Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Καλή χρονιά -στο χέρι μας είναι!

Posted by sarant στο 1 Ιανουαρίου, 2015


Φέτος είναι η έκτη πρωτοχρονιά του ιστολογίου και επειδή είμαι άνθρωπος συντηρητικός αποφάσισα να τηρήσω την παράδοση, αν και όχι σε όλα. Έτσι, όπως κάναμε και προηγούμενες πρωτοχρονιές (παράδειγμα πέρυσι ή πρόπερσι), το θέμα του σημερινού πρωτοχρονιάτικου άρθρου είναι πέντε πρωτοχρονιάτικες γελοιογραφίες από περασμένες χρονιές, και συγκεκριμένα από την αντίστοιχη χρονιά προηγούμενων δεκαετιών. Όμως, μια αλλαγή είναι ότι φέτος ξεκινάμε από το (όχι και πολύ) κοντινό παρελθόν και προχωράμε προς τα πίσω.

Δεν διάλεξα καμιά γελοιογραφία από την Πρωτοχρονιά του 2005, η οποία, αν θυμάστε, ήταν πένθιμη, περισσότερο από τη φετινή: είχαμε τότε το φονικό τσουνάμι της Ταϊλάνδης.

Οπότε, πάμε δέκα χρόνια πιο πίσω. Πρωτοχρονιά 1995, κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου. Διάλεξα τη γελοιογραφία που ακολουθεί, επειδή το θέμα της είναι, ας πούμε, γλωσσικό: η γαλλική προεδρία της ΕΕ είχε ανακοινώσει κάποια σχέδια (που τελικά δεν υλοποιήθηκαν) για περιορισμό των επίσημων γλωσσών της Ένωσης, πράγμα που προκάλεσε κατακραυγή σε όλες τις χώρες που οι γλώσσες τους θα έχαναν αυτό το καθεστώς -και περισσότερο στην Ελλάδα. Η γελοιογραφία του Ανδρέα Πετρουλάκη στην Αυγή παρουσιάζει την ελληνική πολιτική ηγεσία κυβέρνηση να αντιδρά «εξελληνίζοντας» τη χρονολογία:

g1995

Αριστερά (όπως κοιτάμε) από τον Ανδρέα είναι ο Βενιζέλος, τότε υπουργός Τύπου, αλλά δεξιά ποιος είναι; Υπουργός Παιδείας ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου -αλλά δεν νομίζω να είναι αυτός. Εσείς τι λέτε; Στο μπαλκόνι ο Ανδρέας Παπανδρέου, ανάμεσα στους ηγέτες των δύο κομμάτων της δεξιότερης αντιπολίτευσης, Μιλτ. Έβερτ και Αντώνη Σαμαρά, τότε ηγέτη της Πολιτικής Άνοιξης (Θα ήταν η τελευταία μάχιμη πρωτοχρονιά του Ανδρέα. Την πρωτοχρονιά του 1996 την πέρασε στο Ωνάσειο και τον Γενάρη του 1996 παραιτήθηκε από πρωθυπουργός).

* Πηγαίνοντας προς τα πίσω, έχουμε τη γελοιογραφία της Πρωτοχρονιάς του 1985, από έναν γελοιογράφο που πέθανε τη χρονιά που μας πέρασε, τον Ηλία Σκουλά, από τον Ελεύθερο Τύπο. Και πάλι έχουμε κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου και ο Σκουλάς, που δημοσιεύει σε αντιπολιτευόμενη εφημερίδα, ειρωνεύεται τον νέο όρο που είχε λανσάρει ο Α.Π. αντί για τον ανασχηματισμό: την αναδόμηση.

g1985g1975

* Δίπλα της, η γελοιογραφία της Πρωτοχρονιάς του 1975. Κυβέρνηση Κ. Καραμανλή, αλλά η γελοιογραφία δεν κάνει καμιά αναφορά στην πολιτική κατάσταση και παίρνει το θέμα της από τη μετεωρολογική επικαιρότητα. Ίσως γι’ αυτό να τη διάλεξα, επειδή και φέτος η Πρωτοχρονιά ήρθε με κακοκαιρία. Φυσικά είναι γελοιογραφία του Κώστα Μητρόπουλου, που συνεχίζει ακάθεκτος να σχεδιάζει ενώ μπαίνει στα ενενήντα του -παρμένη από τα Νέα (2/1/1975).

* Και μετά από δυο γελοιογραφίες μικρού μεγέθους και χωρίς πολλές αναφορές στην πολιτική κατάσταση, η πρωτοχρονιάτικη γελοιογραφία του 1965 είναι και μεγάλη στο μέγεθος και φορτωμένη αναφορές. Έχουμε κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου, και λίγες μέρες νωρίτερα, μέσα στα Χριστούγεννα, διαρρέει μια επιστολή Καραμανλή από το Παρίσι (όπου έχει αποσυρθεί μετά την ήττα του στις εκλογές του 1963), στην οποία διεκτραγωδεί τις εσωτερικές έριδες της παράταξής του, με τη φράση «τρώγομεν τας σάρκας μας» -προς μεγάλη χαρά του συμπολιτευόμενου τύπου. Ο Φωκίων Δημητριάδης λοιπόν, στο Βήμα της 1/1/1965, εικονογραφεί τη μεταφορική φράση του Κ. Καραμανλή, σε μια γελοιογραφία που τη βρίσκω κάπως ασυνήθιστη για πρωτοχρονιά αφού παρουσιάζει τους πρωτοκλασάτους της ΕΡΕ να… τρώνε τις σάρκες τους. Στην πίσω σειρά ο Κ. Καραμανλής καταβροχθίζει τον εαυτό του στον φούρνο με πατάτες, ο Δημ. Ροδόπουλος (αποκαλούμενος και «Μοχλός») κρατώντας έναν μοχλό, και άλλος ένας που μου διαφεύγει, τρώνε τον ψητό Παν. Κανελλόπουλο, και κάποιοι «ιδιαίτεροι» τον Κ. Τσάτσο. Στη μπροστινή σειρά η γάτα του Παπαληγούρα κατασπαράζει την όρνιθα του Τσάτσου (που του έμεινε από την επεισοδιακή παράσταση με τους Όρνιθες του Αριστοφάνη) και, ενώ ο Π. Κανελλόπουλος έχει μείνει με το πιάτο αδειανό (υπαινιγμός στο ότι δεν έλεγχε την κατάσταση μέσα στο κόμμα; ), στο πάτωμα το βιβλίο «Η φωνή της γης» του Ευάγγελου Αβέρωφ έχει αρχίσει να καταβροχθίζει τα… Σονέτα του Κανελλόπουλου. Κάτω από το τραπέζι, ο Σπ. Μαρκεζίνης.

g1965

g1955Και τελειώνουμε την ανασκόπηση με το 1955, όχι με μια γελοιογραφία αλλά με ζωγραφική σύνθεση που κοσμούσε το πρωτοσέλιδο του πρωτοχρονιάτικου φύλλου της Αυγής. Η Ελλάς πετάει στον Καιάδα το ζόμπι του Ελληνικού Συναγερμού (του δεξιού κόμματος που είχε την κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξ. Παπάγο) ενώ ο λαός πανηγυρίζει.  Ο Συναγερμός παρομοιάζεται με Χάρο -αλλά μην ξεχνάμε ότι το 1954 είχε εκτελεστεί ο Νίκος Πλουμπίδης, η τελευταία εκτέλεση πολιτικού κρατουμένου έγινε την πρωτομαγιά του 1955.

Στον Καιάδα βρίσκονται τα σκάνδαλα, οι εξορίες, ένα τανκς, η ανεργία και η φοβία, ενώ επάνω αριστερά, μαζί με τον ήλιο, ανατέλλει το περιστέρι της ειρήνης και της ελπίδας.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Στο περσινό και στο προπέρσινο πρωτοχρονιάτικο άρθρο, ο τίτλος ήταν «Καλή χρονιά -με αλληλεγγύη και κουράγιο». Στο σημερινό, αλλάζω κάπως τον τίτλο. Για πρώτη φορά εδώ  και πολλές δεκαετίες, η πρωτοχρονιά βρίσκει τη χώρα σε προεκλογική περίοδο -ας βάλουμε κι ένα κουίζ: πότε ήταν η προηγούμενη φορά που έγιναν εκλογές μέσα στον Γενάρη;

Για τις εκλογές, βέβαια, θα συζητήσουμε ξανά, όσο θα πλησιάζουν. Προς το παρόν, το ιστολόγιο διατηρεί την αισιοδοξία του, κι αυτό εκφράζεται και στην ευχή που απευθύνει: Καλή χρονιά -στο χέρι μας είναι!

 

85 Σχόλια προς “Καλή χρονιά -στο χέρι μας είναι!”

 1. Andreas Tsapis said

  Καλή Χρονιά και μακροημέρευση στο κ Σαραντάκο και το ιστολόγιό του.
  Αν δεν κάνω λάθοςμ στη γελοιογραφία του Δημητριάδη ο απέναντι από το Ροδόπουλο, θυμίζει τον περιβόητο Πιπινέλη.

 2. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Να τα πούμε κι ανήμερα

  Μα εσένα πρέπει αφέντη μας,
  αλέτρι καρυδένιο,
  να’χει την έχερη χρυσή
  τη γούλα κυπαρίσσι,
  και τα παρούτια μάλαμα
  και το ποδάρι ασήμι,
  το ζεύτη σου μεταξωτό,
  τσι ζεύβλες μπακιρένιες,
  να ‘ χεις και το σποροντρουβά,
  γαϊτανοπλουμισμένο.
  Να καλουργάς τη Μεσσαρά,
  να σπέρνεις το Μισσίρι
  κι απού τα δώδεκα χωργιά
  να φέρνεις θεριστάδες.

  Έχεις και κόρην όμορφη
  στην ώρα τζη λογάται,
  του δούκα ο γιος τη ρέχτηκε,
  τ’αρχόντου ο γιος τη θέλει
  και πέμπει μήλο προξενιά,
  μπέμπει τση δαχτυλίδι,
  πέμπει τση πόλης τα κλειδιά
  να του τη λογοστέσει.

  Και εις έτη πολλά

 3. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  >>αλλά δεξιά ποιος είναι;
  Ο Πεπονής σα να ΄ναι.Ήταν Υπ. Προεδρίας και μετά Δικαιοσύνης

 4. Elias said

  Μήπως είναι ο Σκανδαλίδης δίπλα στον Ανδρέα;

 5. Νέο Kid Στο Block said

  Kαλημέρα και Καλή Χρονιά!
  Ο εξ αριστερών του Ανδρέα Παπαντρέα μοιάζει με τον πρώην υφυπουργό Παιδείας Ιωάννη Ανθόπουλο
  http://www.tovima.gr/society/article/?aid=504888

 6. Γιάννης Ιατρού said

  Πολύ όμορφο ΕΦΗ-ΕΦΗ! Πόσες λέξεις σχετικές με το αλέτρι και τα μέρη που το απαρτίζουν, σήμερα λιγοι πιά τις κατανοούν…

  Νάναι το 2015 καλύτερο από τον χρόνο που πέρασε (χειρότερο μάλλον δεν γίνεται, ή.. να ‘δούμε;;), προπαντώς υγεία!

 7. Tania Rahmatoulina said

  Πολύ μου άρεσε ο σημερινός τίτλος – χαμογελαστός και αισιόδοξος, σαν κι αυτόν που τον έγραψε. Όμως, ειλικρινά, δεν πιστεύω πια ότι είναι στο χέρι μας. Ακόμα κι αν κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ…
  Σε σένα, Νίκο, και σε όλους τους καλούς συνομιλητές – Καλή Χρονιά. χμ… όσο καλύτερη γίνεται.

 8. spiral architect said

  Καλημέρα και καλή χρονιά σε όλους, γεια σου και σένα ΕΦΗ^2 με τα κάλαντά σου! 🙂 🙂 🙂

 9. Καλή χρονιά σε όλους με υγεία κι ευτυχία !!

 10. spiral architect said

 11. Η πρώτη διάψευση της χρονιάς αφορά τους στίχους της Εφη-εφη

  Έχεις και κόρην όμορφη
  στην ώρα Τζι λογάται

  ουδεμία σχέση έχω με τους λογισμούς της κόρης

 12. sarant said

  Καλημέρα, καλή χρονιά, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σας σχόλια!

  1: Πράγματι ο Πιπινέλης πρέπει να είναι -άλλωστε είχε χρηματίσει πρωθυπουργός το 1963 μετά την αναχώρηση του Καραμανλή στη Ζυρίχη.

  2: Α τι ωραία κάλαντα!

  Ακόμα δεν έχουμε βεβαιωθεί ποιος είναι στην πρώτη γελοιογραφία.

  Και δεν έχει απαντηθεί το κουίζ, πότε άλλοτε έγιναν τόσο νωρίς εκλογές, Γενάρη μήνα.

 13. Καλή χρονιά!

 14. cronopiusa said

  Kαλημέρα και Καλή Χρονιά!
  Καλή δύναμη για ό,τι κι αν φέρει η νέα χρονιά κι ας είναι ειρηνική, δημοκρατική, ανενφίαστη, γεμάτη «ηδονικά μυρωδικά κάθε λογής, όσο μπορείς πιο άφθονα ηδονικά μυρωδικά»
  Κι αν δε μπορεί να φέρει τίποτ’ άλλο, ας βγάλει τουλάχιστον μια κυβέρνηση με προτεραιότητα την Υγεία και την Παιδεία.

  Χρόνια πολλά στις Βασούλες και τους Βασίληδες, στις Βασιλικούλες, Βάσιες, Βικούλες και τους Βάσους, Βασιλάκηδες, Μπίληδες…

 15. atheofobos said

  Εκλογές Ιανουάριο έγιναν επίσης και στις 26ης Ιανουαρίου 1936 και διεξήχθησαν από την κυβέρνηση του Δεμερτζή με το σύστημα της απλής αναλογικής.

 16. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  6,Για τις λέξεις του το διάλεξα, ευχαριστώ!
  8.Γειά σου Spiral, χρόνια πολλά, δυναμικά.
  7.Κυρία Tania Rahmatoulina επίσης χρόνια πολλά και καλή χρονιά.’Ηθελα να σας ρωτήσω, ασχετο με τη μέρα αλλά μιας και σας βρίσκω σήμερα, επειδή δεν πρόλαβα ολόκληρη τη φράση στο ραδιόφωνο με το όνομα τής συνεργάτριας στιχουργού τής Ευανθίας Ρεμπούτσικα για μια ταινία,συνεργαστήκατε εσείς μαζί της πρόσφατα;

 17. sarant said

  15: Μπράβο, έτσι. Μακάρι βέβαια να μην επαναληφθούν όσα έγιναν εκείνη τη χρονιά….

 18. spiral architect said

  Και γω μάλλον στον Σκανδαλίδη συγκλίνω, αλλά πιθανόν να είναι και κάποιο μη γνωστό πρόσωπο, μια φιγούρα που μπήκε για να κάνει ένα εικαστικό μπάλανς (με κέντρο τον ΑΓΠ) στα πρόσωπα της γελοιογραφίας.

 19. Παναγιώτης Κ. said

  Καλή χρονιά με υγεία, αισιοδοξία και…αποδραματοποίηση.
  Τις δραματοποιήσεις ας τις αφήσουμε στους δημοσιογράφους που είναι και η δουλειά τους. Εμείς θα παρακολουθούμε, ως αντίδοτο στις δραματοποιήσεις, τους γελοιογράφους… Έχουμε εξάλλου πολύ καλούς στη χώρα μας!

  Φαντάστηκα λοιπόν ένα διήγημα ή μια νουβέλα ή και μυθιστόρημα με τίτλο: ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ. Ο συγγραφέας του οπωσδήποτε να έχει θητεύσει στο παρόν ιστολόγιο, να έχει μελετήσει τους χαρακτήρες όπως προκύπτουν από τα σχόλια, να είναι τεχνοφιλικός, εκτός από τις άλλες αρετές που πρέπει να έχει ένας συγγραφέας και, κατά προτίμηση, να έχει περάσει από τις θετικές επιστήμες. Τι λέτε; Ζητάω πολλά;

 20. ΚΑΒ said

  Καλή χρονιά, Νικοκύρη, με υγεία και ελπίδα.
  Καλή χρονιά σε όλους σας.

  >>Η γελοιογραφία του Ανδρέα Πετρουλάκη στην Αυγή παρουσιάζει την κυβέρνηση να αντιδρά «εξελληνίζοντας» τη χρονολογία:
  Το ενενήντα (κόππα) πώς το έχει γράψει έτσι;

 21. atheofobos said

  Αλλά και τον 19ο αιώνα στην Ελλάδα είχαν γίνει Ιανουάριο μήνα εκλογές. Στις 16 Ιανουαρίου 1861 και στις 27 Ιανουαρίου 1873.
  Σίγουρα δε είναι ο Πιπινέλης στο σκίτσο. Είναι χαρακτηριστικά τα χείλη του που προείχαν μιας και το το κεφάλι του ήταν σαν νεκροκεφαλή!

 22. Παύλος said

  Καλή χρονιά σε όλους. Ναι, στο χέρι μας είναι!

 23. sarant said

  19: Ε, αντιστοιχούν κάμποσοι σ’ αυτή τη φωτογραφία 🙂

  21: Ναι, και τον 19ο αιώνα, αλλά τότε οι εκλογές ήταν κάπως διαφορετικές.

 24. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  15.>>Εκλογές Ιανουάριο έγιναν επίσης και στις 26ης Ιανουαρίου 1936 και διεξήχθησαν από την κυβέρνηση του Δεμερτζή με το σύστημα της απλής αναλογικής.
  (από σχόλιο) Βέβαια, στις 7 Ιουνίου 1936 ο Θ. Σοφούλης, με αφορμή τον διορισμό του Σκυλακάκη, οπαδού της δικτατορίας στο υπουργείο Εσωτερικών, απαντά σε δημοσιογράφους που τον ρωτούν για το ενδεχόμενο επιβολής δικτατορίας από τον Μεταξά: «Ο κ. Πρωθυπουργός δεν σκέπτεται τοιούτον τι. Περί αυτού είμαι πεπεισμένος και ο κόσμος πρέπει να ησυχάση και να μη δίδη πίστιν εις τοιαύτας σκοπίμους διαδόσεις»

 25. Παναγιώτης Κ. said

  «Μες την καρδιά μου η Ανατολή, μες στο μυαλό μου η Δύση»
  Χρόνια πολλά Crono… (#14)… για να απολαμβάνουμε τις επιλογές σου!
  Το ξανακούω…

 26. Γιάννης Ιατρού said

  >20: Δεν είναι το κόππα ([ϟ], αντιστοιχεί το 90) που χρησιμοποιεί αλλά το Σαμπί ([ϡ]), που συμβολίζει το 900!

 27. sarant said

  20-26: Το σαμπί σωστά είναι στη γελοιογραφία, το κόππα είναι περίεργο.

 28. spiral architect said

  «Την ακ’σα»
  (το σταφ το καλό το καλαματιανό!) 😆

 29. ΚΑΒ said

  26. ΤΟ 1995 πρέπει να γραφεί έτσι αϡϟε΄(με οξεία κάτω από το α). Το ενενήντα (κόππα) έχει γραφεί στη γελοιογραφία χωρίς την κάτω «κάθετη».

 30. Aγάπη said

  Καλή χρονιά σε όλες, – ους
  Και μακάρι να μή χρειαστούν τέτοιες γελοιογραφίες πια 🙂
  http://corfiatiko.blogspot.gr/2012_12_01_archive.html

 31. Γιάννης Ιατρού said

  >27, 29: Σωστά τα λέτε, εγώ κατάλαβα λάθος την παρατήρηση στο 26! Έ, τώρα σχετικά με τη γραφική απόδοση του κόππα, σκιτσο είναι… 🙂

 32. Καλή χρονιά, Νικοκύρη, με υγεία, ευτυχία, δημιουργικότητα κι άλλη (δια)κυβέρνησι!!!

 33. Παναγιώτης Κ. said

  Παράλληλα και ενώ διαβάζω το ιστολόγιο, ακούω το Κόκκινο.
  Τώρα μεταδίδει το «κάνε κάτι να χάσω το τρένο» με τον Μητροπάνο.
  Είναι ωραίοι στις μουσικές επιλογές τους στο Κόκκινο (και όχι μόνον…).Σας το συνιστώ.
  Με γύρισε το συγκεκριμένο κομμάτι στο 1977 στο Κέντρο στην Κόρινθο.Μας ξύπνησαν με αυτό το τραγούδι στα μεγάφωνα του λόχου!

 34. spiral architect said

  Και για όσους δεν το γνωρίζουν, από σήμερα η Λιθουανία ανήκει στην μεγάλη οικογένεια του ευρώ.
  Χαρείτε! 😛 😛

 35. Τσούρης Βασίλειος said

  Χρόνια σας πολλά και καλή χρονιά!

 36. Δεν ξέρω πώς τα κατάφερα και έγραψα τις ευχές στο προηγούμενο άρθρο, αλλά δεν πειράζει!
  Καλή Χρονιά κι από ‘δω λοιπόν και ο,τι ποθεί ο καθένας σας να σας το φέρει το 2015! 🙂

 37. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Βασίληδες και Βασιλικούλες, Βίκες, Βικούλες,Βάσοι,Βάσιες,Βάλιες,Κικές και Βασίλω και Βασιλεία και Βασιλικούδα και Βαλίνες και Βασιλίνες προσωπικά κερασμένα Χρόνια Πολλά.
  Βασιλικούδα

 38. Καλή Χρονιά με υγεία.

 39. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Κρίνοντας απο τις γελοιογραφίες, αν βγάλουμε τις «εξορίαι» του 1955, παρ΄όλες τις εκλογές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, δεν έχει αλλάξει τίποτα, να φταίνε οι επιλογές του λαού άραγε, ή μήπως δεν έχει ουσιαστικά επιλογές;
  Η επιλογή για μια καλύτερη κοινωνία είναι μία, ΜΗ ΣΚΟΤΩΝΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΜΕΣΑ ΣΑΣ, ΜΗ ΤΟ ΦΥΛΑΚΙΖΕΤΕ, ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΝΑ ΓΕΛΑΣΕΙ, ΓΕΛΑΣΤΕ ΣΑΝ ΠΑΙΔΙΑ, ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.

  ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, (και ιδιαίτερα στην ΕΦΗ με τα απίθανα κάλαντα, έμαθα ένα σωρό καινούριες λέξεις) και να γελάτε όλο τον χρόνο όπως το αυτό το μωράκι.

  Να χαμογελάτε, είναι μεταδοτικό και κάνει την εξουσία να ανησυχεί.

 40. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια και τις ευχές!

  Στέλιο, σαν τα χιόνια!

 41. sarant said

  35: Βασίλη, χρόνια πολλά!

  Και βέβαια χρόνια πολλά και στους υπόλοιπους Βασίληδες και τις Βασιλικές του ιστολογίου, διπλή η δική τους χαρά!

 42. Ο άγνωστος στη γελοιογραφία του 1995 πρέπει να είναι ο Κρανιδιώτης, που σκοτώθηκε στο αεροπορικό ατύχημα.
  Φυσιογνωμικά, θα μπορούσε να είναι ίσως και ο Διονύσης Λιβανός, ο πρώην ΝΔ και ανηψιός του Κανελλόπουλου και σύζυγος της Ελλης Τσαρλαμπά, που ο Ανδρέας τον είχε κάνει τότε υπουργό Τουρισμού (ήταν στην αυλή της Δήμητρας), αλλά ο Κρανιδιώτης σαν των Εξωτερικών παίζει με μεγαλύτερες πιθανότητες, νομίζω 🙂

  Καλή χρονιά σε όλους/ες!!!

 43. εμ, δεν είν΄ όλα στο χέρι μας…

  Δικαίωση Ζούλα

 44. Καλή χρονιά και καλή λευτεριά!

 45. sarant said

  43: Το δεύτερο λινκ σου δεν βγαίνει, αλλά το πρώτο επιβεβαιώνει την ανησυχία που είχα, ότι μάλλον χάνει μια ψήφο η οικογένειά μας (διότι έχουμε γεννηθείσα το 1997).

 46. atheofobos said

  21-Να προστεθεί ότι και στις 4/16 Ιανουαρίου 1887 έγιναν εκλογές μήνα Ιανουάριο και μάλιστα χάρις σε αυτές μπόρεσε Ο Χαρίλαος τρικούπης να συνεχίσει το σημαντικό έργο του.

 47. cronopiusa said

  … άνεργος Ιταλός πυροσβέστης, τον απέλυσαν τρία χρόνια πριν συνταξιοδοτηθεί, πήγε στην Κρήτη να μαζέψει μισακά ελιές και να πουλήσει το λάδι στην Ιταλία, (η τιμή του λαδιού 2,5 ευρώ στην Ελλάδα, στην Ιταλία το έξτρα παρθένο Τοσκάνης έφτασε στα 7,10 ευρώ)…

  … εξαθλιωμένος Σύρος ελαιοπαραγωγός, άστεγος, μετέωρος, ένας ακόμα ηττημένος, πένητας, από τα θύματα των πολέμων, των διωγμών, της κρίσης…

  … οδηγός φορτηγού από το χωριό Γερακαρία, 58 ετών και πατέρας δύο παιδιών, έδωσε σημεία ζωής για τελευταία φορά το βράδυ του Σαββάτου, όταν ταξίδευε με το «Norman Atlantic» από την Πάτρα προς την Ανγκόνα, μεταφέροντας λάδι…

  Βαρδινοπνίχτρες
  Οι δραματοποιήσεις για τους δημοσιογράφους που είναι και η δουλειά τους.

  B.D. Foxmoor – Μήνυμα στο Μπουκάλι
  Οι στιχοι είναι της Σοφίας Κολοτούρου

 48. sarant said

  46: Τόσο νωρίς; Μωρέ μπράβο!

 49. Καλὴ χρονιά!

 50. 45: http://farmakoglwssa-kirki.blogspot.gr/2012/06/blog-post_7890.html

 51. Pedis said

  # 48 – Βαρδινοπνίχτρες: αλλά η οικογένεια είναι καλόκαρδη και φιλάνθρωπος, θα δώσει στα ορφανά (με κρατική επιχορήγηση και με μούρη στις κάμερες).

 52. B. said

  Ρε παιδιά, μήπως στη γελοιογραφία του Πετρουλάκη δεν είναι ο Μπένι και ο άγνωστος Χ, και είναι ο Έβερτ και ο Σαμαράς (αρχηγοί τότε των άλλων κομμάτων της Βουλής πλην ΚΚΕ) και εκφράζουν όλοι μαζί μια θέση «εθνικής ομοψυχίας»; Εμφανισιακά μου ταιριάζουν πολύ περισσότερο.

  Καλή χρονιά σε όλους.

 53. Τώρα, που το λέτε, σαν να έχετε δίκιο, εκεί στο 53. Ο αριστερά, ο χοντρός, έχει τη χαρακτηριστική χαίτη του Έβερτ, που δεν είχε ποτέ ο πάντα καλοκουρεμένος Μπένυ.

 54. σβήστο Νικοκύρη, κάποια βλακεία έκανα και δεν με συγχωρεί ο Δον!

 55. cronopiusa said

  52

 56. ππαν said

  Καλή Χρονιά!

 57. Νέο Kid Στο Block said

  Συμφωνώ με Β. στο 53! Εβερτ-Σαμαράς.

 58. Σχολιαστής said

  Χρόνια Πολλά και Καλά!

 59. Αθηνητσι said

  Αχ βρε Κρονη με συγκίνησες..
  Χρόνια πολλά σε όλους, Νικοκυρη καλές αναρτήσεις, Ελλάδα μας ανάσταση!

 60. ΚΑΒ said

  Τα κάλαντα της Έφης μου θύμισαν ένα άρθρο της Αθηνάς Καλογεροπούλου που το βρήκα πριν από λίγο.

  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=64&dc=1&db=1&da=1960

 61. ΣΠΥΡΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ said

  ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ, ΕΥΤΥΧΙΑ, ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟ ΠΑΝΥΟΣ :
  Ο Μ Ο Ν Ο Ι Α .

  Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΖΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ .
  ΟΙ ΑΤΕΛΕΙΕΣ ΥΠΟΚΛΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΗΣ ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑ .
  ΤΟ ΑΠΑΡΑΜΙΛΛΟΝ ΧΑΔΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΠΡΟΙΚΙΣΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ/ΙΔΑ
  ΜΕ ΟΞΥΔΕΡΚΕΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ ΦΤΕΡΝΑ, ΤΗ …
  ΦΑΓΟΜΑΡΑ . ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ … ΟΞΥΜΩΡΑ .
  . ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΣΚΟΠΙΑ , Α Γ Κ Α Λ Ι Α Ζ Ω, ΑΠΑΞΑΠΑΝΤΕΣ . ΔΙΑΤΗΡΩ, ΤΟ ΠΡΟΣΠΑΘΩ -ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ … ΤΥΦΛΩΣΗ,
  ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΩ ΤΑ ΟΣΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ, ΙΣΤΟΡΙΚΑ,ΚΑΙ … ΛΕΞΙΚΟΓΡΑΦΙΚΑ
  Ο ΝΙΚΟΚΥΡΗΣ ΚΑΙ … ΣΥΝΙΣΤΟΛΟΓΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ … ΠΛΟΥΤΙΖΟΥΝ
  ΤΗ ΔΙΚΙΑ ΜΟΥ … ΔΕΞΑΜΕΝΗ .

  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

  ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ:

  ( ΑΝ ΕΙΧΑΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ , ΘΑ ΒΛΕΠΑΤΕ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΩ …
  Μ´ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΖΙ) .

  ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙ ΤΟΝ
  ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΟΥ … ΣΕ ΠΕΙΣΜΑ ΤΗΣ … ΠΑΓΚΟΣΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ
  … POLITICALLY CORRECT .

 62. spiral architect said

  @53, 54, 58: ΝΑΙ!
  Ο Πετρουλάκης τι λέει;
  petroulakis@protagon.gr
  (so simple …)

 63. sarant said

  53-54-58: Λοιπόν, έχετε δίκιο, αυτοί πρέπει νάναι. Κι εγώ όταν έγραφα για Βενιζέλο λέω «Πολύ του Έβερτ μοιάζει»!

  Θα κάνω τη διόρθωση.

 64. sarant said

  55: Εννοείς να σβήσω το σχόλιό σου που το έπιασε η σπαμοπαγίδα περί Δον Β.;

 65. Καλησπέρα, Χρόνια Πολλά και από μένα, λίγο καθυστερημένα, πολλή τρεχάλα σήμερα!

  Ας μην ξεχνάμε επίσης, ότι η χρονιά που μπήκε, το 2015, είναι μια χρονιά – ορόσημο, όπου όπως είπε ο ΓΑΠ:

 66. spiral architect said

  @66: Σωστά! Γράφω μελέτες και τεχνικές περιγραφές χρησιμοποιώντας και ενσωματώνοντας excel, access και τώρα τελευταία LaTeX σε έγγραφα κειμένου MSWord ή OpenOffice και έρχεται ο προσωπάρχης, να μου ζητήσει, να πληρώσω και να του φέρω ECDL.
  Aφού είδε, τι δουλεύω, τα μάζεψε κι έφυγε …

 67. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  67. >>Aφού είδε, τί δουλεύω, τα μάζεψε κι έφυγε
  οι πρωσοπάρχηδες συνήθως είναι με γιώτα, ακριβώς για να λένε τέτοιες μπατούτες.Έχουν τις πλάτες του συστήματος.Tα θένε και φρέσκα τα ECDL :
  http://www.huffingtonpost.gr/2014/12/21/tropologia-ecdl_n_6360598.html

 68. cronopiusa said

  ημεροδρόμος: Με ποιο δικαίωμα, ρε άθλιοι, πετάτε στη φωτιά και στα αγριεμένα κύματα την ανθρώπινη ζωή;

  για τον κύριο Σπύρο Αποστόλου και όχι μόνον

  TripInView – Experience Greece

 69. spiral architect said

  @68: Θα πάρουν (με το συμπάθιο) τα @@ μου! Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ECDL και δεν ξέρουν να βάλουν στηλοθέτες στο Word, ή ν’ αλλάξουν γραμματοσειρά και άνθρωποι που την ψάχνουν πέρα από την ειδικότητά τους και τους το ζητούν. 😈

 70. Theo said

  Καλή χρονιά και πάλι!

  @14: Υπέροχα τα κάλαντα, Χρονοποιούσα 🙂

 71. LandS said

  Βέβαια υπάρχουν πολύ σοβαρότερα θέματα, αλλά ρε σειρούλα (1:4 ότι πέσαμε μαζί) του #33, εγώ θυμάμαι να μας την σπάγανε κάθε πρωί με την Ελπίδα να φωνάζει «άλλη μια μέρα δίχως σκοπό / μια καλημέρα πως να τη πω»

 72. Michael M said

  χρόνια πολλά σε όλους σας

 73. sarant said

  66: Εμ, δεν τον αφήσαμε να μας κάνει «από τις πρώτες στην Ευρώπη σχολεία»

 74. Pedis said

  # 69 – «ημεροδρόμος: Με ποιο δικαίωμα, ρε άθλιοι, πετάτε στη φωτιά και στα αγριεμένα κύματα την ανθρώπινη ζωή;»

  με το ίδιο δικαίωμα που βάζουν το μαχαίρι στο κόκκαλο (… των νεκρών)

  http://www.imerodromos.gr/ayth-einai-h-ellada/

 75. emma said

  Kαλή χρονιά σε όλους με υγεία και αισιοδοξία!

 76. Ilias said

  Καλή χρονιά! Με χαμόγελο και υγεία!

 77. leonicos said

  @20 Καβ, δεν είναι κόππα, είναι σαμπί

 78. Νικοκύρη, εγώ το βλέπω κανονικά. Άν τόπιασε η σπαμοπαγία εκείνο με την τεράστια URLίτσα, πνίχ’το, να πά’ στο διά’λο! Αφού με τιμωρεί ο Δον Βαρδίνο που τον εκθέτω… 😦

 79. leonicos said

  Δεν υπάρχει κόππα. Μόνο το Λ είναι λίγο αρχαϊκότερο του Α

 80. Γιάννης Ιατρού said

  >78, 80 : το προτελευταίο «ψηφίο» είναι κόππα [ϟ] (για το 90 του 95) και σ’ αυτό αναφέρεται ο ΚΑΒ στο 20. Μόνο που του λείπει η κάτω ουρίτσα. Κι εγώ την ίδια παρανόηση με σένα έκανα, βλ. 26,27, 29 και 31 🙂

 81. spiral architect said

  Αυτά που θα θυμόμαστε απο την Ελλάδα του 2014, σε ένα βίντεο δυόμιση λεπτών:

  (via: Luben.tv)

 82. Γς said

  Του Αγιου Βασίλη και τα ελικόπτερα του Νορμαν Ατλάντικ μου θύμισαν τον Γς που στροβιλιζόταν μέσα στο ελικόπτερο.
  http://caktos.blogspot.gr/2013/12/969.html

 83. kseeath said

  Kαλή χρονια – καλή λευτεριά και…
  …Καμία ουδετερότητα σε αυτή τη μάχη
  http://fb.me/70Aqphhfe

 84. Μανούσος said

  Tο ς (κακώς καθιερωμένο ως στ=6 καθώς άλλωστε το σ=200 και τ=300) είναι το F γνωστό ως δίγαμμα, το κόππα ([ϟ], είναι το q (λαρυγγικό κ συνήθως στις σημιτικές γλώσσες) και το σαμπί [ϡ] είναι το παχὺ σ, αγγλ. sh.
  Πάντως αν εμείς έχουμε τους αραβικούς αριθμούς οι Άραβες έχουν τους ινδικούς ενώ μέχρι σήμερα οι Αιθίοπες έχουν τους ελληνικούς!!
  http://worldcoingallery.com/countries/Ethiopian.htm
  Μάλιστα στην ισλαμοαραβική Βόρεια Αφρική (Μάγρεμπ και όχι Μαγρέμπ ή Μαγκρεμπ ρίζα γ-ρ-μπ όπως γαρμπής, δηλ. δυτικός) χρησιμοποιείται και η ελληνική αρίθμηση καθ’ όλο τον πρώιμο μεσαίωνα ιδίως στην αρίθμηση των τευχών των βιβλίων ως οδηγός για τον βιβλιοδέτη.

  Το μηδέν πρωτοεμφανίζεται στους ελληνικούς αστρονομικούς παπύρους (βλ. τα εκδεδομένα σπαράγματα και κείμενα από τον Alexander Jones, Astronomical Papyri from Oxyrhynchus (Volumes I & II) σελ. 62. δηλ. ως κυκλάκι με μεγάλη παύλα από πάνω ή από κάτω.
  https://books.google.gr/books?id=8MokzymQ43IC&pg=PA62&lpg=PA62&dq=greek+papyri,+symbol+of++zero+alexander+jones&source=bl&ots=l-tEWMcc2B&sig=m5HKABb-ySEQ85OgigwnnnLA078&hl=el&sa=X&ei=tyy1VIeeKIGqU7KbgBg&ved=0CDYQ6AEwAw#v=onepage&q=greek%20papyri%2C%20symbol%20of%20%20zero%20alexander%20jones&f=false

  Καλή χρονιά!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: