Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Άκεφα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 10 Ιανουαρίου, 2015


Ο κωμικός ηθοποιός ανεβαίνει στο σανίδι και δίνει παράσταση ακόμα κι αν έχει πένθος. Τα μεζεδάκια για να γραφτούν θέλουν κέφι, αλλά σήμερα είμαι άκεφος, σοκαρισμένος ίσως με όσα γίνονται στη Γαλλία, μια χώρα που την αγαπώ και τη νιώθω πολύ κοντινή μου. Να με συγχωρέσετε που τα σημερινά μεζεδάκια θα είναι άκεφα.

* Πλησιάζουν οι εκλογές και προεκλογικό κλίμα δεν έχουμε ακόμα νιώσει -εγώ τουλάχιστον. Αλλά αρκετά από τα μεζεδάκια μας έχουν να κάνουν με την προεκλογική περίοδο.

Σχολιάστηκαν πολύ οι μεταγραφές από το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ, όπως της βουλευτίνας Άντζελας Γκερέκου -που είναι ισχυρή ένδειξη ότι το κόμμα του Βαγγέλη Βενιζέλου μπορεί και να μείνει εκτός Βουλής. Αντιδρώντας στη μεταπήδηση, ο κ. Βενιζέλος έστειλε επιστολή στον κ. Σαμαρά, όπου αναφέρει: «Αγαπητέ Αντώνη, δεν περίμενα ότι η Νέα Δημοκρατία θα συνέπραττε σε μία τόσο ανήθικη και αντιαισθητική πολιτική πράξη όπως αυτή της κας Γκερέκου στην Κέρκυρα. Σ΄ ένα νησί του πολιτισμού και της ευπρέπειας. Κρίμα».

Δηλαδή αν η μεταπήδηση αφορούσε μιαν άλλη εκλογική περιφέρεια, την Ηλεία ή τη Λάρισα ας πούμε, θα ήταν λιγότερο κατακριτέα από τον κ. Βενιζέλο;

* Με ρωτάει ένας φίλος αν είναι σωστός ο τίτλος στο άρθρο του Σ. Πολυμίλη: Θα ζήσουμε ξανά ένα νέο 2012;

Κάτι δεν μου πάει καλά. Θα ζήσουμε ένα νέο 2012, εντάξει. Θα ζήσουμε ξανά το 2012, εντάξει. Αλλά έτσι που το λέει στέκεται μόνο αν και το 2013 ή το 2014 είχαμε ήδη ζήσει ένα νέο 2012. Τέλος πάντων, δεν είναι και προς θάνατο.

* Τίτλος άρθρου στον ιστότοπο του Ποταμιού: Η κυβέρνηση «ξέχασε» τις ευάλωτα κοινωνικά ομάδες και στις γιορτές. Ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, εντάξει. Ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, εντάξει. Αλλά ευάλωτα κοινωνικά, δεν στέκει.

Όσο για τα εισαγωγικά, αναρωτιέμαι τι σκοπό έχουν. Ίσως υπάρχει ποσόστωση.

* Με ρωτάει ένας φίλος γιατί δεν βρίσκει σε κανένα λεξικό τη λέξη «αίχμανση», που τη διάβασε σε άρθρο του Βήματος για τις αιτίες της πυρκαγιάς στο Νόρμαν Ατλάντικ: Ενδεχομένως να δημιουργήθηκαν τριβές μεταξύ μεταλλικών τμημάτων φορτηγών από προβληματική πρόσδεση, αίχμανση όπως λέγεται στην ορολογία.

Του απάντησα ότι δεν τη βρίσκει διότι λέγεται και γράφεται «‘έχμαση» (αν και πολλοί βάζουν κατά λάθος και νι, έχμανση). Έχμα είναι το στήριγμα, λέξη ομηρική.

* Μου γράφουν από τη Θεσσαλονίκη: Στην ιστοσελίδα της σχολής των Χημικών Μηχανικών ΑΠΘ, ξαναχτύπησε η ακαδημαϊκή μάστιγα των ανακοινώσεων «στο ορθό»… καθότι το τελευταίο (αρκετά μεγάλο, ομολογουμένως) διάστημα οι αρχές του ΑΠΘ στέλνουν στα ακαδημαϊκά μέλη ανακοινώσεις τις οποίες συνήθως βαφτίζουν «ανακοινοποιήσεις στο ορθό». 

Για να μη μείνουν λοιπόν εκτός του γενικού… ορθού κλίματος και οι Χημικοί Μηχανικοί, πρόσφατη ανακοίνωση της γραμματείας (βλ. ενότητα «Σύντομα Νέα») τιτλοφορείται ως εξής: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΘΕΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΟΡΘΟ.

Εμένα πάντως ορθοσκόπηση μού θυμίζει αυτή η «θέση εισαγωγής στο ορθό».

* Το αφιέρωμα του Huffingtonpost στους δολοφονημένους σκιτσογράφους του Σαρλί Εμπντό έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι παραθέτει πολλά σκίτσα που μπορεί κανείς να τα κοιτάζει προσπερνώντας το συνοδευτικό κείμενο. Πρόσεξα πάντως, εκεί που έλεγε για τον αγαπημένο μου Βολίνσκι, τη νιόκοπη λέξη «αγαρμπιά» (Του άρεσε να σαρκάζει και να αυτοσαρκάζεται για τις ερωτικές επιθυμίες, τα ταμπού αλλά και την αγαρμπιά της σεξουαλικής απελευθέρωσης), που προσωπικά τη βρίσκω άγαρμπη.

* Ακλισιά από τη Μαρί Κλαιρ: Τα 50 παλτό που πρέπει να δεις πριν αγοράσεις παλτό.

Προσέξτε όμως, διότι η τιμή ενός παλτό είναι κατά 30% ακριβότερη από την τιμή του ίδιου παλτού.

* Πάλι από το Huffingtonpost, συνοδευτικό κείμενο «σοκαριστικού βίντεο»: Το περιστατικό συνέβη στο Εθνικό Πάρκο Kruger της Νότιας Αφρικής όπου το τεράστιο ερπετό γιόρτασε την πείνα του κατασπαράζοντας ένα μικρότερο κροκόδειλο.

Αναρωτιέμαι αν είναι κακή μετάφραση.

* Σε άρθρο για τον φονιά του Παρισιού,  αναφέρεται ότι παλιότερα ήταν «πιτσαδώρος». Ανορθογραφία, θα πείτε (και αρκετά συχνή στις λέξεις σε -δώρος). Ίσως όχι όμως, αφού στις τρεις πίτσες παίρνεις μία δώρο!

* Και κλείνω με ένα κρούσμα γλωσσικών μουστακιών από τα πιο σπάνια, αφού η λέξη «φοιτήτρια» θα έλεγα πως είναι εντελώς καθιερωμένη. Σε άρθρο για τα γεγονότα στο Παρίσι, διαβάζω ότι: 16:11 Συνεχείς είναι οι έλεγχοι έξω από τα πανεπιστήμια του Παρισιού όπου οι φοιτητές εισέρχονται κι εξέρχονται ένας ένας ώστε να επιδεικνύουν τη φοιτητική τους ταυτότητα. Ωστόσο, όπως αναφέρει στο koutipandoras.gr διδακτορική φοιτητής στη γαλλική πρωτεύουσα, στους δρόμους της πόλης δεν επικρατεί κανένας πανικός. Οι Παριζιάνοι φορούν και διαλαλούν το «je suis Charlie» και γεμίζουν τις πλατείες.

* Το οποίο Je suis Charlie, ο μέλλων πρώην πρωθυπουργός μας, μιλώντας σε συγκέντρωση φίλων του, το απέδωσε «Είμαστε όλοι Τσάρλι». Τσάρλι Μπράουν;

* Και επί του πιεστηρίου, μια φίλη μού προώθησε έναν διάλογο στο Τουίτερ, όπου ο γνωστός Γ. Μουρούτης επικρίνει τη Θεανώ Φωτίου επειδή χρησιμοποιεί για τον εαυτό της τον τύπο «βουλεύτρια», τον οποίο θεωρεί ότι αποτελεί εκδήλωση των συμπλεγμάτων «της αριστεράς με τη γλώσσα, τη θρησκεία και την παράδοση» και ότι βγαίνει από τον αρσενικό τύπο «βουλεύτριος». Στη συζήτηση γίνεται παραπομπή και στο ιστολόγιο. Μαύρο στον Μουρούτη!

* Είπαμε, άκεφα τα σημερινά μεζεδάκια -τουλάχιστον τελείωσε η υπόθεση της ομηρίας, όπως κι αν τελείωσε. Όση ώρα διαρκούσε, η Μαρίν Λεπέν έπινε τον καφέ της και έβλεπε τα ποσοστά της να ανεβαίνουν.

 

 

 

 

140 Σχόλια προς “Άκεφα μεζεδάκια”

 1. spiral architect said

  Καλημέρα. 😐
  Και γιατί δεν γράφουν απλά Ορθή (ή Σωστή) επανάληψη; Τους ακούγεται λαϊκό;

 2. "Ετεροδημότισσα" said

  Καλημέρα,
  Παρακαλω δεβ καταλαβαινω τι σημαινει αυτο » στο ορθο» στις ανακοινώσεις, ειναι καποια μετάφραση τζάργκον;

 3. Andreas Tsapis said

  Καλημέρα κ. Σαραντάκο. Άκεφος και ο ουρανός σήμερα στο Παρίσι. Το χειρότερο, εκτός από την άνοδο των πσοστών της Λε Πέν, είναι αυτό που δημοσιεύτηκε σε εφημερίδες σχετικά με την αντίδραση νεαρών μουσουλμάνων στα σχολεία, που επικροτούν τις ενέργειες των δολοφόνων. Αν είναι αλήθεια, το μέλλον εγκυμονεί κινδύνους μεγάλους για τη συνοχή της γαλλικής κοινωνίας, και του «κοσμικού» ανεκτικού κράτους της.

 4. spiral architect said

  @3: Μην πας μακρυά Ανδρέα. Πριν δυο χρόνια, μετά το επεισόδιο Κασιδιάρη – Καννέλη, όλοι στα σόσιαλ μήδια επικροτούσαν την «αντρίκια» στάση του πρώτου. 😦

 5. ππαν said

  Καλημέρα
  Το ερπετό διασκέδασε την πείνα του αλλλά λόγω γιορτών είπε να το κάψει

 6. nirevess said

  Όση ώρα διαρκούσε, η Μαρίν Λεπέν έπινε τον καφέ της και έβλεπε τα ποσοστά της να ανεβαίνουν.

  Αυτό όμως τι ακριβώς σημαίνει; Γιατί, αν μεν σημαίνει ότι από ένα συμβάν ωφελούνται πάντα κάποιοι αντικειμενικά (και ο ίδιος ο Ολλάντ μπορεί να ωφεληθεί από την επιτυχή διεξαγωγή της αστυνομικής επιχείρησης), τότε είναι σωστό αλλά δεν λέει τίποτα. Αν όμως σημαίνει οτιδήποτε πιο «πονηρό», τότε μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε επ’ άπειρον τις αντίστοιχες φράσεις, π.χ.:

  Όσα χρόνια διαρκούσε το μνημόνιο, ο Αλέξης Τσίπρας έπινε τον καφέ του και έβλεπε τα ποσοστά του να ανεβαίνουν.

  Όσο ευθύνεται για το μνημόνιο ο Αλέξης Τσίπρας, άλλο τόσο ευθύνεται η Λε Πεν για τον ένοπλο τρομοκρατικό ισλαμισμό, ο οποίος υπάρχει εδώ και δεκαετίες σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, ανεξαρτήτως καθιερωμένης θρησκείας, με όλες τις πιθανές κυβερνήσεις επικεφαλής.

 7. LandS said

  Απλά το ερπετό feasted on στο μικρότερο. Έ οι γιορτές είναι συνδεδεμένες με το πολύ φαγητό, τι να σου κάνει το κακόμοιρο το (ηλεκτρονικο) μεταφραστήρι.

  Η κα Καραμανλή (η δημοσιογράφος, βουλευτίνα της ΝΔ) είπε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι είναι βουλευτής. Κρίμα το μπόι και η ομορφιά της. Τη φάγανε τα τρία απανωτά παρών. Να πω ότι σταναχωριέμαι για τον άντρα της ή θα μου τη πέσει το Τμήμα Δικαιωμάτων και Ισότητας του ΣΥΡΙΖΑ;

 8. nirevess said

  Νά τα μας! κι ο Αντωνάκης στο Παρίσι…

  Ωραία και καταονητά τα λέει ο μουσουλμάνος μπασκετμπολίστας Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ: http://www.iefimerida.gr/news/186216/karim-ampntoyl-tzampar-giati-prepei-na-exigiso-xana-oti-oi-moysoylmanoi-den-einai

 9. nestanaios said

  Τα κόμματα είναι όπως οι ποδοσφαιρικές ομάδες. Μεταγραφές γίνονται και από αυτές επωφελείται τόσο η ομάδα
  που παρέχει τον παίχτη όσο και ο παίχτης. Εισπράττουν χρήματα για να πάνε από την μία ομάδα στην άλλη.
  Ζήτω η δημοκρατία!

 10. Γς said

  >η τιμή ενός παλτό είναι κατά 30% ακριβότερη από την τιμή του ίδιου παλτού

  Ντεν καταλαβαίνει…

 11. Γς said

  Και αστειάκια περί «ορθού» τύπου Σκύλου:

  https://sarantakos.wordpress.com/2014/12/23/asterix-2/#comment-261372

 12. LandS said

  Δεν καταλαβαίνω τη γενίκευση στα κόμματα όταν η ίδια η κα Γκερέκου δηλώνει ότι δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Τον όρο ΝΔΣΟΚ πρώτη φορά τον βλέπουμε;
  Με το καλό να παραδεχτεί κάποιος και το γεγονός ότι το Ποτάμι είναι λαγός της ΝΔ για να ξεμπερδεύουμε.

 13. LandS said

  10 Το παλτό του παλτού είναι εγχώριο. Το παλτό του παλτό, εισαγωγής.

 14. alexisphoto said

  καλημέρα.

  @6:
  Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Η Λεπέν (και οι όμοιοί της) ποντάρουν ακριβώς σε αυτές τις ακράιες και επικίνδυνες συμπεριφορές. Τσουβαλιάζουν μια ομάδα ανθρώπων που δεν συμφωνούν με τα δικά τους πρότυπα (κοινωνικά, θρυσκευτικά κλπ) και «χτίζουν» πολιτική ποντάροντας στην κακή μορφή του πολιτικά ορθού.
  Ο Τσίπρας -εστιάζοντας την πολιτική του στη διαφορετικότητα- μάλλον χαμένος μοιάζει από αυτό…
  Ευχαριστώ
  καλημέρα και πάλι,

 15. «Είμαστε όλοι Τσάρλι» Πού είναι το παράξενο; Στην Ελλάδα έχω βαρεθεί ό,τι είναι λατινογραμμένο να αγγλοδιαβάζεται. Άσχετα πώς λέγεται στην γλώσσα που χρησιμοποιεί λατινικό αλφάβητο. Κι ακόμα χειρότερα, τώρα που με τους υπολογιστές είναι εύκολη η λατινογραφή, η μόδα να λατινογράφονται (και να αγγλοδαιβάζονται) κι οι λέξεις που προέρχονται από μη λατινικά αλφάβητα. Κυριλλικά, αραβικά, κινέζικα κλπ δεν γράφονται ελληνικά αλλά λατινικά – αγγλικά. Σαν να έχουν πιο πολύ κύρος έτσι.

 16. Σχετικά με τις μετακινήσεις πολιτευτών (κυρίως βουλευτών):
  Τα περί προσφοράς είναι το περιτύλιγμα. Οι άνθρωποι πρέπει να εξασφαλίσουν τη δουλειά τους. Επαγγελματίες είναι. Δεν είναι τυχαίοι.
  Όποιος εργαζόμενος βλέπει πως το μαγαζί που δουλεύει δεν πάει καλά, ψάχνεται για παρόμοια δουλειά σε άλλο μαγαζί. Αν βρίσκει ή όχι είναι ένα θέμα. Το άλλο πόσο μπορεί να δει τα κεσάτια και να την κάνει εγκαίρως. Κι αν είσαι επαγγελματίας (το εγγλέζικο προφέσιοναλ κι όχι αυτός που έχει ένα μαγαζάκι) αυτά τα βλέπεις και τα πιάνεις στον αέρα

 17. Γς said

  >το τεράστιο ερπετό γιόρτασε την πείνα του κατασπαράζοντας ένα μικρότερο κροκόδειλο.

  Οταν το fast εκτός από μάσα είναι και γιορτή ο μεταφραστής τα χάνει.

  Γι αυτό το έψαξα στο πρότυπο:

  a large crocodile feasted on a smaller beast

 18. Γς said

  >Οταν το fast

  Οταν το feast

 19. # 12

  Η πλάκα θα είναι στις επόμενες εκλογές (που δεν θα αργήσουν πολύ) ο Βενιζέλος να κατέβει με την ΝΔ επειδή θα βλέπει πως το ΠΑΣΟΚ δεν θα πιάσει το 3%.Σ’ αυτές ελπίζει βάσιμα και κοκορεύεται…

  Επειδή θεωρώ το ποδόσφαιρο πιο σοβαρό από την πολιτική προτείνω να μην χρησιμοποιείται ο όρος μεταγραφή για τους βουλευτές αλλά ο όρος μεταπήδηση που είναι και πιο…πονηρός. Εξ άλλου οι βουλευτές δεν έχουν (ακόμα) μάναντζερ διαπιστευμένους να τους ρυθμίζουν τα συμβόλαια εξαγοράς όπως οι ποδοσφαιριστές

 20. Γς said

  Φτου!
  και το λίκνο:

  http://www.telegraph.co.uk/news/newsvideo/viral-video/11316048/Watch-Crocodile-eats-other-crocodile.html

 21. nirevess said

  15 (δεύτερο σκέλος)
  Σωστό αυτό που λες, κι εγώ προσπαθώ όταν τα ονόματα είναι από μη λατινικό αλφάβητο να τα μεταγράφω οπωσδήποτε στο ελληνικό. Από την άλλη όμως, αν κάνεις μια αναζήτηση στο διαδίκτυο για το πρόσωπο που σε ενδιαφέρει με βάση το ελληνικό αλφάβητο, μπορεί και να μην το βρεις, ενώ αν κάνεις την αναζήτηση με βάση το λατινικό αλφάβητο, σίγουρα θα το βρεις. Οπότε υπάρχει αυτή η πρακτική πλευρά του θέματος…Όσον αφορά την προφορά, ένα παράδειγμα που μου τη δίνει: το εβραϊκό Yitzhak που το αποδίδουν Γιτζάκ ενώ προφέρεται Ιστχάκ και είναι ο Ισαάκ.

 22. nirevess said

  Ιστχάκ -> μπαρδόν, Ιτσχάκ

 23. Γς said

  Και το 20 -> 17

 24. # 20

  Γς προ ημερών ανέβασες μια φωτό με το » ΠΑΟΚ κι ας μη γ@μήσω ποτέ»
  a href=»http://gerimitiis.blogspot.gr/2015/01/blog-post.html»>Εχεις μείνει πίσω…

 25. Ξανά

  Εχεις μείνει πίσω

 26. Αντε άλλη μια

  Εχεις μείνει πίσω

 27. στο # 26 δούλεψε…

 28. Γς said

  17:
  Σ.Φ. Αγίου Ορους. Ο Ωριγένης

 29. cronopiusa said

  Kαλή σας μέρα

  Διαβάζω για τον Αχμετ Μεραμπετ και μου έρχεται στο νου ο Φαμπιό Μοντάλ του Ζαν-Κλωντ Ιζζό κι «Η τριλογία της Μασσαλίας»

  En Clave Tuerka: Elecciones en Grecia, decisiones en Berlín

 30. 21 Σύμφωνοι. Αν είναι κάτι τόσο σοβαρό ας μπει σε παρένθεση. Αλλά όλα; ακόμα και το (και τον) kalashnikov; Έλεος. Καλή δουλειά στο συγκεκριμένο θέμα κάνει η ελληνική έκδοση του Νάσιοναλ Τζεογκράφικ (ή τουλάχιστον έκανε μέχρι πρόσφατα, γιατί νομίζω πως κι εκεί έχουν αρχίσει να χαλάνε).

  Όσο για τον Γιτζάκ, έτσι ήρθε προς τα δω, ούτε κατ’ ιδέα δεν μου πήγε ο Ισαάκ (αν και θάπρεπε).

 31. Παλαιών Πατρών Ιωάννης said

  Μία σορός σωριασμένη και πλαισιωμένη:
  «Μετά το τέλος της επιχείρησης, δημοσιογράφος του γαλλικού πρακτορείου είπε ότι είδε μία σορό σωριασμένη δίπλα στην ταμειακή μηχανή και πλαισιωμένη με σπασμένα γυαλιά.» (από τον ιστότοπο της Καθημερινής)
  http://goo.gl/F0JI82

 32. nirevess said

  Είμαι περίεργος να δω ποια θα είναι η αντίδραση του Θεόδοτου στα γεγονότα του Παρισιού…

 33. # 28

  ταιριαστή ονομασία !!

  Αλλά μάλλον δεν θα ξέρουν το στόρυ…

 34. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες !

  -Είμαστε όλοι Τσάρλι, αλλά κάποιοι είναι και Τσάπλιν…

  -Γιόρτασε την πείνα του…Είδες όταν μοιάζει ηχητικά με το «χόρτασε»; Το α(υφ)τί ξέρει τι θέλει ν’ ακούσει, αλλά δεν μπορεί να το περιγράψει ακριβώς.

  -Παρακαλώ, οι μεταπηδήσεις μόνον στην Ηλεία, όπου ο καλύτερος έχει σκοτώσει τη μάνα του (δεν το ενστερνίζομαι, αλλά λέγεται).

  -Τα παλιά μου παλτό τα χαρίζω σ’ εσένα. Είναι τραγωδία αυτή η λέξη, είναι η μόνη που ξαφνικά αποφασίζουμε να αφήνουμε άκλιτη. Ή μάλλον, επειδή πάντα η γλώσσα έχει τις σοφές της διακρίσεις, υπάρχουν και τα παλτά, αλλά φυσικά στον ποδοσφαιρικό χώρο… 🙂 Εκεί αλήθεια, γιατί δε λέει κανείς «ε-ε-ε, ω-ω-ω, πήγατε και πήρατε όλα τα παλτό»; 🙂

  – Πιτσαδώρος; Έλα Παναγία… καλύτερα να πέσεις σε αβανταδώρο, να κερδίσεις και στον «παπά» ! 🙂

  – Ευάλωτα κοινωνικές ομάδες; Αυτές που κοινωνικοποιούνται με ευάλωτο τρόπο; (Δις Παναγία μου, θα κολλήσει ο επεξεργαστής με αυτά που γράφω..)

  Και για να κλείσω, χαλώντας σας το Σαββατοκύριακο, δε θα είναι υποψήφιος ο Αριστόβουλος Σπηλιωτόπουλος. Αγάπησε την Αθήνα, την ερωτεύτηκε, τώρα πια μένουν μαζί τα παιδιά…

  Το ίδιο και ο Βύρων Πολύδωρας, δεν διέβη τον κομματικό Ρουβίκωνα, αφού βρήκε μπροστά του την κομμένη γράνα.

  H τριπλέτα ολοκληρώθηκε με τον Απόστολο Κακλαμάνη, τον «Νέστορα» της πολιτικής, που διέβλεψε ότι πλέον πιο συχνά θα χρειάζεται να κλείνεται στις τουαλέτες του δικού του σπιτιού, παρά σε αυτές των κτιρίων πέριξ του Συντάγματος…

  Tragic…

 35. Πάνος με πεζά said

  @ 34 : Διέβλεψε ή διάβλεψε; ή Διείδε;

 36. Άκεφο σχόλιο: ο μεγάλος κροκόδειλας feasted τον μικρό κροκόδειλα και μας θύμισε πώς πρέπει είναι τα σωστά φαγοπότια-γιορτές

  κι έτσι γίναμε ακόμη πιο άκεφοι…

 37. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα και τα δεύτερα σχόλια (είχα βγει το πρωί από νωρίς).

  6: Δεν υπονοώ κάτι το πονηρό. Βλ. και 14.

  7-17: Μπράβο, feasted on.

  10-13: Κατι τέτοιο εννοούσα 🙂

  19: Πάντως για τον Σαρρή στη Χίο δεν επιβεβαιώθηκες (εκτός βέβαια αν μπει στο Επικρατείας…..:)

  31: Μπρρρ… και σωριασμένη και πλαισιωμένη η σορός, στη δημοσιογραφία του σωρού

 38. spatholouro said

  ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΕΠΙ ΤΟ ΟΡΘΟΝ…
  1 και 2 και Νίκος: Σιγά ρε παιδιά, τους φάγατε τους ανθρώπους: «Ακαδημαϊκή μάστιγα», «μετάφραση τζάργκον» και δεν ξέρω τι άλλο. Αναρωτιέμαι πώς διέφυγε και η «επί το ορθόν» επανάληψη από τους μύδρους…
  Η αλήθεια είναι ότι έως τώρα η συνήθης διατύπωση στη διοικητική πρακτική διακίνησης εγγράφων ήταν (και εν πολλοίς είναι και σήμερα) η έκφραση «ορθή επανάληψη». Όμως εδώ ελλόχευε πάντα ο κίνδυνος να ρωτήσει ο αποδέκτης του εγγράφου: «Δηλ. υπήρξε και προηγούμενη επανάληψη που ήταν λάθος, και άρα αυτή είναι επιτέλους η σωστή επανάληψη;» Επομένως, εμένα προσωπικά δεν με χαλάει η νέα αυτή τάση αλλαγής της διατύπωσης σε «επανάληψη στο ορθό» (και για κάποιους «επί το ορθόν»), καθώς αφαιρουμένου του επιθετικού προσδιορισμού («ορθή») σαφηνίζεται εντελώς ότι μιλάμε για επανάληψη ενός πρότερου εγγράφου που είχε λάθος και όχι για μια λάθος επανάληψη του εγγράφου…

 39. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Έλεγα ανοίγοντας ότι πένθιμα θα τα πούμε τα μεζεδάκια αυτού του ψυχοσάββατου.
  «Περίλυπος η ψυχή μου «.
  Τσάρλι-Σαρλί (και σκέφτηκα κι εγώ τον Τσάλι Μπράουν) είπε χθες βράδυ και ο Ροβήρος Μανθούλης σε μια τηλεφωνική συνομιλία στο ραδιόφωνο με τον Μπογιόπουλο.Φαινόταν αρκετά αμήχανος και δεν έδινε (ακόμη) τη διάσταση ότι θα λειτουργήσει υπέρ των ακροδεξιών. Πήρα ομολογώ λίγο ανάσα από την αισιοδοξία του για τη Γαλλία του διαφωτισμού και της ανοχής.

 40. Με αφορμή το φαγοπότι του Σκύλου, ένα σχόλιο πάνω σε παλιότερο σχόλιο στο πολύ καλό άρθρο «Είδατε τιο σκύλο μου μικρό»

  https://sarantakos.wordpress.com/2014/10/09/asterixbritain/#comment-246672

  Γράφει ο Νικοκύρης:

  Στα αγγλικά έχει αλλάξει: Mykingdomforanos, το βασίλειό μου για ένα- και η κέλτικη κατάληξη -os.

  και μετά σχολιάζει:

  …ο αρχηγός δεν λέγεται Mykingdomforahorse αλλά Mykingdomforanos. Aυτό προσπαθούμε να εξηγήσουμε, το …foranos.

  Νίκο, νομίζω ότι πρόκειται ακριβώς για τη φράση του Ριχάρδου του Γ΄, που καθώς λέγεται με προφορά από κάποια διάλεκτο, θυμίζει όνομα με τη ρωμαϊκή κατάληξη -us, όπως Caractacus.

  Κανονικά, θα ήταν for a horse, φορ α χόρσ. Το ρ, έτσι κι αλλιώς δεν ακούγεται, αλλά σε διάφορες διαλέκτους και το h είναι εντελώς άφωνο. Το να προφέρεις έντονα το h είναι μάλλον μια posh μόδα και συχνά, πχ πριν από το -ου, το προφέρουν πολύ έντονα, σχεδόν όπως το Ελληνικό χ, αλλά με λίγο πιο μπροστά ,προς τον ουρανίσκο τη γλώσσα. Ας πουμε, το hoop, θα το πουν Χούουπ, ενώ ένας λαϊκός, πχ κόκνι, θα το πει ούουπ.

  Αφού λοιπόν στη συγκεκριμένη εκφορά το h δεν προφέρεται, το a horse , που είναι το σωστό, γίνεται an horse, εν ‘όος,με νί, σαν η λέξη να ξεκινούσε από φωνήεν.

  Μαϊκινγκντομφόρενος.

 41. Πέπε said

  ΕΠΑΝΑΞΗΨΗ ΕΠΙΟ ΤΟ ΟΡΘΟΝ κι εγώ:

  Αυτή την καθιερωμένη έκφραση δεν την ήξερα ανέκαθεν. Πρώτη φορά που άκουσα κάτι παρεμφερές ήταν στο στρατό: «Επανέλαβε το αληθές». Να εξηγήσω στις κυρίες: όταν κάποιος πλησιάζει τη σκοπιά (που συνήθως είναι είτε ο «εφοδεύων» που ελέγχει αν όλα πάνε καλά είτε ο επόμενος που έρχεται να αλλάξει το σκοπό, αλλά ενδέχεται να είναι και ο εχθρός), γίνεται μια τυποποιημένη διαδικασία αναγνώρισης όπου ο ένας λέει στον άλλο σύνθημα και παρασύνθημα. Αυτές τις λέξεις τις λένε ψιθυριστά για να μη διαρρεύσουν, ενώ όλα τα άλλα , αλτ τις ει κλπ., τα λένε φωναχτά. Αν λοιπόν ο ένας από τους δύο δεν ακούσει τι ψιθυρίζει ο άλλος, ή το ακούσει αλλά δεν είναι (δεν του φαίνεται) σωστό, λέει «επανέλαβε το αληθές» (με καβαφική αύξηση, έτσι προβλέπεται στο στρατό).

  Από τότε λοιπόν είχα την απορία: Αν αυτό που είπα δεν ήταν το αληθές, πώς μπορώ να το επαναλάβω και τώρα να είναι αληθές; Η λογική διατύπωση θα ήταν «άσ’ τα αυτά και πες το αληθές».

  Αργότερα μυήθηκα στον κόσμο της δημόσιας διοίκησης και είδα ότι αυτή η περίεργη έννοια του «επαναλαμβάνω», δηλαδή ξαναμιλάω αλλά όχι λέγοντας το ίδιο, είναι καθιερωμένη. Αφού είναι καθιερωμένη, εγώ πάω πάσο βέβαια (ποιος είμαι να το αμφισβητήσω). Σωστή όμως δεν είναι με κανένα τρόπο. Όταν έρθει μια λάθος ανακοίνωση, ο μόνος τρόπος να επεναληφθεί είναι αν ξαναέρθει με το ίδιο λάθος. Αλλιώς θα έπρεπε να μιλάμε για διόρθωση, αναίρεση, τροποποίηση, άντε έστω διευκρίνηση, πάντως όχι επανάληψη. Άλλωστε η επανάληψη σαν έκφραση δείχνει και μια τάση απόσεισης ευθυνών για το λάθος (και καλά «δε σας λέμε κάτι καινούργιο επειδή το παλιό το κάναμε μαντάρα, το ίδιο σας λέμε, που ήταν σωστό αλλά με μαγικό τρόπο έφτασε ως εσάς με λάθος».)

 42. spiral architect said

  @38: Όταν στέλνω ένα βιαστικό ηλεμήνυμα (ή και φαξ) και είτε ανακαλύπτω κάποια ασυνταξία, είτε είχα ξεχάσει να γράψω κάποια διευκρίνηση, γράφω με κεφαλαία πάνω από το header στο δεύτερο μήνυμα «Ορθή επανάληψη». Αυτό που έγραψε το τμήμα Χημ. Μηχ. του ΑΠΘ κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι (μια παρεξηγήσιμη) ασυνταξία.

 43. Η Λεπέν ανεβαίνει στη Γαλλία, αυτό είναι κακό. Πάλι καλά όμως, που είναι πολλοί που δεν τσίμπησαν.
  H Γαλλία, μην ξεχνάμε, είχε παράδοση στον εθνικισμό και τον ακροδεξιό αντισημιτικό δοσιλογισμό, ο κατάλογος των κολαμπό είναι μακρύς. Εκτέλεσαν αρκετούς, κάπου 4000 είχαν καταδικαστει σε θάνατο (πράγμα που δεν έγινε στην Ελλάδα, με εξαίρεση το Μελιγαλά και μερικές μεμονωμένες περιπτώσεις, στην Κρήτη και τη Μεσηνία). Έτσι οι Γάλλοι ακροδεξιοί, είχαν λουφάξει για δεκαετίες. Τώρα, με τους ξένους, η παράδοση ξαναπαίρνει τα πάνω της.Αλλά οι ξένοι πια είναι πολλοί. Και δεν είναι καν ξένοι.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Category:French_collaborators_with_Nazi_Germany

  Πολλοί διανοούμενοι προσχωρήσανε στους ναζί. Είδα τώρα στη Βίκη στον κατάλογο και τον Κορτό.

 44. …το τεράστιο ερπετό γιόρτασε την πείνα του κατασπαράζοντας ένα μικρότερο κροκόδειλο…

  Γιόρτασε-δε γιόρτασε, σίγουρα χόρτασε…

 45. spiral architect said

  @44: Ξενομερίτη, θα’ ρθεις κάτσα πάνου; 🙄

 46. Γς said

  44:
  Χωρίς χόρτα;

  [Το χορταίνω από τα χόρτα δεν βγαίνει; ]

 47. faltsos said

  «ο γνωστός Γ. Μουρούτης επικρίνει τη Θεανώ Φωτίου επειδή χρησιμοποιεί για τον εαυτό της τον τύπο «βουλεύτρια», τον οποίο θεωρεί ότι … βγαίνει από τον αρσενικό τύπο «βουλεύτριος»»

  Ναι, και ο γιος μου είναι φοιτήτριος κ. Μουρούτη!

  38: καλά εντάξει η επανάληψη, αλλά η εισαγωγή στο ορθό δεν σου κακοφάνηκε;

  και … καλώς σας βρήκα

 48. nirevess said

  37 ΟΚ, σύμφωνοι.

 49. sarant said

  47: Καλώς ήρθες λοιπόν!

 50. "Ετεροδημότισσα" said

  Σας ευχαριστώ παρόλη την ειρωνεία. Την εκφραση «ορθή επανάληψη» δεν την ήξερα και ετσι οπως το διάβασα στα μεζεδακια νομιζα οτι προκειται για τζάργκον της σχολης, κάτι που λεγαν ίσως στα αγγλικά και το μεταφράσανε . Ίσως επειδη όταν ημουν στο ελλ. Πανεπιστημιο ανακοινωσεις διαβαζαμε μονον στον πινακα και δεν επαναλαμβάνοντας. Επισης δεν ειχαμε ανακοινοποιήσεις οτι και να σημαίνει αυτή η λεξη

 51. # 37,δ

  Συνήθως τέτοιοι τύποι «ειδικών αποστολών» όπως ο Σαρρής βρίσκανε καταφύγιο στην ΝΔ (θυμήσου και τον Φιλιππίδη) και για μένα ήταν έκπληξη τέτοια υποψηφιότητα. Θεωρείται σίγουρο πως θα κριθεί προφυλακιστέος μόλις προσωποποιηθούν οι διώξεις στην ΕΠΟ και πιθανόν να μην εξασφάλισε ότι θα την αποφύγει με την υποψηφιότητά του και μόνο.
  Από την άλλη είναι δεδομένη η στήριξη από το Μαρινάκι στον σύριζα όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις Φίλη κατά του «τίγρη» και την δήλωσή του «τώρα θα λογαριασθούμε με τον Σαμαρά»
  Οι παράγοντες πάντως πολιτικές προτιμήσεις αλλάζουν αλλά όχι ομάδα

 52. spatholouro said

  38. Πώς γίνεται να μου κακοφανεί κάτι που δεν υπάρχει; Εάν κλικάρεις, βλέπεις ότι το έγγραφο του ΑΠΘ επιγράφεται ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΟ ΟΡΘΟ…

  50. Συγγνώμη εάν έτσι εισπράχθηκε, αλλά σας διαβεβαιώ καμμία ειρωνεία!

 53. spatholouro said

  Ουπς, 47 αντί 38

 54. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  42. >>γράφω με κεφαλαία πάνω από το header στο δεύτερο μήνυμα «Ορθή επανάληψη».
  «Διόρθωση προηγούμενου»,γράφω με επιμονή.
  Ή:συμπλήρωση προηγούμενου(τάδε) είτε τροποποίηση, είτε ακύρωση, ανάκληση, ανάλογα.
  Στην τράπεζα μού χρειάστηκε προχθές. Ακούστε επ΄ ευκαιρία: Λογαριασμός που δεν κινήθηκε 2 (ολογράφως;δύο!) χρόνια, μπλοκάρεται και πρέπει να πας να κάνεις αίτηση ενεργοποίησης.Μη μου γράψετε τί λέει ο νόμος για ενδιάμεσες ειδοποιήσεις εκ μέρους της τράπεζας κι ότι μόνο μετά από 20 χρόνια κηρύσσεται αδρανής και τότε πάνε στο κράτος γιατί δεν έχει νόημα όταν για μια στιγμή στα δυο χρόνια και μια μέρα η κάρτα δε λειτουργεί και λέει περάστε από την τράπεζα (η περίπτωσή μου).Επανέρχομαι ‘ομως, η υπάλληλος δυσανασχέτησε στο κεντρικό κατάστημα που έγραψα «επανάληψη διαμαρτυρίας,» συμπληρώνω λοιπόν κι εγώ το επίρρημα «γραπτά» αφού πρώτα είχα διαμαρτυρηθεί τηλεφωνικά-προφορικά σε ένα υποκατάστημά τους.

 55. Στο 11 ο Γς ανέφερε: «Και αστειάκια περί «ορθού» τύπου Σκύλου:». Λάθος!

  Τσάκω τώρα κι ένα πραγματικό αστειάκι περί του ορθού:

  Πάει ένα ζευγάρι γεροντάκια στο γιατρό και τους γράφει φάρμακα, κάτι υπόθετα. «Μην τα πάρετ’ απ΄το στόμα» τους λέει. «Διαβάστε τις οδηγίες καλά!»

  Πάνε τα γεροντάκια στο φαρμακείο, παίρνουν τα φάρμακα, τα χρυσοπληρώνουν λόγω Αδώνιδος και πάνε σπίτι.
  Διαβάζουν τις οδηγίες χρήσεως «Λήψις εκ του εντερικού σωλήνος»
  «Αμάν, ρε γριά! Τι πάει να πει αυτό;»
  -Δεν ξέρω, γέρο μ’΄. Να πάρουμε το γιατρό;
  Παίρνουν το γιατρό, τους λέει να τα βάλουν στο ορθό.
  «Ποιό ορθό, ρε γέρο; Ξαναπάρτον!»
  -Μη, ρε γριά! Τον ενοχλούμε σαββατιάτικα.
  Τον ξαναπαίρνουν, τους λέει να το βάλουν στο απευθυσμένο.
  «Το απευθυσμένο; Τι ‘ν’ πάλι τούτο, ρε γέρο;»
  -Να τονε ξαναπάρομε;
  «Θα μας βρίσει, ρε συ!»
  Με τα πολλά τον ξαναπαίρνουν και φυσικά τους λέει πού ακριβώς να το βάλουν.

  «Είδες, ρε γέρο; Μας έβρισ’ ο γιατρός και με τι μούτρα θα ξαναπάμε;»

 56. Left said

  Μπορεί η Μαρί Λεπέν να πίνει το καφεδάκι της και τα ποσοστά του κόμματός της να ανεβαίνουν…αλλά κι αυτός ο Ολαντρέου είναι ένα τίποτε (και μισό). Αν αποδειχθεί ότι οι όμηροι του Κοσέρ πυροβολήθηκαν από τους αστυνομικούς…άιντε να δούμε πως θα δικαιολογηθούν τα συγχαρητήρια του Ολαντρέου προς τα σώματα ασφαλείας.

 57. Ηλεφούφουτος said

  00 «…ο μέλλων πρώην πρωθυπουργός μας, μιλώντας σε συγκέντρωση φίλων του, το απέδωσε «Είμαστε όλοι Τσάρλι». Τσάρλι Μπράουν;»
  Όχι. Τσάρλι, Τσάρλι, Τσάρλεστον
  Ξέρετε: «Ήτανε κάτι χωριάτες με χρωματιστές γραβάτες…»
  http://www.youtube.com/watch?v=h6KeFWddeBo

  Με πιάνετε αδιάβαστο για το ορθόν, πάντως κι εμένα το μυαλό μου στην ορθοσκόπηση πήγε το μυαλό μου.

  Το «Θα ζήσουμε ξανά ένα νέο 2012» μού φαίνεται καραμπινάτο λάθος (όχι απλώς «κάτι δεν πάει καλά»), πλεονασμός δηλαδή που λέει άλλο απο αυτό που εννοεί.
  Βέβαια εγώ λάθος θεωρώ (και το διορθώνω) και το «εξακολουθεί να παραμένει» , που πιστεύω ότι κανονικά σημαίνει άλλο από το απλό «παραμένει» το οποιο συνήθως ήθελε να μπει ο πλεοναστής γραφιάς.

 58. # 54

  Και η ενημέρωση του λογαριασμού δεν θεωρείται κίνηση !

 59. ΕΦΗ ΕΦΗ,

  Για να ξεφύγουμε λίγο από τη μαυρίλα του Σαρλί, σχολίασα ένα δικό σου σχόλιο εδώ, δεν ξέρω αν το είδες

  https://sarantakos.wordpress.com/2015/01/05/2014review/#comment-264260

  Σου έστειλα κάτι λουλούδια και γαρίδες. Κάπως ακριβές αλλά εξαίσιες.

 60. Μαρία said

  57
  Είχαμε στην οικογένεια διοικητικό υπάλληλο έξαλλο με την αγραμματοσύνη των προϊσταμένων του, που εξαιτίας της έπρεπε μετά να συντάσσει τις ανακοινοποιήσεις επι το ορθόν.

 61. Μαρία said

  Σαμαράς, ο τέταρτος άγγελος του Τσάρλι http://www.efsyn.gr/arthro/samaras-o-tetartos-aggelos-toy-tsarli

 62. Pedis said

  # 60 – «επανορθωτική επανάληψη» –> Επ-Επ

 63. faltsos said

  52: http://cheng.auth.gr/el/ –> Σύντομα Νέα –> 5η Ανακοίνωση:
  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΘΕΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΟΡΘΟ (24.12.2014)

 64. Γς said

  55 @ Σκύλος

  http://caktos.blogspot.gr/2014/08/blog-post_39.html

 65. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  57: Ναι μπράβο. αυτό το τραγουδι μου άρεσε στα νιάτα μου.

 66. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  >>Τα 50 παλτό που πρέπει να δεις πριν αγοράσεις παλτό
  το παλτό, του παλτού, δυο παλτά
  ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΒΕΡΗΣ/
  ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ/
  Στην τσέπη τού παλτού σου
  παλιό σουσάμι
  φλούδα φυστικιών
  και το τσαλακωμένο γράμμα μου.

  όταν το χιόνι είναι πολύ με δυο παλτά δεν ειν τρελλοί όσοι γυρνάνε

 67. Γς said

  >Εμένα πάντως ορθοσκόπηση μού θυμίζει αυτή η «θέση εισαγωγής στο ορθό».

 68. spatholouro said

  60: Από την εμπειρία μου, όποτε θυμάμαι να έγιναν «ορθές επαναλήψεις» έγιναν όχι από λάθη προϊσταμενικής αγραμματοσύνης (που ποτέ δεν λείπει, αλλά και ποτέ δεν ήταν ο κύριος λόγος του «επί το ορθόν», διότι η συνήθης ατάκα ήταν: «πολλοί θα το δουν, λίγοι θα το καταλάβουν») αλλά από αβλεψίες επί του πραγματολογικού ή του νομικού πλαισίου. Βέβαια, από τότε που υπάρχει η ΔΙΑΥΓΕΙΑ και αναρτώνται εκεί τα πάντα, ε…έχει σφίξει ολίγον το…ορθόν και έχει μαζευτεί ας πούμε κάπως το πράγμα, χωρίς να παίρνω και όρκο βέβαια επί του συνόλου. Όμως η αβλεψία ως παραμόνιμο ανθρώπινο χαρακτηριστικό πάντα θα δημιουργεί ανάγκες ορθών επαναλήψεων επί του νομικοπραγματολογικού πεδίου.

  63: σύμφωνοι, τα μπουρδουκλώσανε λιγάκι όσο πατάει ο ελέφας κατά την πληκτρολόγηση στην ιστοσελίδα τους αναγγέλλοντας την ανακοίνωση (μπορεί να τους τον πήρε η διαθεσιμότητα τον διορθωτή/επιμελητή…) για αυτό λέω «δεν υπάρχει» για μένα. Θα μου κακοφαινόταν όμως εάν αυτό που υπάρχει (= το πρωτότυπο έγγραφο) επιγραφόταν έτσι, αλλά και πάλι… τώρα που είναι αρχή στη νέα διατύπωση θα γίνουν και λαθάκια (όσο απομακρύνεται το «στο ορθό» από το «ανακοίνωση», τόσο το χειρότερο…)

 69. Μαρία said

  68
  Άμα δουλεύεις σε υπουργείο, όπως ο συγκεκριμένος, η αγραμματοσύνη επηρεάζει και τα πλαίσια που ανάφερες.

 70. ππαν said

  56. left, μισός και στραβός, έκανε τον νόμο Τομπιρά τη στιγμή που η ελληνική «ριζοσπαστική» αριστερά πετάει περιστέρια στον αγιασμό.
  Πώς να τους σκότωσαν οι αστυνομικοί; Αυτόπτες μάρτυρες,παναπεί όμηροι, είπαν πότε σκοτώθηκαν οι τρεις τουλάχιστο από τους τέσσερις, με το που μπήκε ο τρομοκράτης και μετά σε μια φάση που ένας από τους ομήρους πήγε να του πάρει το όπλο

 71. Pedis said

  Dramatic new video shows moment armed police gun down Amedy Coulibaly in a hail of bullets

 72. sarant said

  70: Πράγματι, έκανε και πέντε πράγματα ο Ολάντ.

 73. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  ΑΔΑ: 6ΚΙΨΟΟ-77Ρ. Ορθή επανάληψη της…απόφασης

 74. Γς said

 75. Παύλος said

  73 ΕΦΗ ΕΦΗ
  Αυτό το ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ το έχω δει πολλές φορές. Σχεδόν όσες και το μύνημα.

 76. Παύλος said

  74 Γς
  Αφού το έχει παραδεχτεί και ο ίδιος γιατί κατηγορεί τον Αρβανίτη;

 77. stratosbg said

  Reblogged this on a hairless ape.

 78. "Ετεροδημότισσα" said

  ο «υγιής ρατσιμός κατά Μπακογιάννη»
  Τώρα τι καταλαβαίνουμε από αυτό; δεν θα ήταν καλύτερα «Ο κατά Μπακογιάννη υγιής ρατσισμός»;

  (καλά είδατε το προεκλογικό σποτ του Σαμαρά με το γήπεδο; Ή αυτό της ΟΝΝΕΔ με τον σουβλατζή μεταπτυχιακό; Καλά ποιος εγκέφαλος είναι διαφημιστής τους;;;; 😀 😀 😀

 79. Γς said

  Κι εγώ αυτόν [τον σίγουρα συριζαίο] σκέφτηκα

 80. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  75.Παύλο,ωχ ναι! όπως και το προκυρήσσει.

 81. Μαρία said

  78
  Η συνέχεια του σουβλατζή, αφού τον εμπεδώσουμε, θα είναι: αυτό θα πάθετε, αν βγει ο συριζας.

 82. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση στο τέλος και χαρακτηριστικά ανέφερε:

  «Δώστε το πρωτάθλημα από τώρα εκεί που θέλετε, μήπως γλιτώσουμε αθώους ανθρώπους από τη φυλακή.

  Πλέον παίζετε όχι μόνο με τη νοημοσύνη, αλλά και με τα νεύρα του κόσμου.

  Κύριε Καλογερόπουλε, πόσα γραμμάτια έχεις ακόμη για τη…διεθνή καριέρα που κάνεις;

  Κύριε Γκιρτζίκη, σας παρακαλούμε να υλοποιήσετε την απειλή σας και να συνεχίσετε το έργο του κυρίου Σαρρή. Και σας ευχόμαστε και την πορεία που θα έχει τους επόμενους μήνες.(*)

  Την Τετάρτη, προτείνουμε να ξεκινήσει το ματς από το 2-0 και διαιτητής να παίξει ο κύριος… Σάββας Θεοδωρίδης, που του αρέσει το 50-50.

  Καληνύχτα σας».

  (*) Υπονοεί την πορεία προς την φυλακή

  Για όσους δεν είδαν το ματς στα πρώτα 10 λεπτά ο διαιτητής ασυγκράτητος έδωσε πεναλτυ για αμφισβητούμενο φάουλ ΕΚΤΟΣ περιοχής
  Μια που δεν μπήκε γκολ αφήνει τον Γιαννιώτα να κοντρολάρει μια δύσκολη μπαλιά ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ και να σκοράρει
  Χαμηλώνει ρυθμούς ο διαιτητής μια που ΞΕΡΕΙ πως η μορφή του αγώνα ευνοεί πλέον τον Αστέρα, απλά φροντίζει να μην κιτρινισθούν οι παίκτες του Αστέρα και να τους δώσει μερικά στημένα μια που οι σέντερμπακ του Αστέρα είναι πανήψηλοι. Σ’ ένα τέτοιο γίνεται το 2-0 και όπως ανοίγεται ο ΠΑΟΚ το 3-0
  Στο β΄ημίχρονο παίζει ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΑ ΠΑΟΚ μέχρι και γκολ του Αστέρα ακυρώνει άνευ λόγου εκτός αν είναι λόγος να δώσει πατήματα στον μπάμπα Σάββα Θεοδωρίδη για να παραληρεί

 83. Για όσους δεν θυμούνται ο Καλογερόπουλος ΟΡΙΣΤΗΚΕ για τρίτη φορά στα 17 παιχνίδια να σφυρίξει ΠΑΟΚ και ήταν ο διαιτητής στο περσινό ματς κυπέλλου με τον ΟΣΦΠ που προκάλεσε την αντίδραση και τα έκτροπα της Τούμπας στην ρεβάνς.
  Τελικά τα κατάφερε μια που στα προηγούμενα παρ΄όλες τις προσπάθειές του ο ΠΑΟΚ κέρδιζε

 84. leonicos said

  Καθυστερημένος λόγω απουσίας.

  «ανακοινοποιήσεις στο ορθό
  Ειναι κατάλειπο των βεβιασμένων εκ των άνω και εκ των ενόντων ‘δημοτικοποιήσεων’ που ενέσκηψε κατά τον βίαιο εκδημοκρατισμό του 1981-1982
  Εννοούν ‘ορθή επανακοινοποίηση’

  Ακλισιά από τη Μαρί Κλαιρ: Τα 50 παλτό που πρέπει να δεις πριν αγοράσεις παλτό.
  Λέμε και δύο παλτά αλλά και τα παλτό. Δεν ενοχλεί, ιδιαίτερα στο συγκεκριμένο λεκτικό περιβάλλον. Η μοδίστ(ρ)α της μάνας μου έλεγε ‘τα παλτό’. Πιθανώς αν το έλεγε μια γιαγιά στην Αρτοτίνα, να με ξένιζε ή να μ’ εντυπωσίαζε.

  Γράφεις
  τα ταμπού αλλά και την αγαρμπιά της σεξουαλικής απελευθέρωσης), που προσωπικά τη βρίσκω άγαρμπη
  Αλλά δεν καταλαβαίνω τι εννοείς.
  Βρίσκεις κι εσύ άγαρμπη τη σεξουαλική απελευθέρωση έτσι όπως προβάλλεται
  Ή
  Βρίσκεις άγαρμπο τον χαρακτηρισμό ‘αγαρμπιά’ για το συγκεκριμένο θέμα;
  Για να ξέρουμε τι ν’ απαντήσουμε.

 85. gryphon said

  70
  Mιας και ανεφερες τον νομο Τομπιρα. Τις τελευταιες μερες εχω βαρεθει (και αγνακτησει παραλληλα) να βλεπω και να ακουω την Οντιν Λιναρδατου και καθε ειδους αριστερους προοδευτικους κλπ αναλυτες να μιλανε αυταρεσκα για την ¨Ευρωπη ΜΑΣ» τον «ευρωπαικο πολιτισμο ΜΑΣ που πρεπει να τον υπερσπιστουμε» και γενικα μιλανε για τους γαλλους λες και οι προσωπικες τους αποψεις εκπροσωπουν και την πλειοψηφια των γαλλων και μαλιστα την συντριπτικη.
  Αλλα το ενα εκατομμυριο γαλλοι που μαζυτηκαν γισα να διαμαρτυρηθουν για αυτον τον νομο και οι 500 χιλιαδες καθε βσομαφα καθε βδομαδα για καιρο μετα και οι αρκετες εκατονταδες χιλιαδες ακομη και πτιν κανα δυο μηνες του κινηματος manif pour tous κατα του γαμου των ομοφυλοφιλων και του υποτιθεμενου δικαιωματος να υιοθετουν παιδια λεει αλλα πραγματα.
  Οτι (ευτυχως για μενα) υπαρχει και μια αλλα Γαλλια και αλλοι γαλλοι που καθολου δεν μοιαζουν με αυτο που θελουν να μας πεισουν καποιοι.
  Και σε ολες αυτες τις γιγαντιες διαδηλωσεις δεν θα δει κανεις την Ελενη Λουκα ουτε θρησκοληπτες γιαγιαδες ουτε τον Σεραφειμ του Πειραιως.
  Θα δει χιλιαδες αγοτια και πανεμορφα κοριτσια μεταξυ αλλων να διδηλωνουν υπερ της παραδοσιακης οικογενειας και κατα του νομου της Τομπιρα.Εσυ αφου ζεις εκει θα τα γνωριζεις καλυερα.
  Και βεβαια υπαρχει και η Μαριν Λεπεν που ειναι πρωτη στις δημοσκοπησεις.Αρα ενα μεγαλο ποσοστο των οι γαλλων αλλα και των αλλων ευρωπαιων (μπορω να ισχυρισθω τουλαχιστον το μισο) πιστευουν αλλα και θελουν αλλα πραγματα ειναι κατι αλλο απο αυτο που θελουν να μας πεισουν καποιοι εδω οπως ειπα.

 86. Μαρία said

  Οι Σεραφείμ
  http://www.ndf.fr/nos-breves/19-03-2013/quatre-eveques-signent-une-lettre-appelant-les-catholiques-a-se-retrouver-le-24-mars-prochain-sur-les-champs-elysees#.VLGVlMmpVho
  Ο Άνθιμος
  http://www.lavie.fr/actualite/societe/cardinal-barbarin-le-parlement-ne-va-pas-changer-le-sens-des-mots-13-01-2013-34945_7.php
  και η Λουκά
  http://md1.libe.com/photo/635758-societe-manifestation-politique.jpg?modified_at=1397030157&width=750

 87. cronopiusa said

 88. ππαν said

  85: To σημαντικό είναι ότι παρά την αντίδραση ο νόμος πέρασε, και τώρα η αντίδραση ξεχάστηκε, η αντιμετώπιση των ανθρωπω επίσης. Εννοώ ότι το κράτος, ο νομοθέτης, προηγείται, όπως προηγήθηκε κι όταν πχ κατήργησε τη θανατική ποινή. Αυτό το θαυμάζω.

 89. sarant said

  78: Αυτό με τη μπάλα το είδα σήμερα και γέλασα πολύ. Να το χακέψουν οι συριζαίοι, να λέει ο νεαρός «Φέρε δω τη μπάλα, ρε!»

  88: Έτσι.

 90. Με τη XA στο νησί, συνεχίζοντας την τακτική της αλλαξοκωλιάς υποψηφίων από νομό σε νομό, κατεβαίνει πάλι μια υποψήφια με μουστάκια -όχι Ανωγειανή 🙂 – που επαγγέλλεται Προγραμματιστής Η/Υ στο δελτίο τύπου τους.

 91. Μαρία said

 92. Μαρία said

 93. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  για το σποτ-πιτογυρος, ένας τους λέει ότι έχουν σαστίσει

 94. Πάνος με πεζά said

  Παναγία μου, τι σποτάκι αντίκρισα μεταεσονύκτια (τώρα άδειασα…).
  Στο σίκουελ όμως, θα μιλήσει το διπλανό παιδάκι : Μπάρμπα, βάλε μου λίγο λαδάκι μες στο γυαλί, είπε η μάνα μου, γιατί δεν έχουμε πατέρα στο σπίτι.

  (Μεταμεσονύκτιο κουιζ, από πού είναι;

 95. Γς said

  91:

  Δεν ξέρω τι έγραψε ο Δελιολάνης αλλά όταν ο Ματτέο Σαλβίνι της Λέγκας του Βορρά το 2006 ζητησε από τον Πρόεδρο Josep Borrell Fontelles να δώσει στη µεγάλη αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.»το όνοµα της πλέον θαρραλέας εν ζωή ευρωπαίας συγγραφέως […] που απετέλεσε αντικείµενο πολλών απειλών
  για τη ζωή της εκ µέρους εξτρεµιστών ισλαµιστών, και λαµβάνοντας υπόψη τις πολυάριθµες τιµές που δέχθηκε πρόσφατα η µεγάλη συγγραφέας
  από το ∆ήµο του Μιλάνου, την Περιφέρεια της Τοσκάνης και την Προεδρία της
  ∆ηµοκρατίας ως «θεράπων του πολιτισµού »

  νομίζω ότι ως ένας τέτοιος φανατικός θαυμαστής της που πρωτοστάτησε σε τόσες εκδηλώσεις για τη διάσημη συμπολίτισσα του θα πήρε χαμπάρι ότι πέθανε μερικούς μήνες αργότερα.

  http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-%2F%2FEP%2F%2FNONSGML%2BWDECL%2BP6-DCL-2006-0016%2B0%2BDOC%2BPDF%2BV0%2F%2FEL

 96. Theo said

  @94:
  Παπαδιαμάντης.

 97. Γς said

  94:
  Ο Βασιλάκης Καΐλας στη Μανταλένα;

 98. Πάνος με πεζά said

  @ 96,97 : Παπαδιαμάντης βέβαια…Το ομώνυμο διήγημα «Πατέρα στο σπίτι». Μια μορφή μπλακ-χιούμορ θα το συνέχιζε «…δεν έχουμε πατέρα στο σπίτι, θείο Σαμαρά, έφυγε μετανάστης στο Βέλγιο…»

  Αλλά ρε παιδί μου, λες και είναι συνεννοημένοι : μόλις ο Τσίπρας άμεσα και έμμεσα, δια του Φίλη, Φίλου, Φίλια, πως διάλο, υποσχέθηκε στους ΑΕΚτζήδες τα @@@@δια του για το γήπεδο (και μεταξύ μας, η γνώμη ενός ΑΕΚτζή, καλά έκανε), να σου τον ο άλλος «Εμείς το φτιάχνουμε το γήπεδο, το φτιάχνουμε καλό !»

  Ήμαρτον κύριε…

 99. Μαρία said

  https://pbs.twimg.com/media/B6-_2gbIUAA_3Ft.jpg:large

 100. Μαρία said

 101. Pedis said

  # 92 – Μόλις το είδα. Βαριέμαι να ψάξω από που το έχουν πάρει, αλλά το έχουν κοπιάρει και γι αυτό η ιδέα είναι καλή, εννοώ για το σκοπό τους. Η φωτογραφία δεν πείθει ότι πρόκειται για αισιόδοξο μήνυμα, η πρόζα είναι ψιλοχάλια, το μοντάζ στο όριο του ερασιτεχνισμού. Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι που ο πρωταγωνιστής είναι μάπας. Μάπας! Καθιστή κολοκύθα και όρθιο αγγούρι, και τα δύο ομιλούντα. Τουλάχιστον να άφηνε ο σκηνοθέτης τη μπάλα στα χέρια του να μην έχει το άγχος τι να τα κάνει τα έρμα! Κι όταν γυρνάει να δείξει τα υπόλοιπα παιδιά είναι χειρότερος κι από 11χρόνο σε σκετς για την 25η Μαρτίου. Αλλά μπορεί οι παραγωγοί να έχουν άλλα στοιχεία για το κοινό και να ικανοποιείται από την ερμηνεία του μάπα … (μετά από τρεις και βάλε δεκαετίες εντατικής πλύσης των γούστων στα σαπουνόνερα της τηλεόρασης)!

 102. spiral architect said

  @101: Το’χεις, το’χεις, δούλεψέ το λιγουλάκι … 😀

 103. sarant said

  101: Πολύ καλά τα λες. Και βλέπω με χαρά ότι το σποτάκι έδωσε αφορμή για πολύ εμπνευσμένες παρωδίες-παραφράσεις.

 104. Γς said

  100:
  Μα προφανώς εννοεί ότι θα συναντηθεί νοερά για να συζητήσουν τις [γνωστές] απόψεις της για το Ισλαμ, με τις οποίες συμφωνεί και δεν σταμάτησε ποτέ να τις εκθειάζει.

  Να εδώ σε μια περίπου προφητική αναφορά του πριν μερικούς μήνες στην Φαλάτσι, το πάθος της και τις φοβίες της για το Ισλάμ.

 105. spiral architect said

  Και για να κάνουμε λίγο κέφι … σ’ αυτές τις εκλογές σταυρώνουμε Πολύδωρο Χατζηαναστασίου. :mrgreen:

 106. Left said

  «Προς όλους τους Εβραίους της Γαλλίας, όλους τους Εβραίους της Ευρώπης, σας λέω: το Ισραήλ δεν είναι μόνο ο τόπος προς τον οποίο στρέφεστε για να προσευχηθείτε, το κράτος του Ισραήλ είναι το σπίτι σας» Πρόσκληση Νετανιάχου, προς τους Εβραίους της Ευρώπης
  Σωστός, ο Νετανιάχου. Αναδεικνύει τις ευθύνες μας.

 107. Γς said

  Καμμένος για Σαμαρά στο ΣΚΑΪ, τώρα:

  -Αντί να παίζει ποδόσφαιρο με τα παιδάκια να πάει τους εφέδρους [=εφήβους] να ψηφίσουν

 108. Γς said

  Ο Βενιζέλος στη Διακαναλική Συνέντευξή του, τώρα, αναφέρεται και στην ‘Αρπαγή της Περσεφόνης΄
  [Γκερέκου]

 109. gbaloglou said

  Αναρωτιέμαι αν αντί να καταφεύγουν στον Όμηρο και στην σπανιότατη «έχμαση» οι φορτηγατζήδες … θα μπορούσαν να αρκεσθούν στην «πέδηση»: εντάξει, «πέδηση» σημαίνει «σταμάτημα» ενώ «έχμα(ση)» σημαίνει «στήριγμα», αλλά αν σκεφτούμε ότι μιλάμε βασικά για τάκους και σφήνες κάτω από τις ρόδες των φορτηγών (έτσι τουλάχιστον αντιλαμβάνομαι την πρόσδεση τους)…

 110. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  92.Σχόλιο στο ράδιο για το σποτ: χρήσιμο για μας τους γονείς,Να μην αφήνουμε τα παιδιά μας χωρίς επίβλεψη να τα πλησιάζει ο κάθε άσχετος, μπούρδας ή επικύνδινος.

 111. Μα η πέδηση γίνεται με τα φρένα, μέσα στο όλο όχημα. Φυσικά (ελπίζω ότι) βάζουν και χειρόφρενο και ό,τι άλλα φρένα έχει ένα φορτηγό όταν το παρκάρουν στο αμπάρι. Εδώ, όπως επισημαίνεις, μιλούμε για άλλο πράμα, για εξωτερικό μπλοκάρισμα με τάκους, σφήνες ή ό,τι άλλο. Εκπλήσσομαι κι εγώ με τη νεκραναστημένη «έχμαση», που δεν την είχα ποτέ ακούσει (όχι ότι ξέρω πολλά από φορτηγά…), αλλά σαφώς χρειάζεται άλλη λέξη από την «πέδηση», που είναι άλλη ενέργεια εκτελούμενη στην ίδια περίσταση.

 112. Άγγελε, στο 111

  Αν έχεις παρκάρει σε γκαράζ πλοίου, θα έχεις προσέξει κάτι εξογκώματα, σαν πλακουτσά ημισφαίρια με μια σταυροειδή τομή στο πάνω μέρος. Σ’ αυτές τις τομές οι ναυτικοί στερεώνουν αλυσίδες με γάντζους για να ακινητοποιήσουν τα φορτηγά. Εννοείται πως το άλλο άκρο της αλυσίδας πιάνει στο φορτηγό…

 113. Νέο Kid Στο Block said

  Υπάρχει και η λαϊκή ωραία φορτηγατζήδικη λέξη «τακάρισμα». Αν ψάχνουμε εκζήτηση υπάρχει και η «αγκύρωση».
  Εχω την εντύπωση πως η έχμαση πάει στο φορτίο και όχι στο φορτηγό καθαυτό. Είναι δηλαδή η σταθεροποίηση του φορτίου ώστε να μην το πιάνει η θάλασσα (κι έχουμε απότομες αλλαγές κέντρου βάρους,που είναι επικίνδυνες).
  Όταν ας πούμε πιάνουμε τα συμπράγκαλα με το χταπόδι πάνω στην οροφή του σαραβαλακίου μας, κάνουμε «έχμαση φορτίου».

 114. daeman said

  έχμαση (ΟΧΙ έχμανση): http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?10777-έχμαση-(ΟΧΙ-έχμανση)

  Κι αν δεν μας κάτσει στο ορθό η επανάληψη
  δεν έχει δηλαδή την αίσια κατάληξη
  στο ορθό μια επανακοινοποίηση θα γίνει
  έτσι τα γράφει όποιος στειλιάρι καταπίνει

  http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?12175-Επανακοινοποίηση-στο-ορθόν-(ωχ)-κάτι-καλύτερο

 115. gbaloglou said

  Γιατί όχι «στερέωση (φορτίου ή φορτηγού)» τότε;

  [Τώρα όσον αφορά την «έχμαση», πιστεύω ότι δεν πρόκειται καν για νεκρανάσταση, μάλλον για δημιουργία του 20ου ή και 21ου αιώνα πρόκειται, άλλο αν το «έχμα» είναι όντως Ομηρικό. (Την «πέδηση» την πρότεινα έχοντας υπ όψιν λέξεις όπως η «χειροπέδη».)]

 116. gbaloglou said

  114 Τώρα είδα τον σύνδεσμο (και την παραπομπή στον Δημητράκο), μιλάμε σαφώς για 20ο ή ίσως και 19ο αιώνα επομένως.

 117. daeman said

  μποτσάρισμα κοινώς η έχμαση, μπότσος το έχμα, μποτσάρω το ρήμα

 118. daeman said

  συμπλήρωση: το ρήμα εχμάζω

 119. Νέο Kid Στο Block said

  http://stephanus.tlg.uci.edu/lsj/#eid=47200&context=lsj&action=from-search

 120. Πέπε said

  @117: Δεν ήξερα τη λέξη (όπως φυσικά δεν ήξερα και την έχμαση), αλλά βαθιά μέσα μου ήμουν βέβαιος ότι, μετά το θάνατο του Ομήρου και πριν από τον ομηριστή φορτηγατζή που αποφάσισε να ξαναβγάλει στην κυκλοφορία την «έχμαση», όλο και κάποιος θα είχε αντιμετωπίσει το ζήτημα πώς να το ονομάσει αυτό. Τι διάβολο, τόσες χιλιάδες χρόνια πώς έχμαζαν οι ανθρώποι;

  Άκου κει έχμαση, δηλαδή έλεος… Και μόνο που το συζητάμε…

 121. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Τα διχάγγιστρα ή έχματα (τζινέτια)

  Click to access Pouspoutaki.pdf

 122. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Κανονισμός καταλληλότητας οχηματαγωγών πλοίων
  Κεφάλαιο Γ΄3, η έχμαση των οχημάτων

  Click to access 107a_88.1153893481312.pdf

 123. sarant said

  Ωραία, μάθαμε και όλη την ορολογία των εχμαστών, μαζί και τα τζινέτια!

  114-117: Γεια σου Δαεμάνε!

 124. spiral architect said

  Σκούπισα, σφουγγάρισα και μαγείρεψα. Ο Βενιζέλος ακόμα μιλούσε. Έκλεισα το ραδιόφωνο.

 125. Πάνος με πεζά said

  @ 115 : Άλλο στερέωση φορτίοu, άλλο όμως ασφάλιση φορτίου, που είναι δεύτερη γραμμή άμυνας. Είναι κάτι σαν τον αναρριχητή : με το ένα σκοινί κρέμεται (στερεώνεται το φορτίο του) αλλά με το συμπληρωματικό μηχανισμό ασφαλίζεται έναντι γλυστρήματος. Αυτό το δεύτερο αποτελεί την έχμαση, τουλάχιστον όπως το καταλαβαίνω εγώ.

 126. "Ετεροδημότισσα" said

  Λοιπόν είδα και το σποτ του Σύριζα. Εντάξει στη νδ πρέπει να θέσουν σε διαθεσιμοτητα τους διαφημιστες τους, οι συριζαιοι το χουν πιάσει καλά. Και τρίπτυχο και Δικαιοσύνη στο τέλος. Μόνο στο επομένο να βάλουν και λιγο επαρχια. Δε λέω κι εγω γενημα θρεμα αθηναια ειμαι αλλα..,

 127. "Ετεροδημότισσα" said

  Πάντως ακόμα γελάμε με το μαυρογιαλούρικο»και γήπεδο θα σας φτίαξουμε»

 128. sarant said

  126: Καλό ήταν αυτό το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ. Το προηγούμενο όχι.

 129. Ριβαλντίνιο said

  Για να μην λένε ότι είμαστε μονοκομματικοί και λίγη αντίπαλη προπαγάνδα από το τουίτερ του μπουμπούκου :mrgreen: :mrgreen:

  https://pbs.twimg.com/media/B6gX1WQCAAIJxtj.jpg:large

 130. Μαρία said

  Τους ξέφυγε στη μεταγραφή η διακοπή 🙂 http://www.primeminister.gov.gr/2015/01/08/13162

  Και θα πει κάποιος ίσως… {διακοπή από σύνθημα} Αυτή η νεολαία είναι που γεμίζει τις μπαταρίες μας για καινούργιους αγώνες, για αγώνες κάθε μέρα για την Ελλάδα που αγαπάμε, για το μέλλον αυτών των παιδιών.

 131. Μαρία said

  129
  Επικοινωνιολόγος του Δρακουμέλ.

 132. Πάνος με πεζά said

  Και πάλι τα σποτάκια, σε ΝΔ σίγουρα αλλά και σε ΠΑΣΟΚ, τα βλέπω προσωποποιημένα, όπως και σε παλιότερες πρόσφατες αναμετρήσεις. Από την εποχή Καραμανλή «Απόφαση ευθύνης», ο αρχηγός απευθύνεται προσωπικά, παρακαλετά θα έλεγες, με χαρτιά και μολύβια που γράφει πάνω στο γραφείο του, με το παπούτσι-κατσαβίδι του ΓΑΠ να πατάει το σκαλοπάτι, και τέτοια «προσωπικά» στιγμιότυπα, αν μπορείς να θεωρήσεις ποτέ ότι αυτά τα στιγμιότυπα ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Η διαφημιστική συνταγή δεν αλλάζει επειδή στην Ελλάδα αποδεικνυόμαστε διαρκείς προσωπολάτρες. Αυτό το τελευταίο ίσως σ’ αυτές τις εκλογές να αμφισβητηθεί : βαρόμετρο θα είναι το ποσοστό του κόμματος ΓΑΠ.

 133. spiral architect said

  @129, 131: Ποιοι και με ποιους συγκρούστηκαν; 🙄

 134. sarant said

  132: Ποιο ποσοστό του κόμματος ΓΑΠ θα επιβεβαιώσει το ότι είμαστε προσωπολάτρες;

 135. spiral architect said

  @134: Το όνομα Παπανδρέου είναι brand name για πολλούς, οπότε υπομονή. Σε δυο Κυριακές μάλλον θα γελάσουμε. Παίζει σοβαρά, να μπει ο ΓΑΠ στη βουλή και να μείνει ο Βαγγέλας απέξω. 👿

 136. Πάνος με πεζά said

  @ 134 : Κατά το ήττον, το ποσοστό που θα ξαναβάλει τον ΓΑΠ στη Βουλή, σε ένα κόμμα-one man show, και με ό,τι κουβαλάει. Κατά το μάλλον, η νίκη του σε ποσοστό έναντι του Βενιζελικού ΠΑΣΟΚ, όπου εκεί το πρόσωπο θα έχει νικήσει και το brand-name ΠΑΣΟΚ. Ίδωμεν…

 137. Evi said

  […όπου ο γνωστός Γ. Μουρούτης επικρίνει τη Θεανώ Φωτίου επειδή χρησιμοποιεί για τον εαυτό της τον τύπο «βουλεύτρια», τον οποίο θεωρεί ότι αποτελεί εκδήλωση των συμπλεγμάτων «της αριστεράς με τη γλώσσα, τη θρησκεία και την παράδοση»…]

  Ερώτηση: είναι σωστό αυτό το «τον οποίο» στην πιο πάνω φράση; δεν θα πρεπε να ‘ναι «ο οποίος»;

  Δηλαδή, «…όπου ο γνωστός Γ. Μουρούτης επικρίνει τη Θεανώ Φωτίου επειδή χρησιμοποιεί για τον εαυτό της τον τύπο «βουλεύτρια», ο οποίος [τύπος] θεωρεί [ο Μουρούτης] ότι αποτελεί εκδήλωση των συμπλεγμάτων «της αριστεράς με τη γλώσσα, τη θρησκεία και την παράδοση»…». Βέβαια, η διατύπωση αυτή, αν και φαίνεται συντακτικά σωστή, δημιουργεί σύγχυση.

  Άρα, μήπως θα ήταν καλύτερη η διατύπωση «…τον οποίο θεωρεί εκδήλωση των συμπλεγμάτων…» χωρίς το «ότι αποτελεί»;

 138. sarant said

  (Tο σχόλιο κρατήθηκε επειδή ήταν το πρώτο σας)

  Το «ο οποίος» θα μπέρδευε πολύ περισσότερο τα πράγματα. Η βελτίωσή σας δεκτή.

 139. Μανούσος said

  137-138
  Τὸ φαινόμενο εἶναι ἁπλῶς ἡ λεγομένη ἕλξη τοῦ ἀναφορικοῦ καὶ μαρτυρεῖται ἤδη στὰ ὁμηρικὰ κείμενα (μαζὶ μὲ τὴν ἔχμαση ὑποθέτω…)
  Πάντως καὶ τὰ παλτὸ ἴσως τὰ ἄφησε ἄκλιτα γιὰ νὰ μὴ μπερδευτοῦμε μὲ τὰ Ξενοφώντεια παλτὰ: εὐθὺς δ’ ἔλαβε τὰ παλτὰ εἰς τὰς χεῖρας καὶ σὺν τοῖς παροῦσι τῶν πιστῶν ἧκεν ἐλαύνων… Ἀνάβασις 1.5.15

  Κατὰ τὰ ἄλλα ὁ Μουρούτης δὲν ἐνδιαφέρεται γιὰ τὴν ἀλήθεια, θὰ ἐνδιαφερθεῖ γιὰ τὴν γραμματικὴ ἀκρίβεια; Δὲν ἀποκλείω καθόλου, τὸ ἐν λόγῳ ὑποκείμενο νὰ ἔγραψε τὸ σχόλιό του ἐν πλήρει ἐπιγνώσει.

  Δυστυχῶς γιὰ τὴν Γαλλία θεωρῶ ὅτι τὸ περιοδικὸ παραδόθηκε καὶ ἀφέθηκε νὰ χτυπηθεῖ, γιὰ λόγους ποὺ δὲν μποροῦμε νὰ ξέρουμε ἐπὶ τοῦ παρόντος, καθὼς οἱ θῦτες παρακολουθοῦντο ἐπὶ χρόνια καὶ ὑπῆρξαν σεσημασμένοι !!!!!!!!!!!!
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2900941/Who-Charlie-Hebdo-gunmen-Islamic-fanatics-claimed-Al-Qaeda-Yemen-shooting-12-dead.html.

 140. sarant said

  139: Πολύ καλό αυτό με τα παλτά!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: