Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Προεκλογικά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 17 Ιανουαρίου, 2015


Ο τίτλος του σημερινού άρθρου είναι σχεδόν αυτονόητος αφού σε οχτώ μέρες έχουμε εκλογές -και δεν είναι η πρώτη φορά που τον έχω χρησιμοποιήσει: ακριβώς ίδιο τίτλο είχε και το αντίστοιχο άρθρο οχτώ μέρες πριν από τις εκλογές του Μαΐου 2012.

Δεν έχω πάντως μεγάλη συγκομιδή, επειδή είχα ταξίδι την προηγούμενη εβδομάδα και διάφορα τρεχάματα. Κάθισα και άκουσα τα χτεσινά κεντρικά δελτία μήπως ψαρέψω κάτι την τελευταία στιγμή, αλλά δεν βρήκα κάτι αξιοσχολίαστο -εννοώ κάτι που να ταιριάζει στα μεζεδάκια.

Για να μη λέτε όμως ότι μεροληπτώ στο μάζεμα των μαργαριταριών, θα αναφερθώ στο θέμα που ανέκυψε με τη φράση της Ραχήλ Μακρή ότι «αν χρειαστεί θα κόψουμε μόνοι μας 100 δις ευρώ», φράση που διαδόθηκε πολύ στη μπλογκόσφαιρα και προκάλεσε πάμπολλα ειρωνικά σχόλια και μερικές έξυπνες ατάκες, όπως το «ραχηλιάρικο» (χαρτονόμισμα των 1000 δρχ. με το πρόσωπο της Ραχήλ Μακρή αντί για τη Μπουμπουλίνα) ή το ότι ο σταθμός Νομισματοκοπείο του μετρό θα μετονομαστεί σε «Ραχήλ Μακρή».

Βέβαια, η κυρία Μακρή δεν είπε ακριβώς αυτό -η ακριβής φράση της, που ειπώθηκε σε τηλεοπτικό πάνελ σε τοπικό κανάλι της Κοζάνης ήταν: «Θα ενεργοποιηθεί το emergency το ELA και θα μπορούμε να κόψουμε μόνοι μας ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι τα 100 δισ. ευρώ» (εδώ και το βιντεάκι αν θέλετε να το δείτε). Δεν είπε δηλαδή η υποψήφια βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα τυπώσουμε χρήμα σε φωτοτυπικό ή σε εκτυπωτή ή πλαστό χρήμα όπως το ερμήνευσε ο κ. Βενιζέλος, αφού ο μηχανισμός ELA πράγματι υπάρχει και έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν. Το αδύνατο σημείο της τοποθέτησής της (και διορθώστε με οι οικονομολόγοι αν πέφτω έξω) είναι ότι για να ενεργοποιηθεί ο ELA χρειάζεται έγκριση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα -άρα, σκέφτομαι, αν είσαι ήδη σε σύγκρουση με την ΕΚΤ η δυνατότητα του ELA είναι μόνο θεωρητική. (Δείτε πάντως όσα γράφει για τον μηχανισμό ο Γ. Καισάριος, υποψήφιος της ΝΔ, οικονομολόγος, οπότε δεν αποκλείεται η Ρ. Μακρή να μην έχει μόνο θεωρητικά δίκιο).

Κατά σατανική σύμπτωση, χτες ήρθε κι άλλο ένα γεγονός για να μας θυμίσει ότι ο ELA υπάρχει και χρησιμοποιείται: ανακοινώθηκε ότι οι δύο από τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες (αυτές που υποτίθεται πως είχαν περάσει τα στρες τεστ με χαρακτηριστικήν άνεση πριν από μερικούς μήνες) έχουν πρόβλημα ρευστότητας και προσέφυγαν στον ELA, ενώ οι άλλες δύο πρόκειται επίσης να προσφύγουν. Αυτά είναι τα σοβαρά προβλήματα.

Διότι βέβαια, η Ραχήλ Μακρή, που προσωπικά την εκτιμώ πολύ, δεν είναι παρά μία υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, από τους 450 που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια, που δεν έχει ιδιαίτερη αρμοδιότητα στα οικονομικά, και αν εκλεγεί βουλευτίνα δεν πρόκειται να αναλάβει κάποιο υπεύθυνο πόστο σε αυτό τον τομέα, οπότε οι επί των οικονομικών τοποθετήσεις της δεν έχουν βέβαια το ίδιο βάρος με τις τοποθετήσεις του Δραγασάκη, του Σταθάκη, του Μηλιού ή των άλλων «οικονομολόγων» του κόμματος. Και είναι μάλλον κωμικό, αλλά και πολύ ενδεικτικό για τη μεροληψία των μεγάλων καναλιών, ότι μια τοποθέτηση (ή ακόμα και, αν θέλετε, μια γκάφα) μιας υποψήφιας βουλευτίνας σε ένα επαρχιακό κανάλι κερδίζει δεκάλεπτη προβολή στα κεντρικά δελτία ειδήσεων των καναλιών, δηλαδή πολύ περισσότερο χρόνο απ’ όσον αφιερώθηκε σε όλη την άλλη προεκλογική δραστηριότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, άκουσα ότι τη μεγαλύτερη τηλεθέαση ακροαματικότητα στη ζώνη 8-9 μμ δεν την έχει ούτε το Μέγκα ούτε ο Αντέννα, αλλά ο Άλφα, που εκείνη την ώρα δεν παίζει ειδήσεις αλλά την εκπομπή «Κάτι ψήνεται». Καλό αυτό.

* Και για να συνεχίσω με συριζαίους, ας επισημανθεί ένα συνηθισμένο λαθάκι που ψάρεψα σε τοποθέτηση του υποψήφιου βουλευτή Δημήτρη Τσουκαλά: ο ΕΝΦΙΑ «έχει πέσει επί δικαίων και αδίκων». Δεν υπάρχει λόγος για τη γενική. Και στο πρωτότυπο η φράση (είναι από το Ευαγγέλιο) με αιτιατική συντασσόταν («επί δικαίους και αδίκους»), αλλά και στη σημερινή χρήση αιτιατική χρησιμοποιούμε (πάνω σε δικαίους και αδίκους).

* Διάλειμμα με μη πολιτικό μεζεδάκι. Με ρωτάει φίλος αν είναι λάθος το «άπλετος χρόνος» που διάβασε σε εφημερίδα χτες, εφόσον, λέει, τώρα πια μόνο το φως λέμε άπλετο.

Το θέμα αξίζει αρθράκι, αλλά ας πάρουμε ένα ορντέβρ. Δεν το θεωρώ λάθος το «άπλετος χρόνος» (ή «χώρος») αν και δεν θα το έλεγα. Στα αρχαία, το επίθετο χρησιμοποιόταν και μεταφορικά (π.χ. άπλετος δόξα). Και ενώ είναι αλήθεια ότι για μια περίοδο το λέγαμε μόνο για το φως, και έτσι θα το βρείτε στο ΛΚΝ και το λεξικό Μπαμπινιώτη, όλο και περισσότερο ακούγονται οι φράσεις «άπλετος χρόνος/χώρος», και καλά κάνει το Χρηστικό Λεξικό της Ακαδημίας που κατοχυρώνει αυτές τις συμφράσεις.

Πάντως, ο φίλος μου ο Τάσος, που του αρέσει να κοροϊδεύει τα κλισέ, λέει «άπλΥτο φως»

* Νέος φίλος του ιστολογίου μού στέλνει οθονιά από τηλεοπτική εκπομπή όπου δίνει συνέντευξη ένας «διασωθέντας του ναυαγίου», όπως γράφει το σουπεράκι. Ένιωσε έκπληξη για τον αποκλίνοντα τύπο. Και συνεχίζει: Η αρχική μου έκπληξη μεγάλωσε όταν η διαδικτυακή  αναζήτηση έδειξε αρκετά εκτεταμένη χρήση της λέξης ο διασωθέντας αλλά και ο επιζήσαντας,  ο επιβιώσαντας, ο αποβιώσαντας, ο εορτάζοντας και κουράγιο να έχει «ο αναζητώντας» μεζεδάκια...

Δεν θεωρώ ότι είναι μαργαριτάρι, είναι γλωσσική επιλογή -να χρησιμοποιηθεί ένας υπαρκτός λαϊκός τύπος, που εξυπηρετεί μια ανάγκη, δηλαδή να αποφύγουμε τον, κακά τα ψέματα, δύστροπο αρχαιόπρεπο τύπο «ο διασωθείς-του διασωθέντος», κι έτσι από τον πληθυντικό (οι διασωθέντες) μεταπλάθεται νέος ενικός, ο διασωθέντας, όπως ακριβώς από την αιτιατική (τον παράγοντα) φτιάχτηκε νέα ονομαστική του «ο παράγων» κι έτσι έχουμε «ο παράγοντας». Και δεν είναι μόνο αυτοί οι τύποι που ακούγονται πολύ, αλλά και άλλοι, π.χ. «ο συλληφθέντας» -για να μην αναφέρουμε και τα ελυτικά «ο σώσαντας» και «ο νικήσαντας». Παλιά, το’χω ξαναγράψει, οι φαντάροι που παίρνανε απαλλαγή λέγανε «είμαι απαλλαγέντας». Πιο εύκολη είναι η χρήση του λαϊκού τύπου όταν έχουμε χρήση της μετοχής ως ουσιαστικού, βέβαια.

* Ακλισιά και γλωσσική μπούρκα μαζί, σε ρεπορτάζ για το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών: Το βίντεο που ακολουθεί είναι της κ.Κυριάκου μία επιβάτης της τελευταίας πτήσης των Κυπριακών Αερογραμμών από Λάρνακα προς Αθήνα.

Και αμέσως πιο πάνω το άκομψο (εκτός αν λέγεται στην Κύπρο): Ο Ανδρέας Φλωρεντίου ανέφερε ότι εδώ και 18 χρόνια είναι προσωπικό των Κυπριακών Αερογραμμών.

* Πάμε λίγο στο εξωτερικό. Γέλασα πολύ από μια συλλογή με φωτοσοπιές που ειρωνεύονται τον Σαρκοζί, ο οποίος,  στην πορεία των επισήμων για το Σαρλί Εμπντό τις προάλλες, δεν άντεχε να βρίσκεται στην τρίτη γραμμή όπου τον είχε τοποθετήσει το πρωτόκολλο, αλλά σιγά-σιγά, σπρώχνοντας και μπαίνοντας σφήνα, κατάφερε και βρέθηκε στην πρώτη θέση:

sarkoprinsarkometa

Oπότε, στα κοινωνικά μέσα έφτιαξαν πολύ πετυχημένες φωτοσοπιές, πρώτα βάζοντας πολλούς Σαρκοζί στην πρώτη γραμμή της πορείας, και μετά φυτεύοντας τον Σαρκοζί σε διάφορες διάσημες φωτογραφίες και εικόνες, από τη δολοφονία του Κένεντι ίσαμε τον Μυστικό Δείπνο. Μπορείτε να τις δείτε σε διάφορα σημεία, ας πούμε εδώ. (Επίτηδες έβαλα αυτό το λινκ, που έχει κείμενο στα λουξεμβουργιανά -οι γερμανομαθείς κάτι θα καταλάβουν).

* Αγγλισμοί διάφοροι σε άρθρο του Δημ. Καμπουράκη: Άλλωστε, οι δανειστές είναι οπαδοί της real politic, στο τέλος της ημέρας θα φερθούν λογικά, δεν θα πυροβολήσουν τα πόδια τους. Και το «τέλος της ημέρας» και το «πυροβολώ τα πόδια μου» μεταφέρουν στα ελληνικά αγγλικές παγιωμένες εκφράσεις -βέβαια, επειδή οι εκφράσεις έχουν διαύγεια, καταλαβαίνουμε τι λένε, αλλά και πάλι εμένα με ενοχλεί λιγάκι.

Περισσότερο με ενοχλεί το real politic, που είναι ανύπαρκτον τέρας. Ο όρος είναι γερμανικός, Realpolitik, και έτσι γράφεται και στα αγγλικά. Εδώ και πολλές δεκαετίες έχει επικρατήσει να γράφεται ελληνικά, συνήθως μονολεκτικά, ρεαλπολιτίκ, και έχει λεξικογραφηθεί έτσι στο Λεξικό Μπαμπινιώτη. Είναι κωμικοτραγικό να τον γράφουμε με το λατινικό αλφάβητο και είναι σκέτα τραγικό να τον γράφουμε λάθος, στα αγγλικά, που παραπλανάει και ως προς την προφορά (ρίαλ πολίτικ). Κρίμα τόση γλωσσική σύγχυση, τόση ακαλαισθησία.

* Ενδιαφέρον μεταφραστικό θεματάκι σε μαρτυρία ομήρου από το Παρίσι. Λέει ένας όμηρος ότι όταν απελευθερώθηκε «μας οδήγησαν για κατάθεση στην Αποβάθρα των Ορφέβρ».  Όταν ένας Γάλλος λέει Quai des Orfevres εννοεί τα κεντρικά της Αστυνομίας, που βρίσκονται στη διεύθυνση αυτή, στον αριθμό 36. Δεν θα μετέφραζα τη μισή διεύθυνση διότι, επειδή δεν είναι Οδός ή Λεωφόρος, παραξενεύει τον αναγνώστη. Θα έβαζα «στο αρχηγείο της Αστυνομίας», που είναι πολύ πιο χρήσιμο για τον αναγνώστη.

(Παρομοίως, ένας Γάλλος που μεταφράζει ελληνικό άρθρο, όταν διαβάσει «η Κουμουνδούρου ανακοίνωσε» θα το αποδώσει «ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε», όχι Rue Koumoundouros a annoncé!)

* Σχιζολεξία στον τίτλο και σεξισμός μαζί, σε συντομότατο σχόλιο του Βέλτσου.

* Λέμε, έστω και ως λαϊκό τύπο, «στον άμμο», λέμε «τους ψήφους», αλλά λέμε «τους ατραπούς»; Θα έλεγα όχι, η ατραπός πάντα θηλυκό γένος είχε. Όμως, στην επιφυλλίδα του, ο Πάσχος Μανδραβέλης το λέει:
Αυτές οι διάχυτες πεποιθήσεις – οι οποίες, σημειωτέον, μπορεί να οδηγήσουν τη χώρα σε επικίνδυνους ατραπούς…

Ναι, αλλά τι θα γίνει αν το κείμενο του Μανδραβέλη επιλεγεί για το θέμα της Γλώσσας στις Πανελλήνιες, όπως είχε γίνει πριν από 3-4 χρόνια; (Θα μου πείτε, τις φετινές πανελλήνιες μπορεί να μην τις κάνει η ίδια κυβέρνηση -σωστό κι αυτό).

* Μια ακόμα χρήση των εισαγωγικών σε άρθρο για μια υπόθεση απάτης: Πάνω από 90.000 ευρώ «άρπαξαν» από 54χρονη δύο άτομα…

Αν διαβάσετε παρακάτω, θα δείτε ότι δεν τα άρπαξαν τα χρήματα, αλλά της τα απέσπασαν. Τα εισαγωγικά εδώ σημαίνουν: δεν μπορώ να βρω το σωστό ρήμα, βιάζομαι κιόλας, βρίσκω ένα που να έχει κοντινή σημασία, αλλά επειδή δεν είναι ακριβώς ίδια η σημασία βάζω εισαγωγικά για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο.

* Τελικά μαζεύτηκαν κάμποσα μεζεδάκια, παρόλο που νόμιζα ότι δεν είχα πολλά. Κλείνω με ένα πολιτικό. Δείτε το προεκλογικό αφισάκι μιας υποψήφιας Ηρακλείου των ΑΝΕΛ, που γράφει το όνομά της… στη Γραμμική Β’. Πώς μπαίνει ο σταυρός στην πήλινη πινακίδα;

stefanaki

Advertisement

212 Σχόλια προς “Προεκλογικά μεζεδάκια”

 1. gbaloglou said

  Για όσους τυχόν δεν το πρόσεξαν στο ‘ραχηλιάρικο’: ΔΡΑΧΜΑΙ ΡΑΧΗΛΙΑΙ

  [Και μένα μου είναι πολύ συμπαθής η Ραχήλ Μακρή, κατά τα άλλα…}

 2. "Ετεροδημότισσα" said

  Καλημερα.
  Πωπω τι είναι αυτά που γράφει ο Βελτσος; Πόσο χαμηλά πια θα πέσει ο πολιτικός διάλογος στην Ελλαδα; Στεναχωριέμαι ρε γαμώτο

 3. voulagx said

  Καλημέρα!
  Τι είναι το τροκ;

 4. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2: Ναι, πρωτοπόρος διανοούμενος…

 5. ππαν said

  3: Καλημέρα. Ανταλλακτικό εμπόριο. Θα του κόστιζε πολύ να γίνει κατανοητός 🙂

 6. sarant said

  3: Τροκ (troc) είναι το εμπόριο με ανταλλαγή (δώσμου ένα ντενεκέ λάδι πάρε 20 κιλά στάρι). Αντιπραγματισμός νομίζω ο επίσημος όρος.

  Και βέβαια έχει λάθος επί της ουσίας ο Βέλτσος διότι χρήμα έκοβαν και πριν απο τον καπιταλισμό.

 7. ππαν said

  Θα ήθελα πολύ να μάθω τι συμπαθείτε στη Ραχήλ Μακρή, ειλικρινά.

 8. Νέο Kid Στο Block said

  Εγώ γιατί θυμάμαι παιδιόθεν τον άπλετο χρόνο; άσε δηλαδή που φως και χρόνος είναι αλληλένδετα στη φυσική πραγματικότητα… που θα λεγε κι ο Φυσικός ο κυνήγι με Ντάιον αλ

 9. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Κοίταξε, Νίκο, πόσο παλιά είναι η «μηνολογιογραφική» παράδοση των «μεταφραστών» (αντιγράφω από τις σημερινές ειδήσεις): «Μισό αιώνα μετά την αφαίρεσή του από την Ιερά Μονή Διονυσίου του Αγίου Όρους, ένα ακόμη ανεκτίμητης αξίας, εξαιρετικής ομορφιάς και τεχνικής, βυζαντινό χειρόγραφο βρίσκεται καθοδόν προς την πατρίδα του» Γνωστό ως «Μηνολόγιον Σεπτεμβρίου» και αποδιδόμενο στον Συμεών Μεταφραστή, το βυζαντινό χειρόγραφο, που χρονολογείται περί το 1050, αποτελείται από 266 φύλλα περγαμηνής κλπ…

 10. Νέο Kid Στο Block said

  8.! Για όνομα! Αυτές οι ταμπλέτες ,λίγο να χαλαρώσεις ,γράφουν χειρότερα απ το Βελτσο! Ο » φυσικός ο ουνντιμεντσιοναλ » έγινε εκείνο το Νταϊάν αλ god knows what the @uck this is!… 😀

 11. LandS said

  Να σημειώσουμε ότι την ώρα που μιλούσε η κ. Μακρή, δύο ελληνικές τράπεζες αντλουσαν ρευστότητα από τον μηχανισμό ELA ύψους 5δισ.

  Για ποιο ακριβώς εμπόρευμα ή υπηρεσία ζητάει ο κ. Βέλτσος να πληρωθεί; Τι ακριβώς πουλάει;

 12. sarant said

  11: Σωστό!

  7: Τη μαχητικότητα 🙂

 13. LandS said

  7 κ. Ππαν ρωτάτε τον Νικοκύρη αν συμπαθεί την Ραχήλ Μακρή την ίδια ή τη καρικατούρα της;

 14. "Ετεροδημότισσα" said

  @7
  εγώ τη Ραχήλ Μακρή δεν την ξέρω, ούτε από που προέρχεται ούτε που πάει. Ωστόσο ο Βέλτσος, διανοούμενος, απόλα όσα συμβαίνουν στην πολιτική σήμερα, επέλεξε να ασχοληθεί μαζί της με αυτό το γεμάτο άθλια υπονοούμενα σχόλιο (δε γράφω σεξιστικό γιατί θα πεταχτεί ο Φυσικός να μας μαλώσει) που πολύ ανυψωνει το διάλογο και διαφωτίζει τις καταστάσεις.
  Μπλιαχ

 15. atheofobos said

  Υπάρχουν και δύο ακόμα προεκλογικά μεζεδάκια από την ομιλία Τσίπρα στην Ρόδο .
  Στην τηλεοπτική μετάδοση ακούστηκε Ο λαιμητόμος του ΕΜΦΙΑ,
  και εκείνο τον Αυγεία που δεν καθάριζε τους στάβλους του τον είπε ΑυγΕα και έτσι μου θύμισε τον Φευγουλέα των 10 μικρών Μήτσων!

 16. cognord said

  Αντιγράφω από ένα σχόλιο στο ιστολόγιο του techie chan: «Ο ELA ή άρθρο 123 της συνθήκης αφορά την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των τραπεζών. Χοντρικά τη διαφορά μεταξύ καταθέσεων και χορηγήσεων (που πρέπει να είναι ισα βαρκα ίσα νερα). Από το 2008 οι τράπεζες πάνε στην ΕΚΤ για να δανειστουν αυτά που τους λείπουν για να κλείσουν την τρύπα. Σε διάφορες στιγμές οι ελληνικές τράπεζες δεν είχαν προσβαση για να κλεισουν την τρυπα στην ΕΚΤ αλλά στον ELA, μέχρι μάλιστα του ποσου των 100δις αν θυμαμαι τις καλες εποχές. ‘Ομως ο ELA χρησιμοποιείται για να κλείσει μια λογιστική τρυπα που αφορά τα δάνεια του παρελθόντως όχι καινούργια δάνεια. Άρα πρακτικά δεν μπορεί να τυπώσει φρέσκο χρήμα και να το ρίξει εκεί που θέλει.»

  Κοινώς, δεν χρειάζεται αδειοδότηση από την ΕΚΤ η χρήση του ELA. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως η Μακρή έχει δίκιο, γιατί έτσι όπως το ανέφερε, από ότι κατάλαβα, δεν ξεκαθάρισε πως ακόμα και αν ο ELA χρησιμοποιηθεί, αυτό αφορά τις τράπεζες και τους σκελετούς τους, όχι το κράτος και τον προϋπολογισμό του. Με άλλα λόγια, δεν μας σώζει ο ELA, είτε έτσι είτε αλλιώς. Τις τράπεζες σώζει.

 17. Andreas Tsapis said

  Καλημέρα. Είχα την εντύπωση ότι ο ELA ενεργοποιείται μόνο έπειτα από αίτηση πιστωτικών ιδρυμάτων και σε ύψος μέχρι 2 δισ ευρώ, ύστερα από έγκριση της ΕΚΤ. Δεν προβλέπεται αίτημα εκ μέρους κρατών. Αν κάποιος γνωρίζει καλλίτερα, ας μας ενημερώσει.
  Είπε κάτι η κα Ραχήλ Μακρή κι έγινε το ELA να δείς.

 18. physicist said

  #14. — Μπα, δεν μαλώνω, τι να μαλώσω, εδώ δεν ξέρω καν για ποιο σχόλιο του Βέλτσου μιλάμε. Έψαξα και βρήκα ένα συντομότατο που έκανε, κάτι για πληρωμή σε είδος, αλλά είχε μιαν άγνωστη λέξη, το τροκ, και δεν βγάζω νόημα. Αλλά μη σκοτίζεσαι, είμαι ο τελευταίος που θα υπερασπιζόταν τον Βέλτσο, όταν υπάρχουν ν το πλήθος μαρτυρίες από φοιτήτριές του για τον πρωτόγωνο σεξισμό του στα αμφιθέατρα. Σε πολιτισμένη χώρα, ο τύπος θα είχε φάσει σουτ από το Πανεπιστήμιο.

  Τούτων λεχθέντων, την εκτίμηση προς την κ. Μακρή και την υπερασπιστική γραμμή για χάρη της ούτε κι εγώ την καταλαβαίνω αλλά δεν πειράζει, προεκλογική περίοδο έχουμε. 🙂

  Καλημέρα!

 19. physicist said

  #8. — Επ, γεια και χαρά, πατριώτη! Εσένα η Autokorrektur θα σε φάει, να μου το θυμάσαι. 😉

 20. Μπόλικα τα μεζεδάκια σήμερα

  Αυτοί που θέλουν πρώτο τραπέζι πίστα είναι πολλοί . Δείτε κι άλλο ένα βίντεο http://vimeo.com/116492356

  Για το Βέλτσο τι να πω. Μάλλον τόσα χρόνια στα ακαταλαβίστικα κείμενα του τα ίδια έλεγε, τώρα που μίλησε σε απλά ελληνικά τον καταλάβαμε όλοι…

 21. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  20β: Πολύ ταιριαστή η μουσική υπόκρουση.

  18: είπαμε, τροκ είναι ο αντιπραγματισμός. Κι αν δεν το ξέρεις ούτε αυτό, δες τα πρώτα σχόλια 🙂

 22. physicist said

  #21(γ). — Α, συμπάθα, για κάποιο λόγο διαβάζω πάντα απ’ το τέλος και μετά ξεχνιέμαι. 🙂

 23. Νέο Kid Στο Block said

  21. Αντιπραγματισμός; Ανταλλακτικό εμπόριο το είχα μάθει πιτσιρικάς ,και θυμάμαι πολύ καλά! (παραδόξως…)

 24. Νέο Kid Στο Block said

  Ουπς! Το είπε και η Ππαν στο 5, αλλά μού διέφυγε. 🙂

 25. Αυτό με την ονομαστική «επιβιώσαντας»… δεν ήταν ένας στίχος του Ελύτη που τον διόρθωσε ο Σαμαράς αν θυμάμαι καλά;

 26. physicist said

  Διαβάζω μάλιστα ότι το troc ετυμολογείται από το λατινικό trochus, κι αυτό απ’ τον τροχό. Και troques λένε τα όστρακα των μαλακίων, που χρησιμοποιούνταν σαν νόμισμα. Νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που έμαθα κάτι σοβαρό με αφορμή τον Β.

 27. sarant said

  25: Ο Πολύδωρας το διόρθωσε!

 28. Μπορείτε όλοι να γράψετε το όνομα σας στην γραμμική Β http://users.sch.gr/vaskitsios/katsba/linearb/index.htm (για να μη μας κάνουν τους έξυπνους οι ΑΝΕΛ)

 29. Νέο Kid Στο Block said

  «Νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που έμαθα κάτι σοβαρό με αφορμή τον Β.» 😆 😆

 30. 27 ναι ναι, τώρα θυμήθηκα: http://www.sarantakos.com/language/nikhsantas.html

 31. leonicos said

  Γεια και χαρά σου κ. Αναζητώντα

  κι έτσι από τον πληθυντικό (οι διασωθέντες) μεταπλάθεται νέος ενικός, ο διασωθέντας,

  Δεν χρειάζεται να πάνε στον πληθυντικό. Όπως για όλα τ’ ανάλογα αρκεί η αιτική ενικού. (Ψυλλους στ’ άχυρα θα μου πεις)

  Πάντως αυτά τα -όντας, εκτός του Νώντα, που σηκώνουν την τρίχα κάγκελο. Να ποιο θα είναι το επόμενιο άρθρο με τις παγιωμένες εκφράσεις

 32. leonicos said

  Ψάχνω να δω τι είπε ο Γς να διαφωνήσω… και δεν τον βλέπω. Μου ξέφυγε;

 33. Νικήσαντας / Πολύδωρας.

 34. atheofobos said

  Σε όλη την πολιτική του σταδιοδρομία η μόνη σωστή κουβέντα που είπε ο Καμμένος ήταν:
  -Για τη Ραχήλ Μακρή απολογούμαι 2,5 χρόνια, δεν μπορώ άλλο. Ας απολογηθεί ο κύριος Τσίπρας, πια!.
  Οι ποσότητες χαρτονομισμάτων που κάθε χρόνο ανατίθενται από την Ε.Κ.Τ. στην Τράπεζα της Ελλάδος και κατ’ επέκταση στο ΙΕΤΑ για εκτύπωση, αποτελούν μέρος του συνολικού αριθμού τραπεζογραμματίων ευρώ που τυπώνονται για την κάλυψη των αναγκών του Ευρωσυστήματος. Στα πλαίσια των αρχών που έχει θέσει η Ε.Κ.Τ. κάθε εκτυπωτικό εργοστάσιο μπορεί να παράγει από μια μέχρι και τρεις το πολύ διαφορετικές αξίες τραπεζογραμματίων ευρώ.
  http://www.bankofgreece.gr/Pages/el/Bank/Organization/buildings/IETA.aspx
  Στην Ελλάδα δεν τυπώνονται χαρτονομίσματα των 50, 100, 200 και 500 ευρώ. Αυτά εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα μοναδικά χαρτονομίσματα που βγαίνουν από την πύλη του κτιρίου είναι αυτά των 5, 10 και 20 ευρώ οπότε εκτός των άλλων καταλαβαίνει κανείς ότι θα έπρεπε να κόψουμε όλα τα δάση μας για να φτιάξουμε χαρτί για να τυπωθούν τα 100 δισεκατομμύρια της Ραχήλ!

  Τέλος όποιος διαβάσει το Αμφιθέατρο του Δημήτρη Ποταμιάνου μπορεί εύκολα να καταλάβει ποιόν καθηγητή σκιαγραφεί κάτω από το όνομα Φούσκος!

 35. Νέο Kid Στο Block said

  Oι ψευδοαγγλισμοί τύπου real politic είναι δυστυχώς πλέον συνηθισμένοι. Ένα αρχιτέκτονας εν μεγαλονήσω είχε βαφτίσει ένα innovative project του (μια συνηθισμένη πολυκατοικία με διακοσμητικές φιοριτούρες ψευδοαρχιτεκτονιές δηλαδή ήταν, μη φανταστείτε Γκρόπιους και έτσι…) Bau-house (!! 😦 )

 36. 27, 33: Εμ, όταν δεν κάνεις ριφρές…

 37. nirevess said

  Αναμενόμενο το (βλακώδες) σεξουαλικό σχόλιο από το Βέλτσο, αν αναλογιστούμε ότι τω καιρώ εκείνω δήλωνε πως «το ΚΚΕ-Εσ. δεν φοβάται τη λίμπιντο»…Αλλά η τράμπα (troc) είναι δύσκολο πράμα, γιατί, όσο κι αν επιθυμείς αυτό που σου δίνεται, πρέπει κι εσύ αυτό που έχεις να δώσεις να είναι αντιστοίχως επιθυμητό. Γι’ αυτό εφευρέθηκε το χρήμα.

  Ατραπούς
  Εγώ θα το σχολίαζα ως εξής: «Ακόμα ένα θηλυκό σε -ος μπαίνει στον κατάλογο εκείνων που στον πληθυντικό χρησιμοποιούνται (και) ως αρσενικά». Πρόκειται για ένα φαινόμενο στην κυριολεξία πανάρχαιο, εν τρισχιλιετεί αενάω εξελίξει, και αυτό που έχουμε κυρίως να κάνουμε εμείς (εφόσον δεν είμαστε διορθωτές κάποιου κειμένου προς δημοσίευση) είναι να παρατηρούμε και να καταγράφουμε, κάτι σαν το bird watching, και όχι να πυροβολάμε επιλεκτικά με το δίκαννο.

  Γραμμική Β’
  Η Γεωργία Στεφανάκη ανήκει στη σχολή που είναι υπέρ της μεταγραφής του νεοελληνικού ήτα σε e: ke-o-ki-ja te-pa-na-ke.

 38. Γς said

  Quai des Orfèvres στη Σιτέ και η Pont Neuf. [Νάιν; Δερ ιζ νο μπριτζ νάιν μεσιέ].

  Το άρθρο έχει και Ρεάλπολιτίκ και θυμήθηκα τον Πιπινέλι να τα βάζει με την Ρεαλπολιτικ των Δυτικογερμανών που γλυκοκοίταζαν την Ανατολική Γερμανία τότε, το 1967.

  Επίσης το φίλμ Quai des Orfèvres του 1947 με την Λαμούρ, την τραγουδίστρια των καμπαρέ.

  Εχουμε και λέμε: 1967, Λαμούρ. Μας λείπει το Λουξεμβούργο. Εχουμε στο άρθρο και Λουξεμβούγο [το λίκνο στα Λουξεμβουργιανά].

  Οπότε:
  «Λ αμούρ ε μπλέ» στο Φεστιβάλ Τραγουδιού του 1967, για το Λουξεμβούργο.

 39. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  37α: Καλό. 37β: Δεν πυροβόλησα, αναφέρω μάλιστα και άλλα που έγιναν αρσενικά.

  35: Πολύ bus class (σικ) να γράφεις στα ελληνικά, βλέπεις.

  26: Χαχά!

  Θα λείψω για μερικές ώρες.

 40. Δερ ιζ νο μπριτζ νάιν μεσιέ
  ————–
  😀

 41. nirevess said

  Σίγουρα, στο χάρτη της ελληνικής διανόησης ο Β. κάνει τη διαφωρά. (sic)

 42. Avonidas said

  «ανακοινώθηκε ότι οι δύο από τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες (αυτές που υποτίθεται πως είχαν περάσει τα στρες τεστ με χαρακτηριστικήν άνεση πριν από μερικούς μήνες) έχουν πρόβλημα ρευστότητας και προσέφυγαν στον ELA, ενώ οι άλλες δύο πρόκειται επίσης να προσφύγουν. Αυτά είναι τα σοβαρά προβλήματα.»

  ELA ντε!

 43. Νέο Kid Στο Block said

  42. 🙂
  ΜπELAδες;
  Θα βαρέσουμε μπιELA;
  ΕLAstic stress test—->Failed with compliments! 🙂

 44. physicist said

  Ρε γμτ, ημέηλ σε Γραμμική Β δεν έχει;

 45. Νέο Kid Στο Block said

  43. Ή όπως λέει ένα παλιό μου φιλαράκι, τσιμεντάς:
  «Δε γαμείς ψηλά καπELA
  με παπoύτσια ΕλβιELA; «

 46. Avonidas said

  Και με ευκαιρία το ραχηλιάρικο, έχω να πω ότι: ρε παιδιά, αν είναι να κόψουμε νόμισμα, χίλιες φορές να ξαναγυρίσουμε στη δραχμή, γιατί δεν υπάρχει πιο ψευτόπραμα σε χαρτονόμισμα από αυτά τα ευρώ!

  Θυμάμαι τις δραχμές, αθάνατο πράγμα. Βρήκα κάποτε πεντοχίλιαρο στο βυθό της θάλασσας, δεν έχω ιδέα πώς βρέθηκε εκεί μέσα και ειλικρινά δε με νοιάζει, γιατί το άτιμο ήταν ακόμα μια χαρά και έκανα γλέντι τρελό με το που το στέγνωσα.

  Τα ευρώ τα ξεχνάς στο παντελόνι σου, βάζεις πλυντήριο και γίνονται Τζάκσον Πόλλοκ… ούτε ένα ξέπλυμα χρήματος δε μπορούμε πια να κάνουμε, σταδιάλα 😛

 47. Avonidas said

  #44. «Ρε γμτ, ημέηλ σε Γραμμική Β δεν έχει;»

  Τώρα με το Unicode, όχι, αλλά παλιά ό,τι email έστελνα με τον σερβερ του πανεπιστημίου κι έβαζα ελληνικά, σε Γραμμική Β έφτανε 😀

 48. Γς said

  >τι συμπαθείτε στη Ραχήλ Μακρή
  Τα λεφτά της!

  Επευκαιρία:
  Ελεγα χτες για το πλυντήριο που τύπωνε λεφτά ο πατέρας μου και τώρα συνειδητοποιώ πόσο μακριά έβλεπα πιτσιρικάς.
  Το ξέπλυμα χρήματος είναι όλα τα λεφτά σήμερα.
  Κι αν σε κάνουν τσακωτό τα επιστρέφεις στεγνά και σιδερωμένα.

 49. Νέο Kid Στο Block said

  Ήταν ο γέρος του Μωριά που φύλαε καραούλι
  κι έδιωχνε τα παλιόψαρα ,μη φάνε το «μαρούλι»
  Τιμή τού πρέπει και γι’αυτό, σα νέος Λεωνίδας
  εκράτησε την όψη του, να πίνει ο Αβονίδας!

 50. physicist said

  #47. — 😀

  Τα θυμάμαι κάτι τέτοια να έρχονται πότε-πότε, ιερογλυφικά τα έλεγα. Και σε κάτι ελληνικά σάιτ συνέβαινε αυτό, που τώρα μοιάζουν προκατακλυσμιαία.

 51. Avonidas said

  #49 😀 😀 😀

 52. Christos said

  Μου φαίνεται ή οι λουξεμβουργιανοί βάζουν κι αυτοί άρθρο στα κύρια ονόματα; Ίσως δεν είμεθα τόσο ανάδελφοι τελικά.

 53. Avonidas said

  #50. Και μετά σου σκαγε και μια επανάληψη έπι το ορθό…

 54. Νέο Kid Στο Block said

  Παρντόν. Οπτικό βοήθημα για όσους δεν πιάνουν τα κρυμμένα νοήματα της ποίησης…(49.)

  http://ts1.mm.bing.net/th?id=HN.608008417101547044&pid=15.1&P=0

 55. Avonidas said

  #49. Και αλλάξαμε (δηλαδή, βάλαμε τα μαγιώ μας), και βουλιάξαμε, και πιάσαμε πάτο με τη δραχμή… από παλιά έδειχνα το δρόμο εγώ.

 56. Γς said

  6:
  Είναι και το κλίρινγκ.
  Ανταλλαγές προϊόντων.
  Η Ελλάδα έκανε συναλλαγές clearing με τις πρώην Aνατολικές χώρες ,που το χρήμα τους δεν είχε πέραση στη Δύση [που από εξ ανέκαθεν ανήκαμε] κάνοντας εξαγωγές προϊόντων αγροτικών κυρίως(π.χ. πορτοκαλιών-περιζήτητα στη Ρωσία κ.α.-) και εισάγοντας από αυτές μηχανολογικό εξοπλισμό(τρακτέρ, τόρνους κλπ).

 57. cronopiusa said

  ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΣΠΟΤΑΚΙ ΤΗΣ Ν.Δ

 58. physicist said

  #52. — Το κάνουν επίσης οι Ιταλοί και οι Γερμανοί αλλά μόνο σε χαλαρό, προφορικό λόγο (οι Ιταλοί ίσως και στον γραπτό αλλά κατεξαίρεση).

 59. nirevess said

  57 (βίντεο) Όπου αποδεικνύεται ότι ο Β. δεν είναι καθόλου ο πάτος του βαρελιού της χυδαιότητας

 60. Γς said

  Κι αν σας έρθει ξαφνικά η ιδέα να πλύνετε τα πιάτα και χτυπήσει το τηλέφωνο, φροντίστε να κλείσετε τη βρύση στο νεροχύτη.

  [ψαχνω να βρω βατραχοπέδηλα για να μπω στη κουζίνα]

 61. Παύλος said

  «…ή των άλλων «οικονομολόγων» του κόμματος»

  Υπάρχει ένας οικονομολόγος στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς εισαγωγικά, ο Βαρουφάκης που μερικοί «οικονομολόγοι» τον λένε Μπαρουφάκη…

 62. ππαν said

  Κι η Αυριανή μαχητική είναι, και εξίσου επιδέξια στις κωλοτούμπες.

 63. physicist said

  #59. — Δεν υπάρχει πάτος. Το διάστημα είναι ανοιχτό προς τα κάτω, μείον άπειρο που λένε.

 64. ConspiRaki Theologist said

  Απολογούμαι για δεν έχω διαβάσει όλα τα σχόλια, όποτε μπορεί να την πατήσω όπως προχθές με το χαράμι = ταμπού κατά Φρούντ που το χαν γράψει κάνα δυο πιο πριν.
  Ο εξαιρετικός, ως συνήθως, τέκι τσαν εξηγεί σε αυτό το σχόλιο πού κάνει λάθος η Μακρή σχετικά με ELA (διαβάστε και το άρθρο, που χώνει στο σύριζα από κάποιον που θα τον ψηφίσει χωρίς αυταπάτες). Χοντρικά ο ELA μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για να καλυφθούν τρύπες από λεφτά που «φεύγουν» (παροχή «ρευστότητας») και όχι για καινούρια δάνεια (που πχ θα αποπληρώνουν το κρατικό χρέος, το οποίο, όπως αναλύει ακόμη και ο Καισάριος, είναι πρακτικά αδιάφορο , εξ ου και η υποκρισία του σύριζα). Εμένανε πάντως η γνώμη μου είναι ότι δεν την πέσαν στη Μακρή για αυτό το λάθος, αλλά γιατί οι άνθρωποι στα οικονομικά είναι τόσο άσχετοι που νομίζουν ακόμη ότι ισχυεί ο χρυσός κανόνας (είναι δηλα΄δη κυριολεκτικά εκατό χρόνια πίσω), δηλαδή ότι ΔΕΝ τυπώνεται χρήμα! Χαχα! Μόνο οι ΗΠΑ έχουν τυπώσει από την αρχή της κρίσης(2008) 13 τρις και βάλε. Αλλά τι να λέμε τώρα, έδω οι άνθρωποι (όχι μόνο στην ελλάδα) νομίζουν ότι ότι τα δημόσια οικονομικά μπορούν να εξισωθούν με τα οικονομικά του σπιτιού μας, και γι αυτό ψηφίζουν την καλή νοικοκυρά κυρα-Μέρκελ. Η ημιμάθεια είναι πολύ χειρότερη της αμάθειας.

 65. -Ναί, Νίκο, δεν κατάλαβα, γιατί σε εισαγωγικά οι οικονομολόγοι;

  -Κεοκίγια Τεπανάκε !!!Τι να σου πω! Πολύ προχώ. Με γιαπωνέζικα μοιάζει. Ή σαν να προφέρει δίχρονο παιδί. Και η Ελλαδοπωλησία τόσο εμετική, δε βαρέθηκαν πια;

  -Το τραγούδι που έβαλε ο Γς, L’ amour est bleau, ωραίο. Χατζιδακίζει, εκεί στα τελειώματα. Ίσως λόγω κοινής καταγωγής από το μπαρόκ και τα αναγεννησιακά και μεσαιωνικά τραγούδια, που, που απ’ όσο ξέρω, ήταν η αρχική πηγή έμπνευσης για το παλιό «ελαφρό» τραγούδι.

  57, βίντεο Σαμαρά
  Πολύ χυδαίο όντως, χρυσαυγίτικης αισθητικής.

 66. spiridione said

  Θα γινει το ELA να ΔΙΣ.

 67. nirevess said

  65β Σωστά είναι αποδοσμένο, με βάση τους κανόνες απόδοσης μιας λέξης από τη Γραμμική Β’ γραφή:

  γ=γκ=κ (πάντα εφόσον χρησιμοποιήσουμε για μια νεοελληνική λέξη την αρχαιοελληνική προφορά του γάμμα=γκ),
  ία = ίγια,
  στ = τ,
  φα = πα

  Π.χ. το όνομα του Νικοκύρη θα είναι, εκτός λάθους μου, ni-ko sa-ra-ta-ko. Ναι, όλα πάνε λίγο προς Ιαπωνία ή προς Μαύρη Αφρική.

  65δ Ακριβώς, χρυσαυγίτικης αισθητικής, όπως το είπες.

 68. Avonidas said

  #64. «διαβάστε και το άρθρο, που χώνει στο σύριζα από κάποιον που θα τον ψηφίσει χωρίς αυταπάτες»

  Πολλοί θα τον ψηφίσουμε χωρίς αυταπάτες. Αλλά τέτοιο βίτσιο που βγάζει ο αρθρογράφος «τους θέλω αυτοδύναμους για να φταίνε μόνο εκείνοι», δεν το ‘χω ματακούσει…

  Στο κάτω-κάτω, αν θεωρείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κι ο Τσίπρας είναι τέτοιου μεγέθους απατεώνες, γιατί ρε φίλε θα τους ψηφίσεις; Για να μπορείς να έχεις μετά την ικανοποίηση ότι δικαιώθηκες στις προβλέψεις σου;

 69. Παλαιών Πατρών Ιωάννης said

  58:
  Το ίδιο κάνουν και οι Ισπανοί και, πολύ πιο συχνά, οι Καταλανοί.

 70. 65β, Όντως πολύ κοντά στο γιαπωνέζικο το τεπανάκε!

 71. antpap56 said

  Ωχ, λες οι ΑνΕλ να επιδιώκουν την καθιέρωση της Γραμμικής Β ως επίσημης γραφής του κράτους;

 72. physicist said

  #68(γ). — Χωρίς να έχω διαβάσει τις προηγούμενες αναρτήσεις του ιστολόγου (όπου λέει ότι τα έχωνε άγρια στους άλλους), μπορώ να φανταστώ την εξής λογική: τα πασόκ-νδ είναι υπεύθυνα για την σημερινή κατάσταση, επομένως επιβάλλεται να τιμωρηθούν. Οι μεσοβέζικες καταστάσεις απλώς παρατείνουν το άρρωστο κλίμα. Επομένως, στηρίζω τη μόνη λύση που υπάρχει για να φύγει το παλιό και συγχρόνως δεν της δίνω άλλοθι και γραμμή οπισθοχώρησης.

  Είναι ανώμαλη η κατάσταση, συνάδελφε, μην περιμένεις ομαλότητα στη σκέψη. Και δεν το λέω καθόλου υποτιμητικά αυτό για όσους σκέφτονται «ανώμαλα».

 73. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες !

  – Τι καλημέρες, πάμε πια «στο τέλος της μέρας». Η αλήθεια είναι ότι οι ελληνικές εκφράσεις είναι υποδεέστερες : «στο κάτω-κάτω της γραφής» λέγαμε, που ήταν τρομερά μεγάλο, έγινε μετά «στο τέλος της γραφής», και μετά εντελώς ιταλικό, «στο φινάλε», ή το slang «στην τελική».

  – επί δικαίους και αδίκους, σωστά, και νομίζω ότι «βρέχει» είναι το ρήμα που προηγείται.

  – 8 με 9, κάτι «ψήνουν» και τα δελτία ειδήσεων, αλλά ο κόσμος προτιμάει την κυριολεξία…

  – Η γραμμική Β’ (εμένα στην αρχή μου φάνηκαν για κινέζικα, βέβαια), σε συνδυασμό με το κινητό της υποψήφιας, σε προκαλεί να πάρεις τηλέφωνο να τη ρωτήσεις. Kι από εκεί μπορεί να υπάρξει όφελος, είναι μια μορφή marketing…

  – θα περάσουν 500 εκλογές και δε θα έχω καταλάβει την έννοια «παράσταση νίκης». Παράσταση ξέρω στο θέατρο, την παράσταση του δικηγόρου στο δικαστήριο, και γενικά «παράσταση» την ενέργεια του να παρίσταμαι. Πως έχει πάρει αυτή την έννοια στις δημοσκοπήσεις, ποτέ δεν κατάλαβα, κι αν κάποιος έχει διάθεση, μου εξηγεί.

 74. Πάνος με πεζά said

  Για τον Γιάννη Μηλιό ίσως να ισχύουν τα εισαγωγικά στο «οικονομολόγος», γιατί εγώ τον θυμάμαι στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, στην Αντοχή Υλικών. Είναι και ο ένας εκ των δύο συγγραφέων του βιβλίου της Αντοχής, μαζί με τον Πρασιανάκη.
  Οι σπουδές του είναι στη μηχανική (σε τι άλλο, άλλωστε 🙂 ), και το ερευνητικό αντικείμενό του ήταν αργότερα η οικονομία, άρα είναι λίγο οικονομολόγος δι αλληλογραφίας.
  Χωρίς να το επικρίνω πάντως, νομίζω ότι η Αντοχή Υλικών, με την ελληνική οικονομία αυτής της εποχής, είναι κάτι που μπορεί να συνδυαστεί άψογα. Μην ξεχνάμε και τα «stress tests» των τραπεζώνε. 🙂
  Εδώ είδαμε οικονομολόγους γιους αγωγιατών !

 75. Γς said

  73:

  >δε θα έχω καταλάβει την έννοια «παράσταση νίκης». Παράσταση ξέρω στο θέατρο

  «χέσε θέατρο, κατούρα παράσταση»

  Ο ορισμός της πλήρους αποτυχίας σε όλα τα επίπεδα και διαστάσεις.

 76. alas said

  Αν είναι οικονομολόγος ο Καισάριος, τότε εγώ είμαι ο πάπας…
  http://e-rooster.gr/?author=105
  Υπολογιστές έχει σπουδάσει σε ένα τυχάρπαστο κολλέγιο και από αυτά που γράφει τα μισά είναι φιλελεύθερες παπάρες (αυτές με το γάλα και το ψωμί). Στο άρθρο που παραπέμπεις σωστά πράγματα γράφει αλλά μόνο γιατί δεν παραθέτει άποψη!

 77. Ηρακλής Παπαδόπουλος said

  Να τολμήσω να επισημάνω ότι η έκφραση ακροαματικότητα, όταν πρόκειται για την τηλεόραση, δεν είναι ορθή. Το ορθό είναι να αναφέρεται, ως τηλεθέαση. Με όλη την εκτίμηση στο πρόσωπό σας και στο εκπληκτικό έργο σας.

 78. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  46: Δεν το ήξερα πως τα ευρώ δεν αντέχουν στο ξέπλυμα!

  52: Ναι, οι Λουξεμβουργιανοί βάζουν άρθρο στα κύρια ονόματα επειδή είναι διάλεκτος που έγινε γλώσσα. Οι περισσότερες διάλεκτες (σικ) βάζουν άρθρο στα κύρια, εννοώ των γερμανικών, αλλά και η λαϊκή ομιλία στα γαλλικά, τα ιταλικά κτλ. Το έχουμε συζητήσει ξανά στο ιστολόγιο.

  57: Νομίζω έχει κι ένα εξώφυλλο υπέρ Βενιζέλου.

  58: Με πρόλαβες.

  61: Τα εισαγωγικά σημαίνουν ότι θεωρούνται/αποκαλούνται έτσι. Ο Βαρουφάκης δεν είναι μέλος του κόμματος, είναι συνεργαζόμενος, οπότε δεν ξέρω αν όλες του οι απόψεις μπορεί να θεωρηθεί ότι εκφράζουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

  65: Δες 61

  76: Ευχαριστώ για τη διευκρίνιση.

  77: Έχεις απόλυτο δίκιο, έκανα τη διόρθωση, ευχαριστώ!

 79. nirevess said

  73,5
  Από συζήτηση στη Λεξιλογία:
  (Zazula) Μιλώντας με άνθρωπο της πολιτικής έρευνας έμαθα ότι ο όρος «παράσταση νίκης» αποτελεί αμιγώς ελληνικό κατασκεύασμα (εταιρείας δημοσκοπήσεων, δημοσιογραφική σύλληψη ή ιδέα κάποιου πολιτικού, δεν ήταν σε θέση να μου πει) και δεν πρόκειται για προϊόν απόδοσης κάποιου αγγλικού όρου — για τον απλούστατο λόγο ότι δεν χρησιμοποιείται σε Αγγλία και Η.Π.Α. Κι όταν τη ρώτησα «καλά τότε, κι από πού προήλθε;» η αυθόρμητη απάντησή της ήταν «από το σόου των πολιτικών», αλλά στη συνέχεια μου ‘πε σοβαρά ότι η «παράσταση» εδώ νοείται με την ευρύτερη σημασία τής αντίληψης που έχει κάποιος για μία κατάσταση και που αναπαράγεται αυτόματα.

 80. Avonidas said

  #72. «τα πασόκ-νδ είναι υπεύθυνα για την σημερινή κατάσταση, επομένως επιβάλλεται να τιμωρηθούν.»

  Φυσικέ, αυτό που περιγράφεις είναι το κλασικό, «παράλογο» σκεπτικό που εκδηλώνουν οι παίκτες σε πολλά παιγνιοθεωρητικά πειράματα.

  9 στις 10, θα προσπαθήσουν να ζημιώσουν τον άλλο παίκτη, ή να κερδίσουν περισσότερα από κείνον, αδιαφορώντας για το αν με άλλη στρατηγική θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερο κέρδος.

  Το να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση είναι αρκετά πίσω στις προσωπικές μου προτεραιότητες (και, όπως έλεγε κι ο V, όποιος θέλει πραγματικά να δει τον υπεύθυνο αρκεί να κοιταχτεί σε έναν καθρέφτη). Πολύ πιο σημαντικό είναι να βρούμε ένα δρόμο να φύγουμε από τη σημερινή κατάσταση. Αν κάποιοι που ως τώρα κονομούσαν ζημιωθούν από μια τέτοια στροφή, αυτό θα είναι απλώς μια παράπλευρη ωφέλεια.

 81. 46, …Βρήκα κάποτε πεντοχίλιαρο στο βυθό της θάλασσας,…

  Θαλασσινό νερό – λύνει το πρόβλημα ρευστότητας!

 82. Παναγιώτης Κ. said

  @38.Γς, Ποιός είναι αυτός ο ΠιπινέλΙ .Ιταλός; 🙂

 83. sarant said

  79: Ώστε ντόπια παραγωγή ο όρος; Μπράβο μας -και ευχαριστούμε!

 84. Παναγιώτης Κ. said

  @68. (Avonidas) … Όπως ο γνωστός πιτσιρικάς του ανεκδότου που σκότωσε τον πατέρα του για να πάει εκδρομή με το ορφανοτροφείο. 🙂

 85. Γς said

  82:
  Παρασύρθηκα, ΠιπινέλΗς

 86. Πάνο με πεζά στο 74

  Το 1979-80, αν δεν με απατά η μνήμη μου με το γνωστό Γερμανό δόκτωρα, ο Γ.Μ. ήταν κάτι (λέκτορας;) στο μάθημα Κοινωνικής Οικονομικής, που κάναν όλοι οι πρωτοετείς του ΕΜΠ. Έχω ακόμη το βιβλίο του μαθήματος, που αναφέρει ένα νέο φιλόσοφα, ονόματι Αλθύσσερ… 😀

 87. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  – Η κ. Ραχήλ Μακρή είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο βρίσκω ότι δεν πρέπει να ψηφίσει κάποιος Σύριζα (ευτυχώς οι λόγοι για για τους οποίους πρέπει είναι αναρίθμητοι). Την παρακολουθούσα από την αρχή που εμφανίστηκε στο Καμμένου (έχω ροπή στο τρας) και ώρες-ώρες σιχαινόμουν τον εαυτό μου… 🙂

  – Αυτό με την ανταλλαγή προϊόντων στη γεωγραφία στο δημοτικό (μάλλον στην Ε΄ τάξη;) το μαθαίναμε «κλίρινγκ».

  – Ανέκδοτο: σε ανασκαφή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Ιθάκη (όπου ήδη υπάρχει κάπου το ανάκτορο του Οδυσσέα και θα το βρούμε έτσι κι αλλιώς γιατί έτσι έχουμε αποφασίσει 🙂 ), αφού επί χρόνια και χρόνια δεν βρισκόταν τίποτα μυκηναϊκό, ένας φοιτητής πήρε ένα από τα άχρηστα όστρακα που ανευρίσκονται κατά εκατοντάδες και έγραψε πάνω τη λέξη ανάκτορο στη Γραμμική Β΄, κάτι τέτοιο δηλαδή http://i59.tinypic.com/1429bna.jpg Μετά το πέταξε κοντά στη διευθύντρια της ανασκαφής. Με το ζόρι την κράτησαν τότε να μη φωνάξει τα κανάλια… 🙂

 88. IN said

  Καλησπέρα κι από μένα (ε, ναι, είμαι από αυτούς τους παράξενους που μετά τις 12 το μεσημέρι πιστεύω ότι πρέπει να λέμε καλησπέρα).
  Νίκο, θα μπορούσε κανείς* να πει κανείς ότι μεροληπτείς γιατί ενώ ασχολείσαι στο μεγαλύτερο μέρος της ανάρτησης με τα όσα είπε η Ραχήλ Μακρή, παραλείπεις το μεζεδάκι, που είναι και το αντικείμενο της ανάρτησης. Γιατί αυτά που είπε η Ραχήλ μπορεί να είναι ή να μην είναι κοτσάνα, από οικονομικής απόψεως, αλλά δεν είναι γλωσσικό μεζεδάκι. Γλωσσικό μεζεδάκι έχει όμως, κατά τη γνώμη μου, η ανακοίνωση που έβγαλε το… γραφείο τύπου της για να δικαιολογήσει τα όσα είπε (και μπορείτε να την βρείτε, λ.χ. εδώ http://rachelmakri.com/2015/01/16/ela/· την αναπαρήγαγαν πολλά μέσα) η οποία τιτλοφορείται: «Άκουσαν, δεν κατάλαβαν και έσπευσαν να χλευάσουν την ασχετοσύνη τους». Η φράση επαναλαμβάνεται και στο κείμενο της ανακοίνωσης: «Εξειδικευμένοι οικονομικοί συντάκτες και υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ γράφουν άρθρα για την λειτουργία του μηχανισμού. Άρθρα που προφανώς δεν διαβάζουν τα στελέχη του συγκεκριμένου κόμματος στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, τα οποία άκουσαν, δεν κατάλαβαν και έσπευσαν να χλευάσουν την ίδια τους την ασχετοσύνη». Τι θα πει, όμως, «να χλευάσουν την ασχετοσύνη τους»; Χλευάζω σημαίνει, κατά το ΛΚΝ «κοροϊδεύω κπ. ή κτ., συνήθ. δημόσια, με τρόπο υβριστικό, περιφρονητικό και θορυβώδη». Μπορεί να κοροϊδέψει κανείς κάποιον άλλον ΓΙΑ την ασχετοσύνη του, αλλά να κοροϊδέψει την ασχετοσύνη του; Δύσκολο. Επίσης, μπορεί, ίσως, να χλευάσει κανείς τον ίδιο του τον εαυτό, αλλά να χλευάσει την ασχετοσύνη του; Προφανώς κάτι άλλο ήθελε να πει η ποιήτρια. Υποθέτω ότι ήθελε να γράψει κάτι σαν «διαφημίσουν» ή «διατυμπανίσουν την ασχετοσύνη τους», που θα είχε ένα λογικό νόημα.
  Γενικά η Ραχήλ έχει ένα πρόβλημα στο λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί στις ανακοινώσεις της, όπως αποδεικνύει το εξής παλιότερο παράδειγμα: όπως θα θυμάστε, ίσως, υπήρξε μία αβεβαιότητα για το αν τελικά θα περιληφθεί στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ του Ν. Κοζάνης. Ένα διάστημα είχε δοθεί η εντύπωση ότι «κόπηκε» και η ίδια φέρεται να είχε δηλώσει ότι θα έβλεπε αν μπορούσε να συμμετάσχει στο τοπικό ψηφοδέλτιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑς. Η τοπική οργάνωση της τελευταίας θορυβήθηκε κι έβγαλε μια ανακοίνωση, που εγώ την βρήκα προσεγμένη που, περίπου, έλεγε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Αυτό αναπαράχθηκε στα διάφορα μέσα με τίτλους του τύπου «πόρτα από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Ραχήλ» και η τελευταία, προφανώς ενοχλημένη, έβγαλε μία ανακοίνωση για να απαντήσει, που θα την βρείτε εδώ: http://www.protothema.gr/politics/article/440732/porta-sti-rahil-makri-apo-tin-adarsua/ Εκεί έγραψε, μεταξύ των άλλων: «αποτελεί ονείρωξη κάθε ανακοίνωση απόρριψης μου από χώρους που δεν διαθέτουν ουσιαστικό πολιτικό βάρος». Μάλλον νόμισε ότι «ονείρωξη» είναι ένας πιο επίσημος τρόπος να πεις «όνειρο» ή «αποκύημα φαντασίας» ή κάτι τέτοιο, αλλά το ΛΚΝ ορίζει την ονείρωξη ως «ακούσια εκσπερμάτωση κατά την ώρα του ύπνου που δεν οφείλεται σε παθολογικούς λόγους» (γκλουπ!).
  Για την θέμα με το ELA τώρα (το γένος με προβλημάτισε· λογικότερο μου φάνηκε να γράψω «την» γιατί είναι assistance, βοήθεια). Καταρχήν, πρέπει να εξομολογηθώ κάτι, να declare an interest που λένε κι οι Αγγλοσάξωνες: εμένα είναι φίλος μου, από το σχολείο ακόμη, ο κύριος του πάνελ (υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, όχι δημοσιογράφος όπως, νομίζω, γράφουν κάποιοι) με τον οποίο είχε την αντιπαράθεση η Ραχήλ όταν είπε όσα είπε. Η περίπτωσή μου είναι λίγο σαν το γνωστό ανέκδοτο με τον Πάπα: βλέποντας το βίντεο εγώ θα έλεγα «καλά, ποια είναι αυτή δίπλα στο φίλο μου το Γιάννη;» 

  Επί της ουσίας, ασφαλώς και προβλέπεται ELA. Το θέμα του ελέγχου της ΕΚΤ είναι λίγο πιο περίπλοκο απ’ όσο το γράφει ο Νίκος: αν διαβάσει κανείς τις σχετικές οδηγίες της ΕΚΤ (που τις βρίσκουμε εδώ: (https://www.ecb.europa.eu/mopo/ela/html/index.en.html) προκύπτει ότι μέχρι ένα ποσό μια εθνική κεντρική τράπεζα (π.χ. η Τράπεζα της Ελλάδος) μπορεί να δώσει ELA χωρίς προηγούμενη έγκριση της ΕΚΤ, με την υποχρέωση να την ενημερώσει εκ των υστέρων. Από ένα ποσό και πάνω (500 εκ. Ευρώ σε μία τράπεζα ή σε περισσότερες του ίδιου ομίλου) απαιτείται προηγούμενη ειδοποίηση της ΕΚΤ πριν δοθεί, ενώ όταν το ποσό υπερβαίνει τα 2 δις το ΔΣ της ΕΚΤ εξετάζει το θέμα. Πάντως το ίδιο χαρτί προβλέπει ότι μπορούν να συμφωνηθούν και διαφορετικά όρια για μία χώρα, κάτι που μπορεί να έχει γίνει με την Ελλάδα.
  Το κρίσιμο είναι ότι με απόφαση, που λαμβάνεται με πλειοψηφία 2/3, η ΕΚΤ μπορεί ν’ απαγορεύσει την περαιτέρω χορήγηση ELA, πρακτικά κλείνοντας τη στρόφιγγα της ρευστότητας προς μία ή περισσότερες τράπεζες και οδηγώντας τις στην αναστολή πληρωμών, εκτός εάν η εμπλεκόμενη χώρα αποφασίσει να συνεχίσει να χορηγεί ρευστότητα, μόνο που, αν το κάνει, το νόμισμα στο οποίο χορηγεί ρευστότητα, όπως κι αν ονομάζεται, πάντως δεν θα είναι Ευρώ, αλλά εθνικό νόμισμα. Θα θυμούνται, σίγουρα, πολλοί, ότι ακριβώς αυτή ήταν η απειλή των «εταίρων» προς τον Πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη που ανάγκασε πρώτα τον ίδιο και (μετά από μία πρώτη απόρριψη) τη Βουλή της Κύπρου ν’ αποδεχθούν την ένταξη της Κύπρου σε μνημόνιο.
  Με όλο το σεβασμό, όμως, ούτε περιμέναμε την Ραχήλ Μακρή για να μάθουμε την ύπαρξη του ELA ούτε αυτό ήταν το θέμα της συζήτησης στην οποία είπε όσα είπε. Το θέμα ήταν πού θα βρει χρήματα το Ελληνικό κράτος (το δημόσιο) για τις πληρωμές μισθών, συντάξεων κλπ, αλλά κυρίως για τις αποπληρωμές ομολόγων που πρέπει να πληρωθούν εντός του 2015. Εκεί το ELA δεν έχει άμεση σχέση. Το ELA χορηγείται στις τράπεζες, όχι στο δημόσιο και η λογική του είναι η εξής: υπάρχει ένα «μυστικό», που φυσικά κάθε άλλο παρά μυστικό είναι, πάνω στο οποίο βασίζεται ολόκληρη η λειτουργία μιας τράπεζας· μια τράπεζα δεν χρειάζεται να κρατά στο ταμείο της, σε ρευστό, παρά μόνον ένα μικρό ποσοστό των χρημάτων που χρωστά δεξιά κι αριστερά, κατά κύριο λόγο στους καταθέτες της. Πολύ απλά γιατί, όταν τα πράγματα λειτουργούν ομαλά και ο κόσμος δεν κρατά τις αποταμιεύσεις του στο σπίτι αλλά σε τραπεζικούς λογαριασμούς, η συντριπτική πλειοψηφία των χρημάτων που θα φύγουν από τα ταμεία σου θα ξαναγυρίσουν ως καταθέσεις. Όταν έχεις περισσότερες τράπεζες τα πράγματα περιπλέκονται λίγο, γιατί μπορεί μια τράπεζα να έχει, αθροιστικά, περισσότερες αναλήψεις από καταθέσεις αλλά αυτό σημαίνει ότι μια άλλη θα έχει το αντίθετο (περισσότερες καταθέσεις από αναλήψεις) οπότε, πάντα σε φυσιολογικές συνθήκες, το πρόβλημα λύνεται, γιατί η δεύτερη δανείζει την πρώτη (στη λεγόμενη «διατραπεζική αγορά»). Όταν όμως οι συνθήκες δεν είναι ομαλές (περισσότερες αναλήψεις από το συνηθισμένο – διαρροή χρημάτων από τις τράπεζες π.χ. λόγω αναλήψεων με παρακράτηση των μετρητών στο σπίτι – «πάγωμα» της διατραπεζικής αγοράς) την κατάσταση μπορεί να σώσει η Κεντρική Τράπεζα (που μπορεί να δημιουργήσει όσο χρήμα θέλει), δανείζοντας αυτή στις τράπεζες τη ρευστότητα που λείπει. Αυτό γίνεται, ως έσχατη λύση (γιατί προηγείται ο δανεισμός από την ίδια την ΕΚΤ), με το ELA. Αλλά με το ELA τα λεφτά κατευθύνονται στις τράπεζες. Για να φθάσουν στα χέρια του δημοσίου, θα πρέπει το τελευταίο να δανειστεί από τις τράπεζες. Εδώ όμως έχουμε ένα άλλο θέμα: τέτοιος δανεισμός μπορεί να είναι μόνο βραχυχρόνιος (με έντοκα γραμμάτια 3μηνα ή 6μηνα που εκδίδει το Δημόσιο και τα αγοράζουν οι τράπεζες) και όχι μακροχρόνιος, πολύ απλά γιατί τα τρέχοντα επιτόκια στα Ελληνικά ομόλογα είναι απαγορευτικά. Σημαντικότερο, είναι, όμως, ότι η Ελλάδα έχει ήδη καλύψει το πλαφόν εκδόσεων εντόκων γραμματίων που έχει συμφωνήσει με την τρόικα και δεν μπορεί, πλέον, να εκδώσει νέα, παρά μόνον να ανανεώσει ήδη υφιστάμενα, εκτός βέβαια αν θέλει να παραβεί τις συμφωνίες της με την τρόικα. Αν συμβεί, όμως, το τελευταίο, είναι ιδιαίτερα πιθανό η ΕΚΤ να «τραβήξει την πρίζα» του ELA. Αν πάλι δεν αποτολμήσει η κυβέρνηση να σπάσει το πλαφόν που συμφώνησε με την τρόικα, το ότι οι τράπεζες θα έχουν λάβει ELA δεν έχει καμία σημασία, γιατί το πρόβλημα «πού θα βρει το κράτος τα λεφτά» (αν κατάλαβα καλά, αυτή ήταν η ερώτηση που έκανε ο φίλος μου στη Ραχήλ) παραμένει.
  Συμπέρασμα: υπήρξαν, τουλάχιστον, ατυχή τα όσα είπε η Ραχήλ και δικαιολογημένο μου φαίνεται το δούλεμα στα διάφορα κοινωνικά μέσα. Άλλωστε, Παπαδημούλης και Μηλιός της τράβηξαν, νομίζω, ευγενικά το αυτί. Με την ευκαιρία, μια και είπα Μηλιός, είναι αλήθεια ότι ο άνθρωπος έχει βγάλει το Πολυτεχνείο αλλά, αν δεν κάνω λάθος, έχει κάνει μεταπτυχιακό στα οικονομικά καθώς και, επίσης αν δεν κάνω λάθος, δύο (!) διδακτορικά στα Οικονομικά. Επομένως, ασχέτως αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς μαζί του, δικαιούται, νομίζω, ν’ αποκαλείται οικονομολόγος χωρίς εισαγωγικά. Η πορεία του δεν μου φαίνεται και τόσο παράξενη, ιδίως αν λάβουμε υπόψιν μας ότι οι μηχανικοί πρέπει να ξέρουν καλά μαθηματικά (ας πω και μια καλή κουβέντα για τους μηχανικούς) ενώ, καλώς ή κακώς (κακώς, λένε όλο και περισσότεροι), η σύγχρονη Οικονομική Επιστήμη χρησιμοποιεί επίσης περίπλοκα μαθηματικά.
  (* εγώ όμως δεν θα το έλεγα. Νομίζω ότι απλώς ξεχάστηκες).

 89. Παύλος said

  @78 – Ο Βαρουφάκης δεν είναι μέλος του κόμματος, είναι συνεργαζόμενος, οπότε δεν ξέρω αν όλες του οι απόψεις μπορεί να θεωρηθεί ότι εκφράζουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

  Όμως στα χθεσινά Νέα λέει «Η δική μας κυβέρνηση δεν παίζει με το Grexit.»

  http://www.tanea.gr/news/politics/article/5199797/baroyfakhs-den-tha-pame-sth-diapragmateysh-sygkroysiaka/

 90. Mindkaiser said

  Οι πράξεις αναχρηματοδότησης μέσω ELA πραγματοποιούνται έναντι ενεχύρου, με πιο χαλαρούς όρους αποδοχής εξασφαλίσεων από εκείνες που γίνονται απευθείας με την ΕΚΤ. Η διαφορά βρίσκεται στο αυξημένο επιτόκιο που καλούνται να πληρώσουν τα Π.Ι., καθώς και στο ποιος αναλαμβάνει τον πιστωτικό κίνδυνο (η οικεία NCB και όχι συνολικά το Ευρωσύστημα). Θεωρητικά, υπάρχει ένα ονομαστικό όριο της τάξεως των €2 δισ., πέραν του οποίου η ΕΚΤ μπορεί να μπλοκάρει την παροχή ρευστότητας με πλειοψηφία 2/3. Στις μέρες που ζούμε το όριο αυτό έχει γίνει λάστιχο ούτως ή άλλως και ο μηχανισμός έχει χρησιμοποιηθεί στο πρόσφατο παρελθόν για την κάλυψη ΟΕΔ στη διάρκεια των τριών οικονομικών προγραμμάτων. Θεωρητικά πάντα:

  1) Βασική λειτουργία της ΕΚΤ είναι η απρόσκοπτη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η απόφαση να οδηγούσε solvent ιδρύματα (εδώ κολλάνε τα stress tests) σε αδυναμία λειτουργίας λόγω έλλειψης ρευστότητας, θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση του ρόλου της. Άλλωστε, οι τακτικές δημοπρασίες γίνονται με full allotment γι αυτόν ακριβώς τον λόγο. Ο έλεγχος της αγοράς χρήματος γίνεται μέσω των παρεμβατικών επιτοκίων.

  2) Από τα παραπάνω γίνεται προφανές ότι η δυνατότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να στηρίξει εκδόσεις σε έντοκα γραμμάτια ελληνικού δημοσίου, βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το ύψος των unencumbered ELA eligible assets που διαθέτουν στους ισολογισμούς τους (bona fide με την όποια κυβέρνηση προκύψει εννοείται) και τα haircuts που θα επιβάλλει το Ευρωσύστημα.

  3) Όλα τα παραπάνω είναι τεχνικά ζητήματα, τα οποία δεν εξετάζουν καθόλου τον ευρωπαϊκό πολιτικό παράγοντα ο οποίος μπορεί να τα ανατρέψει και να υποστεί τις συνέπειες (γιατί υπάρχουν).

  4) Το κατά πόσο λοιπόν αυτή η διαδικασία αποτελεί «τύπωμα», το αφήνω στη λογική του καθενός. Όντως η NCB δημιουργεί τις πιστώσεις με το πάτημα ενός κουμπιού, αλλά φέρει την ευθύνη του σχηματισμού επαρκών προβλέψεων (με ότι σημαίνει αυτό για την επιστροφή εσόδων στο treasury από τις πράξεις) και πάντα με την παρουσία επαρκών εξασφαλίσεων.

 91. physicist said

  #80. — Νομίζω όμως ότι η αποστροφή προς τα πασόκ-νδ είναι ένας απ’ τους πιο σημαντικούς λόγους για τη συρροή ψηφοφόρων στον Σύριζα, καθώς και για το γεγονός ότι πολλοί καταπιέζουν την πραγματικότητα, ότι δηλ. ο Σύριζα δεν έχει κάνει καμία σοβαρή ή συνεπή οικονομική πρόταση που να αντέχει σε κριτική. Δεκτά και θεμιτά όλα αυτά στη Δημοκρατία, και δεν αντιμετωπίζονται με ωραίες δηλώσεις περί θεωρίας παιγνίων.

 92. IN said

  Επειδή δεν έγραψα πολλά στο προηγούμενο σχόλιο, ας προσθέσω κάτι για το (εντελώς άσχετο) θέμα του άρθρου στα Λουξεμβουργέζικα: όχι απλώς έχουν άρθρο στα κύρια ονόματα (όπως τα Ελληνικά), αλλά έχουν και την ιδιομορφία, για τις γυναίκες, να χρησιμοποιούν το ουδέτερο άρθρο, όταν αναφερόμαστε σ’ αυτές με το μικρό τους όνομα (κάτι σαν τον Παπαδιαμάνη που έγραφε «το Κατερινιώ» προφανώς γιατί έτσι το λέγανε/λένε στη Σκιάθο).
  Στα Λουξεμβουργέζικα αυτό δεν είναι εμφανές στην ονομαστική, γιατί θηλυκό και ουδέτερο άρθρο έχουν, σ’ αυτή την πτώση, την ίδια μορφή: D’ που, στην προφορική ομιλία, πολλές φορές δεν ακούγεται καν, αν ακολουθεί σύμφωνο. Στην δοτική όμως, μια πτώση που χρησιμοποιείται πολύ στα Γερμανικά και στα Λουξεμβουργέζικα, η διαφορά φαίνεται.
  Παράδειγμα: ας πάρουμε την Ευρωβουλευτή του Λουξεμβούργου Mady Delvaux. Στην ονομαστική είναι και d’Mady και d’Madame Delvaux. Στη δοτική όμως θα πούμε mat (mit=με) der Madame Delvaux αλλά mam (=mat+dem) Mady.

 93. Mindkaiser said

  #88 Αν είχα προλάβει το σχόλιό σου, θα είχα αποφύγει το δικό μου. Προφανώς αυτές οι λύσεις είναι βραχυπρόθεσμες και μπορούν μόνο να χρησιμοποιηθούν για την αποφυγή πιστωτικού γεγονότος για όσο θα διαρκέσει η διαπραγμάτευση για το χρέος (αν πειστούν οι εταίροι να ανοίξει η συζήτηση).

 94. IN said

  93: Εγώ πάλι, βλέποντας το nick σου, είπα «Ωχ! πλάκωσε ο Καισάριος να σχολιάσει!» 🙂 Επί της ουσίας, συμφωνώ ότι μπορεί να λειτουργήσει ως βραχυπρόθεσμη λύση όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση, αλλά βέβαια, υπό την προϋπόθεση που γράφεις κι εσύ, ότι θα γίνει διαπραγμάτευση.

 95. Emphyrio said

  Ζει ακομα ο Βελτσος; Και εκφερει και ανευ συνεπειων τις σοφιες του;

  Ποσες φορες εχω πιστεψει πως στις σπουδες του (ή «σπουδες») στο εξωτερικο θα ειχει δει αυτο το επεισοδιο των Πυθωνων https://www.youtube.com/watch?v=bIHF4rVTK4E, και αποφασισε να ενσαρκωσει το κομματι απο το 1:37 και μετα… Καποιος επρεπε να γινει ετσι στην Ελλαδα, αποφασισε να γινει αυτος.

 96. Avonidas said

  #91.

  Allein die Menschen sind nichts besser dran,
  Den Bösen sind sie los, die Bösen sind geblieben.

  😦

 97. Mindkaiser said

  @94 🙂 Αν ήμουν ο Καισάριος, θα το είχες καταλάβει από τα ορθογραφικά. 🙂

 98. Η Γραμμική Β είναι σύστημα γραφής με ανοικτές συλλαβές, γι’ αυτό η απόδοση θυμίζει τόσο πολύ γιαπωνέζικα που είναι γλώσσα που επίσης αποτελείται από ανοικτές συλλαβές (ή κλειστές μόνο σε -ν).

 99. Emphyrio said

  Κληρινγκ γινοταν και με την Γερμανια επι Κατοχης. Δεν θυμαμαι ποιο ηταν το ενδιαμεσο νομισμα – νομιζω το χρυσο Reichsmark ή το χρυσο γαλλικο φραγκο.

 100. Σχετικά με τον σταυρό στις πήλινες πινακίδες:

  Κε Σαραντάκε, εκτός από είρων, είστε και αμαθής. Είναι τοις πάσι γνωστόν ότι οι πήλινες πινακίδες της Γραμμικής Β δεν ψήνονταν διότι είχαν εφήμερο χαρακτήρα και μόνον κατά τύχη κάηκαν και ψήθηκαν. Επομένως μια χαρά μπορούν να βάλουν τον σταυρόν προτιμήσεως όσοι απόγονοι του Μίνωος το επιθυμούν! 🙂

 101. Καλά αυτό το αυτοκορέξιον, μεγάλο άγχος. Αυτό το Σαραντάκε που έγραψα πιο πάνω ήθελε να μου το κάνει Σαραντάρες! Φαντάζεστε να μην το πρόσεχα; 🙂

  Ευτυχώς το καινούργιο τηλέφωνο που μου έκανα δώρο τις γιορτές και έχει λειτουργικό Windows, κάνει πολύ πιο λογικές προτάσεις από το Ανδρόιδ που χρησιμοποιούσα πριν, που του έγραφες μια λέξη κανονικά, απλά χωρίς τόνο, και αντί να σου προτείνει την ίδια με τόνο, σου έβγαζε default επιλογή κάτι άσχετο (και καρασπάνιο) μόνο και μόνο επειδή ταίριαζαν κατά κάποιο τρόπο τα γράμματα.

 102. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  http://www.lemonde.fr/idees/article/2012/05/24/il-faut-relancer-l-economie-grecque-dut-l-euro-en-perir_1706862_3232.htm

  Il peut, dans le même temps, réquisitionner la banque centrale de Grèce et lui faire émettre autant d’euros que nécessaire pour couvrir ses besoins de financement à court terme. Cette mesure, illégale, n’en est pas moins techniquement

  Jacques Sapir, économiste, directeur d’études à l’EHESS

 103. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Il peut, dans le même temps, réquisitionner la banque centrale de Grèce et lui faire émettre autant d’euros que nécessaire pour couvrir ses besoins de financement à court terme. Cette mesure, illégale, n’en est pas moins techniquement possible.
  En savoir plus sur http://www.lemonde.fr/idees/article/2012/05/24/il-faut-relancer-l-economie-grecque-dut-l-euro-en-perir_1706862_3232.html#TcAQYlwQD8jAa89R.99

 104. Reblogged this on anastasiakalantzi50.

 105. Παλαιών Πατρών Ιωάννης said

  ρίαλ πολίτικ

 106. giorgos said

  «Η οικονομία ειναι πρόβλημα ιδεών καί όχι χρημάτων» Ενα μικρό άπόσπασμα περί οικονομίας τού Γ.Κ.
  Ολοι οι αδεκαροι και πειναλεοι μιλανε συνεχεια περι «οικονομιας» αυτο βεβαια απο
  μια αποψη ειναι φυσικο ,αφου πεινανε ,λεφτα ονειρευονται , δηλαδη σκεφτονται με την
  κοιλια οπως κι εμεις .
  Μηπως ομως τελικως η οικονομια δεν λυνει ποτε και πουθενα κανενα προβλημα?
  Ειναι αραγε η οικονομια επιστημη? Τι παει να πη οικονομια ?
  Η οικονομια ειναι η απλουστερη των επιστημων και θελει να πη , οτι οποιος δουλευει
  πρεπει να τρωη .
  Η «διακυμανση των τιμων» ειναι που κανει την οικονομια περιπλοκη αριθμομαγειρικη
  επιστημη . Αυτο ομως δεν ειναι θεμα οικονομικο .
  Η οικονομια στηριζεται στο αυτονοητον γεγονος , οτι πρεπει να υπαρχουν λεφτα .
  Πως ομως βγαινουν τα λεφτα? η οικονομια δεν ειναι σε θεση να προσδιοριση .
  Και τουτο ειναι φυσικο , η εξευρεση χρηματων , που ειναι εργο της πολιτικης , ειναι αλλο πραγμα απο την διαχειρηση τους , που ειναι εργο της οικονομιας .
  Ποια ειναι η δικη μας πολιτικη που θα μας προμηθευση το χρημα?
  Δεδομενου οτι το «χρημα» ειναι πνευματικης σημασιας φαινομενο (παρηχθη δια των ιδεων που μετεμορφωσαν τις κοινωνιες και εθεσαν συνεκτικο τους δεσμο την πνευματικη εννοια της εργασιας)
  επεται οτι αν δεν εχεις τις αντιστοιχες ιδεες , δεν μπορεις να εχης και το χρημα.
  Δηλαδη εν ολιγοις , η πτωχεια κοινωνικων ιδεων ειναι και οικονομικη φτωχεια.
  Οντως οι κοινωνιες που δεν εχουν σημερα χρηματα ειναι ακριβως αυτες που δεν εχουν
  τις αντιστοιχες ιδεες για παραγωγη.
  Δεν λεμε οπωσδηποτε βιομηχανικη παραγωγη διοτι ως παγκοσμιο φαινομενο η παραγωγη
  δεν περιοριζεται μονο στις μηχανες .
  Η παραγωγη απο μαγειρευμενες μπαμιες -αλλα καλομαγειρευμενες και υγιεινες – ειναι
  εξ ισου παραγωγικον γεγονος οσο και ενα αεροπλανο .
  Ουτε και ειναι αλλωστε τυχαιον , οτι το καλομαγειρευμενο φαι ειναι αναποσπαστο στοιχειο της εννοιας του αεροπλανου , οτι μαλιστα ειναι και προυποθετικον της ολης εννοιας , το αντιλαμβανομεθα απο το γεγονος οτι οι αεροπορικες εταιρειες αυτο διαφημιζουν και οχι τα φτερα η τις τουρμπινες …
  Επισης και η φαντασιακη οργανωση του «σεξ» οπως αυτο συνελαβαν ωρισμενα τουριστικως προηγμενα μερη της ινδοκινας και της καραβαικης , ειναι εξ ισου σοβαρος
  κλαδος της παραγωγης οσο και η μικροηλεκτρονικη.

  Αντιθετα οι υποαναπτυκτοι και οι ενδεεις στις ιδεες , επιμενουν παντα στις «επενδυσεις» και ετσι μενουν παντα φτωχοι , οπως εμειναμε κι εμεις απο εποχης Επιδαυρου και εντευθεν επειδη μειναμε αποκλειστικως στις «επενδυσεις»
  Αλλα για να ερθουν οι «επενδυσεις» πρεπει να βρουν να επενδυθουν σε ιδεες .
  «Επενδυσεις» σκετες , δηλαδη ως μεταφερομενο χρημα , εχομε που καλουμε απο το 21
  κι δω συνεχεια , αλλα ουδεποτε ηρθαν .

  Το ιδιο και με την » αναπτυξη» τι αναπτυξη?
  Ο Α.Παπανδρεου εκαμε αναπτυξη . 2,8% αυξηθηκε το ακαθαριστο εθνικο εισοδημα μονο
  το 1988 και 3,7 % αυξηθηκε ο δεικτης της βιομηχανικης παραγωγης . Περιττον να τα αρνουμεθα , γιατι υπαρχουν σε κειμενα διεθνους εγκυροτητας (βλ.π.χ. στην γνωστη σειρα «L’ etat du monde ’89-90» σελ.476)
  Και τι λοιπον εκαμε η «αναπτυξη» ? και τι εκαμε η «προοδος των κοινωνικων κατακτησεων» που επετευχθη μ’ αυτην την αναπτυξη και που οντως υπηρξε?
  Αυτο που εχομε ως δεδομενο ειναι μια γενικη καθιζηση των παντων -κοινωνικη ,μορφωτικη , πολιτιστικη κ.λ.π. – που οδηγησε στην πληρη υποβαθμιση της κοινωνικης ζωης .
  Καμια σημασια γι΄αυτο δεν εχουν τα σκανδαλα , γιατι σκανδαλα παντα και στο παρελθον υπηρξαν , το μεγαλυτερο δε και σκανδαλωδεστερον οτι δεν υπηρξε μεταπολεμικα καμμια αναπτυξη (ενας αναπτυσσομενος δεν διωχνει τους εργατες που του χρειαζονται…)
  Εχομε λοιπον την «αναπτυξη » και ταυτοχρονα εχομε και την αναπτυξη της υπαναπτυξης !! τι την επικαλουμαστε συνεπως διαρκως ?
  Υποθετομε λοιπον οτι τα συνθηματα μας σωθηκανε . Η οικονομια ειναι προβλημα ιδεων και οχι χρηματων . Κι αυτες πρεπει να βρουμε .
  Απλην αποδειξη του γεγονοτος οτι η οικονομια δεν ειναι θεμα χρηματων αποτελει η διαπιστωση , οτι σε κοινωνιες που βρηκαν αλλους τροπους παραγωγης χρηματος απ’ τους σημερινους , π.χ. δουλοκτητικες , η οικονομια ως κλαδος της πνευματικης δραστηριοτητας του ανθρωπου ειναι αγνωστη .
  Η οικονομια , οπως η κοινωνιολογια και η ψυχολογια – «κλαδοι» επισης αγνωστοι στο παρελθον – ειναι τροποι μελετης κοινωνικων καταστασεων που προυποθετουν συγκεκριμενα δεδομενα .
  Σε κοινωνιες που αυτα δεν υπαρχουν , η οικονομια αποτελει πανακεια των μονιμως αλυτων προβληματων τους .
  Για την περι οικονομιας ιδεα στον τοπο μας , χαρακτηριστικο ειναι ενα γεγονος οχι πολυ παληο , οταν η νομικη σχολη αθηνων χωρισθηκε σε νομικο και οικονομικο τμημα , γυρω στις αρχες της δεκαετιας του ’60 , πολλοι φοιτηται αφηναν το νομικο και μετεγραφονταν στο οικονομικο για να γινουν πλουσιοι στο μελλον…!!

 107. Παλαιών Πατρών Ιωάννης said

  Φτου, έφυγε πριν την ώρα του 😦
  Ήθελα να πω ότι στην ανάρτηση η φράση «ρίαλ πολίτικ» θα έπρεπε να γίνει «ρίαλ πόλιτικ».

 108. Πάνος με πεζά said

  @ 86 : πιθανώς ως λέκτορας να βοηθούσε σε κάποιους Τομείς. Το θέμα είναι ότι συνέγραψε το βιβλίο Αντοχής Υλικών. Κι από κάτι παλιότερους, πρέπει να είχα ακούσει ότι έκανε Στατική (το δίδυμο Σπαθής-Μηλιός, τότε χώρίζαν τα τμήματα, αλλά και τις υποψηφιότητές τους με το ΕΚΚΕ στην Α και Β Αθήνας. Έτσι, για να ξέρετε…)
  Το μάθημα που λες, το πρόλαβα με το «λόρδο» Ρουσσέτο Φακιολά, ως καθηγητή και διδάσκοντα. Μάλιστα, επειδή επρόκειτο για απόλυτα θεωρητικό μάθημα, κι ήταν ο πρώτος που έβγαζε αποτελέσματα, λέγαν ότι διόρθωνε «δια του ανεμιστήρα».
  Απ’ την έρμη την Κοινωνική Οικονομική, μου έχει μείνει μόνο ο όρος «συγκριτικό πλεονέκτημα», που πρέπει πια να είναι και ανέκδοτο στις μέρες μας…

 109. physicist said

  Πρόσφατη φωτογραφία του Ροσέτου Φακιολά.

 110. Πάνο με Πεζά, στο 108

  Ποιοί τομείς; Τότε υπήρχαν ακόμη οι Έδρες! (Και στη Γη περιπλανιόταν αμέριμνοι οι δεινόσαυροι). Αλλά τόσο ο Σπαθής (τον θυμάμαι καλά και τονε βλέπω ακόμα) όσο και ο Μηλιός (κι αυτόν τονε βλέπω πού και πού αλλά ανέβασε γράδα πρόσφατα) σχετίζονταν με τη Β’ Πανελλαδική, όχι με το ΕΚΚΕ. Εκτός εάν εννοείς το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών. Πωπωπωωωωωω… τι θυμηθήκαμε τώρα;

 111. Πάνος με πεζά said

  @ 109 : Nα σαι καλά, και για να πω την αλήθεια, επειδή μιλάμε και για 28 χρόνια πριν, δεν περίμενα να ζει…

 112. 109, ωραίος ο ομότιμος! και σε καλή φόρμα τον βλέπω as of 2012.

 113. Πάνος με πεζά said

  @ 110 : Για ΕΚΚΕ είχα ακούσει, δεκαετία 1980 που τότε ήταν και της μόδας, με Ζουγανέληδες κλπ. τώρα δεν παίρνω και όρκο, έψαξα να βρω συνδυασμούς των τότε εκλογών αλλά δε βρίσκω κάτι.
  Τη Β’ Πανελλαδική έτσι κι αλλιώς «δεν την έχω»…

 114. Πάνος με πεζά said

  Αλλά κάτι βρήκα περί Β’ Πανελλαδικής.

 115. Εγώ που κάνω πάντα την διαφορά, είχα επιλέξει Ιστορία του Πολιτισμού του Νιάνια. http://www.biblionet.gr/book/35114/%CE%9D%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CE%B1%CF%82,_%CE%94%CE%B7%CE%BC._%CE%93./%CE%97_%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B7_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D._%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B7_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%B5%CE%BE%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%B1

 116. Πάνος με πεζά said

  Επίσης εδώ λέει για κάποια σύλληψη μελών του ΕΚΚΕ το 1974, όπου διαβάζω ένα όνομα «Γ.Μήλιος», που δεν αποκλείεται να είναι αυτός.

 117. 110:
  ΕΚΚΕ: Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών
  ΚΝΕ: Κοινή Νεοελληνική / Από της πρώτες τριγράμματες πινακίδες αυτοκινήτων της Πιερίας.
  ΚΟΑ: Κρατική Ορχήστρα Αθηνών 😛

 118. nirevess said

  103 Και ολοκληρώνει την παράγραφο:
  Pour l’essentiel, il s’agit de jeux d’écritures = Ουσιαστικά πρόκειται για λογιστικά παιχνίδια.

  Παρακάτω φτάνει στο ψητό: αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου ή μονομερής διαγραφή του χρέους με 50% υποτίμηση της δραχμής και έξοδο από το ευρώ. [Και όλως τυχαίως, λέω εγώ, ο Ερντογάν βγαίνει τότε βόλτα στο Αιγαίο. Hydrocarbures θα μας προμηθεύσει τότε έναντι δραχμών το ξανθό γένος που βοήθησε και την Κύπρο, ή η φίλη Βενεζουέλα.]

  Παρατήρησα ότι τον Τσίπρα τον λέει Tsypras με ύψιλον!

 119. physicist said

  #110 – #112. — Εξαρτάται από τη δεκαετία, τη δική μου εποχή οι Έδρες δεν υπήρχαν, ήταν φρεσκοκαταργημένες. Υπήρχε ο Τομέας Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, αν θυμάμαι σωστά τ’ όνομά του. Εϊχαμε στο Α Εξάμηνο Κοινωνιολογία και στο Β Εξάμηνο Πολιτική Οικονομία — και τέρμα τα ανθρωπιστικά, δόξα νάχει ο Φάυνμαν. Ο Ρ.Φ. ήταν πολύ καλός δάσκαλος, ήταν και άνθρωπος μειλίχιος και ψύχραιμος, παρόλο που δεν ήταν εύκολο να κάνει μάθημα εκείνες τις εποχές, αφού οι ώρες του ήταν πεδίο αντιπαραθέσεων ανάμεσα στην ΠΣΚ και στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

 120. 115, Βέεεεβαια! Κρίσεις και Συρράξεις του Σύγχρονου Πολιτισμού! Ακόμα στοιχειώνει κάποιο ντουλάπι του πατρικού μου σπιτιού…

 121. Negroponte said

  # 74 86
  κάτι σχετικά με το Γιάννη Μηλιό
  http://www.theseis.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1072&Itemid=180

 122. ΚΑΒ said

  Εγώ δεν πολιτικολώ και γράφω όσα φρικτά άκουσα:

  . είδαν κι απείδαν στο 5΄40΄΄

  http://webtv.nerit.gr/katigories/eidiseis/13ian2015-1800-deltio-idiseon/

  . τουρήσθω εν παρόδω στο 13΄12΄΄
  http://webtv.nerit.gr/katigories/eidiseis/14ian2015-2400-deltio-idiseon/

  . Στο 18΄40΄΄ από την ευειδεστάτη κ. Καϊλή :εντέλλει. Το ρ. είναι αποθετικό και όχι ενεργητικό: Ταύτα εντέλλομαι υμίν ίνα αγαπάτε αλλήλους. Κατά Ιωάννην ιε΄, 17

  http://webtv.nerit.gr/katigories/eidiseis/12ian2015-2400-deltio-idiseon-2/

  Από το 17΄ για την κ. Ραχήλ

 123. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  87: Κλίρινγκ λέγεται ανάμεσα σε κράτη -ανάμεσα σε άτομα λέγεται τροκ. Νομίζω.

  88: ΙΝ, το είχαμε συζητήσει, στην αρχή είπα να βάλω την άποψή σου, μετά επειδή η Ραχηλιάδα είχε πιάσει πολύ΄χώρο το άφησα να το σχολιάσεις 🙂
  Δεν προκύπτει αναμφισβήτητα ότι ο συντάκτης αγνοεί τη σημασία του ρήματος, μπορεί να εννοεί ότι «κορόιδεψαν την ασχετοσύνη τους» και ιν ντούμπιο προ ρέο (κάτι φορτηγά που είχαμε στο στρατό).

  97: Καλό!

  115: Κι εγώ τον Νιάνια είχα -και μετά τον έβλεπα στους Καλλονιάτες με τον μακαρίτη τον πατέρα μου.

 124. ΚΑΒ said

  Με αφορμή την κ. Ραχήλ
  και το διέφυγε της προσοχής

  http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=668368

  Νικοκύρη, περιμένω.

 125. sarant said

  122: Το δεύτερο, που το άκουσα, λέει «ο κ. Παπακωνσταντίνου, που ειρήσθω εν παρόδω, είναι υπόδικος…» αλλά κάνει συνίζηση το που με το ειρήσθω.

  124: Το διαφεύγω και το διέλαθε (γιατί στον ενεστώτα δεν το λένε πολλοί) είναι περιπτώσεις που ενώ θέλουν αιτιατική θα τη δεχτούμε τη γενική, αφού αρκετές έγκυρες πηγές τη συστήνουν ή τη δέχονται.

 126. Μαρία said

  116
  Άλλο Μήλιος κι άλλο Μηλιός. Ο Μηλιός δεν ήταν ποτέ κινέζος, ήταν στο Ρήγα Γερμανίας και το ’74 βρισκόταν ακόμα εκεί.

 127. Πάνος με πεζά said

  @ 126 : Ναι, πράγματι (επιφυλάχθηκα κιόλας), εργαζόταν στη Γερμανία μέχρι το 76-77.

 128. faltsos said

  Θα μου επιτρέψετε να πιστεύω ότι οι μετοχές στο α΄ ενικό διασωθέντας κλπ δεν είναι αποδεκτές, γι’ αυτό και δεν υπάρχουν στα γνωστά λεξικά. Το ότι χρησιμοποιούνται από πολλούς δεν με πείθει. Τότε γιατί να μη δεχθούμε και άλλους διαδεδομένους λαϊκούς τύπους όπως π.χ. τις προστακτικές με αύξηση («επέτρεψέ με να κάνω ότι χρειάζεται για να ανταπεξέρχομαι τις δυσκολίες», είναι μια πιθανή λαϊκή φράση – αποδεκτή; άλλωστε ο Αυτόματος Διορθωτής το «ανταπεξέρχομαι» το δέχεται και δεν το κοκκινίζει!)

  Και ο «Ο νικήσαντας το Άδη και τον Έρωτα σώσαντας» του Ελύτη; Μα αλίμονο αν η ποίηση έμενε στο κοινά αποδεκτό λεξιλόγιο. Ευτυχώς οι ποιητές μας πλάθουν δικές τους λέξεις, θυμούνται και χρησιμοποιούν άλλες ξεχασμένες, φέρνουν στο φως λέξεις λαϊκές ή λόγιες για να δημιουργήσουν ένα λόγο που μας μαγεύει. Για την περίπτωσή μας όπως φαίνεται και στο κείμενο της παραπομπής που θύμισε ο Δύτης στο 30:

  Η Αννα Φραγκουδάκη στο βιβλίο της «Γλώσσα και ιδεολογία» (1987) σχολιάζει το στίχο: «Οταν ο Οδυσσέας Ελύτης αλλοιώνει τη μορφή των μετοχών σ’ ένα στίχο του «Αξιον Εστί», κατασκευάζει συνέμφαση με την παράδοση. «Ο νικήσαντας τον Αδη και τον Ερωτα σώσαντας, αυτός ο πρίγκηπας των κρίνων είναι». Με την αλλοίωση των μετοχών παραπέμπει συνηχητικά στη γλώσσα της εκκλησίας και στο δημοτικό τραγούδι και προσθέτοντας τη μινωική τοιχογραφία κατασκευάζει έμμεσα την ενότητα του ελληνισμού με τρία στάδια, κλείνοντας σε μερικές λέξεις ολόκληρη ιδεολογία»

  Προσέξατε ότι μιλάει για αλλοίωση των μετοχών; Αλλά και οι ίδιοι οι συγγραφείς του κειμένου γράφουν «Η παραμόρφωση του γραμματικού τύπου είναι τόσο έντονη…»

  Τι θα έγραφα εγώ στην οθόνη της τηλεόρασης, αν ήθελα να αποφύγω το διασωθείς;

  Ο κ. Σπύρος Τάδε που διασώθηκε από το ναυάγιο …
  ή
  Ένας από τους διασωθέντες του ναυαγίου …

 129. Τον παρεξηγήσαμε τον Νικολά. Κοιτάξτε καλά την δεύτερη φωτογραφία του άρθρου. Δεν χώθηκε μπροστά για να φανεί, ήθελε απλά να πλασαριστεί δίπλα στην ξανθιά (δεν φαίνεται ποια είναι, αλλά δεν χρειάζεται).

  Έχει εξάλλου ιστορικό, ενίοτε μαζί με τον φίλο του τον Σίλβιο.

 130. ππαν said

  Η γυναίκα του είναι

 131. Α, ΟΚ! Κρίμα, και ήταν ωραίο σενάριο.

 132. Νέο Kid Στο Block said

  Καλά ρε! Ούτε ενα γαϊδούρι δε θυμήθηκε να ευχηθει για την ονομαστική γιορτή του πρωθυπουργού; Αχάριστοι άνθρωποι που δεν σάς πρέπει δημοσιονομική σταθερότητα!
  Χρόνια πολλά από μένα Αντωνάκη! Να κόβει ο Eλας απ τις τράπεζες και να στα δίνει σε χρόνια! Χρόνια πολλά σε όλους τους Αντώνηδες

  Άσχετο υστερόγραφο: ξέρει κάποιος τί παιζει με το ίντερνετ στη Σαουδική αραπιά; τα γενικά που βρίσκω γκουγκλαροντας δεν με βοηθάνε στο κρίσιμο ερώτημα «είναι ελεύθερος ο Σαραντάκος ή χαραμης;»😢

 133. faltsos said

  115, 123
  Από τον Νιάνια αυτό που μου έμεινε είναι το γατάκι της κ. Τζένης. Σας θυμίζει τίποτε;

 134. ΚΑΒ said

  125α. Δε συμφωνώ.
  β. Μου άρεσε το «αρκετές έγκυρες πηγές»! Μου θύμισε το «εξ εγκύρων κύκλων».

 135. Από τα αρχεία με δωρεάν πρόσβαση που υπάρχουν ακόμη στον Ιστό, εντοπίζω την παλιότερη αναφορά στην παράσταση νίκης στις εκλογές του 96. Στη Μακεδονία, που πάει ως το 81 στο αρχείο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, δεν υπάρχει εύρημα. Για το ενδιάμεσο διάστημα, χωρίς πρόσβαση σε κλειστές συλλογές, λίγα μπορεί να κάνει κανείς, με το τηλεοπτικό αρχείο της ΝΕΡΙΤ, ή αρχειοθετημένες ιστοσελίδες στο archive.org.

 136. gryphon said

  Τελικα οπωςδιαβασα και αλλου ισως δεν ταν και τοσο λαθος αυτο που ειπε η Ραχηλ.Μπορει να μην το ειπε και πολυ σωστα τεχνικα η τεχνοκρατικα αλλα ο πραγματικος λογος που της την πεσανε αμεσως τα καθεστωτικα μεσα ηταν επειδη δεν θελουν με τιποτα να ακουγονται τετοια πραγματα περι εκδοσεως χρηματος εδω στην Ελλαδα γιατι εαν αρχισει συζητηση το ενα φερνει το αλλο δημιουργουνται αποριες και ερωτηματα στο απλο κοσμο.Και γιατι να μην μπορουμε να τυπωσουμε χρημα εδω οπως παλια και τετοια.
  Κι εγω εχω καποια εκτιμηση για την Μακρη αν μη τι αλλο γιατι οι οποιες αποψεις της τοποθετησεις της για διφορα θεματα κλπ δεν μου φαινεται να υπαγορευοντιαι απο καποιους νταβατζηδες ,εκδοτες,επιχειρηματιες τραπεζιτες κλπ οπως υποπτευομαι οτι συμβαινει με παρα πολλους αλλους βουλευτες κατανεμημενους οριζοντια στα βουλευτικα εδρανα.Αυτο κατ αρχην ειναι καλο.

  Για τον Μηλιο που αναφερθηκε σε καποια σχολια θελω να πω κατι που ισως φανει και κακια η κατι ασημαντο αλλα εμενα μου εκανε εντυπωση μαλλον αρνητικη.Εβλεπα τις προαλλες ενα τρειλερ σε καποιο καναλι που δεν θυμαμαι για καποια εκπομπη στην οποια θα μιλουσε οχι για οικονομικα αλλα για κατι αλλο για βιβλια λογοτεχνια κατι.
  Εδειχνε καποιες σκηνες στο σπιτι του σε ενα δωματιο εκει που μελεταει μαλλον που διαβαζει κλπ.Μου εκανε εντυπωση μια μοντερνα (οθντκ ) σε σχεδιαση βιβλιοθηκη που ειχε.Ποντιακη θα την χαρακτηριζα.Δηλαδη αντι να εχει οριζοντια και καθετα χωρισματα σε ορθη γωνια οπως σχεδον ολες οι βιβλιοθηκες ειχε αρκετα ραφια οριζοντια σε οξεια γωνια.
  Ενταξει αμα θελεις μπορεις να χωρεσεις κι εκει βιβλια αρχιζοντας με πιο ψηλα και φτανοντας σε πιο κοντα στο υψος αλλα και παλι προβληματιστηκα γιατι ενας πρακτικος νορμαλ ανθρωπος να το κανει αυτο η ακομα πως του αρεσει αισθητικα αυτο το ασυμμετρο οπτικα σχημα οπου καποια ραφια γερνουν.

 137. cronopiusa said

  132
  Amnistía pide poner fin a la condena de mil latigazos contra un activista saudí

 138. sarant said

  134: Ε, αυτό ακούω εγώ.

  133: Δεν το ξέρω αυτό.

  132: ???

  128: Την προστατική με αύξηση τη δέχονται πολλοί γλωσσολόγοι, πάντως.

 139. Νέο Kid Στο Block said

  Tι ??? ρε συ Νικόλα; 🙂 Πρέπει να ζήσω τη φαμίλια μου φίλε… (έχεις βίζιτορς από εκεί στα στατίστικς της Πόρςς;)

 140. sarant said

  135: Καλά το πλησίασες πάντως.

 141. physicist said

  #139. — Τι, έχεις τζομπ όφφερ από Εταιρεία με έδρα στο Ουαχαμπιτικό Βασίλειο του Οίκου των Σαούντ;

 142. Στα γουγλοβιβλία στον 20ο αιώνα εντοπίζω μόνο παραστάσεις νίκης με αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

 143. faltsos said

  133 συνέχεια
  από όσο μπορώ να θυμάμαι έλεγε ο καθηγητής μας ότι ο άνθρωπος προόδευσε πολύ σε σχέση με τα (άλλα) ζώα που δεν αλλάζουν. Έτσι το γατάκι του Φαραώ της Αιγύπτου είναι ίδιο με το γατάκι της κ. Τζένης στην πλατεία Κολωνακίου. (Ενώ λέω τώρα εγώ, η τυχαία κ. Τζένη είναι πολύ προηγμένο είδος σε σχέση με τον αρχαίο Αιγύπτιο … )

 144. sarant said

  143: Βέβαια, δεν ξέρουμε αν τα σημερινά γατάκια είναι πιο έξυπνα απο τα αρχαία.

 145. Η Vicky του λαμουρεμπλέ του 38 είναι η Βίκυ Λέανδρος! Τώρα το κατάλαβα! (Συγχαρητήρια…). Τώρα θα μου πεις Βίκυ, Λουξεμβούργο, Γιουροβίζιον, ποια άλλη θα μπορούσε να είναι… Αλλά με αυτή την κόμμωση δεν τη γνώρισα μέχρι να ακούσω την φωνή της. Και παρόλο που είναι μόλις 5 χρόνια πριν από αυτό https://www.youtube.com/watch?v=xTPVYktRl-I

 146. (Καλά, βοήθησε λίγο και ο παρουσιαστής που είπε κάτι σαν ζινγκερίν άους Γκρίχενλαντ 🙂 )

 147. Ψάχνοντας βρήκα και το πιο κάτω. 17 ετών (#38), 22 (#145), 63 εδώ. Pas mal.

 148. echthrosofer said

  Κυριε Σαραντακο,υποψιαζομαι οτι και βαλσαμωμενο ασβο να δειτε με τα χρωματα του συριζα, θα σας ειναι συμπαθης. Τι να γινει,ολοι εχουμε τις αδυναμιες μας…

 149. sarant said

  148: Αν εννοείτε την κυρία Ραχήλ Μακρή, τη συμπάθειά μου την είχα γράψει πριν ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

 150. echthrosofer said

  @ αν ειναι ετσι κανω λαθος.Μου κανει εντυπωση ομως παλι..ισως να μαι προκατηλλημενος

 151. echthrosofer said

  @ 149 το προηγουμενο

 152. echthrosofer said

  -1 για το προκατειλημμενος

 153. Γς said

  147:
  Την είχα ερωτευτεί. Κοτζάμ μαντράχαλος 22 χρονών. Μιλάμε για πολύ πάθος. Αυτό το περίεργο μουτράκι.

  Κι ο θεός τα έφερε έτσι ώστε μετά από χρόνια να την έχω. Το ίδιο νέα το ίδιο «ωραία». Γλυκιά.

  Εμπαινε ξαφνικά και κλείδωνε το γραφείο από μέσα.

  -Μην πλησιάζεις!
  -Μα εχω νέα.

  Κι άνοιγα το ντουλάπι και έβγαζα δυο ποτηράκια και το μπουκάλι.

  Η Βίκυ, η δικιά μου η Βίκυ.

  Εζησα

 154. Πάνος με πεζά said

  @153 : Τι κάνεις τέτοια ώρα ρε βρυκόλακα; (εγώ σχέδια, αλλά τα έκλεισα…)

 155. Πάνος με πεζά said

  Περίεργη φάση η Βίκυ. Κι ένας φίλος μου, όταν ήμασταν γύρω στα 30-35, είχε τρομερό κόλλημα…Δίσκους, συναυλίες…
  Τι να πω, γούστα…

 156. Γς said

  154:
  Τώρα γυρίσαμε απ την ταβέρνα στον Καρέα.
  Ηταν και μερικοί από δω μέσα 😉

 157. Γς said

  155:
  Εγώ να δεις τι είχα πάθει με αυτήν τη σωσία της Βίκυ.
  .
  Μέχρι που ήρθε μα μέρα η μάνα της!
  Να μου πει πόσο πολύ είναι κρεμασμένη απο πάνω μου η κόρη της και ότι αναπληρώνω κατά κάποιο τον πατέρα της, που τις είχε παρατήσει και είχε παντρευτεί με άλλη.
  Από την μικρή έμαθα αργότερα ότι ήθελε να τα φτιάξω [και] με τη μάνα της.

  Άβυσσος η ψυχή της Βίκυς και αθεράπευτα τα τραύματά μου ;(

 158. sarant said

  156: Μας κουτσομπολέψατε πολύ;

 159. Γς said

  158:
  Οχι. Ο Τζη ξέχασε να φέρει το φτυάρι. Κρατούσε μόνο χταπόδια. Καλομαγειρεμένα.

 160. # # 160

  Καλημέρα !

  Και φυσικά πολύ καλημέρα στον Γς και τα ωραία του

 161. Παναγιώτης Κ. said

  @136 (Gryphon) Και η δική μου βιβλιοθήκη συμβατική είναι. Αυτή όμως που σκέφτομαι να φτιάξω στο σπίτι που θα μετακομίσω θα έχει κεκλιμένα ράφια για να μη χρειάζομαι βιβλιοστάτες.
  Όσοι βρεθείτε στη Θεσσαλονίκη να επισκεφθείτε το βιβλιοπωλείο του Κωνσταντινίδη στη Μητροπόλεως (Διαγώνιος) για να τα δείτε.
  Με αφορμή τα σχόλια και την ευκολία που τα κάνουμε για το συγκεκριμένο πρόσωπο θέλω να πω ότι υπολήπτομαι τους ανθρώπους που έχουν συγγραφικό έργο και μάλιστα πλούσιο. Κριτική ασκώ αν χρειαστεί Δεν μου ταιριάζει όμως να τους απαξιώνω ελαφρά τη καρδία και πολύ περισσότερο να τους καταστήσω γραφικούς όπως συνηθίζουμε στον τόπο μας.

 162. Νέο Kid Στο Block said

  Αν δεν θέλουμε να πεθάνουμε από θανάσιμη πλήξη, πρέπει να καταργηθεί διά νόμου η ορθή γωνία
  https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRTP3DA_9exBorQJFd0JeFMPKnqHF7AHK3DB2al_l_KgoMd2-mI
  ή έστω η οριζοντιότητα
  http://christopherchanond.typepad.com/.a/6a01156e9cb50f970c017617604849970c-800wi

  ..και οι κολώνες…

 163. Νέο Kid Στο Block said

  H βρύση δεν είναι μοντάζ. Βρίσκεται στο Κάντιθ και είναι ωραίο αξιοθέατο (κυρίως οι τουρίστες που πάνε από πίσω και ψηλαφούνε να βρούνε την αόρατη κολώνα…)

 164. sarant said

  159: Ζηλεύω!

 165. Παναγιώτης Κ. said

  @162. Kid, μήπως πρέπει να το βάλουμε ως κουίζ για το πως συμβαίνει;

 166. Παύλος said

  @163
  Αν οι τουρίστες χτυπούσαν με μια βέργα το νερό θα καταλάβαιναν πού είναι η κολώνα.

 167. Παναγιώτης Κ. said

  Ο Παύλος το πρόλαβε! 🙂
  Περιμένουμε αίτημα διευκρινήσεων 🙂

 168. Παύλος said

  @167
  Με τη βοήθεια του tineye 🙂

 169. Γς said

  162:

  Α, δεν μπορώ. Θα το πω:
  Για τον καγκελάριο της γειτονιάς μου [είδη κιγκαλερίας] που τον έστειλα, τον τρέλανα.
  Μου είχε πουλήσει μια βρύση μάπα.

  Κι απάνω που του εξηγούσα ότι όταν την ανοίγεις δεν τρέχει κανονικά το νερό, άρχισε όντως να τρέχει λίγο νερό!

  [Από το πλαστικό σωληνάκι που ήταν κρυμμένο στο μανίκι μου και που κατέληγε σε μια θερμοφόρα κολλημένη με μονωτικές ταινίες στο στήθος μου].

  Ντάξει, τότε ήμουν μικρότερος και έκανα μικρές πλακούλες…

 170. faltsos said

  162-169
  και για όποιον δεν κατάλαβε ακόμη
  http://perierga.gr/2010/09/μαγικές-βρύσες-συντριβάνια/

 171. spiral architect said

  Αυτό το τύπωμα χρήματος σε συνδυασμό με τα ομόλογα μού φέρνει στο μυαλό τον πολλαπλασιασμό με ένα συντελεστή του πρώτου μέλος μιας ισότητας αφήνοντας τον συντελεστή στο δεύτερο μέλος στην αιωνιότητα.
  Οικονομικά μαθηματικά …. 😛 😛 😛

 172. Το «στο τέλος της ημέρας» είναι καθιερωμένο στην Κύπρο, ενώ το «είμαι προσωπικό» δεν θυμάμαι να το έχω ακούση, πιο συχνά ακούγεται το «είμαι λειτουργός».
  Αυτό με τη Γραμμική Β΄ στην Κρήτη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι ο Γιώργος ο Σαχίνης, ο πολύ καλός δημοσιογράφος του Κρήτη TV και του Ράδιο 9,84, έχει φιλοξενήσει στις εκπομπές του τον ερευνητή γλωσσολογίας κι αρχαίας τεχνολογίας Μηνά Τσικριτζή (κάποιες θεωρίες του είναι ίσως λίγο τραβηγμένες, αλλά είναι σοβαρός άνθρωπος, όπως κι ο δημοσιογράφος, δεν είναι τίποτε «ερευνητής-ό,τι-να-‘ναι-με-καλούν-οι-Ελληνοκαμμένοι-για-να-πω-πόσο-γ@μ@τοι-ήταν-οι-προγόνοι-μας»), ο οποίος, ανάμεσα στα άλλα, έχει αναπτύξει ένα πρόγραμμα με το οποίο κάποιος μπορεί να γράψη φράσεις ή το όνομά του στη Γραμμική Β΄.
  Μάλιστα, το διαθέτει δωρεάν σε ξενοδοχεία της Κρήτης, που το χρησιμοποιούν τελευταία ως τουριστικό εργαλείο (π.χ. κάνουν δωράκι στους ξένους το όνομά τους γραμμένο στη Γραμμική Β΄, όπως στην Αίγυπτο στα Ιερογλυφικά, κ.τ.λ.). Νομίζω, μάλιστα, πως στο τραίηλερ της εκπομπής του Σαχίνη στην τηλεόρασι, τις «Αντιθέσεις», ο τίτλος εμφανίζεται και σε Γραμμική Β΄.
  Υπάρχει, μ’ άλλα λόγια, μια τάσι ανάπτυξης τουριστικών προϊόντων εκμεταλλευόμενη την «εξωτικότητα» της Γραμμικής Β΄. Προφανώς γι’ αυτό κι η Στεφανάκη το έβαλε στην κάρτα της, για να δείξη ότι είναι ιν κι ενήμερη για τα του τουρισμού στην Κρήτη.

 173. sarant said

  172: Δεν ήξερα ότι είναι μόδα στην Κρήτη η Γραμμική Β’, ομολογώ. Τον Τσικριτζή τον είχα διαβάσει παλιότερα και Λιακόπουλος ασφαλώς δεν είναι -αλλά και πάλι με τη Γραμμική Α δεν με έχει πείσει (ούτε και τους επιστήμονες).

 174. Από το 6:40.

 175. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #174
  Τι μαθαίνει κανείς… 😦

 176. #173 Τα έχουμε πει κι αυτά κατά καιρούς νικοκύρη, αλλά τι να πρωτοθυμάσαι…

  Επανερχόμενος στην παράσταση νίκης, δεν θα έλεγα ότι η προσέγγισή μου είναι καλή, εκτός αν ανεβάσουμε το διάστημα εμπιστοσύνης στα ±7 χρόνια, ή το κατεβάσουμε στα ±3,5 χρόνια, δίνοντας ως εκτίμηση το 93. Θέλω να πω ότι σίγουρα, δεν υπήρχε ο όρος το 81 και το 85, ίσως εμφανίστηκε το 89-90 με τις αλλεπάλληλες εκλογές και τις προβλέψεις για συμμαχικές κυβερνήσεις. Η ανυπαρξία Ιστού τότε δεν μας βοηθάει, οπότε πρέπει να πάει κανείς στις δημοσκοπήσεις της εποχής, για παράδειγμα, ανοίγοντας κυριακάτικες εφημερίδες μια Κυριακή πριν τις εκάστοτε εκλογές.

 177. physicist said

  #171. — Ή τον περίφημο συντελεστή πασαλείμματος, fudge factor στο πρωτότυπο, που ορίζεται ως το πηλίκο ανάμεσα στην απάντηση της άσκησης, που δίνεται στο τέλος του βιβλίου, και στην απάντηση που βρήκε ο μαθητής. Πολλαπλασιάζοντας τη δεύτερη μ’ αυτόν τον συντελεστή, εξασφαλίζουμε την ορθότητα της λύσης μας.

 178. physicist said

  … και για να είμαστε έντιμοι με τους εαυτούς μας, τα πιο τρανταχτά παραδείγματα συντελεστών πασαλείμματος προέρχονται από τη Φυσική: η Κοσμολογική Σταθερά, η σκοτεινή ενέρηεια και η σκοτεινή ύλη ανήκουν σ’ αυτά. Ε, μέχρι ν’ αποδειχτούν, εννοείται, οπότε θα γίνουν διαμαντόπετρες στο στέμμα της Επιστήμης. 😛

 179. sarant said

  177: Για τις εκλογές του 1993 (Οκτώβριος), κοιτάζοντας *πολύ πρόχειρα*, βρήκα ένα άρθρο με περιγραφή των αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων, που δεν έλεγε τίποτα για παράσταση νίκης.

 180. cronopiusa said

 181. physicist said

  12 χρόνια είχε χάσει η ESA τον Beagle2 και τώρα τον βρήκε, ακριβώς εκεί που θα έπρεπε να είναι: στον Άρη.

  http://news.discovery.com/space/lost-beagle-mars-lander-spotted-by-nasa-spacecraft-150116.htm

  Υπάρχει ελπίδα και για κείνες τις κάλτσες …

 182. Γς said

  >12 χρόνια είχε χάσει η ESA τον Beagle2 και τώρα τον βρήκε

  και τώρα ΤΗΣ τον βρήκε
  η NASA

 183. Μαρία said

  Μετά το μαλάκα εξάγουμε και την κωλοτούμπα και στους δύο αριθμούς.
  And with creditors ruling out both, analysts say it will require a major kolotumba, or U-turn, on the part of the leader to avert a head-on collision.
  “What we will not be doing is making any kolotumbes,” says Papadopoulos, taking a mighty draw on his umpteenth cigarette. http://www.theguardian.com/world/2015/jan/17/greek-elections-syriza-europe-eurozone-alexis-tsipras

 184. sarant said

  Έχουμε εξάξει (σικ, προφανώς) και το fakelaki.

 185. Γς said

  http://en.wikipedia.org/wiki/Fakelaki

 186. Μαρία said

  185
  Αυτό με τις μοιχείες το πρόσεξες; Μήπως στα αμερικάνικα το adultery σημαίνει και αγχιστεία;
  One US cable, revealed by WikiLeaks, described the tycoons as “a small group of people who have made or inherited fortunes …  and who are related by blood, marriage or adultery to political and government officials and/or other media and business magnates.”

 187. Χαχαχά! Τι λες! Τα ονόματα θα είναι στο βαθύ wikileaks 🙂
  Πρόσεξα ότι απ’ όλα πιο πολύ εντύπωση στον συντάκτη έκανε το κάπνισμα.

 188. sarant said

  187: Δεν νομίζω, μάλλον εννοεί ότι ο τάδε έχει πηδήξει τη γυναίκα του δείνα.

 189. Γς said

  189:
  Μάλλον για αλλαξοκολιές μιλάει, γενικώς.
  —–
  * αμοιβαίες [και οικονομικές] ανταλλαγές, κυρίως μεταξύ φίλων. Σλαγκ.τζιαρ

 190. Γς said

  ..κωλιές

 191. Μαρία said

  188
  Τα πρόσεξα κι εγώ τα ντουμάνια. Συντάκτρια είναι 🙂

  189
  Παρακολουθούν μέχρι και το ποιος γαμάει ποιον; Να υπογράψουν συμβόλαιο με το πρώτο θέμα και την εσπρέσο.

 192. Γς said

 193. cronopiusa said

  Ένας Έλληνας στο TERMINAL

 194. cronopiusa said

 195. Avonidas said

  #194. Φεύγω για ένα επαγγελματικό ταξιδάκι στο εξωτερικό την Κυριακή (αφού ψηφίσω). Αναρωτιέμαι, μήπως να πάρω και υπνόσακο;

  (Πάντως, να τα φτιάξω με την Κάθριν Ζέτα Τζόουνς είναι μάλλον απίθανο… 😐 )

 196. Μαρία said

  194
  Αυτό το διακινεί ο Μουρούτης.

  Και δεν σας κρύβω ότι προχθές ήμουν με τους γιατρούς, ήμουν με τους φαρμακοποιούς, ξέρω ακριβώς, με φαρμακευτική ακρίβεια, που υπάρχουν τα προβλήματα αυτά και όλοι μαζί θα δώσουμε τις κατάλληλες λύσεις. http://www.primeminister.gov.gr/2015/01/18/13190

 197. Γς said

  187:

  Δεν είναι πρώτη φορά που μπερδεύει τα μαθηματικά με τα φαρμακευτικά.

  «Η τρόικα από την πλευρά της είναι άτομα τα οποία θέλουν να ξέρουν μεφαρμακευτική ακρίβεια που βρίσκεται ο κάθε λογαριασμός»

  4 Νοε 2013 Στον Πρετεντέρη, Ανατροπή

  Click to access synsam.pdf

 198. Μαρία said

  Προεκλογική ομιλία Γκλέτσου σε εκκλησίαhttps://www.youtube.com/watch?v=F0pNMRaQqsA

  και παπά σε πλατείαhttps://www.youtube.com/watch?v=Whf_G1T0JK0

 199. Μαρία said

 200. Γς said

  198:

  Α, του έχει μείνει από πολύ παλιά.

  Στη Βουλή.
  Σαμαράς (Υπουργός Οικονομικών):

  «Αλλά βγήκατε και είπατε παράλληλα, ότι εσείς φροντίσατε τα πάντα, με φαρμακευτική ακρίβεια αυτά που είχατε προϋπολογίσει, αυτά δήθεν έγιναν».

  Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Α Β Ο Υ Λ Η Σ. Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 1989

 201. Γιατί δεν σας αρέσει η φαρμακευτική ακρίβεια; Δεν έχετε δει ζυγαριά φαρμακείου;

 202. sarant said

  202: Κι εγώ δεν το θεωρώ λάθος.

 203. Νέο Kid Στο Block said

  Eγώ συμφωνώ πάντως με τη Μαρία. Η καθιερωμένη γλωσσική ακρίβεια είναι η «χειρουργική ακρίβεια» πώς να το κάνουμε τώρα. Ούτε η «μαθηματική» (που είναι βλακώδες. Ταυτολογία) ,ούτε η «φαρμακευτική».

 204. Γς said

  Μπογδάνος στο ΣΚΑΙ τώρα.

  Κάτι έλεγαν για τους 5 σκελετούς της Αμφίπολης και ενός «ιπποειδούς», «πιθανώς μουλαριού».
  -Μα υπήρχαν μουλάρια τότε; ο Μπογδάνος.
  -Και βέβαι. ο Πρωτοσάλτε.
  -Μα το πρώτο μουλάρι δεν το έφταξε ο Πρόεδρος [ή φτιάχτηκε επί προέδρου – δεν πρόσεξα] Τζέφερσον;

  Το έλεγε σοβαρά! Υπάρχει κάτι που τον μπέρδεψε ή έτσι του κατέβηκε;

 205. Γς said

  205:
  Επανήλθε στο θέμα.[Τώρα]:

  Λέει ότι του έστειλαν μήνυμα για τον ημίονο που αναφέρει και ο Ομηρος και τέτοια.

  -Δεν ξέρω αλλά εμένα έτσι μου έχει κάτσει.
  [νο μουλάρια μπιφόρ Τζέφερσον].

  Μέγας είσαι Κύριε!

 206. Spiridione said

  Ο Βαρουφ. σχετικά με τον ELA (και τη Rachel).
  https://yanisvaroufakisgr.wordpress.com/2015/01/18/%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%AF-%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CF%85%CF%80%CF%8E%CF%83%CE%B5/

 207. sarant said

  Nαι, το διόρθωσε και είπε ότι δεν ξέρει πώς είχε τέτοια εντύπωση.

 208. Γς said

  208:
  Ο μόνος Πρόεδρος που θα μπορούσε να τον είχε μπερδέψει είναι ο Τρούμαν με τα μουλάρια που έστειλε σην Ελλάδα στα πλαίσια του Σχεδίου Μάρσαλ

 209. Μαρία said

 210. […] […]

 211. Γς said

  Διαβάζω στο Newsit για κάτι Τούρκους που έχουν χαθεί στα Πιέρια:

  «στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν επικεντρωθεί οι έρευνες των Αρχών χωρίς, μέχρι στιγμής, να εντοπιστούν τα άτομα, από τα οποία κανένα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας

  Που το ξέρουν;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: