Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το χιούμορ πέθανε όρθιο

Posted by sarant στο 8 Ιανουαρίου, 2015


220px-CharliehebdoΣτο Παρίσι, οι ισλαμοφασίστες σκότωσαν το χιούμορ. Οι γελοιογράφοι δουλεύουν με όπλο το πενάκι τους και αμύνονται με έξυπνες ατάκες, κι έτσι οι θρασύδειλοι εκτελεστές μπόρεσαν εύκολα, οπλισμένοι σαν αστακοί, να θερίσουν τον 80χρονο Βολίνσκι, τον Καμπύ, τον διευθυντή έκδοσης Σαρμπ και τους άλλους, και να φύγουν σαν κύριοι. (Κι αν αναρωτιέστε, πώς έγινε και βρήκαν όλα τα επιφανή στελέχη του Charlie Hebdo στα γραφεία, η απάντηση είναι απλή: ήξεραν ότι εκείνη τη μέρα και ώρα γινόταν η εβδομαδιαία σύσκεψη του επιτελείου του περιοδικού).

Η ελευθερία της έκφρασης δοκιμάζεται σκληρά τα τελευταία χρόνια στην ευρωπαϊκή ήπειρο -κι όσο κι αν δεν γίνεται σύγκριση ανάμεσα στη φονική βία των ισλαμοφασιστών και στη νόμιμη βία του νόμου περί βλασφημίας, το αποτέλεσμα είναι τελικά το ίδιο, η αυτολογοκρισία.

Κάποιοι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν το γεγονός: «Και μερικοί δεν θέλουν τον φράχτη» σχολίασε ο Άδωνης -δεν ξέρει ότι όλοι οι προηγούμενοι ισλαμοφασίστες εγκληματίες είναι γέννημα-θρέμμα της Ευρώπης; Ή μήπως είναι προτιμότερος για τον Άδωνη ο ισλαμοφοβικός φονιάς Μπρέιβικ επειδή είναι ξανθός;

Αυτά τα έγραψα χτες στο Φέισμπουκ, σαν μια πρώτη αντίδραση στο απαίσιο αυτό χτύπημα. Εδώ θα πω λίγο περισσότερα και ευχαρίστως θα ακούσω τη γνώμη σας και τις αντιρρήσεις σας.

Θυμίζω ότι κι άλλη μια φορά, πριν από δυο χρόνια, είχα γράψει για το ηρωικό Σαρλί Εμπντό και τις απειλές που τότε δεχόταν.

harakiriΤο γαλλικό σατιρικό-πολιτικό περιοδικό που έγινε στόχος της βάρβαρης επίθεσης των ισλαμοφασιστών χτες στο κέντρο του Παρισιού ήταν γεννημένο για να προκαλεί, αφού μάλιστα γεννήθηκε μέσα από μια πρόκληση: διαδέχτηκε το εξίσου προκλητικό Harakiri Hebdo, το οποίο απαγορεύτηκε το 1970 για το εξώφυλλο που βλέπετε αριστερά, στον τίτλο του οποίου (Τραγωδία σε χορό στο Κολομπέ: 1 νεκρός) γίνεται ασεβής συνειρμός ανάμεσα σε δύο γεγονότα της τότε επικαιρότητας, τον θάνατο του εθνάρχη ντε Γκολ (που είχε αποσυρθεί στο χωριό Κολομπέ-λε-ντεζ-Εγκλίζ) και μια πυρκαγιά σε ντισκοτέκ που είχε 146 θύματα.

Το Σαρλί Εμπντό στη μακρά ιστορία του προκαλούσε τους πάντες και τα πάντα. Το 2006 αναδημοσίευσε τις γελοιογραφίες του Μωάμεθ, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη δανική εφημερίδα Jyllands-Posten. Η Ένωση Ισλαμικών Οργανώσεων της Γαλλίας έκανε αγωγή στο περιοδικό, το οποίο αργότερα αθωώθηκε.

Το 2011, το Σαρλί Εμπντό μετονομάστηκε σατιρικά σε Σαριά Εμπντό (το εξώφυλλό του είναι αυτό που είδατε στην αρχή του άρθρου) για να καυτηριάσει την επιβολή της σαρίας στην «απελευθερωμένη» Λιβύη (ύστερα από την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι χάρη στην επέμβαση της Γαλλίας και των άλλων ευρωπαίων, να μην το ξεχνάμε). Τότε, τα παλιά γραφεία του περιοδικού έγιναν στόχος εμπρηστικής επίθεσης που τα κατέστρεψε ολοσχερώς.

Ωστόσο, το περιοδικό δεν προκαλούσε μόνο τους φανατικούς του Ισλάμ. Σατιρίζοντας τους φανατικούς Καθολικούς, που ήταν αντίθετοι στον γάμο των ομοφυλοφίλων, το Σαρλί Εμπντό κυκλοφόρησε με το εξώφυλλο που βλέπετε αριστερά παρακάτω, στο οποίο ειρωνεύεται έναν Γάλλο μητροπολίτη (το αστείο επώνυμο Εικοσιτρίας είναι αυθεντικό πάντως). «Ο Μονσινιόρ Βεντρουά έχει τρεις μπαμπάδες» γράφει, σε παρωδία του ομοφοβικού συνθήματος των Καθολικών για τα παιδιά με τους δυο μπαμπάδες. Νομίζω ότι δύσκολα θα έβρισκε κανείς βιαιότερη σάτιρα. Eνώ σε άλλο εξώφυλλο, του περσινού Οκτώβρη, βάζει τον τζιχαντιστή να αποκεφαλίζει τον ίδιο τον Μωάμεθ. «Είμαι ο προφήτης, βάρβαρε!» «Βούλωστο, άπιστε!».

vingtroistagueule

 

Το Σαρλί Εμπντό, δηλαδή, προκαλούσε εξίσου όλες τις θρησκείες -στο εξώφυλλο αριστερά παρομοιάζει τα ιερά βιβλία των τριών μεγάλων μονοθεϊστικών θρησκειών με χαρτί υγείας, με κωλόχαρτο πιο σωστά για να εναρμονιστούμε με το ύφος. Και το πολέμησαν και οι τρεις θρησκείες, αφού την αγωγή των μουσουλμανικών οργανώσεων την είχαν υποστηρίξει και οι χριστιανικές και ιουδαϊκές εκκλησιαστικές ηγεσίες.

chiottescharliehebdoproces

Ο ηρωικός διευθυντής σύνταξης Σαρμπ (Charb, Stéphane Charbonnier το κανονικό του όνομα) που να πούμε παρεμπιπτόντως πως ήταν ανέκαθεν αριστερός, φίλος του Κ.Κ.Γαλλίας και του Αριστερού Μετώπου, ήξερε ότι απειλείται η ζωή του. Σε μια συνέντευξή του είχε πει: «Εδώ και ένα χρόνο βρίσκομαι υπό αστυνομική προστασία. Είναι άβολο να ζεις έτσι, ιδίως στο Παρίσι, να είσαι συνεχώς υπό επιτήρηση. Αλλά δεν φοβάμαι τα αντίποινα. Παιδιά δεν έχω, γυναίκα δεν έχω, ούτε αυτοκίνητο, ούτε δάνειο στην τράπεζα. Το ξέρω πως ακούγομαι λίγο πομπώδης, αλλά προτιμώ να πεθάνω όρθιος παρά να ζω γονατιστός».

Ο Σαρμπ πέθανε όρθιος. Αλλά δεν έχουν όλοι το θάρρος το δικό του. Είτε αντιμετωπίζει κανείς τον θάνατο από τα καλάσνικοφ των ισλαμοφασιστών είτε τις δικαστικές διώξεις από τις μηνύσεις των χριστιανών (και πάλι: ούτε κατά διάνοια δεν συγκρίνουμε αυτά τα δύο!), το αποτέλεσμα είναι η αυτολογοκρισία και η φαλκίδευση της ελευθερίας του λόγου. (Θυμίζω ότι πριν φυλακιστούν, οι εγχώριοι σαλαφιστές, εννοώ τους χρυσαυγίτες, είχαν ζητήσει  από τους υπουργούς Παιδείας και Δημόσιας Τάξης να πάρουν μέτρα για να αφαιρεθεί το προφίλ «Γέροντας Παστίτσιος» από το Φέισμπουκ, διότι προσβάλλει τη μνήμη του Γέροντα Παΐσιου, και λίγο αργότερα ευπειθής η δικαιοσύνη καταδίκασε τον ασεβή διαχειριστή -αυτό το ξεσηκώνω από το παλιότερο άρθρο μου για τις «βλάσφημες» γελοιογραφίες).

Αν είχα δική μου εφημερίδα, σήμερα θα έβαζα σε όλα της τα φύλλα τα «εμπρηστικά» εξώφυλλα του Σαρλί Εμπντό. Όμως, δεν έχω παρά ετούτο εδώ το ιστολόγιο. Ας είναι η θυσία του Σαρμπ, του μέγιστου Βολίνσκι, του Καμπύ και των άλλων η αρχή για να διεκδικήσουμε ξανά το δικαίωμα στη βλασφημία και να ξανακερδίσουμε τον χώρο που μας έχει καταπατήσει ο θρησκευτικός φανατισμός.

ΥΓ: Το ξέρω ότι αφήνω απέξω αρκετές πτυχές, όπως ας πούμε το πώς γεννήθηκε ο ισλαμικός φονταμενταλισμός από την προσπάθεια ανάσχεσης των αδέσμευτων αραβικών κοσμικών κινημάτων. Πολλοί θα έχετε αντίρρηση και για τον όρο «ισλαμοφασίστας» και θα επισημάνετε (σωστά) ότι τον έφτιαξαν οι ντόπιοι ισλαμόφοβοι ακροδεξιοί. Όμως δεν έχω καλύτερον όρο, το σκέτο «τρομοκράτης» δεν δίνει την (κυρίαρχη) θρησκευτική διάσταση, το «τζιχαντιστής» ίσως είναι καλύτερο να το κρατάμε για όσους πηγαίνουν στη Συρία για «ιερό πόλεμο». Όσο για τον αγαπημένο μου Wolinski, που με τα δικά του σκίτσα και του Ράιζερ είχα μυηθεί στο κόμικς των ενηλίκων, ας μου επιτραπεί να τον λέω Βολίνσκι όπως τον μάθαμε, αλά λαϊκά. Όσοι θέλουν να επιδείξουν τη γαλλομάθειά τους, σαν τον κυρ Πρετεντέρη, ας τον λένε Βολενσκί. Όταν μιλάω γαλλικά, κι εγώ Βολενσκί τον λέω.

ΥΓ2: Και δυο άσχετες με το θέμα ανακοινώσεις.
Πρώτον, απόψε το βράδυ στις 19.30 στο βιβλιοπωλείο Booktalks (Αρτέμιδος 47, Παλαιό Φάληρο) θα συζητήσω με την εκπαιδευτικό Τίνα Κωνσταντάτου για τα βιβλία μου, και ιδίως για τα Λόγια του αέρα.

Δεύτερον, σήμερα κλείνουν 71 χρόνια από την αυτοκτονία του αγαπημένου μου ποιητή Ναπολέοντα Λαπαθιώτη. Συνηθίζω να βάζω κάτι δικό του για να τιμήσω την επέτειο. Φέτος, το σχετικό άρθρο θα δημοσιευτεί την Κυριακή.

 

 

569 Σχόλια προς “Το χιούμορ πέθανε όρθιο”

 1. leonicos said

  1

 2. leonicos said

  Χαζομάρα… γιατί σήμερα το θέμα δεν είναι αυτό. Θα μου πεις πότε ήταν; Καλαμπουρίζαμε τον πρώτο, καλαμπουρίζαμε και όταν βγαίναμε πρώτοι.

  Μόνο ο αχώνευτος Γς να μη βγαίνει. είναι επικίνδυνος και το καμαρώνει!

 3. leonicos said

  Αλλά δικαιούμαστε να κάνουμε καλαμπούρι ακριβώς γι’ αυτό. Επειδή κάποιοι καλαμπουρτζήδες έφυγαν κακήν κακώς.

 4. Γς said

  Ω, Μοντιέ. Ο νόμε ντι περ, ντι φις ε ντι Σαντ Εσπρί

  Μπονζουρ

 5. Andreas Tsapis said

  Διάβασα έκπληκτος τις δηλώσεις Σαμαρά και Άδωνη για το γεγονός, αντίθετα οι δηλώσεις των Γάλλων πολιτικών ήταν στο ύψος των περιστάσεων, όλοι ζήτησαν εθνική ενότητα απέναντι στους δολοφόνους και να αποφευχθεί η σύγχυση ανάμεσα στους ισλαμιστές και τους μουσουλμάνους (παρόμοιες δηλώσεις έκανε και η Λε Πεν). Τρείς ιμάμηδες που είδα στη τηλεόραση καταδίκασαν την δολοφονική επίθεση και ζήτησαν από τους μουσουλμάνους να διαδηλώσουν ενάντια. Η Γαλλική κοινωνία αμύνεται υπερασπίζοντας τις βασικές της αρχές της ελευθερίας. Δεν ξέρω τι θα γίνει αργότερα, αλλά για την ώρα ο κόσμος αντιδρά με ψυχραιμία και διαδηλώνει ειρηνικά.

 6. Andreas Tsapis said

  Μια μικρή παρατήρηση. Δεν έφυγαν σαν κύριοι μετά τη δολοφονία. Δόθηκαν τρείς μάχες με τους αστυνομικούς που έτρεξαν προς τα κεί και στη μία από αυτές ακτέλεσαν τον αστυνομικό που είχε πληγωθεί και ήταν στο έδαφος.

 7. Γς said

  Και πολύ γέλιο:

 8. leonicos said

  Και τώρα στα σοβαρά

  Ξέρετε ποιος είμαι και τι πιστεύω. Αλλά θεωρείται εξυπνάδα να λες τον Παϊσιο Παστίτσιο; Αν είναι έξυπνο, εγώ δεν γελάω. Το θεωρώ ηλίθιο ακριβώς επειδή είναι εύκολο. Ακόμα και με σαρδάμ θα μπορούσε κανείς να το κάνει.

  Μου θυμίζει το αστείο. Ο τάδε… πού ‘τανε; Και ο άλλος δήθεν θυμωμένος: Γιατί με λες πούτανο;

  Επιεικώς εμετικό.

  Όπως εξοφρενικά εμετική είναι και η εικόνα των τριών μπαμπάδων. Αυτό δεν είναι θάρρος, ούτε το χιούμορ πέθανε όρθιο. Ασφαλώς δεν επικροτπώ τη δικαιοσύνη του καλάσνικοφ και της χειροβομβίδας, και το ξέρετε επ’ίσης π[ολύ καλά. Αλλά είναι πολύ εύκολο. Δεν θ’έλει έμπνευση.

  Θυμάστε τα ανέκδοτα των ποντίων; εκείνο με το ‘γιατί χαμογελάνε όταν αστράφετει… επειδή νομίζουν πως τους βγάζεις φωτογραφία; Με το αστείο αυτό, γελούσαν ΚΑΙ οι πόντιοι. διότι είναι ευρηματικό./ Η εικόνα των τριών μπαμπάδων ΔΕΝ είναι. Ελίναι μία εμετική γελεοιότητα, μολονότι εμένα δεν με συγκινούν οι απεικονίσεις. Δεν έχω εικόνες.

  Απ’ όλες αυτές τις εικόνες, η μόνη που θάξιζε τον κόπο είναι αυτή με τον αποκεφαλισμό του Μωάμεθ. Αυτή είναι η μόνη που κάτι λέει.

  Κακώς τους σκότωσαν. Αλλά δεν έκαναν χιούμορ. Αρλούμπες και αηδίες έκαναν

 9. leonicos said

  Κι εμένα μου φαίνεται γελοίο να εμφανίζονται δύο ομοφυλίφιλοι και να δηλώνουν σύζυγοι. Σε λίγο θα έχουμε και Φορολογικές δηλώσεις. Και τότε γιατί οι σύζυγοι να είανι μόνο δύο και να μην είναι τρεις, πέντε, εκτά, όπως π.χ. οι πολύανδρες γυναίκες στο Θιβέτ;

  Όση κατακραυγή κι αν φάω εδώ, όπως έφαγα πριν από κάμποσο καιρό γι’ αυτή τη θέση, όσοι νόμοι και να ψηφιστούν, ακόμα και αν υποχρεωθώ να νοικιάσω το σπίτι μου σ’ ένα τέτοιο ζευγάρι, δεν θα πάψω να το θεωρώ γελοίο. Διότι το να προκαλέσεις είναι εύκολο. Γβάζεις τα βρακιά σου και βγαίνεις στο δρόμο.

  εξυπνο όμως δεν είναι

 10. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  6: Ναι, έχεις δίκιο, δεν έφυγαν σαν κύριοι.

 11. leonicos said

  Άρα ο τίτλοε του άρθρου είναι παραπλανητικός. Δεν πέθανε όρθιο το χιούμορ. Πέθαναν όρθιοι, μπράβο τους, κάποιοι αμφιλεγόμενης έμπνευσης σχεδιαστές.

 12. Πάνος με πεζά said

  Στην Ελλάδα πάντα βρίσκουμε τρόπο να κάνουμε το τραγικό, τραγικότερο…Για τις δηλώσεις εννοώ.
  Κι ατύχησε ο ΠΑΟΚ που αποκλείστηκε από το Κύπελλο την ίδια μέρα, θα μπορούσε να δώσει κι αυτός μια καλή λαβή καταστροφολογίας εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ…

  Καλημέρες !

 13. Νέο Kid Στο Block said

  Je suis Charlie!

 14. Νέο Kid Στο Block said

  Λεώνικε, ΟΣΑ γράφεις είναι τραγικά. Λυπάμαι πραγματικά!

 15. Γς said

  14:
  >Οσα γράφεις

  Τα μισά

 16. spiral architect said

  Καλημέρα. 😐
  «Στο Παρίσι, οι ισλαμοφασίστες σκότωσαν το χιούμορ. …»
  Ουπς, φάουλ! (;) Για κράτα λίγο μικρό καλάθι, καθότι μπορεί και να’ ναι προβοκάτσια στην ευρωπαϊκή χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό μουσουλμάνων και με χεσμένη τη φωλιά της απέναντι στις αποικίες της στο Μαγκρεμπ.

  Ας κατακάτσει λίγο ο κουρνιαχτός. Ε, τι λες; 😉

 17. LieinZenith said

  Ναι, η αλήθεια είναι πως ο όρος «ισλαμοφασίστας» με ενοχλεί προσωπικά. Είναι όντως επινοημένος από την εγχώρια ακροδεξιά.
  Και μου κάνει εντύπωση η υιοθέτηση του από εσάς, όταν και ο ίδιος γνωρίζετε πως, από ποιούς και γιατί έχει επινοηθεί.
  Αν κάποιος όρος περιγράφει εξαιρετικά αυτούς τος ανθρώπους που μακέλεψαν χτες το περιοδικό, είναι απλά ο όρος «φασίστες».
  Το ποια ήταν τα κίνητρα τους (θρησκευτικά, πολιτικά ή άλλα) δεν αναιρούν το γεγονός πως ήταν μια καθαρά φασιστική επίθεση. Και δε βλέπω το λόγο
  να μην τους αποκαλούμε ως τέτοιους, όπως ακριβώς κάνουμε με τον Μπρέιβικ στη Νορβηγία. Διότι εφόσον στην περίπτωση εκείνου δεν χρησιμοποιούμε κάποιον προσδιορισμό για να περιγράψουμε την ακριβή τοποθέτηση του στο φάσμα του φασισμού, δε βλέπω γιατί θα έπρεπε σε αυτή την περίπτωση να βρούμε πάση θυσία έναν τέτοιο. Ήταν φασίστες μισάνθρωποι οι δολοφόνοι. Στόχος τους ήταν η ελευθερία, την οποία τόσο πολύ μισούν. Το αν βρήκαν αιτιολογία για το μίσος τους στο ισλάμ, ή στο ναζισμό, ή στη μεγάλη Ελλάδα, ή στο μακαρονοτέρας, δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συζήτησης. πιστεύω..

 18. Πάνος με πεζά said

  @ Τα μισά : μου θύμισες ωραία ιστορία, με συνάδελφο μηχανικό.

  Πάει να παραλάβει σίδερα, οπότε τον πιάνει από κοντά ο μπετατζής, έτσι όπως τα βλέπουν τοποθετημένα.

  – Αφεντικό, πολλά είναι τα σίδερα, πολλά!
  – Έχεις δίκιο…Βγάλε!
  – Τι να βγάλω;
  – Ε, αφού καταλαβαίνεις ότι είναι πολλά,καταλαβαίνεις και ποια περισσεύουν, να τα βγάλεις. Για βγάλε, να δω ποια θα βγάλεις !

  Κόκαλο ο μπετατζής…

 19. Lavrentij said

  Λεώνικε, είναι δικαίωμά σου να θεωρείς γελοία την εικόνα μιας οικογένειας με δυο μπαμπάδες. Απλά όμως επειδή εσύ τη θεωρείς γελοία δεν σημαίνει ότι μπορείς να επιβάλεις σε όσους δεν την βρίσκουν γελοία να ζουν όπως εσύ κρίνεις σκόπιμο.

 20. Tsopanakos said

  Εφημερίδες θεσμοί το Χαρακίρι και το Σαρλί, με μαγικές στιγμές, κάποτε με υπερβολές, αλλά πάντα με θάρρος. Μεγάλη σχολή στον χώρο της ευρωπαϊκής γελοιογραφίας και των γαλλόφωνων κόμιξ.
  Δεν πρέπει να σβήσει και δε θα σβήσει.

  Υγ. Ο Βεντρουά δεν είναι απλά «ένας μητροπολίτης», αλλά ο Καρδινάλιος / Αρχιεπίσκοπος Παρισίων.

 21. Tania Rahmatoulina said

  8. Μπορεί να είναι ευκολο, μπορεί να μη θέλει έμπνευση, θέλει όμως ΘΑΡΡΟΣ! Αυτοι οι άνθρωποι επαιξαν τη ζωή τους κορώνα/γραμματα. Επέμεναν να σατιρίζουν, να γελοιοποιουν τις θρησκείες. Πλήρωσαν με τη ζωή τους την τόλμη τους. Αξίζουν σεβασμο….

 22. derwanderer said

  Για τον Leonicos, #8 κ.ε. Μπορεί ο μέσος Έλληνας αναγνώστης να σοκάρεται από το εξαιρετικά καυστικό και προκλητικό χιούμορ του Hara-kiri και του Charlie Hebdo, οφείλει όμως να το δει και να το κρίνει εντός του πλαισίου της γαλλικής αντικληρικαλιστικής παράδοσης, πού έχει ηλικία 100 ετών και βάλε. Μόνο να έχει υπόψιν του κανείς την ιστορία της γαλλικής καρικατούρας και σάτιρας, από την έκρηξη της υπόθεσης Ντρέυφους (1894) εωςτον επίσημο χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους (1905) καταλαβαίνει γιατί η Γαλλία είναι, σχεδόν, μοναδική περίπτωση και γιατί τέτοιου είδους χιούμορ ευδοκιμεί εκεί κι όχι αλλού (δεν γνωρίζω καλά την σοβιετική αντικληρικαλιστική ιστορία / γελοιογραφία, στην ΕΣΣΔ των πρώτων δεκαετιών) .
  Μόνο αν γνωρίζει, π.χ. εκδόσεις όπως την αναρχοσοασιαλιστική κι εικαστική Assiette au Beurre (1901-1912), βιαιότατη και προκλητική (παραδείγματα εδώ: http://www.assietteaubeurre.org/) και την ιστορία της γαλλικής αντικληρικαλιστικής καρικατούρας (βιβλιοπαρουσίαση μιας εξαιρετικής επετειακής έκδοσης, για τα 100 χρόνια του χωρισμού Εκκλησίας-Κράτους, εδώ: http://www.caricaturesetcaricature.com/article-5199712.html) καταλαβαίνει πώς και γιατί εκδόσεις σαν το Hara-kiri και το Charlie Hebdo ευδοκίμησαν στην Γαλλία κι όχι αλλού.
  Επειδή αναφέρατε και τον Γέροντα Παστίστιο, στην διαδικτυακή παρέα του οποίου σύχναζα κι εγώ -κι είχα την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά τον δημιουργό της, έναν εξαιρετικά συγκροτημένο κι έξυπνο άνθρωπο, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι στόχος της σάτιρας δεν ήταν ο ίδιος ο Παΐσιος και η θρησκεία (ή μάλλον ήταν, αλλά μόνο περιφερειακά):’Ήταν το θρασύτατο κι υποκριτικότατο εμπόριο θαυματολογίας, εσχατολογίας κι επιθετικού εθνικισμού που είχε στηθεί (κι εξακολουθεί να υφίσταται) γύρω από το όνομα και τις «διδαχές» του «αγίου» αυτού. Έγινε δε πανελλήνιο θέμα μόνο όταν η σελίδα, με μια ευφάνταστη τρολλιά της, κατέδειξε σε όλο της το μεγαλείο την γελοιότητα των παϊσεμπόρων, αλλά και την επιπολαιότητα με την οποία διακινούνταν (κι εξακολουθεί να διακινείται) η σχετική παραφιλολογία (ενδεικτικά εδώ: http://www.lifo.gr/team/bitsandpieces/32263)
  Επιγραμματικά, τέλος, το αν θεωρείτε εσείς ή εγώ «γελοία» το σύμφωνο συμβίωσης ή τον πολιτικό γάμο ομοφύλων ζευγαριών δεν έχει ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με την ουσία του ζητήματος που είναι η αρχή της ισότητας κι η απάλειψη των διακρίσεων που βασίζονται στον σεξουαλικό προσανατολισμό.

 23. Μαρία said

  Ειρωνεία 1η Ο αστυνομικός που δολοφονήθηκε ήταν ο μουσουλμάνος Άχμετ Μεράμπ.
  Ειρωνεία 2η Η μετοχή εταιρεία που ξανάβγαλε το Σαρλί το ’92 λεγόταν Les Éditions Kalachnikof.

 24. Γς said

  19:

  >Απλά όμως επειδή εσύ τη θεωρείς γελοία δεν σημαίνει ότι μπορείς να επιβάλεις σε όσους δεν την βρίσκουν γελοία να ζουν όπως εσύ κρίνεις

  Μα δεν προσπαθεί να την επιβάλει στους άλλους που δεν την βρίσκουν γελοία. Νομίζω ότι απλώς τους δείχνει πόσο γελοία είναι και τι πλάκα χάνουν που δεν την βλέπουν έτσι

 25. Μαρία said

 26. Πάνος με πεζά said

  Ο υποψήφιος Πρετεντέρης. Το ξέρατε, ε;

 27. LandS said

  Το ισλαμοφασίστας είναι χρήσιμο σαν όρος. Διαχωρίζει τον ισλαμιστή φασίστα από τον εν γένει φασίστα. Ο πρώτος νοιώθει διωγμένος, αδικημένος, αμυνόμενος. Ο δεύτερος διώκει, αδικεί και επιτίθεται για να νιώσει δυνατός και ανώτερος. Ο πρώτος ζει στο γκέτο ο δεύτερος φτιάχνει γκέτο (στη καλύτερη περίπτωση).
  Για τον πρώτο έχεις και αιτίες να εξαλείψεις και η τιμωρία δεν αρκεί. Για τον δεύτερο είναι αρκετή η τιμωρία.

  @16 Αρχιτέκτονα δεν νομίζω ότι εννοούσε κάτι τέτοιο ο Ιμάμης. Αν ήταν έτσι δεν θα ζητούσε να αντιδράσουμε χωρίς μίσος. Απλά έλεγε ότι η θρησκεία του δεν προκαλεί τέτοιες πράξεις.

 28. marulaki said

  #21 Δε νομίζω ότι γελοιοποιούν τις θρησκείες καθαυτές, αλλά μάλλον τους θρησκόληπτους και το φανατισμό γενικότερα.

  Γιατί όχι φονταμενταλιστές ή μουσουλμάνοι φανατικοί;

 29. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  26: Είναι οριστικό πως θάναι υποψήφιος; Γιαυτό τον λιβάνιζε ο Σαμαράς;

  23: Τη δεύτερη ειρωνεία της τύχης δεν την ήξερα. Φτιάχνει κάτι σενάρια η ζωή μερικές φορές…

  20: Σε ευχαριστώ για τη διόρθωση.

  17: Το σκέτοι ‘φασίστες’ δεν δίνει τη θρησκευτική διάσταση όμως.

  16: Προβοκάτσια δεν φαίνεται να είναι.

 30. atheofobos said

  Δεν νομίζω σε ολόκληρο τον κόσμο να υπήρξαν άλλοι γελοιογράφοι σαν αυτούς που μας γνώρισε το Hara Kiri και η συνέχεια του Charlie Hebro που να έχουν μία μόνο πίστη.
  Να μην θεωρούν τίποτα ως ιερό και όσιο, που να πρέπει να μένει στο απυρόβλητο για να μην θιγούν οπαδοί κομμάτων, θρησκόληπτοι και πουριτανοί.
  Το σέξ δε αποτελούσε ένα συχνό θέμα σάτιρας από όλους τους .
  Ο αγαπημένος μου Βολίνσκι, χωρίς να φτάνει στα άκρα όπως ο Reiser, μπορεί να αυτοαποκαλείται «βρωμερός φαλλοκράτης», τελικά όμως αποκαλύπτεται ότι ήταν ένας πολύ τρυφερός σύζυγος.
  Ο ΑΙΧΜΗΡΟΣ ΚΑΙ «ΣΕΞΟΜΑΝΗΣ» ΒΟΛΙΝΣΚΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2014/04/blog-post_23.html
  Ο ΒΟΛΙΝΣΚΙ ΣΕ ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΛΕΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΙΣΩΣ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΘΑ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΠΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΚΙΑ ΤΟΥ.
  http://www.atheofobos2.blogspot.gr/2014/07/blog-post_7.html
  Είμαι σίγουρος πως θα υπάρξουν άξιοι συνεχιστές τους που ακόμα και γι΄αυτό τη θλιβερό και τραγικό γεγονός θα φτιάξουν γελοιογραφίες όπως και αυτοί είχαν φτιάξει για τον θάνατο του Φράνκο, του Ντε Γκώλ αλλά και όπως είχε κάνει και για τον εαυτό του ο ίδιος ο Reiser.

 31. sarant said

  28: Υπάρχουν φονταμενταλιστές που δεν είναι βίαιοι, όμως.

 32. Πάνος με πεζά said

  @ 29 : Προς το παρόν υποτίθεται ότι το συζητάει (ναι, έπρεπε να γράψω «πολιτευτής»). Αλλά φυσικά έχει πάμπολλες πιθανότητες, εδώ πήραν το Βασίλη Οικονόμου !
  Αλήθεια, πότε θα δούμε αυτά τα ψηφοδέλτια, και πότε θα προλάβουν να τα τυπώσουν;

 33. spiral architect said

  Εγώ πάντως, μουσουλμάνους τους έμαθα όταν ήμουν μαθητής. Οι όροι «ισλαμιστές» και «τζιχαντιστές» καθιερώθηκαν προς το τέλος του προηγουμένου αιώνα όταν μετά την πτώση της ΣΕ έπρεπε να βρεθεί ένα νέο αντίπαλο δέος στον αστικό δυτικό κόσμο. Τώρα:
  Οι Γάλλοι Αλγερινής καταγωγής «εκδικήθηκαν» για τον προφήτη τους.
  Οι ακροδεξιοί της Λεπέν «δικαιώθηκαν».
  Το Παρίσι της κουλτούρας και του Διαφωτισμού έχει τελειώσει μέσα στις εργατικές πολυκατοικίες των προαστίων του, ήδη απ’ την εποχή όπου ο Σαρκοζί ήταν υπουργός Εσωτερικών.
  Οι μόνες φωνές που θα μπορούσαν να αναστήσουν ένα κριτικό και αντι – αντιδραστικό κίνημα (με τα υπέρ και τα κατά τους) εκτελούνται.

  Τελικά, όλα βολεύουν όλους και άντε βρες την άκρη. 🙄

 34. Alexis said

  #8, #9: Λεώνικε η ποιότητα του χιούμορ των συγκεκριμένων ανθρώπων δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το γεγονός ότι υπερασπίσπηκαν τις απόψεις τους με απίστευτο θάρρος και τελικά πέθαναν γι’ αυτές.
  Αυτό και μόνο νομίζω ότι δικαιολογεί απόλυτα τον τίτλο «το χιούμορ πέθανε όρθιο».
  Και φυσικά συμφωνώ απόλυτα με το σχ. 21 ότι αξίζουν γι’ αυτό το λόγο τον σεβασμό μας.
  Δεν είναι εύκολο και θέλει πολλά κιλά ….. (ε, χμ 😳 ας μην το χοντρύνουμε) για να το κάνεις…

  #16: Προβοκάτσια από ποιούς, πώς και (κυρίως) γιατί ;;;

 35. sarant said

  33: Κάποιες φράσεις από αυτό το σχόλιο σαν να τις έχω διαβάσει αλλού 🙂

 36. LandS said

  Λεώνικε είναι αρνητική διακριση να επιβάλεται φόρος η να μη αναγνωρίζεται απαλλαγή του για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με το ύψος του εισοδήματος ή της περιουσίας, την δυνατότητα απόκτησης τους ή τις ανάγκες που χρειάζεται να καλυφθούν.
  Πιο συγκεκριμένα, γιατί να υπάρχει διαφορετική φορολογική μεταχείριση για κληρονομιά ανάλογα με το αν είναι διαφορετικού η ίδιου φύλου δύο άνθρωποι που έζησαν μαζί και απέκτησαν περιουσία από κοινού;
  Μπορεί να σου φαίνεται αστείο. Αλλά υπάρχουν άνθρωποι που, λόγω επαγγέλματος, δεν επιτρέπεται να τους φαίνεται αστείο.

 37. spiral architect said

  @27: Lands, έχω ένα γνωστό συνάδελφο Σύριο μουσουλμάνο, που μου είχε πει στο πρόσφατο παρελθόν ότι, κανένας άνθρωπος του θεού δεν δολοφονεί. Τα ίδια θα εννοούσε και ο παριζιάνος ιμάμης, αλλά ποιος τους ακούει …

 38. Pitpanag said

  The pen is mightier than the sword

 39. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα,

  οι κραυγές τους σταματήσαν τα ρολόγια

  το διακύβευμα είναι η ελευθερία του Τύπου

  Η ΕΡΕ ξανάρχεται

  Άδωνις : «Τρυκ το Αγιο Φως»

 40. anelena said

  #30 Και ορθώς είσαι βέβαιος για το ότι «θα υπάρξουν άξιοι συνεχιστές τους που ακόμα και γι΄αυτό τη θλιβερό και τραγικό γεγονός θα φτιάξουν γελοιογραφίες όπως και αυτοί είχαν φτιάξει για τον θάνατο του Φράνκο, του Ντε Γκώλ αλλά και όπως είχε κάνει και για τον εαυτό του ο ίδιος ο Reiser».

  Εδώ είναι 41 βινιέτες διάσημων δημιουργών για το χθεσινό τρομερό γεγονός:

  http://www.repubblica.it/esteri/2015/01/07/foto/parigi_strage_hebdo_la_solidariet_dei_vignettisti_da_tutto_il_mondo-104478697/1/?ref=HREA-1#1

 41. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια και τα λινκ!

 42. "Ετεροδημότισσα" said

  Διαφωνώ κι εγώ με τον όρο «ισλαμοφασίστας» και θεωρώ αποπροσανατολισμένο το διαχωρισμό του Λαντς στο σχόλιο 27. όλα όσα περιγράφει αποτελούν ψυχολογικά κίνητρα για τους φασίστες εν γένει. και αδικημένοι και ανώτεροι και κυνηγημένοι και παρεξηγημένοι κτλκτλ. Εκτός αν θεωρείς ότι τα παληκάρια του ΙΣΙΣ διώκουν, αδικούν και επιτίθενται μόνον όταν νιώθουν διωγμένοι, αδικημένοι, αμυνόμενοι

  @31
  ποιοι φονταμενταλιστές δεν είναι βίαιοι; Οι μορμόνοι (ας γελάσω); οι μήπως οι αρχηγοί των φονταμενταλιστών που εννοείται πως δεν πρόκειται να συνδεθούν με καμιά πράξη βίας;

  Από το Λεώνικο, όπως και από κάθε άτομο που αυτοπροσδιορίζεται με θρησκευτικούς όρους, δεν περίμενα κάτι διαφορετικό. Δικαίωμα του. Ανοιχτή κοινωνία.

 43. cronopiusa said

  ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟΣ : I’LL BE BACK!!

 44. Πενθεύς said

  Δε δολοφονήθηκε το χιούμορ. Αν και είμαι δηλωμένος άθρησκος κρίνω το σύμπλεγμα της Αγ.Τριάδος αντιαισθητικό, χυδαίο και άνευ λόγου προκλητικό. Δε θα το αγόραζα το περιοδικό αν και μεγάλωσα με τον Βολανσκί. Μέχρις εκεί.

  Αυτό που πυροβολήθηκε ήταν το δικαίωμά μας στην βλασφημία, στην αμφισβήτηση και στο γκρέμισμα των ειδώλων.

 45. spiral architect said

  @35: Ναι, γιατί η σάτιρα (μπορεί να) έχει και όρια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαεστρικά απ’ αυτούς που κινούν τα νήματα.

  Ο Θεός είναι μεγάλος, γιατί ο άνθρωπος γίνεται όλο και πιο ασήμαντα μικρός.
  (όπως έγραψε και ο άσπονδός σου φίλος) 😉

 46. sarant said

  44: Θα συμφωνήσω απόλυτα για το δικαίωμα στη βλασφημία.

  45: Ο οποίος δεν είδε ότι το περιοδικό δεν σατίριζε μόνο τους μουσουλμάνους.

 47. LieinZenith said

  Εφόσον θεωρείτε απαραίτητο να προσδιορίζεται η θρησκευτική διάσταση στον όρο που χρησιμοποιούμε για να τους περιγράψουμε, γιατί όχι τον όρο «τζιχαντιστές»; Περιγράφει και το θρησκευτικό χαρακτήρα της φιλοσοφίας τους, και είναι ο πλέον αποδεκτός όρος πια (ασχέτως αν είναι δόκιμος ή μη) στη δύση για την περιγραφή των φανατικών φονταμενταλιστών μουσουλμάνων που ταυτίζονται με την Αλ Κάιντα και το ISIS.

  #27: O φασίστας πάντα χρησιμοποιεί τη βία ως μέσο επιβολής. Όχι επειδή νιώθει αδύναμος και αδικημένος. Όσος αντιλαμβάνονται ως «ισλαμοφασίστες» οι ελληναράδες στην Ελλάδα, δεν ζουν απαραίτητα σε γκέτο. Λίγο στρεβλή εικόνα των φανατικών Μουσουλμάνων στη Μέση Ανατολή. Και δεν γνωρίζουμε τίποτα για τους δράστες στο Παρίσι, ώστε να βγάζουμε συμπεράσματα αυθαίρετα περί γκέτο. Και ο ισλαμικός φονταμενταλισμός ΔΕΝ γεννήθηκε σε γκέτο.

 48. "Ετεροδημότισσα" said

  @44
  αν και δηλωμένοι άθρησκοι δεν μπορούμε έτσι έυκολα να ξεφύγουμε από την θρησκευτική προπαγάνδα και πλύση εγκεφάλου που δεχτήκαμε από γεννησιμιού μας και γι αυτό δυσκολευόμαστε να δεχτούμε τη «βλασφημία» χιουμοριστικά. Χώρια και την ενοχοποιήση του σεξ από τις μονοθεϊστικές θρησκείες που μας κάνει να θεωρούμε αντιαισθητική και χυδαία οποιαδήποτε σεζουαλική απεικόνιση «ιερών και οσίων»
  (σε παρακαλώ δες ότι χρησιμοποιοώ πρώτο πληθυντικό γιατί το σχόλιό μου δεν είναι προσωπικό)

 49. Γιώργος Πρίμπας said

  Εξαιρετικό το άρθρο γιατί λέει τα πράγματα με το όνομά τους μη αφήνοντας περιθώρια εκμετάλλευσης των γεγονότων από την ακροδεξιά.
  Ο όρος ισλαμοφασίστας όπως και να το κάνουμε είναι σωστός και η διαφορά με τους χριστιανοφασίστες είναι ότι αυτοί τουλάχιστον σε επίπεδο τέτοιων πράξεων (γιατί ο ναζιστής Μπρέιβικ, όπως και ο κάθε ναζιστής, λειτουργούσε με γνώμονα το χρώμα του δέρματος) τελείωσαν εδώ και κάτι αιώνες.
  Σχόλια όπως τα 8-9-11 δείχνουν μια ζήλια για τις πράξεις των δραστών ή μου φαίνεται;
  Δυστυχώς η Ευρώπη, όπως και η Αμερική αλλά και οι μη μουσουλμανικοί πληθυσμοί της βόρειας και κεντρικής Αφρικής και δυτικής Ασίας, θα υποφέρουν πολύ μες στις επόμενες δεκαετίες από τα παιχνίδια των αμερικανών 1. στη μέση ανατολή το 60 (όταν γεννήθηκε ο ισλαμικός φονταμενταλισμός ως η απάντηση που έπειθε: «γιατί βγήκαμε από το δρόμο του κορανίου» στο ερώτημα: «γιατί εμείς ο αγαπημένος και πιστός λαός του θεού χάσαμε τόσο εύκολα τον πόλεμο (των έξι ημερών);» και 2. στο Αφγανιστάν στα τέλη του 70 και το 80 σε συνδυασμό βέβαια με τη φτώχια που επιβάλλεται όλο και περισσότερο παγκόσμια και την πνευματική αποχαύνωση των φανατισμένων υποχείριων.

 50. spiral architect said

  @34β: Προβοκάτσια; Ναι Αλέξη, γιατί όχι. Από ακροδεξιούς που ήθελαν να στοχοποιήσουν μουσουλμάνους, απο μυστικές υπηρεσίες για τον ίδιο λόγο, απ’ αυτούς που θέλουν να μεταφέρουν το χαλασμό της Μέσης Ανατολής στην Ευρώπη …
  (λέω εγώ τάρα, έτσι;)
  Α ναι, η κυρα-Λεπέν έκανε κοντά είκοσι ώρες για να κάνει μια δήλωση: 😉

 51. "Ετεροδημότισσα" said

  @49
  διαφωνώ μαζί σου γιατί αν χρησιμοποιούσαμε τον όρο «φασίστες» και «ακοδεξιοί» όπως πραγματικά είναι αυτοί οι δολοφόνοι τότε πράγματι δεν θα αφήναμε περιθώρια εκμετάλλευσης των γεγονότων από την ακροδεξιά.

 52. sarant said

  47: Δυο ενστάσεις υπάρχουν για το «τζιχαντιστές», όχι όμως απαγορευτικές.
  Η μία, δική μου, ότι ίσως είναι προτιμότερο να κρατάμε τον όρο αυτό για όσους μουσουλμάνους πολεμάνε στη Συρία, στη Νιγηρία, στη Σομαλία κτλ. Αλλά δεν επιμένω και πολύ.
  Η δεύτερη ένσταση που έχω ακούσει από άλλους είναι ότι η χρήση του όρου τζιχαντιστής είναι ισλαμοφοβική, ότι τζιχάντ σημαίνει απλώς «προσπάθεια, αγώνας». Μακάρι να βρεθεί κάποος υποστηρικτής της άποψης αυτής να αναπτύξει τα επιχειρήματά του διότι μάλλον δεν τα μεταφέρω καλά.

  Οπότε, ναι, μπορεί να είναι καλύτερος όρος το «τζιχαντιστές»

 53. spyridon said

  Δυστυχώς το χιούμορ είναι είδος ανύπαρκτο στην Ελλάδα. Η ελευθερία της σκέψης ήταν πάντα σε κατάσταση δίωξης. Για τους Ελληνες (αυτούς του Ελλαδιστάν τουλάχιστον) είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουν αυτά που γράφετε κύριε Σαραντάκο. Οι διάφοροι υποστηρικτές του κάθε θρησκόληπτου, κωλόγερου Παίσιου είναι στην πλειοψηφία. Ο Λεόνικος παραπάνω εκφράζει την πλειοψηφία δυστυχώς.
  Κύριε Λεόνικε. Μιλούσα με εκπαιδευτικό από δημοτικό σχολείο των Πετραλώνων που πιστεύει ότι 1/3 των μαθητών του είναι κακοποιημένοι. Αυτά από ομαλά ζευγάρια ελληνοπιθήκων. Προτιμώ τα ζευγάρια ομοφυλόφιλων που έχω συναντήσει εδώ που μένω.

 54. Πενθεύς said

  48. Δεν έχει να κάνει με θρησκευτική πλύση εγκεφάλου όσο με το πολιτισμικό περιβάλλον που μεγάλωσα και την αισθητική του. Όπως έγραψα πιο πάνω απλώς δε θα αγόραζα το περιοδικό. Δε γελάω με τέτοια πράγματα. Συγγνώμη.

 55. spiral architect said

  Καλώς (;) τα δεχτήκαμε:

  (πώς το λένε στα γαλλικά «το πάρτι συνεχίζεται»;) 😦

 56. physicist said

  Νίκο, η σημερινή σου ανάρτηση δείχνει σπάνια παρρησία κι έχεις τον απεριόριστο σεβασμό μου γι’ αυτήν.

 57. Γιώργος Πρίμπας said

  (σχ 51)
  εάν επαληθευτούν αυτά: http://www.thepressproject.gr/article/71129/Charlie-Hedbo-Enas-apo-tous-treis-drastes-stin-astunomia (τελευταία παράγραφος) δεν μπορεί να λέμε ότι οι δράστες είναι ακροδεξιοί. Εκτός αν αλλάξουμε τον ορισμό.

 58. LieinZenith said

  Όντως η κυριολεκτική σημασία της λέξης τζιχάντ στα αραβικά είναι «αγώνας,προσπάθεια».
  Αλλά δυσκολεύομαι να εντοπίσω πως ακριβώς αυτό καθιστά τον όρο «τζιχαντιστής» ισλαμοφοβικό.
  Η αλήθεια είναι πως πρώτη φορά το ακούω αυτό.
  Ίσως ένας ακόμη πιο ακριβής όρος να είναι «ισλαμιστής φονταμενταλιστής». Προσδιορίζει και
  τη θρησκευτική διάσταση και τον ακραίο χαρακτήρα της ιδεολογίας του.

  Η ουσία όμως παραμένει πως οι πράξεις τους είναι καθαρά φασιστικές, και ως τέτοιες πρέπει να αντιμετωπίζονται.
  Και ως πολιτικές πράξεις, και μόνο. Χωρίς τον θρησκευτικό μανδύα που βολευέι και τους ίδιους, αλλά και όλους όσοι
  είναι έτοιμοι να εκφράσουν παρόμοιο μίσος από την αλλη πλευρά.

 59. "Ετεροδημότισσα" said

  54
  δεν χρειάζεται συγγνώμη.δεν μιλάω προσωπικά. ίσως εσύ λόγω του πολιτισμικού περιβάλλοντος που μεγάλωσες απέφυγες τη διδασκαλία της θρησκευτικής θρησκείας κα μόνο από τα τρυφερά σχολικά σου χρόνια ακόμα, τις βαφτίσεις, τους γάμους, τα αγια φώτα από την ιερουσαλήμ, τους παπάδες πρώτη μούρη στις μεγάλες κοινωνικές και κρατικές εκδηλώσεις. και ίσως και οι γονείς σου εξίσου είχαν αποφύγει την ανατροφή στη θρησκευτική ηθική. αλλά η πλειοψηφία από εμάς όχι, ακόμα κι αν αποκλείναμε όταν μεγαλώσαμε, έτσι ανατραφήκαμε και όσο κι ανπροσπαθούμε μας μένουν ασυνείδητα τα ανακλαστικά.

 60. Χωρίς να το έχω πολυσκεφτεί, κι εμένα μου φαίνεται πιθανό το ενδεχόμενο της προβοκάτσιας. Το γεγονός πως οι καταζητούμενοι ως δράστες είναι γνωστοί ισλαμοεξτρεμιστές δεν μου λέει τίποτε, δεδομένου πως και οι μαριονέτες δεν ξέρουν ποιός κινεί τα νήματά τους.

  Από τη σημερινή Καθημερινή

 61. Μαρία said

  33
  Δηλαδή οι πρόγονοι των ταλιμπάν που πολέμησαν 10 χρόνια τους Σοβιετικούς ήταν απλώς μουσουλμάνοι;
  55
  Καμία σχέση με το Σαρλί, λέει η αστυνομία. Ο ένας αστυνομικός είναι ήδη νεκρός.

 62. "Ετεροδημότισσα" said

  57
  μάλλον πρέπει να μου εξηγήσεις. Γιατί δεν μπορούμε να τους αποκαλούμε ακροδεξιούς; οι ακροδεξιοί αποκλείεται να είναι φνατικοί θρησκευόμενοι; Δεν υπάρχει ακροδεξιά στις θρησκευτικές δικτατορίες ας πούμε; Ρωτάω χωρίς ίχνος ειρωνείας, πολύ πιθανόν να είμαι λάθος με τους ορισμούς

 63. Πενθεύς said

  59. ΟΚ! Ναι, ή αλήθεια είναι ότι τα απέφυγα όλα αυτά.

 64. spiral architect said

  Σίγουρα, κανένας μας δεν ήθελε να δει αυτό. 😐

 65. Alexis said

  #50: Αν και δεν αποκλείω τίποτα, είμαι γενικά πολύ-πολύ επιφυλακτικός στη γνωστή θεωρία: «σκέψου ποιούς βολεύει αυτό για να δεις ποιοί μπορεί να το έκαναν».
  Έχει διαψευστεί επανειλημμένα από τα ίδια τα γεγονότα.
  Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο παραμύθι αυτού του τύπου ήταν για πολλά χρόνια η υποτιθέμενη ταυτότητα των μελών της 17Ν. Μέχρι που εξαρθρώθηκε η οργάνωση και αποδείχτηκε ότι τα μέλη της ήταν απλά αυτό που δήλωναν.
  Άσε που πιστεύω ότι εάν ήταν έργο μυστικών υπηρεσιών θα ήταν πολύ πιο επαγγελματικό και κατά πάσα πιθανότητα οι δράστες θα παρέμεναν ασύλληπτοι.
  Ήδη διαβάζω στα σάιτ ότι πιάστηκε ο ένας από τους τρεις και έχουν ταυτοποιηθεί οι άλλοι δύο (θεωρώ ότι είναι ζήτημα χρόνου να πιαστούν κι αυτοί)

 66. physicist said

  Η Zeit αναφέρει ότι ο τρίτος ύποπτος, δηλ. ο δεκαοχτάχρονος που παραδόθηκε μόνος του στην Αστυνομία, ισχυρίζεται πως έχει άλλοθι: λέει ότι οι συμμαθητές του μπορούν να μαρτυρήσουν ότι την ώρα της δολοφονικής επίθεσης ήταν στο σχολείο.

  Ούτε κι εμένα μ’ αρέσουν τα επιχειρήματα του είδους «cui bono και προβοκάτσιες» γιατί έτσι μπορούμε να ισχυριστούμε ότι τις σβάστικες στα εβραϊκά νεκροταφεία τις ζωγραφίζει η Αντίφα. Ωστόσο, ας έχουμε υπόψη μας ότι δεν ξέρουμε καν αν οι καταζητούμενοι είναι ένοχοι.

 67. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  56: Νάσαι καλά!

  Να δούμε τι θα γίνει…

 68. Πενθεύς said

  66. Ή τις ζωγραφίζουν οι ίδιοι οι Εβραίοι όπως ισχυρίζονται οι χριστιανοφασίστες οι εκ Πειραιώς ορμώμενοι.

 69. Μαρία said

  61
  Δημοτική αστυνομικίνα τελικά.

  66
  Ε ναι, παρουσιάστηκε στην αστυνομία, όταν είδε οτι αναφέρονταν το όνομά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
  http://www.lepoint.fr/societe/charlie-hebdo-mourad-hamyd-accuse-a-tort-08-01-2015-1894884_23.php

 70. Μαρία said

  64
  Δεν είναι κάτι καινούριο. Απλώς τώρα κατέβασαν ενισχύσεις.
  http://www.liberation.fr/societe/2014/02/13/obsolete-le-plan-vigipirate-va-abandonner-ses-couleurs_979961
  http://www.la-croix.com/Actualite/France/Comment-s-applique-actuellement-le-plan-Vigipirate-2014-09-15-1206479

 71. Pedis said

  # 64 – Πολλοί εργάζονται καθημερινά για να γίνει ακριβώς αυτό. Λόγου χάρη, ειδικά στη Γαλλία εδώ και χρόνια και στο όνομα του διαφωτισμού, οι νεοφιλελεύθεροι εγκληματίες μέσω πολλών πρόθυμων διανοουμένων της αρπαχτής έχουν κηρύξει τον πόλεμο στο σκοταδιστικό Ισλάμ αντιπαραβαλλόντας το στις προοδευτικές χριστιανικές/ευρωπαικές/καπιταλιστικές αξίες και παράλληλα χρηματοδοτούν τους φονταμενταλιστές μουτζαχεντίν, ταλιμπάν, ΙΣΙΣ, στηρίζουν τη Σαουδική Αραβία, και στήνουν το Λιβυκό εμφύλιο κλπ κλπ.

 72. Pedis said

  # 71 : μέσω πολλών πρόθυμων διανοουμένων της αρπαχτής –> μέσω πολλών πρόθυμων (προοδευτικών …) διανοουμένων της αρπαχτής

 73. Pedis said

  # 70 – Αναμενόμενο. Και είναι η αρχή διότι εδώ και χρόνια δεν υπάρχει εργατικό και επαναστατικό κίνημα για να αντιπαρατεθεί ιδεολογικά στη στρατιωτικοποίηση της δημόσιας ζωής.

 74. Μην ξεχνάμε πως ο λιβυκός «εμφύλιος» ξεκίνησε όταν ο Καντάφι απείλησε τον Σαρκοζί με αποκαλύψεις πως είχε χρηματοδοτήσει γενναία την προεκλογική του εκστρατεία. Κι ο μικρός Νικολά εξαπέλυσε τους πρόθυμους ηλίθιους εναντίον του πρώην χρηματοδότη του.

 75. physicist said

  Συγγνώμη — εμβόλιμη γλωσσική απορία λόγω του παρακάτω τίτλου και επανάληψης της φράσης στο κείμενο:

  Γαλλία: Κατέληξε η δεύτερη αστυνομικός που πυροβολήθηκε σε προάστιο του Παρισιού

  Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/272671/ekrixi-temenos-parisi-7-sullipseis-gia-to-loutro-aimatos-sto-charlie-hebdo

  Λέγεται έτσι; Έχω χάσει τίποτε; Δεν είμαι καν βέβαιος ότι καταλαβαίνω σωστά πως όταν γράφουν «κατέληξε» εννοούν «υπέκυψε στα τραύματά της».

 76. 75 Φυσικέ, ευτυχώς που δεν το έχεις ακούσει (γιατί το ακούς μόνο σε πολύ άσχημες συνθήκες): είναι η ενδοϊατρική ή μάλλον ενδονοσοκομειακή ορολογία (νομίζω).

 77. physicist said

  #76. — Ευχαριστώ βρε Δύτη … ε, ναι, ακούγεται πολύ πιο φριχτό απ’ το να πεις «πέθανε».

  Δεν καταλαβαίνω ποιος τα γράφει αυτά τα κείμενα και πώς. Αν το διαβάσεις, θα δεις ότι μοιάζει σαν να τόγραψε άνθρωπος που είτε δεν ξέρει Ελληνικά είτε η σκέψη του κάνει κενό μετά από κάθε πρόταση. Δεν καταλαβαίνω, ειλικρινώς.

 78. Γιώργος Πρίμπας said

  (σχ 62)
  Ο οπαδός της ακροδεξιάς, όπως αντιλαμβάνομαι τον όρο, υπερασπίζεται βίαια τη φυλετική καθαρότητα (όπως την φαντασιώνεται φυσικά γιατί ο όρος φυλετική καθαρότητα δεν υπάρχει και είναι ιδεοληψία) σε ένα συγκεκριμένο κράτος με ταξικούς θεσμούς και άρχουσα (που είναι μειοψηφία) οικονομική τάξη. Ως προς τη θρησκεία μπορεί, αλλά αν κρίνουμε από τη ναζιστική Γερμανία, όπου στη θέση του θεού μπήκε η αρρωστημένη εκδοχή του Νιτσεϊκού υπερανθρώπου = του άριου όχι υποχρεωτικά, να υπερασπίζεται και την επιβολή της μιας και μόνης, της κατεστημένης που μεγάλωσε, θρησκείας στο κράτος αυτό.
  Οι ισλαμοφασίστες δεν αναγνωρίζουν φυλή παρά μόνο πιστούς στο θεό. Στο ISIS ενδεικτικά μπορεί οποιοσδήποτε από οπουδήποτε να πάει αρκεί να γίνει μουσουλμάνος και να δηλώσει ότι θα πολεμήσει (βίαια) υπέρ του πανισλαμισμού. Επίσης συνήθως προέρχονται από φτωχά οικονομικά στρώματα μεταναστών ή και όχι που αισθάνονται ότι το κατεστημένο στο κράτος που ζουν τους εκμεταλλεύεται.

 79. "Ετεροδημότισσα" said

  78
  άρα κι εσύ α»αντιλαμβάνεσαι τον όρο» όπως κι εγώ κάπως τον αντιλαμβάνομαι. Τη φυλετική καθαρότητα μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με θρησκευτική καθαρότητα, (κάποτε πολύ παλιά τα δύο ταυτίζονταν άλλωστε). Ή νομίζεις ότι το Εθνικό μέτωπο αγκαλιάζει τους βόσνιους μουσουλμάνους ή τους γάλλους λευκούς εβραίους;
  Στη δεύτερή σου παράγραφο, δευτερη πρόταση αν παραλείψεις τη λέξη ‘μετανάστες» έχεις τους οπαδούς της χρυσής αβγής ή του εθνικού μετώπου -πριν γίνει χιπ να είναι κανείς ακροδεξιός.

 80. spiral architect said

  @61α: Mη ρωτάς εμένα Μαρία, ρώτα καλύτερα τον Ράμπο ΙΙΙ και τους κουμανταδόρους του. 😉
  @62β: Μακάρι, αλλά, ενός κακού, μύρια έπονται. 😦

 81. "Ετεροδημότισσα" said

  80α
  Ταινιάρα! την είδα της προάλλες ξανά! για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι 😉

 82. giorgos said

  http://katotokerdos.blogspot.gr/2009/06/1.html

 83. spyridon said

  Από τον Μωάμεθ στον Παστίτσιο 2012

 84. Γς said

  32:

  >εδώ πήραν το Βασίλη Οικονόμου !

  «δηλώνω Παρών στον αγώνα για την παραμονή στην Ευρώπη [=βουλή]»

 85. spiral architect said

  H κυρά-Λεπέν ζητάει επαναφορά της θανατικής ποινής στη Γαλλία:
  Paris shooting: French far-right leader Le Pen calls for death penalty — RT News
  (o ύστερος Διαφωτισμός) 😛

 86. LandS said

  @42
  Ακόμα και αν δούμε τελείως «τεχνικα» το θέμα και πούμε «ο ισλαμικός φονταμενταλισμός δεν ξεκίνησε από γκέτο» πάλι οι διαφορές από τον [σκετο] φασισμό είναι υπαρκτές. Τα «παληκάρια» του ΙΚ φέρνουν ως δικαιολογία την υπεράσπιση ή την επέκταση της θρησκείας τους για τους φόνους . Το «παληκαρι» ο Μπρέιβικ το έκανε για να το κάνει.
  Για τους χτεσινούς δράστες όπως και για τους εκτελεστές του ΙΚ βρέθηκαν θρησκευτικοί ηγέτες να πουν ότι στον Αλλάχ δεν αρέσουν αυτά. Βρήκαν και στίχους από το Κοράνι. Για τους φασίστες δεν βγαίνει κανείς να πει ότι αυτά που κάνουν δεν ταιριάζουν στην ιδιότητα του φασίστα.

  Διακινδυνεύω να πω ότι η ισοπεδωση και το τσουβάλιασμα είναι τα αποπροσανατολιστικά στο θέμα μας.
  Και επιμένω ότι για τους ισλαμοφασίστες δεν αρκεί η σύλληψη, η δίκη και η καταδίκη. Θέλει μια άλλη πιο ολιστική (καλά το λεω;) προσέγγιση.
  Στη Πόλη προχτές είχαμε επίθεση αυτοκτονίας εναντίον των μηχανισμών φιλικού στο Ισλάμ κράτους.

  Και όχι Τζιχαντιστές βρε παιδιά. Ο Μαχντί που παραλίγο να διώξει τους Αποικιοκράτες από το Σουδάν (ιερή) τζιχάντ είχε κυρήξει. Τι; έκανε σφαγές; Οι Εγγλέζοι δεν έκαναν;

 87. Μαρία said

  83
  Και το εξώφυλλο του Σαρλί με τα κωλόχαρτα (στον απόπατο όλες οι θρησκείες) έχει παρόμοια αφορμή με φωτογραφία που την αναφέρει στον τίτλο (Μετά το σκάνδαλο του Χριστού μέσα στα τσίσια της Αβινιόν) http://www.lexpress.fr/culture/avignon-une-photo-mettant-en-scene-un-crucifix-detruite_983743/commentaires.html#

 88. Και το τσογλανάκι του αρχιτσόγλανου βρήκε αφορμή να δείξει πόσο φασιστάκι είναι. Γελοία λεπτομέρεια: το όπλο στην εικόνα που τουιτάρει είναι ίδιο με αυτά που χρησιμοποίησαν οι ισλαμοτσόγλανοι εναντίον των γελοιογράφων.

 89. Ουπς, δεν φαίνεται ποιό είναι το τσογλανάκι: ο Σαρκοζύ τζούνιορ.

  http://news.in.gr/world/article/?aid=1231375849

 90. Μαρία said

 91. Παναγιώτης Κ. said

  Ισλαμοφασίστες. .
  Γιατί να απορρίψουμε τη χρήση του;
  Πως διαφορετικά να χαρακτηρίσουμε τους δράστες της στυγερής αυτής δολοφονίας; Αγωνιστές;
  Αν ο αδύναμος καταπιέζεται από τον ισχυρό δεν σημαίνει ότι ο αδύναμος εξαγνίζεται.
  Οι δοκιμαζόμενοι λαοί της Μ.Ανατολής δεν μπορεί να μη βλέπουν ότι η προοδευτική διανόηση της Δύσης- ειδικά στη Γαλλία σε αυτό το μεγάλο πολιτικό εργαστήρι της Ευρώπης και του κόσμου ολόκληρου- είναι αλληλέγγυα προς αυτούς. Παρόλα αυτά έστρεψαν το μίσος τους επί δικαίων.
  Αναρωτιέμαι: Μήπως προσπαθούμε να κάνουμε…ευτυχισμένους ανθρώπους που μας μισούν; Δεν το λέω για να αλλάξουμε στάση.Το λέω για να πάψουμε να έχουμε ενοχές για τις πολιτικές του δυτικού μπλοκ στο οποίο ανήκουμε.
  Δυσκολεύτηκα πολύ να γράψω αυτές τις λίγες αράδες.Με κατατρύχει το δόγμα, «είμαστε με τον αδύναμο εναντίον του ισχυρού» . Ο φανατισμός όμως που αναπτύσσεται σε αυτές τις χώρες με τρομάζει.

 92. spiral architect said

  @91: Δολοφόνους!

 93. stratosbg said

  Reblogged this on a hairless ape.

 94. Δολοφοντική επίθεση για να σπάνε πένες ή να κλείνουν στόματα. Ευρώπη 2015.

  Για το ότι η ελευθερία της έκφρασης δοκιμάζεται σκληρά στην Ευρώπη, ποιος γνήσιος ελευθερόφρων μπορεί να διαφωνεί; Ωστόσο, φαίνεται πως πολλοί από αυτούς που λένε ότι πιστεύουν στο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, είναι γιαλαντζί ελευθερόφρονες. Αρκεί να δει με κανείς κανείς με πόση προθυμία συμφώνησαν στον 4285 του ’14.

 95. Pedis said

  # 91 – «για να πάψουμε να έχουμε ενοχές για τις πολιτικές του δυτικού μπλοκ στο οποίο ανήκουμε.»

  Ενοχή όχι επειδή «ανήκουμε» αλλά επειδή «τους ανήκουμε».

  Πάντως, φοβάμαι ότι δεν θέλει πολύ για να υιοθετηθούν επιχειρήματα «συλλογικής ευθύνης» ακόμη κι από πεπεισμένους και χαλκέντερους διαφωτισμένους.

 96. cronopiusa said

  ιδού τι φοβόντουσαν και δεν τ’ άφησαν ν’ ανθίσει

  (10-09-12) Al-Hamdaniya | Aleppo | Amazing: We Will Have Freedom Whether You Like it or Not

 97. leonicos said

  @14 Νεοκίδιε, δεν κατάλαβα αν συμφωνείς, ή αν λυπάσαι για μένα, για τις απόψεις μου. Μ’ ενδιαφέρει να καταλάβω τι έγραψες. Φυσικά αναγνωρίζω ότι κάτω από το βάρος ενός τέτοιου εγκλήματος, πολλά υποχωρούν. Αλλά όχι όλα. Πρέπει να ξέρουμε τι κάναμε για ναμας σκοτώσουν. Και κάναμε. Και όσο φορτισμένη και αν είναι η ατμόσφαιρα, η ασκήμια είναι ασκήμια. Και προπάντων ασκήμια εναντίον αρχών και πεποιθήσεων που δεν έχουν τρόπο άμυνας. Μπορείς να μέμφεσαι, να καταδικάζεις, ακόμα και να λοιδορείς, αλλ’ αυτό ήταν εύκολο. Και το εύκολο κι αισχρό είναι χυδαίο.

  Πάντως όποια άποψη και να έχεις… δεν θα σε πυροβολήσω. Αστειεύομαι. Περιμένω ότι δεν θα είμαι αρεστός… αλλά θα μείνω όρθιος.

  @16 Σπειροειδή, οι ‘μεγάλοι’ τι θα πούνε; Εδώ, όταν σκότωσαν τον Παύλο στο Κερατσίνι, βγήκαν και είπαν «από πότε μια εγκληματική ενέργεια ενός μέλους στιγματίζει μια ολόκληρη παράταξη;» Κι εδώ τα ίδια θα πουν. Βέβαια, αυτό δεν ισχύει για όλους τους μουσουλμάνους.
  Και το @32 σου πολύ ωραίο.

  @17 με το δύσκολο όνομα… Και η δική σου παρατήρηση πολύ σωστή, σε απόλυτους όρους όμως. Αλλά και η άλλη πλευρά έχει τη δικαιολογία ότι τελευταία είμαστε μάρτυρες αλλεπάλληλων σφαγών με πρόσχημα το Ισλάμ. Υπάρχει σαφώς μια συγκεκριμένη τάση μέσα στο Ισλάμ. Ούτε όλοι οι γερμανοί ήσαν ναζί στον Β΄ Π. Π. Οι εβραίοι της Ζακύνθου σώθηκαν ομαδικά με πρωτοβουλία του διοικητή του νησιού και του Μητροπολίτη. Υπάρχουν και παπάδες που στάθηκαν όρθιοι.

  @19 άλλος με δύσκολο όνομα. Αγαπητέ Λαυρέντη, είμαι υποχρεωμένος να σεβαστώ τον οποιονδήποτε όπως μου εμφανίζεται, ακόμα και την/τον Κοντσίτο/α (που είναι κι εβραίος τρομάρα του). Ούτε έχω δυνατότητα να επιβάλω την άποψή μου· και να την είχα δεν θα το ήθελα. Αλλά το ζευγάρι αποτελείται από δύο άτομα επειδή για να γίνει μια τυπική ερωτική σύζευξη χρειάζονται ένα ανδρικό μόριο και ένα γυναικείο. Αν αυτό για κάποιους δεν ισχύει, δικαίωμά τους· αλλά τότε δεν βλέπω γιατί πρέπει το ζευγάρι ν’ αποτελείται από δύο και όχι από δεκαδύο άτομα. Ποιος είναι ο υποκείμενος λόγος που παντρεύονται δύο δυό; Η στρέιτ παράδοση; Απλά δεν σκέπτομαι; Αλλιώς, όπως λέει και η Αρβανιτάκη ‘εγώ δεν λέω για το κρεβάτι τους.’ Βλέπω μόνο το δικό μου.

  @20 Τσοπανάκο, πες πως έχεις δίκιο. Και μακάρι να μη σβήσει. Αλλά ο Βεντρούα τί φταίει και τον έβαλαν στο στόχαστρο; Στο ότι είναι κληρικός; Δηλαδή έπιασαν στην τύχη τον καρδινάλιο κι έγραψαν ότι έχει τρεις μπαμπάδες, στο άσχετο; Και αν όχι, αν δηλαδή είναι ομοφυλόφιλος (που δεν θα έπρεπε ναείναι στη θέση αυτή αλλά δικαίωμά τους όσων τον αποδέχονται… Αν είναι ξαναλέω) τον ξεμπρόστιασαν; Αυτή είναι η λειτουργία του χιούμορ; Δεν νομίζω.

  @21 Ραχμαντουλίνα, κάποιος εδώ ποιο κάτω τράκαρε, βγήκε απ΄πο το αμάξι κι επί μισή ώρα κατέβασε ό,τι χυδαιότητα μπορείς να φανταστείς. Δεν θαύμασα το θάρρος του ούτε το σεβάστηκα. Και αν δεν θέλει έμπνευση, δεν είναι τέχνη, επομένως είναι προστυχιά ή πορνογραφία. Αν και η πορνογραφία μπορεί καμιά φορά να έχει κι έμπνευση και να είναι τέχνη.
  Το πρώτο κεφάλαιο του δε Νιουντ λέγεται: Δε νιουντ εντ δε νέικτ διαφορίζει το γυμνό από το ξεβράκωτο.

  @22 Περιπλανώμενε, σωστά. Και η παράδοσην είναι πολύ πιο παλιά, φτάνει μέχρι και τα Κάρμινα Μπουράνα και τους ιδιότυπους ιερωμένους του μεσαίωνα. Αλλά είναι δυνατό να μην την χόρτασαν; κ@@ς και τ@@@@@νι! κ@@ς και τ@@@@@νι! κ@@ς και τ@@@@@νι! Μόνο αυτοί έχουν;
  Επιπλέον, η καρικατούρα στην οποία αναφερόμαστε, των τριών μπαμπάδων, δεν έχει να κάνει με την εκκλησία ούτε με την παράδοση. Και πολιτικούς να έδειχνε, και χασισέμπορους, πάλι εμετική θα ήταν.

  Δεν έχω κανένα πρόβλημα με την « αρχή της ισότητας και την απάλειψη των διακρίσεων που βασίζονται στον σεξουαλικό προσανατολισμό». Αλλά τότε γιατί επιμένουν να είναι (μόνο) δύο πάντα; Το συζήτησα πιο πάνω.

  @30 Τρίτη ειρωνεία. Ο Βολίνσκι ήταν εβραίος επίσης.

  @34 Αλέξη, δεν πιστεύω ότι το έκαναν αδιαφορώντας αν θα έφτανα εκεί. Γιατί; Για να βγάλουν άλλη μια καρικατούρα; Δεν το φαντάζονταν. Πέθαναν όρθιοι κατά τύχη.

  @36 Καλά, Λαντς, αν νομίζεις ότι όλο αυτό γίνεται ‘για την περιουσία που απέκτησαν από κοινού…’ πάω πάσο. Και υιοθετούν και παιδιά από τρυφερή ηλικία για να τους μεταβιβάσουν την περιουσία τους… Ξαναπάω πάσο! Αλλά δεν σ’ έχω για τόσο εύπιστο. Ούτε την ισότητα επιδιώκουν· την επικαλούνται απλώς. Απλά, βγήκαν από την αφάνεια και το ημίφως και προκαλούν. Και φυσικά δεν προκαλούν εμένα. Προκαλούν εκείνους που σοκάρονται. Εμένα ως καλλιτέχνες, ζωγράφοι, ηθοποιοί, ποιητές, τραγουδιστές και κομμωτές μού αρέσουν. Αμέ!

  @37 Σπειροειδή, έχω γνωστό από το Πακιστάν, ο οποίος θεωρεί ότι όλη αυτή η δολοφονική φρενίτιδα είναι εντελώς αντι-Ισλαμική. Η Σαρία δεν επιβάλλεται μ’ αυτόν τον τρόπο. Επίσης οι μουσουλμανικές χώρες υπήρξαν κέντρα μεγάλης παιδείας. Δεν σε σκότωναν για να μην πας στο σχολείο. Πρόκειται για σκοταδιστές, που έτυχε να είναι κατ’ όνομα μουσουλμάνοι.

 98. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  75-76: Έτσι…

  87: Α μπράβο γιατί δεν θυμόμουν το περιστατικό που είχε δώσει την αφορμή.

 99. Έχω να συνεισφέρω ένα κείμενο του Λουκά Σταμέλλου που είναι εδώ: http://goo.gl/zfRTVA
  Επίσης, ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον κείμενο του Πέτρου Τσαγκάρη που είναι εδώ: http://goo.gl/uf9t2Z

 100. Ηλεφούφουτος said

  Ναι, τι να πω τώρα; Είναι από τις περιστάσεις που δεν βρίσκω στρατόπεδο να με εκφράζει.
  Μια αποτρόπαια δολοφονία απ τη μια, καμμένα μυαλά, φανατισμός, αλλά και επιδέξια χρήση, όπως έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, όλων αυτών των φαινομένων από καθώς πρέπει δυνάμεις που τα ευνόησαν και που προωθούν πολύ πιο έξυπνα τις διάφορες μορφές ανελευθερίας και θεσμικού τραμπουκισμού· και δεν πιστεύω ότι υπάρχει «δικαίωμα στη βλασφημία» ή «δικαίωμα στην πρόκληση» κατά τον ίδιο τρόπο που λέμε «δικαίωμα στην ελευθερία» ή «δικαίωμα γνώμης».

  Με εξέπληξε η ομοβροντία αυτού του «κατέληξε» στα διάφορα ηλεκτρονικά μέσα σήμερα για τη δεύτερη αστυνόμο. Και γουγλίζοντας διαπιστώνω ότι δεν είναι καινούργιο. Και ανοίγοντας το λεξικό Τριανταφυλλίδη βλέπω ότι είναι κατοχυρωμένο και λεξικογραφικά.

 101. Παλαιών Πατρών Ιωάννης said

  Εξαιρετική η σημερινή ανάρτηση. Συγχαρητήρια.

 102. Εντωμεταξύ, όσο εμείς τσακωνόμαστε αν το σωστό είναι ισλαμοφασισμός ή φασιστοϊσλαμισμός, ο 18χρονος πιτσιρικάς, που οι αρχές βιάστηκαν να ανακοινώσουν πως οδηγούσε το αυτοκίνητο των δολοφόνων, παραδόθηκε και έχει ισχυρότατο άλλοθι: ήταν στο σχολείο του!

  Μήπως με την ίδια ακριβώς «ακρίβεια» οι αρχές εντόπισαν και τους δύο φονιάδες;
  Στη φωτό, ο φερόμενος ως επικεφαλής των ερευνών.

 103. Pedis said

  Το γελοίο της υπόθεσης είναι ότι οι πρώτοι και οι καλύτεροι που «οργίζονται» και θέλουν να «ληφθούν μέτρα» είναι οι πιο ρατσιστές και οι πιο φασίστες από τους πιο θρησκόληπτους σκοταδιστές χριστιανούς στο «δυτικό κόσμο».
  (Ίσως ως φόρο τιμής στην ισλαμοφοβία που συστηματικά προπαγάνδιζε με το συγκεκριμένο είδος «χιουμοριστικής» κριτικής με αντιθρησκευτικό φερετζέ. Το περιοδικό απ’ όσο μπορώ να καταλάβω, ξεκίνησε ως «προοδευτικό» έντυπο και κατέληξε εδώ και χρόνια να είναι «ό,τι πουλάει» σε αισχροσκατολοίδια).

  Αν δεν ήταν ο «δυτικός κόσμος» να στήνει επεμβάσεις και εμφύλιους πολέμους αλλά και να χρηματοδοτεί εδώ και δεκαετίες ιμάμηδες, μουτζαχεντίν, ταλιμπάν δεν θα είχαν οδηγηθεί στην αποτυχία τα απελευθερωτικά και κοινωνικά κινήματα σε όλον τον αραβικό κόσμο. Πάντως πρόκειται για αριστούργημα: win-win.

 104. Λεώνικε η επίκληση της λογικής συνήθως αντιμετωπίζεται σαν έλειψη επιχειρημάτων όχι μόνο από πολιτικούς και δημοσιογράφους.
  Συγγενεύεις με τον Λεωνίδα όχι μόνο ηχητικά… τους τριακόσιους δεν βλέπω.

 105. Makis said

  Είναι ένα ριζοσπαστικό πείραμα, μια ομιλία σχετική με την ενσυναίσθηση. Πρέπει να καταλάβουμε τι γίνεται, να βάλουμε τα πόδια μας στα παπούτσια τους. Να μην τους δικαιολογίσουμε, να μην τους συγχωρέσουμε, να μην τους αποδεχτούμε αλλά να τους καταλάβουμε, και αυτό είναι το πιο δύσκολο. Δυστυχώς αυτό είναι η μοναδική μέθοδος αντιμετώπισης, ίσως και λύσης, που έχουμε.

 106. venios said

  Ανείπωτη θλίψη, έχοντας παρακολουθήσει το περιοδικό από την εποχή του Χαρα-Κίρι. Το πώς θα αποκαλέσουμε τους φονιάδες μου είναι προς το παρόν αδιάφορο. Το ποιος άμεσα οπλίζει το χέρι των εκάστοτε φασιστών είναι αδιάφορο, όμως σίγουρα υπάρχει στη βάση ένα συναίσθημα μειονεξίας και αδικίας που γενναει το ακραίο μίσος – το τι προκαλεί αυτό το συναίσθημα είναι το ζητούμενο, και η εξήγηση δεν μπορεί να είναι μόνο ψυχολογική.
  Τα ονόματα και στοιχειώδεις πληροφορίες για τους 12 νεκρούς βρίσκονται (στα γαλλικά) στο
  http://www.leparisien.fr/charlie-hebdo/attentat-a-charlie-hebdo-qui-sont-les-12-victimes-08-01-2015-4428271.php
  Στη μνήμη τους, υπενθυμίζω ένα εξώφυλλο του Reiser (αν δεν κάνω λάθος), της εποχής που ο Μπρέζνιεφ ήταν χάλια, δεν εμφανιζόταν, και τα ΜΜΕ αναρωτιόντουσαν μήπως είχε πεθάνει. Το έψαξα στο διαδίκτυο αλλά δεν το βρήκα, το περιγράφω λοιπόν: Τεράστιο κεφάλι του Μπρέζνιεφ, με ένα πηρουνάκι κάτω να του πιέζει το προγούλι, και η λεζάντα «Ο ΜΠΡΕΖΝΙΕΦ ΕΧΕΙ ΠΕΘΑΝΕΙ; ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑ ΣΤΟ ΤΕΣΤ ΤΟΥ ΠΗΡΟΥΝΙΟΥ».
  Ας ελπίσουμε πως το Σαρλί Εμπντό θα συνεχίσει πιο δηκτικό από πριν. Κι αν κάποια σκίτσα σε κάποιους (και σε μένα) φαντάζουν κακόγουστα ή κακότεχνα, δεν πειράζει. Η «καθαρή γραμμή» του Τεντέν έχει χάσει προ πολλού το μονοπώλιο στα σκίτσα.

 107. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  101: Είναι κατοχυρωμένο λεξικογραφικά το «κατέληξε» αλλά ως πρόσφατα ήταν περιορισμένο στους τέσσερις τοίχους του νοσοκομείου.

  107: Ευχαριστούμε για το λινκ.

 108. Απίστευτο.
  Οι μεγάλοι όλοι του κόμιξ έχουν πεθάνει, ο Ράιζερ, ο Κοπί, ο Μέμπιους, ο Βολίνσκι είχε μείνει, ποιος να τόλεγε οτι οτι θα έπεφτε από σφαίρες …πως να τους πούμε…τζιχαντιστές μάλλον.

  Πολύ μπερδεμένη η κατάσταση, όμως. Το cui bono μην το βγάζετε από τη συνάρτηση. Η Λεπέν θα ωφεληθεί .Σας πληροφορώ, ΚΑΙ ο Σαμαράς θα ωφεληθεί. Λιγότερο, αλλά με τα μυαλά που έχει ο μέσος Έλληνας ψηφοφόρος και την άθλια προπαγάνδα των δεξιών, σίγουρα θα ωφεληθεί. Είμαι σίγουρος ότι μέσα του λέει, γμτ στην Ελλάδα έπρεπε να γίνει αυτό. Να φάνε μερικούς γελοιογράφους και να γίνω κυβέρνηση.Μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια.

  Δεδομένου μάλιστα ότι ο σύριζα δεν κάνει τίποτα, απλά κρατάει το πουλί του και το αφήνει την κατάλληλη στιγμή (μα ποιος του τα γράφει αυτά τα «επικοινωνιακά»;)…Είναι σίγουροι ότι θα πάρουν την πλειοψηφία και αδρανούν. Αλλά αυτοδυναμία; Είναι κι αυτή σίγουρη; Χωρίς ενεργή υποστήριξη από το λαό, ο Τσίπρας δε θα πάει πολύ μπροστά.

 109. Avonidas said

  Σχετικά με το «δικαίωμα στη βλασφημία»:
  Νομίζω είναι ήδη μια μεγάλη παραχώρηση να το ονομάζουμε έτσι. Δεχόμαστε, λοιπόν, ότι υπάρχει τέτοιο πράγμα, βλασφημία; Εγώ δεν το δέχομαι.

  Ο σκοπός της σάτιρας, από την εποχή του Βολταίρου και δώθε, δεν είναι όπως ισχυρίζονται οι θιγόμενοι ούτε η προσβολή των ιερών και των οσίων τους ούτε η πρόκληση. Είναι πολύ απλά το ξεβράκωμα των σοβαροφανών, η αποκάλυψη της γελοιότητας στην πραγματική της διάσταση. Αν κάποιος προσβληθεί, ας είναι κι έτσι.

  Ο Λεώνικος βρίσκει γελοίους τους δύο μπαμπάδες. Εγώ βρίσκω γελοίες τις έγκυες παρθένες. Όταν πλέον δεν μπορούν να μου κόψουν το κεφάλι ή να με χώσουν φυλακή, μου λένε να το συζητήσω κόσμια και σοβαρά. Δεν πρόκειται να συζητήσω σοβαρά ιδέες που δεν είναι σοβαρές. Αυτό θα τους προσέδιδε κύρος που δεν δικαιούνται.

  Αν δεν μπορώ να λέω την άποψή μου χωρίς φερετζέ, αν δεν μπορώ να εκθέτω τη γελοιότητα, δεν υπάρχει καμία ελευθερία λόγου. Όσο το — καλόγουστο ή κακόγουστο — χιούμορ απαντιέται με χατζάρια ή χειροπέδες, δεν υπάρχει καμία ελευθερία.

 110. Avonidas said

  #109. «Το cui bono μην το βγάζετε από τη συνάρτηση.»

  Εξίσωση, Ιάκωβε, εξίσωση. Επίσης, cui bono δεν σημαίνει απλώς να ψάχνεις ποιος ωφελείται, αλλά να χρησιμοποιείς το ποιος ωφελείται σαν κριτήριο για να ανακαλύψεις το ποιος ευθύνεται. Μια εντελώς ανεδαφική και άτοπη «αρχή».

 111. sarant said

  112: Δερβενιώτης;

 112. Ναι, ταιριάζει το στυλ. Και το βαμπιροπούλι Άδωνις είναι τέλειο.

 113. physicist said

  Σκύλε, μου φαίνεται άστοχο το καρτούν στο 112: οι διαστάσεις είναι εντελώς διαφορετικές. Κι αν ο Α.Γ. προσπαθεί προεκλογικά να το εκμεταλλευτεί πολιτικά, αυτό είναι ένα θέμα που δεν δικαιολογεί την εξομοίωσή του με τους αδίστακτους φονιάδες, η οποία δρα απενοχοποιητικά για τους δεύτερους. Νομίζω ότι γενικότερα ανήκει στις (παιδικές) ασθένειες της Αριστεράς να τραβάει συγκρίσεις απ’ τα μαλλιά, με αποτέλεσμα να εκτίθεται όταν τα πράγματα στ’ αλήθεια χοντραίνουν.

 114. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Λεώνικε σοκαρίστηκα από τις απόψεις σας.Εντάξει, δεν είμαι τόσο μορφωμένη όσο εσείς, μα θαρρώ είμαι πιο ελεύθερη. Δε θέλω να μου πείτε τίποτα. Με συγχωρείτε αλλά πανικοβλήθηκα σχεδόν.

 115. Φυσικέ, δεν έχεις άδικο.

  Αλλά όπως λέει κι ένα γνωμικό το να αναλύεις το χιούμορ είναι σα να ανατέμεις ένα βάτραχο: ελάχιστοι ενδιαφέρονται κι ο βάτραχος πεθαίνει.

 116. Η κατάσταση θυμίζει προπολεμική Ευρώπη. Και όπως ήταν πριν από τον πρώτο παγκόσμιο,που τα δυο στρατόπεδα ακονίζανε τα νύχια τους και κάποια στιγμή μια σφαίρα στο Σεράγεβο έθεσε σε κίνηση το μηχανισμό, αλλά και όπως είχε διαμοτφωθεί πριν από το Δεύτερο Παγκόσμιο, με το Χίτλερ.

  Ο Χίτλερ θα ήταν απλά, ένας από τους τρελούς του χωριού στη χώρα του Γκαίτε, αν οι Αγγλογάλλοι δεν ξεζουμίζανε τους Γερμανούς στις πολεμικές αποζημιώσεις.

  Έτσι και σήμερα. Η Δύση έχει στριμώξει τους μουσουλμάνους σε μια γωνιά και τους σφάζει. Πόλεμος Ιραν-Ιρακ, ένα εκατομύριο νεκροί εκατέρωθεν, πόλεμοι του Ιρακ, εκατομύρια νεκροί στη μάχη και στην ειρήνη, Αφγανιστάν, τώρα Συρία,πιο πριν ο Καντάφι που πέθανε βιασμένος με ξιφολόγχη, και σε ένα ένα στα κράτη της Μέσης Ανατολής να διαλύουν το κράτος κι τον κοινωνικό ιστό και να μην μπορείς να ζήσεις. Για να μην πούμε για την πληγή της Παλαιστίνης και την υποβάθμιση των λαϊκών συνοικιών στην Ευρώπη.

  Έ κάποιοι δε θα τρελαθούν και θα αναπολήσουν τα μεγαλεία του παρελθόντος, και θα οραματσιτούν ένα χαλιφάτο από την Κόρδοβα ως το Πακισταν;

  Έτσι γίνεται πάντα, το να χάσεις τη λογική σου α λα Χίτλερ, περιλαμβάνει και την εξαφάνιση κάθε έννοιας των ορίων που σου βάζει η πραγματικότητα και όπως στην περίποτωση του Τρίτου Ράιχ, τα γεωγραφικά όρια. Ο Χίτλερ ποτέ δε θα έλεγε, ως εδώ είναι Γερμανία. Η ζούρλια του θα τον οδηγούσε ως το Θιβετ και παραπέρα.

  Αν μπούμε νοερά στη θέση τους, θα δούμε ότι οι νεαροί αυτοί μουσουλμάνοι έχουνε πόλεμο. Το ζήτημα είναι ότι από ένα σημείο κι έπειτα δεν υπάρχει συνεννόηση με τέτοιους ανθρώπους. Όπως δεν υπήρχε και με τους Γερμανούς Ναζί, ή τους Έλληνες χρυσαυγίτες. Από κει και πέρα μιλάνε μόνο τα όπλα.

  Όμως μη ξεχνάμε οτι η Δυτική πολιτική(και του Πούτιν ) είναι ο ιός, το τζιχάντ είναι το σύμπτωμα. Και αν ο ιός μάλιστα βάλει και ρόμπα γιατρού, τότε χέστα.

  Συμπέρασμα, σε ένα κόσμο που δολοφονούν τον Βολίνσκι, όλα τα φριχτά μπορούν να συμβούν.

 117. leonicos said

  Έφη μου, πανικοβλήθηκες από τις απόψεις μου; Τι να πω;

 118. leonicos said

  Συμπέρασμα, σε ένα κόσμο που δολοφονούν τον Βολίνσκι, όλα τα φριχτά μπορούν να συμβούν.

  Το συνυπογράφω για το χατίρι της Έφης

 119. physicist said

  #117. — Σωστό το γνωμικό. Ας το πω, τότε, ως εξής για να μη μοιάζει με ανάλυση: δεν γέλασα με το χιούμορ του καρτούν. Αλλά αφού βλέπω ότι καταλαβαινόμαστε, δεν χρειάζεται να το κουβεντιάσουμε άλλο.

 120. Φυζικέ, μετά την κοσμοϊστορική αλλαγή στάσης της κας Άγγελας Γκερέκου-Βοσκοπούλου κυκλοφοράει στο διαδίκτυο το GeRexit

 121. physicist said

  #122. — 😀 😀 😀

  Το λοιπόν, Σκύλε, την κ. Γκερέκου εγώ δεν ήξερα ούτε καν πώς μοιάζει, κι έψαξα σήμερα το πρωί στο Διαδίκτυο με αφορμή τη μεταγραφή που πήρε να δω ποια είναι. Και βρήκα κάτι φωτογραφίες της από παλιότερα, που πολύ μου άρεσαν, πολύ ερωτικές.

  Τώρα, αν κάποιοι κρίνουν το σχόλιό μου σεξιστικό, ας είναι. Με την ελεύθερη βούλησή της είχε κάνει τις φωτογραφίσεις, οπότε δεν με νοιάζει.

 122. spiral architect said

  @122: 😆

 123. sarant said

  ΄Πηγαίνω στην παρουσίαση, να είστε φρόνιμοι! 🙂

 124. 123, 124 πωλείται αυτούσιο και πεντακάθαρο το σχετικό τεύχος του Playboy…

 125. spiral architect said

  @122: Αγαπητέ Αντώνη …..

 126. 111 Avonidas
  cui bono
  Μια εντελώς ανεδαφική και άτοπη «αρχή».

  άτοπη αν τη θεωρήσεις απόδειξη. Φυσικά, αν πχ για τη Γερμανία του Β΄ΠΠ αναρωτιόμαστε εκ των υστέρων cui bono, δεδομένου οτι η Γερμανία βγήκε από τον πόλεμο κατεστραμμένη, κάποιοι θα έλεγαν οτι να, οι Εβραίοι ωφελήθηκαν γιατί απόκτησαν το Ισραήλ και οι Αμερικάνοι που έγιναν Υπερδύναμη, άρα αυτοί ξεκίνησαν τον πόλεμο. Φυσικά αυτό είναι άτοπο.

  Όμως, ο κάψιμο του Ράιχσταγκ, πχ, δεν είναι η ίδια περίπτωση. Το cui bono μπορεί να σε οδηγήσει κάπου.

  Μπορεί αυτές οι μεμονωμένες ενέργειες σαν τη σφαγή στο Charlie να ξεκίνησαν αυθόρμητα,( αν και κι αυτό θέλει ψάξιμο), η ISIS όμως όχι μόνο είναι δημιούργημα των ΗΠΑ (όπως άλλωστε κι ο Μπιν Λάντεν αλλά και ο Σαντάμ αρχικά, που τον χρησιμοποιήσανε εναντίον του Ιραν) αλλά αυτή τη στιγμή οι Αμερικάνοι μάλλον τους κάνουν πλάτες.Τους ανεφοδιάζουν κάποιοι. Ποιοί; Οι Τούρκοι, δε το συζητάμε,όσο οι στρατιώτες του Χαλιφάτου βαράνε Κούρδους, τους αφήνουν να κάνουν τη δουλειά που δεν μπορούν να κάνουν οι ίδιοι.

  Πάντα έτσι είναι ο πόλεμος , ένα πολύπλοκο κουβάρι σχέσεων και πολιτικών.

  Παράδειγμα: η Μεγάλη Πορεία, που οι Μαοικοί τόσο είχαν ηρωοποιήσει, στην πραγματικότητα ήταν μια παγίδα του Τσαγκ Κάι Σεκ, που έστειλε τους Κομμουνιστές σε εχθρικές προς αυτόν περιοχές ,για να ξεκαθαρίσουν τους τοπικούς πολέμαρχους που του πήγαιναν κόντρα. Το δε στρατηγικό κόλπο του Μάο περιελάμβανε και έναν ελιγμό, που είχε σα μόνο στόχο να εξολοθρευτούν τα τάγματα του δικού του στρατού, που υποστήριζαν έναν κομματικό του αντίπαλο.Όταν έφτασαν τα απομεινάρια του ανταγωνιστή στην τελική βάση, τους πιάσανε οι μαοικοί και τους έθαψαν ζωντανούς.

  Για να μη μιλήσουμε για τις πολεμικές ίντριγκες της Αναγέννησης και των Μεδίκων. Που κι από κει ορμώμενος, ο Μακιαβέλι έγραψε τον πολύ διαφωτιστικό και χρήσιμο Ηγεμόνα του.

 127. spiral architect said

  Ένα τραγουδάκι:

 128. gryphon said

  86
  Δεν ισχυει αυτο που λες.Ο Μπρειβικ και οι αλγερινοι στο Παρισι εχουν κατι πολυ κοινο.Παρ’ολη την παραφροσυνη του ο μεν και τον φανατισμο τους οι δε αμφοτεροι διεγνωσαν σωστα το ποσο ευαλωτοι ψοφιοι και εκφυλισμενοι ειναι οι λεγομενοι προοδευτικοι σοσιαληστες χριστιανοδημοκρατες αριστεροι οικολογοι κλπ συγχρονοι ευρωπαιοι ειτε γαλλοι ειτε νορβηγοι η οτιδηποτε.
  Εκμεταλευτηκαν στο μεγιστο τις αυταπατες τους και τις αδιεξοδες για τα μπαζα θεωριες τους και ειναι οτι το ιδιο θα κανουν στο μελλον και αλλοι ειδικα ισλαμιστες.
  Τα ζε σουι σαρλι και τετοια ειναι επιεικως αστεια.Αυτες οι χωρες αργα η γρηγορα με αυτους που τις κυβερνουν θα βρεθουν σε πληρες αδιεξοδο.οΟ τροπος που εδρασαν και που δεν ειναι καθολου θρασυδειλος οπως αναφερθηκε ειναι σιγουρο πως θα τους κανει ηρωες για πολλους πιτσιρικαδες μουσουλμανους 2ης 3ης η δεκατης γενιας που εχουν καποια ζωτικοτητα περιφρονουν βαθυτατα τους ψοφιους δυτικους δεν κουβαλανε ενοχες οπως αυτοι και θα μιμηθουν αρκετοι το παραδειγμα τους τα επομενα χρονια.
  Επισης δεν ειμαι σιγουρος οτι η πενα ειναι πιο ισχυρη απο το καλασνικοφ και τα οπλα γενικα.
  Θα το δουμε αυτο.Και θα δουμε εαν τωρα θα συνεχισουν καποιοι αλλοι το (πολλες φορες αναιτιο) χλευασμο του ισλαμ που εκαναν οι συγκεκριμενοι.
  Το ποσο ισχυρος ειναι ο νομος του οπλου το ηξεραν καλα εξαλλου και αυτοι της 17Ν αλλα και αυτοι που σκοτωσαν τους χρυσαυγιτες.
  Για εικοσιπεντε και χρονια που παρεμενε ενργη και ασυλληπτη η 17Ν ουτε οτι ειναι δεξιος δεν τολμουσε να πει καποιος δημοσιογραφος πολιτικος κλπ η να καυχηθει γι’αυτο.Στο πισω μερος του μυαλου του ειχε παντα τα 45αρια της οργανωσης οτι κανα βραδυ μπορει να τον περιμενουν εξω απο το σπιτι του..
  Και επισης διακρινω και μια υποκρισια και εδω και γενικα που εχει να κανει με το περιστατικο.
  Θελω να πω δηλαδη οτι παιζει ρολο το οτι τα θυματα γελοιογραφοι ηταν κατι σαν συριζαιοι αριστεροι αθεοι ισως.
  Εαν ας πουμε ειχαν κανει ντου στα γραφεια του Ε.Μ και ειχαν σκοτψσει την Λεπεν και καμμια δεκαρια βουλευτες του κομματος δεν θα υπηρχαν τοσες αντιδρασεις πιστευω εαν δεν υπηρχε και καθαρη επιδοκιμασια απο καποιος.

 129. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Αντί για ισλαμοφασίστες μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙ – ΘΡΗΣΚΕΥΌΜΕΝΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ.

  8 – Επειδή ξέρουμε ποιός είσαι και τι πιστεύεις, έχεις τουλάχιστον απο μένα την κατανόησή μου γι΄αυτά που λές.
  Απλώς να σου υπενθυμίσω οτι κυκλοφορούν χιλιάδες πορνογραφικά περιοδικά, και εκατοντάδες φασιστικά, και άλλα τόσα εμετικά θρησκευτικής προπαγάνδας, που με αηδιάζουν, παρ΄όλα αυτά δεν θέλω να απαγορευτούν, απλώς αδιαφορώ γι΄αυτά.

  98 α – Το τι είναι άσχημο και χυδαίο είναι υποκειμενικό, απο τη στιγμή που δεν μας κάνει κακό και μπορούμε να το αποφύγουμε, μπορούμε και να το ανεχτούμε.

  74 – Αυτή ήταν η αφορμή, η αιτία είναι αλού.

  120 – Σε ένα κόσμο που καίνε ανθρώπους σε φούρνους, ρίχνουν ατομικές βόμβες σε αμάχους, ισοπεδώνουν την Γάζα κλπ, το λιγότερο φρικτό και χυδαίο, είναι η σάτιρα των κόμιξ.

 130. aerosol said

  Λεώνικε το τι θεωρείς χιούμορ, εύκολο, χυδαίο, εμετικό κλπ, είναι η (σεβαστή) άποψή σου. Η προσωπική γνώμη ενός από τα δισεκατομμύρια ανθρώπων στον κόσμο. Δεν είναι οι μόνοι ορισμοί και δεν είσαι το κέντρο του σύμπαντος κόσμου, ούτε κάνει λογικό και αυτονόητο τον τρόπο που επιλέγεις να ακυρώσεις την δουλειά κάποιων ανθρώπων των οποίων το αίμα δεν στέγνωσε ακόμα. Στην παρέα σου ή τη γενιά σου ή την οικογένειά σου ή την θρησκεία σου ή την ομάδα σου μπορεί να γελάτε με άλλα. Αλλά χιούμορ (ή ζευγάρι) δεν είναι μόνο αυτό που έχεις εσύ στο νου σου. Δεν οφείλει να είναι μόνο αυτό που έχεις εσύ στο νου σου. Η ένταση της επιμονής σου καταντά ασέβεια γι αυτούς που αντιλαμβάνονται τα πράγματα τελείως διαφορετικά. Οι δικοί σου ορισμοί δεν έχουν μεγαλύτερο ειδικό βάρος από των άλλων.

  Παράδειγμα:
  Για πολλούς (και σχεδόν σύσσωμο το ίντερνετ με εξαίρεση κάποια πιτσιρίκια) το να πετάγεσαι για να «πιάσεις» το πρώτο σχόλιο γράφοντας κάτι άσχετο με το κείμενο θεωρείται ανώριμο, παιδαριώδες, ασεβές και χαρακτηρίζει αυτόματα τον σχολιαστή με αρνητικό τρόπο. Σε πολλούς ιστότοπους απαγορεύεται ή σχολιάζεται καυστικότατα ή οδηγεί σε «απομόνωση» αυτόν που αντί να σεβαστεί τον συγγραφέα πετάγεται σαν παιδί για να τραβήξει την προσοχή στον εαυτό του. Αυτό εσύ το θεωρείς καλαμπούρι. Σεβόμενος την οπτική σου (και για να μην θίξω συν-σχολιαστή, εφόσον το επιτρέπει ο Νικοκύρης) ούτε εγώ, ούτε άλλος σχολιάσαμε ποτέ το πως μας φαίνεται αυτό το είδος «χιούμορ». Αλλά το αναφέρω τώρα για να γίνει αισθητό πώς τα βέλη της κριτικής ακόμα και για κάτι τόσο μικρό μπορεί να πονάνε -όταν δεν τα εξαπολύεις εσύ με την απόλυτη σιγουριά του «δίκιου» σου.

  Δεν μου κάνει μεγάλη εντύπωση που κάποιοι είναι τόσο πορωμένοι ώστε να εκτελέσουν κόσμο για γελοιογραφίες. Μου κάνει περισσότερη εντύπωση που ακόμα και σε χώρους όπως εδώ (της γλώσσας, του πολιτισμού, της παιδείας) μεγάλοι άνθρωποι, μορφωμένοι, φιλειρηνικοί, είναι έτοιμοι να κανιβαλίσουν ο ένας τον άλλο για μια ορθογραφική επιλογή, για μια προτίμηση, για μια λέξη. Στο πρώτο ποστ για τον Αστερίξ βρέθηκε «πολιτισμένος» και «διανοούμενος» σχολιαστής να κάνει τον κόπο να γράψει 1,2,3,4 (!) σχόλια με αυξανόμενο βαθμό περιφρόνησης και δυσφορίας για να την πει σε μας που κάτι τολμήσαμε να αγαπάμε -πάντα με φίνο συντακτικό και πλούσιο λεξιλόγιο ασφαλώς! Όταν αφήνουμε την επιθετικότητα, την περιφρόνηση και τη μισαλλοδοξία να μας καταλάβει για κάτι τόσο χαζό όσο μια λέξη ή ένα κόμικ… πόσο απέχουμε από τους εκτελεστές που μετά βδελυγμίας αποστρεφόμαστε; Ό,τι μας παίρνει να σκοτώσουμε από το πληκτρολόγιο μια χαρά το κάνουμε! Μπροστά σε αυτή την φτηνή, ανέξοδη και χωρίς ρίσκο βία, η άλλη -με τα πολυβόλα- μου κάνει εντύπωση που δεν είναι και συχνότερη. Νιώθουμε απίστευτα δικαιωμένοι να θάψουμε τη δουλειά, την σεξουαλικότητα, τις συνήθειες, τις επιλογές των άλλων και να τις πετσοκόψουμε στα μέτρα μας λες και από την κούτρα μας βγαίνει κανένα ιερό ευαγγέλιο.

  Το να ξεκολλήσεις λίγο από το δικό σου προσωπικό σύμπαν και να συναντήσεις τον Άλλο: αυτό είναι το δύσκολο, αυτό είναι που θέλει έμπνευση. Και κάποιες φορές γίνεται με μικρά σοκ, όπως το ΧΙΟΥΜΟΡ του Βολίνσκυ (ναι ρε Νίκο, γεια στο στόμα σου, του Βολίνσκυ!).

  Αυτή τη μέρα, κάτω από αυτό το ποστ, κάποια πράγματα δεν έπρεπε να γραφτούν. Αλλά στην Ελλάδα (που αντί για χιούμορ έχει καλαμπούρι, χαβαλέ και άλλα υπο-είδη επιθετικών αστεϊσμών) είναι δεδομένο πως ότι πάει να περιγραφεί σαν «μεγάλο» γεννάει σε πολλούς την ανάγκη να το μικρύνουν, μη τυχόν και παραψηλώσει και μας βγει από πάνω.

 131. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  123. Οι «ελληνοφρενείς» λένε ότι για το Γκέρεγκζιτ φταίνε οι εκατό δόσεις (των πόσο άραγε) τού «Ξανθή αγαπημένη παναγιά». Και ότι όλο το πασοκ καταδικάζει την αρπαγή της Άντζελας και εισηγείται μποϋκοτάζ στο κουμκουάτ και στο βούτυρο Κερκύρας 🙂
  Πάντως ναι είναι ωραία, προς το τέλος ολίγον νεγκλιζέ

 132. spiral architect said

  @132: Μπράβο ρε Αεροζόλη! 🙂

 133. Γς said

  133:

  Κι όσο θυμάμαι εκείνη τη στριμμένη που είχε κάνει ποδήλατο τη ζωή του Βοσκόπουλου. Φτού!

 134. Το περασμένο καλοκαίρι διάβασα το Κοράνιο από μια καλή ελληνική μετάφραση. Σε πολλά-πολλά σημεία έχω εντελώς διαφορετική θέση με τα λεγόμενα στο ιερό βιβλίο των Μουσουλμάνων. Τα σχόλιά μου όμως φτάνουν έως εδώ. Δεν θα βρίσω ποτέ ένα βιβλίο, ή ένα πρόσωπο, που δισεκατομμύρια άνθρωποι το θεωρούν ιερό, είτε μου το επιτρέπει η «ελευθερία του λόγου» είτε όχι. Δεν ξέρω τι «έλεγαν» οι γελοιογραφίες που αναδημοσίευσε το Γαλλικό περιοδικό από τη Δανέζικη εφημερίδα, γι’ αυτό και όσα παραθέτω στην συνέχεια δεν αναφέρονται, κατ’ ανάγκη, στο υπόψη περιοδικό και στα αδικοχαμένα θύματα. Σε κάθε περίπτωση, έχω τα ίδια ακριβώς απεχθή αισθήματα εναντίον των δολοφόνων «ισλαμοφασιστών», όπως εκφράζονται από τον Νοικοκύρη. Από την άλλη μεριά όμως, θεωρώ άξεστους κουλτουριάρηδες εκείνους που (ως σύγχρονοι Ηρόστρατοι) προσπαθούν να βγουν από την αφάνεια, καθυβρίζοντας πρόσωπα που (καλώς ή κακώς) θεωρούνται από συνανθρώπους μας ως ιερές οντότητες (Μωάμεθ, Μωϋσής, Χριστός, Βούδας και ακόμα Μαρξ κ.ά.). Είναι ασέβεια προς τους συνανθρώπους μας που είναι «πιστοί» στον Μωάμεθ, στον Μαρξ κλπ. Θα γίνω πιο συγκεκριμένος, «προς άρσιν παρεξηγήσεων»: Για τον Νοικοκύρη αυτού του μπλόγκ, καταλαβαίνω ότι είναι «ιερά πρόσωπα» ο πατέρας του και ο παππούς του, στους οποίους αναφέρεται συχνά-πυκνά (και πολύ καλά κάνει), παραθέτοντας γραπτά τους κλπ. Όλοι μας έχουμε το δικαίωμα να κρίνουμε (και να κατακρίνουμε) τα γραπτά αυτά, στο όνομα της ελευθερίας του λόγου. Το να βρίσουμε όμως, ή να γελοιοποιήσουμε, τα πρόσωπα αυτά, είναι ασέβεια και περιφρόνηση προς τον Νοικοκύρη. Μια τέτοια περιφρόνηση προς συνανθρώπους μας είναι ίδιον άξεστου ανθρώπου και δεν έχει καμία σχέση προς οποιονδήποτε αριστερισμό ή «δημοκρατισμό» (ακόμα και όταν έχει το ελαφρυντικό της ελευθερίας του λόγου!).

 135. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #132
  Σε ευχαριστώ

 136. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #136
  Ο πατέρας κι ο παππούς του Νικοκύρη δεν αποτέλεσαν ποτέ άλλοθι για να πάθει κάποιος το ο,τιδήποτε. Αφήστε που είναι 100% βέβαιο ότι οι Σαραντακαίοι υπήρξαν στ’ αλήθεια και ήταν στ’ αλήθεια αυτό που λέει ο Νικοκύρης ότι ήταν…

 137. takis#13 said

  Μεγάλωσα με τα κόμιξ . Και αυτοί οι δημιουργοί με έχουν επηρεάσει πολύ . Από χτες είμαι συγκλονισμένος . Ο Βολίνσκι ήταν για μένα ένας αιρετικός καθώς γκρέμιζε πολλά από τα στερεότυπα της ζωής μου . Με έκανε (πάντα μαζί με τους άλλους κομιξάδες) να σκέφτομαι και να βλέπω τα πράγματα και από άλλες οπτικές γωνίες . Αυτή η δολοφονία , πολύ φοβάμαι , πως θα δρομολογήσει απρόβλεπτες εξελίξεις….

 138. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Το ραδιόφωνο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος χαρακτήρισε «ήρωες» τους δράστες της πολύνεκρης επίθεσης στα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo.

 139. Γς said

  140:
  Και μετά μου λες για δεν σου γράφω, που λένε.

 140. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  «Ό,τι μας παίρνει να σκοτώσουμε από το πληκτρολόγιο μια χαρά το κάνουμε! Μπροστά σε αυτή την φτηνή, ανέξοδη και χωρίς ρίσκο βία, η άλλη -με τα πολυβόλα- μου κάνει εντύπωση που δεν είναι και συχνότερη.»

  Οτιδήποτε επαναστατικό, μετά απο λίγα χρόνια το σύστημα το εκμεταλεύεται και το χειραγωγεί, κάνοντάς το μόδα. Έτσι και το διαδίκτυο εκφυλίστηκε σε εκτονωτήριο καταπιεσμένων, και σε ψευδαίσθηση ελευθερίας, γι΄αυτό και δεν είναι συχνότερη η βία έξω, τα λένε εδώ μέσα και ξεθυμαίνουν, είναι ό,τι η αγελάδα για τους ταύρους, έχεις δεί άγριο ταύρο μετά την αγελάδα;

 141. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  139.>>Από χτες είμαι συγκλονισμένος
  Σήμερα φτάσαμε να κλαίμε,να θρηνούμε κανονικά μια παρέα άνθρωποι, μεταξύ μας και η Ε που είχε στα χέρια της το εξώφυλλο με τα σκίτσα του «Πάμε διακοπές» με ιδιόγραφη αφιέρωση του αιώνιου πειραχτηριού, του Βολίνσκι πριν μερικά χρόνια που τον συνάντησε σ΄ένα Φεστιβάλ. Είχε ζωγραφίσει ένα βέλος προς το όνομα της και η καρικατούρα του έγραφε : «Ε» σου ‘ρχομαι !
  Αυτή είναι η ομορφιά που χάσαμε

 142. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  136 – Η σάτιρα δεν βρίζει κανέναν θεό κανέναν πιστό και καμία θρησκεία, διακωμωδεί τους υποκριτές λειτουργούς και πιστούς, κι αυτοί είναι ουσιαστικά που ενοχλούνται, οι αληθινοί πιστοί δεν ενοχλούνται, γιατί πιστεύουν στην μετά θάνατον τιμωρία των ασεβών και δεν δίνουν σημασία, οι υποκριτές όμως γίνονται θεοί στην θέση του θεού που δήθεν πιστεύουν, και σκοτώνουν αδίστακτα. Τόχουν απο παλιά αυτό το «προνόμιο» οι υποκριτές λειτουργοί και πιστοί, ο μύθος λέει οτι κάποιον πολύ παλιά που τους αποκάλεσε ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ, τον σταύρωσαν.

 143. spiral architect said

  Tο τερματίσαμε κι επίσημα:

  😛 😛 😛

 144. spiral architect said

  … ναι, είναι αληθινό!

 145. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  139 – Μη φοβάσαι, οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί απο καιρό, και είναι προβλεπόμενες, γ΄π.π.

 146. Παναγιώτης Κ. said

  Ξαναδιαβάζω το 136 (Georgios…) και το 101( Ηλεφού…)που γράφει: «και δεν πιστεύω ότι υπάρχει «δικαίωμα στη βλασφημία» και «δικαίωμα στην πρόκληση» κατά τον ίδιο τρόπο που λέμε «δικαίωμα στην ελευθερία» ή «δικαίωμα γνώμης» «.
  Εκφράζουν κατά τη γνώμη μου το μέτρο που πρέπει να χαρακτηρίζει τις διάφορες στάσεις μας στη ζωή.

 147. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Και ασφαλώς το σύστημα θα αξιοποιήσει τη φρίκη.Με την ευκαιρία θα εντατικοποιήσουν κάθε είδους ελέγχους,αστυνομεύσεις,απαγορεύσεις και περιορισμούς ,στο πνεύμα τού να κατευνάσουν τους καλά καλλιεργούμενους φόβους του μέσου Γάλλου για την τρομοκρατία και να σφίγγει ο κλοιός με μέτρα εναντίον της κάθε κατακτημένης ελευθερίας.

 148. physicist said

  #126. — Πόσα ζητάς ωρέ ξεφτέρι; 😉

 149. Gerassimos Zorbas said

  Η τραγωδία του Παρισιού δεν είναι ούτε μιά απλή δολοφονία ούτε αφορά μόνο τη Γαλλία. Οπως σωστά δήλωσε η σύζηγος του Βολάνσκι, ο άνδρας της και οι αδελφοί του ήταν στρατιώτες της ελεύθερης σκέψης. Και αυτή δεν έχει όρια διότι ακόμα και η κατάχρηση της είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελευθερίας. Ενα όπλο μπορεί να κλείσει για πάντα το στόμα ενός στρατευμένου πολίτη , αλλά δεν μπορεί να σκοτώσει ένα στυλό και ένα μολύβι. Η CharlieHebdo θα εκδοθεί την προσεχή εβδομάδα σε ένα εκατομμύριο αντίτυπα. Το τελευταίο τυπώθηκε σε 60000 και έγινε βέβαια ανάρπαστο. « Θα την γράψουμε με τα δάκρυα μας » δήλωσε ο ιατρός, το κύριο επάγγελμα, και παράλληλα χρονικογράφος Patrick Pelloux στη σατιρική εφημερίδα.
  Τώρα, σε όποιο κράτος υπάρχει το αδίκημα της βλασφημίας ( και ακόμα χειρότερα tηs αποστασία) αυτό είναι ότι απόμεινε από ένα παγόβουνο θεοκρατίας που άρχισε να λιώνει με τον διαφωτισμό. Ανάλογο είναι και το αδίκημα προσβολής αρχηγού κράτους ( η γενικώτερα) των αρχών, κατάλοιπο μοναρχίας ελέω θεού.
  Σαν νομικός προτιμώ τη κατάχρηση της ελεύθερης σκέψης αφου όλες οι ευρωπαικές κοινωνϊες αλλά και η Σύμβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου αφήνουν περιθώρια νόμιμης τιμωρίας, ανάλογα με την ωριμότητα της κάθε δημοκρατίας. Εξώφυλλο γαλλικού περιοδικού με τίτλο Σαρκοζύ κάθαρμα δεν επέσυρε καμμία ποινική δίωξη, ούτε αυτεπάγγελτη ούτε απο τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας.

  Oσο αφορά τους δράστες, λόγω του βαριού οπλισμού που φαίνεται να έχουν, η εκτέλεση τους -εσχάτη λύση- φαίνεται να υπάρχει σαν επιλογή η οποία όμως εξαρτάται από τον πρόεδρο της Γαλλίας αφού λάβει τη γνώμη (συμφωνήσει) ο Εισαγγελέας του Παρισιού και ο υπουργός Δικαιοσύνης μετά από ενδεχόμενη επικοινωνία με τον συντονιστή των δυνάμεων ασφαλείας.

 150. Avonidas said

  Και κάτι ψιλο-ασήμαντο που πέρασε από το μυαλό μου, καθώς διάβαζα «ο 80χρονος Wolinski»… αυτό που λέει ο Σωκράτης στην Απολογία του: λίγο αν περιμένατε, αν είχατε την υπομονή, θα ησυχάζατε έτσι κι αλλιώς από μένα, γιατί τόση βιασύνη;

 151. spiral architect said

  @151: Ουπς, ισχύει το τελευταίο; Και αν ναι, γιατί η Λεπέν μιλάει για επαναφορά της θανατικής ποινής, αν εκλεγεί στην Προεδρία της Γαλλίας;

 152. physicist said

  Διαβάζω ότι ο Γάλλος Υπουργός των Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ κάλεσε σε σύσκεψη την Κυριακή τους ομόλογούς του από Ευρωπαϊκές χώρες που απειλούνται από την τρομοκρατία καθώς και τους Υπορυργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας της Πατρίδας των ΗΠΑ. Στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος ο Επίτροπος για Θέματα Τρομοκρατίας Ζιλ ντε Κερσόβ καθώς και ο Επίτροπος των Εσωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.

  Μπορούμε πλέον να κοιμόμαστε ήσυχοι. Είμαστε σε καλά χέρια.

 153. physicist said

  Özgürlük — Eşitlik — Kardeşlik γράφουν τα πλακάτ που κρατούν στην Κωνσταντινούπολη οι διαδηλωτές αλληλεγγύης με τη Γαλλία. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, μαθαίνει κανείς και τουρκικά.

  (Ο Δύτης θα γελάει τώρα αλλά χαλάλι του).

 154. Παναγιώτης Κ. said

  @147. Λάμπρο, δεν είσαι ο μόνος που κάνεις αυτή την εκτίμηση. Έχουν συσσωρευτεί πολλές «άλυτες» αντιφάσεις σε όλο τον πλανήτη και η πιθανότητα να συμβεί αυτό που απευχόμαστε είναι πια μεγάλη. Ας μη ξεχνάμε ότι η υπερδύναμη ούτε στον α΄π.π είχε πληγεί στο έδαφός της ούτε στον β΄π.π. Δεν βλέπω γιατί να πληγεί σε ένα γ΄π.π. Οπότε…

 155. Γς said

  ΣΚΑΙ ΤιΒι τώρα:

  ‘Το περιοδικό [Charlie Hebdo] είναι σημαία κατά της ελευθερίας και της έκφρασης΄

 156. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  153, Για νομιμοποίηση αν κατά την επιχείρηση αφοπλισμού και σύλληψής τους χρειαστεί να εκτελεστούν, κατάλαβα.

 157. spiral architect said

  @155: Να δούμε ποιος θα γελάσει τελευταίος! 👿

 158. physicist said

  #159. — Να μη βάζω λίκνο στο Yackety Sax και φορτώνει — παίχτε το μόνοι σας στο μυαλό σας κάθε φορά που διαβάζετε άρθρο γι’ αυτόν εδώ.

 159. Μαρία said

  159, 160
  Δίσταζε αλλά τον έπεισε ο Οικονόμου.
  http://www.crete-news.gr/%CE%BF-%CE%B3%CF%87%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B1%CF%83%CE%BF%CE%BA

 160. Μαρία said

 161. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Άλλαξε τροπάρι ο πρωθυπουργός και στη συγκέντρωσή του στο Μαρούσι έπαιξε και αυτός με το «Je Suis Charlie».

 162. Avonidas said

  #163. «Ο Σαμαράς πήδηξε το φράχτη»

  Ήταν αναμενόμενο.

  Δεν του ‘μενε και τίποτ’ άλλο να πηδήξει…

 163. Νέο Kid Στο Block said

  «C’est dur d’être soutenu par des cons»
  http://www.msn.com/fr-ca/actualites/monde/attentat-%C3%A0-charlie-hebdo-les-pires-tentatives-de-r%C3%A9cup%C3%A9ration-politique/ar-AA7UMQV
  Πιο ξεφτίλας πεθαίνεις Αντουάν…

 164. Pedis said

  «Γιατί δεν είμαι Charlie Hebdo»
  https://omniatv.com/blog/5041-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B1%CE%B9-charlie-hebdo

  » […] Η «σάτιρα» της Charlie Hebdo ανέδιδε εδώ και χρόνια ένα άρωμα φανατικού δυτικισμού. Μοιάζοντας με προέκταση του «καταδικάζουμε την βία απ’ όπου κι αν προέρχεται», η πολιτική δημοσίευσης της εφημερίδας σατίριζε (συνήθως με φτηνό χιούμορ) τόσο τον ευρωπαϊκό συντηρητισμό (πατρίς, θρησκεία, οικογένεια), όσο και τον ισλαμικό συντηρητισμό (συνήθως με αφορμή γεγονότα σε ισλαμικές χώρες). Μόνο που σ’ αυτήν την φαινομενική συνέπεια, υπήρχε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα: Η Charlie Hebdo δεν βρισκόταν σε ισλαμική χώρα. »

  «[…] Με το πρόσχημα της άσκησης κριτικής διά της σάτιρας προς κάθε κατεύθυνση, κατέφυγε πολλές φορές σε μισογύνικα, καθαρά και συγκεκαλυμμένα ρατσιστικά και, συνήθως ισλαμοφοβικά κλισέ.»

  «Σ’ αυτό το σημείο, είναι καλό να θυμόμαστε ότι η σάτιρα επιτίθεται στον ισχυρό, στην εξουσία. Σάτιρα του αδύναμου δεν νοείται, είναι κοινή βλακεία, εξυπνακισμός ή σκατοψυχιά. Δεν είναι δυνατόν να αφορίζεις, να γενικεύεις, να εκτοξεύεις μύδρους εναντίον των μουσουλμάνων (όχι του Ισλάμ ως θρησκείας), ξεχνώντας ότι αυτοί είναι οι β’ ή και γ’ κατηγορίας πολίτες στην χώρα σου, άσχετα αν είναι φανατικοί, απλώς πιστοί, κατ’ όνομα ή και δεν πιστεύουν καθόλου αλλά ανήκουν σε κοινότητα με έντονο ισλαμικό στοιχείο (οικογένεια, γειτονιά, κ.ο.κ.).»

 165. antpap56 said

  Διάβασα πολλά από τα σχόλια, και σκέφτηκα κάποια πράγματα που με είχαν προβληματίσει ξανά στο παρελθόν με αφορμή ανάλογα περιστατικά σε διάφορες χώρες. Λοιπόν, έχουμε δυο χωριστά ζητήματα, που φτάνουν να διαπλέκονται και να φτιάχνουν έναν σύγχρονο Γόρδιο δεσμό.
  Από τη μία μεριά δολοφονικός φανατισμός. Δεν υπάρχει κανένα ελαφρυντικό, καμιά δικαιολογία για την εν ψυχρώ εκτέλεση ανθρώπων, οποιασδήποτε εθνικότητας, επαγγελματικής τάξης, φυλής, ιδιότητας… , από άλλους «ανθρώπους» που ενεργούν κι αυτοί κινούμενοι από οποιαδήποτε μονομανία, ιδεολογία, θρησκοληψία… Τελεία.
  Από την άλλη, μια ιδιόρρυθμη ερμηνεία της ελευθερίας της έκφρασης, που γίνεται ελευθερία του σαρκασμού, της λοιδορίας, της βίαιας χυδαιοποίησης όσων κάποιοι άλλοι άνθρωποι (σωστά ή λάθος, αδιάφορο) θεωρούν ανώτερα, άξια σεβασμού και τιμής. Σ’ έναν κόσμο που κατά τα άλλα κόπτεται για την πολιτική ορθότητα, που δεν χάνει ευκαιρία να παραθέτει άκομψα διπλές αντωνυμίες και άρθρα (ο/η, του/της) μην τύχει και κατηγορηθεί για σεξισμό, που καταδικάζει κάθε είδους διάκριση και μειωτική έκφραση για άλλους με βάση φυλή, φύλο, σεξουαλικό προσανατολισμό, εθνότητα κτλ, όταν η συζήτηση φτάνει στη θρησκεία ξαφνικά η πολιτική ορθότητα πάει περίπατο και η γενική τάση είναι η εξύβριση, η περιφρόνηση, η απαξίωση, και (δυστυχώς, κυριολεκτικά) όποιον πάρει ο Χάρος. Και αυτό θεωρείται χιούμορ, και ουαί και αλίμονο σε όποιον δεν γελάει. Πώς να συμβιβάσουμε αυτές τις δυο τάσεις;
  Στις οδηγίες που δίνονται σε όσους κάνουν διαλέξεις, μαθήματα κτλ. σε διεθνές κοινό περιλαμβάνεται η συμβουλή γενικά να αποφεύγουν τα αστεία, διότι το περιεχόμενό τους μπορεί ακούσια να είναι προσβλητικό για ένα εθνικά ή θρησκευτικά διαφορετικό ακροατήριο. Ακόμη, συχνά μετά από κάποιο δραματικό γεογονός ακούμε να συνιστάται «αυτοσυγκράτηση» στις αντιδράσεις. Αν καθένας που εκφέρει δημόσιο λόγο, προφορικό ή γραπτό, λεκτικό ή σκιτσογραφικό, υπολόγιζε τις δυνητικές συνέπειες των πράξεών του και έβαζε ο ίδιος όρια στην ελευθεριότητά του, ίσως κάποια από τα τραγικά συμβάντα που έχουμε κατά καιρούς δει να είχαν αποτραπεί.
  Μια σκέψη κάνω, όσο γίνεται πιο ελεύθερα.

 166. Pedis said

  # 165 – Γιατί ξεφτίλας ο Αντουάν; Γάντι έχει έρθει σε όλους. Αναμενόμενο ήταν. Και μην ακολουθήσουν κι άλλα τέτοια φτιαγμένα ή αφτιασίδωτα. Μόνον οι εθελόντριες μαιμούδες τύπου «Ζε σουί Σαρλι» κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν.

 167. Avonidas said

  #167. «Αν καθένας που εκφέρει δημόσιο λόγο, προφορικό ή γραπτό, λεκτικό ή σκιτσογραφικό, υπολόγιζε τις δυνητικές συνέπειες των πράξεών του και έβαζε ο ίδιος όρια στην ελευθεριότητά του, ίσως κάποια από τα τραγικά συμβάντα που έχουμε κατά καιρούς δει να είχαν αποτραπεί.
  Μια σκέψη κάνω, όσο γίνεται πιο ελεύθερα.»

  Έλα, ρε, αλήθεια; Το μόνο δηλαδή που χρειάζεται είναι να ενδώσουμε στον εκβιασμό και να αυτο-λογοκριθούμε; Δε θα το σκεφτόμουν ποτέ!

  Πώς το λεγε ο μαύρος πειρατής στο Αστερίξ; «Τους τη φέ’αμε, στους β’ωμο-Γαλάτες, το βούλιαξα μόνος μου το κα’άβι!» 😉

 168. physicist said

  Στο μεταξύ, χτες Τετάρτη, και σύμφωνα με πληροφορίες από τις τοπικές αρχές και το BBC, η Μπόκο Χαράμ ισοπέδωσε μερικά χωριά και την πόλη Μπάγκα στη ΒΑ Νιγηρία, αφήνοντας πίσω της τουλάχιστον 2000 νεκρούς.

  Όχι, δεν είναι το Ισλάμ. Όχι βέβαια, δεν είναι εγκλήματα μίσους με θρησκευτικό κίνητρο, άλλωστε η θρησκεία είναι καλό πράγμα και δεν κάνει να την κριτικάρουμε ή να τη σατιρίζουμε. Άσε δηλαδή που τέτοια κριτική έχει και χρώμα δυτικισμού και πρέπει να μαστιγωνόμαστε δέκα φορές μετά από κάθε σκέψη που κριτικάρει τη θρησκεία των φτωχών και των κατατρεγμένων.

 169. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  148 – Παναγιώτη η ελευθερία έκφρασης δεν σκοτώνει, σε μιά δημοκρατική και ελεύθερη κοινωνία, καμία πεποίθηση δεν πρέπει να μπορεί να διεκδικεί το απυρόβλητο. Οι «πιστοί» μπορεί να θίγονται όταν κάποιοι χλευάζουν τα θρησκευτικά τους σύμβολα, αλλά κι εμένα θίγεται η νοημοσύνη μου όταν μου επιβάλλουν απο μικρό παιδί αυτά τα παρανοϊκά σύμβολα ως αληθινά, ασχέτως αν δεν χλευάζω κανένα. Οι σκιτσογράφοι, σατίρισαν τις πεποιθήσεις κάποιων, με σκίτσα, αυτοί πυροβόλησαν και σκότωσαν τους σκιτσογράφους, διακρίνεις καμιά διαφορά;

  156 – Εννοείται οτι δεν είμαι ο μόνος, άλλωστε σε εκτιμήσεις άλλων (φιλοσόφων και οικονομικών αναλυτών κατά κύριο λόγο) εδω και κάμποσα χρόνια βασίζεται και η δική μου εκτίμηση. Κάποιοι φώναζαν (και φωνάζουν) απο το 2003 για το οικονομικό αδιέξοδο που δημιουργούν στην παγκόσμια οικονομία τα παράγωγα και η μόχλευση στα χρηματηστήρια, αλλά η απληστία των άπληστων υπερπλουσίων είναι πολύ ΑΠΛΗΣΤΗ. Θα μου πείς γιατί δεν εστιάζουν σ΄αυτό τα «αριστερά» κόμματα, και να εξηγήσουν στους λαούς οτι η χρεοκοπία της χώρας τους δεν οφείλεται σ΄αυτούς, αλλά στο οτι παίζουν ζάρια στο χρηματηστήριο οι πλούσιοι όλων των χωρών, κι όταν χάνουν τους δίνουν να πληρώσουν τον λογαριασμό; Δεν θα σου απαντήσω, για να μη στεναχωρήσω τους φίλους αριστερούς του ιστολογίου, που τρέφουν (φρούδες για μένα) ελπίδες για αλλαγή, ψηφίζοντας τα δήθεν «αριστερά» κόμματα. Αν και δεν έχω ψηφίσει ποτέ κανένα κόμμα απο το 1981 γιατί λέγανε ψέματα προεκλογικά, (αποδείχτηκε στην πράξη) και δεν κάλυπταν τα κριτήριά μου, αυτή τη φορά θα ψηφίσω οποιοδήποτε κόμμα εξουσίας, ανεξαρτήτως αποχρώσεως και ιδεολογίας, αρκεί να καλύψει ένα μόνο κριτήριο, να υποσχεθεί προεκλογικά (κι ας είναι ψέματα) ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΟΧΛΕΥΣΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΗΣΤΗΡΙΟ.

 170. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εξαιρετικό κείμενο, Νικοκύρη! Χίλια μπράβο!
  Αρκετά με τη δυσανεξία, το νταηλίκι, την τρομοκρατία, τη βία, με πρόφαση »υψηλά ιδανικά», »λόγους τιμής», »ιερά και όσια». Θέλουμε να ζούμε σε ανοικτή κοινωνία κι όποιος δεν το αντέχει και παραείναι εύθικτος, να πίνει ξυδάκι, να μετράει μέχρι το εκατό, να παίρνει βαθιές ανάσες, να ζητήσει τη βοήθεια ειδικών σε θέματα διαχείρισης θυμού και και φασίζουσας ψυχοσύνθεσης. ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΨΥΧΑΚΗΔΕΣ! Συγνώμη για το θυμωμένο ύφος, αλλά ναι, είμαι θυμωμένος.

 171. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  162 – Κάτω τα χέρια απο τον Μπίλι, εδώ που μένω εκλέγεται, δαγκωτό και με τα τέσσερα πόδια Οικονόμου. Έχει να φάει δούλεμα η φίλη μου η Βάσω, που σε κάθε εκλογές με πρήζει να τον ψηφίσω ενώ ξέρει οτι ΔΕΝ. Βέβαια ο άντρας της είναι στο ιδιαίτερο γραφείο του ΒΟΛΕΥΤΗ, παρ΄όλα αυτά, είναι καλά παιδιά κι δύο.

 172. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  166 – Συγνώμη επειδή δεν κατάλαβα το νόημα της ανάρτησής σου, αν αυτές είναι οι πεποιθήσεις σου, κι εγώ είμαι Charlie Habdo, έχω το δικαίωμα να σε σκοτώσω; γιατί το θέμα είναι, αν μπορεί ο καθένας να εκφράζεται όπως θέλει ελεύθερα, κι όχι αν ενστερνιζόμαστε αυτά που λέει.

 173. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  167 – ΜΟΝΟ ΟΙ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΘΙΓΟΝΤΑΙ κανείς άλλος.

 174. "Ετεροδημότισσα" said

  Τελευταίο από μένα και καληνύχτα
  παρατηρώ ότι αρκετοί σχολιαστές έχουν επικεντρωσεί στο είδος της σάτιρας που έκανε το γαλλικό περιοδικό και υποννουούν, απόσα καταλαβαίνω, ότι δεν θα έπρεπε να κανουμε σημαία για τηνς ελευθερία της γνώμης παρόλα τα δεινά που υπέστη.
  Αποψή μου είναι ότι είδος σάτιρας και να έκανε τίποτα δεν δικαιολογεί την επίθεση που δέχτηκε και ότι στην κοινωνία μας αν αισθανόμαστε θιγμένοι υπάρχουν πολλοί τρόποι να το δείξουμε, πχ δεν αγοράζουμε, παρακινούμε κι α΄λλους να μην αγοράζουν, κάνουμε ενδεχομένως μύνηση κτλ.

  Κάποτε σε κάποιο ποστ που είχα αναφέρει το Τζίμη πανούση και πόσο μου αρέσει η σάτιρα του πολλοί σχολιαστές είχαν δυσανασχετήσει. Η σάτιρα του ήταν εκ του πονηρού και δεν ήταν ποιοτική. Και είχα ρωτήσει ποιος μας αρέσει; ποιος σατιρικός καλλιτέχνης ή περιοδικό ή μας αρέσει; Δεν έλαβα απάντηση εκτός από την Κρονοποιούσα που με παρέπεμψε με λίκνο στο Σουρη. Ο φιλολογίζων Νικοδεσπότης και οι υπέροχοι φιλόλογοι του ιστολογίου ας μας διαφωτίσουν; Μήπως κι αυτόν στην εποχή του τον θεωρούσαν λαϊκίζων και χυδαίο; Μήπως η μόνη σάτιρα που δεχόμαστε είναι αυτή που έγινε π.Χ. κάπου αλλού από κα΄ποιον που είναι πολύ νεκρός;
  (τώρα τελαυταία μου αρέσει και ο Μητσικώστας, κάνει τον Άδωνη τέλεια! βέβαια αυτό είναι επικίνδυνο γιατί τον καθιστά οικείο και άρα συμπαθή. Να αυτολογοκριθεί άμεσα! Πυροβολείστε τον πιανίστα! )

  την καληνύχτα μου

 175. Pedis said

  # 174 – Αυτό κατάλαβες;

 176. Pedis said

  # 170 – Φυσικέ, διαφωνώ: με τη χυδαία σάτιρα σε θρησκευτικά ζητήματα είναι αδύνατον να αποκτήσουν οι φτωχοί και κατατρεγμένοι αντιθρησκευτική, αντικληρική, αγνωστικιστική ή αθειστική συνείδηση. Με την κοινωνική απελευθέρωση θα γλυτώσουν (και) από το θρησκευτικό σκοταδισμό και τη μοιρολατρία.

  Αλλά δεν είναι η κοινωνική απελευθέρωση ο σκοπός εκείνων που σπάνε πλάκα με τη θρησκόληπτη ελπίδα των φτωχών και πουλάνε εξυπνάδες σε ράσιοναλ μικροαστούς όσο ετούτοι δεν αποφασίσουν περάσουν στη φάση του ολιστικού οριένταλ, της ομοιπαθητικής γιόγκας με βελονισμό στους γλουτούς και των ράντικαλ σικ εστιατορίων.

 177. Pedis said

  # 178 – όσο ετούτοι –> για όσο καιρό ετούτοι

 178. leonicos said

  Ασφαλώς δεν επικροτώ την επίθεση και τη δολοφονία. Ασφαλώς υπάρχουν τρόποι να παραμερίσουμε ό,τι δεν μας αρέσει.

  Δεν είχα σκοπό να ξαναμπώ σήμερα, αλλά βρήκα κάτι πάρα πολύ ωραίο:

  That which has happened is a warning. To forget it is guilt. It must be continually remembered. It was possible for this to happen, and it remains possible for it to happen again at any minute. Only in knowledge can it be prevented.

 179. Avonidas said

  #178. Σου συστήνω, αν δε το έχεις κάνει ήδη, να διαβάσεις λίγο Tariq Ali, ας πούμε το «Η σύγκρουση των φονταμενταλισμών», για να δεις ποιοι είναι οι φτωχοί και κατατρεγμένοι και ποιοι είναι αυτοί που σφάζουν κόσμο στο όνομά τους.

 180. leonicos said

  Και είναι του Jaspers

  The below (διορθώνω εδώ above) quote of Jaspers’ about the Second World War and its atrocities was used at the end of the sixth episode of the BBC documentary series The Nazis: A Warning from History.[2]

 181. Gerassimos Zorbas said

  @153 για Σπιραλ
  Ενοούσα την εκτέλεση τους σε περίπτωση αντίστασης η χρησιμοποίησης τέτοιων όπλων, όπως το καλάσνικοφ η ρίψη ρουκέτας η για τη προστασία ομήρων. Σε τέτοιες περιπτώσεις η τελική απόφαση ξεπερνά τόσο τον συντονιστή του RAID όσο και το συντονιστή του GIGN (δύο ειδικές ομάδες άριστα εκπαιδευμένες ).Πρώτη προτεραιότητα παραμένει η σύλληψη τους ώστε να συλλέξουν στοιχεία για συνεργούς.
  Εχουμε ένα προηγούμενο επί προεδρίας Φρανσουά Μιτεράν, σε μια περίπτωση αεροπειρατίας -η περιπέτεια είχε αίσιο τέλος-, που έδωσε εντολή να εμποδισθεί η απογείωση με οποιοδήποτε τρόπο. ( Υπήρχε ο φόβος το αεροπλάνο να πέσει στο Παρίσι).
  Η Μαρί Λεπέν ξαναπέταξε την επαναφορά της θανατικής ποινής για ψηφοθηρικούς λόγους και επειδή ξέρει ότι η ευκαιριακή ομόνοια των κομμάτων δεν θα διαρκέσει περισσότερο από μια εβδομάδα και θεωρεί ότι αυτή η τραγωδία θα την φέρει πιο κοντά στη προεδρία.

 182. Μαρία said

  Και καθώς σ’ αυτή την κακούργα κενωνία όλα γίνονται εμπορεύματα, ξεφύτρωσαν απο χτες το βράδυ σάιτ που πουλάν μπλουζάκια με το σύνθημα Είμαι Σαρλί.
  http://www.lexpress.fr/actualite/societe/fait-divers/charlie-hebdo-un-marketing-noir-s-organise-autour-de-je-suis-charlie_1638795.html

 183. Pedis said

  # 181 – (Δεν το έχω διαβάσει το συγκεκριμένο έργο.)

  Μα για ποιο λόγο νομίζεις (αν το νομίζεις) ότι έχω μπλεξει τις δύο κατηγορίες, το ρόλο της καθεμιάς, για το ποιος ευθύνεται για τη φτώχεια, την καταστροφή και τη μιζέρια των πολλών, ποιος τους παραχώνει στα τζαμιά, ποιος τους έσπρωξε πάλι μέσα όταν και όπου θέλησαν να βγούν από αυτά και να μη μαθαίνουν να γονατιζουν σα δούλοι στον αφέντη …

  … ή ξεχνώ αν, για παράδειγμα, ήταν κάποτε οι μουτζαχεντίν οι ήρωες του ελεύθερου κόσμου και προασπιστές των δυτικών αξιών στο πλευρό του ράμπο του διαφωτιστή, ή από που ξεφυτρωσαν οι στρατολογημένοι φανατικοί και εκπαιδευμένοι δολοφόνοι που οπλίστηκαν και χρηματοδοτήθηκαν (και) από τη γαλλική κυβέρνηση για να στήσουν το μακελειό στη Συρία και στη Λιβύη ;

  Ο δυτικός ιμπεριαλισμός και ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός είτε σαν πολιτισμικοί αντίπαλοι είτε σαν πατριωτικοί σύμμαχοι είναι γρανάζια στην ίδια αλυσίδα: τάντεμ δουλεύουν.

 184. Αγγελική said

  Νίκο, συγχαρητήρια για την εξαιρετική ανάρτηση. Συμφωνώ απόλυτα με τις απόψεις σου και θέλω να ενώσω τη φωνή μου με όλους αυτούς που αντιτίθενται στον ευσεβισμό και τη σοβαροφάνεια που δυστυχώς, όπως αποδεικνύεται, μπορεί να προέρχεται και από την Αριστερά. Το χιούμορ είναι το πιο ισχυρό όπλο ενάντια στο φανατισμό και το φασισμό.Η σάτιρα των αριστερών σκιτσογράφων του Charlie Hebdo, ιδωμένη ακριβώς μέσα στο πλαίσιο μιας αντικληρικαλιστικής, κοσμικής παράδοσης,(πολύ σωστό το σχόλιο 22) στοχοποιούσε ΟΛΑ τα θρησκευτικά δόγματα ως ισχυρότατα μέσα κοινωνικού και πολιτικού ελέγχου αλλά κυρίως τον ρατσισμό του Εθνικού Μετώπου, από το οποίο είχε δεχθεί δεκάδες μηνύσεις. Οι σκιτσογράφοι σκοτώθηκαν στο «πεδίο της τιμής» των ιδανικών που υπερασπίστηκαν. Οι δολοφόνοι φώναξαν τα ονόματά τους και αυτοί δεν κρύφτηκαν, ο Charb, μάλιστα, σηκώθηκε όρθιος, πράττοντας αυτό που είχε δηλώσει. «Είχε τη στάση του όρθιου, αν και νεκρός» λέει ο φίλος του,γιατρός Pelloux που έσπευσε στον τόπο της τραγωδίας, λίγα λεπτά μετά. Αποτελεί, βέβαια, τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι αυτοί τους οποίους σατίριζε ανελέητα το περιοδικό, όπως η Le Pen και ο Sarkozy, γίνονται σημαιοφόροι της διαμαρτυρίας κατά της φίμωσης του Τύπου και υπέρ της προστασίας της δημοκρατίας. Το αίτημα της Le Pen σχετικά με την επαναφορά της θανατικής ποινής, μάλιστα, θα προκαλούσε τεράστια οργή στους νεκρούς. Ελπίζω να μην ενισχυθεί ο συντηρητισμός και η ξενοφοβία αλλά η πολιτική κληρονομιά των σκιτσογράφων να προστατευθεί και να τροφοδοτήσει εκ νέου μια προοδευτική αντικληρικαλιστική κουλτούρα.
  Διαφωνώ πλήρως με το περιεχόμενο της ανάρτησης του omniatv.com/blog, το οποίο θεωρώ άστοχο και άδικο, νομίζω, δε, ότι αντικρούεται αρκετά πειστικά και από κάποια από τα σχόλια που το ακολουθούν.
  Τέλος, διαβάζοντας το νηφάλιο και ορθό ως προς τις απόψεις του, κατά τη γνώμη μου, σχόλιο του Aerosol(132), ανέτρεξα στην πρώτη ανάρτηση σχετικά με τον Αστερίξ που δεν την είχα διαβάσει, και κυριολεκτικά σοκαρίστηκα με τα σχόλια 103, 117 και 158(ίσως να ξεχνώ κάποιο) που προέρχονται από την ίδια κυρία(;).Σπάνια αναφέρομαι προσωπικά σε σχολιαστή με αρνητική διάθεση, γιατί σέβομαι το δικαίωμα της πολιτισμένης έκφρασης διαφορετικών απόψεων, αλλά αυτή τη φορά δεν μπορώ να συγκρατηθώ. Αυτό που με αποτροπιάζει, αγαπητέ Aerosol, δεν είναι τόσο η περιφρόνηση του Αστερίξ- πολύ σωστά ψέγεις το ύφος και το ήθος το οποίο χαρακτηρίζει την έκφραση της απαξίωσης- όσο ο δηλητηριώδης και ύπουλος αντισημιτισμός της δήθεν μορφωμένης(ου;) που υιοθετεί τα ταπεινότερα στερεότυπα της αγραμματοσύνης και της τύφλωσης σε συνδυασμό με έναν συγκεχυμένο λόγο περί αντιιμπεριαλισμού και μπόλικη βλακώδη δοκησισοφία και επιδειξιομανία. Τέτοιες απόψεις θα σατίριζαν με πολλή ευστοχία, πιστεύω, οι νεκροί σκιτσογράφοι. Ας μου συγχωρεθεί μια κάποια αμετροέπεια, γιατί διατυπώνω αυτές τις απόψεις υπό το κράτος θυμού. Γιατί θα πρέπει τέτοια πρόσωπα να δημοσιεύουν εδώ τις απόψεις τους; Υπάρχουν ένα σωρό ακροδεξιά sites που θα φιλοξενούσαν με χαρά «μορφωμένους» αντισημίτες.

 185. aerosol said

  #166:
  Θα κάνω κριτική αυστηρή όπως του άρθρου…
  Νομίζω πως είναι μια εκ δεξιών κριτική που φαντασιώνεται πως είναι εξ αριστερών. Ο αρθρογράφος ηθικολογεί ασύστολα προσφέροντας τους δικούς του αφορισμούς για την σάτιρα (που, ω του θαύματος, οι νεκροί δεν συνυπόγραφαν!) βασισμένος σε κριτήρια που απλώς υπονοούνται. Ίσως να αποδέχεται μόνο την σάτιρα που ασκείται από βιασμένη διεμφυλική τυφλή λεσβία αναρχοκομμουνίστρια με πλατυποδία, αποκλειστικά και μόνον εναντίον λευκών ετεροφυλόφιλων ευκατάστατων καθολικών αρσενικών -διότι τα άλλα απαγορεύονται ως «σάτιρα του αδύναμου». Δηλαδή η «καλή» σάτιρα είναι αυτή που εξυπηρετεί την προσωπική του αφήγηση αφήνοντας άθιχτα τα ιερά και όσιά της -ακριβώς αυτό που υποστηρίζει και κάθε φονταμενταλιστής, εθνικιστής, ρατσιστής ή απλά αφελής.
  Η δε εισαγωγή στο άρθρο δεν καταφέρνει να κρύψει την καύλα του που οι σοφίες που θα ακολουθήσουν θα παρεξηγηθούν από τους «στόκους» που δεν καταλαβαίνουν τα βαθιά νοήματα.
  Το επιχείρημα πως η σάτιρα του Σαρλί δεν έχει αξία επειδή δεν έχει το ρίσκο του να είναι σε ισλαμική χώρα διαψεύδεται ακριβώς από τα γεγονότα: και ρίσκο υπήρχε, και το Ισλάμ είναι αισθητό στην καθημερινή Γαλλία (αντίθετα με ότι πιστεύει ο αρθρογράφος γράφοντας βάσει των ελληνικών του εμπειριών).

  Είναι αλήθεια πως ένα περιοδικό μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας εξ ορισμού βρίσκεται τοποθετημένο σε κέντρο δύναμης και άσκησης βίας. Είναι κομμάτι του παραμυθιού της ελευθερίας που λέει η Ευρώπη στον εαυτό της χαϊδεύοντας τα γένια της, και αναπόφευκτα εκφράζει «προνομιούχους». Το κατά πόσο αυτά τα προνόμια (σαν άλλο προπατορικό αμάρτημα) πρέπει να κάνει σύσσωμους τους ευρωπαίους να το βουλώνουν εκτός από όταν θέλουν θεατρικά να αυτοτιμωρηθούν για τις αμαρτίες τους είναι κάτι που αγγίζει την θεολογία και δεν με πείθει καθόλου.

  Ναι, το Σαρλί δεν ήταν ο κολοφώνας της επαναστατικής πράξης. Αλλά γιατί θα όφειλε να είναι για να συμπάσχουμε; Ναι, μέσω αυτού μπορεί κάποιοι να ξέπλεναν τους συμβιβασμούς και τον μικροαστισμό τους. Αλλά αυτός ο μαξιμαλισμός του «κάνε το υπέρτατο θαύμα ή μην κάνεις τίποτα» στάζει από παντού υποκριτική ξινίλα. Μήπως ο αρθρογράφος κάνει την δική του κριτική γράφοντας σε ματωμένο χαρτί κάπου στη Ναμίμπια; Μήπως θα έπρεπε, αλλιώς δεν πρέπει να γράψει τίποτα; Η ζωή του, τα δικά του κείμενα δεν αντανακλούν την σκέψη και εμπειρία ενός μικροαστού Δυτικής χώρας με φαντασιώσεις παλαιομαρξιστικού σωτήρα των αδυνάτων; Με αυτή την λογική, είναι κι ο ίδιος Σαρλί Εμπντό… Απλά χωρίς το ταλέντο των Γάλλων.

 186. aerosol said

  #186:
  Καταλαβαινόμαστε… Και μεγαλώνοντας αντί να γλυκαίνω νιώθω πως ο σιωπηρός αποτροπιασμός μπορεί να μην είναι σοφός αλλά σφάλμα -ή απλά θα καταλήξω γερο-τσαντίλας!

 187. Γς said

  ΄Ζε σουί Σαρλί΄ και θυμήθηκα τον φίλο μου τον Γιώργο Σαρλή.
  Τι πλάκες θα του κάνουν μέσα στην τραγική συγκυρία.

  Ηταν ο υπεύθυνος βοτανολόγος για χασισολογικές πιστοποιήσεις.

 188. Γς said

  Και μόλις είχαν βάψει κάτασπρο το σαλόνι, όταν βρήκα κάτι κραγιόνια της μάνας μου.
  Και να Ελληνες και Πέρσες στους τοίχους. Θα συνέχιζα με κουμουνιστές που ήταν ακόμη στο Γράμμο, εκείνη την εποχή. Δεν πρόλαβα όμως.
  Εφαγα το ξύλο της χρονιάς μου.

  Μου μείνανε και κάτι απωθημένα.
  Να συνεχίσω με Ραφάλ που βομβαρδίζουν Τζιχαντιστές.
  Με σύγχρονους σταυροφόρους πάω στ αλόγατά τους.
  Με τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο.
  Αλλά φοβάμαι την κυρά.

  Τελικά η γενιά μας ήταν πολύ καταπιεσμένη

 189. BLOG_OTI_NANAI said

  Ασφαλώς δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για την εκτέλεση ανθρώπων που βλαστημούν. Και ενώ είναι γελοίο να βλαστημάς επίτηδες τον χριστιανικό Θεό όταν δεν σε πειράζει κανένας, εντούτοις, αν και διαφωνώ, είναι ηρωικό να βλαστημάς τον Μωάμεθ και μετά τους 12 νεκρούς, είναι ήρωας όποιος συνεχίσει να το κάνει. Και το λέω, παρ’ όλο που διαφωνώ με την βλαστήμια, διότι εδώ έχουμε το ζήτημα όχι της βλαστήμιας, αλλά της επιβολής του φασισμού. Γι’ αυτό και δεν μου αρέσουν οι νομικές διαδικασίες σε γεγονότα στιλ «παστίτσιου».
  Αλλά ο «παστίτσιος» είναι ένας αστείος, ενώ αυτός που βλαστημά τον Μωάμεθ είναι νεκρός. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά. Διότι όποιος βλαστημήσει επώνυμα και συστηματικά με πρωτοβουλία του τον Μωάμεθ, θα αναμένει ότι βάζει τον εαυτό του και την οικογένεια του σε λαιμητόμο με άγνωστη ώρα εκτέλεσης. Και αν ο ίδιος ο «παστίτσιος», εξέδιδε επώνυμα βλαστήμιες για τον Μωάμεθ, θα τον θεωρούσα ήρωα. Αυτό μοιάζει αντιφατικό, αλλά πιστεύω στην εξαφάνιση της βλαστήμιας συνειδητά από σεβασμό και όχι στην επιβολή της με φασισμό.

  Γενικά, το να ΜΗΝ βλαστημάς συνειδητά οποιαδήποτε θρησκεία, δείχνει υψηλό επίπεδο πολιτισμού. Το να βλαστημάς επίτηδες δείχνει ότι είσαι ταλιμπάν.
  Και κάποιοι ξεχνούν εύκολα την υποκρισία της κοινωνίας μας: ποιο έντυπο μπορεί να είναι «in» αν δημοσιεύει υβριστικά και χλευαστικά πρωτοσέλιδα για την ομοφυλοφιλία; Κανένα. Υπάρχουν λοιπόν ταμπού στην «προοδευτική» σκέψη. Για παράδειγμα, εάν κάποιος σε φιλική παρέα, ακούσει ότι το παιδί του φίλου του έχει καρκίνο και θα πεθάνει σε λίγους μήνες, και «για πλάκα», παραγγείλει σαμπάνια να κεράσει το μαγαζί, τότε αυτομάτως ο πολιτισμός μας λέει κανονικά ότι είναι μαλάκας. Άρα, η κοινωνία έχει ταμπού, αρκεί να θέλει να κατανοήσει κάποια θέματα υποχωρήσεων που προάγουν τον πολιτισμό και την συνύπαρξη.

  Έτσι λοιπόν είναι μαλάκας και αυτός που βλαστημά συνειδητά, και αν έχει πρόβλημα με τα κακώς κείμενα της θρησκείας, ας θίξει αυτά.
  Δεν είναι όλα στο απυρόβλητο σε κανέναν πολιτισμό, και πολιτισμός σημαίνει και κάποιες παραχωρήσεις. Είναι απίστευτο να κατακλυζόμαστε από τις πιο απίθανες πολίτικαλ κορέκτ δεσμεύσεις, να φωνάζουν όλοι όταν κοροϊδεύουν δημοσίως του ομοφυλόφιλους, και να υπάρχει η απαίτηση να μην ενοχλείται κάποιος από την βλαστήμια. Ασφαλώς και υπάρχει λόγος να ενοχλούμαι από την βλαστήμια, και να πιστεύω ότι αυτός που βλαστημά επίτηδες είναι ένας επικίνδυνος ταλιμπάν διότι ρέπει προς τον φασισμό. Αυτό όμως ισχύει για τον χριστιανισμό ή τον βουδισμό π.χ. Αλλά στο επίπεδο του ισλάμ, υπάρχει ένας φασισμός που σκοτώνει, και αυτό είναι χειρότερο.
  ξαναλέω ότι για εμένα προσωπικά, ακόμα και η βλαστήμια θα πρέπει να εξαφανιστεί, όμως, ως πράξη σεβασμού και όχι ως αποτέλεσμα φασισμού.

 190. # 187

  «Είναι κομμάτι του παραμυθιού της ελευθερίας που λέει η Ευρώπη στον εαυτό της χαϊδεύοντας τα γένια της»

  Κοντσίτα την έκανες την Ευρώπη…

 191. stella tsi tsi said

  MERRY CRISIS AND A HAPPY NEW FEAR.. Πολλά ήθελα να γράψω..αλλά με καλύπτουν πραγματικά οι σκέψεις του Aerosol και του Avonidas . Να συμπληρώσω μόνο ότι οι θρησκείες και τα έθνη είναι τελικά μηχανισμοί μίσους. Αν παρατηρήσουμε γύρω μας όσοι έχουν απεγκλωβιστεί (ή προσπαθούν τελοσπάντων..γιατί δεν είναι εύκολο να συγκρουστείς με τις «ρίζες» σου) είναι συνήθως άνθρωποι που μπορούν και διαλέγονται, κατανοούν, προβληματίζονται, σκέφτονται ελεύθερα, αναθεωρούν κλπ κλπ. Οι άλλοι (συχνά νοικοκυραίοι) οχυρώνονται πίσω από τα κλισέ που έχουν παπαγαλίσει, τις θρησκείες, το έθνος τους, την οικογένειά τους και ό,τι είναι δικό τους.. και τόσο άξιο και τόσο δίκαιο και τόσο σωστό. Δεν τα γράφω με καμία επικριτική διάθεση! Einstürzende Neubauten!!

 192. stella tsi tsi said

  Α ξέχασα να συγχαρώ (πρώτη φορά, τώρα δεύτερη δηλ. σχολιάζω) τον Νίκο Σαραντάκο για όσα κάνει και γράφει. Δηλώνω θαυμάστρια! Διαβάζω καθημερινά το ιστολόγιο και έχω ξετινάξει τα πάντα από τον παλιό ιστότοπο!

 193. stella tsi tsi said

  191. Ρε παιδιά;;; τον Δία επιτρέπεται να τον βλαστημήσουμε; ή έχει λήξει τώρα;; Πότε θα ελευθερωθούμε θεέ μου;;;Πώς σχετίζονται τώρα οι ομοφυλόφιλοι και τα δικαιώματά τους (που με αυτούς και αν δεν γίνεται σάτιρα και πλακίτσα και κοροιδίες κλπ) με τον Μωάμεθ και κάθε προφήτη ή θεό (που η σάτιρα αφορά όχι τόσο τον ίδιο (;) αλλά ό,τι η τυφλή προσκόλληση και πίστη σε αυτούς (θεούς) πρεσβεύει,και όλα αυτά με τον φασισμό! Ε όχι και φασισμός να καυτηριάζεις έστω αιχμηρά, την τυφλή υπακοή σε μια ιδέα! Εκτός αν ο φασισμός απελευθερώνει.. όπως η εργασία άλλωστε…

 194. stella tsi tsi said

  Και κάτι τελευταίο (γιατί τελικά ο σχολιασμός είναι εθισμός) Δεν ξέρω γιατί αλλά ο τρόπος που σκέφτεται ο Λεόνικος μου θυμίζει την εξής φράση: απορριφθήκαμε μετ΄επαίνων. Δεν ξέρω γιατί… Καλημέρα!!

 195. spiral architect said

  Σκοπιμότητες, ανεκτικότητα και σάτιρα:

  (Carlos Latuff)

 196. NX said

  Πραγματικά συγκινήθηκα με το υπέροχο άρθρο. Πέρασα μια σημαντική περίοδο της ζωής μου διαβάζοντας ανελλιπώς Charlie και Harakiri, αγάπησα τον Cabu και λάτρεψα τον Wolinski, οπότε η είδηση του θανάτου τους με συγκλόνισε.
  Όσο για τον Leonikos, συνιστώ ένα καλό αντιεμετικό. Δε θεραπεύει την κακογουστιά, αλλά σίγουρα κάτι κάνει για τη συχνή τάση προς έμετο.

 197. spiral architect said

  @191: Εγώ βλαστημάω. Βλαστημάω την ώρα και τη στιγμή που διαβάζω ή βλέπω δηλώσεις φαρδομάνικων παχουλών τράγων που λένε στο ποίμνιό τους ότι, για όλα τα ζόρια που περνούν, φταίνε οι μετανάστες και τρομοκρατούν λέγοντας ότι, όταν εκλεγούν οι ΣΥΡΙΖΑίοι, θα τους πάρουν το μπεζαχτά. 😛 😛 Βρίζω τον πούστη τον ιμάμη, που θέλει να φτάσει απ’ τη Μέση Ανατολή στην Κόρδοβα, όχι για να διδάξει άλγεβρα στους απαίδευτους Ευρωπαίους, αλλά για να φέρει το σκοταδισμό του μυαλού του. Βρίζω σκαιότατα τον ραβίνο καριόλη, που ζητούσε, να πέσουν βόμβες διασποράς στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή του πλανήτη. Βρίζω την ώρα και τη στιγμή που στον 21ο αιώνα ακόμα δεν έχουμε ξεπεράσει τις λογικές της Ιεράς Εξέτασης και τις σύγχρονες οικονομικές σέχτες με λογικές Opus Dei που κινούν νήματα. Βρίζω το «δημοσιογράφο» που λέει ότι «εμείς οι Έλληνες δεν πρέπει να ρίξουμε ψήφο διαμαρτυρίας, αλλά ευθύνης», ξεχνώντας τα ανεκτέλεστα προεκλογικά προγράμματα των άχρηστων πολιτικών μαριονετών που αυτοαποκαλούνται «αρχηγοί κομμάτων».
  Ξεχωρίζω όμως χαίρομαι, και αγαπώ τον παπα-Δημήτρη απ’ τα Σεπόλια που με το βανάκι του μοιράζει τρόφιμα και ρούχα σε φτωχούς με βλέμμα πλήρους ανιδιοτέλειας, όσο κι αν προσωπικά απεχθάνομαι την ελεημοσύνη. Στηρίζω το Νορβηγό γιατρό που έκανε «ορεινό χειρουργείο» στη βομβαρδιζόμενη Γάζα και αφού επέστρεψε στην πατρίδα του, του απαγόρευσαν την είσοδο ξανά στη Γάζα. Στηρίζω τον πολιτικό που δεν μου υπόσχεται τίποτα περισσότερο απ’ την ανατροπή αυτού του σάπιου καθεστώτος, γιατί απλά δεν μπορεί να υποσχεθεί τίποτα ουσιαστικότερο. Χαίρομαι -εν τέλει-τους ανθρώπους που έχουν κάτι να δώσουν, να μοιραστούν.

  Μια λέξη που δεν γράφτηκε μέσα σε τόσα σχόλια εδώ είναι η ανεκτικότητα. Λογικό. Πώς να υπάρξει ανεκτικότητα μέσα σε ένα κόσμο αδικίας; Ποιο παιδί απ τα προάστια του Παρισιού θα ασχολιόταν με «τζιχαντισμούς» και εν ψυχρώ εκτελέσεις (με βολή κατά βολή παρακαλώ!) σε μια δίκαιη κοινωνία;

  (σόρι για την αγανάκτηση, ε;) 😳

 198. Το Γελαστό Κουνουπίδι, said

  167.

  Γιατρέ μου, απορώ πώς κάνεις τις διαγνώσεις σου για να θεραπεύσεις τους ασθενείς σου!

  Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι εδωμέσα βρίσκεσαι σε παρέα πολιτισμένων ανθρώπων που βουτάνε τη γλώσσα τους στο μυαλό τους προτού μιλήσουνε? Τους κόβεις για μυαλωμένους τους δυνάμει συζητητές σου? Τους περνάς για ευγενείς και καλοπροαίρετους?

  Κούνια που σε κούναγε…

  Δεν βλέπεις που ο πάσα ένας πικραμμένος θα πεταχτεί για να πει το μακρύ του και το κοντό του αρκεί αυτό να χωράει στο λιβανιστήρι που θα λιβανιστεί ο «νικο»κύρης του?

  Καλά να τα πάθεις, λοιπόν, έτσι που θρασύτατα σου τη βγήκε αμέσως ένας δοκησίσοφος μωρόχαυλος με τα μισά σου χρόνια για …να σε βάλει στη θέση σου!
  Τι ζητάς, εσύ ένας σοβαρός άνθρωπος, ανάμεσα σε αργόσχολους κηφήνες και σε παλιμπαιδίζουσες μπαμπόγριες που σκαρώνουνε γελοία στιχάκια και κουτσομπολεύουνε σαχλαμαρίζοντας από όρθρου βαθέος μόνο και μόνο για να ξεφύγουνε από τους μίζερους δυστυχισμένους εαυτούς τους?

  Ή, μήπως, βρίσκεις μαζί τους κοινό πεδίο συμμετέχοντας στους ευγενείς αγώνες του αγωνιστή Σαραντάκου για το δικαίωμα στη …βλαστήμια?

  Ήμαρτον, γιατρέ μου…! Απορώ μαζί σου…

 199. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια.

  Χτες είχα πάει στην παρουσιαση και μετά στα «μετά την παρουσίαση» οπότε έλειπα από το ιστολόγιο, τώρα θα διαβάσω τα σχόλιά σας. Μερικά, όπως της Stella tsi tsi τα είχε πιάσει η παγίδα, και τα απελευθέρωσα τώρα. Το ίδιο συνέβη με το ξινό σχόλιο αποπάνω.

 200. giorgos said

  «…Η δυτική Ευρώπη – υπό τον ιδεολογικό μανδύα του λιμπεραλισμού – αποτελεί το μοναδικό παράδειγμα πολιτισμού στην ιστορία που βρέθηκε με κολοσσιαία μέσα διαδόσεως και δεν κατόρθωσε να δημιουργήσει ενα πολιτιστικό αποτέλεσμα έστω και διάρκειας δεκαετιών. Η σχέση της με όλους τους άλλους πολιτισμούς υπήρξε σχέση αντιθέσεως και μόνο – πράγμα φυσικό, εφ’ όσον κανείς πιστεύει, μέσα σε μια γραμμική περί ιστορίας αντίληψη, ότι ο δικός του πολιτισμός αποτελεί το τελευταίο στάδιο της «εξέλιξης» και οι άλλοι, εκόντες άκοντες, δεν έχουν παρά να το μιμηθούν και να το ακολουθήσουν. Επόμενο συνεπώς είναι όλες οι «κατανοήσεις» των άλλων πολιτισμών να καταλήγουν ως συμπέρασμα στο ίδιο το σημείο αφετηρίας: ότι όλος ο κόσμος οδεύει επί ευθείας γραμμής. Στις εμφάνειες του το πράγμα κατάντησε ταυτόσημο με το γεγονός της κυκλοφορίας αυτοκινήτων και με την «ευκολία» των «πολιτικών διαχειρίσεων» του ιμπεριαλισμού. Τα αξιοποιήσιμα συνεπώς στοιχεία άλλων πολιτιστικών κύκλων προς μια παγκόσμια οργάνωση της παραγωγής έπαψαν να λειτουργουν, ενώ οι ίδιοι οι εκτός δυτικής Ευρώπης πολιτισμοί αναγκαστικά «συγκεντρούντο» επί των στοιχείων διαφοράς τους με τον δυτικοευρωπαϊκόν και όχι επί των στοιχείων συνεργασίας.
  Ο λιμπεραλισμός έτσι, ευρέθηκε στις φιλοσοφικές του προϋποθέσεις μονομάχος εναντίον ολοκλήρου της ανθρωπότητος. Μιας ανθρωπότητος, μάλιστα, η οποία στα πολιτιστικά της δεδομένα ήταν πολύ εδραιότερη από τις φιλοσοφικές απλουστεύσεις του λιμπεραλιστικού «ατομισμού». Μια τέτοια παραδοχή όμως -και συνεπώς η αξιοποίηση μιας πραγματικότητας- ήταν αδύνατη μέσα στην γραμμική περί ιστορίας αντίληψη. Η δημιουργία των «εθνικών κρατών» ως τεχνική της γραμμικής περί ιστορίας αντιλήψεως και κατ’ ουσίαν μέθοδος προς απολαβή των πρώτων υλών, ενήργησε ως στοιχείο «προστασίας» των εγχώριων πολιτιστικών παραδόσεων στην απλή συνείδηση των λαών, διότι έτσι διεχωρίζετο η υπάρχουσα πολιτιστική παράδοση από το κράτος, το οποίον εξεπροσωπεί μεν τη «γραμμική» περί ιστορίας αντίληψη, για να υπάρξει, όμως, είχε ακριβώς ανάγκη της υπαρχούσης πολιτιστικής δομής, προκειμένου να την μεταβάλει σε «εθνική ιδεολογία». Αλλιώς, τα «κοινοβούλια» σε πολιτιστικούς χώρους που δεν τα ήξεραν και ούτε ανάγκη τα είχαν, δεν ήταν δυνατόν να λειτουργήσουν. Η γραμμική συνεπώς αντίληψη της ιστορίας δια των «εθνικών» κρατών, δηλαδή κατά πράξη ο ιμπεριαλισμός, δυνάμωσε την αντίθεση όλων των άλλων πολιτιστικών χώρων με τον δυτικοευρωπαϊκό. Όπως έχουμε σήμερα δεδομένο, κανένας πολιτισμός δεν εδέχθηκε έστω και επιδράσεις των φιλοσοφικών θεωρημάτων του λιμπεραλισμού, υπό τον οποίον «ελειτούργησε» η δυτική Ευρώπη κατά τους δύο τελευταίους αιώνες. Και ούτε πρόκειται να τις δεχθεί, σε τούτο δε ακριβώς συνίσταται το μείζον ιστορικό και πολιτικό πρόβλημα των καιρών μας. Το πολιτισμικό έργο της δυτικής Ευρώπης, με κριτήριο παγκοσμιότητας, μπορούμε να πούμε ότι υπήρξε επακριβώς μηδέν. Έμεινε απλώς εκεί που παρήχθει.»

 201. Γς said

  Φωτογράφισες μερικους. Θα μπορούσες όμως κι εμένα

 202. Γς said

  203:
  Για το Γελαστό Κουνουπίδι

 203. sarant said

  143: Τυχερή!

  145: Δεν είναι φωτοσοπιά, ε;

  151-153: Αν κατάλαβα καλά τη διατύπωση, εννοεί εκτέλεση εφόσον αντισταθούν στη σύλληψη -α, με πρόλαβε το 183,

  161: Ισχυρή ένδειξη ότι πάει να μείνει εκτός Βουλής

  165: Έγινε διάσημος ο Αντουάν μας.

  166: Αυτή είναι η βάσιμη ένσταση., Προσωπικά δεν θεωρώ ότι το CharlieHebdo έκανε σάτιρα εναντίον του αδύνατου.

  173: Αν όμως είναι στο ιδιαίτερο γραφείο του δεν είναι αντιπροσωπευτικό το δείγμα!

  176: Ο Σουρής στον καιρό του είχε κυνηγηθεί μερικές φορές για σάτιρα του θρόνου.

  186: Η σχολιάστρια που λες είναι από τους λίγους που έχουν αποκλειστεί -αλλά όχι για τα σχόλια αυτά.

  187: Και η βάσικη αντικριτική.

  191: Ο μακαρίτης ο Ράιζερ έκανε και τέτοια σκίτσα, για θέματα-ταμπού εννοώ.

  194: Νάσαι καλά!

 204. giorgos said

  Όλοι οι πολιτικοί τρόποι σκέψης, είτε αυτοί είναι «σοσιαλιστικοί» είτε «σοσιαλδημοκρατικοί» είτε «φιλελεύθεροι» είτε οτιδήποτε άλλο, καταλήγουν από κοινού, ότι μόνο με «κοινωνικά μέτρα» μπορεί κάτι τι ν’ αλλάξη, και θεωρούν κάθε πρόβλημα ως υπόθεση της πολιτικής του «μικρού χώρου» (εσωτερική πολιτική). Αυτός είναι ο λόγος που όλοι οι κλάδοι σήμερα των λεγομένων «θεωρητικών επιστημών» (της Φιλοσοφίας και της Ιστορίας συμπεριλαμβανομένων) έχουν λίγο ή πολύ τον χαρακτήρα της «Κοινωνιολογίας». Προέκυψε έτσι ένας «διανοουμενίστικος ρατσισμός», από τον οποίον έπεται επίσης και κάθε άλλος. Σε όλους τους εν λόγω κλάδους, οι οποίοι κυριαρχούμενοι από τις ιδέες του A. Comte, δια του Hegel, Μαρξ, E. Durkheim μέχρι του Γκομπινώ (με τις «γραμμικές» του αντιλήψεις για τον εκφυλισμό των μεσογειακών λαών!!!) παραμένουν πάντα στο «πως» του μικρού χώρου, ουδέποτε αμφισβητείται ο μικρός αυτός χώρος και κάθε τι άλλο έξω απ’ αυτόν φαίνεται αναγκαίο…
  …το ιδεολογικό μηχάνημα του δυτικού κόσμου συνεχίζει να δουλεύη με τα ίδια πάντα επαναλαμβανόμενα νοήματα και τις ίδιες πάντα συνειδητές παραποιήσεις. Από τη μια μεριά η «δημοκρατία», η «ελευθερία» και η χειραφέτηση που οδηγούν στην «ανάπτυξη», από την άλλη ο «δεσποτισμός» και η «ανελευθερία» που οδηγούν στην «καθυστέρηση». Τόσο απλά θέλησε τα πράγματα ο Μάξ Βέμπερ – ο οποίος μίλησε με την ίδια βεβαιότητα για πράγματα που ήξερε και γι’ αυτά που δεν ήξερε – και τόσο απλά προσφέρονται πάντα. Αλλά όταν ο κόσμος αλλάζη και οι ιδεολογίες δεν αλλάζουν, καλό οπωσδήποτε δεν είναι… Οι διχοτομήσεις αυτές μεταξύ «καθυστερήσεως» και «προόδου» σκοπό βέβαια έχουν να μεταφέρουν στην μέση κοινή συνείδηση την αντίληψη, ότι αιτία καθυστερήσεως των «καθυστερημένων» είναι αποκλειστικώς οι ίδιοι και ότι το «Διεθνές Δίκαιο» δεν έχει άλλον σκοπό ειμή την διάδοση της «δημοκρατίας» ανα τον κόσμο. Τον προηγούμενο αιώνα τον ρόλο της «δημοκρατίας» τον έπαιζε η «αποστολή του εκπολιτισμού»…
  Επί δύο συνεπώς αιώνες τα πράγματα παραμένουν ιδεολογικώς τα ίδια, παρά την σωρεία παραδειγμάτων που αναφέραμε και αποδεικνύουν πλήρως ότι οι ιδεολογικές αυτές κατασκευές είναι τελείως αναντίστοιχες προς την υφιστάμενη εξέλιξη του κόσμου.

 205. Μαρία said

  Βάζω εδώ για τους γαλλομαθείς ένα ισορροπημένο άρθρο του Εντγκάρ Μορέν.
  http://www.lemonde.fr/idees/article/2015/01/08/la-france-frappee-au-c-ur-de-sa-nature-laique-et-de-sa-liberte_4551971_3232.html

 206. BLOG_OTI_NANAI said

  195: Stella Tsi Tsi & 110: Avonidas

  Δυστυχώς, νομίζουμε ότι οι Ταλιμπάν βρίσκονται πολύ μακριά μας, αλλά δυστυχώς όχι…
  Και πόσο τραγικό είναι να μιλάει για σοβαρές ιδέες ο άθεος, που οι εκπρόσωποι των ιδεών του μέσα σε 70-80 χρόνια, κατέσφαξαν ανελέητα κάθε έναν που είχε διαφορετικές ιδέες, έχωσαν στη φυλακή, βασάνισαν και δολοφόνησαν καλλιτέχνες, τραγουδιστές, ζωγράφους, δημιουργούς, έκαψαν Βίβλους και βιβλία, δολοφόνησαν κληρικούς, ανατίναξαν εκκλησίες, δημιούργησαν τα πιο απάνθρωπα βασανιστήρια, έφτιαξαν στρατιές σκλάβων μέσω των στρατοπέδων συγκέντρωσης, και αυτοί, αντί να κάνουν αυτοκριτική, έρχονται μετά από αυτή την καταστροφή που επέφερε η ιδεοληψία τους να μιλήσουν για σοβαρότητα και «σοβαρές» ιδέες… Και ευτυχώς, τώρα μπορούν μόνο να ειρωνεύονται τις ιδέες των άλλων μόνο από μακριά, διότι μέχρι χτες σου έπαιρναν το κεφάλι όπως οι ισλαμοφασίστες.
  Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι πάσχουν από μνήμη και υποφέρουν από απύθμενο θράσος αντί να σκύβουν το κεφάλι ντροπιασμένοι για την ανθρωπιστική καταστροφή που έφεραν οι φανατικοί της ιδεοληψίας τους (και όπως απαιτούν χωρίς ντροπή από τους άλλους!)
  Να λοιπόν πού κακώς ψάχνουμε να βρούμε τους Ταλιμπάν κάπου μακριά, διότι είναι κρυμμένοι εδώ μέσα, ανάμεσα μας… Και όταν ο φασίστας έχει την ψευδαίσθηση ότι η δική του επίθεση στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών, θρησκευτικών ή άλλων, αποτελεί πρόοδο και όχι φασισμό, τότε οι ελπίδες για αλλαγή είναι ελάχιστες. Διότι αυτός, όταν θα αποκτήσει την δύναμη, όπως έκαναν και οι προκάτοχοι του, δεν θα σε βρίζει απλά, αλλά θα σε θάβει ζωντανό όπως έκαναν στα ζηλευτά αθεϊστικά καθεστώτα και όπως έκαναν οι προοδευτικοί και υπερήφανοι άθεοι π.χ. όταν σχεδόν εξαφάνισαν τον πολιτισμό του Θιβέτ… Όταν η κτηνωδία βαφτίζεται πρόοδος…

 207. venios said

  Θυμήθηκα χτες τη νύχτα ότι εδώ και κοντά σαράντα χρόνια ένοπλοι ένστολοι είχαν εισβάλει στο σπίτι ενός γιατρού, με κυβερνητική εντολή, και τον είχαν γαζώσει, άοπλο, μπροστά στα μάτια της οικογένειάς του. Το έγκλημά του ήταν ότι είχε δηλώσει το σπίτι του ανεξάρτητη επικράτεια.
  Το μυαλό κάνει περίεργους συσχετισμούς.
  Κουιζ: Ποια χώρα, ποιο το όνομα του γιατρού, ποιος ο υπουργός που διέταξε την εισβολή, τι έπαθαν οι δράστες;

 208. Pedis said

  Φαινόμενο: δύο θρησκόληπτοι, φανατικοί και εγκληματίες μη ευρωπαικής καταγωγής σκοτώνουν δώδεκα ευρωπαίους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται άθρησκοι (μάλλον), αριστεροί (ίσως, κάποτε αν και ο όρος δεν πολυέχει νόημα, πλέον) δημοσιογράφοι οι οποίοι ήταν ο κύριος στόχος των επιδρομέων.

  Συνέπεια 1: πολλοί, κατα δήλωση τους, αριστεροί υπαρασπίζονται την αναγκαιότητα άμυνας στην επερχόμενη ισλαμική λαίλαπα. Το έργο του Χάντινγκτον βρίσκει τους πραγματικούς απόστολους για τη ευρύτατη διάδοσή του. Τυφλοί που ξανάβραν το φως τους, δεν τους ξεγελά τίποτα πια, πρόκειται για καταφανή κήρυξη πολέμου, σου λένε, και είναι έτοιμοι για όλα.

  Συνέπεια 2: Σύσσωμο το ευρωπαικό φασισταριό μετατρέπεται σε υπέρμαχο της ελευθερίας του λόγου. Το λυπόμετρο περνάει από χέρι (φασίστα) σε χέρι (κατά ιδίαν δήλωση αριστερού) και μετατρέπεται σε ρόπαλο για να πέσει στα κεφάλια τυχαίων και άσχετων μωαμεθανών και να καταστρέψει τεμένη. Απεργάζονται, όλοι τους, το κακό μας, σου λένε. Αυτοί φταίνε.

  Απορία: αν μόνο δύο κωλόπαιδα φτάνουν ώστε διάφοροι σχολιαστές του παρόντος μπλογκ να σκέφτονται, λένε, να διαγράψουν τις ανθρωπιστικές ενοχές οι οποίες υποτίθεται, κατά δήλωση τους, είναι εμπόδιο στην αυτοάμυνα μπροστά στην ισλαμική απειλή που προέρχεται από τους ισλαμιστές (όλους, κανένα σκόντο;) … τότε

  για ποιο λόγο είναι αυτοί οι ίδιοι που εκπλήσσονται και αγανακτούν όταν φτάνει στ’ αυτιά τους η υποτιθέμενη πληροφορία των δυτικών ΜΜΕ (της ελευθερίας του λόγου, μην το ξεχνούμε) ότι εκατοντάδες εκατομμύρια πολιτών διάφορων ισλαμικών ή αραβικών χωρών που έχουν υποστεί τα πάνδεινα από τις δεκάδες επεμβάσεις, τους πολέμους, την καταληστευση από τις ιμπεριαλιστικές δυτικές κυβερνήσεις (των ανθρωπιστικών αξιών, μην το ξεχνούμε) θεωρούν τους ευρωπαίους πολίτες μισητούς εχθρούς και υπεύθυνους για την καταστροφή τους;

  (Ποιος να το πίστευε σε ποιους θα είχαν πέραση οι αηδίες του Χάντινγκτον! Κι όμως, από το ’70 φαίνονταν τα συχαρίκια των μαγιόπαιδων.)

 209. spyridon said

  @209 Ελλάδα, Τσιρώνης, Μπάλκος (αλλά το αποφάσισε ο κυβερνών ΔΟΛ), δεν έπαθαν τίποτα ή πήραν προαγωγή?

 210. Αγγελική said

  Αerosol(187), δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο μ’ αυτά που γράφεις. Τα λες όλα και η μορφοποίηση των απόψεων είναι τόσο καλή! Ακόμη και οι μικρές αθυροστομίες που χρησιμοποιείς είναι λυτρωτικές: μας έχουν πρήξει πια οι «αριστεροί» μουτζαχεντίν της υποκρισίας!
  Νικοκύρη, (205) ανακουφίζομαι που το πληροφορούμαι αλλά, βεβαίως, δεν μέμφθηκα εσένα και την παροιμιώδη δημοκρατική και ευγενική ανοχή σου, μόνο το θράσος της επιλογής του δικού σου ιστολογίου από την εν λόγω κυρία. Ελπίζω να έγινε κατανοητό αυτό, διότι δεν θέλω να παρεξηγηθώ.

 211. Pedis said

  Καλά, αυτό είναι απίστευτο. Μα γίνονται τέτοια πράγματα; Σμπωχτή προβοκάτσια; Ήμαρτον. Ανήκουστο!
  «Ο Γάλλος Πρωθυπουργός παραδέχεται πως οι δράστες της επίθεσης παρακολουθούνταν »

  http://diktiospartakos.blogspot.it/2015/01/blog-post_691.html

 212. Νέο Kid Στο Block said

  209.211. Υπάρχει και παλιότερη ανάρτηση του Νίκου:
  https://sarantakos.wordpress.com/2012/10/05/tsironis/

 213. Μαρία said

  Από χτες το μεσημέρι, η Ευρώπη που υπερασπίζεται τη ζωή, τη δημοκρατία και την ελευθερία του λόγου μετρά δώδεκα νεκρούς από μια απεχθή τρομοκρατική ενέργεια τζιχαντιστών: αυτή η Ευρώπη δεν μπορεί παρά να εξοργίζεται και να πενθεί. Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη του μίσους για τον φτωχό και τον ξένο, αυτή που βιαζόταν να χρεώσει ακόμα και τη σφαγή της Ουτόγια σε «ισλαμιστές», από χτες πανηγυρίζει ότι δικαιώνεται. Είναι γι’ αυτό που δεν αρκεί απλώς να πενθούμε. http://www.avgi.gr/article/5194996/charlie-hebdo

 214. cronopiusa said

  Έγκλημα στο Παρίσι:Φονταμενταλισμός με Γαλλικά Χρήματα;

 215. Avonidas said

  JESUI…TES

 216. Avonidas said

  #208. Έλεγα κι εγώ, δε θα βγάλεις σήμερα βόλτα τον Στάλιν και τον Πολ Ποτ;

  Τώρα που έπεσε και το άλλο παπούτσι, μπορούμε να πάμε για ύπνο.

 217. Παιδιά, ας είμαστε πιο σύνθετοι στην πολιτική μας σκέψη.

  -Γιατί πολλοί που αγανακτούν μαζί με μας για τη δολοφονία του Βολίνσκι δεν αγανάκτησαν το ίδιο με τις δολοφονίες των ξένων, μουσουλμάνων και μή, από τους εγχώριους ναζιστές;

  -Γιατί πολύς κόσμος και κυρίως ο τύπος και τα μμε δεν ξεσηκώθηκαν με την ίδια αγανάκτηση για τα εκατομύρια νεκρούς στο Ιρακ τη Συρία και το Αφγανιστάν;

  Το γεγονός της δολοφονίας είναι φριχτό.
  Το να αυτολογοκριθεί κανείς λόγω Χαλιφάτου είναι λάθος, είναι υποχώρηση είναι άρνηση του εαυτού σου σαν ελεύθερου ανθρώπου.
  ΑΛΛΑ.
  Το γεγονός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει:
  1. την επιθετικότητα της Δύσης απέναντι στις χώρες της Μέσης Ανατολής
  2. την επιθετικότητα των ναζιστών της Ευρώπης απέναντι στους μετανάστες
  3. την επιθετικότητα του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων
  3.Την επιθετικότητα των Ρώσων εναντίον των Τσετσένων και των νεοναζί εναντίον των μεταναστων από τις ανατολικές Δημοκρατίες της πρωην ΕΣΣΔ.
  Ακόμα και άλλα ευτράπελα ή όχι, όπως η τρομοκρατία του Σαμαρά εναντίον ενός αριστερού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος , σαν τον σύριζα.

  Δεν δέχομαι λοιπόν οποιαδήποτε κραυγή αγανάκτησης που δεν στρέφεται και στις ΔΥΟ πλευρές της σύγκρουσης. Και περισσότερο στην πρώτη πλευρά, την Δύση, που άρχισε τον πόλεμο, και την καταστροφή.

 218. Ο Έκο είπε χτες ότι οι Τζιχαντιστές είναι ο νέος Χίτλερ. Το είχα πει κι εγώ αυτό, προχτές. ΑΛΛΑ. Ο Χίτλερ ήταν δημιούργημα των νικητών του Α΄ΠΠ και της κρίσης. Τα «χρυσά χρόνια» του ’20 το κόμμα του ήταν ανύπαρκτο σχεδόν. Ανδρώθηκε και διπλασίασε τις ψήφους του μετά την κρίση.

  Έτσι και το Χαλιφάτο. Τους πηδήξανε οι Αμερικάνοι (και οι Ρώσοι στην τσετσενία κι οι Κινέζοι στο Ανατολικό Τουρκεστάν) μία, τους πηδήξανε δύο, και εκεί που περιμένανε οτι στο τέλος θα τους αρέσει, οι Μουσουλμάνοι (κάποιοι) τρελαθήκανε και άρχισαν να ρίχνουν λυσσασμένα χτυπήματα στον βιαστή και σε όποιον άλλο πετυχαίναν.

  Το πολύπλοκο όμως είναι οτι αυτούς τους εξαθλιωμένους τους χρησιμοποίησαν ΣΑΝ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΥΣ οι Δυτικοί, ΚΑΙ οι Γάλλοι, που έχουν, όπως λέει κι Χ»στεφάνου, επέμβει 40 φορές σε ξένες μουσουλμανικές χώρες.

  Οι Τζιχαντιστές, όλοι το ξέρουμε, δεν είναι πολλοί, ένα Μηδέν κόμμα τίποτα του ενάμιση ΔΙΣ των πολιτών των Μουσουλμανικών χωρών.

  Αν όμως συνεχιστεί αυτή η πολιτική της Δύσης, ΟΛΟΙ οι μουσουλμάνοι πια θα ξεσηκωθούνε, το Ισραήλ ξεχάστε το, θα το κάνουνε γήπεδο για γκολφ και ο παγκόσμιος πόλεμος θα είναι αναπόφευκτος.

  Μην ξεχνάμε. Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (και άλλες) έπεσε ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΥΣ ΤΗΣ.

  Και το τζιχαντ δε θα είναι σαν τον Χίτλερ. Εκείνος είχε μια θεωριούλα για τα μπάζα φτιαγμένη από αποκόμματα και ρητά διαφόρων παλαβών. Το Ισλαμ , όπως όλες οι θρησκείες, είναι αρχαία και δουλεμένη κατάσταση και προσφέρει ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ,ένα τρόπο ζωής, ένα «μαζί», μια Ούμα, που δίνει στον καταπατημένο άνθρωπο μια παρηγοριά και κυρίως μια θέση στην κοινωνική Ιεραρχία.

  Βέβαια, αν μάλιστα επικρατήσουν και εδώ τα χριστιανικότατα και ευγενή αισθήματα του BLOG_OTI_NANAI εναντίον των αλλοπίστων, κάποια στιγμή θα ξυπνήσουμε ανάμεσα στους νεκρούς.

 219. sarant said

  217: Φοβερός ο Ιωάννου…

 220. sarant said

  Και κάτι από το μπλογκ των διορθωτών της Μοντ

  http://correcteurs.blog.lemonde.fr/2015/01/09/mustapha-un-dernier-mercredi-chez-charlie/

 221. Μαρία said

  217
  Μπίστης και Βασιλικός στη 2η σειρά.

  Το σχόλιο απ’ το χτεσινό του
  »θα φτύσω στους τάφους σας», έγραφε ο Boris Vian και νά που τώρα «αυτοί» φτύνουν στον τάφο του Wolinski. Με τα «je suis Charlie», με τους θρήνους για τη σάτυρα και τους όρκους στην «ελευθερία της έκφρασης», αυτοί, οι αλιγάτορες της Εξουσίας και οι αρουραίοι της Πολιτικής, που τόσα χρόνια ξεγύμνωνε και αποκαθήλωνε Ο Γελοιογράφος του εικοστού αιώνα, ήρθαν τώρα να φτύσουν στον τάφο του. Η εκδίκηση είναι δική τους. Τί αποτρόπαιο τέλος για τον Big Wolinski !! http://yannis-ioannou.com/2015/01/09/pour-la-liberte-dexpression-%CF%81%CE%B5-%CE%B3%CE%B1%CE%BC%CF%8E%CF%84%CE%BF/

 222. Μαρία said

  Κι αυτό απ’ το σάιτ του συλλόγου του Ρενό, που έτυχε να έχει επαγγελματικό ραντεβού στα γραφεία του Σαρλί.
  http://www.rendezvous-carnetdevoyage.com/page-le-rendez-vous-est-en-deuil

 223. Καταπέλτης ο Ιωάννου. Έμεινα στο μπλογκ του.
  Και, Νικοκύρη, συγκινητικότατο το κείμενο των διορθωτών του Μοντ.
  Έχοντας δουλέψει ένα τέταρτο του αιώνα σε περιοδικά, έχω συγκλονιστεί.

 224. Avonidas said

  @223. «Η εκδίκηση είναι δική τους»

  Μπα, τίποτα πια δεν μπορούν να κάνουν στον Wolinski.

 225. aerosol said

  #219:
  Συμφωνώ σε μεγάλο βαθμό. Πολλά γουρούνια θα χύσουν κροκοδείλια δάκρυα για τους νεκρούς (και θα βρουν την ευκαιρία να απαιτήσουν τείχη προστασίας). Όμως γίνεται αρκετά περίεργο το να καλούμαστε όλοι να υπογράψουμε δήλωση σύνθετης πολιτικής σκέψης για να μας επιτραπεί να θεωρήσουμε απεχθές το γεγονός. Και πλέον βαριέμαι τους αυτόκλητους κριτές με τα υποκειμενικά αριστερόμετρα.

  Επί της ουσίας, το πάω και παραπέρα. Ο ισλαμικός κόσμος δεν είναι ένα πράγμα και το να τους θεωρούμε τα pet μας (οι «αδύναμοι» που χρήζουν βοήθειας από εμάς τους δυνατούς) είναι υπεραπλούστευση. Οι τζιχαντιστές εξυπηρετούσαν την Δύση όταν πολεμούσαν ως αντικαθεστωτικοί στη Συρία. Εξυπηρετούν μια χαρά το Ισραήλ τώρα που δρουν αποσταθεροποιητικά λίγο πιο βόρεια. Δεν υπάρχει άσπρο-μαύρο, καλοί-κακοί. Μας έχουν ταϊσει μια υπερβολική δόση Αλλάχ και κοροϊδευόμαστε πως το θέμα είναι πρώτιστα θρησκευτικό: είναι πολιτικό και οικονομικό με λίγο θρησκευτικό λούστρο.

  Αυτό αδυνατούν να το καταλάβουν οι παραδοσιακοί δυτικοί διανοούμενοι (μα καλά… «Χίτλερ»; Αλτζχάιμερ έπαθε ο Έκο;) και μοιάζουν υπνωτισμένοι από τα ΜΜΕ που οι ίδιοι κάποτε ήξεραν να κριτικάρουν. Έβλεπαν την «επανάσταση του twitter» κατά την διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης και όχι την επισιτιστική κρίση που την γέννησε. Εξακολουθούν να αναφέρονται σε σύγκρουση θρησκειών λες και η ριζοσπαστικοποίηση και ο φανατισμός τόσων απελπισμένων ήταν θέμα τύχης, σύμπτωσης ή κάποιου χαρισματικού ιμάμη.

 226. Κι ένα κλασικό εξώφυλλο:

 227. Α, Νικοκύρη, επειδή ακουω τα κόκκαλα του Βολταίρου να τρίζουν, εκεί στο Πάνθεον του Παρισού, μήπως ήρθε ο καιρός για καμιάν επανάληψη στην κατηγορία το είπε/δεν το είπε;

  I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it.

  Though these words are regularly attributed to Voltaire, they were first used by Evelyn Beatrice Hall, writing under the pseudonym of Stephen G Tallentyre in The Friends of Voltaire (1906), as a summation of Voltaire’s beliefs on freedom of thought and expression.[12]
  Another possible source for the quote was proposed by Norbert Guterman, editor of «A Book of French Quotations,» who noted a letter to M. le Riche (6 February 1770) in which Voltaire is quoted as saying: «Monsieur l’abbé, I detest what you write, but I would give my life to make it possible for you to continue to write» («Monsieur l’abbé, je déteste ce que vous écrivez, mais je donnerai ma vie pour que vous puissiez continuer à écrire»). This remark, however, does not appear in the letter.

  http://en.wikiquote.org/wiki/Voltaire#Misattributed

 228. Aerosol,
  δεν κρίνω κανέναν, την έκκληση για πολύπλοκη πολιτική σκέψη την κάνω για να συμμορφόνωμαι κι εγώ. Τα έντονα συναισθήματά μου για τη δολοφονία του Βολίνσκι δε θέλω να με κάνουν να μη σκεφτώ πολιτικά.

  Γιατί αμφισβητείς οτι οι μουσουλμάνοι στον κόσμο είναι » οι «αδύναμοι» που χρήζουν βοήθειας από εμάς τους δυνατούς».

  Θεωρητικά έτσι είναι. Αν ο κόσμος ήταν μια οικογένεια έτσι θα έπρεπε ναλειτουργούσε, οι δυνατοί και ώριμοι να φροντίζουν τους μικρούς και ανώριμους. Απλά, ο κόσμος δεν είναι μια οικογένεια, είναι ένα μπουρδέλο, όπου οι δυνατοί και οπλισμένοι νταβατζήδες βιάζουν για την ευχαρίστησή τους και εκδίδουν για το κέρδος τις πουτάνες και άλλους αδύναμους.

  Αν ξαφνικά όλη η Δύση έγινε Σαρλί, γιατί δε λένε τίποτα και για την υποστήριξη που παρέχει η Αμερική στη σύμμαχο Σαουδική Αραβία, καταδίκασε μπλόγκερ σε 40 μαστιγώσεις κάθε βδομάδα και ήδη εκτελεί την ποινή;

 229. spiral architect said

  Φωνή από την αποχέτευση:

 230. Μην με τρελαίνεις, ρε φίλε!

 231. Pedis said

  # 231 – όρεξη που την έχεις ρε σπάιραλ

 232. Aerosol,
  γιαυτό λέω οτι είναι πολύπλοκο ζήτημα. Ο παραλληλισμός του Εκο με το Χίτλερ είναι απόλυτα σωστός, κατά τη γνώμη μου. Απλά μόνος του δεν αρκει, είναι μια μονομερής άποψη.

  Το μόνο που, για μένα, διδάσκει η Ιστορία(πέρα από το ότι δε διδάσκει τίποτα 🙂 ) είναι το εξής:

  Όταν ο άνθρωπος στριμωχτεί, πεινάσει, φοβηθεί, νοιώσει περιφρονημένος, κάποια στιγμή τρελαίνεται. Αντιδρά με παράλογη βία. Καθήκον των δυνατών είναι να μην αφήσουν τις κοινωνίες να φτάσουν σ’ αυτό το σημείο.Φυσικά αυτό έχει γίνει ελάχιστες φορές, και πάντα μέσα σε ένα κράτος ,μια επικράτεια.

  Ο Χίτλερ και το Χαλιφάτο έχουν την ίδια μητέρα, και μάλιστα, συμπτωματικά, τα ίδια κράτη. Η Γαλλία κι η Αγγλία γέννησαν τα δυο φαινόμενα αυτά και με τον ίδιο τρόπο. Δημιούργησαν μια κόλαση τότε στη Γερμανία και τώρα στη μέση Ανατολή,οι ντόπιοι άρχισαν να τρελαίνονται, μετά οι Δυτικοί υποστήριξαν τους τρελαμένους ακραίους, οι ακραίοι αυτονομήθηκαν και μετά έρευσε το αίμα άφθονο.

  Είναι χαρακτηριστικό, οτι τα εγκλήματα των Χιτλερικών, που θεωρήθηκαν στη Νυρεμβέργη ως Εγκλήματα πολέμου δεν ήταν πραγματικά τέτοια.Ή όσα ήταν, δεν ήταν πολύ διαφορετικά από αυτά των Συμμάχων, δηλαδή ο βομβαρδισμός αμάχων, ο βασανισμός για απόσπαση πληροφορίας, η εκτέλεση αιχμαλώτων κλπ.

  Τα κατεξοχήν εγκλήματα του Χίτλερ, η μαζική εκτέλεση των ατόμων με ειδικές ανάγκες και το Ολοκαύτωμα Εβραίων, Τσιγγάνων, κλπ ήταν εγκλήματα που δεν είχαν καμία σχέση με τον πόλεμο .Ήταν εγκλήματα που έκανε ένας ψυχοπαθής, psycopath καλύτερα ή sociopath κατά συρροήν δολοφόνος. Τα εγκλήματα του ISIS είναι τέτοιας φύσης.Δεν έχουν κάποια πολιτική και κάποια τακτική από πίσω, άλλωστε γιαυτό τα εκμεταλλεύονται διάφοροι άλλοι.

  Το σίγουρο είναι ότι με τους τζιχαντιστές δεν έχεις να πεις τίποτα. Είναι πολύ αργα. Θυμίζει εκείνη την εποχή που όταν μπήκαν οι Γερμανοί στην Ελλάδα, ο χαζοΣτίνας, έλεγε Να μην τους πολεμήσουμε, να τους διαφωτίσουμε, είναι κι αυτοί παιδιά εργατών…
  Όσο για τη Δύση,για αυτά που τραβάει και θα τραβήξει ακόμα, τι να πείς…Ας πρόσεχε.

  Η δε χρήση μισθοφόρων, και ντόπιων και ξένων, είναι πολύ επικίνδυνη, το έγραψε και ο Μακιαβέλι, που κάτι ήξερε από κοντοτιέρους.Επαναλαμβάνω οτι όλοι οι «εχθροί» της Αμερικής και της Γαλλίας σήμερα υπήρξαν πρώην μισθοφόροι τους.Και κάποιοι, όπως η ISIS είναι ακόμα.

  Και είμαστε τόσο σίγουροι οτι τη δολοφονία δεν την «άφησαν να γίνει» διά φοροι κύκλοι λεπενικοί μέσα από τις αντιτρομοκρατικές της Γαλλίας; Όντως, ένας σμπάρος, δυό τρυγόνια.

 233. Να συμπληρώσω στην τελευταία παράγραφο του Ιάκωβου (234):

  ο βίαιος θάνατος των αδελφών Κουασί ήταν πολύ βολικός κι όχι μόνο διότι ήλθε εν μέσω … πολυβόλων: χωρίς δίκη, δεν θα μάθουμε ποτέ ποιός τους προμήθευσε τα όπλα, ποιός τους κατεύθυνε, κοκ.

 234. sarant said

  228: Μπράβο, καλά έκανες και το θυμήθηκες το εξώφυλλο αυτό.

  234-5: Συμφωνούμε.

 235. Λ said

  91.Το λέω για να πάψουμε να έχουμε ενοχές για τις πολιτικές του δυτικού μπλοκ στο οποίο ανήκουμε.

  Ο μακαρίτης ο Χάντιγκτον όμως μας είχε εντάξει στο άλλο μπλοκ.

 236. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  176 – Για τον Πανούση (επειδή ήμουν κι εγώ ένας απο αυτούς που τον κατέκριναν) κανείς δεν είπε να λογοκριθεί ή να του απογορευθεί να σατιρίζει όπως του αρέσει, πόσο μάλλον να τον σκοτώσουν. Οι περισσότεροι ενοχληθήκαμε γιατί κατέκρινε το ΚΚΕ για συμβιβασμό με το σύστημα, (καμία αντίρηση απο μέρους μου) και ενώ κι ο ίδιος είναι χωμένος μέχρι τα μπούνια, το παίζει επαναστάτης. Επίσης σου είχα απαντήσει οτι για την ποιότητα του καθενός τα κριτήρια είναι υποκειμενικά, ΓΟΥΣΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ.

  177 – Σου είπα «επειδή δεν κατάλαβα». Το διάβασα χωρίς να ανοίξω το λίνκ, αλλά με κάλυψε ο Αεροσόλ στο 187.

  208 – Βlog με απογοητεύεις, σε έχω για πιο έξυπνο (και είσαι) για να χρησιμοποιείς το ίδιο κλισέ με τους δολοφόνους άθεους. Κι εγώ άθρησκος είμαι, αλλά ούτε σταλινικός ούτε μαοϊκός ούτε τίποτα, και το χειρότερο για σένα; οι περισσότεροι άθρησκοι έτσι είναι. Έχεις μείνει καμιά τριανταριά χρόνια πίσω, την άλλη φορά θέλω κάτι πιό δυνατό, κάτι αντάξιο ενός BLOG_OTI_NANAI.

 237. Pedis said

  από τον καρτέσιο:

  «ΜΑΣ ΤΑ ΖΑΛΙΣΑΤΕ»
  http://kartesios.com/?cat=28

  «Πάμε τώρα στους τζιχαντιστές του ISIS που θέλουν να αιματοκυλήσουν την Ευρώπη και να κατακτήσουν τον κόσμο. Ποιοι τους πολέμησαν από την πρώτη μέρα της εμφάνισής τους; Τα καθεστώτα του Ιράκ και της Συρίας του Άσαντ. Ποιος ήθελε πριν λίγο καιρό να βομβαρδιστεί η Συρία; Μήπως ήταν ο Παφίλης; Όχι. Ήταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

  Πάμε τώρα στην κορύφωση της βλακείας μέσω της προσπάθειας να συνδεθούν οι δράστες της επίθεσης στη Γαλλία με τους λαθρομετανάστες στην Ελλάδα. Ήταν λοιπόν λαθρομετανάστες οι δράστες της σφαγής στο γαλλικό περιοδικό; ΟΧΙ! Ήταν αλγερινής καταγωγής και γαλλικής υπηκοότητας! Νόμιμοι Γάλλοι, δηλαδή. Όσοι θέλουν να μάθουν πόσο συχνό φαινόμενο είναι αυτό στη Γαλλία και για ποιο λόγο συμβαίνει ας βγάλουν τα γκαβά τους να καθίσουν να διαβάσουν κάνα βιβλίο πριν αρχίσουν τις μαλακίες περί σύνδεσης φράχτη του Έβρου και τζιχαντιστών.»

  […]

  «Λοιπόν, για να τελειώνουμε με το ζήτημα. Αυτοί οι ίδιοι που σήμερα προσπαθούν πάλι να τρομάξουν τους ψηφοφόρους και να τους συσπειρώσουν γύρω από το φόβο για λαθρομετανάστες και τζιχαντιστές στη Γαλλία είναι οι ίδιοι που τόσα χρόνια πάλεψαν με όλες τους τις δυνάμεις να μεγαλώσουν το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Ελλάδα. Είναι οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του Σαμαρά και του ΠΑΣΟΚ. Είναι αυτοί που μπλόκαραν όλα αυτά τα χρόνια τη συζήτηση για τη δημιουργία μίας σοβαρής μεταναστευτικής πολιτικής. Είναι η παρέα του Σαμαρά και των ψηφοφόρων του στις Μανωλάδες. «

 238. physicist said

  Στην πόλη Raqqa της Συρίας, ένας ταχυδακτυλουργός στο δρόμο, διασκέδαζε τους περαστικούς με κόλπα και τεχνάσματα: εξαφάνιζε νομίσματα και κινητά τηλέφωνα, χάριζε γέλιο και διασκέδαση. Βλασφημία, αποφάσισαν οι μουλάδες του ΙΣ, αφού έμοιαζε να «μιλάει με ανώτερα πνεύματα», και τον αποκεφάλισαν.

  http://www.faz.net/aktuell/feuilleton/debatten/syrien-der-islamische-staat-enthauptet-einen-zauberkuenstler-13361342.html

  Προβοκάτσια θα είναι, λέω, έργο των μυστικών υπηρεσιών της Δύσης. Και βέβαια η θρησκεία δεν παίζει απολύτως κανέναν ρόλο.

 239. Μαρία said

  235
  Μα είναι γνωστό το ποιος τους στρατολόγησε.

  Όσο για την προβοκάτσια, έχουν εξαρθρωθεί το τελευταίο διάστημα κι απο τότε που άρχισαν να επιστρέφουν απ’ τη Συρία καμιά χιλιάδα, διάφορα δίκτυα.

  239
  Την εμπλοκή της Γαλλίας σε Ιράκ, Συρία, Μαλί σαν αιτία της ριζοσπαστικοποίησης νεαρών γάλλων μουσουλμάνων την λένε σ’ όλους τους τόνους και επίσημα χείλη στη γαλλική τηλεόραση που παρακολουθώ εδώ και ώρα. Πρόκειται για κοινό τόπο δηλαδή.
  Το γεγονός αυτό δεν νομιμοποιεί όμως τον Σταμέλλο που στο τέλος του άρθρου του ισχυρίζεται λίγο πολύ οτι εκεί στο Σαρλί τα ήθελε ο κώλος τους.

 240. Μαρία said

  240
  Κανέναν απ’ τη στιγμή που χρησιμοποιείται εργαλειακά.

 241. physicist said

  #242. — Μα δεν τον αποκεφάλισαν για λόγους οικονομικούς ή πολιτικούς. Τον αποκεφάλισαν για λόγους θεολογικούς.

 242. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Φυσικέ ο ρόλος των θρησκειών είναι συγκεκριμένος, και δεδομένη η επιρροή τους στους ανθρώπους, αλλά ΠΟΤΕ ΠΟΤΕ ΠΟΤΕ δεν ήταν η αιτία για οποιαδήποτε καταστροφική ανθρώπινη ενέργεια, αφορμή ναί, αιτία όχι. Έτσι όπως το γράφεις, αφήνεις υπόνοιες για καλές και κακές θρησκείες, όμως αποδεδειγμένα, όλες οι θρησκείες είναι κακές, και καταπιεστικές για την ανθρώπινη φύση. Η αιτία είναι βαθειά μέσα στους ανθρώπους, και πώς να βγεί απο κεί η άτιμη.

 243. physicist,
  Η αντιμετώπισή σου είναι ακραία. Και μονόπλευρη. Όχι. Η Θρησκεία είναι όπως την φτιάνουν οι πιστοί κάθε φορά. Τους πιστούς τους φτιάνει το περιβάλλον, η Ιστορία, ο αντίπαλος, η πείνα τους, η τύχη κλπ.

  Στην Προκολομβιανή Αμερική, λόγω πείνας, μετα από τις σφαγές στις Πυραμίδες, τους άγιους σφαγιασθέντες τους έτρωγαν.

  Το ίδιο και η Ιδεολογία γενικά. Για σοσιαλισμό μίλαγε κι ο Σουηδός σοσιαλιστής του 1920 για Σοσιαλισμό και ο πράκτορας της ΝιΚαΒεντε. Δεν σώζεται ούτε ο θρησκευάμενος ούτε ο άθρησκος, αν οι συνθήκες τον κάνουν γουρούνι.
  Αν θέλουμε , η χειρότερη και μακράν η πιο βίαιη θρησκεία από όλες είναι ο Χριστιανισμός:

  http://www.pri.org/sites/default/files/styles/story_main/public/migration/PriMigrationsDamanticWordpressAttachmentsImagesMigration/www.theworld.org/wp-content/uploads/iStock_000014408016Medium.jpg?itok=freJYPpN

  Και τα γκουλάγκ:

  Σημαίνει αυτό οτι κάθε Ρώσος, Χριστιανός, λευκός, σοσιαλιστής, ευρωπαίος είναι γουρούνι;

 244. Μαρία said

  243
  Βιοπολιτικούς 🙂 Το πολύ γέλιο και το χαζολόγημα, βλάπτουν σοβαρά την υγεία.

  Σχετική είδηση απ’ την ανάποδη.
  Πρωτοφανής ρατσιστική επίθεση, με την απειλή όπλου, σε ξενώνα προσφύγων στη Θεσσαλονίκη http://alterthess.gr/content/protofanis-ratsistiki-epithesi-sti-thessaloniki-o-proin-proedros-toy-tei-evgale-oplo-se?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter
  Συνελήφθη πρώην πρόεδρος ΤΕΙ για απειλή και οπλοχρησία http://www.efsyn.gr/arthro/synelifthi-proin-proedros-tei-gia-apeili-kai-oplohrisia
  Έχει απασχολήσει και παλιότερα τον τύπο για κάτι αλλαξοκωλιές με φοιτητές με σκοπό την εκλογή του.

 245. Το Γελαστό Κουνουπίδι, said

  244.
  Και γιατί, παρακαλώ, οι θρησκείες είναι κακές και καταπιεστικές για την ανθρώπινη φύση? Προϊόν της ανθρώπινης φύσης δεν είναι? Γεννά η ανθρώπινη φύση κακά και καταπιεστικά προϊόντα για να καλύψει τις ανάγκες της?

  Η θρησκεία είναι μιά αυθόρμητα και εξ ανάγκης γεννηθείσα συνιστώσα του ανθρώπινου πολιτισμού (όπως, άλλωστε, η γλώσσα, η τεχνολογία, η τέχνη, η επιστήμη, η φιλοσοφία, το δίκαιο/νόμος, κλπ).
  Εμφανίστηκε στον κόσμο από την εσωτερική ανάγκη που απέκτησε η ίδια η ανθρώπινη φύση να διερμηνεύσει το υπερβατικό στοιχείο της φυσικής πραγματικότητας όπως αντανακλάται αυτή κάθε εποχή στην ανθρώπινη συνείδηση.
  Πώς, λοιπόν, μπορεί να είναι «κακό» και «καταπιεστικό» κάτι που αναδύθηκε μέσα από το τέναγος της πανανθρώπινης αγωνίας και ανησυχίας φιλοδοξώντας να βάλει τάξη στο ορατό και αόρατο σύμπαν? Πώς μπορεί να είναι «κακό» και «καταπιεστικό» κάτι που η ίδια η ανθρώπινη φύση επινόησε για να καθησυχάσει τον προαιώνιο φόβο του συνειδητού όντος απέναντι στο μυστήριο του θανάτου? Πώς μπορεί να είναι «κακό» και «καταπιεστικό» κάτι που λυτρώνει την ανθρώπινη συνείδηση από την ατέρμονα προσπάθειά της να απαντήσει πειστικά στην παραδοξότητα αυτού του ίδιου του «παρά»λογου φαινομένου της ζωής? Πώς μπορεί να είναι «κακό» κάτι που δείχνει πως είναι «έγγραμμα» στον ίδιον τον ανθρώπινο εγκέφαλο από την πρωτόγονη ακόμα διαμόρφωσή του? Πώς μπορεί να είναι «κακό» κάτι που εντέλει είναι σύμφυτο με την ίδια την ανθρώπινη φύση?

  Κι έπειτα πάλι, πώς δικαιολογείται η «ηθική» αποτίμηση της θρησκείας που κάνεις? Με ποιά «λογική» αξιολογείς (μήπως ηθικά?) την θρησκεία και αποφαίνεσαι τόσο δογματικά σίγουρος πως «όλες οι θρησκείες είναι κακές»?
  Με την ίδια επιπόλαιη λογική σου υπάρχει «καλή» και «κακή» επιστήμη, «καλή» και «κακή» τέχνη, «καλή» και «κακή» τεχνολογία, «καλή» και «κακή» φιλοσοφία, «καλή» και «κακή» γλώσσα, «καλός» και «κακός» νόμος/δίκαιο, κοκ.
  Ή, μήπως, για σένα δεν ισχύει ο διαλεκτικός δυϊσμός και μπορείς να μας αποδείξεις ότι υπάρχει το απόλυτο «κακό» (και, ισοδύναμα, το απόλυτο «κακό») μέσα στο σύμπαν, και ότι το οτιδήποτε βάλουμε στον νου μας θα είναι αναγκαστικά είτε (απολύτως) «κακό» είτε (απολύτως) «καλό», άρα και οι θρησκείες θα είναι είτε «καλές» είτε «κακές», και για σένα που έλυσες το πρόβλημα είναι όλες κακές. Βέβαια, εγώ νομίζω ότι κάτι άλλο ήθελες να πεις και ίσως παραξήγησα το νόημα της σκέψης σου επειδή δεν σε κατάλαβα καλά.

  000.
  Παραξενεύομαι που σε ένα άρθρο (έστω και με μία τόσο θλιβερή αφορμή) κάποιου που λεξικολογεί δεν γίνεται καθόλου μνεία στον τίτλο του μοιραίου περιοδικού. Θα περίμενα να σχολιαστεί εκείνο το «εβντό» και να μάθουμε περισσότερα για τις παραξενιές των γάλλων να συγκόπτουν τις λέξεις (κυρίως εκείνες τις πολυσύλλαβες που προέρχονται από αντίστοιχες ελληνικές ή είναι δάνεια). Εξάλλου, τόσες και τόσες «γαλλικές» λέξεις-αντιδάνεια χρησιμοποιούνται στα ελληνικά (σινέ, μοτό, φωτό, ταξί, κλπ) που νόμισα ότι θα ηταν μιά καλή ευκαιρία κάτι να ακουστεί γύρω από το θέμα αυτό.

 246. stella tsi tsi said

  208 BLOG OTI NA NAI
  το ίδιο είναι αν στο όνομα της αθεΐας ή κάποιου θεού γίνεσαι φασίστας. Εγώ δεν μίλησα για επίθεση σε ιδέες.. υποστηρίζω ότι οι θρησκείες και τα έθνη αποτελούν μέσο φανατισμού (δυστυχώς όχι ενθουσιασμού, γιατί συμφωνώ με τον Ν. Μπόμπιο περί διαφοράς μεταξύ ενθουσιασμού για μια ιδέα και φανατισμού: ενθουσιώδης είναι ο οπαδός μιας ιδέας ευγενικής, μεγαλόψυχης ή φιλάνθρωπης, ενώ φανατικός είναι ο μισαλλόδοξος για τις ιδέες των άλλων με ένα πνεύμα προσηλυτισμού που δεν αποφεύγει τη βία ή τα απάνθρωπα μέσα. Και φυσικά συνέπεια της επιβολής των φανατικών είναι ο κομφορμισμός και ο φόβος.
  Ήδη άκουσα αρκετούς σήμερα να εκφράζουν φόβους και την άποψη ότι πρέπει να προσέχουμε τους μουσουλμάνους και καλύτερα να μην λέμε και πολλά γιατί και οι τοίχοι έχουν αυτιά κλπ. Εγώ λέω απλά ότι μπορούμε να συνυπάρχουμε, αλλά όχι με τον φανατισμό.
  Δεν είμαι ενάντια σε θρησκευόμενους (ούτε εγώ σε πληροφορώ είμαι άθρησκη/άθεη..περίπου …θέλει συζήτηση) Τέλος πάντων, γενικά όταν για χρόνια η Ευρώπη και η Αμερική έτρεφαν τέρατα, ήταν θέμα χρόνου να βρεθούν τέτοιοι (όπως και παλιότερα) φανατικοί μισθοφόροι. Το θέμα είναι όλο αυτό να μην οδηγήσει σε τείχη – φόβους – απομόνωση- εξιλαστήρια θύματα.
  Και τέλος για την σάτιρα..Θεωρώ ότι πρέπει να στηλιτεύει τον φανατισμό και να τα βάζει με τους θεσμούς. Πόσο γνήσιο θρησκευτικό αίσθημα έχει κάποιος, όταν θίγεται από μια αφίσα, όσο αιχμηρή και να είναι… ας την αγνοήσει και να αφήσει τον θεό που πιστεύει να τον τιμωρήσει. Ξέρω ακούγεται αφελές, αλλά εννοώ ότι είναι χειραγωγούμενη η αντίδραση όταν γίνεται με όπλα, προσευχή πρώτα και μετά δολοφονία!Ένας πιστός θρησκευόμενος θα έμενε στην προσευχή. Μισθοφόροι είναι..μακάρι να είχε η σάτιρα τόση δύναμη, αλλά δεν έχει… Σε πληροφορώ είμαι πολύ ειρηνικός τύπος ανθρώπου..για καμία επίθεση δεν μίλησα, ούτε ψάχνω ταλιμπάν γύρω μου.

 247. sarant said

  247: Ο τίτλος σχολιάστηκε, αλλά όχι το Εμπντό.

 248. Το Γελαστό Κουνουπίδι, said

  248.

  α) Η λέξη «φασισμός» και «φασίστας» έχει γίνει ένα κλισέ (κάτι σαν «πασ-παρτού» στα χείλη των πολλών) που εμένα με ενοχλεί σχεδόν εξ ίσου με ό,τι πιθανώς (παρ)εννοείται πως αντιπροσωπεύει σημασιολογικά. Αλλά και η πρωτότυπη «διάκριση» ανάμεσα στον «ενθουσιασμό» και στον «φανατισμό» μου φαίνεται πολύ ρηχή. Πάντως, ο φανατισμός είναι πάντοτε εκδήλωση που εκπορεύεται από ΑΔΥΝΑΜΙΑ του ατόμου: οι ταπεινοί, οι μειονεκτικοί, οι ασήμαντοι, οι μικρόνοες, οι στερημένοι, οι «ασθενείς», οι αδικημένοι, οι «λίγοι» θα γίνουν φανατικοί.

  β) Αφήνοντας κατά μέρος τις άλλες θρησκείες, ο Χριστιανισμός (τουλάχιστον η «Ορθόδοξη» άποψή του) έχει για Θεό μία «Αγία Τριάδα» και αυτός ο «τριαδικός» Θεός των Χριστιανών είναι ο Θεός της ΑΠΟΛΥΤΗΣ αγάπης: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Θεός τιμωρός ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ κι ούτε υπάρχει «σχετικό» μέτρο στην αγάπη που έχει για τους ανθρώπους. Δεν αγαπά περισσότερο τον πιστό από τον άπιστο και ανάμεσα στους πιστούς δεν αγαπά περισσότερο τον ευσεβή και ευλαβή πιστό από τον ασεβή ή ανευλαβή πιστό. Ο Θεός των Χριστιανών δεν «λύνει» τα προβλήματα τα οποία θα ανακύψουν κάθε φορά ανάλογα με τον τρόπο που οι άνθρωποι διαχειρίζονται τις εκάστοτε μεταξύ τους σχέσεις: ο χριστιανικός «Τριαδικός» Θεός ΔΕΝ ΜΕΡΟΛΗΠΤΕΙ υπέρ ουδενός. Είναι παντελώς αμέτοχος και η αγάπη που έχει στους ανθρώπους είναι ΑΜΕΡΙΣΤΗ. Αλλά η θεϊκή «Πρόνοια» δεν μπορεί να γίνει εύκολα καταληπτή από τον ανθρώπινο νου μολονότι είναι ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΟΥΣΑ. Αυτά είναι το Χριστιανικό Δόγμα που συμπληρώνεται από τους λόγους του Χριστού περί αγάπης μεταξύ των ανθρώπων και περί της συμπεριφοράς τους όταν αδικούνται. Ο χριστιανός μπορεί να δεχτεί ράπισμα και να στρέψει με στωϊκότητα και την άλλη του παρειά αλλά μπορεί κάλλιστα να αμυνθεί ή και να αντεπιτεθεί στις βιαιοπραγίες που θα δεχτεί. Πάντως, ό,τι και άν αποφασίσει να κάνει ο χριστιανός ΟΥΔΕΠΟΤΕ θα λύσει το πρόβλημά του αφήνοντας την …τιμωρία τού «ενόχου» στον (Τριαδικό) Θεό: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ που θα αφήσει στον Θεό την δίκη και την …καταδίκη του συνανθρώπου του γιατί αυτό κατά το χριστιανικό δόγμα είναι βλασφημία στο πρόσωπο του Θεού. Ο Θεός των χριστιανών ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΣΤΗΣ που εκδίδει ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ. Επομένως, όσα λές δεν απηχούν παρά μόνο την θολή ιδέα που έχεις για τους «θρησκευόμενους» γενικά συμπεριλαμβανόμενου του εαυτού σου που …ψάχνεται.
  Γιατί, λοιπόν, δεν έχει δικαίωμα ένας χριστιανός να οργίζεται όταν κάποιοι άλλοι του προσβάλλουν ό,τι υψηλότερο και αγιώτερο αυτός πιστεύει? Εδώ ο ίδιος ο Σαραντάκος μυγιάστηκε χωρίς προφανή λόγο και θίχτηκε νομίζοντας (από πού κι ώς πού?) ότι τον …βρίζω όταν έγραψα για τον γείτονά του Βαρουφάκη, οι χριστιανοί δεν έχουν δικαίωμα να αποδοκιμάσουν την προσβολή της Αγίας Τριάδας (δηλαδή του ίδιου του «τρισυπόστατου» Θεού τους) που γίνεται από ένα βλάσφημο και εμετικής έμπνευσης τσούρμο γελοιογράφων?
  Υπάρχουν όρια που οι ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΙ άνθρωποι δεν πρέπει να ξεπερνάνε, για το καλό ολωνών: αυτό, άλλωστε, δεν πα’ να πει «πολιτισμός»? την καλλιεργημένη ικανότητα του καθενός ατόμου από ένα σύνολο ανθρώπων να συνυπάρχει ο ένας κοντά στον άλλον μέσα στην «πόλη», δεν σηματοδοτεί ο όρος «πολιτισμένος» (κατ’ αντιδιαστολή με τον όρο «αγροίκος» που υποδηλώνει τον κοινωνικά άξεστο και ανίκανο να διαχειρίζεται καθημερινές σχέσεις με άλλους ανθρώπους που ζούνε δίπλα του, αφού ο αγροίκος ζει στον αγρό ξεμοναχιασμένος και σε απόσταση από τους άλλους) τον οποίο διεκδικούμε όλοι μας σαν στοιχειώδη τίτλο κοινωνικής αποδοχής?
  Και, τέλος, όταν μιλάς για «προσευχή», Στέλλα, τι ακριβώς εννοείς? Την φαντάζεσαι σαν ένα είδος «διαλογισμού» που θα σε βοηθήσει να κάνεις διαχείριση του θυμού σου όταν οι άλλοι δίπλα σου σε ξεφτιλίζουνε εσένα και ό,τι σέβεσαι περισσότερο με το …απαράγραπτο πολιτισμικό «δικαίωμά» τους στη σάτιρα που εν γνώσει τους καταντάει βλαστήμια κατάμουτρά σου???

 249. Pedis said

  # 241 – Μαρία (τέλος) : εγω δεν το καταλαβαίνω έτσι. Δεν εννοεί ότι τα ήθελε ο κώλος τους, αλλά ότι η ενέργεια των δολοφόνων είναι αδικαιολόγητη αλλά αναμενόμενη. Είναι αναμενόμενο όποιος δρα δημόσια να κάνει εχθρούς. Γίνεται συνειδητά στόχος εκείνων που κατακρίνει, καταδικάζει και καταγγέλει. Αλλά το θέμα δεν είναι να κάνει κανείς εχθρούς, κι ας είναι και πολλοί, αλλά για ποιο λόγο και ποιους κάνει εχθρούς, ποιο όφελος επιδιώκει με κόστος να τον εκδικηθούν. [Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είχαν κάνει εχθρούς τους μόνον τους πονηρούς ιμάμηδες και τα φανατισμένα τσιράκια τους (αν και τους θρησκέμπορους τους βολεύουν κάτι τέτοιες γελοίες προκλήσεις σαν τη σάτιρα του συγκεκριμένου είδους) αλλά και τον κάθε κακομοίρη μεταξύ μυριάδων, εξ’ ανάγκης και κοινωνικής θέσης, θρησκόληπτων.]

  Ένας συνδικαλιστής στην Κολομβία όταν τα βάζει με τα αφεντικά και αγωνίζεται παίρνει συνειδητά και με αυταπάρνηση τα ρίσκα του. Γνωρίζει ότι είναι πιθανό, είναι αναμενόμενο να επιχειρήσουν να τον βγάλουν από τη μέση οι μπράβοι και οι μπιστικοί του αφεντικού. Ο αγώνας του, όμως, δεν πάει χαμένος για τους άλλους εργαζόμενους. Όπως και ο αγώνας των νεκρών γελιογράφων, βέβαια, δεν θα πάει χαμένος. Θα πιστωθεί όπως ήδη γινόταν εδώ και χρόνια στο χρηματιστήριο των χριστιανο/ακροδεξιών αξιών της επιχείρησης «βιβ λα φρανς» με επόμενο διευθύνοντα σύμβουλο τη Λεπέν.

  Παρατήρησε ότι η τελευταία λέξη του συγκεκριμένου άρθρου είναι «κρίμα».

 250. Avonidas said

  #251. » Όπως και ο αγώνας των νεκρών γελιογράφων, βέβαια, δεν θα πάει χαμένος. Θα πιστωθεί όπως ήδη γινόταν εδώ και χρόνια στο χρηματιστήριο των χριστιανο/ακροδεξιών αξιών της επιχείρησης «βιβ λα φρανς» με επόμενο διευθύνοντα σύμβουλο τη Λεπέν.»

  Εκτός κι αν κάποιος ρίξει μια ματιά στο ίδιο το Charlie Hebdo

  (Κι επιτέλους, δεν θα μιλάμε επειδή μπορεί ο ένας κι ο άλλος να διαστρεβλώσουν τα λόγια μας; Έτσι ήταν ο κόσμος κι έτσι θα ‘ναι πάντα.)

 251. Pedis said

  # 240 Φυσικέ: «Προβοκάτσια θα είναι, λέω, έργο των μυστικών υπηρεσιών της Δύσης. Και βέβαια η θρησκεία δεν παίζει απολύτως κανέναν ρόλο.»

  Η προβοκάτσια λειτουργεί όπως το κούρδισμα στα ρολόγια προ κουάρτζ. Δεν κινεί τα μεταλλικά μέρη, μόνον τα φορτίζει.

  Η θρησκεία έπαιξε σπουδαιότατο ρόλο στο μυαλό του Νεύτωνα, να μην παίξει στα μυαλά των αγράμματων ισισάδων; Θα ήταν υποτιμητικό για τον … Νεύτωνα.

  Αλλά δεν είναι η θρησκεία ούτε οι προσευχές στον Αλλάχ που τους έκανε να βρεθούν με όπλα στα χέρια. Τα περισσότερα από αυτά τους τα έδωσαν οι σύμμαχοι της Γαλλίας και η ίδια γαλλική κυβέρνηση ώστε να γίνουν μαχητές υπέρ της ελευθερίας και μπλα μπλα μπλα …

 252. Μαρία said

  251
  Θα γράψω κάτι αύριο, που θα είμαι ξεκούραστη. Γαλλικά διαβάζεις;
  253
  στο μυαλό του Νεύτωνα!!! Καλά βαλτός είσαι! https://sarantakos.wordpress.com/2012/03/13/sta-akra/#comment-107184

 253. Γς said

  241:

  >τα ήθελε ο κώλος τους

  Ο culo τους;

  Μήπως ο collo [λαιμός] τους;

 254. BLOG_OTI_NANAI said

  248: Σε αυτά που γράφεις νομίζω συμφωνούμε στα περισσότερα. Η μόνη μου διαφωνία είναι για το πού θα μπορούσαν να βρεθούν άνθρωποι που δεν ενοχλούνται από τίποτα. Κάθε ένας από εμάς, κάποιο ευαίσθητο σημείο θα έχει: τα παιδιά του την οικογένεια του, την κομματική του προτίμηση. Το να ενοχλούμαι (αν είμαι μουσουλμάνος) αν βλέπω τα άθλια εξώφυλλα με τα παπάρια του Μωάμεθ, ή (αν είμαι χριστιανός) με άθλια εξώφυλλα με την Αγία Τριάδα, είναι φυσιολογικό. Το παράλογο είναι να δείρω-χτυπήσω ή να δολοφονήσω κάποιον για τα εξώφυλλα αυτά. Μπορεί βεβαίως κάποιος που δεν πιστεύει να μην ενοχλείται. Για παράδειγμα, εγώ ενοχλούμαι μόνο ιδεολογικά από την γελοιογραφία του Μωάμεθ, γιατί δεν μ’ αρέσει να θίγονται με τέτοιον τρόπο οι ευαισθησίες του κάθε ένα. Όμως δεν είμαι μουσουλμάνος για να με ενοχλεί πραγματικά η γελοιογραφία αυτή. Όμως, επειδή είμαι Χριστιανός, με απωθεί η γελοιογραφία με την Αγία Τριάδα. Νομίζω ότι άλλος θα ενοχλούνταν π.χ. να έβλεπε πρωτοσέλιδο την μητέρα του να την γελοιογραφούν ως πόρνη ή να γίνονται γελοιογραφία τα μισοπεθαμένα παιδάκια της Αφρικής ή οτιδήποτε άλλο. Το να ενοχλείται κάποιος, με κάτι ακόμα κια να διαμαρτύρεται νομίζω είναι φυσιολογικό και δικαίωμα του κάθε ένα από εμάς. Δεν γίνεται να νεκρώσουμε τα αισθήματα μας μας. Το να δολοφονούμε όμως ή και έστω να βιαιοπραγούμε για κάτι τέτοιο, είναι παράλογο, απαράδεκτο, πραγματικός φασισμός. Και γι’ αυτό είπα ότι θεωρώ ηρωικό το να συνεχίζει κάποιος συστηματικά και επώνυμα να δημοσιεύει γελοιογραφίες για τον Μωάμεθ, διότι ο άνθρωπος αυτός ουσιαστικά μάχεται τον φασισμό με πραγματικό κίνδυνο της ζωής της δικής του και της οικογένειας του.

  247: Και έχουν πλάκα όσοι καθυβρίζουν το θρησκευτικό αίσθημα, και ταυτόχρονα θέλουν να είναι ευλαβείς πιστοί της μηχανιστικής σοφίας που κρύβει ο μηχανισμός της Εξέλιξης, αλλά δεν μπορούν να δεχτούν ότι μια τόσο βαθιά ιδέα που επιβιώνει χιλιάδες χρόνια μπορεί να έχει πραγματικό λόγο ύπαρξης μέσα στον ίδιο τον μηχανισμό της Εξέλιξης. Ουσιαστικά, βεβαίως, πρόκειται απλώς για μισαλλοδοξία. Αν διαβάσει κανείς το ιερό βιβλίο αυτής της κατηγορίας ανθρώπων, το «Περί θεού αυταπάτη», θα καταλάβει ότι οι άνθρωποι αυτοί απλώς παρουσιάζουν ροπή προς τον φασισμό και απλώς δεν υποφέρουν να έχει ο άλλος διαφορετικές αντιλήψεις και χρησιμοποιούν την επιστήμη ως μηχανισμό προπαγάνδας. Όπως είχα ξαναπεί, το μεγαλειώδες βραβείο ηλιθιότητας, θα έπρεπε να είχε δοθεί στον Ντόκινς, για την περίφημη σκέψη του ότι κάθε έγκλημα από χριστιανό, αποδεικνύει ότι ο Χριστιανισμός είναι εγκληματικός(!), αλλά κάθε έγκλημα από άθεο, όχι μόνο δεν αποδεικνύει ότι η αθεΐα είναι εγκληματική, αλλά αν ψάξουμε στο βάθος, το γεγονός ότι ο Στάλιν ήταν εγκληματίας, οφείλεται στο ότι πήγε στο… κατηχητικό! Βεβαίως, δεν γράφει αν και ο Μάο, ο Πολ Ποτ και ο Κιμ Ιλ Σουνγκ πήγαν και αυτοί στο κατηχητικό… Άλλωστε, για το μυαλό του Ντόκινς το οποίο είναι γεμάτο ιδεοληπτικό στόκο, τέτοιες σκέψεις είναι μάλλον πολύπλοκες…

 255. sarant said

  Παρακολουθώ τη συζήτηση με ενδιαφέρον.

 256. spiral architect said

  Hollande: – Τhis is an act of exceptional barbarism.
  Assad: – Τhat’s not what you say, when you send them to me!

 257. physicist said

  #253. — Άλλο σημαίνει «προβοκάτσια», όχι το κούρδισμα που λες, συνάδελφε.

  Λυπάμαι που δεν βλέπεις πόσο άμεση είναι η επίδραση της θρησκείας στο να οδηγήσει κάποιους ανθρώπους (συχνά μάλιστα πολλούς ανθρώπους) να γίνουν στυγνοί εγκληματίες. Και μάλιστα λυπάμαι ακόμα περισσότερο που το βλέπεις αλλού, εκεί δηλαδή που εξυπηρετεί τις πολιτικές σου προκαταλήψεις αλλά όχι εδώ, που έρχεται σε σύγκρουση με τον αντιδυτικισμό σου.

 258. spiral architect said

 259. physicist said

  http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231376135

  Αυτοί εδώ είναι ας πούμε οι μετριοπαθείς;

 260. physicist said

  Όσον αφορά το ενδεχόμενο να λάβει χώρα και στην Ελλάδα ένα παρόμοιο χτύπημα, ο κ. Ελγαντούρ ανέφερε ότι «η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ και ούτε θα αποτελέσει στόχο για πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα. Δεν μπορούμε να συγχέουμε την Ελλάδα με την Γαλλία, γιατί οι Έλληνες διατηρούν ένα επίπεδο λόγω της ιστορίας που έχουν στον ισλαμικό και αραβικό κόσμο, ενώ οι Γάλλοι είναι αποικιοκράτες».

  Αφού το δικό του, μετριοπαθές Ισλάμ δεν έχει σχέση με την τρομοκρατία, που ούτως ή άλλως είναι προβοκάτσια των Γαλλικών Μυστικών Υπηρεσιών, πώς μπορεί να είναι τόσο σίγουρος ο κ. Ε.;

 261. Γαλέος said

  Όλοι σπεύσατε να εκμεταλλευθείτε το γεγονός για να κάνετε προπαγάνδα υπέρ τών ιδεολογιών σας, είτε αριστερές, είτε δεξιές, είτε ελλαδιακές είτε οτιδήποτε άλλο.

  αυτό που είδαμε ήταν κάποιους ΕΧΘΡΟΠΑΘΕΙΣ ΙΣΛΑΜΟΦΟΒΙΚΟΥΣ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ δημοσιγράφους να προσβάλλουν έναν ολόκληρο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ και την ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

  τί έκαναν μερικοί Γάλλοι πολίτες; Δεν δέχθηκαν την προσβολή και ακολούθησαν τις πολιτισμικές τους επιταγές και διόρθωσαν το θλιβερό γεγονός τής δημοσιεύσεως αυτών τών σκίτσων.

  ΕΚΑΝΑΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕΙ ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΥ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΗΘΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

  Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ

 262. Πέπε said

  263 Πραγματικά. Ο καθένας μας αυτό δε θα ‘κανε;

 263. qq said

  Πάντως οι αναγνώστες αυτού του περιοδικού πρέπει να είναι πολύ χαμηλού επιπέδου. Το τρίτο σκίτσο μόνο χιούμορ δεν το λες, σάτιρα λιγότερο, είναι μια χυδαιότητα. Ο σκιτσογράφος επίσης είναι ένας μαλάκας και μισός, αλλά δέχομαι ως ελαφρυντικό ότι τη δουλειά του κάνει και βγάζει το ψωμί του. Αφού αυτά αρέσει στους αναγνώστες. Δεν ξέρω γαλλικά, αλλά και τα άλλα σκίτσα θα είναι αναλόγως αυτού του υπέροχου εμετικού χιούμορ. Τέτοιους αναγνώστες δεν αξίζει να έχεις.

 264. Αυτό το Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ που κλείνει το 263, κάπου το ΄χω ξανακούσει…

  https://twitter.com/TheTweetOfGod

 265. cronopiusa said

  Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΝΒΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
  Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ: Γιατί πρέπει να εξηγήσω- ξανά- ότι οι Μουσουλμάνοι δεν είναι τρομοκράτες

 266. Avonidas said

  #256. «Αν διαβάσει κανείς το ιερό βιβλίο αυτής της κατηγορίας ανθρώπων, το «Περί θεού αυταπάτη», θα καταλάβει ότι οι άνθρωποι αυτοί απλώς παρουσιάζουν ροπή προς τον φασισμό και απλώς δεν υποφέρουν να έχει ο άλλος διαφορετικές αντιλήψεις και χρησιμοποιούν την επιστήμη ως μηχανισμό προπαγάνδας»

  Στο επεισόδιο «Go God Go της εξαιρετικά δημοφιλούς σειράς κινουμένων σχεδίων South Park, ο Richard Dawkins σοδομίζεται επανειλημμένα από τον γκέι/λεσβία/τρανσέξουαλ δάσκαλο δημοτικού Mr Garrison. Στο ίδιο επεισόδιο, φατρίες άθεων στο μακρινό μέλλον κάνουν άγριο πόλεμο με σημείο τριβής το πώς θα πρέπει να ονομάζεται η Ένωση Άθεων, ενώ παρουσιάζονται όλοι τους ως γελοίοι «πιστοί της επιστήμης».

  Περιμένω ακόμα να δω τις ορδές των άθεων ταλιμπάν να ανατινάζουν τα κεντρικά της Comedy Central, να στέλνουν απειλητικές επιστολές στους Parker και Stone, ή έστω να ζητούν να απαγορευθεί η προβολή του επεισοδίου.

  Ο ίδιος ο Dawkins, όταν ρωτήθηκε αν τον ενόχλησε το επεισόδιο, δήλωσε ότι απλά δεν αντιλήφθηκε κάποια ουσία στη σάτιρα, κι ότι θα ευχόταν να είχαν προσλάβει κάποιον με καλύτερη βρετανική προφορά για να κάνει τη φωνή του. Εκεί έληξε το ζήτημα.

  Έλεγες;

 267. Pedis said

  # 254 – Μαρία (α) : στην ανάγκη, ναι.

  # 254 – Μαρία (β): ακριβώς! (Ο Νεύτωνας ήταν πεπεισμένος αρριανός αν και εργάστηκε στο κολλέγιο της αγίας τριάδας. Η αλληλογραφια Κλαρκ – Λάιμπνιτζ είναι αποκαλυπτική. Η επανάσταση του γεωμετρικού χώρου του κενού δεν έγινε σε ιστορικό … κενό. Δεν θα μπορούσε. Αλλά ξεφύγαμε από το θέμα.)

 268. Νέο Kid Στο Block said

  270. Ε όχι και «αρριανός» ρε σύ Pedis! Μπάοκ και ξερό ψωμί ήταν ο Άιζακ…δηλαδή αρρειανιστής. 😆

 269. spiral architect said

  Άσχετο, αλλά μιας και το’φερε η κουβέντα και φτάσαμε στους μπασκετμπολίστες, πέθανε ο Ρόι Τάρπλεϊ. 😦

 270. spiral architect said

  @265: O αναγνώστης επιλέγει, αν κάτι αρμόζει στο γούστο ή τα κριτήριά του. Κι αν δεν του κάνει, δεν το αγοράζει. Ούτε το αναπαράγει στα σόσιαλ μήδια. Εν τέλει, η ατομική επιλογή είναι το μόνο εργαλείο που διαχωρίζει την ποιοτική σάτιρα απ’ τη χυδαιότητα ή/και την κακογουστιά. Επίσης φυσικά και μπορεί ν’ αντιδράσει μια πολιτική ή κομματική οντότητα σε ένα φαινομενικά σατιρικό σκίτσο όταν, για παράδειγμα, το σκίτσο αυτό αμφισβητεί την ίδια την ιστορία και παίζει το επικίνδυνο παιχνίδι της θεωρίας των δύο άκρων.

 271. Pedis said

  # 259 – Δεν υποτιμώ σε καμιά περίπτωση την επίδραση του θρησκευτικού φανατισμού στις επιλογές των ανθρώπων. Άλλωστε σε όλους τους πολέμους γίνεται η επίκληση στη βοήθεια κάποιου θεού. Δεν είναι κάτι νέο αλλά δεν είναι η θρησκεία ούτε το τιμόνι, ούτε το καύσιμο, ούτε η μηχανη στην λειτουργια των κοινωνιών αλλά το λάδι.

  Μην αγνοείς ότι όλοι οι πρόεδροι του πιο ανεπτυγμένου καπιταλιστικά κράτους στον κοσμο φερονται να έχουν προνομιακό κανάλι επικοινωνίας με το Θεό και οι αποφάσεις με τις οποίες σπέρνουν τον όλεθρο είναι, καά δήλωσή τους. εμπενυσμένες από Κείνον.

  Γιατί βλέπεις τον αντικαπιταλισμό και τον αντιμπεριαλισμό ως αντιδυτικισμό; Μία από τις επιδιώξεις της κυριαρχης προπαγάνδας του ιμπεριαλισμού είναι ακριβώς να περάσει αυτή η αντιστοιχία, ακόμη και στα μυαλά των πιο έξυπνων ανρθώπων. Μα και ο Χάντινγκτον τι άλλο επιχείρησε από αυτό ακριβώς, απευθυνόμενος, όμως, σε πιο αγαθιάρηδες ημιαγράμματους (και θρησκόληπτους).

 272. Physicist said

  Λυπάμαι που δεν βλέπεις πόσο άμεση είναι η επίδραση της θρησκείας στο να οδηγήσει κάποιους ανθρώπους (συχνά μάλιστα πολλούς ανθρώπους) να γίνουν στυγνοί εγκληματίες.

  Ρε Φυσικέ, λες ότι κόπτεσαι για τη λογική ,αλλά δε μας τα λές καλά. Οπότε :

  -Η θρησκεία συνδέεται με το έγκλημα
  Ισχύει. Αλλά επίσης:
  -Η αθεΐα συνδέεται με το έγκλημα
  Ισχύει.
  -Το Ισλαμ συνδέεται με το έγκλημα.
  Ισχύει
  -Ο Χριστιανισμός συνδέεται με το έγκλημα
  Ισχύει κι αυτό.
  -Ο κομμουνισμός συνδέεται με το έγκλημα.
  Ισχύει, πχ στα Γκουλάγκ.
  -Η Δημοκρατία συνδέεται με το έγκλημα.
  Ισχύει (Στη μεταπολίτευση έχουν δολοφονηθεί από το κράτος καμιά τριανταριά νοματέοι).

  Άρα, κάτι άλλο είναι αυτό που οδηγεί στο έγκλημα. Ποιο είναι ;

  (Φυσικά, πέρα από το προφανές ότι ο άνθρωπος, η ιστορία του και το dna του, είναι συνυφασμένα με το έγκλημα)

 273. Pedis said

  # 270 – (Φάουλ μετα-μεταγραφής.) Ε καλά, πώς κάνεις έτσι, δεν το γράψα και με «η». Άλλωστε, δεν του άρεσαν καθολου οι πόλεμοι, οι διαμάχες και οι προστριβές του μπαμπά της φυσικής.

 274. O ΘΕΟΣ said

  Eγώ ειμί η Αρχή και το Τέλος. Ο Παντοδύναμος και Πάνσοφος. Το Γιν και το Γιανγκ. Το εν δυνάμει και το εν ενεργείαν Άπειρον.
  Γι’αυτό και πάντα μ’αρέσει ένα καλό αστείο γατάκια! Λήξις!

 275. Γς said

  254:
  >Άρα, κάτι άλλο είναι αυτό που οδηγεί στο έγκλημα. Ποιο είναι

  το κίνητρο;
  😉

 276. physicist said

  #273, #274. — Το συγκεκριμένο έγκλημα συνδέεται άμεσα με μια συγκεκριμένη θρησκεία. Είναι έγκλημα θρησκευτικού μίσους, είναι ο ορισμός ενός τέτοιου εγκλήματος. Ο ζήλος πολλών εδώ μέσα να μας πείσουν ότι τάχαμου αυτή η θρησκεία είναι απλώς επιφαινόμενο, ότι οι λόγοι είναι άλλοι, ότι μπορεί να είναι και προβοκάτσια, ότι φταίει ο καπιταλισμός (αμάν, θρησκευτικό τροπάρι κατάντησε), όλα αυτά προσβάλλουν τη νοημοσήνη μου και προσβάλλουν κι εσάς που τα γράφετε.

  Τις δολοφονίες των γιατρών που κάνουν αμβλώσεις από Χριστιανούς ζηλωτές στις ΗΠΑ τις λέμε έγκλημα με θρησκευτικά κίνητρα, και θα συμφωνούσατε, υποθέτω, μιας και οι δράστες είναι μισητοί Αμερικανοί. Ε, εφαρμόστε επιτέλους τα ίδια κριτήρια και αλλού, τα δύο μέτρα και σταθμά είναι ανυπόφορα. Και έχετε υπόψη σας πως αν ο μη γένοιτο αυτοί έρθουν στην εξουσία, τους Αριστερούς θα περάσουν πρώτους λεπίδι (βλ. Ιράν).

  Για τα 261, 262 τι έχετε να πείτε; Για τα σημερινά πολυάριθμα τουΐτ από μουσουλμάνους παπάδες που ηρωοποιούν τους δολοφόνους; Για το je suis Kouachi που κυκλοφόρησε; Προβοκάτσιες κι αυτά;

 277. 277, Γς

  Μμμ, μάλλον το «κείνοι τρών» (και μεις όχι).

 278. physicist said

  Ιάκωβε, πριν μου κάνεις μαθήματα Λογικής, ξαναδιάβασε το 274 που έγραψες και θα δεις ότι μπάζει από δέκα μεριές, που βαριέμαι να εξηγώ λεπτομερώς.

 279. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  247 – Προϊόν της καταπιεσμένης ανθρώπινης φύσης είναι, και η καταπιεσμένη ανθρώπινη φύση γεννά τα πιό κακά πράγματα στον κόσμο, και επειδή οι θρησκείες, αν όχι όλες (πάνω απο 4,000) σίγουρα οι δέκα μεγαλύτερες που έχουν επιβληθεί στην πλειονότητα των ανθρώπων, είναι καταπιεστικές στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα και τις ηδονές που απορρέουν απο αυτήν, και δημιουργούν ενοχές στους ανθρώπους και τους κάνουν κακούς, εξ ορισμού είναι κακές. Αν ήταν εσωτερική ανάγκη, δεν θα διδάσκονταν υποχρεωτικά στα σχολεία στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, κι ούτε θα επιβάλλονταν στους ανθρώπους απο την βρεφική ηλικία, θα αφήνονταν ελεύθεροι να βρούν μόνοι τους την εσωτερική τους ανάγκη, όμως τότε θα ΕΚΛΕΙΝΑΝ ΠΟΛΛΑ ΜΑΓΑΖΙΑ. Είναι πολλά τα λεφτά Κουνουπίδι, για να τ΄αφήσουν στην ελεύθερη κρίση του καθενός.

 280. Pedis said

  Φυσικέ, λυπάμαι που δεν βλέπεις ότι οι ΗΠΑ και οι βοηθοί της (για την ώρα), όπως με τη σειρά τους οι μουλάδες έχουν φτιάξει τον εχθρό (φανταστικό και πραγματικό) που τους βολεύει. Με μία διαφορά: δεν πήγαν οι μουλάδες να κατακτησουν τη Νέα Υόρκη, το Παρίσι και το Λονδίνο.

 281. physicist said

  #282. — Καλώς, συνάδελφε, ας μείνει ο καθένας με τις ψευδαισθήσεις του.

 282. Φυσικέ,
  ναι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτοί έρχονται καταπάνω μας στο όνομα της θρησκείας. Όπως και οι ναζί ήρθαν με μια ιδεολογία. Παλαβή ιδεολογία, αλλά την πίστευαν.

  Εδώ όμως αναλύουμε το φαινόμενο. Να λες φταίει η ισλαμική θρησκεία, είναι σαν να λες, το μήλο είναι βαρύ, γιαυτό έπεσε προς τα κάτω. Δεν αρνούμαστε ότι το μήλο «είναι βαρύ» αλλά είναι σοβαρή ανάλυση αυτό;

  Εγώ τουλάχιστον έχω στο μυαλό μου ότι μιλάμε ΠΡΙΝ από τα μεγάλα γεγονότα, που θα μας συμβούν και, θεωρητικά, υπάρχει τρόπος να αποτραπούν. Μετά τον Α΄ΠΠ, ο Κέυνς έλεγε -Μη ζορίζετε τη Γερμανία με αποζημιώσεις που δεν μπορεί να πληρώσει γιατί πάλι σε λίγα χρόνια θα έχουμε πόλεμο. Μετά τον Β’ΠΠ, τι να πείς…Κρεμάλα και διαπόμπευση. Αν μιλάγαμε με όρους Νυρεμβέργης, δηλαδή κατόπιν εορτής, εννοείται οτι τα εγκλήματα των Τζιχαντιστών είναι κολάσιμα.

  Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ όμως παραγωγής τζιχαντιστών δεν εξηγείται αν πείς «Φταίει το Ισλάμ».Οϋτε αν διαδίδεις οτι ο εχθρός είναι τα 1600 εκατομύρια μουσουλμάνων. Ίσα ίσα, έτσι, γίνεσαι εσύ, ο Φυσικός, ένα γρανάζι αυτού του μηχανισμού που βγάζει τζιχαντιστές. Και εκπληρώνεις μια φριχτή προφητεία σου, υλοποιώντας την εσύ ο ίδιος.

 283. Νέο Kid Στο Block said

  Ρε παιδιά τώρα ,μη βγάλουμε τρελό το Φυσικό! Ας σκεφτούμε το εξής απλό. Το σαρλί εμπντό δεν είναι χθεσινό. Εχει ξεσκίσει κι έχει ξεσκίσει καν και καν (ΔΥΝΑΤΟΥΣ και αδυνάτους, δικαίους και αδίκους ίσως.Δεν έχει σημασία) επί δεκαετίες. ΑΛΛΑ οι μουτζαχεντίν τούς σκότωσαν. Κάτι σημαίνει αυτό. Ο ιμπεριαλισμός, η αποικιοκρατία, η κοινωνική αδικία ΔΕΝ είναι όψιμα. Αλλά τέτοιο πράμα στο όνομα του προφήτη και του όποιου Γιαραμπή, έ ε’ιναι! Πώς να το κάνουμε δηλαδή;

 284. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Νωρίτερα άκουσα από τον Κυρ ,το σκιτσογράφο, ότι η Ελένη Βλάχου (τού) έλεγε πως η ποιότητα μιας δημοκρατίας φαίνεται από τις γελοιογραφίες της. Δηλαδή το πόση σάτιρα επιτρέπει ( αντέχει) καταδεικνύει τη δύναμή της.

 285. physicist said

  #284. —

  Φυσικέ,
  ναι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτοί έρχονται καταπάνω μας στο όνομα της θρησκείας. Όπως και οι ναζί ήρθαν με μια ιδεολογία. Παλαβή ιδεολογία, αλλά την πίστευαν.

  Εδώ όμως αναλύουμε το φαινόμενο. Να λες φταίει η ισλαμική θρησκεία, είναι σαν να λες, το μήλο είναι βαρύ, γιαυτό έπεσε προς τα κάτω. Δεν αρνούμαστε ότι το μήλο «είναι βαρύ» αλλά είναι σοβαρή ανάλυση αυτό;

  Αν δηλαδή έλεγα ότι η ρίζα των εγκλημάτων του Ναζισμού βρίσκεται στην απάνθρωπη ναζιστική ιδεολογία/βαρβαρότητα/εγκεφαλική διαστροφή/πες την όπως θέλεις, θα μου επέρριπτες ότι δεν κάνω σοβαρή ανάλυση;

 286. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  256 – Βlog μπορείς πολύ καλύτερα, αρκεί να το πιστέψεις, εγώ είμαι σίγουρος για σένα, ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ με Στάλιν, Μάο, Πολ Πότ κλπ. Και κάτι ακόμα, οι άθεοι δεν έχουν ιερά βιβλία, δέν τα χρειάζονται γιατί δέν πιστεύουν κάπου εκτός απο την λογική τους και την ίδια την ζωή, δηλαδή τις ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ. Αντί να λοιδορείς αυτούς που καθυβρίζουν το θρησκευτικό «αίσθημα» λοιδόρησε καλύτερα τους υποκριτές θρήσκους που καθυβρίζουν διώκουν και σκοτώνουν τους άθεους χιλιάδες χρόνια τώρα.

 287. Το Γελαστό Κουνουπίδι, said

  276.
  Καλόοοο!!! Αυτό θα πει να έχεις τα μέσα…! Άμα είσαι θεός δεν σε πιάνει κανένας. Ούτε και οι …»σπαμοπαγίδες» του Σαραντάκου. Αλλά όταν βιάζεσαι να γίνεις θεός ή θα παραλείψεις κάτι από την μόρφωσή σου ή θα σου ξεφύγει κάτι παραπάνω από ό,τι χρειάζεται και θα πετάξεις μιά κοτσάνα.
  Και στο φινάλε τι σημαίνει, θεέ, η έκφραση «γατάκια» που τώρα τελευταία είναι πολύ της μόδας? Για εξήγησέ μας: Τι έχουνε οι άνθρωποι που τους κάνει …γατάκια???

  278.
  Και τι σε κάνει να πιστεύεις (αλήθεια, πώς γίνεται να πιστεύεις σε κάτι όταν είσαι άπιστος?) ότι όσοι αποκαλούνται «ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ» είναι τέτοιοι? Τόσο απλοϊκός είσαι που τα παίρνεις έτσι τόσο αψήφιστα όλα? Δηλαδή, ακούς εσύ «ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ» και συμπεραίνεις ότι σίγουρα αυτός είναι …ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ. Είναι το ίδιο σαν να ακούω εγώ κάποιον που λέγεται «ΛΥΚΟΣ» και να συμπεραίνω ότι σίγουρα αυτός είναι …ΖΩΟ.

  Τα εγκλήματα είναι ανθρώπινες ενέργειες και όπως όλες οι ανθρώπινες ενέργειες έχουνε κάποιο (κρυφό ή φανερό, συνειδητό ή ασύνειδο) κίνητρο. Καλά το λέει ο Γς!
  Για μένα έχει δίκιο και κάποιος άλλος παραπάνω που εύστοχα σημείωσε ότι το έγκλημα στους ανθρώπους (αυτό, ιδίως, που τους αποστερεί την ιδιότητά τους να υπάρχουν, αφού «άνθρωπος» είναι μόνον ο …ζωντανός άνθρωπος) είναι μία εγγενής δυνατότητα της ίδιας της ζωής: μπορεί η ζωή αφ’ εαυτής ως φυσικό φαινόμενο να είναι μυστήριο άλυτο, και κανένα έμβιο όν να μη μπορεί να την δημιουργήσει αλλά μόνον να την αναπαράξει, όμως η ίδια η παράδοξη (και παράλογη) ύπαρξη της ζωής στον κόσμο εμπεριέχει την μεγαλύτερη παραδοξότητα: την δυνατότητα ακύρωσής της από το ζωντανό όν. Αυτό είναι άλλο ένα ακόμη μυστήριο της Φύσης. Αυτό το φυσικό μυστήριο ο «πολιτισμός» των ανθρώπων κάπου-κάπου το ονομάζει (κατά περίσταση!) «έγκλημα».
  Η Φυσική, όμως, δεν επαρκεί για να μιλήσει κάποιος με σιγουριά για τέτοια θέματα. Μήπως, άραγε, εσύ ξέρεις κάτι παραπάνω από όλη την υπόλοιπη ανθρωπότητα και μας το κρύβεις???

 288. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  263 – ΣΙΓΟΥΡΑ Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ…….!

 289. Pedis said

  # 285 – Βρε ΝεοΚιντ, το κτίριο της ραδιοτηλεόρασης στο Βελιγράδι δεν το βομβάρδισαν οι μουτζαχεντίν, ούτε αυτό της Αλ-τζαζίρα στη Βαγδάτη. Να τα βλέπουμε κι από τις δύο μεριές, λέω εγώ. Και πώς να το κάνουμε, για την ώρα τα εγκλήματα του ενός (με στραταστρούκες και χατζάρες) είναι που βολεύουν τον άλλον να σπέρνει τον όλεθρο σε όλον τον πλανήτη με τόμαχοκ και στέλθ αλλά ανθρωπιστικώς. (Άλλη φορά να μιλήσουμε και για την αριστερά αντι-αντιγουόρ.)

  Πόσοι από τους αυτοαποκαλούμενους σαρλί ένιωσαν την ανάγκη να γίνουν έστω για μία μέρα από το 2003, Αλί, Χασάν, Αμπντού, Νταλάλ; Γι αυτό λέω ότι νικάει κατά κράτος ο Χάντινγκτον και σε αυτούς που το 1996 γέλαγαν με τα παραμύθια του. Προπαγάνδα και προβοκάτσια χέρι – χέρι. Με την ευκαιρία ας ξαναδούμε:

  J. Pilger «The War You Don’t See»

 290. Φυσικέ, εμπρός, δίδαξε μας.Θα ήθελα να μου εξηγήσεις το άτοπο του συλλογισμού μου. Μπορείς να το διατυπώσεις με όρους λογικής, αλλά και έτσι δεν είναι παράλογο.
  _______________________
  -Η μεγάλη παρανόηση του Λάμπρου, από την άλλη, έχει σαν αφετηρία την εντελώς λάθος Ρουσσωική άποψη, ότι ο άνθρωπος είναι από τη φύση του καλός και είναι ο πολιτισμός αυτός που τον κάνει κακό. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

  Η ζωή του ανθρώπου, από την αρχή που εμφανίζεται στη γη, πριν από εκατομμύρια χρόνια σαν ένα κάπως πιο εξελιγμένο πρωτεύον, που χρησιμοποιεί εργαλεία κάπως καλύτερα από τους χιμπατζήδες και αργότερα μαγειρεύει το φαΐ του, ήταν πάντα συνυφασμένος με την ιεραρχία και τον πόλεμο. Κάποιοι πιστεύουν μάλιστα, οτι οι πολύπλοκες κοινωνικές σχέσεις στην αγέλη των πρωτευόντων, είναι βασική αιτία για την ανάπτυξη της μεγάλης ευφυίας τους.

  Άλλος παράγοντας της εξυπνάδας του ανθρώπου, βέβαια, είναι ακριβώς το μαγείρεμα της τροφής, ένα δεύτερο, εξωτερικό στομάχι, που του δίνει περίσσευμα ενέργειας για να αναπτύξει ένα μεγαλύτερο εγκέφαλο, ο οποίος είναι «ακριβο» όργανο, ενεργοβόρο.

  Ο σύγχρονος ανατομικά άνθρωπος δε, αφου βγήκε από την Αφρική, όπου πήγε άλλαξε το περιβάλλον και κατάστρεψε τη φύση.

  Ο ευτυχισμένος άγριος του Λάμπρου,λοιπόν, υπάρχει μόνο μέσα στη φαντασία του. Έτσι κι αλλιώς, δεν μπορούμε πια να γυρίσουμε στις σπηλιές. Είμαστε πάρα πολλοί.

  Αν, μάλιστα, τα παιδιά «αφήνονταν ελεύθερα να βρούν μόνα τους την εσωτερική τους ανάγκη» θα γινόντουσαν όλα σαν τον Άδωνη Γεωργιάδη, δηλαδή μεγαλώνοντας, δε θα έβγαιναν από την αντίληψη που έχουν τα παιδιά για τον κόσμο, ο οποίος γιαυτά ξεκινάει και τελειώνει στο σώμα τους και στον εαυτό τους και έτσι θα ανάπτυσσαν Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας.

  Το ότι μπορεί ένα παιδί «να μεγαλώσει ελεύθερο να βρει μόνο του τη εσωτερική του ανάγκη» είναι μεγάλη ψευδαίσθηση. Αν δεν πρόκειται για το Μόγλη (που κι αυτός είχε την κοινωνία των λύκων) αλλά το παιδί μεγάλωσε σε οικογένεια, οπουδήποτε, ακόμα και σε έρημο νησί, ο πατέρας και η μάνα του περνάνε το καταστάλαγμα χιλιάδων χρόνων πολιτισμένου βίου, φιλτραρισμένο μέσα από τη δική τους προσωπικότητα. Αν το αγαπάνε, το μισούν, το φροντίζουν, το βαράνε κλπ. Οι θρησκείες είναι κι αυτές μέρος του πολιτισμού. Κάτι εξυπηρετήσαν την ανθρωπότητα παλιά, και οι γίγαντες στους ώμους των οποίων βαδίζουμε κι αυτοί κάθησαν στους ώμους άλλων γιγάντων.

 291. physicist said
  Αν δηλαδή έλεγα ότι η ρίζα των εγκλημάτων του Ναζισμού βρίσκεται στην απάνθρωπη ναζιστική ιδεολογία/βαρβαρότητα/εγκεφαλική διαστροφή/πες την όπως θέλεις, θα μου επέρριπτες ότι δεν κάνω σοβαρή ανάλυση

  -Ναι.

 292. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  277 – Ζωή χωρίς σεξουαλικό οργαμό, «Γαλέος» χωρίς σκορδαλιά.

 293. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Είμαι ευτυχισμένος άγριος και μένω σε σπηλιά ααρργκρ.

 294. Pedis said

  Μήπως η Γαλλία με τις στρατιωτικές επεμβάσεις στο Ιράκ, στη Σομαλία, στην Ακτή Ελεφαντοστού, στο Μάλι, στο Κόσσοβο, στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη (για να μιλήσουμε από το 1991 κι έπειτα) είχε στόχο να προωθήσει την ελευθερία του λόγου, τις αρχές τπυ διαφωτισμού, την ανεκτικότητα, τη δημοκρατία και την ελευθερία;

  Να μετρήσουμε τα θύματα του γαλλικού ιμπεριαλισμού ή να επιλέξουμε να συμπάσχουμε μόνο με τα θύματα του Σαρλί που είναι πιο συγκινητικό, πιο τρέντυ και πιο … σέιφ. (Να μην κουνιόμαστε πολύ και μας δέσουν χειροποδαρα με κανένα αντιτρομοκρατικό νόμο με σκοπό την προστασία της ελευθερίας του λόγου …)

 295. Pedis said

  Να υποθέσω ή θα κάνω λάθος ότι αρκετοί που βλέπουν άμεσο τον κίνδυνο της ισλαμικής λαίλαπας στην Ευρώπη υποστήριξαν στον καιρό της την επιλογή της σοβιετικής κυβέρνσησης να επέμβει στο πλευρό της επαναστατικής κοσμικότατης αφγανικής κυβέρνησης εναντια στους μουλάδες που χρηματοδοτούνταν από τις ΗΠΑ; Ή μήπως όχι. Και αν όχι, γιατί;

 296. odinmac said

  Σχετικο-άσχετο:

  Click to access C40.pdf

 297. physicist said

  Κουνουπίδια και λοιποί:

  Δεν μ’ ενδιαφέρει ποιος είναι «πραγματικός Χριστιανός», ποιος είναι «πραγματικός Μωαμεθανός» και ποιος «γνήσιος Μακαρονοτέρατος». Εδώ δεν τα ξέρουν αυτά οι πιστοί, και σφάζονται μεταξύ τους χιλιετίες τώρα, και μακελεύουν οι γνήσιοι τους αιρετικούς και τούμπαλιν. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι τα «ιερά βιβλία» και οι «παραδόσεις» όλων αυτών των δοξασιών δίνουν πολλά επιχειρήματα, όλα με τη μορφή των θεϊκών εντολών, που προτρέπουν τους πιστούς ν’ ασκήσουν ωμή και μαζική βία απέναντι στους άπιστους.

  Όποιος έχει όρεξη να βρει ποιο είναι το «γνήσιο περιεχόμενο» της θρησκείας ΧΥΖ, του εύχομαι καλή τύχη στις αναζητήσεις του.

 298. Ηλεφούφουτος said

  Κατά τη γνώμη μου, και υπάρχουν αδιάσειστα επιστημονικά τεκμήρια, η αποχή των μουσουλμάνων από το χοιρινό και η μονομερής και παρωπιδική κατανάλωση άλλων βαρύτερων κρεάτων, που σαφώς ενισχύουν την επιθετικότητα και τα κακούργα ένστικτα, όπως το αρνί και η προβατίνα, βρίσκεται στη ρίζα του εγκληματικού χαρακτήρα του Ισλάμ και του ορατού κινδύνου να κατακτηθεί ο κόσμος από το ISIS και να περαστούν οι αριστεροί από λεπίδι.
  Έξω οι βάσεις των Αράβων από τη Δύση! Έξω τα πακιστανικά στρατεύματα απ την Καλιφόρνια!

  Όσο υπάρχουν δογματικοί αριστεροί που δεν αγαπούν το Χάντιγκτον, ο κόσμος θα παραμένει τουρκοκρατούμενος.

 299. sarant said

  300: Καλή χρονιά, αλλά μην τρολάρεις μόνο 🙂

 300. Το Γελαστό Κουνουπίδι, said

  299.

  Το μοναδικό κουνουπίδι μέσα σ’ αυτήνε τη σαλάτα είμαι εγώ. Άνευ παρεξηγήσεως, σ’ εμένα πρωτίστως αναφέρεσαι?
  Αλλά, εγώ ρε φίλε δεν είμαι ένα απλό κουνουπίδι: είμαι «Το Γελαστό Κουνουπίδι».
  Γιαυτό, σε παρακαλώ, εάν ποτέ αναφερθείς ξανά σε λόγου μου, να το κάνεις με το κανονικό μου όνομα για να καταλαβαινόμαστε και να μπορώ να είμαι πάντα γελαστό κι όχι κατσούφικο όταν αυτοσερβίρομαι για να με φάτε.

  Γιατί, όμως, αφού εσένα δεν σ’ ενδιαφέρει και αφού εσύ δεν ξέρεις, παρ’ όλα ταύτα εσύ ο ίδιος επιμένεις να συμπεραίνεις (αποδίδοντας μάλιστα τόσο μεγάλη σημασία στα, ομολογουμένως άνευ γενικότερης αξίας, δικά σου συμπεράσματα) αβάσιμα πράγματα που ζητάς να τα ασπασθούμε?
  Ο καθένας μπορεί να έχει προσωπική γνώμη για οτιδήποτε και όλοι μας έχουμε φυσικό δικαίωμα να διαμορφώνουμε γνώμη για οτιδήποτε (ασχέτως του πως «χτίζουμε» τη γνώμη που έχουμε και τι υλικά χρησιμοποιούμε για το «χτίσιμό» της), αλλά καλό είναι να την εκφράζουμε δημόσια μόνον όταν νομίσουμε πως αυτή θα αποτελέσει βάση για δημιουργική κι εποικοδομητική κουβέντα με τους υπόλοιπους, και όχι απλώς έτσι για να πούμε κάτι ή (χειρότερα) για να προκαλέσουμε άσκοπη αναστάτωση στην παρέα, δε νομίζεις? Και τι νομίζεις, ότι πρόσφερε παραπάνω στη συζήτηση όλος αυτός ο κόπος που έκανες μέχρι τώρα εκθέτοντας τις προσωπικές σου (υποκειμενικές και εν πολλοίς αβάσιμες) απόψεις με τις οποίες αντιπαρατέθηκες στους άλλους μένοντας τόσο δογματικά σίγουρος για την …αλήθεια τους?

  Τόση μεγάλη σημασία έχει για σένα, ρε φίλε, να μας πείσεις ότι είμαστε «θεό»στραβοι όσοι βλέπουμε το Θεό κι εσύ που δεν Τον βλέπεις είσαι ο ανοιχτομάτης?

  Και τόση τζάμπα κουβέντα, πιά…!
  Πώς, ρε συ, «έχει σημασία» το ότι «τα «ιερά βιβλία» και οι «παραδόσεις» κλπ κλπ κλπ», που λες, «προτρέπουν τους πιστούς ν’ ασκήσουν ωμή και μαζική βία απέναντι στους άπιστους», αφού ο ίδιος δεν είσαι σε θέση να γνωρίζεις τι γράφουν και τι δεν γράφουν τα βιβλία και πώς το γράφουν ό,τι γράφουν?
  Συνεχίζεις, μάλιστα, τελειώνοντας με ένα ακόμα άσκοπό σου τσίγκλισμα για να μας αφήσεις τελικά στις …αναζητήσεις του «γνήσιου περιεχόμενου της θρησκείας ΧΥΖ»? Και ποιός ενδιαφέρεται αυτή τη στιγμή να ξεκινήσει μια τέτοια κουβέντα, ρε φίλε, όταν άλλα ήτανε τα (συ)ζητούμενα προηγουμένως?
  Συμπάθα με, ρε συ, αλλά νομίζω πως έκανες φάουλ εδώ σήμερα.

 301. physicist said

  #302. — Δεν ζήτησα από κανέναν ν’ ασπαστεί τίποτε. Εσύ έθεσες το θέμα πού ξέρω ποιος είναι γνήσιος ΧΥΖ και απάντησα ότι δεν έχει σημασία. Όσο για το τι λένε τα «ιερά βιβλία», ε, άθρησκος είμαι, όχι άσχετος.

  Τα «ρε φίλε» και τις εξυπνάδες αλλού και όχι, δεν σε συμπαθώ — είναι άλλωστε ολοφάνερο ποιος είσαι και τι ρόλο βαράς οπότε ψάξε σ’ άλλη μέρος να βρεις κορόιδα που θ’ ασχοληθούν μαζί σου.

 302. Ηλεφούφουτε, δεν πειράζει. Αν έχει ο άλλος (ο ίδιος, δηλαδή εγώ) όρεξη για χάσιμο χρόνου και πέρασμα της γριούλας απέναντι (ενώ εκείνη δε θέλει)το τρολάρισμα δεν βλάπτει… Από κάποιους άλλους ξινούς,που απαξιούν, καλύτερο είναι. 🙂

  Λοιπόοοον,
  Το θέμα της ειδικής διατροφής και της νηστείας.Ενδιαφέρον.
  Παράδειγμα, Ινδία. Δεδομένου οτι:

  -Στην Ινδία κατέρευσαν οι πολιτισμοί του Γάγγη 2000 χρόνια πΧ
  -Οι κάστες (λένε κάποιο γενετιστές) εμφανίζονται πριν από την κάθοδο των ινδοευρωπαίων
  -1 κιλό κρέας ενεργειακά, για την παραγωγή του δηλαδή, αντιστοιχεί με 10 κιλά σιτηρων

  Αυτό σημαίνει ότι οι νόμοι του Μανού, που ορίζουν τις κάστες,τη δίαιτά τους κλπ, είχαν κι ένα πρακτικό λόγο ύπαρξης. Για την ακρίβεια, είναι πιθανό, λέω εγώ, να χρησιμοποιήσανε την αρνητική πείρα των κοινωνιών που καταρρεύσανε, και έτσι μπόρεσαν να επιβιώσουν οι Ινδοί και έτσι φτάσανε τα ένα δις. Οι χαμηλές κάστες επιτρεπόταν να φάνε τα πάντα, αλλά δεν είχαν. Οι πλούσιοι βραχμάνοι που είχαν να φάνε, απαγορευόταν να τρώνε κρέας. Και οι αγελάδες ιερές: εργοστάσια ενέργειας. Γάλα, κοπριά σαν λιπαντικό και σαν καύσιμο κλπ.

  Βέβαια, υπήρχαν και αυτοί που ζήσανε μεν αλλά στα πολύ χαμηλά στρώματα της κοινωνίας,οι ντάλιτ. δε. Αλλά η ταξική καταπίεση είναι η μια πλευρά της θρησκείας. Έχει κι άλλες πλευρές, που λειτουργήσανε κάποτε.

  Σήμερα, εμείς οι άθεοι και οι επιστήμονες ,ο καπιταλισμός βασικά, και ο άθεος και ο θρησκευάμενος, αμφιβάλλω αν θα τα καταφέρει να διατηρήσει την ύπαρξη του ανθρώπου για πολύ, αν δεν αλλάξει ριζικά.

  Και σας καληνυχτίζω, με περιμένει ταβέρνα με αρνάκι στο φούρνο και άλλα 🙂

 303. Το Γελαστό Κουνουπίδι, said

  303.
  ???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

  Κατά τα άλλα, αν είναι κάτι ολοφάνερο είναι πως, είτε όρθιο είτε καθιστό, σίγουρα «το χιούμορ πέθανε» …

  Μα τι πράγματα είναι αυτά???

  Σου είναι …ολοφάνερο ποιός είμαι και τι …ρόλο βαράω? Και ψάχνω να βρω …κορόιδα που θ’ ασχοληθούν μαζί μου?

  Άνθρωπέ μου πας καλά? Γνωριζόμαστε οι δυό μας?

  Γιατί μου τα χώνεις έτσι στα καλά του καθουμένου? Σου έκανα τίποτα???

  Μνήσθητί μου Κύριε…!

 304. physicist said

  Πω πω, να και η Μάρθα Βούρτση … συγκινήθηκα μα το ναι.

 305. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  306.>>… συγκινήθηκα μα το ναι
  και μεις οι άλλοι μα το ναι
  κάνομε πάρτι ρεφενέ
  βρε δε βαριέσαι αδερφέ

 306. giorgos said

  http://katotokerdos.blogspot.gr/2010/03/2.html#more

 307. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  http://www.koutipandoras.gr/article/130964/o-manara-apohaireta-ton-wolinski-deite-sygkinitiko-skitso

 308. spiral architect said

 309. Γεαστό Κουνουπίδι, με εκπλήσσει κάπως η άποψή σου ότι
  ο «τριαδικός» Θεός των Χριστιανών είναι ο Θεός της ΑΠΟΛΥΤΗΣ αγάπης: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Θεός τιμωρός ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ κι ούτε υπάρχει «σχετικό» μέτρο στην αγάπη που έχει για τους ανθρώπους. Δεν αγαπά περισσότερο τον πιστό από τον άπιστο…
  Δεν τιμώρησε τον Αδάμ και την Εύα για την ανυπακοή τους; Δεν τιμώρησε τους κατοίκους των Σοδόμων για την αισχρή τους αφιλοξενία; Δεν έστειλε τον πλούσιο της παραβολής στον Αδη, όπου αυτός, «υπάρχων εν βασάνοις», «ωδυνάτο εν τη φλογί ταύτη»; Δεν είναι στοιχείο και της Ορθόδοξης εκδοχής του Χριστιανικού δόγματος η δικαιοσύνη του Θεού, που συμπεριλαμβάνει ανάσταση και κρίση και πυρ εξώτερον ητοιμασμένον τω Διαβόλω και τοις αγγέλοις αυτού;
  Να πάω πάρα πέρα. Είναι απόλυτα λογικό, για όποιον πιστεύει πραγματικά πως η αιώνια τύχη των ανθρώπων εξαρτάται από το τι πιστεύουν, να φροντίζει με κάθε μέσο να εμποδίζει την έκφραση και κυκλοφορία ιδεών που μπορεί να επηρεάσουν δυσμενώς τις πιθανότητες σωτηρίας των συνανθρώπων του. Ιερά Εξέταση, index librorum prohibitorum, πυρές αιρετικών, λογοκρισίες — όλα αυτά απορρέουν λογικά από αυτή την αντίληψη. Εάν ὁ ὀφθαλμός σου σκανδαλίζῃ σε, ἔκβαλε αὐτόν· καλόν σοί ἐστι μονόφθαλμον εἰσελθεῖν εἰς τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ, ἢ τοὺς δύο ὀφθαλμοὺς ἔχοντα βληθῆναι εἰς τὴν γέενναν τοῦ πυρός, ὅπου ὁ σκώληξ αὐτῶν οὐ τελευτᾷ καὶ τὸ πῦρ οὐ σβέννυται. Δεν λέει βέβαια ο Χριστός να βγάζουμε και του πλησίον μας τα μάτια για να η σκανδαλίζεται, αλλά εύκολα φτάνουμε κι εκεί. — Απλώς, ο Χριστιανισμός έχει λειάνει τα αιχμηρότερα σημεία του στην ιστορική του πορεία, και το Ισλάμ δεν το έχει κάνει (ακόμα).

 310. qq said

  Πράγματι, η εισφορά του ιουδαίο-χριστιανισμού (και μωαμεθανισμού, καθόσον επηρεάσθηκε από αυτό) στον παγκόσμιο πολιτισμό είναι η εικόνα του πανάγαθου θεού που ενδιαφέρετε για τους ανθρώπους και τους αγαπά. Στη βίβλο θα βρούμε και τον τιμωρό θεό, αλλά αυτό εξηγείτε ως κατάλοιπα προηγούμενων δοξασιών.

 311. Παλαιών Πατρών Ιωάννης said

  312:
  Α, έτσι το εξηγείται εσείς…

 312. odinmac said

  311

  Aγαπητέ, και ο Δίας τιμώρησε τον Προμηθέα.
  Κάτι δεν καταλαβαίνουμε εδώ.

  Κρίμα.

  (όχι υπό την έννοια ότι δεν ισχύει (η επιστήμη) , αλλά υπό την έννοια ότι (δεν γνωρίζουμε πως) είναι υποσύνολο (η επιστήμη πάλι), της Αλήθειας (και μάλιστα το μικρότερο).

  Λυπάμαι για την ¨πολιτική¨ ή λογική αν θέλεις, νοηματοδότηση του Μύθου.

  Ευτυχώς που δεν επικρατεί η αριστερά (υπό μία έννοια) γιατί δεν θα ξέραμε ούτε τον Πλάτωνα (άσε τους υπόλοιπους, και είναι δεκάδες…).

  Ευτυχώς… (και ούτε πρόκειται να επικρατήσει), ευτυχώς…

  Εάν επικρατήσει βέβαια κάποια στιγμή… πιάστ΄αυγό και κούρευτο!

  Ζούμε σε πολιτείες άλλωστε… τι να μας πει ο βοσκός… (ο εμπειρικός), έχουμε τα κομπιούτερ…

  και δεν είμαι καν Χριστιανός… ή έτσι νομίζω…

 313. Πέπε said

  312: Τι είναι πάλι αυτός ο ιουδαιο-χριστιανισμός;

  Τον τιμωρό θεό φυσικά και τον βρίσκουμε στη βίβλο, στην ΠΔ, η οποία για μεν τους χριστιανούς είναι κατάλοιπο του ιουδαϊσμού, για δε τους (ιουδαϊστές;;; ) Εβραίους τέλος πάντων δεν είναι κατάλοιπο, είναι η βίβλος τους, για τους ιουδαιοχριστιανους όμως δεν ξέρω τι είναι…

  Όταν ήρθε ο Χριστός, μιας και γεννήθηκε στο Ισραήλ, σε Εβραίους κυρίως απευθυνόταν. Τους είπε λοιπόν: ξεχάστε ό,τι ξέρατε, μηδενίζουμε και ξαναρχίζουμε σε διαφορετική βάση. Όσοι το δέχτηκαν είπαν «οκ, τα ξεχνάμε», οι υπόλοιποι έμειναν πιστοί σ’ αυτό που ήξεραν και δεν τον δέχτηκαν. Μετά, όταν οι διάφορες γενιές αποστόλων άρχισαν να απευθύνονται και σε λαούς με άλλες θρησκείες, κάπως καθιερώθηκε να μεταφέρουν το λόγο του (το «ξεχάστε ό,τι ξέρατε») μαζί με μια αναφορά στο τι είναι αυτό που υποτίθεται ότι ξεχνάμε, δηλαδή μαζί με την ΠΔ που ο νεοφώτιστος χριστιανός, πρώην ειδωλολάτρης, πρώτα μάθαινε ότι έχει καταργηθεί και μετά τι λέει.

 314. ππαν said

  Ωραίος ο Αεροσόλ!
  Οι αδερφοί τρομκράτες ήταν γείτονές μου ή μάλλον ανήακν σε μια συμμορία που ήταν στη γειτονιά μου, θα ακούσατε το όνομα -δεν μένω σε γκέτο.
  Οριενατλισμός, να το διαβάσετε παιδιά. Ο Ζίζεκ επισης διάβασα κάτι έγραψε, πολύ εύστοχο το βρηκα. Μου κάνει εντύπωση πως, ενώ και τις προηγούμενες μέρες, είχαμε περιστατικά με Αλά ου ακμπαρ, το μυαλό της ανταποκρίτριας πήγε στην προβοκάτσια. Αυτό είναι άρνηση της πραγματικότητας. Υπάρχει ισλαμικός φονταμενταλισμός, ας το παραδεχτούμε. Και υπάρχει οργανωμένη τρομοκρατία που εκπορεύεται από δαύτον.

 315. Το Γελαστό Κουνουπίδι, said

  311.
  Είχα γράψει σε προηγούμενο σχόλιό μου (αυτό που παρεξηγήθηκε και στάθηκε αφορμή να βρω τον μπελά μου) ότι μπορεί κάποιος να θέλει να αποκαλείται, ή ακόμη και να νομίζει ότι είναι, «χριστιανός» αλλά στην ουσία, πέρα από τους τύπους ή το όνομα, να μην είναι στην πραγματικότητα παρά …τσαλαπετεινός. Αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη κάτι προς κολασμόν από μόνο του και ασφαλώς δεν στοιχειωθετεί καμιά μομφή εναντίον του φερώνυμου προσώπου που προσδιορίζεται έτσι θέλοντας ή μη.

  Άλλωστε, δεν πρέπει να προξενεί κατάπληξη το γεγονός ότι, ΩΣ ΕΠΙ ΤΟ ΠΛΕΙΣΤΟΝ, οι όπου γης «χριστιανοί» (αδιαφόρως, μάλιστα, δογματικής εκδοχής) «πιστεύουν» πως ο (Ένας και Μοναδικός) Θεός των χριστιανών είναι ο …Ιησούς Χριστός! Που για τους περισσότερους «χριστιανούς», στην καλύτερη περίπτωση, θα «ταυτίζεται» συνειδησιακά με τον …«Παλαιό των Ημερών» «θεό» της Παλαιάς Διαθήκης, ο οποίος και αυτός θα «ταυτίζεται» με τον «Πατέρα Παντοκράτορα» της Καινής Διαθήκης!!!
  Αλλά (ιδίως κατά την «Ορθόδοξη» Χριστιανική Ομολογία) ΟΥΤΕ ο «Παλαιός των Ημερών» «συμπίπτει» με το «πρόσωπο» «Πατήρ» της Αγίας Τριάδος, ούτε βέβαια το «πρόσωπο» «Υιός» της Αγίας Τριάδος (ο Ιησούς Χριστός) «συμπίπτει» με τον «Παλαιόν των Ημερών» (της Παλαιάς) και με τον «Πατέρα» (της Καινής Διαθήκης). Ενώ, πάλι, το «τρίτο πρόσωπο» της χριστιανικής «Αγίας Τριάδος» (το Άγιο Πνεύμα) που ΕΙΝΑΙ ΘΕΟΣ (όχι ένα μόνο …»κομμάτι» του Θεού των χριστιανών, αλλά ΑΚΕΡΑΙΟΣ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΘΕΟΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ, ή έστω μία άλλη «διαφορετική» «ΟΨΗ» του ΕΝΟΣ Θεού των χριστιανών) παραμένει για την πλειονότητα των «χριστιανών» κάτι ακαθόριστο και νεφελώδες που συχνά ο ρόλος του συγχέεται με τον Βιβλικόν ρόλο των Αγγέλων («υποβαθμιζόμενο», δηλαδή, σε ένα είδος «αγγελιοφόρου» τού «Πατρός» και ένα είδος «βοηθού» τού «Υιού»), μιά παρανόηση που μεγεθύνεται από την «συμβολική» του «εικονογραφική» αναπαράσταση σαν …περιστέρι. Και ενώ μέσα στους ναούς το εκκλησίασμα συνήθως ριγεί καθώς απαγγέλει μεγαλόφωνα το «Σύμβολο της Πίστεως» (ό,τι, δηλαδή, «απεφασίσθη» κάποτε από την «διοικούσα» Εκκλησία να ισχύει τελεσίδικα ως «Κανόνας Πίστεως»), είναι ζήτημα το πόσοι «πιστοί» «ομολογητές» από αυτούς τους Κυριακάτικους εκκλησιαζόμενους έχουν μίαν έστω και αμυδρή ιδέα στο ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ τελικά πιστεύουν!

  Έχει σίγουρα πλάκα να σκεφθεί κανείς ότι, υπό το πρίσμα των δογματικών «ερμηνειών» και των Συνοδικών «Αποφάσεων», η συντριπτική πλειονοψηφία των απλών «πιστών» «χριστιανών» θα κηρύσσονταν αμέσως ΑΙΡΕΤΙΚΟΙ…!!!
  Και είναι τυχεροί που η «διοικούσα» Εκκλησία δεν διενεργεί ανάμεσα στα μέλη του «ποιμνίου» της τίποτα …εξετάσεις «Χριστομάθειας», γιατί σε αυτή τη περίπτωση σχεδόν άπαντες οι «πιστοί» της θα …αφορίζονταν!!! Και πάλι καλά, δηλαδή, που δεν έχουμε πλέον καμιά …»Ιερά» …»Εξέταση» να μας απειλεί…!!! Αλλά, βέβαια, ούτε οι «αφορισμοί» ούτε η «Ιερά Εξέταση» μπορούν να κάνουν κάποιον Χριστιανό. Μπορούσαν και μπορούν δογματικώς να …»κανονίζουν», αλλά δεν μπορούν να διαταράξουν στο ελάχιστο την εσωτερική ανάγκη όσων αισθάνονται πιστοί να την ικανοποιούν ΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΑΜΦΙΒΑΛΟΝΤΑΣ συγχρόνως. Άρα ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ επ’ ουδενί η πλαστή ισότητα «ΕΚΚΛΗΣΙΑ = ΘΡΗΣΚΕΙΑ».

  Επανέρχομαι στα …μυστηριακά του χριστιανικού δόγματος και τις αντιφάσεις των γραφών που επισημαίνεις συνεχίζοντας και τελειώνοντας ό,τι άρχισα να λέω για τις κρατούσες αντιλήψεις των «χριστιανών».

  Εσύ, καλή ώρα, που από την νεότητά σου είσαι γνωστή και διακεκριμένη μαθηματική ιδιοφυϊα, μπορείς ως προς τούτο τουλάχιστον το «μυστήριο» της χριστιανικής Αγίας Τριάδος να έχεις μία καλύτερη «εποπτεία» του «Ομοουσίου & Αδιαιρέτου» της: η Γεωμετρική Τοπολογία εύκολα αποκαλύπτει ότι η «διπρόσωπη» επιφάνεια (π.χ. μιάς κόλλας χαρτιού) στήν πραγματικότητα είναι «τριπρόσωπη» εάν ληφθεί υπ’ όψη ΚΑΙ το περιμετρικό «όριό» της (οι ολόγυρα πλευρικές ακμές της) που (ως τα «λίμες» των «άνω» και «κάτω» όψεων) ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ούτε στην μία ούτε στην άλλην όψη. Και αυτή η «διπρόσωπη» και κατ’ επέκταση «τριπρόσωπη» επιφάνεια, μέσω συνεχούς μετασχηματισμού καταλήγει ισοδύναμη με μία «μονοπρόσωπη» επιφάνεια (που όμως, και αυτή βεβαίως, μπορεί να εκληφθεί υπό μία διασταλτική άποψη ως κατ’ επέκταση «διπρόσωπη» επιφάνεια εάν ληφθεί κι εδώ υπ’ όψη ΚΑΙ το νέο περιμετρικό «όριό» της). Κάπως χονδροειδώς, λοιπόν, η απλή «ταινία του Μαίμπιους» μπορεί να μας δώσει μίαν αμυδρή ιδέα του τι μπορεί να σημαίνει η έννοια «τρισυπόστατος» ΕΝΑΣ & ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ Θεός σε ΜΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΟΜΟΟΥΣΙΑ & ΑΔΙΑΙΡΕΤΗ για τους χριστιανούς. Να πως η ελεύθερη σκέψη μπορεί να στοχάζεται …μεταφυσικά δογματικά «σχήματα». Δεν χρειάζεται …Προβολική Γεωμετρία και Ρήμμαν για περαιτέρω εμβάθυνση. Αρκεί ο Μπράουερ…!

  Βέβαια, από την άλλη μεριά, εγώ δεν μπορώ να γνωρίζω εάν η μελέτη σου των βιβλικών και πατερικών πηγών είχε αφετηρία και τέρμα της τα καθαρώς γλωσσικά σου ενδιαφέροντα ή κάποιες βαθύτερες εσωτερικές σου αναζητήσεις και πού σε οδήγησε η μελέτη σου εκείνη. Αυτό, όμως, που εγώ (από την προσωπική μου αναζήτηση) είμαι σε θέση να σου απαντήσω (δίχως να διεκδικώ δάφνες ειδικού επιστήμονα ή φωτοστέφανο θεόπνευστου απολογητού) αναφερόμενος στα (όντως «αντιφατικά») χωρία που επικαλείσαι, είναι τούτο:

  1.- Ο χριστιανός δεν έχει σαν «θεό» του τον τιμωρό και πονηρό «θεό» της Παλαιάς Διαθήκης. Όσοι «πιστεύουν» σε αυτόν τον «θεό» ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ χριστιανοί.

  2.- Ο ρόλος της Παλαιάς Διαθήκης στην χριστιανική πίστη μπορεί να εγείρει (και εγείρει!) ατέλειωτες δογματικές, ερμηνευτικές, σχολαστικές κοκ συζητήσεις, αλλά είναι ΕΠΟΥΣΙΩΔΗΣ και (για την «Ορθόδοξη» Ομολογία) αφορά μόνον την συμβολική «προϊστορία» που σχετίζεται με την «βίβλο γενέσεως Ιησού Χριστού» (Προφήτες, κλπ) αφού «εκ της ρίζης Ιεσσαί και εξ οσφύος του Δαυίδ…» προέρχεται ο ενανθρωπισμένος «Θεός-Λόγος» Χριστός. Η υπερεκτίμηση και η σχολαστική κατά γράμμα ερμηνευτική της Παλαιάς Διαθήκης κατ’ απόλυτη ισοτιμία με την Καινή Διαθήκη είναι θεμελιώδες μέρος ΜΟΝΟΝ της Προτεσταντικής «θεο»λογίας που για λόγους σκοπιμότητος διαστρεβλώνει την ουσία της χριστιανικής διδαχής. Όμως, αυτό είναι άλλο ζήτημα. Γιατί, πράγματι, οι «θρησκείες» (και όχι η Θρησκεία σαν κοινωνικο-πολιτιστική έκφανση) γίνονταν και γίνονται «όχημα» χειραγώγησης των ανθρώπων. Στο χέρι του καθενός είναι να χειραφετηθεί και τούτο δεν συνεπάγεται αναγκαστικά ότι αυτός θα πρέπει (για να σώσει την «ελευθερία» του και να γλυτώσει την αξιοπρέπειά του) να μείνει άθρησκος από αντίδραση.

  3.- Η διδασκαλία του Χριστού, όπως αυτή παρουσιάζεται στα Ευαγγέλια, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ ΑΛΛΑ ΚΑΤ’ ΟΥΣΙΑΝ: θα πρέπει κάποιος, ο οποίος αφού κατ’ αρχάς κατανοεί τον συμβολικό χαρακτήρα που έχουν π.χ. οι «παραβολές» και συμφωνεί ότι το «μήνυμα» βρίσκεται πέρα από την λεκτική διατύπωσή του, να είναι παράφρων για να πάρει στη συνέχεια κατά λέξη τα γραφόμενα. Η χριστιανική («ορθόδοξη») πίστη ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ υπακοή και υποταγή σε τυφλοσούρτες!
  Επομένως, δεν μπορεί να σταθεί λογική επιχειρηματολογία υπέρ ή κατά της χριστιανικής πίστης επί τη βάσει των λεκτικών «εικονογραφημάτων» που εμφανίζονται στα κείμενα και ούτε η ερμηνεία αυτών των κειμένων επιχειρείται κατά γράμμα. Όποτε έγινε (για λόγους σκοπιμότητος) κάτι τέτοιο και αφέθηκε να παρεισφρύσει (επίσης για λόγους σκοπιμότητος) στην «Ιερά Παράδοση» προκλήθηκαν μεγάλες ταραχές στους κόλπους της Εκκλησίας. Αλλά, η Εκκλησία (μολονότι διατείνεται πως είναι «Σώμα Χριστού») ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ ούτε Θεός ούτε (δυστυχώς!) αδιάψευστη μαρτυρία Θεού «ζώντος».

  4.- Η Ανάσταση είναι βασικό δογματικό στοιχείο της υπερβατικότητας στην χριστιανική πίστη. Είτε πιστεύεις σε αυτήν και είσαι χριστιανός είτε δεν πιστεύεις και δεν είσαι χριστιανός. Η «Δικαιοσύνη», όμως, του Θεού των χριστιανών (όπως και μερικά άλλα ακόμη: η «Χάρη» του Θεού, η «Πρόνοια» του Θεού, κλπ) ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΑ κατά την «Κρίση»: η αποσπασματική μνεία των κειμένων επιτείνει συχνά την σύγχιση και παρουσιάζει την Τελειότητα του Θεού ανθρωπίνως ατελή. Εσύ, δηλαδή, τι λες: τόσο χαζοί θα ήταν οι άνθρωποι να εναποθέτουν τις ελπίδες των μεταφυσικών αγωνιών τους «πιστεύοντας» (δηλαδή «εμπιστευόμενοι») έναν Θεό που τον αναγνώρισαν σαν Θεό αλλά ταυτόχρονα τον «προίκησαν» με όλες τις δικές τους ατέλειες?

  5.- Και η ύπαρξη του Διαβόλου είναι βασικό δογματικό στοιχείο στην χριστιανική πίστη. Και εδώ, είτε πιστεύεις στην ύπαρξή του και είσαι χριστιανός είτε δεν πιστεύεις και δεν είσαι χριστιανός. Όμως, και η «δαιμονολογία» στον χριστιανισμό (και ιδίως στήν «Ορθόδοξη» εκδοχή του) είναι δυσπροπέλαστο πεδίο για «θεωρητική» ανάλυση. Ούτε, πάντως, η «κόλαση» μα ούτε και ο «παράδεισος» τής «Κρίσης» έχουν σχέση με τον διάβολο!

  Ο Θεός (και βέβαια αυτό ισχύει και για τον Θεό των χριστιανών) ως Δημιουργός του Παντός, και Πανταχού Παρών, και Άχρονος, έδωσε στον άνθρωπο «λογική» για να αποφασίζει και «συναίσθημα» για να μετανοεί κάποτε για τις «κακές» αποφάσεις του (όταν η «λογική» δεν τον …πείθει!). Με την λογική και το συναίσθημα πορεύεται ο άνθρωπος στην επίγεια παρουσία του (πέρα, βέβαια, και από τις υπόλοιπες περισσότερο ή λιγότερο ελέγξιμες ή εντελώς ανεξέλεγκτες εγγενείς και αναπόφευκτες βιολογικές του λειτουργίες ως έμβιον όν) και μ’ αυτά προσπαθεί να τα φέρει βόλτα. Αυτά του έχουν δοθεί προς αξιοποίηση και με αυτόν τον εξοπλισμό κινείται. Συν το ότι ο Δημιουργός του τον προίκησε και με το δώρο της «μάθησης»: κατ’ «οικονομία», οι επόμενες γενιές «κληρονομούν» την (βιολογικώς) καταγεγραμμένη «πείρα» των προηγουμένων.
  Είναι, λες, συμβατό με τον «προγραμματισμό» του από τον Θεό να «ερμηνεύει» ο άνθρωπος του 21ου μΧ αιώνα και να προσπαθεί να κατανοήσει τις πανάρχαιες «θεόπνευστες» γραφές με όρους (γλωσσικούς, παραστατικούς, κλπ) της …αρχαιότητος? Ο χριστιανός (και ιδίως ο «Ορθόδοξος»), λοιπόν, ΔΕΝ ΜΕΝΕΙ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΩΝ ΓΡΑΦΩΝ αλλά ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ: και για τον χριστιανό, η ουσία είναι ΜΙΑ. Η Α-Γ-Α-Π-Η.

  Γύρω από την έννοια της αγάπης του Θεού και της αγάπης των ανθρώπων περιστρέφεται η Χριστιανική πίστη. Η σύγκρουση αυτού του απλούστατου αλλά τόσο δυσεφάρμοστου κηρύγματος του Χριστού με την ανθρώπινη ιδιοσυστασία, καθώς επίσης και η παραδοξότητα του γεγονότος ότι, ενώ όλοι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη την αγάπη των άλλων για να νοιώσουν ασφαλείς, οι ίδιοι δεν είναι πρόθυμοι να την δώσουν αδιαπραγμάτευτα και άνευ όρων στους άλλους, και ακόμα είναι επιφυλακτικοί να την δεχθούν όταν τους προσφέρεται, «βραχυκυκλώνει» τα πλέγματα συμπεριφοράς ατόμων και ομάδων και κοινωνιών (συμπεριφορά που κατευθύνεται συνειδητά ή ασυνείδητα από «δυσπλασίες» στον «ιστό» των «συμφερόντων» του κάθε ατόμου, της ομάδας ή της κοινωνίας) γεννώντας αμφιβολίες, δυσπιστίες και συγκρούσεις! Επειδή δεν καταργείται η αρχή της αιτιότητος, μπορεί κάποιος που το θέλει να βρει άκρη σε αυτούς τους κυκεώνες της βίας και του «χαλασμού» εάν αναζητήσει όχι τις αιτίες αλλά τα …αποτελέσματα: αδιάψευστο κριτήριο είναι η ανακάλυψη τών συμφερόντων που εξυπηρετούνται από τα επεχόμενα αποτελέσματα. Αλλά, σε τέτοιες περιπέτειες μπαίνει ο άνθρωπος όταν «ΧΑΝΕΙ» τον Θεό και όχι όταν είναι σίγουρος ότι Τον βρήκε και Τον έχει δικό του υπηρέτη…

  Συγγνώμη για όλο αυτό το μακρύ «σεντόνι». Ζητώ ταπεινά συγγνώμη από τον Σαραντάκο που έκανα κατάχρηση του χώρου του χωρίς προηγούμενη άδειά του, ζητώ συγγνώμη και από τους αναγνώστες του που μάκρυνα και βάρυνα το νήμα αυτής της σπουδαίας ανάρτησης. Ζητώ συγγνώμη και από τον εαυτό μου που τον ξεγέλασα και αφέθηκα να ξετυλίξω το κουβάρι που σέρνω πάντα μαζί μου.

  Πρέπει, εδώ στο «κάτω-κάτω» της γραφής μου αυτής, να διευκρινήσω κάτι:
  Εγώ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΘΕΟΛΟΓΟΣ. Καλά-καλά ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΟΥΤΕ πιστός χριστιανός. Η πίστη μου «τρεμοπαίζει» συνέχεια και γίνεται πιό δυνατή όποτε νοιώθω πιό αδύναμος. Ομολογώ ότι είμαι «συμφεροντολόγος» στην αμφίβολη πίστη μου. Είμαι, βέβαια, βαφτισμένος «Χ.Ο.» (όπως θα μπορούσα να είμαι Μουσουλμάνος ή Σιντοϊστής ή Βραχμάνος ή Ανιμιστής, αλλά και Καθολικός, ίσως Προτεστάντης, Μορμόνος, κλπ, ή άν είχα γεννηθεί στην Κίνα ή στη Β. Κορέα κτο πιθανότερο θα ήταν να είμαι άθεος) και μετά από μία μεγάλη περιπλάνηση δεξιά κι αριστερά ΘΕΛΩ και ΠΡΟΣΠΑΘΩ να βρω και να συναντήσω τον Χριστό στην «Ορθοδοξία». Δυστυχώς για μένα, μιά Τον βρίσκω κάπως μακρυά και μέχρι να Τον πλησιάσω μου …φεύγει! Δεν Τον έχω συναντήσει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ακόμα. Αλλά συνεχίζω…

  Ευχαριστώ για την υπομονή σου, Άγγελε (άν αντέξεις να το διαβάσεις όλο αυτό το κατεβατό).

 316. Το Γελαστό Κουνουπίδι, said

  317 (ε).
  Συγγνώμη, Άγγελε, οφείλω να κάνω μία διόρθωση επειδή άλλο σκεφτόμουνα και άλλο έγραφα. Δηλαδή, κάτι άλλο ήθελα να πω για το πέρασμα από την διαισθητική στην «εποπτική» αντίληψη του μυστηρίου της Αγίας Τριάδας και έχοντας κάτι άλλο στον νου μου έγραψα κάτι διαφορετικό. Εμένα τα μαθηματικά δεν είναι το φόρτε μου, άλλωστε.

  Λοιπόν, εγώ αντιμετωπίζω αυτό το «μυστήριο» του «τριαδικού» Θεού των χριστιανών (το «ομοούσιον» και «αδιαίρετον» και «τρισυπόστατον») σαν ένα απλό φύλλο …χαρτί:

  ένα κομμάτι χαρτί, ένα φύλλο λογικά λεπτό αλλά οποιουδήποτε σχήματος ή μεγέθους είναι …χαρτί, και παραμένει χαρτί όσο κι άν το περιστρέψουμε, το αναποδογυρίσουμε, ή το τσαλακώσουμε. Ένα τέτοιο κομμάτι χαρτί (ένα «φύλλο» χαρτιού) έχει ΠΑΝΤΑ δύο διακριτές όψεις (δηλαδή, δύο «σελίδες»: την μιά πλευρά και την από πίσω της) και ένα επίσης διακριτό συνεχές περίμετρικό περίγραμμα (η «κόψη» γύρω-γύρω, δηλαδή, το τελείωμα της μιάς και της άλλης όψης που πρακτικά λόγω της λεπτότητας του φύλλου αυτά τα τελειώματα συμπίπτουν σε μια συνεχή γραμμή).
  Δεν νοείται 1 μεμονωμένο και διακριτό φύλλο χαρτιού που να μην έχει αυτά τά 3 ΕΝΩΜΕΝΑ «ξεχωριστά & διακεκριμένα» στοιχεία ΠΑΝΤΟΤΕ & ΑΡΡΗΚΤΑ ενσωματωμένα στην υπόστασή του όσο παραμένει ένα φύλλο χαρτιού: η μία του όψη-σελίδα, η άλλη όψη-σελίδα από πίσω, και η ακμή-κόψη ολόγυρα. Δεν γίνεται να απομονωθεί η μία σελίδα από την άλλη και η κοινή τους περίμετρος για να αποτελέσουν 3 «αντικείμενα»: θα «υπάρχουν» πάντοτε ενωμένα με αδιαίρετον τρόπο σε μία οντότητα, αυτήν του φύλλου χαρτιού. Όποιον συνεχή μετασχηματισμό κι άν επιχειρήσουμε να κάνουμε στο φύλλο του χαρτιού αυτό θα διατηρείται ΕΝΑ και θα διατηρεί τα ΤΡΙΑ «μέρη» του από τα οποία το καθένα έχει την κοινή ιδιότητα-«ουσία» να είναι …χαρτί.
  Κάθε χαρτί έχει αυτήν την ιδιότητα, αρκεί να μην το …κουρελιάσουμε ή να μην το …κάψουμε γιατί τότε το …χάσαμε! Η «ταινία του Μαίμπιους» …έπαιξε για λίγο στο νυσταγμένο μυαλό μου όταν επιχείρησα να βρω άλλες …δογματικές «αναλογίες». Ακυρώνεται, λοιπόν, η σκέψη μου εκείνη όπως την είχα εκθέσει στον κορμό του προηγούμενου σχολίου μου γιατί περιπλέκει άσκοπα τον παραλληλισμό που ήθελα να κάνω και όχι μόνον δεν βοηθάει αλλά οδηγεί και σε δογματικές …αντινομίες!

  Η «Αγία Τριάδα» είναι σαν ένα φύλλο χαρτιού: ο «Πατήρ» στην μιά του όψη, ο «Υιός» στην άλλη του όψη, το «Άγιο Πνεύμα» στην κόψη του!!! Τριάδα ομοούσια (χαρτί), αδιαίρετη (αναπόσπαστες και αχώριστες οι δύο σελίδες και η ακμή από το σώμα του χαρτιού), τρισυπόστατη οντότητα (1 φύλλο με 3 «πρόσωπα» ενωμένα σε αυτό το 1).

  Έγινε σαφές τι θέλω να πω, νομίζω.

  Αλλά και στό 4.- μου ξέφυγε κάτι: όταν έλεγα για την Θεία Χάρη και για την Θεία Πρόνοια έπρεπε να προσθέσω ότι ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ «ΕΠΑΙΝΕΤΙΚΑ» από τον Θεό. Δηλαδή, ας μην αποζητούμε και ας μην περιμένουμε «βραβεία» γιατί ο Θεός των Χριστιανών ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ανάμεσα στούς ανθρώπους: επιδαψιλεύει τό Έλεος της Σοφίας Του κατά την οικτήρμονα «κρίση» Του σε ΟΛΟΥΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, δικαίους και αδίκους, πιστούς σε Αυτόν ή απίστους. Γίνεται, όμως, αυτό αντιληπτό από τους ανθρώπους? («ο έχων ώτα κλπ»).

  Πολλούς χαιρετισμούς από το κατεψυγμένο Τορόντο.

 317. spiral architect said

  Η διεθνής Τζιχάντ αγκαλιάζει τις γειτονιές του Ευρωπαϊκού ρατσισμού από τον Πάνο Χαρίτο, τον Ελληνα insider στη Μέση Ανατολή.

 318. qq said

  Στη βίβλο βρίσκομαι κατάλοιπα και αφηγήσεις από δοξασίες των Σουμέριων, Βαβυλωνίων και λοιπούς. Όσο χρονικά πιο παλιά είναι μια αφήγηση στη βίβλο, τόσο πιο τιμωρός, σαδιστής είναι ο θεός. Και αντιστρόφως, όσο πιο νέα η αφήγηση, τόσο πιο καλοκάγαθο θεός μας προκύπτει. Αυτή η τάση συνεχίζετε μέχρι και στη νεότερη θεολογία. Στους ιουδαίους και χριστιανούς, αλλά και στο Ισλάμ, όσο και να παραξενευτούν μερικοί με το τελευταίο.

 319. BLOG_OTI_NANAI said

  268: Avonidas δεν κατάλαβα τι εννοείς με αυτό που έγραψες.
  Ας πω όμως τι κατάλαβα εγώ:

  – Μπορούμε άραγε να διαπιστώσουμε από αυτό που περιγράφεις ότι δεν πειράχτηκε ο Ντόκινς από τη σάτυρα; Ας μην είμαστε αφελείς. Ασφαλώς και πειράχτηκε. Εδώ πειράζεται και μόνο που υπάρχουν χριστιανοί και γι’ αυτό τους βρίζει. Όμως, ένα πρόσωπο σαν τον Ντόκινς, είναι υποχρεωμένος να παρουσιάζεται ανεκτικός στη σάτιρα, διότι ο ίδιος σατυρίζει διαρκώς τους χριστιανούς και προσπαθεί να τους γελοιοποιεί. Άρα, είναι εγκλωβισμένος στο να δείξει ότι αντέχει τη σάτιρα. Αυτό το κάνουν ακόμα και πολλοί εγχώριοι «σταρς»: έχουν μάθει το παιχνίδι της δημοσιότητας και ακόμα και αν τους μπινελικώνουν, απαντάνε με χιούμορ ώστε να βγουν «από πάνω» στο παιχνίδι των εντυπώσεων. Καμία απολύτως δημόσια δήλωση δεν μπορεί να αποδείξει τίποτα για το τι πράγματι σκέφτεται και αισθάνεται κάποιος. Άλλωστε, η φασιστική νοοτροπία του Ντόκινς είναι διάχυτη στο βιβλίο του άρα από τη δήλωση αυτή δεν μαθαίνουμε τίποτα παρά μόνο ότι παίζει το παιχνίδι της δημοσιότητας.

  – Και βεβαίως, αυτό που αναφέρεις δεν αναιρεί ούτε ότι είναι φασίστας καθώς το αντίκειμενο του βιβλίου του το χειρίζεται με αδίστακτη οπαδική προπαγάνδα, και δεν έχει τον παραμικρό ενδοιασμό στα να χρησιμοποιήσει λαϊκισμό και επικίνδυνα παραδείγματα, ταυτίζοντας τους χριστιανούς με τους Ναζί(!), και βεβαίως, προσπαθώντας με δύο μέτρα και δύο σταθμά, να δείξει ότι όταν υπάρξει έγκλημα από κατ’ όνομα χριστιανό, τότε ευθύνεται ο χριστιανισμός, ενώ όταν υπάρξει έγκλημα από κατ’ όνομα άθεο, τότε για το έγκλημα ΔΕΝ ευθύνεται η αθεΐα…

  Προσωπικά, αισθάνομαι βαθιά ευγνωμοσύνη που ο Ντόκινς έγραψε το βιβλίο αυτό έτσι ακριβώς όπως το έγραψε, απογοητεύοντας τους σκεπτόμενους άθεους διότι δεν θέλουν να τους εκπροσωπεί ένας φτηνός λαϊκιστής, και έδωσε άπειρα επιχειρήματα σε μένα για να δείξω ότι ο Ντόκινς και χιλιάδες άθεοι οπαδοί του αποτελούν απλώς μια συνέχεια των δικτατόρων Στάλιν, Λένιν, Μάο, Πολ Ποτ, και ΣΙΑ, απλώς τώρα δεν έχουν τη δύναμη να με θάψουν αλλά αν υπάρξουν οι προϋποθέσεις, τότε η επαναφορά της Σταλινομαοϊκής Ιεράς Εξέτασης είναι θέμα χρόνου.

 320. 315: «Τους είπε λοιπόν: ξεχάστε ό,τι ξέρατε, μηδενίζουμε και ξαναρχίζουμε σε διαφορετική βάση.»

  Διαφωνώ, Πέπε:

  «Ουκ ήλθον καταλύσαι, αλλά πληρώσαι.»

  «έως αν παρέλθη ο ουρανός και η γη, ιώτα εν η μία κεραία ου μη παρέλθη από του νόμου»

  «ουκ εσβέσθη τα παλαιά· ηρμηνεύθη γαρ εν Καινή»

  Άλλωστε, η αποδοχή του Χριστού ως του ενσαρκωμένου 2ου προσώπου της Τριαδικής θεότητας συνεπάγεται και την αποδοχή της συμμετοχής του σε οτιδήποτε είχε ήδη δοθεί πρωτύτερα – ή όχι;

 321. ππαν said

  Παλιό άρθρο του μακαρίτη του Christopher Hitchens
  http://www.slate.com/articles/news_and_politics/fighting_words/2007/07/godfearing_people.html

 322. physicist said

  Κοίτα να δεις σύμπτωση — μόλις τώρα έβλεπα στον γιουτούμπη ένα βίντεο με τον Χίτσενς.

 323. Αυτό ακριβώς που σου έγραψε ο Κώστας ετοιμαζόμουν να σου γράψω κι εγώ, Πέπε. Αλλο αν οι τυπικές εντολές του Μωσαϊκού Νόμου, περιτομή, Σάββατα, διατροφικές απαγορεύσεις κλπ. κρίθηκαν από τους Αποστόλους ότι (με τέσσερις εξαιρέσεις, κατά μία εκδοχή — αλλά δεν νομίζω πως η μετέπειτα Εκκλησία απαγόρεψε ποτέ τα λουκάνικα, κι ας έχουν μέσα και αίμα) δεν δεσμεύουν τους μη Εβραίους το γένος Χριστιανούς.

 324. Όσο για σένα, Γελαστό Κουνουπίδι, μου φαίνεται πως πλάθεις ένα δικό σου Χριστιανισμό. Αν σε βοηθάει να αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες της ζωής, με γειά σου με χαρά σου — δεν πρόκειται να σου κάνω εγώ έλεγχο των θρησκευτικών σου πεποιθήσεων. Νομίζω όμως πως πολύ εύκολα παραβλέπεις ακόμα και λόγια του Χριστού, όπως «Τότε ερεί [ο Υιός του Ανθρώπου!] και τοις εξ ευωνύμων· πορεύεσθε απ’ εμού οι κατηραμένοι εις το πυρ το αιώνιον το ητοιμασμένον τω διαβόλω και τοις αγγέλοις αυτού… Και απελεύσονται ούτοι εις κόλασιν αιώνιον». (Αλλο ζήτημα ότι ο σκοπός της ωραιότατης κατά τα άλλα περικοπής — Ματθ. 25, 31-46 — απ’όπου προέρχονται αυτές οι φράσεις είναι να εξάρει τη σπουδαιότητα της έμπρακτης φιλανθρωπίας.)
  Παρεμπιπτόντως, όταν πρωτοπήγα στο Τορόντο, Οκτώβριο του 1976, το ερωτεύτηκα. Ίσως αν ανακαζόμουν να περάσω ολόκληρο χειμώνα εκεί να άλλαζα γνώμη…

 325. Theo said

  Διάβασα χθες το άρθρο και στεναχωρέθηκα με την άποψη του Νικοκύρη και με τα περισσότερα σχόλια.

  Κατ᾿ αρχήν, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, κάθε ανθρώπινη ζωή είναι ιερή για μένα, και καταδικάζω οποιονδήποτε φόνο με οιοδήποτε πρόσχημα, όπως και τη φονταμελιστική εκδοχή του μουσουλμανισμού των φονιάδων που τους οδήγησε σ᾿ αυτό το έγκλημα. Μια εκδοχή κατά την οποία «μάρτυρες» είναι όσοι εξοντώνουν τους «απίστους», ενώ για μας μάρτυρες είναι όσοι θυσιάζουν τον εαυτό τους για να μην προδώσουν την αλήθεια και την πίστη τους.

  Διαβάζοντας τα σχόλια, συμφωνώ εν πολλοίς με τους θρησκευόμενους σχολιαστές (Λέωνικο, Γελαστό κουνουπίδι, Blog_Oti_Nanai…) αλλά και με κάποιους που τοποθετούνται αριστερότερα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Ιάκωβος, ο Spiral κι ο Pedis.

  Νομίζω πως οι περισσότεροι σχολιαστές εδώ είναι πεπεισμένοι για την ανωτερότητα του δυτικού πολιτισμού και του δυτικού τρόπου και σκέψης, ενστερνίζονται την απανθρωπία του (ατομικού δικαιώματος), περιφρονούν ό,τι και όσους δεν έχουν σχέση με τη νεωτερικότητα κι έχουν εξαπατηθεί από την υποκρισία του πολιτικώς ορθού (υποκρισία που καταδεικνύει το προχθεσινό άρθρο του Oldboy και το σκίτσο του σχ. 197).

  Από έναν πολιτισμό της διαπροσωπικής σχέσης και της κοινωνικής οργάνωσης (βλ. το αλληλέγγυο του λεγόμενου Βυζαντίου και της κοινότητες και συντεχνίες της Τουρκοκρατίας) περάσαμε στον πολιτισμό των ατομικών δικαιωμάτων. Ο πάσα εις θεωρεί εαυτόν κέντρο του σύμπαντος, πως όλα τα ξέρει, όλα κι όλους τους κρίνει και τους αξιολογεί και δεν επιτρέπει σε κανένα να του βάζει κάποια όρια. Θεωρεί δικαίωμά του δηλαδή να προσβάλει βάναυσα τους συμπολίτες του που πιστεύουν στον Θεό (κι είναι το 81% στη χώρα μας, κατά προπέρσινη δημοσκόπηση), διασύροντας ό,τι ιερό έχουν, αλλά δεν μπορεί να διανοηθεί να ενδώσει στον εκβιασμό της “αυτολογοκρισίας”. Τσιμέντο να γίνουν τα αισθήματα των συνανθρώπων του, αρκεί αυτός να μπορεί να βλασφ…, συγγνώμη, να εκφράζεται ελεύθερα κι ανεμπόδιστα.
  (Κι ο Παστίτσιος, Νίκο, δεν καταδικάστηκε γιατί προσέβαλε τη μνήμη του Γέροντα Παΐσιου, όπως γράφεις, αλλά τον Χριστό και την Παναγία, όπως φαίνεται και στο 0:38 του video του σχ. 43. Το είχαμε ξανασυζητήσει, το είχες παραδεχτεί, και τώρα μάλλον το ξέχασες.)

  Οι πρόγονοί μας, που δεν είχαν περάσει τον Διαφωτισμό, στα μέρη που συζούσαν με τους μουσουλμάνους, δεν διανοούνταν να θίξουν την πίστη τους. Τους εύχονταν στα μπαϊράμια και τα κουρμπάνια τους, όπως κι οι Τούρκοι τους εύχονταν και τους επισκέπτονταν στις γιορτές τους. Οι σημερινοί «πεφωτισμένοι» δυτικοευρωπαίοι και οι καθ᾿ ημάς ευρωλιγούρηδες θεωρούν αναφαίρετο δικαίωμά τους να προσβάλλουν τους συμπολίτες τους με εμετικά, αισχρά και κακόγουστα σκίτσα σαν αυτά που παρατίθενται σ’ αυτό το άρθρο, και μετά, όταν κάποιοι φανατικοί αντιδράσουν βίαια και αιματηρά, να διαδηλώνουν φωνάζοντας “Je sui Charlie”.

  Ήταν αναμενόμενο αυτά τα σκίτσα να πυροδοτήσουν τέτοιες αντιδράσεις, όπως ήταν αναμενόμενο πολλοί μουσουλμάνοι να ριζοσπαστικοποιηθούν και να ξεκινήσουν μια νέα τζιχάντ μετά τις επεμβάσεις και τις σφαγές στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στην Παλαιστίνη, κλπ. Φταίει και μια ερμηνεία του Ισλάμ γι᾿ αυτό. Αλλά πρωτίστως φταιν οι δυτικοί σταυροφόροι.
  Έστω πως υπάρχει μπόλικη βρομιά μεταξύ των στελεχών του Ισλάμ, της Ρωμαιοκαθολικής εν προκειμένω Εκκλησίας (και των άλλων ίσως), της Συναγωγής. Την πολεμάς όμως με τα εν λόγω σκίτσα που προσβάλλουν δισεκατομμύρια απλών ανθρώπων που συμμερίζονται καλοπροαίρετα την πίστη τους;
  Δε νομίζω.

  Ε, τότε γιατί τα παρήγαγε αφειδώς και αφθόνως το Charlie;
  Μάλλον γιατί η έπαρση του δυτικού ανθρώπου τον τυφλώνει. Τον κάνει να νιώθει ήρωας, σκιαμαχώντας με χάρτινους πύργους. Να νιώθει προοδευτικός, αριστερός, κλπ., ενώ η αντίδραση που θα προκαλέσουν να οδηγήσει σε πιο δεξιές πολιτικές, σε μεγαλύτερη αστυνόμευση και φακέλωμα, ίσως και σε νέους «ανθρωπιστικούς» βομβαρδισμούς 😦
  Κι άντε μετά να τα συμμαζέψεις…

  @317, et alia:
  Ο «Παλαιός των Ημερών» της Π. Διαθήκης είναι ο τριαδικός Θεός της Καινής. Στην Π. Δ. άλλοτε εμφανίζεται το πρώτο (ο Πατήρ) κι άλλοτε το δεύτερο (ο Λόγος) πρόσωπο της Αγίας Τριάδος.
  Η διαφορά είναι πως στην Π. Δ. ο Θεός εφάρμοζε ένα σκληρό Νόμο, ενώ στην Καινή τον κατήργησε κι εφαρμόζει τη Χάρη, την αγάπη, όπως λες.
  Οι προτεστάντικες παραφυάδες που μένουν προσκολλημένες στον Νόμο δεν καταλαβαίνουν ή παραχαράσσουν τον νόμο της αγάπης, τη βασιλεία της Χάριτος που ισχύει μετά την Ανάσταση και την Πεντηκοστή.

 326. physicist said

  @Theo et al.,

  αφού είναι Παντοδύναμος, τι σας φοβίζει η σάτιρα, το γέλιο, το καλαμπούρι; Τι σας πειράζει και τι σας ενοχλεί; Από τι ακριβώς απειλείστε; Κι εμείς που θεωρούμε τις θρησκείες παραμύθια της Χαλιμάς και που μόνο η καζούρα μάς μένει για να μπορέσουμε να έρθουμε σε λογιαριασμό με όλην ετούτη τη βαρύγδουπη παράνοια τι να κάνουμε; Να τρέμουμε μην τυχόν και σας προσβάλουμε επειδή θα ορμήξετε καταπάνω μας με τα χατζάρια;

  Όσο για την εύκολη κριτική στον Δυτικό Πολιτισμό και τη νοσταλγία για το πανέμορφο Βυζάντιο, έχω μιαν απλή ερώτηση: πόσο ήταν το προσδόκιμο ζωής και πόση η παιιδική θνησιμότητα πριν την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο που έφερε ο Δυτικός Πολιτισμός;

 327. physicist said

  Δηλαδή, Τεό, ρίχνεις το φταίξιμο στα θύματα. Είναι ανατριχιαστική στάση αλλά τουλάχιστον είσαι ειλικρινής. Όπως και να έχει το πράγμα, το να γράφει ένας αυτοαποκαλούμενος Χριστιανός

  Οι σημερινοί «πεφωτισμένοι» δυτικοευρωπαίοι και οι καθ᾿ ημάς ευρωλιγούρηδες θεωρούν αναφαίρετο δικαίωμά τους να προσβάλλουν τους συμπολίτες τους με εμετικά, αισχρά και κακόγουστα σκίτσα σαν αυτά που παρατίθενται σ’ αυτό το άρθρο, και μετά, όταν κάποιοι φανατικοί αντιδράσουν βίαια και αιματηρά, να διαδηλώνουν φωνάζοντας “Je sui Charlie”.

  μας λέει αρκετά για τη «θρησκεία της αγάπης». Παρεκτός κι αν δεν είσαι γνήσιος, οπότε καλά ξεμπερδέματα με τον Τομέα Ορθόδοξης Δογματικής του ιστολογίου.

 328. Theo said

  @328:

  Αν στη θέση της Αγίας Τριάδας το Charlie είχε τη μάνα σου και τις τυχόν αδελφές σου γιατί θα αισθανόσουν ότι απειλείσαι; Τι θα φοβόσουν;

  Η ποιότητα της ζωής και των ανθρωπίνων σχέσεων, κατά την ταπεινή μου γνώμη, δεν μετριούνται με το προσδόκιμο ζωής και την παιδική θνησιμότητα. Μια κοινωνία θα κριθεί επιτυχημένη όταν ο άνθρωπος δεν είναι λύκος για τον άνθρωπο κι όταν οι άλλοι είναι ο παράδεισος κι όχι η κόλασή μου.

  @329:
  Με διαβάζεις επιλεκτικά.
  Εκτός από αυτά που παραθέτεις, έγραψα:

  κάθε ανθρώπινη ζωή είναι ιερή για μένα, και καταδικάζω οποιονδήποτε φόνο με οιοδήποτε πρόσχημα, όπως και τη φονταμελιστική εκδοχή του μουσουλμανισμού των φονιάδων που τους οδήγησε σ᾿ αυτό το έγκλημα.

  και:

  Φταίει και μια ερμηνεία του Ισλάμ γι᾿ αυτό. Αλλά πρωτίστως φταιν οι δυτικοί σταυροφόροι.

  Έγραψα ότι μια τέτοια αντίδραση ήταν αναμενόμενη, λόγω της νοοτροπίας κάποιων φονταμενταλιστών. Επ᾿ ουδενί τη δικαιολόγησα.

 329. Avonidas said

  #321, BLOG: «Avonidas δεν κατάλαβα τι εννοείς με αυτό που έγραψες.»

  Δεν απορώ, η ικανότητά σου να μην καταλαβαίνεις όταν δε σε συμφέρει είναι θρυλική.

  Να στο κάνω λοιπόν λιανά:
  Κανείς δεν είναι ταλιμπάν επειδή εκφράζει μια άποψη. Ταλιμπάν γίνεσαι απαγορεύοντας στους άλλους να εκφράσουν άποψη

  Κάθεσαι και αναλύεις αν ενοχλήθηκε ο Dawkins, και ως συνήθως εσύ είσαι μέσα στο μυαλό των άλλων και ξέρεις τι σκέφτονται καλύτερα από τους ίδιους… Ναι, προφανώς ενοχλήθηκε. Και προφανώς ξέρει να το διαχειριστεί σαν ενήλικας. Αντίθετα από πολλούς που χάνουν τη μπάλα όταν τους θίγουν τους φανταστικούς τους φίλους. Κατανοητό;

  Είναι δικαίωμά σου να θυμώσεις, να ενοχληθείς, να αφρίσεις, να ξαφρίσεις. Είναι δικαίωμά σου και να διαμαρτυρηθείς ανοιχτά. ΔΕΝ είναι δικαίωμά σου να μου πεις τι θα λέω και τι θα γράφω. Είσαι σε θέση να το αντιληφθείς ότι αυτό είναι το θέμα, ή θα κάνουμε κύκλους αιωνίως;

  Για το υπόλοιπο παραλήρημά σου, τι να πω. Σου αναφέρω τα γεγονότα, ότι εμείς οι υποτιθέμενοι οπαδοί του Dawkins ΔΕΝ κάνουμε τίποτα συγκρίσιμο με τη λογοκρισία και τη βιαιοπραγία, κι εσύ γράφεις «ναι, αλλά θα κάνετε, εγώ το ξέρω ότι θα κάνετε»… δίκη προθέσεων, δηλαδή, και προπαγάνδα του κερατά, κι όλα αυτά ΑΝ υποθέσουμε ότι είμαστε οπαδοί του Dawkins. Διότι εσύ αισθάνεσαι «βαθιά ευγνωμοσύνη που ο Ντόκινς έγραψε το βιβλίο αυτό έτσι ακριβώς όπως το έγραψε», και πρέπει εμείς που ξέρουμε ότι είχε γράψει πολλά άλλα να ξεγράψουμε τον άνθρωπο και το όνομα, επειδή εσύ ξέρεις μόνο αυτό το βιβλίο και μόνο αυτό σε ενδιαφέρει.

  Όπως και για τον Ράσσελ σε κόφτει μόνο το ότι έγραψε το «Γιατί δεν είμαι χριστιανός», κι όχι, ας πούμε, το ότι αγωνίστηκε μέχρι που πέθανε για να μην ανατινάξουν οι μισοί φανατικοί της σφαίρας τους άλλους μισούς με πυρηνικά.

  Ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στ’ αλεύρι…

 330. Α, ρε, μαύρε Βολίνσκι… Θα τρίζουν τα κοκκαλάκια σου…

  αν και μ’ αυτήν ίσως γελούσε ο μακαρίτης

 331. physicist said

  #330. — Ναι μεν, αλλά. Φορούσε κι αυτή η τσούλα κοντή φούστα, κ. Πρόεδρε. Έχομεν ελαφρυντικά.

  Επ’ ουδενί τη δικαιολόγησες αλλά μας κούνησες το δάχτυλο ν’ ασκήσουμε αυτολογοκρισία και να μη σας μπαίνουμε και πολύ γιατί άντε, το παραχέσαμε εμείς τα τσογλάνια, και υπάρχουν και Καλάσνικοφ των οποίων θα γίνει χρήση σε ανάγκη. Δεν κοιτάτε βρε τεντημποήδες τι καλά που ήτανε τότε επί Τουρκοκρατίας, που ευχόμασταν εμείς στα μπαϊράμια και οι Τούρκοι στις σαρακοστές, και ήμασταν όλοι μια ευτυχισμένη οικογένεια;

  (Πες με όπως θες για την ειρωνία αλλά γίνομαι έξω φρενών μ’ αυτά που διαβάζω).

 332. physicist said

  #330(α). — Αν είχε τη μάνα μου ή τις αδερφές μου, θα του έκαναν μήνυση η μάνα μου και οι αδερφές μου για προσβολή της προσωπικότητάς τους.

 333. Avonidas said

  # 334. Θυμάμαι με τους Ολυμπιακούς του 2004 (…και διηγώντας τα να κλαις) είχαν βγάλει ανακοίνωση οι Δωδεκαθεϊστές ότι τους προσβάλλουν τα κουκλάκια-μασκότ, η Αθηνά κι ο Φοίβος, που έχουν τα ονόματα των θεών τους.

  Αυτοί βεβαίως είναι γραφικοί τύποι και δεν αξίζει να τους δίνουμε καμιά σημασία, άλλωστε η πίστη τους είναι ψεύτικη. Μόνο όσοι έχουν μάνα την Παναγία και μπατζανάκη το Άγιο Πνεύμα είναι ανθρώπινα όντα με ευαισθησίες.

 334. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  330.>>»Αν στη θέση της Αγίας Τριάδας το Charlie είχε τη μάνα σου και τις τυχόν αδελφές σου

  Κανένας απλός άνθρωπος δε γίνεται αντικείμενο σάτιρας. Εκείνους που έχουν εξουσία κι επιβολή επιρροή ή πρόσκαιρα για κάτι τρανταχτό (καλό ή κακό) σαν ασχολείται η επικαιρότητα μαζί του περιλαβαίνουν

 335. physicist said

  #335. — Αυτοί με τι όπλα θα κάνανε κομάντο αυτοκτονίας, άραγες; Με σπαθιά και δόρατα;

 336. Νέο Kid Στο Block said

  337. Kαλά, είσαι τελείως άσχετος ,έτσι; Η Αθηνά τιμωρεί με κεραυνούς (μέσω πατρικής επαγωγής.Κλέβει ρεύμα από το Δία δηλαδή) και ο τοξοβόλος Φοίβος με ηλιακές καταιγίδες. Elementary Physics!

 337. physicist said

  #338. — Ωχ! Αδιάβαστος!

  Αλλά δεν εννοούσα τους θεούς, τους οπαδούς τους λέω, Θύρα 13 της Αθηνάς και Θύρα 4 του Απόλλωνα (παοκτσής δεν ήταν αυτός;) Αυτοί, λέω, πώς βαράνε;

 338. Avonidas said

  # 339. Αυτοί κι αν χάνουνε τη μπάλα όταν τους βρίζουν! 😉

 339. Νέο Kid Στο Block said

  Oι Αρχαίοι δεν ήταν κορόιδα βρε σύ να σε κυνηγάνε με χατζάρια. Το πολύ-πολύ να σε χτίζανε alive μέσα σε κανα ναό ,οπότε ανάλογα πόσο ευσεβής πραγματικά ήσουν,θα σε έσωζε ή θα σε άφηνε να πεθάνεις απ’την πεινοδίψα ο οικείος Θεός. 😉
  (για τους σύγχρονους Δωδεκαθεϊστάς ,δεν ξέρω! Έχω ένα γνωστό στο χωργιόμ που ήτανε Βαγγέλης και έγινε Απολλώνιος…άμα πάω θα τον ρωτήσω.)

 340. physicist said

  Έχω ένα γνωστό στο χωργιόμ που ήτανε Βαγγέλης και έγινε Απολλώνιος…

  😀 😀 😀

  Δεν ξέρω γιατί αλλά έπεσα απ’ την καρέκλα με τον συνδυασμό των ονομάτων. Κάτι σαν τον διάλογο: «– Από πού βγαίνει το Αναΐς; — Από το Παναής».

 341. Avonidas said

  # 341. Εγώ πιστεύω ότι στην άλλη ζωή θα συναντήσω τον Αρχιμήδη καθισμένο πάνω σε ένα μοχλό. Και θα κρεμάσει από ένα τάσι σε κάθε άκρη του μοχλού, και στο αριστερό τάσι θα βάλει όλα τα ολοκληρώματα που έλυσα στη ζωή μου, και στο δεξί τάσι θα βάλει όλες τις φορές που γέλασα όταν άκουσα ότι έτρεχε γυμνός φωνάζοντας Εύρηκα!

  Κι άμα γείρει η ζυγαριά αριστερά, θα μου δώσει να πιω νέκταρ από του Τοριτσέλη το Κέρας, κι άμα γείρει δεξιά θα με βάλει να μετρήσω όλους τους κόκκους άμμου του Σύμπαντος. }:)

  Και όσοι είστε άπιστοι και τα χλευάζετε όλα αυτά, θα πάρει τον κοχλία του και θα σας βγάλει τ’ απομέσα, σαν κολοκυθάκια για γεμιστά! 😛

 342. Theo said

  @333:
  Επ᾿ ουδενί απειλώ ουδένα.
  Ούτε συμφωνώ και με κανενός είδους φονταμενταλιστή.
  Προσπάθησε όμως να καταλάβεις και τους άλλους: τους τριτοκοσμικούς, τους ανορθολογιστές, τους αγράμματους, και μην τα βλέπεις όλα αφ᾿ υψηλού.

  @336:
  Εφόσον, κατά τους σκιτσογράφους, δεν υπάρχει Αγία Τριάδα, πώς έχει εξουσία κι επιβολή, επιρροή, κλπ.;

 343. Νέο Kid Στο Block said

  Φυσικέ, ιδού:
  http://www.pepla.gr/themata/ekloges2010/ypopshfioi/589-biografiko-ypopsifion-protoboylias-energn-politn-lamias-gkogkos-eyaggelos-apollnios.html
  Και προσκύνημα-ροβολητό στη Δρακουσπλιά (Hot gates ακα Thermopylae) 🙂

 344. Avonidas said

  # 332. Όπως την είδα τη φωτό, θυμήθηκα το γνωστό ανέκδοτο με το Θεό: «πουτ***ες, 3 χρόνια μου πήρε να σας μαζέψω όλες στο ίδιο καράβι!»

  Αμ, εδώ έπρεπε να μπει η μπόμπα…

 345. physicist said

  #345. — Αθλητικότατος ο Απολλώνιος Ευάγγελος. Τα σπέκια μου, πρέπει κι εγώ να κάνω τέτοιες ταρζανιές, προάγουν την υγεία!

 346. physicist said

  #344. — Η συντριπτική πλειοψηφία των «τριτοκοσμικών» και των «αγράμματων» τα έχει τετρακόσια, δεν έχει την παραμικρή σχέση μ’ αυτούς τους θρησκευτικούς εγκληματίες, και δεν έχει καμία ανάγκη την κατανόησή μου.

 347. giorgos said

  http://cosmoidioglossia.blogspot.gr/2014/08/blog-post_7.html

 348. physicist said

  #349. — Απόσπασμα από το λινκ, εκεί όπου προβάλλονται επιχειρήματα σχετικά με το γιατί είναι ύβρη(!) να υπάρχουν γυναίκες ιερείς:

  […] Τι οφείλει να κάνη μια ιέρεια, η οποία βρίσκεται το πρωί της Κυριακής στον δρόμο προς την εκκλησία αλλά ξαφνικά μαθαίνει ότι καίγονται ταυτόχρονα η εκκλησία με τους πιστούς και το σπίτι της με τον μοναχογυιό της;

  Αν η πιθανότητα να πάρει φωτιά ένα οίκημα είναι 0,0001, η πιθανότητα να πάρουν φωτιά δύο οικήματα, ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, είναι 0,00000001. Η πιθανότητα αυτό να είναι το οίκημα της ιέρειας με μοναχογιό (θυμίζω ότι προφυλακτικά γιοκ), θα πρέπει να είναι κοντά στο 10^(-25). Μου κάνει εντύπωση ότι έχει ληφθεί μέριμνα για τέτοιο ενδεχόμενο, και δείχνει πέρα από κάθε αμφιβολία τη σοφία των Πατέρων. Ωστόσο, μια λύση του διλήμματος θα ήταν να τρέξει στο σπίτι της ενώ συγχρόνως καλεί την Πυροσβεστική από το κινητό της.

  Με… «φιλοσοφικά» κριτήρια και τις περί «πλειοψηφίας» αντιλήψεις, το να σώση τους πολλούς στην εκκλησία είναι πράξη καλύτερη απ’ το να σώση έναν (το παιδί της), με κάποια άλλα πιο λεπτά κριτήρια όμως, ήγουν με κριτήρια θεολογικά, αυτό αποτελεί ύβριν προς την ίδια την Παναγία, που οι εικονικές της παραστάσεις θέλουν την ύπαρξη της αδιάσπαστα δεμένη μ’ ένα μωρό…

  Σοβαρά τώρα, σας κάνει μετά εντύπωση που κάποιοι (σκιτσογράφοι και άλλοι) σας παίρνουν στο ψιλό;

 349. Νομίζω οτι το ζήτημα θρησκεία-ορθολογισμός είναι πιο παλιό από ότι νομίζουμε, είναι ένα έργο που, τουλάχιστον στην περιοχή μας, παίχτηκε πολλές φορές στο παρελθόν.Πχ, οι προφήτες που πάντα βάζουν στο στόχαστρο μια διεφθαρμένη Πόλη, ή στην Αθήνα του άθεου Ευριπίδη , που ο Πενθέας, ο ορθολογιστής της εξουσίας, καταστρέφεται από τη δική του τυφλότητα,που είναι ίσως χειρότερη από εκείνη των Βακχών.

  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Μονοθεισμός ήταν έναν βήμα μπροστά, από τη βαρβαρότητα στον πολιτισμό. Κυρίως ο Χριστιανισμός και το Ισλάμ, είναι θρησκείες πόλης. Μιλάνε για φορολογία, μπουρδέλα, αργυραμοιβούς, τόκο, ξένες γλώσσες, κλπ.

  Δεν συγκρίνονται με τη βάρβαρη ηθική των Ελλήνων, οι οποίοι είχαν δούλους,είχαν πορνεία με ανήλικα, αγόρια και κορίτσια,στη Ρώμη υπήρχαν μαγαζιά που έστελνες το δούλο σου να σου τον μαστιγώσουν, και δεν το είχαν σε τίποτα να σφάξουν όλους τους κατοίκους μιας σύμμαχης χώρας, αν τους κουνιότανε.Για να μη μιλήσουμε για τα λιοντάρια στο Κολοσσαίο.

  Όχι ότι σταμάτησαν όλα , αλλά δεν υπήρχαν στην ηθική ούτε του Χριστιανισμού, ούτε του Ισλάμ.

  Χωρίς αυτό το βήμα, δε θα μπορούσαμε να περάσουμε στην σύγχρονη νεωτερική στην ουσία της άθεη κοινωνία.

  Οι δωδεκαθειστές είναι κάτι φριχτά σούργελα, κρυφοναζιστές πολλοί, που κοροϊδεύουν τον εαυτό τους οτι πιστεύουν. Είναι κάποιο είδος δειλοί άθεοι που κρύβονται πίσω από δάφνες κι ελιές.

 350. Avonidas said

  # 351. «Οι δωδεκαθειστές είναι κάτι φριχτά σούργελα, κρυφοναζιστές πολλοί, που κοροϊδεύουν τον εαυτό τους οτι πιστεύουν. Είναι κάποιο είδος δειλοί άθεοι που κρύβονται πίσω από δάφνες κι ελιές.»

  Και γι’ αυτό μπορούμε να κοροϊδεύουμε τις ιδέες τους! Καταλάβατε; Επειδή είναι κρυφοναζιστές και κακοί άνθρωποι!

  Δεν είναι, ας πούμε, ότι η ιδέα του Δία που ελέγχει τον κεραυνό είναι γελοία. Δεν είναι ότι δεν έχει καμιά βάση, καμιά δικαιολόγηση, ότι δεν αντέχει σε κριτική ή ότι έχουμε πολύ καλύτερη εξήγηση. Είναι επειδή αυτοί οι τύποι είναι φασίστες!

  Γι’ αυτό πρέπει, ας πούμε, να παίρνουμε το μέρος των γλυκούτσικων χριστιανών που δεν πειράζανε κανέναν (μόνο ο ένας τον άλλον, άμα λάχαινε και παίρνανε το χαμομήλι τους σε διαφορετικό σχήμα ποτήρι) κι όχι εκείνων των κακών, κακών, κακών Ρωμαίων που δεν ανέχονταν κανένα ξένο δόγμα (μόνο τα 100 χιλιάδες που κυκλοφορούσαν ως τότε στην ρωμαϊκή επικράτεια).

  Φοβερή ιστορική ανάλυση! Εύγε, Ιάκωβε! Ο μονοθεϊσμός είναι ένα βήμα μπροστά επειδή διαδόθηκε σε πόλεις! Που τις φτιάξανε, τις αναπτύξανε και τις διοικήσανε επί κάτι αιώνες αυτοί οι κακοί, κακοί, κακοί πολυθεϊστές, που άμα λάχει πετάγανε και καμιά τραγωδία και κριτικάρανε τα ήθη των πατρώων θεών τους.

  Και οι Μάρτυρες του Ιεχωβά, λέω εγώ, είναι άλλο ένα βήμα μπροστά, γιατι χρησιμοποιούν και την τυπογραφία και έρχονται στο χώρο σας!

  Μπα σε καλό σας, τι έχετε πάθει όλοι σήμερα…

 351. Υβριζόμενος said

  317 …ένας χριστοτσαλαπετεινός!

  Γέροντας Χρυσαυγίσιος: όποια γυναίκα
  σκοτώσει έναν πούστη θα πάει στον
  παράδεισο! η γη θα καθαρίσει από
  τους εχθρούς του Ιησού Χριστού!

 352. Avonidas said

  # 351. Α, και πού ‘σαι; Κι αυτό το παραμυθάκι ότι ο ελληνορωμαϊκός κόσμος περίμενε το χριστιανισμό για να αμφισβητήσει τους θρησκευτικούς του μύθους, γιατί το συζητάμε ακόμα λες κι έχει κάποια βάση;

  Φύλλο και φτερό τους είχαν κάνει όλοι, από τους Προσωκρατικούς μέχρι τους σοφιστές της Αθήνας, μέχρι τους φιλοσόφους και τους επιστήμονες της Ελληνιστικής εποχής. Σε σημείο που οι χριστιανοί πατέρες δεν είχαν παρά να αντιγράψουν τα επιχειρήματα του Ευήμερου, ότι οι αρχαίοι θεοί δεν ήταν παρά μια παραμορφωμένη ανάμνηση παλιών ηρώων και βασιλιάδων. Για το δικό τους Θεό, φυσικά, έκαναν μια εξαίρεση…

  Επιστροφή στη δεισιδαιμονία βρίσκουμε πλέον μετά Χριστόν, όπου ο χριστιανισμός ανταγωνίζεται τη λατρεία του αυτοκράτορα, τις θεουργίες, τις νεοπλατωνικές θολούρες κι ένα σωρό άλλες μαγγανείες του λαουτζίκου, από αυτές που θεριεύουν όταν ο κόσμος δεν έχει στον ήλιο μοίρα και οι (εχμ, ας πούμε) διανοούμενοι πέρα βρέχει…

 353. sarant said

  351: Ό,τι και να είναι οι δωδεκαθεϊστές (το ‘γραφικοί’ δεν θα το αρνηθώ) γιατί να μην αναγνωρίζεται κι η δική τους θρησκεία;

 354. 352 Αβωνίδας said

  «Και γι’ αυτό μπορούμε να κοροϊδεύουμε τις ιδέες τους! »

  Όχι βέβαια. Όλων τις ιδέες μπορούμε να κοροϊδεύουμε.

  Το ότι οι Μονοθειστικές θρησκείες ήταν ένα βήμα προς τον Πολιτισμό, είναι γεγονός. Μέχρι πολύ πρόσφατα, το να είσαι Χριστιανός σήμαινε να είσαι πολιτισμένος, ήταν κομμάτι της ταυτότητας του ανθρώπου των πόλεων, απέναντι σε άλλους βαρβάρους. Κέλτες, Γαλάτες, Γότθους, Σλάβους,που κι αυτών η είσοδος στον πολιτισμό γινότανε πολύ απλά, με το βάφτισμα.

  Αλλά το τι είναι βάρβαρος και τι πολιτισμένος είναι μεγάλη κουβέντα και έχω ξαναπεί τις απόψεις μου εδώ.

  Οι αρχαίοι Αθηναίοι ήταν ένα μείγμα πολιτισμού και βαρβαρότητας κι αυτό έδωσε με μία άγνωστη φόρμουλα, την Λάμψη της κλασικής Ελλάδας.Οι Λάκωνες πάλι, ήταν μόνο βάρβαροι.

  Όσο προχωρούσαν οι Αιώνες και οι Έλληνες αναμιγνυόντουσαν με Ανατολίτες, δηλαδή πολιτισμένους, οι Έλληνες εκπολιτίζονταν στα ήθη,στις τροφές, τις μουσικές, καταλάβαιναν τι σημαίνει κρατική οργάνωση,υψηλή διπλωματία, ίντριγκα, και οι Ανατολίτες μάθαιναν το πνεύμα της Αρχαίας Αθήνας, την επισ’ητμη, αλλά μέχρι εκεί. Τη Δημοκρατία δεν την έμαθαν ποτέ, για την ακρίβεια, την ξέχασαν και οι Έλληνες. Την ξαναφέρανε στο προσκήνιο, καινούριοι βάρβαροι, που μετά από αιώνες κατεβήκανε από το βορρά, οι Σκώτοι και οι Άγγλοι.
  Κι αυτοί μπήκαν στον πολιτισμό βαφτιζόμενοι. Κρατήσανε μέχρι πρόσφατα τα «βάρβαρα» χαρακτηριστικά τους και ίχνη της πρωτόγονης δημοκρατία τους.

  Γιαυτό και σήμερα Δημοκρατία έχει κι η Ελλάδα Δημοκρατία, έχει και η Ισλανδία, αλλά άλλα τα μάτια του «βάρβαρου» λαγού κι άλλα της «πολιτισμένης» σοφής και παμπόνηρης μεσογειακής κουκουβάγιας.

  ___________
  Δεν μπαίνω σε προσωπικές συζητήσεις, αλλά εκείνο το Avonidas μοιάζει με υβρίδιο των δύο ονομάτων των Αδελφών Γεωργιάδη.

 355. Avonidas said

  Και μιας και πολλά έχουν ειπωθεί για το Ισλάμ, και υπάρχει κίνδυνος να πιστέψει κανείς ότι αυτή η δυσανεξία και βιαιότητα των ισλαμοφασιστών είναι συνυφασμένη με το δόγμα τους περισσότερο από ότι με άλλα δόγματα, καλό είναι να θυμόμαστε ότι στην τελευταία μεγάλη σύγκρουση του Ισλάμ με τη Δύση, η (σχετικά) πολιτισμένη πλευρά ήταν το Ισλάμ: στο Χαλιφάτο υπήρχε ορθολογιστική σχολή σκέψης μέσα στον Μεσαίωνα. Στη Δύση, τον ίδιο καιρό, δεν υπήρχε καν σαπούνι…

  Έναν από αυτούς τους ταλαίπωρους ορθολογιστές θα ήθελα πολύ αν γινόταν να τον συναντήσω και να ανταλλάξουμε απόψεις. Παραθέτω από τις «Σταυροφορίες από τη σκοπιά των Αράβων» του Amin Maalouf (Κεφ. 3):

  «Το καμάρι της Μάαρα ήταν ότι υπήρξε η γενέτειρα μιας από τις μεγαλύτερες μορφές της αραβικής λογοτεχνίας, του Αμπούλ-Αλά αλ-Μααρί, που πέθανε το 1057. Αυτός ο τυφλός ποιητής είχε το θάρρος να τα βάλει με τα ήθη της εποχής του παρόλο που κάτι τέτοιο απαγορευόταν. Χρειαζόταν θάρρος να γράψεις:

  Οι κάτοικοι της γης χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.
  Σ’ αυτούς που έχουν μυαλό και δεν έχουν θρησκεία,
  και σ’ αυτούς που έχουν θρησκεία, αλλά δεν έχουν μυαλό.»

  Ν’ αγιάσει η πένα σου, παππούλη! 😀

 356. Avonidas said

  356. «Δεν μπαίνω σε προσωπικές συζητήσεις, αλλά εκείνο το Avonidas μοιάζει με υβρίδιο των δύο ονομάτων των Αδελφών Γεωργιάδη.»

  Και ποιο λες να είναι το πάνω μισό;

  (Μη με γράφετε με ωμέγα, παρακαλώ)

 357. Nous sommes tous Σαχλοί! Ασταδιάλα, μπινέδες!

 358. sarant said

  359: Όπως είπε κι ένας σχολιαστής πιο πάνω, κάποια κόκκαλα θα τρίζουν πολύ.

  (Λες να ακούστηκε και μια φωνή από τον τάφο, «τι θέλει εδώ αυτός ο μαλάκας»;)

 359. Theo said

  @348:
  Αν πράγματι η συντριπτική πλειοψηφία των «τριτοκοσμικών» και των «αγράμματων» τα έχει τετρακόσια, γιατί τότε πανηγυρίζανε σ᾿ όλο τον ισλαμικό κόσμο με την καταστροφή των Δίδυμων Πύργων, χωρίς να υποπτεύονται τι τους περίμενε, και τώρα (λιγότεροι, αλλά σεβαστό ποσοστό τους) με το μακελειό στο Charlie Hebdo;

 360. Νέο Kid Στο Block said

  359. Τζήζους(Jesu(i)s) Τσάρλυ!! (που θάλεγε και ο δεύτερος εξ ευωνύμων στη φωτό…)

 361. Avonidas said

  # 361. Μόνο στον ισλαμικό κόσμο πανηγύριζαν, Theo;

  Για την καμπούρα μας, τίποτα;

 362. Avonidas said

  # 361. Και ξέρανε καλά τι τους περίμενε, διότι απλούστατα αυτό που τους περίμενε το τρώγανε στη μάπα έτσι κι αλλιώς από δεκαετίες, μέχρι να πέσουν οι πύργοι. Μόνο στο αμέρικα χάσανε τις αυταπάτες τους — λίγοι, πολύ λίγοι.

  Ξαναλέω, ο Tariq Ali είναι λίαν διαφωτιστικός.

 363. physicist said

  #361. — Δεν είμαι και τόσο βέβαιος ότι πανηγύριζαν, είναι π.χ. γνωστό ότι μία τουλάχιστον σκηνή πανηγυρισμών (αυτή με τους Παλαιστίνιους που έκανε τον γύρο του κόσμου) ήταν στημένη, απάτη. Αλλά ακόμα κι αν το δεχτούμε, ακόμα κι αν προσθέσουμε σ’ αυτούς και όλους όσους βγήκαν καίγοντας δανέζικες σημαίες, ο μουσουλμανικός πληθυσμός είναι τεράστιος, και δεν χαρακρτηρίζεται από αυτούς. Άλλωστε, «Τρίτος Κόσμος» είναι και η Ινδία, και η ΝΑ Ασία, και η Λατινκή Αμερική, και η Υποσαχάρια Αφρική, δεν είναι μόνον ο Ισλαμικός Κόσμος.

  Το πρόβλημα ωστόσο παραμένει ότι οι φονταμενταλιστές βρίσκουν γερά επιχειρήματα για τις θέσεις τους στα θρησκευτικά τους κείμενα — όπως παλιότερα οι Χριστιανοί, όταν ήταν κι εκείνοι μαζικά βίαιοι. Και ότι μια αδίστακτη, βίαιη, θρησκευτικά φανατισμένη μειοψηφία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.

 364. physicist said

  Συμπληρώνω το 365, επειδή ξεκίνησε στραβά: ασφαλώς και υπήρξαν πανηγυρισμοί, και μάλιστα όχι λίγοι. Ωστόσο, υπήρξαν και σκηνές πανηγυρισμών που δεν ήταν αληθινές.

 365. sarant said

  365: Ε λοιπόν εγώ δεν το είχα πάρει είδηση ότι η σκηνή με τους παλαιστινιακούς πανηγυρισμούς ήταν στημένη.

 366. physicist said

  Νίκο, το είχα διαβάσει θετικά κάμποσο καιρό αργότερα, ότι ο δημοσιογράφος είπε στο πλήθος κάτι άλλο ευχάριστο κι εκείνοι άρχισαν να πανηγυρίζουν και η κάμερα έγραφε, ένα στήσιμο δηλαδή που χρησιμοποιήθηκε (χωρίς σχόλια) για αντιπαλαιστινιακή προπαγάνδα. Κάτσε να ψάξω μήπως βρω περισσότερα.

 367. Alexis said

  #351: Σοβαρά το λες ότι οι μονοθεϊστικές θρησκείες και δη ο Χριστιανισμός ήταν πέρασμα από τη βαρβαρότητα στον πολιτισμό;
  Τι να σου πρωτοθυμίσω από τον «πολιτισμό» τόσο του Βυζαντίου όσο και της μεσαιωνικής Δύσης;
  Τη μαζική σφαγή των Θεσσαλονικέων από τον Θεοδόσιο;
  Την επίσης μαζική σφαγή των στασιαστών στη «στάση του Νίκα»;
  Τον Βουλγαροκτόνο που τύφλωσε μερικές χιλιάδες Βούλγαρους έτσι για πλάκα;
  Τις Σταυροφορίες;
  Τον Βλαντ τον παλουκωτή (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «Δράκουλας»);
  Τη Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου;

  Ο κατάλογος της φρίκης δεν έχει τέλος…

  Ποιοι τα έκαναν όλα αυτά;
  Βάρβαροι πολυθεϊστές ή «πολιτισμένοι χριστιανοί»;

  Και ποιος σου είπε ότι σταμάτησε να υπάρχει δουλεία με τον χριστιανισμό;
  Φήμες μάλιστα λένε ότι εξακολουθούσε να υπάρχει μέχρι το 19ο αιώνα μέχρι που την κατάργησε κάποιος Αβραάμ Λίνκολν, αν έχεις ακουστά…

 368. physicist said

  Ένα ψάξιμο με «palestinians celebrating after twin towers attack» δίνει αρκετές πληροφορίες, μία εξ αυτών και στο σχετικό άρθρο της Βικιπαίδειας. Νομίζω είναι ακριβές να πούμε ότι υπήρξαν τέτοιοι πανηγυρισμοί αλλά δεν είναι σαφές ότι οι σκηνές που είδαμε στην τηλεόραση αντιστοιχούν σ’ αυτούς.

 369. Theo said

  @363:
  Στις 11.9.2001 και κάποιες μέρες μετά, ήμουν κλεισμένος για δεκάωρα σε μια μοναστηρική βιβλιοθήκη με κάποιους (οχτώ, αν θυμάμαι καλά) Έλληνες και Γερμανούς ερευνητές (φιλόλογους, ιστορικούς και παλαιογράφους), κι έτσι δεν πήρα είδηση τι έγινε παραέξω. Μόνο ένας Έλληνας (Διευθυντής Ερευνών σήμερα) πανηγύρισε. Οι υπόλοιποι ήμασταν σαστισμένοι.
  Απλώς αργότερα είδα φωτογραφίες πανηγυρισμών στη Μ. Ανατολή. Δεν θυμάμαι να είδα καμία από τη χώρα μας.

  @366:
  Αν υπήρξαν πανηγυρισμοί, και μάλιστα όχι λίγοι, ίσως να αναρωτιόσουν το γιατί τόση έχθρα προς τη Δύση κι αν γελοιογραφίες σαν του Charlie την αυξάνουν.

 370. physicist said

  #371(β). — Αναρωτήθηκες εσύ ποτέ γιατί οι ανυπολόγιστα περισσότεροι νεκροί από τις επιθέσεις των ισλαμιστών είναι Μουσουλμάνοι παρά Δυτικοί;

 371. Theo said

  @369:
  Στα καθ᾿ ημάς, η δουλεία καταργήθηκε στις αρχές του 13ου αιώνα, πρώτη φορά στην Ιστορία.

  Κι ο Ατίλας κι ο Τζεγκίς Χαν κι ο Ταμερλάνος κι η Χρυσή Ορδή, κι ο Μάο κι ο Πολ Ποτ, κλπ. χριστιανοί ήτανε;

  Για τον μύθο της τύφλωσης των χιλιάδων Βουλγάρων από τον Βασίλειο τον Β΄ βλ. εδώ

 372. physicist said

  Επίσης, αυτοί οι άνθρωποι εχθρεύονται τη Δύση και για άλλους λόγους, π.χ.

  Επειδή οι γυναίκες εδώ φοράνε κοντές φούστες.
  Επειδή εργάζονται, κυκλοφορούν και φλερτάρουν ελεύθερα.
  Επειδή πάμε άντρες-γυναίκες όλοι μαζί σινεμά.
  Επειδή έχουμε Δημοκρατία.
  Επειδή οι κοσμικοί Νόμοι έχουν προτεραιότητα απέναντι στους θρησκευτικούς.
  Επειδή έχει θεσπιστεί το σύμφωνο για τους γκέι.
  Επειδή δεν πιστεύουμε στον δικό τους Θεό.


  Θα πρότεινες να τα πετάξουμε όλα αυτά στη θάλασσα για να μη θυμώσουν κι άλλο;

 373. Theo said

  @372:
  Είναι κι αυτό ένα θέμα.
  Μάλλον γιατί τους θεωρούν τσιράκια της Δύσης κι είναι ευκολότερο να τους πετύχουν από τα σιδερόφραχτα και ηλεκτονικοφρουρούμενα αφεντικά τους.
  (Κι η ΕΟΚΑ στην Κύπρο σκότωσε περισσότερους Ρωμιούς από Τούρκους και Άγγλους, για να τρομοκρατήσει τους πρώτους.)

 374. sarant said

  370: Μερσί!

 375. physicist said

  #375. — Δηλαδή π.χ. η διαμάχη Σιιτών-Σουνιτών καθώς και το πλήθος από τις άλλες διαμάχες, τους ανταγωνισμούς και τα μίση στον μουσουλμανικό κόσμο, όλα αυτά εμφανίστηκαν μετά την επέμβαση της Δύσης;

 376. Theo said

  @374:
  Περισσότερο δυσανεξία του διαφορετικού θα ‘λεγα τις περιπτώσεις που αναφέρεις, όχι έχθρα.
  Τόσους αιώνες όμως (μετά την αδυναμία τους μπροστά στα τείχη της Βιένης) κάθονταν ήσυχοι. Όταν όμως άρχισαν οι επεμβάσεις κι οι βομβαρδισμοί ριζοσπαστικοποιήθηκαν.

 377. spiral architect said

  @359, 360: Τούτος εδώ ήταν στην πορεία; 😛 😛 😛

 378. Theo said

  @377:
  Δεν θυμάμαι ένοπλες συγκρούσεις Σιιτών-Σουνιτών τους τελευταίους αιώνες. (Ο Δύτης τα ξέρει καλύτερα κι ας με διαψεύσει αν κάνω λάθος.)

 379. physicist said

  #378. — Περισσότερο δυσανεξία του διαφορετικού θα ‘λεγα τις περιπτώσεις που αναφέρεις, όχι έχθρα.

  Τι να σου πω. Όταν στενή μου φίλη διέσχιζε το πάρκο για να πάει στο σπίτι της και τρεις τύποι έφτυσαν μπροστά της βρίζοντάς την πουτάνα επειδή η φούστα της ήταν πολύ κοντή για τα γούστα τους, εκείνη για εχθρικότητα το εισέπραξε. Θα της πω να μην το παίρνει κατάκαρδα, ήταν απλώς μια δυσανεξία και οφείλει να δείξει κατανόηση.

 380. Νέο Kid Στο Block said

  379.!! Τι λε ρε παιδί μου! Πιο πολύ εντύπωση μού κάνει όμως αυτό: «In Germany, the online version of Spiegel magazine satirically wrote: «Indeed, since 1942, Soviet troops had been moving relentlessly to the West and were not afraid to pursue the army of the democratically elected chancellor Adolf Hitler even on the Ukrainian territory. (…) Finally, the Soviets transgressed the eastern border of Germany and invaded its territory, as we all remember, together with Mr. Yatsenyuk.»
  (τι γίνεται μ’αυτό το Σπήγκελ γμτ…? Ξέρω ότι είναι το ανεπίσημο όργανο της Στάζυ (των γερμανών Κυπατζήδων, εντάξει..) αλλά τελευταία δεν καταλαβαίνω καθόλου τι βιολί βαράει… )

 381. Theo said

  @382:
  Τρολάρεις, Νεοκίδιε;

 382. Νέο Kid Στο Block said

  383. Όχι. Γιατί; Είναι γνωστό ότι το Σπήγκελ είναι πρακτοροπεριοδικό. Δεν ανακαλύπτω τας Αμέρικας.

 383. physicist said

  In Germany, the online version of Spiegel magazine satirically wrote: «Indeed, since 1942, Soviet troops had been moving relentlessly to the West and were not afraid to pursue the army of the democratically elected chancellor Adolf Hitler even on the Ukrainian territory. (…) Finally, the Soviets transgressed the eastern border of Germany and invaded its territory, as we all remember, together with Mr. Yatsenyuk.

 384. qq said

  Ο έλληνας πρωθυπουργός στο Παρίσι πρεσβεύει την Ελλάδα, δεν είναι ο πολιτικός Σαμαράς. Καλά είναι να μη μπλέκουμε μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Εκτός να νομίζουν μερικοί ότι δεν έπρεπε να παρίσταται η Ελλάδα. Το ίδιο και για τον Ουκρανό. Τώρα κατά πόσο μερικοί εκ της ελληνικής πολιτικής σκηνής είναι πράγματι σαρλίδες, είναι θέμα οπτικής γωνίας. Θα περίμενα την ίδια αντίδραση όταν έκαψαν την Άθενσβόις, όταν έκλειναν σινεμάδες επειδή έπαιζαν την «Ελένη» ή το «Χριστός σούπερσταρ», όταν έκαιγαν κάτι βιβλιοπωλεία κτλ. Και πολλά άλλα που μου διαφεύγουν.

 385. Γς said

  359, 360:
  Καλά δεν ντρέπεστε;
  Τι σας έκανε βρε ο Αντωνάκης μας;

  Ρατσισμός και Διαφορετικότητα,
  όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι!

 386. Νέο Kid Στο Block said

  Φυσικέ,ε ναι! Εννοείται σατιρακαλυ. Δεν είμαι κσι τόσο στοκος ρε πατριωτ! Αυτό ακριβως λέω! Οτι αντί ουκρανικό το Σπηγκελ?? Για όνομα δηλαδή! Ή το άλλο τελευταία που απόδαιμονοποίησε τον Τσιπραδορ,πού το πας; μυστήρια πραγματα σε λέω…

 387. Theo said

  Ωχ! Το satirically μου διέφυγε 😦

 388. physicist said

  #388. — Έχει μεγάλη κύμανση ανάλογα ποιος δημοσιογράφος γράφει, Κίντο, δεν ισχύει δηλαδή ότι το έντυπο έχει αυστηρή γραμμή. Έχει ασφαλώς μια στάση αλλά όχι σε όλα τα άρθρα την ίδια. Άλλωστε, εδώ δεν τίθεται θέμα αντι-ουκρανισμού, εδώ ο άλλος πέταξε αγκωνάρι. Δηλαδή τι αγκωνάρι, βόμβα πέταξε.

  Παρεπιφτού, το κατάστημα (Σπήγκελ) λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό υπό νέα διεύθυνση, υπήρχε μακρύ εσωτερικό μαλλιοτράβηγμα για καιρό. Δεν ξέρω αν αυτό έχει επιπτώσεις στη στάση του γιατί δεν το πολυδιαβάζω τελευταία.

 389. physicist said

  Κι αφού τόφερε η κουβέντα, το Σπήγκελ γράφει ότι ο ιδιοκτήτης του εβραϊκού κοσέρ σούπερ-μάρκετ προτίθεται πλέον να μεταναστεύσει στο Ισραήλ, όπως έκαναν πάνω από 5000 εβραϊκές οικογένειες της Γαλλίας τον περασμένο χρόνο.

 390. 369, Alexis

  Το ζήτημα πολιτισμός-βαρβαρότητα είναι πιο πολύπλοκο από ότι νομίζουμε οι περισσότεροι.

  Εγώ σε καμιά περίπτωση δεν ταυτίζω πολιτισμός=καλό, βαρβαρότητα=κακό.
  Και δε γενικεύω για όλες τις περιοχές και όλες τις εποχές.

  Απλά περιγράφω τι έγινε σε μας, τα τελευταία 4000 χρόνια.

  Ο Χριστιανισμός και το Ισλάμ και ο Ιουδαϊσμός σαν διαφορετικοί τρόποι ζωής με κοινό όμως την καλλιέργεια, αντιπροσωπεύουν μια συγκεκριμένη ανάπτυξη της κοινωνίας χωρίς την οποία θα ήταν ΑΔΥΝΑΤΟ να προχωρήσουμε στη σύγχρονη εποχή. Ήταν ένα σκαλί.

  Ναί, κάψανε τον Τζορντάνο Μπρούνο. Ο Τζορντάνο Μπρούνο, όμως, ήταν Δομινικανός καλόγερος, φύτρωσε μέσα στις βιβλιοθήκες της καθολικής Ιταλίας, όχι μέσα στους βάρβαρους της στέπας. Το ίδιο και ο Ιμπν Χαλντουν, ήταν μεγαλωμένος μέσα στους μεντρεσέδες της Ισπανίας και της Βόρειας Αφρικής.
  Το Μεσαίωνα, όταν πήγαινε κάποιος στις διάφορες φυλές,της Ιρλανδίας ή στους Σλάβους, για να βαφτίσει ανθρώπους, αυτό σήμαινε ότι μαζί έφερνε και τη γραφή, τα βιβλία, τις βιβλιοθήκες, τους νόμους, την κρατική ή εκκλησιαστική ιεραρχία, τη ζωγραφική, τη φιλοσοφία, το εμπόριο κλπ. Αλλά και μαζί τον μπάτσο, την κρατική καταπίεση, τη φορολογία, τις πόλεις. ΟΛΑ αυτά είναι πολιτισμός.

  Μην κάνεις προβολές της δικής μας εποχής σε παλιότερες.
  Η προσκύνηση της Ιερής Ζώνης της Παναγίας από εκατοντάδες χιλιάδες πιστούς στη Μόσχα πρόπερσυ, είναι άλλης τάξης και άλλης σημασίας γεγονός από πχ τον προσηλυτισμό των Ιρλανδών από τον Πάτρικ.

  Τωρα αν πιστεύεις οτι θα ήταν καλύτερο να περνάγαμε απευθείας από τον Αρχιμήδη στον Οπενχάιμερ, δικαίωμά σου. Αλλά να μη μέμφεσαι εμένα, αλλά την πραγματικότητα. Δεν έγινε όπως θα ήθελες εσύ, έγινε όπως περιγράφω εγώ. Τι να κάνουμε.

 391. physicist said

  #380. — Δεν θυμάμαι ένοπλες συγκρούσεις Σιιτών-Σουνιτών τους τελευταίους αιώνες.

  Τεό, εδώ για παράδειγμα βρίσκει κανείς καλές πληροφορίες (μέχρι να εμφανιστεί ο ισλαμολόγος υπηρεσίας).

 392. sarant said

  386: Μια και εδώ λεξιλογούμε, πρεσβεύω ΔΕΝ θα πει ‘εκπροσωπώ’ αλλά ‘υποστηρίζω μιαν άποψη’

 393. ΚΑΒ said

  Μήπως μετά την ήττα πάει πρεσβευτής στο Παρίσι;

 394. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  391 – Οι έξυπνοι ή προνοητικοί που έχουν εναλακτική δυνατότητα, είναι συνήθως αυτοί που επιζούν απο οποιαδήποτε δύσκολη – τρομερή κατάσταση, άσε που αρκετούς τους τρομάζουν τα πυροτεχνήματα, πόσο μάλλον αυτά που τα έχουν δεί μόνο στην τηλεόραση ή σε φωτογραφίες.

 395. Avonidas said

  # 392. Ιάκωβε, κάνεις το λάθος να θεωρήσεις πως επειδή τα πράγματα συνέβησαν με ένα συγκεκριμένο τρόπο, έπρεπε να συμβούν έτσι και δεν υπήρχε άλλος πιθανός δρόμος.

  Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της επιστήμης: γνωρίζουμε πλέον ότι αρκετά από όσα διείδε και ανέπτυξε π.χ. ο Νεύτωνας, υπό το πρίσμα της θεολογίας και της χριστιανικής κοσμολογίας, τα είχαν ήδη πραγματευτεί οι μαθηματικοί και οι επιστήμονες της ελληνιστικής εποχής μέσα από τελείως διαφορετική κοσμοθεώρηση. Όταν μελετάς το μαθηματικό σύμπαν ή τον φυσικό κόσμο, ορισμένες έννοιες είναι σχεδόν αναπόφευκτες — επιβάλλονται από μόνες τους.

  Μια επιστημονική επανάσταση συνέβη στον ελληνιστικό κόσμο, και ο λόγος που δεν ρίζωσε δεν ήταν ούτε ο μονοθεϊσμός ούτε ο πολυθεϊσμός, αλλά ο πολιτικός και οικονομικός μαρασμός που έφερε η ρωμαϊκή κατάκτηση. Αντίστοιχα, η Αναγέννηση πυροδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την εμπορική άνθηση των Ιταλικών πόλεων, και η τεχνολογική έρευνα έπαιξε τεράστιο ρόλο στην ανάπτυξη της νεώτερης επιστήμης.

  Τέλος, μπορείς να πεις ότι η διάδοση του μονοθεϊσμού ήταν συνυφασμένη με τη διάδοση του πολιτισμού (γραφή, πολιτική οργάνωση κλπ.) σε ό,τι αφορά στη βορειοδυτική Ευρώπη (για το χριστιανισμό) ή στην Κεντρική Ασία και στην Άπω Ανατολή (για το Ισλάμ). Πώς όμως μπορείς να το κάνεις αυτό, όταν μιλάμε για τη λεκάνη της Μεσογείου, όπου υπήρχε πολιτισμός πόλεων χιλιετίες πριν τη διάδοση του μονοθεϊσμού, κι όπου το μοναδικό παράδειγμα μονοθεϊστών ήταν κατά παράδοση νομαδικός/κτηνοτροφικός πολιτισμός;

 396. Pedis said

 397. Avonidas said

 398. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Τα πράγματα είναι απλά, για την αρμονική συμβίωση του ανθρωπίνου είδους, την λύση την έχει δώσει η φύση, φάτε άφοβα τον απαγορευμένο καρπό, και μη πιστεύετε τους πονηρούς με το αρρωστημένο μυαλό που λένε οτι είναι κακό και θα πάτε στην κόλαση. Ζήστε τον παράδεισο στην Γή, κι ας είναι να πάτε στην κόλαση μετά θάνατον(που δέν) αξίζει τον κόπο. Για όσους δεν το πιστεύουν, ας ρωτήσουν τα ξαδέρφια μας τους Bonobo.

 399. Alexis said

  Ιάκωβε (#392) με κάλυψε σε μεγάλο βαθμό ο Avonidas παραπάνω και δεν χρειάζεται να πω πολλά πάνω σ’ αυτά που γράφεις.
  Η εξέλιξη που λες και η μεταλαμπάδευση του πολιτισμού στους υποτιθέμενους «βαρβάρους» θα προχωρούσε έτσι κι αλλιώς, όπως γινόταν επί τρεις αιώνες από τους Ρωμαίους και παλιότερα από τον Αλέξανδρο και τους επιγόνους του.
  Αυτό που έγινε με την επικράτηση του χριστιανισμού μετά τον 4ο αιώνα ήταν ένα άνευ προηγουμένου πισωγύρισμα στις επιστήμες τις τέχνες, τη λογοτεχνία, την ποίηση κλπ. που όπως σωστά σου λέει ο Avonidas άκμαζαν μέχρι την ύστερη αρχαιότητα.
  Είναι τυχαίο που το Βυζάντιο με χίλια χρόνια ιστορίας δεν έχει αφήσει ούτε ένα λογοτεχνικό δημιούργημα που να μπορεί έστω να συγκριθεί με τα δημιουργήματα της κλασικής, της ελληνιστικής ή ακόμα και της ρωμαϊκής αρχαιότητας;
  Είναι τυχαίο που μία ολόκληρη μεσαιωνική Δύση έχει να επιδείξει στον τομέα της λογοτεχνίας μόνο έναν Δάντη κι αυτόν στον ύστερο Μεσαίωνα;
  Αυτά δεν τα λένε μόνο οι δωδεκαθεϊστές (που κι εγώ τους θεωρώ γραφικούς) αλλά είναι ιστορικές αλήθειες που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.
  Εκτός αν θέλεις να παίξουμε το παραμύθι του «ελληνοχριστιανικού πολιτισμού»…

 400. ππαν said

  Δεν ισχύει για το πισωγύρισμα, έτσι χύμα και μονομπλόκ, ας μιλήσει ο Ρογήρος 🙂

 401. Avonidas said

  # 401. «Αυτό που έγινε με την επικράτηση του χριστιανισμού μετά τον 4ο αιώνα ήταν ένα άνευ προηγουμένου πισωγύρισμα στις επιστήμες τις τέχνες, τη λογοτεχνία, την ποίηση κλπ. που όπως σωστά σου λέει ο Avonidas άκμαζαν μέχρι την ύστερη αρχαιότητα.»

  Μα, δεν είπα αυτο!

  Καταρχήν, θα διαχώριζα την επιστημονική ανάπτυξη από την λογοτεχνία ή την καθαρή φιλοσοφία — που συνέχισε να καλλιεργείται ακόμη και στο Βυζάντιο. Αυτό που λέω είναι ότι η παραγωγή νέας επιστημονικής γνώσης, που γνώρισε πρωτοφανή έκρηξη στα ελληνιστικά χρόνια (χονδρικά, από τα μέσα του 4ου ως τα μέσα του 3ου π.Χ αιώνα), φρέναρε στη συνέχεια και σχεδόν έμεινε στάσιμη μετά τη Ρωμαϊκή κατάκτηση. Αναφέρομαι στην εποχή κάπου 1-1.5 αιώνα πριν την εμφάνιση του χριστιανισμού, και κάπου 3 με 4 πριν την επικράτησή του.

  Ύστερα από την περίοδο αυτή, έχουμε κυρίως διατήρηση και ανακεφαλαίωση της προόδου που είχε γίνει, με εξαίρεση ορισμένες πολύ σημαντικές εξελίξεις στα μαθηματικά (π.χ., Διόφαντος). Η επόμενη αξιοσημείωτη έκρηξη έρχεται πια με την αραβική επιστήμη και ύστερα με την ευρωπαϊκή Αναγέννηση, και τροφοδοτείται εν μέρει από τα έργα της ελληνιστικής εποχής (που, για να εξηγούμεθα, διέσωσαν ΚΑΙ οι Βυζαντινοί).

  Με δυο λόγια, η ελληνιστική επιστήμη ήταν κατά βάση νεκρή όταν ήρθαν στο προσκήνιο οι Χριστιανοί, και η φιλοσοφία δεν είχε έρεισμα πέρα από τον κύκλο λίγων μορφωμένων, στις μάζες. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα είχε συμβεί αν δεν εμφανιζόταν ο Χριστιανισμός. Μπορεί η διάλυση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας να ήταν ολοκληρωτική, και να μην έμενε κράτος με συνοχή ώστε να διατηρήσει τη γνώση για τους μεταγενέστερους. Μπορεί κάποια άλλη λατρεία με απήχηση στις μάζες να είχε καταφέρει να συσπειρώσει τους πληθυσμούς της πρώην αυτοκρατορίας. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να πει κανείς ότι ο μονοθεϊσμός δημιούργησε τον σύγχρονο πολιτισμό μας (τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την επιστήμη), μόνο ότι αποτέλεσε μια κιβωτό για την διάσωσή του.

 402. Avonidas said

  #403. Διόρθωση, εννοώ 1-1.5 αιώνα προ Χριστού, βέβαια.

 403. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  401 – Δεν νομίζω οτι υπάρχουν πισωγυρίσματα, αλλά διορθώσεις ως προς την ταχύτητα της γενικής εξέλιξης, ό,τι αργεί (δεν συμβαδίζει με την εποχή του) χάνεται, ό,τι βιάζεται (αυτό που λέμε, μπροστά απο την εποχή του) θα περιμένει να το φτάσει ο γενικός εξελικτικός χρόνος, κι αν δεν συνάδει χάνεται. Η ιστορία μας διδάσκει, οτι εξελικτική πορεία είναι τυχαία, και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την κατεύθυνσή της, μόνο εικασίες και όνειρα μπορούμε να κάνουμε.

 404. Παναγιώτης Κ. said

  Παρακολουθώ το ιστολόγιο περίπου δύο χρόνια. Η παρούσα ανάρτηση με απασχόλησε πιο πολύ από κάθε άλλη!
  Διάβασα και ξαναδιάβασα κάποια σημαντικότατα κατά την άποψή μου σχόλια.
  Χωρίς αμφιβολία οι σχολιαστές δεν αποκρύπτουν την υποκρισία της Δύσης, γενικότερα την υποκριτική στάση των ισχυρών.
  Νομίζω όμως ότι μένουμε περισσότερο στην πολιτική διάσταση των πραγμάτων (εξουσιαστικά παιχνίδια) και η οικονομική αναφέρεται ακροθιγώς ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίστροφο.
  Εννοούμε να ξεχνάμε την τακτική των άνισων ανταλλαγών που η Δύση μπορεί και εφαρμόζει στον υπόλοιπο κόσμο. Ένα mirage στοιχίζει όσο η ετήσια αγροτική παραγωγή της Κρήτης!
  Η φτώχεια του τρίτου κόσμου σε γενικές γραμμές τροφοδοτεί την καλοπέραση των Ευρωπαίων. Όταν συνειδητοποιείς αυτή την κατάσταση αρχίζεις και σκέφτεσαι αλλιώς. Αν μάλιστα συμβαίνει να είσαι …ταμένος όπως οι διάφοροι φανατικοί τότε όλα μπορούν να συμβούν.

  Ο αποτροπιασμός μας ανάμικτος με φόβο, γιαυτό που συνέβη είναι δεδομένος. Όμως, λόγω του αποτροπιασμού δεν πρέπει να ακρωτηριάσουμε την κρίση μας. Η ανθρώπινη λοιπόν ζωή στη Δύση αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις- καλώς αντιδρούν οι πολίτες- φαίνεται να έχει μεγαλύτερη αξία από ότι στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό οπωσδήποτε είναι ένα θέμα.

  Οι δυτικοί άνθρωποι ποια συνολική άποψη έχουμε για τα όσα συμβαίνουν στην Μ.Ανατολή και γενικά στον τρίτο κόσμο; Μήπως τελικά έχουμε σιωπηρά αποδεχθεί ότι υπακούν σε κάποια …νομοτέλεια τα φοβερά και τρομερά που κάθε μέρα ακούμε και βλέπουμε στις ειδήσεις; Γιατί μια σχετική αναισθησία στο δυτικό άνθρωπο την βλέπω. Από την άλλη, τίθεται το ερώτημα: Και τι μπορούμε να κάνουμε;

  Τι ήταν αυτό που όπλισε το χέρι των δραστών, πολίτες αυτοί σε μια κατεξοχήν δημοκρατική χώρα που είναι η Γαλλία; Ο φανατισμός είναι μια απάντηση. Γιατί όμως κάποιοι γίνονται φανατικοί;
  Οι Δυτικοί θεωρούμε το δημοκρατικό πολίτευμα δεδομένο και επομένως μπορούμε ανέξοδα να το αποδομούμε στη λογική να το κάνουμε πιο δημοκρατικό.Από τα πράγματα όμως φαίνεται πως ορισμένοι άνθρωποι εκλαμβάνουν την κριτική που γίνεται στο δημοκρατικό πολίτευμα ως απόδειξη ότι αυτό είναι για τα… σκουπίδια και προσχωρούν σε ομάδες, οργανώσεις και κόμματα που κύριο γνώρισμα τους είναι ο φανατισμός η μισαλλοδοξία και δεν ξέρω τι άλλο.
  Προσπαθώ να εξηγήσω τον φανατισμό.Φανατισμός, αγωνιστικότητα και αυτοθυσία δεν είναι έννοιες ταυτόσημες αλλά και τα όριά τους, δεν είναι ευδιάκριτα.Χώρια που, πολλές φορές, αυτό που είναι αγωνιστικότητα από μια άποψη είναι φανατισμός από μία άλλη.

  Ψάχνουμε λοιπόν απαντήσεις στα ανθρώπινα και εκεί που νομίζουμε ότι τις έχουμε βρει παρεισφρέει ένα «ναι μεν αλλά» και μας ανατρέπει τις υποτιθέμενες βεβαιότητες. Προσπαθούμε να ξεχωρίσουμε τι είναι κυρίαρχο και τι δευτερεύον κάθε φορά για να νοιαστούμε για το πρώτο και τα δευτερεύοντα …ας περιμένουν.Μόνο που πολλές φορές αυτά που τα νομίσαμε δευτερεύοντα ήταν τα κύρια.

 405. Μαρία said

  To ιησουίτικο περιοδικό Etudes δημοσιεύει εξώφυλλα του Σαρλί που διακωμωδούσαν τον πάπα.
  http://www.revue-etudes.com/archive/article.php?code=16641&utm_content=bufferf9d6c&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer

 406. Avonidas said

  # 407. Α, α! Τα σχόλια από κάτω, διαμαντάκια! Τι απόλαυση να ξεσκονίζω τα γαλλικά μου με το κλαψούρισμα χολοσκασμένων Καθολικών 🙂

 407. Spiridione said

  Δεν ξέρω αν έχει γραφτεί, και η Χαμάς καταδίκασε.
  http://www.independent.co.uk/news/world/europe/paris-attacks-hamas-condemns-charlie-hebdo-massacre-after-netanyahu-makes-comparison-to-gaza-rockets-9970096.html

 408. Ριβαλντίνιο said

  Γενικά η γνώμη μου είναι η παροιμία «Βάρα για να σε φοβούνται ή κλαίε για να σε λυπούνται».

  Αυτά
  http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Las_Navas_de_Tolosa
  http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Tours
  τους δείχνουν τον δρόμο !

  Όσο για εμάς τους θεωρήσαμε του χεριού μας
  http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Mu%27tah
  και τελικά είχαμε δράματα.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Yarmouk

  Από την Ιβηρική και την Ιταλική χερσόνησο οι μουσουλμάνοι διώχτηκαν. Από την Βαλκανική μόνο όχι.

 409. Παναγιώτης Κ. said

  Όσο για τα ζητήματα της πίστης με καλύπτει η θέση του Wittgenstein ότι πρόκειται για προσωπική του καθενός υπόθεση και δεν μπαίνουν σε συζήτηση.
  Ωστόσο κάποιος συνομιλητής μου, έριξε την ιδέα να δω την ορθοδοξία κατά πρώτο ως αξιωματικό σύστημα και κατά δεύτερο σε ποιο βαθμό έχει επιρροές από την Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία .Προς το παρόν όμως είναι αλλού τα ενδιαφέροντά μου…
  Για το πρώτο βρίσκεται ένα βιβλίο του Ρωμανίδη στη βιβλιοθήκη μου με τίτλο Θεολογία και περιμένει…Με μια ματιά που του έριξα φαίνεται ενδιαφέρον.

  Θεωρώ την έννοια του ν ο ή μ α τ ο ς πολύ σημαντική στην ερμηνεία πολλών ανθρώπινων «στάσεων».

 410. Avonidas said

  # 410. Ε, όχι, απόψε δεν θα επιζήσω, το νιώθω…

  Ακούστε, ρε παιδιά, υπάρχει κάποιος τρόπος να συζητήσουμε για «εμάς» και «εκείνους», όπου «εμείς» και «αυτοί» θα είμαστε νορμάλ άνθρωποι κι όχι κάτι τρισχιλιετείς γίγαντες που απλώνονται από το Γιβραλτάρ ως το Σινά κι από τη μάχη του Πουατιέ ως τον Πόλεμο των 6 Ημερών;

  Είπαμε να δώσουμε μια ιστορική διάσταση, εντάξει, αλλά έλεος, δεν σκοτώσανε οι νεαροί τον Wolinski και τους λοιπούς επειδή γύρευαν εκδίκηση για τη Γρανάδα!

 411. Spiridione said

  https://scontent-a-mxp.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/10906483_579580092178157_566011750023075874_n.jpg?oh=c62781df9bbfd5e7dd03c813653182e6&oe=5520DCC8

 412. Μαρία said

  409
  Εδώ δεν γράφτηκε αλλά γράφτηκε στον τύπο.

  412
  Είπες Πουατιέ. Ο Λεπέν δήλωσε προχτές οτι δεν είναι Σαρλί Εμπντό (αρναχοτροτσκιστές που ζητούσαν να διαλυθεί το κόμμα του και τον καθύβριζαν) αλλά Σαρλί Μαρτέλ. Εννοείται ο κι αυτός λυπάται για τις δολοφονίες.

 413. Avonidas said

  #414. Σιγά μην είναι και Καρλομάγνους Σερραίους, ο γελοίος!

  Το πολύ Κάιους Μουστοξύδιους…

 414. Ριβαλντίνιο said

  @ 412 Avonidas
  «όπου «εμείς» και «αυτοί» θα είμαστε νορμάλ άνθρωποι».

  Μην το περιμένεις. Ή εσύ ή αυτοί. Και εγώ που είμαι χριστιανός θα την γλιτώσω πληρώνοντας έναν φόρο. Εσύ κάηκες καημένε μου.

  Τα λένε και «προοδευτικοί».
  Ταδε έφη οι Μουσουλμάνοι της Ελλάδας Jean Cohen

  Και οι Άραβες υπερεκτιμημένοι. Αν δεν είχαν έρθει σε επαφή με περιοχές των ελληνιστικών βασιλείων και της πρωτοβυζαντινής περιόδου πάπαλα.

  «Στον καιρό του Κωνσταντίνου Ε’ (741-755) «οι χριστιανοί που βρίσκονταν στην επικράτεια των Αγαρηνών ήταν ανέκαθεν υπεύθυνοι για τους φορολογικούς καταλόγους (επειδή οι τελευταίοι δεν γνώριζαν αριθμητικές πράξεις ούτε να γράφουν κλάσματα, εννοώ τα τρίτα, τα τέταρτα, τα όγδοα, τα δωδέκατα και τις υποδιαιρέσεις τους), τότε όμως εξαιτίας του φθόνου απομακρύνθηκαν από την διαχείριση των καταλόγων. Επειδή, μολαταύτα, οι Αγαρηνοί δεν κατόρθωσαν να φέρουν μόνοι τους σε πέρας ένα τέτοιο έργο, ανέθεσαν και πάλι στους χριστιανούς τη διεκπεραίωση των υπολογισμών αυτών» (Ζωναράς, XV, 6).»

  http://www.portaaurea.gr/istoria_meletes/arab.htm

  Βρήκα και αυτό που είπες. Πολύ πλάκα. Καλή αντίδραση .
  RICHARD DAWKINS TROLLED

 415. Pedis said

  Μέρκελ: Στο λέγα ότι θα το χάψουν! Τα ‘χουν κάνει επάνω τους με τους ισλαμιστές!
  Ολάντ : Ακόμη δεν μπορώ να το πιστέψω. Είναι τόσο ευκολόπιστοι που νιώθω άσχημα που είμαι ο πρόεδρός τους.

 416. Pedis said

  Αυτό το σπαθί σε ποιον πισινό λέτε έχει μπει ;

 417. sarant said

  416: Τελικά αντί να γράφεις άρθρο τη σήμερον ημέρα φτιάχνεις βιντεάκια.

 418. Ο Μίλο Μανάρα αποχαιρετά το Βολίνσκι

 419. gbaloglou said

  420 Subtle & poignant — δυο Αγγλικές λέξεις που πολύ με δυσκολεύουν!

  [Στο πνεύμα των ημερών και της συζήτησης: Εβραϊκό άσμα σε Μαροκινής προέλευσης εκδοχή…]

 420. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  «Η ανθρώπινη λοιπόν ζωή στη Δύση αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις- καλώς αντιδρούν οι πολίτες- φαίνεται να έχει μεγαλύτερη αξία από ότι στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό οπωσδήποτε είναι ένα θέμα.»
  Πάνω απο 200 :1, η Μπόκο Χαράμ σκότωσε περισσότερους απο 2.000 στην Νιγηρία πριν δύο μέρες, αλλά κανείς ευρωπαίος δεν σκέφτηκε να διαδηλώσει κατά ισλαμικού φανατισμού, και η είδηση πέρασε ουσιαστικά απαρατήρητη, όπως έτσι θα περάσουν και οι πιο αποκρουστικές και βίαιες ειδήσεις για τα δεκάχρονα παιδιά που ήταν ζωσμένα με εκρηκτικά, και σκόρπισαν τον θάνατο σε δεκάδες ανθρώπους στις αγορές δύο πόλεων της Νιγηρίας. Αυτό που δεν λένε στις ειδήσεις, είναι οτι τα εκρηκτικά που είχαν επάνω τους τα άμοιρα παιδιά, πυροδοτήθηκαν απο απόσταση, γιατί δεν είναι δυνατόν να βασιστεί κανείς οτι θα το κάνουν μόνα τους. Βέβαια ούτε οι μουσουλμάνοι όλου του κόσμου διαδήλωσαν κατά της τυφλής ισλαμιστικής βίας, δείχνοντας μας, οτι ο βασικός ρόλος των θρησκειών, είναι να αποβλακώνουν τα απο την φύση τους έξυπνα ανθρώπινα μυαλά, μαζί με την ελεγχόμενη υποχρεωτική εκπαίδευση, κάνουν κυριολεκτικά ΘΑΥΜΑΤΑ.

 421. Και για τον ιστορικό του μέλλοντος, ας παραθέσουμε εδώ και την παρατήρηση ενός Κώστα Α. Καλδάρα στο Φέισμπουκ με τίτλο «Ηγέτες και «Ηγέτες»»

  Από τη μια ο γέρο Γλέζος μέσα στον κόσμο κι από την άλλη οι «ηγέτες» μέσα στους ασφαλίτες.

 422. 412, Avonidas said
  δεν σκοτώσανε οι νεαροί τον Wolinski και τους λοιπούς επειδή γύρευαν εκδίκηση για τη Γρανάδα!

  -Νομίζεις. Χαλιφάτο είναι το όνειρό τους. Ιδού και χάρτης της επικράτειας του:

  Μπορεί ο χάρτης αυτός να είναι μούφα και να μην είναι καν έκδοση του Χαλιφάτου. Η isis μπορεί να μην θέλει χαλιφάτο και το λέει μόνο για επικοινωνιακούς λόγους. Όμως, αν κάποιοι τις πιστεύουν αυτές τις τρέλες, επηρεάζουν την αληθινή ζωή.
  Είδα σε ντοκιμαντέρ τον Αμερικάνο πρέσβη που μίλησε με τον Σαμψών το 74, μετά το πραξικόπημα. Έλεγε ότι ήταν τρελός ό Σαμψών, αυτοί του μιλάγανε για Κύπρο κι αυτός τους έλεγε για την Άλωση της Κωσταντινούπολης.
  Ο Χίτλερ δεν μίλαγε άλλοτε για Γερμανικό Ράιχ, άλλοτε για Πανγερμανισμό, για Αρεία φυλή, ούτε κι αυτός δεν ήξερε γιατί μίλαγε, πάντως δεν οραματιζόταν μια επικράτεια με απεριόριστη έκταση;
  Κι ο Γεωργιάδης έχει πει (τον άκουσα) ότι η Κωνσταντινούπολη είναι δική μας. Το να λέει ένας μέσα στα εκατομμύρια των ανθρώπων παλαβομάρες είναι φυσικό.Το θέμα είναι να μην εξωθηθεί ο πολύς κοσμάκης στην παράνοια. Γιατί τότε βράστα.

 423. Ριβαλντίνιο,

  Ο Ζαν Κοεν δεν είναι «προοδευτικός», τουλάχιστον πολιτικά. Είναι άσχετος και φανατικός δεξιός που δήλωσε οτι ψηφίζει τον ναζί Γεωργιάδη. Μπρος στον νεο-φιλέλέυθερισμό του, ούτε Άουσβιτς μετράνε γι αυτόν ούτε τίποτα.

  Κυριε Μπαλόγλου, το Εβραικό αραβο-ανταλούς εξαίσιο. Είναι αυτό που αποκαλώ κουλτούρα αρχαίων πολιτισμένων λαών.

 424. ππαν said

  Για να μη λέτε: ο Σαρκοζί έκανε, λέει, μανούβρες για να βρεθεί στη πρώτη γραμμή των ηγετών ενώ ο Νετανιάχου, σύμφωνα με ισραηλινέ; εφημερίδες, πίεσε τη γαλλική κυβέρνηση -που δεν ενθουσιάστηκε- να έρθει κι αυτός, οπόταν κι οι Γάλλοι με τη σειρά τοςυ κάλεσαν και τον Μαχμούτ Αμπάς για να παλατζάρει. Ο υπουργός εξωτερικών του Μαρόκου δεν ήρθε στην πορεία γιατί έμαθε ότι κυκλοφορούσαν πολλά πανό με το εξώφυλλο όπου ο προφήτης κλαίει «c’est dur d’être aimé par des cons».

 425. Τσοπάνος said

  έστω και καθυστερημένα, θα συμφωνήσω με το Λεώνικο στα 8 & 11
  Και μόνο η σύγκριση των εξωφύλλων (του 1970 και των υπόλοιπων) δείχνει ότι το (καλό) χιούμορ του περιοδικού έχει πεθάνει από καιρό.
  Το πρώτο εξώφυλλο, λιτό και με αιχμηρότατο χιούμορ (έστω και μαύρο).
  Τα υπόλοιπα, κραυγαλέα, χοντροκομμένα και λαϊκίζοντα (=να συνάδουν με το πνεύμα της εποχής για να τσιμπήσουν αναγνώστες).
  Το πρώτο, αποτέλεσμα σκιτσογραφικής ευφυίας. Τα άλλα, υποπροϊόντα ημιμαθών. Και λέω ημιμαθών, διότι όσο άθεοι, άθρησκοι, αγνωστικιστές κλπ κι αν είμαστε, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε τη σημαντική πολιτισμική προσφορά των θρησκειών (κάτι που κι ίδιος ο Νίτσε έχει παρατηρήσει).
  Και δεν είναι πασαπόρτι προοδευτικότητας το ότι κάποιος ανήκει (ή διάκειται φιλικά) σε ένα αριστερό κόμμα, διότι ο φασισμός ελλοχεύει παντού.
  Συνεπώς με το (απαράδεκτο από κάθε άποψη) συμβάν, δεν πέθανε το χιούμορ. Ίσως κάποιοι εκπρόσωποι της κακής πλευρά του.

 426. Theo said

  Συνεπώς με το (απαράδεκτο από κάθε άποψη) συμβάν, δεν πέθανε το χιούμορ. Ίσως κάποιοι εκπρόσωποι της κακής πλευρά του.

  Ακριβώς!!!

 427. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Για όσους αμφισβητούσαν το χιούμορ της Ορθοδοξίας μας, πάω στοίχημα ότι τώρα θα καταπιείτε τη γλώσσα σας, άπιστοι! http://www.ec-patr.org/docdisplay.php?lang=gr&id=2000&tla=gr

 428. Theo said

  @22, 43 et alia:

  Παρά τα ευφυολογήματα και τις αισχρολογίες κάποιων «προοδευτικών» (γύρω στους δεκαπέντε συμμετείχαν στη διαδήλωση διαμαρτυρίας για το κλείσιμο του ιστολογίου του «Παστίτσιου»), παρά τα φληναφήματα των φασιστών ότι τάχα φοβάται να κάνει Άγιο της Ορθοδοξίας τον πατέρα Παΐσιο ο Σκλάβος Πατριάρχης γιατί ο Παΐσιος είχε γράψει κάτι εναντίον των Τούρκων, σήμερα το Πατριαρχείο τον ανακήρυξε Άγιο, ακούγοντας τους δεκάδες χιλιάδες πιστούς που τους βοήθησε, είτε εν ζωή είτε μετά θάνατον, και τα εκατομμύρια όσων έχουν ωφεληθεί από τους λόγους και τα βιβλία του.

  Επειδή τον έχω γνωρίσει πολύ καλά προσωπικά (κάποια πράγματα έγραψα πέρυσι στο παρόν ιστολόγιο, προσπαθώντας να ξεχωρίσω την αλήθεια από την περί αυτού εθνικιστική προπαγάνδα και μυθολογία), χαίρομαι γι’ αυτήν την απόφαση.
  Την ευχή του να ‘χουμε.

 429. Theo said

  @429:
  Για όσους αμφισβητούν τη σοβαρότητα και παντογνωσία (περί Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Βυζαντινής Ιστορίας, κλπ. et omnium utilium rerum) του αρχαιολόγου Γρηγόρη «Κοτορτσινού» το σχ. 429 είναι η απόδειξη 🙂

 430. Theo said

  431, διόρθωση:
  Το κλπ. δεν χρειαζότανε.

 431. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #431
  Το Κοτορτσινός γιατί το βάζετε σε εισαγωγικά; Κατά τα άλλα κύριε «Theo» σας ευχαριστώ για την υποστήριξη. Να πω την αλήθεια είχα χάσει κάθε ελπίδα ότι θα καταλαβαίνατε κάποτε την αξία μου, αλλά χαίρομαι που αποδείξατε ότι με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή όλοι έχουν ελπίδα, ακόμα και οι βαριές περιπτώσεις. Να είστε καλά κι ο άγιος βοήθεια.

 432. Theo said

  @433:
  Απλώς, γιατί το «Κοτορτσινός» δεν είναι το επώνυμό σου αλλά δηλωτικό της καταγωγής σου.

 433. Theo said

  Αλήθεια, ποια κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή πήρα;
  Υπέκλεψες ευαίσθητα ιατρικά δεδομένα; 🙂

 434. Πέπε said

 435. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #434
  Δηλαδή, από δω και πέρα θα λέμε Theo ο «Έλληνας». Μια στιγμή να το σημειώσω.
  #435
  Που να ξέρω εγώ; Το να συνέλθει κάποιος από το να νομίζει ότι μπορείς να δει «το φώς το αληθινόν», μόνο με φάρμακα (ψυχο- να υποθέσω;) γίνεται…

 436. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #436
  Τώρα θυμήθηκα να βάλω αυτό

 437. Theo said

  @437α:
  Α, ώστε συνήλθα;
  Ευχαριστώ για τη διάγνωση.
  Εκτός, από ιστορικός και θεολόγος εκ του προχείρου, είσαι και εξ αποστάσεως ιατρός, λοιπόν 🙂

 438. Theo said

  Και οι αντιδράσεις των μουσουλμανικών ενώσεων της Γαλλίας και του Μεγάλου Μουφτή της Αιγύπτου, εν όψει της κυκλοφορίας του πρώτου φύλλου της Charlie Hebdo μετά το μακελειό:

  http://news.in.gr/world/article/?aid=1231377093

 439. ΚΑΒ said

  Και πότε θα τον γιορτάζουμε; Για να ετοιμάσουμε τις λαμπάδες μας!

 440. Αγγελική said

  Τρομάζω με τα σχόλια 327, 328. Μήπως οι αριστεροί κάθε απόχρωσης πρέπει να προβληματιστούμε με την υποβόσκουσα ή φανερή συμπάθεια των χριστιανών ή νεοορθόδοξων αντιδιαφωτιστών προς τους φονταμενταλιστές ισλαμιστές; Πίσω από την εσπευσμένη καταδίκη του συμβάντος υποκρύπτεται, πιστεύω, μια υπόρρητη δικαιολόγηση.

 441. physicist said

  #442. — Αγγελική, μπορείς να εξηγήσεις τι σε τρομάζει στο 328 που είναι δικό μου και για ποιο λόγο βλέπω, με μεγάλη έκπληξη, να με συμπεριλαμβάνεις στους νεορθόδοξους; Όχι πως το θεωρώ μομφή αλλά απλώς δεν είμαι νεορθόδοξος.

 442. Αγγελική said

  Συγγνώμη, εννοούσα 427 και 428

 443. physicist said

  Α, ΟΚ, ευχαριστώ.

 444. Αγγελική said

  Φυσικέ, χίλια συγγνώμη. Όσο για το λάθος μου, μπερδεύτηκα με τα απειράριθμα σχόλια και έκανα λάθος στην εκατοντάδα, αλλά τώρα που ελέγχω προσεκτικά την αρίθμηση και το 327 ανήκει στη λογική που περιγράφω.

 445. physicist said

  Μη σκοτίζεσαι, Αγγελική, και δεν υπάρχει καμία παρεξήγηση.

 446. sarant said

  436: Δικό τους είναι αυτό; Απίθανοι!

 447. Ριβαλντίνιο said

  @ 429 Γρηγόρης Κοτορτσινός
  Και πολύ άργησαν ! Περιμένω τώρα τους Άνθιμο, Πειραιώς και Καλαβρύτων μόνο και μόνο για να σας μπούμε στο μάτι ! 🙂
  Και διαχωρισμός εκκλησίας-κράτους τώρα ! Και να κατέβουμε στις εκλογές που θα βγούμε με τεράστιο ποσοστό 90-97%. ( Τότε με τις ταυτότητες σε ομιλία του Χριστόδουλου, αυτός μιλούσε στο Σύνταγμα και ο κόσμος έφτανε στην Βουλιαγμένη). Μόλις βγούμε τους μη χριστιανούς ορθοδόξους ( 3-10% ) θα σας εξορίσουμε ( για να μην βλέπετε τα μούτρα μας και χαλάει η αισθητική σας ) στη Λέρο και θα σας λέμε Λέρες. 🙂

  @ 437 Γρηγόρης Κοτορτσινός
  «θα λέμε Theo ο «Έλληνας».»
  «Ρωμηός» παρακαλεί !

 448. Ριβαλντίνιο said

  @ 425 Ιάκωβος
  «Είναι άσχετος και φανατικός δεξιός που δήλωσε οτι ψηφίζει τον ναζί Γεωργιάδη.»

  Και εδώ αυτός που τον κατηγορεί για αριστερό ( αν θυμάμαι καλά ) τι είναι ?
  Φριζής vs Κοέν

 449. giorgos said

  Tο παρελθόν ώς οδηγός τού μέλλοντος…http://katotokerdos.blogspot.gr/2010/03/1.html#part1

 450. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #439
  Δεν έκανα διάγνωση, διαπίστωση έκανα, αλλά όταν κάποιος είναι μαθημένος να του κάνουν οι άλλοι συνέχεια διάγνωση, νομίζει ότι του κάνουν όλοι… Τελοσπάντων, βλέπω ότι δεν με εγκρίνετε πλέον, αφού με λέτε εκ του προχείρου και στενοχωριέμαι. Αν τα φάρμακα δεν σας κρατάνε ούτε λίγες ώρες στο σωστό δρόμο, να αλλάξετε δοσολογία, ή αγωγή, ή και γιατρό, ανάλογα.
  #449
  Αυτούς περιμένω κι εγώ, δεν θα μείνει άντερο από τα γέλια. Για τα νησιά έχω προνοήσει. Όσα είναι κατάλληλα για εξορία δεν τα έχω επισκεφτεί σε διακοπές, οπότε πάλι κερδισμένος βγαίνω! 🙂
  Α ναι Ρωμιός, ξέχασα ότι ο άλλος είναι ο Έλληνας.

 451. Theo said

  @442, 444, 446:
  Τρομάζω με τα σχόλια 427 και 428.

  υποβόσκουσα ή φανερή συμπάθεια των χριστιανών ή νεοορθόδοξων αντιδιαφωτιστών προς τους φονταμενταλιστές ισλαμιστές; Πίσω από την εσπευσμένη καταδίκη του συμβάντος υποκρύπτεται, πιστεύω, μια υπόρρητη δικαιολόγηση.

  και το 327 ανήκει στη λογική που περιγράφω

  Τα σχ. 327 και 428 είναι δικά μου.
  Ήδη από το 1983 ή ’84 είχα δηλώσει στους δημοσιογράφους του «Σχολιαστή», που πρώτοι λάνσαραν τον όρο «νεορθόδοξος», ότι δεν είμαι «νεορθόδοξος», και το κατέγραψαν ανώνυμα στο σχετικό άρθρο τους.
  Επανειλημμένα έχω δηλώσει σ’ αυτό το ιστολόγιο πως είμαι εναντίον της βίας και των φόνων υπό οιοδήποτε πρόσχημα.
  Αλλά, άντε να πείσεις τις Αγγελικές πως δεν είσαι ελέφαντας 🙂

  Το σχ. 427 είναι του «Τσοπάνου» ο οποίος σε άλλη ανάρτηση αυτού του ιστολογίου με λοιδορούσε για την πίστη και τα βιώματά μου.
  Κι αυτός «νεορθόδοξος»;
  Μάλλον κάποιοι δύσκολα αποφεύγουν τον πειρασμό να ταμπελώσουν όσους θέλουν να στοχοποιήσουν.

  @449:
  Το αντίστοιχο του «Γρηγόρης Κοτορτσινός» θα ήταν «Theo Βοδενιώτης» (βάσει των ονομάτων των γενετειρών μας κατά την Τουρκοκρατία.) Αλλά δεν υπογράφω «Theo Βοδενιώτης» 🙂

 452. Theo said

  @452:
  Το θέμα είναι ποιος έχει ανάγκη φαρμακευτικής αγωγής και ποιος μπορεί να κρίνει ποια είναι κατάλληλη. 😉

  Και δεν είμαι εγώ μόνος που δεν σε εγκρίνω αλλά κι ένας συνάδελφός σου, γνωστός μου, που παρακολουθεί τη δραστηριότητά σου στο πανεπιστήμιο (να μη γράψω ποιο).

 453. Μαρία said

  Aamir R. Mufti: Mr. Samaras Goes to Paris http://analyzegreece.com/files/elections-250102015/item/47-mr-samaras-goes-to-paris

 454. Τσοπάνος said

  @442 (Τρομάζω με τα σχόλια 327, 328. Μήπως οι αριστεροί κάθε απόχρωσης πρέπει να προβληματιστούμε με την υποβόσκουσα ή φανερή συμπάθεια των χριστιανών ή νεοορθόδοξων αντιδιαφωτιστών προς τους φονταμενταλιστές ισλαμιστές; Πίσω από την εσπευσμένη καταδίκη του συμβάντος υποκρύπτεται, πιστεύω, μια υπόρρητη δικαιολόγηση.)

  1. Γιατί αποκλείεις να είμαστε μουσουλμάνοι?
  2. Οι αριστεροί κάθε απόχρωσης πώς αναγνωρίζονται? Μήπως έχουν ειδικό τσιπάκι ή barcode?
  3. Τι ακριβώς σε «τρομάζει» στο σχόλιό μου?
  4. Μήπως θα ήταν καλύτερα για την Αριστερά να μην είχε καθόλου «αριστερούς»?

 455. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #454
  Εκπλήσσομαι που ασχολείστε με την αφεντιά μου κι εκτός ιστολογίου, αν και τρομάζω κάπως από το ότι (λέτε πως) ανακαλύψατε την ταυτότητά μου, καθώς και από την έμμεση απειλή/προειδοποίηση ότι είστε πολλοί, είστε οργανωμένοι, ξέρετε που μένω, τι κάνω κλπ.

 456. Spiridione said

  -Ας επανέλθουμε στις 12 δίκες, στις οποίες σας έσυραν οι φανατικοί καθολικοί. Ποια είναι τα όρια που ξεπεράσατε; Ποιες είναι οι κατηγορίες που σας βάραιναν;
  -Γενικά είναι η επίθεση στα μεγάλα σύμβολα: Ιησούς, Μωάμεθ, Πάπας, εν συντομία η ασέβεια. Εμείς πράγματι δεν έχουμε κανένα όριο, εκτός από εκείνο του ρατσισμού, της δυσφήμησης και του σεβασμού της ιδιωτικής ζωής. Με δυο λόγια, επιβάλλουμε στους εαυτούς μας τους κανόνες που μας επιβάλλει ο νόμος. Η ασέβεια δεν είναι έγκλημα ούτε και η βλασφημία, ενώ οι ρατσιστικές δηλώσεις εναντίον μιας ομάδας είναι. Ολες οι δίκες, στις οποίες μας ενέπλεξαν οι φανατικοί καθολικοί ή οι ισλαμικές οργανώσεις είχαν τον σκοπό γι’ αυτές τις ομάδες να δημιουργήσουν μια κατάλληλη ατμόσφαιρα, ώστε η γαλλική νομοθεσία να αναγνωρίσει το έγκλημα της βλασφημίας.
  Το αποκαλούν με άλλους τρόπους, για παράδειγμα «αντιθρησκευτικό ρατσισμό», αλλά αυτό που έχουν στον νου τους είναι στην πραγματικότητα η βλασφημία. Και μέχρι σήμερα η νομοθεσία αντέδρασε με τρόπο υγιή, απαντώντας «όχι», ότι στη Γαλλία η προσβολή των θείων, δηλαδή η βλασφημία, δεν τιμωρείται. Για παράδειγμα, για τη δημοσίευση των σκίτσων του Μωάμεθ κατηγορηθήκαμε για «προσβολή των θρησκευτικών συναισθημάτων». Αλλά πάντοτε νικήσαμε…
  http://www.efsyn.gr/arthro/i-vlasfimia-den-einai-egklima

 457. Νέο Kid Στο Block said

  454. Μεγάλο φάουλ (το λέω όσο ευγενικότερα γίνεται..) αυτό το σχόλιο !! Dislike^n για n—>+άπειρο.

 458. Spyridon said

  Υπέροχο άρθρο σας ευχαριστώ κύριε Σαραντάκο. Η συζήτηση που προκάλεσε, αποκάλυψε όλους αυτούς τους ορθοδοξομουτζαχεντίν που γνωρίζουν την ορθή πίστη. Επίσης όλους αυτούς που προσπάθησαν να μας εξηγήουν ποιοί είναι οι καλοί Χριστιανοί και ποιοί όχι. Ακόμα και όταν εξηγήσαμε ότι είμαστε ΑΘΡΗΣΚΟΙ. Δεν μας ενδιαφέρει αυτό το κεφάλαιο βρε αφερφέ. Πως να το κάνουμε. ΟΧΙ εκεί θα το μάθουμε θέλοουμε δε θέλουμε και μάλιστα κα΄τω από ένα άρθρο που είναι ύμνος στην ελευθερία της έκφρασης. και αν δεν συμφωνούμε με τις απόψεις των ελληνοπιθήκων ορθοδοξομουτζαχεντίν θα μας επιβάλουν φαρμακευτική αγωγή.

 459. Spiridione said

  Ε ναι, μεγάλο φάουλ.

 460. Spiridione said

  Κάποτε γίνονταν άγιοι όσοι πολεμούσαν δράκους, τώρα όσοι πάνε κουβά σε προβλέψεις
  http://luben.tv/stream/48474/

 461. Αγγελική said

  Επανέρχομαι στα σχόλια 427 και 428, επειδή έχω χάσει τον αριθμό των επομένων: και οι δύο συμφωνείτε ότι εξέλιπε το «κακό» χιούμορ(έστω με λίγο αίμα, αλλά γλυτώσαμε, θέλετε να πείτε) και έτσι θα μείνει το «υγιές» και το αποστειρωμένο. Είναι προφανές ότι παραγνωρίζετε την τεράστια πολιτική σημασία του συμβάντος, αυτή, εξ αιτίας της οποίας κατέβηκαν εκατοντάδες χιλιάδες λαού στους δρόμους. Αυτή η ταύτιση απόψεων με έκανε να σας ενοποιήσω στο σχόλιό μου,καθώς και η συμφωνία σας στην τόσο χαλαρή καταδίκη(μέσα σε παρένθεση κυριολεκτικά και μεταφορικά) της εκτέλεσης των σκιτσογράφων.
  Theo, δεν γνωρίζω σε ποια κατηγορία της χριστιανικής ορθοδοξίας ανήκετε και ούτε με ενδιαφέρει. Το τι εκπροσωπείτε ιδεολογικά είναι σαφές(για να θυμηθώ και την εξύμνηση του θλιβερού μητροπολίτη.. Κατωγαίας με τα πολλά διδακτορικά!), όπως είναι σαφές και το τι εκπροσωπώ εγώ. Ο κοσμικός(laϊque) χαρακτήρας της οξείας σάτιρας του Charlie Hebdo που είναι παιδί της παράδοσης της γαλλικής επανάστασης και του Διαφωτισμού, στον οποίο αναφέρεστε μάλλον με βδελυγμία, σας απωθεί.
  Τσοπάνε, δεν μπορώ να ανακαλέσω στη μνήμη μου σχόλια δικά σας σε προηγούμενες αναρτήσεις, πάντως, εδώ, συμφωνείτε με τον Theo στην υποβάθμιση της τραγικότητας και της πολιτικής σημασίας του συμβάντος. Θα αντιπαρέλθω τα ειρωνικά σας σχόλια σχετικά με τα barcodes των αριστερών, και θα σας πω ότι οι αριστεροί αναγνωρίζουν τη σημασία της «ασεβούς» σάτιρας της εξουσίας και της χειραγώγησης που ασκούν οι θρησκείες και δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογώ για το προφανές. Αυτήν τη σάτιρα υπηρέτησαν οι αριστεροί νεκροί σκιτσογράφοι, και αν ακόμη θεωρείτε κάποια σκίτσα τους κακόγουστα, ο τρόπος που χειρίζεστε το θέμα προσβάλλει τη μνήμη τους και τις επιλογές ζωής τους. Πόσοι από μας θα ήταν πρόθυμοι να πεθάνουν γι’ αυτά που πιστεύουν;Όσο για την αναφορά σας στους μουσουλμάνους, είναι και πάλι σαφές ότι δεν τους ταυτίζω με τους φονταμενταλιστές του Ισλάμ.
  Scripta manent. Ως εκ τούτου, ο κάθε σχολιαστής και αναγνώστης είναι σε θέση να διαπιστώσει αν τα κείμενα σας αποτελούν συγκαλυμμένη δικαιολόγηση της σφαγής, όπως υποστηρίζω, ή όχι.
  Ό,τι είχα να πω το έγραψα και δεν θα επανέλθω.

 462. Μαρία said

  448
  Στο τεύχος συμμετέχουν κι οι δικοί μας της εφσυν.

 463. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Αγγελική, στο Ρωμανό και το Σαρλί Εμπντό σα να μετρήθηκαν τα γράδα μας (και) εδώ.

 464. ππαν said

  464: Μαρία, σίγουρο; Γιατί άκουσα τον Βιλέμ να λέει πως ειδικά σε αυτό το τεύχος δεν θα έχουν σκίτσα από σκιτσογράφυς που δεν δουλέυουν μόνιμα στηνν εφημερίδα..

 465. Μερικές φορές, δεν χρειάζονται καν οι σκιτσογράφοι…
  http://www.theguardian.com/world/2015/jan/12/saudi-arabia-snowmen-winter-fatwa

 466. sarant said

  454: Απορώ ειλικρινά με το σχόλιο! Ποτέ δεν πρέπει να μπλέκουμε την εδώ δραστηριότητα με τον έξω κόσμο.

 467. Νέο Kid Στο Block said

  467. !! το πιο ωραίο «υπερασπιστικό» που γράφτηκε στο τιτιβίζιον:
  “May God preserve the scholars, for they enjoy sharp vision and recognise matters that even Satan does not think about.”
  😆 Μάγος είσαι ρε φιλάρα;

 468. "Ετεροδημότισσα" said

  454 τςτςτς
  δεύτερη κίτρινη (αν κι εγώ θα είχα βγάλει απευθείας κόκκινη)
  μπλιαχ

 469. "Ετεροδημότισσα" said

  468
  πτώση από τα σύννεφα;

 470. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Σε άλλες ειδήσεις, με τον άγιο Παΐσιο στη διαπραγματευτική φαρέτρα, η Μονή Παντοκράτορος πάει για το τζάκποτ…
  http://www.makthes.gr/news/reportage/132076/

 471. Νέο Kid Στο Block said

  472. Καλά ρε! Σε σκληρή τσόντα μάς παραπέμπεις , και βγάζει Forbidden και τέτοια; 🙂

 472. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #473
  Ότι είναι σκληρή τσόντα, είναι. Αλλά, αν κάνεις κόπι/πέιστ τη διεύθυνση δουλεύει κανονικά. Με απευθείας κλικ στο λινκ ούτε εμένα μου δουλεύει. Άγνωσται αι βουλαι του Χρωμίου…

 473. Νέο Kid Στο Block said

  Nαι, μπήκα διά της πλαγίας. 🙂
  αυτό το «..βυζαντινό χρυσόβουλο του Μανουήλ Β’ του Παλαιολόγου το 1392» μπορεί δηλαδή να μετατρέψει τον «ένοικο του τάφου» σε …αγιοταφίτη; 😆

 474. βάλτε καν’να μπράουζα της προκοπής, ωρέ…

 475. Μαρία said

  466
  Αυτό που ξέρω είναι οτι, επειδή συμμετείχαν στην καμπάνια με το πρωτοσέλιδό τους στις 8/1, τους ζητήθηκαν σκίτσα για το Σαρλί και τα έστειλαν. Κατάλαβα οτι θα είναι γι’ αυτό το τεύχος αλλά μπορεί να κάνω λάθος και να πρόκειται για κάποιο ειδικό αφιέρωμα.

 476. Αγγελική said

  @465. Έφη μου, απ’ όσο σε διαβάζω, είμαστε στο ίδιο μετερίζι. Χαίρομαι και τη λογοτεχνική σου γραφή. Να ‘σαι καλά.

 477. cronopiusa said

 478. Αγγελική said

  @472 Γρηγόρη και @475 Kid, τι μαθαίνει κανείς! Το σήριαλ του Βατοπεδίου έχει λαμπρή συνέχεια! Για να δούμε αν και πότε θα σκάσει αυτή η βόμβα..

 479. ππαν said

  477: Για επόμενο ή για αφιέρωμα που λες κι εσύ. Ούτε καν ο Σινέ, ούτε ο Πλαντύ θα είναι σε αυτό. Αν προλάβω να αγοράσω αύριο θα σας στείλω φωτογραφία 🙂

 480. Avonidas said

  #430. «σήμερα το Πατριαρχείο τον ανακήρυξε Άγιο»

  «J’ai toujours fait une prière à Dieu, qui est fort courte. La voici: Mon Dieu, rendez nos ennemis bien ridicules! Dieu m’a exaucé.»
  –François-Marie Arouet (Voltaire)

  😐

 481. Μαρία said

  481
  Ωραία. Είδα με καθυστέρηση οτι μένεις σε πολύ προβληματική γειτονιά για όσους παίρνουν ταξί και δεν μπορούν να προφέρουν το u 🙂

 482. Pedis said

  # 454 – Καρφί! (Και σε βλέπει τώρα και ο άγιος από κει ψηλά που τον ανέβασαν.)

 483. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  436, 448
  Charlie Hebdo explique son dessin de Mahomet en une
  http://www.sudouest.fr/2015/01/13/charlie-hebdo-explique-son-dessin-de-mahomet-en-une-1795585-6092.php

 484. Τσοπάνος said

  @463
  Επειδή αποφεύγεις να απαντήσεις στα ερωτήματά μου, σου συνιστώ να μάθεις να διαβάζεις χωρίς τους παραμορφωτικούς (=ιδεοψυχαναγκαστικούς) σου φακούς.
  Αυτό, δυστυχώς, αποτελεί γνώρισμα πολλών «αριστερών» και μια από τις κακοδαιμονίες της Αριστεράς.
  Και (πάλι δυστυχώς) η εσκεμμένη παρανόηση αποτελεί ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των πάσης φύσεως φανατικών.

 485. Παύλος said

  462 Spiridione:

  Υπάρχει και μια έκδοση του Γενικού Επιτελείου Στρατού με τίτλο
  ΓΕΡΩΝ ΠΑΪΣΙΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ (1924-1994)
  Ὁ Ἀσυρµατιστής τοῦ Στρατοῦ καί τοῦ Θεοῦ

  Αν αντέχετε μπορείτε να το διαβάσετε εδώ:

 486. spiral architect said

  Και οι Simpsons είναι Charlie:

  (via ThePressProject)

 487. sarant said

  487: Ωχ….

 488. Παύλος said

  489:
  Διάβασα την ιστορία του Γιωργάκη (σελ. 46) και μου θύμισε τον Τσακ Νόρις και τον Τζάκι Τσαν.

 489. "Ετεροδημότισσα" said

  487-490
  Υπάρχει και η κινηματογραφική διασκευή στο τιουμπ, το βιβλίο αυτό ενέπνευσε κόσμο και κοσμάκη, ας είν’ καλά το ΓΕΝ με τις χρήσιμες εκδόσεις τουhttps://www.youtube.com/watch?v=5CvnyBsZ5eo

 490. "Ετεροδημότισσα" said

  Γέροντας Παΐσιος εναντίον Γιωργάκη Σαολίν

 491. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  454 – ΦΟΝΤΑΜΕΝΤΑΛΙΣΜΟΣ. Αυτοί που σκοτώνουν με όπλα, είναι λιγότερο κακοί απ΄αυτούς που τους οπλίζουν, και λυπάμαι που στο λέω, αλλά ανήκεις στους δεύτερους. Τόση ΚΑΚΙΑ δεν την περίμενα απο σένα, απο άλλον ναί απο σένα όχι, κρίμα.

 492. ππαν said

  483: 🙂
  Και βέβαια τζίφος

 493. Theo said

  Σχετικά με το σχόλιό μου υπ᾿ αριθμ. 454:

  Έψαξα να μάθω για κάποιον που προ μηνός ή μηνών αμφισβητούσε τη δυνατότητά μου να ερευνώ και ν᾿ ασχολούμαι με την Ιστορία και διεπίστωσα πως κι ο ίδιος δεν είναι ιστορικός, και ή δεν χαίρει εκτιμήσεως από τους σοβαρούς ιστορικούς με τους οποίους συνεργάζομαι ή τους είναι παντελώς άγνωστος.
  Αλλά φαίνεται πως είναι γνωστός εδώ, και γι’ αυτό κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε για τους υπιανιγμούς του για την πνευματική υγεία μου.

  Ζητώ συγγνώμη αν με το εν λόγω σχόλιο, που το έκανα χαλαρά, υπερέβην τα εσκαμμένα και καταχράστηκα τη φιλοξενία του ιστολογίου.

  Θα μπορούσα ν᾿ απαντήσω και σ᾿ άλλα για τον άγιο Παΐσιο που θίγονται εδώ, που τα γνωρίζω από πρώτο χέρι. Αλλά, επειδή βλέπω πως η κατάσταση γενικότερα έχει πολωθεί και ελάχιστοι από τους συσχολιαστές έχουν διάθεση για συζήτηση (δεν μου μιλούν ή με καταδικάζουν μόνο και μόνο γιατί υπερασπίστηκα τον μητρ. Μεσογαίας ή γιατί ενημέρωσα ένα φίλο μου φυσικό για μια συζήτηση περί επιστήμης κι αυτός παρενέβη με τον τρόπο του), επειδή, όπως φαίνεται, μόνο παραταξιακά οι περισσότεροι βλέπουν τα πράγματα, θα απέχω από τις συζητήσεις του ιστολογίου επ᾿ αόριστον.
  (Είχα βρει μια καλή συντροφιά εδώ, όπου μπορούσε κανείς άνετα να συζητήσει οτιδήποτε μέσα στα όρια της ευπρέπειας, αλλά φαίνεται πως δυστυχώς τα πρόσφατα γεγονότα κι οι επερχόμενες εκλογές όξυναν τις διαθέσεις πολλών.)

  Και, δυστυχώς, φαίνεται πως αναπτύσσεται ένας νέος ακτιβιστικός ρατσισμός στον δυτικό κόσμο, με τους μουσουλμάνους στον ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου, στον οποίο αντιδρούν περισσότερο κάποιοι αριστεροί σαν τον Δύτη παρά οι χριστιανοί.
  Αυτό προσπάθησα να υπογραμμίσω με την παρέμβασή μου και μάλλον δεν τα κατάφερα.

  @460:
  Σπύρο, αφού δεν σας ενδιαφέρει η πίστη μας, γιατί δεν χάνετε ευκαιρία να λασπολογείτε εναντίον της;
  Για τι όλες αυτές οι καρικατούρες του αγίου Παϊσίου από ανθρώπους που δεν έχουν διαβάσει ούτε σελίδα από τα κείμενά του;
  Και γιατί τόσο «δημοκρατικά» μας αφαιρείτε το δικαίωμα να απαντήσουμε σ᾿ αυτήν τη λασπολογία;

  @463:
  Αγγελική, δεν γνωρίζεις σε ποια κατηγορία της χριστιανικής ορθοδοξίας ανήκω, ούτε σε ενδιαφέρει αλλά πολύ εύκολα με τσουβάλιασες με τους νεοορθόδοξους αντιδιαφωτιστές και με στοχοποίησες χωρίς να κάτσεις να συζητήσεις τις απόψεις μου.
  Scripta manent, όπως γράφεις. 🙂

  Να ΄στε καλά όλοι.

 494. Γς said

  463:
  >του θλιβερού μητροπολίτη.. Κατωγαίας

  Α, για μίλα καλύτερα για τα Μεσόγεια!

 495. Γς said

  487:
  ντι-ντι-ντι, ντα-ντα-ντα, ντι-ντι-ντι

 496. Theo said

  Λησμόνησα να γράψω ένα ευχαριστώ για τη μέχρι τούδε ανοχή σας.

  Ευχαριστώ, λοιπόν, και στο επανιδείν!

 497. Γς said

  498:
  >Λησμόνησα να γράψω ένα ευχαριστώ για τη μέχρι τούδε ανοχή σας

  Ποια ανοχή σας; Εμείς [οι εξής ένας: Γς] ευχαριστούμε για την ανοχή σου

  > και στο επανιδείν!
  Ποιο επανιδείν; Ούτε να το σκέφτεσαι!

 498. Spiridione said

  495. Theo, μπορώ να δεχτώ ότι όλοι μας, πάνω στην κουβέντα, μπορεί να πούμε κάτι βαρύ για τον άλλον. Αλλά, απ’ ό,τι βλέπω, δυστυχώς δεν έχεις καταλάβει ότι αυτό που λες στο σχ. 454 ξεπερνά κάθε όριο.
  Όσο για την καραμέλα γιατί ασχολούμαστε με την πίστη σας αφού δεν μας ενδιαφέρει, η απάντηση είναι τετριμμένη και απλή: Έχουμε κάθε δικαίωμα να ασκήσουμε κριτική ή να σατιρίσουμε οτιδήποτε επηρεάζει τις ζωές μας, την κοινωνία μας, οτιδήποτε αποτελεί κοινωνικό φαινόμενο και έχει εξουσία και δύναμη. Βεβαίως στην Ελλάδα όχι ακριβώς κάθε δικαίωμα, αφού καραδοκεί ο νόμος περί βλασφημίας. Και ποιος σου απαγόρευσε να απαντήσεις στη λασπολογία; Και για ποια λασπολογία μιλάς; Αυτό που γράφει το άρθρο ότι οι προφητείες του είναι για τα πανηγύρια;
  Όσο για την ισλαμοφοβία, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε από ποιους προβάλλεται και γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης αυτή τη στιγμή, άμεσα ή έμμεσα, και ποιοι είναι αυτοί που αντιδρούν.

 499. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #495
  Χτες, χωρίς να απευθυνθώ σε κανένα προσωπικά, παρέθεσα στο #429 μια είδηση με μια προσπάθεια ειρωνικού/χιουμοριστικού σχολιασμού. Ο κύριος «Theo» όμως στο #431 πετάχτηκε σαν… τον χριστιανό για να επιτεθεί σε μένα, χαρακτηρίζοντάς με μη σοβαρό, κάτοχο παντογνωσίας και αρχαιολόγο (από ότι έχω καταλάβει τη σήμερον ημέρα αρχαιολόγος είναι ισοδύναμο του αναρχοκομμουνιστή, που έλεγαν παλιά). Αυτά σχετικά με το πώς ξεκίνησε ο καβγάς.

  [από το κοινό που παρακολουθεί, στρέφομαι στον κ. «Theo» 🙂 ]

  Τη δυνατότητά σας (προσέξτε, όχι το δικαίωμα) να ερευνάτε την αμφισβήτησα και εννοείται ότι την αμφισβητώ. Με τις ικανότητές σας να ανακαλύψετε την ταυτότητά μου, μάλλον για ντετέκτιβ είστε καλός, αφού έχετε έτοιμους και πληροφοριοδότες (ελληνιστί χαφιέδες).

  Γράφοντας ότι δεν είμαι ιστορικός, όμως, με αναγκάζετε να μιλήσω και για τον εαυτό μου. Δηλαδή αν κάποιος έχει τελειώσει το Ιστορικό-Αρχαιολογικό με κατεύθυνση αρχαιολογική, για σας δεν είναι ιστορικός; Έχετε την εντύπωση ότι ο αρχαιολόγος είναι κάτι άλλοι εκτός από ιστορικός με ειδίκευση στα υλικά τεκμήρια; Ή νομίζετε μήπως ότι η αρχαιολογική έρευνα γίνεται αποκομμένη από τις γραπτές πηγές; Αλλά για να σας φύγει και η κάψα, έχω και πτυχίο της ιστορικής κατεύθυνσης, μετά από κατατακτήριες. Ο «συνάδελφός μου», βλέπετε, δεν μπορεί αν τα ξέρει όλα. Στείλτε τώρα το χαφιέ σας στη γραμματεία να ζητήσει και αντίγραφο του πτυχίου μου, για να βεβαιωθείτε. Θα είναι και χρήσιμο για το φάκελό μου, που υποθέτω ότι τηρείτε…

  Το αν κάποιοι δεν με ξέρουν μου είναι αδιάφορο, κάνω κάτι πολύ συγκεκριμένο που μάλλον αφορά λίγους. Το αν χαίρω εκτίμησης από «σοβαρούς ιστορικούς» επίσης δεν με απασχολεί, όσο αυτοί ανήκουν στη χορεία των ανώνυμων φίλων σας. Αν θέλουν, μπορούν να κρίνουν την επιστημονική παραγωγή μου για την ορθότητα του περιεχομένου της σε δικές τους μελέτες δημοσιευμένες, όχι στην επικοινωνία μαζί σας. Δεν ψωμίζομαι (ευτυχώς) από το Πανεπιστήμιο και δεν χρειάζεται να φοβάμαι κανέναν.

  Ούτως ή άλλως οι τίτλοι δεν θα είχαν σημασία από τη στιγμή που κάποιος γνωρίζει τη μεθοδολογία*. Εσείς δεν διαθέτετε ούτε τους τίτλους (μάλλον δηλαδή, δεν έχω βάλει τον χαφιέ να σας ψάξει) και σίγουρα δεν έχετε ιδέα από μεθοδολογία, του ουσιαστικού δηλαδή προσόντος που θα επέτρεπε να παραβλέψουμε την απουσία του τυπικού.

  Τέλος, οι υπαινιγμοί μου για την ψυχική σας υγεία είναι ξεκάθαρο ότι γράφτηκαν σε ένα, ακραία ίσως, ειρωνικό/περιπαικτικό ύφος. Αντίθετα, το δικό σας σχόλιο «Και δεν είμαι εγώ μόνος που δεν σε εγκρίνω αλλά κι ένας συνάδελφός σου, γνωστός μου, που παρακολουθεί τη δραστηριότητά σου στο πανεπιστήμιο (να μη γράψω ποιο).» είναι ακραία απειλητικό…

  Γεια σας και, αν δεν τα ξαναπούμε εδώ, καλά στερνά.

  *λέγοντας μεθοδολογία εννοώ την γνώση του τρόπου παραγωγής ιστορικού λόγου, όχι την τεχνική ικανότητα μελέτης των τεκμηρίων.

 500. voulagx said

  #501: Γεια σου, Γρηγόρη!

 501. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #502
  🙂

 502. Theo,
  αυτό που έγινε είναι απαράδεκτο. Το να αποκαλύψεις προσωπικά δεδομένα για κάποιον συσχολιαστή είναι πολύ κακό.
  Πολλοί δε θέλουν να αποκαλύψουν το πραγματικο τους όνομα για πολιτικούς ή αστυνομικούς ή κοινωνικούς ή επαγγελματικούς λόγους, ή,επειδή δε θέλουν να μιλάνε έχοντας το κατα κόσμον κύρος του στάτους τους, ή έστω, επειδή είναι ακοινώνητοι και δε γουστάρουν χαιρετούρες ή για τον οποιοδήποτε άλλο λόγο.

  Δεν έχεις δικαίωμα να τους δίνεις ή να λες το οτιδήποτε για τον κατα κόσμο βίο τους. Που ζούμε; Τολέδο 1492;

 503. Ριβαλντίνιο said

  @ 425 Ιάκωβος
  «Είναι άσχετος και φανατικός δεξιός που δήλωσε οτι ψηφίζει τον ναζί Γεωργιάδη.»

  Και εδώ αυτός που τον κατηγορεί για αριστερό ( αν θυμάμαι καλά ) τι είναι ?
  Βίντεο Φριζής vs Κοέν
  ________________
  Ο Φριζής αυτός, είναι εγγονός του άλλου Μαρδοχαίου Φριζή, Χαλκιδαίου Εβραίου, μια ευγενική μορφή, που ήταν από τους πρώτους αξιωματικούς του ελληνικού στρατού που έπεσαν στο Αλβανικό.

  Ο εγγονός βγήκε φανατικός ραβίνος του Ισραήλ και βέβαια όλους τους μη θρησκευάμενους τους θεωρεί ενσάρκωση του Σατανά και εχθρούς του Ισραήλ.

  Περίεργη πάντως φαίνεται η ομοψυχία του Κοέν και του Άδωνη. Ίσως, πέρα από το νεοφιλελευθερισμό, τους ενώνει και το κοινό μίσος προς τους Μουσουλμάνους «από όπου κι αν προέρχονται» .

 504. Μαρία said

  246
  Σε 9 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή και 300 ευρώ χρηματική ποινή καταδικάστηκε ερήμην ο άνδρας – που στο παρελθόν είχε διατελέσει πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και υψηλόβαθμο στέλεχος της ΝΔ – ο οποίος συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή μετά από πρωτοφανή ρατσιστική επίθεση, με την απειλή όπλου, σε ξενώνα προσφύγων στη Θεσσαλονίκη. http://www.alterthess.gr/content/katadikastike-o-pistolero-toy-oraiokastroy

 505. Theo said

  Σπάω για λίγο τη σιωπή μου (για τελευταία φορά, ελπίζω) για κάποιες απαντήσεις:

  Ο κ. Γρηγόρης (σχ. 501) είναι σίγουρος πως δεν έχω ιδέα από μεθοδολογία, δηλαδή την γνώση του τρόπου παραγωγής ιστορικού λόγου, χωρίς να έχει διαβάσει τις μελέτες μου.
  Έτσι είναι, αν έτσι νομίζει. 🙂

  Εξυφαίνει σενάρια για «χαφιέδες» και «ακραίες απειλές» (κι αυτό επειδή έγραψα πως κάποιος συνάδελφός του δεν εκτιμά μια δραστηριότητά του), που απλώς προστίθενται σ’ όλες τις ευφάνταστες συνωμοσιολογίες που διαβάσατε εδώ με αφορμή τα σχόλιά μου.
  Κι όταν έχει το ίδιο avatar στο WordPress και σε επιστημονική ιστοσελίδα, θα έπρεπε να προσλάβω ντετέκτιβ για να ταυτίσω τους δυο Γρηγόρηδες; 🙂

  @500:
  Σπύρο, για τις ψευδεπίγραφες «προφητείες» του αγίου Παϊσίου (που δεν τις έχει εκστομίσει) έχω αναφερθεί στον σύνδεσμο που δίνω στο σχ. 430.
  Όταν γράφεις (σχ. 460) ότι δεν σ’ ενδιαφέρουν οι εξηγήσεις μας, μας «απαγορεύεις» να απαντήσουμε στις παρεξηγήσεις και στη λασπολογία.

  @504:
  Ιάκωβε, σ’ ευχαριστώ για το ειλικρινές και ευθύ σχόλιό σου.
  Mea culpa, ναι, αλλά όχι και των διαστάσεων παγκόσμιας συνωμοσίας, όπως θέλουν να το παρουσιάσουν μερικοί. 🙂

 506. Ριβαλντίνιο said

  @ Theo
  «θα απέχω από τις συζητήσεις του ιστολογίου επ᾿ αόριστον’
  ΟΧΙ φίλε μου !!! 😦

  Σε λίγο καιρό που θα διαβάσει και ο κος Σαραντάκος τον Καλδέλη ( όπως είχε πει νομίζω ) θα γίνουν τρομερές μάχες εδώ μέσα για Έλληνας vs Ρωμιός.

 507. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #507
  Εσείς να υποθέσω ότι διαβάσατε όλες μου τις μελέτες, πριν αποφανθείτε ότι δεν είμαι ιστορικός; Εγώ τουλάχιστον δεν γνωρίζω ποιος είστε κι επιφυλάσσομαι, αφού διαβάσω τις μελέτες σας, να αναθεωρήσω αν χρειαστεί. Όμως στο ιστολόγιο κρινόμαστε από ότι γράφουμε εδώ, όχι από ότι γράψαμε αλλού.
  Ο «συνάδελφός μου» (που τώρα φαίνεται δεν εκτιμά μια μόνο δραστηριότητά μου) είναι σίγουρα χαφιές. Όταν σε ρωτούν για ένα «συνάδελφο», μιλάς και στο «συνάδελφο».
  Η φράση «…παρακολουθεί τη δραστηριότητά σου στο πανεπιστήμιο (να μη γράψω ποιο).» δεν ενέχει απειλή;

  Παραδόξως, χαίρομαι που δεν φύγατε οριστικά…

 508. Spiridione said

  507. Άλλος Σπύρος αυτός.
  Τότε κάντε μήνυση για βλασφημία στον Λιακόπουλο και στους άλλους.

 509. cronopiusa said

 510. Μαρία said

  494
  Μόλις το πήρα σε πεντέφι. Το στέλνω στο Νικοκύρη για να το αναβάσει.

 511. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  512.μπράβο σας. Στοιχημάτιζα γι αυτό!! 🙂 , Μολονότι έμεινε ένα κρούσταλο στην καρδιά, το περιμένουμε.

 512. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  JE SUIS DIEUDONNE. Συνελήφθει ο Ντιεντονέ ως απολογητής της τρομοκρατίας, κατά τ΄άλλα ελευθερία του λόγου κι άλλες χαριτωμενιές, ΜΑΛΙΣΤΑ!

 513. ππαν said

  514: Έλεος. Μάθε ποιος είναι πρώτα και μετά να είσαι Ντιεντονέ.

 514. Εδώ που τα λέμε ο Θεόδοτος είναι ψιλομαλακάκος. Όχι περισσότερο από τους σχωρεμένους αλλά στην ίδια σχολή, πλην διαφορετικής κατεύθυνσης.

 515. Theo said

  @509:
  Όμως στο ιστολόγιο κρινόμαστε από ότι γράφουμε εδώ, όχι από ότι γράψαμε αλλού.
  Κι απ’ όσα έχω γράψει πρόχειρα στο ιστολόγιο, είσαι σίγουρος πως δεν έχω ιδέα από μεθοδολογία και δεν έχω παραγάγει συγκροτημένο ιστορικό λόγο αλλού; (γιατί αυτό γράφεις στο σχ. 501)
  Καλά… 🙂

  Το «παρακολουθεί τη δραστηριότητά σου στο πανεπιστήμιο», σημαίνει πως τυχαίνει να συμμετέχει σε κάποιo πρόγραμμα του πανεπιστημίου, κι έτσι να γνωρίζει και κάποιες δικές σου ανακοινώσεις, κλπ.
  Το «να μη γράψω ποιο», σημαίνει πως δεν θέλω να το κατονομάσω.
  Τα περί απειλών, κλπ. ούτε τα διανοήθηκα ούτε και απειλώ ποτέ κανέναν. Να με συμπαθάς, αλλά νομίζω πως έχεις πλούσια φαντασία.

  Ελπίζω να γίνομαι κατανοητός και να μη χρειαστεί να δώσω κι άλλες εξηγήσεις.

 516. Pedis said

  Σιγά μην έφευγε και δεν ξαναγύριζε. Σε ποιο άλλο σοβαρό ιστολόγιο θα είχε την ευκαιρία να πετάει θρησκόληπτες αγριοκότσανες και να μη τον πάρουν και στο χοντρό. (Σο ψιλό τον παίρνουν αλλά δεν νοά.)

 517. Μαρία said

  514
  Ο φασίστας ο Αρτέμης και το συγκρότημα πογκρόμ δε θα μπορούσε να σταθεί ούτε μέρα στη Γαλλία με κείνα τα ορέα στιχάκια
  Γαμώ τον Βίζενταλ/Γαμώ την Αννα Φρανκ/αχ, το Άουσβιτς πόσο το αγαπάω.
  Ή
  Μίλα ελληνικά ή ψόφα.

  Ο Ντιεντονέ το 2004, όταν απέδειξε οτι έκανε σάτιρα, είχε αθωωθεί. Μπορεί και πάλι ν’ αθωωθεί, όμως αυτή τη φορά δεν πρόκειται για σάτιρα.

 518. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  515 – Τόσα εκατομύρια κρετίνοι που αγόρασαν το charlie hebdo, μια εφημερίδα των 60,000 ημερισίων φύλλων, ξέρουν τι είναι; Ξέρω πολύ καλά τι είναι ο Ντιεντονε, ένα φασισταριό και μισό, και λοιπόν, είναι επιλεκτική η ελευθερία του λόγου; θα μιλάνε αυτοί που μας αρέσει;

 519. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #517
  Ναι.

 520. ππαν said

  519: Και το Σαρλί είχε περάσει από δίκη γαι τα σκίτσα του Μωάμεθ. Αθωώθηκε. Μια που παρομοίασε την Κριστίν Τομπιρά με μαϊμού δικάστηκε και καταδικάστηκε. Υπάρχει μια γραμμή που χωρίζει τον ρατσισμό και τη ρητορική του μίσους από το χιούμορ αλλά στην Ελλάδα, και όπου αλλού το μίσος είναι ελεύθερο στον δημόσιο λόγο -κι όταν φτάνει στα δικαστήρια αθώωνεται, όπως ο Πλεύρης- έχουν πάθει οι άνθρωποι μιθριδατισμό.

 521. ππαν said

  Τέλος πάντων, ο διάλογος δεν ωφελεί.

 522. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  519 – Το θέμα είναι οτι συνελήφθηκε γιατί μίλησε κι όχι γιατί έκανε κάτι, δηλαδή η ελευθερία του λόγου, σταματάει εκεί που μας ενοχλεί, αν εσύ αυτό το λές δημοκρατία, εγώ το λέω ΦΑΣΙΣΜΟ. Όσο για τον κάθε Αρτέμη που δεν θα μπορούσε να σταθεί στην Γαλλία ούτε μέρα, δείχνει και την υποκριτική «δημοκρατία» της, η Λεπέν πάντως μιά χαρά στέκεται.

 523. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα! Καλύτερα να μην αποχωρήσει κανείς -ή έστω οριστικά.

  Το νέο τεύχος του Σαρλί, τη ευγενή φροντίδι της Μαρίας:
  http://kiwi6.com/file/m5u8px84s2

 524. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #525
  Πας να κατεβάσεις και πέφτεις στην καλύτερη διαφήμιση… 🙂 http://i58.tinypic.com/14cbp8m.jpg

 525. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  522 – Η υπάρχει ελευθερία λόγου ή δεν υπάρχει, επιλεκτική ελευθερία λόγου δεν νοείται σε μια δημοκρατία, δεν έχει να κάνει με κανένα χιούμορ και κανένα ρατσισμό. Άλλο λέω, άλλο κάνω, τα λόγια δεν σκότωσαν ποτέ κανέναν, η συλήψεις το μόνο που κάνουν, είναι να ηρωποιούν τον κάθε ψυχικά άρρωστο, και να δίνουν πάτημα και άλλοθι στους φασίστες να κατηγορούν την δημοκρατία.

 526. Μαρία said

  522
  Μήπως το μπερδεύεις με την καταδίκη του ακροδεξιού Minute; To Σαρλί σαν απάντηση σ’ αυτό μπορεί να είχε στο εξώφυλλο την Τομπιρά πίθηκο με τον υπέρτιτλο όμως: συγκέντρωση μπλε φασίστ παραπέμποντας στη συγκέντρωση μπλε Μαρίν της Λεπέν.

 527. cronopiusa said

  Ευχαριστούμε Μαρία και Νίκο

  Η σφαγή στο Charlie Hebdo, και ο Ιανός της κριτικής ανάλυσης

 528. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  523 – Ο διάλογος πάντα οφελεί, αρκεί να ακούγονται εκατέρωθεν με προσοχή τα επιχειρήματα, αλλιώς είναι διπλός (ή πολλαπλός) μονόλογος, όπως συμβαίνει σε εκατοντάδες σχόλια εδώ και στα τηλεοπτικά παράθυρα. Η Δημοκρατία που πιστεύω και αγωνίζομαι γι΄αυτήν, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα απο κανένα λόγο, μόνο απο τους επιλεκτικούς δημοκράτες μπορεί να κινδυνεύσει.
  Καλό είναι να θυμόμαστε, οτι και τον Σωκράτη τον σκότωσαν ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ γι΄αυτά που έλεγε κι όχι για κάτι που έκανε, ΗΤΑΝ ΦΑΣΙΣΤΑΣ;

 529. ππαν said

  528: όΤα λέω «μία», εννοώ μια γυναίκα, εννοείται όχι στο Σαρλί βρε. Μια δεξιά, ούτε καν λεεπνικιά δηλαδή.

 530. ππαν said

  Κατά τα άλλα: άρατα κούρατα

 531. Αγγελική said

  @496 Γς, θα συμμορφωθώ προς τας υποδείξεις. Ωραία τα Μεσόγεια, μια χαρά και οι κάτοικοί τους αλλά, αυτός ο μητροπολίτης δεν τρώγεται με τίποτα!
  Επειδή η ατμόσφαιρα είναι κάπως φορτισμένη, λέω να κάνω μια ερώτηση λεξιλογικού και μεταφραστικού χαρακτήρα. Αφορά το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Tignous του σκιτσογράφου Bernard Verlhac. Διάβασα σε ένα άρθρο ότι σημαίνει la petite teigne στην οξιτανική διάλεκτο. Το γράφω στα γαλλικά, γιατί δεν έχω καταλήξει στο ποια από τις σημασίες της λέξης teigne πρέπει να υιοθετήσω. Tignous, λοιπόν, είναι ο σκωράκος; Ή είναι ο κακούλης από την μεταφορική σημασία της λέξης που σημαίνει επίσης ψώρα αλλά και μεταφορικά άτομο με κακία; Νίκο ή και όποιος άλλος φίλος, δεινός περί τα μεταφραστικά,μπορείτε να βοηθήσετε;
  (Ελπίζω να μη μου πει κανείς ότι το θέμα της ανάρτησης είναι καθαρά πολιτικό και με τι ασχολούμαι τώρα.smiley)

 532. Γς said

  512, 525:

  ΕΥΧΑΡΣΟΥΜΕ!

 533. Γς said

  ΕΥΧΑΡιΣτΟΥΜΕ!

 534. Γς said

  533:

  http://www.cnrtl.fr/lexicographie/teigne

 535. Μαρία said

  531
  Αμάν, διάβασα επιπόλαια το «μια που» σαν αιτιολογικό.
  533
  Ο εκνευριστικός, enquiquinant=emmerdant.
  Tignous : Non, c’est un pseudo. C’est de l’occitan, pour désigner une petite teigne : c’est ma grand-mère qui me le disait, on le dit aux enfants quand ils sont enquiquinants. http://ldh-toulon.net/Tignous-la-petite-teigne-qui.html

 536. Μαρία said

  533
  Στη 2η σελίδα του σημερινού Σαρλί υπάρχει Τινιούς με τη διαθήκη της γριάς καλόγριας …Εμανουέλας 🙂

 537. ππαν said

  Ναι, το είδα :). Της σχωρεμένης Soeur Emmanuelle.

 538. Tignous είναι δηλαδή ο … κασιδιάρης.
  Απλή συνωνυμία…

 539. Επειδή πολλά είπαμε για το ενίοτε εμετικό «χιούμορ» του Charlie Hebdo, ιδού κι ένα σκίτσο που ελπίζω όλοι να προσυπογράψουν:

 540. ππαν said

  http://www.vox.com/2015/1/12/7518349/charlie-hebdo-racist

 541. Αγγελική said

  @537 Μαρία, ευχαριστώ. Περίμενα την απάντηση από σένα ή από το Νίκο.
  @541 Άγγελε, πολύ καλό το σκίτσο. Νομίζω ότι υπάρχουν και άλλα τέτοια στο περιοδικό, τα οποία καταδικάζουν τον φανατισμό και προάγουν τη συμφιλίωση.
  Παρεμπιπτόντως, Ππαν, είναι πολύ καλό το άρθρο του Ζίζεκ, στο οποίο είχες αναφερθεί αρκετά πιο πάνω από τα τελευταία σχόλια σου.
  Καληνύχτα σε όλες και όλους!

 542. Μαρία said

  542
  Σωστοί. Αυτό με τις έγκυες και το άλλο με την Τομπιρά τα έκαναν σημαία στα τιτιβίσματα με ετικέτα Δεν είμαι Σαρλί. Βέβαια, αν θυμάμαι καλά, δεν ήταν Γάλλοι και δεν καταλάβαιναν πού αναφέρονταν τα εξώφυλλα.

 543. Αγγελική said

  @536 Γς, τώρα είδα και το δικό σου το λίκνο και ευχαριστώ. Όμως, τα ήξερα αυτά από τα λεξικά αλλά δεν μπορούσα να καταλήξω στην ακριβή «απόχρωση», αυτή του εκνευριστικού, του emmerdant και όχι του κακιασμένου, ας πούμε, την οποία υπέδειξε η Μαρία.
  Και τώρα, αλήθεια, εύχομαι καληνύχτα!

 544. Γς said

  541:

  >πολλά είπαμε για το ενίοτε εμετικό «χιούμορ» του Charlie Hebdo

  Αγγελε πες «αλεύρι».

  Το πρωί όμως.

  Οχι τώρα που ο Αεροζόλης καθεύδει

 545. Pedis said

  Για όποιον έχει όρεξη. Επιχειρήματα σε καθωσπρέπει ιστολόγια πολιτικής σκέψης. Πού ξέρεις, ίσως, διάφορα επιχειρήματα έχουν καλύτερη τύχη:

  «Where One Feeds on the Other – Maximum Horror»
  Tariq Ali http://www.counterpunch.org/2015/01/09/maximum-horror/

  «Charlie I am Not»
  Paul Street https://zcomm.org/zcommentary/charlie-i-am-not/

 546. Γς said

  533, 538, 539:

 547. spiral architect said

  Μάγκας ο δήμαρχος:
  Ahmed Aboutaleb, Rotterdam mayor, tells Islamists to ‘fuck off’ on live TV – Washington Times

 548. Γς said

  549:

  Βρε τον Ριφιάνο!

  [Aboutaleb is of Riffian Berber ancestry]

  “But if you don’t like freedom, for heaven’s sake, pack your bags and leave.”

  Σαλαμαλέκουμ [Σαν-να-λέμε] ο Ζαν Κοέν της Ολλανδίας.

  Διορισμένος δήμαρχος. 😉

  [δεν εκλέγονται στην Ολανδία]

 549. spiral architect said

  Αυτό που χάρηκα στην Ολλανδία είναι η πολυπολιτισμικότητά της στην πράξη. Απ ότι διάβασα βέβαια, οφείλεται σε κάποιους πρακτικούς λόγους που ξεκινούν από την εποχή της αποικιοκρατίας και της ανάγκης ανάπτυξής της μέσω του θαλασσίου εμπορίου. Καλοδέχτηκαν τους Εβραίους της Ιβηρικής, (τους προγόνους π.χ. του Σπινόζα) τους όρισαν τόπους λατρείας (το Άμστερνταμ έχει τέσσερις συναγωγές) αναγνωρίζοντας τη θρησκεία τους, με μόνη απαγόρευση τον προσηλυτισμό και έτσι εκμεταλλεύτηκαν το εμπορικό δαιμόνιο των Εβραίων.
  Στο Ρότερνταμ είναι λογικό να διορίσουν (ναι, δεν υπάρχουν αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ολλανδία, μια χώρα διπλάσια σε έκταση από την Πελοπόννησο) ένα μετανάστη ή ξενομερίτη, γιατί εκεί (και λόγω του λιμανιού, του μεγαλύτερου της Ευρώπης) κατοικοεδρεύουν όλες οι φυλές του Ισραήλ πλην των γηγενών Ολλανδών. 😉

 550. sarant said

  550-551: Ομολογώ ότι δεν ήξερα πως οι δήμαρχοι στην Ολλανδία διορίζονται. Για την πολυπολιτισμικότητα συμφωνώ με τον Σπάιραλ.

 551. Ούτε εγώ ξέρω τι γίνεται στην Ολλανδία, αλλά στα κατά πλειοψηφία γαλλόφωνα προάστια των Βρυξελλών που ανήκουν διοικητικά στη Φλάνδρα, το δημοτικό συμβούλιο, που εκλέγεται από το λαό, εισηγείται στην Κυβέρνηση ποιον δήμαρχο να διορίσει, αλλά αυτή μπορεί και να απορρίψει την εισήγηση, χωρίς όμως να μπορεί να ορίσει αυθαιρέτως δικό της άνθρωπο! Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να διαβάσει την απίθανη αυτή διαδικασία εδώ.

 552. ΚΑΒ said

  Για όσους δεν το διάβασαν :
  http://www.avgi.gr/article/5218821/je-suis-theo-

 553. ΚΑΒ said

  Και για τον Theo που κακώς αυτοαποβλήθηκε.

  Φέρτε μου τον Θεό, θα συνεννοηθώ αμέσως. Με τους ανθρώπους είναι το δύσκολο. Ελύτης.

  Μα τους ανθρώπους έχουμε δίπλα μας και αυτούς πρέπει να καταλαβαίνουμε και να αποδεχόμαστε τις θέσεις τους, όσο και κακόπιστους αν τους θεωρούμε.

 554. spyridon said

  Οι δήμαρχοι και οι έπαρχοι στην Ολλανδία διορίζονται από την κυβέρνηση. Επίσημα από τον βασιλιά. Η πρακτική λέει ότι τα κόμματα μαγειρεύουν τους διορισμούς των δημάρχων στα παραπίσω δωματιάκια της πολιτικής. Έτσι υπάρχει το παράδοξο οι Χριστιανοδημοκράτες να έχουν παραπάνω δημάρχους από την (πεσμένη τα τελευταία χρόνια) εκλογική τους δύναμη και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (όχι οι σοδιαλδημοκράτες αλλά το αδελφό του ΣΥΡΙΖΑ, SP) πολύ λιγότερους από την εκλογική του δύναμη. Τα τελευταία χρόνια οι Ευρωπαϊκές συνομοσπονδίες Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν αποκλείσει τους Ολλανδούς από μέλη τους.

  Οσο για τον κύριο Αμπουτάλεμπ μπορώ μόνο να πω ότι είναι ένας γλοιώδης οπορτουνιστής. Τον έχω γνωρίσει επαγγελματικά σε δυό στιγμές της καριέρας του που όπως αποδείχθηκε ήταν αποφασιστικές για την ανέλιξή του.

  Η πρώτη ήταν μετά την επίθεση στο WTC (911) όπου ο κύριος αυτός βρήκε την κατάλληλη ευκαιρία να επιτεθεί στους μουσουλμάνους συμπολίτες του γιατί λεέι χαιρόντουσαν με την τρομοκρατική επίθεση. Αυτή η επίθεση έγινε με εντελώς ανήθικο και αντιδεολογικό τρόπο. Δεν θα επεκταθώ σε λεπτομέρειες αλλά είχε να κάνει με μια δημοσκόπηση ανάμεσα σε μουσουλμάνους και ένα μορατόριουμ δημοσίευσης αποτελεσμάτων αυτής της δημοσκόπησης. Αυτή του η στάση, του απέφερε πολλά. Κορυφαία θέση στο ψηφοδέλτιο του Εργ Κομμ και μια θέση υφυπουργού και τη θέση του δημάρχου της μεγαλύτερης πληθυσμιακά Ολλανδικής πόλης. Τώρα ξέρει ότι είναι η στιγμή του για να προχωρήσει σε ένα δυνατό υπουργείο ή και την πρωθυπουργία. Δεν είναι μόνο η Λεπέν και ο Σαμαράς που είδαν ευκαιρίες σε αυτό το τρομοκρατικό χτύπημα.

 555. spyridon said

  550 & 551

  Οι περισσότεροι Μαροκινοί της Ολλανδίας (και εβραίοι ανάμεσά τους) είναι Βερβερίνοι. Οι φτωχότεροι των Μαροκινών και για αυτό το λόγο οι περισσότεροι μετανάστες.

  551
  Το Ρότερνταμ είναι η πρώτη πόλη της Ολλανδίας στην οποία πριν δυό χρόνια οι αλλόχθονες (όχι ακριβώς αλλόχθονες αλλά σύμφωνα με τον ορισμό της Στατιστικής Υπηρεσίας) έγιναν περισσότεροι από τους αυτόχθονες.
  Το καλοδέχτηκαν τους Εβραίους δεν είναι ακριβώς έτσι. Τους ανέχτηκαν να αναπνέουν και να ζουν μαζεμένοι αλλά δεν τους άφησαν να συμμετέχουν σε κανένα επάγγελμα. Με άλλα λόγια τους ανάγκασαν να γίνουν έμποροι για να επιζήσουν ή να δουλέψουν σε επαγγέλματα που εφευρέθηκαν μετά την εγκατάστασή τους στη χώρα (επεξεργασία διαμαντιών). Οι Οθωμανοί ήταν πολύ ανεκτικότεροι με τους ίδιους Ισπανοεβραίους που πήγαν Θεσσαλονίκη.

  Στην Ολλανδία ΥΠΑΡΧΟΥΝ αυτοδιοικητικές εκλογές και για τις επαρχίες και για τους δήμους. Τα συμβούλια βγαίνουν με απλή αναλογική, απλή και ανόθευτη, ΑΛΛΑ ο δήμαρχος διορίζεται.
  Και το μέγεθος της χώρας όσο η Πελοπόννησος και η Αττική μαζί.
  Συγνώμη για τις διορθώσεις αλλά είμαι πολύ των αριθμών.

 556. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Συγνώμη που επεμβαίνω, αλλά είπατε οτι είστε πολύ των αριθμών.

  135 Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία 41.543 Ο