετάζει και την πιθανότητα μιας λέξης να χρησιμοποιηθεί.

  Π.χ. Τι πιθανότητα έχει η λέξη μάβλαξ να χρησιμοποιηθεί; Αν όμως μας πει η Μέρκελ ότι ‘οι έλληνες τρώνες μάβλακας’ (μολόχες) θα τη μάθει όλος ο κόσμος. [Τη λέξη δεν την έχει ούτε το Liedell Scott. Την έχει ο Λουκιανός στο ‘Αλέξανδρος ή Ψευδο-μάντης’].

  Αν μας πει η Μέρκελ, αν σας τσούζουν τα μέτρα εφαρμόστε κυτμίδα (‘εμπλαστρο από λίπος, κατά το Liedell Scott αίγειο, κατά τον Λουκιανό αρκουδίσιο) και πάλι η λέξη πρέπει να ψηφισστεί.

  Αν πάλι μας πει η Μέρκελ: Τι τα θελετε τα παπούτσια αφού οι ΑΥΠ φορούσαν καρβατίνες (γουρνοτσάρουχα από μονοκόμματο δέρμα που το γυρίζεις πάνω από το πόδι σου και το ράβεις, τόσο απλά) ‘η τι τα θέλετε τα κατσαρολικά αφού οι ΑΥΠ μαγείρευαν σε σίπυδνα (πίληνα σκεύη) και πάλι οι λέξεις πρέπει να ψηφιστπύν, γιατί δεν είχαν πιθανότητα άλλη. Θα μας τις θυμίσει η Μέρκελ, πηγαίνοντάς μας πίσω στο χρόνο από κάθε άποψη.

  Και για τους αντι-γλωσσαμύντορες, που τους ενοχλεί η δίφθογγος υι, και τη βρίζουν ότι χρησιμοποιείται μόνο στην υιοθεσία, θα τους θυμίσω ότι και η Κυιντίλλα, μια από τις τρείς βασικές οραματίστριες του Μοντανού, με υι γράφεται.

 23. ἐκεῖνο τὸ υι βέβαια εἶναι μεταγραφὴ τοῦ λατινικοῦ ui!

 24. spiral architect said

  Καλημέρα; 🙂
  1. Ποτάμι
  2. Ένοικος τάφου
  3. Ιπτάμενοι αναρχικοί #iptamenoi_anarxikoi 😆
  (φρέσκο το τελευταίο)

 25. Γιώργος Κόφτης said

  ΕΝΦΙΑ δαγνωτό! Την πρόφεραν όλοι οι Νεοέλληνες, αν και κατά μεγάλο ποσοστό δεν γνωρίζουν ποιες λέξεις περιλαμβάνει. 🙂

 26. …ήρθε και φέτος το πλήρωμα του χρόνου…

  Για πληρωμή, του χρόνου…

 27. sarant said

  Και πάλι πολύ καλές προτάσεις.

  Από το FB προτείνει μια φίλη τις «μεταρρυθμίσεις»

 28. Πάνος με πεζά said

  Προτείνω να μπει στην ψηφοφορία ως «Ένφιας», δηλαδή στη ver.1.1, κατά Χαρδούβελλη, κι όχι στην 1.0 κατά Στουρνάρα. 🙂

 29. imatooka said

  Αν και είναι πολύ πρόσφατος ο όρος «ιπτάμενοι αναρχικοί» έκανε πάταγο

 30. Πάνος με πεζά said

  Έτσι το είπαν ή «αερομεταφερόμενες ομάδες αναρχικών»;

 31. Spiridione said

  Στρες τέστ.
  Διαγραφή χρέους και απεχθές χρέος, που ακούστηκε αρκετά στην αρχή της χρονιάς.
  Υπονόμευση (της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ).
  Και μια συντομευμένη παραλλαγή της προληπτικής γραμμής στήριξης, η πιστωτική γραμμή, που θα ακουστεί όμως πιο πολύ από του χρόνου.

 32. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Συμφωνώ κι εγώ οπωσδήποτε με τον ΕΝΦΙΑ και τα ταφικά (τύμβος, ένοικος, μενδώνι, κλπ.), αγνοώ το Ποτάμι, κόβω την Ελιά, και, λυπάμαι, αλλά παρά τις αμφισβητήσεις μου, νομίζω ότι πρέπει να προστεθεί και η απεργία πείνας. Τώρα, και δίψας.

 33. Νίκος Α. said

  – θρασίμια
  – τύμβος Καστά
  – ένοικος του τάφου
  – ανθρωπιστική κρίση

 34. sarant said

  Ωραίες προτάσεις σχεδόν όλες όσες κάνατε. ευχαριστώ.

  Πάνο, όλες οι παραλλαγές μιας λέξης μπαίνουν στην ψηφοφορία.

 35. sarant said

  Προτείνουν από το FB μια λέξη που όντως μπήκε φέτος ορμητικά στην επικαιρότητα, Τζιχαντιστές.

 36. Earion said

  Δεν υπάρχει, νομίζω, άλλη λέξη που να συντάραξε τη χώρα τόσο όσο ο ΕΝΦΙΑ(ς).

 37. sarant said

  36: Ε, ναι.

  Προτείνουν από το FB την αμφιπολίτιδα, την τσογλανοποίηση και τους νοικοκύρηδες-νοικοκυραίους.

 38. Dimitrios Raptakis said

  Συντάσσομαι με Κορήλιο και Λεώνικο: αφηρωισμένος!

 39. Αμφιπολίτευση

 40. Alexis said

  1. ΕΝΦΙΑ
  2. Τζιχαντιστές
  3. Κομπανί ή Κομπάνι
  4. Τύμβος Καστά

 41. cronopiusa said

  1. Ιπτάμενοι Αναρχικοί

  2. Σαχλαμαράς

  3. Πρόεδρος της δημοκρατίας

 42. Χαραλαμποβόλος said

  προτείνω ΣΥΡΙΖΑ. δεν λείπει από ΚΑΜΙΑ συζήτηση, ούτε στα καφενεία ούτε στα ΜΜΕ.

 43. #41 τὴν γελοιογραφία τοῦ Χατζόπουλου δὲν τὴν ἤξερα! καὶ μοῦ φαινόταν παράξενο νὰ μὴν ἔχει ἀξιοποιηθῇ τὸ γεωμετρικὸ ἀξίωμα τῶν 180 μοιρῶν τῶν γωνιῶν τοῦ τριγώνου γιὰ τὴν διακωμῴδησι τῆς ἐκλογῆς τοῦ ΠτΔ

 44. cronopiusa said

  41
  κι ‘ενας αριθμός
  180

 45. sarant said

  42: Πράγματι! Γεια σου Χαράλαμπε!

 46. Spiridione said

  39. Η αμφιπολίτευση πολύ πετυχημένη 🙂
  Το ακατάσχετο ήθελα επίσης να πω. Και θα διατάξω ΕΔΕ. Αλλά ξεπέρασα το όριό μου.

 47. Χαραλαμποβόλος said

  ευτυχώς, νικο-κύρη, υπάρχω ακόμη. και τα κυκλο-φ-οριακα μου (οι εβδομαδιαίες δημοσιεύσεις στην τοπική «Θεσσαλία» και το ιστολόγιο) υπάρχουν ακόμη, σε αργούς ρυθμούς μεν, σταθερά δε. αντέχω!!

 48. sarant said

  46: Nαι, το ακατάσχετο οπωσδήποτε.

  47: Νάσαι καλά!

 49. cronopiusa said

  32

  43

  39

 50. spiral architect said

  Δεν είναι πρόταση, αλλά μια γελοιογραφία (ένεκα η χθεσινή πρόταση για το νέο ΠτΔ) αφιερωμένη στον Φυσικό, στον Κιντ και τους λοιπούς των θετικών επιστημών και τους ρέκτες αυτών:

  (μόνο κρίμα για το συγκεκριμένο γελοιογράφο, που σπαταλά άδικα τη δημιουργικότητά του στο γλείψιμο της εξουσίας) 😦

 51. spiral architect said

  … με πρόλαβαν. 😦 😳

 52. giannopoulos said

  αλλη μια ψηφος για «σκισιμο μνημονιου»

 53. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  @51,

  δεν νομίζω ότι σε πρόλαβαν, Αρχιτέκτονα! Στην εντός παρένθεσης υποσημείωσή σου πέφτει το ειδικό βάρος του δικού σου σχολίου.

 54. LandS said

  19 Να επανέλθει η ταμπέλα ΑΠΟΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΖΕΙΝ. (Μη πάρετε θάρρος, θα είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα ότι το απαρέμφατο είναι άχρηστο)

  Στο θέμα μας.
  Δημοσιονομικό κενό. Εκατό δόσεις.

  Ξέρω, ξέρω, ωχριούν μπροστά στον ΕΝΦΙΑ. Τι ωχριούν, αστεράκια μπροστά στον ήλιο.

 55. 1. ΕΝΦΙΑ(ς)
  2. Αμφίπολη
  3. Δωρεάν Wi-Fi
  (όχι πως το τελευταίο έγινε ποτέ αλλά έτσι για να μην ξεχνιόμαστε)

 56. Και το ρπωτογενες πλεόνασμα πάντως ακούστηκε αρκετά (και) φέτος.
  Επίσης: περιφεριάρχισσα, Καρυάτιδα/ες, καθαρίστριες, προεδρία της ΕΕ, τρομοκρατία, ισλαμισμός, ισλαμοφοβία.
  Θα έλεγα και το Φαρμακονήσι, αλλά είπατε όχι κύρια ονόματα. Μετανάστες/μετανάστευση ίσως;

 57. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Νομίζω ότι ο Ενφιας ή το Φιάσκο του Ένφια μαζί με κάτι από Αμφίπολη, δεν ξέρω τι όμως, θα κονταροχτυπηθούν για την πρώτη θέση.

 58. Πάνος με πεζά said

  @ 54 : Το ατμίζειν εστί καπνίζειν;

 59. Panagiotis said

  Ρωμανός.

 60. Πάνος με πεζά said

  Ρωμανός τέλος, το φαϊ νίκησε.

 61. Γς said

  Εχει 3 παιδιά και είναι διαζευγμένος.

  Δεν ξέρω αν θα καταφέρει τελικά ο αυτοπροτεινόμενος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εγκατασταθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, αλλά ελεύθερος είναι.
  Δεν αποκλείεται να βρεθεί κάποια να τον σπιτώσει 😉

 62. aerosol said

  @19:
  Δεν είναι παιχνίδι με τα λόγια και τις έννοιες. Πίσω από κάθε απαγόρευση (οφείλει να) υπάρχει ένα συγκεκριμένο σκεπτικό. Το κάπνισμα απαγορεύεται γιατί εκλύει πληθώρα καρκινογόνων ουσιών σε επίπεδα που μπορούν να κάνουν κάποιο κακό και στον ατσίγαρο διπλανό μας -επίσης βρωμάει πολύ αν δεν καπνίζεις και συχνά φέρνει δύσπνοια στους γύρω.
  Οι χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου επιμένουν στον όρο άτμισμα διότι δεν συμβαίνει καύση και αυτό που εκλύεται δεν είναι καπνός. Δεν περιέχει καθόλου την σαρωτική πλειοψηφία των επικίνδυνων ουσιών και οι λίγες που περιέχει είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Συνήθως δεν βρωμάει (ανά περίπτωση μπορεί και να μυρίζει αρκετά όμορφα), δεν μένει στα ρούχα και μόνο σε σπάνια περίπτωση ατόμου με συγκεκριμένη αλλεργία μπορεί να ενοχλήσει την ανάσα του διπλανού. Στην πράξη δεν φαίνεται να υφίσταται το φαινόμενο «παθητικό άτμισμα» -σίγουρα όχι στο απλό κοινωνικό επίπεδο του μετρό ή ενός καταστήματος..
  Το νομικό πλαίσιο είναι θολό (τώρα δημιουργείται παγκοσμίως) και είναι γεγονός πως η παγκόσμια τάση είναι υπέρ περιορισμών ή απαγορεύσεων σχεδόν ανάλογων με του καπνίσματος -αλλά γι αυτό βασική αιτία είναι τα διαφυγόντα κέρδη κυβερνήσεων και φαρμακοβιομηχανιών και όχι οι υπάρχουσες επιστημονικές έρευνες.

  Φυσικά το πράγμα είναι σχετικά καινούριο και πλήρης εικόνα θα υπάρχει μόλις συμπληρωθεί γενιά ατμιστών: περίπου σε 20 χρόνια. Καλό είναι να διαμορφωθεί και μια κοινωνική ετικέτα που θα αντιμετωπίζει τα πράγματα με ρεαλισμό αλλά και δεν θα προκαλεί. Δυστυχώς -ειδικά εν μέσω παραπληροφόρησης- η εικόνα κάποιου να ντουμανιάζει τον χώρο ενοχλεί. Αλλά λέει αλήθεια πως «δεν καπνίζει», σε αρκετά επίπεδα.

 63. Γς said

  Βραχιολάκι:

 64. Γς said

  Καλάσνικοφ

 65. "Ετεροδημότισσα" said

  εγώ ήθελα να βάλω το «ξώπορτο» , τη λέξη που δεν υπάρχει αλλά πολλοί τσίμπησαν στον ομολογουμένως έξυπνο τρόπο του ακόμα πρωθυπουργού να καλύψει το σαρδάμ του, αλλά με πρόλαβαν άλλοι.

  αν θέλουμε να διεθνίσουμε θα βάλουμε ISIS ή ISIL ή γουοτέβερ.
  αλλιώς ο ΕΝΦΙΑς και ο τάφος, ο ένοικος και η εκπρόσωπό του νομίζω μονοπώλησαν τις οθόνες των νοικοκυραίων φέτος

 66. "Ετεροδημότισσα" said

  @60
  τς τς τς
  τόσο πια;;;….

 67. Γς said

  60:
  Σταμάτησε την απεργία πείνας.
  Συνεχίζει όμως την αποχή από το νερό.
  Πίνει Coca-Cola

  Μιά αυτός, μιά ο Σαμαράς την κάτσαμε τη βάρκα πάλι και μέρι κρίστμας & χέπι νιου γίαρ

 68. p.a. said

  Το τζιχαντιστής ή τζιχαντιστές είναι δυσοίωνη λέξη;

 69. Παναγιώτης Κ. said

  @43. Κορνήλιε, δεν είναι αξίωμα είναι θεώρημα και μάλιστα έχει και πολύ ωραία απόδειξη. Είναι ίσως η μόνη απόδειξη που προσφέρεται ως καλό παράδειγμα για την έννοια της απόδειξης στην Α΄ Γυμνασίου.
  (Όχι δεν θα βάλω το προκλητικό ερώτημα τι είναι απόδειξη και το πιο προκλητικό, να μου πει το βιβλίο στο οποίο είδε τον ορισμό της απόδειξης)

 70. Πάνος με πεζά said

  @ 66 : Ήθελα να γράψω από κάτω «χωρίς διάθεση διακωμμώδησης». Αλλά με προλάβαν άλλοι : «Προηγήθηκε παρέμβαση Παπούλια – Ναι στο βραχιολάκι λέει η κυβέρνηση – Συναινεί ο ΣΥΡΙΖΑ»… Τϊτλος του Newsit, 3 αστεία σε ένα.

 71. aerosol said

  @60:
  Δεν νίκησε το φαί, τα μάζεψε ο Αθανασίου και κατάθεσε τροπολογία. Οπότε νίκησε ο Ρωμανός (αν πρέπει να το δούμε έτσι), είτε κάποιος τον συμπαθεί είτε όχι.
  Είναι αμήχανο να βλέπεις ενήλικες να κάνουν το άσπρο-μαύρο.

 72. Spiridione said

  70. Ευτυχώς που το διευκρίνισες.

 73. Πάνος με πεζά said

  Άντε πάλι…Ωραία ρε παιδιά,νίκησε. Πάμε τώρα παρακάτω;
  Ας διδαχτούμε πόσα πετυχαίνεις με μια απεργία πείνας, για να μην καθόμαστε να πεινάμε αζημίως…

 74. Νίκος Α. said

  – κόκκινα δάνεια
  – κόκκινες γραμμές

  και πράσινα άλογα

 75. Γς said

  71:
  Κανείς δεν λέει ότι δεν νίκησε.
  Νίκησε, νίκη μεγάλη.

  Μπράβο και σε όλους που του συμπαραστάθηκαν κάνοντας όσα κάνανε.

  Μπράβο και στους ηττημένους που τα κάνανε όπως τα κάνανε.

  Μπράβο και σε μας. Τσάμπα είναι.
  Ολα τσάμπα είναι πια. Κι οι τσάμπα μάγκες.

  Κι ούτε ένας γνήσιος με @@

 76. Ντροπή για το #60. Όποιος είδε τη χτεσινή συζήτηση δεν μπορεί παρά έφριξε με την (ηθελημένη μάλλον) στενοκεφαλιά του Αθανασίου, και δεν πρόκειται να πιστέψω ότι όσοι λοιδωρούν το Ρωμανό είναι ικανοί να κάνουν το ίδιο.

 77. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  @41, 1:

  Δίνετε την εντύπωση ότι διακωμωδείτε τον Σάκη Ρουβά, που πρόσφατα τιμήθηκε με το βραβείο «Καρόλου Κουν», για τον ρόλο του στις «Βάκχες», το καλοκαίρι.
  Γιατί να συνταχθούμε με την (ψευτο)κουλτουριάρικη μικρότητα της Χρυσούλας Διαβάτη; Που ζήτησε μέχρι να ακυρωθούνε τα βραβεία, γιατί δεν τής «έκανε», λέει, ο Ρουβάς;
  Τόσο πολύ μας πειράζει που ένας νέος άνθρωπος, ναι, ακόμα νέος, διακρίθηκε σε ένα χώρο, στον οποίο δεν είχε δουλέψει κατά το παρελθόν;

  (Εκτός κι αν το φωτογραφικό σας σχόλιο είχε σκοπό μόνο να εικονογραφήσει τη μοντέρνα έννοια των «ιπταμένων αναρχικών», οπότε, χωρίς να αποσύρω τα παραπάνω δεν υπάρχει λόγος να σας τα απευθύνω. Όμως η συζήτηση για την βράβευση Ρουβά είναι τόσο ζεστή ακόμα, που η όποια προσπάθεια εικονογράφησης κατ΄αυτόν τον τρόπο μου μοιάζει παρακινδυνευμένη.)

 78. Ιάκωβος said

  Εμείς οι μικροαστοί-ενάντια-στη-χλίδα, ψηφίζουμε ΕΝΦΙΑ. Γιατί να μας κόψουνε το μισθό ή τα εισοδήματα ,αντέχεται, θα τρώμε λιγότερο, αλλά να σου φορολογούνε και το σπίτι να πληρώνεις ακόμα και τα κράκουρα του παππού σου στο Χεζολίθαρο πάει πολύ. (Την ίδια ώρα μάλιστα που ο Στουρνάρας αιτείται να εξαιρεθεί η Τράπεζα από το φόρο αυτό!!!)

  Δεδομένου του μεγάλου αριθμού των μικροαστών στην Ελλάδα και ειδικότερα πάνω στα πλήκτρα, πιστεύω οτι μάλλον ο ΕΝΦΙΑ θα ψηφιστεί.
  __________

  Τώρα, που φαίνεται οτι τελείωσε η απεργία πείνας του Ρωμανού, πριν μιλήσουμε για τις στρατηγικές του κινήματος και άλλα σοφά, θα οφείλαμε εμείς οι άλλοι να μείνουμε μαλάκες για λίγα λεπτά αναλογιζόμενοι αυτό το απλό:

  Αν ένα, (αριθμητικά 1 ) παιδί μπόρεσε να αναστατώσει μια ολόκληρη σιδηρόφρακτη εξουσία, μια ανίερη συμμαχία ναζιστών βουλευτών, παρανοϊκών υπουργών, τυπολατρών δικαστών, ματατζήδων και δεσποτάδων και μάλιστα δεμένο μέσα στο κελί του, τι θα μπορούσαμε να κάνουμε τόσα εκατομμύρια αξιοπαθούντων ακόμα και χωρίς να παίξουμε με το θάνατο, μόνο αν σταματούσαμε λίγο να πλαταίνουμε τα οπίσθιά μας σε καναπέδες.

  Ίνα εκπληρωθεί το ρητόν: Ή ήσυχος ή ελεύθερος. Και τα δυο συγχρόνως δε γίνονται.

  Και για μένα αυτό είναι το ηθικό δίδαγμα.

  Η γελοιογραφία του Ιωάννου που έβαλε η Cronopiusa καταπληκτική, είναι ακριβώς η αίσθηση που έχω, την επαναλαμβάνω:

 79. BLOG_OTI_NANAI said

  Οι θαμώνες του ιντιμίντια κήρυξαν την ημέρα αυτή ως ημέρα πένθους: Δυστυχώς, αν και είχαν βάλει τα δυνατά τους να κάνουν τον Ρωμανό να πεθάνει, απέτυχαν, και έτσι δεν θα έχουν δικαιολογία για να σπάσουν κάτι βιτρίνες με ακριβά τζιν και τάμπλετ που είχαν ανάγκη για τον ταξικό τους αγώνα.

 80. Πάνος με πεζά said

  @ 76 : Το «ντροπή» το δέχομαι, δε με πειράζει. Το να κάνω το ίδιο, ευχαρίστως, αν μου διευκρινίσεις τι ακριβώς απ’ όλα που έκανε.

 81. spiral architect said

  Δε νίκησε το φαΐ, η αξιοπρέπεια νίκησε.
  (προς γνώσιν και συμμόρφωσιν)

 82. Πάνος με πεζά said

  Παιδιά, η αίσθηση του χιούμορ είναι πολύ υποκειμενικό πράγμα. Το διαπιστώνω κάθε μέρα, και όχι μόνο εγώ.

 83. alombar42 said

  Ψεκασμένοι.
  Αμάν πΧια.

 84. alombar42 said

  ΔΙΑΔΟΣΤΑΙ

 85. BLOG_OTI_NANAI said

  Φυσικά και διαφωνώ με την Χρυσούλα Διαβάτη. Θα έπρεπε να ήξερε ότι όποιος έχει καλό μάνατζερ παίρνει ό,τι βραβείο θέλει. Επίσης, διαφωνώ με την Διαβάτη διότι κατηγόρησε την Μελίνα για την «άδεια του ηθοποιού». Για ποιον λόγο απαιτείται η «άδεια του ηθοποιού»;! Εδώ με την περίπτωση ηρωοποίησης του Ρωμανού, πλήθος ανθρώπων μας απέδειξαν ότι υπάρχουν κωμικοί με ταλέντο σε αυτή τη χώρα που μπορούν άμεσα να πιάσουν δουλειά χωρίς «άδεια ηθοποιού» και άλλα τέτοια περιττά…

 86. aerosol said

  Πριν φτάσω να κρίνω την αίσθηση του χιούμορ, καλό είναι να υπάρξει κάτι -ο,τιδήποτε- που να ειδοποιεί πως κάτι είναι χιούμορ. Δεδομένης της απίστευτης επιθετικότητας που έφερε η πόλωση για τον Ρωμανό και του παντελώς απροσδόκητου της είδησης που έφερες με το λακωνικό σχόλιό σου, τίποτε δεν έλεγε «χιούμορ». Οπότε μάλλον προκύπτει αθέλητο τρολάρισμα. Δεν είμαστε στο «Κουλούρι» για να είναι σαφές το παιχνιδιάρικο πλαίσιο και περνάμε εποχές που τέτοια -και πολύ χειρότερα- λέγονται απολύτως σοβαρά.

 87. Πάνος με πεζά said

  Άδεια ηθοποιού απαιτούνταν, μέχρι πρόσφατα. Κάθε θίασος υποχρεούνταν να έχει ένα ποσοστό ηθοποιών που να είναι ενεργά μέλη του ΣΕΗ.
  Αλλά αυτά, κάποτε, που έλεγε κι ο Κούρκουλος…Τώρα ζούμε το άνοιγμα των επαγγελμάτων.

 88. Να δεχτώ ότι ήταν έκφραση χιούμορ το 60, αν και δεν είναι του γούστου μου τέτοιο χιούμορ. Το να κάνουμε το ίδιο, σημαίνει να έχουμε το κουράγιο, για να μην πω άλλη λέξη, να βάλουμε τις ιδέες μας μπροστά απ’ τη ζωή μας. Κάποιος λόγος υπάρχει που το επιχείρημα «κι αν έκανε ο Παναγιώταρος απεργία πείνας» είναι και θα παραμείνει μόνο ρητορικό. Όσο για το αν ήθελαν όσοι δήλωσαν την αλληλεγγύη τους στο Ρωμανό να πεθάνει για να βρουν ευκαιρία να τα σπάσουν, εκ κόρακος κρα και ας μη μιλάμε για κάτι που δεν ξέρουμε.

 89. "Ετεροδημότισσα" said

  παιδιά για το Ρωμανό γιατί δεν πάτε στο άλλο νήμα το σχετικό να εκτονωθείτε;
  Μας την έσπαγε κι όταν έκανε, μας τη σπάει κι όταν σταμάτησε …αμάν πια

  αλλά εδώ λέμε τη λέξη της χρονιάς, για το ρουβά υπάρχει και το γκόσιπ.τζιαρ

 90. Νίκος Α. said

  @77 αυτό με τον Ρουβά μου θύμισε οτι είχα δει πρόσφατα για κάποιο βραβείο μετάφρασης που πήρε η Χαρούλα Αλεξίου. Δε ξέρω καθόλου ούτε για το κύρος της επιτροπής ούτε για τις μεταφραστικές ικανότητες της γυναίκας, απλώς μου φάνηκε περίεργο. Μπορεί ο Νικοκύρης να έχει άποψη.

  Επίσης να προσθέσω
  – πρυτάνης
  – στρόφιγγα της ΕΚΤ (αν και μάλλον ειναι απο τα προσεχώς επαναλαμβανόμενα)

 91. Πάνος με πεζά said

  @ 86 : Αν κάτι σε ειδοποιεί ότι πρόκειται για χιούμορ, δε χρειάζεται η «αίσθηση του χιούμορ», χρειάζεται ταμπελάκι «ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΛΟΓΟΣ».
  Δε μαλώνουμε όμως. Π.χ., εγώ θεώρησα πιο κωμικό το «Συναινεί και ο ΣΥΡΙΖΑ στο βραχιολάκι» (που κρύβει και πολύ περισσότερο αστείο από πίσω της, γιατί έγινε, λέει, και τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Βενιζέλου, που δε μιλιούνται για άλλα κι άλλα…).

 92. Πάνος με πεζά said

  @ 89 : Ναι, σωστό, τέλος.

 93. Παναγιώτης Κ. said

  @14.Γς. Έχουμε και το βαποριζατέρ. Περιλαμβανόταν στο εξοπλισμό των καλλυντικών της γυναίκας της αστικής τάξης παλαιότερα.

 94. atheofobos said

  85
  Όταν είδα τις Βάκχες έγραψα τότε στο ποστ μου ΒΑΚΧΕΣ-ΠΛΟΥΤΟΣ ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
  Η μεγάλη έκπληξη της παράστασης ήταν ο Σάκης Ρουβάς που ήταν απρόσμενα εξαιρετικός στον ρόλο του Διόνυσου, τόσο στην εκφορά του λόγου όσο και στην κίνηση του.
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2013/08/blog-post_10.html
  Δεν είχα ξαναδεί τον Ρουβά στο παρελθόν στην σκηνή και δεν είμαι θιασώτης της μουσικής του αλλά πιστεύω πως η βράβευση του ήταν δικαιολογημένη και δεν σχετίζεται με τον μάνατζερ που έχει.

 95. BLOG_OTI_NANAI said

  Εγώ ξέρω ότι η νεώτερη ιστορία μας έχει τουλάχιστον έναν ήρωα, τον Αλέξανδρο Παναγούλη. Ο οποίος έκανε ένοπλο αγώνα σε ένα δολοφονικό καθεστώς, και από εκεί και πέρα έφτυνε καθημερινά το γάλα της μάνας του από τους εσατζήδες.
  Αυτού του επιπέδου οι άνθρωποι, έχουν καπαρώσει τον τίτλο του ήρωα. Και όλοι εμείς οι υπόλοιποι οι καραγκιοζοπαίκτες, αν θέλουμε ήρωες, ας έχουμε την φωτογραφία του στο υπνοδωμάτιο.
  Είναι όμως αδίστακτα θρασύς, όποιος πάει να χώσει λαθραία στην ίδια θέση του βάθρου τον κάθε Ρωμανό που έχει τη μαμά του και τον μπαμπά του να φωνάζουν και να κάνουν δηλώσεις, τους δικηγόρους του, τους γιατρούς του, το κάτι ψήνεται, τα κανάλια, τους δημοσιογράφους, μην πειραχτεί καμιά τρίχα ενός τύπου που επειδή δεν είχε τι να κάνει στην βαρετή ζωή του, πήρε ένα καλάσνικοφ και βγήκε παγανιά.
  Δεν μπορώ να δεχτώ αδιαμαρτύρητα το γεγονός ότι κάποιοι ξεφτιλίζουν με τέτοια ωμότητα το νόημα των λέξεων.

 96. Μπετατζής said

  Άσχετο : Σήμερα σε μια τράπεζα είδα διαφήμιση για «ανέπαφες συναλλαγές» και εννοούσε για συναλλαγές μέσω Η/Υ, χωρίς ανθρώπινη επαφή στην τράπεζα. Εμένα πάντως δεν μου άρεσε και το βρίσκω λάθος.

 97. Νίκος Α. said

  Νομίζω οτι θα παιχτεί μεταξύ ενφια και τζιχαντιστών πάντως.

  Μόλις έκανα το λάθος να γκουγκλίσω «τζιχαντιστές» και έπεσα σε κάτι φριχτές φωτογραφίες. Οι άνθρωποι(;) δεν παίζονται

  «Τζιχαντιστές πετούν ομοφυλόφιλο από την ταράτσα»

 98. Τζων said

  1. Ποτάμι
  2. ΕΝΦΙΑ
  3. Τύμβος

 99. "Ετεροδημότισσα" said

  @96
  Ανέπαφεσ συναλλαγές λέμε αυτές που γινονται contactless card, είναι μια τεχνολογία που παιρνάς την κάρτα σου χωρίς καν να ακουμπήσει το σχετικό μηχάνημα και αν το ποσό είναι μιρκότερο ας πούμε των 20 ευρώ δεν χρειάζεται καν πιν.
  είναι σχετικά καινούργιο σύστημα, εγώ το έχω κανα 8μηνο

 100. "Ετεροδημότισσα" said

  98…συνέχεια
  μάλιστα μου έχουν δώσει και μια αυτοκόλλητη τέτοια κάρτα να την κολλήσω πίσω απ το κινητό μου και να περνάω αυτό από τα μηχανήματα (δεν το χω κάνει γιατί είμαι πολύ αφηρημένη)

 101. Steloni said

  Το «κοινωνικό μέρισμα» δεν είδα πουθενά! Χαμός είχε γίνει για μεγάλο διάστημα

 102. Μπετατζής said

  98. Ναι, έστω, αλλά ανέπαφος μέχρι τώρα δεν σήμαινε αυτό. (Δύτη, ακόμα δεν κουράστηκες αρκετά μου φαίνεται. Ή μπορεί και να ξεκουράστηκες, που στο εύχομαι).

 103. Ολυμπιάς, Πριγκίπισσα των Μολοσσών said

  Υποθετικό: Εάμ επαν. εάμ ο Αλέξανδρος απεδεικνύετο ο «ένοικος» του τάφου, πώς θα μπορούσε το όνομα αυτό να μην παίξει στην πρώτη ενδεκάδα; (Εντεκάδα;) Ο Αλέξανδρος δεν είναι όνομα, είναι μια ιδέα!

 104. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια και τις προτάσεις και χαίρομαι πολύ που ο Ρωμανός και το κίνημα αλληλεγγύης νίκησαν.

  Για τον Ρουβά, χωρίς να έχω δει την επίμαχη παράσταση, τείνω να συμφωνήσω με τον Γιώργο Λ. και τον Αθεόφοβο.

  Τις συναλλαγές που λέει ο Μπετατζής εγώ και μερικοί ακόμα τις λέμε ανεπαφικές.

 105. Παναγιώτης Κ. said

  ΕΝΦΙΑ(ς)
  Τζιχανιστές
  Ανθρωπιστική κρίση

 106. Νίκος Α. said

  @95 Επίσης κάτι συγκρίσεις με Μπόμπυ Σάντς που ακούσαμε αυτές τις μέρες ήταν εντελώς ατυχείς. Πάντως σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη είναι θετική γιά όλες τις πλευρές.

 107. vioannis said

  Φυσικά το «’Εκατόν Ογδόντα» που θέλει 13 γράμματα για να γραφτεί!. Να δούμε για ποιόν θα είναι κακοτυχία…

 108. BLOG_OTI_NANAI said

  94: Για να μιλήσω σοβαρά, να πω ότι επειδή είναι ένα βραβείο με ένα ηχηρό όνομα «Κάρολος Κουν», η σκέψη μου λέει το εξής: υπάρχουν άνθρωποι που έχουν φτύσει αίμα στο σανίδι, επιλέγοντας μια πορεία με πολύ κόπο και ελάχιστο χρήμα. Δώστο σε αυτούς το άτιμο το βραβείο ως αναγνώριση. Και άσε ένα διάστημα τον Ρουβά, να αποδείξει πρώτα την αξία του σε ποικιλία ρόλων, σε ποικιλία έργων και σε κάποιο βάθος χρόνου και μετά βράβευσέ τον. Κανείς δεν θα πει όχι.Μπορεί να ήταν καλός για χίλιους δυο λόγους. Είναι όμως όντως ηθοποιός; Πρέπει να το αποδείξει πρώτα με μια συνέχεια και μια συνέπεια και έτσι να βραβευτεί και το βραβείο να έχει ουσία.

 109. Γς said

  93:
  >της γυναίκας της αστικής τάξης παλαιότερα.

  Ναι, έλα να μας τα μάθεις.

  Βρε εγώ μέσα σε αστικές γυναίκες μεγάλωσα.
  Τι αστικές; Μεγαλοαστικές, ημιαστικές και αγροτικές

 110. "Ετεροδημότισσα" said

  το «ανεπαφικός» δεν μ’αρέσει, δεν εγκρίνω.
  πρώτα πρώτα γιατί δεν ξέρω τι σημαίνει

 111. Μπετατζή, είναι που είμαι χαρούμενος 🙂

 112. Οι ανέπαφες από το καλοκαίρι του 13:
  https://sarantakos.wordpress.com/2013/08/10/meze-78/

 113. Πάνος με πεζά said

  @96,99 : Ήδη αποστέλλονται τέτοιες κάρτες, νομίζω ότι οι παλιές μας δε θα ισχύουν από το Γενάρη. Οι «ανέπαφες» έχουν αυτό το «τσιπάκι» της παλιάς τηλεκάρτας πάνω. Δεν ξέρω πότε είναι το όριο αντικατάστασης για όλες τις τράπεζες, αλλά κάποιες ήδη τη έκαναν.

  Γιατί όχι «ασύρματες κάρτες»; 🙂

 114. sarant said

  110: Ανεπαφικός είναι αυτός που λειτουργεί χωρίς επαφή

 115. Πάνος με πεζά said

  Για να μην παρεξηγηθώ, σε όσες τράπεζες έχουν ήδη στείλει άλλη, η παλιά δεν θα ισχύει από το Γενάρη (ή ότι σκ… γράφει η συνοδευτική επιστολή).

 116. "Ετεροδημότισσα" said

  ίσως τότε ανεπαφική είναι η κάρτα, γιατί άντε να το δεχτώ την αγγίζουμε για να λειτουργήσει (αν και στην περιπτωση της αυτοκόλλητης όχι)
  αλλά η συναλλαγή ή η πληρωμή είναι ανέπαφη, χωρίς επαφή δλδ

 117. Γς said

  89:

  Εσείς ρωτούσατε για τον Ρουβά μανδάμ;

  Ρούλα Πατεράκη στην Τατιάνα: «Δικαίως πήρε ο Σάκης Ρουβάς το βραβείο»!

  στό Newsit

 118. cronopiusa said

  … στον απόηχο του αγώνα του Νίκου Ρωμανού για τα δίκαια αιτήματά του, αφιερώνεται σε όλα τα ελεύθερα πνεύματα που τον στηρίζουν.

  Σάκης Ρουβάς , Χρυσούλα Διαβάτη στα βραβεία Κάρολος Κουν

 119. Γς said

  113:
  Κι αν εγώ δίπλα τους στο ταμείο έχω στην τσέπη μου ένα ένα αντίστοιχο φορητό μηχανάκι και μαζεύω τα ανεπαφικά σινιάλα των καρτών;
  Ντάξει 20άρικα…

 120. LandS said

  Ο Ρουβάς ήταν καλός στην πρώτη του στην Επίδαυρο. Πήρε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σε Αρχαίο Δράμα ή Αρχαίου Δράματος;

 121. aerosol said

  @95:
  Όσοι βαριούνται… ξενοπηδάνε, κατεβάζουν σειρές να δούνε στην TV ή πάνε να τσεκάρουν το νέο iPhone. Όσοι βαριούνται δεν παίρνουν πολυβόλο για διασκέδαση, αυτό λέει η ανθρώπινη εμπειρία. Η ισοπέδωση της ζωής ενός ανθρώπου -που κανείς μας δεν γνωρίζει προσωπικά- με τριάντα ξινισμένες λεξούλες γεμάτες προσβλητικές εικασίες είναι φτηνό πράγμα. Δεν τον ξέρω τον τύπο και δεν τον θεωρώ ήρωα. Αλλά το τι είναι και τι δεν είναι κάποιος δεν καθορίζεται από τις συναισθηματικές τσαντίλες που πετάμε σε ένα σχόλιο.
  «Ω, τι τρομερό πρόβλημα, σε θυμώνουν όσοι θεωρούν ήρωα κάποιον που εσύ δεν θεωρείς ήρωα! Μα αυτό είναι τραγικό, πόσο δυστυχής πρέπει να νιώθεις, πόσο ενοχλημένος, πόσο συμπάσχω!» Κι εγώ, κι εσύ και ο καθένας μπορεί να πετάξει μια μαλακία για να περάσει η ώρα, αλλά μερικά πράγματα είναι ξεφτίλα να τα λες δημόσια. Θα κριθεί ο οποιοσδήποτε από το αν έχει γονείς να παραπονεθούν ή αν αντέδρασαν και άλλοι για χάρη του; Και θα βρεθεί ελλειπής εξ αυτού; Μήπως θα όφειλε να είναι και ανάπηρος για να ανέβει το ηρωόμετρο παραπάνω; Μαύρος ίσως, να μας κάνει και λίγο Αμέρικα;
  Ο Παναγούλης γλίτωσε τον θάνατο επειδή έγινε παγκόσμιος σάλος για την ζωή του. Τι θα έπρεπε να πούμε; «Παναγούλη γατάκι! Έπρεπε να τα κακαρώσεις στην αφάνεια για να σε παραδεχτώ καθώς τσιμπολογάω τα μεζεδάκια μου με την παρέα»;
  Αντί να είναι το πολιτικό, κοινωνικό, νομικό ή ανθρωπιστικό πλαίσιο της σχετικής κουβέντας καθόμαστε εδώ και σε βάθος ημερών βγάζουμε χολή για το σόϊ του, την τάξη του και όλη την ασχήμια που επιθυμούμε να φανταστούμε (μόνοι μας, αυθαίρετα, από εγγενή… πολιτισμό!) για τον χαρακτήρα του;

 122. Ιάκωβος said

  Για κάποιους εδώ νοιώθω μεγάλη την ανάγκη να τους φωνάξω αυτό που ο Χουάν Κάρλος είπε στον Τσάβεζ.

  Ρε Blogοtinanai , λίγη τσίπα.
  «Οι θαμώνες του ιντιμίντια κήρυξαν την ημέρα αυτή ως ημέρα πένθους…δεν θα έχουν δικαιολογία για να σπάσουν κάτι βιτρίνες με ακριβά τζιν…»
  «..μην πειραχτεί καμιά τρίχα ενός τύπου που επειδή δεν είχε τι να κάνει στην βαρετή ζωή του..»

  Αλλά εδώ τον βρίζατε όταν ήταν μελλοθάνατος , τώρα θα ξεσαλώσετε.
  _________

  Έμαθα ότι και η παράσταση ήταν καλή και ο Ρουβάς επίσης.
  Αλλά.
  Συντάσσομαι φανατικά με τη Διαβάτη. Η βράβευσή του με ένα τόσο μεγάλο βραβείο συμβολίζει την πολιτιστική κατάντια της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια.

  Το θέατρο που υπηρέτησε ο Κουν δεν είναι σαχλοδιασκέδαση.
  Είναι μια ΤΕ-ΛΕ-ΤΗ.
  Πρέπει να μπαίνεις στο θέατρο όπως ο πιστός μπαίνει στην εκκλησία, για να του συμβή στη ψυχή κάτι. Από το Α να σε πάει στο Β. Όχι να περάσεις δυο χαζές ώρες. Αλλά να περάσεις δυο ώρες στο χώρο της πνευματικότητας.

  Αυτό το θέατρο θέλει και τους κατάλληλους ηθοποιούς. Και τους κατάλληλους σκηνοθέτες.

  Σκέφτομαι ότι κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με την όπερα. Δεν μπορεί ο κάθε τυπάκος που ξελαρυγγιάζεται να είναι τενόρος. Για να είναι κάποιος αληθινός τενόρος και για να κατέχει το μπελκάντο, πρέπει να περάσει καιρός, να μελετά δέκα χρόνια και βάλε.
  Ε, το βραβείο δε θα το πάρει ένας που δεν κατέχει το μετιέ, ένας κουρέας από την Κέρκυρα επειδή τραγουδάει καλά τις καντάδες, , συγγνώμη δηλαδή.

 123. LandS said

  Το ανεπαφικές συναλλαγές ριμάρει με το ανεδαφικές και προκαλεί ανασφάλεια. Το ανέπαφες έχει τον αέρα του ανεμπόδιστου, του εύκολου, του εξυπηρετικού.

 124. Παύλος said

  Μαζί με τον ΕΝΦΙΑ και ο ενφιάλτης.

 125. Πάνος με πεζά said

  Το θέατρο του Κουν γινόταν την Κατοχή (ανελλιπώς) με ηθοποιούς που πεινούσαν (από το λιμό.εννοώ…).
  Ο Σάκης έχει κότερο δεμένο στο Μάτι και Πόρσε Παναμέρα (καλά, σιγά την πηγαίνει, ακόμα και με το σκούτερ τον έχω περάσει στη Μαραθώνος).

  Η Ελλάδα προχώρησε ! (το γράφω προκαταβολικά για να προλάβω το «και-τι-θες-ρε-μεγαλε-να-παιρνουν-τα-βραβεια-οι-ξυπολητοι-οι-απλυτοι-οπως-λετε-τους-εντεχνους-κι-οποιος-εχει-κανει-λεφτα-να-τον-κολλησουμε-στον-τοιχο-αντι-να-κοιταξουμε-τα-δικα-μας-χαλια…)(λέξη της χρονιάς 🙂 )

 126. Πάνος με πεζά said

  @ 123 : Δυστυχώς δεν έχει εφευρεθεί ακόμα η συναλλαγή η ανέπαφη με την κατάθεση…Κλαψ! 🙂

 127. Ιάκωβος said

  Όσο για τα κριτήρια για να ασκεί κάποιος ένα επάγγελμα ή ένα λειτούργημα πάντα ήταν απαραίτητα. Στην ιδανική μου κοινωνία όχι μόνο ο ηθοποιός και ο σκηνοθέτης πρέπει να έχει περάσει από σχολές και να έχει πάρει άδεια από το συνάφι αλλά και ο δημοσιογράφος. Αντίθετα ο πολιτικός μηχανικός θα απαγορεύεται να σχεδιάζει σπίτια αν δεν έχει πτυχίο αρχιτέκτονα.

  Το «άνοιγμα των επαγγελμάτων» είναι μια σκοτεινή ιστορία. Μοιάζει δημοκρατικό μέτρο αλλά στην πραγματικότητα είναι τμήμα της νεοφιλελεύθερης ατζέντας. Πρόκειται για την εισβολή της μεγάλης εταιρείας σε κάθε χώρο που προηγουμένως είχε μια αυτοτέλεια και μια αυτοθέσμιση.Ο Ρουβάς δεν είναι μόνος του. Είναι ένα προιόν, ένα γρανάζι ολόκληρου μηχανισμού σώου-μπίζ, δισκογραφικές κλπ, που προσπαθεί να τον επιβάλλει με όλα τα μέσα.

  Τα ανοιχτά επαγγέλματα περνάνε και τη θεοποίηση του αόρατου χεριού της Αγοράς.
  Έτσι φτάσαμε στην Σεφερλιάδα και τα Δελφινάρια. Που πάντα υπήρχαν, όμως δεν κυριαρχούσαν στην κοινωνία .

  Ο Φρήντμαν, έχω ακούσει, οτι δεν ήθελε ούτε οι γιατροί να χρειάζονται άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος. Η ελεύθερη αγορά θα αποφασίσει αν ο γιατρός είναι τοπ ή σκιντζής.

 128. Ριβαλντίνιο said

  Αληθινό ή ψεύτικο ?
  Τυχαίο που βγαίνει τώρα ή όχι ?

 129. NM said

  Ισως θα έπρεπε να γίνει εδώ κάποτε και με πρωτοβουλία του Νικοκύρη μια εμπεριστατωμένη συζήτηση για το θέμα των ημερών. Ως τότε και μέχρι η κατάσταση της υγείας του παιδιού να θεωρηθεί σταθερή ας κρατηθούμε σε σιγή και σε περίσκεψη. Ιδίως οι πάσης φύσεως λάτρεις του θανάτου.
  Πριν τελειώσω: Απο την ειδησεογραφία των τελευταίων ωρών παραθέτω ένα απόσπασμα από την ηλε- Καθημερινή (ώρα 16:19)
  «Τελικώς, θεωρήθηκε, χωρίς την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, πως όλα τα κόμματα, ομοφώνως –πλην της Χρυσής Αυγής- ψήφισαν την τροπολογία με την νέα μορφή της. Με παρεμβάσεις τους, ωστόσο οι Άδωνις Γεωργιάδης και Αθ. Πλεύρης δήλωσαν ότι την καταψηφίζουν.»

 130. sarant said

  129: Δεν το είχα προσέξει αυτό για τον Άδωνη

 131. Πάνος με πεζά said

  Και για να επανέλθουμε στο θέμα, είναι κι η λέξη «Έμπολα» δε μου την έβγαλε πουθενά μέχρι τώρα.

 132. cronopiusa said

  Chávez o el Borbón ¿Quién debería callarse? – Pablo Iglesias

 133. Ιάκωβος said

  Ο Άδωνις κι ο Πλεύρης είναι ναζιστές και ψυχανώμαλοι. Ο Αδωνις έχει σίγουρα τη διαταραχή που ονομάζεται Κακοήθης Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας. Δηλαδή Ναρκισσιστικό Σύνδρομο ανάμεικτο με Αντικεινωνικά χαρακτηριστικά, ένα από τα οποία και ο σαδισμός απέναντι στους αδύναμους.
  Είμαστε μια κοινωνία τυφλών που μας οδηγούν τρελοί στον γκρεμό.

 134. sarant said

  131: Ναι, κι αυτή είναι καλή πρόταση

 135. Πέπε said

  Πω πω, 131 σχόλια με το καλημέρα σας;

  Φοβάμαι ότι δεν μπορώ παρά να βαρύνω κι άλλο το νήμα, μ’ ένα σχόλιο που δεν ξέρω αν έγινε ήδη:

  Ναι, το «ατμίζω» λέγεται από χρόνια για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, είναι όμως εσωτερική ζαργκόν των φανατικών του σπορ. Άνθρωπος που να μη χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μάλλον απίθανο να πει ότι κάποιος άλλος ατμίζει ή είναι ατμιστής. Ούτε θα το πει και κάποιος που ατμίζει μεν ο ίδιος αλλά μέχρις εκεί, χωρίς να είναι μέλος σε κλαμπ και φόρουμ ή να ενημερώνεται καθημερινά για τα updates. Όσοι όμως όχι απλώς το κάνουν αλλά το έχουν αναγαγαγάγει [hic ρε!] σε χόμπι, έχουν αναπτύξει και τη δική τους γλώσσα του χώρου.

 136. LandS said

  126 Και έψαχνα παράδειγμα ανεδαφικής συναλλαγής. Ευχαριστώ.

 137. Spiridione said

  Person of the Year
  THE Ebola Fighters
  http://time.com/time-person-of-the-year-ebola-fighters-choice/

 138. BLOG_OTI_NANAI said

  121: Αξίζει να αναφέρω για το σχόλιο σου μόνο αυτό: είπα ήρωα τον Παναγούλη παρά το γεγονός ότι δεν πέθανε, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να πεθάνεις για να είσαι ήρωας.
  και γράφεις το απίθανο:
  «Ο Παναγούλης γλίτωσε τον θάνατο επειδή έγινε παγκόσμιος σάλος για την ζωή του. Τι θα έπρεπε να πούμε; «Παναγούλη γατάκι! ΕΠΡΕΠΕ να τα ΚΑΚΑΡΩΣΕΙΣ στην αφάνεια»

  Δεν ξέρεις ούτε καν να απαντήσεις σε ένα σχόλιο μου 3 σειρών; Που γράφει άλλα από αυτά που φαντάζεσαι; Και θες να κάνεις και υποδείξεις; Δεν ξεκινάς καλύτερα από το να διαβάζεις πρώτα τι γράφει ο άλλος;
  Όσο για την ουσία των όσων έγραψες, απαντώ: ένας τόπος που βραβεύει τον Ρουβά στη μία και μοναδική του εμφάνιση χωρίς άλλα στοιχεία, έχει φτάσει ακριβώς στην ίδια έκπτωση και στους ήρωες της. Έτσι και η χώρα που κάποτε είχε για ήρωες τους Παναγούληδες, τώρα έχει τους Ρωμανούς. Αυτό βέβαια δεν είναι έκπτωση, είναι ξεπούλημα λόγω κλεισίματος της επιχείρησης.

 139. Theo said

  Καλησπέρα,

  Ισλαμικό χαλιφάτο vs Διεθνούς (ετερόκλητης) συμμαχίας, «παίζουν» αρκετά φέτος και θα «παίζουν» και τα επόμενα χρόνια φοβάμαι 🙂

 140. LandS said

  127 Ο Φρίντμαν δεν έλεγε τέτοια πράγματα. Αν ποτέ είπε κάτι για τις άδειες των γιατρών θα ήταν ότι δεν πρέπει να δίνονται από το κράτος ή από οργανισμούς ελεγχόμενους από το κράτος. Χωρίς να θεωρεί ότι κάτι σαν το ΙΣΑ θα αποκαθιστούσε την στρέβλωση έλεγε ότι η κρατική ανάμιξη προκαλεί μεγαλύτερη.
  Δεν έχω διαβάσει ειδικά τη θέση του για το ιατρικό επάγγελμα, αλλά τα παραπάνω είναι εφαρμογή των πεποιθήσεων του για τα Δημόσια Αγαθά.

 141. BLOG_OTI_NANAI said

  Επιλέγω κι εγώ τη λέξη «Κομπάνι«.
  Και χρησιμοποιήθηκε πολύ, αλλά επιπλέον βοηθά την αδύναμη μνήμη μας να θυμηθεί το πραγματικό νόημα της λέξης «ηρωισμός«

 142. gryphon said

  135
  Πιο παλια πριν καμμια δεκαρια χρονια ειχε μια carrera s4.Την παρκαρε πανω στο πεζοδρομιο κοντα σε μια καφετερια στο Παγκρατι που δουλετα τοτε και περναγε απο μπροστα μου καπου πηγαινε σε ενα κωλοστενο εκει διπλα για λιγο και μετα ξαναγυριζε και εφευγε.
  Εχει αδυναμια στις Πορσε φαινεται .Οχι οτι ειναι κακο .Το αλλο που μου εκανε εντυπωση γιατι ποτε πριν δεν τον ειχα δει απο πολυ κοντα ειναι οτι ειναι πολυ κοντος μετα βιας πρεπει να ειναι 1.70 κατι .Και καλος τραγουδιστης ειναι και ισως και ηθοποιος καιεμαθε και με τον καιρο να μιλαε γιατι πιο παλιαεπι Ψινακη μονο μερικες φρασεις μποροτσε να πει «τέλεια» «ευχαριστω» «παναφον» καιτετοια.
  Η εντυπωση που εχω σχηματισει γι’αυτον εκ του μακροθεν ειναι πως καλος χρυσος αλλα ουτε καλημερα δεν λεει σε καποιον αν δεν πληρωθει γι’αυτο.

 143. gryphon said

  125 ηθελα να γραψω

 144. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  και πάλι:

  Αξιολόγηση (των δεικτών ανάπτυξης από τους εταίρους,δομών και υπαλλήλων)
  παράταση (του μνημονίου)
  περικοπές (προϋπολογισμών, μισθών, συντάξεων)

  ταφικός περίβολος
  πρόσφυγες

  Από τα ήδη αναφερθέντα:ενφιας, βραχιολάκι,Έμπολα

 145. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  Το κακό με το Κομπάνι είναι πως είναι κύριο όνομα.

 146. Κακοήθης Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας
  τώρα ποὺ τὸ σκέπτομαι νομίζω ὅτι ὁ Ἄδωνις μὲ τὸον Ῥωμανὸ εῑναι ὁμοιοπαθεῖς σ’αὐτό!

 147. Νέο Κid said

  Προτείνω για λέξη της χρονιάς την «εμετούληδες»

 148. antpap56 said

  Λέξη της χρονιάς: Ληξιπρόθεσμος (σε οποιοδήποτε γένος, αριθμό και πτώση, κατά περίπτωση).

 149. Κορνήλιε, (στο 146)

  Δεν αποκλείω να έχεις δίκιο, αγαπητέ. Ωστόσο, είναι προφανής η διαφορά στην αντιμετώπιση από το Κράτος αυτών των δύο, από τη μια του μεγαλοκλέφτη κι από την άλλη του αποτυχημένου ληστή.

 150. #149 ἄ, δὲν διαφωνῶ ἐπ’αὐτοῦ, θὰ μποροῦσα ν’ἀναφέρω ἀναρίθμητα ἄλλα παραδείγματα.

 151. παλιοσειρά said

  Δύσκολη η επιλογή…

  1) ΕΝΦΙΑ
  2) επίσπευση
  3) ληξιπρόθεσμος
  με επιλαχόντα τον ένοικο τάφου (comic relief το έλεγαν οι παλαιοί)

  Με λύπη πρέπει να ρίξω στις επόμενες θέσεις τα κόκκινα δάνεια και τις κόκκινες γραμμές, γιατί αυτό το κουκλοθέατρο ξεκίνησε πριν από την φετεινή χρονιά και θα συνεχίζεται και τις επόμενες.

 152. Ebola.

 153. atheofobos said

  Όσοι έγραψαν ότι κακώς δόθηκε το βραβείο στον Ρουβά ίσως θα έπρεπε πρώτα να διαβάσουν σχετικά με το βραβείο αυτό
  http://www.opanda.gr/?p=4551
  Βραβεύτηκε στην κατηγορία ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ για συγκεκριμένο έργο και συγκεκριμένο ρόλο.

  Σάκης Ρουβάς για το μέρος του Διονύσου στην τραγωδία «Βάκχαι» του Ευριπίδου στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη.

  Αν δείτε δε το βίντεο της βράβευσης στο 118 θα διαπιστώσετε ότι η ομιλία του διακρίνεται για την απλότητα και το ήθος του σε αντίθεση με την Διαβάτη η οποία μάλιστα ψεύδεται όταν λέει ότι δεν ήξερε για την βράβευση του ,γιατί τα βραβεία είχαν γίνει γνωστά , όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς από την παραπάνω ανακοίνωση, από ΠΡΙΝ.
  Απλά πιστεύω πως ήθελε να κάνει ντόρο γύρω από το όνομα της γνωρίζοντας πολύ καλά πως είδηση είναι ότι άνθρωπος δάγκωσς σκύλο αντί….

 154. sarant said

  Ευχαριστώ και για τις νεότερες προτάσεις!

 155. ...!? said

  Να τι πέτυχε ο Νίκος Ρωμανός
  http://pitsirikos.net/2014/12/%CE%BA%CE%AC%CF%84%CE%B9-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%AD%CF%84%CF%85%CF%87%CE%B5-%CE%BF-%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CF%82/

 156. ...!? said

  ωχαδερφισμός
  σαμαροβενιζέλοι
  Σύροι

 157. Μαρία said

  134
  Και με μεταφορική χρήση: πολιτικός Έμπολα ο ΣΥΡΙΖΑ
  http://tvxs.gr/news/ellada/karatzaferis-politikos-empola-o-syriza

 158. sarant said

  158: Μπρρρ….

  (Δεν είναι να τολμήσει κανείς να θίξει το αριστερό κατεστημένο, αμέσως πάει το ΣΔΟΕ και του φορτώνει δυο-τρεις οφσόρ)

 159. elene3ma said

  Θρασίμια, χωρίς δεύτερη σκέψη μιας και ο χαρακτηρισμός αποτελεί πλέον θετικό πρόσημο γι αυτόν στον οποίο απονέμεται!!!

 160. Παύλος said

  Να μην ξεχάσουμε και τους ιπτάμενους αλεξιπτωτιστές αναρχικούς του ΑΝΤ!

 161. Φέτος λέω να πρωτοτυπήσω…αντί της λέξης ΠΑΟΚ προτείνω το Δικέφαλος !

 162. Να προτείνω (όχι ότι έχει πολλές ελπίδες, αλλά έτσι, για ποικιλία) τη φράση «βαθύ κράτος», διότι αυτά που μάθαμε τον τελευταίο χρόνο για τη διείσδυση της συμμορίας σε όλους τους τομείς της κρατικής μηχανής (ένστολα σώματα, εκκλησία, δικαιοσύνη, μυστικές υπηρεσίες κ.ο.κ.) δικαιολογούν, πιστεύω, πλήρως την αναβίωση του όρου, από τις σκοτεινές εποχές πολύ περασμένων δεκαετιών.
  Χώρια που ταλαιπώρησε πολύ δημόσιους γραφιάδες, πολλοί δεν ήξεραν πως κλίνεται 🙂

 163. Left said

  @ 34 «Πάνο, όλες οι παραλλαγές μιας λέξης μπαίνουν στην ψηφοφορία.»
  Εχει προηγηθεί η περίπτωση «ΕΡΤ» και «Μαύρο της ΕΡΤ», που έχασε την πρώτη θέση επειδή οι ψήφοι διασπάστηκαν, παρά την ομοιότητα της περίπτωσης.
  @ περί Ν. Ρωμανού. Τσιφούτικη κυβέρνηση, φτωχόμυαλοι αρμόδιοι, πολιτικάντηδες της συμφοράς. Αδωνοπάθεια.
  @ Λέξη της χρονιάς. Πλειστηριασμοί.

 164. Theo said

  Και το ΝΔΣΟΚ

 165. glossard said

  «παρκουρ» Σίγουρα δεν είναι η λέξη της χρονιάς αλλά για πρώτη φορά γράφτηκε τόσο πολύ με αφορμή ένα θανατηφόρο ατύχημα στη Θεσσαλονίκη και επανήλθε τις προάλλες με τους «ιπτάμενους αναρχικούς». Επίσης δεν έχει ακόμη ελληνική απόδοση από ότι ξέρω, δέλεαρ για γλωσσοπλάστες λοιπόν.

 166. Για τη λέξη της χρονιάς, ίσως βοηθήσει το ξεφύλλισμα των πρωτοσέλιδων του 2014.
  https://app.box.com/s/j3sbbcddnb6f2lxhc6lt

 167. "Ετεροδημότισσα" said

  @146
  άντε να πω ότι τον Άδωνη έχετε την ευκαιρία, οι εν Ελλάδι, να τον απολαμβάνετε κάθε μέρα πολλές φορές την ημέρα στους δέκτες σας και άρα να μπορείτε να λέτε ότι μπορείτε να κάνετε διάγνωση επι της ψυχολογίας του. (μάλιστα με την διαταραχή που του φορτώνετε σχολιάζετε στην ουσία ακριβώς αυτήν την μανία που έχει ο πολιτικός αυτός να (υπερ)προβάλεται)
  Τον Ρωμανό όμως; πουθε η ψυχολογική διάγνωση; από τις επιστολές του; από τις φωτογραφίες που κυκλοφορούν απ’ τη σύλληψή του κι έπειτα; επειδή έκανε απεργεία πείνας ;;;;
  έχει ξεφύγει η εμπάθεια…

  κανα ψυχολογικό προφίλ του Παλαιοκώστα παίζει;

 168. cronopiusa said

  153

 169. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  167: Εσύ τόφτιαξες αυτο; Εύγε!

 170. sarant said

  164: Δεν είναι ίδια περίπτωση με το «ΕΝΦΙΑ/ ο ΕΝΦΙΑς», πρέπει να το παραδεχτείς!

 171. 170: Ναι, μάζεψα τα εξώφυλλα από έναν από τους πολλούς ιστότοπους που τα βγάζουν.

 172. sarant said

  Μια πρόταση από το FB, αξιολόγηση, αυτοαξιολόγηση.

 173. Καταδικάζω «απερίφραστα», λέξη που δηλώνει τη συνέχεια των διαχειριστών του δημοσίου κορβανά.

 174. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  » οι αγορές «

 175. spiral architect said

  Αυτή η «προληπτική γραμμή στήριξης» μου φέρνει στο νου σομόν σελίδες, Χρήστο Κώνστα, ΧΑΑ, ΕΛΔΕ (απαραίτητα με χαλυβδόφυλλα) και τώρα ολίγη από Βενιζέλο με ελαφρια εσάνς από Αλέφαντο.
  Μάθετε μπαλίτσα ρε! Είμαστε ένα δήμα πριν την έξοδο.

 176. α said

  βραχιολακι συσκευη γεωεντοπισμου

 177. spiral architect said

  😀 😀 😀

 178. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  ή σύμπλοκο: » έξοδος στις αγορές»

 179. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  176 ένα δήμα πριν την έξοδο.
  Ένα δήμα πριν το τέλος (τους)

  178 🙂

 180. cronopiusa said

 181. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα και τις καλές προτάσεις.
  Κάπου αναφέρθηκε και το Μουντιάλ.

 182. sarant said

  Σχόλιο στο FB: Προτείνω για λέξη αντί της συναίνεσης την λέξη συγκάλυψη, αφού το έτος που τελειώνει έγιναν ουκ ολίγες τέτοιες.

 183. Κουνελόγατος said

  Μήπως και το βιώσιμο χρέος θα μπορούσε να παίζει; Κατά τα λοιπά, συμφωνώ για ΕΝΦΙΑ. Κόβω κι εγώ ελιές, ποτάμια, ρίζες, ρυάκια. Ε, όχι και να τους κάνουμε…

 184. Labros said

  Νέο Λύκειο

 185. Κύρος Μοναχός said

  @99,110: contactless card -> ἀθίγγανη κάρτα (καὶ στὴν καθομιλουμένη «τσιγγάνα»)
  Ἐπαναλαμβάνω ἀπὸ ἄλλο σημεῖο τὴ δική μου πρόταση «ἀφήγηση» (πολὺ τῆς μόδας σὲ τηλεδημοσιογράφους, πολιτικοὺς ἀναλυτὲς καὶ πολιτικοὺς σκέτα).

 186. Ριβαλντίνιο said

  @ 130 http://www.capital.gr/News.asp?id=2178374

  Αυτός λέει δηλαδή τους συναδέλφους του παράνομους και υποκριτές ? 😆

 187. sarant said

  Η αφήγηση να καταγραφεί.

  Και απο το FB προτάθηκε το «βλαχοδήμαρχοι».

 188. ΚΑΒ said

  ΕΝΦΙΑ
  τύμβος
  προεδρική εκλογή

 189. Ενφιάλτης- όπως εύστοχα το έγραψε η εφημερίδα των συντακτών

 190. …προσδοκώντας την άλωση του ΕΝΦΙΑ.

 191. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα, προτάσεις ως σήμερα στις 11μμ

  Και μια πρόταση από το ΦΒ: Κλαρινογαμπρός

 192. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Δημοσκοπήσεις, διαπραγμάτευση,
  κρίση χρέους, κοινοβουλευτική νομιμοποίηση, μη βιώσιμο χρέος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

 193. Nikolas said

  Καλησπέρα! Δεν είχα τη δυνατότητα να δω τα σχόλια αναλυτικά, οπότε μερικές λέξεις μπορεί να έχουν προταθεί ήδη:
  – προληπτική γραμμή πίστωσης
  – Ισλαμικό κράτος ή/και χαλιφάτο
  – κοινωνικό μέρισμα (???)
  – απεργία (ες) πείνας
  – εγκληματική οργάνωση (και στο ποδόσφαιρο)
  – Podemos
  – Λουκάνικος (μας αποχαιρέτησε!)
  -Τάφος
  – Φυλακές τύπου Γ
  Και τέλος οι συνομιλίες του Μπαλτάκου (σοβαρή Χρυσή Αβγή) με την κανονική ΧΑ, δεν ξέρω βέβαια αν υπάρχει μία λέξη που να το συνοψίζει.

 194. αφήγηση, ΕΝΦΙΑ, θρασίμια

 195. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  αφήγημα

 196. Μια ανασκόπηση με 90 προτάσεις:
  αγορές
  αιγιαλοί
  ακατάσχετο
  αμφιπολίτευση
  αμφιπολίτιδα
  ανθρωπιστική κρίση
  Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης
  αξιολόγηση
  απεργία πείνας
  απεχθές χρέος
  ατμίζω
  αυτοαξιολόγηση
  αφήγημα
  αφήγηση
  αφηρωισμένος
  βαθύ κράτος
  βιώσιμο χρέος
  βλαχοδήμαρχοι
  βραχιολάκι
  δημοσιονομικό κενό
  δημοσκοπήσεις
  διαγραφή χρέους
  διαπραγμάτευση
  δωρεάν Wi-Fi
  εγκληματική οργάνωση
  εκατό δόσεις
  εκπρόσωπος τάφου
  εμετούληδες
  Έμπολα
  ένοικος τάφου
  ΕΝΦΙΑ
  έξοδος στις αγορές
  επίσπευση
  θρασίμια
  ISIS/ISIL
  ιπτάμενοι αναρχικοί
  Ισλαμικό κράτος
  ισλαμισμός
  ισλαμοφοβία
  καθαρίστριες
  Καρυάτιδα/ες
  καταδικάζω απερίφραστα
  κοινοβουλευτική νομιμοποίηση
  κοινωνικό μέρισμα
  κρίση χρέους
  κόκκινα δάνεια
  κόκκινες γραμμές
  ληξιπρόθεσμος
  μετανάστες/μετανάστευση
  μεταρρυθμίσεις
  μη βιώσιμο χρέος
  μουντιάλ
  ΝΔΣΟΚ
  Νέο Λύκειο
  νοικοκύρηδες/αίοι
  ξώπορτο
  παράταση
  παρκούρ
  περικοπές
  περιφεριάρχισσα
  πιστωτική γραμμή
  ποτάμι
  προεδρία της ΕΕ
  προεδρική εκλογή
  προληπτική γραμμή (στήριξης/πίστωσης)
  πρυτάνης
  πρωτογενές πλεόνασμα
  Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  πρόσφυγες
  πρόωρες εκλογές
  ΠτΔ
  σαμαροβενιζέλοι
  σαχλαμαράς
  σκίσιμο μνημονίου
  στρες τέστ
  στρόφιγγα της ΕΚΤ
  συγκάλυψη
  συναίνεση
  ΣΥΡΙΖΑ
  Σύροι
  ταφικός περίβολος
  Τζιχαντιστές
  τρομοκρατία
  τσογλανοποίηση
  τύμβος
  υπονόμευση (της χώρας)
  φυλακές τύπου Γ
  (Ισλαμικό) χαλιφάτο
  ψεκασμένοι
  ωχαδερφισμός

 197. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Επειδή τελειώνει ο χρόνος:
  Ευρωεκλογές και περιφερειακες,δεν άφησαν κάτι; πχ κάτι από το δήμαρχο του μεγάλου λιμανιού;

 198. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Δανειστές (όλες τις μέρες του χρόνου την ακούμε αυτή τη λέξη)
  κυβέρνηση ειδικού σκοπού

 199. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  ανεργία
  φτάνει η Τρόικα

 200. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  μήπως ονόματα κόμματων να μείνουν εκτός;(ποτάμι σύριζα,νδσοκ)

 201. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Όπα,λάθος,το νδσοκ δε είναι κόμμα ,είναι κυβέρνηση 😦

 202. Ωπ, ώπ, ώπ!
  Ο Νικοκύρης στο 192 μας θύμισε τον Κλαρινογαμπρό!

  Ρησπέκτ, ρεεεεεεεε!

  http://luben.tv/blogosphere/politics/25810/

 203. Έχεις μείνει πίσω…

 204. και για σας που δεν συμπαθάτε το βίντεο:

  Ομιλία Δ. Αβραμόπουλου στο 13ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, Αθήνα 1/12/2019
 205. Στάζυμπε, με χατζηκαρατάπωσες!

  Ρησπέκτ! Τι ρησπέκτ, καραρησπέκτ, λέμε!
  Πάνε οι κλαρινογαμπροί, ήρθανε οι ευρωγαμπροί!

 206. Ούπς! Τι είδα; Δίπλα στο Σουλτάνο των Κλαρινο(Ευρω)γαμπρών ζητιανεύει ένα ανασφαλιστάκι! Ντινόπουλο το λένε, το φουκαργιάρικο…

 207. sarant said

  206: Άκου «χατζηκαρατάπωσες», καλό!

  Στάζιμπε, ένα κουρεματάκι μπορεί να το πάρει η λίστα, ιδίως με ενοποίηση σε συγγενείς όρους (π.χ. αμφιπολ*)

 208. Μαρία said

  Φίμωτρο; η λέξη της χρονιάς για τους Ισπανούς
  http://revolution-news.com/spain-congress-passes-draconian-gag-law/
  https://twitter.com/hashtag/LeyMordaza?src=hash

 209. sarant said

  Πράγματι, και θέλω να δω αυτό τον νόμο αν όντως είναι τόσο δρακόντειος.

  Η υποβολή υποψήφιων λέξεων έληξε. Τη Δευτέρα αρχίζει η ψηφοφορία.

 210. Γιάννης Τ. said

  Πάλι άργησα το ξέρω…

  Εδώ οι δικές μου προτάσεις:

  Σταρτ-απς
  Έμπολα
  Μεταλλεία Χρυσού
  ΑΟΖ
  Τζιχαντιστές
  Τυμβος
  Καρυάτιδες
  Αντιρατσιστικός
  Αποτέφρωση
  ΤΑΥΠΕΔ
  Κοινωνικό Μέρισμα
  Επίδομα Αλληλεγγύης
  ΠΑΟΚ
  Απεργία Πείνας
  Χρηστικό Λεξικό

 211. Μαρία said

  210
  Για λεπτομέρειες: http://www.ldh-france.org/espagne-projet-loi-anti-manifestations-met-en-peril-liberte-reunion-pacifique/

 212. cronopiusa said

  Σάκης Ρουβάς – «Βάκχες» (2013) Sakis Rouvas «Bacchae» Full Perfomance

  O…τραγωδός Σάκης Ρουβάς

 213. cronopiusa said

  210, 212

  Wyoming, contra la ‘ley mordaza’: “Me uno a la protesta aunque no sea con la mordaza oficial”

 214. sarant said

  211: Να δούμε, ίσως έχει κλείσει το… ψηφοδέλτιο.

  214: Μερσί

 215. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Πήραν 200.000 ευρώ από το εσπα
  http://www.kathimerini.gr/44519/article/politismos/arxeio-politismoy/oi-vakxes-o-royvas-kai-to-espa

 216. απελπισία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: