Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ιπτάμενοι αναρχικοί και άλλα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 13 Δεκεμβρίου, 2014


Iptamenoiant1Σάββατο σήμερα, και ο τίτλος του ταχτικού μας άρθρου είναι παρμένος από κάτι που έγινε το προηγούμενο Σάββατο, και συγκεκριμένα από το «ρεπορτάζ» του Αντένα, το οποίο είδε αναρχικούς να πηδούν από κτίριο σε κτίριο και από ταράτσα σε ταράτσα και που σχολιάστηκε ποικιλότροπα (και πανέξυπνα) στα κοινωνικά μέσα, με τιτιβίσματα και ατάκες όπως ότι ‘θα βρέξει, επειδή οι ιπτάμενοι αναρχικοί πετάνε χαμηλά’, ή για το FIR της Κυψέλης και το αεροδρόμιο «Νώντας Σκυφτούλης».

Να σημειώσω πάντως ότι η φωτογραφία από την οθόνη του Αντένα που βλέπετε εδώ αριστερά είναι αυθεντική, όχι φωτοσοπημένη. Εδώ μπορείτε να δείτε άλλωστε και το βιντεάκι, στο οποίο ο Γιώργος Καραϊβάζ μιλάει για «αερομεταφερόμενο τάγμα αναρχικών» και για «παρκούρ» αλλά και για πελταστές των Εξαρχείων.

taratses*Διαβάσαμε μάλιστα, σε (οΘντκ) σοβαρόν ιστότοπο, ότι «ηψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ» εντόπισαν «εκατοντάδες νεαρούς να βρίσκονται ανεβασμένοι σε συγκοινωνούντες ταράτσες» (από εδώ) Βέβαια, στο μεταξύ ο σολοικισμός και η ανορθογραφία διορθώθηκαν, αλλά η πεθερά δεν είδε λίγες αράδες πιο κάτω τους «50 τόνους μπαζών» (ήταν βαριές μπάζες προφανώς).

* Κι ένα μικρογλωσσικό από τη συζήτηση στη Βουλή, τη συζήτηση που οδήγησε στην ψήφιση της τροπολογίας και στη δικαίωση του αγώνα του Νίκου Ρωμανού. Υπερασπιζομενος την παλαιότερη βρισιά ‘θρασίμια’ του πρωθυπουργού, ο βουλευτής Καραγκούνης (ΝΔ) είπε: «Πρόκειται περί θρασιμίων«. Όμως, όπως το αγρίμι έχει γενική πληθυντικού «των αγριμιών» και το κουνούπι έχει «των κουνουπιών», έτσι και το θρασίμι κάνει «των θρασιμιών». Εκτός αν στα.. καραγκούνικα η ονομαστική ενικού είναι «το θρασίμιο» (ή «το θρασίμιον»).

* Τρόμος διπλής άρνησης, νέο κρούσμα, από το βραδινό δελτίο του Μέγκα στις 10/12: «Η τράπεζα δεν πληρώνει ΕΝΦΙΑ για όλα της τα ακίνητα».

Αυτό στα ελληνικά μία μόνο σημασία μπορεί να έχει: Η τράπεζα πληρώνει ΕΝΦΙΑ για μερικά ακίνητα ενώ για άλλα δεν πληρώνει. Αυτό που εννοούσε ο δημοσιογράφος είναι ότι «Η τράπεζα δεν πληρώνει ΕΝΦΙΑ για κανένα ακίνητό της». Ή, «δεν πληρώνει ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητά της». Ή, έχει απαλλαγεί απο τον ΕΝΦΙΑ για όλα της τα ακίνητα.

* Συζητούσαμε τις προάλλες την εξωφρενική θέση του κ. Χρ. Γιανναρά, που έκρινε την καθιέρωση του μονοτονικού συμφορά ολεθριότερη και από τη μικρασιατική καταστροφή. Όμως από την άλλη πλευρά του Αιγαίου εκφράστηκαν παρόμοιοι προβληματισμοί, και μάλιστα από υψηλά ιστάμενους -πιο ψηλά δεν γίνεται: από τον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος ανάγγειλε ότι θα αρχίσει η διδασκαλία της οθωμανικής γλώσσας και του οθωμανικού αλφαβήτου στα σχολεία.

Όπως θα μπορούσε να είχε δηλώσει ο Ερντογιανναράς (προσοχή: δεν πρόκειται για αυθεντικές δηλώσεις): Δεν είναι δυνατόν να τιμούν τη γλώσσα των προγόνων μας ακόμα και μερικοί Γιουνάνηδες και να μην τη μαθαίνουν τα παιδιά μας. Άλλωστε, θα τα βοηθήσει να μιλούν καλύτερα τούρκικα και θα θεραπεύσει την, τυπική στους ταραξίες του Γκεζί, λεξιπενία. Κι εν πάση περιπτώσει, πρέπει κάπως να θεραπευτεί το τραύμα που προκάλεσε ο επίορκος Κεμάλ, όταν επέβαλε εν μιά νυκτί το μονοτονικό...

* Αλλά δόξαν Ερντογάν εζήλωσαν και κάποιοι δικοί μας, και εννοώ τη Νέα Δημοκρατία, η οποία, στην πρότασή της για αναθεώρηση του Συντάγματος, ξεκινάει με πρόταση για συνταγματική προστασία της ελληνικής γλώσσας. Διαβάστε και μόνοι σας: Κάτω από εξαιρετικά αντίξοες, πολλές φορές, συνθήκες στο διεθνές περιβάλλον, και με την κατά καιρούς εμφάνιση φαινομένων προκλητικής διαστρέβλωσης της ιστορικής αλήθειας, ενιαίος και αδιαίρετος ο Ελληνισμός, σ’ όλον τον Πλανήτη, υπερασπίζεται την πολύτιμη παρακαταθήκη της εθνικής μας υπόστασης και της γλωσσικής μας κληρονομιάς υπό όρους αδιάλειπτης συνέχειας.  Είναι καιρός όμως και το Κράτος ν’ αναλάβει το ιστορικό εκείνο βάρος μιας τέτοιας υπεράσπισης, το οποίο του αναλογεί.  Αυτός είναι ο λόγος, ο οποίος όχι μόνον αιτιολογεί αλλά κι επιβάλει την προσθήκη τρίτης παραγράφου στο άρθρο 2 του Συντάγματος, με την οποίαν αναγνωρίζεται πανηγυρικώς η υποχρέωση του Κράτους, πάντοτε με τήρηση των κανόνων διεθνούς δικαίου, να εγγυάται την προστασία της εθνικής μας ταυτότητας και της ελληνικής γλώσσας.
(Ας μάθουν να γράφουν σωστά το «επιβάλλει» πριν τους βγάλουμε αντισυνταγματικούς!)

* Όταν ο κ. Σπελ Τσέκερ μένει ανεξέλεγκτος, φτιάχνει μια ποδοσφαιρική ομάδα ονόματι Μοναδικό: …στη Γαλλία γράφουν εκ νέου για τον Μιρίν της Μοναδικό (που είναι δανεικός στην Αϊντχόφεν)…

* Έγραφα πριν από μερικά Σάββατα για τον πουριτανισμό που οδηγεί κάποιους να γράφουν $εξ αντί για «σεξ». Εντόπισα προχτές κι άλλο ένα κρούσμα, όπου εκτός από το $εξ και το $εξουαλική, μπαίνει ορθογραφικό τσιρότο ακόμα και στη λέξη… διεί$δυση. Περιέργως, δεν έγραψαν για $τά$εις! (Στο πρωτότυπο πάντως, οι λέξεις γράφονται κανονικά. Έγραψα για «τσιρότο», επειδή θυμήθηκα ότι παλιά, οι γυμνές φωτογραφίες έξω από τους κινηματογράφους είχαν σκεπασμένα με τσιρότο τα επίμαχα σημεία).

* Όπως διαβάζω στο in.gr, η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε αντιπρόεδρό της τον Θανάση Βαλτινό, ο οποίος «θα εκτίσει χρέη προέδρου το 2016″. Εκτελώ βέβαια, όχι εκτίω -και το λαθάκι μού θύμισε το «ποινήν εκτίω» του Β. Πολύδωρα.

* Τα πάθη του αγαγ- συνέχεια 13425. Τη Δευτέρα το βράδυ, στην εκπομπή του στο enikos.gr, ο κ. Χατζηνικολάου πάνω από μία φορά είπε στον ένα ή στον άλλο καλεσμένο του: εγώ θέλω να εισάγω ένα στοιχείο πριν απαντήσετε...

Εδώ χρειάζεται στιγμιαίος τύπος, όπως καταλαβαίνουμε αν αντί για το προβληματικό ρήμα βάλουμε κάποιο άλλο, π.χ. το «βάζω»: «θέλω να βάλω» θα πούμε, όχι «θέλω να βάζω». Άρα, «θέλω να εισαγάγω ένα στοιχείο» ή, με τον αναλογικό τύπο, «θέλω να εισάξω ένα στοιχείο». Καλύτερα να πείτε «έχει εισάξει» παρά «έχει εισάγει».

* Όσο πλησιάζει η προεδρική εκλογή θα ακουστούν πολλές ελληνικούρες. Πρόσεξα μια δήλωση του ανεξάρτητου (με τη ΔΗΜΑΡ είχε κατέβει) κ. Πάρη Μουτσινά, ότι θα ψηφίσει Όχι, διότι δεν θέλει να επιτρέψει στην κυβέρνηση «να βυσσοδομεί τη χώρα». Όμως «βυσσοδομώ» σημαίνει (περίπου) «μηχανορραφώ» και δεν είναι μεταβατικό ρήμα. Να πούμε ότι εννοούσε «να βυσσοδομεί ΣΤΗ χώρα»;

* Μιλώντας για τον Ρωμανό, ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος είπε «Αυτό το παιδί πρέπει να πάρει τις ευκαιρίες του«. Αυτό βέβαια είναι αγγλισμός (take his chances) και ομολογώ ότι με ξένισε, ενώ μου το επισήμαναν και άλλοι φίλοι, που επίσης τους ξένισε. Από την άλλη, όμως, αν δεχόμαστε το «δίνω ευκαιρίες» γιατί να μας ξενίζει τόσο πολύ το «παίρνω ευκαιρίες»; Ακούω τη γνώμη σας.

* Και κλείνω με δυο ανακοινώσεις.

1. Την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου, στις 6.30 μ.μ., στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (Σοφοκλή Βενιζέλου 146 & Μαρίνου Αντύπα, Ηλιούπολη), θα γίνει εκδήλωση για τα 40 χρόνια από τον θάνατο του Κώστα Βάρναλη, εστιασμένη στο βιβλίο «Φέιγ βολάν της Κατοχής» που περιλαμβάνει χρονογραφήματά του. Θα μιλήσουν ο Γιώργος Ζεβελάκης (επιμελητής του βιβλίου), ο Γιώργος Πετρόπουλος, ο Στέλιος Ελληνιάδης, ο Ν. Καράβελος και εγώ. (Η πρόσκληση της εκδήλωσης εδώ).

2. Το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου στις 6.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138), οι εκδόσεις Αρχείο παρουσιάζουν τα καινούργια τους βιβλία. Ένα από αυτά είναι το «Τι είδα εις την Ρωσσίαν των Σοβιέτ«, του Κ. Βάρναλη, σε δική μου επιμέλεια. Στην παρουσίαση που θα γίνει θα μιλήσω κι εγώ (η πρόσκληση της εκδήλωσης εδώ).

Advertisement

170 Σχόλια προς “Ιπτάμενοι αναρχικοί και άλλα μεζεδάκια”

 1. physicist said

  Το I take my chances αποδίδεται μια χαρά σαν «εκμεταλλεύομαι τις ευκαιρίες που μου δίνονται» ή «ρισκάρω» ή και «παίρνω την τύχη μου στα χέρια μου», ανάλογα με το συγκείμενο. Τι λόγο έχουμε να εισαγάγουμε (ωωωωωπααα!) το άσκημο «παίρνω τις ευκαιρίες μου»;

  Καλημέρα!

 2. LandS said

  Άλλο ρισκάρω, άλλο εκμεταλεύομαι τις ευκαιρίες που μου δίνονται (ανάσα).
  Το παίρνω την ευκαιρία δεν είναι κακό. Ίσως ο Λ. να ήθελε να πει να «αρπάξει τις ευκαιρίες του», αλλά ο Ρωμανός ήδη έχει πιο πολλές βίαιες ενέργειες από ότι αντεχουμε.

 3. physicist said

  #2. — Πόσο διαφορετική είναι η εκμετάλλευση των ευκαιριών από το ρίσκο, Λαντς;

 4. Ειρήνη said

  Και ως αγγλισμός χωλαίνει λίγο κατά τη γνώμη μου. Take a chance = ρισκάρω κάτι. Get a chance = ευκαιρώ. Get my chance = αυτό είναι το κοντινότερο, «έχω την ευκαιρία» αλλά και πάλι δεν μπορεί να πει κανείς ότι την παίρνεις. Αν ας πούμε μια διαφήμηση λέει «Get your chance to win the lottery», το chance εδώ είναι περισσότερο με την έννοια της ευκαιρίας συνδυασμένης με την τύχη. Στις δε περισσότερες περιπτώσεις του «you will get you chance to X» εννοείται πως είτε από κάποιον είτε τυχαία, εφόσον είσαι έτοιμος, θα σου δοθεί η ευκαιρία, δεν θα την πάρεις από μόνος σου.
  Εν πάση περιπτώσει, ξενίζει γιατί δεν το λέμε. Όταν σου δίνεται η ευκαιρία την αρπάζεις γιατί ευκαιρία είναι, δεν μπορείς απλά να την πάρεις, θα σου ξεφύγει αν το πας στο χαλαρό. Επομένως ή που σου δίνεται η ευκαιρία, ή που την αρπάζεις όταν υπάρξει, ή, απλά, την έχεις. Λέω ‘γω τώρα

 5. physicist said

  Ακόμα, το chance στά αγγλικά σημαίνει όχι μόνον ευκαιρία αλλά και τύχη, τυχαιότητα. Έτσι, το I take my chances δεν είναι το αντίθετο του I take no chances. Άμα αρχίσουμε να αντιγράφουμε καρμπόν αγγλικές εκφράσεις, θ΄ ανοίξουμε για τα καλά το κονσερβοκούτι με τα σκουλήκια. 😉

 6. LandS said

  #3 Κάποιες ευκαιρίες έχουν μηδενικό ρισκ φάκτορ. Όταν το αποτέλεσμα της δράσης είναι πάντα επωφελές. Ειδικά σε αυτές δεν θέλεις να δυσκολευεσαι να τις παίρνεις.

 7. physicist said

  #6. — Δεν υπάρχει ευκαιρία χωρίς ρίσκο, νομίζω εγώ, γιατί τότε δεν τη λέμε ευκαιρία αλλά δώρο (εξ ουρανού). Ακόμα κι αν είναι έτσι όπως λες, πρόκειται για αμελητέα εξαίρεση. Άλλωστε, στο #1 ανέφερα διαφορετικές εκφράσεις που συγγενεύουν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανάλογα με τις περιστάσεις.

 8. LandS said

  #5 Σωστά. Όμως η ελληνική λέξη ευκαιρία, στα αγγλικά μεταφράζεται και opportunity.

 9. physicist said

  #8. — Θάλεγε κανείς ότι το opportunity είναι η πιο καθωσπρέπει μορφή της μιας σημασίας του chance. Δύσκολα θα δεις το πρώτο να χρησιμοποιείται στην καθημερινή συνομιλία ή κάνω λάθος;

 10. cronopiusa said

 11. Ο Καραγκούνης μιλάει για θρασίμια…!

  Φαντάζομαι καταλαβαίνετε πόσο περήφανος είμαι για τη δήλωση του Ερντογιανναρά.

 12. Τα λάθη στο φβ να μην τους δίνουμε σημασία, άραγε; ή, ίσα-ίσα, να είμαστε διπλά απαιτητικοί όταν πρόκειται για λογαριασμούς public person, που πιθανότατα ενημερώνονται από έναν ακόμη μετακλητό υπάλληλο, από αυτούς που κουβαλάει ο κάθε υπουργός Παιδείας;
  https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/s720x720/10404252_10152665142161130_9216763212139719513_n.jpg?oh=23c9705007bbad51a56411d4e44135d6&oe=553E82CD&__gda__=1430390322_f0e7ea079d219b8e27272da2b048f5f7

 13. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  Σχετικά με τη δήλωση του Λοβέρδου δεν βλέπω το ρίσκο. Ίσως το καλύτερο είναι αν λέγαμε ότι «στον Ρωμανό πρέπει να δοθούν ευκαιρίες».

  11: 🙂

 14. sarant said

  12: Για υπουργούς, ίσα-ίσα.

 15. LandS said

  9 Αυτό έχει να κάνει και με το πόσες true opportunities συναντάει κανείς στο κομμάτι της ζωής με το οποίο ασχολείται η καθημερινή συνομιλία. Ακόμα και ο Λοβέρδος δεν θα εννοούσε chances στη περίπτωση του Ρωμανού.
  Παρεμπιπτόντως συμφωνώ με το 4 της Ειρήνης.

 16. Νέο Kid Στο Block said

  To chance έχει πολλές χρήσεις ,ανάλογα με το συγκείμενο όπως ειπώθηκε και πιο πάνω. Aκόμα και «πιθανότητα» μπορεί να σημαίνει (αντί των συνηθέστερων όρων odd, probability).

 17. cronopiusa said

  Χαίρε Λοβέρδο, υπουργέ Παιδείας, οι πεθαμένες και οι μελλοθάνατες σε χαιρετούν!

 18. physicist said

  [Παράκληση να μη φορτωθεί πολύ με βίντεα και εικόνες και ξαναγίνει μουλάρι στον ανήφορο — θενξ!]

 19. Αυτά τα τσιρότα που κανουν το sex $e xνομίζω ότι έχουν στόχο να μπορέί να διαβάσει κάποιος που έχει εγκαταστήσει πρόγραμμα προστασίας των ανηλίκων κάποια σελίδα ή να μην την βαλουν οι μηχανές αναζήτησης στις σελίδες μόνο για ενήλικες. Νομίζω ότι κόβουν ότι έχει τέτοιες λέξεις, αλλά δεν νομίζω να έχουν και τα ελληνικά. Ίσως το είδαν σε κάποιες ξένες σελίδες και τους άρεσε.

 20. 14: Ε, τότε, ας φαίνεται κιόλας

 21. spiral architect said

  Καλημέρα με ένα τουιτερικό:

 22. Αυτό μην δουν οι ιπτάμενοι αναρχικοί και μετατραπούν τα Εξάρχεια σε Δρέσδη του 1944 (έχει και βίντεο)

 23. LandS said

  Όπα. Άλλο Ναυτιλιακό Πανεπιστήμιο, που είναι για την ναυτιλία. Αυτό του Λοβέρδου είναι για τους ναύτες.

 24. sarant said

  21: Και πού είσαι ακόμα… Έχουμε ν’ ακούσουμε…

 25. akindynos said

  Η Τέχνη δεν είμαι ασυγκίνητη από τους ιπτάμενους αναρχικούς

 26. Νέο Kid Στο Block said

  Πω ρε Σκύλε μου (22.), ανατρίχιασα! Θυμήθηκα τον Παντελή-Ιμπραήμ ,ένα Σύριο καλουπτσή (που είχα στη δλειά,όταν είχα δλειά) που κάποια στιγμή έφυγε «κανονικός» άνθρωπος «νικοκυρέος» από την Κύπρο για να παντρευτεί, και όταν τον ξαναείδα μετά από καιρό ,έψαχνε να βρει …Τανκς για να σκοτώσει το «καθίκι Άσαντ!»… (μήπως έχω ξαναγράψει και παλιότερα; κάτι θυμάμαι αμυδρά.τεσπά) Έλεγε λοιπόν πως φτιάχνει «κανόνια με γκάζι»! σκεφτόμουνα πως θα εννοούσε κανα αεροβόλο, αλλά «γκάζι» λένε στη λαϊκή γλώσσα της Κύπρου τις μπουκάλες υγραερίου (για θέρμανση ή μαγείρεμα). !
  Ευτυχώς οι καλουπτσήδες που έχουνε μείνει εδώ, ακόμα φτιάχνουν «φόρμες».Συμπληρώνουν δηλαδή αιτήσεις για ανεργιακά και άλλα «ανθρωπιστικά» επιδόματα. Όταν θα αρχίσουν πολύ σύντομα, και εδώ να φτιάχνουν «μπόμπες» θα έχουμε κερδίσει πλήρως την «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

 27. sarant said

  25: Ιπτάμενοι, που πετάνε!

 28. ΝεοΚίντ (στο 26)

  έχομε κι εμείς αρκετούς εδώ πέρα
  και όσοι δεν θένε να πάνε να σφάξουν τον Άσαντ, κάθονται και κοιτάνε το ίντερνετ μπας και έχει προλάβει κανένας δικός τους τα 20 λεπτά ρεύματος την ημέρα για να τους ενημερώσει ποιός ζει και ποιός πέθανε

 29. Chris said

  Τελικά από το βίντεο του ελικοπτέρου https://www.youtube.com/watch?v=ODCDALwcix4 αποδείχτηκε ότι το ρεπορτάζ του αντένα δεν περιείχε ανακρίβειες ως προς τα γεγονότα, έστω και κατά τύχη. Το τελευταίο με την έννοια ότι ο αντένα δεν είχε κάποια στοιχεία στην διάθεσή του στο πρώτο του ρεπορτάζ που να αποδεικνύουν τι έγινε στις ταράτσες. Στον αντένα και τα ερασιτεχνικά του ρεπορτάζ προστέθηκαν τα ερασιτεχνικά ρεπορτάζ των εναλλακτικών μέσων τα οποία ισχυρίστηκαν ότι πρόκειται περί προπαγάνδας της αστυνομίας, χωρίς να ψάξουν περισσότερο τι έγινε http://unfollow.com.gr/web-only/15794-ant1 . Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα δεν έχουν την ικανότητα ούτε και την όρεξη να κάνουν σωστά την δουλειά τους.

 30. physicist said

  #28. — Σταμάτησε και ο Μιχελογιαννάκης την απεργία πείνας κι εξασθένησε ο αγώνας τους.

  (Όχι, δεν έχει καμία απολύτως αιχμή εναντίον των Συρίων, εναντίον των σούργελων όμως έχει και παραέχει).

 31. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες !

  Την πάτησα μία, κλείνοντας κατά λάθος τον βοσκητή, οπότε ξαναγράφω.

  – αναμφισβήτητα, οι αερομεταφερόμενοι αναρχικοί ήταν το «κλου» των δημοσιογραφικών «τσιτάτων» για το τελείωμα της χρονιάς.

  – η ρίψη «μπαζών» και η λεωφόρος «Σπατών» είναι οι δύο μακροβιότερες γενικές πληθυντικού ουδέτερου, που αντιστέκονται σαν το μικρό γαλατικό χωριό !

  – τα γλωσσικά πάθη του «άγω» ζήλεψε και η πριμαντόνα του Χατζηνικολάου, ο Τράγκας : μιλώντας για εταιρία φαρμακευτικών βοηθημάτων που τον χορηγεί, έλεγε προχτές «…έχει εισάγει εδώ και χρόνια στην ελληνική αγορά…». Κι είναι λίγο περίεργο, για παλιό «εφημεριδά» δημοσιογράφο, άλλης εποχής. Από την άλλη, αποδεικνύει ότι η γενίκευση του λάθους μας κάνει ν’ αναρρωτιώμαστε αν είμαστε ελέφαντες !

  – «να πάρει τις ευκαιρίες του» : όχι, δεν εφαρμόζουμε κατ’ ανάγκη το αντίθετο, «να έχει τις ευκαιρίες του». Γιατί με την ίδια λογική, όταν «πρέπει ν’ αρπάξω την ευκαιρία», κάποιος μου την έχει…πετάξει στον αέρα; A| propos όμως, να θίξω τη λανθασμένη αντιμετάθεση ρημάτων σε μια συνηθισμένη έκφραση : από το «δεν παίζει ρόλο» και το «δεν έχει σημασία», πολλοί λένε λανθασμένα «δεν παίζει σημασία». Παραπλήσιο συγχωνευτικό λάθος γίνεται μεταξύ των εκφράσεων «πέταξα πετσέτα» και «σήκωσα λευκή σημαία», πολλοί λένε «σήκωσα/πέταξα λευκή πετσέτα» (το «πέταξα πετσέτα» είναι κι αυτό ξενόφερτο, όχι; ).

  – Εκδηλώσεων συνέχεια, και ημερολογιακή, με λίγη Πειραιώς κι από μένα : όσοι από σας αισθάνονται νέοι (νέοι τε και μεγαλύτεροι, γιατί καθόλου σίγουρο δεν είναι ότι οι νέοι αισθάνονται νέοι), ακριβώς την επόμενη των εκδηλώσεων του Νοικοκύρη, δηλ. την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου, συμμετέχουμε με τη μπάντα μας (ξενόφερτο, αλλά αντικατέστησε το «συγκρότημα» από την εποχή της άνθισης της μεζονέτας και μετά…), σε ροκ στυλ και για φιλανθρωπικό σκοπό, στο «Rockin ‘n’ aid fest 2014», στην Αρχιτεκτονική στο Γκάζι, σχεδόν γωνία με Πειραιώς. Εμείς λεγόμαστε «Random Decision». Δε βάζω links για να μη γίνεται διαφήμιση, και δε θα σας το κοινοποιούσα, όπως άλλες εμφανίσεις που ήδη έχουμε κάνει, αν αυτή τη φορά δεν παίζαμε εντελώς αφιλοκερδώς και για καλό σκοπό, όπως συνήθως τα περισσότερα γεγονότα αυτών των ημερών. Όσοι αναζητήσετε με αυτές τις λίγες λέξεις, θα οδηγηθείτε σωστά, και θα δείτε και όλες τις υπόλοιπες λεπτομέρειες. Η εκδήλωση είναι νωρίς, μη φανταστείτε ξενύχτια, ξεκινάει 6 το απόγευμα, κι εμείς παίζουμε δεύτεροι, άρα αν τηρήσετε την ώρα των άλλων δύο εκδηλώσεων, μέσα είσαστε !

 32. sarant said

  31: Καλά κανεις και το κοινοποιείς Πάνο. Αν δεν έχω κάτι άλλο, θα περάσω.

 33. Φυζικέ, στο 30

  φυσικά κι έχεις δίκιο στο χαρακτηρισμό
  περίμενε, βέβαια, να δεις τι πρόκειται να συρρεύσει στα επερχόμενα ψηφοδέλτια…

 34. physicist said

  Τι να σου πω βρε Σκύλε, εγώ λέω θα βγει με τα τσαρούχια. Κρήτη είναι αυτή, εδώ ψηφίσανε κατά χιλιάδες το χατζημαρκάκι.

 35. Εννοούσα ότι θα εμφανιστούν κι άλλα σούργελα

 36. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλημέρα!
  »Η Σίτι δράττει των καρπών» ακούστηκε πριν από λίγο σε αφιέρωμα αθλητικής εκπομπής του Σκάι στον Κουν Αγουέρο. Μάλλον δρέπει τους καρπούς εννοούσε ο λεβέντης, έτσι;

 37. Ιάκωβος said

  Όπως θάλεγε κι ο Μιχάλης Νικολάου,
  θρασιμία και τέρατα.

  Το παρκούρ αγγλικά γράφεται με κάπα. Και γαλλικά το ίδιο όπως βλέπω στη Βίκη.

 38. Νέο Kid Στο Block said

  «Random Decision» ωραίο όνομα μπάντας μεν, αλλά ελαφρώς αντινομικό… 🙂
  Mια decision=απόφαση, περιέχει εξ ορισμού την «ελεύθερη βούληση» την ενσυνείδητη επιλογή, οπότε δεν μπορεί να είναι πραγματικά Random. Μεγάλη κουβέντα βέβαια το τί σημαίνει πραγματικά το randomness. Είχα βγάλει κάποτε μια πρωτοποριακή γεννήτρια random (ας πούμε) αριθμών, αλλά με έφαγε το κατεστημένο…

 39. Πέπε said

  Καλημέρα.

  1. Η φράση με τις ευκαιρίες έχει ξεκάθαρα το νόημα «πρέπει να του δοθεί μια ευκαιρία». Δε γίνεται λόγος για τον Ρωμανό, αν θα την εκμεταλλευτεί ή όχι, αλλά για κείνους που θα πρέπει να του τη δώσουν. Αν στα αγγλικά υπάρχει ρήμα που σε ορισμένα περιβάλλοντα σημαίνει «μου δίνουν», αυτό δε δικαιολογεί να πούμε στα ελληνικά «παίρνω»: παίρνουμε έτσι αυτονόητα ό,τι μας δίνουν;;;

  Όσο για το ερώτημα «αφού λέμε δίνω μια ευκαιρία, γιατί να μη λέμε και παίρνω μια ευκαιρία», η απάντηση είναι απλή: γιατί δεν το λέμε. Όπως είπαμε και με τόσες άλλες …ευκαιρίες, ο «νόμος» της αναλογίας δεν είναι νόμος. Η γλώσσα, ως αυτορρυθμιζόμενος οργανισμός, επιλέγει κατά τρόπο τυχαίο και απρόβλεπτο ν’ αρχίζει, κάποια στιγμή, να λέει ορισμένα πράγματα κατ’ αναλογίαν προς άλλα που ήδη λέγονταν έτσι.

  Άλλωστε έχουμε στα ελληνικά την κάπως παλιομοδίτικη έκφραση «λαμβάνω ευκαιρία», αλλά σημαίνει άλλο!

  2. Ίσως ο ανεξάρτητος δε θέλει ν’ αφήσει την κυβέρνηση να σοδομεί τη χώρα. (Παρόλο που κι αυτό δε λέγεται έτσι, εδώ έχουμε βαρβαρισμό και όχι σολοικισμό, αλλά το υποσυνείδητο κάνει τα δικά του παιχνίδια.)

  3. Τα οθωμανικά δεν πρόκειται να βοηθήσουν κανέναν να μάθει καλύτερα τούρκικα. Δεν έχουν με τα τούρκικα τη σχέση που έχουν τα νέα ελληνικά με τα αρχαία.

  4. Αυτό με τη συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας της γλώσσας δείχνει (επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά) την άνοδο της βαθύτερης δυνατής αμορφωσιάς στα ανώτατα των κλιμακίων.

  Αλλά ας το αφήσουμε αυτό, ας πούμε ότι ήταν ορθό και αναγκαίο να κατοχυρωθεί συνταγματικά η προστασία. Για πάμε! Τι ακριβώς θα κάνουμε; Όποιος μιλάει κακά ελληνικά θα τον κοπανάμε με το Σύνταγμα στο κεφάλι;

 40. Νέο Kid Στο Block said

  38. Δεν πρότεινα εναλλακτικό,παρντόν. Random Choice το ορθόν…

 41. Νέο Kid Στο Block said

  «Aπό Ριανκούρ στο Παρκούρ μέσω Καρφούρ,τρώγοντας πτι-φούρ»
  Μήτσου Καραμήτσου, στρατηγός ε.α ,αναλυτής, σύμβουλος Αδώνιδος Γεργιάδου, σύμβουλος Αντώνιδος Σαμαρά.
  Τιμάται ευρώ 13,60 .Εκδόσεις «Γεωργιάδη».

 42. Vlad said

  Παιδιά, έλεος με τα βίντεα. Βαραίνει η σελίδα και όσοι παλεύουν με ταμπλέτες και κινητά βασανίζονται.

 43. Το εισάξει όμως μπορεί κάποιος να το ακούσει ισάξει (ισιάξει) εκ του ισιάζω άρα καλύτερα το εισαγάγω

  Εξ άλλου όπως ξαναείπα κανείς δεν διανοήθηκε να πει εισαξικές τις εισαγωγικές…

 44. Και το σαββατιάτικο κουιζάκι προσαρμοσμένο στις προσθετικές ικανότητες του Κιντ γιατί με την αφαίρεση του γιώτα χθες δεν τα πήγε καλά…

  Λοιπόν πρόσθεσε ένα ύψιλον σ’ ένα μέρος του σώματος και πάρε ένα δέντρο !

 45. nestanaios said

  Η ελληνική ευκαιρία έχει ετυμολογία. Ευ και καιρ. Δράση στον κατάλληλο καιρό. Αυτό είναι, τίποτα άλλο.

 46. Πάνος με πεζά said

  @ 38 : Oi Floyd έχουν καταγραμμένο σε στίχο τους το ακόμα πιο ασαφές «Random precision» (ήταν η αρχική σκέψη, που άλλαξε).

 47. Ιάκωβος said

  Δεν τονε ξέρω τον άνθρωπο, αλλά το να πας να κοιμηθείς με τους μετανάστες στο πλακάκι δεν είναι καθόλου πράξη σούργελου. Εγώ θα ήθελα να δω βουλέυτές να κοιμούνται την πρωτοχρονιά στο πεζοδρόμιο και με τους Έλληνες άστεγους για διαμαρτυρία.

  Σούργελο είναι ο Άδωνις.Είναι και επικίνδυνος.Και αντέδρασε παρτανοικά στο γεγονός, γιατί δεν θα του περνούσε στιγμή να κάνει κάτι τέτοιο, να συνταχθεί με τον αδύνατο, μια πουθ ο χαρακτήρας του τρέφεται σαν τον βρυκόλακα με την δυστυχία του αδύναμου.

  Και στην τελική μας έχει φάει η σοβαρότητα και οι γραβατωμένοι Αβραμοπουλοειδείς που μας κατάστρεψαν. Μήπως το μη σούργελο Κουτσούμπας, που προπονείται για άγαλμα, καλύτερός του είναι ;
  ________________

  Κάπου είχα διαβάσει η Θεά Τύχη στους αρχαίους παρουσιαζόταν σαν μια ωραία γυναίκα που είχε ριγμένα τα μαλλιά του μισού της κεφαλιού μπρος στο πρόσωπό της ενώ το άλλο μισό ήταν κουρεμένο γουλί. Έτσι, καθώς περνούσε δεν την έβλεπες παρά στο πλάι και για πολύ λίγο, οπότε αν αργούσες έστω και κλάσματα δευτερολέπτου να τη χουφτώσεις, έχανες την ευκαιρία να την αρπάξεις από το μαλλί, μια που από πίσω ήταν καραφλή. Όμως δε βρήκα από που είναι αυτός ο μύθος.

  Το τραγούδι Ω Τύχη, από τα κάπως εθνικοσοσιαλιστικά Κάρμινα Μπουράνα του Ορφ παλιά ήταν, και δε ξέρω γιατί, κάτι σαν ύμνος του πασόκ.

  Η Τύχη στάθηκε ευνοϊκή για πολλούς πασόκους, αλλά τώρα ήρθε η στιγμή να διαβάσουν και τα λόγια του άσματος (τη μετάφραση τη βρήκα σε τυχαίο σάιτ) :

  Ω Τύχη,
  σαν το φεγγάρι
  αλλάζεις διαρκώς.
  Πάντα γιομίζεις
  και πάντα μικραίνεις
  Η επαχθής ζωή
  πρώτα καταπιέζει
  και μετά απαλύνει
  κατά τα γούστα της.
  Την φτώχεια
  και την εξουσία
  τις λιώνει σαν πάγο.(!)
  Ω Τύχη! Τερατώδης
  και κενή.
  Ω εσύ σφαίρα που γυρίζεις!
  Στέκεσαι κακόβουλη.
  Η ευδαιμονία είναι μάταιη
  Και πάντα εκμηδενίζεται.
  Μυστηριώδης
  και με καλυμμένο το πρόσωπο
  με μαστίζεις και εμένα!
  Τώρα με κόλπο
  φέρνω την γυμνή μου πλάτη
  στην δικιά σου κακία».

 48. Πάνος με πεζά said

  @ 31 : «Rockfest ‘n’ aid 2014», αλλιώς δε βλέπω να οδηγείστε σωστά. Για αντιμεταθέσεις έγραφα και μ’ έπιασε η φάκα !

 49. Μιχαλιός said

  Να με συγχωρείτε για την καθυστερημένη απορία, αλλά από πότε έπαψε το θρασίμι να δηλώνει «ψοφίμι» και σημαίνει, λέει, τάχατες «αλήτης»; Πριν από το Σαμαρά εγώ τουλάχιστον δεν ήξερα τέτοια πατέντα.

 50. 37, 🙂

 51. "Ετεροδημότισσα" said

  καλημέρα κι από μένα
  έη Πάνο με Πεζά σας τσέκαρα, δεν παίζετε άσχημα, τουναντίον θα έλεγα! αν και εκείνη την ώρα πετάω!!! δεν ξέρω αν μπορώ να πέσω με ελικόπτερο πάνω απ’ το Γκάζι 😀

  επί της ανάρτησης
  μωρέ ας δώσουνε ευκαιρίες στο Ρωμανό και σε όλους βέβαια τους κατάδικους και ας το πούνε όπως θέλουν…

 52. Νέο Kid Στο Block said

  44. Mόρια +υ=Μουριά

 53. Avonidas said

  «από τον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος ανάγγειλε ότι θα αρχίσει η διδασκαλία της οθωμανικής γλώσσας και του οθωμανικού αλφαβήτου στα σχολεία.»

  Συγγνώμη, μπορεί να είμαι άσχετος, αλλά υπάρχει οθωμανικό αλφάβητο; Από όσο ξέρω, την αραβική γραφή χρησιμοποιούσαν οι Τούρκοι πριν υιοθετήσουν το λατινικό αλφάβητο.

 54. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

  49: Μιχαλιέ, φταίει μάλλον η παρετυμολογία με το θράσος/θρασύς. Αλλά έχει λεξικογραφηθεί, ΛΚΝ: θρασίμι το [θrasími] Ο44 : (λαϊκότρ.) ψόφιο ζώο· ψοφίμι. || (υβρ. για πρόσ.) ανίκανος, τεμπέλης και άχρηστος άνθρωπος.

  47: Ο Μιχελό. μπορεί να είναι κουζουλός, αλλά πράγματι έφερε λίγη παραπάνω προβολή στους Σύρ(ι)ους πρόσφυγες. Εγώ δεν θα τον κορόιδευα.

  43: Σωστά, οι εισαγωγικές από την εισαγωγή. Αλλά αφού το εισαγάγουν το κάνουν όλοι λάθος, παναπεί ότι κλωτσάει στο γλωσσικό μας αισθητήριο.

  39.2: Κι εγώ αυτό σκέφτηκα αλλά με έπιασε η σεμνοτυφία.

  36: Ε, ναι. Αλλά είναι μποστικό το «δράττει των καρπών»!

 55. spiral architect said

 56. Νέο Kid Στο Block said

  Και καρδιά+υ=καρυδιά.
  Άσε ρε Τζι που «δεν έλυσα ψες…» Πες ότι τσιγκουνεύεσαι μια ψωροφανέλα (και μάλιστα του Σάλπι! ούτε μισός πήχης ύφασμα…)

 57. Πενθεύς said

  Κύριε Σαραντάκο, συμφωνώ μαζί σας. Από τη στιγμή που δίνονται ευκαιρίες από τον Α στον Β, ο Β τις παίρνει τις απορρίπτει, τις αγνοεί, τις χλευάζει. Δε διακρίνω όμως μεταφραστικό δάνειο από την αγγλική. Βεβαίως το chance έχει την έννοια του opportunity σε φράσεις όπως “give somebody a chance” αλλά σε σύνταξη με το take σημαίνει έκθεση σε κίνδυνο (ρισκάρισμα). Take a chance on something σημαίνει να πάρεις μια απόφαση γνωρίζοντας ότι μάλλον αυτή είναι λανθασμένη. Δε νομίζω ότι ο κύριος Λοβέρδος εννοούσε τέτοιο πράγμα.
  Όσον αφορά με τα πάθη του αγαγ. Και εδώ συμφωνώ. Αν και μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον όπου όλα αυτά τα έμαθα εξ απαλών ονύχων (και όχι από λαθολόγια) δε μπορώ να αγνοήσω ότι η πλειονότητα των χρηστών της ν.ε. αδυνατεί να τα αφομοιώσει . Ως εκ τούτου επειδή για την ασφάλεια της επικοινωνίας η διάκριση συνοπτικού και μη συνοπτικού είναι απαραίτητη τάσσομαι υπέρ της χρήσης του παραγ-σω> παράξω, σχηματισμό τον οποίο θεωρώ απολύτως ομαλό.

 58. Νέο Kid Στο Block said

  Nα βάλω και γω πριν φύγω ένα, Τζι: Aναγραμμάτισε μια ελληνική ομάδα και πάρε έναν γεωμορφολογικό σχηματισμό ή έναν παλιό λατινοαμερικάνο τερματοφύλακα. 😉

 59. @ 56

  τώρα το βρήκες !

  έβαλα παραπολυευκολάκι για να μην απογοητευθείς, όπως έκανε ο Αγγελος στην Ξάνθη !!!!

 60. Νέο Kid Στο Block said

  59. ΛΑΘΟΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ! H λύση είναι: MΠΑΟΚ=ΚΑΜΠΟ (ο παλιός πορτάρης του Μέχικο. Kάμπος λεγόταν ,αλλά όλοι έλεγαν «ρε τον ούστη τον κάμπο, τι έβγαλε!»

 61. Μιχαλιός said

  53: Είναι δόκιμος ο όρος. Η συγκεκριμένη παραλλαγή του αραβικού αλφαβήτου δεν έχει ίδιο τον αριθμό των γραμμάτων, ούτε ακριβώς τις ίδιες ορθογραφικές συμβάσεις που χρησιμοποιούν οι Άραβες. (Είναι πλησιέστερη όμως σε κείνην που έχουν οι Πέρσες). Με τον ίδιο τρόπο άλλωστε το αγγλικό αλφάβητο κατά κυριολεξία δεν είναι το ίδιο ακριβώς με το λατινικό, το γερμανικό, το κροατικό ή το ισλανδικό.

  54β: Είναι όμως ίδια η σημασία του «τεμπέλης» και «ανίκανος» με τη χρήση που του κάνει ο σαμαράς;

 62. ππαν said

  Πού να μην είχαν ζητήσει ήδη δυο σχολιαστές της ανάρτησης να μην μπαίνουν βίντεα κλπ….

 63. Πάνος με πεζά said

  @ 51 : Α, έχουμε απόδραση από τον Κυρυδαλλό, Κυριακή απόγεμα πάνω στο live; 🙂

 64. Ιάκωβος said

  Τι λέξη θρασίμια την άκουσα πρώτη και τελευταία φορά στο Χρονικό του Μαρκόπουλου σε στιχους Μύρη. Το Λιονταρόπουλο

  Ξύπνα ν’ ακούσεις τη φωνή
  που σήκωσαν τ’ αγρίμια
  τα ήμερα κρυφτήκανε
  και βγήκαν τα θρασίμια.

  Προσπαθώ να βάλω το upl χωρίς να βγαίνει και όλο το γιουτιούμπι. Για να δούμε.

  Το Ω Τύχη με μπαφαλαγμένους στίχους.

  Όταν κοιτάς τους μπαφαγαγμένους στίχους λίγο πριν ακούσεις το ηχητικό, είνσαι σίγουρος ότι ακούς ακριβώς αυτό που διάβασες. Πρέπει να περιπίπτει σε κάποιο ειδικό κλάδο της ψυχολογίας αυτό το φαινόμενο.

 65. Ιάκωβος said

  Γμτ. Τι πρέπει να βάλω για να εμφανίζεται μόνο η διεύθυνση κι όχι το γιουτιούμπι;

 66. Ιάκωβος said

  να εμπίπτει

 67. Ιάκωβε, τα Κάρμινα Μπουράνα (για την ακρίβεια, μόνο το συγκεκριμένο τραγούδι) συνδέθηκαν με το ΠΑΣΟΚ επειδή ο Τάσος Μπιρσίμ (υποθέτω) είχε την ιδέα να ντύσει ηχητικά έτσι το τέλος των κεντρικών συγκεντρώσεων του Ανδρέα στις εκλογές του ’85. Ωστόσο εθνικοσοσιαλιστικά μόνον από σπόντα μπορείς να τα πεις, μια και βασίζονται σε κοσμικά τραγούδια του μεσαίωνα.

  Για το οθωμανικό αλφάβητο με κάλυψε ο Μιχαλιός.

 68. Ξέχασα να γράψω, με την ευκαιρία: γεια σου Μιχαλιό! Πού είχες χαθεί;

  Ιάκωβε, για τα γιουτούμπια δοκίμασε να μην βάζεις το λινκ μόνο του στη σειρά, δηλ. να γράψεις κάτι στην ίδια σειρά πριν ή μετά.

 69. Pedis said

  http://www.efsyn.gr/skitso/toy-gianni-kalaitzi-20

 70. Μιχαλιός said

  Γεια σου Δύτη!!

 71. Νέο Κid said

  Το οσμάν αλφαμπέτ έχει έξτρα σημαδάκια-σύμβολα για τα φωνήεντα, Δύτη και Μιχαλιέ; ή είναι λαμακία αυτό; κάπου νομίζω το είχα διαβάσει.

 72. Τα σημαδάκια υπάρχουν και στο αραβικό (για την ακρίβεια αν δεις φωνηεντισμένο κείμενο είναι πιθανότερο να είναι το Κοράνι στα αραβικά, παρά κάποιο σε άλλη γλώσσα), αυτό που έκαναν οι Οθωμανοί είναι να χρησιμοποιήσουν τα σύμβολα για τα αραβικά μακρά φωνήεντα για το δικό τους (τουρκικό) φωνηεντικό σύστημα.

 73. Ιάκωβος said

  67, 68
  Για τα γιουτιούμπια φχαριστώ, θα δοκιμάσω.

  Για τα Καρμινα λέω «κάπως εθνοσοσιαλιστικά» με την έννοια οτι ο Ορφ ήταν φιλικός προς το Ράιχ. Πάντως και στον βαθύτερο πυρήνα του εθνικοσοσιαλισμού, μπορούσες να ανακαλύψεις μια μεγάλη συμπάθεια προς τους αντικληρικούς συγγραφείς των τραγουδιών αυτών, όπως και προς τους διάφορους αιρετικούς, Αλβιγηνούς και άλλους. Όλο αυτό εντάσσεται στην υποτιθέμενη προαιώνια έχθρα του βόρειου καθαρού φυλετικά παγανιστή με τους παρηκμασμένους νότιους, τους κακούς Ρωμαίους του Τευτοβούργιου Δρυμού ή τους διεφθαρμένους παπικούς, που πιστεύουν σε μια εβραϊκή θρησκεία κλπ,κλπ.

  Δεν είναι τυχαίο και το άρθρο «Κάρμινα Μπουράνα : Ένα εθνικιστικό μουσικό αριστούργημα» που έγραψε κάποιος κρυφο-ναζιστής (το όνομά του κάτι μου λέει) στις Ελληνικές γραμμές.

  http://www.metopo.gr/article.php?id=5031

 74. cronopiusa said

  65

  http://www.sitepoint.com/web-foundations/href-html-attribute/

  NO A LEY MORDAZA EN EL CONGRESO

 75. Πενθεύς said

  #73 Κάνεις λάθος, δεν ήταν καθόλου φιλικός ο Καρλ Ορφ προς τους Νάτσι. Απλώς τα εμβατήριά του ήταν ελκυστικά με τον ίδιο τρόπο που είναι δημοφιλή τα εμβατήρια του Μίκη στους Ισλαμιστές.

 76. Pedis said

  # 74 – La ley Mordaza : Ρε φούστηδες μας φτάσατε στο αμήν! Με μεγάλη λύπη αποχαιρετούμε τη δημοκρατία στη οποία με κόπο σε κάναμε να πιστεύεις. Porque piensas que nosostros no podemos? Podemos, podemos!

  1. Photographing or recording police – 600 to 30.000€ fine.

  2. Peaceful disobedience to authority – 600 to 30.000€ fine.

  3. Occupying banks as means of protest – 600 to 30.000€ fine.

  4. Not formalizing a protest – 600 to 30.000€ fine.

  5. For carrying out assemblies or meetings in public spaces – 100 to 600€ fine.

  6. For impeding or stopping an eviction – 600 to 30.000€ fine.

  7. For presence at an occupied space (not only social centers but also houses occupied by evicted families) – 100 to 600€ fine.

  8. Police black lists for protesters, activists and alternative press have been legalized.

  9. Meeting or gathering in front of Congress – 600 to 30.000€ fine.

  10. Appealing the fines in court requires the payment of judicial costs, whose amount depends on the fine.

  11. It allows random identity checks, allowing for racial profiling of immigrants and minorities.

  12. Police can now carry out raids at their discretion, without the need for “order” to have been disrupted.

  13. External bodily searches are also now allowed at police discretion.

  14. The government can prohibit any protest at will, if it feels “order” will be disrupted.

  15. Any ill-defined “critical infrastructure” is now considered a forbidden zone for public gatherings if it might affect their functioning.

  16. There are also fines for people who climb buildings and monuments without permission. (This has been a common method of protest from organizations like Greenpeace.)

 77. Pedis said

  Έμειναν πολύ πίσω οι προταγκονίστας. Κότες.

 78. Στο ότι στίχοι, προέλευση και σύλληψη ταίριαζαν μια χαρά στο γερμανικό όραμα θα συμφωνήσω, όσο νάναι.

 79. Pedis said

  Δηλ. άμα βάλω καμιά φωτογραφία με άνδρες της δημόσιας ισπανικής δύναμης (δηλ. ισπανόμπατσους) να δέρνουν κόσμο, και ο Νικοκύρης πατήσει το πόδι του στην Ισπανία, τον βλέπω να ξεψιλλιάζεται ;

 80. Avonidas said

  Τσίπρας: «Εμείς θα παίζουμε το ζουρνά κι αυτοι θα χορεύουν. Κι επειδή είμαστε στην Κρήτη, θα παίζουμε τη λύρα και θα χορεύουν πεντοζάλη οι αγορές.»

  Αρκουδέηδες! 😛

 81. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  79: Αυτό μας έλειπε!

  64: Οπότε η παρετυμολογία με το θρασύς πιάνει και σοβαρούς φιλόλογους

  61: Όχι ακριβώς, αλλά δεν είναι πολύ μακριά ο αλήτης από τον άχρηστο. Ασφαλώς παίζει και η παρετυμολογία, δες και το 64

 82. Από ένα λαλίστατο (αν και όχι σοβαρό ρήτορα) θα περίμενε κανείς κάτι παραπάνω από το να παρομοιάσει τη βούληση του ελληνικού λαού με κάτι τόσο ασήμαντο όσο μια κλωστή, έστω από την οποία κρέμονται όλα και κυρίως το Εγώ του.

 83. sarant said

  Και από κάποιον που έχει συναίσθηση του σωματότυπού του θα περίμενε κανείς να αποφεύγει τέτοιες μεταφορές 🙂

 84. Ναι αλλά είναι Έλληνας

 85. Pedis said

  Να η είδηση για το νόμο φίμωτρο και στα ελληνικά από το λεφτ (ε ρε κατακαυμένε ρωμανέ που είσαι απειλή για τη δημοκρατία …)

  Η Ισπανική βουλή ενέκρινε τον περιοριστικό Νόμο για την Ασφάλεια του Πολίτη ή αλλιώς Νόμο Φίμωτρο ο οποίος πηγαίνει τώρα στη Γερουσία για την τελική έγκριση. Όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες, εκτός του Λαϊκού Κόμματος (PP) αντιτάχθηκαν στον νόμο, αλλά το Λαϊκό Κόμμα κατέχει την πλειοψηφία τόσο στο Κογκρέσο όσο και στην Γερουσία, έτσι αναμένεται ότι ο νόμος θα περάσει πανηγυρικά.

  Ο Νόμος περιλαμβάνει:

  1. Φωτογράφηση ή ηχογράφηση της αστυνομίας – 600 έως 30,000 € πρόστιμο.
  2. Ειρηνική ανυπακοή στην εξουσία – 600 έως 30,000 € πρόστιμο.
  3. Κατάληψη τραπεζών ως μέσο διαμαρτυρίας – 600 έως 30,000 € πρόστιμο.
  4. Διαμαρτυρία χωρίς άδεια – 600 έως 30,000 € πρόστιμο.
  5. Πραγματοποίηση συνελεύσεων ή συναντήσεων σε δημόσιους χώρους – 100 έως 600 € πρόστιμο.
  6. Παρεμπόδιση ή διακοπή έξωσης – 600 έως 30,000 € πρόστιμο.
  7. Παρουσία σε έναν κατειλημμένο χώρο (όχι μόνο κοινωνικά κέντρα, αλλά και σπίτια που καταλαμβάνονται από οικογένειες που έχουν υποστεί έξωση)
  8. Οι μαύρες λίστες της αστυνομίας για διαδηλωτές, ακτιβιστές και για τον εναλλακτικό Τύπο έχουν νομιμοποιηθεί.
  9. Συνάντηση ή συγκέντρωση μπροστά από το Κογκρέσο – 600 έως 30,000 € πρόστιμο.
  10. Για να ασκηθεί έφεση στο δικαστήριο απαιτείται η πληρωμή των δικαστικών εξόδων, το κόστος των οποίων εξαρτάται από το πρόστιμο.
  11. Επιτρέπει την τυχαία εξακρίβωση στοιχείων, επιτρέποντας την στοχοποίηση μεταναστών και μειονοτήτων.
  12. Η αστυνομία μπορεί πλέον να πραγματοποιεί επιδρομές κατά την κρίση της, χωρίς να έχει διαταραχθεί η «τάξη» .
  13.Επιτρέπονται πλέον οι σωματικοί έλεγχοι κατά την κρίση των αστυνομικών
  14. Η κυβέρνηση μπορεί να απαγορεύσει κάθε διαμαρτυρία κατά βούληση, αν αισθάνεται ότι διαταράσσεται η «τάξη».
  15. Οποιαδήποτε ασαφώς προσδιορισμένη «υποδομή ζωτικής σημασίας» θεωρείται απαγορευμένη ζώνη για δημόσιες συγκεντρώσεις αν θα μπορούσε να επηρεάσει τη λειτουργία τους.
  16. Υπάρχουν επίσης πρόστιμα για όσους ανεβαίνουν σε κτίρια και μνημεία χωρίς άδεια.

  spain_20141212-111839_1.jpgπώς ψήφισε η ισπανική Βουλή

  Ακτιβιστές και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν το νέο νόμο που δίνει συντριπτική δύναμη με την αστυνομία, θυμίζοντας επιστροφή στην εποχή του Φράνκο. Η εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστία, Maria Serrano, λέει πως ο νόμος στερεί από τους μετανάστες το δικαίωμα του ασύλου και εξαλείφει τις εγγυήσεις ότι οι μετανάστες θα μπορούσαν να έχουν το δικαίωμα της νομικής προστασίας. Τα ισπανικά κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα το νόμο και οργάνωσαν μια διαμαρτυρία με φίμωτρα ως απάντηση.

 86. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  83.>> κρέμονται όλα(από μια κλωστή) και κυρίως το Εγώ του

  Σε μια μπαμπακερή κλωστή και κοτσιπιδιασμένη*
  εκρέμασές μου τη ζωή γυναίκα κολασμένη

  *σκοροφαωμένη (κοτσιπίδα,ο σκόρος)
  και γυναίκα στο λινκ η δημοσκόπηση 🙂

 87. Μαρία said

  81
  Υπότροπος βιαστής της ελληνικής γλώσσας… (Πάντως ο Σαμαράς αποκλείεται να του πει, όπως ο ίδιος πιθανολόγησε, «ανέλαβε εσύ»: Ελαττώματα πολιτικά, ίσως και ανθρώπινα, έχει πολλά ο πρωθυπουργός, ανελλήνιστος όμως δεν είναι. Ισως γιατί αυτός δεν σπούδασε σε πεζοδρόμια). http://www.efsyn.gr/arthro/10-prosopa-toy-tsipra

 88. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  >>λίγες αράδες πιο κάτω
  λέει και το περίεργο «εστίες φωτιών» που μπορεί να είναι σωστό αλλά εστίες φωτιάς νομίζω ότι λένε κατά τις τόσες πυρκαγιές, χρόνια τώρα.

 89. cronopiusa said

  La Ley Mordaza [video animación] ‪

 90. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  54. >>θρασίμι το [θrasími] Ο44 : (λαϊκότρ.) ψόφιο ζώο· ψοφίμι.
  λέμε κάτω τη «θρασά» ,είναι η μυρωδιά από ψοφίμι ή από το χαλασμένο κρέας και μετά,γενικά, η πολύ βαριά δυσοσμία αλλά συναφής με σάρκα. Λέμε και θρασόμυγα την κρεατόμυγα ή φτυσόμυγα που αφήνει τα επικύνδινα αυγά που σκουληκιάζουν το κρέας αλλά αν απρόσεκτα φαγωθούν σε στέλνουν κατ’ ευθείαν νοσοκομείο.

 91. sarant said

  87: Και τι άλλο θα ακούσουμε, λέω.

 92. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  87.91.
  http://nonews-news.blogspot.gr/2014/10/blog-post_8125.html

 93. Pedis said

  # 89 – ωρέ θα αναπολούν τον Φράνκο.

 94. Πέπε said

  90: Άρα το όνομα Θράσος (=Ψόφος!!) μάλλον δε θα το συνηθίζετε κάτω, να υποθέσω.

  (υποκορ. του Θρασύβουλος)

 95. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  94. 🙂
  η θρασά είναι μόνη της,Δεν έχει αρσενικό.Γιατί ψόφος; «βρώμος» θα είτανε.
  Ο Θράσος Καστανάκης δεν ήταν κρητικός και γενικά το Θρασύβουλος είναι από σπάνιο έως ανύπαρκτο για κρητικό.

 96. elkas said

  95. O Θράσος Καστανάκης ήταν κρητικής καταγωγής (από τον παππού του Λουκά Καστανάκη, αδελφό του προπάππου μου Ματθαίου).
  Το όνομα Θρασύβουλος είναι όντως σπάνιο, τόσο στην Κρήτη όσο και γενικότερα, αν και εδώ στα Χανιά έχω δυο φίλους με αυτό το όνομα!

 97. elkas said

  90. Ακούγεται επίσης η λέξη «θρασουλέα» για την άσχημη μυρωδιά, ιδίως αυτήν που αναδίδεται από ακάθαρτο αποχωρητήριο ή μετά από σφουγγάρισμα με βρώμικο χρησιμοποιημένο νερό.

 98. Εαμοβούλγαρος said

  Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,

  1) Αν οι Νεοδημοκράτες είχαν μυαλό, θα πρότειναν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ελληνόψυχη ΟΝΝΕΔίτισσα Έλλη Παπαγγελή

  http://postimg.org/image/ylylxc3et/. Ποιός κρετίνος βουλευτής θα αρνιόταν να ψηφίσει τέτοιο κορμί;

  2) Απίστευτο κι όμως αληθινό: Η πιστή Χριστιανή (κατά δήλωσιν τής θείας της) Ζωή Κωνσταντοπούλου κάλεσε τον Τρελαντώνη Σαμαρά να πάρει θέση για το ηχητικό απόσπασμα που έφερε στην Βουλή ο ναζιστής Κασιδιάρης

  3) Η Σαββατιάτικη «Εσπρέσσο» http://www.gazzetta.gr/protoselida/politikes-efimerides/espresso δικαιώνει τον Εαμοβούλγαρο στο θέμα του Μένιου Κουμανταρέα, ο οποίος κεράτωνε την μακαριστή γυναίκα του Λιλή με αλλοδαπούς επιβήτορες. Διαβάστε όλο το αποκαλυπτικό δημοσίευμα εδώ .

  Στο τελευταίο του βιβλίο «Ο Θησαυρός του Χρόνου» που μόλις κυκλοφόρησε από τον «Πατάκη», ο Κουμανταρέας περιγράφει την απογοήτευσή που ένιωσε όταν διαπίστωσε πως κάποιο από τα τεκνά της νύχτας είχε μικρό τσουτσούνι («φίφα» στα καλλιαρντά). Απολαύστε τί σημαίνει Μεγάλη Λογοτεχνία, που θα ζήλευε και το ίνδαλμα του κ. Σαραντάκου, ο Ναπολέων Λαπαθιώτης:

  «Βρεθήκαμε μόνοι στο δωμάτιό του με την πόρτα κλειδωμένη. Εβγαλε με άνεση τα ρούχα του κι έμεινε με το φανελάκι κι ένα σώβρακο απ’ αυτά που οι άντρες φορούσαν παλιά, μακρύ ως το γόνατο, από καραβόπανο».
  «Ωραίο σώμα!»
  «Είχε ωραίο σώμα, καλοσχηματισμένο, με λευκό δέρμα, όχι όμως ασπρουλιάρικο. Οι μύες του διαγράφονταν όπως στους νέους στη ζωοφόρο του Παρθενώνα. «Εσύ με αυτό το κορμί» του είπα «μπορείς να πηγαίνεις με τις καλύτερες και όχι στις πόρνες». «Μα ούτε οι πουτάνες με θέλουν» μου είπε με παράπονο. Φαντάστηκα αμέσως ότι θα είχε εργαλείο υπερμέγεθες, γιατί είχα ακουστά περιπτώσεις που οι γυναίκες φυλάγονταν από τους άντρες που μπορούσαν να τις τραυματίσουν πάνω στην πράξη. Σαν να είχε μαντέψει τη σκέψη μου, ο Λευτέρης γέλασε σαρκαστικά. «Δες» μου είπε και κατέβασε ξαφνικά το σώβρακό του. «Αν δεν βλέπεις, καλύτερα να φορέσεις τα γυαλιά σου». Το μόριό του ήταν σαν μικρού παιδιού, αυτά που οι άλλοι άντρες αποκαλούν «μπάμιες» κι οι αδερφές «φίφα». «Δεν μπορεί» του είπα «όταν θα έχει στύση, θα μεγαλώνει αρκετά». Πάλι γέλασε. Πικρά. «Μη φανταστείς, και κλωσημένος είναι ζήτημα αν μεγαλώνει ένα πόντο», κι ανέβασε το σώβρακό του. «Δεν πειράζει» του είπα «μια γυναίκα που σε θέλει πραγματικά δεν σταματάει εκεί». Ή ένας άντρας που σε ποθεί, είπα από μέσα μου».

  4) Ο Εαμοβούλγαρος προσφέρει απόψε το συγκλονιστικό σύγγραμμα του Αρχηγού της «Κλίκας του Μεταλληνού» και πνευματικού καθοδηγητή των κ.κ. Blog-oti-nanai, Theo και πιθανώς κ. Αγγέλου, παπα-Γιώργη Μεταλληνού, «Παγανιστικός Ελληνισμός ή Ελληνορθοδοξία;» (εκδ. «Αρμός» 2004). Αφού το κατεβάσετε, σάς συνιστώ να μελετήσετε τις σελίδες 78 έως 92, όπου ο παπα-Μεταλληνός προσπαθεί να δικαιολογήσει τον Μεγαλύτερο Αντισημίτη όλων των Εποχών Ιωάννη τον Χρυσόστομο, τον μόνο Πατέρα της Εκκλησίας που λάτρευε ο Χίτλερ!.. Και μόνο αυτές τις 13 σελίδες αν διαβάσετε, θα αντιληφθείτε το ποιόν του παπα-Μεταλληνού και θα καταλάβετε πολλά για τους εδώ εκπροσώπους του που έχουν πάρει Διαζύγιο με την Λογική και είναι ικανοί να πούν την μεγαλύτερη παλαβομάρα, για να κάνουν γοητευτικές τις παρανοϊκές και απάνθρωπες Διδασκαλίες του Ραββίνου Χριστού…

  Με Χριστιανική Αγάπη,
  Καληνύχτα σε όλους
  ΕΑΜΟΒΟΥΛΓΑΡΟΣ

 99. Εαμοβούργαρε, διψάς για στοργή, ε;

 100. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  96,97. Στέκω διορθωμένη. Ου γαρ έρχεται μόνον. Και ναι,στ’ανατολικά λέμε και τη «θρασουλιά» με την ίδια έννοια που λέτε. Όπως κρετσουλιά, τη μυρωδιά κρέατος γενικά.

 101. sarant said

  98: Ό,τι είναι ωραίο τελειώνει νωρίς. Κόκκινη κάρτα, ισόβια αποβολή.

 102. Πέπε said

  Καλώστονε. Και πάνω που συζητάγαμε αν η θρασά / θρασουλιά / θρασουλέα, δηλαδή η μπόχα και η ψοφιμίλα και η αποχωρητηριίλα, έχει σχέση με το θράσος. Κρίνοντας από το #100 μάλλον ναι, τελικά.

 103. Πέπε said

  (Ουπς, δεν πρόλαβα! )

 104. Πέπε said

  Συγγνώμη, εννοούσα κρίνοντας από το 98.

 105. Voulagx said

  #101: …εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν!

 106. Ένας Χασάπης από τα Παλιά said

  Όχι τον Εαμοβούλγαρο, όχι… κι ας μας μισεί τους Ρωμιούς, είναι κι αυτός μια λύση. Θα μου μείνουν μόνο οι κομισάριοι. :->

 107. Μαρία said

  Το καλύτερο σημείο της ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=354276&catid=9

  Το κόμμα όποτε θέλει προχωρά σε «κατάσχεση» του εξοπλισμού των βουλευτών του χωρίς να τους ρωτά, προς κομματική αξιοποίηση και χρήση. 🙂

 108. Pedis said

  # 107 – Μέχρι και η Τάνια (ποια είναι;) της ΝΔ είναι σε θέση να βάλει σε εφαρμογή την απλή μέθοδο της πλήρους αντιστροφής ρόλων και στάσεων και να καταγγέλει το Σύριζα (ή οποιοδήποτε άλλο αριστερό κόμμα) για … χουντικές μεθόδους. Άυριο θα γίνει καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ για φασισμό, του ΚΚΕ ότι λ.χ. με την τακτική του έκανε να έρθει το μνημόνιο, ότι κρυφογουστάρει την τρόικα κοκ.

  Η μέθοδος αυτή 1) τα κάνει όλα λαμπόγυαλο στα μυαλά των νοικοκυρέων που μπορούν να κάνουν μόνο στοιχειώδεις συλλογισμούς στη βάση της φορά της μπάτσας που τρώνε (και δεν είναι λίγοι, είναι τόσοι όσοι χρειάζονται για να βγαίνουν οι κυβερνήσεις), 2) υιοθετούν την αντίπαλη ορολογία, την ουδετεροποιούν και την ξεφτιλίζουν.

 109. Pedis said

  » Ενόψει των εκλογών το παραμύθι ξανάρχισε. Όλο το κυβερνητικό ασκέρι των γελοίων «Παϊσιων» της καταστροφής, όλα τα αλαλάζοντα κύμβαλα της χυδαίας κινδυνολογίας, μας εκβιάζουν με εικόνες «Αποκάλυψης».

  Με ανασηκωμένο το φρύδι και με το δάκτυλο προτεταμένο, οι κυβερνώντες και οι μιντιακές πυροβολαρχίες τους απευθύνονται στους ψηφοφόρους. Δηλαδή, στα εκατομμύρια των Ελλήνων που οι Σαμαράδες και οι Βενιζέλοι τους άφησαν χωρίς δουλειά, χωρίς μισθό, χωρίς σύνταξη, χωρίς παρόν και μέλλον. Και τι λένε;

  «Εάν μας διώξετε, εάν μας καταψηφίσετε, εάν πάψουμε να σας κυβερνάμε, εάν πάψουμε να είμαστε υπουργοί και αφέντες σας, εάν πάψουμε να σας “σώζουμε”, τότε – απειλούν οι κυβερνώντες – οι Αγορές θα “αντιδράσουν”. Τότε η τρόικα θα “εκνευριστεί”. Τότε η Ευρωζώνη θα μας “διώξει”. Τότε ο Γιούνγκερ θα “ενοχληθεί”. Τότε το ΔΝΤ θα “τσαντιστεί”. Τότε οι ντόπιοι και οι ξένοι τραπεζίτες θα “εξοργιστούν”. Τότε οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και οι εργολάβοι δεν θα… “επενδύσουν”».

  Η απάντηση, που προτείνουμε να δοθεί από τον καθένα μας ξεχωριστά και από όλους μαζί, η απάντηση που αρμόζει σε μια προς μια και σε όλες μαζί τις απειλές των εκβιαστών, η απάντηση για το πού τις έχουμε γραμμένες και τις απειλές τους και την καταστροφολογία τους και την τρομοκρατία τους, είναι βαθιά πολιτική. Και απολύτως φιλοσοφημένη – πριν από μας την είχε επιλέξει ο Μοντεσκιέ.

  Και είναι αυτή: «Je m’en fous»! (σ.σ: το ζαμανφού επί το ελληνικότερον προφέρεται και έτσι: ζμπούτσαμ!)

  »
  Ν. Μπογιόπουλος
  http://www.imerodromos.gr/zb/

 110. Μαρία said

  Ενώ αν δεν την είχε …επιλέξει ο Μοντεσκιέ!

 111. Basil Tatsis said

  #5 «κονσερβοκούτι με τα σκουλίκια»;
  Πολύ φοβούμαι ότι θα σας μαλώσει ο κ.Αγγελος.
  Εμείς οι αρχαίοι κάποτε λέγαμε «δράττομαι της ευκαιρίας» το οποίο νομίζω ότι είναι σχεδόν ισότιμο του «I take my chances».Το αστείο είναι πως το «δράττομαι » υπάρχει ακόμη στα λεξικά !

 112. 109, 110 Λοιπόν εγώ δεν το ήξερα αυτό πάντως.
  C’est une chose extraordinaire que toute la philosophie consiste dans ces trois mots : « Je m’en fous. » — (Charles de Secondat, baron de la Brède et de Montesquieu, Essai sur les causes qui peuvent affecter les esprits et les caractères)

 113. sarant said

  Καλημέρα!

  109-110-112: Ούτε εγώ το ήξερα αυτό!

 114. Πέπε said

  111: Έλα τώρα! Και σήμερα λέγεται κανονικά η έκφραση. Βέβαια μόνο εκεί λέγεται το «δράττομαι», αλλά και μόνο γι’ αυτό είναι λογικό και απαραίτητο να υπάρχει στα λεξικά.

 115. Earion said

  98, 110. Ο απρόσκλητος επισκέπτης μας με τα κατά καιρούς πολλά ονόματα είναι σαφές ότι επιζητά διακαώς την αποδοχή, μονάχα που διάλεξε λάθος τρόπο για να την πάρει, και ο τρόπος αυτός είναι η διαρκής πρόκληση και η ενόχληση. Το να αποσπά την απόρριψη, στο δικό του ανάποδο σύμπαν, σημαίνει δικαίωση. Συνεπώς, όσο δεν εισπράττει απόρριψη τόσο περισσότερο νιώθει ματαιωμένος. Νίκο, θα έλεγα να το ξανασκεφτείς και μην του κάνεις τη χάρη.

  Καθώς τα έγραφα αυτά, έπεσα σε μια φράση του Όσκαρ Ουάιλντ που ταιριάζει με αυτά που λέω:

  Όπως έλεγε ο Όσκαρ Ουάιλντ, με το να συγχωρούμε τους εχθρούς μας τους εκνευρίζουμε λίγο περισσότερο, πράγμα που μπορεί να είναι διασκεδαστικό και σωτήριο.

  Max Exelman. 61 μαθήματα καθημερινής ζωής από τους στωικούς. Απόδοση Σώτη Τριανταφύλλου. Αθήνα: Εκδόσεις Πατάκη, 1914, σ. 13.

  Επί τη ευκαιρία, αναζήτησα τον συγγραφέα και τον τίτλο αυτού του βιβλίου παντού στο Διαδίκτυο (σε βιβλιοθήκες, στο Amazon, κλπ.) και δεν βρίσκω ούτε ίχνος του. Η Σώτη Τριανταφύλλου, που φέρεται να έχει κάνει απόδοση (άρα όχι ακριβώς μετάφραση), έχει δηλώσει πως το βιβλίο έχει τίτλο Sechzig Lehren aus den Stoizismus. Ε, λοιπόν τέτοιο βιβλίο δεν υπάρχει. Μήπως η συλλογική σοφία των θαμώνων μπορεί να βοηθήσει;

 116. spiral architect said

 117. sarant said

  Καλημέρα Earion. Μάλλον 2014 είναι η χρονολογία, αλλά τα υπόλοιπα είναι πολύ ενδιαφέροντα. Καταρχάς, στον υποτιθέμενο ξένο τίτλο τα μαθήματα είναι 60, όχι 61. Έπειτα, όχι μόνο το βιβλίο δεν υπάρχει, αλλά και ο συγγραφέας φαίνεται άγνωστος στην μη ελληνική βιβλιογραφία.

  Να βρισκόμαστε μπροστά σε περίπτωση Παθανάρες; Δεν το αποκλείω.

 118. Πέπε said

  Εαρίων, δεν είναι δικιά μας δουλειά αν θα νιώσει δικαίωση ή απόρριψη. Δικιά μας δουλειά είναι να μη μας σκοτίζει τον έρωτα.

 119. Earion said

  Ωχ, πώς την έπαθα έτσι; Φυσικά είναι 2014. Νοέμβριος 2014.

 120. Pedis said

  # 117 – https://sarantakos.wordpress.com/tag/%CF%80%CE%B1%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%81%CE%B5%CF%82/

  Δηλ. υπάρχει η πιθανότητα η Σώτη να είναι σεμνή ή ανασφαλής. Απίστευτο.

 121. cronopiusa said

  Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν πρέπει να μιλά κανείς. Οι άλλοι είναι ειδικοί στο να διαστρέφουν αυτό που εσύ σκέφτεσαι κι αισθάνεσαι Κουμανταρέας Μ.

 122. Υποψιάζομαι ότι ο πατέρας του Έθνους, που χρησιμοποίησε το ρήμα «βυσσοδομώ» ως μεταβατικό, μάλλον το εξέλαβε ως περίπου συνώνυμο με το ρήμα «σοδομίζω». 😀

 123. sarant said

  122: Αυτή τη φριχτήν υποψία την είχαν κι άλλοι 🙂

 124. Μαρία said

  117
  Ο υποτιθέμενος γερμανικός έχει και ασυνταξία: aus dem (δοτική)

  112
  Όταν ο Γάλλος καθηγητής φιλοσοφίας είναι τσαχπίνης, το δίνει για σχολιασμό στους μαθητές του.
  Η σωστή παραπομπή είναι απο δω http://fr.wikipedia.org/wiki/Pens%C3%A9es_%28Montesquieu%29
  Αλλά, επειδή οι «Σκέψεις» του Μοντεσκιού 🙂 έχουν παρόμοια εκδοτική ιστορία με τις σκέψεις του Πασκάλ, μπορεί κάποιος εκδότης να περιέλαβε την παραπάνω σκέψη και στο δοκίμιο που αναφέρει η βίκι.
  Στην παλιά έκδοση με αριθμ. 2075. Ενδιαφέρον έχουν τα πριν και τα μετά. http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k65154634/f499.image

 125. Βasil Tsatsi (111), στο μυαλό μου μέσα είσαι; Πράγματι, διαβάζοντας για «κονσερβοκούτι με σκουλήκια», αμέσως σκέφτηκα «δυόμιση χιλιάδες χρόνια πριν εφεύρουν οι Φράγκοι τα κονσερβοκούτια, εμείς είχαμε τον/τους ασκούς του Αιόλου και το κουτί της Πανδώρας — δεν τους φτάνουν άραγε;» Μετά όμως είπα «ας μη γίνομαι σχολαστικός, θα κατηγορηθώ για έλλειψη χιούμορ!»

 126. sarant said

  Μαύρα σκουλήκια με νύχια γαμψά -εντάξει, για πλάκα το λέμε καμιά φορά.

 127. physicist said

  #111, #125. — Αναρωτιέμαι αν πριν την άσκηση βασιλικής και αγγελικής κριτικής προηγήθηκε ανάγνωση ολόκληρου του επίμαχου σχολίου.

  Ξανά: Άμα αρχίσουμε να αντιγράφουμε καρμπόν αγγλικές εκφράσεις, θ΄ ανοίξουμε για τα καλά το κονσερβοκούτι με τα σκουλήκια. Και μετά είχε και φατσούλα.

 128. Μαρία said

  127
  Την οποία φατσούλα μάλιστα η υπόθεση (άμα…) την κάνει περιττή.

 129. sarant said

  Βασιλική και αγγελική, καλό!

 130. Μαρία said

  Η τσιτατολογία αποκόβοντας το παράθεμα απ’ τα συμφραζόμενα καταντάει μπαρουφολογία, όταν μάλιστα του αλλάζει τα φώτα.
  Σημερινό παράδειγμα απο το μέγα Καμπουράκη:
  Άσχετε Γκράμσι, τι σου ‘ρθε να γράψεις ότι «όποιος στην πολιτική δεν έχει φιλοδοξίες, είναι ή τρελός ή επικίνδυνος»; Φαντάστηκες ποτέ ότι αυτά τα τρία θα μπορούσαν να πηγαίνουν μαζί;

  Ελληνική μετάφραση (Μεγάλες και μικρές φιλοδοξίες στο: Παρελθόν και παρόν, Στοχαστής 1974)
  Ένας μη φιλόδοξος αρχηγός δεν είναι αρχηγός και αποτελεί επικίνδυνο στοιχείο για τους οπαδούς του: αυτός είναι ή ανίκανος ή δειλός.
  (Για τα συμφραζόμενα: Συνήθως βλέπουμε την πάλη των μικρών φιλοδοξιών (των εντελώς προσωπικών) κατά της μεγάλης φιλοδοξίας (που είναι αξεχώριστη απο το συλλογικό καλό).
  Ιταλικό πρωτότυπο http://www.controlacrisi.org/notizia/Politica/2010/10/27/7373-Gramsci—Grande-ambizione-e-piccole-ambizioni/

 131. Pedis said

  Εμ δεν θα κόλλαγε με τίποτα με αυτό που ήθελε να γράψει, αν το είχε μεταφέρει ορθά. Έτσι, το άλλαξε. Θα μπορούσε, βέβαια, να ισχυριστεί ότι το είπε ο … Γκράτσι. Και τότε, Μαρία, να δούμε πώς θα έβρισκες την ορθή παραπομπή!

  Βλέπω οτι έχει μπλέξει και τον Πλεχάνωφ. Πολλή αριστερή διανόηση έχει πέσει στους προταγκονράγκους;

 132. Να υποθέσω ότι κάποιος έχει ήδη αναφέρει ότι με Δήμα γλυτώνουμε 1 δισ.; https://pbs.twimg.com/media/B41gcoAIYAAarfx.jpg
  Όχι, δεν λέγεται ωμή παρέμβαση αυτό.

 133. Basil Tatsis said

  #125 ΚεΑγγελε μήπως το κουτί της Πανδώρας ήταν υδρία;
  Για ψάξτε το .

 134. sarant said

  130: Έτσι!

 135. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #101
  Άρτι αφιχθείς εκ της ρωμέικης επαρχίας κι αφού ψήφισα, βλέπω ότι ο, συμπαθής κατά τα άλλα (τι φράση κι αυτή!), Εαμωβούλγαρος αποβλήθηκε. Θεοί σχωρέστε τον, αλλά τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, σχεδιασμός νέας περσόνας (αν και φαίνεται να κρατάει και την άλλη, την στρέιτ 🙂 ), εύρεση ψευδωνύμου από «Ε» κλπ κλπ. 😀

 136. Νέο Kid Στο Block said

  Γρηγόρη, έχω σιάσσει ένα κουπονάκι μούρλια παρά τω Νικοκύρηι. Mπορείς να παίξεις γκανιάν (ποιο θα είναι το καινούργιο παρανόμι του Καπετάνιου,δηλαδή) σύνθετο (π.χ Aρχικό γράμμα/ αν θα έχει ευθεία αναφορά στους Εβραίους ή/και στους Ρωμιούς ή και στους Μανιάτες ή…) κ.λ.π. Όλα τα παρολάκια γίνονται δεκτά. Γκανιότα χαμηλή,κέρδη εξασφαλισμένα!
  Όποιος ενδιαφέρεται να ποντάρει, να επικοινωνήσει με Νικοκύρη (απαραίτητο pay-pal. Δεν δεχόμεθα επιταγές,ούτε Βίζες, Ντίνερς,και Ακις-Εξπρές!)

 137. Ιάκωβος said

  116,
  Αν ήθελε οικεία πρόσωπα, ας έβλεπε τον κώλο του Βενιζέλου.

 138. sarant said

  136: Παίζουμε και σε συνδυασμό με τη λέξη της χρονιάς 🙂

 139. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #136, 138
  Γράψε με για «Εβραιοφάγος» ή «Εβραιολάτρης» ανάλογα το στιλ, «Ενφιοπληρωτής» σε περίπτωση που βγει σαν υποστηριχτής Νδσοκ (και αυτό συνδυάζεται με τη λέξη της χρονιάς), αλλά αν ήταν αληθινός μερακλής θα έβαζε «Ετερώνυμος» (pun intended…)! 😀

 140. Theo said

  @135:
  Ποια είναι η στρέιτ περσόνα του, Γρηγόρη;

  @136, 138:
  Θα πόνταρα στα «Εβραιομασόνος», «Ελληνιστής» ή «Ελληνολάτρης».
  Αλλά όσα χρηστώνυμα γράφουμε, μάλλον τα «καίμε» 🙂

 141. Ναι, βρε, πείτε μας κι εμάς…

 142. Theo said

  A, θα πόνταρα και στα «Εθνικός» (=παγανιστής)», «Ελληνόφρων», «Εθνομηδενιστής», «Εθνικιστής» ή «Ετερόχθων».

 143. Κουνελόγατος said

  Τι σας έκανε το ζωντανό και του φέρεστε όλοι έτσι;

  Υ.Γ. Ένας χριστιανός (ό,τι να’ ναι τέλος πάντων), να μου εξηγήσει πως μπαίνουν φατσούλες (κάθε είδους, όχι μόνο χαμογελαστές).

 144. physicist said

  #143. — Ένας χριστιανός (ό,τι να’ ναι …)

  Χμ.

 145. Νέο Kid Στο Block said

  143. http://codex.wordpress.org/Using_Smilies
  😎

 146. Κουνελόγατος said

  145: Ευχαριστώ, αλλά δεν τα καταφέρνω. Πρέπει να έχω wordpress;

  Υ.Γ. 1: Δεν ξέρω τι είναι αυτό.
  Υ.Γ. 2: Αναγκαστικά θα υποχρεωθώ στον γιο μου κάποια στιγμή, κλαψ…

 147. Νέο Kid Στο Block said

  146. Δεν χρειάζεται να έχεις τίποτε εξεζητημένο,παρεκτός πληκτρολόγιο. 🙂
  Aς πούμε θέλεις να ρίξεις γέλιο ,βάζεις ανω κάτω τελείες μεσαία παύλα και παρένθεση ) και βγαίνει 🙂 . Ή θέλεις να είσαι cool σαν και μένανε, βάζεις το cool ανάμεσα σε ανω κάτω τελείες και γίνεσαι 😎 . Για σιγουριά, μόλις γράψεις το emoticon πάτα σπέης (άσε κενό δηλαδή) ή πάτα έντερ (άλλαξε σειρά δηλαδή).

 148. physicist said

  #147. — Δεν χρειάζεται να έχεις τίποτε εξεζητημένο,παρεκτός πληκτρολόγιο.

  Ούτε καν υπολογιστή;

 149. 😀

 150. Κουνελόγατος said

  147. Πρέπει να είμαι ανεπίδεκτος. Τι να σου πω, ευχαριστώ… 🙂

 151. Κουνελόγατος said

  Ωχ, τι έγινε ρε παιδιά; Μόνον όταν το δημοσιεύεις φαίνεται; 😯

 152. Κουνελόγατος said

  Τ Α Κ Α Τ Α Φ Ε Ρ Α!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 😛

 153. Νέο Kid Στο Block said

  152. Είσαι κονικλογαλή!!! 😉

 154. Για βραβείο Κούν-ελου! 🙂

 155. Μαρία said

  Γάλλοι σοσιαλιστές ξεφωνίζουν Μοσκοβισί οτι κατέβασε τα βρακιά του, οτι φόρεσε κουστουμάκι κλητήρα του Γιουνκέρ και λοιπά χαριτωμένα.
  http://www.lefigaro.fr/politique/le-scan/citations/2014/12/15/25002-20141215ARTFIG00406-un-eurodepute-ps-dit-sa-honte-apres-la-visite-en-grece-de-moscovici.php

 156. sarant said

  155: Ναι, τα έβλεπα κι εγώ, πολύ πλάκα.

 157. Spiridione said

  Τα νέα εισαγωγικά και Ancient Greeklish από τον Χάρη, θέματα με τα οποία έχει ασχοληθεί το ιστολόγιο.
  http://www.efsyn.gr/arthro/ta-nea-eisagogika

 158. Μαρία said

  Άδεια να μεταβούν στη Βουλή και να ψηφίσουν στις τρεις ψηφοφορίες για την ανάδειξη ή όχι Προέδρου της Δημοκρατίας δίνει η εισαγγελική αρχή στους προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής. http://www.enikos.gr/politics/285065,Sth_Boylh_synodeia_astynomikwn_oi_profyl.html

  Ενώ: Δεν δικαιολογείται άδεια για να ψηφίσουν οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής http://www.efsyn.gr/arthro/den-dikaiologeitai-adeia-gia-na-psifisoyn-oi-profylakismenoi-voyleytes-tis-hrysis-aygis

 159. 158β Να σου πω, δεν με πολυπείθει εμένα ο Αλιβιζάτος. Τουλάχιστον αν το δει κανείς από καθαρά νομική άποψη, αστική αν θέλετε.

 160. Μαρία said

  159
  Γιατί όμως δεν τους είχε δοθεί άδεια στις προηγούμενες ψηφοφορίες; Φαντάσου να βγει ο Δήμας με ψήφο Μπούκουρα!

 161. Ε, διότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη 😉

 162. Μαρία said

  91
  Κοτσάνα μεγατόνων πέταξε πάλι ο βιογράφος του Μητσοτάκη στην τελευταία παράγραφο http://www.efsyn.gr/arthro/dexia-elafrotita-horis-elafryntiko

 163. Ριβαλντίνιο said

  Μια βοήθεια στα αρχαία σας παρακαλώ. Στο έργο που έδωσε παραπάνω ο ΕΑΜΟΒΟΥΛΓΑΡΟΣ αναφέρεται σελ. 26 ( γραμμές 17-19) ότι ο Μ.Βασίλειος από την πλευρά της μητέρας του καταγόταν από τους Ηρακλείδες.

  Από ένα ψάξιμο στο ιντερνέτι βρήκα ότι ως πρωτογενής πηγή δίνεται το

  Λόγος μγ΄. Ἐπιτάφιος εἰς τὸν Μέγαν Βασίλειον Ἐπίσκοπον Καισαρείας Καππαδοκίας.
  Συγγραφέας: Γρηγόριος Ναζιανζηνός

  http://el.wikisource.org/wiki/%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%AC%CF%86%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%B5%CE%B9%CF%82_%CF%84%CE%BF%CE%BD_%CE%9C%CE%AD%CE%B3%CE%B1%CE%BD_%CE%92%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CE%BD_%CE%B5%CF%80%CE%AF%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BD_%CE%9A%CE%B1%CE%B9%CF%83%CE%B1%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82_%CE%9A%CE%B1%CF%80%CF%80%CE%B1%CE%B4%CE%BF%CE%BA%CE%AF%CE%B1%CF%82

  και συγκεκριμένα το

  3. Εἰ μὲν οὖν ἑώρων αὐτὸν γένει καὶ τοῖς ἐκ γένους φιλοτιμούμενον, ἤ τινι τῶν μικρῶν ὅλως καὶ οἷς οἱ χαμαὶ βλέποντες, ἄλλος ἂν ἡρώων ὤφθη κατάλογος. Ὅσα τῶν ὑπὲρ ἐκεῖνον τοῖς χρόνοις ἐκείνῳ συνεισενεγκεῖν %ἂν& εἴχομεν καὶ οὐδ᾿ ἂν ταῖς ἱστορίαις παρήκαμεν ἔχειν τι πλέον ἡμῶν ἐκεῖνό γε πλέον ἔχοντες πάντως, τὸ μὴ πλάσματι μηδὲ μύθοις, αὐτοῖς δὲ τοῖς πράγμασι καλλωπίζεσθαι, καὶ ὧν πολλοὶ μάρτυρες. Πολλὰ μὲν γὰρ ὁ Πόντος ἡμῖν ἐκ τοῦ πατρὸς προβάλλει τὰ διηγήματα καὶ οὐδενὸς ἐλάττω τῶν πάλαι περὶ αὐτὸν θαυμάτων, ὧν πλήρης πᾶσα συγ γραφή τε καὶ ποίησις· πολλὰ δὲ τὸ ἐμὸν ἔδαφος τοῦτο, οἱ σεμνοὶ Καππαδόκαι, τὸ μηδὲν ἧττον κουροτρόφον ἢ εὔιππον. Ὅθεν τῷ πατρῴῳ γένει τὸ μητρῷον ἡμεῖς ἀντανίσχο μεν. Στρατηγίαι τε καὶ δημαγωγίαι καὶ κράτος ἐν βασι λείοις αὐλαῖς· ἔτι δὲ περιουσίαι καὶ θρόνων ὕψη καὶ τιμαὶ δημόσιαι καὶ λόγων λαμπρότητες, τίνων ἢ πλείους ἢ μείζους; Ὧν ἡμῖν, εἰ βουλομένοις εἰπεῖν ἐξῆν, οὐδὲν ἂν ἦσαν ἡμῖν οἱ Πελοπίδαι καὶ Κεκροπίδαι καὶ οἱ Ἀλκμαίω νες, Αἰακίδαι τε καὶ Ἡρακλεῖδαι καὶ ὧν οὐδὲν ὑψηλότε ρον, οἵτινες ἐκ τῶν οἰκείων φανερῶς εἰπεῖν οὐκ ἔχοντες ἐπὶ τὸ ἀφανὲς καταφεύγουσι, δαίμονας δή τινας καὶ θεοὺς καὶ μύθους τοῖς προγόνοις ἐπιφημίζοντες, ὧν τὸ σεμνότα τον ἀπιστία, καὶ ὕβρις τὸ πιστευόμενον.

  Επειδή δεν ξέρω αρχαία ήθελα να ρωτήσω αν από την μετάφραση του παραπάνω αποσπάσματος προκύπτει ο ισχυρισμός για την καταγωγή του Μ.Βασιλείου. Όποιος φίλος ευκαιρεί ας μου απαντήσει pleaseeeee.

 164. Ριβαλντίνιο said

  Έχετε δει πιο φοβιστικό Ινδιάνο από αυτόν στο 2.55-3.30 ?

  Και εδώ στο 49.40-50.25 το Τρελό Άλογο βλέπει εφιάλτη με τον «έξω από εδώ» να είναι λευκός.

 165. […] (αντιγράφω από το σάιτ του ΝίκουΣαραντάκου https://sarantakos.wordpress.com/2014/12/13/meze-146/ ), μου θύμισε την αγάπη μου για τις πτήσεις και […]

 166. Theo said

  @163:
  Έμεινα άναυδος, Ριβαλντίνιο,διαβάζοντας τον π. Γ. Μεταλληνό να ισχυρίζεται ότι τάχα ο Μ. Βασίλειος από την πλευρά της μητέρας του καταγόταν από τους Ηρακλείδες. Αν στηρίζεται στο χωρίο που παραπέμπεις, μάλλον δεν καταλαβαίνει τι λέει ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, ο οποίος συγκρίνει τις ευγενέστερες οικογένειες των αρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι ανήγαγαν την καταγωγή τους σε ψευδοθεούς και δαίμονες και πίστευαν σε ύβρεις, με τους προγόνους του Μ. Βασιλείου, κάποιοι από τους οποίους ήσαν μάρτυρες της πίστεως, άρα ήσαν πολύ ευγενέστεροι. Αλλά κι από πουθενά αλλού δεν προκύπτει ο εν λόγω ισχυρισμός. (Και στο εδάφιο που παραπέμπεις, ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος λέει πως οι εκ μητρός πρόγονοι του Μ. Βασιλείου, στρατηγοί, κυβερνήτες και αυλικοί, ήσαν «σεμνοὶ Καππαδόκαι». Τι σχέση είχαν αυτοί με τους Ηρακλείδες, ας μας το πει ο π. Γεώργιος.)

 167. Ριβαλντίνιο said

  @ 166 Theo
  Σε ευχαριστώ πολύ Theo.
  Μάλλον ο π.Γ.Μεταλληνός μπέρδεψε τον Μ.Βασίλειο με τον Συνέσιο.

 168. Pedis said

  Πωπώ ζημιά!

 169. Μαρία said

  163
  Βάζω το λινκ για να βρίσκεται στη θέση του https://sarantakos.wordpress.com/2014/12/19/plekto/#comment-260607

 170. Θέκλα said

  Συγνώμη για το σχόλιο σε παλιότερο άρθρο, τι να κάνω που αφήνω να περάσει καιρός για να διαβάζω πολλά μαζί!

  Στη φράση take my chances το chances δεν είναι ευκαιρίες, είναι τύχη, πιθανότητες. Σημαίνει «δεν είναι πολύ πιθανό να καταφέρω να το κάνω αλλά θα προσπαθήσω, ελπίζοντας να με ευνοήσει η τύχη», «γνωρίζω και αποδέχομαι τις πιθανότητες και συνεχίζω». Το take δεν έχει τη σημασία του εκμεταλλεύομαι αλλά του δέχομαι, όπως λέμε take it or leave it, και στα ελληνικά ακούγεται άχαρο το «πάρ’ την ή άσ’ την (την προσφορά)» κατά τη γνώμη μου. Οπότε το «παίρνω τις ευκαιρίες μου» σε αυτή την περίπτωση είναι λάθος απόδοση/μετάφραση. Το take my chances δεν είναι άμεσα σχετικό με το give me a chance νοηματικά.

  Το «παίρνω τις ευκαιρίες μου» δε μου ακούγεται λάθος αν εννοούμε «εκμεταλλεύομαι κάθε ευκαιρία που μπορώ να εκμεταλλευτώ». Δεν το έχω ακούσει αλλά συμφωνώ ότι αφού λέμε δίνω ευκαιρίες γιατί να μη λέμε και παίρνω ευκαιρίες; Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως στα αγγλικά το take my chances έχει εντελώς διαφορετική έννοια, έχει ακριβώς την έννοια του ρισκάρω, παίζω κορώνα γράμματα.

  My two cents 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: