Μεζεδάκια πριν ανοίξουν οι κάλπες
Posted by sarant στο 24 Ιανουαρίου, 2015
Τελευταίο Σάββατο σήμερα πριν από τις εκλογές, αύριο το πρωί ανοίγουν οι κάλπες, εύλογος λοιπόν ο τίτλος που διάλεξα για τα σημερινά μεζεδάκια -και κάπως παρόμοιος ήταν κι ο τίτλος του αντίστοιχου άρθρου πριν από τις προηγούμενες εκλογές, του Ιουνίου 2012.
Το ιστολόγιο αναπόφευκτα παρασύρθηκε από το προεκλογικό κλίμα. Διοργανώσαμε άλλωστε και γκάλοπ των αναγνωστών του ιστολογίου. Βέβαια, κάποια στιγμή το πήραν είδηση τα φιλοχρυσαβγίτικα ιστολόγια τύπου Στόχου και παρατηρήθηκε συρροή ψηφοφόρων από τον φαιό λόχο. Κι επειδή σκοπός του γκάλοπ ήταν να διερευνήσει τις προθέσεις των φίλων και επισκεπτών του και όχι να μάθει πόσοι χρυσαβγίτες ξέρουν να χρησιμοποιούν τον Ανονιμάιζερ, αφαίρεσα την επιλογή της ΧΑ (όπως και του «άλλου κόμματος») από την ψηφοφορία. Η ψηφοφορία έληξε χτες, ψήφισαν 1471 φίλοι και έλαβον: ΣΥΡΙΖΑ 612 (41,6%), ΝΔ 115 (7,82%), Ποτάμι 105 (7,14%) και ακολουθούν οι υπόλοιποι. Το αυριανό αποτέλεσμα στις κάλπες θα απέχει πολύ από το «δικό μας» όσον αφορά τη ΝΔ, αλλά δεν ξέρω αν θα απέχει πάρα πολύ όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ.
* Δεν είναι όλα μας τα μεζεδάκια προεκλογικά, όμως. Έτσι, για να ξεκινήσουμε με ορντέβρ ένα θαλασσινό, φίλος αναρωτιέται αν είναι σωστός ο τίτλος άρθρου του HuffPost: Η θάλασσα ξέβρασε «καλαμάρι – γίγας» στο Κατάκολο ή αν θα έπρεπε να μπει στην αιτιατική πτώση. Τα πολυλεκτικά σύνθετα είναι βέβαια προβληματική περιοχή, και δεν ομοφωνούν οι διάφοροι μελετητές ως προς την κλίση τους, προσωπικά όμως προτιμώ να κλίνω κανονικά τα συστατικά τους μέρη, εκτός εξαιρέσεων. Έτσι, θα έβαζα: Η θάλασσα ξέβρασε καλαμάρι-γίγαντα, ή ακόμα καλύτερα: γιγαντιαίο/γιγάντιο καλαμάρι.
* Πάμε σε ένα εκλογικό. Μια από τις πάμπολλες καταγγελίες που έκανε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ η Μαρία Σπυράκη (πριν βγει για να αγοράσει χαρτί υγείας σε τεράστιες ποσότητες) ήταν και η εξής: Ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να καταργήσει το ΑΣΕΠ και να αντικαταστήσει τις αξιοκρατικές προσλήψεις στο Δημόσιο με στρατό υμετέρων. Έτσι ανορθόγραφο το βρίσκω παντού, αλλά μάλλον στο πρακτορείο το χρεώνω το λάθος και όχι στην κ. Σπυράκη. Υμέτερος είναι το δικό σας παιδί, ημέτερος το παιδί το δικό μας, τεράστια η διαφορά.
* Η βουλή διαλύθηκε στις 29 Δεκεμβρίου (ή στις 30), αλλά στον λογαριασμό των βουλευτών είχε ήδη μπει η αποζημίωση του Ιανουαρίου κι έτσι τώρα καλούνται να επιστρέψουν το ποσό που καταβλήθηκε «αχρεωστήτως», όπως είναι ο καθιερωμένος όρος. Κι έτσι το γράφει το έγγραφο της Διεύθυνσης Οικονομικών της Βουλής, μόνο που τα Νέα (και άλλοι ιστότοποι) το υπερδιορθώνουν: αχρεωσΘήτως -θα τους φαίνεται πολύ μαλλιαρό το «στ».
Επί της ουσίας, για όσους βουλευτές επανεκλεγούν θα είναι εύκολη η ανάκτηση του αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού. Για όσους αποτύχουν, αναρωτιέμαι ποιος μηχανισμός υπάρχει.
* Ενοχλητική ακλισιά από το ελληνικό τμήμα της Μπακάρντι: Τα ρούμι μας. Μπορεί το ουίσκι να το κρατάμε άκλιτο σε επίσημο ύφος (διότι στην καθομιλουμένη μια χαρά κλίνεται), αλλά το ουίσκι είναι ξένη λέξη -το ρούμι μόνο στα ελληνικά λέγεται έτσι, σε καμιάν άλλη γλώσσα, οπότε το να αφήνεται άκλιτο είναι εντελώς αδικαιολόγητο. Το ρούμι, του ρουμιού και, χτες ήπια δυο ρούμια.
* Από τη διακαναλική συνέντευξη του Π. Καμμένου (την Τετάρτη 21.1): Η διαφυγή εγκεφάλων είναι το πιο ολέθριο υποπροϊόν της οικονομικής κρίσης. Δεν μου αρέσει το «υποπροϊόν», βλέπω όμως ότι έτσι μεταφράστηκε απόσπασμα από άρθρο της Γκάρντιαν πρόσφατα (π.χ. εδώ). Η αγγλική λέξη είναι by-product (the most pernicious byproduct, κάποτε βάζανε παύλα θαρρώ αλλά τώρα και οι Άγγλοι ψεύτισαν) που θα την απέδιδα παραπροϊόν ή παρενέργεια.
* Στις αυριανές εκλογές οι έδρες των περιφερειών υπολογίζονται με την απογραφή του 2011, οπότε κάποιες περιφέρειες χάνουν έδρες -τις πιο πολλές η Α΄ Αθηνών, που από 17 πάει στις 14 και θα είναι σφαγείο πρωτοκλασάτων σε όλα τα κόμματα (ελπίζω να βγει ο καλός μου φίλος Στέλιος Ελληνιάδης, που το 2012 ήταν επιλαχών: αξίζει την ψήφο σας, αν ψηφίζετε εκεί). Κάποιες άλλες κερδίζουν έδρες, π.χ. η Β΄Αθηνών, από 42 σε 44. Έδρα κερδίζει και μία παλιά μονοεδρική, η Θεσπρωτία, που γίνεται διεδρική. Και όχι δυεδρική, όπως τη γράφει το Βήμα.
* Μη κυριολεκτική κυριολεξία. Έχουμε γράψει για την μη κυριολεκτική χρήση του «κυριολεκτικά», αλλά σε πρόσφατο άρθρο της Καθημερινής η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο από τα εισαγωγικά: Κατοικοεδρεύουν [οι ξένοι δημοσιογράφοι] στα ξενοδοχεία στα πέριξ του Συντάγματος αλλά και του Μουσείου της Ακροπόλεως, ανάλογα πάντοτε με το budget, και «οργώνουν» κυριολεκτικά όλη την Αθήνα, ακολουθώντας υποψηφίους και ψηφοφόρους. Εδώ τα εισαγωγικά ήδη αναιρούν την κυριολεξία, οπότε μήπως νομιμοποιείται το «κυριολεκτικά» που ακολουθεί;
* Ένα προεκλογικό απόφευγμα. Συγνώμη για το δύσοσμο λινκ, αλλά κατά την παρουσίαση των ψηφοδελτίων Πειραιά της Χρυσής Αβγής, ο χρυσαβγίτης που έκανε την εισαγωγή τελείωσε την ομιλία του (αν αντέχετε τη βλέπετε εδώ) λέγοντας: Όπως είπε και ο Καβάφης: Ο πατριωτισμός είναι έμφυτος σε όλους, αλλά εγώ είμαι εθνικιστής.
Δεν έφτανε η κακοήθεια του Σαράντου Καργάκου που θέλησε να βγάλει φασίστα τον Καβάφη (και λέω «κακοήθεια», επειδή του έχει επισημανθεί ότι έκανε γκάφα και αρνείται να το αναγνωρίσει), έρχονται τώρα να τον μιάνουν οι νεοναζιστές, αποδίδοντάς του ένα ρητό που ποτέ δεν είπε.
Για την ιστορία, στις σκοτεινές γωνίες του Διαδικτύου το «ρητό» αυτό αποδίδεται στον Παλαμά -το ίδιο και στη Live-Pedia, αλλά χωρίς τεκμηρίωση. Προσωπικά, είμαι εξαιρετικά δύσπιστος, όσο κι αν στην εποχή του Παλαμά η λέξη «εθνικιστής» δεν ήταν τόσο αρνητικά φορτισμένη όσο σήμερα. Πάντως, ο Καβάφης δεν το είπε!
* Και θα τελειώσουμε με μη εκλογικά. Και πρώτα απ’ όλα, ένα ωραίο μεταφραστικό μαργαριτάρι, αν βέβαια είναι αυθεντική η φωτογραφία που μου έστειλαν, όπου οι αγκινάρες «αλά πολίτα» μεταφράζονται ala citizens!
* Το επόμενο το αντιγράφω κοπυπαστηδόν από το ηλεμήνυμα του φίλου που το έστειλε:
Γαργαλιστικό το θέμα στο in.gr, αλλά κι οι απαραίτητοι ευπρεπισμοί: Στο τέλος, «δεν μπορούσαν να διεξάγουν συμπεράσματα». Βλέπεις ο άνθρωποι να βγάλουν θέλαν τα συμπεράσματα αλλά τέτοια ποταπά ρήματα απαγορεύονται. Πήγαν να το ευπρεπίσουν σε εξάγουν (σιγά μην έγραφαν εξάξουν) αλλά δεν τους καλόκατσε και το ‘καναν διεξάγουν…
Το φάουλ βέβαια είναι διπλό. Να εξαγάγουν ή να συναγάγουν είναι το σωστό -ή να εξάξουν, αν προτιμάτε αναλογικούς τύπους.
* Και κλείνω με ένα… ξανασερβιρισμένο μεζεδάκι. Στη σελίδα 77 της χτεσινής Εφημερίδας των Συντακτών, ο κ. Χρήστος Κάτσικας έχει ολοσέλιδο άρθρο με τίτλο Γιατί «ξαναμαγεύεται» ο κόσμος, στο οποίο γράφει, μεταξύ άλλων: Πέντε αιώνες μετά το 1525, αφότου ο Παράκελσος, ένας από τους προδρόμους της σύγχρονης χημείας, μάζεψε όλους τους γιατρούς, φαρμακοποιούς και χημικούς της Βασιλείας και έβαλε φωτιά στα συγγράμματα του Γκάλεν, του Αβικένα και των άλλων πρωτοπόρων της αλχημείας...
Εδώ υπάρχουν δύο σοβαρά ζητήματα. Το ένα, ότι ο μυστηριώδης Γκάλεν, επιφανές μέλος της… Στρατιάς των Αγνώριστων, δεν είναι άλλος από τον Γαληνό, κορυφαία μορφή της ιατρικής του ελληνορωμαϊκού κόσμου (2ος αιώνας μΧ). Όταν είσαι Έλληνας και γράφεις στα ελληνικά είναι κωμικό να αφήνεις τον Γαληνό αμετάφραστο επειδή η πηγή απ’ όπου αντλείς το υλικό σου τον γράφει Galen. Αφήνω ότι είναι πολύ προβληματικός ο χαρακτηρισμός «πρωτοπόρος της αλχημείας» για τον Γαληνό.
Το δεύτερο, και ίσως σοβαρότερο: Ακριβώς τα ίδια πράγματα με τον Παράκελσο και τον… Γκαλέν τα είχαμε ξανασυζητήσει εδώ πριν από δύο χρόνια, όταν ο φίλος Βουλάγξ είχε εντοπίσει, πάλι στην Εφημερίδα των Συντακτών, άλλο άρθρο του κ. Κάτσικα. Δεν ξέρω αν όλο το άρθρο ήταν ίδιο, πάντως το συγκεκριμένο απόσπασμα είναι κοπυπάστη. Κι επειδή το γκουγκλ είναι μαρτυριάρικο, ψάχνοντας μπορείτε να διαπιστώσετε ότι το ίδιο άρθρο ή τέλος πάντων πολύ όμοιο, με εκτενέστατο κοπυπάστωμα, είχε δημοσιευτεί από τον κ. Κάτσικα και στην Αυγή το 2010, αλλά και στα Νέα το 2011, όπου το είχε ψαρέψει και ο Λύκος της Στέπας και το είχε σχολιάσει εδώ. Συγκρίνετε να δείτε ομοιότητες και διαφορές.
Όπως μου γράφει άλλος φίλος, που μου το έστειλε: Τόσα χρόνια αντιγράφει και ματα-ξαναντιγράφει το ίδιο άρθρο, ακόμα να μάθει ποιος είναι ο Παράκελσος;;!! Πάλι τον βάζει να καίει «τα χειρόγραφα του Γκάλεν, του Αβικένα» και άλλων μυστικιστών και αλχημιστών! Και κανείς δε βρίσκεται να του εξηγήσει ποιος είναι ο «Γκάλεν», τουλάχιστον; Μα δεν έχει ούτε ένα φίλο στον κόσμο; Μα δεν υπάρχει ούτε ένας που να διαβάζει τα άρθρα του;
Από την πλευρά μου, επαναλαμβάνω την έκκληση που είχα κάνει την προηγούμενη φορά: αν είστε αρχισυντάκτης εφημερίδας και σας στείλουν ένα άρθρο για τον Παράκελσο και τον Γκάλεν, μην το δημοσιεύσετε!
Δύτης των νιπτήρων said
Καλημέρα! Ποια είναι άραγε η πραγματική σημασία του Πολίτα, όμως; Φαντάζομαι όχι από τον αγαπητό μου Τζον Πολίτο. 🙂
Δύτης των νιπτήρων said
Βλέπω κυκλοφορεί αρκετά η πιο προφανής εξήγηση, ότι είναι στο στυλ της Πόλης –αλλά τι παράξενος φραγκολεβαντίνικος σχηματισμός, α λα πολίτα!
Μιχάλης Νικολάου said
Κάτι φαίνεται να κόπηκε μετά το «για τους» στην παράγραφο με το αχρεωστήθος, αχρειοστήτως, αυτό τέλος πάντων.
spiral architect said
Καλημέρα. 🙂
Ε, κόλλημα και συ. Γκάλεν τον έλεγαν στο χωριό του Κάτσικα!
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
1-2: Κι εγώ με την Πόλη το έχω συνδέσει.
3: Μερσί, έγινε η συμπλήρωση!
4: Το Σανκτ Γκάλεν, ασφαλώς 🙂
Παναγιώτης said
Όλο το άρθρο για το καλαμάρι – γίγαντα ειναι μεζεδάκι αφού δεν ξεβράστηκε κανάνα γιαγάντιο καλαμάρι απλά ένα μεγάλο θράψαλο.
Αν ήταν γιγάντιο καλαμάρι θα ήταν πάνω από έξι μέτρα.
γμάλλος said
Καλημέρα,
Και τόδα χτες για τον Παράκελσο αλλά δεν θυμήθηκα την περίπτωση. Μέχρι που διάβασα το σημερινό. Καλά, αυτός δεν βαρέθηκε να κοπιπαστώνει τα παλιά. Εσύ; Αντί να ξαναγράφεις μια χαρά θα μπορούσες να κοπιπαστώσεις αφού τα ίδια έγραφες και πριν δυο χρόνια. Δεν πήγα να διαβάσω τα παλιά. Τη θυμάμαι ίδια την κουβέντα όμως.
Δύτης των νιπτήρων said
Επιστρέφω στις αγκινάρες για να πω ότι polito στα ιταλικά σημαίνει λέει γυαλιστερός, γυαλισμένος, βερνικωμένος. Να έχει να κάνει άραγε με το ότι οι αγκινάρες γυαλίζουν με το λάδι και το λεμόνι; Πιο πιθανό μου φαίνεται από το «πολίτικες -> α λα πολίτα».
Δύτης των νιπτήρων said
(εννοώ, πιο πιθανή μου φαίνεται η ιταλική ετυμολογία από την «πολίτικη»)
gpointofview said
# 6
Με πρόλαβες…
εχει καταντήσει αηδία η προσπάθεια των δημοσιογράφων να βγάλουν θέμα από το τίποτε…
και γι αυτούς ισχύει ό,τι λέω και για τα κόμματα : Στο καλό και με την Νίκη…Βόλου (μαζί στον υποβιβασμό! )
Πιπίτσα said
Ο Ν. Τσελεμεντές ονόμασε την πολίτικη αυτή συνταγή «αλά πολίτα». Καλημέρα σας & καλή ψήφο!
BLOG_OTI_NANAI said
Καλημέρα!
Σχετικά με τον «Γκάλεν» και τον Παράκελσο:
Έψαξα Νίκο και το άρθρο σου προ διετίας, και νομίζω ότι πρώτος θα αποκαλύψω την αρχική πηγή του πακέτου «Γκάλεν-Αβικένας-Παράκελσος-«!
Το πακετάκι αυτό λοιπόν, βρήκα ότι έχει την εξής βιβλιογραφική τεκμηρίωση και πηγάζει από εδώ:
Πέτρος Παπακωνσταντίνου, «Οι χωματερές των ανακαλύψεων», περ. «Ουτοπία» 33 (1999), σ. 13-17 (βλ. ΕΔΩ)
Έτσι λοιπόν, ο δημοσιογράφος (και όχι μόνο) Πέτρος Παπακωνσταντίνου, πριν από 16 χρόνια, είχε πρωτογράψει αυτό το πακετάκι με το «Γκάλεν» (sic) αλλά σε διαφορετική συνάφεια: θέμα του -εν συντομία- ήταν «ανακαλύψεις, προώθηση τους στην κατανάλωση, κέρδη».
Σε λεξικά, εγκυκλοπαίδειες και άλλα ειδικά εγχειρίδια, κανείς άλλος διάσημος «Galen» εκτός από τον Γαληνό δεν μπορεί να σχετίζεται με τη φαρμακολογία. Πόσο μάλλον όταν μπαίνει σε χρονολογική σειρά πριν από τον Πέρση ιατροφιλόσοφο Αβικένα (Avicenna, πέθανε το 1037 μ.Χ.).
Σίγουρα λοιπόν πρόκειται για τον Γαληνό, στον Παπακωνσταντίνου ανήκει η αρχική επιπολαιότητα, και από εκεί το βούτηξε ο Κάτσικας! (και το ενσωμάτωσε βεβαίως στα δεδομένα της δικής του ιδεοληψίας).
sarant said
Eυχαριστώ για τα νεότερα!
8-11: Εύλογο το 8, αλλά αν βεβαιώνεται του Τσελεμεντέ η προέλευση….
12: Εύγε, αυτή είναι ασφαλώς η αρχική πηγή. Και το περιοδικό ήταν σοβαρό…
Μαρία said
https://www.youtube.com/watch?v=UOlo3kZrDZM&x-yt-ts=1421914688&x-yt-cl=84503534Eγκρεμότητες πολλές, οι πρώτες στο 4:15
Τσοπάνος said
– Οι «α λα πολίτα» νομίζω πως είναι με αυγολέμονο. Καλύτερα να ψάξουμε την προέλευση του συγκεκριμένου τρόπου μαγειρέματος. Όσο για τους «citizens», μάλλον κολοκύθες είναι στην περίπτωσή μας.
– Τα ρούμια, ακούγεται σωστά σε κουβέντα μεταξύ μας, σε διαφήμιση όμως παραπέμπει σε κάτι παρακατιανό(?). Τα ρούμι μας, όμως, είναι εντελώς απαράδεκτο.
– Ο Κάτσικας (εξ όσων γνωρίζω) είναι από τους πιο δραστήριους συνδικαλιστές στο χώρο της εκπαίδευσης. Τι σόι μαθητές να βγάζει άραγε?
Πάνος με πεζά said
Καλημέρες !
– Το ρούμι γιατί μόνο εμείς το λέμε έτσι; Ή κάτι δεν κατάλαβα; (rum)
– Mπέρδεμα με το όργωμα, κατά το «Συνήγορο του Διαβόλου» : «…»οργώνουν» κυριολεκτικά όλη την Αθήνα…», μήπως θέλει να πει ότι «οργώνουν» από τον Υμηττό στο Αιγάλεω, κι όχι την Πλατεία Συντάγματος. λέω εγώ…
– Η Περιφέρεια Θεσπρωτίας έχει κλίση μόνο από την Πίνδο και δώθε. Αφού δεν εκτείνεται πέραν της κορυφογραμμής, δεν είναι …δίεδρη, όμως είναι διεδρική ! 🙂
– Και μελιτζάνες «παπουτσάκι»-small shoe ! 🙂
Tέλος, μια δική μου απορία για ένα «καθιερωμένο» μεζεδάκι : έχετε ακούσει, σε τηλεφωνικές συνεντεύξεις, εκπομπές κλπ. σίγουρα τη φράση «ανανεώνουμε το ραντεβού μας για»…Στο δικό μου μυαλό, εφόσον εκείνη την ώρα μιλάς με κάποιον, σ’ ένα ραντεβού που δεν έχει αναβληθεί, δεν υφίσταται έννοια ανανέωσης, αλλά δημιουργίας νέου. Σωστότερο λοιπόν θα ήταν-και πολλοί το λένε- «το νέο μας ραντεβού είναι…», «το ραντεβού μας τώρα είναι…».
Έτσι όπως το λέμε, λαμβάνει μια έννοια «ανανέωσης» κατά την έννοια των συνταγών ΕΟΠΥΥ, των Λαχείων, του στόλου, στο στυλ «δίνω ένα παλιό, παίρνω ένα καινούριο», αλλά σας ακούγεται σωστό; Για την, έτσι κι αλλιώς κακόηχη αυτή έκφραση, θα ήθελα τη γνώμη σας.
gpointofview said
# 15
Μην ανησυχείς, ελάχιστα και πάρα πολύ σπάνια οι συνδικαλιστές ασχολούνται με το διδακτικό έργο
Τσοπάνος said
@17
Ευτυχώς για τους μαθητές
Δυστυχώς για τους συναδέλφους τους (να τους εκπροσωπούν οι μέτριοι)
sarant said
16: α. Εννοώ ότι το rumi (ρούμι) είναι τύπος καθαρά της ελληνικής γλώσσας, εξελληνισμός του rhum, rum ή όποιου άλλου. Ενώ το uiski (ουίσκι) είναι μεταγραμματισμός ενός ξένου τύπου.
β. Μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι τη στιγμή που μιλάει ο δημοσιόγραφος και λέει «ανανεώνουμε το ραντεβού μας», το προηγούμενο ραντεβού έχει ήδη πραγματοποιηθεί, συντελεστεί, αναλωθεί.
LandS said
15 και 17
Ξέρουμε, ξερουμε. Ο μέτριος επαγγελματίας γίνεται συνδικαλιστής, ο μέτριος δικηγόρος πολιτικός, ο μέτριος συγγραφέας κριτικός κλπ κλπ
Και όποιος χρησιμοποιεί μόνο κλισέ σκέφτεται μόνο με κλισέ.
bloody amateur said
Καλέ όχι, πολίτικες αγκινάρες είναι, απ’ την Ισταμπούλ. Δεν παίρνω όρκο πότε ξεκίνησε να λέγεται, αλλά είναι εντελώς αντίστοιχο με τα «α λα τούρκα» και «α λα φράγκα» (προφέρεται [fr’anga], όχι γκου όπως γκουμούτσα), που πάλι από κει γύρω λέγονται.
Τα «α λα τούρκα/α λα φράγκα» σημαίνουν κατά τρόπο τούρκικο/φράγκικο, ή ανατολίτικο/δυτικοφερμένο, ή ακόμα χωριάτικο/αριστοκρατικό. Το λένε για χορούς, για μουσικές, για φαγιά, ακόμα και για το πώς κάθεσαι. (Ο ανατολίτικος τρόπος είναι με το ένα πόδι κάτω από το άλλο, και το άλλο να κρέμεται απ’την καρέκλα, σα μισή στάση του λωτού. Πολύ αναπαυτικό, αλλά μετά πιάνεσαι, χε.)
Και η άχρηστη πληροφορία της ημέρας: ala-turka.net σήμερον είναι τούρκικο τορεντάδικο.
Δύτης των νιπτήρων said
21 Το ξέρω, υπήρχε και η μέτρηση της ώρας αλά τούρκα/αλά φράνγκα. Απλά αυτό το «αλά πολίτα» δεν το έχω ξανασυναντήσει πουθενά αλλού και όσο νάναι κάπως ξενίζει. Θα μπορούσε όντως μια χαρά να είναι επινόηση του Τσελεμεντέ, όπως και το «αλά σπετσιώτα» υποθέτω.
Παναγιώτης said
Το ρούμι κλινόταν από την εποχή του Παπαδιαμάντη:
«Ὁ μπαρμπα-Νίκας ἐπανῆλθεν εἰς τὸ καπηλεῖον καὶ διέταξε τὸν κάπηλον νὰ τοῦ βάλῃ «τὸ κόντρα οὔλτιμο»*. Τὸ ἔπιεν, εἶπεν εἰς τὸν κάπηλον νὰ περάσῃ τὰ τρία ρούμια εἰς τὰ ὀψώνια τοῦ ἀφεντικοῦ, καὶ λαβὼν τὰ ὀψώνια ἀνῆλθεν εἰς τὴν οἰκίαν.» Βαρδιάνος στα Σπόρκα.
«Ὁ δημοδιδάσκαλος ἤρχετο τακτικὰ καθ᾽ ἑσπέραν, κ᾽ ἐποντάριζε μίαν ἢ δύο δεκάρες εἰς τὸ ἕξ, καὶ ἂν τὰς ἔχανεν, ἔφευγε σιωπηλῶς, χωρὶς νὰ πίῃ οὔτ᾽ ἕνα ρούμι· ἀλλ᾽ ἐὰν τὰς ἐκέρδιζεν, ἐκάθητο μὲ τὸ ἓν σκέλος ἐξηπλωμένον ἐπὶ τῆς μπαγκέτας, μὲ τὸ ἄλλο κάτω εἰς τὸ δάπεδον, μὲ τὸ κοντὸν τσιμπούκι του ἀκοίμητον πάντοτε, ἔπινε δύο-τρία ρούμια , ἴσα-ἴσα τὸ κέρδος, καὶ ἅμα τὸ ὡρολόγιον ἐσήμαινε τὴν δωδεκάτην, ἔφευγε κ᾽ ἐπήγαινε νὰ κοιμηθῇ.» Ο Πολιτισμός εις το χωρίον
Τις αγκινάρες αλά πολίτα τις λέει ο Τσελεμεντές αγκινάρες λαδερές στην έκδοση του 1973 (Πανηγυρική έκδοσις συμπληρωμένη, σύμφωνα με την πρώτη σελίδα). Οπότε πιθανότατα δεν την καθίέρωσε ο Τσελεμεντές την ονομασία αλά πολίτα.
sarant said
23: Ναι μπράβο, κι ο καπετάν Καντάκης στο Χριστόφωμο έπινεν «επτά ή οκτώ ρώμια»
Γς said
«αλά πολίτα» citoyens και τέτοια
Σίγουρα η απόδοση δεν έχει γίνει από έλληνα.
Θυμάμαι την γυναίκα μου όταν είχαμε δει κάποτε την «Πολίτικη Κουζίνα».
Νόμιζε ότι πρόκειται για «Πολιτική κουζίνα»
Περίμενε πολιτικά μαγειρέματα, ραδιουργίες και τέτοια. Και όταν της είπα ότι αναφερόταν στην Κωνσταντινούπολη με ρώτησε γιατί δεν δίνανε τον τίτλο «Κουζίνα της Κων/πολης» ή της Ισταμπούλ.
Αντε τώρα να της εξηγήσεις ότι για μας Πόλη και Κωνσταντινούπολη είναι συνώνυμα
http://www.foodbites.eu/timthumb.php?src=/j15/images/stories/rand1/foodlovers/constantinople_41574760.jpg&w=500&h=300&zc=1
physicist said
Και να ήταν μόνον ο Παράκελσος και ο Γκάλεν … τουλάχιστον θα ήταν η αρλούμπα εντοπισμένη και συγκεκριμένη. Ολόκληρο το άρθρο είναι μια τεράστια σαχλαμάρα σε επίπεδο έκθεσης Γυμνασίου, με αποκορύφωμα το διδακτικό μήνυμα με την πολιτική νουθεσία στην τελευταία παράγραφο που αναπαράγω παρακάτω. Ορισμένες υπογραμμίσεις είναι δικές μου, όπως και οι παρατηρήσεις στις αγκύλες.
Τι συμβαίνει και δορυφοριοποιούμαστε [τι κάνουμε, λέει;] στο φαντασιακό; Τι τρέχει και «ξαναμαγεύεται» ο κόσμος; Η ανθρωπότητα καταφεύγει, σε καιρούς δύσκολους, [δηλαδή υπηρχαν και καιροί εύκολοι στους οποίους αυτό περιορίστηκε κι έτσι έχουμε στοιχεία να βγάλουμε αυτό το συμπέρασμα] στη δοξασία και στη μεταφυσική για να παρηγορήσει τους φόβους της. Είναι φανερό ότι «σε χρόνια δίσεκτα και μήνες οργισμένους», [ώπα της και λυρισμός] όπως σήμερα, [ψήφο στον Σύριζα ν’ αναστηθεί η ελπίδα] νεκρανασταίνεται από το σκοτεινό παρελθόν της αμάθειας, της δεισιδαιμονίας και των προλήψεων το πνεύμα ενός κόσμου απ’ όπου έχει λείψει το πνεύμα [τι πράμα;]. Οσο φοβόμαστε ή αποφεύγουμε με την πολιτική δράση να αλλάξουμε τον κόσμο, αλλάζουμε κόσμο… [avanti o popolo, alla riscossa!]
Σκύλος said
15 Τσοπάνε
Νομίζω πως αυτός ο Κάτσικας είναι άλλος από τον Κάτσικα τον συνδικαλιστή.
Πάντα οι τσοπάνοι χρειάζονται ένα σκύλο να τους βοηθάει με τα κατσίκια τους.
Σκύλος said
Ουχ, βιάστηκα. Πήγα στην ΕφΣυν και είδα πως η θεματολογία του περί ού ο λόγος είναι σχεδόν 100% εκπαιδευτική. Δεν κάνω για τσοπανόσκυλο, λοιπόν.
Τσοπάνος said
@20
Μα αν μας εκπροσωπούσαν οι καλύτεροι (=οι άριστοι) θα πηγαίναμε απ’ το καλό στο καλύτερο, κι όχι απ’ το κακό στο χειρότερο…
Μικρό δείγμα άξιων επαγγελματιών που πέτυχαν και στα κοινά, είναι ο Μπουτάρης κι ο κοινοτάρχης της Ανάβρας
Δέχομαι να αποκηρύξω τις «κλισαρισμένες» απόψεις μου, αν αποδείξεις το αντίθετο.
Δύτης των νιπτήρων said
Γραμματέας του Κέντρου Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ και στέλεχος των Παρεμβάσεων.
http://diavouleusi.gr/%CF%87%CF%81%CE%B7%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%83-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%83/
http://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/17175/katsikas-gia-alli-mia-fora-ton-tyflonei-o-antikommoynismos
…αλλά και εκπαιδευτικός συντάκτης των Νέων: http://www.biblionet.gr/author/8386/%CE%A7%CF%81%CE%AE%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82_%CE%9A%CE%AC%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%82
physicist said
#28. — Ναι γιά, εκπαιδευτικός. Από τη μια είχαμε στο σχολείο τους «κοσμικούς-προοδευτικούς» αυτού του επιπέδου, στον αντίποδα τους «θεολόγους-θεοπρόβλητους» με τις δικές τους απύθμενες αρλούμπες, σου λέει μετά πώς γίνεται και τρέπεσαι σε φυγή απ’ αυτά για ν’ ασχοληθείς με τη Φυσική ή με κάτι σοβαρό τέλος πάντων.
ππαν said
Ο ίδιος είναι
Καλημέρα!
Τσοπάνος said
@28
Για τσοπανόσκυλο μάλλον όχι
Για κυνηγόσκυλο όμως, μια χαρά τα πας
ππαν said
15: Οι αλά πολίτα δεν είναι με αυγολέμονο, προς θεού 🙂
failedevolution said
Ορισμένες επίσημες παραδοχές της περασμένης χρονιάς στην Ελλάδα της κρίσης
http://x2t.com/GrCrisis
Τσοπάνος said
@31
Και στη μέση το θύμα, η παιδεία
Και μετά απορούμε για το πως φτάσαμε σ΄ αυτό τοι χάλι
Μαρία said
30
M-Λ. Δεν θυμάμαι αν είναι απο μπρος ή απο πίσω.
Αγγελος said
Αλά πολίτα όπως αλά σπετσιώτα,όπου δεν φαντάζομαι να υπάρχει αμφιβολία για την τοπωνυμική προέλευση;
Δύτης των νιπτήρων said
Από πίσω μάλλον, εκείνοι είχαν παρουσία στα φιλολογικά, στην εποχή μου τουλαχιστον.
physicist said
#36. — Έτσι.
#37. — Ρε συ, μας διαβάζουν και παιδιά! 😉
Τσοπάνος said
@34
έχεις δίκιο
για (αυτο)τιμωρία, θα φάω τη φετινή σοδειά μόνο στο φούρνο (= αγκιναροκούκια)
Δύτης των νιπτήρων said
Άγγελε, το αλά σπετσιώτα σκέφτηκα κι εγώ (#22). Φαντάζομαι ωστόσο ότι και τα δύο είναι δημιούργημα της φαντασίας κάποιου σεφ (όχι του Τσελεμεντέ απαραίτητα αλλά κάποιου της εποχής του μάλλον). Νομίζω, ότι η Πηνελόπη Δέλτα στις αναμνήσεις της αναφέρει το ψάρι αλά σπετσιώτα.
ππαν said
30: Σα να μου φαίνεται πως γράφει και στην Αυγη 🙂 Δεν τα λέτε, δεν τα γράφετε!
leonicos said
Χρεωσθώ της Μιχαλούς δηλαδή;
gpointofview said
# 20
Μάλλον είσαι εκτός τόπου, για τον χρόνο δεν το συζητώ
Κατ’ αρχάς εγώ μίλησα μόνο για συνδικαλιστές εκπαιδευτικούς όπου η έννοια του «μέτριου επαγγελματία» δεν έχει νόημα, το ξέρουνε οι πάντες πως δεν υπάρχει αξιολόγιση των εκαιδευτικών, άρα… ανθρακες ο θησαυρός σου.
Για το πόσες ώρες ξοδεύουν στις τάξεις ρώτα τους μαθητές αν τους έχουν δει ποτέ και για το πόσο υπερασπίσθηκαν τα συμφέροντα των εκπαιδευτικών και δεν τους ξεπούλησαν στα κόμματα για μια (καλή) θέση στις ΔΕΚΟ ρώτα τον…Κακλαμάνη
Μαρία said
31
Ποια είπαμε είναι η πηγή του Κάτσικα;
http://www.biblionet.gr/author/36058/%CE%A0%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%82_%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BA%CF%89%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85
Ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Φυσική, εργάσθηκε ως μεταπτυχιακός υπότροφος-ερευνητής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών «Δημόκριτος» και έγινε διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
B. said
37, 39. ΜΛ μπρος κεφαλαία, καρατσεκαρισμένο. Αλλά σε αυτές τις εκλογές (και τις προηγούμενες) κατεβαίνουν σε συνασπισμό με το πίσω μικρά (μ-λ).
physicist said
#46. — Τα ξανάπαμε, δεν είναι εγγύηση. Καταφύγιο όμως ήταν, τουλάχιστον στα σχολικά χρόνια.
Μιχάλης Νικολάου said
8, 11,
Επομένως, την εποχή μετά τον Τσελεμεντέ θα την λέγαμε και μεταπολίτευση. 🙂
Δύτης των νιπτήρων said
47 ΟΚ, μετά και τις αγκινάρες μετράω 0 στα 2 σήμερα. Το βουλώνω. 😦
physicist said
#46. — … άσε δηλαδή που ούτε καν ασχολήθηκε. Μυρωδιά. Δημοσιογραφία και μεταφράσεις μόνο, από Φυσική τίποτα, ντιπ για ντιπ.
Σκύλος said
Μιχάλη στο 49
ΤσελεμENDές!
Παναγιώτης said
@38 ,42 Μια που άνοιξα την έκδοση του Τσελεμεντέ του 1973 για το σχόλιο 23, ας το δούμε και αυτό ο Τσελεμεντές το ονομάζει ψάρι φούρνου σπετσίωτικο. αν και από ό,τι βλέπω στα περιεχόμενα χρησιμοποιεί το «αλά» πχ λέει για «μπιφτέκια α λ’ αμερικαίν» (και διευκρινίζει στην αρχή της συνταγής ότι είναι «μεταξύ των φαγητώ νπου αναγράφονται ως αμερικάνικα, χωρίς οι αμερικανοί να έχουν καν ιδέαν αυτών») και για «Βακαλάο α λα αμαιρικαίν» στη διεθνή κουζίνα (πιθανότατα αυτή τη θεωρεί αμερικάνικη συνταγή).
Υποθέτω ότι το αλα πολίτα ή αλα σπετσιώτα βγήκε από κάποιο κατάλογο εστιατορίου (ίσως σε ξενοδοχείο) που ήθελε να κάνει το μενού να φάινεται διεθνές και εξεζητημένο. Κι έτσι οι λαδερές αγκινάρες του Τσελεμεντέ έγινανα αγκινάρες αλά πολίτα, το σπετσιώτικο ψάρι στο φούσνο έγινε «αλά σπετσιώτα».
Όσο για το ρούμι αυτοί http://www.havana-club.gr/node/720 και δεν είναι αντιδραστικοί και ξέρουν ότι το ρούμι κλίνεται στα ελληνικά.
ππαν said
53: Σίγουρα ο βακαλάος δεν ήταν «α λ΄αΡΜορικαίν»;
Stazybο Hοrn said
Πάρε τον Bayes, βάλε την πιθανότητα να διδάσκεις σε νυχτερινό/2ης Ευκαιρίας/κ.ο.κ., βάλε και την πιθανότητα να είσαι συνδικαλιστής, και κάνε παιχνίδι…
Κανείς σας δεν ξέρει τα Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης;
Νέο Kid Στο Block said
54. C’est Bacaliarix!! 🙂
Stazybο Hοrn said
Από τα ΑτΕ τον είχε τσιιμπήσει ο Φυντανίδης στην Ε, και ξεκίνησε η δημοσιογραφική καριέρα, τα μεταπτυχιακά, η «εξειδίκευση» στα εκπαιδευτικά, την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια, κλπ., κλπ., κλπ., Κι άντε να βρεις ανθρώπους σοβαρούς, να ξέρουν σοβαρή στατιστική, και να έχουν χρόνο να ασχοληθούν με οποιαδήποτε εικασία με αριθμούς βγαίνει στις ανθρωπιστικές επιστήμες (δεν θα βάλω τις ιατρικές, γιατί φεύγουν θαμώνες…)
Παναγιώτης said
Σίγουρα «Βακαλάος α-λ’- Αμερικαίν» στα περιεχόμενα «Βακαλάος α λα Αμερικαίν» ο τίτλος της συνταγής.και έιναι η δεύτερη συνταγή στο κεφάλαιο για την Αμερική στη διεθνή κουζίνα η πρώτη είναι «τσίκεν α λα κίνγκ». Ο μκαπαλίαρος αλα αμαερικαίν είναι μπακαλιάρος με γάλα.
Σκύλος said
ΝεοΚιντ,
όχι Baccaliaureate;
ππαν said
Τι εννοείς με γαλα; 🙂 Ακούγεται αηδιαστικό. Εκτός αν εννοείς πως ξαρμυρίζεται με γάλα οπόταν μιλάμε για κλασική τεχνική ξαρμυρμίσματος πριν μαγειρευτεί με οποιοδήποτε τρόπο
Δύτης των νιπτήρων said
Βακαλάος αλά κρεμ. Βλ. Αστερίξ και Νορμανδοί 🙂
ππαν said
Καμία σχέση. Α λ΄αμερικαίν ή α λ΄αρμορικαίν, που τελικά λέει είναι το ίδιο και το δεύτερο είναι παραφθορά του πρώτου, είναι με ντομάτα κλπ
Γρηγόρης Κοτορτσινός said
#42
«…ψάρι αλα σπετσιώτα που αρέσει του θείου του Μανόλη…» νομίζω είναι από τον Τρελαντώνη (καλή ώρα).
ππαν said
Η Αρμορίκη ΔΕΝ είναι Νορμανδία :), είναι ακριβώς το αντίστροφο
Νέο Kid Στο Block said
62.Πουασόν πλακίξ, α λα φουρνίξ ,με ντοματίξ! EΞΕΛΩΝ μαντάμ! 🙂
Νέο Kid Στο Block said
Λότ αμερικαίν ού αρμορικαίν? That is the question!
(αυτό το λότ πάντως, δεν κατέχω τι είναι. Μάλλον αυτό που λέμε εμείς οι αγγλοτσολιάδουρες «παγκάσιους». Άνοστο!
http://www.750g.com/lotte-americaine-ou-armoricaine-r2390.htm
leonicos said
«οργώνουν» κυριολεκτικά
δηλαδή ήθελες και τα δύο σε εισαγωγικά; χωριστά ή μαζί;
Και τώρα που είπες κυριολεκτικά, το θυμήθηκα:
Μου πήρε μια ώρα να πείσω κάποιον γραμματιζούμενο ότι η φράση ‘κατά λέξη’ γράφεται με ‘η’ και η επί λέξει με ‘ει’. Και αφού πείστηκε, ρώτησε: Γιατί ο Σαραντάκος γράφει ‘εν πάση περιπτώσει’ χωρίς υπογεγραμμένη; Είχε καταλήξει ότι στο ‘κατά λέξη’ έλειπε η υπογεγραμμένη.
Αυτοί οι τύποι τύπου Σπυράκη, τι τρώνε τελικά; Έχει καταλάβει κανείς;
Αλλά κι εσένα πολύ χαλαρό σε βρίσκω εν όψει του αύριο. (Εν πάσει περιπτώση, κατά λέξει κι επί λέξη)
ππαν said
όχι, παιδί μου. Η λοτ είναι εκλεκτό ψάρι. Μεζές είναι τα μάγουλά της, αν αυτό βοηθά. Μην είναι η πεσκανδρίτσα; Εγώ από ψάρια γνωρίζω τον γαύρο.
Γρηγόρης Κοτορτσινός said
#63
Ψάχνοντας να επιβεβαιώσω, βρήκα τον Τρελαντώνη σε pdf με δυνατότητα αναζήτησης εδώ http://www.orp.gr/?p=9206
physicist said
#66. — Η εκμάθηση των ονομάτων ψαριών, μυρωδικών, δέντρων, λαχανικών και φρούτων σε ξένη γλώσσα είναι, σε φθίνουσα διάταξη, εφιαλτική υπόθεση. Εδώ δεν τα ξέρουμε στα Ελληνικά, που να πάρει και να σηκώσει, τι να τα μάθουμε στα ξένα;
Σκύλος said
Όταν ο Σαμαράς δηλώνει πως το 14% των αναποφάσιστων είναι δικό του, τη στιγμή που η ΝΔ παίρνει 26,7%, δεν αυτομεζεδώνεται;
Stazybο Hοrn said
12 Κι αυτουνού η έμπνευση μάλλον δανεική ήταν απ’ το Paracelsus And The Substance Of His Teachings του Franz Hartmann.
Stazybο Hοrn said
ξέχασα τη σελ. 20:
http://i.imgur.com/2RnYHnG.jpg?2
Νέο Kid Στο Block said
70. Πέστο ψέματα! Εφιάλτης. κι αυτά και τα δέντρα,φρούτα,πλιά και τσόνια! 🙂
Σκέφτηκα ότι το Lotte θα είναι Lachs, το έβαλα στον γούγλη και μού έβγαλε ένα «κβάπε» κάτι τέτοιο αουφ ντόϋτς και στα ελλήνικος έναν «παχύγελο». Kάινε Άνουνγκ! σε λέω… 🙂
physicist said
#73. — «Reading never made a physician. Medicine is an art, and requires practice […]»
Στάζυμπε, κομμένη είναι η φράση και δεν ξέρω πώς συνεχίζει αλλά στα σίγουρα μπορώ να σκεφτώ μια ντουζίνα πολύ διαβασμένους γιατρούς σήμερα που θα την προσυπέγραφαν ακριβώς όπως είναι διατυπωμένη.
Νέο Kid Στο Block said
68. O γαύρος δεν είναι ψάρι,Ππαν! Είναι μαλάκιο .
physicist said
#74. — Α, ναι, και τα πουλιά, καλά λες. Άντε, αητός, γεράκι, πελεκάνος, αηδόνι, σπουργίτης. ΤΕΡΜΑ. Δεν χρειάζονται άλλα.
Κβάπε; Τι Κβάπε; Κάουλκβάπε λένε τους γυρίνους και γενικώς αυτά που μόλις έσκασαν απ’ τ’ αυγό, έτσι δεν είναι; Κάινε Άνουνγκ κι από μένα …
stratosbg said
Reblogged this on a hairless ape.
Stazybο Hοrn said
75: Η προηγούμενη πρόταση, η «even earlier than Luther…» είναι η κλισεδιάρικη. Για τη συνέχεια πήγαινε στη σελ. 20.
physicist said
#79. — Α, μάλιστα. Ευχαριστώ, τώρα βγαίνει νόημα.
Κώστας said
Και ο γάββρος πέτρωμα.
Αγγελος said
Ισως να το’χω ξαναπεί.
Και για το λόγο που αναφέρει ο Φυσικός στο 70, και διότι γενικά δεν μ’αρέσει το ψάρι 🙂 όταν ανέλαβα υπηρεσία ως μεταφραστής στην (τότε) ΕΟΚ δεν είχα ιδέα από ονόματα ψαριών. Και επανέρχονταν τα άτιμα συνεχώς στα έγγραφά μας — ήταν η εποχή που διαμορφωνόταν η Κοινή Αλιευτική Πολιτική. Ευτυχώς, κυκλοφορούσαν διάφορα γλωσσάρια, όχι πάντα συνεπή μεταξύ τους, κι έτσι είχα μάθει απέξω ότι π.χ. poutassou = προσφυγάκι, merlu = μερλούκιος, flétan = ιππόγλωσσα κλπ., αλλά χωρίς να έχω ιδέα τι είναι αυτά, ούτε στα ελληνικά. (Έτσι και τη lotte την έμαθα βατραχόψαρο, και κάποιος ψαροφάγος φίλος μου είπε κάποτε «μα η πεσκαντρίτσα δεν είναι;» — που ούτε αυτήν την είχα ακουστά).
Βρέθηκα λοιπόν κάποτε να περιμένω το λεωφορείο μπροστά σ’ένα συνοικιακό ψαράδικο, και περιμένοντας κοίταξα τη βιτρίνα και είδα merlan, aiglefin, lotte… Ήταν αποκάλυψη! «Ωστε υπάρχουν σταλήθεια αυτά, τα ψωνίζει και τα τρώει ο κόσμος, δεν είναι μόνο… χάρτινα ψάρια!» είπα από μέσα μου, κι ακόμα το θυμάμαι.
physicist said
Ωραία ιστορία, Άγγελε!
Αγγελος said
Είπα πως είμαι άσχετος από ψάρια, αλλά γαύρος δεν είναι η αντσούγια; Τι μαλάκια λες, Νεοkid; Ή μήπως κάνεις ποδοσφαιρικά αστεία; (Τώρα μου ήρθε αυτό το ενδχόμενο στο νου!)
Νέο Kid Στο Block said
84. To ενδεχόμενο να σού γίνει βεβαιότητα,Άγγελε! 🙂
Αγγελος said
Σύμφωνα με τη διοργανική βάση ορολογίας IATE της ΕΕ, το ψάρι που λέγεται γαλλικά lotte ή baudroie commune λέγεται γερμανικά Angler ή Seeteufel, ελληνικα σκλεμπού (;;;), βατραχόψαρο ή πεσκαντρίτσα, και αγγλικά frogfish, monkfish, sea devil ή anglerfish.
physicist said
#86. — Εμ, αυτά είναι τα κουμπιά της Αλέξαινας. Σαν να μην έφτανε ότι είναι εντελώς ουρανοκατέβατα, δεν είναι και μονοσήμαντη η αντιστοιχία ανάμεσα στο ψάρι και στ’ όνομά του. Κόλαση …
Left said
Όμορφη Κυριακή – του Θανάση Καρτερού (από την σημερινή ΑΥΓΗ)
Α, ναι, αυτή η Κυριακή θα είναι μια όμορφη μέρα. Η Ρίτα Μπούμη Παπά θα βγει περίπατο με τις νεκρές της φίλες στον πεζόδρομο κάτω από την Ακρόπολη. Τα παιδιά με τα πρησμένα πόδια που τα ‘λεγαν αλήτες θα φωτίσουν με το χαμόγελό τους το Σύνταγμα, τα Εξάρχεια και την Ομόνοια. Ο Άρης θα γράψει μια τελευταία επιστολή προς τους συντρόφους που δεν κατάλαβαν ούτε τον ίδιο ούτε τον εαυτό τους. Κι ο Μανόλης Αναγνωστάκης θα σωπαίνει: Πόσο όμορφη είσαι, μα δεν βρίσκω άλλο τρόπο να σου το πω.
Μην κουμπώσετε τα παλτά σας αυτή την Κυριακή. Εκείνες κι εκείνοι που στάθηκαν όρθιοι μέσα στη γύμνια της εποχής τους στο Σκοπευτήριο, στο Γεντί Κουλέ, στου Γουδή, θα έρθουν σεμνά και σιωπηλά στην παρέα σας που γιορτάζει και φλυαρεί. Θα χρειαστούν τη ζεστασιά και τη σκέψη σας για όλη τη ζεστασιά που στερήθηκαν και για όλες τις σκέψεις που τους έκλεψαν. Στο κάτω-κάτω, αν το ξεχάσατε, είναι δική τους αυτή η γιορτή. Δεν θα υπήρχε αυτό το Σάββατο, ούτε αυτή η Κυριακή, αν εκείνοι δεν προστάτευαν το όνειρο με το ίδιο τους το σώμα.
Κι αν δείτε τη μικρή Αλίκη στη Μαρτίου, καβάλα στ’ άσπρο άλογο, ζωσμένη από συνθήματα και τουφεκιές, μη φοβηθείτε. Όλο τον φόβο μας τον έχει εκείνη μαζεμένο σε μια τούφα απ’ τα μαλλιά της, που άσπρισε στο υπόγειο με τον κουβά, την πατσαβούρα και τη βέργα. Κι όλα τα ερωτηματικά σας, δίχως απαντήσεις, σαν ψίχουλα φυλάει στην τσέπη της ζακέτας της, να σας τα δώσει άθικτα, σαν να μην πέρασε μια μέρα. Με μια απαίτηση στα μάτια της που λάμπουν κυριακάτικα: Λάβετε, φάγετε, τούτο μου εστί το σώμα. Κι ύστερα: Πίετε εξ αυτού πάντες, τούτο μου εστί το αίμα.
Θα κοινωνήσουμε αυτή την Κυριακή όλο το χτες των άλλων. Και το δικό μας αύριο. Και τέλος ο καθένας τις προσκλήσεις του, παρακαλώ, μην μπερδευτούμε. Να πάρουν όμορφα – όμορφα τη θέση τους στην άκρη της εξέδρας οι προσκεκλημένοι σας. Ενός λεπτού σιγή, διαδρομές στο κρύο των ετών, μαλλιά σγουρά, μαλλιά κοράκου χρώμα, επέσατε θύματα αδέλφια εσείς. Τόσο παρόντες εν τη απουσία τους. Μέσα στις φλέβες αυτής της όμορφης Κυριακής μας…
ΥΓ. Ζητώ την κατανόηση του κ. Σαραντάκου, για την – εκτος θέματος – ανάρτηση.
Stazybο Hοrn said
στου Γουδή κι ο Καρτερός…
Ιάκωβος said
Εξακολουθώ να μην μπορώ να καταλάβω την ψυχολογία του μέσου ψηφοφόρου του ΚΚΕ, αν και στο απώτατο παρελθόν, κάπου εκεί στην μετεφηβική μου ηλικία, είχα βρεθεί σε αντίστοιχο ιδεολογικό συγκύτιο (φυσικά όχι με το κκε ούτε με άλλα παρόμοια δεξιά και ρεφορμιστικά κόμματα 🙂 ).
Πραγματικά, κυβέρνηση νδ ή σύριζα είναι όντως «ψευτοδίλημμα» ;
Γι αυτό, και για να ανανεώσω τους προεκλογικούς πατροπαράδοτους πολιτικούς καβγάδες (καυγάς αλα πολίτα) , ξαναβάζω το καθόλου αυριανίστικο , αλλά μάλλον λογικό αφισάκι:
https://aomepol.files.wordpress.com/2015/01/glezos-copy-2.jpg?w=445&h=472
ΛΑΜΠΡΟΣ said
15 – «Ο Κάτσικας (εξ όσων γνωρίζω) είναι από τους πιο δραστήριους συνδικαλιστές στο χώρο της εκπαίδευσης. Τι σόι μαθητές να βγάζει άραγε?»
Κατσίκια, τι άλλο;
17 – Αυτό είναι γενικός εκπαιδευτικός κανόνας, και φυσικά δεν είναι έργο η αποβλάκωση των μαθητών.
Ελένη said
Ποια είναι η άποψή σας για τη σύνταξη της φράσης «τύπου τάδε»; Λίγο άσχετη η παρατήρησή μου με τα παραπάνω, απλώς μού το υπενθύμισε η φράση «τύπου Στόχου». Λέμε π.χ. (απο)κόμματα τύπου Χρυσή Αυγή ή τύπου Χρυσής Αυγής;
Δύτης των νιπτήρων said
92 προτιμήσαμε το «Είσαι γυναίκα τύπου κάποιος να με προσέχει» γιατί αφ’ ενός περικλείει το συντακτικό τύπο της γενικής της ιδιότητας που χρησιμοποιούμε αρκετά συχνά μιλώντας μεταξύ μας στις συναυλίες μας και αφ’ ετέρου περιέχει την έκφραση «κάποιος να με προσέχει»
Emphyrio said
Κοπυπαστωνω τον εαυτο μου, και αναπαραγω την πλειστακις και πολλακις επιβεβαιωμενη αποψη μου για τον Κατσικα: Αχρηστος, ασχετος, τυχαρπαστος, με πολυ μεγαλο βυσμα και τρομερες διασυνδεσεις. Εχει φτασει στον χωρο της ευρυτερης Αριστερας (και προλαβαινω να καπαρωσω τον ορο: απο μεθαυριο κυβερνητικης ή κυβερνωσας Αριστερας) να θεωρειται συνωνυμο με την εκπαιδευση. Ουαι και αλοιμονο σε εμας που διδασκουμε και στους μαθητες που βγαζει (αν βγαζει, γιατι αρνουμαι να πιστεψω πως του μενει χρονος για ευγενη σπορ μετα την επι δεκαετιες κοπιωδη παραγωγη και αναλυση στα εντυπα του ΔΟΛ διαφορων στατιστικων επι επιστητου που το επισταται μοναχα αυτος).
Προτιμω να φιλησω σταυρωτα τον βρυκολακα (που δεν θα μας κανει την χαρη να ψοφησει αποψε ή εστω το πολυ μα παρα πολυ αυριο, και θα ειναι ζωντανος την Τριτη και θα μας ορκισει οπως εχει ορκισει ΟΛΕΣ τις κυβερνησεις απο τον πολεμο και μετα και γι’αυτο εχει παει κατα διαολου η χωρα και οχι, δεν ειμαι εγω προληπτικος, τα γεγονοτα το αποδεικνυουν), προτιμω λεω να τον φιλησω σταυρωτα παρα να εχω τον Κατσικα αυριο-μεθαυριο σε ποστο μεσα στο Υπουργειο.
Μιχάλης Νικολάου said
74, 77
Πρόβλημα με τα πουλιά. Ο άλλος που δεν μπορούσε να ξεχωρίσει το αφρικανικό από το ευρωπαϊκό χελιδόνι, θυμάσαι τι έπαθε. 🙂
"Ετεροδημότισσα" said
καλησπέρα
μπήκα να διαβάσω μεζεδάκια και με τα σχόλια μου…τρέχουν τα σάλια. όλα τα αγαπημένα μου! αγγινάρες, κουκιά ψάρια 😛
επιβεβαιώνω το γλωσσικό πρόβλημα των τροφίμων, της χλωρίδας και της πανίδας στα άτομα με …εεε…πολυπολιτισμικό υπόβαθρο. επειδή είμαι μανιώδης ψαροφάγος κάποτε είχα ξεπατικώσει από έναν χοντρέμπορα ένα πινακάκι με ονομασίες ψαριών στα ελληνικά και την λατινική τους αντιστοιχία και το συμπλήρωνα βάσει αυτου΄με τη γλώσσα που ήθελα. θυμάμαι χαρακτηριστικά
λαμβράκι- (κατι αρχικο) labrax- wolbarsch-loup de meer (κτλτκλ)
γιατί, (καθότι κόρη των αθηνών) μόνο μαγειρεμένα και ως επι το πλείστον φιλεταρισμένa ( κόρη της μάνας μου) τα ήξερα τα ψάρια και δεν τα ξεχωρίζω
κάτι άλλο που δεν μας μαθαίνουν στα φροντιστήρια/ιδιαίτερα είναι τί απαντάμε όταν είμαστε σε κοινόχρηστη τουαλλέτα και κα΄ποιος επιχειρέι να ανοίξει την πόρτα!
όταν είχα πρωτοπάει τουρίστρια σε χώρα του εξωτερικού, πολύ νέα στην Ισπανία, σε ένα μπαρ κάποιος μου χτυπάει και λέω «other» 😆 😆 😆 😆
leonicos said
Άσχετο. Μοιάζει ελληναράδικο αλλά είναι αληθινό.
Εζανά του Αξούμ (γωνίτσα της Αιθιοπίας) 4ος αι. Κ.Χ. είχε στα νομίσματά του την επιγραφή: ΤΟΥΤΟ ΑΡΕΣΗΙ ΤΗΙ ΧΩΡΑΙ
(τα ΗΙ, ΑΙ = ῃ, ᾳ)
Και στα Νέμετον (υπαίθριους ναούς της Γαλατίας) είχαν γαλατικές επιγραφές γραμμένες μ’ ελληνικά γράμματα
"Ετεροδημότισσα" said
93
κομματάρα! θενκς!
Loukas Nikos said
Μήπως το «κυριολεκτικά» πάει στο «όλη την Αθήνα» και όχι στο «οργώνουν» ;
eeveblog12 said
«Ενοχλητική ακλισιά από το ελληνικό τμήμα της Μπακάρντι: Τα ρούμι μας. Μπορεί το ουίσκι να το κρατάμε άκλιτο σε επίσημο ύφος (διότι στην καθομιλουμένη μια χαρά κλίνεται), αλλά το ουίσκι είναι ξένη λέξη -το ρούμι μόνο στα ελληνικά λέγεται έτσι, σε καμιάν άλλη γλώσσα, οπότε το να αφήνεται άκλιτο είναι εντελώς αδικαιολόγητο. Το ρούμι, του ρουμιού και, χτες ήπια δυο ρούμια.» : Αναρωτιέμαι πόσο κλιτά και ιδίως αν μπορούν να ‘σηκώσουν’ το πλήθος τα περιεκτικά ουσιαστικά και δη τα ξενόγλωσσα δάνεια…
ΚΑΒ said
>>>αχρεωσΘήτως -θα τους φαίνεται πολύ μαλλιαρό το «στ».
Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ
ανεπαισθήτως έγραψαν αχρεωσθήτως
και η συνέχεια από το 44
χρωστώντας όλοι τους της Μιχαλούς.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
96 τέλος – Σε κοινόχρηστη τουαλέτα, γίνεται και ο πιο γρήγορος διάλογος, όταν είναι κάποιος μέσα και πάει να μπεί άλλος, ΕΠ; – ΩΠ!
"Ετεροδημότισσα" said
οι φίλοι μας οι Ισπανοί, και όχι μόνο, δεν έχουν μάθει ακόμα να λένε ΩΠ 🙂
τώρα βέβαια που θα βγει ο Σύριζα θα τους μάθει κανα δυο σωστά επιφωνήματα εκεί στις Βρυξέλες 🙂
sarant said
Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!
Έλειπα κάμποσες ώρες, να με συμπαθάτε.
26-28: Ο ίδιος Κάτσικας είναι, και δεν είναι με τον ΣΥΡΙΖΑ
37: Ακριβώς.
43: Δες το άρθρο, έχει και μια επανάληψη του Γκαλέν στην Αυγή.
50: Να το αποδώσουμε στο προεκλογικό σασπένς;
spiral architect said
Πού είναι οι διανοούμενοι;»
spiral architect said
Μισώ τις αγκινάρες! 👿
(εκτός απ’ τις χλωρές αγριαγκινάρες που είναι καλός ρακομεζές)
gpointofview said
Η …ελληνική ονομασία του ιχθύος (σικ) είναι σκλεμπού !! Το πεσκανδρίτσα είναι το ιταλικό όνομά της όπως και ο σαμπιέρος (san pierro) για το χριστόψαρο και σε αρκετά ακόμα ψάρια. Σε μερικά οι έννοιες συμπίπτουν όπως η τσιπούρα, χρυσοφρυς στην ζωολογία, orata στα ιταλικά ενώ σ’ άλλα ψάχνομαι ποιός το πήρε από ποιόν, όπως sarago που είναι ο σαργός
Στα μαλάκια έχουμε ταυτίσεις στην sepia-σουπιά (σηπία για τους ΑΗΠ) και calamaio το καλαμάρι αλλά και διαφοροποιήσεις όπως polipo τοχταπόδι που οφείλονται στην αδυναμία τους να μετρήσουν σωστά πάνω από το πέντε…
spiral architect said
Ο Σαμαράς σε κάστινγκ πορνοταινίας:
😀 😀 😀 😀
ΛΑΜΠΡΟΣ said
103 – Μετά την ανακοίνωση του Ντράγκι για την ποσοτική χαλάρωση, δεν συμερίζομαι καθόλου την αισιοδοξία σου, οτι θα μάθει στους «Βρυξελιώτες» κάποια σωστά επιφωνήματα. Μπορεί να τους λέμε κουτόφραγκους, αλλά μόνο τέτοιοι δεν είναι, και μέχρι τώρα, μας έβαλαν να χρησιμοποιήσουμε ολόκληρη την τρισχιλιετή, και να παράξουμε άπειρα επιφωνήματα. Αλλά για να μη σου χαλάσω την διάθεση, να ένα ανεκδοτάκι (άλλο μου ήρθε στο μυαλό με τα επιφωνήματα, αλλά δεν γράφεται δημόσια, ακόμα κι εδώ).
Ρε σύ τάμαθες; η Σοφία κεράτωσε τον Νίκο, – ΠΟΙΑ ΡΕ, ΑΥΤΗ Η ΧΟΝΤΡΗ; ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ – κι όμως – πάντως δεν είχε δώσει καμία αφορμή μέχρι τώρα – τα σιγανά ιπποποταμάκια να φοβάσαι.
sarant said
82: Πολύ ωραία η ψαροσυζήτηση.
88: Πολύ ωραίο άρθρο.
92: Με γενική συντάσσεται το «τύπου», νομίζω. Εκτός βέβαια αν είναι άκλιτο αυτό που ακολουθεί, όπως το «τύπου ‘κάποιος να με προσέχει'».
97: Ωραίο!
99: Θα μπορούσε, αν και τότε θα προτιμούσα «οργώνουν όλη την Αθήνα κυριολεκτικά»
100: Να σου πω, είναι πολύ συνηθισμένο να κλίνονται τα ρούμια -και από τον Παπαδιαμάντη, όπως βλέπεις στο 23. Ή όπως εδώ:
http://www.cava-abatzis.com/category.php?id_category=23
ππαν said
105: Θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη της ομήγυρης για τον Ραφαηλίδη.
"Ετεροδημότισσα" said
109
καλό! δεν το ήξερα 😀
"Ετεροδημότισσα" said
θέλω να με βοηθήσετε να δω αύριο τα αποτελέσματα αλλά που;
όσοι δεν θα εκτοξευθείτε στην όποια πλατεία επίκεντρο πανηγυρισμών του Σύριζα, πού θα δείτε τα αποτελέσματα; (Προσανατολιζόμαστε σε Μέγκα για να γελάμε με τα μούτρα του Πρετεντέρη (χιχι) αλλά στις ευρωεκλογές παρόλαυτά δεν αντέξαμε 😦 )
Σκύλος said
Ππαν στο 111: κακή
https://sarantakos.wordpress.com/2015/01/23/mpostelections/#comment-267524
ππαν said
114: Μπράβομ και πρόσφατη. Βλέπω μια άκριτη αγιοποίησή του και με ενοχλεί που δεν ακολυγεται πουθενά μια κριτική. Θέλω να πω και ως κριτικός κινηματογράφος, που ήταν ας πούμε η δουλειά του -κι όχι κριτής των πάντων- δεν μου άρεσε ποτέ
"Ετεροδημότισσα" said
εντάξει εδώ μόνο ο άντρας δηλώνει αδιαμβισβήτητα και καθαρά Συριζαίος αλλά έχουμε αρχίσει τα τσίπουρα!!!!
Σκύλος said
Ήταν αναμφισβήτητα πολυμαθής αλλά η ξερολίασή του τσάκιζε νεύρα. Δεν έβριζε γενικώς θεούς και δαίμονες και βρισκόταν στο απυρόβλητο, τουλάχιστον από τη μεταπολίτευση και μετά. Ιδιαίτερα το περιστατικό Νικολούλη-Κοροβέση, που το έχω ζήσει από αρκετά κοντά, μου έδωσε μια για πάντα αρνητική γνώμη περί του ατόμου. Ιδιαίτερα, όταν τον έβλεπα στις «Γραμμές», κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Π.Κ. να κάθεται και να τρωγοπίνει ξεδιάντροπα.
ππαν said
Γιατί, στη Ζούγκλα με τον Δημοσιογράφο; Μαρία, ήταν παρεάκι με την άλλη, τη δικιά μου, ή ήταν άλλες περίοδοι;
sarant said
111: Όχι πολύ καλή γνώμη. Τα βιβλία του διαβάζονται ακόμα πολύ, αλλά ήταν γραμμένα στο γόνατο. Σαν κριτικό κινηματογράφου «δεν τον πρόλαβα».
113: Και στις πλατείες έχει τηλεοράσεις. Εγώ θα είμαι με φίλους στην αρχή και μετά σε πλατεία για τα επινίκεια. Απο κανάλια, Μέγκα. Για τα μούτρα τους.
"Ετεροδημότισσα" said
@119b
😀 φοβάμαι όμως μήν πούνε καμιά χοντράδα κι ο σύζυγος από ενθουσιασμός μου φτύσει την οθόνη του μακ 😀 😀 😀
ππαν said
119: Σκάνδαλο! Ακόμη δεν βγήκε ο σύριζα και ο Νικοκύρης ξαναγράφει την ιστορία! Δηλαδή εγώ τον πρόλαβα; Είμαι μεγαλύτερή σου; 🙂 Ναι, κι αυτη η ιστορία της Ελλάδας «εκσυγχρονοστική» την κόβω που λέτε και στην άλλη ανάρτηση, Θέλω να μάθω, μαρξιστές άνθρωποι ιστορία δεν διάβαζαν;
ΛΑΜΠΡΟΣ said
111 – Ο μονόφθαλμος στους τυφλούς. Μπλα μπλα μπλα και μετά μπλα μπλα μπλα, πού κακάρισμα κι απο αυγό τίποτα.
Σκύλος said
113, εγώ στο Στέκι Μεταναστών, στα Εξάρχεια. Θα έχουμε και γιατρό και υπογλώσσια, για παν ενδεχόμενον… Και καλά τσίπ’ρα, τρεις συνιστώ… ε, ποικιλίες ήθελα να πώ!
ΚΑΒ said
110. Ο Μπαμπ. γράφει ρούμι χωρίς γενική
http://el.hotels.com/de1646589/xenodocheia-konta-se-cruzan-rum-factory-ergostasio-paragoges-roumiou-frederiksted-amerikanikes-parthenoi-nesoi/
και ουίσκι άκλιτο σπάνια πληθ. -ια
Σκύλος said
Μα ποιό ισχυρότερο κίνητρο για ψήφο, από ετούτο;
"Ετεροδημότισσα" said
124β
κι όμως τα ουισκια τα λέμε συχνά. «Αρχίσαμε από το πρωί τα ουισκια» «ήπια 3 ουισκια» βέβαια είναι λαϊκό, αλλά το ουίσκι όπως και να το κάνουμε έιναι λαϊκό ποτό 🙂
ΛΑΜΠΡΟΣ said
125 – ΧΑΧΑΧΑ ρε σκύλε, θα με κάνεις να ψηφίσω.
"Ετεροδημότισσα" said
125
ποια είναι στην τρίτη φωτογραφία;
ΚΑΒ said
126 και ελληνικό!
Γρηγόρης Κοτορτσινός said
#125
Χτυπάς την κατάλληλη στιγμή, την ώρα που οι αναποφάσιστοι δεν το περιμένουν! 🙂
Σκύλος said
Λάμπρο, είδες; Έχω κι άλλα επιχειρήματα:
Σκύλος said
128, η Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, γκουγκλιστε την
"Ετεροδημότισσα" said
ναι ευχαριστώ το ξέρω το όνομα, είναι μια του πασοκ απλά δεν την είχα δει ποτέ, ή δεν είχα προσέξει τις φώτο στα άρθρα σχετικά με αυτήν
gpointofview said
# 119 β
από ποιό σκορ-έεεε ποσοστό και πάνω θα το θεωρήσεις νίκη ;
Η θα εξαρτηθεί από την αυτοδυναμία ;
sarant said
124: Αν λέει ότι το ρούμι δεν σχηματίζει γενική, έχει άδικο.
121: Έβαλα σε εισαγωγικά το «δεν τον πρόλαβα», εννοώντας ότι δεν πρόλαβα να μου γίνει σημείο αναφοράς. Οι γονείς μου έλεγαν «την τάδε ταινία την ύμνησε/έθαψε ο Ραφα.» Εγώ το έλεγα για τον Δανίκα.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
131 – Όχι ρε συ, τώρα με χτύπησες στο αδύνατο σημείο μου, τα παιδιά. Θα πρέπει να κλείσω τον υπολογιστή και να αυτοσυγκεντρωθώ, γιατί θα με επηρεάσεις τελικά (χαμόγελο).
physicist said
Άσχετο: Από τη συλλογή φωτογραφιών που δημοσιεύει η Zeit, μου άρεσε πολύ η πρώτη που δείχνει το νέο Εθνικό Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικών της Βρεταννικής Βιβλιοθήκης και σκέφτηκα να το δείτε κι εσείς.
http://www.zeit.de/kultur/2012-03/fs-momente
IA said
@90
και το ΠΑΣΟΚ ειχε καποτε στις γραμμες του και στα ψηφοδελτια του το Βαφειαδη, τον Υψηλαντη το Λασανη και τον Γλεζο. Αποδειχτηκε οτι με τη ΝΔ ηταν το ιδιο και το αυτο.
Ο Συριζα που αποδεχεται το ότι η Ελλας ανηκει στη Δυση διαφερει από τη ΝΔ/ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ/ΠΟΤΑΜΙκλπ στα επουσιωδη (π.χ. γαμος ομοφυλοφιλων κλπ) Στην ουσια ΝΔ και Συριζα αποτελουν τους νυν οι μεν και τους μελλοντικους οι δε διαχειριστες του καπιταλισμου
Με τζακρη και μακρη για την ανατροπη
Πάνος με πεζά said
Για τ’ αποτελέσματα; Μα, όπου δεν είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης. Πέρα από την πλάκα, το «συστημικό» MEGA και τη χειρουργικά βραδύκαυστη εκφορά του Ν…ί….κ…ο…υ………….Χ….α…τ….ζ….η….ν…..ι…..κ….ο….λ….ά…ου, ίσως κάποιο κανάλι «δευτεράντζα», όπως π.χ. το ACTION24, να σας αφήσει συνολικά καλύτερη εντύπωση.
Από ένα σημείο και μετά, νόημα έχει και το περιεχόμενο των αποτελεσμάτων που μεταδίδονται, καθώς άλλα κανάλια επιλέγουν τις κάρτες τους, κι άλλα βγάζουν τις ίδιες και τις ίδιες. Στους Δημάρχους π.χ., το συγκεκριμένο κανάλι μου είχε αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις. Το επιτελείο του είναι Γαβρά, Πολίτης, Κοτρώτσος κλπ.
sarant said
138: Το ΚΚΕ της δεκαετίας του 80 δεν θεωρούσε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ήταν ένα και το αυτό. Ούτε οι σοβιετικοί είχαν την ίδια γνώμη.
gpointofview said
θεϊκό από αθλητικό σάιτ…
Ο Βενιζέλος κι ο Γιωργάκης είναι σαν να χωρίσανε ο Χονδρός με τον λιγνό για να κάουνε σόλο καριέρα !
"Ετεροδημότισσα" said
κι εσύ Καίσαρη διαβάζεις Τζη?
"Ετεροδημότισσα" said
139
Πάνο από,τι βλέπω στην ιστοσελίδα του ACTION24 δεν μεταδίδιουν λάιβ εκτός ελλάδας.
"Ετεροδημότισσα" said
ωχ τι έγινε ρε παιδιά; ούτε το Μέγκα!!!
"Ετεροδημότισσα" said
καλά αν υποψιαστώ ότι θα παρακολουθήσω τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών με άραβα σπίκερ……
sarant said
To Mέγκα θα έχει υποθέτω στρήμινγκ εκείνη την ώρα. Και ο Σκάι.
Και ραδιοφωνικώς το Κόκκινο.
"Ετεροδημότισσα" said
μαλλον σκάι. το μέγκα έχει καινούργια ιστοσελίδα και δεν κάνει στριμινκγ στο εξωτερικό λέει.
αντε καληνύχτα και καλό βόλι αύριο
Μαρία said
140
Το μορατόριουμ τότε δεν μπήκε στο λεξιλόγιό μας;
147
Κι απο δω http://www.thepressproject.gr/
Pedis said
Το ρίξιμο στη φωτιά των βιβλίων του Γαληνού και του Αβικένα (από τις πηγές μου δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ποιων «άλλων» αλχημιστών τα βιβλία κάηκαν αλλά μήπως ήταν τέτοιοι οι δύο προαναφερθέντες;) οργανώθηκε από τους φοιτητές του Πανεπιστημίου της Βασιλείας μετά από παρότρυνση του Philippus Aureolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim (που είχε πάρει το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Paracelsus -> Παράκελσος) τη νύχτα του Αγίου Ιωάννη του έτους 1527 και όχι του 1525, όπως αναφέρεται στο συγκεκριμένο άρθρο. Ο ρόλος του Παράκελσου σε μία υποτιθέμενη ώθηση της επιστημονικής πρακτικής δεν είναι ακριβώς εκείνος που από αρκετούς του αποδίδεται. Η περίπτωσή του είναι πολύ πιο σύνθετη. Επιτέθηκε στη θεολογία και υποστήριξε τη μαγεία και άλλα πονηρά και συναφή ερμητικά τερτίπια, αλλά ας το αφήσουμε. Πάντως, προσωπικά θεωρώ ότι για αυτό το λόγο το παράδειγμα του Παράκελσου δεν κολλάει και ακριβώς αυτό θα έπρεπε να είναι το επίμαχο σημείο της κριτικής και όχι ο Γκαλέν-ους.
Πάντως, πέραν του αποτυχημένου επίλογου -όπως παρατήρησε ο Φυσικός- και του γεγονότος ότι το ίδιο κείμενο ο Κ. το κοπυπαστώνει κάθε τόσο, το πρόβλημα που διαπραγματεύεται είναι σοβαρό, τα τελευταία είκοσι (?) χρόνια έχει γίνει σοβαρότατο, και οι παρατηρήσεις που κάνει ο Κ. δεν είναι εκτός τόπου.
Παναγιώτης Κ. said
@119. (Sarant). Εκείνη λοιπόν την εποχή όπου ήταν μόνιμος επισκέπτης στις εκπομπές του Τριανταφυλλόπουλου στο ρόλο του καβγατζή και του γνώστη των πάντων! Παρασυρθήκαμε τότε και αγοράσαμε κάποια από τα βιβλία του για να διαπιστώσουμε ότι είναι γραμμένα «στο γόνατο» όπως πολύ σωστά το επισημαίνεις.
Μιχάλης Νικολάου said
119, 121,
Μα ο Νικοκύρης είναι εκ προοιμίου επιΝίκειος! 🙂
giorgos said
Περικλής Κοροβεσης -Βασιλης Ραφαηλίδης
http://dimitrisdoctor2.blogspot.gr/2008/11/blog-post.html
Παναγιώτης Κ. said
@31. Αρκετές φορές τα κείμενά του με έκαναν να αναρωτηθώ: Εγώ είμαι πολύ πίσω ή εκείνος είναι πολύ μπροστά;
Σύμφωνα με τις απόψεις του δεν έχουν ευθύνη οι εκπαιδευτικοί, δεν έχουν ευθύνη οι μαθητές. Κάποιες… αόρατες δυνάμεις καθορίζουν το μέλλον μας.
Διαβάζοντας διάφορες κατά καιρούς αναλύσεις διαπιστώνω ότι ναι μεν οι αναλυτές μιλούν στο όνομα του λαού αλλά εμμέσως τον θεωρούν ανίκανο να ορίσει την μοίρα του.
Νομίζω πως στο δημόσιο λόγο κάποιοι ανέξοδα έχουν επιλέξει το ρόλο του ξερόλα.
Δεν λερώνουν τα …παπούτσια τους στο χωράφι των αναγκών και των εποικοδομητικών προτάσεων.
Φαίνεται πως ο μονίμως γκρινιάρης, αυτός που δεν βλέπει τίποτα το θετικό στην υπαρκτή κοινωνία, είναι ένας ρόλος!
Κατά τη δική μου άποψη, δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιμένουμε την λύση των προβλημάτων της κοινωνίας από το γεγονός και μόνο ότι κυβερνάει το κόμμα της προτίμησής μας.
Λουκάς Σταμέλλος said
Το δε άρθρο του κ. Κάτσικα έχει ξαναδημοσιευθεί στα Νέα το 2005. Τί διάολο, τόσο πολύ τους άρεσε;
http://www.tanea.gr/news/greece/article/4376735/?iid=2
sarant said
148: Το μορατόριουμ νομίζω ότι μπήκε στο λεξιλόγιό μας σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά. Προς διερεύνηση,
149: Δεν ξέρω αν υπήρξε ποτέ υποχώρηση του φαινομένου ώστε τώρα να μιλάμε για επάνοδό του. Πάντως, αν είναι σοβαρό, ένας λόγος παραπάνω να το αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα.
154: Και στα Νέα λοιπόν;
Μιχάλης Νικολάου said
…το ρούμι μόνο στα ελληνικά λέγεται έτσι…Το ρούμι, του ρουμιού και, χτες ήπια δυο ρούμια…
Τα ρούμια, εξάλλου, ήταν πάντα μεγάλο σουξέ με τους Ρουμελιώτες (όπως μπορεί να πιστοποιήσει, φαντάζομαι, ο πλέον διάσημος του ιστολογίου).
Τα μούρα, από την άλλη, ήταν δημοφιλή στους Μωραΐτες.
( 🙂 , εννοείται )
Emphyrio said
Με τα ελληνοτουρκικα μπηκε το μορατοριουμ, και μαλιστα στο Ποντικι (οταν το Ποντικι ηταν Ποντικι και οχι κουρελι) θυμαμαι για πολυν καιρο (δυο χρονια; τρια;) και διαφημισεις ενος ρεμπεταδικου ή κατι τετοιου με την ονομασια αυτη. Αν παλι θυμαμαι καλα, το ειχε ανοιξει καποιος που ξεχναω το ονομα του, ο οποιος ηταν μπογιατζης αλλα δεν τα καταφερε και το γυρισε σε μαγειρας. Και με τα δυο καπελα που φορουσε, εκανε (ή του εφτιαχναν) καταπληκτικες διαφημισεις με σατιρικα κειμενα, ακριβως στο κλιμα του Ποντικιου.
physicist said
#155, #157. — Κι εγώ το μορατόριουμ από τα ελληνοτουρκικά το θυμάμαι αλλά επειδή ελληνοτουρκικά έχουμε τουλάχιστον από τη μάχη του Ματζικέρτ και δώθε 🙂 πρέπει να γίνει πιο συγκεκριμένο: τη λέξη τη θυμάμαι να την έχει εισαγάγει ο Α. Παπανδρέου. Εκείνο που δεν θυμάμαι είναι αν αυτό έγινε για να περιγραφεί η κατάσταση μετά την κρίση (ή την «κρίση») του 1987 ή αν είχε ήδη ειπωθεί πρωτύτερα.
Emphyrio said
Νομιζω (τελειως νεφελωδικα, και ετοιμαζομαι να παω για να ψηφισω και δεν εχω χρονο και διαθεση να ψαξω) πως ειχε ο Ανδρευς συναντηθει με τον Οζαλ στο Νταβος, και εκει συμφωνησαν ή τους ειπαν να συμφωνησουν να υπαρξει ενα μορατοριουμ στην εκατερωθεν επιθετικοτητα στο Αιγαιο – οι μεν να μην βγαζουν τα αεροπλανακια τους για βολτα στην Ακροπολη και οι δε να βοηθησουν ή να μην εμποδισουν την προσεγγιση της Τουρκιας με την Ευρωπη. Ή κατι τετοιο.
Μπορει και να ειμαι τελειως μα τελειως εξω απο το ξεκινημα της χρησης της λεξης στην καθημερινη ζωη, αλλα αυτη ειναι η εντυπωση μου. Δυο σεντς κανει, δινω και ρεστα.
Σκύλος said
Ναι, με τη συνάντηση Ανδρέα-Οζάλ στο Νταβός έχει συνδεθεί το μορατόριουμ.
sarant said
Κι εγώ αυτό θυμάμαι. Θυμάμαι και το ρεμπετάδικο.
Pedis said
# 155 «Δεν ξέρω αν υπήρξε ποτέ υποχώρηση του φαινομένου ώστε τώρα να μιλάμε για επάνοδό του. Πάντως, αν είναι σοβαρό, ένας λόγος παραπάνω να το αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα.»
Δες πόσοι από τους πτυχιούχους θεωρούν το σύγχρονο νερό του Καματερού, δηλ. τα ομοιοπαθητικά, θαυματουργά ή το έχουν ρίξει στα φενγκ σούι ή ακολουθούν αγράμματους παπάδες-γκουρού και κάνε τη σύγκριση με την κατάσταση τριάντα χρόνια πριν. Το σημερινό επίπεδο σκέψης μεγάλου μέρους της εγγράμματης μεσαίας τάξης είναι παρόμοιο με αυτό της αγγράμματης και δεισιδαίμονης βάβως μου. Και δεν περιορίζεται στην Ελλάδα για να εξηγούμαστε.
Το άρθρο είναι προχειρογραμμένο, σύμφωνοι. Αλλά δεν κυκλοφορούν και πολλά άλλα κείμενα που να είναι σοβαρότερα και να ‘χουν παρόμοια στόχευση. Με αυτή την έννοια κακό δεν κάνει χωρίς να σημαίνει ότι δικαιολογούνται ή συγχωρούνται τα λάθη του κάθε Κάτσικα.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
162 – Μα αυτό λέει κι ο Νίκος, δεν υπήρξε ουσιαστικά υποχώρηση του φαινομένου για να μιλάμε για επάνοδό του, ανέκαθεν ήταν παρών, απλώς κρυβόταν και κρύβεται πίσω απο τίτλους σπουδών ή άλλους τιμητικούς γενικώς. Αυτό που κυριαρχεί στην σύγχρονη κοινωνία που ζούμε, είναι η υπερεκτίμηση των τίτλων και γενικώς των ανθρώπων που τους φέρουν, ταυτίζοντάς τους με την όποια αξία των τίτλων τους, αλλά η πραγματικότητα είναι οδυνηρά διαφορετική. Το βλέπουμε αυτό άλλωστε στην εκπαίδευση, στα μεγαλοστελέχη μεγάλων εταιρειών ή τραπεζών, στην υγεία, και ειδικά στις κυβερνήσεις. Είναι απο τους βασικούς λόγους που σας ζαλίζω κατά διαστήματα τα π…..ια, με ερωτήματα για τη εξυπνάδα και την εκπαίδευση. Το θέμα του άρθρου είναι σίγουρα σοβαρό, ο Κάτσικας όμως δεν είναι, κι όχι μόνο το «κλέβει», αλλά είναι εκτός τόπου και χρόνου. Επίσης δεν είναι η μόνη «κλοπή», έχει κλέψει (κυριολεκτικά εδώ) και τον τίτλο Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΜΑΘΕΙΑΣ, και τον έβαλε στο βιβλίο του. Διάβασε και τα δύο βιβλία με αυτό τον τίτλο, και βγάλε συμπέρασμα για το ποιόν του ανθρώπου. Άλλωστε, και τα μεζεδάκια τον Κάτσικα στηλιτεύουν, όχι το άρθρο «του».
Efi said
Η φωτογραφία είναι αυθεντική, είναι δική μου (στην πραγματικότητα φίλου κ τη δημοσίευσα) και δεν ξέρω πώς έφτασε σ’ εσάς.
Γς said
164:
>και δεν ξέρω πώς έφτασε σ’ εσάς.
Εμείς φτάσαμε σ αυτήν
[Για ποια φωτογραφία μιλάς;]
sarant said
164: Εννοείτε τη φωτογραφία του καταλόγου με τις αγκινάρες αλά πολίτα; Μου το έστειλε κάποιος φίλος, το είδε στο Φέισμπουκ.
physicist said
#162. — Δες πόσοι από τους πτυχιούχους θεωρούν το σύγχρονο νερό του Καματερού, δηλ. τα ομοιοπαθητικά, θαυματουργά ή το έχουν ρίξει στα φενγκ σούι ή ακολουθούν αγράμματους παπάδες-γκουρού και κάνε τη σύγκριση με την κατάσταση τριάντα χρόνια πριν. Το σημερινό επίπεδο σκέψης μεγάλου μέρους της εγγράμματης μεσαίας τάξης είναι παρόμοιο με αυτό της αγγράμματης και δεισιδαίμονης βάβως μου. Και δεν περιορίζεται στην Ελλάδα για να εξηγούμαστε.
Ακριβώς έτσι.
Γς said
Στο STAR τώρα.
[Στην εκπομπή της Στεφανίδου]
-Κι ο Βαρουφάκης με το δερμάτινο, το αντιγουάιντ!
Efi said
Ναι, αναφέρομαι στη φωτογραφία με τις αγκινάρες 😛
Τη δημοσίευσα στο φέισμπουκ πριν κανά δυο μέρες.
sarant said
169: Δεν το πήρα απευθείας από σας, αλλά σας πιστεύω απόλυτα. Δεν σας ενοχλεί η αναδημοσίευση, ελπίζω.
Γς said
170:
Απ ότι δείχνει η Google Images δεν ήταν πρώτο το δικό μας ιστολόγιο που την αναδημοσίευσε
Γς said
Στην Νεριτ τώρα ακούω για «τους τρομοκράτες της άισις [Isis]»
Μήπως το σωστό είναι
«οι τρομοκράρες της Ισιδος»;
Σωτήρς said
Στα σουηδικά galen είναι ο τρελός, παλαβός.
Άμα συνεχίσουν οι αναδημοσιεύσεις του ίδιου άρθρου θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να το μεταφράζουμε κι έτσι.
sarant said
171: Μερσί.
172: Του Ισλαμικού Κράτους, να μη μπλέξουμε τις θεότητες.
173: Σωστά!
Angelos said
Από σχόλιο φίλου φίλου στο f/b σε συζήτηση για τη συμμαχία Συρ.-Ανελ:
«και ο Σύριζα αφού διασπάθιζε ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί…» 😀 😀 😀
Efi said
Όχι, δε με ενοχλεί η δημοσίευση. Απλώς περίμενα αν το έπαιρνε κάποιος, αν μη τι άλλο να ενημέρωνε!