Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο άγνωστος ποιητής Άχθος Αρούρης: Και πάλι για τον Βόρη Φεδέρωφ

Posted by sarant στο 30 Δεκεμβρίου, 2014


Εδώ και κάμποσο καιρό έχω αρχίσει να δημοσιεύω, κάθε δεύτερη Τρίτη, αποσπάσματα από το βιβλίο του πατέρα μου, του Δημήτρη Σαραντάκου, “Ο άγνωστος ποιητής Άχθος Αρούρης” (εκδ. Ερατώ, 1995, εξαντλημένο), που είναι μια βιογραφία του παππού μου, του Νίκου Σαραντάκου (1903-1977), ο οποίος είχε το ψευδώνυμο Άχθος Αρούρης (που είναι ομηρική έκφραση και σημαίνει ‘βάρος της γης’). Η σημερινή συνέχεια είναι η τριακοστή δεύτερη. Η προηγούμενη συνέχεια βρίσκεται εδώ. Στην προηγούμενη συνέχεια είχαμε αναφερθεί στη γνωριμία του Άχθου Αρούρη με τον Ρώσο εμιγκρέ Βόρη Φεδέρωφ, και σήμερα  συνεχίζουμε στο ίδιο θέμα.

mimis_jpeg_χχsmallΒέβαια, το σημερινό άρθρο φαντάζει εντελώς αταίριαστο καθώς είναι τόσο φορτωμένη η επικαιρότητα, τόσο με το δυστύχημα της Αδριατικής, όσο και με τις πρόωρες εκλογές μετά την αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Αλλά ας αφήσουμε και λίγο χώρο στην ανεπικαιρότητα, γιορτές έχουμε.

Τέλος, θυμίζω ότι σήμερα στις 6 το απόγευμα ολοκληρώνεται η ψηφοφορία για τη Λέξη της χρονιάς. Αν δεν έχετε ακόμα ψηφίσει, σπεύσατε (εδώ)

Ο Φεδέρωφ ήταν πραγματικός πατριώτης, μισούσε τους Γερμανούς, πονούσε για την προέλασή τους τόσο βαθιά στη χώρα του και καμάρωνε για τις νίκες του Ρωσικού Στρατού, αδιαφορώντας αν τώρα λεγόταν Κόκκινος Στρατός και αρχιστράτηγός του δεν ήταν ο Κουτούζωφ ή ο Σουβόρωφ αλλά ο στρατάρχης Στάλιν. Μετά το Στάλινγκραντ φάνηκε σαν να ψήλωσε μια πιθαμή. Διηγόταν ανέκδοτα από τον πόλεμο κατά του Ναπολέοντα, για τη μάχη του Μποροντινό και για τον στρατηγό Μπαγκρατιόν, που τραυματισμένος σοβαρά αρνήθηκε να του κόψουν το πόδι κι έτσι πέθανε από σηψαιμία «αλλά ακέραιος». Τους περιέγραψε επίσης το «Πανόραμα της Μάχης του Μποροντινό», ένα κτίσμα στο κέντρο της Μόσχας, όπου είχε κατα­σκευαστεί πανοραμική και στερεοσκοπική αναπαράσταση του πε­δίου της μάχης, με συνδυασμό ζωγραφικών πινάκων, ανάγλυφων απεικονίσεων και αληθινών αντικειμένων.

Ο Φεδέρωφ μύησε τον Σαραντάκο στην ποίηση του Πούσκιν, του Λέρμοντωφ, του Νεκράσωφ, του Τιούτσεφ και του Μερεζκόφοκι, που ο φίλος του αγνοούσε παντελώς. Ο ποιητής μαγεύτηκε από το ρωμα­λέο στίχο του Πούσκιν. Ένα πρωί, ένα χρόνο αργότερα, διάβασε στο Βόρη τις μεταφράσεις των ποιημάτων του Πούσκιν Αντσάρ και Αδελφοί ληστές που με μεγάλο κόπο αλλά και περίσσιο ταλέντο είχε κά­νει. Ο Βόρης ενθουσιάστηκε. Βρήκε πως ο Άχθος Αρούρης είχε πετύχει να αποδώσει σωστά όχι μόνο το νόημα αλλά και τη μουσική των στίχων του Πούσκιν. Ξέροντας από στήθους ολόκληρο σχεδόν τον Πούσκιν άρχισε να απαγγέλλει τους Αδελφούς ληστές στα ρωσικά ενώ ο φίλος του διάβαζε το ίδιο κείμενο στα ελληνικά.

Εκτός από τα παραπάνω ποιήματα του Πούσκιν, στον Άχθο Αρούρη άρεσαν επίσης Ο θάνατος του Ολέγκ, ο Ναπολέων και η αρχή από τον Ευγένιο Ονιέγκιν καθώς και τα ποιήματα Εξοχή του Λέρμοντοφ και Σάκυα Μούνι του Μερεζκόφσκι. Το τελευταίο το μετέφρασε αργότερα και είχε καθιερωθεί να το απαγγέλλει σε κάθε περίσταση.

Μεταξύ των ρωσικών ποιημάτων που του έμαθε ο Φεδέρωφ ήταν και δύο των οποίων παράλειψε να αναφέρει τον ποιητή. Το ένα επι­γραφόταν Κρεζ η Σολών και αναφερόταν στη γνωστή ιστορία του Κροίσου και του Σόλωνα και το άλλο Ηλιά Μούρομετς και απεικό­νιζε πολύ ζωντανά έναν ρώσο μυθικόν ήρωα, έναν μπογκατύρ, κάτι ανάλογο με τον δικό μας Διγενή Ακρίτα. Ο Άχθος Αρούρης υποπτεύτηκε πως και τα δυο ποιήματα τα ’χε γράψει ο φίλος του, αυτός όμως σε σχετικές ερωτήσεις παρέκαμπτε το θέμα. Μια μέρα όμως του χάρισε μιαν ακουαρέλα στην οποία είχε ζωγραφίσει τον Ηλιά Μούρομετς, καβάλα στο μαύρο άλογό του.

Από τη μεριά του ο Νίκος εμύησε το φίλο του στις μεγάλες του αγάπες: τους αρχαίους έλληνες συγγραφείς. Του δάνεισε τα Άπαντα του Λουκιανού σε μετάφραση Κονδυλάκη και τους Βίους Παράλλη­λους του Πλούταρχου σε μετάφραση Πολυλά.

Ο Φεδέρωφ τα ελληνικά τα μιλούσε άνετα, αν και η προφορά του πρόδιδε από μακριά τη ρωσική καταγωγή, και είχε την τάση να κολ­λά ρωσικές καταλήξεις στα ελληνικά ρήματα και να μεταχειρίζεται ρωσικούς συνδέσμους και προθέσεις.

«Πήγαιναλ σ’αυτό το κέντρο και πίνειμαλ κανιάκ. Πολύ καλό κανιάκ, ά (αλλά) δεν έβρισκαλ βότκα», είπε μια μέρα στο φίλο του. Πολύ πιο καλά φυσικά διάβαζε τα ελληνικά και παίρνοντας τα βιβλία που του δάνεισε ο Νίκος καταπιάστηκε μαζί τους με σύστημα και μεθοδικότητα. Όσες άγνωστες λέξεις συναντούσε τις σημείωνε σ’ ένα μπλοκάκι και ρωτούσε σχετικά την κόρη του, μαθήτρια γυμνασίου. Μια μέρα τη ρώτησε τι σημαίνει η λέξη «αιδοίον» που ψάρεψε στην Αληθή Ιστορία του Λουκιανού και από το αμήχανο κοκκίνισμα του κοριτσιού κατάλαβε.

Ο Νίκος είχε και τον Λουκιανό και τον Πλούταρχο σε στερεότυ­πες εκδόσεις του Τόυμπνερ και τους διάβαζε με ευχέρεια από το πρωτότυπο, αλλά το αγαπημένο του ανάγνωσμα ήταν ο Διογένης ο Λαέρτιος. Μη έχοντάς τον σε μετάφραση, για να τον δώσει στο φίλο του, του διάβαζε τις πιο διασκεδαστικές περικοπές μεταφράζοντάς τες.

Μολονότι βέρος και πεπεισμένος αντικομμουνιστής ο Φεδέρωφ δεν ήταν ούτε αντιδραστικός ούτε τσαρικός. Τους διηγήθηκε το ανέκ­δοτο «για την τρίχα από τα μαλλιά της Παναγίας» κοροϊδεύοντας τη θρησκοληψία με γνήσια απόλαυση. Τους είπε επίσης πως όταν ο Κερένσκι πήγε να δει τον κρατούμενο τσάρο, τον οποίο προσφώνησε «Συνταγματάρχα Ρομανώφ», ο τελευταίος έδειξε φανερά πως δεν είχε σαφή επίγνωση της σοβαρότητας της θέσης του. Ο Φεδέρωφ σχολίασε ειρωνικά τη στάση του Νικόλαου Β’, που ευρισκόμενος σ’ αυτή τη θέση δεν είχε αντιληφθεί καθόλου την πραγματικότητα και το μόνο που τον ενόχλησε ήταν η προσφώνηση.

Για τους κόκκινους, με τους οποίους αναμετρήθηκε στα πεδία των μαχών, ο Φεδέρωφ μιλούσε με συγκεχυμένα αισθήματα. Θαύμαζε την παλικαριά τους.

«Στη μάχη του Περεκόπ, πέφτανε πάνω στα πολυβόλα μας και τους θερίζαμε σαν στάχια, περιμένοντας πότε θα πάθουν εμπλοκή ή θα ανάψουν και θα πάψουν να λειτουργούν, για να μας ανατρέψουν. Όπως και έγινε τελικά».

Από την άλλη μεριά αποστρεφόταν τη σκληρότητα, τη χοντράδα των τρόπων και την αμορφωσιά των αρχηγών τους.

Στο πρόσωπο του Φεδέρωφ ο Νίκος συνάντησε τον πρώτο ξένο με καθαρά ευρωπαϊκή κουλτούρα, αναθρεμμένο με τις αρχές του ουμανισμού και τη φινέτσα ενός μεγάλου πολιτισμού.

Και κλείνω παραθέτοντας ένα απόσπασμα από τη μετάφραση του παππού μου στο ποίημα του Πούσκιν «Αδελφοί ληστές»

Δεν ήταν κορακιών κοπάδι
που ’χε σε κόκαλα χυμήξει.
Στο Βόλγα, νύχτα, παλικάρια
τριγύρω σε φωτιά είχαν σμίξει.

Τι μίγμα γλώσσες και φυλές…
ρούχα, σουλούπια… ήρθαν ομάδι.
Για πλιάτσικο όλοι… απ’ το κελί
απ’ την καλύβα, απ’ το σκοτάδι.

Μοναδικός σκοπός να ζουν
με δίχως νόμους κι αφεντάδες.
Ανάμεσά τους απ’ του Ντον
τις όχθες βρίσκονται φυγάδες.

Οβριοί μ’ ολόμαυρα μαλλιά
και Ρούσοι, Φίννοι και Τσιγγάνοι
που τριγυρνούν μ’ ανεμελιά.
Κι ανήμερα παιδιά της Στέπας.

Μπασκίροι κι άτσαλοι Καλμούκοι.
Κίνδυνος, αίμα, γλεντοκόπι
κι απάτη. Να οι δεσμοί που δένουν
αυτό το φοβερό μπουλούκι.

Εδώ με πέτρινη καρδιά
ως τ’ άκρο του κακού έχουν φτάξει
Τ’ ανήλεο χέρι τους βαστά
τη χήρα, τ’ ορφανό να σφάξει.

Δε συχωράνε ούτε πονούν,
στο θρήνο του παιδιού γελάνε,
στους φόνους νιώθουν ηδονές,
θαρρείς χαρές αγάπης να ’ναι.

 

Advertisement

56 Σχόλια προς “Ο άγνωστος ποιητής Άχθος Αρούρης: Και πάλι για τον Βόρη Φεδέρωφ”

 1. spiral architect said

  Διόρθωση: παντελούς –> παντελώς.

 2. spiral architect said

  Καλημέρα. 🙂
  Πούσκιν δεν έχω διαβάσει, αλλά πρέπει να είναι μυθικός για τους Ρώσους, αν σκεφτεί κανείς ότι, το ινστιτούτο τους ονομάζεται Πούσκιν.
  Θα ψάξω … 🙄

 3. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Καλά έκανες κι έβαλες το άρθρο για τον παππού σου, σίγουρα είναι πολύ πιο σοβαρό απο την φαρσοκωμωδία των εκλογών. Όσο για το δυστύχημα, εκτός του οτι δεν μπορούμε να κάνουμε και να πούμε τίποτα εμείς απο δώ, πλήν ίσως των τετριμμένων διαπιστώσεων, οτι το κέρδος βαραίνει περισσότερο απο τις ανθρώπινες ζωές, υπάρχουν τα αιμοδιψή κανάλια που καλύπτουν όλες τις ανάγκες για φρίκη, για όσους δεν ενδιαφέρονται για την είδηση.

  Ωραίος τύπος ο Φεδέρωφ, γι΄αυτό ταίριαξε με τον ποιητή, ανοιχτά οικουμενικά μυαλά κι οι δύο, και σήμερα όπως και τότε είναι οι εξαιρέσεις, σπανίζουν απελπιστικά.

 4. Theo said

  Καλημέρα, με χιονιά στη Β. Ελλάδα

  @1, 2:
  Υπάρχει κι ο περίφημος Λόγος στον Πούσκιν του Ντοστογιέφσκι

 5. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1: Το OCR μου δεν τα καταφέρνει καλά με το ωμέγα του συγκεκριμένου βιβλίου…

 6. Διασωθέντες που δεν είναι στη λίστα των επιβαινόντων, αδυναμία ταυτοποίησης νεκρών, αγνοούμενοι που πιθανόν να κοιμότουσαν στα αυτοκίνητά τους την ώρα της πυρκαϊάς και να μην πρόλαβαν, συνοδοι αδήλωτοι των φορτηγατζήδων, έθιμο των ημερών και Ελλάς- Ιταλία ούνα φάτσα-ούνα ράτσα…
  η ομοιοκαταληξία που υπάρχει, χάνεται για δυο στροφές και ξαναεμφανίζεται στο ποίημα του παπού…
  και η δήλωση του Καραπαπά(ρα),εκπροσώπου τύπου του Μαρινάκι » Ο λαός του ΟΣΦΠ θα απαντήσει στον Σαμαρά»….

 7. Σαφής αναφορά στον Κιντ γύρω στο 3.25

 8. spiral architect said

  @4: Ευχαριστώ Τεό.
  Dostojevskij, Fedor Michajlovic, 1821-1881. Για τον Πούσκιν / Φιοντόρ Ντοστογέφσκι · μετάφραση Πάνος Σταθόγιαννης · επιμέλεια σειράς Αλέξανδρος Βέλιος
  Ποιος Αλέξανδρος Βέλιος; Ο γνωστός από το πάλαι ποτέ Κανάλι 29 του Γιαννόπουλου και της Αγάπης με την πίπα;

 9. atheofobos said

  Ποιο είναι το ανέκδοτο «για την τρίχα από τα μαλλιά της Παναγίας» ;

 10. Το Αντσαρ του Πούσκιν το έχω διαβάσει μεταφρασμένο στην … Εσπεράντο (σ´ ένα άρθρο που συνέκρινε μετφράσεις του Τίγρη του Blake και του Αλμπατρος του Μποντλέρ σε διάφορες γλώσσες). Πρέπει να είναι εξίσου διάσημο (στους ρωσομαθείς βέβαια) με τα άλλα δύο.

 11. Σχετικά με το #10: Καλά, το τι απόφαση της τάδε ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΣΕ, το τι Πρόγραμμα του ΚΚΣΕ, το τι γενικώς βιβλιαράκι, πώς να το πούμε, δημοσίων σχέσεων 🙂 , από ΕΣΣΔ στην Εσπεράντο έχω σπίτι, δεν μπορείτε να φανταστείτε. Τα έστελναν ( ; ) στον Εσπεραντικό Σύνδεσμο, τότε που βρισκόταν Πατησίων και Αγίου Μελετίου, και εγώ πάντα έπαιρνα από ένα. Επιφυλάσσομαι το απόγευμα να ανεβάσω και φωτογραφία.

 12. Earion said

  Παράξενο αυτό το οξύτονο Μποροντινό. Μάχη του Μποροντίνο την ξέρουμε. Και μου κάνει εντύπωση ότι τη θυμούνται θριαμβευτικά οι Ρώσοι. Ως ρωσική νίκη; Ασφαλώς όχι. Νίκη των Γάλλων ακριβή, πολυαίμακτη, ναι, αλλά νίκη. Οι Γάλλοι την ονομάζουν Μάχη του ποταμού Μόσκοβου (bataille de la Moskowa) και ο Ναπολέων επιβράβευσε τον αγαπημένο του στρατάρχη Νέυ επινοώντας για εκείνον τον τίτλο του Πρίγκιπα του Μόσκοβου (Prince de la Moskowa).

 13. Νέο Kid Στο Block said

  12. Ο Νέυ είναι αυτός (ο μοναδικός παγκοσμίως νομίζω) που έδωσε την εντολή στο εκτελεστικό απόσπασμα για την εκτέλεση…αυτού του ιδίου, ε;

 14. ΚΙΚΗ* said

  KALH XRONIA KAI NAXEIS THN EYXH MOY KATHE MERA THS….
  k.

  Αν σε θυμούνται οι γνωστοί ,
  οι συγγενείς και οι φίλοι
  είναι το ωραιότερο στα δώρα του Άη-Βασίλη .
  Πρωτοχρονιάτικες ευχές από καρδιάς θα στείλω
  για ν’ αγκαλιάσουνε ζεστά κάθε καλό μου φίλο.
  Ελπίδα , γέλιο και χαρά, αγάπη κι ευτυχία ,
  να φέρει η πρωτοχρονιά , μα πάνω απ’ όλα Υγεία.!
  Nikos

  ** δεν γράφω το επώνυμό του συναδέλφου μου,
  γιατί δεν έχω, ακόμη την άδεια του, όμως,
  κάνει πολύ κρύο, κι έχουμε ανάγκη, για λίγη ζεστασιά…

 15. Πέπε said

  Πριν 2-3 μέρες συνέβη εδωμέσα ένα περιστατικό που, παρά τη μικρή του σημασία και το ότι δεν αφορά ούτε το ίδιο το μπλογκ ούτε την πλειοψηφία των αναγνωστών, δεν παύει να λερώνει τις όμορφες σελίδες του.

  Μια διαφωνία ανάμεσα στο συσχολιαστή Stazybo Horn και σ’ εμένα κατέληξε σ’ ένα ακρως προσβλητικό σχόλιο εκ μέρους του: «Να μην ήταν και φιλόλογος, τι καλά που θάταν -κυρίως για τα παιδιά.». Ειπώθηκαν κι άλλα, τα οποία μπορεί να μη μου είναι πολύ ευχάριστα αλλά δεν τα θεωρώ και αθέμιτα – συμβαίνουν στις διαφωνίες. Το σχόλιο όμως για το πόσο καλά κάνω τη δουλειά μου το θεωρώ ανεπίτρεπτο και απαιτώ μια επανόρθωση από τον Stazybo.

 16. sarant said

  9: Το ανέκδοτο δεν το ξέρω καθόλου (ρωσικό θα είναι) και έλπιζα να βρεθεί κάποιος που να το ξέρει 🙂

 17. Γς said

  14:
  >κάνει πολύ κρύο, κι έχουμε ανάγκη, για λίγη ζεστασιά…

  Μα τί ψάχνει αυτή η ΚΙΚΗ δω μέσα;

  Χμμμ.
  Και μια ζωή μου έλεγαν [και μου λένε] ότι είμαι καλοριφέρ σκέτο.

  Πολύ ζεστός. Η χαρά κάθε κρυουλιάρας. .
  Εχω ζεστάνει εγώ…

 18. Για τον Πούσκιν έμαθα πρώτη φορά στο δημοτικό γιατί σε ένα παιδικό βιβλίο σοβιετικού συγγραφέα, δε θυμάμαι το όνομα, σε κάποιο κεφάλαιο έβαζε τα παιδιά να ανεβάζουν στο σχολείο μια παράσταση με τον Ρουσλάν και τη Λιουντμίλα και ένα κεφάλι δράκου που ξεφυσάει.
  Στο ίδιο βιβλίο, τα παιδιά είχαν και ένα μικρό άσπρο ποντίκι για κατοικίδιο και μου είχε κολλήσει να πάρω κι εγώ ένα. Όταν ζήτησα να μου πάρει ένα, η μάνα μου είπε: Δεν τρελάθηκα να ‘χω και ποντίκι στο σπίτι μου…

  Στη Ρωσία υπήρχε παράδοση έχθρας της εξουσίας με κάποιον ποιητή. Ο Τσάρος με τον Πούσκιν (λέγεται οτι έβαλε τον Νταντές να τον φάει σε άνιση μονομαχία) ο Στάλιν με τον Πάστερνακ (και άλλους) και ο Χρουστσωφ με τον Βοσνεσένσκι, που τον σκυλόβρισε έξαλλος κατάμουτρα και δημόσια σε μια μάζωξη της ένωσης των καλλιτεχνών και αυτή η συνάντηση θεωρήθηκε το τέλος του λιωσίματος των χιονιών. Μετά ήρθε ο παγετός του Μπρέζνιεφ. Και μετά ήρθαν οι μέλισσες. Μάλλον οι σφήκες.

  Ένα από τα λάθη του κομμουνιστικού κινήματος ήταν νομίζω ότι πίστεψαν ότι πρώτον ο άνθρωπος μπορεί να αλλάξει ριζικά, στο dna του με Λαμαρκιανό τρόπο, και δεύτερο, μπορεί να αλλάξει ταχύτατα, μέσα σε μια γενιά. Αμ δε…

 19. Παναγιώτης Κ. said

  Ο Διογένης ο Λαέρτιος δέσποζε στη βιβλιοθήκη του Νίκου!
  Από εκεί λοιπόν φαντάζομαι, οι γνώσεις του Δημ.Σαραντάκου για τους αρχαίους. Διότι στο βιβλίο του, «Οι Αρχαίοι είχαν την πλάκα τους » είναι συχνές οι αναφορές στον Διογένη τον Λαέρτιο.
  Αλλά το μέγα πλεονέκτημα για σένα Νίκο νομίζω ότι είναι η αγάπη που πρέπει να σου καλλιέργησε ο παππούς για την ποίηση.Και η μάνα σου βεβαίως!

 20. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Δε βλέπω εκζιτ πολ!
  Παρακαλώ να μην κλείσει η κάλπη όπως προβλέπει και η εκλογική νομοθεσία όταν περιμένει κόσμος ! Έχει ουρά και πα ν΄αποφάω μια στιγμή κι έφτασααα.
  Τ΄ αφεντικό ψήφισε;

 21. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Καλοί μου άνθρωποι πού είστε; Ήρθα παγωμένη να ζεσταθώ κοντά σας και λέιπετ΄όλοι από την κάλπη;

 22. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Λοιπόν, διάβασα τρεις φορές τις λέξεις με τις παρακάτω σκέψεις για τις πιο κυρίαρχες που θεωρώ:λέω,να πω
  ΣΥΡΙΖΑ; μα δεν είναι λέξη, είναι φέξη
  ΕΝΦΙΑ; μα δεν είναι λέξη, είναι μπλέξη
  βραχιολάκι; λέξη-πλέξη
  ατμίζω; λέξη- έξη

  Διαλέγω τελικά τρεις λέξεις για το 2014,με κριτήριο τη μοναδικότητά τους μέσα στη συγκεκριμένη μόνο χρονιά:
  1.ιπτάμενοι αναρχικοί, ολόφρεσκια η σύμπλοκη, πετά προς τα λεξικά του μέλλοντος
  2.αφηρωισμένος,η λέξη που έμαθα τη χρονιά που πέρασε και είναι και τερτιπιλίδικη
  3.ξώπορτο, λέξη με εντολή Σαμαρά.

 23. sarant said

  20-21: Η ψηφοφορία έκλεισε, είδα την ψήφο σου 🙂

 24. Μα τι μυθιστορηματική φιγούρα αυτός ο Φεδέρωφ!

  ΥΓ Πότε πάμε για καταμέτρηση, Νικοκύρη;

 25. Γς said

  21:
  >Ήρθα παγωμένη να ζεσταθώ κοντά σας

  Καλώς ήρθες

  17:

  >Και μια ζωή μου έλεγαν [και μου λένε] ότι είμαι καλοριφέρ σκέτο.

  >Πολύ ζεστός. Η χαρά κάθε κρυουλιάρας. .
  Εχω ζεστάνει εγώ…

 26. Βρε, αθεόφοβε γερόλυκε, σ’ όλες τα ίδια λες;
  Αν έρθω εγώ, που κρυώνω σα σκύλος, υποθέτω πως θα με διώξεις μ’ ένα «ούστ!», ε;

 27. Νέο Kid Στο Block said

  Kαλά ρε σύ ΕΦΗ; Eίναι τώρα ώρες για «ψήφο στα μικρά κόμματα» και στους κυνηγούς και στούς ψαράδες; πειραματισμούς θα κάνουμε; Κανονίστε να χάσει την πρωτιά ο Σύριζας και να γκαντεμιάσουμε και για την άλλη εκλογή,ε!

 28. Γς said

  26:
  Να πας να …ζεσταθείς με μια σκύλα!

 29. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  25.Ο λόγος σου με χόρτ… ζέστανε 🙂
  26.>>Αν έρθω εγώ, που κρυώνω σα σκύλος,
  Δεν ξέρω από τεχνολογία τόσο,ώστε να περάσω εδώ και να φαίνεται απευθείας το χθεσινό μέιλ μιας καλής μου φίλης που πήγε προ καιρού στην Αγγλία και τώρα μου γράφει ότι της ζήτησαν να φυλάει για 15 μέρες ένα σκυλί.»Μάθανε μέχρι εδώ πως κοιμάμαι με σκύλους», μου λέει και ψόφησα στο γέλιο γιατί πράγματι, τελευταία πριν φύγει, έτυχε να πρέπει να κοιμάται δίπλα σε σκυλάκια.Πότε ήταν τ΄αφεντικά στο νοσοκομείο και πότε το σκυλί έβγαινε από νοσοκομείο (από κτηνιατρείο,με νάρθηκα), Σκύλε,τώρα μένει σε μια ωραία φάρμα έξω από το Κόμπαμ. Από τη Βάλια Κάλντα στο Λονδίνο,τρία τσιγάρα πτήση.Στη Ραφήνα χιονίζει και ο Γς είναι ένας.

 30. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  27. πειραματισμούς θα κάνουμε;
  Δώσε γραμμή ρε παιδί μ. Εγώ μπήκα, σφύριξα,ακούει κανείς, ρώτησα αν ψήφισε ο νοικοκύρης (στην πραγματικότητα ήθελα να ήξερα-5΄πριν το τέλος χρόνου-τί ψήφισε, είπα πα ν΄ αποφάω,τάχα,αλλά μ΄ αφήσατε χωρίς επηρεασμούς δημοκρατικότατα κι έκανα κι εγώ του κεφαλιού μου. Λέξεις λέω ψηφίζουμε, λέξεις κι αν τ αντέξεις μην το …κομματικοποιήσεις.
  Πες μου ότι εσύ τσέκαρες σύριζα ,μονοκούκι 😉

 31. Νέο Kid Στο Block said

  Nαι αλά, στο λέω: https://sarantakos.wordpress.com/2014/12/15/woty2014-2/#comment-259235
  Mα πού να φανταστώ ότι θα πήγαινες ασθμαίνοντας μεν που λέει κι ο Στάζυ αλλά «χαλλλαρά»… 😆

 32. 30, τέλος: Ναι, αλλά, ως γνωστόν, πίσω από τις λέξεις, κρύβεται ο Αλέξης 😛

  Συγνώμη για τα καρακλισέ, αλλά μου ήταν αδύνατο να συγκρατηθώ 😛

 33. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  32.Διατί να το κρύψωμεν άλλωστε; 🙂

  31.Ε τότε,ως exit poll, πρώτος Συριζα, δευτερος ο ενφιας και τρίτοι οι ιπτάμενοι αναρχικοί, ορίστε παρέα τώρα 🙂

 34. sarant said

  33: Καλή ιδέα αυτή, γιά να κάνουμε προβλέψεις!

 35. Εγώ σ’ αυτές δεν θυμάμαι τι ψήφισα (στις άλλες δεν θυμάμαι από πότε έχω να ψηφίσω)

 36. Λ said

  Καλησπέρα, ο Φέδερωφ μήπως ήταν Φιόντοροβ (Федоров); Το επίθετο Федеров δεν το συνάντησα ποτέ . Μου θύμισε την καθηγήτρια μου στο προκαταρκτικό Γιεβγκένια Φιόντοροβνα.

  Πολύ ωραία η μετάφραση του παππού Σαραντάκου!

 37. Λ said

  Πότε θα αντακώσετε να μετράτε τις ψήφους;

 38. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  35. τί νομίζεις ότι ψήφισαν οι άλλοι πες.

  Από φορείς, κινήσεις και κόμματα που θα συνεργαστούν καθώς και πρόσωπα από τα γράμματα, τις τέχνες, τον πολιτισμό και ενδεχομένως από τον αθλητισμό, θα συμπληρωθούν τα ψηφοδέλτια του σύριζα, ακούω.

 39. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  M΄αυτά και τ΄άλλα, τελικά έμεινα με την ψήφο στο χέρι. Είπα να ψηφίσω όπως πέρυσι τελευταίος κατά τις έξι παραδέκα, κι απο τις 4,30 μπαμπά θα με πάς στην Όλγα στην Αγία Παρασκευή η Δανάη, μετά μπαμπά θα με πετάξεις μέχρι την πλακεντίας να πάρω το μετρό η Ελεωνόρα, άντε να ταϊσω και τον Πέπε, ξεχάστηκα και λίγο παίζοντας μαζί του, ξαφνικά φλασιά ΑΜΑΝ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ, ανεβαίνω τα σκαλοπάτια αλαφιασμένος, 17,57 ανοίγω το 11χρονο pc, ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ, μπαίνω στο ιστολόγιο 18,01 πατάω ψηφίστε «ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ ΖΩΑ» 18,02 διαβάζω μια ευγενική ανακοίνωση, Η ψηφοφορία «Η λέξη της χρονιάς 2014» έχει ολοκληρωθεί. Αγαπητέ κύριε, την ψήφο που κρατάτε στα χέρια σας, μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε για οποιαδήποτε ανάγκη σας, αλλά όχι για να ψηφίσετε, του χρόνου καλά νάμαστε, να είστε πιο συνετός.
  Ευτυχώς που όπως και στις ασήμαντες πολιτικές εκλογές, η ψήφος μου δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα, αφηρωϊσμένος θα ψήφιζα, οπότε αν θέλετε προσμετρήστε την σαν συμπαθούντα.

 40. Λ said

  Ο Βόρης πρέπει να είναι ο Борис (Μπορίς).

 41. Νέο Kid Στο Block said

  H Λ. ανακάλυψε την Αμέρικα… 😆

 42. Λ said

  12. Οι Γάλλοι νίκησαν μεν αλλά είχαν τεράστιες απώλειες που δεν μπορούσαν να αναπληρώσουν.

 43. # 38

  Εφη έχω ξαναγράψει για τα πρόσωπα του αθλητισμού που ακούγονται για τον Σύριζα και μακάρι να διαψευσθώ για τον Σαρρή αλλά δυστυχώς η δήλωση του Καραπαπά(ρα)
  «τώρα θα λογαριασθούμε με τον Σαμαρά» πολλά δείχνει και κυρίως την αλλαγή πλεύσης του Μαρινάκι, αφεντικού του Σαρρή. Εχε υπ’όψιν σου πως γι αυτούς έχει κηρυχθεί από τον εισαγγελέα δίωξη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση αλλά δεν έχουν ακόμα ονοματισθεί , μόνο φωτογραφηθεί εξ ου και το μένος για Σαμαρά, Και στρέφονται τρέχοντας στον Σύριζα.
  Τέτοιες πολυσυλλεκτικότητες καλό δεν κάνουν

 44. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  24-37: Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα ανακοινωθούν αύριο -οι ψήφοι μετριούνται αυτόματα.

  39: Ωχ, κρίμα βρε Λάμπρο….. Και η πλάκα είναι ότι ψήφισε κάποιος «Λάμπρος» (αλλά με μικρά).

 45. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Το Φεδέρωφ κι από την προηγούμενη συνέχεια τον έπλασα σαν τον ήρωα του Μιχάλκωφ στον «ψεύτη ήλιο».Θεόρατος ρώσος με την κορούλα και την όμορφη γυναίκα.
  39.Και πάλι τις κόρες σου «ψήφισες», Λάμπρο 🙂
  43.Ναι είδα που έλεγες για κάποιον με το Νικοκύρη. Ιδέα δεν έχω από αθλητικά.Αυτό άκουσα εκείνη την ώρα στο ράδιο,από το δημοσιογράφο, όχι κατ΄ευθείαν από κάποιον του σύριζα και μακάρι να διαλέξουν τους καλύτερους και κυρίως καθαρούς ανθρώπους.Το παραμικρό φάλτσο της αριστεράς θα υπερμεγεθύνεται και θα ξαμολιούνται αγριότερα πίσω της τα λαίμαργα όρνια σα χάσουν απ τα νύχια τους το θήραμα που απομυζούν τόσα χρόνια.

 46. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  44 – Δεν είναι κρίμα, ΒΛΑΚΕΙΑ είναι, δεν πειράζει γεροί νάμαστε next year.

  45 – Όχι ΕΦΗ, στις σημαντικές ψηφοφορίες (όπως αυτή) πάντα παίρνω θέση, (μη κοιτάς που με φάγανε οι δρόμοι κι η χαζομάρα μου) στις ασήμαντες ψηφίζω τις κόρες μου.
  Κι ένα τραγούδι των Μπήτλς που ακούω, απο τα ελάχιστα που μου αρέσουν, για σένα.

 47. Γς said

  40 @ Λ
  >Ο Βόρης πρέπει να είναι ο Борис (Μπορίς).

  Μπαρίς, ίσως;

  37 @ Λ

  >Πότε θα αντακώσετε

  αντακώσετε [;]

 48. Λ said

  αντακώνω σημαίνει αρχίζω. Προέρχεται από το αντάτζιν που είναι λέξη που αφορά το θερισμό – συγκομιδή. Ο πρώτος τη τάξη στο κτήμα αρχίζει να κόβει με τη φασούλα- μαζεύει (συνάει) σε μια πολύ λεπτή γραμμή για να καθορίσει το όριο πάνω στο οποίο θα βασιζόταν η πρώτη θεριστίνα (κακά τα ψέματα γυναίκες έκαναν αυτές τις δουλειές) για να πιάσει δουλειά. Αυτό το όριο λεγόταν αντάτζιν. Η καλύτερη θεριστίνα έμπαινε πρώτη στη σειρά έχοντας το αντάτζιν στα αριστερά της. Μετά συνέχιζε η δεύτερη σε αξιωσύνη και ούτω καθεξής. Η δουλειά της καθεμιάς φαινόταν ξεκάθαρα.

 49. α said

  επετιακα ο κ σαραντακος πρεπει να αναφερθει στο νταμι της τσερκεζας οπου με ευρηματικο τροπο θανατωθηκαν εξι αριστεροι απο μια αδιστακτη γυναικα

 50. Καλημέρα, Χρόνια πολλά

 51. leonicos said

  Από χθες, το @15 του Πέπε
  Πριν 2-3 μέρες συνέβη εδώ μέσα ένα περιστατικό που, παρά τη μικρή του σημασία και το ότι δεν αφορά ούτε το ίδιο το μπλογκ ούτε την πλειοψηφία των αναγνωστών, δεν παύει να λερώνει τις όμορφες σελίδες του.

  Ομολογώ ότι δεν το είδα ή δεν πρόσεξα την αναφορά, εφόσον δεν ξέρω τις επαγγελματικές ιδιότητες όλων εδώ, αλλά νομίζω ότι με αφορά. Αν έχει γίνει ό,τι λέει ο Πέπε πρέπει να επανορθωθεί αντρίκεια και σωστά. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα βγει κάποιος να μου πει ‘τι τέτοιο ήσουν’ ή ‘τι εργασίες ή τι μαθήματα έκανες’ και θα ήταν καλύτερα να μην ήσουν και να μην έγραφες!

  Έκανα κι εγώ μια πατάτα, με το ‘άγω / αγάγω’, αλλ’ όταν το αντελήφθην έκανα ό,τι όφειλα σε σημείο που κάποιος έκρινε ότι το έκανα μέχρις υπερβολής.

  Μερικές φορές μερικά πράγματα ακούγονται ‘βαρύτερα απ’ όσο τα εννοούμε’ και το καταλαβαίνουμε. Αρκεί σε όποιο συμβαίνει αυτό, να μας το λέει ξεκάθαρα: «Παιδιά! Δεν εννοούσα αυτό που βγήκε από το χέρι μου» και φτάνει.

  Πάρτε παράδειγμα τη χαρά κάθε κρυουλιάρας στο @17. Που είπε κάποια που τον ξέρει καλά, δηλαδή τον έχει δει από μακριά: Αυτός σε καίει με τα μάτια. Γι’ αυτό καμιά δεν τον πλησιάζει περισσότερο. (Και κατ’ ιδίαν: άσπρος, ψηλός, ίσιος… σκέτο ψηγείο. Ευτυχώς που έχει μουστάκι και δείχνει που είναι η μούρη του.)

  ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΑΣ ΕΡΩΤΩ: Τι πρέπει να κάνω αν θιγεί ο Γς που αμφισβήτησα τις θερμαντικές του ικανότητες;

  Άλλωστε στο @25 κάνει ξεκάθαρη πρόταση. Αν το @17 την αποδεχτεί, θα μας πει. Αλλά δεν τρελάθηκε η κοπέλα! Γς=Ξς

  Στο @29 ήρθε η αναγνώριση. Εγώ ΣΙΩΠΩ!

  @36 Λ, φυσικά έτσι είναι. Φαίνεται ότι τον ξέρουν από τη μεταγραφή στα ελληνικά.

 52. Κώστα, πότε σύχναζες στον Ελληνικό Εσπεραντικό Σύνδεσμο; Πρόλαβες την αλησμόνητη Ρωξάνη Μανούσου; Εγώ ήμουν τακτικός θαμώνας το 1966-71 (μετά έφυγα στο εξωτερικό, αλλά έχω κρατήσει κάποιες επαφές). Στον καιρό μου, πιο πολλά τέτοια εξέδιδαν οι Κινέζοι — σκέψη του Μάο κλπ., αλλά και όμορφες παιδικές εκδόσεις, εικονογραφημένα παραμυθάκια, ιστορίες του Ναστραντίν Χότζα (που στο κινέζικο Τουρκεστάν φαίνεται πως τον λένε Ασάντι, αλλά οι ιστορίες είναι ιδιες) και άλλα.

 53. sarant said

  49: Θα αναφερθώ κάποτε, αλλά όχι επετειακά.

 54. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  14. Ξαναδιαβάζοντάς σας τώρα, αναρωτήθηκα μην είστε η ποιήτρια που όλοι ξέρουμε στο ιστολόγιο. ‘Οπως κι αν έχει, χρόνια πολλά.
  Να γράψω εδώ μια επίκαιρη μαντινάδα από την πατρίδα μου
  Σαν το κοπέλι ήπεψα
  τ΄ Άι Βασίλη γράμμα
  να φέρει εσένα ό,τι ποθείς
  κι εγώ δε θέλω πράμα.

 55. spatholouro said

  51: Γεια στο στόμα σου ως προς το 15, και ως προς τα άλλα.

 56. cronopiusa said

  15

  te deseo un feliz y combativo quince

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: