Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Posted by sarant στο 9 Ιανουαρίου, 2015


Τη μέρα που ανακοινώθηκε ότι οι πρόωρες εκλογές θα γίνουν στις 25 Ιανουαρίου, μπήκα στον ιστότοπο της Swiss και έβγαλα εισιτήριο για να έρθω να ψηφίσω. Επειδή τα τέλη Ιανουαρίου είναι στη χαμηλότερη τουριστική περίοδο, το εισιτήριο το έβγαλα φτηνά -έχω πληρώσει και διπλάσια γι’ αυτό το ταξίδι, καμιά φορά και παραπάνω από διπλάσια. Φτηνά, αλλά δεν παύει να είναι ένα έξοδο υπολογίσιμο, ιδίως αν ταξιδεύει ολόκληρη οικογένεια, χώρια που δεν έχει κανείς την ευκολία να παίρνει άδειες κατά βούληση ή να πληρώνει δεύτερο εισιτήριο τόσο κοντά στο προηγούμενο (αφού πολλοί ξενιτεμένοι είχαν ήδη κατεβεί για τις γιορτές). Οπότε, λίγοι Έλληνες του εξωτερικού θα κάνουν τον κόπο και τα έξοδα για να έρθουν να ψηφίσουν. Περισσότερο θα δυσκολευτούν οι νεότεροι μετανάστες, που έχουν φύγει από την Ελλάδα μέσα στα χρόνια της κρίσης.

Έτσι, πολύ λογικά, τέθηκε με έμφαση το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, από πολιτικούς όλου του φάσματος (ας πούμε, και από τον Μανώλη Γλέζο αλλά και από τη Ντόρα Μπακογιάννη). Ωστόσο, η λύση στο πρόβλημα δεν είναι τόσο απλή.

Μια απλή φαινομενικά λύση θα ήταν η αυτοπρόσωπη ψήφος των Ελλήνων πολιτών στα κατά τόπους προξενεία, όπως γίνεται στις ευρωεκλογές -για τους Έλληνες που διαμένουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, στις εθνικές εκλογές υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά σε σχέση με τις ευρωεκλογές: δεν γίνονται σε ενιαία εκλογική περιφέρεια αλλά σε 54 επιμέρους εκλογικές περιφέρειες. Αυτό σημαίνει ότι το κάθε προξενείο πρέπει να εφοδιαστεί με ψηφοδέλτια όλων των περιφερειών και όλων των κομμάτων, πράγμα που βάζει ένα σοβαρό τεχνικό πρόβλημα. Υπάρχει όμως κι ένα άλλο μειονέκτημα, που δεν φαίνεται σε πρώτη ματιά, και έχει να κάνει με τη μυστικότητα της ψήφου. Σε ένα εκλογικό τμήμα π.χ. στο προξενείο Στουτγάρδης, θα είναι ελάχιστοι ή και ένας μόνο όσοι θα ψηφίζουν στις μικρές εκλογικές περιφέρειες -δηλαδή, ας πούμε, μόνο ένας θα ψηφίζει στην περιφέρεια Ζακύνθου. Αυτό σημαίνει ότι η ψήφος του συγκεκριμένου πολίτη είναι ουσιαστικά φανερή. Προδικτατορικά, οι στρατιώτες (και πιθανώς οι δημόσιοι υπάλληλοι) ψήφιζαν με αυτό τον τρόπο, και ήταν κι αυτός ένας παράγοντας που το κόμμα της δεξιάς έπαιρνε στα στρατιωτικά τμήματα ποσοστό πολύ ανώτερο από τον μέσο εθνικό του όρο, από 60% και πάνω.

Μια άλλη λύση θα ήταν η επιστολική ψήφος, όπως την εφαρμόζουν αρκετές άλλες χώρες. Ωστόσο, αν η επιστολική ψήφος στέλνεται με το ταχυδρομείο δεν διασφαλίζεται το αυτοπρόσωπο της ψηφοφορίας, αφού δεν ξέρουμε αν ψηφίζει ο εκλογέας ή κάποιο συγγενικό του πρόσωπο ή ένας κομματάρχης που αγόρασε την ψήφο του. Γενικά, δεν υπάρχει κανένα σύστημα που να διασφαλίζει αδιάβλητη ψηφοφορία αν δεν περιλαμβάνει την αυτοπρόσωπη επίσκεψη του εκλογέα σε εκλογικό τμήμα.

Και οι άλλες χώρες; Πώς γίνεται, ρωτούν πολλοί, να το έχουν λύσει το ζήτημα όλες οι άλλες χώρες (έστω, όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ) κι εμείς να μην το έχουμε λύσει; Καταρχάς, δεν το έχουν λύσει όλa τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Μάλιστα, πέντε κράτη μέλη (Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία, Μάλτα, Ιρλανδία, Κύπρος) έχουν θεσπίσει διατάξεις που περιορίζουν το δικαίωμα ψήφου των πολιτών τους που ζουν στο εξωτερικό και για ορισμένες κατηγορίες (ανάλογα με τα χρόνια απουσίας) το στερούν εντελώς -και μάλιστα στη Δανία η σχετική διάταξη περιλαμβάνεται στο Σύνταγμα της χώρας. Στην Κύπρο, διαβάζω, ο πολίτης χάνει το δικαίωμα ψήφου αν δεν έχει ζήσει στη χώρα το εξάμηνο πριν από τις εκλογές. Μ’ άλλα λόγια, ο Κύπριος ή ο Δανός ή ο Βρετανός που ζουν π.χ. στην Ελλάδα ενδέχεται να μη μπορούν να ψηφίσουν στις εθνικές και στις περιφερειακές εκλογές της χώρας τους ακόμα κι αν πάρουν το αεροπλάνο και μεταβούν στη χώρα τους.

Σε άλλες χώρες, οι απόδημοι ψηφίζουν μεν, αλλά όχι στις εκλογικές περιφέρειες όπου ψήφιζαν όταν διέμεναν στη χώρα. Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, ας πούμε, οι Γάλλοι κάτοικοι εξωτερικού εξέλεξαν και 11 (αν θυμάμαι καλά) βουλευτές αποδήμων: ένας βουλευτής για τους Γάλλους της Ελβετίας και του Λιχτενστάιν, ένας για τους Γάλλους της Μπενελούξ, ένας για τη Βόρεια Ευρώπη, ένας για την Ιβηρική χερσόνησο, ένας για τη Βόρεια Αμερική κτλ. Άλλες χώρες, κυρίως μικρότερες, έχουν επιστολική ψήφο -ίσως να μην ενδιαφέρονται τόσο για το αυτοπρόσωπο της ψήφου, ίσως να έχουν εμπιστοσύνη στους πολίτες τους.

Μια λύση που θα μπορούσε να παρακάμψει το πρόβλημα της εμπιστευτικότητας, θα ήταν να ειδοποιείται ο ψηφοφόρος με επιστολή (με την οποία θα παραλαμβάνει τα ψηφοδέλτια της εκλογικής του περιφέρειας) και να μεταβαίνει στο προξενείο για να ψηφίσει -αλλά η καταμέτρηση να γίνεται συγκεντρωτικά. Υπάρχει βέβαια και η ηλεκτρονική ψήφος (στο προξενείο πάντοτε) που όμως έχει υψηλό κόστος για τη δημιουργία των υποδομών.

Πάντως, να πούμε και κάτι άλλο. Στις τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές γράφτηκαν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους 15.000 Έλληνες εξωτερικού (μόνο στην ΕΕ βέβαια) και ψήφισαν 10.000. Το 2009 είχαν γραφτεί 36.000 και είχαν ψηφίσει 25.000. Ένας λόγος που επέδρασε στη μείωση της συμμετοχής μπορεί να ήταν και η μείωση του αριθμού των προξενείων -έτσι, ο απόδημος συχνά έπρεπε να διανύσει μεγάλες αποστάσεις για να πάει να εγγραφεί στους καταλόγους και στη συνέχεια να ψηφίσει. Ωστόσο, φαίνεται ότι αρκετοί απόδημοι έχουν απλώς χάσει το ενδιαφέρον τους.Το ίδιο βέβαια δεν αποκλείεται να ισχύει και για τους ψηφοφόρους εσωτερικού, καθώς ο αριθμός των ψηφισάντων από τη μια εκλογική διαδικασία στην άλλη γνωρίζει συνεχή μείωση. (Εθνικές εκλογές 2009, 7.044.000 ψήφισαν’ εκλογές Μαΐου 2012, ψήφισαν 6.476.000, Ιουνίου 2012 ψήφισαν 6.216.000).

Υπάρχει και μια τελευταία παράμετρος: μερικοί υποστηρίζουν ότι δεν είναι σωστό να επηρεάζει τις τύχες της χώρας κάποιος που δεν ζει πια σε αυτήν εδώ και δεκαετίες (αν και συνεχίζει να φορολογείται, τουλάχιστον εφόσον έχει ακίνητη περιουσία). Προσωπικά δεν συμφωνώ με αυτή την άποψη,  αλλά θα ακούσω τυχόν επιχειρήματα υπέρ αυτής. Και πάντως, στις εκλογές που θα γίνουν σε είκοσι μέρες θα ψηφίσουν μόνο οι Έλληνες του εξωτερικού που έχουν τον χρόνο και τα χρήματα να κάνουν το ταξίδι. Κρίμα.

 

211 Σχόλια προς “Για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού”

 1. Πάνος με πεζά said

  1 !

 2. Πάνος με πεζά said

  Μεγάλη κουβέντα… Π.χ., αντιστρέφοντας το κλάσμα, γιατί κάποιος μετανάστης που ζει 6 μήνες εδώ να μη μπορούσε να ψηφίσει;
  Με αυτούς αλήθεια, τι ισχύει; Γιατί πολλά έχουν ακουστεί…

 3. Πάνος με πεζά said

  (το «6 μήνες» σχετικό, βέβαια)

 4. sarant said

  2: Καλημέρα Πάνο. Μόνο σε ευρωπαϊκές εκλογές ψηφίζουν οι εδώ μετανάστες και μόνο όσοι είναι από χώρες της ΕΕ (που δεν τους λες και μετανάστες, τουλάχιστον όχι όλους).

 5. spiral architect said

  Καλημέρα. 🙂
  Ας το πιάσουμε απ’ την αρχή. Έχει υπολογιστεί πόσοι είναι οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους που έχουν μεταναστεύσει;

 6. qq said

  Ας πάρουμε ένα κέισστάστι. Ένας μετανάστης στην Γερμανία εδώ και τριάντα χρόνια ενημερώνετε μόνο από γερμανική τηλεόραση και γερμανικές εφημερίδες. Κάπου-κάπου αγοράζει ελληνικές, αλλά τις βρίσκει πολύ χαμηλού επιπέδου και δεν συγκρίνονται με την FAZ. Από τα προβλήματα στην Ελλάδα γνωρίζει ελάχιστα από τους συγγενείς, όταν έρχεται για διακοπές δυο εβδομάδων. Θα μπορούσαμε κατευθείαν να επιτρέψουμε την Μέρκελ να ψηφίσει, είμαι σίγουρος ότι αυτή γνωρίζει καλλίτερα τα θέματα. Πάντα οι εκλογές ήταν θέμα προπαγάνδας (θυμικού), αυτές κάτι τις περισσότερο.

 7. sarant said

  5: Όχι, και δεν ξέρω αν και πώς μπορεί να υπολογιστεί.

 8. sarant said

  6: Και σαν αντιπαράδειγμα, ένας που έφυγε πρόπερσι από την Ελλάδα, έχει αφήσει πίσω του γονείς, αδέρφια και ένα διαμέρισμα για το οποίο πληρώνει ΕΝΦΙΑ.

 9. qq said

  Αντιστρόφως, ο μετανάστης που ζει πολλά χρόνια στην Ελλάδα θα έπρεπε να του επιτραπεί. Όχι μόνο στις δημοτικές.

 10. Πάνος με πεζά said

  @ 4 : Το να ψηφίζει κάποιος σε Ευρωεκλογές, εφόσον κατοικεί σε ευρωπαϊκό έδαφος, είναι θεμιτό ως αυτονόητο θα έλεγα. Με τις Εθνικές Εκλογές είναι το θέμα…

 11. Πάνος με πεζά said

  Από την άλλη, με την ίδια λογική,μπορώ να πηγαίνω να βγάζω π.χ. Δήμαρχο Νίκαιας, ενώ μένω στο Χαλάνδρι, ακριβώς επειδή δεν έχω κάνει μεταδημότευση. Βέβαια με τις μεταδημοτεύσεις έχει κάπως προχωρήσει το πράγμα, και τουλάχιστον σε νιόπαντρα ζευγάρια που ανοίγουν μερίδα, όλη η οικογένεια πάει σούμπιτη στο Δήμο της. Αυτό όμως δεν αίρει το γεγονός, και πάλι να αλλάζεις τακτικά συνοικίες (π.χ. λόγω καλύτερου ενοικίου) και τελικά να ψηφίζεις αλλού για αλλού.

  Γενικά το εκλογικό με τη διαμονή πάντα είχαν ένα θέμα…

 12. nikos10 said

  Η επιστολική ψήφος δεν αποκλείει το αυτοπρόσωπο της ψήφου. Αρκεί να παραδίδεται η επιστολή στο προξενείο και να οργανώνεται μέσω αυτού η αποστολή στην Ελλάδα και η μετέπειτα αποστολή στα κατά τόπους εκλογικά τμήματα. Αυτό, βέβαια, σημαίνει καθυστέρηση στην έκδοση των αποτελεσμάτων και δεν ξέρω κατά πόσο θα ήταν πρόθυμοι οι πολιτικοί μας να δεχθούν κάτι τέτοιο.
  Υπάρχει, βέβαια, και η λύση της ψήφου άνευ σταυρού, οπότε θα μπορούσαν να ολοκληρώνονται οι εκλογές στα κατά τόπους προξενεία. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει τροποποίηση του Συντάγματος, καθώς πρόκειται για σαφή διάκριση μεταξύ των εκλογέων.
  Τέλος, ενόψει του πολύ μεγάλου αριθμού των αποδήμων και του πρόσφατου κύματος μετανάστευσης, δε θα ήταν παράλογο να υλοποιηθεί η ιδέα περί ενός μικρού αριθμού βουλευτών εκ των αποδήμων, με αντίστοιχη μείωση των βουλευτών επικρατείας.

 13. Μαρία said

  Πρόβλημα σ’ αυτές τις εκλογές θα έχουν και οι εσωτερικοί μετανάστες σε πόλεις της επαρχίας.
  Το διάβασα εδώ «Μαζευτείτε καμιά σαρανταριά από εσάς και ελάτε να ψηφίσετε», είναι σαν να λέει το υπουργείο Εσωτερικών στους ετεροδημότες, γνωστοποιώντας ότι «οι εκλογείς εκείνοι για τους οποίους δεν συμπληρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός 40 εκλογέων στην εκλογική περιφέρεια που ανήκουν (…) θα ψηφίσουν στον τόπο εγγραφής/καταγωγής τους». http://www.efsyn.gr/arthro/politika-paraskinia-08012015
  και είδα τη σχετική ανοικοίνωση του ΥΠΕΣ http://www.ypes.gr/UserFiles/f0ff9297-f516-40ff-a70e-eca84e2ec9b9/new-file-eterod-07012015.pdf

 14. μήτσκος said

  Απλά για να διευκολύνω τη συζήτηση, να επισημάνω ότι τα ερωτήματα είναι δύο:
  1. Πρέπει οι κάτοικοι του εξωτερικού να έχουν δικαίωμα ψήφου;
  2. Αν ναι, πώς μπορεί να οργανωθεί η ψηφοφορία τους.

  Στο πρώτο αναγνωρίζω ότι υπάρχουν πολύ καλά επιχειρήματα τόσο υπέρ όσο και κατά. Εντούτοις εγώ θα έπαιρνα θέση υπέρ του δικαιώματος ψήφου, επειδή το κράτος έχει απαιτήσεις και από τον κάτοικο εξωτερικού, επομένως θα πρέπει να του δώσει και το δικαίωμα εκπροσώπησης. Για παράδειγμα υπάρχει η ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού, για να υποβάλλουν φορολογική δήλωση, ενώ τα τέκνα τους θεωρούνται αυτόματα Έλληνες πολίτες.

 15. Πάνος με πεζά said

  Οι εσωτερικοί μετανάστες θα μπορούσαν να ψηφίζουν απλά μόνο με τα ψηφοδέλτια Επικρατείας, όπου νά’ναι και χωρίς σταυρό. Αυτό όμως είναι πρακτικά δύσκολο, γιατί όταν γράφεσαι σε έναν κατάλογο, θα πρέπει να παρουσιαστείς εκεί που σε γράφτηκες. Αλλιώς δημιουργείται κίνδυνος ν-πλοψηφίας.

 16. Κουνελόγατος said

  Συμφωνώ απολύτως με τον Qq (6), προσθέτω και τους Έλληνες της Αμερικής και του Καναδά :smile:. Βεβαίως-βεβαίως, πως θα γίνει πρακτικά; Θα μπει όριο στα 5, στα 10, στα 15 χρόνια; Δύσκολη υπόθεση.

 17. Γς said

  6:

  >Ας πάρουμε ένα κέισστάστι

  κέισστάστι = κέιστάντι + μετανάστη

 18. spiral architect said

  Λιγο άσχετο αλλα έχεο πλάκα: Ηλεκτρονικός Σύμβουλος Ψήφου για τις Εκλογές 2015
  Κάντε το τεστ και βάλτε το λίκνο του αποτελέσματος. Εγώ είμαι εδώ.

 19. Νέο Kid Στο Block said

  18. Βγήκα 81% ΑΝΤΑΡΣΥΑ, -4% Γιωργάκης «the Rose of Bowl», -70% Aντουάν και…17% Χρυσή Αυγή . Είμαι σοβαρά ντόκτορ; ή θα περάσει μόνο του; 🙂

 20. skolarikis said

  Η παρουσία του ψηφοφόρου στο εκλογικό τμήμα / προξενείο κλπ σε συνδυασμό με ηλεκτρονικούς εκλογικούς καταλόγους και ψήφο μόνο σε κόμμα και όχι σταυρό λύνει το πρόβλημα και για τους κατοίκους του εξωτερικού και για τους ετεροδημότες πολλοί από τους οποίους δεν ψηφίζουν γιατί δεν προλαβαίνουν να ασχοληθούν με την απαραίτητη γραφειοκρατία.

  Όσο για τη μυστικότητα στα μικρά εκλογικά τμήματα μπορούν απλά τα ψηφοδέλτια να αποστέλλονται σε ένα κεντρικό σημείο και να καταμετρούνται εκεί .

  Είναι απορίας άξιο πως τα κόμματα στις δικές τους εκλογές για ανάδειξη αρχηγού κατάφεραν όμορφα και απλά με online συστήματα (είναι πολύ απλό) να ελέγξουν τις διπλοψηφίες με τον αριθμό ταυτότητας, και δεν μπορούν να το κάνουν στις εθνικές εκλογές επιμένοντας ακόμα να χρησιμοποιούν χειρόγραφους «τεφτέρια» εκλογικούς καταλόγους με αποτέλεσμα να εκτινάσσεται η αποχή στο 50%

 21. qq said

  Υπάρχει και ένα πρόσθετο κακό με τους έλληνες του εξωτερικού. Ως αντίσταση στην πολύ προπαγάνδα της χώρας που φιλοξενούνται, ρέπουν πολύ προς τα δεξιά. Όσο πιο πολλά χρόνια λείπουν από την Ελλάδα, τόσο πιο πολύ εθνικιστές δείχνουν να είναι. Ειδικά στους ελληνοαμερικάνους, σε όσους δεν μπόρεσαν να ενσωματωθούν στην ντόπια κοινωνία. Ένα άλλο καλό παράδειγμα me τα πρόσφατα γεγονότα είναι οι αλγερινοί της Γαλλίας.

 22. spiral architect said

  @19: Εσύ πού ψηφίζεις Κιντ;

 23. Πάνος με πεζά said

  Λίγο ρουλέτα μου φαίνεται, όπου κάτσει. Aλλά έχουν πλάκα κάτι τέτοια.Να το δικό μου.

 24. Νέο Kid Στο Block said

  Άμα βάλει αερόπλανα και παπόρια το κόμμα…θα ψηφίσω στο χωργιόμ στη Ρούμεgλ. Αλλιώς,ένεκα που το ταμείο είναι μείο…

 25. physicist said

  Ο οριζόντιος άξονας είναι όλα τα λεφτά … το ΚΚΕ σχεδόν στο άκρο του φιλελευθερισμού και η ΝΔ σχεδόν στο άκρο του αυταρχισμού. Έλα ρε παιδιά, τις κάνετε που τις κάνετε τις μ…κίες, καμουφλάρετέ τις κιόλας λίγο, είναι προσβολή στη νοημοσύνη μας δηλαδή.

 26. Νέο Kid Στο Block said

  25. O φίλος μας το Χατζημαρκάκι πάντως, θα μπορούσε κάλλιστα να σταθεί στην αρχή των αξόνων και να ρίξει κλήρο για τα a και b του μιγαδικού αριθμού a +b*i που τον εκπροσωπεί… 😆

 27. physicist said

  #26. — Καλά, αυτός είναι τυχαία μεταβλητή. Κίνηση Μπράουν και βάλε.

 28. Σωτήρς said

  Εγώ εμπίπτω στην κατηγορία που είπε ο Νικοκύρης στο σχόλιο 8. Έχω δυο χρόνια που ήρθα Σουηδία και έχω αφήσει πίσω όλα αυτά. Εδώ μου έστειλαν να ψηφίσω στις ευρωεκλογές και στις δημοτικές. Σε ένα-δυο χρόνια θα μπορώ να ψηφίσω και στις εθνικές.
  Γενικά όμως μου είναι πολύ δύσκολο να κατέβω στο προξενείο, είναι τεράστια χώρα πανάθεμα τη. Θα ήθελα να μπορούσα να ψηφίσω με επιστολή, στην περίπτωση μου δε με φοβίζει το ζήτημα της μυστικότητας αλλά νομίζω είμαι εξαίρεση. Εάν θυμάμαι καλά στις ευρωεκλογές στην πρεσβεία της Στοκχόλμη είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ δαγκωτό, πολύ λίγες ψήφοι στα δεξιά.

  Δείτε και αυτό την ωραία έρευνα που τρέχει εδώ και δεκαετίες στην ΕΕ:
  Test Internal Citizenship

  Εγώ βγαίνω επανειλημμένα Ισλανδός.

 29. Νέο Kid Στο Block said

  28. Σωτήρ! βγήκα Σουηδός. Στείλε πασπόρτι! 🙂

 30. atheofobos said

  29.Συμπατριώτη!

 31. Alexis said

  #12, #20: Δεν είναι ο σταυρός το πρόβλημα αλλά το γεγονός ότι πρέπει να ψηφίσει σε συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια. Αν βρεθεί τρόπος να υπάρχουν στο προξενείο ψηφοδέλτια από όλες τις εκλογικές περιφέρειες τότε μπορεί άνετα να βάλει και σταυρό.
  Θα μπορούσε το προξενείο να δέχεται τις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων μεταναστών μέχρι κάποια ημερομηνία και μετά να ζητήσει να προμηθευτεί ψηφοδέλτια ανάλογα με τις αιτήσεις που θα έχει.
  Για τις επερχόμενες εκλογές, λόγω των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων, ούτε λόγος να γίνεται.

  #15: Δεν υπάρχουν ψηφοδέλτια Επικρατείας, το «ψηφοδέλτιο Επικρατείας» καταρτίζεται μεν από τα κόμματα αλλά δεν τυπώνεται ποτέ σε χαρτί γιατί κανείς ψηφοφόρος δεν ψηφίζει με αυτό.
  Θα μου πεις, θα μπορούσαν να τυπώσουν αποκλειστικά γι’ αυτή την περίπτωση. Όμως τότε θα υπήρχαν εκλογείς «δύο ταχυτήτων», αυτοί που ψηφίζουν κόμμα και βουλευτή, και αυτοί που ψηφίζουν μόνο κόμμα. Και μάλιστα οι ψήφοι των δεύτερων δεν θα μετρούσαν στις εκλογικές τους περιφέρειες αλλά μόνο πανελλαδικά. Αυτό συνιστά σαφή παραβίαση της αρχής της ισότητας της ψήφου και δεν είναι εύκολο να θεσπιστεί.

 32. Πατριότεν μου!

 33. Νέο Kid Στο Block said

  Φυσικέ, δεδομένου ότι οι πολιτικές κινήσεις του (ουδέτερο) Χ’μαρκακίου δείχνουν μια κατάσταση «τύρβης», κι όπως ξέρεις -καλύτερα από μένα- με τέτοιους στροβίλους αδυνατούμε πλέον να περιγράψουμε ,πόσο μάλλον να προβλέψουμε τις μελλοντικές του θέσεις, μέσω των εξισώσεων Ναβιέ-Στόουκς ,πρέπει νομίζω να δεχτούμε τους πάμπολλους βαθμούς ελευθερίας και την χαοτική του κατάσταση, που οφείλεται στην παρουσία ενός «παράξενου ελκυστή» εμφανιζόμενου μετά από ένα κρίσιμο σημείο . (όχι ελκυστή «πεταλούδα» σαν του Λόρεντς. Μάλλον «σκατόμυγα» 🙂 )
  Tολμώ δε να προτείνω ,δεδομένου του ως άνω φυσικού μοντέλου, τον τίτλο «Botschafter von Turbulente Strömung» 🙂

 34. physicist said

  #33. — Πες τέτοια, να τα διαβάσει και να πλαγιαρίσει κανένα Ντόκτορ ρερ. νατ. στη Φυσική, να τρέχουμε και να μη φτάνουμε ύστερα.

 35. Νέο Kid Στο Block said

  Αθεόφοβο Σκλί: Στη Μόσχα (ουπς.. στη Στοκχόλμη!) αδέρφια μου! Στη Στοκχόλμη! 😆

 36. Νέο Kid Στο Block said

  34. Ε τώρα το παρατραβάς λίγο… 😆

 37. Μαρία said

  30
  Χα, χα κι εγώ. Τη φορά που ένιωσα σαν Σουηδέζα τουρίστρια στη Ρόδο ήταν στην Κούβα.
  Ωραία η τελευταία ερώτηση για το λάδωμα.

 38. Μαρία said

  33
  Κυκλοφόρησε οτι ο Μπίστης ψάχνει αυτόν και τον Οικονόμου, για να τους ζητήσει αυτόγραφα.

 39. andam said

  Μια καλή λύση μου φαίνεται οι έλληνες κάτοικοι εξωτερικού να ψηφίζουν στα ελληνικά προξενεία με ψηφοδέλτια Αθηνών και τέλος. Στο κάτω-κάτω όλη η Ελλάδα δεν είναι η Αθήνα; 🙂 και όλο και κάποιο γνωστό πολιτικό πρόσωπο θα βρούν να ψηφίσουν. Έτσι διασφαλίζεται και η μυστικότητα της ψήφου.

 40. Alexis said

  Στο πρώτο τεστ βρέθηκα να με εκφράζει κατά 64% η ΔΗΜΑΡ 😦 και κατά 40% ο ΓΑΠ !!! 👿

  Στο δεύτερο βγήκα Δανός, δηλαδή κοντοπατριώτης του Kid και του Αθεόφοβου!

 41. Alexis said

  Ρε πότε πρόλαβαν να βάλουν το κόμμα του ΓΑΠ στα αποτελέσματα;
  Μπράβο ετοιμότητα (!!!)

 42. Νομίζω πως η φθηνότερη και βολικότερη λύση θα ήταν να ψηφίζουν στα τοπικά προξενεία με απλά ψηφοδέλτια, στα οποία θα αναγράφεται μόνο το όνομα του κόμματος.

  Αλλά εδώ έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μην ψηφίσουν 100.000 δεκαοχτάρηδες, για τους βρωμομετανάστες θα ενδιαφερθούν;

 43. Anasto said

  Δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν ψήφοι επικρατείας όπως και ψηφοδέλτια επικρατείας και από μικρά προξενεία να μαζεύονται τα ψηφοδέλτια και να καταμετριούνται όλα μαζί;

  Όσο για τη μυστικότητα, έχουμε κι αλλού προβλήματα. Σε εκλογικό κέντρο πχ της Νίκαιας όπου ήμουν στις προηγούμενες βουλευτικές αντιπρόσωπος, οι δικηγορίνες στα τμήματα είχαν πρόβλημα γιατί οι κατάλογοι είχαν κυρίως συγχωρεμένους (μάλλον είχαν βάλει τους προς εκκαθάριση) και ήταν σε όλα σχεδόν τα τμήματα μόνο οι δικές τους ψήφοι.

  Εγώ βγήκα 94% Σουηδός αντάρσυος αν και είμαι Τσιπρίτσος (με ωροσκόπο μέρμηγκα).

 44. Alexis said

  Σκύλε είναι λάθος αυτό που λες για τους 18άρηδες, δεν μπορούν να ψηφίσουν έτσι κι αλλιώς για λόγους καθαρά τεχνικούς, που έχουν να κάνουν με τη διαδικασία αναθεώρησης των εκλογικών καταλόγων. Δες εδώ στο σχόλιο 29.
  Εκτός αν εννοείς ότι επέσπευσαν (και) γι αυτό το λόγο τις εκλογές οπότε πάω πάσο…

 45. leonicos said

  @21 Κκ Νομίζω το ‘έχω ξαναπεί. Ο θειός μου για το Ισραήλ και όλον τονμ άσλλοο κόσμο ήταν σοσιαλιστής. Για την Ελλάδα, που υπεραγαπούσε, ήταν δεξιός μέχρι και χουντικός. Δεν έβλεπε τίποτα το επιλήψιμο σε μια ‘Εθνική Κυβέρνηση’

 46. Αλέξη, στο 44, ναι, αλλά γι’ αυτό το τεχνικό πρόβλημα οι υπεύθυνοι του Υπ.Εσ. είχαν ενημερώσει τον υπουργό (καημένο ανασφάλιστο) Ντινόπουλο από καιρό, όπως και τον προκάτοχό του. Κι εκείνοι ουδέςν έπραξαν.

  Όχι, προφανώς δεν επέσπευσαν γι’ αυτό τις εκλογές, τρελλός είμαι, δεν είμαι συνωμοσιολόγος!

 47. leonicos said

  Επιτρέψτε μου να κάνω ένα μικρό δώρο στην Έφη ‘εφη, σε συνάφεια με την χτεσινή ανάρτηση.

  Ο Αρτσγιά (>έρετσ = γη, για = γιαχβέ, άρα Γη Θεού) δεν είναι ‘ήρωάς’ μου. Είναι μια συλλογική προσωπικότητα που συντίθεται από τους υπέροχους ραβίνους που με δίδαξαν (τους άλλους τους παρέκαμψα) κι ένα μου απ΄πο τα ‘προσεχώς’ αναφέρεται σ’ αυτόν.

  Αποτελείται από μικρά αυτοτελή μέρη.

  Εκτός Συναγωνισμού

  Όταν έμαθε ο Αρτσγιά ότι προκηρύχθηκε καλλιτεχνικός διαγωνισμός για κάποιο μνημείο στο Ισραήλ, αποφάσισε να συμμετάσχει.
  «Δεν είμαστε καλά!» είπε ένας άσπονδος φίλος του· «πού ξανακούστηκε αυτό… Ένας ραβίνος να κάνει τον καλλιτέχνη… Και τι τίτλο θα του δώσεις;»
  «Το λέω “Μνημείο του Πάσχοντος και Θριαμβεύοντος Εβραϊσμού”. Ο τίτλος τουλάχιστο, θ’ αρέσει!» είπε με καμάρι ο Αρτσγιά.
  «Μα… ραμπί… Χάθηκαν οι γλύπτες, οι ζωγράφοι, οι αρχιτέκτονες;»
  «Τι γλύπτες, ζωγράφοι, αρχιτέκτονες;» τον αντίσκοψε ο Αρτσγιά· «Υπάρχει, αδελφέ μου, πρόσωπο πιο αρμόδιο από ένα ραβίνο να μιλήσει για τον πάσχοντα και θριαμβεύοντα Εβραϊσμό;»
  «Για να μιλήσει όχι… αλλά για να τον αναπαραστήσει εικαστικά, σίγουρα ναί! Υπάρχουν καλλιτέχνες γι’ αυτό!» του αντέτεινε ο άλλος.
  «Εδώ δεν μιλάμε για ελεύθερη έμπνευση, ούτε για έκφραση πόθων και προσδοκιών, αλλά για πόνο και αλήθεια! Τι θ’ αναπαραστήσει ο τυχαίος εικαστικός χωρίς τον πόνο να του καίει τα σωθικά και την αλήθεια να τον τρώει μέσα του;»
  «Τέλος πάντων! Αφού επιμένεις… Αλλά πώς θα το κάνεις; Θα το στείλεις ή θα πας εκεί;» αναρωτήθηκε ο άνθρωπος.
  «Όχι, μια μακέτα θα στείλω!» απάντησε ο Αρτσγιά· «Ίσα ίσα για τη συμμετοχή.»

  Πέρασε καιρός και ήρθαν τα μαντάτα. Η μακέτα του Αρτσγιά πήρε βραβείο, και μάλιστα ‘εκτός συναγωνισμού’· και το γεγονός κατασχολιάστηκε, όπως ήταν φυσικό, με φθόνο και θαυμασμό.
  «Μα τί τους έστειλες, ευλογημένε, και σε βράβεψαν κι από πάνω;»
  «Απλώς, τον πόνο του πάσχοντος και την αγαλλίαση και του θριαμβεύοντος Εβραϊσμού! Αυτό δεν υποσχέθηκα;» απάντησε ο Αρτσγιά, αποκαλύπτοντας, με μια κίνηση, τη μακέτα του. Επρόκειτο για μια κάθετη ελαφρώς γυρτή επιφάνεια, χωρισμένη με το πινελάκι σε παραλληλόγραμμα, σαν τούβλα.
  – «Αυτό ’ναι όλο; Ένας τοίχος! Τί νόημα έχει ο τοίχος, Αρτσγιά, σ’ ένα μνημείο του Πάσχοντος και Θριαμβεύοντος Εβραϊσμού;»
  «Για να μας θυμίζει πάντα ότι βρισκόμαστε πίσω από έναν τοίχο!»
  «Μα το γκέττο πήγες να τους θυμίσεις; Δεν υπάρχουν γκέττο πια! Ποιος λέει πια πως ‘ο εβραίος που δε βλέπει τον τοίχο , σε λίγο παύει να είναι εβραίος;’ Εγώ ξέρω ποιος είμαι, είτε διωκόμενος είτε ευημερών!» είπε ο άνθρωπος λίγο αγανακτισμένος.
  «Όχι μόνο το έχεις ξεχάσει… αλλ’ ούτε υποψιάζεσαι ότι δεν βγήκες ποτέ από το γκέττο!» απάντησε ο Αρτσγιά χαμογελώντας· «Αυτό που βλέπεις είναι η εξωτερική πλευρά της μάντρας του Παραδείσου! Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι περιπλανιόμαστε απ’ έξω, μέσα στο μεγάλο γκέττο του κόσμου!»
  «Και πώς σε βράβευσαν επειδή συσχέτισες τον παράδεισο με τον εβραϊσμό;»
  «Όχι! Στην πραγματικότητα τους εξαπάτησα. Έφτιαξα το “Μνημείο του Πάσχοντος και Θριαμβεύοντος Ανθρώπου” και κατόπιν ταύτισα απλώς τον άνθρωπο με τον εβραίο! Ο πόνος είναι ακριβώς το ότι βρισκόμαστε έξω! Ο θρίαμβος θα έρθει όταν αξιωθούμε να ξαναμπούμε στον Παράδεισο, αδερφέ μου! Το αστείο είναι ότι βράβευσαν μια συμμετοχή που κατ’ ουσία είναι έξω από την προκήρυξη. Αλλά πού να φανταστούν ότι ο ραβίνος ενδιαφέρεται πρώτα για τον άνθρωπο κι έπειτα για τον εβραίο!»

 48. Μαρία said

  44
  Δες αυτό http://www.efsyn.gr/arthro/den-epraxe-ta-deonta-o-ypoyrgos
  http://www.efsyn.gr/arthro/anikanoi-kai-epikindynoi

 49. leonicos said

  Αν ο Νοικοκύρης θεωρεί ότι έκανα κάτι χωρίς την άδειά του, τον παρακαλώ να το απαλείψει, χωρίς άλλη προειδοποίηση. Θα το κατανοήσω πλήρως. Απλώς νομίζω ότι ‘πλήγωσα’ λίγο την Έφη, κάτι που ήταν έξω απ΄πο τις προθέσεις μου, και κυρίως επειδή δεν με διάβασε σωστά.

  Κανείς δεν πρέπει να σκοτώνεται, ιδίως εάν δεν έχει διαπράξει ο ίδιος φόνο, και αυτό σε πολύ ακραίες περιπτώσεις… ίσως!

  Αλλά και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να προσβάλλει τον διπλανό μου ή εμένα, ιδίως σε ζητήματα που άπτονται της συναισθηματικής μου σφαίρας. Όπως δεν δικαιούμαι να προσβάλλω τον ομοφυλόφιλο για την επιολογή του, δεν δικαιούταιούτε αυτός για τη δική μου. Το ίδιο ισχύει και για όλα τα άλλα

 50. qq said

  @45 πολύ ενδιαφέρον. Που ζει ο θείος, εδώ ή στο Ισαρήλ?

 51. Left said

  @ Aνάρτηση «Οπότε, λίγοι Έλληνες του εξωτερικού θα κάνουν τον κόπο και τα έξοδα για να έρθουν να ψηφίσουν.»
  Πάντως στην ΚΟΒερολίνου κάνουν έρανο (ενίσχυσης των αδυνατούντων) για να έλθουν και να ψηφίσουν (ξέρετε τι).

 52. Ηλεφούφουτος said

  Εξαιρετικά κατατοπιστικό το τεστ που μου διαλέγει περιφέρεια στη Ρωσία: Υπερβαϊκαλία
  http://sreda.org/test1/?lang=en&user_url=50dccb741232f94e7214de7b6f07abe3
  (συνορεύει με την Κίνα, τη Μογγολία, την περιφέρεια Ιρκούτσκ, την Μπουριατία και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις)

  Παρεπιφτού θυμάμαι πόση βλαστήμια έριχνα στη δυσκαμψία του πολιτικού μας συστήματος (ασκώντας το δικαίωμα στη βλαστήμια· το δικαίωμα στη ροχάλα δεν έφτασα να το ασκήσω τότε, επιφυλάσσομαι για την κατάλληλη στιγμή που θα ασκήσω και το δικαίωμα μπορώ-να-ξερνάω-πάνω-σου) όταν έβλεπα τους Ρώσους/Ουκρανούς γωνστούς μου στην Αθήνα να ψηφίζουν μέσω των προξενείων τους ήδη από τις πρώτες εκλογές δυτικού τύπου το ’92.
  Πιστεύω πως οι τεχνικές δυσκολίες μπορούν να ξεπεραστούν όταν υπάρχει πολιτική βούληση γι αυτό. Δεν υπάρχει, γιατί παραμένει ισχυρό στοιχείο η εξάρτηση του ψηφοφορου απο το βουλευτή του (το δικαίωμα του βουλευτή να έχει τον ψηφοφόρο πελάτη του).

  Πόσες δυσκολίες θα δημιουργούσε π.χ. ο συνδυασμός αυτοπρόσωπης παρουσίας στο προξενείο με επιστολιμαία ψήφο; Η όποια καθυστέρηση στην καταμέτρηση θα επέφερε τούτο πιστεύω ότι αντισταθμίζεται ηθικά από την υποχρέωση του κράτους απέναντι σε πολίτες του που όχι μονο τους φορολογεί, όχι μόνο τους επικαλείται ως «απόδημο ελληνισμό»κάθε φορά που σφίγγουν τα πράγματα αλλά απαιτεί κιόλας από αυτούς να αφήσουν τις δουλειές τους και να κάνουν στρατό.

 53. Το Γελαστό Κουνουπίδι, said

  Άραγε, τώρα που η νομενκλατούρα της γυφτιάς ετοιμάζει την εκδίκησή της, δεν είχε καμιά πρόταση ο Σαραντάκος να μπει κι αυτός στις λίστες των «σωτήρων» μας σαν τον συνομήλικό του και γείτονά του στο Π. Φάληρο (και ομογάλακτό του, στην οικογενειακή θαλπωρή των «αριστερών» διανοούμενων γονέων τους) μπαρουφολόγο? Τέτοια προσφορά στο έθνος, τόση «αντίσταση» στα λουξεμβουργιανά μέτωπα, τόσος ιδρώτας για το μεροκάματο, θα αφεθούν να πάνε στράφι? Ή, μήπως, του υποσχέθηκαν άλλον θώκο και μας το φυλάει για έκπληξη?

 54. Εαμοβούργαρος reloaded;

 55. Μαρία said

  52
  Το πρόβλημα στη σχετική επιτροπή της βουλής, όταν συζητούνταν το θέμα, είχε εστιαστεί στους Αμερικάνους. Θυμάμαι το Σκυλλάκο που έθεσε το θέμα του προεκλογικού αγώνα π.χ. στη Νέα Υόρκη. Αυτά προ ίντερνετ, φουμπου κλπ.

 56. Ἁρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Υπάρχει και μια τελευταία παράμετρος: μερικοί υποστηρίζουν ότι δεν είναι σωστό να επηρεάζει τις τύχες της χώρας κάποιος που δεν ζει πια σε αυτήν εδώ και δεκαετίες (αν και συνεχίζει να φορολογείται, τουλάχιστον εφόσον έχει ακίνητη περιουσία).

  Εἶμαι ἀπὸ αὐτοὺς ποὺ τὸ ὑποστηρίζουν. Ὄχι ὅτι δὲν πρέπει νὰ ἔχη ὁ ἀπόδημος δικαίωμα ψήφου, ἀλλὰ ἂν εἶναι γι’αὐτὸν σημαντικὸ τὸ νὰ ψηφίση, ἂς τὸ βάλη προτερεαιότητα ὅπως κάνεις ἐσύ καὶ μπράβο σου. Γιατί νὰ ἐπηρεαστῆ ἡ Ἑλλάδα ἀπὸ τὴ μαζικὴ ψῆφο ἀνθρώπων ποὺ τὴν ἔχουν ξεχάσει καὶ ποὺ πολὺ πιθανὸν νὰ ψηφίσουν μὲ κριτήρια διαφορετικῶν ἐποχῶν; Ἄσε ποὺ εἶναι καὶ πολὺ πιθανὸ μιὰ συστηματικὴ προπαγάνδα ἀπὸ τὰ ΜΜΕ στὶς ὑπερπόντιες χῶρες (δὲν κατονομάζω τὴ χώρα) πρὸς ἀνθρώπους ποὺ δὲ ζοῦν ἐδῶ ὥστε νὰ ἔχουν ἰδίαν ἄποψη, νὰ ἐπηρεάση τὸ ἀποτέλεσμα ὑπὲρ ξένων συμφερόντων. Τὸ ἴδιο ὑποστήριζα καὶ ὅταν ζοῦσα στὸ ἐξωτερικό. Κάποιες φορὲς ἦλθα νὰ ψηφίσω, ἄλλες φορὲς ἔδωσα προτεραιότητα στὶς ἐξετάσεις κι εἶμαι ἐγὼ ὑπεύθυνος γιὰ τὴν ἐπιλογή. Ὅμως θὰ δεχόμουν ἕναν συμβιβασμό. Ἂν τὸ ἐξωτερικὸ γίνει ξεχωριστὴ ἐκλογικὴ περιφέρεια μὲ ἕνα λογικὸ ποσοστὸ ἐκπροσώπησης, τὸ συζητάω. Τὰ τεχνικῆς φύσεως θέματα δὲν εἶναι τὸ μεῖζον. Αὐτὰ λύνονται

 57. Ο κ. Αναγνώστου στο 56 παρατήρησε: «Ἄσε ποὺ εἶναι καὶ πολὺ πιθανὸ μιὰ συστηματικὴ προπαγάνδα ἀπὸ τὰ ΜΜΕ στὶς ὑπερπόντιες χῶρες (δὲν κατονομάζω τὴ χώρα) πρὸς ἀνθρώπους ποὺ δὲ ζοῦν ἐδῶ ὥστε νὰ ἔχουν ἰδίαν ἄποψη, νὰ ἐπηρεάση τὸ ἀποτέλεσμα ὑπὲρ ξένων συμφερόντων.».

  Πιστεύετε, αγαπητέ, ότι και τα εγχώρια ΜΜΕ δεν κάνουν προπαγάνδα σαν να ζούν σε άλλη χώρα από εμάς, τα ταλαίπωρα σκυλιά; 😦

 58. Ἁρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  57. Ναὶ κύριε Σκύλε, ἀλλὰ ἐμεῖς ἐδῶ ζοῦμε τὴν πραγματικότητα καὶ μποροῦμε νὰ ποῦμε ἂν ἔχουμε λίγο μυαλὸ «μὰ τί μαλακίες λένε!». Ἐδῶ ὅποιος πιστεύει τὴν προπαγάνδα ἔχει εὐθύνη, ἐκεῖ ὄχι πάντα. Βεβαίως σχετικὰ εἶναι ὅλα

 59. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  58. καὶ στὸ κάτω κάτω ἐδῶ ὅτι λάθος κάνουμε ἐμεῖς τὸ πληρώνουμε

 60. Νέο Kid Στο Block said

  Έβαλα στο «ιντέρναλ σίτιζενσίπ» ό,τι πιο αντιδραστικιά συντηριτικούρα , θρησκοληψία και εθνικισμό και μού έβγαλε «Τυρκιέ Τσουμχουριετί»… Ο μέσος όρος (arithmetic mean) Σουηδίας και Τυρκιέ =Ελλάς. makes sense after all…:-)

 61. Κι εγώ έκανα το ίδιο, εντελώς αντίθετα από τις απόψεις μου, και με έστειλε στην Τουρκία. Και μετά έκανα και το ρούσικο τεστ και μ’ έστειλε στο Νοβοσιμπίρσκ Ομπλάστ! Παναΐτσα μ’!

 62. spiral architect said

  Άραγε, τώρα που η νομενκλατούρα της απατεωνιάς πνέει τα λοίσθια, δεν είχε καμιά πρόταση ο Μουρούτης να μπει κι αυτός στις λίστες των «σωτήρων» μας σαν τον συνομήλικό του και γείτονά του στο μποστάνι (και ομογάλακτό του, στην οικογενειακή θαλπωρή των «δεξιών» διανοούμενων γονέων τους) παπαρολόγο? Τέτοια προσφορά στο έθνος, τόση «αντίσταση» στα λουξεμβουργιανές λίστες, τόσος ιδρώτας για το μεροκάματο, θα αφεθούν να πάνε στράφι? Ή, μήπως, του υποσχέθηκαν άλλον θώκο και μας το φυλάει για έκπληξη?

 63. Νέο Kid Στο Block said

  To 47.του Λεώνικου μού θύμισε το ανέκδοτο με το μηχανικό και το μαθηματικό που έπρεπε να περιφράξουν ένα κοπάδι πρόβατα με το μικρότερο δυνατόν κόστος, δηλαδή μήκος φράχτη.
  Ο μηχανικός περικλείει το κοπάδι σε έναν «σφιχτό κύκλο» ,μιας και ο κύκλος έχει την ελάχιστη περίμετρο μεταξύ όλων των σχημάτων ίσου εμβαδού.
  Ο μαθηματικός κάνει ένα μικρό κυκλικό φράχτη γύρω από τον εαυτό του και λέει:
  Θεωρώ εξ ορισμού τον εαυτό μου να είναι στο «εξωτερικό» του φράχτη των προβάτων! 😆

 64. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #18
  Βγήκα Σύριζα 67%, Δημαρ 64%, Ανταρσύα 59%. Κάτι πρόβλημα έχω και δε μου το λέτε ε; 🙂
  #28
  Τσεχία και ξερό ψωμί! 🙂

 65. spiral architect said

  Και για τους γνωστούς και μη εξαιρετέους συνσχολιαστές που ανησυχούσαν για το εκλογικό κοντράτο Χ»μαρκάκη – ΝΔ τους πληροφορούμε ότι, το σύντομο ειδύλλιο έλαβε τέλος, καθότι ο πρώτος των συναλλασσομένων αφού κέρδισε στο football manager τον ΚΚ τον Βου, έκανε απαξιωτικές δηλώσεις εις βάρος του. 😥 :D.

 66. spiral architect said

  Α, ναι Σουηδία! 🙄

 67. "Ετεροδημότισσα" said

  κι εγώ Σουηδέζα βγήκα (ελπίζω να μην πάω να ζήσω ποτέ τόσο βόρεια μπρρρ)
  και στο εκλογικό βγήκα Συριζα http://www.helpmevote.gr/images/map.php?userid=763035
  αν και δήλωσα ότι δεν ψήφισα ούτε το ’12 ούτε το ’13, ούτε δήλωσα προτίμηση κόμματος.
  Εννοείται ότι δεν θα κατέβω ούρε το’15.

  ουκ ευάριθμες φορές πάντος φίλοι μου έχουν πει ότι «δεν δικαιούμαι δια να ομιλώ» περι της ελληνικής πολιτικής λόγω που είμεθα εμιγκρέδες

 68. ndmushroom said

  Σκόρπιες σκέψεις για το θέμα:
  Η μυστικότητα της ψήφου στο Προξενείο δε διαφέρει, νομίζω, πολύ από τη μυστικότητα της ψήφου σε ένα ελληνικό χωριό. Ο αριθμός των ψηφοφόρων ίδιος θα είναι, αν όχι μεγαλύτερος τώρα που όπως σωστά επισημάνθηκε κλείσαν αρκετά προξενεία.
  Το ζήτημα της εκλογικής περιφέρειας δε διαφέρει, νομίζω, πολύ από το ζήτημα της ψήφου των ετεροδημοτών: όπως και τώρα έχουμε τη δυνατότητα (με επιφύλαξη, γιατί μαζί με την ψήφο των δεκαοκτάρηδων είχε ακουστεί και κάτι για την εγγραφή των ετεροδημοτών, που έκτοτε έχει περάσει στα ψιλά) να ψηφίσουμε τον αγαπημένο μας υποψήφιο βουλευτή Γρεβενών χωρίς να φύγουμε από το Καστελλόριζο, έτσι ακριβώς θα κάνουμε και στο εξωτερικό. Ελπίζω πως η ελληνική γραφειοκρατία έχει ανακαλύψει την ηλεκτρονική αλληλογραφία και δε θα χρειάζεται να στέλνει προεκτυπωμένα ψηφοδέλτια με το ταχυδρομείο στα επιμέρους προξενεία.
  Πρέπει, όμως, να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού; Από τη μία, είναι αλήθεια πως με το πέρασμα του χρόνου τόσο η γνώση όσο και το ενδιαφέρον (και συμφέρον) του απόδημου για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα ατονεί. Από την άλλη, αφού το ελληνικό κράτος τον θεωρεί αρκετά Έλληνα για να τον φορολογεί, δε θα έπρεπε να του δίνει το δικαίωμα να αποφασίζει πού θα καταλήξουν οι φόροι του; Η λογικότερη λύση θα ήταν απλά η θέσπιση μιας νέας εκλογικής περιφέρειας, αυτής των απόδημων Ελλήνων. Παρά τη γεωγραφική τους διασπορά, οι απόδημοι Έλληνες έχουν λίγο πολύ τα ίδια συμφέροντα (όσον αφορά τις σχέσεις τους με την Ελλάδα, τουλάχιστον), και σίγουρα είναι σε θέση να γνωρίζουν τα σχετικά με τη μεταχείρισή τους από το ελληνικό κράτος πολύ καλύτερα από ό,τι την πρόοδο της κατασκευής της τάδε γέφυρας ή του δείνα ΧΥΤΑ στο νονμό Λασιθίου, όπου, ενδεχομένως, είναι σήμερα εγγεγραμμένοι.

 69. Alexis said

  #48: Μαρία τη συγκεκριμένη δουλειά με τους καταλόγους την έκανα προσωπικά επί έξι συναπτά έτη και τη γνωρίζω πολύ καλά.
  Και τα δύο άρθρα της ΕφΣυν που παραπέμπεις θα έλεγα ότι είναι «στα όρια του ανεκτού» ως προς την εγκυρότητά τους.
  Θα έπρεπε να γίνει νομοθετική ρύθμιση ώστε με την τελευταία αναθεώρηση του 2014 (ΣΤ δίμηνο) να γραφτούν και οι δεκαοχτάρηδες του 2015.
  Και πάλι, με τις εκλογές 25 Γενάρη, το όλο εγχείρημα θα ήταν στον αέρα.
  Μέχρι 10 Γενάρη θα έπρεπε οι Δήμοι να στείλουν τους αναθεωρημένους καταλόγους (με τους δεκαοχτάρηδες μέσα). Οι εκλογές είναι στις 25. Θα προλάβαιναν να οριστικοποιηθούν οι κατάλογοι και να σταλούν πίσω στους Δήμους για να γίνουν οι εκλογές;
  Κι αν κάποιοι Δήμοι ήταν εκπρόθεσμοι τι θα γινόταν μ’ αυτούς; Δεν θα ψήφιζαν εκεί οι δεκαοχτάρηδες ενώ θα ψήφιζαν αλλού;

 70. physicist said

  #65. — Πώς σας φαίνεται ο προσδιορισμός «πρώην Γερμανός Ευρωβουλευτής» που διαβάζουμε στον σύνδεσμο; Εμένα με ξένισε κάπως, θα προτιμούσα «πρώην Ευρωβουλευτής από τη Γερμανία». Ξέρω, ψύλλους στ’ άχυρα αλλά έχω περιέργεια, αν έχει κανείς όρεξη να μου απαντήσει.

 71. giorgos said

  «Παρόλο πού ό ελληνισμός ήταν πάντα διεσπαρμένος ανά τόν κόσμο , παρόλο πού πάντα κοπτόμεθα γιά τούς Ελληνες τής διασποράς , παρόλο πού ή Ελλάδα χρωστάει σχεδόν τά πάντα στούς έλληνες της διασποράς , έντούτοις οί έλληνες τού έξωτερικού δέν έχουν δικαίωμα ψήφου , δηλαδή δέν είναι έλληνες πολίτες . Μόνο ή Ελλάδα δε θεωρεί πολίτες τού κράτους της όσους έλληνες δέν πατούν τό έφαφός της .
  Αλλά ούτε οί ξένοι πού ζούν στό έφαφός της θεωρούνται πολίτες της Ελλάδας – ξένοι μέν , πολίτες δε , διότι τά πολιτικά δικαιώματα ειναι αστικά δικαιώματα καί ώς εκ τούτου έντελώς άσχετα νέ τήν έθνικότητα .
  Τά πολιτικά δικαιώματα (τά δικαιώματα τού πολίτη) είναι πολλά . Εμείς εδώ θά περιοριστούμε στό σημαντικότερο : Τό δικαίωμα ψήφου . Καί ρωτούμε ξανά : Γιατί οί έλληνες τού έξωτερικού δέν ψηφίζουν στίς κατά τόπους πρεσβείες , όπως γίνεται παντού στόν πολιτισμένο κόσμο ? Γιατί ό μετανάστης πρέπει νά έρθει στήν Ελλάδα , άν θέλει νά ασκήσει τό δικαίωμα ψήφου ? Γιατί τό δικαίωμα ψήφου έχει μιά έννοια γεωγραφική καί άσκείται μόνο έντός τών όρίων τής χώρας ? Είναι άπλά ερωτήματα , πού ωστόσο χρειάστηκε ή όξυδέρκεια τού Γ.Κ. γιά νά πάψουμε νά τά αντιμετωπίζουμε ώς αύτονοήτου απαντήσεως .
  Τό νά μήν ψηφίζει ό έλληνας τού έξωτερικού είναι καί παράλογο καί παράνομο . Ωστόσο , ούτε τά προοδευτικά κόμματα αντιμετώπισαν ποτέ σοβαρά τό πρόβλημα . Τά βολεύει κι αυτά ή πελατειακή σχέση ύποψήφιου βουλευτή-ψηφοφόρου , πού δημιουργεί ή γεωγραφική έννοια τού πολίτη : Ενας πού ζεί έκτός Ελλάδας είναι δύσκολο νά γίνει πελάτης τού βουλευτή . Αφενός γιατί δέν έχει κανένα λόγο νά γίνει αφού δέν πρόκειται νά τού ζητήσει ρουσφέτι , καί άφετέρου διότι δέν είναι κοντά γιά νά επηρεαστεί άπ’ τήν προεκλογική δημαγωγία . Αρα δέν μάς χρειάζεται ως ψηφοφόρος .
  Ο όρος «πολίτης» δε διευκρινίστηκε ποτέ ούτε απ’ τό ελληνικό σύνταγμα ούτε απ’ τούς ελληνικούς νόμους , λέει ό Γ.Κ. Ενώ αντίθετα , οί όροι «έθνικότητα» καί «έλλην» τυγχάνουν νομικής προστασίας , τη στιγμή πού ώς όροι πολιτιστικοί καί όχι νομικοί θά περίμενε κανείς αυτοί νά είναι αυτονόητοι καί όχι ό όρος πολίτης , πού ώς νομικός όρος χρειάζεται νομική έπεξεργασία . Ωστόσο , συμβαίνει εντελώς τό άντίθετο .Διότι άν δέν ορίσουμε νομικά τήν έννοια «έλλην» δε θά ξέρουμε ποιός είναι Ελλην σ’ ένα τόπο όπου ζούν μπερδεμένες πολλές εθνότητες . Εδώ , σ’ αυτόν τόν τόπο , δέν είναι αυτονόητο ποιός είναι καί ποιός δέν είναι Ελλην . Κανονικά , Ελλην θά έπρεπε νά είναι ό κάθε Ελλην πολίτης . Οπως , τό είπαμε , οί όροι «πολίτης» καί «ελλην» είναι διαχωρισμένοι εδώ . Κι έτσι , δέν ξέρουμε ποιός είναι «Ελλην πολίτης» , παρόλο πού ξέρουμε ποιός είναι Ελλην . Ελλην είναι αυτός πού έχει πιστοποιητικό απ’…τόν παπά τής ενορίας κι απ’ τόν χωροφύλακα ! »

  (απόσπασμα από τό βιβλίο τού Β.Ρ. Ιστορία (κωμικοτραγική) τού νεοελληνικού κρατους .

 72. ndmushroom said

  70
  Δε μου ακούγεται λάθος, ειδικά για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Πρόκειται για πολιτικό που εξελέγη Ευρωβουλευτής στη Γερμανία ως Γερμανός, και τώρα πολιτεύεται (;) στην Ελλάδα ως Έλληνας. Με τη διατύπωση που προτείνεις χάνεται το δεύτερο σκέλος, και ο Χατζημαρκάκης δε διαφέρει σε τίποτα από έναν οποιοδήποτε άλλο Γερμανό που διετέλεσε κάποτε Ευρωβουλευτής.

 73. physicist said

  #72. — Χμ, ξέρεις τι μ’ ενοχλεί; Ότι η λέξη «πρώην» και η λέξη «Ευρωβουλευτής» στην οποία αναφέρεται το «πρώην» δεν είναι κολλητές αλλά περεμβάλλεται η λέξη «Γερμανός», που μου δίνει την εντύπωση ότι ο Χ. είναι πρώην Γερμανός, κάτι το οποίο γενικώς αλλά και πολύ συγκεκριμένα σ’ αυτή την περίπτωση περιπλέκει την ανάγνωση και την ερμηνεία.

 74. LandS said

  @63 Εδώ χρειάζεται ο οικονομολόγος για να υπολογίσει στο συνολικό κόστος το κόστος διανομής της ζωοτροφής στα πρόβατα, των σκυλιών που χρειάζονται για να τα προστατεύουν από τους λύκους και τους κρητικούς (συμπάθειο σύντεκνοι ο μύθος το λεει) να τα μαζέψουν για άρμεγμα, για κούρεμα ή για μεταφορά στο σφαγείο…

 75. ndmushroom said

  72
  Μα σε αυτό ακριβώς αναφερόμουνα κι εγώ. Ο Χατζημαρκάκης (ως πολιτικός, όχι ως πολίτης) είναι ΚΑΙ πρώην Γερμανός ΚΑΙ πρώην Ευρωβουλευτής. Αν συνέχιζε να πολιτεύεται στη χώρα στην οποία είχε εκλεγεί Ευρωβουλευτής η διατύπωσή σας θα ήταν ακριβέστατη και η διατύπωση του άρθρου όντως ατυχής, αλλά πώς αλλιώς να αποτυπωθεί η αλλαγή της χώρας όπου πολιτεύεται; Παρεμπιπτόντως, το «Γερμανός», όπως το καταλαβαίνω εγώ τουλάχιστον, αναφέρεται επίσης στο Ευρωβουλευτής, εν είδι επιθετικού προσδιορισμού, ενώ το «από τη Γερμανία» αναφέρεται στον Χατζημαρκάκη.

 76. Μαρία said

  70
  Γερμανός, γερμανότατος, έκανε και διδακτορικό αφού, ακολουθώντας την πρακτική των γερμανών πολιτικών. Ενώ π.χ. οι Γάλλοι αρκούνται στην έκδοση βιβλίου με το όνομά τους 🙂

  69
  Θα μπορούσαν όμως να εκσυγχρονίσουν το σύστημα για να επιταχυνθεί η διαδικασία. Αυτό κατάλαβα απ’ το ρεπορτάζ.

 77. physicist said

  #75. — Συγγνώμη, ίσως μου λείπουν πληροφορίες: ο Χ. είναι πρώην Γερμανός; Δηλαδή παρέδωσε στις τη Γερμανική του υπηκοότητα;

 78. physicist said

  #77. — Διόρθωση: … παρέδωσε στις τη Γερμανική …

 79. Σουηδός. Πολλοί Σουηδοί και Σκανδιναβοί στις Λέξεις.Τι να σημαίνει αυτό;

  Στη Ρωσία δε θέλω να ζήσω, οπότε…

  Παλιά, επί Γιεζόβτσινας, θα με στέλνανε στους Τσούκτσι, στο Μαγκαντάν Ομπλαστ, για να σκάβω για χρυσό και ουράνιο. Αν έλειπε η καταναγκαστική δουλειά, και τώρα που μιλάμε, δε θα με χάλαγαν μερικά χρονάκια Σιβηρία, με τους τάρανδους. Εδώ στην Ελλάδα, τα βόδια και τα γαϊδούρια τα έχω βαρεθεί κάπως.

 80. Νέο Kid Στο Block said

  74. 79. 🙂 , 🙂

 81. Πενθεύς said

  Μήπως το ίδιο δε συμβαίνει και με τις δημοτικές εκλογές. Ζει ο άλλος στην Αθήνα αλλά ψηφίζει τον ξάδερφο στο Κατσικοχώρι καταδικάζοντας τους πραγματικούς ντόπιους. Το ίδιο γίνεται και με τις βουλευτικές εκλογές. Πώς είναι δυνατόν εγώ (και μιλάω προσωπικά) που έχω γεννηθεί και ζω έξω, έχω τα χρήματά μου έξω, στην Ελλάδα έχω μόνο χρέη να αποφασίζω για τους άλλους που τους τρώει η μαύρη αρκούδα. Όχι κύριοι «δεν δικαιούμαι δια να ομιλώ».

 82. spiral architect said

  Eμείς κάνουμε το helpmevote.gr για να βγάλουμε τι θα ψηφίσουμε.
  Ο Βασίλης Οικονόμου έκανε το helpmejob.gr και κατέληξε στη ΝΔ.

 83. Θρασύμαχος said

  #44+48: http://www.synigoros.gr/resources/eklogikoi-katalogoi_synhgoros-toy-polith.pdf

 84. "Ετεροδημότισσα" said

  81
  είσαι σίγουρος; γιατί αν κάνω αγόρι αυτόματα λόγω γονιών παίρνει την ελληνική υπηκότητα (αν θέλω να βγάλω άμεσα διαβατήριο για να τον ταξιδέψω στην ελλάδα πρέπει να τον δηλώσω στο προξενείο και άρα τον ξέρουν και άρα παίνρει την υπηκόοτητα) και σε 18 χρονάκια του έρχεται το κάλεσμα από τη μαμά πατρίδα. Ακόμα κι αν εντωμεταξύ έχει επιλέξει να πάρει την υπηκόοτητα της χώρας διαμονής την ελληνική δεν τη χάνει.
  Δικαιούμαι λοιπόν για να ομιλώ αφού η πατρίδα εκτός από τους φόρους ζητάει και το παιδί μου; Δικαιείται το παιδί δια να ομιλεί αφού τον καλούν να διαθέση 12 μήνες από τη ζωή του;
  από μια απόψη ναι οι του εξωτερικού μόνο χρέη έχουμε προς την πατρίδα

 85. Πενθεύς said

  84. Ποιος μίλησε για ιθαγένειες αγαπητή μου; Και εγώ έχω κάνει φαντάρος, αν και θα μπορούσα να το αποφύγω, και πέρασα υπέροχα. Αυτό όμως δεν με κάνει μόνιμο κάτοικο αφού η ζωή μου είναι έξω.

 86. ndmushroom said

  77
  Επαναλαμβάνω ότι αναφέρομαι στον πολιτικό Χατζημαρκάκη, όχι στον πολίτη Χατζημαρκάκη. Για να το κάνω πιο εύκολο: Κούνεβα. Δε λέμε «η Βουλγάρα Ευρωβουλευτίνα», αλλά «η Ελληνίδα Ευρωβουλευτίνα» (ευρωβουλεύτρια, αν προτιμάτε, δεν είναι εκεί το θέμα). Όχι γιατί παρέδωσε τη βουλγαρική της ταυτότητα, αλλά γιατί εξελέγη Ευρωβουλευτίνα στην Ελλάδα και εκπροσωπεί το ελληνικό εκλογικό σώμα. Ο Χατζημαρκάκης, που εξελέγη ευρωβουλευτής στη Γερμανία, δεν ήταν «Έλληνας ευρωβουλευτής» (αν δεν απατώμαι, όσες φορές είχε αναφερθεί το όνομά του πριν επαναπατριστεί (ΠΟΛΙΤΙΚΑ), αναφερόταν ως «ο ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής», που, τώρα που το ξαναπροσέχω, αναφέρεται και στο άρθρο που σχολιάζουμε).
  Η λέξη «Γερμανός» λοιπόν δεν αναφέρεται στον, πρώην Ευρωβουλευτή, άνθρωπο Χατζημαρκάκη, αλλά στον ευρωβουλευτή του Γερμανικού τμήματος του Ευρωκοινοβουλίου (νομίζω πως θα συμφωνήσετε ότι η διατύπωση «Γερμανός Ευρωβουλευτής» είναι εκτός από συντομότερη, και σαφέστερη, αφού δεν υπάρχει «γερμανικό τμήμα» στο Ευρωκοινοβούλιο). Από τη στιγμή λοιπόν που ο Γερμανός Ευρωβουλευτής είναι πλέον Έλληνας πολιτευόμενος (στην Ελλάδα, δηλαδή, όχι στη Γερμανία), το «(πρώην) ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ», και όχι το «ΠΡΩΗΝ (Γερμανός) ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ» που διαβάζετε εσείς, είναι ακριβές.

  Αλλά ας ακουστούν και άλλες απόψεις, εγώ τη δική μου την εξέθεσα εξαντλητικά. 🙂

 87. "Ετεροδημότισσα" said

  αλλά και άλλοι που μένουν στο εξωτερικό επί 15+ χρόνια «δεν δικαιούνται δια να ομιλούν» αλλά η πατρίδα τους ψάχνει για να κάνουν το στρατιωτικό τους χρέος που δεν διαγράφεται με τίποτα. Στην καλύτερη περίπτωση τους χρεώνει με 6.000 ευρώ στην εφορία και τους επιτρέπει να μπαίνουν στην Ελλάδα για περιορισμένο αριθμό ημερών ανα έτος.
  Για να σε κυρήξουν μόνιμο κάτοικο εξωτερικό και να σε απαλλάξουν μόνο από το πρόστιμο των 6.000 (το στρατιωτικό είπαμε δεν διαγράφεται) καθε υπάλληλος καθε προξενείου ζητάει διαφορετικά χαρτιά γιατί κανένας δεν ξέρει ακριβώς τι χρειάζεται

 88. Μαρία said

  77
  Είναι πρώην ευρωβουλευτής όχι έλληνας αλλά γερμανός ευρωβ.

 89. Μαρία said

  86
  Γράφαμε μαζί.

 90. "Ετεροδημότισσα" said

  85
  αφού δεν είσαι μόνιμος κάτοικος γιατί να υπηρετήσεις φίλε μου; Δεν με νοιάζει πως πέρασες αυτό είναι προσωπικό

 91. physicist said

  #86. — Ωραία, αφού αναφέρεστε στον πολιτικό Χατζημαρκάκη, μπορεί μεν πριν να ήταν «Γερμανός Ευρωβουλευτής» όμως τώρα δεν είναι «πρώην Γερμανός Ευρωβουλευτής» αλλά «πρώην Ευρωβουλευτής της Γερμανίας», αυτό μου φαίνεται εμένα πιο στρωτό και φυσιολογικό.

  Παρεπιφτού: οι επαναλαμβανόμενες διατυπώσεις «ο ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής Χατζημαρκάκης» είναι εντελώς άχρηστες ξερογλυψιές του Τύπου, λες και κάποιος που τον λένε Γιώργο Χατζημαρκάκη θα μπορούσε να έχει καταγωγή από τη Μάλτα ή το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Άντε, να πεις ότι ο Γερουσιαστής Πωλ Σαρμπάνης είναι ελληνικής καταγωγής επειδή θα μπορούσε να είναι και Λιθουανός Σαρμπάνις, αλλά Χατζημαρκάκης που να πάρει και να σηκώσει;

 92. Alexis said

  #83: Θρασύμαχε πολύ ενδιαφέρον το λινκ που δίνεις.
  Η 2η λύση που προτείνει ο Συνήγορος του Πολίτη μου φαίνεται και εφικτή και απολύτως νόμιμη.

 93. Πέπε said

  Έχω την εντύπωση ότι στη συζήτηση για το δικαίωμα ψήφου των μεταναστών, οι περισσότεροι έχουν στο νου τους κάποιον που ζει μόνιμα εδώ και πολλά χρόνια στο εξωτερικό. Αυτό συνάγω (με πιθανότητα λάθους φυσικά) από τα σχόλια.

  Στη συγκεκριμένη όμως χρονική συγκυρία υπάρχει ένα μεγάλο πλήθος πρόσφατων μεταναστών, που μάλιστα όλο και αυξάνεται. Αυτοί στην πλειοψηφία τους έφυγαν γιατί εδώ δεν έβρισκαν δουλειά (ή δεν έβρσκαν τόσο καλή δουλειά). Γιατί δεν έβρισκαν; Για λόγους που παλιότερα δεν συνέτρεχαν, αλλά συντρέχουν τώρα, τα τελευταία χρόνια.

  Ε πώς είναι δυνατόν να υποστηρίζουμε ότι αυτοί δεν πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου; Με μια δόση υπερβολής, το επόμενο βήμα θα ήταν η στέρηση του δικαιώματος ψήφου στους άνεργους, στους άστεγους, στους υποαμειβόμενους, σε όσους έχουν φάει μείωση συντάξεως, …!!! (Οι αυτοκτονημένοι έχουν ήδη χάσει το δικαίωμα ψήφου.)

 94. Πενθεύς said

  87. Και είναι ανάγκη να σπεύσετε να γράψετε τον κανακάρη σας στα μητρώα αρρένων; Σας λείπουν τα έξι χιλιάρικα; Γιατί δεν παίρνει την ιθαγένεια της νέας πατρίδας; Μη βλέπετε εμένα, Εγώ προσχώρησα οικειοθελώς λόγω έρωτος… 🙂

 95. Μια εμπεριστατωμένη ανάλυση για την «Συμμετοχή των απόδημων Ελλήνων στις εθνικές εκλογές» θα βρείτε στο http://www.dimiourgiaxana.gr/el/θεσεις/αποδημοι-εκλογες

 96. Το θέμα είναι όντως περίπλοκο. Να μπορούν να ψηφίσουν τα παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα ελλήνων μεταναστών που έχουν την ελληνική ιθαγένεια κι είναι κάτοχοι ελληνικού διαβατηρίου; Πολλά μέλη της λεγόμενης ομογένειας έχουν πολύ λιγότερη σχέση και μικρότερο ενδιαφέρον για τα ελληνικά πολιτικά τεκταινόμενα απ΄ό,τι οι υπήκοοι άλλων χωρών που ζουν εδώ και χρόνια ή και δεκαετίες στην Ελλάδα. (Έχουμε την τάση να νιώθουμε περήφανοι γιατί είναι «δικοί μας» κάποιοι αμερικάνοι με ελληνικό ή ελληνικής ρίζας επίθετο, ενώ δεν θεωρούμε δικούς μας, ανθρώπους που ζουν και εργάζονται, γεννούν τα παιδιά τους εδώ και δένονται με τη χώρα, αλλά είναι «ξένοι». Κάποια στιγμή θα έπρεπε να το πάρουμε απόφαση ότι δεν δικαιολογείται περηφάνια για λόγους καταγωγής. Το ό,τι κάποιος είναι ελληνικής καταγωγής μπορεί να μας προκαλέσει ενδιαφέρον, υποχρέωση, δέσιμο, αλλά όχι περηφάνια. Είναι ένα ακόμα σύμπτωμα της αρώστιας του εθνικισμού, που νομίζω ότι είναι ένας από τους γενεσιουργούς παράγοντες των προβλημάτων της Ελλάδας.)
  Η συζήτηση θα έπρεπε να γίνει και θα ήταν πολύ χρήσιμη για να ξεκαθαριστεί επιτέλους το αν τα πολιτικά δικαιώματα πρέπει να παρέχονται μόνο στους υπήκοους μιας χώρας (στα μέλη του «έθνους»), ή σε όλους τους κατοίκους της. Γιατί δεν είναι δίκαιο όταν ζεις σε άλλη χώρα να έχεις όλες τις υποχρεώσεις του πολίτη (φορολογία, κλπ) αλλά όχι όλα τα δικαιώματα (ψήφο). Όπως δεν είναι δίκαιο να μπορούν να ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές μόνο οι υπήκοοι χωρών ης ΕΕ και όχι όλοι οι μετανάστες.
  Το θέμα πάντως θα έπρεπε να βρει μια λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Γιατί αφορά εξίσου τους μετανάστες όλων των χωρών, και προκαλεί εκτός των άλλων και το ευτράπελο, να μπορεί να ψηφίσει ένας ευρωπαίος πολίτης δύο και τρεις φορές στις ίδιες εκλογές, σε διαφορετικές χώρες. (Εδώ, ένα ενδιαφέρον παράδειγμα στα γερμανικά: http://www.spiegel.de/kultur/tv/europawahl-giovanni-di-lorenzo-outet-sich-bei-jauch-als-wahlbetrueger-a-971635.html).)
  Προσωπικά πάντως, κάτοικος εξωτερικού κι εγώ, θεωρώ πιο σημαντικό το δικαίωμα ψήφου στη χώρα που ζω, αν και θα ήθελα να μπορώ να ψηφίσω και στη χώρα που γεννήθηκα, μεγάλωσα και εγκατέλειψα, καθώς ακόμα τη νιώθω να με αφορά. Άλλωστε η ματιά από μακριά αποκαλύπτει συχνά διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά που αντιλαμβάνεσαι όταν ζεις μέσα στη χώρα. Γι αυτό κι εγώ θα έρθω να ψηφίσω σ΄αυτές τις εκλογές, πλήρωσα το εισιτήριό μου ακριβούτσικα, αλλά για να πω την αλήθεια χαίρομαι που δεν υπάρχουν πλέον τα ναυλωμένα αεροπλάνα που μέχρι πριν από λίγα χρόνια μετέφεραν κοπάδια ψηφοφόρων των δύο (τότε) μεγάλων κομμάτων και καταχρέωναν την Ολυμπιακή με υποσχετικές πληρωμών που ποτέ δεν εκπληρώθηκαν…

 97. Alexis said

  #54: Σκύλε πως και δεν σ’ έπιασε η σπαμοπαγίδα;
  Έγραψες την …απαγορευμένη λέξη.
  Εγώ την άλλη φορά που ρώτησα πότε αποβλήθηκε έφαγα …πόρτα για κάμποση ώρα («το σχόλιό σας περιμένει έγκριση από το διαχειριστή»)
  Ναι μάλλον αυτός πρέπει να ‘ναι, με άλλο προφίλ, πιο «λαϊκό» τώρα…

 98. ndmushroom said

  91
  Δε θα μπορούσε να είναι κυπριακής καταγωγής, δηλαδή;
  Και ένα κουίζ: ποιο είναι το επίθετο που σημαίνει «της Γερμανίας» και χρησιμοποιείται για ανθρώπους και όχι πράγματα; Ευκολάκι έβαλα, το ξέρω. 🙂
  Ευρωβουλευτής της Γερμανίας δε σημαίνει τίποτα. Στο Ευρωκοινοβούλιο δεν εκπροσωπούνται χώρες, αλλά παρατάξεις. Για την εκπροσώπηση χωρών και εθνικών συμφερόντων υπάρχει το Συμβούλιο. Μπορεί να ήταν Ευρωβουλευτής των φιλελευθέρων, των σοσιαλιστών, των χριστιανοδημοκρατών, αλλά όχι της Γερμανίας.

 99. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια. Έτρεχα όλη μέρα και δεν μπορούσα να παρακολουθώ το ιστολόγιο, γι’ αυτό και τα δυο παραπάνω σχόλια (95+96) τα είχε κρατήσει κάμποσες ώρες η σπαμοπαγίδα.

 100. Το Γελαστό Κουνουπίδι, said

  90 – 87 – 84

  Εσύ, φιλενάδα, πώς την είδες? Μονά-ζυγά δικά σου τα θέλεις?

  Απαιτείς «δικαίωμα» ψήφου από τη πατρίδα σου αλλά αρνείσαι την αυτονόητη υποχρέωσή σου να την υπερασπιστείς όταν σε χρειαστεί? (Γιατί, «τι είν’ η πατρίδα? μην είν’ οι κάμποι…?»)
  Εάν ήσουνα ειλικρινής, θα έπρεπε να μην ανακατεύεσαι καθόλου με τέτοια ζητήματα. Είτε σ’ αρέσει είτε όχι, στη τελική είσαι άπατρις και όχι γιαλαντζί …ετεροδημότισσα. Δεν δικαιούσαι δια να ομιλείς, οι απόψεις σου και μόνο σου στερούν αυτό το δικαίωμα.

  Αρκέσου στην καλοπέρασή σου εκεί που είσαι και άσε τα υπόλοιπα να τα φροντίσουμε μοναχοί μας εμείς οι κακόμοιροι που είμαστε μέσα στο πηγάδι.

 101. physicist said

  #98. — Μα και βέβαια έχει νόημα να πούμε «Ευρωβουλευτής της χώρας Χ», αφού κάθε χώρα στέλνει έναν συγκεκριμένο αριθμό Ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο. Άλλωστε, ο Χ. δεν εκλέχτηκε με τη λίστα κάποιας ευρωπαϊκής παράταξης αλλά με κείνη του Εφντεπέ από τη Γερμανία.

 102. sarant said

  12: Ναι, χρειάζεται επίσκεψη στο προξενείο.

  13: Που σημαίνει ότι καταργείται το δικαίωμα πολλών ετεροδημοτών (όσων μένουν π.χ. στην Κρητη).

  20: Εννοείς ότι το 50% της αποχής είναι πλασματικό;

  28: Ένα μόνο προξενείο έχουμε στη Σουηδία;

  31α: Ακριβώς.

  51: Και πολύ καλά κάνουν. Αλλά δεν είναι μόνο το εισιτήριο.

 103. sarant said

  52: Οπως λέω και στο άρθρο, και όπως λέει και ο Σωτήρης από τη Σουηδία, υπάρχει πολύς κόσμος που δνε θα κάνει τον κόπο να πάει δυο φορές στο προξενείο αν το προξενείο απέχει 500 χιλιόμετρα.

 104. Μαρία said

  101
  Αν θες να ασχοληθείς κι άλλο μ’ αυτόν τον καραγκιόζη, κάνε κάτι πιο εποικοδομητικό, για να συνδεθούμε και με τα χτεσινά.
  Βρες ποιο απο τα μπινελίκια του εξωφύλλου δηλώνει και τον πολιτικό γυρολόγο.
  http://luben.tv/wp-content/uploads/2015/01/Une-charlie-hebdo-27-nov-1975-juan-carlos-espagne-805×960.jpg?fc98ca

 105. Αλεξις, στο 97, με ένα γράμμα διαφορά, βούργαρος

  Οι σκύλοι, ιδιαίτερα όταν είναι παλιά τρόλζ, ξέρουν να ξεπερνάνε τις παγίδες. Ιδιαίτερα όταν δεν τις έχουν προσέξει καν!

 106. physicist said

  #104. — Πώς να το βρω που τα Γαλλικά μου είναι στο επίπεδο ζε βουλαί ιραί α λα γκαρ ντι τραιν που να με πάρει;

  Φεύγω τώρα αλλά βρήκα ένα καλό και σας το αφήνω: δίπλωμα οδήγησης γιοκ για φετιχιστές, επιδειξίες, τραβεστί, κλεπτομανείς, διαφυλικούς και ηδηνοβλεψίες στη Ρωσία. Πρόκειται για ψυχικές παθήσεις που κάνουν την οδήγηση επικίνδυνη.

  http://www.zeit.de/gesellschaft/zeitgeschehen/2015-01/russland-fuehrerschein-diskriminierung

 107. sarant said

  53: Εκτός από αγενής είστε και απληροφόρητος, αυτός που λέτε δεν είναι συνομήλικός μου.

  65: Καλά, στο ΠΑΣΟΚ δεν είχε πάει αυτός;

  79: Πολλοί Σουηδοί, πράγματι…

  100: Αν πρόκειται να συνεχίσετε την αγένεια και τις προσωπικές επιθέσεις να μου το πείτε να σας μπανάρω. Εμένα δεν με πειράζει να με βρίζετε, αλλά όχι και άλλους.

 108. Λύσανδρος said

  @ Qq (σχόλιο 6)

  Ενώ αυτός που ζει στην Ελλάδα και ενημερώνεται από τα ελληνικά site, τα ελληνικά κανάλια και τις ελληνικές εφημερίδες είναι πλήρως κατατοπισμένος και 100% σε θέση να κρίνει αντικειμενικώτατα…Όπως π.χ. οι «πολίτες» που παρακολουθούν με γουρλωτά μάτια τις εμπνευσμένες ομιλίες του ηγέτη του ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ., ας πούμε.

 109. physicist said

  #104. — Μαντεψιά: μήπως το culotte de peau – αερόστατο, όπως λέμε ανεμούριο, όφας;

 110. Νέο Kid Στο Block said

  104. Mαρία ,εγώ ψηφίζω το sac à vin. Μεθύστακας (υποθέτω…)

 111. Μαρία said

  109
  Όχι, η δερμάτινη κιλοτίνα λέγεται για τους βλάκες καραβανάδες. Η λέξη για τον γυρολόγο, οφα ή ντολμέ (απ’ τον ντονμέ) στα καθ’ ημάς, είναι αυτή που σημαίνει τον παλιάτσο.

 112. Μυστική ψήφος. Όταν ήμουν φαντάρος το μακρινό ’94, τι εκλογές είχαν γίνει εκείνο το καλοκαίρι δεν θυμάμαι, με είχαν στείλει με άλλον ένα σε ένα μικρό χωριό στην Κλειτορεία. Πεντέξι ψήφισαν τελικά, και εμείς οι δύο, εφταοχτώ. Στο τέλος βγήκαν 3 ψήφοι ΚΚΕ. Τον έναν, ο Προέδρος τον ήξερε. Για του άλλους δύο, μας έκανε χρυσούς να του πούμε αν ήμασταν εμείς, ή αν του είχε «ξεφεύγει» κάποιος. Εννοείται ότι τον αφήσαμε να βράζει στο ζουμί του! 😆

 113. Μαρία said

  106
  Νόμιζα οτι τα στοιχειώδη περιλαμβάνουν υποχρεωτικά (το νεσεσέρ βιτάλ) το βουλε βου κουσέ αβέκ μουά.

  110
  Βέβαια. Βρες τον παλιάτσο τώρα. Τόσο μπινελίκι μαζεμένο -για τους τύπους που πήγαν στη στέψη του γαμπρού μας- δεν έχω δει.

 114. rogerios said

  Πρόχειρα, ελλείψει χρόνου, να πω τα εξής:

  – να διαβάσετε το άρθρο 51, παρ. 4, του ελληνικού Συντάγματος.
  – επικουρικά, ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα νομολογία του ΕΔΔΑ και τις δύο αποφάσεις (τμήμα, τμήμα μείζονος συνθέσεως) στην υπόθεση Σιταρόπουλος κ.λπ. κατά Ελλάδας.
  – τα τεχνικά προβλήματα λύνονται ευχερώς όταν υπάρχει η σχετική πρόβλεψη (π.χ. «παραγγελία» του ψηφοδελτίου της οικείας εκλογικής περιφέρειας, κατάθεση σε προξενείο ή άλλως, συγκεντρωτική καταμέτρηση στην Ελλάδα για να διασφαλισθεί η μυστικότητα της ψήφου – κι αυτό είναι ένα μόνο από τα 1.000 εφικτά σενάρια, έτσι;).
  – δεν λύνονται διότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση. Και δεν υπάρχει διότι οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν πράττουν το λογικό κι αυτό που τους επιτάσσει το Σύνταγμα: να διασφαλίσουν το εκλογικό δικαίωμα των εχόντων ελληνική ιθαγένεια που είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους (δηλ. των εκλογέων που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια, σύμφωνα με τη διατύπωση της διάταξης του Συντάγματος). Δεν το πράττουν διότι τους ενδιαφέρει μόνον η αύξηση της εκλογικής τους δύναμης. Για αυτό και κατά καιρούς εμφανίζονται σχέδια που θα έδιναν δικαίωμα ψήφου σε ομογενείς 3ης, 4ης και 5ης γενιάς στις ΗΠΑ κι αλλού, χωρίς ελληνική ιθαγένεια (και κατά μείζονα λόγο εγγραφή σε εκλογικούς καταλόγους) και ουσιαστικό σύνδεσμο με τη χώρα.
  – Πάντα «ενθουσιάζομαι» όταν μου λένε ότι δεν θα έπρεπε καν να ψηφίζω άνθρωποι που διατηρούν εκλογικά δικαιώματα στο χωριό του προπάππου τους. Προπαντός συνέπεια.
  – η συντριπτική πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ παρέχουν στους εκπατρισμένους τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής τους (τα 23 εάν δεν κάνω λάθος, το ΗΒ αποτελεί την πιο τρανταχτή εξαίρεση, αλλά στο σύστημά του ο σύνδεσμος είναι η κατοικία κι όχι η ιθαγένεια, οπότε η απώλεια της κατοικίας στην ημεδαπή συνεπάγεται και απώλεια του δικαιώματος του εκλέγειν).

 115. Νέο Kid Στο Block said

  Noμίζω πάντως πως ο δόκιμος ακριβής προσδιορισμός της Χ»μαρκακείου κινήσεως δεν είναι οφα ή γυρολόγος αλλά Trittbrettfahrer…(πλαγκιαρίστισες παν ιντέντηντ!) o Φυσικός ξέρει βας ντας μπεντόϋτετ. 🙂

 116. rogerios said

  Άρθρο 51, παρ. 4. «Οι βουλευτικές εκλογές διενεργούνται ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Επικράτεια. Νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια. Ως προς τους εκλογείς αυτούς η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών δεν κωλύει την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο, εφόσον η καταμέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διενεργείται όποτε αυτό γίνεται και σε ολόκληρη την Επικράτεια.»

 117. Mary said

  Γιατί δεν ψηφίζω πια είτε εντός Ελλάδος είτε εκτός; Κάποτε, την δεκαετία του 90′ σπούδαζα στο εξωτερικό (σε Ευρωπαϊκή χώρα) και έμαθα πως μπορούσαμε να ψηφίσουμε στο προξενείο. Νομίζω πως ήταν η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο ήταν δυνατό. Πήγα λοιπόν κι εγώ για να ασκήσω τα «δημοκρατικά μου δικαιώματα», όπως και πολλοί άλλοι, μόνο που εγώ κατέληξα άθελά μου να ρίξω το μοναδικό λευκό. Γιατί; Γιατί από τα ψηφοδέλτια που μπορούσαμε να διαλέξουμε αντί να υπάρχουν από όλα τα κόμματα που είχαν βάλει τότε υποψηφιότητα για τις εκλογές στην Ελλάδα, μονάχα 15 βρίσκονταν διαθέσιμα. Και έλα που έσπασε ο διάολος το ποδάρι του κι απουσίαζε το ψηφοδέλτιο αυτών που ήθελα να ψηφίσω! Δημουφατία με άλλα λόγια

 118. Πενθεύς said

  114. Αυτό που λες ισχύει στο Η.Β. για τις κοινοβ. εκλογές και αφορά τους εκπατρισμένους για πάνω από 15 χρ. Στρατιωτικοί ή δημόσιοι υπάλληλοι εξαιρούνται.

 119. Μαρία said

  115
  Φιλελές, μετά ο Μπένι (τον έκανε πρέσβη) και τον προόριζε για το πασοκ και τώρα το γύρισε σε ΝΔ.

 120. Alexis said

  #105: Ωχ ναι, πως και δεν το πρόσεξα;

 121. sarant said

  114: Ευχαριστούμε Ρογήρε!

 122. "Ετεροδημότισσα" said

  94
  δεν διάβασες προσεκτικά τα δύο σχόλια μου. Δεν έχω γιο, κόρη έχω, απλά κάνω μια υπόθεση εργασία. Γράφεις πιο πάνω ότι οι του εξωτερικού «δεν δικαιούνται για να ομιλούν» στα πολτικά της Ελλάδας. Κι εγώ σου γράφω γιατί να μην δικαιούνται αφού ότι και να κάνουν :
  -εφόσον γεννιούνται από Έλληνες γονείς αυτόματα παίρνουν την υπηκοότητα και αν είναι άρρενες καλούνται να υπηρετήσουν την στρ. θητεία
  – την υπηκοότητα δεν την χάνουν ακόμα κι αν πάρουν την υπηκόοητητα του ευρωπαίκού κράτους που μόνιμα κατοικούν (βλ. ελληνογερμανούς)
  – το ευρωπαίκό κράτος δεν δίνει αυτόματα με τη γέννηση του παιδιού την υπηκόοτητα σε αυτό παρά μόνο αν τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς έχει την υπηκοότητα του συγκεκριμένου κράτους
  όσο να μην γράψεις το παιδί σου στο προξενείο αυτό σημαίνει ότι θα το έχεις χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα. (έπρεπε να ταξιδέψω με τη δύο μηνών κόρη μου για οικογενειακούς λόγους και ξέρω τι σου λέω)
  -Έλληνες που έχουν κυρηχτεί μόνιμοι κάτοικοι του εξωετρικού δεν απαλλάσσονται από την υποχρεώση της στρ. θητείας αλλά μόνο από το πρόστιμο

  Άρα αν τους ζητάμε να υπηρετήσουν με ποιο δικαίωμα θα τους στερήσουμε το δικαίωμα ψήφου εφόσον τα διάφορα κόμματα έχουν διαφορετική προσσέγγιση και στο θέμα της στρ. θητείας. Δεν θα πρέπει να έχουν λόγο σε κάτι που πρέπει να κάνουν;

  (άσε που αν δεν είσαι γεννημένος έξω για να κυρηχτείς μόνιμος κα΄τοικος εξωτερικού είναι ένας λαβύρινθος. και το πρόστιμο θεσπίστηκε φυσικά επί κρίσης και υπουργεία Βανιζέλου για να γεμίσουν τα ταμεία)

 123. Πέπε said

  117: Μήπως ήρθες αργά και είχαν σωθεί; 🙂

 124. "Ετεροδημότισσα" said

  όσο για το γελαστό κουνουπίδι δεν πιστεύω ότι είναι ο Εαμοβούλγαρος γιατί αυτός είχε ένα στυλ και τουλάχιστον διάβαzε τα σχόλια προσεκτικά πριν δώσει τις διαστερβλωμένες απαντήσεις του.
  (miss u)

 125. Alexis said

  Με τη σημερινή τεχνολογία υπάρχουν λύσεις για την ψήφο εξ’ αποστάσεως.

  Παράδειγμα: Πηγαίνει ο Έλληνας ψηφοφόρος στο πλησιέστερο προξενείο και δηλώνει ότι είναι γραμμένος στην Χ εκλογική περιφέρεια. Ο αρμόδιος υπάλληλος του προξενείου τσεκάρει αν όντως είναι γραμμένος και επαληθεύει τα στοιχεία του μέσω της γνωστής σελίδας «Μάθε που ψηφίζεις» του ΥΠΕΣ. Στη συνέχεια μπαίνει (με κωδικό) σε μία ειδική διαδικτυακή εφαρμογή του ΥΠΕΣ και εκτυπώνει όλα τα ψηφοδέλτια της Χ εκλογικής περιφέρειας. Προφανώς τα ψηφοδέλτια για να είναι επίσημα θα φέρουν και κάποιο υδατογράφημα του ΥΠΕΣ.
  Τα δίνει στον ψηφοφόρο, ψηφίζει, και το βράδυ, μετά το τέλος της ψηφοφορίας, ανοίγει τους φακέλους και δίνει τηλεφωνικώς ή με φαξ τα αποτελέσματα στα Πρωτοδικεία των περιφερειών στις οποίες είχε ψηφοφόρους.
  Στη συνέχεια, και προκειμένου να επισημοποιηθούν τα αποτελέσματα, στέλνει και ταχυδρομικώς, με εδικούς σάκους, φακέλους και ψηφοδέλτια στα Πρωτοδικεία.
  Προϋποθέσεις για να δουλέψει το σύστημα:
  1) Να στηθεί η διαδικτυακή εφαρμογή από το ΥΠΕΣ (εύκολο)
  2)Να δουλέψουν λίγο παραπάνω κάποιοι υπάλληλοι στο ΥΠΕΣ για να «ανεβάσουν» στην εφαρμογή όλα τα ψηφοδέλτια όλων των περιφερειών (δύσκολο 🙂 )
  3)Να έχει σύνδεση στο διαδίκτυο και έναν καλό εκτυπωτή το προξενείο (αυτονόητο)

 126. Μεγάλο θέμα το σημερινό. Θα έπρεπε να ψηφίζουν (στις ελληνικές εκλογές) οι Έλληνες του εξωτερικού; Αν ναι με ποιο τρόπο και για πόσα χρόνια αφού έχουν μεταναστεύσει; Πώς ελέγχεται ο παράγοντας χρόνος;

  Στη Γερμανία που ήμουνα, με το που εγκαταστάθηκα έπρεπε να πάω να δηλωθώ στο δήμο ότι μένω στην τάδε διεύθυνση. Και με το που έφυγα, πάλι δήλωσα την αποχώρησή μου. Δεν μου έτυχε ν’ αλλάξω διεύθυνση, αλλά κανονιά και σ’ αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να το δηλώσω. Άρα το αν ήμουνα κάτοικος Γερμανίας ή όχι μπορούσε να ελεγχθεί. Στην Ελλάδα;

  Μα οι απόδημοι πληρώνουν φόρους. Εξίσου πληρώνουν φόρους κι όσοι είναι εγκαταστημένοι στην Ελλάδα αλλά από άλλες χώρες. Άρα αυτό δεν είναι ικανό κριτήριο. Μα πάνε φαντάροι. Αν πάνε. Ανάλογα πότε γράφονται στα ελληνικά δημοτολόγια.Έχω ξαδέρφια που γράφτηκαν όταν χρειάστηκαν ΑΦΜ για να τακτοποιήσουν τα κληρονομικά τους. Δηλ. σε ηλικία άνω των 40. Και κανείς δεν τους ζήτησε να πάνε φαντάροι (αν και χρειάστηκε κάποια διαδικασία για το ότι όλα αυτά τα χρόνια ήταν κάτοικοι εξωτερικού). Σήμερα μπορούν αν θέλουν να βγάλουν ελληνικό διαβατήριο (η χώρα υποδοχής είν’ απ’ αυτές που επιτρέπουν την διπλή υπηκοότητα – δεν είναι σ’ όλες έτσι) αλλά δεν έχουν ενδιαφερθεί. Αυτοί θα έπρεπε να δικαιούνται να ψηφίζουν;

  Πριν μερικά χρόνια ήμουν αποσπασμένος στη Γερμανία για μια τριετία. Εντάξει, για την περίπτωσή μου ούτε αλλαγή ΔΟΥ δεν προβλέπεται (εξακολουθούσα να ανήκω σ’ αυτή που ανήκα πριν φύγω). Όμως ούτε κι εγώ είχα το δικαίωμα να ψηφίσω εκεί που βρισκόμουνα (και πού να κατέβω – δυο φορές σ’ ένα μήνα). Και είχαν αρχίσει να έρχονται καινούριοι μετανάστες. Μόνιμα ή προσωρινά. Πού να το ξέρανε. Πώς μπορούσαν να μην ενδιαφέρονται για την χώρα που είχαν αφήσει και που είχαν στο νου τους να επιστρέψουν;

  Τα τεχνικά θέματα προφανώς λύνονται. Τεχνικά είναι. Μα πρέπει ν’ αλλάξει το σύνταγμα (ο Ρογήρος λέει πως ούτ’ αυτό, ο σοφός νομοθέτης το είχε προβλέψει σαν ενδεχόμενο), μα πρέπει ν’ αλλάξει ο νόμος ή να βγει εγκύκλιο κλπ, είναι πράγματα που μπορούν να γίνουν. Ειδικά για νόμους, ακόμα και τώρα που η βουλή είναι κλειστή, πάλι μπορεί να γίνει νομοθετική ρύθμιση. Τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου δεν χρειάζεται να τις θυμάται η κυβέρνηση μόνο για να περάσει μαζικά τις απαιτήσεις των δανειστών (3 μέσα σε 15 μέρες που καθεμιά άλλαζε την προηγούμενη έβγαλαν το 2011) αλλά κι όταν χρειάζεται να ρυθμίσει κάτι που δεν είχε σκεφτεί έγκαιρα (αλλά αν είχε σκόπιμα ολιγωρήσει; Μάλλον θα βρίσκει «τεχνικά θέματα». Είτε είναι για την ψήφο των μεταναστών είτε για την ψήφο των 18άρηδων).

  Και μια απορία που μόλις μου ήρθε.Ποια η διαφορά μετανάστη και απόδημου; Εγώ το έχω χρησιμοποιήσει παραπάνω σαν να είναι ταυτόσημα. Είναι;
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 127. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #110, 124
  Μην καρφώνεστε…

 128. Spiridione said

  114. Ο Δ. Τσάτσος είναι κατηγορηματικός για τη διάταξη αυτή του Συντάγματος:
  » Η δυνητική διατύπωση του Συντάγματος (Νόμος μπορεί …), φαίνεται να δημιουργεί σοβαρό ερμηνευτικό πρόβλημα. Όσο παραλείπει ο κοινός νομοθέτης να θεσπίσει τη ρύθμιση που του αναθέτει το Σύνταγμα, στερεί από ένα σημαντικό τμήμα του Εκλογικού Σώματος την πρακτική δυνατότητα να ασκεί το δικαίωμα της ψήφου. Η παράλειψη αυτή του νομοθέτη, βασισμένη τυπικά στη δυνητική διατύπωση της σχετικής συνταγματικής διάταξης, προσκρούει στη θεμελιώδη διάταξη του Συντάγματος περί λαϊκής κυριαρχίας (άρθρο 1 παρ. 2 και 3) και στην αρχή της καθολικής ψηφοφορίας (άρθρο 51 παρ. 3). Θεωρούμε έτσι, την παράλειψη του νομοθέτη αντισυνταγματική» (Δ. Τσάτσος Συνταγματικό Δίκαιο τόμος Β’ 1993 σελ. 177).
  Βέβαια, άλλοι συνταγματολόγοι, μεταξύ των οποίων και ο Βενιζέλος, θεωρούν ότι υπάρχει ευχέρεια και όχι υποχρέωση του κοινού νομοθέτη και έτσι η παράλειψη καθίσταται θεμιτή.

 129. Πενθεύς said

  124. Πού να το φανταστώ ότι έχεις κόρη. Να σου ζήσει κιόλας. Καιρός είναι να στρατεύονται και τα κορίτσια. 🙂 Η πατρίδα έχει ανάγκες.
  Αυτά που γράφεις δεν τα ξέρω. Εγώ δεν αντιμετώπισα τέτοια πράγματα και την ελληνική ιθαγένεια την πήρα εύκολα, σχετικά μεγάλος και μόνο λόγω καταγωγής της μητέρας μου.

 130. Pedis said

  Το παίζω «ούτε συμφωνώ ούτε διαφωνώ» και με βγάζει 30% Δημαρ και 30% βενιζελογιωργάκη. Το ίδιο και όταν κάνω τυχαίες επιλογές μεταξύ «ούτε συμφωνώ ούτε διαφωνώ» και «δεν απαντώ».

  Αν πιστέψουμε τους δημιουργούς του παιχνιδιού (που δεν θα το διακινδύνευα επειδή έχουν ύποπτα φλόους και στρογγυλοποιήσεις σχετικά με τις θέσεις των κομμάτων) οι πασοδημαρίδες είναι πολιτική εγγύηση κοκακόλας: ένα τίποτα που πάει με όλα.

  Από την άλλη μεριά, όταν το παίζω κάργα φασίστας με βγάζει ανέλ-λάος και κολλητά χρυσάβγουλο και λίγο πιο κάτω νδ.
  Αμάν πια, να τους ενώσει όλους ο Μπαλτάκος να τελειώνουμε. Να βρει και η Ραχήλ τον πολιτικό χώρο που την εκφράζει και να μην αναγκάζεται να υποκείπτει σε συμβιβασμούς με το σύριζα για να συνεχίσει την πολιτική καριέρα.

 131. Pedis said

  #130 – υποκείπτει –> υποκύπτει (σόρρυ, αφεντικό)

 132. Μαρία said

  131
  Απο σένα δεν περίμενα τέτοιο σχόλιο 🙂

 133. "Ετεροδημότισσα" said

  Πενθέα με λιγο προσεχτικο διάβασμα θα μπορούσες να φανταστεις ότι ακομα δεν εχω γιο αφου γράφω » αν κάνω γιο…».
  Αν η κόρη μου θελησει να στρατευτει, να ψηφίσει, να βαφτιστεί, να αλλαξοιθαγενευσει ή ότι αλλο υγς καρφώσει δεν νομίζω δε νομίζω ότι θα μπορέσω να την μεταπείσω.

  Κουορτσινέ το γελαστό κουνουπίδι με αποκάλεσε «φιλενάδα». Ειναι προσφώνηση που χρησιμοποιουν κατά κύριο λογω γυναικες μεταξυ τους, αγαπητή μάλιστα οταν ξεκατινιαζονται, πιστεψέ με. Ξερω οτι μας θεωρεις το ένα και το αυτο πρόσωπο αλλά αυτο παραπάει

 134. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  >>ένας που έφυγε πρόπερσι από την Ελλάδα,έχει αφήσει πίσω του γονείς,αδέρφια και ένα διαμέρισμα για το οποίο πληρώνει ΕΝΦΙΑ.
  και για το μισθό και τη δουλειά των γονιών που τον σπούδαζαν, των αδελφιών που σπουδάζουν, τη σύνταξη των παπούδων, για την ελπίδα μιας πιο ευνομούμενης χώρας. Αστεία πράματα πως δεν πρέπει να ψηφίζουν, αν το θέλουν βέβαια, οι έλληνες του εξωτερικού.
  υ,γ. θέλει η περιπατισιέν να κρυφτεί αλλά η χολή δεν την αφήνει.

 135. Spiridione said

  Η Ν.Δ. είχε υποβάλει σχέδιο νόμου το 2009, με το οποίο πρότεινε οι εκλογείς του εξωτερικού να ψηφίζουν κόμματα που έχουν καταρτίσει ψηφοδέλτια επικρατείας, με την υποχρέωση να περιλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια επικρατείας 3 τουλάχιστον υποψήφιοι που να διαμένουν στο εξωτερικό επί δεκαετία, δηλαδή δεν θα ψήφιζαν με σταυρό. Προβληματική μού φαίνεται αυτή η ρύθμιση, που τελικά δεν πέρασε.

  Click to access A-EKLEX-eis.pdf


  Στην αιτιολογική έκθεση υπάρχει ένα ενδιαφέρον στοιχείο: Στις εκλογές του Νοεμβρίου του 1862 για τη Β’΄Εθνοσυνέλευση (αμέσως μετά την έξωση του Όθωνα), ψήφισαν, λέει για πρώτη και μοναδική φορά Έλληνες που κατοικούσαν εκτός Ελλάδας. Υπάρχει εδώ ένα θέμα, δεν είμαι σίγουρος αν πράγματι ψήφισαν οι Έλληνες που κατοικούσαν εκτός Ελλάδας ή ψήφισαν κάτοικοι της Ελλάδας που προέρχονταν από περιοχές εκτός Ελλάδας και συμβολικά είχαν καταρτιστεί εκλογικές περιφέρειες π.χ. Ηπείρου ή Θεσσαλίας. Αυτό συνέβαινε άλλωστε, στα πλαίσια της Μεγάλης Ιδέας, στις εκλογές από το 1843 και μετά, δηλαδή υπήρχαν εκλογικές περιφέρειες που είχαν ονόματα επαρχιών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με τη μορφή «σωματείων ή συλλόγων», στην πραγματικότητα δηλαδή ψήφιζαν εντός των ελληνικών συνόρων -άλλωστε εκείνη την εποχή η έννοια «εκλογική περιφέρεια» ήταν λίγο ρευστή, και το Πανεπιστήμιο ήταν εκλογική περιφέρεια και εξέλεγε βουλευτές μέχρι το 1864. Πάντως, για τις εκλογές του 1862, αναφέρεται στη Βίκη ότι εξελέγησαν συνολικά 327 πληρεξούσιοι, από τους οποίους 288 από την ελεύθερη Ελλάδα και 39 από τους «αλύτρωτους» και τις ελληνικές παροικίες του εξωτερικού. Υπήρχαν πληρεξούσιοι Λίβερπουλ, Λιβόρνου, Μασσαλίας κλπ. Αναφέρεται ότι πληρεξούσιος του Λονδίνου εξελέγη ο Χαρίλαος Τρικούπης και πληρεξούσιος Μαγκεστρίας ο Σπυρίδωνας Τρικούπης.
  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%97_%CE%B5%CE%BD_%CE%91%CE%B8%CE%AE%CE%BD%CE%B1%CE%B9%CF%82_%CE%92%27_%CE%95%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CF%89%CE%BD_%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B9%CF%82

 136. leonicos said

  @50 Κκ Συγνώμη που άργησα.

  Πέθαναν πια οι θείοι στο Ισραήλ. Ζουν τα ξαδέρφια μου και τα 8 (δευτερο)ανήψια μου. Αλλ’ αυτοί, μόλο που διατηρούν την αγάπη τους για την Ελλάδα, κι έρχονται κάπου κάπου, δεν διανοούνται το ενδεχόμενο να ψηφίσουν. Σήμερα στο Ισραήλ η παραταξεολογία είναι εντελώς διαφορετική από την Ελλάδα, και δεν έχει καθόλου ‘ιδεολογικό’ ας πούμε χαρακτήρα, εκτός φυσικά του ΚΚ. Υπάρχει και αυτό, θεωρείται φιλοπαλεστηνιακό και είναι κοινό. Τα άλλα κόμματα, περιλαμβανομένης και της Ινσταρντούτ, στηρίζονται σε δίκτυο προσωπικών σχέσεων και επιχειρηματικών συμφερόντων. Δεν είναι ούτε καν πελατειακά. Είναι εταιρικά.

  @63 Νεοκίδιε
  Σ’ ευχαριστώ, πολύ ωραίο. Αλλά και στον Καβάφη δεν υπάρχει μια ανάλογη ιδέα στα Τείχη; (που μας έκλεισαν ανεπαισθήτως έξω);

 137. leonicos said

  Ο Ιαμοβούρκος έχει μπαναριστεί; (νέα λέξη) Δεν το ήξερα. Νόμιζα ότι μόνος του σταμάτησε. Και δεν πρόλαβε να μου προκαλέσει εγκεφαλικό! Τι κρίμα…

 138. leonicos said

  Εγώ δεν έχω διατελέσει τρολ, αλλά διδάχτηκα σήμερα να παρακάμπτω τον ΑΓΡΥΠΝΟ ΦΡΟΥΡΟ

 139. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  135: Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά τα μικροεκλογικά του παρελθόντος!

 140. Πενθεύς said

  113. Το διάβασα πολύ προσεκτικά και η απάντησή μου ήταν ανάλογη. Έγραψα γιατί να σπεύσεις (υποθετικά) και όχι έσπευσες, Τέλος πάντων, επιτέλους συνεννοηθήκαμε. Εγώ πάντως δεν ψηφίζω όχι γιατί δε νοιάζομαι αλλά γιατί το θεωρώ αστείο. Κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του αξίες και ζύγια.

  Ο φίλος μας, πάλι καλά που δεν έγραψε «φιλαινάδα» να θυμώσει το αφεντικό.

 141. Pitpanag said

  Μυστικη ψήφος ,δύσκολο! Όπως στα galups που ρωτούν ε _are you gay? Και περιμένουν ειλικρεινια… Αλλά χωρίς privacy ,no chance!

 142. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  54 -97 – Μπά καμία σχέση, απλό ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ.

  122 – Μην έχεις πολλές απαιτήσεις απο ένα ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ.

 143. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Πάντως για μια στιγμή μου πέρασε απο το μυαλό οτι το ζαρζαβατικό το λένε Αλίκη, αλλά είναι λιγα τα σχόλιά του ακόμα και δεν είμαι σίγουρος.

 144. qq said

  Το καλοκαίρι έψαχνα στις Πρέσπες κάτι υπόγεια νοσοκομεία και βλέπω κάτι βαν με ισραηλινές πινακίδες. Κρύος ιδρώτας με λούζει, πάει ήρθε το τέλος, η μοσάντ είναι στα ίχνη μου. Σ’ αυτά τα μέρη ούτε έλληνες δεν κάνουν τουρισμό. Στις συζητήσεις μου λένε, είναι απόγονοι.

 145. Gerassimos Zorbas said

  Το πρόβλημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού είναι καθαρά πολιτικό και οι ατέρμονες συζητήσεις άρχισαν όταν οι πρώτοι μετανάστες δημιούργησαν τους πρώτους συλλόγους με πολιτικό χαρακτήρα και έγιναν, κατά κάποιο τρόπο, μικρογραφίες των κομμάτων της Ελλάδας. Στις διαφορετικές εκλογικές περιόδους τα κόμματα εξαντλούσαν τις υποσχέσεις με ένα λιβανισμό από τον εκπρόσωπο, πρώτιστα, της κάθε κυβέρνησης. Η δεξιά είχε το φόβο της αριστερής ψήφου των μεταναστών, το ΚΚΕ δεν είχε τον αναγκαίο μηχανισμό για να ελέγχει τους ψηφοφόρους σε κάθε κράτος και το Κέντρο δεν είχε ενδιαφέρον.
  Από νομική πλευρά, πέραν ενδεχομένως μιάς τροποποίησης του συντάγματος η του εκλογικού νόμου, δεν υπάρχει τόσο μεγάλη δυσκολία που να κάνει αδύνατη μια λύση, είτε αυτή πλησιάζει τη γαλλική λύση (νομίζω ότι δεν πρέπει να αποκλεισθεί ενδεχόμενη ένταξη βουλευτών στο Επικρατείας; έχουμε μεγάλο αριθμό Ελλήνων στην ΕΕ, Αμερική, Αυστραλία και Καναδά) η την αυτοπρόσωπη παρουσία στο προξενείο(Ρουμάνοι) η την επιστολική ψήφο (Βέλγιο). Αντίθετα από οργανωτική πλευρά δεν τα πάμε τόσο καλά στα προξενεία μας, ιδιαίτερα τώρα που μειώθηκαν οι απολαβές των εκεί υπαλλήλων.

  Από τα πρώτα μεταναστευτικά κύμματα μεχρι τώρα οι συνθήκες μετανάστευσης, ένταξης στη χώρα υποδοχής, οικονομικής ανά πτυξης της δεύτερης και τρίτης γεννιάς ειναι εντελώς διαφορετικές και οι ψήφοι θα είναι σίγουρα διεσπαρμένοι σε όλα τα κόμματα. Οι Ιταλοί μετανάστες και σημερινοι διακινούμενοι εργαζόμενοι στην ΕΕ δεν είχαν κανένα πρόβλημα ψήφου. Η θέση της Δανίας και της Αγγλίας και της επηρρεασμένης Κύπρου από το αγγλικό δίκαιο και σκέψη εξηγούνται, εν μέρει, από το γεγονός ότι δεν είναι μεταναστευτικές χώρες. Για την Αγγλία σωστά ειπώθηκε ο δεσμός της υπηκοότητας με τη κατοικία.

  Εγώ προσωπικά που ζω στο Βέλγιο από το1969 ψηφίζω μόνο στο Βέλγιο ( υποχρεωτική ψήφος) γιατί θεωρώ ότι εδώ είμαι ενταγμένος σε μια κοινωνία που με δέχτηκε χωρίς καμμία διάκριση, που πήγα στρατό και συμμετέχω στα πολιτικά δρώμενα. Εχοντας και την ελληνική υπηκοότητα μπορώ να ψηφίσω στην Ελλάδα, απλά δεν ασκώ αυτό το δικαίωμα.
  Η φορολόγηση ακινήτων του Ελληνα που ζει χρόνια μακρυά από τη χώρα του δεν πρέπει να συγχέεται με το δικαίωμα ψήφου.Ενας Βέλγος μπορεί να έχει ακίνητα στην Ελλάδα και να φορολογείται, ακόμα και να μένει στην Ελλάδα, και να μην μπορεί να ψηφίζει στις εθνικές εκλογές. Μα τα σημερινά συνταγματικά και εκλογικά δεδομένα ο Ελληνας πρέπει να έχει το δικαίωμα ψήφου όπου και να βρίσκεται όσο καιρό και αν διαμένει στο εξωτερικό.
  Όμως και κάποια κυβέρνηση πρέπει να βρει το κουράγιο να θέσει στο τραπέζι , με ένα χρονοδιάγραμμα, το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, χωρίς υποκρισίες και έπεα πτερέοντα περί αρρήκτων δεσμών της μαμάς Ελλάδας με τον ελληνισμό του εξωτερικού, που απλά είναι λιβανίσματα αν όχι αναμασημένες μπούρδες πάνω από μισό αιώνα.

 146. Νέο Kid Στο Block said

  141. Πανίκο, ενδιαφέρον αυτό που λες για τις δημοσκοπήσεις που έχουν «ευαίσθητες» ερωτήσεις . Ερωτήσεις, οι ειλικρινείς απαντήσεις των οποίων μπορεί να προκαλέσουν αμηχανία ή ντροπή, και έτσι η απάντηση πιθανότατα να μην είναι ειλικρινής, για ευνόητους λόγους. Οι σοβαροί δημοσκόποι όμως έχουν λύση και γι’αυτό. Μια σίγουρη θεωρητικά αλλά δύσκολη πρακτικά είναι βέβαια η κάλπη. Αλλά συνήθως γίνεται κάτι άλλο. Υπάρχει ένας τρόπος με τον οποίο δίνεται η δυνατότητα στον ερωτώμενο να απαντήσει με άνεση και διακριτικότητα και κυρίως με ειλικρίνεια «Ναι» ή «Όχι» ,χωρίς να αποκαλύψει στον ερωτώντα ευαίσθητα ίσως προσωπικά του δεδομένα. Ο τρόπος αυτός ,που καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορεί να είναι «απόλυτος», μιας και δεν μπορεί να δίνει σ’ αυτόν που ρωτάει την πληροφορία για το τι πραγματικά απάντησε ο άλλος (ειδάλλως δεν θα εκπλήρωνε την αποστολή του) αλλά πιθανοτικός , εξασφαλίζει καλές εκτιμήσεις. Όπως και νά’χει ,καλύτερες από αυτές που γίνονται χωρίς τέτοιες προφυλάξεις και βγάζουν αποτελέσματα εκτός πραγματικότητας .
  Aς υποθέσουμε ότι έχουμε μια ερώτηση στην οποία είναι «ντροπιαστικό» να απαντήσει κανείς «Ναι».
  Για να απαντήσει λοιπόν ο ερωτούμενος χωρίς φόβο, τού ζητάνε να διαλέξει στην τύχη ένα φύλλο από μια τράπουλα με μισά κόκκινα και μισά μαύρα φύλλα. Βλέπει την κάρτα και την βάζει πίσω ,χωρίς να τη δει ο ερευνητής.
  Αν το φύλλο είναι κόκκινο,απαντάει «Ναι», ενώ αν το φύλλο είναι μαύρο απαντάει στην ερώτηση που τού έγινε.
  Έτσι, αν απαντήσει «Ναι», δεν υπάρχει τρόπος για τον ερευνητή να ξερει αν το φύλλο του ήταν κόκκινο ή αν απάντησε «Ναι» στην ερώτηση. Έτσι,διατηρείται η εμπιστευτικότητα ,και ο ερωτώμενος είναι σίγουρος γι’αυτό!
  Έστω λοιπόν πως γίνονται 1000 συνεντεύξεις και 612 άτομα απαντούν «Ναι». Περίπου 500 θα το έχουν κάνει γιατί έχουν τραβήξει κοκκινο φύλλο και άρα πρέπει να απορρίψουμε αυτές τις απαντήσεις. Από τους υπόλοιπους 500, δηλαδή αυτούς που έχουν απαντήσει όντως στην ερώτηση, οι (612-500)=112 έχουν δώσει θετική απάντηση (ΝΑΙ), που σημαίνει πως η εκτίμησή μας είναι 112/500=22,4%.

 147. Μαρία said

  Στην ελληνική κοινότητα του Παρισιού για ανάδειξη νέου ΔΣ σε 580 ψηφίσαντες η ΝΔ πήρε 34 ψήφους. Αλλά κι άλλοι τόσοι δεν πήγαν να ψηφίσουν.

  143
  Μια κυρία σαν την Αλίκη δεν θα έγραφε ποτέ το βάρβαρο «στη τελική». Είναι καινούριο ζαρζαβάτι και βέβαια εγχώριο κι όχι ελβετικό όπως η Πουτανίδου.

 148. Ένας Χασάπης από τα Παλιά said

  Οι ΜΚΕ Νίκο δε πληρώνουν απαραίτητα μόνο ΕΝΦΙΑ. Πληρώνουν και φόρο εισοδήματος αν έχουν το παραμικρό εισόδημα στην Ελλάδα (δυνητικά και τόκους) και μάλιστα με τεκμαρτό εισόδημα διαβίωσης (!!!!) και χωρίς αφορολόγητο ποσό. Δεν έχω χρόνο για το απαραίτητο μπινελίκι για όσους δεν έχουν πρόβλημα με το να φορολογούμαι λες και μένω στην Ελλάδα αλλά θέλουν και να σκάσω και $1000+ για να μπορέσω να κρίνω κι εγώ ποιος από τους δύο «σωτήρες» θα στείλει πρώτος τη χώρα στο διάολο… 😦 Ε ρε πούστη μου δε μου περισσεύουν.

 149. Μαρία said

  148
  Τώρα που οι οικολόγοι διχάστηκαν τι θα βάλεις τη μαμά σου να ψηφίσει;

 150. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  147 β – Έχεις δίκιο Μαρία, όντως είχε πιο αυστηρό, ή καλύτερα πιο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ύφος, άλλωστε κι εγώ είχα τις αμφιβολίες μου, αλλά μετά την οξυδερκέστατη επισήμανσή σου δεν έχω.

 151. Νέο Kid Στο Block said

  Μια και το θέμα μας είναι εκλογικό και μια και παίξαμε και μείς με τα γκάλοπ πιο πάνω,ας μου επιτραπεί λίγη σχετική λογοδιάρροια, με περισσή επιστημοσύνη πάντα! 🙂
  H διατύπωση των ερωτήσεων, η ΣΕΙΡΑ με την οποία υποβάλλονται ή Η ΕΜΦΑΣΗ που δίνεται σε κάποιες λέξεις, μπορούν να επηρεάσουν τις ληφθείσες απαντήσεις. Το θέμα βεβαίως άπτεται περισσότερο στην ψυχολογία, παρά στα Μαθηματικά, αλλά αυτό εκτός από μειονέκτημα είναι και γοητεία και πρόκληση για έναν τίμιο ερευνητή.
  Έχει παρατηρηθεί, οτι αν υπονοηθεί από την ερώτηση ότι ζητείται η «σωστή» απάντηση, ο ερωτούμενος τείνει να απαντά αυτό που πιστεύει ότι θέλει να ακούσει ο ερευνητής!
  Γράφει σχετικά μ’αυτό ο μαθηματικός-στατιστικολόγος Πέρε Γκρίμα (Φόρσα Μπάρσα!) του Πολυτεχνείου της Καταλονίας στη Βαρκελώνη:
  «Την εποχή που οργανώναμε με κάποιο συνάδελφο σεμινάρια για τη διάδοση της Στατιστικής, πραγματοποιήσαμε μια έρευνα ανάμεσα στους συμμετέχοντες ώστε να αποδείξουμε ότι ο τρόπος που θέτεις την ερώτηση επηρεάζει την απάντηση.
  Τούς είπαμε ότι θέλουμε τη γνώμη τους σχετικά με έναν νέο νόμο για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και τους μοιράσαμε ψηφοδέλτια που ΕΜΟΙΑΖΑΝ ίδια ,αλλά στα μισά απ’αυτά η κρίσιμη ερώτηση είχε διατυπωθεί διαφορετικά.
  1. «Θεωρείτε ότι θα έπρεπε να υπάρχει νόμος που να απαγορεύει στους μεγάλους οικονομικούς ομίλους τη δαπάνη μεγάλων ποσών για τη χρηματοδότηση πολιτικών προεκλογικών εκστρατειών;» Ναι ή Όχι
  2. «Θεωρείτε ότι θα έπρεπε να επιτρέπεται σε επιχειρήσεις και οργανισμούς η παροχή πόρων για τη χρηματοδότηση, με τρόπο ελεγχόμενο και ξεκάθαρο, για τις προεκλογικές εκστρατείες των κομμάτων;» Ναι ή Όχι
  Σχεδόν ΟΛΟΙ οι ερωτούμενοι απάντησαν «Ναι»,ασχέτως με ποιο ερωτηματολόγιο είχαν…
  ..Βλέπετε επομένως, πως μπορούμε να προσαρμόσουμε την ερώτηση σύμφωνα με το αποτέλεσμα που επιθυμούμε να έχουμε, και το «πρόβλημα» λύθηκε.
  Για το λόγο αυτό, ένα σημαντικό στοιχείο είναι το ποια είναι η ερώτηση που θέτουμε και πώς αυτή διατυπώνεται. Επίσης, μαζί με τα αποτελέσματα της έρευνας πρέπει να ανφέρεται και ποιες ήταν ΑΚΡΙΒΩΣ οι ερωτήσεις που τέθηκαν.»
  Αυτό το ρόλο εξυπηρετούν (θεωρητικά) και οι «κλάσεις» /διαβαθμίσεις στα multiple choice που είναι της μόδας τελευταία. Συμφωνώ, συμφωνώ λίγο,συμφωνώ απολύτως, συμφωνώ όσο πατάει η γάτα,κ.λ.π. Bεβαίως δεν είναι διά πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν όπως το κάνουν οι δικοί μας σκοινί-κορδόνι. Υπάρχουν ερωτήσεις που θα ΈΠΡΕΠΕ να έχουν ένα ξερό ναι-όχι ή συμφωνώ-δεν συμφωνώ, αλλά παραείναι ψιλά γράμματα αυτά.
  Είναι ωραία αυτά τα ψυχολογικά πειραματάκια στη Στατιστική, όταν γίνονται βεβαίως από γνώστες και τίμιους !
  Ένα βασικό ψυχολογικό στοιχείο που σχετικά εύκολα ποσοτικοποιείται με μετρήσεις στατιστικής φύσεως είναι η έμφυτη απέχθεια για ρίσκο. Υπάρχει και η απέχθεια για την αβεβαιότητα που είναι διαφορετικής φύσης και δύσκολα ποσοτικοποιείται.
  Αν 2 ισοδύναμοι παίκτες συναγωνίζονται, και εγώ γνωρίζω πως είναι ισοδύναμοι, αποδίδω εύκολα (και εύλογα) πιθανότητες νίκης 50% στον καθέναν. Για 2 παίκτες που μου είναι άγνωστοι ,πάλι θα καταλήξω αν είμαι λογικός, στο 50-50 ,αλλά θα είμαι σε πιο άβολη θέση.

  Υπάρχει ένα διάσημο ψυχολογικό πείραμα που έκανε κάποιος πατριώτης ονόματι Έλλσμπεργκ, το οποίο έδειξε πως η εφαρμογή του πιθανοθεωρητικού φορμαλισμού στις καταστάσεις αβεβαιότητας οδηγεί σε παράδοξα! Δώστε βάση.
  Παρουσίασε στα υποκείμενα του πειράματός του 2 κάλπες που η καθεμιά είχε μέσα 100 μπαλάκια.
  Για την 1η κάλπη δηλώνουμε ότι περιέχει ακριβώς 50 κόκκινα και 50 μαύρα. Για τη 2η λέμε απλώς ότι περιέχει μαύρα και/ή κόκκινα μπαλάκια, χωρίς να προσδιορίσουμε αναλογία.
  Αρχίζουμε τα στοιχήματα τώρα για την 1η κάλπη! Όσοι μαντέψουν σωστά το χρώμα που θα έχει το πρώτο μπαλάκι που θα τραβηχτεί τυχαία, κερδίζουν 100 ευρώ και οι άλλοι τίποτα. Οι άνθρωποι στοιχηματίζουν εξίσου (σχεδόν) στο μαύρο και στο κόκκινο, πράγμα που σημαίνει πως οι «υποκειμενικές» τους πιθανότητες είναι 0,5 και 0,5.
  Στη συνέχεια μπάινουν στοιχήματα για τη 2η κάλπη. Ίδιες συνθήκες ,μόνο που όπως είπαμε δεν έχουν κανένα στοιχείο για την κατανομή μάυρων και κόκκινων μέσα στην κάλπη. Πρόκειται για μια κατάσταση «άγνοιας» (εν αντιθέσει με την 1η που είχαμε μια κατάσταση τυχαία). Και πάλι- όπως ήταν θεωρητικώς αναμενόμενο- στοιχηματίζουν εξίσου σε κόκκινο και μαύρο, δηλαδή και πάλι οι υποκειμενικές πιθανότητες που αποδίδουν είναι οι ίδιες για κάθε χρώμα. 0,5.
  Τέλος, σε ένα τρίτο σκέλος του πειράματος εμφανίζεται το παράδοξο. Μπαίνει λοιπόν ένα τρίτο στοίχημα.
  Τα κόκκινα μπαλάκια κερδίζουν 100 δολλάρια, τα μαύρα τίποτα, ΑΛΛΑ οι παίχτες έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν την κάλπη απ’όπου θα τραβηχτεί το μπαλάκι!
  Τα 2 πρώτα πειράματα έδειξαν ξεκάθαρα πως οι υποκειμενικές πιθανότητες -που οι ίδιοι παίκτες απέδωσαν με τις επιλογές τους- είναι ίσες και για τις δύο κάλπες ,δηλαδή οι παίκτες εκτιμούν ότι και στη μια περίπτωση και στην άλλη ,η πιθανότητα κέρδους είναι 1 στις 2. Σύμφωνα λοιπόν με τη Θεωρία, θα έπρεπε οι παίχτες να επιλέγουν για το 3ο στοίχημα ,μία από τις δύο κάλπες χωρίς διαφοροποιήσεις ,δηλαδή ισοπίθανα. Αμ δε!
  Η μεγάλη πλειοψηφία των παιχτών (σε επαναλαμβανόμενα σετ παικτών και πειραμάτων) δείχνουν σαφή προτίμηση για την 1η κάλπη, την «γνωστή» (αυτή με τις γνωστές αναλογίες). Η προτίμηση δε αυτή γίνεται σχεδόν συντριπτική ,όταν αντί για κέρδος 100 δολ. στοιχηματίζεται η απώλεια του ποσού, μόνο που τότε ,εκτός του ότι σχεδόν όλοι επιλέγουν την κάλπη 1, είναι και πολύ λιγότεροι αυτοί οι «όλοι», όσοι δηλαδή επιθυμούν να συμμετάσχουν στο παιχνίδι.
  Όλα συμβαίνουν εν κατακλείδι σαν η άγνοια να αποτελούσε έναν ακόμα παράγοντα επικινδυνότητας ,τον οποίον δεν είχαν καταφέρει να εκφράσουν μόνες τους οι υποκειμενικές πιθανότητες!
  Προκύπτουν 2 ερωτήματα:
  Tι είναι ο κίνδυνος; Πώς ελέγχεται;
  Διακρίνουμε έναν «τυχαίο κίνδυνο»,ο οποίος εντάσσεται φυσιολογικά στις συνηθισμένες πιθανοθεωρητικές μεθόδους, και ένα «κίνδυνο άγνοιας» ,που οφείλεται στην απουσία πληροφορίας για το τί πρόκειται να συμβεί. Η διάκριση ίσως να μην αντέχει σε πιο λεπτομερή ανάλυση (θα μπορούσε κάποιος να παρατηρήσει πως «τι στην ευχή άλλο είναι η τύχη παρά η έκφραση της άγνοιάς μας;..) αλλά η ΠΡΑΚΤΙΚΗ της σημασία είναι μεγάλη.
  Το πείραμα δείχνει ότι ο άνθρωπος δέχεται πιο εύκολα έναν «τυχαίο κίνδυνο» από τον κίνδυνο άγνοιας, παρά το γεγονός πως τις περισσότερες φορές εμφανίζονται ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ!
  Είναι αυτό που λαϊκά λέμε : Kαλύτερα ένα διάολος γνωστός,παρά ένας άγνωστος!» 🙂

  Το πείραμα του Έλσμπεργκ εξηγεί και γιατί -παρά το αναμφισβήτητα παράλογο της επιλογής- πλείστοι όσοι συμπατριώτες μας εκλογείς θα ξαναεπιλέξουν το γνωστό τους διάβολο-βιαστή των ζωών τους κύριο Αντώνιο Σαμαρά… 😆

 152. skolarikis said

  Σχετικα με την ερώτηση στο σχόλιό μου (20)
  Ναι πιστεύω πως είναι πλασματικό. Δες εγγεγραμμένους/ψηφίσαντες σε ένα οποιοδήποτε χωριό. Λέω χωριό γιατί στα χωριά γνωριζόμαστε. Στο δικό μου παράδειγμα έχουμε 1000/650 . Όλοι (οι μη ψηφίσαντες ) ετεροδημότες σε Αθήνα / Θεσσαλονίκη και λίγοι εξωτερικό …

 153. A-ya-ya-ya, canta y no lliores… (7 to 7)

 154. Μαρία said

  151
  Αν το μοίραζες σε τουλάχιστον 5 σχόλια, θα το διάβαζα.

 155. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  104.Μαρία, από κει να βγαίνει ο παλιάτσος;
  Ως προς την ανθοκράμβη,το είδος της χολής και το στιλάκι της επίθεσης με κατηύθυνε.Η διαταραχή εμπεριέχει και το καμουφλάζ.

 156. Μαρία said

  150
  Χώρια που δεν θα καταδέχονταν να βάζει λατινικά ερωτηματικά.

  155
  Ο δικός μας ο παλιάτσος ο ιταλός;
  Οι Γάλλοι τον λένε paillasse αλλά χρησιμοποιούν τη λέξη και με τη σημασία του πολιτικού ανεμοδούρα (girouette).

  Α την Πουτανίδου! Λες;

 157. Elikas said

  Χθες δημοσίευσα αυτό: http://www.newdiaspora.com/el/i-can-still-not-vote/ και παράλληλα ανέστησα την πρωτοβουλία http://www.icannotvote.org/, που είχαμε στήσει στις εκλογές του 2012.

  Τα πράγματα είναι όντως περίπλοκα, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι οι Έλληνες εξωτερικού δεν είναι ένα ομοιογενές σύνολο. Άλλο οι 350.000+ που έφυγαν από την Ελλάδα τα τελευταία 4-5 χρόνια, άλλο οι (άγνωστο πόσοι) που έφυγαν τις αμέσως προηγούμενες δεκαετίες, κι άλλο τα εκατομμύρια παλιοί ομογενείς (κυρίως σε Αμερική, Αυστραλία και Γερμανία), καθώς και οι 2ης, 3ης ή ακόμα και 4ης γενιάς απόγονοί τους. Και δεν αναφέρομαι στο τι θα ψήφιζαν αν μπορούσαν, αλλά στο κατά πόσο είναι Έλληνες πολίτες που έχουν επαρκή επαφή με την κατάσταση στην Ελλάδα ώστε να δικαιούνται να συναποφασίζουν για το μέλλον της. Για τους φοιτητές π.χ., είναι απολύτως λογικό να μπορούν, αφού είναι προσωρινοί κάτοικοι εξωτερικού που -ενδεχομένως- σκοπεύουν να επιστρέψουν μετά τις σπουδές τους. Ενώ για τον παππού που πήγε στο Αμέρικα τη δεκαετία του ’50, όσο να ‘ναι είναι πιο πολύ Αμερικάνος πολίτης παρά Έλληνας. Εκεί είναι η ζωή του, η περιουσία του και τα συμφέροντα του, και οι μόνοι δεσμοί με τη μαμά πατρίδα είναι καθαρά συναισθηματικοί.

  Αναρωτιέμαι τι λέει η διεθνής εμπειρία για εκπατρισθέντες πολίτες χωρών με έντονο ιστορικό μετανάστευσης. Οι Πολωνοί ας πούμε, τι κάνουν; Ψηφίζουν όλοι ή υπάρχει κάποιο πλαφόν στο πόσα χρόνια ζει κάποιος έξω;

 158. Dan said

  Γιατί να μην γίνεται να ψηφίζουν μόνο κόμμα και όχι πρόσωπο; Έτσι κι αλλιώς αφού είναι κάτοικοι εξωτερικού δεν χρειάζεται να επιλέξουν κάποιο άτομο απο την εκλογική τους περιφέρεια στην Ελλάδα. Άλλωστε πολλοί είναι και αυτοί που το ρίχνουν ασταύρωτο.

 159. ΙωαννηςΠ said

  Το πρόβλημα είναι απλούστατο από τεχνολογικής πλευράς. Το implementation θα πρέπει να βασιστεί σε ενα web site το οποίο θα δέχεται το password του χρήστη, τον οποίο θα μπορεί επίσης να ταυτοποιεί μέσω δαχτυλικών αποτυπομάτων..

  Δες κι εδω:
  https://www.secsign.com/fingerprint-validation-as-an-alternative-to-passcodes/

 160. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  159: Από τεχνολογικής πλευράς, πώς εξασφαλίζεις ότι δίπλα στον ψηφοφόρο δεν κάθεται ο κομματάρχης που του δίνει πενηντάρικο για να ψηφίσει το κόμμα του;

 161. Pedis said

  # 146 – ΝεοΚιντ : Ακριβώς! (Μόνο που σε πολλές δημοσκοπήσεις δεν γίνεται για λόγους κόστους ή γιατί συμφέρει στο αποτέλεσμα)

 162. Pedis said

  # 151 – Τέλεια, μπράβο ΝεοΚιντ.

 163. ππαν said

  Να πω τη δική μου πλευρά, συγγνώμη που δεν σας διαβάζω όλους, είναι η ώρα προχωρημένη.
  Δουλεύω για το ελληνικό κράτος αλλά το κάνω στο εξωτερικό. Αν ο μισθός μου δεν ήταν αυτός που είναι, δηλαδή πολύ μικρός χωρίς καμία προσαύξηση λόγω εξωτερικού, θα μπορούσα πιο άνετα να δώσω τα 250 για να έρθω να ψηφίσω. Σε αυτήν την περίπτωση το ελληνικό κράτος, ο εργοδότης μου, θα μου έδινε υποχρεωτικά άδεια από τη δουλειά μου (του), και θα έχανε μία ή δυο μέρες από την πολύτιμη εργασία μου. Να σημειώσω ότι από πέρσι το ελληνικό κράτος μας υποχρεώνει, όλους τους Ελληνες του εξωτερικού, να πληρώνουμε χαράτσι 50 ευρώ γαι ΚΑΘΕ χαρτί που θέλουμε από το Προξενείο. Πχ για να αποδείξω ότι είμαι μόνιμη κάτοικος εξωτερικού -και να φορολογηθώ περισσότερο στην Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει αφορολόγητο με αποδείξεις για εμάς- πληρώνω 50 ευρώ την επικυρωμένη φωτοτυπία ενός εγγράφου του Προξενείου. Όχι μετάφραση ή κάτι πιο σοφιστικέ, μια θεωρημένη φωτοτυπία.

  Για μένα δεν υπάρχει καμία συζήτηση αν πρέπει να ψηφίζουμε εδώ όπου ζούμε. Αν είχαμε λεφτα΄θα ερχόμασταν χωρίς πρόβλημα, τα εκλογικα΄μας δικαιώματα δεν μας έχουν αφαιρεθεί, από όσα ξέρω.

 164. ππαν said

  Α, τα λέει κι ο Χασάπης.
  160: όπως δεν τα ξέρουν και στις άλλες χώρες που έχουν υιοθετήσει την ηλεκτρονική ψήφο.

 165. ππαν said

  164 β: εννοώ όπως το εξασφαλίζουν κλπ.
  ΘΕΛΩ ΝΑ ΨΗΦΙΣΩ, έχω χαρμανιάσει.

 166. sarant said

  165: Και δεν έχεις άδικο, σε καταλαβαίνω 🙂

 167. ndmushroom said

  160
  Μα το ίδιο ακριβώς δεν ισχύει και στην κανονική ψηφοφορία; Πώς εξασφαλίζεις ότι ο φάκελος που κρατάει στα χέρια της η γιαγιάκα δεν είναι προσημειωμένος από το γιο της, ότι ο φάκελος που κρατάει στα χέρια του ο Ρομά δεν έχει μέσα ξεχασμένο το πενηντάευρο που του δώσαν για να ψηφίσει κ.ο.κ. (τυχαία παραδείγματα, απ’ τη ζωή βγαλμένα);

 168. mlabros said

  Θεωρώ ορθότερο ο κάθε κάτοικος της Ένωσης να ψηφίζει μόνο στην χώρα που διαμένει τους τελευταίους 6 μήνες.

 169. spiral architect said

  Προς τους ξενομερίτες όλων των πολιτικών αποχρώσεων:
  Καθίστε εκειδά που βρίσκεστε. Που να μπαίνετε σε έξοδα, για να έρθετε στην Ελλάδα.
  Σας περιμένουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με την Πυρόκαυλο Ελλάδα και το «ΛΕΥΚΟ«.
  (ναι, συνεργάζονται!)
  Σας περιμένει η Νόνη Δούνια παρέα με τον βράχο Βασίλη Υπονόμου.
  Σας περιμένει η Θεοδ. Τζάκρη και η αντίπαλή της Κατερίνα Στανίση.

  Βγάλτε μου διαβατήριο. Σας έρχομαι κι εγώ! :/

 170. nearxos said

  «Υπάρχει βέβαια και η ηλεκτρονική ψήφος (στο προξενείο πάντοτε) που όμως έχει υψηλό κόστος για τη δημιουργία των υποδομών.»
  Στο παρακάτω βίντεο από το (καταπληκτικό κανάλι του youtube) Computerphile ο Τομ Σκοτ εξηγεί γιατί η ηλεκτρονική ψήφος δεν είναι τόσο καλή ιδέα.

 171. Σωτήρς said

  102: Στη Σουηδία προξενεία έχουμε Στοκχόλμη, Γκέτεμποργκ και Μάλμο.
  Το κοντινότερο σε με είναι Στοκχόλμη και είμαι 900 χλμ βόρεια της. Απαγορευτικό το πήγαινελα.

  Στις εθνικές σουηδικές εκλογές (και ευρωεκλογές) οι κάλπες είναι ανοιχτές περίπου μια βδομάδα. Βεβαίως η Κυριακή είναι η κύρια μέρα αλλά καθόλη τη βδομάδα στο πανεπιστήμιο υπάρχει μια γωνιά με επιτροπή/κάλπες/παραβάν και προσπαθούν να πείσουν τους φοιτητές να ψηφίσουν.

 172. sarant said

  167: Δεν το εξασφαλίζεις -αλλά είναι πολύ ευκολότερο όταν ψηφίζεις από το σπίτι.

  170: Ενδιαφέρον.

  171: Ευχαριστώ -αν είσαι στο βορρά δηλαδή…

 173. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Φόρτσα,(όρτσα λέμε μεις) του Φορτσάκη αδέρφια. Κορώνα στο κεφάλι τους.
  169. Αυτή η επιλογή της μετανοούσας Μαγδαληνής-Θεοδώρας πολύ μ΄έπληξε κι εμένα.
  Οι άλλες ,οι μις ,άντζελες κλπ έχουν αρχετυπικούς ρόλους.

 174. spiral architect said

  @173: Έχουμε κι άλλους:
  (τραγουδιστές)

 175. Αλέξανδρος Κουτσομητόπουλος said

  Κάνατε μια καλή τυπική περιγραφή των «προβλημάτων» που αφορούσαν – αφορούν το εκλογικό δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού Αποδεχόμενος όμως σαν περίπου «λογικά» όλα τα εδώ και 60 χρόνια υποκριτικά «επιχειρήματα» του αντιλαϊκού κράτους και των κομμάτων του για την μη- υλοποίηση της Συνταγματικής επιταγής του άρθρου 52 παραγρ. 4 και την – συνειδητή – στέρηση του βασικότερου πολιτικού δικαιώματος, του εκλογικού από το 20-35 % του ελληνισμού.

  Βέβαια ξεχάσατε και μια άλλη διάσταση – παράμετρο στη λύση του προβλήματος : Να καταργηθεί το απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό καθεστώς των «Βουλευτών Επικρατείας» τ΄οποίο εξυπηρετεί τους σάπιους κομματικούς μηχανισμούς και τίποτα άλλο , σε κάθε περίπτωση όχι την λεγόμενη «λαϊκή κυριαρχία» και οι θέσεις αυτές , ίσως και μη προσθήκη περισσοτέρων , να δοθούν – αφιερωθούν στους Έλληνες του Εξωτερικού , δημιουργώντας «εκλογικές περιφέρειες Ελλήνων του εξωτερικού» κατά Ήπειρο και χώρα η «ομάδες χωρών» για περιπτώσεις χωρών με μικρό αριθμό Ελλήνων.

  Είναι γνωστό για παράδειγμα ότι ο ας πούμε – υποτίθεται «Πατέρας του ( «Σημητικού» ) Εκσυγχρονισμού» εκλέχτηκε για πρώτα φορά στο Κοινοβούλιο των «Ημεδαπών Ελλήνων» ( περίπου το 1860 ) από την «Ελληνική Κοινότητα του Λονδίνου». Ενώ λοιπόν οι Έλληνες της «Διασποράς» πληρώνουν φόρους και πολλοί κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα , ενώ ένα μεγάλο μέρος τους έζησε τα παιδικά , εφηβικά και τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης του στην Ελλάδα , ενώ ένα μεγάλο μέρος στέλνει τα παιδιά του σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού κι επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα – ΕΝΩ η «παγκοσμιοποίηση του διαδικτυακής επικοινωνίας» , των «δορυφορικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών παγκοσμίου λήψεως» και η «τεχνολογική ολοκλήρωση , κυρίως των αερομεταφορών» έχουν μειώσει τις αποστάσεις από την πατρίδα και την αποξένωση μαζί της , η οποία ίσχυε τα πρώτα χρόνια της μεταπολεμικής μαζικής μετανάστευσης , οι συνειδητές αντιδημοκρατικές , ταξικές και κυρίως αντεθνικές πολιτικές βασικών δεξιό – αριστερών παραγόντων της λεγόμενης «Ελληνικής Πολιτείας» – δεν επέτρεψαν η μάλλον ΑΠΕΤΡΕΨΑΝ ΜΕ ΝΥΧΙΑ ΚΑΙ ΔΟΝΤΙΑ την ψήφο των «αγαπημένων τους συμπατριωτών» στις Κοινοβουλευτικές Εκλογές της Ελλάδας , οι οποίοι κατ΄άλλα οφείλουν να μείνουν εκεί που βρίσκονται ( στην «Αλλοδαπή» ) και να γίνουν . σύμφωνα με την σχεδόν γλοιώδη τουλάχιστον εξηντάχρονη προπαγάνδα «καλοί πρεσβευτές της Ελλάδας» για το Κυπριακό, το Αιγαίο , το Μακεδονικό η για «εράνους» σε περίπτωση φυσικών καταστροφών.

  Και βέβαια οι » Έλληνες Αλλοδαποί» ( οι , σύμφωνα με την ορολογία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας, παλιννοστούντες Έλληνες στην Ελλάδα που διατηρούσαν/διατηρούν την υπηκοότητα της κάποτε 2ης «πατρίδας τους» ) μπορούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο από την Ελλάδα στις εκλογές των ΗΠΑ , της Τουρκίας , ακόμα και Αφρικανικών χωρών , οι Έλληνες όμως του Εξωτερικού , επειδή η «δημοκρατική ευαισθησία» των οικογενειών Καραμανλή , Ράλλη, Παπανδρέου και Μητσοτάκη «δεν αντέχει την «μη φυσική παρουσία» του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα η φοβάται «σφόδρα» την πιθανή αλλοίωση η της παραβίασης του μυστικού της λεγόμενης «επιστολικής ψήφου» – ΕΔΩ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΕΛΑΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΦΤΥΝΟΥΜΕ κύριε Σαραντάκο !

  Και εξηγούμε «σύντομα» , είμαι πρόθυμος να επανέλθω για οποιοδήποτε ερώτημα , παρατήρηση η απορία σας. :

  Τα κάποτε γαλάζια , πράσινα και τώρα και τα «κόκκινα αεροπλάνα , πλοία, πούλμαν και τραίνα» είναι η απόδειξη της διαχρονικής αντιδημοκρατικής και αντι- εχθρό – Ελληνομεταναστευτικής πολιτικής της ελληνικής πολιτείας. Κυρίως βέβαια του ταξικού κράτους της «δεξιάς» που ήθελε να «ξεφορτωθεί» μια και για πάντα τους ενοχλητικούς ανέργους του , αλλά και της διαχρονικής οπορτουνιστικής πολιτικής του ελληνικού δημοκρατικού κινήματος και της ελληνικής αριστεράς όλων των αποχρώσεων , οι οποίοι – δημαγωγικά – όποτε έχουμε εκλογές στην Ελλάδα πετάνε και λίγα «μονόστηλα» για την «αδικία της μη υλοποιημένης ψήφου των μεταναστών».

  Όλοι – δεν ήθελαν και δεν θέλουν την από το «δημοκρατικό σύνταγμα του 75» κατοχυρωμένη «ψήφο των Ελλήνων μεταναστών» ( άρθρο 52 που επιβλήθηκε , ενσωματώθηκε λόγω της συμβολής του ελληνικού – μεταναστευτικού κινήματος στον Αντιδικτατορικό Αγώνα 1967 – 1974΄). Οι δεξιοί επειδή γνώριζαν πως η ψήφος θα ήταν υποτίθεται «ταξική – εργατική» – σύμφωνα με την αρχική κοινωνική σύνθεση των μεταναστών και επειδή είχαν «ενοχές» για το εξανδραποδισμό του Ελληνισμού στο εξωτερικό .

  Οι «δημοκράτες και αριστεροί» επειδή , κυρίως μετά το 1981 , παρά το γεγονός ότι άμεση απόδοση της ψήφου των μεταναστών -από το εξωτερικό – ήταν «συμβολαιογραφικά πιστοποιημένη» στο λεγόμενο «Συμβόλαιο του ΠΑΣΟΚ με τον Λαό» . φοβόντουσαν μήπως η ενασχόληση των Ελλήνων μεταναστών ( τώρα πια «ομογενών» ) και των σημερινών -νέο – μεταναστών με τα ελληνικά πολιτικά – κοινωνικά δρώμενα προκαλούσε «ρεύμα παλιννόστησης» των «αγαπημένων τους αδελφών – συμπατριωτών» , ενώ το σάπιο ελληνικό καπιταλιστικό σύστημα …

  ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΕ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΣΗΓΑΓΑΝ ΙΣΩΣ » «καινά δαιμόνια» με «κακές συνήθειες , κοινωνικές – πολιτικές¨. Παράλληλα μετά από το 1990 αναπτύχθηκαν στο ΠΑΣΟΚ και στην «Αριστερά» πολυπολιτισμικές θεωρίες και άλλες «ανθρωπιστικές σάλτσες – χωρίς σύνορα» που από τη μία δεν ήθελαν να επιστρέψουν οι ‘Ελληναράδες» ( όπως έκτοτε εκτιμούσαν τους Έλληνες μετανάστες ) στην Ελλάδα – και τους ζητούσαν επίμονα να ψηφίζουν τα δήθεν «προοδευτικά και αριστερά» κόμματα της ιμπεριαλιστικής – καπιταλιστικής μητρόπολης , ώστε να αποκοπούν αποτελεσματικά από την Ελλάδα , ώστε να ευοδώσει η ψευδαίσθηση πραγμάτωσης- με το ζόρι – «πολυεθνικών κοινωνιών» , και από την άλλη πλευρά – ενώ αποκόπτουν συνειδητά τους Έλληνες της Διασποράς από την Ελλάδα , θέλουν να «δυναμώσουν» την Ελλάδα με την καθιέρωση της ψήφου σε αλλοδαπούς μετανάστες στην Ελλάδα μετά από την … «τρομερή και κυρίως ανεξέλεγκτη διαμονή πέντε χρόνων στη χώρα» ! , την στιγμή που οι περισσότεροι έχουν εισέλθει μη – νόμιμα στην Ελλάδα, δεν έχουν σταθερή διαμονή σ΄ένα δήμο και βέβαια δεν γνωρίζουν ούτε την γλώσσα , ούτε τον πολιτισμό και την πολιτική ιστορία της Ελλάδας !

  Έτσι λοιπόν σύμφωνα με απόψεις που ακούστηκαν στο παρελθόν στην Ελληνική Βουλή , η ένταξη – προσμέτρηση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στις εκλογικές περιφέρειες – τόπους καταγωγής τους στην Ελλάδα «μπορεί να αλλοιώσει» την δημοκρατική βούληση των ημεδαπών Ελλήνων από «άσχετους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό» οι οποίοι δεν γνωρίζουν τις ανάγκες της Ελλάδας , ενώ προσέξτε , η «ψήφος των αλλοδαπών μεταναστών» γνωρίζουν τι θέλουν από την Ελλάδα και τιο χρειάζεται η χώρα ( προφανώς χορήγηση διαβατηρίων και υπηκοότητας» ) !Έτσι προχωρά η εμπέδωση της «λαϊκής κυριαρχίας» την εποχή του διαίρει και βασίλευε , του ιμπεριαλισμού. Με την αφαίρεση των πολιτικών δικαιωμάτων , την κιμαδοποίηση ( πρόσμιξη ) λαών και πολιτισμών μέσω απρογραμμάτιστης και ανεξέλεγκτης μετανάστευσης & εκδουλεύσεων.

  Τέλος πάντων ας έλθετε ( 54 χρόνια μετά την έναρξη της μαζικής μετανάστευσης των Ελλήνων όπου δεν κατάφεραν οι καιροσκόποι να καθιερώσουν έστω την επιστολική ψήφο από το εξωτερικό ! ) , τουλάχιστον με αεροπλάνα και πλοία να ψηφίσετε. Βοηθήστε για να αλλάξει κάτι στην Ελλάδα , ώστε κάποια μέρα να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να επιστρέψετε – όχι για τα γεράματα – Η παλιννόστηση – επιστροφή είναι το δικαίωμα – όχι η μετανάστευση .

 176. Ηράκλειτος ( 3 χρονια εξωτερικο) said

  Για εμενα ειναι απλουστατη η λυση !

  – Στην ποιο απλη μορφη, και αμεσα, ψηφος με ψηφοδέλτια Επικρατείας ( ωστε να αποκτησει και λιγο ουσιαστικο νοημα ο θεσμος του «βολευτη επικρατείας» ).
  Ο ψηφοφορος ενημερωνει, ας πουμε εναν μηνα πριν, οτι θα ψηφισει στο εξωτερικο στο ταδε προξενειο ωστε να προστεθει στην λιστα εξωτερικου και να αφαιρεθει απο την λιστα της εκλογικης περιφερειας που κανονικα θα ψηφιζε. Εδω και 10 χρονια ζουμε στην εποχη του ιντερνετ, οποτε οποιος πολιτικος ομιλει περι δυσκολιων ειναι εκ του πονηρου!!!

  – Σε δευτερο σταδιο, δημιουργια – Περιφερειας Εξωτερικου – με εναν ή δυο βουλευτες. Το ποιοι εκ των κατοχων ελληνικου διαβατηριου θα εχουν δικαιωμα ψηφου ειναι σοβαρο θεμα, αλλα ερχεται δευτερο ως προς την δημιουργια του θεσμου.
  Ισως μονον αυτοι που εχουν κινητη και ακινητη περιουσια στην Ελλαδα και φορολογουνται κανονικα !!!!
  Ας μην ξεχναμε πως η ελληνικη εφορια εχει το θρασος να μιλαει παγκοσμιο εισοδημα, και να θελει να σε φορολογισει για εισοδημα που δουλευτηκε και αποκτηθηκε στο εξωτερικο !!!!!!
  Δηλαδη απ την μια σε τσακιζω στον φορο, απ την αλλη δεν εχεις δικαιωμα φηφου … Μμμμμ!!! Ωραια δημοκρατια !

 177. qq said

  Ας μη συνδέουμε την ψήφος με το κατά πόσο πληρώνεις ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους. Δεν υπάρχει καμιά σχέση μεταξύ τους. Δεν στέκει σε καμιά λογική. Δηλαδή, αυτοί που ζουν στην Ελλάδα και αντί να πληρώνουν φόρους, τους επιδοτεί το κράτος τι να τους κάνουμε, να τουs αφαιρέσουμε το δικαίωμα. Παραπέρα, μήπως θα έπρεπε να μετράμε τη βαρύτητα της ψήφου με το κατά πόσους φόρους πληρώνεις. Όχι βέβαια.

 178. Ηράκλειτος ( 3 χρονια εξωτερικο) said

  @ Qq 177

  Οχι δεν ηθελα να πω αυτο!!! Προς θεου !!!
  Αναφερομαι παντα στους Ελληνες του εξωτερικου. Ομως πλεον πολλοι απ αυτους ειναι 2ης και 3ης γενιας και αρκετοι παλι απ αυτους βγαζουν ελληνικο διαβατηριο και πολυ καλα κανουν !!!
  Ομως θετεται το ερωτημα. Ειναι δικαιο καποιοι ανθρωποι που ερχονται μονο για διακοπες στην Ελλαδα να εχουν δικαιωμα ψηφου, την στιγμη κατα την οποια αλλου μενουν, αλλου δουλευουν, αλλου εχουν τα «οικονομικα τους συμφεροντα», και πανω απ ολα δεν εχουν ιδεα του τι γινεται μες στην Ελλαδα ;;;

 179. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  Οι αναμενόμενες ανοησίες που διαβάζω για το θέμα, ιδίως από κάτι ξερόλες – προοδευτικά και μη μπουμπούκια – ιδίως εκείνους που βρέθηκαν για λίγα χρόνια έξω και την είδαν ειδικοί και ακτιβιστές από πάνω έχουν με έκαναν να αισθανθώ υποκείμενο μαζικού μπουκακε σε γκέϊ τσόντα… Όταν οι ντε και καλά μορφωμένοι και καλιεργημένοι και υποτίθεται και προοδευτικοί κουβαλόούν τέτοια υποκρισία η εξήγηση του γιατί δε θα δωθεί διευκόλυνση ψήφου στο εξωτερικό ούτε σε 10 χρόνια στους ΜΚΕ είναι προφανέστατη. Άϊ κίχου από δω σας δημοκράτες των ιδεοληψιών σας.

 180. sarant said

  Δεν εξηγείς τουλάχιστον γιατί μας/τους βρίζεις;

 181. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  (149) Τι να της πω που τρέμει η ψυχή της πως θα ξαναζήσει τις καταστάσεις που έζησε τη δεκαετία του 1940; Λες και υπάρχει περίπτωση να μη βγει αυτοδύναμος ο Αλεξέϊ να κάνει διαφορά η ψήφος της. Αν την είχα φέρει εδώ για τις γιορτές δε θα μπορούσε να ψηφίσει αλλά φέτος είπαμε να έρθει για Πάσχα.

 182. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  Να βρω πληκτρολόγιο να μπω στον κόπο κι ας είναι χαμένος χρόνος… Αν και προσωπικά χοντρή πατάτα από σένα ειδικά δε διάβασα Νίκο.

 183. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  Από που να ξεκινήσω με την ανοησία και υποκρισία που δέρνει τον κάθε κατακαημένο – θα το σπάσω σε κομμάτια και μια και θα μου πάρει ώρα θα είναι χώρια:
  α) Τα περί του αν το δικαίωμα ψήφου πρέπει να συνδέεται με τη φορολογία πάσχουν από δε ξέρω κι εγώ πόσες μπάντες:
  1) Φόρους (ΦΠΑ) πληρώνει και η κουτσή (τουρίστρια) Μαρία, να της δώσουμε κι αυτής ψήφο;
  2) Φόρο στις καταθέσεις τους πληρώνουν και όσοι έχουν καταθέσεις στην Ελλάδα – να δώσουμε ψήφο και στο μέσο Ρώσο καταθέτη;
  3) Φόρο εισοδήματος δεν πληρώνουν κάμποσοι (φτωχοί ή φοροφυγάδες) πολίτες (και όχι μόνο κάποιοι – όχι όλοι – εκ των ΜΚΕ) – να τους στερήσουμε την ψήφο; Βάλε και την ειρωνία που πολλοί εξ αυτών που πετάνε την παραπάνω κοτσάνα για τους ΜΚΕ θέλουν να δώσουν ψήφο στους μετανάστες στην Ελλάδα ανεξαρτήτως του αν φορολογούνται ή όχι…
  4) Φόρο ακίνητης περιουσίας πληρώνουν όσοι έχουν – μήπως να επιστρέψουμε σε άλλες εποχές που το δικαίωμα ψήφου το είχαν οι γεωκτήμονες;
  5) Και για να δείξουμε και πόσο υποκρίταροι του κερατά είναι όσοι πετάνε το παραπάνω επιχείρημα για τους ΜΚΕ να επαναλάβω πως οι ΜΚΕ δεν έχουν το παραμικρό αφορολόγητο στην Ελλάδα, 1 ευρωσέντ να βγάλουν εισόδημα, έστω και τεκμαρτό, φορολογούνται και μάλιστα τους φορτώνουν (1) 2500-3000χλδ ευρώ τεκμήριο διαβίωσης και (2) αν έχουν και σπίτι που δεν είναι αποδεδειγμένα «κλειστό» 365 μέρες το χρόνο και επιπλέον τεκμήριο βάσει του σπιτιού και των τετραγωνικών του κλπ. Χωρίς σάλιο πήδημα που λέμε. Α και για να μη σου βάλει και χέρι στο παγκόσμιο εισόδημα σου ο φορατζής θέλουν πλέον κάθε χρόνο να τους πας και χαρτί που να αποδεικνύει πως είσαι ΜΚΕ (ενώ επαναλαμβάνω σου φοράνε κανονικότατα ένα ωραιότατο τεκμήριο διαβίωσης λες και ζεις στην Ελλάδα). Χαρτί που σου στοιχίζει να το βγάλεις και να του περάσεις και το αποστίλ κλπ. Αλλά ούτε μια από τις ευαίσθητες δημοκρατικές ψυχούλες δεν ενοχλήθηκε από αυτά, καλά να είναι τα κορόϊδα να πληρώνουν τους φόρους και να τους λέμε πως δεν έχουν λόγο για το πως να ξοδεύονται και για το τι καινούργιο κόλπο θα τους φορέσουν. Οποιαδήποτε άλλη πληθυσμιακή ομάδα αν της έλεγαν 0 αφορολόγητο και παράλογα τεκμήρια θα είχε ξεσηκωθεί αλλά ο ΜΚΕ αφού με δυσκολία ψηφίζει είναι προφανώς ιδανικός μαλάκας.

 184. sarant said

  183.5: Και ποιος σου είπε ότι αυτά τα επικροτούν όλοι;

 185. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  β) Ποιούς ακριβώς φοβάστε πως θα ψηφίσουν – θα μιλήσω για ΗΠΑ-Καναδά που ξέρω κόσμο. Υποθέτω πως η Αυστραλία δε διαφέρει και πολύ – για τη Γερμανία ειδικά δε ξέρω αλλά έτσι κι αλλιώς εδώ και χρόνια πάρα πολλοί τους ψήφιζαν μια και οι αποστάσεις δεν είναι τεράστιες και πολλοί έρχονταν και οδικώς ενίοτε για να ψηφίσουν.
  1) Όλο διαβάζω για 2ης και 3ης και 4ης γενιάς αποκομμένους από την Ελληνική πραγματικότητα κλπ. Τι αρχίδια κατανόηση… Κατ’ αρχήν ψηφίζουν μόνο οι εγγεγραμμένοι Έλληνες πολίτες. Η συντριπτική πλειονότητα των υπερπόντιων μεταναστών (μηδενική «γενιά» κι ας τη λένε διάφοροι 1η γενιά βιάζοντας την έννοια της γενιάς 🙂 ) δεν έχει μπει καν στον κόπο να δηλώσει τα παιδιά της στο ελληνικό δημόσιο. Τα αγόρια ειδικά επιμένουν ακόμα και σήμερα να μην το κάνουν κι ας τους εξηγώ πως δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούν ανυπόταχτα ή να τα συλλάβουν στο αεροδρόμιο. Αλλά ακόμα και τα κορίτσια τους δεν τα γράφουν συχνά άσε που αν τα γράφουν μόνο αυτά το μπέρδεμα χειροτερεύει αν προκύψει κληρονομικό ζήτημα στην Ελλάδα. Τι συζητάμε για 2η και 3η και δε ξέρω κι εγώ τι γενιά, ειδικά όταν με τους μικτούς γάμους χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα από την 1η γενιά. Ελάχιστοι έχουν την ιθαγένεια (αυτόματα γιατί βαφτίστηκαν στην Ελλάδα και δηλώθηκαν) ή γιατί οι γονείς τους μπήκαν στον κόπο να τους δηλώσουν. Από μικτές οικογένειες ειδικά ακόμα πιο ελάχιστοι. Άντε να βρεις ενίοτε και τις εξαιρέσεις που όντως μπαίνουν στον κόπο και ιθαγένεια να αποκτήσουν μέσω της διαδικασίας που αποδεικνύει καταγωγή από Έλληνα πολίτη – κάποιοι δε και διαβατήριο θα βγάλουν είτε γιατί τους βολεύει μια και θέλουν να δουλέψουν στην ΕΕ ή γιατί είναι αστέρια του μπάσκετ 🙂 και θέλουν να παίξουν ως ντόπιοι. 😉 Μιλάμε για αστεία νούμερα συνολικά. Η συντριπτική πλειονότητα όσων έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν γιατί είναι Έλληνες πολίτες είναι οι ίδιοι μετανάστες. Και οι υπόλοιποι με ελάχιστες εξαιρέσεις είναι κάποια από τα παιδιά των πρώτων, δηλαδή 1ης γενιάς μετανάστες. Εγγόνια μεταναστών (2η γενιά) με ιθαγένεια βρίσκεις ακόμα λιγότερα γιατί λίγοι της 1ης γενιάς ενδιαφέρονται.
  2) Που μας οδηγεί στο 2ο ερώτημα: Ποιοί από αυτούς που δικαιούνται να ψηφίσουν θα το κάνουν:
  Ι) Από τους ίδιους τους μετανάστες, ειδικά τους παλιούς πάρα πολλοί φοβούνται να ψηφίσουν κι ας το ήθελαν. Τα πεθερικά μου, με άποψη για τα ελληνικά δρώμενα και φοβούνται τον ίσκιο τους μια και κάποια εποχή αν τους κατάγγελναν στην πρεσβεία πως ψηφίσανε μπορούσαν να τους στερήσουν την υπηκοότητα και να βρεθούν ξέμπαρκοι. Έτσι και που βρέθηκαν στην Ελλάδα σε περίοδο εκλογών δεν έκαναν τίποτα. Δε γνωρίζω αν όντως έτσι ίσχυε ή απλώς τους είχαν φοβήσει τις δεκαετίες του 50-60-70 αλλά τόσα χρόνια τα ίδια μου λένε. Και το ίδιο τροπάρι το έχω ακούσει κι από άλλους – όχι όλους αλλά πολλούς – των παλιότερων γενιών. Αντιθέτως κανένα φόβο δεν έχω συναντήσει στους πρόσφατους μετανάστες από τη δεκαετία του 1980 και μετά (που είναι πολλοί λίγοι βέβαια, κυρίως ανώτερου μορφωτικού επιπέδου και αριστερίζουν πολύ περισσότερο).
  ΙΙ) Όσον αφορά τους λίγους 1ης (παιδιά), πολύ λίγους 2ης (εγγόνια) και ελάχιστους 3ης (δισέγγονα) μετανάστες που έχουν ιθαγένεια, το ενδιαφέρον τους για τα ελληνικά πολιτικά είναι αστείο – στατιστικά πάντα. Δε θυμάμαι μια φορά σε συζητήσεις να έχω δει δείγμα ενδιαφέροντος για τα ελληνικά πολιτικά δρώμενα από αυτή τη γενιά – όλο με μετανάστες τα συζητάω – ακόμα και από άτομα με έντονες πολιτικές απόψεις στα θέματα της χώρας τους. Λόγω της κρίσης με ρωτούν για το τι γίνεται στην Ελλάδα αλλά δεν έχουν το παραμικρό ενδιαφέρον να ανακατευτούν πιο πολύ – άσε που δεν τα καταλαβαίνουν μια και η ελληνική πολιτική σκηνή είναι πολύ διαφορετική από αυτή που ξέρουν. Εξαιρέσεις υπάρχουν βέβαια αλλά (Α) είναι ακριβώς αυτό, εξαιρέσεις και (Β) πρόκειται για άτομα που από αγάπη και ενδιαφέρον είναι πολύ ενημερωμένα και επισκέπτονται την Ελλάδα συχνά και μάλιστα κάνουν μέχρι και στρατιωτικό.
  Οπότε από το (1) και το (2) βλέπουμε πως αυτοί που θα ψηφίσουν εξ αυτών που δικαιούνται να ψηφίσουν είναι λίγοι, μετανάστες οι ίδιοι ή ελάχιστοι απόγονοι τους με πραγματικό ενδιαφέρον.
  3) Οπότε πάμε στο 3ο ερώτημα: τι σχέση έχουν αυτοί – από τους προαναφερθέντες που θα ασχοληθούν με το να ψηφίσουν – με την ελληνική πραγματικότητα;
  Ι) Εδώ και 20 χρόνια με τη δορυφορική όλοι που έχουν το ενδιαφέρον για τα ελληνικά πολιτικά και μη δρώμενα τα σκάνε (ακόμα και για την ΕΡΤ) και παρακολουθούν ειδήσεις.
  ΙΙ) Βάλε και το ίντερνετ και μπορώ να πω πως από εφημερίδες, ραδιόφωνο και μπλογκς κλπ. έχουν την ίδια ενημέρωση που θα είχαν και στην Ελλάδα με την εξαίρεση πως θα καθήσουν βέβαια να ακούσουν και τις ειδήσεις της χώρας στην οποία ζουν.
  ΙΙΙ) Όσοι διατηρούν επαφές με την Ελλάδα για να θέλουν να ψηφίσουν σας εγγυώμαι πως μιλούν τακτικότατα με συγγενείς και φίλους στην Ελλάδα και μαθαίνουν από αυτούς τον αντίκτυπο της κρίσης στη ζωή τους κλπ.
  IV) Η ίδια πληθυσμιακή ομάδα επιπλέον επισκέπτονται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο τα πάτρια, εάν δε πρόκειται για συνταξιούχους μπορεί και να το κάνει και περισσότερες φορές το χρόνο ή/και να κάθεται κάτι μήνες. Οπότε και βλέπει και το κόστος ζωής και τα προβλήματα διαβίωσης και ακόμα και τις δημόσιες υπηρεσίες (από νοσοκομεία μέχρι εφορία από κοντά).
  V) Όσοι από αυτή την πληθυσμιακή ομάδα έχουν εισόδημα ή/και περιουσία στην Ελλάδα (οι περισσότεροι νομίζω) βλέπουν από κοντά και το θέμα των φόρων.
  Θα συμφωνήσω με όποιον σχολιάσει πως ο παπούς που έφυγε από την Ελλάδα το 1950 έχει άλλη νοοτροπία από τον 40άρη Έλληνα που ζει στην Ελλάδα αλλά και ακόμα και από τον αντίστοιχο παπού που δεν έφυγε ποτέ του αλλά προσαρμόστηκε πιο πολύ στις αλλαγές στη χώρα. Αλλά και ο παπούς που πήγε μετανάστης στο Κολοράντο το 1950 δεν είναι απαραίτητα και κανένας διάολος να φοβόμαστε τον ίσκιο του – έχω γνωρίσει πολύ πιο συντηρητικούς Έλληνες στην Ελλάδα από κάποιους τέτοιους παπούδες στις ΗΠΑ. Και εν τέλει όπως δε μπορούμε να υποχρεώσουμε το μέσο παπού να εκμοντερνιστεί στην Ελλάδα είναι παράλογο να ακούω αυτό σαν επιχείρημα ενάντια στην ψήφο των λίγων παπούδων που θα το τολμήσουν από τη Β. Αμερική π.χ.
  4) Πάμε τώρα στο 4ο ηθικολογικό ερώτημα: Δεν έχουν συμφέροντα στην Ελλάδα λέει αυτοί οι λίγοι που θα ψηφίσουν για να είναι ηθικό να μετρήσει η ψήφος τους για την τύχη όσων ζουν στην Ελλάδα;
  Ι) Το πιο σημαντικό είναι πως συνήθως αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι ξέμπαρκοι, έχουν οικογένεια και αγαπημένα τους πρόσωπα στην Ελλάδα και το μέλλον της χώρας τους ενδιαφέρει άμεσα λόγω αυτών. Μπορεί οι προτιμήσεις τους να διαφέρουν από τις δικές σας αλλά δεν είναι λόγω ασχετοσύνης ή αδιαφορίας.
  ΙΙ) Για να το πάω και στο πιο ψυχρο χρηματικό, λόγω του ποιοί είναι όπως ανέλυσα πιο πάνω είναι συχνότατα φορολογούμενοι πολίτες και έχουν συμφέρον όσον αφορά το τι κάνει το κράτος με τους φόρους τους και τι θα τους φορέσει στο μέλλον (όπως όλοι οι εντός Ελλάδας).
  ΙΙΙ) Επίσης πάρα πολλοί εξ αυτών έχουν κινητή και ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα και η τύχη της είναι συνδεδεμένη με την τύχη της χώρας.
  IV) Πολλοί τους, ως μετανάστες αλλά θα βρεις και τις εξαιρέσεις 1ης γενιάς, σκέφτονται να επιστρέψουν ως συνταξιούχοι στην Ελλάδα. Το τι χώρα, πόλη, γειτονιά θα βρουν να επιστρέψουν τους απασχολεί άμεσα. Εγώ π.χ. ξέρω πως τα Πατήσια όπου μεγάλωσα είναι πλέον άστα να πάνε και η ιδέα με ενοχλεί αφάνταστα.
  V) Τη φιλοπατρία σαν λόγο την αφήνω τελευταία γιατί προκαλεί αναφυλαξία στο μέσο αριστεριστή και δε θέλω να μου έρθει κανένας λογαριασμός νοσοκομείου. 🙂

 186. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  (184) Επαναλαμβάνω από τις ευαίσθητες ψυχούλες που τρέμουν στην ιδέα του μετανάστη του 1950 που θα ψήφιζε στις εκλογές δεν έχουν ακούσει κιχ. 🙂 Ευτυχώς που δεν έχουν πάρει είδηση πως ο εν λόγω τα καλοκαίρια είναι Ελλάδα και θα ψήφιζε άνετα αν δε φοβόταν γιατί θα είχαν πάθει εγκεφαλικό.

 187. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  183 – Χασάπη συγχώρα με αλλά δεν έβγαλα άκρη, τελικά τι προτείνεις; να ψηφίζουν οι Έλληνες μετανάστες ή όχι, κι αν ναί πώς; Να ξεκαθαρίσω οτι είμαι υπέρ του να ψηφίζουν οι Έλληνες μετανάστες, αρκεί να αποδεικνύουν οτι διατηρούν κάποια σχέση με την χώρα π.χ έχουν κάποια περιουσία, συγγενείς πρώτου βαθμού, ή την επισκέπτωνται τουλάχιστον μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια, κάτι τέλος πάντων που να αποδεικνύει απλώς το ενδιαφέρον τους γι΄αυτήν. Επίσης είμαι υπέρ του να ψηφίζουν και οι αλλοδαποί που ζούν πάνω απο πέντε χρόνια στην Ελλάδα και φορολογούνται, ασχέτως αν πιστεύω πως οι εκλογές δεν είναι δημοκρατικό μας δικαίωμα όπως μας παραμυθιάζουν, (διότι θα έπρεπε να είναι δημοκρατικής υποχρέωση κι ευθύνη αλλά…) αλλά μια ψευδαίσθηση επιλογής που μας παραχώρησε η οικονομική ελίτ.
  Η ΣΥΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ, ΜΕ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ, ΕΣΤΩ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΜΕΝΕΣ.

 188. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  γ) Που μας οδηγεί στην ειρωνία πίσω από όλους τους αγχωμένους: Όλοι αυτοί που δικαιούνται να ψηφίσουν αν τυχαίνει να βρεθούν στην Ελλάδα ψηφίζουν άνετα. Όλα τα επιχειρήματα τους για τη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων που έρχονται στην επιφάνεια μόνο όταν έρχεται στη συζήτηση η ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ της ψήφου των ΜΚΕ ισχύουν και για το σήμερα και τις εκλογές του Γενάρη. Να δω ποιός πούστης θα μου στερήσει κομμάτι των δικαιωμάτων του πολίτη (εμένα κι εσένα Νίκο εκτός κι αν λόγω σωστής πολιτικής γωνιάς παίρνεις συγχωροχάρτι εκ των επιχειρημάτων τους 😉 ) ενώ ταυτόχρονα μου φοράει τις υποχρεώσεις του πολίτη και με το παραπάνω (π.χ. 0 αφορολόγητο και με τεκμήριο διαβίωσης λες και ζω Ελλάδα; Άντε λόγω ηλικίας να υποθέσω πως μέχρι να με καλέσουν σε επιστράτευση θα έχει φτάσει ο Τούρκος στη Λαμία αλλά τυπικά και αυτό).

  Για να τα πούμε τα πράγματα με το όνομα τους: Οι αγχωμένοι φοβόνται να διευκολύνουν την ψήφο των ΜΚΕ γιατί δε ξέρουν τι θα προκύψει. Οι μεν δεξιοί μάλλον φοβούνται τους «Γερμανούς» και ίσως κάποιους από τους Αυστραλούς μην τους βγουν αριστερά του κέντρου και οι αριστεροί τρέμουν τους «Αμερικάνους» και τους «Καναδούς» μην τους βγουν «λακέδες των καπιταλιστών». Οπότε όσο ακόμα είχαμε τα κομματικά τσάρτερ έλεγαν «ας φέρουμε τους δικούς μας» και τώρα που δεν υπάρχει χρήμα το κωλοβαράμε. Ο Γλέζος καλά να είναι που ευαισθητοποιήθηκε αλλά λυπάμαι που θα το πω, το ενδιαφέρον του είναι όψιμο και προφανώς συμφεροντολογικό. Πήρε είδηση πως τα τελευταία 5 χρόνια προστέθηκαν πολλοί μετανάστες που από αντίδραση και μόνο θα ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ. Όταν επί του Μπούλη της Ραφήνας (που κάποιοι κρετίνοι ΝΔουλίτες τον είχαν πείσει πως θα φήφιζαν πολλοί δεξιά από ΗΠΑ-Καναδά-Αυστραλία) μπορούσε να είχε περάσει νόμος το κόμμα του Γλέζου άλλα έλεγε και ο ίδιος δεν αντιδρούσε γιατί φοβόταν μέσες άκρες αυτό το ενδεχόμενο κι ας είναι τόσο αφάνταστα αστείο.

  Τέλος για όσους λένε πως αντί να δικαιούται να ψηφίζει ο «απόντας» ΜΚΕ πρέπει να ψηφίζει ο μετανάστης στην Ελλάδα να υποθέσω πως στο σχολείο έκαναν σκασιαρχείο στην αγωγή του πολίτη; Ας ζητήσουν άμεση πολιτογράφηση κάθε μετανάστη (που αυτόματα θα δώσει και πολιτικά δικαιώματα) αντί να δώσουν πολιτικά δικαιώματα χωρίς ιθαγένεια και να αφαιρούν πολιτικά δικαιώματα χωρίς αφαίρεση ιθαγένειας. Άλλη πρωτοτυπία αυτή. Το πόσο πρακτικό είναι κάτι τέτοιο είναι άλλη συζήτηση αλλά τουλάχιστον ας βγάζουν νόημα…

  Ήθελα να γράψω κι άλλα αλλά (α) θα με κράξει κι άλλο η Μαρία 🙂 και (β) άδικος κόπος θα είναι δυστυχώς μια και δεν έχω δει κανένα «αγχωμένο» τόσα χρόνια σε συζητήσεις να προβληματιστεί…

 189. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  (187) Τι έλεγα… 🙂 Μα αυτοί που θα έμπαιναν στον κόπο να ψηφίσουν είναι αυτοί που διατηρούν επαφή, πως να το κάνουμε. Ειλικρινά τόση ιδέα έχετε για το Ρωμέϊκο που νομίζετε πως ο ουσιαστικά «Ελληνορθόδοξος» 1ης-2ης-3ης κλπ. γενιάς «ομογενής» στα χαρτιά θα καθήσει να πολιτογραφηθεί και να ασχοληθεί να ψηφίσει χωρίς να έχει επαφή;

  Για τα «τεχνικά» προβλήματα της προξενικής ή επιστολικής ή ηλεκτρονικής ψήφου δε που ξέχασα να σχολιάσω ισχύει η λαϊκή φράση για όποιον βαριέται να αλέσει.

 190. qq said

  Κάποτε ερχόντουσαν τα τσάρτερ από Γερμανία. Μετά έκανε ο Καρατζαφέρης κόμμα, και κόπηκαν.

 191. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  189 – Όταν έγραφα δεν είχα διαβάσει το 188, όσο για τα «τεχνικά» προβλήματα, συμφωνώ μαζί σου.

 192. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Το 185 εννοούσα, αλλά και το 188 με καλύπτει (χαμόγελο).

 193. spiral architect said

  Χασάπη κάτσε εκειά που’ σαι, γιατί ο μίστερ θα σου σκάσει τη μπάλα!

 194. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  193 – Λέει οτι το φτιάχνουν το γήπεδο, αλλά το πόσο θα κοστίσει πότε θα τελειώσει και ποιός θα το πληρώσει δεν το λέει, ΚΟΡΟΪΔΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΕΙ;

 195. Πέπε said

  @185: Χασάπη, αν μου επιτρέπεις, απ’ όλο το σεντόνι σου θα σχολιάσω το πιο ασήμαντο: το σημείο όπου λεξιλογείς.

  > > Η συντριπτική πλειονότητα των υπερπόντιων μεταναστών (μηδενική «γενιά» κι ας τη λένε διάφοροι 1η γενιά βιάζοντας την έννοια της γενιάς 🙂 ) …

  Δηλαδή πρώτη γενιά μεταναστών λες εσύ τους πρώτους που γεννήθηκαν μετανάστες.
  Ναι, αλλά όταν μιλάμε για μια γενιά λογοτεχνών δεν εννοούμε ανθρώπους που βγήκαν από την κοιλιά της μάνας τους με την πένα στο χέρι ή με ήδη ξεκινημένο έργο. Η γενιά του Πολυτεχνείου δε γεννήθηκε στο Πολυτεχνείο. Το να ανήκεις σε μια γενιά *κάποιων* δεν προϋποθέτει να έχεις εκ γενετής την ιδιότητα του *κάποιου*.
  Επιπλέον, όσοι έφυγαν από τη χώρα τους και εγκαταστάθηκαν αλλού είναι πιο κυριολεκτικά μετανάστες απ’ ό,τι τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους: οι πρώτοι όντως μετανάστευσαν. Τα παιδιά τους δεν είναι κυριολεκτικά μετανάστες, επειδή όμως έχουν σε μεγάλο βαθμό κοινά χαρακτηριστικά με τους ίδιους (προέρχονται από μια εθνική ομάδα άλλη από αυτήν που είναι γηγενής στη χώρα διαμονής τους) περιγράφονται ως «μετανάστες δεύτερης γενιάς», που υπονοεί «σαν μετανάστες αλλά όχι στενά κυριολεκτικά».

 196. sarant said

  188: Πολύ ωραία όλα αυτά που λες και σε γενικές γραμμές δεν διαφωνώ

  ΥΓ Εγώ πάντως δεν είμαι ΜΚΕ

 197. Spiridione said

  Έχει δίκιο ο Χασάπης και μου φαίνεται ότι κάποιοι σχολιαστές έχουν μπερδέψει κάποια πράγματα. Εδώ δεν τίθεται θέμα ούτε μπορεί να τεθεί θέμα βάσει του Συντάγματος για το αν έχουν δικαίωμα ψήφου οι ΜΚΕ, παρά μόνο τίθεται θέμα για τον τρόπο διευκόλυνσης ψηφοφορίας των κατοίκων εκτός Ελλάδας. Βάσει του Συντάγματος οποιοσδήποτε έχει ελληνική ιθαγένεια και είναι γραμμένος σε ένα δημοτολόγιο οποιουδήποτε Δήμου της Ελλάδας μπορεί να έρθει στην Ελλάδα, στο εκλογικό του κέντρο να ψηφίσει, και ένας μετανάστης τέταρτης γενιάς. Οι περιορισμοί στο δικαίωμα ψήφου είναι συγκεκριμένοι στο Σύνταγμα και ο κοινός νομοθέτης δεν μπορεί να βάλει άλλους. Αυτά που λένε κάποιοι να μπει χρονικό όριο ανάλογα με το πόσα χρόνια είναι κάποιος στο εξωτερικό δεν μπορεί να γίνει με βάση πάντα το ισχύον Σύνταγμα στην Ελλάδα.

 198. Efi said

  Και υπάρχουμε κι εμείς, οι φοιτητές του εξωτερικού που ήρθαμε για μερικούς μήνες, φορολογούμαστε στην Ελλάδα, όλη η οικογένειά μας είναι στην Ελλάδα κλπ και παρά ταύτα αποκλειόμαστε. Προσωπικά για μένα το κόστος είναι απαγορευτικό, αλλά και κανένας άλλος από τους Έλληνες της πόλης όπου μένω δεν μπορεί να έρθει.
  Η ψήφος μόνο στο κόμμα για μένα θα ήταν η ιδανική περίπτωση.

  Επίσης, για άλλη μια φορά οι εκλογές γίνονται κατά τη διάρκεια των εξετάσεων στα διάφορα πανεπιστήμια που γνωρίζω!!

 199. sarant said

  197: Είναι γραμμένος σε δημοτολόγιο ο μετανάστης τέταρτης γενεάς;

 200. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  198 τέλος- Efi με απογοητεύεις, είσαι ενήλικη φοιτήτρια και περιμένεις τέτοιες ευαισθησίες απο τους πατέρες του έθνους; Και καλά τόσα χρόνια σχολείου δεν είδες οτι σας είχαν όλους τους μαθητές γραμμένους… τώρα δεν βλέπεις καρδούλα μου τον τρόμο και την απελπισία τους για το πώς θα κρατήσουν την καρέκλα τους στην Βουλή; Ακόμα κι εκεί που έφτυναν γλύφουν αυτοί οι σημαντικοί πατέρες για να έχουν καρέκλα, ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ, κι εσύ μιλάς για «ασήμαντες» εξεταστικές περιόδους; είσαι τελείως άσπλαχνη;
  Αλήθεια μια και μάλλον θα ψηφίζεις δεύτερη – τρίτη φορά, πιστεύεις οτι έχεις πραγματική επιλογή; με ενδιαφέρει η άποψή σου.

  Και μια και σε λένε Efi, και συνήθως τα περισσότερα τραγούδια που ακούω όταν σχολιάζω εδώ, τα αφιερώνω στην ΕΦΗ με το μαγικό μυαλό, σου αφιερώνω κι εσένα αυτό που ακούω, ταιριάζει και με τους πολιτικούς μας, ελπιζω να σου αρέσει.

 201. Spiridione said

  Αν θέλει και ενδιαφέρεται να ψηφίσει μπορεί, με αίτηση για εγγραφή αδηλώτου.
  http://nomika-themata.blogspot.gr/2008/06/blog-post_25.html
  Να διευκρινίσω στο σχ. 197 ότι όπως φαίνεται στο υπόμνημα της Ελλάδας στο ΕΔΔΑ όταν εκδικάστηκε σχετική προσφυγή το 2012, η παράλειψη της ρύθμισης για τον τρόπο ψηφοφορίας των ΜΚΕ στον τόπο κατοικίας τους, λειτουργεί έμμεσα ως ένα πρακτικό μέσο για τον περιορισμό της συμμετοχής αυτών των ψηφοφόρων στην εκλογική διαδικασία επειδή είναι μακριά απ’ την ελληνική επικράτεια (περιορισμό πάντως που τον έχει κρίνει θεμιτό το ΕΔΔΑ σε άλλες περιπτώσεις, όπως της Αγγλίας).
  » ..Όπως υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση στις θέσεις που υπέβαλε ενώπιον του Δικαστηρίου, μια γενική αναγνώριση του δικαιώματος των απόδημων να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους θα είχε σημαντικές πολιτικές (και οικονομικές) επιπτώσεις για την Ελλάδα.[21] Προκειμένου να στηρίξει τη θέση της αυτή, η ελληνική κυβέρνηση επικαλείται τρία επιχειρήματα. Πρώτον, ότι οι αποφάσεις του νομοθετικού σώματος που αναδεικνύουν οι εκλογές αφορούν κυρίως τους Έλληνες πολίτες που διαμένουν εντός της επικράτειας,[22] δεύτερον, ότι ο αριθμός των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερα μεγάλος αναλογικά με εκείνους που κατοικούν εντός της επικράτειας (3.700.000 προς 11.000.000, σύμφωνα με το ελληνικό υπόμνημα) [23] και τρίτον, ότι είναι αμφίβολο το κατά πόσο οι εκλογείς αυτοί διατηρούν επαρκείς δεσμούς με την χώρα[24]. Από τις σκέψεις αυτές γίνεται προφανές ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί την υποχρέωση παρουσίας ως λειτουργικό υποκατάστατο ενός περιορισμού στη βάση της κατοικίας, περιορισμό που, αν και δεν έχει εισάγει ρητά, φαίνεται να θεωρεί δόκιμο, τουλάχιστον σε ορισμένες περιπτώσεις. Τα δύσκολα θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα που σχετίζονται με το θεμιτό της επίδρασης στον τροπο που διοικείται η μητρόπολη ατόμων που δεν κατοικούν στη χώρα καλύπτονται, δηλαδή, στην Ελλάδα με την επιβολή της υποχρέωσης παρουσίας στη χώρα την ημέρα των εκλογών. …Ένα κρίσιμο ερώτημα θα ήταν, για παράδειγμα, το κατά πόσον είναι θεμιτό να χρησιμοποιείται ένας έμμεσος, «πρακτικός» περιορισμός αντί ενός άμεσου, και ρητά νομοθετημένου, όπως σε άλλες χώρες. Ακόμα, ο όρος της παρουσίας είναι δυσανάλογα περιοριστικός για ορισμένες κατηγορίες απόδημων εκλογέων σε σχέση με άλλες. Απόδημοι με την οικονομική και επαγγελματική δυνατότητα να ταξιδέψουν στην Ελλάδα περιορίζονται λιγότερο σε σχέση με τους αποδήμους που δεν έχουν τις δυνατότητες αυτές – παρόλο που και οι δυο κατηγορίες εκλογέων καλύπτονται εξίσου από τις δικαιολογητικές βάσεις του όρου της κατοικίας, όπως την επικαλείται η Ελλάδα (επάρκεια δεσμών με τη μητρόπολη, περιορισμένη μόνο υπαγωγή στους ελληνικούς νόμους). »

  http://www.constitutionalism.gr/site/2578-eyrwpaiko-dikastirio-dikaiwmatwn-toy-antrwpoy-ypot/#_ftn26

 202. Ριβαλντίνιο said

  ( Τα νοσοκομεία ? Να χαίρεσαι να αρρωστήσεις ! ) 🙂 🙂

 203. ππαν said

  201: Απίστευτο! Απίστευτο σκάνδαλο, θα έλεγα.

 204. Πύρρος said

  Πράγματι, προδικτατορικά, στρατιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι ψήφιζαν ξεχωριστά και τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα αυτών των τμημάτων ανά εκλογική περιφέρεια, δημοσιοποιούταν ξεχωριστά.

  Στις περίφημες εκλογές βίας και νοθείας του 1961, τα αποτελέσματα των περισσότερων περιφερειών ήταν πολύ ενδεικτικά για το τι ψήφιζαν στρατιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι. Με ή χωρίς τη θέλησή τους… Χαρακτηριστικά στη Β’ Θεσσαλονίκης:

  Εγγεγραμμένοι: 13.080
  Ψήφισαν: 9.122
  Άκυρα: 44
  Έγκυρα: 9.078

  ΕΡΕ: 7.677 (84,57%)
  Ένωσις Κέντρου – Κ. Προοδευτικών: 1.161 (12,79%)
  ΠΑΜΕ (ΕΔΑ – Εθν. Αγροτικό Κόμμα): 240 (2,64%)

 205. Ioannis said

  Από νομικής απόψεως, οι κάτοικοι εξωτερικού έχουν δικαίωμα ψήφου στην χώρα ιθαγένειας τους, από τη στιγμή που δεν την έχουν απωλέσει και τηρούν το διαβατήριο τους. Για παράδειγμα, θεωρούμαι ακόμα πολίτης της Ελλάδας (με δικαίωμα διαμονής και εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ως κάτοχος διαβατηρίου ΕΕ χώρας) αλλά μου στερείται το βασικό μου δημοκρατικό δικαίωμα του εκλεγείν και εκλέγεσθαι αφού δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για αυτή τη μερίδα του εκλογικού σώματος. Η λύση θα ήταν η δημιουργία μίας αυτόνομης έδρας ‘φηφοφόρων κατοίκων εξωτερικού’ στο ψηφοδέλτιο επικρατείας που θα νομιμοποιεί τουλάχιστον το δικαίωμα του εκλέγειν και κατ’ επέκταση της αντιπροσώπευσης. Οι κάτοικοι εξωτερικού θα φηφίζουν συνδυασμούς και οι ψήφοι τους μέσω των κατά τόπους προξενείων θα συμψηφίζονται στα εθνικά ποσοστά αναλογικά, και η έδρα αυτή θα δίνεται στο πλειοψηφέν κόμμα. Μια τέτοια πολιτική λύση θα σεβόταν όχι μόνο τα δικαιώματα αλλά και τα χρήματα και τους κόπους των ελλήνων που στη καρδιά τους χτυπά ακόμη η πατρίδα και πρέπει να πληρώνουν για να ασκήσουν το δημκοκρατικό τους δικαίωμα …Συγγνώμη δεν έχω χρόνο να διαβάσω κανένα μύνυμα από τη μακροσκελή λίστα

 206. nestanaios said

  Για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού έχω να πω κάτι που είχα μάθει μικρός στο Μεξικό.
  «Amores de lejos son para los pendejos».

 207. Γς said

  Αμόρες ντε λέχος σον παρά λος πεντέχος

  Φαναρες μι ρόμπα βανάλια ντε ροχέρος παρόχας

  [γκουγκλίζεται]

 208. tec-goblin said

  Το σχόλιο 164 για την ηλεκτρονική ψήφο είναι και το σημαντικότερο. Τα τεχνικά προβλήματα έχουν πρακτικά λυθεί, και το κόστος θα ήταν πολύ χαμηλότερο.
  Από εκεί και πέρα, ενώ είμαι Έλληνας του εξωτερικού, πιστεύω ότι όντως θα έπρεπε να μπουν κάποιοι περιορισμοί στο ως πότε θα μπορούμε να ψηφίζουμε, ειδικά σε χώρες όπου ισχύει το δίκαιο του αίματος, όπως η Ελλάδα. Ναι, με ενδιαφέρει η Ελλάδα, και μπορεί να γυρίσω κάποτε, αλλά τα (πιθανά) παιδιά μου αν δεν ζήσουν εκεί, γιατί να ψηφίσουν; Θα ψηφίζουν σε δυο χώρες; Θα καταλήξουμε να ψηφίζουν οι πιο πορωμένοι εθνικόφρονες, να ρίχνουν δεξιά και να τα λούζονται άλλοι…
  Ιδανικά θα έπρεπε να έχουμε ένα σύστημα ‘παγκόσμιας ετεροδημότευσης’, με το οποίο θα επιλέγουμε για ποια χώρα θέλουμε να ψηφίσουμε. Ειδικά μάλιστα για την τοπική αυτοδιοίκηση, πρέπει να γενικευθεί το μέτρο του να ψηφίζουν οι πραγματικοί κάτοικοι (κάποιες χώρες το εφαρμόζουν, κάποιες άλλες όχι. Στη Σκωτία μπορούσα να ψηφίσω για Σκωτσέζικο κοινοβούλιο έχοντας μείνει εκεί μόλις 6 μήνες, στην Ελλάδα ένας μετανάστης που ζει 6 χρόνια ακόμα δεν μπορεί να ψηφίσει για τον δήμο του).

 209. sarant said

  208: Αν ο μετανάστης είναι από χώρα της ΕΕ, μπορεί (νομίζω).

 210. Paschalis said

  Οποιος ενδιαφερετε να εχει μια ολοκληρωμενη εικονα για την ψηφο των αποδημων και την αντιστοιχη προταση ας ριξει μια ματια εδω:

  http://www.dimiourgiaxana.gr/el/θεσεις/112-συμμετοχη-αποδημων-εκλογες

 211. […] δεν είναι τόσο απλό όσο παρουσιάζεται. Έχω γράψει παλιότερα τις σκέψεις μου και δεν θα τις επαναλάβω εδώ. Πάντως, εφόσον οι εκλογές […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: