Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Πρώτη φορά αριστερά!

Posted by sarant στο 26 Ιανουαρίου, 2015


propyl1Το ιστολόγιο είναι βαριά δουλειά, αν πρέπει να γράφεις κάθε μέρα. Μετά τους πανηγυρισμούς, γυρίζοντας στο σπίτι, πρέπει να γράψω άρθρο -βλέπετε, τούτο εδώ ειδικά το άρθρο δεν θα μπορούσα να το γράψω από πριν. Θα με συμπαθήσετε που οι σκέψεις μου θα είναι λίγες, πρόχειρες και κάπως ανοργάνωτες, πιο πολύ έναυσμα για τη δική σας συζήτηση.

Δεν χωράει αμφιβολία πως οι χτεσινές εκλογές ήταν ιστορικές από πολλές απόψεις. Νικητής, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας και ίσως και της Ευρώπης, αναδείχτηκε ένα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Το κόμμα αυτό είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, που μέσα σε λιγότερο από έξι χρόνια εκτοξεύτηκε από το 4% του 2009 στο 17% του Μαΐου 2012 και το 27% του Ιουνίου 2012 και στο χτεσινό 36%. Ο ελληνικός λαός αποδοκίμασε τα κόμματα της απερχόμενης συγκυβέρνησης, παρεμπιπτόντως τα κόμματα που κυβέρνησαν την Ελλάδα τα 40 τελευταία χρόνια, στέλνοντας στην αντιπολίτευση το ένα και σχεδόν εξαφανίζοντας το άλλο.

Κανείς δεν λέει (ή τουλάχιστον δεν το λέω εγώ) ότι οι ψήφοι του ΣΥΡΙΖΑ προέρχονται όλες από αριστερούς πολίτες -προέρχονται όμως από πολίτες που εμπιστεύθηκαν, σε αυτή τη συγκεκριμένη και πολύ δύσκολη φάση, τη ριζοσπαστική αριστερά, ως την πιο ελπιδοφόρα προοπτική για τη χώρα. Είναι ψήφος ελπίδας και αξιοπρέπειας, είναι όμως -και δεν πρέπει να το αρνούμαστε- και ψήφος αποδοκιμασίας της απερχόμενης συγκυβέρνησης, ακόμα και από ικανή μερίδα πολιτών που είχαν ψηφίσει ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές και αυτοπροσδιορίζονται δεξιοί. Από αυτή την άποψη, πολλές από τις χτεσινές συριζικές ψήφους είναι ψήφοι υπό αίρεση -αλλά μήπως όλες οι ψήφοι υπό αίρεση δεν είναι; Αν δεν ήταν, το ΠΑΣΟΚ θα είχε ακόμα 44%, όχι 4,7%.

Τα δύσκολα για τον ΣΥΡΙΖΑ αρχίζουν από αύριο, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό μέτωπο, και τη στιγμή που γράφω αυτές τις γραμμές φαίνεται ότι μάλλον δεν θα πετύχει την αυτοδυναμία, αφού όπως όλα δείχνουν θα πάρει 149 ή 150 έδρες. Αλλά όλα αυτά θα έχουμε καιρό να τα συζητήσουμε και σε επόμενα άρθρα. Πάντως, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι όλη η Ευρώπη είχε το βλέμμα στραμμένο στις ελληνικές εκλογές, ενώ όσοι βρέθηκαν στα Προπύλαια θα είδαν πολλούς αριστερούς Ευρωπαίους (Γάλλους, Ιταλούς, Ισπανούς, Γερμανούς) να πανηγυρίζουν μαζί με τους συριζαίους.

Στη σύντομη προεκλογική περίοδο νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πολύ καλή εκστρατεία -ενώ ο κ. Σαμαράς, επενδύοντας αρχικά στον φόβο και κατόπιν προσπαθώντας να αλλάξει ρότα, ήταν απελπιστικά κακός. Καλή εκστρατεία έκανε και ο Π. Καμμένος, που βρήκε ένα πειστικό λόγο για να καλέσει τους πολίτες να τον ψηφίσουν, εξασφαλίζοντας έτσι την είσοδο στη Βουλή με πιθανό ρόλο ρυθμιστή.

Οικτρή αποτυχία του ΠΑΣΟΚ, που επιδίωκε την τρίτη θέση και τελικά βρέθηκε στην έβδομη -υπάρχει βέβαια και η δικαιολογία της διάσπασης αφού ο Γιώργος Παπανδρέου κατέβηκε με το Κίνημα, αλλά αν δεν κατέβαινε ο ΓΑΠ οι πολίτες που τον προτίμησαν χτες θα σκόρπιζαν σε πολλά άλλα κόμματα, και μόνο μικρό μέρος τους θα πήγαινε στο ΠΑΣΟΚ, αφού το βασικό κοινό στοιχείο τους είναι ότι σιχαίνονται τον κ. Βενιζέλο, δηλαδή συμμερίζονται τα αισθήματα της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Το πιο κωμικό είναι ότι στην ιδιαίτερη εκλογική περιφέρεια του κ. Βενιζέλου, στην Α’ Θεσσαλονίκης, το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να πάρει την… όγδοη θέση, αφού το ξεπέρασε ακόμα και ο Βασίλης Λεβέντης της Ένωσης Κεντρώων! (Και κάτι ενδεικτικό: το μεγαλύτερο πανελλαδικά ποσοστό του το ΠΑΣΟΚ το πέτυχε στη Λακωνία, με 11%!)

Μια και αναφέρθηκα στον Βασίλη Λεβέντη και την Ένωση Κεντρώων, να πω ότι ήταν η έκπληξη των εκλογών, μαζί με την Τελεία του Απ. Γκλέτσου, αφού συγκέντρωσαν 1,79% και 1,77% αντίστοιχα. Αν κάποιος ξέρει ψηφοφόρους τους, ας μας πει ποιο είναι το προφίλ τους. Αγανακτισμένοι ψηφοφόροι της ΝΔ;

Οι φίλοι που προτίμησαν το ΚΚΕ (που πέτυχε ένα συγκρατημένα θετικό αποτέλεσμα) θα έχουν ίσως ενστάσεις για τον τίτλο του άρθρου (Πρώτη φορά αριστερά), είτε αμφισβητώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στην αριστερά είτε επισημαίνοντας ότι το 1981 το ΠΑΣΟΚ είχε πιο ριζοσπαστικό πρόγραμμα. Ωστόσο, αφενός είναι άτοπο να συγκρίνουμε θέσεις κομμάτων με 35 χρόνια διαφορά και αφετέρου κατά τη γνώμη μου ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στην αριστερά όχι μόνο ιστορικά αλλά ακόμα και βιολογικά, αφού τα περισσότερα κορυφαία στελέχη του (και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας) προέρχονται από τις γραμμές του ΚΚΕ της περιόδου Φλωράκη ή του ΚΚΕ εσωτ. και έχουν αναφορές στην Εθνική Αντίσταση, στο παλιό ΚΚΕ και στην ΕΔΑ. Δεν νομίζω ότι υπερβάλλω πολύ αν πω ότι στις χτεσινές εκλογές νίκησε η παράταξη που ηττήθηκε στον εμφύλιο και που κυνηγήθηκε σε όλα τα μετεμφυλιακά χρόνια.

(Και κάτι για την ετερογονία των σκοπών: Τρεις άνθρωποι συνέβαλαν κατά τη γνώμη μου τα μέγιστα στη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ, που και οι τρεις τους στην πορεία διαφοροποιήθηκαν. Ο Χαρίλαος Φλωράκης και ο Λεωνίδας Κύρκος ήταν οι δυο ηγέτες του ΚΚΕ και της Ελληνικής Αριστεράς που κατάφεραν να γεφυρώσουν τη διάσπαση του 1968 και να φτιάξουν τον παλιό ενιαίο Συνασπισμό, και ο Αλέκος Αλαβάνος, ως γραμματέας του ΣΥΝ, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη συνεννόησή του με άλλες δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς, αλλά και στην ανάδειξη του Αλέξη Τσίπρα).

Η αριστερά ως τώρα ήταν πολύ καλή στο να εκφράζει την καταγγελία και τη διαμαρτυρία, τώρα θα βρεθεί -για πρώτη φορά- σε θέσεις ευθύνης και θα δοκιμαστεί πρωτόγνωρα. Πολλοί προβλέπουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει πολύ σύντομα προβλήματα συνοχής -δεν το αποκλείω, αλλά δεν το θεωρώ πιθανό στο κοντινό μέλλον. Αυτά όμως θα έχουμε ευκαιρία να τα συζητήσουμε στο μέλλον.

Πριν κλείσω, δυο λόγια για τις δημοσκοπήσεις και τα έξιτ πολ. Ως προς το πρώτο, και οι χτεσινές εκλογές ήταν πανωλεθρία για τις εταιρείες δημοσκοπήσεων: ενώ η διαφορά ανάμεσα στα δυο μεγάλα κόμματα έχει ξεπεράσει τις 8,5 μονάδες, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πολλών εταιρειών έδιναν διαφορές 3-4 μονάδων μόνο. Αναρωτιέμαι αν δικαιολογείται τέτοια απόκλιση -και εν πάση περιπτώσει θα ήθελα να ακούσω τις εξηγήσεις τους. Ως προς τα έξιτ πολ, επαναλήφθηκε το πατρόν των ευρωεκλογών: το πρώτο έξιτ πολ έδινε ακόμα μεγαλύτερη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ (12 μονάδες διαφορά στη μέση τιμή των διαστημάτων) ενώ τελικά η διαφορά θα είναι, όπως είπαμε λίγο πάνω από τις οχτώμισι μονάδες.

Δεν ήταν όλα ευχάριστα στα χτεσινά αποτελέσματα: η ναζιστική συμμορία κατάφερε να διατηρήσει την τρίτη θέση που είχε κατακτήσει στις ευρωεκλογές έστω και με σημαντικές απώλειες. Αλλά θα ήταν άτοπο να το συζητήσουμε σήμερα αυτό και να λερώσουμε τη χαρά μας. Στο κάτω-κάτω, μεγαλύτερο ποσοστό από το χτεσινό της ΧΑ είχε πάρει το 1977, τρία χρόνια μετά την πτώση της χούντας, η χουντική Εθνική Παράταξη.

Ναι, χτες ήταν νύχτα χαράς, σήμερα είναι μέρα χαράς. Και σ’ αυτή τη χαρά μας, θα σκεφτούμε κι όλους εκείνους τους κοντινούς μας ανθρώπους, που δεν στάθηκαν τυχεροί, δεν πρόλαβαν, να ζήσουν τη χαρά αυτή -σαν τον αξέχαστο τον πατέρα μου. Πρώτη φορά αριστερά, λοιπόν!

Υστερόγραφο:

Καλά όλα αυτά, αλλά εμείς εδώ είχαμε βάλει και ένα στοίχημα, ποιος θα μαντέψει με τη μεγαλύτερη ακρίβεια τα αποτελέσματα των εκλογών. Εφαρμόζοντας τη μέθοδο του Γς για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, ο φίλος Στάζιμπος έφτιαξε μιαν ειδική σελίδα όπου μπορείτε να δείτε την κατάταξη. Μας ενδιαφέρει κυρίως η πρώτη στήλη, αφού το ζητούμενο ήταν να μαντέψετε τα ποσοστά των 6 πρώτων κομμάτων. Τα αποτελέσματα υπολογίστηκαν με βάση το 90% των εκλογικών αποτελεσμάτων, ίσως με τα τελικά να έχουμε μικροαλλαγές.

Νικητής είναι ο φίλος stagon, που είχε σφάλμα προβλέψεων 0.08, δίνοντας τις προβλέψεις: 36-28-6-6-5-5.  Συγχαρητήρια! Δεύτεροι ο Γς και ο Μούργος με σφάλμα 0.15. Βλέπω με καμάρι ότι οι προβλέψεις μου είχαν σφάλμα 0.22 και με φέρνουν στην έκτη θέση απο τους 134 που έδωσαν πρόβλεψη. Ευχαριστώ όλους εκείνους που ψήφισαν!

Advertisements

395 Σχόλια to “Πρώτη φορά αριστερά!”

 1. Pirros said

  Βλέπω κ. Σαραντάκο ότι χρησιμοποιείτε την τελεία για δεκαδικούς αριθμούς αντί για κόμμα (γράψατε 0.22 αντί 0,22) και με λυπεί που έχει περάσει αυτό στην ελληνική γραφή. Πάντως το να βλέπω (όχι από σας) ακέραιους με κόμμα αντί τελείας (π.χ. 2,500,000 ψήφοι) το θεωρώ ακόμα χειρότερο.

 2. Κύρος Μοναχός said

  1. Γιούπι!
  2. Καὶ τώρα … τὰ κεφάλια μέσα πάλι.
  3. Ἐλπίζουμε τουλάχιστον σὲ θεσμικὸ ἐπίπεδο ἀλλαγές, γιατὶ στὴν οἰκονομία μᾶλλον δὲν γίνονται θαύματα.
  4. «Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι η δεξιά και η ειλικρινής πορεία που επέλεξε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για την Ελλάδα, δεν αναγνωρίστηκε». Αὐτὸ φέρεται σύμφωνα μὲ οὐκ ὀλίγους ἱστότοπους νὰ δήλωσε ὁ ἐπικεφαλῆς τοῦ EPP (Εὐρωπαϊκοῦ Λαϊκοῦ Κόμματος) Μάνφρεντ Βέμπερ. Μὲ τὸ λίγο ψάξιμο ποὺ ἔκανα στὸ διαδίκτυο δὲνμπόρεσα νὰ βρῶ τὴν αὐθεντικὴ δήλωση, παρὰ μόνο τὴν (πιθανὴ) πηγὴ τῆς ἑλληνικῆς της ἀπόδοσης, ποὺ εἶναι ἐδῶ: http://en.protothema.gr.
  Κάτι μοῦ λέει πὼς ἔχουμε ἄλλη μία ἐκδοχὴ τοῦ «Ὅλα στραβὰ κι ἀνάποδα», τῆς ξεκαρδιστικῆς ταινίας τοῦ Τζὼν Κλὴζ ὡς διευθυντῆ συντηρητικοῦ βρετανικοῦ σχολείου ποὺ ἀπὸ μιὰ παρανόηση (right=σωστά, right=δεξιά) παθαίνει τὰ μύρια ὅσα.

 3. Spyridon said

  Καλημέρα

  ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ

  Οι παρεκλίσεις των δημοσκοπήσεων βρίσκονται μέσα στα όρια του στατιστικού λάθους. Πέρα από όποιες σκοπιμότητες που δεν τις αποκλείω.
  Υπάρχουν τρία επιπλέον προβλήματα στις δημοσκοπήσεις.

  Το 1ο πρόβλημα είναι ότι με βάση αυτά τα ποσοστά οι δημοσκόποι κάνουν αναγωγές ότι και το (10-30%) ποσοστό των αναποφάσιστων θα ψηφίσει στο ίδιο πατρόν με αυτούς που δηλώνουν ένα κόμμα. Και αυτό μπορεί να μην ισχύει, για πολλούς λόγους που πρέπει να αναλυθούν κάθε φορά αλλά δεν υπάρχουν πλέον μπικικίνια για να γίνουν αυτές οι αναλύσεις.
  το 2ο πρόβλημα είναι ότι τώρα πιά στην Ελλάδα ένα 50% αρνείται να συμμετέχει στις δημοσκοπήσεις. Πολύ μεγάλο ποσοστό που δημιουργεί μεγαλύτερη αβεβαιότητα για το πόσο ισχύουν τα αποτελέσματα.
  το 3ο πρόβλημα είναι ότι λόγω της οικονομικής κρίσης τα ποσοστά λάθους μεγαλώνουν. Αυτό έχει πολλές αιτίες. Λιγότερο έμπειρο (βλέπε φτηνό) προσωπικό που κάνει δημοσκοπήσεις, μικρότερα δείγματα πληθυσμού (για εξοικονόμηση πόρων) ΚΑΙ το κυριώτερο ΠΟΛΛΕΣ κομμένες σταθερές τηλεφωνικές συνδέσεις. Με δεδομένε ότι τώρα πιά όλες οι δημοσκοπήσεις γίνονται τηλεφωνικά σε σταθερά τηλέφωνα μπορούμε να υποθέσουμε ότι ένα μεγαλο μέρος ΜΗ ΜΕΣΟΥ πληθυσμού δεν έχει καν την δυνατότητα να συμμετέχει στις δημοσκοπήσεις, αυτοί που δεν έχουν σταθερό τηλεφωνο. Και αυτοί είναι σε μεγάλο ποσοστό οι νεότεροι ή/και φτωχότεροι ψηφοφόροι.

 4. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Καλημέρα και συγχαρητήρια στους νικητές.

  Ριζοσπαστική αριστερά δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον απο την μέρα που καταργήθηκαν οι συνιστώσες, μένει να δούμε αν παραμένει αριστερό κόμμα.

 5. Κουνελόγατος said

  Οι αριστεροί πανηγυρίζουμε μεν, γρηγορούμε δε, ώστε να πάνε όλα καλά για την πατρίδα μας.

  Υ.Γ. Μακριά από τα ποτάμια…

 6. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1: Να σου πω, αν προσέξεις το κείμενο θα δεις και υποδιαστολές (π.χ. 1,79). Δεν έχω υιοθετήσει την τελεία, παρασέρνομαι καμιά φορά.

  2: Έτσι.

  3: Πολύ πιθανό να είναι όπως τα λες, ιδίως σε σχέση με τον κόσμο που κατεβάζει το τηλέφωνο. Εμένα πάντως με πήραν από τη Μέτρον την Παρασκευή και απάντησα (ειλικρινά).

 7. Alexis said

  Καλημέρα.
  24ος στο στοίχημα!
  Pas mal !

  #0: «Πρώτη φορά αριστερά»
  Ναι. Και πρώτη φορά Βουλή χωρίς Παπανδρέου μετά το 1923 (92 χρόνια !!!)

 8. Νέο Kid Στο Block said

  Kαλημέρα!
  Ήδη ο Σύριζα κέρδισε το πρώτο στοίχημα! Οι τράπεζες λειτουργούν κανονικά σήμερα. Το ευρώ είναι σταθερά χαμηλά έναντι του Σαουδαραβικού Ριαλιού (=δολλάριο). Τσουνάμι δεν έπνιξε τη Μεσόγειο. Σεισμός δεν έγινε. Ο Ε.Τ φόουν χόμ βρίσκεται ακόμη σε άλλο γαλαξία. Ούτε καν βρέχει! (τουλάχιστον στην Κύπρο έχουμε λιακάδα και 20 βαθμοί…)

 9. Alexis said

  Σωστά τα λέει ο Spyridon στο #3.
  Εγώ να προσθέσω ότι καμία δημοσκόπηση δεν μπορεί να προβλέψει πως θα κινηθούν τις τελευταίες 2-3 μέρες οι ψήφοι ΟΦΑ (ή UFO κατ’ άλλους).
  Το τελευταίο τριήμερο είναι πάντα κρίσιμο όχι για την πρωτιά (όταν αυτή είναι ξεκάθαρη) αλλά για το μέγεθος της διαφοράς.

  Για μένα όμως αυτό που είναι αξιοπερίεργο και θέλει διερεύνηση είναι η αποτυχία των exit polls.
  Εδώ δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν:
  1. Η μέθοδος επιλογής του δείγματος κάπου κουτσαίνει και το δείγμα δεν είναι αντιπροσωπευτικό.
  2. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ψήφου αυτών που δέχονται να συμμετάσχουν στα exit polls παρουσιάζουν κατά κανόνα σημαντική απόκλιση από το μέσο όρο του εκλογικού σώματος.

 10. LandS said

  Δύο πραγματάκια.
  1. Σχεδόν Κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν έχει μεγάλη διαφορά από την ισχνή Κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Πάνω κάτω τους ίδιους χειρισμούς κάνεις και στις δύο περιπτώσεις.
  2. Ας περιμένουμε να κάνει ή να επιδιώξει ακροδεξιά πράγματα ο Καμένος, πριν τον πούμε ακροδεξιό δεκανίκι. Το ίδιο ισχύει για τον Θεοδωράκη και το Ποτάμι. Στο νεοφιλελευθερισμό αυτός. Προσωπικά πιστεύω ότι πιο γρήγορα θα πάρει νεοφιλελεύθερη στάση το Ποτάμι από ότι οι ΑΝΕΛ ακροδεξιά.

 11. Νέο Kid Στο Block said

  Θα έλεγα ότι το μεγαλύτερο στοίχημα για το Σύριζα είναι να μπορέσει με τις πολιτικές του και κυρίως την ειλικρίνεια και καθαρότητα των προθέσεων και ενεργειών του, να κρατήσει και να τιμήσει ένα πλήθος ανθρώπων που τον ψήφισαν ελπίζοντας σε μια πραγματική ΑΛΛΑΓΗ κάποιων (πολλών) κακώς κειμένων.
  Και μάλιστα ψήφους πολλών ηλικιωμένων ανθρώπων (έχει σημασία αυτό!) που ξεπέρασαν προς τιμήν τους προκαταλήψεις και φοβικά σύνδρομα πολλών δεκαετιών. Ξέρω γυναίκα, που μικρό κοριτσάκι είδε τον πατέρα της να τον κρεμάνε οι «αριστεροί» σε χωριό της Ευρυτανίας. Χθες ψήφισε Σύριζα! Aυτή η ψήφος λέει πολλά (και δεν είναι η μόνη τέτοιου είδους,χωρίς καμία αμφιβολία).

 12. Παναγιώτης Κ. said

  Η λεγόμενη «πολιτική ευπρέπεια» πολλές φορές εμποδίζει εμάς, ας πούμε τους γραμματιζούμενους, να θέτουμε υπαρκτά ερωτήματα τα οποία είναι στο στόμα πολλών ανθρώπων.Για παράδειγμα, θα πληρώσουμε τον ΕΝΦΙΑ; Η δική μου απάντηση είναι, χωρίς αμφιβολία, ναι.
  Ένα ζήτημα τι είναι γίνεται με τη νομιμότητα και την…αντίσταση μπαίνει εκ των πραγμάτων.
  Άλλο παράδειγμα: Η αδυναμία πληρωμής μισθών και των συντάξεων είναι εκφοβιστικό τρικ ή πραγματικότητα;
  Θα έχουμε πάντως την ευκαιρία να τα συζητάμε…λεξιλογούντες.
  Σε κάθε περίπτωση ισχύει το » ο,τι έσπειρες θα θερίσεις».

 13. παλιοσειρά said

  Μακριά από ποτάμια, αλλά αγκαλιά με ψεκασμένους, Κουνελόγατε;

  Δεν πάμε καλά.

 14. spiral architect said

  Καλημέρα και καλή βδομάδα. 🙂
  Η κουβέντα με την καλή παρέα ψες βράδυ κράτησε μέχρι αργά, περιμένοντας και κάποιους κατάκοπους εκλογικούς αντιπροσώπους.
  (πάλι καλά που είμαι ρεπατζής)
  Η παρέα λοιπόν -ΚΚΕδες και Συριζαίοι, άπαντες και εξαπανέκαθεν 😀 πούροι- κατέληξε σε:

  α Αν δεν δημιουργείτο το Ποτάμι, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε καθαρή αυτοδυναμία. Το Ποτάμι μετά το κάψιμο της ΔΗΜΑΡ και την αποτυχία συγκρότησης των Ελιών, 58 κλπ είναι το κόμμα ανάσχεσης Πασόκων προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
  β. Αν δεν δημιουργείτο το Ποτάμι και σε συνδυασμό με μη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ το τελευταίο θα’ βγαινε μεν τρίτο κόμμα, αλλά θα’ δινε περισσότερους ψήφους και πιθανή αυτοδυναμία στο ΣΥΡΙΖΑ..
  γ. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πιο σαφές ριζοσπαστικό πρόγραμμα, το ΚΚΕ θα’ χανε πολλούς ψήφους προς τα δεξιά (ΣΥΡΙΖΑ)
  δ. Τέλος καθένας μας (μπορεί να) κρύβει ένα φασίστα μέσα του. 👿

  Όλα τα παραπάνω μόνο από τα τελικά αποτελέσματα, που βλέπαμε λάιβ. Τα λάπτοπ, οι ταμπλέτες και τα κινητά πήραν φωτιά,
  (σε κάποια φάση πάνω στο ρούτερ μου ήταν συνδεδεμένες 8 συσκευές!)
  η οποία έσβησε επιτυχώς με κρασί. Το μυαλό μας ήταν όμως καθάριο.
  Ίδωμεν!

 15. Κατάλαβα καλά; Πλασαρίστηκα 16ος στην πρόβλεψη; Δεν το πιστεύω! 🙂

  Φυσικά χάρηκα με το αποτέλεσμα, αλλά ναι, ως ένας από τους φίλους που προτίμησαν το ΚΚΕ είμαι κι εγώ μ’ αυτούς που δεν βλέπουν το «πρώτη φορά Αριστερά» (μέχρι που βλέπω από τώρα τον Λαφαζάνη σε ρόλο Καράγιωργα ή μάλλον Καργόπουλου 🙂 ). Επειδή όμως παραδέχομαι ότι μ’ όλο το παπατζιλίκι του το ΠΑΣΟΚ του ’81 ήταν οπωσδήποτε παράγοντας θετικών αλλαγών στην Ελλάδα, δεν χρειάζεται να κακιώσετε μαζί μου. Σίγουρα τα πράγματα θα είναι καλύτερα, δεν είμαι της λογικής «όλοι ίδιοι είναι». Όσο για την αυτοδυναμία, απ’ ό,τι άκουσα χτες συμπέρανα ότι και να την είχε πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα βλέπαμε μεγάλες διαφορές.

  Ως εκ τούτου είμαι κι εγώ χαρούμενος από το αποτέλεσμα –μακάρι να γύριζε κι η ηλικία μας πίσω στο ’81 όμως!

 16. alexisphoto said

  καλημέρα,
  @11: ΑΜΗΝ
  τώρα αρχίζουν τα πραγματικά δύσκολα.
  Εύχομαι να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
  Τόσο από πλευράς προθέσεων όσο και αποτελεσμάτων.
  καλημέρα και πάλι.

 17. Σπάιραλ, τι σχέση έχεις με το Ρέθεμνος;

 18. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  14: Σωστά τα λες για το Ποτάμι, κι εδώ το είχαμε γράψει θαρρώ: ανάχωμα.

  7: Νομίζω (σχεδόν σίγουρα) ότι ο γέρος Παπανδρέου είχε μείνει εκτός Βουλής κάποια στιγμή περί το 1950 -και μετά πήγε στον Παπάγο.

 19. spiral architect said

  @7, 18β: Το 1951.

 20. spiral architect said

  @15: Α ρε Δύτη. Το ’81 είχαμε κατέβει με τις κόκκινες σημαίες στην Ομόνοια και πανηγυρίζαμε με το ΠΑΣΟΚ! 😦
  @17: Καταγωγή. 🙂

 21. LandS said

  12. Ο ΕΝΦΙΑ του 14 πρέπει να πληρωθεί. Δεν γίνεται αλλιώς.
  Για το 15, θα αντικατασταθεί με έναν ΦΜΑΠ με χαρακτηριστικά που έχουν περιγραφεί μέχρι αηδιας. Πριν αρχίσουμε τα τηλεπανελικά του στιλ «δεν μας λέτε όμως το αφορολόγητο οριο» ας πάρουμε υπόψη δύο πράγματα. Οι μισοί Έλληνες έχουν περιουσία λιγότερη από 35χιλ (πάνω κατω) και ο μέσος όρος είναι λίγο πάνω από 100χιλ. Το δεύτερο είναι ότι όσο ψηλότερο είναι το αφορολόγητο τόσο περισσότερο πληρώνουν αυτοί που φορολογούνται, κάτι που τους κάνει να φωνάζουν περισσότερο. Και αυτό δεν χρειάζεται ιδιαίτερη μόρφωση να το καταλάβει κανείς.

 22. IN said

  19, 20: Α μπράβο, θυμήστε το γιατί μας έπρηξαν από χθες. Κάποιος έγραψε ότι, τάχα, από το 1923 είχε να μείνει η Βουλή χωρίς Παπανδρέου και έσπευσαν, όπως γίνεται συνήθως, όλοι να το αναπαραγάγουν. Εκτός από το 1951 (που -τι ειρωνία- το κόμμα το Γ. Παπανδρέου λεγόταν ακριβώς έτσι «Κόμμα Γ. Παπανδρέου» – το ΚΙΔΗΣΟ βέβαια δεν λέγεται επισήμως έτσι, αλλά για πολλούς είναι το «Κόμμα του Γιώργου») εκτός Βουλής είχε μείνει ο Γ. Παπανδρέου και στις εκλογές του 1935, πολύ απλά γιατί, σ’εκείνες τις εκλογές, που έγιναν αμέσως μετά την καταστολή του κινήματος των Βενιζελικών της 1ης Μαρτίου 1935, απείχαν όλοι οι Βενιζελικοί (μερικοί διώκονταν κι όλας, αν και νομίζω όχι ο Παπανδρέου που πρέπει να δικάστηκε και να αθωώθηκε). Η Βουλή εκείνη ήταν Συντακτική (έπρεπε να υιοθετήσει νέο Σύνταγμα, αλλά δεν το έκανε), γι’ αυτό και είναι γνωστή ως Ε’ Εθνοσυνέλευση. Η τελευταία (μέχρι στιγμής) που έχει αυτό τον τίτλο.

  Μια και σχολιάζω, συγχαρητήρια στο νικητή των εκλογών και καλή επιτυχία στη νέα κυβέρνηση. Μακάρι να τα καταφέρει ο Τσίπρας, αν και πολύ αμφιβάλλω γιατί αυτό που θέλει να κάνει ούτε έχει λογική ούτε, φοβάμαι, ελπίδες να γίνει δεκτο από τους ισχυρούς της ΕΕ.

 23. sarant said

  15-20: Το 1981 είχατε βγει με σημαίες και πανηγυρίζατε, γιατί εγώ ήμουν εκλογικός αντιπρόσωπος και τελείωσα μετά τα μεσάνυχτα 😦

 24. "Ετεροδημότισσα" said

  Καλημέρα και συγχαρητήρια στους νικητές ένθεν κακείθεν. Από, τι κατάλαβα από το Σαμαρά και τους ακροδεξιούς δορυφόρους τους και η ΝΔ νικήτρια βγαίνει αφού με αυτά και με αυτά δεν έχασε παρά 2% από τα ποσοστά της. Μα τη δύναμη της βαρύτητας, αυτός ο άνθρωπος με έχει κάνει να αγαπήσω του Μητσοτάκηδες και να ελπίζω σε αυτούς! Φάτε τον!!!

  Ίσως επeιδή ζω στο εξωτερικό πολλά χρόνια, έχω συνηθίσει τις κυβερνήσεις συνεργασίας με κάθε δυνατό συνδυασμό και δεν με ενοχλεί μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ + ΑΝΕΛ ή +Ποτάμι το οποίο για μένα είναι κατι σαν του D66 στην Ολλανδία ή τους κίτρινους στη Γερμανία (δεν θυμάμαι πως τους λένε). Από,τι είδα χθες στο Σκαί ενώ ο Θοδωράκης κάτι είπε για εθνική συνενόηση και το καλό της χώρας, τα ‘αριστερά τους στελέχη, Τσατσόπουλος-Ψαριανός, ακούνε Σύριζα και φτύνουν! είναι εντυπωσιακό δηλαδή. Και έπειτα όταν λέμε ότι θέλουμε να συνεργασοτύμε δεν ξεκινάμε με το να βρίζουμε δεξιά και αριστέρα. στο εξωτερικό τουλάχιστον, έστω και μετά από πολύ έντονες προεκλογικές περιόδους, μετά το αποτέλεσμα τα βάζουνε κάτω και προσπαθούνε να βρούνε συμβιβασμούς ώστε να φτάσουν σε προγραμματική συμφωνία, δεν λέω ότι τα καταφέρνουν πάντοτε αλλά προσπαθούν. Στο κα΄τω κάτω οφείλουν να σεβαστου΄ν την λαϊκή ετυμηγορία.

  Αν δεν μας αρέσει αυτό ας πούμε καθαρά ότι δεν συνεργάζομαστε επουδενί, όπως πολύ κάθασρα και ξάστερα λέει το ΚΚΕ, και είναι θεμιτό. Και περίπου 6% των εκλογέων συμφωνεί μαζί τους.

 25. spiral architect said

  Πάνος Καμμένος: Υπουργός ΟΣΕ. 😀
  (Αλέξη…τελείωνε…ξεκόλλα)

 26. andam said

  Μια τεράστια χαρούμενη καλημέρα,

  η χαρά μου είναι τόσο μεγάλη που ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω ότι από σήμερα θα έχουμε κυβέρνηση Αριστεράς και τον Τσίπρα πρωθυπουργό. Ακόμα δεν μπορώ να το φανταστώ πως μπορεί να είναι!

  Όπως τότε με την Εθνική Αντίσταση, ο λαός μας εμπιστεύεται ξανά την Αριστερά στους πολύ δύσκολους καιρούς που ζούμε αλλά πιστεύω ότι θα κάνουν τα πάντα να ανταποκριθούν. Ένα παράπονο μόνο. Εμπιστοσύνη μόνο στα πολύ δύσκολα;

  Ελπίζω και περιμένω ότι η Ελλάδα με το Συριζα δεν θα αλλάξει απλώς σελίδα αλλά θα ξαναγράψει νέο βιβλίο σε όλα. Το πιστεύω ακράδαντα. Πρέπει όμως γι αυτό να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση γαι να μην παρεκλίνουμε από την πορεία μας. Τίποτα δεν θα γίνει μόνο του χωρίς την ενεργή συμμετοχή μας. Αν βλέπουμε «κακώς κείμενα» όχι μόνο να τα ξεσκεπάζουμε αλλά να τα αναδεικνύουμε για να τα αποφεύγουμε. Όλα στο φως.

  Συμφωνώ σε όλα όσα λες και ειδικά για το ΚΚΕ και το Ποτάμι.

 27. "Ετεροδημότισσα" said

  @23
  γι αυτό είχανε βγει και πανηγύριζαν; επειδή ήσουν εκλογικός αντιπρόσωπος και μαντρωμένος στο εκλ. τμήμα; Α γεια σου κι αναρωτιόμουν τόσα χρόνια 😀

 28. Pedis said

  Συγχαρητήρια για το κόμμα σου Νικοκύρη.

  Και τα συχαρίκια για όσους περιμένουν την ελπίδα που έρχεται με το τρενάκι του Καμμένου και με μουτζούρη Νικολόπουλο. Κατα-Κα(υ)μμένη Αριστερά. Καλά ξεμπερδέματα.

 29. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  11 – «Ξέρω γυναίκα, που μικρό κοριτσάκι είδε τον πατέρα της να τον κρεμάνε οι «αριστεροί» σε χωριό της Ευρυτανίας. Χθες ψήφισε Σύριζα! Aυτή η ψήφος λέει πολλά (και δεν είναι η μόνη τέτοιου είδους,χωρίς καμία αμφιβολία).»

  Αυτή η ψήφος είναι συναισθηματική, βασίζεται στην απελπισία και στην ελπίδα (που έρχεται;) και όχι σε συγκροτημένη σκέψη που βασίστηκε στα επιχειρήματα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Υπο αυτή την έννοια, αυτή η ψήφος λέει ένα πράγμα κατά την άποψή μου, οτι είναι εύκολα «εξαγοράσιμη». Έτσι όμως, θα κερδίζουν πάντα οι πλούσιοι, και ποτέ η δημοκρατία.

 30. Κουνελόγατος said

  23. Το ίδιο έπαθα κι εγώ χθες.
  13. Όλοι κρίθηκαν χθες, και θα κριθούν και στη συνέχεια. Ακόμη και τα καφάσια, που χρησιμεύουν σαν ανάχωμα.

 31. Κύριοι (ή σύντροφοι) αυτοαποκαλούμενοι αριστεροί, συμφωνώ σχεδόν με όλες τις εκτιμήσεις σας. Εύχομαι καλή επιτυχία στην κυβέρνηση του Τσίπρα.

 32. "Ετεροδημότισσα" said

  με ποιον θα σας άρεσε να κυβερνήσει η Αριστερά; μόνη της; τότε γιατί δεν την ψηφίσατε να της δώσετε την πολυπόθητη αυτοδυναμία;
  Άλλωστε δεν το χανε κρύψει. το χανε πει. ο ίδιος ο Καμμένος ΄βασισε όλη του την ευρηματική προεκλογική καμπάνια σε αυτό και κατόρθωσε να δώσει στο κόμμα του το φιλί της ζωής.

  πρέπει να μάθουμε να συνεργαζόμαστε στην Ελλάδα! όπως ακριβώς συνεργαζόμαστε στις δουλειές μας. δεν διαλέγουμε πάντα τους συνεργάτες μας ούτε πάμε στο αφεντικό μας (πχ. εκλογικό σώμα) και του λέμε «μας έστειλες έναν καμμένο». Φαντάζεστε σε μια εταιρεία ή οπουδήποτε να το λε΄γατε αυτό;

  θυμάμαι που είχα ένα senior συνεργάτη που ήταν ο φασίστας της διπλανής πόρτας. Αν και ο ίδιος έλληνας, έβριζε τους ξένους, έκανε και τα απαραίτητα δυσμενή σχόλια για τους ντόπιους και δεν τον άντεχα. όμως κάναμε τελικά πολύ καλή δουλειά και χωρίσαμε με μεγάλη εκτίμηση ο ένας για τον άλλον όσον αφορά τα επαγγελματικά. Δεν κάναμε βέβαια πο΄τε παρέα.

 33. spiral architect said

  Κάνω διαρκώς refresh τη διπλανή καρτέλα με το http://www.ypes.gr και το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ έχει κολλήσει στο 36,34% και 149 βουλευτές με ενσωμάτωση 99,90% … 🙄

 34. physicist said

  Η γκρίνια της ημέρας:

  1. Το συνηθίσαμε πλέον ότι η ΧΑ έχει σταθερά ποσοστά και δεν το συζητάμε ως θέμα ή η νίκη του Σύριζα επικαλύπτει όλα τ’ άλλα που έβγαλε η κάλπη;

  2. Μα με τον Καμμένο βρε παιδιά; Ελπίζω τουλάχιστον να διαλευκανθεί και να εξεταστεί εξονυχιστικά η υπόθεση Χαϊκάλη. Να μάθουμε επιτέλους τι έγινε, βρε αδερφέ, τώρα που δεν θα είναι στα πράγματα ο παναθηναϊκάκιας κι ο βαζελάκιας.

  3. Το θετικό της φημολογούμενης συνεργασίας είναι, βέβαια, ότι μ’ αυτόν τον τρόπο ο Σύριζα προετοιμάζει την οριστική εξαφάνιση αυτής της κωμωδίας από την πολιτική σκηνή της χώρας.

  Καλημέρα και συγχαρητήρια και πάλι, παρά τη γκρίνια. 😉

 35. Καλό είναι να υπάρχουν συνεργασίες… καλό όμως είναι και οι κόκκινες γραμμές να μη γίνονται ροζ… 🙂

 36. Κουνελόγατος said

  Ναι ρε παιδιά, αμάν πια. Στο κάτω-κάτω ας συναινούσε ο Κουτσούμπας σε κάποια βασικά θέματα, ώστε να μη γινόταν συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛ., που, αν μη τι άλλο, κράτησαν αξιοπρεπή στάση.
  Ωχ, τώρα θα γίνει χαμός…

 37. spiral architect said

  Εργασίες αυτή τη στιγμή, έξω από την Βουλή:

 38. physicist said

  #32. — Εχμ, καλά ακούγονται αυτά, μόνο που αν τα έλεγαν άλλοι θα τρώγανε επιτόπου τον χαρακτηρισμό απολιτίκ (στην καλύτερη) και φασίστες (στη χειρότερη).

 39. Γιάννης said

  ο Σύριζα ριζοσπαστική αριστερά, το πιο πιο σύντομο ανέκδοτο

 40. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
  Είναι εύκολο να παριστάνει κανείς τον ασυμβίβαστο επαναστάτη αριστερό από τη σιγουράντζα του καταγγελτικού άμβωνα, ιδίως σε καθεστώτα δυτικού τύπου. Εύκολο και ανέξοδο είναι να επιτρέπεις δια της ουσιατικής αποχής σου να εναλλάσσονται στην εξουσία τα ίδια κόμματα με άλλο χρώμα και να περιορίζεσαι στην γκρίνια και στην ατελέσφορη διαμαρτυρία. Δύσκολο είναι να μπαίνεις στο παιχνίδι, να διεκδικείς στα σοβαρά την εξουσία και να την κατακτάς με σκοπό να την ασκήσεις διαφορετικά και προοδευτικά. Άλλωστε οι επαναστάσεις και οι μεγάλες ρήξεις προϋποθέτουν ενεργό συμμετοχή και πρωτοβουλία του λαού και κατάλληλες συνθήκες. Μπράβο, λοιπόν, στον ΣΥΡΙΖΑ που τόλμησε, καλή του επιτυχία για το καλό μας και δεν χρωστάει σε κανέναν να επιδεικνύει πιστοποιητικά αριστεροφροσύνης. Ιδίως σε γραφικούς δογματικούς.

 41. […] Από: https://sarantakos.wordpress.com/ […]

 42. "Ετεροδημότισσα" said

  38
  έλα βρε Φυσικέ μου καλημέρα.
  αν τα έλεγαν ποιοι άλλοι εννοείς; Ή πάλι υπονοείς ότι επειδή είμαι γυναίκα και το ιστολόγιο πολιτικαλ κορέκτ έχω προνομιακή μεταχείριση; 🙂 🙂 🙂

  Κοίτα ας με πούνε όπως θέλουν, ίσως έχεις καταλάβει ότι έιμαι εξαιρετικά ανήθικη και δεν παρεξηγούμαι με τίποτα.
  Εξάλλου η ίδια δεν είμαι καν ψηφοφόρος. είμαι κι εγώ της γνώμης ότι το κοινοβουλευτικό σύστημα και η εκλογές που το συνοδεύουν ανα τετρα-πενταετία δεν είναι παρά μια παιδική χαρά να ξεδίνουν που και που οι μικρο-+ αστοί και να νομίζουν ότι κάτι κάνουν ενώ ουσιαστικά κανονίζει η ίδια και η ίδια οικονομική ολιγαρχία πάντα 🙂
  Μην κοιτάς που βαριέμαι και δεν τα γράφω κάθε 5 λεπτά σαν το Λάμπρο

 43. ΚΑΒ said

  Τo 28: Κατα-Κα(υ)μμένη Αριστερά

  από έναν που ψηφίζει αριστερά.

 44. ΚΑΒ said

  Γρήγορα συννέφιασε (έτσι βλέπω από το παράθυρο) σε μας τους γραφικούς δογματικούς!

 45. Γιώργος Πρίμπας said

  καλημέρα!
  -ε, ναι σήμερα έφυγα από το σπίτι με άλλα από τα συνήθη συναισθήματα.
  -για όσους ρωτάνε: με τον Καμμένο; θέλω να θυμίσω ότι δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια το ΚΚΕ δε(ν) μπορεί. Ετοιμάζεται μπας και αγοράσει το μεσαίο πόδι της Χαλκιδικής (το ανατολικό το έχει καπαρώσει αιώνες τώρα η ορθοδοξία), να το γεμίσει χώρους απομόνωσης και μελέτης και φυσικά να στέλνει που και που απολογητές να μας θυμίζουν το πόσο αμαρτωλοί είμαστε και ότι αυτό πάντα θα δικαιώνεται. Αμήν.
  -(σχόλιο 39) Μαγκιά φίλε διότι πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού και ελπίζω και εύχομαι ο πρωθυπουργός Τσίπρας να εξαντλήσει τα όρια του εφικτού πάντα με την αριστερή ματιά που στο ΣΥΡΙΖΑ κοιτούν τον κόσμο.

 46. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  39: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ριζοσπαστική αριστερά τόσο, όσο είναι και το ΚΚΕ κομμουνιστικό κόμμα.

 47. physicist said

  #42. — Όχι βρε συναδέλφισσα, όχι από απόψεως φύλου! Και δεν είμαι εγώ που σε κρίνω, για όνομα του Ντώκινς 🙂 αλλά ξέρεις σε τι αναφέρομαι. Τέσπα, θα δείξει. Εμένα αυτό με τους καμμένους δεν μου πάει κάτω, τι να κάνουμε — ενώ αντίθετα ούτε η πρωτιά του Σύριζα ούτε η Πρωθυπουργία Τσίπρα μ’ ενοχλούν, κι ας μην ήμουν ποτέ αριστερός.

 48. Άρης said

  Συγχαρητήρια στον Σύριζα για την εντυπωσιακή νίκη-του (ειλικρινά δέν την περίμενα τόσο εμφατική). Προσωπικά ψήφισα (σταθερά) ΚΚΕ, όχι γιατι συμφωνώ με όλα μαζί-του, αλλά για τη διαχρονική αντίθεσή-του στην ευρωζώνη και την ΕΕ. Λυπάμαι, αλλά δέν μπορώ να συμμεριστώ όλο αυτό το κύμα ενθουσιασμού. Ασφαλώς χαίρομαι που η συγκυβέρνηση των σαμαροβενιζέλων μας άδειασε τη γωνιά, αλλά ειλικρινά δέν πιστεύω οτι ο Σύριζα μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα μέσα στο ασφυχτικό πλαίσιο της ΕΕ. Ίσως ανακουφίσει κάπως τα λαϊκά στρώματα, αλλά μέχρις εκεί.

 49. "Ετεροδημότισσα" said

  ωχ παιδιά, γίναται κυβέρνηση. Σταματήστε πια τα παιδιάστικα τζτζαρίσματα με το ΚΚΕ. this is so yesterday

 50. "Ετεροδημότισσα" said

  και με ποιους θα σου πήγαινε κάτω βρε φύζισιστι; Με το Πασοκ; Με το Ποταμι; Με τη ΝΔ; με το ΚΚΕ (μπρρρρ…);;; (καταλαβαίνετε βέβαια ότι στα αβγά δεν αναφέρομαι καθόλου)
  Σκέψου ότι στις χώρες που μένουμε ψιλο κάθε συνδυασμός μας φαίνεται ψιλοφυσιολογικός. (και κάθε φορά βέβαια βρίζουμε)

 51. Alexis said

  #34: Το συνηθίσαμε πλέον ότι η ΧΑ έχει σταθερά ποσοστά και δεν το συζητάμε ως θέμα ή η νίκη του Σύριζα επικαλύπτει όλα τ’ άλλα που έβγαλε η κάλπη;

  Μα είπαμε να σεβαστούμε την επιθυμία του Νικοκύρη βρε Φυσικέ και να μη «λερώσουμε τη χαρά μας συζητώντας γι αυτό».

  #18, 19, 22: Ναι, δεν είναι τελικά ακριβής η είδηση για «πρώτη Βουλή χωρίς Παπανδρέου μετά από 92 χρόνια». Υπήρξαν μικρά διαστήματα που έσπασαν το σερί.
  Όμως κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι το όνομα Παπανδρέου κυριαρχεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην πολιτική ζωή της χώρας όλα αυτά τα χρόνια, και η χθεσινή αποτυχία του ΓΑΠ να εκλεγεί δείχνει να σηματοδοτεί ένα τέλος εποχής.

  Είναι όμως πραγματικά το τέλος;
  Γνώμη μου είναι ότι εάν ο ΓΑΠ είχε περισσότερο χρόνο να οργανώσει το Κίνημά του θα έμπαινε σίγουρα στη Βουλή και η αιμορραγία του ΠΑΣΟΚ θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη.
  Θα ρισκάρω να προβλέψω ότι η αφαίμαξη του ΠΑΣΟΚ από το ΚΙΔΗΣΟ θα συνεχιστεί και μετεκλογικά.
  Το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή μου θυμίζει την Ένωση Κέντρου του Μαύρου και του Ζίγδη που κατέρρεε μεταδικτατορικά.

 52. Νέο Kid Στο Block said

  Δηλαδή ,πλέον «Οι λέξεις» είναι κυβερνητικό- καθεστωτικό ☺ ιστολόγιο;
  Θα μας κάνει αντίσταση ο Πρετεντέρης δηλαδή; 😀

 53. physicist said

  #50. — Αυτό που προσβάλλει τη νοημοσύνη μου είναι οι χαρακτηρισμοί της ΝΔ ως «ακροδεξιάς» (μέχρι και φωτοσοπιά είδαμε με ναζιστικές σημαίες στο κτίριο της Συγγρού, αν είναι δυνατόν) την ίδια στιγμή που γίνεται συνεργασία με παλιό κομάτι της που σαφώς ανήκει στο πιο δεξιό και πιο παλαβό της άκρο. Ο καθένας ας συνεργαστεί με όποιον νομίζει, η Δημοκρατία τα έχει αυτά. Αλλά οι ρητορικές υπερβολές, οι δηλώσεις και οι συγκρίσεις εκτός αναλογιών και πέρα από κάθε λογική, δεν πάνε κάτω.

  Ας πούμε ότι αυτές είναι απλώς κουβέντες για να περνάει η ώρα και δεν έχουν σημασία. Ξαναλέω ότι σε πρακτικό επίπεδο, περιμένω πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης Χαϊκάλη. Συγκεκριμένα πράγματα, καθαρά εσωτερικών αρμοδιοτήτων, στα οποία πλέον η έρευνα μπορεί να προχωρήσει ανεμπόδιστη. Γιατί κι εκεί ακούστηκαν μύρια όσα κι εκτοξεύτηκαν κατηγορίες κάθε άλλο παρά ελαφριές.

 54. Christos said

  Ποιος περίμενε ότι θα βλέπαμε μια τέτοια εικόνα μετά από εκλογές;
  Αλλά και πόσο καιρό περιμέναμε να τη δούμε;

  Στο θέμα το χρέους κρατώ μικρό καλάθι. Αλλά σε άλλα ζητήματα (συλλογικές διαπραγματεύσεις, απολύσεις, διόδια, οθντκ αξιολογήσεις κλπ) θέλω να δω αλλαγές σήμερα.

 55. Στα τρία αδιαπραγμάτευτα του Καμμένου είναι και η άμεση καταβολή των περικοπών σε στρατιωτικούς και δικαστικούς γιατί τις έκριναν αντισυνταγματικές οι…δικαστικοί.
  Και τον μεν Καμμένο τον καταλαβαίνω, εκεί προσπαθεί να δημιουργήσει ερείσματα, εκεί ποντάρει. Αλλά για το αριστερό Σύριζα είναι πολύ χοντρό να δεχθεί πως οι περικοπές τυων δημοσίων υπαλλήλων ήαν…συνταγματικές και των δικαστικών-στρατιωτικών, όχι.
  Δεν ξέρω βέβαια την τελική συμφωνία τους αλλά αν ισχύουν όσα ο Καμμένος έλεγε, το δίμηνο πρέπει να είναι ταβάνι γι αυτήν την κυβέρνηση, μόλις τα πάρουν οι δικαστικοί και ο Καμμένος θα αποχωρήσει και ο Σύριζα θα έχει διαρροές

 56. physicist said

  #51(α). — Δεκτό, έχετε δίκιο.

 57. Μαρία said

  47
  Συνάντηση Τσίπρα με Ιερώνυμο, για του ανακοινώσει οτι η ορκωμοσία του δεν θα είναι θρησκευτική.

 58. μήτσκος said

  Εντυπωσιακή πρόβλεψη ο stagon! Μπράβο, φοβερός!

  Στα θετικά των εκλογών η μεγάλη μηντιακή κάλυψή τους στην Ευρώπη, που προκαλεί αναταράξεις τόσο σε επίπεδο πολιτικής ρητορικής όσο και σε επίπεδο συνειδήσεων.

  Ένα σχόλιο για τις δημοσκοπήσεις: Τις τελευταίες 2-3 μέρες πριν τις εκλογές μίλησα με αρκετούς φίλους και συγγενείς, και κανένας απολύτως δεν ήταν σίγουρος τι θα ψηφίσει. Μου φαίνεται λοιπόν ότι σε αυτές τις εκλογές (και μάλλον και στις προηγούμενες) είναι πάρα πολλοί αυτοί που έχουν μεν ξεγράψει τα «παραδοσιακά» τους κόμματα, χωρίς όμως να έχουν κατασταλάξει σε κάποια εναλλακτική. Αποφάσισαν ουσιαστικά με τα ψηφοδέλτια στο χέρι. Είναι επόμενο λοιπόν και οι δημοσκοπήσεις να έχουν μεγάλη απόκλιση.

 59. Καλημέρα, κυριολεκτικότατα.

 60. # 53

  Φυσικά περίπτωση να προχωρήσει η υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο ούτε κατά φαντασία πλέον δεν υπάρχει, μάλιστα ο Κούγιας αποκάλυψε πως θα γίνει η συγκάλυψη δια της συγχώνευσης της υπόθεσης για τα πταίσματα (όσον αφορούν τον χοντρό) του 2011 με τα εγκλήματα του 2014 με πρόσχημα να μην παραγραφούν…

 61. "Ετεροδημότισσα" said

  53
  στο πιο παλαβό ναι, στο πιο λαϊκολαμογιό πάλι ναι. στο πιο δεξιό χμμμ . το πιο δεξιό είναι γύρω από το Σαμαρά αλλά οι ψηφοφόροι τους έχουν και την εναλλακτική του τρίτου πια κόμματος.
  δεν υπερασπίζομαι τον Καμμένο. αυτό που σου λέω είναι ότι δεν διαφέρει και τόσο πολύ από τους άλλους.

  όσο για την υπόθεση Χαϊκάλη, ο οποίος παρεπιπτόντως επανεκλέχθηκε, μην κολλάς. Υπάρχουν τόσα που θα έπρεπε να διαλευκανθούν…

 62. physicist said

  #60. — Το ποδόσφαιρο είναι το λιγότερο που μ’ ενδιαφέρει, άλλωστε μαθημένοι είμαστε στην ξεραΐλα από το 1985. Όποιος αντέξει 30 χρόνια χωρίς πρωτάθλημα, αντέχει κι άλλα 30. 😉

 63. "Ετεροδημότισσα" said

  Μόνο στεναχωριέμαι που δεν βγήκε ο Βαζέχα …

 64. physicist said

  #61. — Όχι, κολλάω και παρακολλάω. Ζεστή υπόθεση είναι και εκτοξεύτηκαν από τους δύο (πιθανούς) κυβερνητικούς εταίρους πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες για χρηματισμό με σκοπό την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Βεβαίως και κολλάω, έχει να κάνει με Ρόδους και πηδήματα, αν έχεις ακουστά.

 65. Alexis said

  Αρχίζω και ανησυχώ…
  Διαβάζω τα ονόματα που «παίζουν» για τα υπουργεία και δεν βλέπω πουθενά το όνομα του Σαραντάκου για το Παιδείας! (όπως μετά βεβαιότητος είχε προβλέψει ο αλήστου μνήμης «Εθνικόφρονας» 😀 )

 66. Avonidas said

  Καλημέρα!

  20ος, λοιπόν, όχι κι άσχημα. Και τώρα, μπορώ να αποκαλύψω την επιστημονικότατη μέθοδο 😛 που χρησιμοποίησα στην πρόβλεψή μου: πήρα απλώς τη median τιμή (διάμεσο) όλων των προβλέψεων που προηγήθηκαν της δικής μου (καμιά 30αριά, νομίζω).

  Παρακολουθώ τις εξελίξεις από απόσταση ασφαλείας — σε καμιά εβδομάδα θα επαναπατριστώ.

  «Και σ’ αυτή τη χαρά μας, θα σκεφτούμε κι όλους εκείνους τους κοντινούς μας ανθρώπους, που δεν στάθηκαν τυχεροί, δεν πρόλαβαν, να ζήσουν τη χαρά αυτή -σαν τον αξέχαστο τον πατέρα μου. Πρώτη φορά αριστερά, λοιπόν!»

  Νικοκύρη, δεν μπορείς να φανταστείς πόσο έντονα το νιώθω αυτό το σχόλιο :’) Ας ελπίσουμε, λοιπόν, να δικαιωθούν οι πόθοι μας, κι οι πόθοι των δικών μας που έχουν φύγει.

 67. "Ετεροδημότισσα" said

  Έλα μωρέ και συ καημένε…ρόδους και πηδήματα…
  είδες που μας ενημέρωνες και τον αργεντίνο εισαγγελέα πόσο ευαισθητοποιηθήκαμε, χρυσόψαρα παιδί μου χρυσόψαρα

 68. physicist said

  #67. — Να βάλουμε την πρόθεση πολιτικής ορκωμοσίας στα πολύ μπράβο και να περιμένουμε κι άλλες εκπλήξεις, απ’ όλες τις μεριές. 🙂

  Τα λέμε, λέμε!

 69. spiral architect said

  Ναι, στο εξωτερικό, γίνονται συνεργασίες.
  (και μετά βρίζετε) 👿
  Μην κοιτάτε που εδώ είμαστε οπισθοδρομικοί, κολλημένοι στο so yesterday, με ένα κόμμα που -καλώς/κακώς- έκανε «το δις εξαμαρτείν»:
  1
  2
  και ακόμα τρέχει.
  Εν τέλει κανένας από το ΚΚΕ δεν είπε ότι, το τελευταίο δεν θα ψηφίσει φιλολαϊκά νομοσχέδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το αντίθετο. Θα προσπαθήσει να τα τραβήξει πιο αριστερά. 😉

 70. Avonidas said

  #34. Ρε συνάδελφε, εδώ να πούμε τακιμιάσαμε πειραματικοί με θεωρητικούς, στον Καμμένεφ θα κολλήσουμε; 😛

  Μη με τρελαινεις…

 71. giorgos said

  Νά τί θέλουμε από τόν ΣΥΡΙΖΑ \
  Η περίφημη «εθνική υπερηφάνεια» δεν είναι παρά μια δημαγωγική «διακήρυξη». Ποιος τίμιος και ευαί¬σθητος άνθρωπος που κατοικεί σε τούτο τον τόπο θα μπορούσε να είναι υπερήφανος, όταν ξέρει πως ο ένας στους δύο δημόσιους υπάλληλους κλέβει το κράτος, δηλαδή όλους μας; Πώς να νιώθεις καλά ως ‘Ελλην όταν η Ελλάδα κατέχει παγκόσμιο ρεκόρ στις ακάλυ¬πτες επιταγές; Πώς να κυκλοφορήσεις στους δρόμους της πρωτεύουσας όταν πρέπει συνεχώς να έχεις, με βροχή και με ήλιο, ανοιγμένη την ομπρέλα για να προ¬φυλαχτείς από τα μικροβιοφόρα σάλια των νεοβαρβάρων, οι ελληνικότατες ροχάλες των οποίων πυκνώνουν όσο προχωρείς από το Σύνταγμα προς την Ομόνοια;
  Και αυτό διότι στο Σύνταγμα υπάρχουν περισσότεροι τουρίστες, πράγμα που καθιστά τούτη την πλατεία την πιο υγιεινή γωνιά ολόκληρης της Ελλάδας.
  Δε ζητάμε λοιπόν από την Ελλάδα να εφαρμόσει το σοσιαλισμό. Ζητάμε προς το παρόν να κάνει σωστό καπιταλισμό. Γιατί, αν νομίζετε πως η Ελλάδα είναι κα-πιταλιστικό κράτος, μάλλον κάνετε λάθος. Είναι, απλώς, ένα κράτος «δύσμορφου καπιταλισμού» (πρό¬κειται για όρο της Πολιτικής Οικονομίας). Κι αυτό ση¬μαίνει πως ο ‘Ελληνας καπιταλιστής συνεχίζει να παίζει το παιχνίδι του χωρίς κανόνες. Είναι απροσχημάτιστα ένα αρπαχτικό, όχι μόνο ως προς τους εργαζόμενους, αλλά και ως προς τους συνέλληνες συνκαπιταλιστές. Στην Ελλάδα είναι δύσκολο να είσαι ακόμη και καπιτα¬λιστής. Πόσο μάλλον σοσιαλιστής.
  ΑΣ δούμε σύντομα πόθεν κατάγεται ..τούτη η δυ¬σπλασία του νεοελληνικού κράτους.
  Ο Κακλαμάνης λέει πως η Ελλάδα των πρώτων μετε- παναστατικών χρόνων είναι η τυπική περίπτωση χώ¬ρας, όπου το Δίκαιο δε συνιστά Κράτος. Γιατί το κατ* ουσία Δίκαιο των Ελλήνων ήταν και παραμένει το εθι¬μικό. Οι ‘ Ελληνες καταφεύγουν πάρα πολύ συχνά στη Δικαιοσύνη γιατί το Δίκαιο το αντιλαμβάνονται ως υποκατάστατο του αυθόρμητου και άγραφου Εθιμικού Δικαίου. Και επειδή το Εθιμικό Δίκαιο εδώ δεν μπορεί να είναι ενιαίο, εξαιτίας της πολυεθνικής σύστασης του ελληνικού λαού, ο καθένας αντιλαμβάνεται το Δίκαιο κατά το δοκούν.
  Ακόμα και οι δικαστές, που υποτίθεται πως ξέφυγαν από τον αυθορμητισμό του Εθιμικού Δικαίου.
  Δεν μπορούν να υπάρξουν Κανόνες Δικαίου σ’ έναν τόπο όπου ο καθένας κουβαλάει μνήμες από το κλει¬στό Εθιμικό Δίκαιο της φυλής του. ‘ Αλλωστε, το Εθιμι¬κό Δίκαιο (δηλαδή το έθιμο που λειτουργεί ως νόμος), ελάχιστα απέχει από την αυτοδικία. Η μορφή Δικαίου που ταιριάζει περισσότερο στους χαοτικούς Έλληνες είναι λοιπόν η χαοτική αυτοδικία, που στην ηπιότερη μορφή της εκδηλώνεται ως νταηλίκι.
  Οι ‘ Ελληνες, όπως και όλοι οι ημιβάρβαροι, παραμέ¬νουν νταήδες γιατί κουβαλούν αταβιστικά στη μνήμη τους το γεγονός πως κάποτε οι άνθρωποι έλυναν όλες τις διαφορές τους με τις γροθιές. Λοιπόν, τι «άλλην χρείαν δια τον βαρβαρισμόν μας έχομεν», αφού υπάρ¬χει και λειτουργεί το νταηλίκι, που μάλιστα κάποιοι εν¬τελώς κρετίνοι το έκαναν συνώνυμο της λεβεντιάς;
  Η βεντέτα και το έθιμο της αδελφοποίησης είναι κα¬τάλοιπα του πρωτόγονου Εθιμικού Δικαίου. Όπως λέ¬ει παραστατικά ο Κακλαμάνης, αποτελούν τα υπολείμ-ματα σχέσεων μεταξύ αλλοφύλων, δηλαδή κανόνες «Διεθνούς Δικαίου» υπό στοιχειώδη μορφή για τη δυνατό¬τητα επικοινωνίας των χωριών μεταξύ τους!!! Είναι εντελώς εκπληκτική, και νομίζουμε εντελώς καινούρια, η άποψη πως η βεντέτα και η αδελφοποίηση είναι πρωτόγονες μορφές Διεθνούς Δικαίου. Ιδού, λοιπόν, πεδίο έρευνας λαμπρό για τους διεθνολόγους: Η Ελλά¬δα της σήμερον, της οποίας το εσωτερικό δίκαιο είναι… διεθνές, εξαιτίας της συνεχιζόμενης εχθρότητας ανάμεσα στους αλλοφύλους!

 72. physicist said

  #70. — Πού τακιμιάσαμε ωρέ, εδώ στου Σαραντάκου έχει πήξει στους θεωρητικούς και τους σιμουλάδες. 😉

 73. spiral architect said

  Ο Σαραντάκος στο Υπουργείο Παιδείας; Ο Μπαμπινιώτης στο Λονγκ Αϊλαντ! 😀

 74. Avonidas said

  #72. Εδώ που είμαι, εννοώ.

  (Βέβαια δε ξέρεις ποτέ τι γίνεται, μπορεί καμιά βραδιά να στραγγαλιστούμε με τα καλώδια του DAQ 😉 )

 75. Αφήστε, ρε, ήσυχο το Νικοκύρη! Ήδη το τηλέφωνό μου μού κάνει τσιριμόνιες, επειδή -λέει- τώρα έχει τους αριθμούς 15 βουλευτών και τεσσάρων υπουργών. Και θέλει να του μιλάω στο πληθυντικό.

  Χαντζ Οφφ Νικοκύρης!

 76. π2 said

  Δυο σκόρπιες επισημάνσεις με αφορμή το 14:

  Ασφαλώς το Ποτάμι, ακόμα και το κόμμα του ΓΑΠ λειτούργησαν (αν δεν δημιουργήθηκαν) ως αναχώματα προς τον Σύριζα. Επειδή κι εγώ παρακολουθούσα τα αποτελέσματα με γνωστούς, επικοινωνώντας ταυτόχρονα με άλλους, με εντυπωσίασε η σύμπτωση απόψεων σε δύο θέματα. Πρώτον, η χτεσινή αλλαγή (τι κακό κι αυτό να φοβόμαστε τις λέξεις πάνω στις οποίες ασέλγησε η πολιτική μας ιστορία!) ήταν ιστορικά αναγκαία. Σ’ αυτό συμφωνούσαν φανατικοί αντισυριζαίοι εκ δεξιών, διαπρύσιοι συριζαίοι, επικριτικοί για τον Σύριζα εξ αριστερών, αμήχανοι και χωρίς πολλές ελπίδες ψηφοφόροι του Σύριζα. Δεύτερον, θα ήταν σαφώς προτιμότερο για την χώρα να έχει πάρει ο Σύριζα αυτοδυναμία. Πολιτικά, διαπραγματευτικά, διαδικαστικά, τα πράγματα θα ήταν απλούστερα και σ’ αυτό πάλι συμφωνούσαν ακόμη και οι πολύ δεξιότεροι του Σύριζα. Θέλω να πω, δεν νομίζω ότι πιστεύουν και πολλοί την ανάγκη του τρένου του Καμμένου.

 77. physicist said

  #74. — Σε καλό μέρος φαίνεται να είσαι. Κι εδώ που είμαι εγώ έχει πειραματικούς αλλά έχει και φαρδιά πεζοδρόμια και μπορείς να το στρίψεις όταν σκάσουν μύτη. 😉

 78. Avonidas said

 79. π2 said

  Δυο ακόμη, έκκεντρα:

  – Το γεγονός ότι η νέα βουλή δεν θα έχει Παπανδρέου αντισταθμίζεται από το γεγονός ότι θα διαθέτει δύο Κωνσταντίνους Καραμανλήδες (και δεν μετράω καν την εκτός τζακιού Άννα Καραμανλή). Το σύνθημα του ΚΚ του Γ΄ (στα δύσκολα Καραμανλής) μου έφερε ρίγη συγκίνησης. Η μέρα της μαρμότας.

  – Για το υψηλό ποσοστό του Λεβέντη ήμουν σίγουρος. Τα στοιχηματζίδικα τον έπαιζαν για πρώτη φορά τις τελευταίες μέρες, πράγμα που σημαίνουν ότι υπήρχαν δημοσκοπικά στοιχεία για την άνοδό του. Το ποσοστό του Γκλέτσου ήταν πιο μεγάλη έκπληξη για μένα. Υποθέτω πως και των δύο το εκλογικό ακροατήριο αφορά ψήφους έντονης αντισυστημικής αλλά απολίτικης διαμαρτυρίας. Καλό το ότι δεν κατευθύνθηκαν στη ΧΑ οι ψήφοι αυτές.

 80. Dimitris said

  #10 (2)
  «Ας περιμένουμε να κάνει ή να επιδιώξει ακροδεξιά πράγματα ο Καμένος, πριν τον πούμε ακροδεξιό δεκανίκι…»

  Νομίζω ότι ο χαρακτηρισμός δικαιολογείται για τον Καμένο ήδη εδω και πολλά χρόνια. Θυμήσου Πολυτεχνείο 1995 , ξυλοδαρμός ενός 16χρονου, ακριβώς έξω από την πύλη. Καμένος αυτόκλητος υπερασπιστής των αστυνομικών που σάπισαν το παιδί στο ξύλο. Ακόμα θυμάμαι τη σκηνή που υποτίθεται ότι ένας αστυνομικός είχε πάρει τον μικρό για να τον απομακρύνει και την ίδια στιγμή τον χτυπάτε κρυφά με την αντιασφυξιογόνα μάσκα του. Επίσης θυμάμαι και το σθένος με το οποίο ο Καμένος τον δικαιολογούσε.
  Στα δικά μου μάτια δεν χρειάζεται να περιμένω για χαρακτηρίσω τον Κ. ακροδεξιό.

 81. atheofobos said

  1-7-2014 -Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει πολιτικά τη δυνατότητα μιας κυβέρνησης μειοψηφίας να λαμβάνει αποφάσεις που υποθηκεύουν το ενεργειακό μέλλον της χώρας μας, δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλώντας στην κλειστή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

  21-6-2014 Τσίπρας (Ομιλία στην Κεντρική Επιτροπή)
  – Είναι η κυβέρνηση του δεύτερου και του τέταρτου κόμματος.
  Δεν δικαιούται μια κυβέρνηση μειοψηφίας να διαπραγματευτεί τη νέα συμφωνία.
  Είναι κακό, επιζήμιο για τη χώρα να διαπραγματευθεί μια αδύναμη κυβέρνηση.
  Καλό σίγουρα για τους δανειστές, αλλά κακό κάκιστο για τη χώρα.

  Η πρώτη μεγάλη αντίφαση μεταξύ λεχθέντων και πράξεων όπως γράφω στο ποστ μου ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΙΔΟΥ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ!
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2015/01/blog-post_26.html

 82. lefteris sfakianakis said

  Εγώ την πάτησα λίγο σε αυτές τις εκλογές. Ήμουν γραμματέας σε εκλογικό τμήμα και όλη μέρα τσεκάριζα ταυτότητες, διέγραφα από τον εκλογικό κατάλογο, καταμετρούσα. Τέλος πάντων, είναι υπεύθυνη δουλειά, θέλει 24 ώρες πλήρη αυτοσυγκέντρωση και μου στέρησε τη δυνατότητα να πανηγυρίσω και να συγκινηθώ άμα τη ανακοινώσει του σημαντικότερου αποτελέσματος των τελευταίων δεκαετιών, με τον τρόπο που το ονειρευόμουν, με δικούς μου ανθρώπους δηλαδή αλλά και στο δρόμο το βράδυ.

  Επειδή συμφωνώ σε πολλά με την άνωθεν νικοκυρεμένη ανάλυση, θα πρόσθετα ότι ένα πιο ανοιχτό ΚΚΕ (μάλλον το ΚΚΕ του φαντασιακού μας) θα άλλαζε δραματικά τη σημερινή εικόνα. Γιατί να πρέπει να απευθυνθεί ο σύριζα στους ΑΝΕΛ, όταν υπάρχει κι άλλο αριστερό κόμμα στη Βουλή; Δεν υπάρχει καμία ιστορική ευθύνη στο ΚΚΕ για τη διαμόρφωση ενός αυτιστικού οργανισμού που ναρκισσεύεται με την ίδια του την αρτηριοσκλήρωση;

  Όσο για το Ποτάμι, τον θαυμαστό τόπο συνάντησης της Ξαφά με τα αποφάγια της καιροσκοπικής αριστεράς, εφόσον πολλοί το βλέπουμε σαν τεχνητό εμπόδιο (ανάχωμα), μάλλον θα έπρεπε να λέγεται Χαντάκι. Κάτι θα έλεγε αυτός ο τίτλος και για την τύχη της ψήφου στο εν λόγω σχήμα.

  Στον σύριζα πρέπει να πιστωθεί ότι υπήρξε το πρώτο πολιτικά επιτυχημένο εγχείρημα συνεργασίας μεταξύ αριστερών δυνάμεων, που κατάφεραν να παραμερίσουν τις όποιες διαφορές τους (στην ουσία θεωρώ ότι αυτές θα έπρεπε να είναι πολύ λιγότερες) και να δώσουν κάτι ανώτερο από ένα απλό άθροισμα των μερών. Είναι αν θέλετε και μια αντίσταση στην ιστορικά επιβεβαιωμένη τάση της αριστεράς να κατακερματίζεται, τάση προφανώς αυτοϋπονομευτική, αν όχι αυτοκαταστροφική.

  Δεν πιστεύω ότι ο σύριζα είναι ο τέλειος οργανισμός, έχω αρκετές ανησυχίες, ταυτόχρονα όμως νιώθω ότι για την αριστερά λήγει η φάση της ευθυνοφοβίας. Εύχομαι να διαχειριστούν καλά την εμπειρία της εξουσίας, να μάθουν από αυτήν, να διακρίνουν ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη (γιατί αυτό χρειάζεται), να δώσουν ένα καλό πολιτικό παράδειγμα, εξαγώγιμο ει δυνατόν, και να βοηθήσουν να αλλάξει η ιστορία της Ευρώπης σε μια εποχή που ο Κέινς θεωρείται άκρα αριστερά, ο φασισμός ανεβαίνει και η καταδυνάστευση των λαών επιτείνεται. Αυτά τα είναι τα στοιχήματα (διακυβεύματα σε πιο κλισέ γλώσσα) σήμερα, και για να αντιληφθούμε τη μεγάλη εικόνα πρέπει να ξεφύγουμε από τη μικροκλίμακα των αποκλίσεων ιδεολογίας και να υιοθετήσουμε μια πιο ιστορική -δηλαδή πλανητική- οπτική.

   Για πρώτη φορά δεν είμαστε στο venceremos αλλά στο vencemos. Ενεστώτας διαρκείας, μεγάλης ελπίζω.

 83. # 76

  Αυτοί που ψήφισαν ΓΑΠ κυρίως αλλά και του ποταμιού ΠΟΤΕ δεν θα ψήφιζαν Σύριζα, πιο εύκολα θα τόριχναν στην ΧΑ (μεταξύ μας πολιτικό λόγον ύπαρξης εδώ και κάποια χρόνια έχουν πλέον μόνο ο Σύριζα, το ΚΚΕ και η ΧΑ, όλα τα άλλα είναι πελατειακοί σχηματισμοί) και περισσότερο γι αυτό δημιουργήθηκαν. Η δεξιά έχει φτάσει στο λίμιτ ντάουν της και θέλει να ανασυγκροτηθεί σε νέες βάσεις όπως είχε γίνει με τον Καραμανλή τον Α άρα πρέπει να φάει τις σφαλιάρες της. Μέχρι τότε οι στην πραγματικότητα κυβερνούντες θα κάνουν αθόρυβα την δουλειά τους στα «μικρά» που τους ενδιαφέρουν με κυβέρνηση Σύριζα, την ώρα που ο λαός θα είναι απασχολημένος με άλλα «μεγάλα» θέματα. Και φυσικά μετά η τακτική της στιμμένης λεμονόκουπας θα είναι η λογική συνέχεια
  Και να δείς τότε πόσοι σημερινοί ψηφοφόροι του Σύριζα θα ψηφίσουν την Ανανεωτική…Δεξιά για να φύγει ο εφιάλτης της ΧΑ
  Για την ώρα σκέψου γιατί ούτε συγκέντρωση στο Σύνταγμα την τελευταία Παρασκευή δεν έκανε η ΝουΔου

 84. spiral architect said

  @79: Τι, εξελέγη ο γιος του Αχιλλέα; 😮

 85. Avonidas said

  #82. «Γιατί να πρέπει να απευθυνθεί ο σύριζα στους ΑΝΕΛ, όταν υπάρχει κι άλλο αριστερό κόμμα στη Βουλή;»

  Η μεγάλη πλάκα θα είναι μετά, γιατί πάω στοίχημα ότι το ΚΚΕ θα γυρίσει να πει «ορίστε με ποιους συνεργάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ!» 😐

  Η λογική στα γκάλοπ παίρνει πολύ χαμηλά ποσοστά…

 86. Γς said

  Εφυγε κι ο Ντέμης Ρούσσος

 87. Το Ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

  Αριστερή (τρέχα γύρευε τι σημαίνει αυτό από μόνο του) κυβέρνηση με ψεκασμένη δεξιά τσόντα, όχι ότι καλύτερο αλλά σαφώς προτιμότερο από Παπαδήμους, Αδώνιδες, Τσεκουράτους και «σοσιαλιστές» προπαγανδιστές του φιλελέδικου «There is no alternative»… Επίσης απείρως προτιμότερη από μια συγκυβέρνηση-λυκοφιλία με το νεοφιλέλέ σκυλολόι του Μπομπολ… εεε του Σταύρου Θεοδωράκη.

  Οι μπαλκονάτες (που λέει κι ο Αργύρης Ντιν.) του Τσίπρα χθες στα Προπύλαια, μάλλον απογοητευτικές. Πιο γενικόλογος και απολίτικος πεθαίνεις… 🙂

 88. spiral architect said

  Τώρα τρέχουμε: LIVE: Προς σχηματισμό κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ

 89. spiral architect said

  @86: Έλα ρε! 😦

 90. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα! Είμαι στο αεροδρόμιο, θα τα πούμε το βράδυ.

 91. physicist said

  Πάντως για τον junior partner της εκάστοτε Κυβέρνησης φαίνεται να ισχύει η Αρχή της Διατήρησης της Μάζας.

 92. spiral architect said

  Προφητικό τουίτ του αδιάσειστου:

 93. Σπυράκια έβγαλε η ΝΔ με τον πολιτικό όρκο της νέας κυβέρνησης!

 94. Avonidas said

  #94. Για τη Μαρία Σπυράκη:

 95. χοχοοχχχοοοοοοοο…

 96. IA said

  Ο Συριζα εχει πολλα περισσότερα κοινα με τους ΑΝΕΛ και το Ποταμι παρα με το ΚΚΕ
  Είναι και οι τρεις τους υπερ της ΕΕ και του ευρω, της ιδιωτικης οικονομίας, των δεσμευσεων της χωρας απεναντι στο ΝΑΤΟ, συμφωνουν στον αντικομμουνισμό και τον αντισοβιετισμό κλπ. Συνεπως φυσιολογικο το τακιμιασμα που αποτελει απλώς δικαιωση του ΚΚΕ για τη φυση του Συριζα (γενόσημο του ΠΑΣΟΚ)

  Δεν ξερω αν αλλαξανε πολλα τα τελευταια 35 χρονια όπως ισχυριζεται ο Ν. Σαραντακος (προσωπικη μου άποψη είναι ότι ο καπιταλισμός έχει γίνει πιο άγριος και πιο αιμοβόρος) αλλά για τους κομμουνιστες ο σοσιαλισμός ήταν, είναι και θα είναι επίκαιρος . Ο Συριζα με παλια υλικα τόσο στο έμψυχο δυναμικό του όσο και στο ιδεολογικό του οπλοστάσιο υποσχεται ένα διαφορετικο μελλον και αυτό από μόνο του αποτελει μια τεράστεια αντιφαση. Το κακό είναι ότι πάλι ο λαός θα πληρώσει

  Υγ1. στα πρώτα χρόνια του ’80 φώναζαν οι πασόκοι: ο αγώνας τώρα δικαιώνεται κι εμείς τους απαντούσαμε: ο αγώνας τώρα συνεχίζεται
  Υγ2. Να σας θυμίσω και ορισμένες φράσεις της ίδιας δεκαετίας που θα βοηθήσουν σήμερα και τον Συριζα να ανταπεξελθει: Αιθεροβαμονες, αστερίσκοι, τέχνη του εφικτού, ρετιρέ κλπ
  Υγ3. Στα θετικα του Συριζα η στήριξη από τον Γ. Κουρή και την Κόντρα (οποτε δεν θα χρειαστει επένδυση τέτοιου είδους)

 97. Δεν υπάρχει κανείς λόγος για χαρές και πανηγύρια γιατί είμαστε χωμένοι στα σκατά μέχρι το λαιμό.
  Η έλλειψη αυτοδυναμίας θα δυσκολέψει αργότερα τον ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, και τις απαραίτητες συγκρούσεις με το δικαστικό-επιχειρηματικό-θρησκευτικό κατεστημένο.
  Ναι μεν πρέπει να συνεργάζονται τα κόμματα, αλλά είναι εφικτή μια μακροπρόθεσμη συνεργασία με το “πατρίς θρησκεία οικογένεια” των ΑΝΕΛ;
  Πως θα εφαρμόσει την πολιτική του χωρίς πχ να γίνει ο εκδημοκρατισμός του δικαστικού σώματος και της αστυνομίας;

  Τουλάχιστον ας συνεργαστούν στα πολύ βασικά, πχ να βρεθεί μια βιώσιμη λύση στο χρέος της χώρας, να στείλουν στην δικαιοσύνη τους υπαίτιους, κλπ.
  Αμφιβάλω αν η συνεργασίας τους θα έχει βάθος τετραετίας, χωρίς αυτό απαραίτητα να σημαίνει και εκλογές, καθώς θα υπάρξουν πολιτικές ζυμώσεις στο εσωτερικό του Ποταμιού (ίσως και στο Πασοκ και στους ΑΝΕΛ) σε συνάρτηση πάντα με την αποτελεσματικότητα του ΣΥΡΙΖΑ στον οικονομικό τομέα.

 98. ΙΑ στο 95, υπερβάλλετε!

  Και στο κάτω-κάτω εάν το Κόμμα ήθελε, θα μπορούσε -στοιχειωδώς έστω- να μην αρνηθεί την πρόσκληση για διαρκή ενημέρωση που απεύθυνε ο Τσίπρ στον Κουτσούμπα.

  Αφιερώνω, λοιπόν, στο Κόμμα και τη νεολαία του, το ακόλουθο τραγουδάκι

 99. SophiaE said

  Aχ βρε 40άκο, τον περιμενα αυτόν τον τίτλο ότι θα τον χρησιμοποιούσες και είχα σκεφτεί να σου επισημάνω ότι και το ΠΑΣΟΚ το ’81 αριστερά δήλωνε, αλλά δε βαριέσαι, τέτοια ώρα, τέτοια λόγια. Πιο σημαντική είδηση σήμερα ο Ντέμης Ρούσος, που σημαίνει ότι θα καθίσω να ακούσω τα άπαντά μου να αναπολήσω τα παιδικά μου χρόνια, τότε που δεν με απασχολούσαν εκλογές και πράσινα άλογα.
  Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες ότι αν όχι υπουργέιο παιδείας, έστω μια ΓΓ Αντιμετώπισης Λερναίου θα πρέπει να την αναλάβεις, να δικαιωθούν οι κόποι σου και να γλυτώσουμε κι εμείς απο το λερναίο.
  Από την άλλη, πολύ φοβάμαι ότι τώρα που το ιστολόγιο δεν θα πολιτικολογεί αντιπολιτευτικά θα χάσει το γούστο του. Γιατί άλλο γούστο έχει να είσια απ’έξω και να λες ότι εσύ ποτέ δεν θα έκανες τα ίδια.
  Προσωπικά ήλπιζα σε αυτοδυναμία μόνο και μόνο για να μην υπάρχουν δικαιολογίες ότι μας πιέζουν οι κυβερνοσυνέταιροι κλπ. Τελικά θα γίνει αυτό που ήθελα, γιατί πραγματικά πιστέυω ότι όλο και κάπου θα βρεθούν δυο- τρεις βουλευτές που θα αλλάξουν γνώμη στο μέλλον και θα προσχωρίσουν στο ΣΥΡΙΖΑ, κι έτσι θα μπορούν με σχετική άνεση να πουν του Καμμένου μπάι μπάι.
  Επίσης αδημονώ να δω κυβερνητική αντιμετώπιση επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας στις 17/11/15 και ίσως και στις 6/12/15. Τα ΜΑΤ θα μοιράζουν γαρίφαλα άραγε ή θα ρίχνουν αριστερό ξύλο; ΟΚ, υπάρχει κι η τρίτη πιθανότητα, ότι μεχρι τότε θα έχει γίνει η Ελλάδα παράδεισος και δεν θα γίνονται διαδηλώσεις. Αμην και πότε! 🙂

 100. Σήμερα χαιρόμαστε. Η γκρίνια αργότερα.
  Φαήλος, Ταμήλος, Τατσόπουλος και άλλοι, μένουν εκτός, είναι να μη χαιρόμαστε;

  Και ένα φιλοσοφικό πρόβλημα για το κκε.

  Ήταν μια τριήρης που λεγόταν κκε. Κάθε τόσο της αλλάζανε τα ξύλα και βάζανε καινούρια ενώ με τα παλιά ξύλα έφτιαχναν άλλες τριήρεις που άλλη λεγόταν συνασπισμός κι άλλη σύριζα. Ποιο ήταν τελικά πραγματικά κκε; Η τριήρης με τα καινούρια ή οι τριήρεις με τα παλιά;

 101. Γς said

  «αγνοώντας ή μη γνωρίζοντας»
  [επειδή μεζεδακιοποιούμε κιόλας]

  Στην παρουσίαση της Πριστέρας Μπαζάνια στο ΣΤΑΡ ΤιΒι στην εκπομπή της Τατανιας Στεφανίδου τώρα:

  «Τα μόνα αρνητικά σχόλια ήταν ότι σε μια παράσταση στο Θέατρο της Επιδαύρου εμφανίστηκε με ψηλοτάκουνα σανδάλια, αγνοώντας ή μη γνωρίζοντας ότι αυτό απαγορεύεται»

 102. Ιάκωβε, στο 100

  Τι θυμήθηκες, τώρα; Πόσους σταυρούς πήρε ο Φαήλος; Κι από παναγίες πώς πήγε;

 103. Νέο Kid Στο Block said

  101. Πούναι η σύνταξη ρε λαμόγιο;;; Έχουμε σοσιαλισμό τώρα ρε! Nα την καταθέσεις αμέσως στο pay-pal του Νικοκύρη!

 104. Α, έμαθα οτι ο καινούριος πρωθυπουργός κατάγεται από το Αθαμάνι. Πες το ρε συναγωνιστή οτι είσαι από τα Τζουμέρκα, κάτω από την Κοστηλάτα, να χαρούμε. Ειδικά αφιερωμένο:

 105. spiral architect said

  @100: Καλά ο Φαϋλος (κι ευτυχώς δηλαδή) δεν είχε εκλεγεί ποτέ, όσο κι αν όργωνε τον Κορυδαλλό και τη Σαλαμίνα. Η Β’ Πειραιά προτίμησε τους πούρους φασίστες.
  (το πρόβλημα μπορεί και να αντιστραφεί)

 106. Γς said

  103:
  Τι; την έκανα πατάτα;

 107. physicist said

  #101. — […] αγνοώντας ή μη γνωρίζοντας […]

  — Γνωρίζετε τη διαφορά ανάμεσα στην άγνοια και την αδιαφορία;

  — Όχι, και δεν μ’ ενδιαφέρει.

 108. Avonidas said

  Την νέα κυβέρνηση παρακολουθεί ειδικός γιατρός

 109. Γς said

  106,107:
  Θα μου πείτε τελικά και μνα;
  Κοτσάνα ήταν;

 110. spiral architect said

  … με εθισμό στα οπιούχα!

 111. physicist said

  Κοτσάνα ήταν αλλά ψυλλιάζομαι ότι η δημοσιογράφος ήθελε να πει «αγνοώντας την απαγόρευση ή έχοντας αδιαφορήσει γι’ αυτήν».

 112. Νέο Kid Στο Block said

  109. Nαι, κοτσάνα. Να μην το ξαναπείς, εντάξει;

 113. Μην δέρνουτε τον Γς. Είναι κακό προς κάκτον λακτίζειν!

 114. Νέο Kid Στο Block said

  113. 😆 😆

 115. Γς said

  112:
  Θα το ξαναπώ, ξαναπώ, ξαναπώ!

  Και μορεί να διαφωνείς μ’ αυτό που θα ξαναπώ, αλλά θα πρέπει να αγωνιστείς μέχρι θανάτου για το δικαίωμά μου να τη ξαναλέω την κοτσάνα;
  [Τελικά τι κοτσάνα είπα;]

 116. Γς said

  113:

  Με προσοχή!

 117. Νέο Kid Στο Block said

 118. Τώρα, τι κάνουμε; Εικονογραφούμε την κατάσταση που θα αναλάβει να χειριστεί η νέα κυβέρνηση;

 119. # 84

  Ο Νεοπτόλεμος ;;;;;

 120. # 99

  Εχεισ τα προσόντα για υπουργός αισιοδοξίας !

 121. qq said

  Η παλαβή αριστερά συναντά την παλαβή δεξιά. Θα πέσει πολύ γέλιο με όλα αυτά τα σούργελα.

  Όσο για τον τίτλο, τελείως παραπλανητικός. Ξέχωρα που το Πασόκ του 81 ήταν απείρως πιο ριζοσπαστικό (χωρίς να είναι παλαβό), αλλά τώρα όλο αυτό το εγχείρημα βασίστηκε στο παλαβό δόγμα του αντιμνημονιακού. Πέρα από διασκέδαση, μη περιμένετε τίποτα άλλο. Δεν ζει και ο Κουτσόγιωργας με την αθάνατη ατάκα του, δεν δικαιούστε δια να ομιλείτε.

  Λέω να κάνετε νέο στοίχημα. Σε πόσους μήνες θα καταβροχθίσει ο Σύριζα τους Ανέλλ (το), ώστε να έχει αυτοδυναμία, αν και κάτι μου λέει ότι δεν θέλει κάτι τέτοιο. Θα χάσει τα προσχήματα και θα μείνει ο μόνος παλαβός ης παρέας. Σαν σε κάτι παλιές ελληνικές ταινίες όλοι να τον καρπαζώνουν.

 122. ασχέτως όλων, αυτή τη στιγμή γράφτηκε ιστορία…

 123. Όντως!
  Και χωρίς γραβάτες…

 124. "Ετεροδημότισσα" said

  παιδιά συγκινήθηκα!
  επιτέλους πολιτικός όρκος! και μόνο γι αυτό άξιζε τον κόπο ρε γαμώτο και μ΄νο γι αυτό!!

 125. Νέο Kid Στο Block said

  123. Πάντα πρωτοπόροι αυτοί μπετατζήδες! Aπό τον Λε Κορμπουζιέ μέχρι τον Λε Τσιπραδόρ!

 126. ΛεΝεοΚίντ, νέος είσαι, προλαβαίνεις!

 127. Και για όσους αμφισβητούν τη σχέση πολιτικής-ποδοσφαίρου, ευρωπαϊκά τα πειστήρια :

  http://www.sport24.gr/football/omades/Panathinaikos/thriamveyse-o-opados-toy-panathhnaikou.3268865.html

 128. Νέο Kid Στο Block said

  127.Λε μπάα! (φάβρ λεμπά!) 🙂

 129. # 128

  προφανώς σαν αριστερός δεν πολυπείθει ενώ σαν βάζελος…

 130. spiral architect said

  Το μόνο κοινό που έχουμε με τον Τσίπρα είναι ότι αμφότεροι δεν φοράμε γραβάτα:

 131. Από τους τέσσερις καμπαλέρος, στα αριστερά της ανωτέρω φωτό του Σπειροειδούς, ο δεξιά, ο εύσωμος, πχοιός είναι;

 132. spiral architect said

  … Σκουρλέτης, Παππάς οι δυο μεσαίοι. Οι εκατέρωθεν;
  (της εθιμοτυπίας;)

 133. Τον Σκουρλ και τον Παπ τους ξέρω, διάβολε! Ο δεξιά δεν μπορεί νάναι της εθιμοτυπίας χωρίς γραβάτα!

 134. spiral architect said

  Ο ξεφτίλας ο Σαμαράς πάντως δεν θα παραδώσει την πρωθυπουργία στον Τσίπρα σαν απερχόμενος πρωθυπουργός, αλλά ο διευθυντής του γραφείου του.
  Δεν θυμάμαι να’ χει ξανασυμβεί αυτό. Θαρρώ ότι, ακόμα και το ΄81 ο Ράλλης παρέδωσε στον ΑΓΠ.
  Ξεφτίλας μέχρι τα τελευταία του ο σκατόψυχος! 😛 😛

 135. Αυτό με τις γραβάτες δεν είναι λίγο σαν τα μουστάκια του ’81;
  Ωραία η ορκωμοσία, δεν μπορώ να πω, τη φχαριστήθηκα πάντως.

 136. spiral architect said

  Θανάσης Μπούρας, γνωστός και ως κυρία Κρούγκμαν! 😮

 137. Σπειροειδή στο 137, απο-και-κλείεται!

 138. spiral architect said

  @137: Δίκιο έχεις μπέρδεψα τα μπουριά! 😳 😳

 139. Γιάννης Κουβάτσος said

  135: Φοβάται το χαμόγελο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

 140. Αμ άλλος είναι: Κώστας Μπούρας. Καμία σχέση με το Θανάση τον Μπούρα!

 141. Πάνος με πεζά said

  Λείπει εντελώς κάποια αναφορά στη ΔΗΜΑΡ, που κι αυτή υπέστη μια από τις πιο ηχηρές -όσο και προδιαγεγραμμέννη- ήττες των εκλογών, πληρώνοντας πολλά που είχαν να κάνουν με το απώτερο παρελθόν κι όχι με τις τελευταίες μέρες.

  Θα ζήσουμε ευτυχώς χωρίς πολλά από τα γνωστά μπουμπούκια των εδράνων, μια που, τη μεγαλύτερη ίσως σημασία είχαν τα πρόσωπα που επιλέγαμε. Ας μη μπούμε σε λεπτομέρειες.

  Κι απομένει το «Αριστερά» να τακιμιάζει υπό αίρεση και διερεύνηση με εκείνη τη λεζάντα του Γιάννη Ιωάννου στο Ποντίκι, αναφερόμενη μέσα σ’ ένα σκίτσο, στον παντοδύναμο, τότε, Ανδρέα Παπανδρέου : «Σε τι διαφέρει ο σοσιαλισμός μας από τον υπαρκτό σοσιαλισμό;» ρωτούσε έναν ακόλουθο, που πρόθυμος του απαντούσε «Στο ότι εκείνος, τουλάχιστον, είναι υπαρκτός…»

 142. Πέρασε κι από το Σκοπευτήριο Καισαριανής ο πρώθυ (αν και αυτό το χέρι στην καρδιά, λίγο αμερικανιά μου φαίνεται…)

 143. αναφέρομαι στην τελευταία φωτό εδώ

  http://left.gr/news/foros-timis-sto-skopeytirio-i-proti-politiki-praxi-toy-prothypoyrgoy-al-tsipra-vinteo

 144. παλιοσειρά said

  Avonidas said
  26 Ιανουαρίου, 2015 at 12:42

  Καλημέρα!

  20ος, λοιπόν, όχι κι άσχημα. Και τώρα, μπορώ να αποκαλύψω την επιστημονικότατη μέθοδο 😛 που χρησιμοποίησα στην πρόβλεψή μου: πήρα απλώς τη median τιμή (διάμεσο) όλων των προβλέψεων που προηγήθηκαν της δικής μου (καμιά 30αριά, νομίζω).

  http://en.wikipedia.org/wiki/Francis_Galton

  http://www.amazon.com/The-Wisdom-Crowds-James-Surowiecki/dp/0385721706

  Αν περίμενες λίγο παραπάνω μέχρι να ψηφίσεις θα είχες έλθει πρώτος 🙂

 145. spiral architect said

  Ο ξεφτίλας …

 146. «Γλιάτς και σχλιάτς!» είπαμε; Δεν είπαμε!

 147. spiral architect said

  Εκλέγεται και ο Ζουράρις στην Α’ Θεσσαλονίκης:

 148. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια! (Γράφω από αεροδρόμιο και θα είμαι σύντομος).

  96: Η δική μου γνώμη είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τη βιολογική και ιδεολογική μετεξέλιξη του ΚΚΕ του Φλωράκη. Και το σημερινό ΚΚΕ τη μετεξέλιξη του κόμματος του Πουλιόπουλου.

  104: Να πούμε χρόνια πολλά και στον Γόρη τον Κοτορτσινό πούναι από εκεί κοντά

  125: Πολιτικός όρκος και κατάθεση λουλουδιών στο σκοπευτήριο της Καισαριανής. Ό,τι ακριβώς είχε κάνει και ο Αντρέας μόλις ανέλαβε το 1981. Μα τόσο πια;

  135: Ξεφτίλας Σαμαράς…

 149. Νικοκύρη, στο 150γ

  Πλάκα κάνεις έτσι; Πές μου πως κάνεις πλάκα!
  Γιατί έχω κι εγώ τα χρονάκια μου και δεν θυμάμαι κάτι τέτοιο!

 150. Πραγματικά κάτι άλλαξε…

  ρίχνει χαλάζι τώρα στην Κυψέλη !!

 151. physicist said

  Απαράδεκτη η άρνηση του Σαμαρά να παραδώσει προσωπικά στον νέο Πρωθυπουργό. Κρίμα να πετάμε τις ευκαιρίες να φτιάξουμε μιαν ευπρεπή πολιτική κουλτούρα στη χώρα μας.

 152. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Νικόλα μου, πρίν αλέκτορα φωνήσαι…!

  @43: Τι; Παρέλαβαν ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΓΗ; 🙂

  Άμα τον δείς συγκυβερνήτη να δώ αν θα γελάς (χαμόγελο).

  Δεν νομίζω πως θα χρειαστούμε συγκυβερνήτη, και ειδικά τον Καμμένο.

  55 – Ειλικρινά Νίκο σας το εύχομαι, καί για να μπορείτε να εφαρμόσετε το πρόγραμμα που δεν είδαμε, καί για να μή έχετε καμία δικαιολογία, βέβαια, ΠΟΤΕ ΜΗ ΛΕΣ ΠΟΤΕ.

  Nα πώ οτι χάρηκα που δικαιώθηκα θα είναι ψέμα, κι ενώ για την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ ήμουν αδιάφορος, η συνεργασία αυτή, με μελαγχόλησε κάπως, και δεν ξέρω γιατί, αφού το περίμενα, μάλλον είναι πολύ δύσκολο να βγάλουμε απο μέσα μας τελείως τα βιώματά μας.

  Προφανώς ο τίτλος του νήματος πρέπει να αλλάξει.

 153. IA said

  @150
  Αυτό επιεικως λεγεται τυμβωρυχια αλλα τωρα πλεον στην εξουσια νομιζω ότι θα ξεπερασετε τον πολιτικο σας προγονο τον Ευαγγελο Γιαννοπουλο. Ειπαμε ο Κουρης είναι εδώ με την Κοντρα και στηριζει την αλλαγ.. ουπς συγγνωμη την κυβερνηση της αριστερας

  Ο Χ. Φλωρακης ουτε υπερ της ΕΕ ήταν (αυτό ισχυει και για την ΕΔΑ) ουτε υπερ του καπιταλισμου ουτε υπερ της διαλυσης του Κομμουνιστικου κόμματος όπως σκοπευατε να κάνετε οι δηθεν ανανεωτικοι το 1991. Παρεμεινε μέλος του ΚΚΕ μεχρι το τελος της ζωής του το 2005. Το ίδιο ισχυει για το ΚΚΕ σε ολη του την ιστορία (παρα τις οποιες παλινωδειες).

  υγ
  Τα περι Πουλιοπουλου μπορεις να τα πεις στη ΔΕΑ η στη Ροζα ή αντε στο ΣΕΚ και την Ανταρσυα

 154. IA στο 155

  αν και στάζεις κακεντρέχεια κι εμπάθεια (και νομίζω και ημιμάθεια αλλά μπορεί να σε μπερδεύω με την Ημαθία, όπου επρώτευσε η κα Στανίση) οφείλω να ομολογήσω και να παραδεχτώ σοβαρότατα πως συμφωνώ με το υστερόγραφό σου.

 155. Πάντως άμα το κάνει, την επόμενη φορά θα ψηφίσω τσίπρα !. Λόγω τιμής !!

 156. Κασσάνδρα said

  Εκανε καλή αρχή.Ορκομωσία χωρίς την παρουσία ιερωμένων.
  Ευγνώμων, που δεν θα χρειαστεί να ξαναγεννηθώ για να το δω.

 157. Stella tsi tsi said

  Εβλεπα τα κανάλια μας, γενικά, και απόρησα με την απίστευτα βαθιά κριτική τους στάση! Πόσα ερωτήματα, πόσες δυσκολίες… Δεν λεω ότι ειναι εύκολα για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά εγω προτιμώ να λέω οτι δεν θα είναι εύκολα για το απάνθρωπο νεοφιλελευθερο καθεστώς στην Ευρώπη!! Αμαν πια τόση μιζέρια!!! Και φόβος..αντε οι μεγαλοδημοσιοκάφροι έχουν πολλά να χάσουν..αλλα αναφέρομαι στην γκρίνια κάποιων πολιτών..οι λαοί έχουμε κοινά συμφέροντα!! Εύχομαι να τα καταφέρουμε..εδώ ειμαστε να αγωνιστούμε..οχι κομματικά ομως!!

 158. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  42 – Συνοδοιπόρος Ετεροδημότισσα; πολύ ευχάριστη έκπληξη, (δεν σε είχα και για μαύρη βέβαια) θα με κάνεις να πιστέψω οτι υπάρχει θεός.

  46 – «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ριζοσπαστική αριστερά τόσο, όσο είναι και το ΚΚΕ κομμουνιστικό κόμμα.» Συμφωνώ απολύτως, δεδομένου όμως οτι το ΚΚΕ δεν είναι κομουνιστικό……;

  73 – «Ο Σαραντάκος στο Υπουργείο Παιδείας; Ο Μπαμπινιώτης στο Λονγκ Αϊλαντ!»
  Τί ανοίξανε κι όλας την Μακρόνησο για αντίποινα; (χαμόγελο).

  96 – «Το κακό είναι ότι πάλι ο λαός θα πληρώσει.»
  Πάντα αυτός δεν πλήρωνε; και ποιός θέλεις να πληρώσει οι πλούσιοι; αμαρτία κι άδικο, δεν το θέλει ούτε ο θεός που δημιούργησαν.

  149 – Ο Ζουράρης στην Βουλή, να δώ και τον σουρεάλ ΧαΪκαλή (κατά το Νταλί) υπουργό, και θα μπορώ να φύγω πλήρης απο αυτή την ζωή, θα τάχω δεί ΟΛΑ.

  Υ.Γ – Μόλις μου ήρθε στο μυαλό, επι του πιεστηρίου που λένε. Φαντάζεσαι λογομαχία μεταξύ Ζουράρη – ΓεΟργιάδη; Τελικά άλλαξα γνώμη, θα ζήσω μέχρι τα 131 που είχα αποφασίσει απο πρίν, έχω πολλά να δώ ακόμη.

  135 – 150 – Απο αυτή την ενέργεια ανακαλύψατε οτι είναι ξεφτίλας ρε παιδιά;

 159. Παύλος said

  Και ο Γιάννης Χάρης για τον ΣΥΡΙΖΑ:
  http://yannisharis.blogspot.gr/2015/01/blog-post_24.html

 160. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Επειδή μόνο ο Γς αναφέρθηκε στον θάνατο του Ντέμη Ρούσου, άλλο ένα τραγούδι του εις μνήμην του. Απο τις μοναδικές φωνές, αν και έχει πολύ καλύτερα, θα βάλω αυτό που το πρωτοάκουσα παιδάκι στα 12 και μου άρεσε.

 161. Πέρα από τις παιδικές κομματικές καταγωγές του καθένα και πέρα από την προϊστορία των κομμάτων, ο Φλωράκης με τον Τσίπρα έχουν μια ριζικότατη διαφορά.

  Ο Τσίπρας εκλέχτηκε αρχηγός από τα μέλη του κόμματος (και πρωθυπουργός από τους Έλληνες) ενώ ο Φλωράκης, διορίστηκε από τους Σοβιετικούς, όπως και σχεδόν όλοι οι προηγούμενοι γραμματείς και τα μέλη της ηγεσίας, εννοείται δηλαδή, όσα δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο εκείνων που εκτελέστηκαν από τους Σοβιετικούς.

  Τωρα θα μου πείτε, κι ο Κουτσούμπας, που δεν διορίστηκε, καλύτερος είναι; (Εδώ μου κάθεται. Σαν την καταθλιπτική γραμματίνα του κολχοζ του Σομπάκοβο, μετα από τρεις μήνες ορμονοθεραπεία τεστοστερόνης)

  Τελικά, το μεγάλο ατού του κομουνιστικού κόμματος γίνεται η μεγαλύτερη τροχοπέδη. Το να αυτο-ονομάζεται το (μοναδικό) κόμμα της εργατικής τάξης, μπορεί να του έφερε κάποια δύναμη κάποτε, όμως η εντελώς παράλογη και βεβαρυμένη ιστορικά ιδέα, οτι η εργατική τάξη οφείλει να έχει ΕΝΑ μόνο κόμμα, το ΚΚΕ, του δένει τα χέρια και δεν το αφήνει να δράσει μέσα στην πραγματική ζωή.

  Αν και τώρα πια ακόμα το οτι η εργατική τάξη, κυρίως η βιομηχανική, έτσι όπως είναι τώρα, θα αντικαταστήσει την αστική σαν άρχουσα τάξη και μάλιστα αυτόνομα, με την ταξική ιδεολογία που παράγει η ίδια, κι αυτό σαν ιδέα φαίνεται οτι μπάζει νερό.

 162. "Ετεροδημότισσα" said

  160α
  ναι ρε!
  είμαι μαύρη, εβραία, ομοφυλόφιλη και φυσικά …θεά 😆

  (ο θνητός άντρας μου όμως θα ψήφιζε Σύριζα και χθες είχαμε τρελά πανηγύρια, κατουρήθηκε και εκτάκτως το παιδί-από τη χαρά του λέει ο περήφανος πατήρ- και το ξενυχτήσαμε για τα καλά. Σήμερα τα αγγλικά μου ήταν…Τσίπρας στάιλ 😆 😆 😆 )

 163. Στο 152 ο gpointofview είπε

  Πραγματικά κάτι άλλαξε…

  ρίχνει χαλάζι τώρα στην Κυψέλη !!

  Και πού να δεις, αγαπητέ, στα Εξάρχεια: βρέχει καρεκλοπόδαρα.
  Και στην Κουμουνδούρου; Καρεκλοκένταυρους!

 164. Όσο για το τι σημαίνει αριστερά είναι ασαφές, αλλά μπορεί να γίνει και πολύ απλό.

  Αριστερά δεν είναι ένας συγκεκριμένος πολιτικός χώρος αλλά μια κατεύθυνση πάνω σε ένα άξονα που στην αριστερή του πλευρά λέει «Όλο το χρήμα να επιστρέφεται στην κοινωνία» και στη δεξιά λέει που λέει «Όλο το χρήμα να μένει στους καπιταλιστές».

  Μ’ αυτή τη λογική ο Ομπάμα σε σχέση με τους Ρεπουμπλικάνους είναι αριστερός. Και ο Μιχαλολιάκος, που θα εκτελούσε τους συνδικαλιστές, είναι, όχι πολύ, αλλά σίγουρα δεξιότερος από τη νδ που ανέχεται τα συνδικάτα.

  Στον δε πολιτικό άξονα, πιο αριστερός είναι οποιος πιστεύει στην άμεση δημοκρατία και δεξιός όποιος πιστεύει στη δικτατορία ενός ατόμου.

  Κάνοντας έναν αναχρονισμό, οι Μέδικοι και οι οπαδοί τους που ήθελαν governo stretto ‘ηταν δεξιότεροι του Σαβοναρόλα που ήθελε δημοκρατία.

  Ενώ ο Κιμ Ιλ Σουνγκ είναι καραδεξιός που το σύστημά του είναι η κληρονομική δικτατορία.

 165. Νέο Kid Στο Block said

  Πω,πω,πωω! Λάμπρο,είσαι καταπέλτης! Αμείλικτος και συγκλονιστικός! Μπράβο! Ο Θεός συγχωρεί,ο Λάμπρος ποτέ!
  Έτσι! Χώστα μεγάλε αριστερέ! μη χαρίζεις κάστανο! Γίγαντα! Να παραιτηθεί η κυβέρνηση! Και γώ μαζί σου!

 166. καμιά μεταγραφή έγινε ;

  άντε να επανέλθουμε σε ρυθμούς γιατί πήξαμε με τους άμπαλους (ο Σαμαράς γάβρος κι ο Τσίπρας βάζελος φαίνονται πως δεν βάζουν γκολ ούτε με πέναλτυ , ενώ ο Λεβέντης, ποδοσφαιρόφατσα !!

 167. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  164 – Για όλα αυτά που είσαι, για τον συριζαίο άντρα σου, και για την σούπερ μπέμπα σας, αφιερωμένο αυτό.

 168. cronopiusa said

  Όταν επικρατεί ακραία φτώχεια στο ένα στα τέσσερα νοικοκυριά και με την συνεργασία με το “πατρίς θρησκεία οικογένεια” των ΑΝΕΛ δοθεί μια λύση στους ανθρώπους που ζουν στο δρόμο, σ’ εκείνους που προσωρινά φιλοξενούνται σε συγγενείς ή φίλους (από ανάγκη), σ’ εκείνους που ζουν σε καθεστώς παράνομης ή παράτυπης υπενοικίασης, χαρίζω τις μαντινάδες και τα τρενάκια του Καμένου στους Σχολαστικούς.

  Αν η συνεργασία με το “πατρίς θρησκεία οικογένεια” των ΑΝΕΛ καρποφορήσει μια πολιτική πρόληψης της έλλειψης στέγης και επαναστέγασης των αστέγων, εξασφαλίσει διαμονή σε κέντρα για μετανάστες και πρόσφυγες, αντιμετωπίσει τα κόκκινα δάνεια και προστατεύσει από πλειστηριασμούς, καταργήσει το ΤΑΙΠΕΔ, διαφυλάξει την δημόσια περιουσία και ανακτήσει τα κτίρια τα οποία δόθηκαν παράνομα σε ιδιώτες από τον φορέα αυτό, θα κάνω την καρδιά μου πέτρα στις θεωρίες των αεροψεκασμών.

  Αν η συνεργασία με το “πατρίς θρησκεία οικογένεια” των ΑΝΕΛ εξασφαλίσει συλλογικές συμβάσεις, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, συντάξεις, Υγεία και Παιδεία, ενεργητική αλληλεπίδραση μέσω διαδικασιών και θεσμών και χαλάρωση των στεγανών ανάμεσα στις διαφορετικές κουλτούρες, κάπου θα ταλαντευτει η «θεία τάξη» του νεοφιλελευθερισμού

  κι έτσι και

  Παπάδες, δάσκαλοι
  και χωροφυλάκοι

  μας δουν με λογισμό και μ’ όνειρο…

 169. Ωχ, ατυχία

  http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231380500

 170. leonicos said

  Φυσικά, από μένα δεν θ’ ακούσεις καλά λόγια!

  Ερώτηση πρώτη: Συγχρώνται ιουδαίοι σαμαρείταις; Και ει μάλιστα… τοίσιν;

  Ακούστηκε ο Καμμένος… (δεν μας ενοχλούν πια τα δύο μμ;)

  Ερώτηση δεύτερη: Τι σημαίνει ‘ριζοσπαστικής αριστερά’; Υπάρχει και μη-ριζοσπαστική; Κομμουνιστικό κόμμα βγήκε με εκλογές κάποτε στο Λάος και πρόσφατα στην Κύπρο. Τι έκαναν; Μια τρύπα στο νερό.

  Αριστερά, μάλιστα, κατά πάσα ελπίδα (η οποία πεθαίνει τελευταία). Είδομεν!

  Διαγγέλματα θετικά. Έτσι τουλάχιστο τα είδε η Φωτεινή, η οποία είπε ‘αν κάνει τα μισά απ’ όσα είπε, θα μείνει δυο τετραετίες τουλάχιστον.’ Μακάρι!

  Εγώ επειδή δεν ξέρω από οικονομικά, και μπορεόι να με ξεγελάσει ο καθένας, θα περιμένω το διάγγελμα της 25ης Μαΐου.

  Πέτυχα και μια αλήθεια: σιχαίνονται τον κ. Βενιζέλο.
  Για να είμαι ειλικρινής, θα έχετε καταλάβει ότι σπάνια βλέπω τηλεόραση και ότι ακόμα πιο σπάνια έχω στοιχειώδη ενημέρωση. Άλλα με απασχολούν. Είδα όμως το ύφος του όταν έλεγε ‘θα τους κόβεται το ρεύμα’ όταν επέβαλαν το πρώτο χαράτσι. Πρώτη φορά είδα τόσο κακεντρεχή μούρη! Θα μπορούσε να πει ‘είναι δυσβάστακτο, αλλά επιβάλλεται λόγω ανωτέρας βίας κι επειδή δεν έχουμε άλλον τρόπο να εξασφαλίσουμε την είσπραξη του τέλους, θα είμαστε δυστυχώς υποχρεωμένοι να φτάνουμε μέχρι το ακραίομέτρο του να κόβουμε το ρεύμα.’ Αντ’ αυτού το είπε με τόσο κακό και σκληρό ύφος, που δεν έχω δει ούτε σε επαγγελματία εκτελεστή στο σινεμά, ούτε σ’ εκδικητή, ούτε πουθενά. Πρέπει να κυκλοφορήσει το βίντεο αυτό, για να διδάσκονται οι ηθοποιοί πώς πρέπει να κάνουν το πρόσωπό τους για να πετυχαίνουν τη χειρότερη φυσιογνωμία που είναι δυνατή. Ελπίζω να κάνει κανένα θαύμα η Κρόνη.

  Και κάτι ενδεικτικό: το μεγαλύτερο πανελλαδικά ποσοστό του το ΠΑΣΟΚ το πέτυχε στη Λακωνία, με 11%!
  Εντάξει… δεν μπορούμε να πιπιλάμε συνεχώς την καραμέλα της ‘δεξιάς Λακωνίας’, υπάρχουν εξαιρετικοί λάκωνες, αλλά δείχνει πόσο ενέπνευσε ο άνθρωπος το δεξιό άκρο. Ούτε χρυσαυγίτη δεν έχω δει με τέτοιο ύφος. Τουλάχιστο ο άλλος τόφαλος είναι απλώς γελοίος κι αισχρός. Βέβαια, στη θέση του κ. Βενιζέλου θα ήταν χειρότερος.

  Με την Ένωση Κεντρώων τρίβαμε τα μάτια μας όλοι. Όπως θα τα τρίψουμε και με τον κ. Καμμένο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Από κωπηλάτης, στο πηδάλιο. Άραγε το ‘πηδώ’ σχετίζεται ετυμολογικά με το πηδάλιο; Εάν όχι, να συσχετιστεί.

  Οι φίλοι που προτίμησαν το ΚΚΕ (που πέτυχε ένα συγκρατημένα θετικό αποτέλεσμα) θα έχουν ίσως ενστάσεις για τον τίτλο του άρθρου (Πρώτη φορά αριστερά)
  Προσωπικά δεν έχω. Δέχομαι όλα όσα γράφεις, και γι’ αυτό ελπίζω. Μπορείς να πεις ‘το πιο αριστερό κατά το δυνατόν κόμμα κάτω από τις τρέχουσες περιστάσεις’.

  Πολλοί προβλέπουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει πολύ σύντομα προβλήματα συνοχής
  Δηλαδή προβλέπουν ότι δεν θα σοβαρευτούν ποτέ αυτοί οι άνθρωποι; Αποκαρδιωτικό!

  να ζήσουν τη χαρά αυτή -σαν τον αξέχαστο τον πατέρα μου.
  Είσαι σίγουρος ότι ο πατέρας σου δεν θα είχε τις επιφυλάξεις του ως προς την αριστερά του Σύριζα; Εγώ δεν τον γνώρισα, τον έχω αγαπήσει κι εκτιμήσει, όπως όλοι μας, από τη φρεσκάδα των κειμένων του, αλλά γι’ αυτό ακριβώς δεν θα ήμουν και τόσο σίγουρος για τη χαρά του. (Σου παραμπήκα ε; αλλά τι να κάνεις; 40 χρόνια είναι αυτά)

  Δεν πέτυχε την πρώτη θέση ο Γς; Μα πόσα έπρεπε να πληρώσει για να την πάρει;
  (καυχιέται για πολλά… αλλά τα πληρώνει αδρά!)

 171. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  167 – Κίντ, αντίθετα απ΄ό,τι νομίζεις, ο θεός δεν συγχωρεί κανέναν, εκτός αν είναι πλούσιος, εγώ πάλι τους συγχωρώ όλους, ακόμα κι εσένα που με ειρωνεύεσαι χωρίς αιτία. Δέν κατάλαβα σε ποιόν τα έχωσα και δεν χαρίστηκα, έχω δηλώσει άλλωστε οτι δεν είμαι κι ό,τι πιο έξυπνο, και σίγουρα όχι τόσο έξυπνος όσο εσύ, (χωρίς καμία ειρωνεία, θαυμάζω το μυαλό σου, όχι όμως και την γενική σκέψη σου) οπότε αν έθιξα κάποιον του ζητώ συγγνώμη, δεν είχα πρόθεση ο Άβερελ. Για το μεγάλε αριστερέ, χωρίς παρεξήγηση, είσαι πολύ μακριά νυχτωμένος για το τι είμαι και τι πρεσβεύω, ας πούμε χάριν στίγματος, σεξουαλικός δημοκράτης, και σκέψου εσύ ό,τι θέλεις, δεν μπορώ να σου το αναλύσω εδώ. Όσο για το «να παραιτηθεί η κυβέρνηση» σούχω νέα, οι εντολοδόχοι δεν κυβερνούν, ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΕΝΤΟΛΕΣ. Ποιός λές να είναι ο εντολέας;
  Υ.Γ – Παραμένεις απο τα λίγα άτομα εδώ μέσα, που θάθελα να συναντήσω κάποια μέρα. Πίστεψέ με, αν ήξερες τον τρόπο να λειτουργήσεις την εξυπνάδα σου προς όφελός σου, δεν θα έγραφες εδώ τώρα, θα ήσουν δισεκατομυριούχος, το παράδοξο; είναι πολύ απλός ο τρόπος.

 172. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
  ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 18
  26 Ιανουαρίου 2015
  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
  ΠΡΟΕΔΡΙΚΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ
  21. Αποδοχή παραίτησης του Πρωθυπουργού Αντώνη
  Σαμαρά του Κωνσταντίνου. ………………………………………………….. 1
  22. Διορισμός του Αλεξίου Τσίπρα του Παύλου, Αρχηγού
  του Κόμματος του «Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αρι−
  στεράς» (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.), ως Πρωθυπουργού………………………………. 2
  ΠΡΟΕΔΡΙΚΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ
  (1)
  ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 21
  Αποδοχή παραίτησης του Πρωθυπουργού Αντώνη
  Σαμαρά του Κωνσταντίνου.
  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  Έχοντας υπόψη:
  1. Τις διατάξεις του άρθρου 38 παρ. 1 του Συντάγματος.
  2. Την παραίτηση που υπέβαλε ο Πρωθυπουργός Αντώνης
  Σαμαράς του Κωνσταντίνου, αποφασίζουμε:
  Αποδεχόμαστε την παραίτηση που υπέβαλε ο Πρωθυ−
  πουργός Αντώνης Σαμαράς του Κωνσταντίνου και τον
  απαλλάσσουμε από τα καθήκοντά του.
  Στον Πρωθυπουργό αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέ−
  λεση του παρόντος Διατάγματος.
  Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2015
  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
  Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  ΑΝΤΩΝHΣ Κ. ΣΑΜΑΡΑΣ
  F
  (2)
  ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 22
  Διορισμός του Αλεξίου Τσίπρα του Παύλου, Αρχηγού του
  Κόμματος του «Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς»
  (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.), ως Πρωθυπουργού.
  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  Έχοντας υπόψη:
  1. Τις διατάξεις των άρθρων 37 παρ. 1 και 2 και 35 παρ. 2
  περίπτ. α΄ του Συντάγματος.
  2. Τη διαπιστωθείσα συμφωνία των κομμάτων που δια−
  θέτουν στη βουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών για
  το σχηματισμό Κυβέρνησης, αποφασίζουμε:
  Διορίζουμε Πρωθυπουργό τον Αλέξιο Τσίπρα του Παύλου,
  Αρχηγό του Κόμματος του «Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αρι−
  στεράς» (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.).
  Το παρόν διάταγμα να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της
  Κυβερνήσεως.
  Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2015
  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

 173. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  164>>ναι ρε!
  είμαι μαύρη, εβραία, ομοφυλόφιλη και φυσικά …θεά

  δόξα τω Θεώ, φοβήθηκα για κομμουνίστρια 🙂 🙂

 174. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  32. Ντουζ πουάν !!

 175. "Ετεροδημότισσα" said

  @175
  ποιος θα με πίστευε αν έγραφα κάτι τέτοιο 😉

 176. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Λάμπρο άκου, ψήφισα τον πιο ωραίο, θα με συγχωρέσεις τώρα;

 177. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  178 (γέλια)

 178. ΚΑΒ said

  Χωρίς γραβάτα, αλλά με μανικετόκουμπα. Ταιριάζουν;

 179. Φωτοτυπάκιας said

  Με συγχωρείτε, αλλά αυτό δεν είναι νίκη της αριστεράς. Να χρειάζεσαι τον Καμμένο και τον Τέρενς Κουίκ για να κάνεις κυβέρνηση. Ξεχάσαμε, μέσα σ’ όλα τ’ άλλα, ότι ο Καμμένος έχει γράψει κι ένα βιβλίο για τη 17 Νοέμβρη όπου ισχυριζόταν ότι έχει σχέση με το ΠΑΣΟΚ! Άσε το ανεβασμένο επίπεδό του: Από τη μία έχει υψηλές επαφές και διασυνδέσεις με την εκκλησία και από την άλλη βλέπε ας πούμε http://topontiki.gr/article/29303
  Το άτομο είναι αμφιλεγόμενο, έχει κατηγορηθεί για φοροδιαφυγή, οφσόρ εταιρείες κτλ. και ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει κίνηση πολύ υψηλού ρίσκου, που ενδέχεται να τον κατακρημνίσει στα Τάρταρα.
  Όπως θυμόμαστε όλοι, κάποιοι βουλευτές από το κόμμα Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν ψήφισαν την άρση ασυλίας των χρυσάβγουλων:
  http://www.kathimerini.gr/765913/article/epikairothta/politikh/xrysh-aygh-epeisodiakh-arsh-asylias
  Θα μου πείτε και τι έγινε, σιγά τα ωά! Μακάρι να έχετε δίκιο!
  Τέλος μην ξεχνάμε ότι οι ΑΝΕΛ συμμετέχουν σε συνασπισμό κομμάτων, συνεργαζόμενοι με τα ανύπαρκτα κόμματα Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (Νικολόπουλος) και Πυρίμαχος Ελλάς (Ζουράρις). Καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει. Μιλάμε για πολύ σουρεαλιστική κατάσταση.

 180. # 181

  εχεις καιρό να ενημερωθείς… ο Καμμένος ΕΙΧΕ «υψηλές επαφές και διασυνδέσεις με την εκκλησία» δεν έχει από τότε που αρνήθηκε να επιστρέψει στο «μαντρί». Γι αυτό και αγωνίζεται υπέρ δικαστικών και στρατιωτικών να αποκτήσει σταθερή βάση και ερίσματα.
  τελικά δεν μάθαμε, συμφώνησε ο Τσίπρας για την άμεση καταβολή των αναδρομικών σε δικαστές και στρατιωτικούς ή όχι ;

 181. cronopiusa said

  για μιαν ελπίδα Λεώνικε

 182. cronopiusa said

  F-16 συνετρίβη στην βάση του ΝΑΤΟ στο Αλμπαθέτε (Ισπανία)10 νεκροί και 13 τραυματίες

  Diez muertos tras estrellarse un F-16 griego en la base de la OTAN de Albacete

 183. Γιάννης said

  Αν και το θέμα δεν είναι οι υποδιαστολές…
  Εγώ διάβασα και «…44%, όχι 4,7%…» και «…σφάλμα 0.15…» προφανώς η τελεία και το κόμα βρίσκονται πολύ κοντά στο πληκτρολόγιο και ο άνθρωπος έκανε το λάθος που κάνω κι εγώ πολύ συχνά.
  Κύριε Pirros πώς θα γράφατε τις συντεταγμένες ενός σημείου με τετμημένη 4 και τεταγμένη 2,3;
  (4,2,3) ή (4,2.3);
  Αλήθεια είναι «Πρώτη φορά αριστερά!» όσο για τους κουκουέδες, αυτοί θέλουν να αποκαλούνται κομουνιστές, αλλά και οι κουμουνιστές αριστεροί είναι.
  Οπότε έτσι ή αλλιώς «Πρώτη φορά αριστερά!»

 184. Gerassimos Zorbas said

  Το πρώτο ημίχρονο του αγώνα ανησυχία-ελπίδα έληξε υπερ της ελπίδας. Και αυτό είναι το ευχάριστο. Το δεύτερο σημείο είναι ο πολιτικός όρκος που πρέπει να γενικευθεί και ο νέος πρόεδρος να δώσει όρκο ενώπιον του προέδρου της Βουλής. Βέβαια και ο Τσίπρας, ήθελε δεν ήθελε, πήρε για καλό και για κακό την ευχή του αρχιεπίσκοπου.
  Ο υπερνικητής της 25ης ιανουαρίου βολεύεται, για τώρα, με την συμμετοχή του σαφέστατα νικητή Καμμένου, αν και με τέτοιο όνομα μπορεί να κάψει τον Σύριζα εκτός αν φάει καμμιά τρικλοποδιά απο τον έμπειρο πλέον Τσίπρα. Ο τρίτος νικητής είναι οι φυλακισμένοι χρυσαβγίτες που γίνονται σταθερό στοιχείο της πολιτικής σκηνής. Κατά τη γνώμη μου ούτε η φυλάκιση τους στέκει, έτσι όπως έγινε, με γνώμονα τη Σύμβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, και ούτε το πρόβλημα της ΧΑ λύνεται με νομικισμούς. Και το Βέλγιο προσπάθησε και απέτυχε.

  Οταν ψηφίζουν ΧΑ 600000 Ελληνες και Ελληνίδες νεαρής ηλικίας- σε μια χώρα που όχι μόνο δεν είχε ακροδεξιά παράδοση αλλά έζησε και μια επτάχρονη δικτατορία, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται πολιτικά .
  Η φυλάκιση των ΧΑ είναι μια παγίδα για όλους. Η δικάζονται αμέσως και τιμωρούνται σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες, μετά από νέα άρση της ασυλίας τους, η βγαίνουν από τη φυλακή και γίνονται πονοκέφαλος στον Τσίπρα και ολίγον σύντροφοι του Καμμένου.
  Ο Καρατζαφέρης, ο Αδωνις, ο Βορίδης συνήθησαν την ελληνική κοινωνία σε μια ακροδεξιά light που όμως άνοιξε ένα αυτοκινητόδρομο για την ΧΑ, με την ανοχή τόσο της ΝΔ όσο και του Πασόκ.

  Ο κύριος συνδετικός κρίκος ΑΝΕΛ και Σύριζα είναι η ρητορική για την αντι-λιτότητα. Τα προγράμματα τους όμως διαφέρουν κατά πολύ. Οι συμβιβασμοί δεν επιβιώνουν αν οι ταυτότητες των συμμάχων δεν βρουν κοινούς τόπους, αν δεν βάλουν νερό στο κρασί τους. Για παράδειγμα στο πρόγραμμα για τη ναυτιλία οι ΑΝΕΛ θέλουν μείωση της φορολογίας σε αντίθεση με τον Σύριζα που θέλει αύξηση. Οι μετανάστες σπίτι τους η στην Ελλάδα ?

  Οσο για τη διαπραγμάτευση με την Ευρώπη ας μη γελοιόμαστε. Ο Τσίπρας μπορεί να ελίσσεται, αλλά με τις συνιστώσες του Σύριζα να τον παρακολουθούν από κοντά και τον εθνικιστή Καμμένο ( δεν είναι Λεπέν αλλά souverainiste σαν τον Γάλλο Philippe de Villiers που είχε ιδρύσει το Κίνημα για τη Γαλλία, στις παρυφές του Εθνικού Μετώπου) να παραμένει υπερεθνικόφρων, θα δημιουργήσουν μία σχιζοφρενική κατάσταση. Εν πάσει περιπτώσει οι υπουργοί μιας σοβαρής κυβέρνησης δεν διαπραγματεύονται με τους υπάλληλους της Τρόικας αλλά με τους ομόλογους τους πολιτικούς.

  Ο λόγος της Ευρωπαικής Επιτροπής είναι αδύναμος και η Γερμανία έχει το πάνω χέρι. Ενδεχομένως να αναγκασθεί να συμβιβασθεί με την επιμήκυνση της αποπληρωμής χρέους, όχι όμως με την αθέτηση του δόγματος pacta sunt servanda. Και το χρέος μας είναι 175% του PIB, δηλαδή μέχρι τώρα , με όλους τους δανεισμούς , κάμαμε μια τρύπα στο νερό. Ας θυμηθούμε- και ας το υπενθυμίσουμε όπου πρέπει- ότι το 1953 οι πιστωτές της Γερμανίας διέγραψαν το χρέος της και από τότε αναπτύχθηκε ραγδαία. Η στάση πληρωμών από τη πλευρά μας θα ήταν δεινή για τους πιστωτές ,αλλά περισσότερο θα είναι για τους Ελληνες του ελλαδικού χώρου. Μόνο η διαγραφή βγάζει τη χώρα απο τον λαβύρινθο του χρέους, παράλληλα με τις δομικές αλλαγές στο δημόσιο τομέα, την πάταξη της διαφθοράς και τη πολιτική ανάπτυξης με ένα κοινωνικό διάλογο απαλλαγμένο από τους δαίμονες του παρελθόντος. Θα πρέπει επίσης να πάψουμε να περιμένουμε, σαν ζητιάνοι, το κάθε ΕΣΠΑ για να ισοσκελίσουμε τον προυπολογισμό μας. Ο ρόλος των κοινοτικών κονδυλίων δεν είναι αυτός. Το ΕΣΠΑ πρέπει να θεωρείται ένα επί πλέον έσοδο και όχι για να επιπλέει ο κρατικός προυπολογισμός.

  Το δεύτερο ημίχρονο του αγώνα ανησυχία-ελπίδα θα παιχθεί στις 100 μέρες της νέας κυβέρνησης και μακάρι η ελπίδα να ξανακερδίσει τον αγώνα.

 185. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #150
  Ευχαριστώ πολύ Νικοκύρη! Διπλή γιορτή χτες! 🙂 Και ρίξαμε και τη Χ.Α. στο 1,8% από 3,3%!

 186. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  151: Πλάκα έκανα 🙂

  155: Το ΚΚΕ του Φλωράκη είχε στις τάξεις του τον Τσίπρα, τον Λαφαζάνη, τον Χουντή και εκατοντάδες άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ του Φλωράκη ψήφισε πρόεδρο δημοκρατίας το 1985, το ΚΚΕ του Φλωράκη συνεργάστηκε με την ΕΑΡ.

  181: Ποιες εναλλακτικές λύσεις υπήρχαν; Νέες εκλογές; Ποτάμι;

  186: Ωραία ανάλυση.

 187. Φωτοτυπάκιας said

  Πρώτη φορά χωρίς παπάδες

 188. Φωτοτυπάκιας said

  Καλησπέρα κ. Νίκο.
  Το ιδανικό βέβαια θα ήταν να υπήρχε αυτοδυναμία.
  Νομίζω όμως ότι τώρα, έτσι που δρομολογούνται τα πράγματα, θα ήταν προτιμότερο το Ποτάμι από τους ΑΝΕΛ.

 189. neraktia said

  Νίκο, μας χαίρομαι!
  Ωραίες οι πρώτες κινήσεις αλλά δε συμπαθώ καθόλου τους ανελ.
  Κρίμα για την Αριστερά…
  Ο σκοπός δικαιολογεί το μέσο, άραγε?
  Λυπάμαι.

 190. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  170 – Αν υπήρχε δικαιοσύνη θα τιμωρούσε τους άπληστους άρπαγες, αν ο πλούτος μοιραζόταν ισότιμα, δεν θα πέθαιναν άνθρωποι απο την πείνα, αν υπήρχε τέλειος θεός, θα είχε φτιάξει τέλειο κόσμο, και δεν θα έκλεβε και σκότωνε ο πιό δυνατός και πονηρός τον πιο αδύνατο κι αθώο, ΑΝ……..! Με αν και θά, και με ελπίδες και προσευχές δεν αλλάζει η πραγματικότητα, η οποία κατά την γνώμη μου είναι η εξής. Η Αμερική έχει χρεωκοπήσει, και διαχέει το χρέος της σε όλο τον πλανήτη, όμως είναι τόσο μεγάλο, που δεν φτάνουν όλα τα λεφτά του κόσμου δυό τρείς και πέντε φορές για να πληρωθεί. Αυτή είναι η αιτία για την ακραία φτώχεια που επικρατεί στο ένα στα τέσσερα νοικοκυριά στην Ελλάδα, για την ακραία φτώχεια των νοικοκυριών όλης της Ευρώπης, και των δεκάδων εκατομυρίων νοικοκυριών της Αμερικής, (απο το 2007 μέχρι πέρυσι είχαν γίνει πάνω απο 15,000,000 κατασχέσης σπιτιών στις ΗΠΑ, εκατομύρια οικογένειες ζούν σε τροχόσπιτα στ΄αυτοκίνητά τους, και στον δρόμο) και όλων των αναπτυγμένων χωρών (για τις άλλες χώρες άλλη είναι η αιτία). Εδώ και πέντε χρόνια έχει ξεκινήσει ο παγκόσμιος νομισματικός πόλεμος, που το 2014 κλιμακώθηκε πολύ άγρια, και με το καλημέρα του 15 αγρίεψε ακόμα περισσότερο, αποσύνδεση CHF – EURO, ποσοτική χαλάρωση απο τν Ντράγκι, ακόμα κι ο Καναδάς, ανακοίνωσε χθές, οτι μειώνει τα επιτόκια. Το υπερπληθωριστικό κουρελόχαρτο που λέγεται δολάριο ανατιμάται συνεχώς, γιατί πλέον όλες οι αναπτυγμένες χώρες, ακολουθούν την πρακτική της FED, «τυπώνουν» άπλετο χάρτινο χρήμα, πού θα οδηγήσει αυτό; σε μία λέξη, έξυπνη είσαι μπορείς να την αντιληφθείς. 1,1 τρίς αποφάσισε να «μοιράσει» ο Ντράγκι, πού το βρήκε; σε τι αντίκρυσμα αντιστοιχεί; και πώς θα λυθεί το πρόβλημα του αποπληθωρισμού στην Ε.Ε όταν δεν έχουν εισόδημα οι καταναλωτές; Ένα Ιάπωνας οικονομικός αναλυτής, είχε πεί πιο παλιά οτι, «αν ένας μανάβης έχει 100 μήλα και δεν τα αγοράζει κανείς γιατί δεν έχει χρήματα, αν τα αυξήσει σε 1,000 δεν σημαίνει οτι θα τα αγοράσουν.»
  Το θέμα είναι, πού θα τα μοιράσει αυτά τα χρήματα, αν τα έδινε απευθείας στις μικρομεσαίες, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, τότε θα έπαιρνε μπροστά η αναπτυξιακή μηχανή, όμως θα τα δώσει στις τράπεζες, κι αυτές θα δώσουν κάποια ψίχουλα για τα μάτια, και τα υπόλοιπα μαζί με τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, θα τα κατευθύνουν στο χρηματηστήριο (όχι βέβαια το ανύπαρκτο ελληνικό) για να «επενδύσουν» στα παράγωγα με τεράστια μόχλευση (μέχρι και χ 4,000 προσφέρουν κάποιες πλατφόρμες σε πολύ υψηλα κεφάλαια) όπως έγινε και στις ΗΠΑ, για να βγάλουν απίστευτα κέρδη, υπονομεύοντας τους λαούς της Ε.Ε.
  Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ψεκασμένους «πατρίς θρησκεία οικογένεια» να ελέγξουν τον Ντράγκι; αν όχι, θα κάνουν ό,τι τους διατάξουν, αλλιώς θα αντικατασταθούν, ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥ ΛΑΟΥ ΠΑΝΤΑ, η δημοκρατία πάνω απ΄όλα.

 191. sarant said

  Οι περισσότεροι Συριζαίοι (που τους ρώτησα στο FB) προτιμούν σαφώς τους ΑΝΕΛ, πάντως.

 192. Φωτοτυπάκιας said

  191 Δυστυχώς αυτή η αντίληψη πίσω από τη φράση «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην αριστερά.

 193. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  178 – Πές το βρε κοπέλα μου απο την αρχή, αν και είναι «αμαρτία», αμαρτία εξομολογουμένη ούκ έστι αμαρτία, ΣΥΓΧΩΡΕΜΕΝΗ ΤΕΚΝΟΝ ΜΟΥ!!! (θα πείς όμως 100 φορές το βασιλεύ ουράνιε παράκλητε έτσι;).
  Δικό σου, άντε όλα τα συριζομωρά στην πίστα.

 194. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  175 – «164>>ναι ρε!
  είμαι μαύρη, εβραία, ομοφυλόφιλη και φυσικά …θεά»

  «δόξα τω Θεώ, φοβήθηκα για κομμουνίστρια»

 195. Έδωσε, λέει, τη διαβεβαίωση… Χμμμ, για την ακρίβεια εξέφρασε την επιθυμία να δώσει τη διαβεβαίωση («Θέλω να σας διαβεβαιώσω»). Μήπως –λέω τώρα εγώ– υπάρχει θέμα εδώ; 🙂

 196. 193# Νίκο, δεν είναι θέμα απλά προτίμησης η επιλογή των ΑΝΕΛ από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά αναγκαστική επιλογή αφού δεν υπάρχει άλλος.
  Το Ποτάμι έχει συγκεκριμένες απόψεις για το μνημόνιο, και πρόσφερε την στήριξη του στην κυβέρνηση Σαμαρά.
  Τι συγκυβέρνηση να κάνεις μαζί τους όταν θα απειλούν με αποχώρηση ακόμα και κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης;
  Αργότερα, αν πετύχει η διαπραγμάτευση και πάει καλά η οικονομία, είναι σχεδόν βέβαιο πως ενα μεγάλο κομμάτι του Ποταμιού, όπως και του Πασόκ, θα διαχωρίσει την θέση του από τις νεοφιλελεύθερες επιλογές εντός και εκτός κόμματος…

  Οι ΑΝΕΛ είναι αναξιόπιστος κυβερνητικός εταίρος, όμως προς το παρόν επείγει να βρεθεί εθνική λύση στα τεράστια προβλήματα της οικονομίας.
  Δυστυχώς θέματα όπως ο διαχωρισμός εκκλησίας κράτους, θα πρέπει να περιμένουν άλλες κοινοβουλευτικές ισορροπίες.

 197. Γς said

  Και με το καλημέρα κολιγιά με τον Καμμένο!

  Με ποιόν; Με ον Πελτσάν, ουπς, με τον Καμμένο;

  Που πέταξε στήθος. Περίπωση.
  Σαν να κλέβεις εκκλησία να ΄ούμε.
  Δεν τον λυπήθηκαν.

  Ασε που μ αυτά τα απρόσμενα καμμενικά, χαϊαλικά, τερενσκουικά και τέτοια μπήκαμε στο κανάλι της πλάκας και χάθηκε η μισή φρεσκάδα και σοβαρότητα της «Ελπίδας».

  Και το «ωχ» του πόπολο δεν θέλει πολύ να γίνει «ουστ»

 198. (193) Σοβαρά; Αν είναι έτσι, εξηγούνται μερικά πράματα.
  Στο δελτίο ειδήσεων της γαλλικής Α2 πάντως, που αναμεταδόθηκε από την TV5 και που αφιέρωσε κάπου δέκα λεπτα στα ελληνικά πράγματα, τον Καμμένο και τους ΑΝΕΛ petit parti souverainiste τον ανέβαζαν, petit parti souverainiste τον κατέβαζαν — και είχαν δίκιο, αυτό δίνει στο Γάλλο θεατή μια σωστή ιδέα του προσανατολισμού τους.

 199. παλιοσειρά said

  Αγαπητή Ετεροδημότισσα,

  μαύρη και θεά είναι μόνο η Νίνα Σιμόν. Όλα τα άλλα, χάρισμά σου, δεν υπάρχει μονοπώλιο

  🙂

 200. Ηλεφούφουτος said

  Εγώ θα βάλω τα όργανα να παίξουν αυτό.

  Το άκουσα στο περίπτερο της Κλαυθμώνος το βράδυ των πανηγυρισμών, όπου το έβαζε ο dj περιπαικτικά κάθε φορά που στη γιγαντοοθόνη εμφανιζόνταν ο Βορίδης κι ο Τσιρίδας.
  Δείγμα πολιτικού πολιτισμού και αυτό, η παιγνιώδης διάθεση δηλαδή απέναντι στους πιο χυδαίους εκπροσώπους της απελθούσας κυβέρνησης, εκεί που ο Σαμαράς δεν παρέστη στην παράδοση-παραλαβή.

  Η χαρά μου η τρελή δεν οφείλεται μόνο στο «Πρώτη φορά Αριστερά» , δεν οφε΄λεται μόνο στο ότι έκλεισε η πιο μαύρη περίοδος της ελληνικής ιστορίας που έζησα αλλά πρωτίστως γι αυτό που σηματοδοτεί ηθικά για το λαό στον οποίο ανήκω αλλά και για το μήνυμα που στέλνει προς τα έξω.
  Κανείς δεν θα μπορεί πια στον κόσμο να ισχυρίζεται ότι οι νεοφιλελέδικες συνταγές είναι πετυχημένες.
  Και επειδή αυτό που με νοιάζει πάνω απ όλα στην πολιτική δεν είναι ποιος κυβερνά ούτε τι φόρο πληρώνω αλλά τι είδους μυαλά και ψυχές κουβαλάνε οι άνθρωποι, η τεράστια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι για μένα το πιο μεγάλο ορόσημο στην αναστροφή της επιχείρησης «χαλάμε τα μυαλά και τις ψυχές των ανθρώπων» που ξεκίνησε με τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα κάπου στα ’80.

  Φυσικά και προτιμώ ΑΝΕΛ έναντι άλλων εναλλακτικών. Είναι το μόνο κόμμα που δε θα βάζει τρικλοποδιές στους βασικούς στόχους μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (διαπραγμάτευση, αποκατάσταση εργασιακών σχέσεων, στοπ στην εξαθλίωση). Οι ψηφοφόροι του θα μπορούσαν σε μεγάλο μέρος να είναι και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει το Μαριά, που θα τον ήθελα στο ΣΥΡΙΖΑ. Ήμουνα τέλος της άποψης ότι, και 151 να έπαιρνε ο ΣΥΡΙΖΑ, πάλι για λόγους τακτικής επιβαλλόταν η συνεργασία. Δεν πας σε κόντρα με τα μεγαθήρια της παγκόσμιας ολιγαρχίας χωρίς κυβερνητικό εταίρο και με ένα 37%.
  Και τέλος πάντων το σύμφωνο συμβίωσης μπορεί να εγκριθεί και σε συνεργασία με κάποιο άλλο κόμμα – δε θα ρίξει ποτέ την κυβέρνηση ο Καμμένος γι αυτό.

  Και τώρα θα πω την εξυπνάδα μου:
  Ο Μητσοτάκης ανέτρεψε με την αποστασία του την κυβέρνηση Παπανδρέου το ’65 προσβλέποντας να γίνει μια μέρα αυτός πρωθυπουργός αντί του Αντρέα. Έγινε τελικά πολλά χρόνια μετά αλλά το βρήκε κι αυτός από αποστασία του τότε σαραντάρη Σαμαρά, που πίστευε ότι θα γινόταν έτσι εθνικός ηγέτης ως εκπρόσωπος της γενιάς των σαραντάρηδων, την οποία
  τόσο εγκωμίαζαν τότε τα λαϊφστάιλ περιοδικά.
  Έγινε τελικά κι αυτός πρωθυπουργός πολλά χρόνια μετά σε μια κυβέρνηση αίσχιστης εθνικής υποτέλειας, για να το βρει από σαραντάρη, που καταριόντουσαν και χλεύασαν ως τσόγλανο και άπειρο πολλοί απ αυτούς που λιβάνιζαν τη γενιά των σαραντάρηδων επί σαραντάρη Σαμαρά.

 201. Νίκος Μαστρακούλης said

  @196: Μπράβο Λάμπρο, ν’ αγιάσει το χέρι σου, με πρόλαβες!

 202. Γς said

  Εγώ στα 15 μου έμαθα ότι υπάρχουν μαύρες θεές.
  Η Divine OneQ

 203. Γς said

  204 -> 201

 204. Ηλεφούφουτος said

  148
  Καρα-γλιατς και -σχλιατς!
  Το ιστορικό ανέκδοτο με το «τέρας της Κορσικής» που μέσα σε λίγες μέρες έγινε «η μεγαλειότης του ο αυτοκράτωρ Ναπολέων», ξαναζεί στην Ελλάδα του σήμερα!

 205. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Να θυμηθούμε,το 1989 στις κυβερνήσεις Τζαννετάκη (συνεργασίας) και Ζολώτα (οικουμενική) συμμετείχαν οι Νικος Κωνσταντόπουλος (Υπ.Εσωτερικών), Φώτης Κουβέλης(Υπ.Δικαιοσύνης), Γιάννης Δραγασάκης (Υπ. Οικονομίας) και ψηφίστηκαν κάποια αξιόλογα νομοσχέδια (π.χ.των ΜΜΕ, ασχέτως τί εφαρμόστηκε απ αυτά μετά)

 206. sarant said

  202τέλος: Καλό!

  200: Ναι, souverainiste είναι καλή περιγραφή.

 207. ΚΑΒ said

  197. Άλλα είπε, άλλα υπόγραψε!

 208. voulagx said

  #208: Νίκο, πως μεταφράζεται το «souverainiste»;

 209. Μαρία said

  200
  Τους παραπέμπουν στον Βιλιέ και τον Πασκουά.

  202
  Το άσμα συνηθίζουν να το αφιερώνουν στο Διαμαντόπουλο.
  Ο Μαριάς τα τσούγκρισε με τους ανελλ. Φοβάμαι οτι θα βάλουν τρικλοποδιές στο φορολογικό.

 210. nestanaios said

  Το πρόβλημα με την γραβάτα είναι στον κόμπο . Ἄν αντικαταστήσουμε τον γνωστό κόμπο με
  τον κόμπο της καντηλίτσας , η γραβάτα δεν καθίσταται επικίνδυνη. Και ἄν η καντηλίτσα γίνει
  διπλή, η γραβάτα είναι παντελώς ακίνδυνη.

 211. Γς said

  210:
  Αυτονομιστής, ο οπαδός της ανεξαρτησίας (Κεμπέκ)
  Εθνικιστής μέχρι και μοναρχικός (Γαλλία).
  Πάντως κακώς αποδίδεται στους Ανελ
  Λάθος, ε;

 212. sarant said

  210: Καλή ερώτηση. Δεν έχω απάντηση, Πάντως σουβρενίστ έχει και η Αριστερά, π.χ. ο Σεβενμάν.

 213. Μαρία said

  210
  Δεν ξέρω αν υπάρχει μονολεκτική απόδοση. Αυτός που είναι υπέρ της εθνικής κυριαρχίας με την έννοια οτι είναι αντίθετος στο φεντεραλισμό προκειμένου για την Ευρώπη.

 214. Να το πω, λοιπόν, κι ας είναι με καθυστέρηση: η αηδία που μου προκάλεσαν τα σχόλια της Σπυράκη για τον πολιτικό όρκο και η γκροτέσκα καρικατούρα του Σαμαρά να επικαλείται τις εικόνες που δε θα φύγουν ποτέ, μόνο με την αηδία που μου προκάλεσαν η απομόνωση του Τσίπρα στο Ιερό τον περασμένο Αύγουστο και η ευχή που ζήτησε από τον Ιερώνυμο μπορεί να συγκριθεί. 😦

 215. Γς said

  Ο Λαφαζάνης στον Αιμ. Λάτσιο [Κόντρα Τσάνελ] τώρα:

  «Οι δρόμοι μας με τους Ανελ δεν είναι ασύμβατοι»

  [Κι ασφαλώς ο Μαθηματικός Λαφαζάνης εννοούσε ότι οι δρόμοι τους δεν είναι παράλληλοι αλλά και ούτε δεν τέμνονται]

 216. stella tsi tsi said

  http://youtu.be/rsT8UUOBulI Αφιερωμένο σε όλους τους φοβισμένους!!
  But i know that i ‘ ll go away by myself
  i feel you dont want to come

 217. Εν τω μεταξύ ενδιαφέρον –όχι μόνο πολιτικό, αλλά προβλέπω και μεταφραστικό– έχει και η χθεσινή συνέντευξη του Βαρουφάκη στο BBC και ειδικότερα το «no, no, no» που απάντησε όταν ρωτήθηκε αν η Ελλάδα σκοπεύει να ζητήσει κούρεμα στο μισό του χρέους. «Δήλωση σοκ», διαβάζω παντού, «άρχισαν τα όργανα», «κωλοτούμπα» και τα συναφή… Βέβαια, ποιο κούρεμα θεωρεί εύλογο και ποιο όχι, δεν το αποκάλυψε τώρα ο Βαρουφάκης, αλλά λέμε τώρα…

 218. Pedis said

  Πάντως, για πολύ γρήγορα δεν τα βρήκε ο Τσίπρας με τον Καμμένο; Τα ‘παν, τα χώρισαν, τα μοίρασαν, τα συμφώνησαν στο άψε σβήσε. Να μην τα ‘χαν συμφωνημένα; Μπαααα!!

  Με την επόμενη ευκαιρία να τιμηθει η μνήμη των νεκρών παρουσία του Τέρενς ή καλύτερα του Νικολόπουλου. Να τιμηθεί και η μνήμη του Τεμπονέρα.

  Νικοκύρη, προσπαθώ να καταλάβω αυτό που λες (# 150) ότι ο σύριζα είναι η «βιολογική και ιδεολογική μετεξέλιξη του ΚΚΕ του Φλωράκη». Μα να είναι έτσι, δεν λείπει ο Ανδρουλάκης από την κομπανία μπέλλα; Θα το δούμε κι αυτό;

 219. Ένας Χασάπης από τα Παλιά said

  Για το ίδιο το αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει νόημα να σχολιάσω εκτενώς με δεδομένο πως ενώ ήθελα σίγουρη τιμωρία των Σαμαρίσκου-Μπένυ και της κουστωδίας τους θεωρώ πως ο ΣΥΡΙΖΑ το πιθανότερο είναι να οδηγήσει από απειρία, ιδεολογικά κολλήματα και τσαμπουκά σε πολύ χειρότερα με αναγκαστικό bail-in ή/και έξοδο από ΕΕ (αναγκαστική νομικά για να μπορέσεις να τυπώσεις δικό σου νόμισμα). Αλλά γνωρίζω πως εδώ μέσα τέτοιες απόψεις δε περνάνε ως τρομολαγνεία 🙂 οπότε θα μείνω στην ειλικρινή μου ευχή να βγω λάθος γιατί αλλιώς να το βράσω το «σας τα έλεγα εγώ» αν έχει πάει η χώρα δεκαετίες ακόμα πιο πίσω. Οπότε τις ευχές μου στη διαπραγματευτική ομάδα και ας είναι ο Καμμένος η πρώτη και τελευταία (ή έστω μια από από τις λίγες) στενάχωρη νότα.

  Διαβάζω από: http://www.nooz.gr/greece/ta-upsila-kai-ta-xamila-ton-kommaton26115
  «Η Χρυσή Αυγή έλαβε τα υψηλότερα ποσοστά της σε Λακωνία (10,47%), Κιλκίς (8,60%), Αττική (8,43%), Β’ Θεσσαλονίκης (7,93%) και Πιερία (7,82%). Τα χαμηλότερα ποσοστά της έλαβε σε Ηράκλειο (2,81%), Λασίθι (2,81%), Ρέθυμνο (3,11%), Θεσπρωτία (3,68%) και Άρτα (3,76%).»
  Δυστυχώς τα μέρη μας στο νησί (υποδιαίρεση του πλέον ενιαίου δήμου) ξεπέρασαν αυτά τα ποσοστά με 11.45% αν και είμαι σίγουρος πως στη Λακωνία τουλάχιστον θα τους ξεπέρασε κάποια άλλη δημοτική ενότητα. Μαυρίλα και εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω πως προέκυψε… 😦

 220. sarant said

  220: Δεν λέω ότι όλοι όσοι ήταν εκεί και τότε θα είναι εδώ και τώρα. Μετεξέλιξη λέμε, όχι ταύτιση.

 221. cronopiusa said

  Ικέτες: Μια ρομαντική κομεντί από τους «Κινηματογραφιστές σε κρίση»
  για τις εκλογες, το πολιτικό σύστημα και… την κρίση μας!
  Σενάριο: Iωάννα Γεροκωνσταντή

 222. Μαρία said

  221
  Η Μάνη ξεπέρασε την αρβανιτιά. Αν. Μάνη 19,2 και περιοχή Κουμουνδούρου-Σαραντάκου 18,36. Τον τίμησαν δεόντως τον αρχηγό.

 223. Basil Tatsis said

  Μιά και γλωσσολογούμε σ’αυτό τον ιστότοπο και για μας τους ανίδεους..»παίρνω η δίνω όρκο «;Ποιό είναι το ορθό ;και τα δυο;Ευχαριστώ .

 224. # 204

  Μαζί σου μέχρι την άκρη του κόσμου για την μαύρη θεά

  και μια θεϊκή ορχήστρα

 225. Γς said

  225:
  >παίρνω η δίνω όρκο;

  γμτ,
  μην το ψάχνεις.
  Ολα «δούναι και λαβείν» είναι τελικά 😦

 226. Γς said

  τεστ

 227. Νέο Kid Στο Block said

  Aς μου επιτρέψουν οι φίλτατοι σχολιαστές Pedis και Κώστας να διαφωνήσω με την οπτική τους,με την εξής έννοια.
  Καταρχάς Πέντις ,το ότι συμφώνησαν με τους Ανέλ σε dt,ασφαλώς δείχνει ήδη έτοιμη από καιρό συμφωνία κι αυτό πέρασε μια «συμπαγή» και «εύρυθμη» εικόνα σε επίπεδο επικοινωνιακό, κυρίως προς τα έξω της χώρας,που έχει σημασία μεγάλη. Δεν επέτρεψε δηλαδή ο Άλεξ καμία εντύπωση «εύθραστης» ή αβέβαιας κατάστασης ,κι αυτό φαίνεται εύκολα με μια βόλτα στα διεθνή μήντια. Έδειξε επίσης ετοιμότητα (άρα και αποφασιστικότητα και σωστή πρόβλεψη) χρονική, και συνέπεια. Συμφωνώ με Ηλεφού (άλλωστε το άκουσα να το δηλώνουν – αμέσως μόλις δημοσιοποιήθηκαν τα έκζιτ πολ- ρητά στελέχη του Σύριζα,ότι και 151 ή και 154 έδρες να είχε ,και πάλι θα τους έπαιρνε μαζί,και αυτό θα ήταν το τίμιο. Και στα υπόλοιπα ουσιαστικά και μη-επικοινωνιακά συμφωνώ σχεδόν απόλυτα με Ηλεφού.
  Όσον αφορά Κώστα την ευχή του αρχιπαπά που λες ότι σου προκάλεσε αηδία, τη θεωρώ μια πολύ πετυχημένη κίνηση, που έχει την πρέπουσα ισορροπία για πρωθυπουργό. Ήταν τίμια καταρχάς ως προς τον ίδιο. Σου λέει κύριε,εγώ είμαι άθρησκος/άθεος και θεωρώ τον πολιτικό όρκο πρέποντα ,αλλά σέβομαι τους καθιερωμένους θεσμούς και το ότι η πλειοψηφία ίσως των ψηφοφόρων μου,θεωρούν την εκκλησία σημαντική. Και τι ζήτησε από τον αρχιπαπά; Την ευχή του! Το μόνο δηλαδή που (υποτίθεται τουλκάχιστον) πως πρέπει/μπορεί να παρέχει η εκκλησία (κι όχι φράγκα(δεν εννοώ τα συσσίτια..) ή «γραμμές» ή πολιτικές). Λιτό αλλά ξεκάθαρο μήνυμα μού φάνηκε. Και νομίζω πως αυτή η κίνηση (σίγουρα κι αυτή προσχεδιασμένη) άφησε πολύ καλές γενικά εντυπώσεις και έδειξε αν μη τι άλλο ειλικρίνεια. Oι όποιες συγκρούσεις θα φανούν και αξιολογηθούν στο μέλλον, αλλά first things first! Πρώτα κοιτάς να βγείς στη στεριά για να μη σε φάνε οι καρχαρίες,και μετά ψάχνεις για τον άτιμο που έβγαλε την τάπα απ’τη βάρκα…

 228. spiral architect said

  «Παλιός γάιδαρος καινούργια περπατησιά δεν μαθαίνει»

  Χτες λοιπόν οι 200 της Καισαριανής έγιναν στη ΝΕΡΙΤ απλά «πεσόντες»:

  λες και αναφερόντουσαν στην Έξοδο του Μεσολογγίου!

 229. Νέο Kid Στο Block said

  229.(συνέχεια). Σημαντικό θεωρώ επίσης τις κοφτές και γρήγορες κινήσεις απαρχής της εκλογής. Δε θυμάμαι προσωπικά άλλον πρωθυπουργό να ορκίστηκε τόσο γρήγορα και υπουργικό συμβούλιο να ετοιμαστηκε έτσι αμέσως.
  Μ’άλλα λογια, στην «Οργάνωση εργοταξίων» ο Τσίπρας παίρνει προς το παρόν άριστα! ο καθηγητής Δρ. Ευφραιμίδης του ΕΜΠ μπορεί να είναι περήφανος. 🙂 (απομένει το καθαυτό κατασκευαστικό κομμάτι…αλλά ας μην το βαφτίσουμε «έκτρωμα» πριν το δούμε)

 230. Νέο Kid Στο Block said

  Ούτε σαπούνι δεν είχε στα μπάνια του Μαξίμου ο άθλιος Σαμαράς! Και έλεγε τους συριζαιους απλητους…

 231. Γς said

  226:

  Billy Vaughn εσύ, Mantovani εγώ.

  Την βρίσκω όταν ακούω το ίδιο κομμάτι σε διάφορες εκτελέσεις.
  Οπως το Amapola π.χ. τώρα.

  http://www.youtube.com/watch?v=Fl5ta6qnxQk
  http://www.youtube.com/watch?v=NkdDlV1M10c
  http://www.youtube.com/watch?v=-IRIqII4z_c
  http://www.youtube.com/watch?v=UcFNRGsDQ1s
  http://www.youtube.com/watch?v=-dIOVI5J45c
  http://www.youtube.com/watch?v=Nl3U_vtLAg8
  http://www.youtube.com/watch?v=axo8EmuqfC0
  http://www.youtube.com/watch?v=tspsRD7xD-A
  http://www.youtube.com/watch?v=-8lYuWM1KoA
  http://www.youtube.com/watch?v=OQkGjnJrb1Y
  http://www.youtube.com/watch?v=v8vXJ3_B6pU
  http://www.youtube.com/watch?v=_K1Mgh-Vt6k
  http://www.youtube.com/watch?v=phMP-ZX2bN0
  http://www.youtube.com/watch?v=SqUEWdGpm-w
  http://www.youtube.com/watch?v=wmR4MLV6_B0
  http://www.youtube.com/watch?v=44XTlwTCKtg
  http://www.youtube.com/watch?v=0Z2k3se4o8A
  http://www.youtube.com/watch?v=xXZTCHq3dX0
  http://www.youtube.com/watch?v=nq2jeWr0y9U
  http://www.youtube.com/watch?v=OsARtrEYxd0
  http://www.youtube.com/watch?v=4aIQebkRTrk
  http://www.youtube.com/watch?v=FV0QPKHmDVE
  http://www.youtube.com/watch?v=5VureHy5tAo
  http://www.youtube.com/watch?v=KPgTQ5_FNKw
  http://www.youtube.com/watch?v=ytXr77HT_10
  http://www.youtube.com/watch?v=277e6oke9a4
  http://www.youtube.com/watch?v=jDkDzF2VMBs
  http://www.youtube.com/watch?v=txkp1AvyoxA
  http://www.youtube.com/watch?v=RVj0KqDcQJk
  http://www.youtube.com/watch?v=xtSRVb3EoEU
  http://www.youtube.com/watch?v=AriO2ds0fA0
  http://www.youtube.com/watch?v=n4KB_ITJmG8
  http://www.youtube.com/watch?v=vsPO_sSpBdw
  http://www.youtube.com/watch?v=rL_AtVEqiYQ
  http://www.youtube.com/watch?v=hMxt2gHtp1k
  http://www.youtube.com/watch?v=juTKRBNBh4g
  http://www.youtube.com/watch?v=INcRW7w6-8o
  http://www.youtube.com/watch?v=3dfiBiaNOi8
  http://www.youtube.com/watch?v=Dggl6SfNjy4

 232. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Καλημέρα
  (να το πω πριν αρχίσουν τα όργανα 🙂 )
  Από μια μεριά,το ότι δεν πρόλαβαν αλλαγή του συντάγματος, επιτρέπει να πούμε ότι πρόεδρος (ΠτΔ) και περιεχόμενο αρμοδιοτήτων του ως έχει, κλαρινοφέρνει κάπως από μόνο του(καθότι τυπικά φέρεται ρυθμιστής τού Πολιτεύματος αλλά δεν προβλέπεται δυνατότητα παρέμβασης).

 233. spiral architect said

  Έφυγε ο Άδωνις;

 234. Νέο Kid Στο Block said

  Προτείνω αδερφοποίηση του Σκάι με το ισπανικό γραφικό κανάλι «Τελεθίνκο». Έχουν την ίδια αντίληψη περί «συγκριτικών μεγεθών»… (προσέξτε τα εμβαδά των 148 και των 78 εδρών… 🙂 )

 235. Y. G. said

  1. Συγχαρητηρια στους οπαδους του κ. Τσιπρα, αν και δεν 0α τον ψηφιζα ποτε, ουτε αυτον ουτε κανεναν αλλο για λογους (αν)αρχης. Ευχομαι να διευρυνει την κοινωνικη αλληλλεγγυη στη χωρα, το μονο πραγμα απο αυτα που εχουν απομενει που τεντωνεται…

  2. Διαβαζω τις λιστες με τα «μεγαλα ονοματα» , «τρανταχτα ονοματα», «πρωτοκλασσατους/ες» (αν και οι αρσενικοι ειναι πολυ περισσοτεροι), «ονοματα πρωτης γραμμης» που εχουν μεινει εκτος βουλης και δεν αναγνωριζω σχεδον κανενα εκτος απο κανα δυο τυπους τοσο πανηλιθιους που και ουφο να εισαι καπου θα τους εχεις ακουσει…

  Καλη χρονια παιδια και καλους αγωνες!

 236. Y. G. said

  @235

  Ειναι τραγικα αγεωμετρητοι. Αν η κοπελιτσα ηταν ξανθια, η εικονα θα ηταν ενα καλο ξανθο ανεκδοτο…

 237. Νέο Kid Στο Block said

  237. Holla compañera! que no digas bromas sobre rubias!… 🙂

 238. Y. G. said

  @237.

  Hola chico compañero, no te enojes, che! 🙂

 239. Y. G. said

  @234
  Σπαϊραλ, εχεις κανενα μετα-εκλογικο βιντεακι με τον κ. Αδωνη, οπου ας πουμε … εξηγει το αποτελεσμα των εκλογων?

 240. Y. G. said

  @233
  EφηΕφη – Δεν θα ελεγα οτι κλαρινοφερνει (αυτο εδω το εμαθα τι σημαινει, ελπιζω να καταλαβα σωστα..). Θα ελεγα οτι ειναι Ποτεμκιν ΠτΔ.

 241. spiral architect said

  Nίκος Μπογιόπουλος:
  Εξηγούμαστε: Ο ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα δεν είναι ούτε η αντιιμπεριαλιστική, ούτε η αντιμονοπωλιακή, ούτε πολύ περισσότερο η αντικαπιταλιστική Αριστερά. Αν είναι η ριζοσπαστική Αριστερά θα κριθεί προφανώς από την κυβερνητική του πρακτική, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ήδη δεν έχουμε κάποια (ασφαλή κατά τη γνώμη μας) δείγματα που προκύπτουν από μια απλή σύγκριση των εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2012 με τις σημερινές του εξαγγελίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεπώς, είναι εκείνη η Αριστερά που φαίνεται ότι με όρους σοσιαλδημοκρατίας του 21ου αιώνα θα διεκδικήσει μια πιο ήπια προσαρμογή της Ελλάδας στο πλαίσιο της καπιταλιστικής κρίσης.

  @240: Φτάνει πια με τις τηλεπερσόνες! 😛

 242. sarant said

  221-224: Εμ γι’ αυτό φύγαμε κι εμείς 🙂

  225: Το αστείο είναι ότι και τα δυο υπάρχουν και λέγονται, παρόλο που είναι αντίθετα ρήματα (παίρνω-δίνω).

  230: Το «πεσόντες» είναι εντελώς παραπλανητικό!

  234: Καλό!

  236: Δεν πολυπαρακολουθείς βέβαια -αλλά πράγματι οι δήθεν πρωτοκλασάτοι ηταν μάλλον δευτεράντζες.

  243: Με τόσα λινκ, λογικό ήταν να το κρατήσει η σπαμοπαγίδα.

 243. giorgos said

  Πολύ καλό τό ξεκίνημα τής Αριστερής κυβέρνησης , υπομονή χρειάζεται καί βοήθεια , τόν σοσιαλισμό τόν γεννάει ό καπιταλισμός καί ή Ελλάδα πρέπει πρώτα απ’ όλα νά γίνει μιά σοβαρή καπιταλιστική χώρα .

 244. μετεκλογικό κομούνι said

  Τόσα χρόνια από το συμμοριτοπόλεμο κι ύστερα το κρατάγατε απωθημένο να κυβερνήσετε.Εφέτος σας ψηφίσαμε κι εμείς πάθος και πολύ,πάρα πολύ, φόβο.Τώρα;

  Ελπίζω να μην βγάλετε τα βορειοκορεατικού-σταλινικού τύπου απωθημένα σας που χαρακτηριστικά δείχνει το παρακάτω περιστατικό που συνέβη έξωθεν δημόσιας υπηρεσίας το βράδυ του Σαββάτου μια μέρα πριν τις εκλογές.

  Έξω λοιπόν από τη συγκεκριμένη υπηρεσία βρισκόταν σεκιουριτάς που έκανε παρατήρηση σε κάποιον που ήθελε να παρκάρει εκεί μπροστά ότι απαγορεύεται.Και να ‘σου τότε πετάγεται ένας τύπος με μεγάλη κονκάρδα ‘Σύριζα’,κομισάριος προφανώς στο επάγγελμα ,και αναφωνεί στον σεκιουριτά σε έντονο ύφος:»άστον να παρκάρει.Απ’τη δευτέρα θα τρώτε ξύλο.’

  Σας ψηφίσαμε μεν ,μην νομίζετε ότι δεν ξέρουμε τί είστε δε.Και ελπίζω να μην αφήσετε τα βαθιά σοβινιστικά σας ένστικα ,όπως του κομισαρίου παραπάνω να κυριαρχήσουν γιατί οι επόμενες εκλογές πιθανώς βρίσκονται πολύ κοντά.

 245. gryphon said

  Μην ανησυχειτε ρε παιδια για τους Ανελ τουλαχιστον.Ενταξει ανεμομαζωματα διαολοσκορπισματα ειναι στην πραγματικοτητα αλλα κραταει τα μποσικα ο Βαρδης.Εδω εχει δωσει «προσωπικο» δανειο στον Καμμενο οπως αποκαλυψε στον οχι και πολυ ευστροφο Χαικαλη ο ποντικος των παρασκηνιων και παρατρεχαμενος του Καμμενου Αποστολοπουλος.
  Δεν την καταλαβα ακριβως αυτην διατυπωση προσωπικο δανειο ισως ο Βαρδης εχει καβατζα στο σπιτι του προχειρα μερικα εκατομμυρια αλλα παντως γενικα εχει επενδυσει πολλα πανω στον Καμμενο απο την αρχη που τονεβαλε να φυιαξει αυτο το αποκομμα και ενταξει θα κανει οτι μπορει να βοηθησει την κατασταση..

 246. ΚΑΒ said

  ΑΝΕΛ+ευχή=Καισαριανή+διαβεβαίωση

  Ισοπαλία έως τώρα

 247. Δεν μπορώ να το πιστέψω!

  Φεύγοντας από το Μαξίμου κατέστρεψαν έναν ιστορικό πίνακα οι κάφροι!

  Ποίον; Αυτόν! http://argolikivivliothiki.gr/2013/09/16/ellas/

  http://nonews-news.blogspot.gr/2015/01/blog-post_5288.html

 248. Νέο Kid Στο Block said

  249!!!! Πλάκα είναι ,έτσι; Δεν μπορεί να είναι αλήθεια! Αυτόν τον πίνακα τον έχουν όλα τα σχολικά βιβλία (ή τον είχαν),τον ήξεραν και τα μικρά παιδιά. 😦

  YΓ. Γιατί δεν προτείνει το Γλέζο για πρόεδρο;; Kαλύτερος είναι ο Τζων ράμπο;;; 😦

 249. Γς said

  239:

  >que no digas bromas sobre rubias!… 🙂

  Dos rubias se pasean en un parque, y encuentran un espejo tirado en el suelo. Una de ellas lo levanta, lo ve y dice:
  A esta muchacha yo la conozco.
  La otra toma el espejo lo ve y le dice:
  Claro que la conoces, soy yo.
  🙂

 250. ΝεοΚίντ, στο 250

  δεν ξέρω, προσπαθώ να το ελέγξω και φυσικά δεν έχω πρόσβαση στο Μαξίμου
  Αν ισχύει θα πρόκειται για τρομερή καταστροφή, καθώς πήραν μαζί τους κι ένα κομμάτι του πίνακα

 251. Σκύλε, μην τρολάρεις ρε συ! Ο αγνός και αθώος Κιντ είναι έτοιμος να σε πιστέψει 🙂

 252. spiral architect said

  @249, 250 κλπ: Παιδιά, φωτοσοπιά είναι η φωτό! 😛

 253. Τι να πώ. Ένας βλάκας στο Πρόταγκον το λέει. Κι αυτός ο βλάκας πάντα λέει μούφες.

  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=39159

 254. spiral architect said

  ΜΟΥΦΑNET
  (το λέει τ’ όνομα)

 255. Άμα τον δαγκώσω, το μαλάκα, θα με πούνε αντιζαχαριαδικό.
  Παρεμπιπτόντως, το έχουν αναμεταδώσει δεκάδες σάιτ.

 256. sarant said

  Ωχ ,έγινε πιστευτή η μούφα….

 257. 236, 238,΄
  Δεν φαίνεται προβληματικό το γράφημα. Από πρόχειρη οπτική εκτίμηση οι επιφάνειες φαίνεται να αναφέρονται σε ποσοστά ψήφων (αν και αυτό δεν αναγράφεται ρητά – να υποθέσω πως το ανέφερε η παρουσιάστρια ή κόπηκε από το δεξιό κομμάτι της εικόνας;) ενώ οι συγκεκριμένοι αριθμοί αναφέρονται στις έδρες που εξασφαλίζει το κάθε κόμμα στην Βουλή.

 258. Νέο Κid said

  Ωχ! Και συγχήστηκα τόσο με τον πίνακα που διαβάζω τι έγραψα για πρόεδρο βιαστικά και κοκκινίζω από ντροπή! Μα τον τίποτα ρε παιδιά; και χωρίς πλάκα τώρα. Γιατί όχι το Γλέζο; τιμή και δόξα! Και οι δεξιοί ακόμη τον παραδέχονται και τον τιμούν. Δεν καταλαβαίνω πράμα…

 259. spiral architect said

  @257: Δημοσιογραφία gtp! 😛
  (για τα σάιτ)
  Στην εποχή της ψηφιακής φωτογραφίας, μην πιστέψεις τίποτα, αν δεν δεις:
  – το ψηφιακό αρνητικό (raw) ή έστω
  – τα metadata από jpeg

 260. Σπειροειδή, και να σκεφτείς πως ασχολιέμαι με τη φωτογραφία… Είμαι κι εγώ gtp…

 261. Βρε παιδιά, από το κείμενο είναι σαφέστατο ότι κάνει πλάκα ο άνθρωπος. Άφησε λέει ο Σαμαράς και ένα ηλεκτρικό καντήλι –αλλά χωρίς τις μπαταρίες. 😀

 262. 249,
  Σκύλε, οπαδός του Rock ‘n’ troll! 🙂

 263. Δύτη, στο 263
  ναι αλλά τα άλλα σάιτ που το αναδημοσίευσαν είχαν μόνο τις φωτό και το μισό κείμενο

  Μιχάλη στο 264
  άστα, άστα! να την πατήσω εγώ από τρολλάρισμα; ποιός; το πιο μεγάλο χοντρόλλ από καταβολής ίντερνετς 😦

 264. Avonidas said

  #232. «Ούτε σαπούνι δεν είχε στα μπάνια του Μαξίμου ο άθλιος Σαμαράς!»

  Σκοινί; 😆

 265. gbaloglou said

  Είχε γάτα πάντως

 266. spiral architect said

  😀 😀 😀 😀

  Κι όμως το Μαξίμου έχει γάτα.

 267. Καλημέρα συμπλογκίτισσες και συμπλογκίτες, όμορφες μέρες ζούμε ομολογουμένως! 🙂
  Η ελπίδα ήρθε λοιπόν, και ελπίζω να κάτσει για τα καλά, γιατί πολύ μας έλειψε τα τελευταία χρόνια!

  Για την συνεργασία με ΑΝΕΛ ούτε εγώ είμαι ενθουσιασμένος φυσικά, αλλά ειλικρινά πιστεύω οτι ούτε καν θα γίνει αισθητή, όπως καθόλου δεν έγινε αισθητή η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην ακροδεξιά διακυβέρνηση του Σαμαρά και του Δικτύου 21.

  Έχω γράψει και ένα σχετικό ποιηματάκι, αν θέλετε να το διαβάσετε! 🙂

  Γεια και χαρά σε όλους!

 268. Avonidas said

  #267.
  Μαύρα τα μαντάτα για τη Σερενάτα
  που παλιά την τάιζες μπαρμπούνια μαρινάτα
  τώρα δε σε νοιάζει πού ξεχειμωνιάζει
  ούτε άμα στην πάτησε κανένας καμικάζι

 269. sarant said

  269: Γεια σου Στέλιο, μεταφέρω εδώ το ποίημά σου

  Κι αν είμ’ ΑΝΕΛ μη με φοβάσαι

  Κι αν είμ’ ΑΝΕΛ μη με φοβάσαι
  δεν θα με βλέπεις και πολύ
  Για μένα μια καρέκλα άσε
  και ούτε κιχ δεν θ’ακουστεί!

  Δώσε μου απλά έν’ υπουργείο
  και λιμουζίνα υπουργική
  ένας θα κυβερνά, όχι δύο
  κανείς μας δεν θα σ’ενοχλεί!

  Κι αν είμ’ ΑΝΕΛ, κακό δεν είναι
  κυβέρνα εσύ Αριστερά
  πιστός στο πρόγραμμά σου μείνε
  ρίχνε μου απλά καμια μπουκιά

  Αν για παράδειγμα προκύψει
  θέμα «μεγάλο» κι «εθνικό»
  άσε να βγω γεμάτος θλίψη
  και μ’ ύφος καταγγελτικό

  και στα κανάλια να φωνάξω
  ότι δεν θα το ανεχτώ
  μα μονο -υπόσχομαι- αν θα ξέρω
  πως βρήκες κάποιους άλλους δυο!

  Και σ’όποιον όλο ειρωνία
  ρωτά «μ’ αυτούς Αριστεροί;»
  πες «Ναι γαμώτο, ατυχία!
  Γιατί δεν ψήφιζες κι εσύ;»

 270. Πολύ γουστόζικο και ακριβές το ποιηματάκι του Στέλιου

 271. Εμένα μου λείπει κάπως η δημόσια λοιδωρία και κάποια τελωσπάντων συνέπεια που θα έπρεπε να έχουν οι Κασάνδρες (θα αδειάσουν τα ταμεία, θα ερημώσουν τα σουπερμάρκετ, θα μας πετάξουν έξω από την ΕΕ, θα μας σβήσει από το χάρτη ένας πελώριος ανεμοστρόβιλος και δε θα βρίσκουμε χαρτί τουαλέτας).

  Δεν είπα να γίνεται όπως παλιά, την εποχή των Μεδίκων, που όποιος μειοψηφούσε ή έκανε καμιά στραβή, άλλον τον εξορίζανε, άλλου του διαγουμίζανε το παλάτι κι άλλον τον καίγανε στην πλατεία, αλλά βρε παιδί μου, έτσι, μπορεί ο κάθε μαλάκας να τρομοκρατεί και να συκοφαντεί για μήνες και χρόνια και μετά ,κύριος, να την κάνει αλα γαλικάή το χειρότερο , όπως οι μπουμπούκοι, να λένε «μακάρι να βγω ψεύτης» και να καθαρίζουνε;

  Το ήπιο κλίμα ωφέλησε πολύ το Σύριζα, δε λέω, αλλά ένα φούμο, ένα γιαούρτι, κάτι τελοσπάντων, έστω μια τηλεοπτική ανάκριση, μια απολογία…

 272. Avonidas said

  #273. Εγώ λέω, καλού-κακού, να περιμένουμε μέχρι το eurogroup για να δούμε αν όντως διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες.

  Μέχρι στιγμής έχουμε δει μόνο λόγια και συμβολικές κινήσεις, που αν και ωραίες και σημαντικές, όπως το Σκοπευτήριο, δεν κοστίζουν τίποτα.

  Όχι ότι μπορούσαμε να χουμε δει κάτι άλλο, χτες ανέλαβαν οι άνθρωποι. Ψυχραιμία.

 273. Η Ευρώπη στρίβει Αριστερά καθώς η Ελλάδα μετράει πρωτιές

  Μια ιστορική στιγμή για Ελλάδα και Ευρώπη

  http://x2t.com/12/EurLeft

 274. sarant said

  273-4: Άσε που θα έχουμε και το θέμα με τη μυθολογική Κασσάνδρα.

 275. Κουνελόγατος said

  Συγχαρητήρια από τους γνωστούς οπορτουνιστές Κάστρο και Μαδούρο στον Τσίπρα.
  Ευτυχώς για την Ελλάδα που υπάρχει ο θεματοφύλακας Δ.Κ., και δεν κινδυνεύει περισσότερο το κίνημα.

 276. Η άνευ μεμψιμοιρίας συνεργασία με τους ψεκασμένους πέρασε για ένα απλό λόγο. Το μέτωπο δεν ήταν αριστερά-δεξιά. Το μέτωπο ήταν μνημόνιο-αντιμνημόνιο.

  Αυτό που είχα προβλέψει, η παρά τρίχα αυτοδυναμία του σύριζα, συνέβη. Θα μπορούσε να αποφευχθεί και να είχε γερή αυτοδυναμία ο σύριζα, αν είχε κινηθεί πιο έγκαιρα, πιο ενωτικά και με πανεθνικό προφίλ. (Και καλύτερο όνομα) Δηλαδή στις συγκεντρώσεις δέκα παραπάνω ελληνικές σημαίες ποιον θα ενοχλούσαν.

  Όμως το περίεργο είναι πως έτσι που ήρθαν τα πράγματα, είναι καλύτερα, τουλάχιστον για την παρουσία της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση. Στα μάτια της Ευρώπης δεν είναι οι «τρελοαριστεροί» που γκρινιάζουν, είναι όλοι οι Έλληνες.

  Η όλη ιστορία της κρίσης ήταν, μέσα στην καταστροφή της, μια μεγάλη τύχη για μας. Είπαμε. Ο Μακιαβέλι γράφει ότι η επιτυχία του Ηγεμόνα στηρίζεται σε δύο παράγοντες. Πρώτα στην Τύχη και μετά στις ικανότητές του. Θεωρητικά, αν ο σύριζα τους επόμενους μήνες και χρόνια, φανεί ικανός να αλλάξει την Ελλάδα και τους Έλληνες (γιατί περί αυτού πρόκειται) θα δούμε τον Τσίπρα να αποχωρεί από την εξουσία στα εβδομήντα του χρόνια, και αν.

  Αλλιώς, η αριστερή παρένθεση θα κλείσει και μάλιστα άγαρμπα. Πιστεύω ότι η πρώτη εκδοχή είναι πιο πιθανή.

  Πάντως ο Σαμαράς, στην κυριολεξία έφυγε νύχτα.

 277. Εντάξει, είμαι εύπιστος αλλά και η ΝΔ αντέδρασε

  http://www.iefimerida.gr/news/188863/gkafa-tis-nd-antidra-me-anakoinosi-gia-pseytiki-eidisi-poy-kykloforise-sto-diadiktyo

 278. sarant said

  279: Kαι μάλιστα ότι εκπορεύονται από το κόμμα του Τσίπρα!

 279. Οπότε, Νικοκυραίοι και συνδαιτημόνες, μπορούμε πλέον να βρίζουμε ανενόχλητοι «γ..μώ τα υπουργεία μας!»

 280. Avonidas said

  #279. Τελικά, ότι είχαν ξαφρίσει το Μαξίμου ισχύει, ή όχι;

 281. spiral architect said

  @279: Ευτυχώς που η Μαρία Σπυράκη επιστρέφει στο πόστο της στην ευρωβουλή γιατί αλλιώς θα’ χαμε δράματα

 282. sarant said

  Tα της κυβέρνησης θα τα πούμε και αύριο 🙂

 283. Avonidas στο 279

  Ισχύει. Ούτε σκληροί δίσκοι στα κομπιούτια, ούτε έγγραφα, ούτε πρωτόκολλο (αλληλογραφίας, υποθέτω) τίποτε!

 284. Avonidas said

  # 285. Μου είναι δύσκολο να το πιστέψω. Πέρα από μιαν απόλυτη σκατοψυχιά, τι άλλο κίνητρο είχε ο Σαμαράς να κάνει κάτι τέτοιο; Συνειδητοποιεί ότι είναι ακόμα αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και τι συνεπάγεται αυτό για την (ήδη άθλια) εικόνα που δείχνει; Ή δεν τον νοιάζει πια;

  Τέτοιες ενέργειες ειλικρινά κινούνται στο επίπεδο παιδιών 3ης δημοτικού, και αν. Μιλάμε όχι μόνο για έλλειψη ήθους, αλλά ακόμη και επικοινωνιακού ενστίκτου επιβίωσης.

  Όχι ότι με νοιάζει, δηλαδή. Ας κάψει τελείως τη δημόσια εικόνα του. Απλά θλίβομαι στη σκέψη ότι αυτός που κυβερνούσε τη χώρα μέχρι χτες ήταν τόσο μα τόσο λίγος..

 285. Στο 286

  Κι εσύ, φίλε μου, δεν έχεις δει τόσα χρόνια, σε τούτο τον τόπο, να γίνονται άθλια πράγματα εξαιτίας της απόλυτης σκατοψυχιάς και μόνο;

 286. Ηλεφούφουτος said

  Δεν είδα να θυμήθηκε κανείς ότι την ίδια αχαρακτήριστη πράξη είχε κάνει και το ΠΑΣΟΚ το ’89.

 287. Νέο Kid Στο Block said

  Ρε παιδιάα… Ρε παιδιά! Για το Σαμαρά μιλάμε! Τον άνθρωπο που πρόδωσε το Μητσοτάκη!
  (σαν να λέμε «το διάολο που πρόδωσε το Σατανά»… 😆 )

 288. Avonidas said

  # 287. Όχι σε τέτοιο βαθμό. Είναι εύκολο, για παράδειγμα, να καταλάβει κανείς γιατί οι βουλευτές ψηφίζουν αυτό που κάθε λογικός άνθρωπος βλέπει ότι είναι η καταστροφή της χώρας. Ή γιατί οι δικαστικοί βγάζουν αντισυνταγματικές μόνο τις περικοπές στις δικές τους αποδοχές. Είναι εύκολο να καταλάβεις τα κίνητρα των κουίσλινγκ.

  Αλλά να κάνεις ζημιά στον εαυτό σου, μόνο για να ικανοποιήσεις τη μικροψυχία σου, δεν το καταλαβαίνω.

 289. Πάνος με πεζά said

  Πώς σας φάνηκε η σύνθεση της Κυβέρνησης;

  Μπήκε κι ο δικός μας ο Χρήστος Σπύρτζης, ΑνΥπ Υποδομών, και έως σήμερα Πρόεδρος ΤΕΕ. Ας ελπίσουμε να είναι μια καλή φωνή για τις 120 χιλιάδες μηχανικών, οι περισσότεροι από τους οποίους είτε εργάζονται έξω είναι είναι στα όρια της φτώχειας…

  @ 284 : Α, οπότε θα επανέλθουμε…

 290. Στους απανταχού μηχανικούς του Ιστολογίου

 291. Avonidas said

  #289. Για την ακρίβεια, τον άνθρωπο που πρόδωσε τον Μητσοτάκη και επέστρεψε χρόοονια μετά για να βουτήξει το μαγαζί από τη Μητσοτακοπούλα.

  O tempora, o mores 😐

 292. Η εκδίκηση είναι γλυκειάααααααααα

 293. Avonidas said

  # 294. 😮 βάζε, ρε συ, ένα ντισκλέημερ, έχουμε και μικρά παιδιά εδώ!

  Και γέρους.

  Και πειραματικούς φυσικούς. 😛

 294. Μπααα, οι πειραματικοί φυσικοί είνα γερά κεφάλια

  http://en.wikipedia.org/wiki/Anatoli_Bugorski

 295. sarant said

  291: Λέω να το συζητήσουμε αύριο αυτό, δηλαδή τη νέα κυβέρνηση γενικά.

 296. ΚΑΒ said

  Νικοκύρη, μην ξεχάσεις να σχολιάσεις ότι μόνο 7 γυναίκες συγκαταλέγονται στα 40 μέλη του κυβερνητικού σχήματος.

 297. Τσοπάνος said

  @291
  Τώρα μάλιστα. Τα πιάσαμε (τα λεφτά μας).
  Υπουργοποίησε ένα συνεπή αριστερό αγωνιστή…
  Ο οποίος, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μεταπήδησε από πασοκικό (του Βενιζέλου) στέλεχος, σε «λαγό» του Γιωργάκη, και στη συνέχεια, αφού δεν του βγήκε, σε συριζαϊκό κράχτη (μέσω της ιστοσελίδας του ΤΕΕ)
  Περαστικά μας

  υ.γ. Θα είχε ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε (κάποια στιγμή) την επαγγελματική σχέση του συγκεκριμένου (αλλά και των υπόλοιπων βέβαια) με την πραγματική οικονομία.

 298. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  283.>>Ευτυχώς που η Μαρία Σπυράκη επιστρέφει στο πόστο της στην ευρωβουλή
  o Κραουνάκης το μεσημέρι την ξεσπύριασε αγρίως στο ράδιο105.5 στο κόκκινο.

  Βλέπω ορκομωσία.Μια ροκιά πλανιέται στον αέρα:ο Λαφαζάνης: «ορκίζομαι και τρελαίνονται» 🙂
  Όλγα εσείς; Έλενα εμείς Ο Τουρισμός θέλει θεές 🙂
  Ο Ξυδάκης, γλυκύτατος.

 299. ΕΦΗ²

  Οι πιτσιρικότεροι των υπουργών μας έτοιμοι είναι να αρχίσουν τα High-Five.

  Το είδαν κι αυτό τα ματάκια μας!

 300. Νέο Kid Στο Block said

  Tι μορφή αυτός ο Βαρουφάκης! Ροκ δη (ζάουερ)κράουτς μπέημπη! 😆

 301. Τσοπάνος said

  Και για να μην τρέφεις αυταπάτες πεζοπάνε, όλοι αυτοί ενδιαφέρονται αποκλειστικά για την πάρτη τους.
  Μ’ αυτά και μ’ αυτά όμως, κάτι μου λέει πως έχει πέσει άγριο (προεκλογικό) παζάρι.

 302. Τσοπάνος said

  @300 …Ο Ξυδάκης, γλυκύτατος.
  Λογικόν, σε κάποια μέρη, το ξύδι λέγεται και γλυκάδι

 303. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Και τελευταίος για σήμερα ,η αλεπουδίτσα Σγουρίδης 🙂

 304. spiral architect said

 305. Πάνος με πεζά said

  @ 299 : Κοίτα, ο Σπύρτζης πρέπει ν’ ασχολείται με την πιάτσα, γιατί έχει περάσει κι από την εταιρία μας όταν δουλεύαμε κάποια έργα (περισσότερες λεπτομέρειες δεν ξέρω…).

  Τώρα, ως γνωστόν, όποιος κολλάει αφίσες μαζί με τον πρόεδρο του ΤΕΕ (από εποχής Λιάσκα), γλυτώνει στις επιτροπές επαγγελματικού παραπτώματος (ή, αντίστοιχα, αν έχεις αντίδικό σου κάποιον τέτοιο συνάδελφο, την έβαψες…)

 306. Πάνος με πεζά said

  Αλλά θα πούμε περισσότερα αύριο, είναι απορίας άξια π.χ. η «εξαφάνιση» Μηλιού, τη στιγμή που ο Τέρενς μπαίνει, αν και μη εκλεγείς, από το παράθυρο…

 307. Καλά, Σπειροειδή, άμα έμπαινε ο Dρ House στο γκουβέρνο, θα πανηγυρίζανε όλα τα Εξάρχεια. Το πρόβλημα είναι μην έμπαινε ο Lt George στο Πεντάγωνο! Ή μήπως μπήκε;

  ΥΓ ΕΦΗ², αλεπουδίτσα ο Σγουρίδης αλλά μας γλίτωσε από τον πουστόφοβο και μαλακομαλάκα Νικολόπουλο

 308. spiral architect said

  ΤΕΕ: Η αυτοκρατορία των Πολ. Μηχ. Οι υπόλοιποι έχουν κατουρήσει στο πηγάδι! 😈

 309. Τσοπάνος said

  @267,268
  Κάποτε (19ος αι.)σε κονδύλι υπουργείου αναγραφόταν: …Πλεμόνι για τις γάτες ….δρχ.
  Επιστρέφεται διαγραμμένο με την εξής παρατήρηση: «Αν έχουμε ποντίκια, δεν χρειάζεται πλεμόνι, αν δεν έχουμε ποντίκια δεν χρειάζονται οι γάτες»
  Μήπως (λέω τώρα) θα έπρεπε να γίνει σχετικός έλεγχος (για κονδύλια γατοτροφών) και στο μαξίμου?

 310. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  301>> έτοιμοι είναι να αρχίσουν τα High-Five.
  Σκύλε, κι ότι άκουγα το Λυγερό στον ε-νικό κι έλεγε για παίχτες (και για το σταθερό Σταθάκη) 🙂

 311. Νέο Kid Στο Block said

  310. Aς προσέχατε τι δηλώνατε στο μηχανογραφικό ρε συνάδελφε… 😆
  (εντάξει, εσείς οι ρευματολόγοι είστε επιστήμονες. Για τα «εργοτάξια» είμαστε ειδικοί ημείς. 🙂 )

 312. "Ετεροδημότισσα" said

  Γιατί δεν έβαλε την Κωσταντοπούλου υποργό δικαιοσύνης; Καμια υπουργοποιήση γυναίκας; Τι στο καλό ο Φυσικός μας τον συμβουλεύει;;;;

 313. Τσοπάνος said

  Ρε σπάιραλ, μηχανολόγος είναι ο αποτέτοιος.
  Αλλά είδαμε και το δικό σας το Σιφουνάκι. Που έλεγε ότι μπορείς να κάνεις εξάρτηση ΕΓΣΑ με gps χειρός….
  Ο απελθών ΑΝΥΠΕΚΑ όμως, άφησε σημαντικό έργο γιατί έχει κολλήσει πολλά ένσημα στο ελ. επάγγελμα.

 314. «Ετεροδημότισσα» στο 314

  Η Ζωάρα πάει για Πρόεδρος Βουλής: το πιο αποτελεσματικό υπερ-όπλο για να τσαταλιάσει την αντιπολίτευση. Εκείνος ο Μαρκογιαννάκης εκλέχτηκε άραγε;

 315. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  309/τέλος κατα φάτσα και ράτσα αλεπούδης.Ούτε λόγος για τ΄ αποδέλοιπα. Ο Νικοκύρης λέει πως αύριο να πούμε για την κυβέρνηση, αλλά εμείς δε λέμε τώρα, κουτσομπολεύουμε γιατί δεν κρατιόμαστε. 🙂
  Μα τί έγινε ο έτερος Αλέξης, ο πασοκογενής Μητρόπουλος; ηχηρή απουσία δε νομίζεις;

 316. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Σκύλε Σκύλε, λίγα για τον κορίτσαρο Ζωή. (τα εις άρα δεν πρέπει, πλην κουκλάρα και … πάσα στο Γς)
  Εμ ο Μαρκόγιαννης όπως τον λένε οι Χανιώτες (που έχουν φουντωτές γλάστρες) ΔΕΝ εκλέχτηκε.

 317. Μάλλον τους είπαν να κόψουν τα πολλά «Όχι» και «Μη». Κι αρχίσανε «Μητρόπουλος», «Μηλιός», κοκ

 318. ὑπερυπουργεῖο:μιὰ σοβαρὴ ὑποψηφιότης γιὰ λέξι τῆς χρονιᾶς 2015!

 319. physicist said

  #314. — Τι στο καλό ο Φυσικός μας τον συμβουλεύει;;;;

  Τα μισά μου πέηπερ είναι με γυναίκες συνεργάτριες αλλά άμα σου βγει τ’ όνομα … 😛

 320. ΚΑΒ said

  Για την Κωνσταντοπούλου που δυστυχώς σήμερα ενδυματολογικά ήταν άστα να πάει…

  http://www.kathimerini.gr/801142/article/epikairothta/politikh/apoyh-dipla-petyxhmenh-h-epilogh-ths-zwhs-kwnstantopoyloy-gia-thn-proedria-ths-voylhs

 321. spiral architect said

  @315: Το ξέρω, αλλά ο πεζοΠάνος παραπάνω θυμήθηκε τον Λιάσκα και μ’ έπιασε λόξιγκας!

 322. spiral architect said

 323. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Ο Ντανιέλ Κονμπεντί λέει ότι είναι παιχνίδι με τη φωτιά αυτή η συγκυβέρνηση
  http://www.liberation.fr/politiques/2015/01/26/syriza-grecs-independants-cette-alliance-c-est-vraiment-jouer-avec-le-feu_1189278
  αλλά η Αριστερά είναι παλιός αναστενάρης 🙂

 324. Ρε, μηχανικοί, αυτός ο Σπίρτζης, πασοκάρα ήτανε;

  ΚΑΒ, δεν την πήραμε για σύμβουλο μόδας τη Ζωάρα, ας της πει καμιά κουβέντα η Κουντουρά, που ξέρει την πιάτσα

 325. spiral architect said

  @326α: Εδώ πάντως είναι πρώτο τραπέζι πίστα.

 326. Μαγκιά του, λοιπόν, που στάθηκε κατά των μνημονίων.

  Όσο για το άχαρο παλτό της Ζωής, υποψιάζουμαι έναν λόγο. Τέλη Σεπτέμβρη δεν παντρεύτηκε;

  Ε, μάλλον το έργο της στο άμεσο μέλλον θα είναι πάρα πολύ παραγωγικό και γόνιμο…

 327. ΚΑΒ said

  . Ο λόγος που υποψιάζεσαι, αν ισχύει, δεν την δικαιολογεί.Γυναίκα είναι, ας έχει και λίγο γούστο.

  . Αν είναι παραγωγική στην προσωπική της ζωή, θα πάψει να είναι τουλάχιστο για ένα διάστημα, στη Βουλή.

 328. Μα αγαπητέ ΚΑΒ, το γούστο του ενός είναι η κακογουστιά του άλλου.

  Κι όπως θάλεγαν οι ηττημένοι: όποιος θέλει να έχουμε όλοι ίδια γούστα, να πάει στη Βόρεια Κορέα! 😀

 329. giorgos said

  amartoli istoria to TEE
  http://katotokerdos.blogspot.gr/search/label/%CE%A4%CE%95%CE%95

 330. "Ετεροδημότισσα" said

  καλά ΚΑΒ τι είσαι συ;
  Δεν σου μιλάω για να μην φάω κόκκινη από το Νικοκύρη, και μη με κατηγορήσει για σεξισμό ο Φυσικός.

  Εμένα μου άρεσε το παλτό και έχω ένα παρόμοιο κόκκινο με κουκούλα και στην Αθήνα τα Χ-μας με φωνάζανε κοκκινοσκουφίτσα. Και ναι μου αρέσει να τρώω τηγανιτές πατάτες και να κάνω παπάρες στην χωριάτικη και να είμαι χοντρή ακόμα χωρίς να χρειάζεται δικαιολογία και αμα λάχει δεν περιμένω να παντρευτώ για να κάνω παιδιά παλιοκουφάλες

 331. physicist said

  #332. — Δεν σου μιλάω για να μην […] με κατηγορήσει για σεξισμό ο Φυσικός.

  Δευτέρωσε. Άμα τριτώσει, δεν θα τα πάμε καθόλου καλά. 😉

 332. Τσοπάνος said

  @326α : Και πολυυυ πράσινος θα έλεγα (#299). Τώρα, πώς ξέβαψε προς το ροζ, δεν ξέρω…
  @327 : Πάντως ξέρει να παίζει σε πολλά ταμπλό. Και είναι ο τρίτος πρόεδρας νομίζω (μετά από Κουλουμπή και Λιάσκα) που υπουργοποιείται

 333. "Ετεροδημότισσα" said

  Ελα Φύζισιστι ξέρεις ότι τα λέω για να σε κρατάω σε εγρήγορση 😀

  είδες ότι έβαλαν αναπληρωτή υπουργό ρισερτσ εν ντιβέλοπμεντ; Και είναι πράγματι ερευνητής!
  υπήρχε αυτό το πόστο ή τώρα το φτιάξανε?

 334. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  Τα της κυβέρνησης θα τα σχολιάσω στο αυριανό.

 335. physicist said

  #335. — Όχι μόνον έβαλαν αλλά έβαλαν άνθρωπο εξαιρετικό, ερευνητή με κύρος διεθνές και μεγάλη ακτινοβολία. Ο Κώστας Φωτάκης είναι σπουδαίος Φυσικός κι εύχομαι να πετύχει το καλύτερο.

  Πληθαίνουν οι θετικές εντυπώσεις από τις πρώτες μέρες, μπράβο.

  ΥΓ — Όχι ντιβέλοπμεντ, ιννοβέισιον. Έχει διαφορά και μάλιστα ουσιώδη. Επαναλαμβάνω, μακάρι να τα εννοούν αυτά και να πετύχουν.

 336. Είναι η πρώην Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Δεν είναι απλά ερευνητής, είναι ο απερχόμενος πρόεδρος του ΙΤΕ.

 337. "Ετεροδημότισσα" said

  ..ναι το ντιβέλοπμεντ μου ξέφυγε απο κεκ ταχύτητα

 338. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  338.Είναι η πρώην Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας
  http://www.espa.gr/elibrary/PA_ESPA_2014_2020.pdf

 339. spiral architect said

  Πάντως ο σκατόψυχος όχι μόνο free wifi δεν έδωσε, αλλά φεύγοντας πήρε και το ρούτερ!

 340. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Αντιγράφω απόE-Radio.gr Daily «Αλλόθρησκοι ή άθρησκοι μαθητές απαλλάσσονται από τα Θρησκευτικά»
  Η τελευταία εγκύκλιος που εκδόθηκε από το υπουργείο Παιδείας, πριν ανακοινωθεί η αλλαγή στο «τιμόνι» του και διαβιβάστηκε σήμερα, Τρίτη, σε όλες τις αρμόδιες Διευθύνσεις εκπαίδευσης της χώρας αναφέρει ότι η απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών χορηγείται ύστερα από υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986 του ίδιου του μαθητή (αν είναι ενήλικος) ή και των δύο γονέων του (αν είναι ανήλικος), στην οποία θα αναφέρεται ότι ο μαθητής δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος και εξ αυτού επικαλείται λόγους θρησκευτικής συνείδησης,χωρίς να είναι υποχρεωτική η αναφορά του θρησκεύματος στο οποίο ανήκει, εκτός αν το επιθυμεί.

  Μα καλά, είναι τόσο αδιάφοροι, άσχετοι , ανόητοι, τί να πω!.Άκου Υπεύθυνη Δήλωση ότι ΔΕ θέλει να παρακολουθήσει και( άν το επιθυμεί να αναφέρει) και το θρήσκευμα!
  Απλώς ας κάνουν προαιρετικό το μάθημα των θρησκευτικών και το πολύ πολύ (για να οργανώσουν πες τις ώρες, τους καθηγητές κλπ) να δηλώνουν αυτοί που επιλέγουν το μάθημα και όχι αυτοί που ΔΕΝ το επιλέγουν. Όπως γίνεται πάντα για μαθήματα επιλογής.
  Κύριε Κουράκη, ακούς;

 341. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Ο Βαρουφάκης υπουργός οικονομικών, μάλιστα, προφανώς το κριτήριο θα ήταν οι τίτλοι σπουδών, γιατί αν ήταν οι οικονομικές προβλέψεις και τα άρθρα του τα τελευταία τρία χρόνια, την κάτσαμε, Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΠΑΡΟΥΦΑΣ.

  338 – Γι΄αυτόν είχε γίνει μια διαμάχη εδώ πρίν κάνα τρίμηνο, μεταξύ του Τheo (έλα Τheo μπές πάλι, συγχώρεσέ μας, οι χριστιανοί άλλωστε συγχωρούν, ή μήπως όχι;) και του Blog;
  Έλα δύτη για σένα αυτό, αλλά και για την «φοιτητριούλα» ΕΦΗ, που ψήφισε τον πιο όμορφο (και καλά έκανε).

 342. Πάνος με πεζά said

  Θα πούμε αύριο για το Σπύρτζη.

  Όσο περί του βάρους των ειδικοτήτων, εν αρχή φυσικά εστί ο Αρχιτέκτων, ο μόνος που ξεκινάει από το λευκό χαρτί.
  Από κει και πέρα, ο Μηχανολόγος είναι πια πρώτο αφεντικό της οικοδομής, είναι ικανός να σου ψηλώσει ορόφους, να σου τρυπήσει δοκάρια, να σου ζητήσει και κανα-δυο ορόφους παραπάνω για κλιματιστικά, και τελικά να σε πάει σε άλλο κτίριο !

 343. Πάνος με πεζά said

  Ξέχασα : κι αν βάζει εξωτερικά τη θερμομόνωση, βάλε και αλλαγή συνολικών διαστάσεων κτιρίου λόγω ΚΕΝΑΚ 🙂

 344. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Πώς θα λυθούν αυτοί οι κόμποι;
  http://www.griechenland.diplo.de/Vertretung/griechenland/el/08/Ausbau__der__Deutsch__Griechischen__Partnerschaft.html

  https://vassilikisiouti.wordpress.com/2012/12/03/%CE%B7-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CF%80%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%B7/

 345. Theo said

  Καλησπέρα,
  Βλέπω χαλαρό το κλίμα, με μεγάλη δόση ευφορίας, κι έτσι νομίζω πως με παίρνει να γράψω τις … κρυάδες μου 🙂

  Ένιωσα μιαν ανακούφιση με το αποτέλεσμα των εκλογών και τον γρήγορο σχηματισμό κυβέρνησης κι εύχομαι αυτά να αποβούν σε καλό της χώρας και του λαού μας.
  Αν είναι αριστερή, κεντροαριστερή ή αριστεροδέξια δε νομίζω πως δεν θα έπρεπε να μας απασχολεί. Κάποιος είχε πει πως δεν έχει σημασία αν η γάτα είναι άσπρη ή μαύρη. Ας είναι ό,τι θέλει, αρκεί να πιάνει τα ποντίκια.
  Αν καταφέρει να υλοποιήσει πολλές από τις εξαγγελίες της, να μειώσει σημαντικά την ανεργία, να φορολογήσει λιγότερο ή καθόλου τους μη έχοντες και περισσότερο τους έχοντες, να αυξήσει τους κατώτατους μισθούς, να προστατέψει τους αναγκεμένους, ιδιαίτερα τους μετανάστες, να δώσει περίθαλψη και ίσες ευκαιρίες σε όλους, χωρίς να χρεωκοπήσει η χώρα· αν καταφέρει να μειώσει το χρέος με διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας και να κατασιγάσει με την πολιτική της τα πολιτικά πάθη, ως κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας κατά τις εξαγγελίες της, τότε θα είναι πετυχημένη και θα μακροημερεύσει, άσχετα αν θα ονομάζεται αριστερή ή όχι, ή ποιους θα περιλαμβάνει στους κόλπους της.

  Τους περισσότερους από τους νέους υπουργούς δεν τους γνωρίζω, ώστε να μπορώ να έχω γνώμη γι᾿ αυτούς. Ο Τσίπρας, στα λίγα λεπτά που τον έχω δει από κοντά, μου φάνηκε σεμνός και ανθρώπινος, σαν παιδί. (Το ίδιο σεμνοί και ανθρώπινοι μου είχαν φανεί και οι αείμνηστοι Φλωράκης, Κύρκος, Γιάγκος Πεσμαζόγλου και Κωστής Στεφανόπουλος, που είχα συζητήσει κάποιες ώρες μαζί τους.) Όμως, αρχή άνδρα δείκνυσι, κι ελπίζω να συνεχίσει να είναι ο ίδιος και μετά από κάποια χρόνια εξουσίας και να μη γίνει ένας πολιτικός με ξύλινη γλώσσα (που δείχνει κάποιες τάσεις στον δημόσιο λόγο του).

  Χάρηκα με την υπουργοποίηση των Γιάννη Πανούση και Νίκου Ξυδάκη. Τους έχω σε μεγάλη εκτίμηση από τις επιφυλλίδες τους που διάβαζα στην «Ελευθεροτυπία» και την «Καθημερινή». Χάρηκα και με τη μη υπουργοποίηση του Νικολόπουλου, ενώ αυτή του Κουίκ μου τα χάλασε λίγο.

  Χάρηκα και με την εκλογή του φίλου μου του Ζουράρη. (Σας πληροφορώ πως αισθάνεται και δηλώνει αριστερός κι ήθελε να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, η αριστερή του πτέρυγα τον ήθελε, αλλά δεν το ήθελε το υπόλοιπο 70%, κι έτσι κατέβηκε με τους ΑΝΕΛ.) Αν και σωματικά έχει γεράσει αρκετά (τον Ιούνιο κλείνει τα 75), στο πνεύμα παραμένει έφηβος, κι ελπίζω στη Βουλή να ξεμπροστιάσει και να γελοιοποιήσει αρκετούς σοβαροφανείς υποκριτές με τον περίτεχνο, καλλιεπή και δηκτικό λόγο του.

 346. Theo said

  διόρθωση:
  Αν είναι αριστερή, κεντροαριστερή ή αριστεροδέξια δε νομίζω πως θα έπρεπε να μας απασχολεί.

 347. Γς said

  316,318:

  >ΔΕΝ εκλέχτηκε.

  Γλύτωσε!

 348. Theo said

  @343:
  Όχι, Λάμπρο μου, δεν είχαμε τσακωθεί γι’ αυτόν με τον blog, αλλά για τον αν υπάρχει ένας Διευθυντής Ερευνών στο Εθν. Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) ή πολλοί, αν αυτό είναι διοικητικός βαθμός ή επιστημονική βαθμίδα (όπως πράγματι είναι).

 349. Theo said

  @181:
  Α, και Πυρίκαυστος (όχι «Πυρίμαχος») Ελλάς το κόμμα στο οποίο ο Ζουράρης διόρισε εαυτόν επίτιμο (ή κάτι παρεμφερές) γραμματέα.

 350. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  347: Νομίζω μάλιστα πως ο Ζουράρης αισθάνεται/δηλώνει κομμουνιστής, όχι απλώς αριστερός. Ώστε το συζητούσε με τον ΣΥΡΙΖΑ; Καταλαβαίνω βέβαια τις ενστάσεις.

 351. Theo said

  @181:
  Α, και Πυρίκαυστος (όχι «Πυρίμαχος») Ελλάς το κόμμα στο οποίο ο Ζουράρης διόρισε εαυτόν επίτιμο (ή κάτι παρεμφερές) γραμματέα.

  @352:
  Ναι, το συζητούσε.

 352. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  350 – Έλα βρε Τheo oύτε μιλημένοι να είμαστε, δεν πιστεύω να διάβασες το σχόλιό μου και να μπήκες; όπως και νάχει καλώς μας ξανάρθες, κι αν είπαμε και κάνα «κακό» λόγο πάνω στα νεύρα μας, αφού δεν είχαμε θύματα, μαύρο χαβιάρι και σαμπάνια που λέμε κι εμείς οι πλούσιοι, (μας περιμένουν μαύρες μέρες).

  Ναί έχεις δίκιο για την διαμάχη, για άλλο ίδρυμα ήταν.

 353. ΚΑΒ said

  331. Τι είμαι; Μου αρέσει αυτό που κοινώς λέγεται ωραίο. Βέβαια περί ορέξεως κολοκυθόπιτα!
  Αφού εσάς άρεσε, εγώ πάω πάσο!

 354. stella tsi tsi said

  343 Όποιος θέλει προβλέψεις στα οικονομικά να απευθυνθεί σε χαρτορίχτρες. Ο Βαρουφάκης δεν έπεσε έξω σε προβλέψεις, γιατί δεν έκανε «προβλέψεις» …με τα δεδομένα που είχε διέβλεπε μια κατάσταση και αντιπρότεινε. Σε τι ακριβώς έπεσε έξω; Άλλο αν διαφωνούμε με το γεγονός ότι στην ουσία θεωρεί ότι το σύστημα το χρηματοπιστωτικό μπορεί να λειτουργήσει βάσει κανόνων και δεν θεωρεί ότι πρέπει να διαλυθεί πλήρως.

 355. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  352 – Εμ έχει μία το ΚΚΕ, να αποκτήσει κι ο ΣΥΡΙΖΑ ένα τέτοιο παίκτη, να λανσάρουμε στον κόσμο την κοσμοθεωρία της ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.

 356. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Heaven and Hell, κυριολεκτικα 🙂

  Vangelis (1975) Heaven and Hell [Full Album]

 357. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Λάμπρο, να σου χαρίσω κι εγώ κάτι που μπορεί να συμφωνείς.
  Μια αφιέρωση στον νέο Υπουργό Παιδείας, από Γιάννη Μακριδάκη
  http://yiannismakridakis.gr/?m=201501

 358. gbaloglou said

  352 Διάβασα ότι συζητούσε — στο «Κλοσάρ» της Θεσσαλονίκης, όπου κατά την «Δημοκρατία» συχνάζει — και με τον ‘ανηψιό’ (ΚΚ), ενθαρρύνοντας τον μάλιστα … να ιδρύσει καινούργιο κόμμα (στα πρότυπα του άλλου κληρονόμου*, που ευτυχώς καταποντίστηκε): αυτό τον έριξε πολύ στα μάτια μου (σίγουρα όχι επειδή ήλπιζα να είναι αριστερός ή ακόμη και κομμουνιστής)!

  *να ένας κάποιος λόγος να συμπαθεί κάποιος τον Τσίπρα, ακόμη και αν δεν τον ψήφισε: αυτοδημιούργητος … ο πούστης!

 359. Theo said

  @352:
  Νομίζω μάλιστα πως ο Ζουράρης αισθάνεται/δηλώνει κομμουνιστής, όχι απλώς αριστερός.
  Ναι. πριν από 30 χρόνια είχε δηλώσει σε συνέντευξη: «Γεννήθηκα κομμουνιστής, όπως κανείς γεννιέται κωφάλαλος.» 🙂

  @354:
  Ναι, Λάμπρο, oύτε μιλημένοι να ήμασταν. Αλλά έγραφα το σχόλιό μου και δεν είχα δει το δικό σου.
  Ψωμί κι αλάτι, λοιπόν.

  @357:
  Κι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τον Αμανατίδη (βουλευτή Θεσσαλονίκης μέχρι πρότινος· δεν ξέρω αν επανεξελέγη), φυσικά όχι της αναγνωρισιμότητας του Ζουράρι 🙂
  Αλλά κι ο Ξυδάκης έχει καλές σχέσεις με τον χώρο κι επισκέπτεται το Άγιο Όρος.

 360. Παύλος said

  ΕΦΗ ΕΦΗ δεν το ξέρω το Απλεπιστήμιο και τα Σχολεία Αποεκπαίδευσης αλλά ξέρω τα Μπισκούνια!
  http://biskounia.blogspot.gr/p/blog-page_1.html

 361. Μαρία said

  258
  Όταν το πήραν επιτέλους είδηση οτι η μούφα είναι μούφα, έβγαλαν νέα ανακοίνωση:
  «Όσες ιστοσελίδες δημοσίευσαν την “πλάκα” ως πραγματικό γεγονός, οφείλουν τουλάχιστον να ζητήσουν συγνώμη και να αποκαταστήσουν την αλήθεια». http://nd.gr/deltia-tipou/deltio-typoy-shetika-me-anartiseis-se-istoselides-gia-dithen-fthores-ston-pinaka-i
  352
  Ένα νούμερο λιγότερο.
  360
  Οι δεξιοί έχουν εκδηλώσει τη συμπάθειά τους, επειδή, λέει, πήγε μόνο με μια γυναίκα κι ας την έχει αστεφάνωτη, αλλά εσύ δεν είσαι απ’ αυτούς.

 362. Theo said

  @360:
  Εκτός από το «Κλοσάρ», συχνάζει (ή σύχναζε μέχρι πρότινος) και στην «Ωραία Ελλάδα», που την ξέρεις. Πώς και δεν τον συνάντησες εκεί; 🙂

 363. 363α Α χαχαχαχά, απίστευτο, έχουν χάσει εντελώς την αίσθηση του γελοίου! Μπορώ να φανταστώ κιόλας τη σοβαρότητα με την οποία υπαγορεύει τις ανακοινώσεις ο Καραγκούνης…

 364. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  362.>> Μπισκούνια είναι τα πιτσιρίκια είχαμε πει προ καιρού ;

 365. οποιος αντέχει στα γέλια ας δει το φιλμάκι από το παιχνίδι που έπρεπε να λήξει 2-1 και είχανε φτάσει στο 95 !
  θυμίζει λίγο και τις ελληνικές εκλογές…

 366. Πάνος said

  Πυρίκαυστος…πυρίμαχος…πυριφλεγέθουσα…τι τραβάει κι αυτή η Ελλάς…

 367. gbaloglou said

  364 E, δεν πάω και τόσο συχνά στην «Ωραία Ελλάδα», κι ας είναι στην γειτονιά μου (ή, ακριβέστερα πλέον, στην γειτονιά της συντρόφου μου) 🙂

 368. gbaloglou said

  360 Δεν δήλωσα ποτέ ότι ΔΕΝ είμαι δεξιός 🙂 🙂

  [Μόνο μία περιστερά;! Πιθανώς να είναι και έτσι, αν και μου θυμίζει αυτό κάτι που είχε πει Αμερικανός φίλος, ομοφυλόφιλος, για τον Κλίντον και την Λεβίνσκι: «μπορεί να μην θυμόταν καν ποιά είναι» 🙂 (Θυμάμαι ακόμη που τους είχα κάποτε δει να περπατούν αμέριμνοι και απαρατήρητοι στην παραλία της Θεσσαλονίκης, ενδεχομένως προερχόμενοι από προβολή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου!)]

 369. gbaloglou said

  Το 370 απαντά στο 363, όχι στο 360

 370. Παύλος said

  366 Ναι, μπισκούνια είναι τα πιτσιρίκια.

 371. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  356 – Ο Αντρέα Κοστολάνι είχε πεί τον προηγούμενο αιώνα, οτι οι χαρτορίχτρες είναι πιο αξιόπιστες απο τους οικονομολόγους στις προβλέψεις τους, και δυστυχώς για σάς και για όλους μας, συνεχίζουν να κάνουν προβλέψεις, και συνεχίζουν οι κεφαλαιούχοι να τους παίρνουν στα σοβαρά, το «δυστυχώς» έγκειται στο οτι όταν χάνουν οι κεφαλαιούχοι απο τις λάθος προβλέψεις τους, πληρώνουμε εμείς τον λογαριασμό. Ο Βαρουφάκης έχει κάνει προβλέψεις, όπως κάθε οικονομολόγος που σέβεται την ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΟΥ, όπως έχει πεί άπειρες μπαρούφες στα άρθρα του, με την τελευταία που είχα διαβάσει στην ηλεκτρονική lifo (απο τότε σταμάτησα, τα είδα όλα) πρίν κάνα τετράμηνο όταν έπεφτε το χρηματηστήριο κάτω απο τις 1000 μονάδες, με πρισπούδαστο ύφος, ΓΙΑΤΙ ΠΕΦΤΕΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΗΣΤΗΡΙΟ, συνδέοντας την πτώση του, με την τότε κυβέρνηση, κι ας έπεφταν όλα τα μεγάλα χρηματηστήρια, βέβαια μετά απο δύο μέρες που ανέβηκε δεν έβγαλε άχνα. Όπως γράφω στο σχόλιο, τα γραπτά μένουν, κι επειδή δεν κρατάω αρχείο (ειδικά για μπαρούφες ούετ γι΄ αστείο) και επειδή θα πάω για ύπνο και βαριέμαι να ψάξω να βρώ τα άρθρα, μπορείτε να βρείτε πολλές απο αυτές στην lifo, αλλά και στο Ποντίκι. Γενικά δεν είμαι εμπαθής με κανέναν (πλην φασιστών) και δεν έχω κάτι προσωπικό με τον άνθρωπο Βαρουφάκη, ασχολούμαι αρκετό καιρό με τα χρηματοοικονομικά, και μιά και τον διάβαζα για σχεδόν τρία χρόνια, έχω την άποψη, οτι δεν κάνει για υπουργός οικονομικών, θα μου πείτε, μήπως έκαναν οι προηγούμενοι μέχρι τώρα, όλοι μέσα μας έβαζαν. Μακάρι να κάνω λάθος, κερδισμένοι θα βγούμε όλοι, αν δεν κάνω όμως, δεν θα χάσουμε όλοι δυστυχώς.
  Καλή σας νύχτα.

 372. Theo said

  361: Ο Γιάννης Αμανατίδης εξελέγη πρώτος στην Α΄ Θεσσαλονίκης

 373. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  359 – ΩΧ αυτός ο Μακριδάκης είναι; τέλος πάντων, θεωρητικώς συμφωνώ σε αρκετά απο τα γραφόμενα, να δούμε πρακτικώς τι θα «γράψει».

  361 – «Ψωμί κι αλάτι, λοιπόν.» ΦΤΩΧΕ. (χαμόγελο)

  Καληνύχτα παιδιά.

 374. Μαρία said

  370
  Δεν το ΄πιασες. Εννούσα οτι δεν είσαι απ’ αυτούς τους δεξιούς. Έχεις άλλα κριτήρια.

  Κι εγώ στο φεστιβάλ αλλά μέσα στην αίθουσα στο λιμάνι.

 375. Μαρία said

  Στράβων ο Αμασεύς νούμερο 2.

 376. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  370.>>Κλίντον -Λεβίνσκι
  Ο Σκορσέζε ακύρωσε οριστικά την ολοκλήρωση του ντοκιμαντέρ, με θέμα την ζωή του Μπιλ Κλίντον γιατί ήθελε να έχει τον έλεγχο του μοντάζ ο Μπιλ λέει…

 377. Μαρία said

  Χα, χα, φοβερή η μαρμάγκα. (Το σχόλιό σας θα ελεγχθεί πρώτα από συντονιστή. )

 378. gbaloglou said

  είσαι ΕΝΑ περιστέρι

 379. sarant said

  367: Το σκάνδαλο λοιπόν το λένε skandali. Κάπου έπιασα κι ένα «σκουάντρα»

 380. cronopiusa said

 381. 342 Κι η εγκύκλιος αυτή βγήκε στην ώρα της: από 1 μέχρι 20 Σεπτέμβρη είναι η προθεσμία. Να το καθυστερήσει ο άνθρωπος; Έπρεπε να το πει. Όπως και την υπενθύμιση ότι η γιορτή των 3 Ιεραρχών είναι μέρα που από φέτος θα δουλεύει κι η δευτεροβάθμια (ισότητα ρε, τι θέλατε να έχει αργία κι η πρωτοβάθμια;).

 382. Μαρία said

  Βουλωμένο γράμμα διάβαζε ο Μαρκό.

 383. stella tsi tsi said

  373 Και εγώ θεωρώ ότι η «οικονομία» δεν αποτελεί επιστήμη (το έχει πει και ο ίδιος). Και εγώ τον διαβάζω μάλλον όχι τόσο ενδελεχώς όσο εσείς, ούτε φυσικά συμφωνώ με όλα όσα λέει. Απλά τον θεωρώ σοβαρό (για οικονομολόγο) χωρίς να μπω σε διένεξη αν πέτυχε στις προβλέψεις του. Αυτά που προτείνει ως αντιμετώπιση της κρίσης και του χρέους τα βρίσκω πιο αξιόλογα από του Σταϊκούρα ή προηγούμενους. Έχει διασυνδέσεις έξω (τον ξέρει κόσμος) και δεν είναι αποστειρωμένος όσο άλλοι βουτυροκολλεγιοδαπίτες. Συχνά επίσης σε τηλεοπτικές εμφανίσεις έχει ξεμπροστιάσει τις στημένες κινήσεις και τις αβλεψίες των κυβερνώντων. Τώρα αν για το χρηματιστήριο δεν έδωσε εξηγήσεις ικανοποιητικές ..τι να πω…. Αλλά όπως έγραψα και πριν, αλλάζει η κουβέντα αν τον κρίνουμε συνολικά, υπό την έννοια ότι θεωρεί πως το καπιταλιστικό σύστημα μπορεί να λειτουργήσει προς το συμφέρον όλων και να μην γίνει ιμπεριαλιστικός ή ολοκληρωτικός καπιταλισμός ή ό,τι άλλο, αρκεί να υπάρχουν θεσμικοί ή κρατικοί κανόνες που θα τον ελέγχουν. Αυτό ναι, αποτελεί για μένα σημείο κριτικής,είναι θέμα φιλοσοφίας και κοσμοθεωρίας. Κρίνοντάς τον όμως στο πλαίσιο που υπάρχει τον θεωρώ αξιόλογο και σοβαρό (για οικονομολόγο πάντα). Σίγουρα την πληρώνουμε εμείς, δεν θέλω να κλαίω την μοίρα μου πρωινιάτικα αλλά με κατατάσσω ανενδοίαστα στους χαμένους…τέλοσπάντων.. ούτε εγώ έχω όρεξη να υπεραμύνομαι κάποιον που φυσικά δεν είμαι σίγουρη για το τί θα κάνει. Απλά τον βασίζομαι λίγο περισσότερο.. Αύριο μπορεί να είμαι εγώ επικριτική απέναντί του. Τί να πω.. (άσε που έχω άλλη κοσμοθεωρία αλλά τώρα…) με κέρδισε μάλλον το «η ελπίδα έρχεται» (κάνω μπλακ χιούμορ..)
  Να τώρα… απογοητεύτηκα πάλι, με ταλαιπωρεί και μια κατάθλιψη.. Καλημέρα

 384. Γιάννης Ιατρού said

  >344, 345: Γιατί, ο αρχιτέκτονας δηλαδή δεν έχει κάνει τις αναγκαίες προβλέψεις (τεχνολογία κτηρίου…) γι’ αυτά; Ή έχει ασχοληθεί μόνο με τις άδειες, την διαρύθμιση, εμφάνιση και τα σχετικά;

 385. giorgos said

  http://www.michanikos.gr/ Η γνώμη των μηχανικών γιά τόν κ.Σπίρτζη

 386. sarant said

  387: Πιο σωστά, η γνώμη των σχολιαστών (όχι καλή) είναι στα σχόλια εδώ:
  http://www.michanikos.gr/_/%CE%95%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/%CE%BF-%CF%87%CF%81%CE%AE%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%80%CE%AF%CF%81%CF%84%CE%B6%CE%B7%CF%82-%CE%BD%CE%AD%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%80%CE%BB%CE%B7%CF%81%CF%89%CF%84%CE%AE%CF%82-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CF%8C%CF%82-%CF%85-r2258

  384: Και τώρα οι Ανέλ είναι μέσα κι εκείνος απέξω 🙂

 387. spiral architect said

  Άιντε λοιπόν`, σιδεροκέφαλη η καινούργια κυβέρνηση. 🙂

  -Ωραίος παπαγάλος.
  – Η Ζωή είναι! 😀

 388. Τσοπάνος said

  @388
  …και κάποιος φυσιογνωμιστής θα έλεγε ότι πρόκειται για γλοιώδη τύπο…

 389. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  385 – Μα κι εγώ δεν ξέρω τις «περγαμηνές» του, απο τα άρθρα του τον κρίνω, και είπα οτι αν είναι αυτά το κριτήριο της υπουργοποίησής του την κάτσαμε. Ξέρετε τα τελευταία 5 χρόνια, ασχολούμαι απο ελάχιστα έως καθόλου με τα πολιτικά δρώμενα στην χώρα μας, με ενδιαφέρει η διεθνής πολιτική και κυρίως η οικονομική. Η Ελλάδα δεν επηρεάζει άμεσα τίποτα στην διεθνή κοινότητα, μόνο έμεσα, και μόνο κατά το δοκούν των ιδιοκτητών της που δεν είναι βέβαια οι ιθαγενείς. Συνέπεια αυτού, είναι να γνωρίζω ελάχιστους πολιτικούς πλέον, δυό τρείς απο την προηγούμενη κυβέρνηση, και τον Βαρουφάκη απο την σημερινή, επειδή έτυχε να τον διαβάζω, (παρεμπιπτόντως, στις δύο μέρες που είναι υπουργός, το Χ.Α.Α έχει χάσει 15% δεν τον άκουσα να λέει γιατί πέφτει). Σε μένα έχει γίνει κατανοητό, οτι δεν αποφασίζουν αυτοί στα μείζονος σημασίας θέματα, ίσως στα ελλάσσονος, οπότε δεν στηρίζω τίποτα πάνω τους, άλλωστε εκ πεποιθήσεως δεν ελπίζω στην ζωή μου, έχω μάθει να προσπαθώ. Θα σας δώσω ένα φρέσκο παράδειγμα, για να δείτε οτι ο κάθε Βαρουφάκης δεν είναι τίποτε άλλο απο ένα πιονάκι στην παγκόσμια οικονομική σκακιέρα. Προχθές η αμερικανική Standard & Poor΄s υποβάθμισε το αξιόχρεο της Ρωσίας, της χώρας με τον αποδεδειγμένα μεγαλύτερο ορυκτό πλούτο παγκοσμίως, με χρέος 11% του ΑΕΠ, (όταν οι ΗΠΑ έχουν πάνω απο 100%) στην κατηγορία σκουπίδι. Στα μέσα Δεκεμβρίου η Κ.Τ της Ρωσίας, αύξησε το επιτόκιο κατά 6,5 μονάδες στο 17%, την ίδια μέρα το ρούβλι έχασε πάνω απο 25%. Πρίν 15 μέρες περίπου, η Ελβετία αποσύνδεσε το νόμισμά της απο την ισοτιμία με το ευρώ, και παράλληλα μείωσε το ήδη αρνητικό επιτόκιο -0,25% σε -0,75%, (δηλαδή, όποιος καταθέτει 100 φράγκα, στο τέλος του χρόνου θα έχει 99,25) κι ενώ δεν έχει κάν φυσικούς πόρους, το νόμισμά της ανατιμήθηκε πάνω απο 25%. ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ;
  Το καζίνο αυτό, είναι για πολύ χοντρό παιχνίδι, οι Βαρουφάκηδες αυτού του κόσμου, ούτε απ΄έξω δεν περνάνε.
  Λυπάμαι που έγινα αιτία να απογοητευτήτε πρωϊνιάτικα, θα προσπαθήσω να σας ανεβάσω την διάθεση με ένα τραγούδι.
  Να χαμογελάτε, είναι μεταδοτικό, και κάνει την εξουσία να ανησυχεί.

  Υ.Γ – Αυτό το τραγούδι το άκουγα πρίν 23 χρόνια, όταν πήγαινα να πάρω την πρώτη μου κόρη την Ελεωνόρα απο το μαιευτήριο (μαζί με την μαμά της εννοείται) πιο γελαστό κορίτσι δεν έχω δεί, ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.

 390. @Νεοκίδιος, 229β: «Σου λέει κύριε,εγώ είμαι άθρησκος/άθεος και θεωρώ τον πολιτικό όρκο πρέποντα, αλλά σέβομαι τους καθιερωμένους θεσμούς και το ότι η πλειοψηφία ίσως των ψηφοφόρων μου, θεωρούν την εκκλησία σημαντική. Και τι ζήτησε από τον αρχιπαπά; Την ευχή του! »

  Διόρθωση: η ευχή που εννοούσα δεν ήταν η πρόσφατη από τον Ιερώνυμο, αλλά η προεκλογική από τον Ειρηναίο. Εκεί, λοιπόν, ήταν που είπα έλεος.

  Από ’κεί και πέρα, θαμπς απ για τον πολιτικό όρκο· θαμπς απ για την επίσκεψη στον Ιερώνυμο· θαμπς απ για την αιτιολόγηση, αλλά τα σάπια του τύπου «ήρθα να πάρω την ευχή σας» και «να προσεύχεστε για μας» κατά τη δική μου κρίση και αντίληψη και για τη δική μου αισθητική, ξεπερνούν τα όρια της απόδοσης του προσήκοντος σεβασμού και διολισθαίνουν επικίνδυνα στη σφαίρα του υπολογισμού.

  Εν πάση περιπτώσει, αυτά να ’ναι τα προβλήματά μας…

  Υ.Γ. Τον Σαμαρά μπορεί κι εγώ να τον θεωρώ μια γκροτέσκα πολιτική φιγούρα, ο άκομψος και δύσοσμος χαρακτηρισμός όμως «σκατόψυχος» που χρησιμοποιήθηκε τουλάχιστον δύο φορές στο νήμα αυτό, προσωπικά με ξένισε και μου προκάλεσε πολύ αρνητικά συναισθήματα. Πείτε τον μικρόψυχο, ρε παιδιά – όχι και σκατόψυχο!

 391. stella tsi tsi said

  391 Ευχαριστώ για το τραγουδάκι! Να χαίρεστε την οικογένειά σας!!!! Και να είστε πάντα χαρούμενοι!! και εγώ είμαι από τους πιο χαμογελαστούς ανθρώπους … που ξέρω…. Μάλιστα ο άντρας μου λέει ότι με ακούει όταν γελάω, όπου και να βρίσκεται στην Αθήνα! Ας ελπίσουμε ότι θα κυβερνήσουν οι πεποιθήσεις μας και όχι αυτά τα άβατα κέντρα εξουσίας-καζίνο-αγορές! Πιστεύω στην δύναμη του ανθρώπου. (γενικά όχι του Βαρουφάκη)!!

 392. Νίκος Μαστρακούλης said

  @392: Μα, θα προσβάλλονταν οι μικρόψυχοι! 🙂

 393. Αριστείδης Καρατζόγλου said

  Πολιτικολεξιλογώντας: http://www.naftemporiki.gr/story/958071/zoi-konstantopoulou-gkrizo-minuma-apo-podosfairiko-titlo-tis-nerit

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: